Incompetenta ajuta
Tot aud in ultimele zile de harneli cu webfactor. C-ar fi picat, ca probleme, ca treburi si chestii.
M-am uitat nitel la chestia asta si PUTE a incompetenta. Ba, dar PUTE. Trebuie sa fii ultimul cretin pentru a nu reusi sa ridici niste amarate de site-uri dupa mai mult de 24 ore – si asta luand in calcul TTL standard dintr-o zona. 24h am avut eu site-ul asta down, dar asta pentru ca eu n-am control asupra ns-ului/zonei, ca nu-i domeniul meu.
Pe cinstite, toate configuratiile relevante – de la ceva apache/nginx/sql si eventual plesk/cpanel daca foloseste cineva – incap pe-o discheta. Nu stick usb, aia-i deja tehnologie prea noua. Da, OK, se mai fute un server, da, OK, se mai intampla diverse. Da’ e epoca ansible/puppet/chef, in cateva ore ai toate serverele up and running, cu tot cu configuratiile initiale.
Orice s-ar intampla – ORICE – in domeniul asta, in 24h cel mult ai fi inapoi up and running. Cand un Ghita nu poate sa ridice gunoaiele de site-uri dupa 24h, problema e la Ghita, ca-i incompetent (si-aici pot spune ca ma amuza nitel chestia asta, pentru ca atunci cand imi cautam job in Romania nici nu aveam la ce sa aplic, ca nu vedeai un anunt cu “cautam..”; toti “cautau” prin relatii, pile si “recomandari”).
Insa, dincolo de asta, trebuie sa mentionez si tampenia absoluta a alora care aveau siteurile acolo.
Eu am avut site-ul down (down, nu oprit de mine, ca-s chestii diferite) de cateva ori in trecut. De fiecare data a fost aceeasi poveste: era tinut de cate o cunostinta si cunostinta aia se supara c-am zis/scris ceva si pac, shutdown la server – asa, sa-mi arate el mie cine-i sef pe plantatie, gen. De fiecare data am ridicat din umeri, am mutat site-ul in alta parte si-n cateva zile era up and running iar (stiu ce-am zis cu 24h, dar, repet, eu nu controlez domeniul/ns-ul). Nu pot spune ca mi-a pasat vreun pic. Nu de alta, da’ eu nu scoteam un leu din asta. Cum ar veni, imi luau boii de la bicicleta. Dar daca as tine un site comercial, unul care sa-mi aduca bani “seriosi” (inainte sa murim de ras, vorbesc de bani “seriosi” pentru Romania), nu as avea 24h de downtime in veci. Ca nu s-ar pune problema de asa ceva, pur si simplu.
Daca ai un site comercial, un blog, un magazin online, o chestie de genul ala si esti down >24h, atunci ma-ta-i proasta. Serios ca-i proasta. Inteleg ca nu ai bani sa platesti compania aia sa-ti faca/tina backupuri. Da’ “n-ai bani” nici sa-ti faci un backup zilnic la tine pe calculator? E prea scump (s)ftp-ul? Las-o-n buze, coaie. Si-nteleg si treaba cu “tineam domeniul la ei”. Da, pentru ca ma-ta-i proasta, eu ce zic aici?
Asa ca daca din intamplare “nu merge” nu stiu ce site accesati, e din cauza ca va dati pe site-uri de cretini, nu din alt motiv. Si, mai rau, va dati pe site-uri de cretini avari.
Inteleg sa zici ca nu vrei sa dai prea multi bani pe hosting and shit, ca d-aia n-are ursul coada. Da’ inteleg aia cand ai o pagina ca mine, de te doare-n pula de ce-ti iese din ea, daca-ti iese ceva. Da’ daca din pagina aia castigi bani “seriosi”, pai, ce proasta-i ma-ta. E ca si cum ai fi taximetrist si-ai cumpara o Dacie din 1980 sa faci taximetrie cu ea, ca era cea mai ieftina. Sictir si infige-te in primu’ stalp, coaie. Iesi in 10-15 dolari pe luna cu tot cu un certificat SSL normal, ca sa nu stai futut in cur de gunoaie get letsencrypt. Iar daca pagina aia a ta nu-ti produce nici aia 15 dolari, pai, poate ar fi cazul s-o stergi de pe internet, ca oricum e plin de gunoi si fara tine.
Accidental sau nu, aia de la webfactor au mai curatat jegul de pe internet. Si mai e o chestie care merita aplaudata aici: toti vrem chestii bune, da’ nu vrem sa platim pentru ele. Scot aia de la Adidas ceva misto? Noi cumparam ceva fake de la Adibas, ca-i mai ieftin. Dupa care ne plangem ca nimic nu merge si nimic nu-i frumos. Prin urmare, eu unul le sunt recunoscator celor coispe Ghita incompetenti.
Ah, da, credeti ca dupa chestia asta sutele alea de idioti isi vor schimba gandirea? Eu va zic ca nu. Vor pleca de la 5 dolari pe luna, desigur, dar se vor duce in alta parte la 4.95. Pentru ca, pula mea, avem principii si vrem chestii frumoase…pana vine vorba de portofelul nostru. Cand e vorba sa bagam mana-n buzunar…las-o asa, ca merge asa. Si-n cazul asta, ce sa zic? Lasati, e mai bine asa. Chiar este.
In alta ordine de idei, serveru’ meu merge, al lui Orbu merge. Pai, nu?
Stai sa vezi ca o sa se intoarca, ca doar nu o sa isi caute joburi.
Joburile sunt pentru fraieri, boss. Baietii astia sunt antreprenori.
Lasandu-i la o parte pe aia cu site-urile acolo, e posibil sa fie un pic dificil sa ridici serverele inapoi in 24 de ore cand nu ai unde sa le bagi in priza 🙂 .
Nu stiu cat de real e tot ce scrie in articolul ala, dar vad ca e cu notificari de plata and shit, deci cam pe acolo trebuie sa fie treaba.
Ca stii cum e cu banii “seriosi” de Romania. Cand clientii tai platesc maruntis, nu-ti mai ajung banii si de Audi si de curent. Nici macar nu o spun la modul jegos “uite, ba, are Q7, dar curentul nu-l plateste”. Pentru ca e chiar trist, sa ai o afacere care tine un numar mare de site-uri cunoscute in picioare si sa fii strans de cur la modul asta.
Din comunicatul lor de pe facebook – ca doar pagina aia pot s-o tina online 🙂
Iar asta mi se pare cel mai tare lucru. Ok, esti hoster, sau cum se numeste asta, oferi net, iti tii si site-ul tau la tine, si ns-urile, ca esti coios si vrei sa arati incredere.
Dar tu, ca ofertant de hosting nu, ai in pula mea nici macar un NS de backup pentru domeniul tau pe la altii, asa oricare, eu platesc 30 de euro pe an la unii, doar de fun. Macar cat, cand iti cade site-ul tau si al tuturor clientilor sa poti sa pui site-ul tau redirectionat catre o cutie/ laptop/ ceva de acasa, cu o pagina pe care sa scrii ” sorry, baieti, lucram la un ciorap, ni s-a stricat robinetul de curent, caram cu galeata.”
Nope. Total blackout. Pana si eu pot sa afisez un cacat de pagina statica, ca mi-e chiar lene sa fac redirect prin alta parte, ca sa nu ma bantuie amicii – bine intentionati – pe fb, sau pe whatsapp sa ma anunte ca mi-a picat site-ul.
Bine, presupun ca e de cacat sa trebuiasca sa spui, ba baieti, stati ca nu e nicio prolema, dar nu avem unde sa va bagam sarsanalele in priza. Le-am dus in aplecatoarea din spatele casei si le dam un buton mai incolo.
Pai, coaie, daca ai datorii de 25000 la curent, o sa cam ai nevoie de vreo 5000 de site-uri de-alea 🙂 nasol nasol.
In alta ordine de idei, cum pula mea ai de dat 2500e/luna pe curent? De banii aia, iti tii toate gunoaiele pe cloud. Talent de romulan.
Ba da pana si eu as gasi pe undeva 25.000, daca chiar am nevoie. Cum plm sa fie asta o suma care te pune in cap?
Am mai citit pe undeva ca “ce s-a intamplat este o bataie de joc, unii dintre noi muncim foarte mult pentru continutul nostru si afacerile noastre acum au primit o lovitura neasteptata”. Sa mor de nu zic ca citesc comentarii date de fetite care vindeau limonada si acum plang ca le-a luat vantul standu.
Boss, omul pune gaj masina pentru datorii si tu te miri ca atunci cand e cate o “avarie” la ei le pica si lor site-ul? 🙂 Asta deja e hosting stil camatarie.
Plus de asta trebuie sa fii complet autist sa nu anunti “ba nu mai avem curent, vedeti ca e groasa”. De fapt, stiai ca o sa-ti taie aia macaroana cu curentul, ca l-au evacuat/executat silit, puteai in plm sa anunti oamenii “#babaetz, faceti backup ca in doua zile zburam de pe net”. Dar ce a facut el? L-a contactat pe bunul lui prieten yozo, “cel care nu-si abandoneaza prietenii la greu” lol, care a inceput sa toarne dume pe blog ca stai sa vezi, ca mi-a soptit o pasarica ca doar muta un pic niste echipamente, stai sa vezi ca mi-a zis ca in 2-4 ore e up site-ul, dand-o pana la urma in muisme “da’ ce, oricum plateati 5 euro, doar nu vreti sa fie si site-ul up”. Cu ocazia asta s-a vazut si cat il duce capu’ pe soso.
“Ar trebui să mă gândesc că tocmai mi-am pierdut punctul central al bussiness-ului meu?“ ce cuvinte mari si frumoase foloseste asta. Cauta sfaturi pe bloguri, sigur e vreo corporatie multinationala care a fost atrasa de preturile imbatabile de la webfactor. :)))
Simplu. Folosind rable ieftine si vechi ineficiente energetic, aglomerandu-le intr-un spatiu care nu a fost construit special sa fie data center, eventual cu un flow de racire ineficient proiectat, sau fara proiect – aere conditionate puse acolo pana cand racesc suficient. Iar Romulania are temperaturi anuale destul de generoase, mai generoase decat UK. Presupun ca lumea nu realizeaza ca racirea costa destul de mult. Daca ai masini care-ti consuma 30kwh, ai nevoie sa evacuezi caldura in valoare de 30kwh. Iar de la un nivel incolo, daca amplasamentul nu e eficient se fac zone de temperatura ridicata – hot spots – in care ventilatia nu muta in mod eficient aerul si trebuie sa asiguri racire de capacitate mai mare decat caldura generata ca sa poti sa neutralizezi hot-spot-urile alea.
Plm, presupun ca stii tu mai bine ca mine astea, ca doar lucrezi in domeniu.
Iar daca data centerul ala e intr-o cladire oarecare de birouri, parc tehnologic, care a fost gandit pentru altceva, ia de baga bani in curent.
Da, dar tu vezi o stire. Poate ala e fundul sacului. Dupa ce ai gasit undeva de mai multe ori sumele de care ai nevoie si la un moment dat tre’ sa si dai inapoi dar nu ai de unde, tot te pune in cap o suma oarecare, nu?
Ma gandesc.
Sau poate-s chestii de principii romanesti. Am inteles ca au primit ceva notificare sa se mute, or fi gasit, voiau sa se mute cu datoria outstanding si s-o regleze pe urma, iar proprietarul/ administratorul cladirii le-a tras maneta :).
C-asa e romaneste. Tu sa vrei sa pleci si sa lasi datoriile acolo, le platesti tu, mai incolo, iar aia se prind si iti trag ei primii presul, nu? Stii cum e “macar sa ne distram de banii aia .”
Pai…cam are dreptate.
Lol, coaie, toate jegurile aluia merg tinute pe o singura rabla. Gen PC-ul meu vechi le-ar tine fara sughituri. E pornit nonstop si mineaza cu doua geforce 1070, daca-ntelegi. Nu-mi vine factura la curent 2500 pe luna. Hell, nici 25 n-adauga. D-aia zic, cum pula mea ajungi la 2500 pe luna?
Inteleg, mai pui ceva fw, mai un router, mai ceva lb (desi nu-i cazul la asta), mai pui 2-3 servere in loc de unul, mai pui ns-urile separat, mai whatever, da’ n-ajungi nici la 200 pe luna cu toate cand vine vorba de curent. Iar daca totusi ajungi la costuri de genul ala, pai mars in cloud, coaie, ca iesi de vreo 3 ori mai ieftin. Cel putin.
Ca și “rule of thumb”, răcirea într-un datacenter consumă cam 60% din din consumul “util”. Adică în cazul în care ai 100A consum al serverelor mai ai încă 60A consum pentru răcire.
Nu are dreptate. La 5 euro nu poti emite pretentii sa mearga blazing fast sau sa-ti rezolve suportul probleme prea rapid, dar sa fie up sau sa ai acces sa-ti iei datele de acolo e serviciul de baza. Ca si cum te-ai duce sa iei de mancare cu 2 lire un hotdog si-ti da o piatra, “ce vrei boss, la 2 lire nu inseamna ca e si comestibil”.
Oricum, daca le-ar fi cazut doar site-urile alora cu 5 euro mai ziceam, dar cum au cazut toate la gramada, “cat ai dat pe hosting” pare irelevant.
Dpmdv problema principala e muismul de care a dat dovada “el padron”, ca evenimentul asta n-a fost ceva din senin gen a cazut o bomba pe datacenter si asta e, major disaster. Stia foarte bine ca zilele ii sunt numarate, putea sa avertizeze clientii sa-si ia alea de la el ca oricum o sa falimenteze, dar l-a durut in cur, ba mai mult si-a pus si portavocea a doua zi sa calmeze lumea ca “in doua ore e up”, desi din nou era evident ca n-avea cum sa se intample asta. Asta e pur si simplu marlanie gratuita fara sens, nu pot intelege de ce ai face asta exceptand cazul in care esti sociopat.
@Rootus – Daca-i data center construit pentru asta. Adica, am auzit si mai mult de 60% . Lejer.
Poate daca le administrezi tu pe toate :). Da’ cand plateste nenea shared hosting pe WP si baga pluginuri, sau poate vrea ca mine, teme cu ninsoare, ploaie, si mai stiu eu ce, cred ca nu mai merge sa tii 5000 de bloguri de cretini pe o singura masina. Sau le tii, dar nu merge niciunul.
Apoi, am inteles ca are si clienti mai mari. Cineva zicea la mine ca are un magazin virtual , VPS, luat de la ei cu vreo 45 de giga de date ne backup-uite de anul trecut 🙂
CEIAIA webfactor
Boss, asta-i OC, care tine totusi cateva site-uri – inclusiv forumul ala (si-l mentionez doar pentru ca haleste mult mai multe resurse ca blogul).
[root@oc-dk ~]# sar
Linux 3.10.0-693.17.1.el7.x86_64 (oc-dk) 05/10/2018 _x86_64_ (8 CPU)
12:00:01 AM CPU %user %nice %system %iowait %steal %idle
12:10:01 AM all 0.55 0.00 0.06 0.04 0.00 99.34
12:20:01 AM all 0.81 0.00 0.07 0.05 0.00 99.07
12:30:01 AM all 0.74 0.00 0.08 0.06 0.01 99.12
12:40:01 AM all 0.70 0.00 0.06 0.05 0.00 99.20
12:50:01 AM all 0.60 0.00 0.06 0.08 0.01 99.24
01:00:01 AM all 0.67 0.00 0.06 0.06 0.01 99.20
01:10:01 AM all 0.97 0.00 0.11 0.11 0.01 98.81
01:20:01 AM all 1.09 0.00 0.09 0.07 0.01 98.73
01:30:01 AM all 0.60 0.00 0.06 0.06 0.01 99.27
01:40:01 AM all 0.59 0.00 0.06 0.05 0.01 99.30
Gen 99% idle, 4 cpus.
…si merg la pariu ca-ti adun d-acolo 100 de site-uri care n-aduna intr-o luna traficu’ zilnic de-aici.
Las-o-n pula goala, ca nu mai suntem in epoca single core si alte harneli. Alea-s vrajeli pentru prosti cu resursele.
Lol, pai, problema nu-i la el, ci la prostii care l-au crezut.
Gen “se fac niste mutari” – besi in pula mea d-aici, nimeni nu “face mutari” de-astea cu downtime de-asta retardat. La o adica, iti pui un server in alt sediu, migrezi totu’ pe el, schimbi IN A-ul cand e momentul si aia e – o zi o s-o suga nitel aia care nu stiu sa dea un flushdns, da’ pe urma e OK.
Da-o-n sloboz, fac migrari de-astea retardate nu chiar zilnic, da’ aproape. Si nu vezi asa ceva.
Problema nu-i la zoso. Ala a mintit si-atata tot – ala-i jobul lui. Problema e la prostii care-au pus botul.
Compania unde-si tin blogurile irelevante toti irelevantii cu 3 vizite pe luna – si alea de la boti.
@Altcalic. Ba are. Uite, eu din 2007 am inceput sa lucrez de acasa. Si problema cea mai mare e ca eu nu aveam casa, stateam prin chirii, iar netul era cum era. Atunci nu era RDS/UPC peste tot. Aveam viteza, dar era tras in toate felurile de retele de cartier, cu cabluri, switch-uri ieftine lasate in ploaie alimentate de la cine stie din casa, pica in draci. La un moment dat le-am alimentat eu unora switchurile ca sa nu mai pice decat cand se ia curentul, ca daca pica vedeam in minute, aveam ceva job care facea un server sa urle, si restartam echipamentul. :). Asta era situatia. Nu castigam multi bani si urlam la provideri ca prostul la luna, dar si bani plateam , lol – 10 EUR/ luna. Pana cand m-a lovit ideea “geniala”. Ba, coaie, ia stai. Imi trag doua tevi de net. Oricat de proaste or fi, costa 20 de euro pe luna, adica tot un cacat, si-i foarte, foarte rara probabilitatea sa pice ambele odata.
Dupa aia m-am lovit de ENEL FTW. Cand pica curentul pica tot. Si mi-am luat laptop – ala a fost scump ( la banii mei de atunci) si adaptor de curent de masina si am renuntat la un net fix aveam un net fix si unul mobil. Si nu am mai avut de atunci ever in my life problema asta.
Iar tu spui ca nu, coaie, platesc 5 euro vreau SLA cu uptime 99.99999% si vreau oricand access la datele mele. NU.MERGE.ASA.
Daca vrei uptime mai bun iti iei ceva la amazon/google/ cloud. Daca vrei s-o faci ieftin , fa-o. Ai un zgarcit aici. Da fa-o cu cap. Ia doua ieftineli , la doi provideri si posibilitatea sa schimbi ns-urile. Sa ai backup. Si te doare in pula ca pica unul. Adica ai 5 EUR/ luna si nu ai 10? WTF. Nu-ti pasa de afacerea ta de inca 5, dar iti pasa destul de tare sa urlii si sa ameninti cu procese si chestii la banii astia?
Serios acum, lasa-i pe aia cu bani adevarati in joc sa-si faca probleme de daune morale si despagubiri de business. Ca la 5EUR/ luna tu n-ai business mai mult incurci. Serios acum.
Fals.
Incearca sa faci un pic calculele si o sa vezi ca nu prea e asa. Costurile de hosting? Sysads? (gandeste-te ca ar trebui sa ai 3 doar pentru suport tehnic 24/5 – nu 24/7). Spatiu pentru firma? (ca undeva vrei sa-ti raspunda la telefon cineva). Ceva angajati pe langa sysads? (gen un avocat, o chestie?). Serverele (ca nici alea nu-s gratuite)
Fa tu chestia asta cu 5 euro si vezi daca poti. Practic, din primele mii de site-uri abia acoperi costurile de functionare. Si aia daca stau clientii aia la tine si nu pleaca dupa prima luna si pula mea.
Se poate face o afacere pe tema asta, da. Si poti vinde la 5 euro. Da’ atunci nu prea poti oferi mare lucru in ceea ce priveste viteza/stabilitatea/customer service. Pur si simplu nu ies destui bani.
Ah, daca pe langa aia de 5 euro mai vin si unii care dau 250…OK, e alta mancare de peste atunci. Da’ atunci te concentrezi pe aia de 250 de euro si-i lasi p-aia de 5 euro sa suga pula la foc automat. Nimic personal, da’ asa-s afacerile.
