Un pic despre incalzire si centrale
(nu, asta nu-i un post despre DIY; daca va intereseaza de-alea, vedeti daca va ajuta ce scrie Orbu)
Citeam o stire haioasa (ma scuzati c-am dat link spre jegosii aia, da’ pula mea, e prea complicat la ora asta sa o rezolv altfel)
Pe scurt, un lache vrea sa se debranseze de la RADET si plm. Whatever, nimic nou. Doar ca nu poate, pentru ca, herpaderp, una din conditii e sa fie deja cineva debransat. Daca esti primul din bloc care vrea sa se debranseze, “nu se poate”. Pe mine chestia asta ma face sa ma intreb cum de exista oameni debransati – gen, cineva trebuia sa fie primul, right?
Apartamentul meu din Bucuresti e tot asa, cu RADETu’ de gat. N-am cerut vreodata debransarea, ca m-a durut in pula, ca sa fiu sincer. Da’ nu mai stau in el de vreo 8 ani si ceva. Ei bine, de vreo 6 ani adunati (ma rog, din 2010, cu pauza de-un an, cat am fost in Romulania), tot stau pe-aici, prin UK. Am schimbat 4 locuinte cu chirie si asta-i a cincea – casa cumparata (plus o chestie unde-am fost doar in vizita, gen vreo 2 saptamani, la un amic). In toate era la fel: centrala proprie. Cea mai jalnica (daca discutam de incalzire) era prima. Caldura venea, saraca, da’ era sistem de incalzire electric (never again). Cu niste calorifere de-alea lasate pe-acolo de cand fusese construita locuinta (anii ’50 sau ’70, dracu’ stie). Da’ a fost si (aproape) cea mai ieftina. Practic, incalzirea + curentul electric ma duceau in vreo 50 de lire pe luna (era de-ala prepay). Mai ieftina decat aia a fost doar o chestie cu centrala, tot asa, cu prepay, dar cu care era ceva in neregula. Ma rog, nu era ceva in neregula cu incalzirea si apa calda, da’ era ceva foarte-foarte in neregula cu contorul. Era pe-afara, in fata usii, un contor pentru noi si pentru un vecin. Ba, si oricat lasam noi caldura pornita – putea rula 24/7, serios – tinea o “incarcare” (tot prepay era) de vreo 15 lire o luna si ceva. Singura explicatie la care ma pot gandi e ca era ceva smenuit la contor, da’ habar n-am ce. Sau era defect, mortii lui. Cert e ca era o placere sa incarci ala. Il incarcam cu 50 de lire si pe urma il mai incarcam dupa vreo 4-5 luni, de trebuia sa caut porcaria aia de “cheie” de-mi venea rau, ca dracu’ mai stia unde era.
Ca sa punem asta in context, in 2011 (cand eram in Romania) am primit o instiintare de plata pentru adresa la care stateam in 2010 in UK. Acolo nu exista contor. Asa ca, pe langa suma platita lunar (vreo 80 de lire, parca, nu mai stiu), a mai venit si ceva gen “regularizare” DUPA ce eu plecasem deja din UK. Deeerp. Ah, cat era? 849 de lire. Pe August-Februarie. Pentru ca…”a fost o iarna deosebit de friguroasa”. Cam nasoala treaba. Ca eu ajunsesem inapoi in Romania, ma pregateam sa merg la tribunal pentru divort si pula mea si cred ca mai aveam vreo 1200 de lire. Din care 850 s-au dus pe asta. Sigur, puteam sa le rad in nas si sa-i invit sa ma caute prin UK. Da’ am calculat eu ca probabil ma intorc eu cumva in UK si parca n-as vrea sa ma astepte o instiintare ca am fost declarat falit sau ceva. O placere, ce sa mai. Fix cand n-ai bani sa-ti vina de-astea. Si m-am invatat minte si-am zis ca never again fara contor (in zona aia n-avea nimeni).
De cand am venit inapoi stau pe chestii cu contor si cu centrala proprie. Inclusiv pe-aici e asa ceva. Si, bai, tata, stii patru chestii bune:
– dai drumul la caldura cand vrei tu, cat vrei tu, la ce temperatura vrei tu. Daca ai chef sa faci insula tropicala in casa in August, pula mea, faci.
– stii (in mare) cat ai de plata. Nu te trezesti cand ti-e lumea mai draga ca “hei, a fost frig iarna asta, ia mai da-ne tu 850 de lire” (aia era in 2011, acum probabil te trezesti cu vreo 1200)
– te doare fix in pula de ce-au facut altii. Ca si-au platit, ca nu si-au platit, ca au datorii, ca n-au datorii, treaba lor.
– daca nu merge, nu platesti – ca nu pornesti centrala.
Pe langa asta, e si o chestie naspa. Daca se fute boileru’ mortii, pai, ai cam belit pula pana-i reparat/inlocuit.
Eu, de exemplu, am stat de vineri pana azi fara nici un fel de chef, ca nu mergea boilerul (un cacat de valva nu era inchisa complet, asa ca intra ceva apa in boiler si crestea in continuu presiunea, pana sarea de limita de siguranta si se oprea boileru’; si da-i si goleste un calorifer, porneste din nou, hai ca merge, hai ca iar a crescut si iar nu mai merge; a reparat-o azi un Dorel; ca bonus, Dorelul venise sa inlocuiasca dusul (chestia aia electrica), ca si aia se futuse in acelasi timp; pula mea, in caz ca va intrebati care-s avantajele chiriei, well, macar nu dai 200 de lire pentru orice cacat nonstop, ci suni landlordu’). Asta-i partea naspa. E al tau, e a ta, descurca-te, coaie. Daca nu merge, descurca-te. Plateste, rezolva, impusca-te, nu-i pasa nimanui.
Si totusi prefer sistemul asta. Nu de alta, da’ l-am vazut pe-ala din Romania. Stiti care era sistemul la mine-n bloc, de exemplu? Asa, din amintiri – de la mine si de la ai mei (de cand stateam acolo, inclusiv in copilarie). Cateva chestii:
– “a fugit administratorul cu banii” (de cateva ori, nu o singura data). Unul era chirias. S-au desteptat ei pe urma, au zis ca administrator nu poate fi decat proprietarul. E OK, ca unul si-a vandut apartamentul si-a fugit si el cu banii lol. Asa ca, surprize-surprize, platiti din nou ce-ati platit deja. Corect, incorect, plateste sau ingheata, cum preferi. Nu era o alegere dificila…
– “apartamentele X si Y si Z” au restante de coispe triliarde, tre’ sa le platim noi din fondul de rulment, ca altfel ne taie astia caldura si apa calda. Si evident, “completat” pe urma fondul de rulment. Apoi normal ca aia iar faceau datorii grupa mare la intretinere si iar le platea toata lumea, ca plm, ce-o sa faci? O sa astepti sa debranseze aia intregul bloc?
– “oprim caldura si apa calda, ca noi credem ca-i o teava sparta la Gheorghe-n casa si motive”. Si da-i si ingheata la foc automat ca poate-poate e ceva in neregula la Gheorghe!
– “oprim caldura si apa calda, ca sunt sobolani in subsol si tre’ sa le oprim ca sa poata lucra acolo oamenii aia”. Gen nu stiu ce faceau oamenii aia si de ce nu puteam lasa niste pisici hamesite inauntru, de exemplu, dar e o placere sa-ti taie aia apa calda. Asa, pentru ca motive.
– “e revizie anuala”. Si la vreo 35 de grade afara cu praf si transpiratie si duhoare de Bucuresti, na pula in loc de apa calda vreo 2 saptamani. Daca v-ati nascut in Bucuresti, stiti despre ce vorbesc. In perioada aia iti redescopereai diversi prieteni si foste iubite care nu stateau pe “linia” aia si aveau apa calda, deeerp.
– “lasati apa sa curga, ca au facut niste sapaturi afara si vine apa murdara cu noroi pe conducte si trebuie sa se curete”. Super. Deci s-o las sa curga vreo doua zile – si o platesc eu, ca trebuie sa se curete mizeria facuta de altii.
– “da, stiu ca sunteti inghetati, dar veti fi tot inghetati, ca nu dau astia drumul la caldura daca nu-i temperatura coispe zile consecutive sub X grade” – si cand dadeau drumul oricum nu-ti dadeai seama, ca faceai pneumonie daca te apropiai de calorifer lol.
– “da, stiu ca inghetati, dar in sedinta au votat sa nu dam drumul la caldura in bloc, ca e prea scumpa intretinerea”. Asa ca bravo tie ca ai bani in buzunar si stai central, dar o sa ingheti central, pentru ca Baba Rada de la 3 si Gheorghe Pensionarul de la 4 nu au bani de intretinere, asa ca au stabilit sa ingheti si tu ca ei, ca ei nu-si permit sa plateasca, dar nici nu s-ar muta de-acolo.
…si astea asa, pe langa diversele chestii fun, gen dai drumu’ la apa calda (pe care-o platesti ca fiind calda), da’ e sloi. Si vine batranul intelept al blocului si-ti explica “pai, de-aia nu trebuia sa-ti iei apartament asa sus, oamenii cu cap isi iau jos, ca sus nu urca apa calda, mai ales daca nu-i folosita pe conducta de vecinii de sub ei – si uite, la tine sunt apartamente goale sub tine”. Fucking grozav in pula mea!
Asa ca pentru mine are sens treaba asta cu centrala proprie si contor si hai muie si sictir. Costa. Nu zice nimeni ca nu costa. Da’ macar stii pentru ce platesti si nu platesti cand nu merge si cand nu-i livrat ce trebuie. Sigur ca-i nasol cand se intampla sa pice – in special cand pica asa, cum mi-au picat mie, vineri seara. Gen hai succes cu cautatu’ unui de-asta in weekend, boss (am stat azi cu ochii pe asta ca pe butelie sa vad de unde se face aia, de unde se face ailalta; mai nasol e ca legal nu am voie sa fac ce-a facut el). Sa mai zic ca sunt si gripat si nu prea m-a ajutat nici faptul ca nu a mers incalzirea cateva zile? Sigur ca-i nasol sa dai vreo 200 de lire asa, dintr-un foc – mai ales daca ai si vreun salariu de cacat. Da’ ba, macar stii ca nu mori de frig pe mana altora. Daca mori, mori pe mana ta, pe banii tai si eventual pe ghinionul tau.
Pentru romulani, insa, se pare ca n-are sens. Astfel, ca sa citez:
Surse din cadrul RADET au recunoscut că numărul debranșărilor a scăzut foarte mult în acest an. Autorităţile vor să-i descurajeze pe bucureşteni să-şi pună centrale. Susţin că ar creşte poluarea în oraş.
Ca sa vezi ce chestie. Gen DE-AIA nu vor ei centrale. Pentru ca POLUEAZA. Si POLUAREA e ceva foarte serios in Romania – ca doar de-aia sunt vandute acolo toate rablele Europei (si astea-s cazurile bune, sa nu discutam de gioarsele samsarite de pe Autovit – nou-nouta din 2000, boss, Diesel, rupe soseaua! nu bate, nu troncane, full fara piele, accept orice test, am pierdut actele)
Dar stai, ca devine si mai haios!
Noua lege a energiei termice introduce un nou concept, zona unitară de încălzire. Ce înseamnă acest lucru? Că toate blocurile aflate în imediata apropiere a punctului termic nu se vor mai putea debranşa de la sistemul centralizat de încălzire.
Zona unitara de incalzire, lol. Nu puteti sa va debransati, ca doar noi ce facem cu scarile mai indepartate pe urma?
…altfel, niggerul care mi-a rezolvat azi problemele alea mi-a explicat o chestie haioasa. Cica mai bine scot termostatu’ ala (e ala original, lasat pe un perete in baia de jos, deasupra caloriferului) si pun unul wireless, pentru ca ala pe care-l am se opreste automat cand detecteaza nu stiu ce temperatura, ca sa nu consume aiurea cand e suficient de cald. Dar fiind in baie (incapere care sta in mod normal cu usa inchisa) si fix deasupra caloriferului, ala ar putea detecta ca-i cald bine de tot si cand nu e. Iar ala wireless mai permite niste smecherii – gen aplicatie pe telefon pentru a-l porni remote si a-l programa si pula mea. Ma rog, chestia asta m-ar ajuta de cateva ori pe an, cand as veni din concediu, da’ asa-i c-ar fi fost cool pe vremuri, cand veneam cu o gagica acasa iarna si trebuia intai s-o aburim juma’ de ora la sanki-discutii ca era prea frig sa ne dezbracam? Mai costa si tampenia aia vreo 234 de lire + VAT. Alti bani, alta distractie – da’ cred ca merita.
Anyway, cam atat pe tema asta. Ma bucur sa aud ca si-n Romania e luata in serios problema asta cu poluarea. Ce dracu’, ce planeta le lasam urmasilor nostri angajati la RADET?
Asta e mișto. La 35 de grade afară mai faci și dușuri reci. Să vezi ce mișto e in Constanța, unde reviziile se făceau fix cu o săptămână înainte să înceapă școala și durau 2-3 săptămâni. In septembrie, când temperaturile se duceau pe la 15-20 de grade (nu ca anul ăsta, cand au fost 30). Și, a dracu’ apă rece, nemaifiind apă caldă pe coloane să o mai tempereze, era sloi, zici că era de la frigider. Atunci să vezi distracție.
Cand mi-am luat cutie de chibrituri, aata a fost prima chestie pe lista. Utilitati individuale. E drept ca mai platesti odata pe an revizia la centrala si instalatie… dar nu stai ca se taie apa/gazele/curentul ca nu si-a platit cineva pe scara. Unul dintre putinele avantaje la blocurile noi.
Daca stai la casa la casa si gasesti instalatori smecheri iti pot face instalatie si cu 2-3 boilere astfel incat sa ai mereu backup. La bloc nu prea e loc….
Trebuie doar să fii atent unde pui emițătorul termostatului. Eu am avut ceva probleme cu al meu, receptorul nu primea semnalul corect nici de frica morții. Am pasat termostatul la maică-mea în apartament, merge de n-are aer. Probabil depinde de materialul și/sau numărul zidurilor dintre emițător și receptor.
Studiul de fezabilitate (care trebuia sa se cheme de sustenabilitate, c-asa-i la energie, dar np, se prind baietii eventual) legat de zona unitara de incalzire este un ft mare bullshit. Li s-a spus ft clar ca au timp pana in 2020 sa isi mareasca acel coeficient de sustenabilitate si sa isi reduca emisiile CO2 din atmosfera. Din orice unghi privesti romania, cred ca numa Carpatii ne salveaza, cu toate ca la cum taie astia copacii, nici de munti nu mai sunt sigura. Bxl lea dat mura in gura: va dam certificate verzi, va facem instructie de PPA, reduceti naibii emisiile alea ca se uita norvegia si danemarca ciudat la noi. Ca voi aveti si ape si munti si campii si stati si cumparati ca prostii din huburi si tot ce produceti (accidental probabil, lol) vindeti imediat. Gen scandinavii fac oncurs cu cine ajunge mai repede la 100% si romanii nu stiu cum sa exporte mai repede productia si sa cumpere la suprapret. Ce? energie din huburi desigur, ca doar nu verde. Cum sa iei ceva nou? cah! Cine stie pe unde a fost energia aia care-si spune verde. Lasa ca dam noi niste proiecte de legi, bazate pe niste studii de fezabilitate, lol, de le incurcam astora izmenele si pana isi da seama Bxl ce am facut noi aici, isi schimba lumea parerea despre energie verde. Singurii pe care i-am vazut cu ceva certiicat verde lesinat pe desfasurator, sunt astia de la Eon. Cu toate ca nici pentru ei nu bag mana in foc, dar macar au pe cineva care a stiut macar ca trebuie sa le scrie acolo. In rest, celelalte sunt prea ocupate sa se dea in stamba in presa, ba ca-s de acord, ba ca nu cu proiectul de lege. …Ce legatura are dom’le energia cu emisiile CO2?! Astept cu incantare amenda aia pentru “nerespectarea planetei”. Cred ca atunci isi vor da baietii seama ca era mai ieftin sa cumpere niste PPAs si scapau si cu fata curata.
Asta cu poluarea e misto. Adica RADET, care mai arde si pacura si tehnologie de pe vremea lui nea nicu, polueaza mai putin decat centrala mea pe gaze naturale?
Partea proasta la centrala este ca se mai strica, cum ai observat si tu. La tine a fost doar o valva, la mine a fost schimbatorul de caldura. Care avea o gaura minuscula si crestea presiunea in instalatie, de iesea apa prin valva de siguranta si m-am trezit cu debaraua inundata. Manopera si piesa m-au costat cat jumatate din centrala, dar dorelul m-a incurajat, ca daca se strica pompa, era mai rentabil sa schimb centrala cu totul.
hm, ai uitat ceva din peisage 🙂
RADET era falimentara:
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21508205-raport-oficial-intrat-radet-insolventa-cum-ajuns-datorii-3-9-miliarde-lei-bugetul-primariei-capitalei.htm
primaria capitalei voia sa cumpere furnizorul RADET`ului.. ca sa ii fuzioneze (fleac de 155m)
http://www.mediafax.ro/social/update-consiliul-general-capitalei-aprobat-achizitionarea-elcen-fuziona-radet-contra-sumei-155-milioane-euro-achizitia-pune-capat-unui-serviciu-proasta-calitate-scump-16537272
tu nu crezi ca RADET trebuia sa gaseasca o forma de a tine clientii legati? 🙂
Apropos de restanțe la căldură, acum un an și ceva căutam fotograf pentru nuntă și redusesem lista la trei persoane (după ce-am sunat vreo 40 de indivizi și firme). Și ne cheamă unul din ăia trei la ”sediu” să discutăm, să ne arate ce albume a mai făcut, ce filmări, chestii. Și ajungem la adresa dată de el și… era un bloc cu 10 etaje. Adică sediul era în apartamentul în care tipul locuia cu soția și un copil (care copil se juca Minecraft lângă noi cât omul ne-a explicat extrem de agitat cum se schimbă contrastul la o fotografie în Photoshop, chit că eu îi tot repetam că știu și eu să fac asta).
Dar revenind: intrăm în scară și mă duc țintă la tabelul cu locatarii, întreținere, căldură, apă, alea. Și singurul cu restanțe era fix fotograful nostru. Așa – vreo 15.000 de lei. ”Business must be blooming” mi-am zis și ne-a fost clar că nu-l vom angaja pe tip dar am zis că hai totuși să urcăm dacă tot avem ”appointment”.
Sunt bune totuși tabelele alea de la intrarea în scară când îți faci sediul la bloc.
Pe scurt legea asta, daca o dau, e inutila. Eu intuiesc motivul pentru care o pregatesc da’ tot inutila o sa cam fie.
Intrebarea care se pune e cine se debranseaza de la RADET. Pai, dupa ce s-a debransat primul si si-a tras coloana de gaz contorizabila in exteriorul locuintei, probabil ca mai multa lume, oricine nu-i multumit. Dar mai inainte de asta nu prea.
Am auzit ca acum s-a mai ieftinit, dar pe vremea cand am luat eu apartamentul se discuta de vreo 10k EUR sa te debransezi primul din bloc si sa iti tragi centrala pe gaz ( proiect de conducta separata, trasul conductei, etc). Acum lumea vorbeste de preturi mai mici, dar mira-m-as sa fie sub 10k la un 3-4 camere, daca eu am dat 2k sa renovez o baie amarata.
In fine, ideea pe scurt e ca daca as avea acum 10k de futut pe chestia asta as vinde apartamentul si mi-as lua altul nou undeva unde n-am probleme d-astea.In UK nu-ti da asa la calcul. Ceva gen 10K/ 250k nu se vede. Dar 10/60-70 e oribil de mult, in pula mea. Nu merita sa mai tii jegul ala.
Apoi mai intervin cateva aspecte. Astia se refera la zona unitara de incalzire, adica in vecinatatea punctelor termice RADET. Bai, eu am locuit de cateva ori langa un d-asta si niciodata nu a fost problema de caldura. Era cacalau. Si era si ieftina. Trebuie sa fii idiot sa stai langa punctul termic al RADET si sa vrei sa te debransezi luand in considerare subventia din Bucuresti. Nu ai cum sa iesi mai ieftin cu centrala ta.
Probleme-s cu casele unde apa calda curge rece, cum se intampla la mine acum, dupa miezul noptii, cand ajung eu acasa si vreau sa fac dus; rece- evident. Si pot sa astept eu si o ora, la ora aia, ca nu se mai incalzeste, ca presupun ca trebuie sa golesc conducta de pe toata strada, pana vine apa calda.
Pe de alta parte Bucurestiul e un pic altfel la treaba cu gazul. Ok, te debransezi, pui centrala si totul merge bine cand nu se strica. Totusi, 1 saptamana – doua pe an, in tara asta, temperaturile ajung pe la -15-20 de grade asa. Daca stai la etaj inalt cam belesti pula, ca nu ai presiune la gaze, ca presiunea ce sa vezi e si functie de temperatura si-i si consumul mai mare atunci. E cam de cacat sa nu ai gaze fix cand ai mai mare nevoie de ele. Am patit asta cand stateam intr-un bloc care avea centrala de bloc. Aia era la subsol si teoretic era presiune, dar a fost unul din anii cand frigul s-a pus cap la cap cu faptul ca rusii aia pe care ii injuram au inchis un pic gazul de la ei, si-am ramas pe rezerve “interne”. N-a fost amuzant sa n-am caldura in casa ( aveam un cacat de calorifer electric) la -20 afara. Trei zile. Cand a venit gazul s-a luat curentul 1 zi. Iar n-am avut caldura. Nu mai erau -20, ci -12 asa, mai cald, cum ar veni. Incalzeam apa pe aragaz, o puneam in bidoane de 5 litri si o bagam cu noi in pat.Era asa de frig ca nu se punea problema sa ne incalzim in alte moduri, oricum te-ai fi uitat la ea, n-aveai de unde s-o apuci.
Desigur, niciuna din situatiile astea nu apar in UK.
Am impresia insa ca legea asta-i ca radetu’ si primaria se pregatesc sa futa meciul si sa suspende subventia. Si bine ar face.
Ca sa vad eu cum te opreste o lege de la debransare cand nu poti sa platesti. Nu-i vorba de mine aici, dar e vorba de destula lume.
Adica, nu se mai pune problema ca n-ai voie sa te. Se pune ca vin ei si te taie, si cand se va pune problema sa platesc eu datoriile altora, am sa le spun direct : “Hai sictir, ca nu mai platesc nici eu, muie si la gara, ori ne debransam si se descurca fiecare cum poate, ori platiti, ori ne debranseaza ei.
Si de asta cred ca-i inutila legea. E in tara nepotrivita :).
Povestea cu poluarea e veche din 2003/2004. Initial spuneau ca emisiile de la centrale de aportament sunt subtiri si strapung mai usor stratul de ozon, lol. Eu mi-am pus centrala dupa o experienta frumoasa: 1 decembrie, frig, calorifere sloi, scuze ca vecinii sunt pensionari si nu-si permit sa plateasca caldura asa repede. Gen suntem o democratie sau nu suntem. Ma distra ca in Bucuresti circula o paranoia – nu ne punem centrala pentru ca explodeaza, astea sunt bombe dom’le. Probabil ei sunt singurii oamenii echilibrati iar restul Romaniei niste sinugicasi carora nu le iese explozia.
Cand stateam la Galati, asteptam pret de 2 tigari sa vin apa calda la baie.
De atunci am descoperit aparatul electric de barbierit, sa stea dracu’ 10 minute cu spuma de ras pe fata si sa insiste cu apa rece ca gheata. Bine, si pe motiv ca se apucase Gilette sa sponsorizeze gasirea de tinere talente in fotbal, desi era plin de cocalari apti sa faca asta.
Revizii se faceau in fiecare vara si durau cate 1-2 luni; tot de kkt era si dupa. In anii 90 aveai apa rece doar dimineata si seara, statea bunica-miu cu apa de wc in cada.
Romanii s-au obisnuit sa se spele saptamanal din cauzele astea, dar pe ei ii doare de poluare…
Referitor la cum crestea presiunea in centrala pana dadea pe afara, intuiesc probleme la vasul de expansiune. Eu am rezolvat cu pompa de la bicicleta pana am facut 1 bar in vas cu centrala goala.
Whoaaaaaaaaaa…. buna idee. Daca vand apartamentul later, pe langa ce au crescut preturile oricum+ pretul zonei… mai bag un 10k pt centrala. Nu le convine? Sa-si ia la bloc cu RADET :)))))))
lol, s-a dus pe plua si deregularizarea =))
“ALERTĂ. Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților dorește să introducă un monopol pe tranzacțiile cu gaze naturale în România.
Acest monopol va fi instituit în favoarea operatorului de stat OPCOM, campionul creșterii prețurilor la electricitate din 2017 și platforma pe care, în ianuarie, unii dintre cei mai mari traderi de energie electrică au dat faliment.
Parlamentarii coaliției de guvernare atacă astfel operatorii privați de platforme bursiere revocându-le dreptul de a tranzacționa energie într-o piață liberă și competitivă.
Ar fi pentru prima dată când o piață bursieră născută exclusiv din eforturile inițiativei private ar fi practic naționalizată împingând tranzacțiile în mâinile aceluiași sistem clientelar, osificat și necompetitiv.
Același raționament obscur și dăunător se regăsește și la dezbaterea legii termoficării: Parlamentarii Comisiei au hotărât să facă din cetățean un supus al sistemelor de termoficare falimentare, interzicând debranșările și implicit instalarea de centrale de apartament. În acest fel cetățenii rămân captivi ai încălzirii centralizate fără nici o posibilitate de a își eficientiza costurile încălzirii locuințelor.
Anul trecut, Guvernul Cioloș a inițiat una din cele mai dificile reforme ale sistemului de termoficare, prin restructurarea companiei Elcen București, care alimentează cu agent termic Capitala, în cadrul procedurii de insolvență. În loc să fie continuată reforma, sistemului de termoficare se afundă din nou în marasmul intereselor politice de moment.”
Foarte probabil. Tu crezi ca e o treaba de convenienta?
Crezi ca eu cand am cautat apartament nu era la fel? Vedeai acolo ” CT” si + 10k la pret :).
Chiar asa functioneaza (nu stiu daca suma e 10k sau mai mult/putin).
Daca nu vrei, nu platesti – si te duci intr-un bloc de-ala si stai la comun. Si pe urma nu te miri cand patesti cum am descris eu in text. Partea asta, ca sa fiu mai exact:
@Cypress: auzi, ma, daca nu e chestie de secret sau ceva, trimite niste poze de la nunta – chestie de curiozitate.
Daca esti mai .. secretos pe tema asta, no problem.
Altfel, amuzanta povestea cu fotograful. Eu nici n-am inteles vreodata de ce pula mea dau oamenii atatia bani (cam 300 de euro era in 2010) pentru a le face un pulete poze. Gen n-aveti nici un amic cu telefon ca lumea?
Ba, uite, hai sa iti spun eu.
Cand am facut show-ul de nunta eram sarac, adica nu chiar lipit, ca era deja 2010 si bani castigam, daca mi-am permis petrecerea, da’ vorba aia, fusesem sarac multa vreme si aveam de recuperat. Prin urmare nu-mi ardea de futut 300 de EUR – ce pula mea zici tu acolo, colegii mei de la ultima firma au platit de la 700 in sus! – pe-un fotograf. De fapt e foarte posibil sa fi platit pe undeva pe la 200-300 ( e drept ca nu mai tin minte).
Prin urmare am angajat unu’ ieftin, desi parca DSLR aveam si eu :), tata fusese fotograf in tinerete, frate-meu, pasionat. Da’ plm, am platit pe cineva.
Nici n-am stat la poze, ca eu eram pe FFWD si-aveam si-o durere de cap, as scrie mahmureala, da’ poate citeste doamna si ma injura , si fie-mea racise si ma durea in pula de petrecerea aia, da’ nu i-as fi stricat bucuria sotiei, asa ca plm, am fost pe-acolo prin poze, Da’ se vede. Si cat de profesionist a fost ala, ca faceam eu poze mai bune ( nu cu telefonul, ca atunci telefoanele erau mai jeguri decat acum in materie de poze) si ca nu prea-s poze. E o caseta de nunta clasica, habar nu am de ce, nu am revazut aia vreodata, nici nu am de gand, nici nu stiu ce-i pe ea, da’ asa era norma, aia l-am platit p-ala sa faca.
Si-a facut, la doua maini, cu tot ce implica asta.
Si daca deschid albumul ala (asta am mai facut) , ma concentrez doar pe faptul ca macar sotia a iesit bine in poze. In total vreo 30, cred . Bine, mai conteaza si materialu’ clientului, da’ na, albumul ala sta foarte bine inchis, daca ma intelegi :).
Ca sa fiu si mai explicit, am scos eu albume ( carti foto) mai frumoase cu poze / colaje din vacantele noastre, da’ nici timp nu prea am, iar de la nunta nu am ce face, daca as avea timp si pofta de asa ceva, ca nu prea am surse.
Bine, nici nu imi pasa, aveam o vaga idee de la inceput cam cum or sa stea lucrurile si m-am impacat cu asta, mai repede decat m-as fi impacat cu plata a ~700 de EUR pe nu stiu ce fotograf cu portofoliu si talente de photoshop. Desi daca-mi scurta putin nasu’ prin unele poze, nu era rau :). Sau macar sa-i mai ia din roseata. Get the picture ?
Tin minte ca i-am ras in nas unuia care incerca sa-mi explice ce bun fotograf ii si cat de bine filmeaza, pentru cateva sute de euro. Am adoptat tactica lui Orbu, cu pozatul si filmatul s-o ocupat fratele unui coleg, s-o imbatat strasnic la nunta LOL. La cacatul ala de caseta n-am fost curiosi niciodata sa ne uitam, la pozele de la nunta, ne-am uitat de cateva ori, atat cat mai era amuzant sa radem cat de pulbere de beti eram toti, si cam aia o fost, daca ar fi fost facute in cel mai profesionist mod posibil, nu ar fi ajutat deloc, ba dimpotriva, oamenii beti arata ca naiba.
La faza cu caldura, incercasera si prin satul de bastina mizeria aia, inclusiv prostia ca platesti daca-ti trec tevile prin apartament, pana s-o apucat vreo cativa sa taie tevile si s-o rezolvat imediat problemele.
Inteleg ca doar prin Bucuresti mai functioneaza dinozauri gen RADET si fie se reorganizeaza fie o sa dispara, ca alta solutie nu prea vad. N-am inteles si nu inteleg cum mama naibi sa obligi pe cineva sa cumpere un serviciu. Cum adica sa nu ma pot debransa de la RADET? Mai ramane sa aflu ca-i obligatoriu de maine sa am abonament la vomafone. Cum spune Orbu, nu le platesc, ce se intampla? Imi teie caldura? Imi taie apa calda? Super! Am scapat de dobitoci, pot sa ma incalzesc altcumva.
Ca nu te lasa sa-mi montezi centrala de apartament, banuiesc ca i-ar duce mintea la asa ceva, da’ mai sunt si alte solutii.
Am cativa prieteni care-s incantati de incalzirea cu aparate de aer conditionat, anul asta o sa incerc si eu la locul de munca al doamnei, solutii ar fi si pentru apa calda pentru spalat, chiar daca ii ceva mai scump pe curent decat pe gaze, da’ se poate.
@Manowar:
Trimis. Check inbox.
Fix asta am facut eu, nu am angajat nici nene pentru poze, nici pentru filmat si le-am spus prietenilor, daca vor poze, sa-si aduca de acasa.
Partea nasoala: era 2005 si pe atunci in RO toata lumea avea doar sapuniere nenorocite cu vai mama lor rezolutie.
Si acum plange mama ca n-are poza frumoasa cu mine la nunta. Mie nu-mi pasa.
@Cypress: stiu, vazut, raspuns.
@Magda: zi-i ca ti se rupe pula, ca de banii aia ti-ai luat un dildo pe care l-ai botezat dragastos “sfarma-piatra” si rezerve de baterii pe 20 ani.
Stai sa mai treaca 20 de ani ca sa am nevoie de un dildo.
Dap. Am 3 aparate, e foloseam mai ales cand nu era blocul izolat. Nu stiu cat costa fata de gaz, probabil ca tot mai scump iesi, dar ce pot sa iti spun e ca iesi pe la ~1/3 din costuri fata de daca ai folosi incalzire electrica d-aia clasica, adica radiator pe baza de sarma care se incinde. Pentru ca pompa de caldura. Si tot pentru acelasi motiv nu functioneaza iarna cand e foarte frig. Sub 0 scade randamentul considerabil iar sub -10/-15 pur si simplu nu mai merge, mai bine bagi o sarma in priza :).
@Orbu: exact la asta ma gandeam, ca am avut cateva zile de -16-18 grade, si pentru cazuri de genul ala probabil ca o sa suplimentez cu calorifere si aeroterme. Cei de la Daikin fac si aparate care incalzesc la -20-25, da-s pe la 2000 de euro.
You missed one or two…
Din cand eram mic in Militari pot relata ca mai exista si varianta cand sapa unii cu buldozerul langa bloc ( 50-100m dar nah, relativ langa ), sparg teava cu apa… si pana repara se transforma zona aia in balta/iaz cu broaste vara, patinoar iarna… asta in timp ce prostii incalzesc apa calda la oala pe aragaz. Bah a tinut balta aia pana s-au mutat ai mei la casa parca…. :))
Si cand am mai crescut am asistat mai din departare asa la alta scena cu Dorei. Reparatia la gaze sau conducta sau ce plm era… asta fiind in Ghencea :)) Ca eram afara in curtea scolii si peste un rand de blocuri lucrau unii cu tubul de oxigen la o teava, pana a facut poc si toata strada a avut geamurile sparte. Bai dar s-a auzit asa de calumea… surround sound. Evident aia direct implicati , daune majore, dar nu stiu cine a platit atatea ferestre pe strada aia. Paremi-se ca locatarii :)))
Eu am stat si la bloc si la casa. Mi-am luat la bloc ca sunt prea sarac pe moment sa ma bag la casa, singur… nah..e mai greu… (dar long-term, se stie….) , dar nicidecum ca m-a apucat dorul de bloc. Hell no… Ma uit ca am unii vecini cu jeepuri nou noute si stau ….la scara vecina. Sper ca stau la 3 camere cel putin la ce masini au, ca daca stau la garsoniera… :)))))))))) Ma pis pe mine de ras cand ii vad ce mandri ies din curtea interioara a blocului cu masina…vezi dom’le ce impliniti sunt ei. Asta e o extrema… dar mai e si extrema cealalta. Aia care au platit 5000+ euro ( sunt zvonuri ca altii au dat si mai mult) pentru un loc de parcare… pe care apoi sa puna un ….. Logan :))))))))))))
Si apa murdara e si la blocurile noi. Nu mereu ,dar mai apare. La mine a fost ca au spart unii o teava …. oh, istoria se repeta. E vreun idiot de aici care bea apa de la robinet? ( in ro ) Sa fie limpede… :))) Ca oricum apa potabila pentru Bucuresti provine din Dambovita si Arges. Care sunt foarte jegoase de altfel… Acum nah daca tratezi apa prin toate chestiile tehnologice…sa zicem… dar la cata apa e nevoie pt Bucuresti… cred ca e purificata precum creditul ala…. pe repede-nainte.
Mai tineti minte de astia? http://www.crimetime.ro/eveniment/disperare-in-popesti-leordeni-ne-a-omorat-acest-om-ne-a-dat-sa-bem-cacat-si-pisat.html
Uof nu mai pot edita comentariul…vroiam sa pun linkul asta. E mai fotogenica baba asta cand zbiara… :p http://stirileprotv.ro/stiri/social/scandal-in-popesti-leordeni-la-robinet-curge-apa-cu-excremente.html
Pai, eu sunt din Bucuresti, boss, nu din Militari-City.
Gen exista niste limite la noi.
:)))) Pai de Militari din Bucuresti vorbeam, nu de Militari Residence… aia da … sunt in Ilfov. Stii… Lujerului -Gorjului – Politehnica. Militari de Bucuresti e toata tarlaua aia intre Bd. Timisoara si Lacul Morii-Politehnica si de la Apaca pana la centura. Chestiile alea se intamplau in Bucuresti. Militari arata acum ca no man’s land dar cand eram mic era o multime de parculete. Pe care intre timp au aparut vile, hoteluri, supermarketuri bagami-as pl in primarie… La Lujerului toate jegurile alea de cladiri fara niciun rost intre blocul de 10 etaje si intrarea in pasaj a fost parculet. Langa Gorjului spre sectia de politie 21 tot terenul ala dintre politie si piata a fost parculet. Dupa complex Apusului tot spatiul ala dintre blocul inalt de pe str. Zanoaga si Apusului a fos parculet…. Si astea sunt numai cateva pe unde ma duceam eu sa ma joc… Cine stie cate altele au fost transformate in spatiu de vile/covrigarii/afaceri la cheie(cu pile de la primarie).
**UE PRIMARIA BUCURESTI !!!
E amuzant cum iti pui problema. Multi vad masini smechere care nu au ce cauta la bloc, ca pentru a-ti lua una tre’ sa ai minim, nu-tiu-ce real estate.
Si-am sa aduc aici cateva puncte de reality check.
1. Am intalnit oameni care stateau in Bucuresti in garsoniere, sau 2 cam. cu masini care valorau cat apartamentul ala. Culmea, nici nu erau proprietari, stateau in chirie. Spre deosebire de tine, care ai casa aici, ei aveau treaba in oras, asa ca acolo dormeau, acolo isi tineau masinile. Eu, de exemplu am un jeg de apartament ceva mai mare, dar tot un cotet e, nu vreo vila de lux, sau macar vreo casa decenta. Nici rabla nu-i cine stie ce lux, da’ dupa clasificarea ta, e “jeep”. Nici nu am ce face cu ea in oras, dar din moment ce ajung cu ea in Bucuresti, n-o s-o parchez in fata vreunei vile, doar ca sa simti tu ca asa e potrivit, gen :). Sunt sigur ca-s oameni care se uita unde-o parchez si “hahaha, ce fraier, sta la bloc si are jeep, in loc sa [insert stiu eu mai bine ce sa fac cu banii tai] “. Nu de alta, da’ i-am auzit vorbind ( ma amuza) si, repet, deja poti sa-i spui rabla, nu face nici juma’ din cat a dat Manowar pe a lui. Ceea ce ne duce la
2. Tu stii cat costa o casa in Bucuresti? Nu vreun cotet daramat, la care ma uitam eu cand mi-am luat apartamentul. O casa asa, sa ai pofta sa te intorci in ea de la munca ( nu darapanatura, sa mai bagi 50-100k in ea dupa ce o cumperi) si nu la Prelungirea Ghencea, sau alt “complex rezidential” unde trebuie sa te teleportezi daca vrei sa ajungi in aceeasi zi, si unde esti oricum la tara. Ca eu m-am uitat si sub 250k EUR ( cu compromisuri,la banii astia) nu am gasit vreuna de doamne ajuta. Asa ca nu-i de mirare ca vezi masini de 40-50k EUR parcate in fata blocurilor. Unde ai vrea sa le vezi ? In Militari City , lol?
Aici iar gresesti. Nu-i vorba de suma, ca stiu eu pe cineva care a platit 15k EUR pentru un loc de parcare in subteran, hilar da’ asta-i pretu’, si tinea acolo, nu un Logan, da’ o rabla de valoare similara si mai mica decat locul de parcare( Ceva Hyundai Accent).
Da’ locul ala de parcare nu e la fel de perisabil ca o masina. Si stii, cand il cumperi planuiesti un pic in avans. Ca poate nu mai ai acum, dupa ce ai dat 70-100k pe un cotet cu loc de parcare, bani si de o masina mai acatarii, se prea poate. Dar locurile astea se vand. Iar peste 5 ani, sau cand te reglezi cu banii, ai sa-ti tii bemveul in strada, ca atunci nu mai ai de unde cumpara locuri de parcare.
Io beam apa d-aia intr-o perioada, inainte sa se mute, pe atunci iubita, la mine. Cam dubioasa la gust, plm cand esti crescut la tara gustul de clor si de rugina din apa ti se pare un pic ciudat, fata de gustul de balega de animale si de om care se infiltreaza din haznale si gramezi de balegar in panza freatica – dar se dilueaza destul. Da’ era ok si apa de aci. Si acuma e. Pentru chestii care fierb, eu tot folosesc de aia. In plus, atunci consideram ca-s mult prea sarac sa cumpar apa. Plm, sotia a fost de alta parere si uite asa am cumparat pana acum mai bine de 8000 de litri de apa si-am platit mai bine de 10 000 de lei pentru asta. Sursa apei nu-i la fel de importanta ca procesul prin care trece inainte s-o bei tu. Evident ca ai incredere intr-o sursa mai curata, in ideea ca daca procesul de filtrare rateaza, tot esti cumva in siguranta. Altfel, poti foarte frumos sa distilezi continutul unei haznale si sa obtii apa pura pe care poti sa o bei fara probleme, indiferent de faptul ca tie ideea poate-ti induce scarba.
Pe de alta parte stiu eu mai multa lume care obisnuia sa bea apa “buna” de la tara, din fantani, care pe langa continutul ridicat de nitrati si nitriti se mai intampla de multe ori sa mai aibe si cate-un animal mort, asa de gust, da’ ei rad de cocletii de la oras care beau apa cu pisat.
La fel cum stiu sigur ca am consumat apa imbuteliata mai naspa ca aia de la robinet, la un moment dat era o apa de la unii Calipso, contaminata inclusiv microbiologic – stii valori d-alea de 2-20k x limita acceptata, nu asa, putin peste.Da’ aia era ok, ca era imbuteliata, deci n-avea cum sa fie naspa.
Asa ca, plm, unele chestii-s subiective, altele-s probleme de perceptie.
Asta cu nu ai voie sa te debransezi, daca nu e debransat nimeni, nu mai e de actualitate. S-a obtinut anularea in contencios administrativ a hotararii care prevede asa ceva. Aceeasi avocata m-a ajutat si pe mine sa obtin pe cale judecatoreasca avizul favorabil pentru debransare. Nu vreau sa ii fac reclama, dar angajatii RADET sunt atat de prosti incat pierd absolut orice proces, daca iti pui mintea cu ei. Oricum, in conditiile pentru debransare pe care le solicita RADET, majoritatea contravin legii. Legea e foarte simpla si concisa in ceea ce priveste debransarile. Si idiotii de la RADET mi-au dat si banii pe proces.
Boss, Bucurestiul se intinde pe o raza de 500-800 de metri in jurul apartamentului meu.
Restu’ e provincie. Vorba aia, doar tu crezi ca Militari e-n Bucuresti.
De vina e asocierea “jeep”-ului cu pretul lui daca-l iei nou si adevarul e undeva la mijloc.
Pe de-o parte, tre’ sa fii usor tampit sa stai intr-o chichineata infecta pe undeva si sa conduci o masina de – sa zicem – 50k. Adica, OK, nu-ti permiti o casa in Bucuresti de banii aia, inteleg. Da’ in loc sa dai 70k pe apartament si 50k pe masina, poti sa dai (exemplu random) 100k pe-o casa-n Mogosoaia si 20k pe-o masina, ca mai da-o-n pula mea de masina, nu esti taximetrist sa conteze asa de mult confortu’-n masina.
Pe de alta parte, cum ziceam, adevaru’ e undeva la mijloc. Ca pula mea, in general, pentru a face bani, tu si nevasta tre’ sa fiti undeva (ii excludem pe-aia 0.5% care lucreaza de-acasa). Nu conteaza ca-i jobul sau sediul firmei tale. Eh, si de obicei ai de ales intre astea doua variante:
– stai la bloc intr-un pisat si faci 5-10 minute pana la lucru
– stai la casa (Mogosoaia sau ceva asemanator) si faci o ora dus, o ora intors.
…si-atunci e greu sa spui care-i varianta mai buna. Foarte greu. Ce conteaza mai mult? Confortul ala de-a veni acasa intr-o casa frumoasa, sa-ti bei cafeaua-n curte and shit sau faptul ca te trezesti mai tarziu, te culci mai tarziu si pana-ti fumezi tigara ai ajuns deja la lucru?
Greu de spus, pula mea.
Asta fiind spusa, eu parca-parca tot as prefera sa fiu pieton si sa dau mai mult pe-o casa – casa, nu apartament, da’ nu-i pot condamna pe-aia care stau la bloc si dau bani pe masina. Plm, poate au treaba in zona aia si nu au chef sa futa ore-ntregi in trafic zilnic.
Oricum, in Bucuresti nu exista alegeri bune. Adica, pentru a sta la casa trebuie sa dai pe casa aia cam cat am dat eu pe asta. Si daca ai banii aia, nu prea mai stai in Romania, ca n-ai de ce.
Eh… daca nu stau.. macar m-am nascut in Bucuresti. La Coltea e peste drum de piatra aia cu km0 de la Intercontinental. Mai bucurestean de atat banuiesc ca numai pe piatra aia daca ma facea… Dar daca o luam cu regula ta… pai in Bucuresti abia daca intra Piata Victoriei ca sigur Casa Poporului nu intra. Sunt cel putin 1500m de la Intercontinental pana acolo. In schimb…intra cladirile alea vechi de stau sa pice pe care nu le-a consolidat nimeni niciodata.
Referitor la masina… nu tot in aceeasi aglomeratie dai zilnic fie ca ai un BMW X6 sau Logan? Si…. mda locurile de parcare platite mi se par o prostie cat timp la ADP e 50lei pe an… De ce? Pai iei locul de larcare la acelasi pret cu apartamentul, daca ne uitam la cat costa metrul patrat
In principiu, da – si sunt de acord cu tine.
Dar in Romania – de fapt, in Bucuresti si-n alte orase mari – e o problema. Nu-ti permiti o locuinta decenta.
Statul la bloc nu e “decent”. Cu asta putem fi de acord toti, cred. In general inseamna pula parcare, inseamna o gramada de vecini, inseamna manele la 12 noaptea, inseamna gunoi aruncat pe langa ghena si triburi de gandaci care circula intre apartamente etc.
Casele, pe de alta parte, sunt scumpe. Foarte scumpe (in Bucuresti, in provincie imi imaginez ca-s ieftine). Dai probabil 300k pe ceva casa decenta in Bucuresti. Prea multi bani pentru un roman, cred ca putem fi de acord.
Acum, plm, oamenii incearca sa-si faca o viata cat mai frumoasa. Problema cu casa nu o pot rezolva. Ca n-au cum, sunt prea multi bani pentru tara aia. Asa ca umbla la restu’ chestiilor care tin de confort. Isi iau o masina mai de doamne-ajuta (putini dintre ei, restu’ iau gioarse sh de cand era bunica fata), isi iau o tableta noua, un alt telefon, mai schimba televizorul…pe principiul csf, ncsf.
De-aia vezi lume care sta la bloc si are jeep.
Si mie mi se pare o tampenie, n-as face asta – efectiv imi iau banii de jeep si plec in alta tara in secunda doi. Da’ unii nu au chef sa plece, ca-i prea complicat pentru ei. Asa ca rabda pe-acolo si-si iau masina si stau la bloc. Ghinion.
Am avut eu loc de parcare de la ADP, boss.
Parca toata lumea pe el. Sunai la ADP? Te trimiteau la suni la politie. Sunai la politie? Te trimiteau sa suni la ADP.
Dai un ban, da’ stii ca face. Pentru restul lumii care parcheaza gratuit pe locul tau, nu pentru tine, evident. Deci nu.
Asta cand ai unde da. Ca nu ai peste tot locurile alea de la ADP. A fost sotia pentru un loc d-ala. Am unde parca, pe bulevard ca toata lumea, sau daca nu, intr-o parcare amenajata pe la o uzina. Destul de mare momentan, ma doare-n pula ( in cele mai multe cazuri) ca-i la 250m de casa. I-au zis aia de la primarie ca nu e loc pana cand moare cineva, sau mai gasesc cumva niste locuri pe langa bloc pe unde pot sa traga dungi ( s-au mai trasat 5 locuri pe buza buzei unei parcari, pe care le-au luat unii care asteptau de cativa ani) .
Desigur i-au oferit optiunea de loc de parcare langa alte blocuri unde nu prea-s masini. Poate iti imaginezi de ce nu sunt masini si de ce nu ai vrea sa tii masina acolo, daca ai avea.
Si, ciudat sau nu, mi-a trecut prin cap sa cumpar un spatiu comercial de la parter si sa mi-l fac garaj, dar mi-am dat seama ca eu nu am Merc nou si nu imi pasa atat de mult de rabla. Si nici nu vreau sa mor in blocul asta.
Nu stau în București, am centrală la apartament din 2002 să nu mai stau după aia de la firma de termoficare când au ei revizii sau a crăpat ceva.
Probleme am avut una acum 2 ani când a crăpat nu știu ce membrană pe care am dat 150 ron și 100 ron manoperă, cam atât în 15 ani.
Nu știu de unde zic ăștia 10k euro, un proiect cred că e undeva la 1500 + 1000 o centrală + 500 niște calorifere + ceva țevi + 200 manoperă.
În capitala europeană le dă firea de asta se trăiește la paușal.
In provincie toate-s mai ieftine. Si teava, ca e mai scurta, daca intelegi ce zic :). Tu ai ajuns pe la 3000.
Dar trebuie sa tragi niste tevi de la centrala prin toate camerele, care inseamna diferite stricaciuni. Pe care trebuie sa le repari sau sa gasesti solutii. Poate nu vrei tevi orizontale sa-ti traverseze camerele asa la vedere, poate trebuie sa le ascunzi in zid sau sub pardosea, poate.
Toate astea costa.
cam 300 de euro era in 2010
hehe. ce vremuri. am dat 1700 pe foto+video.
Orbule, fiecare își planifică și face în funcție de buget și cunoștințe adică cât îl duce capul, de ce n-ai spus că includeam și costul renovării apartamentului în costurile cu centrala ?
Pai, daca trebuie sa darami apartamentul ca sa pui centrala nu e cazul sa-l faci la loc? Ca eu cand am cumparat chestia asta, am renovat-o o data, arata si el cat de cat, na, ca si cand ar locui oameni cu niste bestii de copii. Da nu-s tevi aiurea prin casa, asa, sa te impiedici de ele. Si Ca sa pun centrala trebuie sa il fac cam in aceleasi standarde, nu?
Ca poate vreau sa vand cosmelia aia, dar daca arata ca un subsol de bloc nu cred ca se inghesuie prea multi, nu crezi?
Aaa, ca poti s-o faci mai ieftin daca neglijezi unele aspecte, ok, o fi, nu zic nu.
Da, plm, in timp am mai invatat si eu sa fac lucrurile pe cat se poate corect.
300k o casa? Really, zici ca esti dezvoltator imobiliar lol… Daca nu cumperi ci o faci tu se prea poate sa iesi sub 100k cu subsol, garaj, etaj, etc. Terenul conteaza. Sa ai intr-o zona buna si macar 1000 mp. Nu cred ca ai vrea oricum o casa in centrul orasului. Gen…sa stai la casa dar imprejmuit de betoane. Poate langa o padure, langa un lac, langa un parc.
Cand imi dau astia masina de la munca si eu tot pe vreo straduta pe langa trag. Si mai sunt cativa care fac la fel cu masina proprietate personala am vazut. Decat 5000coco mai bine o pui la 50-100m de bloc
@0040: arata-mi tu o CASA decenta de vanzare in Bucuresti sub 300k. Multumesc.
Ca sa nu fie confuzii, cand zic casa decenta, ma refer la p+1, 3 dormitoare, curte (sa zicem macar 300 mp) + parcare/garaj, zona semi-ok, casa sa nu fie daramata.
Astept.
Pai arată-mi tu una sub 250k și ne uităm împreună la ea, să vedem ce e în neregulă. Eu nu am zis că nu găsești casă [.]. Că găsisem eu unele la 70k, acum 5 ani. Zone mai nu prea, pereți mai spre cădeau pe tine, suprafețe gen 70mp, și curte de țineai mașina tot la poartă. Și îmi mai lipseau încă vreo 40 000 minim, să fac casele alea locuibile ( după standardele mele, care nu-s simandicoase, dar nici încălzire cu sobă de teracotă, dacă înțelegi ideea).
Legat de cât costă să faci una, eu am o idee, că merg acum la cineva care și-a făcut una, da’ nu mă bag să dau detalii. Dacă vrea spune el, că citește pe aci.
Ce pot să spun e că un petic de teren de vreo 350 mp în sectorul 3, într-o zonă aproape de unde am eu apartamentul ( care după standardele lui Manowar nu e nici măcar în București, Lol) e afișată pe la EUR 400 000. Am scris bine zerourile.
Dacă găsești pe cineva să îmi construiască o casă, oricât de mică, și să îmi dea el 300k, dă-mi numărul de telefon, ca vreau și eu casă la până în 100k :). Chiar dacă nu e în cea mai bună zonă din oraș. Mă descurc.
Și da, nu strâng bani să cumpăr terenul ăla, că atunci când mi-a arătat soția anunțul și i-am răspuns cu unul similar din Dortmund, doar că la 350 000 si cu tot cu casă de vreo 200 mp pe el, dar ea a avut o idee mai bună, gen “dacă am avea 350 000 am.pleca direct în NZ”.
Dar, dacă tu zici că găsesc casă sub sau la 100k zi-mi unde și dacă merită vând cotețul ăsta de cum îl plătesc și cumpăr una ca aia, de ce nu.
La 100k gasesti, da’ nu in Bucuresti. Vezi Mogosoaia si plm. N-o sa fie vreo minune de casa, da’ ar trebui sa fie acceptabila.
In Bucuresti, cum am zis, nu cred ca gasesti sub 300k.
Romanul e crescut sa fie multumit cu apartamentu’ lui basit de 50-60 mp, achievement unlocked cand ia un credit pe treij’ de ani pentru asa ceva…
@Manowar
La 100k in Mogosoaia am vazut una singura si aia era la rosu (+ geamuri), restul sareau de 170k (pe olx). Si nici curte nu parea sa aiba.
Daca e sa iei casa cat de cat spatioasa (120mp minim) si e sub 150k trebuie sa iti pui niste intrebari bune gen:
– cum s-a achizitionat terenul
– ce materiale s-au folosit
– ce arhitect a facut proiectul
– racordul la utilitati
Ideea e ca pe la rosu cu constructori (pfa, neplatitori de tva) si ceva materiale la cenusiu nu prea iti iese sub 350-400Euro pe mp decat cu furt de materiale. Mai adaugi racordurile, autorizatiile si terenul si nu da bine sa fie prea ieftin.
@IulianS: te cred pe cuvant. Eu zic din ce-mi amintesc c-am vazut acum vreo 6 luni, cand ma intrebam daca ar trebui sa-mi fac credit p-aici sau sa-mi cumpar o vila cu banii jos in Romania si s-o inchiriez. Erau ceva chestii pe la 100k, da’ nu pot jura ca erau 100% in regula.
Alea mai de doamne-ajuta (care pareau in regula cu totul), da, erau pe la 140k sau chiar peste.
De-aia am si zis ca nu cred ca gasesti in Bucuresti sub 300k. Numai pretul terenului si te rupe…
Ce e drept, si eu vad lucrurile ca doamna Orbu. Gen la 300k plec direct in NZ lol si le las Bucurestiul altora mai bogati.
Corect, terenul rupe. Si asta peste tot.
La 500m de blocul meu ( nu nu e ala de se vede in spate ) au vandut unii exact asa ceva cu 150k. Din pacate acum nu am o poza pe tel asa ca am apelat la google maps pentru una mai veche…
It looks like this: https://i.imgur.com/hBpuPC1.jpg
Let’s see now:
– decenta… cred ca este. Pare spatioasa.
Bag mana in foc ca are cel putin 3 dormitoare.
– Garaj : da, acoperit, doua locuri. E ala din stanga de tot. Corpul din spate e tot casa… E asa ca un U cu doua patrate. Totusi din garaj se vede doar 1/2 dintr-un singur loc ca restul sunt frunzele de la copac.
– nu e darmata.
– gardutz ok ( poarta aia e cam de prost gust dar… nah… se poate schimba)
– zona e decenta (fara tigani, trafic intens) , fara sa exceleze ( straduta linistita, care sa sfarseste cu infundatura /dead-end ), borduri/asfalt re-puse recent, ceva verdeata copacei. Stalpii aia sunt cam ….. dar nah, asta e o problema generala la noi.
– curte 300m. Cam cat e amprenta casei mai are si in stanga de copacelul ala. Poate doar un pic mai putin, dar oricum. Are inca vreo 3 copacei acolo. Iar in curte intra lejer 6 masini normale numai pe zona betonata. Daca ai chef mai pot lasa si la poarta invitatii :p
– canalizare, gaze, curent, fibra optica…
Sa fi avut eu 150k, o luam imediat. Nush de ce dar pare mult mai ok decat 3 apartamente de 50k. Plus, pare sanatoasa asa si in caz de cutremur.
0040: incearca sa dai un link cu un anunt. Unul cu poze si pret si zona.
Vezi…aici e oportunitatea. 😀 There was no link. A fost un banner cu de vanzare, 150 k si telefon. Evident, n-a rezistat mai mult de o saptamana….
De fapt, fix asa si eu mi-am luat apartamentul… mergeam pe jos dezamagit de la o ALTA vizionare cand am trecut pe langa bloc. Nici nu avea anunt, dar se vedea pe el ca e nou. Am intrebat pe acolo in stanga si in dreapta…. daca mai e ceva… si mai erau 2. Unul l-am luat eu.
Sa ma uit acasa sa vad daca i-am facut poza cand era bannerul ala atarnat. Oricum, la cum arata casa sigur face mai mult. Dupa cat de putin a fost bannerul atarnat, probabil a fost data pe cash, si in mare graba. Si mie mi-a parut rau ca sunt sarac si nu mi-am permis…