Doar un reminder (wikipedia)
Ba, ma tot spameaza aia de la wikipedia. Cica sa le dau bani.
Faza e ca le-am dat in trecut, d-aia ma spameaza si acum. Fie vorba intre noi, eu nu m-am agitat prea mult cu chestia asta la modul general. Mi-au cerut o lira data trecuta. Le-am dat 3. Acum mi-au cerut alte 3 lire, ca-i alt an. Tocmai le-am dat 10.
Nu prea stiu daca-i o chestie gen “vrem si mai multi bani” sau daca-i o chestie gen “chiar suntem in cacat de te spameaza Jimmy ala grupa mare” (cred ca am vreo 3 mailuri trimise “de el” in ultimele doua saptamani), dar m-am gandit sa va amintesc ca internetul nu e gratuit. E doar o idee de prost gust pe care-au cam 99% din oameni. E pe internet, deci tre’ sa fie gratuit.
Faza e ca eu lucrez in domeniu – la fel ca unii dintre voi. Si m-am gandit sa va amintesc ca in spatele site-urilor pe care le cititi sunt servere care costa, banda care costa, oameni care au grija de astea – si aia costa – si tot felul de alte resurse. Cum ar fi timpul oamenilor. Si toate astea au in comun o singura chestie: costa. Noi folosim resursele alea. Click click click si pula mea. Ah, costul? Lasa, pula mea, sa doneze altii. Sa se ocupe altii. Da’ si altii fac la fel: nici ei nu dau, ca vor sa plateasca altii. Mereu altii, niciodata noi.
Iar cand chestiile alea dispar, scoatem degetul din cur, il bagam in gura si mormaim ca “daca am fi stiut ca-i asa groasa, poate am fi facut ceva, da’ de unde sa stim…”. Asa ca postul asta e un scurt reminder: toate chestiile astea costa.
Wikipedia e o chestie gratuita momentan. Si e o chestie fara reclame – momentan. Traieste din donatiile altora – momentan. Da’ are costuri. Iar daca o folosesti (ca poate nu, poate te doare-n pula), ar fi bine sa te intrebi daca vrei s-o mai vezi si daca da, daca vrei s-o vezi asa cum e sau daca vrei de maine sa apara niste reclame acolo si sa dispara niste informatie – ca nu da bine pentru sponsori.
Acum, pula mea, eu nu iau ce-i acolo drept litera de lege. Nici gand. Da’ sunt niste chestii pe care le-am inteles de-acolo – chestii din domeniul meu. Daca-mi folosesc prea mult sau nu…nu stiu, probabil ca nu. Da’ din cand in cand ma trezesc citind pe-acolo cate ceva. Asa ca daca nenea Jimmy ala mi-a cerut sa-i dau si anul asta 3 lire, eu i-am dat 10 lire. Sa fie acolo, ca s-a scumpit cafeaua-n pula mea. Nu o zic pentru a ma lauda, nu o zic pentru a ma bate singur pe spate, o zic pentru a va aminti ca toate chestiile astea minunate si gratuite COSTA si pentru a va aminti ca e nasol atunci cand nu le avem. Asa ca, daca va permiteti, daca folositi site-ul si daca dati doua flegme pe el, puteti dona aici.
Ah, bine ca mi-ai adus aminte. Ma cautau sa le dau bani acu’ vreo saptamana dar nu prea eram in pozitie.
De pe linkul dau vad ca zic ca nu imi accepta plata – desi banii apar ca blocati / pending de pe card.
Daca nu-i iau, o sa incerc altfel. Sau o fi cardul de vina, plm.
Si eu donez de vreo cativa ani. Si sunt putin enervante emailurile lor. Mai ales ca odata am donat de pe alt mail si pe unu imi zic felicitari si altul imi bat obrazu! :))
Eu le hostez cateva servere – se pune ?
Le-am donat acum vreo 2 ani $50, anul asta inca nu m-au cautat. Asta e, there is no free meal.
m-ai convins
mersi ca mi-ai amintit. am donat anul trecut, dar cred ca am dat unsubscribe la emailurile de anul asta, ca nu m-ai spamat.
mersi de reminder, am bagat si eu 50$. Nu am mai intrat demult pe acolo dar in urma cu ani de zile m-a ajutat teribil.
Cui plm ii pasa de wikipedia? E o mare galeata de rahat si fake info. Nici un articol nu e complet. Tot ce gasesti e tratat la modul general si ultra superficial.
Nu neaparat retardata, da’ in nici un caz cea mai inteligenta intrebare de pe pagina asta.
Post:
“am dat 3, tocmai am mai dat 10”
Comentarii:
“Ah, bine ca mi-ai adus aminte.”
“Si eu donez de vreo cativa ani.”
“Le-am donat acum vreo 2 ani $50,”
“m-ai convins”
“mersi ca mi-ai amintit, am donat anul trecut”
“mersi de reminder, am bagat si eu 50$.”
Si pe urma te avem pe tine. As sharp as a bowling ball. “Cui plm ii pasa de wikipedia?”. Gee, I don’t fucking know, Sherlock. You figure it out.
Mă, eu le-am donat și o să o mai fac.
Cât despre personajul cu lama, mă bucur că există. E reconfortant și util să te mai întâlnești când și când cu prostia.
Ce ati gasit frate pe wikipedia asa interesant. Daca ziceati ca ati donat la Stack Overflow sau la Library Genesis mai intelegeam. Sunteti neshte culti ce pot sa zic.
Gasesti suficiente chestii interesante acolo. Aia daca te uiti dupa chestii interesante, desigur.
Dar poti, desigur, s-o arzi in “nu ma intereseaza x si y si nimic”. E perfect OK. Ca esti dorel superiorul si stii mai multe ca wiki, vorba aia.
Din ce-am observat eu, insa, genul asta de om e complet dezinteresat de absolut orice, in special cand e vorba sa dea cu cardul.
…si, ca sa intelegi treaba aia cu wiki, lucrurile stau asa.
Ala chiar nu face prea multi dolari. Stack Overflow e un fel de clubul tocilarilor infecti.
O singura data – eram tanar si naiv – m-am dus si am pus o intrebare acolo. “Ba, am codul asta, ar trebui sa faca asta; mergea pe python 2, dar modulul ala nu exista pe 3 si nu merge aici si nu stiu ce sa-i fac sa mearga pe 3, vreo idee?”. (Nu, nu tinea de print)
Raspunsurile au lipsit cu desavarsire o perioada. Apoi au venit cateva – pe sistemul “rtfm”. Unul era cu “trebuie sa folosesti x, nu y”. Nu cum. Nu “asa”. Nu o linie de cod. Nu. Cum ai veni tu la mine si ai intreba “cum fac aia in sql” si eu as spune “trebuie sa folosesti triggers, nu events”. Altul mi-a batut obrazul ca exista alta arie unde crede el ca s-ar potrivi subiectul, nu acolo, pe python 3.
Pana la urma, am rezolvat-o singur. O saptamana au mai tot aparut raspunsuri. Nici macar unul util. Nici pe jumatate.
Cam cum m-as duce eu la Orbu “ba, tu ziceai ca stii ceva matematica, poti sa-mi calculezi aria casei, ca nu stiu ce calorifere sa iau, am camerele de marimile astea”. Iar ala mi-ar zice pe nas, ah, pai, coaie, nu incerca sa folosesti x*y, invata despre derivate inainte” (si nu, nu cand sunt peretii strambi). Da, pula mea, pentru ca – nu-i asa? – cand stau cu mana pe click sa comand un calorifer, o sa-mi caut un curs despre integrale, de ce nu?
Vezi tu, la asta foloseste wiki. Sa gasesti ceva informatie relativ utila, relativ rapid, fara a veni la pachet cu toate fitele tembele ale unui fost tocilar frustrat ca maine se duce la jobul lui unde ia salariul mediu pe economie.
Lama: hai ca iti explic eu.
Vrei sa vezi repede ce populatie are stocolmu. Nu te ajuta in mod deosebit, dar asa, ca idee. Pac, informatia
Vrei sa vezi daca ansoa si hamsia sunt verisori primari?
Vrei sa vezi ce plm s-a intamplat in lupta aia?
In general wiki ofera ceea ce ofera orice enciclopedie. Informatie pe scurt. Vrei sa citesti mai mult, ai in josul paginii niste linkuri cu tot ce vrei. Uite, ultima data am aflat ca evreii ortodocsi nu au voie sa auda o muiere cantand. Super informatie 😀
SO e mega util. Dar si in ala tre sa sapi pana iti vine acru in pula
N-as zice ca-i MEGA util. Dar da, si acolo poti gasi chestii utile. Daca ai o rabdare de canibal si chef de fite de tocilari frustrati de prea multa laba.
Ce alternativa sugerezi la stack overflow? Plm, si eu mai intreb pe acolo cand nu stiu ceva, uneori primesc raspunsuri bune, alteori deloc si ma prinde 5 dimineata citind documentatii. But if there’s better…
Obligatory Wikipedia-related XKCD links:
https://xkcd.com/214/
https://xkcd.com/903/
https://xkcd.com/631/
Manual, toceala, prieteni, chiar si irc.
SO e util pentru cacaturi banale cu raspunsuri de juma’ de secunda. Acolo poate ai noroc si nimeresti ziua aia din an in care are unu’ chef sa-ti dea raspunsul.
Daca-i o chestie de gen 4 linii de cod, ai belit pula, ca vei primi mai mult fonfaieli. Si daca ai timp vreo saptamana-doua de inghitit fonfaieli si google-uit de ce nu merge aia, de ce nu merge ailalta, de facut un frankenstein din diverse pagini din alte 30 de taburi de SO deschise, atunci POATE o rezolvi asa.
De obicei e mai rapid sa-nveti tu chestiile alea de la zero.
Nu vreau sa ma cac pe mine aiurea, am dat de raspunsuri de juma’ de secunda cand le cautam. Chestii cu sed/awk/regex – pe vremea cand le cautam. Da’ cam atat. De la un nivel in sus, hai pa si muie.
Cand am inceput sa citesc articolul chiar mi-am zis: “sper in plm sa nu zica acuma ca sa se inchida wikipedia!” :)))
Pe SO am gasit si chestii care lipseau din manual sau raspunsuri la chestii care ar fi trebuit sa mearga, dar nu mergeau – de obicei pentru PHP, care are manualul oficial foarte slab. Si chiar si o chestie un pic geniala de SQL, le-am aratat-o la niste programatori cu care lucrez si a trebuit sa le-o explic, desi era chestie de o linie.
Nu, nu gasesti tot ce vrei si nu iti raspunde cineva instantaneu, dar gasesti suficient de multa informatie buna. La aia cu raspunsurile e oarecum normal, cand am gasit niste solutii la probleme de care m-am lovit si care aveau si intrebari fara raspuns pe SO a fost mai complicat sa raspund, ca ori erau foarte vechi (si nerezolvate, da) ori aveau o vizibilitate minimala, ca intrebarea era ori foarte specifica ori scrisa in termeni in care nu ti-ar fi venit ideea sa cauti.
Wikipedia e excelenta ca sursa de informatii fara plata directa. Nu are tot ce iti trece prin cap, dar are enorm de multa informatie. Pacat ca o gramada de oameni pierd vremea facand articole slabe in diverse limbi (ex: romana) in loc sa contribuie cu informatie la articolele in engleza si sa lase lumea sa foloseasca un translator. Conteaza mai mult sa gasesti material cat mai complet despre subiectul X decat sa gasesti 2 propozitii in RO, traduse din alea 5 din articolul in engleza.
Ca orice loc unde fiecare poate contribui, in ambele se aduna tot felul de informatii si poti interactiona cu tot felul de personaje. Mai bune, mai putin bune, unele chiar inutile.
La SO, problema comunicarii e mai acuta insa, e ca si cum ai citi acea Wikipedia Talk Page in loc de articolul prelucrat: vezi toate contrele si toate certurile intre cei care contribuie.
Unde ajuta SO:
– Apar rapid intrebari despre probleme recente cu o diverse biblioteci, SKD-uri sau API-uri si de multe ori, dezvoltatorii acestora chiar raspund. Daca nu ei, atunci fiecar utilizator mai vine cu cate o idee si se poate gasi o rezolvare.
– Numarul de intrebari si raspunsuri e indeajuns de mare acum, incat sa poti gasi solutii care au potential, la majoritatea problemelor pe care le-ai putea avea in legatura cu nucleul celor mai populare limbaje, biblioteci si servicii. Nu intotdeauna gasesti o singura solutie completa, insa poti combina idei din mai multe raspunsuri si rezolvi.
– Spre deosebire de documentatiile oficiale, poti gasi pe Stack descrieri pas cu pas a modului in care poti realiza anumite fluxuri utile care combina mai multe componente. Sa cauti prin documentatie, ar trebui sa deslusesti tu cum sa la pui cap la cap si nu intotdeauna e evident (dezvoltatorii de bibliotecti si servicii implementeaza uneori moduri incurcate de a face lucruri simple).
Pe ambele platforme (SO si Wiki), poti aplica adagiul “las-o mai buna decat ai gasit-o”, oferind la randul tau informatii si raspunsuri intr-un mod in care ti-ar place tie insusi sa le gasesti atunci cand le cauti.
Sunt. Dar nu merita aggro.
In momentul de fata daca as avea o problema similara cu aia avuta (sa zicem tot ceva banal de python) si nu as avea idee de unde s-o apuc, m-as duce pe un site d-ala de freelancers and shit. “Am problema asta, cum o rezolv, licitati”. In $10 am raspunsul. La pariu. Si sigur, e naspa sa dai $10, da’ e mai bine decat sa dai refresh o saptamana sa vezi cum isi dau tot felu’ de nimeni importanta aiurea-n tramvai – fara raspuns.
Da, aia de ro e o mizerie odioasa. Da’ cumva e de asteptat. Problema cu wiki e ca dom’le, vrem surse, citate etc. Ceea ce-i normal, cumva, da’ nu functioneaza cand vine vorba de-o tara ca Romulania. Ia de exemplu faza cu Basescu, cand zicea sa plece din tara ITistii si medicii. Am vazut-o/auzit-o chiar eu, la TV. Da’ nu pot sa-ti dau o “sursa”. Si daca as putea, ar disparea in trei zile. Putem baga aia pe pagina lui Basescu? Nu putem. Ca pula “dovada”, citation needed in cel mai bun caz. Poti sa le treci ca nu, nu mai sunt 19 de milioane de romani in Romania, ca nici 16 nu mai sunt? Nu poti. Citation needed – si nu poti sa zici “da’ du-te coaie la aeroport sa-i vezi”. Poti sa le treci ca nu-s 3% “Roma”, ci more like 15% deja? Nu poti, citation needed. Nu conteaza ca dai drumu’ la TV si vezi doar Salam, Dorian, Guta, “Ruby” si restul sau ca-i vezi si pe strada. Si tot asa. Da’ acolo nu-i problema cu wiki, ci cu Romania. Ca-ntr-o tara normala n-ai avea statistici falsificate cu atata tupeu.
Din pacate ce-am observat eu pe platformele unde poti pune intrebari and shit, foarte-foarte rar primesti raspunsul si foarte-foarte rar dai pe-acolo de oameni care sunt acolo pentru a ajuta. De obicei dai de d-aia veniti doar sa-si umfle propriul balon de sapun. De la linux la networking la sql la bash si python, eu in 99% din timp am dat de sinistri de-astia.
Bai, eu nu raspund des la intrebari tehnice si nu scriu des howtos and shit – nu e genul meu de activitate. Dar coaie, cand o fac, e explicat “la linie” ce, de ce, diferentele intre A si B etc. Pot confirma aia care mi-au citit vreun howto. Nu cu fite, nu cu figuri, nu cu “rtfm”, nu cu “aici nu e aria corecta”, nu cu nimic de genul ala. Ca nu simt nevoia sa fac pe geniul in fata unui noob. Asa ca atunci cand vad cate-un figurant de-asta de doi lei umflandu-si pieptul ma gandesc doar la cat de trist sunt ca nu-i pot fute femeia de fata cu el doar pentru ca e prea ghertoi sa aiba una. Si e trist. E foarte trist ca nu e capabil sa aiba o pizda, asa ca nu-l pot forta sa-mi linga slobozu’ de pe nevasta-sa, cum ar fi civilizat. Nu din rautate, ci doar pentru a-l face sa-nteleaga rolul lui pe planeta. CSF, NCSF.
Asta si chestia cu haraciul de 10% is cele doua chestii pe care le-ai mentionat in trecut, am ridicat din spranceana si nu am reusit sa gasesc “sursa”.
Pe SO nu ma astept la raspunsuri pe loc, caut doar sa vad daca s-a discutat deja problema, candva in ultimii 10 ani. S-au adunat o gramada de raspunsuri in timpul asta, e pe post de Wiki tehnic, incomplet, dar util.
Nu era 10%. Amesteci doua chestii separate: tributul (haraciul) si taxele (birurile). 10% se refera la zeciuiala – modul in care erau “taxati” producatorii – si se aplica la diverse mizerii (zeciuiala la oi, la vin, la boi, la sloboz con carne)
Imi dau seama ca nu gasesti “sursa”, pentru ca-i aproape imposibil sa gasesti ceva pe tema asta. Nu-i ca si cand aveau aia chef de istorie, contabilitate and shit.
Cateva informatii poti gasi aici, dar si astea sunt indirecte: concluzii trase din alte concluzii trase din presupuneri.
Partile relevante de-acolo:
Sa retinem ca 10% era intr-o perioada in care pula mea, nu prea treceau 5 ani fara rascoale sau razboaie sau invazii.
Tributul era o harneala. Iar taxele erau de gen 10%. In 1563, cand au incercat sa bage acolo un “impozit” de un ducat pe familie pentru armata , taranii s-au rasculat. Tot de la linkul ala:
Echivalentul a $140 din ziua de azi. Pac, rascoala, ca era prea mult.
Taxele pe care le plateai ca moldovean boierului/domnului si taxa de protectia pe care o platea domnitorul portii (tribut, haraci etc) erau chestii diferite. “Haraciul” nu a fost niciodata 10%, din ce stiu eu.
Cred ca tu tii minte o discutie mai veche, in care eu am zis ca PE VREMEA AIA, CAND TARA PLATEA TRIBUT, CAND AVEAI RAZBOAIE LA MINUT, ERAI TAXAT CU 10%. De altfel, Stefan cel Mare a redus taxele – amuzant, dar adevarat. Tributul era o non-problema. Taxele erau o non-problema IN MOD NORMAL. Deveneau o problema cand boieru’ cutare se hotara sa ia si pielea de pe tine pentru ca avea de gand sa dea o spaga imensa vizirului pentru a obtine el ceva (posibil chiar coroana). Si atunci evident ca lua si pielea de pe taran – de obicei datorita incompetentei; cand spun asta ma refer la faptul ca trimiteau tristii aia sa te “taxeze”, sa dai o vaca pentru domnitor, sa zicem. Dar tu erai muncitor and shit si aveai doua vaci; vecinul tau gheorghe avea 0; baiatu’ cu taxele ridica din umeri si lua ambele vaci de la tine, ca el atat stia, ca tre’ sa duca doua vaci de la alea doua case; si daca vecinu’ n-a avut, plm, dai tu si pentru el. Asa ca, evident, falimentau producatorii. Cam cum fac socialistii in ziua de azi.
Ca o comparatie, PIB-ul Romaniei in 2017 (cica, nu pariez) a fost de 211.8 miliarde de dolari. Echivalentul “tributului” in ziua de azi ar fi 317 milioane pe an. O flegma-n lac, daca o pui in context. Gen Romania a dat dublu (600 de milioane pe dolari) pentru o transa de avioane F16 utile ca igrasia (40, vai mortii lor). Daca discutam si de rachete patriot, banii de f16 sunt o flegma-n lac, acolo s-au dus miliarde. Si pe langa asta tre’ sa iei in calcul si restu’ chestiilor – de neconceput pe vremea lu’ Fane Babanu (gen gazele din marea neagra, rosia montana care uite-o nu e, pungesti cu chevron la o adica, resursele subsolului la OMV, romtelecomu’ la greci, dacia si energia la francezi si toate celelalte smenuri – muuuuult prea multe pentru a fi enumerate).
Now, ti-am raspuns pentru ca istoria ma intereseaza la modul general, dar nu cred ca aici e locul potrivit pentru a discuta de-astea.
“We are unable to accept your donation at this time”
“We are not fundraising in your country at this time”
Probabil nu le plac dolarii murdari de nisip și care miros a petrol. Well, I tried.
@Buntzi trimite-i la mine si donez eu! :))
Nush daca mai cauti sau plm. Sunt prin watford si vad ca sunt langa un tuition centre si vad ca cica dau lectii de mate si engleza. Poate un din asta o fi mai util ca fraerii aia cu phd in muls vaca.
good point. thx
Scurta mea experienta pe SO.
Caut ceva legat de google maps API (api foarte popular). Gasesc un raspuns pentru un caz si cand vreau sa pun intrebarea pentru cazul meu primesc o avertizare ca ar trebui sa descriu cum e problema mea diferita de cealalta.
Incep prin a scrie un paragraf explicand diferenta. dau submit, dupa 10-30 de minute un ceva mega-cont cu super multe puncte marcheaza intrebarea ca duplicate si aia a fost. Contul respectiv posibil sa fi fost vreun bot sau operat de mai multi indieni care raspundeau pe categoria google maps api.
Am incercat sa ii scriu lu ala, am lasat un mesaj dupa intrebare, nimic.
Sa mi-o suga. stateau trei insi de la client pentru o solutie, google nu are suport desi plateam business. (trebuie sa achizitionezi suport separat).
Frugalitatea e atunci când nu sari etapele. Dacă vrei opulență sau mai multe pulențe tre’ să sari peste cât mai multe.
Eu sunt ăla. Ăla care sare etape care merge numai pe scurtături, sau pe cât posibil.
Nu le-am plătit pe toate cu bani că nu aveam de unde, dar e treaba de power dynamics. N-am avut bani am oferit altceva, timp sub formă de muncă, de obicei.
Eu sunt și ăla care a cumpărat / traininguri/tutoriale pe bani. Și au meritat tot efortul. Exemplu simplu. Mă pregăteam de o certificare de cev programare, eu având experiență. Și aveam de studiat, nu citit ,vreo două cărți de 1000 de pagini fiecare și niște aplicații. Nici alea nu fuseseră chiar gratis dar in fine. Știam eu programare dar de întrebările de la certificare nu eram sigur, iar ăia nu era gratis, cu vreo 500 de euro.
Iar un amic care nu știe ( da, la prezent vorbesc ) programare a cumpărat de la niște indieni access la niște chestionare cu toate întrebările posibile de la certificarea aia. In doua luni de studiu sau mai puțin și-a luat mizeria. Am scos 60 de euro din buzunar și în mai puțin de 2 săptămâni eram ready-freddy.
Aproape “de 10” așa. La ce a contat? Mi-au mai rămas vreo 3 săptămâni din care în două am plecat într-o vacanță . Mai mișto decât să tocești, zic eu. Plm.
De ce nu sunt întrebările astea gratuit pe net? Pentru că ăia care țin examenele nu te lasă să pleci cu ceva materiale din sala , să filmezi sau să fotografiezi. Dacă te prind te dau afară și te banează la a mai participa vreodată la un examen în rețeaua lor.
Așa că mult noroc să pleci cu gen 1000 de întrebări și răspunsuri de acolo, când tu vezi vreo 80 cred.
Inițial mă gândeam să le scot eu pe toate din chestionarele indienilor și să le dau drumul la liber cat avem acces acolo – vreo două luni ,#romanvero, după care m-am gândit că- bă ,știi ce? 60 de euro nu e mult pentru câți indieni pt fi muncit să adune întrebările, una câte una, sau câte dracului poți să ții minte la un examen. Sigur, se mai poate și altfel, dar ca principiu. In rest ia și caută materiale gratis de SAP pe net, pentru certificare,am mai pus și eu unele, și vezi cât pula mea durează să citești mii de pagini de căcaturi .
Cât despre Wiki , eu nu știu dacă vreunul din voi a bătut drumul pe la biblioteca județeană , să piardă trei ore sau mai mult căutând cărți ( nici titlurile potrivite nu erau mereu ușor de găsit ), răsfoind prin conținut stufos și inutil până când găseai câteva pagini relevante de ce aveai nevoie. Și după 5-10 cărți răsfoite găseai material cât să încropești o lucrare de 5-10 pagini. Nu-i vorba de lucrare ci de munca depusă pentru câtă informație utilă.
Sigur, poate credeți că acum cărțile alea le găsești pe toate online și de ce nu, în format ocr-izat să poți să dai search , doar că nu.
Și, băi, până și abonamentul la biblioteca județeană se plătea, din ce știu eu, dacă nu erai elev/student.
Iar Wikipedia e probabil cea mai mare bibliotecă din lume. Și funcționează pe un principiu socialist de bun simț, cam cum funcționează și opencube, lol.
Platesc aia care își permit, bani de-o cafea, și au acces pe lângă și aia care nu își permit la momentul “X”.
Nici nu se poate pune problema de “we’re better off”.
Informațiile de-acolo sunt subevaluate de percepția că ce scrie in Wiki știe toată lumea, în sensul că are acces acolo. Iar asta ii face un pic mai informați și mai aware pe cei mai prost pregătiți dintre noi. Că niște specialiști în diferite nișe acoperite de Wiki știuboricum mai mult și mai precis decât ce scrie acolo. Dar publicul larg nu. Publicul larg, fără acces facil la informații, e bâtă.
Uneori mă gândesc că nu e vorba numai de accesul meu acolo. Că eu, dacă m-am descurcat in anii /98-2000 cu biblioteca județeană, mă descurc și acum , dar e mai bine să nu trăiești printre proști, părerea mea.
@Dan:
It’s because of people like you we can’t have nice things.
@dan: coaie, ca sa nu ne mai contrazicem aiurea, facem asa.
Eu iti sterg tie toate comentariile, ca nu vreau sa profit de pe urma ta.
Dupa care-ti trimit rangeurile – de la calyx la tor si restu’ – in spam. Asa, gen pe /8, ca n-are rost sa ne complicam. Ca eu nu-s de acord cu tine. Nu mi se pare normal sa profit de pe urma ta si a comentariilor tale, asa, de pomana.
Hai sa vedem in cat timp dau eu faliment din chestia asta. Intre timp, simte-te liber sa o arzi cu browsing pe unde vrei tu – ca e gratuit si pe alte pagini. Eventual agita-te cu proxy/vpn, ca si alea-s gratuite.
Bafta.
Evident. La cati saraci si fals saraci sunt pe planeta, ar fi o piata majora pentru un “free” wiki cu reclame si flori de mar.
Florile de mar fiind cele mai nocive, ca presupun ca-ti dai seama ca nu reclamele afisate pe o pagina sunt marea problema, cat faptul ca o data mers in directia aia e imposibil de asigurat neutralitatea informatiei de care vorbesti. Adica sa nu ai continut cumparat si atacuri de fake news/info – facebook/ twitter like. Adica sa ai continut de calitate, nu cacat.
Wikipedia inseamna deja munca voluntara din partea unor editori si moderatori. Dar plm, oricum ai da-o, serverele alea nu sunt gratis, nici partea de management nu prea se poate face gratis asa, ca se gasesc unii sa sponsorizeze gratisul ala daca intelegi ce vreau sa spun.
Nimic nu functioneza decent si civilizat doar pe principiul sa depuna altii eforturi. Ni-mic.
Decat daca-s destui care depun eforturi cu mai un server, mai un articol, mai o contributie. Daca-s prea multi abonati la masa aia gratis nu prea mai e nimeni s-o dea care sa respecte principiul de neutralitate.
@Orbu: nu te obosi. I-am sters toate comentariile de aici si i-am trimis ceva subnets in spam. Poate daca se plimba o perioada pe restul paginilor gratuite o sa priceapa ce nu e cool la florile alea de mar.
La ce bun sa-i explici unui om atat? E mai simplu sa-l lasi sa vada singur cum arata internetul ala pentru mocangii si ce-i bun la ala pe bani.
Ai dreptate. Lumea nu mai plătește pt nimic (deși ar putea) , se așteaptă sa primească pe gratis. Ceea ce duce chiar la monștri gen native advertising. John Oliver e genial la explicat https://youtu.be/E_F5GxCwizc