Pretul libertatii – sau de ce democratia suge pula #124124219
Cand au votat pentru libertate si suveranitate, (mai precis pentru “afara cu strainii!”) britanicii au avut dreptate.
Dar e o mica problema cu asta: toate chestiile de pe lumea asta au un pret, iar pretul libertatii e destul de mare. Cealalta problema cu libertatea e ca nu prea merge cumparata in rate cu dobanda 0 pe cardul de credit.
Doua citate:
Up to 5,000 roles at JLS could go in 2019, say analysts.
Jaguar Land Rover is planning to announce thousands of job cuts in the new year as part of a £2.5bn savings plan to ward off the threat from Brexit, falling sales in China and a drop in demand for diesel cars.
Charities, too, expressed exasperation at the government’s failure to address domestic issues, pointing to the housing crisis and chaotic rollout of universal credit. Campbell Robb, chief executive of the Joseph Rowntree Foundation, says that low-income families that backed Leave in 2016 have since been hit by price rises, spiralling housing costs and tax credit reductions.
Cam asta-i problema cu democratia.
Intreaba-l pe Gheorghe – idiotul satului – daca vrea sa dispara strainii din tara. Iar Gheorghe o sa spuna ca da, aia vrea. Ca suna bine in mintea lui Gheorghe. Cei care sunteti mai de varsta mea, asa, ati vazut chestia asta in Romania, pe vremuri: noi nu ne vindem tara! Afara cu strainii! De ce sa aiba arabul afaceri si nu romanul?! Si alte de-astea la fel de troglodite.
Chestia e ca, desi in spatele intrebarilor respective stau niste grievances (sa-mi fut una de-mi amintesc cuvantul acum) destul de legitime, lucrurile nu functioneaza chiar asa. Nu mai merge deloc in era globalizarii s-o arzi in “afara cu strainii”. Poate doar daca vrei sa devii noua Africa de Sud, sa zici “afara cu albii, le luam pamantul” si sa obtii din asta doar un nou record la numarul cioroilor infectati cu HIV.
John are dreptate sa nu mai aiba chef de romani, germani, italieni, francezi, spanioli, portughezi si toti ceilalti care-i “fura” jobul. Dar, din pacate, John e prost facut gramada si nu-ntelege ca firma Flegme Ltd a venit in UK pentru ca a gasit acolo oamenii aia capabili sa faca niste joburi. Ca daca nu erau acolo romani, germani, italieni, francezi, spanioli, portughezi si toti ceilalti, firma nu venea. Sau pleca. Ca daca tara nu-i in single market, o sa fie cam greu sa concureze pe piata europeana cu aia care fac produse similare. Ca nu mai suntem in 1700 toamna, cand doar firma lui Sir John facea produsul X, asa ca toata lumea-l cumpara de el. Jaguar nu face ceva extraordinar, ceva ce nu mai gasesti in alta parte. Face masini. Si, daca e sa-l credem pe Orbu, cand un om cumpara o masina se uita si la diferente de 500 de lire (aveam eu o discutie cu el legata de “de ce cumpara lumea manuale, cand automatele sunt mai bune?”, iar raspunsul lui a fost ca alea manuale sunt cu 500-1000 de lire mai ieftine; plm). La fel s-ar putea sa se uite lumea si la alte produse “britanice” (ca numai de britanici nu e detinuta firma aia…)
Dar, revenind, asta se intampla cand il intrebi pe John ce vrea si te chinui sa iei o decizie in functie de ce vor cei ca John. John o sa voteze Brexit, la fel cum Ion voteaza PSD. Atat ii duce mintea, ce cacat sa le ceri? Si cum nu-s chiar niste minti luminate, John si Ion nu fac calcule mai departe – chestii de genul “ba, da’ de unde vin banii mei? vor mai veni? vor mai valora la fel de mult? vor…?”. Nu stiu John si Ion d-astea. Ei stiu ca “sa mi se dea”.
Pentru mine e usor amuzant sa citesc chestii de-astea. Cum, deci saracii care au votat Leave acum sunt si mai saraci – si vor fi si mai saraci? Adica ei vor plati pretul? Ha…ha. Sigur, il platesc si eu. Ca doar nu s-a devalorizat lira doar pentru John, ci pentru toata lumea. Da’ treaba e ca de la referendum incoace eu mi-am dublat salariul (de fapt, e simtitor peste dublu acum). John nu prea. Treaba e ca mie mi se rupe de faptul ca acum e concediul 4000 sau 5000 de lire in loc sa fie 3000. “Asta e”, cum ar veni. Nu-i o tragedie. Plus ca mie imi si convine. Lira devalorizata? Inflatie? Adica am datorii mai ieftine? (mortgage) Ha…ha. Works for me. Da’ nu prea functioneaza la fel si pentru John. Pentru ca John sta cu chirie. Lui pur si simplu o sa-i creasca landlordu’ chiria. CSF, NCSF. Sigur ca si eu observ ca brusc a inceput nevasta-mea sa-mi devasteze cu mai mult talent contul din banca. Ca deh, nu mai comanda de la Tesco sau Waitrose sau Ocado de 80 de lire, ci de 110. Nu-s orb, pula mea, observ; da’ atat: observ; nu “simt” in buzunar asta. Dar John o cam simte. Ca pentru ala 30 de lire in plus pe saptamana inseamna o lovitura serioasa. Si cand adaugi la asta si cresterea chiriei cu 100 pe luna si faptu’ ca nu mai primeste la fel de multa pomana ca inainte, pai…e chiar ingropat in cacat pana la gat John si deja incepe sa se scufunde si buza de jos.
D-aia nu-i buna democratia. Nu poti lasa un sarac idiot sa decida cum e mai bine pentru toata tara. Pula mea, coaie, daca stia cum e mai bine…pai, nu era sarac. Ca ar fi stiut sa profite de oportunitati, nu? Da’ nu stie. Pentru ca-i sarac si idiot. Iar cand te uiti la majoritatea din orice tara, well, n-o sa descoperi acolo academicieni, ca sa zic asa. E mult mai probabil sa descoperi cum li se scurge saliva pe barbie cand incearca (in zadar!) sa comunice.
Nu-nteleg de ce lauda lumea democratia. Sigur, alternativa e nasoala. Nu vrem sa ne intoarcem in epoca feudala. Nu vrem sa ne intoarcem la sclavie si pula mea. Da’ nici nu putem merge inainte cu “democratie”. Nu atata vreme cat 99% din oameni sunt cretini. Democratia suna bine si poate fi frumoasa intr-un mediu ideal; da’ in realitate e doar dictatura idiotilor.
Si cel mai amuzant la afacerea asta e ca nici n-a venit nota de plata reala. Ce se intampla acum e doar incalzirea, asa. 100 de lire colo, 100 dincolo…da’ nimic major. Cand va veni nota de plata reala, pai…John o sa se cam spanzure un pic. Doar ca inainte de a se spanzura o sa intinda mana. Ca el a votat. Si-a luat tara inapoi. Acum sa i se dea. Si, evident, i se va da. Multa muie.
Cat despre noi, restul, tot ce putem spera e sa fie asta o buna lectie pentru John, Ion si restul lumii. Nu, nu cred ca vor intelege brusc economie, politica and shit; dar poate vor invata ca actiunile au consecinte.
A disorderly no-deal Brexit would plunge the UK into recession, cost a million Britons their jobs and leave households an average of £2,700 a year out of pocket, according to a leading global credit rating agency.
Standard & Poor’s said that the UK’s AA sovereign rating, the third highest grade, would be cut if Theresa May failed to secure a deal.
Un milion de someri? Nu stiu ce sa zic, nimic nu-i sigur pe lumea asta, da’ cumva am impresia ca nu pe mine m-a futut John cu miscarea asta…
Cam asta-i chestia cu democratia: problema nu e ca John e atat de prost incat ne fute pe noi, restul; nu, problema e ca e atat de prost incat ne fute pe toti de-l ustura curul. Si cam d-aia nu trebuie sa-l lasi pe John sa ia decizii. Ca-si face singur rau. Da’ pana se prinde si restu’ planetei de chestia asta…
De asta este foarte importanta descentralizarea (inclusiv acea despre care se vorbea in Romania).
Democratia functioneaza doar pe spatii mici. Pentru ca doar atunci sesizeaza pe propria piele Juan care sunt rezultatele actiunilor sale. In acelasi timp si dezinteresantul Jean va merge la vot, ca de data astea voteaza cu ala care a promis autostrazi la el in cartier, nu pe luna.
Iar in cazul nefast cand John o da in bara, lucrurile se strica acolo la el in regiune si nu fute mersul lui Manowar din regiunea vecina.
Un exemplu de succes este Elvetia unde fiecare canton are autonomie.
Nici la modul ala nu ajuta foarte multe. Pana vede John rezultatele…trec 4 ani in care George si David sug pula ca a ales prost John. Dar e mai bine, da.
Considera ca am zis o aberatie din aia despre cum nu sunt de acord cu tine si raspunde la ce crezi ca am zis! :-??
Considera ca am raspuns exact cum te asteptai.
Cuvantul era “angoasa”?
