Etica in corporatii

Am avut un meeting de o ora. A fost obligatoriu. Ba, nu ma privea absolut deloc, dar DELOC. Nu-i privea nici macar pe cei mai multi dintre angajatii permanenti, necum pe mine, un amarat de contractor. Da’ a fost obligatoriu sa ma prezint, fmm.

A fost despre etica si pula mea. Nu glumesc. ETICA. Nu dam mite, nu facem treburi/mizerii, nu, nu, nu. D-aia zic ca nu ma privea. Mie nu mi-a oferit cineva mita pentru ceva legat de lucru din fucking 2002. Sunt 17 ani de-atunci in pula mea!!! Iar celorlalti din camera n-o sa le ofere nimeni vreodata nimic – cel mult vreo muie – pentru ca nu au putere de decizie sau pula mea.

DAR. Dar…am plecat de-acolo cu scuipatu’ curgandu-mi din gura cam ca la Niagara, asa. Stiti de ce? Pentru ca ne-a dat tovarasu’ sef un exemplu legat de etica. Ca uite, a avut banca asta nevoie de niste servicii. Asa ca a chemat un numar de vendors. Si i-a evaluat pe baza pretului si calitatii serviciilor oferite si pula mea. Drept urmare, firma X a fost exclusa, ca avea pretul prea mare si serviciile prea varza.

Totul OK pana acum. Si ne zice ca ala a fost un comportament ETIC. OK. No problem. Daaaaaaaar, a fost apoi sunat de cineva din senior management care i-a zis sa-i bage pe-aia inapoi in licitatie. Si apoi aia “au castigat” “licitatia”.

De ce a sunat cineva din senior management sa se bage peste licitatia astuia? Pai, gee, pentru ca firma X este un client important al bancii. Asa ca.

Omul ne-a dat exemplul asta pentru a ne explica noua cum e cu etica. Ca a fost etic ca i-a exclus, ca nu erau competitivi. Dar tot etic a fost si ca i-a adus inapoi si le-a dat licitatia dupa ce-a primit indicatii pretioase, pentru ca pana la urma, o banca exista pentru a face bani si nu poti aliena un client de-al tau.

Serios. Nu, nu glumesc. Nu, n-am inteles gresit. Nu, nu si iarasi nu.

Fuck everyone and fuck everything.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

25 Responses to “Etica in corporatii”

  1. 0040 says:

    Toate corporatiile sunt niste jeguri ordinare, si trebuiesc tratate cu atare.

    Si intotdeauna mita se ia acolo sus, iar trainings de anti-bribery si compliance fac sclavetii :))

    Am impresia ca etica asta e in functie de care parte a baricadei esti. Ca si la razboi, etic e sa-ti omori dusmanii, nu mai intreaba nimeni cine a inceput razboiul si de ce…

  2. 0040 says:

    Trump Tower tot cu etica a fost facut de exemplu. In vremea cand il construiau cica toate companiile de betoane din New York erau controlate de mafie, si in timp ce alte santiere stagnau, Trump turna de zor… ca nah… asta e, ai nevoie de beton pt 60 etaje.

    Si Trump stia bine ca aia sunt mafioti… Chiar el a recunoscut intr-un interviu.

  3. Laur says:

    Eu inteleg din meeting-ul asta ca tu, ca sclav ordinar, trebuie sa dai dovada de etica si sa nu accepti vreo facilitate gen chirie gratis de la vreun vendor in schimbul diverselor facilitati, dar la nivel inalt nu mai e nici o problema si ne putem justifica cu “sunt clientii bancii”.

    Pai daca in UK se discuta la modul asta, parca nu mi se mai par asa rai alde Nastase si Dragnea.

  4. super_fotbal says:

    Toti sunt Dragnea si Nastase, doar catitatea de muie pe care o iau aia de pe ultima creanga difera.

  5. Lexi says:

    lol, ala e pe bune? chiar poate tine in cap ambele idei, si nu explodeaza?

  6. Alexia says:

    “Toti sunt Dragnea si Nastase” – doar ca in Vest se face mai cu perdea, filosofii moralizatoare, cu etica in vârful limbii si charity.
    Din același ciclu, mai nou primim emailuri “motivaționale” de la HR pe la mine pe la munca. Funcționează la unii, dar nu la ăștia din vânzări. Noi inventam prostii din astea.

  7. alex.X3S says:

    “Toti sunt Dragnea si Nastase” nu prea se aplica: una e sa faci o autostrada pe firma matusii la pret dublu si cu 2-3 ani intarziere, alta e sa incasezi de zece ori pretul si sa n-o mai faci deloc. prima varianta chiar se poate tece cu vederea

  8. IulianS says:

    “Toti sunt Dragnea si Nastase” – doar ca in Vest se face mai cu perdea, filosofii moralizatoare, cu etica in vârful limbii si charity.

    Da. Si nimeni nu se risca la gainarii ca in .ro. In vest invarti banii de spaga cu excavatoru’ nu cu lopata. Altfel esti prost ca n-ai cum sa te acoperi.

  9. Radu says:

    Singura chestie ne-etica e ca au facut licitatie si au pierdut timpul si banii celorlalti, in rest e ok. Comparatiile cu Dragnea si Nastase sunt fara rost, dar daca va fac sa va simteti mai bine cine sunt eu sa zic altfel.

  10. Laur says:

    Trebuie sa fii o mare jigodie ca, la nivel de CEO sa vii sa-mi spui d-astea, in timp ce iti parchezi banii in imobiliare de imi creste mie chiria pana la cer de trebuie sa stau shared, in timp ce ma pui sa refuz cadouri de Craciun de peste 500 de euro de la furnizori (cam cat dai tu pe o cina in Oslo). Chiar aveam politica asta a declararii cadourilor la fosta firma, de trebuia sa scriem ce calendar, cana de cafea, panetone sau biscuiti primeam cadou de la furnizori.

    Spor la contrazis mosii care zic “au furat, dar ne-au mai dat si noua”, ca sa intelegeti de ce alde Nastase e un mielusel pe langa astia.

  11. Nicolae says:

    Vechea dilema intre etica si deontologie. Din ce inteleg eu deontologia respecta regulile traditionale sub aspectul legii unde etica iti da posibilitatea sa incalci regulile/ legile pentru un scop nobil. Ceva de genul, omori un om esti criminal, omori 1 milion esti un erou.

  12. Valentin Petrescu says:

    @0040 De cca 100 de ani, în SUA sindicatele din construcții sunt “sub umbrela” mafiei de origine italiană. Așa ca nu te mai strofoca atâta cu Trump, că riști să faci POC!

  13. Manowar says:

    Trebuie sa fii o mare jigodie ca, la nivel de CEO

    Puteai sa te opresti aici 🙂

  14. Deria says:

    OMG. Englezi cu mentalitate de romulani. Trist. Si nici macar nu glumesc.

    Nici triple face palm nu e de ajuns.

  15. IulianS says:

    OMG. Englezi cu mentalitate de romulani. Trist. Si nici macar nu glumesc.

    Nici triple face palm nu e de ajuns.

    Iti dau exemple similare din Austria, Germania, Franta, Spania – doar din perspectiva unui singur job – unui singur domeniu. Asta excluzand tari de gainari gen Bulgaria, Grecia unde toti sunt mustrati ca au lasat un cadou de $10 unor potentiali clienti – amatori, nu stiau ca acolo se discuta de la $100k in sus?! Nu intru in detalii, doar spun ca la germani nu iti vine sa crezi; unele faze sunt de super neam prost si pentru .ro. Gruia Stoica pare baiat finut…

  16. Deria says:

    OK, tari cu apa calda cu mentalitate de romulani, cacat cu atat mai mirositor si mai parsiv cu cat este ambalat in staniol sclipicios pentru pulime.

    Bleah e putin spus, dar n-are niciun rost sa ma mai mir. Or fi exersand seara in oglinda minciunile astea, oare?

  17. Jace says:

    La ce terasa stai de obicei la Bank? Aia de sub Bloomberg?

  18. IulianS says:

    Or fi exersand seara in oglinda minciunile astea, oare?

    Umbla vorba ca mai toate firmele mari ar cam avea neoficial, evident, un departament de spaga. Stiu cel putin 4 exemple de firme model prinse cu asa ceva si la 2 am lucrat…

  19. super_fotbal says:

    Voi chiar credeti ca lumea face bani din salarii?

  20. Schipix says:

    Și cam atât cu etica la nivel înalt
    https://m.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/managerin-vw-ethik-chefin-bekommt-bis-zu-15-millionen-euro-abfindung-14800149.html
    Pe principiul “ia ia tu 15 bulioane și lasă-ne-n pula noastră cu etica, că noi avem de produs cele mai curate motoare diesel ever!”

  21. Patrick says:

    looooool my kind of business

  22. Manowar says:

    Well. Sa speram c-o sa ai aceeasi parere si mai tarziu.

  23. Laur says:

    Nu l-a intrebat nimeni pe tovarasul sef ce se intampla daca un angajat ce lucreaza pe acel proiect alerteaza whistleblow? Eu am sistemul asta la corporatia actuala si il aveam si la cea veche, chiar mi-a parut rau ca nu l-am utilizat la momentul potrivit.

  24. Manowar says:

    Nu l-a intrebat nimeni pe tovarasul sef ce se intampla daca un angajat ce lucreaza pe acel proiect alerteaza whistleblow? Eu am sistemul asta la corporatia actuala si il aveam si la cea veche, chiar mi-a parut rau ca nu l-am utilizat la momentul potrivit.

    Ba da. Ce sa se intample? Angajatul ala primeste vreo 15 minute de faima si cateva aplauze in presa, dupa care DACA mai lucreaza vreodata in domeniu – da’ e improbabil – lucreaza pe o treime din cat castiga inainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *