Mmmmda, o sa raman pe IT…
Lucrez in IT, da’ nu ma omor cu asta. Cam deloc.
Nu-i ca nu-s bun la ce fac. Cam sunt. Lucrez relativ rapid, bine, vad chestii pe care altii le rateaza etc. Nu zic ca-s perfect, zic ca-s considerat bun la ceea ce fac. Da’ nu ma omor dupa IT. Pur si simplu. Ma plictiseste cumplit uneori. Si e complet lipsit de sens alteori. Nu vreau sa va plictisesc cu detalii, da’ nimic nu-i plictisitor decat sa pui un diagnostic cand te uiti la o chestie de IT atunci cand stii ca oricum nu se va schimba nimic. Asa, fara a intra in detalii, imaginati-va ca-i ziceti unui bou “da, ba, boule, ti-a picat site-ul ca ai 2 giga de RAM, pune si tu macar 4, ca am eu mai mult pe telefon”. Iar ala-ti spune “nu se poate pentru ca motive, poti rezolva altfel?”. Si te uiti si-ti vine sa-i spui ca da, poti rezolva altfel: iti platesc eu upgradeul la RAM ca sa nu-mi mai pierzi vremea, futu-te-n gat de sarac. Genu’ ala de plictisitor si lipsit de sens.
….asa ca acum vreo cateva saptamani ma gandeam, ba, ce-ar fi ca dupa ce termin eu cu futerea asta cu banii sa ma apuc de altceva. Ca, nu-i asa, cand banii nu mai conteaza, as putea face orice. Ca atunci cand n-ai de strans bani, n-ai de platit rate etc etc, poti sa te apuci de orice. Si nu te deranjeaza ca o iei de jos in domeniul nou si dureaza un an, doi, trei pana urci. Care-i graba? Asa ca m-am apucat sa ma uit la ce cariere ar suna interesant.
Si ce-am zis eu? “Ia sa vedem, care-s carierele mai bine platite”
…
Pe scurt, o sa raman in IT. Pentru ca se pare ca-n afara de asta, mai pot s-o ard in Finante (mai degraba m-as spanzura un pic) sau sa ma fac doctor – si daca nu m-ar deranja sa astept un an, doi, trei, m-ar cam deranja sa astept vreo 13.
Nu-i legat de mine textul asta, ci de voi sau, ma rog, de boracii vostri (in functie de varsta). Pula mea, avem doctori, IT si finante. Aia din Finante vor zbura primii in viitor. Raman doctorii si IT-istii (si multi dintre astia din IT vor zbura si ei la un anumit moment). Pula mea, e ca-n duma aia cu Asian dad:
(mai putin partea cu inginerii).
Acum, nu-i ca ma plang eu – ca daca m-as plange eu, ar trebui sa fie in lacrimi toata planeta – da’ parca-parca undeva ceva n-a mers cum trebuia. Parca-parca nu-i normal sa vezi acolo trei domenii: medicina, IT, finante. Vorbeam cu o prietena si concluzia a fost ca “pai, daca vrei bani, atunci trebuie sa-ti faci o afacere”.
Sincer, incep sa cred ca viitorul ala e. Nu pentru mine, ci pentru noua generatie. Undeva, pe parcurs, aia care au organizat societatea au dat chix grav de tot. Nu zic ca nu-i normal sa castige bine aia din IT si doctorii si bancherii si plm, de-astia. Da’ parca nu-i normal sa vezi doar asa ceva. Parca-parca te-ai astepta sa vezi mult mai multe optiuni, totusi. Si nu ma bazez pe “topul” ala publicat acolo, ca-i way off – plm, castig mai bine decat aia listati acolo. Ma bazez pe faptul ca toti aia pe care-i stiu cu joburi bine platite fix in astea trei domenii lucreaza. Restu’…pula, pula, prefectura, se zbat in mizerie – mai mult sau mai putin vizibila.
Ma uitam la chestia aia cu psihiatru – am zis si eu hai sa vad ce ar cere. M-am cacat pe mine de ras.
1. Entry requirements
To become a doctor specialising in psychiatry you’ll need to complete:a 5-year degree in medicine, recognised by the General Medical Council (GMC)
a 2-year foundation programme of general training
a 6-year specialist training programme in psychiatry
…si dupa aia:
4. Salary
Starter: £26,350 to £45,750 (doctors in training)Experienced: £37,500 to £70,000 (specialty doctors)
Highly Experienced: £76,000 to £102,500 (consultants)
Lol, cand devii “highly experienced” incepi sa castigi cat castiga unu’ pe IT dupa 3-12 luni de toceala. Great success reloaded. Sigur. Hai sa-ncep sa castig niste bani la 35 de ani. Daca-mi merge, desigur, lol. Smecherie curata, la 36-37 poate nici nu mai mergi cu autobuzul! Pula mea, putem sterge si doctorii de pe lista. Da, ajung unii dintre ei sa faca milioane la 40 de ani – dupa ce n-au trait deloc pana atunci. Great success – ii putem sterge si p-astia de pe lista, ca aia nu-i viata. Stiam cativa d-astia – toata lumea mergea la ceva distractie, ei aveau de invatat, se duceau ca le incepea tura, plmuri de-astea. Sigur, la 40-50 de ani te ingropau in bani (pentru Romania, desigur). Da’ nu stiu cine plm vrea batrenete fara de tinerete si moarte fara de viata. Nu eu, asta-i cert.
Pe de alta parte, poate-i mai bine asa. Poate asa vor fi aia care-s tineri acum stimulati sa o lase balta cu joburile si sclavageala si sa o arda pe cont propriu. Pentru ca, pana la urma, cred ca-i mai bine asa. Deja de ani de zile e mai profitabil sa o arzi ca freelancer/”antreprenor” decat ca angajat (cu unele exceptii). Luati ca exemplu jurnalistii. Pai, 99,9% din ei mor de foame in ordine alfabetica. Inclusiv aia cu job. MAI ales aia cu job. In schimb, vezi pe ici, pe colo, cate-un blogger/vlogger care scoate de X ori mai mult decat jurnalistu’ ala impopotonat de la TV. Plm, scot eu mai mult din pagina asta decat unii jurnalisti – si, sa fim seriosi, nu m-as incumeta sa spun ca am facut vreodata chestia asta “serios”. Unu’ care o face serios probabil scoate mai mult decat 90% din jurnalisti. Cumva, am senzatia ca e la fel si pe IT – desi e aproape invizibila granita dintre “contractor” si “chiar am compania mea”. Poate ca pana la urma chestia asta va “forta” actualii pustani sa treaca la produs pentru ei si-i va forta sa-si bage pula-n ele de joburi. Poate asta-i reglajul natural. Poate asta-i solutia perfect naturala la lacomia corporatiilor. Poate nu, habar n-am. Ce pot spune cu certitudine e ca acum ceva zile am chemat doi puleti d-aia – man and van. Au venit cu un camion sa ia si sa duca la gunoi mizeriile. Imi scapa acum cat le-am dat – parca vreo 130 de lire? Treaba de 20 de minute (parca?) plus-minus. Nu-i grozav, da’ e mai bine (pentru ei) decat sa lucreze pentru Tesco. Acum un an si ceva au fost aia cu renovarea – pac, doua saptamani, 8000 (parca). Acum vreo 4 ani incerca o pizda din bloc sa faca cheta, sa stranga 60 de lire sa-i dea unui pulete sa tunda iarba din spatele blocului (gen 20 de minute de munca). Si tot asa.
Ca societate, as spune ca undeva, cumva, we fucked up. I’m fine, but this isn’t. Nu am nimic impotriva alora cu self-employed sau impotriva micilor “antreprenori”, dar parca-parca e ceva in neregula cu imaginea asta. Parca-parca ceva pute rau de tot cand e mai profitabil sa aduni gunoi sau sa tunzi iarba decat sa ai un job “decent”. Ma gandeam asa, la mine-n zona (nu in Londra – in WM) un JOAT ar face bani grei. Tot timpu’ renoveaza cineva – si da-i cu munca. Tot timpu’ vrea o vaduva sa-i tunzi iarba si alte alea. Tot timpul trebuie batut un cui, curatat un acoperis de conuri etc. Si la polul celalalt, daca-nveti bine si te tii de scoala 10 ani si se aliniaza planetele, intr-o buna zi o sa castigi jumatate din cat ia zugravu’ de colo. Doar ca pe tine te poate da cineva afara.
Makes sense.
O sa fie bula in orice domeniu , nu numai pe IT, pana cand sefii clientilor nu vor mai fi niste fosile analfabete…..sau nu vor mai lua spagi.
Ultimul upgrade software facut la client de plantatia pe unde sunt mai avea putin si sarea la 7 cifre in euro. Kkt. Un upgrade de platforma NMS ….7 cifre… in Ro…. da-o in ma-sa. Nici Bill Gates sa fi fost nu dadeam banii aia pt niste chestii super insignifiante in plus…. De unde stau si ma gandesc….singura logica e ca ala care aproba ori are comision gras ori e super cretin, nu intelege nimic… ori both. Later on…. au cumparat doua super echipamente, super as….super scumpe :)) , pe care nu le-au folosit niciodata si nici nu cred ca le vor folosi prea curand.
Si cum ziceai si tu inainte cu siteul ala e-Romania de nush cate milioane euro…pfff… faci un site mai interesant ca ala in cateva ore si nici nu trebuie sa furi cod de la indieni cum cica au gasit unii prin el.
Dar probabil e ideal pt spalarea de bani si cheltuieli nejustificate.
Evident…se poate si mai bine… :))))
https://www.linkedin.com/pulse/lidl-cancels-sap-introduction-after-spending-500m-euro-andrea-cravero
Va plangeti voi IT-istii cat de mizerabila e viata, dar eu care nu sunt specializat in niciun domeniu din alea de mai sus, ci in istorie, ce sa zic?
De curiozitate, eu ce as putea face cu istoria ca freelancer?
Avand in vedere ca in ziua de azi, posturile de profesori sunt platite mizerabil si te mai trimite la Satu Mare sa faci naveta, posturile de muzeograf sunt pe cale de disparitie si asa prost platite (e mai ieftin sa pui camere video), iar pentru posturi mai rasarite gen agent SRI, diplomat, militar, jurnalist istoric, politician trebuie ceva pile sau sa te nasti intr-o familie de mahari.
Ma gandesc poate la ceva blog istoric sau geopolitic (ca pentru vlogging trebuie sa arati bine si sa ai carisma, talent, camere HD ), dar sunt deja destule bloguri din astea si unii bloggeri ca Manowar de exemplu explica mai bine situatia decat o explica unii autodeclarati drept istorici si analisti geopolitici.
Sau ma gandesc la turism istoric, dar e deja luat.
Partea buna e ca dupa automatizare nu o sa mai existe nici joburi de operatori call-center cand vor inventa un soft vocal cu AI. La fel si programatorii….ca plm, un AI poate foarte bine sa-si scrie bine programele si chiar sa corecteze erorile in locul unor angajati QA plictisiti.
Casierii vor fi si ei inlocuiti de Amazon Go, bucatarii, lucratorii comerciali, constructorii vor fi si ei inlocuiti de roboti in vreo 50 ani, paznicii sunt deja pe cale de disparitie datorita sistemelor de alarma, camerelor video si in curand apar turetele si pistoalele automate cu electrosocuri si gaz paralizant sau cine stie ce tehnologii sunt in dezvoltare.
Muncitorii din fabrici occidentale sunt concediati ca se muta productia in China sau se automatizeaza.
Pana si prostituatele sunt inlocuite de sexbots.
Cred ca singurele meserii care vor mai exista vor fi cele de electricieni, ingineri si programatori seniori, dar cu un numar mic de posturi. In cele din urma, dispar si alea.
Nu stiu ce sa zic, dar cred ca e necesar o epidemie peste noapte pentru depopulare, altfel se ajunge la foamete, razboi si anarhie.Daca tot vor elitele si lacomii planetei sa traiasca ca niste zei serviti de armate de roboti, pai sa depopuleze planeta asta mai repede de saraci.
Multinationalele, cu cat au crescut mai mult si si-au distrus concurenta in mod abuziv, anihiland micii intreprinzatori , cu cat au impins societatea mai tare spre prapastie .
Uitati de crah-uri si criza economica din 2008, ca pe langa ce urmeaza o sa fie bataie cu perne.
E drept, munca fizica e ceva repetitiv si scarbos si mecanic, adica ar fi frumos sa pui robotii sa munceasca in locul oamenilor, dar plm, oamenii aia, daca vezi ca sunt dispusi sa inghita sec si sa dea la manivela ca sa aiba ce manca, de ce sa-i inlocuiesti cu roboti?
@0040
Site ul e-ro e facut din bani publici, cam acolo e problema. Adica la un mic control ar cadea niste capete, ‘daca s ar face’. In rest e normal ca privatii invart banii cum vor, ca doar n ai vrea sa plateasca taxe in loc sa aiba cheltuieli babane si profit mai mic ? Asta-i mersu, daca nu te prinzi e ok, daca te prinzi si nu zici nimic iar e ok, daca incepi sa pui intrebari si deranjeeezi ti se cam cere ’sa ti vedem mersul’. Iar daca intelegi si esti util in desfasurarea evenimentelor … esti promovat ca tanar talent. Succes 🙂
@manowar
Poti sa te faci scriitor, poet, pictor sau blogger de calatorii. Vei avea o viata de rupere de pula pe banii de taxe din munca medicilor si ITstilor. (Si nu doar a lor, ci a oricui cu un salariu de peste 50k+) In plus posibil sa mai primesti pe langa benefits ca bani si ‘social house’ pe care cica poti s o cumperi la suprapret dupa ce ai stat cativa ani in ea.
Si pt astia mai tineri, nu, nu castiga nimeni 100k+ dupa 12 luni. Sau daca castiga, e la fel de frecvent ca si castigul la loto. Incercati si acolo:)
Preot? Seminarul sau ce-o fi si la protestanti. Ceva carisma si oratorie sa ai, si vine banul cu duiumul. Are grija Biserica de tine. Si poți sa fii si desfrânat, dar mai cu perdea, “ca om e si el”
Cred ca rentează chiar mai mult ca-n trecut, ca-s mai putini, dar mai specializati
“Aia din Finante vor zbura primii in viitor.”. Maybe the last.
IT, deja tehnologia se indreapta catre plug in play software and hardware. In 5 minute imi fac de acasa un deploy de postgre sql, fully functional la baietii de la Google. Primul an e si pe gratis. Data arhitect, lasa ca merge si asa? DB Engineer? Stie google sa faca maintenance.
Directia in care se misca IT-ul nu este scalabila…pt oameni. “Stiu Sql, Python si Java,….hmm, ar trebui sa invat si Erlang ca e “. Asta pana cand cineva va veni cu solutii care nu necesita sa stii limbaje anume. Totul va fi under the hood, si tu doar vezi frontendul ca ITist. Cel mai probabil vom ajunge la a avea 5 butoane pe tastatura.
Still a long way to go there.
Medicina. Human input and shit, “niciodata nu ne vom lasa tratati de roboti”. Poate la oras, poate la clinicile high end. E un domeniu unde mereu in istorie ai avut deficit de doctori si asistente. Cand esti in Zambia, suspect de febra tifoida, you don`t give a damn daca ai un robotel sau un alb sa te ajute.
Pe langa faptul ca deja operatiile complexe se fac cu ajutorul robotilor, se vorbeste de nano tehnologie iar la nivel de diagnostice, cel mai probabil o sa ajungem ca in star trek, cu un hand scanner si 5 secunde pac pac, ai cancer.
Still, a long way to go here as well.
“Aia din Finante vor zbura primii in viitor.”
Depinde la cine ne referim. Finance analysts, stock brokeri and shit, da. first guys out.
Accounting si Finance directors, ultimii dupa ITisti si Doctori.
Contabilitatea poate fi automatizata in teorie. Se folosesc softwareuri pt input, se folosesc modele de forecast etc. Dar este un domeniu de pe vremea egiptenilor….atat de plin de improvizatii (“o sa iau banii astia fictivi de la compania X si ii pun ca s-a facut o plata la compania Y, pt ca astia de la compania Z sa aiba o valoare mai mare de piata”) incat este imposibil ca un AI sa se poata adapta.
Ba mai mult….the human touch in Accounting a fost necesar si va fi mereu necesar pt ca e mai usor de manipulat:) Doar nu vrei sa pui ceva machine learning si sa iti dea 100 de alerte ca “something is not right! something is not right!”. “Yes, we know. That`s why we`re using John as the group Finance director.”
Eu mi as deschide un service auto. As începe prima data cu revizii anuale la preturi extrem de mici. Ceva de genul, dacă iei uleiul și filtrele de la mine, manopera e gratis. Si totul pe loc rapid, fără programare. Cat poate sa dureze un schimb de ulei…. 50 de euro. Tu il facturezi cu 75 EUR si durează 10 minute.
Bagi 25,000 de euro in service (cladire, scule, elevatoare) daca esti intr-un loc cu teren ieftin sau 250,000 in Bucuresti, angajezi vreo 30 de oameni, ca sa fir totul rapid si fara programare, si scoti investitia cu 75 de euro per client, dar nu in Romania ca nu da nimeni atat pe un schimb de ulei, cu ulei cu tot.
@Manowar, nu socientatea organizeaza joburile, nu ea a inventat slubja de fochist pe locomotiva de abur si nu ea a desfiintat-o, locomotiva electrica a facut-o. Oamenii s-au orientat din mers intotdeauna, unii mai bine si unii mai prost, dar a functionat cateva mii de ani. Problema actuala e suprapopularea, pentru ca daca faci un calcul cu o corelatie intre agricultura, industrie si servicii si vezi cam cati oameni ar fi in servicii si cati in industrie la unul din agricultura (pana la urma toti isi vand intre ei produse sau servicii, e un lant inchis la nivel global, nu exportam pe Luna si nu importam de pe Marte) atunci agricultura e limita: ai o suprafata limitata care duce (nu sustine, ca limita aia e mult mai sus) o anumita populatie care as paria ca e de vreo 5-10 ori mai mica decat acum. Si cu o populatie globala de sub 1 miliard scapi si de poluare (de 10 ori mai putine masini, frigidere, minerit pentru resurse etc) si de emisii cu efect de sera. Si suntem pe calea aia in unele tari, mai ales in alea in care oamenii nu vor copii ca le strica silueta sau somnul de dimineata.
Ingineria si cercetarea or sa fie in floare, bajeti. Doar ca nu la modul ala la care s-a obisnuit lumea.
Sigur, AI va putea fi scalabil oriunde, dar sa nu ne amagim. Prin ’60 GM testa roboti care asamblau masini.
Intre timp gradul de automatizare de la producatorii de masini nu e total. Sunt multi oameni care lucreaza acolo jos la banda. Probleme de costuri, printre altele. Si mai este problema umana de acceptare a solutiei. Stii, solutia aia pe care o propune AIul si care POATE e cea mai buna, din perspectiva in care e AIul programat s-o ofere.
Da’ cand o auzi esti “mars, ma, d-aici, vreau sa vorbesc cu sefu’ tau.”.
Nu-i vorba ca nu se lasa oamenii consultati de roboti. Sunt primul care merge, ca-s mai inteligenti decat 90% din medici, probabil. Da’ daca nu-mi convine ce propune am sa-l mangai pe cap si ” patratel, mars in mortii ma-tii, ca merg sa caut solutii alternative”.
Cam ca treaba aia din accounting.
Cam la fel in IT. Daca AI-ul tau iti spune, bai pula, ce vrei tu sa faci necesita schimbarile A, B, C de infrastructura altfel merge prost. Buget “X”. Timp de executie “Y”. Schimbarile in procesul de business necesare “Z”.
Stakeholderii care trebuie sa aprobe treburile astea o sa-i spuna, sugi pula, ba, AI-ule, ia ca avem noi niste oameni care inteleg mai bine ce vrem noi, chit ca-i sub optim , chit ca-i nu stiu cum.
Pana cand se aliniaza toate planetele mai dureaza. Desigur se mai cern niste meserii, unele se schimba, dar suntem departe.
Cam asa a fost la mine cu medicina. Ne mai reuneam la o bere colegii de liceu (făcusem liceu de informatica ) asa la vreo 4 ani după absolvire, ei câștigau bani de vreo 2-3 ani deja si povesteau de ale lor vacanțele din Grecia si ski ul in Austria, city break uri, vreun festival, nu stiu ce obiectiv șmecher la vreun aparat foto, eu nu prea aveam nimic de zis decât eventual de ce nașpa e profa de fiziopatologie. Eu ma gândeam ca daca se mai lungeste ar trebui să mai iau o bere si nu prea mai am cu ce, ei ziceau ca ce bine ne simtem si parca ar merge un platouas. ☹
am ras cu muci.
deci, medicina, domeniu inca la inceput, care abia incepe sa descopere chestii…o sa se lase pe mana automatizarii. Voi habar nu aveti despre cum arata o discutie cu un pacient si stiti sigur ca aia se va “automatiza”. Muci, jur.
Si, Acounting si Finance directors…aia or sa citeasca datele de pe pula, nu? de pe softurile automate facute de roboti. Dupa care or sa le modifice uman. Pe softurile automate facute de roboti.
bah nene. Amuzant.
Drobul de sare inca n-a inceput sa cada de pe soba, sta foarte bine acolo. Don’t worry cu AI, e light years away.
Alex, nimic nu e mai distractiv decat sa vezi pe cineva cu planuri de afaceri intr-un domeniu despre care nu stie absolut nimic. Guaranteed success. In 10 minute nici macar nu curge complet uleiul deja existent in motor, dar tu faci toata revizia 🙂 Bravo maestre. Apoi lozinci sforaitoare ca “nu merge in romania, dar sigur-sigur merge in alta parte”. Asta e ca discutia aia de acum vreun an-doi cand povesteam ca “a face afaceri” nu e chiar asa simplu cum isi imagineaza lumea care comenteaza de pe margine si raspunsul era “da boss, nu merge in romania, DAR SIGUR MERGE IN ALTA TARA”, pentru ca automobile si paul walker. Ulterior se pare ca s-a mai schimbat impresia generala (inclusiv in niste articole de-ale lui manowar), but still vad ca mai exista visatori prin comentarii.
Ideea e ca, global vorbind, lumea e din ce in ce mai saraca, nu din ce in ce mai bogata. Daca nu ai vreo idee (real) geniala, nu rezolvi vreo problema majora a omenirii (cam complicat sa faci asta fara fonduri) sau nu ai o executie semnificativ peste a concurentei (faci saibe de 5 ori mai ieftin decat concurentii din oras, desi acolo concurezi cu aia mici si galbeni) nu ai prea mari sanse sa faci ceva “pe cont propriu”. In mod sigur nu copiind o afacere pe care o mai au alti 10 pe o raza de un km de tine.
Johnny: acum s-a mai relaxat putin. Dar pe vremuri un rezident lua si 20 de mil. In anu 5 (parca, nu mai stiu exact, cert e ca prietena de atunci era in ultimu an). Dar, cel mai misto, in romania, e ca dupa ce termini rezidentiatul esti somer.
In germania (nu stiu inca suedia) se incepe de pe la 1400e/luna (prima juma de an, pentru ca e part time). Creste pe la 2400. Dupa care creste cu fiecare an si se ajunge pe la 4000/luna. Plus ceva din garzi. Nu e senzational de mult (sa ajungi milionar) dar ajunge sa te doara in pula de orice.
animaloo, iarta-i boss. Ei cred ca un CFO face state de plata, e normal ca pentru ei e primul pe care-l inlocuiesc cu briobrill lol.
cred ca ai inteles putin gresit. Daca tu crezi ca intr-o lume fara doctori si fara itisti o sa ai in continuare “in finante”.
sau comparam acum pozitia de top din “finante” cu pozitii de trepadusi cu computere?
o sa ramana eventual un CFO, care o sa fie sef peste 2 gigei cu 2 computere care or sa faca si IT si finante.
Am facut de la 0 o aplicatie de gen, care se ocupa de la 0 pana la mutarea de date in aplicatiile de contabilitate. As fi putut linistit sa fac treaba fetelor alea doua care “bagau” facturi. Intre timp avand si grija de aplicatie (chiar reusita aplicatie, firma aia plateste inca mentenanta si baietii din firma pentru care am lucrat nici macar nu mai stiu cum arata aplicatia aia)
@ Animaloo
Stiu boss, ca in 2007 cand am inceput rezidentiatul încasat 660 Ron plus bonuri. A mai crescut ceva in anii mai mari, mai erau unele stagii cu sporuri – gen psihiatrie, pneumoftiziologie, a mai si tăiat Base in caz ca îndemnul sa plece medicii nu era suficient de convingător- in orice caz, am terminat cu vreo paișpe milioane rezidentiatul si am inceput cu vreo șaptispe ca specialist in 2013. Păi acu e boierie, trăiască tovarășii Poanta si Dragnea #nojoke
Nu stiu ce citeai tu, dar eu nu am zis de CFO sau state de plata.
Pana una-alta, ai deja Londra plina de hedge funds cu doi oameni pe finante si restu’ pe IT. Iar cand dispar vreo 90% din pozitii, poti spune ca dispar joburile alea.
Nu e un concurs. Dar vezi ca oamenii aia de pe finante nu inseamna doar aia doi-trei care vor ramane, aia care iau decizii (si care vor ramane). Pe langa ei mai sunt zeci/sute de mici nimeni care fac rahatul praf, realist vorbind. Serios, tu te-ai intrebat vreodata care e rostul unui broker? La ce e NECESAR. Gen, de ce n-as putea eu sa cumpar actiuni la o companie fara un giani in the middle.
(Sigur, si pe IT, dar vezi ca tehnologia aia de care vorbesti tu nu e facuta si testata de oameni de pe Finante).
Oricum, postul meu nu era despre “care o beleste mai rau si in ce ordine”, ci despre cum mi se pare mie ca am futut un cal in pizda ca societate daca Asian dad memes au ajuns cam realitate, asa, si daca e mai usor/profitabil sa fii handyman decat profesor sau cercetator, de exemplu.
Tu, de exemplu, ce ti-ai sfatui copiii sa studieze?
Nu o sa discut de alte domenii, dar 100k iei linistit pe un contract de 400/zi. 500 pe zi mi se ofereau acum 3 ani pentru nivel RHCE. Si nu-ti ia un an sa ajungi acolo. In 6 luni as putea sa invat si un retardat sa faca alea. Iti spun sigur, ca am facut asta deja.
Compara efortul necesar pentru asta cu efortul necesar pentru a ajunge doctor. Si vezi in cat timp ajungi ca doctor la 100k.
Problema e ca o sa dispara joburile la tesco sau alte cacaturi din astea ce le consideram irelevante pentru noi, dar care spre exemplu ii pot tine pe unii departe de diverse chestii.
Eu eram entuziasmat cu ai si cuantum computers, dar inca sunt departe de a face joburi mega complexe, dar sarcini mai simple pot fi indeplinite. In cativa ani vom avea farming robots si daca vom avea si masini autonome vom putea avea salata pe masa fara ca sa fie atinsa de vreun om.
mie mi-a luat cam 10 ani, deci bravo tie daca ai facut asta intr-un an (from zero to hero)
nu numar decat cash, cifre pe hartie e multe. o estimare arata cam ca mai jos pe contractorcalculator (un exemplu la 500£/daily). dar na, mai ai zile libere, craciun, paste, mai iei concediu se face de 1-2 luni, asta-i neplatit, suma mai scade
Contract outside of IR35:
Net monthly income is around £6,012
Permanent salary required is £116,169
Contract inside of IR35:
Net monthly income is around £5,025
Permanent salary required is £90,162
si mai e o chestie, ca ITst, dupa 45+ devii cam expirat daca nu alergi continuu pe banda. pe cand un doctor o cam boiereste toata viata pana la pensie (dupa aia 10 ani de tras tare). se mai duce la un congres plm asa in sila dar nu-i cere nimeni ‘up-to-date’ constant
Da, o “boiereste” “toata viata” pana la pensie – cu mentiunea cu “viata” lui incepe pe la 35, ca pana atunci n-are bani de-un cico. Si pe urma o “boiereste” in functie de cum vrea pula statului. Vezi ca ti-a zis Johnny mai sus cat lua. Uita-te-n pizda ma-tii la conversatie inainte de a oferi a coispea dovada ca parintii tai sunt frati.
Aia-i boierie, dobitocule, sa nu poti sa stai la un cico sau “un platouas” la 20 de ani? Ce iesi din experienta asta – in afara de-un psihopat frustrat semi-virgin? Dar heeeei, lasa – la 45 de ani le arata doctorul tuturor! Imediat ce-i trece criza de sciatica, pula mea! Sa vezi DUPA ce face! Sa vezi cum se duce EL in city breaks – da’ nu in Londra, ci la Herculane sau unde pula mea o sa-i trateze aia genunchii.
Cat despre ITist, unu’ normal si-a facut plinu’ pana la 45 de ani.
Esti dobitoc in pula mea, ce cacat scriu eu si ce te preocupa pe tine. Eu zic ca traim intr-o societate in care mai sunt vreo cateva domenii profitabile si ca asta nu-i OK. Iar tu vii sa-mi spui “doctorii ie mai jmekeri decat ITistii, boss”. Ca fix aia era problema, care-i cel mai smecher jidan din camera de gazare. Du-te coaie-n pula mea, ca pentru tine sindromu’ down ar fi un upgrade.
animaloo, asa e, am inteles gresit. Am citit prea repede ce s-a zis de finance directors si am crezut ca erau in schema s-o incaseze printre primii, dar era invers. Asa ca da, sunt de acord, “contabilii” de 100 la kil care doar fac state de plata nu o s-o duca prea bine, in general nici o munca care presupune doar rutina cu variabile mici de intrare n-o s-o duca bine.
Manowar, ca meserie care nu estimez sa devina perimata (cel putin nu la nivelul vietii noastre) vad ceea ce am facut si eu, respectiv ingineria cu specializare intr-un domeniu “la moda” (IT, electronica, constructii, d-astea). Cu time investment mai mic decat in medicina si cu o capacitate destul de mare de a-ti deschide ochii asupra a ceea ce se intampla in jur. Ca s-o faci insa bine, ulterior specializarii o sa ai aceeasi problema ca in medicina: studiu constant ca sa ramai relevant.
Aburu, ceva e foarte wrong la calculele tale.
Aburu, din ce scrii mi se pare ca tu-ti dai cu parerea despre diverse meserii fara sa ai mare contact cu ele. In nici o meserie care conteaza nu e cu “boierie” si “stau acolo si banii curge”. De la profesori care se respecta pana la medici, ingineri, mecanici plm. Orice meserie care presupune ceva intuitie si problem solving are necesitatea invatarii continue pana iesi la pensie.
E la fel in toate. Medic, IT, avocat, contabil – esti cu nasul in noi carti (ca-s legi, howtos, proceduri, medicamente, studii, taxe) pana la pensie.
Eu nu de aia comentam si nu ma plang de asta, ca nu ma mai priveste.
din postura de mega lenes, pot sa spun ca studiul constant e bun nu numa ca sa ramai relevant ci si ca sa nu ai momente in care o dai in depresie sau betivaneli sau, si mai rau, sa o iei pe calea homeopatiei si alte cacaturi de gen.
Studiul constant iti antreneaza si tie tartacuta aia, mai aduci o informatie noua, macar sa nu ramai dobitoc.
Momentan in IT, am aproape 30 ani.
Am bani sa imi achit apartamentul, probabil mai iau vreo doua pentru chirie, dar planul e sa o mai tin vreo 5 ani cu IT-ul.
La anul curs de electrician si cu asta am de gand sa ma ocup dupa.
clar am futut multi ani degeaba 🙂
bine, avand in vedere ca chestia asta cu consultanta o puteam face de vreo 7 ani…la macar 20k/an economisiti….
Nascut in tara gresita, boss. CSF, NCSF. Priveste partea pozitiva – poti face diverse pana la 45. Daca nu esti complet idiot, adica.
Nu-i grozav, da’ e mai bine decat s-o sugi pana la adanci batraneti.
sa vad cum e cu suedia, ca vor astia de la agentie sa schimbe ceva. Dupa, tre sa vad cum e cu contractele and shit. daca nu gasesc intru pe piata muncii, desi aia nu prea imi convine 100%.
@manowar
Daca tu compari cati bani face un ITst in uk cu cat castiga un medic in romania… qed
@andrea
Prea mult sau prea putin?
Eu am alte calcule, aia zice salary calculator
@manowar
Inteleg ca ti ai dat seama ca pierzi 30% doar ‘being in ir35’ dar asta nu i motiv de badaranie. Asta e, mai cresti… nimeni nu le stie pe toate, mai asculta si la altii. Bafta multa!
Am prieten psihiatru in USA, face $1,000/zi. $4,000/garda in weekend.
Mai lasati OTVul
@Aburu: Aicisea e Europa, aici sistemul medical si ala de asigurari nu-s lasate chiar de capul lor sa ia si pielea de pe tine si sa-ti dea la schimb o muie.
@orbu
Pai europa e mare, pana si in franta la stat ajungi medic la 4-5000E si 400E garda
Cand compari it sti in uk cu medici rezidenti in romania ce plm normal ca iti da pe plus
Esti idiot sau nu-ntelegi limba romana?
Nu-ti compara nimeni UK cu Romania. Scrie acolo mare si frumos de ce ai avea nevoie ca sa fii psihiatru. Cu link, pe site-ul guvernului. Numara singur anii. Apoi intreaba-te la ce varsta ajungi sa fii tu “highly experienced” ca sa iei suta aia de mii.
Ah, ca la 40-50 de ani o sa incepi sa castigi bani? Asa, si am zis eu ca nu? Eu am accentuat ca pana-ncepi sa castigi bani, iti trece toata tineretea. Si pana-ncepi tu sa-i castigi, restu’ si-au facut deja plinu’ – traind in timpul ala, nu numarandu-si berile. Cu gen un an de toceala, nu cu 13.
Ba burucel, ma-ta-i chiar proasta. Da’ proasta rau. Adica, eu scriu “uite, ca societate, eu zic ca avem o problema; uite de ce”. Tu vii ca un imbecil “nu, ca doctorii o duc mai bine ca IT-istii”. Sarim peste faptul ca-i fals, ca “mai bine” e relativ, ca plm alte chestii – da’ nu zicea nimeni ca IT-itistii o duc mai bine sau ceva. Gen te certai cu…mortii ma-tii? Sau…?
Si-ti explic “ba cretinul pizdii, e vorba de societate si de o problema aici, nu de cine-i chinezul cu cea mai mare putzica”. Iar tu ii tragi in continuare. Nu, ca derp, ca ai comparat cu Romania, cu UK, cu IT, cu cine stie ce!
Ca sa fie treaba treaba, ce faci mai departe? “herpaderp, hehe, ca pierzi 30% being in IR35” sau ce pula mea aberezi tu acolo. Deci stai sa-nteleg, TU – baiatu’ care sta cu chirie pe naspa si nu e-n stare sa-si ia o casa – ma iei pe mine la misto c-o sa scot gen doar triplu fata de cat ai scoate tu daca ti-ai scoate TOATA familia pe produs? Si hehe, sa mai “Ascult la altii”. Altii care ma-ntreaba cum sa-nchirieze, altii care nu-s in stare sa faca singuri un calcul ca “beheehehe, e mai bine sa-nchiriez sau sa cumpar?!?!?”. Nu c-ai fi in postura de a cumpara sau ceva, doamne-fereste, da’ asa, sa ai impresia ca esti si tu parte din vreun grup pe undeva.
Si colac peste pupaza “ai un prieten psihiatru in USA”. No shit. Eu cred ca ai mai multi – aia care-au eliberat-o pe ma-ta pe spaga, de exemplu, sa poata sa fete asa un copil tembel. Ma mir in pizda ma-tii ca n-ai bagat-o si pe-aia cu “tatal meu e militian”. Deeerp.
Serios, ce proasta-i ma-ta.
Da, si pe ma-ta care scoate dublu pe noapte la bariera imprastiind nemiloasa sifilisu’ printre tractoristi. Serios-serios iti spun. Dobitocul baltii.
@ Aburi
Bre, eu povesteam de colegii mei de liceu it iști care trăiau în România. Pe de altă parte in UK sau altă țară din vest sigur ca medicii câștigă mai bine – dar nici pe departe ca in State – dar ajung acolo târziu, ca facultatea e lungă, 6 ani, si daca nu costa taxe de studii ca in UK tot costa viata in timpul asta cu chirie and shit, apoi sunt anii de specializare cand salariu e bunicel da nu grozav până îți iei parafa si esti doctor cu adevărat. Ideea e ca ROI există, dar cu delay cam mare.
Oricum, ideea era ca in afara de 2- 3 domenii nu prea mai există perspective de un venit decent, si cam asa e, nu imi spune ca mai câștigă bine avocați, notari sau magistrați ca acolo intri daca ai pile majore, majoritatea care sunt recomandați doar de vocea si talentul lor o sug cu grație.
@ Mano
Aceste cuvinte ne doare… frustrare simțeam intr-o oarecare masura, dar nu prea mare caci efectiv cam toti din generația mea erau in aceeasi situație in afara de it si pe vremea aia nu intrasem in ue, nici nu era sigur ca intrăm, si nu era liberă circulație a forței de muncă. Ori eu imi asumasem ca nu ma bag pe it desi aveam deschisă calea asta, caci nu ma vedeam in domeniul asta.
Bai, imi cer scuze daca te-a suparat treaba asta. N-am zis-o cu bataie la tine sau ceva. Subliniam idiotenia din spatele faptului ca un doctor tre’ sa studieze coispe ani pana incepe sa castige bani, trece toata tineretea/viata pe langa el, de ajunge ca mosii aia “da, da’ la saij’ de ani imi iau un Lamborghini”. Gen, bravo, si ce faci cu el, tragi basini pe scaune de piele?
In timpul ala, un random Gheroghe (si-am dat exemple cu aia care taie iarba, curata garaju’ etc) isi scoate banii oarecum din prima (aia freelancers, nu aia angajati pe salariul minim). Gigel de pe IT cu un an de toceala-n spate castiga de la 24 de ani cat o sa castige tovarasu’ doctor pe la 40, daca are mult noroc.
Eu asta ziceam in articol: ca avem o problema ca societate, ca modelul actual indeamna lumea sa fie mai degraba instalator/zugrav/baiat cu cablul etc decat doctor sau plm mai stie ce. Si o sa avem o societate in care o sa ne doara ceva si-o sa mergem la zugrav sa varuiasca partea aia. Ma rog, asta si faptul ca probabil modelul actual (fiind defect) va duce la schimbari majore pe piata de munca, impingand/convingand tinerii sa se orienteze spre partea de freelancing si sa-si bage pula-n ele de joburi.
Am cativa amici – tot asa, doctori si alte alea – si tin minte ca pe la 30 de ani eu n-aveam ce face cu banii, iar aia trageau de ultimul leu. Si mie treaba aia mi se parea absurda si-atunci. Acum si mai si. E ridicol in pula mea sa tragi pe branci pana la 30-35-40 de ani, cu garzi de noapte and shit, ca hei…lasa…intr-o buna zi o sa fac eu cacatul praf….lasa ca-ncep sa ma distrez eu la patruj’ de ani! Iar asta nu-i problema doctorilor, ci a societatii. Despre asta era postu’ asta, nu despre elucubratiile tampitului de mai devreme.
Vorba ta, te-ntalnesti cu colegii de liceu, aia discuta de mers la festivalu’ cutare, de obiectivu’ foto cutare, de pula mea…si tu, cu bani de juma’ de bere-n buzunar – ce-a mai ramas din salariul de 660 de lei – ce sa zici? …mmmiau, profa aia e nasoala! Great! Just fucking great!
da ma mir ca nu ziceti de fotbalisti 😀
Sau de Becali.
Nu despre aia e vorba, ci despre ce-am zis acolo cu timpul. Eu ma uitam asa “ba, in cativa ani nu mai am rate, obligatii, pula mea-uri, efectiv pot sa ma apuc de ORICE”. La modul ala, daca mie mi se pare cool sa cresc bizoni, pot sa studiez cresterea bizonilor si sa ma apuc de aia. Nu conteaza salariul sau pula mea. Si hai sa ma uit, ca vorba aia, pot face ORICE. Ma uit la doctori si rad. No fucking chance, nu ma apuc de asa ceva.
Pai, coaie, daca unul care poate face orice (ca nu mai conteaza banii) nici nu ia in calcul asta, ce-ti spune asta despre societate?
Pentru tine e si mai usor sa intelegi. Sau ar trebui sa fie. Cati ani are nevasta-ta si cat face pe luna? The end.
Eu unu regret ca m-am angajat, sau ca m-am angajat atat de mult fara sa vad “in lateral”. De aia am descoperit prea tarziu niste chestii. Existau destule oportunitati pe cont propriu, pur si simplu de luat in mana. Le-am ratat cand era jackpot dar mi-am mai revenit pe parcurs.
Nu vreau sa intru in detalii, vreau doar sa spun ca intr-o lume normala nu cei angajati ar trebui sa fie majoritari. Asta cred ca e doar din cauza ca lumea a devenit (prea) comoda. Si de aici sunt multe de discutat, ca se explica o groaza de probleme; din ce vad si am vazut, asta e concluzia mea: lenea a futut efectiv lumea. Si trendul catre puturosenie pare sa se-ntareasca din pacate. Asta nu e rau de loc pentru oameni cu un minim de initiativa. Astfel concluzionez ca traim vremuri cu oportunitati serioase daca ne ridicam fundul si facem ceva.
@Animaloo: Pai suntem cam batrani de jucat fotbal pe bani 🙂
Stiu dentisti de varsta mea, in Bucuresti, care fac, oh well, nu cat mine, da’ 2-3000 pe luna. Cat erau rezidenti si bagau munca de asistenti nu faceau banii astia dar, oh well.
Pe de alta parte, treaba asta cu medicina e ca se intampla sa fie meserii de familie. Si daca tati si/sau mami sunt deja in campul muncii si o ard fie pe freelance/ private, sau in Romania pe spaga, dupa caz, nu mi-as face probleme de copiii lor ca n-au bani de o bere pana la 35, stii ce zic? Au de prea. Adica aia care ar fi ca tine acum , liberi de rate si de alte plm-uri.
Problema e cu astilalti, care nu sunt liberi de obligatii, ca daca nu mai platesc chiria le ploua in cap, sau le bate ma-sa la usa sa futa mai in liniste. Da, pentru astia e naspa daca vor sa fie medici.
Ca tre’ sa gaseasca un sugar daddy ca Animaloo, eventual :D.
Pe de alta parte fara a fi angajat aveam in mana fix o pula erecta. E fix ca pe vremuri:
– “mergi sa te ieie de argat popa” (hehe, tot popa)
– “a trecut peste mari si tari” / “gone beyond the hills and crossed the seven seas”
Partea naspa e ca multi raman la stadiul de argat ca-ntre timp s-a inventat caldurica, sau iluzia ei. Nici nu iti vine sa crezi unele din motivele pentru care unii vin la job zi de zi. Sunt pur si simplu chestii care in calcul financiar sunt de ordinul centi/bani/pennies.
@ Manowar
No problem, nu o luasem personal 🙂
As a side note, sa mi bag puls, se câștigă azi bani din cacaturi la care nu m-as fi gandit sever. Streaming de jocuri video, e unu Ninja care face cică 500.000 de coco pe saptamana… doar ca se uita unii cum joacă el whatever. Ejnebun?! Bine, el e cel mai tare pe jocul ala, da asta ar fi o idee pentru tine cand ajungi sa faci ce ai tu chef cand toate is aranjate.
Da, boss, la varsta ta. Aia ziceam si eu. Pana-ncepe viata lor, deja s-a terminat.
Da, ma, daca mami si tati au bani, ai bani de bere fara numar si daca esti somer de profesie, no problem. Iti deschizi si tu ceva ca Dragnea Jr sau Nastase Jr. Credeam ca vorbim serios, pula mea.
Stiu, am scris despre chestiile astea de coispe ori si nu numai.
Castiga banii astia de ceva vreme. Nu chiar de la 20, da’ plm, nici io.
Mi se parea mie ca au cam lasat-o moale copiii cu star craftu’ ala, da’ e si vina mea, ca le-am spus sa mai citeasca o carte, una-alta. Ia sa schimbam noi treaba asta .
bai, la mine nu e asa simplu. Momentan face 3000E ca atat ii dau io :)), dar de luna viitoare o dau afara. Plm, nu vrem sa intre pe rezidenta fiscala suedeza, pe banii mei.
Dar, cum ziceam. O sa inceapa de pe la 1500/2500. Zona asta. Cum evolueaza inca nu stim, ca sunt mai multe discutii.
Dar, ca medic e greu. Facultatea e grea. Si lunga. Cel putin in Romania rezidentiatul era pe bani putini, lung si, cel mai important cred, la final erai somer. Are doamna un fost coleg care de un an e dus cu zaharelul ca o sa ii faca post in spital. Asa ca e somer. DAAAAR. Vine la program si lucreaza la program. Voluntar, cum ar veni.
Aici, si cred ca prin tarile astea cu ceva mai multi bani, e putin diferit. Ca rezident incepi cu 2000+ si ajungi pe la 4-5-6. Conteaza si cate garzi bagi, ce specialitate ai. Deci, 19 + 6 (mai iei juma de an de sabatic) incepi de pe la 26 de ani pe un salariu oarecare si pana la 30 ai in salariu bun. Nu de itist englez, dar cat sa iti ajunga sa traiesti. (ai vedere ca in orasele mari din nemtia, de exemplu, o chirie te duce sub 1000e – 3 camere/putin la periferie dar nu rau).
Ce e “nasol” la medicina vs IT? esti legat de tara aia. Altfel pierzi anii de rezidentiat si o iei de la 0.
Dar, sunt total de acord cu ce zici. Medic. It. Finante. Esti in astea? E mai greu sa pleci. Pleci pe ceva hobby (nush, muzica?, sport, crestere de fructe) mai ales daca aveai experienta inainte.
Eu am avut o posibilitate sa schimb cu bucataria. Dar, eram deja batran. Nu aveam economii sa imi permita schimbarea. Daca aveam cateva zeci de mii puteam incerca. Dar, de ce sa ma chinui sa stau 20 de ore in picioare in fiecare zi cand pot sta linistit pe scaun?
Da, boss, ai ratat sa spui cati ani are – acum, INAINTE de a incepe sa ia ea 1500/2500. Ca asta-i ce explicam eu. Pana-ncep aia sa castige, le trece viata, pula mea.
Pai, daca nu esti atent. O sa ia 1000 pe zi si 4000 pe garda. Evident.
Da, eu doar imi bateam pula de cat de stupid e sistemul. Da, hai ca o sa ma apuc eu la patruj’ de ani sa bag 13 ani intr-o chestie – si sa fie valabila p-aici si cam atat. Si sa-ncep de la 26k. Am ras.
Eu nu comentez pe tema alora (medici, finante) prea mult. Comentez pe tema “unde cacat vrem sa ajungem, ca societate, cu sistemul asta?”. Pana la urma, IT-ul e o bula, o sa bubuie – ca toate. Bine, pana bubuie, ma doare-n pula, am plinu’ facut, gen. Da’ mi se pare usor retardata schema in care un IT-ist ia de la douaj’ de ani pe helpdesk mai mult ca un medic rezident. Doar zic. Daca nici atunci cand iti permiti sa te apuci de orice nu e tentant, pai, mai las-o-n pula mea de meserie…
Pai, ea are 27. Da e irelevant, ca pierde 2 ani. Ti-am zis, incepi la 25. ITul nu stiu daca e bula, e doar o chestie noua. Si, momentan, foarte bine platita de devreme.
In România nici macar nu se discuta. Daca luai spaga aveai. Dar, si avutul ala vine la pachet cu mizerii. Garzi. Practic nu ai 4 uichenduri lunar. Ai max 2.
Eu nu prea o inteleg p-asta cu “IT-ul este o bula”. Desigur, n-are sens sa se plateasca atat de bine in comparatie cu alte meserii, dar nu este ca si cum banii aia vin din aer. Nu e bula ca la bitcoin, unde nimenu nu prea stie de ce ii creste valoarea atunci cand ii creste.
Si chiar daca ar fi IT-ul/programarea o buna, dupa ce va exploda, mi-e greu sa cred ca nu va veni pe val ceva care sa aiba o minima legatura (ex: bioinformatica).
Sunt ceva motive serioase pentru a crede ca vor scadea salariile in IT/programare in urmatorii ani?
Mihai: creste numarul de programatori. De schimba tehnologia si programatorii batrani devin obsolete vs aia tineri care sunt si mai ieftini.
Se termina proiectele.
Cauze sunt
@Animal: Devii obsolete doar dacă te încăpățânezi să scrii cod, sau, de exemplu, Manowar să instaleze servere de ce-o instala el acolo, până la vârsta a treia. La un moment dat te uiți și tu la poza mai mare din ceea ce faci și lucrezi un pic mai high level, pe partea de business, adică să le compui/ ceri /traduci noilor programatori ce trebuie să facă. Că orice fi oameni sau mașini.
După 10-15-20 de ani e cam obligatoriu să fii capabil de asta.
Cu atât mai mult dacă o arzi pe contracte in diferite industrii ,companii.
După un timp faptul că știi spectrul de soluții și procesele de business valorează mai mult decât If /then/else-ul din orice limbaj.
Dacă nu ești capabil de asta se numește că ești cam … cârpaci, nu meseriaș.
Dacă ești încăpățânat să faci același lucru mereu, mmm, problema ta, ca să zic așa.
E plina de cacaturi overvalued doar pentru ca sunt noi si nu-s regulate inca. Cele mai multe dintre ele aduc pula valoare si sunt bazate pe masuratori false si minciuni grosolane – dar populatia e inca prea proasta pentru a intelege lucrurile astea.
Va veni un moment in care populatia nu va mai fi atat de proasta si niste chestii vor fi reglementate. Si in momentul ala (mai apropiat cu fiecare zi) oamenii se vor prinde ca “unicornii” aia nu prea valoreaza nici 1% din cat sustin ei ca valoreaza. Ca nu aduc nici 1% din valoarea pe care pretind ca o aduc si ca marea majoritate e formata dintr-o gasca de snapani de cea mai joasa speta (exemple ai cu duiumul peste tot – de la uber la facebook).
Pana atunci insa, all aboard the gravy train, desigur.
Cat timp populatia e proasta, putem sa-i aburim ca dom’le, munca noastra face miliarde. Ca, pana la urma, parca mai ieri luam $100 (si erau bani atunci) unuia sa-i dau drumul la un router in icafe. Parca mai ieri dadeam toti cu talent 30,000 pe ora de internet in icafe. Parca.
Give it time.
Acum ceva timp mama era suparata pe aia de la job si mi-a zis ca ea se duce in romania si o gasi ea un job si mai face situri in timpul liber, ca ii placea sa faca situri acum o suta de milioane de ani. Eram ceva de genul “mum, I have some news for you”! :))
Meserii/afaceri de viitor:
1) Vidanjor.
2) Gunoier.
3) Caloriferist.
4) Politician.
5) Blogger.
6) Operator de alba-neagra.
7) Prinț nigerian în căutare de asociați.
Mno, acum ca ai inceput sa vezi bine “sforile”.. nu te atrage deloc, da` deloc, ideea de Agile Coach / + Scrum Master?
Deja vu; si deva vecu, la mine.
Stai sa citesc tot… Dar pe scurt, apriori: iti spune unul care are o facultate in alt domeniu. d-aia destul de serioasa, intr-unul din domeniile mentionate de tine. Dupa mai multi de IT, tot asa, partial din “ce dr@cu e cu ITul asta”, mai o chestie personala etc, m-am apucat sa revin domeniul de baza. Domeniu care nu are cum sa nu fie palpitant, motivant, pentru ca acolo, fata de IT, e ca la un meci. Ma rog, am zis sa incerc, sa vad cum e, just in case.
Pe scurt (strict profesional, financiar) don’t. Dar incearca 😉
Dar: chestia e urmatoarea: daca nu iti place ceva, dupa un timp nu ai cum sa ramai performant: nu mai ai chef de citit, nu ma retii. Deci, poti totusi incerca, pastrand una-doua plase de siguranta.
Sfat (evident): incearca sa o cotesti catre ceva cumva legat de IT /ce faceai inainte; dar ceva totusi nou, in care ti-ai baga nasul. De unde poti sa revii la o adica. In 6 luni sau in 4 ani, nu se stie…
Uite, esti in UK, esti admin, banuiesc ca nu stai rau cu securitatea IT. Adica, cu putin efort, ai lua un CISSP. Incearca sa te bagi pe healthcare IT. Voluntariate – pe langa spitale etc. NHSul are ceva proiecte pe tema asta (daca vrei, dau linkuri). Poate incerci chiar un master (se poate face si online). La mine a functionat, in sensul ca simteam aceeeasi pofta de lucru pe care am simtit-o atunci cand am descoperit ITul.
Mai poti incerca big data pe AWS, ca te vazui cu asta (desi cred ca e vorba de altceva, programare functinala etc). Sau poate ceva DevOps engineer la o companie care lucreaza cu date din sanatate. Multe aplicatii EHR de la americani au fost mutate in cloud, nu stiu in UK.
@animaloo
ca sa fie clar totusi: sunt in Bucuresti, apartament de aprox. 100k, mai am sub 20k de platit la credit (care oricum mai e pe 2 ani).
Decat sa ma grabesc acum sa lichidez creditul, prefer sa tin banii la ciorap si sa mai pun peste si sa vad ce se intampla la criza care se tot incapataneaza sa nu vina, ca poate atunci apar ceva oportunitati de exploatat.
Legat de bani, cumva am avut destul de mult noroc, dar am si inceput devreme sa muncesc in domeniu, acum am deja peste 10 ani experienta relevanta.
Vreo doi ani salariul incasat pe PFA (3-4k net), acum castig aproximativ 8k net pe luna cu doi clienti (unul local, unul US).
Posibil sa mai prind inca un client US, vedem ce noroc am.
Ma bate gandul sa mai bag si de-un Certified ScrumMaster, pe langa certificarile pe ramura mea, ca sa mai rotunjesc profilul. Nu stiu cat o mai fi la moda si Agile asta, dar parca nu strica oricum.
^Daca nu-s indiscret, care anume sunt acele certificari pe ramura ta? =))))
Din pacate asta este era in care traim.Trebuie sa fim inventivi si sa gasim solutii pentru a putea supravietui, a ne merge bine , sa gandim diferit si cateodata sa mergem impotriva curentului. Eu am fost inginer, am umblat prin tot felul de tari futute si periculoase din middle east ,uneori pazit de armata etc,pentru ca in Romanistanskaya nu aveam ce sa fac decat sa mor de foame pe un salariu mizerabil, pana la 30 de ani pana cand mi-am dat seama ca nu imi mai place si ca nu vreau sa continui sa fac asta pana la pensie asa ca m-am reprofilat pe programare, sa fiu un geek. Ce observ eu ca in domeniul asta esti un fel de mercenar.Cred ca in IT acum e momentul ideal sa te specializezi pe artificial intelligence sau pe automotive, indeosebi pe partea de masini autome sau data scientist.Daca ar fi sa dau timpul inapoi, mai mult ca sigur ca as face facultatea de petrol si gaze, aia castiga enorm de multi bani.
Oricum ca angajat niciodata nu ai sa te imbogatesti ci ai sa ii imbogatesti tu pe altii.
Manowar, cu talentul tau oratoric cred ca ai avea o cariera stralucita ca si politician, mai ales acum ca ai cetatenia britanica. Poti sa o iei ca pe o gluma.
@Cmd , cu riscul de a parea dus cu capul sau penibil,poate ca sunt,asta e, daca eram in locul tau, istoric, as fi scris niste carti, as fi facut un vlog, as fi organizat excursii pe tema civilizatiilor avansate pierdute , nu stiu daca ai vazut ca pe youtube abunda de asemenea filmulete, documentare cu referiri la ancient austronauts etc.
E simplu, sunt 2 chestii care o fac bula si care cand o sa dispara o sa faca un pic POC! cu domeniul:
1. O gramada de idioti care iau decizii despre IT fara sa aibe habar de IT, asa ca le iau prost. De pilda, companii in care patronul decide sa cumpere routere de 300,000 de euro de care nu au nevoie, in completa contradictie cu ce ii spune propriul IT, pentru ca i-a zis cineva ca echipamentele lor care merg impecabil sunt invechite (caz real). Sau altul in care o proasta in pozitie inalta intr-o companie decide sa bage ceva milioane de dolari in chatbots, ca a auzit ca sunt viitorul. Fara nici un proiect, a pus banii pe masa si a cumparat o gramada de licente.
2. E nevoie de oameni buni, de genul alora care in Romania costa de la 3000 in sus. Nu sunt, asa ca o gramada de companii ori iau 3 de 1000 crezand ca obtin acelasi lucru (nu, doar platesc acelasi lucru, dar in loc de un expert iau 3 mediocri) si asa exista o cerere artificiala pe piata, ca in loc de 1 om se cauta 3 si se creaza o piata a mediocrilor platiti mai mult decat fac. Sa iti zic de cate ori m-a intrebat cate o tipa ce lucrez si cand am zis IT au comentat instantaneu “am auzit ca e un domeniu bine platit” ? (si un numar de telefon, desi in afara de “domeniu” nu am nici o calitate care sa merite asa ceva), Iar faima de domeniu bine platit se duce mai departe in cretinatati de genul candidatilor la interviuri care cer 1000 de euro cu zero experienta si zero cunostinte, pe motiv ca asta au auzit ei ca e minimul in domeniu si ca ei vor sa inceapa, cu suma asta?
Cel putin in Romania am auzit de mai multe ori “o fi ala mare expert, dar cum sa ii dau 5000 de euro cand de banii aia pot sa iau 5 oameni? unde se crede?” Cand o sa dispara asta si o sa se mai rareasca oamenii din IT o sa se mai desumfle bula. Pana atunci tot incepatorul care a deschis ieri un manual de PHP vrea 1000 de euro net, ca asa-i in tenis.
Nu o sa fac niciodata voluntariat. Pentru nimeni si nimic. Fuck that shit.
@Mihai
Pe testare.
cateva ISTQB, cateva IBM Rational, inca vreo cateva mai maruntele pe care le-am luat cand am mai avut ocazia (si timp).
De vreo 2 ani m-am cam lenevit si nu am mai dat niciuna, dar mi-am propus sa mai dau ceva anul asta.
Pe mine m-au ajutat certificarile, desi nu chiar in modul in care mi-as fi imaginat initial.
Mai apar licitatii in care e necesar sa ai in echipa un “expert” cu studii in domeniu (aici ma ajuta licenta + masterul), X ani experienta dovedita (de obicei prin scrisori de recomandare), certificare de anumit tip pe disciplina/ramura/cum vrei sa-i zici, certificare pe anumita platforma.
Dupa ce am inceput sa bifez cam orice combinatie de-asta bizara de califcari care nu inseamna nimic in esenta, brusc a fost mult mai interesat angajatorul sa ma tina aproape.
@Manowar
Eu efectiv nu inteleg partea cu voluntariatul.
Nu imi ofera nicio satisfactie, lasand la o parte faptul ca, in mod evident, nu-mi ofera niciun castig.
Voluntariatul mi se pare o forma social acceptata de “vampirism”. Pur si simplu imi fura timp si energie alte persoane. Multe neapreciind ce ofer.
De aceea, am tendinta sa trag anumite concluzii cand o persoana imi zice ca e implicata in voluntariat. Ca atunci cand cineva imi zice de horoscop/zodii. Nu judec neaparat, dar observ si ii incadrez in sinea mea in niste categorii ale mele.
Singurul voluntariat cu care sunt de acord e sa aduc voluntar niste bere la masa cand ma intorc de la buda.
Instalator. Asta-i o meserie pe care o poti face si la batranete fara probleme. In Moonstruck chiar era o scena ; o tipa vb cu un tip in fata unei case. El o intreba unde sta, ea ii raspundea ca acolo. S-a prins tipul ca toata vila aia e a ei si o intreaba ce e barbatul ei. Instalator, zice ea. A, atunci e de-nteles., a zis tipul. El, prof univ, avea un apartament micut. Adica daca ai o problema cu WC-ul sau teava de apa faci pe dracu-n patru si dai banul/rezolvi. Fara zugraveala stai sau faci singur dar la instalatii e mai greu.
Astia mici pe care-i cunosc s-au orientat asa: o ea face tatuaje, un el deschide service auto intr-o comuna mare, alta ea face diverse coafuri, un el s-a bagat pe psihologie la stat.
Nu imi pare cel mai potrivit termen “bulă” pentru it. Bulă ar fi ceva care nu prea are utilitate, gen faza cu bulbi de lalele in Olanda acum coispe ani. Ori it are utilitate certa in orice domeniu. E foarte bine plătit mai degrabă pentru ca e încă la început (la scara istorica). Acum mai are creștere extensiva i.e. obții profit mai mare intrând în noi zone – si intra in orice, transport cu Uber, cazare cu Airbnb, intermedieri cum e site ul ala cu chiriile de care ziceai, vânzări cu Amazon. Încă nu au înlocuit total – pe cât e posibil – soluțiile tradiționale, mai există taxiuri normale, hoteluri, magazine fizice, agenți imobiliare etc. De abia cand vor acoperi tot se va trece la creștere intensivă, adică profit mai mare prin optimizare de costuri, care înseamnă focus maxim pe descoperirea a ceea ce inutil si eliminat, procese prin care ce e util sa se faca mai ieftin.
Seamana cu ce s-a întâmplat în alte domenii, cand a aparut electricitatea aia puțini de știau să lucreze cu ea erau platiti super bine, Edison era celebru si bogat, cam ca Zuck si Gates azi, cand s-a generalizat uzul si a crescut numărul de oameni capabili să o înțeleagă si sa lucreze aici, meseria de electrician a devenit una banală.
Deci eu văd mai degrabă șansa de a fi in etapa aia faina de inceput pentru it.
Are real-estate-ul utilitate? Are ca nu te ploua daca esti inauntru. Si totusi bulaimobiliara defineste un efect nociv de supra-cerere.
Are IT-ul utilitate? Are. Iar bula defineste cererea in exces fata de posibilitatile pietei.
Ca sa intelegi ideea:
Are un ITst, in general, un coi, sau un creier, in plus fata de un medic si celelalte categorii disecate pe masa? Mnu prea. Face bani mai usor pentru ca? Ca nu-s toti ITsti, dar cand vor sa fie mai multi?Mai multi decat poate piata absorbi?
Cam asta e bula.
Bula nu e cand cererea e in exces fata de posibilitatile pietei, ci cand piata e in dezechilibru din diverse motive, poate fi si din cauza cerereri sau a lipsei de comptetitie.
In IT nu am vazut vreodata un om bun cu IQ mic, in schimb in medicina am gasit o gramada. Am cateva prietene care sunt medici in diverse domenii, doua din ele foarte bune in meseria lor, dar genul cu care sa nu discuti in afara cabinetului ca te sperii – una e din alea cu manii cu pisici date in adoptie, cealalta ma intreba daca in Noua Zeelanda exista plaja ca se gandea sa emigreze acolo.
Chestia e ca in IT peste 90% din oamenii pe care ii stiu scriu cod la modul chinuit pana iese ceva. Nu il gandesc sa iasa bine, il gandesc sa iasa ceva care merge si acolo e punctul in care au terminat bucata aia si trec la urmatoarea, am vazut aplicatii simple care sunt scrise atat de incalcit incat nu am reusit sa imi dau seama cum de au putut sa le scrie asa. Am avut cativa developeri la care le-am facut cadou inainte de despartire o demonstratie despre cum se poate imbunatati in 10 minute ce au scris ei acolo. Cand astia sunt peste 90% din developer, atunci IT e in bula pentru ca nu merita dat banii pe ce mizerii scriu ei si totusi o gramada dau bani.
Amin!
Dar, pe de alta parte, nici oameni nu gasesti si ajungi sa iei ce prinzi. Si astfel bucla se inchide si cei 90% persista. Pana nu se schimba metodologia nu se va schimba nimic si tot salarii umflate vor fi unde e nevoie. Si asta se duce mai departe in pretul serviciilor. Astfel e relativ usor sa intri cu chestii “easily pluggable” pe piata daca te duce capul.
Nu e vorba de cerere vs oferta aici, e clar ca piata oricum e floodata de mediocri in IT la fel ca in orice domeniu.
Scorurile disproportionat de mari sunt date ca de obicei de lacomia investitorilor si de faptul ca si it-ul e fiat currency, adica are fix atata valoare cata ii acorda societatea. Fiind vorba de servicii, astea nu au valoare intrinseca, valoreaza cat da lumea pe ele. Deocamdata e pe val treaba, creste, baga hedge-fundurile bani gramada, start-upuri, incentives etc.
O sa se raceasca la un moment dat, cand nu se va mai putea specula asa tare cresterea.
Cam ca in telecom asa; acuma 5-10 ani vedeai niste scoruri de mureai in aer. Acuma e numa cu cost reduction, efficiency etc.
Si cat pula mea da lumea de fapt pe un cacat de dispecerat ca Uber?
Cat pula mea da lumea pe facebook? Doua flegme mucioase?
Da’ ambele “valoreaza” miliarde in teorie. Pana se prind fraierii (in cazul facebook) sau pana-s reglementate (ambele).
Meh asta cu automatizarea… automatizarea e la nivelul de ‘s-a automatizat, dar mai tre sa stea si vreo doi pe langa masinarie ca se fute intruna, unu’ sa opreasca masina si celalalt sa-l scoata pe ala din angrenaje’.
Da, pai, nu intelege nimeni pana nu se uita mai exact cam ce joburi sunt disponibile cu 18 ani, la modul “vezi ma taxele astea, ti le plateste ma-ta lol, pe contract de colaborare sau iesi afara”.
Erau doua modalitati de “voluntar” cand am inceput eu munca, voluntar la campanie comerciala (adica agent comercial jegos la comision pe chestii tip credit cu dobanzi dubioase), si voluntar la ONG unde te invatau mai exact cum sa mananci cacat despre negri flamanzi (poze cu 5 copii d-aia cu burta belita c-o cola si-o minge de fotbal gen), ce cartiere si oameni sa targetezi si mai exact cat iti iese si tie daca le iese si lor ciubuc gros.
Nu cred ca s-a schimbat prea mult asta in ultimii 5-10 ani. Bineinteles ca nu-ti ofera nicio satisfactie.
“Da’ ambele “valoreaza” miliarde in teorie. Pana se prind fraierii (in cazul facebook) sau pana-s reglementate (ambele)” – my point exactly, valoreaza o pula de cal intr-o lume in care nu se injecteaza masiv capital pe bursa si se manipuleaza numai pentru specula cu actiuni.
De ce cacat sa valoreze Amazon sute de miliarde la bursa in pula mea? ce active valorificabile are la o adica? totul e speculatie. Ar investi cineva vreun cent daca ar fi vorba numai de impartit dividendele din profitul operational si n-ar fi perspectiva profitului la un exit pozitiv?
Fix de aia e bula, pentru ca valoarea e una proiectata, emotional, sigur-sigur mai creste, uite numa unicornii aia din silicon valley, uite miliardarii care au facut un app basit in garaj si au vandut compania cand un hedge fund a finantat niste sute de milioane in perspectiva vanzarii in profit.
E fix, dar fix, ca si cu imobiliarele in ro. Nu-l vand acuma ca mai creste. Caritas frate.
Amazon are o cota de piata mare si aia inseamna ceva, uneori mai mult decat profitul pe termen scurt. Cand ai un colos gen Amazon in piata atunci bariera de intrare e mare si Amazon isi mentine relativ usor pozitia, ceea ce il face profitabil. Cand ai bani si nu ai ce face cu ei ii investesti in orice chestie care crezi ca iti va adduce profit, de la alifii de alungit la actiuni Amazon sau Facebook. Nu stiu care investitie e mai solida, dar inflatia iti mananca banii si atunci ai motive serioase sa ii bagi in ceva macar ca sa ii pastrezi, ca nu muncesti degeaba ca sa stai sa vezi cum ti se topesc banii ca untul la soare.
Pentru ca in 2017 a inregistrat vanzari de 30 de miliarde de dolari si un profit de 512 milioane de dolari. Treaba asta e sustinuta de cifre nu-i neaparat o proiectie emotionala sa-ti imaginezi ca-i improbabil sa detroneze cineva amazonul din pozitia de retail pe care o ocupa si ca e foarte probabil ca in urmatorii 10 ani sa mentina un profit asemanator, nu?
Este desigur specula si interes specific de bula in capitalizarea lor, dar nu-i chiar o treaba emotionala, cat de incredere. Am capitalul asta si o paleta de optiuni pentru a-i investi, macar conserva.
Ii pui fie undeva unde crezi ca valoarea va creste prin hype, sa faci bani din exit/ specula, fie undeva unde sa stea la caldurica, cu ceva asigurari ca nu ramai maine fara un cent.
Iar Amazon nu prea e in aceeasi sfera cu facebook.
Advertisingul si marketingul, care fac profitul facebook sunt domenii foarte sensibile ( vezi cum sunt zburati VP de marketing din marile companii pe banda rulanta, ca livreaza cacat) iar modelul lor de business nu se bazeaza pe nevoile masei lor de utilizatori, adica aia care le platesc produsele nu sunt aia carora le sunt servite. Prin urmare si susceptibilitatea mai mare de declin cand interesele diverg si cand sunt implicate politici de state in schema.
“. Parca-parca ceva pute rau de tot cand e mai profitabil sa aduni gunoi sau sa tunzi iarba decat sa ai un job “decent”. Ma gandeam asa, la mine-n zona (nu in Londra – in WM) un JOAT ar face bani grei. ”
Nu e chiar asa. Azi face 100 lire dupa o ora de munca, maine nu face nimic ca nu-l cheama nimeni. Si poate si maine si poimaine la fel.
Daca vin si aia cu taxe si impozite sa-l intrebe de sanatate a pus-o.
Si aceeasi problema o pot avea si aia care sunt freelanceri in IT sau ceva inginerie, la alta scale dar exista sansa.
Si pe IT sunt mai multe tip -uri de job -uri.
Poti sa faci administrezi servere de hosting unde butonezi configuri de apache si wordpress oleaca de php (relativ derizoriu) sau sa administrezi chestii complexe cum sunt cateva mii de serverele de la facebook sau google.
Sau poti sa administrezi o retea locala, instalezi windoze, antivirus, AD, etc.
Poti sa o faci intr-o firmulita mica cu salariul ca atare sau una mega super cu 1000 responsabilitati, directive, norme, proceduri etc. gen o banca si probabil si salariul e pe masura, depinde de locul in schema.
Mai e partea de echipamente specializate routere, firewall, centrale telefonice enterprise, etc. care cred ca e platita mai bine decat linuxul.
Dar cred ca cireasa de pe tort e programarea, daca ii dai de gust.
Se invata relativ usor, e chiar distractiv, cred ca dureaza mai mult pana cazi in rutina/depresie decat in cazul shell -ului.
O data ce inveti 2-3 limbaje chiar banale gen ceva scripting treci mult mai usor la altele, framework -uri, etc. schimbi usor domeniul pe orizontala.
Azi dezvoti in php, peste jumatate de an, un an cu ce inveti in timpul liber, daca ai ambitie te angajezi pe C#
Nu stiu cum e acolo, ca n-am monitorizat site -urile de anunturi, da dar am feeling -ul ca asa cum e si aici, un job de programator e mai cautat si mai bine platit.
Si o spun din experienta ca nu trebuie sa te nasti cu hardware dedicat pentru asa ceva, chiar daca ai retineri si simti ca parca nu esti facut pentru asta, e suficient sa vezi cat esti tu platit sa faci ceva care era exciting in urma cu 10-20 ani si cat e platit un programator pentru care fiecare aplicatie noua e o provocare.
Si merge si ca freelancer, o data ce ai un volum de proiecte duse la bun sfarsit, clientii te gasesc ei, ai si potentialul sa lucrezi si de acasa daca iti convine si te lasa copiii 🙂
@Orbu: Amazon era doar un exemplu, ho. Dar totusi sa analizam putin. Deci capitalizarea Amazon azi e undeva ~900 miliarde, se bate cu Apple la triliard. Cifrele pe 2017 arata income de 178 de miliarde USD cu net income de 3 miliarde (tu te-ai uitat la rezultatele pe q4 cred, de aia ai cifrele mai mici). Cred ca net income = profit, ca la cat plateste Amazon taxe, n-are rost. Chiar si asa, daca n-ar exista hype si specula (deci o proiectie in viitor, care n-are nici o legatura cu realitatea factuala) n-ar investi nimeni nici macar un leu in amazon. Zi-mi cat a platit amazon dividende ever? Deci sa zicem asa: “piata” a decis ca amazon “valoreaza” azi ~900 de miliarde. Daca cumperi actiuni la amazon de 1000 de dolari, cat exact iti aduce asta ca profit (presupunand mecanismul de partas la investitie, deci si la profit / pierdere)? Exact, nimic. Un mare zero. Deci singurul motiv ar fi parcatul banilor intr-un loc “safe” si eventualele profituri la exit de pe pozitie. Dar, ce sa vezi, daca cumpara lumea actiuni, astea se scumpesc din scurt, brusc s-a creat valoare din nimic. Asta e ca si FRB, daca algoritmul de creere a “valorii” e suficient de complicat si nu-l intelege lumea, brusc devine ok. Cam ca si cu derivativele alea prin 2008 gen.
Las-o in pula mea, daca opresti jocul azi si vinzi amazon la valoarea activelor nete, nu cred ca scoti mai mult de 20 de miliarde nici futut. Dar cine are 1000 de miliarde capitalizare?
Macar gunoaiele alea de la apple produc ceva (asa prost si scump), au fabrici, lant de retail, etc. – bine, clar nici aia nu valoreaza 1 triliard nici pe marte, da-i in mortii lor. Amazon asta mai exact ce face sa “valoreze” atata, in afara de ca niste multi oameni fac o laba circulara in jurul pretului actiunilor?
Daca ar trebui sa se acopere valoarea companiilor in ceva tangibil, produse, servicii, materii prime, aur pula mea, ne-ar mai trebui vreo 3 pamanturi sa le vindem cuiva. Dar asa, sa futem niste zerouri in banci si burse, aia nu e greu. In rest merge tiparnita inainte, traiasca inflatia si datoria rostogolita la nepoti, sa se descurce, da-i dracu si pe aia.
Pe naiba, sa faci programare e usor, sa faci programare bine e extreme de greu, iti trebuie ani de zile de experienta ca sa stii ce sa faci, cum sa faci si ce sa nu faci. Ca de-aia e plin de programatori care cand au ceva functional cred ca l-au prins pe Allah de unealta si ca au terminat cu succes, cand de fapt codul lor ori merge cu cateva ordine de marime mai lent decat trebuie, ori nu captureaza jumatate din erorile posibile, ori da pe-afara din memorie din cand in cand sau crapa pur si simplu la volume de date de productie.
Si nu, nu treci de la PHP la C# usor. Am scris prima mea aplicatie in C# intr-o saptamana, dupa vreun an de rulat in productie am rescris-o in PHP. Varianta in PHP avea cod mult mai curat si mai stabil decat cea in C#, desi amandoua functionau perfect (pana cand Microsoft a omorat accidental in driver la un Windows update si aplicatia in C# a cazut in nas, aia in PHP nu 🙂 ).
@Fery: Deci la net income de 3Mld pe an tu estimezi ca activul se vinde la mai putin decat profitul pe 10 ani ? Iar proiectia este de turnover si profit crescator in urmatorii ani, ca amazon nu pare sa piarda piata ci se misca spre monopol, cel putin pe anumite segmente si piete.
In plus jocul e mai complicat aici si trebuie sa te uiti si la cine isi parcheaza banii acolo si de ce.
Sa zicem ca esti un miliardar care face banii din productia de ace, brice si carice. Care foloseste (si) Amazon ca un canal de distributie.
Ai tot interesul sa crezi in amazon si sa iti parchezi banii acolo. E ca un fel de joc pe futures.
Si da, e o bula si aici, si ca de fiecare data cand specula e preponderenta si capitalizarea este greu acoperibila de valoarea creata intr-o companie, bula face buff, banii injectati artificial dispar din buzunarele alora prinsi cu ei in joc, cand isi da lumea seama ca “e vrajeala”, sau cand potentialul / interesul pietei pentru serviciile create se sting. Vezi Yahoo.
De aia, sau si de aia, apar tot soiul de expansiuni ale companiilor capitalizate in diferite arii, unele de success altele nu. Si de aia apar achizitii in care gigantii cumpara alte chestii mai mici. Pentru ca trebuie sa produca ceva de banii aia injectati, doar n-o sa dea dividende din ei, lol – aia ar fi caritas .
Si cum nu au cum sa produca chestii in ritmul capitalizarii, mizeaza pe R&D si achizitii.
Iar asta e un bun motiv pentru care programatorii care scriu soft chinuit, sau ce ziceti voi acolo, sunt platiti mai mult decat fac.
Ca e oabla treaba: Unicornii care trebuie sa fie achizitionati nici nu s-au nascut bine si banii plutesc deasupra lor.
La fel si R&D-ul companiei in care se pompeaza bani, trebuie sa scoata produse. Nu conteaza cum arata prin burta lor, ca-s suboptime, ca e codul scris prost, astea-s griji de team leaderi si maxim mid level management daca codul ala e chiar prost, ca afecteaza calitatea.
La top level management nu se uita nimeni. Cumpara cod la kil’, ca bani sunt.
Daca spitalele, sau lanturile de spitale ar fi listate la bursa, cum se mai si intampla in US, ar fi fix aceeasi chestie si cu personalul medical.
De exemplu, Big Pharma sunt listate si ghici ce. Stii cum platesc aia ? Big Time. Big Fucking Time.
Perfectionarea vine lucrand.
De aia sunt joburi de junior, senior, exista project manageri, testeri, etc.
Doar nu crezi ca sta ala pe tusa 10 ani si pe cardu’ lu’ masa, ca la medicina, pana ajunge senior si ia un salariu baban.
Si cod perfect nu exista, uite MS ce capitalizare are si cata tona de buguri au, da’ buguri severe, de Office pana la Windows server. Intel la fel pe partea de software (firmare) si alea sigur n-au fost scrise de juniori angati din India.
De mers incet ce sa mai zic, de fiecare data cand scot producatorii de hw ceva mai benga, gata si astia o versiune noua de Windows care sa-l duca inapoi la performantele generatiei precedente. Bug -fixurile de la procesoare la fel, pentru securitate, dam performanta cu cateva generatii la fel. Pam pam.
“Si nu, nu treci de la PHP la C# usor. Am scris prima mea aplicatie in C# intr-o saptamana, dupa vreun an de rulat in productie am rescris-o in PHP. Varianta in PHP avea cod mult mai curat si mai stabil decat cea in C#”
See? My point exactly. Programator de C# a trecut la PHP no time. Si cu enhancement. Nu tine de limbaj ci skill -urile dobandite intre timp.
No time fata de ce inseamna sa devii din programator medic de ex. Sau orice altceva la fel de bine platit.
Sau sa treci de la RHCE la Cisco Certified Something sau Alcatel Enginer Something.
Si de la PHP la C# se poate daca ai capatat cat de cat stofa.
Sunt chestii care tin de mangementul codului care sunt universale, indiferent in ce limbaj le scrii. Algoritmii nu tin de limbaj. Doar inveti sintaxa noua si uneori ceva concepte noi pe partea de framework.
Alta chestie misto, poti sa scrii cod si la 60 ani.
Si chiar daca te-ai apucat tarziu, daca te respecti si evoluezi, tii pasul cu tehnologii noi, garantat ai sa fii mai bine privit cu 20-30 ani de experienta decat un junior
La ce tine de hamaleala (alearga cu cablul, vino si instaleaza cu dvd -ul) + interactiune obligatorie cu clientul final e mai nasol, aici se prefera prospaturile care pot munci mult si pe bani putini, chiar daca prost.
Inca o chestie faina pe partea de programare e venitul pasiv.
Daca instalezi un windows sau un apache, ai luat banul si asta e. Vrei alti bani, alta instalare.
Pe partea de programare, ca freelancer, poti avea si venituri (semi)pasive.
O aplicatie facuta pentru un client o poti vinde si la 10 clienti si la 100 si la 1000 alti clienti daca ai facut treaba buna.
Mai faci un modul de 1000euro, daca ti-l cumpara si 10% din baza de clientii deja ai 10x 100x income fata de volumul de munca depusa.
@Adi: eu sunt nou in domeniul programarii, dar poti sa-mi recomanzi ceva carti care sa ma ajute in a programa mai bine sau sa-mi spui niste greseli pe care le-ai facut cand erai mai tanar. Multumesc!
@Marius: programatul nu se invata din carti … ci programand. pt web design era o vreme cand mai mergea cu right click view source si asa se invata html si php pe vremea mea (adica furand de la altii, copy-paste si vezi daca ruleaza; idem cu comenzile terminal sau orice in C/C++…. d-aia si insista unii cu free software, ca daca n-ai codul sursa nu mai merge smecheria), acuma sunt minim 5-10 scripturi linkate dintr-una in alta in javascript si toate cacaturile.
incearca https://www.sololearn.com/ deocamdata e gratis.
Din pacate de pe la Turbo Pascal si FoxPro incoace nu am invatat nimic din carti. PHP am invatat intr-o saptamana pentru ca aveam un coleg care scria o aplicatie in PHP si nu stia cum sa foloseasca niste interfete corporate, a fost mai usor sa invat PHP si sa ii rezolv problema decat sa il ghidez sa o faca singur (era un pic batut in cap), C# am invatat cand am avut de facut o aplicatie care sa exporte niste chestii in Excel 97 (pentru o banca ce nu accepta un format mai nou), Access am invatat pe vremuri cand a trebuit sa acopar o colega care tocmai emigra si era la jumatea unui proiect pe care se apucase sa il scrie singura, SQL am invatat cand eram in job de network & server admin si niste developer mai idioti dadeau cu serverul de pamant ca nu stiau sa scrie cod efficient si sa foloseasca indecsi cand trebuie etc. O singura data am avut job de developer, doar 3 luni, in rest am avut alte joburi si programarea era direct legata, dar nu era treaba mea. Chiar si acum cand am doua echipe de programatori pe 2 continente diferite mai scriu cod cand gasesc balarii scrise de astia si trebuie corectate sau optimizate, iar toate chestiile astea sunt rezultatul catorva decenii incepute prin scoala generala cu Basic pe Commodore 64 si o gramada de joburi si proiecte pe parcurs, dintre care unele pe retele sau infrastructura (servere, domenii). Sincer, nu am nici o reteta magica ca sa optimizez lucruri metodic, pur si simplu inteleg bine cum functioneaza si observ destul de usor cand ceva nu e in regula, e ca mersul cu spatele: daca esti copil de 3 ani e un efort, daca esti adult o faci automat cand ai nevoie fara sa constientizezi. Oricum nu te lua dupa mine, nu sunt programator ci de vreo 15 ani manager, pe astia sa nu ii crezi 😀
Unui coleg nou care vrea sa treaca in IT din alt departament i-am dat un proiect de complexitate medie sa il faca si il ajut la fiecare pas. Proiectul necesita HTML, CSS, JavaScript, PHP (sau altceva ce stie LDAP) ca sa iasa minimal, e suficient de mare ca sa il teaca prin toate si suficient de util pentru companie ca sa merite timpul pentru el si sa il motiveze, iar la finalul celor vreo 3 luni de munca sa fie luat in considerare ca junior developer. Mai stiu un tip care era medic si s-a lasat de medicina (cam la 35 de ani) si s-a apucat de programare, dupa 6 luni de invatat lucrand pe proiecte a gasit job de junior developer.
In schimb daca vrei sa inveti sa optimizezi chestii nimic nu bate experienta sau un mentor cu care sa lucrezi si de la care sa inveti din mers.
Pai se invata asa ca nu prea gaseai cine stie ce resurse, acum sunt carti cu duiumul, cursuri gratuite, etc. Si cu chestia aia nu ajungeai prea departe, atunci era si treaba mult mai simpla, html si puuuutin js acolo de o animatie si un click.
Deci, Marius, daca vrei sa inveti, entry level ar fi php + html + ceva js cat sa iasa un ajax.
Si un sql desigur, mysql/mariadb cel mai comun, poti sa te bagi si la un posgresql, cam tot pe acolo.
Buun…dupa ce ai sa inveti php la nivel de programare fuctionala dai o tura si prin OOP si incepi sa cauti “Design patterns” si sa le inveti..
Neaparat sa cauti si ceva legat de project management, ca sa vezi cum se face un proiect ca la carte, cum se proiecteaza o aplicatie, cum se sistematizeza codul, cu documentatie, teste, etc.
Si binenteles din start ar fi bine sa te obisnuiesti cu git, cum faci init, commit, revert, branches.
Ca IDE simplut si usurel Sublime Text. Mult mai avansat Visual Code Studio (gratuite) dar se misca frumos, fata de Netbeans sau Eclipse.
Ideal ar fi sa te apuci de o aplicatie pe bune, ca sa vezi unde ajungi cu ea.
Dupa ce ai lucrezi o vreme la ea, ai sa constati doua lucruri:
1. ca e fff. mult de munca si ca ajungi sa-ti faci librarii ca sa eviti cod redundant si etc. si tot e muult de scris.
2. ca pe partea de UI nu ajungi foarte departe doar cu html si o idee de js.
Si atunci, pe partea de backend ai sa te orientezi pe un framework de php, ceva entry leval ar fi codeigniter sau cakephp. Ceva mai avansat un symphony sau phalconphp care are avantajul ca e compilat ca modul de php deci mai rapid decat alte framework -uri care sunt facute tot in php.
Pe partea de frontend ai sa incepi sa cauti librarii pentru functii avansate la formulare, tabele, etc.
Si aici ai niste optiuni: angular 2 cu angular material (opensource, gratuit, mai putin finisat dar ok) sau primeng (mai comercial dar free pe partea de widgets, fff. scump pe partea de template), vue.js, dojo 2 (inca in fasa), etc.
Pentru astea trebuie sa inveti ceva js si typescript – nu e asa de speriat cum pare la inceput.
Ceva cunostinte de webdesign nu strica ca sa le pui pe toate cap la cap frumos.
Folosind astea ai sa vezi ca trebuie sa mergi pe REST pentru interfata backend/frontend si s-ar putea sa vrei sa incerci si altceva decat php pe partea de backend, de exemplu un framework in java bazat pe springboot (celerio, jhipster) sau grails (groovy/java) sau js (express, loopback).
Daca vrei ceva documentatie, cauti carti pe subiectele in cauza pe amazon.
Acum sunt cu zecile, ca sa nu pierzi timpul inutil te uiti pe amazon la rating clienti.
De ex. o carte de php scrisa acum 10 ani n-are rost sa te mai uiti pe ea ca ai sa ai o puzderie de WTF moments incercand sa rulezi codul exemplu pe php7.
Daca e peste 4 caut-o in format pdf, citeste-o si daca o gasesti utila o comanzi si tiparita sau macar kindle version (daca exista) sa se bucure si autorul la un banut.
Acum depinde si pe ce felie de programare vrei sa te angajezi cu astea de mai sus poti sa faci cam orice aplicatie custom care sa se plieze pe orice business logic.
De aici poti usor sa ajungi la o aplicatie de android/IOS sau chiar una nativa desktop cu electron.
Ca sa eviti sa scrii la mana cod banal si sa muncesti mult si plictisitor, ai sa gasesti foarte utila partea de templating si generare cod din framework -uri ca cakephp, celerio, jphipster, etc. probabil cu timpul ai sa-ti dezvolti propriile template -uri care sa includa si partea de frontend.
Cam asta e in mare ce poti face pe cont propriu la modul generic. Daca ai ajuns aici deja stii php, sql, html, js, java – old good stuff si poate si ceva typescript.
La modul particular depinde insa pe ce felie vrei sa te angajezi, vezi ce se cauta cel mai mult, ce este cel mai bine platit si insisti pe felia in cauza.
Poate vrei sa fii game developer pe windows si acolo e alta felie, alte limbaje. Dar cu siguranta o sa-ti foloseaesca cunostintele si de pe partea asta.
Bun, acum cred ca te-am scutit de cateva luni bune pierdute daca nu ani de bajbaieli.
Daca e sa faci o pomana bagi la autor blog pe Patreon ceva, sa-si ia si el o cafea 🙂
Mai e si optiunea de politehnica sau inginerie electronica si sa te bagi pe C/C++, sau, daca-ti place economia/statistica, R ori limbaje asemanatoare. Toate astea se platesc foarte bine.
Daca vezi ca nu-ti place nici matematica si/sau (nici) fizica, web dev/sysadmin atunci.
Vrei sa faci bani rapid din programare?
Baga-te pe mobile apps – cu native iOS, native Android, hybrid frameworks gen ReactNative, Flurry, etc.
E o cerere turbata pe diversele piete, si va spun din experienta lucrului cu oamenii: 60% din programatori nu sunt in stare sa-ti explice un design pattern clasic – gen alea de la Gang of Four – dar asta nu-i impiedica sa inhate minim $40/hr. Nu zic ca e o avere, dar e decent…
Si da, trebuie sa cheltui bani ca sa faci bani, caci trainingul si echipamentele costa. Exista si varianta free, la unele, nu la toate, dar e ca si cum ai lua “personalul”. .
@adrian: C si C++?
Astea sunt limbaje care s-au folosit in ultimii 20 de ani mai degraba in “low level”/“embedded”, adica locuri unde sunt activi meseriasii meseriasilor: scris compilatoare, DB engines, micro-OSuri, VMs, etc. Nu vorbim doar de companii gen Google, Oracle, Microsoft, CISCO, dar ne si referim la joburi de super-specializare in cadrul lor.
Ca sa dai un astfel de sfat aspirantilor la programare de pe opencube e ca si cum ai sfatui un copil sa se dea cu rolele pe autostrada.
@Manowar: chestia cu voluntariatul era un pretext ca sa ajungi unde altfel, poate, n-ai avea acces, ca nu ai avut legatura cu domeniul (healthcare IT).
Dar nu neaparat: sunt si pozitii obisnuite, pe bani, in te miri ce domenii. Sunt servere pe care ruleaza aplicatii pentru genetica, cercetare etc. (uite de ex.: https://medium.com/@daphne_38275/insitro-rethinking-drug-discovery-using-machine-learning-dcb0371870ee), sau alte aplicatii data intensive (farma, asigurari etc) care refolosesc date medicale, unde e importanta securitatea.
Ideea era ca voluntariatul ti-ar crea mai putine obligatii – daca nu iti place, iti poti cauta altceva, rapid.
Domeniul nu e prea bine platit si deci nu vin oameni cu experienta. Nu te astepta nici la stabilitate. De-asta spun, ca nu vad ce ar putea bate dpdv profesional, financiar, lucratul in cateva verticale clasice (in care ziceai ca ai lucrat). Pentru ca treaba asta nu prea genereaza ROI; si banii in sanatate sunt putini (la ce cheltuieli sunt). Asta cu healthcareIT e mai mult pentru aventurieri, boemi, aiuriti, , antreprenori, postdoci sau pentru oameni spre pensie, care nu mai fac fata sau vor ceva linistit etc etc. (linistit nu prea esti ca CISO, ma rog, daca iti trage vreun hacker vreun atac, ma rog). Sau pentru incepatori.
Pentru ca altfel domeniul o fi interesant, dar sigur o sa dai de oameni care sunt cam paraleli cu ITul. Stii ca in spitalele din UK sunt aplicatii care ruleaza pe WinXP, da? Stii de NHS & wannacry, nu? Si cred ca stii ca NHS a cerut MS sa faca patchuri pentru WinXp, in continuare. No joke 🙂 : https://www.digitalhealth.net/2017/08/microsoft-and-nhs-digital-sign-new-agreement-for-cybersecurity/ In caz ca te incanta, multe aplicatii din US folosesc VB6. 🙂 Eh, d-astea… Ai rezista? 🙂
Lasa ca tre sa le prinzi gustu’ de mic la astea, mai bine. Tocmai ca sunt joburi unde recruiterii se uita doar la senior 5 years experience da’ nu stii cand prinzi post pe un proiect si daca te descurci, angajat.
Nu e chiar nevoie sa scrii compilatorul pt programat un termostat in Visual Studio .
Incearca una, doua d-astea ca o sa iti treaca rapid, in mai putin de 6 luni, faci pariu?
Cat despre medicina, si acolo sunt si mai multe lucruri inutile, anapoda, aiurea, facute doar ca sa fie si doar ca ies bani. In ciuda aparentelor. In “plus” fata de ce spuneai tu, ai fi avut parte de (enumerare deloc exhaustiva):
– oameni cu gandire de-a dreptul retrograda. I mean: “sa scriem datele de colo colo cu pixul etc” de 2-3-4 ori, ani de zile, ca asa se face. Bai dar cum sa spun, ca la primarie: desi ai nume, prenume, adresa in calculator (introduse in baza de date), medicul le scrie cu pixul ope 2-3-5 foi.
– aplicatii neintegrate si de pe vremea lui pazvante. Bai, de pe vremea COBOLului. Numai in banking mai gasesti asa sau te miri prin ce aeroporturi etc. M/MUMPS iti spune ceva?
– proiecte mediu-groaznic de subbugetate
– esti cam ultimul om in sistem, aplicatia ta nu salveaza vieti, ai un rol relativ marginal, bugetele sunt limitate, nu poti angaja oameni, nu poti face assessments, audits etc.
Pe langa asta, in general, in medicina se lucreaza dupa principiul “mai intai se imbolnaveste omul, dupa care il tratam” Gandeste-te ca nu ti-ai face backup la date si dupa 5 ani te-ai duce cu partitia C pe care tii de toate, la service, “sa te salveze”. Asta e medicina azi. Procedurile sunt de cele mai multe ori rudimentare – gandeste-te la un avion din anii 30, fara FDR, CVR etc. Foarte putine cazuri (selectate) beneficiaza de monitorizare continua), multe diagnostice sunt puse prin eliminare (ocam razor). Gandeste-te ca multi medici nici macar nu pot accesa un istoric electronic al pacientului, din motive relativ stupide:
https://www.kevinmd.com/blog/2017/03/medicine-stuck-dark-ages-heres.html
https://www.vox.com/health-care/2017/10/30/16228054/american-medical-system-fax-machines-why
Deci, daca vrei sa razi isteric, poti candida. 😉
“Vrei sa faci bani rapid din programare?”
Trebuie sa-i spui omului daca vrea sa faca bani ca angajat si unde sau freelancer.
Ca freelancer si o aplicatie oarecare de IOS/Android cam slabute sanse ca sunt cu miile deja.
Doar daca nu ai vreo idee mega si chiar si atunci s-ar putea sa te trezesti cu ea copiata imediat, promovata agresiv si altii sa o ia inaintea ta.
“Ca sa dai un astfel de sfat aspirantilor la programare de pe opencube e ca si cum ai sfatui un copil sa se dea cu rolele pe autostrada.”
Nu serios, ce e asa rau?
Se face si in liceu, ca mediu pentru exersat algoritmi de programare, nu e mare lucru, limbajul in sine e banal, nu e ca si cand i-ai spune sa invete assembler, contextul in care e folosit limbajul poate aduce complicatii, trebuie sa stii si alte lucruri in afara de limbajul in sine, un sdk, do’s & don’ts, algoritmi specifici, etc.
@Marius & others care vor sa se apuce de IT
Pe langa sfaturile pe care le-ati primit pana acum, daca vreti sa va faceti o idee despre ce este IT-ul si cu ce se mananca, descarcati si cititi cu atentie ghidul de mai jos. O sa va clarifice anumite treburi.
(nu merge cu date false. bagati date bune si dati unsubscribe din mail)
https://www.learning247.co.uk/pages/free-guide
Limbajul e complicat pentru ca trebuie sa faci memory management singur. Si ca daca nu faci ce trebuie crapa aplicatia si nu-ti spune “vezi ca ai pus alt obiect/pointer la linia 3, al doilea cuvant”, deci tre’ sa stii sa faci si niste debugging. Si alte diferente esentiale fata de ceva higher up the chain.
Pentru exersat e ok, la nivel de scos bani din el e totusi altceva. Absolut de acord ca daca stii c/cpp iti este mai usor ulterior pentru ca incepi cum trebuie (cu chestii mai de baza), dar daca vrei *repede* ceva managed/interpretat e mai indicat. Java e always in high demand (desi i se canta prohodul la fiecare cativa ani), la fel si .js in ultimul timp.
AI – ai dreptate. Ma refeream la o cariera ca angajat/contractor. Apps pentru banci, real estate, apps pt diverse campanii, domeniul medical, land survey, property management, crm, etc, etc. Practic tu implementezi ideile altora- bune/rele, nu-i treaba ta – si iei bani la ora pt munca depusa. Nu-i o chestie de prima pagina a ziarului, dar banii sunt buni rau.
Cealalta chestie: in teorie nu-i rau, in practica e putin probabil.
Desigur, daca esti un student eminent la o universitate cu renume – gen MIT – atunci ai toate sansele sa fii recrutat inca din anii studentiei si sa ajungi in elita programatorilor [C/C++].
Limbajul e banal cand scrii programe Hello World. Treburile se imput rapid cand trebuie sa-ti faci memory management-ul la sange, ori cand trebuie sa optimzezi algoritmi ca sa scada complexitatea sub un anume “big O”. Plus chestii dictate de arhitectura/design, eventual limitari date de platforma hardware, pe care nu le poti ignora. Plus chestiuni de securitate. Plus, plus, plus… Enorm de mult de citit, o gramada de experimente nereusite, frustrare…
Daca ar fi asa simplu, cam toate tarile ar face routere ori servere de DB, ca sa iau 2 exemple la nimereala.
Te uiti prea mult la joburi dinalea de 10 ani experienta. Sunt si chestii entry-middle level daca esti inginer real, nu programator (gen de la energetica sau electronica). Dar alea sunt pe internship cu scrisoare de recomandare de la facultate.
Spre exemplu cei care folosesc Logo de la Siemens pentru panouri electrice au un inginer care programeaza alea, si tehnicianul vine cu masina si un PDA sa dea flash, dar cacaturile alea nu vin din fabrica. Idem contoarele de gaz electronice, casele smart cu termostat caldura, tariful la contoarul electric etc. Ala vine cu un cablu de date si un fisier hex programat de la firma, compilat din C/C++.
Poate ca astea-s joburi totusi pentru facut bagajele din Romania, lucru care mi se pare obligatoriu oricum.
PLC -urile au IDE si un limbaj high level, inclusiv elemente de Visual.
“cam toate tarile ar face routere ori servere de DB, ca sa iau 2 exemple la nimereala.”
Is true, all do.
Ca e compania mama din SUA si cu finantele prin cine stie ce paradis financiar, e ceva, insa workers sunt acum world-wide.
Inclusiv pe partea de programare.
Bosch are la Cluj departament de R&D si mai sunt.
O mare parte din hw nu se face in China ca aia sunt cei mai destepti, ci ca lucreaza cel mai ieftin, sunt destepti, mai degraba se sinucid decat sa ridice mana impotriva firmei care ii exploateaza, etc.
De fapt exploatarea e un termen relativ, daca e sa compari cu salariile si stilul de munca al Occidentalului, aia sunt sclavi, daca e sa compari cu munca si nivelul de trai la 80% din restul populatiei…
Asta i-a ridicat si pe japonezi, erau distrusi dupa razboi, au venit americanii cu banii si know how si s-au ridicat. Dar desigur, americanii n-au facut-o din caritate s-au remuscari pentru AB ci pentru salariile mult mai mici + interes geo-strategic.
Si mai sunt si altii.
“Alta chestie misto, poti sa scrii cod si la 60 ani.”
Tare de tot. Vorbesti din experienta? Stiu pe cineva care e pe la varsta si mai scrie cod. Trei cafele dupa medicamentul pentru reglarea tensiunii. Si mai merg zeci linii scrise inainte de pauza de masa.
Majoritatea se reorienteaza inainte de 40 de ani. Din punctul meu de vedere ar trebui sa renunti la meseria de programtor inainte de 30 de ani. Aproximativ ca la fotbalisti. Desigur, nu renunti la tot. Sa stii sa programezi nu inseamna sa programezi full time. Mai un application manager, project manager, team leader, etc. Chiar si business analyst, arhitect, etc. Hartia e mult mai iertatoare decat codul.
Inainte de 30 de ani pare un pic extrem. Poate doar daca ai nimerit in domeniu din intamplare, caz in care pentru binele companiei te-au parcat prin vreun rol de PM.
“caz in care pentru binele companiei te-au parcat prin vreun rol de PM.”
Oameni interesati de binele companiei sunt mai rari decat programatorii la 60 ani. Nu recomand o cariera de programator nimanui, pentru ca munca e solicitanta si exista alternative mai bine platite. Am zis mai sus cateva. Daca vrei ceva neaparat tehnic poti sa mergi pe ceva sisteme de operare, networking, cybersecurity, etc. Nu programator full time.
Prin “pentru binele companiei te-au parcat” a se intelege “erai inutil ca programator” sau “mai mult stricai decat ajutai”.
Joburile de product/project manager nu se platesc la fel de bine ca cel de programator (bun), dar bataia de cap poate fi mai mica, asta e adevarat. Team leader nu prea vad cum e mai ok ca programator, de obicei inseamna ca pe langa programarea ta faci si treaba alora de sub tine (de obicei studenti in formare), ca vorbind de sub 30 de ani n-o sa ai in echipa programatori prea straluciti, ca si aia o sa fie tot p-acolo si cu experienta limitata. BA iar e ceva alergatura si nici nu cad banii din cer. Arhitect da, ala e sweet spot, dar locurile sunt limitate 🙂
Sincer sa fiu nu stiu ce intelegi tu prin sisteme de operare si networking (presupun ca nu “tipul cu cablul”, ca in medie salariul e mai jos fata de un programator), dar cybersecurity am facut si e printre cele mai solicitante lucruri. Adevarat ca si cybersecurity asta e de o multime de feluri, dar ala care presupune reverse engineering si exploits necesita skilluri care fac ca discutia de C/Cpp de mai sus sa para pistol cu apa, pe langa faptul ca te cam nishezi/plafonezi pentru ca e o munca de rutina. Programarea clasica se simte acum ca o vacanta perpetua. Unde mai pui ca, paradoxal, oportunitatile sunt mai mari. Go figure 🙂
Eh, poate Nicu lucreaza la Siveco unde vor “oameni dedicati” nu din aia care care sa fie la ora 5 acasa, a se citi prosti buni de muncit pana le sar ochii ca ei sa faca pe urma si evaziune.
Sau poate e un freelancer care isi ia mai mult decat poate duce si e prea zgarcit sa mai angajeze pe cineva cu care sa imparta castigurile.
Pai daca e sa-i plangem pe aia care la 60 ani ar trebui sa faca programare, pai ce sa mai zici de cei care au dat cu tarnacopul toata viata sau sunt soferi de tir sau etc.
Din cate tin minte varsta e undeva pe la 65, pana o sa vedem noi pensia probabil o sa fie pe la 70, probabil in paralel cu program (semi)optional de eutanasiere.
Sigur, s-ar putea ca ala cu cativa zeci de ani de experienta pana la urma sa faca job de management pe partea de programare dar totusi, daca si aici varsta e o problema..
“a se intelege “erai inutil ca programator” sau “mai mult stricai decat ajutai”.”
Nu cred ca ai lucrat intr-o companie medie/mare sau daca ai lucrat nu ai fost atent. Precocupat cu debuggingul? Ok, sa-ti dau o idee: daca unul nu-si faci treaba, in mod normal mai este angajat unul. Daca nici asa nu merge mai angajezi pana ai o echipa de sa zicem sase programatori. La un moment dat merge, pentru ca din intamplare ai angajat unul bunicel. Care-i ii tine pe ceilalti in spate si de obicei nici nu este cel mai bine platit. Specializarea lui e programarea, nu stie piata si nici sa negocieze. Un fel de code donkey.
Referitor la salarii. Intre baiatul cu cablu si programator nu am vazut diferente majore de salarii. Diferenta este ca are o munca mai solicitanta.
Un alt aspect al meseriei de programator este momentul in care decizi sa te faci freelancer. Numai cu programare, o sa constati ca esti de fapt un code monkey. Daca esti bun si mai poti vei fi calarit serios, scrum scrie pe tine.
Desigur, exista si optiuni ca programator. Una din ele este sa ai o aplicatie cheie pe mana si sa pleci, dupa caz singur sau cu echipa, Te faci freelancer si iei milioane anual pentru maintenance. Am vazut banci care au patit chestia asta cu aplicatia de core banking. Am vazut insa si tentative esuate, una chiar pentru o aplicatie pe mainframe.
Nicu, ca sa incheiem povestea ca nu duce nicaieri pot spune doar ca vorbesti din carti si din ce ti-au mai spus unii si altii, nu intotdeauna aia care stiu si despre ce vorbesc. Incerci sa-mi aruncu niste domenii pe care le-ai mai auzit si tu pe ici-colo, eu iti spun ca am si lucrat in ele, tu o tii pe a ta. Ok, peace and out.
Va salut!
Evident ca cel mai bine e sa fii pe cont propriu. Ideal e sa fii format de mic pentru asa ceva. Dar asta tine de parinti.
Sunt vremuri grele, suntem multi, nu e timp de pierdut, nu iti permiti sa cresti gugustiuci care se dezmeticesc abea dupa facultate, moment in care incearca timid sa evadeze din bula in care i-ai crescut. E cam tarziu daca doar atunci fac ochii mari si se prind cat de cat cu ce se haleste viata. Nu e nici pe departe totul pierdut, nici vorba, dar au de recuperat un handicap cam mare. Tu (un tu general, evident) le lipeai tableta de mana, ii tampeai de cap cu Mos Craciun, Iepuras, Dumnezeu, tiganul care iti face diverse daca nu esti cuminte, cainele care te musca daca nu stai langa ma-ta, povesti cretine si desene animate stupide. Si cam cu asta se aleg majoritatea copiilor pana dau pe la scoala (6-7 ani). Si, da, e de preferat sa nu prea-i lasi pe afara sa socializeze, ca nu ai chef sa stai dupa ei. Oricum, socializarea e pentru fraieri. Sa stea in casa sa se uite pe pereti, eventual sa se joace cu jocurile alea de copii handicapati pe care i le-ai luat la 2 ani.
Deci, practic, le-ai futut tot startul, le-ai pus piedica metodic, pas cu pas, le-ai franat dezvoltarea. Dupa care soc si groaza: este puturos, dezordonat, iresponsabil, impertinent, molau, rupt de realitate, n-are nici o directie, nu este obisnuit sa traga pentru ceva, vrea totul instantaneu, nu coopereaza, nu are un hobby, nu are prietena, nu are vreun domeniu in care sa fi perseverat, numara like-urile de pe fb ca berbecul etc.
Naiba stie cum de au ajuns in halul asta, doar le-ai dat TOTUL, nu?
“Nu ai nevoie de nimic. Copilareste si tu, doar asta e cea mai frumoasa parte a vietii. Scalda-te in ignoranta. Lasa ca tragem noi pentru tine, asta inseamna sa fii parinte cool. Du-te si prinde fluturi cu damigeana asa cum fac toti cei din jurul tau. Dupa care invata, tata, invata. Doar dupa facultate, ca prin minune, se rezolva totul de la sine. Cam asta am inteles eu din viata, ma bucur sa-ti transmit si tie reteta succesului. Am facut EXACT la fel, si-mi merge ca naiba, dar, neavand de ales, ma mint ca o duc excelent, altfel as claca. E drept, nici nu ma prea duce capul sa analizez trecutul pentru a-mi da seama ce am gresit. Deci daca imi merge excelent, de ce sa nu faci si tu la fel?”
Iti aduci aminte? Asta a fost “TOTUL”. Doh!
Parintii nostri au fost cum au fost, nu prea isi permiteau sa viseze la privatizare & shit, au trait vremurile respective, mai toti erau trasi la stanta, asa s-au format, asa mor.
Dar vremurile s-au schimbat. Ai tras cum ai tras, ai observat cum stau lucrurile, ai avut acces la informatie cum ei nu au avut, ai vazut tari straine, ai cunoscut mii de oameni, sute de situatii, colegi/prieteni rude care au reusit/clacat. Ai experienta ta, ai experientele lor. E cam doar vina ta daca n-ai invatat nimic din toate astea si nu ai transmis copiilor de mici ceea ce trebuie.
De mici trebuie sa dea cu nasul prin ceea ce intreprinzi tu, sa stie ce faci, sa stie cum merg treburile, sa te ajute (ma rog), sa ii inveti sa coopereze (cu tine si intre ei), sa stie ca afacerile sunt singura solutie, altfel sunt sanse mari sa dea la sapa tot restul vietii pentru altul, sa le povestesti detaliat toate exemplele de reusita/succes pe care le stii, sa le prezinti cat mai devreme cat mai multe domenii pentru a avea de unde alege, pentru a descoperi ce le place.
Cat esti tanar poti trage de zeci de ori mai mult decat poti trage dupa 30 de ani fara sa ti se para mare lucru. Si ai timp si de distractie. Pe urma incepi sa te cam saturi de tras. Anii trec, timpul pentru distractie vrei sa ramana constant, dar, cu varsta, datul la sapa incepe sa fie cam obositor. Si cum nu prea poti sa scazi timpul in care dai la sapa, scazi din timpul in care te distrezi. Naspa!
Cam greu sa incepi ceva strain tie la 30-40 de ani cand tu trebuia deja sa traiesti macar o farama din viata aia misto promisa de parinti, cand sperai sa ai si sa faci diverse. N-a fost sa fie. Deja altii au luat-o inainte, s-au distantat de “pluton”. “Eh, au avut noroc, le-a picat din cer, sau au prins la bulan fonduri europene pe plan de afaceri, sau le-au dat parintii, n-are cum sa fie altfel. Ce e al meu e pus deoparte”.
Trebuia actionat instantaneu. Dar n-ai facut-o. Ai lalait-o. Doar esti nemuritor.
Salariul tau mediocru + ceva de la parinti + mai pune si ea ceva + iti cosmetizezi pe FB viata + o freci la rece toata ziua = YUHUHUUUUUU! Esti REGE.
Si ai trecut de 30. Ai tarait-o cum ai putut, te-ai prefacut cu succes ca nu observi troaca in care te scalzi. Dar parca incetul cu incetul nu te mai poti preface cum puteai odata. Da, te-ai prins ca era bine sa iti fi tras un sereleu dupa faculta, sa te asociezi cu cativa colegi/prieteni, sa ceva, orice, asa, de back-up.
Acum ce? Cu cine? Cei nemultumiti de situatia lor sunt bosumflati ca si tine, cu moralul la pamant. Cei care au deja copii nu risca nimic, merg ca pe sfoara, probabil ca deja au rata la apartament, nu mai e loc de manevra. Cei care au reusit n-au de ce sa se incurce cu tine, le merge bine singuri.
Iesi acum din zona de confort chit ca nu esti obisnuit sa faci asta, din contra, de mic n-ai riscat nimic, nu ai exercitiu.
Fii in continuare optimist si plaseaza-ti iarasi implinirea in viitor. Da, e greu, nu mai ai rabdare.
Zbate-te, ciuleste urechile in stanga si dreapta, strange bani, vezi ce imprumut puteti lua. GRIJA MARE la planul detaliat de afaceri a carui importanta o ignori, doar nu are cum sa fie mare lucru, esti destept, tu STII.\
Deja treci de 35. Daca iti merge din prima in afaceri, bravo tie. Dar sunt sanse mari sa nu fie asa. Si trebuie sa mai incerci.
Ehehe, ce bine era sa fi stiut de mic anumite treburi. Ce bine era sa fi fost ajutat in directia asta, nu sa ti se vanda gogosi. Ai pierdut 20-30 de ani. Asta e. Capul sus si da-i bataie. Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Si nu uita, daca nu ai trecut ca rata prin apa, la peste 30-35 de ani incep sa apara oportunitatile serioase. Le poti fructifica? Ai ajutat in stanga si-n dreapta. Pe unii i-ai ajutat consistent. Pe altii nici nu stii ca i-ai ajutat, dar afli ca ei asa considera. Stii tu, unul din sfaturile/ponturile alea date din mers, care pentru tine au fost zero barat, le-ai zvarlit, asa, pur si simplu, uite ca la cativa au prins foarte bine.
L-ai ajutat material cu mai nimic pe unul si pe altul, iar ajutorul a prins bine. Ai ajutat fara sa cracnesti, dar altii carora li s-a cerut ajutorul inaintea ta au refuzat politicos. Pentru el a fost mare lucru, te-a tinut minte.
Sau ma tii tu minte cand l-ai luat si pe X la chef, doar pentru ca era si el pe acolo? Normal ca nu mai stii. Dar el te va tine minte toata viata. Nu prea ajungea el pe la chefuri, iar la cheful ala a cunoscut-o pe Bubulina, iubirea vietii lui.
Sau v-ati distrat pe cinste impreuna. Adica, ma rog, tu cu prietenii tai cei mai buni, dar erau si ei pe acolo, chiar daca tu ii cam ignorai. “Vaaaaaai, X, mai tii minte cat de misto a fost atunci, ce ne-am mai distrat?!” Nu. Aproape uitasem ca existi. Noroc ca o data la 2-3 ani ne intalnim intamplator si imi aduci tu aminte. Dar, da, imi esti dator pentru asta.
Ei, cativa dintre astia au ajuns bine/foarte bine (politica/afaceri/posturi cheie). Pot/va puteti ajuta cu diverse, dar nu iti vor baga in traista.
Deci poti fructifica cumva toate astea?
Acum, ca in sfarsit, cu greu, ai reusit si stii cum stau lucrurile, cu copiii cum vei face? Reteta clasica, nu? Ca mama si tata.
Asta-i cercul nenorocit pe care-l vad peste tot in jurul meu. Au dat din perete in perete, au tras din greu incercand sa se realizeze pe cont propriu, iar cand in sfarsit au reusit, copiilor nu le insufla nimic din toate astea, chit ca-s deja maricei. Ii lasa sa copilareasca. :)))
Cunosc mai multe cazuri pe la tara de parinti care, de voie de nevoie, au fost obligati sa-si inhame copiii la munca de mici, adica ii pun si pe ei sa mai faca cate ceva, nu-i lasa sa “copilareasca”. Dintre copiii astia ajung mult mai multi sa faca treaba buna decat ajung sa faca copiii celor apropiati. Trag la taraba parintilor pana reusesc. Merge bine intregii familii. Dau copiii cu nasul pe la oras, vin cu idei de orasean, isi promoveaza taraba, muncesc pe rupte, deschid si la oras ceva. Dupa (varsta de) 30 de ani ies la “pensie”, adica incep sa o frece.
“Mnah, nu-i mare lucru. Este evident ca le-au dat parintii. In plus de asta cei de la tara nu se vor bucura de viata la un nivel atat de profund precum o fac eu muncind pe rupte pentru altul, dandu-i ce am eu mai de pret, respectiv timpul in care sunt cel mai odihnit, jumatate din viata, jumatatea aia in care puteam face ceva pentru mine, pentru noi. Si, oricum, ei asculta si manele, eu doar Oda bucuriei. Merita dispretuiti. Doamne fereste sa iau ce-i bun de la ei!”
In fine, sunt multe de povestit, dar deja m-am lungit cam mult.
PS
Nu va tin prelegeri. Nu va cunosc. Am formulat asa imaginandu-mi ca ma adresez celor din jurul meu. Din experienta stiu ca mai bine taci decat sa dai sfaturi despre cum sa cresti copiii. Decat sa le mai spun ceva foarte pe ocolite ca nu cumva sa se bosumfle, prefer sa conversez cu necunoscutii pe net. Asta n-are cum sa ma deranjeze in vreun fel.
Asta e o problema generalizata a parintilor, nu a copiiilor, caci chit ca i-ai sechestrat pana la 7 ani, pana si la scoala se poate reface socializarea. Mai bine zis ~”altii are bani si timp liber, dar noi suntem baza, munctorii din Bucuresti; de ce Nicu are 5k lei la intreprindere si sta doar la doar la futut pizde bune in Centrul Vechi? Revolutia e a muncitorilor!” . lol.
Cu cele 3 faze ale comunismului s-a cam vazut cam cat poate mentalitatea de Est si restul, cu Stalin nu era bine asa ca s-a liberalizat piata de consum, turismul, locuintele, cititul, cinema, muzee si teatre, si cum nu s-a schimbat absolut nimic in testul asta de 20 ani, back to basics 70-89, mancarea pe ratie si mai da-v-an plm, ca la ce va trebuie mancare si curent daca tot saracie sociala produceti.
Si nu, nu s-a schimbat nimic si nu se va schimba nimic.
Citesc din urma ca acum am timp si incep sa rumeg…
Da, ti se pare tie ca medicii muncesc o gramada si iau o fix pu*a, da iti scapa niste chestii esentiale; deh, ca orice om care nu stie exact cum e in alta parte.
In primul rand, medicii aia (multi dintre ei) nu ar putea sa faca chestiile alea nici RHCE, nici altceva legat de STEM, si nici pu*la. Pentru ca sunt total paraleli cu stiiintele exacte si fug de ele ca dracu’ de tamaie. Deci, daca esti mai tampit asa (OK, nu foarte, dar mai pe la 90-100-110, adica mediocru), ce ai putea face mai bun (ca sa nu iti futi viata pana la 40 de ani)?
Da, e mai mult de munca, dar pentru un prost s-ar putea sa fie mai usor sa lege 2 mate la ora 2 noaptea decat sa depaneze un server. No joke 😉
SI cand spun ca fug, inseamna ca poti purta o discutie de maxim 2-3 minute sau cateva fraze, fara sa ii pierzi total. Pai daca sunt oameni care scriu pagini intregi de date zilnic, in stiil copy-paste, de pe hartie pe ecran si vice versa, iti dai seama ca nu stiu nici o iota programare, nu? Lasa ca sistemele alea sunt inchise si ca nu le pot modifica (desi le poti hackui, vezi RPA, dar asta e alta poveste), ei nici nu stiu ca _se poate_ face si altfel. E ca si cum eu ti-as spune tie ca nu te poti loga la un sistem remote decat deplasandu-te fizic la el fizic, si tu m-ai asculta pe mine si ai face 10 ani fix asa: te-ai plimba intre servere. Fara sa iti pui problema macar ca poti folosi o consola remote. Ei, cam asa si cu doctorii. Si tu vrei ca aia sa faca programare, mah? Aia scriu si pontajele cu pixul, iti dai seama?
Deci ce Clean Code, ce redundanta ce cum se scrie o functie, daca vrei sa vezi povesti de la Creanga citire – https://www.youtube.com/watch?v=U5sSUjPoqD4, iti recomand sa intri incognito intr-o unitate sanitara.
In al doilea rand (de fapt sunt multe randuri, dar lasam acum), medicii aia sunt departe de a fi ei insisi convinsi ca fac ceva util. Rezultatele multor tratamente sunt mediocre at best. Pacienti care nu mai vin la tratamente (trebuie urmariti), medicamente care nu se iau, proceduri arhaice. Dar ei fac, ca asa se face. Si nu numai in Romania sau in tari sarace, nici pe departe. Inclusiv in domeniul lor, multi oameni lucreaza la un nivel ingrozitor de primitiv, ca asta e limita cunoasterii (dart nici ei nu-s dispusi sa o duca mai departe, sa fim seriosi). Gandeste-te ca o nursa d-asta – https://youtu.be/-pEkCbqN4uo?list=PL67E3C67A63A5E594&t=1524 care masoara inaltimea si greutatea copiilor (si le noteaza pe hartie, precum vezi – deci pu*a prelucrare de date etc) are un salariu cat un software dev senior prin tari precum UK, US. Ca medic ai putine parghii prin care poti rasturna situatia – de obicei fie te lupti cu vicii ale pacientului, care vin dupa zeci de anid e fumat /baut /mancat prostii, fie cu lipsa de mijloace terapeutice reale, eficiente (practic ai de incercat intre diverse variante, mai toate cu rezultate modeste). Adica practic sunt putine situatii in care un medic chiar da 10-20 de ani de viata buni de trait (vezi conceptul de DALY – https://en.wikipedia.org/wiki/Disability-adjusted_life_year), in marea majoritate a cazurilor “face tot ce poate”. iar asta inseamna cateva luni in plus de stat la pat or so…
Grosul bolilor, killerii din fruntea listei (cardiovascular, diabet, cancere) . Speranta de viata la 5 ani pentru cancere a ramas in continuare mica. Unui diabetic tot i se taie piciorul. Schumacher si multi altii ca el, tot la pat sta, si nu stiu cat de fericit pot fi cu asta (nici ca medic, nici ca apartinator, nici ca nimic). Adica, vreau sa spun ca iti e fut&ta viata chiar din mai multe puncte de vedere decat ce ai spus tu acolo.
Sa zicem ca esti medic si vrei sa faci ceva, sa fii chiar util pacientului – in multe cazuri cel mai util ar fi sa faci preventie. Ca altfel, majoritatea vin cand totul e facut praf si nu prea se mai poate face nimic (semnificativ). Asa, si te pui pe educatie sanitara. Crezi ca ai cu cine? – https://www.youtube.com/watch?v=-pEkCbqN4uo&list=PL67E3C67A63A5E594. Cati crezi ca s-ar lasat de fumat sau de mancat pentru 5-10 ani de viata in plus?
Si ar mai fi multe de povestit, dar ma opresc aici. Ziceam asa, ca sa nu te fure mirajul altor meserii…
“deh, ca orice om” -> “deh, ca oricarui om” (si altele de genul), sper sa nu sariti cu grammar nazi, desi nu cred ca-i cazul. E scris cam la repezeala, oricum.
Heh, chiar recent si-a cerut transferul (sau dat demisia, n-am apucat sa aflu) medicul meu de familie. In policlinica lui, in urma cu un an jumate, plecase alt medic si i-au pus lui toti pacientii ei in carca. S-a plans omul vreun an jumate si “lasa boss ca merge si asa”, si era chiar genul ala de statea sa discute cu toti pensionarii si mamicutele de ce NU au nevoie de o groaza de pastile pe care veneau ei sa le ia mai ieftin pe compensate “in caz ca” (si putea face nestingherit scheme d-alea de retetat scumpe de brand, cum fac mai toti). Avea programari gen din 3 in 3 minute timp de 8 ore. Fara pauza masa, cacare, pisare, nimic.
Relativ tanar, vreo 38. Mai sunt si dinasta care inca se lupta cu pacientii si vor ceva, nu cred ca e totul pierdut, mai mult e problema Statul decat ‘viicile’.
Bah nene. amuzant cand vad asa ironie.
wow…deci medicii is pe la 90-100 iq. Motiv: ca “canceru”+5 ani. Plm, care cancer?
programatorii is varza ca nu incearca sa isi faca singuri limbajul de programare.
Bah nene. Amuzant.
Cea ce cauti tu defapt nu este o cariera la sensul propriu (angajat junior si avansare in trepte), ci o ocupatie care sa iti ofere ceva mai multe satisfactii decat “am inchis 20 de tickete pe JIRA”. Si e normal, nu esti singurul care odata ajuns la o oarecare stabilitate financiara sa isi doreasca mai mult decat sa supravietuiasca.
Doar ca din ce vad eu majoritatea acestor ocupatii sunt in cerc restrans. Vrei sa te faci critic de arta? wine connoisseur? orice nu este super reglementat de stat? Simplu si usor daca familia / cineva din familie este in domeniu si s-au format in timp relatii ce persista peste generatii.
Acum 50 de ani era spatiu pe orice piata si se deschideau piete noi in fiecare an. Astazi toate job-urile sunt pentru acele companii create in acea perioada.
Si nu, nu-mi vorbi de facebook, instagram sau mai stiu eu ce a aparut in ultimii 15 ani decat daca vrei sa imi spui si de acele 99% dintre start-up-uri care au esuat. Pentru ca oricine cu capul pe umeri isi da seama ca nu din motive tehnologice au ajuns cele 2 mentionate afaceri de succes, au ajuns unde au ajuns datorita investitiilor (relatii) si a unei strategii gandite de cateva sute/mii de persoane angajate de la cele mai bune facultati sau cei mai buni competitori.
@manowar: cica gata, in UE se cam termina cu haiducia pe internet
Chiar ai putea scrie ceva si pe tema asta.
De pe Avocat.net:
” Stirea zilei e ca Uniunea Europeana pregateste un Regulament menit sa oblige siteurile, indiferent de marimea lor, sa stearga, intr-o ora, orice forma de ”continut care incita la terorism”, daca acesta e marcat ca atare de fortele de ordine (politie, autoritati care lupta impotriva terorismului).
Implicatiile sunt majore, pentru ca:
– terorismul va fi definit, astfel, la nivel national (orice definitie pe care o da legea va fi mai putin importanta decat faptul ca politia marcheaza, la un moment dat, un continut ca avand un astfel de caracter)
– definirea la nivel national ar putea atrage dupa sine o forma de lupta ”altfel” intre factiunile politice dintr-o anumita tara, intre putere si opozitie etc.
– e un prim pas in abordarea reglementativa a UE cu privire la platformele care gazduiesc continut. Pana acum, au favorizat auto-reglementarea, de acum inainte vor sa impuna sanctiuni prin lege. Exemplul Germaniei, a carei lege de eliminare a continutului rasist de pe net obliga companiile care gazduiesc continut sa stearga aceste postari in maxim 24 de ore, sub sanctiunea unor amenzi de 50 mil eur e unul foarte important aici.
In cateva luni, ar trebui sa fie publicat draftul Regulamentului.”
…si cum ma afecteaza asta?
ai vazut asa ceva pe-aici?
In plus:
Nume Domeniu:
opencube.ro
Data Înregistrării:
2009-08-18
Data Expirării:
2018-08-23
In plus, pana dau aia vreo lege, UK nici n-o sa mai fie in EU.
In plus, serveru’ nu e in UK. Domeniul nu-mi apartine. Serverul nu-mi apartine.
Nu fac pe ninjalaul pe-aici, dar nu prea vad cum ma priveste. Gen eu n-am treaba cu dezaxatii aia si-n nici un caz nu as scrie ceva in sprijinu’ lor vreodata.
Suna a cenzura, gheara in gat draftul ala de pula mea.
[quote]Avea programari gen din 3 in 3 minute timp de 8 ore.[/quote]
Posibil, dar nu toate gratuite. 🙂
Nope, e 100% publica policlinica. Programarile sunt oricum cam din 5 in 5 minute asa ca…
E cartier cu foarte multi pensionari. Sunt vreo 5 policlinici cu o duzina-doua doctori pentru vreo ~80k clienti in tot orasul.
Noroc ca romanii si marocanii cam lucreaza fara acte si bineinteles ca n-au drept la Sanatate caci ar fi prapad, iar restul sunt pe asigurari la chestii private.
Bah nene. amuzant cand vad asa ironie.
wow…deci medicii is pe la 90-100 iq. Motiv: ca “canceru”+5 ani. Plm, care cancer?
Amuzant, pana vezi 🙂 Si cu IQul, si cu facutul. Traieste printre ei cateva luni macar (viata profesionala) si mai vorbim. Da, stiu: n-ai cum. Ei, pai atunci… Da’ crede-ma ca multe din lucrurile alea nu-s facute deloc inginereste.
Multe forme de cancer au supravietuierea la 5 ani aproape neschimbata de multe vreme, nemaivorbind ca multi pacienti vin in stadii avansate (metastaze) cand mare lucru nu se mai poate face. Bine, s-a mai avansat, dar totusi…
Nu n-are legatura chiar direct cu IQul medicilor, cel putin nu in mod direct (medicii practicieni nici nu fac cercetare aproape deloc), dar daca ai vedea mentalitatile si ascutimea mintii (care nu prea este), te-ai lamuri rapid…
Tu vrei de la niste oameni care se lovesc in probleme rezolvabile de zeci de ani (scrisul cu pixul and shit, ca la primarie) sa faca cercetare despre chestii mult-mult mai avansate. Tu iti dai seama ca oamenii aia cauta in foi Excel cu scroll, fara sa stie de expresii regulate, nu? In fine, cum spuneam, mai studiaza problema…
deci, daca nu stii cu computerele esti clar prost. Imi aduci aminte de aia cu “intelectual” e numa ala care stie a buchisii. Inginerii sunt prosti ca nu prea le au cu literele. Nici noi ca it nu prea suntem destepti ca daca ne pui sa zicem 45 de oase din degetul mic de la mana stanga ne blocam.
Da. Ca noi in it o ardem numa in cercetare. toata ziua mai punem de un procesor nou. De un limbaj de programare nou. Suntem mega epici 🙂
Ah. Ca aia din Romania sunt o casta inchisa? Dap. A facut un coleg al doamnei un cacatel de aplicatie pentru rezervarile la coada. Sefu la inceput a privit destul de “meh” chestia si acum se tot da la ziare. Alt coleg (vezi, ca vorbim de rezidenti), o ardea pe introducerea imprimantelor 3d in spital. Mai greu cu banii de la centru si cu cheful doctorului mare, dar omu se chinuia. Asa, doua exemple rapide.
Ai vazut cum arata o foaie d-aia de-a lor. Daca nu ar face-o repede la pix, durata intre 2 doi pacienti s-ar dubla. Chiar nu toata lumea e specialista in lucru cu computere. Daca voiam ca doctorii sa fie buni in excel nu ma duceam la ei. Stii ce zic, nu?
oare am dat comment si e in spam sau nu?
ideea era ca nu poti sa calculezi iqul unor oameni dupa cum stiu sa lucreze pe computer.
Ce-i drept, situatia era crunta acu’ cativa ani; a ilustrat-o Johnny mai sus. Intre timp au mai crescut salariile medicilor rezidenti. Un medic rezident anul I ajunge pe la 1100e/luna + sporuri. Sporuri maricele fiind pe ATI/imagistica/psihi/medicina legala.
Meh, tot rupt in cur esti. Da’ macar iti permiti un cico sau o mini-vacanta pe la saraci. (Italia/Grecia/Spania). Am un prieten, 28 ani (plm, da, iar placa aia cu “am un prieten care…”, da’ asta chiar ii pa bune) pe imagistica penultimul an, castiga in jur de 1500e/luna. Nu l-am auzit sa se planga. Ba chiar stiu ca ultima vacanta si-a facut-o prin Rio cu gagica-sa care lucreaza in contabilitate, domeniu in care cica castiga bine tipa. Boraci n-au si nu-si doresc.
Cica e super-chill specializarea, nici nu prea ai contact cu bolnavul (doar la eco), in mare nu faci decat sa stai la un PC si sa interpretezi RMN-uri/CT-uri/scintigrafii. Vis. Io deja dupa 6 ani de facultate am dezvoltat un sictir fata de pacienti, nu prea am rabdarea si bunavointa necesare de a intretine o anameza/de a-i consulta/de a le asculta toate ofurile. De asta imi si doresc o ramura paraclinica. Besides, multi is prefacuti, ipohondrii, needucati, nespalati, etc.
Is in ultimul an, ma pregatesc de rezi si mi-as dori tot imagistica. Tin sa clarific o chestiune pe care am citit-o mai sus: nu ramai neaparat somer dupa rezi. Poate ai noroc si prinzi si post odata cu locul. Se scot posturi in fiecare an, asa ca ai posibilitatea sa dai rezi din nou si sa iti alegi doar post.
Provenind dintr-o familie de doctori, se poate spune ca au avut un cuvant de spus in privinta alegerii facultatii. Dar nu, nu sunt genu’ ala de parinti retarzi care tin cu orice pret ca plodul lor sa le calce pe urme. A fost decizia mea overall, tinand cont ca alte facultati is pretty pointless (no offence), am zis ca cea mai buna alegere e medicina. Biologia/genetica/anatomia si fiziologia umana au fost materiile mele preferate la liceu, in schimb la mate era sa raman repetenta de 2 ori.
Merita sa faci medicina in Ro? Nope, nu merita, poate daca ai pe mamica sau taticu’ in domeniu’ si cu banu’ gros ca sa te intretina in astia 6 ani de facultate ca e greu al dracu’: bani pentru carti/costume de spital/stetoscop/tensiometru/mancare/chirie/credite/iesiri in oras/masina, oho, si cate altele. Si bineinteles sa te atraga si sa te duca capu’ cat de cat. Altfel risti sa ajungi un frustrat psihopat virginache, ca sa citez o fraza de mai sus. Am avut colegi care atat de rupti in cur erau incat isi luasera job-uri part-time ca sa se intretina, sa isi plateasca chiria si cartile ca ai lor n-aveau bani. Lucrau pe un salariu de cacat la MC/KFC si alte mizerii din astea, veneau la stagii zombii si cu cearcane cat China. Imi era o mila de ei vazandu-i astfel, da’ na. Pe timpul verii lucrau full-time, practic isi futeau toata vacanta. Am avut si colegi care si-au trait ca lumea studentia, party-uri/alcool/futaiuri, la facultate dadeau mai rar, venind in principiu la stagiile la care se facea prezenta si la examene (unde copiau pe rupte si mai prindeau si bursa). Dada, se poate trece prin facultare si in acest mod. Se pun sa invete ca lumea abia la final pentru licenta/rezi.
Io am fost socata cand am vazut ce note halucinant de mari au luat la rezi betivanii notorii ai facultatii (asta era prin 2016/2017), au prins gastro, cardio, psihi, derma, specializari super-smechere si bine platite.
Adevaru’ e ca nu se (mai) invata la medicina atat de mult pe cat se crede. S-au mai schimbat vremurile. Nelipsitul “Ah, stai bah ca asta-i copilu’ lu’ X, hai sa-l trecem”, copii de bani gata care dau banu’ si trec examenele, pizdulitze care si-o trag cu asistenti de grupa/rezidenti care pun o vorba buna la prof si/sau le dau subiectele/grilele inainte de examen, copiatu’ cu casca sau ceas PDF, etc. Unii veneau din club direct la examen. Desigur, mai e si categoria aia de outsideri, tocilari sinistri care habar n-au sa se distreze si altceva in afara de invatat nu stiu. Consider ca cel mai ok e sa existe un echilibru.
Mi-e groaza cand ma gandesc ca in noiembrie e rezidentiatul, o mizerie de examen care nu iti testeaza neaparat inteligenta/logica, ci mai degraba capacitatea de a memora ca un robotel fraze mot-a-mot/tabele/doze/stadializari/scoruri sinistre, gen Apache II/Marshall/Papiernik si zeci de altele asemenea. Dar deh, asta-i sistemul de invatamant medical (si nu numai) in Ro. Csf, ncsf. Daca nu-l iau, ma gandesc serios sa plec in Germania unde nu iti trebuie rezi ca sa profesezi. Se da un interviu la clinica respectiva, nu trebuie decat diploma de medic si sa stapanesti bine germana (se cere nivelul B2) si in special terminologia medicala. Din cate am inteles salariile pornesc de la 2300e/luna. Pe germana o rup binisor (am fost la clasa de germana + ce cursuri am mai citit eu pe net; imi incoltise inca ideea sa nu raman in tara inca de prin timpul facultatii).
Plm, “om trai si-om vedea”.
Fii antena colea: ti se pare normal ca dupa ce ai facut 6 ani de scoala si 5 ani de rezi sa “ai noroc sa prinzi post”?
cred ca C1
Eu ce plm zic, da, hai sa studiem 11-13-15 ani ca pe urma sa…facem si sa dregem…pornind de jos…daca avem noroc. Pai las-o-n pula goala, dupa 15 ani m-as astepta sa am chestiile sorted. Asa, fara bani de la parinti and shit, pe barba mea.
Da’ pula mea, poate astia – doctorii – traiesc vreo 300 de ani si atunci nu-i deranjeaza.
@Stefi dupa cat stiu eu iti trebuie B2 pentru germana si C1 pentru limba de specialitate (i.e. medicina). Daca te decizi, roaga-l pe Mano sa iti dea adresa mea de eMail.
Liviu: aia e in Romania. In tarile astea cu apa calda e mai ok. Nu IT ok (macar ca la noi incepem sa castigam bani de dinainte sa terminam facultatea), dar la 30 de ani deja faci bani destui pentru un trai de durut in pula.