Sau “doleanta”…
Strict pe problema cu limitele democratiei, fara sa comentez asupra oportunitatii: Catedrala Neamului. A foat construita la rosu in doar 3 ani. Si e un proiect gigantic, destul de greu ee facut, a e cu caramida, mare parte, nu cu placi de beton. Si are si buncare. In fapt, pentru stadiul la rosu, au terminat-o anticipat. Dar, pentru ca chiar am observat constant lucrarea, pot sa va spun ca s-a bagat mereu in 3 schimburi, dintre care unul de noapte, de multe ori , si duminica(in total dispret fata de invataturile biblice), iar desfasurarea lucratori/ utilaje a fost impresionanta. Ca si cea financiara. Cam atat cu “nu se poate face nimic la timp in Romania”. Se poate, cum sa nu, numai ca, in Biserica, vorbeste doar unul. Atat! Gata! Acolo e ordine ierarhica clara iar vocea Preafericitului e lege. Nu sunt o suita de voci, nu sunt o puzderie de interese contrare, nu sunt o droaie de carnati care castiga, unii, din lucrul mai rapid la.proiect iar tii, dimpotriva, din trenarea cat mai indelungata sau chiar anularea lui.
Strict ca exercitiu de realizare de proiect, nu ma exprim pe oportunitate/ moralitate/ utilitate
Ba, democrația în sine nu e ceva rău dacă ne referim la democrația antică unde doar non-pulimea avea drept de vot. Problema e că noi am abandonat conceptul ăla și ne-am dus într-o direcție în care fiecare maimuță are drept de vot.
Sincer să fiu, eu aș duce ideea asta și mai departe: dacă ești prost (aka venit sub X raportat la vârstă) n-ai dreptul să faci copii. Problema e că nu știu cum ar putea fi implementată treaba asta că îți vine maimuțica cu burta până la gură. Ăia ce au PhD in women’s studies at fi direct “subhuman” indiferent de venituri.
Totuși, partea bună e că sunt mulți și sunt proști. Dacă ar fi toți ca tine (noi) nu cred că am avea salariile și posibilitățile astea.
Eu as merge si mai departe: uratii sa nu faca copii.
Tot raul spre bine, ca daca e cu boierie-n somerie ( stai si bei pe datorie), poate mai pleaca si emigrantii aia rai la ei acasa, ca ce pula mea sa faci unde nu-s bani. De la saraci nici macar sa furi n-ai ce, lol.
Nu stiu despre salarii, ca alea-s niste cifre intr-un cont, da’ io cred ca am trai toti mai bine, daca media de inteligenta/preocupare ar fi semnificativ mai sus.
Atât timp cât în spatele opiniilor majorității stau o serie de nemulțumiri legitime, democrația pare să-și facă treaba – să afle dacă oamenii sunt ok cu o serie de măsuri care le afectează viețile.
Implementarea oarecum empirică a întregului mecanism democratic este însă o problemă.
Pentru schimbări cu impact major, a căror punere în practică nu este o chestiune de necesitate și urgență, să aplici în mod direct voința oricărui plebiscit – indiferent de statutul social sau financiar al votanților – mi se pare o măsură iresponsabilă.
Votul maselor eterogene ca informare și capacitate de analiză și sinteză ar trebui să fie încorporat ca feedback privind deciziile, nu aplicat direct pentru luarea acelor decizii.
Ar fi echivalentul unui Net Promoter Score în privința chestiunilor care afectează viețile oamenilor. Deciziile în sine s-ar lua de către organizații capabile să încorporeze acel feedback împreună cu studii de impact, analize pe criterii practice și teoretice multi-disciplinare și/sau rezultatele aplicării respectivelor măsuri în regim de proiect-pilot, în cadrul unor comunități restrânse.
Multe din chestiunile care țin de guvernarea și administrarea unui stat sunt deja tratate ca atare și nu sunt supuse votului popular – până la urmă, multe țări sunt organizate în primul rând ca republici, apoi ca democrații.
@Akhenaton singura chestie la catedrala aia e dimensiunea, in rest nu e mare diferenta intre ea si alte biserici. Nu are vreo parte care sa zici “wow aici au fost ingeniosi pentru ca asa ceva nu credeam ca este posibil”, e pur si simplu o biserica mai mare.
Plus de asta, nu cred ca au vreo constrangere in ce priveste bugetul asa ca e normal sa construiasca repede. Adica ii doare fix in cur ca nu dau ei banii si nici nu o sa dea socoteala si cum chiar vor catedrala aia, din banii aia fac si treaba.
Gen uite crossrail, ala chiar e un proiect complicat si e o chestie asa mai comuna. Desi sunt romani care lucrau la el. Apuca-te sa faci ala in romania si vezi daca te apropii de catedrala.
De exemplu pe cine voteaza Ion asistat social ? Pe ala care-i “da”, nu? Ei si de ce are drept de vot Ion care nu contribuie cu nimic la taxe si impozite? O groaza de Ioni merg la vot si aleg ptr toti aia care se pisa pe el de vot .
Asta este problema.
Bre, putem sa comparam nitel lumea in care e democratie cu aia in care nu era?
Ca in prima se schimbau lucrurile doar cu o decapitare in public sau niste revolutie, pe cand in minunata lume noua, oricat de schioapa, mai exista frica aia de vot la 4 ani.
In plus, e plin de dictaturi in lume si cumva, nu vad sa fie alea mai rasarite.
O sa zici ca alea sunt in lumea “necivilizata” dar chiar si in zona mai spalata n-o duceau oamenii grozav sub dictatura.
Aici intervine derapajul logic, pentru ca da, sub dictatura lucrurile au continuitate, dar sunt facute in interesul putinor indivizi. Si nu intotdeauna interesele astea coincid. de fapt, aproape niciodata.
Ma uit la exemplul de mai sus cu catedrala. In principiu omul are dreptate, si casa poporului tot sub dictatura e facuta, tot cu desfasurare imensa de forte. Ambele impart aceleasi atribute:
1. Sunt inutile. Nu au alta functiune decat aceea de a exista.
2. Folosesc doar preamaririi unui ego de “conducator” luminat.
Aia e…
E ca si cum ai compara ceva cu + infinit, sau – infinit. Stii deja rezultatul, e absurd sa duci in directia asta.
Hai serios? Nu merg afacerile si daca pierzi alegerile, sau crezi ca politicienii nu au legaturi cu afacerile?
Ironic, consider ca acei 4 ani sunt un motiv de bagare a pulii, ca ti-ai facut norma, cat de cat, acolo, macar de fatada. Ia vezi ca, ironic, avand 4 ani mandat inseamna ca 2 ani faci ceva si urmatorii 2 campanie (conform The Power Game, H.Smith).
Si Turnul Eiffel a fost facut ca sa fie daramat dupa putini ani, dar uite ca au pastrat acea “monstruozitate de otel” cum era denumita de toti pe vremea aia. Asa si chestiile astea. As fi linistit cu privire la turisti. Daca s-au batut sa intre cand nici nu era terminata iti dai seama ce o fi cand s-o termina?
@Super_fotbal nu fi naiv, cum sa nu aiba utilitate? Catedrala aia este ceea ce va fi mall-ul bisericii, generator de venituri si de imagine. Misiunea lui Daniel este de a crea o sursa majora de venituri pentru Biserica, chiar si in situatia in care subsidiile bugetare ar inceta. Si o face cu o remarcabila determinare. faptul ca aceasta determinare este mai putin vizibila in alte structuri de putere ale statului roman face parte tocmai dintre acele limite ale democratiei, de la care a plecat post-ul asta.
si mai vreau sa spun ceva: in partea asta de lume, democratia n-a functionat niciodata. nici macar in parte, asa. cand s-au facut niste chestii, s-au facut sub o mana de fier si la modul mai impus, asa. Departe de mine sa-mi mai doresc vreodata asa ceva, dimpotriva, mie-mi place maxim tocmai labageala asta si orbecaiala. dar constat si eu una-alta
Sigur ca putem.
O comparatie Zimbabwe sau Africa de Sud vs Emirate sau Qatar. Merge? Sau tu te gandeai la Elvetia vs…?
^ + 1 si ca sa nu vina vorba de resurse, trebuie sa precizam ca subsolul Africii de Sud si al Zimbabwe are resurse comparabile cu ale arabetilor. de alt fel, dar comparabile(amlagamurile rare si minereurile polimorfice sunt chiar mai valoroase decat petrolul). cel le lipseste este kom-how-ul, ca negrii is prostanaci, asa, pe cand arabetii sunt doar lenesi. iar arabetii au stiu sa cumpere creierele vestice care le-au creat metropolele si infrastructura. Ca tot ce e in Orientul Mijlociu e facut de creierele olandeze, britanice, germane si americane. arhitectii, inginerii, chef-ii din restaurante sunt vestici
Nu ma refeream la nici o tara in mod special ci la politica mondiala ca un intreg.
In plus, tarile de care vorbiti voi acolo sunt (primele) monarhii absolutiste (drepturi de sange si reguli tribale complicate) versus niste sisteme de guvernamant care doar democratii functionale nu se pot numi, aruncate peste un amestec exploziv de ura rasiala. Apropo, Venezuela intra la dictatura sau la democratie, ca nu mai stiu….
Elvetia nu intra pe nici o harta, e exceptie la tot, de la sistem de guvarnamant la situatie politica internationala.
Evident ca o “dictatura benevolenta” sau “meritocratie ideala” sunt sisteme de guvernamant preferabile democratiei neideale. Dar asta doar daca scoatem din calcul factorul naturii umane.
Altfel, te trezesti ca cei ajunsi brusc in pozitii privilegiate decid ca aia de mai jos au cam multe drepturi….si iaca revolutia.
Sunt de acord ca sistemul poate fi imbunatatit, dar restrangerea dreptului de vot egal pentru fiecare individ cred ca e singura solutie complet nevalida.
Si Sud Africanii stiu ( de Zimbabwe n-am habar) doar ca nu-i destul.
Uite, pe munca mea erau acum 5 ani ( ca de-atunci nu m-a interesat sa ma mai uit acolo) gramezi de proiecte in Africa de Sud – bine platite, comparabil cu ce gasesti in Arabia.
Ba unii colegi de la corporatie erau facuti pachet sa lucreze in SA, in timp ce altii in Qatar si UAE. Lasand la o parte distanta fata de Europa, toata lumea, dar toata lumea prefera sa lucreze in UAE, cu tot cu lipsurile privind drepturile omului/ ale femeilor, cu toate ca am auzit si cazuri cand lasau pasaportul la angajator, lucruri care nu se intamplau in SA. Acolo aveai drepturi taica. Dar si aia din ghetouri aveau drepturi si trebuia sa ti le pazesti pe ale tale cu escorta armata, cu locuit in spatele fortificatiilor and shit. In Middle East nu prea-s drepturi dar se ocupa staul de protejat cetatenii.
Cu abuzuri, cu nasoleli, da sentimentul general e unul de siguranta mai mare decat in democratia din SA.
Jaguaru nu da afara ca Brexit
Caderea lirei i-a ajutat enorm la exporturi, inclusiv spre China/India,
Jaguar se astepta la reducerile de joburi, avand in vedere ca practica de multa vreme 0 hours contracting la toate nivelurile (de la shop floor la management) si aveau de gand externalizare spre slovacia, vezi plantu de la nitra £1 miliard de lire + 125 milioane euro ajutor de la uniune:
https://www.jaguarlandrover.com/how-to-get-to-jaguar-land-rover-nitra
“A disorderly no-deal Brexit would plunge the UK into recession”
Isi revin ei, chiar daca dureaza 2-3 ani pana refac lanturile de distributie, vanzari, trade agreements etc. La fel si cu lira, productivitatea economiei, baza industriala o pun pe undeva la 1.2 cu euro.
Chestia cu lăsatul pașaportului la angajator e ilegală de multă vreme (2002 mai precis). Abuzurile însă au continuat destulă vreme, bazate pe faptul că majoritatea celor abuzați erau muncitori necalificați (majoritatea analfabeți) care nu prezentau mare pericol să se plângă de situație.
Ca tot ce e in Orientul Mijlociu e facut de creierele […] si munca de sclaveti
@Habarnam: greseala pe care o faci este ca spui ca singura alternativa la democratie este autocratia. Ori, pe langa aia ar mai fi cativa pasi de “cratii”.
Problema “democratiei” este ca nu exista o pondere. Nu conteaza ce stii, cat de prost esti, ai aceeasi pondere in joaca. In principiu te gandesti ca asa e normal. Fiecare om trebuie sa fie ascultat. Problema e cand asculti oameni care nu platesc sa joace in sistem. Ei stau pe margine, nu platesc, dar “au o voce”.
sau, cand ai oameni carora nu le pasa. Gen Liviu. Liviu are dreptul sa voteze desi il doare in pula de sistem. Desi, obiectiv vorbind, livii care sa isi bage pula in vot si sa voteze la misto sunt o aberatie d-aia statistica, care nu influenteaza votul. Insa Ionel asistatul social nu e. Ala chiar are o voce. Si, cum e sa te lupti cu unu care e cumparat pe o litra de tuica?
Ca sistem “din carti” mie mi-a placut ideea din Infanteria Stelara. Voteaza numa cetatenii care vor. Aia au vreo doo trei drepturi in plus, dar nimic fascinant. Ei bine, responsabilizarea votului, aia e baza. Evident, si responsabilizarea alesului. La final de mandat..pac judecata. Ai pus 3 randuri de borduri fara justificare? Furt -> inchisoare.
Stiu, utopic
Nu prea e normal. Daca aia e normalitatea, sa voteze la alegeri in Romania si chinezii. De ce nu? Nici aia nu contribuie.
Treaba asta cu cazutul/ ajustatul monedei e o sperietoare si poate avea consecinte serioase doar in caz de dezastru economic pe alte parti sau cu management prost.
Nu valoarea lirei e importanta ci trendurile de evolutie peste timp.
Daca din motive cursul de schimb lira – EUR (USD/DST) se ajusteaza maine la 0.5 EUR/ lira, in teorie e naspa. In practica, dincolo de socul initial, niste unii care au rezerve valutare mari in lire si eventual bancile, respectiv banca centrala, o sug un pic. Desi ei cre dca se adapteaza primii. Populatia?
Not so much, cat timp exista o economie functionala. Majoritatea populatiei nu are rezerve valutare atat de mari incat sa fie afectata. Sigur, lui Manowar i se injumatatesc lopetile din contul de savings daca-i totul in lire. Dar tot el are o datorie probabil mai mare decat economiile in lire. Asa ca la bursa futures e aproape de chit. Majoritatea nici nu au chiar atat de multe lopeti in savings. Nici macar companiile, ca si alea mai au datorii. Deci e afectat intr-o buna masura cash-flow-ul pe o perioada limitata.
Daca cursul ramane stabil, sau recupereaza de la momentul de soc incolo, e relativ ok, ca “luna viitoare” se ajusteaza salarii costuri, etc.
Problema e atunci cand cursul scade cu taraita si cand trendul negativ continua indelung, sau indefinit pe luni, ani. Ca atunci desi teoretic nu-ti simti economiile amenintate, ele se erodeaza oricum pe nevazute asa, nici nu ai motivatia clara de a le muta in altceva, dar partea cea mai proasta e ca vei castiga continuu mai putin decat consumi deoarece va exista permanent un histerezis al sistemului economic, si o latenta in ajustare. Iar rezistenta asta e cea care adauga pierderea pe scaderea cursului, ca un fel de forta impotriva cresterii economice.
Altfel, valoarea lirei in raport cu o alta moneda, in afara de aspectele psihosociale, e doar un indicator arbitrar.
Daca le permite la toti idiotii sa voteze asta e rezultatul. Peste tot fara exceptie.
Liviu: daca ai rezidenta ai acces la vot. Bine, la locale, ca alea te influenteaza direct ca non cetatean.
problema cu ponderea e ca nu poti sa o faci strict pe finante. Ca in modul asta gigi becali si tiriac ar vota ei direct ce se intampla in Romania. Nu in mod indirect ca acum 🙂
bine. Baiul si mai mare e ca nu prea suntem o democratie. Lumea se cam muta inspre un feudalism ciudat, cu minciuna ca “votul conteaza”. Si uite, UK o sa afle primi ca ce conteaza la ora asta nu este statul ci corporatia
Nu prea se ajusteaza ele luna viitoare. Dureaza si ani de zile.
Mmmnu prea. In teorie, da. In practica, tie iti cresc cheltuielile la supermarket facturile etc. Si nu te incalzeste cu nimic faptul ca JLR vinde mai usor in alte tari acum.
Rezidenta nu inseamna nimic. Subliniam doar faptul ca nu e normal sa ai o voce daca nu contribui.
Daca tu si nevasta-ta aveti 5 copii, o sa decida aia 5 pe ce cheltuiti banii? Ca daca da, o sa dormiti in strada, dar o sa aveti multa ciocolata.
Contribui sau nu? Aia e intrebarea. Pentru ca daca nu, nu vad de ce ai drept de vot.
@Animaloo
Bre, intr-adevar m-am referit doar la dictatura si democratie pentru ca intre ele, in afara de variantele utopice mentionate in comentariul de mai sus, sunt gradatii ale ideilor de baza: cei multi sunt implicati sau nu in conducere.
Da, in democratie au drept de vot si cei care “nu platesc”. Proletariat, pulime, spune-i cum vrei. Ei si aia pe ajutoare sociale au ajutoare si drept de vot tocmai ca sa nu devina o problema ( criminalitate, revolta, etc). Dreptul lor de vot e legat strict de supravietuire, mai mult decat al tau sau al meu.
Presupunem ca vii si spui: ok, aia mai destepti si mai luminati sunt constienti ca trebuie sa arunce o ciosvarta la saraci, asa ca o sa se asigure ca au si aia la sfaristul zilei ceva sa n-o dea in criminalitate si “nobili sa nu mai fie”.
Doar ca vine unu care zice ” Ce ma? Mars in cacat, sa moara daca nu muncesc si sa nu mai aiba dreptul la facut copii”. Si dupa el se mai iau si sltii care zic ” da ba, chiar, de ce sa intretin un paduche din banii mei? “. In teorie daca maraie, pui armata pe ei. In practica inginerii sociale de genul asta nu prea merg.
Sunt de acord cu ce spui tu in legatura cu “gradele intermediare” ale democratiei.
Ele exista si se pun in practica si acum, ca doar nu facem referendum la fiecare lege trecute prin parlament si la naiba, pana si Romanei sub ceausescu era “republica socialista”. Problema e votul egal, sau iluzia lui e valoarea fundamentala si conditia sine qua non a functionarii oricarei alternative la dictatura. Votul cenzitar si alte asemenea restrictii au fost deja invalidate de istorie.
LE: De la Heinlein am citit altceva decat Infanteria Stelara si nu prea stiu cum era sistemul de acolo. Dar “cine vrea” nu mi se pare o chestie restrictiva. Cine vrea voteaza si acum, aia 30% sau cat dracu mai e prezenta la vot.
2012- programatori. Nu stiu exact care-i treaba cu ei si de ce au fost de acord. Ingaimau ceva ca proiectul, ca diurne, ca sefii din Romania, plm.
Eu faceam stanga imprejur, luam avionul acasa si le si futeam o flegma in ochi alora din Ro care aveau tupeul sa propuna asa ceva, de control.
Dar ce zic e ca chiar si-asa, daca era de ales intre Arabia si SA, lumea prefera arabetii.
pai nu. “cine vrea” avea un grad de responsabilizare (cazul lui, trebuia sa faci armata). Poti sa dai un examen de cacat. Sau sa te duci sa dai cu semnatura ca vrei sa votezi. Dar, fara responsabilizarea votului e doar un cacat.
Alesii nu au nici o responsabilitate reala. Practic, ei pot spune “am schimbat aceasta banca ca asa mi s-a parut mie ca e mai bine”. Si sa nu ai ce sa le faci
Votantu nu are o responsabilitate directa. Ala de la tara de voteaza pe o litra stie ca oricine ar veni el tot prost o sa fie. Da, o sa fie canalizare si asfalt, dar pe el nu il deranjeaza ca se caca in gaura si oricum, masina nu are. Asa ca da cu litra aia boss
Lasa, sa traiasca john si ion ca-ti citesc blogu. De fapt, toata lumea sa traiasca, numa’ noi sa nu murim
Din cate stiu eu cutiile automate costa foarte mult mai mult cand vine vorba de mentenanta, d-aia fuge lumea. Nu de 500£ in plus la pret total masina, ci de 15000£+ sa o repari cand cade
Sunt curios cum e sa fie implementat votul cenzitar. Ai ceva venituri, produse de tine, votezi si ponderea e salariul. Nu muncesti (n-ai muncit in ultimul an sau ceva de genul) mai incearca sa-ti gasesti de lucru la urmatoarele alegeri. Eu cred ca ar exista o motivatie serioasa de a-ti alege primarul, directorul scolii, seful politiei etc.
Sunt sigur ca ar fi foarte motivant, intr-o tara in care prezenta la vot e de 30%ish.
Eu sunt curios cum ar fi sa fie implementat votul asta de care spui tu, dar sa poti sa dai check in si share la ponderea ta pe social media. Atunci sa vezi carbuni.
Habar n-am cat costa, cifra e din amintiri, asa, din ce-mi zicea Orbu. Posibil sa-mi amintesc eu gresit. E o discutie de-acum niste luni de zile, ii explicam eu ca nu inteleg de ce ar cumpara cineva o masina cu cutie de-aia si el imi spunea ca-s nitel mai ieftine alea (manuale). Ceea ce mie mi se parea o gluma proasta.
E adevarat ca noi discutam de masini noi, alea la care nu “iti cade” timp de vreo 5 ani sau cat ai garantie. Si daca din intamplare “cade”, e problema producatorului, nu a ta.
Sigur, dupa aia 5 ani, all bets are off si e posibil sa belesti pula.
Vladutz…vorbesti din amintirile anilor 70. Rabla mea are 12 ani si inca nu e stricata. Deja, nu stiu cum sa iti zic, la 12 ani….15k iti cumpara rolls?
Mi s-a parut ca ai o nelamurire pe subiect. Astea-s motivele. Buyout price poate parea ca diferenta e doar de 500/1000 – operational insa diferenta e mult mai mare.
…Sau ma rog, cam asta era situatia cand inca ma mai interesau si pe mine masinile.
Bai, nu stiu cat costa. Nu-s persoana potrivita pentru a discuta pe tema. Aia mi s-a spus, aia am zis. Eu chiar nu am verificat diferenta de pret. De altfel, nici nu cred ca aveau manuale cand am cumparat eu. Si oricum nu as fi vrut.
Ideea e ca daca pica in primii 5 ani, o repara ei. Daca pica dupa, probabil ca tu. Sau te pisi pe ea si iei alta.
Realist vorbind, nu prea am auzit de oameni carora sa le pice rablele in primii 10 ani. Dar probabil exista.
nu mai e boss de mult asa. Acum problema e “nu simt masina”. Zici ca o iei sa o futi. Amuzant e cand “nu simti masina” de <200cp.
Masinile noi, sau SH?
Cutia de viteze nu-i o chestie consumabila la o masina si, intretinuta corect, are un ciclu de viata destul de lung***.
Prin urmare in ochii celui ce-si cumpara o rabla noua maintenanta cutiei automate ( schimb de ulei la cca 100k KM), comparabil cu schimb de kit de ambreiaj la 120-200k km e comparabila.
In ciuda faptului ca lu’ animaloo nu i s-a stricat, si presupun ca nici Manowar nu a avut probleme cu cutia la Vauxhall, la a doilea/ treilea posesor ( adica dupa sute de mii km) se mai strica si poate fi mai scump de reparat decat una manuala, daca o mai repari macar ( ca daca ai cumparat Vauxhall la 2000 de lire, te doare in pula ca te-ar putea costa reparatia la cutie 15k, lol) . Deci cumparatorii de SH-uri nu decid ce masini se afla pe piata, de aia nu am luat rationamentul asta in considerare.
***Nota: De la discutia aia a aparut un trend/val de posesori de rable relativ noi cu probleme la cutiile “automate”. Ghilimelele sunt pentru ca-i vorba de cutii manuale robotizate ( cunoscute generic ca DSG). Ca daca clientul vrea ieftin, automata la pret de manuala, “ieftin” i s-a dat. C-asa-i cu cost reduction-ul.
Dar principiul e corect. Lumea cand isi cumpara masina noua se uita si la 500-1000 EUR. Cu exceptia fanilor vreunei marci, care nu-s asa multi, se cam uita.
Realist vorbind, nu lucrezi la un service auto asa ca nu prea are greutate ce ai auzit tu, one could argue. Cred ca putem sa cadem de acord ca suntem amandoi ca John si Brexitu vizavi de acest subiect.
Eu doar iti ziceam ce stiam eu ca trece(a) drept “motiv” candva (nu foarte demult). Also, alta chestie la care se gandesc oamenii care au masini noi si nu sunt tu e si cat de usor e s-o mariti dupa ce ti-ai facut treaba cu ea. Alta chestie pe care -am sesizat eu- nu prea o fac oamenii care nu sunt tu [b]astazi[/b] este asta: “Sau te pisi pe ea si iei alta.”
Either way nu ti-am scris ca sa te contrazic in vreun fel – ma intereseaza subiectu cat ploaia de asta primavara. Ti-am scris doar ca food for thought – chestii pe care sa le ai in vedere cand te mai gandesti la subiect – daca vrei.
Si ca sa ating si ce-a zis animaloo: personal prefer cutia manuala 9 cazuri din 10, in special cand nu e aglomerat. Chiar si la 60 de cai. Prin aglomeratie, pentru commute… da… automata ftw.
Realist vorbind vorbesti prostii.
Asa-i. Nici n-am sustinut ca are greutate.
Argumentul meu era “din ce am auzit eu de la Orbu, cumparatorii de masini se uita si la o diferenta de 500 de lire (la un pret de 30k, sa zicem); prin urmare, chestii gen Brexit, cand incep cu tarife/taxe pe masini si pula meauri de-astea – chestii care cresc pretul unei masini pe o anumita piata – vor scadea si mai mult competivitatea unor firme care produc aici”.
Desigur, nu se aplica NEAPARAT daca te gandesti ca “dar jaguarul ala e facut in Slovacia”. Numai ca supply chainu’ nu functioneaza asa. O piesa dintr-o masina zburda intre 5 tari pana sa fie asamblata masina. Iar daca iese din single market la un anumit punct ca apoi sa intre – prelucrata sau pula mea – atunci pula e belita pana la cotor.
Nu am pretentia ca as fi expert in orice legat de masini. In fact, nu stiu cam nimic despre ele. Care cutie e mai buna/ieftina/de ce. Si nici nu ma intereseaza. Nu cred ca are vreo importanta faptul ca la mine e automata in context.
Ca fapt divers, in conditiile actuale de trafic (Aglomeratie, blocaje, limite de viteza, coispe semafoare si treceri de pietoni, ridicaturile alea care “te obliga” sa incetinesti etc) nu vad sensul unei cutii manuale. Daca dadeam liniute and shit si eram pe circuit de f1, poate-poate m-ar fi interesat ceva manual. Da’ nu suntem acolo si nu acolo conducem. Parerea mea.
Sunt de acord.
Eu doar am zis ca (conform experientelor mele personale) nu diferenta de bani de la buyout conteaza. E tot financiara alegerea, da nu sta in alea 5oo-1ooo de lire.
Probabil ca depinde de tara, ma. Ce zici tu poate ca se aplica in Romulania (nu stiu), dar aici nu se aplica sigur.
Iei rable sh si iti pica javra? Cumperi alta, nu repari.
Iei masina noua? Nu pica. Nu pe banii tai, oricum.
Daca discuti de Romulania, unde sportul national e datu’ cu ciocanul in Dacia din 1988 la 5 am sambata, mda, aia probabil ca “le repara”.
Nu repari nimic aici daca te costa mai mult de £1500. In banii aia iei alta. Gen plm https://m.facebook.com/marketplace/item/534153520392592/?search_query=Vauxhall (mi-e lene sa caut una care are deja baterie lol)
Uite:
https://m.facebook.com/marketplace/item/288772078641533/
@Orbu, DSG nu e manuala robotizata, nici nu ar putea fi operata manual decat daca ai avea 2 pedale de ambreiaj si 3 picioare. E o alternativa mai eficienta si mai scumpa a transmisiei automate.
” Nu mai merge deloc in era globalizarii s-o arzi in “afara cu strainii”. ”
Boss, era asta se pare ca o sa se termine inainte de a incepe … trump , brexit , italia , franta mai de curand. Rezultatele globalizarii – toti smecherii si-au inmultit averile in rest ce amarastenii traiesc de pe o zi pe alta. Votacii astia din vest nu sunt ei chiar asa de idioti.
Nu sunt de acord.
orbule: cum sa coste ma 15k? ba nene. Inteleg sa exageram, dar 15k? Poate lei, dar nici macar atat. Am cautat acum si repara unii in romania cu 3500lei pe SUV.
Atat va zic. O cutie automata costa 2000E in plus. Cum ar putea sa coste 15k reparatia????
Ba nene.
Deja in afara lumea nu se mai uita la aia 2000E. Problema la automata e ca iti mai taia (a se citi la trecut) niste o secunda jumate la calculu 0-100. Acum, cu multiple trepte, cvteuri, multiple ambreiaje si cacaturi, pana schimbi tu masina automata deja s-a stabilizat la viteza aia. Nu mai suntem in anii 70.
Nu-mi păsa cat costa, in discutie. Argumentul e invalid cat timp platesti 2-3k si inlocuiesti masina cu totul.
Zici tu? Eu am discutat prin 2015-16 cu niste neni nemti mai seniori asa, ca varsta, si erau la modul, “da, stiu ca acum exista cutii automate pe masinile noi, dar eu am invatat sa conduc manuala si cat timp e mai ieftina am sa imi iau din aia”. Si nici cu A/C nu-si cumparau ca “aici in Bad Rothenfelde ( si imprejurimi) nu-i asa cald vara si nu are rost”. Nu i-am cautat sa vad daca aveau si geamuri cu deschidere manuala la rablele lor, dar discutia si interesul meu a plecat de la faptul ca primise un nene ceva oferte de la dealeri si vocifera prin birou ca ce i-au trimis lui incompetentii aia versiunile alea cu echipari scumpe si cutie automata, ca el le-a spus clar ce vrea.
Si nu era maturator la fabrica aia tipul. Ceva sefut pe-acolo.
Si restul erau cu “da, da, astia vor sa ne ia banii aiurea”.
Mai ca-mi venea sa le zic sa-mi tina berea ca sun un dealer de la Dacia sa le trimita oferte fix cum cauta ei.
Uite de aia era buna democratia cu vot cenzitar.
Asta e, unele tari se vor scufunda din cauza prostiei nationaliste fiindca n-au inteles pe ce lume traiesc.
Dar nici pentru tarile membre UE nu se anunta vremuri deloc frumoase. Unele vor falimenta din cauza socialismului si progresismului .Fix ideologiile astea care pretindeau ca lupta pentru drepturile omului and shiet ne vor duce accelerat spre noul ev mediu.
Sunt state membre UE supraindatorare ca Franta, Spania, Grecia, Italia, Portugalia care s-au imprumutat si au crescut fiscalitatea ca sa-si mituiasca alegatorii cu pomeni pentru voturi. Iar socialismul functioneaza in statele nordice pentru ca au petrol si lemn si nu sunt populate de scursuri. Dar mai vedem cum o sa arate socialismul nordic in 10-15 ani cand o sa se mai termine lemnul/petrolul si se vor umple tarile alea de imigranti.
Partea si mai proasta e ca proprii producatori ai statelor au fugit de taxe in paradisuri fiscale sau in China.
Iar acum ca vine nota de plata pentru imprumuturi si forta de munca a cam scazut, guvernele socialiste vor trebui sa importe imigranti ca sa aiba cu ce plati pomenile alegatorilor, fie sa-si declare incapacitatea de plata.
O cutie 7G-DCT de la Mercedes este ~2100 euro in Ro, una 9G-TRONIC ~2500. Iar garantia este de doar 2 ani, nu 5. Pe la 5 ajungi cu garantie extinsa, alti bani.
socialismul de tip scandinav este o distopie temporara. nu va rezista. ucide incercarile de antreprenoriat si favorizeaza la maximum statutul de salariat. in timp, asta moleseste la maxim cetateanul, care nu trebuie sa se ma gandeasca la nimic in afara de dusul la munca si betivaneala de dupa munca, dar pana la cel mult 10 PM. si la planificarea concediilor. asta suna bine in teorie, dar in practica i-a adus la incapacitate masiva, aproape autism, la a intelege lumea mai mare in care traiesc. iar acum, confruntati cu noile realitati ale multiculti si globalismului, dau din colt in colt si nu mai stiu ce sa faca
P.S. cat priveste resursele, doar Norvegia se poate lauda cu asa ceva. restul, cam pula. Danemarca are ceva pe langa Groenlanda, dar nu cine stie ce iar costurile de exploatare sunt f. mari, ceea ce face extractia destul de necompetitiva. Suedia n-are, dar are industrie, military si hi-tech, Finlanda are ramasitele Nokia, anvelope si piloti de curse
Asa e John, cand nu mai are nimic , dar nimic de pierdut…el isi ia viata? 😀 Nici macar ca musulmanii aia sa faca si el un atentat ceva? Adica hell…ai boala pe unii, esti kaput, macar iei o parte din aia cu tine.
Pe cine sa ia la pula, ma? Pe tanti de la supermarket?
Suedia mai are Ikea
@fullmetal si una manuala cat e? Presupun ca vorbesti de preturi noi, reprezentanta etc.
Pai daca tot se pune la discutie sinuciderea, nu mai bine isi cumpara o arma si macar inainte sa moara, ii trage un glont in cap unui politician care ala il considera responsabil pentru situatie? 😀 Sau sa intre cu un camion printr-o multime ceva? (ca tot e la moda)….
Sau s-o pandeasca pe tanti May sa-i arunce ceva cu acid sulfuric sau alte chestii (russian style). Sau o butelie cu gaze intr-o institutie publica ceva…
Mi se pare de neconceput sa-ti accepti cu atata usurinta sfarsitul. Daca tot e clar ca dai coltul….macar s-o faci cu stil.
Asa …pac te duci cuminte si te sinucizi… 🙁
@0040: John ala de rand e prea prost pentru a pricepe cine i-o trage oricum. Serios.
Sunt atat de idioti de nu ti-ar veni sa crezi. Ii mai aud prin oras si ma intreb cum pula mea respira fara asistenta, ca-i incredibil.
@Vladut
Am Opel Corsa C cu cutie automata in familie, masina e din 2007, cumparata pentru oras acum vreo 2 ani.
La fel zicea lumea, ca te costa cutia automata de 3 ori cat masina, daca pica.
Pentru Opel asta vechi, costa 500 euro cu tot cu manopera, nu la reprezentanta.
Deci… De unde 15k?
Poate ne raspunde fullmetal si o sa intelegi de unde 15k.
Eu vorbesc despre reprezentanta, manopera, mertan 2018. Ma raportez la rahatu care se mananca aici. Nu vorbeam de masina ta din 2007. Chiar si asa, probabil costa cu 500e mai mult decat o aveai pe aia manuala, innit?
…coaie, daca-i Mercedes din 2018 nu platesti tu cand se fute…
How long is the factory warranty on a Mercedes?
All new Mercedes-Benz vehicles are protected by our New Vehicle Limited Warranty, covering defects in material or workmanship for 48-months or 50,000 miles, whichever comes first.
Despre cat cer aia, vezi aici:
https://www.telegraph.co.uk/motoring/caradvice/honestjohn/9447022/Mercedes-requires-new-gearbox-after-27500-miles.html
Sa citesc articolu ala fin 2012 despre masina aia din 2007?
Well, @Obositu, you win m8. I step down. Era vorba de masina ta.
Pai, coaie, ce vrei sa-ti dau, un articol despre cat costa cand se strica ala din 2018…?
Ti-am zis: zero. Suni la aia, iti aduc alta masina, o iau p-a ta pe platforma, o repara, ti-o aduc la usa si ti-o iau inapoi p-aia “de schimb”.
Nu stiu cat costa una noua. Dar un 9g tronic (asa ceva am eu, dar nu stiu daca fix modelul ala) costa 2500, din ce vad. https://www.ebay.co.uk/i/372530698896?chn=ps
Nu pot sa-ti spun cat ar costa nou-nouta de la dealer una din 2018, ca nu o sa caute sa cumpere/vanda NIMENI una din 2018, ca n-are de ce. Nu de alta, da’ daca are rabla din 2018 si s-a stricat, pula mea, o repara aia de la Mercedes, nu-ti vand una noua vreme de cati pula mea ani ai tu garantie..
Ce POT sa-ti spun cu certitudine e ca nu te costa 15k. Pentru ca-i 31k toata masina…
“covering defects in material or workmanshi”
Ba da, se vand. Si unii mai platesc si din buzunar sa le puna pe masini. Da nu despre asta e vorba wtf.
Sa-mi bag pula in dracu si sa moara mortii ma-sii daca inteleg de unde pula mea atatea dezbateri pe tema 15k si alte pisaturi, cand mesaju era super super simplu in pula mea. Again:
“Mi s-a parut ca ai o nelamurire pe subiect. Astea-s motivele. Buyout price poate parea ca diferenta e doar de 500/1000 – operational insa diferenta e mult mai mare.”
Vorbeai de motivele pentru care cineva ar alege manuala si pareai ca nu esti intelegi ‘de ce?’ – so ti-am zis si eu aia 2 centi ai mei sa-i adaugi la taler. Aparent taleru e plin. Imi iau centii inapoi.
Nu, nu-nteleg. Pentru ca tu mergi pe “si daca se strica la aia cutia automata?”. OK, sa mergem pe “drobul de sare de pe soba”.
Pai, coaie, si aia manuala nu se poate strica? Sau alea-s garantate pana-n anul 2059?
Si pula mea, cat de des sa se strice ca sa faca o diferenta? Porneste si tu de la 1000 de lire in plus (desi era vorba ca 500-1000) la 5 ani, ca esti ala ghinionist si efectiv la fiecare 5 ani iti pica – prin magie, asa. Bun, 200 de lire pe an, 17 lire pe luna ca sa nu mai faci scurta la picior.
Daca ma-ntrebi pe mine, nu prea merita sa alegi o chestie cu schimbatoru’ ala de speciale de Mortal Kombat, gen sus jos stanga dreapta fatality pentru o economie de 17 lire cand discuti de cumparat o masina noua. Gen la cat te costa o masina noua (in comparatie cu una SH), chiar nu cred ca alea 17 lire vor face o mare diferenta. Si aia, repet, e-n caz ca-ti pica la fiecare 5 ani. Ceea ce parca suna un pic absurd.
Mie treaba asta mi se pare cocalareala proasta. Inteleg sa faci economii la marca/model (cum ar veni, iti iei clasa C, nu clasa S). Da’ la niste chestii de confort/siguranta parca nu merita facute economiile alea. Asa, pula mea, hai sa nu mai punem clima/piele/franare automata etc. Ca se-aduna lirele alea si mai bine sfarsim paraplegici decat sa dam inca 30 de lire sau pula mea. Luam un VW din 2004 la 300 de lire si gata, suntem GG.
Cacat. Eu nu ma pricep la masini, da’ tu s-ar putea sa mai tii minte vreo … 3 masini de-ale mele (Dacia aia janghinoasa, Renaultu’ si EOS-ul). Ba, nene, sincer, nu prea exista o justificare pentru manuala in ziua de azi. Si mia aia de lire (teoretica) nu inseamna nimic. Mergeam cu pisatul ala de Dacie de ma dureau picioarele pe Bucuresti-Brasov sau Bucuresti-Constanta. Pe cinstite.
Stop in pula mea. Am citit primele… poate 3 propozitii. Inca o data:
Nu am zis ca asta e parerea mea personala vizavi de subiect. Ti-am spus ce argumente am auzit pe piata. Parerea mea pe subiect e asta:
Si ca sa ating si ce-a zis animaloo: personal prefer cutia manuala 9 cazuri din 10, in special cand nu e aglomerat. Chiar si la 60 de cai. Prin aglomeratie, pentru commute… da… automata ftw.
So ca sa reiteram
NU CAUT SA TE CONVING CA O SA ITI CREASCA UN PITIC DE GRADINA CARE SA-TI FUTA CUTIA CU PULA LU LEEROY.
Eu personal nu merg pe ‘o sa cada drobu’. Ma doare pe mine-n pula de rablele voastre, eu -cand oi putea- o sa-mi cumpar un Nissan Figaro si-o sa-l fac rat rod. O sa schimb vitezele cu cheia franceza
…nasol.
https://m.ebay.co.uk/itm/Nissan-Figaro-Soft-Top-Convertible-Car-Hood-/271330885715?ul_ref=http%3A%2F%2Frover.ebay.com%2Frover%2F1%2F710-53481-19255-0%2F1%3Futm_source%3Dtwenga%26utm_param%3DeyJlcyI6MCwicyI6OTcyMDIzNywiY2kiOiIwMzJmNmJlN2YwYWQ3YWM2MDgxYzJiNzg0OTIyNTFhNSIsImkiOiIzNjYwNDU3ODI3MTY2MTQ3NzIxIiwidHMiOjE1NDUwNzEyNzMsInYiOjMsInNvIjoxNTAwLCJjIjozNjYzMX0%3D%26utm_campaign%3Dtwenga%26utm_medium%3Dcpc%26ff3%3D4%26pub%3D5574631662%26toolid%3D10001%26campid%3D5338243305%26customid%3D032f6be7f0ad7ac6081c2b78492251a5%26mpre%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.ebay.co.uk%252Fitm%252FNissan-Figaro-Soft-Top-Convertible-Car-Hood-%252F271330885715%26srcrot%3D710-53481-19255-0%26rvr_id%3D1786438364007%26rvr_ts%3Dbd6caf6e1670a88bb4a4092affd7d690&_mwBanner=1&_rdt=1&ul_noapp=true
Dafuq, nu-i cea mai ieftina masina vazuta vreodata (am vazut un Peugeot 2005 la 80 de lire), dar plm…
Da coaie si nici nu vreau sa fie in vreo forma, ca o fac asa:
https://youtu.be/0Ks6Ujenf6U
DAR. Imi trebuie (in ordinea asta): garaj, scule, timp. Nu ma grabesc nicaieri.
Lele ffs delivery by christmas termina-n pula mea ca mi-l bagi pe figaro in casa cu forta
Pai plm, cica “cand oi putea o sa-mi cumpar un Nissan Figaro”. Zice mintea mea in gandu’ ei “probabil e gen 10k si tre’ sa stranga bani, ia sa vedem”. Google, enter. 174 de lire. I lol’d IRL. It’s like, yeah, cand oi putea. Gen “mda..tre’ sa intre in casa si sa caute-n buzunar pentru banii aia, it’s not easy”.
Vlad cate masini cu automata ai condus?
cu dedicatie pentru Catalinx…
(are de-aface cu …femei 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=EepGXAZisZA
Suficiente cat sa-mi formez o parere foarte pertinenta in ceea ce priveste gusturile mele personale vizavi de subiect.
Te invit cordial sa vorbesti cu oamenii care te baga in seama.
Preturile erau pentru upgrade la cumparare, manuala inclusa in pretul de pornire. Probabil dupa cumparare cea de 2k este 3.5k+, iar cea de 2.5k -> 4k. De ex. eu am platit pentru upgrade la faruri led 1k (la cumparare); inlocuirea unui singur far, dupa un an (accident), a fost ~1k euro, daca imi amintesc bine.
Evident o automata este mai confortabila, chiar si mai rapida (bine, nu chiar toate), insa este si (mult) mai complexa decat una manuala, iar o crestere de complexitate aduce (mai mereu) si o scadere de fiabilitate. Cu toate astea as fi mers pe automata daca pretul era de 1k, hai, maxim-maxim 1.5k. Deci a contat pretul in cazul meu. Regret doar cand merg cu pasul piticului in trafic, in trafic normal sau la drum lung e ok manuala, poate ca nemtii lui Orbu nu erau nevoiti sa treaca pe la Unirii sau podul Constanta.
Daca democratia se face pe un teritoriu restrans atunci oamenii sunt mai implicati si simt ca votul lor conteaza.
Uite de exemplu in Bucuresti mereu s-a trait mai 2 decat in restul tarii, gigacaloria si acum este subventionata, autobuzul e mai ieftin, pensionarii primesc tot felul de gratuitati. De ce? Pentru ca daca oamenii sunt nemultumiti conducerea este acolo si e data imediat jos printr-un protest sau vot. Dar normal ca ii doare undeva de aia de la Cluj ca doar nu o sa stea 12 ore in tren ca sa ajunga la Bucuresti sa protesteze (vezi de ce merge CFR-ul prost si nu avem autostrada).
In conditiile in car e votul tau este pentru o conducere locala cu autonomie extinsa, ai sanse mari sa te intalnesti nas in nas cu reprezentantul tau si sa ii zici cate ceva. Altfel nimic. Pe langa asta actiunile lor chiar inseamna ceva. Ai promis X lucru ca se va intampla si nu s-a intamplat, mars. De asemenea si societatea civila ar avea mai multe de spus, diversele asociatii, ong-uri si presa locala.
ai platit tu? Oricum, la farurile astea practic ei iti pun unu bloc optic nou, deci diferenta aia de 1000lire se vede si la schimbare.
te-ai zgarcit la 500lire? Ai dat 1000lire pe becuri dar nu ai dat 1500pentru automata, dar ai fi dat 1000?
+nemtii lu orbu, si nu numa ai lui, is niste mega zgarciani. Cred ca mai zgarciti decat ei sunt olandezii. V-am mai zis, cred, de seful unei prietene care la masa manca la fel ca astia: carnati si cartofi prajiti. Eu sunt mare fan carnati, dar nu as putea sa mananc zi de zi asa ceva.
Ea lucreaza la o firma de avocatura, deci sefu primeste numa bonus anual cateva case a la liviu.
@Animaloo: lasa mai omul in pace, poate-i plac carnatii! adica admiti ca tie iti plac de ce nu i-ar placea si lui?
il mai tineti minte pe ala Decebal Traian care a luat spaga Caltabosi, cred ca si lui ii placeau desi isi permitea si alte mancaruri!
Era spart, s-a schimbat tot blocul optic, a platit asiguratorul. Dar cu o cutie de viteze nu prea ajungi la asigurator.
Da, m-am zgarcit, am avut o suma maxima pe care nu am vrut sa o depasesc, iar gandirea mea a fost simpla: farurile – siguranta, automata – confort.
Btw, automata era 2100 euro, nu 1500; 1500 ziceam ca poate-poate as fi dat.
S-ar putea sa nu fie chestie de zgarcenie. E posibil sa-i placa mizeriile alea.
Olandezii mananca niste mizerii absolut odioase – cartofii prajiti cu carnati s-ar putea sa fie o adevarata delicatesa. Aia ar fi in stare sa manance resturi de cadavru putrezit de magarus mort de herpes – cat timp e bagat in sosul ala gras al lor, e perfect, I guess.
Multumesc fullmetal.
E mult mai faina discutia despre democratie si vot cenzitar, si voi tot o dati cu masinile si cutii de viteze. Si cum schimba unul subiectul, cum trag restul la loc la cutii de viteze. Iar eu n-am ceva interesant sa citesc cat face build o ora aplicatia asta.
Votul cenzitar e doar o extensie a feudalismului si e perfect deschis abuzului.
Vrei sa voteze doar aia care au disposable income de 100 de lei, sa zicem? Perfect – Giani landlordul o sa va mareasca tuturor chiriile cu 100 de lei, ca sa nu mai aveti voi idei de vot.
Vrei sa voteze doar aia care detin pamant? Cat pamant detii? Ca majoritatea…fix pula.
Nu, solutia e decentralizarea si “autonomia” locala. Ai satul X cu 100 de locuitori, sa se intretina din impozitele/taxele platite de aia 100 de locuitori. Dar si sistemul ala e deschis abuzului, la o adica. Numai ca…toate sistemele sunt vulnerabile din punctul asta de vedere. Nu alegi ce-i bine, alegi raul mai mic, cum ar veni.
Decentralizarea ar face minuni, insa. Imagineaza-ti Teleormanu’ traind din banii din Teleorman. N-ar exista picior de Dragnea nicaieri, ar fi baiatu’ care matura strada – DACA i-ar da cineva un job pe pile. Si nu-i numai cu Dragnea, ci si cu restul “baronilor” von Romulania. Gandeste-te la cele mai distruse zone din Romania, alea fara pic de speranta, fara pic de nimic. Trei sferturi din Moldova. Aproape toata Oltenia. Alea. O sa descoperi acolo baron peste baron, smecher peste smecher – totul pe banii prostilor din Bucuresti. Tineti minte cand era celebrul “baron” de Vrancea? Coaie, Vrancea? Serios-serios? Ce pula mea e acolo? Productie record de cutremure si mai ce? Sau aia din Harghita. Aia care produc doar cartofi (daca nu-i iarna grea) si apa minerala. Ca-n rest isi taie padurile si cam atat. Sau mai degraba “ne” taie padurile.
Si din toate zonele alea ies cele mai multe voturi. Toti boschetarii. Toti cersetorii. Aia vin si taca-paca, au pareri si voteaza cine sa conduca pe banii oraselor mai mari (Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta etc)
E absurd sistemul actual de la A la Z. Da’ nu merge schimbat. C-ar trebui sa voteze pomanagiii din Vaslui sa nu mai primeasca pomeni. Nu zic, or fi aia idioti, da’ cat de idioti vrei sa fie?
Nu, vreau sa voteze doar cei care platesc impozite. Daca ai 2 camere in parlament, una sa se ocupe de chestii financiare (impozite, taxe, investitii, etc) si una doar de chestii legale. La camera cu chestii financiare (sa zice, Senat) voteaza doar cei care platesc impozite, la ailalta voteaza toti.
Si mai e nevoie de niste protectii constitutionale solide, in genul unora din ale americanilor, care sa interzica parlamentului sa voteze orice, oricand, doar pentru ca are majoritate. Ca asa pot vota sa fie obligatoriu sa ti-o traga un negru in fund lunar, democratie curata.
Asta este solutia, si chiar nu e deschis abuzului pentru ca acel control se face la nivel local, iar daca faci prostii mori de foame, nu te scapa aia din regiunea vecina care muncesc de zor. Supravietuirea va fi pe baza de piata libera. Daca nu esti competitiv o sa fi dat afara sa vina altul, sau oamenii se vor misca in vecini unde oferta de viata este mai buna. cerere si oferta care se intampla si azi, doar ca la nivel de natiuni care mai toate sunt deficitare pentru ca sunt mari sau prost educate.
Iar daca faci smecherii, votantii pe care te bazezi sunt aceiasi pe care ii vezi cand iesi pe strada, nu niste unii (sclavi) uitati de lume prin vreun sat care cand il vad pe prim ministru zici ca le-a pus isten mana in cap.
Si aia unde voteaza toti va da legile necesare pentru desfiintarea sistemului si pentru eliminarea “protectiilor constitutionale”. Coaie, nu am ajuns aici peste noapte…
Not good enough? Ia vezi, cati bugetari ai? Dar angajati in sectorul privat? Ca pana maine le dublezi numarul din pix, sa iasa voturi. Dar cu pensionarii ce faci? Ca si aia platesc impozite. Le iei dreptul de vot? Grozav – dar..ei platesc impozite. Si daca aia nu mai pot vota, evident ca restul vor vota sa fie taiate pensiile – asa, spre zero. E corect?
Nu te-ai gandit la asta destul. Bineinteles ca e vulnerabila la abuzuri. Dacia poate falimenta Arges cand vrea pizda alora, de exemplu.
Si chiar daca nu ar fi, boii din Vascauti vor vota dezastrul. Si cand e naspa se muta in Cluj. Si voteaza si acolo dezastrul. Pentru ca freedom of movement. Ce-o sa faci, o sa-i legi de glie in 2019? Good luck.
In teorie, in situatiile alea intervin diferentele de preturi care limiteaza libertatea de miscare. Gen vecina lu’ Orbu nu-si poate vinde cosmelia darapanata de la el din sat (unde-i dezastru, sa zicem) ca sa cumpere alta in Bucuresti (ca acolo nu-i dezastru si-i mult mai scump). Dar aia-i teoria. Practica o poti vedea aici. Ca si aici dai pe-o casa 500,000 de lire si e evident ca nu si-au vandut aia din Vaslui cosmeliile pentru a veni aici sa cumpere una. Dar nu cumpara. Inchiriaza. Si stau cate 20 in una, ca sa si-o permita. Si platesc taxe, deci au drept de vot. Pam-pam.
Nici decentralizarea nu e ceva panaceu. Dar ar fi un inceput bun. Insa tot este vulnerabila la abuzuri si coruptie. Sa nu ne mintim singuri…
Pula mea, daca mie mi-a luat 3 minute sa-ti dau cateva exemple simple, da-ti seama in cat timp gaseste portite unul care e hotarat sa abuzeze/fure/corupa. Da’ ce poate fi facut e sa incepi cu decentralizarea si sa introduci si-un sistem de “dat jos”/”concediat” alesii. La modul ala, oricand. Ceva vot electronic sau pula mea. Cum ii vine unuia o idee de-aia geniala de pus al zecelea set de borduri, cum sa-l zbori. Asa, fara discutie, fara discursuri, fara nimic – click, pa. Probabil in timp va aparea asa ceva. Prin anul 3820, estimez eu. Sau nici atunci. Pentru ca un sistem de-ala ar trebui votat intai de actualii alesi. Si e ca si cum le-ai cere porcilor sa voteze pentru Ignat (sau cand plm sunt aia taiati, pricepi tu). N-o sa se intample. Citeste stirile si-o sa vezi. Cand nu-si dau amnistrii/gratieri/NUP-uri cu dedicatie, isi baga pensii speciale si diurne si pula mea-uri. Si sa-i lase pe toparlanii aia prosti din jurul lor sa le ia chestiile astea doar pentru ca platesc taxe si-s cetatenie? Bitch, please. Si chiar daca ai putea da jos alesii, sa nu uitam ca tu poti alege din ce-i pe foaie. Si pe foaie-s scrise numele de aia care nu candideaza si pe care nu-i prea poti da tu jos. Vezi Dragnea – ala n-are functie, cum ar veni. El nu-i prim-ministru. El doar alege primul ministru. Si daca nu-ti mai place ala actual, iti alege el altul, no stress.
Discut de dragul discutiei, asa, ca poate sunteti plictisiti. Da’ mie mi-e clar de multi ani ca nu iesi din mizeria asta decat cu bai (multiple adica) de sange. Altfel, fix pula.
Cat timp vrem sa ne jucam de-a democratia…o sa ne balacim in mizerie. La nesfarsit.
Si cum se impart zonele de autonomie? Ca ce zici e aproape scenariu horror, adica ies din ceva centru economic gen Cluj, Bucuresti, Iasi si prin Vaslui sau Teleorman te ataca hoardele de canibali (cei care au dinti si’s puternici, n-au fost mancati inca).
Mi se pare ca exista diferente de-a dreptul colosale de produs intre orasele mari si restul, si nu prea vrei sa te temi sa iesi din oras, ca in craterele din strazi locuiesc canibali si mutanti (damn, joc prea mult Elex recent). Adica ideal ar fi mai motivati sa faca ceva sa creasca. Realist, ar ajunge in epoca de piatra, nu au acces nici macar la putinele minti ramase in Romania care nu prea au ce cauta prin Vaslui gen. Doar de ar fi procesul FOARTE lent, si nici atunci.
Sigur, ar fi mai motivati sa munceasca dupa o vreme, dar daca socul n-ar fi prea mare si prea instant, gen revolte cu torte si furci.
Bine, sa fie dupa mine, ar fi autonomie la nivel de familie zic, cu niste bani pusi la comun pentru armata si bombe de aruncat in saracii care invadeaza. Dar nu suntem in Mad max.
E si aia alta problema. Eu ce pula mea ti-am zis? Ca tot e vulnerabila la abuzuri si solutia aia…
Cat despre “cum se impart”, le poti imparti pe judete, daca doresti – nu de alta, da’ deja e facuta impartirea aia, doar ca-i facuta cam de pomana momentan. Da, tati, faceti si votati in Teleorman ce vrea pula voastra. La fel si-n Vaslui. Da’ pe banii vostri si pe spinarea voastra. Ah, nu ati putut atrage picior de investitor ca ati bagat toti banii in Teldrum? Nasol – sugeti pula pe banii vostri, stati toti in curte la Dragnea atunci, nu veniti cu mana-ntinsa la Bucuresti.
Si da, ai vedea zone intregi de “canibali”. Aia e. Le vezi si-acum – doar ca acum platesti ca sa nu te manance. Da’ oricum te mananca. Doar ca te mesteca mai incet … si mai in scarba.
Eu ce pula mea va zic de ani de zile, ca nu rezolvi asta decat cu baie de sange. Terapie de soc. Si da, ti-ar veni canibalii la poarta, evident. Un moment excelent sa-i macelaresti pe banda rulanta sau sa cedezi si sa te-ntorci in epoca de piatra. Alegi tu. “Democratic” n-o sa rezolvi nimic niciodata. N-o sa-i convingi p-aia niciodata sa nu-si mai voteze pomeni din banii prostilor ca tine. De ce-ar face-o?
Dacă se face descentralizare pe bune, o sa o suga multe sate din astea moarte economic. Dar o sa cada si Bucurestiul. Pentru ca:
1. E cel mai subvenționat oraș din tara. Metroul nu e al primăriei, e al ministerului transporturilor; de acolo se baga sute de milioane in subvenții si in investitii. radet e al primăriei, e drept, da aduna datorii la stat de sute de milioane care periodic se anulează. De aia prețul gigacaloriei e cel mai mic din tara – la gen o treime sau un sfert fata de alte orașe.
2. Investitii de la bugetul național prin ministere pentru tot felul. Stadion național, biblioteca națională, sala polivalenta, casa poporului etc.
3. Sute de mii de joburi bine plătite prin tot felul de instituții- ministere, agenții, de alea mari pe care le stim până la unele obscure, sunt câteva sute in total. Care cam zboară daca faci descentralizare, în neant sau răspândite în provincie.
4. Multinationalele isi pierd un motiv sa isi tina sediul in Bucuresti, unde se decid lucrurile. Sigur, sunt mulți pe piata muncii, facultăți etc, dar sa recunoastem ca motivul principal pentru care sunt toti buluc acolo e ca stau unde se hotărăsc treburile. Așadar scad taxele plătite de ei si nr de joburi. Nu zic la zero, dar scad.
subscriu la ce a zis @animaloo. De ce n-ar merge asta?
@Johnny: hai sa le luam in ordine.
1. Asa e. Si n-ar mai fi nevoie sa fie subventionat deloc in scenariul decentralizarii. Pentru ca dupa ce-ar disparea subventiile alea, ar disparea si vreo 40% din populatia Bucurestiului. Daca nu mai mult. Ce face asta pentru piata? Exact.
Metrou, zici tu? Pai, la cat de gol ar fi Bucurestiul, doar prostii ar merge cu metroul.
2. Coaie, eu sunt bucurestean, cum ar veni. Nascut si crescut acolo etc. Iti spun sincer ca le-ai putea darama pe toate alea din partea mea. Si nu-s singurul de parerea asta. Trust me.
3. De acord. Sa zboare. Drum bun, luati pula, pa.
4. Nu, nu ar pierde motivul. Ca alea nu vin acolo pentru numarul mare de taximetristi, de pensionari, de boschetari subventionati. Alea vin acolo pentru forta de munca – aia tanara, multa si relativ educata (in comparatie cu alte regiuni).
Intr-un an Bucurestiul ar incepe sa arate decent si ar incepe sa se transforme intr-un oras in care sa merite sa locuiesti. Nu ca mi-ar pasa mie catusi de putin – din partea mea puteti sa-i dati foc acum. Fara evacuare.
Pentru ca-i o prostie.
In teorie, asta se intampla si acum – ba chiar poti fi judecat inainte de mandat. Asa, ia ziceti, ce s-a intamplat cu dosarele lu’ Basescu? Hai, ba, cum a ramas cu flota aia, cum a ramas cu casele alea din Mihaileanu, cum a ramas cu postu’ lu’ fiica-sa de notar, cum a ramas cu creditul celeilate fiice – ala de milioane de euro pentru coispe triliarde de hectare…cu toate alea.
Hai, cu mineriada cum e – e bine-sanatos si liber tovarasul Iliescu?
Cu referendumul mortilor din Teleorman ce se aude? Ah, a luat cu suspendare Dragnea? E OK, lasa ca ia cu executare ala care fura un porc.
Dom’ profesor a luat 10 ani de puscarie? Si a iesit dupa 2, ca avea de condus Antenele?
Nastase a luat si ala parnaie, da’ acum e liber, da? Confiscarea averii, ceva? Ah, stai, nevasta-sa are bani, fi-su are bani, e chiar om de afaceri.
…si tot asa.
D-aia nu merge. Fix d-aia. Ca nu au de ce sa se teama. Cat timp furi 60 de milioane de euro si iesi dupa doi ani, efectiv trebuie sa fii imbecil pentru a nu fura. Sau faceti voi 30m/an in libertate?
@Manowar O fi, da eu n-o vad. Ca n-ai responsabilizarea votului si plm. Cum n-ai nici la final de mandat un review al activitatii politice in urma caruia esti condamnat sau nu.
Ca plm, daca dezgropi mortii 20 de ani mai tarziu, n-ai facut nimic.
ca sa dezgropi mortii, trebuie sa-i ingropi mai intai.. asa cam ca pe ceausescu, si el a fost dezgropat 20 de ani mai tarziu asa de control sa fie ei siguri ca nu-i vreo greseala din eroare
Pai aia iti explic si eu: ca n-o ai si n-ai avea-o.
Daca nu-ntelegi de ce, ne-ntoarcem la exemplul Iliescu. Ba, poti sa faci ce “review” vrei tu. Si daca vezi ceva ilegal, pac, judecata si treburi. Exact cum e cu mineriada. OK, daca functioneaza ce propui tu, explica-mi de ce-i Ilici in libertate? Ah, pentru ca pantof…?
Si cine sa faca review-ul ala? Si cum? Ca stim cu totii c-au ciordit toti aia de la conducere vreme de 30 de ani. OK, da’ cu ce ne ajuta asta? Ca aia au ciordit banii cu care cumpara totul – de la judecatori la grefieri si directori de inchisori, la o adica. Si tu faci…ce? Stai pe 1000 de euro salariu (zic asa, la modul general) si visezi infanterii stelare, practic. Intre timp, ala sta pe 60 milioane furate (care-s probabil 600, da’ tu cu 60 l-ai prins) si probabil traieste mai bine in inchisoare decat traiesti tu in libertate, cum ar veni.
Cam aia-i realitatea. Si cum eu traiesc in realitate, nu-n cartile animaloolui…
liviu: explica-mi care parte din ce am zis eu are legatura cu ce ai zis tu. Intr-un sistem in care votantii ar avea un coi in plus, alesii ar fi fututi daca si-ar permite chestiile alea pe care le-ai zis tu. Exceptand flota ca aia chiar nu e basescu tot.
Ce zici tu acolo a mers in sistemul “capitalist” roman.
Ce propunea gica in infanteria stelara nu functioneaza pentru ca intervine iarasi problema omului. Ala care o sa fie cetatean o sa isi foloseasca al 3lea coi mereu. In cartea omului, inclusiv noncetatenii puteau sa fie mega bogati si sa ii doara in pula.
tulai muica, alta prostie mai mare aveti in cap?
Multinationalele stau in bucuresti pentru ca:
– aeroport
– cei mai multi oameni
– facultati
– mijlocul tarii
– acum e acces facil la constanta, pitesti, sibiu si brasov, deci e orasul in care ai cele mai multe legaturi cu alte orase mari.
se face descentralizarea. unde crezi ca or sa munceasca majoritatea oamenilor? unde or sa vrea majoritatea firmelor?
Bah. Germania e federala. Ai zice ca pula mea, ar trebui sa existe o imparteala “fair” a banilor. Doar ca…
Si unde am zis eu ca “e basescu tot”? Mie arata-mi unde a fost ala judecat – ca de ciordeles e clar ca ciordeles. Nu au crescut banii de pamantu’ ala din salariu, stii ce zic? Si nici casele alea din Mihaileanu n-au fost bonus de Craciun. Si nici fiica-sa la Luxten nu pe competenta era – si puneau aia becuri in tot Bucurestiul.
Ce zic eu e ca pot fi investigati/judecati si acum. Si nu mi se pare ca are vreo importanta.
Deci?
Te rog din suflet, dulce ca o savarina: explica-ne si noua, in 2-3 fraze, ce e ala “deal” sau “no deal” – la ce se refera acest deal?
Si eu te rog din fuflet sa fii in pula mea un pic mai serios. Ce cacat e cu adresa aia de mail, ai 11 anisori?
pai da ma, in teorie pot fi judecati. Dar daca chestia asta fi facuta mandatory, cam asa, cum te ia seful cand ceri o marire de salariu, ar sta putin cu batul in fund.
Vrei al doilea mandat, mai vrei sa stai in politica? Bun, acu 4 ani ai propus agenda asta, Cat din asta ai respectat? Daca nu, de ce nu?
La finele activitatii, tot ce ai facut sau n-ai facut se ia la puricat.
Bine, poate e putin utopic dar o comisie de 150 de membrii (care evalueaza activitatea si pe parcursul mandatului nu doar in final), platiti cat se poate de mult – atat de mult incat sa-si permita sa fie incoruptibili, ar putea face asta.
Sau na, cate un dement sinucigas care sa fie dispus sa intre in Parlament si sa ia cativa cu el o data la cativa ani. Cand pleaca parlamentarul la sedinta, sa nu fie sigur ca se intoarce acasa daca a facut rahaturi.
Vezi aici.. tare:
https://www.bloomberg.com/news/features/2018-06-25/brexit-big-short-how-pollsters-helped-hedge-funds-beat-the-crash?srnd=premium-europe