Din ciclul “idei cretinopate”
Mi se pare foarte tare cum guvernul intervine pe piata muncii. Nu cand trebuie, nu cum trebuie, ci fix cand nu e cazul si mai ales “cum nu e cazul”.
E boala asta la romulani – dom’le, DIPLOMA mea. E ca-n bancul ala cu “astia-s prosti; da-le diplome”. Se umfla pieptul si se urca direct siliconul sau ce pula mea isi injecteaza toapele in buze cand vorbesc de DIPLOME si de STUDII.
La asa popor, asa guvern. Haida! Sa dam, sa facem, sa dregem! Hai sa ne bagam la salariul minim pentru oameni in functie de studii si vechime!
Glorios. Pur si simplu glorios.
Da, ba, nu-i frumos sa-i dai unuia cu 30 de ani vechime 800 de lei pe luna sau cat mortii lui e salariul ala minim. Asa e. Mai ales daca a si absolvit SNSPA-ul magna cum all over the face. Dar e o mica problema cu asta.
Imaginati-va ca sunteti un angajator. Aveti nevoie de un Gheorghe care nu face chiar mare cacat (ca d-aia o sa-i dati salariul minim).
Se prezinta la interviu:
– Ionel. Ionel are 18 ani si ar fi terminat liceul fara dubiu daca ar fi reusit sa termine primele 4 clase, ceea ce nu s-a intamplat pentru ca pantof si cartof. Ionel n-a muncit o zi in viata lui si plm, a venit la tine.
– Gheorghe. Gheorghe a terminat SNSPA-ul si-a muncit vreo 30 de ani mutand hartoage de colo-colo. Pe urma a fost restructurat sau mortii lui si plm, nu poate sa moara de foame.
Ai putea sa-l angajezi pe Ionel si sa-i dai 2080 de lei. Sau ai putea sa-l angajezi pe Gheorghe si sa-i dai 2350 de lei.
Hmmm, oare ce pula mea vei alege sa faci?
„De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și, pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anunțat Olguța Vasilescu.
Sigur, ati putea spune ca atunci cand ai 15 ani vechime in ceva – orice – nu prea ai mai cauta un job pe salariul minim. Ba da. Ai cauta. Ca poate ai fost vanzatoare. Poate ai fost birocrat. Poate ai fost ceva troglodit. Nu, nu toata lumea a fost electrician sau pula mea. Si ai 50 de ani si n-ai bani nici de platit intretinerea, ce cacat sa faci?
Pai, ce sa faci…o sa stai cuminte si somer. Ca plm, si daca gasesti angajatori care nu se uita la varsta (si nu prea exista), la bani se vor uita. Glorios. Pur si simplu glorios. As putea sa ma cac chestii mai inteligente decat tot ce fac aia din guvern. Cum dracu’ pot fi atat de prosti…
vor pana in 2020 sa dubleze pensiile…Si tu te miri de 300 lei?
Cui pula mea ii mai pasa ce fac aia in Romulanistan, tampenia asta nu-i noua am trecut si eu prin asa ceva acu mult timp si angajatorul meu de atunci era suparat ca tre sa-mi mareasca salariul pe hartie csf, ncsf, ca in mana tot atat luam deh…
Nu inteleg de ce se cramponeaza romanii atata de diploma, da am si eu o de asta, facultate 5 ani specializat in frecat pula original la fara frecventa, asa si, pana la urma tot la legat sarme si IT am ajuns, pe diploma mea nu scrie nicaieri Linux lol.
Ca sa nu mai punem ca aia intra in facultate retarzi si ies si mai retarzi daca-i intrebi ce stiu sa faca, pai diploma nene da-mi bani.
Sounds legit. Duduie economia iar, eh?
Ma rog, nu ma plang. Frumos ar fi sa le tripleze de luna asta.
1. E hitlerious ca stai la curent cu stirile din romania.
2. Te mai mira ceva dupa programul prima casa care a facut ca orice cotetz sa valoreze 60k?
Are cineva idee dacă legea face vreo diferență dacă postul în cauză necesită studii universitare sau nu?
Adică: o firmă oarecare are un post de facător de ceva, pentru care potrivit nomenclatorului de meserii/ceva nu sunt necesare studii universitare. Și totuși pentru post se înscriu numai Gigei și Maricele cu studii superioare (facultatea de ceva din Vășcăuți). Cum va fi plătit angajatul, potrivit cerințelor postului, sau potrivit studiilor necesare ale angajatului?
Teoretic ar trebui să existe niște precizări.
Eu tin minte ca atunci cand am terminat eu facultatea s-a dat legea cu salariu minim pentru cei cu studdi superioare si atunci era 1800 de lei brut parca. Conditia in schimb era ca postul pe care lucrez e sa necesite studdi superioare. Ca daca ai studii superioare si te angajezi gunoier, meseria asta nu necesita studii superioare si tot minim pe economie iei, chiar daca ai terminat SNSPA-ul, deci cred ca si acum e la fel. primesti salariul minim de studii superioare doar daca postul pe care il ocupi necesita studii superioare.
Da, boss. Am abonament la toate ziarele. Nu e ca si cand primesc ocazional ceva link pe whatsapp…
Si te mai iei de mine ca citesc doua bloguri. Probabil tu comentezi la articole din cancan si spy news.
“Probabil”?
Coaie, am norma de facut acolo.
Shhh taci ca poate sunt copii pe aici si nici macar nu se mai duc la interviu la banca cu facultatea de economie sa afle ca ei au studii “superioare” dar casier e de fapt post cu Bac, remunerat cu ~1000 pe luna.
De la stiri precum “copiii nu mai vor sa munceasca si au asteptari de 2-4000 lei pe luna si aleg strainatatea” o sa urmeze “ba dai in pula mea de copii ca nici nu mai vin la interviuri si trebuie sa aducem din vietnam si china ca nu mai vrea romanu sa munceasca”. 😉 O w8, already happens, te pomenesti ca s-au prins fraierii si emigreaza.
A venit o femeie la xeroxul de cartier sa ceara o foaie alba pentru a-si scrie CV-ul. “Candida” pentru un post de femeie de serviciu la o farmacie din zona si era si ea nedumerita de ce i-or fi cerand CV pentru asa ceva.
Nimic nou, de 10 ani tot explic ca nu e chiar asa fe aberanta cum pare atitudinea aia cu “eu pentru mai putin de £X nici nu ma dau jos din pat” . Dar deh, pe-atunci cica eram eu figurant.
@Ady
Cu toate acestea, există șanse ca aceste mențiuni să sufere modificări suplimentare. Este posibil ca nu toți cei care au studii superioare să primească 2.350 de lei pe lună. Condiția pentru a primi acești bani ar fi să lucrezi în domeniul în care ai studiat. Reprezentanți ai Ministerului Muncii au declarat pentru „Adevărul” că s-ar putea să se ia în calcul numai studiile în domeniul în care angajatorul lucrează.
Cu alte cuvinte, dacă ai făcut Politehnica și ai ajuns să lucrezi într-un magazin de haine, ai putea să-ți iei adio de la diferențierea salarială promisă, chiar dacă ai studii superioare.
Pai daca ai facut Politehnica si ai ajuns sa lucrezi intr-un magazin de haine meriti sa ti se mai ia si din salariul minim pe economie, gen du-te in pula mea de retardat, ai futut 5 ani ( minim, ca unii am facut mai multi) prin scoli ca sa fii vanzator?
NORMAL ca nu are niciun sens sa primesti “bonus” ca ai studii daca-s pe post de hartie inginerica.
Ca ce chestie sa primesti bani in plus, ca recunoasterea meritelor ca esti un prost cu acte?
Ce incearca statul sa faca, prost desigur, e copierea unui model care impune venituri minime pentru unele calificari.
Doar ca, tipic romaneste, sunt impuse la nivel de diploma, nu de profesie. Ca cica , daca lucrezi “in domeniu”. Domeniu e o chestie vaga. Strungar la Turbomecanica e in domeniul ingineriei mecanice? Este. Da’ strungarul nu e inginer. Bine, castiga oricum mai mult decat jegul ala de salariu, dar asta e altceva.
Bai, eu sunt de acord cu astea, ca principiu, dar mai ales acolo unde scoala e pe bani adevarati, nu chiar ca la noi.
De exemplu, daca vreau sa fiu biolog marin ( sau gheorghe) si pentru asta trebuie sa studiez 10 ani si sa platesc taxe de studii de 200k de euro, mi se pare cumva normal sa nu-i permiti lu’ Marin Research SRL sa angajeze biologi marini pe salariul minim pe economie si statul sa ma protejeze daca imi ia banii si ma incurajeaza sa-mi fut viata cu asta. Gen, du-te in mortii tai marine, ca noi ne-am tocat creierele p-aici, pune banu’ jos. Daca nu, sugi pula cu cercetarea ta cu tot. Dar e vorba de profesie, nu de diploma.
In alte tari treaba asta e stabilita de asociatii profesionale, bresle, un fel de sindicate. Si asa e mai corect decat sa stabileasca statul, da’ whatever.
Oricum nu functioneaza si mai ales, oricum e inutila.
Nu cunosc pe nimeni sa lucreze pe salariu minim pe economie azi in Romania o munca calificata, cu exceptia celor care trag la pensie, gen accepta orice pentru 2-3 ani.
Iar inginerul ratat care vrea sa lucreze pe post de Al Bundi trebuie doar sa spuna ca n-are facultate si isi ia linistit jobul, nu verifica nimeni astea. Bineinteles ca un asemenea om ar fi prea prost si pentru asta.
Nu stiu, Orbu, nu prea pot fi ok cu asta neam. Adica e responsabilitatea ta sa vezi intai cam cum se plateste ceva ce incepi tu sa studiezi. Fix cum NU am facut eu la 19 ani.
Nu e vina angajatorului ca termini ceva ce nu se cauta prea serios pe piata apoi vin gen “ok,. am investit timp in asta, ar trebui sa primim multi bani”. Daca s-ar cauta, ai cam primi bani, cum e si in IT momentan. Gen nu iti place, ai alte 5 oferte pe masa.
De asemenea, poate e inginer marin junior si nu are experienta in…inginerie marina (n-am idee ce e aia, e doar in exemplu), si vrea sa lucreze pe maruntis pana isi da mana.
Daca incepe guvernul sa zica ca “tre sa aiba salariul x”, o sa ii afecteze pe aia juniori, ca o sa apara anuntul “caut x cu 10 ani de experienta, juniorii nu merita investitia ca oricum pleaca la altii in 1 an”.
Ideea ar fi sa se regleze piata cu cat mai putine interferente. Adica ar fi caz ideal.
lol Orbu, cunosc pe unu cu master in marine biology lucrator la Carrefour. Cum a ajuns acolo? pai a facut el un master si practica, da’ researchul e pe pile. si pila ii garanta un grant cam de 5-900 euro de la stat, ca atat poate Spania.
cat da carfuru? 1200 pe luna.
E in functie de post. Poti sa fi terminat si doctoratul si sa ai peretele plin de hartii. Degeaba. Daca postul e de asistent manager, salariu minim. Daca pe post se cer studii superioare (conform cu nomenclatorul lui peste), atunci salariu minim2.
Pai presupun ca nu e vanzator, nu? Daca ia 1200 de EUR trebuie ca e un pic pregatit.
Daca e vanzator la casa cu master in biologie marina, din partea mea poa’ sa suga pula in submersie. Serios. Skillurile necesare sa fi vanzator sunt…none. Nici macar sa vorbesti bine nu prea e nevoie. Deci n-a invatat nimic util la jegul ala de scoala?
Si spune asa, e nevoie de pile pentru un salariu de 900 de euro in cazul bun ( vezi, Vinil ce zic eu legat de garantarea unor salarii and shit? eu nu zic sa se dea 10k/luna, dar sa fie relativ clar la ce muie te bagi) dar la retail intra fara. Ceva pute a peste GRAV in exemplul tau. Fie omul e incompetent total si o baga pe aia cu “n-am avut pile” – imi suna familiar si de prin Romania – ca stie ca e credibil, fie oricum e retardat ca si daca se face profesor de biologie ( adica sa ii invete si pe altii sa fie someri) castiga macar 1200 EUR/ luna.
Daca si pentru asta ii trebuie pile mai da-l in pula mea de handicapat ca un amarat de profesor de biologie (macar suplinitor) ma pot face si eu daca-mi dau silinta vreo 2 zile.
Iar nu pot fi de acord deloc. Deci sa inteleg ca tipul, cand a inceput biologia marina, a facut un minim research? A intrebat/s-a interesat cam cat ar castiga aia? S-a uitat cam cate joburi libere sunt in domeniu, care sunt tendintele?
Adica eu vad pe unul care a terminat biologie marina si e asa inapt ca lucreaza la Carrefour. Eu am prieteni care nu terminasera info in RO si aveau deja joburi pe mai mult decat asta. E bun? Pai poate daca ar fi bun ar avea vreo 5 oferte din privat, ca doar se cauta domeniul, nu? Pai daca nu se cauta, de ce ai mai facut? A stiut cam care sunt salariile si a mers asa? Atunci isi merita soarta. Nu a facut nici un pic de research pe piata muncii si a mers asa? Iar isi merita soarta. In niciun caz, dar absolut nici unul, nu inteleg de ce i-ar garanta cineva ceva salariu. Orbule, stii de ce m-am lasat eu de chimie, desi eram mai bun ca Walter White din Breaking Bad? Pai exact, am aflat (prea tarziu, dar la 19 ani nu ai ce sa ceri) care sunt salariile in ro, care sunt problemele cu lucrul la stat, care sunt oportunitatile pe afara si ce limite au. Si am zis ca IT-ul e pariu mai bun, desi nu stiam nici ce e ala un if-else.
Morala e ca doar tu esti responsabil de deciziile tale, si sa obligi astatul sa ii dea job bine platit doar fiindca….a termiant nu e ok.
Ce ar trebui sa fie obligatoriu, in schimb, de vorbim de chestii ok, e ca fiecare facultate sa aiba cam procentul de absolventi care s-au angajat in domeniu, si salariu median (nu ala mediu, ca un singur miliardar strica media), numarul de pozitii vacante, etc. Si la admitere sa stii clar in ce te bagi.
prietena mea de lucreaza aici pe cercetare ia niste bani de plangem. Mai bine lucra la mecdonaldz. Dar, ii place ce face, si spera sa primeasca mai multi la un moment.
Plm. nasol si cu cercetarea asta.
Dap, cunosc. Same here, doar ca mai devreme. Si mai stiu si altii mai talentati.
Ce pula mea nu ne-am apucat noi de facut droguri nu stiu. Eram milionari acuma :))
As fi fost un cerșetator ( @animaloo: pune diacriticele corect, ca nu se inteleg bine cuvintele) reușit. Acum erau obligati sa-mi mareasca salariul, ii rupeam.
@Orbu: La Spanea iei 1,2k ca muncitor la supermarket si in functie de tura, te prinde depozitul, rafturile sau casa. Carrefour plateste relativ bine, poate in alte parti e cam ~1k,
Nu se poate face profesor pentru ca are nevoie de un master de profesorat special pentru profesia reglementata numita profesor (si dupa are voie sa dea examen de titularizare), care-l costa doar 5200 eur (nu poate intra sub nicio forma la buget pentru ca si-a epuizat ocazia cu masterul in biologie gratis) si ar trebui sa-si dea demisia pentru ca part-time e obligatoriu un training on-site in scoli ca prof (adica munca gratis neplatita), partial cursuri. Doctoratele in Spania sunt toate cu taxa (e vreo 2k eur per an, pentru un total de 3 ani unde tu trebuie sa faci investigatie intr-un laborator la facultate, nu poti sa muncesti sa te intretii de luni pana vineri).
Patesti. Nu e incompetent, se plateste foarte prost researchul.
Biologii marini aduna mostre de apa sa vada cum le afecteaza plactonul. Cam de cati dinastia crezi ca e nevoie? Research-ul e ca iesi cu barca in larg sa te uiti la pete de petrol lol.
@Vinil: vezi ca prin dan-armeanca, norvegia si etc cauta ingineri chimisti la greu, si facultatea la ei e gratis. medicamente & petrol.
daca nu muscam teapa cu Electronica, ma bagam in aia, lol. 2 late 4 me.
exista si in zona de cercetare+chimie salarii bune. Daca prinzi pe la ceva petrol sau medicina.
altfel, imi amintesc de o discutie de pe aici (sau la coloja) in care se plangea unu ca are un prieten care a terminat doctoratul si are salariu de cacat. Doctorat pe “Literatura englezeasca din secolul 17” sau ceva de gen. cerșetator
@Orbu
hehe, nu stiam ca si tu. Ar trebui sa iti citesc mai atent raspunsurile :).
Well, tu poate erai milionar, eu probabil infundam ceva inchisoare, si nu sunt genul sa rezist in inchisoare. In special de cand mi-ati spus acum cateva luni ca sodomia nu e un mit :)).
Eu m-am lasat de chimie dupa vreo 2 evenimente. Aveam un coleg masterand care a venit fericit in camera. Super fericit. prinsese job la Lidl, la pus marfa pe sertare. Am zis ca nu vreau sa fiu asa.
Apoi alt incident, cu context mai mult: aveam o profesoara de organica nebuna (gen vorbea singura, nu gen “nu imi placea mie”), dubioasa rau, zic ca arata ca din ceva film horror si sareau stropii de saliva cand vorbea la 2 metri in fata. Si dupa ce i-am rezolvat o aplicatie la tabla cand m-a vazut citind ziarul in ora ei (nu “prins” ca nu incercam sa ascund), mi-a explicat ca sunt bun, dar nu o sa ajung ca ea la institutul Petru Poni fiindca nu am atitudinea corecta. Si a zis-o cu atata mandrie, incat am avut un moment din ala de revelatie, gen ma uitam la ea si nu imi venea sa cred ca nu sunt intr-un film cu prosti, adica parca totul incetinise, timpul statea in loc si nu stiam daca sa rad asa, ca de neam prost, sau sa fiu pur si simplu mirat.
M-am sters de scuipat, si mi-am zis ca daca astia sunt oamenii care prind granturi la stat, e clar ca eu n-am sanse din start, tre sa gasesc ceva mai usurel ca IT-ul. Nu ca ar fi fost usor in IT, o vreme dadeam ziua la matura prin Mall, sau vindeam roboti de bucatarie din usa in usa cu stomacul gol si pla comisioane, si seara faceam Java. Dar a meritat.
Morala povestilor mele: vezi cam cum is aia din domeniu, evita lucrul pentru Stat, daca nu te cheama Manowar si ai coaie de fier, si fa bine de tot research inainte sa incepi ceva cariera. Nu te baza pe stat sa…nimic, daca iti asigura politie, pompieri si drumuri esti fericit.
@Adrian
Stiu ca sunt oportunitati prin Norvegia, problema e ca in momentul ala nu puteam risca pe asta. De asemenea, eu nu faceam inginerie, ci chimie pura. Am luat niste decizii proaste, am avut o discutie cu portofelul meu, am dedus ca nu imi mai pot permite o decizie riscanta sau proasta. Pasiunea nu tine de foame, e lectie dureroasa.
De atunci ii urasc incredibil de mult pe aia care zic “fa ce iti place, pasiunea conteaza”, adica e genul de replica care imi da trigger si simt flegma cum ma trage spre cel care tine prelegeri de genul.
@vinil: puteai sa pleci cu licenta in chimie la master de inginerie. nu era foarte tarziu, cred. eh, csf ncsf, #carpe diem, ##yolo, ###never settle, ####pulampizda.
daca mai stii ceva chimie sau inca te pasioneaza iti recomand electronica (senzori embedded), e multa piata pentru particule si lichide.
Merci Adrian,
Nu voiam sa acaparez postul cu povestea vietii mele, nu stiu ce m-a luat. Acum invat ceva Data science si Python, dar e in lista niste embedded.
Si presupun ca-ti trebuie facultatea de biologie sa ai revelatia asta. Bai, serios, eu nu halesc din astea.
Exista oameni pasionati de ceea ce fac si, ok, nu or sa fie toti laureati Nobel ca se da o data pe an. Dar isi fac loc, dau din coate, studiaza, se remarca, plm, imi dau seama ca e mai greu in domeniul ala decat sa futi date prin tabele, de aia am ales sa fac asta – de oarecum lenes – da’ nene, daca pe mine ma pasioneaza o chestie eu nu dorm noaptea. Inclusiv daca e de IT, stii ce zic?
Si-s aia care fac facultate, master si zic “ha, iata-ma-s, mare scula pe bascula, inchinati-va la mine!” si-n schimb primesc o lopata peste bot care-i trimite la realitatea faptului ca-s niste mediocri ca daca nu erau aveau deja “pile” insemnand niste oameni care-i cunosc si care au nevoie sa le faca munca de sobolan de laborator, e drept pe maruntis, dar chestii care iti ofera oportunitati.
Bai, pana si eu, care n-am fost vreun eminent in facultate, mai degraba mediocru, chiar lepra ar spune profesorii care au iesit un pic șifonați din discutiile cu mine, am gasit vreo 2 profesori sa ma intrebe daca vreau sa fac chestii pentru facultate, unul dintre ei, iar altul sa repar televizoare si proiectoare (lol); pe care le-am refuzat ca erau de cacat si ma durea in pula de relatiile din mediul academic.
Gen as fi putut continua sa fiu un mediocru cu diploma de master si doctorat pe banii statului fara mari eforturi ( dar cu niste sacrificii) , iar tu-mi spui mie de competenti cu master in biologie care-ajung sa lucreze la raft. Hai, c-am mai vazut si eu oameni. Numa’ savanti lucreaza la Carrefour, plm, nu stiam de ce le merg alora vanzarile.
Cunosc, acuma e cu instalator de windows la departamentul IT, bibliotecar sau facut xerox.
Nu zic ca nu, dar e complicat cand faci chestii cu foarte putina cautare pe piata, si, da, daca mai esti prost, chiar ca.. complicat.
@Vinil: merge si data mining/statistic dar eu zic sa te schimbi pe R, ca python stie toata lumea.
pont: e o directiva ue numita europa 2020 cum ca toate tarile europene minim in capitala trebuie sa reduca noxele cu vreo -20% fata de cand a iesit directiva (2010) si au 10 ani pentru asta. intre altele, municipiul londra sau municipiul bucuresti, si pana de curand madrid, au un proces pe rol la UE cum ca ei s-au uitat pe date si nu se misca nimic pentru targetul ala, iar procesul se bazeaza pe statistici per an, luna, zi, bazate pe senzori dinaia.
londra e prea ocupata cu brexit si bucuresti cu catedrala, dar cand vine amenda (era vreo 500mil euro cea pentru madrid si a luat amanare pana in 2020 sau banu jos) o sa fie mare boom pe senzorii astia. in viitor si-n orase de provincie, precum locuinte (pentru ca marele contaminant fantoma de aer sunt centralele pe gaz si carbune, vrajeala cu diesel e doar sa aiba Germania un handicap ca prea conduce UE in cursa dominatiei).
idem se cauta disponibilizarea muncitorilor la Ape care baga pipeta in apa luata de la robinet si dorit automatizat toata vrajeala, iar hidrologul sa fie partial electronist.
@Vinil
Se poate intampla ca facultatea ce o incepi sa fie OK-ish pe piata muncii cand o incepi si mai putin OK-ish cand o termini.
@Deria
Da, se poate, dar nu vad prea multe cazuri gen. In afara de maica’mea cu ingineria ei textila. pac, iesit din facultate, pac pac, se inchid majoritatea fabricilor din RO ca nah, a picat comunismul. Doar ca nu mi se pare cazul la majoritatea. Si IT-ul si-o ia probabil de la machine learning in urmatorii 10 ani (sper ca asa mult).
@Adrian
Londra mai are treaba cu UE? Well, e interesant ca este, dar momentan sunt lipit de partea mea de IT, doar daca fac ceva pe langa.
R e invechit, Python e the new shit.
E, ca-i prinde inca in UE si cred ca intra la factura cu restul de facturi. Cel putin sper ca da, ca cel mai probabil se sparge iar bula in 2020, criza deja a inceput cam anul trecut. Spania e deja in faliment, iar (1, 2). Stai sa vezi ce amunzant o sa fie in vreo 2 ani cand iar trebuie sa plateasca toti platitorii de impozite din UE pensiile la PIGS.
Chiar imi place s-a reusit lua ochii la fraieri cu refugiatii si absolut nimeni n-a cerut audit pentru cum sta fiscalitatea in PIGS (pe pula, ca-n 2009, din 2009).
Eu zic sa te uiti la anunturi pentru R ca am vazut o gramada prin UK.