Scutiri de impozite pe dracu’ ghem
E tare, tare boring chestia asta cu impozitele din Romania – cine le plateste, daca le plateste si cum si cat.
Toata lumea se agita pe-acolo pe tema asta. Daca-i bine, daca nu-i bine, daca vor fi salariile mai mari sau mai mici si tot asa. Si toata chestia asta este O LABA TRISTA. Trebuie sa fii complet autist pentru a veni cu idei de-astea – si, slava pulii, Romania nu duce lipsa de autisti.
In primul rand, hai sa lamurim o chestie simpla de tot: scopul. Scopul ideii cu “sa-i scutim pe IT-isti de impozit daca herpaderp” a fost sa tina IT-istii in tara, dupa marele exod (ala inceput prin 2010, cand ne-a invitat tovarasu’ Basescu sa plecam – pe noi si pe medici). Drept urmare, s-au gandit tampitii astia ca asa vor tine IT-istii in Romania. Iar daca-i tii pe-aia acolo, vin firme. Daca vin firme care angajeaza in IT si fac chestii-n IT, platesc impozite GG. Tu (la putere) faci bani fara sa faci nimic. Ca o firma care face, I don’t fucking know, jocuri de PC n-o sa se planga ca “ba, dar nu avem autostrada, noi cum transportam programele nu stiu unde?!”. Nu. Aia folosesc fibra aia ieftina (si relativ rapida) din Romania. Ii doare-n pula de faptul ca tu n-ai nu stiu ce drumuri, ca la vama e nasol, ca herpaderp.
Ar fi putut functiona, in teorie. Dar doar in teorie. Ii zici IT-istului “coaie, tu nu platesti impozit”. In teorie, ar fi ramas Dorel ala de la IT in tara. Ca dom’le, am salariu de 2000 de euro brut…si o sa fie atata net…mama, mama, ce de bani! Ar fi putut functiona DACA ar fi fost vorba de alta tara. O tara de-aia care are niste chestii puse la punct. O tara in care salariile sunt mult mai mari. Atunci da – ar fi functionat.
Nu a functionat insa in realitate si nu va functiona pentru ca treaba asta tine de cativa factori:
– in primul rand, discuti de niste sute de euro in multe cazuri (nu, n-aveau toti salarii de 2000 brut). Suna bine. Foarte bine, de ce nu, inseamna practic chiria pentru multi. Sutele alea de euro nu fac diferenta. Nimeni nu se-ngrasa din cateva sute de euro pe luna. Sigur, chiria e mai mica in Romania (sau ratele, same shit), da’ restu’ preturilor sunt mai “europene”, asa – daca nu cumva mult mai mari ca-n alte parti. De pilda la masini. Vrei o masina noua? Ghinion, aia nu-i de 10 ori mai ieftina si-n Romania, ba chiar e simtitor mai scumpa din ce-am inteles eu de la cei care-ati comentat pe-aici cand am luat eu masina. Asa ca meh, o fi grozav ca “de maine nu mai platesti chiria”, dar e mai putin grozav faptul ca nu faci mare cacat cu banii aia in plus.
– in al doilea rand, discuti de IT-isti. Ba, astia stiu sa foloseasca in general google. Stiu o limba straina. Stiu engleza vreo 90% din ei, daca nu 100%. Astia stiu sa se uite peste geam la iarba vecinului si sa vada ca TOT mai verde a ramas. Adica, suna bine sa iei vreo 2000-2500 de euro net (sa zicem; chiar nu stiu cat castiga unu’ in IT in Romania acum, spuneti-mi voi). Dar nu suna la fel de bine ca vreo 5000 net afara, sa zicem. Pentru ca deh, o fi misto sa nu platesti impozite etc etc, dar realitatea e ca aluia de-afara ii raman banii aia lunar – dupa ce-si plateste TOT. Pe langa asta, ala de-afara traieste si “ca afara”. Adica, mai are o autostrada, mai are o politie, mai are ceva curatenie, mai are servicii medicale, mai are diverse. Cum ar veni, ala economiseste salariul pe care l-ar primi in Romania, traind mai bine ca-n Romania – asa ca nu prea iese socoteala. Cum ziceam, IT-istii cam stiu sa caute pe google, deci mizeria asta n-o sa functioneze in veci. E fain ca-i raman XXX euro in plus lunar “de luna viitoare”, dar e mai putin fain ca oricum da banii aia in plus la prima spaga la medic. Sau la politie. Sau la mecanicul auto. Sau la gradinita. Sau.
Pe langa asta, mi se pare o tampenie odioasa sa faci asa ceva. Da, hai sa separam lumea in smecheri si prosti – aia care platesc impozite si aia care nu. Lucrez in IT, deci ar trebui sa fiu “pentru” chestia asta, in teorie. In practica, imi bag pula-n ea. E o tampenie mizerabila. Cum, deci animaloo (exemplu random, pula mea) nu plateste impozit, ca el e smecher? Sa-nteleg ca de maine nu mai circula pe drumurile facute si intretinute din impozite? Sa-nteleg ca nu mai beneficiaza de nici o chestie facuta cu banii aia adunati din impozite? Cum vine chestia asta? Adica Gheorghe – ala care da la sapa si abia isi mai simte mainile seara – trebuie sa plateasca impozite, ca trebuie sa facem drumuri. Dar animaloo nu. Dupa care, ghici cine circula cu masina pe drumurile alea? Exact! Nu Gheorghe – ca ala da la sapa si nu are bani de-o masina – ci animaloo. Cum anume are chestia asta vreun sens? Si cum ramane cu egalitatea aia? Suntem egali, dar unii sunt mult mai egali?
As vrea sa stiu si eu ce-a rezolvat chestia asta – in afara de a invrajbi un pic mai mult societatea.
“Dar vai, Manoware, nu intelegi tu – uite, asta tine IT-ul in Romania, asa ca vin companii in Romania, asa ca sunt aici joburi, asa ca taxele adunate de la companiile alea herpaderp – si beneficiaza si Gheorghe!”. BULLSHIT. Asta-i teoria aia cu trickle down, care nu merge si n-a mers niciodata. Se poate vedea treaba asta oriunde in lumea civilizata. UK, US, oriunde a mai fost incercata. NU FUNCTIONEAZA. Faptul ca ia animaloo mai multi bani nu-l face sa cumpere extra masini. Animaloo n-o sa cumpere 300 masini in loc de una, ca sa compenseze pentru faptul ca 299 de Gheorghe nu-si permit una. N-o sa creeze astfel joburi de fucking vanzatori de masini pentru Gheorghe. Animaloo n-o sa cumpere 300 de perechi de blugi si n-o sa manance de 300 de ori pe zi la restaurante. Astea-s harneli si FIX ASA s-a ajuns la situatia aia cu “the one percent”.
Dupa care se gandisera astia s-o faca si pentru alte categorii. Medicii, de exemplu. Fix aceeasi lipsa de logica. Da, fix aia o sa-i tina pe medici in Romania, faptul ca nu mai platesc impozite. Prin 2013 m-am dus aici la dentist si-am dat de un grec. Am discutat nitel cu el de una-alta. Gen ce mai face, cum ii merge, cum i se pare prin UK, cati bani scoate aici in comparatie cu acolo (Grecia) – discutii de-alea de imigranti. Pe scurt, omu’ facea cam 15k/luna. Asa, dupa taxe, gen. Nu mai stiu cat zicea c-ar fi facut in Grecia, da’ nici 30% din suma aia nu ii ramanea acolo. Deci pula mea, sa fim seriosi, o sa functioneze si pentru aia mai mult de-o gramada. Sa nu mai discutam de aia care pleaca in alte tari – gen Australia, NZ, US. Nu de alta, da’ te ia ameteala. Gen unchiu’ sotiei e prin US. A fugit el pe-acolo pe vremea comunistilor, si-a facut stagiu’ de spalat vase ca sa poata manca noodles in timpu’ facultatii and shit, dupa care a devenit doctor cu acte-n regula. Si, pe scurt, desi nu mai este doctor (probleme de sanatate) si face alta mizerie acum (oarecum legata de aia), omul e milionar. Asa ca faptul ca-l scutesti pe nu stiu ce medic de nu stiu ce impozite n-o sa ajute la nimic cand vine vorba de “tinut medicii in tara”. Ca pur si simplu e distanta prea mare. De la ce mii de euro scot aia la ce zeci de mii pot scoate, pula mea, ar trebui sa compensezi SERIOS DE TOT cu alte chestii pentru a-i tine in tara. Gen, nu stiu, cu vreo lege de-aia de genul “medicii au dreptul legal la 3 minore si 300 kg de cocaina pe saptamana”. De-alea. Pentru ca in nici un caz n-o sa-i impresionezi cu faptul ca deeerp, le mai raman cateva sute de euro lunar.
Desigur, si la medici sunt alte probleme. Una din ele ar fi “pe ce lucrezi si cum si cu ce echipament” afara…si in Romania. Pentru ca unul care-a lucrat cativa ani in UK/Germania/US etc invata niste chestii, are experienta cu niste chestii…si chestiile alea deschid niste usi catre niste carute de bani mai incolo. Unul din Romania…ala sta si-si numara sutele de euro in plus, da’ invata fix pula. Ce cacat sa-nvete cand el tre’ sa le spuna pacientilor sa vina cu bandaje de-acasa, gen? Cum sa ia spaga sau ce?
Intr-o vreme discutau astia de alte proiecte si mai idioate – gen sa plateasca impozite mai mici aia cu studii superioare. Nigger, what? Ce-i asta, reverse socialism? Ce-i cu idiotenia asta odioasa? Cum ar veni, Gheorghe – baiatu’ care da cu sapa si ne asigura haleala sau drumurile (stiu, drumurile sunt nasoale, muie Gheorghe!) sa plateasca impozite. Pe de alta parte, Dorela, fata care a facut SNSPA sau Spiru sau Cantemir sau pula mea si care e manager social media la Tabloidul SA, aia sa plateasca mai putin. Pai, care pula mea e mai util societatii? De voi nu stiu, dar mie-mi e util drumul facut de Gheorghe – ala pe care ma duc pana la piata pentru a cumpara rosia plantata de Gheorghe. As putea trai perfect fara Tabloidul SA. Ma rog, treaba asta mi se pare c-a ramas la stadiul de “discutie” si cam atat (sper ca n-au fost atat de idioti). Lasandu-l pe animaloo la o parte, poate sa-mi explice mie cineva de ce n-ar trebui sa plateasca impozite angajatii Teamnet, Asesoft, UTI, Siveco? Da, exact. Exact! Aia care traiesc din bani furati. Ca “aduc investitii”? Ahahahaha, da, mai mult de-o gramada.
N-am chef s-o lungesc prea mult cu postul asta. Ce vreau sa spun e ca treaba asta cu impozitele si scutirea de herpaderp e o fumigena de-aia balcanica (da, stiu, Romania nu-i in Balcani, da’ mentalitatea de-acolo e). Nu rezolva nimic, enerveaza lumea, complica lucrurile si cam atat.
Romania are cateva mari probleme la treaba asta cu taxele si impozitele:
– prima e ca nu sunt colectate. Serios, cum pula mea de zeci de ani nu-s astia-n stare sa colecteze taxele si impozitele? Ai crede ca-i banal, dar uite ca…
– a doua e ca nu aduni bani mai multi astfel – scutindu-i pe cativa de impozite, ca sanki, atragi investitorii. Atragi o pula. Nu, coaie, cand vrei mai multi bani, fa chestii care sa creasca baza de impozitare si creste nivelul de trai. Ca-i altceva cand impozitezi oameni platiti cu mii lunar (asa, la medie, nu la varf).
– a treia e ca, oricat ar fi impozitele, tot se lucreaza la negru. Grupa mare, nu asa. GRUPA MARE!
– a patra e ca oricum fura baietii cam 60% din ce-aduna in mod direct. Cel putin. Cat mai fura si indirect (pentru ca-s idioti si dau contracte unor firme de casa), asta nu stiu. Oricum nu conteaza. Da’ mult.
– a cincea e ca deja nu mai au pe cine sa impoziteze baietii aia. Ca in ciuda “facilitatilor”, IT-istii si medicii sunt primii care-ajung pe Otopeni de cand s-a inchis Baneasa. Si nu doar ei pleaca. Pleaca-n pula mea toti in ordine alfabetica, vorba aia.
…si uitandu-se la problemele astea, la ce s-au gandit politrucii locali?
“Ba, nu investim in tara. Ne pisam pe siguranta oilor (#colectiv). Ne bagam pula-n ele de legi (#rezisti?). Efectiv facem totul pe dos. Dar tre’ sa-l tinem pe IT-istul ala in tara, ca altfel ne pleaca si cele cateva companii de-aici? Cum facem? Siguranta nu-i putem oferi. Servicii nu-i putem oferi. O tara civilizata nu-i putem oferi. Curatenie, sanatate, hahaha, how about no. Dar hai sa-i lasam cateva sute de euro la salariu, ca oricum ii recuperam noi pe urma de la compania la care lucreaza”.
Nici gand de vreo politica mai inteligenta un pic. Asa, ceva de genul “companiile care angajeaza peste x% ucenici (plm, din lipsa de alt cuvant mai bun) primesc o scutire de impozit de y%”. Asa, cat sa-i stimulezi pe-aia sa-i invete pe oameni o meserie – ca pe urma ii taxezi pe oamenii aia. Nici gand de “hai sa facem o retea nationala de drumuri – nu, nu de-astea de care avem cu o banda pe sens si aia ocupata de-o caruta sau de-un camion care merge cu 30 la ora – si autostrazi intre toate punctele importante” (stiu si eu, de la Otopeni la portul din Constanta sau pula mea). NICI GAND. Nici gand de stabilitate – prima chestie la care se uita o companie. De unde pula mea sa stie niste politruci abonati la bani din taxe ca nu poti investi intr-o tara fara sa faci un plan si ca nu poti face un plan cand lucrurile se schimba de pe azi pe maine? Pai, ei n-au ridicat vreo afacere de la pamant in veci, cel mult au ingropat unele. Nici gand de “ba, nu se poate respira in Bucuresti, mor aia cu zile, hai sa rezolvam cu poluarea”. Nici gand de “ba, ce pula mea e cu masinile alea de Bulgaria in Bucuresti si de ce pula mea circula o rabla veche de 20 de ani pe drumurile astea???”.
Nu. Nici gand de nimic. In loc de asta, cei mai straluciti politruci din Romania s-au strans si s-au gandit ei bine. “Ba, hai sa facem o chestie care enerveaza populatia. Hai sa luam impozite de la unii, da’ de la altii nu. Hai sa nu rezolvam vreo problema in tara, ca aia cere efort si timp. In loc de asta, hai sa vedem cum putem sa luam bani de la aia care pleaca. Si, daca aia nu merge, hai sa nu mai luam bani de la aia care raman, ca sigur ii putem cumpara cu cateva sute de euro”.
Mda. Sigur…
Stai linistit ca au rezolvat-o si cu scutirea de impozit la ITisti. Adica, da, tehnic e tot acolo, dar practic din ianuarie o sa scada salariile lejer, singura intrebare fiind cu cat. Intr-un fel ar trebui sa le multumesc, am vorbit cu mai multi recruiteri in ultimele 2 zile decat in ultimul an.
Stii care e treaba cu IT-ul si scutitul de taxe? E ca daca muta ei cheltuielile pe seama angajatului astia IT-stii n-au mama n-au tata si care mai stau p-aci trec imediat pe PFA. Cum au mai fost, adica.
Problema mare nu e ca, bai, aia care platau impozit 0%, acum vor pierde niste bani ca nu stiu ce contributii se urca in carca lor. Plm, aia e, au fost scutiti destul.
Treaba e ca-s unii (inclusiv It-sti) care au platit aia 16% impozit si pana acum, li se muta cacatul in spinare, dar nu au garantia ca angajatorul le va mari salariul brut de la 1 ian 2018. De fapt, cu cine am mai discutat cica nu prea. Sau “sa vedem”. Iar asta e un pic de tesla in coaie si nu lasa loc la altceva decat la PFA si la migrari masive dintr-un loc in altul. Ca-n filialele romanesti de corporatii sunt niste reguli d-astea prostesti de plafonare a salariului pentru angajatii existenti.
De exemplu, de unde am plecat eu, daca ii spuneam lu’ sefu’ de la obraz, daca vrei sa mai stau fa-mi si mie o marire simbolica de 25-30% nu se putea. Maxim 5% ca era pe reduceri de costuri. Dupa ce au plecat angajati grupa mare tot nu poate sa le mareasca salariul alora de au ramas. Dar poate sa ma plateasca pe mine pe contract cu mult mai mult. Poate sa-i plateasca pe aia care s-au intors dupa mai mult de 6 luni cu pana la 50% in plus, ca-s noi angajati si asta e pretul pietei. Si cam asa e peste tot.
Si rezultatul o sa fie c-o sa-nceapa o miscare de frictiune si-o sa tot plece lumea de colo-colo, si-o sa treaca multi pe PFA , iar asta va insemna mai putini bani la stat, pentru ca norma de venit FTW, si normal, ca unii din astia fututi o sa-si bage si pula si-o sa plece de tot si mai departe, ca nu are rost sa se futa in cur pentru maruntis.
Dar, ce sa zic, mie imi convine, am auzit ca reduc impozitul la PFA la 10%. Daca nu cresc nici norma de venit sunt prietenii mei, vorba aia, votez PSD din convingere, ce pula mea.
Mda, sunt ei prietenii tai.
Pana incepi sa alergi dupa vaccin pentru copii, nu?
Absolut corect, da’ vezi tu, discutam de optiunile interne. Ca nu pot eu sa votez partidul conservator sau laburist din UK, in Romania. Nu e ca si cum sunt altii mai buni care fac vaccinurile disponibile, sau de la care ma astept sa faca altceva util mie de banii din taxe si nu ii votez eu pe aia. De fapt, pula mea, i-am votat pe aia si n-au facut mare cacat nici din opozitie. Macar asa de poza.
De asta-s sigur. Adica, daca vreau confort si plm, mi-e clara directia.
Dar daca e cu stat minimalist, macar sa fie si cu pierderile cele mai mici din buzunarul meu, nu?
*Serios: Eu ma asteptam de la astia la tot ce e mai rau. Adica la si mai rau, ca tot ce e mai rau era deja “in place”. Ma asteptam sa puna impozit progresiv, cu taxe mai mari alora care castiga mai multi bani, sa mareasca contributiile la toate serviciile sociale, sa le mareasca salariile la toti bugetarii – serios. Ca asa e cu socialistii. Chiar ma gandeam ca, ba, aia e , e vremea lor, eu ma orientez sa vad cum fac sa nu ma jupoaie prea tare ( a fost unul din motivele pentru care m-am si grabit sa nu mai fiu angajat). Cand colo, ce sa vezi, astia-s mai liberali ca liberalii.
Ce nu spune nimeni e ca nu e doar impozit la mijloc. Ala e 16%. Eu cand ma uit pe fluturas vad ca 31% se duce la stat si eu primesc 69%. Cat o mai plati angajatorul, nu stiu (nu vreau ma oftic si din asta), stiu doar ca aia 31% sunt peste 300 de euro taxa lunara ca sa traiesc in tara asta. Eu CAS, CASS, PLM, etc si ce mai scrie pe fluturas, le vad tot ca pe un impozit, ca tot la buget se duc si se repartizeaza dupa cum vor altii. Si nu-i ca si cum as putea sa renunt la ele, ca, inteleg sanatatea de ce o platesc, ca nu ma intreaba salvarea daca am asigurare sau nu cand sunt inconstient pe asfalt, dar somajul trebuie sa-l platesc, nu ca ai putea beneficia de el daca ai fi angajat la patron roman iar, la angajare, ai semna o demisie in alb “sa fie acolo, la dosar”.
Daca un barlog la inchiriat, mai platesti si acolo impozit lunar (peste 100 de lei daca e in Bucale, presupun ca iti face Firea metrou de banii aia drept multumire, sa poata ajunge chiriasul mai usor), dar, mai platesti si contributii la sanatate. Sa mori tu? Sa inteleg ca am dreptul la 2 paturi de spital cand ajung acolo? Ca la masina e ilegal sa-i fac de 2 ori casco, btw.
Dup-aia vin bancile si se plang ca angajatii romani angajati la patroni romani sunt platiti in general cu plicul si nu prea se folosesc de carduri. Dar altfel nu vezi nici un director de multinationala sa organizeze un protest cu angajatii din subordine. Oare de ce? 😀
Dar trebuie să fii scutiți de impozit până la veșnicie?
Măsura era să facă o fundație stabilă și s-a întâmplat din 2010 până acum … după 7 ani de scutiri e o problemă că intră și IT iștii în rândul lumii și plătesc și ei impozite ca oricare alt muritor de rând?
Mai vor 7 ani de scutiri sau 77!? Că de fapt asta nu înțeleg … cât timp credeau că va fi așa, o veșnicie?
IT iștii de acum sunt ca femeile la date. Până devine treaba oficială. Plimbare, hrănite … toate erau pe banii lui. Dar se mută la el și surpriză, trebuie să dea și ea bani pe haleală, pe benzină … deh, cuplu.
@Ionuț – singura problemă e că salariile sunt mici în România, atât. Restul e can-can.
Când eram salariat crezi că mă durea undeva că dau sau nu dau 16% la stat?
Ma durea că ajunsesem la un prag de ~ 2000-2500 de Euro, care erau cam puțini și singurul hack prin care puteam să păstrez mai mulți din ei era mizeria asta. Atât. Crezi că dacă găseam vreun angajator să-mi dea 1000 în plus și să plătească impozit la stat din ei nu mergeam acolo?
Deja multe firme au inceput sa “faca ceea ce trebuie”. Inclusiv aia la care lucrez.
Legat de pfa, nu tocmai ce s-a marit contributia la cas, cass, cayyxasdfazx si pentru ei? Nu de alta, dar la ce am citit eu din avion, ii mai stoarce si pe ei de ceva, sa fie acolo, ca’s destui. E o prostie de calculator pe https://www.avocatnet.ro/articol_46894/Calculator-contribu%C8%9Bii-PFA-Cat-vei-pl%C4%83ti-in-2018-pentru-CAS-%C8%99i-CASS.html
Daca nu iti place, sterge linkul ca oricum intra in moderare.
SRL ftw 🙂
Scutirea de impozit (data de PSD) a fost, in mod clar, un imbold ca firmele sa vina aici, o forma de subventie mascata.
Partea pozitiva e ca, desi scutiti, in general IT-istii aduc la buget sume mari datorita salariului mare, raportat la celelalte salarii.
O parte negativa e ca legea asta a dat si impresia de India a europei datorita faptului ca era ieftin si apoi si datorita scutirii. Astfel nu s-a pus decat foarte greu baza unei industrii definita de creatie, produs propriu etc. 90+% e outsourcing la noi, pentru ca, e ieftin, da-l acolo. Doar cateva sub-industrii (ex de jocuri video) mai produc ceva local, in rest e outsourcing.
(outsourcing pentru mine inseamna ca dezvolti ceva care se vinde in alta parte, chestie pe care nu o vinzi tu, ca entitate din .ro, sau nu iei profit direct pe ea, decat prin salariu)
Alta parte negativa a legii e ca trebuie sa ai ceva cifra de afaceri maricica, astfel incat afacerile mici au fost excluse din fasa de acest ajutor -> deci dezvoltare locala blocata (cunosc pe cineva care s-a zbatut cativa ani si nu putea concura cu salariile corporatiilor datorita costurilor – in cele din urma a reusit, dar nu ajutat de legea asta). Mai adaugi ca unele firme, prin 2013 daca nu ma insel, au mai primit si niste ajutoare in valoare de zeci de milioane de euro (bani de guma pentru ele, o mica incordare a lor ca sa-si arate muschii) ca sa creeze joburi. Concureaza tu, ca firma mica cu astia, de la egal la egal cand vine vorba de ce salarii pot oferi cand pe tine te costa un salariu mai mult decat pe firmele abonate la benefits. Ajungi sa cauti oameni de incredere, dar banu ala, diferenta, o distruge usor si pe aia. Si odata cu aia inca o idee de dezvoltare/afacere locala.
Acum, din ce vad, piata de outsourcing nu da semne de oboseala nicidecum, cel putin nu in urmatorii ani; dar: salariile tot cresc si la un moment dat s-ar putea pune problema: ba, ce dracu facem noi aici cand diferenta de salariu e irelevanta + faptul ca nu putem comunica eficient, nu aduc plus valoare mare astia din .ro, hai sa ne retragem. De aia, eu cand analizez candidatii pe la interviuri, imi cam imaginez ca avantajul asta se duce dracu daca nu ne si pregatim eficient in timp ce vad, din pacate, cum calitatea se duce-n jos. Partea oarecum “imbucuratoare” e ca si-n alte parti e la fel. De aia ma gandesc ca-n ritmul asta in 80 de ani citim la opait si pedalam ca sa comentam pe net.
@Ionut: legea scutirii e de pe vremea lu’ nastase din 2004, ca informatie.
La modul cel mai serios, e rău sau bine? 2004 – 2018 … parcă nu-i așa puțin. În 14 ani încă nu s-a așezat piața?
@Laur In Romania angajatul primeste 57% din cheltuielile totale ale angajatorului cu salariul.
Nu are ce “piata” sa se aseze.
In Romania isi fac aia de la EA si Ubisoft centre de QA si cam atat gen. In rest, outsourcing cat cuprinde. Fix pula “piata”.
Ah, da – si firme abonate la contracte cu statul. Le-am enumerat in post. Aia nu ca platesc impozite, aia sunt platiti din impozite – iar produse din pula.
Mult praf in ochi.
@kd:Ti-au scapat niste aspecte :).
1. “PFA-urile (dar și titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente) vor achita, începând cu anul viitor, CAS și CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, acesta urmând să fie, cel mai probabil, 1.900 de lei.”
2. Daca scade si impozitul la 10% e boierie.
Uite contributiile din calculatorul la care ai dat share. Am pus venituri 1 meleon, sa fie, ca sa vezi ca se plafoneaza contributiile la nivelul salariului minim.
https://imgur.com/a/IUrXW
Mie mi se pare de necrezut sa fie atat mici cotizatiile. Zic sa ne tinem respiratia un pic.
Nu am inteles ce e vrei sa spui cu sa faca “ceea ce trebuie”. Aia ai tai maresc brutul ca sa ramana salariile la fel ?Sau va indeamna sa va faceti PFA 😀 ?
@Ionut
Partea proasta e ca salariile nu au crescut in 14 ani in .ro prea mult. Vorbesc de salarii in general. Nu intru-n detalii de ce. Astfel un IT-ist inca aduce mai mult raportat la alte chestii chiar si cu scutirea aia, care inca se pastreaza pentru ca nu consuma resurse cine stie ce si aduce ceva valoare in plus, ca softul il vinzi de X ori dar il produci doar 1 data – putine industrii fac asta. Apoi, scutirea aia, ajuta ca treaba asta cu IT-ul sa fie in zona alba. Ca sa nu-mi spuna mie cineva ca ma prinde cineva daca iau banii la plic, sau in nu stiu ce cont, de parca as cara lemn cu camionul sa vada cineva ce fac. Deci trist, dar inca pare sa fie utila scutirea aia si multe firme se uita.
Apropo, dupa calcule mi-a iesit ca daca angajatorul mareste brutul si o sa pastreze aceleasi cheltuieli mi-ar iesi o diferenta de aproximativ 6.5%, in minus. Nu-mi pare tragic, dar nici frumos. Plus ca in corporatie sunt reguli, nu se schimba legea de pe azi pe maine si nici brutul meu nu e garantat sa creasca.
@Manowar,
unrelated putin; EA, Gameloft si Ubisoft au creat noua generatie de dezvoltatori de jocuri. Fiindca e relativ ieftin sa scoti un joc s-au dezvoltat destule studiouri mici de jocuri, mai ales pe mobile, cat si multi dezvoltatori independenti in paralel cu aparitia VC-urilor pentru aceasta industrie (mai slabe, dar macar exista). Da, ei vand, ei iau profitul si aduc bani la greu la stat doar din prizma contractelor. Cat despre QA, e ceva necesar in jocuri, nu neaparat o activitate placuta pe termen mediu, dar absolut necesara. Iar despre ce fac firmele de mai sus, pot sa-ti spun ca majoritatea jocurilor hit din ultimii ani au fost realizate in .ro pentru ca exista deja multa experienta pe plan local. Salariile in industria asta sunt destul de mari, dar munca e, de obicei, destula si jobul e cam life-destroyer daca te tii “serios” de el. Trebuie pur si simplu sa-ti placa.
@Orbu, ok, pentru aia care fac bani frumosi cu PFA ii foarte bine cu CAS si CASS (ignoram faptul ca aia care suplimentau veniturile din salarii cu pana in 1000 lei pe luna o sa dispara automat daca trebuie sa dea din start 665lei), da’ ramane partea cu impozitul pe venit. Nu stiu cum ii exact la norma de venit, sa’ in sistem real sugesosete. Aidica oricum ar fi, iesi mai bine cu SRL (1% impozit pe venit + 5% dividende) decat PFA in sistem real.
Au creat pe pula.
Daca te uiti la Ubisoft, de exemplu, zici “moaaa, baietii lor din Bucuresti au facut niste de-alea cu AC!” (black flag si alte alea)
..numai ca, s-avem pardon, jocu’ ala nu-i vandut ca fiind facut in Romania, daca-ntelegi ce zic. Aia-i un exemplu clar de outsourcing. “Ii punem p-aia sa-l faca, ca acolo sunt mai ieftini programatorii”. Corect. Chiar sunt. Da’ cum anume dezvolta asta piata locala de care vorbeste Ionut?
Cat despre “destule studiori mici de jocuri”, vad destul de des cum ies chestii pe Steam. Ba facute de independenti, ba de un studio mic, ba de firme mari. Nu am vazut inca un joc popular facut in Romulania de vreun studio de-asta mic de-acolo, chit ca tu zici ca-s destule. Stii tu vreunul?
…problema e ca fix pula stabilitate la de-astea, boss.
Intr-o vreme era cea mai mare smecherie cu micro. Acum e cu sanki-srl. Astia ti le schimba de la an la an si nu poti sa faci vreun plan de afaceri din cauza asta, ca tu habar n-ai ce impozite vei avea, pe ce, in ce sistem etc.
Cand te gandesti sa faci o firma, in mod normal iti faci un plan pe 5-10 ani, dupa cum te duce capul.
Ce pula mea de plan pe 5-10 ani poti tu sa faci cand de la o zi la alta se schimba totul? Ca habar n-ai cum o sa fie mai bine in 6 luni….
@Manowar
Doar am spus ca nu fac exclusiv QA. Dar e clar ca se-ncadreaza la capitolul outsourcing, doar am si dat definitia.
Firme de aici:
Gameloft (a fost pornit aici, desi unii ar zice ca e Ubisoft pe mobil)
Fun Labs
Atypical Games
Sand Grain
…
Un fost coleg are incubatorul asta:
http://carbon-incubator.com/incubated-projects/
Deci, zic eu, ca nu-s oamenii cretini ca isi fac firme pentru ca, repet, sunt bine platiti in corporatii si nu e stresul asa mare, ca vorba aia, in corporatie nu esti chiar direct responsabil pentru decizii.
Am uitat de MavenHut in postul anterior.
Mai toti au scos jocuri de succes. Nu ma refer la titluri gen WoW sau ceva similar. Ideea e ca nu tre’ sa fii cel mai tare sa o duci foarte foarte bine din asta. Trebuie doar sa ai cateva idei si sa le realizezi bine, sa te tii de treaba de deadline-uri ca sa nu renunte publisherul la tine pe motiv ca esti retard.
Ce vreau eu sa spun e ca mai toti care au facut firmele astea au trecut la un moment dat prin corporatiile mari de unde au “furat” retete si experiente.
Experiente… game tester la EA pe 1200 lei in Buc?
Nu mai luati la pula aitistii ca nu-s ei aia scutitii, firmele sunt scutite. Orice aitist cu minim un sfert de creier negociaza netul, nu-l doare de impozit si scutiri, iar cei cu minim o treime negociaza netul in EURO.
Zaus nu ai inteles pentru ca nu ai investigat. Baiu e ca a devenit complicat si sunt controale najpa.
Liviu: impozit pe salariu. La salariul meu e cam 200e. Nu ar fi un capat de tara. Dar, iar faci niste calcule bazandu-te numai pe piata din uk (mega epica pentru programatori).
In restul europei, strict vorbind de costuri deci lasam la o parte autostrazi, curatenie etc, ai o surpriza. Un programator bun in Romania cu ceva noroc castiga pe acolo. Germania are aprox 3000/luna. Suedia 3500. Norvegia ceva mai mult. Dar, pe langa astea ai si cost cu chiria mai mare ai alte taxe mari. Da, per total iesi cu cateva sute de euro in plus, dar astia din programare de ii stiu is lepre si nu prea au chef de mutare.
Asta ca sa nu mentionam întorșii inclusiv de la 4000
Totul se schimbă, insa, cand apare si partenerul care nu e programator. Cazu meu doctor si rezident (motivul pentru care uk iese). Deja aici ai cazuri in care poate sa faca ceva afara sau ii e mai greu afara (nu stiu, pr, hr, d-astea)
Da, coaie, dar asta nu e o pagina pentru aia de 15 ani. Normal ca iei in calcul si sotul/sotia, posibil si copiii….si atunci iese cum zic eu.
Zaus: vezi ca pfaul la noi e altfel.
Liviu: da bre, dar conteaza mult ce face partenerul si ce așteptări are. Exceptand uk sau nordicii (astia cu problema de clima si limba) diferenta de bani nu e asa mare. Restul de diferente nu le vezi asa bine de aici. Stii ca sunt, dar le subestimezi
@Animaloo – cam asa e si la mine. As putea pleca in Germania pe, sa zicem, maxim 4000 / luna (SAP). Dar cand iau in calcul boraci + nevasta si cheltuieli pe care le-as avea acolo, parca cei maxim 1500 in plus fata de cat iau aici (PFA) nu imi mai suna chiar asa de bine..cu tot cu calitatea superioara a vietii pe care o ai acolo (nu ca ma pot plange foarte tare aici).
Asa ca planul e sa o tai o perioada pe contract, big $$$, apoi peste cativa ani, nu stiu cati, sa o taiem in afara, cu rezerve decente de bani.
Zaus pe consultanta ai norma de venit. Platesti toate taxele pentru un venit de aproximativ 20000lei/an, in functie de zona. Unii au 19000, altii au 24000. Sect 2 avea la un moment 42000. Imparti tu la 12 ca sa vezi ce venit lunar trebuie sa ai, nu? In plus: ai acces la bani fara nici un stres si nu ai contabilitate. Trebuie sa iti platesti singur pensii si alte cacaturi. Dupa ~60k Euro (parca) intri la platitor TVA. Abia dupa 100k/an intri la taxare pe venit unde, intradear, SRLul iese in avantaj.
Marele dezavantaj al PFAului? Bataia pe “da boss, sa moare mama io is consultant”. Daca baietii zic ca nu, esti salariat, ai belit pula in 15 puncte. Si, partea de cacat este ca nu ai raspundere limitata.
@IulianS
I lolled. Salariile la companiile alea sunt o mizerie.
12-14-15 milioane salar pe luna. Cei care ajung la 2000 de lei pe luna, baga overtime, nightshifturi, weekenduri de le iasa pe urechi.
Bine, si competentele multora din ei sunt o mizerie.
De exemplu, din 15 oameni din Gameloft de pe QA intervievati poti alege 1 pt manual QA (ca de automation nici nu poate fi vorba).
@Cosmin: Mai bine pleci cat inca poti. Copii invata germana mult mai repede, se adapteaza mai repede. Daca iei 4k in mana, nevasta poate baga un teilzeit + alocatia copiilor si ajungi aproape 5k.
Intre timp, te adaptezi si tu, bagi un curs si apoi altfel prinzi ceva contracte bune de consultanta.
Ca tocmai am dat de stirea aceasta
https://www.news.ro/social/raport-bnr-aproximativ-4-milioane-persoane-cu-varsta-intre-15-si-64-de-ani-nu-au-nu-cauta-un-loc-de-munca-si-nici-nu-desfasoara-o-activitate-pe-cont-propriu-1922400509042017111617383248
Si rezulta ca de 6 ani sunt fluxul e acelasi, adica cam aceeasi proportie indiferent de numarul locuitorilor. Cam naspa. O cincime din populatia tarii freaca menta la propriu.
Si populatia nu e in crestere.
So, oare care ar putea fi tendinta in urmatorii ani???
Nu e asa, Delia. In statistica aia probabil ca e si Manowar trecut ca frecator de menta, ca nu cred ca a fost pe la oficiul fortelor de munca sa ceara si el un job, ca rezident roman fara serviciu. Daca nu cumva are vreun SRL ceva. Ca nu cred ca figureaza ca nu ar mai sta prin Ro, altfel trebuia sa dea buletinul inapoi si cam nimeni nu face asta.
Ai dreptate, probabil ca e prost facut raportul, ca de obicei in Romania, dar cert e faptul ca acesti oameni nu au, teoretic, din ce si de ce sa plateasca taxe. Ia ghici cine va plati mai mult?
@Orbu
1. “PFA-urile (dar și titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente) vor achita, începând cu anul viitor, CAS și CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, acesta urmând să fie, cel mai probabil, 1.900 de lei.”
2. Daca scade si impozitul la 10% e boierie.
Inteleg ca de fapt (sub un milion cifra de afaceri) si PFA trec la impozit pe venit de 1%, iar punctul 1 e cum ai zis.
Parca scutirea de impozit la it e din 2003-2004. De atunci se tot vorbeste ca a crescut it, de a ajuns sa faca vreo 6 la suta din pib, cam peste agricultura, iar numarul de angajati si salariile au crescut binisor. Deci a fost o idee buna si a functionat, zic, sa pui impozit zero la ceva ce oricum nu aducea mare lucru la buget. Acuma daca mai e cazul sa fie pastrat asa, nu stiu sa zic.
@GabyC
Nu stiu despre QA, dar pe unde am lucrat in industrie QA-ul erau cel mult niste executanti fara prea multe intrebari existentiale, nici macar procedurale. Unii s-au mai ridicat, dar majoritatea nu ridicau capul prea mult sa se evidentieze.
Eu vorbesc de programatori, de cunostiinte, si nu ma insel cand spun ca EA, Gameloft si restul corporatiilor mari in gaming platesc programatorii foarte ok (sumele alea vehiculate de tine erau depasite … in alte monede folosite prin .ro si pe site-ul asta). Poate nu stii, dar sunt oameni angajati de EA si pe alte pozitii (securitate de ex), nu doar game development, si pot sa garantez ca si aia sunt platiti foarte ok, ca doar au plecat de la firme pe unde am lucrat/cunosc oameni.
Cunosc negocieri ale unor persoane intre doua corporatii de jocuri de genu:
– Compania X mi-a oferit N
– Iti dam N si inca atat pe langa
– Nu vor sa plec, mi-au facut contraoferta asta
– Mai adaugam inca atata
– Mai adaugam si noi la oferta lui X atat
– … Ramai acolo
@GabyC& IulianS:
Am lucrat eu QA la Ubi. Ar fi chiar de căcat ca salariile să fie tot alea.
Eu am plecat în 2009 de la ei cu 1250 lei și bonuri de masă. Fără overtime. Și eram T1 adică o promovare. Și ar fi dat și mai mult da’ 500 de euro li s-a părut imposibil :). Aia de nivelul 4 aveau de pe atunci pe la 2000 de lei. Șefii de echipe aveau mai mult, nu știu cât. Dar da, low level, am intrat în contact cu vreo 3 team leazi și pe doi dintre ei ii puteam înlocui atunci pe loc, fără stres, cu toată experiența lor.
Bănuiesc că în anii ăștia au mau crescut și pe acolo salariile. Măcar pentru ăia cu experiență, altfel, ăla e job de studenți, să fim serioși. Sau de proaspăt absolvenți. De liceu.
In altă ordine de idei, Kaufland le dă 1, ceva mărire la net din ianuarie.
@ IulianS
Nu stiu la ce nivel ai interactionat cu QA, si nici nu vreau sa duc discutia in directia aia.
Am lucrat cu developeri care nici macar nu intelegeau bine ce dezvolta sau cum si-ar putea testa vreodata codul, in acelasi timp am lucrat cu developeri pasionati, care intelegeau procesul de QA si importanta lui.
In fine, dupa cum ziceam, nu vreau sa duc discutia intr-o chestie QA vs Dev.
Evident ca in firmele alea nu sunt doar programatori si QA. Ca mai sunt devops, etc. Dar marea majoritate sunt devi si QA in companiile astea.
Exemplul care il dai tu, este forte posibil, dar foarte rar.
Daca omul e foarte bun, normal ca iasa in evidenta intr-o firma unde marea majoritate sunt mediocrii spre slabi.
Daca sunt asa bine platiti devii acolo de ce nu i-au facut o oferta decenta de la inceput?
Hell, daca sa zicem era junior, si a “crescut” la ei de ce nu i-au crescut salarul treptat la un nivel decent si au astepta pana omul a zis ca pleaca?
Anyway, faptul ca 12 oameni din 1200 sunt foarte bine platiti in companiile alea, nu denota faptul ca salariile in industria asta sunt mari (in Romanistan)
@Orbu
True. Very True.
Nu stiu Ubi cat au crescut, dar la Gameloft sunt mizerabile. Saptamana trecuta am avut un tip la interviu (QA) care lucra de 3 ani la Gameloft si avea 1600 de lei (de bonuri nu stiu).
Subscribe to that.
Am avut un tip la interviu, Lead QA la Gameloft. Mai avea inca o pozitie in cadrul companiei: “Anti-hacking specialist”.
Ce insemna asta? Omu intra pe forumuri, vedea ce cheat-uri au mai aparut, si le raporta mai departe:))
Asa e piata mai. Am trait asta de nu stiu cate ori. Cand m-am angajat la o firma pe vreo 600 Euro acum ceva vreme era unu cu 5 ani mai mare ca mine si cu experienta pe masura care muncea pe 350 Euro. Daca nu ceri, nu ti se da. Daca esti ok, de ce sa faca ei ceva? Eu, de exemplu, cand m-am ulterior la o alta firma, am luat mai mult decat ala ce ma recomandase. O singura firma mi-a marit salariul cand au vazut ca fac treaba, una singura. In rest, amenintari, santaj, contraoferte.
Cat despre QA la Gameloft (btw, am lucrat acolo ca dev), nu-ti imagina ca e QA pe chestii safety critical (ca-n railway de exemplu) cu proceduri, criterii exigente. Asfel sunt destui care cred ca testarea inseamna sa te joci, nu sa stai 3 zile in acelasi meniu anost ca sa vezi probleme. De aia sunt salariile alea, ca sunt destui dornici sa lucreze “la birou” si mai mult decat sa se joace nu stiu. Si, cu parere de rau o spun, numarul asta e in crestere.
Acum referitor la concluzia ta despre salariile din gaming, as zice sa o lasam asa, ca nu-ncerc sa te conving nimic, ca nu i-am intrebat pe toti ce salarii au. Dar, din ce stiu, exista oameni buni si prosti, dupa parerea mea, care o duc foarte bine din remuneratie.
Eu inteleg ideea la ceea ce spui, dar te-ntreb: daca nimeni nu facea asta era mai ok? Doar am spus ca, vrei nu vrei, QA-ul e necesar. Pe principiul asta daca miroase a gaz nu suni la firma de gaz? Daca se scurge apa in strada nu suni la firma de apa? E exact acelasi lucru: oamenii pierd bani si el evita ca chestia aia sa se-ntample. Cineva tre’ sa o faca, chiar daca e o munca de cacat. La fel si curatenia stradala, in scara de bloc, in parcuri, in gradina de langa bloc/casa, desfundatul tevilor etc.
@Manowar, sunt in spam. Mersi!
In curand nu vor mai fi impozite la videochat, ca sa ramana tineretul acasa maica :))
Zaus:10%din venitul normat