Viata in UK – part XL – London is fucked; bula
Am fost azi pana-n Londra.
Se cam pune problema sa ne mutam acolo si hai sa vedem cum inchiriem ceva. Ideal ar fi fost sa putem vinde aici direct si sa cumparam acolo ceva. Dar cum treaba asta cu vanzarea/cumpararea dureaza cate 3-6 luni, trebuie sa inchiriem ceva intre timp. Dupa ziua de azi…m-am lamurit de doua chestii:
– uit
– exista o lume mizerabila in afara “bulei” mele
In ceea ce priveste partea cu “uit”, e simplu. Eu nu am mai avut de-a face cu treaba asta cu “hai sa caut ceva cu chirie” la modul nasol de cam multa vreme.
Am fost sa caut ceva de inchiriat in 2012. Am luat prima chestie gasita, ca era urgenta treaba. Si-a fost cam meh spre cam nasoala, asa. Dar cum am zis, era urgenta, nu era loc de intors, timp de cautat etc. 700 de lire pe luna.
Pe-a doua a gasit-o sotia. S-a dus ea la ceva viewing nu stiu unde si m-a sunat ca a fost ea, ca-i OK. A fost si nu prea a fost OK. Locuinta in sine era OK. Vecinii erau nebuni (acolo locuia vecina care se certa cu peretele; acolo era vecinul care-i dadea o muie in masina seara nepoatei nevestei lui – in timp ce nevasta era pe moarte; acolo era tipa care statea intr-un council flat si pe care-am gasit-o regulata pe masina mea; acolo multe alte alea). 825 pe luna. Da’ eu n-am fost la vizionare, vorba aia, doar am locuit acolo.
Pe-a treia a gasit-o tot sotia. S-a dus ea, ca era mai aproape de jobul ei decat de-al meu si eu nu puteam pleca asa de usor. Loc fain, frumos, doar vreo trei chestii ma secau. 1. Era ceva copac langa parcare si era enervant sa-ti gasesti masina cu ceva gainat pe parbriz. Am ajuns sa urasc pasarile. 2. Drumul spre lucru dura vreo ora, chit ca distanta era foarte mica. Toate fufele care-si duceau boracii la scoala dimineata, deh. 3. S-au mutat pana la urma in zona ceva studenti idioti si o tineau in partyuri. Asta n-ar fi fost o problema, da’ gaseam pe alee tot felul de sticle aruncate, ambalaje de chipsuri si plm.. Da’ nici acolo n-am fost eu sa vad. 850 pe luna.
Pe-a patra am gasit-o eu. Acolo, la lebede si caprioare si pula mea. A fost pur si simplu prima chestie la care m-am dus. Locuinta mare, verdeata, rau, animale, liniste, parcare, ce sa mai ceri? Am semnat eu inainte s-o mai intreb pe ea daca-i place sau sa apuce sa vada. Si i-a placut si ei, evident. 1100 pe luna.
Intre timp, eu mi-am platit apartamentu’ din Romania si am zis hai sa cumparam aici. Si-am cumparat casa asta. Frumos, dragut, aproape perfect (distanta fata de Londra e cam mare si asta fute sanki-career-progression pentru amandoi). Dar bai, ne-am obisnuit aici. Aer curat. Verdeata peste tot. Traficul e la misto. Nici urma de problema cu nimic. Vecinii sunt oameni normali. Drive-ul nesimtit, gradina frumoasa, garaju’ plin cu tampenii, camere mari, am renovat casa cum a vrut ea si gata. Viata buna.
Doar ca treaba asta cu “departe de Londra” ne da peste degete nitel, in sensul ca-i cam nasol ca de fiecare data cand te suna unul cu un job simtitor mai bine platit sa fie vorba de Londra. Ca asta-ti fute meciul. Si oricat de buna e treaba asta cu lucratul de-acasa, uite ca mai are si parti nasoale. Asa c-am zis..haida. Inapoi in Londra.
PROASTA IDEE. Proasta, PROASTA Idee. Am inceput sa ne uitam amandoi dupa ceva joburi in Londra. Amandoi am si facut rost de joburi acolo, no problem. Asa ca hai sa ne uitam azi dupa ceva de inchiriat. Si-am fost sa vedem niste chestii de inchiriat. Vreo nu mai stiu cate…5? Si, bai, baiatule, in afara bulei de ITisti care lucreaza de-acasa cu rupere de pula, exista o lume mizerabila. Una pe care n-am vazut-o pentru ca n-am prea cautat eu ceva de inchiriat. Si una de care am uitat, pentru ca m-am obisnuit cu binele.
In primul rand, treaba cu agentii si agentiile. Vai de pula mea, cat nu-i suport pe cacatii astia. VAI.DE.PULA.MEA. Suni la o agentie, cum am sunat eu vineri. Ba, sun pentru locuinta aia, vreau s-o inchiriez. Ce sa faca, bo$$? Nu vrei nimic pana nu-ti iau aia “detaliile”. Si, de fapt, detaliile alea sunt un fel de screening. Dar esti pe ajutoare sociale? (dss). Dar ai copii? (ca poate proprietarul nu vrea copii in apartament). Dar ai pets? Dar sunteti fumatori? (si le raspunzi in timp ce tragi din tigara ca “nu”). Nici nu vreau sa ma apuc sa zic mai multe pe tema asta, ca nu mai termin de scris niciodata.
Apoi, treaba cu fees, care-au ajuns ultra nesimtite. Pe vremuri cereau vreo 250 de lire. Cica sanki pentru “references”. Pentru references o pula. Adica, idiotii se apuca sa sune la tine la lucru sa intrebe daca lucrezi acolo, daca poate sa le confirme cineva salariul tau (ca sa fie siguri ca le poti plati chiria). Dar, stai, ca sa sune la tine la lucru, iti cer tie numarul, ca ei sunt prea prosti sa-l gaseasca. Sa moara Franta daca glumesc vreun pic pe tema asta. Dar…taxa de references. Adica 250 de lire pentru ca da doua telefoane. Hai, nu ma fute! Si asta n-ar fi o problema. Nu, serios, n-ar fi. Problema e ca de la anul e vorba ca vor fi banate jegurile astea mizerabile de “taxe”, asa ca acum trag agentiile pe ultima suta de metri sa te faca la buzunare. Ce face, era 250 de lire? Haha, how about acum, e 660 de lire. Da, ati citit bine. 660 de lire pentru ca pula mea, au de dat doua telefoane – daca le dai tu numarul. Si pula mea, daca nu sunteti noi p-aici, stiti ca nu-i aia o problema pentru noi. Vorba aia, inseamna inca vreo 55 de lire pe luna la chirie, cum ar veni, la un an de inchiriat. Bani de care mi se rupe pula. Dar TUPEUL asta de borfas ma sictireste la culme. Serios, sa-mi bag pula-n ei de Tories, ca urasc faza asta: anunta ca vor face ceva bun…dar se va intampla “de la anul”. Sau “peste trei ani”. Coaie, daca stii deja ca e gresita, ai hotarat deja sa o repari, de ce nu ACUM? De ce “la anul”? Asta-i ca si cum mi-ar zice cineva “coaie, copilul meu moare de sete, ca n-a baut apa de 3 zile, daca nu-i dai acum ceva de baut, moare”. Si eu i-as zice “k, pai, de la anul, va avea dreptul la o sticla de apa pe zi, ca nu-i normal sa moara de sete copiii” (decat daca-s niggers sau pakis, atunci e ok).
Apoi e chestia cu gasit ceva decent de inchiriat, adica sa aiba acolo ceva spatiu, ceva gradina, ceva loc de parcare. Nu de alta, da’ e de cacat sa stai sa te bati cu vecinii pe locu’ de parcare. Care apuca sa fuga de la lucru ca sa parcheze pe cele 3 locuri pe care le impart 10 vecini. Come the fuck on. Si vezi si auzi socul agentilor cand intrebi de asa ceva. Gen “asta vrea sa inchirieze, cum indrazneste sa vrea chestii de-astea de lux, nu stie ca-i un vierme???”. Si ba, sa mor coca de mint, efectiv simt nevoia sa-i iau la palme pana pica-n genunchi si pe urma sa-i pis in gura. Serios ca da. Asa, la modu’ ala de coca. Gen “cat mortii ma-tii castigi tu, ma socatule? Ah, cam un sfert din cat castig eu? Baga-mi-ai pula-n ma-ta metru cu metru”.
Apoi vine chestia aia cu “vrem un pret aberant, dincolo de aberant in fact; dar poti sa-ti mai aduci un prieten aici cu care sa-mparti chiria”. Nu, serios, am vazut azi un anunt ca .. un apartament de 3 camere (2 bed). Cica “e perfect pentru un cuplu si un prieten”. Oh, da, ca asta e fix ce vor cuplurile – sa mai aduca un prieten. Don’t get me wrong, am fost si eu prieten cu un cuplu d-asta pe vremuri, da’ imparteam mai mult decat apartamentul, ce dracu’.
Apoi vine chestia cu “de inchiriat, loc care ar putea fi facut OK cu vreo 300 de lire, da’ proprietarul e prea meltean si prea sarac si prea prost pentru a-l rezolva”. Am vazut azi o chestie de inchiriat de efectiv vroiam sa-i fut grasei de agente o flegma-n muia aia proasta. Doua dormitoare…OK. Doar ca-n ambele erau doua paturi de vreo 1.70. Cel putin asa cred, ca s-a uitat sotia la paturi si mi-a zis “incearca unul”. M-am intins si, de la glezne-n jos, imi atarnau picioarele-n afara patului. Asta-nseamna ca ei doar calcaiele i-ar atarna, pula mea. Parca ma vad acolo desenandu-i pe tabla chestii de yoga, sa ne putem fute decent, ce dracu’. Sa mai zic ca pana si boracu’ ar fi putut vopsi mai cu talent peretii aia? Pareau stropiti random cu vopsea, nu vopsiti. Sa mai zic de chestiile alea din lemn (pula mea, nu stiu cum se numesc; alea dintre perete si podea) care erau atat de scorojite incat pareau roase de caini? Sau de aragaz d-ala “electric” (sanki-plita) – si mai ales gata jegos? Pe cuvantul meu ca vroiam sa-i fut un pumn in muie agentei. Gen, fa, muisto, m-a intrebat retardu’ tau de la agentie daca-s pe benefits, ce salariu am, daca lucreaza si nevasta-mea..si dupa datele alea, tu crezi ca eu o sa stau AICI, futu-ti pe ma-ta-ntre tate? Cireasa de pe tort a fost la alt viewing unde, jur, erau zvastici rosii pe pragul de la intrare. LA O INDIANCA. Si nu, nu era aia a lui Kali, era aia a Reichului. Pentru ca imbecilii nu stiu diferenta. Zvastica. In UK. Unde care mai de care se lauda cu cum a murit bunica-su in Battle for Britain sau pula mea.
Bai, mi se parea de cacat Bucurestiul cand castigam 1000 de euro acolo si dadeam 300 pe chirie. Da’ Londra il bate la curul gol. Gen chiria 1650 la ala de care ziceam cu cuplul + prieten. Sa moara ma-ta. Pai, daca respectam proportiile, ar trebui sa castigi vreo 5499 in Londra. Net, nu brut. Si stiu, e greu de inteles socul, da’ dupa doua overpayments, mortgage-ul a ajuns la mine la 650 pe luna (bine, nu in Londra, stiu). Comparati asta cu 1650 pe luna de chirie. Hai ca nu-i greu.
Dar treaba cu banii e cum e, in sensul ca ma cam doare-n pula. Castigam suficient incat sa ne cam doara-n pula si na, ea se muta la un job pe salariu mai mare, eu mi-l maresc curand (daca nu cumva primesc ceva raspuns pozitiv de la unu’ din cele doua joburi la care stiu ca a mers OK+ la tehnic si de la care tre’ sa vina raspunsul final; iar daca nu iese cu nici unul din alea, cu noul job obtinut prevad ceva marire de salariu si la mine in vreo 6 luni).
Numai ca…
Numai ca intre viewings si pula mea, am fost si la un cico la o terasa. Si, coaie, sa moara ma-sa…
Inghesuiala aia jegoasa de pe strazi de pe care am uitat.
Traficul ala pisat in ochi de care am uitat. Limite de 30mph puse ca pula, locuri in care mergi bara la bara, plin de zone hasurate (galben), treceri de pietoni puse la modu’ idiot si enervant, tot tacamul.
Harneala cu parcarile. Mama, ce urasc jegul ala de Londra, v-am mai zis?. Si toate tot asa, cu tupeu. La mine-n zona parcarea e vreo 20p/ora. Ah, in Londra. La fel: 2-3 lire pe ora. Bine, ma doare-n pula de lirele alea, da’ vine si treaba cu “DACA gasesti loc de parcare”. Si e un mare DACA.
Am plecat de-acolo socat. Da’ socat.
Traiesc in mica mea bula plina de ITisti si corporatiste de diverse tipuri in care toata lumea castiag bani si nimanui nu-i pasa cu adevarat de cat costa ceva, ca oricum ne permitem toti. Cam cum mi se cam rupe mie pula de cat e chiria, la drept vorbind, ca oricum nu conteaza cu adevarat.
Da’ in afara bulei mele exista o lume cu adevarat mizerabila. Si cand spun cu adevarat mizerabila ma gandesc la partea aia cu chiriile, in primul rand. Esti britanic si vrei sa te muti de la ma-ta de-acasa ca sa nu-ti mai zica gagicile ca esti un loser care sta cu parintii? Pai, OK, scoate 1600-1700 de chirie. Hai, pronto. Ah, dar stai, tu esti platit cu gen 1800 pe luna daca ai noroc, de-nceput (zic asa, la varsta aia la care te muti de la ma-ta). Si eventual mai ai si datorii (student loan etc). Pai, nu-i nimic: solutia e sa te muti cu inca un om. Sau chiar cu doi-trei, de ce nu. Ca sa-mpartiti chiria. Si dupa ce faci aia, in sfarsit, o sa iesi pe zero la sfarsit de luna, ca nici nu se pune problema de plus. Iar daca iti pierzi jobul, ajungi in strada (sau inapoi la ma-ta), ca nu ai economii de nimic. Iar daca vrei sa-nchiriezi ceva, hehe, haida cu depozitu’ de 2000-3000 si hai si-un 660 letting fees, ca plm, se poate. De vreme ce tot au britanicii economii, nu-i asa?
In afara bulei mele exista lumea alora care se uita la preturi in supermarket – sau merg la alt supermarket, ca poate acolo-i mai ieftin. In afara bulei mele exista lumea alora care merg cu autobuzul si fac doua ore pana la lucru doar dus. In afara bulei mele exista lumea alora care stau 2-3-4-5 in casa, sa iasa mai ieftin la chirie. Si tremura gaoaza-n ei cand nu mai merge apa calda, ca 4 din ei nu-s trecuti pe contract si daca vine landlordu’ sa repare, observa. In afara bulei mele exista o lume cu adevarat mizerabila (sigur, exista si una mult mai epica, da’ nu de milionari si miliardari vorbesc eu acum), una care trebuie arsa din temelii. In afara bulei mele exista lumea aia din Londra, unde ghertoii din clasa medie conduc javre de masini din fucking 2003, ca nu le raman bani dupa chirie/mortgage de ceva mai de doamne-ajuta.
Am condus inapoi pana aici. Ba, baiatule, mi-a mai venit inima la loc cand am ajuns aici in oras. Sa vad ca sunt eu saracul – ala care are Mercedes de anul trecut, ce ghertoi! Sa vad ca imi lafai masina pe toata strada la ora 6, ca nu era nimeni pe strada. Sa bag si eu 100 mph decent pe drum (si din spate imi dadea flashuri un vecin cu Bentley, ca pula mea, ori ii dau bice, ori ce cacat fac de-l tin pe loc? true story, nu glumesc), nu fucking 30 mph doar pe hartie, ca-n realitate e bara la bara. Sa vad numai verdeata. Sa stau pe o terasa frumoasa, nu la o mizerie d-aia mainstream din Londra gen Bella Italia sau Ask Italian sau mortii ma-sii unde pute canalizarea la doi metri de tine.
Efectiv am ajuns acasa si deja ma gandesc sa-mi bag pula-n el de job nou, sa raman la asta vechi (inca n-am semnat nimic, mi-au facut aia oferta, am acceptat verbal, da’ cam atat; asta eu; sotia deja a semnat, cred, pula mea). Pur si simplu ma gandesc ca da-o-n mortii ma-sii de cariera, ma doare-n pula, mai bine stam aici si sta somera pana-si gaseste altceva, ca oricum castig eu suficient. Ca mai bine invat eu in timpul liber si ma pis pe ea de cariera si de alte vrajeli. Ca pur si simplu in momentul de fata mi se pare prea mare sacrificiul. Si stiu, ne mutam in Londra si p-acolo sunt alti bani, alte joburi disponibile si pot ajunge mai usor la un interviu, la ceva. Gen recuperam pierderea. Da’ in momentul de fata efectiv mi-a pierit cheful de-a mai vinde casa asta. Prefer sa platim si chirie si mortgage si s-o pastram, ca m-am uitat in Londra si se construiesc doar apartamente si toate-s penibile, jalnice, mici si vai mortii lor la modul general. Si cine stie cand mai apuc asa ceva, daca mai apuc. Asta pe de-o parte. Pe de alta parte, ma gandesc s-o vand, sa astept sa-mi vina pasaportu’ britanic si apoi sa plec sa-mi iau ceva vila la ocean si sa ma doara-n pula, sa lucrez in continuare de-acasa – ori pentru astia, ori pentru altii. Si chit ca scot mai putini bani decat as scoate (pe hartie cel putin) in Londra, cred c-as fi mai fericit.
O sa-mi notez aici, ca probabil ne vom muta si vreau sa pot sa compar. E 30 iunie si eu mai am 70k in cont. Si OK, mergem in Londra. Si o sa ma bag la invatat alte chestii, sa fiu cel mai fraier din echipa, noobul ala odios etc, ca m-am reorientat, da. Si la anul o sa ma uit la cont si-o sa ma uit din nou la salariile noastre. Si daca n-arata bine, imi bag pula-n mortii ei de Londra, ca eu unul ma simt bine in bula asta si nu am chef sa ies din ea. Pentru ca in afara ei lucrurile si viata arata oribil.
M-a intrebat zdreanta aia care mi-a oferit jobul nou (ala acceptat doar verbal, deocamdata) “dar sper ca nu vii si tu la noi si pleci dupa un an la altii pe bani mai multi”. Dupa ziua de azi, I’m like “Un an? Bitch, nu ai fucking idee despre ce vorbesti”. Gen nu dupa un an, nu. Probabil dupa 3 luni, in pula mea. Si asta daca stau macar 3 luni. Pai, futu-va-n gura sa va daram…
Ah, si fie vorba intre noi, hai cu Brexitu’. Habar n-am cine-a venit intai cu ideea asta, da’ sunt total de acord cu ea deja. Sa-i vad pe toti astia chitaind de foame.
Cred ca o sa ma duc si-o sa invat mizeriile alea noi pe care ma agit sa ma reprofilez. Dupa care ma duc “mercenar”. Gen pe contracte, pana achit cosmelia. Dupa care ma intorc aici si ma duc pe un salariu d-ala mediocru, ce s-o gasi prin zona. Ca de la un punct incolo, banii nu mai conteaza oricum.
N-o sa inteleg niciodata de ce sunt unii hipsteri atat de incantati de Londra. Sa-mi bag pula, nici n-am plecat inapoi acolo si deja simt ca oricat mi-ar da, nu poate compensa pentru ce pierd aici.
Concentrarea a tot intr-un oras mare, care duce la un cerc vicios: oamenii vin in Londra pentru ca sunt joburi, companiile vin ca e forta de munca. La fel ca in Paris, Bucuresti si orice oras mult mai mare ca restul din tara.
Daca te muti in Londra trebuie gradinita si pentru junior, nu sunt astea si alte costuri suplimentare?
Băi, dar anunțuri de închiriat de la proprietar nu găsești ? Gen, ca pe OLX in Ro?
Aici e o discuție lungă și cred că termenul de clasa medie e folosit nepotrivit.
Am mai citit niște articole despre americani care “alunecă din clasa medie ” în jos, dar dacă te uiți atent nu erau în nicio clasă medie, aveau doar salarii care se obișnuia să se spună ( cândva, în trecut) că îi fac să fie din clasa medie .
Nu știu cum e in UK dar aia în state au proasta impresie că oamenii cu salarii intre 40-110k sunt “middle class” .
In Romania lu’ 2015 eu cică eram “middle class” cu venituri undeva sub 36k EURO pe an. De unde, boss, atâta middle class. Eram sărac cu probe, clasa muncitoare toată ziua. Păi, locuiam într-o coșmelie comunistă și aia pe credit? Check. Aveam o rablă SH pe credit? Check. Clasa medie my ass. Respectând proporțiile, trebuie că e la fel peste tot . Doar pentru că ai o mare de săraci lipiți in spatele tau nu înseamnă că ești middle class. Înseamnă că plapuma sărăciei în orașele astea e destul de mare și poate cuprinde confortabil majoritatea.
Pai exact aia inseamna middle class in Romania, ceea ce ai descris tu.
Eu știam că aia înseamnă proletariat, clasa muncitoare – vezi definiția din anii ’70-80.
Cum pula mea, clasa de mijloc din anii 2010 e aproape la fel de bogată precum clasa muncitoare din anii ’80? Smecherie și alta nu.
Nu. Se numeste neosclavagism si in final neoliberalism aplicat romaneste. Programe de saracire programata. 😀 Adica peste cinci ani te vei mira la maximum daca o sa vezi ca cineva lucreaza 8 – 16 nu 9 – 18, ca are 25 de zile de concediu anual si nu 20, si alea cand vrea pula patronului abuziv si superbogat (beamveuri, vile si Samsungi note coispe fara numar, fara numar) sau sefutii absurzi de multinationala, si asa mai departe. Noroc ca nici treburile astea nu vor prinde temeinic in Romania, cum nu au prins nici alea legate de civilizatie. 😀
Nu-mi ajung 40.000 EUR ca sa-mi iau ceva decent la mine in oras. Decent, in acceptiunea mea, inseamna minimum 3 camere, decomandat, spatiu, zona acceptabila.
@Manowar: Cand vorbesti de 1650 chiria la 3 persoane spui ca trebuie sa castigi 5499 net…toti 3 (cumulat) sau fiecare pe barba lui?
Imi vine sa te felicit, dar suna aiurea. Avand in vedere ce ai tot scris de Londra, ma miram ca vrei sa te duci acolo. Si eu sunt fan “bula” proprie, cu copaci si verdeata, si nu cred ca aruncatul dupa megajob-uri e tot ce conteaza, uneori dimpotriva. Acest post e o introspectie impartasita, o lectie de a ne gandi ce vrem si ce nu vrem, ce ne permitem si ce nu, cum impacam si capra, si varza. Fiecare la nivelul lui. Foarte frumos.
Da nu mai poti gasi in zona cu lebede?
Eu aici mi-am gasit cazarea pe blocket. Un fel de olx. Nu am dat nici o ciunga nimanui, aici dai o chirie la agentie. O chirie in plm. 660lire e moca
Ca tre’ sa merg io 20 de minute pe jos, dupa tren, dupa metrou, la noul meu job de nesaraca.
inainte lucram in orasul alaturat lebedelor la jobul de saraca.
Eu am refuzat ultimele 2 joburi oferite (unul pe care nici nu il cautam) la salarii duble pentru ca am tras linie si am descoperit ca dublu era inainte de a pune la socoteala cheltuielile suplimentare care faceau sa dispara orice putere de cumparare suplimentara. Daca nu am platit chirie niciodata in viata, orice mutare inseamna o diferenta serioasa la cheltuieli.
Asa ca stau in bula, ma duc la birou din cand in cand (am fost acum 2 saptamani) si incerc sa imi imaginez ca nu sunt intr-o tara majoritar cretina. Uneori functioneaza, pana cand interactionez cu cretinii si ma trezesc la realitate.
Plm, mereu tre’ sa sacrifici cate ceva. 20 de minute pe jos e enorm.
Ba de data asta pot si eu sa fiu de acord cu tine.
Eu incerc sa ma mut de doi ani de zile si sa imi bag pula daca reusesc. Cand m-am mutat aici am sunat la zeci de anunturi si am venit de vreo sase ori din birmingham sa vad chestii.
Pur si simplu e un cerc vicios. Vrei zona buna, e casa naspa ca uite in ce zona misto e. Vrei casa misto, e zona naspa ca uite ce casa faina. Ca sa nu mai zic ca daca vrei pret mai mic, tre sa fie si casa si zona naspa.
Urmaream ceva cu agricultura dupa brexit si ziceau aia ca daca nu mai avem acces la est europeni aducem din alte parti. Cred ca o sa fie tare dragut cand in loc de autocare cu romani o sa vina barcute cu africani sau mai stiu eu ce alte natii mai ieftine ca romanii, ca norvegieni sau alte natii din astea ce nu sunt in EU nu cred ca o sa se inghesuie la cules cartofi in Cornwall. O sa fie clar un improvement.
Poate ca aveti voi pretenții prea mari.
recomand eu agentie, ii cunosc bine si m-au servit de 2 ori….atata ca ei au case in general in NW; daca mai ai nevoie, zi-mi.
pe unde stau eu o casa cu 3 dormitoare e cam 1500/luna, atata ca e zona 4. dar sunt si gradinite si cam ce e nevoie.
desi va recomand Sudul, e mai aerisit.
20 de minute pot fi foarte putin sau mult, in functie de vreme. Luate insa in sine, 20 de minute de mers pe jos sunt nimic sau in fine, ia-i ca o investitie in sanatate.
Daca as avea de mers pe jos 20 de minute as incerca trotineta. Fara misto. Tai din minute, o bagi usor in tren…
E enorm oricum, indiferent de vreme, vorbim de mers la/intors de la serviciu, nu de plimbari in natura.
Pai, acum, asa e peste tot.
Middle class inseamna tot sarac in cele mai multe cazuri. Depinde doar de unde pui limitele si la ce uiti.
De exemplu, cica 5% din populatie castiga peste 50k. In teorie, asta ar insemna ca unul care castiga 51k e destul de boss.
In realitate, cu aia 51k ia vreo 3k. Scazi vreo 1.6k pe chirie (ca probabil castigi aia 3k in Londra, nu in Newcastle). Scazi vreo 300-400 pe facturi. Scazi vreo 400 pe haleala. Scazi vreo 100 pe transportul in comun. Si, dupa asta, ai ramas cu cat? 600 de lire pentru “altele”.
Pai, coaie, aia inseamna clasa de sus, top 5%? Ca daca-ti iei o masina noua la care sa platesti asigurarea si combustibilul ramai cu bani de bere si cam atat.
Sigur, poate esti in cuplu si fiecare castiga aia 3k. Si atunci se schimba treaba. Sau poate qi mostenit o casa si nu platesti chiria. Sau poate cumperi o masina din 2004 la £200. Sau poate stai shared si platesti chiria la misto. Sau poate nu platesti gradinita si babysitter, ca stau copiii la bunici. Sau poate multe.
In realitate, insa, daca elimini toate “poate” alea, descoperi ca 95% sunt saraci lipiti si la prima chestie nasoala (isi pierd jobul sau se despart de gagica sau sau sau) ii paste falimentul.
Deci da, middle class o pula cu 3k. Si aici si-n Romania. Noul middle class e ala care traieste de la salariu la salariu, la un ghinion distanta de saracie lucie si datorii.
Lies, fucking lies and statistics.
…cum ar fi…?
Coaie, nu stau in palatul reginei si nu caut sa inchiriez Buckingham, ci ceva similar cu ce am cumparat. Nu caut sa beau o cafea unde e £80 cafeaua, ci undeva unde sa fie frumos, verde, fara duhoare etc.
Doar ca trebuie sa impac si capra si varza – gen sa poate ajunge si sotia la lucru in timp decent, nu doar eu. Atata tot.
Zici tu ca am pretentii prea mari?
Vazusem la un moment un text ca de fapt bogatia ar trebui calculata in functie si de venituri dar si de avere. Degeaba iei un salariu ok cand tu nu ai un apartament de macar 300k. Tot pe la saraci ar trebui sa intri.
Da… Nu sarac lipit, dar nici middle ca inseamna ca aia cu casa si tesla is mega bogati, deci deja nu ai termen pentru miliardari
Pretty much. Diferenta de lifestyle/qol intre doi oameni care au salarii identice e imensa daca unul din ei are deja o locuinta (fara rate sau ceva, gata platita/mostenita).
Ala are din start disposable income cacalau, in timp ce celalalt trebuie sa calculeze de 10 ori daca poate bea o cafea.
Si nu e doar chiria diferenta. Nu. Ca, sa vezi, ala fara trebuie sa stranga si bani de un avans. Si apoi, cand il are, trebuie sa plateasca si dobanda. In timp ce ala cu casa fluiera linistit.
Pe hartie sunt egali. Doar ca unul merge in vacante epice si circula cu limuzina si tot nu are ce face cu banii. Al doilea merge cu autobuzul si n-are bani de o cafea. Dar amandoi castiga la fel.
Statistica e o laba trista.
Eu ma gandesc serios sa trag la jug cativa ani pana platesc aici casa. Dupa care sa ma mut pe orice salariu mi s-ar oferi aici in zona, la orice laba trista de job. Gen 45k sau 50k – oricum nu am ce face cu banii aia dupa. Sa-i las pe altii sa castige 6 cifre pe hartie. Gen iau 3k, nevasta 2.5k si, cu casa achitata, oricum ne doare in pula. Gen spargem un salariu pe masini, vacante, facturi, iesiri etc. Si celalalt ramane.
Pai, ma uit la mine. Venit frumos. Dar, 1500e chiria. Sa zicem ca din astia 300 ar fi cheltuieli, dar, tot acolo e. 1000e/luna in plus ar insemna 12k/an. Plm, vacanta de vara, vacanta la schi ai rata la masina…
Da, 1500 chiria. Si mai pune pe langa aia niste economii lunare pentru a strange si avans. Si ceva de platit dobanda. Si sa vezi cum iesi la 2500 de futut – care pentru celalalt sunt disposable income.
Pai, plm, la 2500 pe luna, te uiti la 30k/an. Iti ajung de mai mult de doua vacante si masina. Cum ziceam, e diferenta de la cer la pamant.
Si pe urma ia in calcul si ciuma aia de impozitare progresiva. Ca ala fara casa are nevoie sa castige mai mult pentru a trai gen middle class. Numai ca hei, daca ajunge sa castige mai mult, vine statul sa-i ia 40-45% pentru ca, nu-i asa, trebuie sa ajute saracii (ca tu esti bogat, #sestie) si sa se ocupe de #inequality.
Pai, nu?
Planeta de boi.
Ah. Da. Eu daca vreau sa imi iau ceva, si o sa vreau evident, am nevoie de macar 40k. Deci cam 2000pe luna. Deja se face de un salariu frumos
Da. Numai ca nu poti. Ca pentru aia 40k tre’ sa-ti creasca salariul cu 80k. Pentru ca taxare progresiva, nu-i asa?
Si plm, succes sa-i obtii. Ca atunci cand ceri, o sa afli ca … sanki free market. Ca Gheorghe munceste pe 50k in total si e bogat. Sigur, Gheorghe a mostenit o casa, dar ce conteaza? Nu ziceam eu bine ca ne-au futut parintii?
Am cerut eu pe la inceput mai multi bani. Dar cum, dar de ce, ca X din echipa castiga mai putin ca tine si zice ca nici nu are ce face cu banii. Sigur, lui X i-au dat parintii casa si nu stie cum se scrie chirie. Iar pe asta mi-o spunea managerul meu. Care, plm, primise dar de nunta 150k de la socru sa-si ia si el o casa in Camden. Nevasta-sa nu mai munceste, ca a hotarat ca nu vrea sa ingrase corporatiile care distrug planeta, ca vrea sa ajute oamenii. Asa ca face voluntariat la un centru pentru sfatuit femeile in privinta carierei. Nici macar nu glumesc. Si nu glumesc nici cand iti spun ca m-a intrebat surprinsa de ce ma agit cu cariera, ca reja castig mai mult decat pot cheltui – asta prin 2014. Partea buna e ca nici macar nu e englezoaica, e proasta de pe mainland.
Imi place cum la taxare suntem socialisti, dar la salarii dom’le…free market…capitalism…cerere si oferta.
Cum ziceam, planeta de boi.
Mama… Ce povestesti e fix din zf cu povestile de succes in care unu la 20 de ani investește in pasiunea lui 200k. Euro.
Sau era la un moment poveatea de succes a unei americance care voia sa demonstreze ca se poate trai cu bani putini. Asa ca s-a mutat inapoi la ai ei, si-a inchiriat apartamentul primit de la o bunica….
Eu sunt proprietar de apartament in .ro, dar deja-l simt ca o bila de picior pentru ca sunt tot mai hotarat sa accept un job afara undeva si ma tot gandesc ce drac sa fac eu cu apartamentul asta. Sentimental sunt tare atasat de el, e in zona buna, langa parc, aer curat, copaci, lac si totul se vede de la oricare geam. Nu imi vine sa-l vand, dar daca nu-s aici cine-l administreaza CORECT? Cum zici si tu Mano despre casa ta… ceva te leaga…. poate nici proprietatea nu e cel mai bun lucru in a fi liber sa zburzi unde vrea sula ta, da poate te ajuta financiar, dar te leaga, casa nu o iei cu tine…
Si-a renuntat la unul din cele doua Rollsuri…
Ionu: da inchiriaz-o. Sau vinde-o. “Vai, uite, am 100mii euro. Ii simt ca o bila la picior”.
Eu…momentan nu fac nimic cu apartamentu. Si inca platesc la el
Nu e neaparat nevoie sa citesti povesti de succes din ziare, e de ajuns sa vb cu cativa romani. Eu am asa: tovaras care s-a mutat cu gagicasa inapoi la parinti, ca e scumpa chiria si imi zice mie “ce ba ca se traieste bine in romania”. Pizda cu casa si masina de la parinti “si esti fericit acolo, ca si aici te poti descurca cu banii si poti avea grija si de sufletul tau” bitch are you for real? Pizda careia ii ia tacsu masina sa ii puna benzina, imi zice acum doi ani “pai iti trebuie cam doua mii de lei salariu ca eu atata am”. Si preferata mea, una cu casa si mostenire de vreo cateva case “ma intorc in romania ca acolo imi pot indeplini visul”, face voluntariat pe bani de mancare prin africa si are numa chestii de la apple. Tata fute toti banii cu curve si mama investeste in cai verzi pe pereti, cred ca ar trebui sa le zic sa se gandeasca sa investeasca in viitorul si visele mele.
Eu ma gandesc serios dupa ce moare bunicamea, ca nu prea ar intelege ea concepte din astea, maicamea e hipioata n-are treaba, sa imi bag pula-n casele lor si ipotecile lor si ma mut la tara sa ma uit cum fute berbecu oile. Natural si in armonie cu spiritul stramosesc.
Oricum o dai, trendul este sa se scape de salariile mari pentru muncitori. Bani seriosi in ziua de azi faci mai degraba fiind prost sau sa gasesti o metoda sa iei banii la prosti. Gen un patreon cu 10.000 de patroni. :)))
Incearca si vezi daca e asa usor.
Auzi, ma, eu cred ca tu nu ai vandut vreodata un apartament. Ca vorbesti de chestia asta cum ai vorbi de vandutul unui perechi de ciorapi in piata.
Tu ai vreo idee, asa, despre cat de complicat e sa vinzi un apartament? Cat dureaza? Cat timp iti haleste? Ce futere e? Ai vreo idee despre cum lumea vrea sa platesti in continuare facturi p-acolo si chestii – si nu, nu le poti plati de pe vreo insula, online, cu cardu’. Pe scurt, asa, ai vreo idee cat de cat?
Nu zic ca-i nasol sa ai un apartament gata platit. Da’ mai usor cu pianu’ pe scari ca nu-i chiar asa cu suta aia de mii.
Asa, ca sa-ti faci o idee, eu am vandut apartamentul meu din Bucuresti. (de fapt, l-a vandut mama prin imputernicire si alte alea, da’ nu conteaza asta). Hai sa-ti zic cum e.
In primul rand, nu l-as fi vandut daca ai mei ar fi fost in stare sa se ocupe de treaba cu inchirierea. Si, sa fie clar, eu nu luam un leu din chirie – le ramaneau lor toti banii aia. Supliment de pensie gen. Dar nu erau in stare sa se ocupe. Suna (si chiar e) trist, stiu, da’ pentru ei era prea complicata treaba aia cu facut niste poze OK, cu filmat ceva OK, cu urcat pozele/filmul undeva, cu pus anunturile pe niste site-uri, cu scris ceva decent in anunturi. O perioada am facut eu asta cu urcatu’ (ba chiar si cu pozele). Ca sa-ti faci o idee despre cum e treaba, ei “nu reuseau” sa inchirieze chestia aia de luni de zile. M-am dus eu pana-n Romania (cu alta treaba). In ziua 1 am facut poze acolo eu (cu nexus 5) si le-am urcat pe internet. Am scris un anunt. A doua zi, pe la pranz, semnam contractul cu noii chiriasi. Ai mei nu reuseau de luni de zile sa faca asta.
Si, coaie, nu e ca-s prosti, inapoiati sau alte alea. Nope. E ca habar nu au ca o poza trebuie facuta cat de cat frumos. Sa fotografiezi chestiile relevante, nu asa, ceva random. Habar nu au ce sa scrie intr-un anunt. In anuntul pus de ei (ala care nu aducea pe nimeni interesat de luni de zile) nici macar nu trecusera ca e la vreo 3-5 minute de mers pe jos pana la metrou. De ce? Pai, sa vezi, ei nu au mers cu metroul la lucru, nu li s-a parut important. Alte mijloace de transport din zona, listate pe-acolo? (gen tramvaiul X, autobuzul Y)? Nope. Ca ai tot ce vrei si ce nu vrei pe-o raza de 500m? Nope. Ca are vederea in spate, spre parc, ca e un mic parc acolo? Nope. “Da’ ce, ii pasa cuiva unde e vederea?”. Ca ei au crescut in comunism cu bormasina-n urechi, nu stiu ca generatia noua n-are chef sa auda tramvaiu’ la 5 AM. Si tot asa. Sa mai discut de poze? In vreo juma’ din ele apareau degete – iar astea erau alea bune, ca-n restu’ aparea burta lu’ tata. In alte poze aparea spray pe bloc si plm. Fie vorba intre noi, fusesera renovate/vopsite blocurile and shit, pozele erau vechi, dar “de ce sa mai facem altele, daca le avem pe astea?” (ca se consuma camera, se stie). Si tot asa. Imi curgea scuipatu’ din gura cand auzeam ce greu e sa inchiriezi un apartament ca al meu intr-un loc GG din Bucuresti. Ah, ca apartamentu’ era renovat, ca avea p-acolo parchet, alea-alea, a.c, vrajeli? Nu – “se vede-n poze”. Da, se vede, daca mai apuca cineva sa se uite la poze si nu inchide brusc anuntul. Vorbind de poze, nu neaparat ceva care sa-ti aminteasca de 240p, ci de wolf3d direct.
Si zici tu ca-l vinzi si pleci. Poate. Da’ sa vezi, poate stai cu el nevandut vreun an. Poate doi. Poate trei. Si poate trece oportunitatea aia de a pleca. Si, sa vezi, nu poti plati remote intretinerea si plm. Si nici nu poti face nimic cand esti in alta tara si te suna administratoru’ sa-ti spuna ca aia nu au mai platit chiria, iar el crede c-au plecat cu tot ce era in apartament. Si tot asa.
Ah, de vandut? Floare la ureche. De-nceput, succes sa gasesti cumparator. Ca pentru apartamentele standard, nu prea exista cash buyers. Exista doar de-aia cu credite, care se-mpart in “prima casa” (95%) si restu’. Iar aia cu prima casa nu pot cumpara de la tine, ca-i prea scump, sare de suma X. Asa ca ai la capitolul cumparatori vreo 5% din aia 5%, de fapt. Hai succes la cumparat si vandut. Si sigur, tu poate te gandesti ca “ok, eu am dat X pe el, dar am mai facut asta, am renovat aia…vreau suma Y”. Nici o grija, pentru ca 85% din aia care te suna vor sa ofere de fapt sub. Pentru ca asa-i cand esti dintr-un popor de tigani turciti (sau turci tiganizati): au impresia ca-s in bazar si daca nu suna sa se targuiasca, nu e bine.
Adauga la asta tampenia mioritica, aia care-i inefabila si inegalabila. Bun, aveam eu apartament de 2 camere cu mobila facuta pe comanda, da? Asa, la milimetru, sa-ncapa, sa arate bine, sa pula mea. OK, si vine cumparatorul. Se uita, da din cap ca bulldogul pe lsd si zice “il iau”. Perfect, let’s get shit rolling atunci. “Dar trebuie sa luati mobila asta de-aici”. Se uita mama (imputernicita)…ok, e complicat, o sa dureze putin (nu prea putea s-o mute la ea acasa, gen), dar…pot sa intreb de ce? “Pai, eu am vandut apartamentul meu cu 4 camere si o sa pun mobila de-acolo aici”. OK. S-au chinuit ai mei sa gaseasca o solutie de le-a venit rau. Pana le-am sugerat sa-i dea un milion unui ghertoi de-acolo s-o scoata-n fata blocului si s-o lase acolo. Se-ntelege ca-n cateva ore disparuse mobila-problema. Gata, rezolvat. Dar, sa vezi, ala, cumparatorul, pe urma era suparat. El, de fapt, vroia sa pastreze mobila de-acolo, dar..nu vroia sa plateasca extra pentru ea. Si da-i si inchina-te, pentru ca apartamentu’ era vandut “as is”, adica mobilat, adica plm, nu ar fi trebuit sa plateasca nimic pentru ea. Dar idiotul s-a gandit ca “daca le zic s-o lase, imi cer bani extra”. Si acum imi imaginez ca sta si se chinuie sa bage mobila care nu se potriveste acolo. Nu ca m-ar privi pe mine….
Iti pot scrie despre chestiile astea pana poimarti. Probleme cu inchirierea. Probleme cu vanzarea. Pentru ca am avut chiriasi idioti si chiriase imbecile de m-am saturat. Sa-ti zic de boul care-a inchiriat apartamentul si la trei zile dupa ce-a semnat contractul s-a hotarat ca-si vrea banii inapoi pentru ca SIMTE CUM TRECE METROUL PE SUB BLOC? (ca fapt divers, NU trece metroul pe sub bloc, am verificat). Si era chiar insistent, ca a fost tepuit! I-a zis mama “pai, ok, atunci puteti pleca cand doriti, eu iti dau inapoi depozitul minus ce-am platit agentiei pentru inchiriere”. “awwhhh, pai, eu speram sa-mi dati toti banii”. Si brusc, nu a mai simtit metroul – ba chiar a stat acolo vreo 2 ani si ceva.
Si la vanzare e la fel. Ca asta, cumparatorul, a fost al treilea, ca sa zic asa. Inaintea lui au fost alte doua fufe proaste, da’ s-a futut dealu’ si cu alea, evident.
Nu, nu e chiar asa de simpla treaba asta cu vanzarea pe cat crezi tu. Ar fi, daca ai putea vinde, asa, in vreo luna. Ar fi ideal. Da’ nu poti. Pentru ca dureaza mai mult de-atat doar sa obtina un potential cumparator un credit. Vrei sa vinzi intr-o luna? Sigur, vinzi – da’ cam la juma’ de pret, asa, ca tre’ sa gasesti cash buyer. Succes. Ah, stai si astepti pana il vinzi? Cat? 6 luni? 12? 24? Pai, si cum ramane cu oportunitatea, cu plecatul, cu…
Da, te leaga.
Eu am avut noroc de un apartament in Bucuresti, mostenit de la familie dar deja ma gandesc serios sa plec din tara asta de 2 bani . In Europa daca ar fi sa stau as pleca undeva in Germanica dar Europa nu prea ma coafeaza, il consider un continent in curs de islamizare, puternic invadat de emigranti si multi oameni cu mentalitati invechite. Am mai lucrat in Emirate in trecut,aveam cazarea asigurata si daca as avea ocazia m-as intoarce acolo desi sunt multe minusuri si acolo ca si alb cum ar fi caldura ,cocalareala ostentativa, jumatate din populatie sunt indieni , nu mai vorbesc de sarbatoarea lor tampita ramadamul in care timp de o luna mananci si bei apa pe ascuns sa nu te vada vreun arabet idiot ca altfel face scandal. Momentan ma tenteaza sa plec in Canada, tara in care era la moda in anii 90 ,mai ales ca pentru romani procesul e mai simplu acum,sunt scoase de exemplu vizele turistice , ceea ce iti recomand si tie, mai ales ca ai familie , dar undeva in sudul tarii pentru ca in Quebec e groaznic de frig si trebuie sa cunosti limba franceza pe care o urasc. Sunt si alte alternative la haosul din Londra iar daca esti presat sa te muti acolo mai bine te muti in alta tara acum cat copilul e mic si se poate adapta usor.
Groaznic dar aia e lumea reala din pacate… da, sper si eu sa ii linisteasca brexitul, desi ca sa citez dintr un coleg englez: ei si ce daca pleaca europenii, nu i nimic, vin altii din alte zone, suplimentam vizele pt asia… tot timpul o sa fie inghesuiala ca sa vina lumea la noi in tara …
In plus fata de ce ai zis, gandeste te ca sansele sunt extrem de mici, spre nule… ca tu si nevasta sa aveti job in aceeasi zona in londra. Si sa vezi atunci 2-3 h pierdute pe drum zilnic, draci si frustrari 🙁
Varianta airbnb ai incercat in loc de vanzare/cumparare cand nu esti sigur, iar astea chiar sunt perioade tulburi? Cateodata gasesti oameni decenti cu locuinte ok ( sansa 1/10 sau chiar mai prost) cu care poti sa te intelegi pt perioade gen 3-6 luni.
Colegii mei contractori toti sunt migratori, gen Mon-Fri hotel sau airbnb si weekendurile cu familia pe unde are fiecare casa, outside London. Si unii fac sportul asta de 10-20 de ani
@twakkar
Acu ca tot s au scos vizele pt canada, ia fa tu o excursie p acolo… vezi daca iti place sa te tii de nas in autobuz ca nu poti sa respiri de miros de curry … eu zic de ottawa, am inteles ca montreal e mai rau dar vancouver ceva mai bine. Plus ca poate viata la capatul lumii nu e pt oricine… medie 1500$ sa iei un bilet de avion pt europa plm. Ca sa nu mai zic ca poate nu vrei sa respiri aer inghetat 2-3 luni pe an
Mie sincer scotia mi s a parut ceva mai spalata si mai alba decat restul uk.. Dar joburi bune gasesti glasgow, edinbourgh unde e aceeasi nebunie a oraselor mari, trafic, draci impielitati. Plus vremea mai basita, ceata, ploaie.
Daca ai ap in bucuresti te as sfatui sa l pastrezi, cauta un cunoscut, coleg sa stea acolo daca nu vrei sa te complici cu inchiriere contract. Preturile in buc sunt pur si simplu imprevizibile. Toti trambiteaza apocalipsa dar ap se vand la preturi mari, se inchiriaza etc vezi intai daca poti sa traiesti in alta parte inainte sa vinzi…
Colegii tai sunt tampiti sau lacomi sau incompetenti sau retarzi sau toate la un loc.
Inteleg sa faci aia daca e presiune nasoala cu banii. Dar atunci faci aia cel mult 3-5 ani. Dupa care iti platesti cosmelia. Dupa care iti bagi pula si lucrezi la tine in zona linistit.
Daca faci asta 10-20 de ani, esti tampit.
Aia nu prea e familie, sa o vezi doar in weekenduri doua decenii. Si la ce pula mea mai vii dupa 20 de ani? Deja toti copiii sunt plecati, iar nevasta-ta arata…ca dupa 20 de ani.
“Incearca si vezi daca e asa usor.”
Uite aici:
https://www.patreon.com/malinbot
$4,329
per month
Nu stiu daca a fost greu, la ce am vazut in viteza ca face nenea asta nu cred ca a fost. Mai ales pentru banii astia.
Acum mai e si chestia cu politica, zi-mi cu cine tii sa-ti zic in ce zona e sponsorul..dar astea deja is alte discutii.
Nigga, omul are de 4-5 ori mai multi “sponsori” ca mine, lucreaza pe video, la comanda si are securila in spate.
Si chiar si asa, omul are 771 de sponsori. Nu 10k.
Cum am zis, nu ma credeti pe cuvant. Incercati voi singuri si vedeti ce iese.
Pot si eu sa ma duc la Voiculescu si sa-l combin de vreo 5k lunar si sa va arat pe video de ce el e epic si restul sunt rai – iar eu nu fac treaba de mantuiala, ca gadea/badea. Dar sa fim seriosi cu harnelile astea.
Arata-mi mie ce faci de unul singur – nu cu securila – in romana, in scris. Sa vezi “patroni” acolo. Luati la rand toti “a listers” si o sa vedeti ca n-aduna impreuna nici cat mine.
Eu iti zic ca singurii care fac mai mult sunt aia cu echipe in spate (de securisti sau nu). Daca vreti sa vedeti ce poti face de unul singur, bagati cu talent si aratati-mi cand sariti voi de 10k, sa vad si eu.
Ia, fa un efort si explica-mi tu mie cum pula mea vine asta Post care are deja un an. 5 comentarii. Dintre care 3 de la acelasi autist. Da’ 771 platesc (acum vad 764, a pierdut 7 in ultimele 5 minute, da-ma-n pula mea!) si pe facebook vezi 2000+ comentarii, de la 128,509 Followers. Gen…bai, ma lesi? Chiar asa, 128k oameni iti dau follow. Din aia, tu ai 2000 de comentarii pe facebook. Si 5 pe blog. Mai lasa-ma-n pula mea, ca stii cum e…”mai rasfirati, baieti, mai rasfirati”.
“Plm, mereu tre’ sa sacrifici cate ceva. 20 de minute pe jos e enorm.”
…daca ai 60+ si osteoporoza si aritmie cardiaca si etc…
Asta e minim recomandat (20dus+20intors) pe car oricine ar trebui sa-l faca in fiecare zi daca nu vrea la 60+ sa nu se mai dea jos din pat.
Si cu astea 40 min. nici macar nu faci aia 10.000 pasi zilnici care is recomandati de astia cu bratarile smart..
Coaie, cand tre’ sa faci in fiecare zi treaba aia dus-intors, ori ca-i ploaie, ori ca-i viscol, nu prea mai e asa de fun.
Eu cred ca voi toti va ganditi la modul “o plimbare de placere, vara, prin padure, treburi”. Da’ lucrurile nu stau chiar asa in lumea reala. O fi recomandat sa mergi pe jos (si nu zic ca-i rau, e chiar bine), da’ mai las-o-n pula mea, ca daca te uiti la 99% din oamenii cu serviciu, isi cauta locuinta la 5 minute de metrou/tren sau la un minut de masina.
Ah, daca stai in Spania sau ceva…da, te muti la 20 de minute de mers pe jos pana la lucru si no problem. Pe langa asta, cred ca n-ai inteles situatia. Acolo era vorba de “20 de minute pana la tren”. Da’ stai, ca pe urma mai astepti trenul si iei trenul…apoi te mai dai si jos din tren si mai ai ceva de mers..si la sfarsitul zilei, punct si de la capat.
Daca era asa de lejer cum crezi tu, toata lumea o ardea numai pe biciclete. Da’ la prima ploaie inghetata sau la primul viscol descopera toata lumea ca nu e chiar asa. Si parca brusc incep sa fie cool locuintele apropiate de tren/metrou, parca brusc incepe sa-ti faca nitel cu ochiul masina aia etc.
Serios, tu si cei ca tine sunteti de neinteles pentru mine. Voi chiar credeti ca noi, ceilalti, suntem idioti si nu am aflat ca poti merge pe jos sau cu bicicleta si din cauza asta suntem cumva prostiti de fabricantii de automobile sa cumparam treburi? Crezi ca mie nu mi-ar conveni ca atunci cand ma intorc la munca de birou (adica atunci cand nu o sa mai lucrez de-acasa) sa ma pot duce pe jos sau cu ceva bicicleta? Coaie, mi s-ar parea BETON. Sa nu mai vad traficu’ la mecla. Sa nu mai trebuiasca sa conduc (urasc condusul). Sa nu mai am de facut opriri la benzinarie, sa nu mai stau de spalat masina, sa nu mai platesc asigurarea etc etc. Ba, ar fi DE VIS. Da’ in lumea reala nu functioneaza asa lucrurile. Si alea 20 de minute pana la gara inseamna de fapt 40 dus-intors. Nu chiar o ora, da’ aproape inca o ora pierduta zilnic. Inca un pic de oboseala acumulata. Si mai putin timp cu familia. Si trebuie sa alegi, ce preferi sa sacrifici: timpul & energia sau banii? Ghinion.
Nu stiu cum face ala banii, nu zic ca e un model de urmat ideea era ceva cumva se pot face bani si pe partea asta cu povesti, dar probabil trebuie sa fii foaarte “flexy” ca sa multumesti multa lume sau macar pe aia care conteaza si doneaza 🙂
Si apropo si de celalat articol, multi nu doneaza din comoditate (mie mi se pare chinuitor si sa bag datele la card sa platesc facturile si alea chiar trebuie sa le platesc si nu, nu vreau sa le salvez in browser) sau pur si simplu ca nu cred ca inseamna prea mult ce da el, ca ala oricum ala traieste ca un bo$$, ce diferenta face 10$ la o cafea pe care o injura mai ales cand tu bei una de 0.5 si ti se pare foarte okeish iar aia la 2$ extrasupermerga 🙂
In rest cu jobu’ nu inteleg stresu’, bani ai si acum ceva mai mult decat destui, casa am inteles, o platesti ceva mai greu dar se plateste, atunci what4?
Mai tai o iesire pe luna gen Paris/Italia/Halealaincentrullondrei care oricum le urasti si rata aia la casa nici nu o mai simti.
Partea cu trenul e alta poveste, era vorba strict de mers pe jos.
Si am fost acolo, am facut asta multisoara vreme, inca din liceu, 20 min ritm mediu-alert daca ar fi asa cu chef de mers la scoala/servici sa zicem vreo 30 si inca pe atat intors (la liceu mai pune inca 10min)
Si nu e clima ca in Anglia, corect, dar am prins si -15 grade in blugi si pantofi si ceva ploi si n-am murit, dar nah, poate sunt masochist si nu stiu.
Dar intr-un fel, chiar imi dai dreptate, ca nu alea 20 min is problema ci ce mai urmeaza dupa, ca nu e final destination si na..aici urmeaza vesnica dilema, ce pun mai intai banii sau family?
Cateodata nu poti avea ambele, dar uneori poti daca nu-ti stabilesti obiective financiare absurde, mai faci mici sacrificii pe partea de cheltuiali-moft, etc.
@AI comoditate o pula. Chiar nimeni nu are un alt card pt shit-uri gen jocuri, patreon, abonamente sau gadgeturi pe care incearca sa puna un linux?
Inteleg ca la unele companii ii mai greu sa le dai bani (gen UX de cacat, vezi articolu cu amazon music), dar la persoane fizice? Payoneeruri sau alte mizerii. Ceri iban sau acc/sortcode. Gift cards. Paypoint-uri de unde iei cu cash si trimiti cod.
Plm. Trebuia sa comentez la articolul potrivit dar n-am somn si mi-o sarit in ochi “comoditate”.
Coaie, nu ii faci. Nu e vorba de “cum”. E vorba de faptul ca NU ii faci [.]
Asta-i alta discutie (atat de lunga incat ar merita un articol, in teorie, da’ in practica nu) si intra la capitolul “popor de saraci prosti si batuti in cap”, motivul pentru care eu am zis mereu ca daca vrei sa faci bani din blog/vlog, trebuie sa faci ceva in engleza/spaniola, ca-n romana o sa mori de foame daca trebuie sa traiesti din banii aia.
Aici e un cerc vicios. Hai sa ti-l explic, asa, cat de cat. Daca depui putin efort, o sa intelegi.
Ghita scrie pe internet. Poate scrie mai bine, poate scrie mai prost, asta conteaza mai putin. Ce conteaza e ca dupa ceva vreme aduna o audienta oarecare. Hai sa zicem 20k de oameni (bag suma asta pentru ca atatia am adunat eu de unul singur pe vremea cand dadeam mai multa atentie acestei pagini). Buuuun. Si se-ntelege ca nimeni nu vrea sa fie spamat cu reclame si nici sa i se recomande produse de cacat. Asa ca, daca e ca Ghita sa-si mentina integritatea si sa poata scrie ceva placut, trebuie sa faca bani vanzand cumva serviciul ala. Ca totul costa.
OK, vine Ghita si face o chestie de-asta – patreon, paypal sau altceva, nu conteaza, ca variante sunt.
Si-acolo vine Ion (unul ca tine, sa zicem). Si zice “la ce plm sa-i dau eu bani lui Ghita, ca eu beau cafea de 0.5 lire, de ce ala sa bea cafea de 10 lire”. Si-n proces uiti de faptul ca Ghita nu te-a adus pe plantatie cu arcanul. Nu a venit cu bata la tine la usa sa te oblige sa-i accesezi site-ul. Ai venit tu, de bunavoie si nesilit de nimeni. Si tot vii. Ai citi in alta parte, uneori parca l-ai fute pe Ghita-n gura, da’ cand te uiti in jur, nu prea ai unde/ce sa citesti. Ca pe unde te intorci, esti spamat cu reclame, esti invitat sa cumperi de la linkuri afiliate produse de cacat, efectiv pierzi mai mult timp scrolland si cautand ceva articol care sa nu-ncearca sa-ti vanda ceva. Si 30 de minute mai tarziu, nu gasesti. D-aia revii la Ghita. Ala nu-ti vinde nimic. Nu-ti rupe bateria mobilului cu animatii dubioase de la reclame. Ala doar iti spune niste treburi – nu conteaza ce. Poate scrie despre cum se cresc pisicile, poate despre cum se sterg corect la cur copiii. Da’ tu tot revii. Si, desi revii, nu bagi bani in asta – ca pula mea, Ghita oricum se descurca.
Asta-i pe partea ta.
De pe partea lui Ghita, lucrurile se vad un pic diferit. Ghita nu poate trai din ce dau aia care nu se-ntreaba “da’ de ce sa bea Ghita o cafea de 2 lire”. Ca ar muri de foame la propriu. Nu i-ar ajunge banii aia nici sa manance chiftele expirate. Asa ca Ghita trebuie sa se concentreze pe alte chestii, ca are de platit facturi, are de facut alte chestii si totul costa, cum iti ziceam. Si brusc, Ghita nu mai depune mare efort pe tema asta, ca pula mea, de ce cacat ar face-o? Daca invata o saptamana si se duce sa ia o certificare, obtine o marire de salariu care-nseamna mai mult decat primeste in total de la patronii aia ai lui. E logic sa se concentreze mai mult pe partea aia, c-acolo il roaga lumea sa vina, sa le vanda lor timpul lui. Si platesc mai bine. De ce pula lui ar munci Ghita o saptamana sa le spuna unora chestii super tari sau sa-i invete vreo tehnologie? Ca poate-poate ia bani de tigari de la 1% din ei, ca restu’ se-ntreaba “de ce plm sa-i dau eu lu’ Ghita 2 lire?” (in timp ce-i citesc si comenteaza articolele pentru a mia oara, evident; e asa, ca situatia aia in care aia de pe trackere comenteaza ca filmul se vedea prost, ca-si baga pula-n uploader).
Intre timp, tu deschizi si-nchizi taburi in browser si dai refreshuri. Si nu apare nimic de la Ghita. Nu-i nimic, nu-i Ghita vreun important, te duci si te uiti in alta parte. Da’ unde? Ca nu prea ai unde. Sfarsesti probabil pe 9gag sau 4chan sau ceva.
Eh, si Ghita in cele din urma cedeaza. Cum au cedat toti. Uita-te la baiatu’ asta, c-a lasat Elena linkul (link direct aici. Baiatu’ ala a cedat de multa vreme. Si-acum daca esti destul de autist incat sa-i vizitezi pagina pentru autisti, o sa descoperi ca 11 posturi din 10 sunt ceva cu reclame. Si atat. Orice, oricum, sa mai iasa de-o ciunga, fie ea si de 2 centi, nu de 2 lire. Orice care ar putea da un comision. Furaciuni, cacaturi penale, clickbait si orice altceva. Si d-aia, la sfarsitu’ lunii, are 3 “patroni” (si am senzatia ca nici aia nu-s pe bune, da’ sarim peste aspectul asta). Ca na, Ion s-a intrebat de ce sa-i dea 2 lire, pana asta s-a hotarat ca decat sa se roage de Ion, mai bine-l abureste pe Ion sa cumpere ceva, sa ia si el un comision. Orice, oricat de mic, ca se aduna. Si, dupa un timp, Ion vine si spune “hmmm, da’ imi bag pula, nici nu pot citi mizeria aia, ca nu-i nimic de citit acolo” (asta doar daca Ion are mai mult de doi neuroni, desigur; restu’ Ionilor nu prea se prind si bantuie in continuare, ca deh, numaru’ de cromozomi e nasol).
Cam ala-i cercul vicios. Ghita poate nu vrea sa se prostitueze. Da’ n-are de ales, ca are treburi de platit si Ion nu-i da bani, ca plm, la ce-i trebuie lu’ ala cafeaua de 2 lire (btw, e 4 lire la starbucks, in caz ca te-ntrebi; nu stiu daca vand aia si la jumatate). Asa ca Ghita ajunge la prostitutie – un spectacol trist – iar Ion ajunge sa fluiere a paguba si sa fie informat in plenara partidului despre cum a fost batut recordu’ la rapita din nou, doamne-ajuta. Ca plm, de cati bani da, oricum asta-i tot ce merita.
Ca sa facem o analogie, e ca treaba cu forta de munca din Romania. Cand eram acolo, li se parea tuturor mult sa-mi dea 1000 de euro pe luna. Mult, dom’le, mult. Pentru ce plm sa-ti dau eu atatia bani etc etc. Pai, OK. Eu si aia ca mine…ce sa facem? Ne-am indreptat in alte directii, ca nu puteam sa stam toata viata cu mana-ntinsa. Eh, si-acum, ca am plecat, ce sa vezi – dom’le, dar…nu gasim angajati. Pai, sa moara ma-ta???? Cum asa??? Da’ cand ziceam de salarii, cand ziceam de cum trebuie respectat angajatul (ba, respectat cat de cat, nu pupat in cur), cand ziceam ca nu poti mereu sa raspunzi cu “mai am 1000 de cv-uri pe birou” si cu “am doi studenti care muncesc pe 200, de ce sa-ti dau tie 1000”, cum era?
Eh, exact asta-i teoria pe care mi-o tii tu acum. Ca…
Asa ca, vezi tu, tu pastreaza-ti linistit dolarul sau dolarii, ca Ghita isi va pastra prioritatile.
Ah, da, argumentul ala cu “o cafea pe care o injura mai ales”. E a treia oara cand aud asta de la un om aici. Ba, pulelor: eu nu am injurat niciodata “cafeaua”. Am zis ca nu reprezinta mare lucru pentru mine. Si asta asa e. Nu stiu de ce-i asa de greu de inteles ca totalul, dupa ce-si iau aia taxele si plmuri de transfer si alte chestii, e o chestie care paleste in comparatie cu veniturile din job. As face banii aia (care se-aduna lunar) in doua seri de facut Uber in Londra, cred. Fara sa gandesc vreo secunda, fara sa scriu nimic, stand jos. E o chestie de matematica, nu de fite. Chiar, de ce nu te duci la unu’ care face Uber seara sa-i zici ca tu parca n-ai vrea sa platesti, ca plm, oricum are alt job ziua, oricum nu-nseamna nimic aia 5-10 lei ai tai in the grand picture? Ca pare de bun-simt, nu?
Vrei alte doua analogii, ca sa-ntelegi de ce-i gresita gandirea aia a ta? Filmele si presa.
Nu-ti convine cand “mass media” inseamna Antena 3. Si nu-ti convine cand aia practic decid cine castiga alegerile. Informeaza toata tara aia de calici numai despre ce “trebuie” ca sa iasa alegerile cum trebuie. Dupa care va dati tot cu curul de asfalt ca omg, omg, omg, cum e posibil asa ceva. Pai, simplu. Asa ceva a devenit posibil in momentul in care v-ati intrebat voi “da’ de ce plm sa dau eu banii pe ziar cand pot citi stirile gratuit online?”. Si-ati putut. Dar, sa vezi, jurnalistii aia nu functionau pe aer. Aveau niste credite, aveau niste copii, aveau niste neveste, alea-alea. Si daca voi nu le-ati mai dat banii, s-au dus si ei sa chitaie la comanda – ca domnu’ Bot ala de care zici tu. Ca plm, o fi frumos sa fii impartial, sa informezi, sa treburi…dar nu poti plati chiria din deontologie, stii ce zic?
La fel e si cu filmele. Ma uit la ce ruleaza acum la Odeon si ma apuca greata. Sanju. Film indian. In UK. Pai, normal. Pentru ca indienii merg la cinema cu familia sa vada filme, sa-si aduca aminte de casa lor minunata in care se caca pe strazi. Englezii nu prea. Asa ca avem filme indiene. Apoi animatii, desigur. “Filme” pentru copii. Ca nu poate merge copilul singur la cinema, tre’ sa mearga cu un parinte – si daca merge unul, il ia si pe celalalt, ca deh, iesire cu familia. CSF, NCSF. Si de ce-am ajuns la stadiul la care vedem un film bun (POATE; de obice, nici macar unul) pe an la cinema? Pai, simplu: pentru ca atunci cand se faceau filme bune, de asteptai vreo 5 releaseuri pe an, le trageam de pe torrents. Ca plm, ce nevoie avea actorul ala de aia 3 dolari ai tai, ca oricum avea milioane. Si-acum stam si ne futem in cur si dam browse pe trackere si ne miram ca nu e nimic de vazut cate 6 luni la rand. Pai, da, pentru ca studiourile si actorii fac filme care sa vanda, nu filme care sa fie bune. Au facut d-alea bune, da’ a iesit box office flop si plm…doar n-o sa ia tepe pe timpul si pe banii lor, ca sa le urmarim noi d-acasa de pe torrents, nu?
Cand am inchis pagina asta de cateva ori, imi lua foc mailu’. Nu mai merge. OMG, ce s-a intamplat. OMG, nu functioneaza. OMG, cand ii dai drumul? OMG, unde s-a mutat? OMG OMG OMG, nu mai am ce citi, ca asta citeam eu dimineata/in pauza/seara. Si am zis si-atunci “pai si futu-ti pe ma-ta, de ce pizda ma-tii nu dadeai atunci cu share/like?”. Nu cautam trafic sau ceva, da’ ala era feedbacku’ pentru mine – ba, cineva citeste, cuiva ii place. Te-ai prins DUPA ce n-o mai ai la dispozitie?
Fix asa-i si “filozofia” ta cu cafeaua aia “injurata”. De ce sa dau eu herpaderp, ca oricum herpaderp. Pai, nu da, coaie. Nu doar mie – nu da nimanui. Pastreaza-ti cafeaua si holbeaza-te in ea cand mai vrei sa citesti ceva. Poate-nveti sa citesti in ea. Poate si-n bobi, ca uite, Mama Omida a facut milioane cu asta.
Si nu ma-ntelege gresit. Asta nu-i o pledoarie pentru “patronaj”. Aia care aveau chef sa dea la mine au dat deja, cred eu. Restu’ gandesc ca tine sau mai rau. Iar eu actionez in consecinta. Iar la sfarsit, toti avem ce meritam. Ion primeste PSD la putere, animatii si filme indiene la cinema, Antena 3 Uber Alles si recomandari cu linkuri afiliate. Cat despre Ghita, pula mea, dupa caz. Un Ghita primeste un salariu de X lire, alt Ghita isi ia comisioane de produse vandute cu cookie-ul lui…si toata lumea-i fericita.
Sau nu e?
Aici e treaba cu educatia la romani. Toti vreti in pula mea chestii faine. Da’ sa fie gratuite. Sa le faca cineva pentru voi, sa vi le aduca la nasuc pe-o tavita de argint si sa fie gratuite. Si, evident, sa vina si cu vreo 5 plecaciuni ca lumea – d-alea exersate, nu d-alea la misto. Sa arate recunostinta ca acceptati darul gen. Doar ca lucrurile nu functioneaza asa. Absolut deloc. Si ti-am explicat mai sus de ce – cu psd, filme, presa si ce mai vrei tu. Chiar nu e complicat sa intelegi asta. Poate doar daca esti foarte-foarte prost. Eu cred ca romanii au plans sincer cand a murit Stela Popescu. Nu de grija ei, se-ntelege, ca nu cred ca mergeau la vreun spectacol de-al toapei, da’ asa, ca acum ce-o sa mai vada gratuit la TV de revelion? :((
Restu’, treburile alea gen “mie nu-mi merge cardul”, “eu nu am incredere in card, internet, treburi”…astea-s harneli de prost gust. N-ai incredere in card si-n banci, da’ ti-ai facut un card la o banca. Si n-ai incredere in nu stiu ce procesator de plati cu PCI compliance si ISO nouamiicoispe, da’ ai incredere in fata de la mega image care-ti ia cardu’ sa dea cu el la casa. Pula mea, aia de la Patreon si Paypal si restul care ruleaza miliarde lunar poate te fura! Da’ aia n-ar face-o, ca e o fata cinstita, imbracata decent si castiga prea multi bani ca sa faca de-astea…
Yeah, ok, mate, whatever you say. Pe cuvantul meu ca nu ma supara cu nimic aia care nu doneaza. Imi place sa cred ca nu-si permit si asta e – am fost si eu acolo, prea sarac sa pot da un dolar pe ceva. Ma scarbesc in schimb aia care explica de ce nu, pentru ca motive. Si aia cu “dar eu nu sunt de acord cu … nu stiu ce ai zis, facut, chit ca nu inteleg daca era in gluma sau nu”. Aia merita fix ce au. Si, sincer, singuru’ motiv pentru care voi – astia care nu dati pentru ca motive – puteti citi asta e ca restul, cei care platesc, au zis sa nu fac pagina asta privata, doar pentru ei, cum am sugerat eu ca “pe vremuri nu mi-as fi permis sa dau, dar imi placea sa citesc, poate si altii…”. Eu unul v-as arata cat valorati pentru mine (voi, cei cu motivele) in vreo 5-10 secunde sau cat plm dureaza un shutdown corect.
Se plang unii p-aici ca nu sunt chestii educative, de training, de pula mea. Cat pula mea valoreaza educatia din comentariul asta, stie cineva?
Sunt alte motive mai importante de-atat, desi incep sa ma intreb daca sunt cu adevarat mai importante. Asa pareau. Poate ma-nsel. Poate am dreptate. Cred ca mutarea o facem oricum. Cred ca era mai bine sa mai fi asteptat vreo 3 ani, da’ e OK si-acum. Cica nimeni nu progreseaza daca nu iese din zona de confort.
Tare, acest reply face concurenta la postul “la ce e bun patreon”…
De fapt nu stii daca e asa, sau nu. Nici eu, ca nu au trecut 10 ani, dar planul asta e . Sa bag 10 ani orzu-n saci si dupa aia mai vedem.
Unora ne place. Dar nu-i vorba chiar de faptul ca ai familie de weekend, ca e un cliseu ca-n 20 de ani toate contractele sunt asa. Nu-s.
Si asta-i smecheria.
Poate ai 4-5-6 luni de contract “on site”. Daca e mai mult, renteaza sa te muti acolo.
Dar chiar si atunci se intampla sa fie 3 saptamani pe luna, 4-5 zile on site, plm d-astea.
Dar prinzi alte contracte remote.
In plus, ar trebui sa poti lucra ceva gen 8 luni pe an si sa fii pe plus, daca bagi contracte care te tin on site 75-80%.
Fa un calcul cinstit si nu din perspectiva ta unde ai avut job(uri) mai de lalait asa, ca nu pentru toata lumea e posibil.
L-V la birou 8h+2-4 comute vs. L-J la birou, vineri acasa, eventual doar 3 saptamani pe luna. Sigur e misto sa faci sex si de luni pana joi, da-n rest cam asta-i tot, daca compari cu plecat in creierii noptii de acasa si ajuns dupa inserat.
Si poate nu vrei in pula mea sa ai casa intr-un oras infect.
+Sansa de a-ti târî copii, sotia dupa tine pe unde “bagi ocna”. Sigur presupune ceva flexibilitate din partea soției, da’ plm. UK si Danemarca in acelasi an , in afara de vacante, nu-i de colo, nu?
Pai cati bani faci in plus, in 5 sau, hai, 10 ani asa? poti spune, gata, ma retrag(em) si stau ca bossul din investitii sau tot trebuie sa iti iei job si atunci?
am ras de twakkar. Germania si europa i se pare islamizata si emigranti, dar l-ar coafa emiratele sau canada 😀
Liviu.
1. Ai terminat cu Romania de 7 ani aproape. De ce insisti sa analizezi romania prin prisma perioadei alea? Uite, eu daca nu as fi stat cu administratorul in bloc, nu l-as fi vazut la fata.
Din 2011 eu nu am treaba fizica cu nimeni pentru apartament. Intretinere, curent, cablu, impozit….totul platesc pe net
2. Din ce inteleg tu l-ai prins la fix apartamentul. Deci, tie, cu ditamai rata, fara bani (vorbim de la inceput), ti-a fost greu cu apartamentul, dar in plm, te-ai descurcat. Mai cu o injuratura, mai cu un stres, dar te-ai descurcat. “VAI, sarmanul de mine am apartamentul platit, dar nu pot sa fac nimic ca e o piatra de bloc”. Bah, ma leshi?
3. Sunt din februarie eu. Doamna din aprilie. Inca nu mi l-am inchiriat. Unu singur a venit. Dadusem in anunt ca e semimobilat. Putea sa vina sa imi ceara o chirie mai mica. Il dadeam. A inceput cu “dar eu il voiam mobilat modern”. “da nu cumper eu mobila si ti-o las tie si imi tai din chirie”. Wow. Noroc ca nu m-a intrebat pe mine ca ii explicam unde gaseste si mobilat modern si poa sa o futa pe ma-sa. Moca.
E complicat. MI-e teama sa il inchiriez ca iau 400E garantie si de banii aia imi acopar plita. restul de electrocasnice: muie. Nu am zis ca nu e greu. Am zis ca nu e chiar tragic. Nu e “piatra de moara” datorita caruia sa nu pleci.
Aici am gasit apartamentul gol. Exceptand bucataria si vreo doua dulapuri. GOL. Garantie? 2000e. Cred si eu ca stau iranienii linistiti. Mi-ar trebui destula nebunie sa le fac gaura de mai mult de 2000. In plus, din aia 1500, daca stau un an macar, chiar nu prea mai am din ce sa fac paguba.
@Andrea: Lasand la o parte ca depinde de specificul industriei si jobului, skillsetului – ca te raportezi intotdeauna la cat poate castiga unul ca tine, dar angajat, nu asa in termeni absoluti, depinde de stilul de viata. Cat cheltui din ce strangi. In termeni absoluti pe jobul meu, as putea incasa fara probleme brut in jur 1.5 mil de euro sau lire in 10 ani, de muncit 11 luni pe an. In functie de asta ar trebui sa iti faci tu un calcul despre ce si cum. Zic lejer, ca mai apar chestii. Proiectia minima si obligatorie pana la sfarsitul anului astuia e de >250k incasati brut in 2 ani, cu ~ 9 luni lucrate in primul an si minim 9.5 luni lucrate anul asta, acoperite de contractul curent. Daca mai gasesc ceva intre 31 octombrie si 31 decembrie, sau se extinde ce lucrez deja, mai intra niste bani.
Mai departe, totul e subiectiv.
Daca lucrezi 6-8 luni si cheltui in rest, probabil ca nu. Dar ai o calitate a vietii mai misto decat daca ai fi angajat 8 ore in birou 2-4 ore pe drum, 11 luni din 12. Parerea mea.
Daca iti cumperi mereu ultimul model de rabla disponibil pe piata si genul de lucruri care-ti cresc costul vietii probabil ca tot nu.
Daca strangi bani, dar cheltui ca si cum ai avea un job mai defect asa, foarte probabil ca da. Dar de obicei nu se intampla asa.
In cazul meu particular, posibil ca da, dar nu intentionez si nu se pune problema de daca pot sa ma retrag, ci daca mai pot continua. Eu vreau o suma initiala de bani sa-mi pot lua o casa oriunde am nevoie sa lucrez din economii si ma mut ca tiganul cu vila.
Estimez ca in 10 ani as putea acumula aproape de 1 milion de euro. Nu-s convins ca suma-i destula sa traiesti ca bossul din investitii. Sa traiesti din investitii, da. Ca boss-ul? Nu-s sigur.
Dar de la as putea si pana la ii voi strange e o distanta de parcurs si nu cred ca am sa ajung fix acolo. Distanta aia va include probabil niste scoli pentru copii, niste vacante, parca din ce in ce mai scumpe, undeva pe parcurs va trebui sa imi schimb rabla, posibil niste investitii ratate, ca n-oi fi eu Warren Buffet sa le nimeresc pe toate. Ma gandesc ca daca eram nu era nevoie sa fac ce fac acum.
Ce voiam insa sa spun e ca nu vad lucrurile asa cum le expune Manowar.
Overall, noi traim mai bine / confortabil si mai liber, iar eu imi vad familia mai des decat cand eram angajat, sotia nu-i nevoie sa plece la birou, poate lucra de acasa, poate incerca ce chestii vrea ea. Parte din calatorii sunt platite de job, inclusiv pentru familie, intr-un fel sau altul.
Am zis overall, pentru ca nu-s toate proiectele, toate zilele, asa. Dar din cand in cand mai tragi pentru bani, din cand in cand pentru confort si tot asa.
La modul, eu as putea trai intr-o casa ca a voastra dintr-un loc misto ( daca as avea banii pentru ea, lol, lucrez la asta) si sa muncesc intr-o arie geografica de 3 ore de zbor cu avionul fara probleme. Am si am avut colegi care fac asta.
Costa ceva timp, da’ merge.
In particular, am observat ca aia din UK , Londra sunt mai jegosi, ca te vor mereu 100% acolo, pe contracte. Si le urez succes, ca eu nu am 600k lire, sau cat zicea Manowar ca-i o cosmelie acolo.
Eu plătesc aproape tot ce ține de cheltuielile apartamentului pe net: lumină, cablu. Nu am gaze, apă separat dar se poate și la alea.
Platesc întreținerea fizic, la casieria din bloc doar pt că așa vreau eu (mai aflu și eu ce se mai întâmplă, ce reparații se mai fac, d-astea și pt că are program și pt corporatiști, 2 zile pe săptămână, într-una din ele programul de încasări e 19.30-21.00), altfel e afișat contul, banca și CUI-ul asociației, aș putea plăti pe net fără apăsări.
Animaloo, ai încercat să găsești chiriaș prin cunoștințe. Gen oameni care se cunosc offline, în mod real… Mă gândesc că ar putea fi mai sigur. Sau poate visez color.
Boss, eu ce pot sa-ti raspund la chestia asta?
Daca prinzi ceva remote, da, e GG. Da’ prinzi? Eu nu am prea prins nimic constant. Si sunt contracte in Londra cu lucrat de-acasa, da. Da’ platesc prost, de nu merita sa te duci.
Mda, era un banc prost pe vremuri:
Sotul: “Auzi, iubita, da’ noi ne mai futem? Ca suntem nefututi de doua luni…”
Sotia: “Poate tu”.
E doar un banc, desigur si nu sugerez macar ca ti s-ar aplica tie, da’ cand peste jumatate din timp esti plecat, pierzi niste treburi.
Mie-mi spui? Crezi ca lucrez de-aici, de-acasa, de nebun?
Nu-i rau, dar sunt niste chestii acolo care intra la “dar”.
Nu prea conteaza cat incasezi, ci cu cat ramai dupa aia 10 ani, dupa ce stergi “tot” (cheltuileli pe parcurs).
Nu zic ca-i rau, ca nu e. Probabil poti ramane cu vreun milion in buzunar. Probabil. Habar n-am. Ce subliniam eu e ca pierzi niste chestii pe parcurs. Si nu ma refer la bancul ala de mai sus, ci la faptul ca, pana la urma, in 10 ani ai boracii adolescenti and shit si nu se agita prea mult cu tine, pentru ca…tu esti ala care apare prin weekenduri. Si sigur, tu te-ai gandit ca tot ce faci faci pentru ei si herpaderp, dar asta nu schimba cu nimic ca pentru ei esti mai mult in vizita.
Mai am amici care fac chestia asta – tot asa, pe contracte. Are sens, pana la un punct. Da’ de la un punct incolo, riscurile sunt destul de mari.
ai încercat să găsești chiriaș prin cunoștințe…la asta lucrez. Bine, nu am avut poze pana saptamana trecuta.
cand am plecat eu apartamentul era plin de toale. Dupa, a ramas gol si singur 🙂
Acum..l-am intrebat pe colegul meu cu care am lucrat in germania. Ca daca el s-a intors si are nevoie de casa…si eu am o casa, poate fac una alta. Daca nu, vad. Pana la urma apelez si la varianta “plm, il dau oircui”
Peste 7 ani. Prin prisma carei perioade ai vrea s-o analizez?
…si crezi ca toata lumea pleaca pe IT, nu-i asa?
Si m-am descurcat pentru :
– am apucat sa strang ceva bani la ultimul job din Romania. Ceea ce nu stiu cati apuca.
– am avut si ceva noroc cu faptul ca si-a gasit si sotia rapid job aici, ca altfel nu stiu cum era cu descurcatul, da’ putea arata diferit.
Si eu ce spuneam?
Tu esti din Februarie, doamna din Aprilie, tocmai am intrat in Iulie si nu e inchiriat…Si uite 3 luni (sa zicem) futute aiurea in pizda – da’ in care platesti ratele. Si sa vezi cand alea 3 se transforma in 6 si apoi in 9…
Si da, sigur, ai plecat pe IT, te doare-n pula, te descurci si cu rata in Romania si cu chiria acolo. Da’ cum ziceam, tu crezi ca toti pleaca pe IT?
Sigur. Dupa care descoperi ca s-au mutat acolo doua doamne cu 14 catelusi si 40 de pisicute. Le dai afara si, dupa, se muta acolo unii care ti-l lasa luna – in sensul de gol, nu de curat. Apoi remobilezi si re-echipezi si vine unu’ care-ti darama si peretii. Si pe urma observi ca ieseai mai ieftin daca nu-l inchiriai si plateai in continuare…
Nu-i chiar ca-n filme, boss. Nu atunci cand nu esti acolo, sa te poti duce o data pe luna in “vizita”, sa vezi din timp daca o chestie se degradeaza, daca nu cumva sunt crescute animale acolo, daca…
te-ai “descurcat” pentru ca aveai rata mare. Daca nu aveai rata ori iti bagai pula ori nu simteai de “descurcat”. Era acolo. Era bine la inceput sa nu dai cateva sute de euro/luna la rata de acasa, nu?
evident ca nu. Ma gandesc ca daca se pune problema de plecare pleci la mai bine. Nu stiu multi care sa plece de nebuni sa vada ei. Acum, evident, conteaza multe chestii.
Dar in nici una dintre chestii nu vad “detin un apartament” ca o piatra de moara. Bah nene, nu il dai in chirie si te doare in pula de el. Platesti minumul ala de intretinere (cam 150lei lunar, medie) si aia e. Pula lui. Te mai rogi de un prieten sa vina din cand in cand sa deschida geamu si aia e.
Il vinzi cu 80% din pretul pietei. Il dai unei firme care se ocupa cu inchirieri (au aparut cateva). Iti iei doar 50% din chirie, suge, dar nu e piatra de moara. E un stres in plus, dar plecare oricum e plina de stresuri 🙂
@animaloo: ti se pare mai simplu decat e in realitate si nu iei in calcul niste circumstante – care difera de la om la om.
Stii cum e, satulu’ vs flamandu’. Eu iti zic ca poate reprezenta o piatra de moara urata de tot. Daca vrei sa pricepi. Daca nu, pula mea, tu sa fii sanatos.
Ca sa ne-ntelegem, daca-i gata achitat, da, te cam doare-n pula. Faci ca mine – o procura pentru cineva din familie si aia e. Inchiriaza ei (daca se descurca, lol). Daca nu, no stress, e de platit intretinerea, nu-i un dezastru. Da’ daca ai de platit o rata si-o chirie afara simultan (pe langa intretinerea aia, desigur), de la bun inceput, vezi ca s-ar putea sa nu fie chiar asa. Ma rog, depinde si de cat e rata. De curiozitate, daca ai avea acum de platit rata la apartamentu’ tau asa, pe la vreo 650e, te-ai descurca lejer?
Pai aia zic ma. Apartamentul deja platit. Nu cu rata. Cu rata e mai greu. Daca nu prindeam contract aici, adica sa imi permita sa rad de costurile apartamentului din bucuresti, il inchiriam din ziua 0.
Ca discutia e de 4-500e/luna. Mult mai bine ii iei decat sa ii dai.
problema e ca la aia 650e mai dai intretinerea (40), cablu(20), curentu (20) deci se fac 700.
M-as descurca, dar nu m-ar coafa. Deja aia 400 de euro de la chirie incep sa conteze.
Dar, eu am 260e chiria. Mai aveam un credit de vreo 400 lei care luna asta mi se termina. Deci, aia 400 ar fi decenti, dar nu ii vad ca pe o urgenta. Inseamna totusi, intr-un an jumatate…parte din avansul de la masina
“Chiar nimeni nu are un alt card pt shit-uri gen jocuri, patreon, abonamente sau gadgeturi pe care incearca sa puna un linux?”
Cineva sigur ca are. Nu toata lumea.
Haideti sa avem un moment de reculgere in memoria unei discutii de acu aproximativ 3 ani pe blogu asta in care comparam 2000 de euro in ro cu 2000 de lire in uk. Pe vremea aia nu imi iesea vreo paritate intre cele doua de nici o culoare. Aparent acum echivalent a 1000 de euro in uk sunt 5499 de lire si prin regula de 3 simpla 2000 de euro sunt 10998 (net). God speed sa gasesti asa salariu un uk pentru omul de rand. Asta e cu dedicatie pentru toti bajetii din romania care saliveaza cu gandul la un job in uk. Nu credeti tot ce auziti, sounds too good to be true, it probably is.
Nu mereu. Nu poti sa stai prea mult pe bara asteptand. Iei ce se gaseste pe bani buni, pe termen scurt, in timp ce iti cauti altceva.
Aia cu Londra am observat-o si eu, de aia, ce sa spun, uite ca nu sunt in Londra. Desi pana anul trecut pe vremea asta asa visam. Dar nici nu trebuie, ca aia e smecheria.
Cunosc, e posibil, foarte posibil. Dar Luni – Joi/Luni-vineri nu e acelasi lucru ca doua luni. Parerea mea.
De aia am si zis ca e treaba subiectiva.
Dar obiectiv e e ca daca incasezi din salariu ( sau in orice alt mod, ca nu am nimic impotriva jobului 9-18, sunt unii care fac mai multi bani decat mine, bravo lor) sub 1 milion/ 10 ani nu ai nicio sansa sa ajungi la milion, nu?
Asa, eu vad ca as avea ceva sanse.
In plus, conteaza si banii aia pe care ii cheltuiesti pe ce se duc. Daca se duc pe avion si hoteluri. Meh.
Daca-i futi, ca plm, castigi mai mult si te vezi mai rar cu familia asa ca make it count e altceva, nu prea-i cost of doing business, e retribution.
Just, dar zambesc pentru ca ti-am zis ca petrec mai mult timp impreuna cu ei, decat cand eram angajat 9-18, pe plan local. Chiar si cand am avut proiecte on site. Si partea si mai misto e ca , poate nu ajung la milion in 10 ani, asta e. Dar macar, atunci cand devin prea “estranged” , pot sa imi iau o vacanta de 2 luni intre proiecte. Din ce imi dau seama se intampla oricum, fara sa vreau. Plm , cand nu mai merge iau masuri, mai caut un job local, mai altceva.
Nu prea se poate aplica regula simpla ca doar nu te apuci de platit x chirii extra ori de cate ori ai salariul mai mare si semintele tot acelasi gust are si-n uk si pret gen. (ma rog, multe chestii de genul de gateala, copil is simtitor mai ieftine in UK )
Pai, hai sa avem. Am venit eu aici pe 2000 de lire. Da’ nu mai iau 2000 de lire. Asa ca hai sa pastram un moment de reculegere in memoria tuturor saracilor prosti care nu-nteleg nimic pentru ca sunt saraci prosti.
Nu merita timpu’ meu sa detaliez. Ce dracu’, d-aia am facut pagina aia.
Pula mea, nu-i vina altcuiva ca tu esti incapabil sa te ridici si zaci la 2000 pe vecie, nu?
@Orbu: da, ma. Stiu. Iti zic doar ca-s niste costuri p-acolo, de-alea care nu se masoara in euro.
Altfel, chestia suna bine. Serios. Daca-ti iese, e de GG.
“Pai cati bani faci in plus, in 5 sau, hai, 10 ani asa? poti spune, gata, ma retrag(em) si stau ca bossul din investitii sau tot trebuie sa iti iei job si atunci?”
N-ar fi vorba neaparat sa te pensionezi ci macar sa o lasi mai moale sa ai timp si de lucrurile care conteaza.
Dar asta cu banii epinde cu ce stil de viata te-ai obisnuit.
Unii nu se descurca lunar 2 pensionari cu 1500Euro, altii care au mai putin de jumatate mai pun si bani deoparte.
Cazuri reale, valabil la toate varstele.
Partea tragica e ca nu totdeuna calculele cu “lasat mai moale” sau “retragerea” se potrivesc in practica, te prinde agitatia de a face bani sacrificand lucruri mari si uiti de lucrurile care conteaza.
“multe chestii de genul de gateala, copil is simtitor mai ieftine in UK ”
Gradinita? Scoala? Facultate? Asigurare medicala?
Si gandeste-te ca nu aveai un copil ci vreo 2-3.
Hm..
^Am avut discutia asta saptamana trecuta. Mi se termina unul din contracte si am fost la firma din Romania unde lucrasem ca angajat sa am o sedinta, sa le duc o prajitura ( aka thanks for all the fish) si sa mai discut cu directorul stabilimentului care devine tot mai indian. En fin, ma intreba omu’ daca nu stiu pe cineva ca-si cata vreo 70 de angajati si nu prea, ca majoritatea pe care ii stiu ori pleaca ori au plecat deja din tara si e greu.
Si l-am auzit si pe el facand, justificat, rationamentul asta cu 2000 EUR vs 2000 de lire & shit.
Iar omu’ nu e vreun necunoscator, a trait vreo 7-8 ani in Elvetia pe bani babani, dar are o perspectiva incorecta. Cu bias pe faptul ca el si-a construit casa la ceva gen 10 minute de birou ( cand se schimba biroul , doar si el decide unde) , ca e posibil sa aibe salariu mai mult decat castig eu din contracte si ca are ~50 de ani si viitorul presupun ca nu mai suna atat de deranjant.
Vedea ( corect) doar problema faptului ca in vest viata e mai scumpa, in sensul ca in Romania reusesti sa traiesti mai ieftin la modul basic.
Si, da, era si o colega care plecase sa lucreze in Munich pe ceva salariu gen 75-85k EUR/ an brut si-a preferat sa se intoarca in Bucuresti pe nu stiu cat, dar estimez ca sub 3000 EUR net. Pentru ca, dupa ce platesti chiria 1500 si alte costuri recurente, ramai cu sub 1000 disposable income. Iar daca ai nevoie sa mai zbori catre Romania din motive de familie, iti bagi pula. In Bucuresti are casa, cand e pe proiecte ii plateste compania zboruri, diurne alea. In Munich nu se intampla asta, ca era trimisa sa lucreze local.
Daca nu imparti chirie si costuri e naspa in middle class-ul babarez.
Si pur si simplu tine de paradigma.
Daca iti pui problema sa inlocuiesti diferite grade de confort din vest, s-ar putea sa nu poti sau sa fie mai scump .
Daca iti pui problema cat de low cost pot trai? Romania e tara corecta.
Am cunostinte care si-au platit apartamentele in Bucuresti din salarii in mai putin de 5 ani.
Fie nu le pasa de chestii gen vacante/ restaurante/ masini scumpe fie sunt propusi pe chestia asta si nu-i scoti din ale lor. Chiar stiu oameni care pot trai ( familie de 2+1, sau 2+2) cu undeva in limita a 1000 de euro pe luna incluzand rata la casa.
Si nu zic “pot” in sensul ca atatia bani au, ci in sensul ca atat cheltuiesc, iar restu’ sunt pusi deoparte. In vest nici nu incepi cheltuielile cu 1000 de euro, daca esti familie.
Daca esti genul ala viata in vest e scumpa fara dubii, fara echivoc.
“there are some things money can’t buy, for everything else there’s mastercard” :)))
… voi alegeti 🙂
” De curiozitate, daca ai avea acum de platit rata la apartamentu’ tau asa, pe la vreo 650e, te-ai descurca lejer?”
Poate imi scapa ceva dar 650lire cat platesti tu cam cat % reprezinta din venitul tau lunar? Probabil cam 15%, asta inseamna ca unul care are 1000E in .ro plateste pentru acoperis o rata pe la 150E .. pai e parfum.
“Pai, hai sa avem. Am venit eu aici pe 2000 de lire. Da’ nu mai iau 2000 de lire. ”
Ala fiind salariul de baza sau cu tot cu ore suplimentare, bonusuri trimestriale, concedii platite, etc?
@AI
Gradinita e scumpa, daca ai 3 copii ( nu stiu cati au in Romania 3 oricum ) stai acasa cu ei pana dai de gratuitate partiala sau se duc la scoala.
Scoala e gratuita, de la 4 ani
La facultati, daca esti bun, iei bursa, nu numai ca nu platesti si aici cultura e sa lucrezi pe timpul facultatii. Daca nu esti bun si nu te pricepi, nu cred ca trebuie neaparat sa mergi la facultate, am destui fosti colegi si actuali de munca care s-au lasat de studiile traditionale la 16 ani. Nici eu n-am facultate si la 26 de ani, dupa 6 ani de UK am primit oferta de 50k + asigurare medicala full pentru toata familia ( doar ca se mentionase, ca is si altele ) si program flexibil de 7 ore si lucrat de acasa ocazional. Da, e fix pielea pulii la ce salarii se vehiculeaza in general, dar repet, 26 de ani, fara studii superioare si intr-un non-domeniu care e si netehnic.
Daca vrei musai si esti si bata, iei student loan si l platesti dupa x ani, daca lucrezi si ai salariul peste x.
Asigurare medicala privata ai de la job si daca n-ai, gasesti sub 100 de lire ( 8% din salariul minim?) Daca tot n-ai chef, ai NHS. Care e gratis. Da, poare mori asteptand operatia, da’ macar nu mori ca trebuie sa-i bagi 5000 euro lui Lucan in buzunar.
Din cate am inteles nici in Romania nu is gratis gradinitele si foarte multi prefera sa si dea copilul la una privata (probabil au motive suficiente), care e intre 15-20 de mil per total?
La chestii uzuale, haine, biberoane, pompe, jucarii, de maternitate, pana si laptele praf, carucioare, scutece sunt simtitor mai ieftine aici ( si nu raportat la venituri). Majoritatea nu gandesc pe termen lung, asa ca sunt opriti de chestiile astea minuscule in a face un copil deja.
Coaie, animalele astea proaste compara cat dau pe-o garsoniera insalubra fara apa calda din Ferentexas cu cat dai pe ceva 3 bed semi in Reading, West Midlands, Londra etc. Efectiv iti curge scuipatul din gura daca te uiti la cat de retardati sunt. Ai scris tu recent pe tema aia.
“Pai in Romania ma descurc cu 1000 de euro”.
Normal ca “te descurci”. Stai acolo cu chirie de 300 de euro in 50 mp intr-un bloc cu ghena la usa (si sub geam), n-ai loc de parcare, haleala e aia vomitata in alta tari si apoi impachetata si dusa-n Romania (si cand ziceam asta-n 2011 ma luau TOTI p-aici la misto, da’ ce sa vezi, la niste ani dupa a iesit si guvernul sa spuna acelasi lucru lol), aerul e ala simpatic de masini 2002 cu 300,000 km dati inapoi – nu bat, nu troncane – si…in afara apartamentului e Romania, cu tot ce implica asta. De la “hai pana la doctor/politie, sa dam o spaga” pana la #rezist si ce mai vrei tu.
Da, pula mea, daca-i vorba sa traiesti la modu’ subzistenta, Romania e GG, da’ as propune Siria in sensul ala, ca s-ar putea sa fie mai ieftina acum – plus ca-i mai cald, esti in concediu tot anul.
Daca-i vorba sa inchirieze careva o casa cum inchiriezi p-aici la 1500, eu zic ca s-ar putea sa iasa-n vreo 1500 si-acolo. Ia, hai, casa in Bucuresti, vreo 3 dormitoare, hai sa zicem pe la 120 mp, asa, pe langa o statie de metrou, cam cat e chiria?
Da’ faza e ca astia nu compara chestii echivalente. Compara pretu’ garsonierei din Militari/Ferentexas/Salajbronx cu 3 bed semi din Londra. Da, pai, pula mea…ok..
Coaie, trebuia sa-i zici sa-ti suga pula. Direct. Fara nici un misto.
“Aici poti trai mai ieftin”. Da’ poate nu vrea pula mea sa traiesc ieftin. Poate vreau sa traiesc bine, nu ieftin. Si poate ma pis pe aia 2000 de euro, ca daca-nchiriez casa aia de care ziceam in Bucuresti si mai iau si-un Mercedes p-acolo, gata, s-au dus aia 2000 de euro. Si aia e, pa – nu haleala, nu benzina, nu iesiri, nu nimic – PA! Ce pula mea zici tu de vacante afara, ca nu-ti raman bani nici de conexiune la internet sa vezi locurile alea macar din browser…
De progres sa nici nu mai discutam. Ca da, am venit eu pe 2000 de lire p-aici, da’ n-am ramas la 2000. In timp ce-n Romulania, hai sa fim in pula mea seriosi. Nu de alta, da’ exista motive pentru care lucrezi tu pentru altii de-afara pe contract.
Mai da-i in sloboz de babuini, sa traiasca ei acolo pe 2000 de euro.
Daca e sa ignori calitatea vietii (aer, haleala, drumuri, sistem, tot) si sa te concentrezi doar pe bani, comparatia corecta se face la modul urmator: ba, coaie, cati bani ti-au ramas necheltuiti la sfarsitu’ lunii? Si daca-ti pierzi jobu’ actual, in cat timp iti gasesti altul pe aceiasi bani sau mai bine?
Atat. Si eu d-asta rad de idiotii de genul ala. Herpaderp, 2000 de euro. Gen da-te coaie-n pula mea, nu-ntelegi ca mie-mi raman mai multi bani necheltuiti decat castigi tu toata luna? Ah, si sa ne uitam si la neveste? Gen, bun, castigi tu 2000 de euro, da’ nevasta-ta cat castiga? Aaa, e nasol? Nasooool. La sfarsit nevastele lor castiga mai putin, ei castiga mai putin, le raman mai putini bani – si asta-n timp ce nu conducem aceeasi masina si nu stam in acelasi tip de locuinta, necum sa petrecem timpul liber (sau chiar si p-ala futut in drum spre lucru) la fel.
Restu’ e vrajeala.
Eu mai dau de de-astia care incearca sa ma recruteze, sa plec de-aici in alte parti. Stiu si eu, Irlanda si Suedia recent. Si nu-nteleg oamenii de ce nu ma duc acolo, ca da, la bani n-ar iesi chiar mai bine, “dar acolo e mai ieftin”. Pai, e mai ieftin pentru un motiv in pula mea. Ca-i Moldova UK-ului si Moldova neagra a Europei, d-aia. Da’ ei ii trag ca nu, ca viata in Irlanda e mai ieftina. Da, bine, traiti-o voi atunci.
Eu de aia m-am tirat din B. Nu regret cu toate ca stiu ce salarii au altii care o ard pe acolo cu aceeasi experienta ca mine. Nu suport jegul si dupa ce am stat 8 ani in BV ma distrez cand ajung in B pe la nunti/botezuri, cand vad jegul omniprezent, jeg care mi-a fost aratat de alt strain acum vreo 14-15 ani, om care m-a intrebat cum naiba suporti blocurile alea jegoase. A fost un eye opener nenea ala (merci beaucoup, monsieur!) impreuna cu naveta de 35-45 de minute dus pe metrou, si eu eram din aia norocosi.
Evitarea oraselor mari da un sens vietii, dincolo de cacaturi gen cariera si bani. Nu am nimic impotriva acestor “lucruri” (mai degraba iluzii, dar fie), daca stii despre ce e vorba, dar ma pun in cazul unui parinte care tre’ sa-si duca plozii la scoala/gradinita/cursuri in B si parca nu-mi iese bine. Nu la bani, ci la timp liber si sanatate mintala. Si eu sunt ala care nu am probleme cu oamenii, dar cand vezi ca te-ai mutat in alta parte si deodata ai castigat 90-120 minute pe zi, parca parca banii aia diferenta nu sunt o pierdere nicicum.
Mno, fiecare cu alegerile lui, ca nu e ceva universal valabil in lumea asta. Unora le place Londra/Paris/Barcelona/Munich pula mea, altora nu.
In teorie sunt. Dar.
Gratis e accesul in cladire si faptul ca e o educatoare acolo pe post de paznic.
Daca vrei masa ( mic dejun, pranza si daca si doarme de pranz acolo ceva gustarica) platesti. Ar fi si de cacat sa-ti trimiti copilul la gradinita si sa-l tii nemancat sau sa-i dai sandwich sau ceva unui pulete de 3-4 ani. Dar se poate, am vazut.
Costul e relativ mic. Nu mai stiu cat a fost anul asta, cred ca 15 lei pe zi .
Mai costa diferite materiale unele procurate in sistem “fondul clasei” altele aduse direct de parinti. Acestea includ, dar nu se limiteaza la : hartie igienica, prosoape de sters din hartie, servetele ( umede si uscate), coli A4, creioane, acuarele si ce dracu’ mai au copiii.
+ daca mai vrei si altceva decat ce preda educatoarea, adica o engleza, un curs de desen / pictura ( poate te-ai gandi ca astea ar trebui sa fie predate implicit, nu? Nu. ) mai pui un 10 lei pentru ficare ora, cred.
In total, platesti lunar intre 300 si 500 de lei pe luna pentru gradinita gratuita .
Tot nu e rau, daca e sa fim cinstiti. Unde sunt/au fost copiii mei e ok, curat , ingrijit, mananca bine, ca-n general lumea isi da seama de realitate si plateste, nu comenteaza. Vor si ei ce-i mai bine pentru copiii lor iar directoarea/ educatoarele nu-s chiar scorpii puse pe imbuibat.
Daar, in general nu e asa. Nu era acum niste ani. Cand a fost sotia la gradinite sa inscrie primul copil cei mai multi o ardeau cu “ah, nu avem locuri, e cam departe de dumneavoastra” si, sanchi, “nu cred ca prindeti loc”, un fel de nu dati ba si voi o spaga?
Pe noi cum ne durea in basca, puteam sa tinem copilul si acasa nu am dat nicio spaga.Gen, da-o in pula mea, spaga de la gradinita? Si-am gasit ok.
Acum s-a mai schimbat ca nu prea mai sunt copii si le intra bizinss-ul de spaga la apa si te cam roaga. Acum 4 ani nu primeau copii sub 3 ani la gradinita, acum ii primesc oricum.
Totusi, in alte locuri mai dens populate gen Obor, am auzit de aceleasi practici si anul asta ( un amic a mers sa-l inscrie pe al lui dupa ce facuse un an in provincie ) asa ca, da, sunt tot mai multi care-si duc copiii la gradinite private, iar, in Bucuresti si presupun ca restul oraselor importante economic s-au deschis ca ciupercile.
In orasele mai mici nu-i asa. Acolo lumea-i si mai saraca si se uita sa nu plateasca chiar nimic, ca doar e gratis, si primesc calitate pe masura.
Si aici e tot comparatia aia de garsoniera din Ferentexas vs 3 bed semi in Londra/Reading.
Gen fiica-ta iese vorbind o engleza d-acolo. Fi-miu iese vorbind alta d-aici. Si cu alta cetatenie, desigur.
Nu c-as apara gradinitele de-aici, imi bag pula-n ele si ma bucur ca mai am doar cateva zile de plata.
Problema fiind faptul ca-n vest nu gasesti chestii insalubre atat de ieftine undeva relativ aproape de munca. Adica, gasesti si insalubre, presupun, daca ai un fetish cu alea, dar nu atat de ieftine.
Uite, daca eu as avea din nou 20-29 de ani as fi dornic sa stau intr-o cocina insalubra din Londra pe 300 de euro in timp ce castig 1500-2000 de lire si sa cresc pe urma si sa bani si la conditii de viata, evident. Dar nu pot, decat daca o impart cu cineva.
Dap, dar asta ti se aplica tie, nu chiar tuturor.
Stiu si oameni care au plecat inca se chinuie acolo dar nu au progresat chiar in ritmul tau, ci mai degraba se cihnuie de 1-2-3 ani sa iasa din bucla care-ti fute tot sau aproape tot salariul pana cand il iei pe urmatorul. Si nu castiga fantastic mai bine. Si unii se intorc.
Probabil ca-i vina lor. Adica, daca eu fac ace, brice si carice si aflu ca salariul maxim pe chestia asta e de 5000 pe luna ma setez la modul “atat treuie sa castig si eu”. Nu mediu, maxim si un pic peste, daca se poate.
Dar nu conteaza, oamenii isi fac calculul dupa un an doi si se uita ca ba, in Romania, as fi avut si eu 5000 pe dreapta poate, de-un avans de casa, de ceva. Ete ca aci am pula in mana. Am avut discutia asta cu diversi.
Pai mai bine ma intorc acasa. Nu-i incalzeste foarte tare ca traiesc mai bine ca nu asta a fost “main driver” pentru ei sa plece acolo. Au plecat pentru bani mai multi, nu pare sa mearga si nu le convine.
Am vorbit fix chestia asta cu nenea si mi-a zis sa ma ignor pe mine si sa ma gandesc ca un numar dintre colegii care au plecat de la firma anii trecuti s-au intors in tara o parte la el, o parte la alte firme.
Si cam asta e tot ce conteaza. Plm, daca te-ai intors inseamna ca nu esti chiar la nivelul ala la care poti obtine un punct stabil de functionare ( jargon de electronica) mai bun decat in Romania. Chiar daca se poate, asta nu inseamna mare lucru, in sine.
Gasesti. Da’ nu in Londra. Ma rog, poate si-n Londra, n-am verificat. Ia de exemplu asta. Desigur, un jaf, da’ despre jafuri discutam, da? Si sa nu uitam ca gen iei acolo ajutoru’ social mai mare decat iau unii salariile in Romania, mkay?
Coaie, stiu si eu destui de-astia. O GRAMADA, chiar. Si pe multi ii vezi si p-aici comentand si sugand pula pe tema asta.
Si ce-am observat la ei e ca atunci cand le spun – si nu neaparat lor, mai “fara adresa” asa – cum tre’ sa faca, scopul lor nu e sa asculte, ci sa ma contrazica si sa-mi spuna ca nu stiu eu.
Despre ce pula mea discutam aici? Nevasta-mea a venit incoace inapoi cu mine la 21 de ani. Studii pula – si nici nu luase inca vreun premiu pentru engleza (se descurca, da’ cu niste rateuri). Experienta de lucru din pula – CV-ul ei era mai fals decat bancnota de 3 dolari. Singura chestie mai falsa de-atat era mormanu’ de recomandari stampilate de prieteni de la multinationale din Romania pe sub mana. Hai, a obtinut primu’ job – 21k ea cand eu luam 32-33k. Pai, bun, acum e cu ofertele la ~50k pe masa. Gen am putut eu, a putut ea. Da’ unii nu pot. Si atunci eu ma uit la unii si nu-i greu sa vad ce-au in comun. De obicei, sunt aia care le stiu pe toate mai bine.
A reusit in pula mea amicu’ care spala vase-n Irlanda in tura de noapte gen.
A reusit Patrick. A reusit nevasta lu’ Patrick.
A reusit Alex. A reusit nevasta lu’ Alex.
Efectiv toti cu care-am avut de-a face si care au avut cat de cat mintea deschisa – cat sa asculte niste sugestii – stau GG. Aia care nu…nu.
Discuta un pic cu Neurogamer daca vrei sa-ti spuna cum merg lucrurile. Ca tot ce trebuie sa faci e sa-ti faci un CV cat de cat, sa te comporti cat de cat, sa inveti cat de cat si aia e.
Mm, da, dar’ daca vrei un job decent nu iesi mai bine ca in Bucuresti in New Castle, iar distanta pana in Londra e cam mare sa bagi naveta cu RATBul fara bilet.
Eu stiu bine asta, dar sunt destui pentru care-i prea greu. Serios.
Si totusi se descurca cumva mai bine in Romania.
Da, doar ca ti-am trimis eu pe mail un job de 2000 de lire de-acolo.
Ca despre asta discutam, nu? Sa poti sa stai sobolan pe 1500-2000 pana inveti si strangi bani. Ca dupa ce inveti si ai un buffer in buzunar, cam pui tu conditii. Si nu, nu stai in Newcastle si te duci in Londra, ca-i exclus. Stai unde plm ai nevoie sa stai pana inveti ceva. Si dupa ce esti gigel mai senior si plm, nu te mai duci pe 2000. Ca nici eu nu mai lucrez pe 2000. Despre asta discutam, nu?
De la punctul X incolo, te duci si zici “Vreau si eu 3500 pe luna”. Bun, si-ti platesti chiria in Reading (uita-te singur cat e) si mercedesu’ gl (ca la ala te uitai, nu?) si, sa vezi, iti raman 2000 de lire dupa pentru “restul”. In cat timp zici c-ajungi in Romania acolo?
Serios ca stiu. Si serios ca astia-s aia care le stiu pe toate mai bine.
Nici nu-i greu, ca probabil angajeaza aia acum orice, numai sa aiba puls.
Si eu m-am chinuit cu inchiriatul, la inceput nu am facut nimic, pe principiul sa vedem, poate nu ne place si ne intoarcem in 6 luni. Apoi a trebuit sa conving doamna, ca era atasata emotional de apt. si “cum sa las niste straini acolo, la cat am muncit sa-l facem frumos”. Avea si ea dreptate, dar cand vedeam ca platesc intretinere si pierd bani ma apucau nervii.
Cu inchiriataul chiar e complicat in RO, ca piata e fututa de (cum ziceai si tu) toti prostii care se asteapta la apartament de lux moca. Piata merge cu garantia de o luna, pentru ca oamenii sunt prea saraci sa aiba economii de 1000+ EUR pe care sa poata sa-i lase garantie. Si cu garantie de 300-400 EUR pentru un apartament renovat si mobilat nu rezolvi nimic. De ex. pe mine doar o varuiala si reconditionat parchetul ma ducea peste garantie, iar cand ceream mai mult strambau din nas. Agentii sunt niste dobitoci, am luat unul sa ma reprezinte doar pe mine si incerca sa ma convinga sa le cumpar la chiriasi TV. I-am zis ca TV-ul e o consumabila si pot si chiriasii sa-si aduca, la fel ca un laptop, dar vaca de agent mi-a bagat un “da, dar standardul e de 2 TV, si unul in dormitor”. Eu cat am stat in apt ala nu am avut TV in dormitor. Am concediat-o la scurt timp, pana la urma am gasit printr-o cunostiinta.
După o anumită sumă, banii nu mai contează. Pentru unii, suma asta e 1.000€, pentru alții e 5, pentru alții e 100.000€ pe lună. Degeaba faci 15K pe lună dacă nu ești fericit, respiri aer de rahat și faci o oră până la muncă și la muncă ai numa dobitoci.
Pentru mine fericirea e să îmi rămână în .ro 1.000€ la final de lună și să nu am de-a face cu alți colegi decât rar. Da, mă duc în București și iau dublu bani, dar fac altceva, depind de oameni majoritatea proști bâtă, angajați pe pile și puși pe pus piedici. Unde sunt acum am patronat german, treaba merge, nu mă lovesc des de idioți, la 18.45 sunt acasă după ce am luat copiii de la afterschool.
Mi se pare că te agiți să faci mai mulți bani ca să…nimic. Am un prieten din copilărie, mă-sa e ceva neam de boieri, s-a măritat cu un milionar american și s-au mutat acolo. Părinții au murit (omul are 45+), el a rămas cu o parte din avere. Are niște spații comerciale date în chirie, ia la final de lună vreo 50K pe lună după ce plătește taxele. Într-o vreme era disperat să facă mai mult, să aibă mai mult, să stea în Trump Tower, să aibă al doilea Bugatti, să aibă încă trei ceasuri și alte din astea. După ce a făcut un infarct, a cunoscut o asistentă în spital. Columbiană, de vârsta lui, genul de om care mânca de pe jos că nu avea bani, 12 inși intr-un apartament de două camere, povestea clasică de illegals veniți în SUA ca să trăiască mai bine. Și a umblat cu asta o vreme, doar ca să vadă cum trăiesc săracii. Și, la naiba, poți trăi și cu 3.200 dolari pe lună și nu mori. Și tricourile de 10 dolari sunt cam la fel cu alea de 300 dolari. Și tot așa. Mi-a trimis poze acum câteva luni, e în Columbia, stă într-o mică vilă, șofer, menajeră, grădinar, 2.000 dolari pe lună cheltuieli. Și nu face nimic și știe și el că a fost prost și și-a futut sănătatea și familia (divorțat, nevasta are custodia copiilor, copiii nu îl cunosc, că el alerga după bani când ei creșteau) pentru niște mașini, niște case și niște lucruri. Vilă la Marbella de un sfert de milion de dolari. A fost de două ori.
@Consultantul1
Întreabă-l pe prieten daca ii pute pasarica lu columbianca asistenta a peste si pișat
Ahahha cred ca dupa commentul de azi mi-am luat MAC/IP ban sa ma racoresc. Thx mestere mai mult timp pentru mine.
TMW posteaza unul ca a fost banat. K.
Acum, plm, nu vroiam, dar stii cum e, daca tot ai zis-o..
Putina experienta suedeza. Dupa 6 luni. E greu cu inceputul, dar e si mai scump cand ai bani. Ca, daca nu aveam ceva rezerve poate cautam garsoniera. Economiseam dintr-o suflare 3-500e. Plus vreo mie la garantie. Prima luna mancam si eu numa de la supermarket si nu ma duceam in vizita la germani. Sau poate nu imi luam canapea sh de 600e. Plm.
Evident, aceleasi chestii si daca veneam pe salariu nu pe conyravt
Dar, dupa ce te-ai stabilit ai un soc. Stocolmu e scump. Nivel Munchen cam asa. Cred ca sub Londra, dar nu cu mult.
Si socul este cand vezi ca doi oameni nu consuma lunar 2 salarii medii, traind bine. Practic, din doua salarii medii platesti o chirie, iesiri in pub si la finalul lunii iti raman si 1000e. Doua salarii bune in Romania iti lasa tot 1000e in cont, dar comparam bune cu medii. Si comparăm nivelul de trai… De poluare nu zic nimic ca langa centuracentrala din stocolm e aer mai curat decat langa parc in tineretului. Sau ca într-o luna ies la cules ciuperci la 1km de casa, eu stand la 10km de centru…
Plm, cand va zic ca in Bucuresti nu poti respira nici in parcuri..
In Bucuresti (cand stau): am fost nevoit sa pun aer de curatat aerul.
Asa e dupa o varsta. Nici eu nu am chef de altceva in afara casei – in afara de plimbari si cumparaturi la ore excentrice. Practic nu folosesc masina, facturile le platesc automat etc. N-am nicio chestie care m-ar pune pe drumuri. Am un mic apartament pe care nu-l inchiriez, ca sa nu imi bat capul.
Incearca, dar nu-ti f&te viata a la long pt asta, vorba ta.
Practic traiesc ca un pensionar, in Bucuresti consum 500 de euro pe luna (am apartament, deci nu platesc chirie). Haine si electronice ce mai cumpar – dar si alea.. telefon la 5 ani etc. Unii colegi, prieteni (care n-au plecat de tot) bau inceput sa se mute catre vest (cred ca prin Cluj).
“Si aici e tot comparatia aia de garsoniera din Ferentexas vs 3 bed semi in Londra/Reading.
Gen fiica-ta iese vorbind o engleza d-acolo. Fi-miu iese vorbind alta d-aici. Si cu alta cetatenie, desigur.”
Cam slaba consolare.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-449190/Reading-worst-place-Britain-raise-family.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1257165/Britain-voted-worst-place-world-bring-children-Australia-best.html
Stiu, sunt cativa ani de cand s-au scris articolele alea dar nu cred ca lucrurile s-au schimbat in bine, ci mai degraba dimpotria.
Poate dupa Brexit? Nee..exclus, e o civilizatie pe duca.
Englezii sunt prea puturosi sa munceasca ei pentru ei, prefera imigrantii – cu cat mai ieftini cu atat mai bine si cu tot ce inseamna asta
Inca cateva decenii si a fi cetatean britanic se subtintelege ca esti ori indian, ori pakistanez ori cineva ceva de prin Europa de Est.
1. Nu as crede ce scrie Dailyfail.
2. “Cu cat mai ieftini…”. Mi se pare normal. Nu as spune ca eu sunt foarte ieftin, totusi.
@AI:
Eu am fost doar in trecere prin Reading, n-am pretentii ca stiu drila pe-acolo, dar orice glam ai gasi tu in Ferentari/Bucuresti care-l face preferabil orasului astuia, ma trece rasul.
Ca sa poti reprezenta diferenta pe o scara de la 1 la 10, scara trebuie sa fie logaritmica, adica bucata dintre 0 si 1 cel putin egala cu aia intre 1 si zece, si la distanta de nu prea multe zerouri de virgula gasesti si Ferentexas.
Daca aia zic ca Reading e cel mai naspa loc din UK, eu pot sa-i cred pe cuvant, nu ma pricep, dar am fost in Oxford care ei zic ca e doar cu 9 pozitii in top mai sus decat asta si asa cred si eu ca e mai sus un pic, dar stii ce-i mai amuzant? Ca nu te uiti la poza din perspectiva corecta, a unui roman, adica.
Pai Reading e misto, da-s 407 orase si mai misto in UK. Cum suna asta?
Realist vorbind, cred ca aia cam sug pula un pic pe acolo.
Io-s de acord cu asta, dar una la mana, cu ce pula mea cresti copiii aia? Aaa, esti milionar si nu ai nevoie sa fii undeva anume sa faci bani? Desigur, subscriu. Dar chiar si asa, pana una alta eu nu am auzit de universitatea din East Dunbartonshire si de gramada de laureati Nobel, sau milionari absolventi acolo.
Ii cresti lejer cand e mortgage-ul vreo 500 pe luna.
Altfel, Reading nu e asa de nasol pe cat ar crede unii.
Serios? Tu iti cresti copiii pana termina universitatea? Mergi cu ei la bere cu colegii de facultate si ii tii de mana cand reguleaza studente?
Copiii ii cresti pana pe la 15 ani, mai incolo vrei-nu vrei se cam cresc singuri. In afara de financiar, devin in mare parte independenti, daca te mai incurca prin casa e doar o chestie de moment. Dupa ce intra la liceu, nu mai sunt deloc copii.
“Eu am fost doar in trecere prin Reading, n-am pretentii ca stiu drila pe-acolo, dar orice glam ai gasi tu in Ferentari/Bucuresti care-l face preferabil orasului astuia, ma trece rasul.”
Esti comic, de unde stii tu ca as sta in Ferentari/Bucuresti?
Pana la urma, orice zona si nu doar – se aplica la multe chestii din viata (hai, poate nu chiar orice) poate fi ok daca stii sa-ti faci propria bula in care rezisti la presiunea negativa la diversi factori externi/interni.
“Realist vorbind, cred ca aia cam sug pula un pic pe acolo.”
Mai sunt si alte articole nu e vorba doar de Reading si Londa si UK in general.
Nu e raiul pe pamant si daca nu ma crezi pe mine crede-l pe autorul blogului, adica hai sa fim seriosi, chiar n-ai citit nimic pe aici? Chiar nu te-au izbit niste similitudini cu .ro la capitole diverse?
Sigur ca anumite chestii de acolo sunt peste niste alte chestii din .ro dar nu e nicidecum crema, ci doar cel mai bun compromis accesibil la momentul X pentru persoana Y cu experienta de viata precedenta Z.
” Dar chiar si asa, pana una alta eu nu am auzit de universitatea din East Dunbartonshire si de gramada de laureati Nobel, sau milionari absolventi acolo.”
Si-ti dau aia tie de mancare?
Stiu cativa care au terminat facultati in Anglia si treaba aia nu i-a facut mai destepti sau mai banosi decat altii de pe aici, ba chiar stiu un caz cu facultate de Anglia care cam facea foamea in Anglia o persoana destul de inteligenta ..dar s-a bagat pe o chestie de nisa si cam nah..
Aici ar fi dus-o probabil si mai rau.
“Trebuie să ai mare grijă cu ei. Cineva mi-a spus că vârsta critică ar fi între 11-13 ani. Fals. Nebunia vine după primul an de liceu.”
Poti sa ai grija si toata viata daca nu esti genul de parinte pisalog dar neglijent car deja i-a traumatizat pana la varsta aia – caz deloc rar in .ro si probabil cam pe oriunde ca bolnavi nu sunt doar in .ro
Chestia e ca daca pana atunci nu te-ai afirmat ca parinte pentru ei in adevaratul sens al cuvantului, ca deh, ai fost ocupat sa faci bani, case, masini si etc. (pentru ei ofcourse – scuza lame clasica) cam s-a dus orice sansa sa o mai faci dupa.
“1. Nu as crede ce scrie Dailyfail.
2. “Cu cat mai ieftini…”. Mi se pare normal. Nu as spune ca eu sunt foarte ieftin, totusi.”
Mai sunt si alte articole de la altii dar probabil tu stii cel mai bine care sunt plusuril si minusurile, iar de unele ai sa afli pe parcurs.
Nu stiu cat are juniorul dar deja cred ca ai inceput sa gusti din unele, probabil au sa apara articole si pe aici cu timpul.
“Gradinita e scumpa, daca ai 3 copii ( nu stiu cati au in Romania 3 oricum ) stai acasa cu ei pana dai de gratuitate partiala sau se duc la scoala.”
Aici iarasi .ro are un avantaj ca-ti sponsorizeaza 2 ani de stat acasa. Nu stiu daca acolo e asa.
“Scoala e gratuita, de la 4 ani”
Teoretic, dar cum e invatamantul gratuit acolo fie primar/gimnazial?
Din cate am auzit cam nasol cu spume, daca tii la junior trebuie sa gasesti ceva mai particular asa.
Nici aici nu e parfum dar daca esti parinte implicat, gasesti o invatatore mai buna, dai o spaga, mai un afterschool si primii 5 ani (inclsuiv pregatitoare te-ai scos). Cu ceva activitate extrascoala si acasa (daca nu sti prea sictirit de job) cand termina clasa a 4a stie sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca inclusiv regula de trei simpla si tabla inmultirii (cu care multi adulti au probleme) si ii merge si capul nitel, socializare, etc.
Ce e intre clasa a Va si liceu oricum e lame, nu se lipeste cine stie ce de nimeni decat daca ti se pune pata pe cate un obiect gen mate,fizica, chimie, etc si bagi de la sine sau putin mai impins de la spate.
In 8a spargi pusculita si bagi pregatire masiv sa nu ajunga la ultimul liceu din oras.
Iarasi 3 ani fe frecat menta si prin ultimul bagi presiune sa nu ajunga Doamne fereste la filosofie, psihologie, ASE sau alte asemenea frecatorii de menta si produs foame.
Daca ii merge capul, se descurca mai departe, altfel poti sa-l tii si la Oxford si tot flamand o sa fie si candinapoi sau moare de foame acolo cu chiria de 1500 lire de gat.
“La facultati, daca esti bun, iei bursa, nu numai ca nu platesti si aici cultura e sa lucrezi pe timpul facultatii. ”
Teoretic si aici. Si facultate gratuita. Ceva gen 10 locuri din 50 si probabil 5 cu bursa si e de ajuns toanele unui singur profesor fosila are nu te-a placut din cine stie ce motiv si iti iei adio de la bursa.
Nu cred ca acolo e mult prea diferit.
Si acolo ca si aici, clar bursa acopera vag o mica parte din cheltuieli pana la urma parintii sunt cei care duc greul asta daca nu cumva is saraci si indiferenti si-si baga picioarele – sa traga juniorul cu loan pana la 30+ ca si ei au faut la fel.
“Daca nu esti bun si nu te pricepi, nu cred ca trebuie neaparat sa mergi la facultate, am destui fosti colegi si actuali de munca care s-au lasat de studiile traditionale la 16 ani. Nici eu n-am facultate si la 26 de ani, dupa 6 ani de UK am primit oferta de 50k + asigurare medicala full pentru toata familia ( doar ca se mentionase, ca is si altele ) si program flexibil de 7 ore si lucrat de acasa ocazional. Da, e fix pielea pulii la ce salarii se vehiculeaza in general, dar repet, 26 de ani, fara studii superioare si intr-un non-domeniu care e si netehnic.”
Corect asta e piata, pe urma vin chiriile si la alea 8-9 ore de job mai bagi 2-4 ore pe drum si etc.
“Daca vrei musai si esti si bata, iei student loan si l platesti dupa x ani, daca lucrezi si ai salariul peste x.”
Eh, daca e x tot e bine sa nu fie xx – adica gen 2 cifre.
|Asigurare medicala privata ai de la job si daca n-ai, gasesti sub 100 de lire ( 8% din salariul minim?) Daca tot n-ai chef, ai NHS. Care e gratis. Da, poare mori asteptand operatia, da’ macar nu mori ca trebuie sa-i bagi 5000 euro lui Lucan in buzunar.”
Serios, am fost o vreme indignat de spagreala din sistemul de aici, dar cand am auzit cum e la astia spalati (chipurile) gen UK sau SUA aici e parfum.
Pai in UK sistemul de stat, daca ai o raceala gen – parfum, daca ai ceva mai grav e bine sa fii un tip religios si Dumnezeul tau sa tina cu tine ca altfel ai pus-o.
Si cu aia privata nu e chiar parfum, ca pana cad aia de acord ce investigatii sa-ti deconteze sunt sanse sa dai coltul
Iar asigurarile astea private AFIK te acopera putin, ceva mai mult, multisor si full iar costurile crescand pe masura si probabil ca ce-ti da angajatorul la pachet is the cheap of the cheapest, probabil n-ai ajuns inca sa apelezi la una ca sa te lamuresti ce si cum.
Si aici angajatorul iti faca asigurare privata, am fost, m-am lamurit.
Pai ce 5000 euro ..daca ai fite esti disperat si ai bani si vrei musai la cutarescu despre are ai citit in Cancan ca e cel mai tare doctor de vedete, dar aici in general cu o spaga de de la 100 la 500 rezolvi cam orice, stiu pe unul care s-a recuperat de la o operatie pe creier si o sa-l intreb de curiozitate dar nu cred ca a dat nici macar 1000.
La unele din sistemul privat iti mai si deconteaza o parte vreo 5-600 euro, in unele cazuri chiar nu trebuie sa mai platesti nimic extra.
“Din cate am inteles nici in Romania nu is gratis gradinitele si foarte multi prefera sa si dea copilul la una privata (probabil au motive suficiente), care e intre 15-20 de mil per total?”
Da, motivul principal ar fi fitele si depinde unde, pe unde sunt io o gradinita particulara nu e atat si binentels, cum se stie, maninca copilul bataie si acolo daca e sa fie.
“La chestii uzuale, haine, biberoane, pompe, jucarii, de maternitate, pana si laptele praf, carucioare, scutece sunt simtitor mai ieftine aici ( si nu raportat la venituri). Majoritatea nu gandesc pe termen lung, asa ca sunt opriti de chestiile astea minuscule in a face un copil deja.”
Iarasi asta depinde de unde le ei, raportat la venituri chair sunt simtitor mai ieftine desigur in UK, bine, asta daca nu se duc 3/4 din venituri pe chirie, abonament la metru si etc 🙂
Si da, unii pot sa trimita copil la scoala cu ghiozdan de 200 lei cand poate sa ia si unul de 20 lei fara sa tuseasca si restul cheltuielilor se pot scala asemnator si pe urma ofteaaza ca nu-i mai raman bani destui de tigari si un copil e deja prea mult in aste vremuri de restriste..
“In total, platesti lunar intre 300 si 500 de lei pe luna pentru gradinita gratuita .”
hehe.. Bucuresti, Cluj.. sunt bani, trebuie sa-i dai pe ceva, nu?
Adica tu IT -ist iei mia de euro peste ce e in restul tarii si ala care e la stat sa nu faca si el un banuit ceva extra?
Stii cum se zice, prost nu e ala care cere..
…da, de la alt tabloid.
Am fost in Reading, in diferite zone. Nu e absolut superb, nu l-as baga in top 10 in UK..dar e ok si e cu vreo 850 de clase peste orice oras din Romania.
Nu am pretentia ca le stiu eu pe toate cel mai bine. Sunt sigur ca in orice oras din lume sunt si shitholes.
Ba, copiii sunt un chin in orice oras/tara ai fi. In afara de cazul in care esti miliardar si poti sa ai angajati care sa se ocupe de ei, esti futut.
Al meu e relativ cuminte. Dar tot trebuie sa-l duc si sa-l aduc, sa ii mai fac ceva de haleala, sa-i spal nisipul din par si alte alea. Asa-s toti. Si aceleasi lucruri ar trebui sa le fac oriunde. Nu cred ca ma asteapta vreo tara cu bratele deschise si 5 guvernante pentru el pregatite sa lucreze in schimburi ca sa nu ma deranjez eu, stii ce zic?
Cati copii zici ca ai?
Nu de alta, dar imi lasi impresia ca zero. Repeti chestii care suna bine pe hartie, dar care-n realitate nu-s chiar asa.
Au trecut vesnicele crize din Romania? Alea cu “nu avem vaccinuri”, “criza laptelui praf” etc.
“Ba, copiii sunt un chin…”
Pai cum ramane aia cu prioritate familia, copii..etc.
Pai daca sunt un chin, de ce sa-i mai faci? Cana cu apa?
Ca sa aiba si nevasta o ocupatie?
“Nu de alta, dar imi lasi impresia ca zero. ”
Hihihi.. 🙂
Nu se zice in gura mare pe post 🙂
“Alea cu “nu avem vaccinuri”, “criza laptelui praf” etc.
Sau gen:
“Up to 1,000 children may have been victims in worst UK abuse ring”
https://www.theguardian.com/society/2018/mar/12/1000-children-victims-worst-uk-abuse-ring-telford
“An investigation by the Sunday Mirror gathered allegations of abuse in the Shropshire town said to include cases involving girls as young as 11 who were drugged, beaten and raped.
…
Allegations reported to date back to the 1980s are said to have been mishandled by authorities, with many perpetrators going unpunished, while it was claimed similar abuse is continuing in the area.”
Sigur, alt tabloid, si viata in Telford e cu 850 de clase peste orice oras din Romania.
Meanwhile un cunoscut blogger de la noi publica azi dimineata un articol despre Londra, salarii si bule. Coincidence? I think not!
1. Da, e tot tabloid
2. Cel mai probabil e adevarat.
3. Shropshire e ca un fel de Vaslui.
4. Google Telford. Click pe images. Compara cu orasul tau preferat din Romania.
5. In tot UK-ul sunt futute de la 11-12 ani. Nu inteleg, te deranjeaza asta? 🙂
6. Daca da, vezi ca Romania e campioana la avorturi la copii si…mai sunt casatorite pirandele la 7 ani?
7. Vezi ca “se presupune” ca AR PUTEA fi “pana la 1000”. In 40 de ani. Gen 25 pe an, asa, una la 2 saptamani. Amice, cred ca-n Moldova in doua saptamani sunt futute alea 25. De catre tatii lor.
Intrebari tampite.
Ii faci? Regreti.
Nu-i faci? Regreti (si mai mult).
Eu nu spun “faceti copii” sau “nu faceti copii”. Spun ca un borac reprezinta un chin, atata tot (daca trebuie sa ai tu grija de el si n-au altii cat timp tu iti vezi de-ale tale). Intai iti urla pentru ca n-are sistemu’ digestiv ca tine si herpaderp, nasol si chin. Apoi urla pentru ca orice s-ar intampla, e cea mai nasoala chestie din viata lui. Apoi urla pentru ca incep sa-i iasa dintii – si tot asa o tine pana pe la vreo 3 ani sau cam p-acolo. Apoi urla pentru ca herpaderp. Si-n tot timpul ala stai si-alergi dupa el sa nu o beleasca – ca nu sunt constienti de riscuri si daca i-ai lasa de capul lor si-ar rupe gatul pe scari in doua zile. Si sa-i schimbi, sa-i speli, sa-i pizda ma-sii – si-ti halesc timpul si te blocheaza la niste chestii (ce face? vrei sa mergi doar cu nevasta in concediu? pai, succes, da’ boracu’ cu cine-l lasi?). Si tot asa. Adica reprezinta un chin. Oricum o dai sau o iei.
Daca-i faci, regreti ca herpaderp, iti dau viata peste cap. Si-o sa-ti amintesti cu drag de vremea aia cand puteai sa faci ce vroia pula ta pana la ce ora vroia pula ta, nu trebuia sa te trezesti dimineata sa-i duci nu stiu unde, n-aveai de platit chestii pentru ei, puteai sa pleci oriunde, oricand, cu notice de 10 minute etc etc.
Iar daca nu-i faci, gg, discutam pe la vreo 30-40 de ani. Avea sotia la lucru niste tanti care “se concentrasera pe cariera” si nu facusera. Si dupa o anumita varsta o ardeau toate depresiv, ca plm, era prea mai tarziu sa mai schimbe ceva. Si da, mai adunasera niste bani si niste plm, dar ce sa vezi…la ce bun? Cand s-a dus pana la lucru cu boracu’ pentru niste hartii (concediu de maternitate si nu mai stiu ce), era concurs intre colegele ei, care sa fie mai depresiva si mai frustrata si mai plina de spasme.
Poti sa alegi doar daca vrei sa regreti ceva ce n-ai facut sau ceva ce-ai facut. Cam asa functioneaza.
Nu e o chestie legata de cana de apa. E o chestie care, in teorie, ar trebui sa-i dea sens vietii si mai incolo, cat sa nu trebuiasca sa gasesti in fiecare dimineata motive pentru a nu te spanzura. Sa poti spune ca “fac chestiile astea pentru mine si pentru ai mei”. In rest, pula mea, cica ti-ar aduce si bucurii. Eu unul inca nu le-am vazut p-alea, c-al meu e prea mic. Si nici nu ma astept sa se intample la modu’ real vreodata. Ca nu vad ce-ar putea face care sa compenseze vreodata pentru toate noptile in care-am fost trezit in urlete si restu’ chestiilor. Plm, o sa gaseasca fix el leacu’ pentru cancer, parkinson si restul? Ca nu prea cred.
Momentan, al meu imi aduce celalalt gen de bucurii. Gen dupa ce il aduc acasa si-l bag la dus (ca trebuie sa-i spal nisipul din par) – timp in care latra ca nu-i place cand ii intra apa-n ochi – imi zice “daddy, you have a big belly” sau ii zice lu’ maica-sa ca-i batrana. Genul ala de bucurii. Iar asta-i cazul bun, ca avem niste amici si doamna din cuplul ala povestea cum fiica-sa ii zice ca ea n-are nevoie de masca de Halloween. Foarte draguta, ce sa zic. CSF, NCSF.
Rezumat: daca faci boraci o sa te gandesti ca era misto cand nu trebuia sa te trezesti dimineata. Iar daca nu, o sa te trezesti oricum dimineata si-o sa te intrebi pentru ce te mai trezesti. Fiecare alege cum vrea si cum poate, plm. O alegere buna nu exista oricum.
Pe tema asta am ceva de spus. Anul trecut prin mai era sotia cu mine prin UK in ceva weekend extins de joi pana marti parca. Si ne-am aflat si in Londra unde am trimis-o sa cumpere niste ceva de copii, ca urmam sa ne intalnim cu un vechi prieten care are si el si om fi noi in Londra, dar noi stim bunele maniere din Romania, nu ne pasa cum se intampla acolo :).
In fine, m-a sunat ca a gasit nu stiu ce haine de calitate buna pentru copii, de la nu stiu ce firma ( nu ma pricep, dar o cred pe cuvant) care erau semnificativ mai ieftine in Londra decat in Bucuresti. Si-a luat vreo punga, de haine d-alea si pentru copiii nostri.
Da, in Romania sunt chiar mai scumpe, am vazut asta legat si de haine de mine.
In provincie gasesti haine mai ieftine decat in Londra sau in Bucuresti, de asta sunt sigur, dar calitatea nu ca e indoielnica, ca n-ai nicio indoiala ca-s gunoaie din nailon, plastice si “bumbac”, obligatoriu cu ghilimele.
In UK chiar sunt mai ieftine astea. In Germania, asa si asa. Mai gasesti si ieftin si bun in outleturi in perioade de lichidari de stocuri.
Si da, poti sa trimiti copilul cu rucsac de 20 de lei la scoala. Been there done that. Da-n vreo 3 saptamani incep sa-i cada chestii pe gauri, se mai rup bretele, daca ai pofta poti sa le cosi desigur. Bineinteles, astea-s mofturi.
Nu stiu daca chiar 200 de lei a platit sotia pe ghiozdan, sper ca nu, ca gaseam in Germania si UK mai ieftin, da’ eu am fost crescut cu chestii de 20 de lei si ma mai si futeau parintii la cap ca de ce “le trag prin cur de parca-s de hartie”, ca doar erau din carton, ce dracu’ – si nu-i chiar ok, daca iti permiti mai bine.
Daca nu, plm, si copiii tiganilor cresc, chiar si fara haine, iar ghiozdane nu le trebuie, ca nu merg la scoala, deci da, e loc de mai ieftin.
pentru ca astea 3 sunt identice, nu-i asa?
Nu ca apar io facultatea, ca exceptand un asistent care m-a facut sa inteleg modelarea de baze de date, prea multe nu am invatat. Ca nu voiam. Dar, pe zona de conta daca voiai bagai ceva.
Decenta e si finante banci. decenta in sensul ca poti sa inveti niste lucruri pe care sa le aplici mai incolo
Cibernetica e si ea acolo. Nu e musai automatica, dar mai inveti niste treburi.
marketing, turism, relatii internationale…well, aici nu pot sa zic decat ca erau multe gajici.
*vorbesc evident de facultatea din timpul meu. Si de ideea ca te si ajuta creierul. Si de faptul ca plecam de la ideea ca oricum nu avem facultati in top 500, deci orice facultate faci in bucuresti tre sa primesti spor de rusine
Sunt mult mai ieftine in UK, da.
Al meu circula oricum in ieftinaciuni, ca nu are rost sa-i iau ceva mai scump. Ce nu rupe…ii ramane mic. Plm, ma duceam sa il iau de la gradinita si il gaseam in gradina “alergand” in patru labe dupa altii. Gen pantalonii lui la genunchi aminteau de Mariana cur-de-fier. Si cand nu facea de-astea, oricum trebuia sa i le speli dupa fiecare purtare, ca pula mea, n-ai vazut filme horror pana n-ai vazut cum mananca un copil – trebuie sa fii fericit daca pune juma’ din ce-avea in farfurie doar pe haine si nu si pe pereti, pe mobila…
Sa ridice mana toti aia care-s surprinsi.
Pai ieftinaciuni e una, ca nici eu nu-s fan haine cu logo care costa +50%, sau genul ala, dar in Romania ieftinaciuni sunt chestii sub standard. Gen tricouri in care faci alergii, mancarimi, alea.
Mhh, cred ca da . Nu-s absurd, da’ marcar 13-14 . Sau poate-s eu subiectiv :).
Pai, plm, unii sunt superstitiosi si nu vor sa futa de 13. Iar la 14, plm, ce facem aici, sectiunea de grannies? If her age is on the clock, she is perfect for your cock. The end.
fratemeleu Orb, nu intrasi niciodata in Primark sa vezi ce inseamna “ieftin”?
eu mi-am luat in berlin o pereche de pantaloni si un hanorac. Hanoracul inca il am, de doi ani 🙂 Cred ca am dat 15-17e pe bucata, ca nu m-am dus la ultimele saracenii
Ba, da, in Munich, dar fac o paralela la ce vad in general nu numai la un magazin.
Pot sa-ti explic eu mai in detaliu cum e cu scoala primara aici, ca ai mei tocmai o termina acum. Si, pe linga ce ai zis tu acolo ca stiu absolventii de primara din Ro, ai mei stiu si: fractii, puteri/radicali, numere negative, statistica + gramatica (parti de vorbire/propozitie, structura frazelor, conjugarea verbelor regulate si neregulate, punctuatie) + comprehension (capacitatea de a analiza si intelege un text) + spelling + ideile principale a vreo 5-6 religii mai importante + structurarea si prezentarea unui proiect + ceva lucru pe calculator (excel, word, powerpoint, scratch).
Bonus: ai mei au avut parte si de consiliere socio-emotionala si curs intensiv de engleza in cadrul scolii (gratuit), ca erau cam salbatici (deh, veneau din gradinita romaneasca), au sarit peste anul pregatitor si stiau maxim 3 cuvinte englezesti (la gradinita romaneasca se preda si engleza).
Nasol cu spume.
Aia cu invatamantul era la trollaj, cred. Ca nu cred ca ar putea cineva din Romania sa critice sistemul din UK la modul serios.
…sau orice altceva, daca stau sa ma gandesc.
Singura chestie “mai buna” in Romania tine de preturi (ma refer la imobiliare). Dar si aia e “mai buna” daca nu te uiti si la venituri. Ca daca te uiti, ai futut un cal in pizda si-acolo.
Meh.
Cunosc 2 familii care s-au intors in Romulania pentru asta, nu din UK, e adevarat. Tipul care mi-a fost director s-a intors in Elvetia cand era copilul cel mare de dat la scoala, ca nu era multumit de sistemul de acolo. Prea liberi, copilul are dreptul sa frece buha, dar pe pielea lui ca-s niste teste de aptitudini iar pe urma e repartizat la o forma de invatamant superioara pe masura. Din ce zicea omul, pozitia sociala influenta treaba asta atunci si nu-si voia copiii tractoristi, drept care s-a intors si prefera sa plateasca scoli germane si plm.
Iar altii s-au intors din Austria la fel de nemultumiti.
Pana si-un indian e nemultumit de matematica pe care o invata copiii lui in Oxford si de modul cum le este predata, comparativ cu India, de exemplu.
Nu ma simt in masura sa fac comparatii exacte, tot ce vad e parinti care au emigrat in UK, de exemplu, si spun destul de liber ca invatamantul primar e vizibil mai lent decat cel din Romania. Da’ cine stie la ce scoli merg ei acolo.
Judecand obiectiv anul asta au fost clase intregi care nu au luat examenul de capacitate de clasa a 8, unii au luat 1 pe linie, asta-i echivalent cu a nu sti sa citesti, deci posibil sa fie perceptii subiective.
Ah, mai stiu pe cineva care s-a intors din Italia acum vreo 4 ani si dupa 10 clase acolo, aici i-au echivalat doar 9, ca plm. Si-a repetat un an si-a zis ca pe stiinte exacte era cam varza venind din Italia. Nu stiu cat conteaza asta in general, pentru mine conteaza. Nu ma intereseaza note & shit, dar sa fii capabil sa percepi lumea in jurul tau cat de cat obiectiv trebuie sa ai notiuni de stiinte exacte.
In ceea ce ma priveste oricum ar fi sistemul de scoala primara in vest, aia nu-i buba, ci faptul ca Romania pierde detasat la sistemul de scoala superioara, liceu si mai sus. Si cam aia e ceea ce conteaza. Iar in vest ai avantajul unei limbi comerciale. Plm, te chinuiesti 8 clase sa deprinzi a vorbi decent limba romana, ca sa nu valoreze doua paie.
Gen sa fim seriosi.
Nu stiu cum e sistemu’ de invatamant in Austria. Sau in Germania. Sau in Elvetia. Da’ ce stiu e ca ne lamurim urgent daca ne uitam noi la care sistem a scos ceva mai multe personalitati relevante in fiecare parte. Si am senzatia ca Romania nu castiga detasat…
E o chestie mai buna in Romania decat in UK sau alte locuri de pe planeta. Daca-ti place sa fii futut din toate partile si in toate orificiile, Romania e the place to be.
Serios, pe mine ma mira de ce sunt atat de anti-homosexuali oamenii din tara aia, ar tb sa fie super pro la cate puli isi iau continuu zi de zi fara sa zica/faca nimic util pe tema asta. Le si place. Mai vocifereaza ei, mai hashtag rezist, da le place. #rezista
Gen sa fim seriosi. Invatamantul romanesc nu are o problema cu 1-8. La 9-12 e asa si asa.
Problema e ca personalitatile relevante se scot de la universitate incolo. deci 12+.
Si, dupa cum ziceam, in conditiile in care ai niste universitati de renume mondial, care nu intra in top 500 degeaba invata la generala mai multe decat omologul neamt.
Pe de alta parte, astia care termina liceul in Romania si pleaca din tara cred ca o duc ok.
Depinde de nivelul la care se uita.
In Romania, de exemplu (din amintiri) se merge pe ideea ca “tre’ sa stii foarte bine fizica, matematica, chimie etc”. OK, sunt de acord cu asta, da’ parca nivelul e cam deplasat spre retardat, asa. Gen eu nu prea inteleg ce treaba au niste chestii din fizica si matematica cu tipu’ random de 14-18 ani. In teorie ar fi bine sa le stie. In realitate, le inteleg 2-3 din clasa si restu’ fluiera a paguba si se roaga de-un 5. Tot asa, din amintiri.
Si-asa era si-n generala. Eram 3 oameni de nota 10 la matematica/chimie/fizica cu tot cu mine. 5 oameni, daca-i includem si pe-aia care mai zgariau un 8 din cand in cand. Si restu’ de 25-27 se uitau la noi si le curgea scuipatu’ din gura in timpu’ orei.
Pana una-alta, o fi fost nemultumit indianu’ tau, da’ momentan am senzatia ca e nitel mai smecher unu’ care-a terminat Oxford decat unu’ care-a terminat nu stiu ce universitate din India. Zic si eu, asa, ca idee.
Nu, nu trebuie. La tot ce-a venit dupa clasa a IX-a la capitolul “stiinte exacte” am fost varza. Da’ varza. Te asigur ca percep lumea din jurul meu foarte obiectiv.
E adevarat, de exemplu, ca eu nu stiu sa-ti calculez aria unui teren de forma neregulata fara google sau fara sa-l impart in diverse late figuri geometrice (daca e posibil). Foarte adevarat. Nu-s mandru de asta sau ceva, e doar o constatare. In acelasi timp, nu prea vad cu ce ma opreste asta din a intelege lumea din jurul meu. Ma rog, nu toata – doar partile care ma intereseaza.
Ba, eu nu-nteleg de ce-s preocupati romanii de homosexuali punct. Si aici ma refer la ambele tabere. Pur si simplu nu-s prea multi homosexuali acolo, cu atat mai putin d-aia declarati. Deci, de ce pula mea sa-ti bati capul cu ei, sa te pozitionezi in functie de aia?
E ca si cum fiecare partid din Romania ar avea o pozitie cu privire la jucatorii de golf. Chestii bizare din Estul Europei.
De acord, dar personalitatile relevante tin de conditii necesare pentru varfuri. E evident unde-s conditiile alea, tine si de bani si de alte lucruri.
Majoritatea emigrantilor nu au copii aspiranti la Nobel, sau daca au, atunci aia chiar e o mutare buna.
E vorba de faptul ca eu in clasa noua fusesem corijent la matematica in Romania si totusi in clasa 10a puteam sa fac teste care se studiaza la colegii si universitati din UK. Nu era chiar dificil.
E o anume concentrare pe chestia asta in Romania, cred ca avem o fixatie pe tema, nici nu stiu daca-i de bine, dar nivelul la care se studiaza ( poate vorbesc prostii legat de prezent, dar asa era acum 15-20 ani, na ) era un pic mai ridicat si accesibil in teorie tuturor.
Presupun ca-s scoli bune in vest care depasesc nivelul asta si probabil au si metode mai bune de predare, dar perceptia pe care o am e ca probabil oamenii pe care ii cunosc eu nu au acces acolo, sau poate au copii idioti, plm, pana nu ma aflu in situatia aia personal e greu sa judec.
Si ce te face sa crezi ca scolile din vest te invata macar sa il imparti in figuri geometrice.
Am avut fix discutia asta cu cineva si era “oaaaa” ce descoperire. Descoperire pe pizda ma-tii, e treaba de scoala generala. Si era “esti sigur ca-i aceeasi chestie” ?
Pe de alta parte cand discut, si de regula discut, cu absolventi de scoli superioare tehnice din Vest se intampla sa ma mai bage in umbra cu niste chestii interesante de care nu am auzit macar, degeaba am studiat eu serii Fourier si Laplaciene. Iar alea pe care le stiu ei chiar te ajuta sa faci cacaturi.
Motiv de sa-mi mai musc cate o buza.
@Orbu: sunt abordari diferite, ma.
In Romania te sufoca aia cu materii. Coispe miliarde de materii, toate studiate in liceu si-n generala la nivel mai avansat decat in Vest. Cu asta pot fi de acord. E foarte adevarat. Problema e ca e un fel de lagar acolo – pentru ca aproape nimeni nu-i bun la toate. Si cand scartaie rau una, trebuie sa-ti rupi si mai mult timp pentru ea din timpul pe care l-ai folosi pentru a le studia p-alea care-ti plac. Cand scartaie mai multe, esti futut in toate gaurile. Daca supravietuiesti (da’ astia-s in general 10% din clasa), da, te duci cam la ce facultate vrei tu (in teorie) si nu ti se pare prea complicat.
In Vest nu te sufoca astia cu materii. E mai lejer nitel. Si alea care sunt, nu-s aprofundate la modu’ horror, ca-n Romania – nu in invatamantul primar sau secundar. Ah, in schimb, cand te duci la facultate, da, acolo te baga aia in focuri. Da’ din nou, acolo nu ai 16 materii sau pula mea. E la modul “bun, ai ales sa te specializezi p-asta, hai sa te specializam”.
“Nu stiu” care sistem e mai bun. Dar daca as vrea sa aflu, m-as uita la rezultate. Si-acolo cred ca nu e prea mult loc de dubii.
Nu cred ca ai nevoie sa te invete cineva asta, e o chestie de bun simt.
exista oameni care nu stiu sa scoata tvaul dintr-un pret fara tva, stiind procentul, si tu vorbesti de bun simt.
Am ras 😀
@Orbu: m-ai futut rau la curiozitate cu chestiile de care vorbesti ca te-ar baga aia din Vest cu studii superioare in Umbra. da-mi si mie vre-o 2-3 cuvinte-cheie cu care sa-ncerc sa ma dau pe Google.
Eu n-as mai putea face o data liceul in Romania. Am lucrat si lucrez pentru firme la proiecte dificile, dar nimic nu e mai dificil decat un an standard de liceu, daca vrei sa il faci calumea.
7-8 ore pe zi, neplatit, program fix de la prima ora, fara posibilitati de avansare, plus 4-5 ore de teme si invatat acasa. Ierarhie inflexibila materiile fiind predate de cele mai multe ori de niste scursuri comuniste de bugetari. Daca incerci sa il faci cum trebuie, adio viata personala. Nu inteleg cum cineva ar putea fi motivat de ceva note.
Singurul lucru util invatat la liceu a fost limba engleza, restul 0.
Poate unora le pare mai lent/lejer invatamintul (cel putin ala primar) de aici fiindca nu prea au teme copiii, nu au note, teste, nu ai habar ce fac sau la ce nivel sint plozii. Doar la final de an primesti o hirtie cu “evaluarea”. Care poate fi “below expected level”, “at expected level” sau “above expected level”. Da’ care-i acel “expected level” habar n-ai.
Ce nu li se spune parintilor (si nu prea au de unde afla, ca boracii de 6-7 ani nu prea-s constienti ei de treburile organizatorice) este ca si la nivel de primara se face streaming: se impart copiii pe grupe valorice si se lucreaza cu ei in mod diferit. Eu, daca am gemeni, am vazut ca unul are teme mai grele si altul mai usoare.
Iar de la 11 ani incolo incep sa se schimbe treburile pe fata si copiii deja sint separati. Nu in baza notelor la muzica si geografie, ci in baza unor teste cognitive (plus mate si engleza, ca totusi…). Si uite asa isi iau scolile independente si grammar schools-urile crema de 25% din care incep sa-si pregateasca studenti de Oxbridge, iar restul merg la comprehensive. Si chiar si acolo sint cernuti in “aia buni” – cu care se lucreaza diferit – si “aia pentru care scoala e lejera”.
Lol, iar privesti din bula ta. Ia vezi tu interviuri referitor la 4th of July 2018 in USA cand 90% nici nu stiau despre ce e vorba cu data aia. La fel si cu “credinciosii” de romani de Pasti, cand nu stiau ce sarbatoresc. La fel cu aia de protesteaza cu “child separation at border” tot prin USA.
Majoritatea oamenilor sunt ignoranti cu spume. Cand spui “bun simt” esti implicit subiectiv.
Problema cu mai toate scolile de pe Terra tine de context; sau mai clar de lipsa lui. Dar parca am mai avut discutia asta cand era vorba de tutoriale. E acelasi lucru si cu educatia. Informatie (multa) fara context e mai daunatoare decat lipsa ei in majoritatea cazurilor.
@Vinil
N-am avut in viata mea 7 ore la scoala inainte de facultate. Cat despre “platit”/”avansare” cred ca nu prea intelegi ca nu ala e scopul. Da, calitatea profilor e direct proportionala cu salariul.
Ce intelegi tu prin “cum trebuie”, mai ales ca zici ca nu ai folosit nimic de acolo in afara de engleza. Cum a reusit engleza sa fie facuta “cum trebuie”? Cum aplici asta la restul materiilor?
Intreb, ca niste idei am in spate si-s curios si de alte experiente.
>E ca si cum fiecare partid din Romania ar avea o pozitie cu privire la jucatorii de golf. Chestii bizare din Estul Europei
Romanii si estul europei au preocupari foarte intense pentru chestii care nu-i afecteaza, gen no-go zones in suedia si plm. Banuiesc ca trece mai usor foamea asa, fiind atat de intens preocupat.
Cat despre scoala, romania e plina de adulti tineri cu care nu poti discuta, nu te poti intelege, nu poti avea o discutie logica si coerenta. Problema asta nu e de la programa incarcata sau lejera, ci de la modul in care se face scoala.
@Alex.X3s: Doua chestii care-mi vin acum . Prima data am discutat cu un nene legat de ceva big data analyze pe telecom si am ajuns la o chestie numita “hypodermic needle model”, pe care el o studiase la facultatea lui tehnica. Eu ma uitam gen , aa? Asa ca absolvent de electronica si telecomunicatii.
Ani mai tarziu un nene sef de audit din Germania ma tot futea la cap cu “Damerau-Levenshtine distance” in alta analiza de date. Din nou, el o invatase la scoala. Pana m-am uitat sa vad ce pula mea spumega acolo.
Culmea e ca asta de pe urma mi-a fost utila ( si inca imi este si acum ) o gramada de vreme dupa. Vorba aia, pe urma am ajuns sa se uite altii la mine gen “coaie, ce e aia?”
Restul sunt mai specifice unor industrii si n-are sens sa divagam.
Cei din Vest nu baga la greu stiinte exacte, dar sunt mai priceputi pe partea de “uman” sau domeniile unde e nevoie de vorbarie si imaginatie, materii si joburi pe care in Ro nu se dau doi bani: vanzari, marketing etc. Imparteala intr-o commpanie e la modul IT-stii din estul Europei, buni la stiinte exacte si la urmat instructiuni; vanzari, marketing si management din Vest. Cine se plimba pe banii companiei si isi ia bonusurile din munca celor care trag la jug?
Pentru ca sunt direct interesat, am inceput sa ma familiarizez un pic cu sistemul de invatamant german. Imparteala intre cei care vor sa invete si cei care nu se face mult mai devreme, gen unii merg la liceu unde studiaza, iar altii la un fel de scoala profesionala unde invata si o meserie. Dupa liceu unii pot face un “Ausbildung” (pregatire profesionala) care dureaza undeva la 3 ani si dupa aceea te angajezi. Gen la 21 de ani esti pe salariu de 2000 EUR, te doare la basca daca nu te-a interesat scoala si tot traiesti bine, spargi banii pe cluburi si vacante. Eu la 21 de ani aveam job part-time in facultate si luam 100EUR. Asta este echivalentul in RO cu cei care fac acele facultati fantoma ca sa moara de foame apoi si sa refuze joburi “sub calificarea lor, domne, ca ei au facut facultate”.
Apoi e optiunea cealalta, unde faci facultate, pentru unele meserii care cer asta (doctor, avocat, judecator etc) sau daca vrei sa iti iei doctorat. Dintr-o clasa de 25-30, maxim 10 ajung la facultate.
Ca exemplu, am avut coleg neamt programator (care a fost si promovat team-lead) fara facultate.
Absolut. Sa-i vezi pe aia din Romania ingrijorati de problemele cu NK si cu nukes si restu’..
Pula mea, cu cei mai multi “adulti tineri” nu te poti intelege oricum. Da’ nu cred ca are treaba cu scoala, ci cu faptul ca n-au experienta de viata – ceea ce-i oarecum normal.
Intreaba unu’ de 18 ani daca are o parere pe tema inegalitatii, a foametei de nu stiu unde, a nukes de nu stiu unde, a pietelor financiare…herpaderp. 99,9% vor avea o parere ferma si nu vor accepta vreun alt punct de vedere. Si asta-n ciuda faptului ca n-au castigat in viata lor un leu, nu-si cumpara singuri mancarea, nu si-au cautat vreun job (necum sa aiba vreunul) si nu stiu prea bine la ce foloseste bursa sau ce-s alea actiuni. Cam ca ala de la protestu’ anti-ACTA (parca?) care n-avea nevoie sa munceasca, pentru ca universul ii dadea tot (i.e ma-sa ii platea facturile si potolu’; nu mai am clipul)
E normal, plm. E ca si cum ai incerca sa discuti ceva cu un copil de doi ani. Nu stie, nu-ntelege, n-a facut, n-a vazut, dar oricum se caca in mijlocul sufrageriei pentru ca…aia-i tot ce stie.
Eu imi bat joc de chestia aia pentru ca se manifesta si la nivel de partid/orientare politica. Gen PSD-ul se pozitioneaza intr-o parte..USR-ul in alta…da, ca fix alea erau problemele Romaniei. Homosexualii si plm. Sloboz, tari de cretini.
Nu am vazut unde au fost demonstrate celelalte avantaje. Si cu toate aceste “avantaje” sa nu ne uitam la rata natalitatii din UK vs Romania, ca sa nu mai spun cati dintre copiii romani is nascuti in strainatate ( cresa, gradinita, scoala acolo, nu in Ro) si mai vin in tara o dat ape an, sa si vada ceva bunici.
Ciudat, eu am auzit altele si am vazut alte statistici, dar nu ma bagati in seama, nu ii de parca locuiesc aici de 6 ani si am copil si am cunostinte cu copii care merg la scoala.
Sa inteleg ca-n Romania e gratis scoala privata, ciudat, recent am vazut ca cineva se plangea ca da 2000 de euro pe luna si e foarte nemultumit.
Da, este o realizare sa stii sa scrii si sa citesti, cu siguranta in UK pana la varsta de 12 ani nu te invata asa ceva.
Presupun ca si la faza asta castiga detasat Romania, nu? Ca is asa de mizeri profesorii ba voit, ba ca sa te oblige sa iei ore suplimentare la 50-90 de lei ora ( la x materii, ca de ce ar fi mai prejos unul decat alt smeker) sau cat mai e tariful. Dar e mai bine si mai ieftin!
Ai dreptate, e mai bine in Romania unde salariul minim e 4000 de euro daca esti un prostanac care nu se descurca sa ia o admitere, iar daca ai fost la Oxford, e garantat de la 8000 in sus.
Nu crezi sau stii sigur?
Sunt nedumerita. Daca e mai bine in Romania, cum e “si in Anglia ca si aici?”
Te hotarasti?
Imi scapa legatura. In Romania daca faci facultate sau nu faci, ci doar esti in Romania, nu mai platesti chirie? Nu trebuie sa te duci la lucru, pica banii din cer? Te teleportezi direct la lucru, nu iti mai ia timp sa ajungi acolo? Toate aceste variante la un loc sau cate doua? Care era relevanta?
Salarii de 2 cifre ( valuta ) erau in Romania, nu aici, iar faci confuzii.
Acum esti expert si in asigurari medicale private din UK, mai inainte problema era ca vezi doamne, cine-si permite, acum ca nu e o problema sa ti permiti, a devenit o problema ca nu valoreaza nimic
Atat ni s-a cerut de catre doctor pentru a-l opera pe bunicu-mio cu rinichiul necrozat sau gen sa moara asteptand inca putin.
Pai ce facem aici, laudam sistemul medical de stat sau cel privat? Sa fie ala privat in Romania gratis, de le pui in aceeasi oala?
Aha, in Romania e fita, n-au pe ce sa-si mai cheltuie aia banii, makes sense, ca e atat de bine, dar in UK e o necesitate sa-l dai la scoala privata.
Cum adica depinde de unde le iei, compar farmacii cu farmacii, lanturi de supermarketuri cu lanturi de supermarketuri si magazine de specialitate cu magazine de specialitate. De haine sa nici nu mai vorbim.
M-am dus in Ro si mi-a fost lene sa car niste biberoane am zis, iau de acolo un set nou, cat o fi, probabil ma costa jumate cat aici, well, fara gluma, costau triplu ( acelasi tip ).
Ghiozdan de 20 de lei? OK.
Am inteles, Romania e mama serviciilor extraordinar de ieftine si calitative si tot ce e peste o suma derizorie este o fita, dar in UK toate astea sunt niste necesitati. Ca ai auzit tu.
>Cei din Vest nu baga la greu stiinte exacte
Cei care fac facultati de inginerie baga.
Ca idee, am recrutat interni si absolventi din facultati de provincie dintr-o tara din vest, sunt mult mai buni decat au fost aia cu care am terminat eu la politehnica.
Programatorii fara facultate sunt o chestie rara, pentru ca fara facultate nu faci internship, nu gasesti joburi de juniori absolventi, nu treci de checklistul facut de HR. Nu zic ca nu se poate, doar ca e mult mai greu.
>Pula mea, cu cei mai multi “adulti tineri” nu te poti intelege oricum. Da’ nu cred ca are treaba cu scoala, ci cu faptul ca n-au experienta de viata – ceea ce-i oarecum normal.
A nu, nu zic sa fie de acord cu tine sau tu cu ei, nu, asta e alta discutie. Pur si simplu nu pot sa proceseze ce le spui si nu pot sa exprime ce gandesc in mod coerent si logic.
@IulianS
Well, eu aveam 7 ore vreo 2 zile pe saptamana. In rest 6, rar 5. Apoi mai pui chestii gen centre de excelenta, etc, dar alea nu’s obligatorii, tru. Dar eu pe vremea aia o ardeam cu chimia, deci poate am exagerat usor.
Si care e scopul? Eu consider ca scoala e un fel de inchisoare mica in care sa tina copiii dupa o anumita varsta cand parintii sunt plecati la lucru ca sa nu intre in probleme, faca prostii, etc. Ce ii invata e mai putin relevant, programare am invatat de pe net, engleza fu binevenita, restul duca’se ca nu mi-au folosit enorm pana acum. Nu zic ca nu sunt chestii super calumea, gen istorie pe bune, ceva geografie generala, etc care te-ar putea ajuta sa ai o viziune mai clara despre viata, doar ca nu se fac la scoala alea decat de ai noroc de profesor exceptional. Iar oamenii exceptionali nu prea vor sa lucreze pe maruntis.
Legat de scop. Momentan lucrez aici pentru ca tot ce fac are consecinte directe. Lucrez mai bine si pup unde trebuie pe cine trebuie, castig mai bine, sunt promovat, etc. Adica am un motiv sa rezist aici 8 ore in zilele bune si sa imi fac treaba, ca la sfarsit plec cu buzunarul mai plin sau mai gol in functie de efort.
Care ar fi motivatia asta la scoala? Ca…note mai mari, medii care te ajuta in 4-5 ani la admiterea la bac? Lol. Am invatat 2 saptamani pentru bac de pe google si am luat ceva peste 8.50 general, fara copiat si miau miau. Asta cu record de absente pe liceul meu. Si cred ca oricine poate face asta, ca nu ma cred mai destept ca media, in afara de matematica care e grea artificial, sa scoata profesorii de mate o ciunga din meditatii, toate’s super usoare.
Concluzie: zic ca ar trebui sa o lase cam pe la jumate cu orele de matematica serioasa, romana in care Sadoveanu (lol) din ceva autor de mana a coispea care a plagiat fara talent Povestirile din Canterburry e mare autor si materii dubioase prin licee. Inca ma amuza ca luam note mici la….muzica prin liceu prin nu-stiu-ce clasa, ca m-a pus naiba sa pun problema la modul “bai, dute’n slobos ca eu nu stiu si sa mor de vreau sa cant”.
PS: mereu ajungem la aceeasi discutie noi doi, eu cu “educatia organizata e inutila si daunatoare dupa un anumit nivel elementar (e bine sa stii sa citesti si sa scrii, matematica de baza, etc.), lucrurile care conteaza le inveti singur” si tu invers.
N-am avut probleme de comunicare cu ei cat timp am discutat “generalitati”. Tragedia e cand discuti de chestii serioase, unde lipsa de experienta de viata combinata cu problemele adolescentei atarna greu si le fut sirul logic. Adica, asa cum spuneau, au pareri, dar sunt bazate pe “asa simt eu”. Iar ala e momentul in care simt nevoia sa-i pocnesc.
Eu aveam 8 ore pe zi, cateodata 9 ( de 2 ori ). In a 12-a pentru ca materia era pur si simplu incredibil de stufoasa, toti profii care predau ore umane au donat orele lor profei de matematica si aveam gen 15-16 ore de mate pe saptamana ca sa fim pregatiti pentru a trece bacul. Chiar l-am trecut toti si fara copiat, dar erau necesare triplul orelor din programa pentru a fi capabili din cauza materiei.
Era procedura standard in liceu pentru cei de la mate info, nu am avut o ora de geografie sau istorie in a 12-a.
Strict pe cifre, nu exista ghiozdan de 20 lei. Decat daca vrei sa numesti altceva ghiozdan.
Eu am sacrificat 210 lei pentru un ghiozdan kloomea. Si chiar e misto. Bulangiii din Carrefour il vindeau cu 290.
Rechizitele au fost mai scumpe in septembrie 2017 decat in septembrie 2016.
De cand au patruns polonezii pe piata de imbracaminte de copii din Romania, gasesti chestii OK la preturi de nimic. La fel si turcii, cu LC Waikiki, preturile sunt medii si chestii faine. Calitate peste H&M.
@Deria. Pe cifre.
https://www.emag.ro/rucsac-ghiozdan-roz-chap-56-0819561/pd/D9MY9NBBM/
ok , 25, dar gasesti si mai ieftine. Daca-i vorba doar de pret.
Legat de LC Waikiki and shit. Citeste asta. Faine or fi, nu zic, compozitia materialelor lasa loc de interpretare. UE are o chestie tare neplacuta, dar utila consumatorilor care se numeste regulamente stufoase in privinta calitatii produselor. Cand vin din afara UE e mai tango asa. Nu zic ca n-o fi calitatea mai buna decat in H&M, overall. Dar fie-mea inca mai are o urma din semnul lu’ superman pe piept si se face un an.
In UK nu cumperi rechizite. Nici nu le plimbi scoala-casa. Au tot ce le trebuie la scoala. Acasa vin doar cu un caiet de teme luni si il duc inapoi joi.
Chiar sunt de acord cu tine destul de mult cand vine vorba de educatie/scoala. Nu sunt de acord cu chestii gen “promovare” si “neplatit” care sunt pur si simplu incompatibile cu scoala in general.
Eu in schimb am o idee mai interesanta: Scoala, romaneasca mai ales, e buna doar pentru cei care nu au nevoie de ea. Stiu ca suna oarecum absurd dar deja observ asta de ani de zile si cam am si destule argumente. Printre ele e si contextul lipsa de care vorbeam.
—
Eu aveam 4-6 ore / zi.
Da, scoala e un soi de inchisoare dovedita. De ce? Pentru ca alternativa petrecereii timpului unor adolescenti de peste 10-12 ani ar fi mult mai crunta pentru societate in general (furt, batai, omoruri, violuri (desi astea erau si prin scoala pe la mine…) etc).
Cat despre istorie 🙂 eu zic s-o lasam moale. Fiecare natie are modul ei de a pune niste porcarii in cartile de istorie, se stie (pula mea, am prins-o pe Andreea Esca in manual? checked!, ceva mineriade? asa cam jumatate din capitolul tinerei reporterite Esca pe vremea aia (1999-2000)).
Ca tu ai invatat de pe net in 2 saptamani te face un om determinat, cu un scop precis, ceea ce scoala nu face decat sa te departeze de el, sa ti-l dilueze. Aici e partea interesanta. Culmea e ca, personal, cam de 10 ani consider ca fix asta e scopul scolii. Nu e pe fata dar din ce observ se intampla peste tot in lume. Si nu e ca si cum lumea in cunostiinta de cauza n-ar sti rezultatul acestui sistem ci pentru ca e deja o chestie ce bate mafia la cur cand vine vorba de organizare.
@Orbu
Aia e o gentuta/un rucsacel pentru maximum pantofii de sport, apa, servetele. NU e ghiozdan.
Imi pare rau pentru alergie, noua nu ni s-a intamplat nici de la cele mai de cacat articole de imbracaminte (gen treishopt). S-ar putea sa nu fi fost de la bumbac, ci de la colorarea bumbacului, daca bluza nu era complet alba. Avem o groaza de chestii din Waikiki (ma rog, fie-mea are, numai acolo gasim chestii care sa-i placa – tematice, adica).
Pe de alta parte, eu m-am ales cu arsura chimica pe esofag din cauza unei pastile de No-Spa. Am fost caz unic in cariera de pana atunci a medicului ce m-a consultat.
“Da, scoala e un soi de inchisoare dovedita. De ce? Pentru ca alternativa petrecereii timpului unor adolescenti de peste 10-12 ani ar fi mult mai crunta pentru societate in general (furt, batai, omoruri, violuri (desi astea erau si prin scoala pe la mine…) etc).”
Corect, chiar si asa unii reusesc sa o faca lata si zbenguitii de azi, ratatii de maine dar aici nu e doar vina scolii ci si a parintilor care cred ca daca au bani de creioane si pachetel s-au scos cu educatia.
Totusi, unii o lasa mai moale, nu se face pe afara in scolile 1-8 sau chiar liceu ce se face la noi si ca sa fie tacamul complet facultatea nu are nici o legatura cu piata muncii in majoritatea cazurilor.
“Strict pe cifre, nu exista ghiozdan de 20 lei. Decat daca vrei sa numesti altceva ghiozdan.”
Pai daca tu prin ghiozdan vrei sa spui musai o cutie patrata cartonata dublu captusita cu minim 3 compartimente (extra 1kg) cu desene cu licenta si ochi de pisica plus curele in care poti sa te si spanzuri, corect.
12 lei ghizdan de gradinita, 3 ani+ cu bine, servesc si in prezent activitati sportive si etc.
16 lei ghizodan scoala 2ani cu bine (cartuloaie A4+ care nu incapeau in celalat), probabil o sa-l faca si pe al treolea. Cuvant cheie: Decatlon.
Sigur, mai e si nevoia compulsiva de arata altora ca #nusuntsarac si e musai sa ai ghizdan cu #zbang, dar nu toti sufera de problema asta.
Orbu:
“iteste asta. Faine or fi, nu zic, compozitia materialelor lasa loc de interpretare”
Nu de la material i s-a tras ci de la chestia aia mirositoare de altfel daca se uita pe eticheta la produs cred ca stia ca ce e mult devine prea mult.