Munca in mediul enterprise
E foarte haioasa munca intr-o corporatie. Cred ca am mai povestit si eu – si cred c-au mai povestit niste oameni (cam 3 milioane, cred) despre ea. Si totusi o sa mai scriu cateva randuri si despre asta, pentru cine le-o pricepe.
Cei mai multi dintre voi habar n-au despre ce-i aia satelit, rhn, alea, da’ stiti cam toti ce-s alea update-uri de sistem. Ca-i Windows Update sau ce-o fi pe macuri, nu cunosc. Stiti si voi cum e. Dai click-click si herpaderp, e sistemul “adus la zi”. Si uneori mai trebuie sa mai futi un restart la calculator. Asta e. No big deal.
Cam asa ceva trebuia sa fac si eu si tot trebuie sa fac zilele astea. O nimica toata. Munca in sine sa-mi tot ia vreo 5-20 de secunde. Adica tastezi ceva, apesi Enter si pe urma te duci sa bei o cafea 10 minute. Iar zilele astea nici macar reboot nu trebuia sa dau. Nu intru in detalii tehnice (shellshock, xenul, altele – pentru curiosi). Da’ in mare, cum am zis, nici macar un restart nu dadeai. Doar ca aici intervine mediul enterprise.
Stiti ce-i mediul ala corporatist, vezi-doamne enterprise? E harneala aia in care nu poti sa scuipi fara sa ai 10 aprobari, 3 verificari de procedura si un cod de la echipa de change management. SA NU DEA DRACU’ SA SE SCHIMBE CEVA FARA, CA E DEZASTRU.
Si-n 99 din cazuri, nimeresti pe un sistem de-asta ordinar de-acum 10000 de ani (gen Windows 95), la care ar trebui sa-i faci un update. Asa, ca altfel vin hecarii multi si rai si-ti fac totul ferfenita si fura pozele cu nevasta-ta imbracata in clovn prostituat extraterestru. Cam asa ceva am si eu, da’ fara Windows 95.
Si-i cer voie unui tampit: ba, baiatu’, imi dai voie cu change managementu’ si pci compliance si alte alea sa-ti fac un update la sistem, sa nu-ti fure toata lumea baza de date cu diverse? O sa fie rapid si fara dureri si n-o sa restartez nimic, n-o sa-ti rebootez PC-ul, nu nimic. Doar asa, un update scurt si la obiect.
Pai, nu. Ca de ce trebuie? Pai, pentru ca uite, e o belea cu un soft jegos si trebuie sa-i facem un update. Altfel vin hecarii peste tine.
Pai nu asa, dom’le. Mie trebuie sa-mi explici ce afecteaza. Cum afecteaza. Cat dureaza. Care vor fi efectele pe termen lung? Bine, domnule, putem discuta la telefon vreo 10 minute. Ce, acum? Nuuu. Trebuie sa stabilim o conferinta peste vreo 3 zile, sa discutam cu toti cei implicati. Care habar n-au despre ce vorbesti tu, Manowarle, nu vor intelege nimic din ce spui, dar trebuie sa-si dea acordul. Pentru ca-i o schimbare si, deh, managementul schimbarii. Ca asta e mediul enterprise. Si simt cum mi se scurge creierul si privesc cum intra duzina de script kiddies pe sistemele lor si le fura datele – ca apoi sa-i santajeze cu ele, ca da-ne bani sau le publicam (in caz ca va intrebati vreodata de unde apar toate “leakurile” alea). Si incep sa ma intreb cum voi rezista eu sa discut 15 minute la telefon peste 3 zile cu niste cretinopati care nu vor intelege despre ce-i vorba, dar cu care TREBUIE SA DISCUT. Pentru ca TREBUIE SA INTELEAGA ce se intampla. Si calculati voi sansele sa inteleaga. Ca-s sub zero.
Si de-asta zic, e frumoasa munca in mediul enterprise. Ma platesti pe mine sa am grija de serverele tale, pentru ca tu nu te pricepi. Si-i OK. E de inteles. Si eu platesc un instalator cand mi se strica o chestie prin casa. Ca nu ma pricep. Dar nu-l tin pe-ala: nu, stai asa! Stai! Explica-mi pe intelesul meu ce se intampla aici si de ce trebuie sa schimbi asta si care vor fi efectele pe termen lung si-n ce an era nascuta bunica omului care-a fabricat teava asta. Sa facem o conferinta in 3 zile. IGNORA CACATUL ASTA CARE ZBOARA PE TOTI PERETII DIN TEAVA ASTA SPARTA, aici suntem in mediul enterprise si trebuie sa DISCUTAM inainte de-a APROBA eu ceva.
Serios, nu inteleg porcaria asta cu “Enterprise” si cu “pci compliance” si cu “change management”. Ai 10 snapshoturi de sistem pe zi. Ai backupuri zilnice, ba full, ba incrementale. Ai o echipa de oameni platiti sa aiba grija de tine (printre care si eu). De ce ma platesti, bai, nene, daca n-ai incredere in mine? Si la ce dracu’ semnezi daca ORICUM NU INTELEGI DESPRE CE-I VORBA?
Cam asa-i cu munca asta in mediul enterprise. Si m-am trezit azi visand la cum era acum 13 ani. Ma duceam la lucru la 7 dimineata, ma culcam intr-un hamac pe care mi-l instalasem in sala serverelor. Si ma trezeam pe la un 5-6 seara, lucram daca aveam chef la ceva – iar daca nu, nu. Si cand aveam chef sa fac o chestie, sa fac un update, sa inlocuiesc un servere, sa pun un filtru pe-un prefix, ORICE, FACEAM. Fara discutii, fara aprobari. Ca oamenii aia ma plateau pentru ca eu stiam sa fac o chestie, iar ei nu. Si nu eram eu Dumnezeu sau ceva, da’ stiam ce faceam si n-au fost probleme cat timp am lucrat eu acolo, cel putin. Cu nimic.
Acum am ajuns (iar) in mediul enterprise. Mediul in care trebuie sa discut peste 3 zile cu niste imbecili care nu inteleg nimic, pentru a stabili daca vom face in doua saptamani ce trebuia facut saptamana trecuta. Dar, cum se zice la mine la lucru, “merg pe drum si banii vine”. Asa ca-i OK, presupun. Da’ tot mi se topeste creierul.
https://www.youtube.com/watch?v=Od6hY_50Dh0
Ia pronunta cuvintele magice “Critical vulnerability, high risk of intrusion, data loss, potential sales impact”, sa vezi cum se schimba placa.
cred ca-l stii… https://www.youtube.com/watch?v=BKorP55Aqvg
Stiu ma “cuvintele magice”. Da’ tot trebuie discutat, ca nu poate aproba un singur om o chestie de-asta. Tre’ sa fie “aware” oameni de pe 3-4 continente. Horror..
E normal sa fie aware daca aplicatia transcede nivelul local si poate impacta mai multi useri / locatii (mai nasol daca e globala).
Eu daca imi iau frane aiurea, de genul celei enuntate de tine, escaladez peste ei, ranforsand cuvintele magice. Worst case o sa ma considere aia antipatic si seful o sa imi tina un pep-talk despre ierarhie si cum nu se procedeaza asa, ca exista flow de escaladare etc, best case rezolv la timp.
Daca esti de putin timp in organizatie, e de inteles. Devine mult mai usor cand esti mai vechi, exista incredere in capabilitati si ai o anumita autoritate.
boss, tre’ sa mai primesti o marire de salariu pentru stresul suplimentar indus
🙂
Ideea in enterprise e sa le zici frumos care e problema (SCRIS!). Astfel in caz ca lucrurile se taraganeaza exagerat (cu urmari) nu ti se poate imputa nimic (cover my ass technique).
Totul variaza de la corporatie la corporatie insa comunicarea e pe primul loc, mai ales in cazul unor “dezastre”. Altfel te trezesti in situatii penibile:
– pai eu am ZIS, dar nu m-ai lasat sa expun toate detaliile/problemele
– lucram la asta de ceva timp si speram sa termin
– stiai de problema dar te-ai facut ca ploua – toata echipa e vazuta ca inutila/ineficienta
– ti se cere sa faci ceva si faci altceva fara sa spui ca e mai important/prioritar
Toata politica asta de deschidere, cu personal comunicativ si “fara secrete” e un cacat promovat de ceva vreme mai in toate companiile peste dimensiunea medie. Ti se explica zeci de bullshituri gen “information is what makes us evolve”, “communication is the key”, “aiming for transparency”. Idee principial buna dar nu se opreste nimeni aici si se vine si cu formule prin care sa aplici:
– mailuri dese
– meetinguri cel putin saptamanale (moda e sa faci stand-up zilnic)
– anunturi oficiale (pe mail)
– intalniri cu toate echipele, sa stii ce produs/task fac aia de care te doare-n pula si cu care nu o sa interactionezi decat prin pauze de cafea
Rezultatul e unul teribil. Din dorinta de “transparenta” esti spamat cu tone de mail-uri de cacat, meetinguri “cool & useless”; concentrarea se cam duce chiar cand vezi un mail notification, calendar reminder, etc. Sefii decid ca sunt prea multe meetinguri/raspunsuri de dat/etc si trec la next level punand pentru fiecare treaba cate un om. Acum sa ajungi la sef, sa misti rotitele, sa iei aprobari.
Drept urmare in timpul muncii mai mult stai pe mail-uri si astepti aprobari, traininguri de 2 lei prin care ti se explica cum sa fii mai “transparent si comunicativ”. Munca? Si maine e ziua dinainte de poimaine.
Ca o reactie apar cei care spun ca tre’ sa faci INVERS (da! INVERS) ca sa fii productiv. Dar asta poate fi o alta discutie.
Fix azi primesc un mail in care mi se cer o grămadă de detalii tehnice de la un manager de nivel superior, manager căruia ii trimit eu direct si in mod exceptional niște rapoarte. Asta vine la doua săptămâni dupa ce acelasi manager mi-a spus sa nu mai fiu asa tehnic in explicatii pentru ca la nivel de management nu se intelege ceea ce vreau sa spun.
Acum aproape doua luni suna un client care făcuse un tichet pe produsul nostru, reclamand ca nu funcționează “as advertised”. Investighez problema si găsesc ca un alt echipament era prost configurat si-i trimitea bălării echipamentului nostru, care zicea la rândul lui ca el nu stie asemenea porcarii, deci muie! Rezoluția a fost sa fie schimbata configuratia. Rezultatul a fost ca încă se plimba mailuri pentru a schimba configuratia pusa ampulea de un subcontractor cu configuratia corecta. Ca de ce sa fie schimbata? Dar de ce nu a fost pusa configuratia corecta? Dar de ce nu a fost semnalata problema mai devreme. Dar de ce echipamentul nostru zice “muie” chiar daca nu e configuratia corecta, in loc sa functioneze degradat, dar sa functioneze? Eh, tot ce trebuie schimbat sunt doua valori, care trebuie ambele inmultite cu 100, ca a fost pusa o virgula ampulea. Dar e mediu “enterprise” si daca nu ne cacam pe noi nu se poate face nimic.
Manowarle tu ai dreptate dar in mediul asta enterprise exista o chestie care se cheama Segregation of Duties. De aia tre’ sa aprobe altii si nu poti sa-ti faci tu treaba de capul tau. Pe de alta parte in cazuri critice de exemplu la mine se discuta direct cu 2-3 head of Europe or whatever care sunt tehnici si se rezolva in ziua aia pe motiv de priority 1. Deci problema la aia de la tine e de optimizarea procedurilor. Din partea ta intrebarea se pune cat de mult iti pasa si in ce masura e responsabilitatea ta sa nu se intample vreo nefacuta.
Te plătesc bine, eşti cel mai bun angajat, nu i-ai trădat niciodată, şi când tre’ să faci ceva ce ei oricum n-ar înţelege, deh, întrunire pentru aprobare, să (nu) ştie şi el ce şi cum. Logic! Cred că de mic copil ţi-ai dorit asta!
Cum puteai dormi acolo, nu era rece?
Cam asta e situația. Discuți / faci change-uri – bullshit-uri.
Nu mai zic că în unele cazuri vor câte un change ticket pentru fiecare server.
Munca durează 2 ore pentru toate serverele. Să creezi tichete durează 2 zile 🙁
“Enterprise” e un termen de marketing nu tehnic 🙂
din cate vad eu pe aici cam toti sunteti in domeniul IT, raman surprins (in sensul prost al suprinsului) ca unde eu credeam ca este cel mai usor este in IT .. ca deh .. vine nenea hackerul si sparge computaodrul si fura pozele cu nevasta aluia imbracata in prostituata extraterestru (maxima faza asta coane), nu este chiar asa …
acum daca stai sa o judeci la rece si de ce is a MUST sa ai N intalniri si N schimburi de e-mailuri pana modifici o configuratie (it), o virgula (legal), procedura (financiar) si lista poate continua … toate acestea sunt din cauza lipsei de koaie ca nu poate cineva sa decida direct.
eu unul sunt intr-o companie cu 7.000 angajati la nivel de RO si cam 58.000 in toata europa si mi-am rezolvat problema in felul urmator, m-am dus la boss-ul meu .. un expat dealtfel (UK) si i-am zis .. Koaie .. tu esti praf .. ceea ce fac eu suntem maxim 2 insi in toata compania care avem habar deci .. ori stau sa iti irosesc timpul cu e-mailuri si ppt-uri .. si meetinguri over and over again .. ORI imi ASUM ceea ce fac iar daca pe tine VP_ul te intreaba (ierarhic .. sunt eu .. directorul … vp-ul si CEO) ceva .. forward catre je si ii explica.
La inceput a strambat din nas .. ca bai koaie .. avem proceduri .. avem SLA-uri .. avem moloz la tava si trebuie sa le urmam .. ce vor spune ceilalti colegi cand or sa vada ca tu esti singur pe plantatie faci ce vrei tu .. or sa vrea si ei si iese haos.
I-am explicat ffffff simplu si unde ii doare cel mai tare .. la cascaval. Koaie .. daca eu stau sa iti explic tie .. lu pulica, lu franica.. lu muica ceea ce eu fac TOATE astea se transpun in timp pierdut.. timp care costa .. timp pe care nu-l poti returna.
EEEE cand am pus problema asa intr-un PPT si l-am prezentat VP_ului in plin bord au decis toti ca pula lor .. nu are rost piarda timpul cu mine ca oricum nu inteleg ce trebuie facut.
Concluzia: daca pui problema ca vor pierde bani … MULTI .. in secunda 2 or sa zica .. ok .. iti asumi .. tu evident ca ai koaie zici DA .. si gata.
oricat am blama si oricat am dispretui corporatia, adevarul e ca astea merg. toata suita aia de proceduri, de reguli ce par stupide, toate sunt menite a aduce o predictibilitate si-o activitate ce aduce profit aproape garantat. nicio comparatie cu firmele antreprenorilor romani
odata ce-ai intrat in multinationala, sistemul gandit de ei aproape ca te propulseaza automat in fata:
– banii vin fix in ziua in care trebuie sa vina, intarzierea e de neconceput, daca s-a intamplat inseamna ca ceva cumplit a avut loc
-bonusul e bonus, majorarile salariale vin periodic
– bani de concediu, bonus Craciun, Pasti
– nici nu prea te omori cu munca, daca excluzi consultantii din Big 4 sau firmele de avocatura
-concedierea vine cu plata compensatorie, nu fara nici macar plata salariului in curs
-asigurare medicala privata si alte marafeturi
comparatia cu o firma locala e ridicola. iar alea locale care merg pe bune au practicat mimetismul corporatis. in rest, e jale
mi-aduc aminte cum 3(!) luni am facut foamea intr-o firma locala, pentru ca patronul s-a gandit brusca ca nu-l mai intereseaza nimic, inclusiv plata salariului. ajunsesem ca-n liceu, cu salam si tigari la posta. iar d eplecat, mi-era ciuda sa plec, ca chiar nu mai vedeam niciun ban.
iar chestiile astea cu intarzieri le-am patit in muuulte locuri
sa nu ne cacam pe noi, multinationalele nu-s chiar cel mai rau lucru d epe Pamant in care sa muncesti
Cred ca stim cu totii (aia trecuti de 20 de ani) de ce de la un punct in sus e nevoie de reguli si aprobari si proceduri
Da, la o firma mica cu one man show care face sysadmin dba networking cabling cafea si fute secretara e una. Ala stie tot ce a facut pina atunci. Doar ca nu prea poate sa plece in concediu sau sa se imbolnaveasca sau sa moara (sau sa doarma daca sint servicii 24x7x365). Ca n-are cine sa ramina in locul lui.
Deja la o firma cu mai mult de un om, cind fiecare face si nu documenteaza nimic, apare momentul ala cind omu’ e indisponibil si colegu’ care tre sa-i tina locul n-are. N-are idee ce, cum, unde. N-are nici o litera de documentatie nimic. Si beleste pula. Senzatia asta o cunosc, am experimentat-o.
Patching approval. :))
PS: si ca sa nu se inteleaga gresit, si eu urasc sincer si din tot sufletul meu mic si negru ca in loc sa fac treaba sa trebuiasca sa documentez sau sa explic
@Akhenaton
N-a comparat nimeni multinationalele cu firmele de apartament din Romania. Era vorba de faptul ca de multe ori, in loc sa fi lasat in pace sa-ti faci treaba, trebuie sa te “cersesti” aprobari si sa explici ce se intampla unor idioti care habar n-au despre ce vorbesti.
In alta ordine de idei, esti al 2-lea roman care spune ca e misto la multinationale pentru ca vin banii la timp. Iar au inceput patronii romani sa “uite” sa plateasca salariile?
eu nu lucrez la multinationala si n-am probleme cu banii si ziua de salariu, deci e doar bullshit
super, Animalule, tu nu lucrezi in mediu corporatist si tu n-ai probleme cu salariul. Inseamna ca asa e, nu?
La modul general, aia care au problema asta sunt aia care nu-si merita salariile. Zic “la modul general” pentru ca probabil exista si exceptii. Da’ in general patronii fac asta cu oamenii aia care pot fi inlocuiti oricand de-o maimuta.
Genu’ de angajati la click, cancan si alte harneli pe online, de-astea. In ultima vreme din Romania auzeam foarte des de cazuri de-astea si 99% din ele erau in “media”. Tot felu’ de piariste, de angajati la ziare/posturi tv/chestii online.
In ultima vreme (accentuez pe-asta ca in 96 era mai mult regula sa intarzie salariul si/sau sa nu vina) n-am auzit de vreun, pula mea, bodyguard sau contabil sa nu-si primeasca salariul. Doar de maimutoi de-astia care fac pentru bani ce fac eu aici, doar c-o fac mai prost si mai fara succes. Cu mine, ca idee, n-ar putea face asta, ca eu mi-as baga pula-n ei, as pleca si-n 3 luni probabil le-as lua juma’ din cititori, chit ca mi-as roade unghiile de foame 2 luni. Parerea mea.
poate exagerezi putin? si eu lucrez in enterprise, unul in top 2 global in domeniul lui, nu am auzit de o situatie asa tampita. sau poate esti tu un third party si d’aia trebe atatea aprobari? zic si eu, acum nu da cu paru’
E normai sa fie cu aprobari, altfel nu ar ajunge la nivel de enterprise, nu gasesti?
@jacks: pe domeniul tau o fi normal. Pe-al meu lucrurile stau un pic diferit. De exemplu, tu o ai o baza de date cu clienti. Sa zicem ca-i una care contine ce-a comandat fiecare lache flausat. Cu toate detaliile. Nume, adresa, datele cardului etc. Si daca eu nu fac chestia asta *ACUM*, in 10 minute exista riscul sa ti le fure un baiat. Dupa care baiatu’ ala le poate publica sau le poate vinde concurentei.
Si hai sa vedem cat de “enterprise” mai esti dupa un incident de-asta 🙂
pai ce sa zic, ai dreptate. d’asta mi-e greu sa cred ca o companie mare, gen globala, nu ar constientiza riscul la care se expune…ma rog, poate imi scapa mie ceva
ce sa constientizeze, ma, eu azi am futut trei ore reparand o chestie pe care n-au observat-o vreo 10 colegi, gen…si pentru care suntem dati in judecata, ololol.
Procedurile au aparut din doua motive:
1. ca sa aiba si gura celor care plimba 3 mailuri din stanga in dreapta ce sa manance, pentru ca in genere astia’s cei mai retarzi
2.pentru a opri imbecilii sa faca nefacute, doar ca aici revenim la 1 si intram intr-un cerc vicios.
Daca la 1 e clar, la 2 trebuie elaborat un pic. E vorba aia: “Just think of how stupid the average person is, and then realize half of them are even stupider”, aplica asta pe colegii tai.
Si apoi intreaba-te daca vrei ca unul de asta sa decida el la un moment dat ca poate rezolva o problema rapid si de capul lui.
Da, e naspa ca de cele mai multe ori aia care ar trebui sa aprobe habar nu au despre ce e vorba, dar, istoric vorbind, procedurile au aparut pentru ca diversi gigei au dat-o in bara mai mult sau mai putin facand de capul lor.
Pe de alta parte, daca nu e vorba sa fii cumva atasat emotional de un client/produs, plm respecta-le procedurile si asteapta sa vina salariu (da, stiu creierul tot o sa ti se topeasca). Cum zicea cineva mai sus, totul in scris si “auditat” pentru cand the shit hits the fan (ca nu a fost solutia aprobata buna sau pentru ca a venit prea tarziu).
Zilele trecute primesc si eu mail de la seful: era de fapt raspunsul lui catre un alt sefulet din franta. Cu cc la mine. Zicea el acolo: ca o sa-i dau ocazia lui X sa studieze problema, intrucat are experienta cu web design. Mbun. Citesc istoricul mesajelor. Cam prin ianuarie se intamplase la biroul din franta sa fie instalat IE11. Si a aparut buba. Omuletii nu mai puteau sa vada paginile corect. Niste html-uri facute prin 2006. Ok. Deduc din schimbul de mailuri ca se ocupa aia de la IT. Ca oaaaa e greu, ca trebuie sa schimbe tot codul sursa, sa treaca la html5. Si primeste seful meu un raspuns in care i se spune frumos ca pe ei nu-i intereseaza decat sa vada paginile cum vedeau pe IE 8. Prin mai, isi reamintesc oamenii de problema. Si din nou se ocupa baietii de la IT, sunt calare pe problema.
Si cum la sfarsitul lui septembrie bossul din franta da iar un mail intreband daca au noutati de la IT guys, iata ca a ajuns mielul la mine. Mmmbun. Ma uit eu instalez IE 11. Deschid paginile. Pula mea. Nu mai vedeam meniuri, buton de home pula. Ok. Ii scriu la om: deschide pagina, F12… Ctrl + 8… Trimite-mi print screen. Vine si print screenul 2 zile mai tarziu. Oamenii aveau setat defat modul EDGE. Bag un , ii trimit la om html-ul si ii zic sa testeze. Primesc in cateva ore raspuns: thank you very much for your help bla bla bla. Ca daca poate sa puna fisierul ala in toate proiectele. Yes. Pula mea.
Eu cam ce ar fi trebuit sa fac? Sa dau si eu 10-20 de mailuri sa cer aprobari sa fac grafice si sa dau explicatii? Au sarit colegii pe mine ca coaie, cum ai facut? Aaaaam era o setare de IE.
Meta content=”EmulateIE8″
true that:
mie de citeva luni mi-au blocat patchuri si alte alea pt ca unii destepti au zis ca nu vor sa lucreze noaptea si sa le dea voie sa repare nu’sh ce in cursul zilei. si au taiat capacitatea unui telecom cu cca 25%. ziua in amiaza mare.
eh. acum vine partea cu procedurile, ca dupa ce vice-presul de pe operations si-a luat suturile in cur de rigoare a dat mail intern ceva de genul: cine aproba lucrari pe platformele live fara procedura clara de la vendor si cine aproba lucrari in cursul zilei e dat afara in aceeasi zi.
CrazyVibes ,
si baietii dupa ce inchid sesiunea de ie11 ,edge mode revine ca default..
Corect camino. Asta se dorea: doar pe anumite pagini. Astea sunt puse pe Cd-ul unui producator auto. Nu au cerut mai mult de atat. Pentru ca: costuri, bugete. 🙂
Btw, dev tools de la IE11 e super cool. Am zis.
IE11 e f cool el in sine. La fel de rapid ca Chrome si deloc flamand la rami. Il folosesc exclusiv de cateva luni. I regret nothing!
@Manowar: Cam asta e motivul pentru care dupa prima luna si un pic de muncit la corporatie in UK am inceput sa-mi caut alt job. Experienta mea e similara cu a ta din punct de vedere al modului de a face treaba in corporatii.
http://www.imacandi.net/sin/blog/2014/09/25/corporatia-1.html
http://www.imacandi.net/sin/blog/2014/09/13/ticketland-strikes-back.html
http://www.imacandi.net/sin/blog/2014/09/16/ticketland-strikes-back-2.html
http://www.imacandi.net/sin/blog/2014/09/16/there-be-dragons.html
experienta mea de pana acum cu munca in corporatie :(((
@Jack: uita-te la povestile cu Target si restul de le-au fost furate zeci de milioane de date de identificare de carduri. Stiau ani, dar n-au facut nimic. Probabil inca nu terminasera de identificat “long term” effects :)))
Akhenatoane: ok. sa scriu mai negeneralist. Eu in IT n-am auzit de oameni care sa nu isi primeasca salariu la timp.
In schimb, am cam lucrat si in doua corporatii. La Ipsos unde am stat doi ani am vazut urmatoarele lucruri
– la inceput frumos. Petrecerile de firma erau pline de alcool, daca n-aveai chef sa muncesti gaseai cum, daca aveai chef sa muncesti aveai cum. Din pacate pentru aia de munceau nu te vedea nimeni
– prime? lol ma
– din 2007 incoace au venit francezii mai tare si s-a futut tot. Nu mai exista petreceri, nu mai ai voie cu muzica sau orice care ar putea sa pericliteze sclavagsimu..
am mai zis-o. Corporatiile sunt noii nobili si ne miscam spre un feudalism modern
Cand seful direct este atehnic si seful sefului direct este la fel, unde poti escalada problema fara sa iti risti locul de munca – gen ii pui pe aia intr-o pozitie de cacat, te iau la ochi si cauta motive pentru a te concedia/convinge sa iti dai demisia?
@Deria: le scrii inainte ca ai nevoie de xyz si ca ai vrea sa ridici problema la altii. si ca ii pui in cc, ca sa fie “aware” si sa nu se simta exclusi/pusi target pt cacat.
@Deria .. sau nu
depinde ce faci si cat de indispensabil esti.
eu de ex am pe mana un pool de clienti ~ 1800 cu un rulaj de peste 83Mil eur/month si un outstanding real de peste 40mil Eur/month.
ei bine 1 singur FTE face fata acestor oameni .. odata pusa o procedura in place totul merge uns.
am avut si eu o disputa cu sefu meu si cu sefu sefului meu .. care m-au intrebat ce fac eu.. ca au impresia ca nu sunt prea incarcat in activitate. Drept urmare .. je .. si-a luat concediu de odihna (legal) 2 saptamani without mobile # and no e-mail access. Evident in out of office a fost pus seful meu ca deh …. el ma inlocuieste.
Rezultat: dupa 18 zile de concediu omul avea in outlook un folder special cu numele meu si cu toate e-mailurile primite. Ghici cate erau .. cam 850 pe diverse spete. din astea 850 .. cam 40 erau cu reclamatii grave pt ca nu s-a raspuns la timp si cu plangeri ecaladate catre sefu sefului:))
cand m-am intors m-au intrebat daca nu poate cineva sa invete ceea ce fac eu. Am zis ca da desigur .. sa imi dea un agarici si-l invat .. dar am nevoie de unul care sa stie conta, legal, evaluation and compliance plus rabdare sa inteleaga un proiect pornit in 2004 si nefinalizat nici acum.
din acel moment .. atat sefu cat si sefu sefului stau pe pula lor si nu se baga peste mine.
Este adevarat ca nimeni nu este de neinlocuit .. dar .. oare iti permiti ca si companie (top 3 finance in RO) sa pierzi atatia bani doar ca ai fost tu cu koaie si te-ai pus pe el sa-l concediezi?
Mda, in cazul meu, persoana nu este de neinlocuit, insa eventualele solutii la care ma pot gandi – redistribuirea muncii, scolirea altor agarici, de la 0 sau 1-2, na – sunt detrimentale in acest moment.
E vorba de termene de predare stabilite “de sus” fara ca aia “de sus” sa cunoasca necesarul real de timp pentru finalizarea unui proiect sau a altuia. Din cauza acestor greseli, nici orele suplimentare (platite) nu mai ajuta.
numai si numai cu venirea cator mai multe multinationale Romania va invata sa fie mai productiva si mai eficienta. noi singuri nu stim cum se face
Prostii. Multinationalele chiar sunt satana. Parerea mea de om care-a muncit in general pentru ele.
Si sunt multe, multe motive pentru care spun asta. Poate-o sa detaliez in alt post problemele.
brrrrr, satana
in schimp antrprenoriatul romanesc e aur. yeap, asa-i!
70% din PIB si 70% din exporturi sunt facute de subsidiare romanesti ale firmelor straine. salariile si dinamic alor probabil ca-s cu 30-40% peste ce-i in companiile romanesti
dar sunt satana. pai, zic si eu, sa-i gonim cu furcile! noi nu ne vindem tara!
Tu faci ca prostii aia spalati pe creier carora nu poti sa le zici ca Ponta suge pula, ca raspund cu “Da, ca parca Basescu nu-i un jegos”.
Atata poti, atata gandesti, atata faci. Sa-ti fie de bine.
Cum sa fii prost in doi pasi simpli.
Nu-mi amintesc prea bine, da’ parca Dacia era cea mai cea la capitolul export. Si, ca sa vezi ce chestie, nu mergea cat timp apartinea statului. Si toti prostii sar de cur in sus “trebuie privatizat sa mearga, ca nu se poate cat timp apartine statului, ca management defectuos, ca haubau”.
Si sa va fut rasa-n gat de prosti congenitali, ca nu ganditi mai departe de propria gaoaza. Nu stiu cum pula mea nu se intreaba UNUL “ba, da’ in China de ce merge cat timp apartin chestiile statului?”. Oh, wait, poate pentru ca aia care fura de la stat acolo cresc in greutate cu un glont in ceafa.
Vai, nu se puteau vinde Dacii decat daca era vanduta harneala francezilor. Da, ba. Ce bine ca-s aia destepti, noi eram prea prosti sa facem asta. Da.
Si in nici un caz nu-i din cauza ca toata harneala a fost aranjata cand cu euro 2-3-4, ca lua un manager spaga sa “uite” de asta si, ce sa vezi, nu se puteau vinde Daciile afara, ca n-aveau.
V-am lasat prosti si saraci si va gasesc mai prosti, mai saraci, dar mai plini de figuri si crezandu-va destepti. Stupid people. Si de-aia nu va primiti salariile. Ca vad si patronii cat ganditi si-si dau seama ca n-aveti ce sa faceti, tre’ sa stai si sa rabdati, ca atata vreme cat nu va scoateti capul din cur, nu v-ar angaja altii oricum. Si foarte bine va fac.
da, exact, nu merge nimic ce-i de stat decat, maxim-maximorum, sa aiba management privat. ceea ce-n Romania n-o sa existe ever
imi place exemplul cu China. nu numai ca-i stupid, dar e si fals. care o fi similitudinea culturala, geopolitica, chiar nu stiu
dar uite ca mai vin eu cu inca un exemplu: In Venezuela, nu-i de stat? uite ca merge. cum merge si-n Bolivia
dar in Norvegia, cel mai mare fond suveran de investitii din lume e al statului. uite-l ca merge!
si-n Mozambic merge. multe chestii de stat merg, ca sa vezi!
Prostii. Eu m-am saturat sa aud imbecilitatea asta.
Da, pula mea, ca statu’ nu poate extrage auru’ de la RM, de exemplu. Nu, coaie, ca nu se poate. Tre’ sa-l extraga nu stiu ce firma. Mars, ma, al dracu’ aur nu se lasa scos decat de o firma de-afara. Sa-mi bag pula, ce personalitate are!
Lasa-ma-n pula mea cu dumele astea de capitalist-wannabe, vai, nu poate statu’. Sa mori tu ca nu poate. Te pun eu pe tine manager si-ti spun sec ca nu iesi din tara cu familia, ca daca misti ceva in front, te execut si pe tine si pe-ai tai, asa, de distractie, oriunde te-ai duce.
Sa vezi ce o sa poti si tu imediat.
Da’ asa, cu slap on the wrist si pula mea, normal, “nu se poate”.
Normal ca nu se poate, da’ n-are de-a face cu firma/stat. Are de-a face cu faptul ca nu exista justitie in Romania. Ba, stii cate canale Dunare-Marea-Neagra as sapa cu de-astia care nu pot cat timp apartine ceva statului?
astept exemple de companii romanesti care sa faca profit si sa se dezvolte in conditiile de piata libera. ofer si intervalul de timp, dupa 90 incoace
excludem monopolurile naturale, sa nu ne batem chiar asa joc de subiect
…………………………………………….
in ideea ca poate punem 5-5 nume pe punctele alea
OK, in ghena asta de lume companiile de stat nu pot fi competitive
pentru ca:
-sefii lor sunt numiti politic sau de servicii si unica lor misiune e sa gabjeasca catd e multi bani pentru adevaratul lor angajator
-inovatie si retehnologizare nu poate exista, pentru ca mare parte din buget este directionata intru tararea in continuare a companiei la avarie si treaba d ela primul punct
– se freaca pula. de la mic la mare, cu spor, frecam pula
-sunt obtuze in management. scopurile managemen-ului sunt intotdeauna obscure. prin urmare, nu sunt bancabile, nu sunt bursabile
Iar astea nu se pot schimba. c-asa-i specificul local. singura sansa: sa se fi vandut tot, absolut tot, pana la ultima piatra, inca de acum 20 de ani. cam cum a procedat Polonia
chiar si acum, in ultimul ceas, tot ar mai fi o sansa. maine, chiar maine, toate participatiile minoritare sau majoritare ale statului(mai putin cele strategice, ca d eexeplu transportul magistral de titei, gaz si energie) sa fie scoase la mezat. pe 1 euro. ele produc sute de milioane de euro paguba fiind in gestiunea statului. 1 euro e o suma buna de luat
Ok. Si-acum adauga in peisaj justitie functionala (cu tot ce implica asta, de la controale financiare/audit la consecinte).
Ia vezi, merge si cand e de stat?
Aham , adaug-o tu p-asta. Si dupa ce-ai reusit da un bip sa ma minunez si eu .
Altfel spus, n-auzi ma la Basescu, ca justitia functioneaza deja, ce tot spui acolo?
Si ce pizda ma-tii de intelectual e mai usor, sa iti rezolvi justitia si sa ramai cu ce ai sau sa vinzi totul, dupa care sa nu ai nici ce-ai vandut, nici justitie, ca a fost cumparata si aia?
Ba, ma intreb uneori daca sunteti ata de imbecili toti sau doar aia care iesiti la suprafata….
nu, bineinteles ca nu merge. OK, e super usor sa zici: sa se faca justitie. bun, cine s-o faca si cum? cand serviciile controleaza de la cum sunt date sentintele, cine-i presedinte, cine castiga contractele, cine falimenteaza si cine face profit, cum vine treaba cu justitia
nu, tatutu, vinde participatia si gata! compania aia nu va mai fi o piatra d emoara de gatul ala, strainul o va face rentabila si functionala. ca -i in interesul lui s-o faca. ceea ce presupune taxe si impozite mai mari stranse in buzunarul tau
inca astept cateva nume de companii de stat romanesti care-s profitabile in actualele conditii de piata
@Akhenaton
o companie care este cu capital majoritar de stat si este pe profit de cand se stie este SC Antibiotice SA – Iasi
@shaquille: nu pentru multa vreme. Se pregateste o vanzare ca lumea si acolo.
@da, in sloboz, aia-i singura la care ma gandeam si eu. am vrut s-o mentionez, dar stiind care-i treaba cu Nani, cu cine-l papusareste pe Nani si ale cui sun retelele de distributie ale medicamentelor Antibiotice, am considerat ca-i mai bine sa n-o dau ca exemplu
coite, rationamentele tale imi sunt supect de familiare. parc-am mai zis-o, nu? 🙂
Apropo de IT guys.
Am avut de construit o aplicatie, mai bine zis o suita de aplicatii pentru un ”software as service” pe care sa il ofer la niste clienti. Eu sunt paralel cu programarea, dar stiu ce vreau sa faca aplicatiile respective si cum vreau sa arate.
M-am gandit eu ca ar fi o idee buna sa caut un contractor in .ro (se stie, unde s-au nascut toti mega programatorii) ca sa imi construiasca jucaria.
100% raspunsuri initiale au fost ”putem si facem”. Cand am spus ca trebuie sa stabilim un dead-line sa vezi figuri si plasete gen ”nu putem sa evaluam cand o terminam, sau putem dar nu punem o data limita in contract, etc”. Dupa asta au urmat discutiile privind workflow-ul. Cand au iesit din schema alti 50% dintre potentialii contractori pt ca ”e complicat”. Am mai primit si niste replici gen ”eu nu sunt de acord introducem trigger-ul asta aici, ca stiu nu ca nu ai nevoie de asa ceva”. Nu conta ce vreau eu sa imi faca aplicatia, conta ca nenea programatorul stia el ca nu am nevoie de o ramura din work-flow, pentru simplul motiv ca se stie si ca e complicat. Nici un alt argument rational.
Slabut tare cu antreprenorii romani.
Au fost cazuri. N-a ieșit fenomenal. Cumpărătorul a luat echipamentele mai ok în țara de origine, să le pună în funcțiune într-un circuit industrial deja profitabil. Din ce-a rămas la noi, a vândut la fier vechi ce s-a putut vinde, iar restul rămân și în ziua de azi ruine abandonate.
Nu. Străinul va lua din ea ce e mai util în procesele tehnologice din alte întreprinderi ale lui, pe alte meleaguri, care sunt deja profitabile și unde nu trebuie să investească nici pe departe atât de mult pe cât ar trebui s-o facă în ce cumpără aici.
E în interesul lui să facă profit, așa e, însă vânzându-i ceva la 1 euro, profitul e trivial de făcut, chiar și dacă vinde doar terenul de sub fabrică, iar restul la fier vechi.
Din cauza asta e nevoie de un sistem funcțional de justiție: să poți impune niște reguli și niște sancțiuni. Dacă n-ai cum face asta, nu rezolvi nimic nici cu firmele de stat, nici cu cele private. În ambele cazuri, se vor urmări doar profiturile simple, pe căi directe, facilitate de cumpărarea oficialilor care ar trebui să prevină astfel de pierderi.
E in interesul lui sa faca asta atunci cand nu poate face profit vanzand direct totul. Terenul unui om, echipamentele altuia, restu’ la fier vechi.
A explicat deja luvieere mai sus. Si s-au facut de-astea grupa mare in Romania – si se vor mai face.
Singura chestie care lipseste si la care ajungi invariabil e treaba cu justitia. Cand/daca va exista, vor merge si restul “de la sine”. Fara sa fie nevoie sa vinzi ceva.
Asa, au vandut romanii tuturor toate chestiile. Si putinele care merg bine nu aduc mare rahat in Romania. De pilda, Dacia, cel mai cunoscut caz. Sigur, aia platesc taxe si tin locuri de munca. DA’ guess what: plateau taxe si daca erau tinuti de stat. Si aveau locurile de munca si daca apartinea statului chestia. Stii ce nu se intampla daca apartinea statului in continuare si DACA aveai si justitie functionala? Nu auzeai harfe de genul “pai, herpaderp, daca ne suparam, mutam productia in Turcia/Maroc”.
E exact cum e treaba cu UE. Crezi c-ai intrat in UE si-ti vor veni strainii sa-ti faca treaba-n tara. In realitate, isi iau ce-au nevoie din tara aia (i.e angajati pe care-i considera ei buni) si va lasa pe-acolo…sa zicem “restul”, sa nu jignim pe nimeni.
Fix asa.
Mi se pare corect: dacă ai un proiect a cărui complexitate face imposibilă o estimare precisă, cea mai onestă cale e să menționez de la început că nu pot evalua, în etapa inițială, data de livrare.
Dacă insiști să ofer o estimare de timp, aplic un calcul de tip f * h * (n + k), unde:
n = numărul de module de complexitate similară în care se poate diviza proiectul
h = numărul mediu de ore de lucru la un modul
k = numărul de conexiuni posibile între module: n*(n − 1) / 2
f = factor de complexitate, stabilit în funcție de proiect și de interacțiunea cu clientul, având valori între 1 și 5.
Uite așa poate să-ți iasă o estimare de 1 an la un proiect despre care inițial iți spun că, din datele preliminare, e posibil să-l termin în 3 luni, dar nu garantez.
Iar pentru clienții cu ale căror proiecte ajung într-un astfel de stadiu, pot fi siguri că-mi plătesc și ultima zi de sărbătoare din anul acela, că, potrivit legii lui Parkinson (http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson's_law), chiar să aduc proiectul într-un stadiu rezonabil de finisare în 3 luni, mai devreme de un an nu-l livrez.
Din nou, corect: dacă știu că nu am resursele să duc la bun sfărșit într-un interval rezonabil, un proiect de magnitudinea celui propus, de ce să-ți pierd timpul și banii? Proiectul ar eșua într-o formă sau alta (rezultat mediocru, timp de livrare și/sau buget depășit) și niciuna dintre părți nu ar fi satisfăcută de rezultat.
E plauzibil ca planul tău de implementare să fi inclus o cerință redundantă, satisfăcută de o altă componentă sau ramură de workflow.
Dacă propria ta evaluare a competențelor tale în programare denotă o lipsă de experiență în domeniu, ești pe deplin convins că maniera în care ai soliciatat implementarea e adecvată și că singurele argumente impotriva ei sunt din rațiuni de complexitate?
@luvieere:
Ai sarit un paragraf:
100% raspunsuri initiale au fost ”putem si facem”.
Nu era nimic redundant, pur si simplu stia mai bine domnul aitist ce trebuie sa faca aplicatia mea si imi ridica obiectii la un flow pe care eu deja il stabilisem cu un client (gen de ce sa mai trimita un notice email aici?, nu era vreo chestiune sofisticata)
In legatura cu celelalte puncte, sunt curios cum gasesti si convingi clienti care platesc proiecte despre care ”nu stim cand se vor termina si cand livram ce ati platit”. Sincer mi se rupe de algoritmul postat de tine, pe mine ma interesa cand imi dau o aplicatie clickable si cand una finisata 90%. Platita 30% in avans.
L-am sărit pentru că răspunsul e clar, l-ai dat chiar tu, în comentariul inițial. La început, când oamenii nu știau toate informațiile despre proiect, bineînțeles că ți-au spus că da, îl pot face, în sensul că luând în calcul informația pe care o aveau în acel moment, ar fi putut găsi o soluție, aleasă de ei, să-l implementeze.
Apoi, ai adăugat o informație suplimentară: deadline-ul X. Firește, până nu ați discutat toate detaliile proiectului, e cât se poate de rezonabil ca implementatorul să nu știe dacă poate sau nu să se încadreze în timpul alocat, nici măcar ca ordin de magnitudine (va dura un interval de timp de ordinul a câtorva săptămâni, a câtorva luni sau a câtorva ani).
Ai mai povestit că după acest stadiu ai mai furnizat o serie de informații: detaliile workflow-ului, etapă în care jumătate din contractori au refuzat proiectul din rațiuni de complexitate. Din nou, ceva logic: cu cât ești mai precis în specificații, cu atât implementatorul are mai multe informații din care să-și dea seama dacă te poate sau nu ajuta.
In etapele inițiale, când specificațiile sunt vagi, mulți se vor încumeta, pentru că o mare parte a complexității este dezvăluită abia atunci când se discută detaliile minuțioase ale mecanismelor care trebuiesc implementate.
Un exemplu: încep cu “Vreau un site de prezentare” -> 100% din implementatorii contactați spun da.
Apoi adaug: “Îl vreau într-o săptămână.” -> Apar obiecții cu privire la deadline, iar 20% renunță în acest stadiu la proiect.
Continui prin a menționa “Pe prima pagină vreau o animație 3D a produsului pe care vreau să-l prezint” -> 50%-70% din implementatori renunță din motive de complexitate incompatibilă cu timpul și resursele disponibile, 10% cresc substanțial prețul, iar alti 5%-10%, naivi, acceptă condițiile și vor eșua în a livra proiectul, dacă decizi să colaborezi cu ei.
Te cred pe cuvânt, e foarte posibil să fi dat peste un incompetent care n-a prea înțeles mare lucru și căuta nod în papură să refuze proiectul pe criterii idioate.
Sunt vreo trei categorii mari de astfel de clienți:
1. Finanțatori ai unor proiecte cu o componentă pronunțată de cercetare, în care se încearcă să se implementeze un sistem ale cărui șanse de succes și rezultate nu sunt cunoscute la momentul demarării.
În mare măsură, implementarea constă într-o serie de studii în diverse direcții potențiale, în urma cărora se identifică cele mai promițătoare rezultate și se planifică exploatarea acestora în proiecte ulterioare.
Proiectul inițial are alocat un buget și o serie de directive, însă nu se poate specula timpul necesar obținerii unor rezultate fezabile.
2. Clienți care au proiecte ale căror cerințe suferă modificări frecvente, fie în moduri imprevizibile (schimbările se comunică de la o zi la alta), fie ăntr-o manieră liniară (se livrează o erapă, se analizează de către client, se transmit noile cerințe pe baza constatărilor din acel moment).
Proiectul se implementează și se livrează pe etape, eșalonările refăcându-se, după caz, la primirea unor noi directive.
3. Clienți cu proiecte complicate, a căror implementare a fost deja încercată și eșuată de către alte echipe.
Dupa un număr de iterații eșuate, cu echipe diferite de implementare, care depășesc cu mult termenele limită și în urma cărora produsul livrat într-un sfârșit nu corespunde cerințelor, se înțelege rapid că e nevoie de flexibilitate în privința termenelor de livrare și a bugetului.
Proiectul se încheie cu succes atât timp cât:
– sunt trimise periodic rapoarte de progres al implementării.
– are loc recepția pe etape a produsului, în momentul finalizării fiecărei etape.
– componentele livrate pe etape corespund specificațiilor.
– sursa de finanțare a proiectului poate acoperi timpul de livrare flexibil.
În ultimii ani, am derulat proiecte din toate cele trei categorii, existența acestora nefiind, în consecință, doar teoretică sau speculativă.
Pentru proiecte complexe, se vehiculează o expresie… “It will be ready when it’s ready”.
În cazul meu, plătite și livrate pe etape, fiecare etapă 100% în avans.
Ei, aici nu e vorba de nimic altceva decat de vechea meteahna: CYA.
CYA= Cover Your Ass
In multinatz de fapt 99% dintre angajati habar n-au ce fac ceilalti 99% sau ce limba vorbesc, de-aia exista un manual stufos de CYA-ese, adica de proceduri care trebuie aprobate de “chain”.
Sincer, atata timp cat nu trebuie TU sa aprobi ceva (si deci sa-ti asumi si consecintele), de ce ai face-o?
Emergency change.
Documentat frumos în sistemul de ticketing cu prop, affecting, testing & implementing.
Să se spele pe cap cu el cei de la emergency change review după aceea…
Ma, Rootus, problema e ca mie mi se rupe pula. Da, e adevarat, sunt cativa cu rootkituri puse deja si n-a observat nimeni inca. Da’ e OK, nu tin datele mele importante pe serverele lor. Iar cand un lache flausat ma ia cu “pai nu, ca sa facem conferinta, sa discutam peste coispe zile” si cealalta varianta e fix cum zici tu (adica si mai multa munca pentru mine), rezultatul e ca-mi trag pula-n ma-sa si-l las sa sufere.
Ca doar n-am ajuns sa ma rog de imbecili sa le fac un bine. Lasa ca-i bine, daca ei au nevoie abia peste 2-3 saptamani, or fi stiind ei ceva ce eu nu stiu, nu?
Si vorba aia, cand o fi sa fie ras sistemul, creez joburi pentru aia ca tine/mine. Stii cum e…
/dev/zero e si mai rapid. Plus un bs mare ca sa nu aiba timp sa se razgindeasca.
ba baieti, hai sa ne intoarcem la logica, parca prin a 9-a e bagata in programa. daca 50% din privatiarile facute cu straini merg, din motivele mai sus expuse, si daca 95% din firmele de stat sunt gauri economice unde se pierd bani cu duiumul, ce spune logica c-ar fi mai bine de facut? 🙂
Logica incepe in clasa a X-a si-ti spune sa te uiti la cauze, nu la efecte. Adica la justitie.
aa, da, serios? tare
atunci, ia sa vedem: sa se faca justitie corespunzatoare, atunci vor merge si companiile de stat. iar pana la termenul asta incert, ce facem, tinem la fel companiile arondate politic si securistic?
chair nu vi se pare nimic ciudat in faptul ca, in cele mai prospere economic tari din lumea libera, firmele privatre contribuie cu 80% la constructia PIB-ului?
sau ca Polonia a facut o privatizare masiva, CHIAR PE 1 EURO, si listari ale multooooor companii de stat la bursa, la inceputul anilor 90, iar acum ne face cu mana din tren?
Uite, fix de-asta ma uit eu si ma amuz de fiecare data cand aud ca romanii o duc nasol si sug pula prin Romania pe bani de seminte – sau hai, de-o iesire-n pub. Ca asta meritati, ma.
Eu iti explic cu argumente logice de ce X si Y. Raspunsul tau e o voma regurgitata pe care-ai auzit-o la TV, cu tentative de buzzwords pe care nu le intelegi. “Privatizare”. “companii private”. “PIB”.
Chestia asta cu privatizarea merge doar in conditiile in care impui si protectionism. Mascat sau nu, dupa posibilitati. Fara, inseamna doar sclavie pentru toata lumea.
Fix in dimineata asta e harneala cu Lukoil cu petrolu’ pus sub sechestru pentru evaziune fiscala, spalare de bani etc. Inainte, erau stirile cu Ford care suspenda productia. Da’ sigur, sa fie privatizare. Fara numar. Vorba aia, nu pe mine ma afecteaza si nu eu o sa chitai ca nu mi-am primit salariul de 3 luni.
Cand iti spun ca se poate foarte frumos, a la China, imi spui ca e alta cultura, ca e alta pula mea, ca Romania nu-i China. Dupa care-mi zici “uite, Polonia a facut si acum ne face cu mana din tren”. Pai Romania nu-i nici Polonia, bai, intelectualule, asta ti-a scapat? Ti-a scapat si faptul ca Polonia a trimis MILIOANE de oameni in UK din prima zi, in 2004, in timp ce romanii au putut pleca pe bune abia in 2014? (de Germania si Olanda nici nu mai discut, cre’ ca juma’ din populatia Poloniei e-n tarile alea doua). 10 ani, inclusiv perioada mai nasoala de criza. Alo, domnu’, se pune? Polonezii nu au muncitori in tara, se zbat sa aduca chinezi sa le faca treaba, li se rupe de somaj, ca ai lor lucreaza afara (pe langa faptul ca au alta pregatire, alta reputatie, alte chestii). Cand Romania se zbatea in ghearele crizei, polonezii dadeau petreceri, ca pe ei n-avea cu ce sa-i afecteze. Da’ tu ai fix gandirea aia superficiala, bazata pe observarea efectelor si atat. Cauze, explicatii? Fix pula. La orele alea de logica tu probabil chiuleai cu baietii.
Pai, vrei modelul polonez? Trimite, bai, inteligentule, cateva milioane de romani (aia someri) sa lucreze afara. Hai sa vezi cum ai somaju’ pe zero si crestere economica si salarii mai mari si ce mai vrea pula ta. Da’ tu vrei sa-i tii in Romania, sa le platesti ajutoare, sa nu produca nimic si sa privatizezi. Asa ca ajungi sclav. Incet, dar sigur. Pula mea, romanii si economia/politica. Va pricepeti toti ca la fotbal. Muie Steaua.
nu, nu-ntelegem 🙁
eu iti zic aplicat cum stau lucrurile, tu-mi spui ca justitia ar trebui sa functioneze brici. de acord, justitia trebuie sa functioneze brici. da daca nu merge, din atatea si atatea motive, ce facem in momentul asta? mai lasi Sidex-ul sa mearga in continuare, cu 1 mil. de dolari gaura pe zi sau il dai in mortii lui? lasi Petrom-ul cu 1/5 mil de dolari gaura pe zi(aproape imposibil, daca ne gandim, la o companie care are monopol pe extractie) sau il dai in mortii lui?
O repari. Urgent.
Il faci eficient. Sa nu mai piarda bani. Te ocupi acolo de problema. De la capusare la orice. Sau poate ca tu esti mai prost ca un indian si nu poti sa-l faci sa mearga, da’ ala poate? Sa stiu la ce nivel discut, eu ma consider mai inteligent ca un tigan de-ala.
Te uiti la unde se duc banii aia si de ce merge pe pierdere. O echipa de 3 oameni iti spune in cel mult o saptamana de ce se pierd banii si ce trebuie facut pentru a merge pe plus.
Maxim 3 oameni, maxim o saptamana.
Dupa care te ocupi de problema. Ca toate companiile astea care “merg pe pierdere” cu “1 milion de dolari pe zi” merg(eau) asa pentru ca sunt(erau) capusate la maxim de firma varului matusii directorului. Si stim chestia asta toti.
Iar ce spui tu e “am un bun. cineva tot incearca sa-mi fure. n-o sa opresc hotul. o sa vand bunul, ca sa fie problema altuia. si ce bine o sa fie dupa, c-o sa fiu un sarac in pula goala, deci nu mai poate lumea sa ma fure”.
Esti roman prost la faza asta si asta este. Tu ajungi in pula goala, cu caciula-n mana la “patron” la poarta, hai, sefu’, angajeaza-ma pe mine sa fiu sclav pe 8 milioane la chestia asta care pana ieri era a statului, sa le dau si eu boracilor o ciorba de cartofi putreziti. In timpu’ asta, noul patron se duce frumos la stat de mana cu Alro si zice “pai, coaie, e prea scumpa energia, noua tre’ sa ne dai mai ieftin, ca suntem … producatori”. Si statu’ intreaba “pai, bine, da’ eu pierd bani, cine plateste?”. Ah, pai, Gheorghe. Ala care-i la poarta si ne cere job. Perfect, da’ nu are Gheorghe atatia bani. Ah, nu? Pai, atunci, sa plateasca toti, da-i in pula mea, inclusiv Akhenaton si Manowar. Ca doar e privatizare, cois. Am privatizat, asa ca acum nu mai pierdem un milion de euro pe zi, furam doua milioane de la populatie in loc de asta. Gata, am rezolvat-o. Bebeluselor, dans!
Serios, du-te-n pula mea si mai lasa-ma cu cacaturile astea cu “privatizarea”, ca se clatina si cad in cap la prima privire mai serioasa. Toate.
nu pricepi ca asta e inaplicabila la noi. nu-ntelegi ca statul e cel mai prost administrator, iar asta au intrles-o vesticii de, hat, peste 100 de ani. din mai multe motive, ceea ce administreaza statul iese prost. evident, si din cauza de justitie, de nemotivare, de lipsa de know-how. daca neamtul, englezul, amercianul, olandezul, belgianul, francezul si toti ailalti au inteles-o, tu de ce n-ai intelege-o. daca asta-i reteta, cum sa poti pretinde ca tu stii mai bine?
si apropo de China, ca vad c-o tot freci cu China. in 87′ cand a venit dENG, TARA AIA ERA O RUINA. PENTRU CA STAT, PENTRU CA DICTATURA, PENTRU CA NEBUNIE SI PENTRU CA AUTARHIE
Deng l-a IMPLORAT pe Milton Friedman sa-i invete cum sa faca sa iasa din cacat. iar jidanul i-a invatat. si pe ei si pe chilieni. sa lase/ sa incurajeze accesul capitalului si know-how-ului strain. sa ofere regim fiscal lax ca sa se-nghesuie cu totii. sa lase privatul sa vina, sa aduca tehnologie si sa faca profit
tu, ca stat, esti prost. esti extrem de prost. n-ai flexibilitate de piata, n-ai canalele de desfacere externe, nu ai tehnlogie, n-ai nimic. si mai esti si hot. si-ti mai pui OFITERII SI IN JUSTITIE, ca sa fii sigur ca hotesti acoperit legal. si nu se poate iesi din paradigma asta decat vanzand. nimeni n-a facut-o altfel. mai ales in Europa
Ba da, pricep, dar completez “cu sistemul actual de justitie”. Iar eu iti spun sa-l schimbi. Uite, eu iti garantez ca daca justitia spune “daca te-am prins la furat, iti iau tot ce ai si verific si cum ai vandut/instrainat chestii, inclusiv in familie, dupa care va iau tot si va trimit la munca silnica pe viata”, atunci nu mai furi.
Cand e “furi doua miliarde si iei 2 ani cu suspendare, da’ ai 60 de ani si faci 9 luni”, atunci, sigur, nu se aplica. Stai in parnaie ca la hotel, n-ai treaba. Da’ stii ca se poate si cu munca silnica la cariera de piatra, nu?
“statul” nu exista. Statul sunteti voi. Imi spui ca esti prost administrator? Stiu. Imi dau seama. Da’ sunt altii buni.
Coaie, o freci la rece. Eu n-am zis sa nu aiba lumea acces la capital. N-am zis sa nu poata sa-si deschida niste companii. N-am zis nimic din toate astea. Am zis ca nu vand ce-i al meu doar pentru ca-i capusat. Omor capusele in pula mea. E mai simplu si mai profitabil.
Tu n-auzi ba ca statu’ nu exista? Ce-i tot tragi cu statul in sus, statul in jos? Poti sa pui mana pe el? Poti sa mi-l arati cu degetul?
Nu, ba. Hot e un tovarasu’ director si rudele lui. Un tovarasu’ contabil si rudele lui. Da’ guess what, e loc la cariera aia de piatra pentru toti – si au si ocazia sa se cunoasca mai bine.
Sa fim seriosi. “Nu se poate”. Daca v-as putea aplica eu un pic de justitie a la Singapore sau UAE, pana maine n-ar mai fura nici dracu’ si n-ai mai fi blocat in astfel de prostii. Da’ ce sa vezi, nu conduc eu Romania.
Si aia-i toata treaba. Justitie, baiatu’. Si de maine stau toti cuminti de zic saru’ mana si la bec.
nu pricepi ca la noi nu merge astfel? cand seful de la stat are ordin sa dea contractul unei alte firme cu conexiune, iar contestarea rezultatului licitatiei nu duce la nimic, pentru ca judecatorul e si el din sistem, cum ai vrea sa faci?
plus de asta, cum iti poti imagina ca oamenii de la astat au tot atata pregatire pentru mediul concurential ca si aia de la privat?
dar tehnologie?
dar bancabilitate?
cand vreodata ar fi atins Dacia, de stat, succesul Daciei private? si cum?
cat despre justitie, de acord. trebuie sa fie justitie.numai ca justitie exemplara are si Belarus, are si Coreea de Bord. are si Venezuela. sa zicem ca are si China, desi e-o gramada de coruptie acolo. desi oamenii stiu ca se duc in fata plutonului de executie daca sunt prinsi, tot o fac. lacomia umana.
atunci, avand exemplele astea in fata, cum sa crezi ca prosperitatea unei economii ca a noastre tine in primul rand de justitie?
tine minte, e plina China de coruptie, chiar daca pedepsele-s cumplite. si-n Belarus e coruptie. la nivelul lor, sunt sigur ca si-n Coreea de Nord se da spaga un covrig ca sa urci un pic in ierarhia fabricii.
dar, ce sa vezi, tot economia de piata si strainii au dezvoltat China, ca pedepse cumplite erau si pe vremea lu Mao
De-asta imi place mie sa citesc chestii scrise de romanii din Romania. Mereu imi amintesc cum m-am sictirit de poporul ala de resemnati. “Noi nu putem”. “N-avem cum”. “Nu putem schimba nimic”.
Atunci foarte bine. Suferiti in continuare, mie-mi convine.
Da’ nu vreau sa fie totul de stat, coaie. Eu n-am nimic impotriva chestiilor private. Doar ca nici nu cred ca trebuie sa vanda statul totul, ca, vai, noi nu suntem la privat, noi nu putem, pe noi nu ne duce capul sa vedem ca X a cumparat “pentru fabrica” pixuri la 10,000 de lei noi bucata. Nu cred ca-ti trebuie chiar 5 premii Nobel pentru a intelege ca acolo e ceva in neregula.
Oricand – si fara probleme. Ca Dacia se vinde afara pentru ca-i ieftina. Nu pentru c-ar fi epica sau ceva. Si nu era dificil sa faci acelasi lucru – ca ieftina era si inainte. Sigur, inainte, cumpara Renault pe trei lei chiori un director care sa uite sa bage chestii obligatorii, cum am zis. Gen Euro 2-3-4-15. Si, ce sa vezi, fara alea – ce ghinion! – nu se vindea afara.
Da’ ia sa fi stiut nenea ala care “uita” sa bage Euro coispe ca-l paste munca silnica pe viata si nevasta-sa o suga pula la colt, iar boracii lui vor cersi in strada. Ia sa vedem, mai lua spaga aia?
Esti bou. Justitie exemplara nu inseamna neaparat “extrem de violenta”. Inseamna ca-si face treaba in mod exemplar. Ca nu ai procese care sa dureze 100 de ani cand e totul foarte clar. Inseamna ca nu exista “amanare de 6 luni, ca nu mi-am gasit avocat, desi am 10 miliarde in banca”. Inseamna ca nu exista “Amanare un an, ca un grefier a luat spaga sa-l citeze pe X gresit”. Inseamna ca atunci cand se da o pedeapsa, e pe masura faptei – si se executa 100%. Fara amnistie, gratiere, reducere de pedeapsa ca esti batran sau ai scris o carte. Si mai inseamna ca nu te tin in puscarie pe banii celor pe care i-ai jefuit ci, dimpotriva, te pun sa produci pentru ei. Te-am prins cu frauda de un milion de euro? Nici o problema, stai frumos in puscarie si produci chestii. Tricouri, brichete, alea. Ce vrei tu. Si din alea, primesti cota parte. Ai produs de 20,000,000 pe luna? Perfect. Iti luam 15,000,000 chirie si 5 pe incalzire. Tre’ sa muncesti mai mult daca vrei sa mananci. Nu vrei sa muncesti? Nici o problema, nu mananci…treci intr-o celula cu restu’ care nu vor sa munceasca…va intelegeti voi. Iesi pe plus cu un milion de lei pe luna? Perfect. Muncesti asa pana se aduna un milion de euro – aia furati de tine. In vreo 50,000 de luni ar trebui sa termini, nu-i graba. Nu-i bai, ca-ti iau oricum si tot ce ai afara, ca daca te-am prins la furat cu o chestie, probabil ai furat si-n trecut cu altele, nu-i asa?
Hai sa vedem cine mai fura dupa. Hai sa vedem cine mai ia spaga.
No shit. Bineinteles ca peste tot va exista cate-un grup de fraieri care vor crede ca lor nu li se poate intampla. Ca ei pot. Ca ei dreg. Da’ aia nu inseamna ca ai justitie exemplara. Inseamna ca aparatul ala de justitie nu e inca perfect. Revino cu mistouri legate de China cand vor cumpara acolo ministri autostrazi care nu se fac, da’ se platesc la cel mai mare pret din lume. Discutam atunci.
Coaie, esti un roman sadea. Resemnat pana-n maduva oaselor. Sa-ti fie de bine cu ce ai.
=))))
si cam atat am inteles din tot expozeul asta
ba, m-ai convins! o sa m-angajez la stat. simt ca stau pe vine vremurile alea bune in care sa fii angajat la stat
Cumva, nu sunt surprins. Da’ chiar deloc.
@manowar
Pai, tu ce ai schimbat?
Pentru mine sau pentru ei?
LABEL1: You go fix it!. Ca eu nu vad cum ar fi asta posibil. Poate ca la fotbal, cu arbitri ( aka judecatori , procurori) straini. Nu ca te-as banui ca tu crezi ca se poate.
In breslele care se ocupa cu justitia , aplicarea si creerea legilor promovarile se obtin pe criterii de afiliere si executare de ordine, vezi numaratoarea de voturi de care vorbeai ,
nu pe corectitudine si profesionalism. Si hai , spune-mi ca stii tu pe unu’ care a reusit astfel si cum va motiva el pe toti ceilalti. Ca stiu si eu mai mult de unu dar nu
motiveaza pe nimeni ca e greu si lucrurile le sunt mai mereu impotriva si “colegii” si superiorii pandesc mai mult la cum sa le dea la gioale.
Ce spui tu presupune distrugerea unui lant trofic .Directoru’ ala care e numit acolo , cotizeaza cu genti pline de bani ( e evident ca nu din salariu) si foarte posibil si cu genti pline de voturi prin diverse tertipuri ( nu mi se pare postul potrivit sa dezvolt).
Nu e ca si cum il pui tu pe Petre Corectu’ director acolo. Ca si daca-l pui, romanasii sunt ochean pe el sa-i dea la gioale la prima neatentie .
Iar orice solutii si argumente , implica rezolvarea problemei cu justitia si aplicarea legilor. Jump to LABEL1.
E la modul , hotul nu numai ca sifoneaza profitul, veniturile saraciei alia, dar, pizda ma-sii, produce paguba si fura si din alte parti. Din moment ce nu se poate rezolva problema
cu capusare , etc, oprim robinetul.
Pe mine , personal, nu ma incalzeste prea tare ca statul ar vrea sa incerce sa faca o muie profitabila de 25 de ani incoa’.
Pana una alta de 25 de ani, eu platesc prin taxe si impozite , in principiu, pe angajatii de la cacatul ala , iar de facto pe niste scammeri.
Mi se rupe pula despre ce ace , brice si carice nestemate produc ei. Nu le vreau. Sa si le bage in cur, le cumpar de la privat la ce pret s-or gasi . Pana una alta sa-ncepem cu sa nu-mi mai ia mie bani din buzunar.
Ca vine cineva si le face profitabile , ca se duce totul la recycle bin si investitii imobiliare? Foarte bine. Stiu, fiecare privatizare d-asta are costuri ascunse.
Costurile sunt ajutoarele sociale ale luzarilor care lucrau acolo si care vor fi someri in no-time.Muie lor. Tot e mai bine. Banii aia nu vor mai fi sifonati aiurea, se vor duce ,
cati se vor duce targetat la saracani. Mai devreme sau mai tarziu cei mai multi din ei se vor trezi sa se duca sa munceasca dracu’ ceva. Ca nici ajutoarele sociale in Romania nu-s ca in Danemarca .
Singura problema reala e cu resursele energetice , gen petrol , gaze , carbuni … Cand le externalizezi p-astea , nu mai ai venituri din productia , extractia lor ca tara. Prin urmare singurele posibilitati sa recuperezi venituri sunt:
cresterea redeventelor – aplicabila initial producatorilor.
cresterea accizelor – aplicabila tuturor. Si asta doare , gen , sa platesc eu taxa la stat pe resursele exploatate de OMV cu profit, pentru ca tre’ sa sustina cineva si bugetul de stat. N-o sa-l lasam asa , de izbeliste.
Ghici cine da spaga , producatorii sa nu creasca redeventele sau poporul sa nu creasca accizele.
Chiar daca era justitie o mare parte a industriei romanesti avea nevoie de o retehnologizare: dacia, roman, tractorul, etc. Dat fiind faptul ca vreo 30-40 de ani am comercializat masinile in tari “prietene” gen cuba, coreea de nord sau rusia imi imaginez ca nu sareau germanii sa ia ultimul model dacia logan daca nu aveau o garantie. Renault a oferit garantia asta. Nu zic ca era singura solutie, dar cred ca era cea mai buna pentru o revitalizare. Altfel ramaneam cu vechii amici comerciali.
In industria automotive e aproape imposibil sa reusesti daca stai (zeci de) ani pe tusa sau realizand produse necompetitive. Sa nu veniti cu contra-exemplul Toyota, ca nu are sens (alta cultura). Sa nu ziceti ca erau ok si masinile alea fara aer conditionat, servo, abs si alte lucruri inutile DOAR pentru piloti/pasionati.
Asa ca mai usor cu justitia, mai erau si alte probleme deloc neglijabile.
Chiar presupunand prin absurd ca dupa ’90 justitia ar fi taiat in carne vie tot nu am fi avut knowhow-ul necesar sa fim competitivi intr-o perioada scurta de timp.
Singurul lucru la care puteam fi competitivi era in domeniul materiilor prime: carbuni, gaze, petrol, apa, lemn. Cand e vorba de tehnologie… cam subtire. Culmea si azi se vede lipsa de valoare adaugata: exportam fructe si importam gem, exportam lemn si importam scanduri/mese/mobila; asta nefiind o lista exhaustiva.
1. Aerul conditionat, servo , ABS nu s-au inventat la Renault. Nici nu-s tinute de ei sub patent. Daca intelegi aluzia. Daca nu, sunt niste producatori de componente care-l fac. Iti trebuie doar niste ingineri sa-l proiecteze in interiorul masinii. Nici inginerii auto nu sunt sub patent Renault. Existau facultati de AR in Romania de ceva vreme.
2.Ia vezi cum jumatate din taxi-urile din Bucuresti nu au A/C. Loganuri zic. Ia vezi cum multe ( toate pe care le-am vazut eu) loganurile din Germania n-au aer conditionat. Pentru ca intra la categoria low cost. Si exista nisa de low cost cam prin toata europa , ca aia de la Renault n-au insistat pe segmentul asta de prosti , ci pentru ca nu era acoperita. Tot ce trebuia: Investitii in retehnologizare + access la piata. Mare lucru , il face accesul la o anumita piata . Cand dacia s-a vandut catre Renault Romania nu vindea liber produse in UE , ci UE avea taxe de import. Poate ghiciti de ce Renault n-a dezvoltat initial o masina pentru o piata europeana ci a continuat cu modelele pentru piata locala:remember Supernova, Solenza.
Loganul a fost lansat in 2004 cand Romania negocia aderarea la UE si liberarizarea comertului .
Nici un “enterprise” nu poat angaja Network Gods.
Chiar daca ar vrea, chiar daca ar avea cu ce sa-i plateasca, n-ar reusi.
Inevitabil, se mai strecoara si ceva idioti.
Si ca sa nu-ti faca idiotul o paguba gen vreo juma de miliard de dolari si oleaca peste, basca cateva sute (milioane) amenda, cum s-a intamplat la nu’s ce agentie de trading ca a uitat unul sa faca nu’s ce update la softul botilor de tranzactionare, trebuie sa existe proceduri.
Contrar lu’ nenea N.G., idiotul in general le respecta si daca n-au fost scrise de idioti, poti chiar sa functioneze ca safeguard.
Si binenteles, mai exista si nevoia aia sa “stii” ce se intampla, ca deh..ar fi culmea ca ala de la network SERVICE sa stie si tu nu.
Chit ca nu pricepi mare lucru.
Dar stii.
Probabil ca nu, dar nu e relevant. In momentul in care tu de zeci de ani nu produci ceva competitiv ai pretentii sa integrezi optiuni moderne in masinile viitoare? Peste noapte? Cu ce experienta? Sau Dacia avea niste genii puse la naftalina pe undeva?
Research-ul se face continuu; in momentul cand competitia a iesit pe piata cu ceva ce ai vrea si tu, esti deja esti cu ANI in urma (in general, nu doar in automotive).
Uita-te la modelele Dacia post 1300. Nici o diferenta de design, decat tabla indoita mai bine la colturi. Acelasi sasiu. Research serios, nu gluma. Nu cred ca le-a impus Renault sa foloseasca tot modelul renault 12 (de acum 50 de ani).
Cand a venit Renault si a facut supernova/solenza, macar le-a dat un motor decent, sau si pe asta il faceam noi?! (revin mai jos)
Partial de acord, doar ca merita mentionat faptul ca (probabil si) Renault a facut lobby pentru liberalizarea comertului, ei avand evident de castigat.
Dar iar crezi ca lucrurile se fac peste noapte. Nu poti sa pornesti de la 1310 (vandut si prin anii 2000) super restilizat (dar acelasi renault 12 de cacat) si sa ajungi in 3-4 ani sa fii atractiv pentru piata europeana. Renault n-a venit cu o noua linie de asamblare, a pastrat ce avea de acolo si a REUSIT sa faca ceva cat de cat decent (supernova, solenza) cu resursele existente IN TIMP CE lucra la design de logan si la retehnologizare.
Eu zic ca asta a fost cea mai grea parte. Sa fii cat de cat profitabil, adica sa scoti ceva pe piata sa nu mori de foame, si in acelasi timp sa te si dezvolti.
Cealalta varianta era sa bagi bani DOAR in noul produs (Logan). Dar asta insemnau pierderi masive. Modelele SuperNova si Solenza au fost cele care au ajutat Dacia sa treaca cu bine peste perioada de retehnologizare. Si asta e cu certitudine meritul Renault.
In momentul in care tu de zeci de ani nu produci ceva competitiv ai pretentii sa integrezi optiuni moderne in masinile viitoare? Peste noapte? Cu ce experienta? Sau Dacia avea niste genii puse la naftalina pe undeva?
Nu-ti trebuie experienta nici genii sa faci o masina , ieftina, pentru piata de low cost , dar cat de cat in ton cu vremurile. Iti trebuie o echipa de design estetic care sa faca o caroserie care sa arate oarecum modern , o echipa de design tehnic si cel mai important lucru bani sa cumperi tehnologie de la altii.
Inainte de Renault la Dacia , sa nu uitam ca au fost Daewoo la Oltcit. Daewoo crezi ca aveau traditie experienta and shit? Nu! Hai sa iti spun asa de la obraz ca modelul lor de success , Cielo, a fost de fapt cumparat de la Opel. Stii ce platforma au cumparat? Nu, nu Vectra, nici Astra , ca astea erau prea “noi”. Au cumparat Opel Kadett , pe care l-au restilizat si l-au adus un pic, dar doar un pic , la nivelul anilor lui. Sa-ti spun despre faptul ca s-a fabricat si vandut in Romania pana in 2007?
Crezi ca Renault au facut mari cercetari in tehnologie , gen breakthrough shit? Nu zic , echipele de ingineri care lucreaza acum la Dacia , proiecteaza ei ceva. Din ce stiu eu , fiabilitate si reduceri de costuri, dar poate ma insel.
Ce nu ma insel e ca motorul 1.5 dCI pe care il folosesc pe mai toate Daciile este un piscarici proiectat in 91, cu optimizari , bineinteles. Primele motoare diesel pe care le-au adus erau cele de 1.9 montate pe ceva Pick-up ( alea cu decupaj in capota ca nu incapea) si pe Solenza. motoare din ’81. E drept , fantastic mai bune decat 1310 si 1410 carburator de la Dacia , dar nu asta conteaza. Ci faptul ca cu bani Dacia putea cumpara tehnologia lipsa.
Pai tocmai, o fi contat ca o companie destul de mare dintr-o tara UE face lobby pentru asta ?
Sau, altfel, cine ar fi facut lobby daca Dacia ramanea de stat? Daca Petrom ramanea la romani, daca , daca… Pulea! Asta inseamna access la piata.
Si apoi sa o si vinzi prin Germania de exemplu… unde s-a vandut loganu’ bine.
Poti sa cumperi tu cata tehnologie vrei, nu poti sa faci peste noapte o masina care sa mearga bine sa fie si ieftina etc etc. Nu asamblezi un calculator, nu folosesti masina la carat cartofi. Oamenii se asteapta sa mergi cu ea pe drum. Knowledge-ul ala tre’ sa vina de undeva, nu experimentezi in 1 an cat altii au experimentat in 10 – nu e ca-n basme. Dacia de ce nu a scos ceva sa rupa gura targului si a tinut de renault 12 de nu mai stiau ce colt sa ia la pila cu restilizarile?
Ai spus de Daewoo Cielo, pai aia inainte de 2000 arata cu 10 ani inaintea Daciei acelei vremi. Si ma rog, cum s-a construit masina aia? Tot romanii au facut-o nu? Sau au venit niste coreeni. Dupa ce coreeni au supt-o putin (Daewoo nu prea mai exista) romanii nu au mai avut inspiratie sa “inventeze” ceva.
Noroc cu Ford ca au mai scos si ei o masina… romani de-ai nostri si astia.
Clar, e o conspiratie impotriva noastra.
Mah. Au cum-pa-ra-t-o. In rest , estetica.In mare parte si aia cumparata. Diferentele de tehnologie intre Opel Kadett 1991 si Cielo 2007 sunt minime. D-aia au si supt-o. Ca au muls vaca 15 ani pe aceeasi tehnologie.
Au incercat sa inlocuiasca Cielo cu Nubira, masina facuta pe aceeasi platforma de Kadett dar cu caroserie desenata de italieni. Numai ca le-a iesit prea scumpa, iar la matze era cam pestrita.
Espero – facuta dupa GM J (1980) cu caroseria redesenata de Bertone.
Tico, copie dupa Suzuki Alto.
Singura masina dezvoltata de ei in timpul in care vindeau pe cele de mai sus a fost Leganza. De mare success, de altfel (not). Au produs-o intre 1998-2002.
Oare de ce Cielo a mers cel mai bine din toate proiectele Daewoo? Ieftin, simplu si bun ?
Vezi aici lista de preturi la ultima versiune de Cielo produsa si observa ca varianta de “top” e cam la acelasi pret cu echiparea de top de la Logan.
http://www.auto-pro.ro/ro/doc/c1.pdf
Doar cateva chestii gen casetofon sunt mai arhaice decat la Logan si e mai masina decat Loganul de 2007.
Tot ce vreau sa spun e ca poti face un business cinstit si fara sa fii tu mare expert cu traditie in domeniu, cumparand tehnologie si continuand dezvoltarea de la punctul ala incolo. Sau, ma rog , ca unii pot.
ba baieti, terminati cu prostiile 🙂
bineinteles ca n-aveai cum sa cresti catusi de putin prin noi insine. capitalurile, know-how-ul, modul de-al face business al strainilor au fost absolut esentiale pentru a scoate Romania de dupa ’90 din cel mai crunt Ev Mediu in care ne aflam. dac-am fi vandut tot, absolut tot, mai putin chestiile strategice, poate eram departe
tu n-aveai bani sa investesti in nimic
tu nu aveai niciun fel de notiune privind tehnologiile anului 90
tu nu aveai oameni care sa stie cum functioneaza economia de piata
numai si numai strainii si capitalurile lor pot scoate o tara dibn fostul bloc sovietic in lume. nu se poate altfel. iar daca vreti cel mai bun exemplu, vedeti ce s-a intamplat in Germania de Est.
desi la ani lumina de Romania si ghena de lume in care ne aflam, totusi erau pilaf in raport cu vestul civilizat, produceau produse necompetitive, erau energofagi ca dracu. chiar si azi, la 25 de ani dupa Zid si dupa peste 1.000 de miliarde de euro investite in Germania de Est, si tot sunt diferente semnificative fata de Vest
http://www.futuresouth.us/wordpress/?p=5
si, ca sa lasam cifrele seci sa vorbeasca pentru noi, luati d-aici, negru pe alb
cum stateam, ce-am mai facut intre timp. orice alt comentariu este de prisos
http://www.analizeeconomice.ro/2014/10/cinci-mituri-false-despre-economia-de.html
am dat peste articolul asta si m-a pufnit rasul, ptr ca si eu ma regasesc aici.
asa-i ca lucrezi cu englezi? ca numai astia se scarpina de 10 ori, stau sa invarta lucrurile pe toate partile si tot nu fac nimic.
sau cum spune colegul meu, “englezii sunt mai lenti ca ardelenii si se scarpina mai ceva ca oltenii”