Uber – eu zic sa-l incercati

A aparut si-n Bucuresti Uber. Un interviu destul de relevant pe tema asta poate fi gasit aici

Asa cum inteleg eu lucrurile (posibil sa fi inteles gresit), lucrurile functioneaza cam asa:

Tu esti undeva si trebuie sa ajungi altundeva. Ceri prin aplicatia lor o masina/un sofer (nu stiu de ce-i zic ei “ride sharing”, mie mi se pare taximetrie toata ziua). Un sofer oarecare care le foloseste aplicatia cere X lei/plimbarea respectiva si, daca esti de acord, vine sa te ia. Nu ai nevoie de bani la tine sau altceva – e suficient telefonul.

Ei bine, soferul ala te duce unde ai treaba, tu nu ii dai nici un leu in mod direct – ci platesti prin uber (iar compania isi ia cam 20% din valoarea cursei, din ce-am inteles, restul mergand la taximetristul de ocazie).

Conceptul mi se pare foarte bun. Daca o sa mearga sau nu in Romania, habar n-am. Mi se pare bun in special pentru partea cu review/feedback. Pentru ca la sfarsitul cursei, ii acorzi soferului un calificativ (cam ca la hotel, de la o stea la 5 stele). Pentru ce? Pai, a fost masina spatioasa? A fost comoda plimbarea? A fost politicos tipul sau marlan cu diploma? Te-a dus unde trebuia in timp util? A venit la timp? Si tot asa.

In timp, soferii respectivi capata niste calificative. Un sofer va fi de 3 stele, altul de 5. Si e foarte OK sa fie asa. Evident, tot in timp, bazandu-te pe ratingul respectiv, poti ajunge sa nu mai ai de-a face cu tot felul de taranoi, mitocani si idioti carora nu le pasa de reguli, semafor etc. Un tip care are 5 stele dupa 10 reviewuri, sa zicem, cel mai probabil e un sofer OK cu o masina OK, nu o rapciuga.

Acum, bineinteles, trebuie sa apara de undeva si un nea Gheorghe Evident care sa ne spuna ca dom’le, aia nu-s taximetristi. Asa e. Da’ eu zic ca asta-i o chestie pozitiva.

Pe bune, cand ati avut ultima cursa OK (doar OK, nu misto) cu taximetristii? Pentru ca eu am avut parte de UNA toata viata. In rest, am dat asa, regulamentar, doar peste nespalati, nesimtiti, cersetori (serios, ma saturasem pana peste cap de aia care se jeluiau de la inceputul cursei pana la sfarsit, doar-doar mai iau nu stiu cat spaga), manelisti (da, e chiar misto sa circuli cu o masina care urla a manele, eventul noaptea si iarna, prin mijlocul nicaierului, ca sa te trezesti ca daca-i zici astuia s-o lase mai usor cu suferintele si dusmanii/banii, iti spune una de-aia ca e masina lui, nu e a companiei, asa ca merge cum vrea el; iar dupa, cand suni la dispecerat si anunti, ti se spune ca la ei nu apare ca lucreaza azi, poate ai gresit numarul?)

Imi dau seama ca taximetristii de profesie au nu stiu ce atestat. Asa, si? Cu ce ma ajuta pe mine asta? Ma transporta mai sigur? Fata de ce?

Eu nu am cum sa folosesc serviciul ala, ca plm, am rabla proprie si cand am nevoie o conduc eu. Da’ daca as fi in Bucuresti, as testa serviciul/aplicatia. E posibil sa merite. Dupa ce-am mers cu taximetristi beti, drogati (era unul care insista ca are albine in gingii, cunoscatorii stiu pe ce era), semi-adormiti, de-aia care-si verifica la volan facebook sau au in geam mini dvd playerul cu un film la care se uita….cat de rau poate fi cu aplicatia asta? In plus, ati incercat vreodata sa chemati un taxi cand ploua in Bucuresti? Pai, hai succes, ca eu sunam la cate 7 companii si dupa ce pierdeam 20 de minute la telefon, ma anuntau sec ca nu am – sa revin cu un telefon mai incolo. Ca doar eu chemam taxi de plictiseala, nu pentru ca ma grabeam si aveam nevoie ATUNCI.

Si-ar fi cateva aspecte. Unul este ca, din cate inteleg, poti “programa” o cursa pentru maine la ora 7 dimineata. Chestia asta se poate face aici, da’ in Romania nu prea, din experienta mea. Mereu e cu “sunati atunci, daca va trebuie atunci”. Altul e ca, asa cum spuneam, e posibil sa dai de o masina cand ai nevoie – ca nu mai esti la mana marlanilor din Primarie care limiteaza numarul de licente (am mai discutat pe tema micii mafii din diverse domenii in care nu intri, ca nu vrea muschii unui nene care n-a luat spaga: taximetristi, avocati, notari publici si alti baieti de-astia care se cred in enclave). Altul e ca iti alegi la cati bani mergi (si stii de la bun inceput) si la ce calitate. Nu-ti vine un baiat cu ruptura prin care bate vantu’ si-n care ploua.

N-am idee cum o sa fie, da’ ideea mi se pare foarte buna. Asa ca eu unul le doresc succes. A, taximetristilor din Bucuresti? Si lor le doresc. Ebola.

Asa cum vad eu treaba, poate fi o sursa de bani (second job?) pentru ceva detinatori de rable. Poate reprezenta niste extra joburi (inclusiv in Romania), create de astia de la Uber. Si poate reprezenta un sut mai serios in fundul tuturor tampitilor care fac meseria aia si nu pricep ca, daca le platesti cursa, nu mai esti “la ei in masina”, unde ei sunt regi. Mie toate astea mi se par parti pozitive.

Daca folositi sau ati folosit serviciul, spuneti-mi si mie cum merge. Cine stie cand mai ajung pe-acolo…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

64 Responses to “Uber – eu zic sa-l incercati”

  1. Stevie von derr says:

    Cam asa-i. Sper sa reuseasca Uber.

    Cand am de mers undeva si tre sa iau un taxiu, incep sa-i scanez. Prea tigan, prea golan, prea… etc-uri.

    Am prins si soferi beti, am prins si care acceptau cursa si la jumatatea drumului tot imi aruncau pastile ca e aparatu’ defect. Am coborat pe loc ( platit jumate din cursa si am coborat la semafor) si de atunci m-am invatat minte sa ma uit si pe bord.

    Am prins janghine care nu au reusit sa faca nici 2 km, ca s-a rupt masina dupa 3/4 din distanta.

    Asa cum am prins si oameni simpatici, oameni care te atentionau sa vezi daca ti-a cazut ceva din buzunare sau pur si simplu oameni care nu stateau atarnati de bacsis ( mi s-a intamplat de vreo 2 ori sa am fix suma afisata pe aparat ).

    Cel mai trist e ca deobicei am drumuri spre un cartier plin de studenti ( avand mereu ruxacul cu laptopul in spate ) si toti au impresia ca au prins pe dumnezo’ de coada. Raspunde-le, arata-le ca stii drumul cel mai scurt..ma rog.

  2. Adelina says:

    Eu am mers de 2 ori cu Uber in Paris. Mi s-a parut super ok, soferi misto, nu prea ne intelegeam ca ei pe langa cu engleza, eu pe langa cu franceza, dar una peste alta foarte misto. Se vedea ca erau oameni care faceau cateva curse de astea pe zi, dupa servici, dar una peste alta o experienta mult mai buna decat cu orice taximetrist.

  3. Manowar says:

    Habar n-am cum mai fac jigodiile in ziua de azi, da’ “pe vremea mea”, dadeai de toate mizeriile. Masini super jegoase/imputite. Manelisti grupa mare, spalati ultima oara cand ii prinsese ploaia. “Unde mergeti? Nu merg acolo”. “Dom’le, dumneavoastra nu stiti ce rau e, pai eu sunt pe drum de la ora 5 dimineata si herpaderp, norma zilnica e de …” “ca nu stiti cat tre’ sa dau la dispecerat…” ca hau, miau. Ca trec pe rosu, ca stiu eu ca nu merge semaforul ala. Nu dau prioritate, ca ma grabesc, lumea sa ma inteleaga, ca eu sunt taximetrist. Ca nu am caldura iarna, ca tre’ sa repar masina, da’ cu ce bani? (privire discreta spre mine). Dom’le, eu va iau, da’ nu merge aparatu’, cursa costa X (dublu fata de cat face). Ca stiu eu o scurtatura – ocoleste doar 10 km, of, dom’le, nu stiam ca e in lucru strada asta de 3 luni, tre’ sa ne intoarcem si mergem pe alta parte.

    Si tot asa. Privind inapoi la toate chestiile astea, nu vad cum poate fi cu mult mai rau unul oarecare, un tip cu masina care face niste bani pe langa job.

  4. flawyro says:

    Am mers de 2x zilele astea. Momentan sunt foarte putine masini si gasesti greu una libera. Am stat cam juma de ora sa gasesc una la 9 seara. Apoi timpul de asteptare: zicea ca ajunge in 4 min si a facut 15 min… Drum de la Romana la Iancului l-a facut pe la Universitate because fuck logic.

    Poate cu timpul va fi mai bine, dar soferii cu care am mers nu prea cunosteau bine Bucurestiul si folosesc GPS-ul din aplicatie.

    Ca parti bune: nu trebuie sa ai bani la tine si nu bacsis; daca inviti prieteni, prima cursa pentru ei este gratis (limita 40 lei) si primesti si tu inca una; masinile arata bine si nu Dacii vai de ele.

    Pretul la fel ca la taxi (1.39), insa taxeaza distanta + timpul cursei, nu doar timpul de asteptare ca la taxi. Asa ca este foarte apropiat de taxi+bacsis

  5. Toni says:

    o dau cu “ride sharing” ca sa ocoleasca niste legi de taximetrie, cu licente si kkt.

  6. tudorescueduard says:

    Feedback ai si la StarTaxi, poti sa le vezi si poza taximetristilor si sa dai cu deny la ciori.

  7. Manowar says:

    Nu stiu de star taxi. Dar stiu ca Uber nu o sa stearga sau ignore feedbackul negativ.

  8. RuneJaguar says:

    Feedback ai si la StarTaxi, poti sa le vezi si poza taximetristilor si sa dai cu deny la ciori.

    Pe langa faptul ca jumatate sunt ciori, cum le dai si-n viata reala? Te duci la un taxi, ii cauti poza pe net si il rogi sa astepte pana-i verifici mecla? Sau dupa nr. masinii?
    Nu glumesc, habar n-am de aplicatie.

  9. tudorescueduard says:

    @RuneJaguar
    “- Cand un sofer confirma ca poate prelua comanda, tu alegi daca doresti sau nu sa mergi cu el, sau cu altul.”
    De aici: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.startaxi.android.client
    Nici eu n-am aplicatia ca merg din an in paste cu taxiul ca-s chitros. O are prietena mea si am aruncat si eu o privire.

  10. Manowar says:

    @Carcalete: ma bucur sa vad ca gandu’, antenele si restu’ o ard in continuare la fel in Romania – “nu iei publicitate la noi, te injuram and shit”.

    Foarte frumos. Tot asa spre faliment.

  11. Ionut says:

    1. Imi place ca e ilegal. Adica, stiu ca se daduse o lege ca nu ai voie sa iei oamenii la autostop gen si sa le iei bani. Deci as fi un rebel ca fac ceva ilegal. Plus ca daca doar soferul incaseaza amenda, super, o grija in minus. Adica sigur se intampla asa. Mereu exista niste neni cu masini de 2 lei prin autogari care te duc ei in satul X in locul microbuzului pentru o suma mai mica. Strange 4 cat sa merite cursa si aia e. Ultima data amenda era vreo 2000 de lei.

    2. Oricum ar fi taximetristii, dar in principiu au o asigurare pt bagaje si calatori. Adica daca ai norocul sa vezi live un concert cu Teo Peter macar ajung niste bani la familie, dar daca Vasilica o da de pom cu tine, cam ce se intampla? Ajungi in civil cu el pt despagubiri ca acum mai ai o mana jumate?

    3. Nu se platesc taxe. Nu firma la stat, nu soferul daca e pfa … si nu ca mor dupa platit taxe, dar eu vreau bon ca sa particip la loteria aia si ei nu-mi dau. Mda.

  12. vlad says:

    Uber” parca acuum 2~3 luni a fost interzis in India din cauza ca numarul de violuri facute de “taximetristi” nu mai putea fi controlat… pai in Buc la citi indieni nativi avem……

  13. mb@yahoo.com says:

    eu il folosesc, sunt in alta tara. diferenta e ca ma inregistrez cu cardul la aplicatie, si nu dau tips. nu trebuie sa ma agit de cash. eu am card de debit, cred ca daca ai de credit, e si mai fara stress. si cea mai importanta, unde sunt eu, si toata lumea are masina, e ca ceri masina, vine repede comparative cu a suna la o companie de taxi, si sa vedem cine are chef sa vina la cucurigu unde stau eu, si costa MULT mai ieftin. gen MULT MAI. si maisinile sunt mereu curate. o data, am sunat la taxi, si stateam ca prostul si ma uitam pe geam dupa masina, si dupa vreo jumatate de ora, sun iar la dispecer, si zic, taticu, whats up, unde e taxiul? aia: pai, nu v-am gasit, am zis ca va sunam daca gasim. pai, ba, eu tiam dat adresa, ai zis ok, acu zici DACA gasim. planeta maimutelor 2

  14. buntzi says:

    Poate să fie ilegal. La fel de ilegal cum este să fii avocat sau notar, că “nu e destul loc”. Sau ca “tu nu ai dreptul să-ți cumperi armă, că nu ești de-al nostru” sau “nu ai voie să vânezi cu cal.22 pentru că pantof”.
    Faptul că un grup de mafioți/politicieni declară ceva ilegal nu înseamnă că are sens sau că este corect și așa ar trebui să fie. Înseamnă doar că își servesc propriile interese and you can’t do shit about it, so suck it!
    Diferența pe care o văd eu între Uber și ce spuneai tu cu ăia din autogări, ar fi că ăștia nu vin să te tragă de mână “shefu’ shefu’, nu vrei un taxi? ieftin hefu’!” TU îi cauți pe ei, nu invers.
    Asigurare: poate să fie, poate că nu e. Nu spun că nu e adevărat ce zici tu (Ionuț), dar nu sunt convins că toți șoferii de taxi din România au asigurarea aia.
    Taxe: mi se rupe-n 16 dacă plătesc taxe sau nu. Când o să văd ceva pozitiv făcut cu taxele alea, o să mă îngrijorez. Până atunci le consider pierderi, și dacă-s mai puține e mai bine.

    E foarte mișto cum cei de la ziar spuneau despre ce s-a întâmplat în Germania și Danemarca. Din ce-mi dau seama, ăia nu reușesc să facă diferența între taxiurile și taximetriștii de acolo și variantele autohtone.

  15. Ionut says:

    Nu toti au, corect, dar la uber nimeni n-are, vezi diferenta?

    Nici mie nu-mi pasa de taxe si nu-mi pasa de nimic ca f rar ma urca in masini conduse de straini si cand o fac ajung sa regret instant.

    Si totusi, ma gandesc, daca esti implicat intr-un accident nasol care se lasa cu chestii lipsa, ce faci? Bat pariu ca Uber zice ca nu e treaba lui … practic ce faci? Te iei de Vasilica soferul de Logan sa iti plateasca el operatiile si restu? Ca pana la urma nu e un accident banal in care tu erai in masina vecinului tai bla bla, tu esti client si platesti un serviciu.

    Ilegal, dar nu de asta imi pasa, ci ca nu e cadru legal sa te apere pw tine client in caz de ceva. Ca si faza ca pe drum mai ia doi necunoscuti ca e drum comun. Ok, poate merge in UK, dar eu nu mai vreau 2 romani cu mine in masina pt ca sunt romani. Plus ca tariful e de taxi si nu de autobuz.

    Ala din autogari nu te baga cu forta in masina lui, te duci ori ba, deci nicio diferenta. Ba poate o sa-i vezi soferi Uber pe viitor.

    In fine, ideea e ca eu vad la fel de multe minusuri ca la taxi, deci meh. Nici macar nu poti sa zici ca-i mai ieftin ca sa merite. Si sa vezi toti studentii moldoveni cu Logan soferi … nepretuit!

    Pe vremea mea era simplu. Cat am stat in ct vreo 4 ani aveam alt sistem. Urcam in taxi de la comanda sau din statie. Era ok soferul? Ceream nr lui sa-l sun direct pe el pe viitor si asta faceam.

  16. Ionut says:

    Taximetristii din buc sunt o alta specie. Eu am oprit langa unu sa-i cer un pix sa notez ceva. Mi-a dat, am notat contu pe … nici nu mai stiu ce hartie … i-am multumit si el f jegos mi-a cerut 5 lei pt asta. Si nu in gluma. In conditiile in care un pix la magazin e 1 leu. Da, genul asta de romani trebuie bagati la un curs rapid de reeducare. Intamplator era taximetrist, dar parca fix pe ala l-am vazut si in uniforma de politiat, dr, vanzator la magazin si mare lucru daca nu o sa fie si sofer Uber cu aplicatia Uber maimuta sa te intepe sau sa faca el o smecherie.

  17. BatranulAer says:

    Ca om care nu folosesc taxi, nici macar in Anglia, orice tara m-ar plimba treaba sau gandul la vreo vacanta, ce nu inteleg? Astia 20% se adauga peste tariful standard(si reglementat)? Sau din tariful normal, standard(si bla bla bla, muie shaorma) 20% merge la firma lor de cacat?

    Intreb doar din punctul omului selectiv, adica vad in treaba asta inca un motiv sa nu dau ciubuc.
    Un fel de plata cu cardul in Auchan/Kaufland… suge fraiere cu pocnetele tau!

  18. JustMe says:

    @Ionut
    Daca mai ia 2 cu tine, costurile cursei se impart automat(prin aplicatie)la toti pasagerii. Asa ca nu mai ai tarif de taxi.

  19. Ionut says:

    Tocmai. Si daca vroiam sa stau inghesuit sau lipit de un alt romana ma duceam cu autobuzul. Daca nu ar fi obligatoriu sa culeaga pe cine mai iese in drum, e mai okish, dar tot meh.

  20. BatranulAer says:

    Barbatul adevarat foloseste autobuzul, chiar si cand isi scoate prietena de 1 Martie in oras!

  21. dorel says:

    Undeva in comm vazui de scoala/atestat taxi.Am facut 11 anisori meseria asta.In “scoala”aceea te invata doar amanuntele codului rutier,de genul:persoana greu transportabila ai voie sa intri pe interzis.Sa ma fac inteles,pe sens unic ai voie sa intri pe invers,dar daca rezulta accident esti raspunzator.Adica,intra bre,nu te futem dar daca buctezi dai jos pantalonii.Asigurare de bagaje?Unii vad ca nu au inteles,iti dau banii pe boarfele din geanta in caz ca ard in accident,nu daca uiti in taxi geamantanul.Nu exagerez,in cartea mea de munca unii si-au uitat smartphone pe bord,poseta pe bord,copil sugar pe bancheta din spate in cosulet…e SF uneori.
    Nu cunosc Uber dar mie-mi place.Chiar azinoapte urc in taxi si ma da ala jos:” bre,io venii ici-sa in statia asta sa manc un hamburgher,da-te jos ca nu te duc!”Oameni si oameni.plm,eo daca ma punem sa manc ma parcam deoparte,nu in statia de taxi.Dar cum ziceam,oameni si oameni.

  22. ala says:

    Apropo de taximetristi marlani: la 1.4/km , cat e acum in bucuresti, e cam greu sa gasesti unul care sa inteleaga ca e nevoie de pers 2 plural cand vorbesti cu un client. Atata dai, atata face. Undeva pe la 3 lei mi s-ar parea scorul corect(in Bucuresti) pentru un sofer care face dus zilnic si o masina curata.

  23. Deria says:

    Noi circulam aproape intotdeauna cu aceeasi firma de taxi. Avem soferi pe care ii stim de luni bune, poate chiar 1 an. Nici nu mai trebuie sa le spunem adresa.

  24. Deria says:

    Un nene de la mine are huse albe, da’ albe, pe banchete, mi-e si rusine sa ma urc in masina, mi-e mila de albu’ ala. Nenea a zis ca asa ii place lui, sa aiba clientii sentimentul de curat.

  25. Robert says:

    ” Uber parca acuum 2~3 luni a fost interzis in India din cauza ca numarul de violuri facute de “taximetristi” nu mai putea fi controlat”

    Unde ai vazut asta ? Eu am citit ca un cretin a violato pe una, nu am vazut ca nu se mai puteau tine la violuri, ai citit asta undeva sau doar mananci cacat ?

    Atestatu ala este o gluma proasta.

    Cand o sa elimine restricțiile de locuri pentru taximetristi, statul poate sa comenteze ceva, pana atunci sa imi suga pula cu tot cu ciorile taximetriste.

  26. andrea says:

    In India oricum esti violata punct

  27. Vlad says:

    @ Robert … http://www.bbc.com/news/world-asia-india-30390691… vedete-ashi fetitza acolo cacatule….

  28. mianna says:

    circul cam de 2-3 ori pe saptamana cu taxiul – firme cunoscute, comenzi facute prin aplicatie sau prin dispecerat – si nu-s deloc asa cum ii descrii tu, dar trecem peste asta.

    daca ceea ce am citit in acel articol e adevarat, si anume “Pentru a putea finaliza crearea unui cont Uber, utilizatorii trebui să introducă, pe lângă nume, număr de telefon şi codul poştal, datele de card complete (număr, data expirării, cod de siguranţă/ccv”, pentru mine reprezinta un motiv bine intemeiat sa nu accesez niciodata aceasta aplicatie. ce inseamna asta, practic? un cec in alb? si nu-s deloc reticenta la comenzile pe net, le practic in mod curent, dar dau detaliile astea DUPA ce vad suma pe care ma angajez s-o platesc, niciodata inainte.

  29. Ionut says:

    Nu mai stiu exact cum e siatemul, dar poti suna la banca si ei anuleaza transferul. Oare poti faci asta des? Te plimbi de 200lei ca-l tii pe ala ca sofer personal, iesi din masina, suna la banca sa anulezi plata si a doua zi o iei de la capat. 😀

    Ce nu-si dau seama inca soferii de Uber e ca o sa-si faca masinile niste carute f repede si pt putini bani. Chiar mai putini decat aia de la taxi ca preturile sunt la fel, dar matrona ia 20%.

    Km multi, usi inchise si deschise de zeci/sute ori pe zi, fum de tigara, mizerie lasata, cocalari drept clienti si pt ce?

  30. mianna says:

    n-am inteles nici in ce moment se plateste suma respectiva. cand anume si cum fac sa platesc de exemplu o cursa de 356 de roni (si nu de 350, daca cineva de la Uber apasa o tasta-n plus), si cum anume demonstrez ca m-am plimbat doar de 35?

    ma rog, atata vreme cat comenzile pe aplicatie la o anumita firma (careia nu-i dau numele fiindca n-am de ce sa-i fac reclama) se iau majoritatea la 3 minute (deja ma uit lung cand imi afiseaza mai multe minute), n-am de gand sa ma complic. eventual in seara de revelion, cand e o adevarata aventura sa poti comanda un taxi in Bucuresti (dar ceva ma face sa cred ca nici soferii de la Uber nu se vor imbulzi sa ia comenzi in acea seara).

  31. Rootus says:

    @mianna Nu este nici o diferență dacă bagi datele alea (număr, data expirării, cod de siguranţă/cvv) înainte sau după ce vezi o sumă. O data introduse comerciantul (sau procesatorul, pentru comercianții care folosesc procesesator extern) le are forevah (sau cel puțin 5 ani cât este obligat de PCI-DSS să țină logurile).

  32. XC47 says:

    Asta cu 20% este super OK, nu va mai cacati pe voi. La o firma de taxi soferul trebuie sa plateasca in jur de 100 lei pe zi. Chiar daca detin masina si sunt doar colaboratori toto trebuie sa plateasca – poate mai putin – pentru statia radio, prin care isi iau comenzile. Oricum ati lua-o, soferii de taxi sunt niste amarati vai de pula lor.
    Uber procedeaza corect cu cei 20% cu care taxeaza. La o adica iti pun la dispozitie un sistem prin care poti sa faci bani. Apple taxeaza cu 30% chestia asta.

  33. mianna says:

    bun, le are. si cum le foloseste? ca aia carora le-o bag io, ca sa ma exprim asa, imi mai cer dupa aia si o parola. Uberu’ ce face cu ele? daca-s inutile, la ce-i trebuie? si tot n-am priceput cand si cum as plati, am inteles doar ca nu implica cash. si ca in cazul in care anulezi comanda iti retrag 6 roni din cont. cand si cum? ii retrage, asa, brusc? fara vreo confirmare din partea mea? si ce-i impiedica sa spuna ca am anulat comanda? una, doua, o suta? sau in loc de 6 roni sa retraga 600? incerc sa inteleg principiul.

    da, am inteles ca pot cere la banca anularea tranzactiei (inca n-am fost nevoita sa fac asa ceva, deci stiu doar teoria, si am inteles ca-i un pic mai dificil la cardurile de debit decat la cele de credit). dar asa as putea cere anularea oricarei tranzactii cu ei, cum zicea cineva mai sus, nu? ce fel de acord mi-as da si cand?

  34. Rootus says:

    @mianna parola respectivă (bănuiesc că te referi la 3DS) ți-o cere ție că ești utilizator obișnuit. Nu e neapărat necesară pentru o tranzacție. Tot ce face acea parolă este să schimbe responsabilitatea probei în caz de refuz de plată de pe bancă (ea trebuie să demonstreze că tu ai făcut plata) pe tine (tu trebuie să demonstrezi că nu ai făcut tu plata, cam greu, cum a știut parola atunci?)

    Nu am spus că sunt inutile, am spus că nu contează când le introduci, înainte sau după ce vezi suma.

  35. Rootus says:

    @mianna iar fimele serioase nu îți retrag 600 când ar fi trebuit să tragă doar 6. Nu de alta dar vor să facă business, nu să te tragă pe tine în piept. Ca să nu mai vorbim că după câteva reclamații nu o să îi mai accepte VISA/Mastercard nici o tranzacție și atunci pa și la revedere afacere.

  36. maniaxro says:

    @mianna Genul de sistem unde dai cu cardul inainte se foloseste destul de mult in tarile cu apa calda permanenta. Cel mai elocvent exemplu este cand vrei sa iei benzina si intai bagi cardul + pin si abia apoi poti alimenta. Stiu ca acest sistem aparuse si in Romania. Plus ca banui ca totul este facut de ceva program automat de facturare, nu de niste operatori care fac totul manual si exista riscul sa apara erori.

  37. mianna says:

    si la programele automate nu exista riscul unor erori, vrei sa zici? 🙂

    tocmai, inca n-am nicio garantie ca-s o firma serioasa. daca as avea un card separat cu o suma mica pe el, as incerca (si, btw, ce fac ei daca pe respectivul card am doar 10 roni sau care-o mai fi suma minima necesara ca sa iti mentii cardul functional?)

  38. mufa says:

    @minna: ia zi bre, Amazon e de încredere? Dar PayPal/eBay?

  39. maniaxro says:

    @mianna Riscul unor erori exista si cand platesti cash, doar ca e mult minimizat in cazul cardului cuplat cu ceva program dedicat, fara interventia operatorului. De asemenea eu zic ca la cat e de sub lupa aplicatia asta prin multe tari, daca ar fi avut vreo eroare de genul suprataxare ar fi fost o multime de oameni la gatul lor prin presa etc, tu nu crezi? Treaba cu cardul inainte banui ca e tocmai ca sa poata verifica daca ai sold pt a achita serviciul, exact ca si la benzinariile automate de care ziceam mai sus. Ca nu au cum sa iti ia inapoi benzina din rezervor sau drumul pe care l-ai facut si pt care nu ai destui bani sa il achiti.

  40. Manowar says:

    Chestia asta cu riscul e cam aberanta.

    Nu risti mai mult decat la orice alta plata cu cardul, deci nu vad sensul discutiilor pe tema.

    Pot fi motive valide pentru a nu folosi serviciul ala/aplicatia aia, da’ asta cu cardul nu este un astfel de motiv.

  41. Robert says:

    Vlad, fie ma-ta te-a facut la posta, fie esti complet retardat. Reciteste ce am scris, Copil facut la posta.

  42. Mujicu' says:

    Manoware acu ceva zile te plangeai ca n-ai avut unde parca langa consulat. Eu stiu ca e vorba de 1-2 drumuri pe an, da’ cred ca poti sa testezi Uber-ul in ocazii din astea. La costuri ar trebui sa iti pice undeva intre tren si taxi. La confort sigur e cel putin cat taxi, daca nu mai mult avand in vedere partea cu rating.

    Si eu am rabla aici unde stau, dar in acelasi timp am situatii (cam 1-2 pe saptamana) cand imi convine sa ma dau cu car sharing-ul, in principiu din cauza costurilor de parcare de prin oras, care m-ar cam usca daca ma duc cu masina proprie…

  43. andrea says:

    Am testat de curiozitate si m-ar costa mai mult Uber decat taxiul in Londra. Vorbesc de o cursa care cu taxiul e 46 de lire, uber imi arata intre 50 si 55.

  44. animal00 says:

    uberul e cel putin la fel de scump ca si taxiul. Cam dubioasa chestia cu legalitatea
    Daca nu esti de acord cu masina, te taxeaza direct cu 6 lei…belea

  45. deathy says:

    Eu folosesc Hailo in proportie de 90% iar in urma articolului, am zis sa incerc si Uber. Pe langa faptul ca in loc de cele 1-4 minute de asteptare la Hailo am stat 10 minute sa astept Uber-ul (cand ETA-ul de pe display era de 3 minute), cursa m-a costat aproape dublu fata de Hailo (cursa care in mod normal nu trece de 10e cu Hailo/taxi luat de pe strada, Uber mi-a luat 18e). Hailo l-am folosit si recent in Londra, again, no issues at all (ba chiar ceva optiuni in plus pentru “the city”).

    Banuiesc ca pentru Romania/Bucuresti o chestie gen Uber e ok (macar sa scapi de manelisti, soferi nespalati, etc), dar pentru o tara in care asemenea cacaturi nu se gasesc, mi se pare absurd sa platesti in plus doar pentru a putea zice ca folosesti o anumita aplicatie. My two cents …

  46. Robert says:

    deathy, unde nu gasesti ciori/cocalari ? Eu sunt in Canada si toti taximetristii sunt paki, indieni sau arabi.

  47. deathy says:

    Robert: Dublin, Irlanda (Republic of). Sunt si ciori, dar comparativ cu ciorile romanesti, foarte respectuosi (si nu ma refer la acele exemple negative care teoretic intaresc regula)

  48. mianna says:

    mufa bre, n-am paypal, n-am folosit nici amazon, nici eBay. or fi 🙂

    btw, nici vreo manea n-am auzit vreodata in taxi.

    tot nu m-ati lamurit: sa zicem ca am un card cu 250 de roni pe el, ma inscriu pe Uber, si in minutul urmator fac cumparaturi de 240 de roni cu acel card. ce se intampla?

    (vazand preturile – tot din articolul ala – si mie mi se pare mai scump decat taxiul cu tarif normal in Bucuresti).

  49. Rootus says:

    Te faci de râs pentru că îti este refuzat cardul la plată.

    Ce faci când te urci în taxi si realizezi la sfârșitul călătoriei că ai uitat portofelul acasă?

    La Uber bănuiesc că o să iei rating mic si data viitoare nu te mai ia nimeni 🙂

  50. mufa says:

    Personal l-am folosit de citeva ori si mi s-a parut mai ieftin decit “private hire/black cab”. De la Ikea la mine tariful la taxi e 30 de lire, la Uber a fost 15. La fel de la job acasa taxiul cere 15 lire, Uber a cerut putin sub 12. Plus ca am avut vreo 2 curse gratis.

  51. Robert says:

    Deathy, esti foarte norocos.

    Eu nu folosesc taxi foarte des dar ultima data cretinu ala de arab ma intreba la ce intersectie vreau sa ajung nu ce adresa. Cand am comandat taxiul l-am comandat pe internet si am pus adresa acolo dar cretinu ala probabil era prea prost sa puna o adresa in GPS si ma futea pe mine la cap ca trebuie sa stiu intersectia si cacaturi de genu. I-am zis ca stiu cum sa ajunga acolo(era la 5 minute de casa) dar ca un idiot adevarat, jegu ma tot futea la cap ca nu vrea sa fie ghidat ci ca vrea sa ii zic intersectia. I-am zis ca daca nu vrea sa fie ghidat sau sa foloseasca GPS-ul, ma dau jos si sa fie sanatos. A ascultat pana la urma si dupa o semi-cearta m-a dus unde am vrut.

    Uber este diferit, pui adresa, platesti, te duce unde vrei. Nu stiu cum sunteti voi dar mie nu imi place sa port conversatii in taxi, vreau doar sa fiu condus unde vreau si sanatate.

  52. deathy says:

    @Robert: Nu stiu cat de norocos sunt, dar pe aici mai toate taxi-urile au ceva camere prin ele (pentru anti-viol, anti-furt, anti-mortii pulii mele). Acele camere sunt ale companiei (fie de taxi, fie de insurance – si da, inregistreaza si sunet … pentru ca altfel ce sens are mai avea). Daca e sa se intample ceva aiurea si faci reclamatie, se cer inregistrarile (din cate-mi aduc aminte, undeva pana in o luna). Daca ai facut reclamatie la modul serios si se dovedeste ca ala a intrecut masura, i se ia licenta de taximetrist. Scurt, simplu si la obiect. Ai impresia ca-si permit sa fie tigani ? (tinand cont ca si-ar pierde – cel mai probabil – singurul venit ?) Cam toti incearca o discutie intiala cu tine. Daca vad ca tine, o vor dar in diverse – daca le raspunzi in 2 peri (sau ceva murmur care nu se intelege) vor baga la cap ca nu esti genu’ de om care sa doreasca discutii si te vor lasa in pace (in cel mai bun caz te vor intreba daca preferi ceva ruta anume – unde ei vor specifica rutele disponibile). Trecand peste si revenind la ideea de Uber, dupa cum ziceam, personal nu il pot vedea ca peste Hailo din motivele enumerate in postul anterior

  53. deathy says:

    @mianna: Ca tot am vazut postul tau. Daca bagi debit card, vei ajunge pe overdraft (pentru ca banca va plati in numele tau si-ti va lua banii + dobanda cand iti vor mai intra bani in cont – sau vor incerca sa dea de tine sa-ti vanda ghiulul ca sa-si scoata banii), daca bagi credit card, va plati compania respectiva (visa/mastercard/cirrus/maestro/bla-bla) sub aceeasi idee (ca-si vor scoate banii de la tine + dobanda – care va fi mai mare decat cea de la debit card). Lamurit acum ?

  54. Robert says:

    Deathy, din ce descrii tu, se pare ca tu folosești un fel de Uber legal.

  55. andrea says:

    Ironic, de cateva luni am gasit o companie de taximetristi la care cred ca toti is romani, cu niste mici exceptii, pana si aia de la customer service par sa fie romani dupa nume si-s cei mai OK folositi de catre mine, preturi decente, pentru ca io tre sa zbor cu Wizz de pe Luton ca la mine la Cluj n-au inventat inca aia curse decente de zbor.
    La un moment dat dezvoltasem deja de fobie de taxiuri, asteptand in aeroport sa ma ridice vreunul si sa ma sune si sa vorbeasca un ingrish absolut odios din care sa nu inteleg absolut nimic si sa ma coiesc juma de ora pana trec de toate masinile si ajung la el. Chiar ajunsesem sa-mi scrasnesc dintii cand ma gandeam la zboruri sau la ajuns acasa din Londra, ca tre’ sa iau taxiul cu animalele alea care mereu ma intreaba pe unde s-o ia, nu gasesc niciodata locatia si nu stiu engleza.
    Cand i-am gasit pe romani, cautam cele mai ieftine companii de taxi haha, ca la alea la care plateam 55-60 pentru un drum pana la aeroport erau toate jeguri, asa ca am zis macar sa platesc mai putin pentru un jeg:)). Is de 100 de ori mai OK romanasii astia de care am dat.

  56. Michel Sigras says:

    Folosesc ocazional Uber, cand nevasta-mea are nevoie de masina (o zi, maxim doua pe saptamana). Prima oara cand l-am folosit am ramas masca. “Buna dimineata Domnule X. Imi cer scuze ca a trebuit sa asteptati. Stati comod in spate? Doriti AC mai puternic? Doriti o sticla de apa?”. Asta dupa N experiente nefericite cu taxiurile clasice.

    Apropo, locuiesc in alta tara dar totusi, daca Uber foloseste aceeasi strategie si in RO, merita sa-l incercati.

  57. deathy says:

    @Robert: momentan inca nu-i ilegal. Am inteles ca vor sa-l faca (pentru a impiedica soferii sa foloseasca telefonul cat sunt in trafic)

  58. Daria says:

    Andrea, imi poti spune te rog, cum se numeste compania de taxi?

  59. 0rbu says:

    Vreau sa incerc chestia asta zilele urmatoare.

    Nu prea imi place plata cu cardul. Si nu , nu pun semnul egal intre uber si amazon , ca zicea cineva mai sus ceva . La cei din urma, spre exemplu, bag cardul , cumpar , sterg cardul. Imi dau seama ca probabil cardul tot ramane prin baza lor de date cu tot “delete”-ul meu, nu-i bai , dar macar un pulica , de-mi “sparge” , sau acceseaza ilegal contul din neglijenta mea, sau orice exploit – nu cumpara produse in numele meu cu cardul din cont ca nu exista unul.
    Trecand peste asta , imi este neclara o chestie, de fapt doua:

    Inteleg ca daca fac comanda , vine masina ,dar refuz sa ma sui , imi ia 6 lei . Mare lucru… E ok. Daca e asa de naspa incat nu ma sui, 6 lei nu-s o problema.
    *1. Dar daca nu vine/ nu ne intalnim si zice ca nu m-am suit? Ok , stiu ca pot da feedback negativ, dar e Bucuresti , m-astept sa existe si luzari care se uita sa ciupa/fure 6 lei. Si mai ales , nu as vrea sa imi pierd timpul cu asta.
    *2.Cand cer masina , pot filtra, sau pot sa nu fiu de acord cu soferul ce vrea sa ia cursa, sau daca dau decline sunt penalizat cu suma si eventual primesc eu rating nasol? De exemplu, nu vreau nicicum sa fiu luat de un Logan ( plm , am craci in nas, spuneti ce vreti , nu-mi pasa) , iar daca vad ca vrea sa ma ia un Logan , ma fut in el de Uber si de 6 lei si merg cu taximetristii vietii .Tot cu Logan, cel mai probabil. Presupun ca as putea sa imi aleg , din moment ce exista sistem de rating, dar daca poate cineva , confirma, explica …

    Chestia asta se poate face aici, da’ in Romania nu prea, din experienta mea. Mereu e cu “sunati atunci, daca va trebuie atunci”.

    Se poate face si in Romania / Bucuresti. Cred ca a trecut mult timp de cand ai incercat tu. Si poti sa mergi in conditii Europene , sau apropiate , cu taxi-ul si in Bucuresti, doar ca nu la 1.39lei /km.

  60. CrazyVibes says:

    In Amsterdam se foloseste la greu serviciul asta. Chiar daca transportul in comun functioneaza ca ceasul elvetian, uneori te grabesti, ai distante mari de parcurs, sau poate e dupa miezul noptii. Bine, majoritatea tranzactiilor de orice fel se face aici online.

  61. 0rbu says:

    Mda. Se pare ca nu stau intr-o zona norocoasa din București. Nicio mașină tot weekendul.

    Am încercat acu 20 de minute cu request.Nimeni.
    Nu merge nici programare.
    Am sa mai încerc.

  62. andrea says:

    @ Daria, acesta e situl, e putin cam facut pe 5 dollarz, dar isi face treaba cand vrei sa bookuiesti.

    https://www.247airporttransfer.co.uk/

  63. Daria says:

    Multumesc frumos, Andrea. O sa il incerc cu prima ocazie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *