Despre democratie, prosti si creditare
Despre democratie am tot scris. O chestie n-am mentionat si e evidenta – numarul mult prea mare de prosti. Cand zic ca n-am mentionat-o, ma refer la efectele pe care le au prostii asupra intregului ecosistem.
Eu sunt oarecum convins de faptul ca oameni inteligenti trag foloase de pe urma prostilor PANA LA UN PUNCT. Pentru ca, dupa ce numarul ala de prosti depaseste o anumita limita, prostia lor ii afecteaza la fel si pe prosti si pe inteligenti.
Pentru a intelege cum ne sunt prostii de folos, este suficient sa ne uitam la joburile pe care le avem (cei care le avem). In sensul asta, pot da cateva exemple. Lucram eu ieri (bank holiday). Ar fi trebuit sa lucram 3 oameni. Eu, un arabete si un englez. La ora 7 dimineata am inceput eu tura. Erau vreo 6 tichete pe-acolo. Iau eu 3, le rezolv. Ma uit – inca 3 ramase. Bai, stai asa, da’ nu lucreaza nimeni altcineva, ce dracu’? Evident, nu lucra nimeni altcineva. De ce? Pai, simplu: pentru ca, pula mea, arabetele a uitat sa-si schimbe alarma (tura normala incepe de la 9 AM; in zilele “libere”, se lucreaza de la 7 AM). Cat despre englez, era in vacanta. A uitat ca ar fi trebuit sa lucreze ieri. Drept urmare, da, lucram singur. Nebunul in jug – da-i si da-i. Pana acum, nici un avantaj. Si nici n-o sa fie vreunul. DAR fix asa au tinut-o vitele cu care lucrez de cand lucrez eu aici. Efectiv nu te poti baza pe ei pentru nimic. Dar NIMIC. Sa munceasca? Pula mea, le e lene. Sa gandeasca? Prea greu. Sa-si faca treaba bine? Nah, thanks.
Ba, TOTI. Nu e unul mai rasarit (albastrul ala mai deschis era roman, din cate-mi amintesc). Pana acum, arata prost pentru mine – omul ceva mai inteligent (imi place mie sa cred). Arata ca si cum sunt de fapt prostul satului – aia se relaxeaza, iar eu muncesc. Doar ca imaginea se schimba cand ne uitam la bani si promovari. Pentru ca da, a muncit prostul satului, dar a si primit. Salariul a sarit simtitor de dublu (net) fata de cat era la angajare. Primit niste jdemii in actiuni? Check. Restul au primit pula? Check. Asa ca da, se relaxeaza, dar se relaxeaza pe banii lor. Si cam asa e cu beneficiile obtinute din faptul ca lucrezi cu prosti. E exact cum a fost la mine cu femeile. Nu am avut de-a face cu numarul ala de femei pentru ca, derp, as fi eu super masculul feroce. Nu. Nu eram eu extraordinar – eram doar normal intr-o lume de taranoi capsati si imputiti. Foloase trase? Desigur (trase pe pula, desigur, sa-mi fie de bine, macar n-am luat boli)
Merit eu salariul? Nu. Merit pozitia? Nu. Merit alte avantaje? Nu. Dar le am pentru ca…in comparatie cu restul…
Asa ca-i faina prezenta prostilor. Dar cum ziceam, e faina pana la un punct. Pentru ca de la punctul ala incolo, dupa ce depaseste o limita, totul se duce pe pula. Si asta se aplica si cand vine vorba de femei si la bani. De ce? Pai, hai sa vedem. N-o sa scriu despre partea cu femeile din motive obiective. Ca un hint asa, treaba aia e legata de cum erau femeile, de cum sunt femeile, de cum era Romania (relativ alba) si de cum e (99% tiganizata). Dar cum ziceam, n-o sa scriu despre asta. O sa scriu un pic despre bani.
Radem cu totii de idiotii aia care-si iau cacaturi “rezidentiale”. Ca da, trebuie sa fii prost facut gramada pentru a face asta. Dar hai sa vedem daca e amuzant. Daca ar trebui sa radem de ei. Si pentru asta ne putem uita la efecte.
Un pulete vrea sa faca bani. Cumpara un teren undeva in afara localitatii si pune acolo de-un bloc – sau mai multe blocuri. Cere, sa zicem, 50k pe-un apartament. Pretul prin oras ar fi de 60k. Eh, blocul puletelui este mic si urat si la mama dracu’ si incadrat de-o groapa de gunoi si-un crematoriu si n-are drumuri si alte alea. Dar el cere. Si se gasesc cativa idioti care sa dea. Intotdeauna se gasesc. Ca nu pot face rost de 60k, aparent. Asa ca-si iau la 50k – si hei, lasa, imi iau masina. Ignoram faptul ca pe apartamentul din Coiuti-Derdelus si pe masina dau cat ar da pe-un apartament in oras. Prostul de-aia e prost, ca nu gandeste prea mult.
Ce se intampla mai departe? Pai, ce sa se intample? Iau si altii exemplul prostului. Haida. La sa cumparam si noi p-acolo, ca-i the new shit, am vazut eu poze cu copaci si loc de joaca. Sigur, acum nu exista, dar vor fi, ca le-a trecut puletele in poze! Si ce daca erau poze furate de pe internet? Ce?
Mai departe? Pai, mai departe, apartamentele din oras ajung sa nu mai coste 60k. Ca omul normal gandeste. Stai coaie, ca daca prostii dau 50k la Coiut-Derdelus si pe urma mai dau inca vreo 10k pe-o masina, inseamna ca apartamentul meu face mai mult de 60k – ca masina implica si costuri si timp pierdut si nervi in trafic, costuri si nervi cu care eu n-am de-a face. Asa de maine cere 70k. Sau 80k, de ce nu? Si pot spune asta linistit, pentru ca apartamentul meu din Romania valora vreo 62k. Si pe urma au pornit aia programul prima casa, a inceput harneala aia cu “rezidentiale” si, cum-necum, desi n-am mai bagat bani in apartamentul ala dupa renovare, a ajuns pana una-alta la 85k valoarea lui (nu, pe bune, s-ar putea sa-l marit curand). Ca deh, e-n Bucuresti, e relativ central, e langa metrou si, in afara de ceva cinematograf imax coispe d, ai pe-o raza de 500m in jur tot ce-ti trebuie. Da’ tot. Motivul pentru care eu nu stiu Bucurestiul prea bine (desi m-am nascut si-am trait in Bucuresti) este ca n-am avut niciodata nevoie sa-l stiu. Daca-mi trebuia ceva, era aproape.
Mai departe? Pai, mai departe, la 85k, e cam scump apartamentul pentru fraierul de rand. Pentru ca, nu-i asa, e greu, boss. Si atunci vine guvernul si mai baga un program. Mai subventioneaza ceva. Mai garanteaza o parte din imprumut. Da’ in niste limite. Sa zicem 50k (habar n-am cat, nu conteaza). Prima casa (ceea ce implica faptul ca nu vei locui in ea pana la adanci batraneti, ca atunci ar fi “casa”, nu “PRIMA casa”). Si bineinteles ca pretul unui rahat cu doua camere va fi pus de dezvoltatorii aia FIX la limita aia. Asa, cat sa poata lua prostul credit usor, fara sa se agite. Nu-i suficient? Pai, OK – intra in ecuatie si bancile. Brusc, nu mai cer 25% avans, ca pe vremea mea. Nu, coaie. Iti dau si cu 5% avans. Pentru ca pula mea, de ce n-ar face-o? Statul le garanteaza ca nu vor pierde bani (si direct si indirect – inclusiv prin chestii gen “la noi nu se poate cu legea falimentului personal”). Si bineinteles ca atunci cand ai nevoie doar de 5% avans, mai creste si aia pretul locuintelor. Ca lasa, boss, are toata lumea de 5% chiar daca mai cer eu 20k la pret, asa. Ce-nseamna acolo, inca 1000 de euro la avans? O nimica toata.
Ah, ca poate tu esti tipul destept care nu pune botul la de-astea? Pai, foarte bine. Fii tu destept – pentru ca vei suferi si tu alaturi de prosti. Cot la cot cu ei chiar. Pentru ca proprietarul/dezvoltatorul nu are neovie sa-ti vanda tie. Ii poate vinde unui prost. Asa ca, desi stiti amandoi ca apartamentul lui face 60k, pretul cerut va fi de 90k. Pentru ca de ce nu? Stie ca tu nu dai – ca esti destept. Da’ e OK – da un prost. Asa ca, desi stii, desi nu vrei, desi whatever – dai. Ca optiunile alea sunt: dai sau dai chirie. Treaba ta ce preferi (si se-ntelege ca si chiriile cresc cand cresc preturile locuintelor, ca doar sunt legate).
La fel e si aici – in UK, adica. Nu-i nici p-aici altfel. Sunt cateva diferente minore, mai exista treaba aia cu leasehold, dar la baza, chiar nu-i o diferenta. Si aici la fel – 5%. Si-mi place cum tot timpul programele astea sunt numite in asa fel incat sa ai impresia ca ajuta. “Help to buy”. Gen, te ajuta sa cumperi. Bineinteles, de fapt, te ajuta sa ai o datorie cu vreo 100-200k mai mare decat ar trebui, dar hei, ii zice “help”, trebuie sa fie de ajutor treaba asta! Si e super haios sistemul. Gen tu pui 5%, statul pune 20%, dar are 20% din locuinta ta si nu poti s-o vinzi daca nu-i platesti inapoi aia 20%. Sau s-o inchiriezi. Sau s-o whatever. Alte programe la fel de reusite sunt alea cu “first time buyer”. Gen da, “te ajutam”. Dar numai la locuinte NOI. Pentru ca de fapt, programul nu-i facut sa-l ajute pe fraierul de rand. E facut sa-l ajute pe dezvoltator. Construieste cat de prost, mic, inghesuit si prost-pozitionat vrei. Ca vor veni fraieri sa cumpere – are statul grija. Si statul are tot interesul sa creasca preturile. Pentru ca, pula mea, asa rulezi banii, asa te joci cu cifrele, asa ai pe hartie crestere economica, taica.
Si oricat de destept ai fi, n-ai ce face. Intri in joc si tu – Game of Stupid. Pentru ca degeaba stie dezvoltatorul ca locuinta pe care-o vinde face 100k (cifra random). Va cere linistit 300k. Pentru ca “asta-i piata”. Pentru ca “asa-i cu cerere si oferta”. Da, sigur, umblam noi artificial la ele si apoi ne dam fanii capitalismului si laissez-faire sanki. Faci si tu la fel ca prostul – ca na, ce altceva o sa faci? O sa cumperi tu teren si-o sa-ti faci tu locuinta si…? Nah, I don’t think so. Si chiar daca ai incerca, normal ca si pretul terenului creste. Si costul muncitorilor creste. Pentru ca pantof si cartof – de ce sa lucreze la tine ieftin, pot lucra la puletele dezvoltator, tu descurca-te, ca esti destept.
Nu se termina chestia asta aici, insa. La locuinte, adica. Pentru ca se aplica si la restul. Oriunde intervine creditarea, e futut si ala destept. Va plac telefoanele? Da? Ia intrebati-va cat ar costa un telefon nou (ceva pe Android sau IOS) daca nu s-ar da in rate. Daca s-ar vinde asa, ca painea la alimentara: cu banii jos. Hai sa vad si eu cati oameni ar avea pe bune iphone la 700 de dolari (si nu stiu cat o sa fie iphone 8, dar cica vreo 1000, whatever). Ia intrebati-va cat ar costa o masina daca ar trebui cumparata cu banii jos. Si second hand si noua, cum preferati. Hai, ganditi-va voi bine si anuntati-ma si pe mine cate forduri de 20k s-ar vinde in Romania. Hai sa vad si eu. Iar chestia asta merge pana la cote absurde, cel putin in UK. Se vand “vacante” in rate – iar prima rata trebuie platita intr-un an. Gen “n-am acum bani de vacanta, dar ma duc si pe urma o platesc eu dublu”. Si bineinteles ca si acolo se intampla la fel. Hotelul isi ia banii de la banca. Banca ia banii de la fraier – dublu. Hotelul creste si el pretul – ca doar, nu-i asa, e cerere grupa mare! Si nu mai conteaza ca tu esti destept si ai bani de mers in vacanta fara credit si alte alea. Ia lasa, nu mai dai 2000 de lire, acum dai 4000. Ori aia, ori poti sa te duci in vacanta in gradina sau pula mea, cum preferi tu. Ziceam ca merge pana la cote absurde treaba asta-n UK si asa e. Pentru ca n-ati vazut inca nimic pana nu vi s-a livrat un catalog de-ala (spam) acasa, sa fiti anuntati ca puteti sa va cumparati acum de la Argos fucking periute de dinti in 12 rate. PERIUTE DE DINTI IN 12 RATE. NU GLUMESC. Esti destept? Hai ca-ti aratam noi la ce-ti foloseste tie desteptaciunea, ehehe.
Parerea mea e c-ar trebui facute ilegale creditele pentru consum. Nu, prietene. Vrei casa? Strange bani, imprumuta de la ma-ta, stai la ma-ta pana-ti permiti. Si-n timpul asta si tu si viitoare nevasta – hai, ura si la munca. Si nu va speriati, ca nu-i asa de rau pe cat suna. Pentru ca-n momentul in care n-ati mai putea sa cumparati pe credit, preturile locuintelor s-ar prabusi. Dar cat timp se dau credite asa, cu nemiluita, cu avans la misto, dobanzi la misto, normal ca tot cresc si normal ca vor tot creste. Ce dracu’. Vrei masina? Grozav. Pai, du-te si ia-ti. Fara credit. Treaba ta cum faci. Vrei nu stiu ce iphone? Super – magazinul e acolo, drum bun. Da’ cu banii jos.
Se-ntelege ca n-o sa se intample asta niciodata. Ca doar, pula mea, cum ziceam, asa se face economia sa “duduie” (TM Tariceanu) din pix. Dam imprumuturi de 100k pe 10 ani, trecem pe foaie c-avem de luat 200k de la Gheorghe si herpaderp, crestere pe hartie de coispe % boss, super competenta! Mai tiparim niste bani, desigur, ca doar au fost creati in sistem de FRB, da’ cui ii pasa, ca doar nu-i nimic rau in a devaloriza salariile si pensiile, ce dracu’.
Si cam asa-i cu democratia si prostii. In caz ca va-ntrebati cum a ajuns Romania sa fie PSD forever, cam asa a ajuns. Incet, dar sigur. Si pula mea, sigur, e vreunu’ destept pe undeva care vezi-doamne n-a votat PSD. Asa, desteptule – si cu ce te ajuta? Ca tot PSD-ul ruleaza si cu si fara votul tau. Canta-ti desteptaciunea la alta masa sau gen.
Mai pare amuzant? Va mai ardeti sa radeti de prosti? Ca daca da, e posibil sa nu fiti asa de destepti pe cat credeati. Da’ in fine, radeti, daca aveti chef. Vorba aia, radeti pe banii vostri.
Democratia nu e dictatura poporului. Nu e vointa poporului. E dictatura prostilor. Si ce-i mai trist e ca un sistem mai bun nu exista.
The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter
Si cam de-asta s-a dus si se duce pe pula Vestul. Nu din cauza musulmanilor, emigrantilor sau temperaturilor – alea-s doar efecte secundare. Cand face implozie, pula mea, macar o sa stiti de unde i s-a tras.
Pe mine ma uimeste cum proprietati in zone bune ale Bucurestiului (gen Floreasca, 1 mai, etc), dar nitel mai departe de metrou, sunt uneori mai ieftine decat altele la Dristor, Salajan, Titan, Militari, Berceni, Drumul Taberei, et.
Am stat in Floreasca la garsoniera, am stat apoi in Militari pe palier cu baba cu 3 caini si bloc de jegosi, acum cumpar garsoniera in care am stat in Floreasca si mi-am jurat ca nu mai dau banii pe o casa in vreo zona muncitoreasca a orasului. Daca e zona apropiata de metrou, SIGUR noaptea vei avea parte de motociclisti manelisti fara tobe, vei avea parte de praf, nema locuri de parcare, aglomeratie in metrou, etc.
De ce sa stai in Berceni intr-o garsoniera de 40 de mii de euro si sa fii sardea in metroul de Pipera in fiecare dimineata, cand poti sta in Floreasca in garsoniera de 33 si sa faci 15 minute pe jos pana la servici?
Laur, din ce an e blocul tau din Floreasca?
1963. Dar are doar 3 etaje, ma indoiesc de vreo problema in caz de cutremur, fata de unul de 10 etaje, de exemplu.
Pariu? >:) Is niste chestii cu fundatia, structura de rezistenta, materialele de constructie folosite, radicali, integrale, prostii din astea.
Dar atat timp cat esti multumit de achizitia ta…
Totul e relativ aici. Poti sa iei post 77, supraincarcat cu gresie-faianta, cu subsol inundat cine stie cati ani, cu pereti daramati prin casa de doritorii de open-space. Ca sa nu mai zic de complexele cu rezidenz in coada, in care naiba stie ce a bagat constructorul in stalpii de rezistenta sau daca betonul e sau nu segregat acolo. In fine, n-am vrut sa dau prea multi bani pe ea, ca sa-mi ramana de calatorii, sa ma prinda cutremurul pe coclauri, in afara ei. Safe era sa-mi iau teren si sa-mi fac eu casa, dar dadeam pe ea in Buc cat da Manowar pe a lui in Uk…
Fain textul. Ai pus punctul pe ”i” cu ”Democratia nu e dictatura poporului. Nu e vointa poporului. E dictatura prostilor.”
Toqueville zicea aceeași chestie dar mai puțin plastic.
Absolut. Nici nu trebuie sa te uiti prea atent in jur sa constati asta. Comentarii de genul “ma indoiesc de vreo problema in caz de cutremur” sunt un indiciu suficient.
V-am zis ca am un coleg care-mi marturisea mai deunazi ca el are dubii in privinta faptului ca pamantul este rotund ? Si nu se referea la fineturi de genul “nu e rotund, ci e geoid de rotatie”. Plm … 40 de ani, educatie “academica”, IT-st, european (nu indian, african sau de prin padurea amazoniana), emigrant (am mentionat si asta pt ca sunt de parere ca relocarea iti deschide mintea destul de mult).
Am o viziune un pic diferita legata de partea de creditare,
Nici eu nu-s adeptul chestiei astia as fi preferat sa nu. Ca in cazul in care creditarea nu ar fi fost posibila ar fi costat apartamentele mai putin de jumatate din pret. Iar eu as fi avut , probabil, acum macar 1 platit in intregime. Iar multi altii niciunul.
Dar sunt doua probleme aici.
Una ti-am mai explicat-o cu tata si fratii lui care si-au facut case DYI ca de unde dracu’ bani sa cumperi sau sa angajezi pe cineva/o firma.
Sigur, din punctul tau de vedere, poate saracii aia asa si trebuie sa traiasca in case de chirpici pe sub pamant, sau plm, pana isi permit sa ia una cu banii jos. Foarte bine. Dar cineva are bani si nu are ce face cu ei, si-i imprumuta aluia care sta in mizerie si si-ar inchiria tot restul vietii sa aiba o casa, chit ca-i o ghena; da-i mai buna decat ce are deja, adica nimic.
Asa ca concurezi cu cat e dispus fiecare sa sacrifice pentru un bun.
Desigur, e urat ca nu ne mai ajung banii din prezent si ca s-a setat o limita in viitor, dar hei, e viata oamenilor si-s liberi sa si-o amaneteze dupa bunul plac. Sell your soul to the devil.
Si desigur e amuzant ca oamenii isi amaneteaza viata chiar si pentru un iphone, asta-i chiar hilar. Dar nu vad de ce ar trebui sa ai tu dreptul sa-i opresti din a face asta.
A doua ar fi ca de ce nu as avea eu dreptul sa investesc in ceva economii de viitor – strict legat de imprumutul pentru un asset. Telefonul nu e un asset.
Si nu, solutia cea mai buna nu e nicidecum sa renunti la tot ce-i atrage pe ceilalti. Desi, merge si asta pana la un punct. Mie, din cand in cand, imi iese.
Dar solutia aia buna e sa te pozitionezi un pic si de partea cealalta a pulii. Sa ai ceva pentru care altii sa faca coada si arunce in tine cu bani pe care nu-i au. Si daca se codesc ii poti sfatui sa faca un credit, daca nu-si permit, ce dracu’, toata lumea face asa.
Acum vreo 40 si ceva de ani, a inceput sa se umple pe-aici de indieni si pakis. Nu aveau nici camasa de pe ei, vorba aia. Veneau asa, in masa – cate 6-7 frati. Fara jena. Cu tot cu neveste, daca puteau – daca nu, le aduceau ei mai incolo.
Stateau cate 6-7 intr-o casa mai mare (plm, 3 dormitoare chiar erau de ajuns). Plateau chirie. Cum strangeau (impreuna, desigur) destui bani, cum cumparau o casa mare. Plateau toti la ea, normal. Aia care-au venit la inceput n-au facut mare cacat. Dar heeei, boracii lor, aia au ars-o fain.
Ce incerc sa-ti spun e ca nu trebuie sa stai sub pamant. Munca e munca si e platita chiar si la tara.
Poate pentru ca nu vad de ce-as plati eu coispe lire pe luna pe abonament ca “tuturor” li se pare ieftin, ca-s obisnuiti sa gandeasca “abonamentul e 50 de lire pe luna” (ca-si iau telefonul in rate). Poate am totusi si eu niste drepturi? Si da, mie – spre deosebire de ei – chiar imi trebuie un device (telefon sau altceva) pentru ca nu am simtul orientarii.
Si, ar trebui sa-mi sangereze inima pentru ala? Gen, “oh, nu, daca ar fi desfiintata creditarea pentru consum, din ce-ar mai trai bietii camatari”?
“Mai putin de jumatate” in sensul de 30%, da…
Ca poate nu o sa ma crezi, da’ pe apartament cu 3 camere relativ central in Bucuresti (discutam de vreo 85 mp, daca-mi amintesc eu bine) a dat un amic $19,000 cand l-a luat. Da, dolari. E acum vreo 100k. Euro. Realist vorbind, face vreo 60k (stiu sa calculez, dar ap aluia e un pic mai special ca marime si pozitionare – la apartamentul standard ai vedea 30%, cum ziceam), ca plm, nu mai sunt salariile cum erau atunci. Dar restul pana la 100k e bula, cauzata si sustinuta de creditare masiva si prosteasca.
Spunea cineva odata “Scapa de orice datorii care nu iti aduc bani in buzunar”. Acum, fiecare decide ce datorii il ajuta si ce datorii nu. O rata la casa mai mica decat chiria pentru aceeasi casa e un asset, un iphone sau un s8 nu e, cat timp gasesti telefoane care sa faca acelasi lucru pe bani mai putini. Idem cu masina, etc. Creditele de nevoi personale le vad la fel de utile precum fumatul. Sau cand ajungi sa ai economii de cateva mii de euro in cont, deja ti se pare ciudat sa aplici pentru un card de credit prin care banca iti imprumuta cateva mii de lei cu 26% dobanda anuala.
Desi unele chestii raman la fel – la nivel de principiu, cum ar fi chestia cu tirania majoritatii – as spune ca el a vazut alt tip de democratie, in alta perioada, cu alt sistem financiar (tot flawed, desigur, dar muuuult mai bun decat cel actual)
Democratia, asa cum am vazut-o eu in diverse tari – dupa 1989, desigur – este un fail imens si nu are aproape nimic in comun cu democratia pe care a vazut-o el. (bine, mai e si faptul ca el a vazut cu alti ochi, pentru ca pula mea, atunci cand esti aristocrat si vii din Franta – la vremea aia cu regalitate and shit, parca altfel vezi democratia). Eu, nefiind aristocrat, vad ceva mai multe avantaje decat el. Din pacate, vazand si sistemul financiar, vad si niste dezavantaje cumplite.
In 1840, de exemplu, inca era posibil “the american dream” (chit ca nu exista la nivel conceptual). In fact, era aproape obligatoriu, in sensul ca trebuia sa fii ultimul idiot pentru a nu avea casa ta si calul tau (pula mea, mai greu cu mercedesu’ la vremea aia). Si era suficient sa ai alea doua brate si doua picioare. As spune ca acum avem si cap si tehnologie si ce mai vrei tu si tot nu-s suficiente.
Da, ai.
Eu am prepay. Inclusiv pe numar de UK, da. Si ma costa ( cand il foloseam) intre 5-12 lire pe luna. 5 pentru 500 MB internet lunar, 10 pentru 2 Giga. Minute nu stiu, dar e irelevant: multe.
In Romania ma costa maxim 8 euro la niste muisti. Tot prepay. Cu internet in roaming. Bineinteles ca abonamentele cu optiunea asta incep de pe la 12 EUR si obligatii pe 2 ani. Iar daca vrei iphone ajung pe la vreo 45. Da’ cine-s eu sa vreau sa va stric petrecerea si placerea de a fi “subscriber”?
Nu. Iti spun doar ca mi se pare rezonabil ca orice om sa-si amaneteze viata cum vrea. La bietii camatari sau in alt fel. Pe vremuri isi amanetau si copiii. Daca chestia asta ar fi ilegala, oamenii tot ar face asta, in alte moduri care ar introduce alte probleme sociale legate de clanuri de camatari.
Hai sa iti spun altfel. Daca eu as avea o casa de vanzare. Si pretul pietei ar fi $19k, ca nu ar exista credite. Tu ai veni cu banii jos. Iar un “prost” ar veni si-ar spune – coaie, n-am banii astia, da’ iti dau $5k si de restul ma angajez sa fiu sclavul tau ( aka sa lucrez pentru tine ) 5 zile pe luna, timp de 25 de ani de-aici incolo, ce crezi, daca as avea vreo garantie ca pot sa il oblig pe ala sa-si tina contractul, ti-as lua tie banii?Mai degraba as intreba : Ofera cineva 6 zile pe luna?
Si ce crezi, ar fi ceva in neregula cu asta? Eu cred ca nu. Fiecare ofera cat poate si ce are. Tu ai bani, altii platesc cu timp din viata.
Toata treaba-i ca nu exista framework-ul pentru asta, pentru ca sclavia si munca silnica sunt interzise si orice individ se poate retrage dintr-un asemena contract fara mari probleme. Motiv pentru care vanzatorul il trimite frumos la un camatar care-i specializat in treaba asta, camatarul ii da vanzatorului direct banii ( practic garantia ca cumparatorul poate tine obligatia la care s-a angajat ) si ia comision ( direct si indirect) de la ambele parti, normal. Japca, dar omul/ sau institutia poate sa ofere garantia tranzactiei. Nu includ aici partea cu fabricat de bani, ma refer strict la serviciul de camatarie.
Ba te cred, ca-s prin Bucuresti din 2002. Am vazut si eu.
Stiu, de aia muncesc o zi pe saptamana + o saptamana pe luna la tara, acum.
Plm, as putea sa stau in Londra, Paris, Munich, Copenhaga, nu? Sa concurez cu aia care vor sa plateasca cat dracu’s chiriile acolo.
D-aia ti zic, e util sa te duci si catre partea a pulii care e avantajoasa.
La modul “Da, baieti, rata/ zi e rata, si muncesc de acolo de unde chiria e sau nu e. Da, sigur vin la voi, platiti voi chiriile alea la misto, la fel ca si zborul”. Nu? Va cred, nici eu n-as plati, in locul vostru, ca e stupid, da’ lasa, ca platesc alti prosti.
Atunci cred ca nu ai inteles nimic din text.
Cand isi amaneteaza UNUL viata “cum vrea”, da, e OK, ti se pare “rezonabil”. Cand o fac jumatate+1, atunci o vei face si tu, chiar daca faci parte din minoritate. Ca nu mai ai de ales.
Pe-ntelesul tau, daca tu stai cu chirie si toti cunoscutii tai se duc sa cumpere-n rate apartamente de 100k in Bucuresti cu credit pe 30 de ani, te vei duce si tu sa iei la fel – dar la 110k, ca mai creste pretul un pic. Chit ca esti destept si stii ca nu fac 110k, nu mai ai de ales. Pentru ca altfel tu ramai prostul cu chirie – ala care plateste apartamentul de doua-zece ori in 30 de ani, dar fara sa-i apartina la final.
Asa ca nu-i rezonabil cand te afecteaza si pe tine. Ca Ghita prostul nu si-a amanetat doar viata lui – a amanetat-o si pe-a ta. E ca si cum ai spune ca e rezonabil sa voteze fiecare cum vrea. Desigur ca e rezonabil – da’ parca brusc nu-i cool cand o mai face PSD-ul si mai semneaza cate-un contract de sute de milioane sau miliarde pe care ghici cine le va plati? Si pe urma vine alt guvern, mai ia si ala un imprumut sau chiar cinci (pe care ghici cine le plateste?) si apoi vine alt guvern care spune ca herpaderp, tre’ sa taiem salariile si pensiile cu 25%, tre’ sa anulam investitiile, tre’ sa inchidem spitale si scoli….Si tu n-ai votat pentru vreunu’ din astia. Da’ e OK. A votat Ghita. Suna cunoscut? Ti se mai pare rezonabil?
Sigur. Dar sunt doua probleme aici.
Prima e ca tu zici “daca as avea vreo garantie”. Si normal ar fi sa NU o ai. Nu vad de ce ar garanta statul (i.e eu, tipul care plateste taxe, dar nu e implicat in tranzactia dintre voi doi) pentru treaba asta. Du-te-n pizda ma-tii si asuma-ti riscul, daca esti lacom. Asa vad eu “rezonabil”. Eu, platitorul de taxe, prefer sa bage statul banii aia in infrastructura, sa zicem. Ma doare-n pula de casa ta.
A doua e ca tu zici “ofera cineva 6 zile pe luna”? Si suna cool. Mai putin cool suna cand implinesc fetele tale o varsta si sunt si ele intrebate “oferiti 29 de zile pe luna si stati capra cand vrea pula mea?”. Atunci e posibil sa ti se para mai putin cool.
Cunosc. In caz c-ai uitat, traiesc in UK.
Si crede-ma, am incercat pe vremuri sa discut cu aia care acum imi spun “dobitoc prost si ingamfat” si sa le explic ca nu e chiar asa cu “nu face munca ta atat”, ca daca nu se schimba lucrurile, eu unul plec linistit, ca stiu mai bine cat face munca mea in alte parti.
Sa-ti spun ce-am auzit? Ca, vorba aia, “dobitoc prost si ingamfat” suna chiar a upgrade. Sa-ti spun si cat castigam fiecare acum? Hai ca eu zic ca n-are sens, ca pe urma tre’ sa pun ingamfat cu bold. Stii cine punea recent reclame la Provident, da’ o sa fie primu’ care urla cand o sa plateasca pentru efecte? Hai ghici. Ma rog, pana atunci, sigur si lui i se pare rezonabil 🙂 Pana una alta, asa “dobitoc prost” cum sunt (deci nu dobitoc destept, mare atentie), nu eu scriu articole despre cum sa mananci o saptamana cu 35 de lei, cum sa iei baxul de apa din Romania cand te duci in Grecia sa mananci cu 2 euro 80, cum sa-ti faci singur patul din paleti etc. Chestii care parca prin 2007 ar fi fost un pic mai … de neconceput, asa, stii ce zic?
…numai ca nici asa – cu plecatul – nu rezolvi problema complet. Ca, sigur, te duci unde face munca ta cat face si unde ratia aia e altfel – stii tu, venituri, cheltuieli, alea. Gen imi raman mie pe-aici lunar in cont mai multi bani decat castiga in total doi baieti din mailul ala impreuna in cea mai buna luna a lor. Dar si afara e tot fututa-n forceps situatia – asa, la modul general, nu pentru mine, c-as fi marlan sa ma plang. Pentru ca si “acolo” s-a umplut de prosti carora li se pare OK sa dea 450k pe-un apartament de 3 camere si vreo 80 mp. Leasehold. Gen, e al lor pe 99 de ani, pe urma hai sictir. Si oricat de destept te-ai dus si oricat ti-au platit altii chiria, ti-au platit chiria, coaie, nu si restul. Ca vezi tu, cand s-a dus pretul locuintei in sus, s-au dus si restul. Absolut normal. Ca exemplu, cat ziceai c-ai dat pe-un hotdog in Copenhaga? Da’ pe o sticla de ceva? Da’ pe educatia boracilor? Dar pe…
…si pe-alea nu ti le mai plateste angajatorul. (ma rog, le platesti tu din salariul obtinut, da’ intelegi ce spun)
@cutremur: blocurile vechi nu sunt mai bune decat blocurile noi, DACA s-a respectat cartea tehnica. sunt niste norme ori la 4 etaje trebuie sa folosesti MINIM beton clasa BC25 sau 35… minim nu stiu ce fier beton in structura de rezistenta , minim nush mai ce dracu. Sunt standarde . Cititi-le. Inainte se construia cu BC10. Iar in 77 au cazut multe ca desi s-a constuit cu BC10 s-a lucrat “da-n pulea” , au mai bagat un bidon sau o cizma in grinda care trebuia sa fie numai fier-beton… ca nah…castigi la material. Inca se mai practica. Dar daca se respecta standardele no way ceva mai vechi n-o sa fie mai bun decat betoanele actuale. Si proiectarea sa fie facuta cu cap…
@prostul in democratie: eu nu as da drept de vot la aia care nu sunt salariati, care nu stiu cum se castiga banii. Evident nici credit daca nu fac dovada ca isi pot permite. Dar…. toata lumea se complace in sistemul asta de KKT. E un cerc vicios unde fiecare sustine pe celalalt ca sa nu pice ca un domino. Statul care “ajuta” dar de fapt contribuie la scaderea calitatii in constructii. De ce dracu sa faca dezvoltatorul ceva calumea cand tot prostul are o anumita suma pentru prima casa? Hai sa facem ghetouri fix sa cerem banii aia, adica de cateva ori cat nu face. Apoi banca… plm, nu s-au lecuit cu credite neperformante de la IMMuri acum dau si la prosti… Apoi notarii publici sau evaluatorii. Altii care tin in brate sistemul. Da dom’le … atata face… pai cu comisioane si cu dracu mai stie ce… Sa le dea Dzeu la toti sa faca bube pe pla… PENTRU CA MERITA. Sunt curios inainte de criza cand venea evaluatorul si zicea…mda…jegul asta de apartament sigur face 100.000$ , pateste ceva cand dupa criza apartamentul ala nu face nici 50k? Sau primaria.. da o autorizatie de constructie… un certificat de urbanism ceva acolo , iau frumos taxa de la dezvoltator dar dupa aia uita complet sa verifice ca s-a constuit cum a fost autorizat. la fel si inspectoratul suptus-cucus in constructii. Pe hartie totul ok, in realitate varza. Pai ei si-au luat “partea” …
Exemplu credite: am auzit ( mi-a zis si mie cineva) ca stie pe cineva care… (and so on) … si-a luat credit pentru masina in franci elvetieni. :))) Si dupa ce a platit cat nu face, pentru ca deh…. credit…. a trebuit sa plateasca si cresterea francului in perioada lui de glorie, ca omul lua salariul in lei. a platit masina aia de vreo 3-4 ori. :)))
Exemplu blocuri de KKT: am vazut cum s-a construit un bloc de 10+ etaje, la nici 5metri de o benzinarie cu ditamai bazinul de combustibil si cireasa de pe tort, in grinzile de rezistenta au pus doar 4 bari de fier beton groase cat degetul. Ma mir ca sta in picioare. Dar… la 10+ etaje, va dati seama cand o sa fie plin, cu locatari, mobila, etc… ce sarcini vor fi pe grinzile de la etajele inferioare? Aaaa…si cred ca benzinaria de langa e asa…. BONUS. Cand o exploda aia, o sa fie mai senzatie decat blocul ala de a ars in Londra. :))) Cred ca zice dezvoltatorul mersi si daca da 60mp la 30k la cat de varza e facut. Nu se vede. E captusit bine cu polistiren, vopsit frumos… Doar cine a vazut stie ce structura de rezistenta are, ce beton nisipos pe grinda semn clar ca nu a prins.
Totul pentru bani, totul pentru spagutza, totul ca sa cerem cat nu face. Urmatoarea mare criza bate la usa, ca bula iar creste. Doar ca de data asta o sa fie si mai nasol. Probabil nici China nu o sa mai aiba miliarde de $ excedent ca ….ai dracu chinezi acum vor si ei frigidere , alea alea. Ce bula a fost in Europa/US , dar ce bula e acum in imobiliare in China, Hong Kong etc.
https://www.nytimes.com/2017/06/15/world/asia/hong-kong-parking-spot-record-real-estate.html
Aproape 700.000$ … un loc de parcare. :))) Pai la cat costa trebuie sa puna minim un Lamborghini pe locul ala altfel…
Eu inteleg foarte bine ca e un cerc vicios.
Nu poti sa castigi pe toate partile, decat daca chiar esti dispus la hack-uri sinistre.
Ca exemplu particular, astia la care lucrez ofera mic dejun si pranz. Lol. Nu ca ar conta prea mult. Ce crezi nu-mi permit cina? Ba da, la cel mai scump restaurant al lor.
Dar pentru ca observ ce spui si pentru ca vreau sa le-o trag la muie imi aduc din Romania batoane proteice ( beat this shit!) – ba, din Romania, nici nu le cumpar de aici, da? Si iau cina in oras cand si unde vrea pula mea, dar doar cand.
Stiu, e sinistru, nici macar nu o fac pentru ca-s zgarcit, ci doar pentru ca pot si pentru ca vreau. Si nu face nicio diferenta, dar e un statement. Ca daca vreau pot.
Altfel, cumva-cumva tot esti atins de asta, evident.
Pe de alta parte, succesul meu se datoreaza partial prostilor astora care-si amaneteaza viata. Ca pe timpul lor castig eu mult mai bine. Intelegi?
Nu am avut inca sansa sa lucrez pentru Apple ca sa dau un exemplu, dar incerc altele.
Pentru ca lumea considera ca e ok sa plateasca de la 35k in sus pe o rabla, producatorul ala de rable nu reuseste sa-si tina afacerea sub control cu proprii angajati ca sa produca atat de multe rable cate se vor, ci considera ca e ok sa plateasca cat plateste unui consultant pentru un proiect.
Daca nu ar exista credit, rablele alea nu ar avea de ce sa coste atat, dar asta pentru ca nici nu si le-ar permite atatia si ar fi o proiectie micsorata la toate capitolele. Mai putini angajati, mai putini d-astia ca mine. Mai putin R&D .
Poate in ansamblu ar fi o viata mai buna pentru mai multi, desi n-as putea spune sigur, ca e un mix de cat astepti pentru un bun/ serviciu si cat te bucuri de el, banii sunt doar cifre,nu?
Oricum ar fi probabil ca cei mai multi nu merita o viata mai buna nicicum.
Ei sunt cauza, de ce ar trebui sa existe o solutie pentru ei?
Ce vreau sa iti spun e ca undeva, la capatul curcubeului, e mereu o nisa unde poti sa profiti de prosti mai mult decat pierzi pe seama lor.
Da. Asa e. Doar ca targetul meu nu are cum sa fie sa reduc pretul apartamentelor. Adica, as putea cel mult sa speculez un fail in mecanism si sa astept sa pice singur, dar altfel tot ce trebuie sa fac e sa ma concentrez sa platesc eu in 5 ani in loc de 10. Sau sa plec de acolo. Sau eventual sa platesc si sa plec de acolo si sa cumpere / inchirieze altii care-mi umplu buzunarele si muncesc 30 de ani pentru asta. Da, e o chestie bolnava. Dar imi imaginez ca asa au ajuns unii iobagi si altii boieri, printre altele.
Pentru ca statul e ala care nu ma lasa sa-i leg o bila de picior aluia cu care am facut contract si sa-l tin pe amfetamine pana isi plateste datoria, pentru ca drepturile omului. Coaie, ai semnat, nu ma iei cu vrajeli, platesti or else. Vrei sa fugi? Fugi, da’ te vanez. Doar ca civilizatia a decis ca-i cam salbatic asa.
Daca toata lumea are dreptul sa-si bage pula in promisiunile facute nu-i prea amuzant pentru nimeni. Statul are mijloacele de coercitie, sau se lauda ca le are, statul face regulile, statul ofera garantia.
Nu ca apar mijloacele prin care statul ofera garantia, da’ probabil ca-i mai bine decat bila de picior, amfetamine si pusca.
Urmarind alegoria cam aia e directia in care ne indreptam, fara indoiala, daca nu exista o limita a indatorarii. Pe de alta parte, tot ce trebuie sa faci e sa iti ajuti copiii sa deschida un bordel, ca sa stea altii capra – in ideea asta.
Nu cred ca societatea functioneaza cu pasi inapoi. Iar coercitia e mult prea soft, cred eu, ca nemultumirile sa incinga spiritele atat de mult s-ajungem la revolutii anti-sistem. Poate ma insel, dar mi se pare ca cei mai multi se complac, iar aia care nu se sinucid de invidie si depresie. Nu cred ca mindsetul asta general are cum sa duca a o restructurare prea curand.
Ai vazut vreodata o revolta a dependentilor de droguri?
@0040: odata imi spui ca la un bloc pe vremea lui Dej, betonul era prost, apoi vii sa-mi spui ca, la un bloc nou, pun aia cizme in loc de ciment. In concluzie, am de ales intre doua jafuri. Nu e normal atunci sa aleg jaful din zona buna in locul jafului din Popesti? Macar asta ma costa lunar doar o sesime din salariu, basca il si bag la inchiriat, ca stau cu prietena momentan. In Popesti inchiriezi din paula…
Fun Fact: Tocmai ce am primit asta. Cum era aia – ” crezi in semne ? ”
Acum poti sa aplici si “in grup”. Again. Zic sa vinzi apartamentul ala in 1 an – 2 , daca vrei “the most of it”. Lol.
@Laur: eu iti zic ce vad man. Uite ca sa nu zici ca tin eu cu blocurile noi facute aiurea, ia de aici o poza facuta acum o ora in Crangasi:
https://i.imgur.com/EM7ZC5h.jpg
(zoom in sa vezi crapatura)
Si blocurile noi cred ca la fel crapa, doar ca sunt anvelopate frumos si nu se vad crapaturile.
Uite un articol bunicel despre 77: http://www.rauwoitorul.ro/articol/asa-a-fost/sinistra-axa-od3-tu-cat-de-apropae-locuiesti-de-ea/10
Nu fac reclama, nu e siteul meu , dar arata ce frumos Bucurestiul e brazdat de doua fisuri ale scoartei terestre. 😀 Stai fix pe crapatura? 😀 Ghiniooooon…. :p
Si uite aici si despre clasa betoanelor:
http://www.statiibeton.ro/page/text/id/38/intrebare/Clase%20de%20rezistenta%20a%20betoanelor/
Pentru poduri folosesc BC60 sau mai bun pentru blocuri… da-le dracu’ ca dor nu trebuie sa tina o vesnicie :p
@Laur: Vezi ca blocurile pe care le hulesti din Popesti vor rezista cu brio la un cutremur ca cel din ’77. Sud-estul Bucurestiului (Popesti-Bld. Metalurgiei) are cea mai mica acceleratie a terenului in cazul unui seism: http://www.riscseismic.ro/harta
@Orbu: da, ar fi o afacere sa-l vand in varf de bula, altele asemanatoare in zona, mai modernizate, sunt si la 45000. Doar ca eu il vreau pentru mine, ca m-am simtit bine in el un an si jumatate cat am stat acolo, nu ma baraiau motoarele, nu babe cu caini, nu administratori isterici, nu manelari, nu…. Strazile cu compozitori din Floreasca, ca idee.
@0040: cele de la mine din zona arata mai bine decat ala. Bine, al meu e izolat si nu se mai vede, daca e ceva, dar ma indoiesc sa fie vreo problema.
Citisem despre cutremure destule chestii, dar, vorba aia, la noi, daca nu esti in casa ta 100% safe, poti fi in Colectiv si e tot aia… Macar daca iti cade caramida-n cap mori instant, nu te chinui.
Al tau fiind altfel facut poate e mai bun 😀 Doar a fost facut de maestrii ceausisti.
DE obicei la astea noile izolatia are un singur rol: sa ascunda defectele :))) Asa sunt si in Militari Residence. Vezi galeria de mai jos: https://postimg.org/gallery/3jdu5yuw6/
Mai exact poza 9 cu grinzile de sustinere din beton nisipos de la etajele 3 si 4. Se vede pe poza…da zoom in si uita-te cum s-a facut betonul. Plus ca nu prea sunt ele drepte, sau perfect suprapuse :p
bai mano,
sunt prin zona rurala dj.
ma cac in fundu curtii, nu trag apa, ca n-am de ce. e 9 30 pm si tocmai a pornit o populara din vecini.
joburi nu prea is, saracie pe masura, gunoaie aruncate aiurea… smells like psd spirit sau shpritz…
i feel you…
ba… si e caseta/cd cu dedicatie in timpul melodiilor…
a, si a marit volumul… de parca nu auzeam.
the man in the high castle incepe sa para o nostalgie…
As putea sa-ti explic ce-i gresit la chestia asta, dar nu are rost.
Cred ca e posibil sa te inseli.
Sigur, tu ai impresia ca nu stiu ce companie herpaderp are nevoie de herpaderp SAP pentru ca sunt oameni care dau 160k pe-un Mercedes (sa zicem).
Eu iti spun ca acea companie oricum ar fi avut nevoie de SAP. Gandeste-te doar la cate companii cu produse de 100 de dolari folosesc prostiile alea. Doar ca n-ar costa cat costa, atata tot – nici masina, nici SAP.
Producatorul ala ar face super profit oricum si daca ar vinde-o la 15k. Da’ normal ca daca poate, de ce n-ar face-o? Si sunt de acord cu asta – sa ceara cat vrea el. Nu sunt de acord cu “sa se imprumute cumparatorii”. Pentru ca, pula mea, ce sa vezi? Imprumuturile alea sunt acordate de niste banci. Si depozitele din banci sunt garantate de catre…? Exact, de catre stat. Adica de toata lumea. Si cu asta nu pot fi de acord.
N-am nimic impotriva sa vanda ala masina cu 3,5 milioane daca poate. Spaga lui. Da’ nu vad de ce as garanta eu tampenia clientilor lui. Nu, coaie, sa fie laissez-faire pe bune, intelegi? Daca ala ia masina si nu mai plateste nimic sau pula mea, daca banca o suge, nu-i problema mea.
Pai, te cred. Da’ pula mea, nu vad de ce tre’ sa sufar si eu pentru ei?
E o iluzie data de faptul ca lucrezi in IT. E si asta o bula, pana la urma, o stim amandoi. Da’ pula mea, ne facem plinul cat putem.
Nici nu-ti sugeram asta. Mai ales acum, c-ai cumparat, ar fi absurd.
Da, numai ca n-ai luat in calcul ca daca se merge pe “statul sa nu se bage”, ala-ti semneaza, dupa care iti ia mecla-n pula, iti eviscereaza si violeaza intreaga familie – nu neaparat in ordinea asta. Si atunci ajungem la legea aluia mai puternic.
Te simti puternic? Inalt? Solid? Rezistent? Alpha?
Din ce inteleg eu, deja am stabilit unde vor lucra si locui copiii nostri – in bordel, adica. Acum doar negociem titlul jobului….
Una e are nevoie de SAP ( sau orice alta solutie). Alta e sa-si si permita solutia si basca dezvoltari si dezvoltari peste ea. Nu cred ca e asta subiectul potrivit sa detaliez, dar daca e un motiv pentru care lucrez pe mizeria asta, nu-i maretia solutiei, ci modul cum se bugeteaza si se arunca banii pe proiecte. Milioane asa. Cand ai incasari reduse incerci sa gasesti solutii mai rezonabile la problemele de expansiune si transformare.
Eu cred ca nicio companie nu are nevoie de SAP. Bine, nu as spune asta la un interviu, lol. Cu o exceptie. Cu exceptia cazului in care ai deja SAP :). Dupa aia, ai nevoie, da.
Ehm, aici nu-s de acord. Nu zic ca nu s-ar putea face profit si la 15k. Probabil ca da. Dar nu in modul in care se cheltuie banii curent. Mai exact producatorii auto au profituri operationale cam ca niste retaileri mai de soi.
Intre 5 si 10%. Aveam un articol mai bun in Financial Times, dar nu stiu ce dracu’ am facut cu el. In fine, ideea e ca desi masinile-s scumpe de mori profiturile-s mici pe partea de productie. S-au cam prins dupa al doilea razboi mondial ca nu-si permite lumea masini la preturile la care le tot cresc ei.
Asa ca ce-au facut chiar producatorii auto? Banci, coaie. Toti aia mari au. VAG are Porsche Bank, Renault au si ei, la fel si PSA si da, au si aia de la Mercedes Benz Bank. Adica, in loc sa faca masini mai ieftine fac banci, ca sa-si “permita” lumea masinile.
Tu zici ca faci super-profit si la 15k, cand o masina iese la 35k cu profit operational 5-10%, iar restul vine din banking auto?
Eu zic ca nu prea ai de unde , Nu ca nu se poate, ca materialele in sine nu costa 15k, evident.
Da’ tre’ sa mai tai din ele. Nu mai faci contracte de consultanta software ( zic si eu asta ca aici e treaba mea, dar si pe alte filiere profesionale care vin in contact cu industria se arunca bani la fel) cu bugete aiurea si rezultate, plm. Nu mai dai cat se cere la nimic. Nici la producatorii de piese auto, care ca sa faca fata ar trebui sa faca la fel – sa stranga suruburile la ei. Ca si aia au SAP – lol ( nu ca asta ar fi problema).
Ideea e ca se merge invers, ia ma cat ceri ca-mi pun tot costul adaos, ca sistemul ( asta cu banking si capitalism) e de asa natura incat cumparatorii au sa moara platind si tot vor cumpara, ca “nu au ce face”. Altfel, de ce crezi ca produse precum masinile valoreaza la jumate dupa 2-3 ani? Cumva pentru ca rata de inlocuire e foarte mare? Ca “n-ai ce face”, coaie, cu o masina mai veche de 5 ani.
Mie-mi convine. Daca toti vecinii mei de bloc se apuca de tras pe nas, nu m-apuc si eu, m-apuc de vandut cocaina, nu?
Nu e o iluzie. Bula asta e nisa. Si da, e temporara, sunt constient de asta.
O alta bula, mai aproape de sursa, ar fi consultanta financiara, acolo chiar as da lovitura, dar pula mea nu-s eu singurul destept care s-a prins de asta si e concurenta cam mare, iar altii-s mai capabili ca mine.
Daca se duc astea apare altceva, sau asa sper. Ce , raman banii necheltuiti ? Ce dracu sa faca cineva cu ei? Cu cat nevoile pietii muncii se restrang ca spectru, iar nevoile consumatorilor cresc ca spectru iti dai seama ca vor ramane nise cat mai mici platite cat mai bine, doar pentru ca e greu sa focalizezi o intreaga piata a muncii printr-o fanta ingusta oricat training ai pune la dispozitie, iar banii, cum am spus, n-or sa stea necheltuiti. Atat ca vad un procent crescand de populatie muncind mult timp pentru ca restul s-o frece highly skilled pe porconeata de bani. Poate ma insel, poate n-o sa arate chiar asa, dar mie asa-mi pare.
Doar 3 din 5. Si nu cred ca inalt si solid sunt avantaje absolute. Doar asa, la o discutie de aproape. Dar lumea de azi are pistoale si bani. Nici nu ai nevoie sa te intalnesti personal.
Iar nu-i subiectul potrivit pentru asta, dar cand a fost cazul n-am avut prea mari probleme in a juca jocul asta.
Pe de alta parte, cum am spus, mie-mi convine mai mult partea cu legi si stat. Plm, platesc japca la sistem si se ocupa ei de restul.
Ce vreau sa spun e ca nu poti sa ai asa un sistem lipsit de angajament si responsabilitate. Oricum ai da-o, aia care si-o iau in freza n-au sa stea sa laude gustul de pula supta.
Societatea a decis, plm democratic- cred, ca e mai civilizat si mai bine asa. Si mai productiv. Prin urmare, nu ti se pare normal ca ala care face regulile jocului sa si garanteze pentru ele?
Ce fel de sistem e ala in care eu am voie sa iti promit tie ceva pentru un bun iar pe urma sa fie ok sa-ti trag pula prin gura si sa n-ai voie sa-ti urmaresti prejudiciul?
Sigur, exista si alternativa unui sistem in care nu am nevoie sa iti promit nimic si functionam doar “schimb pe schimb” pe baza capitalului acumulat deja.
Elimina nevoia de responsabilitate, printre altele, si supralicitarea.
Dar perceptia mea e ca ar muri mai multi de foame decat mor acum . Ma uit asa, sumar, la zone gen Africa, unde sistemul asta nu-i atat de dezvoltat.
Nu garantez pentru veridicitatea articolului dar sunt interesante cateva puncte, in special cele legate de imobiliare si automobile:
http://autoblog.md/seful-daimler-ag-prezice-viitorul-lumii-particular-din-2020-va-incepe-falimentul-industriei-auto/
Sunt curios cate din cele metionate vor deveni realitate
Mai-mai ca te face sa te-ntrebi cum se descurca lumea inainte de SAP. Sau cum se descurca aia care n-au SAP si insista sa nu inchida sandramaua…
Sa fim seriosi. Hipsterii zic ca asta-i pretul pentru R&D, da’ stim amandoi ca bucata mare e aia de marketing – de marketing absurd.
Calculase pe undeva un baiat costul unui iphone, asa, bucata cu bucata. La modul ala, daca l-ar face el, fara discounturi de la foxconn la volum. Nu mai stiu cat iesise, da’ parca un sfert din pretul telefonului. Restul, sanki, R&D. Singura problema e ca e bullshit si o stim amandoi. Marketing absurd and shit.
Dar, din nou, eu nu zic ca vreau eu sa le vanda ieftin. Eu zic sa-si vanda fiecare produsul la ce pret vrea. Da’ nu pe credit. Nu, boss. Hai, ca nu-i ca si cum aia care cumpara clasa S se duc sa ceara un credit, nu?
Cunosc. Si cand dobanda de baza e la 0.25% (aici), ei au 5.9% pe an. Si eu ar trebui sa le plang de mila ca herpaderp, dar…profituri. Pai mars in pula mea si optimizeaza, ca nu am timp sa-mi fie mila de aia care cer 60-600k pe-o masina. E problema lor.
Da, ma. N-au bani. Da’ nu stiu cum se face, nu exista film la care sa ma duc la cinema sa nu aiba inainte reclame la toate masinile. Si trec prin intersectii si pe autostrazi si nu scap de panourile cu VW, Mercedes etc. Da’ n-au profit. Eu cred ca se imprumuta pentru a face reclama – asa, sa ne faca noua o favoare.
Presupun ca nu se intampla sa stii daca nu cumva si-au optimizat ei niste taxe – gen cum fac aia de la Google si Facebook de ajung sa plateasca taxe 5000 pe an in UK, nu?
Pentru ca aia-i aproape de valoarea lor reala. Valoarea lor reala e SUB jumatate, btw, in caz ca n-ai inteles acel “aproape”.
Ce anume se intampla intr-un Mercedes dupa 3 ani de zile in care-i condus 3500 de mile pe an de pierde din valoare 20-30k, ai vreo idee? Expira ceva, face bacterii, ii iese un sifilis pe far?
..si presupun ca poti sa ne dai un link spre banca ta pe care ti-ai deschis-o, daca tot mergem pe IDEA asta?
Pai…QED?
Nu-i fix ce se intampla acum? Nu-i fix ce zic si eu – ia gata cu creditarea asta la sto? Cumpara cu banii jos. Doar ca ajunsi in punctul asta, iar n-o sa fii de acord, pentru ca lacomie. Ca poate-poate totusi il prostesti tu pe unul sa munceasca pentru tine 16 zile pe luna, nu doar 5.
Ai bani? Fa ce vrei cu ei. Nu ai? Ia un loc si asteapta. Sau produ mai mult, daca poti. Treaba ta. Da’ nu vad de ce ti-as garanta eu ceva – orice – cat timp eu nu-s implicat in tranzactie in vreun fel.
Nu de-aia mor de foame acolo, ci din cu totul alte motive care tine de faptul ca warlordu’ local vine si-ti ia tot ce ai si daca nu-ti convine, iti mai taie o manuta cu maceta ca sa nu mai ai atatea nevoi. Iar dusmanii warlordului iti taie si ei cealalta mana – dupa ce-ti fut nevasta, normal – chit ca tu n-ai vreo treaba cu conflictul lor.
Si aia-i acolo “cultura” de cand e continentul. Nimic prea deosebit de niggereala din ghetouri. Nu albii prindeau si vindeau sclavii negri sa fie dusi in America, stii?
M-a uns pe suflet, ca sa zic asa, articolul acesta.
Si care ar fi solutia?
Nu poti&vrei sa te sihastresti, nu poti izola anumite situatii ca sa eviti efecte care nu le doresti, nu poti/ai forta ( economica) necesara sa influentezi o piata, oricare ar fi ea. Nu poti spune” opriti planeta, vreau sa cobor”
Poti sa stai in defensiva. Cam atat. Sa incerci sa alegi cat mai bine din mult prost si rau.
Forta sa fie cu noi.:)
Pai, da, dar altfel de apuci de o cariera in tenis/ fotbal/ modeling / supt pula , daca stii ca te sponsorizeaza un producator auto si-ti rotunjeste putin veniturile, gen iti mai pune cateva zerouri.
E o alta nisa. Pe de alta parte, asta-i motorul care-i face pe suficient de multi sa “aiba nevoie”. Acum!
Nu. Dar daca, spre exemplu, ar fi mai putini care le cumpara de noi. Sa zicem daca nu ar mai cumpara nimeni in leasining/ credit. Iar in 3 ani nu ar vinde mai nimeni masina. Ca tot nu face bacterii. Iar bani de una noua din pula, daca nu ai finantare. Cam la ce pret ai gasi masina pe piata dupa 3 ani? 50% din pretul de vanzare? Sau mai degraba 80%? Indiferent cat ar costa la cumparare.
Daca nu vinde nimeni masina in 5 ani, si daca nu-si permit multi masini noi, probabil ca si dupa 5-10 ani tot fantastic de mult ar costa. Vezi cum e cu Dacia in Romania, acum , nu mai vorbesc de cum era inainte de ’89.
Ba da, pe langa tranzactii “intercompany” primesc si beneficii/ scutiri de la stat, asa pe fata, dar nu-i nici pe departe la nivelul facebook si google ca-i mai complicat in productie , cand ai zeci de mii de angajati.
€1,608 million for the year 2016, cred ca-i un pic mai mult decat platesc Facebook si Google.
Plm, daca ajung atat de succes, dau link, dar balta in care inot eu nu pare asa de mare, nici nu ma cheama Medici. Sau Tiriac. Ma uit la lucruri tangibile, dupa puterea mea. Mai “poate fac un bar la tara si vand pe caiet” type of business -lol.
* Am uitat sa inchid un tag de link.
Dupa ce iei masina aia prin Porsche Bank, descoperi ca, de fapt nu e a ta, e in leasing, nu poti sa te duci unde vrei tu cu ea. Ca firma de asigurari cu care lucreaza Porsche-ul nu acopera furtul total in Bulgaria, Moldova si Ucraina, asa ca trebuie sa lasi masina cea noua in parcare si sa te duci cu rabla veche pe acolo. Basca trebuie sa ceri procura de iesire din tara la fiecare iesire, daca vrei Turcia trebuie in original cu apostila Haga si plm… tot masina cu numele tau in talon e mai ok, n-ai dureri de cap.
VWG facu fix inainte de dieselgate (2014) profit net de 14,5 miliarde €.
Si uite cum ajungem la ce ziceam eu, c-ar face profit si la 15k. Da’ ar trebui sa nu mai sponsorizeze basini, de exemplu.
De ce as plati eu – cumparatorul – inca coispe mii in plus pentru ca vrea nu stiu ce pizda de la marketing s-o sponsorizeze pe Sharapova, sa zicem? (habar n-am daca o sponsorizeaza sau nu si nici nu conteaza). Ce-mi iese mie din asta?
Sa fim seriosi.
Imagineaza-ti ca esti tu proprietarul grupului Daimler whatever. Fain. De maine, brusc, nu mai pot cumpara masinile tale (de noi) decat 10% din clienti – aia care luau cu banii jos (10% scos din burta, habar n-am cati iau in rate si cati iau cu banii jos)
Ce faci? Tii pretul la fel si te bazezi pe faptul ca tre’ sa se chinuie cumva cumparatorii?
Eu cred ca o sa scazi pretul si o sa mai renunti tu la niste chestii de marketing si PR basite. Nu de alta, da’ stii si tu ca nimeni nu-ti cumpara masina pentru ca o sponsorizezi pe Sharapova. Lumea iti cumpara masina ca le place cum arata, ca o considera “safe”, ca whatever. Nu ca apare sigla ta la nu stiu ce turneu de tenis. Asa ca ai taia cheltuielile inutile, ai mai optimiza costurile nitel si aia ar fi – pac, masini la 15k. Sigur, lu’ Sharapova nu i-ar conveni, dar da-o-n pula mea, aia oricum rage ca un cotoi injunghiat si fara sa-i faci nimic – urmareste orice meci de-al ei daca nu ma crezi.
La fel sta chestia la cam tot. Case, telefoane, vacante si ce mai vrei tu.
Tragedia e ca, asa cum am zis, dupa ce-s suficient de multi prosti, esti fortat oarecum sa faci parte din grupul prostilor. Ca nu prea merge sa te duci la Orbu care-si vinde apartamentul si sa-i zici “coaie, stim amandoi ca face 20k”. Ca da, stie si el, da’ are un prost care-i ofera 100k si parca-parca vrea mai mult banii decat sa fie corect 🙂
Treaba e ca eu nu-mi schimb parerea pe tema asta, iar parerea mea este ca nu ar trebui sa existe credite pentru “consum” (includ aici renovarea casei, cumpararea unei masini sau a unei case sau a unui telefon, mersul in vacanta etc). Eu m-am gandit suficient la treaba asta si concluzia mea e ca astea-s produse pentru prosti care-i forteaza si pe oamenii mai putin prosti sa fie tot prosti, ca nu mai au de ales. Iar daca tie asta poate ti se pare “rezonabil”, well, mie nu mi se pare deloc rezonabil. Si treaba asta nu-i legata de Mercedes – ca pula mea, poti sa-ti iei un Logan SH daca nu-ti convine – ci de intreaga constructie a castelului facut din carti de joc. Platim toti pentru ea, ca ne place sau nu. Si-n timpul asta, Sharapova rage fericita. Nu stiu de tine, da’ pe mine nu ma incalzesc ragetele ei. Nu ma incalzeste cu nimic ca alearga nu stiu ce tigan borat (ma refer la orice fotbalist) intr-un tricou pe care scrie ceva de emirates sau QA sau whatever cand ma duc sa iau un bilet de avion si-i cu 100 mai mult decat ar trebui sa fie, ca deh, tre’ sa sponsorizam nu stiu ce echipa…
Da, altfel te apuci de o cariera in tenis and shit blabla, da’ cu tot respectul, mi se rupe mie pula de cariera ta in tenis. Nu vad de ce mi-ar pasa mie de cariera lu’ Halep, de exemplu, aceasta Ecaterina Teodoroiu a tenisului de cacat. Nu-mi aduc aminte s-o fi vazut pe undeva sponsorizand cariera mea in IT. Gen ma bucur pentru ea daca a castigat ceva, da’ e problema ei ce mananca dupa meci – sau daca-si permite sa manance – nu a mea, asa ca nu vad de ce-as plati eu 1000 in plus pe-o masina, sa zicem, ca sa poata ea sa baloteze apatica inainte sa-i umfle curul o jucatoare semi-decenta.
Deci, din ce-nteleg eu, esti si tu fortat sa fii prost si sarac.
Pentru ca deh, zici tu ca te pozitionezi altfel, herpaderp, dar in realitate, nu prea poti sa treci de partea cealalta a pulii. Cel mult poate sa-ti vina randul nitel mai tarziu la supt, dupa ce termina de supt clientii tai din bar. Nu cumva asta demonstreaza fix ce ziceam si eu – anume faptul ca oricat de destept ai fi sau te-ai crede, esti fortat si tu sa fii prost, ca-s prea multi prosti pentru a mai putea schimba ceva?
Doar nu crezi ca vorbeam serios…
Economia asta nu e zero sum game. Daca unul si-o fura nu inseamna ca altul castiga. Invers, daca unul castiga nu inseamna ca altul e furat. Eu unul sunt pro creditare, chiar am niste ganduri acum, dat fiind contextul; ma rog, daca nu acum, macar in 4-5 ani, ca dupa aia slabe sanse de credite ieftine. Fara creditare ar fi fost dificil pentru multe afaceri. Acum avem fonduri de investitii si plm, alte mecanisme financiare care ajuta pentru inovatie. Dar inainte nu aveam nici pe dracu. Referitor la creditele de consum… e mai dificil de spus daca merita unii. As miza pentru necesitatea unui venit constant si a unui avans. Dar cred ca discutia e destul de lunga aici.
Coaie, tu faci diferenta intre “nu cred ca ar trebui sa existe credite de consum” si “credite pentru afaceri”?
N-am nimic cu alea pentru afaceri. Alea ajuta economia, adauga X joburi in peisaj etc.
Cele pentru consum adauga inca un munte de bani la datorii. Inca o problema. Baga populatia in saracie si mai mult. Si nu zic asta la modul socialist, o zic la modul “si cine pula mea crezi c-o sa le plateasca pe urma chestiile?”. Asa, la modul ala – ia ghici tu cine-a platit pentru Bancorex? (sigur, acolo au fost secu bagati pana la gat, dar nu aia-i ideea).
Ca-ti place sau nu, cand un om da 100k pe-o masina noua, un altul trebuie sa dea inca 500 pe alta masina noua, chit ca-i ieftina. Ca pula mea, e loc, boss – doar 5-15% pe an.
Ai miza o pula.
Eu iau XXXX lire/luna. Fain. De X ani. Fain. Si o banca se uita la asta si-mi acorda un credit. Da, dom’le, uite, e baiat serios Manowaru’, hai sa-si ia o casa.
Maine manowaru’ e dat afara. Si de maine ia XXXX/3 in alta parte – DACA isi mai gaseste macar un job. Asa ca manowaru’ ridica din umeri si le pune cheile casei pe masa – hai succes, enjoy it, ca-i renovata.
OK. Si banca ce face? Suna la un baiat la guvern. Si ala rezolva problema. Doar ca o rezolva punandu-i pe toti sa plateasca pentru asta. De exemplu, cand s-a futut meciul p-aici, guvernul a cumparat actiuni la RBS si LLoyds TSB pentru ca altfel s-ar fi prabusit. OK. Cu ce bani i-a cumparat? Simplu – cu banii din taxe. Si cum n-avea bani fara numar, au urmat 9 ani de austeritate. Care nici acum nu s-a incheiat, i.e plateste toata populatia. Si nu plateste doar asa, la modul ala, salarii inghetate, mai mici, haleala mai scumpa etc. Nuuu. Plateste si la modul “Tre’ sa mai taiem cateva sute de mii de joburi – de la council, de la pompieri, de la spitale, de la politie etc”. Asa ca sufera legit aia care n-au absolut nici o legatura cu mine sau cu casa sau cu banca pentru ca-s eu tampit. Sau pentru c-am avut eu ghinion.
Daca nu vezi problema cu chestia asta, nu cred ca pot spune ceva care sa te lamureasca.
“Miza” ta nu face doua flegme degerate. Poti avea un serviciu stabil de unde sa fii dat afara maine – pentru ca pantof. Sau te poate calca masina. Sau poti face un infarct. Sau. Mizezi tu, da’ mizezi cu banii si vietile altora. Si nu, mie nu mi se pare rezonabil.
Cand statul isi baga coada mai mult decat trebuie e normal sa iasa rahat. Dovezi sunt cu duiumul. Plus cand vorbim de coruptie/spaga, chiar legala, e si mai fun.
In rest piata e obisnuita cu riscuri. Infarctul se asigura, concedierea se rezolva prin contracte si masuri sociale sau chiar asigurari. Nu e ca si cand am inventa noi astea. Nu vorbim de calamitati, ci de lucruri normale.
Atata timp cat statistica e frumos calculata si implementata totul e ok. Problema e cand vine o prima casa, prima curva, prima masina si alta aberatie a conducatorilor. Aia e facuta fara statistici, fara noima, fara simulari, fara nici un fundament macar teoretic. Beat that…
Eu sunt, cred, cu tine, dar nu la extrema.
Doar nu crezi ca am crezut ca vorbesti serios 🙂
P.S. Daca as fi crezut ca vorbesti serios, nu mi-as mai fi ars-o pe OC demult.
Manowar, mai scrie si tu un post mai optimist.
…
Aici cred ca gandesti putin invers. Marketingul e ca sa te faca sa cumperi masina. Nu-i vorba de ce-ti iese tie din asta, e vorba ca trebuie sa te faca s-o cumperi.
Nu poti sa iti pui tu problema ca nu vrei sa platesti banii pe care ii baga aia in marketing ca sa te aduca pe tine sa cumperi. Nu functioneaza asa.
Nu stiu care-i roi-ul la treaba asta dar cu siguranta este. Investitia aia sporeste vanzarile. Nici nu stiu cum e cu expunerea masinlor in tenis, dar, spre exemplu , am vazut acum ultimul Transporter, cu un actor necunoscut, cre’ ca e copilu’ lu Statham, sau ceva . Ce pot sa spun e ca filmul e de la un cap la altul o reclama la Audi S8 si nu stiu cat plateste Audi dar plateste.
Si functioneaza. Ca e expunere. poate crezi ca nu au saracii care se uita la tenis/ fotbal, bani de Mercedes. Unii au, unii n-au.
Ideea e ca marketingul de acum se bazeaza pe faptul ca te bantuie cu imaginea unui produs peste tot ( expunere) , mai des decat il vezi in realitate, pana incepi sa te obisnuiesti cu el, sa-l consideri parte din peisaj, ceva necesar. Functioneaza la telefoane, la masini, la orice. Si la muzica pe care o cumperi si care-i din ce in ce mai proasta si se vinde doar pentru ca e amorsata de marketing de milioane de dolari investit in toate canalele de distributie sa fie acolo, calare pe capul tau, te agaseaza, pana creierul se obisnuieste cu ea si decide sa-i placa. Cred ca ar trebui sa stii mai bine cum functioneaza asta cu placa repetata, ca ai studiat psihologie.
Asa functioneaza lumea, iar banii din marketing nu sunt ai tai sa-i revendici, gen. Banii merg acolo sa te revendice pe tine.
Pai Audi S8 se vinde in plaja de 500-600 de masini pe luna. O data ce au fixat publicul tinta, e normal sa dea o masina doua pentru ad placement intr-un film care ajunge sa fie vazut de milioane de oameni. Pentru ca de vreo 6 ani S8-ul se vinde prost. Problema e ca la S8 au scazut vanzarile drastic in ultimii ani. Din ’97 pana prin 2008 vindeau in medie 9000 de masini pe an. In 2009 au avut probleme mari. Criza?
Asta este si ideea marketingului. Exact cum spune Orbu, marketingul creeaza piete. Adica iti plimba un anumit produs ani de zile sub nas pana cand se gaseste unul sa arunce banii pe produsul ala. Si se gasesc, de asta nu se pune problema.
Sunt altii care decid ce ne trebuie noua. Sa ma fut in ei. Ai cautat acu 2 saptamani o camera foto, sau o chitara, ca te-a interesat, asa ca hobby, sa-ti iei? Deschizi azi browserul si esti bombardat de reclame la camere Nikon sau Canon, chitare Fender sau Takamine, Yamaha. Ai fost acu 3 luni la o pensiune sau hotel in Cluj? Stai ca-ti amintim noi cat de ieftin e acum sa te cazezi in Cluj. Notificari pe mobil si bannere pe web.
O sa ajungem exact ca in filmul ala, “Idiocracy”. Sa functionam dupa proceduri pe care ni le dicteaza altii. Irigam ogoarele cu Gatorade. Pula mea.
@Adrian: cunosc, e “amuzanta” chestia asta. De altfel, aveam o discutie pe vremuri cu tata si zicea si el o chestie interesanta – mare dreptate avea.
Povestea omul ofuscat “bai, cand se duc aia la unguri in vizita, ii plimba pe-aia prin oras pe unde-i frumos, le dau niste bautura, le aduc la masa niste gagici de futut si gata, semneaza aia orice. Daca te uiti, aia pot sa plece-n America, pot sa plece (nu mai stiu pe unde imi zicea ca nu m-a interesat), au intrat in UE din prima, n-au treaba. Da’ la noi cand vin, ii ducem prin gropi si le aratam cateii aia amarati de pe strazi sau cine stie ce tarani. Pai, normal ca nu semneaza aia nimic. Cum dracu’, ba, au ungurii curve si n-avem noi? Au aia bautura si n-avem noi, ca daca le dai o palinca ii pui in cap, ce dracu’!”
Si mare dreptate avea, din ce vad. Auzi, cica l-au dus la muzeul satului. Noooo shit. Nu face toata adunatura aia de cosmelii cat hainele de pe baba Macron. Da’ romanii aia i-au aratat. Nu o plimbare pe vreo autostrada, nu niste pizde la o intalnire de stat cand nu-s nevestele, nu o bautura, nu niste droguri ca lumea. Nuuuu. Muzeul satului. Cu ce impresie sa plece Macron ala?
“Niste tarani ramasi in urma”. -> europa in doua viteze.
OK. Prin urmare nu stii… “dar este”. Nu stiu exact cate iaurturi Tnuva s-au vandut c-au pus reclame pe blogurile romanesti, dar “au fost”. Drept urmare, nu gasesti Tnuva pe nicaieri, c-au disparut. Pentru ca nici ei n-au stiut ROI, dar sigur “au fost”.
Functioneaza, zici tu.
Pai, hai sa vedem. Sa luam in calcul oamenii care se uita la fotbal/tenis si isi permit un Mercedes. Sau un Audi S8, care-o fi si ala, ca pula mea, nu stiu. M-am uitat pe https://www.audi.co.uk/explore-models/explore-by-range.html , dar nu-l vad si efectiv mi-e lene sa-l caut, iar eu nu ma pricep la masini oricum.
Hai sa vedem.
Eu imi permit unul (Mercedes E sau Audi whatever). Tu iti permiti unul.
Poti sa-mi arati si mie Mercedesu’ sau Audiul tau? Ca, pula mea, FUNCTIONEAZA.
Nu suport bullshitul asta ieftin. E o maaaare vrajeala. Lumea isi cumpara masina alocandu-si un buget random (Fiecare dupa cat poate si/sau are chef sa sparga) si apoi hotarandu-se ca “aia arata mai bine” sau “aia are mai multe stele la siguranta” sau “aia polueaza mai putin” sau “aia consuma mai putin” sau altele de genul.
Nimeni nu cumpara Mercedes sau Audi pentru ca Sharapova sau pentru ca Transporter.
Nu mai spune. Si tu tot iphone 7 ai, sa-nteleg? Ca eu nexus 6p – iar cand l-am cumparat nu era nici o reclama cu el nicaieri. Necum product placement sau orice altceva.
No shit. Tu cata muzica ai cumparat in ultimii 10 ani – asa, de cand (probabil) iti permiti sa cumperi.
Eu fix 0. Nimic. Nada. Nici macar un mp3.
No shit. Tocmai, ca stiu. Si pentru ca stiu, stiu ca-i bullshit sinistru.
Pe mine si pe tine si pe restul, nu?
Si, repet – cum functioneaza? Unde ti-e Mercedesul? Dar Audi? Poti sa ne spui cati bani ai bagat in contul de itunes pentru a-ti aduce muzica pe telefonul tau Apple? Ca doar, zici tu, functioneaza.
Si nu-mi zice ca nu-ti permiti. Ca stim amandoi ca ne permitem chestiile astea.
Deci? Acum, serios, uita-te si tu la tine. “Nu stiu cum, dar functioneaza”. “Nu stiu ROI, dar sigur este”. Aha, cu rotine…
@Manowar. Nu te-ai uitat unde trebuie. S8-ul e pentru State. Ca aia sunt mai jmecheri, cu galonul: https://www.audiusa.com/models
Ah, ok, pricep.
Poate n-au vazut englezii transporter, poti sa stii…?
Misto scris din perspectiva omului inteligent in raport cu masele mari de prosti, dar poate ar trebui sa ne raportam la perspectiva celor care conduc, indiferent ca vorbim de guverne sau corporatii. Acolo cred ca se schimba masiv datele problemei, si da, aici baietilor chiar le convine sa conduca gloate intregi de prostalai unde inteligentii sunt o abatere statistica. Chiar devine din ce in ce mai evident ce s-a intaplat la noi cu educatia imediat ce au pus mana pe putere Iliescu forever cu Abramburica pe post de ministru al invatamantului. Ma intrebam, ba ca pula calului, astia nu vad ca distrug si bruma de invatamant ramasa, politici noi de reforma din pizda, fabrici de diplome cat cuprinde, pasi clari catre dezastru si incet incet am inceput sa ma gandesc, ba daca astia o fac chiar intentionat, daca corabia se scufunda nu ca e proasta corabia ci ca e mester carmaciul, si atunci te gandesti ca clar treaba e facuta asa intetionat. Ma uit ca se intampla si la case mai mari in US, UK, la rusi, difera forma de prosteala, in US paine si circ la TV, la rusi ortodoxism, la noi din amandoua. Putine sunt tarile unde nu se intampla asta si unde se pune accent pe educatie si pe ce deriva din asta.
Asta-i o chestie pe care eu unul chiar n-o inteleg.
Sigur. Ajungi la putere – indiferent ca esti ministru, presedinte sau CEO. Si-i “faci” tu pe restul. Sunt prosti! Joaca asa cum vrei tu! Si le iei banii si-i saracesti! Yay, ura, ai invins, esti castigator!
…si rezultatul?
Esti bogat. Esti ciumec. Ca Dragnea.
Bun, si la ce bun?
Iesi din casa si te urci in Lamborghini. E super masina. Dar nu prea poti s-o conduci, ca pula mea, n-ai facut drumuri, ca na, nu se poate. Ori furi, ori le faci – si logic, furi. Mergi la o bere si vezi o pizda ca lumea. Deja ti-o imaginezi in pula. Si te duci s-o invit undeva si ea zambeste si nu prea are dinti in gura si vorbeste cu “ei este”. Sau e oloaga pentru ca polio – ca na, parintii ei stiau ca vaccinarea cauzeaza autism.
Si parca-parca nu prea mai are nici un fel de dumnezeu treaba aia cu condusul si banii. Parca-parca e de cacat. E asa, senzatia bogatului care si-a luat o casa de vreo 10 milioane in Londra. Si iese pe strada si la iesire se-mpiedica de homelesi. Cand pune mana pe asfalt sa se ridice, o pune intr-un cacat fumegand – ca na, homelessu’ se caca si el pe unde apuca, doar nu era sa-ti sune la usa. Trimiti unul din servitori dupa un sandwich. Se duce si-ti aduce unul, iar painea are un gust cam nasol, nu stii sigur de la ce. E de la faptul ca pula mea, oi fi tu milionar, da’ producatorul de paine si-a optimizat costurile, iar magazinu’ vinde painea de acum doua saptamani – ca e ok, prostii cumpara oricum. Iti trimiti stramba la dentist. Ii iei profesor de limba romana. E greu, dar se descurca. Nu mai vorbeste cu “ei este”. Iesi la un cico in oras – undeva unde-i scump, sa nu mergi cu toti meltenii. E mai OK. E vara, e frumos. Si pentru ca-i vara si frumos, afara pute a cacat. In tot Bucurestiul. Ca na, tre’ sa fii in Bucuresti, unde se fac jocurile pentru putere. Asa ca traiesti in miros de cacat.
Dar hei, ai castigat, pula mea.
Inteleg treaba asta la rusi. Acolo o inteleg pe bune. Drumuri cat de cat au. Femei au. Are Putin de unde alege. La romulani n-o inteleg. E evident daca te uiti la toti politicienii – si la neveste si la amante – ca nu prea au de unde alege. Bantuie cu tot felul de distruse.
Cel mai mila mi-e de Danut, ala cu biserica. Saracul de el. Ia atatia bani pe spinarea prostilor, are o gramada de putere si bietul om trebuie sa dea la buci pe-ascuns, eventual cu masca pe muie, ca nu poate risca un “scandal”. Pe unde-apare, tre’ sa poarte sacul – ca-i convine sau nu, cald sau frig. Dar hei, a castigat si el.
Sigur ca treaba e facuta proactiv, nu reactiv, sigur ca-i inteleg scopul, dar nu-i inteleg pe idiotii care si-au setat scopul ala. E ca si cum mi-as seta eu ca tel in viata sa iau in fiecare dimineata un sut in coaie.
Si eu m-am gandit la chestia asta, ca degeaba ajungi sus si ai pus mana pe paine si pe cutit, traiesti tot inconjurat de produse ale prostiei, gen drumuri proaste, haite de caini pe strazi.. In drum spre munca catre centura unde e plantatia unde lucram,treceam in fiecare dimineata prin ceva cartier facut in camp pe la margine de Bucuresti cu ceva supervile de vezi prin filme, si chiar ma bucuram prosteste, da-l ba-n pula mea si pe asta ca tot in drumurile astea isi fute si el bucsele la masina cand iese din curte si chit ca are masina de jdemii de euoro tot sta in coada cu pulimea sa prinda verde la enspelea semafor. Oricum daca esti tu destul de intelgent si ajungi in varf esti constient de asta, dar sunt foarte multe cazuri de tipi care ajung sus si sunt prosti ca noaptea, gen Dinca, Dacscalesu din regimul lui Ceasca, acum mai nou as zice de taranca de Grapini sau Sova cand era la transporturi oameni ajunsi unde sunt tocmai datorita prostiei si cred si contextlui social in care au crescut,au fost acolo, ba prosti cu spume, astia chiar ca nu inteleg nimic, se bucura probil la nimicuri, gen, ba ce toale misto am, am supercasa, supermasina, cam asta ar fi nivelul lor de intelegere, nici nu constientizeaza ca sunt prosti.
Alta chestie la care m-am gandit si probabil nu am fost singurul, daca sa zicem unul care intelege, care nu e prost, vreun sef de corporatie, plm sa zicem Bil Gates, castiga sau dobandeste intr-un final toate resursele planetei, are tot, ba ce pulamea ti-ai mai dori? Ai ajuns la capat mai mult de atata nu mai poti, care este maximul pe care ti-l doresti sa agonisesti, asta e capatul, oricum esti muritor. Ce poate potoli setea de a detine mai mult? Istoric vorbindau fost cativa care au ajuns la capat, la nivelul de atunci, Alexandru cel Mare sau imparatul care a fondat imperiul chinez, asta cica deja cauta metode sa traiasca vesnic, asta ar fi fost urmatorul tel. Eu personal mi-am zis ca daca ajung la un anumit nivel ma opresc, la fel ai zis si tu, ca vrei sa te retragi pe undeva in sud pe vreo plaja ceva. Dar daca atingem fiecare nivelul dorit, cred ca ceva ne va indemna sa mergem mai departe.
Ba eu cred ca da. Nu in particular numele astea. Dar e vorba de expunere. Ai o masina. Mercedes E, sau Audi S8 , mi-e tot una.
E limpede ca nu le recomanda pretul, in comparatie cu altele.
Poate ca le recomanda caltatea, poate nu. Dar ca sa recomande calitatea ar trebui evaluate dupa 1 an, 2 trei de la aparitia modelului, iar tu trebuie sa vinzi acum urmatorul model, nu peste 3 ani, ca in 6 ani ai altul.
Nu poti pune suficient de multe masini pe strada sa obisnuiesti lumea cu ele, ca n-o sa le plimbi pe strada pe banii tai.
Pui in showroomuri, le pui pe panouri publicitate, le pui in filme, le pui, in pula mea peste tot, pana cand clientul care isi permite o astfel de masina traieste cu impresia ca e inconjurat de Mercedes si haleste mesajele alea si ale altora care le-au halit deja. Iar aia care nu au banii incep sa creada ca e ok sa faca un credit de 50 000 sa isi ia una, ce dracu, toata lumea are, n-ai vazut?
Sharapova sau Transporter sunt doar niste agenti, ei aduc “afisari”. Ca un fel de blog dar cu mai multe afisari.
Eu nu sunt subiectul potrivit pentru marketing. Cred ca stii deja asta din ce cuvinte am mai schimbat. Pe mine ma doare in pula daca imi pun aia cate un iphone la fiecare colt de strada, desi recunosc ca ma atrage si ma prinde chestia asta si fara sa vreau, am noroc ca nu le dau gratis. Lol. Ca altfel m-ar pacali. Da’ cand vrei 700 de euro pe un telefon nu ma intereseaza cine altcineva il mai are, reusesc sa nu confund dorinta cu nevoia.
Dupa ce m-am uitat aseara la Audi S8, parca nu mi se mai pare o rabla, parca mi-as dori una . N-as plati pretul pentru una, asta-i sigur. Dar poate daca as fi mai fraier, cu psihologia unui suporter de fotbal, as incepe sa vorbesc despre asta bazandu-ma pe impresia pe care mi-a lasat-o un film, ca atunci cand confunzi actorii cu personajele pe care le joaca.
Dar, sa zicem ca am oarece nivel de discernamant, insa stiu sigur ca majoritatea nu au nivelul asta si se creaza o retea de lobby gratuit. Cata lume am auzit vorbind despre cat de bune sunt masini, telefoane, si alte chestii fara macar sa fi atins lucrul ala vreodata. Bazandu-se pe reclame, filme si “review-uri”.
Chestia asta functioneaza. Nu zic ca la fiecare caz in parte, sunt multi incompetenti in orice domeniu. Am zis ca nu stiu ce ROI pentru ca nu ma ocup cu marketingul, dar discut cu oameni care fac asta si am purtat discutii destul de tehnice, unde-i clar cum bugetul de marketing influenteaza vanzarile.
Oamenii se activeaza la expunere, ce-i asa de greu?
Pai, eu am inteles ce zici. N-am inteles totusi unde se intampla asta in realitate. Adica, suntem noi doi care ne permitem. Iphone, Mercedes, whatever. Da’ nu le cumparam. Si pe urma-s aia care se activeaza. Aia care vorbesc despre telefoane si masini. Dar – hei, ce pacat – aia sunt fix cei care nu si le permit.
Presupun ca solutia e sa bage mai multi bani in marketing, ca asa SIGUR le vom cumpara. Bine, vor fi un pic mai scumpe, ca na, tre’ sa-si faca acum reclama si pe bloguri…
Da, numai ca toata lumea iti cumpara chestiile bazandu-se pe ce-ai facut in trecut.
Eu nu mi-am comandat core i7 in 2009 pentru ca pula mea, stiam eu ca merge bine. Am comandat ala ca avusesem un AMD care se supraincalzea si ma sictirise de viata, iar cu Intel stiam ca nu avusesem probleme. Chestie de reputatie. Reputatie, stii? Aia care m-a facut pe mine sa cumpara Nexus 6p dupa ce-am cumparat Nexus 5. Aia care ii face pe danezi sa te plateasca pe tine – ca le-ai aratat reputatia (pe CV).
Coaie, in Bucuresti intr-o vreme se facea marketing de-asta cu maidanezi si gropi si conducte sparte.
Tot n-am cumparat vreuna din ele.
Tu stii ceva-ceva acolo, cand zici de obisnuit publicul cu. Dar nu stii prea bine.
Ce zici tu se aplica la alte produse, din alte segmente, cu alte preturi. Sunt sigur ca exista oameni care dau bani pe Mercedes S sau Audi S8 de care zici tu. Nu am dubii. Stiu sigur ca exista si oameni care cumpara Bentley, Lamborghini, Rolls sau Aston Martin.
Iti spun doar ca nu le cumpara pentru ca marketing.
Ok, cu Mercedes e greu sa iti dau un exemplu, ca-s putini care isi permit macar creditul.
Dar cu iphone e simplu. Noi doi ne permitem iphone. Cu banii jos. Si n-avem. Da’ suntem “doar” noi doi.
Care ne uitam la posibilitatea de a schimba bateria la telefoane, mai degraba decat sa cumparam noul model.
Pe de alta parte Iphone si Samsung se vand in draci.
Noi doi suntem si d-aia care avem rable ( daca te iei dupa altii) da’ ne permitem masini mai scumpe.
In general, daca te uiti la noi doi si la cati or mai fi ca noi, ca nu suntem chiar singuri cred, nu reprezentam patternul majoritatii.
Poate-i mai greu de vazut cu Mercedesuri, dar poti s-o vezi cu telefoane, tablete si alte produse la care are access mai multa lume incat sa poti percepe statistica fara sa faca cineva un studiu.
Laptopuri? Check. Televizoare 11K ? Check. Hell, la asta m-am turnat si eu, am unul 3D acasa. Am vazut 1 ( un ) film 3D in 4 ani, pe el.
Bratari nu stiu de care si smartwatch-uri legate la telefoane? Check.
Tu ai luat i7 ca stiai ca AMD e de cacat.
Eu am luat AMD, desi am avut experiente nasoale cu el, ca il lauda lumea pe Buldozer ca pe Isus, ca transforma apa in vin si era si mai ieftin decat intel. Si daca la marketing si atat nu raspund, cu marketing si “ieftin”, se pare ca ma poti pacali. Zic cu ghilimele ca m-a costat asta mai mult pe urma. Plm aveau reputatie proasta, daca e vorba de aia. Nu aveam de unde sa stiu daca produsul ala nou chiar o sa fie mai bun, sau o sa fie ca celelalte. Cumva m-au convins sa incerc. Mi-au luat banii. Vreo 10 ani de acum incolo nu vreau sa mai aud de ei, da-ntelegi ideea.
:)))))
….ar fi ceva, sa tina 10 ani, ceva.
Aia e, ca nu suntem DOAR noi. De-aia Android e cel mai folosit OS pe telefoane si conduce detasat la browsere.
De unde concluzia logica ar fi ca e fain marketingul ala, ca-i faina expunerea, dar stai asa…
Pai, aia e, ca poti s-o vezi la telefoane si tablete. Si, ce sa vezi – nu conduce iphone.
Laptopuri? Cand pula mea ai vazut ultima data o reclama la un laptop? Ca ultimul laptop la care am vazut eu o reclama era ceva Toshiba Qosmio – cel mai tare procesor de gaming (single core, la vremea aia).
Aia e, ca acum nu mai vrei sa auzi de ei 10 ani. Si l-ai luat pentru ca era ieftin. Te apropii de adevar.
Pe segmentul asta – auto – lumea cumpara pe REPUTATIE. Ca ieftin nu e. De-aia toti puletii pe care-i stii o sa-si laude un VW/Opel/BMW/Mercedes – ca “e masina germana, coaie”. Asa, ca si cum asta ar spune totul (si poate chiar spune totul).
Iar aia – faimoasa “masina germana” – e reputatia. Ca poate n-avem toti Mercedes, da’ stim toti ca era vecinu’ ala din cartier care avea in 2000 un Mercedes din 1980 cu vreo 400,000 km la bord si mergea la sfert de cheie, gen.
Pe aia cumparam masini. Nu pe “am vazut reclama pe blogul lui Orbu”. Nu pe “a fost in filmu’ ala, Transporter 007”. Nu pe “product placement, ca se plimba vedeta de moment cu ea”. Pe aia. Ca la un procesor, sigur, facem testul, riscam. Ca-i vorba de-un procesor – pula mea, 100 de dolari. Dar, fie vorba intre noi, urmatorul tau procesor va fi Intel. De ce?
Pai, nu pentru c-ai fi vazut vreo reclama. Nu pentru ca expunere. Ci pentru ca eu iti scriu asta de pe un PC cu procesorul asta si data viitoare cand vei avea nevoie de un procesor, te vei gandi la reputatie. Te vei gandi – constient sau nu “ba, Manowar tine calculatorul pornit cam 23 de ore pe zi, in medie, de peste 7 ani – inca merge”. Ceva de genul “masina germana, vericule”.
PS …placa de baza e gigabyte, ramul corsair, iar sursa antec de 950w, in caz ca te-ntrebi. Ca si alea functioneaza in continuare.
Nu. Nu de aia. Pentru ca ios e un singur produs – iphone. Mai corect, un singur producator. Sau spune-i 3 produse daca iei in calcul toate trimm-urile pe care le scot. Cel mai scump produs. android nu e un producator de telefoane mobile, nu e un telefon mobil. Sunt o gramada de productori ( vreo 7 la clasa premium si vreo inca dracu stie cati la alea mai ieftine). Si au si astia reclame. Cel putin aia de la clasa premium au toti. Nu e ca si cand doar apple baga bani in halul asta in marketing. E o competitie aici.
Iar daca te uiti per producator Samsung conduce ( iphone e pe 2), da-ti spun eu sigur ca investesc in marketing mai ceva decat Apple. asta o data , iar a doua ar fi ca Samsung are mai multe trimuri, si la preturi mai pamantene si e normal sa aiba cota de piata mai mare.
Gandeste-te doar ca iphone costa prohibitiv de mult. La fel ca si flagship-urile Samsung, nu e bai,ca Samsung e mai scump la ultimul release.
Si nu ofera tehnologie de atatia bani. Am avut iphone, m-am jucat si cu astea noi, daca ofereau chestii de banii aia, cumparam unul si gata. Si totusi in 2016Q4, cand au lansat ei ultimele modele Apple avea 18.2 % din piata iar Samsung 18%, conform IDC .
Merita telefonul ala atatia bani incat sa aibe cota aia de piata? Pai, daca ar costa atat de putin incat pe toata lumea sa-i doara in cur ca-si iau un iphone sau altceva probabil ca da. Atat de putin incat sa nu conteze la buget.
Dar pentru un numar mare de utilizatori pretul unuia se apropie de salariul pe-o luna, sau pe 2 saptamani na. Niciun telefon nu e atat de bun incat sa merite banii astia. Si totusi se vinde atat de mult.
Google pixel costa cam la fel, sau un pic mai mult. M-am jucat cu el prin aeroporturi. In mod cert l-as prefera unui iphone. Fara dubii. Si? Care-i cota lui de piata? Cate reclame si plasamente de produse ai vazut cu pixel? Exact.
Telefoanele HTC probabil ca sunt, in ultimii ani, pe undeva pe langa Samsung la calitate, la fel si LG ( unde mai pui ca LG mai are si d-alea cu baterie schimbabila) si totusi sunt toti la “si altii”. Nici nu conteaza in market share. De ce?
Reputatie?
Ultimul iphone my s-a ars. Ultimul Samsung inca merge, spart si fara capac la baterie. Serios e telefon mai de baza decat ala principal. Irelevant. nu cred ca le cumpara lumea in functie de asta.
La masini, conteaza. Sunt prea scumpe , pula mea, nu vrei sa faci credit pe 5-8 ani si sa ramai cu ochii in soare, cum s-a mai intamplat.
Desi, era cat pe aci sa ma lipesc de un Mondeo nou, cand mi-am luat rabla asta.
Pula mea, ala chiar arata frumos in acceptiunea mea si il vedeam peste tot. Bine, nu pe strada. Dar la televizor, pe laptop, prin aeroporturi, pe panouri. Unde ma duceam vedeam noul Mondeo. Dupa ce am renuntat la vechiul ca nu mai mergea ai zice ca am suficient creier incat sa imi aleg dracului alta masina, nu? Nu e ca si cum n-as avea de unde.
Realitatea e ca a fost mult prea scump pentru bugetul meu de atunci, era prea nou sa gasesc SH, ca imi bagam pula in ele de vise umede cu 4×4, ajunsesem cumva la concluzia ca pula mea, oricum ma imprumut la banca , ia sa-mi iau eu o masina noua, sa-i aleg culoarea. Daca era sub 20k EUR acum ma laudam ce rabla frumoasa si rosie am. Norocul meu ca nu a fost.
Daca marketingul nu ar functiona, ci numai reputatia, nu ar vinde nimeni altcineva decat nemtii masini, ca sunt scumpe , dar nu neaparat. Gasesti masina nemteasca la orice buget, mai putin bugetul de Logan. Dar uite ca nu e asa. Vinde si Alfa Romeo masini. Stii ce reputatie au? Da, vand mai putine, dar vand. Si nu-s asa ieftine, sa zici ca-i un factor decisiv.
Reclama la laptopuri? Plm am citit asta dupa ce am iesit din metrou -era o poza mare cu ultimul Macbook Pro care are nu stiu ce bara facuta din LCD si plm. In particular, de cand caut laptop, oriunde intru, pe un site cu care are reclame , vad numai laptopuri la greu.Cu tot cu addblocker, lol. Pe telefon ma umplu de reclame la laptopuri. Amuzant e ca nu-s alea pe care le caut eu, ci concurenta. Nici nu se vand asa bine in sectorul privat astea pe care le caut eu, desi eu cred ca sunt cele mai bune.
Amazon ma spameaza zilnic cu doua mailuri cu oferte la laptopuri. Zilnic, ba.
Am intrat si la emag, au inceput si aia, noroc ca pentru aia am deja filtru care ii arunca in spam.
Legat de PS. Amuzant, si eu pe platforma AMD am avut tot placa gigabyte. Care s-a ars dupa vreo 3 ani si am pus alta ieftina AsRock. Asta nu stiu cat tine, dar nu prea mai folosesc calculatorul, deci presupun ca mult. Si data trecuta cand am avut AMD tot asa am patit. Procesorul a rezistat cumva cativa ani, desi mergea din ce in ce mai prost, dar s-a ars totul in jurul lui, de vreo doua ori gen. Cand am cumparat din nou m-am inmuiat si-am zis ca poate nu e vina AMD c-or fi ceilalti producatori de piese de vina. Aha.
Full me once…
Foul me, plm strigă ăștia îmbarcarea.
Iesi pe strada si numara. Du-te pe autovit si numara. Du-te pe autotrader si numara. Anunta-ma cate-s germane. Cre’ c-o sa vezi ca-i cum zic eu. Reputatia, boss.
Hai, nu ma fute – si ce cota de piata zici ca au…? Asa, cu reclame de-alea de le vad si orbii.
Legat de PS, iti zic eu c-o sa iei cu procesor Intel 🙂
Fool me. Aia incerci sa spui.
Încerc eu, dar când nu ma fac singur de râs, ma fute și telefonic.
Na, poftim.
Coaie, lumea nu cumpara Samsung pentru ca marketing. Il cumpara pentru ca arata frumos (nu, nu e de marketing asta) si pentru ca stiu de la prieteni ca au si ei si sunt bune (mie nu imi plac, dar plm, nevasta-mea e la al doilea sau al treilea, dracu’ mai stie).
…iar tu nu ti-ai luat masina pentru ca marketing. Au aia un marketing de eu nici nu auzisem de masina aia pana nu mi-ai zis tu. Si totusi, ai dat banii.
Pricepi?
Păi, ținând cont că cer 2000 de dolari și mai bine, pe hardware de 1000, cu indulgență pentru impresia artistică și executie, cred că au o cota de piață imensă.
Altfel, cam care e șansa să îți pună unul două laptopuri de performanțe egale în față, unul de două ori mai scump și, dacă îți pasă de bani câtuși de puțin, să zici “Cred, că îl iau pe ăsta de la Apple? “
Pai, zi-mi tu, boss, ca ti-ai luat recent laptop. Ai luat Apple? Ca au marketing. Au si conferinte, lansari etc.
A mers?
Prius. Au plătit 3-4 vedete de Hollywood ca sa și-o ia ca a…5 mașină, apoi vânzările au explodat. Ca era cooleanu sa te dai cu ce se dădea si Brad Pit. Cool-ul se si induce, nu-i așa? Nu cred că-i cazul si la Mercedes. Acolo, oamenii il iau pentru ca -i Mercedes si pentru ce înseamnă brand-ul asta, la pachet cu performantele indiscutabile. Reclamele la Mercedes cred ca sunt mai degrabă pentru clienții noi, noii îmbogățiți, cat si pentru păstrarea aurei. La dracu, Cola nu mai are nevoie de reclama si totuși e printre cei mai mari plătitori la ratecard din lume
Păi, mă, asta pentru că nu face nimeni reclame la mașini vechi, gen SH.
Judecând după reclame, aveam buget de Logan,lol, sau de Duster, dar așa mai stretched.
Iar Duster, cine știe, că nu am apucat să testez. Le-am zis unora de la o reprezentanță să mă programeze la un test, au zis să le dau copie după permis și mi-au zis să merg eu la Vâlcea la teste, că de acolo sunt și ei au nu le iau clienții ălora și că să mă programeze acolo. Și, deși i-aș fi înjurat, am zis “hai, mă. Aveți acolo varianta diesel 4×4?” . Nu n-o aveau și n-o aduc ei pentru mine fix pe aia, nici nu mă lasă să o testez în București, de ce? Nu știu. Halal marketing, PR, ce vrei tu.
Nu am să știu “niciodată” dacă merita să pun 3000 în plus pentru un Duster nou. Am decis că e prea scump pentru mine și pa.
Acuma, pe de altă parte, după ce testez 20 de modele de mașini noi în jumătate de an era probabil complicat să mă păcălească cineva cu o reclamă doar. Dar nu cred că asta e o regulă. Cei mai mulți oameni își conduc doar rabla proprie și dacă mai pun mâna pe una două, la prieteni, rude, sau închiriate.
Lol. Cum să iau așa ceva. Eu lucrez de 7 ani pe un soi de laptopuri. Iau din ăla. Eu știam ce cautam și aveam și bugetul, în cazul ăsta. Nu mă uitam după opțiuni de brand, ci doar de unde să îl cumpăr mai ieftin și ce configurație să aibă.
Dar colegii mei de unde lucrez acum au ( ăia contractori, care își plătesc singuri echipamentele) cam jumătate Apple, jumătate niște janghine, cele mai ieftine, gen.
Aia cu Apple se mai și chinuie un pic că nu merge SAP-ul chiar ca pe Windows, au probleme de browser, etc. Nu există explicație logică pentru faptul că și-au luat laptopul ala la jobul ăsta.
@Akhenaton: alt segment, alta piata, n-ai inteles nimic nici tu in pula mea.
O Coca-Cola iti rezolva o nevoie fizica (sete). Costa un pisat. Habar n-am cat pula mea e o sticla de-aia de cola, gen 10 lei?
Prius e la 28k ACUM, modelul nou. Spre deosebire de un Mercedes E, care-i probabil vreo 60k.
Am zis mai sus ca treaba aia functioneaza, dar pe alt segment de piata.
Exact. Si acum stii cat valoreaza marketingul alora de la Apple. Dar np, produsele lor sunt in continuare la 2000 de dolari, cum zici tu, ca tre’ sa recupereze banii de pe marketing. Desi nu functioneaza lol.
Ba face. Si aici si in Romania. Cauta pe net “Mercedes approved used”, de exemplu. Toate brandurile mari au. Cat despre Romania, am pus recent un post cu pisatii aia care aduc Opel cu 200k km…
Link relevant: https://used.hyundai.co.uk/home
Păi, înainte să îmi iau ultima mașină am fost și pe link-urile ălea. Găsisem la BMW auto rulate o Kia Sorento ( da,la BMW – probabil alta mașină de care nu ai auzit), dar a luat-o altul pana m-am întors eu din Germania.
Dar, vezi tu,cheia e aici ” caută pe net” adică să caut eu. Anunțurile de mașini noi mă caută ele. Peste tot.
Așa, și aia de la care mi-am luat eu laptop au reclamă, da’ caută tu pe net, că presupun că nu ai văzut vreun afiș de curând. Și nu ai văzut afiș, că nu au nevoie ( au și ei reclame și marketing la produse de nișă redusă, sau la jegurile ieftine – chiar e plin de reclame la alea, cel puțin în România) , dar când ai contract de livrare pentru câteva corporații cu mii, sau zeci de mii de angajați presupun că marketingul nu e chiar necesar.
Dar dacă ești Apple și vinzi către ceea ce se numește “consumer” sau vrei și tu o bucățică din piața de business tre’ să dai din coate, să pui afișe, să…
eu sunt surprins ca la un post despre prosti sa nu intelegeti cui e adresat marketingul…
pula mea, nu stiti oameni cu mertzan pe credit care stau in chirie in garsoniera? sau va faceti ca nu ii vedeti?
tot ce umbla pe aici pe OC e imun la marketing. fiti constienti ca sunteti intr-o bula-n plm!
plus bai mano, nu zicai tu de pizza boy cu ultimul iphone intr-un post de al tau? qed ca sa zic asa.
Ma refeream la faptul ca nu auzisem de modelul TAU de Hyundai. De Hyundai am auzit. Asa ca ironia ta e buna, dar proasta rau.
Nu, coaie. Te cauta peste tot astea cu masinile SH. Ti-am zis sa cauti pe net pentru ca nu m-as astepta sa stii tu din Romania ce reclame-s in UK. Tu de unde crezi ca stiu ca exista reclamele alea si rahaturile alea? Ca mai vezi de-astea la cinema inainte de film.
Tu imi ziceai ca nu se face reclama la astea. Iar eu ti-am zis ca se face. Daca ti-am zis sa cauti pe net a fost din cauza ca pula mea, nu cred c-ai mers la prea multe filme la cinema in UK tu si presupun ca nici ziarele din UK nu le prea citesti.
Coaie, din nou, confunzi sexul cu futaiul.
Ideea e ca un laptop isi permite (cam) oricine – spre deosebire de un mercedes de 65k de lire. Iar la laptopuri nu vezi prea multe reclame. Sigur, mai dai de un spot din cand in cand, da’ in realitate, nu se agita lumea prea mult cu reclama acolo – ca se vinde produsul singur. Din nou, pe baza reputatiei. Daca ai nevoie de-o “dovada” in sensul asta, uita-te la tine. Ai spamat pe-aici si dracu’ mai stie pe unde nu stiu cata vreme ca tu ai avut un laptop IBM nu mai stiu de care, unul care era rezistent si fain si pula mea. Dupa care, cand a venit vremea sa-ti iei un laptop nou, ce ti-ai luat? Lenovo (adica fostul IBM in partea de laptopuri). Din nou – reputatia a castigat. Nu vreo reclama pisata pe care-ai vazut-o la Lenovo. Si aia-i ce-ti explic eu – ca o firma isi construieste o reputatie si reputatia aia vinde, indiferent ca vorbim de Mercedes sau de Lenovo.
Problema e ca unele din firmele astea se fac ca nu pricep si au idioti in frunte care pun botul la harneli de marketing. Ca dom’le, tre’ sa ne facem reclama pe toate gardurile (Mercedes, Audi), ca altfel nu se vinde. BULLSHIT! Ar cumpara lumea anyway!
Nu, nu trebuie sa pui afise, sa…
Trebuie sa vinzi ceva la capitolul raport calitate:pret. De-aia nu au aia un segment de piata. Ca in rest, ar putea avea, mai ales zilele astea cand poti avea pe un macbook office si dual boot si plmwtf si jocuri. Apple nu vinde ceva decent la capitolul calitate:pret, asa ca trebuie sa se multumeasca de voie de nevoie cu cei cati idioti care-s dependenti de OS-ul lor, ca doar pe-ala il stiu si s-au obisnuit sa aiba X-ul in stanga sus…
Nu discutam de cui ii e adresat marketingul. Aia stim deja. Discutam daca-si are sensul marketingul ala cand vine vorba de anumite produse/segmente si daca suntem dispusi sa platim extra pentru marketingul ala.
Si, desi eu si Orbu ne bagam pula-n marketingu’ lor, ca n-are efect (desi avem bani sa le cumparam produsele), Orbu insista sa-mi spuna ca marketingul ala e necesar si functioneaza. Doar ca, printr-un miracol, cumva, nu functioneaza la oamenii care-si permit produsele.
Ca sa vezi ce chestie.
QED ce, ma, ca asta zic si eu in post – ca si le iau maimutele pentru ca le pot lua in rate.
Discutam daca le-ar mai cumpara fara credit de consum, intr-o forma sau alta…
Cred Laiviu incearca sa sublinieze ca marketing ul functioneaza doar la anumite categorii de indivizi ca sa zic asa.
Si mai conteaza si la ce produs se face marketing (ce reputatie are,ce istoric are,cat de renumit e brandul, de cat timp e pe piata et cetera).
De exemplu , ca tot vorbeati mai sus, Mercedes, nu o iei ca te agaseaza astia cu reclamele sau ca ce reclama interesanta au scos; o cumperi ca au ani in spate de experienta, ca e una din marcile cele mai sigure de pe piata, ca emana un anume statut, ca e ‘premium’ and so fucking on.
Iar Apple e aproape un cult , la hardware (iphone) e depasit de multi alti producatori,de exemplu si cu toate astea e hipstereala mondiala cu telefonul asta; eu unul nu am vazut reclama stradala la Apple ( si nu-s in vreo infundatura de sat )
Coca-cola, pai se bea cola de un secol pe intreg mapamondul, chiar credeti ca datorita marketingului se intampla asta ?! aiurea ! s-a ajuns sa se bea cola pana si in ultima cazatura de tara.
zau ca nu tin minte care a fost ultima chestie pe care am cumparat-o datorita exclusiv marketing ului, dimpotriva chiar, daca un produs e promovat intens eu nu m-as atinge de el… in vine in minte Redbull de exemplu….
Inainte era doar redbull acum e si burn + alti producatori de energizant la 1 leu lol, aia nu si promoveaza mizeria, e de ajuns sa scrie ‘energizant’ pe doza si prostii asociaza cu redbull probabil…
ps ma inspaimanta faptul ca un produs are success ca nu stiu ce troglodit faimos a fost vazut folosind acel produs..
Pula mea, chestia aia functioneaza la anumute produse. De pilda cacaturile pe care le vand tarfele alea negre, KKK. Dar bai, trebuie sa-ti cunosti piata.
De pilda, alea vand ceva machiaje si “emoji” de zeci de dolari and shit. Fain. Pentru ca audienta lor poate sparge zeci de dolari din dorinta de a fi asociata cu KKK. Dar incearca sa le vinzi un Mercedes. Hai succes sau gen.
De aia zic, chestiile astea merg la unele produse, pe unele segmente. Mercedes cu tenis sau fotbal, hai sictir. Ca si are bani spargatorul de seminte de pe stadion/arena de Mercedes…dar Mercedes platesc oricum marketing si pe urma incearca sa paseze costul clientilor. Le si merge, cred. Dar nu pentru ca isi fac reclama. Le-ar merge la fel de bine si fara. Poate chiar mai bine.
Audi S8, zice Orbu. Ca transporter. Da, ca tipul care are 100k de o masina sta de transporter, lol. That’s just fucking stupid.
Nu stiu cum sta treaba la audi cu diferenta intre audi a8 si s8. Dar pot sa-ti spun despre diferenta dintre infiniti q30 si qx30. Qx-ul e pentru state, si are butoanele are frana de mana in partea stanga, o calci cu piciorul, si 2-3 butoane in plus pe bord, spre deosebire de q30 care e destinata europei. Dar in principiu, mici diferente intre a8 si s8.
Nu cred că ai înțeles tu.
Si eu ma refeream la faptul ca probabil nu ai auzit de modelul Sorento, nu de Kia, că e deasemenea o chestie mai rară . Înțeleg că nu ai treabă cu mașinile dar nu consider ca ești un ignorant total.
Am fost la film în UK o dată , dar nu mai țin minte reclamele, plm, nu-i ca și cum m-am dus pentru alea :). Ziare nu prea. Am mai văzut ceva la BBC, și pe alea le-am uitat, dar am remarcat că erau la alte chestii decât în România. În sensul că nu prea am văzut la detergenți, pastă de dinți și săpunuri. Probabil că sunt, dar nu mi le aduc eu aminte, ceea ce înseamnă că sunt mult mai rare decât în Ro.
@Crazyvibes – S8 e un A8 sportiv. Nu contează ce diferențe sunt, că nu-i subiectul acum, dar pe scurt, nu prea puteau să facă filmul cu un A8 normal, “de moși”, că nu prea te crede lumea că ca faci tu figurile alea cu o limuzină “standard”.
http://steamcommunity.com/app/578080/discussions/1/1474221865184820207/?tscn=1504214271
Aproape ca te face sa te intrebi daca oare si strainii se spala sau asta-i o chestie inventata de romani.
Sau poate pe-aici nu le pasa companiilor, ca-i piata mai mica decat in Romania si au englezii mai putini bani.
SAU POATE…
Ai idee de ce pula mea se vinde totusi p-aici pasta de dinti, sapun, detergent etc – si e consumul anual pe cap de locuitor peste ala din Romania? Ca pula mea, marketing din pula.
Care-ar putea fi cauza? Gen cum pula mea se vand astea fara spam de 20 de minute in fiecare seara in timpul filmului? Sa fie marketingu’ ala asa de important cum zici tu sau sa fie cum zic eu?
Si ca sa revin din ruralul olteniei doljene, unde marketingul merge cam pentru orice accesibil.
Ma, aici muzica tine de foame. Ca tot de prin curtile alea zgomotoase latra cainii in gol asa, a foame. Ca daca nu ai tu mancare de unde dracu sa dai la caine.
Poate asa trebuie gandit efectul marketingului, pornind de aici si extrapoland la alt nivel cultural si financiar.
De ce trebuie sa dau mai mult pe un Mercedes doar pentru ca i-a facut reclama Sharapova? Imi da o bucatica din ea pe langa masina? Nu e acelasi produs? E fix problema lor cum isi scot parleala.
Astia care pun botul sunt prosti de bubuie si din cauza lor trebuie sa plateasca si restul in plus.
Pe langa hipsterii care cumpara Apple pentru ca mere si alte fructe, iOS este mai decent decat Android. Paginile se incarca mai rapid si multe altele. Da, pe verificate. Nu, nu am iPhone.
Nu comentez legat de producatorii care i-au depasit, insa softul lor este peste. Mai stabil, mai rapid. Chit ca este pentru hipsteri.
Vedem luna asta cu IPhone 8.
Impresia mea e ca lumea s-a cam saturat de harneala cu “camera mai buna, bateria tot varza, dar cu 300 mai scump”.
…dar vom vedea.
Prea inclestati apple cu operatorii de telefonie. Doar daca e ceva penibil POATE o sa fie putine probleme, in rest ma astept doar la un nou profit record.
Si sa nu ne cacam pe noi, android decent am vazut doar pe one plus sau cum e ala latest. In rest, gunoaie cu bloatware. Si feelingul cand il folosesri e sluggish raportat la specs. Dar asta e, atata poate android.
Nu, n-am apple, tastez de pe android acum.
Presupun ca vom vedea daca se inghesuie lumea la dat 1000 pe un telefon. Eu ma gandeam ca pragul psihologic ar fi la 500, dar a fost deja depasit.
http://www.gsmarena.com/blackberry_priv-pictures-7587.php
love at first sight
Aș râde. Doar că este trist, deci nu pot. Specialiști. Specialiști everywhere.
@BogDan
Partea trista e ca apple nu trebuie sa faca nimic si totul iese bine. Asta datorita concurentei android… Lol.
1000 de euro + pentru un telefon ?! ramai prost
ce zici Liviu de iphone 8 la 1000 de euro ? pai inca mai gasesti iphone 7 sau chiar 6 la aceeasi suma…
deci iphone ul se devalorizeaza mai greu ca o masina :)))
Am asa o bucurie cand vad cat de miserupisti sunt tinerii. Astia nu dau o flegma pe sistem. Au fost saptamanile trecute niste reportaje cu ei, foarte relaxati, ca se distreaza, ca traiesc din banii parintilor, ca doar nu se angajeaza de la 19 ani (in reportajul cu aia care n-au luat bacul)
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/eurostat-unu-din-patru-tineri-romani-sta-degeaba-777947
Deci e segmentul 20-24 de ani, 1 din 4 nu-s nici angajati nici studenti, fara planuri prea mari si setati pe distractia de moment. Ofc, in registre apar ca persone neangajate, e un pic fals, sa nu uitam piata gri – zilieri, munca la negru etc. Practic, nu exista ca si potentiali clienti bancari, nu stiu vreo banca sa dea credit daca n-ai carte de munca.
Nu stiu unde sa caut pe categoria 25-29 si mai departe, insa probabil ca somajul e mult mai mic.
Ideea e ca daca n-ai planuri prea mari de viitor – si parca din ce in ce mai multi fie n-au fie le amana – nu prea ai de ce sa te stresezi cu credite si job (cu carte de munca) ca nu se merita. A, poate ca vor o masina sau ultimul tip de iphone, pai alea nu-s credite pe 20-30 de ani.
Azi asa, maine asa, pana la urma nu-i un capat de tara locuitul cu parintii, nici munca ocazionala prin strainatate, nici la negru, rezulta ca numarul de imprumutati la banca scade. Poate chestia asta o sa devina un trend. Daca nu se mai baga oamenii la credite, cat o sa mai stea preturile umflate? A da, o sa aduca imigranti ca Romania e o tara tare atractiva economic. Sau o sa se duca functionarii de la ajofm din poarta in poarta :
– Tinere, nu vrei sa fii independent?
– Ba da, ce trebuie sa fac pt asta?
– Iti oferim un job pe un salariu de kkt din care 1/3 – 2/3 il vei da la banca timp de 20-30 de ani in schimbul unei cutii de chibrituri langa o groapa de gunoi unde nu e drum. Daca iti pierzi jobul, banca iti ia cutia cu chibrituri. Nu-i asa ca-i o oferta de nerefuzat?
– Aha, deci pot sa locuiesc in continuare cu parintii si sa muncesc in continuare la negru sau deloc.
Numarul de imprumutati la banca nu stiu daca a scazut, oficial (Prima Casa inca ruleaza fin, sau nu?)
Mai exista creditele de consum, alea facute in magazine, Cetelem&co. Vanzatorii care conving clientii sa contracteze aceste credite au niste bonusuri.
@ella: e bullshit articolul ala.
Nu zic, exista si tineri care o freaca pe banii parintilor zi-lumina. Sa tot fie vreo 10% din cati cred ei ca sunt.
Pe restu’ s-ar putea sa-i gaseasca ori lucrand de-acasa (freelancers) ori din Spania/Italia/UK/Germania.
Asa fac maimutele alea statistica in Romania. “E trecut ca angajat undeva?” Nu “E trecut ca student?” Nu. “Clar, e somer, o freaca pe banii lu’ mami”.
In realitate, nu se chinuie nimeni sa declare cand pleaca din tara. Eu am plecat in coispe tari si n-am declarat niciodata nimic. Ca plecam pentru o luna, ca plecam pentru totdeauna, nici gand sa anunt pe cineva. In statistici, eu sunt somer si homeless si probabil si altele.
Sau, ca exemplu mai apropiat de voi, Cypress. Excluzand perioadele in care a ars-o cu facultate and shit, e somer forever daca ne uitam la statistici. Cred ca n-a vazut o carte de munca nici in timbre, necum in poze. Statistic, e clar. Ah, ca de fapt pe el il durea-n pula si vindea ce scria (nu neaparat carti), asta e alta discutie. Dar statistic, era si el un parazit social.
Din stirea aia de pe Digi:
Da, pai, investitiile se baga strict in localitati dinalea de sasi sau unguri, ca sudistii sunt tigani.
Si normal ca “angajatorii nu gasesc” daca tu vrei sa faci biznis in Cluj ca-i curat dar e cam pustiu si cei 500k someri de 18-27 ani sunt prin locuri gen Bucuresti.
Cel mai recent exemplu de genul asta pe care l-am vazut e: http://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/bosh-planuri-pentru-o-noua-fabrica-in-romania-781355
Adica te miri ce resort de pensionari unguri si nemti, ultimii fraieri care n-au plecat inainte de ’90 pe bani sau care n-au plecat dupa ’90 c-au iesit la pensie. Cine sta in Blaj sau Simeria? Sau cine a auzit de Simeria? Pulea.
Asta cu “nu e forta de munca” e cel mai imbecil bullshit.
Pai, da, boss. Oamenii vor angajati de Bucuresti, dar chirie pe sediu si depozite la nivel de Hunedoara…csf, ncsf.
@Manowar, asta spuneam si eu. O parte dintre cei 25% care figureaza ca nefiind angajati sunt pe piata gri: munca in strainatate, zilieri, la negru etc. Fara carte de munca. Ideea era ca n-au cum sa faca credite (din cate stiu) si daca asta o sa devina un trend poate poate mai scad preturile alea umflate artificial la locuinte, pe masura ce un numar mai mare de tineri decid sa nu se bage la credite. Mie mi se pare o generatie cu mai multa personalitate, mai greu de convins sa … orice.
@Deria nu vorbesc de acum ci de un trend dat de generatia noua, care sper sa se mentina. Look, cu 15 ani in urma mai rar vedeai tineri care sa spuna cu atata usurinta ca n-au nici un plan de viitor, ca stau pe banii parintilor sau ca traiesc din “combinatii” (astia sunt intervievatii de la bac dar nu am link). Planurile lor de viitor sunt in mare parte studiile si/sau plecatul in strainatate.
In urma cu 15 ani nu era inca internetul ata de raspandit si nici nu puteau face usor planuri de plecat afara. In UE a intrat Romania in 2007- cu drept de munca din 2014.
Cat despre personalitate, lol, asta-i generatia “educata” de generatia de tranzitie. Atat vreau sa spun.
@Manowar de ce te-ai băgat la credit pt casa in UK in condițiile in care scriai acu ceva timp despre o criza ce urma să vină? Era ceva discuție/documente între niște băieți “deștepți” pe care ai văzut-o pe niște servere la ceva clienți (nu-mi mai aduc aminte exact). Ce-i drept criza de prefigurează, peste tot se zice/scrie că o să vină.
Si inca o intrebare: unde tragi linie intre creditare pt consum si creditare pt o posibila viitoare investitie? Dau un exemplu: ai ceva teren pe care ai ceva sere si cultivi rosii (am ales aleator). Sa zicem ca cultivi pt 10 familii pt ca vor si niste prieteni,mai vor si ceva colegi la munca etc. Le dai sigur, sunt bio, ce dracu. Si daca nu le mai vor le faci suc de rosii si tot le dai ( ai fi surprins, e cerere). Buuun si vrei sa cumperi pe credit o masina de tocat, un cantar, ustensile etc. Te pregatesti de o viitoare afacere dar nu vrei sa deschizi o firma inca ( ca sa iei creditul pe firma) pt ca taxe si acte etc. Iti permiti sa le iei si din banii tai dar ramai pe zero. Daca nu le cumperi rapid se strica rosiile. Nu ai parinti sau neamuri care sa te ajute cu malai. Ce faci fara un credit?
Când ai fost în secuime, recunoaște că nevasta a cumpărat micii de la Kaufland! ?
@Ady: am explicat de ce de doua ori. N-o fac si a treia oara.
@Ionut: nu cred ca inteleg glumele tale, e posibil sa fie prea selecte pentru mine. Vrei sa faci un efort si sa cobori la nivelul meu, gen sa explici la ce sloboz te referi?
Coaie, poti sa fii si rasist si om in acelasi timp, gen.
Toate cacaturile astea pleaca de la parinti. “Vin AIA si o sa va fure locurile de munca, vin AIA si o sa va futa fimeile, vin AIA si or sa va cumpere pamanturile.”
Asa se inradacineaza in creier ca tot ce e strain si intra in mediul nostru, e automat cancer.
Ionut se refera la “scandalul” Kaufland: s-a dus un roman la standul exterior de fast-food al Kaufland, in Odorheiu Secuiesc, sa cumpere mici, si a filmat cum a fost tratat cu onio piciaio pentru ca era roman. Facatura, zice Netul.
Oricum, neimportant, neinteresant, cacaturi pentru romani flamanzi, cu IQ subunitar, my two cents.
Meh. Iarasi harneli de-astea..
Pe vremea mea romanul incerca sa cumpere paine. Acum a trecut la mici, inteleg. Peste vreo 20 de ani o sa ceara mustar si, pe patul de moarte, probabil si o bere rece, va rog.
Sa-i futa cineva doua flegme-n muie lolmanului si din partea mea. Mucioase, daca se poate. Gen budos olah si hai sictir.
N-am citit, nu stiu treaba, dar 99% e vrajeala.
Altfel, pariez ca e un sarac (plm, doar saracii se duc la kaufland) si un ghertoi. Ca altfel nu era cazul. Adica, experienta mea cu bozgorii e total diferita. Mi-au dat ei mancare fara sa le cer – si fiica de nevasta gen. Omul ala probabil e urat si prost. Si #$@r@c, s-a mai zis?
A doua zi s-a dus un inspector de la opc sub acoperire și a cerut mici in română. Nu l-au servit A plătit pentru mici cu o amendă de 10.000 lei către Kaufland.
Si a treia zi s-a dus ma-sa si-a fost servita cu 10000 de lo fasz. Inca este, de fapt.
Bai, ma lesi….Sunt fumate miturile astea urbane de 20 de ani. Le-au descoperit iarasi intarziatii romani. Singura reactie potrivita e “mars la cacat”.
https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-amenda.html
Si ne mai miram de ce unii sunt incantati sa cumpere de credite scumpe sau bunuri supraevaluate, chiar daca iformatia ii la doi pasi.
Meh.
Ba, Ioane, daca te gandeai ca agiti apele pe-aici cu jeguri de-astea, o sa fii dezamagit. P-aici nu cred ca e nimeni atat de idiot incat sa puna botul la de-astea.
Altfel, am fost prin Ardeal de coispe ori. O singura data am dat de o pizda intr-un bar care nu vorbea romana. N-a fost o problema, pentru ca eram cu vreo 5 bozgori dupa mine si au lamurit-o ei. Nu ca “un gin tonic, va rog” ar fi fost asa de greu de inteles, cred eu.
Nici gand de “nu m-a servit ca”. Nici gand de nimic. Si, sincer, daca nu stii ceva maghiara, da-te-n pizda ma-tii si cumpara-ti micii din Cluju’ ala troglodit. Eu cand ma duc in Republica Moldova nu ma astept sa invete aia romana pentru mine. Le behai in rusa daca ei nu-nteleg romana si aia e, ghinion.
Toti dobitocii astia care incearca sa agite apele pe tema asta merita sa traiasca-n Romania forever, ca-s niste sclavi ordinari. Sa mi-o vada-n ciorba.
Nu exista un conflict intre romani si bozgori. Exista doar o mana de cacati care incearca sa acrediteze ideea asta…si mai multe maini de cacati prea prosti pentru a intelege ca-s manipulati.
Nu stiu cum dracului, dar, in Secuime, toti o dadeau pe romana cu mine atunci cand le spuneam ca nu inteleg maghiara. Si cu un zambet pe fata, de multe ori.
,,Nu stiu cum dracului, dar, in Secuime, ̶t̶o̶t̶i̶ toate o dadeau pe romana cu mine atunci cand le spuneam ca nu inteleg maghiara. Si cu un zambet pe fata, de multe ori p͟e͟ ͟z͟i͟.͟” Fixed
Io cand fusei in secuime, in general au vorbit romana. La un singur magazin m-au intampinat in ungureste, dar apoi au schimbat placa.
#mitUrban
Căcat, clipul ăla se vede că-i făcut de ceva attention whore.
Uite, eu știu doar 3 cuvinte în limba aia. Două-s nem tudom. Nici nu știu dacă mă înjură, nici nu îmi pasă. Ajung, probabil, o data la 10 ani în zonă și mi s-a întâmplat o singură dată prin liceu să dau de unii care nu vorbeau într-o bodega . Nu mai știu cum am rezolvat, dar nebaut nu am plecat.
Anul ăsta am fost în Budapesta. Nu am întâlnit pe careva să nu mă pot înțelege în engleză sau umbra de germană pe care o ragai, că de vorbit nu poate fi vorba.
Îmi imaginez că ăia din secuime e posibil să nu behăie nici engleză, că n-or fi mai inteligenți decât românii care cumpără mici, dar ce vrei, asta e țara, români și unguri mândri și proști.
Stirea aia e pentru imbecilii care n-au iesit niciodata din scara blocului, altfel daca ar fi trecut ar fi aflat ca nu se intampla cacaturi d-astea la ordinea zilei asa cum este prezentat.
Cum imbecilii nu au iesit niciodata din scara blocului decat maxim la mamaia o noapte sau pe valea prahovei doua nopti au inceput sa behaie indignati pe net ca VAI CE NE FAC UNGURII.
Da, #e-plin-de-prosti.
Meh, coaie, poate n-or vorbi aia romana, engleza sau germana.
Da’ in pula mea, crezi ca daca ar vorbi limbi straine (si romana e o limba straina pentru ei, lol) ar sta in Romania sa vanda la Kaufland? De ce n-ar vinde la Tesco, gen?
Tre’ sa fii idiot sa te astepti la prea multe de la o vanzatoare de mici.
De altfel, cele mai multe vanzatoare de care am dat nu erau prea inteligente. Aia, bozogoroaica, probabil nu vorbeste romana. E OK. In Bucuresti, la chioscu’ din fata blocului, vindea o romanca. 100% romanca. A venit fi-sa la ea cu tema. Si coaie, stateau de doua ore incercand sa rezolve o ecuatie de gradul doi. Not kidding. M-a intrebat pe mine daca pot s-o rezolv, ca a auzit de la tata (!) ca-s destept (!).
I-am rezolvat-o in cateva secunde (chiar era un cacat banal). I-am explicat de trei ori cum – timp de vreo juma’ de ora.
Coaie, se uita la mine ca la Dumnezeu. Doamne, cat de destept sunteti, domnu’, avea dreptate dom’ X! (tata)
Ce pula mea de pretentii sa ai de la ei? Or fi si oameni inteligenti care vand chestii la standuri and shit, da’ cei mai multi sunt sub nivelul marii.
Eu stiu ca noi ne certam pe aici daca-i bine sau nu sa stii integrale , dar in medie, ecuatia de gradul doi e ceva complicat. E un pic de abstractizare acolo.
Eu mai ajut copiii cunoscutilor la unele exercitii si probleme de matematica, cand nu-s ei in stare, si inca nu au ajuns pe la ecuatia aia.
Iar parintii lor sunt ceva mai mult de vanzatori. Cred ca am mai zis pe undeva ca m-a sunat intr-o zi un coleg, absolvent de automatica, sa ma intrebe cum se calculeaza volumul unei caramizi ( paralelipiped) ca nu stia cate sa cumpere sa-si faca casa. Nu cred ca volumul l-a ajutat prea mult, da-n fine.
Vreau sa spun doar ca imi pare ca limbile straine ar fi mai usor de prins, macar asa basic, decat matematica. Dar, da, nu am asteptari ca un vanzator din Romania, fie el ungur sau roman, sa stie limbi straine.
Cum nici nu cred ca ma uraste ca vreau sa cumpar de la el ceva, daca nu stiu limba pe care-o vorbeste el. Vorbitul cu mainile e de mare ajutor oriunde. Si zambitul – o alta chestie pe care n-o stapanesc romanii, in general.
Si nici nu am vazut, pana acum, maghiari ostili, cu exceptia celor de la meciurile de fotbal, da’ acolo problema eram eu ca ma aflam pe un stadion si aveam alte asteptari.
S-a trecut de la “în secuime nu ești servit cu pâine dacă ceri în română” la “în secuime nu ești servit cu mici dacă ceri în română”. Mânca-mi-ar pulă de nație de fomiști, nație atât de proastă încât nici acum nu a aflat că mici, pâinea și muștarul se comandă împreună. Peste 20 de ani vine rândul muștarului, căpână atunci o să circule legenda cu micii.
Cineva avea o vorba: “cand nu se inteleg 2 oameni ce vorbesc limbi diferite? cand nu vor”.
Eu am fost prin Ucraina de nustiucate ori si m-am descurcat si sa cumpar, si sa mananc, etc, iar aia pe acolo nu stiu nimic altceva decat rusa. Da stiam sa arat cu degetul, ei stiau sa-mi arate pe-un calculator sau cu pixul cat am de platit, ne-am descurcat. Granicerii, care nici astia nu prea bangheau engleza (sau nu voiau), au inteles unde ma duc, mai scapam eu “na Ackermanski fortress (Cetatea Alba)” “na Odessa””spasiba” si cam atat.
Oare cum ar fi fost sa am pretentia sa mi se vorbeasca in romana, ca a fost teritoriul romanilor intre 1918 si 1940? Ma rog, eu stiu, m-ar fi tras pe dreapta, mi-ar fi dezumflat toate rotile sa vada daca n-am tigari in ele, mi-ar fi demontat toata masina, poate mi-ar fi facut si un control rectal, ca deh, aveau voie, dupa care m-ar fi lasat in pace. Asa, le-am vorbit frumos si nici nu s-au ostenit sa ridice o haina de pe bancheta, poate aveam ceva de contrabanda acolo.
Idem si in secuime: mi s-a raspuns in romana, am stat la cazari misto, mi s-a dat ce am cerut, a fost frumos, mai revin. Mici n-am cerut, ca stiu de la Kauflandu’ din Bucuresti ca-s naspa.
Lol intre ’18-’40. Dar era a moldovenilor, care tot aia vorbesc.
In Olanda (3 orase diferite) n-am gasit casiera care sa inteleaga suficienta engleza incat sa priceapa ca varsta nu se trece pe buletinul romanesc, ca e bagat in CNP si ca, actul ala, desi ii pare ei ciudat ca nu e credit size si ca nu are cip si orice urma de cuvinte pe care sa le inteleaga, e valabil, ca, na, UE, alea-alea. Sau ca, e a 5a oara cand il trece prin scanner, dar ca nu are in pula mea cip. Si nici ca cam ce copil are ea impresia ca da 6 euro pe o sticla de vin si plateste cu cardul.
la un moment prin Joseni mi-au vorbit si mie aia numa in maghiara. io le-am aratat cu dejtu in romana ce vreau, ei mi-au dat in maghiara si eu am platit in romana. Totul simplu si frumos.
Eu am inteles ca teritoriul secuiesc (unde nu se vorbeste romana in mod curent si unde romana nu este o cerinta pentru angajare, ca secuii nu vor sa fie discriminanti) iti ofera un standard de viata ridicat. Are de toate, nu ai de ce sa iesi din el ca sa interactionezi cu cei din restul tarii, fiind astfel obligat sa inveti limba tarii din care faci parte sau o limba de circulatie internationala, ca sa n-ajungi precum mi s-a povestit de bunica-mea, sa ceri una lamuie in loc de o lamaie.
Chill … http://imgur.com/a/gNJD4
Eh, hai sa nu mai acuzam atat romanii. Clar prostia este mare si facatura aia cu micii este servita pentru tantalaii PSD & co.
Adevarat este ca politica romaneasca este inexistenta, dar si mai adevarat este ca relatiile romani – unguri, la nivel fundamental, nu se vor schimba vreodata in bine.
Kkturi de genul m-am dus in secuime, am cerut in romana, nu m-au inteles, dar ne-am descurcat prin semne nu e mare lucru. Or fi cativa deschisi la minte pentru care sovinismele ieftine nu prind. Dar sunt putini rau raportat la marea masa de oameni – atat din Romania cat si din Ungaria.
Plm, daca ungurii erau atat de open minded, nu castiga tembelul ala alegerile. Valabil si pentru Romania.
Anyway, articol interesant si realist:
http://adevarul.ro/international/europa/implicarea-rusiei-narcisismul-viktor-orban-scot-bucurestiul-harta-analiza-dan-dungaciu-petrisor-peiu-1_59ad9c8c5ab6550cb8a15a29/index.html
Au ungurii grija mare de tot ca sovinismul sa persiste. Si ei, ca si Ro, tot in evul mediu se balacesc. Nimic nou sub soare.
Pai, ca proaspat intors din zona rurala a doljului, iti pot spune ca e valabil acelasi lucru si acolo.
@Zendo: la unguri e ca la romani. Aia care gandeau mai mult au gasit granita.
In plus, nu vad ce legatura e intre unguri si secui.
Secuii sunt un fel de tigani ai ungurilor, daca vrei. Niste trogloditi de mercenari adusi de ceva rege de-al bozgorilor in Transilvania acum sute de ani si ramasi pe-acolo. Faptul ca se intampla sa vorbeasca si ei maghiara – si aia stricata – nu ii face unguri, cum faptul ca vorbesc eu engleza nu ma face englez.
Asta mi-a fost confirmata de o tipa din Oradea care a venit in Brasov si exact asa a zis: aici se vorbeste urat maghiara.
Dobanzile cresc , leul scade, imobiliarele se umfla…
1300 euro/ mp 😀
http://www.mediafax.ro/economic/preturile-apartamentelor-au-explodat-in-ce-oras-locuintele-s-au-scumpit-cel-mai-mult-valoarea-actuala-fiind-cu-aproape-78-mai-mare-decat-in-2014-16768208