Recesiunea nu a fost o chestie atat de rea

Sigur, n-a fost nici chiar cea mai buna treaba de pe planeta. As spune ca n-a fost nici buna, nici rea, ci doar necesara.

Si ma gandeam la o chestie. Cu cat merge mai bine mai multa vreme, cu atat lumea se arunca la trait pe datorie mai mult. Din ce in ce mai mult. Incepe subtire cu un credit pentru o vacanta, trece la un credit pentru o masina SH, apoi pentru una noua, apoi pentru constructia unei case de vacanta in care ar locui doua saptamani pe an, apoi…intelegeti voi.

Si treaba asta s-a vazut peste tot.

Raspundeam vineri la o intrebare (“e sau nu e George marca de saraci” cu “da, este”). Si m-am uitat la ei, de curiozitate. In 2009, insa, a ajuns la “cea mai vanduta marca de toale din UK”, depasind M&S. Si, sigur, e usor sa arati cu degetul si sa zbieri “uitati! uitati cat ne-au furat, cum ne-au saracit!!! huooo, politicienii, evreii, reptilienii, soros!!! Am ajuns sa purtam zdrente!!!”. Dar…

..dar dincolo de chestia asta, e o treaba buna.

Nu salut trecerea pe ieftinaciuni si nu ma bucur neaparat ca trebuie sa mearga lumea imbracata in zdrente (cel mai probabil facute-n Vietnam sau Bangladesh sau alte centre luminoase ale galaxiei). Ca nu e nimic la care sa te bucuri cand vezi asa ceva. Dar, daca stai si te gandesti putin, nu e chiar o chestie rea. Pentru ca, bai, ne invatasem (toti; inclusiv eu) cu cheltuieli un pic cam nebunesti. Nu mai puteam sa mergem la un fotbal decat in echipament de la nu stiu ce firma perceputa ca fiind nu stiu cum. Nu mai puteam sa ne luam PC-uri decat daca erau de firma, nu le mai asamblam noi, ca era sub nivelul nostru. Intelegeti voi, d-astea.

Daca stai sa te gandesti, nu e rau ca lumea a invatat ca poate sapa in gradina sau poate umfla roata masinii si intr-un tricou de 5 lire si nu trebuie sa poarte un costum Boss pentru asta. Nu e rau ca lumea a invatat ca nu prea e ok sa te duci intr-un concediu pe credit de 5000 de lire cand tu castigi 1000 pe luna. Chiar nu e rau.

Problema e ca exista si cealalta fata a monedei – aia in care creditarea s-a extins la modul absurd. Periute de dinti in 12 rate. Caiete si ghiozdan pentru copil in rate. Totul in rate – sa aiba si saracii, chiar daca nu-si permit. Si, pula mea, fara suparare, daca n-ai bani de-o periuta de dinti si iei in rate, poate-ar trebui sa intelegi ca faci ceva foarte, foarte gresit – si sa schimbi asta. Pana atunci, insa, mergem in concedii unde dam de toti ghertoii nespalati pentru ca au prins oferta aia cu “platesti in 12 rate incepand de la anul, ca acum nu ai bani”. Si nu-i OK. Nu-i OK pentru ca din nasuleala aia cu recesiunea trebuia sa invatam ceva. Sigur, unii dintre noi au invatat, da’ asta nu rezolva nimic daca 90% din populatie a inteles doar ca “de-acum ne luam periuta de dinti in rate, ca daca dam toti banii jos nu mai putem plati rata pentru vacanta”.

Am cateva cunostinte care se mirau cu batut matanii and shit ca eu mi-am platit apartamentul din Romania, c-am strans pe langa ala bani de avans aici si asta-n timp ce pun poze din concedii cam misto, ca ies in oras cam de 3-4 ori pe saptamana etc etc si nu-ntelegeau cum. Oameni care lucreaza tot aici, in UK, si nu neaparat pe salarii prea mici. Da’ lor “nu le ramaneau” bani. Si i-am lamurit urgent. Coaie, eu nu-mi cumpar ceva doar pentru ca altii au sau pentru ca e nou. Eu lucrez de-acasa, nu am nevoie sa-mi cumpar super haine pentru asta, stau in trening si tricou de 5 lire acolo. Eu nu am televizor si nici nu am de gand sa-mi cumpar. Eu conduc o masina de 1200 de lire. Eu am un PC luat inainte sa plec din Romania. Eu nu am cumparat in viata mea un produs Apple si nici n-am de gand s-o fac vreodata. Eu nu aia, nu aia, nu ailalta. Daca nu-mi trebuie si/sau nu-mi aduce vreo mare satisfactie, nu-mi rezolva o nevoie stringenta, nu aia, nu ailalta, pai…nu cumpar. D-aia am strans bani, d-aia am bani.

(toate astea erau valabile la vremea aia, am mai largit un pic cureaua de-atunci; nu mai conduc o masina de 1200 de lire (desi as conduce-o, daca as avea unde si daca ar mai fi intreaga), da’ tot pe PC-ul ala ma dau, ca ssh-ul merge de minune si pe core i7).

Cine stie? Poate intr-o buna zi vom fi destul de educati pentru a intelege ca nici un telefon mobil nu valoreaza 1000 de lire (doar un exemplu – oarecum potrivit cu lansarea unui “nou” iphone; linkul e spre Orbu, eu nu am de gand sa scriu nimic pe tema; plm, nu scriu eu despre aia cu cpf, dar despre un telefon…). Si poate vom intelege ca nu e nevoie sa ne cumparam si noi nu stiu ce doar pentru ca si-a luat vecinul. Ca toate comparatiile alea intre noi si restu’ sunt lipsite de sens si nu au o fundatie prea solida.

Poate.

Poate nu.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

119 Responses to “Recesiunea nu a fost o chestie atat de rea”

  1. Mikimoto says:

    Se vor indatora pana intr-o zi, in care o sa para chiar OK sa vina banca si sa-ti extraga un rinichi, o parte din ficat, femurul stang… in contul datoriei.
    Si din ziua aia se vor indatora si mai mult. Isi vor amaneta copiii, ca spare parts.

  2. Manowar says:

    Ba, sincer, pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca le va extrage banca rapid un coi sau ceva; nu de alta, dar cu sau fara coiul lor, economia tot va fi fututa si vom suferi toti.

    Pe vremuri puteai spune ca “foarte bine, sa beleasca pula, o sa le cumpar ieftin casele/pamantul”. Dar acum nu mai e chiar asa – ca incepe sa scartaie economia si vine orice guvern cu “taxe de solidaritate”. Si pac, o belesti si tu – gigelul care NU s-a indatorat.

    Adica, e usor sa zici “eu sunt educat, nu sunt idiot, herpaderp, nu am ultradatorii miau”. Si? De luna viitoare platesti 50% taxe pentru ca … sa fim solidari, derp. Merge?

  3. InVizită says:

    Apropos de asta, ma uitam intr-un top (50-100, parca Alexa) sa vad care sunt cele mai accesate siteuri din UK. Pe langa chestii cunoscute (anunturi, pariuri, jocuri, facebook, supermarketuri, ceva haine blabla) apare si “studio.co.uk”. Dat fiind ca nu auzisem de ei, zic sa vad ce si cum. La prima vedere, magazin online. Hai sa caut compania-mama, de curiozitate.

    O gasesc, ma uit pe cifre si vad ceva de genul: 400 mil lire cifra de afaceri, din care 2/3 marfa si 1/3 “servicii financiare” (ha? pai cum? o fi asigurari/altele zic eu). Dupa care ma uit la ei pe site si ma “prind” ce si cum: vand doar pe baza de cont la ei cu un credit atasat (nu au posibilitatea de a plati direct la checkout, fie prin card, fie prin PayPal). D’aia si 1/3 din cifra servicii financiare. Si, bai, in top siteuri accesate…

  4. Orbu says:

    Merge doar dacă ești sărac. Și eventual bagi chestii mai la negru-gri așa.
    Eu am salutat criza trecută cu maxim respect. Mă închinăm cu două mâini sa vină mai repede să urc și eu un pic pe cadavre.
    Când am venit, conform planului, mi-am luat două joburi pe bani puțini și am dat înainte.
    Mă crezi sau nu, deși logic era să pot obține anterior doua joburi pe bani mai multi dacă voiam, nu a fost posibil pentru că era cu pile cu combinații pe relații la aducerea cuiva intr-o firmă , cu multă reluctanță când vine un pulifrici nerecomandat de nimeni.
    Mă crezi sau nu, când au început toți să dea afară și să taie salarii, dintr-un motiv sau altul, ăștia fără recomandare au început să fie priviti mai bine.
    Acuma, in schimb, ar fi mai meh. Și nu că m-ar prinde cu vreo datorie sau cu chiloții in vine. Doar că nu mai sunt așa de sărac să pot să o ard in zona gri sau să îmi convină modelul ăla de avansat pe scara socială. Dar poate că aia e o problemă a mea, poate că prea m-am lenevit și poate e bun un reset din ăsta . Nașpa partea aia cu taxele, cum a fost TVA-ul de 24% flat. Dar ce să faci.

  5. Mike says:

    Nu numai ca n-a fost rea, a fost chiar buna , binevenita … o muie data la figurantii care cumpara pe credit si care maresc artificial preturile. Muie la banci care dau credite la toti idiotii inconstienti si ridica preturile ca nu mai poti sa-ti cumperi o casa fara sa devii sclav pe viata ( nu generalizez acum ). Din pacate , daca mascaricii reusesc sa manipuleze piata si nu vine recesiunea in curand, ci peste cativa ani , ca de venit tot o sa vina pana la urma o sa aduca cu ea si alte chestii nasoale gen sfarsitul capitalismului. Cat o sa mai inghita pelicanii din toata lumea faptul ca 0.1% din populatie detin 50% din bani si active ??? Cat de aberant poate fi ! Clasa de mijloc o sa dispara , raman super rich si pinguinii . Cum zicea unul printr-un articol , unii cumpara din venituri actiuni apple altii cumpara apple.

  6. 0040 says:

    Am vazut mai acum ceva luni o poza ca ti-ai luat tv, unde stateai inainte sa te muti. 😀

    E ciudat cum cele mai mari economii par si cele mai indatorate.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

    Pe langa asta…in 2017 datoria globala era 63 trilioane $
    http://www.visualcapitalist.com/63-trillion-world-debt-one-visualization/

    Anul asta in iulie era 247 trilioane $
    https://www.cnbc.com/2018/07/11/global-debt-hits-a-new-record-at-247-trillion.html

    Curios cum de aia care detin datoria nu se duc la datornici, hai bah scoate banu’ ca am nevoie de el. Sau se vor regla socotelile gen Alaska-style?

  7. super_fotbal says:

    Eu sunt putin bucuros ca anul asta mi-am platit asigurarea anual si am salvat o suta de lire pe care o voi putea arunca eu pe geam.

  8. IulianS says:

    Observ cat de usor se subestimeaza capacitatea oamenilor de a uita. In general oamenii uita repede de chestiile nasoale.

    Prea multa cultura de genul “always look on the bright side of life”, “things can only get better” samd.

  9. Ady says:

    Dacă pui la ciorap lunar o sumă x ca să poți merge în vacanță se cheamă c-o plătești în rate? 🙂

  10. Johnny says:

    Aia e, degeaba se invata ceva la nivel micro daca la nivel macro greșelile se repeta la scara mai mare. Guvernele se îndatoreaza mult mai mult ca inainte, băncile care zicea cineva mai sus ca cel putin si-au luat o muie de fapt nu si-au luat-o ca bail-out si bail-in si top management a primit bonusurile fără stress, deci lecția e ca e totul bine, doar câteva mai fără sprijin au dat faliment sau au fost preluate ajungandu-se la o si mai mare concentrare si sunt chiar mai to big to fail.
    Micro cum ai zis, puțini invata, greșelile se repeta.
    Treaba cu aia 0,1 e corecta dar nu prea ai ce sa le faci câtă vreme banii sunt parcări in Elvetia sau paradisuri fiscale. Astea ar putea fi eliminate ca daca zice US către Vanuatu sa sara intreaba cât de sus, însă asta nu se va întâmpla. Super bogații dețin media, controlează politicienii prin lobby/contribuții la campanie/angajat la corporație după mandat de la Barroso consultant la Golden Sachs la Hillary plătită cu un sfert de milion de coco sa isi împărtășească intelepciunea intr-un discurs de un sfert de oră. În alianță cu săracii care mai primesc un ajutor social imigranti de tip refugee adusi sa faca numarul si diverse minoritati sexuale sau rasiale pe care se concentrează atenția cât sa poata zice elita ca e preocupată de omul amărât.
    Cu taxe plătite doar de clasa de mijloc ca cei săraci nu au si cei bogați se optimizează fiscal. Cât mai rezista si asta.

  11. Manowar says:

    Mă crezi sau nu, când au început toți să dea afară și să taie salarii, dintr-un motiv sau altul, ăștia fără recomandare au început să fie priviti mai bine.

    La mine a fost invers. Gen inainte imi gaseam lejer coispe joburi fara recomandare. De fapt, ma gaseau ele pe mine. Isp, hosting (networking sau linux sau dba, whatever), chiar si firme fara legatura (pentru ca Lotus lol).

    Pe urma nu am mai gasit deloc in Romania. Si cand am facut rost de un job, a fost pe “recomandare” (a se citi “pile”). Helpdesk, lol, schimbam cartuse si resetam parole. Ce e ironic e ca era platit mai bine ca joburile celelalte. Ce facem, Laivaiu? Setam mpls gen pe 800 sau instalam windows pe 1000 plus inca vreo 700 din altele conexe? Eeeh.

  12. Rads says:

    Fun fact: un iPhone Xs cu 512 GB e £1,449.00…. eu imi redecorez baia, si ma costa un pic sub £1500… unii pierd imaginea de ansamblu.

  13. Manowar says:

    Fun fact: un iPhone Xs cu 512 GB e £1,449.00…. eu imi redecorez baia, si ma costa un pic sub £1500… unii pierd imaginea de ansamblu.

    Eu unul nu vad funul din fun fact.

    Eu nu redecorez nimic la moment, da’ la 600/zi am un telefon care m-a costat 300 (plus ala vechi). Cand vad ca ies telefoane de 5 ori mai scumpe, ma intreb cine-s zecile alea de milioane de oameni care castiga 3000/zi.

    Stiu, e gresita matematica mea si herpaderp, dar totusi.

  14. Orbu says:

    Dacă pui la ciorap lunar o sumă x ca să poți merge în vacanță se cheamă c-o plătești în rate? ?

    Nu. Se cheama economisire. Rate e atunci cand cheltuiesti inainte sa ai resursele. Si platesti dobanda.

  15. Johnny says:

    “da’ la 600/zi ” – salar de £155,000, in Londra pe database management?

  16. Mishu05 says:

    Din presa de azi:
    Deutsche Bank și-a extins planurile de a transfera la Frankfurt activele pe care le deține în Londra, ca urmare a presiunii crescânde a autorității europene de reglementare, ca urmare a Brexitului. Deutsche ar putea muta în acasă circa trei sferturi din bilanțul estimat de 600 de miliarde de euro , ceea ce ar reprezenta o mare lovitură pentru Londra, care se confruntă cu intensificarea acestor operațiuni.

    Intreb si eu ca nu prea inteleg : ce muta astia exact ? Lingouri de aur? Bani cash lire sau euro? Arhiva cu obligatiuni la purtator? Arhiva generala ( documente semnate si parafate)? Mie mi se pare o mare scamatorie cu banii astia produsi pe banda rulanta si cred ca in curand o sa vina curatenia generala a unor “valori” care nu exista. Cred ca asa va fii criza ce urmeaza: scaderea foarte mare a valorii monedelor. Pentru ca masa monetara ( si mai ales datoriile ) sunt atat de mari inca nu pot fi acoperite cu mai nimic ( bunuri sau servicii ) .

  17. Ady says:

    @Orbu, atunci sunt ok. 🙂

  18. Orbu says:

    @Manowar: Eh, redecorezi tu, da’ e mai discret. Pui cate-un dormitor pe fiecare an :).
    Ca aia e, cred ca ceilalti nu redecoreaza nimic, nu au planuri, stau cu chirie si viata lor e autosuficienta asa, ar fi si pacat ca banii lor pe care au muncit sa balteasca in conturi ca disposable income si sa nu creeze valoare pentru nimeni.
    Stii cum e.
    Discutam cu niste unii care se ocupa cu studii de marketing si eu nici macar nu-s interesant pentru ei, macar ca aia care-o ard din rata in rata si-s tot pe minus cu balanta. Absolut deloc, nici nu ii iau in considerare pe aia ca mine cand concep un produs sau reclama pentru un produs.

    Ca cica-s cumva conservator. Ca cica nu conteaza ca am eu disposable income, daca nu sunt dispus sa il cheltuiesc pe incercat chestii noi, concepte noi, servicii.

    Ca cica eu aduc o valoare negativa economiei ( din perspectiva lor), ca sunt un acumulator, strang bani care nu folosesc nimanui, ii “ingrop” in chestii care nu dezvolta piata, ca cica din cauza alor ca mine care se chitrosesc si nu mai cheltuie apar crizele – lol , ca nu consum de ajuns.
    Bine, n-au putut sa-mi raspunda la intrebarea daca e ca ei si nu ca mine, de ce munca lor e apreciata de vreo 10 ori mai putin decat munca mea, da-n fine, am inteles ca e o treaba de principii nu de bani, si mi-au dat si jet din facebook , ca un aducator de crize ce sunt, probabil m-au scos si din agenda telefonului, lol.

  19. Manowar says:

    database management?

    Ce database management, ma, de o luna am scris cateva linii in python si in rest am dat cu scp.

  20. clawbc says:

    @Mishu05 Transfera operatiunile, adica banii nu se mai plimba prin Londra si apoi inapoi sau mai departe. Din banii aia Deutsche Bank mai plateste un impozit, un salariu, o chirie in Londra.

  21. ZmeulZmeilor says:

    E mai profitabil ptr banci sa dea cu taxe de solidaritate si cu comisioane de imprumut decat sa educe hoardele de ghiolbani. Crezi ca nu s-ar putea sa ii faca sa priceapa ca sunt saraki din cauza ca sunt saraky?
    Pana nu iesim din sistemul bancaro-industrial actual nu se va schimba nimic si ne vom scufunda toti de fiecare data (de la un anumit nivel, ca daca ai 3 iahturi si garaj propriu posibil sa iti placa comediile cu imbecili).

  22. Manowar says:

    Pana nu iesim din sistemul bancaro-industrial actual nu se va schimba nimic

    Paaaai, nu prea putem iesi.

  23. Radu says:

    Si am impresia ca nici nu prea vrem.

  24. Manowar says:

    Si am impresia ca nici nu prea vrem.

    Sincer, eu as fi vrut. Da’ nu e dupa mine.

    Gandeste-te si tu – orice om cu un dram/gram de educatie ar trai ca un rege. Cat ar fi o casa care acum e 500k? 90k, ca trebuie banu’ jos? O masina de 30k ar fi cat? 15, in cel mai rau caz? Zicea super_fotbal ca anu’ asta isi plateste asigurarea pe un an inainte, nu lunar (aka in rate). Cum ar fi traficu’ daca i-ai scoate de pe strazi pe toti aia care nu-si permit sa dea banu’ pe un an inainte? (o suma mizerabila, fie vorba intre noi). Si tot asa. Ia scoate tu din peisaj mizerii gen “prima casa” sau “help to buy” sau alte asemanatoare – cat o sa te costa noul mansion? 🙂

    Doar ca nu prea putem iesi din chestia asta. Traiesc prea multi pe datorie si “ar fi inuman”. Gen orice guvern ar veni cu dume de-astea ar pica intr-o saptamana. Sunt mai rau ca heroinatii. Daca le iei drogu’, ai belit pula.

