Falimentul vine in tacere

Stiti ce ma sperie pe mine cand ma uit la mizeria asta de economie? Tacerea, nene. E o liniste mormantala.

Cei care vizitau pagina asta prin 2009 au prins discutiile despre falimentul care VINE. Cei care au tras seria aia de documente pe care-am pus-o aici in 2010 au vazut planurile mirobolante pentru a-l aduce pe Nastase inapoi la conducerea Romaniei. Unii au ras a sinucidere regizata cand a fost cazul, dar hai sa sarim un pic peste ridicol si sa ne uitam la chestia asta.

Stiti ca din 2007 incoace e, vezi-doamne, criza. Nu e nici urma de criza nicaieri, ba. E altceva. E falimentul socialismului si, implicit, al statelor socialiste.

Ce se intampla in toata Europa si-n US? Pai, se-ntampla ca s-a dus dracului sistemul social. Uitati-va la ce tara vreti. Ca discutati de US, Germania, Anglia, Franta, o sa auziti acelasi cacat: nu sunt bani pentru pensii, nu sunt bani pentru bugetari. Ba, nu stiu ce nu-i clar in propozitia asta atat de simpla: NU SUNT BANI.

Pare simplu

 

Ei bine, nu e atat de simplu, se pare. Nu-i deloc simpla pentru tari, pentru ca tarile sunt conduse – in aparenta – de politicieni. Ei, aici incepe nenorocirea: politicienii aia au ajuns acolo “pe pile”, ca sa zicem asa. Nu a ajuns cineva sus in politica fara a fi o curva, fara a fura si a face promisiuni si fara a primi bani murdari. Nu exista nici macar unul. De la A la Z, TOTI recunosc asta, dar “asa, in gluma”. Basescu spunea despre vapoare cu blugi si alte povesti. Ce era aia? FURT. Poti sa razi, poti sa spui ca bravo lui, poti sa spui ca-i smecher, dar asta nu schimba cu nimic esenta: furt, nene, furt de la stat. CopyPonta n-a ajuns nici el unde e pentru c-a fost vreun student stralucit, vreun antreprenor de succes. Hell, no. A ajuns acolo altfel (irelevant, sa revin la boile noastre)

S-a vazut in Romania si se vede cam peste tot: sunt votati socialistii, pentru ca astia vin cu promisiuni. Cu minciuni sfruntate. USL. Va face, va drege, fiecare roman, un trai demn, o Romanie a bunului simt. Sarim peste cat de ridicol suna, hai sa va intreb asa, de la obraz: ba, suna frumos de tot, DAR CU CE BANI? Cu ce bani va fi construita Romania aia? Cu ce bani va fi cumparata demnitatea aia – demnitate tradusa in cat de grele sunt sacosele de la supermarket?

La disperare, prostul crede in minciuni.

 

In Fata Morgana. Trebuie sa fie. Totul in jurul lui ii spune ca nu e, dar insista: TREBUIE sa fie. E ca Dumnezeu. Asa ca prostul voteaza socialismul, exact cum se ducea pe vremuri la vrajitoare cand ii spuneau doctorii c-o sa-i moara copilul.

Spunea Basescu prin 2009-2010 ca dom’leee, daca ne imprumutam iarasi de la FMI, dom’leee, amanetam si viitorul nepotilor nostri! Prostul roman privea si radea – a prost, desigur. Dupa care Romania s-a mai imprumutat de 5 ori, daca nu ma insel. Romania, in momentul de fata, se imprumuta pentru a plati dobanzile imprumuturilor anterioare. Ce-i mai nasol e ca imprumuturile alea n-au fost cheltuite pentru a genera cumva profit pe viitor. Nu au fost investite in ceva care sa aduca bani. Nu. Au fost investite in voturi. In cumpararea voturilor, ca sa fim mai exacti, in cumpararea aparentelor necesare. Dar nu asta-i grav.

Grav e ca e o liniste mormantala

 

Uitati-va pe orice pagina de “stiri”, pe ce site vreti voi. Peste tot domneste tacerea. Peste tot, minivedete de-o vara se scalambaie aiurea, peste tot e tinuta prima pagina de mizeriile alea cu Sergiu Nicolaescu. Nu mai auziti nicaieri un cuvant despre “faliment” sau “incapacitate de plata” sau “imprumuturi” sau “dobanzi”. NICAIERI. Nici macar un sunet. Mai tineti minte in ce vreme nu se auzea nicaieri vreun cuvant despre ceva nasol? Ca intrebare de om prost, intrebare pentru aia care-mi aratau cat “m-am inselat” cand cu afacerea Nastase: ERA CUMVA VREMEA AIA IN CARE ERA PRESEDINTE TOT UNUL CARE FUSESE-N PUSCARIE?

Nici pe-afara n-arata mai roz situatia.

 

In Anglia, dom’ Cameron anunta taieri frumoase de la buget din 2014. Ca, pe scurt, nu mai sunt bani. Aoleu? Osborne spune acelasi lucru si vorbeste si el de taierea ajutoarelor sociale. Ia gata cu atata asistenta sociala pentru milioanele de pakistanezi care vin s-o frece la rece si sa primeasca bani pentru 10 copii, ca nu se mai poate, ce-i cu atatea glume? In Germania, madam Merkel vorbeste de recesiune si spune ca Germania nu mai poate plati pentru toata Europa. In Franta, Hollande vine cu idei tampite, cum ar fi impozitarea “averilor” cu 75%. Astea nu sunt si nu trebuie tratate ca “stiri separate”, “spectacole ieftine” si tot asa. Pentru ca Hollande a descoperit pe pielea lui ce-nseamna muia: baiatu’ ala antipatic cu genti scumpe si actorul ala gras si-au bagat picioarele-n ideea lui. Unul s-a mutat in Belgia pentru a nu mai plati impozite francezilor, in timp ce celalalt e mai nou cetatean rus. De ce? Pentru ca toata Europa descopera acum apa calda: ca statul trebuie sa-i serveasca pe cei care ii aduc bani si NU invers. Ca Depardieu poate – dupa ce-a platit 145 de milioane de euro in taxe – sa inchida pur si simplu robinetul cu bani. Nu doar ca poate, ci o face. Pentru ca e foarte simplu: eu te platesc, asa ca faci ce vreau, nu invers. Daca ma superi, nu te mai platesc pe tine, ii platesc pe altii. Pe belgieni sau pe rusi. De ce nu?

La o adica, fix asta am facut si eu – la alt nivel, desigur, ca mie nu mi-a dat nimeni vreun pasaport rusesc. M-am saturat de Romania si de romani, asa ca m-am dus sa platesc taxe in alta parte. Pai ce dracu’!

Din pacate, dupa atatea decenii de socialism cu de-a sila, falimentul e inevitabil.

 

Nu mai tine deja de “proasta guvernare”, cat de faptul ca melteanul – la nivel global – s-a obisnuit s-o frece la rece pe banii altora. In ziua de azi, melteanul stramba din nas daca n-are pauza de masa de-o ora, o chestie pe care eu o urasc in draci. Toata lumea in jurul meu isi ia o pauza de masa de-o ora – PE CEAS. Ba, ce-i cu puscaria asta? Ai 8 feluri de mancare si vase de spalat de dureaza o ora? Vrei sa tai pauza de masa? Pai, melteanul iese la demonstratii. Vrei sa-i tai subventiile? Pai, melteanul urla-n strada, increzator ca nu i se poate intampla nimic. Ca doar, nu-i asa, drepturile omului! Ai 2 puradei cocliti pe maidan care fac scandal si scuipa trei jandarmi. Ca doar nu poti sa-i bati. Pai, iese cu scandal, cum, un cetatean, violenta, abuz!

Vezi in Londra marsuri cu mii de persoane si-n Spania cu ZECI DE MII de persoane protestand cand se taie pomana. Pentru ca dupa atatea decenii de pomana, melteanul s-a obisnuit cu ideea ca toate astea sunt DREPTURILE LUI date de natura, Dumnezeu, Buddha si Rottweiler the Third. Ham! Pai, cum? La nivel global, e atitudinea aia pe care-o cunoasteti bine din Romania: sa ni se dea! Sa ni se faca! Cam cum ii vedeati si-n Romania prin Piata Victoriei, blocand traficu’ si facandu-ma pe mine sa ajung acasa cu o ora mai tarziu. Un dans al pinguinului anorexic in toate statele astea.

In timpul asta, guvernele arata cu degetul spre probleme imaginare

 

In Anglia e la moda asta cu emigrantii. Aia-s vinovati, mars afara, we’re full! Da, da, sa mai blocam romanii, bulgarii, apoi turcii, croatii si nu mai stiu pe cine. Prostii socialiste ieftine, praf in ochii prostilor. Pai, eu sunt problema sau hipsterii astia infecti cu belciug in nari sau nespalatii astia facuti de parinti pe droguri? Eu ii aduc statului asta niste bani (platind taxe din salariu), ii platesc niste servicii (cu council tax si alte alea) si nu primesc un penny ajutor social. Astia care muncesc, platesc si nu primesc pomana sunt problema? Eu? Chen, care-i matura strazile pe salariul minim? Ivan, care instaleaza fibrele Virgin? Marcin, care face sandwichuri la Subway? Noi sau faptul ca statu’ sparge bani pe asistenta sociala?

Pai, ti-ai facut un copil si nu poti sa-ti platesti chiria? Pai, mori cu el de mana-n strada. Sigur, nu-i vina copilului. Da’ nu-i nici vina milioanelor care muncesc, asa ca nu trebuie sa-ti plateasca ei haleala si casa. 400 de lire pe luna, ajutor doar pentru locuinta? Pai, cred ca stiu fosti colegi de-ai mei care nu castiga atat in Romania muncind cu norma intreaga. Si stati asa – aia-i doar pentru casa. Ca mai au ajutoare sociale cacalau. Asistenta medicala? Desigur. Lasa ca te tratam pe tine gratuit si-i luam bani lu’ Manowar cand isi plombeaza vreo masea! Transport subventionat (pana la 100% in unele cazuri)? Normal. Lasa ca plateste Manowar calatoriile si merge pe jos cand isi uita cardu’ acasa.

Pai, ti-ai facut un copil si-i flamand la scoala? Foarte bine. Asa si trebuie. Sa-nvete ce-i foamea si ca nu-i buna. Sa fuga de ea si de socialismul care-o aduce ca dracu’ de tamaie, nu sa plece flamand la scoala, sa creada ca-i ok ca mami e somera si tati betiv de profesie, ca oricum primeste mancare la scoala, gratis!

Nu scriu asta pentru a ma bate cu pumnul in piept sau a spune ca, vai, e nedrept fata de mine. Nu-mi pasa de mizeriile astea. Spun asta pentru a va arata in ce hal a ajuns “civilizatia”. Saracii au ajuns convinsi ca e OK sa fii sarac. Ca-i dreptul lor sa primeasca pomana SI SA SE PLANGA CA NU AJUNGE. Citez:

Henrietta Bergman-Janes lives with her husband Michael and their daughter Adelaide, three, in a privately rented two-bedroom flat in south Croydon.

The family survives on an income of about £19,000 from his job in a bank and £400-a-month housing benefit. The rent of £825 a month leaves just enough to live on — but nothing more.

Mrs Bergman-Janes, 24, said: “We would love to buy our own place and stop being at the mercy of the whims of a landlord, but we can’t even stay out of our overdrafts or pay off our credit cards, how are we supposed to magic up a £25,000 deposit?”

They hardly ever go out, cannot afford holidays and saving for a deposit is out of the question.

Poate nu intelegeti, ca nu stiti engleza. Sa va traduc. Aia doi hipsteri cu ochelari si belciug in barnau au un borac gras si nu doar ca primesc pomana, DAR SE PLANG CA NU-I DESTUL. Ca nu pot si ei sa mearga-n vacante sau sa-si cumpere casa. It gets better: nu sotul – adica persoana care munceste – se plange de asta, ci sotia, adica aia care nu produce nimic, ci doar isi plimba boracu’ pe banii statului. C-ar vrea si ea-n vacanta. C-ar vrea si ea sa-si cumpere casa. FARA SA MUNCEASCA O ZI.

Geme Europa de de-astia

 

La pomana, cu mana intinsa si gura mare. Pai, ce, ba, eu tre’ sa muncesc la Manowar? Pai de ce? Eu vreau sa am casa mea si vacante, fara sa misc un deget. Pai, bine, Henrietta, cu ce bani vrei tu sa faci asta? Pai, SA MI SE DEA. CA-I GREU. Aha…Nu-mi spuneti mie ca-i un caz izolat, ca nu e. Stiu gramada, GRAMADA de papitoi care asa vad lucrurile. Sa li se dea. Sa li se faca. Ca merita, e dreptul lor, ca nu-i uman sa-i lasi sa moara. Aoleu? Da’ de ce n-ar fi? Pai, dom’leee, ca Henrietta e MAMA. De profesie MAMA, stiti? Pai, eu zic ca Henrietta sa aiba de 10 ori mai putine iesiri la restaurant si vacante si case decat o pakistaneza de drept comun. Ca si aia-i tot mama si are ZECE COPII, nu unul. Asa-i corect, nu?

In Germania apar articole in ziarele “populare” despre TRAGEDIA PENSIONARILOR. Stiti care-i tragedia? Ca, lol, un numar mare de pensionari trebuie sa se retraga si sa traiasca in afara Vaterlandului. Pai, cum? Nu-i uman! A, ca-n Romania pensionarii n-au nici bani de autobuz pentru a se “retrage” la depou, ca nici de ala de n-au bani? Nu conteaza! Nu-i uman, intelegeti? UMAN.

In Franta, cand a anuntat Depardieu ca pleaca, nu mai stiu ce ministru i-a zis ca-i patetic. Pai, cum, ba, adica tu traiesti din banii MEI si-ti permiti sa ma insulti? Asa ca Depardieu i-a zburat o flegma ministrului, si-a luat banii si-a plecat. Ia traieste tu, ba, bine, pe banii altora, ‘te-n gura sa te daram! Si aia a fost, s-a spalat pe maini, pa si muie.

In Romania (tara de cacat, exemple de cacat) a fost exemplul ala cu incinerarea prostului de Nicolaescu. A sarit BOR muscata de cur. Ceee face, cum indrazneste? Si da-i. Si blesteama. Si injura. Si ameninta! Crestineste, desigur. DAR NU DOAR ATAT. In buna traditie popeasca, i-au refuzat nevestei slujba. Ca dom’leee, ce e aia incinerare, nu e voie! Nu conteaza atat labareala religioasa, cat alta chestie, legata de postul asta: BOR traieste din banii vostri. Biserica primeste bani de la buget, adica BANII VOSTRI. Cu alte cuvinte, sunt functionari publici. Pe banii vostri, aleg sa refuze sa livreze serviciile pentru care-s platiti. Sarim peste faptul ca slujba aia e o labareala inutila pentru prosti cu prieteni imaginari, dar cum vine asta? Cum vi s-ar parea sa va duceti la spital si va spuna doctorul: “pai, pe tine nu te tratez. Ca nu vreau eu” ? Sau politistul. Sau tanti de la ghiseu. Sau. C-asa-i cu socialismul, nene. Ne-am invatat la pomeni si la spagi de inmormantare, de moaste, de locasuri sfinte, de cine mai stie ce, asa ca urlam cand nu le primim. Pai, cum? E dreptul meu. Cum sa-mi iei dreptul? Da-i, urla, protesteaza, ameninta!

Ei bine, cam asa arata pe tot globul, cu cateva exceptii prea mici pentru a conta si cu exceptia dictaturilor (mascate sau nu). Ca-n China nu prea o pui de proteste cu sindicatul, poate doar daca vrei sa vezi de-aproape o negociere cu tancul in piata.

TOATE chestiile astea trebuie sa dispara.

 

Sindicatele. “Dreptul” la pomana. Adica, noi stam in doua camere (i.e dormitor + sufragerie), ceea ce aici se numeste one bedroom, c-asa se masoara la ei. Pentru asta platim 700 de lire. In timpul asta, Henrietta sta in trei camere (two bedrooms) pe 825 – dintre care statul plateste jumatate – balega un borac si urla ca nu-i destul si vrea simpatia mea. Pai, cum, Henrietta, maica? Chiar asa? Pai, de ce as plati eu pentru chiria ta si boracul tau gras si urat? Nu mai bine imi cresc inca 2-3 de-ai mei si-mi platesc mie chirie si vacante, nu tie? Pai…dar, Manowar, nu-i uman. Si esti emigrant, adica rau! Asa e, nu zice nimeni, da’ sunt genu’ de emigrant rau care pleaca la lucru la 8:30, dupa ce-i pleaca nevasta la 8 la lucru. Adica-s genul de emigrant cu niste bani in banca, nu cu mana-ntinsa. Adica miau si mucles, urato!

Revenim la partea cu tacerea. Ce ma ingrijoreaza pe mine (strict pentru ca am niste parinti si cativa prieteni inca in Romania) e faptul ca e tacere. Ca la stiri sunt minivedete, violuri, crime si alte nimicuri. Nici un cuvant despre falimentul care vine. Bai, si-s doua posibile motive mari si late pentru asta.

1. Tacerea asta a fost cumparata, cumparata de politicieni disperati inclestati intr-o lupta pentru procente inutile

2. Toata lumea tace pentru ca nimeni n-are curajul s-o spuna. E un vid de putere. Basescu s-a dus, Ponta s-a dus si nimeni nu stie in ce directie sa se uite dupa speranta, o speranta falsa si inutila.

Nu stiu care varianta e mai sinistra si, pana la urma, nici nu conteaza. Nu conteaza pentru ca taierea aia in carne vie trebuie sa inceapa si oricum e prea tarziu pentru a mai schimba ceva. Ca, da, la momentul X, nu se vor mai plati pensiile. Nu se vor mai plati ajutoarele de somaj. Foarte frumos, nu zic nu, dar e o mica problema: asta nu anuleaza pur si simplu faptul ca imprumuturile care-au platit toate rahaturile socialiste (pensii, ajutoare sociale, subventii, tampenii) vor trebui platite.

Nu doar porcariile astea trebuie sa dispara, ci si restul rahaturilor nedrepte. Pentru ca da, trebuie sa-i tai ajutoarele sociale lui Vasile, dar in acelasi timp trebuie sa tai “ajutoarele sociale” mascate. Care? Pai, sa-ncepem cu faptul ca bancile inca mai indraznesc sa perceapa in Romania comisioane la extragere. Ca BOR are proprietati care nu-s impozitate. Ca numarul taximetristilor si notarilor e limitat artificial. Da, exact, dar EXACT asta sunt si chestiile astea: ajutoare sociale. Sa nu existe concurenta, sa faca si Dorel un ban fumand in taxi in timp ce clientul n-are voie si punand manele, sa tremure jegul de pe scaune. Sa faca si Ionela Von Kekestein un ban punand stampila pe hartii cat timp 10 oameni asteapta la coada. EXACT ASTA SUNT: AJUTOARE SOCIALE.

Falimentul vine in tacere

 

Nimeni n-are curajul de-a da ordinul necesar. Nimeni nu poate candida cu o platforma-program care sa semene bine de tot cu selectia naturala. Ca da, te-ar vota Gheorghe corporatistul, dar Gheorghe stie ca are doi parinti si eventual si vreo bunica si ar fi frumos sa le tai ajutoarele ca sa-i dai lui mai mult, doar ca pe urma o sa-i pice lui pe cap, asa ca o sa castige mai putin.

Nu asta ma enerveaza pe mine, sincer sa fiu. Ce ma enerveaza e ca nu stiu ce sa fac cu banii. Cum te protejezi de asa ceva? Ca nu mai merge ca pe vremuri. Nu poti sa-ti tii banii in banca, cand toate tarile se zbat sa-si devalorizeze moneda in speranta tampita ca asa vor stimula exporturile. Nu merge nici sa-i “investesti”. Imi cumpar aia, imi cumpar ailalta, imi cumpar case, imi cumpar pamanturi. Cand crapa magarul, stiti cata valoare vor avea proprietatile voastre? Ia intrebati-i pe-aia care-aveau vile in Primaverii prin Decembrie 1989. Sa va spuna ei ce valoroase au fost hartiile alea cand le-au intrat in case sutele de melteni rupti. Ia intrebati-i pe-ai mei cand au primit mostenire ceva case, ca sa se trezeasca asa, subtire, ca le-a luat partidul. Ca deh, trebuia sa cazeze oameni ai muncii si stiti cum e. Ia intrebati-mi bunicii ce s-a ales de pamantu’ lor si animalele lor la colectivizare.

Nu-mi place sa fac pe profetul apocalipsei, dar nici orb nu pot sa fiu. Asa ca, da, falimentul vine in tacere, o tacere apasatoare in care eu n-am idee ce mama dracului ar trebui sa fac cu banii inainte sa devina pur si simplu servetele – in cazul bun. Ce ne facem, fetelor?

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

195 Responses to “Falimentul vine in tacere”

  1. speed says:

    mano, se spune ca cea mai buna investitie acum ar fi in aur si argint (banii , imobilele si alte rahaturi isi pierd valoarea )… sau o alta investitie buna ar fi intr-un bordel..astea se cauta tot timpul..nu isi pierd valoarea :))

  2. Robert says:

    In Canada este aceeasi situatie, doar ca mai merge sa invarti ceva pe aici. Chiar daca merge sa mai faci ceva, tot gasesti zeci de imputiti de paki,indi,arabeti ce isi tin vitele imputite acasa pe banii statului.

    Oricum generatia de 20-30 ani este fucked up big time aici, este prostita cu televizorul in ultimul hal.

    Apropo, i-as da cu pula-n frunte domnisoarei Adelaide.

  3. Zgarcit says:

    Lumea asta este făcută să îţi reamintească că viaţa este prea scurtă: Am cunoştinţe care au plecat să muncească în Spania/Anglia/Germania/Italia: Familiile lor s-au dus pe pla, timp în care aia visau că Crează un viitor copiilor.
    S-au întors în ţară şi au văzut că nu orice nene poate să fie patron: Adică au pierdut banul pe tot felul de petarde de magazine alimentare, magazine de haine şi alte astea care au adus “raţele”.

    Eu urăsc să fiu serios în ţara asta: După o lungă perioadă am şi eu cont de Economii şi am început să îmi cumpăr toate tâmpeniile posibile!? Concluzia: Mi-a adus asta fericirea? Ba în nici un caz: Ba din contră: Mi-au adus mai multe pe cap, am ban în banca Românească şi treaba asta sună a Epic Fail…

    Concluzia: Tratează viaţa ca pe curva care este: Îi dai bere(suc – după utilizator) – îi bagi ceva complimente şi la sfârşitul zile îţi bagi pula în ea şi dormi liniştit fără vreun plan de viitor.

  4. landscape says:

    Buna analiza, iar solutia mea este sa investesc in aur. Mini lingouri de 5 grame. Aurul nu si-a pierdut niciodata valoarea si nu si-o va pierde avand in vedere ca toae bancile asta fac, cumpara aur si au rezerve in aur.

  5. Zgarcit says:

    Eu am întrebat pe forum în 2011 să vând un lanţ de aur(primit cadou: Nu m-a tâmpit sucul să dau ban pe lanţ şi nici nu sunt câine să port aşa ceva): Are Aceeaşi preţ ca în 2011 – Ba ete că în luna Ianuarie 2013 este preţul mai mic.

    Normal: Fac referire la amanet: Că aşa nu cumpără nici dracu la preţul întreg.

  6. ady says:

    @landscape si unde depozitezi aurul ? In casa ? La banca ? Iti cumperi o tarla si ii bagi in pamant ?

  7. mesterul says:

    si mie mi-a placut

  8. Dan says:

    Trist e ca munca este pedepsita.

    Lucrezi de nebun 12 ore? Ia muie.

    Freci menta de mini sefuletz si periodic emani cite o idee timpita? Ia bonusuri, ia traininguri, ia team building, ia masina, ia telefon, ia laptop.

  9. animal00 says:

    @landscape: la prima vedere ai dreptate. Aurul pare cea mai sigura investitie. Spune-le asta si tiganilor romani.

    bai laiviu, din pacate, ce zici tu aici seamana mult cu ce a zis dementu ala de norvegian. Lumea civilizata incepe sa se duca pe pula, iar “drepturile oamenilor” par din ce in ce mai mult “drepturile leprelor”.

    dar inca astept sa imi spui ca eu cu PFA nenorocesc statu 😀

  10. Akhenaton says:

    oaiiiiii, ce-mi place subiectul asta. din nefericire sunt foarte multe de scris si de dezbatut si ma cam doare mana. de la laba, bineinteles

    o singura chestie as dori sa mentionez deocamdata, bine doua, ca nu e deloc tacere daca citesti FT, Huffington Post, Handesblatt si alte ziare care se mai ocupa si cu altceva decat cu ce chiloti si-a luat Kate si, foarte important, ca, pur si simplu, nu exista o solutie la actuala criza a datoriilor suverane pentru ca e insusi sistemul in care traim

    nu se va putea plati vreodata datoria aia decat cu pretul falimentarii tarilor in cauza si razboaeilor civile. da, creditorii pot decide ei insisi sa renunte la datorii, dar asta inseamna falimentarea sistemului bancar si razboaie civile :))

    P.S. subiectul Grecia si Spania a fost tirat, un pic, sub perna pt c-a mai fost mini-bail-out-ul ala. dar banii s-au papat, guvernele jegosilor astia puturosi n-au impus, in fapt, niciun fel de austeritate, asa ca scadenta trebuie sa vina undeva pe la jumatea anului asta daca nu cumva neamtul chiar ia pe persoana fizica Grecia. la propriu, adica cu cedare de suveranitate

  11. Delia says:

    Si tacerea costa. Si tot din buzunarul tuturor.

  12. landscape says:

    ady,

    Am spus mini lingouri de 5g, deja daca iti permiti 5kg de aur esti un om bogat. Nu am mentionat nicio cantitate care nu poate fi tinuta intr-un seif in casa (daca iti permiti asta) sau intr-o cutie de valori la banca.

    Si nu ma referam la lanturi de aur sua la bijuteriile bunicii, vorbeam despre mini lingouri cumparate de la banca, puritate garantata, stantate, si care pot fi rascumparate oricand.

    Aurul are valoare de mii de ani, cu toate ca omenirea a trecut prin atatea crize. Iar valoarea lui creste de la an la an. Logic, e cea mai sigura investitie.

  13. Delia says:

    Apropo, tocmai am terminat de citit o carte despre bani-medicamente-interese ale companiilor mari-obedienta guvernelor fata de interesele companiilor in detrimentul propriilor cetateni.
    Nu e pretentioasa, dar realista de numa’.
    John Le Carr “Experiment secret”

  14. cl says:

    @Akhenaton: Lasa-ma si cu nemtii… Nu sunt cu nimic mai buni decat noi, doar ca au reguli puternice. Si inca au politicieni cu capul pe umeri. Asta ar fi un inceput in Romania, sa vine cineva ca Thatcher in UK. Sa taie indiferent de revolte and stuff. De-aia platim armata si jandarmerie, sa dea cu pulanu’;)

  15. Delia says:

    Scuze, i-am pocit numele. John Le Carre ” The Constant Gardner”.

  16. Akhenaton says:

    urmeaza si colapsul sistemului de pensii. pula mea, paradigma actuala nu mai poate fi sustinuta. adcia, da, mergea cand aveam generatia baby boom. acum, vestul civilizat a cazut in capcana propriului nivel de trai. stupid, nu? din cauza ca traiesc mai bine si au o medicatie excelenta vestii traiesc mult dupa pensie.

    si-asa se face ca 15-20 de ani statul trebuie sa-i plateasca mii de euro pe luna unui numar din ce in ce mai mare de pesnionari din niste contributii din ce in ce mai mici platite de populatia activa. fondul de pensii, prin statut, nu se poate angaja in investitii riscante. adica merge in titluri de stat, obligatiuni federative si un procent mic in dobanzi si bursa. dar cand veniturile sunt real negative s-ar putea sa se intample, cum s-a si intamplat(sic!, sa te tenteze o derivativa, un forex, o cereala unde poti sa ti-o sugi grav. bineinteles, n-o faci direct ca te fute judecatorul in cur cu statutul, iei o participatie majoritara la o firma de trei lei prin care lucrezi. cand crapa pensiile sa vedeti dracie…ca, pur si simplu, vesticul s-a obisnuit mult prea mult cu binele, cu predictibilul, cu vacantele programate si cu tratamentul lui medical bine pus la punct. cand o sa crape o sa fie tare-tare nasol

    uite ca tot pula mica are solutia. in China nu exista un sistem de pensii de stat. da, exista o suma oarecare pe care ti-o da partidul dar nu ti-ajunge nici de orez si broaste. asa ca batranii raman in grija familiei si-atat. n-au familie, mor si cu asta basta….

  17. groovee says:

    Sa vina odata ca poate asa s-or mai curata si din lepre. Sau poate nu ca cacatul pluteste…
    In general tiparul e acelasi: “criza” , inflatie, somaj imens, lipsa de mancare, revolte iar la urma un razboi -civil sau intre natiuni care sa dea un boost economiei in a produce toate cele necesare sustinerii lui. Cu ocazia asta mai apr noi tehnologii, se reduce numarul populatiei iar invingatorii(daca nu va fi anihilare totala de data asta) vor trasa noi granite si vor stabili noi reguli. S-a mai facut si se va mai face.
    Oricum, in orice situatie cu: aur, pietre pretioase, droguri, arme, munitie, condimente si hartie igienica, esti asigurat. Iar la o adica le dai la schimb pentru a-ti cumpara diverse cu ele .

  18. groovee says:

    …sau actiuni la producatori de arme

  19. Akhenaton says:

    haleala, baaaaaaa, haleala. poti trai fara o multime de lucruri da’ nu poti sa nu bagi la jgheab. si, cum suntem tot mai multi…

  20. Dan says:

    La pensii chiar nu pricep ceva. Ti se retin ca procent distinct din salar. Si atunci e greu in fiecare an sa se recalculeze acel procent ca sa acopere necesarul?

    Ce rost are sa il separi ca procent daca e calculat amboulea si oricum nu ajunge?

  21. Alex says:

    Amice….in mare parte esti un idiot.. ai dreptate pe alocuri ce-i drept, insa per ansamblu esti un mare idiot. Pai daca ar fi dupa mintea ta ingusta, intre oameni si animale nu ar mai fi nici o diferenta, sa supravietuiasca cel mai tare ce plm…ala care are coltii mai mai mari si labele mai puternice, nu?!
    Sunt satul de socialism, dar nici cu capitalismul nu imi este rusine.
    Si ca sa fim de la bun inceput intelesi: am lucrat toata viata la privat si in afara de alocatia de copil, nu am mai primit alte ajutoare din partea statului.

  22. Zgarcit says:

    landscape – Este rost de o discuţie lungă pe partea “Ce facem cu bani?”
    Poate o să fac un subiect… sau poate nu: Am ajuns la concluzia că nu prea ai ce să faci cu banul mediu în România: Adică îţi poţi cumpăra o coajă de maşină S.H., îţi poţi cumpăra mobilă, îţi poţi renova casă, poţi să pleci o afacere mică de căcat care o să înghită tot timpul/banul/sufletul.

    Ajungi la întrebarea simplă: Ce poţi face? Ba pentru început poţi începe să vezi lumea, socializare, activitate: Să treacă viaţa frumos şi cam atâta.

    Viaţa asta este făcută pentru aia care cred că Popa este trimisul lui Dumnezeu şi dacă îi zici că ţi-ai înşelat nevasta totul o să fie bine… Dacă se poate să îi mai bagi şi ceva ban la buzunar să nu ai tu grija lor.

  23. Akhenaton says:

    @Aether, realizezi ca atunci cand va incepe razboiul civil si foametea tu o sa fii hacuit si consumat pentru ca esti total inadaptat iar semi-retardul nu te ajuta nici sa fugi mai repede, nici sa injunghii mai mult? 🙂

  24. Manowar says:

    @alex: Esti exemplul perfect de idiot care nu pricepe. Poate ai impresia c-am scris ce vreau eu sau ce cred eu ca se va intampla?

    Moron, eu ti-am scris ce-o sa se intample, indiferent de ce vreau eu sau de ce vrei tu.

    Astia cu cifrele iti spun in toate tarile: NU.MAI.SUNT.BANI. Reactia ta? Pai, nu suntem animale! Pai, bravo! Asa! Bun, si-acum, daca nu esti animal, de unde dai bani cand nu mai sunt? Te imprumuti, nu? Ca doar, sa fim umani, sa nu fim animale.

    Holy shit. Ia scoate banii, ba. Plateste tu pensiile si ajutoarele sociale. Eu unu’ n-am nimic impotriva. Noi, restul, NU MAI AVEM.

  25. Akhenaton says:

    @Manowar

    de fapt e chiar invers: sunt o gramada de bani pe piete. numai ca, ia sa vedem, cine ghiceste de care fel sunt ei? :))0

  26. Manowar says:

    @Akhenaton: sunt miliarde de dolari si-n Romania. Da’ nu-s ai tai. Pricepi diferenta dintre “nu avem” si “nu exista pe piata”?

  27. blackjack says:

    Cica aurul e ce-a mai ok investitie. Insa daca nu sunt lichiditati sa il schimbi cand e nevoie, degeaba il mai ai.
    La fel e cu toate metalele pretioase + diamante & shit.

    Proprietatile si ele sunt nesigure, cum ai zis. Cica mai nou se vand parcele de pamant pe luna, asta ar fi o investitie rentabila probabil.

    Restu’ posibilitatilor de a investi se bazeaza mult pe hartii, iar cu ele te poti sterge la fund.

  28. Manowar says:

    De notat, referitor la ce spuneam in post. La vreo 10 ore dupa ce i-am dat publish, a aparut si stirea ca pedeapsa domnului Nastase a fost redusa cu 45 de zile, astfel incat e posibil sa fie eliberat dupa 8 luni din totalul de 24.

    Aparent, a scris o carte in inchisoare.

    Oh, cand se vor plati politele…

  29. Akhenaton says:

    ba nu, de fapt, piata e inundata cu bani inflationisti. cu cantitati enorme de bani purtatori de inflatie. si FED-ul si BCE tiparesc la greu ca sa achite datorii. si, uite ca si debitorul si creditorul se trezesc cu hartii fara valoare care adancesc prapastia financiara. din ce achiti ai mai mult de achitat si din ce recuperezi din datorie, ai din ce in ce mai putini bani. cine si-o suge?

    statele care nu dispun de tiparnita si, pe cale de consecinta, tu, eu, Aether. ba nu, Aether nu, ca acolo la el in Narnia nu exista chestii d-astea

  30. Manowar says:

    Aaaaaactually, UK-ul isi poate tipari lire. Si chiar o face 🙂

  31. Akhenaton says:

    Perfidul Albion a avut inspiratia sa nu adere la zona euro. pe de alta parte, tranzatiile internationale se fac in dolari si euro. firmele englezesti tot asa tranzactioneaza. mai devreme sau mai tarziu intra si ei in cofa. nu prea mai exista insule acoperite de-o carapace unde sa nu se simta convulsiile economiei globale. nu in vremea tranzactiilor instant de mii de miliarde de dolari

    P.S. ia vezi tu de unde se finanteaza statul UK. si trage concluziile!

  32. Bogdan says:

    Ca tot veni vorba de ivestitii in aur… Sa nu avem surpriza sa se intample ca la americani :

    http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

    Uite-asa, dintr-o data, a devenit ilegal sa detii aur. Because fuck you, that’s why !

  33. Manowar says:

    Ca tot veni vorba de ivestitii in aur… Sa nu avem surpriza sa se intample ca la americani :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

    Uite-asa, dintr-o data, a devenit ilegal sa detii aur. Because fuck you, that’s why !

    A fost valabila chestia asta in toate tarile comuniste, inclusiv in Romania si Rusia. Nu e “ca la americani”.

  34. groovee says:

    @Bogdan: De parca atunci cand situatia va fi de cacat, iar banii de hartie vor valora mai putin ca o hartie igienica ca doar is mai asprii, vei schimba la stat aurul detinut pe morcovi, ceapa si carne.

  35. pleomax says:

    Mano, pe alocuri nu ai dreptate. In Romania nimeni n-a votat pentru cineva, ci a votat impotriva altcuiva. La noi nu exista partide de stanga si de dreapta decat pe hartie, platformele program sunt pentru naivi. Partidele nu sunt decat o mafie cu filiale prin toata tara care se lupta pentru putere.

    Nu stiu daca problemele sociale si cei care refuza sa munceasca sunt problema. Pana la urma ei sunt o povara pentru societate, dar nu cred ca o povara atat de mare. Problema cred ca e-n sistemul financiar acolo unde lucrurile au fost scapate de sub control. Nu stiu in ce masura stiti ca pe bursa mai nou se parieaza aproape ca la pariurile sportive. E bine si cu neoliberalismul asta desantat, asta pana cand te lovesti de-o problema si ajungi sa ai nevoie de ajutorul societatii. Stiu, acum esti bine, sanatos, poti sa muncesti. Maine te imbolnavesti, ce-o sa faci? Risti sa ajungi un asistat social precum cei pe care-i hulesti atat de mult.

    O alta eroare e faptul ca pui bugetarii in acelasi loc cu cei care iau un ajutor social neavand loc de munca. Sa-ti amintesc ca bugetari sunt si medicii, si doctorii, si cei din politie? Niste indivizi care presteaza niste servicii vitale pentru o societate.

    Inteleg, Depardieu a castigat banii aia multi ca cetatean francez, avand oportunitatile unui cetatean francez. Ca daca e sa-l comparam cu cel mai cunoscut actor de la noi, e evident ca al nostru a castigat infinit mai putin, desi se prea poate sa fiu un actor mai bun decat depardiu, uite ma gandesc ca dinica ca un exemplu, si totusi depardiu a castigat mult mai mult. Asta poate si pentru ca a avut norocul de-a fi cetatean francez? Ia uite ceva amuzant legat de Depardiue

    Maraval afirmă că în ciuda sponsorizării din partea statului şi a faptului ca multe filme au un număr mare de spectatori în cinematografe, totuşi anul trecut un singur film din topul celor mai vizionate zece filme franceze nu a fost pe pierdere – şi asta din cauza onorariilor uriaşe ale actorilor celebri şi ale regizorilor. „Actorii francezi sunt bogaţi pe bani publici şi pe baza unui sistem care ar trebui să protejeze diferenţele noastre culturale… Cum se poate ca un actor francez să câştige până la două miloane de euro pentru un film francez, dar dacă joacă într-un film american, primeşte 200 000 euro?”

  36. V says:

    Imi explica cineva ce castig are Basescu? Ma refer de ce nu face ca Ilici sau de ce Nastase e la puscarie. Ca nu ma prind. De ce n-a luat ceva. Cu Flota a putut.

  37. pleomax says:

    Cred ca terenul agricol ar fi o investitie in cazul unui faliment.

  38. pleomax says:

    Mai e o chestie pe care n-o inteleg. USA nu mai are bani, sunt datori pana peste cap, Spania la fel, Portugalia, Grecia, Franta gafaie, Italia la fel, si-atunci unde pula mea au disparut banii?

  39. fish says:

    @pleomax: 中华人民共和国

  40. pleomax says:

    @fish, din ce-am inteles nici China nu-i chiar pe roze.

  41. Bogdan says:

    @grovee : Poate nu la stat dar, atunci cand banii de hartie nu vor valora nici hartia pe care sunt tipariti, vor exista destui care vor vinde “morcovi, ceapa si carne” pe o bucatica de aur. Pentru simplul fapt ca metalul asta va fi mereu o valoare…Bine, daca se va ajunge la o hiperinflatie gen Zimbabwe, vor fi “tulburari sociale” de asemenea amploare incat aurul ala, si proprietatea privata in general, va valora fix un cacat.

    Ce voiam sa subliniez e ca, in cazul unui colaps economic cu adevarat grav, nici-o investitie nu e sigura, nici macar cea in teren agricol. Ca pana si pe-ala poate sa-l nationalizeze statul.

  42. Manowar says:

    Mai e o chestie pe care n-o inteleg. USA nu mai are bani, sunt datori pana peste cap, Spania la fel, Portugalia, Grecia, Franta gafaie, Italia la fel, si-atunci unde pula mea au disparut banii?

    In functie de intelesul intrebarii tale, sunt doua raspunsuri posibile:

    1. Gafaie STATELE, nu corporatiile cu sediile in statele respective.
    De exemplu, USA mai are un pic si ajunge sa aiba datoria externa egala cu PIB. Asta nu-nseamna ca Apple e-n prag de faliment, de exemplu.

    2. Banii aia nici n-au existat vreodata

  43. RuneJaguar says:

    Mda, interesant articolul. Doar cateva chestii.

    1. Ce cacat de slujba are Michael Bergman in banca de castiga asa de putin?

    2. Tot citesc si aud de scenariile astea semi-apocaliptice. Va cadea Europa, uitati-va la greci, uitati-va la portughezi, uitati ce vor pati si fraierii ceilalti. Va fi jale. Va cadea sistemul de pensii. E vina socialismului, ba a jidanilor, ba a bancherilor, ba a politicienilor. Si, totusi, lucrurile merg normal, in aceeasi directie. Liniste! Pace! Armonie! Eu vreau sange, in mortii mei! Vreau sa ies in strada cu o pancarda “I don’t side with anyone, I’m just here for the violence!”.

    3. Ma gandesc la modul serios sa intru in USL. Sau in partidul ala care va castiga in 2016, intrucat romanii vor vota in ciuda USL. Oricum, va fi tot unul socialist, la fel ca restul partidelor romanesti. De ce in politica? Oamenii sunt incredibil de prosti. Cand jumatate de tara voteaza la modul retardat, e rost de facut bani. Si merita sa fie furata. Democratia e sistemul ce garanteaza ca poporul va fi condus asa cum merita. Dupa un sfert de mandat, destinatia Costa Rica.

    4. Totusi, unde pula mea sunt banii?
    Ca sigur nu le-a dat foc Jokerul cand a crapat de la cocaina.

  44. Manowar says:

    Tot citesc si aud de scenariile astea semi-apocaliptice. Va cadea Europa, uitati-va la greci, uitati-va la portughezi, uitati ce vor pati si fraierii ceilalti. Va fi jale. Va cadea sistemul de pensii. E vina socialismului, ba a jidanilor, ba a bancherilor, ba a politicienilor. Si, totusi, lucrurile merg normal, in aceeasi directie. Liniste! Pace! Armonie!

    Lucrurile merg normal?
    Ia te uita. Nu m-as fi gandit. Interesant concept despre normalitate ai.

    Am mai spus treaba asta: pana-n 2007 inclusiv, nu puteam sa dorm sau sa fumez fara sa-mi sune telefonul, sa fiu chemat la interviuri peste interviuri. Ca v-am gasit CV-ul. Nu conteaza ca n-ati aplicat la nimic.

    Dupa 2007, liniste, pace si armonie, nu mai suna nici daca aplicam la 100 de joburi. Nici macar asa de “nope, nu-mi place numele tau”.

    In 2007 nici nu indraznea vreunul sa ma cheme la vreun interviu in Romania sub 1000 de euro net. In 2011, cre’ c-am gasit 3 joburi la care sa aplic si sa vezi glume. Ca da, noi ne gandeam sa va oferim 650…dar tre’ sa mai munciti si-n weekend.

    Asta mi se intampla mie – iar eu sunt unul care si-a gasit job afara la prima strigare dupa dreptul de munca, adica fac macar doi bani chiori, asa… Ce zici, ce i se intampla unuia dintr-un domeniu mai putin cautat?

    Populatia tarii a crescut? Ca-nteleg ca lucrurile merg normal.

    Da, ma, e liniste. E liniste cumparata. Si-i pace si armonie, c-au ramas doar dobitocii si-ntre ei n-au pe ce sa se bata sau sa se certe. Bine, OK, au mai ramas si CATEVA milioane (maxim 3) carora le merge bine dintr-un motiv sau altul, da’ cu aia nu se pot certa, ca stau cu mana-ntinsa la poarta lor pentru un job pe salariul minim.

    Restu’ s-au carat urland sau fac foamea si-nvata pe forumuri cum sa traiasca din 760 de lei pe luna. Te descurci sa gasesti linku’ sau o rog pe Judith sa-l caute ea?

    Lucrurile merg normal, zici tu? Interesant. Pentru mine era normal sa dau 1.5 mil la intretinere iarna. Da’ uite ca a ajuns la 5.5 milioane. Ciudat ca nu mi s-a marit salariul direct proportional.

    Normal? Normal. Normal ca poti sa te plimbi 10 ore prin supermarketuri pentru a mai gasi 2 cartofi care nu-s putreziti. Ia fa tu niste picioare pana la primu’ Mega/Mic.ro (daca mai exista) si incearca sa cumperi niste cirese frumoase. Anunta-ma si pe mine daca gasesti si daca da, cat costa. Nu de alta, da’ sa stiu si eu cum arata normalitatea ta plina de armonie.

    Pentru mine, “normal” era sa-mi ramana 600 de euro din salariu dupa cheltuieli, nu sa-mi caut un job pe 800 si sa nu-mi gasesc.

  45. RuneJaguar says:

    Normal in sensul de “nu prea vad populatia europeana razvratindu-se pe strazi in viitorul apropiat”. Da, stiu, au facut-o grecii. S-au potolit. Marsaluiesc si spaniolii. Sa mai zicem si de romani? Cum au iesit ei in strada pro-Arafat, apoi fiecare avea pancarda lui cu “Vreau pensie mai mare”, “Salvati maidanezii”, “Muie Boc” si “legalizati iarba”. Bine, a dat frigul si s-au intors umili la casele lor.
    Da, intretinerea creste. Salariile scad. Asistatii sociali exista in continuare. Pensionarii plang ca vai pula lor. Pula cirese! Si, totusi, pe strazi e liniste si pace. Si asa ofticati cum sunt ei ca stau cu 760 de lei, cu cartofi in gura in loc de cirese, tot merg optimisti din patru in patru ani sa voteze. Ca-n bancul cu Bula la azil, “aici pot sa ma plang!”

    Ok, inainte de 20007 erai mai cautat. Dar si acum ai un job. Unul ok, presupun. La fel si Judith. Mai stiu cativa din IT care o duceau ok, acum 4-5. Acum e mai greu pentru ei, au trecut pe freelancing sau pe salarii injumatatite, domeniul nu e mai e asa de cautat, incat sunt din ce in ce mai multi pe specializarea asta (ahh, e o presupunere, clar te pricepi mai bine ca e domeniul tau, nu e contrazic). Mie mi-e greu sa fac o paralela cu 2007, dpdv personal, ca atunci terminam liceul, n-aveam nici o tangenta cu piata muncii.

    Slabe sanse cu ciresele. Dar au grija romanii sa umple carucioarele cu altele.

  46. Manowar says:

    Normal in sensul de “nu prea vad populatia europeana razvratindu-se pe strazi in viitorul apropiat”

    Scopul asta este: sa nu o vezi. De-aia e si linistea de care spuneam peste tot. De-aia nu afli nimic si crezi ca-n Spania au fost la fel cu “muie acta, muie boc, legalizati iarba”, cand acolo a fost cu totul altceva.

    Vezi tu, e exact cum era cu tigarile. Pachetul de tigari costa intr-o vreme 8500 de lei. Mi se pare ca acum e 125,000. Daca-l faceau de la 8500 direct 125,000 , se lasa cu revolutie.

    Doar ca nu l-au facut. A fost intai 8600. Ei, pentru o suta de lei..

    …iar acum e 125,000. N-a crescut cu mult.

    EXACT la fel se procedeaza cu restul chestiilor importante. Nu ti se taie direct asistenta medicala gratuita. Intai reducem personalul. Ei, nu-i bai. Apoi inchidem cateva spitale. Nu-i nimic, lasa ca merge lumea la celelalte. Intr-un final, nu mai mergi nicaieri. Pe nesimtite.

    EXACT la fel e si cu asistenta sociala. Ei, uite, ia de-aici ajutor de somaj. Azi face 3 portocale. Maine face 2,99 portocale. Peste 5 ani, face cam jumatate de coaja de portocala.

    Fix la fel e si cu pensiile.

    Da, scopul ala este. Incet, incet, sa-mpingi limita suportabilului. Nici Roma n-a fost construita intr-o zi.

    Acum e mai greu pentru ei, au trecut pe freelancing sau pe salarii injumatatite, domeniul nu e mai e asa de cautat, incat sunt din ce in ce mai multi pe specializarea asta

    Ciudat cum totusi domeniul e foarte cautat si ciudat cum eu nu castig jumatate din salariul meu din 2007, ci simtitor peste dublu, hell, mai are nitel si ajunge la triplu.

    Slabe sanse cu ciresele. Dar au grija romanii sa umple carucioarele cu altele.

    Da, pai, exact cum spuneam. Azi slabe sanse cu ciresele. Maine slabe sanse cu carnea. Poimaine slabe sanse sa mananci. Dar e OK. E normal.

  47. Iulian says:

    Perfect!
    Atat.

  48. Akhenaton says:

    vad ca lumea nu intelege unde-s banii. raspunsul e simplu: nici n-au fost vreodata. erau doar niste cifre notate undeva neacoperite de nimic

    cacatul actual a fost instituit si incurajat de Alan Greenspan(hai sa vedem daca ghicim natia lui) care-a lasat creditarea la liber. dobanzi subunitare au lansat o efervescenta fara precedent a creditului. in caz ca nu stie cineva, pentru fiecare credit pe care o banca comerciala il da, banca nationala trebuie sa creeze aceeasi cantitate de moneda. si uite asa, taca-paca lumea s-a trezit inundata cu dolari fara valoare. dar bancile nu numai ca dadeau credite la liber ci le si asigurau si reasigurau care asiguratori aveau si ei fondurile lor de investitiii pe tot felul de instrumente riscante si, poftim educatie, 1 dolar imprumutat se transforma in 10 peste noapte. care, fireste, nu existau nici ei. lumea a ajuns sa jungleze doar cu cifre, nu cu bani. de fapt s-a facut o estimare ca piata derivatelor era cam de 40-50 de ori mai mare decat PIB-ul global. go figure!

    castelul s-a prabusit de la primul om care n-a mai putut plati ratele cumulate pt 2 masini, o casa a sa si inca una de vacanta si pt studiile copilului

    asta mai era cum mai era. insa dracia asta s-a transferat asupra statelor. care state, la fel, se finantau rostogolind datorie. tu, grecule care esti grec, produceai pe mortii ma-tii dar te imprumutai intr-o veselie la 7% si rostogoleai datorie la 7,4%. in fiecare an cu 0,4% mai mult pan-ai ajuns unde gatu ma-tii esti acum si n-ai iesire. la fel de vinovat e si francezul si neamtul si italianul care, de lacomie, imprumutau fara pic de garantie ca-si vor recupera banii.

    toate astea au dus aici. iar cel mai rau urmeaza sa vina. ca linistea, halal liniste grecii au dac foc pietei iar spaniolii se bat cu jandarmii, este inca mentinuta de BCE care creeaza si creeaza moneda pe care o transfera “bolnavilor” pana cand Europa va fi sufocata de cifre care vor fi de multe pri mai mari ca plus valoarea creata

    pur si simplu nu se pot plati acele datorii. pentru ca, sa razi de mori, banii pe care-i primesc bolnavii sunt to purtatori de dobanda. CDS-ul lor fiind de 7-8, iau bani la 5-6% ca sa plateasca datorie la 6-6,5%

    pam-pam

  49. groovee says:

    Ce mai tot atatea discutii? De parca nu ati stii ca “romanii se descurca”
    Uitati aici o metafora vizuala despre impins limita suportabilitatii:
    http://www.youtube.com/watch?v=APxGubAkOz0

  50. elisabeta says:

    am citit cuminte postul si comentariile. toate bune si frumoase, de gandit la ele si gasit solutie personala (de ex, imi fac o ferma autosustenabila si ma exclud din relatia cu statul) pt ca da, cacatul e asa de mare incat solutia nu mai e sociala ci personala – iti gasesti cea mai buna varianta de a-ti trai viata armonios.

    dar hai sa va dau o tema: in primavara lu’ 2008 un apartament cu 2 camere in balta alba (si NU aproape de metrou), la parter, se vindea cu 110.000 euro. credeti ca era un pret corect? nu, reflecta balonul umflat si situatia anormala.
    salarile de 1000 euro din 2007 erau corecte? cum poti sa-ti evaluezi munca, in functie de ce? bun, daca sunt olar si produc farfurii, stiu cat imi ramane dupa ce platesc “intrarile” dar daca sunt o rotita de birou intr-un angrenaj?
    categoric, falimentul e inceput si depinde de fiecare dintre noi cum se adapteaza, ce solutii isi gaseste, cum isi foloseste mintea – ca ea este singura bogatie, cu exceptia iubirii.

  51. Manowar says:

    @elisabeta: esti haioasa. Te excluzi din relatia cu statul? Stii cum e cand tu cresti gaini, vaci sau porci si in 2 zile vin niste baieti cu o hartie, iti omoara toata animalele si le dau foc? Ca, de, sunt suspecte de gripa aviara, vacile-s nebune, porcii-s nu mai stiu cum.

    De-astea ai uitat? :>

    Sau hotaraste statul ca derp, trebuie sa platesti impozite de 40 de ori mai mari.

    Sau hotaraste ca are nevoie de terenul tau.

    Sau.

    Din pacate, nu exista “ma exclud din relatia cu statul”. In caz de ceva, toate proprietatile si drepturile tale nu fac doua cepe degerate.

  52. animal00 says:

    ferma autosustenabila – oare cum e aia? e ca o ferma gonflabila de la bricheta masinii?
    ce-mi place mie de orasenii cu povesti d-astea.

  53. Bogdan says:

    @elisabeta : Cand situatia se impute rau conteaza doar dreptul celui mai tare, adica statul ( ca el controleaza politia si armata ). Dadeam mai sus ca exemplu ordinul lui Roosevelt cu aurul. Inlocuieste “aur” cu “pamant”, “bijuterii”, “obiecte de arta”, “stocuri de alimente” etc. Argumente “logice” in favoarea confiscarii se vor gasi mereu.

  54. fish says:

    @pleomax: totusi au niste “bani” pusi deoparte: “Rezervele internationale ale Chinei, cele mai importante din lume, au atins la finele lui decembrie suma record de 3.310 miliarde, in usoara crestere in raport cu cele 3.290 miliarde inregistrate la finele lui septembrie”
    adica numai 20 de miliarde pe plus. care – estimez eu – e citeva imprumuturi de la femei ale romanicii

  55. regress says:

    Degeaba va agitati de pe acum. Desigur, nu strica sa incerci faza cu pastratul la saltea sau stocul de conserve.

    Dar cum istoria e ciclica, sunt sanse mari sa ramai fara orice. Elisabeta are dreptate intr-o privinta, mintea omului e cea mai de pret. Cine s-a adaptat pana acum, o va face si-n continuare, din mers.

    Oricum, capitalismul este la fel de ilogic ca si comunismul. Pamantul si resursele sunt foarte finite, asa ca atunci cand niste jidani concep o inginerie financiara prin care sa acapareze 80% din bogatii intr-o singura generatie in timp ce altii mor de foame, nu-i bine. E doar o problema de timp pana la redistribuire.

  56. Vlad says:

    Ceea ce ai scris tu aici ar trebui sa fie bagat in programa scolara. Sa se creeze o materie, vedem noi cum ii zicem, unde sa se dezbata fix ceea ce ai rezumat tu aici. Dar detaliat, o materie de macar un semestru.

    Iar daca in scoala e prea devreme, macar in facultate…poate trezeste la realitate cativa oameni…

  57. […] Falimentul vine în tăcere. Despre liniștea dinaintea furtunii sau cum mass-media ignoră subiectele cu adevărat importante în favoarea nimicurilor. […]

  58. Akhenaton says:

    @fish

    stii in ce sunt rezervele alea? cea mai mare parte in datorie americana si europeana, dolari, respectiv euro. ei, hai sa vedem acum ce se intampla cu rezerva pulilor mici cand FED si BCE tureaza la maxim tiparnita? 🙂

  59. iannis says:

    vorbiti toti pe-aici de parca ati avea case, pamanturi si bani cu nemiluita! e vre-unul pe-aici? si in aceste conditii cu ce ne-ar afecta falimentul?sistemul se schimba si vom lucra in noul sistem tot asa pe o farama din banii care se invart, care poate se vor numi altfel, vor avea alta valoare dar cineva tot va trebui sa munceasca. si daca aveti vre-o casa si o masina..nici macar comunistii nu au confiscat ultima casa a omului de rand, cel mult i-au bagat vre-un chirias cu de-a sila, iar masina o poti pierde “poc”-instant.

  60. Akhenaton says:

    :)))))))))))))))))))))))))))
    uite, Manoware, te citeste si Vasluiul

  61. groovee says:

    Ioane, masina era in leasing pe PFA ?

  62. D@NN says:

    Daca ma gindesc mai bine, sa devin cetatean angolez nu suna chiar asa de rau. Au nevoie de d’astia cu specializare, moneda locala nu e liber convertibila si e sustinuta de o groaza de petrol, aur si diamante, plus niste relatii extraordinar de bune cu china.
    Hmmm…

  63. Alex says:

    @ Monowar:
    Uff. ce plm ne-am face noi astia prostii fara inteligente sclipitoare k tine?! Nu vreau sa intru intr-o polemica fara sens, pentru ca as putea umple 5 pagini, atat despre teroria conspiratiei, cat si despre analistii pulii din astia k tine. Nu mai sunt bani?! Ai vazut tu vreun extras de cont al trezoreriei din UK sau din RO? Sau pur si simplu halesti k fraierul tot ce iti baga astia pe gat la TV?
    Amice…cand nu vor mai fi bani: SE VOR TIPARI (indiferent de riscurile aferente), pana atunci e doar apa de ploaie pentru fraieri ca tine, si ca restul care dintr-o data au descoperit ca pot fi filozofi pe blog.
    Daca nu posta un prieten articolul asta pe fb, habar nu aveam cat de destepti sunt capsunari sau soferii de taxi….

  64. Alex says:

    capsunarii

  65. Akhenaton says:

    ei, poftim educatie… average romanache are solutia: sa se tipareasca. ce chestie, si marile banci centrale se pare ca sunt de acord cu el. d-aia lucrurile merg doar inspre bine :)))))

  66. Manowar says:

    Damn. Pe Alex n-am reusit sa-l pacalesc.

    Unii oameni sunt prea inteligenti pentru a fi dusi de nas de tot felul de filozofi de blog.

  67. Bogdan says:

    Eu zic ca ar trebui sa ajutam bancile si sa incepem sa tiparim si noi niste bani. Ce dracu’ ma, cum de n-a vazut nimeni solutia asta pana acum ?

  68. Alex says:

    Eu pun un pariu.Pun pariu ca indiferent daca Alex ne va spune sau nu ca e plin de bani, are afacerea lui prospera pentru ca e un manager stralucit(deh.ca orice roman basit care se respecta), in realitate are maxim 15 milioane/luna salariu BRUT,ii place berea Noroc, ar da-o pe ma-sa in schimbul unui salariu de peste 500 euro si rade de capsunari ca el nu e ca ceilalti romani.El e din elita.

  69. Patrick says:

    @iannis:

    nici macar comunistii nu au confiscat ultima casa

    sa moara ma-ta in chinuri ca nu au confiscat cu ordin de evacuare de 24de ore?

  70. Cypress says:

    Mai încape o pulă-n gura lui Alex ăla de mai sus? Să ştiu să nu ne aglomerăm cumva.

  71. Manowar says:

    De ce, ma?

    Eu vad ca omu’ nu s-a lasat manipulat de media, s-a informat si are solutia: sa se tipareasca bani, daca nu mai sunt.

    Foarte corect.

  72. Sabotor says:

    Io zic sa-i dam un premiu lui Alex, pana la urma el a vazut solutia la criza asta. Si e si usor de implementat, ca nu e greu sa se dea drumul la tiparnita la turatie maxima.

  73. Patrick says:

    E de departe cel mai prost comentator, ever.

  74. Cypress says:

    Cineva ar trebui să anunţe guvernul că avem o cale de ieşire din tot căcatul ăsta…

  75. razvan says:

    ador cand vad toate tampeniile astea cu “banii sunt fictivi!!!!!!”,”jos crediteeeee!!!!!!!!!!”/etc.
    in primul rand (aproape) toti banii au o acoperire reala. spun aproape toti pentru ca da, se tiparesc bani si fara acoperire, d-aia exista inflatie cam peste tot in lume. stiu ca asa zice in zeitgayst si stiu ca bancile sunt evil si stiu ca in lume sunt de 12094182401240912 mai multi bani decat PIB-ul si etc. doar ca nu. cred ca teoriile astea circula de prin anii ’70 sau ceva. daca se tipareau si se creeau bani asa in prostie, fara urma de acoperire, economia mondiala era dusa de mult la groapa. (aproape) totul are o acoperire reala, e drept, mai “sigura” sau nu.
    da, am citit postul cu FRB. ai partial dreptate, doar ca bancile nationale (cel putin unele) au mai mult control decat crezi. e drept, pierderi (si fraude) exista peste tot, nu-i un sistem perfect. totusi, dracul nu e atat de negru pe cat zici.
    in rest, despre post, n-am ce sa spun. e purul adevar, socialismul e o idee proasta inca din fasa, pur si simplu nu poate fi aplicat intr-o societate umana. da, guvernele-s niste jigodii ce se imprumuta pentru populisme. socialismul si lenea trebuie sa moara, sa dispara din constiinta colectiva. ele sunt cancerul societatii, cele ce ne vor aduce pe toti in prapastie, din pacate ne vom da seama (la nivel de mase) doar atunci cand va fi mult prea tarziu. lumea sta pe marginea unui vulcan, vulcan ce va erupe *maxim* in urmatorii 20 de ani, zic eu.

  76. Manowar says:

    ador cand vad toate tampeniile astea cu “banii sunt fictivi!!!!!!”,”jos crediteeeee!!!!!!!!!!”/etc.

    Nice, da’ eu n-am zis asa ceva.

    d-aia exista inflatie cam peste tot in lume. stiu ca asa zice in zeitgayst

    Am auzit de asa ceva, nu l-am vazut, n-am de gand. Ce scriu se bazeaza pe ce stiu/cred eu, nu pe filme.

    da, am citit postul cu FRB. ai partial dreptate, doar ca bancile nationale (cel putin unele) au mai mult control decat crezi.

    Presupun ca pe ideea asta poti explica bancorex, banca internationala a religiilor, banca turco-romana si toate alea care-au dat faliment? Ca doar BNR avea control. Ce s-a intamplat cu el?

    Ca doar banii nu erau fictivi si aveau acoperire in mare parte, nu? Cam cat sa fi fost partea aia mare? Cam 5-15%, asa?

  77. razvan says:

    Nice, da’ eu n-am zis asa ceva.

    n-am spus ca tu ai zis asta 🙂

    Presupun ca pe ideea asta poti explica bancorex, banca internationala a religiilor, banca turco-romana si toate alea care-au dat faliment? Ca doar BNR avea control. Ce s-a intamplat cu el?

    asta patesc bancile care fac magarii. cum am spus, nu-i un sitem perfect, fraude si pierderi exista peste tot. ca idee, ii urasc pe bancheri si ii consider niste sub-oameni, ceva gen pakis. obsedati de bani ajung sa futa nu doar banii si vietile lor ci si ai altora. daca ar fi dupa mine, as pune toti bancherii corupti si evazionistii din sistemul bancar sa suga puli de pakis non-stop.

    Ca doar banii nu erau fictivi si aveau acoperire in mare parte, nu? Cam cat sa fi fost partea aia mare? Cam 5-15%, asa?

    eu zic ca 5-15% din toti banii care exista nu au defapt acoperire. 🙂 ca sunt si vreo 20-30% cu o acoperire indoielnica e alta treaba. chestia e ca o economie ce ruleaza pe cantitati asa de mari cum se vehiculeaza pe aici de bani “neacoperiti” pur si simplu nu e sustenabila. in momentul in care in piata se avrsa cantitati mari de bani lipsiti d eorice acoperire, economia se prabuseste. RAPID.

  78. Cypress says:

    stiu ca asa zice in zeitgayst si stiu ca bancile sunt evil si stiu ca in lume sunt de 12094182401240912 mai multi bani decat PIB-ul si etc. doar ca nu.

    Doar că da.
    Şi-ţi explic şi de ce:

    Până prin secolul VI banii valorau exact cât valora metalul din care erau bătuţi. Cu un argint luai o calfă de vin şi o pâine, cu un ban din aur luai o târfă de-o noapte şi mai făceai şi-o baie după. Apoi au venit chinezii ăştia cu strălucita idee să facă bancnote din mătase apoi din hârtie, bancnote care erau un fel de semi-cotracte la purtător. Apoi asta s-a dezvoltat în moneda naţiunilor de pretutindeni, s-a renunţat la monezile din aur şi argin şi s-a trecut la cupru, alamă, aluminiu, fier. S-a impus că două monezi din tablă valorează atâta şi atâta, în funcţie de cum era bogăţia ţării în care acestea se băteau.
    În SUA asta s-a ţinut sub control până la Marea Recesiune când Rockefeller şi alţi muişti au zis că ar cumpăra ei nişte case şi terenuri la preţ redus. Aşa că ce-au făcut muiştii ăştia a fost să-şi retragă simultan toţi banii pe care-i aveau în bănci. Lumea – panică coae, ştiu ăia ceva, facem ca ei că altfel pierim, omul bogat nu greşeşte că DE-AIA E ÎNCĂ BOGAT. Ergo băncile au supt pula la modul grande, falimente în lanţ, pâine la juma de kil de aur preţul, clasa de jos a luat-o pe coajă. Rockefeller a aşteptat cam 6 săptămâni până preţul terenurilor a scăzut de vreo două-trei ori, a luat tot ce-a putut şi-a făcut profit de coişpe catralioane.
    Boon.
    Intervine trezoreria SUA care a văzut că naţiunea lor liberă şi independentă o cam suge, şi-a venit cu ideea ”ce-ar fi să mai tipărim nişte bani ca să ieşim din căcat?!?” Şi ce dacă garanţia în aur a ţării nu echivala prognoza lor de bancnote? Muie. Dacă te uiţi la preţul aurului din 1910 până în prezent am poţi estima şi cum s-a devalorizat dolarul în timpul ăla. SUA s-a prins rapid că orice problemă se rezolvă prin tipărirea de bani. Dovadă stă preţul petrolului. Pentru că atunci când tipăreşti bani fără să ai rezerve de aur, cupru, uraniu sau petrol care să justifice bancnotele alea, toate resursele alea se scumpesc. Pentru că restul omenirii alcătuită din bancheri care de 40 de ani învârt banii cam cum citesc eu ştirile online n-au fost dispuşi să plătească acelaşi preţ pe gramul de aur în dolari condiţiile în care moneda risca să depăşească valoarea lui. Aşa că a crescut preţul aurului, al pâinii, petrolului. Ani la rândul. puţin câte puţin. Soluţia SUA (şi nu numai) a fost să tipărească şi mai mulţi bani (pentru că aur din neant scoţi puţin mai greu decât hârtie din tiparniţă).
    Acum – tu poţi veni să dai din cap a ”nu” cu fervoare, dar asta nu schimbă faptul că tocmai am trecut printr-o criză financiară care a reprezentat unul din vârfurile acestui proces de tipărire a banilor. Puii mei – p’aia n-o negi. La fel cum nu poţi nega că în 1950 luai benzină în SUA cu 35 de cenţi iar acum dai 6 dolari pe litru.
    Aşa că da – mituri, faze, conspiraţii.
    Numai că ba da.

  79. Manowar says:

    asta patesc bancile care fac magarii.

    Nice, doar ca n-au patit-o “bancile”, ci deponentii. Adica fraierii de rand. Banca a declarat faliment, dar saraci au ramas deponentii, nu directorii.

    eu zic ca 5-15% din toti banii care exista nu au defapt acoperire.

    In cazurile enumerate de mine (bancile falimentare), nici 10% din bani nu aveau acoperire. De-aia au si dat faliment. Pentru ca, heirup, dadeau credite de consum fara acoperire, “doar cu buletinul”. Nici nu-i interesa daca au sau nu acoperire, asa cum nu-i interesa daca banii lor aveau acoperire. Daca le mergea, erau banci puternice, respectate etc. Daca n-a mers, miau, intai au luat-o-n gura cateva banci, dupa care au hotarat altii ca-i mai ieftin sa cumperi niste politicieni si s-o ia in gura populatia. Asa ca FNI a inceput sa fie garantat de CEC, asa ca “statul” face “investitii proaste”, iar daunele sunt platite de toata populatia…Ia uita-te la raportul despre starea natiunii citit de Ponta cu zambete. O sa vezi ca fiecare roman e dator cu cateva mii de euro 🙂 Chiar si aia care n-au datorii. Nu-i bai, tragem aici o linie, impartim la 19 milioane si putem fura in continuare.

    Problema e alta si ai evitat intrebarea: ce-a facut BNR cu controlul pe care-l avea? De ce? 🙂 Explica tu, asa, in cuvinte simple.

    Ce n-a luat in calcul statul ala roman cand s-a hotarat ca se imprumuta in numele tuturor romanilor a fost ca o parte din noi – muuuult mai mare decat a estimat – va pleca razand “teapa, fraiere” si va ramane cu o parte incapabila sa plateasca miile alea de euro.

    Realitatea e ca intr-un an, noi (astia de-afara) am putea plati toata datoria externa a Romaniei. Doar ca ia ghici. Voi, astia care le stiti pe toate mai bine…you’re on your own. E frumos calculul ala cu “capsunarii” care trimit banii in tara, da’ n-as paria ca-i bun.

    Astept un raspuns la intrebarea aia cu bold, daca tot esti atat de hotarat sa ma contrazici.

    Altfel, legat de postul asta, eu va spun ca vine falimentul. Nu va spun de azi, nu de ieri, ci de 3-4 ani, adica de prin 2009. E o chestie inevitabila pentru Romania, o chestiune de timp si atat. Cat se mai poate amana, va fi amanat. Imprumuturi peste imprumuturi, rostogolit dobanzi si ce mai vrei tu. Da’ vine momentul X in care nu se mai poate – si nu in 20 de ani. Unii dintre voi nu cred. Tu, Alex ala, alti cativa. E-n regula: nici nu trebuie.

  80. razvan says:

    ce spui tu e evident. uita-te la bpardwalk empire, vezi ce valoare avea dolarul in ’20, pana in vinerea neagra, si ce valoare are acum. 🙂
    doar ca SUA isi permite asta. beacause fuck you, that’s why. cand esti cea mai pizdoasa tara din lume, iti permiti. cand ai cea mai pizdoasa moneda din lume, iti permiti. daca toti ar face ce face SUA, economia mondaial s-ar fi prabusit de mult. oricum, nici americanii nu tiapresc chiar asa, “in prostie”, sunt destepti baietii.

  81. razvan says:

    @manowar: raspunsul era pentru cypress. ma jucam si mi-a luat cam 15 minute sa-i raspund, scriam pentru picaturi cand muream din cauza polonezilor. 🙂
    raspuns simplu: nu stiu cat control avea BNR in cazul bancilor date ca exemplu. povestile din spatele lor sunt destul de intortocheate, servicii de informatii, mafie, ceva arabi dubiosi&shit. presupunerea mea e ca nu s-a vrut sa se aplice controlul ala, din motive lesne de inteles. banul intuneca mintea (sau poate cine stie, o fi fost si pe baza de amenintari) si nu au fasait ceva decat la final, cand bancile s-au dus pe pula (asta patesti cand faci magarii) si deponentii au ramas cu buza umflata. cum ai spus si tu, daca se vrea sistemul poate fi futut grav. daca in schimb lucrurile merg asa cum ar trebui, nu apar decat mici fracturi, pe ici pe colo. daca maine toata presa din UK zice ca banca x (banca pizdoasa si cu rezerve financiare “legit”) da faliment, banca chiar o sa dea faliment. ca toti o sa dea navala sa-si scoata banii, iar banca nu are de unde sa ii dea, cel putin 20-30% au acoperire din aia, nu prea solida. doar ca asa ceva e mai greu sa se intample. daca se vrea, sistemul bancar merge foarte bine. din ce observ eu in Ro, bancile au inceput sa mai fie date putin pe brazda. banuiesc cand in lumea civilizata bancile nu prea isi fac de cap.

  82. razvan says:

    sa ma fut, cati de “daca” am folosit, zici ca-s analfabet, in pula mea. 🙂

  83. Manowar says:

    Bun, acum citeste si razi.

    da, am citit postul cu FRB. ai partial dreptate, doar ca bancile nationale (cel putin unele) au mai mult control decat crezi.

    raspuns simplu: nu stiu cat control avea BNR in cazul bancilor date ca exemplu. povestile din spatele lor sunt destul de intortocheate, servicii de informatii, mafie, ceva arabi dubiosi&shit. presupunerea mea e ca nu s-a vrut sa se aplice controlul ala, din motive lesne de inteles.

    Adica, pe scurt, controlul ala nu face doi bani, cum iti ziceam eu? Adica, in realitate, nu exista? Adica, atunci cand vrea pula unuia de la o banca, tu – individu’ razvan – mai esti scos dator cu cateva mii/zeci de mii de euro, indiferent de ce faci sau nu?

    Pai, atunci inseamna ca-i nasol si ca toate ironiile alea cu zeitgeistu’ ar trebui sa te faca te simti un pic naspa right about…now?

  84. regress says:

    raspuns simplu: nu stiu cat control avea BNR in cazul bancilor date ca exemplu.

    Vorbesti de parca ar fi condus de Dumnezeu BNR-ul ala, iar in board mai sunt alte somnitati intr-ale moralitatii, precum Isus, Fecioara Maria, Sfantu Petru si altii. Nu domne, e condus de Mugur Isarescu si alti puscariabili.

  85. Cypress says:

    economia mondaial s-ar fi prabusit de mult. oricum, nici americanii nu tiapresc chiar asa

    Inversează ordinea celor două propoziţii şi cam ai răspunsul.
    La prima criză financiară din SUA răspunsul a fost fix ăsta: s-au tipărit bani.
    La a doua criză financiară din SUA răspunsul a fost acelaşi: tipărim bani.

    Ia-o logic: Criza din 2009 – SUA nu mai are bani. Europa nu are bani. Africa e pe pulă de secole iar către China are datorie jumătate din planetă. Toţi suntem în budă. Fast forward 2013, totul e OK, a fost bailout plan cu influx de bani din partea Trezoreriei CARE BRUSC ARE BANI. Şi da – cu un împrumut de la chinezi dar care împrumut nu a fost îndeajuns să acopere nevoile unei naţiuni de mărimea SUA care mai investeşte şi 1/4 din PIB în armată.
    Ia-o altfel: populaţia planetei a crescut de la 6 miliarde la 7 în ultima sută de ani. În acel timp resursele de aur n-au crescut semnificativ şi singura resuprsă care a apărut brusc ca influx de bani a fost petrolul; din care SUA are rezerve în Texas şi Alaska, cam cât să folosească doar ei în 20 de ani, motiv pentru care cumpără de la arăbeţi. Ăia 1 miliard de guri în plus au nevoie de salarii, iar salariile alea nu se dau luând de la ceilalţi 6 miliarde ca să rămâă acelaşi echilibru monetar. Ca nivel de trai mediu SUA o duce chiar mai bine decât în 1913. Adică omul de rând are bani mai mulţi acum şi bunuri mai multe.
    Îmi explici şi mie cum de banii care susţineau o populaţie de X milioane de americani susţin acum o populaţie cu vreo 18% mai mare? Şi cum aceeaşi monedă conduce economia globală? Şi asta fără să alterezi valoarea acelei monezi? Ca să nu mai vorbim de cum s-a devalorizat moneda aia în timp, ceea ce automat înseamnă că dacă John lua salariu de 30 de dolari în 1950, în 1990 îl avea de 800. Şi nu pentru că-i harnic.
    🙂

    Adică io am un sac cu 50 de mere. Azi vii tu şi frate-tu şi soră-ta şi unchiul şi mătuşa şi vă dau la fiecare câte 5. Mâine, prin concepţie imaculată şi un metabolism rapid au mai apărut Gheorghe şi Vasile care au câte 10 ani fiecare şi vor şi ei mere. Mai am 25, dar trebuie să le împart la 7 oameni în aşa fel încât fiecare să primească câte 5 aşa cum i-am obişnuit ieri.
    Extrapolează asta la bancnote. Alea le poţi multiplica, spre deosebire de mere. Gheorghe şi Vasile şi restul de 5 oameni vă păstraţi stilul de trai deşi pomul meu produce tot 50 de mere la 48 de ore. Cum îţi explici?
    Cum îţi explici că cea mai puternică monedă din 1980 încoace se devalorizează constant (go figure that out)?

  86. razvan says:

    in general, in majoritatea tarilor civilizate, controlul EXISTA. in uk, de exemplu, guvernu’ si trezoreria au miscat prompt si elegant cand bancile au luat-o la vale in timpul recesiunii din 2008. acu’, in tari gen Ro si zimbabwe, la ce te astepti?
    failmentu’ bancilor alea din Ro e partea din tunurile post-decembriste, tunuri de muuulte miliarde de euro. tara venea dupa o inflatie de vreo 300% si coruptie la toate nivelele, de la vanzatoru’ de birt din baicoi pana la premier si presedinte. sa nu mai spun de povestile dubioase din spatele bancilor.
    ideea e urmatoarea: sistemul bancar e destul de bine gandit si imbunatatit continuu. NU e nici pe departe perfect, dar nici atat de prost in cat bancile creeaza de 50 de ori mai multi bani decat PIB-ul global (lol). asta e tot ce am vrut eu sa spun. da, controlul bancilor nationale exista, dar e diferit de al tara la tara si influentat de fooarte multi factori. interesu’ bancilor natonale e sa asigure stabilitatea financiara (sau cel putin ar trebui). suntem dependenti de sistemu’ asta si renuntarea la el e foarte grea, daca nu imposibila. cine stie, poate odata cu caderea socialismului schimbam si sistemu’ bancar 😀

  87. razvan says:

    @regress: mugur e dubios dar cu cateva clase peste clasa politica actuala.
    @cypress: da, sunt de acord cu tine. dolarul se devalorizeaza pentru ca-i tiprit dupa cum vrea trezoreria. dar tiparirea asta se face cu cap, asta am vrut sa spun. daca s-ar tipari asa, duap ureche, doalrul ar fi supt pula demult. devalorizarea asta treptata e bine planificata. 🙂 sau crezi ca ei nu stiu ca planeta e in prag de colaps si “redreseaza” tot atunci? 🙂

  88. regress says:

    1 miliard de guri in plus au aparut din 2000 pana in prezent. In 1913 populatia era de aproape 2 miliarde. In ultima suta de ani a crescut cu 5 miliarde.

    Pretul la benzina in SUA este de 90 centi pe litru si se vinde la galon. Ei platesc cel mai mic pret la benzina.

    Principalul motiv pentru care se devalorizeaza banul este tehnologia si robotizarea. Exista prea multe metode de a face bani cu putini angajati, iar marii capitalisti exact spre asta se orienteaza. Ei strang banii avand angajati (impicit cheltuieli) reduse, iar somerii se inmultesc.

    Totul e ca la un joc de carti, iar asa cum la carti exista jocuri ce se pot juca intr-un anumit numar de oameni, la fel e si cu capitalismul. Trebuie regandit, sau daca nu se vrea, se va apela la reducerea drastica a populatiei.

  89. D@NN says:

    In Angola e 60 de centi litrul de benzina, si 40 ala de motorina. Se poate si mai bine decit in USA.
    A, si inca o chestie misto, aici nu prea exista taxe la nivel de cetatean. Nu platesti impozit pe casa sau pe masina, iat tva-ul este aproape inexistent, are valoarea de 6% si se plateste doar la magazinele foarte mari, care sint poate 5% din totalul magazinelor aici.
    Drept e ca nici nu-ti asigura nimic statul, dar e corect asa. In RO, platesti de-ti sare basca la buget, si cind te duci la doctor platesti oricum daca vrei tratament adecvat. Aici e mult mai cinstit.

  90. razvan says:

    @regress: da, WW3 e pe vine.
    @D@NN: pula mea, aia-s africani. sunt in razboi civil de 30 de ani or smth. in rest sunt de acord cu ce ai zis. ba, pula mea, pot intelege si socialismul. inteleg ca lenea e in natura umana. ma fut in el de stat, sa-mi ia 30% din venituri, da’ sa vad CEVA. cand ma duc la spital sa nu-mi fie frica ca ies mai bolnav; sa vad invatamant pe bune, nu mizerii gen bac profesional; sa am drumuri pe care sa merg fara sa-mi fut masina; /etc. in schimb, in Ro, statu’ ma stoarce de bani si nu face nimic pentru mine. a venit 2013, mi-au si pus in carca niste taxe si impozite noi/marite.

  91. D@NN says:

    Africanii astia au sosele mai bune ca noi.
    Ah, si n-ai sa auzi unul sa se plinga de razboi, si ca d’aia sint ei pirliti. Nu le place munca, si o recunosc.
    Si as fi curios, daca temperaturile minime ar fi in medie 10 grade cu plus, (aici asta e deja crivat), si tot anul s-ar coace 15 feluri de chestii diferite, care trebuie doar culese din copac, cam citi dintre conationalii nostrii ar munci.

  92. eduardo says:

    @D@NN, din cate soiuri din alea 15 se poate face alcool ?! 😀

    On n-am ce sa spun.
    Atat timp cat exista niste unii care cumpara cu bani virtuali bunuri reale, palpabile, ceva e in neregula.

  93. gheorghe says:

    In 2010-2011 as fi fost deacord cu ce zici in legatura cu falimentul iminent, problema e ca nu s-a intamplat. Majoritatea stirilor de rau de prin perioada aia erau bagate de diversi speculatori care incercau sa ia jackpotu daca da faliment grecia sau ceva. Situatia a fost si e foarte grava si ar fi trebuit sa crape ceva, mai ales ca lumea era cam paranoica, dar n-a crapat. Posibil sa iasa grecia din zona euro, dar o sa se faca ordonat si basically o sa plateasca toata europa orice pierdere.

    Parerea mea e ca acum lumea s-a cam obisnuit cu situatia, nu mai are ca reper anii dinainte de 2008, produse financiare care sa explodeze nu prea mai sunt, doar probleme cu datoria. Pur si simplu celor care le merge prost o sa le mearga incet incet din ce in ce mai prost, celor care le merge bine o sa le mearga incet incet mai bine.

  94. regress says:

    In Angola e 60 de centi litrul de benzina, si 40 ala de motorina. Se poate si mai bine decit in USA.

    Bine, greseala mea ca n-am scris kilometric, in care sa adaug si printre altele si “raportat la nivelul de trai/venituri”.

    @regress: da, WW3 e pe vine.

    Un razboi macar ar fi cinstit, ar fi care pe care. Dar eu ma gandesc la alte nasoale, cum ar fi pe baza de chimice. E usor pentru unii sa produca si sa administreze un virus la scara larga.

    Atat timp cat exista niste unii care cumpara cu bani virtuali bunuri reale, palpabile, ceva e in neregula.

    Nu exista bani virtuali. Exista bani care-si pierd din valoarea si bani din viitor. Valoarea acelor bunuri palpabile este de cele mai multe ori, umflata virtual.

    Pur si simplu celor care le merge prost o sa le mearga incet incet din ce in ce mai prost, celor care le merge bine o sa le mearga incet incet mai bine.

    “Pur si simplu”? Ti se pare tie ca oamenii vor sta cu mainile incrucisate privind televizoarele inchise din case? Situatia nu se va prezenta asa la nesfarsit. Cand le vor taia curentul ca nu l-au mai platit iar plasmele pentru care au facut rate vor fi inutilizabile, vor iesi in strada.

  95. plesneala says:

    Aldous Huxley/Brave New World a zis el ceva pe acolo. Intradevar un control al populatiei ar rezolva ceva pe acolo dar asta vine la pachet si cu alte chestii. Mai concret ne bagam pula-n libertate da dati-ne mancare!

  96. eduardo says:

    @regress, prin bani virtuali inteleg valoarea unor “actiuni” sau “evaluari”.
    Nu-i normal ca cineva, care, sa zicem, are 5% din actiunile feisbuc, care-s cotate la 79987877689879 de iepuroi, sa poata sa cumpere ceva fizic, palpabil, consumabil de aceasta valoare.
    Daca “actiunile” alea, a doua zi, valoreaza la jumatate, cine suporta pierderea ?

  97. regress says:

    Actiuni nu inseamna bani. Daca actiunile valoreaza 50% a doua zi, pierderea o suporta in primul rand cel care le cumpara.

  98. eduardo says:

    E un cerc vicios, totusi.
    Pentru ca multe astfel de actiuni sunt cumparate de stat.
    Sau de banci, care, intr-un mod sau altu’ isi vor recupera paguba
    tot pe spinarea contribuabilului/debitorului.

  99. regress says:

    La banci nu e chiar transparenta faza, dar din ce stiu eu in cazul statului (cu precadere cel roman), investeste in actiuni doar o infirma parte din totalul colectat.
    De acord cu tine in privinta bancilor, e un lant cauzal. Motiv pentru care nu ar trebui sa existe banci private\cu capital privat.

  100. eduardo says:

    [quote]Motiv pentru care nu ar trebui sa existe banci private\cu capital privat.[/quote]
    Nu-i asta baiu’, ci faptu’ ca isi permit sa imprumute din ce nu-i al lor.
    Plus “cotatiile bursiere” si “evaluarile agentiilor de rating”.
    Ce pula mea, daca vreau sa cumpar piei de foca din Somalia sau pene de crocodil din Groenlanda, tre’ sa ma uit la “bursa” ?
    Da, poate a fost de folos, da’ acu’ prea face jocurile, si le face numai in interesu’ celor putini.

  101. gheorghe says:

    @eduardo Daca vrei sa cumperi orice tre sa te uiti in piata relevanta si pretul va fi cel din piata respectiva. Daca nu ai avea piete nu ai sti cat valoreaza nimic.

    Gen daca tu vrei sa-ti cumperi casa, te uiti pe anuntul.ro si vezi cat cere lumea pe ele, apoi te duci sa vezi niste case si pretul pe care il negociezi va fi cam cat e pe anuntul.ro. Daca nu ai avea anuntul.ro nimeni nu ar sti cat sa ceara pe casa lor daca ar vrea sa o vanda.

  102. Cypress says:

    @eduardo:

    Nu-i normal ca cineva, care, sa zicem, are 5% din actiunile feisbuc, care-s cotate la 79987877689879 de iepuroi, sa poata sa cumpere ceva fizic, palpabil, consumabil de aceasta valoare.
    Daca “actiunile” alea, a doua zi, valoreaza la jumatate, cine suporta pierderea ?

    Ba e normal. Acţiunile echivalează dreptul tău de a participa într-o afacere, cu bune şi rele, ups and downs. Acţiunile sunt un risc pe care ţi-l asumi.
    Eu – să zicem, de dragul conversaţiei – am firmă care vinde cauciucuri. Afacerea merge bine de tot dar vreau să mă extind. Ca să mă extind am nevoie de bani. Aşa că-i zic lui Ghiţă şi Vasile că ”băi, vă dau 10% din afacere pentru cutare sumă; ia aci nişte hârtii care să dovedeasă apartenenţa voastră la business în cumulul ăla de 10 procente.” Acum, Gheorghe şi Vasile nu-s chiar ciobani aşa că înainte să investească în afacerea mea se interesează de ea: cât vând, cât produc, ce prognoză de profit am pe următorul trimestru. În funcţie de asta ei decid dacă-mi dau banii ăia sau nu. Dacă afacerea merge bine în continuare şi prognoza e mişto, ei câştigă 10% din profitul meu viitor. Dacă nu, pierd banii ăia.
    Cam aşa merge cu acţiunile. Acţiunile = bani.
    În cazul Facebook, banii ăia vin în principal din reclame. Reclamele alea produc ceva. Dacă eu cumpăr acţiuni FB nu o fac din cauză că e mişto site-ul ăla cu alb şi albastru. O fac pentru că ştiu că aduce profit momentan. Când din varii motive profitul scade, scade şi valoarea acţiunilor mele. Când creşte, creşte şi valoarea lor. It’s that simple.

    Actiuni nu inseamna bani.

    Vezi mai sus.

  103. eduardo says:

    @Cypress, tot de dragul conversatiei, sa spunem ca eu am o spalatorie de sosete. Pe actiuni. Si am niste amici pe la bursa sau prin parlament. Imi vand 90% din actiuni, la o valoare EXAGERAT de mare, pe BURSA, deci nu ilegal.
    Ala care cumpara vede clar ca nu-i rentabil si inchide “afacerea”, care de fapt si de drept, consta in trei calculatoare si doua faxuri.
    Este asta un furt legal, sau nu ?
    Si nu-mi spune ca toti urangutanii care oracaie si dau din maini
    la bursa stiu ce invarte fiecare firma listata acolo.

  104. gheorghe says:

    Cum adica iti vand pe bursa la pret exagerat de mare? Cine le cumpara? E treaba urangutanilor de pe bursa sa stie ce-i cu spalatoria ta de sosete, altfel prost e ala care da, nu ala care cere.

  105. eduardo says:

    Vorbesc cu spalati pe creier, sau ce ?

  106. JCP says:

    Ce sa faci cu banii? Eu zic sa-i investesti in munitie si conserve. Dar cine sunt eu ca sa te sfatuiesc pe tine? :)))

  107. Cypress says:

    @eduardo: fix ce-o zâs gheorghe! Cin’ pula lui sfincter va cumpăra la suprapreţ acţiunile tale? Înainte să cumpăr eu m-aş uita cât de rentabilă e spălătoria aia, câţi alţii au cumpărat, de când funcţionează, câte şosete spală pe zi şi abia apoi decid dacă-ţi dau coişpe milioane pe acţiuni. Zilnic îmi intră spam de la cutare companie din Hong-Kong de care n-a auzit nici pula lui Dumniezo şi care tocmai a descoperit leacul pentru cancer sau pastila aia care-ţi face părul să crească într-o zi cât la alţii în 10. Problema e că nu-s imbecil să muşc la promisiunile unor anonimi; ergo nu cumpăr nici de-i un cent acţiunea şi vreau vreo 30 în portofoliu.
    Când vreau să cumpăr acţiuni la Şoseta Mizeră S.A. merg la brokerul #1, îl trag de limbă, merg la brokerul #2 şi-l trag de limbă, merg la al treilea, apoi mă pun să caut eu pe capital.ro să văd ce scriu ăia despre Şoseta Mizeră S.A., caut în MO să văd dacă n-au procese pe rol, întreb pe la Camera de Comerţ să văd dacă au datorii, văd dacă au investitori străini şi bani care stau să vină, miros dacă nu cumva pute de-o grevă generală pe-acolo ŞI ABIA APOI MĂ, abia apoi cumpăr. Eu zic că-i logic.
    Cei care cumpără fără să se informeze îşi merită muia ulterioară.

  108. regress says:

    Nu-i asta baiu’, ci faptu’ ca isi permit sa imprumute din ce nu-i al lor.

    Ba tocmai asta-i baiul, ca imprumuta. N-ar trebui sa imprumute niciun privat bani cetatenilor. Caci exista cetateni destul de prosti si multi sa se imprumute, preturile vor creste din cauza cererii, banii se vor aduna din nou la acel privat, plus dobanda, iar statul pus in imposibilitatea de a face deflatie.

    Vezi mai sus.

    Nu contestez ce ai scris mai sus, dar Actiuni tot nu inseamna Bani. Actiunea este intr-adevar un titlu de participatiune, dar nu este convertibila in bani in orice circumstante. Tu ai scris acolo despre dividende. Ori daca te interesezi, ai sa vezi ca nu toate companiile listate la bursa acorda dividende. Exista chiar risul (si se intampla de cele mai multe ori) sa nu mai vezi inapoi nici macar 20 % din ceea ce ai platit initial. Actiunile in sine sunt doar niste certificate, dar care nu garanteaza nimic, precum banul. N-au fluiditate. Exista in schimb ceea ce se numeste Obligatiune la purtator, care-ti confera statutul de creditor al firmei, iar aceasta se obliga sa plateasca suma pe care o acorzi, plus dobanzi. Mai degraba poti fi astea considerate bani, decat actiunile.

  109. Cypress says:

    Atâta vreme cât poţi cumpăra ceva, poţi vinde acel ceva. Atâta vreme cât tu poţi vinde acţiunile tale, acţiunile alea sunt bani. Reprezintă bani. Alt scop nu au.

  110. Akhenaton says:

    @regress

    iar ai inceput sa vorbesti despre finante, banci si burse de valori?

    iar, ma, iar ai inceput sa opinezi despre lucruri pe care nu le pricepi? 🙂

  111. ady says:

    @regress prietene ai jucat vreodata pe bursa? Ca mi se pare ca vorbesti din auzite. Actiunile sunt investitiile cu risc ridicat (cauta mai multe pe gugal despre categoriile de risc in investitii). I-auzi investesti mai intai bani – deci le cumperi cu bani si ghici ce le rascumperi tot cu bani. Actiuni = bani ti-o zice unu care si-a asumat niste riscuri ( http://i48.tinypic.com/mvkmqf.png ) De ce nu e convertibila in orice circumstante ? Da-mi un exemplu de circumtanta. Prietene, daca vreau, oricand pot suna brokerul si poate vinde/cumpara actiuni in numele meu.

    “dar care nu garanteaza nimic” – BA GARANTEAZA un procent din firma. A si faza cu dividentele, alea se dau sau nu se dau in functie de cum se stabileste de catre AGA.

    “Exista chiar risul (si se intampla de cele mai multe ori) sa nu mai vezi inapoi nici macar 20 % din ceea ce ai platit initial.” – de aia sunt incadrate cu risc ridicat.

    Sincer te sfatuiesc sa vorbesti cu un broker si sa investesti niste bani in actiuni. Nu multi – ceva acolo de-o shaorma. Macar un an de zile te joci pe bursa, sa-i iei pulsul dupa care le vinzi si vezi daca primesti tot bani, nu conteaza daca mai multi sau mai putini, bani sa fie. Ia-l ca un test sa vezi daca se adevereste ce susutii tu aici sau nu.

  112. Semidoctul says:

    “Actiunea este intr-adevar un titlu de participatiune, dar nu este convertibila in bani in orice circumstante.”

    Bă, eu sunt un idiot care habar n-are de finanţe, dar o acţiune o poţi vinde în orice secundă. Nu la preţul cel mai mare, dar o poţi vinde, punct.

  113. eduardo says:

    Cypress says:

    @eduardo: fix ce-o zâs gheorghe! Cin’ pula lui sfincter va cumpăra la suprapreţ acţiunile tale? Înainte să cumpăr eu m-aş uita cât de rentabilă e spălătoria aia, câţi alţii au cumpărat, de când funcţionează, câte şosete spală pe zi şi abia apoi decid dacă-ţi dau coişpe milioane pe acţiuni.

    Ai citit tot mesjul meu ?
    Am scris ceva despre “amici” pe la Bursa si parlament.
    La urma urmei cine-s aia de la Moody’s ? Un fel de mama Omida ?
    Sau niste Cristosi contemporani ?
    De ce i-as crede?
    Sau, ma rog, de ce-i crede lumea?
    Lucrurile pot fi si sunt influentate in directiile care
    trebuie pentru profitul unora si falimentul altora, caci, sa nu uitam,
    nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma.
    Ce zici, daca diseara, la ora 0.00 toate tarile datoare la F.M.I. refuza sa mai plateasca, ce se intampla ?
    Erupe Krakatoa din nou?
    Se unesc continentele?
    Naste Veta alt urmas pentru UK ?
    Castiga Romania titlu’ mondial la fotbal?
    Chiar sunt curios.

  114. regress says:

    Atâta vreme cât poţi cumpăra ceva, poţi vinde acel ceva. Atâta vreme cât tu poţi vinde acţiunile tale, acţiunile alea sunt bani. Reprezintă bani. Alt scop nu au.

    Ma, tu stii care-i diferenta dintre Bunuri si Bani?

    @regress prietene ai jucat vreodata pe bursa? Ca mi se pare ca vorbesti din auzite.
    Prietene, daca vreau, oricand pot suna brokerul si poate vinde/cumpara actiuni in numele meu.

    Nu coaie, m-am nascut ieri. Poti sa-ti suni oricand brokerul, ca sa-i sugi pula lui de smecher. Ca alt motiv sa-l suni oricand decat in programul de tranzactionare nu prea ai. Poftim circumstanta. Cam dupa ora 10:00 il poti suna sa vorbiti despre afaceri, pana pe la ora 17-18.

    Cat despre Akhenaton, un mare LOL, ca de obicei. Ba, eu nu ma mir cum de nu esti milionar. Chiar deloc.

  115. Willy Chilly says:

    Sa-mi bag pula mea mica de pinguin degerat, e plina natia asta romana de analisti economici de talie cel putin galactica, experti in de toate, in general, si oameni care invart milioanele cum vor bastoanele lor. Si toti stau pe pagina ta, Manoware.

  116. Manowar says:

    Se bate cam mult apa-n piua pe tema “ce-i o actiune si valoreaza sau nu ceva?”, da.

  117. Cypress says:

    @regress:

    Ma, tu stii care-i diferenta dintre Bunuri si Bani?

    Să nu-mi spui acum că acţiunea e un bun şi nu o reprezentare a banilor… Din nou – alt scop nu are. Când eu cumpăr acţiuni virtuale alea devin brusc ”bunuri”?

  118. Iulian says:

    @regress
    Cand ceva e tangential cu ce crezi ca tu stii, incerci sa muti subiectul acolo. Apoi afli ca nu prea stii tu sa te exprimi, sau poate nu stii efectiv despre ce e vorba. O fi asa, n-o fi? Nu prea-mi pasa.

    Eu doar vad ca e o boala moderna…

  119. regress says:

    Se bate cam mult apa-n piua pe tema “ce-i o actiune si valoreaza sau nu ceva?”, da.

    Stiu ca nu-i asta subiectul, dar daca vrei sa lamuresti pe cineva ca actiunile de la facebook nu-s bani virtuali cu care cumperi lucruri concrete\palpabile si vin altii care fac misto si sustin contrariul cu date false, este gresit. Ca domne, populatia planetei a crescut cu un miliard in ultima suta de ani. Ca pretul la benzina in US e 6 dolari. Ca “ia-ti actiuni, sa vezi cum e”, ca suni brokerul cand vor muschii tai, ca actiunile-s bani. Da, ca e ceva ce scot mamele noastre din portofel cand merg la piata ca sa plateasca morcovii si ceapa.

    Să nu-mi spui acum că acţiunea e un bun şi nu o reprezentare a banilor… Din nou – alt scop nu are.

    Ca la orice bun, dealtfel. Actiunea este un certificat asupra unei fractiuni din bunurile unei firme. Bunuri a caror valoare poate creste sau scadea, care pot genera sau nu profit. NU poate fi mijloc de plata, precum este Banul. Am specificat si mai sus existenta unor Obligatiuni la purtator, care, fata de actiuni, pot fi folosite ca mijloc de plata, dar in situatii exceptionale.

  120. regress says:

    @regress
    Cand ceva e tangential cu ce crezi ca tu stii, incerci sa muti subiectul acolo. Apoi afli ca nu prea stii tu sa te exprimi, sau poate nu stii efectiv despre ce e vorba. O fi asa, n-o fi? Nu prea-mi pasa.

    Eu doar vad ca e o boala moderna…

    Incerc sa mut o pula. Esti pe bune? Eu incep sa ma mir ce cauta atatia oameni cu fracturi de logica pe pagina asta.

  121. Cypress says:

    Actiunea este un certificat asupra unei fractiuni din bunurile unei firme.

    Căcat. Acţiunea nu reprezintă BUNURILE unei companii ci este o unitate de măsură a profitului şi valorii companiei. Citez: este ”an indivisible unit of capital”.

    Da, ca e ceva ce scot mamele noastre din portofel cand merg la piata ca sa plateasca morcovii si ceapa.

    Din nou – tu consideri acţiunile drept bunuri. Hai să-ţi explic aşa: morcovii îi poţi cumpăra şi vinde, dar nu ăsta e scopul lor. Scopul lor e să fie mâncaţi; scopul mobilei e să te foloseşti de ea. Scopul imprimantei e să printeze. Ergo, astea sunt BUNURI.
    Acţiunea în schimb, fix ca şi bancnota, moneda, cecul – e o reprezentare valorică a unei SUME coae. Tu confunzi reprezentarea aia valorică cu ceea ce poţi cumpăra cu ea: vase, maşini, mobilă. O acţiune e un procent din întreg business-ul unei companii, cu bune şi rele. E o reprezentare valorică exprimată în bani.
    Problema e că ţi-au explicat asta 5 oameni diferiţi iar tu o ţii pe-a ta şi-o dai tu cu mămica ta care cumpără morcovi şi ceapă cu ceva din portofelul ei.
    Păi fie atunci.

  122. regress says:

    Acţiunea în schimb, fix ca şi bancnota, moneda, cecul – e o reprezentare valorică a unei SUME coae.

    LOL, just LOL. Limiteaza-te la creatiile literare, coae. La glume despre mame si situri web. Ai cautat tu bine acolo cu google, desi se putea si mai bine. Daca deja 5 oameni de-aici au decis ca gresesc, ma inclin in fata lor, ca asta-i democratia. 5 insi care cred ca actiunile-s bani pe care oamenii ii pun la comun asa de nebuni ce sunt ei, si care acei bani aduc profit din cerul senin, fara achizitie de bunuri\servicii care sa aduca plus-valoarea. Bine, dezbateti voi, astia cu aceleasi pareri.

  123. Cypress says:

    Da mă – noi suntem ăia proşti. Îmi place însă cum faci pe victima argumentând cu totul altceva ca să pară că ai dreptate:

    bani pe care oamenii ii pun la comun asa de nebuni ce sunt ei, si care acei bani aduc profit din cerul senin

    Filozofius – n-a zis nimeni că banii sunt ”puşi la comun” fără cap şi nici că ”aduc profit din senin”. Asta ai zis-o tu ca şi cum despre asta ar fi fost vorba all along; cumva ca să pară că asta încercai tu să demonstrezi şi noi suntem imbecilii care ne punem în faţa logicii. Doar că nu. Discuţia era despre cu totul atceva – o ştii şi tu, o ştim şi noi.
    Nu banii aduc profitul prin însăşi existenţa lor ci serviciile şi bunurile despre care vorbeai. Doar că banii şi acţiunile alea – REPET ÎN PULA MEA LOL – sunt o reprezentare valorică a acelor bunuri şi servicii.
    Dar hey – tu fă-te că nu pricepi şi dă-o-n continuare cu ”tu crezi că oamenii-s nebuni să pună bani din SENIN?”
    Lol.

  124. Cypress says:

    ‘Mlol, hai că-ţi explic cum ai făcut tu mai sus, aşa – mai pe înţelesul tuturor:

    Eu – maşina e verde.
    Tu – maşina nu e verde.
    Eu – ba e verde pentru că – uite – e verde.
    Tu – adică tu spui că maşinile merg fără benzină!? Ce prost eşti mă!

    Cam aşa ceva.

  125. regress says:

    Imi place ca esti realist macar si stii ca cei mai multi de-aici n-au inteligenta necesara intelegerii unor texte, asa ca simplifici tu si pentru ei, cu masinute.

    Uite ce am scris eu la ora 18:34:

    Actiunea este un certificat asupra unei fractiuni din bunurile unei firme. Bunuri a caror valoare poate creste sau scadea, care pot genera sau nu profit.

    Asta ai scris tu la 19:04 minute, dupa o simpla cautare pe google:

    Căcat. Acţiunea nu reprezintă BUNURILE unei companii ci este o unitate de măsură a profitului şi valorii companiei. Citez: este ”an indivisible unit of capital”.

    Apoi ai scris asta:

    Doar că banii şi acţiunile alea – REPET ÎN PULA MEA LOL – sunt o reprezentare valorică a acelor bunuri şi servicii.

    Pai ai repetat, in pula ta, dar ai repetat ce am zis eu, nu ce ai spus tu , ca “actiunile sunt reprezentari valorice ale unor sume”

    Si-ti spun si unde ai gresit: economia este o stiinta foarte vasta si ramificata, asa ca data viitoare cand mai cauti ceva din domeniul asta pe google, citeste in pula mea mai mult de un rand, ca asa inveti si tu ca termenul de capital este foarte complex.

  126. Cypress says:

    Din nou – hai să râdem niţel:

    Zici tu:

    Actiunea este un certificat asupra unei fractiuni din bunurile unei firme. Bunuri a caror valoare poate creste sau scadea, care pot genera sau nu profit. NU poate fi mijloc de plata, precum este Banul.

    Tu reduci acţiunea la bunurile unei companii. Ori acţiunea reprezintă mai mult de-atât şi eu îţi zic asta:

    Acţiunea nu reprezintă BUNURILE unei companii

    Lipseşte un DOAR acolo între ”reprezintă” şi ”bunurile”. La care tu iei chestia aia, o scoţi din context şi-mi dai şi ora exactă – lol.
    După care mai dai şi citat din ce-am zis eu ulterior:

    Doar că banii şi acţiunile alea – REPET ÎN PULA MEA LOL – sunt o reprezentare valorică a acelor bunuri şi servicii.

    Pentru că deh – foloseşte Cypress cuvântul ”reprezentare” acolo în două contexte diferite deci se cam contrazice el huh? Pentru că reprezentare valorică şi reprezintă (în sensul de egal) e tot o pulă cum ar veni, nu?
    Dar nu-i bai – sunt într-o dispoziţie chiar Ok astăzi.

  127. Cypress says:

    Mai pe înţelesul tău, ia-o ca în cazul verbului ”a fi”:

    A fi amuzat e plăcut.
    A fi sau a nu fi.

    Substituie acum cu ”a exista”:

    ”A exista amuzat” e incorect.
    ”A exista sau a nu exista” e corect.

    Deşi sună şi se scriu la fel, unii sar rapid cu gura că ”DAR ASTA AI SCRIS! ASTA AI SCRIS! AI SCRIS CĂ EXIŞTI AMUZAT.”
    Da mă – aia am scris. Doar că gramatica. Doar că reprezentare/reprezintă lol.

  128. regress says:

    Ma, economie nu stii. Dar sa spui tu, ca scriitor ca lipsea cuvandul “doar” si nu stiu ce cuvant, e cam nasol. Unui economist i se iarta asemenea greseli, dar unui scriitor?
    Apoi ma mai amuza faptul ca ti arondai cei 5 cititori de comentarii ca-ti impartasesc aceeasi parere, pentru ca mai apoi sa le insulti inteligenta cu exemplul masinutei verzi, total deplasat.
    Ai avea poate mai mult respect de castigat daca i ai lasa pe oameni sa te aprecieze ca ceea ce esti, scriitor si designer web, decat daca o arzi semidoct.

  129. Cypress says:

    @regress: lol, hai să nu trecem pe economie că ţi-au mai zis câţiva mai sus cum e cu ”tu” şi economia. La faza cu ”doar” eu ţi-am explicat extrem de clar, tu o dai acum în dodii fiind vag şi ”nu ştiu ce”.
    Apoi mă amuză că te amuză că nu dau doi bani pe nişte nickname-uri care sunt sau nu de acord cu mine. Ba mai bagi şi aia ca la grădiniţă cu ”LE-AI INSULTAT INTELIGENŢA! LE-AI ZIS DE MAŞINUŢE!”. Mă piş pe ei; sunt oameni maturi, they can take it. Cui nu-i place să-mi trimită un mail cu antet. Chestii de-astea de întors poporul prin remarci vagi se făceau prin clasa I.
    Apoi referinţele la faptul că eu fac site-uri web şi scriu cărţi – felicitări – eşti persoana #822 care încearcă să scoată ceva reacţie din mine pe filiera asta. Mă amuză că oamenii încă mai cred că asta funcţionează în cazul unui om care a luat la pulă jumătate din populaţia României.
    Îmi plac oamenii ca tine. Ăia care nu se lasă nici când râde toată sala.

  130. Cypress says:

    Bă, mâna sus ăla care s-o simţit lezat că i-am simplificat exemplul prin maşinuţe lol. Mâna sus! Care crede în pula mea că a fost deplasat, ăh? Că regress aci s-o supărat şi zice că e inacceptabil.
    Maşinuţe.
    Deplasat.
    Voom-vroom.

    /Edit: nu m-am putut abţine:

    MAJINUŢEEEEEEE

  131. Manowar says:

    E o discutie inutila, daca o raportezi la subiect.

    Subiectul este: vine falimentul. Nu poate, nu daca, cel mult “cand”. Asta-n cazul bun, ca-n cazul naspa, aia care vor sa evite falimentul o dau pe razboaie.

    Realitatea e ca, atunci cand vine, actiunile respective nu vor valora trei cepe degerate. Pentru ca, da, poate maine voi doi (cypress si regress) cumparati 50% din actiunile facebook. Doar ca, nu stiu cum sa va explic, daca sunteti blocati intr-o tara in care n-aveti ce manca, nu puteti primii dolarii aia si, daca-i primiti, nu-i puteti schimba, o sa fie destul de dificil sa-nfulecati hartiile de proprietate cu lingura si furculita – indiferent de ce “reprezinta” “o actiune”

    You’re missing the point.

    In Spania, catalanii vor sa se separe. In Scotia se pune la anul de referendum pe aceeasi tema. Argentina cere iarasi insulele Falkshit. In Romania, nu se mai cere nimic, ca nu mai e UDMR-ul la guvernare, Doamne-ajuta sa fie un nou PNTCD si ei. Chestiile astea nu sunt simple coincidente.

    In timpul asta, in Romania, voi cititi despre tatele Oanei Zavoranu si aia-i tot ce auziti in presa. Ca-n rest? Va fi bine.

  132. regress says:

    Ma, esti spiritual, esti scriitor, intorci lumea din cuvinte, dar in economie, asta nu se aplica. Fa ce vrei, pisa-te pe oameni apoi fa poll-uri cu “care s-a suparat, ma?”, spune perle gen “in ultima suta de ani populatia a crescut cu un miliard”, “benzina in US e 6 dolari”, arondeaza-ti parerile altora cand iti convine, fa orice. Eu n-am talentul tau, recunosc.

  133. Cypress says:

    @Manowar: yeah, ştiu, a degenerat discuţia but it was fun (for me).
    Mai on-topic aşa, ce mă sperie cu adevărat pe mine e China. Mai exact datoria externă a Statelor Unite către ei. China o duce destul de bine şi în ritmul ăsta vom vorbi în dialect huan-chui peste vreo 10-20 de ani. Când SUA va cădea ca putere economică chinezii vor fi cei care-i vor lua locul, cei care vor dicta regulile. Vom primi salariile-n moneda lor. Cam cum a fost cu francul elveţian anii trecuţi: s-au îmbulzit toţi să-şi ia apartamente în franci elveţieni pentru că e monedă stabilă. Au supt-o grande la faza asta. La fel va fi cu dolarii când va pica SUA în budă. Şi-atunci toată lumea va cumpăra o altă monedă, cel mai probabil ceva de prin Asia, că ăia o duc relativ decent. Când se va schimba moneda mondială automat se va scumpi tot: benzină, mâncare, you name it. Şi-atunci să vezi haos şi speculă.

  134. Deria says:

    Tot de aur am auzit si eu, L.

  135. Deria says:

    L., cred ca depinde si de domeniu. Pentru mine, 2007 a fost un an foarte bun. Criza am resimtit-o acut de-abia din… 2010, sa zic.

  136. razvan says:

    @cypress: china? gen… pe bune? iti dai seama ca struto-camila chinezeasca nu mai rezista mult? eu o vad picata in urmatorii 5 ani. deja au inceput niste ziaristi sa maraie ceva de cenzura. ia gandeste-te tu ce se va intampla cand 1 miliard si ceva de galbejiti tinuti la respect cu 1 boaba de orez/zi vor da de “libertate”. regimurile autoritare cad peste tot, uneori de la sine, alta data impinse de la spate. se va reveni la ele pe scara larga dupa haosul provocat de caderea socialismului. putorile nu asculta decat de bici, asta e singurul mod prin care poti epura lenea.

  137. Cypress says:

    @razvan: din punct de vedere politic or fi nişte maşinaţiuni de care eu n-oi avea ştire, dar din punct de vedere economic China dă lecţii restului lumii. Datoria SUA către China n-o pot plăti americanii nici în 25 de ani, de-ar fi să meargă totul strună la ei – atât de mulţi bani le-au dat chinezii. China = forţă de muncă ieftină, pulex plata drepturilor de autor/respectarea legii internaţionale cu privire la brevete. De-aia s-au mutat toate companiile americane acolo: că gălbejitul e plătit cu 2 cenţi pe zi şi lucrează 16 ore, dar când magnatul chinez vinde, le vinde la 3 dolari, chit că preţul e de 5. Şi tot scoate profit, că pentru el 3$ sunt bani.
    Par example, citeşte asta şi râzi. Asta aşa – ca să vezi cum scot ăia profit. Comunismul lor e doar cu vorba mai nou, pentru că pita-i tot pe bani. În altă ordine de idei, nu ştiu dacă ai auzit dar un chinez a brevetat iPhone 5 în China iar Apple pur şi simplu n-au ce să-i facă. Trebuie să cumpere drepturile companiei lui fantomă dacă vor să vândă miliarde de dispozitive la ei.
    Zi-mi cum poate concura SUA, Germania, Suedia sau ce ţară democratică mai vrei tu cu faptul că ăia nu dau doi bani pe oameni, că salariul în fabrică e de câţiva cenţi, că nu plătesc drepturi şi fură de pe unde apucă. Cam greu să concurezi cu forţa lor de muncă.
    Şi revin la SUA/China: tu realizezi că ăştia se urau de moarte acum 4 decenii? Că cei din China erau comuniştii roşii, pericolul, duşmanii? Şi că acum – fast forward – nici o altă ţară nu i-a împrumutat pe americani cum a făcut-o China? Lol.
    Se prea poate să fie revoluţie în China în următorii ani. Nu ştiu. Dar dacă nu, am supt pula toţi.

  138. razvan says:

    revolutie o sa fie. iti dai seama ca americanii nu sunt asa prosti, sa se imprumute in draci si serviciile sa stea degeaba. plus ca si galbejitilor a inceput sa li se ia de guvern. reteta perfecta pentru o revolutie. in caz ca asta esueaza… SUA are cea mai puternica armata din lume, si trage dupa ea NATO. adica destul cat sa ii futa pe chinezi+rusi+nord-coreeni+arabi. razboiu’ se poate declansa foarte usor, pe fondul nebuniei mondiale cauzate de socialismul muribund. sa vezi atunci distractie, cand or iesi toate putorile nespalate de pakis in strada si guvernu’ pe ei 😀

  139. Cypress says:

    Mă, nu sunt aşa sigur cu privire la revoluţia aia. Şi uite de ce:

    China la ora actuală are cel mai tolerant regim comunist din ultimele decenii. Au nu doar biserici şi permit creştinilor să nu fie măcelăriţi în baionete, dar mai permit şi Internet, pachete în străinezia, investitori de peste hotare. Dacă intri pe eBay să cumperi ceva, de la ace cu gămălie până la eradere, găseşti chinezării cu duiumul. Chinezi care-ţi trimit pachetul în România. Ca să parafrazez dintr-o carte despre Coreea de Nord pe care am citit-o recent, în China atâta vreme cât nu strigi ”Partidul suge pula” n-are nimeni bai cu tine. Poţi asculta disco, metal, punk, poţi scoate filme de pe net, citi ce vrea puţa ta. Numai să nu zici chestii despre partid că atunci vin ăia cu costume negre şi dispari în lagăr.
    Când fugi din China că speri la o viaţă mai bună în SUA/România, rudele rămase dincolo nu-ţi sunt adunate şi făcute chiftele de autorităţi ca-n Coreea de Nord de exemplu.
    În plus, sunt mulţi. Băi – dar MULŢI. E greu să se organizeze ăia fără un partid şi să urle într-un glas ”revoluţie”. Nu e ca şi înainte de Revoluţia Culturală când Partidul Comunist avea voie să existe. Încearcă acum să faci partid democratic sau liberal la ei şi – poc – dispari în lagăr.
    Să nu uităm Tibetul. Şi-au dat ăia foc ca tâmpiţii, s-a revoltat comunitatea internaţională, s-au adus dovezi, poze cu schingiuiri, alea-alea. Fix pula.
    SUA nu se bagă peste ei din două motive:

    1. Dacă iniţiază un conflict armat cu China, China face ochişori de câine bătut şi va urla în fruntea NATO că ”chin-huag-ghai – de-aia ne-atacă pentru că ne datorează bani.”
    2. Din nou – sunt mulţi. Ăia nu-s Afghanistan să intri peste ei cu 50.000 de soldaţi şi să-i cureţi în 15 ani. Ăia scot fiecare briceagul din buzunar şi desfac un tanc în 5 secunde, presupunând că americanii ar avea PE UNDE să debarce tancul ăla.

    Cel mai probabil scenariu în favoarea unei revoluţii în China e foametea. Să dea o secetă sau inundaţii ca-n Coreea de Nord, ceva apocaliptic de să le moară 20% din popor. Abia atunci cred că se va revolta poporul. În rest, cum am zis: filme, internet, jocuri, discoteci, tricouri ieftine, Britney Spears şi altele. În ceea ce-i priveşte, ei ”au”. Cât timp nu arunci cu ouă în Partid, totu-i OK. Şi cât timp ăştia au chestii ieftine produse de ei, regula nu-i greu de respectat.

  140. Cypress says:

    În altă ordine de idei, ţi-a plăcut articolul despre decoraţiunile de Halloween şi omul din lagăr? Simplific: ăla e plătit 2$ pe LUNĂ să facă ţâşpe sute de cutii de globuri şi decoraţiuni şi mai mâncă şi bătaie. Preţul unei cutii? Pe undeva pe la 12-25 de dolari (estimez eu). Unde se vând cutiile alea? În SUA lol.
    Do the math, vezi ce profit face numai lagărul ăla.

  141. Deria says:

    Plus, China oferea, in 2011-2012, niste salarii bunicele strainilor cu o oarecare calificare care doreau sa predea engleza in gradinite/scoli/centre pentru adulti.

    Si nu numai China, ci si Japonia.

    Cu masa/casa inclusa.

    Stiu pentru ca am urmarit niste oferte de genul.

  142. Deria says:

    Cypress, Internetul e limitat in China (mi se pare ca nu poti urmari youtube).

  143. Alex says:

    fara youtube?REVOLUTIE ZIC!

  144. Akhenaton says:

    @Cypress

    am mai zis-o, o repet. da, China are cumparata cea mai mare parte din datoria SUA. rezervele valutare ale Chinei sunt, o buna parte, reprezentate de datorie SUA. dolari, deci. ghicesti ce se intampla cand SUA, ca acum, da drumul grav la tiparnita? 🙂

    o alta rezerva importanta e in datorie UE. mai ghicim o data ce se intampla in Beijing cand BCE anunta bail-out-uri peste bail-out-uri deci se roteste iar tiparnita? 🙂

  145. Akhenaton says:

    cat despre Regress, pula mea, omul intelege doar economia de pana la Bretton-Woods. e total depasit de evenimente, mai ceva ca un uigur batran :))

  146. regress says:

    Amuzant, amuzant rau de tot. Asadar scrie Manowar un articol cu caracter economic intr-un mod original si rational. Original in sensul ca e gandit de el, asa cum vede el personal lucrurile. Apoi apar “isteti” care arunca chestii citite de ei prin ziare, total neoriginale si pe care le-a citit deja toata lumea. Hai sa zicem, se accepta. Dar cand se intind oamenii la mai mult decat ce au citit prin ziare despre China, SUA si Rusia, afiseaza cu gratie niste prostii monumentale.

    Apoi papagalul sef Akhenaton isi da cu parerea. Ca-n viata reala nu-i decat o capusa, atat stie. Ba, eu sper sa-ti moara “animalul” de la care sugi si sa mergi acolo unde ti-e locul, intr-un cotet de 15 m2 din Ferentari, fara bani de cocaina, ecstasy, vodca si ziare, poate te mai trezesti si tu la realitate.

  147. Cypress says:

    @regress: you’re an angry little fella, aren’t you?

  148. regress says:

    Nu Cypress, n-am nimic cu tine, stiu ce incerci. Ne-am conversat destul de civilizat, ca asa-s eu, nu ma cac pe masa omului la el acasa. Dar existenta lui Akhenaton pe-aici chiar n-o inteleg.

  149. asswipe says:

    akhenaton e singurul care le-a zis asa cum sunt si le-a zis bine. restul….balarii

  150. Cypress says:

    @regress: lol, pe bune că nu încercam să te provoc or something. Numai că penultimul tău comentariu sună a ”toţi sunt proşti, tot eu am dreptate”. Ceea ce contravine logicii expuse mai sus.

  151. razvan says:

    le-a zis bine… doar ca nu. “de fapt s-a facut o estimare ca piata derivatelor era cam de 40-50 de ori mai mare decat PIB-ul global. go figure!”… asta a fost epica.

  152. regress says:

    @Cypress, lol, dar eu consider de fapt altceva. Uite, despre tine am mai scris mai sus la ce anume ar trebui sa te limitezi, ca aici nu ai avut dreptate. Pentru a patra oara spun, nu ai explicat nimenui cum a crescut populatia lumii cu un miliard in ultima suta de ani, nu ai spus cum ai calculat pretul de 6 dolari litrul al benzinei din US, nu te-ai interesat ce e capitalul\capitalul social varsat\capitalul social subscris\dividende, tot nu vrei sa accepti ca actiunile nu sunt bani, etc.

    Akhenaton este bun la ceea ce eu numesc vanzari. Are skilluri sociale, stie sa vorbeasca cu talent, fute multe femei, prizeaza poate ocazional si bea, are impresia ca daca haleste bruschete & vin cu domnite pe la Marriott, este un mahar bursier si cunoscator de economie. Insa tot ce a spus aici, se poate gasi cu usurinta in ultimele 10 numere ale oricarui ziar.

    Uite, ma doare-n 19 ce crede lumea de-aici despre mine, ba chiar cred ca nimeni nu-mi cunoaste identiatatea reala. Nu e nimeni prost, eu am alta filosofie in ceea ce priveste oamenii. Cam toti sunt buni la un anumit ceva. Dar exista un fenomen, care loveste se pare cel mai des exact la oamenii cei mai rupti in cur, europenii si americanii. Ba, toti stiu absolut totul despre orice.

    Poezie? Pai, daca vor, ii rup in rime si pe Eminescu, si pe Eminem. Daca se screm putin, il fac de cacao si pe Shakespeare.

    Literatura? Pai toti sunt culti, ca toti stiu ca strainul lui Camus se numeste Meursault, toti l-au citit pe Hemingway.

    Proza? Cu totii o stapanesc, corecteaza cratimele altora facand la randul lor greseli. Dar daca vor, pot scrie carti.

    Economie? Pai toti au jucat la bursa iar brokeru le era sclav. Opinezi ceva despre suprematia Chinei, pai n-ai cum sa gresesti.

    Politica? Pai bagi ceva despre parintii liberalismului mentionand ceva de John Locke si esti As.

    Filosofie? Pai Kant cu Heidegger aveau dreptate, Kierkegaard era prea obtuz.

    Femei? Toti au futut 100 de fotomodele, iar in tinerete Demi Moore cu Claudia Schiffer prizau liniute de cocaina de pe pula lor, apoi faceau concurs de deep-throat. Tot pe pula lor.

    Fizica? Pai toti sunt capabili sa deschida gauri negre si sa creeze lumi noi, toti sunt Dumnezeu.

    Etc? Pai, ETC!

    Ma, nu e hilar cand oameni dintr-un domeniu diferit opineaza despre un anume domeniu, e grav insa cand o fac sfidand chiar si minimul de logica. Nu e nimeni prost, dar toti par asa, din cauza bolii ce-am mentionat-o mai sus.

  153. Manowar says:

    Uite, ma doare-n 19 ce crede lumea de-aici despre mine, ba chiar cred ca nimeni nu-mi cunoaste identiatatea reala.

    E, aici te inseli.
    A ramas pe actele masinii vandute. Da’ in fine, astea-s detalii 🙂

  154. Cypress says:

    @regress:

    *ilar. Nu hilar.

    În altă ordine de idei ştim că nu-ţi pasă. Doar ai băgat ditamai walloftextu’ prin care ne explici cum nu te afectează. Gen lol.
    Bun – eu acum te râcâi niţel dar e şi ceva adevăr pe-acolo.
    Apoi te legi de nişte detalii gen ”nu ai explicat nimenui cum a crescut populatia lumii cu un miliard in ultima suta de ani”. Când am zis un miliard, mă refeream că numărul ăla e mare. Realitatea mă contrazice (afirmă cineva mai sus) şi nu e un miliard. Sunt vreo 6-7 cică. Fie. Cu atât mai accentuată ideea. Înţelegi tu? Ca apoi să vii TU să-mi zici că ”UITE, NU E UN MILIARD, NU E UN MILIARD, AI GREŞIT DECI IDEEA NU E VALABILĂ GWAARG!” Ba e coae. Tocmai că e; acum sunt 6 miliarde care întăresc ideea aia.
    Înţelegi tu de ce eşti amuzant?

    Mai pe înţelesul tău: io râd cu clăbuci de faptul că Gheorghe a pierdut – să zicem – 100.000 RON la ruletă. Vine tu şi urlă ”GREŞIT! Gheorghe a pierdut 600.000!” apoi întinzi degeţelul în direcţia mea ca şi cum amuzamentul meu n-ar fi justificat. Păi coae, cu atât mai amuzant.
    Ai prins ideea?
    Cam aşa şi cu ăia 1, 5, 6, 7 miliarde: de-aia-mi bat io pula de tine – că eşti adorabil cum bagi tu mici ironii cu schija de lemn dar nu vezi roata de căruţă din propriul ochi.
    Dar trebuie să recunosc că şi mai mişto a fost aia de ieri, aia cu maşinuţele. Aia a rupt tăt.

  155. regress says:

    @Manowar, ai mai spus ceva de genul si in forum, nu stiu exact ce stii sau cat sau daca blufezi, dar aleg sa tac filosofic. Oricum, e irelevant.

    @Cypress, esti dragut, discutiile de semantica te pot scoate din multe, dar nu din toate. E aiurea ca un scriitor sa aseze pe-o foaie date eronate. Atat de eronate.

    Exemplul cu masinute a venit ca raspuns la exemplul meu cu profitul ce vine din cerul senin, pe care l-am scris exact pentru a-ti pune putin logica in functiune, sa-ti dai seama ce-i cu capitalul ala. Lucru care mi-a si reusit. Oricum, dupa cum am mai spus, nu-s genul de om care sa se puleasca cu cineva exact pe domeniul lui, asa ca nu vad cum ar mai putea continua “polemica” asta in acesti parametri.

  156. Cypress says:

    @regress: bă, acum eşti cioban. Nu e vorba de semantică, e vorba de logică mai sus. Fix da’ FIX ca şi ieri, duci discuţia spre un făgaş vag tangenţial cu subiectul.
    Acum hai – aşa – ca să ne distrăm niţel: unde anume intră semantica în ceea ce am scris eu mai sus? Semantica n-are nici în clin nici în mânecă cu faptul că 1 miliard foloseşte scopului meu de a-ţi demonstra că n-ai dreptate şi faptul că 6 miliarde întăreşte cu atât mai mult acel fapt. Ce semantică visezi lol? E vorba de logică (sau matematică în cel mai bun caz). Dar nu – tu trânteşte-te la pământ şi fă pe victima. Că vezi Doamne – autorul se leagă de chestii de ”semantică” ergo n-are dreptate.
    Aşa-mi plac mie oamenii care inventează motive de-astea ca să-şi justifice teoriile…
    Cât despre ”Lucru care mi-a si reusit” – da măi fervex: şapte oameni îţi explică LOGIC o chestie iar tu o ţii pe-a ta. Ţi-a reuşit mă, ţi-a reuşit. Noi suntem ăia răi.
    O altă chestie mişto e cum ignori 98% din textul meu anterior, ADICĂ FIX PARTEA ÎN CARE ÎŢI ARĂT CÂT DE TÂMP GÂNDEŞTI, şi o alegi pe aia cu ”ilar/hilar”. Că vezi tu, AIA E BUBA ACOLO, lol. Nu căpşorul. Aia e important. Gen aia m-a scos pe mine, hehe, autorul. ”Mă iei cu semantică, faze, chestii, las’ că ştiu io; vrei să mă învârţi!” După care treci peste ideea de bază ca şi cum n-ar exista şi discuţi despre cu totul altceva (pentru a câta oară?!) în speranţa că ”it will all go away unnoticed”. Trololol.
    Stai calm.
    N-a observat nimeni.

  157. regress says:

    Nu ma refeream la hilar\ilar, eu folosesc ambele cuvinte pentru a substitui cuvantul “amuzant”. Nu ma crezi, iti caut pe un forum comentarii de-ale mele in care iti arat ca asa e. Chestia aia nu ma atacat absolut deloc.

    Cand am spus de semantica, am spus de cazurile in care ai incercat sa disimulezi faptul ca te-ai contrazis singur, scotand fraze gen “Pentru că deh – foloseşte Cypress cuvântul ”reprezentare” acolo în două contexte diferite deci se cam contrazice el huh?”.

    Bine amice, stiu ca va suna tot a victimizare, dar uite recunosc ca ai fost tu super ezoteric, ai minimalizat populatia planetei si ai hiperbolizat pretul benzinei in acelasi comentariu pentru ca esti un vizionar intr-ale economiei, ai subliniat de fapt cu mare tact conditia noastra (sau cel putin pe-a mea) de occidentali cretini. A fost un procedeu stilistic. Si e adevarat, pe pamantul asta paritatea destepti\prosti este de fix sapte la unu. Pe cale de consecinta, sunt 7 economisti pe acest blog care mi-au spus neargumentat ca gresesc, iar eu trebuie sa accept asta.

    Cypress, iarta-ma c-am gresit, esti mai destept decat mine iar faptul ca eu am supravietuit pana acum lucrand in institutii financiare se datoreaza numai si numai hazardului. Ma-nclin.

  158. Cypress says:

    Ce trece mai sus drept ironie fină ar puşca perfect în cazul în care n-ai fi ocolit atât de mişto ideile principale ale discuţiei ca să subliniezi fără acoperire cât de victimă eşti tu.
    Dar hai – uimeşte-mă – în ce instituţie financiară ai lucrat tu? Nu de alta dar am şi eu un unchi care a fost portar la o bancă vreme de vreo trei luni. Aş putea spune că avea chiar o anumită experienţă în sistemul financiar.
    Cât despre cuvântul ”reprezentare”, tu te-ai repezit mai sus să arăţi lumii cum eu greşeşte. Ai scris tâmpenii aşa că ţi-am explicat pe scurt care erau găurile în logica ta.
    Răspunsul tău? ”Hai mă, mă laşi cu semantica frate?”
    Lol.
    Păi zi că nu-i amuzant.
    Şi-aci să-mi pice un coi dacă intenţia mea a fost să te iau la pulă sau să dau cu tine de pământ. Dar pur şi simplu ai fost adorabil – şi-o spun, crede-mă, în sens lipsit de ironie acum – cum ai evitat cam 90% din logică şi ai vorbit pe lângă subiect. Sincer să fiu, dacă mă gândesc mai bine, ţi-ai săpat singur groapa; n-ai avut nevoie de ajutorul meu.
    Over and out.

  159. regress says:

    Da, am ocolit ideile principale ale discutiei pentru ca-s atat de prost incat nu pot sintetiza cateva stiri cum au facut bravii comentatori, sunt un idiot care nu pricepe ca Actiuni=Bani. Am o logica deficitara si-i multumesc bunului dumnezeu ca am avut norocul sa-ti deschid usa atunci cand ai intrat in sediu. De fapt eu nu stiu ce e ala “capital”, mea culpa.

  160. Cypress says:

    Now we’re getting somewhere… :))

  161. Manowar says:

    @regress: perfect, pentru ca mi-e o lene sinistra s-o iau de la capat. Da’ iti fac rezumatu’. Adresa ta de mail e legata de alta adresa de mail. A doua e legata de-un telefon. Telefonul ala a fost folosit pentru a posta pe doua forumuri un anunt de vanzare masina, blabla.

    Imi scapa acum, ca nu m-a futut grija sa notez ce si cum, m-am uitat la plictiseala sinistra si-am mers pe fir mai departe.

    DACA nu ma insel (da’ iti spun sincer ca nu-mi mai amintesc), unu’ din forumuri era din Craiova. Mi-e lene si nu-i ceva atat de important pentru mine, nici macar nu-i relevant in discutie. Am zis doar sa-ti amintesc ca treaba aia cu netu’ nu-i ca-n filme.

  162. regress says:

    @Manowar: nu, nu stiu care-i faza. Intr-adevar, am legat vreo 2 numere de telefon de conturile mail, dar pe acele numere nu le-am mai folosit si cu siguranta mi le-au inchis, ca am plecat deja de cativa ani din Romania. Poate or fi fost redistribuite; singurul forum pe care am eu user e cel pe care ai si tu.
    Nu ma-ndoiam oricum ca se pot afla multe pe net, ideea de baza e ca nu mi-am facut identitatea cunoscuta in mod voluntar, ca sa am ce pierde. Daca tu sau altul o stie, tot nu pierd nimic, ca nu ne cunoastem personal si nu stiu caruia dintre noi i-ar pasa mai putin. Apoi, chiar daca, eu stiu sa si pierd.

  163. Mario says:

    Bun articol, dar referitor la servetele(in cazul bun) nu va face-ti iluzii ca nu corespunde hartia nici pentru partea dorsala 😀

  164. Manowar says:

    Pai, n-ai ce sa pierzi, ca nu am pus vreun pariu. Da’ fa urmatorul exercitiu.

    A(vea)i o alta adresa de mail, aia care se termina-n 2002. La aia, aveai atasat un numar de mobil, ala care se termina-n 119. Da-i un search dupa el – cu si fara puncte de separare.

    Te lamuresti tu singur care-i faza, mai departe. Estimez ca-n vreo 30 de minute, daca nu ti-e prea lene si mergi pe firu’ ala, gasesti singur toate datele. Eu unu’ n-am de gand sa fac asta, ca, sincer, mi-e prea lene si pentru mine chiar nu conteaza. Adica, daca esti Mahomed sau Allah, afara tot un grad e.

  165. Akhenaton says:

    @ regress

    iti multumesc pentru urari, da, probabil voi ajunge intr-o garsoniera din Ferentari de 15 m2 acolo unde mi-e locul dar asta nu schimba cu nimic faptul ca esti varza la economie. varza, coaie. ai niste idei putine si fixe, care-s si false, printre altele

    si pentru ca nu ai decenta sa recunosti si sa te retragi atunci cand gresesti o sa fiu f. atent cand postezi orice legat de economie si, cum ai gresit, cum ti-am dat la cap.

    de fapt, priveste-o ca pe un gest de curtoazie de-al meu si roaga-te sa nu ajung foarte repede in garsoniera din Ferentari ca poate-poate mai afli niste chestii care s-ar putea sa-ti fie de folos. fie si pt. simplul fapt de-a purta o discutie coerenta cu cineva.

    P.S. faza cu animalul n-am inteles-o. probabil ai sugerat ca ma tine cineva pe bani, ceea ce-i f. tare. daca cunosti pe cineva care ar vrea sa-mi dea bani regulat ca sa-i explic niste chestii din aria mea de expertiza, fie si pt. simplul motiv de-al/o distra, te rog da-mi datele lui/ei de contact. la o adica pot sa ma si trantesc in cur in timp ce sunt imbracat in delfin si-am o sapca cu elice daca treaba asta aduce niste mii de euro. ce zici, se poate?

  166. regress says:

    @Manowar. Poate cand voi avea timp, voi cauta care-i faza cu numerele de tel pe care le-am avut. Acum nu simt nevoia, nu e cazul. N-am vandut nicio masina pe niciun forum. Oricum asta nu schimba nimic din ceea ce s-a discutat pana acum.

    @Akhenaton, cu placere. Recunosc, nu-mi dau seama daca trollezi sau vorbesti serios si chiar faci parte dintre cei care cred ca economia este o democratie, in care majoritatea decide, fiecare avand drept egal de vot. M-am dumirit cum e pe-aici, n-o sa mai comentez nimic legat de economie, asa ca da-i drumul si fa-ma de rahat cu ceea ce am scris deja. Nu cunosc pe nimeni care sa manifeste interes in sepci amuzante si costume de mamifere acvatice. Chiar de-as sti oameni interesati de aria ta de expertiza (oricare ar fi ea), tot nu mi-ar pasa. Oricum ai deja tendinte de-a da in boala lui Aether.

  167. Akhenaton says:

    @regress
    bun. perfect asa. pana una-alta, vezi ca eu am mai dat si niste cifre. cifrele vorbeste, Regress, mereu cifrele vorbeste

    @razvan. da, de vreo 40 de ori mai mare ca pIB-ul global
    ca si la contractele pe petrol, stii? doar vreo 15% sunt cu livrare. restul e doar joaca futures.

    ca si la cele pe cereale si marfuri. ca la petrol.

    ca si la moneda. e ca la petrol si cereale

    asta-ti da dimensiunea virtualului din economie

    exemple am mai dat, cifre am mai dat, pula mea, nu le-nteleg eu pe toate dar, oricum, mult mai bine ca un profan. sau civil, whatever

  168. regress says:

    Da, vorbeste cifrele, dar tu habar nu ai de ele. Decat ce citesti prin ziare, cum spuneam mai sus. Ca daca tu aduni 639 miliarde OTC cu aproximativ 400 miliarde ETD si imparti la GDP-ul global de 70 de miliarde, iti da 40. Ca fapt divers, piata derivativelor (cel putin OTC) a scazut in ultimul an. Asta oricum nu prea are relevanta cu subiectul, dar asa, daca mai era nevoie de inca o demonstratie ca vorbesti doar din ziare.

  169. Akhenaton says:

    coaie, esti nebun bocna :))
    si haotic
    n-are niciun sens ce spui

  170. regress says:

    Nimic coaie, ramai cum esti. Da, sunt nebun, dar citindu-ti comentariul, simt deja cum ma vindec.

  171. Semidoctul says:

    Băi băieţi… Eu sunt plută la finanţe, dar am ochi de văzut şi urechi de auzit. Nu-i nevoie de cifre ca să îţi dai seama că se duce totul dracului. Te uiţi în jur şi vezi. Se simte-n aer, ca să zic aşa.

    Media dă nimicuri pentru că lumea cere nimicuri. Nimeni nu vrea să strige “lupul” fiindcă ar fi crucificaţi. E ca faza aia când îi spui unuia gras “grasule”, imediat sar toţi în sus că vai, cum îţi permiţi, deşi tu “exprimi un truism”, ca să fiu pedant. Şi-atunci toţi tac şi-aşteaptă să zică ăilalţi, fiindcă dusul ăsta dracului e de fapt un proces lent, e ca un cancer care te haleşte pe dinăuntru; e ca metoda aia de a fierbe broasca. temperatura creşte aşa de uşor încât nimeni nu sare din apa fierbinte, ci stă acolo ca dobitocul până moare.

    Eu zic, plută cum sunt, că în cinci ani o să ne batem pe haleală, ca să nu mai zic de altele mai avansate.

  172. Cypress says:

    coaie, esti nebun bocna

    @Akhenaton: Sămbagpula ce tură de râs cu chiţăieli am tras la comentariul ăla…

  173. ov1d1u says:

    În caz că te-ai întrebat, pentru asta plăteşti tu taxe: http://www.youtube.com/watch?v=RBqjZ0KZCa0

  174. John Galt says:

    Foarte bun articol, felicitari!

  175. vali says:

    Parere: banii reali (as zice mai degraba valorile perene sau aducatoare de profit) ii detin cei care conduc(subtil) lumea: evreii (uneori cuvant egal cu bancherii).

    PS: felicitari autorului pentru spiritul fin de observatie a realitatii.

  176. Akhenaton says:

    @vali

    ba nu, bubulii sunt aia cu forta financiara reala. dar mult nu mai e pana vin astralii alcori sa ne scape de acesti pirati spatiali salbaticiti

  177. asswipe says:

    :))

  178. Manowar says:

    Aparent, a fost un pic de zgomot recent. Doar un pic, pana a fost trimisa presa sa astepte civilizat afara.

    E de bine.

  179. Manowar says:

    5 luni mai tarziu, o stire draguta:

    Primarul oraşului Aninoasa spune că insolvenţa este singura şansă pentru a pune frâu creşterii penalităţilor şi pentru a scăpa de ameninţările furnizorilor care vor să taie utilităţile. Instituţia a strâns arierate de aproape 6 milioane de lei către furnizori şi stat.
    Imediat ce este declarată insolvenţa, judecătorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale şi care, împreună cu primăria, va întocmi un plan de redresare economică. Acesta va include şi restructurări de personal.

    Oraşul Aninoasa este primul din ţară care cere să intre în insolvenţă.

    Reactia “normala” ar fi: “lasa, ba, cine-a auzit de Aninoasa, ce-i aia, da-i in pula mea”. Doar ca stirea se incheie epic:

    Un studiu publicat de Institutul de Politice Publice arată că în România sunt 90 de localităţi care nu-şi pot acoperi cheltuielile de funcţionare din venituri proprii.

    Hai cu denials, sus drapelu’ dobitocii care-mi spuneau ca “daca nu vor mai exista bani, se vor tipari”. Mai ales, hai cu stirile cu becali, bote, astea. In tacere, inainte, tovarasi.

  180. groovee says:

    Uite la astia :
    http://www.mesagerul.ro/2013/05/27/insolventa-bate-la-usa-primariei-rebrisoara
    Observa te rog motivul pentru care sunt in faliment. De rasul curcilor!

  181. Miscarea MAT - Page 12 says:

    […] si mai sever si unul dintre cei mai vechi bloggeri romani a scris foarte bine despre criza aici: Falimentul vine in tacere | Filozofie pe bordura Reply With […]

  182. Akhenaton says:

    da, daca nu esti ironic, exact asta-i solutia. modelul tarilor civilizate, in special al Japoniei. d-aia pe japonej il doare-n pula ca are datorie 130% din PIB. ca mare parte e la populatie

    P.S. ia te uita, inca mai exista money.ro. si autorul stirii e zf.ro

  183. Manowar says:

    Nu, serios, asta-i solutia? Politrucii fura, da’ e OK, incercam sa jefuim prostii cu “obligatiuni”?

    Auzi, ma, zi-ne si de ce s-ar chinui statul sa se “imprumute” de la populatie in loc sa se imprumute de la banci. Ai vreo idee? 🙂

    ZF si money arata fix la fel si e aproape imposibil sa gasesti orice pe ele. Nici nu ma intereseaza care-i sursa, ca sa-ti spun sincer. Probabil vreo reclama cu viagra.

  184. ZmeulZmeilor says:

    Ai gasit vreo solutie pana la urma? Ca micile refugii (USA, Au, Ca) incep si astea sa se inchida. In 2015 nu era posibil sa te gandesti la deportari si excluderi rasiale in SUA, dar acum…
    Lucrurile se complica cu o viteza ireala.

  185. RuneJaguar says:

    Sa-mi bag pula, cum suna asta cu excluderile rasiale.
    Pentru ca Islamul este o rasa.

  186. Manowar says:

    ZZ: ce problema incerc sa rezolv, exact? Pentru ca eu nu sunt musulman si nici nu-mi plac inapoiatii. Nici illegal nu sunt. Si atunci, la ce anume incerc sa gasesc o solutie…?

  187. ZmeulZmeilor says:

    La momentul cand 1000$=hartie igienica. La asta ma refer.
    @Rune = hispanicii, arabetii cam sunt o rasa. In momentul asta in US daca esti hispanic/arab ti-o poti lua usor (era saptamana trecuta o stire cu un indian impuscat de un HillBilly pe motiv ca arata a arab).

  188. Manowar says:

    Da, pentru aia am o solutie simpla: in loc de bani, sa ai datorii, lol.

  189. Robin Hood says:

    Toate scaderile inregistrate la bursele din toata lumea ar fi avut drept cauza prabusirea bitcoinului.
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/piata-criptomonedelor-se-prabuseste-cat-valoreaza-in-realitate-un-bitcoin-871711

    SUA:
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/panica-pe-wall-street-cea-mai-mare-prabusire-de-la-criza-din-2008-873132

    Asia:
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/unda-de-soc-pe-bursele-din-intreaga-lume-dupa-prabusirea-indicelui-dow-jones-873222

    Evident,vorbim de aceeasi criza din 2008, fiind probabil noul “val” mult asteptat.
    Recent a avut loc pe piata o bula imobiliara similara cu cea din 2008:

    https://republica.ro/2008-2016-se-repeta-istoria-pe-piata-imobiliara-inca-o-generatie-de-corporatisti-pacalita

    In orice caz, nu vad o iesire prea buna din asta fiindca tiparnita si sporirea consumului in defavoarea productiei nu mai reprezinta solutii.
    De imprumuturi nici vorba cand toate statele occidentale sunt indatorate pana-n gat.

    Se anunta un test decisiv pentru administratia republicana Trump (vin si alegerile pentru Congres) si o provocare pentru existenta Uniunii Europene.

  190. Manowar says:

    Evident,vorbim de aceeasi criza din 2008, fiind probabil noul “val” mult asteptat.
    Recent a avut loc pe piata o bula imobiliara similara cu cea din 2008:

    Pula mea, coaie, eu astept prabusirea din 2015 si tot nu s-a intamplat. Prabusirea, nu corectia. De fiecare data mai pompeaza baietii cumva niste aer imputit in bula.

    Din partea mea, sa vina crashu’ pizdii, ca e long overdue, da’ de fiecare data cand se apropie momentul, pac – mai fut astia un sut – kicking the can down the road grupa mare.

  191. zennie says:

    @Robin Hood: ORICE ziar economic romanesc e la nivel de Libertatea comparativ cu Financial Times, de ex. Incearca sa citezi de pe acolo, nu din toti pomanagii copy-paste care intr-o societate functionala ar disparea instant.

  192. Manowar says:

    @zennie: deocamdata e doar mult zgomot pentru nimic.
    Pula mea, 2-2.5%. Nu, coaie, treziti-ma cand e la -30%.

    Pana atunci, BAU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *