Cum functioneaza acum?

Ma gandeam la o chestie. Noi (adica astia din generatia mea) am procedat in mare la fel pe partea profesionala: am vazut pe cineva sau am auzit de cineva care face ceva, ne-am interesat si noi de cum se face chestia aia si i-am dat bice pana am ajuns in aceeasi pozitie.

Asta a fost cazul celor mai multi pe care-i stiu (exista si …sa zicem 10-15% pe-acolo care aveau traiectoria planificata din timp de catre parinti; pe langa jobul lor, pe langa plm; in sensul asta pot aminti de-o colega care acum e mare avocat mare, ca taica-su era procuror, deci miau).

Oarecum la fel a fost si la mine. Dadea un baiat din cartier (celebru acum, mai ales prin UK) clickuri pe submit order, eu eram prieten cu fratele lui, m-am apucat si eu de dat clickuri. Pe urma era un baiat in bloc care facea upgradeuri hardware; d-alea nu m-am apucat, da’ am invatat si eu sa pun un procesor pe-o placa de baza, alea-alea. Pe urma era misto sa dai cu submit order, da’ era naspa cand n-aveai ce baga in campul de 16 cifre, asa ca hai sa facem rost cu ele; si era un baiat care o ardea pe Slackware, asa ca am pupat si eu niste Slackware. Si pe urma, ultima chestie a fost ca un semi-amic avea un job in domeniul asta si nu stia foarte multe. Cam tot asa, cat stiam si eu. Asa ca daca aluia i-a mers, ia hai si eu la un interviu pe undeva, sa vad ce iese. Si in cele din urma a iesit.

Dar asta, pe undeva, era ca “datingul” pe vremea aia. Ca p-atunci era la fel si la capitolul ala, cum am mai explicat: dadeai de una prin cartier sau pe la scoala/liceu/facultate sau pe la vreun party/”eveniment” si aia era.

Acum s-au schimbat chestiile. Acum ai acces din prima la toate informatiile lu’ peste la cateva clickuri distanta. Asa, lejereanu. Cand m-am apucat eu de lucru habar n-aveai care-s salariile. Habar n-aveai ce joburi sunt mai bine platite sau chestii de-astea. Si daca ai fi stiut nu te-ar fi ajutat la nimic, ca poate aflai de la vecinu’ ca el ia 10 milioane si tu te duceai si cereai 10 si radeau aia de tine si-ti ofereau 6, ca li se rupea lor pula de piata muncii si dadeau salarii din burta, nu pe studii de piata.

Sunt curios cum functioneaza acum chestia asta. Gen astia care au acum 16 ani, sa zicem, cum hotarasc spre ce sa se orienteze, daca sa se orienteze? Si-s curios pentru ca mi se pare ca in ciuda faptului ca au acces la carute de informatii si pot lua decizii pe baza lor, foarte multi iau in continuare decizii complet idioate. Si aici si-n Romania. In dimineata asta mergeam pe strada si i-am auzit pe doi tampiti – pustani – discutand despre …. NHS. Ca uite, daca te duci la cursurile alora (era ceva reclama pe un autobuz), poti ajunge pe urma nurse in NHS. Ca suna bine.

Am trecut mai departe, da’ mai-mai sa-mi pice tigara-n cafea, vorba aia. Cum ba, 10 ani de austeritate si salarii inghetate in NHS! Si daca n-ar fi fost inghetate, tot de cacat sunt salariile alea. Si nu numai in NHS, in tot sectoru’ public. Iar tu mergi pe strada, vezi o reclama pe un autobuz si te gandesti ca suna bine. Serios-serios? Inteleg chestia asta cu “dar eu sunt pasionat de X, vreau sa ajut oamenii, satisfactia asta herpaderp”, dar la un moment dat trebuie sa-ti faci si tu niste calcule si sa te gandesti ca poate intr-o zi o sa vrei o nevasta si un copil sau mai multi.

Sau nu?

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

72 Responses to “Cum functioneaza acum?”

  1. Cosmin says:

    La mine a fost oarecum hibrid. Suntem cam de-o seama. Am fost impins de ai mei spre o cariera militara (facultate + 2 ani ofiter) pe care am detestat-o. De mic am cochetat cu calculatoarele (mai un HW, mai un linux, mai niste programare). Asa ca prin 2006 am intrat intr-o firma de IT, am vazut ca pe SAP treaba parea buna, asa ca de atunci doar asta fac. Iar acum scriu din lobbyul companiei unde incep azi contractul (85 euro/ora). Probabil cea mai buna decizie din viata mea acum 12 ani.

  2. Deria says:

    Pai, si ne intrebi pe noi, cei care scriem aici, si care suntem de-o seama cu tine (+/- 5 ani) cum gandesc liceenii din ziua de azi? Gen… eu n-am ce sa-ti raspund decat pentru fie-mea, care e intre 9 si 10 ca varsta si care n-are inclinatii spre partea reala a scolii, deocamdata matematica. E bine sa n-ai parinti tampiti, care sa nu inteleaga ca n-ai cum sa fii bun la toate. In bloc n-am decat o adolescenta careia am impresia ca i-a trasat ma-sa drumul in viata de acum cativa ani. Si-asa de bine i l-a trasat, ca e copila alienata, autista social.

  3. Toro88 says:

    Ewww nurse

  4. Manowar says:

    Ewww nurse

    bahahhahahahahha, da-te-n pula mea de ghinionist 🙂

  5. super_fotbal says:

    Trendul general este ca astia tineri care intra in industrie sa fie pe salarii mici tot restul vieti.
    In romania nu stiu cum e, probabil termini o facultate si cauti ceva oarecum pe langa ce ai invatat in facultate. Pe la liceu si scoala generala doar aia de la liceul militar si facultatile alea militare stiu ca au venit sa ne vorbeasca.
    Eu spre exemplu am ajuns in uk pentru ca a venit compania la noi in facultate sa ne recruteze. Eu cand m-am inscris in facultatea aia habar nu aveam ca exista sansa sa vina astia sa recruteze sau daca o sa mai vina vreodata. Uneori fosti studenti dau mailuri profesorilor ca au nevoie de oameni si mai pleaca cate unii.
    Aici in schimb se duc astia prin scoli si le vorbesc copiilor si mai vin copii prin birou si stau pe aici si le arati ce faci. Odata a venit o fata si pusese ochii pe mine nebuna si intr-o zi fix cand sa plec am trecut pe langa ea si zice asa din senin ca nu are cine sa o duca la gara si ii zice managerului daca poate ruga pe cineva ca “liviu is leaving right now” si uite asa m-am trezit eu in masina cu o minora de eram cacat pe mine de frica cand am realizat in ce situatie pot ajunge.

  6. Manowar says:

    Trendul general este ca astia tineri care intra in industrie sa fie pe salarii mici tot restul vieti.

    Doar fraierii.

  7. Orbu says:

    Mie mi se pare ca e – in mare – tot cam ca atunci. Pe cat sunt mai multe informatii disponibile pe atat sunt mai multi care se trag pe cur. Nu vreau sa generalizez ca nu am date destule, dar m-am uitat la d-astia mai catelandri asa (25-30).
    Daca are cine sa-i ia de mana si sa le arate directia se duc racheta si ne depasesc rapid. Macar aia carora nu le e scarba de munca si efort.
    Dar altfel nu vad suficient de multi orientati util. Vorba ta, pare citesc reclame de pe autobuze.
    Dar da, sunt la fel de curios sa-i vad pe astia de 16-20 de ani cum gandesc, ca de varsta asta cunosc fix vreo 2 si nu pare ca inteleg ceva din viitor, sau din prezent macar.
    Se raporteaza la prezent fix cum ma raportam eu pe vremea aia. Gen – e greu sa gasesti ceva de munca, salariile sunt mici si parca nu invat nimic util la scoala.
    Ma rog, eu personal am invatat ceva util cat de cat, dar in jur aia era ideea.

  8. Diana says:

    De acord cu Orbu. Eu am 24 de ani si recent m-am apucat sa invat programare de pe internet. Explozia de informatii nu prea ajuta (mai ales la inceput cand esti bata), pentru ca te pierzi si te panichezi ca nu poti sa pricepi tot dintr-odata. Unii se lasa la punctul asta. Totusi, cu putin efort si rabdare gasesti siteuri care iti traseaza directia de care ai nevoie si aia e, de acolo incepi sa tragi la jug. Pana mea, eu cand vad in jurul meu oameni care s-au apucat de programare (gen fosti colegi de liceu, facultate) si pe care ii stiam ca nu erau neaparat prea straluciti, asa imi vine un chef de invatat de as sta toata noaptea.

    Asa il indemn si pe frate-miu (are 18 ani).

  9. Mike says:

    Dupa facultate am intrat in domeniul oil&gas, salarii decente in Romania la Petrom de ex, plecat ulterior afara cu o firma din Romania ( Ploiesti ) care jupuiau mai mult de jumatate din cat luam, am rezistat un an dupa care mi-am gasit direct contracte cu firme din vest. Salarii bune, tax free cam pe la 10k / luna / usd in middle east.

  10. Orbu says:

    @Mike – in ce zona de varsta si cum te-ai orientat la Oil & Gas ? Facultate de profil?

