Zeci de mii de bloguri romanesti

Pe vremuri scriam pe pagina asta aproape zilnic.

Chestia asta s-a subtiat serios de cand am venit in UK si-am ramas aici. Cand am venit in UK, m-am uitat si eu dupa blogurile astora – ale britanicilor, adica. Asa, in ideea in care poate mai aflu ceva util/interesant. Sau inteleg ceva ce nu am inteles inca. Si-am avut o mica surpriza: nu prea exista. Sarind peste mizeriile de nisa (bloguri cu retete de haleala), singurul de care am dat (si probabil cel mai popular) e http://anotherangryvoice.blogspot.co.uk/ . Da, pe blogspot, nici macar cu domeniu propriu. Iar ala-i cu politica grupa mare. Un socialist infect, dar sarim peste asta. Sarim si peste faptul ca nu l-as citi nici daca ar scrie chestii interesante, pentru ca pur si simplu ma dor ochii de la site-ul lui idiot facut pe genunchi.

Citeam blogul lui Orbu si mi-am dat seama de ce nu mai scriu eu pe-aici prea des si de ce romanii sunt campioni la bloguri. Nu, serios, sunt ZECI DE MII de bloguri in Romania. De cate dintre ele ati auzit? Vreo 10 cel mult, sa zicem? Restul scriu pentru crawlers si parintii lor.

Dar, sarind peste mistourile de rigoare si revenind la subiect, mi-am dat seama de ce sunt atatea bloguri romanesti si de ce nu mai scriu eu prea mare lucru pe-aici.

Pentru asta, m-am uitat la posturile lu’ Orbu – ca-i singurul pe care ma deranjez sa-l citesc. Citeam inainte si pe la Razvan, care are talent la scris, poate scrie bine si pe teme serioase si cand vine vorba de facut misto. Dar acum scrie pe nisa lui – chestii cu psihologie, atent formulate, fara cuvinte dubioase etc. Si alea pur si simplu nu ma intereseaza catusi de putin. Am pierdut destula vreme la facultatea aia ca sa-mi pese de asa ceva.

Sa le luam in ordine – prima pagina, cu ceva rezumat.

– probleme cu BCR – fura aiurea

– o chestie haioasa cu cititul contorului

– despre cum aproape n-a ajuns la aeroport, ca s-a trezit tarziu

– despre cum taranii din romania sunt imbecili si dau foc chestiilor pe campii.

– despre cum ceva idioti au facut o gluma cu un cutremur de 10 grade

– protestele din romania

– cum fura negoita si ai lui pe banii tuturor, cumparand laptopuri la pret triplu sanki pentru scoli.

– cum faci economii sau plm cu sunatu’ de pe mobil.

– un articol replica la treaba aia cu lebedele de la mine; pe scurt, cum Bucurestiul si canalizarea sunt doua glume proaste.

– ceva despre resident evil

– salariile fotbalistilor (interesant)

– despre cum profesorii din romania bat(eau) elevii

– despre cum i-a venit laptopul comandat

– despre cum se gandesc romanii sa puna taxa la plecare din tara

– o chestie legata de aia cu saorma de la Dristor

Sa facem o comparatie cu ce e la mine.

– Nu am nici un fel de problema cu banca sau bancile. Nici macar una. Nu am comisioane. Platesc in UE cu cardul – 0 comision, 0 pula mea. Primesc bani pentru ca-mi tin banii la ei (dobanda lunara; de cacat, dar e acolo), nu le dau eu lor vreun comision de administrare sau ceva. Nimic de zis despre asta.

– Am un contor prin casa. O data la 6 luni baga domnisoara datele pe nu stiu ce site. Nimic de zis despre asta.

– Pula mea, nu am treaba cu aeroportul, ca eu nu fac naveta. Nimic de zis despre asta.

– Aici nu da nimeni foc, ca isi ia o amenda si-un dosar de-i tremura curul. Nimic de zis despre asta.

– Aici nu face lumea glume cu cutremure, ca nu-s cutremure. Iar daca ar face o gluma de-asta, ar intra la “ai cauzat panica, act terorist” si parnaie. Nimic de zis despre asta.

– Nu-s proteste aici. Nimic de zis despre asta.

– Astia fura mai putin si mai discret, iar calculatoarele din scoli sunt in general cumparate din donatiile fostilor elevi/studenti. Nimic de zis despre asta.

– Am 5000 de minute lunar si folosesc cel mult 100…As lua un abonament cu 100, dar nu prea exista. Nimic de zis despre asta.

– Am lebede pe raul din spatele casei. Nu ma deranjeaza cu nimic, sunt simpatice. Am pus cateva poze si-un filmulet, da’ nu vad nimic de zis pe tema asta.

– Nu mi-a placut resident evil. Nimic de zis despre asta. Ah, ba da, Mila aia cum o cheama are bube in loc de tate. Da’ nu ar fi frumos sa bag un intreg post despre asta, ca nu a ales ea asta.

– Aia cu salariile e o chestie interesanta. Dar nu pentru mine, din motive de I’m alright Jack

– Pe-aici nu bate nimeni elevii. Nu de alta, da’ daca doar ii vorbesti nu stiu cum unui elev, te ia politia. Daca-l pocnesti, o sa iei camionul de puli in puscarie. Fara discutie, intra la “ai abuzat de un copil”, iei pedeapsa maxima. Nimic de zis despre asta.

– N-am comandat nici un laptop. Am doua ale mele si am mai primit cadou doua de la firma. Nu imprumut, cadou. Core i7 cu 8-16 giga (nu stiu, ca nu le-am pornit inca). Ar trebui sa fac o aroganta de-aia de “giveaway”, dar din cate stiu eu, si voi (astia de pe-aici) castigati destul de bine. Nimic de zis despre asta.

– Despre aia cu taxa la iesirea din tara am scris si eu, da.

– Despre aia cu saorma de la Dristor am scris acum ceva vreme.

Concluzia?

Multi romani scriu – si scriu mult – pentru ca traiesc in Romania si au o groaza de probleme care deriva din asta. De-asta si eu puteam sa scriu 5 articole pe zi pe-acolo, daca aveam timp. Fara efort. Vorba aia, izvor nesecat de inspiratie. Ca era suficient sa ma duc sa-mi iau tigari pentru a observa 10 chestii care erau peste nivelul de “e in neregula”. Dar pe-aici chestiile alea sunt in regula, cum ziceam. In Romania tin minte ca veneam intr-o zi acasa de la lucru si era sa dau coltul de 3 ori. Nu glumesc. Prima data era sa ma calce un camion – pe trecerea de pietoni, pe verde (pentru mine). A doua oara a picat o bucata de-aia de tencuiala de pe un bloc, fix la picioarele mele. Fix cand sa intru in bloc, i-a zburat unuia o placa de-aia de traforaj de pe balcon si-a venit cu super viteza si pula mea spre mine, a trecut pe langa urechi. Nitel mai la stanga si mi se infigea direct intre ochi. Si asta asa, in vreo 20 de minute. Nu mai zic de ziua de lucru si colegi – o alta sursa pentru inca vreo 20 de articole, lejer (pe zi).

Da’ acum sunt aici. Ziua mea de lucru inseamna ca ma trezesc la 8:45 (sa-mi fac o cafea pana la 9). Si din pat trec in pijamale in living, unde tin calculatoarele. Si dau drumu’ la jeguri si incep sa rezolv probleme. Imi iau cate-o pauza si ies in spate, cu cafeaua-n brate, sa ma holbez la lebede si caprioare. Iar alea nu fac nici un fel de mizerie, stau cuminti si-si vad de ale lor. La 6 se termina ziua si efectiv la 6:01 as putea iesi din casa sa ma duc pe undeva (da’ inca nu-i destul de cald s-o frec pe terase). Si avand aceeasi domnisoara de vreo 6 ani si ceva, nici nu am ce sa zic despre femei – o alta extraordinara sursa de inspiratie.

Mai scriu chestii cand ajung prin Romania sau cand mai merg printr-o vacanta sau se intampla ceva cu adevarat iesit din comun (sau mi se pare mie ca-i asa). Sau cand am chef sa-mi bat joc de-o chestie, cum ar fi Eurovision.

De altfel, daca ma uit la cele mai citite chestii de pe pagina asta, observ ca-s tot alea sociale si legate de Romania. Cum ar fi chestia aia cu kebabul, de care ziceam mai devreme. Cica 3.9k likes/shares. Mai avea Razvan una pe-aici pe vremuri, si aia cu “sa va flota-n gura”, care ajunsese la nu stiu cate mii si ea. Am uitat. Si evident ca n-o sa scriu despre asa ceva de-aici. Ca pur si simplu nu se intampla.

Da, romanii au vreo nu stiu cate zeci de mii de bloguri. Si baga coispe articole pe zi.

Trageti voi concluziile.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

66 Responses to “Zeci de mii de bloguri romanesti”

  1. IulianG says:

    aia cu “fara comision” in UE e buna….deci tie iti face conversie automata dar nu iti ia bani?
    bine, nu ca ar fi mult….stiu ca e gen 30p daca platesti 10/15 lire, eu plateam doar cu cardul pa partea ailalta a canalului.
    ti-au facut ei vreo oferta mai speciala? ca eu am cont standard dar nu tin minte sa fie vreo optiune fara comision; eu am Barclays daca/sper ca e voie sa spun.

    in rest, daca stai in UK si mai lucrezi si de acasa, chiar ca nu ai mari surse de inspiratie….ia sa iti vina o idee gen sa te duci acasa sa iti cumperi un apartament ceva si sa stai sa termini si cu actele pre/post vanzare ca sigur ai scrie vreo 3 romane; e undeva un link cu un nene care s-a intors acasa sa isi faca buletin de Ro, el cetatean german si parca USA si a stat 6 luni.

  2. Manowar says:

    aia cu “fara comision” in UE e buna….deci tie iti face conversie automata dar nu iti ia bani?

    Da, conversie la cursul bancii din ziua aia. Care curs e OK, nu japca.

    Vezi aici

    Treaba asta-i valabila doar in UE, da’ e OK, nu aveam planuri sa vizitez Vietnamu’ anytime soon. Fara taxe suplimentare la retrageri, fara taxe suplimentare la plata cu cardul. Ia sa vezi cand ma intreaba bancomatele din Romania daca vreau sa-mi faca ei conversia, iar eu rad si apas pe No. Pai, jigodiile alea imi faceau “conversia” la cursul lor de 5.2 lei la lira, cand metro bank facea conversia la 6.1 lei pe lira.

    ti-au facut ei vreo oferta mai speciala?

    Nu e nimic special, asa-i pentru toata lumea.

    ia sa iti vina o idee gen sa te duci acasa sa iti cumperi un apartament ceva si sa stai sa termini si cu actele pre/post vanzare ca sigur ai scrie vreo 3 romane;

    Sau poate ca nu. De unde stii ca nu fac asta fix acum? 😀
    400 de lire avocatului, 350 pentru survey si pe urma te uiti pe pereti si astepti. No big deal. Ah, daca vrei sa le rezolvi tu pe toate fara sa platesti? Succes, suge-o.

  3. IulianG says:

    auzisem de astia dar….na, nefiind asta decat singura diferenta (ca si mie imi dau 4 lire/luna plus nu stiu ce 3% buyback de pe Expedia si ce magazine mai sunt pe lista aia), am sa stau cu astia. chiar trebuie sa te duci la banca sa iti deschizi contul si nu prea mai stiu ce e aia coada de cand am fost acasa ultima data.

    nu bre, frumos e sa iti iei o luna concediu si sa te duci tu sa faci toate alea cand iti iei casa in Romania….daca printr-o minune te mai intorci zdravan aici, ai avea ce scrie 3 luni 🙂 .
    si stai sa-l vezi si pe Orbu’ cum isi face planuri sa isi mute catrafusele pe aici… (ne cunoastem, nu e Orb-Orb, e doar un pic chior 😉 ) nu de alta dar pe aici iti mai sta mintea si la alte chestii gen viata, munca si prin ce vacante sa te duci sa mai scapi de vantu’ de pe aici.

  4. IulianG says:

    revin cu link-ul cu ala cu buletinu’ : https://www.vice.com/ro/article/cum-e-sa-iti-faci-buletin-in-romania

    sper sa fie voie 🙂

  5. Orbu says:

    Pai și nu e plictisitor să stai acasă și să nu se întâmple nimic excepțional? 😀
    Că eu cred că aș face bube. Bine, nu că sunt în extaz când 90% din chestiile notabile sunt situații de căcat, iar restul sunt remarcabile doar că nu sunt chiar de căcat.
    Dar na “să simți ca trăiești”.

    Dar japca cu cursul de schimb de la bamcomat să știi că se întâmplă peste tot. Ma rog pe unde am fost eu: Polonia, Germania, Elveția, Franța, Spania, UK – toate bancomatele se oferă să facă ele schimbul la cursuri de valutisti din Ferentari. Nu contează că am card de la banca din România sau altceva.
    Pur și simplu vor să te fure.

    Iar plata cu cardul cred că e gratis pentru toată lumea oriunde. Comisionul e la comerciant. Eu nu am plătit pe undeva.
    Japcile sunt la extragerea de Cash din bancomate.
    Acolo am chestii gen 0.5% + 3 Euro. Sau mai mult.

  6. Manowar says:

    revin cu link-ul cu ala cu buletinu’ : https://www.vice.com/ro/article/cum-e-sa-iti-faci-buletin-in-romania

    Bullshit.

    Preambul: în 1989 am emigrat împreună cu părinții mei în Germania. Nu căutam un viitor mai bun, dar lui taică-meu i se buliseră rinichii și în România șansele lui de supraviețuire erau către zero. După vreo 20 de ani petrecuți în Germania și unul la New York, m-am întors în România că așa mi s-a părut mie că e mai bine.

    Carevasăzică, suntem în 2010. Pentru că am trăit o grămadă de vreme în Germania, ca cetățean german, nu mi-a trecut niciodată prin cap să-mi fac buletin românesc. Doar că acum aș cam avea nevoie de el, ca să-i fie mai simplu angajatorului meu să-mi plătească impozitul.

    Am inteles, cetatean german, a venit sa munceasca in Romania. Pentru ca. OK. Sigur ca da.

    Pai și nu e plictisitor să stai acasă și să nu se întâmple nimic excepțional? ?
    Că eu cred că aș face bube. Bine, nu că sunt în extaz când 90% din chestiile notabile sunt situații de căcat, iar restul sunt remarcabile doar că nu sunt chiar de căcat.
    Dar na “să simți ca trăiești”.

    Nu. Decat sa ai 90% din viata de cacat, mai bine ai una plictisitoare. In cazul meu, plictisitoare inseamna ca ma duc acum sa-mi iau domnisoara si s-o scot in oras. La aceeasi terasa plictisitoare, unde o sa vorbim despre nimicuri si-o sa bem chestiile noastre plictisitoare si n-o sa-mi pice tencuiala unuia-n cap sa ma omoare.

    E OK.

  7. kinderjoy says:

    Misto seria de inspiratie.
    Plm, tu ai si un talent aparte in a povesti. Cum draci le sucesti si le invartesti, numai tu stii, ca le prezinti misto
    E suficient sa citesti un site de stiri din .ro si ai subiecte de conversatie/scris.

  8. Manowar says:

    @kd: da, dar de ce le-as citi?

  9. Deria says:

    E suficient sa iesi din casa si sa calci intr-un cacat de caine.

    Am fost la Lidl. In fata cerseau doi adolescenti tigani, dintre care unul cu handicap. Cand am iesit din Lidl, sange pe jos. Aia doi se caftisera, naiba stie de ce. Gardianul vorbea dur cu o d-na dintr-o masina, sa nu mai alimenteze cersetoria intr-un spatiu privat, oferind bani, mancare. Aia ofuscata, ca Lidl e de vina si ca ea face ce vrea. Gardianul continua, sotul doamnei sare la gatul gardianului, “ba, sa vorbesti frumos cu sotia mea, ca e 8 Martie, ba, rahatule, nu gandesti, ai o pula in loc de cap, ce spatiu privat”.

    Plec. La o statie de tramvai distanta, accident. Circulatie blocata, Politie, alea, alea. Locul ala e damnat, se intampla multe accidente acolo.

    E doar o zi obisnuita.

  10. Manowar says:

    Da, la mine se intampla un pic diferit chestia aia.

    Ies din casa.

    Merg vreo 10 secunde pana la masina.

    Ma urc in masina, o parchez in parcarea supermarketului (stiu, da “can not compute” cand citesti asta din Romania).

    Merg de la masina pana la supermarket (care-i cat un carrefour standard din Romania)

    Intru, cumpar chestiile.

    Ies pe la self-checkout, ca sa nu trebuiasca sa interactionez cu vanzatoarea.

    Imi iau o cafea de la Costa/Starbucks in drum spre iesirea din magazin.

    Ma urc in masina.

    Conduc pana acasa.

    De vreo 2 ori pe an, imi ia unul fata sau nu semnalizeaza cand schimba banda. Da’ nu scriu despre asta, ca are cine.

    Sau se pune a mea la calculator, comanda totul online si-mi zice “vezi ca maine pe la 2 vine livrarea”. Si la 2, bate la usa un paki/nigger/roman si-mi intinde sacosele. Ca poate totusi n-am chef de carat astea 6 baxuri de apa de langa birou. Nici macar de la masina pana-n casa.

  11. Manowar says:

    @Iulian; acum am inteles ca tu vorbeai de cumparat in Romania. Nu am idee, nu m-as duce sa cumpar nimic acolo. Ce ziceam eu se aplica pentru aici.

  12. kinderjoy says:

    @Manowar: cand ai prea mult timp liber te apuci sa faci tot felul de prostii 🙂

  13. Orbu says:

    Ca poate totusi n-am chef de carat astea 6 baxuri de apa de langa birou.

    Voiam sa intreb asta, dar am uitat. Nici apa de pe acolo nu e potabila?
    Adica eu stau prin hoteluri si beam oricum imbuteliata, mai mult de frica, desi cand ma spal pe dinti, apa de la baie pare ok, dar nu stiu ce e in ea.

  14. Deria says:

    Vin din piata de cartier. Un oaches vindea flori. Pe eticheta scria, mare, “FREZĂ”.

  15. IulianG says:

    @Chioru’

    e tot cam pe acasa asa ca….nu fi Cioaca, bea imbuteliata: Evian ca e cu 10p mai scumpa decat astea locale.

    @Deria
    De Craciun am avut norocul sa calc de 2 ori intr-un handel de caine….2 zile am stat in Bucuresti si aveam incaltarile varza. bine, si eu cam curajos sa vin incaltat in gri de piele intoarsa.
    nu zic, si pe aici mi s-a intamplat odata…dar in 2 ani!

  16. Costel says:

    Salut !
    Care este blogul lui Orbu ? Link ?
    Răzvan zici ca are mare talent si ca acum scrie chestii de psihologie. Sunt interesat. Care e blogul lui ? Link ?
    Mulțumesc !

  17. Deria says:

    IulianG, sa vezi cum arata trotuarul uneia dintre strazile principale din urbea “mea”, dupa topirea zapezii. Rahati insirati ca pe ata, ca in clipul ala postat de Mano pe aici.

  18. Ionut says:

    Chiar n-am văzut nimeni detaliul Starbucks? ?

  19. Manowar says:

    Chiar n-am văzut nimeni detaliul Starbucks? ?

    Eu stiu ca-n Romania starbucks e considerata o chestie de figuri and shit.

    Da’ aici e o chestie ieftina si gasesti Costa/Starbucks in supermarketuri. Asa, cum ai avea tu in Romania un starbucks in spatiu de 3*2 la iesirea din Mega Image sau ceva.

    Just saying, ca s-ar putea s-o fi calculat tu gresit.

  20. Deria says:

    Auchan are self-check si Iulius Mall parca are Starbucks. N-am intrat ever in Lovelele stelei.

  21. schipix says:

    @Costel vezi mai jos (de tot) la “Daca n-ai nimic mai bun de citit…”

  22. IulianG says:

    @Deria
    pai si merge self-check-ul ca printr-o tara civilizata ? ca stiu ca e un pic diferit ca pe aici gen: tu scanezi undeva si platesti altundeva…cel putin asa am inteles de la Orbu’. si ca unii faceau 2 bonuri dar plateau doar unul, eventual cel mai mic.

  23. Manowar says:

    Care este blogul lui Orbu ? Link ?

    serios-serios?

    Adica are link in post.
    Are link pe pagina catre main page.

  24. Deria says:

    A, vezi daca nu pun piciorul in tarile civilizate, nu stiu. Nu, vanzatoarea a scanat produsele si apoi m-a indrumat catre self-check/pay.

  25. Costel says:

    @Manowar: Pe mobil nu-mi arata nici un link.
    P.S. Folosesc IE pe Windows phone 8.1.

  26. Costel says:

    A, scuze, nu stiam ca blogul catalinx e al lui Orbu.

  27. deathy says:

    Eu stiu ca-n Romania starbucks e considerata o chestie de figuri and shit.

    E un cacat sinistru in romania. Am incercat de doua ori sa beau un cappucino de la ei (ca imi mai luam prin Dublin si era bunicel) – logic, l-am aruncat in secunda doi. ORIBIL!

  28. Manowar says:

    @deathy: da, ma, incercam sa explic alta treaba. Aici costa salariul/2500. In Romania nu, de aia e considerata de fite.

  29. Ionut says:

    Nu e considerată de fițe, ci de hipsteri. Tot pe acolo e și prețul uneia în cafenea, nu comparăm cu aia de la benzinarie care e 4 lei.

    Iar la gust, două feluri am încercat și aducea a cafea la tonomat cu prea mult lapte/Nestle pentru adolescenți, gen, iar a doua a fost un fel de julius meinl mai diluat. Și mai dulce.

  30. Manowar says:

    Pai, in Romania, chiar e de hipsteri.
    Aici nu, e o cafenea relativ normala.
    Tine de calitatea serviciilor si puterea de cumparare. Aia ziceam si eu, dar nu ai inteles…

  31. XC47 says:

    Iar la gust, două feluri am încercat și aducea a cafea la tonomat cu prea mult lapte/Nestle pentru adolescenți, gen

    Banuiesc ca daca cineva iti da un fresh de portocale facut pe loc, il scuipi la canal si zici ca bag pula seamana cu Fanta. Cum pula mea ai vrea sa fie o cafea? Eu unul beau din aia la 30ml fara lapte, zahar, frisca, scortisoara, sloboz, piper etc. Am baut la SB inclusiv in US si bag pula daca nu avea acelasi gust ca aici. Ce cacat de asteptari ai de la o cafea?

  32. Manowar says:

    @XC: problema-i alta, ma.

    Ideea e asa. Pe-aici o cafea costa 2.5 lire. Sau pe-acolo, oricum. Dintr-un salariu mai de doamne ajuta, iei 2000 de cafele lunar. Si daca te duci la Costa sau la alta cafenea, costa cam la fel. Tot pe-acolo. 2.5 lire. Zic asa, ca era inainte de Brexit, acum au mai crescut preturile, dar nu stiu cu cat. Ideea de baza ramane asta: dintr-un salariu mai de doamne-ajuta, iei 2000 de cafele.

    In Romania pe la starbucks era 15 lei o cafea. Sau 20. Nu mai stiu. Da’ hai sa zicem 15. Ca sa iei 2000 de cafele pe-acolo, ar trebui sa ai un salariu de 30,000 de lei. Nu prea o sa dai pe-acolo de multi oameni care sa aiba un salariu de-ala. Garantat.

    Si atunci, normal, cand Ion intra intr-un starbucks, se asteapta sa fie cafeaua aia epica, cu tate mari, curul tare si stramt, sa-i suga pula si sa-i faca si de mancare dupa. Si e normal sa se astepte la asa ceva – ca alaturi, la alta cafenea, e probabil 7.5 lei. Apare impresia aia de “pai daca-i la fel, de ce pula mea dau dublu? Clar, e un cacat, numai hipsterii si fitosii se duc la starbucks”. Cum am zis, e absolut normal.

    Cam de-asta are reactia aia dubioasa.

    In schimb, pe-aici, sa-ti iei o cafea de la Costa sau Starbucks e asa, cam cum ti-ai lua o cafea de 5 lei de la un automat de cafea din Romania. Nimic hipsteresc sau fitos. Pula mea, exista la benzinarie intr-un spatiu de 1.5 mp doua automate de cafea starbucks. Cand ma duc sa bag motorina mai dau pe-acolo de muncitori de-aia necalificati (genu’ ala cu vesta reflectorizanta) care-si iau o cafea. N-as prea zice ca-s hipsteri – doar mai nespalati, asa…

    Cum ziceam, perceptia asta tine de puterea de cumparare. Si la romani, puterea de cumparare e unde e.

  33. XC47 says:

    La preț da, poți să zici că în România e de fițe. Cafeaua care o beau eu costă 8 lei la Starbucks, 7 la Filicori etc. Dar Ionuț zicea că are gust de pișat din ăla de la automat. Oricum prețurile sunt cumva ajustate la puterea de cumpărare. Cumva. În pula mea, oricum aici tot ce depășește 5 lei e de fițe pentru unii. Status social LOL.

  34. Manowar says:

    costă 8 lei la Starbucks

    Nu prea. Nu aia care-i aici 2.5 lire sau plm.

    Oricum prețurile sunt cumva ajustate la puterea de cumpărare. Cumva.

    “Cumva” nu prea mi s-a parut c-ar fi prea ajustate la nimic.

    Ca sa fie “ajustate” ar trebui sa fie de 5-6 ori mai mici decat aici. Adica nenorocirea aia de latte de 2.5 lire ar trebui sa fie la starbucks in Romania cam 0.4-0.5 lire. Cam 2.5 lei, adica.

    Si nu prea cred ca e, stii?

    De-aici treaba aia cu perceptia. Ca, raportat la puterea de cumparare din Romania (si la pretul de-alaturi), la Starbucks cam dai “o caruta de bani” pe-o cafea. Si mi se pare normal ca daca dai mult mai mult, sa ai pretentii, sa fie cafeaua aia cam cum am zis mai sus. Si cand nu e, te simti jefuit, prostit etc, asa ca aia care cumpara de-acolo sunt hipsteri/fitosi. E normal.

  35. XC47 says:

    Nu știu de alte prețuri, eu beau din aia la 30ml, adică nu mă așez la masă și mai plec peste 2 ore. În UK, am băut de la Costa și nu costa 2£. Apoi am băut în Porto în aeroport, tot de la Costa, aceeași cafea la 1.5€. Același gust. Dar într-un fel sau altul toți ăștia din vest trebuie cumva să vândă și aici, normal că nu ar avea nicio șansă la prețurile de la ei de acasă. În pula mea, 90% sunt pe salariul minim, adică fro’ 200£/lună. Nici nu au vreo perspectivă, capitalul românesc e cvasi inexistent. Așa că, vinde și Starbucks cum poate. Valabil pentru toate companiile, profit mic la vânzări mari, de aici și indicatorul magic “productivitatea muncii în România”. Încă Starbucks e oarecum printre cei cinstiți, alții umblă intens la calitate. Gen, 30% cafea 80% nechezol.

  36. Manowar says:

    Da, ma, eu vorbesc de ce numesc astia latte. Ceva cafea cu lapte care e la 560 ml. Am verificat acum. Ala care e aici 2.65 sau plm.

    Iti garantez ca nu e aia 8 lei la starbucks romania. Nu stiu cat e, ca nu am mai intrat intr-un starbucks in Romania din 2010. Dar nici atunci nu era 8 lei. Nu mai stiu cat costa atunci, dar oricum, double digits.

  37. Orbu says:

    Din ce stiu, Starbucks au cam aceleasi preturi ca in Europa. 10-20 de lei. Parca 18-19 lei un latte, nu mai stiu exact cat, ca erau prin zona pe unde avam biroul si am baut o data la ei. Si tot latte sau cappuccino beau, ca nu mai sunt tanar sa mai am stomacul de pe vremuri.
    Gustul e cam la fel ca pe afara.
    Dar stiu eu alte locuri cu cafea mai ieftina si mai buna decat la Starbucks ( deh zgarcitul din mine), inclusiv prin vecinatatea Starbucks.
    Ba, si am fost la Costa alea din UK ( voiam sa scriu ceva pe tema, da’ am treaba) si e OK . Dar atat. OK si platesti 2 lire si jumatate pe ea.
    De fapt cred ca aveti “o problema” cu cafeaua pe acolo, nu stiu ce te tot vaiti tu, cand ajungi in Romania, ca e cafeaua naspa. Revin cand am mai mult timp.

  38. Manowar says:

    Parca 18-19 lei un latte, nu mai stiu exact cat, ca erau prin zona pe unde avam biroul si am baut o data la ei.

    Pai, cam aia explicam eu cu puterea de cumparare. La 18-19 lei, cate iei dintr-un salariu decent in Romania? Cam 250? Dar in UK la 2.65 lire? Cam 2000? Nu face decat sa confirme ce spuneam. Tara pulii mele, preturile ajustate in pula cu cerbul de h’aur. Normal ca Ion se oftica daca plateste practic de 8 ori mai mult ca mine. Si normal ca se asteapta sa primeasca lunar de pe cer, ce pula mea. E tare Romania – are preturi europene, da’ salarii romanesti lol.

    Ba, si am fost la Costa alea din UK ( voiam sa scriu ceva pe tema, da’ am treaba) si e OK . Dar atat. OK si platesti 2 lire si jumatate pe ea.

    Da’ n-am sustinut coaie c-ar fi super ultra grozava. E OK si atat – aia-i tot ce astept de la o cafea.

    De fapt cred ca aveti “o problema” cu cafeaua pe acolo, nu stiu ce te tot vaiti tu, cand ajungi in Romania, ca e cafeaua naspa. Revin cand am mai mult timp.

    Nici nu stiu ce sa zic la chestia asta.

    Sa-ncepem cu faptul ca nu pot fi urmate niste instructiuni simple. Sa zicem ca eu iti zic “adu-mi te rog un latte”. Si se holbeaza o bovina la mine ca si cum as fi intrebat-o de grade, hidrogen, oxigen si apa. Asa ca-i explic: “bine, uite cum facem: adu-mi te rog un pahar de-ala inalt, de 250-330 ml; o treime cafea, doua treimi lapte”. Si se lumineaza la fata: “am inteles, vine!”.

    Si stai 10 minute si vine. Vine o ceasca de-aia de espresso de cati pula mea ml are, nu stiu, sa zicem 50. Si alaturi, doua “plicuri” de-alea de cativa ml de lapte.

    Sau ma duc si cer asta in alta parte, unde nu trebuie sa explic ce e. Grozav. Si vine. Vine cafeaua – cum e ea, nu mai discutam de calitate – si deasupra cafelei, SPUMA de lapte. Care are volum ca lumea, normal, dar nu face cafeaua aia imputita mai putin amara.

    Sau ma duc si cer sanki frappe. Vand unii pe langa ai mei in Bucuresti, la terasa. Si ma duc si primesc. Primesc o combinatie de cafea cu APA. Si deasupra, niste frisca. Si aia de-aia sintetica, nu-ti imagina frisca din smantana sau alte SF-uri. Da’ pretul? Ah, pai, pretul, ca si cum as fi luat cea mai pizda chestie posibila de la starbucks/costa si as fi futut si fiica vanzatoarei. De trei ori.

    Sau, sau, sau.

    Si toate astea cu martori.

    Aia-i “o problema” pe care-o avem cu cafeaua “pe acolo”. Pe acolo prin Romania, adica.

    Ai crede ca si ultimul retardat poate urma niste instructiuni de-astea simple: pui o treime cafea, doua treimi lapte. E OK, nu tre’ sa fie fiert, nu trebuie sa fie cald, poti sa-l torni direct din ambalaj – expirat sa nu fie. Practic, sunt clientul ideal, doar torni cafeaua acolo si laptele. Sunt de zece ori mai usor/rapid de servit decat urmatorul, care-o cere si pe ma-ta la aprozar. Dar ce folos?

    Nu, nu se poate. Pentru ca-i mult prea complicat. Chiar si cu instructiuni. Bine, e si vina mea – n-am explicat ce-nseamna “o treime”. Sau ca paharul inalt nu inseamna ceasca de espresso.

    Bine, tot e mai bine decat in Republica Moldova. Unde m-am dus si am cerut si eu o cafea cu lapte. Si nenea de la bar, manca-mi-ar pula, mi-a dat o ceasca de cafea si doua plicuri de “frisca”. Da’ nu era frisca. Nu era lapte. Era lapte condensat. Dar ei acolo ii zic “frisca”. Pentru ca moldoveni de-aia. Fiind prost, le-am pus peste cafea. Ai dat vreodata limbi in curul unui negru stricat la stomac care tocmai se caca imprastiat? Nici eu, da’ imi imaginez ca fix asa-i gustul. Si da, si acolo am vazut aceleasi priviri de bovina troglodita: “cum adica…cafea si lapte…?”. Si le explici ce vrei exact si lor, rabdator. Incerci si-n romana, incerci si-n rusa. Poate-poate. Dar nu. Ai zice ca-i o chestie incredibil de exotica pe care tocmai am inventat-o eu. Cum adica … si cafea si lapte…? In acelasi recipient? N-are cum. Si-ti curge scuipatu’ din gura si-i zici vitei incaltate ce vrei, dar la ce bun? S-aude, Patrick? Сука Блять

    Si cam aia-i problema mea cu cafeaua prin Romania.

  39. animaloo says:

    1. Cafeaua nu e la fel, deci amuzant sa intrebi “ce vrei de la o cafea”. Plm, cafea?

    2. 2000*2.6 ii vreo 5200lire. Ceva imi zice ca ala e un salariu destul de mare.
    Evident, puterea de cumparare e mult mai mare in uk, da mai taie din suma. Nu o creste pe aia de la noi ca nu e nevoie

  40. Manowar says:

    2. 2000*2.6 ii vreo 5200lire. Ceva imi zice ca ala e un salariu destul de mare.
    Evident, puterea de cumparare e mult mai mare in uk, da mai taie din suma. Nu o creste pe aia de la noi ca nu e nevoie

    Pai, boss, nu prea am ce sa tai din suma. A zis nenea mai sus ca-i 18-19 lei. Hai sa zicem c-ar fi 18. Eu in Romanistan obtin un salariu de 4500, daca ma duc sa lucrez. Lei. Net. (sper; plm, in realitate, era 4300, da’ ma gandesc ca poate am noroc) Adica vreo 250 de cafele.

    Aici cate iau, la 2.65 lire? Bc-ul zice ca 2015.47169811320754716981. Sigur. E un salariu destul de mare. Da’ si 4300 net era un salariu destul de mare in 2011. Cica era in top 3% acolo.

    Ce sa tai? Ma rog, taie tu cat vrei, da’ bc-ul nu e subiectiv. Uite, daca vrea pula ta, facem asa: punem leu vs lira. Si nu mai discutam de 5300. Discutam de 4500 lei vs 4500 lire. Si atunci discuti de 1700 de cafele. Nu de 2015. Vs 250 in Romania. OK. Ce sa zic, asta schimba totul.

  41. XC47 says:

    Man, tu ai trăit printre animale? Cum adică 5200£ e prea mult? Pentru ce, pentru o cameristă? LOL.
    Tu zici că e o sumă mare, eu zic că e doar peste medie în unele segmente. Acum pula mea, n-ai vrea ca toți din UK să lucreze pe minim?

  42. Orbu says:

    Ma, eu nu am zis ca nu poti sa-mi dai exemple de 10-50 de locuri din Bucuresti unde se face cafea naspa. Asta asa la foc automat. Cine stie prin ce spelunci, sau spalatorii de bani mascate in terase mergi.

    Ca doar din asta scriu eu sute de pagini, locuri random din Romania unde serviciile sunt proaste, nu ca doar cafeaua. Nu e ca si cum te-as putea mintii ca Romania e misto, dar n-ai fost tu atent.

    Doar ca daca vrei lucruri nu mergi acolo. Vorba aia , ai uitat de unde ai plecat?, lol. Nu stiu cum se intampla dar, in general, pe unde cer caffe latte mi se aduce latte. Iar daca spun ca mai vreau lapte mi se mai aduce lapte. Bine, daca esti cafegiu, ca tine, ca presupun ca esti din moment ce n-am auzit vreodata ca a fost berea naspa in Romania, sau fresh-ul de portocale, te uiti cand intri intr-o carciuma daca au espressor.
    Sau intrebi inainte. Cu cuvintele astea: “Aveti espressor?”. Eventual poti sa intrebi si de la obraz. “Lapte aveti?”. Stiu ca in alte tari chestiile astea sunt cumva implicite daca servesti cafea, dar na.

    Daca nu au, pula mea, pleci, ca din ce cacat crezi ca-ti fac aia latte? Cafea la filtru , sau instant, sau pula mea, cu lapte de “Cocos”, daca stii bancul.

    Am baut cafea mai buna decat ce descrii tu acolo si la barul unei spalatorii auto de cartier.
    Dar asta, da, e o exceptie. La spalatorie nu te astepti sa iti dea aia altceva decat nechezol, ca asa sunt clientii.
    Si am devenit in timp cam la fel de maniac cu cafeaua si am gasit locuri prin oras pe unde fac cu scortisoara, cu pula mea, cu siropuri si e chiar tare. Adica buna, ca nu imi place tare.

  43. Manowar says:

    Da, boss, dar cand ma duc eu in Romania, ma duc sa ii mai vad pe ai mei. Si eu sunt OK cu “ma duc in alta parte”. Chiar daca o fi vara si sunt 35 de grade. Dar ei au vreo 60+ si nu garanteaza nimeni ca locul urmator e mai bun oricum.

    Problema nu e aia. Problema e ca acum 10 ani dadeau acolo cafeaua cum trebuia. Iar acum pula. Deci nu, nu locul e problema, ca ala nu s-a schimbat.

    Dar daca te ajuta cu ceva, da, am si mers “in alta parte”. Ca povestirile alea de mai sus sunt din locuri diferite. Go figure. Si nu, nu merg in “spelunci”. Practic, am ajuns sa merg in chestii de-astea (pagina 2, jos dreapta) ca sa pot bea o cafea decenta. Da’ e 22 de lei, daca tot vorbeam de puterea de cumparare.

    PS da, am nimerit si eu acolo locuri in care plateam 7 lei si era cafeaua OK. Dar cele mai multe erau la modul 15-25 de lei si de banii aia, primeai niste multa muie, ca de o cafea decenta nu putea fi vorba.

  44. Deria says:

    Nu exista cafea de 5 lei la automatele din Romania. 2 lei, bo$$.

  45. XC47 says:

    Ba’ exista bo$$, cafeaua aia “premium” de automat. :))

  46. XC47 says:

    Stai in puii mei ca m-am incurcat, 2 lei aia premium, 1.5 lei pisatul. Sorry..

  47. Deria says:

    Arata misto bauturile alea. As sacrifica 100 de lei sa-mi iau vreo 5, sa vad cum sunt.

  48. Deria says:

    In care oras exista?

    La mine nu am vazut decat intre 1 si 2 lei. Cu 2 lei imi iau eu Irish Cappuccino in pahar de-ala albastru cu capac maro-auriu, de la Tchibo.

  49. Deria says:

    Pisatul e 1 – 1,2 la mine. 😀 In pahare de-alea mici. La 2 lei iei 150 ml.

  50. mel says:

    Daca traiesti intr-o tara mai civilizata nu prea ai ce sa scrii despre ce se intampla, ca nu prea se intampla nimic deosebit. Lumea din principiu e amabila si incerca sa te ajute daca poate. Chiar ma gandeam la asta cand am mers azi la primarie si am nimerit unde nu trebuie. O doamna la 50 de ani m-a ghidat frumos spre destinatia corecta. Deci din generatia veche, ca si aici a fost comunism, dar amabila, NORMALA. Aceasi faza in Romania cred ca ar fi fost mult mai nasoala si ar incepe cu “ce caut aici” si sa “ii inchid usa ca…”. E vorba de cultura cred, romanii nu stiu sa se comporte social. Exista amabilitatea la tara, la generatia celor de 70-80 de ani si atat. Restul, cei pe la 60-50 de ani au pierdut deja acesta stiinta si nu prea au trecut-o mai departe din cate observ.

    Apropo de discutia despre Starbucks sunt de accord cu Manowar, sunt produse normale in tarile puternice economic, prezentate in Romania ca exclusive. Si sunt mult mai scumpe in Romania decat in tarile respective.
    E suficient sa va uitati la eticheta hainelor pentru marcile uzuale – Zara, Orsay, New Yorker, Reserved (etc.). Uitati-va la pretul RON vs PLN. Paritatea e la fel, dar in Romania produsele sunt mai scumpe, cu 10 RON standardul minim. De ce? Ca in Polonia se castiga mai bine.
    De aia, ca se castiga in tarile dezvoltate in medie mai bine, si se face rotatie mai mare pe produse, iar profitul e acelasi chiar mai mare decat in RO, unde pretul e semnificativ mai mare.
    Si eu ma gandeam mai de mult ca in Romania vor comerciantii sa faca profit mai mare de aia maresc preturile, dar nu castiga mare lucru ca romanii cumpara cu mult sub nivelul tarilor dezvoltate.

  51. animaloo says:

    XC47 – bre, cand faci niste comparatii, nu compari cu un salariu de 100k in Anglia. nu am zis “prea mare” am zis “mare”. Cand ai 5200lire/luna presupun ca te doare in pula de pretul cafelei.

    nu ziceam ca e calculu foarte gresit ci ca sa comparam si noi salariu mediu. Ca in fond daca ai 2000e in romania te doare vag in pula de pretul cafelei de la SB. Problema e ca 2000e in Romania e un salariu serios, pe cand 2000E in anglia e un salariu pe care presupun ca e bine sa lucreze si nevasta-ta.

    *mie cafeau de la SB nu imi place. Bine, eu beau cafeaua foarte tare si am primit de la cineva un americano de am crezut ca face misto de mine. Nu imi place nici bashineala din jurul lui. Singurul moment in care mi-a placut de starbax a fost in Paris unde era unu langa o terasa si puteam sa ma leg la wifiul lui. In plus, in bucuresti au aparut niste cafenele serioase unde ai optiuni calumea de tot. Nu ma duc nici la alea ca nu au bere si mie imi place berea 😀

  52. animaloo says:

    Daca traiesti intr-o tara mai civilizata nu prea ai ce sa scrii despre ce se intampla, ca nu prea se intampla nimic deosebit.

    eh. Ieri am avut bomba si atac cu toporu. A venit primavara 😀

  53. Seven says:

    Am si eu lebede, rate si gaste salbatice in Milton Keynes. Le-am pus pe Fb si am scris “Maidanezi englezesti”. Aerul e tare, insa nu imi place vremea. Tot timpul e mohorata si cica temperaturile critice aici sunt +36 si -16. Cica 36 de grade…
    Casele maronii si identice nu imi plac deloc, imi dau senzatia de fad. Mai sunt si inghesuite una in alta si au gradini de-o palma. Eu as innebuni daca as trai asa, fiindca la tara am casa pe un teren de aproape un hectar. Si ma mai intreb ce or face astia toata ziua in casa, ca pe afara nu e tipenie de om, zici ca esti intr-un film din ala, in care omenirea a fost eliminata de un virus. Masinile sunt parcate in fata caselor si nici macar o lumina nu tradeaza faptul ca ar fi locuite. La fel e si in Germania si te intrebi . Am plecat pe aici, in recunoastere, si parca imi venea sa tip si sa intru in case, sa imi confirm ca nu-s singurul supravietuitor :))).
    In drum spre spitalul asta (e la 500m)de unde fur net sunt nevoit sa trec printr-un parc in care dau rar peste cate un ratacit ce alearga sau se plimba. Prima data, cu ocazia unui maraton, am intalnit o politista grasuta de vreo 25 de ani, care m-a salutat si eu m/am uitat in spate in momentul ala, sa vad daca mie mi se adreseaza si nevazand pe nimeni, i-am raspuns incuviintand din cap. Mi-am zis in gand, “ia uite ce politicoasa e lumea aici!”. A doua oara am dat peste o milfa blonda ce batea in 40 de ani. Era grabita si cand privirile ni s-au intersectat, mi-a zambit. Eu mi-am zis “civilizatie, tata! trebuie sa ma obisnuiesc si sa fac si eu la fel”. ieri, la fel, cu o negreasa. Le-am povestit astora din camera ce politicosi sunt englezii si au ras de mine zicand ca alea de fapt voiau sa ma agate si atunci mi-am adus aminte ca ai scris la un mom dat pe aici, ca “in UK risti sa aluneci intr-o pizda” si am lasat-o mai moale cu politetea. Mi-am amintit ca seaman cu Neo, ala din Matrix, si ma gandeam ca de aia or fi zambit. 🙂

  54. Manowar says:

    Salut, Neo.

    *laughs in BSL*

  55. Webby says:

    alea de fapt voiau sa ma agate si atunci mi-am adus aminte ca ai scris la un mom dat pe aici, ca “in UK risti sa aluneci intr-o pizda”

    Gut, atunci acolo clar e de mine. Pacat ca s-au hotarat tocmai acum sa iasa din Uniune , ceea ce will give me a hard time soon, cu toate cetateniile mele EU. Mno, Murphy nu doarme.

  56. Seven says:

    @ Manowar: haha, amuzant!
    Man, nu sunt surd. alta e problema la mine si anume problema intelesului sensurilor cuvintelor. Stii tu, e cam ca la scoala cand nu intelegi un cuvant spus de profesor si te uiti la colegul de banca, ca poate a inteles ala. Sau e ca si cand cineva vorbeste cu tine in chineza… il auzi dar nu pricepi nimic. Asa e la mine, basca niste tinitus care suna ca un polizor. De asta voiam eu ap auditive extraterestre, ca cica izoleaza sunetele din jur in asa fel incat sa auzi numai pe o anumita raza, are setari fine si chiar trateaza tinitusul ala. Crezi ca eram eu inginer in Romania fara sa aud nimic? 🙂

    @Webby: Da-le incolo ca sunt urate cu spume. Eu lucrez la o spalatorie si intr-o saptamana am vazut printre clienti doar doua femei frumoase: inalte si blonde. Venisera cu Porshanul la spalat si nu cred ca erau englezoaice. Bateau in rusoaice sau suedeze.

  57. Jiji says:

    Suie Mtarbax!

    Cafea poa’ sa suga si o surdo-muta.

  58. Manowar says:

    Da-le incolo ca sunt urate cu spume. Eu lucrez la o spalatorie si intr-o saptamana am vazut printre clienti doar doua femei frumoase: inalte si blonde.

    Cum? La spalatorie auto nu apar gagici reusite? Ma, voi folositi detergentul gresit.

  59. Zeus din Mahala says:

    Sa ziceti merci ca are cafea in latte-ul ala. Sa vezi ce fain este cand mergi in Romanica la mare si comanzi limonada, dar primesti ceva reinterpretat ( apa cu sare de lamaie).

  60. XC47 says:

    Manowar, caut de ceva timp postarea aia cu un antreprenor 🙂, Schiopu’, ala de venise sa planga aici pe comentarii. Mai este?

  61. XC47 says:

    Mulțumesc

  62. buntzi says:

    De vreo 5 ori în după-amiaza asta am căpătat mesaj gen 403 Forbidden.
    Sper că e de la netul meu, nu din alte motive.

  63. Manowar says:

    Nu-i de la netul tau si nici de la server.
    Am observat si eu problema mai devreme – ar trebui sa mearga.

  64. Deria says:

    Se scumpesc gazul (aprilie) si lumina (iulie). Probabil urmeaza taxa pe aer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *