Cand ma-ta-i proasta, te uiti la vecinul
..iar vecinul sunt eu.
S-a dus Ondilol sa cumpere nu stiu ce chestii de haleala. La intoarcere a fost oprita de-o vecina vreo 40 de minute la un pahar de barfa (plm, pensionari plictisiti; csf, ncsf). Si de-acolo s-a intors cu tolba plina de barfe.
Se pare ca un tampit de la mine de pe strada – la cateva case distanta – a dat coltul. Pe partea asta a strazii sunt casele mai de doamne-ajuta. Peste drum, sunt casele mai de cacat un pic, asa. Nu nasoale sau ceva, da’ de-alea mai ieftine. Ma rog, chestie de UK, nu intram in detalii.
Ideea e ca mostenitorii ghertoiului respectiv s-au hotarat sa-i vanda casa. Si-aici au intervenit (in ordine aleatoare) tampenia, lacomia si saracia, asa ca de prin Ianuarie de cand se chinuie s-o vanda, nici macar o vizita nu au.
Am explicat diferenta dintre leasehold si freehold, dar pentru aia care n-au fost pe faza si nici n-au chef sa citeasca atata, e simplu: leasehold inseamna ca tu cumperi casa, dar pamantul de sub ea nu-ti apartine si ai lease-ul pe o perioada de X ani. Freehold inseamna ca tu cumperi “cu totul”, cu tot cu pamant.
Noi am cumparat o strutocamila aici. Practic, am cumparat casa leasehold, dar intr-o tranzactie separata am cumparat si freeholdul. Asa ca e casa leasehold, dar noi detinem freeholdu’. Deci practic, e ca si cum am fi cumparat freehold. Pana acum, nimic gresit, doar ca astea doua chestii au fost inregistrate in doua tranzactii separate, nu apar in acelasi loc.
…si-a venit frumos si la obiect momentul in care s-au gandit mostenitorii ghertoiului sa vanda casa. Drept urmare, ce-au facut ei (sfatuiti de agentii imobiliari, desigur)? Au pus un pret cu 4% mai mare decat am platit noi pe casa asta (preturile au crescut cu 5% in ultimul an, deci in teorie +4% ar fi o oferta decenta), DAR au pus-o la vanzare…leasehold. De ce? Pentru ca au vazut ei ca ultima tranzactie de pe strada (noi) a fost tot leasehold, la pretu’ asta. Asa ca ei au adaugat un 4% si .. gata. Le-au facut “Evaluarea”.
Se-ntelege ca din Ianuarie nu vine nimeni pentru ca-i complet aberanta chestia. In primul rand, leaseul a fost ceva de genul 100 de ani incepand din anii 70. Pe scurt, mai sunt vreo 52 de ani sau pula mea pana expira. Nu-ti da nici un fel de banca un credit pentru a cumpara ceva leased pe 52 de ani. Trebuie sa fie cel putin pe 90 sau 99 sau ceva de genul, am uitat cat, ca nu m-a interesat. Asta-nseamna ca nu pot vinde decat unuia care o ia cu banii jos – gen are sute de mii disponibile in cont. Asta nu elimina decat 99% din potentialii cumparatori. In al doilea rand, cine pula mea da sute de mii aici pe ceva leasehold? Chiar daca-i are, tre’ sa fie complet idiot. Adica, ai sute de mii avans si te bagi sa-ti iei fix aici? Coaie, du-te si ia-ti in Londra sau ceva, pune banii aia avans sau whatever.
Daca se uitau dobitocii de agenti imobiliari (sau vanzatorii), ar fi vazut ca dupa tranzactia noastra pe leasehold venea imediat si tranzactia pe freehold si se lamureau. Stai, ba, asa, ca a dat asta sute de mii, da’ nu a dat pe leasehold. A dat pe freehold! Numai ca nu s-au uitat, pentru ca pula mea, e prea complicat si cere prea multa minte. Sau, daca le era lene, daca tot erau in zona, puteau sa bata la usa si sa ne intrebe “ba, voi ati dat atat pe chestia asta, leasehold?”. Ca dura un minut. Dar nu s-a deranjat nimeni, evident.
Sigur, idiotul de vanzator ar putea sa cumpere si el freeholdu’. Nu stiu cat ar da, vreo 50k sau pula mea, ceva p-acolo. Dar nici gand de asa ceva, pentru ca 1) crede ca nu are nevoie, ca doar “uite, vecinul a vandut asa” si 2) nu are banii aia.
Prin urmare, incearca sa vanda si ei bazandu-se pe “cat a luat vecinul ala cand le-a vandut romanilor”. Pai, great success. Poate-ar trebui sa ma duc si sa-i fac o oferta decenta. Asa, pe la 40% din pret, sa prinda mesajul…
Si cam asa functioneaza piata imobiliara. Cam asa e evaluata o proprietate random. Nu pe baza de cum arata, nu pe baza de ce-i inauntru, nu pe baza de materiale de constructii sau in functie de pretul terenului. Nu. Pe baza de “pretul zonei” – iar “pretul zonei” e ala despre care nu stim nimic. Ne uitam la cat a luat vecinul (daca putem, desigur) fara sa stim nimic despre ce-i in spatele povestii (pula mea, poate i-am dat lu’ asta atat ca mi-a dat-o pe nevasta-sa s-o fut o saptamana!) si gata: suntem agenti imobiliari si vrem comisioane.
Plm, ma uit zi de zi la un high rise care se construieste vizavi de unde sta amicul (zona 1, Angel) unde e vreo 800k 1bed. Un apartament intr-un fucking bloc. Tare-s curios ce o sa se intample cu preturile astea dupa Brexit, ca am asa impresia ca o sa poti sa te duci la aia sa le oferi un 20%, daca o sa mai ai vreun chef sa cumperi.
Intrebarea la care nu mi am raspuns dupa cativa ani de uk: de ce as baga banii intr o proprietate aici pt care copiii mei ar plati taxa de mostenire 30% sau 40% din valoarea casei ?
Dupa brexit probabil nu se va intampla mare lucru cu preturile decat daca o iau in freza economic, ceea ce e putin probabil. Deja se discuta despre… nici o schimbare pana in 2020.
Inchei citand dintr un coleg englez : ce daca e brexit si pleaca est-europenii sau nu mai vin ? Vor veni altii, din alte zone ale lumii, tot timpul vor fi emigranti care vor sa vina in uk
Si ca sa duc discutia mai departe, patronatele din ro cer vize pt muncitori din vietnam si sri lanka. Aia sunt multumiti sa munceasca pe salariu minim romanesc. Patronii se plang ca romanii nu mai vor sa se dea jos din pat pt mai putin de 1000 euro si bate vantul prin constructii.
1. Că sa nu plătești chirie.
2. Ca să nu plătească copiii tai 100% din valoarea casei, dacă vor să locuiască acolo
3. Că dacă le transferi lor casa cu măcar 7 ani ( poate mă înșel la cifre, dar e un număr în jur de. ) înainte să dai colțul, nu mai plătesc ei nicio taxă.
De la cine se cumpără freeholdul ăla dacă nu e deja la același proprietar care are casa?
@Burucel uite care-i smecheria cu muncitorii straini (vietnamezi)de la santierul naval Tulcea si Galati si de ce nu vor fi angajati pe salariul minim:
Sunt angajați doar scriptic muncitorii din Vietnam. Ei nu lucrează în Romania. Poveste cu lucrătorii străini este o șmecherie prin care șantierul naval Vard Tulcea SA își diminuează profitul pe motiv ca plătește 2000 dolari/luna fiecărui din cei 140 vietnamezi și astfel impozitele datorate către statul Roman se reduc la aproape zero. Sunt 3.36 mil. dolari (140 muncitori * 2000 dolari/luna * 12 luni/an) care dispar din profitul companiei drept cheltuieli cu aceste salarii fictive.
Dar totusi, cumperi o casa cu banii stransi din venitul tau NET, platesti rate la ea 30 de ani 1/4 din venitul tau NET (ca statul si-a luat portia din impozite) iar apoi, cand vrei sa o lasi mostenire copiilor, mai platesc si ei 40% pe casa?
Pai nu mai bine faci act de vanzare-cumparare cu copiii pe o lira cat esti in viata si o treci pe numele lor? Ca daca faci o proiectie pe urmatorii 100 de ani, cu cat dai rate, cu cat platesti dobanzi, cu cat platesc copiii taxa de mostenire, mi-e ca iesi mai ieftin cu chiria overall si nu mai esti legat de glie. Ce PLM e cu taxarea asta excesiva a celor care muncesc? Nu mai bine mai taie din asistenta sociala?
Mai ieftin și mai sărac.
E adevărat că nu plătesc copiii taxa de moștenire, nici tu dobânzi.
Dar nici nu primesc nimic, nici ei și nici tu nu deții nimic :).
Dacă te-ar întreba tac-tau acum :
Laure, ți s-ar părea o afacere bună să cumperi o casă la 40% din prețul ei ?
(40% din ce trece peste o anumită valoare, a zis Manowar cât, dar nu eram atent atunci)
Ce-ai răspunde? Ar fi ceva de genul ” Nu, mie-am plac casele pentru care plătesc prețul întreg și oricum nu mi le permit, așa că stau pe chirie – ha, fraiere, că la asta nu te-ai gandit!” ?
Asta așa, dacă trebuie să vorbim de proiecții pe 100 de ani.
să i explice cineva lui Costel că nu fentezi impozitul pe profit cu cheltuieli fictive cu salarii, unde taxele sînt mult mai mari. plătești 15% impozitul pe profit decît minim 40% taxe pe salariu fictiv.
Nu-l deranja pe Costel, ii strici visurile. Daca nu mai poti da vina de capitalistii aia rai universul tau ti se ruineaza in fata ochilor.
Orbu, daca tu compari taxa de mostenire de 40% cu afacerea de a cumpara o casa cu 60%, Mao era copil mic. Cred ca plange in pumni ca nu a apucat sa te intalneasca, avea ocazia sa invete chestii care nu i-ar fi trecut vreodata prin cap.
Meșter te inseli putin, ca nu intelegi ca oamenii nu vorsbesc contabila.
Muncitori străini=diurna. 83e/zi.
Salariu minim+diurna scoti banu frumosi.
Taxa de moștenire se evita cu gratie. Fie lași casa moștenire copiilor cind șansele s-o mierelesti în următorii 7 ani sunt minime, fie înființezi un trust.
Nu prea au nevoie sa plateasca 30-40%.
In primul rand, poti evita taxa aia dandu-le casa inainte de a da coltul. Sau mergand pe trust, cum zice mufa.
In al doilea rand, chiar daca faci calculele gresit si platesc 30%, pula mea, parca mai bine platesc 30% decat 100% (asta presupunand ca nu-ti ies calculele si dai coltu’ aiurea), nu?
In al treilea rand, nu se pune problema de mosteniri si copii, ci de cat dai tu pe acoperis. P-aici, de exemplu, ai da cam 800 pe chirie. OK, asta-nseamna 9600 pe an. La 30 de ani, discuti de 288k sparti (asta presupunand prin absurd ca nu-ti creste chiria timp de 30 de ani; in realitate, insa, chiria ti-ar creste, in timp ce mortgage-ul inseamna ca ti-ar cam scadea in timp rata aia). Si, dupa, nu ai absolut nimic de aratat si-ai trait 30 de ani fara sa ai voie sa bati un cui in perete, sa zugravesti, sa schimbi mobila/aparatura etc. Asta pe langa faptul ca poate decide landlordul sa te zboare de acolo pentru ca motive.
Cealalta varianta e sa cumperi casa. Iesi in sub 288k, faci cam ce-ai chef cu casa si ai ce sa le lasi boracilor, in cazu’ in care te fute grija de ei.
Sigur, ar fi naspa sa plateasca si ei 30% – daca ai ratat metodele de evitat taxa aia, desigur. Da’ parca mai bine platesc 86400 pe casa aia decat sa plateasca 288000, nu?
Dar..nu te obliga nimeni sa cumperi o casa. Poti sa stai linistit cu chirie pana te plictisesti. Proprietarul va aprecia faptul ca exista un fraier care sa-i plateasca mortgage-ul.
Cam de-asta cumpara lumea case. De asta si pentru ca in mod normal, cea mai mare cheltuiala la care te uiti lunar e cu chiria/rata. Si parca vrei sa scapi de ea, sa ai ceva spatiu de manevra, de investit, de diverse. Csf, ncsf.
Daca te uiti doar la bani (si cand discuti de taxa de mostenire, de bani discuti), are ceva mai mult sens sa cumperi decat sa inchiriezi. Sunt si situatii in care iesi mai bine inchiriind..dar sunt cam rare.
Pe langa ce s-a mai mentionat casa aia poate fi oferita garantie pentru imprumut/o afacere etc. Dar mai bine sarac nu #nomoneynoproblem
N-are treaba cu strain sau nu. Conteaza daca esti angajat cu sediul X si te deplasezi altundeva. Doar atunci platesti diurna. Diurna primesc si romanii cand sunt in “deplasare” in alt oras.
Trebuie să fii redus mintal să nu găsești altă modalitate de a sifona profit mai eficientă decât muncitorii fictivi.
Animaloo, în România ai voie să angajezi muncitori străini cu cel puțin salariul mediu pe economie, nu cu salariul minim, deci nu iese .
Apropo de diurne: 83/zi = intretinere curenta (deplasari, mancare, etc.). Da ia intrebati contabila cat se mai poate scoate separat si pe cazare.
Are dreptate Mesterul. Minim 3000 lei net iau nepalezi si alte natii de vin ca ajutor de bucatar, cameristi sau cine stie ce alte joburi.
E o directiva europeana care stabileste nivelul salariilor lucratorilor veniti din tari non-UE, insa firmele se zbat sa nu se mai respecte.
http://www.economica.net/legislatia-privind-angajarea-strainilor-ar-putea-fi-modificata-obligatia-platii-la-salariul-mediu-brut-eliminata_153024.html
1. Angajatorii se revoltă: statul ne cere prea multe hârtii, iar noi nu găsim angajaţi. Aducem vietnamezi cu salarii de 2.200 de lei net
2. există şantiere în care muncitorii „au contracte de muncă de 2 ore pe zi şi stau 12 ore la muncă“.
Șantierul naval din Tulcea, sud-estul României, este unul dintre cei mai mari jucători din țară în sectorul construcțiilor navale. Acesta a semnat un contract cu societatea vietnameză Vinaconex pentru angajarea a 300 de sudori și lăcătuși vitnamezi pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din acest domeniu.
Ei sunt deja la treabă că sunt prin oraș, dar nu-s cei mai numeroși. Polonezii cred că-s mai mulți … într-o zi au venit la sală 20 să-si facă abonamente. Nu mai zic italieni care au umplut hotelurile din oraș. Dar ăștia lucrează pentru subcontractori și salariile le vin de la firmele de la ei din țară. Unu nu câștigă sub 3-4 mii.
Apropo de asta: În prezent, cei mai mulți sudori cu experiență români au plecat să lucreze în Germania, Finlanda și Regatul Unit, unde câștigă, în medie, între 2.000 și 3.000 de euro pe lună. În România, un sudor calificat ajunge la cel mult 670 de euro pe lună, scrie Le Courrier du Vietnam.
Ar mai fi o varianta: ii vinzi copilului 50% din casa si il faci coproprietar. La o adica nu mai trebuie sa plateasca 40% din valoarea totala ci doar 20%. Si esti si acoperit pentru situatii de genul in care esti dat afara din casa de copil care vrea sa vanda si nu-i pasa ca tu devii homeless. Se pare ca au fost cazuri, cel putin din auzite.
apropos de o fază din articolul anterior (sunt complet off-topic momentan 🙂 ), cea cu locuințele pt cei peste 60 de ani și care se întorc la vânzător după decesul cumpărătorului. la noi există o chestie amestecată folosită de unii vârstnici, mai ales cei fără copii/nepoți, ceva rude mai tinere. vând locuința cu o sumă foarte mică (muuuult mai mică decât prețul normal sau chiar deloc), dar cu obligația pt cumpărător de a le permite să locuiască netulburați acolo (există mai multe modalități, nu mai știu care cum sunt și mi-e lene să caut, ideea e că unele oferă mai multe drepturi vânzătorului care rămâne în casă, altele mai puține), plus întrețiere pt tot restul vieții (cheltuieși curente, medicamente, dus la medic, făcut mâncare, întreținere/reparații fie în apartament, fie care țin de bloc, dacă e apartament, etc), achitarea cheltuililor de înmormântare plus parastase, blabla (aparent e foarte importantă chestiunea pt unii).
la noi e cam la noroc, ține mai mult de buna credință a cumpărătorului, dacă ăla nu-și îndeplinește obligațiile, vânzătorul trebuie să-l dea în judecată și la noi mai greu.
dar când eram studentă ni s-a prezentat o speță din dreptul francez (de unde ne-am inspirat și noi), un tip și nevastă-sa ”cumpără” în felul ăsta o casă de la o băbuță, ceva la 70+, zonă super mișto, baba destul de bătrână, a zis ăla că a făcut afacerea vieții lui. baba a trăit peste 100 de ani, tipul a murit, nevastă-sa a continuat să-i plătească babei suma stabilită drept cheltuieli lunare (că era cumpătăror în indiviziune alături de soț), prețul total final fiind mult mai mare decât prețul unei locuințe asemănătoare în zona aia (inclusiv decât prețul la care s-ar fi putut achiziționa locuința aia în moment în care a ajuns liberă de saricini la cumpătăror).
De acord cu argumentele doar eu cand am facut calculele am incercat sa estimez si dobanda. Exemplu la 150k-200k imprumutati cam 70-100k e dobanda, dumnezeu cu mila cine intelege cum se calculeaza dobanda variabila eu nu minam dat seama.
Sa le dai casa inainte de a da ‘coltul’… de parca stie cineva cand se intampla asta. Ma gandesc numai ca ar curge sange pe strazi in romania daca i ar trece cuiva prin cap sa puna taxa pe mostenire.
Despre ‘trust’ nu cunosc legislatia. Nu m ar mira sa fie ceva pt ‘cei putini si alesi’. Asa am vrut sa mi fac si eu un offshore acum vreo 5 ani si mi a zis un avocat cam asa: sigur, puteti sa va deschideti, noi va ajutam dar sincer ca sa fie si profitabil, mai profitabil decat sa platiti taxe pe profit/salariu, trebuie sa aveti rulaj peste 500k.
Cu muncitorii straini e in mersul lucrurilor, in uk se traieste mai bine ca in romania, in romania mai bine decat in alte parti gen asia, africa. E f bine ca romanii nu mai muncesc pe 2 lei si firmele aduc forta de munca din afara ue. Romanii sa inchirieze proprietati, sa si faca un butic, sala de sport etc.. Chinezii, vietnamezii sau cine or mai fi care muncesc si vor munci in ro or sa plateasca pensiile si beneficiile romanilor. Sigur la o scara mai mica fata de uk dar principiul se pastreaza.
Vezi ca-n stire scrie fix opusul.
haha ce-am mai ras la articolul asta, a murit o tanara speranta http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-44021260
Iulian: ia vezi matale cat e diurna pt roman si cat e aia pt strain…
Mestere: la 2500e plus salariu platesti cat? 1000lei? 1200? Cred ca e decent, nu?
@Animaloo
Daca un strain e angajat intr-o alta tara el nu primeste diurna decat daca se deplaseaza de la “punctul de lucru”.
Asa. Si cu ce neaga asta ce zicem aici? Pot fi “angajati” in vietnam sau ciomolunga pe acolo si “delegati” aici.
Ba, animal. Serios, sa ai angajati fictivi e o idee proasta spre imbecila de sifonat profit.
Salariul mediu pe economie e cca 4100 de lei brut la ultima strigare, iar taxele la stat sunt vreo 1800 de lei, grosso modo.
2500 de euro fac cam 11500 de lei, depinde unde schimbi.
Chestia asta se cam duce pe la 15-16% asa, costuri. Cat e impozitul pe profit in 2018? Ca mi se pare ca-i 15% impozit plus taxa de scos din companie.
Deci, de ce dracului ai face asta si ti-ai asuma o gramada de tinichele si riscuri?
Treaba asta nici nu poti s-o maschezi ca greseala de contabilitate, interpretare subiectiva a legii, etc. Asta-i infractiune cu “I” mare si evaziune privita din mai multe unghiuri. Ar trebui ca diferenta de profit sa fie semnificativa sa merite efortul.
Hai sa zicem ca faci malagamba asta la 1000 de oameni. Nu, 10 000 de oameni, deci ai atatia vietnameji angajati in firma ta ( eu zic ca dac-o faci la nivelul asta bate la ochi din avion si esti futut in 2 timpi si trei miscari).
cat vine asta? 25 mil euro traficati? Cat “salvezi” din costuri? Bine, s-ar putea sa nu salvezi nimic, dar hai sa zicem ca ii platesti pe aia in vietnam mai putin decat salariul mediu in Romania ( alta infractiune) si mai tragi si de acolo niste sute de lei. Daca nu faci macar 100 de euro per angajat la schema asta nu merita efortul. Ca iesi sub 1 milion de euro si nu reusesti sa acoperi spagile necesare sa tii combinatia sub pret. asta la 10 000 de oameni, dar nu lucreaza nimeni in Romania la nivelul ala. Daca esti la 1000 de oamani fofilati deja nu face saua cat daraua.
Ba da serios, daca se pune problema de “angajati fictivi”, de ce sa inregistrezi straini? De ce nu o faci cu romani “fictivi”, la care le poti da minim pe economie plus diurna de 200 de euro pe zi neimpozabil? De ce sa te complici cu “vietnamezi”? Plus ca la aia le trebe deja acte de rezidenta, permis de munca, viza etc. nu merge sa fie chiar asa de fictivi. Deja aberati cu aia angajati in vietnam si detasati in romania.
Reteta e simpla: micro cu angajati = 1% pe cifra de afaceri, micro fara angajati = 3%, iar daca sari de 100k euro / an (doamne ajuta-ti) treci pe 16% si bagi pe cheltuieli cat poti (eventual sari cu ceva export de profit prin insule englezesti, luxemburg, dar ramai de gat cu TVA-ul). La offshore deja trebe sa dai spaga de rigoare la anaf de cand s-a inventat “tranzactia fiscala fara obiect”, adica inspectorul iti taie facturile tale de “consultanta” si profitul dedus aferent ca asa vrea pixul lui. Nu mai aberati cu angajati fictivi si pula mea, sunt prea multe institutii de spaguit ca sa merite, ai ITM, pensii, politie (imigranti cu rezidenta), vize, cacat, sunt scheme mult mai simple de redus profitul, asta cu angajati e teoria conspiratiei.