    Zicea Rads ca a iesit nu stiu ce iphone nou la £1,449.00. Pai, cois, o sa fie macel si cozi sa-l ia fraierii. Pe datorie. Pariu.

  25. ZmeulZmeilor says:

    La faza cu casele tartorii sunt agenturili care in loc sa ia comision 2k euro la o tranzactie mai bine iau 20k.
    Sa vedem ce va iesi cu inteligenta artificiala+noua revolutie industriala 4.0.

  26. Radu says:

    >Sincer, eu as fi vrut
    Esti sigur? Daca trimitem “saracii” unde le e locul s-ar putea sa nu mai fie nevoie de ce facem noi si sa ne ducem si noi odata cu ei.

    Nu e o problema traiul pe datorie dpdv financiar*. Cand e nevoie de bani mai multi se scoate pixul-din-care-se-fac-banii si se executa. Problema e consumul de resurse, dar p-aia nu cred ca o prindem noi cand devine acuta.

    *mai putin cand se sare calul grav, ca la ultima criza. Recomand “Big Short”, explica destul de bine excesele incredibile care au provocat criza.

  27. Manowar says:

    La faza cu casele tartorii sunt agenturili care in loc sa ia comision 2k euro la o tranzactie mai bine iau 20k.

    Nah. No way. Agentiile n-ar avea cui sa ceara comision si-ar zice mersi si la 500 de euro cand poolu’ de potentiali clienti ar scadea de vreo 20 de ori.

    Esti sigur? Daca trimitem “saracii” unde le e locul s-ar putea sa nu mai fie nevoie de ce facem noi si sa ne ducem si noi odata cu ei.

    Lucram in 2001, coaie. Aveam 400 de dolari si-mi permiteam orice din ei. Ca nu era treaba cu creditele imobiliare, credit pentru orice doar cu buletinu’ and shit. Era gen 15000 de dolari un apartament de 3 camere la mine-n zona (zona buna – pentru Bucuresti).

    Nu e o problema traiul pe datorie dpdv financiar*

    Ba cam este. Si nu doar pentru aia care-si fac datorii mai mari decat pot duce. Ca, vezi tu, poate tu nu-ti faci nici urma de datorie, da’ nu stiu cu ce te ajuta asta cand banca iti baga dobanda de referinta 0.25% pe an, pentru ca tre’ sa tina dobanzile jos pentru ca altfel se darama castelul din carti de joc. Ca parca-i naspa cum vezi cum ti se devalorizeaza economiile de la luna la luna si singura solutie* e sa intri si tu in joc.

    E un joc de-ala de musical chairs. Singurul mod de a castiga e sa alergi si tu de nebun si sa te asezi rapid cand mirosi sfarsitu’ melodiei. Ca daca nu apuci, ai belit pula.

    * cand ai bani, da’ nu prea multi.

  28. Radu says:

    >Lucram in 2001, coaie. Aveam 400 de dolari si-mi permiteam orice din ei

    Da, ca aveai pretentii mici, am traiti si eu vremurile alea. Totul e ieftin cand toti sunt saraci. Sau nu: un PC mid-end era atunci 1000 de dolari, deci munceai pentru el doua luni jumate. O masina decenta noua tot 30k de dolari era, daca aveai nevoie de medicamente de import faceai foamea, deci nu ma aburi ca-ti permiteai orice 🙂

  29. Manowar says:

    N-am zis ca era viata absolut ideala. Treaba cu medicamentele de import nu depindea de cat castigam eu, evident. Acolo intri in politica sistemului and shit – ca si acum fac aia niste ultramizerii pe tema asta, de nu gasesti nu stiu ce vaccin in Romulania, de exemplu.

    Eu discut de costurile alea, day to day. La vremea aia – cand luam eu 400 de dolari – puteai inchiria la 50 de dolari o garsoniera. Sigur, era garsoniera. Da’ din salariul meu (permanent, nu contractor sau ceva) puteam inchiria 8. Asta-n Bucuresti. Pai, coaie…pot si acum sa fac asta aici, da’…acum nu mai sunt permanent si junior si plm, stii ce zic?

    Ma rog, nu zic ca era totul glorios in perioada aia, ca nu era. Iti zic doar ca ma cam durea-n pula de bani pe vremea aia. Si joburi erau, stai tu linistit.

  30. animaloo says:

    ah. imi amintesc vremurile cand scriai ca daca nu esti imbracat de 2000E esti dezbracat. Bine, aveai dreptate in contextul vremurilor, dar tot e amuzant. 🙂

    Apropo de telefoane. Eu am doua bucatie. P10lite si P10. Dece doua? ca plm, mi-era lene sa pun doua cartele in unu singur. Doamna are tot chinezesc honor 8. Ea si le-a pus pe amundoua si i-am cumparat un mp3 de 20lire pentru muzica si carti. Si acum io am carti de la scribd si cred ca o sa imi fac si abonament, deci pula mea…in loc de al 2lea telefon puteam sa am unu singur si un mp3
    Dar, nu de alegerea mea era vorba. In fond, pe primu am dat 900 lei si pentru al doilea am muncit o zi intreaga.
    Avea la cursuri o irakianca. Fara munca nici ea nici sotul, asistenta sociala, cazare sociala, tot tacamul inclusiv un copil. Aia dadea 600kr/luna pentru telefon si abonament. Ca deh, ifon 8. Si se uita la a mea compatimitor “ah…tu ce ai?”. I-am zis ca trebuia sa ii raspunda: “un sot cu salariu” dar cica nu era frumos 🙂

  31. Radu says:

    Man, du-te intr-un oras ocolit de turisti si corporatii, gen Alexandria, daca regreti vremurile alea. Iti iei cu 15k apartament, toate alea ieftin, si zi-mi cum iti place. E simplu.

    Sa lauzi din Londra Romania anilor 2000, e usor, lol.

  32. Orbu says:

    Ca deh, ifon 8. Si se uita la a mea compatimitor “ah…tu ce ai?”.

    Si ce ma enerveaza e ca aia isi iau iphone pe banii “mei” si mai si rad de “mine”, stii?
    Da, chiar si aia cu creditele, care nu primesc direct ajutor.
    Iar ei traiesc huzur, ca si cum asa ar fi normal, iar eu care cred ca-i mai util sa fiu cumpatat subventionez huzurul, da nu beneficiez.
    Asta legat de :

    Singurul mod de a castiga e sa alergi si tu de nebun.

  33. Manowar says:

    Man, du-te intr-un oras ocolit de turisti si corporatii, gen Alexandria, daca regreti vremurile alea. Iti iei cu 15k apartament, toate alea ieftin, si zi-mi cum iti place. E simplu.

    Sa lauzi din Londra Romania anilor 2000, e usor, lol.

    Nu laudam Romania.
    Mi-ai zis ca poate daca ar beli-o saracii am beli-o si noi. Ti-am explicat doar ca am prins vremurile alea fara credit pentru orice…si ca am dus-o bine. Pentru Romania, desigur.

  34. Orbu says:

    Rudu cre’ ca sugereaza ca prosperitatea vine dintr-o economie pe credit. Io asa-nteleg.
    Da’ nu prea sunt de acord, ca uite, si aia de la Alexandria au avut liber la credite. Si nimic.

  35. Orbu says:

    *Radu.

  36. Radu says:

    >Rudu cre’ ca sugereaza ca prosperitatea vine dintr-o economie pe credit
    Oarecum. Prosperitatea mea vine, partial si indirect, si de la aia care cumpara laptopuri si telefoane pe credit. Daca n-ar fi ei pietele pe care activeaza ultimele 3 firme la care am lucrat erau mult mai reduse si potential nu aveau nevoie de mine.
    Nu inteleg frica si repulsia fata de credit, e rau doar cand e folosit iresponsabil, cam la fel ca bautura si mancarea, iar de alea nu va e scarba, nu?

    Iar datoria, la fel ca banul, e doar o cifra intr-un registru, sunt intershimbabile si in final similare pana la identitate 🙂

    >Ti-am explicat doar ca am prins vremurile alea fara credit pentru orice…si ca am dus-o bine
    Pentru ca aveai alte nevoi/obiceiuri/standarde. Esti acum ca pensionarii aia care zic ca au dus-o bine pe vremea lui ceasca, ca toata lumea avea de lucru, nu mureau de foame, mergeu la mare si la munte si aveau erectii.

  37. Manowar says:

    Pentru ca aveai alte nevoi/obiceiuri/standarde. Esti acum ca pensionarii aia care zic ca au dus-o bine pe vremea lui ceasca, ca toata lumea avea de lucru, nu mureau de foame, mergeu la mare si la munte si aveau erectii.

    Cred c-ai pierdut firul discutiei.

    Nu iti zic ca “ba, o duceam asa de bine de era comparabil cu cum o duc acum”. Nu era, evident ca nu. Era insa CAT SE POATE DE OK. Nu pentru ca “pretentii” (desi, evident, erau mult … scazute), ci pentru ca atunci cand nu datorezi un cent nimanui, esti liber ca pasarea cerului si faci ce vrea pula ta. De asta lucrez in IT acum – c-am fost liber sa fac treaba asta. Daca nu eram, nu-mi permiteam eu s-o iau de la zero pe alt domeniu, sa trec pe munca cinstita, sa pula mea. Ca nu am castigat de la inceput banii astia, stii?

    Eu iti zic ca-i rau pentru ca ESTE rau. Practic, tu zici ca “doar daca e folosit iresponsabil”. Dar ESTE folosit iresponsabil, MEREU. Nici cocaina n-ar fi rea daca ar fi folosita responsabil. Dar…nu este.

    Tu ai 95% saraci nespalati care vor chestii pe care nu ar trebui sa le aiba. Indiferent ca vorbim de masini, vacante, televizoare sau pula mea. Eh, si vine camatarul frecandu-si mainile. “Hai ca “va ajut” eu sa le luati!”. Ura! Si cum ii ajuta? Le da in rate. Cu sau fara dobanda – nici nu conteaza.

    Bun, din momentul in care se intampla asta, saracul ala vrea din ce in ce mai multe (cum e si normal, de altfel). Ieri si-a luat o periuta de dinti in rate. Ar fi ceva bun, nu-i asa? Adica, in sfarsit, se spala pe dinti, e CEVA. Dar…de la periuta de dinti la telefon nu-i decat un pas. Unul mic. Si de la telefon la masina e unul si mai mic. Si de la masina la apartament e alt pas mic. Apoi la o casuta de vacanta nu stiu unde.

    Nu ma crezi? Du-te pana-n Creta. O sa vezi pe tot drumul de la aeroport la diverse “statiuni” sute (sau mii) de “casute” si “Vilute” din care-a ramas doar scheletul, ca n-au fost terminate niciodata. Si nu tre’ sa te duci in Creta pentru asta – le vezi si-n UK si-n Irlanda si-n Romania si peste tot.

    Bun, daca ar fi doar asta, nu m-ar deranja, ca nu sunt pictor, nu fac bani din frumusetea peisajului.

    Problema e ca unul din efecte este ca pula mea, firmele alea care “fabrica” periute de dinti, televizoare, masini, case etc, vad ca 80% din vanzari sunt pe credit, sa zicem. Pai, coaie, hai sa punem si noi un pret mai mare, ca la 36(0) de rate nu se mai observa, nu-i mai deranjeaza. Si pun. Eh, si tu – Radu – nu esti genul ala de cocalar prost care sa se infiga la credite, vrei sa traiesti cu cat ai, nu sa faci cheltuieli nebunesti. Well, too fucking bad for you, nigger, ca acum nu ai de ales: noul pret ala este. In sensul ala te poti uita la preturile telefoanelor mobile, daca esti curios – ca high end era 300 de lire, iar acum high end e 1500, din cate inteleg. Da, sigur, s-au schimbat si specs – stiu – dar nu cat sa justifice o crestere de 5 ori. Nici macar la fotografie (cam singurul loc unde umbla ala e – camera) nu vezi mari improvements. Oh, da, aveam inainte 8 mp, acum am 16, sa zicem (random). Pai, OK, da’ bateria tine la fel – sau mai putin…dar am…animoji! Nu conteaza ca eu nu sunt genul de retard care sa dea banii pe asa ceva. Conteaza ca 80-90% din retarzii saraci sunt genul ala, asa ca ala-i noul pret. Decid idiotii ce si cum – nebunii conduc azilul. Iar noi, restul, suntem victime colaterale.

    Tot victime colaterale suntem cand vrem sa cumparam o casa – si platim de 3 ori pretul ei, pentru ca 99% din cumparatori se baga pe credit, la mai mult decat isi permit, la mai mult decat ar trebui sa primeasca, dar…ce conteaza? Un baiat la banca si-a facut norma, si-a luat comisionul, asa ca platesc si eu. Ori chirie, ori rata – cum vreau eu, da’ la pretul hotarat de saracii prosti.

    Tot victime colaterale suntem si cand nu ne bagam in datorii si bagam bani la ciorapi, economii and shit – ca sa vedem ca desi noi am pus bani in plus acolo si n-am scos, acum un an aveam 10% din valoarea unei case in cont, iar acum (desi avem mai multi bani!), avem 8% din valoarea unei case. Si la anul 6%, iar in anul urmator 3%. Tu poate nu esti genul de tampit care sa ia o cutie de chibrituri la un milion, ba chiar ai planuit sa-ti cumperi teren si sa-ti faci tu o casa. Np, ia pula, ca economiile tale nu mai fac nici cat prafu’ de pe terenul pe care pusesei ochii, mda?

    Nu conteaza cat de destept esti tu, nu conteaza ca nu mergi cu turma – cand se misca destul de multi in tavalugul ala, ori mergi cu ei, ca ei, ori crapi. La alegere. Ca alte variante nu prea ai (sau, ma rog, 99% din noi n-au). Aia-i partea nasoala.

    La asta, tu imi spui ca “e rau doar daca e folosit iresponsabil”. Are you fucking serious? Daca? Ai dormit din 2007 pana acum? Gen tu n-ai prins recesiunea? N-ai prins bailouts? Nu STII cu certitudine ca A FOST, ESTE SI VA FI folosit iresponsabil? Ai dubii? Pe bune, ba?

    Revenind la partea cu traitu’ in Romulania si pretentiile: din nou, nu-ti zic ca o duceam excelent. Conduceam o Dacie rapciugoasa, nu un Mercedes. Stateam intr-un apartament troglodit etc. Dar ti-am zis ca m-am descurcat si am fost OK, in ideea in care tu imi ziceai ca “nici nu vrem sa ne intoarcem la vremea aia, ca ar fi apocalipsa, foc si pucioasa”. Iar eu ti-am zis doar ca nu, nu ar fi apocalipsa, ca am trait apocalipsa aia si-am fost OK. Nu faceam banii de-acum, nu aveam nivelul de trai de-acum, da’ nici nu ma sperie cum pare sa te sperie pe tine. I’d be fine. Nu, nu aveam bani sa dau cu ei in lautari, da’ aveam un PC mediu-bun, o rabla penibila si-mi permiteam sa mananc in fiecare zi la restaurant de banii aia. Sigur, era un restaurant in Romania, Bucuresti, nu in Mayfair; de acord. Iti zic doar ca nu ma sperie conceptul, ca a fost OK…mai OK decat un pret de 300k de lire pentru o casa (asta la mine-n zona, ca-n Londra dai dublu), oricum.

    Acum, daca tu ti-ai cumparat deja o casa, te doare-n pula (recunosc, intr-o oarecare masura…si pe mine). Da’ ma-ntreb daca o sa intelegi mai bine ce spun in momentul in care o sa vina fiica-ta/fi-tu la tine sa spuna “tati, da-mi si mie 15% sa am avans de-o casa” si-o sa descoperi ca n-ai.

  38. Radu says:

    Hai fix pe exemplul concret de telefon: e naspa ca-i 1200 flagshipul acum, dar e bine ca-mi iau vreo 4 din salariul pe 2 saptamani. Tu zici ca e mai bine sa-ti iei unul cu salariul pe o luna, dar sa fie mai ieftin. Daca tie iti place mai bine asa, ce sa zic, nu pot decat sa zic mersi ca nu e dupa tine 🙂

    Da, unele chestii se scumpesc din cauza creditului disponibil oricarui “sarac”, dar e totusi mai bine asa, zic eu, inclusiv din experienta crizei 200x. Fara credit economiile se contracta grav, si sufera toata lumea mult mai mult decat sufera din cauza umflarii preturilor.

  39. Fery says:

    “300k de lire pentru o casa (asta la mine-n zona, ca-n Londra dai dublu)” – ba sincer cred ca am vazut 10% pana in 600k, majoritatea fiind peste milion bine, daca vorbim de case. Si asta la juma de ora de mers cu trenul.

  40. Manowar says:

    Hai fix pe exemplul concret de telefon: e naspa ca-i 1200 flagshipul acum, dar e bine ca-mi iau vreo 4 din salariul pe 2 saptamani.

    mmmmnu stiu daca nu cumva te faci ca nu-ntelegi.

    Mie mi se rupe pula de telefoane. Si 300 mi se pare prea mult pentru “flagship”. Tu zici ca-ti iei 4 (de 1200 bucata) din salariul pe 2 saptamani. OK, tu castigi 10k pe luna – respectele mele. Da’ problema e ca noi – restul – nu castigam atata. Nici macar aia mai de doamne-ajuta. Noua ne creste salariul de doua ori, da’ preturile chestiilor pe care chiar le vrem (nu telefoane; acoperis, de exemplu) cresc de 10 ori. Asa ca, pula mea, gen ma bucur ca ai tu iphone 12, da’ parca m-as fi bucurat mai mult sa pot sa-mi iau si eu o locuinta, stii ce zic?

    (si nu, nu-i vorba de mine sau de tine in conversatia asta, sper ca pricepi asta)

    La telefoane pot spune “ma doare-n pula, sa fie 12000, nu 1200, ca imi iau un alcatel de 5 lire si ma doare-n pula, il las pe Radu sa fie campionu’ Instagram”. Acolo pot sa nu intru in joc. Da’ nu pot sa nu intru in joc la partea cu locuinta sau cu transportul. Acolo trebuie sa intru, ca vreau sau nu. Ori platesc rate absurde, ori platesc chirie absurda. Ca alta varianta nu e. Ca sa…ce? Ca sa poata castiga un tip oarecare cu care n-am nimic de-a face 10k/luna? Pai, plm, n-am nimic cu el, da’ nu mi se pare ca asta ma ajuta pe mine cu ceva. Deci nu vad cum o “ducem” mai bine.

    Ce incerci sa spui e ca o duci TU mai bine. Chestie cu care pot fi de acord (nu-ti cunosc situatia, da’ pot intelege; sunt sigur ca si ofiterul de credit de la banca e de aceeasi parere cu tine, ca si ala o duce mai bine). Numai ca voi, astia, nu prea reprezentati majoritatea. Cam deloc.

  41. Manowar says:

    ba sincer cred ca am vazut 10% pana in 600k

    Depinde de zona din Londra la care te uiti. In zona in care lucram eu inainte (gen 10 minute de lucru; locu’ ala cu lebede si caprioare si plm) la 600k luai 3-4 bed cu garaj, drive, gradina, etaj. Nu chiar rau, daca ma-ntrebi pe mine.

  42. Radu says:

    >Numai ca voi, astia, nu prea reprezentati majoritatea. Cam deloc.
    Cred ca aici e sursa neintelegerii; eu cred ca da, majoritatea o duce mai bine din cauzele pe care le discutam. Pana si ala care matura in magazinul de telefoane e mai bine asa, decat sa nu mature deloc sau sa mature in grajd. O fi fost o periada scurta (sa zice anii 80 in uk, daca nu gresesc) cand el putea sa-si ia casa din salariul de maturator, dar asta e o anormalitate dpdv istoric. Inainte si dupa perioada aia, in chirie se nastea si in chirie murea. Macar azi are niste norme si protectie legala…

  43. Manowar says:

    O fi fost o periada scurta (sa zice anii 80 in uk, daca nu gresesc) cand el putea sa-si ia casa din salariul de maturator, dar asta e o anormalitate dpdv istoric.

    Actually, perioada aia scurta a fost extrem de lunga daca te uiti la istorie. Foarte-foarte lunga. Casa. Nu palat, da’ nici apartament. Esti liber sa te uiti singur pe cate sute/mii de ani doresti si o sa te lamuresti.

    E adevarat, nu prea aveau iphone p-atunci.

    Ai aici breakdownu’ cu care/cat castiga in ziua de azi, cand “majoritatea o duce mai bine din cauzele…”

    Du-te si vezi cam cat de bine o duc.

    50 … 20,800

    Pe an.

    Boierie curata. Gen in unele luni s-ar putea sa si manance. Da’ nu in toate.

    …momentul ala in care eu 98-99% din populatie castiga mai putin ca mine. Ca mine, ma, un dorel random. Iar eu sunt unu’ cu mortgage and shit, nu-i ca si cand detin patru palate. Las-o-n buze…

  44. Radu says:

    Adica mediana populatiei e la 20k pe an, adica vreo 1600 pe luna. Daca nici asta nu e boierie atunci nu stiu care e. Nu cred ca a fost in istorie vreo perioada in care mediana sa fie capabila fara mari eforturi sa manance, sa locuiasca, sa se duca la doctor si sa faca ceva scoala. Pe bune, visezi cai verzi pe pereti de prea bine ce ti-e 🙂

  45. Manowar says:

    Adica mediana populatiei e la 20k pe an, adica vreo 1600 pe luna. Daca nici asta nu e boierie

    Lol, trollaju’ zilei.
    Da, ma – e super boierie. Dupa ce-ti platesti chiria si facturile e posibil sa-ti ramana si bani de transport. Nu si de mancare, da’ de transport aproape sigur. Bine, nu pe toata luna.

  46. Rads says:

    Adica mediana populatiei e la 20k pe an, adica vreo 1600 pe luna. Daca nici asta nu e boierie atunci nu stiu care e

    Am impresia ca nu intelegi ce inseamna salariul mediu in UK… 20k pe an inseamna in media 1400 pe luna dupa taxe. Nu stiu in ce univers paralel se numeste asta boierie: 600 pe luna chirie, 300 facturi, 100 transport, si apoi ramai cu 400 pe luna pentru mancat, imbracat, distractie. Nu stiu ce boierie e asta cand o bere’n pub e 5 lire. do the math!

  47. super_fotbal says:

    Pai asta e smecheria, casele nu mai sunt accesibile si lumea isi fute banii pe toate rahaturile si casele nu mai sunt accesibile pentru ca lumea fute banii aiurea. Salariile sunt ramase in urma, deci din ce in ce mai putine joburi care sa te bage si sa te tina in joc.
    Eu as putea zice ca folosesc creditul responsabil, ca mai mereu platesc factura cu bani economisiti. Daca nu as avea bani si as sti ca nu mai urmeaza sa fac bani, nu as considera ca ce pot scoate cu cardu de credit sunt banii mei. Si pot zice ca e ok. Aici nu inteleg unii si o dau in balarii, limita creditului este cat crede banca ca e ok sa iti dea ca sa poti plati inapoi, nu e un bonus ca sa te duci tu sa iti dai in petec. Adica daca esti pizda si vrei silicoane, fair enough, poate gaseste pe vreunu sa iti plateasca ratele, makes sense.
    Faza e ca creditul si imprumutul au existat din cele mai vechi timpuri si vor exista si in viitor, problema este ca acum aia care nu ar trebui sa ia credit sunt mai multi. Nu e neaparat vina lor, eu primesc lunar vreo cateva oferte sa iau un card de credit. Odata parca am primit un plic si avea deja un card in el, trebuia doar activat.
    Si ca tot vorbim de iphone. Eu, unu venit pentru work experience si inca unu care vrea sa para cool ce avem iphone x in biroul asta. In romania pana si femeia de servici cred ca are unul, prin bucuresti vedeam la tot pasul cate unul. Acum nu stiu daca le-au luat cu banii jos sau la abonament, dar in romania telefonu ala la abonament venea cu o factura de 70 de euro pe luna. Mie mi-a placut cum arata si cum sta in mana, altfel stateam in continuare cu note 3.

  48. Manowar says:

    600 pe luna chirie

    In ce film e aia, boss?
    La mine-n zona e 900/1000 (nu in Londra; sa tinem cont ca aici e 1500 asa, lejer). La 600 poate iei un 1 bed. Sigur, pentru un tip single de 18 ani e grozav. Da’ pentru unu’ de 25-30 casatorit, cu un copil? Nici de chirie si childcare nu ajung, asa ca nevasta sta acasa. Ia pune tu banii aia la 3 oameni si aia 3 oameni in 1 bed. Ia vezi atunci “boierie” =))))

    Ala de pe mediana pizdii ia 1600 si da 1100 pe chirie – ca plm, sta singur, nu are nevoie de mai multe dormitoare. Mai da 300 pe facturi si am zis eu, ramane cu bani de transport. Doar sa nu mearga in fiecare zi. De mancat? Plm, am vazut niste veverite fresh in park. BO-IE-RI-E.

  49. Radu says:

    plm, e 3000 de euro un studio apartment in Dublin vizavi de Google, hai sa plangem ca nu mai are unde sta chelnerul si frizerul, ca fix acolo trebuie ei sa stea, unde e cel mai scump.

    >20k pe an inseamna in media 1400 pe luna dupa taxe. Nu stiu in ce univers paralel se numeste asta boierie
    In universul paralel in care aia care-ti fac hainele pe care le porti primesc 14 euro pe luna, si viata nu e de 100 de ori mai ieftina.

  50. Manowar says:

    plm, e 3000 de euro un studio apartment in Dublin vizavi de Google, hai sa plangem ca nu mai are unde sta chelnerul si frizerul, ca fix acolo trebuie ei sa stea, unde e cel mai scump.

    Nu e vorba de “peste drum de google”. La mine-n zona nu exista picior de multinationala (daca nu iei in calcul faptul ca exista restaurante care tin de un lant sau plm; ma refer la joburi, nu la altceva). Si acolo dai pe chirie 900/1000 (hai 600 daca stai intr-o parnaie). Dar, sa vezi, acolo nu e mediana la 1600. Chiar deloc. Si…sa vezi reloaded, “te descurci” asa pana ai o familie. Cand ai una, brusc, nu te mai descurci. Am un post pe tema in scheduled deja de cateva zile, da’ apare cand apare.

    Ce iti zic e ca nu e nici un fel de “boierie”. In fact, traiesti de pe azi pe maine (si nu te culci chiar satul; poate doar de viata) Acum, ca tu vrei s-o arzi in extreme cu “peste drum de google in Dublin”…plm.

    Ca idee, la mine in zona (West Midlands), treaba suna cam asa:

    Those aged 18 to 21 working full-time earned a median wage of £14,310 in 2015, according to figures from the Office for National Statistics, a pay rise of 5.7 per cent compared to 2014

    …si, repet, nu e picior de Google sau orice altceva major pe-acolo (in afara de JLR, care tocmai baga saptamana de lucru de 3 zile pentru ca Brexit lol).

    Pai pula mea, fii tu boier de banii aia.

    Aia 1600 sunt la modul “pe UK”, nu “pe West Midlands”.

    Ah, da, aia 14310 inseamna 1092 de lire pe luna. Iei chiria aia de 600 in boscheti, cum zicea Rads. Si mai baga vreo 300 pentru council tax, internet, apa, electricitate, gaze. Dupa care-ti raman 200. O sa dai vreo 100 sa te duci la munca DACA exista autobuz si DACA e direct (gen sa nu “schimbi”, ca atunci platesti dublu). Si ramai cu bani de mancare si imbracat si … ? Oh, wait, ramai cu pula-n gura, mananci veveritele din parc. Daca le prinzi tu primul. Boierie, zici tu?

    Cea mai ieftina chestie din zona e 450. Shared, desigur, ca pentru boieri 😉

    Bai, eu nu ma cert cu tine. Eu iti spun ca “inainte” traiai mai bine. Aveai mai putini bani in buzunar, iti permiteai “lux” mai rar, da’ traiai mai bine. Acum iti permiti (pe credit, desigur) iphone, dar nu cosmelie – vezi ce zice ion acolo, ca zice OK (sau vezi ce ti-am explicat eu cu chiria). Treaba e ca, pula mea, eu traiam (si traiesc) perfect si fara iphone. Acoperisu’, in schimb, imi cam place, asa… E cool ca-mi permit si eu cateva iphones (nu cate iti permiti tu, da’ plm, cateva), da’ nu prea e cool ca la schimb ma ingrozesc cand ma uit la o locuinta.

    Ca fapt divers, eu la 21 de ani in Romania castigam doar din salariu mai mult decat restu’ familiei la un loc. Si toti 3 aveau joburi =)) Asta asa, ca sa-ntelegi ca-i cum iti zic eu si nu-i nostalgia bosorogului care-si aduce aminte ca inca i se mai scula. Vorbeai de PC-uri. Mai toti prietenii mei erau cu monitoare de 15″ – aia mai “instariti” aveau de 17. Eu aveam de 21. Si sub birou era (pe langa tipa ocazionala) un pentium 4, ca ala era cel mai ciumec in 2001. Stiu, aia de-afara aveau monitoare de 24″ sau pula mea, da’ pentru Romania, eu iti zic ca ma descurcam chiar bine. Gen se poate si fara creditare aberanta.

  51. ion says:

    Si eu il aprob pe Manowar si stiu exact despre ce vorbeste.

    Eu inca nu am cumparat nimic, strang si eu dar parca strang degeaba, sunt si mai tanar.

    Cand ma uit in zona la o casa si vad ca sunt 500k+ (outside Barcelona – unde salariul mediu e de 1700 eur) si trebuie sa vii cu un 30% avans si mai dai un 12% pe taxe de cumparare, eu nu stiu cum plm isi permite cineva?

    Iar in oras nici macar nu poti sa faci un pret al unei zone, sunt niste preturi atat de haotice de la apartamente similare (dar cu poze mai profesioniste) de la 300k – 1.2 MIL.

    lau un apartament random de 440K eur situatia sta asa:
    55K platesti taxe (banca include banii la ipoteca)
    130K Avans
    Credit pe 30 ani, cost total: 631K
    Rata lunara: ~ 1400 eur

    Chiria la un astfel de loc este pe la 1200-1600 cu mentiunea ca de obicei sunt 2 – 4 persoane care impart apartamentul (o cutie un pic mai mare decat alea romanesti).

    Cum se mentin preturile cand sunt media salariala e de 1700? Conteaza ca eu castig de 4 ori mai bine cand piata pare sa avanseze de parca toti suntem milionari? Mai au valoare banii mei pe care ii strang pentru un avans mai mare?

    Si situatia pare sa fie similara in mai toata Spania “mai turistica” gen insulele Baleare, Canare si coastele cu mentiunea ca veniturile in zona acea sunt si mai mici.

  52. Bratu Costel says:

    Daca nu esti in stare sa ai bani de vacanta inseamna ca nu esti ostenit intrucat nu ai produs nimic. Cum sa te imprumuti sa pleci in vacanta?

  53. Manowar says:

    Cum se mentin preturile cand sunt media salariala e de 1700?

    Simplu. Nu sunt inchiriate alora care muncesc in zona (ce plm cauta chelneru’ si frizeru’ acolo, ce, nu pot veni din Romania zilnic?), ci alora care le iau cu noaptea prin airbnb. Profit $$$$

    Rata lunara: ~ 1400 eur

    …inainte sa creasca dobanzile 😉

  54. Adi says:

    Eu nu aprob pe nimeni, ca nu sunt in pozitia sa aprob sau sa resping, dar cred ca inteleg ce zice @Radu si cred ca toata contradictia de mai sus e din cauza perspectivei diferite din care sunt privite lucrurile.

    Istoric vorbind, patura saraca a populatiei lucra pe mancare si acoperis deasupra capului si inca o face in mare parte a lumii. In vestul socialist, prin diferite masuri au fost vremuri in care si maturatorii isi permiteau sa locuiasca in casa lor si la nivel global si istoric vorbind, e e exceptie, chiar daca au fost 2-3 decenii. Si desi il contrazic pe @Manowar, de fapt asta e ideea lui din articol cu recesiunea, doar ca el o vede local geografic si localizat temporal, dar la un nivel si mai sus, afirmatia lui “Cu cat merge mai bine mai multa vreme, cu atat lumea se arunca la trait pe datorie mai mult.” devine “Cu cat merge mai bine mai multa vreme, cu atat lumea se asteapta la trait (pe datorie sau nu) tot mai bine”. Nu isi permite maturatorul casa in Londra? Grav, dar peste 30 de ani daca nu isi permite elicopter e jale, ca toata lumea are si rata la elicopter costa 2/3 din salariul de maturator. Si nu ma refer la elicopter ca produs de lux, cum e azi, ci la o chestie de baza peste 30 de ani pe care toata lumea o are, aproape ca devine un drept al omului precum Internetul prin Finlanda sau locuinta in UK.

  55. Radu says:

    >alora care le iau cu noaptea prin airbnb
    Da, aici sunt de acord, cel putin partial. In infinitatea intelepciunii lor au decis sa protejeze chiriasul si sa faca evacuarea un chin pentru proprietar, asa ca ala acum se gandeste de 3 ori daca sa inchirieze, daca s-o tina goala sau daca s-o faca airbnb. Ia sa faca evacuarea in maxim 3 saptamani de neplata si criminal damage pentru distrugeri intentionate, sa vezi ca nu mai prefera nimeni airbnb. Dar nu, hai sa protejam chiriasii.

    >Eu iti spun ca “inainte” traiai mai bine
    Eu spun ca nu 🙂

  56. Manowar says:

    Nu isi permite maturatorul casa in Londra? Grav, dar peste 30 de ani daca nu isi permite elicopter e jale,

    Bai, nu stiu ce-i cu exagerarile astea pe voi azi.

    Eu nu am zis nimic de maturatori in Londra. Aia nu-si permit nici sa inchirieze acolo, necum sa cumpere. Poate doar daca inchiriaza vreo 6-10 si stau ca sardinele, ca altfel nu prea.
    Nu zice nimeni nimic de “maturator”, discutam de mediana, da? Intelegeti ce-i aia? Putem discuta si de medie, daca va-ncalzeste – si eu va arat ca si aia simtitor peste medie sug pula cu abnegatie. De fapt, nici nu trebuie sa va arat eu – vedeti si singuri cu un minut de google/rightmove.

    …si, fie vorba intre noi, sunt cam frumoase strazile curate, asa-i? Si parca nici nevasta nu si-ar face singura freza si mai vrea si pe la restaurant uneori, asa-i? Asta asa, referitor la frizeri/chelneri.

    Din partea mea, sa fie ca Radu – sa stea aia la 300 km distanta. No problem. Problema e ca nu-si permit nici aia care castiga simtitor peste medie, never fucking mind maturatorii.

  57. ion says:

    Nu vorbesc despre chirii, vorbesc despre preturile de vanzare care sunt facute ca pentru seici, oligarhi sau chinezi cu dare de mana. Cu airbnb s-a mai rezolvat cat de cat, se fac controale, nu se mai dau licente si oricum nu sta nimeni cu airbnb peste deal la 20km de mare. Oricum chelneru si frizeru se inghesuie de nevoie, nici nu poate fi vorba despre a cumpara ceva.

    am vazut multe reclame prin reviste in avioane care vindeau case la soare pentru nordici, dar plm, nu iti iei un second home / vacation home care costa aproape cat apartamentul tau in stockholm.ca nu ai nevoie de atata spatiu.

    Problema este ca undeva piata de locuinte ar trebui sa fie mai echilibrata (balanced), in care artificiile financiare sau organizatiile de tip cartel plus sistemul de comisioane procentuale ale agentilor imobiliari sa nu ridice in ridicol preturile ca apoi sa dea cu ele de pamant. In primul si in primul rand impacteaza toate industriile care aduc bani, care platesc extra pentru ceva ce nu le aduce valoare afacerii lor – un acoperis mai scump dar tot acoperis deasupra capului muncitorului (vezi Amazon care a cumparat un cartier in Seattle), ca sa nu mai zic ca ne fut pe noi cei care muncim, punem un ban deoparte si altii stau in council house.

  58. Adi says:

    Exagerarile sunt folosite pentru a sublinia niste situatii. Nu e neaparat maturator si Londra, nu e neaparat elicopter si 30 de ani, dar daca treci peste asta intelegi ideea. Situatia e ca papusile Matrosca, cand crezi ca i-ai dat de cap descoperi ca mai e una.

  59. Manowar says:

    In infinitatea intelepciunii lor au decis sa protejeze chiriasul si sa faca evacuarea un chin pentru proprietar

    Da, ala e un jeg, dar nu de-aia prefera airbnb, ci pentru ca scot de vreo 3-4 ori mai mult asa. Stim amandoi asta, cred.

    Eu spun ca nu

    Ca-mi spui, vad. Nu prea vad cifrele si calculele tale. Eu pot sa-ti arat cum doi oameni cu salarii sub medie (adica parintii mei) si-au luat apartament relativ central prin Bucuresti, in timp ce-au crescut doi copii. Si te-as putea invita sa-mi arati cum isi mai iau acum doi ca ei – da’ cu vreo 40 de ani mai tineri. Si-o sa vezi ca iau fix pulaaaaaaaaaa. Ca-i fix cum ti-am explicat mai devreme cu salariile/costurile in WM, fix cum iti zice si Ion cu Barcelona, fix cum iti poate spune oricine altcineva.

    Coaie, e 600k o casa (si nu-i printre cele mai scumpe zone din Londra, dimpotriva). Aia inseamna un venit combinat de 150k (tu si nevasta), daca nu va calculeaza aia si copiii. Gen tu 75k, nevasta-ta 75k. Vrei sa vezi cat 5% din oameni sunt in situatia aia?

    Daca discutam de faptul ca 5% traiesc mai bine acum ca inainte, voi fi de acord cu tine. Asa e. Pentru aia (eu si altii) e boierie.
    Daca discutam de faptul ca 95% sug pula cu doua maini ca veverita, pai, e cam greu sa fiu de acord cu tine si pot cel mult sa zambesc la “eu iti spun ca nu”.

  60. super_fotbal says:

    La 600 pe luna, in birmingham iei ceva ensuite sau pe acolo cu bills included. Pe langa londra sau in londra iei o camera mai mare, dar nu en suite sau daca e ensuite sta si proprietaru cu tine. Cu 600 nush unde iei single bed, dar nu as vrea sa calc pe acolo.

  61. Manowar says:

    Nu vorbesc despre chirii, vorbesc despre preturile de vanzare care sunt facute ca pentru seici, oligarhi sau chinezi cu dare de mana.

    Pai, aia le cumpara si le baga pe airbnb, boss.
    Pentru aia e o nimica toata sa dea 1400 rata, ca uite, iti inchiriaza O camera din el la 41 de lire. Si, stii, n-are doar o camera apartamentul. Plus ca-i hedge bun.

    La 600 pe luna, in birmingham iei ceva ensuite sau pe acolo cu bills included. Pe langa londra sau in londra iei o camera mai mare, dar nu en suite sau daca e ensuite sta si proprietaru cu tine. Cu 600 nush unde iei single bed, dar nu as vrea sa calc pe acolo.