  11. Field Chester says:

    @Super_fotbal
    Hai vere! Groaznic! Sa ai minora-n masina si-n loc de pula sculata in pantaloni sa ai cacat la cur dar tot in pantaloni?! =))))))))))))))))))

  12. Basti says:

    Liceenii nu isi prea fac probeleme de genu asta in general. Nu au planuri sau o idee de viitor cei mai multi dintre ei, doar se gandesc la urmatoare bere, cafea, vacanta sau urmatorul festival, bineinteles in functie de posibilitatile parintilor de a pompa bani. Generatia de 13-15 ani viseaza sa devina “influencer” sau sa faca bani multi usor, sau f usor, e destul sa circuli o saptamana cu autobuzul la orele de varf ca sa auzi discutii de astea.

    In ceea ce ii priveste pe cei de ~20 de ani, cei mai multi lucreaza ce prind, NU lucreaza intr-un domeniu studiat (indiferent daca au facut o facultate sau nu) sau intr-un domeniu in care sa poata progresa suficient, pentru multi tineri 200 de lei in plus la salariu e o mare victorie.

    Exista si tineri suficient de multi care realizeaza ca facultatea/studiile nu prea iti pun mancarea pe masa si incearca sa se orienteze intr-o directie, de cele mai multe ori recurg la internet sa invete sau sa mai studieze piata si tendintele.

    Socul dupa facultate/studii ( chiar daca esti intr-un domeniu cerut in care poti face bani) e ca defapt esti prost si nu stii nimic, te apuci sa inveti si sa iti cauti o directie. dar oricum nu esti sigur ca e bine sau nu, dar te adaptezi din mers, asta-i asa din proprie experienta ca m-am apucat sa iau electronica de la capat.

    Personal daca privesc de sus, consider ca indiferent daca ai sau nu studii superioare (exceptand reducerile de impozit si alte avantaje), poti sa ajungi la un nivel bun daca vrei, inveti orice de pe net, trebuie sa vrei si sa constientizezi ca te invarti in rahat.

    Tinerii se trezesc dupa 24-27 de ani, cei mai multi, cand salariului tau nu prea ii place matematica din viata reala, abia atunci apare reorientarea profesionala la cei mai multi, astea-s asa pareri personale.

  13. Mike says:

    40+ , nu facultate de profil desi si acolo sunt job-uri bine platite , eu am terminat la Politechnica . Site-urile astea petroliere gen rafinarii absorb tot felul de calificari , petrolisti, mecanici, electricieni, instrumentisti in special, inclusiv IT-isti desi mai limitat. Totusi nivelul de salarii si disponibilizati in domeniu a devenit oarecum fluctuant de cand pretul petrolului a inceput sa varieze , in rest e ok. Joburi in toata lumea se gasesc cu marele avantaj ca sunt tax free, cel putin eu asa am lucrat.

  14. Non-Gratu' says:

    @Diana Cand se decide cineva sa invete ceva nou, ex. programare, se panicheaza cand vede imensa cantitate de informatie si pentru ca majoritatea lucrurilor pe care decid sa le faca nu le sunt pe plac, le fac oarecum ca trebuie, in speranta obtinerii unui job, nu pleaca din pasiune. Tu ce anume ai inceput sa inveti pe partea de programare?

  15. Adi says:

    Am o gramada prin jur; ieri ne-am adunat la un pahar de vorba mai multi cu copii, vreo 7-8 la liceu in clasele 10-12. Pe scurt, nimic: nici unul nu are nici un plan, toti traiesc de parca nu ar exista ziua de maine, ii doare in bascheti profund, chiar si pe aia 2 in a 12-a. Ideea e ca o sa dea la o facultate, au o idee dar se mai gandesc ei pana la vara la care, si in facultate au timp sa se hotarasca ce vor sa faca, si daca nu se hotarasc mai vad ei mai incolo. Nici unul nu are planuri de cariera care necesita planificare pe termen foarte lung, gen medic sau pilot de linie, asa ca ii doare in basca.

    Si problema e ca nu stiu sa faca nimic. Nici eu nu stiam la varsta lor decat ceva programare in vreo 3 limbaje si notiuni solide de arhitectura computerelor, astia au acces la o cantitate uriasa de informatie si nu ii intereseaza, ei stiu ca Google e la distanta de un buton si nu il apasa pentru ca ei cred ca nu au nevoie, o sa il apese cand o sa aibe. Normal ca nu o sa mearga, dar nu s-au prins.

    Problema e ca nu au fundamente de educatie de baza utile in viata de adult: economie (de la cerere si oferta sau elasticitatea preturilor la cum functioneaza creditele si dobanzile bancare si cum calculezi o dobanda pe mai multi ani stiind rata dobanzii). Nu stiu sa se exprime, sa scrie un eseu pe orice tema care le-ar placea, coerent si nu de parca sunt robotelul Goe prost programat de niste studenti beti in noaptea dinainte de examen. Nu stiu sa se organizeze, sa isi faca un plan si sa il duca la capat. Sunt impecabili pana deschid gura.

    La astia de 20-30, ca am o adunatura pestrita in familie, treaba e similara. Cel mai rasarit e fiul unui var, omul are aproape 30, castiga de 3 ori cat mine, e semi-alcoolic si nu are nici un fel de planuri: lucreaza in oil & gas, mai mult prin afara, s-a apucat de baut in Norvegia de plictiseala si lucreaza cate 6 luni prin afara si apoi sta 3-6 luni in Romania sa se relaxeze si o ia de la capat. Sora-sa lucra la ceva IT la Continental, dar e atat de praf ca nici nu a fost in stare sa imi explice cu ce se ocupa concret. Alta a facut o facultate inutila de geografie si s-a reprofilat contabila. Alta a facut master in finante si lucreaza in call-center la o banca de vreo 2 ani (are 23 de ani, tocmai a terminat anul asta) si nu vrea sa isi miste fundul sa aplice la un job mai bun pentru ca viseaza ca o sa ajunga la aia in banca in joburi pe profil, nu de call-center cu 2000 de lei lunar. Unul singur ar fi mai echilibrat, e inginer RAR si se descurca onorabil, dar si asta a avut optiunea sa ramana in SUA si a venit in Romania ca era prea departe de familie. Avea job in Germania platit de vreo 5 ori mai bine, dar el sta in Romania, ca e la 2 ore de ai lui si merge de 2-3 ori pe luna la ei, din Germania ar fi la un zbor + 2 ore distanta si i-ar vedea la fel de des, dar bariera psihologica de a fi 2500 de kilometri mai departe il tine in Romania.

    Am raspuns in vreun fel la intrebare sau am fost total pe langa?

  16. animaloo says:

    am vrut sa iti raspund cu “hai bah, cat de rau sa fie in NHS ca asistent”. Dupa care am zis totusi sa ma uit si am vazut salariile. Noroc ca nu fumez, ca imi cadea tigara in cana

    la mine a fost si cu noroc. Am dat la cibernetica si am picat (in prima faza) dar la conta intrasem cu bursa, asa ca am zis sa raman acolo. Plus ca era un an in minus. As zice ca am facut alegerea buna. Oricum si ca munca. In anu 4 m-am angajat la banca si dupa 3 ani am plecat sa ma fac programator. Nu pentru bani, ca banii atunci sugeau si intr-o parte si in alta.

    sunt curios la suedezi cum e. Mai ales cand vezi ca gunoierii toti is vikingi. Emigrantii mai putin

  17. Manowar says:

    am vrut sa iti raspund cu “hai bah, cat de rau sa fie in NHS ca asistent”. Dupa care am zis totusi sa ma uit si am vazut salariile. Noroc ca nu fumez, ca imi cadea tigara in cana

    =))

    Faza e ca vezi cel putin saptamanal stiri pe tema asta. Ca salariile sunt inghetate, ca lumea pleaca din NHS, ca plm. Si asta de 10 ani, asa, in mod regulat.
    Iar aia doi au vazut o reclama pe un autobuz…pula mea.

    Altfel, eu sunt intr-un meeting care nu are efectiv nici urma de legatura cu mine. Vreo 150 de minute o sa fiu blocat aici. O sa mor dracului de plictiseala….

  18. Diana says:

    @Non-Gratu’: SQL, Python, Data Visualization, Machine Learning, HTML si putin CSS. Mai am in plan Java si React. Toate astea explicate de Codecademy. Lauda lumea pe net si CS50 (Introduction to Computer Science) realizat de Harvard, dar mi s-a parut cam dificil si-am zis sa nu merg cu doua surse in paralel, ci sa le iau pe rand si-apoi sa le compar.

    Cum a functionat la mine: terminat facultate, slabe sanse (spre zero) de facut bani frumosi, citit bloguri (inclusiv opencube) si vizionat clipuri pe Youtube unde multa lume spunea ca s-a reorientat spre programare si daca esti constant/a ajungi sa stapanesti informatiile intr-un an (?), decis sa ma apuc de lucru. In cel mai rau caz, o sa continui sa lucrez tot jobul pe care-l am acum si care imi asigura un venit bun, dar in care ma plafonez teribil. In cel mai bun caz…well, ma contacteaza pentru un job in domeniu. 🙂 Bine-ar fi sa am luxul sa stau 6-8/zi si sa invat, dar nu ma sustine nimeni (gen parinti).

  19. RV says:

    Raul, 24 de ani.

    In liceu fost la filologie că uram matematica din cauza profei. Am avut de suferit după, dar aia e. Știam că vreau să plec din România și eram gata să fac orice ca să plec.

    Am ales să studiez logistica în Olanda pentru că nu am vrut să merg în UK să am datorii de 100k GBP la 22 de ani.

    Am plecat în Olanda după liceu, în august 2013, cu 5000eur, bani ce ar fi trebuit să ajungă până în ianuarie februarie când se scoteau vizele de muncă pentru români și îmi găseam ceva. Banii s-au dus în octombrie și până în februarie am cam mâncat hamburgeri de la lidl (12 buc la 1,89eur). Un jeg ordinar, vai de mama mea.

    Apoi am început să muncesc 2 joburi pe lângă școală și a fost ok. Fast forward in prezent, lucrez la o firmă medie din Berlin. Am început aici in februarie ca intern pe 800 eur brut pe lună, apoi am urcat la 1600 până s-a terminat internshipul iar din iulie le facturez lunar 4k eur de pe micro din România. De luna asta am ajuns head of supply chain, de la ops mgr, și am și mutat operațiunile în Polonia. Și cred că o să le vorbesc despre bani că mi se pare ca iau prea puțin pentru câtă valoare (cuantificată) produc.

    Și in primăvară mă duc să le cer dublu, o să îmi dea până îmi găsesc înlocuitor apoi o să mă dea afară, ceea ce e super ok pentru că atunci deja o să am o firmă în Germania și o să umplu niște gap-uri din industrie ce ei sunt prea proști să le vadă. Trust me, sunt proști de put. Am exemple multe.

    De ce logistică? Pentru că nu am vrut IT (și eu am făcut d-alea cu 16 cifre și știu cum dormeam noaptea) și pentru că nu am vrut business. Orice prost face business unde te învață chestii de senior mgmt, dar nimeni nu iese senior manager din facultate. Sau dacă iese, cu siguranță nu la o firmă unde se aplică ce scriu ăia în cărți. Și nu vreau să învăț coișpe ani ca să ajung la cașcaval la 40 de ani (medicină).

    Aș face-o din nou? Fuck yes. Sincer să fiu nu știu mulți de 24 de ani care sunt în afara bulei de IT care fac banii ce ii fac eu. La cum trăiesc îmi permit să pun la economii 3000 eur lunar. Fără sacrificii. Și încă nici nu am diploma lol. Dacă îmi ies planurile (răs-verificate) cu firma, într-un an cumpăr rs6 cu banii cash (asta e obsesia mea). Dacă nu, în 2-3 ani.

    Ce regret? Bă, sincer, regret că n-am futut cât puteam fute în facultate. Și regret că am muncit cât am muncit. Și regret că nu am avut vacanțe (gen să frec pula, nu vb de insule și vizitat). Și regret asta și acum, că același lucru se aplică.

    Dar când stau și mă gândesc că iau 370 de milioane pt munca pe două luni îmi trece.

  20. Non-Gratu' says:

    @Diana Deja ai speriat copiii cu chestiile alea.
    Acum serios, mi se pare buna initiativa ta.

  21. IulianS says:

    E la fel ca atunci.

    Informatia nu face diferenta pentru prosti, ba chiar merge contra lor. Nu de exceptii vorbim, ci de mase, deci e irelevant. Tot ca a auzit el ca e bine asa, ca a vazut o reclama la iaurt etc.

  22. Orbu says:

    Si, daca poti, il dai si la muzica, la desen, fotografie, etc, pana renunta singur.

    Si daca nu renunta?

  23. ac_dc says:

    multi vor sa ajute
    cum bai sa nu te gandesti la salariile alea

    Oho, n-ai vazut tu cum e cu chestiile astea, cu ajutatul.
    Aia e numai la inceput, sau numai sa spuna la prieteni, pe strada etc.
    La ce vrei sa se bage, la IT? Pai daca nu le place? Si cum sa le placa, daca nu inteleg, daca nu ii duce capul?
    Nu stiu ce alte multe optiuni bune mai ai – aka munca decenta, fara mult stres si cu salarii maricele si suficient de rapide, sau macar in fine, unele din astea, sa dea cu plus… Poate ca la stat cat de cat cresc in timp, ai stabilitate etc.
    Asta cu ajutatu’ e o duma, man, pacat ca nu vezi in interior etc. Nu mai pune si tu botu, te credeam om mare. 🙂 Vor stabilitatea jobului public, poate ceva din prestigiu, nu (neaparat) sa ajute…

    Da, faptul ca ai acces la info publice pe net ar fi trebuit sa ajute enorm, vs pe vremea noastra cand aveai acces la 56kbps teoretici la ora 11pm. Dar ce sa vezi: mediile de programare sunt mult mai complicate (well, depinde, dar sa fii full stack nu prea mai e o optiune). Prea multa informatie strica, nu stii de unde s-o apuci si e usor sa te pierzi. Plus ca, din ce imi dau seama nici britanicii in liceu nu prea au contact cu industria IT.

    Joburile alea sunt mai usor de vazut, de osbervat (te duci in spital, mai ai o ruda medic etc) vs un job de admin nu e chiar usor de observat, ca n-o sa-l chemi pe pustiuache la consola langa tine… Ceea ce e bine, sa nu fim fraieri sau ipocriti, ca nu vrem sa ne ia nimeni locu’ 😉

  24. ac_dc says:

    Conteaza mult sa iti aprinda niste beculete, atunci intri in perioada cand poti trage ca nebunul, cand simti ca iti faci drumul tau. E o chestie masculina. Puteam sta asa la computer zeci de ore. Nu multe zeci, dar 16-18 fara sa ma ridic practic, fara sa imi pese de mancare etc.
    probabil ca daca informatia e prea abundenta si chestia e in mainstram (cum e acum cu ITul) nu se aprind la fel de bine beculetele.
    De pe la altii mai stiu ca nici medicii nu se mai omoara cu specializari stresante, de genul chirurgie (concurenta e mai mica decat acum cateva decade, chit ca salariile sunt foarte bune la americani – ca doctor, chiar bati orice, de departe)

  25. mufa says:

    Liceenii nu isi prea fac probeleme de genu asta in general. Nu au planuri sau o idee de viitor cei mai multi dintre ei, doar se gandesc la urmatoare bere, cafea, vacanta sau urmatorul festival, bineinteles in functie de posibilitatile parintilor de a pompa bani. Generatia de 13-15 ani viseaza sa devina “influencer” sau sa faca bani multi usor, sau f usor, e destul sa circuli o saptamana cu autobuzul la orele de varf ca sa auzi discutii de astea.

    Să-mi bag pula dacă mi-am pus vreo secundă problema ce-o să mă fac cînd voi fi mare în timpul liceului. Cum o combini pe una pe la vreun party, cu cine avem următorul meci de fotbal/baschet/volei, unde mergem în următoarea excursie, sau cum îmbîrligăm vreo 3 profi să ne cărăm cu vreo 3 ore mai devreme erau preocupările noastre prin liceu. Abia prin clasa a 12-a am început așa cu timiditate să mai pun mîna pe cîte un manual că admitere (bacul era o glumă atunci). Fast forward un număr de ani mai tîrziu o ard lejeranu’ prin Anglia, fac ce-mi place și cîștig suficient cît să-mi permit o viață în care cel mai mare stres e unde mă tîrăște nevasta în următorul concediu.

  26. Animaloo says:

    Acdc e misto chirurg, dar, cum zicea si liviu pe aici:faci banii grei tarziu si greu.
    Nu mai bine iei o psihiatrie? Ceva imaginistica? Laborator? Bani decenti, garzi usoare, timp cacalau

  27. Brusc Willis says:

    Salut ca e prima oara.
    Asta e un subiect care ma intereseaza si pe mine de ani buni, si uite ce am aflat pana acum, dar mereu trebuie sa imi dau refresh:
    -pana in 20ani, din orasele mari: din banii parintilor, mici ciupeli, combinatii; obiectivele is pe vanitate/coolness, sa fim toti influenceri, sa ii futem pe restul ca is cei mai mari dobitoci; unii mai cu mot se inchipuie artisti si incep ba grafferi ba foto; or sa o suga in curand
    -20-30: incepe belirea pulii ca nu au bani dar se prefac ca nu conteaza, si incepe ipocrizia, validarea incrucisata si isi paseaza unul altuia, pe prietenie, ‘joburi’ care 80% ii platesc la capitolul imagine si 20% cu bani reali (facem un shooting, hai la figuratie); videochatul e pe boom grav, jucatul la pariuri pentru supravietuire, mai o combinatie cu iarba; astia de is prin orasele mari incearca la call center sau joburi sezoniere. De vreo 2-3 ani incep tot mai multi sa se duca spre joburi la stat, atrasi de mirajul stabilitatii si sporurilor nesimtite.
    Sa stii ca am avut, incepand de vreo 2 ani, si surprize placute: antreprenori la 20 ani, cu platforme de ecomerce lansate, cu idei de business, pusti asumati care stiu ce vor si au inteles cum merg lucrurile; ii gasesc preponderent prin huburi si co-working spaces, pe la evenimente de antreprenoriat.
    Cred ca e o criza de identitate formidabila, accentuata de dezinteres si neimplicare. Negativismul a devenit o forma de coolness si de rezistenta la kktul in care a ajuns tara. Neomarxismul face ravagii, se ‘taie sexu cu flexu’ si moneda de schimb e excentricitatea ieftina, sa sochezi.

  28. Adrian says:

    Somerie legala boss, ce joburi. Mai dureaza nitel pana prinde chestia asta in Ro, ca trebuie cursurile organizate cu poze si cu sediu si in firme reale, alea-alea, nu merg furati direct, dar ca om care a crescut in Spania relativ tanar e “orice cacat alegi tot pe firimituri muncesti la firme parazite la stat sau ONG”.

    As zice ca, na, Spania si munca e gen ca-n mema aia cu Spiderman doar ca cu tigani arandu-se cu degetul unul pe altul ca nu muncesc, dar pe ceva de genul am lucrat in Olanda la firma olandeza. Si ia firma banii, nu studentul, ca student poti chiar sa si sugi pula.

    Să-mi bag pula dacă mi-am pus vreo secundă problema ce-o să mă fac cînd voi fi mare în timpul liceului.

    Da, gen, cred ca asta e si idea. Te fut asa pe banda rulanta cu cacaturi inutile care nu folosesc la nimic, sa-ti faca rowhammer la neuroni si paralel cu astea vrei si tu sa dai la buci sau sa bati mingea si usor asa la 20 de ani te trezesti in pula goala si pot sa faca patronii tot de vor din tine, eventual sexual, depinde de sex sau orientare sexuala (lol).

  29. Adrian says:

    ^mai tre sa bag o cafea la ortografie.
    Muncesc pe 300 eur full time asa ca fapt divers, ca e legal ca internship.

  30. Fery says:

    Ma 300 pe zi nu e chiar stralucit, dar nici nasol-nasol nu e, mai ales pentru internship

  31. Andrea says:

    In copilarie imi doream foarte mult sa fiu tanti de aia care proceseaza plati/lucreaza la posta si are un calculator unde completeaza formulare din tastatura. Ma fascina, acasa imi faceam templates in paint cu formulare ce imi imaginam si veneau “clienti” imaginari si printam din CDwriter pe care l am futut de cate hartii bagam acolo, cica printam. Asemanam zgomotul cum se inchide deschide cu printerul.

    N am vrut veci sa ma fac serios nimic, nicio viziune. Eram atrasa pe partea de biologie de multe chestii, dar nu ceva care sa ma mobilizeze serios.

    Spre terminarea liceului eram ferm convinsa ca voi lucra ca vanzatoare de pantofi si ma intrebam daca nu cumva videochatul e o idee buna, oricum frecam buha pe net.

    A venit alegerea facultatii, asa ca m am gandit la cele mai generice si inutile facultati ever, am dat la drept, unde am si intrat, dar ma gandeam ca este prea mult de tocit si mult prea greu doar pentru a vinde pantofi, asa ca m am dus la studii europene. La fel de inutil, dar macar incredibil de lejer. Dupa 3 luni m-a lovit realitatea, GARANTAT voi ajunge sa vand pantofi la Polus.

    M-am apucat de meditatii si tocit zilnic o ora, doua pentru admitere la facultatea dentara, fiind convinsa ca oricum nu voi intalni pe nimeni cu care sa am o relatie meaningful, might as well sa fac bani decenti.

    S au intamplat niste chestii si m-am trezit la 20 de ani ca sunt in Anglia si ma uit dupa joburi. Well, fara facultate si nestiind sa fac absolut nimic, am obtinut un job in HR, cativa ani mai tarziu am ajuns pe o ramura mai de nisa a departamentului, fac bani OK pentru 27 de ani, presupun, mai mult imi place flexibilitatea de 1-2 zile de acasa pe saptamana si lejeritatea acestui job? Incerc sa invat niste chestii pentru a ma muta la alt departament, dar nu am nicio tragere catre cariera, vreun domeniu, imi bat capul doar cu din ce naiba pot scoate bani ca si o afacere, ma ingrozeste sa ma gandesc ca mai trebuie sa lucrez 40 de ani.
    Ideal si goal pe termen mediu si lung: Job facut de acasa in mare parte din timp cu posibilitati de sabbaticals si o afacere mica pe langa.

  32. Ella says:

    Pentru Andreea: cum ai obținut un job în Anglia și din ce te-ai întreținut până ai început să câștigi bani? Cu câți bani ai plecat? Ai primit de la părinți? Ce experiență aveai? Cât a durat până ai gasit un job? Foloseai modelul european de CV? Cât câștigi și cât dai pe chirie și cu câți bani rămai? Locuiești singură sau cu mai multe persoane?

    Te întreb pentru că mă gândesc și eu să plec. Tot Drept. Am o fostă colegă care e deja acolo, dar ce îmi povestește ea sună fff urât și dificil în comparație cu ce citesc pe pagina asta uneori. Gazda noastră vorbește uneori de parcă nimic nu e greu și totul e ușor și nu știu ce să cred. Am ajuns să mă întreb dacă sunt eu proastă sau lașă. M-ar ajuta dacă mi-ai putea răspunde.

  33. Orbu says:

    Ba, Fery, nu-ti mai bate joc de copii.

  34. Andrea says:

    La cele mai multe intrebari nu pot raspunde pentru ca am fost intretinuta de sesizabilul mai in varsta si potent financiar IUBI.

    Am lucrat in recrutare si nu recomand formatul europas, numai grecii aveau asa ceva si cativa africani LOL.
    Un CV curat, structurat, concis, cu cateva puncte forte puse sus sub titlu mi-au obtinut pana acum toate joburile, chiar OK si ce am vazut ca s au angajat. Am trecut prin cateva mii de cvuri de graduates anual.

    Am inceput lucrul la 2 luni ( implinite ) dupa ce am venit in UK. Nu aveam experienta cu absolut nimic, am lucrat ca si chelnerita 2 sapt in Italia sa mi iau haine frumi, dar am mintit in CV ca am admin experience.

  35. Andrea says:

    Am inceput pe 22 de mii, din cate am inteles foarte multe salarii au ramas cam tot acolo ( unde erau acum 6 ani ), dar preturile la chirii, transport, mancare si absolut totul in general nu prea au ramas. Acum platesc mai mult decat dublu chiriei din 2012 (tot Londra ) si si mortgage la casa.
    Sa vin( venim ) acum ar fi sesizabil mai naspa si greu orice.

  36. Adrian says:

    @Fery: hai ca esti simpatic. uite ceva frumos sa razi si tu cum am ras eu

    https://www.youtube.com/watch?v=eoP4KuKOIuM

    de pe la min 5:30 asa incolo, lol.

  37. Manowar says:

    Gazda noastră vorbește uneori de parcă nimic nu e greu și totul e ușor și nu știu ce să cred.

    Nu am zis asa ceva. Dar toti oamenii “adusi” de mine aici o duc bine si foarte-foarte bine.

    Cum iti merge depinde de un singur lucru: daca failure is an option sau nu. Pentru mine nu e.

  38. animaloo says:

    Am inceput lucrul la 2 luni ( implinite ) / Am inceput pe 22 de mii

    apropo de ce zicea aici Andreea. Ma amuza ca nevestele colegilor o cam ard la rece pe acasa. “are bani iubi/sotu ce mai e nevoie” sau “eh, am facut facultatea sa incep de la baza?” sau “nu am timp sa invat limba, inteleg ca e complicata”.
    Si, dupa 4-5-6 ani doamnele nu stiu limba, nu s-au integrat si, evident, vor inapoi in Romania, ca Suedia e scumpa si se gaseste greu de munca

  39. TuxMay says:

    Un CV curat, structurat, concis, cu cateva puncte forte puse sus sub titlu

    @Andrea: Daca nu cer prea mult, poti sa detaliezi putin, eventual cu ceva exemple (fara date personale).
    Multumesc!

  40. animaloo says:

    Fix sa moare pic si poc. Si, culmea, la comentarii avea dreptate Ionut. Nici macar nu o mai faci pentru bani* o faci tocmai ca sa te integrezi.
    A mea a stat 2 saptamani acasa pana a inceput cursurile si deja incepuse cu spumele. Ca e greu, nu stii pe nimeni, nu stii limba, stai si te uiti la televizor. Iti trebuie o anumita stare sa reusesti sa faci asta fara sa te ia cu nebunie.

    *dar, cum ziceai si tu. in tarile astea salariu “mic” inseamna de pe la 1000E/luna in sus. La 1000/luna cred ca gasesti ceva part time hamburger fliper sau ceva. Cu nitica mea matematica 1000E *12 imi da 12 mii euro pe an. Bani de o masina proasta noua. Bani de vreo 2-3 vacante cu toate basinile incluse. Plus ca inveti limba si iti trebuie retard maxim sa nu ajungi la minim 2000. Si, parca altfel e viata cand iti intra 20k/an in plus.

    **la mine inca sunt doar pe un salariu. Are scoala 6 ore pe zi +2 ore jumate pe drum pana acolo. Nu apuca sa se plictiseasca 🙂

  41. Neurogamer says:

    Lol. Aici pot sa-mi arunc cei 2 centi. Ajunsi in UK, io pregatit sa pun conserve-n raft (orice numa sa nu merg inapoi in Ro), nevasta isi dadea demisia de la jobu din Ro. In 3 zile gasit job de stat in fata pc-ului si nevasta o inceput cu salar mai mare ca mine.
    Cand stau sa imi aduc aminte, parca inca nu-mi vine sa cred cum o mers treaba.

  42. Manowar says:

    Fix sa moare pic si poc.

    Pai fix. La comentariul tau eu urmaresc filmul – a coispea reluare 🙂
    Gen am vazut toate vacile alea cu sopron deja de vreo 5 ani. Si, daca tot veni vorba, aia din postul ala de-acum 4 ani e acum casatorita cu prostul ei. I-a si facut cel mai hidos copil pe care l-am vazut vreodata (nu ca ei doi ar fi frumuseti sau pula mea, doamne-fereste). Si-n continuare “nu-si gaseste job”. Socant, desigur. Da’ acum nici nu mai conteaza, ca la cat valoreaza aia pe piata muncii si cat te costa daycare, mai bine o tii acasa…
    Presupun ca asta era scopul de la bun inceput.

    Ah, sotul ei, fostul meu coleg? A plecat pe job mai bun si pula mea. Da’ tot jerpelit. Tot uitandu-se usor lung la preturi in pizzerie cand am fost la ceva bauturi de adio. Ba chiar mai jerpelit – ca nici biberoanele nu-s ieftine sau gen. Desi acum castiga cu vreo 50% mai mult fata de-atunci. Da’ csf, ncsf, e greu cand ai doua ghiulele atarnate de coaie.

    cei 2 centi

    Pence. Pence, nu centi, ca nu suntem gaozari europeni.

  43. Manowar says:

    “nu am timp sa invat limba, inteleg ca e complicata”.

    Ba, fie vorba intre noi, si mie mi s-a parut complicata cand invatasem ceva din ea (pe vremuri, WoW, alea).

    Nu ca le-as scuza pe parasutele alea, doar zic asa, ca suna un pic dubios in urechile unui roman si pronuntia e foarte dubioasa pentru cineva care vine cu o limba cu scriere fonetica. Sau asa mi s-a parut mie la vremea aia. E drept ca eu nici nu o exersam zilnic sau pula mea, doar cand ma mai nimeream pe Ventrilo cu restu’ alora din battlegrounds. Eu sunt destul de bun la capitolul “sa invatam limbi straine” la modul general, insa…desi ma descurcam cat de cat, nu mi-as fi dat vreun premiu pentru muedeza.

  44. animaloo says:

    aici e greu sa traiesti doar dintr-un salariu. trebuie sa iti iei o casa mai mica. Sa nu prea iesi la baruri. Eram dispus sa trag un an doi asa. Dar….sa o fac pe termen nedeterminat? AU

  45. Manowar says:

    aici e greu sa traiesti doar dintr-un salariu.

    Pai, nici aici nu-i simplu. Nu la inceput, oricum. Cand ti-ai achitat cosmelia si ai un job mai spre senior-level, asa, mda, te cam doare-n pula, iti permiti si luxul asta.
    Da’ sincer, la (al doilea) inceput, imi ramaneau nitel sub 100 de lire pe luna din salariu – eu cu job, sotia fara. Pula mea, totusi, luam 2066 de lire. Nu chiar ca acum.

    Presupun ca depinde de persoana de langa tine and shit. Eu as mai fi asteptat si mai mult de doua luni daca era necesar. Da’ chiar doi ani nu, ca aia ar fi fost bataie de joc. In situatia de-atunci (un salariu, pula economii, datorie cam imensa pentru apartamentul din Romania etc)…rabzi cat rabzi, da’ in cele din urma ii raspunzi colegei care-i platita cam ca tine si care te-ntreaba in mod insistent daca ai planuri in weekend. Ca dupa un timp nu prea mai vezi nici un motiv sa nu. Pula mea, ori tragem impreuna la caruta asta, ori da-o-n sloboz de caruta si merg pe jos. Adica, eu n-am o problema/obsesie cu banii, n-am hobbyuri scumpe sau ceva, da’ dupa un timp te cam saturi sa mergi grupa mare la munca si totusi sa te uiti in cont sa vezi daca ai bani sa-ti cumperi o cafea. Plus, ce sloboz face daca maine te calca tramvaiu’, suge pula la colt pe-un sandwich cu ton?

    N-a fost cazu’ la mine, ca a mea are suficient bun-simt…si a avut si unele avantaje – in speta “luxul” de a-si alege ce domeniu vroia ea, sa inceapa de cat de jos e necesar (intr-un domeniu decent, ca n-as fi trimis-o la spalat cururi), fara presiuni d-alea gen “sa ai un job pana saptamana viitoare” sau alte cacaturi absurde.

    Nici acum nu cred ca-mi permit luxul ala de-a avea nevasta “casnica” – doar daca as fi dispus sa achit mortgage-ul ca sobolanii de-aici, in 30 de ani (si nu-s). Da’ in cativa ani, s-ar putea sa da. Nu c-ar vrea sa fie – nu din cate stiu eu, ca nu-s chiar ieftine concediile care-i plac, lol – da’ n-ar fi mai situatia de-acum 6 ani, cand banii contau ceva mai mult.

    Daca stau si ma gandesc un pic, cred ca de-acolo porneste problema alora care n-au bani in tara asta. Nu au (sau nu-si dau seama ca au) luxul ala de a incepe de oricat de jos pentru a putea urca. De fapt, il au, da’ nu-s dispusi sa faca sacrificiile necesare (gen stat cu parintii pentru a economisi si investi banii dati aiurea pe chirie etc). Asa ca unii dintre ei cam ajung s-o suga pe chistoace, ca plm, cand esti prost si mandru de prostia ta…viata poate fi grea.

  46. animaloo says:

    mai mult de doua luni

    la mine nu a fost cu posibilitatea de alegere. Ramane doar bucuria ca peste cativa ani o sa pot sa aleg sa fiu casnic 😀

  47. Manowar says:

    la mine nu a fost cu posibilitatea de alegere. Ramane doar bucuria ca peste cativa ani o sa pot sa aleg sa fiu casnic ?

    Pula mea, n-as vrea s-o ard in clisee, da’ daca o iubesti, nu vad problema.

    Bine, eu zic asta din postura aluia care n-are hobbies care sa coste cine stie ce. Vorba aia, cu sau fara bac/salariu, Diablo 3 tot fps-urile alea le are.

  48. animaloo says:

    pai nu e ma problema. ca deh…nu sunt salariat. Si perioada de asteptat este ca invata, nu ca o freaca acasa pe fb.
    Oricum, amuzante faze. Cu grecii tot distractii ai? tot “grecia e cea mai misto”?

  49. Manowar says:

    Cu grecii tot distractii ai? tot “grecia e cea mai misto”?

    Nu stiu. Ii evit din principiu. Am cunoscut un singur grec care s-a comportat decent si a vorbit decent. Dar si ala e casatorit cu o negresa, deci meh.

    Sunt pe-aici cel putin 3 idioti, ca dau de ei la lifturi cand ies la fumat. Si simt nevoia sa-i scuip in gura. Intra in lift, vezi 20 de persoane in cabine si toata lumea tace. Mai putin astia 3 care urla-n greaca de sus pana jos – and then some. E o chestie care-mi face o scarba sinistra la straini/emigranti. Inteleg, e limba ta, inteleg, tovarasii tai prefera limba aia, inteleg, vorbiti intre voi si nu trebuie sa priceapa restul. Da’ nu inteleg cand URLATI in loc sa vorbiti – mai ales in spatii inchise. Asa, un pic de decenta.

    Dar da, cei mai multi greci cu care-am avut de-a face sunt “patrioti” si mandri de Grecia lor basita si saraca. In afara de ala – grecul decent de care ziceam – restu’ dadeau toti vina pe UE si IMF pentru situatia in care era Grecia. Aia – STRAINII!!!! – i-au ars, ca ei fusesera saraci si cinstiti.

    Pula mea, emigranti si emigranti. Pentru unii, “acasa” ramane cocina din care-au scapat pana mor.

    Altfel, ca sa fiu sincer, le inteleg atitudinea pana la un punct. Adica, vin aia de la EU/IMF/WB si spun ca “e din cauza ca grecii sunt lenesi si fura”. Si tu stii ca n-ai furat, ca ai muncit, ca pula mea – si vezi ca in Grecia ma-ta n-are bani sa manance, sora-ta n-are job etc etc. Parca-parca devii brusc un pic xenofob, stii ce zic? Grecu’ de rand n-a facut nimic cu adevarat nasol, ca sa merite muile alea (nu zic, au facut aia din guvern si pentru el). Normal ca se cam umplu de spume cand primesc tratamentul ala “special” si normal ca isi cam baga pula-n EU/IMF/WB.

    pai nu e ma problema. ca deh…nu sunt salariat. Si perioada de asteptat este ca invata, nu ca o freaca acasa pe fb.

    Nici nu ziceam de nevasta-ta. Habar n-am, n-o cunosc. Doar ma amuza ca vezi chestiile alea pe care le vedeam si eu acum ceva ani. Ti-am zis, reluarea filmului.

  50. animaloo says:

    vad romani care tre sa se intoarca in tara ca nu mai vrea doamna.
    Aici ma pierd

  51. Manowar says:

    vad romani care tre sa se intoarca in tara ca nu mai vrea doamna.
    Aici ma pierd

    Pai, eu am vazut deja si filmul ala.

    Am avut un coleg roman – nevasta acasa, intretinuta. Nu doar intretinuta, ci si nemultumita. Ca de ce nu sta el sa citeasca nu stiu ce tampenii despre copii (era gravida), de ce doar ea citeste alea. Ca idee, omul avea de luat RHCSA + RHCE la modul ala, cu deadline. Si de invatat multe alte cacaturi pe langa. Si pac, s-a trezit nevasta ca ea ia copilul si pleaca-n Romania. Si chiar a plecat, pula mea.

    La ceva timp dupa, a plecat si el dupa ea.

    La vreun an dupa (cred?) s-au intors. Cica nici macar ea nu mai suporta Romania dupa ce traise-n UK. Go figure.

    Chestie de alegeri si de consecinte. De altfel, am “avut” ceva asemanator la prima casatorie, asa cum s-ar putea sa-ti amintesti, ca mai comentai p-aici atunci. Tot asa, ca ea se intoarce in Romania, sa fac bine sa vin si eu – acum-acum – ca altfel. Nu m-am dus, da’ plm, a si urmat un divort. CSF, NCSF. Probabil colegii tai sunt intr-o situatie asemanatoare si, oh, I don’t know, poate lor le pasa mai mult de-un divort decat imi pasa mie. Eu am zis, toata lumea ar trebui sa-ncerce asta macar o data-n viata.

    P-alea le inteleg. Proaste incompetente si lenese. De acord. Da’ nu-i inteleg pe-aia. Oh, nu, nu mai vrea parazitu’ social de langa mine nu stiu ce. Ce sa ne mai facem…plm, INCA o bere, baiete, ca e grav! Din cate-mi amintesc, suedezele nu erau urate. Si nici greu de bagat in pat, daca erai roman (aka tupeist). Deci plm.

    “Vreau sa ma intorc in Romania!”
    “Asa, si? Drum bun. Nu stii sa-ti chemi Uberul sau ce…?”

  52. andrea says:

    @TuxMay

    CV ul meu https://ibb.co/ko6Y19

  53. TuxMay says:

    @Andrea: Multumesc!

  54. andrea says:

    A, nu am raspuns la cum am obtinut jobul. Pai am aplicat la toate joburile la care credeam ca m-ar interesa ( si si neinteresa in cazul in care AJUNGEAM SA LUCREZ LA MCDONALDS ) si cand m-a sunat cineva sa ma duc la interviu, m-am dus. =))

  55. Adi says:

    Grecu’ de rand n-a facut nimic cu adevarat nasol, ca sa merite muile alea

    Nu a facut fix nimic. Dar cand aveau pensii mai mari decat nemtii la aceleasi salarii tot nu meritau muile alea? Ca banii de pensii veneau din imprumuturi de la nemti, stii? Sau cand nu plateau impozite mai deloc pe mai nimic, nici macar amenzile de circulatie, cam toti, nu meritau muile, ca nu au facut nimic. Dar cand se duceau la serviciu si o frecau toata ziua – nu au facut nimic.

    De fapt aia e problema cu grecii, ca nu fac mai nimic.

  56. Manowar says:

    Coaie, ai lucrat tu cu grecii? Gen cu toti?

    Herpaderp aveau pensii mai mari. OK, nu stiu, asa o fi. Si aia e vina grecului de rand – a aluia care are 25-40 si isi cauta un job?

    Daca maine e Romulania in locul Greciei, o sa dai vina pe Dorel de pe santier sau pe PSD?

    Sau cand nu plateau impozite mai deloc pe mai nimic, nici macar amenzile de circulatie

    Da, ma. D-aia s-a dus Grecia pe pula: nu si-a platit Aristotel amenda de viteza. Eu ma gandeam ca poate e din cauza ca au falsificat aia din guvern tot ce insemna registru/balanta si au luat imprumuturi – pentru care nu l-au consultat pe Aristotel. Cand colo, de la amenda era.

    Nu-mi sunt simpatici grecii. Dimpotriva. Dar e absurd sa dai vina pe popor pentru cativa politruci care au semnat fara sa ceara voie nimanui.

    Pe mine nu m-au intrebat Tories sau PSD daca sunt de acord sa ia imprumuturi in numele meu. Crezi ca pe greci i-a intrebat cineva?

    Daca ar fi dupa mine, as baga in Constitutie “tara nu se poate imprumuta”. Punct. Ma doare in pula ca sanki-dezvoltare and shit, am vazut exact ce dezvoltare a venit. Daca eu pot trai cu cat am, sa poata si restul. E absurda chestia asta in care marionetele lui Dragnea/Cameron/May se imprumuta, dau banii altora (nu mie), iar eu – care nu i-am votat – trebuie sa dau banii inapoi. Si cand aia fut banii, evident ca e vina mea, nu?

  57. Adi says:

    Am lucrat cu grecii: dupa ce la noi in companie Grecia avea statut independent, cu birou de vanzari local, productie locala, etc. si au reusit sa dea cu bata in balta, acum au bagat-o in grupul tarilor conduse din Bucuresti, au ramas acolo doar niste oameni de vanzari si au inchis biroul, mutand oamenii aici. Avem greci prin cladire, avem greci in departament, fabulosi oamenii cand nu fac nimic: cine nu munceste nu greseste pare a fi motto-ul lor, mai ales al alora din IT. Nu toti, sunt si greci foarte muncitori, doar ca inca nu i-a descoperit nimeni.

    Da, aia cu imprumutul tarilor e o porcarie, iar grecii au perfectat-o. Nu imi spune ca Dorel Grecu’ e nevinovat ca freaca menta pe pensii si ajutoare date de guvernul grec votat de el si cu bani imprumutati de la altii – faptul ca nu ii pasa e suficient.

  58. Manowar says:

    Nu imi spune ca Dorel Grecu’ e nevinovat ca freaca menta pe pensii si ajutoare date de guvernul grec votat de el si cu bani imprumutati de la altii – faptul ca nu ii pasa e suficient.

    Asta e un cacat absurd. Faptul ca nu ii pasa. Si daca ii pasa…ce? Repet, nu-l intreaba nimeni daca e de acord. Si daca ii zice un partid “facem asa”, la cateva luni de la alegeri face fix invers. Cum chiar a facut guvernul lor acum (sanki, le arata ei europenilor, gata cu austeritatea etc). Si grecul nu are ce face, ca nu e la el puterea. Exact ca peste tot.

    Avem greci prin cladire, avem greci in departament, fabulosi oamenii cand nu fac nimic: cine nu munceste nu greseste pare a fi motto-ul lor, mai ales al alora din IT

    Exact ca in toate corporatiile din toate tarile in care am lucrat. Si nu-s putine deloc.

    Nu toti, sunt si greci foarte muncitori, doar ca inca nu i-a descoperit nimeni.

    Exact ca in US si ca in UK.

    Dai vina pe populatie si e o tampenie. Daca maine da UK faliment sigur e vina lui John care mai are 35 de ani pana la pensie. Ca el e vinovat pentru triple lock si pentru faptul ca juma’ din buget se duce pe pensionari. In ciuda faptului ca el nu apuca pensia si nu a avut cu cine sa voteze si de la 23 de ani haleste doar austeritate pe paine.

    Am lucrat cu grecii:

    Ai lucrat o pula. Ai lucrat cu probabil cateva sute de greci in cel mai bun caz. Ce faci tu e echivalent cu a judeca toti romanii dupa ce-ai intrat sa vizitezi Gavroche.

    Sa-mi bag pula, ce gandire imatura aveti uneori. Ba, uite, tu esti roman. Hai sa zicem ca tie iti pasa. Hai sa zicem ca tu vezi toxicitatea pe termen mediu-lung a politicii actuale (ne imprumutam ca tara pentru a plati pensii si ajutoare sociale si pula infrastructura/dezvoltare/investitii). Asa. Si vezi ca-i nasoala. SI TIE ITI PASA! Asa, si ce pula mea faci daca-ti pasa?

    Te duci sa…ce?

    Sa votezi? Voteaza linistit, ca-s toti la fel de tepari. PSD? Stim. PDL si urmasii lui? Stim. PNL? Stim. USR? Stim si de aia. Alt partid, d-ala care nici nu ajunge la 5%? Great, multumim ca ai votat, cetatene.

    Dar hai sa zicem prin absurd ca apare maine un partid. Ba, unul care pare BUN. Gen vine cu o platforma ultra-gg si te convinge, hai, treci la vot! Glorios. Si-i voteaza lumea, ca si altora le pasa. Gata cu pensii speciale, gata cu ajutoare sociale la misto, gata cu imprumuturi pentru orice tampenie, gata cu coruptia and shit. Si-i votezi si prin absurd, ajung aia la putere. Si trei luni mai tarziu schimba macazul – dupa ce-n alea trei luni n-au facut nimic. Si-ncep si ei sa ia imprumuturi peste imprumuturi – sau, cum le zicea onorat domn’ Basescu – “centuri de siguranta”. Asa..si ce faci? Pare far-fetched, asa? Pai, cum ziceam, vezi ca FIX ASTA a facut actualul lor guvern. Pac, alegeri, platforma de stanga, gata austeritatea, dam de pamant cu europenii, herpaderp! Si cateva luni mai incolo..miau, hai ca prelungim austeritatea, de fapt tre’ sa le platim datoriile…sanatate si virtute, dragi prosti care m-ati votat hehe. Fix ca-n Romania cu CDR. Votati Cheia! Avem 15000 de specialisti si un presedinte incoruptibil! (doar el, ca fi-su a fost prins cu Tigareta coispe, desigur). Si acelasi presedinte vine si spune “deeerp, nu mai candidez, m-a invins securitatea!”. Ca sigur securila l-a obligat p-ala micu’ sa faca un pic de contrabanda cu avioane de tigari. Normal. Si de la avem “15000 de specialisti, o viata decenta, nivel de trai, herpaderp”, am ajuns intr-o luna la Ciorbea si “trebuie sa strangem cureaua, ca situatia e mai nasoala decat am crezut noi…”.

    Hai, zi-mi tu. Ca ITI PASA. Ca esti un cetatean responsabil. Concret, ce faci? Cum ii dai jos? Si dupa ce-i dai jos, pe cine pui in loc? Baga mare, uimeste-ne pe toti, spune-ne ce slobozu’ curvelor face un cetatean caruia II PASA.

    Gandeste-te bine la chestia asta si o sa descoperi cat de imatura e gandirea aia cu “stiu eu ca grecilor nu le pasa si s-au bucurat la pensii si herpaderp”. Repet, nu-mi sunt simpatici grecii, le pis mortii-n gat fara jena, da’ e chiar o tampenie odioasa sa arunci in spinarea populatiei ce-au facut niste cacati cu mecla.

    Ce ma infurie pe mine la atitudinea asta nu-i ca-i legata de greci, ci ca e justificarea folosita de toti muistii pentru culpabilizarea generala. Asa-i si-aici. Cameron si May (pe restu’ nu i-am apucat eu live) au luat bani la coispe maini (ma rog, nu ei, ci aia pe care i-au pus la exchequers). Au spart banii pe harneli, de la triple lock pentru pensionari la nhs pentru pensionari la ce mai vrea pula ta (uite aici, aduna-le pe primele trei si intreaba-te ce varsta au cei mai multi care sparg contu’ la welfare si health) si pe alte tampenii (Trident, Help to buy etc), chestii cu care nu-s de acord si n-am fost vreodata de acord. Dupa care vin aia (sau urmasii lor) si spun “pai, plm, tre’ sa marim impozitele, sa strangem cureaua, ca traim peste posibilitatile noastre”. Pai, coaie, stop, “noi” care? Ca eu nu. Eu sigur nu traiesc peste posibilitatile mele. De ce pula mea platesc eu (Si eu sunt ala care plateste, o sa am un soc cand o sa primesc hartoaga de la HMRC la anul dupa contractul asta) cand eu n-am facut nimic gresit?

    Si ce-i mai neamuzant e ca nu pot face nimic pe tema asta. Pentru ca si aia de la Labour (singurii care au sanse cat de cat in fata Tories) au FIX aceleasi politici in partile esentiale. Ba mai rau – aia chiar guita ca nu sunt destul de mari ajutoarele sociale si pensiile. Serios lol. Nu exista un singur partid care sa vina sa spuna “ia muie mamelor singure, ca nu exista vreun motiv logic sa-i dam o casa unei parasute de 17 ani”. Sau “ia muie pensionarilor, sa se descurce cu pensiile fix cum se descurca bugetarii cu salariile inghetate de coispe ani”. Sau “ia muie developerilor, ne doare-n pula ca pica pe urma preturile caselor, abia vor avea si tinerii o sansa sa cumpere”. Sau “ia muie somerilor de profesie, poftiti ajutor social 6 luni, dupa care muie si la sicriu, ca daca se poate-n Romulania, se poate si la noi”. NU.EXISTA.UN.SINGUR.PARTID care sa aiba asa ceva in platforma. Nici macar dintre alea care n-au sanse, nu doar dintre cele care au.

    Asa – imi pasa. Si, daca-mi pasa, ce fac? Again, zi-mi tu. Ca la culpabilizare o sa fiu primul scos in fata. Nu conteaza cat am platit eu in impozite, nu conteaza ca n-am avut ajutoare sociale niciodata, nu conteaza ca nimic. Ba chiar iau vina dubla – nu numai ca “traiesc peste posibilitatile mele” (o pula, traiesc mult sub), da’ mai sunt si strain la origine, deci clar de la mine e, nu?

    Juma’ din buget se duce pe pomeni si, din cealalta jumatate, 80% se duce pe spagi si combinatii pentru smecheri. Meanwhile, eu – cetateanu’ responsabil, ala caruia ii pasa – pot face…laba. Fac laba. Si la schimb mi-au marit acum cateva luni council taxu’ (cu o suma relativ mica, vreo 80 de lire pe an) pentru ca…au nevoie de fonduri pentru a avea grija de batrani, ca n-are cine sa aiba grija de ei. Gen nu-s batranii mei, nu au facut nimic pentru mine (sau pentru oricine altcineva, ca altfel n-ajungeau asa), dar … sa platim pentru ei. Toti. Pentru ca locuim in zona, deci, plm, e cumva “datoria” noastra sa avem grija de ei, tranti-le-as puli in gat. Meanwhile, aia primesc ajutoare de incalzire, eu nu. Aia primesc bani de pomana, fi-miu n-are dreptul la alocatie, ca plm, castiga prea mult parintii lui. Si-as putea continua la nesfarsit cu mizeriile astea. Iar cand bubuie mamaliga (si o sa), cumva, vinovatii vor fi cetatenii britanici. Ca mine. Pentru ca, nu-i asa, “pe noi” s-au dus banii. Unde prin “pe noi” intelegem pe oricine altcineva, numai pe mine nu. Eu, vorba lu’ Orbu’, am dat la taxe un Mercedes pe an. Pana anul asta – cand o sa dau doua. Ca plm, de ce nu. Si ghici cui ii vor fi crescute taxele? Nu, nu saracului care va sta in continuare pe ajutoare sociale. Ca de la ala n-ai ce sa iei…

  59. Adi says:

    Bun, eu sunt ala cu culpabilizarea generala, tu spui ca partidele mincinoase sunt de vina pentru ca omul de rand nu are posibilitatea sa faca nimic. Corect, atunci aruncam democratia la gunoi, emigram (nu pe Marte, ca si acolo o sa strice planeta cu sistemul asta de guvernare) sau nu facem nimic. Stam pe margine si privim cum se duce treaba de rapa. E si asta o optiune.

    Dar grecul de rand e curat nevinovat. Asta e lamurit. Dintr-o tara 99.99% sunt nevinovati de ce se intampla acolo, e ca la nemti, Hitler si inca vreo 10 au fost singurii de vina.

  60. Manowar says:

    Corect, atunci aruncam democratia la gunoi

    CACATUL ASTA ORDINAR IN CARE NE SCALDAM NU E DEMOCRATIE. DEMOCRATIA ERA AIA IN CARE PUTEAI SCRIJELI NUMELE UNUI CONDUCATOR/FUNCTIONAR PE O PIATRA SI DACA ERAU DESTULE PIETRE CU NUMELE ALUIA, ERA EXILAT/EXECUTAT. AIA ERA DEMOCRATIA. IN ATENA, LA ORIGINI. CE E ACUM E PLUTOCRATIE SI POTI SA O ARUNCI LA GUNOI LINISTIT.

    sau nu facem nimic.

    Nu, ma, pula, nu o da la intors cu mine. Eu am recunoscut, sunt prost, nu stiu ce anume pot face in conditiile date – si asteau au fost stabilite/implementate inainte de-a ma naste eu. Tu esti ala care insinueaza ca e din cauza ca nu ne pasa, ca herpaderp. Iar eu ti-am zis, uite, astea-s circumstantele, imi pasa, ce pot face? Zi-mi tu, concret, ca tu esti ala care a descoperit cauza – ca nu ne pasa. Nu pentru mine – ca pentru mine stiu ce am de facut, mersi; nu cum rezolv pentru mine, ca eu sunt OK; zi-mi cum rezolv pentru o tara in sistemul actual. Zi-mi cum pot desfiinta ajutoarele sociale in UK. Zi-mi cum pot ingheta/desfiinta pensiile si restul pomenilor in UK. Zi-mi cum il opresc pe Hammond de la sfantul imprumut si cum ii iau lui Carney preacinstita tiparnita de lire devalorizate. Pentrue imi pasa. Recunosc, nu gasesc o solutie pentru asta, da’ inteleg ca una exista, de vreme ce nepasarea mea e problema.

    Dar grecul de rand e curat nevinovat.

    Exact. Grecul de rand e ca mine si ca altii. Se trezeste dimineata si – DACA are job (ca somajul e la cer) – alearga la job si-si face treaba cat/cum poate, incercand sa castige niste bani. Si te asigur ca si-o fac. Du-te-n Grecia, fa picioare la un hotel si-o sa vezi grecii aia de rand cum iti curata impecabil camera cat o arzi tu la piscina. Cum iti fac si servesc haleala in ture de 14 ore, imbracati de cred ca le fierb coaiele si tatele. Du-te si uita-te la ei, ca eu m-as pisa sange daca as face jobul lor o luna. Ah, proprietarul hotelului/terasei fura si nu-si plateste impozitele? Great. Si e vina chelnerului sau a cameristei, cumva? Au aia ceva putere asupra echivalentului ANAF d-acolo? Sau sunt niste amarasteni care se roaga sa nu se intample nimic nasol, ca au stat someri 2 ani pana au obtinut dreptul de a-mi aranja mie asternuturile pe care ma voi tranti nepasator plin de clor? (si se bucura daca gasesc doar clor, ca gen poate ma asez in ele cu pula sculata si aia-i mai nasoala)

    Grecul ala de rand de 25-40 de ani – gen populatie activa, forta de munca etc – nici nu o sa apuce vreo drahma sau vreun euro din pensie, ca n-o sa mai existe pensii cand ii vine lui randul. Asta DACA traieste atat. Si nu, n-o sa-i dea nimeni inapoi contributiile platite pentru pensii, ca va trebui “sa stranga cureaua”.

    Iar tu imi explici ca sanki, e vina aluia. Si, evident, uite, Hitler. Pentru ca pula mea, il comparam pe Hitler cu camerista de la hotelu’ meu, ca plm, amandoi aveau par pe cap deci e OK.

  61. Mike says:

    Din pacate asta e partea negativa cu joburile in vest, te fut la taxe de te indoaie, pentru ca toata dezvoltarea lor a fost pe credit si pana la urma trebuie sa plateasca cineva distractia. Vina populatiei, pana la urma si a grecului ala care transipira la hotel, e ca atunci cand voteaza , se gandeste el, ca sa-I fie bine , ia sa votez eu cu socialistii si populistii pulii ( cum e si la noi acum ). Probabil nu stie ca-I idiot sau poate se gandeste lasa mie sa-mi fie bine ca pe urma ce mai conteaza.

  62. Mick says:

    Eu am lucrat intr-un proiect cu parteneri din toata Europa si singurii care n-au frecat menta pe bani europeni 3 ani au fost grecii.

    (am schimbat nick-ul ca mai sunt 10 000 de Mihai pe aici)

  63. Fery says:

    @Mick: ” ia sa votez eu cu socialistii si populistii pulii” – singurul lucru in neregula cu argumentul tau e faptul ca presupune ca ar exista o alternativa viabila si grecul in ignoranta lui alege tot populistii. As zice ca imprumuturile fantastice si masluirile de statistici la nivel guvernamental n-au fost facute de populisti, ba din contra, unii i-ar cataloga chiar ca fiind de dreapta pe aia (desi etichetele astea cu stanga-dreapta incep sa fie cam la oha).

    Daca e pe votate si pe democratii si pe de alea, mie sa imi explice cineva de ce putem face referendum pentru un cuvant in constitutie, dar nu facem referendum pentru acordul populatiei ca se “ne” imprumutam cu niste zeci de miliarde pe an (retine, nu zic nimic ca miliardele se cheltuie pe pensii sau salarii de bugetari, hai sa zicem ca ar fi ok -not). Deci nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fiu dator 2 generatii la vale, sau daca sunt de acord cu dobanda, nici nu mai zic de scopul imprumutului. Deci nu, nu e vina aluia care voteaza, ca inca nu am vazut pe nimeni impuscat, inchis sau macar dat afara, daca nu pune in aplicare programul de guvernare ala din promisiunile electorale. Strict in cazul Greciei as zice ca ba chiar din contra, n-a durat nici 3 luni dupa alegeri pana cand au intors aia 180 toata platforma. Sa-mi explici mai exact cum e vina alegatorului in cazul asta.
    Ok, ai candidat pe cifre false puse la dispozitie de guvernul pe care tocmai l-ai rasturnat, ai castigat, vezi ca nu poti face ca nu sunt bani, te-au mintit aia, iti dai sau nu demisia?
    N-are ma nimeni, nici in Grecia, nici in UK si niciunde altundeva vreo putere de decizie cu cat se imprumuta guvernul, pe ce cheltuie banii samd, ca atare nici vina. Singura problema e ca politicienii sunt atat de retardati incat nu pot tine chestiile astea in echilibru si o sa vina si ziua socotelilor. Si va fi groasa.

  64. Manowar says:

    Si herpaderp, iata echivalentul triple lock si pentru Romania – chiar mai nesimtit decat ala din UK.

    Pula mea.

  65. Deria says:

    Sa-i ia dracu’, ma apuc de impins pensionarii jos din autobuz.

    Bai, pensii si pensionari sunt doua dintre cuvintele pe care le-am auzit cel mai des de vreo… 3 ani incoace.

  66. Adi says:

    @Manowar, am insirat mai multe optiuni, nu doar una. Grecii daca isi mai amintesc ca unul din ei a descoperit acum 2700 de ani ca democratia sux ar putea pur si simplu sa nu mai voteze. Zero prezenta la vot, pula democratie, forteaza o schimbare. Dar parca nici pe-asa nu o fac. Voteaza? Sunt de vina ca au votat.

    Triple lock de Romania e o himera: 2022 e dupa alegeri, posibil alta guvernare, etc. E ca aia cu “crestem cu 100 de lei” in decembrie ’89. Sigur o sa fie asa, vorbele nu costa nimic, prostii uita si peste o saptamana, daramite peste 4 ani.

    Prin Grecia din 1993. Nu stiu cum e Grecia privita doar din hotel din perspectiva turistului, am vreo 5-6 in familia relativ apropiata (veri, copii lor) care locuiesc permanent acolo de 10-15 ani si inca vreo 5 care au lucrat 3-5 ani pe-acolo. Unii in constructii, altii in hoteluri sau carciumi, altii medici. 3 ani de batut Balcanii in sus si in jos in interes de serviciu, pana in fundul Kosovo. Nu zic ca stiu multe despre toti, dar nu vorbesc din pestera.

  67. Manowar says:

    @Manowar, am insirat mai multe optiuni, nu doar una. Grecii daca isi mai amintesc ca unul din ei a descoperit acum 2700 de ani ca democratia sux ar putea pur si simplu sa nu mai voteze. Zero prezenta la vot, pula democratie, forteaza o schimbare. Dar parca nici pe-asa nu o fac. Voteaza? Sunt de vina ca au votat.

    Chestie care nu rezolva absolut nimic. Votezi, nu votezi, jaf in ciuperci, rezultatul e acelasi. O sa trebuiasca doar sa votezi de mai multe ori pana cand se ajunge la cifra corecta. Sau e redusa cifra pana unde-i nevoie – vezi Romania, unde referendumul trecea daca se prezentau 30% la vot. Nu 51%. Nu. 30%. Si p-aia 30% ii combini oricand. Iar daca nu, e OK, reducem pragul la 10%. No problem.

    Ideea nu e ca tu votezi X sau ca nu votezi. Ideea e ca ai democratie pe hartie, dar ai de ales intre a fi spanzurat si a fi impuscat. Alege. Iluzia democratiei, iluzia votului, iluzia participarii la viata publica.

    Realist vorbind, tu n-ai venit cu vreo solutie. Ca “grecul de rand poate sa nu voteze”. Si nu voteaza – bravo lui. Uite, eu n-am votat (ca n-am putut) pentru Brexit. Now, sa fim intelesi, sunt de acord cu Brexitu’, are tot suportu’ meu, da’ n-am votat pentru asta. Great. Si cu ce pula mea a schimbat asta orice? Au votat altii.

    Asta-i tragedia pe care n-o vede nimeni: ca intregul sistem e defect (si cand zic “sistem” nu ma refer doar la democratie, ci la TOATE optiunile). Absolut toate duc la o forma de dictatura, pentru ca absolut toate sunt gaurite si vulnerabile la abuzuri.

    Vrei democratie? OK, e dictatura prostilor. Vezi Romulania.
    “Nu, ca e votul uninom-” Nu, nu e ala problema. Ca si restul optiunilor sunt la fel de proaste. Ce faci? Sa voteze doar aia care au bani? Bravo, vei trai in societatea in care McDonalds are cele mai multe voturi, succes, o sa mori la 30 de ani. Sa voteze doar aia care au pamant? Bine ai revenit in feudalism, anunta-ne cand ducem nevestele la senior sa le futa in noaptea nuntii. Nu, ca – ca nimic.

    Absolut toate sunt defecte, pentru ca toate-s facute de oameni si usor de distrus de catre oameni. Oameni care-s prosti, oameni care poate-s destepti dar gresesc – sau n-au toate informatiile – oameni care abuzeaza, oameni care corup sau sunt corupti, oameni care >< Pula mea. Tu poti insira "optiuni" pana poimarti. Realitatea e ca nu ai optiuni, necum solutii. Singura chestie pe care poti s-o faci e la nivel individual: sa vezi unde e gaurit sistemul in favoarea ta si sa exploatezi chestia aia pana nu se mai poate. Apoi pe urmatoarea. Gen poti face sa-ti fie bine TIE (in aproximativ orice sistem). Nu poti face nimic sa le fie bine tuturor sau sa fie bine la nivel de tara. E imposibil. Culmea, o potentiala "solutie" e-n fata tuturor: decentralizarea. Si zic ca-i in fata tuturor ca putem vedea cu totii cum si-n cea mai de cacat tara exista zone (mai mici sau mai mari) misto. Merg la pariu ca si-n Romania gasesti pe undeva un sat sau un orasel organizat, intretinut, administrat OK. Pentru ca la nivel "micro" poti. La nivel macro vei suge pula forever, ca-i pur si simplu imposibil sa faci ceva - orice. Da' hai mult succes cu implementatu' acestei chestii, ca nu e voie. Ca s-o propui macar, tre' sa mergi "pe cale democratica". Si hai lamureste-i tu p-aia din cele 99 de sate troglodite, fara apa curenta, ca tre' sa voteze ca de maine sa nu mai suga bani din satul ala - unul din 100 - care face treaba bine. Bafta maxima, c-o sa ai nevoie.

  68. Manowar says:

    @Adi: iar stirea asta a aparut DUPA ce am scris comentariul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *