Despre educatie si inutilitate

Primit pe mail, trimis de RuneJaguar

Daca nu stiati, biserica ortodoxa este nemultumita de faptul ca, mai nou, elevii trebuie sa faca cerere pentru ora de religie. Asa ca patriarhul & co s-au gandit ca ar fi util sa angajeze cateva celebritati autohtone care sa declare ce pacat de neimaginat este pentru tara si popor faptul ca religia nu mai e materie obligatorie. Celebritati ca Dan Puric

…si altii de care nu am auzit. Eu unul consider ca trebuie sa fii cel putin obtuz de tampit ca sa-ti inscrii copilul la religie. Nu neaparat pentru ca sunt mituri primitive, ci pentru ca e o materie inutila pentru viitorul micii comori. Eu, la scoala, am invatat multe materii care nu mi-au folosit la absolut nimic. Sau poate mi-ar fi folosit daca aveam talent la una din ele sau daca parintii nu ma nasteau in Romania. Le enumar aleator:

1. Educatie muzicala
In mod normal, la muzica ar trebui sa iti imbunatesti cultura muzicala (Wagner, Beatles, cum se compune, chestii de genul asta), sa inveti sa canti la un instrument muzical sau sa inveti canto, in cazul in care nu esti anti-talent. Dar eu n-am invatat nimic din toate astea. In clasele primare, am invatat ca mereu se pune cheia sol si cum sa deosebesc optimile de doimi. In rest, invatoarea ne obliga sa cantam colinde, imul si alte tampenii. Hai, Rodica, canta, ca poate esti viitoarea Tarja Turunen. Hai si tu, Gigel, ca poate esti var primar cu Freddie. Hai, ca nu rad colegii de tine, ce daca nu ai voce, canta acolo. Si Rodica si Gigel cantau. La fel ca 95% din clasa, erau anti-talent. Restul de 5% erau mediocri sau se mai gasea vreuna cu voce buna. In mod normal, intr-un sistem normal, nu s-ar mai fi insistat cu cantatul pentru aia anti-talent si mediocri. Te ocupai de aia cu voce decenta, intr-un program special. Dar in sistemul bodyguarzilor si cantaretelor, cantau toti in continuare, pe rand. Nu-mi amintesc ca, in martie ’97, vreun Gigel sa fi fost afon complet, pentru ca, in iunie ’98, sa-l fi lovit talentul muzical, lasandu-i urme pe laringe. Mai tarziu, la liceu, faceam muzica cu unul care ne spunea ca si lui ii plac manelele, dar nu poate sa ne predea asa ceva pentru ca nu e voie.

2. Educatia plastica
La desen ar trebui sa te invete cum sa desenezi. Cum sa trasezi liniile, cercurile, de ce si-a taiat Van Gogh dreapta si nu stanga. Eu n-am invatat asta. Eu am invatat ca pot sa desenez orice chestie, ca oricum nu conteaza. Casa, floare, copac, vaza, pisica, cat timp nu era anusul colegei de langa sau o pula in erectie cu mesajul ,,muie, doamna invatatoare”, totul era bine, bravo, ai nota 10, esti un geniu in devenire, la fel ca toti ceilalti din clasa. Aveai nevoie de acuarele made in China, o pensula, apa care se varsa mai mereu, o coala de calitate proasta si atat. Talentul e irelevant in scoala romaneasca. La fel ca la muzica, intr-un sistem educational normal, ai renunta la aia anti-talent si ai face un program special pentru aia doi care deseneaza cainele atat de real incat te uiti pe podea sa nu calci in rahat.

3. Educatia fizica
La sport ar trebui sa faci un sport. De preferabil, un sport care sa nu te transforme intr-un tigan care scuipa seminte pe strada. Volei, tenis, inot, pescuit la copca. Eu nu am invatat asa ceva. La I-VIII, in zilele bune, baietii loveau mingea de fotbal, iar fetele aruncau cu aia de handbal. In zilele proaste, dadeam ture de teren cu mersul piticului si alte tampenii. Iarna, te bagau intr-o sala, sa faci lumanarea si sa stai in cap pana te ia cu ameteli, totul pe o saltea mizerabila. Regula era sa porti sosete albe, ca ,,voi astia cu sosete negre, poate le aveti murdare si imi murdariti salteaua mizerabila si imputita”. Ca si cum mi-ai cere sa nu intru intr-o cocina de porci cu adidasi care au pe talpa o guma de mestecat, ca le stric chi-ul. Sportul ar trebui sa se faca in anumite conditii. Atunci cand iti permiti teren, echipament si pentru elevii care vor si pot. Si nu stiu cum e la altii, dar eu la sport am avut parte doar de profesori imbecili, de la un tigan balbait si gras pana la un mos mult mai gras, la vreo 130 de kile, asa. Daca intrebai adultii de ce preda ala sport, iti spuneau ca e bolnav. Sigur, sa dam vina pe tiroida. Va rog, fara contra-argumente de genul ,,ce, ba, vrei sa avem o tara de grasi?”. Da, pentru ca alea doua ore pe saptamana de mersul piticului si ridicat mainile-n aer ca la concert te vor face Screech din Free Willy. Poti sa le bagi si ore de nutritie, dupa argumentul asta, doar nu strica o ora in plus pe saptamana.

4. Educatie tehnologica
Nu-mi amintesc mai nimic despre materia asta, doar ca vita care ne preda imi cerea sa aduc la scoala frunze si flori pentru ceai. Ea mintea ca e pentru un proiect, ca le duce nu stiu unde, in realitate, toti elevii si parintii stiau ca aia nu voia sa dea bani pe ceai. Eu am mintit ca aduc la final de an, mi-a pus 10 si nu am mai adus. Sa se urce ma-ta-n tei!

5. Limba latina.
Mie mi-a placut latina in generala. Pentru ca faceam cu unul care si-a dat seama ca nu va ajunge nici unul traducator de latina si ne vorbea, la modul interesant, de Imperiul Roman: razboaie, traditii, cultura, societate. Apoi, la liceu, o vita tanara imi cerea, la fiecare ora, sa scriu vreo 30 de verbe in latina cu toate conjugarile cunoscute de specia umana. Eu am intrebat-o de ce, ca am invatat la istorie ca dacii ii violau pe romani prin toate gaurile, doar erau cei mai viteji si mai drepti, iar aia niste cotropitori care doreau aurul si sarea stramosilor. Raspunsul a fost ca asa e in programa scolara, ca ajuta, ca trebuie, ca suntem urmasii mandri ai romanilor si dacilor, ca o sa ajungi tu intr-una din zecile de tari in care se vorbeste latina si o sa regreti ziua asta, ca poate vrei sa-l citesti pe Ovidiu in latina la 50 de ani, ca taci si scrie conjugarile in caiet, nu-mi intrerupe mie ora!

6. Educatie civica
Am invatat ca, in Romania, cele trei puteri sunt separate, ca rolul Parlamentului e acela de a aproba legi, al Guvernului de a implementa legile si al judecatorilor de a aplica legile. Si ca fiecare cetatean are obligatia de a vota un candidat bun si drept ca soarele de pe cer. Ani mai tarziu, prin liceu, eram amenintati de directoare sa mergem la vot, ca vom avea probleme la bac daca nu mergem, si ca ,,ar fi bine sa votati asa, cu X, eu nu va oblig, nu fac propaganda, doar va zic ca ar fi mai bine, sa le spuneti si parintilor vostri sa voteze cu X pentru ca uite, partidul va construi sala de sport noua si vom putea muta salteaua din vechea sala in noua sala ca sa sariti capra”.

7. Psihologie
Materie de liceu. La psihologie, am invatat ca sunt nebun si ca am probleme. Testul cu copacul, se stie. Desi, la desen, erai ruda cu Gauguin daca adaugai la copac fructe, frunze, viermi, pasari, scorbura, veverita-n scorbura si ghindele veveritei, la psihologie, am aflat ca scorbura reprezinta haul in care ma adancesc si care duce la depresie, crime in serie si multe altele. Degeaba i-am spus ca am desenat scorbura pentru ca ma plictiseam, ca in juma de ora desenam tot ocolul silvic romanesc, nu doar un copac, el nu si nu, esti nebun de legat, testul nu minte, nu vezi scorbura care reprezinta abisul, esti pe marginea unei prapastii, baiete!

8. Religie
In primii ani de scoala, am facut religia cu preotul de la biserica din zona. Omul avea spirit antreprenorial si ii placea sa traga la masea, venea usor trotilat la ore. Cand era treaz, invatam pilde cu Iisus. Cand avea ceva la bord, trecea la insulte impotriva oamenilor de stiinta. Asta la lumina becului electric. Ca a vazut el documentar in care au incercat sa faca transfer de sange de la maimuta la om. Si au murit amandoi in cateva secunde. Deci, logic si indubitabil, nu ne tragem din maimulte, ne tragem din Adam si Eva, nu mai ascultati de prostiile altora ca veti ajunge in Iad, unde Satana cel rau pedepseste oamenii rai pentru ca au facut fapte rele. Mai tarziu, faceam religia cu o virgina la vreo 30 de ani, nebuna de legat. Popa era de treaba, daca stiai cele 3 pilde cu Iisus, erai deja sfant in ochii lui, iti mai lipsea doar o zi in calendar. Te mai punea sa canti din cand in cand vreo mizerie religioasa, poate poate isi va gasi succesorul la biserica. Dar cu nebuna, treaba era serioasa. Aia o luase razna si dadea trei dupa trei, daca nu stiai toate incaparile si obiectele din biserica, toate rugaciunile, toatele sarbatorile din calendar, toti sfintii si mortii din ortodoxie. Si avea o placere sa atace catolicismul care era o minciuna, nu ca ortodoxia, calea cea dreapta. Si budismul, ca citise ea articole cu yoga care spala mintile si distruge vietile. Si orice alta religie. Doar a ei era cea adevarata, ce noroc ca ma-sa si tac-su s-au futut exact in tara cu religia cea adevarata. Pe mine ma luase la ochi ca eram cam ateu si aveam o placere in a-mi bate joc de fapta de vitejie a sfantului Gheorghe in fata balaurului. Plus ca ne dorea pe toti spovediti, ca asa e bine si frumos. Dupa o serie de refuzuri si o serie de note de trei, m-am dus la biserica sa ma spovedesc, poate scap de nebuna. Nebuna langa mine, eu stau la rand, vad cum se procedeaza, imi vine randul, bag capul sub patrafirul popii sau ce mortii sfantului balaur e ala, in mod bizar, nu pute a branza, si incep eu sa zic o serie de pacate acceptabile: am mintit, am copiat, m-am certat cu familia etc. Asa, ca pe poezie, sa scap cat mai repede. La care popa, adica fostul profesor, ma opreste hotarat: Da, ba, Mariane, lasa asta, ca te cunosc eu pe tine, ia zi, vecinul tau mai are de vanzare Opelul ala?! Ca ma intereseaza, stii cat cere pe ea?”. Dupa ce am declarat pacatele si pretul masinii, printr-o minune de care mai ai parte doar in biblie, notele mele de trei s-au transformat in note de opt. Si cam atat cu religia. Nu m-a invatat sa fiu un om mai bun, mai moral, mai nu stiu cum. Iar daca cititi manualul de religie pentru aia mici, va pisati pe el de ras. Indoctrinare ca in Evul Mediu.

Si ar mai fi, de la stiintele naturii, materie ce poate fi usor bagata la geografie, la lucru manual, unde faci turnul Eiffel din plastilina. Materiile astea sunt complet inutile. Bine, unele iti pot fi utile in cazul in care vrei sa urmezi drumul ala, ai talent si scoala isi permite niste instrumente. Am enumerat vreo 10 materii. Si ar mai fi. Toate adunate inseamna vreo 12-16 ore pe saptamana, pierdute degeaba in scoala. Timp pretios, in care ai putea sa inveti o limba straina sau chimie. Ca nu prea ajung doua ore pe saptamana pentru germana sau chimie. Trecand peste inutilitatea religiei, la scoala mai ai parte de acele materii care ar trebui sa-ti fie utile, doar ca, de obicei, profesorii sunt habarnisti, iar programa este mizerabila. Aleator:

1. Istorie
La istorie, invatam ceea ce trebuia si doar ceea ce trebuia.. Cine au fost dacii? Cei mai viteji, cei mai drepti, cei mai agricultori, cei cu pula mai tare decat sisturile cristaline din Carpati! De ce? Pentru ca asa a spus Herodot, esti prost, mai, copile? Nu vezi ca scrie in carte negru pe alb? Stii macar ce culoare aveau chilotii turcilor cand auzeau de Stefan? Pai, avand in vedere ca a platit tribut zeci de ani si ca… Ma, maro in spate si galben in fata, scrie aici ca i-a batut la Vaslui ca pe hotii de orhidee. Repeta dupa mine, MARO! Cine au fost primii in Ardeal?! Pai, stiti, sunt mai multe teorii, fiecare cu argumentele ei… Esti prost, nici un pai, cand Burebista si Deceneu inventau fizica cuantica, ungurii se stergeau la cur cu spanac. Daca il intrebai pe dascal care e treaba cu originea omului, ca de ce la istorie invatam de homo sapiens si la religie de tarana minune, care e adevarul pana la urma, iti raspundea impasibil ca la religie o spui pe aia cu coasta si la istorie pe aia cu primatele. Daca incurci, nu e problema, cat timp stii ca romanii au avut o istorie mareata, ca nu au dus niciodata razboaie de cucerire si ca au rezistat in fata tuturor atacurilor vecinilor care voiau sa cucereasca tara asta mandra, plina de bogatii naturale cum nici pe Marte nu gasesti. La cata sare au muntii romanesti, moara toata planeta de la hipertensiune arteriala. Nu stiu cum sta treaba la altii, dar eu am avut parte de profesori de istorie care o tineau doar pe a lor. Nu era loc de interpretari. Antonescu? Criminal. Stefan cel Mare? Erou! Turcii! Ii bateam peste tot, un roman la 10 turci si tot nu ii erau de ajuns vlahului
nostru! Ungurii? Cotropitori! Dacii? Agricultori harnici si viteji.

2. Geografie si biologie
La astea doua, aveam parte de informatii utile pierdute prin oceanul de chestii care nu iti foloseau deloc. Da, este interesant sa inveti chestii generale despre sistemul solar, despre un continent sau despre o tara mai de doamne-ajuta. Sau despre corpul uman, despre partile plantei si impartirea animalelor. Dar e extrem de util sa stii si cati centimetri lungime au Telita, Taita, Casimcea si Slava, si ca cel mai inalt varf din Dobrogea are fix 476 de metri. Poate ajungi pe acolo si iti pun localnicii iataganul la gat, cu intrebari ce tin de relief, si trebuie sa le dovedesti ca esti unul de-al lor. Si e extrem de util sa cauti muste, fluturi si gandaci ca sa faci insectar. Asa inveti despre viata insectelor. Ai prins gandacul, l-ai aruncat in formol, i-ai bagat acul in cap si l-ai pus la loc de cinste, deci, in mod logic, ai invatat despre viata insectelor. E ca aia cu Steve Irwin care invata oamenii despre natura in timp ce isi baga mana in gura crocodilului.

3. Limba franceza
La franceza, faceam franceza si arta povestirii. Profesoara avea o pasiune in a-si depana amintirile (nu era singura, cam jumatate din profesori faceau asta, toti aia batrani). Amintirile vacantele din Franta. Cum acolo e complet diferit de Romania. Cum se intalnea ea cu amicii ei francezi si discutau chestii interzise muritorilor de rand. Citeam intr-un articol de-al lui Manowar cum ii spunea lui proful de germana ca te trage militianul de mana daca arunci ceva pe strada in Germania. In mod bizar sau chiar deloc, aceeasi chestie am patit-o si eu la franceza. In Franta, nu poti sa arunci nimic pe jos ca te vede politistul la colt. Iar daca nu e politist, te inconjoara vreo 30 de francezi care te obliga sa-ti ridici ambalajul de la Snickers. Ca a vazut ea in Franta cum un gal masiv si blond s-a dus la un taran din asta si nu l-a lasat in pace pana cand nu si-a ridicat mizeria. Pe cand la noi, niste tarani, daca arunci, toti fluiera… hai sa facem si o traducere, ca mai sunt doar 5 minute.

4. Informatica
La informatica, prin clasa a cincea, am avut parte de o isterica cretina (mai tarziu, am aflat ca sotul, tot profesor, o insela cu orice reprezentanta a sexului feminin din cancelarie; mistery solved) care ne invata sa deosebim unitatea de monitor si mouse-ul de tastatura. Nu glumesc. Ca asa era in programa. Trebuie sa stie toti, unii nu au calculator, deci asta este un mouse, vine din engleza, de la soricel, pentru ca arata ca un soricel, cablul e codita, v-ati prins, nu, hollyfuckingpumpkinjack, hai sa va arat cum deschideti un folder, aveti doua optiuni, deja devine interesant, nu? O data pe trimestru, se calma si ne lasa sa jucam jocuri (multumesc partenerului ei de viata ca o mai futea, din compasiune, la fiecare anotimp)

5. Logica
La logica, rebuia sa invatam despre argumentare, silogisme, erori de logica ca apelul la autoritate, chestii de genul asta. Asta intre ora de istorie si ora de religie, unde nu puteai sa aduci in discutie ceva legat de Dumnezeu sau de aparatorul sau, Stefanita cel Mare si Sfant la 1,50 m care transforma chilotul alb intr-unul maro cu pasiunea cu care transforma Iisus apa-n alcool.

Si cam atat. Timp pierdut, nervi pierduti, chestii utile care ar fi putut fi invatate in locul religiei. Dar este mai simplu sa bagi o duzina de materii inutile in programul unui elev. Ca sa fie multilateral dezvoltat. Sa-ti cante colinde in timp ce tu ii admiri desenele, pentru ca, mai apoi, sa ti-l conjuge pe ,,a fi” in latina si sa-ti spuna sa nu-ti speli tricoul ca e cruce rosie, ca asa a invatat la scoala. Ca sa ramana cu posturile niste inapti incapabili sa te invete ceva. Ar fi greu de imaginat sa le bagi 5 ore pe saptamana de matematica, 5 de romana, si, in rest cate trei ore de engleza, germana/franceza, fizica, chimie, istorie, biologie, geografie, informatica si cam atat. 10 materii maxim. Asta pana pe la vreo 12-14 ani, cand e clar ca pe unii nu-i intereseaza fizica si chimia, ci limbile straine, iar altii vor doar mate si info, iar alea 10 materii devin 5.

In concluzie, muie Dan Puric!

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

78 Responses to “Despre educatie si inutilitate”

  1. andrea says:

    Io ca prof de religie in clasele 1-6 am avut un fost preot catolic, nitel cam pedofil care a fost dat afara din biserica pentru ca avea muiere cu copil.
    Cat de surprinzator.
    A, mai si venea beat la ore.

  2. magul132001 says:

    Profu meu de chimie din generala statea la catedra si isi scotea ceara din urechi cu cheia de la intrarea in laborator.

  3. animal00 says:

    TS;DR

    deci sa inteleg ca nici o ora nu e utila. Sau ca profii pe care i-ai avut erau inutili?

  4. Tudor says:

    Eu am avut o experienta destul de ok cu materia religie. Am facut clasele 1-5 la o scoala cu un prof/preot local, apoi m-am mutat la alta scoala, la liceu am revenit la prima scoala, la acelasi preot. Omul, la vreo 35-40 de ani, inspector scolar, foarte de treaba, aducea mai degraba a psiholog. Ne-a dus intr-o biserica o singura data sa stim si noi cum arata pe dinauntru, in rest citeam ceva intamplari din biblie si altceva nu-mi amintesc. Nu avea tentative de indoctrinare, nu tuna si fulgera la adresa stiintei si altor religii, stilul era ca la orice alta materie: te asculta din ce scria in carte. Practic invatam o varianta condensata a bibliei, ceea ce nu e neaparat rau. De-aia n-am o parerea foarte critica la adresa orei de religie. Evident, multi n-au fost la fel de norocosi.

  5. Deria says:

    Eu nu am facut religie in scoala.

  6. andrea says:

    Pai parca mereu a fost permis sa nu mearga copilul la ore de religie, la noi la bozgori cel putin asa a fost, aveam un martor de-alu’ Iehova si ala nu avea ora de religie, in rest eram impartiti in catolici, reformati si unitarieni cu programa diferita, dar stiu sigur ca puteai face o cerere sa nu mearga la ore, daca voiai, la noi ne lasau pe toti, ca ne crestea media zecele ala. =))

    La educatie civica aveam alt pedofil, dar asta era de ala mai nepedofil, ii placeau alea de 12-13 ani, la ala de religie cred ca-i placeau alea de sub 10 ani =))
    In liceu, am avut profi decenti, in afara de proful de educatie fizica care incepuse sa umble in aceleasi baruri ca noi si era super cretin si betivan si ne tot rupee pula. In schim toti profii de sex masculine de la noi erau casatoriti/cuplati cu foste eleve, cu care aveau relatii inca de prin clasa a 9-a, 10-a. Dirigul meu a reusit sa combine 3 din 3 ture separate =))

  7. RuneJaguar says:

    Profu meu de chimie din generala statea la catedra si isi scotea ceara din urechi cu cheia de la intrarea in laborator.

    I can top that!
    Aveam un prof in generala, de istorie, care avea o placere in a se propti cu corpul in prima banca de la fereastra, in care stateau fete. Se prindea cu mainile de muchiile de la extremitati si, nu stiu cum se facea, dar banca ii era pe la nivelul pulii (sau se punea el atat de oblic incat sa ii ajunga la nivelul ala). Si omul tot impingea in banca cu tot corpul, discret si incet, din cand in cand. Era un fel de leganat care dadea in frecat. Si dupa nu stiu cat timp, a observat dirigintele ca banca aia cam iesise din podea ca era prinsa cu suruburi in parchet. Evident ca vina era a noastra, nu a zis nimeni ca ,,e din cauza aluia de istorie, ma, ca tot impinge cu pula in banca cand intreaba fetele in ce an a avut loc unirea”.

    deci sa inteleg ca nici o ora nu e utila. Sau ca profii pe care i-ai avut erau inutili?

    Ca sa fie clar, consider ca este mai bine sa faci mai multa romana, engleza, franceza, matematica, fizica, chimie, biologie, istorie, geografie decat sa ti se umfle orarul cu religie, sport, desen, lucru manual, muzica, educatie tehnologica, latina si alte rahaturi. Sau, si mai bine, sa inveti chestii pentru care ai un anume talent. Ai ureche muzicala si vrei pian? Faci! Esti afon si ti se rupe de muzica ca tie iti place biologia? Nu faci muzica, ci faci, in schimb, mai multe ore de biologie.

    Nu e vorba neaparat de profi imbecili; cum a spus si Tudor, el a avut un prof ok. Dar poate unii nu erau interesati de pildele lui Gizas si doreau sa aprofundeze chimia, mai mult.

    Pai parca mereu a fost permis sa nu mearga copilul la ore de religie

    Da, dar acum, din ce am inteles eu, trebuie sa faci tu cerere ca sa te inscrii la ora de religie. Inainte, faceai cerere ca sa nu te inscrii. Iar asta era cu dus si intors, ca deveneai outcast. Te luau in vizor si ceilalti profesori, ca ce, esti ateu, nu crezi in Dumnezeu, nu esti roman, parintii tai nu cred si ei?!

    Eu nu am facut religie in scoala.

    Si iti pare rau?

  8. BEC says:

    io zic sa facem o cerere sa fie toata scoala optionala…adica, dupa ce inveti sa scrii, chiar mai ai nevoie de mai mult de 4 clase? 4 clase, si restul optionale sau self-educated.

  9. Grudge says:

    Meh, profesoara mea de religie era tanara si buna, motiv suficient sa merg la ore. Apoi am inceput s-o trolez cu intrebari tampite, cu inceput, sfarsit, copii morti si apatia divina fata de tot ce se intampla in jur. Bineinteles, eram ‘prea mic’ sa inteleg.

    Cu franceza nu rezonez, din (pacate) o folosesc la munca si practic ma ajuta chiar mult, chit ca o vorbesc ca un cur. Dar sunt multe materii facute inutil pentru ca sistemul actual e cretinizat pe ideea de acumulare de informatie, insa nu pe utilitatea ei, din scoala primara pana la facultate. Si chit ca alegi ce iti place, mereu trebuie sa suporti si restul materiilor fara de care nu poti trece anul.

    Cine pula mea a mai auzit de filozofie tehnica…

  10. Zuza says:

    Dar este mai simplu sa bagi o duzina de materii inutile in programul unui elev. Ca sa fie multilateral dezvoltat.

    Gosh. Am citit ‘multilateral mutilat’.
    Dar greu de multumit mai esti, omule.

  11. Deria says:

    Nu-mi pare rau deloc.

  12. Deria says:

    Da’ io as baga 4 ore de sport, in loc de 2. La cati copii obezi sunt…

  13. andrea says:

    Io as elimina orele de sport, ma cac pe ele, ne punea mereu proful sa facem tampenii sinistre de genul bukfenc ( n-am idee cum se zice in romana, uitati poza http://media.babaszoba.hu/cikkek/main/11/4311//0309_1.jpg ) de toate felurile si faceam pe rand, adica 1 la cate 5 minute si restul de 30 stateam ca blegii si ne holbam sau, doamne, traumele vietii mele de sarit peste nu stiu ce cacat cu ajutorul unei trambuline de lemn, ce cacat erau prostiile alea, nu-mi pot imagina. In liceu or mai si pus una din ore la 7 dimineata…
    Cu 4 ore de labareli pe saptamana nu faci nimic, mult mai practic sa scoti efectiv ambele ore de sport si una o faci despre nutritie and shit si cum sa nu ajungi de 90 de kile la 170 la 15 ani sau daca ajungi de 90 de kile la 170 la 15 ani, cum sa scapi si in locul celeilalte ore ii lasi acasa mai devreme c-o ora.
    Mai bine sa bagam ore de educatie fizica cand avem si noi o piscina sau o sala calumea de sport atasata scolii aleia, pana atunci sa suga pula cu exercitiile lor dubioase facute pe rand la care se uita toata clasa la tine.

  14. Mr Stress says:

    poti enumara vreo cateva care au fost utile?
    pls….

  15. XC47 says:

    Cui pula mea i se adreseaza Puric asta? Dupa cum vorbeste pare cretin cu certificat. “Este”, ba ma lesi?

  16. RuneJaguar says:

    Da’ io as baga 4 ore de sport, in loc de 2. La cati copii obezi sunt…

    Asta cu obezitatea tine cam 80% de alimentatie.
    Da, daca ar fi profesori ok si bani de echipamente, chiar si 5 ore.

    poti enumara vreo cateva care au fost utile?
    pls….

    romana, engleza, franceza, matematica, fizica, chimie, biologie, istorie, geografie

  17. 0rbu says:

    Aveam catva obiectiuni la ce-ai spus, chiar si de fond si ma pregateam sa le scriu organizat, pana cand am observat linkul catre cartea de religie care invalideaza orice-as avea de spus.
    Asa ca imi retrag, in avans , cuvintele pe care nu le-am scris.
    Oribil. Fara gluma, religia pe care am studiat-o eu acu 20 de ani nu era chiar asa bataie de joc.

  18. boemul says:

    vârful Greci are fix 467 de metri :))
    wow, n-aş fi crezut vreodată că îmi va folosi informaţia asta, da’ uite că pot să mă dau mare cu ea pe interneţi!

    nu-mi strica ziua zicând că ştiai, dar ai tastat greşit :))

  19. Rootus says:

    Fără glumă, religia pe care am studiat-o eu acum 30-35 de ani (acasă, de la părinți) nu era chiar așa bătaie de joc.

    Sunt curios cum împacă pravoslavnicii lecțiile de la biologie sau fizică cu dogma creștină.

  20. Krampus says:

    Poporul roman este un mare admirator al celui german. Drept argument, vedem
    ca un etnic german a fost ales inainte statator cam prin noiembrie anul trecut.
    Daca tot ii admira pe nemti, ar putea sa ia exemplu de la ei si in privinta
    religiei. Ca nah, la Jermania religia e pe bani. Ca te intreaba contabilu’
    daca esti pe barba ta sau aia de te-au angajat pe la vreo firma: prietene, tu
    crezi in Dumnezeu? Si tu zici da, evident. Perfect! Da’ o sa te coste 8% pe
    luna distractia asta! ( cine nu e convins poate sa caute pe goagle cu church
    tax Germany ). Evident poti sa raspunzi negativ si nu platesti nimic.
    Sa o vad pe asta implementata in Romania si dupa aceea mai vorbim de religie
    in spatiul public.

  21. Mujicu' says:

    Auzi bai runejaguar, daca esti asa de smecher de ce nu ti-au facut ai tai scoala particulara? Unde sa inveti numai ce ii place pulii tale?

    Ce imi place de voi astia care veniti cu solutii rachete da’ ati vrea cumva sa le construiti direct in spatiu. Si va credeti si Einstein.

    Pana una alta asta e un sistem public si gratuit de scoala care trebuie sa pregateasca o gama mare de copii (de la unii care abia vor putea citi si scrie in clasa a patra pana la olimpici mondiali) si sa le dea cate un pic din fiecare ca sa vada ce li se potriveste.

    In alta ordine de idei poate ar trebui si sa accepti ca ideile tale nu sunt axiomatice, ca sunt si alti oameni care gandesc diferit.

    Mie de exemplu imi pare bine ca am invatat din toate. Mie imi place sa stiu si un pic de geografie, un pic de istorie, un pic de anatomie. Cel putin cat sa nu ma pacaleasca agentia de turism sa imi spuna ca pentru Dubai trebuie sa fac odata inconjorul lumii, cat sa stiu care sunt conflictele de printre natii si sa imi dau un pic seama intre un doctor si un sarlatan.

    Eu am inceput scoala undeva prin ’86 si inca si acum o consider (asa cum am prins-o si am facut-o eu, cu profesorii care au fost foarte buna). Ciclul primar si gimnazial au fost foarte generale, liceul a avut un inceput de specializare, universitatea a fost total pe subiect.

    Las la o parte faptul ca universitatea are o materie invechita (meteahna a tarilor mici), dar era pe specialitate .

    Si ca sa inchei: te bati cu pumnul in piept ca ai solutia si ca asa ar fi mai bine. Daca te-ar pune maine cineva sa schimbi sistemul de invataman in 2 zile iti dai demisia daca esti desptept. Daca nu intr-o luna de zile te scuipa sistemul singur. Vorbe goale pe pereti virtuali.

  22. Manowar says:

    Auzi bai mujicule, ai incercat sa citesti inainte de-a scrie?

    L-a intrebat unul mai sus pe RJ ce materii considera el ca ar trebui sa fie predate, ca-s utile etc. Si omul a raspuns:

    romana, engleza, franceza, matematica, fizica, chimie, biologie, istorie, geografie

    Iar tu zici:

    Mie de exemplu imi pare bine ca am invatat din toate. Mie imi place sa stiu si un pic de geografie, un pic de istorie, un pic de anatomie.

    Omu’ le-a trecut pe cele 3 in lista celor utile. Asta ca sa nu spun ca eu personal as fi raspuns “daca-ti plac atat de mult, studiaza-le in timpul tau liber si nu ma pune pe mine sa le invat si sa iau note la ele, ca ma doare-n bascheti de cati metri are varfu’ pulii din masivul penis”.

    In alta ordine de idei poate ar trebui si sa accepti ca ideile tale nu sunt axiomatice, ca sunt si alti oameni care gandesc diferit.

    In alta ordine de idei, asta-i o chestie pe care-am auzit-o si eu. Vine in general de la oameni care nu citesc postul, nu inteleg nimic, nu au argumente intr-o discutie, da’ le place sa spuna asta. Ii face cumva sa se simta mai importanti. E un truism de-ala imbecil, pe sistemul “Decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos”. Si-n mod amuzant, vine de la oameni care nu se intreaba o secunda “ba, dar daca n-am dreptate?”. Asa, ca tine.

    La capitolul “materii inutile”, RJ a mentionat: muzica, desen (cu alte nume), sport, educatie tehnologica, latina, educatie civica, psihologie, religie.

    Nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa faca toata lumea materiile alea. Nu, n-am de gand sa ma mut in Vatican, asa ca ma doare fix in pula de limba latina. E utila ca un cutit infipt in pula. In afara de “Educatie tehnologica” (habar nu am ce-i aia, nu exista pe vremea mea), le-am facut pe toate celelalte. Utile ca igrasia. Mi-au furat ore si zile din viata – in mod complet inutil. Nu am castigat nimic din ele.

    Si aia care vor sa-mi spuna ca sportul e util pentru ca-s grasi sunt rugati sa-mi suga pula. Nu de alta, da’ eu faceam in acelasi timp natatie si arte martiale. In timpul meu liber. Da, “de performanta”, nu asa, sa mai treaca vremea. Pana una-alta, am pe undeva prin Romania un stoc intreg de diplome si medalii de care nu-i pasa nimanui. Da’ le am, daca am chef sa-i arat cuiva. Ce pula mea am de aratat pentru toate orele alea de “sport” din generala si liceu?

    Daca ai chef sa faci o chestie, fa-o-n pula mea si nu ne obliga pe toti s-o facem. Sanki, sport. Alergam in jurul unor cladiri ca niste tampiti, chinuindu-ne sa nu fim calcati de masini in pula mea. Ce incredibil de util. Se aplica si pentru restul.

    N-ai citit nimic, n-ai inteles nimic, ai venit sa-mi jegaresti peretii. Aia virtuali.

  23. AerBre says:

    Asa, asa, pe el pe verisoara lui.
    Gramatica? Istoria? Biologia? Geografia? Hai mai da in natia lor, banul conteaza, ma uit la Nelson Mondialul(youtuber de succes, da, simteam nevoia sa scriu asta, trebuia doar sa gasesc ocazia) este plimbat numai in Dumneavoastra, banul bre.

    Intr-o zi ar trebui sa comparam barbatia, sa comparam sumele din cont, cash, sa vedem care a fost mai barbat.

  24. Mujicu' says:

    Daca ai chef sa faci o chestie, fa-o-n pula mea si nu ne obliga pe toti s-o facem.

    De asta zic coane, daca n-ai chef sa o faci du-te la o scoala particulara unde nu se face, sau baga-te si schimba sistemul. Nu veni sa imi dai mie monstre de inteligenta spoita pe pereti virtuali. Altfel imi esti un fel de Platon sau Sde ocrate: ai idei frumoase dar esti cam mort…

  25. animal00 says:

    sport: eu n-aveam probleme. In general jucam fotbal/baschet. In clasa a 9a am avut probleme la 1km si la tractiuni, dar dupa un an de karate am reusit sa trec de treaba asta. Chiar nu vad marea problema cu el.

    desen/muzica: la desen sunt talentat. Genu care nu poate desena o linie dreapta. Dar, am facut ceva istorie a desenului, a arhitecturi. La muzica nu stiu de ce e atat de gresit sa stii ce inseamna puricii aia pe foaie. Ah, daca se baza totul pe cantat/desenat da. cam inutile. Exemplu personal: la desen am avut medii stricate, pentru ca…talent. Noroc ca atunci mediile nu contau

    lucru manual: mie mi-a folosit. Acum nu chem oameni sa imi repare orice cacat din casa.

    In rest, in liceu fiind info am avut parte de mai putine ore inutile.

    Dar intreb si eu, ca le-ai dat drept utile:
    – la ce plm mi-a ajutat romana din liceu? wow, am citit fratii pulii si mara cu norocu lu ion…WOW.
    – biologie, la ce ma ajuta? De ce nu am facut mai multa anatomie si mai putina reproducere la cracadil (copirait razvan parca)
    – istorie: intr-adevar. daca nu faceam aproape un semestru despre partidele politice acum am fi avut in tara aliante psd-pnl
    – chimie: mi-a placut. M-a ajutat fix 0
    – franceza: utila. Pacat ca sunt ca fat frumos: o uit intr-o zi cat alti in 10 ani

    Bine, eu sunt si destul de obiectiv. La noi nu conta media tuturor materiilor, asa ca puteai sa iti bagi linistit pula in ce nu iti placea. Si am avut si noroc de profi destul de ok sau, macar, de profi la care stiam cum sa fac sa iau note mai mari cu efort minim (gen sa te duci mereu la ora).

  26. outlaw says:

    Materii inutile “pe vremea mea”, LOL:

    – desen. O imbecilitate de materie la care am fost mereu antitalent. Maica-mea saraca a luat numai note de 10 la materia asta, in locul meu. Daca ma pui insa sa fac un desen mai tehnic, gen “uite aglomerarea asta de circuite imprimate, de fapt e un mp3 player, fa-i o carcasa”, o pot face fara probleme.

    – muzica. Am oarece ureche muzicala, in sensul ca-mi dau seama de diferenta intre note si pot gasi ritmul intr-o melodie, dar de cate ori ma punea imbecilul de profesor sa “solfegiez” si sa bat masura, aveam aceeasi senzatie ca la dentist. Cantam “LA”, si zbiera chelul de la catedra: “Ba, LA! LA! tu canti FA! Canta ce scrie pe partitura, ba, nu-mi spune ce nota e acolo, canta!” Si puteai sa-mi scoti dintii cu patentul sau sa ma strangi de coaie, ca nu puteam si nici nu pot sa reproduc nota de pe portativ, desi auditiv fac distinctia intre note.

    – educatia tehnologica. Dincolo de masurarea cu sublerul si cu micrometrul nu am ramas cu nimic, eventual cu o colectie de injuraturi invatata de la cei de la profesionala, care ocupau atelierele de acolo.

    – latina. N-am ramas cu nimic, dar a trebuit sa invat verbe si conjugari ca aia de la filologie.

    – economia. Asta ar fi fost buna la ceva daca n-ar fi fost predata cu curu, si asta se vede dupa multimea care s-a inghesuit sa-si ia credit cu buletinul.

    – religia. Cascadorii rasului, cu popa in rolul lui Oliver, dupa ce a fost schimbat popa a doua oara. Primul ne povestea din Biblie, sumar, ne zicea cum si de ce e slujba la biserica etc. Al doilea era mai sarac cu duhul, vorba aia, si avea boala pe “sectanti”. Tot ce nu era ortodox era “secta”. Needless to say, colegele evanghelice, catolice si saraca martora a lui Iehova faceau fete-fete. Al treilea era o versiune diluata a lui Ion Creanga. Pe langa popie se ocupa cu agricultura, si nu-l prea interesa pe el sa ne predea, pierdea sirul ideilor pentru ca se lua cu povestile. Fraza celebra a devenit cea in care rezuma comparatia intre ortodocsi si catolici: “Deci religiile astea doua sunt contrare si total diferite: catolicii zic mereu pe dos de cum zic ortodocsii”. M-am lamurit cat ii duce mintea pe popi. Pana la urma le-am zis alor mei ca n-are rost sa-mi pierd timpul cu mizerii din astea, chiar daca “imi ridica media”. Nimeni n-avea medie mai mica de 8 la religie si asta insemna ca dadeai foaia goala la lucrari.

    – filozofia. Erai prieten cu profu, aveai media 10. Nu stiu daca avea 25 de ani. Predata la norma, ca sa ai de unde sa dai lucrare, era o pierdere de vreme, si daca puteam sa chiulim ne inchideam in laboratorul de informatica, la care aveam o copie a cheii, cu stiinta profei: “Ma, eu va dau cheia sa o copiati, dar nu stiu cum ati obtinut-o, ca de la mine sigur nu.” Bagam fiecare ce-l interesa: Quake, C, Linux, Solitaire, C&C… Din respect pentru profa, nimeni n-a subtilizat nici macar un fir de praf de acolo, chit ca baleam la placile de retea sau HDD-urile de 2-6 GB.

  27. magul132001 says:

    Studiul aprofundat al unui domeniu se face pe cont propriu.Scoala iti poate deschide niste perspective sau ti le poate inchide.
    Daca folosesti scuza ca nu stii unde e Dubaiul pentru ca nu ai facut geografie la scoala, esti prost.
    Oricum in domenii precum istoria, literatura, biologia, religia etc. se prezinta doar un anumit punct de vedere, trunchiat si supersimplificat care poate duce la concluzii eronate.
    Ideea e sa reusesti sa compari aceeasi informatie din diferite surse pentru a-ti putea forma o parere cat mai aproape de realitate despre ea. Sau macar sa realizezi diversitatea opiniilor posibile pe care le poate avea discutia asupra unei singure idei.
    Dar pentru asta trebuie timp, efort, pasiune si mai ales inteligenta critica.

  28. zora says:

    nu stiu daca se mai da proba la bac la sport saritura de pe loc. trebuia sa sar nus cat dracu asa, din pozitia ciucit, faci un salt de cangur si … ce tare esti la sport. ma frustra maxim. plus alergatu’ ca prostu. dupa o tura de stadion, gafaind de numa, am luat decizia inteleapta de a alege matematica in loc de sport (ambele erau optionale). si mi se parea grozav sa bag tigari si sa fac exercitii la mate decat sa nadusesc ca o vita imbecila facand …uau, sarituri si alergaturi, cu metru si cronometru. si da, foarte utila disciplina, ne-a pregatit temeinic pentru munci de birou. si chiar nu are legatura cu kilogramele, cand o sa se sature lumea de povestea asta cu sportul: alearga, duda, ore intregi,ca tot cat vaca esti daca ai mancat cat o vaca. si invers, faci sport de performanta sau pe acolo, dupa care, evident, tre sa mai si muncesti in viata nu numai sa alergi ca prostu sau sa bati mingea, si apoi sa vezi ce frumos se pun kilele peste munschii cei minunati. so, inutil sportul ca materie la scoala. aa, si la liceu mai erau tot felul de probe, saritura la groapa cu nisip. INALTATOR!. si aruncatul mingii de oina sau cum dracu ii zicea, alta tampenie la care erau bune fetele de la tara.

  29. animal00 says:

    “dupa o tura de stadion, gafaind de numa” – sportu era de vina, intr-adevar.

  30. Manowar says:

    De asta zic coane, daca n-ai chef sa o faci du-te la o scoala particulara unde nu se face

    Alternativ, te-ai putea duce tu la o scoala particulara unde se fac chestiile care te intereseaza pe tine si ai putea sa nu-mi futi mie ore din viata.

    Da’ presupun ca nu ti-a trecut prin cap chestia asta, ca totul trebuie sa fie cum crezi tu ca-i mai bine. Fereasca dracu’ sa se schimbe ceva. Si rezultatele se pot vedea – in tarile unde pleaca romanii dupa ce inteleg ce le va aduce scoala aia.

    sau baga-te si schimba sistemul.

    Nu mai spune. Presupun ca de maine ne dai tu puterea de a schimba sistemul, nu-i asa? Ah, nu, stai, vorbeai sa faci curent.

    Nu veni sa imi dai mie monstre de inteligenta spoita pe pereti virtuali. Altfel imi esti un fel de Platon sau Sde ocrate: ai idei frumoase dar esti cam mort…

    Spre deosebire de scoala idioata despre care vorbim, pe tine nu te obliga nimeni sa vii aici sa citesti ce scriu eu sau ce scriu altii, bai, pula. Asa ca daca nu ai chef sa vezi asa ceva, nu veni. Nu te pedepseste nimeni, nu-s 8/12 ani de opencube obligatorii prin lege, nu ti se cer la angajare, nu nimic. Intelegi?

    Asa ca nu stiu daca intelegi, da’ ma doare fix in pula de cum e pentru tine.

    De asta zic coane, daca n-ai chef sa o faci du-te la o scoala particulara unde nu se face

    Alternativ, te-ai putea duce tu la o scoala particulara unde se fac chestiile care te intereseaza pe tine si ai putea sa nu-mi futi mie ore din viata.

    Da’ presupun ca nu ti-a trecut prin cap chestia asta, ca totul trebuie sa fie cum crezi tu ca-i mai bine. Fereasca dracu’ sa se schimbe ceva. Si rezultatele se pot vedea – in tarile unde pleaca romanii dupa ce inteleg ce le va aduce scoala aia.

    sau baga-te si schimba sistemul.

    Nu mai spune. Presupun ca de maine ne dai tu puterea de a schimba sistemul, nu-i asa? Ah, nu, stai, vorbeai sa faci curent.

    Nu veni sa imi dai mie monstre de inteligenta spoita pe pereti virtuali. Altfel imi esti un fel de Platon sau Sde ocrate: ai idei frumoase dar esti cam mort…

    Spre deosebire de scoala idioata despre care vorbim, pe tine nu te obliga nimeni sa vii aici sa citesti ce scriu eu sau ce scriu altii, bai, pula. Asa ca daca nu ai chef sa vezi asa ceva, nu veni. Nu te pedepseste nimeni, nu-s 8/12 ani de opencube obligatorii prin lege, nu ti se cer la angajare, nu nimic. Intelegi?

    Asa ca nu stiu daca intelegi, da’ ma doare fix in pula de cum e pentru tine.

    “dupa o tura de stadion, gafaind de numa” – sportu era de vina, intr-adevar.

    Intrebarea nu e “cine e de vina”, ci “de ce pula mea fac eu asta? la ce imi va folosi?”. Si raspunsul e “Pentru ca pantof si pentru ca, exact ca la religie, tre’ sa fie cineva platit de pomana de la buget. Vreo 2-3 in fiecare scoala. Hai, inscrieti-va copiii. Trebuie.”

  31. Mujicu' says:

    Spre deosebire de scoala idioata despre care vorbim, pe tine nu te obliga nimeni sa vii aici sa citesti ce scriu eu sau ce scriu altii, bai, pula. Asa ca daca nu ai chef sa vezi asa ceva, nu veni. Nu te pedepseste nimeni, nu-s 8/12 ani de opencube obligatorii prin lege, nu ti se cer la angajare, nu nimic. Intelegi?

    Asa ca nu stiu daca intelegi, da’ ma doare fix in pula de cum e pentru tine.

    Eu credeam ca e deschis la comentarii ca sa se dezbata lucruri. Altfel mi-e usor sa scriu “muie steaua”… eventual pot s-o las in clipboard si sa fac numai paste…
    Mi-e usor si sa nu mai intru aici ca nu a inceput luma si nu se termina cu opencube.
    Mi-e usor sa va las si in zeama voastra ca nu ma doare. Nu vreau sa va schimb parerile, vreau doar sa va mai arat una.
    hail Manowar, hail the only truth keeper… mdea…

  32. Manowar says:

    hail Manowar, hail the only truth keeper… mdea…

    Nu esti in masura sa comentezi pe tema asta, ca pana una-alta, nu eu am scris postul asta care propune o schimbare, post pe care nu l-ai citit, da’ la care ai de comentat – ca tu stii mai bine ca tre’ toata lumea sa faca niste cacaturi de materii inutile la scoala.

    Din ce vad eu, tu esti ala care crede ca le stie pe toate mai bine – si, ce sa vezi, azi pur si simplu nu am eu chef de asa ceva.

    Sa nu-ti mai zic acum ca ma pis cu bolta pe geografia si istoria ta, le-as face fix optionale. Am in pula mea aproape 35 de ani si nu mi-a folosit la nimic faptul c-am trecut pe la orele alea de istorie si geografie. Utile ca igrasie. Da’ tu stii ca daca nu-mi convine, sa ma duc eu sa platesc pentru a nu suporta cacaturi inutile. Ca asa esti tu, destept.

    Pai hai sictir, rupe-mi-s-ar pula de toate siteurile pe care le vizitezi tu sau nu.

  33. Mr Stress says:

    ma uit cum arata astia din generatia mcdonalds…jalnici
    mai bine ii alearga putin sa intre ceva aer in plamani
    eu cred ca sportul ar trebui sa fie obligatoriu

  34. 0rbu says:

    La capitolul “materii inutile”, RJ a mentionat: muzica, desen (cu alte nume), sport, educatie tehnologica, latina, educatie civica, psihologie, religie.

    E o oarecare problema cu mutarea tuturor materiilor astora in extracuricular/optional. Sumarizata pe scurt : “astia e banii” ca sa-l citez pe Turcu de la Dinamo, parca. Pe lung:
    O data ca , daca faci asta si ai cinci puleti intr-o scoala care le vor pe una sau oricare , cine pula mea le preda.
    Pe partea ailalta stii cum e cu scolile si cu cadrele didactice. Avem profesorii astia care si-asa n-ajung , care si-asa jumate, sau mai bine n-au vocatie sau/si
    sunt prosti gramada de n-au ce dracu sa te invete, ca mai mult inveti singur ( si nu-i condamn , ca de banii pe care ii castiga ce pretentii sa ai).

    Asa ca daca astia “e” profesorii scolii, astea “e” materiile. Normele Europene si-astea facute de altii destepti impun un anume numar de ore predate anual
    pentru materii de baza si optionale pentru recunoasterea studiilor. Asa ca “tre sa umplem” cu ceva.

    Sigur ,util ar fi sa iti poti alege ce si cum, dar cine sa-ti predea si ce facem cu somerii ( de care personal ma doare in pula , dar e o problema)
    Cu religia e simplu,popii oricum nu sufera de somaj si cu siguranta se gaseste unu care n-are ce face si vine sa predea pentru orisicati elevi inscrisi optional.

    La treaba cu sportul am ceva obiectii. Tu spui ca ai facut sport de performanta . Bravos. Nu stiu cum era pe vremea ta, da’ pe-a mea, sportivii aduceau adeverinta de la
    clubul la care activau si erau scutiti de sport.Mergeau la bar.Si eu cu ei 2/3 cazuri, ca n-a ramas nimeni repetent la sport , nu?
    Altfel, tu poti sa spui ca daca ai pofta sa fii gras esti liber s-o faci, doar ca vezi tu ,
    nu prea esti util societatii obez si pana la urma nu e vorba nici de asta ca nu neaparat ajungi obez , dar e un trend. Si mai altfel , e o ora de relaxare intre alte ore si de construire spirit de echipa.Cred ca e util pentru aia care nu fac un sport.
    Mai util decat latina , sau ca religia , sau ca istoria , care -ok- nu te-ajuta sa castigi bani , daca nu cumva muncesti cu carca ( caz in care n-ai ce sa cauti la scoala), dar “mentosana in …”

    Stiu, nu educatia fizica aia cu “stang , drept , stang , drept” militareste , dar pare-mi-se ca nu mai e chiar asa. Cel putin fie-mea la gradinitia, face ceva sporturi ca optionale.La fel ca multe din materii.

    Posibil sa mai dureze pana se intampla asta la scoala pentru ca diferenta e ca la gradinita optionalele alea le platesti tu din buzunar,ceea ce cred ca-mi sustine ideea cu “ce vrei – de banii astia”.
    Cu ce vrei de banii astia nu ma refer la impozitele platite, ci la remuneratia si investitiile in sistemul primar de educatie.

  35. animal00 says:

    Intrebarea nu e “cine e de vina”, ci “de ce pula mea fac eu asta? la ce imi va folosi?”. Si raspunsul e “Pentru ca pantof si pentru ca, exact ca la religie, tre’ sa fie cineva platit de pomana de la buget. Vreo 2-3 in fiecare scoala. Hai, inscrieti-va copiii. Trebuie.”

    tie ti se pare normal ca o persoana sa se planga ca nu poate sa alerge juma de kilometru? la ce ajuta? Simplu. Sa nu mori cand alergi sa prinzi autobuzu.
    AAA, ca profu este inutil, iese din “utilitatea materiei” si intra la “muie sistem”

    nu zic nimic de analize bune, pentru ca stiu ca oricum, multi nu si le fac. si culmea, poti sa ai burta si analize bune.

  36. outlaw says:

    dupa o tura de stadion, gafaind de numa, am luat decizia inteleapta de a alege matematica in loc de sport (ambele erau optionale). si mi se parea grozav sa bag tigari si sa fac exercitii la mate decat sa nadusesc ca o vita imbecila facand …uau, sarituri si alergaturi, cu metru si cronometru. si da, foarte utila disciplina, ne-a pregatit temeinic pentru munci de birou.

    Asa, si dupa cativa ani de birou si tigari o sa urci 10-20 de trepte si o sa gafai, apoi o sa faci analizele si constati ca la colesterol ai sarit bine de tot pragul etc.

    Nici eu n-am dat bacul din sport, pentru ca stiam ca la rezistenta nu fac fata, mai ales pe caldura, dar asta nu m-a impiedicat sa fac sport.

    “dupa o tura de stadion, gafaind de numa” – sportu era de vina, intr-adevar.

    Pai daca e sa stam stramb si sa judecam drept, si sportul era de vina. Ora de sport iarna: gimnastica in sala de sport, pe saltele. Saritura la capra, la lada, mersul piticului. Toate astea erau repetate cu obstinatie in fiecare saptamana, doua ore. Cand prindeam cele 10 minute de baschet sau de handbal eram in al noualea cer.
    Ora de sport vara: mersul piticului, mersul pe varfuri, saritura in lungime de pe loc, saritura in lungime cu avant. Odata pe sezon avea profu’ chef sa arbitreze si bagam un fotbal. Dupa aia, auzeam: “saptamana urmatoare avem alergarea de rezistenta” sau “saptamana urmatoare avem alergarea de viteza”.

    N-am auzit o data sa zica profu’ de sport: “Ba copii, peste vreo 2-3 saptamani dam proba de alergare de rezistenta, saptamanile astea o sa va alerg in fiecare ora cate un pic.” La rezistenta am fost mereu la coada plutonului, la viteza am fost primul. Gafaiam dupa turele alea de teren la rezistenta de zici ca eram un iepure haituit de ogari.

  37. animal00 says:

    cum ziceam, ghinion de profi. Eu am jucat fotbal/baschet si pingpong tot liceul.
    exceptand cand aveam si orele pentru note si bagam chestiile de sala.

    sunt curios Manowar cate ore de mersu piticului a bagat la sporturile lui. Pe saptamana.

  38. Manowar says:

    @animaloo: ai idee de ce in US vrea toata lumea sa mearga, desi copiii cantaresc cat tine?

  39. Ransom says:

    Putin cam inguste la radacina concluziile trase RuneJaguar. Din ce a scris reiese mai mult ca el a avut parte de profesori mediocri si in nici intr-un caz ca toate materiile din enumeratia lui sunt inutile. Tot postul emana o igonoranta destul de mare.

  40. animal00 says:

    ori e de la mine ori e de la oboseala, ce ai vrut sa zici? De ce vrea sa mearga toata lumea in USA? sau dece lumea din SUA vrea sa mearga..
    nu inteleg. unde?

  41. Manowar says:

    Nu, ba, animalule.
    Intrebam de ce pula mea in US sunt aia de 3 ori mai grasi, nu-i alearga nimeni la sport si isi vad linistiti de treaba cu suncile lor.

    Asta-n timp ce noi – care suntem destepti si stim ca sportu’ tre’ sa fie obligatoriu (impreuna cu religia, latina si ce s-o mai nimeri) – murim de foame si visam sa plecam in US (nu eu, da’ stiu destui)

    Ai vreo idee?

  42. 0rbu says:

    Pentru ca bani.
    Pentru ca-s prea prosti sa intre la o facultate cu alte referinte si e mai usor cu bursa sportiva. Si ca facultatile-s scumpe sa le platesti din buzunar. Si ca in general le iese de-o ciunga , daca fac sport.
    Un campion national ( cred ca si statal) chiar si la un sport cu audienta mica , gen natatie sau “barci” are bursa la o universitate buna si scumpa din SUA. Si muieri garla, asa ca go figure :D.

  43. 0rbu says:

    Mda, credeam ca intrebi de ce se inghesuie americanii sa faca sport ca se cam inghesuie.Chit ca-s grasi.

  44. Manowar says:

    Putin cam inguste la radacina concluziile trase RuneJaguar. Din ce a scris reiese mai mult ca el a avut parte de profesori mediocri si in nici intr-un caz ca toate materiile din enumeratia lui sunt inutile. Tot postul emana o igonoranta destul de mare.

    Aha. Pai, zi-ne tu, care nu esti ignorant – exact la ce foloseste limba latina – predata de un profesor bun, ca se vede ca RJ a avut ghinion de unul prost, exact cum au avut ghinion toti cei pe care-i stiu.

    Zi asa, cu cuvintele tale.

  45. BEC says:

    Dar de matematica facuta nu se plange nimeni ca nu a folosit la nimic? Nu? Toata lumea calculeaza traiectoria navelor cu integrale? 😀

  46. fish says:

    sunt prosti gramada de n-au ce dracu sa te invete, ca mai mult inveti singur ( si nu-i condamn , ca de banii pe care ii castiga ce pretentii sa ai).

    meh. nu le convine salariul, ura si la gara. ah, ca’s fricosi ca iepurii si isi dau singuri seama ca’s nulitati a’la kelvin si ca or sa moara de foame, e alta poveste. eu vad 2 optiuni:
    – ori nu’s multumiti si pleaca la facut ceva mai banos
    – ori stau acolo si-si fac treaba pt care’s platiti. ca nu le-a pus nimeni pistolul la timpla cind au semnat contractul cu scoala/minister/mizdapasii

  47. fish says:

    erata: si-si fac treaba bine

  48. elena says:

    @ BEC

    ai dreptate cu matematica, o să detaliez

  49. animal00 says:

    Asta-n timp ce noi – care suntem destepti si stim ca sportu’ tre’ sa fie obligatoriu (impreuna cu religia, latina si ce s-o mai nimeri) – murim de foame si visam sa plecam in US (nu eu, da’ stiu destui)

    foaie verde loboda, mie imi ploua in garaj. pe bune, care e legatura?
    Faptul ca aia au salarii mai mari nu tine de sportul facut/nefacut si de cat de grasi is.

    Sportul din scoala nu garanteaza nimic. In fond, in perioada liceului oricum te ingrasi mai greu daca ai nitica grija. Cati slabanogi de mancau orice in liceu si dupa s-au ingrasat stim?
    Marea problema e alta: se fac de toate, utilitatea lor poate sa fie sau sa nu fie, dar, modul in care sunt facute le face pe toate inutile.

    ca o concluzie: atitudinea “la ce imi tre mie sa alerg jumate de km fara sa imi vars plamanii” este penibila.

  50. RuneJaguar says:

    In regula, sunt multe de adaugat si incerc sa le iau pe bucati.

    1. Ba, alea cu profii intrau la categoria amintiri. Cum a zis si magul de proful care isi scotea secretiile cu cheia. Nu inseamna ca mi se par mie materiile alea inutile pentru ca profii erau degeaba. Pur si simplu, nu ii ajuta pe cei mai multi. Si, ca sa fie clar, nu am zis sa fie interzise in tot sistemul solar, doar ca mi se pare normal sa fie facultative. De ce? Pai…
    Hai sa luam muzica si desenul, pentru ca sunt materii unde e necesar talentul. (sigur, am putea sa bagam si teatru, cinematografie, sculptura, colaje, olarit, ceramica – ca tot arte sunt, sa nu discriminam, sa fie materii din plin).
    Ii avem pe Ionut, Gigel, Diana, si Anca. Ionut si Diana sunt praf la capitolul desen si muzica. Au talent la dat cu pensula cat are Mujicu la logica, iar la muzica nu au nici voce, nici ureche muzicala. Si nici nu-i intereseaza cele doua materii, Ionut prefera limbile straine iar Diana matematica. In schimb, Gigel e tare in ale cubismului. Ii place sa deseneze, are talent, vrea sa urmeze directia asta. Iar Anca le are cu clapele pianului, are si voce muzicala, plus ca o atrage domeniul asta.
    In sistemul educational romanesc, toti patru fac muzica si desen din clasa I pana la liceu. Fie ca le place, fie ca nu, fie ca au talent, fie ca nu. Chiar daca doi dintre ei nu au absolut nici o treaba cu domeniul respectiv, ei trebuie sa faca muzica si desen.
    Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, dar eu consider ca intr-un sistem normal, dupa cativa ani de desen si muzica, cei patru au dreptul sa isi aleaga. In loc de desen & muzica, Diana vrea doua ore de mate in plus, iar Ionut germana si rusa. Gigel ramane cu desenul, ca ii place si are tralnet, Anca cu muzica.
    Poate imi argumenteaza cineva utilitatea obligarii Dianei si a lui Ionut de a face desen si muzica pana la liceu (poate poate da, la adolescenta, talentu-n ei cum da trenu-n sinucigasi), ca eu nu gasesc nici un motiv. Repet, nu au talent, nu ii intereseaza. Singurul argument auzit este ,,sa aiba o paine la gura proful de muzica” si nu il accept.

    2. Bre, animaloo, nu stiu ce lucru manual faceai tu de puteai sa repari robinetul prin casa sau sa-ti pui singur parchet si rigips, ani mai tarziu. Eu vorbeam de materia aia cu intinsul plastilinei.

    3. Legat de treaba cu sportul, vreau sa comenteze cu ,,muie, toata liga 1 cu aia din puscarie in frunte” cei care au auzit macar o data in viata de la un parinte urmatoarele: ,,mama, ce s-a ingrasat alex al meu in vacanta de vara. da, da, pai daca nu a mai facut mersul piticului si nu a mai ridicat mainile-n aer, iti dai seama ca a pus pe el vreo 10 kile. abia astept sa inceapa scoala, sa vezi ce va slabi”. Serios acum, nu ati avut grase si grasi prin scoala? Eu am avut si alergau cot la cot cu ceilalti. Am fost la sala de forta cu grasi. Din aia cu burta de bere si shaorma. Si trageau la sala, aveau forta. Dupa, bagau bere si shaorma. In zilele cu sala, bagau dublu, ca doar corpul are nevoie de energie. Si se intrebau de ce nu slabesc, ca doar merg la sala. Da, sportul e sanatos (desi, pula mea, multe terenuri sunt de beton, prin scolile romanesti, si, ca idee, alergatul pe beton iti cam fute articulatiile – nu pe moment, dar mai tarziu). Dar daca crede cineva trebuie sa fie obligatoriu pentru ca avem grasi pe planeta, inseamna ca este de acord si cu interzicea Cola, KFC, Mc, Snickers, Sprite, covrigi, pizza etc…
    Nu sunt specialist, insa m-a interesat in trecut partea cu nutritia. Alimentatia reprezinta 80% la slabit, abia apoi miscarea. Degeaba alearga ala micu marti si joi 4 ture de stadion, iar apoi e pus sa faca podul pe saltea, daca el baga cereale cu lapte dimineata (doar scrie pe ele ca au fibre si vitamine) Snickers, Twix si Mars in pauza (doar toti copiii mananca, nu?) si mancare gatita de romanca de ma-sa la pranz, din aia cu extra ulei, sare si sosuri (doar e sanatoasa, e gatita-n casa, natural), plus cateva prajiturici de casa mai incolo (sunt de casa, sunt naturale, nu au conservanti ca alea din cofetari, am pus doar 2 kile de zahar si unul de margarina in ele). Daca mai e si genul endomorf, se va ingrasa, chiar daca isi roteste mainile martea si joia, la ora a treia, ca sa intre transpirat la ora urmatoare (cate scoli din Romania au vestiare si dusuri, apropo?)
    Treaba cu sportul sta fix in felul urmator: sunt unii carora le place si atunci isi aleg un sport, se tin de el, si sunt aia neinteresati de sport. Si vin unii sa spuna ca toti ar trebui OBLIGATI sa faca sport ca avem multi grasi. Ok, pai atunci poate ar trebui obligati sa nu mai foloseasca scarile rulante. Sau sa pui un cantar la PizzaHut, daca depasesti x kile, n-ai voie sa intri.

    4. Lasand la o parte desenul si muzica si sportul, unde e necesar talentul si dorinta de a urma domeniul respectiv, trec la latina si religie. Ba, ati innebunit? Cui ii sunt utile astea? Nu e vorba de profesori faini sau tembeli aici, pur si simplu, nu iti sunt utile in viata. Latina iti este utila doar daca esti pasionat de istorie si devii specialist, iar atunci ar trebui s-o inveti ca specializare la facultate. Iar religia e utila daca visul vietii tale e sa devii popa, adica sa stai in rochie neagra, cu babele-n biserica, sa le iei banii, doar au pupat moastele, nu?

  51. Bogdan Gheorghe says:

    nu stiu cati dintre voi au prins in liceu limba si literatura romana, nu gramatica
    Am avut un soc in liceu cand am aflat ca in urmatorii 4 ani (cei de liceu, evident) vom invata numai literatura. Numai romana. Gramatica mi-a placut enorm, avea logica elementara. Sa stai insa si sa inveti ca un papagal comentariile ce ti le varau diversi profi sub nas ca sint cele mai cele asta mi se parea o treaba sinistra. Cui pula mea a folosit? Tot Sven Hassel am citit din placere, nu Eminescu, nu Arghezi, nu altii nationali sau nu mai stiu eu ce.
    Ptr baietii carora le place “Muie Steaua” ii intreb si eu de ce? Ca face puncte? Ca la Liga lui GIno are o echipa direct in grupele Ligii Campionilor si inca una cu sanse de a se duce ca a doua echipa in aceleasi grupe? NU mai bine dati voi muie mamelor voastre ca v-au cacat in tarana si nu v-au nascut de fapt?

  52. RuneJaguar says:

    Dar intreb si eu, ca le-ai dat drept utile:
    – la ce plm mi-a ajutat romana din liceu? wow, am citit fratii pulii si mara cu norocu lu ion…WOW.
    – biologie, la ce ma ajuta? De ce nu am facut mai multa anatomie si mai putina reproducere la cracadil (copirait razvan parca)
    – istorie: intr-adevar. daca nu faceam aproape un semestru despre partidele politice acum am fi avut in tara aliante psd-pnl
    – chimie: mi-a placut. M-a ajutat fix 0
    – franceza: utila. Pacat ca sunt ca fat frumos: o uit intr-o zi cat alti in 10 ani

    Romana ar trebui sa te ajute sa nu ajungi ca EBA. Ca programa e tampita e altceva.
    Cat despre restul, ca sa fie clar, sunt utile cat timp urmezi domeniul respectiv.
    Da, mi se pare utile o limba straina, mate, romana, fizica, info, chimie, bio, istorie, geografie… in sensul ca le-as promova, LA INCEPUT, mai mult, renuntand la desen & muzica (pentru netalentati), latina, ed tehnologica si altele de umplut orarul, ca raman profii fara ore. Apoi, de la o varsta, iti dai seama ce iti place mai mult, ce filiera? Aia de mate-info, aia de fizica-chimie, aia de romana-limbi straine, aia de bio, aia de istorie-geografie. Si faci din alea… Daca iti place aia de mate-info, evident ca iti bagi pula-n ea de geografie si nu e necesar sa faci 2 ore pe saptamana si in liceu.

    Aveam catva obiectiuni la ce-ai spus, chiar si de fond si ma pregateam sa le scriu organizat, pana cand am observat linkul catre cartea de religie care invalideaza orice-as avea de spus.

    Te las cu asta!
    http://www.antena3.ro/thumbs/int/2015/03/10/ora-de-religie-manual-298591.jpg

    Cati slabanogi de mancau orice in liceu si dupa s-au ingrasat stim?

    Pai e din cauza ca n-au mai prestat mersul piticului, coaie, nu ca te fute metabolismul dupa o varsta, plus ca mai bagi si pizza cu bere, dupa 8 ore de stat pe scaun.

    Dar de matematica facuta nu se plange nimeni ca nu a folosit la nimic? Nu? Toata lumea calculeaza traiectoria navelor cu integrale? 😀

    Nu, desi n-am urmat domeniul ala. Mi-a folosit in diverse situatii, mai ales geometria. Mult mai mult decat religia, educatie tehnologica, latina si restul.

  53. animal00 says:

    RuneJaguar: adica tu imi zici mie ca elevii 1-8 ar prefera ora de mate in loc de desen-muzica-sport unde o frecau pe note mari? LOL. Buna asta

    Bre, animaloo, nu stiu ce lucru manual faceai tu de puteai sa repari robinetul prin casa

    trecand de la desen tehnic, stiu, nu pare util sa iti imaginezi obiecte din 3 puncte de referinta, la citirea unui subler, facutul unui prezon, mai un traforaj, mai o sonerie…etc.
    Bine, atunci n-aveam eu tragere de inima, dar acum fac chestii d-astea. Mai un birou, mai o mobila de bucatarie, etc.

  54. elena says:

    De fapt ce mama naibii se presupune că ar trebui să facă şcoala?

    O grămadă de persoane respectabile – mai ales profi – se indignează mai rău ca Nuţi când i-au luat sutienul la pârnaie la ideea că şcoala ar trebui să ofere garanţii.

    Ai absolut cursurile astea, cu calificativul ăsta, atunci să existe o probabilitate rezonabilă că poţi cere angajatorului / clientului un salariu sau un onorariu anume.

    Dar nu. Şcoala nu trebuie să garanteze nimic. Ea trebuie să “formeze”. Să nu te înveţe nimic aplicabil pe loc, doar să-ţi gâdile neuronii.
    Ghinion. Nu formează.
    Dacă e să iau eşantionul clasei mele, cei care erau inteligenţi s-au descurcat, chit că 95 la sută din materii erau balast.

    Restul au procesat chinuindu-se comentarii la română, legea lui Ohm, chimie organică, grupuri, matrici, determinanţi, integrale şi derivate absolut degeaba. Cu diploma în mână au naufragiat în servicii penibile.

    Vă plângeţi de istorie, latină şi desen? Au fost sinistru de inutile, dar la fel de inutile au fost şi materiile “grele”, doar că mult mai oribiloase.
    Nu ne-au adus nici un ban în plus, doar au contribuit la nasolirea absolută unei perioade din viaţă ce ar fi trebuit să fie faină.

    Că, vai, tre să ştim despre istoria naţiei, să vorbim super-corect limba română şi să ne ştim literatura şi-n somn.
    Dar cam o treime din colegii mei de clasă s-au cărat.
    Înjurând.
    Sătui de o ţară în care îndopaţi cu atâta şcoală nu erau în stare să obţină un salariu decent. La ce le-au folosit toate comenatriile tocite? Nu mai bine băgau un fotbal / o telenovelă în loc să memoreze alegoria morţii-nuntă?

  55. elena says:

    General vorbind, nu doar în cazul amărâtei Românii, pricep că statul în învăţământul ce-l oferă/impune trebuie să bage un anumit nivel de îndoctrinare.
    Să scoată buni cetăţeni care să nu arunce gunoaie pe stradă, să creadă că strămoşii s-au bătut eroic chiar dacă au încasat-o mereu şi să fie convinşi că Eminescu / Petőfi / Voltaire e un scriitor mare chiar dacă nu le-au plăcut textele respectivului de nici un fel.

    Dar asta numai şi numai dacă statul îţi bagă în cap şi o meserie utilă la schimb. Dacă statul nu-ţi furnizează decât îndoctrinare cetăţenească, iar cu mâncarea şi ratele te descurci tu cum te duce mintea atunci cred că ar trebui să te poţi lipsi şi de materiile dorite de politrucii din minister.

  56. elena says:

    Şi dacă tot e vorba de istorie mi se pare că manualele sunt sinistru întocmite. Pe principiul “cât mai mult, mai stufos şi mai încâlcit exprimat”.

    Am înţeles mai mult din Boia, Djuvara, Indro Montanelli decât din tot ce ni s-a predat la clasă.

    Din şcoală rămâi cu impresia că Hamangia a fost o cultură a “noastră”.
    Şi în încercarea de a cosmetiza cât mai mult rămâne un gol între retragerea aureliană şi Gelu / Glad / Menumorut. Numai după facultă am aflat de regatul gepid din Ardeal. Şi tot atunci despre cât se întinsese primul imperiul bulgar. De corectitudinea politică ce afectează predarea evenimentelor mai recente nu cred că mai rost să povestesc.

  57. BEC says:

    Si uite cum ajungem iar la ideea din Good will hunting :))

  58. Ransom says:

    @Manowar:
    Ai dat exemplul cel mai prost cu latina. Evident, nu are cum sa prea utila pentru ca e o limba moarta. Dar vorbeste de franceza, care e o limba de circulatie internationala. O limba in plus stiuta (chiar strict la nivel de conversatie) nu face rau niciodata. Dar niciodata!

    Geografie. Si dau un exemplu banal: ma gandesc ca aproape orice persoana calatoreste in ziua de azi si se foloseste de o harta ca sa ajunga din a in b sau de un navigator GPS. Si cand se uita la harta stie care-i nordul si unde-i sudul, cum arata un deal pe harta, ca ala ii un rau si nu un ditmai ocean, ca aia ii China si nu Tanzania. Sunt chestii elementare care ghici… s-au invatat la… ora de geografie. Geografia nu e numai inaltimea dealurilor si lungimea raurilor… Idem cu biologia…

    Desen/Muzica/Traforaj/Lucru manual + etc Si le-am bagat la gramada. Daca se scot complet din programa cum drac o sa isi dea seama un parinte ca poate plodul lui are aptitudini si talent pentru asa ceva? Ca la noi se procedeeaza fix cu… curu la dezvoltarea acestora e alta treaba: are legatura cu metologia din invatamant si cum este ea aplicata.

    Istorie. Cum se zice “Cine nu cunoaste istoria risca sa o repete”? Si Alt argument nici nu consider ca trebuia sa mai dau. Dar in schimb tu stii de ce nu place istoria(mai ales istoria romanilor)scolarilor? Pentru ca istoria nostra este una trista. De-a lungul veacurilor romanii au fost printre cele mai napsa natii de pe glob. Mai tot timpul cotropiti, mai tot timpul sclavii altora, mai tot timpul dupa cum a suflat vantul. O data la 100-150 ani am avut si nou un Decebal, Tepes, Mihai Viteazu care sunt slaviti pana peste ceruri pentru ca altceva nu avem. Si evident ca cineva care gandeste un pic si va face 2 cu 2 isi da seama ii sunt vanduti gogosi reci. Insa daca am fi o natie cu istorie adevarata, puternica si vasta… ca Franta (par example)ai avea cu ce sa insufletesti/trezesti sentimentul patriotic la prunci/sa faci istoria placuta. Altfel se ajunge ca mai sus…

    Problema la noi nu e ca materiile sunt inutile (nici pe departe) ci e ca sunt predate prost, in cele mai multe cazuri de profesori mediocri, intr-un sistem de invatamant depasit complet de avansul tehnologic facut in ultimi ani si cu o programa si metode de predare arhaice.

  59. Laur says:

    Eu la scoala am invatat ca sunt un prost, un incompetent, ca nu-s bun nici la matematica, nici la romana, nici la sport, nici la nimic. Uite cum altii iau numa’ premii iar tu n-ai mai luat nici macar mentiune din clasa a 4. Dar distreaza-te acum, cand vei intra in campul muncii, nu vei mai putea
    Am terminat cu scoala, acum am descoperit ca pot sa alerg 10 km fara sa mor (doar sa nu alerg de viteza la tura de rezistenta, cum ma invatau in scoala), ca pot sa fiu printre cei mai buni din firma si sa fiu platit bine, in timp ce aia premiantii sa se zbata cu de-alde 200 de euro lunar. Acum imi permit sa ies la bere dupa program, sa ma duc in orice week-end la munte sau la mare, sa-mi iau un bilet de avion unde vreau si cand vreau si, in general, sa fac ce ma taie capul. Daca eram elev/student, pe langa cele 7 ore la scoala, mai avem 3-4 cu teme in fiecare seara, teze, teme de vacanta, apoi lucrari semestriale, sesiuni, etc. Bine ca am scapat ! 80% din timpul petrecut in scoala a fost timp pierdut, cel mult 20% mi-a folosit ulterior.

  60. andrea says:

    95% din ce inveti in viata nu te va ajuta la nimic cand esti doar un sclav cu job de 40 de ore pe saptamana sau pe acolo si iesi doar in weekenduri si ai doar 4 saptamani de concediu pe an. Asta e adevarul. Scoala doar te pregateste pentru restul de sclavie. 99% din populatie e menita sa fie sclava, unii traind mult mai bine ca altii, desigur, dar e vorba de principiu, asa ca scoala trebuie sa existe in forma in care exista si de aceea e obligatorie pana la un anumit punct si o fac toti in speranta ca vor devenisi ei ceva.

  61. Manowar says:

    @Manowar:
    Ai dat exemplul cel mai prost cu latina. Evident, nu are cum sa prea utila pentru ca e o limba moarta.

    Nu l-am dat eu, l-a dat RJ, eu doar am sustinut ca are dreptate si chiar e inutila.

    Dar vorbeste de franceza

    Dar nu vrea pula mea sa vorbeasca de franceza, pentru ca am stabilit toti ca-i utila, deci nu are ce cauta in discutie. Aici discutam de cacaturile inutile. Cum ar fi limba latina.

    Geografie. Si dau un exemplu banal: ma gandesc ca aproape orice persoana calatoreste in ziua de azi si se foloseste de o harta ca sa ajunga din a in b sau de un navigator GPS.

    Te gandesti prost. Eu n-am mai vazut o harta de cand eram copil – si atunci “harta” era de fapt un “glob” de-ala de plastic si carton albastru. Util ca igrasia, dar macar am vazut pe el cam pe unde vin tarile, cam cat de mari sunt si unde, aproximativ. Atat. In rest, ma pis pe geografie. Nu, nu ma ajuta sa stiu care-i capitala Canadei, ce populatie are si din ce traiesc fraierii aia daca e sa credem manualul – expirat si fumat.

    In realitate, geografia (considerata utila de unii oameni – ca RJ), nu mi-a folosit la nimic. Si spun asta din postura de Dorel care-a calatorit si lucrat in mai multe tari decat ai vazut tu la TV. Ca sa fie clar. Mie degeaba imi vorbesti de franceza si geografie. Da, am lucrat in Franta. Nu, nu mi-ar fi folosit la nimic sa stiu populatia Parisului sau ce “industrie” are Franta. Nu am facut franceza in liceu, am facut-o pe la gara de nord – a lor.

    Si cand se uita la harta stie care-i nordul si unde-i sudul, cum arata un deal pe harta, ca ala ii un rau si nu un ditmai ocean, ca aia ii China si nu Tanzania.

    Frumos, doar ca eu stiam care-i nordul si sudul inainte de geografie. Nordu’ e ala de sus, boss. There, ti-am eliminat utilitatea geografiei. Ca ala-i rau sau ocean? Cum arata un deal pe harta? Cui pula mea ii pasa de harta? Are cineva harti aici? De-alea de hartie and shit. Chiar mai exista oameni care-si iau harta in masina si se opresc prin parcari s-o examineze, sa se uite-n jur si sa-ncerce sa-si dea seama unde sunt? Serios-serios? Ce-i cu vrajeala asta?

    Desen/Muzica/Traforaj/Lucru manual + etc Si le-am bagat la gramada. Daca se scot complet din programa cum drac o sa isi dea seama un parinte ca poate plodul lui are aptitudini si talent pentru asa ceva?

    Hai nu mai spune. Da’ poate mi se rupe pula de chestiile astea. Si poate n-ai decat sa-ti trimiti copilul la ce lectii vrei tu, pe banii tai si pe timpul vostru, nu sa-i obligi pe-ai altora sa-si futa vremea (si media) cu astfel de jeguri? I-auzi, aptitudini pentru traforaj? Pai, holy shit, daca boracu’ tau are “aptitudini” pentru lucru manual si traforaj, eu zic sa-l trimiti la cele mai inalte scoli din domeniu. Gen, la scoala organizata de Gheorghe in spatele blocului, cand are bani de posirca. Ca o sa ajunga departe, bai.

    Romania e recunoscuta in pula mea pentru numarul de maestri in traforaj si lucru manual, in sloboz. Fraieru’ ala cu Sixtina? Da-l in sloboz, stia el sa faca treburi la traforaj? Un lache.

    Bai, tu gandesti inainte de-a scrie?

    Istorie. Cum se zice “Cine nu cunoaste istoria risca sa o repete”? Si Alt argument nici nu consider ca trebuia sa mai dau.

    Eh, uite, mie mi-a placut si-mi place istoria. Da’ ghici ce: tot inutila e – partial pentru ca-i falsificata pana-n coaie, partial pentru ca nu se axeaza pe nimic important, ci pe memorat rahaturi random. In ce noapte (si dupa ce calendar) a facut Badea Gheorghe posta femeia lu’ Tudor Vladimirescu cu nu stiu cine? Dar eu am o intrebare mai buna: CUI PULA MEA II PASA de “in ce noapte”? Ideal ar fi sa-ti fie clar perioada si contextul national/international si cam atat. Nu “in ce noapte”. Sau cati au murit la rascoala de la Bobilna. Hai fute-mi-as un sut in coaie, exista oare o singura justificare pentru toate datele alea pe care le-am memorat? Relevanta rascoalei? Zero barat.

    Si, sa-nteleg si eu, daca stiu istoria, n-o s-o repet? Cine, eu? Pai, eu sunt in postura de a “face” istoria? Sau de-a o repeta?

    Am zis, imi place istoria – cam cum le plac altora diverse rahaturi – da’ utilitatea materiei respective in scoala/viata? Fix zero in pula mea. Hai sa-ti zic eu realitatea: istoria ne invata ca englezii sunt niste muisti. Ca puteau sa ne ajute, puteau sa-l ajute pe Mihai I – ca doar era ruda cu ei – dar interesele politice au dictat ca mai da-i in pula mea de romani. Conform istoriei, ar trebui sa fiu precaut (cel putin) in relatia cu englezii. Se aplica si pentru americani. Nemtii, daca ne uitam la istorie, au cam jefuit Romania si-au cam ocupat-o (printre multe alte imperii/natiuni – sa zicem turcii, austriecii, ungurii, rusii). Realitatea e ca am de ales intre a lucra pentru englezi, nemti, francezi sau americani. Pentru ca ma cac in ea de istorie, asta-i contextul actual: pot sa ma chinui sa iau 1000 de euro in Romania cu chiu si vai si sa traiesc intre maidanezi si tigani(zati) sau pot sa iau de 3-4-5-6-7 ori pe-atat si sa traiesc civilizat.

    Insa daca am fi o natie cu istorie adevarata, puternica si vasta… ca Franta (par example)ai avea cu ce sa insufletesti/trezesti sentimentul patriotic la prunci/sa faci istoria placuta. Altfel se ajunge ca mai sus…

    Si tocmai ti-am explicat in paragraful anterior de ce ma pis pe sentimentul patriotic. Care-i treaba, ai impresia ca francezi nu-s pe-aici, de-aia care si-au dat seama c-o fi fain sentimentu’ patriotic, da’ lira nu-i ca euro si jobul nu-i ca somajul?

    Problema la noi nu e ca materiile sunt inutile (nici pe departe) ci e ca sunt predate prost, in cele mai multe cazuri de profesori mediocri, intr-un sistem de invatamant depasit complet de avansul tehnologic facut in ultimi ani si cu o programa si metode de predare arhaice.

    Nu, problema e ca o tona de materii sunt INUTILE, COMPLET INUTILE.

    Ai inceput de la “nu sunt inutile, ai avut profesori prosti”. Dupa care ai dat-o in “ok, latina e inutila”, apoi in “dar poate copilul tau are aptitudini pentru traforaj”, apoi in “dealul de pe harta pe care n-o foloseste nimeni nicaieri”. Si-acum ajungem la sentimentu’ patriotic. Ma cac in sentimentu’ patriotic si i-o dau si la muie dupa, dupa care-i fac mustati de Dirty Sanchez – si lui si prostilor care mai pun botul la asa ceva.

    Nu, coaie. Scoala ar trebui sa aiba un an in care le faci pe toate, dupa care o evaluare la sange. La ce esti bun, la ce nu. Dupa care sa fi trimis in pula mea sa studiezi materiile la care te incadrezi. Esti bun la “desen”? Fain, du-te-n sloboz si deseneaza, poate ajungi vreun arhitect epic pe undeva. Esti bun la muzica? Baga mare si scrie piese pentru Salam, ca o sa faci miliarde. Esti bun la matematica/fizica/chimie/real? Baga-le pe-alea, cine stie ce inginer sau cercetator zace-n tine. Esti bun la biologie? Sa traiti, domnu’ doctor.

    In loc de asta, ni se rupe pula (si noua, si copiilor) cu “toata lumea sa le faca pe toate”. Nu conteaza ca tu vrei sa fii doctor, sa faci bine-n pizda ma-tii sa iei peste 5 la geografie, ca TREBUIE SA POTI CITI O HARTA DE CARE TI SE RUPE PULA (si care are oricum “legenda” si “scara”, daca-i harta in pula mea). Vrei sa fii inginer? Da, da’ tre’ sa stii exact care-i perioada de reproducere a crocodilului, ca altfel nu se poate.

    Mergeti in pula cu harfele astea tampite de “nu-s materiile inutile, profesorii herpaderp”. Profesorii sa-mi suga pula, cu tot cu materiile lor. Sunt obligatorii care mai de care strict pentru a tine o tona de cacati inutili angajati pe banii tuturor, ca altfel ar muri de foame.

    Conform scolii, eu sunt bun sa muncesc pe santier si cam atat. Ca nu am avut note mari in liceu la nimic. Luam in pula mea note intre 2 si 4 la engleza, ca-i explicam profesoarei (o handicapata, normal), ca nu-i ok “they is”, iar ea imi “demonstra” cu filme (americane, din ghetou) ca e corect, ca uite, asa vorbesc americanii (negri de-acolo, evident), doar nu-s eu mai englez ca ei. Pai…OK.

    Si daca as aduce-o pe panarama aia aici, sa lucreze, nu ar angaja-o nici pula la cum vorbea engleza. Profesoara cu coispe diplome si hartoage. Baga-ne-am pula-n ea de pitica grasa.

    Nu mi-a folosit la nimic scoala dupa clasa a VIII-a – as putea spune chiar ca dupa a IV-a. N-a facut decat sa-mi futa timpul si nervii. O gramada de cretini care invatau chestii cretine de la unii si mai cretini ca ei.

  62. Zuza says:

    Nu vad cine si-ar asuma o schimbare cum ar fi eliminarea completa a orelor de latina, de exemplu. De fapt, nu vad nici cine si-ar asuma chestii mult mai mici, ca transformarea in optionale a orelor de muzica /desen /insert chestii legate de aptitudini aici.

    Eu cred ca problema nu ar fi atat ora aia de muzica /desen saptamanala, cat ce faci in ea. Daca ar contine si o istorie a artei, la fel cum religia ar putea sa fie despre istoria religiilor, eu cred ca ar fi mai de folos.

    Apoi, e bine ca scoala sa aiba la inceput un continut generalist. In cele mai multe familii pe care le stiu, parintii fac copiii si apoi merg la lucru ca sa le asigure ce le trebuie. Nu prea au timp de educatie (intelectuala, nu ma refer la educatia care se capata prin imitarea comportamentului), iar cand il au, este o educatie limitata la domeniile pe care le cunosc ei si mai mult intuitiva, nu structurata. Scoala le da posibilitatea copiilor sa intre in contact cu oameni din diverse domenii – fizica, chimie etc – unii pasionati si care transmit placerea pt o stiinta despre care nu ai aflat foarte multe din familie /cercul de prieteni. Si da, poate fi chiar si latina – nu ca ar folosi la ceva din punctul meu de vedere, dar hei, e o lume libera si fiecare are dreptul sa fie cat de ciudat vrea.

    Si nu, orientarea si specializarea nu se pot face deja dupa clasele 1-4, pentru ca sunt materii pt care copilul trebuie sa astepte cls 5-8 ca sa le poata pricepe. Problema nu e ca la 5-8 s-ar face toate astea, ci, repet, felul in care se fac. Adica la romana sa memorezi texte, comentarii, mi se pare a fi din epoca de piatra.

    Pe urma, nu stiu daca ar fi bine – ca principiu – ca scoala sa contina doar (as in exclusiv) chestii care au o utilitate practica /imediata 🙂 stiu ca aici o sa sariti multi. Evident ca poti sa admiri un tablou si fara sa fi facut desen la scoala – dar, ca si pt istorie, este bine sa poti sa incadrezi tabloul ala intr-un curent si un timp oarecare istoric. Pentru ca nu suntem roboti care merg la serviciu, lupta pentru supravietuire si nu mai au niciun alt interes in afara de a-si castiga painea. Unora le place muzica, altora, arta cinematografica, literatura etc. – toate, forme de cultura care nu au legatura directa cu productivitatea. Nu sunt “utile”. 🙂

    Cred ca nu atat alegerea disciplinelor scartaie la noi, cat unele programe scolare (ce consider ca este cel mai important de transmis din disciplina respectiva), organizarea (sa inghesui o clasa intreaga intr-o fosta sala de clasa devenita sala de sport, fara sa ai vestiare, copiii sa stea cu hainele de sport transpirate la restul de ore) si motivarea unora dintre profesori…

  63. Zuza says:

    Si nu, orientarea si specializarea nu se pot face deja dupa clasele 1-4, pentru ca sunt materii pt care copilul trebuie sa astepte cls 5-8 ca sa le poata pricepe.

    Hmm, de fapt acum mi-a venit ideea ca ar putea sa fie nu 5-8, ci 5-6 si apoi de la a 7-a o orientare mai pronuntata…

  64. RammsteinA says:

    Damn!Chiar azi am avut religie, asta dupa ce s-au dat cererile.Din coda mea, defapt din tot liceul, decat eu si inca 3 colegi de-ai mei n-au făcut cererea…pe moment m-am mirat cum de daca ti se da sa alegi intreaga clasa vrea sa faca religia ca:1)am facut atatia ani religia si… sa nu o mai facem inca un sem.?! 2)ne aura media de 10 per total…3)tu(eu) la cine te rogi noaptea, nu la dări?(asta mi-a spus-o o proasta de colega, de parca ar avea o legatura dzeul meu sau al altuia cu ora de religie)…cam astea au fost motivele lor.Pe urma tot dădeau de mine, pentru ca am zis ca sunt prosti si alte alea…ca ora de religie e îndoctrinare crasa.Ei bine, inainte de religie o văzuseră unii pe hol pe profa de romana si de frica sa nu faca meditatie in ora de religie, au plecat aproape toti…un coleg râdea de mine si imi spunea ca n-am curajul sa plec, dar pana la urma am st ca sa-mispuna tampita ca absente primim, dar nu note si ca pana la urma tot cu ea trebuie sa facem morală si istoria religiilor?!Si-anceput:voi sunteti singura clasa din toata scoala in care nu ati facut toti cereri, de ce? Chiar înainte de bac l-ati refuzat pe DUMNEZEU?Dar religia va ajuta si la bac, nici nu stiti cata romana e in manual, ca vorbim lejer de probleme actuale si va ajuta notele de la religie…chestii, trestii de…inefabil cat e de proasta…la sfarsitul orei hai sa ne rugam…un cioban di clasa ca ce nu te rogi? atunci doamna atotmilostiva:nu o mai supărări ca poate acum regretă si va face cererea.!!!?!…curvă…dar m-am ridicat, am facut crucea si m-am uitat la icoana…atat ca n-aveam chef sa misc si buzele.Pe urma m-am grăbit să spun asa o replică pentru prosti:când tampita asta incepe sa vorbeasca 3 îngeri mor de nervi, foame si dizenterie, dar in mintea mea:asta inca mai suge si va suge toata viata de la sânul bisericii(fata de preot)…Dar ce profesori am avut de religie:3 preoti, asta acum si am avut si una mai specială, o virgină la 30 de ani cum ziceai tu, da nu ca ne cerea să invatam, nuuuuuu… ne vorbea de mesajele subliminale maxime de muzica, de satana deci! La ora ne ducea să ne uitam la clipul rihannei cu umbrela si sa numărăm de cate ori se apara de apa, ca de atatea ori se apara de diavol si ca femeia cu baston e o imagine de evil…ne dădea să ascultam o melodie întoarsă a lui iai z in care spunea welcome to help bis, dar melodia era absolut horror, daca ne-ar fi vazut cineva ar fi zis ca noi suntem satanistii…chestii ca astea discutam noi. In concluzie, vreau ca religia sa fie interzisă din scoli si asta nu doar din cauza profesorilor care o predau.Nu…dar a noastra profesoară ne-a spu cum incearca ala Vremea sa scoată religia din scoli si cum oameni de stiinta au dat cu el de pământ, adica oameni care n-aveau legatura cu religia, adica preoti!…si cum daca ne prind neptegatiti si ne i-au religia, ne-au luat totul…ce suntem noi ca popor fara istoria noastra si fara religie…nimic!astă cre eu…sper vag-ati dat seama cat de proasta e si ce retorică are cu îl refuzati pe Dzeu?Dati-o voi pentru mine in ceva sfânt sa nu cred că a putut sprancenata sa-mi strice în asemenea hal ziua cu prostia ei de indoctrinata cu facultate!

  65. RammsteinA says:

    Clasa nu coda, damn.

  66. WillyChilly says:

    Bine ca ti-ai corectat singura greseala, ba, Rammstein, ca sa mor daca intelegeam ce vrei sa povestesti. Acum inteleg tot, damn.

  67. RuneJaguar says:

    Hmm, de fapt acum mi-a venit ideea ca ar putea sa fie nu 5-8, ci 5-6 si apoi de la a 7-a o orientare mai pronuntata…

    Eu as face ceva de genul
    clasele I-IV – romana, matematica, engleza, in fiecare an, intensiv (adica in fiecare zi)
    In clasa a patra le introduci artele frumoase (muzica, desen etc) si sportul si vezi cine are talent in acel an. Tot intensiv, un an e suficient.

    Clasele V-VIII. Pe langa mate, romana si engleza, introduci stiintele (adica info, fizica, chimie, geografie, istorie, biologie) plus o limba straina la alegere (evident, in zonele unde se poate cu limba straina). 10 materii in total. Sportul, muzica si desenul devin optionale pentru cei care doresc (si au si talent, animaloo, ca am repetat de 10 ore pana mi-a venit rau)

    Iarar la X-XII, deja stii cum sta treaba, ce chestii te intereseaza, ce chestii nu. Poate vrei romana-limbi straine, poate mate-info, poate biologie, poate geografie-istorie. Ei bine, in cazul in care tu ti-ai ales geografia ca vrei sa devii geolog, pai faci geografie (cu ramurile ei), engleza, romana, alta limba straina daca vrei si cam atat. Nu ai nevoie de religie, sport, latina, trigonometrie. Daca iti place chimia, faci chimie, romana, engleza si inca ceva la alegere, nu stiu. Dar ce nevoie ai, ca si chimist, de istorie, geografie, latina, filosofie, logica, religie, sport, desen, muzica, educatie tehnologie, educatie antreprenoriala, psihologie etc, etc?

    n realitate, geografia (considerata utila de unii oameni – ca RJ), nu mi-a folosit la nimic.

    E utila daca urmezi domeniul respectiv. In cazul in care nu urmezi, mi se pare ok (nu neaparat util) sa ai cateva notiuni generale (sistem solar, continente, oceane, forme de relief, pe unde sunt Alpii, pe de Anzi, pe unde desertul). Insa astea se invata intr-un an, cel mult. In rest, geografia, ca si materie in Romania, e mizerabila ca te pune sa inveti tot felul de cacaturi, precum raurile Romaniei, sa le localizezi pe harta. Pot intelege la o adica Muresul, Oltul, Crisul, Siretul, Timisul, Somejul, Jiul. Ba, dar aia voiau tot. Podisul Getic? Localizeaza cele 8 rauri si afluentii lor. Pentru ce iti trebuie? Pai, daca te specializezi ca hidrolog, e posibil sa-ti trebuiasca. In rest, le vei uita in 2 saptamani.

    RuneJaguar: adica tu imi zici mie ca elevii 1-8 ar prefera ora de mate in loc de desen-muzica-sport unde o frecau pe note mari? LOL. Buna asta

    stiu, nu pare util sa iti imaginezi obiecte din 3 puncte de referinta, la citirea unui subler, facutul unui prezon, mai un traforaj, mai o sonerie…etc.
    Bine, atunci n-aveam eu tragere de inima, dar acum fac chestii d-astea. Mai un birou, mai o mobila de bucatarie, etc.

    Repet, pentru a zecea oara, cred, ca e vorba si de talent. Nu se poate baga orice bou la desen si sport ca sa scape de mate si romana pe motiv ca ,,tabla anmultiri numii place la mine ca ie naspa asa ca cant”

    Si tu asta invatai la orele de desen si lucru manual, nu? Despre sublere, prezon si traforaj? Dude, chestiile astea le inveti la specializare, in facultate, sau chiar la liceu, daca nu-ti baga pe cap religie si latina si iti ofera ramuri ale materiei pe care vrei s-o studiezi, in schimb.

  68. 0rbu says:

    +1 RammsteinA , nu atat pentru cum scrii
    (poate ai timp de mai multa romana , acum ca te retragi de la religie. Sau uit-o si-nvata Engleza , sau ceva ce-ti poate fi util ( cu substrat) sa faci un ban, ca asta conteaza ), cat pentru opinia de la “fata locului”.

    Interesant. Probabil ca-s un naiv de credeam ca acum ca religia e optionala totul va fi lasat la libera discretie a copiilor/ parintilor .
    Trebuia sa imi inchipui ca nu exista asa ceva si ca miscarea de rezistenta…
    Pesemne ca e greu sa te opui prostilor cand sunt majoritari.

  69. RammsteinA says:

    Si din nou: ajuta in loc de aura si dări în loc de dări…DAMN!…sper ca intelegeti….si in loc de supărări-supăraţi.

  70. RammsteinA says:

    Again, al naibii de autocorect:dati in loc de dări si Cernea in loc de vremea si…cam tot commentul da-l naibii.

  71. RammsteinA says:

    Orbule, cred ca n-ai inteles ca nu am posibilitatea sa fac altceva in ora de religie.Nu.Trebuie sa asist la ora ei,deci s-o ascult cum vorbeste de dzeu, pacate si milostenie, cu toate ca urăsc felul cum se exprima.Si din nou-sa fiu ca ciuma în această seară , nu e nici dări si nici dati, ci Dumnezeu, dă-l şi p-ăsta omeneşte.

  72. iulian says:

    In realitate, geografia (considerata utila de unii oameni – ca RJ), nu mi-a folosit la nimic.

    Eu la geografie in generala am invatat sa ma orientez cu harta/busola, dupa soare/copaci, am aflat ca nordul geografic nu e totuna cu nordul magnetic.

    Profu’ organiza mai multe excursii decat deschidea manualul de geografie. La ora lui se mergea pe intuitie, ca “nu e nevoie sa inveti, trebuie sa gandesti”. E un om cu simt practic cum rareori intalnesti. Sunt constient ca e un caz singular, dar e posibil ca ceva util sa fie predat la acele ore.

    La liceu in schimb chiar se dorea sa invatam ca doar eram profil real nu?! Logic.

  73. Dana Dumitru says:

    Am avut o experienta foarte ok in ceea ce priveste ora de religie in scoala. Fie ca am facut cu profesori sau preoti, niciunul nu a avut tendinte de indoctrinare, ba am mai si invatat un pic despre istoria religiilor. Atata timp cat relgia este privita doar ca o materie, un mijloc de cultura generala si nu se incearca indoctrinarea copiilor mi se pare o materie la fel de folositoare ca si celelalte. Pai daca tot ne revoltam ca se face religie in scoli de ce nu ne revoltam si pentru celelalte materii?

  74. 0rbu says:

    Orbule, cred ca n-ai inteles ca nu am posibilitatea sa fac altceva in ora de religie.

    Intradevar. N-am inteles asta. Pai daca ai optat sa n-o faci cum nu poti face altceva, ca nu prea inteleg .

    Vezi ca e abuz sa va tina cu forta in clasa . Eu o stiu p-aia cu n-ai voie sa parasesti incinta ca esti nesupravegheat si plm, desi ai voie sa mergi acasa – ca nu e lagar , indiferent ce-ti spun ei.

    Optiunea cea mai smechera ( pentru un elev constiincios) , insa, e sa vorbesti cu un profesor care preda alta materie atunci , la alta clasa , gen , una care-ti place tie , sa te ia la el la clasa pentru materia aia si i-o tragi prin gura.

    Optiunea mea -la bar,direct! – si atunci cand era obligatorie religia. Sa nu-mi spui ca ramai repetent.Iar absentele nu pot fi nemotivate. De fapt , nu pot fi absente atat timp cat ei nu-ti ofera o alternativa. Daca te min t ca iti poun absente sa ii intrebi la ce materie. Daca iti spun ca la religie e vrajeala.

  75. Delia says:

    Rahaturile legate de materiile gen educație fizica.
    E vorba de un băiat de 12-13 ani care joaca tenis. Taica-sau e ușor obsedat de sport, dar s-a întâmplat să-i placa băiatului tenisul. Prin urmare are aproape zilnic antrenamente. Se întâmplă să mai lipsească de la ultima ora din orar-sportul.
    Marele profesor de sport o decretat ca e lipsa de respect si ca lăsa corigent sportivul clasei la materia educație fizica.
    In fine, absurdul situatiilor din învățământul actual sunt nenumarate.
    Iar ora de religie îmi pare timp(=bani) irosit chiar de pomana.

  76. RuneJaguar says:

    Atata timp cat relgia este privita doar ca o materie, un mijloc de cultura generala si nu se incearca indoctrinarea copiilor mi se pare o materie la fel de folositoare ca si celelalte. Pai daca tot ne revoltam ca se face religie in scoli de ce nu ne revoltam si pentru celelalte materii?

    Nu este utila, iar istoria religiilor se poate face la istorie. Nu ai nevoie de 12 ani pentru a invata istoria religiilor. Iar intrebarea e stupida, pe bune. Comparam religia cu limbile si cu stiintele.

    Marele profesor de sport o decretat ca e lipsa de respect si ca lăsa corigent sportivul clasei la materia educație fizica.

    Pai cand esti un imbecil (altfel nu cred ca ajungi profesor de sport) si prinzi invidie pe unul care are mai mult talent decat tine si are sansa sa ajunga mai mult decat profesor de sport, nu ma surprinde.

  77. […] un text pe Opencube, numit “Despre educatie si inutilitate“. Autorul ia materiile umaniste, le pune le foc, şi zice că n-avem nevoie de ele aproape […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *