Usor cu solidaritatea aia pe scari

In ceea ce ma priveste, detest si ucrainienii si rusii.

Vorba aia, nimic personal, da’ istoria e istorie. Nu cred c-are sens sa intru in detalii cu privire la ucrainieni, ca pula mea, le stie toata lumea. Cand erau in relatii mai bune cu rusii, n-au prea ezitat sa mai blocheze un canal, sa mai persecute un pic romanii din Ucraina, sa mai ceara nitelus cu tupeu Insula Serpilor – da, aia plina de eroi and shit. E drept, ucrainienii n-au ocupat Romulania vreo 20 de ani dupa WWII. Macar atat. Insa cam p-acolo se termina diferentele in ceea ce ma priveste.

Insa nu despre asta este articolul asta, ci despre marinimia EU cu privire la diverse state-satelit ale Moscovei. Georgia, Republica Moldova, Ucraina. Care mai de care cu “am dat cu submit application, vrem in EU”.

Ucraina
Moldova
Georgia

Efectiv lipseste doar Albania, pentru ca de ce nu?

Si, normal, data fiind situatia, toata lumea “ii intelege” si destule state s-au grabit cu suportul. EU le-a si dat dreptul de a locui/lucra in Uniune refugiatilor de-acolo pentru vrei trei ani.

Acum…este evident c-o sa par eu cam cu suflet mic si negru si dracu’ mai stie cum, da’ cineva trebuie sa spuna treaba asta si nu cred ca se vor inghesui prea mult: este o greseala.

La ora la care scriu eu asta, zvonurile sunt c-ar fi cam 1.5 milioane de refugiati din Ucraina deja. Nu in Romulania, ci peste tot prin EU, ca unii au intrat prin Moldova, altii prin Romulania, altii prin Polonia. Dracu’ stie.

Chestia e ca … dupa ce-au intrat, mai greu ii mai scoti. Din EU, adica. E cumva normala treaba asta, chiar si pe timp de pace. Cand adaugi in combinatia asta razboiul, apare problema cu “nu prea ii putem trimite inapoi, ca nu-s in siguranta”. Iar interesul statelor este sa vina oamenii astia. Bun, aici sunt cateva probleme.

Prima problema e ca pana acum, aia 1.5 milioane sunt in mare femei si copii. Posibil sa fie si ceva batrani, nu stiu ce sa zic. Pana acum, din ce-am vazut eu in clipuri, erau mai mult femei si copii. E cumva normal, tinand cont de faptul ca barbatii intre 18 si 60 de ani n-au putut pleca (si chiar n-am vazut nici o feminista indignata cu privire la discriminarile de genul asta; pai e european si liberal sa discriminam asa, boss?)

Fara misto, pai cum ramane cu egalitatea aia? Adica, vrei sa stii de ce nu te ia nimeni in serios cand tu behai de egalitate si te declari feminista? D-asta, fata. D-asta. Ca atunci cand e pe bune treaba, o dam cu “barbatii intre 18 si 60 de ani”, ca pe front nu-s asa de multe sandwichuri de facut si nici foarte multe joburi de PR sau HR.

Dar aia 1.5 milioane au si ei pe-acasa niste tati/soti/unchi/frati, d-astea. Asa ca presupunand ca Ucraina nu intra totusi in EU, numarul ala – 1.5 milioane – o sa fie mai degraba spre vreo 3-4 milioane. Hai sa zicem 3, ca totusi or avea si unii dintre barbatii aia bunul simt de-a muri bombardati, plm.

A doua problema e ca…daca intra, pai, discuti de o tara de vreo 44 de milioane de locuitori. Vedem noi cati mai raman vii acolo dupa, dar ideea e ca dintre aia vor pleca o mare parte. Nu vreau s-arunc cu cifre, vreau doar sa isi dea lumea seama de-o chestie: ba, din Romulania au plecat vreo 8 milioane – si eram cati? Sanki 24M? Si-n Romulania nu era razboi, nu era totul bombardat/distrus. Intrebarea, asadar, nu este cati din aia 44M (si asta-i doar Ucraina, nu discutam si de Georgia/Republica Moldova, c-ar mai fi si-acolo vreo 6 milioane sau cam asa ceva) ar pleca; intrebarea e cati ar ramane. Ca stiu, din Romulania n-au plecat toti, da’ repet, Romulania n-a fost nivelata cu bombe.

A treia problema e incuscrirea astora. Ca daca iau romulanul standard pe care-l stiu eu, ala are parinti romani, bunici romani. OK, OK, daca mergi mai mult pe fir, gasesti in unele cazuri p-acolo cate-un rus, cate-un bulgar, cate-un ungur, cate-un polonez, cate-un italian, ceva – da’ repet: in unele cazuri. Pai, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, astea-s pline de d-astia cu origini rusesti. Adica, pula mea, in Moldova era presedinte intr-o vreme unul numit Igor Dodon – sigur era dac sau roman, nu-i asa? In Ucraina, cica prima limba a presedintelui e rusa. De ce conteaza asta? Pai, conteaza datorita regulilor de emigrare. Ca daca ai rude stabilite-n EU, poti si tu sa te duci p-acolo. Si ideea e ca…o caruta de rusi (d-aia din Rusia, adica) au rude-n tarile astea. Practic, brusc nu mai discuti de 50 de milioane de oameni. Discuti de dracu’ stie cati, da’ nu putini. Si nu m-ar mira deloc sa discutam de o gramada mai spre 100 de milioane de oameni, asa. Nu c-ar pleca toti, sa nu fim absurzi. Da’ nici din Romulania n-au plecat toti.

Sa fim bine intelesi la treaba asta: cum a iesit UK din EU, o caruta de britanici s-au dus si si-au luat pasaport irlandez, ca au avut bulan si-au gasit p-acolo cate-un bunic venit d-acolo. Si taca-paca, au ramas totusi si cetateni europeni, ca si mine – gen brexitu’ e pentru fraieri vero, nu pentru smecheri. Cam asa vor descoperi si rusii cate-un bunic ucrainian pe undeva – si chiar nu-i greu, nu? C-au fost totusi soviet.

Pai, bai, ati vazut ce efecte a avut in EU treaba cu Romulania intrata pe fir. Adica lasa elefantul din camera – Brexitul – da’ cum e prin Paris/Berlin acum, ca roman? Misto de tot, nu? Hai ca stiti pentru ce suntem cunoscuti – si stati asa, ca nu stiti ce fel de infractori exista prin Ucraina; gen doar albanezii pot concura cu ei – si nu-s convins ca ar castiga albanezii concursul ala.

Mai sunt si alte probleme – cum ar fi faptul ca in EU nu prea intri ca “ne e mila de tine”, nu inainte de a face o caruta de reforme (si de a da o caruta de spagi; mai dai un Romtelecom, mai aduci un Carrefour, mai vinzi un BCR, mai faci infrastructura doar cu Lena & co, mai dai si tu petrolul si gazele cu tot cu dreptul de exploatare, mai cumperi niste fier vechi sub forma de fregate – in fine, d-astea, stiti voi). Da’ si cu spagile alea, ai de facut coispe mii de reforme, totusi. Ca nu merge chiar asa. Legislatie, justitie, alea. Ori, daca iei sa bagi lumea la repezeala, pula mea, stiti voi principiul vaselor comunicante? Nu? Nu ma mira, da’ ideea e ca n-o sa-i ridici tu la nivelul tau, te vor trage ei pe tine-n jos la nivelul lor. Dar sa nu ne concentram pe asta, ca n-are importanta.

…insa daca luam noi la rand EU si ne uitam la probleme, cred ca vedem un conflict intre ce vrea populatia si ce vrea mediul de afaceri. Ca nu vor acelasi lucru.

Pe scurt, mediul de afaceri aplauda la scena deschisa treaba cu refugiatii. Nu le pasa nici macar de care refugiati sunt, important e sa vina. Mai multi muncitori, salarii mai mici, ca asa functioneaza – cerere si oferta. Plus ca ala refugiat n-o sa prea comenteze mult la ce i se ofera, la ce drepturi are sau n-are, la chestii de-astea. Plus cerere mai mare de produse pe piata – ca o fi ala refugiat, da’ tot trebuie sa manance, sa se imbrace, sa chestii; si nu, n-o sa mearga in weekend pana-n Ucraina sa-si cumpere haine de-acasa si nici nu-i pune ma-sa zacusca pe tren pe ruta Kiev-Varsovia gen.

Populatia, insa, are aceleasi vechi probleme de cand haul:

– salarii mici, care nu tin pasul cu inflatia

– locuinte scumpe si foarte-foarte scumpe – si nu discutam aici de alea de lux, nici macar de alea medii, ci de boschetarelile alea in care eu n-as sta nici platit – think Militari Residence sau plm, ceva p-acolo.

(mai sunt, desigur, alte zeci de probleme, da’ in mare sunt legate de chestia asta; da, poti lua la rand linistit problemele societatii, de la “tinerii stau cu parintii pana nu mai sunt tineri” la “natalitate dusa pe pula” si cred eu va vei vedea rapid legatura cu alea doua chestii de mai sus)

OK, care din astea doua probleme ar fi rezolvate aducand inca niste (zeci de) milioane de oameni in EU? Ca oricum ar fi oamenii aia, trebuie sa locuiasca undeva, nu? Si daca locuiesc undeva, trebuie sa cam plateasca pentru asta; si daca platesc pentru asta, pai, vor trebui sa cam aiba un job, ca nu prea cred c-au venit 1.5 milioane de miliardari in euro din Ucraina.

Adica, hai sa ne-ntelegem – o sa incerc sa formulez asta sa-nteleaga toata lumea. Bai, esti in Romulania si ti-a crescut salariul mult, mult de tot din 2007 incoace. Coaie, vezi ca nu-i (numai) din cauza ca ai devenit tu mai bun, mai productiv, mai pula mea. E mai mult din cauza c-am plecat noi, milioanele alea de romani din EU. Ca asa functioneaza – nu mai gaseste angajatorul oameni pe piata muncii, ce sa faca? Da salarii mai mari. Sigur, a contribuit si inflatia la asta, nu zic nu, da’ asculta ce-ti spun, e din cauza c-am plecat noi. N-o lua personal, ca n-o zic arogant sau ceva, da’ daca mai eram noi p-acolo, iti garantez ca ai fi avut ceva dificultati cu gasitul unui job. Fara suparare sau pula mea, da’ stiu cam ce fel de oameni sunt in IT – si nu ne suflai tu jobul daca ne-apucam sa concuram la un interviu. Serios – nu caut sa te enervez, da’ intelege si tu ca astia plecati au fost destul de buni sa lucreze si-afara, tu ce zici, ca-i faceai din vorbe daca erai la un interviu si concurai cu ei? OK, asta-i efectul cand scade numarul de potentiali angajati disponibili pe piata. Pai, cand creste – datorita refugiatilor – ….da, e invers. Angajatorul ala brusc nu mai e asa de generos, ca are de unde alege.

Acum, normal, mediul de afaceri aplauda, toti sunt “slava ucraini” si pula-n pizda, da’ cum am zis, e-n interesul lor; creste piata, creste numaru’ de oameni care-si cauta un job, e gigea, efectiv nimic negativ pentru ei. Da’ pentru populatie (EU) nu-s asa de sigur ca-i ceva pozitiv, ba chiar as paria ca iese cam negativ.

La o privire superficiala zici ca asta nu-i o problema pentru Romulania – ca aia-s doar in trecere, nu cred ca vrea unul sa ramana-n Romulania. Gen as paria ca primu’ lucru cum trec granita e sa-ntrebe in ce directie e Germania – sau ma rog, o alta tara de nivelul ala. Insa eu zic ca-i o problema si pentru Romulania, ca nu-i ca si cand toti romulanii care muncesc p-afara sunt pe IT sau pula mea; sunt destui care se duc la munca d-aia cu carca, cules, semanat, arat, plivit, treburi de-astea pe care le poate face cam oricine. Si o mare parte din ei cam trimit bani p-acasa, ca p-acolo pe unde sapa ei nu-si permit sa se stabileasca, da’ economiile lor (mizerabile la nivelul tarilor in care muncesc) inseamna totusi ceva prin Romulania. Asa ca ridica din umeri si cam baga banii-n Romulania. “isi fac si ei casa, maica”. Csf ncsf, se umple Vascauti de vile si pula mea. Foarte bine, nimic de comentat, da’ intrebarea e…cu cateva milioane de refugiati in EU, cresc sau scad sansele romulanilor de a gasi un job cu carca p-afara? Ca…eu as crede ca vor cam scadea.

P-aici e improbabil sa fie vreun mare efect. Multumita rahatului de Brexit, pe-aici vor ajunge o mana de oameni. Ma rog, o mana mai mare, posibil pe la 20k sau pula mea. Le da madam Patel dreptul de-a veni bucuroasa daca se baga aia la muncile alea de jos pe care nu mai are cine sa le faca. Da’ 20k nu-i un capat de tara. Las-o asa, ca merge asa.

A nu se intelege gresit, ca nu e ca “am ceva cu ucrainienii”. Am, da’ nu de-asta spun asta. Normal ca le doresc sa-i chinuie si sa-i falimenteze pe rusi – ar fi ideal daca s-ar putea anihila reciproc rusii si ucrainienii, din punctul meu de vedere. Da’ nu ma intereseaza atat disputa lor cat efectele acestei mizerii la nivel mai mult sau mai putin european. Nu ma intereseaza prea mult conflictul pizdii de-acolo, da’ ma intereseaza daca preturile scad sau cresc – si cresc, daca apar inca dracu’ stie cate milioane care au nevoie de-o locuinta, nu? Ma intereseaza daca imi gasesc un job usor sau greu – si cred ca-l gasesc mai greu daca mai apar niste zeci de milioane (vorba vine, pe mine ma afecteaza mai putin, c-asa cum am zis, in UK nu vor veni atatia).

E doar asa, ceva de rumegat cand mai vedeti pe diverse site-uri treburi de-astea si lume care aplauda faptul ca Georgia, Ucraina si Republica Moldova vor sa intre in EU, c-au semnat pula mea. Nu-i rau c-ai simpatie pentru ei, presupun ca asta te face un om bun – mai bun ca mine, oricum. Tot ce vreau sa spun e ca o gramada de oameni buni pot fi si foarte prosti; din prea multa bunatate, presupun, pot avea reale dificultati cand vine vorba sa-si vada interesul.

Ii inteleg p-aia care tot isi cumpara articole in “ziare” ca “nu gasim sa angajam oameni la fabrica de pantofi, desi oferim transport si bonuri de masa si salariu de 2000 de lei”. Aia chiar ar trebui sa aplaude – POATE se baga vreo viitoare vaduva venita din Ucraina la asa ceva, ca na, are totusi niste copii de crescut (poate). Nu cred sa fie prea multe care sa aiba chef sa lucreze la fabrica de pantofi din Romulania, da’ cine stie, s-o gasi vreo nebuna care n-a aflat ca exista si alte tari in EU. Insa p-aia care-s simpli angajati pe undeva si eventual vor sa-si cumpere ceva pe undeva, mmmmp-aia mnu mprea ii mai inteleg daca-i vad aplaudand. Adica, pula mea, coaie, aplauzi tu, foarte bine, da’ pe ai cui bani, pe al cui job si pe a cui locuinta aplauzi tu? Ca daca nu te-ai prins, aplauzele alea vor fi platite din portofelul tau. E prea plin?

Mai departe, da, stiu, agitam steagul, we stand with Ukraine si restul harnelilor. Ca si eu cred ca Putin a belit pula si foarte bine, multa muie lui in particular si Rusiei in general. Insa…muie-muie, da’ stii cum e si cu muia, cineva trebuie sa achite factura; si cam la asta cred eu c-ar trebui sa te gandesti cand te-apuca solidaritatea. Nu-i rau ca esti solidar cu Ucraina si cu poporul lor troglodit, da’ sper sincer ca daca te-apuca solidaritatea ti-ai cumparat casa, ai o afacere, ai bani si pentru copiii tai, alea. Ideal ar fi sa ai deja si niste locuinte goale, numai bune de inchiriat.

Ca daca n-ai, daca esti unul de-ala care traieste de la luna la luna, cu un salariu-doua in banca, daca esti genul care trebuie sa-si ia masina SH…cand te-apuca solidaritatea, coaie, poate ar trebui sa te mai gandesti un pic. La rece, asa, cum fac eu acum, ignorand care-i agresorul, care-i victima, ca mor civili sau militari. Poate-ar trebui sa te intrebi ce-ti iese tie. Ca s-ar putea sa-ti iasa doar niste bube cu puroi de saracie si cam atat. Adica, e bine ca te-ai gandit sa le duci apa si haleala la granita, e foarte uman si e laudabila treaba asta, da’ daca din intamplare ai in familie oameni care lucreaza p-afara la munca aia mai de jos, vezi ca s-ar putea sa te trezesti cu ei inapoi acasa, nu cu transferul de bani lunar, daca brusc prefera angajatorul lor ceva refugiata. Daca din intamplare esti unul d-ala care amana de vreo 2-3 ani un copil, ca “e o cheltuiala mare, nu ne permitem”, vezi ca s-ar putea ca asta sa nu te ajute neaparat.

Si ba, vreau sa-ntelegi asta, n-o spun arogant, repet. Ca-nteleg. Serios ca-nteleg, am fost si eu acolo, au fost multi in situatia aia – prima mea masina a fost o Dacie SH si mergeam strict cu frana cu mana, ca aia de picior nu functiona. Am avut si eu job d-ala de nu-mi ramanea mare lucru din salariu – si lucram in IT, lol! Fara misto o spun. E bine ca te comporti ca un om bun, e bine ca te-ai umplut de compasiune ca Armeneasca de sifilis, da’ ce vreau sa-ti spun e ca aia care te-ndeamna la solidaritatea asta au burta plina. Tu…?

Asta-i tot ce-am vrut sa spun pe tema asta.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

One Response to “Usor cu solidaritatea aia pe scari”

  1. Cristian says:

    Da, da, Dacia Sport Coupe 2+2. IN PLM! Fab 86 si busita dupa stalp si recarosata….ahahahha, mor. Asa am cunoscut-o pe nevasta-mea. Anul asta am fost in RO sa anulez masina de la taxe. am platit 18 ani taxe desi masina a fost data dupa stalp. Doamne prost am fost…si cred ca inca sunt. Clar inca sunt. Ma doare-n pula.
    Dar sa ia in pula mea vreo 10 din ucraina si sa ma inlocuiasca in Ro. Nu ma intorc. Viin DOAR in vacanta si le platesc tot ce vor. Am adus vreo 22-24 in No cu masina propie 🙂 Si acuma intra la munca, adica la platit taxe. Dupa doar 6 luni. Ii prefer pe astia sirienilor sau pakilor. Futa-i allah. Pai coaie astia PRODUC! casa-mi trebuie vopsita, iarba taiata, etc etc. In fine, casa mi-au vopsit-o polonezii in 2018 si iarba mi-o taie robotul Gardena…but you get the point. Ne trebuie Ucrainieni ca polonezii deja sug pula la bani. SLAVA UKAINI!
    Neeeeeext.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *