Pe scurt despre pensii
Eu sunt cam prea tanar sa ma gandesc in mod serios la pensie.
Teoria spune sa te gandesti la asta inca de la primul job, ca dom’le, timpu’ trece, banii se aduna, herpaderp. Si, pe undeva, e corecta teoria asta. Dar, ca de obicei, practica ne omoara. Si ne omoara pentru ca, pana ajungi la pensie, vorbesti singur.
Sa venim cu ceva cifre, asa, ca sa ne lamurim cum sta treaba cu pensiile.
Mama, cu ingineria ei, dupa coispe decenii de munca (vreo 4 si ceva) plus ceva munca de-aia penibila inainte de a termina facultatea, are o pensie de, nu stiu, vreo 18 milioane, parca. Sau 28. Ceva cu 8 in coada, oricum.
Tata (care a avut numai joburi de-alea penibile legate de masini (cam toate joburile la care va puteti gandi legate de masini/camioane/autobuze, mai putin taximetrist)) are in schimb o pensie de… 8 sau 9 milioane. Si, ca sa fie mai amuzanta treaba, a muncit 5 decenii.
Nu discut eu despre ce faci cu 8-9 milioane in Romania, ca nu cred ca-i cazul sa vand castraveti gradinarului. E suficient sa spun ca, in 2011, doamna dadea pe haleala (doar pentru mine si ea) cam 15 milioane si ca intretinerea pe februarie 2012 pentru apartamentul cu 3 camere a venit cam 538 de lei. Cum or fi aratand lucrurile in 2017, dracu’ stie.
In ceea ce ma priveste pe mine, eu am vreo 2-3-4 pensii, de nici nu le mai stiu de nume. Adica am ceva pensie din Romania, presupun, aia standard, de stat. Pe urma, ceva pensie privata din Romania, la care am contribuit dracu’ stie cat, ca eu nu am idee. Dupa care am (inca nu am, explic eu de ce imediat) pensia de stat din UK si pensia privata din UK. Zic ca “inca nu am” pentru ca trebuie sa muncesti 10 ani pentru a avea dreptul la pensia aia si, evident, eu nu muncesc aici de 10 ani.
In ceea ce priveste pensiile din Romania, habar n-am cat ar fi. Nu am nici cea mai vaga idee.
In ceea ce priveste pensia de stat din UK, aia, conform contributiilor, e de 155 de lire pe saptamana. Adica vreo 600 si nu stiu cate lire pe luna, dupa caz. Cat despre pensia privata, aia, in momentul de fata, ar fi 850 de lire pe luna. Adunate, ar iesi pe la vreo 1500 de lire cu putin noroc.
Pana acum, toate bune si frumoase si ai zice ca, bai, nu e o idee rea pensia.
Dar aici apar problemele mele cu pensia.
1. Cum, eu dau bani acum si imi dati voi dupa ce fac 65 de ani? Si daca mor inainte de 65?
2. Stai asa, cum adica imi impozitati pensia? Ca prin Romania mi-a zis mama ca s-ar impozita pensiile. Eu nu prea inteleg de ce – bai, n-am platit toata tona aia de impozite decenii intregi si contributii la toate cacaturile? Acum platesc si pe pensie impozit? Serios-serios?
3. Varsta. Cand li se scoala astora, o mai maresc. Umbla intr-o perioada vorba ca varsta de pensie ar fi 65, apoi ca vor s-o faca 68, apoi ca unii se gandesc la 70. Asta pe langa faptul ca pula mea, barbatii si femeile cica-s egali, da’ femeile-s ceva mai egale la varsta de pensionare, desi traiesc mai mult. Go figure.
Si de-asta mi se par mie super-tepe povestile cu pensia.
In primul rand…68-70 de ani? Coaie, da’ cati ani crezi c-o sa traiesc? Si daca traiesc atat si daca vreau sa muncesc pana la 70 de ani – cine pula mea ma angajeaza la 66 de ani? Sa fac ce? Sa … ce? Serios, voi ati angaja unul de 66 de ani? Ca eu nu – nu pentru 99% din joburi. Si nu pentru ca as discrimina pe baza de varsta, ci din alte motive. Oboseala, puterea de concentrare, capacitatea de a invata chestii noi si de a se adapta…si pe deasupra, daca toata lumea angajeaza de-aia de 66 de ani – si sunt MILIOANE – tinerii unde pula mea trebuie sa mai lucreze? Cum o sa ai vreodata un echilibru pe piata muncii? Mai degraba as reduce varsta de pensionare – cu mult.
Dupa care intervine chestia cu valoarea banilor. Sigur, in UK cel putin, exista o mizerie numita triple lock. Pe scurt, pensiile cresc asa, constant. Ori cu inflatia, ori cu valoarea nu stiu carui index, ori cu pula calului. Da’ merita efortul?
Ca o comparatie, am cumparat in Romania o cosmelie acum coispe triliarde de ani, un apartament. E-nchiriat – vreo 300 de euro pe luna sau ceva. Nu-i mult, ce-i drept, da’ parca suna mai bine decat cele 8-9 milioane pe care le ia tata. Aici? Pai, si aici poti lua chestii pe care sa le inchiriezi, evident. Poti lua o casa de vreo 60k pe care s-o inchiriezi la 400 de lire. Sau poti lua una de 400k pe care s-o inchiriezi la 1500. Fiecare-si calculeaza cum are chef.
Din asta, ce pricep eu e ca trebuie sa fii nebun sau macar imbecil sa te bazezi pe pensie. Aia poate sa nu mai vina niciodata. Te trezesti ca-i varsta de pensionare la 68 si tu mori la 67. Grozav. Sau ca-i la 68 si mori la 70, sa faca statu’ profit – ca ai platit taxe 45 de ani si primesti pensie vreo 2. Asta pe langa restul conditiilor idioate – ca trebuie sa ai cel putin X ani de munca, ca se calculeaza pensia dupa nu stiu ce ultimele salarii pe ultimii nu stiu cati ani (plm, muncesti 50 de ani pe 1 milion pe luna si ultimii 10 pe 200k, sa vezi ce pensie iei, mori de ras).
Mai e o problema (bine, mai multe): de fiecare data cand are “statul” nevoie de bani, ala-i primul loc in care da cu vastu’: fondul de pensii. Dupa care, normal, devalorizeaza moneda, sa recupereze paguba. Pe a cui spinare?
Dar cea mai imbecila chestie la pensie mi se pare faptul ca trebuie sa astepti forever sa te pensionezi. Bai, coaie, serios-serios, cine are chef sa munceasca pana la 68 de ani? De ce pula mea sa nu te pensionezi la 40-45? Mie asa mi s-ar parea normal. Hai, 55, poftim, sa nu fim prea drastici. De ce 55 in loc de 65? Pai, uite, motiv simplu, scos acum din burta: ba, nene, cand fac eu 55 de ani, deja avem o noua generatie pe piata muncii – poate chiar doua daca discutam de sarcinile la 15 ani. Daca eu mai stau si lucrez inca 10-15 ani, pai, tin un post ocupat. Si sigur, nu ar angaja nimeni un tanar de 18 ani pe jobul meu, dar pula mea, treaba asta picura – eu eliberez un post, unul de sub mine e avansat, altul de sub el e avansat si-n cele din urma, se elibereaza un post si pentru ghertoiul ala de 18-22 ani care vrea sa munceasca. Asa, daca eu muncesc si dupa 55 de ani, care-i treaba – o sa fiu harnicia si productivitatea in persoana cand dorm pe mine dupa 2 ore? Nu inteleg.
Tot aud de lume care baga extra bani in pensie (pe-aici poti alege cat vrei sa bagi in pensie; 5%, 8%, 20% etc) si pur si simplu nu-nteleg ce-i in capul lor.
Ba nene, ia-ti un teren. Ia-ti niste actiuni. Ia-ti o cosmelie. Porneste-ti o afacere. Fa ceva cu banii aia, ceva ce-i al tau si de care dispui dupa cum te taie capul, cand ai tu chef.
Daca as veni eu la voi si v-as spune sa-mi dati mie acum bani, ca peste 45 de ani va dau eu inapoi o mica parte din ei, asa, in transe, dar numai daca X, Y, Z, mi-ati rade-n fata. Si poate la final v-as spune “ah, pai, m-am razgandit: nu va mai dau de la 65 de ani; va dau de la 75; am hotarat eu asta, asa, unilateral, pentru ca hehe, sugeti pula”.
Da’ cand va zice statu’ sau ING sau Aviva sau cine pula mea mai invarte de-astea, atunci vi se pare ca-i OK. De ce, dracu’ stie. Eu in mod cert nu-nteleg.
Eu, de exemplu, stiu ca nu prea mi-ar surade pensia aia de vreo 1500 – indexata, cum o fi ea. Chiar daca pana la pensie elimin chiria din ecuatie. Sigur ca da. Da’ pur si simplu imi dau seama ca n-ar insemna mare rahat banii aia. Sigur, mi-ar ajunge de cheltuieli, haleala si iesiri. Da’ in principiu, cam atat. Bineinteles, mai e si varianta cealalta – aia in care la pensie te duci si te muti direct in Thailanda sau Vietnam – unde cu 1500 de lire pe luna esti Nasul intregului sat. Si mai degraba ma bazez pe asta decat decat pe bunavointa statului roman/britanic. Sa stau eu cate 4-5 ani pentru a vota la foc automat PSD sau Labour sau alte jigodii, ca-mi mai promit inca 50 de lei/lire la pensie? Sa fug eu tropaind infrigurat spre sectia de votare la 6 a.m, ca mi-a promis cineva reducere la biletul de autobuz sau tren? Adica, dupa ce muncesc patruj’ de ani, sa stau cu mana-ntinsa la mila unui politruc?
E corect ce spui. Dar până una-alta păstrează hartoagele pentru banii pe care ti-i iau ăștia cu japca, dacă vrei să fii sigur că îi mai vezi, în cazul în care apuci, na.
Eu am avut, ca mai toți oamenii, doi bunici. Bunicul din partea lu’ mama a lucrat la mat ( o chestie cu țuici) și la căminul cultural local. Dar a fost cel mai relaxat om pe care îl cunosc și l-a durut în pulă de toate hârtiile din viața lui. Drept care se bucură de o pensie cu 2 cifre ( nu mai știu exact cât dar sub 100 de lei).
Celalalt, din partea lu’ tata, a fost exact opusul. A fost 5 ani pe front în WW2, a păstrat toate hârtiile cu toate decorațiile și recunoașterile de merit. A lucrat în câteva locuri pe urmă până când l-a trăznit și a rămas surd a avut hârtii peste hârtii. Nu a câștigat din pensii o avere și a dat colțul demult, dar totuși, au fost momente când salariul minim era sub pensia lui. Au vrut să-l facă cu vreo 500 de mii / luna prin anii 90 ( nu îmi închipui cât ar însemna asta la valoarea de acum) , s-a dus la ei cu roaba de acte și au dat înapoi.
Tata, cam la fel. A ieșit pe la 55 ( chestii legate de grupă – plm, Oltchim) și a continuat să lucreze acolo vreo 2 ani. Tot așa, au guitat aia ceva, le-a vărsat roaba de acte în birou. Nu are fantastic, pe la vreo 1500 de lei, dar la țară, merge.
Ghici cine aduna teancul de acte acum.
Nu că ar fi cine știe ce, dar dacă tot mi-au luat banii, e păcat să ajung la vârsta la care trebuie să iau ceva și să mă fută ca nu am șapcă.
Legat de punctul 2, impozitul s-a scos recent, din ce știu, grație PSD. Măsură corectă, dealtfel.
Nu prea am ce hartii sa pastrez, cel mult sa printez pdfuri cu fluturasii de salariu sau pdful de p60. Altceva nu prea exista.
Aici este mult mai amuzant, tata lu nevastamea are $500.000 dolari in pensie si daca moare maine, ii ia statu. Nu ii da la copii sau altceva, doar la nevasta, daca nu esti insurat, sanatate. Deci ala daca moare maine, statu ia $500.000 ampulea si copii lui ia fix pula.
Yup. Un scam jegos. Ca o banca, doar ca economiile tale ajung la ei cand mori. Grozav, ce sa zic. Adica, pe scurt, nu-s ale tale si nici nu vor fi vreodata.
…si cam de asta am si scris postul asta. Bagati-va banii in ce vreti voi. Numai in pensie nu.
Orbu, de multișor există pensia minim garantată și nimeni în țara asta nu ia mai puțin de 500 lei. Intre timp poate a mai crescut, dar acum vreo 2 ani atât era.
Nu-i spune asta bunicii, lasă omul să trăiască relaxat in continuare și acasă să aducă pensia aia de două cifre. ?
Pentru ca tu le stii pe toate, boss. Pensia aia se acorda DACA ai efectuat stagiul MINIM de cotizare. Cred ca am mentionat niste hartii lipsa.
Nici nu stiu in ce conditii ia aia doua cifre, caci venitul minim garantat parca era 140 de lei ,dar la ala nu se califica din motive de terenuri si padure.
In definitiv, nu e treaba mea. Au copii, au PSD, sa se ocupe. Eu l-am vazut o data in ultimii 15 ani.
Mi se pare ok pensia privata optionala cata vreme e platita de angajator, pe post de “bonus”. Nu vad de ce ai “investi” in pensia optionala cand poti sa investesti bine mersi din altceva. Am facut prostia asta acum multi ani cand am luat o asigurare de viata pentru copil, d`aia de 18 ani de la ing. Dupa 5-6 ani eram 0. Am zis mersi, frumos cu optiunile voastre, nu mai vreau. Cum era, daca stiam atunci…
Presimt ca in curand voi avea foarte mult timp liber si nu stiu ce sa fac cu el.
Lasa ma ca unii mai cred chestii de genu’ “oricat de rupt in cur ar fi statul, tot primesti o pensie”. Perfect de acord, doar ca “muie, ti-am spus” (c). Cu pensia pe care o primeste mama, poate sa se descurce doar pe la tara, in rest pierde bani aiurea. De taica-meu nu mai zic… Parca-s parintii tai la indigo, Mano, cand vine vorba de fluturas de pensie. Asadar pensia aia nu iti da dreptul de a te plimba cum o ard germanii astia norocosi de acum, vine generatia voluminoasa de pensionari si la ei, rabdare – https://populationpyramid.net/germany/2016/ . Eu zic sa mai consultam site-ul sa vedem ce e si pe la noi, poate poate ne trezim pentru ca vremea pensiilor s-ar putea sa fi apus deja. In fond, ce istorie a pensiilor exista? asta comparand cu capitalismul. As zice ca nu avem destule date pentru a ne pune baza in acest sistem. Eu unu nu consider ca am.
A venit ING la noi la corporatie sa ne prezinte fondurile lor private de pensii facultative. Datorita unor beneficii fiscale, firma a inceput sa contribuie lunar pentru toti angajatii cu o suma de tot rasul (150 lei), si daca voiam puteam cotribui si noi aditional.
Si treaba era asa in cazul asta. Doar ca exemplu, nu conteaza suma. Din cei 150 lei fondul iti lua din start un comision (sa fie 7 lei, sa fie 10 lei, nu mai stiu). Aici mi se parea un pic teapa. Tu imi promiti niste cresteri oricum mici, si mai pornesc si cu un handicap.
Deci eu in primul rand trebiue sa astept sa ajung iar la suma investita. Si apoi, dracu stie ce se intampla cu evolutia fondului.
Daca aceeasi bani i-as depune lunar intr-un depozit, banca nu m-ar taxa atat de mult si nu m-ar obliga sa ii tin acolo 30-40 ani. Deci cu ce ma ajuta un fond de pensii?
Si de ce nici fondurile private de pensii nu sunt sigure? Statul isi poate baga mana in el cand ii taie cheful, vezi Polonia.
http://www.zerohedge.com/news/2013-09-06/poland-confiscates-half-private-pension-funds-cut-sovereign-debt-load
Oricum toate sistemele de pensii de stat sunt din start o schema Ponzi, numai ca, hei, e legal daca o face statul.
PS: Ma bucur ca te pot citi din noi. Si nu am fost autist degeaba sa tot tastez adresa site-ului in browser.
impozitul pe pensie a fost o idee, CCR a zis ca neconstitutionala. Nu s-a aplicat.
Se plateste, din pensie, doar CASul
Nu are nicio treaba pensia cu schemele Ponzi. E problematica din alte considerente.
Seamana cu o schema Ponzi doar pentru ca “rascumpararile”, sau platile, se fac partial cu fonduri de la viitorii investitori in sistem, dar poti sa-i spui si bursa “futures” daca vrei. Si am zis partial, pentru ca in trendul negativ al populatiei, mai multe tari suplimenteaza banii din fondurile de pensii de la buget.
Esenta schemei Ponzi e aceea ca profitabilitatea vine din cresterea bazei de investitori, cresterea finantand profitul generatiei anterioare si generand atractivitate crescuta pentru investitie.
In cazul asta pensia e doar o asigurare sociala. Proasta, dar este. Nu-ti vantura nimeni pe la nas profituri de 100% pe an daca-ti investesti banii in pensii, pentru ca oricum esti mai mult sau mai putin obligat s-o faci.
Nu cere nimeni profituri de 100%.
Dar ce ar fi daca in loc de aia ti-ar da pur si simplu banii inapoi? Asa, banii tai, fara profitul de 100%. Doar suma pe care ai bagat-o plus inflatia – ca nu sunt magar sa cer si dobanda.
Sanki, asigurari sociale. Norocul tau ca nu citeste tata, ca de 8 milioane pe luna, iti explica el exact cat de asigurat se simte, de aveai tot frigiderul plin.
Speranta de viata in Romania:
-femei: 78,7
-barbati: 71,6
Varsta standard de pensionare:
-femei: 63
-barbati: 65
Diferenta:
-femei: 15,7 ani
-barbati: 6,6 ani
Pai nu era, boss, cu egalitate intre sexe?
Lasa, spune-i sa-si verifice contul, ca tocmai mi-am platit din cont contributia la sistemul de pensii pe trimestrul asta. Anul asta e ieftin, 735 de lei/ trimestru . Anii trecuti plateam mai mult in fiecare luna. Eu sunt multumit ca pot sa scap mai usor asa. Macar un an, doi.
Ba da, normal, da’ femeile sunt mai egale 🙂
Coaie, omul a mai dat foc caselor la viata lui, si-a mai opintit cate-un satar in cineva, asa ca spune-i tu…. daca ai curaj.
Mame heroine.
Ar putea fi o echitabilitate, in rau, prin faptul ca femeile in medie sunt remunerate mai prost si au muncit si mai putin, deci statul ar avea mai putin de dat inapoi pentru ele.
Dar stii care e partea amuzanta? Ca in Romania exista pensia de urmas. Femeia poate alege sa ia 50% din pensia ta, daca a ei e mai mica de atat. Asa valorezi mai mult mort decat viu :). Bine, tac’so lu’ Manowar vad ca s-a protejat bine pe partea asta. Lol.
Nu exista. Eu nu am curaj sa intru in polemici nici cu pensionarii care nu-s recunoscuti drept violenti, ce-ai?
Oamenii la varsta aia nu prea mai au nimic de pierdut. In afara de pensie, evident.
Nu plătești impozit pe banii ce ii pui în pensie. Cel puțin în UK.
Pentru ca statul/angajatorul îți dublează banii ce ii pui în pensie? Ce e nebun la asta? Literally free money.
După ce ca nu plătești taxa de 40% pe aia (presupun ca ești în banda aia), după ce ca îți sunt dublați, tu salvezi 10% din salariu anual pentru 2.5% salariu mai mic. Cine e nebunul? 🙂
@Will: Ok, nu platesti taxe, mai pune si angajatorul pentru tine. Dar inapoi ii mai iei?
Ca asa deschid si eu un cont “de pensii” , am sa-l numesc “CARITAS” si nu cer taxe, ba, dubez si eu suma depusa, dar nu-ti garantez cat si cand iti mai dau inapoi din el. Investesti la mine?
@Orbu Dar de ce nu garantezi nimic, cum adică? Pensia e garantată, îs banii tăi.
Când investești în orice e normal sa nu te poți atinge de bani o perioadă. Ce e asa ciudat?
Dacă garantezi ca mi dai la pensionare, și 25% din ei cash, fără nici un impozit, da, investesc la tine, nici o problemă.
Adica tu imi dai timp de 40 de ani niste bani si eu garantez ca peste 40 de ani iti dau 25% fara sa ti-i impozitez?
Ah..daca nu mori. Daca mori iei muie, pe langa faza cu moartea.
Cum e garantata, boss?
Bun, eu bag in pensie pana la varsta de pensionare. Si mor cu un an inainte de pensie. Ia zi-mi cum e cu garantiile alea. Cati bani am bagat si cati bani am scos? Garantat 100%, asa-i?
Pai, sa-ti zic eu ce-i ciudat.
1. Nu exista “nu te poti atinge de bani o perioada”. Poti, da’ pierzi cate ceva. De pilda, la chestia aia cu depozit pe un an, poti sa-i scoti si inainte de un an din banca. Da’ la revedere dobanda, sanatate.
2. Un an nu-i ca 40-50 – si iarna nu-i ca vara.
3. Eu bag banii in banca, la termen, la plm. OK. Si eu mor. E-n regula – boracii mei primesc banii aia. Ia sa vedem – cu pensia cum zici ca e? Garantata, eh?
Da’ de ce 25%? Hai 100%, iti garantez eu. Da-mi tu banii acum, ca peste ani oricum iti maresc eu varsta de pensionare la 99 si ti-i dau atunci. Si cand faci 98, daca faci, o maresc la 109, care-i problema?
Hai, trimite rapid toate economiile tale – iti dau paypalu’ unui coleg?
@Will
Orbu spune altceva. E garantata, dar nu prea. Atat timp cat varsta de pensionare plus modul de calcul al pensiei si alte reguli se pot schimba oricand, unilateral, ce aspect al pensiei e garantat?
Dar si daca nu schimba, ma, tot muie e. Vedeti comentariul lui Robert cu 500k in pensie.
Ce pensie sa aiba tipul si cati ani sa mai traiasca pentru a-i primi inapoi?
@Animaloo @Manowar
Dacă nu știți ce vorbiți, mai bine tăceți. Da, e garantată. Dacă mori înainte de pensie, îs tot banii tăi. O sa ii primească cine moștenește casa și masa ta. Un fel de asigurare de viață.
De parca nu e fix la fel cu pensia privata… Totul depinde de contractul ce îl semnezi.
Ma, tu esti serios?
Tu ai impresia ca daca ai tai mor maine, tu vei primi pensiile lor? Pe bune?
Raționamentul tău și al celor ce au comentat până acum e gresit fiindcă pleacă de la o premiză gresita, si anume: consideri ca banii care ti se opresc acum pentru pensie vor fi adaugati la pensia ta, adica e ca si cum ai considera ca statul iti ia cate puțin in fiecare luna ca sa ti-i puna deoparte, ca si cum ti-ar face un depozit la banca, la care tu contribui lunar ca apoi, când faci varsta de pensionare, sa ii poti primi lunar, pana dai coltul. Complet gresit ! Tu si toata clasa muncitoare contribuie cu acei bani la pensia pensionarilor actuali, nu se pun undeva deoparte ca sa ti-i dea înapoi când va fi cazul, de asta se poate ca atunci când va fi cazul sa ajunga astia la concluzia ca nu sunt bani destui pentru pensii si, ori nu mai dau pensie si fiecare cu aia a mă-sii, ori cresc varsta de pensionare, ceea ce si fac, prin asta scade si numărul pensionarilor dar sunt si mai multi care, teoretic, muncesc din moment ce nu sunt la pensie. Din acest motiv se poate sa contribui o grămadă la fondul de pensii si când iti vine rândul sa iti iei o mare muie, fiindcă nu mai are cine sa contribuie si pentru tine, doar nu te astepti ca ratatii astia de tineri care o freaca pe telefoane si tablete sa iti contribuie ei cu prea mult la fondul de pensii. Tot de asta societatea trebuie sa se sustina, adica tinerii muncesc ca sa li se ia pentru pensia parintilor si bunicilor lor, nu sa se tireze in tari străine si să isi lase bătrânii pe capul câtorva tineri care muncesc, cam 20-30% asa ca restul sunt toti niste ratati, mă refer la cei cu varsta de munca. Cel mai bine ar fi sa se dea o lege in felul următor: Esti pensionar si ai copiii plecati in străinătate ? Atunci pentru fiecare copil plecat iti scadem pensia cu xx%, sa vezi atunci cum se vor trimite bani in tara sau cum fiecare babac isi va chema înapoi odraslele. Nu e normal ca fiecare om care munceste in tara asta sa aibă pe cap cam undeva la 5-8 pensionari de intretinut iar aia nici măcar sa nu-i fie rude ci babaci cu copiii plecati in străinătate și sa ti se laude in nas “A, pai fata mea/baiatul meu e plecat in străinătate, nu a rămas aicia, ca doar nu-i prost…” Pai daca nu-i prost atunci, in pizda mă-tii nici eu nu trebuie sa fiu prost sa muncesc sa te tin pe tine in spate. Dar tot la fel si ei vor pensii fiindcă considera ca au pus banii aia undeva la banca in fondul de pensii si acum se descarcă lunar cate puțin, toti considera asta, poate si parlamentarii ca altfel nu-mi explic de ce nu dau o astfel de lege.
Pai LOL in pula mea, iesiti in sloboz la proteste sa se desfiinteze pensiile. In acest caz o sa ies si eu. Fiecare sa-si puna de-o parte, sa investeasca de capul lui, ce sloboz. E chiar asa greu?
De parca asta nu ar fi de ajuns, mai sunt si pensiile alea speciale, gen ai fost senator 4 ani, vai pula mea de sarac, ia de aici o pensie.
@Manowar Da, o primești. Depinde ce pensie ai, cine ți-o da, pierzi din dobânda etc dar da. Ce esti asa surprins? Citește contractul.
Te mai și plângeai ca pensia e dublu impozitata degeaba…
Cred ca Manowar se referea la pensia de stat, ce pula mea de contract visezi acolo? :)))) Contract cu cine?
@Costel aia e pensia de stat. Pensia privata e fix cum ai zis mai înainte.
Pai, eu stiu asta, dar ce spui tu nu face decat sa confirme ce-am spus eu: ca pensia e o mare vrajeala si o mare muie.
Exaaaaact. Si acum stii de ce tata ia pensie 8 milioane, desi a platit contributiile alea 50 de ani.
Pai, de ce?
Pensionarul tau nu ti-a platit contributii? Ce treaba are faptul ca are copii care-au plecat? Ca pensionarul a dat bani statului – nu a dat banii aia boracilor.
Grozava idee.
Trebuie doar implementate cateva chestii inainte, cum ar fi:
– daca nu ai copii, nu platesti contributii la pensie. Si nici nu primesti, desigur. (iar aici mai taiem si contributiile la alte chestii, gen invatamant – ca nu ai copii, nu?)
– daca ai avut copii, da’ ti-au murit, cu cat te penalizam?
– daca ai copii, da’ nu au loc de munca, cu cat te penalizam?
Pai, cam trebuie sa fii penalizat, ca prostia se plateste, boss. Fara suparare sau ceva, dar da, daca n-ai plecat, esti prost si atunci platesti. Nu-i cinstit asa?
Pai, iti zic eu de ce: pentru ca, spre deosebire de tine, parlamentarii aia pricep ca pensionarii au platit bani statului. Cum i-a administrat statul e alta mancare de peste. Ca statul nu a fost in stare sa-i administreze/inmultumeasca, iarasi e problema statului, nu a pensionarului. Ca statul nu a fost in stare sa tina tinerii in tara – ba, dimpotriva, i-a indemnat insistent sa plece – e iarasi alta poveste.
Si nici una din chestiile astea nu intra la “e vina pensionarului”.
Eu iti inteleg frustrarea – serios ca o inteleg, nu glumesc – da’ ce-ar fi sa te trezesti un pic la realitate si sa te uiti cui au platit pensionarii aia contributii. Ca nu mi le-au dat mie. Nu le-au dat boracilor. Nu, le-au dat statului. Si atunci statu’ nu poate comenta ca “dom’le, de ce n-ai facut copii, daca ai facut, de ce au plecat sau de ce nu muncesc”.
C-asa-i in tenis.
Dar altfel, eu unul as desfiinta ideea de pensie. Ia dati-le banii inapoi alora si gata cu pensiile, la revedere.
Pai @Will, pensia de stat nu este optionala. Platesti ca boul luna de luna si aia e. Ahhhh, la pensia facultativa e altceva, da. Acolo poti avea zeci de contracte. De exemplu poti chiar sa te pensionezi la 55 de ani. Chiar acum studiez ceva de genul asta.
Bai, Will, vorbim de chestii diferite si cred ca de-aici e neintelegerea.
Ai mei nu au nici un fel de pensie privata. Nici nu au ce pensie privata sa aiba. Stii, nu prea existau de-astea pe vremea cand munceau ei.
Ca fapt divers, la mine au venit aia cu “pensii private” prin, nu mai stiu, cre’ ca 2004 sau 2005 sau ceva. Ca sa-mi fac nu stiu ce, pilonu’ X, pilonu’ Y, eventual si niste supply depots si overlords. Pai, in 2005, tata avea deja 40 de ani de munca, ce sa-i mai zici de pensii private? (pe langa faptu’ ca era somer in perioada aia, cred). Si cred eu ca pensionarii sunt, in mare, in aceeasi situatie: cand au venit aia in Romania cu dumele cu pensii private, ei mai aveau nitel si se pensionau, nu mai avea urma de sens sa se agite pe tema, ca n-aveau ce mare cacat sa adune. Iar cand vor crapa tovaraseste, te asigur ca nu vor primi nici macar o muie copiii lor, necum pensiile lor.
Tu confunzi pensia privata cu pensia de stat.
Now, in ceea ce priveste pensia privata, hai sa-ti explic pe intelesul tau, ca inteleg ca esti si tu tot in UK. Coaie, pensionaru’ standard a bagat o galeata de bani in pensie. Si bravo lui, sa-i fie de bine. Si daca totul e in regula, cand iese la pensie, primeste banii aia si, in teorie, un pic peste. Ai bagat jdemii, ia ba de-aici jdemii – over a period of time, gen. Bun. Doar ca atunci cand ai bagat tu jdemii, jdemii aia valorau 2 case in Londra. Acum, daca ti-am dat inapoi jdemii alea, ar valora 10% dintr-o casa in Londra.
Daca tu nu pricepi ca treaba asta-i o muie cu pula-ndoita si nespalata si ca pensionaru’ ala mai bine-si investea banii in ceva, cum am zis in post (inclusiv in aur, imobiliare sau orice gunoi din FTSE), atunci eu zic ca problema e la tine. Din partea mea, tu poti baga 30% in pensie, n-am nimic impotriva, sa-ti “dubleze” banii angajatorul. Si la final, sa ne zici si noua cine-i mai smecher: tu cu aia 30% din salariu dati cu 40 de ani in avans, sau ala care-a investit aia 30% in ceva tangibil care poate fi lichidat cam oricand.
Poti sa iti faci cont online la CNAS; ma rog initial trebuie sa te duci fizic pe la ei cu boletinu’, dar dupa aia iti trimit pe mail id & stuff. Si poti vezi fiecare leu pe care l-ai donat statului roman. Asa am vazut ce salariu aveam in ’99 si cate puncte de pensie am acumulat. Ai de basca mea, cand am vazut cati bani le-am dat inainte sa ma tirez din tara.
Sa-mi bag pula, ce amuzanta mi se pare treaba asta.
Din 10 comentatori pe pagina asta, 6 au plecat din tara.
Pai, nu-i normal sa se enerveze saracu’ Costel? 🙂
Pensia de stat este o mizerie, da, chiar si aia privata. Doar ca aia de stat exista la modul “sa ai macar de cateva paini si cateva kile de orez, deoarece, daca n-ar fi pensiile, cei mai multi n-ar fi investit banii aia primiti lunar in plus nici in terenuri, nici in afaceri, nici in case, nici in investitii sau fonduri.”
Foarte bine – problema lor, sa crape de foame.
Ce vor face? Se vor organiza in bande de criminali de saptej’ de ani, sa tremure Bucurestiul de frica lor? Dupa Iancu Jianu si Andri Popa, o sa avem si haiducu’ cu baston si suba. Fara cal, ca au reduceri pe RATB si CFR 🙂
In anul cand tata s-a pensionat, am primit o oferta de lucru in strainatate. Dupa ce a umblat pe la toate institutiile sa-si “faca dosaru” mi-a zis: “sa nu stai pe ganduri, ca uite ce fac astia, muncesti o viata si la sfarsit isi bat joc de tine pe banii tai, nici sa nu te gandesti sa ramai”
Asa ca am plecat. Cat despre contribuitul la pensia privata, nici mie nu mi se pare o idee bune si ma gandesc ca pe viitor sa cumpar un al doilea apartament sa am sa inchiriez la batranete.
O varianta ar mai fi sa bag banii in actiuni, dar inca sunt sceptic.
Ba, aia cu actiunile s-a dovedit (pana acum) o chestie buna, pe termen lung.
Pe termen scurt au mai picat, desigur, da’ pe termen lung (si cand vorbesti de pensie, trebuie sa discuti de termen lung) si-au revenit si-au crescut lejer cu 8% pe an.
Problema cu actiunile, asa cum o vad eu (si motivul pentru care nu ma bag in asa ceva eu) e ca nu mai suntem in 70 – acum un rahat de startup pornit cu 100 de dolari pe internet poate ajunge sa scoata din afaceri firme cu mii de angajati si utilaje si pula mea intr-o luna. Nu mai e “stabilitate”. Riscuri erau si inainte, da’ nu ca acum.
Eu personal mai degraba m-as infige in aur sau imobiliare (terenuri, nu locuinte, ca plm, standardele se schimba si o locuinta care-i cool acum o sa fie probabil un jeg rapanos peste 30 de ani), da’ fiecare cu pizda ma-sii.
Ai fi avut curaj sa le spui asta mumiilor care protestau la Cotroceni?
Stiu, stiu… “ba, sunt de 3 ori mai sprinten, si, in general, rezist la proteze aruncate, dar o sa mai spun asta dupa 100 de bastoane in cap?”
In cazul meu, faza cu actiunile ar fi o varianta doar pentru faptul ca actualul angajator vinde actiunile cu o reducere de 15% sub pretul pietei, propriilor angajati, dar asta ma leaga cumva de companie si nu stiu ce sa zic. Cat am lucrat in romania, am schimbat anagajtorul cam la 3 ani. Aici, ma apropii de 2 ani si n-am motive sa plec inca, dar cum o sa fie peste 5, 10, 15 ani naiba stie.
Dar pana la urma urmei, deciziile trebuie luate, ca nimic nu e vesinic sau sigur si trebuie sa profiti atunci cand ai posibilitatea
Da, dar ar fi fost improbabil sa ajung eu pe-acolo.
Uita-te atent. Pe termen scurt probabil ca oricum merge sa le iei banii.
Pe termen lung eu am o problema cu companiile care ofera agresiv actiunile astora ( stock options plans) angajatilor lor, uneori ca parte din pachetul de salarizare. In teorie e o practica de remunerare a angajatilor cu capitaluri proprii si ar trebui sa ii ajute pe toti implicati ca toti sunt interesati “sa mearga bine afacerea”. Dar pot sa dau eu vreo doua exemple de companii care emit agresiv actiuni la pret preferential catre angajatii lor, care duce asa catre o mini schema ponzi ( ca tot vorbea cineva de asta) avand ca motor proprii angajati, ca trendul de crestere e ca o momeala si le aduce pe bursa infuzii de capital si mai semnificative, cu care isi acopera de fapt diferenta de cost pe optiunile date angajatilor.
Nu stiu ce sa zic, inca nu am cunostinta de o companie care sa fi avut un picaj total / faliment, din cauza practicii astia, dar nu imi miroase bine.
Tu zici de 15% reducere , ceea ce e de obraz. Eu stiu o multi nationala ce ofera 50% reducere si multe actiuni. Poti sa cumperi “fara numar” daca vrei/ ai bani.
Eu vad pensia de stat ca pe o garantie ca vei avea totusi un venit pana crapi. Presupunand ca nu ai actiuni, imobiliare si alte active, ce te faci daca o duci pana la 90-95 de ani? Fondurile din pensia privata vor fi de mult pe 0..
Am uitat sa zic, ca esti limitat sa cumperi actiuni in valuare de maxim 10% din salariul anul.
Sunt colegi care dupa ce au cumparat actiunile le vand imediat si au 15% profit.
Mi se pare ca e cam de cacat firma aia. Adica in loc sa dea un ban cinstit umbla ca cacaturi d-astea limitate. Pai ori suntem golani ori nu mai suntem?
La un scurt calcul, investitia maxima ar fi de 3 salarii nete (plafonul e la sariul brut). Sincer nu mi se pare putin.
Loialitate, chestii. Misto e ca poti sa le vinzi imediat, dar tot depinzi de firma pentru urmatoarea reducere. E precum cardul de cumparaturi penny/profi/etc care iti da reducere… te cam duci tot acolo sa cumperi. E un fel de incentive/momeala pentru a ramane la ei.
Plus: cei (maxim) 10% din banii castigati pe care poti sa ii folosesti te cam limiteaza si le ofera lor un control foarte clar referitor la numarul (maxim) de actiuni cu pret redus disponibile. E cum a zis Orbu, poate ei chiar se asteapta sa vinzi actiunile alea ASAP pentru ca cine stie cum fluctueaza pretul.
Pai la asta se reduce. Daca tie iti iese bine calculul, si nu esti limitat ca timp (ca vorba aia … inseamna ca pe trimestru poti sa cumperi cu 75% din (3*3/12) salariul net) e ok. Adaugi si asta la salariu in calcul cand te muti la altii.
Unde plm 10% din salariul brut (anual cred) înseamnă 3 salarii nete? #justcurious
Unde taxele reprezinta 40% din brut daca nu am gresit la calcul. IE?
N – net
B – brut
(12 * B / 10 = 3*N ) ==> N = 4 * B / 10 )
Păi unde e tristețea asta?
@IulianS, nu vrei să zici taxare 60%?
My bad, am luat in calcul discountul, nu limita. deci ies 2 salrii nete
Belgia
@XC corect. 40% e ce ramane. 60% taxe.
@Manowar
Aici ai dreptate. Dar daca inteleg eu bine, in articolul vorbesti si de pensie privata. Tu te plangi mai mult de pensia de stat dar decizi ca si pensia privata e naspa. Zici ca mai bine investesti decat sa salvezi pentru pensie, ignorand faptul ca pensia privata e investita. Nu are nici o logica.
Singurul lucru in comun dintre pensia de stat si pensia privata e numele.
Un pic peste?! Da tu ai facut calculu bre?
Hai sa-ti explic eu. Presupunem 5% salary sacrifce pe 40 ani la un salar median al tau de £100k. Asta vine 3K pe an din buzunarul tau pentru £10k in pensie. De fapt vine £10800 ca mai sunt ceva smecherii ce le poti face. O investitie cu risc mediu cu dobanda de 5% face pensia in jur de £1.4M pentru 120K de la tine.
Acum sa zicem ca reusesti sa cumperi o bodega sau ceva in Londra de £120K, cu o ipoteca magica ce nu are dobanda (fals) si nu ai de platit intretinere si taxe pe proprietatea aia (iar fals) atunci valoarea bodegei literalmente trebuie sa creasca de peste 10 ori pentru a ajunge la paritate (exemplul tau). Care e foarte posibil, nu zic nu. Dar e mai putina bataie de cap cu o investitie initiala mai mica.
Comparatia ta ca iti iei pensie sau iti iei casa nu e valida deloc. Toata lumea ar trebui sa-si cumpere si sa investeasca intr-o casa, teren, ceva. Dar sa-mi zici tu mie ca nu poti fiindca platesti la pensie 2.5%… las-o balta.
Hai ma lasi, stii bine ca pensia privata e investita. Ca tu crezi ca poti investii mai bine decat oameni platiti sa faca asta, e altceva. Poate e adevarat, poate nu, dar nu mai tot zi ca “mai bine investesti decat sa salvezi la pensie”. Pensia e o investitie, literalmente.
Mie imi tripleaza, mersi. Nu stiu de ce bagi “dubleze” in quotes, fiindca in UK e lege ca angajatorul sa faca asta. Dar ai dreptate, sa bagi 30% in pensie e stupid.
Acum nu se mai impoziteaza, AFAIK (si era vorba doar de pensiile mari, mama ta, da, tatal tau, nu), dar s-au scumpit diverse si se vor mai scumpi. Ce iei pe mere (ce urlau aia pe la Cotroceni) dai pe pere. Sau pe mancare, facturi, medicamente, fiecare dupa buget.
Pai in articol vorbeam de toate. Si ai exemple legate de pensia de stat in comentarii – atat cu ai mei, cat si parerea lui Costel 🙂
O fi ea investita, da’ primesc eu profitul? Sau primesc gen pensionarii din Germania o stire ca Grecia a belit pula si, sa vedeti, noi investisem banii vostri acolo…?
La mine nu-i triplata. E bagat sanki dublu.
Pai, uite, aici te inseli tu grav.
E foarte, foarte mult de scris pe tema asta, asa ca n-o sa bag totul aici. Da’ sa incepem cu inceputul.
Nu cumperi nimic in Londra la 120k. Cel mult vreun garaj. Da’ la 60k bucata (fara rate, fara dobanda, banii jos), iei o cosmelie prin vreun oras de-ala troglodit. Te poti uita pe rightmove, daca doresti – cat ai tu chef. Garantez ca gasesti si la 30-40k, daca doresti. Iesi (cu imprumut standard, daca vrei tu neaparat cu imprumut), cu o rata de vreo 100-150 de lire pe luna.
Bun, e o cosmelie si, bun, nu ai chef sa locuiesti acolo. Da’ o cumperi, ramane a ta. Si o inchiriezi. Nu-ti pasa cui – gaseste statu’ ceva single mothers de-alea troglodite, vai mama lor. Cat sa iei 300-400 pe luna (minus diverse taxe). Da’ chestia e ca aia incepe sa-ti produca din prima zi/luna. Nu astepti coispe ani. Nu ai ce mari riscuri sa ai, ca pe-aici nu-s cutremure. O vinzi cand ai tu chef – adica nu esti la mana altora pe tema asta.
La 120k iei 2-3, nu una. Ca discutam de investitii, nu de “Vreau sa locuiesc in ea”.
Ce spun eu e ca nu vad de ce m-as deranja eu sa bag ceva in pensie, cand de banii aia (salary sacrifice de care vorbesti tu), pot face o mizerie de-astea. 3000 pe an inseamna 250 pe luna. De banii aia iei 2 cosmelii care-ncep sa-ti aduca bani din prima luna si are sunt la dispozitia ta. OK, cu ce-ar baga angajatoru’ si plm, as ajunge la coispe mii dupa coispe ani. Da’ in loc sa fac aia, pot deja sa am la pensie vreo 20 de cosmelii de-astea. Care-mi aduc acolo un 8k/luna (presupunand prin absurd ca nu cresc preturile/chiriile vreme de nu stiu cate decenii).
Io zic ca de 8k lire/luna (minus impozite) ma cam doare-n pula de pensia lor privata. Si cand am chef sa iau ceva “lump sum” cum zici tu, iau in pula mea vreo 20 * 50k sau cat plm valoreaza atunci. Si de banii aia ma descurc eu cumva.
Nu ma intelege gresit, n-am nimic impotriva “pensiei private”, doar ca mi se pare ca vine cu un grad de risc mult mai mare, cu niste limitari nelalocul lor (cine primeste banii daca dau coltul, in cat timp, dupa cat timp ma pot retrage etc). Mi se pare ca sponsorizez profitul altora si nu vad de ce-as face asta, cand pot sa-l sponsorizez pe-al meu. Atata tot.
Pai bineinteles ca-i investita, da’ din ce-am vazut, profitul nu prea vine la mine. Si asta nu prea imi convine, asa, de felul meu.
@Manowar, doar ce a iesti la pensie, cam fortat ca deja nu mai putea sa puna in fondu de pensii. Am impresia ca au o limita dar nu sunt sigur. Chestia e ca el acum are cam 65 si probabil pe la 2000+/luna. A muncit 6 zile pe saptamana toata viata lui pentru asta.
Daca punea banii aia la ciorap, acum nu mai trebuia sa futa o coafeza, cel putin nu una la 50+.
“Hai ma lasi, stii bine ca pensia privata e investita. Ca tu crezi ca poti investii mai bine decat oameni platiti sa faca asta, e altceva. Poate e adevarat, poate nu, dar nu mai tot zi ca “mai bine investesti decat sa salvezi la pensie”. Pensia e o investitie, literalmente.”
Este o investiție dar nu una convenabila boss. Daca investesti in bonds sau iti faci un portofolio din companii puternice. Actiuniile se duc in toate directiile dar stii ca nu o sa moara in urmatorii 30-40 ani. Cand iesi la pensie, poti sa scoti toti banii cash, nu iti dau ei cu taraita.
Optiunea B, te duci la experti si te ajuta ei sa investesti inteligent si pe termen lung. Poti sa iei dividente sau vinzi tot si te doare-n pula. Mie nu mi se pare convenabil sa dau sute de mii undeva si ei sa imi dea asa lunar bani de buzunar.
2000 pe luna, la 500,000?
Pai mai tre’ sa traiasca vreo 20 de ani pentru a o apuca.
Da’ succes, plm.
Mi se pare si mie o balarie sinistra treaba asta cu pensia. Am la Generali ceva pensie pilon coispe cu niste mii de euro in ea (am verificat anul trecut de curiozitate), dar nu ma pot atinge de un cent pana nu ma pensionez, lol.
Eu m-am gandit la varianta cu dividendele, dar pentru asta trebuie sa ma tirez intr-o tara care sa se pupe cu Vanguard. Ma rog, momentan sa plec naibii de aici.
În exemplul meu e dublata. 5% din 100k e £5k. Dublat 10k. Tu ai fii primit în mana 3k după taxe vs 10k în pensie. Cu salary sacrifice e aproape 11k. Înțelegi? Ca eu primesc 15k pentru 3k e alta poveste.
Ce vorbești mai? E pensie privata, adică statul nu are access la ei. Is investiți de companii private, nu sunt pentru bailouts Grecia. Pensia privata nu e investita de stat.
Haha, ce sa spun, ești naiv rău. Investitorii urăsc social housing, e o investiție incredibil de proasta și riscanta. Nu ți se pare ciudat ca sunt asa ieftine? Crezi ca numai tu te-ai gândit la asta?
Casele alea ieftine de care zici tu au inchiriasi mai interesanți asa. Sa vezi ce des se sparg geamurile și țevile pe acolo. Și cum pereții put a țigară plin de gauri. Mult noroc ca statul sa te despăgubească complet. Și bafta sa le răspunzi la telefon la 3 dimineața să-ți urle ca n-au apa calda. Sunt agenții pentru asta, într-adevăr, dar nu-s ieftine.
Buy-to-let are dobânzi mult mai proaste. Și normal ca vrei cu împrumut, dacă vrei sa investești într-o casa. Ca dacă ce zici cu creșterea preturilor de imobiliare e adevărat, ele cresc mai repede decât ai salva tu bani.
Apoi chiria aia e taxata ca secondary income, good luck with that.
Nu ma înțelege greșit, și eu cred ca e o idee buna sa investești, imobiliare sau nu. Pensia de stat e de rahat, total de acord. Dar nu cred ca pensia privata e o investiție mai proastă, mai ales când e 2% din salar tău.
Why not both?
Huh? Da unde se duce?
Si cu dividentele, trebuie sa ai ceva cash ca iei banii odata la Quarter.
Stiu un fost angajat IBM care are undeva la 2000 de actiuni si ia pe la 3000 dolari fiecare Q. Oricum, o mai buna investitie ca in pensie.
@Robert
Da ma, ca profitul din investitii nu e taxabil ce sa zic… Pensia privata, cand o scoti, ai 25% din ei tax free iar restul e income tax normal.
Cine crezi ca investesc pensia aia privata?
Acum imagineaza-ti ca sunt cateva milioane bune. Cam un sfert/o treime din populatie, plus sau minus. Chestie valabila in multe alte tari, de altfel.
Si presupun ca ce ai spus tu mai jos nu este caz singular.
“Coaie, omul a mai dat foc caselor la viata lui, si-a mai opintit cate-un satar in cineva”
De foame nu vor crapa.
Pana la urma, asta este rolul pensiei. Da, nu iesi mai cu nimic din asta. Esti furat, mai ales la stat, dar si la privat. E cam teapa. Primesti banii aia cand viata devine o povara (+65, dureri, boli, organism distrus, creierul nu mai este ce era, nici somn nu mai ai, nici pula nu ti se mai scoala)… cel putin, asa vad eu lucrurile. Dar banii aia sunt acolo ca sa te tina cu capul plecat si sa nu-ti treaca prin el sa dai cu satarul intr-unul (la modul general, nu ma refer la tine).
Dar na, pana la urma putem doar sa ne imaginam ce ar insemna daca ar anunta maine Dragnea (pardon, Grindeanu) ca nu se vor mai da pensii. Deloc. In primul rand, Piata Victoriei de acum o luna ar fi parut goala, prin comparatie. Iar aia de acum nu ar canta “Fara violenta, fara violenta”. Plus ca nu ar fi doar pensionarii acolo. Ca nici copiii lor nu ar fi multumiti ca trebuie sa isi intretina parintii.
Sau nu chiar asa de inteligent.
Adică tu vrei să zici că un sistem care a început cândva este imposibil de terminat? Chiar crezi că e imposibil să se termine cu pensiile de stat? Eu nu prea cred.
…care-au cumparat bonds in Grecia – chestie despre care poti citi cel putin 30 de zile. Hai sa vedem cat vor valora pensiile clientilor lor.
Nu ma refer la bailouts, n-ai inteles tu.
Uhm, doar prostii urasc investitiile alea. Mie mi se par super investitii, tbh. Clienti garantati forever. Ca doar n-o sa-si ia tanti pe ajutoare sociale mansion in Kensington. Doar nu mi-e teama ca se termina saracii.
Da, daca ti-ar pasa de cosmelie, ar fi nasoala treaba. Da’ cand nu-ti pasa, ti se rupe pula. Vor sa sune la agentie la 3 AM? Baga mare, boss, suna, ca nu am nimic impotriva.
Ce ti se pare mai bine? Sa cumperi o casa de 500k in Londra si s-o inchiriezi pe 1300 sau sa cumperi 4 case de 60k in pula cu cerbul si sa le inchiriezi la 400 bucata?
Ma, eu de alea discutam de cumparat cu banii jos, fara imprumut.
Am dat exemplul cu ratele la ele pentru a compara cu cat dai pe luna. Da’; la 60k, de ce plm sa platesti rate? le iei cu banii jos.
Pai, tinand cont de faptul ca tu iti primesti – DACA iti primesti – aia 5%, intreaba-te tu unde se duce. Ca doar, nu-i asa, diverse fonduri au cumparat de exemplu actiuni la facebook sau la uber sau la amazon sau la plm mai stie ce. Ia zi, asa crezi tu, c-au trimis profitul catre pensionari? =))))
Pensiile sunt un sistem piramidal.
Singurele 2 motive pentru care nu au picat sunt:
1. mori mult mai devreme înainte de a primi toti banii cotizați.
2. statul manevreaza jocul prin: creșterea vârstei de pensionare, impozitare pensii, calcularea pensiei în defavoarea cotizantilor si eventual taieri în perioade dificile etc.
Restul e can can. Perspectiva morții iminente te cam face sa te complaci cu ideea unei pensii de 2 lei si sa votezi pe o pungă de făină.
De ce? Pula mea, de ce? Am auzit deja prea multa lume care vede pensiile ca pe un sistem piramidal.
Atentie, nu contest ca-i un sistem prost. Dar unde e piramida din sistemul piramidal?
Orice chestie e nefunctionala si e legata de sisteme de investitii -pac, e sistem piramidal si de aia.
Pai, Orbule, chiar e sistem piramidal. Nu tipic, nu neaparat Caritas, dar ceva sa placa la toata lumea, ceva care sa fie nesustenabil daca nu creste baza piramidei (numarul de platitori de taxe).
Exemple in sensul asta ai putut vedea in Germania, Japonia si chiar si Romania.
Te “recruteaza” pe baza unei promisiuni? (Fara acoperire, se intelege). Te. Chiar fortat.
Se bazeaza pe cresterea numarului de prosti de la baza? Se.
Pica? Piiiicaaaaaa.
Ce anume NU iti seamana a sistem piramidal?
Ok, poate nu e un sistem piramidal clasic în care vine unul si da un tun, ci unul care se taraie de la lună la lună, cat sa le dea la toți câte ceva.
Dacă ăștia care cotizeaza acum se opresc, iti moare sistemul instant. Pentru ca tataie nu primește banii cotizati de el acum 60 de ani, ci aia din impozitul pe care il plătești tu acum.
De aia cand e vreo criza, hop nu mai ai bani de pensii. Ca daca era un porcoi de bani adunat de zeci de ani, nu se resimtea nimic. Dar nu, e fix schema piramidală în care banii din cont sunt adusi recent din impozitele pulimii cotizante.
Pai, se vede de la 1000 km efectul alora care-au plecat din tara.
Cum e piramida, nu se clatina nitel?
@Manowar
Asa si? Stiu ca nu sunt ingeri. Eu vorbesc de dobanda medie calculata pe decenii.
Bina ma, bravo tie ca ai gasit ceva ieftin si sigur de investit care nu a observat nimeni pana acum. Super ca numai tu ai gasit loop-hole-ul asta. Let me know cum merge. /s
Nu, discutam de investitii in imobiliare. Ai schimbat subiectul ca asa te-a durut. Vorbeai de cum o casa va valora 10X cand te pensionezi. Pai valoreaza 10X numai daca o cumperi si o tii 20-30 ani sau mai mult. In timpul cand salvezi pentru casa, nu primesti chirie, dar primesti dobanda din luna cand investesti.
Sau investesti banii aia cu aceeasi companii care iti dau pensii private, 5% pe an e mai mult decat chiria aia (dupa cheltuieli) si bataie de cap mai mica.
Huh? Ce daca? Aia e dobanda medie calculata pe decenii, nu stiu ce tot vorbesti tu acolo. Normal ca sunt investitii in facebook si in alte Fortune 500. Si normal ca profitul merge la pensionarii aia, daca is banii lor. Serios, ce tot vorbesti? Crezi ca companiile astea de investitii is un scam sau ceva?
Omg, coaie, esti rupt, DA’ RUPT.
You mean, nu a observat nimeni in afara de astia?
Sau poate mai bine discutam de tipul asta?
Pai, sa le luam in ordine.
Si, pensia o primesti mai rapid de 20-30 de ani? Ca eu nu.
Coaie, tu acum bagi intr-o casa de-aia 60k. O inchiriezi la 400 de lire pe luna ultimilor distrusi. In 30 de ani, daca nu cresti niciodata chiria (sa fim seriosi), iei 360*400, adica 144k. Si pe langa aia 144k (minus impozite si ceva costuri minore, cat plm sunt si alea), iti ramane si cosmelia (valoare initiala 60k, dracu’ stie cat face peste 30 de ani). Tu chiar esti atat de nebun incat sa compari treaba asta cu ce iti da tie dobanda nu stiu ce fond troglodit de pensii? Serios-serios? Si-n tot timpul ala, tu poti oricand sa lichidezi treaba – ii dai fraierului un notice de cel mult 2 luni si hai, muie, fraiere. Ai vandut-o, ti-ai luat banii, ti-a venit si chiria. Ce pula mea mai vrei de la afacerea asta, ca nu cere 3 masterate.
Vorbesc din postura de dorel care a cumparat si are o chestie la inchiriat.
Coaie, banii aia ii strangi intr-un an – hai sa zicem doi, sa fim safe, ca poate iei o casa mai scumpa. OK, un an nu primesti chirie. Da’ cati ani mai ai pana la pensie?
Am schimbat o pula, poate citesti tu cu mai multa atentie, pentru ca uite ce-am zis eu:
Adica eu ti-am zis de la inceput c-o iei cu banii jos, fara rate. Ti-am dat exemplul cu ratele strict pentru a putea face o comparatie cu cat bagi lunar in pensie si cat te-ar costa lunar sa cumperi cosmelia, DACA ai luat-o in rate, ceea ce nu-i cazul.
Pai, problema ramane aceeasi: riscuri si limitari.
Eu ce limitari am daca ma duc si iau o cosmelie (desi am zis de la inceput ca nu tre’ sa fie neaparat limitari, ca pot fi actiuni, aur, orice altceva)? Am luat-o, o vand cand vrea plm (sigur, poate astept o luna sa apara un buyer). Tu pensia ti-o scoti la anul, daca ai chef? Ca eu zic ca s-ar putea sa fie mai dificil. Ce riscuri am eu la cosmelie? Vai, se muta un cocalar in ea si miroase a fum de tigara? Si ce? Crezi ca urmatorul care se va muta acolo cu DHSS (adica pe ajutoare sociale) va comenta pe tema asta? La cate anunturi sunt cu “no pets, no DHSS”, cre’ ca-mi suge si pula numai sa-l las.
Eu stiu sigur ca lumea are nevoie de o locuinta, ca afara-i frig, te mananca lupii (sau mai rau, irlandezii) etc. Tu stii sigur-sigur ca va mai fi “alive” compania ale carei actiuni le-au cumparat aia de la fondul de pensii?
Cum am zis, riscuri si limitari.
Coaie, ti-am dat exemplele cu facebook si amazon dintr-un motiv, m-am gandit ca te prinzi.
Cine-a cumparat pe-acolo actiuni, a facut un vapor de bani. Inclusiv fondurile de pensii care-or fi bagat bani acolo la inceput, daca au facut-o.
Da’ daca tu crezi ca atunci cand aia care conduc fondurile de pensii si-au inmultit banii de 1000 de ori au primit si aia care aveau pensiile la ei de 1000 de ori mai multi bani, esti pur si simplu nebun.
Nu un scam clasic, nu (depinde de cat ghinion ai, de fapt).
Da’ cred ca baietii aia cu fondurile de pensii merg pe o idee simpla: investesc pe banii altora. Cand iese smecheria si curge profitu’, partea leului ramane la ei. Cand nu iese smecheria si pierd bani, e OK, impart pierderile la toata lumea.
Genu’ asta de afaceri il poate face oricine cu succes.
Are cineva idee cum se infiinteaza un fond de pensii? Ca m-as baga.
Nu prea. Orice sistem de pensii din lume e gandit sa fie sustenabil ( asa pagubos,la nivelul de trai din ziua decontului, nu din ziua platii, dar sustenabil ) DACA:
1) Baza de platitori ramane oarecum stabila. Poate sa si scada cu un trend limitat.
SI
2) Timpul mediu in care beneficiezi de sistem ramane constant.
E o relatie matematica simpla.
Sa ignoram profitul investitiei ( care oricum nu se regaseste practic) de dragul simplitatii:
Sa consideram salariul mediu anual dintr-un an oarecare = St.
El variaza in timp cu inflatie, plm, dar mereu e unul mediu si salariile contribuabililor pot fi raportate la ala.
Daca ai constant 10 platitori a cate 10% din salariu anual pe o perioada de 35 de ani ( sa zicem de la 25 la 60 ) vei strange fara indoiala 10*0.1*35*St =35 de ani de salarii medii. Ceea ce inseamna ca aceiasi 10 platitori pot beneficia in medie de 3.5 ani de pensie. Ponderat la fiecare in functie de cum s-au raportat contributiile lui la salariul mediu.
In astia 3.5 ani, trebuie sa ai o masa de oameni activi care sa cotizeze cu 35 de salarii anuale. Ghici de cati oameni ai nevoie ? Tot 10, pula mea.
Da, unii mor inainte, o sug si nu ia nimic, ca asa-i cu asigurarile sociale, altii mor mai tarziu si “o domnesc” pe banii celorlalti.
Dar treaba merge ( fara sa iei in calcul randamentul investitional) atat timp cat media de ani pe care ii beneficiezi e 3.5
Aici apar 2 probleme. Una e ca speranta de viata , a dracu’, cam creste mereu.
Si ca 3.5 ani de pensie nu e chiar ceva atractiv. Prin urmare, daca statistica bate ca ai cam trai mai mult de atat dupa ce te retragi sunt doua posibilitati.
1. Cresterea varstei de pensionare
2. Cresterea cotei de economisire ca sa-ti poti asigura o batranete mai lunga.
Si cam asta-i tot si nu implica cresterea bazei de contributori, in teorie.
Da. Daca populatia activa creste, e limpede ca pe termen scurt iti rezolvi problema pensiilor. Asta e un efect, ideea pensiei nu pleaca de la asta. Oricum e o idee proasta sa te bazezi pe fluctuatia asta pozitiva, ca trebuie s-o decontezi pe panta descendenta, ca se pare ca planeta zice deja ca suntem cam multi.
Pe partea ailalta, cand populatia scade, e limpede ca trebuie s-o reglezi din paine.
Toate astea indica asa cum spui, ca pensia e un “joc” ( o roata tiganeasca, daca vrei) foarte prost, ca se intinde pe unde termen lung si pe o masa necontrolabila de oameni, si pe o situatie economica greu predictibila.
Dar nu ca ar fi o schema piramidala. Ca nu implica in calculul ei nicio progresie ( geometrica).
Modele si principii de scheme piramidale:
1) Modelul MLM, ala in care varful piramidei ia un procent de la fiecare, pe baza de mostenire. Adica nivelul 1 ia de la nivelul 2, nivelul 2, de la 3…etc
Nu e cazul.
2) Modelul prin care la 10 insi care cotizeaza cate 35 de ani 3.5 salarii le promiti, sa zicem, 7 de salarii ( repet, ignoram randamentul), pe care nu ai de unde sa le iei, decat daca ai 20 de insi care sa cotizeze atunci cand ia primii pensiile. Lucru care e un pic aberant. Populatia unei tari s-o putea dubla in 35 de ani. Dar nu se dubleaza infinit. Iar prognozele de pensii tin seama de prognoza evolutiei populatiei.
3) Chestia asta ajunge sa se intample ca efect , nu ca design . Se numeste “matrix scheme”, l-as traduce ca efectul de coada, nu stiu cum se numeste in romaneste.
Ca sa poti plati prima unui pensionar, ai nevoie de un numar de cotizanti. Daca nu se strang destui, il tii pe ala la coada, pana se aduna fondurile, aka se cotizeaza destul. Sau pana moare, whichever comes first.
Dar asta e efectul a trei chestii:
1) Cresterea sperantei de viata
2) Regresia salariului mediu relativ la indicele pretului de consum – adica scaderea nivelului de trai, a clasei cotizante, pe romaneste.
3) Intr-o mai mica masura reducerea populatiei. Nu cred ca exista vreo tara care in ultimii 20 de ani sa isi fi injumatatit populatia. Romania a pierdut destul de multi oameni prin migratie, dar tot nu suntem jumatate.
Astea sunt probleme care fac sistemul disfunctional, dar nu-l definesc ca schema piramidala.
Inca un argument e ca schemele piramidale nu pot rezista foarte multe cicluri de plata fara cresterea semnificativa a bazei de plati, deoarece toate implica progresii geometrice, macar polinomiale, si fac “poc” in timp relativ scurt, raportat la de cand exista sistemele de pensii.
No shit.
Ba da, boss, cam implica o progresie geometrica – si-ti spun si de ce.
Pentru ca atunci cand a venit cancelaru’ ala, Otto von bispulamea, cu ideea asta, mai traiai cel mult 5 ani dupa pensie. Cel mult. Asa, in medie, zic, ca sigur, erau si-atunci incapatanati de-aia care o ardeau pana la 120 de ani.
Eh, uite, acum, ca lumea traieste mai mult (si mai putini fac copii) treaba asta a devenit o problema in Germania, UK si dracu’ mai stie unde.
Poate tu crezi ca englezii au tot primit imigranti ca-s buni la inima. Sau poate crezi ca Merkel a luat milionu’ de sirieni tineri si barbati pentru ca i se rupea inima de soarta lor.
DA’ POATE NU.
Asa ca, da o reglezi tu din paine, da’ o reglezi cam geometric asa, dand cu pixu’ si adaugand de nicaieri inca un milion de contribuabili. Ca daca nu, in cel mult un deceniu vezi exact piramida, cu tot cu colturi.
Am zis, nu-i joc piramidal clasic, dar e joc piramidal toata ziua.
Sistemul de pensii e un pariu facut pe viitor. Pariezi tu ca in viitor vor face oamenii copii, ca acei copii vor munci, ca vor munci legal, platind taxe si, mai important, ca vor fi destui si vor ramane la tine in tara. Cum a mers asta in Romania?
Si Ioan Stoica paria la fel. Ca vor fi din ce in ce mai multi la Caritas. Diferenta majora e ca ala promitea de 7 ori banii. Daca promitea 10%, probabil functiona si acum.
offtopic: pe mobil face ping pong intre opencube si opencube2 pana zice “muie, nu-s chinez”. ceea ce e ciudat ca am huawei
@Manowar
Da mai, aia investesc în social housing, nu apartamente de 1M bucata, ce sa zic. Nu e ca și când majoritatea banilor vin din investiții, hint, Panama Papers /s
Și chiar crezi ca ei nu au pensia privată? Ei au băgat legea cu dublatul!
Da, aparent sunt nebun. Ți-am făcut calculul mai înainte în care 120K îți dă 1.5M în 40 de ani. Scoți tu asta cu schema asta patetica? Hai coaie…
Și încă o data, nu sunt împotriva la investiții imobiliare, chiar te rog. Dar sa zici ca e mai bun ca pensia privata e stupid. Singura problemă e ca pensia privata e limitată la 5% din salar… Asa ca nu, eu nu bag 30% în pensie.
Da e fix la fel cu investiții private. Singurul avantaj la pensii private e ca îți investesc de trei ori mai mulți bani decât bagi. Tu ești nebun sa nu crezi ca aia e investiție bună?!
Plm la 100k salar iei în mana 60k. Cum salvezi tu atât într-un an? Dacă ai milioane în trust fund, aia e altceva, nu mai da sfaturi la working class ma prințule.
Hai să-ți zic eu ce ai zis:
Asta presupune ca ai făcut bani din creșterea valorii casei. Chiria e nimic pe lângă aia.
Să-ți mai arat ce ai zis:
Da unde crezi ca pensia e investita, huh? Ah da, Grecia. Ca incompetenții aia n-au auzit de aur /s.
Ceea ce tu nu pricepi ii ca cu pensia privata primești bani gratis în plus sa ii investești. Nu contează ca poți face mai mulți bani altfel, ei literalmente îți triplează banii prin lege care sunt investiți la 5% dobânda. Ce nu pricepi de ci se pare asta o investiție proasta? Ca nu-i poți lichida? Mare brânză.
Întreabă orice contabil /investitor /ce vrei tu dacă e o idee buna pensia asta privata din UK. Dă-mi exemplu de unu, care zice să nu. Ah stai, nu poți fiindcă tu ești mai deștept decât ei, am uitat.
Ce nu pricepi e ca nu contează. Ori ii investești tu, ori ii investesc eu, tot is investiți in fix aceeași economie. Tot nu ai access la ei, chiar dacă teoretic ai putea, dar ai fii prost sa faci asta.
Plm ești bou. Beneficiile la pensia privata se opresc la 5%, dar se pare ca nu știi asta. Si ce rost are faptul ca pot sa lichidez oricând? Cu ce ma încălzește? Lichidat înseamnă că nu mai faci bani. Singurul avantaj la lichidat e ca poți sa investești în altceva oricând. Oh stai, poți face fix asta cu orice investiție oricând.
Ce plm. Nu asa se investește. Chiar vrei să-mi zici ca companiile alea de finanțe o duc asa de râu? Diversify your portfolio bro. Investește in imobiliare dacă vrei, te-ai gândit la asta? Ah stai, tu știi mai bine decât oamenii care fac asta full time.
Nu, nu ma prind fiindcă tu nu pricepi. Fortune 500 o duce bine zilele astea dacă n-ai observat. Zilele astea însemnând decenii intregi, dar nu sunt sigur ca te prinzi tu. Îmi place ca crezi ca anumite companii sunt bule dar casele din Londra nu. Hai sictir.
Când ți-am calculat potențialul câștig din pensia privata, am luat în considerare taxa lor, stai liniștit, nu sunt prost.
Scutește-mă, nici măcar n-ai stiut ca pensia nu e taxata dublu și nici nu știi cum merge treaba cu salary sacrifice. Ții minte când nu știai ca 3K inseamna 10K în pensie dacă e dublat?l Nu te-ai prins ca nu știi sau nu vrei sa știi. De ce ai 3 pensii private atunci?! Și crezi ca dacă bagi 30% în pensie e la fel ca și când bagi 5%. Stupid. Și crezi ca o cocioaba se 60k e ieftina ca investitorii îs prosti dar tu ești deștept. Highly unlikely.
E, pula.
Unii cumpara locuinte de 10M bucata, altii de 50k. Fiecare cu ce poate, ca nu-s toti miliardari.
Nigger, are you serious?
Chestie cumparata la 120k acum 40 de ani – cat face acum? Ia du-te tu in pula mea si vezi ce locuinta cumparai in 1977 de 120k de lire si cat valoreaza acum – si aia intra la capitolul “Chiar s-a intamplat, nu doar speram noi c-o sa fie”.
Ia baga un ochi aici si vezi daca te mai incanta asa de mult 120k -> 1.5M de care zici tu (chestie care POATE se va intampla, POATE nu). Ca din ce vad eu acolo, in 1977 luai cosmelia X la 13.1k. Si in 2016 o luai la 205k. Zic asa, doar valoarea cosmeliei, nu mai pun la socoteala si patru decenii de incasat chirie pe ea.
Si asta aici. Sa nici nu discutam de Romania, ca ne facem de cacat.
Am zis foarte simplu cum sta treaba. Ca poti lua la 30-40k sau la 50-60k. Si-am zis ca daca nu poti intr-un an, in doi. Ai nevoie de demonstratie sau care-i treaba?
Pai, da, vita, aia-ti ziceam si eu, da’ nu te-ai prins. Eu nici n-am mai stat de luat in calcul cresterea preturilor – ca aia nu-i o certitudine. Ti-am dat scenariul cel mai naspa – ala in care iei doar chiria. Si, in scenariul ala, ai sfarsit cu de 3-4 ori mai multi bani decat ai bagat, chiar daca nu a crescut in 30-40 de ani pretul casei…
Ah, creste si ala? Pai, grozav?
Ba, tu esti intreg la minte? Ai impresia ca asta cu grecia e inventata de mine? Pai du-te-n pula mea pe goagle si da-i cu greek bonds pension funds si vezi ce iese. Ca uite ce faceau in 2007. Ce zici, or fi facut multi bani fondurile de pensii cu miscarea asta? Sa bag un “/s”?
Nu, bai, “/s”, nu numai pentru ca nu-i poti lichida cand vrei tu.
Am explicat deja in post de ce mi se pare o “investitie” proasta. Ca nu am control asupra vreunui punct. Eu habar nu am, realist vorbind, unde-s investiti banii aia si ce profit au adus. Aia investesc banii mei, daca merge prost – am pierdut eu. Daca merge bine, au castigat ei, da’ primesc si eu un pahar cu flegme spaga mea.
Ce-mi lauzi tu mie la sistemul asta – partea cu “ti-i tripleaza” este fix fundamentul FRB datorita caruia traim pe cicluri de recesiune toti. Iti tripleaza o pula-n cur.
N-a iesit in pula mea nici un om la pensie in Romania inca din toti aia cu pilonu’ – nu vreunu’ cu contributii semnificative, anyway – dar tu deja stii ca totul e roz si e fain.
Coaie, da’ eu nu zic sa nu bagi acolo minim. Aia 5%. Pe-aia ii am si eu bagati (ca nu pot sa nu, lol, nu merge sistemul).
Da’ sa bag 20% – ce explicam in post? Nah, fuck off, ma pis pe orice contabil care-mi recomanda asta.
Ah, e tot aia?
Pai trimite-mi boss mie toate economiile tale. Hai, ca ti-i triplez eu. Vorba ta, e tot aia – ca investesti tu sau ca investesc eu.
Care-i treaba, n-ai incredere in mine? Bravo – si bravo ca ai in altii pe care nu-i cunosti nici cat pe mine, you fucking moron.
Nu numai asta.
Inseamna si daca maine-ti pica cerul in cap, te descurci. Si aia-i diferenta dintre “am acum bani, chit ca ma ustura pana-n cur sa-i ating” si “o sa am bani in 30 de ani”.
Cuvinte goale. Diversity your portofolio. Am gen 100 de site-uri la lucru care spun asta. Cele mai multe au la download un .exe de forex care ii lasa in pula goala.
No shit, nigger – si vrei sa vezi cate din companiile din fortune 500 erau acolo si acum 40 de ani? Ia vezi, te prinzi unde bat?
Habar n-am de unde ai scos-o pe-asta cu taxata dublu, da’ eu n-am vreo certitudine pe tema asta. Ce mi-au zis ai mei e ca pensiile lor sunt impozitate. Cu cat? Nu stiu. De cand? Nu stiu. Pana cand? Nu stiu. Eu nu-s la pensie.
In cazul meu, nu inseamna. Habar n-am ce inseamna in cazul tau. La noi, din cate stiu eu, daca noi punem o lira, pune si compania o lira. Nu pune compania doua lire peste lira noastra.
Pentru ca esti idiot si nu poti citi. Nu de alta, da’ n-am sustinut nicaieri c-as avea 3 pensii private.
Cat am lucrat in Romania, am avut pe-acolo una. Nici nu stiu pe unde si cum si cat.
De cand lucrez prin UK, am aici alta.
Numai tu stii de unde ai scos 3 – probabil de unde ai scos si aia cu “3k inseamna 10k daca e dublat”. Din cur, unde pari sa ai capul.
Nu, ba, vita, cred ca o cocioaba de 60k e ieftina pentru ca lumea normala nu vrea sa stea acolo. Ca nu-s joburi, ca nu-s chestii cool, ca X motive.
Doar ca pe langa lumea normala, exista si de-aia care nu au de ales. De-aia care stau cu mana-ntinsa la stat: da-ne si noua nenea council un acoperis. Nici n-au job, nici nu vor job. Sunt de-aia cu doi dinti in gura, care se spala doar daca-i prinde ploaia si mananca de craciun un hamburger de la mcdonalds luat in rate.
Si councilu’ nu le construieste, ca le-a interzis Thatcher acum coispe ani. Asa ca ii trimite pe piata sa caute un landlord care accepta dhss – daca vrea.
Asa ca-i vorba de postura de slumlord. Nu-i la fel de cool ca a te lauda ca inchiriezi o locuinta in Chelsea, e adevarat. Da’ e profitabil.
Crezi c-am inventat eu miscarea asta cu sifonat banii statului pe cauze caritabile – gen “sa le asiguram familiilor nevoiase un acoperis”? Crezi ca se intampla doar in Romania sau doar in UK? Crezi c-am inventat eu anunturile cu no-DSS/DHSS?
Pula mea, prin toate tarile cu apa calda, aia cu acces la ciolan se baga puternic pe piata asta, dar tu stii mai bine. Eu stiu cum trimite chiriasu’ 300 de euro (plm romania, tara de romani), da’ tu imi spui ca noooo. Ca ar fi trebuit sa bag in pensii, pentru ca pantof. Sa vezi ce de-mi dadeau mie aia de la ING sau Aviva sau care plm erau aia cu pensia mea privata din Romania. Ma umpleau.
Well, gee, nigger, deocamdata nu eu sunt ala caruia i se pare greu de crezut ca poti strange aia 60k in cel mult doi ani, nu?
Decit sa investesti 60k intr-o casa pe care s-o inchiriezi cu 400 de lire pe luna, iesi mult mai bine daca bagi banii respectivi intr-un fond de investitii. Asa la o privire din avion cele care imita FTSE 100 sau FTSE 250 dau un randament de 6-8% pe an, hai sa zicem 5% pentru pesimisti. Cu o investitie initiala de 60k si niste depozite lunare la misto de 10 lire, ar veni 100k dupa 10 ani si 165k dupa 20, asta presupunind ca nu se scot bani de acolo.
Ba, mufa, eu sunt 100% de acord: fa aia. Am si zis: actiuni, aur, imobiliare si mai sunt alte exemple.
Nu am ales eu sa raman blocat pe tema cu imobiliarele. Tot insista omu’ pe tema aia, cand eu am zis clar:
Da’ coaie, fa-o tu. Baga tu banii – cand vrei. Unde vrei. Scoate-i cand vrei. Ca poate ai nevoie, pula mea.
Da’ daca-i dai banii tai altuia, nu-i mai vezi/atingi 30-40 de ani (daca mai traiesti atat), pula mea, esti idiot si sa nu te miri cand o sa afli ca banii tai au ajuns in obligatiunile pulii din Grecia.
Doar ca omu’ a ramas fixat pe treaba cu imobiliarele, asa, de dragul de a-mi explica mie ca sunt eu prost – eu, ala care incaseaza chirie – si ca nu inteleg eu, ca decat sa fi cumparat apartamentu’ ala, mai bine dadeam banii unui fond de pensii, sa-i investeasca-n Grecia, ca peste 40 de ani imi dadeau ei 1.5 milioane de puli in rect.
Ca s-o lamurim. Eu am zis asta-n post:
Din cate stiu eu, sub 5% nu poti baga. Eu nu am cum sa pun sub 5% cand aleg acolo la “benefits” treaba asta. Deci pe-aia 5% ii ai bagati obligat-fortat. Nu ma cert pe tema asta. Mie doar mi se pare o tampenie sa bagi extra (adica mai mult de 5%) si de-aia zic, nu-nteleg ce-i capul alora care-o fac.
Tot in post, imediat dupa asta, am zis
Nu neaparat imobiliare. Am zis. Actiuni. Teren. Locuinte. Afacere. Fa ce vrei, ce te taie capul. Efectiv ce vrea pula ta – deschide-ti o covrigarie for all I care, nu ma supar. Baga intr-un startup. Porneste tu unul. Habar n-am. ORICE, da’ ceva sub controlul tau.
Dar omul nu si nu. Ce, ma cred eu mai destept? Cum imi permit eu sa spun asa ceva – ar trebui sa am incredere in unii pe care nu-i cunosc, ca-mi vor da ei de 1.5 milioane in 30 de ani! Ironic e ca probabil are dreptate – ca si tata platea sute de lei si uite, acum primeste 9 MILIOANE! Ah, ca acum, de milioanele alea, nu prea face mare lucru? Teapa lui, hehe.
Cand tot ce zic eu e sa nu bagi extra in fondu’ de pensii, sa bagi in ce vrea pula ta, intr-o chestie pe care s-o controlezi TU, unde TU pui conditiile.
Nu, coaie. Stie el ca am eu interes ascuns si vreau sa prostesc lumea sa isi investeasca banii dupa cum vor ei si sa-si pastreze accesul la ei. E o conspiratie internationala, iar eu sunt capul rautatilor. Omu’ nu vrea sa-ti folosesti tu banii cum crezi tu de cuviinta. Vrea sa-i dai tu unuia care-ti promite marea cu sarea peste treij’ de ani. Ca stie el ca asa e mai bine – “intreaba orice contabil”.
Hai mah, ma lasi. Intreaga crestere de acolo e intre 2000-2008, chiar presupui ca aia e ceva normal? In viitor poate sa fie ce a fost intre 1980 si 2000, adica mai nimic. Poate ar trebui sa iti zic eu “POATE se va intampla, POATE nu”. Bine ca cumperi tu cand sunt preturile sus.
Da. Ai facut 15k intr-o luna dupa taxe? Deci ai salar de peste 300k? Esti unul din aia de care vorbeai in articolul trecut sau ce? Cine plateste peste 300k pentru un salariat? Sau esti contractor, sau aia a fost one-time bonus-time, sau esti un print idiot care crede ca stie de ce saratocii sunt saraci. Si scuza-ma, dar aia sunt 60k dupa (aproape) 2 ani, nu unul.
Si esti idiot sa tii 60K intr-un current account, plm.
Ai zis o casa de 60k dupa un an, doi daca vrei ceva mai scump, ca sa nu te quotez. Cam exagerezi batrane.
Plus, exemplul meu era de un salariat de 100K, ca exemplu (daca pricepi ca ceva se poate sa nu fie despre tine in particular, sau credeai ca stiu cat castigi zilele astea din intamplare?). Ca salariul tau de X iti permite mai mult e altceva.
Nu ca nu te cred dar tu stii ce inseamna dobanda medie? In 2008 a fost vreo -10-25% dobanda nene. Si? Ah stai, si casele au scazut tot cu atat atunci, ce coincidenta. /s Esti la fel de idiot ca si unii investitori, so? Doar media conteaza la investitii de lung timp.
Esti bou. Ai control asupra investitiei. Si stii ce profit a fost in fiecare an. Trebuie doar sa ii intrebi. Sau sa te logezi online. Stii ca exista internet, nu, batrane? Si ei te taxeaza cam 0.75%, nu e mare branza pentru 5% profit.
Ce vorbesti mah? Fa-ti o companie de investitii, dovedeste ca returnezi minim 5% pe an cumva, ca experienta n-ai, si imi bag banii la tine. Nu e greu.
Eh pula. Poate dupa o luna dupa ce dai notice la tenants. Sau dupa un an, dupa cum ai contractul cu ei. Nu e chiar maine, nu? 🙂
Nu, chiar nu. Esti prost sau te faci ca esti prost. Nu te obliga nimeni sa investesti in aceleasi companii 40 ani, chiar daca investesti numai in Fortune 500. Logica nu e grea.
Hai sa-ti zic de unde:
Adica te astepti sa nu platesti impozit pe pensie… fiindca ai platit impozit in trecut pe altceva? Asta are sens doar daca presupui ca pensia a trecut prin doua impozitari, ceea ce nu e adevarat. Daca e platita din taxe, nu a fost impozitata. Daca e privata, tot nu a fost. Te inseli amarnic aici.
Fiindca nu stii matematica, de-aia. 1 lira din sarar inainte de taxe bagi in pensie. Compania baga alta lira. Tu ai pierdut 0.6 lire dupa taxe. Cat e 2 / 0.6, huh?
Ah scuze, ai doar doua pensii private nu 3. Vai ce greseala pe capul meu! Tot nu inteleg de ce te-ai inscris la una atunci, daca tot crezi ca nu merita.
Vezi mai sus ba inteligentule.
Hai lasa-ma, conciliul nu construieste dar stii ca multe din cladirile noi contin social housing pentru ca sunt subsidised pentru asta, nu pentru ca un landlord de pe undeva chiar vrea asta.
Plm ti-am zis de zece ori, sau macar am incercat sa-ti explic dar nu pricepi, nu e vorba de a alege intre pensie si imobiliare. E vorba ca pensia privata te costa doar 2.5% pentru a investi 10% din salar si esti prost sa nu te bagi. Aia 2.5% nu o sa te afecteze prea mult in a cumpara case oricum. Am zis de nu stiu cate ori ca e bine sa investezi in imobiliare, dar nu stii sa citesti.
Ai zis un an bah fraiere, sau vrei sa te quotez?
In doi ani nu e mare lucru la 100K. E literalmente jumatate de salvat pe luna.
Ba, daca tu ai avut impresia ca eu am zis altceva decat asta, imi cer scuze. Daca ziceai asta de la inceput sau in articol, nu mai comentam nimic. Dar n-ai zis, asta e, eu asta ziceam toata ziua. Si nu ma lua cu lol, sunt absolut sigur ca stii sa apesi butonul de opt-out daca ai chef. Nu-mi vine sa cred ca vorbesti atat rahat de pensie privata si esti inscris la ea… Cum se zice cuvantul ala… ipocrit, nu?
Si nu stiu de ce ai angaja un contabil daca nu te intereseaza ce zic ei. Ai fii chiar prost sincer.
Sigur, ma. Cresterea aia dintre 2000 si 2008 nu e normala. De acord. Da’ uite, ce ciudat, au trecut 9 ani de-atunci si nu a disparut – ai idee de ce?
Stim SIGUR ca s-a intamplat cresterea aia. Despre pensii nu stim – ca n-au trecut 30 de ani de cand bagi tu bani intr-o pensie privata.
Dar tu le compari pe-astea doua si vorbesti tu cu certitudinea prostului care nu stie nimic despre nimic.
Stim SIGUR ca oamenii au nevoie de adapost – gen de mii de ani – adica de locuinte. De pensii, meeeeh, poate au, poate au alte surse de venit. Companii mari au fost si s-au tot dus. Da’ tu STII SIGUR – desi nu ai nimic care sa-ti confirme asta – ca alea in care bagi tu banii ca prostul nu se vor duce.
Adica, s-au putut duce pe pula imperiul tarist, otoman, austro-ungar, britanic, dar tu stii ca astea nu se vor duce in pula. Si nu ca “acum” – tu stii ca nu se vor duce in pula nici in 40 de ani. Ce sa zic? Adevaratul fiu al lui hernyo-anyad – ala esti tu.
Nu. Doar ca mi-am transferat contul la alta banca si normal ca mi-au trimis si banii. Nu am zis ca am facut 15k intr-o luna. Ti-am aratat doar cum intr-o luna aveam 10k – iulie 2015. Si apoi in 2017 am alta suma. In iulie 2017 ar fi doi ani. Deci, in mai putin de 2 ani, poti face aia 60k de care am zis. Nu am cum sa-ti arat contul din aprilie 2015 (fix zero), pentru ca nu am cum, c-am schimbat banca si cel mai vechi “Statement” pe care-l am ala e – iulie 2015.
Si am zis CLAR ca poti sa te uiti la proprietati de 30-40k sau la proprietati de 60k daca vrei. Si desigur, sa ii strangi intr-un an sau doi. Aia-i tot ce-am zis si am aratat de ce zic asta: pentru ca poti strange banii aia.
Oh, nu, ar trebui sa deschid un savings account? Un ISA? Ca sa primesc, oh, I don’t know, 1%? Poate ca intentionez sa cheltui banii aia? Poate ca am niste planuri cu ei si nu merita deranjul? Poate ma pis pe 1%?
Tu nu stii – cum nu stii nimic. Da’ emiti pareri.
E greu sa-mi dau seama daca esti prost, rau-intentionat, analfabet sau imbecil sau toate la un loc. Dar uite ce-am zis eu:
Eu gandesc la nivelul meu. La nivelul meu, sa strangi 30-40k inseamna un an – hai un an si ceva, ca poate apar probleme – plm, tot timpul apar.
60k inseamna mai aproape de doi ani decat de unul, desi depinde, ca momentan sunt fortat de imprejurari sa castig mai putin decat ar trebui.
Si de-aia am zis un an sau doi. Ca pe-aia la 30-40k o iei intr-un an. Pe-aia de 60k plm, probabil ca-n doi.
Si uite cum esti mai prost ca noaptea iarasi.
Bai, pula – unul care si-a cumparat o casa, pe termen scurt poate avea o pierdere-soc. Da’ pe termen lung castiga – fara discutie. Casa e casa, e o chestie necesara, valoarea ei revine.
Bondurile emise de tarile aflate in pragul falimentului (si cumparate de fraierii cu fondurile de pensii care astfel ti-au castigat tie increderea) nu-si revin, mai ales in cazul unora ca grecii.
Ai control? Serios? Pai zi-i ma si socrului lui Robert, ca poate prostul nu stie ca-i poate scoate pe toti acum – ca doar “are control”, nu, you fucking idiot?
Aaaam inteles. Nu am reputatia necesara pentru a primi banii tai. Spre deosebire de baietii aia care au cumparat obligatiunile grecilor, I guess.
Pai, pula mea, o sa trebuiasca sa ma impac cu asta, presupun.
Worst case scenario? Vinzi casa cu tenant in ea – se practica. Sau, in lipsa de chef, vinzi titlul de freehold si iti dai leasehold. Si tot scoti niste bani pentru vreo urgenta/oportunitate.
Si acum ai reusit sa fii atat de prost incat sa nu pricepi mesajul – ca fondurile alea de investitii investesc in niste companii si desi Fortune 500 exista si acum, companiile alea nu mai sunt aceleasi, ca unele au belit pula. Si nu e greu de ghicit ce s-a intamplat cu banii fondurilor investiti in companiile care-au belit pula.
Si iata cum esti idiot din nou.
Hai sa zicem ca eu nu bag banii in pensie. Hai sa zicem ca-i bag in banca. Ia zi-mi, cum se face ca-i pot retrage fara sa mai fie taxati?
Si, daca pot face asta, de ce pula mea i-as baga in pensie, sa mi-i taxeze altii?
Ah, da, stai, stiu – pentru ca-s Willy si-s de profesie idiot.
Din ciclul “Numele meu e Willy si 1+1=3”.
Presupun c-ai fi socat sa afli ca nu m-am inscris la vreuna. Pur si simplu la angajare mi-au dat astia pleasca asta. Si nu-mi cere nimic de mancare. In teorie, daca as lucra la ei pana la varsta de pensionare, as primi niste bani. M-am uitat si eu cat, asa, de curiozitate – si de-acolo am scos sumele.
Nu pot anula chestia aia cu pensia privata. Nu pot s-o schimb, stiu si eu, pe “bonuri de mers la curve” sau “voucher de cumparat bentley”. E acolo, una din chestiile care nu merg anulate sau scazute, doar crescute peste 5%.
Si uite cum iarasi vorbesti ca proasta-n pula fara sa stii nimic. Cand te angajezi la astia unde lucrez eu, nu te intreaba nimeni “vrei pensie privata?”. Nu. Ti se spune ca e acolo si daca vrei, tragi de slideru’ ala spre 8%, 10%, 20%, sau o lasi pe 5%, cum vrei tu.
Da, ma, te las. Criza locuintelor din UK – aia in care lipsesc 2 milioane de locuinte si se fac 50k pe an si vin 300k-500k imigranti noi anual e inventata de mine.
Eu nu stiu de ce nu s-au gandit council sa-i bage in social houses alea, chiar nu-mi dau seama. Te-ai gandit sa te angajezi consultant la ei? Ca pari destul de prost.
Pentru mine e vorba de a alege intre 5% si dracu’ stie cat, probabil pana la 20%. Si uite ce-am zis eu in post:
Pentru ca eu vorbeam de aia care baga bani EXTRA. Nu aia 5% default, ci aia care baga pana la 20% – stiu cazuri.
Nu ba, pulete, nu-i necesar, ca ti-am dat eu quote-ul mai sus si pana si ultimul autist intelegea pentru ce suma era un an si pentru ce suma erau necesari doi. Pe langa “De unde pula mea stii tu cat am eu de gand sa castig anul asta?”
Pai am zis: partea cu bold de mai sus. Da’ tu n-ai citit-o, n-ai inteles-o, nu stii nimic despre mine sau despre benefits pe care le dau astia la mine la lucru. Tu doar ai hotarat brusc ca “uite cum 1+1=3 si hai sa renuntam la a trai si investi acum, hai sa-i lasam pe altii s-o faca pentru noi, ca ne-au dovedit ca sunt de incredere cand au cumparat bonds in Grecia”. Dupa care te-ai hotarat sa-mi arati mie ca eu sunt ala prost – si nu asa, oricum, ci in mai multe feluri.
Ba sunt prost ca imobiliare.
Ba sunt prost ca nu bag mai mult de 5% in pensie.
Ba sunt prost ca tin banii intr-un cont troglodit, current sau whatfuckingever, ca si cum ar conta.
Ba sunt prost ca nu stii sa citesti.
Ba sunt prost ca la tine 1+1=3
Pe mine nu ma deranjeaza oamenii agresivi, chiar mi se pare perfect normala la barbati treaba asta.
De inceput, tu nu stii cam nimic despre mine. Cam nimic, asa, da’ ai pareri fixe. Stii mai bine ca mine tot – cat am la pensie, daca se poate anula sau nu si cat m-ar costa sau ce-o sa primesc in treij’ de ani si, sa nu uitam, in ce fel de cont ar trebui sa tin banii.
Cu agresivitatea nu am nimic, da’ cand e insotita de prostia asta obositoare, devine chiar plictisitor. Imi dau seama c-o sa pierd mult din veniturile pe reclame, da’ pur si simplu du-te-n pula mea si scuteste-ma, ca-mi pierzi vremea aiurea doar pentru ca ti-e lene sa citesti si sa intelegi. Ah, si sa nu uit:
Hai sictir, cred ca stiu mai bine ca voi de ce-s saracii saraci si cum e sa fii sarac. Ca pana una-alta, m-am nascut sarac, am fost homeless si-am sarit peste mese cate-o saptamana la viata mea. Iar ca sa-mi fac primii bani si sa ies din aia, am furat. Asa ca scuteste-ma cu harneala asta cu “print”, ca nu ne-a alergat bcco-ul pe amandoi cot la cot, stii?
La faza cu 2 / 0.6, cred ca voia să spună că, pentru o ipotetică rată de impozitare de 40%, suma acumulată în contul de pensii pentru fiecare liră din salariul brut (acele 2 lire, una de la tine, una de la companie) e de 3.33 ori mai mare decât suma care îți rămâne din fiecare liră din salariul net (0.6 lire, după aplicarea acelei taxe presupuse de 40%).
Stiu ce-a vrut sa spuna si e o chestie complet idioata.
Da, cand bagi aia cu salary sacrifice and shit, iti iau aia din salariul brut, nu net. Si ai de ales (exemple random si incorecte, probabil) intre a primi 150 de lire net AZI sau a contribui cu 250 brut la pensie + cat plm mai baga aia.
Doar ca la capitolul asta, eu rad cu lacrimi, iar tata rade cu nervi. Pentru ca hei, ghici ce: si-a platit fraierul contributiile la pensie. Ceva sute de lei (de-aia din 65-70, sa zicem). Si e adevarat, i-au tot pus aia ban peste ban. Asa ca acum nu ia MII de lei, ci MILIOANE. Da, da, chiar primeste 8-9 milioane de lei de-aia vechi, adica vreo 800-900 de lei de-aia noi.
Ah, ce mai face cu 8-9 milioane AZI, cand ii primeste? Pai, zi-mi tu, ca eu am pus screenshotu’ cu intretinerea de 538 de lei noi pe februarie 2012.
Si de-aia mi se pare o tampenie sinistra. In loc sa iau cele 150 de lire net – cu care platesc rata unei cosmelii AZI, eu aleg sa primesc 250+whatever peste 30-40 de ani. Pe care POATE ii primesc si care, cel mai probabil, vor valora aproximativ doua flegme intr-un pahar. Cam cat valoreaza pensia lui azi. Sau, mai frumos, cum a pus bunica-mea bani pe un carnet de-ala CEC pentru mine – bani pe care nu-i puteam scoate decat dupa 18 ani. C-asa a zis ea ca-i bine. Si a bagat femeia bani acolo regulamentar, la fiecare pensie. Cate 100 de lei. Cate plm. Si se stransese ceva suma de-aia aberanta. Daca o puteau scoate ai mei la revolutie, mai luau un apartament. Da’ nu puteau. Asa c-am scos-o eu la 18 ani. Am luat de banii aia un hard disk Quantum Fireball. Capacitate mica – second hand. Ca atat mai valorau.
Calcul simplu: eu daca ma duc acum si cumpar o cosmelie de 30k, cu avans de 3k (plm, 10%, sa fie acolo), am de platit o rata de 103 lire. Si o inchiriez cu 300 – plm, chiar nu stiu daca exista ceva sub 300 in tara asta. Hm, ce sa fac, sa iau o casa la 10% din pret si sa primesc 200 de lire pe luna (diferenta dintre rata si cat iau pe chirie; scazi impozitele cum vrei tu)? Adica, sa-mi primesc de 10 ori banii + chiria + aprecierea imobilului in trei decenii?
AH, NU STIU. NU FAC ASTA. HAI SA BAG EXTRA IN PENSIE, CA SIGUR E O MUTARE INTELIGENTA.
Sigur ca nu-i cunosc pe oamenii aia. Sigur ca habar n-am eu in ce investesc ei bani si cum si sigur ca nu inteleg eu ce se va intampla cu actiunile unei companii si sigur ca nu pot scoate banii aia la gramada daca am nevoie si sigur ca nu stiu cat vor valora intre treij’ de ani. DA’ PARE O IDEE BUNA SA FAC ASTA. C-asa am citit pe internet, pula mea.
Ba, eu nu-s economist, dar stiu o chestie simpla: bani se tiparesc cu camionul in cateva minute. Pamant si case mai greu…
Si pe langa asta, mai e o problema: regulile se schimba cand vrea pula statului. Sau a fondurilor de pensii. De pilda, in momentul de fata, pentru a primi pensie de stat in UK, tre’ sa fi lucrat si sa fi platit taxe (100% legal etc) 10 ani. Da’ asta-i acum. Iar in caz de nevoie, aia pot schimba oricand regulile, sa spuna ca “ah, pai, numai daca ai muncit 35 de ani”. Ca poate au nevoie sa reduca niste cheltuieli. Nu c-ar avea nevoie sa le schimbe. E mai simplu sa-ti dea in continuare 155 de lire pe saptamana si sa coste o paine 80 de lire sau cat tre’ sa coste ca sa iasa bine din pix. Pentru ca de ce nu. Si pe-asta am vazut-o in Romania. Traim in cea mai instabila perioada din istoria post-ww2, iar omul asta face planuri pe 30-40 de ani. Acum 5 ani nici nu se auzea ceva de Brexit. Acum, intr-o saptamana si ceva, baga astia articolul 50. In pula mea, in decurs de mai putin de 5 ani. Acum 3 luni nu auzise nimeni nimic de vreo “Europa in doua viteze”. Acum 5 ani nu invadase in pula mea Putin Crimeea. Acum 5 ani ar fi ras oricine de unul care ar fi spus ca va fi Trump presedinte. Iar omu’ asta calculeaza ce va fi peste 30-40 de ani – dupa razboi, adica. Si ce si cum vor face fondurile de pensii pana atunci. Si eu ce plm sa fac in afara de facepalm.jpg? Noi, astia din UK, nici nu stim daca nu vom fi trimisi acasa cu colacu’ de salvare si cu pula drepturi (inclusiv aia care-au luat deja cetatenie!), da’ omu’ are certitudini legate de 2047-2057. Aia din Romania nici nu stiu daca vor mai putea pleca de-acolo in 5 ani, da’ uite cum facem noi planurile pentru 2080.
Ce-a vrut sa spuna. Ce-a vrut sa spuna e un cacat sinistru, cunoscut si de catre ultimul taran ca “dai vrabia din mana pe cioara de pe gard”. Aia a vrut sa spuna. De altii nu stiu, da’ eu n-am uitat cum e sa faci foamea si n-am uitat ca am motive excelente sa nu am incredere in oameni sau institutii. Asa ca sa bage fiecare si 99% in pensie daca vrea. Eu tot o sa-i arat cu degetul si-o sa-i consider imbecili.
Pula mea. Poate-s eu prost, da’ in prostia mea, prefer vrabia aia din mana – adica imobilu’ si chiria. Ca pe-aia o pot creste – in niste limite, desigur. Pensia? Care se prinde cum e crescuta sa-i spuna si lu’ tata, ca ultima data parea nitel nervos pe tema asta.
Altfel, ce sa zic: dormiti linistiti. FNI vegheaza pentru voi. Garantat de CEC, esti prost?
Aici te înșeli.
Că să bagi banii în bancă au trecut deja de taxare ( dacă sunt parte din salariu).
E normal să nu mai fie taxați extra la retragere.
Dacă ii bagi în fondul de pensii ești scutit de taxare pe suma aia. De aici și 1+1 = 3. 1 ăla lipsă e în diferența de taxă pe care nu ți-o mai ia statul față de dacă băgai tu partea ta in contul tău și angajatorul partea lui în contul lui.
Care e o mizerie, dar matematic e corect.
Eu sunt curios numa’ cât pula mea or fi dat șpagă ăștia cu fondurile de pensie private să li se dea access la schema asta publică de futut populația.
Că înainte numai statul avea voie.
Și pe aia cu statul parcă-parcă o înțeleg.
Că statul nu trebuie să fie foarte profitabil, trebuie în schimb să aibă grijă de toți ciumafletii; și de ăia care sunt în stare să își ia case de chirie din salarii și de ăia care-s vai pula lor – nu cine știe ce, dar așa cât să nu le dea în cap pe stradă primilor.
Da’ privații? Pula mea, te-ai aștepta să se fi legiferat vreo rată de randament minim, gen, bă, ăsta e 5, sau 8%, sau cât o fi, o cifră acolo. Dacă nu scoți atât, ai belit pula, fondule. Te nationalizam, îți luăm garanții, portofoliu și marș de aici că statul nu pune obrazul să îți bați tu pula de oamenii lui.
Dar nimic. Toate-s ca FNI. Dormi tu ? liniștit că noi lucram pentru tine. A-ha. Garantează CEC. Sau cine o fi în UK.
Garantează așa, din vorbe, până se duce pe pulă randamentul, pe urmă mai vedem noi.
Tu ai dat exemplu cu bondurile pe Grecia. Da’ ăla cu fondurile de pensii din US și cu portofoliile investite în economia și piața lor imobiliara, care s-au dus un pic pe pulă în 2006-2007 cum au fost?
Mișto sau ce?
Sunt convins că nenii care trebuiau să iasă la pensie în 2007-2010 prin US și care au trebuit să amâne un pic, ca să le mai crească iarăși portofoliul au apreciat faptul că au decontat bucata asta de criză.
Că asta e șmecheria. Vine criza. Sau se fărâmă o chestie în care ai tu banii. Poate ai inspirația să vinzi chestia aia înainte. Cum am eu un prieten care a cumpărat apartamente în 2006, le-a vândut în 2008, până să se prăbușească , și le-a cumpărat înapoi în 2010(altele), că de ce nu?
Sau poate nu ai inspirația asta. Nu toți o au.
Dar la fondul de pensii, poți s-o ai, poți să nu, te uiți la bani cum se duc pe pulă. Și îți garantez că șansele sunt mai mari să se ducă pe pulă cu fondul decât cu tine, că o dictează analiza matematică.
Și politica. Dacă există bule și crize se întâmplă pentru că unii sunt destul de avari să forțeze specula ( infuzia de capital, coaie) pe niște chestii care nu mai rezistă, iar când se prăbușesc prind majoritatea investitorilor cu banii înauntru. Că altfel nu ar mai fi criză. Ar fi scăzut valoarea unei chestii în care nu arw oricum nimeni bani.
Deci șansele sunt foarte mari ca unul din fondurile de investiții, sau mai multe, să aibe banii acolo. Și dacă cineva realizează ce se întâmplă, pot să pariez că mai întâi se sustrag din schema investitorii “strategici” ( politicieni, trumpi, sorosi, d-alte Vântu), în timp ce banii proștilor rămân acolo blocați fix ca să țină șandramaua în picioare, cât au ăștia nevoie să-și dorească partea lor.
După care vin și spun că de aia sunt ei de succes. Că au inspirație. Și niște milioane de proști care să le țină spatele la nevoie. Iar tu te uiți și vezi banii tăi cum se duc pulii. Și să zicem că îi ai in imobiliare. Nici măcar nu poți sa zici: Coaie, ok, “ne-am luat țeapă” cu asta. Se mai întâmplă, dar lasă că sunt case. Ținem portofoliul blocat aci, că își revin ele, iar eu nu ies la pensie mâine. Nope. Fondul poate să lichideze portofoliul pe minim ( cumpără înapoi alde Trump, etc, după ce au vândut înainte de prăbușire) și să investească în următoarea afacere proastă, că, ce, sunt banii lor? Au vreo obligație?
*să-și dosească, nu dorească ( mă bate androidul)
Stiu ba in pula mea treaba asta, ca nu-mi intra lunar salariul BRUT in banca, intra ala NET.
Da’ eu i-am raspuns boului la intrebarea cu de ce ma astept sa nu fie impozitata pensia. Si hei rup in pula mea, ghici ce – se mai asteapta si altii – cu studii de drept, nu ca mine – sa nu prea fie impozitata. Cearta-te cu ei, nu cu mine.
Problema mea e cam asa: ba, Orbule, eu iti dau tie banii mei sa-i investesti. Tu fiind fondul de pensii. Si tu faci fucking miliarde de lire pe banii mei (Si-ai altora). Noi primim ceva firimituri, tu partea leului. La fel si cu statul. Statu’ foloseste impozitele mele ACUM si (daca-i destept) face profit, pe care-l pastreaza (ca-n mod cert profitul ala nu a ajuns in cele 8-9 milioane pe care le ia tata sau aia 90 de lei pe care-i lua bunica-tu, nu?)
Fix ca o banca – mai putin partile pozitive, cum ar fi controlul de care vorbeam.
Doar ca in timp ce banca imi plateste dobanda mie, tu nu doar ca nu-mi dai dobanda (ma rog, promiti ca-mi dai tu o dobanda irelevanta, peste 40 de ani – te crede fix ma-ta), da’ vrei sa ma si taxezi cand retrag banii mei. Glumesc, nici macar nu pot retrage toti banii mei – doar vreun sfert acolo, daca si ala. Serios-serios, sa moara ma-ta ieri? M-ai convins, unde semnez?
…ah, cand imi vine randul mie la roata aia tiganeasca de care ziceai? Pai, atunci imi dai 8-9 milioane. Si eu scot din cutia postala factura la intretinere – doar 5.38 milioane. Un fleac – mai platesc si curentul si m-au ciuruit.
Sincer? Cel mai probabil nici n-a fost nevoie sa dea spaga – s-au bucurat politicienii ca acum nu vor mai putea da plebeii vina pe ei pentru pensii. “Nu e de la noi boss, e de la Aviva”.
Pai, partea buna la promisiunile facute pe 40 de ani e ca nu trebuie sa te tii de cuvant 40 de ani.
Caritas curat. Si ce daca ai pierdut banii? Dai din ai prostilor care isi platesc acum pensiile si joci in continuare la ruleta greceasca pe baza de bonds. Pana la urma tre’ sa iasa. Iar daca nu iese, eh, declari faliment si asta e, csf, ncsf.
Pai plm i-am dat un exemplu la indemana oricui (Grecia, faliment etc) ca am mai incercat sa explic treaba aia cu blackstone in US si nu a inteles-o nimeni.
Pai mult succes sa-i faci si pe altii sa inteleaga, ca eu unul n-am reusit, dupa cum vezi.
Adica, sa-mi bag pula, tot ce explicam era ca-i mai bine sa aiba ei banii, sa si-i investeasca ei cum vor, in ce vor. Haoardeo, praleo, a luat foc satra. Prost in sus, prost in jos. Ieseam mai ieftin daca ziceam sec de la inceput “imi bag pula-n ma-ta”, se suparau mai putin.
Pentru ăstia cu băgat banii în fonduri obscure: aveti impresia ca aia care vă sechestreaza banii pe xspe ani au o formula magică si va înmulțesc banii garantat? Țeapă!
Daca aveți noroc si nu dati peste un Bernard Madoff, si trăiți 40 de ani, si mai trăiți vreo 20 după, s-ar putea sa vedeți totusi ceva din pensia aia.
În cel mai fericit caz dati de o schema Ponzi care promite puțin in plus față de ce ai băgat. Dar daca nici lor nu le vin alți fraieri în mod constant (măcar statul are cât de cât o constanță) timp de 40 de ani, ati cam belit pula.
Asa ca nu stiu ce chestie rațională va poate împinge sa băgați banii intr-un blackbox. Poate iese, poate nu. Go figure.
Asa ca mai bine bag eu banii în ceva palpabil pe care îl controlez eu. Evident, si aici sunt ceva riscuri, dar daca te-a dus mintea sa faci banii aia intr-un an, doi, s-ar putea sa te duca si sa faci ceva profitabil cu ei fără prea multe riscuri. Mai bine pierd pe barba mea decat sa nu ma pot atinge de ei niciodată. Si morții lor de fonduri/pensii private, cum ar trebui sa ma bucur ca îmi da cineva cu porția din banii mei la batranete? Mars ma.
Pai, profitul lor nu vine din faptul ca mama-mama, ar fi investit ei cu cap.
Profitul lor vine din faptul ca primesti inapoi 10% si mori. Daca au ghinion, mai primeste si nevasta-ta doua flegme%. Si oricum ce primiti, primiti devalorizat cu dobanda sanchi la suta. Cam cum e in UK inflatia 1% oficial, dar pretul caselor sare cu 10-15% pe an, lol. Haleala sare si ea cu 25% in unele cazuri, dar heeei, inflatia e 1% sau gen. Ca asa am scris noi cu pixul.
Si restul banilor? Pai, cicalacacichicea.
A explicat foarte bine Robert la inceputul comentariilor.
ba da, e chiar o schema piramidala si un pariu futures in marja considerabila. ca se pot intampla o gramada de lucruri pana sa ajungi tu sa-ti iei banutii de pensie pentru Prostamol.
schema, cel putin in tarile civilizate, functioneaza cam asa: taxezi pe din ce in ce mai putini ca sa faci de-o ciunga pentru din ce in ce mai multi. cum ar putea s anu fie o schema piramidala, cu final cert? mai devreme sau mai tarziu, fondurile vor crapa. absolut toate tarile civilizate au deficite uriase pe pensii, pentru ca toate au aceeasi problema. oamenii nu mai vor sa faca copii. de ce, e alta discutie, trebuie sa intram in hedonism si alte alea, dar e cum nu se poate mai limpede ca, cu cat ajunge sa traiasca mai bine, omul nu mai are chef sa se injuge la copii, ocupandu-se de testa chestii, de calatorit, de personal development si alte alea…..
oookeyy, deci avem asa: deficit urias pe pensii(chiar si in Roarmania, e de vreo 3 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca, ca sa le dai aceleasi pensii pensionarilor, plus altele celor care ies acum, ori te imprumuti masiv(ca sa creezi o alta schema Ponzi lol!), ori taxezi din ce in ce mai mult populatia activa, ori te apuci de investit si speri, doamne, cum speri, sa nu dea un subprime peste tine, si sa fii 20 – 30% expus pe actiuni, ca iese razboi civil…..oricum o dai, e tot foarte prost, nesustenabil sau riscant, chiar foarte riscant, mai ales daca te-apuci de investitii. ori, tocmai aici e smenul, banii de pensii nu prea ar trebui supusi riscului
mai punem aici si prostul obicei al occidentalului de-a trai mult dupa iesirea la pensie si ai o schema Ponzi de toata frumusetea care va sfarsi ca orice schema Ponzi. mai pe scurt, daca n-ai familie care sa te intretina cand ajungi hodorog sau daca n-ai fost prevazator sa strangi de-o renta frumusica pe decursul vietii, asta e, o sa dai in primire sau o sa traiesti o viata de caine otravit.
P.S. fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori institutionali din lume: mii de miliarde de dolari bagati in actiuni, titluiri de stat monede. nu vreau sa-mi imaginez ce se intampla la prima criza majora, adica mai majora decat subprime-ul, care, apropo, nici macar nu s-a terminat, ci a deviat in altceva
P.P.S. China nu are un sistem oficial de pensii, deci nu are astfel de probleme. n-ai familie, hai, mori, da-te-n sichuanu’ ma-tii! rectific doar un pic: ai o suma garantata de stat, dar e o mizerie de 30 de dolari sau p-acolo, cu care nu-ti iei decat o punga de orez si cam aia e…pragmatici chinezii, dar tine si de modelul cultural, cu familia extinsa and shit, ceea ce nu-i chiar deloc cazul Vestului, unde individualismul este dus la nivel de religie
E treaba de sales, aici, guys.
———
A. Negocierea din spate:
Vine un fond si ii zice statului (roman?) ca:
1. vrea bani de investit si da X% inapoi statului (noi nu stim asta ca nu am fost la discutii, nu am primit spaga etc)
2. Drept urmare primesc acces la o bucata din cotizatia la pensie, bani de vacante, pardon, de investitii
3. Mai emit si pretentii ca bucata sa creasca candva – pilonul 2,3 cat dracu o fi
B. Ce vede omul ce cotizeaza
Vin tone de reprezentanti (ING, Aviva, Aegon etc) la tine la munca si te conving sa iti bagi pilonul 2 (?) la ei. Discursurile TOATE sunau cam asa:
1. Statul a dovedit ca nu e un bun manager pentru bani (sunt de acord cu asta, btw)
2. De aceea o parte din contributia la pensie se va duce la un fond privat de pensii. Investim in chestii cu risc mic… blah blah blah
3. NU PLATITI NIMIC IN PLUS (insistent, cu mult patos, gesticulatie a la Iliescu)
4. Daca nu alegeti reprezentantul veti distribuit unuia dintre participanti
——-
Asta se intampla prin 2007/2008 si eu lucram la o firma care tocmai pierduse un contract in US, cu Verizon (sute de mii de terminale mobile, ca sa fim exacti). Vorbim de firma de telecom care era mucita de criza sub-prime da? Investitii sigure anyone? Invest in technology suna peste tot intre 2000-2010. In Nortel de exemplu, lol.
Acum sa-mi zica mie cineva care e diferenta intre fonduri de investitii si astia? E pensia sigura in mana altora? Daca nu ai alte idei, e posibil. Dar in momentul in care pensia aia “garantata” de stat se duce si la altul pe felie, imi mai garanteaza statul pensia in totalitate? Sau doar partea de care se ocupa statul?
revin vs stirea de A3. Pensiile, cel putin in Romania, nu sunt impozitate. Singura chestie care se plateste din ele este CAS-ul.
*asta nu inseamna ca sunt mari, utile, bla bla. Inseamna fix ca nu sunt impozitate 🙂
Pentru mine principala problema cu “investitul” in pensii e ca dracu stie unde in lume o sa fiu in 40 de ani. Am schimbat 3 tari in ultimii 5 ani si ma indoiesc ca o sa-mi trimita mie statul X banii in statul y fara sa pierd la transfer, rata de schimb etc.
Asta daca sunt dispusi sa-ti trimita oricum.
Imobiliarele in locuri care o sa fie in continuare cautate si peste 40 de ani cred ca e raspunsul. Nici nu trebuie sa detin eu personal ceva. In Elvetia, investesti intr-o régie immobilière si cumpara aia casa pentru tine (sau un procent dintr-o casa) si o administreaza si iti dau bani din chirie (sau procentual cum ziceam) pana cand o sa inghita soarele planeta noastra si tu nu faci nimic – si alea stiu ca iti trimit banii oriunde.
Da, ma. Dar neintelegerea e ca eu mergeam pe exemplul ce l-am dat inainte de salar de 100K, nu vorbeam de tine ca nu te cunosc si nu mi-am dat cu parerea despre tine.
Da, reputatia e importanta bre. Reputatie ca poti scoate minim 5% pe an in medie. E cel mai important lucru.
Tu chiar nu pricepi faptul ca pensia privata nu e taxata in UK, pe cand banii din cont is deja taxati, sau care e faza. Ca imi explici tu mie ca banii in mana is mai valorosi decat pensia de peste X ani, e total alta discutie. Eu ti-am raspuns de ce poti scoate banii din contul tau dar pensia trebuie taxata inainte sa-ti ajunga in mana.
Da ma, is un prost ca nu știu cum e la tine, give me a break :)) Daca asa e la tine, ca esti un fraier. Nu stiai tu ca nu e lege pentru asta.
Nu, pe bune, cere sa te scoata din sistem daca vrei. Poate e in contractul tau, nu stiu, “all employees must have pension”, plm. Da nu e lege și nu e obligatoriu.
Da ma, bun, atunci ce tot te certi cu mine. N-am zis niciodata sa bagi 30% in pensie. Am zis doar ca aia 5% au o oferta buna. Atat.
Hai sa o fac mai clar ca vad ca te certi cu vantul.
N-am zis sa nu te bagi in imobiliare, n-am zis sa salvezi mai mult de 5% (1+1=3 doar sub 5%, nu peste). Nu vorbeam de tine în particular (decât când înjurat un pic, nothing personal)
Nu am zis niciodata asta, ba chiar am repetat opusul de cateva ori. Te certi cu vantul. Îmi place ca ala e răspunsul tău la faptul ca 1+1 nu e 3. Răspuns cam paralel.
N-am vorbit niciodată de tine, de compania ta sau de beneficiile tale, plm. Cat de narcisist poti fii. Vorbeam de un exemplu de salar de 100K. Vorbesc de taxele si legile din UK. Nu o mai lua asa personal.
Dar pe cine vrei sa intrebi? Pe bloguri de pe internet?
Da ma, is prost ca nu știu cum merge traba in compania ta. Telepatic asa, sau cum?
Parerea mea e ca trebuia sa oprim discutia aici:
Total de acord, n-am zis multe din chestiile ce crezi ca am zis. Si pe bune, opt-out din pensie privata daca nu o vrei.
@animaloo: mie mama mi-a zis ca avea pensia impozitata.
Eu recunosc cinstit ca nu stiu sigur daca era asa.
Daaar, daca ma uit pe net, vad ca era impozitata: https://m.avocatnet.ro/articol_44350/Pensii-2017-Noi-persoane-scapă-de-impozitarea-pensiilor.html
Stirea aia e pe 10000 de siteuri (in caz ca nu-ti place sursa). Din ea, eu inteleg ca pensiile erau impozitate (romaneste, asa, doar pentru unii). Ca acum poate nu or mai fi impozitate? Posibil, nu stiu.
Iti dai seama ca nu am stat sa urmaresc eu de aici stirile din Romania, cu atat mai putin pe cele legate de pensii. Nu de alta, da’ eu mai am nitel pana la pensie si in nici un caz nu ma bazez pe pensia din Romania, ca e extrem de improbabil sa fie macar cat pensia de stat de-aici.
De altfel, chestia asta nu face decat sa confirme ce spuneam. Ca atunci cand vrea pula statului, schimba regulile. Ba impoziteaza, ba nu impoziteaza, ba ii impoziteaza pe unii (iar pe altii nu), ba impoziteaza si pensiile private (go figure), ba pula calului; si in conditiile astea nu prea vad cum ai putea avea vreo certitudine legat de ce-o sa fie la pensie, DACA macar traiesti pana atunci.
am urmarit discutia in diagonala si cred ca ati trecut pe langa un aspect al problemei.
Acum vreo saptamana – doua, la munca, incepe o colega sa zica deodata ca are nu stiu cate vreo 45 de milioane stranse la pensia privata. Si am inceput sa fac misto de ea, ca plm, e mare teapa cu pensia privata cu astea. La care ea mi-o intoarce ca si eu am. Si m-am enervat, zic cum plm? Si, de fapt, are dreptate. Ca am fost bagati cu japka in combinatie, fiindca UE. Adica exista pilonul II, adica pensie privata obligatorie, care este in momentul asta in cuantum de 9% din cotizatie. Cica planul e sa se ajunga la 90% privat, 10% stat.
Pai, cam de-aia am si eu (in teorie) coispe pensii, private si de stat. Nici pe mine nu m-a intrebat nimeni – nici aici, nici in Romania. am fost anuntat sec “vezi ca ai”. Pai, atunci bine, ce sa zic?
Nu-i neaparat o chestie rea, presupun. Si nu merita efortul sau nervii de a incerca sa iesi din combinatie – daca macar e posibil. Mai bine-ti bagi pula si lasi acolo sa fie, ca nu-i o catastrofa.
Eu doar prefer sa ma asigur ca nu dau bani extra si atat. Ca n-am de ce sa sponsorizez eu smecheria altora. Sunt satul sa citesc despre cum administratorii fondurilor alora iau bonusuri de coispe cifre, cand stiu ca eu muncesc pe cateva mii pe luna acolo. Nu-i pot opri, da’ bag pula, s-o faca pe banii lor, nu pe-ai mei.
Nici eu nu zic ca e o chestie rea, oricum nu imi fac iluzii ca voi manca ceva din pensia aia, dar sa moara ma-sa daca nu era un subiect demn de discutie in momentul in care a fost aplicata reglementarea asta de pensie privata obligatorie.
Referitor la dat in plus, nu prea ai cum sa dai in plus decat daca optezi pentru pensie privata facultativa. Si daca optezi pentru aia, plm, ori ai bani de spalat, ori esti dobitoc.
Si eu!!!! ma mut si eu in SE Asia , pe un catamaran; si gasesc chiosc unde sa tai ananas proaspat si sa fac frigarui de creveti, si sa nu mai trebuiasca sa port altceva in afara de slapi…like forever. Ce pensie…asta-i pensia!
Hm, brusc am in minte imaginea unei pensionare care poarta doar slapi….
Bine ai revenit. Scuze pentru faza cu brutarul, daca mai conteaza.
Chestia cu impozitarea pensiilor in teorie e normala, pentru ca nu e venit impozitat cand l-ai castigat (adica azi, cand platesti contributia la pensie) si e impozitat cand il incasezi. Acuma ca astia nu ma impoziteaza pe mine ca programator si impoziteaza pensionari cu venituri medii si mici e o chestie cel putin interesanta.
Pensiile din Romania, la fel ca orice alt subiect, sunt cazuri aparte si nu neaparat ar trebui sa fie luate in considerare in analiza tarilor dezvoltate. Ma indoiesc ca duce Brexitul UK-ul la nivelul Romaniei comuniste / de tranzitie. Mai degraba as zice ca Romania o sa se comporte similar cu tarile mai dezvoltate, pe termen mediu, adica o sa poti trai minimalist din pensia de stat si cam atat (presupunand ca mai exista Romania in 40 de ani)
Pensiile private obligatorii cred ca sunt guvernate de contracte specifice (adica poti citi termenii si conditiile explicit si nu sunt tip contract social) si nu ar trebui sa poata sa mareasca varsta de pensionare pentru ele (daca ai intrat deja, daca esti nou, citesti contractul disponibil la data intarii). Astea pot fi analizate ca investitii in fonduri de investitii cu risc mic, la care ai avantajul ca nu platesti impozit cand depui banii si dezavantajul ca nu poti scoate banii decat dupa X ani (posibil sa nu fii impozitat nici atunci, dar nu e garantat). Randamentele cu care se lauda, cel putin astea din Romania, nu cred ca sunt adevarate daca iei in considerare efectiv banii pe care ti i-au luat. Aici presupunem ca nu ti-i nationalizeaza intre timp sa compenseze deficitul la pensiile de stat.
Referitor la pensiile de stat, statul nu prea face statul profit, cel putin nu in Romania din zilele noastre. Parca aveau ceva excedent la inceputul anilor 90 ca au unit fondul de pensii la buget sa-i poata cheltui, dar dupa nu prea multa vreme au trecut pe deficit (azi cred ca 1 din 5 lei sunt platiti din alte fonduri decat cotizatiile la pensii). Aici au aplicat strategia sugerata de tine de pensionare la 55…ba si mai repede cu rezultatul ca pentru fiecare om care azi lucreaza in Romania sunt 2 pensionari. Nu mi se pare un rezultat prea bun ce a iesit azi.
Dupa 40-45 de ani, daca ai scapat de rate, nu mi se pare o idee asa de proasta sa bagi 5-8-10% (mai mult de atat doar o perioada scurta ..1..2 ani) intr-un fond de pensii private, mai ales daca nu te pricepi la altfel de investitii. Cred ca ar merge in combinatie cu o asigurare de viata.
@Orbu, sistemul de pensii de stat e piramidal pentru ca nu se bazeaza pe achizitie de active si distribuire de profit (cum functioneaza sistemele de investitii nepiramidale). Un fond de investitii normal se descurca si poate sa produca profit faa sa fie nevoie sa apara noi investitori. Un sistem piramidal moare in momentul in care nu mai sunt noi “investitori”. Acuma, in varianta clasica, aia care “investeau” erau fraieri, in varianta “sistem de pensii de stat” banii sunt luati cu japca (mai mult sau mai putin).
Pensiile au fost impozitate. Au fost impozitate prin sanatate 5,5% si impozit 16% toate pensiile care depaseau 1.050 de lei. Aceste cote de impozitare se aplicau transei de bani intre 1.051 de lei si n.
La 1 ianuarie 2017 s-a pornit cu un plafon de 1.100 de lei, dar traim in Romania si legile se schimba ca fuljeru’, asa ca, de la 1 februarie 2017, plafonul este de 2.000 de lei.
5,5% nu mai plateste niciun pensionar acum.
ACTUALIZARE Legea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei a fost promulgată de preşedintele României Klaus Iohannis.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 5 ianuarie, în sesiune extraordinară, cu 207 voturi “pentru” şi 29 de voturi “împotrivă”, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.
ce mai despicati voi firul in 4 cu pensiile. bag pula-n ea de pensie nu merita discutia. cum trebuie vazute lucrurile:
1.contributia care e luata cu japca e de fapt un impozit, n-ai cum sa scapi de ea
2.daca apucam sa papam ceva din pensie e un fel de castig, ca la loto, nu tragi lozul cel mare da mai castitgi si tu acolo 6-10 lei de-o paine, de-o bere sau de-o ciunga pentru nepoti, dar nu toate deodata
daca nu va faceti rezerve si va bazati pe pensie o sa ajungeti niste batrani saraci
Asta cu statul care da bani “la plic” politistilor (si mai nou tuturor bugetarilor), sa nu colecteze asigurari sociale s-a dat?
“…Un motiv, mai puțin probabil, ar fi cu bătaie lungă. Pentru banii respectivi, dacă nu se colectează CAS nu se va plăti nici pensia.
…efectul contabil este nul (se va vedea în scăderea încsasărilor dar și a cheltuielilor bugetare – la deficit constant, plus la pensii mai mici peste niște zeci de ani).”
De aici: http://riscograma.ro/10164/pana-si-statul-isi-plateste-angajatii-la-negru/
Pai, ai doar in teorie. Daca nu ai mai contribuit la ele (sau nu ti le-ai “mutat” la urmatorul job), toti banii bagati in ele timp de 1-10 ani cat ai lucrat acolo, au ramas firmei de pensie privata – stiu ca asta era o chestie standard at some point. Cat am stat in Irlanda, am fost intrebat daca vreau sa cotizez la un cont de pensie privata. Logic am zis “thanks, but no thanks” – duh, aveam unul deja, nu stiam daca voi ramane acolo pentru restul vietii, etc – dar, macar mi s-a oferit ocazia de a refuza si mi se pare cumva ciudat ca tie nu.
Legat strict de pensie privata, am si eu una (deh, aveam 18 ani, mama a zis ca-i musai, nu stiam eu mai bine, am fost de acord). In hindsight, nu e o problema majora (in ideea in care banii bagati anual nu sunt cine stie ce suma). Si daca as crapa pana sa o iau, pierderea lor nu mi-ar fi cauzat un mare disconfort. Pe de alta parte, daca nu crap si vad macar o mica chestie in plus acolo (cat sa-mi platesc intretinerea + curentul), nu mi se pare o mare paguba – am cheltuit mult mai mult pe iesiri in oras pana acum fata de cat am bagat la pensia aia.
In schimb nu ma bazez nici macar o secunda pe faptul ca pensia privata imi va schimba viata in ceva mod revolutionar (cumva, nu cred ca asta este scopul ei – din cate am inteles eu, poate sunt prost, rolul pensiei private este sa-ti ofere “ceva in plus” cand iesi la pensie, nu sa te faca miliardar peste noapte). Ca si manowar imi place sa dipun de banii mei (in mare parte – din motive de politica/ecolocatie/etc) cand si cum am eu chef – motiv pentru care mi-am facut un savings account (dar din ala, la care e dobanda mai mica, dar ai acces oricand la banii tai). Nu e mare branza, dar se aduna in el – incet, incet. Nu castig nici pe departe 100k p/a, dar daca se mentine asa treaba, cu sau fara pensia privata, nu va prea conta (si nu, nici nu am proprietati date in chirie – chit ca mereu mi s-a parut o idee buna si de viitor). Iar pentru o suma modica (care nu face diferenta in viata de zi cu zi), nu ma deranjeaza sa sper ca poate in 30 de ani voi primi si eu un “bonus” lunar la pensie (si nu genul de bonus care-mi va permite sa zic “i own a mansion and a yacht as of now”). Poate sunt putin cam idiot, dar riscul pierderii banilor respectivi este echivalentul riscului pierderii cacatului imobiliar, investitiei financiare in X/Y/Z – ca deh, daca tot vine un mic/mare razboi, poate oricand cadea o bomba pe casa mea, poate oricand firma X (in care am investit) sa ajunga sa fie atacul unor hapceri (si sa ajunga sa fie inchisa/fututa pentru pierdere de informatii) etc.
Cumva, mi se pare ca riscuri exista peste tot (din n+1 motive), dar cacatul de pensie privata nu mi se pare that much of a big a deal. Bineinteles, nu ofera siguranta 100%, on the other hand, what does ?
Din mailul administratorului de pensie pilon II,citire:
“Pensia privata obligatorie, la care si tu contribui, este cea mai raspandita forma de economisire pentru batranete in Romania.
Astfel, cei aproape 7 milioane de participanti au strans pana acum, in noua ani de la lansarea sistemului, aproximativ 7 miliarde de euro pentru pensia lor (conform statisticilor Autoritatii de Supraveghere Financiara).
…
In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.”
#atât
Pai, scrie mare in post:
Voi ce pe bani credeti ca mariti salariile, ba? 🙂
Not funny, boss. ? Ie și banii mei acolo.
@Orbu: eh, banii tai…Proprietatea e un moft…
Discutii … discutii … iar cele 7 miliarde euro tot nu ajung pentru huzurul bugetarilor si al pensionarilor.
Diferenta neacoperita de asa-zisele “pensii private” se va acoperi prin “sistemul american” (whatever that means):
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a oferit marti seara cateva detalii legate de introducerea unui impozit pe gospodarii in locul cotei unice, anuntata de surse din Ministerului Finantelor. “Este sistemul american”, a spus Lia Olguta Vasilescu, precizand ca oamenii vor putea sa isi deduca cheltuielile facute, cum ar fi, spre exemplu, cele cu meditatiile pentru copii.
Dupa sistemul american urmeaza si ruleta ruseasca.
Orice justificare e buna pentru noi taxe.
Eu nu am bagat nici un post recent pentru ca sunt in Romania si o ard pe mobil. E suficient sa mergi pe strazi o ora si sa privesti obiectiv ce e in jur pentru a vedea vestitorii falimentului. Nu ca n-as fi pus poze de suficiente ori.
Calea Dorobantilor->Stefan cel Mare? Florarie, florarie, farmacie, exchange, florarie, farmacie, spring time, spalatorie de bani (sanki sediu Moschino, nu vezi pe nimeni vreodata acolo), farmacie, florarie, pacanele, florarie, florarie, pacanele, farmacie, spring time. Si intre toate astea, patiserii si covrigarii fara numar. Daca e ieftin, e bun.
Si, evident, Caragiale + Maiorescu langa un parc cu free wifi si lalelele abia plantate (nu intreb cat a fost firul).
La televiziune in fata intre timp dorm boschetarii pe banci cu o sacosa de napolitane expirate. Apara televiziunea de teroristi si agenturili straini. Zeci de blocuri cu fatada in renovare. Nu ca nu ar avea nevoie, ca arata demolabile (la fel ca orice imobil din zona Dorobanti-White Horse), dar pe ce bani si, aia era prioritatea #1?
La TV reclame la rexona – tine 48 de ore, acum poti sta 2 zile nespalat. In pasaj la Obor, cineva pluseaza cu alt jeg – mirosul tine TREI zile. De ce sa stai jegos 2 zile cand poti sta 3? Asta da studiu de piata, isi cunosc clientii. Farmacia inimii la TV
Intre timp, de la Arcul de Triumf spre Aviatorilor a aparut un rond cu schelete metalice de flori si oua. E pastele. Ma-tii de tara.
La fondurile de pensie si la noi taxe, voinicii mei! Ca productia exista din pula.
sa fiu avocatul satanei. Dap, fatadele sunt prio1
eu la alea cu 24h-32h ma gandesc ca inseamna ca fac fata macar unei zile. No shit, da aveau nemtii niste spreiuri, fara sa fac nimic la birou, cam de pe la mijlocul zilei aveam noroc ca aveam unu si la munca. Stiu, ar fi trebuit sa fac dus, dar unu dimineata si unu dupa sala ar cam trebui sa ajunga, nu?
Infloreste economia bo$$ si duduie jackpot-urile.
Absolut. Dar si cand ajung la fondul de pensii, sa vezi ce le ies 3 lamai direct.
Fatadele: odata realizate lucrarile de izolatie, ai costuri reduse la incalzire. Cine finanteaza lucrarile astea? Depinde. Uneori asociatiile de proprietari, alteori Primariile etc.
Sunt importante aceste lucrari? Foarte.
eu mi-am facut-o singur. Pana imi facea primaria….
Intre timp mustat nr. 1 a tarii iese la latrina si declara ca asa ceva nu se face, datorita informatiilor de acest gen se poate prabusi tot sistemul, ca toata conducerea ASF (autoritatea de supraveghere financiara) trebuie demisa pentru ca a furnizat informatii catre NN pensii, multinationalele e rele- vor sa declanseze proteste, Olanda trebuie luata la rost si ca este un plan secret prin care Comisia Europeana sa declanseze proceduri de deficit excesiv impotriva Romaniei.
#hotulstrigahotii
incet incet se instaureaza dictatura. remember in glorioasa guvernare PSD cand erau batuti ziaristii?
https://www.google.ro/search?q=amenda+asf+nn&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gws_rd=cr&ei=B43vWPOUO8v9UMCZnagJ
esti nebun amenda de 1% din cifra de afaceri???! – din ce credeti voi ca vor plati astia? err.. poate din banii de pensii? si asta la indicatiile unui mustacios pe o televiziune oarecare. sincer mai crede cineva ca pana la urma nu vor nationaliza pilonul pacii?
alte discutii legate de impozitare. cica din 2018 impozitul va fi de 10% si se aplica o impozitare pe gospodarie/familie. tot ce e sub 2000 impozit 0%
pula mea o sa inceapa sa curga lapte si miere p-aicia pt ca daca intr-adevar se vor misca in directia aia, eu zic ca nu vor mai avea nici bani de spagi.
@Geo: 1% din capitalul social – 750000 lei.
Dar ideea ramane aceeasi.
Eu-s curios pe ce baza ii pot fi amendati pentru mesaje trimise clientilor lor.
” În urma audierilor concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanțele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societății NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv suma de 750.000 de lei’, a spus Ion Giurescu. ”
https://www.agerpres.ro/economie/2017/04/13/asf-a-amendat-nn-pensii-cu-1-din-cifra-de-afaceri-respectiv-750-000-lei-autorizarea-directorului-general-al-companiei-a-fost-retrasa-14-13-02
“Măsurile pe care le vom lua în funcţie de încălcarea legislaţiei în materie cu privire la informarea contribuabililor la fondurile de pensii vor fi discutate astăzi într-o şedinţă de consiliu şi o să le facem publice”, a spus Mişu Negriţoiu.
http://www.capital.ro/asf-a-amendat-nn-pensii-cu-750000-lei.html?&page=1
@Robert:
“…un portofolio din companii puternice. Actiuniile se duc in toate directiile dar stii ca nu o sa moara in urmatorii 30-40 ani…”
Polaroid, Enron, etc? Standard Oil?
@Manowar:
“…sa zicem ca eu nu bag banii in pensie. Hai sa zicem ca-i bag in banca. Ia zi-mi, cum se face ca-i pot retrage fara sa mai fie taxati?
Si, daca pot face asta, de ce pula mea i-as baga in pensie, sa mi-i taxeze altii?…”
Depinde de locație, nu?
Spre exemplu, în USA, banii pe care îi pui în pensia PRIVATĂ se scad de la venitul total anual taxabil – dar sunt taxabili cînd îi scoți din fondul respectiv de pensii. Oarecum corect… nu îți ia taxe la moment, te taxează cînd îi iei/scoți.
Tru story.
Impozitarea pensiilor private se face la pensionare. Banii pe care ii baga anagajtul sau angajatorul sunt scuiti de taxe in 2017, ca sa fie taxati, cu tot cu dobanda pe care o vor strange in estimp, in 2040. Asta ca sa raspund la “de ce ma impoziteaza statul pe pensie” – cel putin pentru SUA.
Bonus, ca pensionar nu vei mai avea veniturile de azi. Se spune ca trebuie sa vizezi si sa te bucuri daca prinzi un 70% din veniturile dinainte de pensionare. Si asta e important in sistemele de taxare progresiva. In loc sa platesti azi taxa pe venituri de 100 mii, platesti ca si cum ai incasa 90; iar 2040, cand scoti banii, vei lua maxim 70 de mii pensie, si deci vei plati taxe la o rata mai mica. Fiecare mie pe care intentionezi sa o economisesti pentru pensie ar putea foi taxata ca si cum ti-a venit in plus peste 90 de mii anul asta, sau ca si cum ti-a venit in plus peste 70 de mii in 2040. Hai ca nu e cu derivate, e mai bine sa platesti atunci.
Sistemul asta e aproape singurul in care poti muta bani din inalt-taxabili in jos-taxabili. De aceea, majoritatea occidentalilor il folosesc.