Nu-i iau apararea patronului de-acolo. Nu-l cunosc, nu vreau sa-l cunosc, mi se rupe pula de el. Iti zic doar cum sta treaba la capitolul bani, atata tot. Sigur, “da’ de ce nu ceri atunci 10 sau 20 de euro, ca sa poti oferi herpaderp?”. Pai, simplu – pentru ca romulanul nu vrea sa dea 10-20 de euro. Tu dai exemplul cu hotdogu’ de 2 lire. Iti dau eu unul mai simplu: burgerul de la mcdonalds. Nu-l compari cu o vita argentiniana sau de prin Coreea, nu? Sigur, “e totusi comestibil”. Pai, si webfactor a fost foarte comestibil. Da, sigur, le-a picat in goarna si plm. Asa, si? Pana acum inseamna .. ce? 2-3 zile de downtime? Din 365? Pai, coaie, in teorie, e SLA de 99% 🙂 De 5 euro…
Doua ieftineli nu te ajuta prea tare in anumite scenarii pentru ca nu poti face replicare de db realtime (de exemplu). Nu tot ce se tinea pe serverele alea erau bloguri cu updates o data pe zi, unele chestii erau db-uri care fara replicare online oricum ai da-o tot pierzi date daca ala se duce jos si ai backup vechi de o zi (care e deja mega-ultra-decent, sa fim seriosi). Cine ma frapeaza pe mine cu adevarat in ecuatie sunt aia care faceau site-uri (sau tineau site-uri) pentru clienti la astia. Boss, cum plm n-ai backup? Ok, unu’ care-si tine blogul din care nu scoate nimic hai ca-l mai scuzi, dar tu care *cu asta te ocupi* cum draq sa nu ai backup TU pentru datele clientilor tai? De nici un fel? Ce e asta “ma suna clientii sa ma intrebe ce e cu datele lor si nu stiu ce sa le spun”? Amatori care vor falimenta alaturi de muistul ala.
Oricum nu vad cine vorbeste de daune si despagubiri, am zis doar ca si aia de 5 euro au tot dreptul sa vrea sa aiba acces la datele lor si sa nu le stea site-ul picat zile intregi in conditiile in care cumpara servicii de hosting. Confunzi subiectul 🙂 Eu m-am repliat a doua zi si mi-am pus backup-ul up in a alta parte, ma doare la banana de despagubiri, dar tot am pierdut niste inregistrari in db ca aveam backup de cateva zile si acum chiar daca mai dau aia drumul mai pe din pula merge intre inregistrari cu acelasi id 🙂 Si dau mai mult de 5 euro pe luna. Doar ca daca stiam ca aia au belit-o final m-as fi mutat in 2 ore in alta parte, nu a doua zi. Nu-i problema, acum am taskuri care dumpeaza site-ul zilnic in doua locatii, db-ul la 4 ore, data viitoare imbunatatim switch time-ul 🙂
PS: temele cu ninsoare si ploi se randeaza in .js pe client in browser, nu pe server. Nu ii deranjezi cu nimic pe aia de la hosting.
Lol. Asa crezi, ca nu poti? Nu vrei sa ma crezi totusi pe cuvant ca stiu mai bine?
Uita-te la cacatul asta jalnic:
[root@web4 httpd]# httpd -S 2>&1 | grep “port 80 namevhost” | wc -l
464
[root@web4 httpd]# free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3881 3688 193 0 660 1912
-/+ buffers/cache: 1115 2766
Swap: 2046 24 2022
[root@web4 httpd]# cat /proc/cpuinfo | grep -i mhz
cpu MHz : 2100.050
cpu MHz : 2100.050
[root@web4 httpd]#
Fix prima problema din dimineata asta. Si amarasteanul ala cu peste 400 de vhosturi nici macar nu e vreun gigel mare, ci un sandilau micut. Gen vezi de-astia la care raspunsu’ acolo e 8100, nu 464. Pe un singur server.
Coaie, eu am inteles, dar nu ai inteles tu.
Daca-ti ofera cineva un SLA de 99%, inseamna ca 3.65 zile pe an poate fi picat si e-n parametri. Tu intelegi asta?
La 5 euro pe luna, ce SLA ai dori? 99,(9%)?
Pai, aia-i problema ta, ca sa fiu sincer. Nu vreau sa te calc pe nervi, da’ asa stau lucrurile.
Eu am doua scripturi in cron pe calculatorul de-acasa si pe oc. Pe OC, face backup la DB si la ce-i in documentroot(s) plus configurile importante. Ala de-acasa face rsync cu chestiile alea pe PC-ul de-acasa.
Costul? Plm, curentu’ electric consumat de PC-ul care oricum statea aprins 24/7.
Habar nu am de unde-a aparut asta. Nu am zis absolut nimic de vreo tema cu ninsoare, ploaie, uragan si viscol.
Manowar, ti-am zis, sunt absolut de acord ca nu poti cere calitate la bani putini, te astepti sa stai cu 100 de alti fraieri pe un core de pentium 4, dar revolta maxima era ca nu isi mai pot lua datele de acolo si e blackout de zile intregi fara explicatie, ceea ce mi se pare rezonabil. Privind dpdv al unui blogarel care sa zicem ar fi avut un articol pe luna si dau pentru asta 5 euro, faptul ca se asteapta macar sa-i zica ca-i dai jos site-ul cand stii ca-ti taie aia curentul nu mi se pare nimic fantastic. Asta sau iti vinzi pachetele cu disclaimer-ul “nu garantam absolut nimic de nici un fel” si atunci stie lumea exact ce cumpara, adica cel mai probabil nu mai vine nimeni sa cumpere de la tine.
Oricum de aici e de invatat ca oricati bani dai nu inseamna de fapt nimic (cel putin in romania). Nici afara, pentru ca sandeep, alt gen de muism, ca am avut niste interactiuni si cu godaddy.
Am zis eu si are dreptate cu.js. Ideea era ca userul poate face cacaturi in shared . Un exemplu mai bun ar fi un plugin care logheaza face tracking la to’ felu’ de cacaturi in mysql, eventual si scris prost ca sa te umple de inserturi si de select single line fara cheie/index.
pana si eu am un d-ala si fac rsync de pe server pe un hard extern din retea, mapat pe el. Acu’ daca imi ia foc casa , o sa fie naspa ca-s amandoua inauntru, da’ nu cred c-o sa plang de grija blogului atunci.
Omule, eu ti-am explicat chestia cu SLA-ul. La 365 de zile pe an, SLA de 99% inseamna ca poate sa-ti stea site-ul picat peste 3 zile si se incadreaza.
Ce SLA ai in contract? De curiozitate.
N-ai zis tu, a zis Orbu ca el da jos hostingul ca are teme cu ninsori si ploi. Tot el zicea si sa nu mai ceara aia cu bani putini despagubiri, desi nimeni nu face asta 🙂
Nu ma calci pe nervi ca nu ma afecteaza. Dar totusi daca-mi zici cum faci replicare realtime de db intre doua conturi cu cpanel de la provideri diferiti, raman recunoscator, ca ce ai listat acolo este unrelated. Nu pe vps pentru ca sincer n-am chef sa stau sa administrez hostingul de mana si sa stau la zi cu security and updates ca nu am timp de asta.
Si eu am scripturi care dau jos db-ul si root-ul, cum ziceam, nu e mare inginerie. Pentru noi cel putin. Pentru user-ul mediu care are hosting… e un pic diferit.
Stiu ce inseamna un SLA, stai relax. Asta inseamna ca cineva se si oboseste sa-i faca enforce, ori in cazul de fata discutia despre “s-a incalcat sau nu SLA-ul” e asa, de divertisment 🙂
Habar nu am de cpanel – nici macar negrii nu ma dezgusta mai mult decat oamenii care folosesc cpanel, plesk si alte jeguri de-astea. Aia nici nu merita sa aiba un site.
Ca orice om care se respecta, eu fac chestia asta cu replicarea de mana. Nu-i mare branza.
Tu zici ca ai sau ai avut un contract cu webfactor. Eu iti zic ca, daca ai in contract un SLA de 99% (ai sau nu? e de 99% sau de cat? serios), atunci faptul ca ala-i jos 3 zile nu-i o problema. Nu se pune problema de “am dreptul la datele mele” – ca nu-ti zice ala “nu vreau sa ti le dau”. E down si el. Si, la un SLA de 99%, e in parametri. Chit ca tu nu poti sa-ti iei datele.
Serios, intelege si tu ce-ai semnat.
Bre Laiviule, chestia cu hosting-ul de calitate (plus back-up și altele conexe, de la NS-uri de rezervă la ce zice Orbu’ de un redirect în caz de pică ceva) și certificatul SSL care să nu fie de la Let’s Encrypt cred că se aplică la oricine se respectă când e vorba de prezența lui/ei în online. PLM, nu contează că nu scoți de-o ciungă din pagina aia, dacă te respecți și vrei să fii privit cu oarece respect, să zicem, ar cam trebui să ai ceva bun la purtător. Plus configurările de rigoare, făcute cum trebuie.
Mă uit la d-ăștia de afară care o ard prin ce ma pasionează pe mine, oameni de-i mai citesc și de la care mai învăț/descopăr chestii noi, și văd că +95% din ei au domenii/bloage pe VPS-uri și nu pe shared, certificate SSL cum trebuie și configurările făcute cum se cuvine.
Acum vreo 2 ani, cred, făcuse un tip un fel de audit de securitate la câteva bloguri din .ro (gen la d-ăștia „influenceri”, „consultanți”, „specialiști” and co.) și arăta cam ce găuri au, cât de rahat sunt configurate serverele și tot așa. Și tot el și-a luat muia de rigoare, gen au sărit pulemecii pe el că e hater, că a făcut, că a dres. Muie lor, că dacă le arunci un wpscan pe bloage îți cam dai seama cât de bine au ei configurările la WordPress făcute.
În altă ordine de idei … „Nu stiu cum sa va spun, dar mai suntem vreo 10 bloggeri in romania, restul s-au inchis in ritm webfactorial.”, via „Constatare matinală” @ bloggăru’ care-și cară conserve și apă plată în concediu de lux în Grecia și „După postul meu de atunci și valul subsecvent de înscrieri din țară , iată că, în sfârșit, Revolut vine și oficial aici, angajându-și country manager, în persoana Irinei Scarlat, fostă Uber. Iată, blogurile livrează…”, via „Sunt mulțumit că am contribuit la aducerea Revolut în România” @ același bloggăr.
Să învățăm de la cei mai bun cum să livrăm, zic. =))
Ma bag si eu in seama (ca tot nu ma pricep deloc la astea…): “Dacă știe cineva cum se poate recupera un domeniu internațional înregistrat prin Webfactor, dați-mi un mesaj” Aici: https://www.computerblog.ro/stiri/stiri-pe-scurt-10-mai-2018.html
E vreun samaritean pe aici? 🙂
Pai n-am semnat nimic, a fost online, dracu stie cat e. Stiam ca la romani SLA-urile sunt aproximative si nu m-a interesat oricat ar scrie acolo, iar acum nu pot vedea contractul default ca nu le merge site-ul. Sunt doar doua posibilitati, ori ei sunt inca in cadrul SLA-ului, deci problem solved, daca dau drumul serverelor toata lumea va fi multumita (lol), ori nu mai sunt inca in SLA si situatia ramane… well, exact la fel. Sunt sigur ca vor da despagubiri din Q7-le si generatorul ala pus gaj 🙂
Nu exista provider de hosting care sa aiba downtime complet de 5 zile (so far) si sa mai fie pe piata, deci in momentul de fata as fi chiar mirat sa se mai oboseasca sa dea drumul serverelor sincer sa fiu, din pacate pentru cei care n-au backup.
Cpanel e pentru oamenii care nu traiesc din administrarea serverelor man, nu stiu de ce esti asa inversunat impotriva lor. Nu stiu si nu tin neaparat sa invat cum se face un cont de mail pe linux ca nu-l folosesc la asta, e misto click-click. Folosesc linux pentru alte lucruri care nu prea se intersecteaza cu servicii tip hosting (mail, http, certificate, etc). Pentru cineva care incepe o afacere (vrea nevasta magazin online, sa zicem, ca vrea sa aiba o ocupatie) e bun ala ca sa nu-ti piarda timpul aiurea.
Daca scoti ceva din site, da.
Daca e o harneala gen “blogu’ lui Ghita, uite CV-ul meu”…meh.
Boss, exista o chestie numita semnatura electronica…si exista niste termeni/termene si conditii cand “semnezi” abonamentul ala. Daca nu le-ai citit nici tu, care platesti…dumnezeu cu mila, ca eu chiar nu stiu ce-ai semnat.
Pai, aia-i chestia pentru care nu mi se pare mare branza.
La un SLA de 99%, cred ca n-au trecut inca 3 zile (sau au trecut?), ar fi in parametri. Dar ai 99%? Ca eu parca n-as da 99% la 5 euro…Iar daca a sarit de SLA, pai, ghinion, o sa-ti primesti inapoi probabil X% din valoarea contractului (daca e in contract asta). Gen inca 10% din 5 euro pe luna =))
Nu sunt inversunat. Ii dispretuiesc si atata tot. Tu ma intrebi daca am ceva impotriva lor? Pe mine? Pai, care din noi se plange ca nu poate face replicare? Ca, da, click-click, dar sa vezi – aia nu merge, ailalta nu merge…nasol, nu? Da’ daca-ti dai un drop database din greseala? Parca-i cam nasol cand n-ai acces la binlogs, nu? Dar deh – click-click. Misto, super tare.
Nu, nu e bun. Nu-i nici macar in aceeasi galaxie cu “bun”. Dar pula mea, de obicei descoperi asta dupa. Ca sa-ti fac rezumatul, cand e o nasoala cu ceva pe linux, ok, futi juma’ de ora (sa zicem, mai degraba 10 minute) si se rezolva. Ah, cand e o nasoala si peste nasoala mai ai si-un cpanel/plesk/alt jeg? AI.BELIT.PULA.
Pai nu mi-au parvenit niciodata si precum am zis nu m-am bazat pe ele, ma asteptam sa mearga mai prost sau sa pice ocazional, ca na, “oameni suntem”. Ce-i drept nu-mi imaginam ca peste noapte o sa se inchida sandramaua de tot, pentru viitor am luat si acest scenariu in calcul.
Daca discutam de dropat db din greseala din cpanel, sunt sigur ca punand acelasi user in fata unei console de linux treburile vor fi mult mai simple si safe pentru el 🙂
Coaie, in cazu’ in care-i cpanel, aia e – e belita.
In cazul in care are in fata consola de linux, ok, poate nu stie. Poate tre’ sa faca research intai. Poate tre’ sa roage un prieten. Poate trebuie sa plateasca pe cineva sa recupereze pentru el. Da’ POATE FACE CEVA. Spre deosebire de scenariul ala pizdit cu cpanel & co.
Intelege si tu diferenta dintre “stau 2 zile cu afacerea picata, ca nu merge baza de date si ma si costa tipu’ care poate rezolva asta si dureaza 2 zile herpaderp” si “afacerea mea s-a dus pe pula, ca nu mai am baza de date deloc”.
[root@home backup]# ls -ltrh
total 980M
-rwxr-xr-x. 1 root root 792 May 10 05:45 backups
-rw-r--r--. 1 root root 17M May 10 05:45 backup.sql.gz
-rwxr-xr-x. 1 root root 269 May 10 05:45 cleanup
-rw-r--r--. 1 root root 139 May 10 05:45 crontab
drwxr-xr-x. 4 root root 4.0K May 10 05:45 nginx
-rwxr-xr-x. 1 root root 226 May 10 05:45 optim
drwxr-xr-x. 2 root root 4.0K May 10 05:45 phc
drwxr-xr-x. 2 root root 4.0K May 10 05:45 php.d
-rw-r--r--. 1 root root 121 May 10 05:45 php-fpm.conf
-rw-r--r--. 1 root root 4.0K May 10 05:45 php-fpm.conf.rpmnew
drwxr-xr-x. 2 root root 4.0K May 10 05:45 php-fpm.d
-rw-r--r--. 1 root root 61K May 10 05:45 php.ini
drwxr-xr-x. 2 root root 4.0K May 10 05:45 php-zts.d
-rwxr-xr-x. 1 root root 195 May 10 05:45 refresh
drwxr-xr-x. 6 root root 4.0K May 10 05:45 sysconfig
drwxr-xr-x. 2 root root 4.0K May 10 05:45 varnish
drwxr-xr-x. 2 root root 4.0K May 10 05:01 web
[root@home backup]#
Cam asta-i diferenta intre astea doua variante. Eu am chestiile astea aici trase zilnic in timp ce dorm. In 20 de minute (plus timpu’ futut cu schimbat IN A, da’ la ala n-am eu acces) le am puse la loc pe-un server nou, ready to go. In cel mai rau caz…pierd o zi. Ma doare-n pula de ea, la cati bani fac eu din asta. Gigeii cu cpanel, dupa cum vezi, intreaba pe computerblog cum sa-si recupereze datele. Pai, sa-ncerce cu o undita, pula mea.
Merita sa arunci un ochi http://www.idealhost.ro/cota-de-piata
Nu, nu merita.
un mic update de la webfactor: https://www.facebook.com/webfactor/posts/10160286548560133
generatorului pentru care a fost achitat de noi…yeah…ok.
Cine-i retardu’ care a scris aia?
Mai haios e ce scrie idiotul ala (presupun ca-i idiot, da’ poate-i pizda) acolo. Ca…am suferit daune…si da-i si listeaza 1000 de cacaturi. Cica:
Au suferit daune la UPS? Ce-a patit UPS-ul? I-a fost afectata imaginea?
Apoi au suferit daune la un cablu de alimentare – multumim pentru amperaj, pula mea.
…apoi la aerul conditionat si la usi. La usi inteleg legatura, le-a lasat cineva deschise si a tras curentul, da’ aeru’ conditionat?
Complet irelevant.
Faptul că cineva are parcate 10000 de domenii pe un landing page nu spune nimic despre capabilitățile lui.
Priceless.
L-am editat eu.
Auzi, ma, Rootus, tu intelegi de ce enumera idiotul ala chestiile alea? Ca eu nu. Si, mai important, de cand pula mea e un switch de 100 3500 de lei? Ma rog, nu c-ar conta, da’ e haios ca … nici nu intelegi cui ii e adresat postul ala de pe facebook.
Alora care le-au taiat curentul? Ca inteleg ca pentru ei e – dar de ce e postat pe facebook, unde ar fi clientii lor, nu ala care le-a taiat curentul? Si cum vine aia “ne-ati taiat curentul…am suferit daune la cablul de curent si la usi…ne cerem scuze”? Dupa care vine si treaba cu … v-am lasat gaj masina mea SH. Bravo, cois, respect. Sa ia fiecare angajat de la TCI cate o bucatica din tabla acasa in loc de salariu, presupun, cine stie…
Serios, cat de retard poate fi imbecilul care-a vomitat idiotenia aia?
In rest…2 servere…4 switchuri. Makes sense. Probabil urma sa se extinda si sa mai ia vreo 100 de servere, da’ n-au apucat ca i-au taiat aia curentul.
Dap, probleme de imagine. Arata 0.0 Volts, sau e stins.
Din ce inteleg daunele sunt alea care au generat litigiul lor cu TCI, adica “de aia nu v-am platit, ba , curentu’, ca uite! Na, sa stie si clientii nostri ce neseriosi sunteti!” Am ras cu spume :).
Hai ma Manoware ca exagerezi cu cpanelul si backupul, da-o-n sloboz, daca ai backupul esti up and running si pe cpanel in alta parte in juma de ora, ca atat mi-a luat sa pun backupul la alt host dupa ce mi-am dat seama ca astept sa invie isus a treia oara. Important e sa ai backupul, nu neaparat ce fel de backup e. Acum il am si eu cand dorm in doua locuri cu istoric pe o luna, it’s all good.
Lasa-i pe puletii cu cpanel care au cumparat si domeniul tot prin provider si nici macar nu sunt owneri pe el, aici vorbim totusi de oameni semi-literati in IT. Ok, poate nu de la inceput ca nu stii, dar plm, dupa un timp mai dai si tu din coate, mai ceri un transfer de domeniu daca vezi ca-ti merge afacerea si creste income-ul, iti mai pui niste intrebari despre “ce se intampla daca pica site-ul”, pana mea. Chiar si asa, nu cred ca “merita” nimeni sa-i futa meciul un tzepar ca ala, chiar daca e o gospodina care si-a pus si ea trei retete pe un blog. Sa ai pretentia ca aia sa-si ia un vps, sa-si angajeze un consultant sa i-l tina up si tot tacamul e cam aberant. Majoritatea lucrurilor incep mici, de aici si nisa asta cu shared, asta nu inseamna ca sunt expendable clientii.
ps: ala de-a vomitat imbecilitatea aia e dom’ patron, prietenul lui zoso. Iar alexa e gigelul care a scris in ziar ca l-au evacuat aia silit. A se retine ca o blonda pe facebook inca trimite mesaje din postura de “assistant manager” ca e “o avarie majora” 😀
@Manowar
Retardul amestecă lucrurile și/sau are probleme de exprimare.
Uitându-mă în bolul de cristal probabil a vrut să zică “din cauza penelor voastre de curent ni s-au bușit niște AC-uri, switchuri, surse, plăci de bază” drept urmare a fost nevoie să ne instalăm circuit separat care ne-a costat atâta (cablu, cutii joncțiune, etc și toarnă valorile din contabilitate).
Nu am înțeles faza cu ușile, probabil se plânge de cât a cheltuit el cu amenajarea spațiului. Aia cu imaginea probabil este pătrunjelul de pe salata de mai sus, să adauge ceva savoare.
Probabil (nu știu, până azi nici nu am auzit de respectivii dar recunosc “modus operandi”) au închiriat 1-2 camere de la un fost institut de cercetări / fabrică / whatever pe care le-a amenajat ca și “datacenter”. Asta nu ar fi neapărat un lucru rău, dar ca la mulți alți “patroni” români, Audi Q7 boss este mai important decât plata facturilor de la furnizori.
Let’s agree to disagree – parerea mea e ca toti astia care cumpara servicii de 5/10 euro merita numai muie cu pula nespalata si-ndoita – la fel ca aia care le ofera.
Daca eu vreau sa-mi deschid o afacere in domeniu (nu, nu vreau), n-o sa pot vinde o chestie de 20 de euro. Ca “e 5 euro la vecinul”. Sigur, vecinu’ ti-o da la muie in comunicate pe facebook la o adica si de fapt nu-si permite nici sa plateasca in pula mea curentul electric – de salariile angajatilor nu-ntreb. Da’ tie nu-ti pasa, ti-ai luat o chestie de 5 euro (nu, nu ma refer la tine in particular, e un “tu” general)
Sigur, te-ai asigurat cu ocazia asta si ca nu apar alte afaceri in domeniu, alte companii, alte joburi etc. Poate doar asa, tepari d-astia care nu-si platesc curentu’ nici tarati prin tribunal.
Si crezi ca nu meriti muie? Eu cred ca nu exista suficiente galeti pentru cata muie meriti.
Practic, esti ca ala care cumpara jeguri de pe alibaba si pe urma plange-n fata guvernului ca nu-i corect c-a fost dat afara cand s-a inchis fabrica unde lucra.
Are 3 retete pe blog gospodina? Si nu fac 50 de euro? Sa stea offline, tati, si le poate tine in cartea lu’ Sanda Marin, impaturite cu grija. Fac 50 de euro? Sa-i plateasca.
Alternativ, poate sa si le tina online la 5 euro pe luna. Eu n-o pot opri (ma rog, pot, da’ e ilegal si nu risc, lol). Da’ atunci cand ii pica, eu ce vrei sa zic ca merita, daca muie nu? O medalie?
Ti-am zis – incearca sa calculezi tu cum ar fi o afacere-n domeniu cu animalele alea de 5 euro pe luna. Zi-mi si mie cum arata calculele tale.
De fiecare data cand cumparati jeguri de genul ala contribuiti la jeg si saracie. It’s that simple. Si-nteleg, tu nu crezi ca faci ceva gresit. Nici nea Gheorghe din Ialomita nu crede ca face ceva gresit cand voteaza cu domnu’ Liviu.
Eu n-am vreo pretentie, boss. Eu sunt OK, site-ul meu merge.
Adevaru’ e ca nici eu n-am auzit pana acum de vreuna care sa-ti suga pula pentru c-ai platit salariile angajatilor tai la timp sau facturile sau plm.
Perfect de acord. E a treia firma de hosting ce se duce in /dev/null in ultimii ~ 3 ani cu site-urile clientilor cu tot. Si de fiecare data apar plangaciosi ca si-au pierdut biznisu’.
Cand le spui de backup, redundanta, server dedicat … obtii doar niste … sunete … e scump … nu-mi trebuie mie …
Pentru mine aste e o foarte buna publicitate si motiv de convins clientii. Plus marit tarifele. 🙂
Hai noroc si drum bun! O astept pe urmatoarea firma care se va duce. MxHost?
Habar n-am, nici nu stiu firmele alea si nici nu ma intereseaza. Mi se cam rupe pula de ele in toate directiile. Sper sa dispara de pe internet toti nespalatii aia de 5 euro. Cand zic “sa dispara” zic la modu’ permanent, nu asa, de incalzire…
@Manowar
Aaa, nu ceream referinte despre MxHost. Estimez ca aia urmeaza sa se duca-n cap. 🙂
Ba, sincer, daca si aia vand jeguri la 5 euro, doamne-ajuta.
Pe mine ma sictiresc jegurile astea dintr-un singur motiv. Vin tot felul de idioti care-au avut hosting la firme de-alea imbecile. Si-au plecat de-acolo ca s-au saturat sa-si ia muie. Dupa care vin p-aici si incep cu “dar eu vreau si aia si aia si ailalta”. Si nu pot sa le zic “sugi pula”, cum ar merita. Ca nu e voie. Pot in schimb sa le explic frumos ce primesc de banii pe care-i dau si unde-s limitele. Si chit ca pricep, mai strecoara imbecilii cate un “dar eu dau aici o gramada de bani, inainte plateam 5 euro”. Pai, da, boule care esti bou, dar ai plecat de-acolo dintr-un motiv bun. Mai multe, de fapt.
Mi-e o scarba de cacatii astia de n-am cuvinte.
Gen da, acum are in fata o conexiune d-aia de 10 Gbps cu mai multe linkuri, nu stie ce-i aia “a picat internetul”…dar….inainte dadea 5 euro.
Asa, cam cum as suna eu la Mercedes sa ma plang ca nu-i normal ca nu prinde masina asta 500 km/h. Si ei sa-mi spuna “pai, boss, ai un Mercedes clasa C, putem discuta de un AMG tunat pentru tine, nu stim daca de 500 kmh, da’ ceva care sa placa la toata lumea”. Iar eu sa zbier la ei “pai, ba, nene, pe Vauxhallu’ de dinainte am dat 1200 de lire, la voi am dat treij’ de mii, eu vreau sa mearga la 500 kmh, ca inainte am dat 1200 de lire, ce plm???”.
3.49 – 10 giga de SSD, 5 euro e pentru bogatz’. Citez “Perfect pentru bloguri, pagini de prezentare”. Cre’ca ma mut la ei 😀
Vand cu 3,49 EUR. :))
@Orbu Am postat simultan.
Da, daa. Muta-te. Vezi ca ai si backup zilnic inclus. :))
Foarte meseriase ofertele/descrierile astea de romulani.
10 giga de SSD. Ce IOPS imi dai boss? 10 giga. De SSD, ca deja stie tot fraieru’ ca SSD-ul e rapid. Ma rog, cat de rapid o fi cand trec 10000 de retarzi pe el simultan e altceva, da’ cui ii pasa?
Imi place in mod deosebit cum nici unu’ nu zice “cois, ai atata memorie pentru tine, atata procesor pentru tine”. Bine, ca n-au cum, probabil sunt prea idioti sa configureze limite.
Astia-s ca ISP-istii romani, aia care vindeau canal “pana la 1 Gbps”. A, garantat? Garantat era 8k. Da’ puteai merge pana la 1 Gbps. Daca nu mai folosea nimeni in Romania internetul in momentul ala.
Direct in /dev/null, viteza maxima.
Fie vorba intre noi, i-a aburit retardu’ ala pe retarzii lui si azi. Cica azi o sa-i mearga. E 14:24 aici, parca 16:24 la voi, si-i merge fix din pula, logic. Probabil inca mai lucreaza la mutarea aia de doua ore. Sau sunt ocupati sa recupereze daunele de imagine ale usilor.
Oferte de 5 euro sau mai putin sunt worldwide, nici macar doar in romania. Iar webfactor nici macar nu erau cei mai ieftini. E cam ciudat sa concluzionezi ca toata lumea care vinde la 5 euro o face doar furand curent cata vreme toti ofera asta, tragand concluzia pe un esantion de un tzepar clujean 🙂
Nu stiu ce inseamna la tine “fac ceva gresit”, ca nici nu plateam 5 euro, nici n-am pierdut mare lucru, nici nu ma dau cu curu’ de pamant. Dar nici nu vad necesar sa dau mai multi bani decat mi se ofera de ei. Habar n-am cum arata o distributie a site-urilor de 5 euro de la un hoster, dar ma astept ca majoritatea in general sa stea degeaba si sa nu aiba mai mult de 2-3 pagini site-ul (cel putin in romania), iar in cazul asta pe un blade clasic dual cpu poti inghesui cateva sute de d-astia, iar aia care nu stau cuminti ori ii facturezi, ori ii limitezi. Din nou, nu se asteapta nimeni la minuni la 5 euro, dar plecat cu serverele acasa e un scenariu destul de original.
La cat hardware am p-acasa cred ca as putea incerca sa hostez cateva zeci de site-uri sa vad cum merge biznisul 🙂
M-am gandit si eu la asta pe vremuri si-am ajuns la concluzia ca nu merita. Acum, in teorie, ar merita (in sensul c-as iesi pe plus), dar n-ar merita (in sensul ca plusul e prea mic pentru deranj).
Coaie, ti-am zis – fa calculele tale. Eu ti-am spus de ce ai nevoie deja. Vezi tu cate site-uri de 5 euro trebuie sa gazduiesti strict pentru a iesi pe zero. Apoi mai discutam.
Bai, eu am net din ala de 1Gbps de la erdeesh si l-am mai testat. Nu am ajuns la atata ca nu am avut cu ce ( echipamente) . Ca nu imi cumpar router si SSD-uri mai bune, doar sa le testez astora gigabitul. Dar am ajuns la 900Mbps. Si relativ ieftin. Si destul de consistent. Nu stiu daca merge mereu cu 1Gbps, ca cine dracu’ sta sa verifice, dar cand testez eu cam merge.
Si, sincer sa fiu, cu greu imi aduc aminte vremurile cand viteza internetului era o problema in Romania. Si la tara am vreo 40Mbps -> abonamentul cel mai ieftin, care merge cam cu viteza aia.
Nu era vorba de acum, ma, cu internetul. Discutam de 2000-2004.
Acum un an am discutat cu o doamna medic care are ceva site de acupuncturi si alte pseudomedicine d-astea chinezesti ca se faramase serverul pe care le tinea, la hosterul pe care le tinea si ca daca pot sa o ajut. Plm, am luat baza aia de joomla, m-am chinuit am montat-o intr-o instanta de joomla mai noua. Am recuperat ce se putea recupera, am pus un wordpress, un tool de migrat din joomla in wordpress. I am pus femeii textele si i-am zis sa continue de acolo, Ca altceva nu mai avea.
Si m-a intrebat daca pot sa-i fac eu host la domeniu. Ca-mi plateste, ca era multumita c-am ajutat-o ( cunostinta de-a sotiei). Eu nu am timp de din astea, dar nici nu ma deranja un wordpress in plus. Dar am stat si m-am gandit, bai – da’ de ce pula mea sa-mi incurc eu timpul singur?
I-am spus femeii ca poate sa-l lase la mine cat vrea, daca vrea rutam si domeniul la mine, nu-i bai, dar ca nu pot sa ii iau bani si cand pica curentul, sa hardware-ul sau ce-o fi, plm, daca nu-s acasa dumnezeu cu mila, eu nu pot sa ma angajez sa ofer servicii si sa ne suparam pe urma ca vai “core-business-ul meu”
Si ma gandeam la un moment dat sa iau un host d-asta de 3-5 euro ca erau mai multi cunoscuti care aveau nevoie, sa le inghesui domeniile la mine si cu backup in hostul vietii, sau invers, dar am ajuns la aceeasi concluzie.
Cat pula mea pot sa castig din asta ca sa merite sa-mi fut timpul cu tot ce urmeaza?
Adica, cat poate sa castige un om dintr-un site la care plateste 5-10 euro pe luna si cat pot eu sa castig vreodata de la vreun serviciu pe care i l-as putea oferi?
Nu mai bine caut eu sa-mi ofer timpul si serviciile unora care castiga asa, mai milioane?
Pai, eu ce-am zis, nu merita.
Trebuie sa aduni vreo 300-500 de de-astia ca sa merite. Si chiar si atunci e cu dus si intors, ca “merita” dupa ce-ti recuperezi banii pe server si DACA nu te trezesti ca au probleme la fiecare 2 zile.
Ti-am zis, m-am gandit sa le fac eu chestii de-astea, da’ pe urma mi-am dat seama ca parca n-am chef sa fiu futut la melodie juma’ de ora de fiecare idiot care si-a uitat parola, care si-a sters accidental nu stiu ce etc.
Cu ce te ajuta flushdns daca serverele DNS de la ISP inca mai tin in cache IP-urile vechi?
In cazu’ ala poti schimba ns-urile si/sau poti folosi hosts file, simpaticule. Alta intrebare?
Lasă persoana mea un comentariu la o postare pe tema asta a unui om care nu avea treabă cu ei, doar sublinia momentul:
Și vine o doamnă care mai sus amenința cu ceva judecată și daune că ei nu-i merge nu știu ce pula mea de 48 ore și probabil pierde bani cu, aș putea bănui, site-ul ei care vinde prezervative anale:
Deci ea nu face backup pentru că nu știe că de ăia se tot vorbea pe la colțuri de rău de multă vreme, desigur, mai cu vocea jos ca să nu audă Zoso, care cred-i lăuda și recomanda. Și ea nu face backup pentru că 8 ani nu au fost probleme. Și ea nu face backup pentru că na, pula mea, ai un business, ce s-ar putea întâmpla rău cu niște servere pe care este tot business-ul tău fără backup?
Supliment:
Mama m-a făcut femeie, eu mi-am pus la creier cheie.
Blablabla, sunt femeie de afaceri, blablabla, stau cu hosting de 5 euro si fara backup, blablabla. Da-i o muie si treci mai departe.
Nu m-am obosit. Nu ar ajunge muia la ea.
Ai si tu dreptatea ta.
Mai amuzant e ca i-a aburit pe prosti si azi. Cred c-au dat boii refresh la foc automat.
Bă, ceea ce mă bucură este câtă muie și-a luat o parte din marea blogărime din RO. Acești mari specialiști. Cabral, Eftimie, Gaben etc. Marii bogați ai nației, marii trăitori din bloguri, mari specialiști care ne spuneau nouă ce și cum să facem, noi pulimea. Muie mai mare ca asta nu se poate. Am deschis o sticlă de Terapia în cinstea lor, mi-au arătat din nou cam ce și cât pot 🙂
Specialiști, nene.
Eu n-am nimic cu aia.
Cred ca singurul cu care am interactionat a fost Cabral – si ala e negru. Deci pantof.
Mi s-a dublat traficul în ultimele 2 zile. :)))
Pisa-te pe el.
Și de 5 ani am Pachet
BASIC
0.99€ / luna
:)))))))
Citeam pe azi pe un link la zoso ca cica sa inchiriezi banerul ala de la el e 50 de euro pe zi sau o mie pe luna. Nu stiu daca l-am vazut vreodata inchiriat. #baniseriosi #banidinblog
Pai, poate cumpara publicitate tipu’ de la webfactor. Da’ nu-i clar catre ce ar putea pune link.
Cât dai atâta face, iar cei cu 5€ pe lună sunt banii cei mai ușor câștigați de ei.
Cum erau la nivelul celor de la tlh …
intuiesc că rotund aveau 4 mii de domenii la 5€/luna care erau în moarte clinică. Maxim o postare pe săptămână, trafic inexistent, bătăi de cap zero. Sunt domeniile unora care sunt prea ieftine de ținut încât să nu. 20k € lunar, din care profit să fie jumate!?
Ce tichete crezi că deschideau ăștia? Spre zero.
Undeva 50, hai maxim 100 de puștani ce-i mai deranjau și alți pișcotari. Ăștia sunt cei vocali pe net. Influencerii, cum ar veni.
Câteva sute de magazine/site-uri mai țepene care aveau abonamente mai mari care aduceau câteva miuțe, dar sigur nu cât aduceau ăia cu 5 pe lună.
Cifra lor de afaceri era undeva la 250-300k euro anul … dar profitul e greu de aflat … Oricum ceva e dubios.
Lol.
Pana descoperi ca unu’ nu si-a setat bine permisiunile sau a instalat un plugin mai gaurit ca asfaltu’ din Bucuresti, a luat vreo coispe belele – de la cryptominers la spam si pac, ip-urile tale incep sa fie blacklisted la minut. IAr asta e cazul bun.
Sigur, poti sa-i “fortezi”, sa nu le dai acces la chestii, sa faci diverse chestii de securitate, da’ nu prea o sa le faci tu update si la wordpress si la joomla si la drupal si la pula mea mai stie ce.
Ia sa vezi ce faini sunt boii aia care ma suna ca nu mai pot trimite mailuri clientii. Si ma uit si vad 800 de site-uri configurate acolo – care mai de care mai dubios – vreo 5 cryptominers, vreo 42 de procese “ascunse” si vreo 20,000 de mailuri in queue sau cu defer. Dupa care urla ca prostii ca “dar restu’ de 700 de site-uri sunt nevinovate, ele ar trebui sa poata trimite mailuri!”. Gen, mda, ar trebui, da’ sunteti pe acelasi IP, nigga.
Poti sa-i aperi pe idioti cat vrei, da’ nu poti sa-i aperi de ce-si fac chiar ei cu manutele lor.
…si astea-s asa, fara a lua in considerare cerintele “clientilor”. Crede-ma ca n-ai idee pana unde pot merge unii cu “ajuta-ma”.
Serios, eu stiu ca suna a “le fac un user sa-si urce site-ul si-am terminat, pe urma iau caruta de bani fara sa fac nimic”, da’ nu prea e chiar asa. Daca era o chestie de-asta banala…
5€ de fapt mi se pare enorm pentru ce se ofera, respectiv nimic. Cu 11€ iti tii site-ul la Squarespace si nu te doare capul, ca novice. Exista blog si dincolo de WordPress. E clicka-clicka, orice retardat si-l poate configura. De ce ai vrea sa-ti hostezi blogul in beciul unui gigi random care-si pune gaj masina pentru factura la curent? Cat de tare poate sa nu te duca capu’?
Funny. La noi tocmai au tras inca o linie de curent pentru al doilea DC (generatoare in plus, etc) – dar ar fi hilar sa ne/ii dea ownerul afara.
@Orbu: daca vrei iti fac eu un vm pe undeva sa-l poti folosi pe post de NS ca nu e mare filozofie.
@Deathy. Merci. Momentan sunt la no-ip, ca aia au feat de update ip pe orice router troglodit.
Ma uit sa iau ceva VM la Azure sau Amazon sau care-o fi mai ieftin, ca ma gandisem mai demult la chestia asta. Revin daca am nevoie de ajutor cu configurarea 🙂
Cred ca aveti dreptate pana la urma, singurul mod in care renteaza chestia asta cu 5 euro e daca ai mostly gigei care nu fac nimic pe site, ceea ce probabil nu e cazul. Poate merge daca esti genul “taie tot” si la prima abatere ii zbori de pe hosting, dar tot trebuie sa gasesti asa, vreo cateva sute de gigei cuminti care sa cotizeze fara sa faca mare lucru ca sa merite pentru 1-2 oameni de suport, ceea ce poate fi dificil oriunde (nu neaparat in romania). Eu le-am pus cred vreo 3 tickete in 3 ani (unul din ele fiind sa le testez backup-ul si culmea ca l-au avut si mi-au facut restore unor mailuri), da’ nu sunt genul care baga mana in priza. Ti-ai creste sansele daca ai fi deja in bransa si ai lucra de acasa (gen Manowar) sau ai avea deja o firma care se ocupa cu altceva stil devops si mai iei si tu 2-3 servere sa testezi apele cand ai oamenii disponibili. Adica in ambele cazuri sa fie ca side-job, nu obiectul de activitate.
Aia cu shared ip e de obicei primul lucru de care te lovesti cand “intri in online”, ca vezi ca nu poti trimite mailuri catre diverse domenii pentru ca blacklisted. Am luat ip dedicat dupa prima luna 🙂
2 oameni de suport? Cat sa ia fiecare? 1500? (+taxe)
La 5 euro de client, aia cateva sute de gigei trebuie sa fie 600 – si la banii aia, pierzi banii pe server/curent/internet, iar de profit nu poate fi vorba.
*Tocmai m-a sunat un prieten ca sa facem un data center, lol. Revin pe forum mai incolo, cand gasesc un pic de timp sa scriu mai mult.
Unul din oamenii de suport ar fi proprietarul, deci 1500 ar fi venitul lui. Da, cateva sute in sensul de mai mult de 500, mai spre 1000. Si toti cuminti, ceea ce mai complicat.
Mda, hai succes sa ai tu 1000 de clienti cuminti. Sau 100.
Bai, incearca tu si vezi ce iese.
…si….si-au luat-o la muie si ieri, lol.
O incaseaza si azi? Deja google i-a umplut de muie pe fraieri.
Desigur. Faliment.
Cica preiau unii de la SimpliQ care au un DC.
https://www.facebook.com/SimpliQ/posts/1747398225342564
Asta cu “fac eu cu un prieten un datacenter” chiar este de lol 🙂
Sunt atât de multe de luat în calcul că nici nu vreau să mă gândesc. După mine, la ce oferte sunt acum pe piață, dacă nu faci unul care să aibă minim 1000mp parcă nici nu se merită să te apuci de treabă. Pe de altă parte nu știu cu ce umplii în .ro acei metrii pătrați deci…
Mi se pare corect.
Urmeaza comunicatu’ pe bloguri in care li se spune alora sa stea linistiti, ca in doua ore o sa mearga totul…si se maresc si pensiile cu 100 lei.
Nu-i asa mare futere pe cat crezi.
Doua conexiuni decente, un bgp setat acolo, ceva A.C (poti astepta cu alea industriale pana devin necesare – gen pana ai destule servere pornite/vandute/inchiriate incat sa fie nevoie), ceva generator, rackuri si omuleti printre ele. De umplut, poti umple (in teorie). In practica, e mai dificil pana intri pe piata si cam trebuie sa fii pregatit sa mergi un an (posibil doi) pe minus. Si nici nu ai nevoie de 1000 mp, cum crezi. DC-ul unde lucram aici in UK acum vreo 8 ani avea vreo 300 mp, cred…si nu era plin. Aveau oamenii circuite separate de curent, linii diferite de internet, podeaua falsa si tavanu’ fals pentru mizerii, rackurile si serverele. In rest, cablaraie. Nici macar n-aveau AC ca lumea, ca n-aveau nevoie (nu prea vezi p-aici vara 35 de grade si nici nu aveau mai mult de…nu stiu, 60 de servere, sa zicem)
Hai ca scriu pe forum detalii. Oricum, e o discutie, momentan.
Disclaimer: am să fac “apel la autoritate” și am să menționez că de vreo 20 de ani mă învârt prin datacentere (direct sau indirect). Îmi place să cred că știu despre ce vorbesc. Bineînțeles, nimeni nu este obligat să fie de acord cu mine 🙂
Cu precizarea că mă refeream la un datacenter operat pentru închiriere către terți, nu pentru o sală de date botezată pompos “datacenter” pentru utilizare internă într-o companie, aia este puțin altă discuție.
Cei 1000mp (recunosc, cam scoși din burtă, nu am făcut calcule exacte) i-am dat pentru “economy of scale”. 60 de servere cu greu poate fi numit “datacenter”, presupunând servere de 2U îți încap toate în 3 rack-uri, adică maxim 20mp cu tot cu auxiliare (UPS-uri, răcire, breaker panel, etc) 🙂
Da, la prima vedere nu este nimic complicat să o pornești dar pe parcursul timpului m-am lovit de foarte multe probleme datorită unor lucruri la care dezvoltatorii datacenterelor nu s-au gândit de la început… Lucruri care ar fi putut fi evitate dacă ar fi apelat la unii care mai făcuseră asta înainte, nu pot intra în detalii aici.
Da, se poate, dar asta nu înseamnă că va fi și eficient.
Tocmai pentru că la nivel mic nu merită, întreprinderea la care dau din taste acum are un singur datacenter propriu, de 75000 sqf (aproape 7000mp). Restul de datacentere sunt operate în chirie de la diverși la care asta este “core business” (Equinix, etc).
Intreb si eu, ca fata mare… Care-s mai reticenti cu mutatul in cloud? Adica, ce ii mai tine in viata pe cei cu datacentere micute?
Strica cine i-a crezut fie si un singr moment… in rest mai da-i in pisici de experti fara plan B.
@Orbu: eu ti-l dadeam gratuit – dar daca insisti sa platesti, go for it 🙂
Probleme de privacy, security, not being in control. Aici eu vorbesc de corporatia unde plivesc. Si cand vezi ce date au unii clienti incerci sa-i convingi abia cu ceva gen cloud on premises. Si, repet, la ce date au unii (prototipuri, date confidentiale pentru care semnezi cand ti se da parola de decriptare a storage-ului extern si semnezi din nou cand il returnezi) ii inteleg.
Sunt mai multe motive. Cele mai mari (în opinia mea):
– Legacy deployments sau cu alte cuvinte “if it ain’t broke, don’t fix it”. Deployment-urile noi se fac în general în cloud însă cele deja existente, în producție de mult timp, nu are multă lume chef să le mute “just because”.
– Restricții legale. Unele date trebuie să se găsească / să fie procesate în anumite condiții.
– Dorința unor IT manageri să “dețină controlul”. Pe principiul “dacă mi se strică ceva la sistem trimit pe cineva și rezolvă” versus “dacă se strică ceva la cloud nu pot face altceva decât să aștept cât de repede pot ca să se rezolve”.
Cand zici de cloud la ce te referi? Amazon, Azure, Oracle Cloud? Pai acum depinde pe unde isi are Amazon datacenterele, ca daca le are in US si tu ai un site pt RO, nu are sens sa-l gazduiesti acolo.
@Clawbc. Mai toti au o optiune la Frankfurt . Roundtrip la semnal sub 50 msec.
Am avut ceva servicii de test pe AWS, hostate in Germania si UK, erau ok.
Sigur, poti sa-i “fortezi”, sa nu le dai acces la chestii, sa faci diverse chestii de securitate, da’ nu prea o sa le faci tu update si la wordpress si la joomla si la drupal si la pula mea mai stie ce.
Sunt firme de hosting de prin SUA care pe planurile astea ieftine au inceput sa faca upgrade fortat (via Softaculous), iar acolo unde nu e posibil sa dea termen clientilor sa stearga install-ul sau sa-l upgradeze.
@Orbu: La Arubacloud au niste VM-uri in UK si Cehia la 1 euro/luna + TVA si poti face DNS pe asa ceva. Eu am redundanta (1 master + 2 slaves) la nivel de DNS cu un Arubacloud dinala si alte 2 VM-uri similare pe servere la OVH. Asta de la Arubacloud il am de 3 ani si de mai bine de 2 ani merge pe post de DNS fara sa pice vreodata:
root@sharky ~ # w
13:33:58 up 75 days, 5:46, 1 user, load average: 0.09, 0.13, 0.14
USER TTY FROM LOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT
Daca ai nevoie de info sau ajutor pentru asa ceva iti da Manowar adresa de mail 😉
@Malin: Da – si ca sa avertizezi userul ai nevoie sa faci tu audit la ce ruleaza. Dupa care sa urmaresti daca a facut. Dupa care sa ii dai o perioada de gratie. Dupa care sa vezi ca nu a facut rapid si a fost hecarit. Dupa care sa vezi ca ipul ala pe care mai sunt 800 de hosts a fost blacklisted, evident. Dupa care sa alergi pe la rbluri. A se inmulti cu 800, evident.
Pai, cum ramane cu “iei 5 euro si nu faci nimic”?
In plus, poate softul ala verifica versiunea de wordpress. Sigur. Dar verifica si toate pluginurile, unele luate din colturi obscure? Ca nu prea cred. Si e ala cu ultima versiune de wordpress, dar 5 pluginuri gaurite, ca a citit el pe internet ca fac seo bine de tot. Csf, ncsf. Si nici nu poti sa ii umpli de mod security, suhosin and co, ca plm, nu le mai merge nu stiu ce feature/plugin obscur si ei platesc bani grei!! (Lol)
Eu vad boi de astia saptamanal. Trust me, cunosc marfa.
@Manowar, complet de acord cu ceea ce spui.
Exista oameni care fac munca asta din pacate si intr-adevar nu e profitabil decat in contextul in care faci munca asta odata, renunti la clientii indezirabili si ramai doar cu aia cu site-uri in HTML sau care-si tine site-urile up to date sau securizate, adica ceva ce presupune efectiv si munca putina pentru ca cel mai scump intr-un astfel de context nu e serverul, curentul sau licenta de cPanel ci evident forta de munca.
Eventual exista si varianta sa le vinzi ceva abonament managed, sa faci tu upgrade-urile pentru ei si ce mai trebuie. Se face si asta, eu asta fac de fapt, printre altele, asa ca stiu destul de bine ce vorbesti.
Apoi de verificat versiunile de CMS, treaba e cam asa: exista niste scripturi (am eu unul facut de mine in PHP – daca ai nevoie de asa ceva da un mail) care pot sa scaneze un server intreg dupa CMS-uri si identifica versiunea si locatia scriptului instalat. Ce am eu poate sa identifice cam jumate din ce e in Softaculous, nu e finalizat pentru ca tot adaug chestii in el in functie de cum le prind pe servere. Recent i-am adaugat si tag de maintenance sau EOL pentru script ca sa stie cine scaneaza cu el daca mai poate sa fie upgradat scriptul sau e EOL. E drept ca in felul asta identifici doar core version, nu si third-party extensions. Pentru WordPress am tot asa un script in PHP care le gaseste pe alea mai vulnerabile, gen “wp-php-my-admin” sau “1flash-gallery” si pe alea resource intensive, care pot sa-ti puna serverul in cur, gen “yarpp”. Nu poti sa identifici pentru fiecare si versiunea si e foarte greu sa faci cross compare, sa tragi prin API versiunea din WP repo sau mai stiu eu ce. Ma rog, greu poate ca nu e, dar presupune un developer full time sa fac treaba asta si sa actualizeze chestii aproape zilnic. Iar developerul ala costa, minim 2 mii pe luna…
Boss, softaculous ala verifica…vreo cate? 100-200 de cacaturi? Sunt 40,000 de pluginuri de wordpress oficiale, daca-mi amintesc eu bine. Repet – oficiale. Nu mai discutam de alea de pe shady websites care promit marea cu sarea prostului si pe urma fut site-ul boului.
Normal ca exista. Ia imagineaza-ti tu 800 de websites. De verificat de updates – nu doar la versiune, ci si la plugins, themes, alea. Si nu te gandi doar la wordpress – baga si joomla, drupal, alea. Ca doar, nu-i asa, nu toti sunt la fel. Cam cat crezi tu ca poti sa le iei ca sa merite? Cam cat crezi tu ca-s aia dispusi sa dea “pentru un click”? Toti nenea aia de la webfactor, cam cati din ei crezi tu ca dadeau mai mult de 5 euro?
Sigur. Da’ stii, developerul ala poate munceste si el 8 ore. Nu 24. Si munceste 5/7 – fara concedii si sick days, desigur. Si nu, nu-mi trebuie developerul ala, pot eu sa automatizez aia fara mare chin. Dar…la ce bun? Pentru ca, repet, tu faci update la wordpress. Da’ plugins? Da’ themes? Si pe urma ii mai ai si p-aia cu cerinte speciale – ca da, o fi aparut nu stiu ce critical vulnerability in php x.x.x, da’ ei au nevoie NEAPARAT de versiunea aia, ca aplicatia lor nu merge pe aia noua – pentru ca motive, desigur.
Crede-ma pe cuvant ca nu-i atat de simplu. Sigur, pot sa-i izolez pe retarzi, ca doar containers s-au inventat cu un scop. Da’ si aia e o chestie limitata. Gen, da, doar instalarea lor va fi hecarita. Da’ ip-ul tot va fi blacklisted pentru toata lumea, ca mailurile nu pleaca de la 192.168.plm. Si dupa ce se-ntampla asta de cateva ori, sa vezi ce te mai distrezi tu cand brusc Chrome anunta vizitatorii ca orice site de pe ip-ul ala e security risk – chit ca nu site-ul pe care vrei sa-l vizitezi a fost problema, da’ plm, au fost prea multe alerte de pe el. Go figure.
Ah, si sa nici nu mai mentionam ce iese cand letsencrypt iti fute 400 din aia 800 de clienti, pentru ca-i un jeg mizerabil – si pentru ca aia n-au bani de un certificat SSL decent. Ia sa vezi tu distractie.
Acuma eu ti-am zis cam ce metode se aplica in tentativa de a rezolva intr-un fel problema asta, cel putin prin US. Nu o sa faca nimeni un host shared bulletproof, e imposibil, dar e the next best thing in opinia mea, comparativ cu ceea despre ce s-a vorbit pe aici. Sunt firme care prefera sa-i piarda pe aia care au 2-3 abuse strikes decat sa afecteze sute de clienti dupa cum bine spui.
Apoi, apropo de managed, sunt oameni cu business plans, pe shared care platesc $50-$100 pe luna pentru planul ala, desigur include IP dedicat, SSL si alte alea, dar si managed support. Cand vorbesc de managed nu ma refer strict la aia de 5 euro pe luna pe care-i bagi 800 pe un server ci la dinastia de bagi 50-100 pe un server si-ti platesc un abonament, oamenii care tin la business si inteleg ce inseamna downtime aleg sa plateasca daca au ROI care sa le justifice costul.
Cat despre developer eu ziceam de unul care sa faca/intretina un script ce ar putea sa tina pasul si cu plugins si themes, bazandu-se pe API-ul din repo-urile publice, nu doar cu CMS-urile in sine, aia face deja Softaculous si dupa cum spuneai, e relativ simplu de implementat. Evident nici asta nu e 100% bulletproof pentru ca la fel cum ai spus, or sa existe o sumedenie de tiganii luate de pe site-uri shady sau facute de developeri care au disparut din peisaj si au tinut toate alea undeva pe Github, nici macar in WP repo.
P.S. Stiu ce spurcat e Let’s Encrypt, am tras si eu destul cu el mai ales la renewals unde dadea rateu din tot felul de motive tampite.
@Deathy: Am inteles, multumesc mult. Acum niste ani as fi fost foarte fericit pentru asa o optiune, dar acum sa zicem ca daca te costa oricat de putin sa-mi faci favoarea mai bine ajuti pe cineva care chiar are nevoie si nu-si permite gen.
Mi-e oarecum rusine sa abuzez.
Decat sa-ti creez tie ceva load, sau obligatii pot plati un dolar la aia pe care i-a mentionat @Malin – merci de sugestie. Chiar sunt curios ce-i cu ei si ce poti obtine de un dolar. Lol.
@Orbu: Cu placere.
M-am uitat si eu acum pe site, aparent doar in Italia si Cehia mai dau la 1 euro. Eu il am in UK inca de pe vremea cand dadeau si in UK la 1 euro. Acuma sincer sa fiu la multi furnizori doar IP-ul te costa 1 euro + TVA asa ca mi s-a parut un pret bun pentru ceva de development sau staging, indiferent de uptime. Spre surprinderea mea n-au fost probleme si asta probabil fiindca merg pe VMware la virtualizare.
@manowar, se pare ca personajul a citit ce s-a scris pe aici, a comilat cu puterile lui si a socs de un mic articol pe blog: https://www.zoso.ro/complica-amazon-wordpress-hostingul-bloguri/ , adica ” De ce nu se complică Amazon sau WordPress cu hostingul de bloguri “.
Nimic nou.
Ciordeles ciordeles.
Exact asta voiam sa spun. Are si link de afiliat, mai iese de o ciunga, o maslina, o proteina.
Si ce face cu linku’ afiliat? Bani de pe spinarea alora care-i urmeaza recomandarile? Gen se duc la webfactor sau..? 🙂
Dar nu, serios, mi se rupe pula. Ma bucur ca i-am putut fi de folos, sper c-o sa faca bani grei din asta.
Haha ce redirect a facut omul pe link -ul de mai sus, pe baza de referral probabil.. 🙂
Pai, plm, tu ai vrea sa-ti vina vizitatori dintr-un loc care te arata drept prost facut gramada/ciorditor infect/romulan jegos? Parca-parca nu.
D-aia si permit linkurile catre el si Mr Conserva, ca ma amuza ideea.
===
Chiar ba zoso – ca stiu ca citesti pe-aici (mersi ca-mi sugi pula pe la spate, ca o pizda, dandu-le altora mailuri, barbate) – hai sa-ti explic de ce esti prost facut gramada, ciorditor infect si romulan jegos.
S-o luam in ordine, cu prostu’ facut gramada.
Mi-am luat si eu o rabla, ca orice om normal. Nimic fascinant, doar o chestie de-aia de care n-o sa-ti iei tu toata viata nici daca mai publici 300 de reviews pozitive pentru Tnuva. Si repede ai sarit tu ca proasta-n pula sa-ti dai cu parerea. Si deeerp, credit, deeerp 20% dobanda!!! Ma refer la asta. Si repede ai sarit tu din masina ta la mana a 10-a de pe care-ti pica in pula mea chitu’ si scuipatu’ cu care-i lipita (si aia luata din supt pula pe interneti) sa comentezi despre cum mi-am luat eu masina. Ca suferinta e grele, cois. Si nici una, nici alta, ai tras tu concluziile ca un dobitoc sinistru. Ca deeerp, dobanda. Ca deeerp, depreciere, deeerp, plm. Sarind peste faptul ca nu te afecta pe tine cu nimic, a fost chiar amuzanta hatereala ta. Ca habar n-ai ce-i aia PCP si habar n-ai ca daca mi se scoala maine pula, ma duc si-o dau inapoi si cer ceva clasa E, ca poate nu mai am chef de C, de exemplu. Si tot asa la 2-3-4-5 ani, cum am eu chef, ca poate am chef sa conduc mereu o masina noua. Da’ cum in Romulania n-aveti de-astea, repede ai calculat tu depreciere. Sarim peste faptu’ ca dobanda e la 2% – o gramada de bani =)) si peste faptul ca o pot achita complet fara sa clipesc si peste faptul ca poate de maine nu mai am chef sa conduc, ca ma mut si merg doar cu metroul si uberul. Da’ tu ai pareri pentru ca, plm, tu si restu’ #saracilor doar asta aveti si doar asta o sa aveti toata viata: pareri despre cum cheltuie altii banii pe care nu-i aveti voi. GG.
Sa trecem la ciorditor infect.
Repede ai venit tu la ciordeles. Si atunci. Si acum. Zi sa mori tu, bai, Amazon, te-ai gandit mult, asa-i? Nu mai comentez de ciordeles si la faza cu masina. Ca aia nici nu mai conteaza. Sau la restu’. Ca n-are sens, e pierdere de vreme pentru mine.
…si s-ajungem la romulan jegos.
Plangi ca o pizda de fiecare data cand nu-ti da vreunu’ link. Ca vai, saracul de tine, n-o sa mai faci 10 centi cand mai pacalesti vreun dobitoc sa devina campion la downtime la webfactor (revine in doua ore!!!!, s-a mai zis?). Si ce-ai facut si acum cu amazonu’ si wordpressu’ si-atunci cu masina? Ai uitat de link. Saracutul de tine. Da’ sunt altii muisti cand nu-l pun spre tine =)) Pastreaza-l linistit, ca ne descurcam noi si fara, stii cum e. N-avem toti mentalitate de antreprenor ca tine.
‘ai noroc – si simte-te liber sa mai furi de p-aici cand ai chef, ca eu oricum n-am ce sa le vand saracilor care te citesc <3