    Gasesti ma si la 600. N-o sa fie frumos, ca frizerul si chelneru’ nu merita sa stea undeva frumos – deja a fost hotarata chestia asta, nu mai discutam pe tema. Problema e ca acolo unde dau 600 nu mai iau 1600, iau 1100. Si Radu crede ca asta-i boierie si niciodata n-a fost atat de bine lol.

  62. Adi says:

    Eu pot sa-ti arat cum doi oameni cu salarii sub medie (adica parintii mei) si-au luat apartament relativ central prin Bucuresti, in timp ce-au crescut doi copii. Si te-as putea invita sa-mi arati cum isi mai iau acum doi ca ei – da’ cu vreo 40 de ani mai tineri. Si-o sa vezi ca iau fix pulaaaaaaaaaa.

    Argulentul e fix pulaaaaaa! Am mai avut discutia asta cu niste oameni care tot de la un kilometru distanta vedeau lucrurile.

    Apartamentele alea de le-au luat ai tai si ai mei sunt niste rahaturi. Ma pricep un pic mai mult la constructii, cutii de chibrituri din prefabricate facute la norma, fara izolatie termica, cu instalarii electrice de aluminiu legate aleator prin contoare si tevi verticale cu derivatii, ca sunt ieftin de tras si al naibii de greu de servisat fara sa afectezi cate o scara intreaga, sunt un exemplu ideal. Pe vremea alor tai si ai alor mei, salariile erau atat de egalizate incat toata lumea era subventionata sa traiasca in aceeasi saracie, dar care includea si un jaf de apartament.

    Acum nu mai ai voie sa construiesti asemenea mizerii, standardele interzic aproape tot ce se facea. Ca sa faci un apartament la standardele actuale costa cel putin dublu, dar cum romanul idiot vinde “apartament central la 5 minute de metrou” indiferent ca e facut acum cu alte dorari si la alte standarde de calitate sau acum 40 de ani, si vrea “pretul zonei”, mult succes.

    E ca si cum ai spune ca ai tai si-au permis sa ia Lastun, iar acum un tanar nu isi permite un Passat nou. Da, buna comparatie.

  63. Manowar says:

    Apartamentele alea de le-au luat ai tai si ai mei sunt niste rahaturi

    Poate unele or fi. Apartamentul lor nu era/nu e un rahat. Da, viata la bloc e un rahat.

    Dar hei, sa zicem ca e un rahat apartamentul lor. Ei bine, tinerii aia nu-si permit nici rahatul ala. Adica un lastun in 2018, da.

  64. Radu says:

    >Eu pot sa-ti arat cum doi oameni cu salarii sub medie (adica parintii mei) si-au luat apartament relativ central prin Bucuresti, in timp ce-au crescut doi copii

    Nu trebuie, ca-i am pe ai mei, stiu exact cum au platit un apartament ultracentral nou in anii 90, e o situatie atat de anormala incat nu merita discutata.

    Man, e simplu, capitala atrage multi oameni, mult mai multi decat sunt locuinte, deci e normal ca preturile sa fie presate in sus si omul mediu/median sa aibe probleme cu costurile, fie ca e chirie fie ca e proprietate. Asa e peste tot, asa a fost mereu.

  65. ac_dc says:

    Cam asa e, dar tre’ sa ii intelegi si tu pe oameni. Si spune unul care nu si-a facut credite pt consum si nici nu le vad rostul (in afar’ de : chiar am nevoie, investesc in ceva etc).

    Daca ar fi toti cumpatati, n-ar mai (“)investi(“) astia in nimic. In ultimul model de masina, de bere, de joc, de minivan cu autentificare biometrica etc etc. Si atunci fabricile si-ar inchide… asa, vreo 70% din operatiuni. Si Manowar ar fi trimis acasa. Sa fim seriosi, cred ca 70% din economie merge pe fite: masini, electronice uzate moral (planned obsolescence). Din ce in ce mai rar vad features despre care sa zic: ia uite, bah, asta chiar imi trebuie etc etc.

    Acum 13-14 era ceva sa ai mobil cu un radio si o camera ca lumea, astazi le ai pe orice low end. Practic orice model de 100 de dolari e suficient.

    Ce vrei sa faca unul cu 120k salariul brut (sunt destui programatori asa). Vrei sa umble cu masina de 4000 si telefon de 200? Si cu banii ce sa faca, sa isi puna aer conditionat in cavou?

    Si eu m-am zgarcit la unele, dar la altele m-am labartat. Nu mult, nu zeci de mii de euro aiurea, dar niste chestii de imbracat mai ca lumea am. Luate compulsiv. Pe langa electronice. Astzi orice rabla duce cam orice (daca nu faci procesare video etc). Acum 10-15 ani, trebuia sa scoti ceva bani, stateai 7 ani dupa discuri.

    Altfel, da, recesiunea a mai trezit lumea, da’ nu mult. Probabil ca le e frica de imobiliar, desi cred ca ramane o zona viabila, alaturi de investitii pe termen lung in actiuni. Sau nu se gandesc (p*la mea, sunt tanar, ce se poate intampla) – eh, n-au vazut ei prea multe. Sa vezi cum e sa nu prea mai ai bani de mobil dupa ce da peste tine cate ceva (vreo boala etc).

    Eu mi-as cumpara proteza bionica pentru cap sa pot citi mai mult si ceva pentru coloana, sa pot sta la birou 12h+/zi. Da’ cum nu-i…

  66. InVizită says:

    Povestea apartamentelor din Romania cumparate in ’90 ar trebui sa inceapa cu “au fost construite in comunism” si cumparate in plina inflatie. Altfel, daca se mentinea povestea dinainte de ’90, nu mai apareau 2 milioane (!) de familii proprietare de apartamente (cam atatea s-au vandut in anii 90). Plus ca a fost un cadou de la FSN ca sa ii voteze lumea in continuare. Nu cred ca se poate compara cu prezentul.

  67. ac_dc says:

    Cat despre Iphone: daca nu as fi trecut printr-o perioada cam crancena, mi-as fi luat: acum cativa ani am pus mana pe unul si parea ca misca mai bine decat ce mai aveam /vazusem eu (Android, Nokia etc).

    Am luat o tableta minimalista, chinezarie pe Android: boota ca dracu de incet, user experience-ul era slabut sa nu zic mai rau. Era asamblata in Romania, ceva de 10″ la 200 de euro (pe vremea aia era un deal – macar dupa diagonala). In sfarsit, prostuta tableta, dar nu foarte-foarte, adica am citit ceva de pe ea, dar cam atat.

  68. Manowar says:

    Nu trebuie, ca-i am pe ai mei, stiu exact cum au platit un apartament ultracentral nou in anii 90, e o situatie atat de anormala incat nu merita discutata.

    Eu nu ma refer la “inflatia le-a permis sa achite jaful dintr-un salariu” (chestie nu chiar comuna), ci la “isi permiteau sa traiasca platind ratele cu doi boraci, vacante, alea”.

    Man, e simplu, capitala atrage multi oameni, mult mai multi decat sunt locuinte, deci e normal ca preturile sa fie presate in sus si omul mediu/median sa aibe probleme cu costurile, fie ca e chirie fie ca e proprietate. Asa e peste tot, asa a fost mereu.

    Nu, nu a fost asa mereu.

    A fost asa mereu pentru aia de jos. Nu pentru aia de la mijloc. Hai sa nu aberam – muncea barbatul, statea femeia acasa cu 3-5 boraci, no stress. Si barbatul nu era CEO, ci un troglodit pansat.

    …iar acum muncesc amandoi si isi iau pula-n brate si mistouri cu google si dublin si maturatori.

    Dar da, la schimb, isi pot lua iphones la 50-60 de lire pe luna, in rate. Tu numesti asta boierie. Eu nu. Atata tot.

    Exemple (fara Romania) sunt gramezi. cum ar fi

  69. Akhenaton says:

    Zicea defunctul Patriciu, chiar eu l-am întrebat, ca prețul MAXIM pentru un apartament ar trebui sa fie salariul mediu pe economie/mp. Vorbim de București, cartiere, atât blocuri nou-construite, cat si vechi. Inclin sa cred ca ala e echilibrul. Imposibil insa acum, cu Prima Casa si creditarea

  70. Manowar says:

    Imposibil insa acum, cu Prima Casa si creditarea

    Pretty much. A zburat pasarea din colivie, nu o mai baga nimeni la loc. Si dupa urmatorul crash vor fi lucrurile la fel. Un an sau plm vor fi toti mai prudenti, dupa care se vor arunca iar. Ca de data asta va fi diferit. Au simtit ei in cacat.

  71. Orbu says:

    Man, e simplu, capitala atrage multi oameni, mult mai multi decat sunt locuinte,

    Prostii, numără rezidențialele din București și împrejurimi. Dacă aduni coteț langa coteț îți ies cam destule pentru toată lumea. Cu diferența ca nu prea sunt ale tuturor. Deja sunt ansambluri întregi în proprietatea unor subsidiare real estate ale diferitor lanțuri comerciale, care fac banking la banii lor în active imobiliare.

    Fără un pic de bullying de tipul ăsta piața in București ar fi in stagnare cu tot cu prima covercă.

    Un an sau plm vor fi toti mai prudenti, dupa care se vor arunca iar. Ca de data asta va fi diferit. Au simtit ei in cacat.

    Păi cu excepția alora care își pierd joburile, sau sunt strânși de coaie cu ratele, ceilalți d-abia se bucură că scade prețul, iar dacă lumea așteaptă e la modul, hai să vedem cat de mai lasă.
    Pe urmă, haida să apuc eu primul la speculă și consum ieftin.

  72. Manowar says:

    Nimic nou.

    Tragic nu e ca e legea junglei. Tragic e ca fara asta nu am avansa, ca specie. Cum ne merge un pic bine, cum o ardem in decadenta si prabusire.

    Pampam.

  73. ac_dc says:

    Sunt destui cu case pe care le au mostenire, cu care n-au ce face. Isi permit sa stea cu ele neinchiriate, sa astepte pe ala care da mai mult. Tie ca student, sau taran care vii la lucru in oras mare, iti cam crapa buza sa prinzi o chirie.
    Mai sunt si aia care investesc, isi fac si ei o socoteala, isi permit sa tina pretul sus, vand cand vor (cand e pe val).

  74. Adi says:

    isi permiteau sa traiasca platind ratele cu doi boraci, vacante, alea

    De fapt, plateau doar ratele si atat. Vacantele erau ori prin sindicat, ori prin altceva subventionat, altceva pe vremea aia nu aveai ce sa cumperi si practic nu aveai ce face cu banii. Nu imi spune ca ai tai isi faceau vacantele in Grecia, consumau 2-3 rezervoare de benzina lunar, mancau doar la restaurant si pe langa ultimul model de Audi mai aveau si un TV de 2 metri, aer conditionat, masina de spalat automata si un smartphone cu Android, mai de buget.

    Tinerii isi permit destule in ziua de azi, doar ca isi risipesc banii pe prostii si atunci normal ca nu se vede pe ce ii cheltuie. Ori cheltui pe cateva lucruri si se vede, ori imparti in 20 si nu se mai vede, dar asta nu inseamna ca sunt mai multi sau mai putini bani la mijloc.

    Si tot faci confuzii intre cum era pe vremuri si cum e azi. Acum 100 de ani in Romania majoritatea oamenilor traiau in bordeie de pamant (vezi la Muzeul Satului cum arata), fara curent electric, cu o singura camera pentru toata familia, oricat de mare, fara carute, etc. Prin anii 50-60 stateau in cate o camera intr-o casa partajata (citeste carti si alte documente din epoca) cu totul la comun, cel mult un frigider la toata casa. Prin ’70 a inceput constructia masiva de locuinte ieftine si proaste, au aparut cartiere-ghetou cu blocuri peste blocuri si zero spatii de agrement gen Militari, Drumul Taberei, Pantelimon, Rahova. Sunt ceva mai mult decat un cort din Decathlon, din ala mare cu veranda, dar nu cu mult. Ar trebui demolate, ca sunt suprainghesuite si prost facute, camere prea mici, instalatii expirate, au fost o solutie ieftina si temporara la criza de locuinte de pe vremea aia (cauzata de industrializarea masiva si proasta, citeste-l pe Opris-istoricul si vezi de ce) si acum sunt mai scumpe decat daca ar fi fost placate cu aur. Mda.

  75. Doru Vlad says:

    Mie nu mi-a plcut criza aia, in domeniul meu a fost urat de tot. Am venit casa Ofiter 4 cu 4160$/luna si am plecat in urmatorul voiaj Of. 3 cu 4100$. Iar la vapor am descoperit ca taiasera pozitiile la Of. 4 ( si normal ca imi reveneau mie si atributiile lui ), Electrician si Fitter. Abia atunci am inteles in totalitate de ce imi ziceau aia de la firma la semnarea contractului sa zic sarumana ca pot pleca in voiaj.
    Acum iar bate vant de criza si daca inainte nu prea am plans dupa banii aia pierduti ca practic nici nu i-am avut, dar nu m-as mai simti chiar ok sa zica astia iti taiem o mie la salariu, ca il tot iau asa de ceva vreme, in plus atunci eram singur si ma cam durea in pula acum cu ciutan pe model gaura neagra in finante nu prea am chef sa rup de la distractii ca de la gura lui nu o sa vrea masa sa ia, iar din economii nu o sa vreau eu. Si mai ramane distractia si asta nu imi convine neam. Ca plm i- am vazut pe ai mei, dupa 90 au tras si au vazut doar munca si au trebuit sa se rablageasca ca sa poata pleca intr-o statiune comunista sa se trateze nu sa se distreze. Si e tare misto sa vii inOctombrie acasa si sa constati e e cam prea frig ptr tine, ca plm ai venit din gaoza Pamantului Nigeria si era cald al naibii acolo asa ca intr-o saptamane esti iar intr-un loc unde e iar cald, numai ca daca nu te simti cum trebuie alearga unul sa iti puna o umbrela, altul sa te hidrateze si parca, parca te simti mai bine. Si de aia am lasat locul meu caldut intr-o companie unde taieasera din toate partile, mai putin la salarii si nu trebuie sa fii geniu sa intelegi ca pe trendul asta care e urmatorul pas si am venit la altii care desi sunt mult mai mici ca si companie si cu volum de munca si stres mai mare sunt atat de bine ancorati in bucata lor de cascaval ca se roaga cu doua maini sa vina criza sa le mai mature din concurenta.
    Asa ca de aia cam strang din buci cand aud cuvantul asta ca nu prea stii cum bate si nu poti decat sa te rogi ca tot ce ai facut preventiv o sa si functioneze si o sa scapi fara prea multe pierderi.

  76. Manowar says:

    De fapt, plateau doar ratele si atat.

    De fapt, nu.

    Vacantele erau ori prin sindicat, ori prin altceva subventionat, altceva pe vremea aia nu aveai ce sa cumperi si practic nu aveai ce face cu banii.

    De fapt, nu. Pentru ca…origini nesanatoase, pula membru de partid, pula sindicat.

    si practic nu aveai ce face cu banii.

    …in timp ce azi nu prea-ti ajung, ce bine.

    Nu imi spune ca ai tai isi faceau vacantele in Grecia

    Nu. Mare, munte (de doua ori pe an) si ce mai prindeau pe-afara (Bulgaria, Rusia, alea din lagarul comunist). Plm.

    consumau 2-3 rezervoare de benzina lunar

    Nu. As estima cam 1.5. Nu de alta, da’ iesirile erau de obicei la Baneasa sau la Cernica/Snagov. Si nu-s asa de departe. Si la alea faceau combinatii cu o familie de prieteni – mergeau un weekend cu o masina, un weekend cu cealalta, pentru ca numar par si impar.

    mancau doar la restaurant si pe langa ultimul model de Audi mai aveau si un TV de 2 metri, aer conditionat, masina de spalat automata si un smartphone cu Android, mai de buget.

    Bai, sincer-sincer, detest in pula mea argumentul asta care-i complet idiot si aveam impresia ca gandesti mai mult de-atat. Hai sa lamurim asta o data pentru totdeauna, ca m-am plictisit de argumentele astea tampite cu “da, dar casa lor nu avea masina de spalat automata…”

    In primul rand, nu prea avea nici dracu’. Nici prin Romulania si nici prin Vest. Am dat un link mai devreme cu un articol din Guardian, povesteste o englezoaica cum era la vremea ei. Gen nici incalzire ca lumea.
    Dar, dincolo de aspectul asta idiot, mai sunt doua chestii:

    – prima e ca tu cand cumperi o locuinta in general o cumperi goala. Da, se mai vand si de-alea noi cu “albe” (Electrocasnice), dar in general se vand goale. Pula a.c, pula frigider, pula masina de spalat. Iti spun eu sigur, c-am cumparat doua locuinte: in Romulania si-n UK. Si daca se intampla sa cumperi locuinta “Echipata”, nu-i ca si cand iti vine cu ultimu’ racnet de la Miele & co, sa valoreze alea mare cacat. Cred ca-n 2000 de euro iei tu noi-noute si masina de spalat si frigider si AC si TV. Asa, ca fapt divers. Iar aia 2000 de euro inseamna efectiv o flegma-n lac cand te uiti la un pret de 90k pe apartament in Romania sau 300-600k de lire in UK. Nici macar o flegma-n lac. Eu am cumparat casa si, pula mea, in sutele alea de mii de lire, a venit goala – cu exceptia aragazului. Nu mai stiu daca l-a vrut sotia acolo sau daca l-au lasat aia ca era prea greu de demontat – restul chestiilor le-am cumparat noi din magazine. Ah, si casa e facuta in late 70s, ca sa incheiem discutia si mai idioata cu “acum se fac altfel”. Acum se fac altfel in ce sens? Da, stau mai bine la izolatie si “safety” (in teorie; sa nu-i intrebam p-aia al caror bloc din Bucuresti a ars recent). Dar, sa vezi, toata lumea cu ceva in cap (in afara de cacat) cand cumpara intr-un bloc in Romulania, cauta un bloc facut intre 77 si 90. Pentru ca alea facute dupa cutremur au fost facute la alte standarde – gen sa nu mai pice. Si se faceau UN PIC mai spatioase ca acum (ma rog, ca 90% din ce-i pe piata acum). Pentru ca acum e epoca “sa profitam de ultimul centimetru patrat pentru profit maxim”. Si nu vrea nimeni sa stea in 20 mp lux.

    – a doua e ca e fix irelevant. Masina de spalat, smartphone, pula mea. Tu ai oameni care nu-si permit o locuinta si arati cu degetul zbierand isteric DAR UITE, ISI PERMITE SMARTPHONE ANDROID IEFTIN! Da, coaie. Asa e. Dar omul ala nu aia vrea – ca nu poate sa faca un copil si sa-i puna patul in smartphone. Si nici in masina de spalat automata sau in aparatul de aer conditionat, cacaturi complet irelevante.

    Asa ca incetati in pula mea cu mizeria asta de argument idiot – ca vai, erau locuintele naspa (si acolo si aici), cand, in realitate, erau mai bune. Si pe urma treceti in cealalta extrema tembela:

    Acum 100 de ani in Romania majoritatea oamenilor traiau in bordeie de pamant

    …aia cu “acum 100, 200, 500 de ani”. Coaie, discutam de acum 40 de ani, ca inteleg ca niciodata n-a fost asa “boierie” ca acum. De ce discutam de “acum 100 de ani” brusc? Cum am ajuns acolo? Pe o casa de 100 de ani ti se cere tie o caruta de bani? Sa mori tu, pe bordeiele alea? Alea-s pe piata? Alea se vand/cumpara sau alea facute acum 28-40 de ani? Hai, pe bune?

    Prin anii 50-60 stateau in cate o camera intr-o casa partajata (citeste carti si alte documente din epoca) cu totul la comun, cel mult un frigider la toata casa.

    Coaie, nu am nevoie sa citesc carti despre asta – am vazut casele in care au crescut parintii mei, nascuti in perioada aia. Da, aveau un singur frigider in casa. Ghici ce? Tot unul am si eu acum, in 2018. Tu cate frigidere tii in casa? 10? Si nu, nu stateau “partajat” decat daca te referi la faptul ca dormeau mai multi copii intr-o camera (chestie care s-a intamplat la maica-mea, unde erau MULTI frati, dar nu la tata, unde erau doar doi).

    si acum sunt mai scumpe decat daca ar fi fost placate cu aur. Mda.

    Pai, asta-i chestia de care vorbesc eu. Tu zici ca “da, da’ pe vremea aia, lastunu’ ala era de cacat”. Da, coaie. Dar tu pe lastunul ala de-atunci – ala expirat si inghesuit si insalubru si cum mai vrei tu – trebuie sa dai 90k. Cand tu ai un salariu la misto. Fix asta-ti explic eu. Ca pe-alea le luau muncitorii la uzina cu nevasta casnica si 4 copii (fix vecinul care statea usa-n usa cu mine, am scris despre asta la alt post). Si era si alcoolic, culmea.

    Si acum…? Vrei apartamentul lor? Scoate 100k si e al tau. Ah, de unde? Pai, de la sugi pula. D-acolo. Eu ce cacat iti explic aici?

    Ti-am aratat mai sus cat castiga aia la mine-n zona. Bun, si haida la cumparat casa de 300k. Cu salariul lor de 14k haha. Pe an, lol. Muuuuult succes, nu?

    Chestia cheie din articolul ala dat acolo:

    Personally, I never liked Hackney. I thought it would always be a doomed poor relation of Islington and the transport links were appalling. (Today, similar sized properties on the road my sister lived are worth around £850,000; entry level council salaries are around £18,000). Within a few months I had bought my first flat. It was on Dulwich Road between Brixton and Herne Hill, with a shared garden leading down to Brockwell Park. I paid £32,750 for it, which was three times my salary as a communications officer for Age Concern Lambeth, minus £250

    Deci, coaie. Se da o femeie singura in anii 80 in UK. Una care lucra ca .. echivalentul PR de azi. Si din salariul ei pe 3 ani si-a luat un apartament in Hackney. Pe-acelasi apartament dai azi nu cat zice ea, adica 850k (ma rog, depinde, poate al ei o fi fost mai mare), da’ vreo 700k lejeeeer de tot. Acelasi, ma. Lastunul. Nu ca “altul facut la standarde nu stiu cum, CU AER CONDITIONAT SI UN SMARTPHONE IN EL”. Acelasi, intelegi? Cat sa ai salariul anual pentru a-l lua ca aia? Pai, vreo 233k pe an. Coaie, nu stiu cine pula mea castiga atata, cred ca doar bancherii. Serios. Cel mai pizdos om pe IT pe care-l stiu pe salariu permanent ia 140k. Gasesti si cate un ratacit la 160k – ala-i gen chief engineer pe data science cu machine learning and shit sau plmuri de-astea. IAR AIA ERA SINGLE SI PR SI PLM. Efectiv o “doamna profesoara”. Ah, stii ce e Age Concern Lambeth?

    ASTA. Hai, mai spune ceva. Mai explicati-mi vreunu’ de cum acum e boierie. Femeia aia lucra in pula mea un fel de junior PR la ceva charity basit pentru bosorogi trogloditi. Ia bagati-va unu’ acolo acum, sa-mi aratati si mie ce casa va cumparati voi – oriunde in oras SAU PE O RAZA DE 150 DE MILE IN JURUL LUI. Ca ea in oras si-a luat, langa metrou, nu pe o insula in Scotia.

    Sigur, Hackney-ul de azi nu mai e ala de atunci (sunt sigur ca era mai putin cautat de homosexuali pe-atunci), dar asta nu schimba mai nimic din ecuatie. Mai nimic. Gen haaai, n-ar fi mai 700k ci 600k unde locuiam eu, ca acolo pula gentrification. Aia era pe salariu de “junior”, ca sa zic asa, genul ala de job pe care i-l dadeau unei femei de mila, sa nu moara de foame. Si tot ea explica, acum pe genul ala de pozitie iei 18k/an. Adica, aia lua 11k/an, acum e 18k/an. Grozav. Doar ca nu mai e locuinta 32k, ci … 800k (zice ea). Repet: aceeasi locuinta, nu alta facuta la coispe standarde noi cu masina de spalat automata, da? Cum pula mea vezi tu asta, salariile au ajuns la 1.7x, dar locuintele la 25x….DAR E OK, ACUM PUTEM SMARTPHONES. E OK, ca acum e BOIERIE

    Pe bune?

    Tu aia ai verificat cand ai avut nevasta gravida? “cacat, am smartphone cu android? de locuinta ne descurcam noi cumva, dar imi trebuie neaparat o masina de spalat automata…”.

    Pe bune, incetati in pula mea cu argumentele astea idioate, ca nu stau in picioare nicicum. Tu singur zici

    Ar trebui demolate, ca sunt suprainghesuite si prost facute, camere prea mici, instalatii expirate

    si acum sunt mai scumpe decat daca ar fi fost placate cu aur. Mda.

    Deci la ce pula mea mai aduci in discutie “acum 100 de ani”, “aer conditionat”, “masina de spalat automata”…? Las-o-n pula goala, ca n-au vreo legatura.

    V-am mai zis, pe mine personal ma doare-n pula de case si preturile caselor, dar pentru gigelul de rand, aia e cheltuiala cea mai mare din viata; si la “total” si la “lunar”. Indiferent ca discutam de rate sau chirie, aia-i chestia care-l rupe in primul rand si de-asta-i relevanta chestia asta si nu “Smartphone”. Da-l in pula mea, p-ala si-l ia la 50 de lire pe luna cel mult. Si-l ia doar pentru ca ar putea la fel de bine sa-l ia, nu-i ca si cand o sa aiba vreodata bani sa-si cumpere locuinta.

    Pe bune, accept dreptul oricui la o alta parere, da’ as prefera una cu o fundatie ceva mai solida, nu prostii de-astea cu “bordeie, lastun vs passat” – mai ales cand esti constient si tu ca pe lastunu’ ala care sta sa pice dai bani ca si cum ar fi placat cu aur. Mai ales cand stii si tu ca nu te costa o avere masina aia de spalat sau aparatul de aer conditionat. Mai ales cand. In cam toate zonele platesti peste 1/3 (in zonele naspa) pretul terenului. Iar in alea bune, pretul terenului e cam 80-95%. La ce standarde e construita locuinta, ce masina de spalat are, in ce an e construita locuinta si plmuri de-astea…fix pix. Efectiv nu mai conteaza. Cand am cumparat eu casa, zicea documentul ca aia de la council estimeaza un cost de 150k daca ar trebui construita din nou de la zero. Restul (cam inca o data pe-atata) era pretul terenului. Da’ aceeasi locuinta – fix la fel, cum ar veni – cumparat in Knightsbridge sau plm te-ar costa vreo 3 milioane. Desi costa fix la fel s-o construiesti si-acolo. Nu prea costa la fel terenul. Ce dracu’, sunt sigur ca poti intelege treaba asta.

    Eu pur si simplu nu pot intelege chestia asta la unii dintre voi. Comentati pe tema asta cu aceleasi argumente care nu stau in picioare. Ca standarde, ca masina de spalat, ca google si dublin si pula mea. Cum functioneaza? Ce e cu sustinerea asta usor-mascata a unui sistem defect? Va bucura atat de mult ca altii nu-si permit nici cat voi de va face sa uitati ca si voi sunteti fututi in proces?

  77. Adi says:

    Ai gasit fix perioada de comparatii: 40 de ani e bine, 100 nu. De parca toata istoria e relevanta in perioada care iti place, luata in izolare, chiar daca era in fapt o exceptie din diferite motive. De-aia ii dau cu 100 de ani, poate recunosti ca pamantul nu a inceput sa se invarta in 1970.

    Si da, sunt alte standarde. Acum 100 de ani erau unele, acum 40 de ani altele, azi sunt altele. Daca acum 100 de ani era normal sa stai in bordei si acum 40 intr-un apartament ieftin si prost, azi ai 2 variante: sa stai in ala ieftin si prost de acum 40 de ani sau in unul noi si de X ori mai scump.

    Doar ca apartamentele alea din 1970 costa aproape cat astea noi, desi nu se compara din nici un punct de vedere. De ce? Pentru ca sunt o gramada de cretini care dau banii, nu pentru ca merita. Si din cauza cretinilor respectivi nu mai exista pe piata apartamente la 10-15,000 de euro ca sa isi permita tinerii insuratei cu 2 copii si sa le ramana si bani de 2 vacante pe an. Au scazut salariile? Nu, au disparut casele ieftine. Acum 15 ani am cumparat apartament in Drumul Taberei, 2 camere, cu 12,000$. Inca se gaseau. Acum ala e vreo 40-50,000, pentru ca piata e dezechilibrata, oferta cam proasta si cumparatorii prosti de bubuie, dar nu au scazut veniturile ci a crescut aiurea pretul caselor.

    Si nu imi spune ca iei azi electrocasnice cu 2,000 de euro, acum 20 de ani fiecare din ele costa cate un salariu pe 1-3 luni. S-au ieftinit mult relativ la salarii in ultimii 10 ani, inainte erau scumpe cu draci iar acum sunt considerate minimul necesar. Pretentiile cresc intr-una si nu poti sa le satisfaci intr-una, ca banii nu pica din copac si maturatorul ala nu o sa isi ia elicopter. Despre asta e vorba, ce ai inteles din ce am scris nu cred ca e ceea ce am vrut eu sa transmit, din ce citesc mai sus.

  78. ac_dc says:

    Pai, am mai zis cate ceva (nu in ordinea asta):
    – cei care si-au luat case in general profita si le tin ca investitite, deci pot astepta pana cand pica clientul fraier, grabit etc
    – se iau unii dupa alti si cresc preturile in cascada (sa vezi casa care si-a dublat pretul din 2004 pana acum). Plus gigei proaspat angajati cu salarii mai bune, care dau banul de nevoie /de lene sa caute ceva mai bun etc
    – mai e si o chestie obiectiva: chestiile de acum 40-50 de ani nu erau atat de engineered (dar multe erau si mai solide, as adauga eu, facute mai fara economie de material)
    – lumea nu mai sta sa caute, sa negocieze, timpul costa bani: dupa 2-3 incercari, iau ceva acceptabil.
    – plus ca unele zone devin din marginale, zone mai bune (transport, utilitati etc)

    Totusi, come on, o casa de luat in cativa ani e inca acceptabil. Zi mersi ca nu te-ai ars cu Dacia la pret de jumatate de apartament. Cu TV cat un sfert de apartament; si d-astea… Si cu o masina de spalat cat un salariu. Albalux 8, care nu avea furtun pare-mi-se :), era doar putin mai ieftina…

  79. ac_dc says:

    Si inca ceva: pe vremuri statul isi baga nasul sa fie totul neprocesat, minimalist, fara speculanti (d-aia nici nu existau intermediari, brokeri – asta oficial, evident). Cutiile erau ieftine, ambalaje reciclabile, lapte fara adaos, aveai 2-3 sortimente din orice, facute cu cele mai nasoale ingrediente. Nici cel mai drastic regim nu se compara cu ce era atunci in Romulania. Te cred si eu ca ramaneau bani. Nu ca te-ar incanta acum Iphone – astea sunt oricum cam bagate pe gat, dar asta e…
    Plus ca gandeste-te cati trepadusi traiesc din servicii conexe – cadastru, notar, auditor energetic si cati or mai fi… Totul se aduna…
    Unele ajuta (vezi instalatiile electrice, care sunt net mai bune si mai sigure, in principiu), altele sunt practic risipa, dar asta e, altfel nu merge industria, am mai zis. Toate fabricile alea dau mai departe de mancare la altii: la vopsitori, la contabili, la ITisti… Marketingul asta face: prosteste niste prosti cu niste mode, apoi altii se iau dupa ei din spirit de turma, apoi devine un standard. Si pe vremea aia era moda sa ai seturi de farfurii in casa, cam inutile, dar le luai, ca le luau si altii, “nu se cadea sa nu ai” etc.

  80. Orbu says:

    Si da, sunt alte standarde. Acum 100 de ani erau unele, acum 40 de ani altele, azi sunt altele. Daca acum 100 de ani era normal sa stai in bordei si acum 40 intr-un apartament ieftin si prost, azi ai 2 variante: sa stai in ala ieftin si prost de acum 40 de ani sau in unul noi si de X ori mai scump.

    Zău? Acuma sunt alte standarde?
    O familie apropiată au locuit într-o garsoniere sanchi ieftină și proastă, cu tot cu copil, vreo nu știu câți ani până au strâns cash de luat un apartament cu numărul corect de dormitoare. O chestie tot cam proastă dar nu ieftină. Și sunt din aia 1% la venituri, că altfel luau pula, luau tot credit.
    Singurul loc pe care îl știu unde raportul preț / salariu s-a păstrat e la mine in sat ( în general , la sate neapropiate de orașe ), deși confortul a crescut intre timp.
    Voi vorbiți de alte standarde acum 100 de ani, sau acum 40. Păi da , dar e că la “albe”, că a mai scăzut efortul său costul de fabricație.
    Am mai zis, părinții mei și frații lor au trebuit să coacă cărămidă ca să își construiască casa . Durau ceva toate muncile astea și implicau mult efort și mulți oameni.
    Te provoc să te interesezi în cat timp poți azi ridica o casă la standardele de azi. Vorbesc de timp de execuție nu altceva.
    Casa in care locuiesc la țară a fost construita la 18XX. Și nu e bordei, deși în anii aia , da , bordeiul era standardul. Dar, pe vremea aia nu aveau nici cuie, nici ferăstraie mecanice sau electrice, nici cine știe ce unelte de șlefuit.
    Prin urmare casa e construita pe structura de bârne groase de lemn unite cu scopuri și cuie de lemn și a fost, inițial, acoperită cu șindrilă cioplită. Nu știu cât a durat să facă toate bârnele alea, că tata îmi spunea că tăiau 3 oameni jumătate de zi la un lemn.
    Azi pot sa iau toate bârnele alea într-o zi, din Dedeman pe mai puțin decât munca a 3 oameni pe zilele care erau necesare să fabrice alea.

    Si nu, nu stateau “partajat” decat daca te referi la faptul ca dormeau mai multi copii intr-o camera (chestie care s-a intamplat la maica-mea,

    Ai tai erau bogatani, boss.
    Eu am crescut cu frate-meu și cu ai mei într-o cameră până pe la 14 ani. Bine, de la 12 am plecat când nu mergeam la școală singur in casa de acum, boierie, dar în rest nu. Și mai aveam ceva camere. Cu lemnele și căldură era mai greu.
    Părinții mei au crescut toți într-o camera cu părinții lor. Sau hai , vara in două , iarna in una. Bunicii lor și mai rău. Și cu cât te întorci în timp e mai de căcat.
    Din punctul ăsta de vedere Romania stă nu prea rău acum.
    Da, UK stă prost în continuă degradare. De ce? O dată pentru că a fost în pula mea cel mai bogat imperiu din istoria recentă și aia aveau bani și să se șteargă cu ei la cur, condiție care s-a tot diluat, apoi pentru că infrastructura și condițiile bune de acolo i-a făcut să fie țintă pentru investitori.
    Lumea are acuma bani. Desigur , nu lumea în general și nu neapărat noi.Dar mulți bani, iar băncile nu prea mai sunt instrumentul bogaților.
    Anterior în istorie bogatul își ducea punga cu galbeni la banca , primea dobândă, iar punga era împrumutată cuiva.
    Nu mai e valabil, că băncile nu mai au nevoie de banii tai ca să împrumute. Pot și fără. Prin urmare averea nu mai poate fi depozitată în bani. Ceea ce ii face pe ăștia care o au să caute alte soluții prin fonduri de investiții sau prin implicare directă. Și îți cumpăra ție pământul și casa din față . Lumea ta devine depozitul lor de valori.
    Trăim într-o lume obeză, care e cum zice termenul . Sunt relativ destule case, în general,dar nu-s disponibile pentru că reprezintă acilarea de grăsime/bani a altcuiva. Și în timp ce nu poți accede continui să acumulezi cașcaval pentru alții.
    In București e încă bine – dar asta pentru că e prea urât și prea stricat jegul ăsta.
    Dacă cineva ar rezolva in mod miraculos principalele probleme in materie de transport și infrastructură, în 2 ani nu te-ai mai atinge de prețul vreunei case.

    Asa ca de aia cam strang din buci cand aud cuvantul asta ca nu prea stii cum bate si nu poti decat sa te rogi ca tot ce ai facut preventiv o sa si functioneze si o sa scapi fara prea multe pierderi.

    Păi au dreptate ăia ai tai. Când vine criza fiecare pierde proporțional cu ce are prin devalorizare.
    Dacă ai băgat 500000 într-o casă în care nu locuiești , iar acum și pentru următorii 5 ani valorează 250000 și nu o cumpără sau nu o închiriază nimeni la cat aștepți tu să obții, aia e ghinion. Dar dacă ai avut acțiuni cotate la nu știu ce valoare, iar firma aia dă faliment sau devine insolventă , sau se reorganizează din motive de dezastru – sănătate și virtute , poate mai ai și alți bani, ăstora le poți pune cruce.
    Și așa și trebuie să fie, chiar mai des, pentru că altfel, supracapitalizarea și jocurile financiare pe termen scurt mănâncă din ceea ce se numește creșterea economică organică.
    Dar mie tot la ăștia marii îmi convine că plătesc mai bine. Mă doare in pula că mă dau afara la ceas de criza. Las’ să îmi umplu eu sacul până atunci și facă ei ce-or vrea că și eu știu ce am de făcut.

  81. zennie says:

    LOL, e ireal sa auzi ca blocurile din Romania construite dupa ’90 sunt mai bine facute decat alea de pe timpul raposatului. Unii traiesc intr-un univers paralel.

    Blocurile astea noi sunt de tip DISPOSABLE – dupa max 5 ani arata ca vai mama lor din toate punctele de vedere, iar daca e sa vina un cutremur in cazul multora nici parterul nu ramane in picioare.

    Foarte multe nu au acces la chestii normale (unii de pe aici le-ar considera moft): autorizatie de constructie, spatii de joaca, distanta normala intre blocuri, spatii verzi, statii de autobuz REALE, strazi asfaltate pentru intrare/iesire, alimentare la curent electric si gaze prin furnizorul oficial, luminat stradal etc.

    Da, as putea spune ca in vest blocurile noi sunt mai bune ca alea vechi, dar pentru Romania … lol.

  82. Deria says:

    Fara aparat(e) de aer conditionat cam mori in Romania vara, la bloc. De la etajul 3 in sus e jale, jale. Am ramas peste noapte la o prietena si avea 31 de grade in casa noaptea la 12-1.

  83. Manowar says:

    Ai gasit fix perioada de comparatii: 40 de ani e bine, 100 nu.

    Locuintele de acum 40 de ani mai sunt pe piata. Si stii la ce preturi.
    Alea de acum 100 de ani nu prea mai sunt pe piata – cu exceptia caselor mai smechere. Si alea-s de 3 ori mai inaccesibile.

    “Bordeiele” de care vorbesti tu nu-s pe piata. Nu ai de ce sa te uiti la ele cand vine vorba de cumparat. Si daca ar fi pe piata – dar nu-s – nu ai primi credit pentru ele. Ca nu ar risca nici o banca banii aia pentru o gramada de moloz care pica la prima adiere. Asa ca-i efectiv inutil sa le aduci in discutie.

    dar nu au scazut veniturile ci a crescut aiurea pretul caselor.

    Am ras.

    Ba da, ma, au scazut veniturile. Masoara-le in haleala, case, pamant – ceva util/necesar – si o sa te lamuresti. Ca de aia muncesti – pentru acoperis, potol, chestii de astea. Nimeni nu muncea 20-45 de ani pentru o fucking masina de spalat. De obicei o luau de nevasta.

    Stiu, tu castigi mai mult pe hartie. Dar lol.

  84. Orbu says:

    *Merci de fix blocquotes.

    LOL, e ireal sa auzi ca blocurile din Romania construite dupa ’90 sunt mai bine facute decat alea de pe timpul raposatului. Unii traiesc intr-un univers paralel.

    Blocurile astea noi sunt de tip DISPOSABLE – dupa max 5 ani arata ca vai mama lor din toate punctele de vedere, iar daca e sa vina un cutremur in cazul multora nici parterul nu ramane in picioare.

    E un desen in degradé-uri.
    Blocurile alea 77-90 sunt mai sigur realizate comparativ cu o parte din cele de dupa 90.
    Dar. Am un apartament intr-un bloc din ala si daca vreau sa-l valorific, mai am vreo 5-10 ani pe ceas. Pe urma va pierde din valoare in viteza, ca se vor jegoji izolatia si finisajul proaspat realizate, se vor deteriora o parte din instalatiile comune ( deja are 35 de ani de cand e in picioare) si va imbatrani – va fi o constructie de 45-50 de ani inalta din beton intr-o tara cu cutremure.
    Daca as vrea sa mai locuiesc in el, cu chin cu vai as mai putea, probabil locui inca 20-25 de ani – depinde cat de puternic va fi urmatorul cutremur mare. Dar de-acum incolo, apartamentele 77-90 incep sa devina perisabile. Mai e util sa cumperi unul intr-un bloc neizolat, la pret mic, pe care sa speri ca il izoleaza primaria, asociatia, dumnezeu, pe banii altora , preferabil si sa-l vinzi mai tarziu la un pret mai mare. Dar nu mult mai tarziu. Mai sunt cateva zone din Bucuresti unde blocurile 77-90 vor mai vinde economic viabil si unde merita un apartament pe termen lung ( nu vorbesc dpv economic, ci durabilitate constructie) – alea cu blocuri de 4-5 etaje.

    Te uiti degeaba la durabilitatea blocurilor comuniste. Dupa 35 de ani trebuie sa te uiti si in burta lor. Adica ce si-a facut fiecare prin apartamentul lui, cum au daramat zidurile de rezistenta si stalpii ca sa fie “modern”. Din ce vad prin anunturi imobiliare ma cam sperii. Gen , cand vad cate un apartament zic: ok- n-as cumpara nimic in blocul asta, ca handicapatul a stricat petrecerea pentru toata lumea. Si la mine in bloc, cred ca sunt printre putinii fraieri care nu si-au modificat / spart peretii prin casa. Si valoreaza fix pula, ca doar n-o sa ramana apartamentul meu in picioare intr-un castel de carti de joc.

    In rest, ca vor, ca nu vrei ca nu vrei, daca iti iei apartament AZI e util sa te orientezi la ceva mai nou de 2010 (de 2015 as zice eu) , daca vrei sa locuiesti in chestie cu multe etaje. Merge si mai vechi de 2007 daca nu e foarte inalt. Parerea mea: vom vedea daca am dreptate in 15 ani de-acum, estimez.

  85. Sarius says:

    Nu știu cine zicea mai sus de diferența de calitate între blocurile construite în perioada lu’ ‘nea Ceașcă și cele făcute de „dezvoltatorii imobiliari”, gen alea vechi nu respectă standardele de calitate and shit, iar astea „noi” sunt miezu’ din Fanta. Aș vrea să-l rog pe respectivul să le transmită „dezvoltatorilor” să-mi sugă pula când mă cac. Și da, vorbesc din experiența proprie, nu din auzite, gen anul trecut am ars-o cu vânzare/cumpărare de apartament (era și un articol pe aici cum ceva vreme, mulțam lu’ Laivaiu de publicare).

    Nu spun că blocurile vechi sunt cele mai cele, da’ se pișă pe astea noi de la distanță. Ah, că ai blocuri vechi făcute de-ampulea, cu apartamente semidecomandate/nedecomandate cu 2 camere la 37-42 de mp? Corect, nu zice nimeni nu. Dar nu mă-ncălzește cu nimic un apartament de 2 camere la +55/65 mp în bloc nou, dacă după ce mă mut tre’ să aștept încă un an spre doi ca să se usuce pereții cum trebuie, altfel îmi fute mobila (pățită de un prieten după ce și-a tras apartament în bloc nou). Sau după un cutremur de ~4 pe Richter îmi crapă peretele/pereții din colțul stânga-jos în cel din dreapta-sus. Sau am balcon pe toată lungimea apartamentului dar are 1 m de la perete la margine. Sau e bloc de 6-8 etaje cu parcare la parter și e susținut doar de niște grinzi de 80 cm/30cm (cu aproximație, e blocul la 500 de m de mine, pot să mă duc să măsor grinzile). Sau e bloc al cărui schelet e făcut din grinzi de beton, și toți pereții (interior/exterior) sunt din BCA. Sau. Sau. Așa că da, blocurile „noi” o sug grav, de la calitatea construcției la aranjarea apartamentului și de la poziționare la infrastructura necesară bunului trai.

    Cât despre argumentul cu instalațiile and shit, hai să ne căcăm pe noi de râs. Cine a vrut, fie ca proprietar fie ca asociație de proprietari, și-a schimbat toate instalațiile și nu are probleme în a fi „în standardele” de azi. Nu de alta, da’ dacă standardele de azi reprezintă modul în care ar trebui construite blocurile, prefer să fiu homeless și să o ard pe cartoane în parc. Singura situație în care aș fi de acord să stau în bloc nou ar fi aia în care „dezvoltatorul” locuiește în același bloc, așa parcă nu prea i-ar mai da mâna să dea buleală la construcție. Deși în Romanistan orice e posibil.

    Din câte am văzut eu în Constanța (și probabil se aplică și-n restu’ țării), cele mai bune blocuri sunt alea construite în perioada ’78 – ’90-’92 (cam când au fost terminate ultimele blocuri a căror construcție a început pe perioada comunismului). Și probabil un maxim de 10% din blocurile construite la începutul „dezvoltării imobiliare” de după loviluție. Dar așa, un maxim foarte-foarte optimist.

    Locuintele de acum 40 de ani mai sunt pe piata. Si stii la ce preturi.
    Alea de acum 100 de ani nu prea mai sunt pe piata – cu exceptia caselor mai smechere. Si alea-s de 3 ori mai inaccesibile.

    Îndrăznesc să te contrazic. Anul trecut o colegă de birou căuta apartament în capitală pentru copchilă, că intrase la facultate la Bucale. Și îmi arăta un apartament cu 3 sau 4 camere, circular, într-un bloc construit în 1926 sau 1936. Nu-i chiar suta de ani da’ e pe aproape. Suprafața cred că era pe undeva pe la 90-100 mp. Preț? Cam 140 k EUR. Mai las-o-n pula mea de afacere.

    Și să nu mai vorbim de vacanțele pe care și le permiteau părinții noștri pe atunci, părinți angajați gen regular jobs, versus ce-și permit angajații obișnuiți de acum, că ne dă cu virgulă și perioadă. Nu de alta da’ nu știu câți strungari sau ingineri angajați la stat își permit acum două vacanțe de câte două săptămâni la mare/munte, cu stat la hotel OK, mese la restaurant și diversele distracții locale.

  86. Adi says:

    mai e si o chestie obiectiva: chestiile de acum 40-50 de ani nu erau atat de engineered (dar multe erau si mai solide, as adauga eu, facute mai fara economie de material)

    Ba era fix pe dos. Nu doar ca normele seismice erau mult mai joase, dar se facea economie de material la greu. Mergi pe o scara de bloc din perioada aia, o sa vezi ca planseul are 30cm. Unul actual are 15cm. Primul e gros din cauza economiei de material, desi pare pe dos daca nu te pricepi: ala vechi nu are fier beton, ca era scump si putin (se exporta), asa ca au trebuit sa puna beton ieftin si prost ca sa compenseze. Ala de 15 cm are fier beton la greu si e mai rezistent (si mai flexibil) decat ala vechi de 30.

    LOL, e ireal sa auzi ca blocurile din Romania construite dupa ’90 sunt mai bine facute decat alea de pe timpul raposatului. Unii traiesc intr-un univers paralel.

    Te pricepi cumva? Vezi paragraful de mai sus. Ai o parere mult prea buna despre blocurile de pe vremuri, dar nu stii cum sunt facute, si ai vazut prea multe cosmelii pe Antena 3 facute pe sest, fara autorizatie, dar alea sunt 1% din blocurile noi.

    Ba da, ma, au scazut veniturile. Masoara-le in haleala, case, pamant

    La serviciu faci case sau pamant si esti platit in natura? Primesti mai putin pamant decat primeai inainte? Culmea, din toata economia moderna pamantul e singurul pe care nu il poti fabrica, cu populatia in crestere e din ce in ce mai scump si asta ridica si pretul caselor, ca au nevoie de pamant sub ele.

    Te provoc să te interesezi în cat timp poți azi ridica o casă la standardele de azi. Vorbesc de timp de execuție nu altceva.

    Nu trebuie sa ma provoci, ca ai mei sunt constructori si deja stiu. O faci foarte incet daca o faci manual, la fel de incet ca pe vremuri. Pe vremuri puteai sa iti faci barnele in curte (proasta idee) sau sa le cumperi gata facute (cine se pricepe la lemn stie de ce), nu asteptai sa le faci pe loc. Acum daca dai banii pe scule si unelte si iei materialele gata fabricate (caramida, beton facut in statie etc) si ai destui oameni pe santier faci un etaj la 2 saptamani, ca atat ii trebuie betonului uzual sa se intareasca si ala o sa te tina in urma, dar toate chestiile astea costa. Ai idee cat costa o macara inchiriata, pe zi? Sau toate sculele de santier? O fi volum mai mic de manopera, dar costul total e mai mare, ca ai materiale mai scumpe, curent si utilaje. Pana si barna aia e mult mai scumpa, ca acum 50 de ani puneai un brad la pamant si il faceai barna (daca erai cretin, dar asta e alta poveste), azi nu poti sa faci asta, ca legislatie-despaduriri-proprietatea padurii etc.

    Da, am ras si eu la argumentul ca stii o familie care e concludenta pentru a generaliza despre situatia actuala.

    Sau e bloc de 6-8 etaje cu parcare la parter și e susținut doar de niște grinzi de 80 cm/30cm (cu aproximație, e blocul la 500 de m de mine, pot să mă duc să măsor grinzile). Sau e bloc al cărui schelet e făcut din grinzi de beton, și toți pereții (interior/exterior) sunt din BCA. Sau. Sau. Așa că da, blocurile „noi” o sug grav

    Vad ca te pricepi. Cat de groase trebuiau sa fie grinzile, cat de dese si unde pozitionate? La tine “mai mare” inseamna “mai bun”? Numai daca o ai sub 3 cm, altfel nu.
    Si nu imi enumera tepele pe care le-au luat unii fraieri care au vrut blocuri ieftine, dar defapt erau blocuri proaste vandute scump, si care s-au orientat dupa textura perdelelor, pret si culoarea parului tipei de la agentia care le vindea. Ca e plin de blonde printre cumparatori, e si pacat sa le vanda ceva bun cand pot sa le vanda ceva prost pentru ca o merita. Dar e concludent, daca e structura pe cadre fara pereti portanti inseamna ca e e proasta, ca asa ai invatat la facultatea de constructii civile. Sau de fapt habar nu ai ce vorbesti si iti dai cu parerea?

  87. Manowar says:

    La serviciu faci case sau pamant si esti platit in natura? Primesti mai putin pamant decat primeai inainte? Culmea, din toata economia moderna pamantul e singurul pe care nu il poti fabrica, cu populatia in crestere e din ce in ce mai scump si asta ridica si pretul caselor, ca au nevoie de pamant sub ele.

    Coaie, ori incerci sa ma trollezi, ori faci pe prostul.
    Mi se rupe mie pula in ce esti tu platit la lucru. Intrebarea e de ce mergi la lucru. Si stim amandoi ca nu mergi acolo pentru o masina de spalat. Nu 20-45 de ani, oricum.

    Ia sa vedem, pe cati ani iti intinzi creditu’ pe-o casa? Pe 30? Din 45 de munca? Deci, de ce mergi acolo? Pentru locuinta, in mare, da? Bun. Si iti cumparai locuinta aia in (sa zicem) 10 ani acum 40 de ani. Cumperi fix aceeasi locuinta acum in 30 (si acum e degradata; daca e sa va cred pe tine si pe Orbu, sta sa pice, gen nici macar nu mai e noua). La ce pula mea o mai dai in avioane aiurea? E clar si pentru ultimul autist ca mama si maica-ta le-au cumparat la o treime din pretul pe care trebuie sa-l platesti tu pe ele gata-degradate; doar ca ele le-au cumparat cand erau noi-noute. Iar daca le vrei tu acum, treci la cedat legal un rinichi, ceva.

    PS: cam un sfert din comentariile tale ajung in spam. De unde trebuie sa le scot eu manual, ca altfel te blocheaza scriptul care blocheaza spammerii. Presupun ca-i din cauza “mailului” fals pe care-l folosesti (care contine “spam”, lol, ce original). Nu stiu de ce pula mea faceti asta aici, ca nu cred c-ati primit vreunu’ “mesaje nesolicitate” de la mine in ultimii – oh, I don’t fucking know, 17 ani? – da’ poate-ar fi o idee sa-l schimbi.

  88. Adi says:

    Acu’ 40 de ani aveai rate 25-30 de ani la apartamente. Ai mei au luat apartamentul in ’74 si nu achitasera din el decat vreo jumatate in ’90, cand din cauza circumstantelor au achitat tot intr-o luna pentru ca nu actualizase nimeni ratele.

    Ti se pare tie ca erau foarte accesibile. Privit de la 1 km, asa e. Dar vederea asta din avion o ai tu, nu eu. Intreaba-i pe ai tai cat a costat apartamentul, cat era rata, pe cati ani, cati bani castigau si cat le ramanea. S-ar putea sa fii surprins.

    Si dupa cum spunea cineva mai sus, pe vremea aia piata era controlata si simplificata. Preturile din ziua de azi sunt influentate de “investitori” si speculanti, asta nu are nici o treaba cu salariul tau.

    Si mai uiti si ca in ultimii 15 ani taxele s-au dublat procentual, ceea ce inseamna ca venitul net ramas a scazut la jumatate din cauza modificarilor de taxe. Nu iti permiti casa printre altele pentru ca platesti de 2 ori mai multe taxe ca sa aibe si aia care nu muncesc un iPhone X. Asta nu se pune? Intreaba-i pe ai tai cat plateau cotizatie la pensie si vezi cat se plateste acum, la fel birurile medicale. Cand scade populatia activa de 4-5 ori si e nevoie de bani ridici taxele, apoi se plang ca nu au bani pentru ca le-a scazut venitul.

  89. NitroZeus says:

    Tinerii isi permit destule in ziua de azi, doar ca isi risipesc banii pe prostii si atunci normal ca nu se vede pe ce ii cheltuie.

    Asa este.
    Nu au nici un plan, nu isi gospodaresc banii cu cap, nu sunt deloc intreprinzatori, nu sunt chibzuiti, nu sunt capabili sa traga pentru ceva. Dupa facultate incep sa copilareasca, isi cheltuie banii pe jucarii.
    S9 la 2500 lei salariu?! Sistem audio-video de 7000 lei? Camera la 3-4000? N-au bani sa treaca strada, dar pupaza vrea rochie scumpa la nunta, local rasarit, nu se multumeste cu orice, huse la scaune, buchete nu stiu de care, pretentii la foto-video, meniul cel mai scump?! Iar el aproba. Italia dupa nunta, ca doar au nevoie de vacanta, sunt extenuati de la nefacut nimic pana la 24-27 de ani.

    In loc sa stranga, sa foloseasca la maxim ce au (cunostinte/pile/parinti/oportunitati) sa se asocieze cu inca cativa prieteni, sa porneasca ceva impreuna. Sa faca in asa fel incat sa-si permita mereu cate una-alta, sa traga pentru ei, nu pentru altii, iar in timp sa fie din ce in ce mai liberi.

    Si nu imi spune ca iei azi electrocasnice cu 2,000 de euro, acum 20 de ani fiecare din ele costa cate un salariu pe 1-3 luni.

    Exact. Atunci o masina de spalat era 2-3 salarii. Multi uita asta. De asemenea uita ca mereu o carpeau. Atunci nu erau comozi si nu se panicau de la orice ca acum. Reparatiile treceau neobservate. Astazi daca se strica ceva e tragedie.

    Acum chiar iti iei masina de spalat extrem de fiabila (pe bune) si performanta cu 2-3 salarii: Bosch, Siemens sau chiar Miele.
    Nu exista comparatie intre ce puteai lua atunci cu 2-3 salarii si ce poti lua acum. Ba mai mult, acum iti poti lua si cu jumatate de salariu ceva decent, daca studiezi putin problema.

    Pai, am mai zis cate ceva (nu in ordinea asta):
    – cei care si-au luat case in general profita si le tin ca investitite, deci pot astepta pana cand pica clientul fraier, grabit etc
    – se iau unii dupa alti si cresc preturile in cascada (sa vezi casa care si-a dublat pretul din 2004 pana acum). Plus gigei proaspat angajati cu salarii mai bune, care dau banul de nevoie /de lene sa caute ceva mai bun etc
    – mai e si o chestie obiectiva: chestiile de acum 40-50 de ani nu erau atat de engineered (dar multe erau si mai solide, as adauga eu, facute mai fara economie de material)
    – lumea nu mai sta sa caute, sa negocieze, timpul costa bani: dupa 2-3 incercari, iau ceva acceptabil.
    – plus ca unele zone devin din marginale, zone mai bune (transport, utilitati etc)

    Cumpararea unui apartament ar trebui sa fie pentru cei mai multi un proiect de anvergura. Cu toate astea marea majoritate acorda mai multa atentie cumpararii telefonului.

    Cauti luni si luni de zile prin oras, bagi bilete in posta cand vezi ceva ce iti place, bati pe la usi, intrebi in dreapta si-n stanga, vezi zeci si zeci de apartamente. E ceva de munca, dar vei gasi la pret foarte bun ceva mult mai bun si mai ieftin decat ai fi gasit printr-o agentie, din ziare sau de pe situri.
    Nu o faci tu, o fac altii, dupa care il vei cumpara de la ei mult mai scump. Cu putina munca puteai castiga tu banii aia, bani pentru care munceai ani de zile.

    Apartamentele in blocurile noi sunt okish cele mai multe dintre ele, dar sunt muuuult prea inghesuite (terenul e scump), fara spatii verzi, fara locuri de parcare suficiente, fara locuri de joaca pentru copii. In multe zone din astea va mai fi santier ani si ani de zile. Mereu vei auzi ciocane, bubuieli, flexuri, betoniere.

    Iar cele care sunt bune, sunt mult prea scumpe. Trebuie sa fii indragostit foarte tare de stat la bloc, altfel la banii aia gasesti cu ceva cautari casa buna in zona linistita, casa care nu va fi la fel de spatioasa ca apartamentul acela la bloc, dar dupa ce tragi linie iesi pe plus.

    Gasesti si apartamente ieftine/foarte ieftine pe la periferie, sau chiar la 1-2-5 km afara din oras.
    Daca nu esti foarte pretentios vei gasi ceva decent, nou si foarte ieftin si prin oras. Trebuie sa cauti bine, sa negociezi la sange.

    Evident, de departe cele mai bune afaceri le faci cand ai cash. Mereu il vei gasi pe cate un constructor stramtorat cu banii, sau un proprietar nerabdator dispus la lase mult si bine.
    Dar merge foarte bine si cu banca.

    Multi nici macar nu stiu ce vor.
    Multi nu sunt capabili sa inteleaga ce e aia zona buna decat daca le explici ca la copiii prosti.
    Multi nu-s capabili sa vada potentialul unui apartament neingrijit.
    Multi nu sunt in stare sa vada nici macar potentialul unui apartament nou, nemobilat.
    Multi nu stiu sa-si utileze/mobileze cu cap un apartament, nu stiu sa se orienteze, sa caute, sa compare, sa se tocmeasca, nu au gusturi, nu au rabdare. Vor plati MULT mai mult decat altii cu cap si se vor alege cu ceva mai nasol.

  90. Sarius says:

    Vad ca te pricepi. Cat de groase trebuiau sa fie grinzile, cat de dese si unde pozitionate? La tine “mai mare” inseamna “mai bun”? Numai daca o ai sub 3 cm, altfel nu.
    Si nu imi enumera tepele pe care le-au luat unii fraieri care au vrut blocuri ieftine, dar defapt erau blocuri proaste vandute scump, si care s-au orientat dupa textura perdelelor, pret si culoarea parului tipei de la agentia care le vindea. Ca e plin de blonde printre cumparatori, e si pacat sa le vanda ceva bun cand pot sa le vanda ceva prost pentru ca o merita. Dar e concludent, daca e structura pe cadre fara pereti portanti inseamna ca e e proasta, ca asa ai invatat la facultatea de constructii civile. Sau de fapt habar nu ai ce vorbesti si iti dai cu parerea?

    Calma te, mala mujer, că nu suntem la vreo sesiune de casting porno, să ne măsurăm pulile.

    Din câte-l cunosc pe tipul cu mobila futută pentru că nu se uscaseră complet pereții, nu e chiar așa de tamba. Da’ mnah, dacă zici tu că-l cunoști mai bine decât mine și știi sigur că așa a cumpărat apartamentu’, așa o fi. Păi și de ce să nu enumerăm țepele, mă rog? Sau când vine vorba de comparat and shit scoatem în evidență numai ce e bun, țepele le băgăm sub preș? Nu de alta da’ uite, citisem că prin ansamblul rezidențial Maurer din Sibiu (sau Brașov, nu mai țin bine minte) s-au mutat proprietarii și pula instalație electrică. Blocul era racordat la rețeaua de distribuție, da’ instalația electrică prin apartamente nu era trasă. Și Maurer cică e dezvoltator imobiliar „de top”, gen. Cică, nu știu că nu o ard în construcții civile.

    Dar dacă eu nu am habar și doar îmi dau cu părerea, iar tu pari a fi cel puțin licențiat în construcții civile, lămurește-ne și pe noi ăștia care nu avem habar și ne dăm cu părerea, rogu-te.

  91. Mishu05 says:

    O mica precizare pentru Adi : o grinda de lemn fie ca e stejar sau brad este mult mai rezistenta in cazul in care e realizata dintr-un trunchi de copac cu barda/toporul in curte. Are legatura cu taiarea ( lenta ce-i drept si necesita si ceva meserie) de-a lungul fibrei lemnului. Odata ce bagi busteanul la gater indiferent cat de bine il centrezi ( chiar si la brad) tot spinteci fibrele aiurea ici si colo. Asa ca rezista dar nu ca una facuta de meserias. Dureaza dar tine sute de ani vezi cam tot ce inseamna biserici /castele/case vechi prin toata Europa. Inclusiv azi se vand astfel de barne la pret premium desi sunt vechi si folosite. Cat priveste costul si confortul unei case de acum 100-150-200 de ani prin literatura clasica se mai zice una alta. In principiu un cuplu tanar avea la dispozitie maxim 1-2 ani in care sa adune ( manual) cativa metri cubi de bustean si eventual sa faca caramida din lut ars ( colectat aproape de casa) dupa care familia extinsa + prieteni+ vecini + maxim 1 mester o realizau in cateva zile/saptamani. Costul era foarte mic in bani si in general se oferea masa zilnica . Adica 1 vitel/un porc/o oaie/ceva pasari taiate special pentru asta. Practic iti faceai o casa care rezista MINIM 2-3 generatii cu munca pe hai sa zicem 3-6 luni in maxim 2 veri. Simultan in aia 2 ani te ocupai de gospodarie munca campului copii si mai aveai si timp de admirat universul in liniste si aer curat nu ca acum in zgomot si fum . Am dormit multe nopti in case traditionale si aerul e cu totul altul dormi ca un prunc.

  92. Deria says:

    @Sarius, daca esti din Constanta si cunosti piata imobiliara de acolo, consultanta oferi? Gen daca, ce, unde ar merita cumparat?

  93. Manowar says:

    Acu’ 40 de ani aveai rate 25-30 de ani la apartamente. Ai mei au luat apartamentul in ’74 si nu achitasera din el decat vreo jumatate in ’90, cand din cauza circumstantelor au achitat tot intr-o luna pentru ca nu actualizase nimeni ratele.

    Ti se pare tie ca erau foarte accesibile. Privit de la 1 km, asa e. Dar vederea asta din avion o ai tu, nu eu. Intreaba-i pe ai tai cat a costat apartamentul, cat era rata, pe cati ani, cati bani castigau si cat le ramanea. S-ar putea sa fii surprins.

    Tu ai citit ce ti-am scris macar?

    Chestiile alea cu englezoaica, de exemplu? Articolul ei? Ca e pe bune. Care parte din “o pizda gen PR care lucra pentru ceva charity isi lua cosmelia-n Londra pe 3 salarii – de PR la charity, lol – in timp ce era single, deci pula impartit cheltuieli”?

    Iar acum, brusc, suntem la “chelnerii si frizerii n-au ce cauta in Londra/Bucuresti/Dublin, ca acolo e Google; dar o ducem mai bine ca niciodata, e boierie; pentru ca masini de spalat, telefoane si pulameauri inutile”.

    Si dupa cum spunea cineva mai sus, pe vremea aia piata era controlata si simplificata. Preturile din ziua de azi sunt influentate de “investitori” si speculanti, asta nu are nici o treaba cu salariul tau.

    Pai, acolo e treaba: ca piata era nu controlata, ci reglementata; pe bun-simt si pula mea. Gen nu puteai lua un imprumut mai mare de salariul tau (anual) * 3. Si acum, brusc, poti. Si la fiecare chestie de-asta creste pretul. De fiecare data cand vine statul “sa ajute” (cu programe gen Prima Casa, Help to Buy etc), creste pretul. Si stim amandoi ca astea nu-s coincidente, stim ca e working as intended – pe spinarea prostului care munceste si are nevoie de acoperis.

    Si mai uiti si ca in ultimii 15 ani taxele s-au dublat procentual, ceea ce inseamna ca venitul net ramas a scazut la jumatate din cauza modificarilor de taxe. Nu iti permiti casa printre altele pentru ca platesti de 2 ori mai multe taxe ca sa aibe si aia care nu muncesc un iPhone X.

    Booooosssssss, sunt 100% de acord cu tine la partea cu taxele. 120% even. Da’ nu aia e problema si stim amandoi asta.
    Problema e felul in care intervine statul in chestia asta. In loc sa intervina pe partea cu reglementarea, sa nu mai creeze toti bulangiii bani din nimic pentru ca FRB and shit cu mortgages pe 40 de ani.

    Ah, nu va mai permiteti sa platiti un mortgage nici in 30 de ani? OK, hai ca facem 35. Ce, tot nu-i de ajuns? Hai ca va dam pe 40 de ani.

    Tot nu-i de ajuns? Hai sa va dam pana ajungeti la 99 de ani (Chit ca n-o sa ajungeti, e OK, aveti copiii datori).

    Din nou, sunt 1294129421% de acord cu tine la partea cu taxele prea mari and shit. Da, bai, asa e. Ar trebui sa fie flat rate pentru toata lumea, gen 5-10%. 10% luau turcii – si ne-am batut cu ei pentru independenta, cica. Turcilor, pupa-v-as carasu’ vostru, hai inapoi, ca doar glumeam la Plevna, sa moara Franta!!!!

    …dar asta n-are nimic de-a face cu problema si stim amandoi asta. Tot incerci s-o dai din bere-n cola si din cola-n fanta – ca e iphone-ul, ca e masina de spalat, ca uite taxele, ca uite o veverita…cand problema e clara: statu’ ne-a vandut drept sclavi mainii de bancheri si nimic mai mult.

    Ia lasa tu totul exact la fel (inclusiv taxele, adica) si pune iarasi limita aia de indatorare – 3 * salariul anual – preferabil net, nu brut. Haaaai sa vedem ce se intampla cu preturile caselor, sa vedem daca are vreo legatura masina de spalat, iphone-ul sau cat platesti tu taxe. Ia distruge tu programele pizdii gen prima casa, rabla etc si hai sa vedem ce se intampla mai departe. Hai sa vezi cum brusc n-o sa mai conteze ca-i google peste drum si nici ca esti frizer, chelner, ITist sau pula mea.

    …dar nu, nu facem nimic in sensul ala. Dimpotriva. Iar cand bubuie toata treaba, iese un misty eyed inbred motherfucker la TV si spune ca trebuie sa strangem cureaua, ca am consumat prea mult, ca…

    …si aia ca tine ii aplauda. Eu i-as spanzura pe toti.

  94. Sarius says:

    @Sarius, daca esti din Constanta si cunosti piata imobiliara de acolo, consultanta oferi? Gen daca, ce, unde ar merita cumparat?

    Sure, să-ți fac și-un preț pe serviciu? Glumesc, nu aș putea să ofer consultanță contra-cost, nu-s de meserie. Nu pot spune că sunt cunoscător licențiat al pieței imobiliare de aici dar cunosc destul de bine orașul și îți pot spune zonele bune/rele din oraș, configurația apartamentelor în majoritatea blocurilor și dacă merită banii sau nu. În principal, în Constanța e bine să cumperi în octombrie-februarie (maxim martie), pentru că după cam urcă puțin prețurile (deh, „da, e mai scump dar îl puteți închiria sezonier sau la studenți străini”, asta auzită de mine personal când căutam și vizionam).

    Dacă ai nevoie de sfaturi and shit legate de constanța, dă-mi un PM pe forum și-ți las adresa de mail (că e alta decât cea cu care comentez, am uitat să îmi fac un Gravatar pe adresa curentă) sau discutăm direct pe mesageria de pe forum.

  95. Manowar says:

    Exact. Atunci o masina de spalat era 2-3 salarii. Multi uita asta

    Multi o uita pentru ca nu s-a intamplat niciodata.

    Acum 20 de ani eram in 1998 si o masina de spalat costa cam la fel ca acum. Iti spun eu sigur, ca i-am cumparat lu’ mama una si-am carat-o de mi-am rupt spatele iarna, ca pula livrare de Craciun.

    Ai aici o comparatie:

    Hoover washing machine

    1982 £299.95
    2007 £230

    …si 1982 a fost acum 36 de ani – nu acum 20 – iar salariul mediu era de 8900 de lire pe an, aka 740 de lire pe luna.

    O masina de spalat costa mai putin de-un salariu in 1950 – si ala era salariul de uzina, nu de director.

    Mai terminati in pula mea cu regurgitatu’ cacaturilor imbecile. N-a fost in veci o basina de masina de spalat 3 salarii pe-afara, ca n-ar fi cumparat nimeni una, niciodata.

    Vedeai dume cu masini de spalat scumpe doar in lagarul comunist, unde nu erau masinile din fabrica scumpe, ci alea pe care le luai pe sub mana, ca nu se prea produceau si nici nu erau importate de nicaieri. Caz extrem – sunt sigur ca si-n Venezuela acum un porc e al dracu’ de scump. In Romulania si fucking trabantu’ era ultrascump, ca il luai doar pe pile si pe liste. Nu ca era Trabantu’ o masina scumpa sau pula mea.

    Si, pana la urma, specia asta a supravietuit cam multa vreme fara masini de spalat. Niste mii de ani, asa. Sigur, e misto sa ai una, da’ nu e necesara. Cosmelia cam este. Ca fara, ne halesc lupii pe post de desert.

  96. Deria says:

    Daca “pe forum” inseamna Patreon, inca nu-s pe-acolo. 🙁

    Da, am nevoie de sfaturi, il fute pe-al meu ceva gand de Constanta. Daca vrea Manowar, iti da el adresa mea de mail.

  97. NitroZeus says:

    Manowar, chill, m-am incurcat.

    Am vazut vorbindu-se de Albalux si zeci de ani, m-am gandit automat la perioada pre-89 din Romania. La asta ma refeream.

    La noi in 80 salariul mediu era, din cate gasesc pe net, 2500. Masina noastra de spalat costase 6000.
    Dupa Albaluxul asta tanjesc multi nostalgici si-l tot ridica in slavi, dar era o prastie sinistra. Prastie care intr-adevar daca era carpita la greu tinea mult si bine.

  98. ion says:

    in primul rand unii compara mere cu pere. Suntem multi aici plecati in strainatate unde in ultimii 40-50 de ani nu au fost schimbari semnificative de sistem sau razboaie.

    cea ce s-a intamplat in UK, se intampla si in Romania, dar cu alta viteza (initial uriasa – 1999-2008) si sunt un pic mai dificil de comparat.

    Va recomand sa va uitati la acest video: https://www.youtube.com/watch?v=diFk1Jx-zMs

    Este mult mai usor sa folosesti UK ca si reper pentru ca in articolul din The Guardian este vorba despre aceasi casa si locul de munca al doamnei era si atunci, era si acum.
    Cei care vorbesc despre telefoane mobile si masini de spalat sunt cam aerieni. Eu pot supravietui linistit fara oricare din acestea. Fara un acoperis deasupra capului rezist pana la prima iarna.

    Cauzele sunt multiple, unele inevitable (supra-popularea, condensarea job-urilor) si acestea nu pot fi reglementate decat de piata (in Silicon Valley si-au cam bagat si big tech picioarele si se muta in Texas).

    Alte cauze: Prima Casa, fara limite la credit (pentru o nevoie de baza), impozitarea gresita a locuintelor si tranzactiilor imobiliare, faptul ca cei care sunt mai vechi in oras au mai multe proprietati si au sanse mai mari sa ajunga in posturi publice si le convine sa creasca pretul, cartelurile agentiilor imobiliare si comisioanele lor procentuale. Toate acestea pot fi reglementate si trebuie reglementate.

    De ce trebuie? Pentru ca toate companiile care nu au treaba cu piata imobiliara, de la buticul din chiosc pana la fabrica de masini din port trebuie sa sustina niste salarii mai mari si niste angajati care se simt sufocati si nu vad niciun scop al muncii lor (vezi rotatia de personal din toata Europa). Mare diferenta intre Evul Mediu si azi este ca poti scapa din situatia de sclav detinand o proprietate. Daca iti permiti. Daca nu, si aia munceau pe pamanturile nobililor ca sa isi asigure cocioaba de deasupra capului si ceva de mancare.

    Manowar deja a rezolvat problema pentru el, si-a cumparat, chiar isi raceste gura de pomana sa incerce sa va explice o problema simpla. Ii multumesc totusi pentru aducerea acestui subiect in discutie pentru ca suntem destui la 20-30 de ani care nu stim ce sa facem. Eu nu m-as arunca la un credit de 30 de ani (desi posibil sa il platesc in 10) pentru ca nu mi se pare o situatie sustenabila si ceva tot o sa se intample in conditia in care 2 salarii medii trebuie sa se imprumute pentru avans (100-150k) si apoi sa plateasca toata viata pentru un rahat de apartament (Barcelona).

  99. Mike says:

    La sfarsit de ciclu economic in general toata piata imobiliara e in bula, gen 2008, care se baga sa cumpere acum risca sa plateasca supraevaluat. Preturile prin Londra sunt umflate si de toti emigrantii mafioti din paki si india, in Canada sunt chinezii care vin sa-si spele banii , sa-i scoata din china “capitalista”. In Romarlania, millenials baga credite la greu sa nu mai stea cu parintii. Sa speram ca this time will not be different.

  100. Orbu says:

    Sau am balcon pe toată lungimea apartamentului dar are 1 m de la perete la margine.

    Asa am si eu ( nu pe toata lungimea, dar 1m de la margine), asa are si un cumnat – blocuri comuniste. Crezi ca e o idee noua?

    Sau e bloc de 6-8 etaje cu parcare la parter și e susținut doar de niște grinzi de 80 cm/30cm (cu aproximație, e blocul la 500 de m de mine, pot să mă duc să măsor grinzile).

    Asa e blocul comunist unde-s acum. Pe cadre. Si e un beton armat – nu stiu cat de bun e fierul, dar prin beton nu prea poti sa dai gauri cu bormasina – am futut 3 burghie sa pun o galerie in tavan. Nu cred ca e o problema asta. Betonul si armaturile sa fie bine facute.
    Nici nu e o problema de viata si de moarte ca ti se crapa finisajul, fie si peretele unui perete din BCA la cutremur de 4 grade, ca nu are rol de rezistenta. Sigur, indica o executie proasta, dar aia e. Cam asa e cu BCA-ul si gletul.

    Cât despre argumentul cu instalațiile and shit, hai să ne căcăm pe noi de râs. Cine a vrut, fie ca proprietar fie ca asociație de proprietari, și-a schimbat toate instalațiile și nu are probleme în a fi „în standardele” de azi.

    Nu mai citez toate bucatile ca gresesc la quotes si n-am obiectiv sa-i dau lu Manowar de munca.
    Fapte:
    Io am instalatiile in standardele de azi, cum ar veni “ganță”. Vecinii de la etajul de sub imi sunt recunoscatori cred, prin faptul ca nu vin vreodata la usa ca le ploua in casa.
    SI LA CE MA AJUTA PE MINE?
    Ca eu am am terminat sambata seara reparatia de dupa inundatia continua de cateva saptamani dupa ce ii anuntasem anterior pe aia de deasupra ca ar fi cazul sa faca ceva ca mi se uda tavanul.
    Si au reparat. Dupa ce mi-au dat mie de lucru serios si n-am mai putut folosi bucata aia de casa o vreme.
    Iar azi au testat apa calda prin calorifere fara sa informeze pe cineva, RADET FTW, si iarasi imi ploua in casa ca bineinteles ca handicapatii aia NU AU instalatiile la fel de bune si nici macar robineti inainte de calorifere si statea o tanti si schimba ligheane ( dar mai curgea si pe langa) pana cand am vorbit cu administratorul sa opreasca dracului apa, ca ne ploua pe toti. .
    De aia ziceam , ca pa mine nu ma mai prostesti INCA O DATA sa mai cumpar apartament in bloc comunist, ca o fi important sa supravietuiesti la cutremur, dar nici nu-mi place cu musonu’ prin casa ca in Bangladesh, ca nu de aia dai suta de mii de euro, sau cat mai vor astia acum pe apartamente.
    Si nu, nu-i altfel in altele ca am locuit in blocuri comuniste si precomuniste din 2002 si pana acum. Nu exista UN apartament in care sa nu fi locuit si sa nu fi vazut macar pete pe tavan si urme de umezeala.

    daca e sa va cred pe tine si pe Orbu, sta sa pice, gen nici macar nu mai e noua).

    Nu ca sta sa pice, da’ pana o platesti ( daca platesti creditul in timpul estimat) se cam apropie de timpul mediu de functionare. Eu nu am licenta in constructii, dar uita-te la podurile din beton de 50-70 de ani si ai sa vezi ca trebuie scoase din uz . Un bloc inalt, cu modificari prin apartamente, care a stat cu betonul expus la soare si inghet niste zeci de ani cred ca nu prea e de incredere. Si daca nu ar fi expirat atunci la 100 de ani tot e muci – si nu poti recupera, renova sau restaura nimic din el. Cine viseaza ca poti e naiv.
    Ce vreau sa spun e ca tu ai cumparat o casa. Sa zicem ca in 30-40 de ani, cand esti pe perioada pensiei se cam fut niste chestii structurale. La inaltimea aia si in UK nu au de ce, dar sa zicem. Aia e, costa reparatia si renovarea o groaza, dar tot ai valoarea prezervata in pamantul de sub, pozitie si ceea ce reprezinta ea.

    La un bloc de 8-10 etaje, mai ales in Bucuresti, AI PULA. Se darama si gata.
    Frate-meu locuieste intr-o garsoniera pe unde am locuit si eu, intr-un bloc din 39. Garsoniera aia a fost cumparata cu 25 de mii de dolari la inceputul anilor 2000.
    Daca o vinzi acum nu iei mai mult de 30k euro ( daca pacalesti pe cineva). Desi e ultra-central. Gen, una apartament ( de vreo 3 ori mai mare) in blocul de vis-a-vis construit in 2005, in conditii foarte bune, vorba aia am supravegheat constructia mai ceva ca dirigintele de santier ca lucrau noaptea si nu puteam dormi, costa acum circa 400k euro.
    In timp, presupun ca se degradeaza si ala, dar mai intai mai creste – vreo 25-30 de ani.

    Un apartament cu drepturi depline cred ca valoreaza in timp mai putin decat un apartament in lease time in UK. Din strict motivul asta. Cand se apropie termenul peste care iti cam pierzi valoarea cam trebuie sa lichidezi.

    Asa ca enjoy. Parintii vostri ( o spun cu o oarecare invidie, ca ai mei nu) au primit niste apartamente si rate pe 25 de ani la ele, dar erau noi. Noi acum licitam la preturi mai mari pentru ceea ce-a ramas din viata asseturilor alora.
    Si asta e ok, din ce inteleg.

  101. Orbu says:

    Eu nu m-as arunca la un credit de 30 de ani (desi posibil sa il platesc in 10) pentru ca nu mi se pare o situatie sustenabila si ceva tot o sa se intample in conditia in care 2 salarii medii trebuie sa se imprumute pentru avans (100-150k) si apoi sa plateasca toata viata pentru un rahat de apartament (Barcelona).

    Nici eu, initial. Dar intrebarea e ok, si ce-o sa faci cu banii si cu problema cazarii? Ca daca ai o idee mai buna in care sa iti ingropi banii si iti rezolva si problema cazarii ( nu acum, cand nu mai poti muncii) foarte bine.
    Daca nu intrebarile care diverg din asta sunt 2:
    -Ce crezi c-o sa se intample cu banii tai ne-investiti?
    -Cine o sa iti rezolve problema cazarii cand munca nu te mai poate ajuta.

    Dupa ce poti raspunde satisfacator pentru tine la intrebarile astea doua esti ok cu orice tip de rationament.
    Dar pana cand nu faci asta doar te minti, ca nu esti in pozitia sa sustii o solutie potrivnica, contra-curentului, sa zic asa.

    Io iau in calcul serios sa deschid un azil de batrani. Din pacate, la mine la tara s-a gandit o tanti mai devreme la treaba asta si nu cred ca e piata chiar de 2. Da-mi dau seama ca treaba asta e sustenabila peste tot, ca vor fi tot mai multi mosi cu pensii mici si fara asseturi imobiliare. Atentie, nu vorbesc acum de utilizarea normala a unui azil, gen te pisi pe tine si n-are cin’ sa aiba grija de tine, haida la azil.

    Nu. S-ar putea sa fii cat se poate de lucid ( vorbesc generic, nu ma adresez cuiva anume) sa poti sa ai grija de tine, dar sa n-ai bani de-ajuns sa traiesti in “casa ta”. Nicio problema, avem un pat liber intr-o camera cu alti bosorogi; da-ne pensia, si-ti dam o lingura de ciorba si un antidepresiv cand iti trece prin cap sa iti pui streangul si sa ne lasi fara sursa de venit.
    Stii ce zic?

  102. Manowar says:

    Eu nu m-as arunca la un credit de 30 de ani (desi posibil sa il platesc in 10) pentru ca nu mi se pare o situatie sustenabila si ceva tot o sa se intample in conditia in care 2 salarii medii trebuie sa se imprumute pentru avans (100-150k) si apoi sa plateasca toata viata pentru un rahat de apartament (Barcelona).

    Pai, nimeni nu s-ar arunca. Pana se trezesc si vad care-i cealalta optiune.

    Pe scurt, treaba sta cam asa: gigelul de rand sta si se gandeste “ba, o sa pice preturile, plm, sunt prea umflate acum ca sa cumpar”. Si-n timpul ala plateste chirie de nebun si economiseste bani de deposit, maraind si asteptand.

    …dupa care vine un baiat de mai sus, baga cateva runde de QE, cateva de help to buy, first time buyer etc si pac, preturile caselor sar in pula cu satelitul – se dubleaza, asa.

    Si gigelul de mai sus se trezeste ca “heeei, eu platesc chirie de 10 ani deja”. Nu stiu sa calculez in Barcelona, da’ in Londra, daca ai dat 1000 pe luna, inseamna 12k/an, adica vreo 120k in 10 ani. Si-n timpul ala savings s-au devalorizat si nu ai nici de-un deposit troglodit si-ai belit pula pana la cotor. Ai ramas si futut si cu banii “luati”.

    Nu, nu s-ar baga multi oameni daca au de ales. Da’ cand se uita la variante si vad ca e belita grav, ce cacat sa faca?

    Avantaju’ e de partea celor care pot locui la parinti, daca se intampla sa aiba parintii in tara aia, in orasul ala unde au ei treaba. C-atunci o rezolvi asa, cu “asteptatul”. Altfel, pe cont propriu, e belita. Iei si platesti si risti sau … te asteapta Orbu sa te aiba client la azil.

    Adica, pe cinstite, oi fi eu cetatean britanic, da’ m-am nascut roman. Chiar credeti vreunu’ ca m-as fi bagat eu dator la sute de mii de lire? Ca indiferent de cati ani esti pe-aici, pe undeva tot te gandesti “ba, da’ in Romania/Spania/Italia mi-as cumpara de 3 ori mai ieftin…”. Cum ziceam, nimeni nu s-ar arunca. Da’ un an anumit moment iti dai seama ca tu ai platit 5 ani chirie si intre timp s-au dublat preturile caselor si… 🙂

    Altfel, la cum descrii tu piata din Barcelona (nu am verificat, te cred pe cuvant), eu unu’ mi-as baga pula-n ea si-as pleca. Pare cam trollaj, da’ nu prea stiu zonele bune/proaste de-acolo. Nu cunosc situatia ta exacta, da’ ce pot sa-ti spun e “cumpara”. Iar daca e prea scump/complicat unde esti, schimba locul. That’s it.

  103. NitroZeus says:

    Nu stiu cum e pe dincolo.

    In cativa ani de cand m-am casatorit am fost pe la nunti, botezuri si am nasit cat n-am facut toata viata. Am cam vazut cum merg treburile pe la noi.

    1) Cei cu parinti avuti.
    Cei care primesc apartament/casa/masina/totul de la parinti. Nu mai e nimic de discutat aici.

    2) Cei de familie “buna”.
    Unii parintii sunt prea comozi, se complac in cloaca in care sunt chit ca ar putea MULT mai mult. Nu prea au nimic de dat copiilor, ba unii intentionat nu-i ajuta chit ca ar avea posibilitatea sa o faca. “Lasa sa faca si ei ceva.”

    Altii ajuta, contribuie la avans si la rata pana se pun copiii pe picioare.
    Tinerii care isi vad de treaba ajung destul de repede la salarii decente pentru Romania.
    In zona mea e OK, doar daca esti handicapat nu gasesti de lucru.

    La ambii poate pica cate o mostenire de la bunici, sau chiar de la parinti daca crapa devreme.

    3) Saracii.
    Destui dintre cei saraci sunt uniti, muncitori, fara ifose, foarte modesti, se multumesc cu foarte putin. Parintii dau la sapa prin Italia/Spania/Germania cate o vara, sau chiar perioade mai lungi.
    Asta stiam si pana acum, dar nu stiam detaliile.

    Hai sa exemplific.
    X si-a gasit imediat dupa facultate de lucru. Tot atunci s-a casatorit cu prietena cu care era din adolescenta. Astia se gasesc rapid din adolescenta pe la nunti si raman impreuna. Parintii sunt oameni simpli de la tara veniti la oras, socrii sunt la tara.
    X a muncit cateva veri si a strans cateva mii de euro. Stiu, e de-a dreptul SF ca nu si-a luat jucarii de banii aia. 🙂 Ea nu lucreaza. Soacra e casunara in Spania, socrul pe aici cu albinele, porc, gaina, vaca, livada mica. X castiga sub 2000 de lei cand si-a tras rata pentru un apartament decent intr-o zona decenta, linistita. Acum castiga 2300 lei, probabil ca va ajunge in 1-3 ani pe la 3000 lei. Cu ce a strans, cu ce au avut de la nunta, cu ce au contribuit si socrii si parintii au platit avansul. Rata e 700 lei /luna. Il mai ajuta dupa lucru pe socru, socrul le mai da ceva de mancare. Mai cumpara ceva mobila second-hand buna, haine de la second-hand. Cauta doar chilipiruri.

    – Si-a gasit sotia de lucru?
    – Dar nici nu cauta. Acum ii fac doi copii. Lasa sa-si vada de treaba.
    – Va descurcati cu banii?
    – M-am descurcat cand castigam 600/luna si nu ma voi descurca acum?

    Apartamentul pentru ei este obligatoriu. Nu au alte optiuni, nu risca nimic, nu viseaza la cai verzi pe pereti.

    Deci pana si unii oamenii pe care ii socotesti foarte saraci isi iau fara probleme apartament!!!!!!
    Ba de obicei astia isi gasesc apartament mai bun si mai ieftin decat altii deoarece sunt dispusi sa caute mult si bine, sunt descurcareti.

  104. Deria says:

    Deci pana si unii oamenii pe care ii socotesti foarte saraci isi iau fara probleme apartament!!!!!!

    No shit. Caut de vreo 2 luni si fix pula. Fara credit, deocamdata. Si fara 55.000 iepuroi pentru etaju’ 8 din 8.

    De unde le scoateti, ma, de unde???

  105. Sarius says:

    (…)Cu ce a strans, cu ce au avut de la nunta, cu ce au contribuit si socrii si parintii au platit avansul. Rata e 700 lei /luna. (…)

    Ceva detalii suplimentare? Nu de alta da’ la un calcul scurt, la modul 700 * 12 * 30 (am apreciat eu că ar fi pe 30 de ani) dă 252.000 de lei. Adică pe la 54-55 k EUR. Chiar aș fi curios dacă știi și ce au avut înainte pe post de avans și ce și-au luat, ca număr de camere/configurație/oraș.

  106. Manowar says:

    Adică pe la 54-55 k EUR

    Cu dobanda 0? 🙂 Gen pe 30 de ani ar fi ala in Romulania un credit de vreo 23k.

    Aia si-au luat apartament la Orbu in sat. Daca macar exista. Cel mai probabil nu. Nu mai zicem de cine anume dadea credit de banii aia unuia care avea 650 de lei si nevasta casnica.

    Ispirescu e mic copil…

  107. NitroZeus says:

    E evident ca nu e vorba de Bucuresti.
    Apartamentul a fost pe la 40.000 euro, 2 camere, bloc vechi (pana in 1970).

    Pe la noi e plin de apartamente cu 2 camere la pretul asta, dar respectivul a cautat si a gasit intr-o zona foarte misto.

    Nu e nici o problema cu creditul. A platit si avans cateva mii bune de euro.

  108. NitroZeus says:

    pana in 1980, o mie noua sute saptezeci si ceva.

  109. MariusCC says:

    ” Ai aici breakdownu’ cu care/cat castiga in ziua de azi, cand “majoritatea o duce mai bine din cauzele…”
    Du-te si vezi cam cat de bine o duc.
    50 … 20,800
    Pe an. ”

    Acu inteleg de ce erau socati recruiteri cand le spuneam ca eu nu vin in UK fara 100k/an.

  110. NitroZeus says:

    Apartament cu 2 camere (pseudo-garsoniera) s-a vandut si cu 18.000 cash. A fost omul potrivit la locul potrivit. Bloc turn cu (parca) 17 etaje, cred ca sute de apartamente, mai ca pula din cate am auzit. Zona chiar buna.

    La mansarda (etajul 5, fara lift) gasesti iarasi foarte ieftin. Sa nu ai pretentii prea mari.

  111. Orbu says:

    A fost omul potrivit la locul potrivit. Bloc turn cu (parca) 17 etaje

    Poate pentru vanzator .
    Mi se pare parca un pic prea turn ?.

  112. ac_dc says:

    Am si eu una bucata teren pe langa Centura, in Bucuresti, inspre oras. Ar face, asa, vreo 120-150k la preturile de azi, sunt cateva mii de metri. Actual pe acolo se cultiva legume, chestii. Dar in jur se fac case, iar Centura nu e refacuta.

    Iar eu ghiciti ce astept, de nu vand. 😀

    Eventual, ma gandesc sa parcelez, sa am ceva pregatit.

    Faceti case, case, case, cat mai multe si mai mari. Ca si mie imi trebuie bani de pensie, mai.

  113. NitroZeus says:

    Da, Orbu, dar 18.000 e fix pix pentru ceva, orice, in zona buna.
    17 etaje, am verificat acum.

    In zona aia s-au facut manarii mari. Chit ca e practic in oras, zona apartine de o comuna limitrofa cu care orasul s-a unit de mult in alta parte a orasului. Sunt prea mari interese pentru ca acea comuna sa devina un cartier al orasului, asa cum este de fapt de multa vreme.
    Cica primarul comunei ar fi primit 60 de apartamente acolo pentru autorizatie.
    A fost cercetat, arest la domiciliu, prejudiciu de peste 100 milioane euro. Nu stiu cum a ramas.

    Mai avem si in alte parti probleme asemanatoare. In acte sunt pe Cucuietii din Deal, chit ca practic blocurile sunt in oras, iar oraselul e la 7 km de noi.

    La noi se construieste in draci. Nu se compara cu isteria pre2008, dar e bula de toata frumusetea.

  114. Orbu says:

    @NitroZeus: Isteria pre2008 era, in parte, pentru ca era cererea mare, dar de construit inca nu se construia asa de mult, ca nu apucasera sa ia amploare.
    Acum se construieste pe banda rulanta, e si cerere, dar nu mai e isterie. Ai apartamente pentru orice buzunar.

  115. NitroZeus says:

    Orbu, da, nu ca acum, dar se construia in draci si atunci.
    Habar n-aveam de economie, bula, criza & shit. Dar eram nelinistit, simteam ca se intampla ceva. Era ireal. Toti cumparau orice, de pe luna pe alta preturile cresteau. Luai teren la mama dracului prin satele din apropierea orasului, in 3-6 luni deja puteai vinde triplu, in unele cazuri si mai bine.
    Pe 90% din terenurile vandute de mine nu s-a construit nici acum nimic.

    Era anarhie, construiai ce voiai, cum voiai, unde voiai.

    Atunci puteai face bani din nimic, de la zero. Cereai semnatura locatarilor pentru construirea unei mansarde. Erau de acord toti, moca. Doar le faceai acoperis, nu? Vindeai pe proiect, cereai clientilor 30% avans. Dupa ce faceai banii te apucai de construit.
    Strangeai semnaturi de la multe scari, doar nu te costa mare lucru. Sa fie acolo. Construiesti tu in timp. Vremuri de aur.:)))
    Dupa o perioada au inceput sa se smechereasca locatarii, cereau bani pentru semnatura. Chiar si atunci cand dadeai 1000-1200 euro pe semnatura merita cu varf si indesat.

    Acum toti construiesc cate ceva, sau cumpara case sau terenuri cu gandul sa darame, construiasca, sa se inalte, sa lateasca, sa renoveze dupa care sa vanda.
    Pe care vezi ca o duce bine nici nu trebuie sa te chinui sa-l mai intrebi cu ce se ocupa, ca e clar. Da, poate ca mai face si altceva, dar sigur se ocupa si de constructii/imobiliare si de acolo ii vine grosul.

  116. Adi says:

    O mica precizare pentru Adi :

    Stiu. Bucovinean, inseamna si incapatanat, dar si cat de cat cunoscator la lemn, ca toata lumea prin zona se ocupa mai mult sau mai putin cu asta. Dar ce nu ai luat in calcul e ca nu faci nici barne si in nici un caz scandura din lemn verde, il pui frumos la uscat un an si dupa aia faci ce vrei. Asa ca daca faci casa, nu tai bradul pe loc si il iei la barda, ori iti pui barne deoparte din timp ori le cumperi de la cineva care le are deja. Ca altfel iti crapa si se indoaie de nu iti mai trebuie.

    @Manowar, la atata discutie nici nu mai stiu care era diferenta de opinie. Dar nu cred ca problema sunt bancile, mare parte din problema e statul in sine: cand maresti taxele atat de mult nu doar ca iti scade venitul net, dar cresc mult si preturile pentru ca in ele intra intr-un procent mare taxe. Daca te gandesti ca la 100 de lei salariu platesti 55 de lei impozit, apoi din aia 45 ramasi platesti 9 lei TVA, din aia 36 de lei ramasi iti iei un corn din care mai mult de jumatate sunt taxe la stat … fata de extrema zero taxe cand cu 100 de lei (brut = net) iti iei 5 cornuri de 18 lei, nu doar unul.

  117. Manowar says:

    Daca te gandesti ca la 100 de lei salariu platesti 55 de lei impozit, apoi din aia 45 ramasi platesti 9 lei TVA, din aia 36 de lei ramasi iti iei un corn din care mai mult de jumatate sunt taxe la stat … fata de extrema zero taxe cand cu 100 de lei (brut = net) iti iei 5 cornuri de 18 lei, nu doar unul.

    Am fost si voi mereu impotriva taxelor de peste 10% (si sunt de acord cu 10% ca nu pot fi eu doctor, nu pot fi eu maturator sau invatator sau plm). Acolo suntem de acord.

    Nu suntem de acord la “acum e bine; sunt scumpe locuintele pentru ca avem electronice/electrocasnice ieftine si pentru ca sunt facute locuinte mai bune, la alte standarde”.

  118. Adi says:

    Nu, nu a zis nimeni ca locuintele sunt scumpe pentru ca electronice/electrocasnice. Dar sunt scumpe pentru ca au alte suprafete, instalatii, dotari, finisaje (toate mult mai scumpe decat electrica pe aluminiu si linoleu pe jos) si pentru ca pamantul de sub ele e mai scump. Si nu a zis nimeni ca e bine 😀

  119. NitroZeus says:

    Ceva detalii suplimentare?

    2 camere
    1977
    BCR 15%
    prima casa
    pe 30 ani
    39000 euro
    avans 6000 euro
    rata 650 lei, robor crescut 800 lei
    salariu (atunci) 1800 lei, bonuri 200 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *