Tot cu minciuni ii crestem si noi…?
Vad din ce in ce mai des “stiri” cu “mental health problems”. Si nu-i greu de ghicit de ce: generatii intregi au fost crescute cu promisiuni false, cu asteptari nerealiste. O gramada de copii au crescut prea feriti de probleme si mintea lor pur si simplu nu poate face fata cand sunt pusi fata-n fata cu realitatea.
Intr-un fel, la fel a fost si cu generatia mea. Si noua ni s-au vandut aceleasi gogosi. Invata bine, ca restu’ va veni de la sine. Tu ia acolo 10 pe linie, ca aia-i tot ce trebuie sa faci. Cu aia o sa obtii un serviciu bine platit. Cu serviciul ala bine platit vei avea bani sa te asezi la casa ta. Cu serviciul ala bine platit si casa aia a ta vor veni si gagicile (sau tipii), nu-ti face tu griji pe tema asta, ca “orice sac isi are petecul”. Si … am fost mintiti. Am fost mintiti urat de tot.
Nu dau vina numai pe parinti. Evident ca nu puteau ei sa inteleaga si sa anticipeze schimbarile cauzate de “tranzitie”. Dar nici n-au facut nimic pentru a ne educa. Si, ca sa fie 100% clar, nu vorbesc aici de mine. Eu n-am pus botu’ la vrajelile alea niciodata oricum. Dar mult prea multi oameni asa au fost crescuti.
Invata, mamicule. Baga acolo exercitii si treburi si agitata-te cu mana pe sus, sa raspunzi tu la intrebari. Nu te uita la colegii aia care fut in spatele scolii, baga acolo toceala pe paine – de multe ori pe paine goala. Lasa, c-o sa vezi tu, aia o sa spele wc-uri, tu o sa fii grande. Nu te duce cu “bagabontii” la un fotbal, la o iesire, la o nu stiu ce, ca aia o sa mature strazile, tu trebuie sa herpaderp.
Stim cu totii ca nu asa s-a intamplat. Stim cu totii c-a fost bullshit. Stim cu totii ca nu a dat nimeni doua flegme pe notele noastre din liceu sau pe media de la facultate. N-a venit nimeni sa ne puna pe tava totul pentru c-am luat noi 10 (da, stiu, exista si 0,001% care plm, au primit vreun post de nu stiu ce pe nu stiu unde).
In loc de asta, ce-am descoperit a fost ca “bagabontii” aia au avut ceva balance OK de munca-distractie. Ca au relatii (nu-n sensul de pile; nu NEAPARAT), ca au cunoscut lume, ca au niste usi deschise, in timp ce harciogii aia cuminti au fix pula pe deget. Ca aia au deja doi copii si trei amante si noi ne agitam sa ne gasim o gagica sau un gagiu si nu prea pica nimic. Apoi am descoperit ca am intrat pe taranie (in campul muncii, adica) si am luat fix pula-n gura, ca tot ce-am invatat noi nu facea doua flegme degerate in lumea reala. Mai rau, cu tot ce-am invatat, SI DACA ne-am gasit un job, am descoperit ca e mizerabil, cu colegi si sefi mizerabili, cu taskuri mizerabile – singura chestie si mai mizerabila fiind salariul, care abia ne acoperea chiria. Ce sa mai vorbesti tu de casa – aia care urma sa-ti aduca si printul/printesa din poveste. Si stam izolati, din ce in ce mai izolati – desi in teorie suntem tot mai conectati cu restul. Da’ nu suntem. Not really.
Suntem “conectati” la ceva feed de facebook sau de twitter sau de instagram (ma doare-n pula ca nu se numeste feed, intelegeti voi). Un loc unde vedem fix pula – ce vrea Dorel sa vedem. Iar Dorel nu vrea neaparat sa vedem adevarul, ci chestiile frumoase. Cat despre vreo discutie meaningful cu Dorel…pai, nici nu se pune problema. Ca are si Dorel o imagine de pastrat, normal. Suntem singuri in grup si atat.
Ajungem la 22, 25, 28, 30 de ani si n-avem nimic din tot ce “ni s-a promis” – sau, mai bine zis, din toate minciunile pe care le-am inghitit pe nemestecate. Normal ca e doar o chestiune de timp pana apare sfanta treime (anxietatea, depresia, psihoza). Normal ca self-esteem-ul e la pamant, disparut pe undeva prin ceata. De ce? Pentru ca te uiti in jur si ai impresia ca “toata lumea a reusit, numai eu nu” (si-i usor sa faci greseala asta cand “in jur” inseamna “ce vezi pe internet” – unde toata lumea isi posteaza aparentele reusite si cam niciodata esecurile; ca ar fi “rusinos”).
Nu plang de mila pustimii, ca nu-i treaba mea sa fac aia. In definitiv, au si astia oportunitati (nu fix aceleasi pe care le-am avut noi, da’ au altele pe care noi nu le-am avut). Da’ problema e ca raman in mare “oportunitati”, pentru ca nu au invatat nicaieri sa profite de ele. Ah, poti face bani pe youtube? Da, dar patrulaterul neregulat este calul din jocul de sah in geometria in spatiu si-n bazinu’ Motru exista hidrocarburi or some shit. Ah, poti face bani facand pe freelancerul? Da, dar Tudor Soimaru si Magda…Acum, asa cum ziceam, n-o sa le plang eu de mila, ca se descurca si singuri de minune. Tot ce vreau sa spun e ca poate ar trebui sa fim atenti la cum ne crestem copiii. Poate ar trebui sa fim mai atenti la ce le aratam noi in departare, acolo. C-o fi ala orizontu’, da’ poate-i fata morgana. Si e OK, marsaluiesc ei incolo, cum le spunem. Da’ daca nu apare mai cu talent oaza aia, au cam belit pula – si o belim si noi cu ei, ca-s ai nostri.
Serios, uitati-va la noi. Uitati-va la cat de animale suntem. La cat de hateri suntem. La cat de … de toate suntem. Si suntem asa in mare parte pentru ca nu am pupat cam nimic din ce ne-a fost promis mergand “dupa reteta”. Cei care-am reusit ceva n-am urmat reteta aia, ci am facut altele. Si, din pacate, suntem mult prea putini in comparatie cu cei care n-au reusit sa faca nimic. Si nu ma refer doar la bani sau la job aici, ci si la restul, ca-s oarecum legate. Oi fi luat tu 10 pe linie si-ai ros paginile alea din carte mai ceva ca un popandau, da’ e cam greu sa cred ca asta ti-a adus gagiul sau gagica pe care il/o doreai. Cam greu spre imposibil, asa. Si-ajungi la 22-30-40 de ani si descoperi ca ai fost prostit. Da’ prostit rau. Ce cacat sa mai faci, ca-i greu cu restartu’ cand nu esti usor psihopat (ca subsemnatul). E belita, tovarasi.
Ce putem face pe tema e sa-ncercam sa nu crestem alti dezaxati. Si n-o sa mint, nu stiu nici eu cum. Pentru ca te intreaba boracul “de ce trebuie sa fac asta” si ti-e comod sa-i spui “pentru ca trebuie sa inveti bine, ca daca nu inveti bine n-o sa ai o masina ca tati, n-o sa ai o casa ca tati” (caz general, nu ma refer neaparat la mine). Iar copilul te crede. Ca pula mea, esti tati – are incredere in tine (cat de cat, ma rog). Iar tu ii repeti chestia aia, uitand sa-i spui ca tati nu din temele alea facute frumos si-a luat masina. Devine comod. Devine obicei. Si-ajunge boracu’ la 25-30 de ani si e posibil sa te intrebe “auzi tati, am facut tot ce mi-ai zis, where’s my fucking reward? unde-i jobul meu bine platit? unde-i gagica mea? unde-i masina mea? unde-i casa mea? unde-s prietenii mei? de ce am luat 10 si n-am cat tine? tu ce nota ai luat – fucking 16?”.
Iar daca trebuie sa ridici din umeri…e belita; e belita rau.
Nu stiu de ce la varsta poti incepe sa-i explici unui copil – poate de pe la 8-9 ani? – niste chestii. Nu pe toate, desigur, ca n-o sa priceapa. Da’ asa, usor-usor, cate una. Mai subtire, mai cu perdea, mai…Inca nu mi-a venit randul la dat explicatii, da’ cand imi vine, sper sa ma descurc cu asta. Ma ingrijoreaza chestia asta. Ce o sa pot sa-i explic eu unui copil? Ca tot ce i s-a spus a fost o minciuna? Ca nu asa merg lucrurile? Ca femeile nu-s interesate de faptul c-ai avut tu nota 10? Ca nici sefului nu-i pasa? Ca nu castiga aproape niciodata “cel bun”, ci tipul mai agresiv si mai ambitios si mai cu relatii, chit ca nu stie la fel de multe ca tipul bun? Ca ala rau intelege unde-a gresit si-si cere scuze doar in desene animate si-n filme? Ca-n realitate, cand totul e nasol, nu are loc un eveniment salvator, ci mai vin vreo 3 facturi si doua procese si ceva eviction notice?
Ce-o sa-i zic? Habar nu am…
Mghh. Poate nu ești în țara potrivită să poți să fi fair cu copiii. Eu cam sunt. Uneori prea fair pentru lumea din jur.
Da’ tot insist să pună mâna pe carte, nu chiar bazinul Motru, da’ măcar vreo două integrale, nu pentru note, nu pentru jobul ăla mai bun, ci pentru că viața e un pic mai ușoară când ești mai puțin prost.
Copilul va înțelege dacă nu e un fucking retard. Doar dă-i ceva timp – nu mult.
Nah, nu va intelege chiar daca e un geniu de la 3 ani. Daca va intelege, va intelege prea tarziu.
Tre sa ii zici cum e treaba de la inceput. Fie castiga in viata cu coatele sau isi ia coate in muie. Eu asa am invatat in viata, fie dau cu cotu sau imi iau coate in muie.
Pe al mare l-am invatat ca trebe sa dea cu soldu de la fotbal, fie el se duce jos sau adversaru.
Pe la 5-6 pune pustanu intr-un sport unde se duce 1vs1 cu altu. Acolo invata cum e treaba. Fie se duce el jos sau se duce alt puradel.
Sa stii ca nu toate dumele pe care ni le-au dat parintii in copilarie au fost intentionate. In mare parte din cazuri, asta era solutia sa mananci o paine alba, cel putin pe vremea lor. Zic totusi ca era mai onorabil “ia mama, si invata” decat “toarna tata, la Securitate”.
Am discutat cu destui din generatia parintilor, oameni care erau tineri prin anii 70, si niciunul, oricat ii ura pe comunisti, nu-si inchipuia ca va prinde ziua in care comunismul va disparea din Romania – disparitie chiar si de forma… (Desigur, realizau ca Ceasca va crapa, dar sperantele lor erau pe un comunism mai “uman”, un Iliescu. De-aia a si primit Ilici voturi cu basculanta.)
Deci ei neanticipand caderea comunismului, cum puteau sa-ti dea in avans sfaturi pentru viata in capitalismul salbatic care a urmat?
Totul e posibil, pana la urma.
Hai sa zic ca il prgatesti pe junior sa exceleze in tot ceea ce poti anticipa in legatura cu societatea actuala. Ba chiar bagi bani in educatia lui, sa faca o scoala cu staif, sa fie tovaras cu tot felul de beizadele – relatiile viitoare… Si buf! Un solar flare prajeste tot ce este electric pe planeta, ne arunca pe toti inapoi in the dark ages. Pentru o vreme carnea de sobolan si terciul de gandaci/viermi vor face diferenta dintre viata si moarte. Cine stie, chiar poate si carnea umana…
Nu cred ca l-ai pregati pe junior in genul asta de survival.
Mda. Al meu cel mare are 10 ani. Eu am inceput de vreo 2 ani “trainingul” cu nimeni NU vrea sa stie adevarul si la fiecare trebuie sa ii spui ce vrea sa auda. Asta nu inseamna neaparat sa minti ci sa spui povestea potrivita. Orice intamplare/actiune poate fi povestita mai multe moduri, dar doar 1 este cel castigator. Stiu ca sunt extrem de multi impotriva si vor comenta ca asa nu e corect si il invat aiurea… dar va puteti gandi putin cati dintre voi au fost in situatia sa raspunda de ex la: “Ti se pare ca sunt grasa?” sau “Care rochie iti place mai mult?” si cam orice raspuns real ai da nu e cel ce trebuie… extrapoland de aici le fel e cu orice.
Am inceput in perioada de mentorat la CoderDojo, cand il ducem pe al meu sa invete una alta, nu de la mine ca de la mine nu vrea, si stateam dea moaca acolo vreo 2-3h pana cand isi termina ce avea de facut. Asa intram in contact ori cu alti parinti ori cu elevi de liceu/studenti ce erau si ei la invatat sau mentorat una/alta. La unii le povesteam de cloud si “corporate behaviour” – stiu ca suna pizdos da’ e vorba de cum si ce spui in mediul corporatist ca sa iesi OK cam in orice situatie(mentiune aici ca recomandam acest site unde vedeam potential, 2 dintre baieti in urma lecturii de aici nu mai sunt in ro – bravo lor;) ). Povestind mai mult cu unii parinti am aflat ca unii copii stiu “poezia” acasa dar nu pot sa o spuna in fata clasei si iau nota nasoala. de acolo am ajuns la: copilul in public nu isi poate expune ideea/parerea… pai al mic si negru din mine a zis ca hai sa facem ceva productiv. Asa ca am identificat cativa si am pornit discutii despre cum sa isi “prezinte” proiectul, initial ce rahat o fi facut la CoderDojo, sa il prezinte undeva unor alti oameni. Mai tarziu am ajuns la: Cum sa conving parintii sa-mi ia alt laptop? Cum sa ma trimita ai mei in ceva tabara in sula cu satelitu’? Cum zic la scoala ca nu am reusit sa fac tema ca sa nu iau nota?… si avand aceste discutii cu juniorii a inceput sa participe si al meu si sa invete ca doar trebuie sa fi un pic atent la detalii si sa te joci cu cuvintele si poti “povesti” orice. Ma repet aici si mentionez ca scopul nu era sa ii invat sa minta ci sa spuna ce aveau de zis intr-un alt mod mai benefic pentru ei si captivant pentru celalalt interlocutor… “vrajeala” sa folosim termenul clasic romanesc cu care suntem obisnuiti toti, ca pana la urma acolo ajungem. Culmea e ca eu nici nu trebuia sa le zic eu prea multe, punea unul o tema si veneau ceilalti cu idei despre cum ar putea spune/zice/face; eu doar finisam o vreo idee sau mai dadeam un hint. Cam stiau deja tot ce trebuie dar nu stiau cum sa foloseasca arsenalul din dotare. Reversul medaliei a fost ca au venit la mine parinti nemultumiti ca le invat copii sa minta si sa combine pe oricine si ca ei nu vor copii bisnitari, ei vor copii cinstiti si onesti care vor sa faca scoala ca asa reusesti in viata. Plm CSF, NCSF. Mai povestesc cu unii online.
Intradevar scoala si societatea de la noi nu te prea ajuta la nimic, adica poti sa afli cum sa inveti dar trebuie cam rapid sa te prinzi tu ce trebuie sa inveti. Nici absolvirea Oxfordului sau MITului nu iti garanteaza o viata de success ca in filme, tot trebuie sa te descurci si tu in a face ceva sa iti placa viata pe care o ai, e drept ca acele universitati iti dau un plus pe care nici una de la noi nu ti-l ofera. In rest e crunt, cu cat se reuseste iesirea din bula creata, cu atat mai repede te prinzi ca de fapt ce ti se spune nu e real. Nu e greu de facut, trebuie doar putin de fuck-off la marea arta si iasa ceva bun. Parerea mea.
Mai scriu mai incolo ca s-au trezit ai mei si trebuie sa imi execut rolul de tata 🙂
Practică. Fă practică cu copilul. Dă-i cinci lei și trimite-l la magazin, să aplice fucking matematica de la școală. Eu citesc manualele de gimnaziu și mă crucesc. Exemplele de acolo nu au nici o legătură cu realitatea, de aia ce (pot să) fac e să îi arăt copilului cum să pună în practică ce învață.
Toți am avut colegi din ăia cărora li se furau banii în autobuz, că nu știau să fie atenți la buzunare, cărora le-au stricat femei deștepte viața după ce i-au jupuit de bani, care au pierdut case și mașini la divorț, pentru că credeau că marea dragoste i-a găsit în club după sufletul lor bun și nu după ceasul de lux și tot așa.
Țin minte pe un special, ta-su era consilier local, în toată școala generală avea 10 pe linie, băiatul era deștept, și unde nu știa ăsta micu, rezolva tati cu cadouri și amenințări. A picat admiterea la liceu, dar la recorectare s-a rezolvat. Picat admiterea la facultate, la recorectare s-a rezolvat. Ultima oară când am vorbit cu el, acum 15 ani, avea un necaz: pentru că râdeau prietenii de el că e încă virgin la 20+, s-a dus la o țigăncușă de cartier, care l-a mirosit că are bani și a rămas gravidă cu el și nu știa dacă să o ia de nevastă sau nu.
Am un vecin la două case mai încolo, fi-su 16 ani, arătos, deștept, i-am zis eu de la obraz că trebuie să mai plece amândoi de acasă fie toată ziua, fie de pe o zi pe alta, ca să aibă și ăsta micu unde fute. “Nu, că nu s-a pus problema, suntem înțelegători, îi dăm voie”. Oamenii au uitat cum e să ai 16 ani și hormoni ieșind prin pori și să nu poți să fuți că mă-ta e mereu acasă.
Educația la școală e bună, se ocupă școala de asta. Educația practică e responsabilitatea părinților. Matematică aplicată. Engleză aplicată. Educație civică aplicată. Fizică aplicată. Ai exersat de câteva ori cu el numele părinților și numerele de telefon? Ia uită-l o dată la mall, să vedem, îl duce capul să te sune. La 8 ani m-a sunat din Carrefour, l-a dus un angajat de acolo la recepție și a știut. Știe să vină acasă de la câteva străzi distanță? Știe să dea un pumn dacă ia un pumn? “Noi nu-l învățăm să fie violent”. Lumea e violentă, trebuie să știe să se apere. “Nu, că noi îl educăm…”.
Nu se pune problema sa fi anticipat schimbarile, ci sa se fi adaptat rapid, sa fi scos capul pe fereastra sa vada cum s-au schimbat lucrurile instantaneu, sa se fi conectat la realitate, sa se fi lepadat rapid de cutumele trecutului.
Dar, din cate am vazut, inertia a fost ENORMA, nu au fost invatati sa riste deloc, nu si-au permis niciodata sa viseze sa faca ceva pe cont propriu, sa fie intreprinzatori, sa-si ia inima-n dinti, sa plece unde le este mai bine.
Am vazut foarte bine despre ce e vorba, chit ca aveam doar 14-15 ani, dar cei din jurul meu se pare ca au fost orbi. Si nu ma refer doar la parinti. Au trecut oportunitatile pe langa ei. Vremuri de AUR. Orice mergea.
Toti adultii din jurul meu imi pareau desueti, bateau campii la greu, parca erau senili. Ma dezgustau povetele lor, povestile despre “realizarile” lor, felul in care se purtau, se umflau in pene de parca vezi Doamne ce mare rahat au realizat.
Au mers doar pe linie. Pute pute, da-i caldut.
=====
Treaba cu promisiunile mincinoase e jegoasa rau. Multi au dat chix, au avut asteptari nerealiste. Li s-a promis marea cu sarea. Dupa facutlate au primit fix pula.
Sef de promotie la drept, putin mai negricios el, dar barbat bine. A stat practic inchis in casa pana dupa facultate. A capotat dupa absolvire. Nu-si gasea postul ala de guvernator galactic promis de parinti. A muncit ca palmas, s-a apucat de bautura. Acum e un betiv ordinar, parasit de sotie (singura femeie) si de copii. Nu a lucrat niciodata pe un post calificat.
Absolut. Practica si mereu indrumati, corijati si purtat discutii la nesfarsit.
Rapid trec anii si ajung la scoala moment in care influenta parintilor incepe sa se diminueze.
De cand am mers la scoala (6 ani) parintii pentru mine au incetat sa mai existe. Nu pe loc, dar in 2 ani nu ma mai interesau deloc. Din contra.
Eu prevad disparitia sistemului de invatamant clasic in urmatorii ani.
Nu de alta, dar tot mai multi cred ca vor realiza ca viata e mult prea scurta ca sa ti-o pierzi invatand derivate si Eminescu si industria Romaniei (aia de s-a desfiintat demult), nemairamanand nici un fel de energie pentru chestiile care chiar conteaza. Si nici timp liber.
Eu personal castig o paine din ce am invatat reparand Oltcit-ul si Dacia lui taica-miu si apoi din ce am invatat de pe forumurile auto din anii 2000.
Cei care lucrati in IT stiti cam cat v-au folosit cei 12 ani de scoala in ce faceti acum.
O fosta vedeta de la noi, Dana Nalbaru parca, spunea ca isi educa copilul acasa, ca sa scape de toti sinistrii de la catedre. Pana la urma, daca poti lua BAC-ul asa, de ce sa inveti si alte kkt-uri inutile?
N-am nimic notabil de adaugat, vreau doar sa-ti multumesc pentru (inca) o doza de realitate de bordura.
Dap. Si uite cum o sa ajunga lumea sa se futa.
ce zici tu acolo ni se adreseaza noua. Din Romania. Numa ca sa vezi dracie. Aici astia, cum da iarna si intunericul, au atatia sinucigasi ca la tren se anunta defectiuni tehnice. Si da, stiu “intuneric, depresie”. Pula mea, mie, venit din Romania, totul mi se pare misto. Te depresezi de la intuneric? pula mea, iei un avion, mergi 4 zile in spania, te intorci. Bagi sport (bine, baga si ei la greu). Ai solutii. Mai ales cand nu iti este foame, poti cauta solutiile.
Dar nu. Se merge pe ideea “ce atatea derivate, uite, ala scoate banii de la jutub”. Bravo. Hai sa ne transformam toti in jutubari. In fond mancare oricum e fudulie. Hai sa nu mai traga nici unu (vorba lu orbu, nu neaparat mara, dar macar sa nu fie prost). Hai ca in suedia unde traiesti ok lucrand pe santier, ce plm te stresezi atat cu medicina?
Poate totusi ar trebui sa facem ca in Coreea cu educatia. Nu cu munca aia de oi. Hai sa avem salarii la profesori. Gen mari. Hai sa schimbam si programa. Mai putina Mara mai multa Java.
Matematica/fizica aia, cum ziceam, e mega buna. Nu ca o sa aplici dupa derivatele. Nu. Ci pentru ca o sa intelegi cum sa rezolvi o problema: ai problema, o imparti in bucati mici, aplici niste formule deja invatate. Ajungi la rezolvare.
Mara sa ne suga pula. Dar si aia are un sens. Nu calitatea scriituri. Ci pula mea, intelegerea unui text. Ai un text, ce crezi tu ca a vrut sa zica autorul?
Istoria, biologia si geografia, la modul in care sunt predate in Romania, sa ne suga pula. Dar macar iti pornesc memorarea. Chestie care o sa fie super utila cand o sa vrei sa inveti chineza.
La final, ca angajator, tu incepator: cum stiu eu ca tu esti un mega baiat fain? Ca ai capacitate de invatare si ai seriozitate, dar la liceu ai dat la buci si nu ti-a pasat de note?
evident, ce am zis sus nu se aplica in Romania. Culmea, eu am avut niste profesori (pe la romana, pe la istorie, pe la fizica) care ne-au explicat asta. De ce e nevoie de cacaturile alea.
Dar metoda “invata ca esti un bou si daca nu inveti nu o sa faci nimic in viata” => fix ce zici tu aici 🙂
De la inceput trebuie explicat, nu ai ce sa astepti. O sa vezi ca in scurt timp iti vine indoctrinat de la scoala si atunci ai cam belit-o deja, ca trebuie sa corectezi informatiile gresite, in loc doar sa le implementezi pe cele corecte.
Discutie cu fiica-mea, ca tot merge cu taica-su la biserica:
Eu: de ce mergi la biserica, daca tot nu-ti place si te plictisesti?
Ea: Ca sora (calugarita ca aia le preda pe aici la scoala religia) zice.
Eu: Si iti da sora de mancare, iti cumpara haine, are grija de tine, te impratisaze cand te doare?
Ea: nu.
Eu: Atunci? Vezi ca trebuie sa decizi singura ce vrei sa faci in viata.
Un antidot la minciuni e intrebarea simpla: la ce imi foloseste?
Apoi sa fii destul de jeg uman/taran sa si te tii tare daca intrebi asa ceva in scoala si nu numai. O sa afli in cateva zile de ce invatamantul e praf, lumea e praf si merge din inertie, in general. Nu e vorba de informatie aici, e vorba de lipsa contextului. Si, slava cablurilor, exista Internetul care sa completeze lipsa aia. Acum, daca o fi bine, o sa vedem in 10 ani, cand vom avea copiii Internetului in floarea varstei, copiii care au trait exclusiv in asa, pe cand scoala a ramas undeva cu metode vechi de un secol.
Influenta parintilor asupra copiilor se deterioreaza gradual, sfarsind complet pe la 18 ani. Dupa varsta asta, poti fi pentru copil un fel de consultant si asta numai daca relatia construita pana atunci o va permite.
De cand sa discuti cu el? De la varste fragede. Cat mai devreme. De cand intelege cuvintele. Odata cu varsta va pune peste cuvinte semnificatii, experiente si va intelege cu adevarat. De exemplu, daca vrei sa-ti tii copilul departe de droguri, nu incepi discutiile pe tema asta la 15 ani, ca e inutil. Folosesti orice prilej (ca sa nu para discutia fortata) de la 6-7 ani. Prilej inseamna emisiune TV, vizita la doctor, imagini de pe strada, filme, etc. Mesajele au nevoie de timp sa se insurubeze in creier si sa ramana acolo.
Fi-miu cel mare are 16 ani. Are spirit de antreprenor, ii place sa castige bani. Are un cont de instagram cu 150k+ followers si face ceva banuti de buzunar din asta. Sunt norocos ca are spirit antreprenorial. Asta e greu de dobandit daca nu-l ai native. Dar…asta e provocarea. Am avut zeci e discutii cu el, despre a continua educatia clasica. Imi aduce eemple de oameni de success in activitati on-line (blog, youtube, insta, etc). Ii explic ca sucesul asta e ca la fotbal. Ii vezi pe Messi si Ronaldo, ii vezi pe jucatorii din primele ligi din Europa, dar astia sunt niste sute, poate mii de oameni. In spatele lor, nevazuti, sunt sute de mii de copii care s-au apucat de fotbal si au esuat la un moment dat.
Antreprenoriatul e bun. Dar ai nevoie de un plan B, de o plasa de siguranta. De niste abilitati care sa-ti permita sa gasesti un job daca afacerea da chix. Si e bine ca job-ul ala sa iti aduca mai mult decat mancarea zilnica, ca sa te poti bucura e viata.
Personal, cred ca trebuie sa iti sprijini copilul si sa il educi sa fie pe cont propriu, pe picioarele lui, independent. Dar nu toti vor reusi. Nu-I poti spune “lasa-te de scoala, fa bani pe net”, pentru ca poate fi un pariu pierzator. Incurajaza-l sa continue ce face el pe Youtube, fara a lasa scoala. Cacatul asta de scoala, care iti iti da niste cacaturi de hartii la final. Pentru ca uneori, pe langa abilitati, cunostinte si experienta, vei avea nevoie in matrix si de cacaturile alea de hartii ca sa primesti un job. Sau un job mai bun. Ca plan B, ca plasa de siguranta.
Plus ca nitica stiinta de carte nu tampeste. Dimpotriva. Forteaza-l sa faca calcule in minte. rapid. Cauta-I pe youtube chestii legate de lectia lui la fizica, sa intelega mai usor teoria si la ce foloseste.
Dezvolta-I skillurile pe care scoala nu I le dezvolta, motiv pentru care multi clacheaza la maturitate. Trimite-l cat mai des in excursii, tabere. Scoate-l din tara cat mai des. Dupa 14 ani trimite-l singur. sa ia contact cu alta lume, alte tari, alte societati. Sa nu aiba dificultati de adapare, sa nu aiba complexe de inferioritate sadite de societatea si tara in care s-a nascut.
Obliga-l sa invete limbi straine. Engleza fluent va fI pentru generate alor o chestiune de la sine inteleasa (nu ma refer la al tau, care e in Anglia). Inca una sau doua limbi peste engleza. Sa ie prieten cu calculatorul. Operare, putina programamre. Sa dea cu nasul, sa stie cu ce se mananca si la ce foloseste.
Sport, activitate fizica. Toate astea se leaga intre ele. Daca il vrei asa cum ti-l doresti, trebuie sa muncesti in toate directiile astea.
ce primeste in familie e aproape 0. da, stiu, e baza, sunt principiile de viata. fix pula. 90% din ce va fi e dictat de anturajul in care se invarteste incepand de pe la vreo 12-13 ani
@Akhetaton – anturajul pana la o varsta e dictat, sau poate fi influentat din familie. Ma rog depinde pe unde cresti, dar totusi. Daca parintii nu au viziunea necesara sa te expuna si anturajului ala considerat mai periculos, negativ, dar care iti aduce si beneficii, te costa. Da, poate crezi tu ca la 18 ani dupa ce ai crescut intr-un anume mediu faci switch 180 de grade si te orientezi singur. Din pacate nu (prea) functioneaza asa. Dureaza.
Si parintii mei mi-au spus : ” cartea vorbeste” si ca singura mea sansa e sa invat, ca ei nu au nici, relatii nici bani si tot ce-au facut a fost cu munca si-ar fi facut mai multe sa fi stiut mai multa carte.
Si n-au mintit cu nimic. In ceea ce ma priveste au avut dreptate .Ok, nu diplomele te ajuta neaparat, nici cunostiintele acumulate in scoala nu iti dau neaparat un job, ca alea de obicei nu te pot duce la un interviu cu cine trebuie, de unele singure, dar ba baieti, eu nu-s chiar doctor in stiinte, doar ca atunci ca ma uit in jur prind curaj, stiti vorba aia.
>>set modestie off.
La cele mai multe interviuri unde nu aveam experienta necesara si am fost acceptat a fost pentru cunostintele pe care le am, in general, si pentru modul in care gandesc si constructul intelectual, in general. Si conteaza sa poti aduce argumente stiintifice in discutie si sa poti trece un enunt al cuiva printr-un filtru compus din lucruri pe care le stii din scoala sau de unde vrei tu, numai sa le stii.
Cand vine cineva cu o idee, oricare o fi aia, din aia creativa cum e acum la moda, sa poti sa vezi direct din discutie pe unde pierde apa. Eu pot asta pe partea tehnica, altii pot pe partea filozofica ( psihologie, sociologie, alea).
Alternativa e ca esti total incuiat intelectual/stiintific, ai doar scoala vieti (cu 1 i ) si reusesti sa ai access doar in locurile unde ai relatii construite cu skilluri sociale, santaje, influente de familie sau bani, dar pentru tot ce faci tre’ sa te scoata cineva din cacat. Nu suna bine.
Eu stiu foarte bine ca nu doar scoala m-a dus de mana unde sunt aici, ca am avut colegi mai pregatiti educational decat mine ( bine, unii n-au inteles nimic din ce invatau, dar altii da) care probabil nici la varsta asta nu au recuperat handicapul la skillsetul de golanie, relatii sociale si experienta de viata.
Dar cu siguranta pot sa spun ca la varsta asta scoala ( asa proasta cum a fost, ar fi fost super sa fi fost mai buna ) si-a cam meritat timpul futut. Da, se putea mai bine altfel probabil. In teorie.
In practica, parintii mei nu prea aveau ce pula mea sa ma invete ei mai mult in afara scolii. Nici in mediul in care am crescut n-aveam de unde sa fi invatat mai mult, fara scoala. Asa ca asta a fost tot ce-au putut sa faca:
Sa ma puna sa invat, sa-mi prezinte alternativa : Nu-ti place cartea, uite lopata, grebla, sapa si grajd-ul, cam cu asta o sa te ocupi.
La 8 ani, intr-un sat cu bude in curte, unde se studia franceza si rusa – prost, tata imi platea meditatii la limba engleza, spunand el in ’91 – engleza e viitorul, de acolo vin banii. N-am invatat engleza din meditatiile alea ( ca a murit profu’ intre timp), dar am inceput acolo.
La 13-14, cand i-am spus ca nu vreau sa merg la liceul de chimie, unde chiar ma putea pregati la chestii, ca vreau calculatoare, mi-a zis – du-te ca calculatoarele-s viitorul. Si m-ar fi lasat sa ma duc oricum unde vreau. Cata vreme invat carte. De la 14 ani mi-a tot spus – de-aici incolo ar trebui sa fii mai pregatit ca mine si sa poti vedea singur directia. Treaba de expunere.
Pentru un tip care a crescut in opinci si-a terminat liceul (agricol) la 30 de ani, lucrand ca muncitor toata “cariera” lui, pot sa spun ca le-a nimerit destul de bine.
M-a lasat sa golanesc de la 12 ani. Majoritatea colegilor si prietenilor mei de aceeasi varsta fie faceau ce voiau, doar pentru ca parintii nu dadeau doi bani pe ei, fie erau tinuti in casa aproape legati, pentru ca parintilor le pasa de ei. Eu aveam targeturi si libertati castigate.
Mergea scoala? Eram liber sa-mi petrec verile singur intr-o casa, cu prieteni de varsta mai mare, cu bautura si chestii. Pierdeam aderenta si directie? Mai corecta pe ici pe colo.
Si asa construiesti relatii sociale.
Toti aia care au crescut incuiati in case, au cam suferit de chestia asta si pe urma – mult timp.
Aia care n-au fost ajutati deloc, ci lasati de capul lor, majoritatea au suferit de asta.
Copiii n-au neaparat mereu aplecare sa-nvete. Studiul si etica excesive, in dauna altor valori, creaza si carente, dar sa lasi totul pe #scoalavieti e la fel de riscant.
Mno, uite povestea zilei de pe FB (nu pare ontopic?)
https://www.facebook.com/georgeta.condur/posts/10214578718075150
Akhenaton – daca ar fi adevarat ce spui (din fericire nu e, nici pe departe), ar insemna ca noi, ca indivizi, am fi produsul a orice, numai al familiei nu. Ceea ce este absurd. Din familie deprindem chestii (bune sau rele) chiar fara a ne fi spuse. Depinde doar de tine, ca parinte, cat anume din bagajul viitorului adult e “din familie”.
@Animaloo: eu nu am zis sa faci bani din jutub, ci ca romanii nostri, in marea lor majoritate, dupa 12 clase cu premiul 1 cu coronita, au ajuns prin strainataturi sa stearga babe la cur. Practic nu stiu sa faca nimic. Au pierdut 12 ani din viata doar ca sa invete sa scrie si sa citeasca, mai util le e ca au invatat engleza in tot timpul asta (desi inveti mai usor engleza de la televizor decat in scoala).
Nu stiu sa schimbe o priza, nu stiu sa schimbe un robinet la baie, nu stiu sa puna o placa de faianta pe perete, sa dea cu un var pe alt perete, sa coasa o haina, nu stiu sa schimbe o bujie la masina, sa puna mortar intre 2 caramizi, sa bata un cui intre 2 scanduri, sa taie o gaina, nu stiu sa dea cu matura. Ma rog, in practica stiu pentru ca au invatat de la parinti. Dar, sincer, mi se pare o risipa enorma de timp sa pisezi copilul cu derivate, integrale si Eminescu, in loc sa-l inveti nimicurile astea. Daca-l inveti chestiile astea, macar cate putin din toate, poate nu va mai ajunge sa isi smulga parul din cap ca nu-si gaseste de lucru pe unde se afla sau pe unde ajunge. Se axeaza pe ce-i place mai mult, invata si poate va face performanta din asta. A, ca vrea sa fie doctor sau avocat sau mai stiu eu ce, partea a doua, dar nu prea sunt majoritari cei care ajung sa faca performanta din asta; sa te apuci sa faci Dreptul in ideea ca vei castiga bani multi din avocatura, de regula vei ajunge un jurist ratat in vreun birou obscur; era posibil sa produci mai multi bani ca instalator.
cred ca cel mai important e sa deprinzi de mic social skills. nu stiu cum s-o spun altfel, e ceva in genul sa te prinzi cum merg lucrurile in viata. asta se face relationand mult, in toate felurile posibile. daca jonglezi bine cu d-astea, e aproape imposibil sa nu-ti iasa binisor apele. nici nu conteaza domeniul
si uite ce prosti ies: https://9gag.com/gag/aoeP45A
Asa, si? Urmeaza sa zici ca nu stiu sa futa un sql sau macar sa faca un microserviciu. D-aia ai electricieni si zidari si croitori si mecanici auto. De taiat gaina, nu stiu daca ai iesit din tara, dar lumea nu prea creste gaini pe balcon. Iar cu matura dau cu aspiratoru
Oamenii se plang ca “vai, nu stiu sa imi calculez taxele, dar bine ca stiu pitagora”. cel mai amuzant e cand ii auzi pe aia din romania plangandu-se de asta, dar orisicat
@animaloo: problema nu e “pitagora vs taxe”. Problema e ca in viata reala nici macar teorema lu’ Pitagora nu prea o s-o folosesti. Si cam nimic atat de avansat (clasa a V-a?). In viata reala o sa te cam limitezi la inmultiri, impartiri, adunari, scaderi. Si e bine sa le inveti, nu zice nimeni nu. Da’ nu stiu daca alea justifica 11-15 ani de “scoala”.
Realitatea – daca e sa fim obiectivi – e ca in aia 15 ani inveti cateva chestii utile (pe care le-ai invata in mod normal in CEL MULT doi ani). Restu’ de 13 e dedicat futerii de vreme si memorarii de informatii complet inutile (bazinu’ Motru, George Calinescu etc). De ce? Nu, nu pentru ca “iti antreneaza memoria” (ce bullshit infiorator, sa fac spume…), ci pentru ca asa mai tinem niste sute de mii de bugetari inutili angajati (profesori, directori de scoli, inspectori scolari, altii). Pe banii prostilor. Bani si voturi. #smecherie #valoare #profesorul_de_geografie (inlocuieste geografie cu ce vrei tu, de la istorie la limba romana, limba latina etc). Aia-i treaba. Restu’ e vrajeala.
La mine vino cu “iti antreneaza memoria” cand termina liceul primul roman care vorbeste fluent 4 limbi straine INVATATE IN LICEU. Pana atunci…sa fim seriosi.
Legat de post, asta e pe sufletul meu
https://www.youtube.com/watch?v=guHX8AzjxlA&list=PL0NjZB3CLfQhuSfCkFXAW0XQ0qJ_sewg3&ab_channel=SociopatRecords
Daca nu-ti place, poti sa stergi comentariul
@Akhenaton
Din pacate ai dreptate. Eu urasc partea aia, prefer sa ma dau cu rahat pe fata decat sa discut cu colegii sau sa socializez cu jeguri in general. Si merge decent, dar pentru ridicat mai sus, skillurile sociale ajuta enorm. Code monkey pot sa fiu si cu saliva curgand, cat timp mere gura la interviuri. Multumesc zeilor pentru cererea din IT.
eu am tot folosit pitagora. Ma ajuta prin cacaturile cu lemn. Dar nu despre asta e vorba.
Ti-am zis, cat timp nu schimbi programa+profesori este logic ca totul o sa fie inutil. Ti-am aratat ce poti face maxim cu informatiile alea. Evident, ar trebui sa fie ceva mai putine materii incepand cu liceul. Dar, esti sigur ca la 14 ani vrei sa iti hotarasti viata? Cum ar fi la 14 ani sa tragi catre filologie, ca stii ca acolo e liceul mai usor, si sa pierzi orice fel de legatura cu stiintele reale? Si sa ajungi prof de istorie, de exemplu? Sunt tari care fac asta. Nu prea mi se pare o idee stralucita, vazand ca sistemul suedez/nemtesc importa medici de prin tari ciudate
In plus. Nu poti invata chestii specifice in liceu. D-aia eu sunt fan al Pascalului (ca inceput). Este un limbaj care nu iti ofera nimic.Este obscen de limitat. Te invata algoritmica si atat. In momentul in care ai inteles cum functioneaza un algoritm e simplu sa schimbi intre sisteme. E normal ca dupa ce stii chestia aia sa ti se para inutila. Dar stii cum e, si matematica incepe cu 1+1
Dar, noi vrem acum sa stim sa facem case, fara sa ne pese de fundatie. Si asta nu functioneaza
sunt 12. Facultatea e caz separat.
Primi 4 freci pula si inveti baza. Spor la invatat baza in juma de an. In Romania e ceva mai complicat, la astia primi 4 ani chiar par de “hai sa ii tinem la scoala cat suntem la munca”
Urmatorii 4 incepi sa evoluezi. Iarasi, spor la ce faci in viata fara sa intelegi amanunte minore de clasa 5-8.
Abia 9-12 sunt intinsi. Si in Romania chiar is sa stai la scoala nu hai hui pe coclauri. Problema e ca aici ar trebui sa incepi sa pui ideile cap la cap, sa te ajute scoala sa intelegi care iti sunt atuurile, sa te invete putin despre viata si nevoile societatii. Cacaturi d-astea
Problema mea cu sistemul romanesc de invatamant nu o reprezinta materia prea multa. Sau programa inutila. Ci faptul ca imi pare din ce in ce mai mult o lupta intre profi si elevi. In loc sa fie o chestie bazata pe respect, elevii isi arata pula si banii iar profii se chinuie sa demonstreze ce epici sunt ei si sa isi forteze pozitia de putere. Ce e mai de cacat este ca chestia asta urca pana la multe nivele. In cazul rezidentilor doctorii mari in loc sa ii ajute ii fut, pe principiul ca pot…Sindromul portarilor, peste tot.
Da, ma, sunt sigur ca tu ai multa treaba cu lemnul…
Gen si eu am facut “traforaj” la materia numita “Atelier” in clasa a IV-a sau pula mea, da’ nu ma dau vioi cu asta…
Pai, e o tara de portari.
Termina ba cu tampeniile. Boracu’ stie deja chestiile alea de baza acum, la 4 ani (nu, nu ma refer la inmultit/impartit, da’ la 1-20, 1+1, a-Z, astea). OK, nu-i expert, ok, nu stie alea cu inmultirea/impartirea inca, da’ nici nu s-a terminat anul scolar. Gen la 5 ani o sa stie chestiile alea DE BAZA. La 7 ani – varsta la care romulanii incep sa invete sa scrie (unii dintre ei) asta o sa stie deja chestiile pe care le va folosi pe bune in viata.
..iar tu imi explici cum e ok si pana la 18. Las-o-n pula mea de vrajeala.
intamplator mi-am facut cacaturi de mobila pe acasa. Aici nu am cum ca nu mi-am luat sculele. Si nici nu am atelier. Dar si cand imi fac casa….probabil o sa imi fie lene
gen sa nu cada in cur?
Glorios. Stim amandoi ca atunci cand iti iei/faci casa o sa cumperi mobila si n-o s-o faci tu, ca ai pierde timp si bani. Ma bucur ca stii ca suma patratelor catetelor este egala cu patratul ipotenuzelor (sau cam asa ceva), da’ am senzatia ca nu se plateste la fel de bine treaba asta.
Gen astea
Cam prin toate casele pe care le stiu sa schimbi un bec sau un robinet nu e treaba de electrician sau instalator. Si daca lipesti la loc o placa de faianta sparta nu aduci un faiantar pentru asta. Man the fuck up, mate, your vagina is too visible.
Si multi din colegii mei vaneaza vinerea sau sambata dimineata ce pun pe gratar in weekend. Nu doar ca vin cu curcanii, gastele sau caprioarele vanate cu mana lor, dar le si pregatesc si le gatesc, nu le cumpara de la Wallmart. Permisul de vanatoare e $50, din prima caprioara isi scot banii.
@animaloo: n-am pretentia sa stie SQL sau sa faca un microserviciu.
Dar scoala romaneasca are pretentia ca, dupa 12 ani, sa stii sa faci derivate, integrale, sa stii Calinescu, Luceafarul, limba latina, limba franceza si Sur le pont d’Avignon, sa rezolvi o reactie de neutralizare la chimie, sa stii ce-i ala un fazor la fizica (imi rasuna si acum in cap profa de fizica: “stii ce-i ala un fazor, fataaaa?” “fataaaa, esti tampita?”), sa stii capitala Tajikistanului si a Sudanului, sa stii in ce an a fost rascoala de la Bobalna, sa stii filosofie si ce kkt se manca la ora aia, sa desenezi frumos si sa stii sa joci baschet la sport.
Ia spune-mi cam cate mai stii din toate kkt-urile de mai sus, cate ti-au folosit in viata reala si cate i-ar folosi unui roman random la 18 ani care vrea sa fuga afara din Romania lui Dragnea. Ti se pare ca suntem un popor asa de avansat dupa ce am invatat 12 ani toate kkt-urile astea? Ca dupa sistemul romanesc trebuie sa fii bun la toate in acelasi timp, dar dupa ce inveti toate astea constati ca nu stii sa tii mana pe ciocan si nici pe trafalet sau pe cheia de 13.
O fi aiurea pentru o fata de 16 ani sa invete cum sa taie o gaina sau cum sa schimbe un robinet la baie, dar nu mi se pare ca o ajuta la ceva sa stie cum functioneaza motorul in 4 timpi sau masa molara. Cred ca si SQL ar invata mai repede daca ai pune-o sa aleaga intre SQL si toate kkt-urile de mai sus.
Bai,da’ nu-i vorba de asta. Nu-i vorba ca folosesti fix teorema lu’ pitagora de 5 ori pe zi. Ci ca, daca mai faci si altceva in afara de apasat taste la calculator te intalnesti cu situatii cu ceva grade de complexitate in care ajuta sa intelegi niste concepte.
Exemplul 1 . Vrei sa masori inaltimea unui obiect ( copac, cladire) care nu are reper usor ancorabil in partea de sus sa masori pe verticala . Masori cu laseru’ distanta de unde esti la baza, de unde esti la varf, aplici pitagora si aflii cateta verticala. Se poate face si fara laser, fara sa masori distanta pe ipotenuza, iti trebuie doar o unealta de masurat unghiul, dar cere un pic mai mult decat pitagora. Uite asa nu tre’ sa te cateri pe case, pe garduri, in pomi daca tre’ sa-i masori pentru whatever.
Cumperi lemn, platesti la metru cub iar lemnul vine sub forma de trunchi lungi intr-o masina. Poate vrei sa stii daca-i pe bune, daca ai luat teapa, sa faci niste calcule aproximative. Sigur, sunt tot felul de formule de cubaj, dar ajuta sa intelegi cum se calculeaza volumul unui lemn si ce aproximatii, presupuneri implica sa folosesti tabelele de formule, nu?
Dar stai, tu esti baro$an, esti pe gaz, n-ai ce sa faci cu lemnul. Nu mai poluez spatiul aiurea dar si gazul implica calcule.
Faci un gard, planifici o instalatie de irigatii, vrei sa extinzi / calculezi o instalatie electrica ( triunghiul puterilor) sau macar discuti despre asta cu unul care ti le face si incerci sa iti dai seama daca se pricepe sau e vai pula lui.
Toate implica Pitagora si mai mult. Sigur, poti sa spui ca nu faci asta si nu te intereseaza, dai bani si fac altii. Daca reduci totul doar la bani si sa faca ceilalti atunci da, plm, nu ai nevoie de nimic, daca nu faci mai nimic.
Dar conteaza sa fii superior, sau macar peste nivelul mediu, la cat mai multe chestii, sa nu poti fi luat de fraier din metru in metru, sa poti sa elaborezi un concept bazandute pe concepte si ratiuni, care sa fie utile.
Nu, nu vreau. Am 38 de ani si nu a trebuit niciodata sa fac asta. Crezi ca va trebui sa fac asta in urmatorii 30 de ani?
Nu, nu cumpar. Ca nu am de ce. Lemn cumpara romulanii care se incalzesc cu lemne and shit. In lumea civilizata locuintele and shit se incalzesc electric sau pe gaz, dupa gust. Nu, nu mai sta nimeni sa moara sufocat plin de CO intr-o cabana pe-aici.
Nu, nu fac un gard. Nu am facut niciodata unul si nici nu voi face vreodata unul, cred. Iar cand o fi sa-mi schimb gardul (probabil se va intampla) voi plati pe cineva sa faca asta. Si voi plati pe cineva nu pentru ca-s snob, ci pentru c-as pierde bani facand eu aia. Pentru ca timpul meu e ceva mai valoros de-atat. Iar timpul meu e mai valoros de-atat (si prea valoros pentru a masuri copaci si cladiri) pentru ca am petrecut cateva luni invatand chestii utile pe care nu le-am invatat in scoala generala, liceu si facultate. Si parca mai si prefer sa am un gard facut de unul care are 20 de ani de experienta cu asa ceva decat un gard facut de mine – omul care n-a facut vreodata un gard.
Nu reduc EU totul la bani. Totul (in exemplele de mai sus) se reduce la bani pentru ca asa functioneaza lumea, nu pentru ca asa vreau eu. Lemnul ala te costa bani. Vrei sa-l masori pentru a te asigura ca nu esti tepuit la bani. Gardul ala te costa timp si bani (am stabilit deja ca nu ti-a lasat ma-ta mare mostenire o padure, tre’ sa cumperi lemnele). Iar timpul tau poate fi folosit invatand ceva sau muncind la ceva mai profitabil.
Acum, eu nu stiu exact cat o sa ma coste nenea ala care o sa-mi puna alt gard, cand o sa am nevoie de unul. Da’ estimez ca sub 600 de lire pe zi. Daca e mai mult de-atat, da, o sa-l pun eu. Si nu, n-o sa ma agit cu teorema lu’ Pitagora. Chit c-o stiu, stiu si unde-s B&Q si B&M.
Sigur ca da. Daca imi cumparam casa in care stau, si nu o faceam, costa vreo 2-300,000 de euro in plus. Si pe vremea aia faceam doar 20-30,000 pe an, iar munca mi-a luat vreo 2-3 luni adunate in total.
Si mobila din camara (dulap, rafturi, etc) mi-a luat vreo 3-4 ore cu totul, intr-un weekend. Un tamplar ma costa cel putin dublu, daca nu triplu. Daca stiu sa fac lucruri, nu am 3 maini stangi si o ureche bleaga, de ce nu?
@Adi: vorbeam de mobila, nu de construit case.
Nu stiu despre ce mobila vorbesti tu (ca bani). Chestiile pe care le am eu in echivalentu’ camarii costa mai putin decat fac eu in jumatate de zi de munca. Si mai e si alta chestie: eu nu stiu de ce munceste fiecare. Da’ ce stiu este ca eu nu muncesc ca sa-mi fac tot eu mobila. Muncesc fix ca sa-i pot plati pe altii sa faca treburile de care eu n-am chef.
Gen e frumos si sa fii expert in cum se curata cocina, da’ eu prefer sa cumpar porcu’ din supermarket, gata transat.
Da, ar fi misto sa stiu sa fac o casa de la zero, eu, de unul singur. Nu stiu. Nu ne-a invatat nimeni asta in generala/liceu/facultate. Ce sa zic, gaudeamus igitur, daca ma-ntelegi.
@Manowar: depinde ce face mai departe.
Aproape la orice inseamna inginerie se folosesc concepte derivate din Pitagora.
Ai zice ca nu, la ce dracu iti folosesc catetele pulii sa instalezi un server de MySql, Sau sa configurezi niste Docker recipes. Foarte corect,
Dar poate vrea sa faca, eu stiu, arhitectura. Sau constructii, Sau finante. Sau AI..
Wait what? Cui plm ii trebuie Pitagora in AI sau in finante, ai zice?
Pai, in ambele trebuie sa filtrezi time series. Cine le filtreaza mai bine, are cele mai bune informatii. Cine are cea mai buna informatie, face cei mai multi bani.
O chestie foarte uzuala pentru filtrare e PCA. Care, la origine, e o descompunere de matrici (SVD). Care descompunere nu o poti intelege fara sa stii, printre altele, Pitagora.
Sigur, sa stii Pitagora nu te face bancher. Nici macar analist de date. Poti chiar si sa obtii un job in domeniile de mai sus fara sa stii. Dar se vede in timp, la calitatea muncii pe care o prestezi, daca iti lipseste notiunea asta. Si parca-i mai bine sa fii taur comunal pe treaba ta in domeniul in care activezi (in contrapartida cu omg, e suparat seful pe mine, ce ma fac daca ma da afara).
Desigur, ai nevoie inca multe alte notiuni si skilluri sa ajungi la stadiul ala: Pitagora e doar 0.001%
Din nou, poti sa faci asta in alte domenii, unde nu-ti trebuie Pitagora de nici o culoare: medicina, inginerie petroliera, IT. Dar acolo poate trebuie sa stii niste biologie, chimie, algoritmi.
Si e cam greu sa incepi cu baza pe la 20 de ani.
@ala: problema e ca nu faci tu nimic cu teorema lu’ Pitagora. Ca vezi tu, p-aia o stiu si nu pot sa-ti construiesc o casa – spre deosebire de Adi.
Faci tu chestii mai departe cu chestii muuuult mai avansate de-atat, DACA se intampla sa te duci la nu stiu ce facultate – da’ animaloo a zis sa excludem facultatea si sa discutam de “pana la 18 ani”. Si ce-nveti pana la 18 ani e pielea pulii reloaded. Cu care nu faci nimic mai departe in 95% din cazuri. Da, sigur, 5% (poate???) se vor duce sa faca treburi pentru care au nevoie de cunosintele alea. Super. Hai sa futem 19 copii pentru ca numaru’ 20 s-ar putea sa se duca sa se faca inginer. Are sens. Da’ pula mea, sunt sigur ca exista pe undeva si-un expert in latina care face carute de bani cu chestia asta. Hai sa-i futem pe toti in cur cu latina, prin urmare – pentru ca CINE STIE?! – ce zici?
Exact. Si dupa 12 ani de scoala, tu stii 0,001%. Pentru ca-n rest, plm, ce-a vrut sa transmita George Calinescu in Enigma Otiliei? Care-i definitia basmului? Aia care stiti matematica (gen regula de trei simpla) – ia calculati de cati ani mai aveti nevoie pentru a ajunge la 100% daca dupa 12 ani plecati cu atat.
Ba, daca in aia 12-16 ani de scoala m-ar invata cineva sa construiesc o casa, l-as aplauda. For real, niggaz, aia da smecherie. Ca de locuinte o sa tot fie nevoie. Din pacate, pe mine ma-nvatau mai mult latina, geografie, istorie, astea. Si chestia e ca nici aia care stiau matematica bine de tot (aia de liceu, ca din nou, zice animaloo sa excludem facultatea) nu stiau sa construiasca o casa. Stiau ei integrale, derivate si alte harneli, puteau sa-ti calculeze sansele de a castiga la loto, da’ cam atat. De construit, n-ar fi putut construi mai nimic. Cel mai avansat dintre ei era sefu’ clasei care s-a prins ca daca pune o sarma pe farfurie si baga sarma la TV o sa avem semnal oarecum – cu purici si fara sunet, da’ oricum. Ce-i drept, in lumea civilizata, aia deja o ardeau cu satelit si cablu. Cat despre mine, am iesit din liceu stiind mizerii cu jouli si pula mea, dar fara vreo idee despre care material e mai bun pentru a construi o casa bine izolata si aerisita. Nasol, plm.
Fie vorba intre noi, _eu_ nici macar teorema lu’ Pitagora n-am folosit-o. La nimic. Cumva, nu m-am lovit de prea multe triunghiuri cu laturi de lungimi necunoscute in viata.
@Mel, ce de cacat.
Eu habar n-am ce explicatii o sa dau, ca la noi e mai… deosebita situatia. 🙂
Referitor la scoala, pretentia mea e sa nu se multumeasca cu note sub nivelul ei. Nivelul ei general nu este 10 si n-am nicio problema cu asta. Dar daca e 9 sau 8, sa nu se multumeasca cu 6 sau 7, in ideea ca “merge si asa”. Totusi, nu mai imi iese ca inainte chestia asta si da, ma infurie.
Una din discutii a fost despre ce vede pe youtube. Urmareste in prostie video-uri comerciale – prezentare de jucarii. Si a ramas cu impresia puternica ca aia care prezinta cumpara tonele alea de jucarii, una mai scumpa ca alta, cu banii lor. Ca efectiv se scalda in bani si ca pot cumpara saptamanal noutati. Si de acolo pretentia sa am si eu tot atatia bani ca aia – cum adica, n-am??? Suntem saraci??? Aia de ce au??? Si urlete si acuze si frustrari.
Am ras. Social media uneste familia. S-a plictisit de pulele alea rotunde deja?
@Manowar:
Corect, nu are sens sa futi pe unul la cap cu ecuatia de gradul 2 daca vrea sa se faca avocat, de exemplu.
Insa nici nu poti sa incepi materia de la facultatea de constructii de la ecuatia de gradu 2. Nu de alta, dar o sa-ti ia 10 ani sa o termini
Nu contest, sistemul educational e de cacat, asa cum e el azi. Pentru ca:
– pentru ca te invata sa reproduci in loc sa gandesti
– cand incearca sa te invete sa “gandesti”, opereaza cu notiuni anacronice
– pentru ca e facut de oameni care s-au ratat in viata
– pentru ca e facut la gramada, in loc sa aiba track-uri personalizate pentru aptitudinile fiecarui copil
etc etc
In clasa a IV-a copiii ar trebui sa stie faza cu schimbarea semnului cand “sari” egalul. Doar ca nu am gasit-o explicata in manual.
Eu cu fie-mea am de recuperat niste chestii (mai multe) de matematica, doar ca… nu am timp.
Aaa, si sa nu uit:
– orice disciplina umanista predata in rromanistan e un fel de indoctrinare politica deghizata
@Manowar
Tocmai ca nu, tot cu pulele alea rotunde e, care pule rotunde acum sunt si capsule, si flacoane. Ea si multe alte fetite, mai mici sau de varsta ei sau chiar mai mari. Vrei sa-ti arat pret pentru cele rare si ultra rare? Sau foarte dorite?
Ah, si intrebarea epica de aseara a fost: de ce ne cacam mereu maro, din moment de mancam chestii de diverse culori?
Stiu deja. 11 lire sau pula mea.
@Animaloo
Lol, ce zici tu de Pascal e total opusul a ceea ce ar trebui sa fie, in opinia mea. Ce-ar fi sa ii inveti sa faca ceva fun si interesant, NU sa ii torturezi. Si interesul, in loc sa moara ca p***sul(sorry, keyloggere) meu cand ascultam Ozone, o sa creasca pana o sa ajunga la lucruri mai complexe.
N-ai idee cati stau departe de IT fiindca “e greu”. Fiindca sigur ca ceva bugetar infect platit cu maruntis care iti preda niste chestii super nasoale in C e capabil sa starneasca pasiuni. Pentru chiul. Nu as sti nici acum sa fac ceva backtracking prin C fara documentatie. Si e un motiv pentru care nu stiu, guess what, nu am avut nevoie.
Hai sa incepi, in schimb, cu ceva usurel dar FUNCTIONAL. Gen “hai sa facem siteul clasei, sa adaugam o baza de date in spate, ca nu tre sa fii geniu sa faci un select in 2 tabele, etc.”. Ceva fain, usurel si usor de intrat, sa starnesti usor curioitatea, intai cu html/css, apoi usor spre Javascript si ceva backend. Chestii usurele, dar care sa para cool, ca intre ceva site si problema reginelor eu cam stiu ce m-ar face mai interesat si ce mi-ar provoca traumatisme. Si poate, in timp, dupa ce e interesul captivat, o sa ajunga si la problema reginei. Si poate cand termina liceul cu un pic de web dev nu spala wc-uri. Cu problema reginelor copiata din ceva carte sau invatata pe derost in ceva C chior….mult spor.
Legat de doctori din alte parti…nasol, dar medicina e ceva super exclusivist, tre sa aiba ai tai bani sa te tina 50 de ani prin facultati. Nu stiu de e problema de lipsa de interes, ci de “cat si cand incep sa fiu pe plus”.
Nu, frate, ala e pretul normal, pentru cand iei random si nu stii ce contin.
Si mie mi-a oferit o mamica 150 lei pt. una, daca e in stare perfecta.
@vinil: piei, satana! Cum sa faca chestii utile, interesante, practice? Pai, de aia am murit noi la revolutie? Nene, copiii sunt aici ca sa incercam noi – bugetari frustrati, ratati si morti de foame – sa le anihilam pasiunea, curiozitatea si talentul. Ca o drona buna nu are nevoie de asa ceva.
Nu, coaie. Pascal! Cacatul hamiltonian! Basmul! Mater et pater in campo fut un cal in pizda! Enigma Otiliei! Derp!
Sincer-sincer, sistemu’ de invatamant din Romania e format din bone glorificate. Trimiti boracii acolo ca tre’ sa te duci la lucru si nu poti sa stai cu ei. Se duc boi si se-ntorc vaci. In rest…
Unul din motivele pentru care am schimbat scoala.
Ba, nu stiu ce contin, da’ era ceva specific. Nu trebuia asa, orice sfera de-aia, trebuiau sa fie niste sfere cu nume dubioase.
E timpul sa te apuci de specula, lol. Te urci in masina, vii aici, umpli masina cu de-astea la 11 lire si le vinzi acolo pe 150 de lei (vreo 30 de lire?). E cam naspa drumul, ca faci vreo 30 de ore doar dus, da’ daca iei destule (vreo 200, asa), iti acoperi si timpu’ si benzina si nervii… 🙂
Treaba e sa fii bisnitar vero, ca daca platesti taxe e cam parnaie.
Hm, pai tu esti in UK, Orbu tocmai pleaca spre Reading, am 2 oameni de baza acolo, ce sa mai vin eu, trimiteti voi si impartim profitu’… E bine si ultima serie, ca nu se gaseste inca in Ro,,,
Iei teapa la transport. Nu merge cu de-alea. Trebuie sa faci cum am zis – umpli masina si conduci alea 60 de ore dus-intors.
Stiu vreo 5 romani care asta fac. 😀
@Deria:
Iei un strudel cu mere si 4 mere.
Intr-o parte pui strudelul si 1 mar , in cealalta 3 mere. Cine ghiceste din cate mere e facut strudelul, il mananca.
@Ala
Ce, ma?
@deria:
legat de schimbarea semnului
Eu nu-nteleg legatura dintre “cate mere sunt pe masa” si “din cate mere este facut strudelul”. Adica, inteleg ca muti un mar in partea cealalta si pac, ai patru mere; da’ nu vad cum am ajuns la concluzia ca si strudelul tot din patru mere ar fi facut.
Da’ aia-i teoria. In practica, le-as manca pe ambele (si strudelul si merele, adica) cu o privire de-aia de om nemuritor si rece. Daca-i bun, ma doare-n pula de cate mere au murit pentru ca eu sa pot manca chestia aia buna.
lol
am uitat o informatie esentiala. In ambele parti e aceeasi cantitate de mere.
Anyway, iti iau merele si strudelu’-n pula. Low carb, pula mea.
Asta zice orice copil.
Ar fi adevarat la prima vedere doar ca nu e asa simplu. Ce ar fi sa te pun pe tine direct intr-un unix ca tu fara sa stii cum sa pornesti un calculator, iti spun cateva comenzi de terminal si “te descurci” cand nu stii nici ce-i ala. Asa-i ca nu prea merge? Mai tre’ sa stii ceva boot loader, file system, drivere si alte balarii ca sa te descurci. Da, ala e domeniul tau, in care lucrezi. Problema e ca mai sunt si alte domenii, gen finance, electronica, AI, CAD unde daca tu crezi ca te descurci fara a sti chestii printre care si teorema aia te cam inseli.
E fix acelasi pattern, doar ca e alt domeniu, alt context. Si, din ce am vazut, cam trebuie sa combini domeniile astea cumva, nu de alta dar s-ar putea sa nu fie interesat un IT-ist de programele tale in general, IYKWIM.
Cand ne referim la scoala mereu spunem ca nu ne trebuie nimic. Nu contest ca 90% e cam degeaba sau predata in asa fel incat sa fie degeaba. Si nu doar in .ro (ca altfel nu ar creste tuition ca naiba daca ai avea ceva competitie in calitate). Sunt de acord ca scoala tine copiii departe de tampenii ca n-ai timp sa stai cu ei, ca e demodata, outdated si tot ce oti vrea voi. Problema pe care o vad eu e faptul ca e obligatorie cand, cel putin eu, sunt in stare sa ii explic unuia de clasa a IV a, cam tot ce e de invatat in liceu (la ceva profil real) in mai putin de un an, fara sa exagerez catusi de putin.
Problema e ca nu inveti concepte si utilitatea lor. Si acum imi aduc aminte manualul ala oribil de integrale, scris de niste imbecili teoreticieni care au ramas la stadiul de “sa demonstram teorema”. Ce sa aplicam, ce sa dam un exemplu. Nu, “demonstram”, “memoram tabele”. E fix ce am zis mai sus: sa nu te puna dracu sa intrebi la ce-s bune notiunile alea ca ii da cu scurtcircuit profului. Si, ca astia sunt cam toti, daca nu ai bani seriosi, sau daca nu te duce capul, sau sa ai noroc.
Profii sunt asa pentru ca asta e ceea ce cere sistemul. Faci ceva special, pe langa… s-ar putea sa iasa urat. Tone de oameni care au ramas cu informatii vechi si pe care le propaga fara sa se gandeasca la ce trebuie, ca nici eu n-au inteles. Corelezi apoi cu salariul si te prinzi ca doar unul care nu pricepe la ce folosesc notiunile alea cu adevarat va ajunge sa le predea mai depate in majoritatea cazurilor.
Tema de casa: repetati ultimul paragraf de cateva ori si veti intelege de ce profii sunt din ce in ce mai slabi si, implicit, elevii sunt cum sunt.
“legat de schimbarea semnului”, fie-mea nu stie ce e ala strudel, ca nu mananca, dar trecem peste.
O sa fac experimentul, sunt curioasa de rezultat, dar pentru mine nu are legatura cu schimbarea semnului.
Serios?
Pai poti sa traiesti fara orice, ca principiu si poate chiar bine. Dar intre nu e util la nimic si nu imi e util la nimic sunt niste diferente.
Triunghiul dreptunghic si ipotenuza pot sa fie chestii geometrice concrete, sau abstractizari de vectori , pe care si mai sigur nu le-ai folosit TU.
Si da, nu-i musai necesar sa stii, ca poti sa masori, totul se poate reduce la concepte mai simple daca ai destul timp sau inlocuiesti omul cu altceva.
Pentru toate exemplele de cum nu ai folosit tu teorema lui Pitagora ca nu ai avut nevoie am eu exemple de cazuri in care am folosit si aia si lucruri si mai complexe.
Sunt convins ca poti trai o viata frumoasa in totala ignoranta, dar parerea mea e ca nu ar trebui sa fie asa si ca e mai usor sa ai succes daca stii chestii.
Pentru cele mai multe lucruri utile gasesti solutii gata ambalate, disponibile doar sa le platesti. CINEVA le executa pe alea. Cand esti copil nu stii cu exactitate care din cinevaurii aia o sa fii tu.
Din partea mea, plm, retrageti-va toti copiii din scoala, mai ales daca pierd vremea pe acolo de pomana. Vedeti daca merge altfel. Daca merge si copiii vostri ajung niste profesionisti redutabili fara sa invete deniciunele, nici matematica, nici poezii nici ce-o mai fi, GG – patentati modelul si sa-i dam drumu’ pe piata.
Am auzit ca e pe la o lira pe kil transportul din RO catre UK. Caut si eu .
Coaie, ori eu nu ma exprim bine, ori tu si Orbu nu intelegeti prea bine. Asa ca hai sa fac un efort, poate-poate pricepeti pe cocalareste, daca pe civilizat n-a mers.
PROBLEMA E CA…daca-mi dai mie un om pe mana si daca am timp de asta (as in, daca ala ar fi jobul meu), in 3-6 luni (depinde de cat de incapatanat si rupt e), scot unu’ care poate face ce fac eu. Si poate nu ia 600 de lire pe zi din prima. Da’ un 2700-3000 de lire pe luna (din prima, that is) tot ia. Asa, razand, gen. Daca-i COMPLET RETARDAT din punct de vedere al tehnologiei, poate 9 luni. Mai departe, dupa vreun an de profesat, o sa fie capabil sa ia si alea 600 de lire pe zi. Fara mari batai de cap.
Aia scot eu dintr-un om dupa timpul ala. Lejer. Si nu vorbesc in punga, am scos deja cativa.
Iar eu discut de eficienta, calitate si rezultate, nu de parerea unuia sau a altuia pe tema “la ce-ar putea folosi teorema lu’ Pitagora”.
Eh, faza e ca scoala aia pizdita, dupa 12 ani, scoate unu’ care stie teorema lui Pitagora. Poate. Am niste dubii pe tema aia (n-aveam, da’ m-a ingrozit nitel Orbu la o cafea prin Londra recent; adica, daca zicea doar el, probabil credeam ca trolleaza, da’ si sotia lui era de aceeasi parere).
Prin urmare, eu ma uit la voi si la cum imi spuneti ca “dar aia-i necesara pentru ca mai departe sa…” si ma bufneste rasul. Mai departe? Adica dupa 12 ani, abia-abia e pregatit sa suga pula “mai departe”, ca de fapt nu stie nimic? Is that it? Cu aia ar trebui sa cred eu ca “hm, cacat, m-am inselat, au dreptate astia”?
Tot ce-mi aratati cu asta e un sistem cu zeci de profesori, un sistem care chiar si cu resursele alea la dispozitie tot e de vreo 48 de ori mai ineficient ca mine. Cel putin. Ca, pentru a fi de vreo 40 ori mai ineficient ca mine, ar trebui ca dupa aia 12 ani sa scoata Jenel alea 600 de lire pe zi. Si cumva, am senzatia ca nu prea o sa fie cazul. Da’ in schimb S-AR PUTEA sa stie ce-i cu Enigma Otiliei, cu Tudor Soimaru, cu basmul si pula mea.
Si nu, nu-s eu special. Daca e sa fie sincer Orbu si sa ne spuna in cat timp il invata pe Jenel SAP, s-ar putea sa vedem ca … ? Daca-l pui pe animaloo sa-l invete pe-un tip sa gateasca (plm, daca tot s-a laudat ca gateste excelent..) in cat timp scoate de-un bucatar ca lumea? (si nu radeti, ca unii bucatari scot bani seriosi)
Pai, nigga, what? Iei copiii – aia capabili sa invete rapid si usor si scoti din ei…ce? Niste trogloditi care nu stiu nimic? In 12 ani? Si la sfarsit aveti doar scuze gen “pai, noi le antrenam memoria” sau “pai noi ii invatam sa invete, de fapt”. Pai mars inspre pula mea, ba. Mars-galop, nu asa. Dupa 12 ani sa faca bine sa vorbeasca 4-5 limbi straine si sa fie specialisti in ceva. In ceva, nu stiu ce – ce cacat ii pasioneaza pe ei, ca-mi dau seama ca unuia o sa-i placa mai mult matematica decat altuia. Da’ tu-mi scoti rebuturi pe banda rulanta si scuze si mai pe banda rulanta. Yeah..ok…
Pai, stiti ce-o sa se intample? Hai ca va zic eu: o sa scoateti un om care nu-si permite o casa, dar stie sa-mi repare mie gardul. POATE. Da’ daca ne uitam la cladirile si la gardurile din Romania s-ar putea sa avem niste dubii. Zic si eu.
Vin si eu cu un pic de teoria conspiratiei: sistemul educational, ca orice organizatie, actioneaza in primul rand in interes propriu:
– Perpetueaza ideea ca e util si important, asigurandu-si astfel sustinerea factorilor de decizie si fluxul continuat de elevi.
– Preda informatii de multe ori stufoase si obscure, din multiple discipline, in mod disociat.
Astfel, se asigura ca singura calificare oarecum completa a celor care le asimileaza cu succes este sa le predea la randul lor mai departe, devenind parte a sistemului si contribuind la sustinerea lui.
– Cine iese din sistem si se indreapta spre industrie, nu beneficiaza foarte mult de pe urma informatiilor asimilate, ba chiar are de recuperat o multime de notiuni si practici specifice domeniului de activitate in care se incadreaza.
Asadar, cel mai mult beneficiaza de pe urma educatiei primite in regim standard cei care se alatura sistemului si devin profesori sau ocupa alte roluri din domeniul educatiei sau a cercetarii teoretice.
De exemplu, o cariera unde este necesara intelegerea aprofundata a conceptelor teoretice predate de-a lungul tuturor etapelor educatiei, fara ca acestea sa aiba neaparat aplicatii practice, este cercetarea academica teoretica. Multe din decoperirile matematicii sau fizicii teoretice nu fac decat sa sprijine, sa exploreze sau sa faciliteze alte formalisme.
Eh, problema e ca oamenii care sunt interesati si capabili sa mearga in directia respectiva sunt putini, asa ca e nevoie de un sistem in care sa intre cat mai multi si sa-i cearna, in timp, pana cand ajung acei 1-2 acolo unde trebuie. Restul e vrajeala; sistemul educational pur si simplu isi selecteaza oamenii, nu-l freaca grija de gradul lor de adecvare pentru aplicatii practice in industrie. Orice olimpiada, orice concurs, orice examen nu testeaza nimic practic sau util, sunt doar site prin care sistemul impinge masa de oameni pe care o are la dispozitie, pentru a-i inregimenta.
Nu stiu. Depinde cine e omul ala. Mie mi-a luat cateva saptamani sa-mi merit painea. Da’ nu eram chiar batut in cap; deloc.
Eu nu pretind ca sistemul e eficient, sau ca profesorii sunt capabili. Ci ca scoala ofera un cadru sa inveti. Daca vrei. Din pacate, nici in UK nici in Romania nu o sa iti bage nimeni chestii in cap cu japca sau intr-un mod eficient. Daca e sa ma intrebi pe mine outsider de UK, as zice ca in Romania sunt pur si simplu incompetenti atunci cand nu-s rau-voitori, iar aici sunt probabil prea flexibili si prea relaxati.
Eu din scoala generala am iesit scriind si vorbind corect ( mai corect decat acum, ca idee) romaneste, vorbind limba franceza posibil mai bine decat acum si cu accent potrivit si graseiat, si limba rusa cat de cat, sa nu mor de foame. Stiam destula biologie cat sa pot accede la exemenul postliceeal de asistenti medicali, sa nu zic facultatea de medicina.
Stiam destula chimie sa pot accede la facultatea de chimie (era un examen relativ usor din ce stiu) – > da, puteam sari peste liceu
Matematica stiam destula cat sa pot accede la un liceu bun, presupun ca dupa standardele tale imi era suficienta pentru toata viata.
Si mai vorbeam si un pic de engleza (prost) dar aia nu era de la scoala.
Toate celelalte au fost materii studiate in scoala si le dau exemplu doar pe cele ce le vad ca potential utile, daca alegeam sa ma fac — ceva.
S-au studiat la scoala? Da. A fost predat continutul? Mmm, era prin manualele alea.
Se ridicau restul colegilor la acelasi nivel sau comparabil ? NICI pe DEPARTE. Ti-am zis in aceeasi discutie ca jumatate nici nu stiau sa scrie si sa citeasca bine.
Nici macar toti profesorii nu se ridicau la nivelul meu de atunci ca sa fim cinstiti. Cu siguranta vorbeam franceza si rusa mai bine decat profesorii de la care am invatat – fara dubii. Nu de alta, dar recunosteau ei atunci. La nivelul ala erau diferentele.
Am mai invatat alte lucruri potential utile? Da. Agricultura, diferite tehnologii. Utile mie acum? Nu, dar locuiam intr-un sat. Erau utile, puteam sa fac agricultura de succes, daca la altceva nu eram bun. Nu chiar ca facultatea de agronomie, dar destul cat sa nu mor de foame.
===
Din liceu am iesit stiind destula programare ( notiuni de algoritmi) si pregatit cat sa pot scrie cod in 3 limbaje. Din 2 inca mai puteam face ceva maruntis( Fox si C++). Am invatat Corel ( nu prea era Photoshop atunci)si nu pot spune ca m-a ajutat la vreun job ( am refuzat unul de editor de integrame), da’ ma ajutat, internetul si aia care au facut plangeri pe tema au fost martori prin vreun proces, sau mai multe.
Am invatat limba engleza destul de bine cat sa pot vorbi cu diversi la telefon si sa “vand” sau “cumpar” chestii. Era predata la scoala.
Cand am terminat liceul stiam destula matematica incat am fost admis la 3 facultati pe baza asta, si pula mea, daca as fi dorit sa fiu inginer electronist / proiectant , sau inginer mecanic cred ca ar fi fost utila matemtatica aia. Da, stiu ca sunt tooluri care te scutesc, e vorba de concepte, sa poti sa intelegi ce inveti.
Stiam si destula biologie si chimie cat sa pot fi admis la facultatea de medicina daca voiam. Desi nu am facut un liceu de specialitatea aia.
Stiam destula economie incat am fost admis, mai tarziu, la ASE pe baza cunostiintelor acumulate si ceva studiu individual.
Pe vremea aia internetul era mai mic si cam tot ce am prins am prin din carti si din offline.
Cu toate astea as fi putut lucra imediat dupa terminarea liceului in foarte multe domenii care necesita analiza, gandire si lucru in echipe multinationale – SI CE CREZI – chiar am lucrat.
Ca majoritatea nu-mi folosesc acum atat de mult? Plm, asta pentru ca am gasit ceva care aduce mai multi bani si sunt manat de bani mai mult decat de stiinta si cercetare, de exemplu.
Erau toti colegii mei la fel de pregatiti cand au terminat liceul? Nu. Majoritatea celor din clasa cred ca da, dar din tot liceul? Unii inca nu stiau teorema lui Pitagora, sa scrie corect romaneste sau vreo limba straina, dar au trecut si ei clasa, ca pula mea, la fel cum se intampla si prin UK, banuiesc.
Da, cel mai mult m-am chinuit singur sa invat ce m-a interesat si in general evitand mizeriile pe care puneau aia accentul la scoala ( programa) si unind singur puncte printre discipline. Nu te futea nimeni la cap sa stii de toate, sau sa inveti toate alea. E un sistem bazat pe note. Unii tocesc, altii fura, mie mi-a placut sa inteleg chestii si sa practic.
Reprezint eu succesul scolii romanesti? Nu. Sunt o exceptie si nici macar nu-s vreun varf intelectual sau ceva demn de lauda. Iar daca eu nu sunt succesul lor, ma indoiesc ca vreun doctor in stiinte, cercetator whatever, poate sa fie produs din meritul scolii. Poate scoala din romania sa zica ” ba uite, asta e standardul nostru, din liceele noastre ies oameni macar ca Orbu!” ? Nu. Din scoli ies in mare handicapati.
Dar pe partea cealalta: As fi putut, realist vorbind, in conditiile mele, invata tot ce-am invatat in afara scolii, sau fara sa merg la scoala ?
Nu, fucking nu! Ca nu avea cine sa imi spuna macar ce trebuie sa invat, de ce si plm.
Altfel spus, hai sa te vad eu cum il invatai tu linux pe bunica-meu. Omul a studiat 2 clase pe vremea lui si citea si scria cursiv. Si cam atat. Fara teorema lui Pitagora, fara alte chestii. Stia lucruri practice – gen sa construiasca o casa, sa ingrijeasca animale, inclusiv medica, sa scoata dinti ( cam ca romanii din Italia, dar stia), sa mestereasca la caruta si sa traga cu mitraliera. Cand lipsesc cam multe puncte nu prea le mai uneste nimeni.
Tocmai am zis ca unuia de clasa a IV a ii explic eu toata matematica (sa nu zic si de celelalte chestii gen fizica, chimie) fara mari probleme, pana in clasa a XII a, cu exemple concrete, context si clar la ce-i folosesc intr-un timp mai mic de un an. Apoi stie ce poate face cu ele, sa nu se sperie de notiuni pana la urma banale; nu, nu ma umflu-n pene, doar constat ca multi spun “nu-s bun la mate” si adevarul e ca asa e, dar nu ca ar fi prosti ci ca pur si simplu totul pentru ei e o adunatura de chestii fara legatura intre ele. De ce? ca asa-s predate de aia care n-au reusit sa le-nteleaga. Bun, deci am economisit vreo 7 ani de scoala, nu stiu ce dracu o sa faca un copil de 12-13 ani in lume, cand parintii sunt la munca, dar fie, de dragul de a nu pierde timpul. In 7 ani se pot invata multe, dar cine… si/sau cu ce cost?
Dar stii care-i problema? daca n-ai citit atent, NU SUNT EU ACOLO SA-L INVAT. De ce? Pentru ca-n pula mea, o fi frumos sa ai o anume audienta dar partea proasta e ca audienta aia nu arunca cu banii, nici asa cu taraita, cat de-o chirie si masa, ba chiar nici aia care ma pun sa le tin lectiile nu dau bani prea multi.
Ia spune tu, sincer, te-ai face trainer pe bani de invatamant? Ce crezi ca o sa aiba copilul tau la scoala ca profesor, un geniu miliardar care face munca pro-bono?
Da, ce pula mea, Iohannis si-a luat 4 case. Eu inca nu!
Interesul sistemului e sa fie integrat cu industria, cu piata. De aici a pornit acum 200 de ani. Altfel nu are sens, nu mai vine nimeni la el, e fara logica. Sincer incep sa apreciez mai mult ideea de o scoala/facultate platita. Vorba aia, trebuie sa stii ce faci, ca nu toti trebuie sa stea sa invete, unii mai dau si cu ciocanul, sapa. Taxa asta pe scoala ar trezi lumea din prostie, ca se pare ca in afara de bani putine lucruri pun oamenii pe ganduri.
6 ba. Dar, cum spunea un clasic ghinion ™
Deci nu 12 ani…? Cateva saptamani, zici?
Aha. Nu engleza. Ca aia NU ERA LA SCOALA….Si zici ca mai si vorbeai franceza/rusa mai bine ca profesorii, eh?
Da. Nici macar sa furi nu te-au invatat, pula mea.
Grozav. Deci nu stiau nici sa scrie dupa liceu. Superb.
…ce-i amuzant e ca tu ai impresia ca ma contrazici 🙂
Da, nigger. Da’ ce n-ai inteles tu e ca eu nu zic “sa nu se mai mearga la scoala”. Nici macar o secunda.
Ce zic eu e ca aia ar trebui sa fie treaba cretinilor alora, nu a ta sau a mea.
Nu era treaba MEA sa gasesc un domeniu (linux, networking, altele) din care sa scot bani. Aia era treaba LOR.
Nu era treaba TA sa gasesti un domeniu (sap, alea) din care sa scoti bani. Aia era treaba LOR.
Aia AR TREBUI sa fie scoala. O chestie unde-s adunati oamenii care studiaza ce merita facut – asa, ca bani si treburi – ce se cere pe piata etc. Si sa-i testeze pe puleti, sa vada care in ce directie trage, care-i ciumec pe matematica si care-i ciumec pe falafel, sa-i sorteze si sa-i ajute sa devina cu adevarat buni la aia. Ca da, unul o sa faca sap, altu’ linux, altu’ falafel. Si nu-i nici o rusine in asta – vezi cati bani fac aia cu saorma in Romania, de exemplu (cand termina de evacuat fortat oamenii care stau in zona, lol).
Doar ca…nu. Ia de-aici 12 ani de puscarie, in care bagam in tine informatii complet inutile de care nu-i pasa nimanui. Da’ absolut nimanui. Hai, la ce-ti foloseste teorema lu’ Pitagora poti sa-mi spui – ca putem inventa toti un scenariu in care ne-ar fi de folos. Da’ daca te-ntreb la ce ti-au folosit “comentariile” la romana, s-ar putea sa fie mai greu sa-mi spui (inb4 “eu asa am agatat o zdreanta, am dat-o cu rotile-n sus cand i-am zis de Cacalinescu”). Sau restu’ materiilor idioate si inutile. Sau sau sau.
Ce nu se intelege uneori clar din ce spun eu e ca nu am ceva impotriva scolii sau a conceptului de scoala. Sunt complet pentru. Da, dom’le, copiii se nasc prosti. Trebuie sa-i invatam chestii, ca asta-i sistemul, tre’ sa-si castige pana la urma cina. Doar ca-n sistemul actual intra incapabili sa castige cina. Si ies de-acolo si mai incapabili. Vorba ta, nu-s in stare nici s-o ceara in scris. Si-s atatea cacaturi utile pe care le-ar putea invata acolo. GRAMEZI. Dar nu putem si n-avem timp de ele, ca trebuie sa-nvatam cacaturi pe care nu le vom folosi vreodata – fie ele teorema lu’ Pitagora, fie Enigma Otiliei, fie faptul ca sodiul si natriul sunt acelasi lucru. Da, pot sa-ti explic diferenta dintre h2so4 si h2so3. Ghici la ce mi-a folosit in viata asta si de cate ori.
@IulianS
Integrarea asta cu industria e in multe cazuri, asa, “lip service”. Da, e una dintre asteptari, dar de prea multe ori e inselata. Pana si la nivel universitar, nu prea cred ca e asa o mare cerere in piata pentru “gender studies specialists”, sau “non-violent conflict resolution researchers”. Totusi, si facultatile astea au absolventi, din categoria idealistilor, a celor care vor neaparat o diploma (pe cat mai usor de luat, pe-atat mai bine) sau din randul celor care-si puneau intrebarea, pe cand dadeam eu la facultate, “unde sa mai bag dosarul, sa fiu sigur ca intru undeva?”.
Pana si facultatilor care chiar investesc in a preda material folositor in industrie le e destul de greu sa tina intotdeauna pasul cu nevoile companiilor si da, ai dreptate, faptul ca totusi depun efortul asta ii costa pe studentii lor destul de mult.
Totusi, ideea ca “Taxa asta pe scoala ar trezi lumea din prostie[…]” s-ar aplica numai daca nu ar interveni tot felul de scheme de imprumuturi pentru studii, adresate tinerilor care pot fi influentati sa le acceseze fara a percepe inca impactul consecintelor pe termen lung.
Nu, aia e o tampenie.
A fost facuta aici si-n US. Crede-ma pe cuvant ca nu e integrat cu nimic. Fabrici de diplome in 99% din cazuri. Si ghici cine sfarseste platind pentru ele oricum? (vezi student loan, maintenance loan)? Da, exact – tot “poporul”.
ca să fac o glumă în ton cu discuția, nici nu apuc să citesc cît de repede scrieți voi. :)))
@Mesterul Vezi, ma, daca nu ti-a placut scoala? :)))
Simt un rost de afacere…
mda,din ce am observat eu, e fix invers de cum povestesti tu..aia din liceu/facultate care invatau,aveau note bune, tocilarii sau aia smart care nu toceau, dar prindeau informatia rapid au ajuns foarte bine. Cu joburi platite bine,plecati prin afara, doctori/avocati/businessmani etc, majoritatea dintre ei combinati sau casatoriti.Aia cu note bunicele, rezultate mediocre au ramas prin RO,au joburi relativ okish..aia care nu invatau/chiuleau/fumau prin WC-uri, fara bac luat, etc, is cam vai de ei acum..aveam niste colege care nu invatau deloc, adevarul e ca nici nu le ducea capul, acum sunt maritate toate, cu 2-3 copii, casnice sau cu serviciuri din astea cu salarii jalnice de 15mil/luna. Ba chiar inainte de craciun m-am intalnit cu un fost coleg de liceu in Lidl, e casier acolo, in liceu era efectiv praf, avea absente cu carul, nu invata, a ramas repetent un an…Nu stiu ce sa zic, sunt cazuri si cazuri..eu personal din ce am vazut, astia care chiar invatau prin liceu/facultate, olimpicii in general au ajuns bine spre foarte bine. in ceea ce ma priveste regret ca nu m-am tinut mai mult de carte, n-am reusit sa termin politehnica,au aparut niste probleme de sanatate pe parcus si a trebuit sa abandoez in fine nu mai conteaza.
cum spunem, sunt cazuri si cazuri.. daca ar fi sa dau un sfat “stay in school, kids” ?
” Hai, la ce-ti foloseste teorema lu’ Pitagora poti sa-mi spui – ca putem inventa toti un scenariu in care ne-ar fi de folos. Da’ daca te-ntreb la ce ti-au folosit “comentariile” la romana, s-ar putea sa fie mai greu sa-mi spui (inb4 “eu asa am agatat o zdreanta, am dat-o cu rotile-n sus cand i-am zis de Cacalinescu”). Sau restu’ materiilor idioate si inutile. Sau sau sau.
Ce nu se intelege uneori clar din ce spun eu e ca nu am ceva impotriva scolii sau a conceptului de scoala. Sunt complet pentru. Da, dom’le, copiii se nasc prosti. Trebuie sa-i invatam chestii, ca asta-i sistemul, tre’ sa-si castige pana la urma cina. Doar ca-n sistemul actual intra incapabili sa castige cina. Si ies de-acolo si mai incapabili. Vorba ta, nu-s in stare nici s-o ceara in scris. Si-s atatea cacaturi utile pe care le-ar putea invata acolo. GRAMEZI. Dar nu putem si n-avem timp de ele, ca trebuie sa-nvatam cacaturi pe care nu le vom folosi vreodata – fie ele teorema lu’ Pitagora, fie Enigma Otiliei, fie faptul ca sodiul si natriul sunt acelasi lucru. Da, pot sa-ti explic diferenta dintre h2so4 si h2so3. Ghici la ce mi-a folosit in viata asta si de cate ori. ”
Am zis să nu ma bag la comentarii, dar bine le zici . Si nu zic la vrajeala.
Bah, pitagora nu l-am dat ca exemplu de ce a util. Ci ca e usor in pula mea. Este un cacat pe care e improbabil sa il uiti.
Taxele, pe de alta parte nu-s. Pentru taxe tre sa stii legi, trebuie sa fii disciplinat, trebuie sa stii procente (nu radeti, e greu).
Ori, daca tu nu ai reușit sa pricepi un kkt de ecuație cum vrei complexități?
Adi: stai chill. Vorbeam de nevoi, nu ca nu stiu sa fac eu. Plm, imi fac mobila, crezi ca stou sa pun un cacat de robinet?
Vinil: deci alternativa ta la algoritmica este htmlul. Logic in plm. Presupun ca in loc de mate putem face biologie.
Ca sa favi programare trebuie sa incepi de la algoritmica. Care nu e spectacol. Pascalul te obliga sa fii ordonat. C-ul de exemplu nu era asa. Puteai sa definești totul pe unde voiai. D-aia C faci in anu 2.
Html faci in paralel. Sunt chestii diferite
Cum ziceam. Vrem totul fara fundatie. Marea problema a societății actuale. Vrem totul acum, repede, pe ffwd.
Comentariile la romana probabil te-ar fi ajutat daca ar fi trebuit sa argumentezi cate ceva in viata. Dar cum in romania e banul sau pumnul, nu prea te ajuta. Daca ar fi fost in engleza macar poate poate.
Adevarul e ca si eu sunt complet prins in IT si in afara de asta (desi castig foarte bine) nu stiu sa fac mai nimic. Si poate la un moment dat ma satur (deja). Sunt agramat, abia stiu sa ma exprim (in oricare limba din cele 4-5 pe care pretind ca le vorbesc cat de cat).
Teorema lui Pitagora desi nu o stiu, o pot afla si calcula rapid. Dar de acolo sa aflu reversul (gen laturile) mi-ar lua cateva minute.
Ce-i drept nu prea am fost eu atent la scoala iar acum in afara de munca 12 ore nu fac mai nimic din care sa raman cu ceva. Si simt cumva ca pierd, nu stiu momentan exact ce.
De cate ori ma intalnesc cu britanici mai cu capul pe umeri am impresia ca au o vasta cultura si cunostinte de baza dar le stiu. Noi invatam niste ecuatii de gradul X pe care nu as putea sa le inteleg din nou in veci. Poate au dreptate in vest unde se fac chestii mai simple si pe mai multi ani, macar raman.
Ce mai radeau romanii ajunsi in Italia ca al lor copil facea upgrade din clasa a 3a la a 4a pentru ca stia prea multe. Dar daca il compara la 25 de ani cu cel trecut prin 12 ani de scoala romaneasca, probabil ca romanul nu mai ramane cu mare lucru.
Pai, da, da’ eram satul de programare cand m-am apucat de un sistem .
Ca si cum te-ai antrena pentru centura verde la aikido cand ai deja cativa dani la shotokan si taekwondo. Baza.
Eu zic ca asa rupta in cur cum e scoala, fara ea eu cam beleam pula, nu eram unde sunt acum.
Da, nu m-au invatat aia carte, a cam trebuit sa invat singur si sa-i mai invat eu pe ei, pe ici pe colo, folosind cartile pe care trebuiau sa le stie, dar na.
Tu ai avut poate acces la alte chestii fara scoala si poate doar te-a tinut in loc.
Eh, eu nu am avut access la alea. Eu nici cablu, in pula mea, n-am avut acasa( poate d-aia am tocit carti) pana candva cand eram pe la liceu si ma durea oricum in pula de CATV.
La nimic, erau scrise de idioti nici nu le-am invatat. Am citit prin ele si radeam si cu curul de handicapatii aia.
In scoala generala a fost ok, ca-mi apreciau aia originalitatea, in liceu luam notele pe care le luam , citeam ce ma interesa pe mine, cumva iesea media spre 5 si pula mea.
La examene am scris cu cuvintele mele si cumva a functionat.
Mie ce nu mi-a placut din scoala, n-am invatat. Simplu. Am considerat ca e pe ales si destul pentru toti. Ce mi-a placut am invatat mai mult decat s-a predat ca m-a interesat subiectul.
Singura problema e ca pe cei mai multi nu i-a interesat mai nimic, boss. Nici pe elevi nici pe profesori.
De aia am si zis. Scoala e un cadru, treaba ta cum il folosesti. Ca si cu scarile.
Ar fi misto sa fie si cadrele didactice pregatite sa faca partea aia de care vorbesti tu, dar nu.
Treaba e ca ala care face de 20 ani garduri de obicei asta e tot ce e in stare sa faca, iar experienta nu aduce si expertiza sau calitate. Aseara am avut un interviu cu un “senior developer” care era la nivel de gradinita (expertiza pe care o poti obtine in maxim 1 an), dar facea asta de vreo 6 ani si se credea senior.
Cand am facut casa am avut ocazia sa vad ce inseamna expertiza alora cu 20 de ani vechime. La frate-meu si la taica-meu totul a fost facut de “mesteri”, eu mi-am facut singur: ghici la cine palpaie luminile sau intrerupatorul de lumina e pus dupa usa. La mine un mos nebun care lucra la frate-meu a apucat sa traga niste tevi de apa intr-o baie, peste care a pus tencuiala, nu am mai stat sa sparg totul si sa refac, dupa 10 ani cine spargea faianta si tencuiala ca sa schimbe teava pusa de idiot? Normal ca la coltul peretelui a indoit teava la 90 de grade (pexal, adica plastic cu aluminiu) si a crapat, de ploua prin fatada casei. Si mosul avea aproape 70, 50 de ani vechime ca instalator. Dar expertiza lui de 50 de ani o poti capata in 2 zile, iar intr-o saptamana deja vii cu inovatii si optimizari. In schimb ala nici dupa 50 de ani nu stie sa faca decat ce a fost invatat sa faca.
O să mă duc să mă uit în oglindă după postarea asta. Sper să nu o sparg, să culeg un ciob de pe jos și să încep să remodelez ce a mai rămas din mine.
Băga-mi-aș pula…
Încă-mi aduc aminte anii de generală și liceu. 8 sau 9 nu erau bune, “se putea mai mult”. 10 nu era bun, “nu te mai împăuna, au și alții 10”.
Am început să mă trezesc la modul serios de-abia când am ajuns la facultate, dar era prea târziu. Mult prea târziu. Greșisem totul.
Ba nu totul, ai scris corect gramatical, cu diacritice, ai pus virgulele unde trebuie.
lol.
Io cred ca scoala e buna ca sa te invete ca tre sa faci si lucruri care nu-ti plac, sa intelegi ierarhiile si rutina, lucruri carora nu le vezi pe loc utilitatea. E o lectie minunata pe care e posibil sa n-o inveti in familie
Chiar da. Era mult mai OK fara. Da’ pula mea, csf, ncsf, water under the bridge.
Nu, coaie. Cu mine e OK sa-i tii la scoala pana la 18 ani – babysitting, ce pula mea.
Ce nu-i OK e faptul ca nu-i inveti NIMIC UTIL in timpul ala. 12 years later, zici “baza”. Great job.
“Ierarhia”
“Rutina”
Drone.
Cred că faceți confuzii mari. Eu înțeleg că tocmai de-aia se numește școală generală, fiindcă înveți chestii generale, care se constituie într-o bază pentru ceea ce vei face mai departe. La fel și liceul, care este o continuare la alt nivel a acesteia. Meseria o înveți separat (pentru cei sătui de multă școală erau la un moment dat școli de meserii).
Cum a zis și Orbu, ți se oferă un cadru ca să înveți. Majoritatea părinților așteaptă ca școala să suplinească și rolul lor (cred că asta e o mare problemă).. ceea ce nu se întamplă decât parțial, în cel mai bun caz.
Iar “cei șapte ani de acasă”, perioada aia premergătoare școlii, contează foarte mult în dezvoltarea viitoare. Ceea ce nu au înțeles mulți părinți (dar psihologia modernă confirmă), aceasta e perioada în care copilul este influențat în primul rând de ceea ce fac părinții (mai ales când aceștia încearcă să-l învețe contrariul: ceva de genul tati, eu fumez dar tu să nu o faci, că nu e bine).
Nu, nu e “liceu general” si e in majoritate inutil. In afara de franceza si fizica nu am invatat nimic in liceu care sa imi foloseasca ulterior si nu am ajuns tocmai boschetar in Gara de Nord.
Mai facem si lucruri care nu ne plac , ncsf
Ce nu pricepi tu e ca un borac e acolo 12 ani.
Daca dupa 12 ani tot ce poti spune e ca “a invatat baza, a invatat chestii generale”, eu unul nu sunt impresionat.
Daca Orbu a facut franceza si rusa si traieste din engleza si SAP, eu nu sunt impresionat.
Si tot asa.
Voi bateti toba pe “chestii generale, baza fara de care nu poti, inveti sa inveti”, dar mie imi intra maine salariul gen si semintele reginei aceleasi gust are.
Pe alea le faci oricum inainte de a merge la scoala. Trust me, ca stau cu ochii pe borac sa se spele pe maini si trebuie trimis de 3 ori sa se spele pe dinti.
Rolul scolii nu ala e, ci sa te anihileze. Reuseste (in general). La schimb, iti arata ca poate un om a facut ceva cu ea. Great. Din 33?
“Nu, nu e “liceu general” si e in majoritate inutil. In afara de franceza si fizica nu am invatat nimic in liceu care sa imi foloseasca ulterior si nu am ajuns tocmai boschetar in Gara de Nord.”
He he, eu cred că sunt multe chestii care îți folosesc dar nu îți dai seama.
“Voi bateti toba pe “chestii generale, baza fara de care nu poti, inveti sa inveti”, dar mie imi intra maine salariul gen si semintele reginei aceleasi gust are.”
Tu vorbești de eficiență în sensul de a-ți asigura traiul pentru ziua de mâine. Aici nu te contrazic. Doar că interacționăm cu oamenii din jurul nostru și îi evaluăm (și suntem evaluați) și după .. hai sa-i spun “cultura generală”. Mare parte din cultura asta generală are bazele în perioada asta când am mers la școală.
Bănuiesc că ai văzut și tu destui care au trecut prin școală ca “gâsca prin apă”. îi recunoști de cum deschid gura.
Din fizica ce le-ai fi bagat la basics? De curiozitate….
Ah, Orbule, hai sa-ti zic o poveste. Doar ca nu-i poveste, ci reala.
Cand eram eu pustan, pe la liceu, si inca nu prea carduiam cine stie ce, m-am cam imprietenit cu unu’ din clasa. Oarecum, ca prieteni n-am fost niciodata – doar se-ntampla ca mergea la meditatii unde mergea si gagica mea de-atunci. Mai mult amici de combinatii.
Tipul asta, sa-i zicem B, era singurul copil la parinti. Eh, si ai lui (amandoi “stabi”) erau ingrijorati – sa nu cumva sa ajunga golan. Asa ca-l limitau la bani. Asta fuma de pe vremea cand eu nu fumam (da’ ai lui nu stiau, desigur). Numai ca pula bani de tigari, se-ntelege.
Intr-o zi, ii vine o idee. “Coaie, hai c-am sutit legitimatia de serviciu a lui mama” (sa zicem ca-i dadea dreptul de a controla activitatile economice) “hai sa mergem la tiganii din piata si sa-i amendam”. Jur, sa-mi bag pula de glumesc, a dezlipit poza lu’ ma-sa, a lipit o poza de-a mea (aveam cateva fresh din intamplare), a lipit-o acolo peste (taraneste, asa), a pus o stampila cu o guma de sters sutita de la un pustan si gata, hai. Si jur c-am fost si-am amendat tiganii care vindeau tigari netimbrate. SA MOR DE MINT. Doi pusti corditi de 16 ani – eram de la corpul de control, da-te-n pula mea. In juma’ de ora aveam si tigari si bani gramada. Gigea.
Am mai facut asta de cateva ori – nimic fascinant – dar nu era suficient de cool.
Taica-su primea spagi consistente. In dolari. Si-i punea omul in sifonier intr-un plic. Eeeeh, si s-a prins ala micu’. Dolari, carevasazica. Da’ fiind el baiat destept (lol), s-a gandit ca observa taica-su daca fura 100. Asa ca m-a intrebat pe mine daca am de unde face rost de parai falsi. Se-ntelege ca aveam de unde, ca doar nu eram premiant de pomana. Dimineata astepta asta sa plece ai lui de-acasa, ii aburea ca-ncepe el mai tarziu. Salta de-acolo $100, venea cu ea la mine. Eu il luam de mana, mergeam pana la niste baieti si in juma’ de ora $100 se transformau in $100 falsi plus o diferenta sesizabila.
Pai, cine mergea grupa mare la munte si la mare si la biliard si la pula mea, de se-nchinau toti? Exact.
Si-l aude asta micu’ pe taica-su intr-o zi ca “luni ma duc la banca sa depun banii”. S-a inverzit, saracu’. Nu schimbase multi bani, doar vreo $4000 sau ceva (da’ plm, in 95-96 erau bani, cois). Da’ si-a dat si el seama ca la banca ii vor vedea aia ca-s falsi. Panica-n chiloti – ce sa faca, ce sa faca. M-a sunat. Eu ti-am zis, eram premiant. Doua telefoane mai incolo, s-a aranjat. In weekend, a lasat o copie dupa cheie si a plecat cu ai lui la munte. Duminica seara, cand s-au intors, fusese casa “sparta”. Nu cine stie ce, ca avusesera baietii cheia, normal – si politia s-a mirat, ca sparsesera aia yala pe dinauntru, cum ar veni. Ce hoti ciudati! Anyway, ce pot sa-ti spun e ca baietii de la care luam paraii falsi ii cumparau inapoi la pret de dumping 🙁
Acum, nu vreau s-o lungesc, ca nu mi-am propus sa povestesc cum a fost adolescenta mea, da’ ce vreau sa-ti spun e ca eeeeeeeeeeeeeeee, cine-are pe facebook poza si profil pe care scrie ca lucreaza la ANAF? Exact, el. Ca, vezi tu, nu stiu cine-o fi luat note de 10 la matematica, economie sau ce mai cer golanii aia pe-acolo. Da’ ce stiu e cine-avea parinti stabi.
..si, serios, e putin ironic sa-mi explice mie un roman treaba asta cu “aia care au invatat bine herpaderp”. No shit. Cre’ ca doamna prim-ministru a fost cel putin olimpica. CEL.PUTIN.
Ce vreau sa spun eu cu povestea de mai sus e ca, pula mea, poate o fi bine sa inveti bine; da’ e mai important sa stii oamenii care au coaie sa ceara sau sa ia o spaga, sa schimbe niste valuta cum trebuie, sa organizeze o spargere la misto si mai ales sa te bage ma-ta pe pile la ANAF. Restu’ e harneala.
Ei zic (chipurile) ca trebuie sa invete omul din toate, ca nu se stie ce va iesi in viata etc.
Eu eram amuzat intr-un fel cand profa ma intreba natural ‘ia spune capitalele Africii’ sau cate ore minute si secunde (!!) are ziua. Iar eu raspundeam asa, intr-o doara.
Eu traiesc din baze de date, arhitecturi etc. Nu numai ca nu se faceau la scoala, dar unul dintre parinti mi-a interzis sa ma ocup de asa ceva. Parintele era cam incuiat, dar … era parinte. Inutil sa zic ca n-a reusit, citeam ce voiam pe unde apucam.
Bah, ca sa zic si eu ceva in postul asta…
Lasati realitatea asta paralela in care traiti,si treziti-va…Imaginati-va lumea peste 20 de ani,cand boracii vostri vor trece la viata reala.(adulti sunt dupa 25).Pula joburi, toti pe ajutoare sociale,pula drepturi,libertate,democratie(nu ca acum ar fi),justitie,sanatate gratis,turism,internet ,proprietati (probabil),alegeri personale…Vor fi,nu ne-aparat in ordinea asta,la putere, islamismul,IA,bande armate,guerila,tradare,minciuna,haos,razboi civil,etcDeci,canalizati-i de pe-acum pe skilluri de supravietuire,pe sporturi (fara sah),zic astea de forta si dexteritate:lupte,box,karate,judo,aikido.Pian la 4 ani ??Pitagora?(ce-au fost grecii,ce-au ajuns… 🙂 Geaba vor avea educatie si doua facultati,daca la coltul strazii ii asteapta “vecinul” cu bata de baseball sa le ia franzela de sub brat
Sa supravietuiasca in jungla,asta va fi important
PS Garduri si case va fac io! Sariti cu banu’ !
Cam asa am facut si eu. Am constatat ca mi-ar lua chiar foarte mult sa invat comentarii, date exacte la geografie, istorie. Eram pusi sa spunem ecartamentele caii ferate etc etc. Drept pt care mi-am bagat piciorele si nu le-am mai invatat. Cel mult le citeam, cand aveam chef, si in rest faceam teme la fizica si mate. Mai toceam la metria pe care o aveam de date la facultate, si pe care nu am folosit-o.
Mai ales la cum era Romania atunci era cam greu /imposibil sa ii inveti pe oameni ceva ce le-ar fi fost util. Multi au ramas cu facultatile in brate, ca nu aveai unde te angaja, sau aveai, dar era platit mizerabil, asa ca au facut altceva. Pe vremea mea, nici vorba de IT, nici nu exista ca materie. Modelul scolii, mai ales in Ro, e un waterfall in toate regula, chiar l-as da ca exemplu, dar cred ca m-ar scoate profii din scoala.
Per total, in liceu am fost interesat de 2-3 materii, dar daca eram acum, cu netul la dispozitie, nu cred ca eram nici de alea. Lectiile de fizica le-am gasit acceptabile, ceva intre util, teoretic si placut.
Majoritatea au facut degeaba materiile alea, la bac au copiat, nu stiau nimic. SI nu erau predate prost unele (vorbim de chestiile tehnice, la romana si geografie sa inveti pe dianafara chiar mis e pare o tampenie), dar nu erau interesati. Au folosit chestiile de profil vreo 6-7 oameni, din 30, deci da, per ansamblu, a fost inutil. Si chestia e ca nu erau pasionati mai de nimic, sau ma rog, nu stiam eu, sau erau nedescoperiti.
Si asta e modelul tau de succes? ANAF? Aia care aduna mere cu pere, scad ce se nimereste si au gasit numarul infractorilor din judet, “supa un calcul sumar”, nu?
Apoi, modelul tau de urmat e sa fie tac-to stab. Super, aia stiam deja si mi-a zis-o tata nu pe fiecare zi da’ macar lunar. “Daca eram bogati sau aveam pile, puteai sa fi prostul satului ca te rezolvam noi ca pe XXXX , da’ noi suntem saraci si nu avem relatii deci sansa ta e sa inveti.”
Daca era pe ce spui tu, noi n-aveam nicio sansa de nimic. Doar ca tre’ sa mai fie si alte modele.
Eh, eu eram ca baietii aia. Ca tre’ sa ai si-un tocilar care se pricepe la niste chestii sa iasa banii de monopoly din imprimanta. Plm, nu castigam eu bani din nimic, ca nu eram copil de bani gata, da cu munca si pricepere totul se rezolva.
Pai, liviu, eu d-aia ziceam ca daca vrei sa schimbi ceva schimbi de tot. In coreea profesorii sunt mega bine platiti. Pentru ca pe ei te bazezi sa iti învețe kinderul lucruri. Eu am avut parte de profi misto, care au reușit sa ma învețe lucruri cu tot cu cacata asta de programa
Nu poti sa înveți kinderii chestii punctuale. Ca daca ii inveti numa siteuri si kkt pansat ai niste inadaptati. Vorbesc de principiu nu de școala romaneasca, pentru ca nu cred ca zice vreunu ca e buna
Eu nu le-as plange de mila. Ca s-ar putea sa nu facem amandoi cat un functionar mediocru de-acolo 🙂
Si nu, nu-i vorba ca ala-i modelul meu de succes. Sau unicul. E vorba ca modelul tau de succes a concurat cu colegu’ meu de succes pe post. Si-a castigat colegul, nu aia cu 10 pe linie. Da’ nu-i vorba, probabil ca si aia au job. Ca-mi imaginez ca tre’ sa aiba si el niste fraieri in subordine. Doar n-o sa adune spaga din toata tara de unul singur, ce dracu’. Pentru aia-s sclavii.
Ce-ti zic eu aici e ca, pana una-alta, modelul tau de succes cam ajunge sageata. Asta acolo, desigur.
N-am zis nicaieri sa ii inveti NUMAI aia. Am zis, tine-i 12 ani. Nu ma astept sa faca siteuri 12 ani. Dar poate ar fi mai util sa faca siteuri in loc de latina. Sau baze de date in loc de comentarii. Sau saorma in loc de alte cacaturi.
Ca veni vorba, daca zici de inutilitati as in cifre la istorie sau geografie – da.
Dar mai e si restul de materie care se leaga de stiinta. As in: https://www.sciencemag.org/news/2019/01/huge-trove-british-biodata-unlocking-secrets-depression-sexual-orientation-and-more
Eu “nu te-as lasa” sa iesi din liceu fara o baza de fizica si de medicina, de exemplu. Cate ceva sa nu mori cu degetele in priza, sa stii cand sa chemi salvarea etc.
Sau si mai bine, as da bacul la ceva basics pentru toata lumea, iar aia 5-10 din tot liceul care vor mai mult le-as da un AP (adv placement). Pentru astia as face niste cursuri mai avansate, gen cercuri – cu aplicatii etc. – ceva regional, la cateva licee, in functie de cum se strang oamenii. Ca pentru restul oricum faci cam degeaba. Adica daca omul nu e in stare sa priceapa planul inclinat sau legarea in serie, n-o sa pierdem vremea cu interferenta de la optica sau cu fizica atomica.
Da’ nu stiu… ideea e ca informatia e tot mai multa, meseriile nu mai sunt atat de stabile si omul a ramas la fel de limitat.
Nu dau vina numai pe parinti. Evident ca nu puteau ei sa inteleaga si sa anticipeze schimbarile cauzate de “tranzitie”. Dar nici n-au facut nimic pentru a ne educa.
Care parinti? Tu nu intelegi ca majoritatea nu stiau nimic de ‘revolutia digitala’, pentru ca nu aveau niciun fel de cunostinte, nimic? Lasa calculator, a existat o perioada in care, daca stiai ceva electronica, sau hai ceva de real, iti dadeai seama ca multe chestii pot fi automatizate. La naiba, macar chestiile care tin de ceva automate simple si de birocratie, un FoxPro mai aparuse prin anii 90…
Si acum am un parinte care nu stie sa dea un mail, daca ii arat un articol stiintific (OK, 5 articole) care contrazice ce a auzit la televizor, zice “nu, nu-i asa”. Si e om cu facultate. Nu intelege cum merge curentul prin casa, nu a citit nimic care nu tine de meseria lui. Si nu e tampitel, ii mergea mintea (la golaneli ma intrece :))
Ei credeau ca totul va merge ca inainte, industria romaneasca ‘isi va reveni’, o sa producem pe mai departe ingrasaminte si pantofi. Ce avea sa se intample era mult peste mintea lor. De aia au si avut succes tinerii, ca nu stia nimeni informatica, sau nu erau suficienti (vorbesc de anii 2000).
Pune-i si acum sa iti faca ceva de completat automat niste pontaje, sau sa iti organizeze o biblioteca – o baza de date simpla, sau un Excel, ceva. Cati oameni de peste 60-70 de ani crezi ca ar sti?
Alta generatie… – ideea e ca daca si pe noi ne-ar lua ceva la scara asta prin surprindere, pe la 40-50 de ani, am face pe noi. N-am mai putea face mare lucru.
Păi ar fi bine să câștige măcar pe atât, ca să compenseze inconveniențele.
Că vezi tu, la o adică eu sau tu putem câștiga nu ca un funcționar ANAF, dar destul cât să trăim ok spre frumușel oriunde. Funcționarul ANAF e legat acolo de țara aia , de aia pe care trebuie să îi servească și mai ales, e la rândul lui în buzunarul cuiva. Și e și el săgeata altora la o adică.
Puteam fi și eu boss la ANAF, nu din prima , dar puteam, că știu să mă descurc la din astea. Puteam fi și vreun șefuț prin PSD , că am primit destule invitații și știam din 98 că PSD e un partid de viitor și știu și să mă învârt, nu-s chiar autist.
Dar ce nu mi-a plăcut niciodată, iar asta am deprins-o și de la școală și de acasă a fost să fiu în buzunarul cuiva, sau șantajabil.
Dacă puteam tolera asta probabil că puteam fi ministru acum și nici măcar nu o spun în glumă. Cunosc oameni care au ajuns în poziții destul de înalte, fără să vină din familii de boși , în 10-15 ani de frecat din coate prin partid(e) sau pe la stat.
Sau puteam să fiu fain frumos la secu, că intrare pentru facultatea ălora de la SRI se găsea și am primit și propuneri. Sau dacă nu era loc, sigur aveam la ailaltă “facultatea de apărare a țării” sau cum dracului îi spune.
Știu cum funcționează lucrurile astea, astea chiar mi s-au predat la școală , involuntar desigur.
Mi-au zis și ai mei de ele.
Dar nu-s eu fan. Chiar dacă funcționează. Nici nu pot să îmi îndrum copiii către așa ceva. Dacă vor și se duc ei, plm, treaba lor, nu o să îi judec pentru asta, chiar le urez succes, dar nu vreau să împing eu in direcția aia.
Doar dacă vrea. Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat, sau să iei șpagă.
Am avut un coleg consultant care lucrase la fisc o vreme. Nu știu dacă luase șpagă sau nu, că nu îmi păsa defel și am presupus oricum că toți iau, dar cert e că nu i-am plăcut cum funcționau treburile acolo și pa îirtea cu pupincurismul și cu sistemul de obligații și și-a găsit de lucru mai util.
A plecat din țară demult.
Ce spun eu e că dacă ești prost – needucat – ai face bine să ai părinți bogați sau în poziții bune, sau măcar să ai prieteni influenți, că belești pula dacă nu.
Dacă bagi ceva la cap sa fii util societății și altfel și te educi un pic, te descurci și fără astea de mai sus. Dacă ai și și e rețetă de succes garantată.
Cum părinții nu ți-i poți alege, tot ce poți să faci e să lucrezi cu ce ai la îndemână.
My friend, nu le plange de mila. Aia-si fac plinu’ in 5 ani si pot trai in ce tara vor ei dupa. Daca nu lasa urme 🙂
It’s their world, nigga; you’re just visiting.
Si nu, nu-i numai la stat asa. Sa fii tu sanatos, ca la fostul meu job e old boys’ club, adunatura boilor incompetenti care beau impreuna in adolescenta.
Nu-i belita daca stii sa-l inveti ca in viata daca muncesti pt ceva, nu inseamna ca si ai. De fapt, poti sa faci un cancer si sa te cureti. Poti sa ai un copil cu handicap. Si multe altele. Oricum, daca nu-i complet retard, o sa se prinda singur, ba inca inainte sa stii tu, hehe.
Oricum, nu strica sa fie bun la 1-2-3 materii de scoala, mai ales cele aplicabile in mai multe parti sau in viata (ceva legat de fizica, finante etc.). Alte chestii i le mai spui si tu (o Lege a lui Arhimede il poti invata).
Dar din cate stiu eu, in UK nu se face iteorie in prostie si n-ai ce sa iesi foarte rau, as in ‘somer in Romania’, ‘profesor in Romania’ etc etc. Dimpotriva, daca incearca prea mult ‘d-ale tale’, s-ar putea s-o incurce… ca deh, in UK nu-i politia romulaneasca.
Semi on-topic.
@Mano & Orbul si restul care castigati bani din IT, care ramura ar fi cea mai profitabila? SAP/Java/IT security/NodeJs?
Eu lucrez de 7 ani cu C pe embedded si ceva C#/Python/C++ dar salariile sunt de mizerie in industria asta si se vor inrautati in viitor(cand a fost ultima oara cand ati cumparat un device dezvoltat in vest?). Cand m-am apucat, era ce imi placea sa fac si era si industria pe val. Acum pula Nokia, pula Ericsson, etc. Galbejitii ne-au luat prazul si vreau sa pivotez cat mai repede catre ceva mai profitabil care sa ramana in vest cat mai mult posibil.
@ac_dc: pai, din partea mea, sa fie bun la toate, nu doar la trei.
Doar ma intreb ce o sa-i spun cand o sa fie frustrat si o sa ma intrebe de ce trebuie sa stie inaltimea piscului cutare din Snowdonia (habar nu am daca trebuie, zic si eu, asa…)
Raspunsul este “depinde”.
Depinde UNDE si depinde de CE FACI cu ele.
Ca sa-ntelegi raspunsul (sa-ncerc sa-ti fac un rezumat, ca raspunsul real ar fi prea lung ca sa am eu chef sa-l scriu)
Depinde de unde lucrezi. Ca poti lucra SAP pe 3000 de euro. Sau poti lucra pe 15000 de euro pe luna. Depinde de companie si taskuri. Sunt oameni ca Orbu – care scot mai mult ca mine – si-s de-aia care fac sub jumatate din cat fac eu, mai spre o treime, asa.
Java in general, daca lucrezi pentru companii, e un cacat (ca bani). O sa sugi pula pe bani de tigari. Dar daca esti baiat destept si o pui la lucru pentru tine, faci MILIOANE. Lejer milioane, that is.
IT security, din nou, depinde de loc, dar si de contract. Sunt fraierii cu care am lucrat eu – aia care luau la senior 70k pe an; si-s smecherii care-s contractori in companii cu secrete; aia iau mai spre 1500 de lire pe zi, lol, pentru ca de ce nu? Sau chiar 2500, daca au bulan – aia cand nu-ti faci companie si o arzi in security audit pentru un mizilic de 50k pentru cateva ore de “munca”.
Secretul, ca sa-nchei rezumatul:
– daca esti programator pe orice chestie care stie de retele si pachete, faci bani doar daca lucrezi pentru tine; daca lucrezi pentru altii o sa fii un sarac troglodit forever (saracia e relativa, pula mea)
– daca esti pe IT security, lucrezi STRICT pe contract si STRICT pentru ultramastodonti unde paranoia e normalitatea.
– daca esti pe SAP…contracting – la fel, pentru mastodonti.
Daca esti “angajat permanent la pula mea”, in cel mai bun caz esti platit bine si-atat.
Daca m-ar duce capul (a se citi “daca ar avea cine sa ma invete ca pe un retardat”) as merge pe programare. S-o invat (ca lumea, nu ce frec eu pula in python) singur, de pe neti…ori nu ma duce capul, ori nu am dat de tutoriale ca lumea. N-am idee, cert e ca nu-s programator.
A-ha, înțeleg că colegul tau e junior, mai are până la ăia 5 ani, nu?
Trăiesc toți în ce țară vor ei, dintre Madagascar, Costă Rica sau Serbia (eventual pe arest cu intermitență) , în general după ce îi hăituiește cineva. Iar treaba cu urmele, asta pe pentru aia care au și ceva educație, nu numai pile.
Aia care-s doar cu pile sunt cum am zis mai sus.
Hai, coaie, termina cu prostiile. Stim amandoi ca nici 0,1% din ei nu-s prinsi vreodata. Si ca nici nu-i “cauta” cineva, necum sa-i investigheze.
Da, mai e prins cate-un ghertoi care nici sa ia o spaga ca lumea nu stie. Da’ sunt baietii care iau spagi legale. De-alea cu contracte de consultanta intre firma cutare si firma portarului verisoarei bunicii. Sau cu crypto. Sau cu actiuni la pret preferential. Sau cu oferte speciale la startups care vor fi profitabile. Sa nici nu intram in dume cu Panama, ca n-are rost.
Ce dracu’, esti baiat destept. Doar n-ai stat in Romulania atata vreme incat s-ajungi sa crezi in DNA ca toti autistii.
Unii nu stiu cand sa se opreasca.
Altii se lacomesc.
Altii au copii si nu pot pleca. Ca doar trebuie sa aiba si ala micu’ job cand se face mare. Job, nu serviciu, ca Ferrari nu costa cat Loganul si doar nu vrei sa ia o fata faina cu un Logan in rate. Unde plm ai vrea sa fie Nicoleta Schroeder director? La Valcea SRL? Domnisoara Basescu nu avea si ea nevoie la Luxten – firma aia care punea becuri in Bucurestiul condus de domnul Basescu? Intelege si tu…
Altii traiesc pentru iluzia puterii.
Altii sunt santajabili si produc pentru cine trebuie.
E complicat.
Mazare, Udrea, Bica si Ghita?
Care din ei lucra la ANAF, boss? Apa trece, pietrele raman, smechere; la vremuri noi, tot noi. Serios, nu le mai plange tu de mila, ca ii bagi in groapa pe bietii oameni; gen ar muri de ras daca ar afla ca niste plebi ca noi discuta de bani.
Da, Mazare, Ghita si restul dispar. Dar activele nu, contractele cu statul nu. E loc 🙂 cum ar veni, daca nu mai putem lua spaga de la asesoft sau siveco, asta e, luam de la uti. Csf, ncsf. Famelie mare, renumeratie mica…dupa buget.
ANAF-ul nu e ceva special. E doar un alt loc profitabil unde sunt la butoane niște mafioți controlați fie politic, fie de servicii, fie amândouă.
Sorin Blejnar, Șerban Pop, Nicușor Drăgan, Dan Stroe, Elena Naipeanu.
Ăștia sunt așa la prima strigare, săltați cel mai recent.
Eu nu le port de grijă și nici nu mă excită ideea de justiție și DNA, dar faptul că pe ăștia i-aluat cineva la pulă destul de binișor înseamnă că e cineva deasupra lor la butoane, care îi mai fute din când în când. Și despre asta spuneam când spuneam că nu vreau să fiu în buzunarul cuiva.
Că restul sunt bine mersi, plm, foarte bine, mă gândesc că restul fac ce li se spune, sau sunt în relații mai bune cu ăia care-i pot mazili.
In genul ăsta de combinație nu prea există noțiunea aia de “șefu’ tuturor”. Sigur, poți să ai intermediere la șpagă poți să ai acoperiri, off-shore-uri, dar nimic nu-i full proof , când ești în cârdășie cu unii care știu tot merchezul de la un cap la altul și la o adică știu exact unde să admită câinii.
De aia zic. Sper să câștige destul, că altfel nu prea merită riscul, eu nu m-aș băga pentru doar cât câștigăm noi împreună. Pentru că eu pot să fac “ceva” bani și altfel.
stiam un sarman d-asta de la anaf. Spargea cate o 10k lei/seara la pacanele. Nu chiar in fiecare seara, dar 2-3/saptamana le spargea. Nu e vorba ca se lauda el, dar era barul unui cunoscut si mai rupeam si noi berile pe acolo si il vedeam.
Apropo de scoala romaneasca. Era disperat un coleg ca tre sa plece inapoi in romania ca doamna s-a plictisit aici. Si ala mic abia incepuse scoala in Suedia. Si, cum va ziceam, primii 2-3-10 ani de scoala in suedia e ca un fel de gradinita. Merg la scoala, invata sa patineze, hochei, cacaturi de gen. Asa ca doamnei nu i-a placut si l-a luat pe ala mic inapoi in romania. Am ras
Pai, eu ce plm ii explicam lui Orbu? 🙂
Lol. Cum pula mea vine asta, ma? Joci la ANAF care e evident ca da castiguri mai bune ca pacanelele si vrei sa castigi la pacanele?
Io credeam ca lumea vrea sa castige la pacanele ca n-are oportunitatea sa joace la ANAF.
Iar eu am zis ca sper sa faca bani multi, ca altfel pentru mine acum nu ar fi atractiva schema. Aaa, daca as fi fost mai prost si inutil, da, orice e bun decat sa mori de foame.
In alta ordine de idei ala sparge 5-6k EUR/ saptamana la pacanele. Asta-i pe la 20k pe luna.
Daca astia-s bani de tigari pentru el (gen pana la 20-30% din venituri) – tot respectul dom’ sef. Da’ la cum ii stiu pe pacanari sunt si sanse ca astia sa fie 70-80% din venituri.
Da, tot e mult, dar nu suficient de mult pentru un om cu creierul ocupat.
Daca tot ce discutam e “cicalacacichicea, merg pe drum si bani vine, nimeni nu mai e ca mine” – da, ok, GG. Liber la educat copiii in directia aia, din partea mea.
Cum am zis, eu nu contest oportunitatile.
De ce? Bine, in Romania e naspa, inteleg, da-m’ bag pula in patinajul si hocheiul lor de la scoala. De patinat/role a invatat copilul cel mare la 6-7 din placere in timpul liber.
Si daca invata doar asta si limba suedeza la scoala, e ceva , dar nu poti sa zici ca e utilitate level 99. Cred ca se poate mai bine de atat. Chiar si in Romania.
Ce înveți la facultate și pe net din tutoriale e zero comparat cu ce se face in industrie. Cel mai bine înveți cu un internship la o firmă unde îți dă un mentor și taskuri la care îți bagi nasul în code base-ul lor de producție. Acolo ai să îți prinzi urechile în tot felul de chichițe și hackuri care sunt optimizari ce fac produsul respectiv competitiv și sunt chestii care nu le găsești pe net.
Aici e catch-22 din industria asta. Nu te ia nimeni la internship fără studii sau experiență în domeniul. In facultate, eram 40 pe un loc când aplicam la internshipuri de vară. Singurul mod să intri era să știi pe cineva din firmă să-ți bage CV-ul la înaintare sau să ai bulan.
Alternativa la internshipuri e să te bagi ca Dev pe produse celebre open source și să rezolvi tichete de acolo. Pui commiturile într-un portofoliu și prezinți asta la angajatori.
Salariile de Dev care le știu sunt super mici raportat la cât câștigi tu acum. De ce ai vrea să faci in downgrade?
Nu as vrea sa fiu ce sunteti voi. As prefera sa fac alte chestii cu programarea – daca m-as pricepe la ea cum ma pricep la linux sau la sql, sa zicem.
Chestii mai de milioane, nu de supt pula pe salariu. M-ar durea-n pula de salariu, nici nu as cauta vreodata un angajator.
Pai nu compara rate-ul de contractor cu salariul… ca deh, contractorul ia 5-6-7-8-9-1000 pe zi, pe cand salariatu’ ia 80-90-100000 pe an, brut.
Parerea mea: chit ca germanii au fost batuti in WW2, era bine daca se prelua si se pastra macar educatia nazista, implementata in toata lumea.
Nu la modul sa-i invete cum sa persecute alte rase, ci cum sa dea piept cu viata si sa stie de mici ca cei mai puternici si agresivi castiga intotdeauna.
Dracu, astia din generatia mileniala nici macar din jocurile video nu invata nimic, parca le joaca degeaba, dar e limpede ca acolo castiga personajele dure, puternice si agresive, pe cand tipii draguti sunt primii care si-o iau.
Cred ca de la filmele astea noi unde majoritatea protagonistilor sunt din categoria “nice guys”, genul de barbati care au fost tocilari virgini prin liceu, dar pe care ii salveaza scenariul, agenda progresista si efectele CGI. In lumea reala, asemenea barbati si-ar luat-o rau de tot. Vad tot mai des filme despre tocilari virgini si femei urate si grase care inving pana la urma.
Avand in vedere ca o companie ca Walt Disney Studios (care are acum Marvel, Lucas, Pixar si 21st Century Fox) a acaparat toata industria cinematografica si cati tineri se duc sa le vizioneze rahaturile la cinema , atunci chiar nu ma mai mira nimic.
Ce anume, poti sa dai macar un exemplu? La ce au nevoie companiile care ar plati milioane pe software, nu poti sa livrezi singur: nu doar ca nu ai avea capacitatea sa scrii tot codul ala, dar nu ai avea expertiza sa faci produsul care sa corespunda nevoilor clientului, aproape nimeni nu o are din afara.
Tocmai fac training pe niste sisteme foarte specifice si desi am vreo 20 de ani de SQL in spate tot pun intrebari gen “de ce asta se face asa?”, la care raspunsurile au sens … numai daca stii in detaliu ce face aplicatia. Gen “de ce tineti in SQL cate 2-3 TB in 100 de locuri cand stiti ca nu o sa poata nimeni vreodata sa faca ceva cu toate datele astea?”, dar au un raspuns valid si la asta: o parte tine de FDA regulations, o parte de specificul activitatii.
Unul? Lol, pot sa dau sute. N-o fac pentru ca nu ma priveste – gen nu-s programator. O sa-ti dau cateva, totusi, mai jos.
Insistati cu gandirea asta care-i chiar deranjanta. “La ce au nevoie companiile”. Va ganditi la angajatori. Nu. Eu nu la asa ceva ma refer.
Ba, pe la inceputurile WoW-ului mi-am scris un bot. Era intr-un “limbaj” rudimentar, facea o chestie rudimentara, dar mergea. Era atat de rudimentar, in fact, incat mergea doar daca era rulat pe rezolutia cutare – aia pe care-o foloseam eu. L-as fi vandut. Da’ nu puteam. Era prea rudimentar – si, desi isi facea banii, la o adica, nu era destul de bun. Si nici nu stiam sa-l fac sa se autentifice undeva si sa mearga doar asa – autentificat si plm (gen radius shit, sa zicem).
L-au facut altii. In fact, au facut vreo 10. Pirox. WoWGlider. *buddy (honorbuddy, demonbuddy etc). Au facut deja milioane cu ele. Altu’ a facut milioane cu o mizerie pentru Eve (online).
Baiatul asta se descurca si el decent. Gen face chestii de-astea, dar nu conduce Mercedes. Nu pare foarte ingrijorat de ce-ar vrea o companie sa angajeze, daca ma-ntrebi pe mine. Cam asa arata jocurile. Nu chiar NFS, da’ in fine.
Si nu, nu trebuie sa faci jocuri. Poti face apps. Poti face chestii de web. Uita-te la site-urile alea pe care le folosesti in mod normal. Daca nu gasesti cel putin 5 chestii pe care le-ai putea face mai bine, esti batut in cap – gen prostul pulii, nu asa.
Daca te duci sa fii baiatu’ care face troubleshooting, patching si se mai uita la tichetele legate de munca programatorilor…pula mea, o sa castigi ca atare.
Si-nteleg “dar eu nu stiu sa fac jocuri” sau “dar eu nu stiu sa fac apps” sau “Dar eu nu stiu sa fac chestii pe web”. E OK si-nteleg. Nici eu nu stiu (ma rog, pe ultima o cam stiu, dar arata urat, lol). Dar eu am zis “daca as fi bun la programare; cam ca pe linux/sql/networking, asa”. Si nu-s. DAR DACA AS FI…m-ar durea-n caras de ce vor angajatorii. Cacat, pana si jegul ala de php daca l-as intelege ca lumea…nici macar nu mi-as face vreodata un CV, as rade de idee.
Sa nici nu intram in discutii despre security – gen programatorii aia care vad bugul si scriu exploitul. Ca aia fac intr-o zi cat face un programator bun/senior in 4 ani. Da’ ce-i drept aia nu cauta pe stack overflow cu restu’ carpacilor “cum scriu shellcode si cum il trimit lol”.
Folosesc la lucru niste tooluri absolut infioratoare. Si merg doar la modul ala “consola basita”. Unul care ar putea scrie frontends pentru ele (gen click click, uite codul) le-ar vinde ca pe painea calda. Sau unul care ar face un tool de web pentru “abonati”. Opportunities exista peste tot pentru programatori. Dar pula mea…nu pentru ce numim noi in general “programator”.
Nu, nu la angajatori, la cumparatori. Stiu personal o companie care a platit pe un anume software peste 1 miliard de dolari. Miliard, nu milion, si nu glumesc si nu bat campii.
Dar daca vinzi la pusti jocuri de telefon poate faci mai multi bani si mai repede. Cu singura observatie ca nu scrii jocurile alea singur, ca scoti unul la 5 ani, nu 5 pe an.
Am scris soft, nu era jobul meu dar aveam echipe de programatori in subordine si nu aveam cum sa imi mentin nivelul de cunostinte fara sa scriu si eu cod. Da, un programator bun iti scrie cod cat 10 mediocri, dar cand dai de chestii care nu tin de programare s-a rupt filmul, iar chestiile alea sunt 3 pe care nu ai cum sa le eviti:
– librarii de obiecte si imagini. Nu e munca de programator si ia enorm de mult timp
– grafica: poti sa fii Superman, ca sa desenezi lucruri nu scrii cod, ci desenezi
– optimizarea interfetei utilizator. Poate ca pentru tine e ok, dar pentru un chinez batran nu e, are fontul contrast prea mic. Si pentru un vest european un site de web chinezesc e prea incarcat, il zapaceste de cap. Sau ordinea operatiilor de pe ecran nu e cea mai buna. UX e un job in sine (si nu e doar UI), Apple a demonstrat asta acum 10 ani
In security e loto: 1000 de oameni se uita, unul vede ceva. Nu pentru ca nu sunt competenti, dar cand ai un codebase de milioane de linii (gen Linux si componentele mai raspandite) nu poti sa te uiti peste tot, asa ca sansele sa gasesti un bug exploatabil sunt mici, oricat de genial ai fi. Am scris niste aplicatii si am avut 2 serii de tentative de spargere de la companii de securitate specializate, platite sa faca pen-testing. Nu au gasit nimic, desi le-am dat si ceva inside info despre cum e organizata aplicatia. Nu sunt nici macar un programator bun, daramite genial (nu sunt programator ca meserie), dar nu au gasit nimic in cod. La fel de bine unu’ mai bun ca mine putea sa aibe un moment de neatentie si sa faca o tampenie. Life sux, wife doesn’t.
Da, oportunitati exista, dar nu ca lup singuratic. A trecut vremea de vreo 10-15 ani pentru asa ceva. Si nu as neglija companiile pe post de clienti.
Asa arata honorbuddy. Tu-mi vorbesti de UI/UX, dar ala asa arata. Si o sa fie greu sa-mi explici mie ce bun si frumos arata.
…numai ca pentru cele mai multe chestii de care vorbesc eu nu ai nevoie de mare grafica.
Coaie, cata grafica are Tinder?
Repet: “Daca stiu programare cum stiu linux/sql/networking”. Nu “daca stiu programare cat sa generez 6 numere pentru loto”.
Nici n-am zis sa le neglijezi forever. Da’ pana la companii, vrei sa faci cateva milioane – ca pentru companii, da, e posibil sa ai nevoie de angajezi niste oameni. Ca in companii o sa vrea unul suport tehnic, altu’ un nou feature, altu’ plm.
Te inseli. Te inseli rau de tot. Hai sa ne uitam la partea de php (nu e cel mai bun exemplu, dar functioneaza). Uite, eu a trebuit sa inchiriez ceva de cateva ori in viata si sa cumpar o locuinta de doua ori pana acum. Ai fi surprins sa auzi ca nu exista un singur site de inchirieri/vanzari (cel putin in UK, in Romania si-n Franta) care sa aiba niste features de bun-simt?
Sau: repet, eu folosesc la lucru niste chestii pentru care-i necesar sa scrii un fel de “cod” (not really, more like yaml, dar e complex ca pula pe alocuri). Sunt zeci de mii de dorei ca mine care trebuie sa faca asta. ZECI.DE.MII. Poate chiar sute de mii, beats me. Si nu gasesti nicaieri o chestie de click-click care sa-ti dea codul. As plati relaxat 20 de lire pe luna pentru acces la o chestie care sa-mi genereze codul ala. Eu si zecile de mii de ghertoi. Hell, probabil as plati si 50. Iar altii mai mult. Sa fie o oportunitate de a face ceva cu asta? Si nu, nu m-ar interesa catusi de putin daca-s aliniati pixelii ca lumea sau pula mea.
Lasa-i ba pe-aia. Cei mai multi o ard in cacaturi gen arhiva metaplm si/sau kali linux shit. 99,9% din ei nu stiu nici cat mine.
Omule, pana la UX/UI si companii si pula mea, ai la dispozitie o piata de miliarde de oameni – miliarde de oameni care nu au nici basic functionality pentru ce au nevoie. Si-i OK, nu tre’ sa-i iei tu pe toti din prima zi. Da’ loc este.
In functie de cerintele specifice, as putea sa te ajut eu cu chestia asta. Daca esti interesat, trimite-mi un mail cu mai multe detalii.
Pai si in UK te intreaba d-astea? Ca daca da, e de c@cat. P^la mea, da-i o harta, intreba-l de ce e clima oceanica in UK, pune-l sa spuna de ce sunt concentratii mari de PM10 in jurul oraselor etc. https://earth.nullschool.net/#2019/01/11/0500Z/particulates/surface/level/overlay=pm10/orthographic=23.95,39.41,959/loc=4.867,45.912
N-are cum sa fie bun la mai mult de 3-4, optimist (daca nu e supradotat). Asa… bun ca de-o admitere la facultate. Ca genial daca e la una si e bine.
La bac, eu as da si ceva multidisciplinar. Te-as pune sa demontezi o manipulare, ceva: http://m.ziare.com/viata-sanatoasa/studentii-la-medicina-invata-sa-vindece-si-sa-educe-pacientii-prin-alternmed-1418191 Ceva ce nu apare in manual, sa vad ca stii sa folosesti ce zici tu ca ai invatat, sau macar ca te descurci acceptabil.
Uite ceva simplu, bine asta e cam de scoala, ma rog: “Studentul Gicuta e racit. A auzit prin presa ca solutiile nazale saline fac bine la raceala. Primeste o propunere de la un vecin: https://comenzi.farmaciatei.ro/farmacie/sistemul_respirator/solutii_nazale/spray_nazal_quixx_acute_100_ml_pharmaster-p10059506. Merita sa dea banii pe asa ceva? De ce? Daca vrea o varianta mai ieftina, cum poate prepara in casa o solutie de sare? Trebuie sa cauti concentratia si mai departe formula e simpla, o inveti in clasa a saptea: Conc. = (md/ms) * 100. Nu ai balanta, cauti echivalentele in lingurite, te descurci, dovedesti ca stii sa improvizezi, chestie iarasi utila in viata. Totodata, trebuie sa stii sa filtrezi informatia medicala. Simplu si util. Nu stii? Pai, ai cam facut chimia degeaba. In viata n-o sa-ti puna nimeni formula pe tava. Poti sa vii cu formulele scrise, cu google, vreau sa vad ca stii sa te descurci.
Insa asa ceva nu va merge in veci in Romania, ca apar subiectivitatea si pilele.
Uite alta: “Studentul Gicuta a chemat electricianul – nu ii mai arde lumina in garsoniera. Electricianul vine si pune niste sigurante ca astea – https://www.ebay.com/itm/NEW-Schneider-Electric-C65N-C20-1-Pole-20-Amp-230-400V-Circuit-Breaker-/401162062250
Ce e gresit aici, ce riscuri sunt si cum ar trebui sa procedeze? ”
Materia se face in clasa a 6-a; ma rog, se face in teorie.
Bai, eu as da 3 subiecte d-astea, la alegere. Daca nu misti nimic, te-as da afara “cu pietre”.
Daca nu stii care sunt standardele in constructii nu ai de unde sa te prinzi ce e gresit cu siguranta de 20A pe circuitul de lumina 🙂
@Adi, ba da. Tocmai ca ai de unde sa te prinzi. Pe lumina nu ai cum sa ai 20A, e mult prea mult, chiar si daca ai becuri vechi. Nici nu ai nevoie de standarde, in acest caz. Dar poti intreba. Ai pe net si i7, daca vrei. Dar nu vad de ce ai avea nevoie. Cat crezi ca pot consuma becurile dintr-o garsoniera?
Daca judecam totul din perspectiva materiala, atunci e clar ca multe materii studiate in scoala sunt inutile. Literatura e inutila, istoria e inutila, geografia , pana si muzica e inutila ( exceptand manelele ). Damn !
Chiar, la ce e utila muzica in scoala si la ce foloseste sa inveti hastag-urile si hieroglifele alea? Mai ales daca nu ai ureche muzicala iar vocea ta umple sala de ies oamenii ca sa-i faca loc?
@Laur, ca sa mai asculti si muzica simfonica , nu numai manele
Da ba, ca daca nu stii diez si bemol nici nu poti asculta altceva decat manele.
@Manowar, consider ca 50% din programatorii trecuti de 2 ani xp pe outsourcing web in Romania sunt in stare sa iti faca un Facebook asa cum si 50% din programatorii mobile sunt in stare sa iti faca un Tinder. Dar de la start pana la finalizare sunt ani de lucru individual si finalizarea probabil nu o sa vina pentru ca de la idee pana la a obtine finantare ca sa poti sa scalezi suficient sa faci si bani e mult. Sau sa gasesti o modalitate de monetizare si mai dificil. In ultimii 2 ani am vazut cel putin 4-5 platforme de recrutare “altfel” scrise de programatori prin Romania. Singurul motiv pentru care am auzit de ele este ca aveam diversi prin linkedin care dadeau like postarii despre ele. Niciuna nu a avut success desi toate erau “altfel” pentru ca nu rezolvau problema de baza: lipsa de personal. In schimb agentiile care aduc vietnamezi, sri lankezi si nepalezi sa faca saorma in centrul vechi garantat au profit.
In schimb cea ce probabil ar merge sa faci individual ar fi mici site-uri/aplicatii care sa te ajute in viata de zi cu zi chrome plugins, game bots etc. oricum fata de acum 15 ani, internetul e prea mare si e dificil sa monetizezi pentru ca trebuie cumva sa iesi in evidenta in fata altor milioane de aplicatii si site-uri.
Unul din motivele pentru care gasesti persoane ca tipul de mai sus cu jocurile sunt taxele mici pe micro-intreprinderi (pana in 1 MIL eur/an). Daca ai face asta in UK, ai fi bine, dar nici chiar asa de bine. Si el are vreo 10 angajati, pe care daca i-ai lua in UK ai avea nevoie de 1 MIL sa ii platesti (si sa te asiguri ca fac treaba).
Iar ca sa pornesti la treaba, iarasi ai nevoie de un buget care sa te tina confortabil pana ajungi la break even, bugetul fiind mai mare in UK decat in RO.
Era un tip care a lucrat in US la un joc vreo 2-3 ani si estimarile de vanzare pe steam sunt de 1-2 MIL vandute la 20USD bucata (10 la reducere). Deci nu-i rau, cat timp ai un buget care sa iti permita sa traiesti si sa platesti un artist sa iti faca una alta.
De la el de pe blog: “I don’t quite know how to write game code properly. It’s a bit of a mystery because I’m still new at it.” . Poti sa il cauti pe shiningrocksoftware.
Dar ca sa faca chestia asta, el venea din industrie cu peste 10 ani experienta, suficient cat sa prinda cate ceva din fiecare departament al companiei.
Nu a avut nici una succes pentru ca – la pariu, fara sa stiu despre ce platforme vorbesti – nici macar una nu posteaza joburi reale intr-o mod decent. D-aia.
Ia, uita-te tu – nici nu mi le spune mie – cate dintre ele posteaza joburi care exista? Cu requirements corecte? Cu salariul afisat (Si ceva competitiv, nu la stapanii de sclavi) si benefits si zona – asa, in mare? Cu cerinte “corecte” (nu gen “sa ai 20 de ani si 25 de ani de experienta intr-o tehnologie care-a aparut acum un an”?
Repet, habar nu am despre care vorbesti, da’ din alea 5, imi poti arata una care face asta? Sau toti merg pe reteta veche – aia cu “nu-ti zicem salariul, perspectivele, requirements sunt o varza cu carne si in cel mai bun caz iti spunem orasul, da’ de obicei nici atat”?
Omule, eu nu am zis ca e suficient sa fii programator, ca pe urma poti fi si ultimul retardat. Nu, nu poti.
Nu e o problema lipsa de personal; vino cu joburi mai tentante si poti fura “personalul” altora. Da’ sa vezi…nu aia fac alea 4-5 platforme de care vorbesti tu, right?
Nu, nu e dificil. Si nu ai milioane de aplicatii cu care concurezi. Ia, numara-mi tu rapid botii de diablo 3 sau de wow care functioneaza. Hai sa vedem. Astept…?
Ia, zi-mi rapid un site de imobiliare in Romania (inchirieri/vanzari) unde poti cauta dupa EPC sau cum plm se numeste acolo, sa stii ca nu-ngheti iarna. E doar un exemplu din vreo 30 de chestii pe care le-as putea da (si asta-i cel mai putin relevant, da’ nu prea sunt aici sa ofer consultanta gratuita gen)
Sa nici nu discutam de “matrimoniale”, unde nu exista nimic semi-decent macar. Nici acolo, nici aici.
===
Ia, fii atent aici
Am dat acum o cautare dupa “linux”. E prima chestie care a aparut.
Candidatul ideal (doua cuvinte in romana)
Urmeaza engleza, desigur, pentru ca nu stim prea bine ce vrem. Si nici site-ul nu stie ca ala-i anunt care trebuia postat in engleza, in sectiunea de “engleza”.
Si hai sa vedem.
Candidatul ideal HAVE. Nu has, have.
Trebuie sa stie linux, centos 6/7 (pentru ca ala nu e tot linux), networking, firewalls (pentru ca firewalls nu intra la networking), web stacks si distributed architectures. Adica deja au 9 din 10 puncte pentru retard cu agravante. Au sanse serioase la medalie. Vorbind de asta, ce pula mea inseamna “linux”? Ce tre’ sa stie? Sa compileze kernelu’? Low latency? Doar apache? Ce?
Evident, sa stie si automatizare. Bagam acolo CICD (care probabil ar fi CI/CD, da’ nu conteaza). Si sa stie puppert – care-i fratele cu sindromul down al lui Puppet, I guess. Si CHEF, etc. Pentru ca virgula aia inainte de etc iti spune tot ce trebuie sa stii.
Dar, evident, trebuie sa stii si sa te dai pe Cisco/HP “network gear configuration”. Ce anume inseamna aia? Trebuie sa…ce? Sa pun un acl pe-un cisco troglodit? Sa configurez ceva bgp intre pula mea si whatever? Tre’ s-o ard in mpls? Sau cisco face acum un singur produs, pentru o singura chestie? Nu se stie.
Evident, daca tot am cerut linux, baze de date (ca au scris si de mysql, desigur), automatizare, virtualizare si networking, am putea la fel de bine sa zicem ca-l preferam pe unul care stie “python, bash, php (scripting)”. Pentru ca php e pentru scripting – se stie, #faranumar. Sigur ca la mine la lucru ai pentru astea vreo 5 departamente separate, fiecare cu specialisti pe o chestie (da, sigur, mai stiu si ei si cate ceva din “felia” altora, da’ nu aia e ideea).
“Our systems are complex and we have a lot of challenges”. Bun, o sa fie un job mai dificil, aparent.
“The level of complexity in our infrastructure and new projects is motivating us to evolve”. Cu italic. Pentru ca motive. Pentru ca nimic.
Mai departe, vor “support oncall”. Nu on-call support, ci support oncall.
OK, ne-am lamurit deja ca o pizda retardata de la HR are pareri si crede ca are treaba cu engleza. Nu-i o problema. Ne-am lamurit si ca vor chestii pentru care iei vreo 8000 de lire pe luna p-aici fara mari probleme. Ne-am lamurit ca habar nu ai ce vor. OK. Acum ca ne-am lamurit, hai sa vedem ce ofera.
– motivating salary
– medical private services; nu invers, nu private medical services.
– opportunity for professional growth and development.
Hai sa ne uitam si la criterii.
Criterii job
Limbi străine
engleză
franceză
Pentru ca pula mea, nu-i ca si cand 99% din aia care-au fost la scoala in Romania vorbesc engleza SAU franceza, nu ambele.
Nivel carieră
Mid-Level (2-5 ani)
Senior-Level (> 5 ani)
Pai, zi sa moara ma-ta-n spasme ca ai intalnit tu multi cu 2 ani de experienta care stiu pe bune linux, networking, databases, virtualizare, “web stacks” (ce plm o fi aia, poate lemp/lamp, poate websphere, poate altceva), automatizari, CI/CD, alea. Hai mai da-te-n pula mea, sigur nu sunt de ajuns 3 luni de experienta?
Nivel studii
Absolvent
De…? Liceu? Facultate? Ce?
Si, bineinteles, lovitura de pedeapsa: oferta:
Unspecified.
Cat despre penalty, sa vedem unde e jobul: Bucuresti, Romania. UNDE in Bucuresti? Nu conteaza. Lasa ca faci doua ore pe drum (dus) daca-i nevoie, la ce cacat sa ne mai agitam cu detalii de-astea irelevante? Are vreo importanta? Ca doar chiria e la fel de mare in Primaverii si-n Drumul Taberei #sestie. Culmea e ca daca te uiti dupa companie, vezi unde e. Dar de ce am trece noi asta in anunt? (bine, nu-nseamna ca acolo ai lucra tu, da’ hai sa presupunem)
Inutil de mentionat ca noi nu stim nici engleza, da’ tu trebuie sa stii romana, engleza si franceza. Desigur.
===
Pai, cred si eu in pula mea ca e “lipsa de personal”. Pentru ca cine pula mea o sa aplice la cacaturile astea retardate trimise de-o haserizda nefututa si proasta cu bale? Ce pula mea inseamna “motivating salary”? Pe mine ma motiveaza 10,000 de lire pe luna. Atat e? Ca, uite, eu le stiu pe toate alea (and then some). Deci? Sa aplic? Ca, vorba aia, macar eu le pot face si jobu’ celalalt (de ce plm mai cer mysql la asta?)
Alea 4-5 site-uri de care vorbesti au rezolvat chestiile de mai sus sau tot cu labareli de-astea umblau?
Daca iei un cacat care-i pe piata, ii schimbi numele si speri sa faci milioane…plm, da, e posibil sa ramai cu speranta. Da’ daca nu esti complet retardat si incerci sa te intrebi ce-ai vrea sa vezi intr-un anunt, plm, ma gandesc ca nu poate fi prea greu sa vii cu un produs (mai) bun. Nu de alta, da’ alea de pe piata sunt proaste. Serios, ti se pare o cerinta deplasata sa vrei sa stii salariul si unde se afla dracia cand aplici pentru un job? Uite, eu am un job. Castig 100 de lei pe luna, ala-i salariul meu. Vad alt job. Sa aplic, sa nu aplic? Ar putea avea salariul 80 de lei (si aflu asta dupa ce-am futut 3 zile cu interviuri). Ar putea fi in Cucuietii din Deal (Drumul Taberei, Bucurestii Noi sau cine mai stie pe unde). Ba, nici atat nu poti afla de la cretinopatii aia de romulani. Nici macar atat. Never mind cerinte realiste, specificatii clare (ce plm e aia “linux”, cum ziceam) sau alte alea, ca acolo oricum nu ai vreo speranta.
…si lumea nu ma crede cand spun ca nu pentru bani am plecat din Romulania…
Da, ofertele de joburi din Rromanistan sunt scrise de retardați dar asta nu e vina siteurilor și nu văd cum ar putea să prevină ele asta. Firmele aruncă ofertele ca la spam pe site-urile astea și văd ce prinde, nu le pasă că sunt scrise ca pula.
Și în AT, portalurile de vânzări, joburi și chirii arată ca făcute de schizofreni iar în fiecare lună când mă duc la Startup Showdown si vad cum studenții lansează alternative superioare dar care nu prind niciodată tracțiune pentru că toți oamenii sunt obișnuiți să folosească de 15 ani același 2 siteuri oricât de infecte ar fi, nu au cum noii veniți să atingă critical mass fără campanii uriașe de publicitate.
As putea eu sa-ti spun. Dar nu prea o s-o fac, ca nici mie nu-mi vine nimic gratuit. Sau, hai, sa dau un hint: cu cativa angajati (deloc scumpi) si fara a visa doar “web 2.0” – gen cum stai tu pe plaja si-ti vin miliardele in cont fara sa faci nimic.
…si daca faci acelasi lucru pe care-l fac si ele, ai vreo sansa sa le sufli clientii? Raspuns: nu, nu fara campanii de publicitate care te costa si primu’ nascut. Asa ca nu mai face acelasi lucru…???????????
Studentii lanseaza alternative mai bune la prima vedere. Daca ar fi mai bune si la a doua, ar depasi treaba. Desigur, daca studentii aia ar fi dispusi sa si astepte. Ca deh, unii vor sa aiba primu’ miliard saptamana viitoare. Si n-o sa se intample.
OK, firmele din Romania nu publica niciodata salariile pentru oferte. Asa functioneaza piata si le convine ca nu e foarte competitiva si pot sa prinda cate un fraier care lucreaza pe jumatate din cat ar lua daca lucrurile ar fi transparente.
Dar orice alta aplicatie in domeniul asta o sa aibe problema faptului ca firmele nu o sa publice salarii. Poti sa faci cel mai al’ dracu sistem, firmele nu o sa isi puna anunturile acolo si o sa se taraie cu ejob, bestjobs si alte tampenii pentru ca le convine. Daca ai sansa platesti un fraier 50% de ce sa ii dai un sut cu bolta? Se intampla in toate companiile, de la Deutsche Bank la Microsoft, Adobe, Amazon, Dell si tot ce mai vrei. Chiar si la aia care platesc bine sau peste, si asta pentru ca in ultimii cativa ani piata a crescut atat de mult incat salariile sunt considerate deja prea mari de companiile astea, nu mai e Romania tara aia ieftina ci una cu un pic mai ieftina decat Germania sau UK. Nu mai iei 5 sau 10 romani la pretul unui neamt, iei doar vreo 2 sau chiar mai putin si atunci nu mai au cum sa justifice angajarile in Romania cand compania se numeste Deutsche Bank.
Numai in UK am vazut sa publice ofertele salariale, in Germania never. In AT sunt obligati prin lege sa publice la fiecare anunt salariul minim oferit prin contractul colectiv de munca al fiecarei branse, reglementat prin lege, deci vezi des salarii de dev incepand de la 2600K brut pe luna. Cat poti sa iei efectiv? In fucntie de experienta la job, cat de bine cunosti piata si cat de bine stii sa negociezi.
@adi: ori e “lipsa de personal”, ori e “lipsa de competivitate”. Alege, ca nu le poti avea pe ambele.
Ori e cum zice ion, de nu gasesti oameni…ori e cum zici tu, de le convine sa astepte si sa se chinuie cu ejobs & co.
Una din doua.
Pai, nici nu am sustinut ca nemtii nu ar fi cretini din nastere.
Coaie, intrebare de clasa a doua: eu (posibilul candidat) de unde pula mea stiu daca ma intereseaza jobul ala sau nu? De unde stiu eu daca merita timpul meu? Ca stii, trebuie sa avem un interviu telefonic, trebuie sa ma cheme aia la ceva face to face, trebuie apoi sa ma intalnesc cu tovarasu’ director de X.
Eu ce fac? Dau 3 telefoane, trimit mailuri, imi iau doua zile libere si apoi aflu ca salariul e mai mic decat salariul curent? Sau iau gen £50 pe luna in plus si dau £100 in plus pe transport?
Fac asta pentru fiecare interviu, la fiecare companie? Serios? La 10 anunturi de joburi nu muncesc o luna, right?
Hai sa aplicam sistemul ala si la vanzari-cumparari. Sa nu scriem cat costa o casa sau o masina. Suna inteligent, asa-i? Tu vino sa le vezi si discutam pe urma de pret. Desigur, eu am deja o suma in minte, dar nu ti-o spun! Pentru ca, plm, poate esti imbecil, doamne-ajuta.
E lipsa de transparenta si de competitivitate in zona publicarii de anunturi de joburi. Companiile angajatoare prefera sa tina candidatii in bezna, ca poate economisesc niste bani, nu vor competitie pe salarii ca nu au chef, au venit aici pentru salarii mici, nu pentru romanul dac super-calificat si cu pula mare. Au venit aici pentru ca sunt mai multi vorbitori de germana decat in India, pentru ca pana si in engleza romanii sunt mai buni decat indienii sau chinezii, daca erau dispusi sa plateasca pe masura isi luau angajati in Germania.
Lipsa de personal calificat e alta problema, e globala si are alte cauze, cu totul alta poveste.
N-au decat.
Doar ca atunci nu mai poti spune – ca Ion – ca e lipsa de personal.
Ori n-avem oameni, ori avem, dar ne batem joc de ei. Ti-am zis: una din astea.
God save the Queen, gen, ca nu am de-a face cu animale de-astea ordinare.
@Mano, relax bro. 🙂 N-am zis ca nemții sunt model, chair din contra, e de căcat sistemul lor. Doar vroiam sa arat ca nu Romania a inventat sistemul asta de care te plângi și problemele întâlnite de tine sunt chiar comune prin toată Europa mai putin maybe UK si ceva tari din Scandinavia.
La fel, anunțuri scrise cu rupere de pula de ceva proasta HR găsesc la greu si la playeri mari din Vest lângă mine nu-i ceva specific RO, e o problema mai wide-spread decat crezi:
https://i.ibb.co/z7BCCfY/Annotation-2019-01-13-192309.jpg
Dupa cum bine zici si tu, asta ma enervează si pe mine la maxim. Aici se plâng la greu angajatorii la presa ca nu găsesc candidați suficienți in domeniul tehnic și vor ca guvernul sa relaxeze restricțiile la importul de maimuțe de nisip sa poate ocupa posturi când ei de fapt isi bat joc de angajații din piața locala si nu doar prin lipsa transparentei la salarii.
Cand asta, acum? Apucatul de programare la 35-40 nu e cea mai buna idee. Ti-o iau monkeys inainte.
Si ce sa te invete mai exact, in afara de Design patterns, sau ce? Ca daca stii the basics, cel mai bine e sa te apuci sa faci ceva in timpul liber (nu stiu, ceva ce ai rezolva probleme intalnite), si apoi sa bagi functionalitati, sa folosesti librarii (ceva de facut rapoarte, de lucrat cu office, coduri de bare etc), pana te consideri acceptabil. Nici programatorii nu mai stau pe pozitii d-astea, migreaza catre orice altceva (management, arhitect, admin etc). Ca e munca de chinez si nu prea are rost… Nici nu te mai tin ochii etc.
Si de ce-ai face asta,? Clar vei castiga multi ani sub cat faci acum. De fapt, probabil ca va trebui sa fii arhitect ca sa scoti sume bune. Sau specialist pe nise, dare riscant. Riscant sa devii inutil, daca nisa se duce dracu’.
Si nici nu poate fi oricine programator.
Mie personal nu-mi place asta, dupa cum nu-mi place nici sa fiu contabil. Prin urmare, nu sunt nici programator, nici contabil, cum trebuia sa fiu dupa diploma de facultate, dar in mod sigur castig mai bine decat daca as fi urmat drumul asta. As fi fost doar un plimbator de hartii frustrat ce si-ar fi urat viata.
Mai degraba vezi ce iti place cel mai mult sa faci si vezi cam ce bani faci din asta.
Dadeam exemplu de idee de business pornita de programatori prin Romania. Genul acesta: startupcafe.ro/idei-si-antreprenori/jobful-platforma-recrutare-job-gamification-joc.htm
La un google search mai gasesti vreo 5.
Nu au cum sa rezolve exact problemele enuntate de tine mai sus. Oricat de programator ai fi sau business mogul nu poti controla cea ce sunt dispusi angajatorii sa scrie pe platforma ta. Cel mai bun caz nu o sa mai puna job-uri.
Sunt de acord cu tine in schimb, si pentru mine planul pe 2018 e sa mai evoluez un pic de la a imi vinde orele din fiecare zi, in a vinde altceva ce necesita o investitie initiala.
Passion is so fucking overrated.
Nici eu nu am cum sa am trafic de “a lister” daca nu las idiotii sa se desfasoare, daca nu organizez pomeni second-hand, daca nu pun content de labagii, daca nu fac cumetrii pe Facebook etc. C-asa sunt 99% din netisti.
Asa ca nu-l am. In schimb, stau ceva mai bine pe Patreon. Unde aia care ar hali content de ala nu ar merge oricum.
Pricepi?
Nu poti sa vrei sa faci bani ca de pe premium cu content ca pentru ghertoi. #muie£asaraki
Ac_dc este fix genul care vorbeste fara sa stie despre ce vorbeste. Dar i se pare ca e edgy 😀
Deci, sa inteleg bine, un doctor ar trebui sa dea un examen* din electrica si farmacie. Brava boss, face sens, ca sa zic asa.
Deci, cand imi pune osul la loc ar trebui sa am discutii cu doctorul despre instalatia electrica din casa? Ma multumesc cu momentul asta inutil in care doctorul stie doar cum arata oasele de prin corp, stie sa citeasca o radiografie** si, cel mai important, stie ce tip de fractura am si care este solutia ideala de reparat.
*examenul in romania de rezidentiat e un cacat pe stil romanesc si inseamna toceala
**presupunem ca stiu sa inteleaga o radiografie, stiu o duduie de anu 3rezi, parca, de a citit in radiografie o mega tumora (era inima, dar ce conteaza?)
Nu cred ca doctorul trebuie sa dea examen de electrotehnica, dar ar fi util sa stie vreo 3-4 lucruri in viata despre electricitate care i-ar folosi: ce inseamna puterea versus tensiune si curent, ce e ala curent continuu si alternativ si de ce conteaza, ce e un motor electric si ce e un generator electric (sau alternator), ca atunci cand iti zice cineva ca iti pune siguranta de 20A pe lumini (gen “4 kilovati jumate'”) sa iti fie evident ca bate campii fara sa faci vreun efort. Sau sa stii sa schimbi un robinet, ca e la fel ca un bec doar ca in plus trebuie sa aibe etansare, ca poate e dracu’ cu copiii la casa de vacanta de la munte, ninge de se blocheaza drumurile si din cauza unei avarii banale mor toti inghetati ca idiotii.
Chestii din alea care intra undeva in categoriile bun simt si cultura generala. Nu triunghiul puterilor, ca e inutil aproape toata viata, dar sa stii la ce tensiune functioneaza un bec ca sa ai idee ce se intampla daca bagi doua cuie in priza si ai siguranta de 5A.
Ba nu. Daca il intereseaza sa stie, bravo lui, sa stie. Da’ daca nu, si daca e doctorul ala care ma scoate cu dreapta din mormant in timp ce stnga o tine pe curul asistentei eu n-am nicio problema legata de cultura lui generala. Si nu exista o relatie de necesitate obligatorie intre a sti medicina si a avea “cultura generala” in domeniul electric. Sunt zone in care cele doua se intersecteaza, m-am pregatit eu la facultate pentru una din ele, da-n principiu, un doctor poa’ sa fie doctor fara sa-l futa de motivul pentru care se aprind becurile si ce sigurante are in tabloul electric.
Doar in momentul ala in care ai un electrician prost ( sau mai multi) ai nevoie de un doctor caruia ii pasa de asta. Si as fi un pic ingrijorat personal, daca as ajunge intr-un spital unde doctorul mi-ar spune ca schimba el sigurantele, monteaza prizele, becurile, etc.
Voi vreti sa schimbati inutilitatile din programa scolara cu alte inutilitati.
Adica nu mai invatam limba latina, dar invatam ca n-are ce sa caute o siguranta de 20 A pe circuitul de iluminare.
Nu de alta, dar daca bati mult apa-n piua cu siguranta de 20A si cu triunghiul puterilor, dar uiti sa-l inveti pe copil ca, inainte de orice interventie la instalatia electrica, SA OPREASCA ALIMENTAREA CU CURENT, s-ar putea sa ai doar un viitor candidat la Darwinawards.com care a vrut sa schimbe siguranta cu una corecta.
Asa si la scoala de soferi: ai chestionare in care ti se spune cum e cu garnitura de chiulasa arsa (de parca o intereseaza asta pe blonda de la volan), in loc sa ii inveti pe viitorii soferi ca: martor rosu: trage pe dreapta si opreste motorul si martor galben, circula cu atentie pana la primul service. Si gata.
Bine ca suntem noi multilateral subdezvoltati.
@IulianS: daca iti place sa pui gresie si faianta, eu zic ca vei castiga mai bine din asta decat ai castiga din blog sau vlog.
Clar! Eu doar ziceam ca asta cu pasiunea tine pana cand incepi sa vezi cum e in industrie. Noroc ca mi-a trecut pasiunea jocurilor dupa ceva vreme in domeniu (<2 ani). Am fost norocos, ca daca ma prindea pe la 30 de ani eram vai de mine acum.
Pe mine m-a pasionat sa-mi bag nasul sub capota Oltcit-ului lui taica-miu cand aveam 10-15 ani, acum mananc o paine din aprobat/respins facturi de garantie la un producator de masini. Nu castig cine stie ce, dar vine leafa constant, pun bani deoparte lunar, mediu civilizat, la munca la tricou (nu kkt cu camasa, ca nu-s chelner), lucrat 2 zile de acasa cu laptopu’-n brate. Pe viitor vreau sa si repar rablele, tot asa, de la distanta, ca in atelier am facut-o.
Nu cred ca o duceam la fel de bine daca intram pe IT, pentru ca e un domeniu ce nu ma atrage asa mult, mai mult decat reinstalat windows, pus drivere si un office alaturi. Si poate nici pe altii.
Eu vad ca multi pe aici intreaba “ce parte din IT/programare sa aleg?”. Daca pui intrebarea la modul asta, poate nu IT-ul cel mai potrivit domeniu.
A, ca poate sa te invete Manowar sa rezolvi tichete pana la un nivel la care castigi ceva mii de lire in UK, nu contest, dar daca nu iti place cu adevarat job-ul, poate nu e bine sa te canalizezi pe asta.
@Orbu, deci pentru tine doctorul poate sa fie un idiot savant, daca stie sa iti puna mana in ghips e destul? Ma intreb cum dracu’ de a evoluat medicina cand doctorii vremurilor apuse puteau sa faca ce faceau si predecesorii lor, gen luat sange, pus ventuze…
deci, evolutia unui doctor sta in pusul robinetilor de baie.
De mentionat ca un suedia nu prea ai voie sa iti faci nimic la instalatii? Bine, poate robinet ai voie, dar in general regulile la instalatii (apa, electricitate) nu te bagi? Ca daca se intampla ceva asigurarea iti arata pula?
Ce pula mea ma, tu cand te duci la doctor iti pasa cum si-a mobilat casa? In plus, din ce mai cunosc eu, profesionistii aia epici sunt total defazati in afara meseriei lor.
Uite, eu stiu sa schimb o priza, dar nu prea imi pasa daca pe lumina am sau nu 20A. Nici macar nu mi-am pus vreodata intrebarea ce se intampla daca pun o siguranta prea puternica. Am citit si stiut doar ca pentru plita pe inductie o sa am nevoie de un amperaj mai mare, dar, daca era dupa mine imi puneam 100. Ca ma gandesc ca firele totusi nu ard mai repede.
daca stie doar sa iti puna mana in ghips nu e un medic savant e un biet zidar de maini.
Osu intai se pune la loc si preferabil se intervine chirurgical. Nu mai suntem in anii 50 sa facem totu numa cu ghips
Pai cu medicul tau idiot savant nici nu ajungem in anii ’50, face ce scrie in carte si gata, nu trebuie sa stie nimic altceva. Omul ala nu traieste pe planeta asta, ci e un pui sferic in vid (pentru cine stie bancul).
Fiecare are dreptul la o parere. Mie nu imi plac medicii autisti, ca am avut o prietena medic care ma intreba daca Noua Zeelanda are plaja. Cultura generala, ce sa faci. Si medicul ala are si drept de vot, si pe chestii legate de tehnica, de cultura, de educatie, invatamant, legislatie penala, votul lui nu e limitat doar la aspecte ale modurilor de a repara o mana rupta.
@Adi: Nu stiu ce inseamna idiot savant si nu-i de pus mana in ghips, ca aia cam o pot face si singur. Iar daca isi stie meseria bine, probabil ca nu e idiot.
Daca nu stie restul, in afara meseriei lui, e mai probabil sa fie ignorant, ceea ce E OK,
Nu are importanta CUM a evoluat medicina, in cazul asta. Ca nu TOTI medicii trebuie sa fie cercetatori si sa puna umarul la evolutia medicinei. Cei mai multi trebuie doar sa isi faca treaba bine si am fi toti mai fericiti. Aia care-s preocupati de evolutia medicinei, de aspecte mai largi decat limitele necesara ale profesiei lor, s-o faca, bravo lor. E destul de rar ca cercetatorii sa fie printre cei mai bine antrenati practicieni oricum.
Ce-ti spun e ca eu daca ma duc aproape de 4 scanduri in spital nu-s foarte interesat de cultura generala a unui medic, si daca s-ar pune problema de asta, nici nu i-as da bani in plus ca stie teoria circuitelor – multumesc frumos, o stiu si eu pe aia, da’ uite ca n-ajuta. Sunt interesat daca se pricepe sa ma rezolve repede si bine. Atat. Doar daca am nevoie de un consultant in medicina m-ar interesa poate, daca intelegi diferenta.
Medicul de sarcina al sotiei era un nene foarte priceput in electronica – vrusese sa se faca electronist, dar in perioada cand avea varsta alegerii era mai utila facultatea de medicina; ce ironie, eu voiam la un moment dat sa fiu medic si…
Si avea ecograf 4D cu to’ felu’ de indicatii si avioane prin el si tre’ sa spun ca la partea asta era omu’ de nota 10, Da’, la partea aia care tine mai mult de medicina si mai putin de interpretare medicala a datelor din imagistica nu prea m-a impresionat.
Era tare, ne masuram amandoi pulile in electronica si medicina. A lui era un pic mai lunga pe medicina, dar nu cu mult, iar a mea era un pic mai lunga in electronica, dar tot asa, nu cu mult, ca nici mie nu mi-a placut pana la urma meseria aia. Plm, aplauze.
Si nu, n-a revolutionat tipul medicina. Nici electronica. Era un fel de “user” in ambele discipline.
Norocul nostru ca nu am avut nevoie de nimic complicat de la el, pe partea de medicina. Da’ l-am recomandat cuiva care chiar avea si-a dat direct cu capul in beton. Ca, plm, tehnologia nu suplinea lipsa unor notiuni, presupun. A rezolvat cazul ala un alt medic care stia meseria lui, nu sa schimbe sigurante. D-ala incuiat, care are nevoie de asistent sa-l ajute sa opereze un echograf.
Si stiu ca unii-s competenti in mai multe domenii, foarte bine. Ideea e ca daca ai o buba, nu ai de ce sa cauti un om care sa se priceapa la electricitate, e un fel de pierdere de timp.
Ce? Mai zi o data, cel putin in Romania nu iti trebuie certificat de instalator ca sa schimbi o teava, iar asigurarile nu au nici o treaba in cazurile astea.
Da, plm, prin alte tari astia sunt mai muisti au pretentii de certificare la orice. Da’ si in Romania sunt anume obligatii, insa momentan se leaga doar comerciantii de garantia produselor lor. Stiu ca pentru centrala de la tara trebuia sa fac punerea in functiune cu niste unii ca altfel pierdeam garantia de 3 ani. Au trecut 4 ani . Don’t care anymore.
Bine, aici cred ca e si o reglementare ISCIR in care mi-am bagat toata pula si am sa fac rost de o foaie semnata si antedatata cinstit, daca trebuie.
Adi, pentru unu care cere medicilor sa faca electronică ai mari gauri la cititul unui text.
Dar tot e amuzant cum pentru tine evoluția unui domeniu ține de cunoașterea unui alt domeniu.
Cum ar veni, nu contează ca medicul ala stie sute de proceduri, nu stie frate sa isi faca instalația de electric, deci e prost.
Practic imi cer scuze lui liviu ca l-am cobtrazis. Adi zici ca e școala romaneasca
Postarea asta m-a băgat în depresie și mai mult. But it’s so fucking true. Poate găsesc restartul pizdii pe undeva
Adevarul…
Pentru ca e copilul tau. SI e vorba si de gene-pachet genetic, invatat din exemplu, repetat din amintirile anilor mici, mecanica musculara etc. etc. etc.
Adevarul.
Im memoriam “sacii-n caruta” faci si tu alt trend adaptat, care se numeste altfel; dar cu adevar.