Nu saracia e problema, ci mentalitatea de sarac

Treaba cu saracia e ca toata lumea-ti zice in ziua de azi ca e un cerc vicios: esti sarac pentru ca esti sarac. Acum, nu zic nu, exista ceva adevar in treaba asta.

Numai ca…discutam recent cu o cunostinta de pe vremuri despre treaba asta si am ajuns la concluzia ca problema nu-i saracia, ci mentalitatea de sarac. Iar mentalitatea aia de sarac inseamna multe – multe chestii nasoale. Treaba cu saracul e ca e prea preocupat de saracia lui, asa ca ajunge sa traiasca intr-o bula de saracie si nu mai gandeste mai departe de ziua de maine.

Ca sa explic mai clar si sa dau si-un exemplu in sensul asta, saracul simte si el cand vine iarna, ca-i cam ingheata un pic mecla. Asa ca se duce si alearga 3 zile prin tot felul de locuri obscure. Cauta prin 10 idm-uri (sau de unde cumpara saracii acum, plm) o geaca “ieftina si buna”. Normal ca gaseste vreo 20 bune, da’ nu-s ieftine. Si nu se-ndura sa dea (sau nu are), asa ca se mai duce prin inca 20 de magazine. Ca poate la vecinu’ o fi ceva mai ieftin. Chiar daca arata mai naspa, nu conteaza, cald sa tina. Si treaba asta ar fi corecta pana la un anumit punct, dar problema e ca, la sfarsit, DACA a gasit una, a cheltuit cu 10 lei mai putin, da’ cu 3 zile mai mult. Cat scotea saracul in alea 3 zile, daca le muncea, in loc sa le futa pe plimbari de colo-colo? Probabil ca mai mult de 10 lei.

La asta ma refer cand vorbesc de bula aia a saraciei. Ca nu mai iesi din ea. Te obisnuiesti sa petreci putinul timp liber pe care-l ai cautand “deals” si “partikipand” la “concursuri”, ca poate-poate pica de colo. Poate pica de dincolo. Poate iese un smen cu varul ala de la tara. Poate merge o faraoneala de la lucru cu furat o naveta de bere. Poate…ceva.

Ca esti sarac nu-i o problema. Multi sunt, multi vor fi. Problema e cand gandesti ca un sarac, cand ai mentalitate de sarac. Stiti care-i diferenta dintre un sarac cu o gandire de sarac si un sarac cu o gandire normala? Saracul cu gandire de sarac simte ca-i frig, se uite pe geam si incepe sa-si faca el calculele: maine ma duc in IDM, poimaine in SIR, tre’ sa aiba pe-acolo ceva geaca ieftina, chiar daca n-o fi chiar masura mea….hai ca gasesc eu una…hai ca poate nu ma prinde controlorul, ca normal ca n-am bilet. Saracul cu gandire normala se uita pe geam si se gandeste “ia uite, tipul ala are o geaca misto, pare scumpa, nu-mi permit una; da’ oare eu ce pot face pentru a castiga suficient incat sa-mi permit si eu una la fel? Ia sa vedem…”

Eu nu-s bogat. Da’ nici sarac. In schimb, am cam aparut pe planeta prin saracie, asa. Nu d-aia nasoala-nasoala (aia a venit abia cand aveam eu vreo 13-14 ani, lol), da’ cam saracie. Diferenta dintre mine si ala care-i in continuare sarac e ca eu n-am avut chef sa merg “pana in Europa, sa vedem ce au chinezii ieftin”. Eu am avut chef sa merg pana la Big Berceni (sau pana pe internet) p-acolo, sa mai invart niste smecherii, ca sa pot sa-mi cumpar chestii d-alea mai scumpe, mai nechinezesti, gen. Si aia-i tot. Nu-i altceva la mijloc.

Persoana cu care vorbeam e momentan in somaj. Probabil ca nu pentru multa vreme, da’…pentru o perioada. Nu are nici un fel de calificare reala (adica, vreo chestie d-aia care deschide poarta cand e pe CV). Si vorbea de niste joburi de mai bine stai in somaj decat sa lucrezi pe banii aia. Ma uitam si m-as fi inchinat daca as fi fost religios. Mentalitatea de sarac nu te lasa sa zici “ba, da’ stai asa, orice idiot poate sa se uite pe site-urile de joburi, ca nu-i pe bani treaba asta; si pot sa vad si eu ce joburi se platesc cat de cat decent; pot sa vad si eu pe care din astea le-as putea invata, ce-mi trebuie, unde-s portitele”. Nu te lasa, coaie. Pentru ca ai o voce-n cap care-ti spune “trebuie sa iei acum jobul ala din care nici bani de mancare n-o sa scoti, ca altfel poate ti-l sufla altcineva; si hai mai cu talent, ca se termina reducerile la Primark”.

Cam aia-i problema cu saracia. Ca nu-ti faci niciodata timp sa iesi din saracie. Timp ai, nu-i vorba, da’ esti prea ocupat sa-l petreci facand tot posibilul sa ramai sarac.

I-am dat un sfat. Si niste primi pasi cunostintei de care vorbeam. Uite, ia d-aici cursurile astea (nu, nu pdf-ul, lol). Vezi daca poti, ca nu e greu. Vezi ca asa si asa. Acum, nu ma bag sa ma pronunt, da’ n-as paria c-o sa-mi arate vreo certificare in urmatoarele luni. Chiar nu. Desi are cursurile la dispozitie (in mod normal costa, da’ i-am dat contu’ meu, sa nu mai coste). Desi are timp. Da’ cred ca va folosi timpul ala pentru a face orice altceva. Orice in afara de a incerca sa iasa din saracie. Orice in afara de get rich or die tryin’. Orice in afara de a intelege ca nu-i vina ta daca te nasti sarac, da’ e vina ta daca mori asa.

Mai vorbesc din cand in cand cu oameni in situatia asta. Imi mai fute unul cate-un mail, asa, out of the blue. Ca uite, ca e greu, ca plm. Si-i zic acelasi lucru pe care-l zic tuturor in situatia aia: nu mai fiti saraci; ridicati-va din jegul ala; vedeti la ce va pricepeti, ce puteti face cu ce stiti; daca nu puteti, invatati altceva si apoi faceti. Si raspunsul e mai mereu ca “dar nu am timp de asta, dar eu nu stiu aia, dar cand sa invat, ca uite cate am pe cap, dar…”. Da, nu ai timp pentru ca ai mentalitate de sarac. Si esti sarac pentru ca ai mentalitate de sarac. Oportunitatile sunt acolo, da’ pula mea, tre’ sa mai lasi vrajeala si sa te chinui un pic pentru a profita de ele. Si e logic, asta trebuie sa faci, asta ar trebui sa faci. Dar…sunt reduceri in Europa, in tabloidul ala e poza aia, a aparut la stiri chestia aia…Pentru ca asta-i saracul cu mentalitate de sarac. N-are timp pentru a iesi din saracie, da’ are timp pentru toate cacaturile.

Postul asta poate fi interpretat gresit foarte-foarte usor. Gen “meh, uite-l si p-asta, face misto de saraci”. Dar nu asta fac. Nu dau cu pietre-n ei. Nu nimic. Spun doar ca nu poti sa te plangi ca esti sarac daca nu faci nimic pentru a sari calare pe oportunitati. Si sunt o groaza de oportunitati in ziua de azi, oportunitati care nu erau “pe vremea mea”. O GROAZA. Ca sa dau doar un exemplu, hai succes cu joburile remote prin 2000, cand imi cautam eu de lucru. Hai succes cu “tu vino, ca te invatam noi si te si platim in timpul asta si te angajam si promovam imediat dupa, doar pentru ca esti pizda” – cum e acum cu “women in tech”, “women in leadership” si alte harneli PC. Hai succes cu multe d-astea care azi sunt la toate colturile. Daca esti sarac si ai urmarit stirile sau o emisiune la TV, atunci nu incerci sa iesi din saracie. Daca esti sarac si vezi nu stiu ce seriale, atunci nu incerci sa iesi din saracie. Daca esti sarac si alergi trei zile dupa reduceri nu stiu unde, atunci nu incerci sa iesi din saracie.

Si mai e o chestie de zis aici, pentru aia care spun ca nu vor sa fie saraci, dar inca mai cred in scoala. Ba, nene, voi spuneti ca nu vreti sa fiti saraci, dar…nu aveti un plan. Nu aveti nici jumatate de plan. Si nu-i OK. Pentru ca trebuie sa ai un plan. “Am 20 de ani, la 21 vreau sa fiu la punctul ala, la 23 vreau sa fiu acolo, la 28 vreau sa am aia si ailalta; si pentru toate astea, trebuie sa fac X; ca sa pot face X, trebuie intai sa fac Y; ca sa pot face Y, trebuie sa obtin Z”. Serios, oamenii astia n-au jucat in viata lor nimic peste nivelu’ de pacman? Nu neaparat WoW, da’ macar un King’s Quest, un Dizzy, ceva? Nimic-nimic?

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

100 Responses to “Nu saracia e problema, ci mentalitatea de sarac”

  1. Preafericitul Daniel says:

    Am incercat sa ajut si eu pe unu din asta, ca nu prea are bani, nu se descurca, si i-am zis ca poate sa invete programare, i-am dat contul meu de udemy, plus ce se mai gaseste pe net si imi zice ca nu, ca e greu, ca plmuri din astea(omu sta si freaca noptile si weekendurile pe CS). Atunci am lasat omu in pace, ca isi merita locul unde e.

  2. 0040 says:

    Postul tau e foarte focusat… pe IT, suport si probabil inca vreo cateva domenii unde merge asta cu bagi un curs ceri mai mult, dar marea majoritate a populimii nu are tangenta cu astea. Ia intreaba pe cineva care are un job normal, uite Laur parca era ceva in industria auto… tot asa merge? Baga un curs si la urmatorul job ii da +1000 euro?

  3. liviu says:

    In multe domenii contează dacă știi să faci ceva care este mai avansat/greu, indiferent daca esti certificat sau nu. De exemplu sudat cu nu știu ce gaz, sau sub apă; pus gene/unghii false; toate certificarile din contabilitate; tot ce înseamnă instalator, construcții, mobilă.
    In toate domeniile de mai sus daca te perfecționezi ajungi sa castigi bani suficienti. Cel mai bun exemplu mi se pare cel cu mobila. Daca lucrezi curat, îngrijit și atent sa iasa ok si ai învățat să faci a.i. sa arate cum sunt cele de la ikea (nu îmi vine alt branduri acum), sa lucrezi cu balamale care se închid singure sau care or fi noutățile doar din recomandări (in Ro) o sa ai treabă 2-3 luni in avans.
    Daca domeniul tau nu permite asta (vânzător la Mega/McDonald’s) atunci ar fi cazul sa il schimbi. Asta e mentalitatea de sărac la care se referă Manowar. Atunci cand nu te uiți în viitor sa incerci sa vezi cum o sa fii peste 5 10 15 ani, daca ai ce sa înveți, daca ai șanse la promovare și ce sanse, apoi sa nu cauți soluții și să alergi in gol.
    As mai adauga aici că de multe ori ești “ținut” sărac și în cursa de șoareci și de societate. E f greu sa strangi bani sa trăiești 2-6 luni fara job sau sa plătești un curs mai scump când nu ai ce pune pe masa sau lucrezi 10 ore degeaba.

  4. Bere ieftina says:

    Tot suntem la capitol ul Cursuri, ce cursurii I ai recomandat persoanei respective. Le poti postat aici, sau pe Forum.

  5. ZmeulZmeilor says:

    @0040: ba, si in industria auto sunt nise si nise. Uite, Geany_talent_2001 mecanic de la fundul Afumatiului posibil sa castige mai putin decat Grigore, mecanic pe cutii de viteze automate. Unul e pe ceva f general si cu multa concurenta, celalalt…Plm, sa zicem ca in toata Europa sunt 100 d service BUNE pe cva. Si mecanici buni pe CVA, again, putinei.
    @Mano: mintea umana e a draq de plastica si e mega usor sa intri in niste spirale mentale din care e imposibil sa iesi – lasa saracii, gandeste-re la puscariasii care nu mai pot trai in afara inchisorii. Degeaba spui si urli unuia care a copilarit in saracie si a vazut ca se poate trai si asa – stie ca e sarac si e programat sa fie sarac si sa saraceasca.
    De aici porneste tot si aici e si genialitatea comunismului – cum zicea Yuri din RedAlert “A mind is a terrible thing to waste”.

  6. Deria says:

    @Mano

    In Romania nu ai dreptul de a primi somaj daca ai lucrat part-time (adica sub 8 ore pe zi). Mai exact, pentru a beneficia de somaj, trebuie ca, din cele 24 de luni anterioare zilei incetarii contractului de munca, sa ai minimum 12 lucrate full-time + 0 zile de concediu medical + 0 zile de concediu fara plata.

  7. Alexia says:

    Postul acesta e foarte real și se aplică la toată lumea, din orice domeniu. Nu puteai explica mai bine diferența de mentalitate dintre bogați și săraci, cei care au și cei care nu vor avea. Și nu se aplică doar la România, ci și la alte țări, deși în România sărăcia aia se simte mai tare.

  8. 0040 says:

    …sunt nise si nise
    Nise posibil sa fie in orice domeniu, dar cu ceva conditii si bulan. Una este sa fii superspecializat pe domeniul ala, sa aiba cautare si sa fie inca valabil.
    Superspecializarea nu cred ca e asa de la indemana tuturor. Uite de exemplu eu aveam working knowledge pe un anumit tip de echipament. O vechitura. M-au cautat unii la un moment dat pentru support level 3 pentru vechitura aia. Care era faza? Vechitura aia era un jeg ordinar, incat producatorul a tras-o pe dreapta si de ceva ani au inchis si suportul pentru modelul respectiv. Clientul lui asta ori era super scartzar incat nu vrea sa-si ia un model mai nou ori naiba stie ce ca cica aveau cerinte suplimentare fata de ce oferea produsul normal. Eh, ori ca sa faci asa ceva trebuie sa fii cel putin programator cred, ceea ce nu sunt pe moment. Cum altfel poti adauga functii noi unei vechituri atat timp cat nici producatorul nu mai se baga pentru ea, decat rescriind softul? Cam cum zicea Orbu cu butonul ala de-l cereau clientii lui lol. Din pacate nu-s programator inca si n-a fost sa fie. Dar si daca gasea pe cineva care sa zicem ca era foarte specializat si fix pe ce doreau ei, omul ala ar fi trebuit sa fie specializat in vechituri. Cat de future-proof i-ar fi fost acele cateva luni de contract? Ca sigur clientul dupa ce se vedea cu functiile cerute facute, nu mai avea nevoie de el, multumim frumos esti liber.

    Plm, sa zicem ca in toata Europa sunt 100 d service BUNE pe cva. Si mecanici buni pe CVA, again, putinei.

    Banuiesc ca in loc de service si mecanici poti pune orice si fraza ramane adevarata. Spitale si medici. Startups si devs. TechCompanies si Engineers. Aia o mana de mecanici/doctori/devs/infineri buni atat timp cat lucreaza intr-o institutie vor fi platiti more or less la fel ca restul din domeniu care probabil nu sunt la fel de priceputi, dar au facut si ei mai un curs, mai o facultate, si si-au facut intrarea. Iar de ceva timp incoace a aparut fenomenul cu comasarea joburilor. Pentru ce aveai inainte doi oameni ceri acum de la unul si nu ii dai nici doua salarii. De exemplu cum zicea si Manowar, acum la cabble guys cer si Python… poate mai incolo si Java. Pai pe principiul asta ar putea sa zica maine angajatorul la developeri , bah baieti ia faceti si voi cateva ture de noapte la monitorizare/routere/etc ca v-ati cam luat-o in cap. Cum plm Georgel de la networking face scripturi Python si acum mai nou baga si Java pe langa ce face el in mod normal si voi stati pe functia aia noua de n-spe zile?
    Si iti dai seama ca daca prinde, angajatorul isi freaca mainile. Vezi pe BestBlowJobs anunturi d-alea “cu de toate” pai sa fie expert in SQL, JAVA/C++/.NEt/ce se mai poate(cu cat mai multe cu atat mai bine), servere, routere, CyberSecurity ( sa aiba minim CCNP / ComptiA Security ), data mining, BI, Active Directory, grafica computerizata Acad/ CATIA, reverse engineering, cloud expert, Inteligenta Artificaiala, Big Data, Criptografie, Azure/AWS, arhitect LLD si multe altele. Ah da…si trebuie sa fie o persoana capabila la efort SUSTINUT si sa-si prioritizeze taskurile (lol ca la cate au insirat in anunt, nu cred ca le va mai termina vreodata).
    Si deja trebuie sa stii si alte limbi pe langa Engleza/Franceza/Germana.
    E suficient daca prinde la cativa ca dupa se invata patronul. Pleaca unul, preiei tu munca lui pana gasim pe altul ( eh, de fapt nici nu cautam, daca tot ai preluat tu munca lui ).Vrea unul nou sa intre pe felie? Pai ce cauti aici bah baiatule doar cu atat? Nu e nici macar jumate’ din ce se cere. Iar in cazul in care si gaseste all in 1, unul sa stie de toate, pai cred ca o sa fie ala burned out in cateva luni

    Presupunand ca nu ai xp, de ce te apuci prima data? Java? SQL? CCNP? AWS? Plm cu doar doua cred ca nici nu te cheama la interviu :)) Am facut eu pe cybersecurity un curs online si nu m-a chemat nimeni lol. La fel de bun mi-a fost si CCNAul. Lol,acum daca n-ai minim CCNP/JNC(IA,IE,IS,DC) sau CCNP security/Comptia/CEH d-alea scumpe degeaba. Cand ti le plateste firma e ok, dar in articol ai mentionat ce vrei sa faci trecerea de la sarac, la ceva mai bun. Pai… cam greu pentru un sarac sa bage bani si 3 luni efort in certificari cand nici macar nu are certitudinea ca ii va asigura un job bine platit in a 4 luna.

    Am vazut la joburi de junior plm, faze gen:
    At least 3 years of experience in IP networking and IT security
    2 years experience in the administration, installation of firewall (experience of cluster-solutions ),network, security and cyber security
    You need to meet the conditions for passing the extended personal security examination PSP11 (Swiss citizenship or settlement permit C).
    Ahhh da, si pentru extra ceritna cu Swiss citizenship or settlement permit C, salariu BRUT 800euro.
    Apoi te uiti cum in companiile de stat un sofer la RATB ia 1000 euro. Doar cu scoala de soferi. Si nici nu trebuie sa dea examenul din 4 in 4 ani ca sa-si reimprospateze “certificarea”.

    Si apoi mai e inca o chestie, ok, domeniul e pe val. ACUM. Oare o sa mai fie pe val peste 5 ani? Again, in IT esti cam asigurat, dar in altele? Dar si in IT/financiar tot sunt ceva joburi care vor dispare cand se vor automatiza pentru un pret mai decent pentru angajator decat salariile.

  9. Manowar says:

    Si iti dai seama ca daca prinde, angajatorul isi freaca mainile. Vezi pe BestBlowJobs anunturi d-alea “cu de toate” pai sa fie expert in SQL, JAVA/C++/.NEt/ce se mai poate(cu cat mai multe cu atat mai bine), servere, routere, CyberSecurity ( sa aiba minim CCNP / ComptiA Security ), data mining, BI, Active Directory, grafica computerizata Acad/ CATIA, reverse engineering, cloud expert, Inteligenta Artificaiala, Big Data, Criptografie, Azure/AWS, arhitect LLD si multe altele. Ah da…si trebuie sa fie o persoana capabila la efort SUSTINUT si sa-si prioritizeze taskurile (lol ca la cate au insirat in anunt, nu cred ca le va mai termina vreodata).
    Si deja trebuie sa stii si alte limbi pe langa Engleza/Franceza/Germana.

    Sigur ca nu ma astept de la Georgel sa invete linux, mysql, networking, programare si dracu’ mai stie ce. Chiar nu. Ca-nteleg, e greu.

    Da’ e suficient sa invete UNA din alea de mai sus. Si nici p-aia foarte-foarte bine. Pentru ca un job de junior in domeniu e platit de vreo 3 ori mai bine decat ce face acum Georgel-ul din postu’ meu.

    Eu inteleg ca nu poti invata toate alea in doua luni. Da’ mai da-te-n pula mea, ca poti invata cel putin una din alea intr-o saptamana. Hai sa zicem o luna, ca esti foarte-foarte greu de cap. Si tot iei triplu fata de cat luai inainte. Ca sa punem chestia-n cifre, tu iei 16k/an pe un job mizerabil, genu’ ala de paznic de mall. OK, da’ iei 50k (razand, asa, gen “hai sa sarim peste interviu, ca nu prea am chef”) ca DBA – si nu d-ala super smecher.

    OK, nu stii sa faci si chestii pe linux, nu stii programare, nu stii networking, nu stii pula mea, da’ 50k vs 18k, mai da-te-n pula mea, chiar asa, nu merita deranjul? N-ai niciodata la dispozitie timp pentru invatat? De ce, a mai iesit un episod din telenovela aia faina sau sunt iar reduceri in Europa?

  10. super_fotbal says:

    De acord cu ce spui, doar ca se aplica celor care au facut ceva si acum sunt saraci, gen o perioada in care sunt jos. Sau celor care n-au trait prea mult. Mie mi-a luat vreun an pana m-am linistit, primu salariu s-a dus pe atatea chestii inutile de imi vine sa imi dau palme. Acum cheltui mai putin si am mai multe chestii.
    Am inceput sa vad cum unii din prietenii ramasi in romania, deja s-au pierdut si nu mai au vreo sansa sa mai faca ceva si erau oameni care aveau o sansa, nu le curge scuipatu din gura.
    Mintea e perversa, daca te bucura ca geaca aia te scapa de frig nu iti mai pui intrebari. Daca tot iti vine sa iti dai palme dupa ce ai luat geaca aia, risti sa te ia depresia daca nu reusesti vreo mica victorie repejor.
    Ma uitam ca vroiam sa imi iau niste adidasi si o geaca ca n-am mai luat d-astea deja de vreo doi ani cred. Am aranjat alea de le am si am vazut ca nu prea le-am purtat. Nu imi iau air force-urile cand ma duc la tesco gen si la munca de ceva vreme alternez doua camasi. M-am dus la sports direct si mi-am luat un fleece vest redusa la 15 lire si am economisit vreo 200-300 de lire.

  11. Allen says:

    @Manowar:

    Ce zice tu acolo legat de skilluri se aplica la UK si alte tari cu apa calda. Ce zice 0040 legat de pomelnicul de skilluri cerute pt un job de junior se aplica la Romanistan unde degeaba stii Java (de ex) la perfectie pentru ca aia iti cer nspe mii de frameworkuri, SQL si alte chestii conexe.
    De fapt articolul trebuia inceput cu propozitia: “Plecati din tara aia de saraci, saracilor!” 🙂

  12. ZmeulZmeilor says:

    @0040: incurci specializarea cu oleaca de talent. Ca daca esti specializat pe RedHat nu cred ca e asa greu suportuk pe vreun Alcatel-Lucent mai vechi. Da-o in plm, te prinzi tu cumva.
    Mai e si vorba aia, “sa vrei”.

  13. Darius says:

    Băi, eu sunt de acord cu ce zice@0040.
    În ziua de azi nu este suficient să știi doar 1 chestie.
    De exemplu, un strungar pe CNC ar cam trebui să știe să folosească la un nivel destul de avansat un program Cad/CAM, să știe și ceva Fusion 360, și electrica, electronică, să fi avut experiență anterioară în strungărie clasica. Toate astea costa timp și bani , patronii vor sa angajeze cu experiență, să fie un fel de 3in1.

  14. Alexia says:

    @Allen – Daca gandesti ca un sarac in Romania, tot sarac vei fi si in alta tara. Numai ca, acolo nu o sa mori de foame, pentru ca salariul minim are alte valoare, atat. Idea e sa inveti ceva nou, sa incerci sa faci ceva mai mult, sau aplici pentru joburi mai bune, chiar indeplinind doar o parte din cerinte.

  15. Mike says:

    “Dar si in IT/financiar tot sunt ceva joburi care vor dispare cand se vor automatize” , AI vegheaza

  16. Mike says:

    “Numai ca, acolo nu o sa mori de foame”, nu se mai moare de foame nicaieri in Europa cel putin , la parliti le ramane dreptul de vot ca asigurare ca nu mor de foame

  17. Mike says:

    “De exemplu, un strungar pe CNC ar cam trebui să știe să folosească la un nivel destul de avansat un program Cad/CAM, să știe și ceva Fusion 360, și electrica, electronică, să fi avut experiență anterioară în strungărie clasica. Toate astea costa timp și bani , patronii vor sa angajeze cu experiență, să fie un fel de 3in1.” , esti ironic, nu ? iti dai sea ca strungarii sunt aia care de-abia stiu sa citeasca , nu ? absolventi cu brio ai scolilor profesionale facute la ff

  18. Radu says:

    >>Postul tau e foarte focusat… pe IT, suport si probabil inca vreo cateva domenii unde merge asta cu bagi un curs ceri mai mult, dar marea majoritate a populimii nu are tangenta cu astea

    Bullshit. Marea majoritate a angajatilor din IT nu au nimic special, din contra, mai curand s-ar potrivi in munci mai putin solicitante intelectual. Dar n-au mentalitate de sarac.

  19. 0040 says:

    iti dai sea ca strungarii sunt aia care de-abia stiu sa citeasca , nu ?

    Unii vor si studii superioare, master daca se poate lol. Bah ce nesimtiti…
    https://imgur.com/a/8w0JsJu
    Dar nu conteaza daca servesti copanele la KFC, bagi un curs pe udemy si te duci in Germania pe 5000euro/luna. Asta cand ajungi acasa rupt de la serviciu ca banuiesc ca la servit aripioare nu se sta pe scaun…

  20. Sfântu Dracu says:

    My current job (parțial):

    “Minimum 4 years of Linux along with cluster setup – systems administration or hands-on îs a must.”

    Să vă spun că nu bifez nici măcar o zi la must-ul ăla?
    De fapt, nu bifez mai nimic din cerințe.
    Nici măcar limba străină cerută. LOL
    “Bifez” doar căcaturile generale: team player, problem management etc.

  21. Andrei says:

    Cam care sunt sansele ca cineva de 35+ fara pic de experienta in IT si fara cunostinte practice sa mai poata face ceva pe domeniul asta ? Nemaipunand la socoteala ca “IT” poa’ sa insemne o gramada de chestii.

    Sigur, la 20 de ani ai tot timpul (ma rog, vorba vine) sa inveti si sa obtii niste certificari, ba apoi sa te mai si muti de pe vreo specializare pe alta, dar dupa o anumita varsta deja-i cam complicat. Nu zic ca-i imposibil neaparat, vad ca internetu-i plin de raspunsuri motivationale in sensul asta al reorientarii profesionale, dar totusi mi-e greu sa cred ca ne vom confrunta cu vreo penurie de paznici la mall in viitorul apropiat.

    Oricum, m-ar interesa cam ce i-ai recomandat amicului respectiv, macar in spirit informativ asa. Daca ai mai scris vreun post pe tema asta scuze, dar n-am reusit sa gasesc acum.

  22. Liviu says:

    @ Mike nu e obligatoriu sa fie asa cum zici tu. Poate ca persoana respectiva nu stie multa carte, sau are 20-50 de pct de iq mai putin decat tine sau Manowar dar asta nu inseamna ca e prost sau ca nu poate produce chestii din care sa traiasca ok. Sunt sanse ca strungarul ala sa traiasca mai ok decat mine sau tine muncind cinstit si cu pasiune.
    Iti recomand sa pleci de unde lucrezi cand ti-ai facut plinul si sa incerci sa dezvolti ceva care se cheama empatie.

    @everyone else: si in romania se cauta oameni fara experienta. nu o sa fie salariul la fel, dar daca vrei sa inveti ceva ai sansa asta. e nevoie prea mare de oameni. Metehnele vechi dispar greu, de asta mai sunt anunturi cu cautam expert la salariu de incepator, dar cei care vor sa produca si au nevoie de oameni nu au timp sa stea x luni pana le vine cineva la interviu, daca le vine.

  23. Manowar says:

    “Dar si in IT/financiar tot sunt ceva joburi care vor dispare cand se vor automatize” , AI vegheaza

    Sarind peste romana indoielnica de-acolo, hai sa lamurim treaba asta cu AI. Da, vine automatizarea din spate puternic – si nici n-ati vazut inca la ce o sa duca. DAR. Dar chestiile astea se intampla de sute de ani. Un domeniu devine obsolete. Un anumit job dintr-un anumit domeniu se duce pe pula (sa zicem … vanzatorii de bilete de tren, ca toata lumea ia de la automate, plateste contactless etc).

    OK. Si la un moment dat ne vine si noua randul, asta-i cert.

    Dar…depinde cum esti prins cand iti vine randul. Ai platit 10% din casa (gen ai dat avansul), ai rate, masina scartaie sau e-n service, credit cardu’ e cam maxed? Sau ai casa platita, masina platita, pula datorii si vreo cateva zeci/sute de mii in banca, eventual si ceva venit pasiv? Ca nu-i acelasi lucru. Eu imi dau seama ca – mai devreme sau mai tarziu – ma prinde si pe mine AI-ul pizdii din urma, nu-s nebun. Da’ in acelasi timp am un plan. Ba chiar doua. Si prima parte din primu’ plan este “imi asigur chestiile de baza” (locuinta, rabla, economii) “scap de orice fel de datorie, am ceva economii”. Si… OK, ma prinde pe urma AI-ul mortii si ma lasa cam somerache. OK. Se-ntampla. Si-atunci am niste luni la dispozitie pentru a incerca sa ma reorientez. Pentru ca asa-i viata. Da’ e altceva cand ma prinde reorientarea aia relativ aranjat. Pentru ca atunci, pula mea, pot sa ma duc sa-mi cumpar o masina de tuns iarba, o scara si-o lopata si ma pot duce sa tund iarba vecinilor cu bani. Sau sa le dau jos frunzele de pe acoperis. Sau sa le dau zapada din drive. Sau ceva. Nu-i grozav, e un fel de last resort, da’ in situatia descrisa, ma descurc de haleala si de facturi fara a trebui sa intru in economii. Iar daca-i nasoala-nasoala, intru in economii pentru a invata ceva nou, ceva care nu merge automatizat – sau costa prea mult sa fie automatizata (cat plm te-ar costa un robot care sa se urce pe casa si sa-ti dea jos frunzele, gen?)

    Vorbind un pic de treaba asta cu reorientarea, hai sa lamurim si aspectul ala cu “dar cere si linux si programare si mysql si cloud si networking si…ca asta vor bulangiii acum”. OK.

    Ba, nu a zis nimeni sa te faci ninja peste noapte. Ca nu merge asa (daca nu cumva esti ceva geniu, da’ am dubii ca suntem noi chiar geniali). Da’ poti incepe DE UNDEVA. Uite, eu am inceput cu linux. Mie mi-a placut (si aia care-ati vazut windows 3.11 stiti de ce, nu tre’ sa va explic). Nu-i recomand nimanui sa faca asta acum, ca-mi dau seama ca v-ar fi peste mana. Da’ sunt domenii in care puteti freca pula cu succes pe bani decenti si care nu cer prea mult timp pentru a invata treburi. Am dat un exemplu mai sus. OK, nu-i mult, DAR PORNESTI DE UNDEVA, NU CERE MARE EFORT SI E PLATIT DE 3 ORI MAI BINE DECAT SARACIA AIA PE CARE-O FACI ACUM. Sigur, pe parcurs o sa devina si ala obsolete. Da’ ce NU devine obsolete e “logica” din spate. Maine poate se duce pe pula mysql complet, nu mai foloseste nimeni. Da’ logica din spate (db, tables, indexes, select/update/delete, ce e ddl, ce nu e), aia nu se mai duce pe pula. Ramane aceeasi. Cum ar veni, in ziua de azi copiati fisiere in mod diferit fata de cum se facea acum 25 de ani, da’ logica de copiere e aceeasi. Si avand “baza” aia, poti construi pe ea. Ca sa fiu mai clar, nu conteaza ca maine mysql o sa fie complet scos de pe piata de ceva mai bun (postgresql, sa zicem). Ca tu o sa trebuiasca sa inveti doar diferentele, nimic mai mult. O sa fii intr-o pozitie buna pentru a face asta.

    Doar ca pentru a face chestiile astea si pentru a ajunge “acolo”, ai nevoie de un plan, asa cum ziceam. Pentru jucatorii de wow, nene, e ca t6 attunements. Da, tre’ intai sa faci clear la t5. Si pentru aia tre’ sa faci questchainu’ ala si sa-l regulezi in rect pe Magtheridon. Si pentru aia trebuie sa…

    Problema nu e ca e prea complicat domeniul asta. Sau ala financiar. Sau ala al strungarilor. Sau ala al .. oricui. Problema e ca maimutoiu’ care zace-n saracie nici nu se gandeste la “cum sa fac un plan, cum ar trebui sa arate planul meu?”. Nu are mentalitatea aia de “punem o caramida peste alta caramida pentru a construi o casa”. Si chiar nu-i greu sa faci un plan. Chiar nu-i greu sa te uiti pe portalurile alea de joburi, sa vezi ce se cauta, cu cat se plateste, ce pula mea trebuie sa faci pentru a ajunge acolo, sa evaluezi daca poti ajunge acolo…d-astea. Chiar e banal. Bun, esti intr-o situatie de cacat. Inteleg. Se-ntampla. Toti am fost (plus-minus). Da’ mars in pula mea si sacrifica o luna din viata pentru a nu mai fi in situatia aia de cacat. Asta e, nu-i vina ta ca ma-ta a fost saraca. Da’ fa ceva sa nu zica si fi-tu la fel despre tine. Ce poti tu. Nu tre’ sa fie IT. Nu tre’ sa fie financiar. Pot fi o mie de alte cacaturi. (eu discut de IT ca mi-e usor sa dau exemple, nu pot sa spun eu ce trebuie pentru a lucra in finance sau sloboz, ca…nu stiu si nu m-a interesat vreodata).

    Pe scurt: accepti faptul ca esti sarac; incerci sa vezi cum poti iesi din saracie; te decizi legat de un domeniu; vezi ce trebuie sa faci pentru a ajunge sa lucrezi in domeniul ala – ca incepator, nu direct sef de smecheri; te pui pe tocit cacaturile alea; faci un plan: pana la data X, invat aia; pana la data Y, invat cealalta; iau un job in domeniul ala; stau un an-doi sa-nvat (gen pe un salariu triplu fata de acum oricum); trec la middle, apoi la senior. Nu-i grozav, n-ajungi #faraon asa, da’ macar nu cureti wc-uri, ok? apoi strang atat; cu suma X, fac Y; apoi…

    Da’ luati voi un sarac care a ramas sarac si-ntrebati-l ce-a facut pentru a scapa de asta; intrebati-l ce plan are; in cel mai bun caz o sa vedeti ca spune “am invatat la scoala si-am muncit cinstit!”; ca si cum asta ar functiona; in pula mea, daca asa functioneaza mintea alora, te mai miri ca-s faliti? pai, eu am fost premiant la scoala, unde cacat imi sunt miliardele?

    Asta-i prima parte a problemei. A doua parte e aia cu “hai sa invatam cand cheltuim banii si cand nu, cat dam pe o chestie, cat refuzam sa dam pe alta, cand ne permitem X, cand nu ne permitem Y”. Da’ cum am zis, luati voi un sarac la intrebari. Sa vedeti “raspunsuri”.

    Tot la partea legata de reorientare. Am stat si m-am gandit acum vreun an sau cand plm am scris postul ala: ba, tre’ sa fac ceva, ca eu am impresia ca domeniul meu se va duce pe pula in ceva ani. Si mai vine si criza, ce cacat fac, ca eu am un mortgage de platit, un borac de crescut, astea. Tre’ sa fac ceva sa termin mai urgent cu datoriile and shit, ca vin nasoale. Si m-am apucat sa-nvat un cacat nou – asta pe care-l fac acum de 600 pe zi. Nu mi-a placut. Nu-mi place. Nu ma atrage. Da’ mi-a luat un weekend sa-nvat si juma’ de zi sa ajung la examen si sa dau examenul pentru certificare. De ce un weekend si nu o luna? Ca am deja bazele alea de care vorbeam mai sus.

  24. 0040 says:

    … n-au mentalitate de sarac.

    Poti te rog sa extinzi exemplificarea? Nu de alta dar acum cateva luni am fost la un prim interviu cu HRul cica si daca tot era technical managerul acolo, pai n-ai putea sa dai si pe tehnic tot acum? Dat, si luat pana la momentul cand ala a zis ca nu mai am intrebari , e OK baiatul.. Si apoi am ramas cu HRizda si zic ca uite as vrea ceva mai mult decat iau in prezent. Si au aparut norii pe cer… Si nici nu m-au contactat de atunci. “Urmeaza sa te sunam noi”

  25. Darius says:

    @Mike – habar nu ai ce vorbești. Nu mai trăim pe vremea comuniștilor, când era de ajuns să știi să scrii și să citești, că Partidul îți dădea acolo un job amarat, indiferent că vroiai/ te pricepeai.

    Acum văd că trăim niste vremuri în care de cere să fii pluridisciplinar, tot timpul forțat să faci și să înveți lucruri noi și tot mai complexe.

    De curând, am zis că poate ar fi bine sa mă reprofilez și eu, să incerc in domeniul IT, aici în Romulania, că cică salariile sunt mai bune, nu tragi/împingi la lopată, muncă de stat cu curul in fata monitorului.
    Mă uit pe anunțurile de joburi juniori/entry-level in IT și observ că aproape toate cer să știi un pachet de chestii : Java, C++, Python, MySQL, niste network international, Linux, ….. + o grămadă de alte chestii . Stau și mă întreb, de care ar trebui mai întâi să învăț, dezorientat.
    Știu că există o grămadă de materiale și cursuri online gratis/aproape mică.
    Dar pentru cineva care nu are nici un fel de contact anterior cu mediul IT, mai greu de cap, cineva care are un job de căcat 10/zi și salariu jegos, pare cam greu sa se reprofileze, in orice.

    Se cere cam mult pentru junior IT-st, sau poate asta o fi doar problema aici în Romulania ?

  26. Manowar says:

    Cam care sunt sansele ca cineva de 35+ fara pic de experienta in IT si fara cunostinte practice sa mai poata face ceva pe domeniul asta ?

    Sansele sunt aceleasi si pentru unul de 20 si pentru unul de 50. Da’ trebuie facut planul ala. Trebuie sacrificata luna aia. Trebuie sa fii dispus sa-nveti, sa-ntelegi si sa accepti faptul ca vei incepe “de jos”.

    Ce pula mea de importanta are ca tu ai 20 sau 50, ala care te-angajeaza are nevoie de obicei sa-i faci ceva pisaturi troglodite doua zile pe luna, d-alea de scrii o comanda in 10 secunde (de fapt dai copy-paste) si sa dai un enter. Intrebati-l pe Neurogamer, care probabil raporteaza 20 de ore de munca pentru un one-liner de mysql. Si-ntrebati-l ce mysql stia el acum cateva luni.

    It’s that simple. Te cocosezi o luna cu toceala si aia e. Nu-i grozav, da’ macar nu te pisi in sticla la amazon in depozit, nu?

  27. speedy.gonzales says:

    era o vorba: esti sarac ptr ca esti prost si esti prost ptr ca esti sarac.

    din pacate asta e ciclul infinit din care nu se poate iesi.

  28. Manowar says:

    era o vorba: esti sarac ptr ca esti prost si esti prost ptr ca esti sarac.

    din pacate asta e ciclul infinit din care nu se poate iesi.

    Eu totusi spun ca se poate iesi. Eu consider c-am iesit. Si poate-s sarac in comparatie cu unii dintre voi, da’ nu-s sarac-sarac. Gen nu tre’ sa ma uit la cat costa haleala-n magazin sau la restaurant. Tot e ceva. Dar pana una-alta, stiu doar cinci oameni de pe pagina asta care o duc mai bine ca mine cu banii*. Gen Orbu, buntzi, ivanilici, unu’ cu crypto si unu’ care a facut nu-chiar-legale. Si ma bucur pentru ei, da’ asta nu ma face sarac.

    *din ce stiu de la ei, nu am verificat.

  29. animaloo says:

    nasha mea lucra in PR. Facultate in uk, deci ceva talent avea. La genu ca si acum cand am de scris mai mult de un rand o rog sa ma ajute. (cand conteaza randu ala, adica)
    Ei bine, desi era buna pe zona aia a realizat ca ii place mai mult mancarea. Si turismul. Si cele 2000 si ceva de unitati monetare romanesti ii ajungeau doar de mancare.
    Asa ca si-a bagat pula, a facut un an ceva cursuri de programare si s-a angajat direct pe acelasi salariu de pe care plecase. Cu diferenta ca ala era salariu de 0 experienta.

    Io nu prea inteleg cum viseaza liviu sa ia un om care nu stie sa isi lege sireturile si sa il faca intr-o saptamana/luna programator, dar juma de an ar trebui sa ajunga sa inteleaga cum sa modifice niste texte in aplicatii…

  30. Manowar says:

    Io nu prea inteleg cum viseaza liviu sa ia un om care nu stie sa isi lege sireturile si sa il faca intr-o saptamana/luna programator, dar juma de an ar trebui sa ajunga sa inteleaga cum sa modifice niste texte in aplicatii…

    Nu-l fac intr-o saptamana/luna programator.
    Da’ intr-o luna il fac DBA.

    Facem un pariu? Pui la bataie 10k daca razi de mysql intr-o luna? (bine, eu zic ca razi in 3 zile, da’ hai sa zicem o luna, ca “nu stii sa-ti legi sireturile”).

  31. Mike says:

    “Gen nu tre’ sa ma uit la cat costa haleala-n magazin sau la restaurant” , daca intri la Tesco , ok , dar la un Michelin 3 stars altfel e treaba

  32. Allen says:

    @Darius: Pare a fi meteahna strict de Romania. M-am uitat recent pe acelasi tip de job (am postat pe forum mai detaliat). In RO iti afiseaza un carnat de must have’s si responsabilitati plus beneficii de genul “locatie ultra centrala” si salariu “motivant” dar secret. Pentru un job similar in zona Birmingham iti cere sa stii 3 chestii mari si late, iti spune salariul si programul de lucru cu exactitate (2 zile la birou, 2 acasa/remote, 1 la sediul clientului).
    Eu am o teorie legata de treaba asta: iti cer “n” cunostinte ca sa aiba “n” motive sa te refuze, motivele reale fiind ca nu le place mutra ta, esti prea in varsta, ceri prea multi bani, etc. Si atunci iti zic “ne pare rau dar nu stii sa lucrezi in frameworkul cutare si noi asta folosim”, chestie pe care nu ai cum s-o verifici. Si pe urma vezi acelasi job re-postat la infinit si companiile se plang ca nu gasesc angajati calificati.
    Si e valabil pentru toti indiferent ca-s unicorni, giganti sau start-ups. Poate nu toti dar 90%.

  33. Manowar says:

    “Gen nu tre’ sa ma uit la cat costa haleala-n magazin sau la restaurant” , daca intri la Tesco , ok , dar la un Michelin 3 stars altfel e treaba

    Don’t be a fucking idiot, nici nu clipesc la preturile alea. Nici macar daca m-as duce zilnic (n-as face-o, ca ma doare-n pula de harneli de genul ala). Repeta dupa mine: 600/zi. Si daca merg in fiecare zi, dupa toate cheltuielile lunare, tot imi raman mai multi bani decat scoate nenea ala care pazeste mallu’

    Acolo e thresholdul, cand nu mai esti sarac? Mananci in fiecare zi la 3 stele Michelin? For real?

  34. Mike says:

    “unu’ cu crypto si unu’ care a facut nu-chiar-legale” , eu nu I-as considera pe astia doi, primul e chestier de speculatie/noroc , al doileia e chestie de mers la puscarie sau nu

  35. Laur says:

    E aiurea sa te mai plangi ca esti sarac chiar si in Romulania.

    Voi ati vazut cat ia un faiantar? Sau unul de schimba un robinet la baie? Sau un zugrav? Nu de alta, dar pe vremuri nu se angaja zugrav, parintii nostri curatau peretii si dadeau cu bidineaua cu talent, fara sa aiba clipuri pe youtube drept tutoriale.
    Idem si la schimbat o teava la baie, iti trebuie ceva scule, niste canepa si pasta verde si sa-ti mearga mintea putin. Unei cunostinte i-a luat un instalator 250 de lei sa-i schimbe teava de alimentare de la caloriferul din sufragerie, o bucata de pexal de 1 metru cu nipluri. Treaba de o jumatate de ora+2 ore deplasarea, ca a venit ala cu metroul din Popesti.
    Pentru astea nu iti trebuie mai mult de 4 clase, ci doar sa fii dispus sa inveti si sa faci treaba buna, ca sa te recomande clientul si altora, ca recomandarea asta face mai mult decat 10 diplome si certificari.
    Acum se gasesc pe net cursuri de zidar, faiantar, zugrav, electrician, tamplar, etc. Ma rog, eu am dat 7 euro sa le descarc de pe scribd in caz de ceva, dar cred ca se gasesc si la liber daca e sa cauti. Nu imi trebuie acum, ci la urmatoarea refacere a casei, sa scutesc 2000 de euro.
    Bine, nu vorbesc de castigat 50 de mii anual cat zice Manowar, nici eu nu sar de mia de euro lunar in RSR, dar acum lucrez de acasa (verific facturi de garantie) si tocmai am terminat treaba pe ziua de azi. In cateva luni intru pe asistenta tehnica in retea, rezolvat situatii la care nu le dau de cap inginerii de service. Iar de aici va mai creste salarizarea si posibilitatea de a prinde un job mai calumea in afara. Toate fara nici o facultate tehnica in spate, doar reparat Oltcit-ul lui taica-miu si forumuri auto in anii 2000.

    Zic toate astea pentru ca, nu toata lumea poate sa faca IT, trebuie sa mai faca altii si treburile mai grele/murdare. Mie de exemplu nu-mi place IT-ul si simt ca nu as ajunge vreodata sa fac asta cu placere, mai mult decat sa instalez un windows si sa rezolv vreo componenta ce nu merge bine, nu imi place sa fac. Chiar si o banala rootare a androidului imi da batai de cap.

  36. Radu says:

    >>Nu-l fac intr-o saptamana/luna programator. Da’ intr-o luna il fac DBA.

    Exact. Bai, m-am pomenit in echipa cu un idiot care vroia neaparat sa treaca de la testare la inginerire, si-n doua luni am facut din el un programator de C prost. Inca doua si-l fac mediocru si inca doua si-l fac acceptabil – mai mult nu cred ca se poate.
    Pentru ca n-are mentalitate de sarac, si nici eu nu am.

  37. Manowar says:

    Exact. Bai, m-am pomenit in echipa cu un idiot care vroia neaparat sa treaca de la testare la inginerire, si-n doua luni am facut din el un programator de C prost. Inca doua si-l fac mediocru si inca doua si-l fac acceptabil – mai mult nu cred ca se poate.
    Pentru ca n-are mentalitate de sarac, si nici eu nu am.

    Da, ma, inteleg, pentru programare discuti de 6-12 luni. Da’ eu nu am zis de programare. Aia nu-i pot invata eu pe altii, ca nu-s eu programator. Eu ziceam de chestii simple/care nu cer efort. Dar fie, hai sa zicem – programare, 6 luni. Asa, si? Are paznicu’ de mall ceva mai important de facut in alea 6-12 luni?

  38. Mike says:

    “Acolo e thresholdul, cand nu mai esti sarac? Mananci in fiecare zi la 3 stele Michelin? For real?” , pentru mine da, daca m-as uita la ce cheltuiesc acolo ca si cand as cheltui la fast food gen mcdonalds , adica bani de seminte

  39. Manowar says:

    “Acolo e thresholdul, cand nu mai esti sarac? Mananci in fiecare zi la 3 stele Michelin? For real?” , pentru mine da, daca m-as uita la ce cheltuiesc acolo ca si cand as cheltui la fast food gen mcdonalds , adica bani de seminte

    Aia pentru ca esti un sarac cu mentalitate de sarac.

    In cel mai bun caz vei reusi prima parte. De a doua – aia cu “Cat face X, ce imi permit, ce nu, cat pot cheltui pe X,Y,Z” – nu esti capabil.

  40. Mike says:

    “Aia pentru ca esti un sarac cu mentalitate de sarac”, chiar daca castig acum aproximativ la nivelul tau ?
    Mentalitatea e ca roman, sa nu arunc cu banii pe chestii de lux pentru ca poti face lucruri mai bune cu ei, gen investitii, chiar si imobiliare sau alte chestii decat sa-I spargi in vacante, restaurante scumpe , parerea mea.

  41. Akhenaton says:

    =)))) MadMike strikes again!

  42. Manowar says:

    chiar daca castig acum aproximativ la nivelul tau ?

    Mentalitatea e ca roman, sa nu arunc cu banii pe chestii de lux pentru ca poti face lucruri mai bune cu ei, gen investitii, chiar si imobiliare sau alte chestii decat sa-I spargi in vacante, restaurante scumpe , parerea mea.

    Ai putea castiga de 10 ori mai mult ca mine si tot un sarac ai fi. It’s inside your head, are de-a face cu cum (nu) gandesti, nu cu fluturasu’ de salariu sau pe hartia de la contabil.

    Tie poa’ sa-ti dea unu’ de maine 60,000 pe zi. Tot sarac ai fi. Ce-ti lipseste tie nu se poate cumpara cu bani. My fair lady e doar un film, pula mea. Iar tu nici macar nu esti fair.

  43. euglena says:

    Treaba asta cu mentalitatea imi aminteste de un amic de-al meu, fost coleg de scoala. Nu era el prea studios, dar ii mergea mintea si era curios din fire. I-au placut calculatoarele, bineinteles ca a pierdut vremea prin netcafe-uri la jocuri etc, dar s-a mai lipit ceva de el in timpul asta. Stia hardware cat sa desfaca/curete/upgradeze tot felul de sisteme (deja se juca relaxat cu letconul prin circuite, PCB-uri etc), iar la software la fel, instalari, crack-uiri, depanari plm, adica ar fi facut fatza fara probleme la un job de suport tehnic, pentru inceput. Doar ca, ghinion, anturajul, decizii proaste etc si incet incet s-a indepartat de fagasul asta.
    In fine, long story short, acum tot “face” Anglia periodic, unde lucreaza ca sofer si viseaza la momentul cand o sa termine cu hamaleala si cu zilele cu trezit la 5 dimineata si intors acasa la 20. I-ar place si lui un job de birou, din asta cu pauze de tigari/cafea si frecat youtube-ul/mimat munca in rest, dar ce sa vezi, tot apar diverse probleme, de genul:
    – i-am facut CV/cont pe site-urile de joburi, cosmetizat asa cum trebuie sa dea bine la angajatori. Imediat l-au sunat unii sa vina la interviu, dar nah, jobul era in alt oras, nu era chiar ce spera el (dar tot tech support se chema), greu cu transportul/eventuala chirie etc., asa ca a zis pas.
    – i-am selectat niste materiale de studiu pe retelistica/linux (si nu din alea de 1000 de pagini, ci chestii mai concise, gen 30 days to CCNA, de-astea), i-am dat userul de netacad sa vada cursurile pt. certificari, i-am aratat canale educationale pe youtube etc, cursuri de pe BitSpyder etc. Totusi s-a ivit o problema, nu poate studia acasa (prea multe distrageri ale atentiei, nu se poate concentra).
    – am stabilit sa ne intalnim de cateva ori/sapt sa studiem undeva, fiecare pe felia lui, ca altfel merge motivatia cand trage altul de tine. Dupa vreo 2 sapt., inca astept sa ma sune sa mergem la cafenea/sala de lectura (si nu la pub).
    Acum ce sa cred, probabil nu mă considera un partener de studiu ok, plm …

  44. Manowar says:

    Si, Mike, pe langa subiect, tre’ sa-ti spun o chestie: esti pe pagina gresita. Iti pierzi vremea pe-aici, ca-i o lume care nici macar nu vrei s-o intelegi, necum sa poti s-o intelegi. Daca as fi in locul tau, m-as duce pe alte pagini. Nu te banez, doar iti zic. E timpul tau, fa ce vrea pula ta cu el.

  45. Mike says:

    N-am mentalitate de business man, n-am dezvoltat nici o afacere si nici un vad sanse sa ma apuc acum desi nu se stie niciodata doar depind de banii de la job. In sensul asta sunt sarac, ai dreptate.

  46. Mike says:

    Daca am o parere diferita de a majoritatii sa inteleg ca n-am ce cauta aici ? Nu lucrez in IT si privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva. Totusi nu pot spune ca n-am ajuns la un nivel ridicat , comparand de unde am plecat din Romania. Daca lucram la mcdonalds, ma autobanam singur de aici, stai linistit.

  47. Manowar says:

    N-am mentalitate de business man, n-am dezvoltat nici o afacere si nici un vad sanse sa ma apuc acum desi nu se stie niciodata doar depind de banii de la job. In sensul asta sunt sarac, ai dreptate.

    Daca am o parere diferita de a majoritatii sa inteleg ca n-am ce cauta aici ? Nu lucrez in IT si privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva. Totusi nu pot spune ca n-am ajuns la un nivel ridicat , comparand de unde am plecat din Romania. Daca lucram la mcdonalds, ma autobanam singur de aici, stai linistit.

    N-are treaba cu mentalitatea de business. Are treaba cu faptul ca acolo, la mansarda, ai sobolani. Sobolani care te rod si se caca in mod constant pe orice-ar putea iesi frumos din creierul tau.

    Daca acum ti-ar vira cineva 100 de milioane, n-ai putea sa te bucuri de ele. Nu ai mindsetul si educatia necesare pentru a putea agata pe urma o femeie care sa-ti placa – din toate punctele de vedere (inclusiv sexual). Ai putea sa stai la hotelul ala scump pe care acum nu ti-l permiti, unde sta aia. Ai putea sa-i cumperi diverse. Da’ n-ai putea sa-i spui ce trebuie sa-i spui ca sa ti-o ia pasional in falci. Si daca ti-ar lua-o printr-un miracol (de curvasareala, desigur) in falci, tot nu te-ar face fericit. Ca in mansarda ta ai avea convingerea ca ti-a luat-o-n falci doar pentru ca acum ai bani. Si mai nefericit ai fi.

    Poate-ai avea buzunarele curate, da’ mintea ta e murdara – si nu ma refer la preferintele sexuale. Mental, iti curge noroiu’-ntre degete si ai porumbu’ sub brat. Pana nu-ti cureti mintea, tot ce poti fi e un clasic Tanase Scatiu. In cel mai bun caz.

    Nu conteaza ca lucrezi in IT, in electrica sau ca dai cu matura. Problema e la mansarda, nu-n buzunar si nu la incadrarea neconforma cu codul muncii. Tu n-ai iesit din mizerie. Doar ai luat mizeria cu tine si v-ati mutat intr-un loc cu mai multi bani. D-aia iti spun ca esti sarac si ca vei ramane sarac. Oricat ai castiga.

    Partea buna (pentru tine) e ca te poti vindeca. Partea proasta pentru tine e ca eu unul nu stiu cine se va ocupa de asta – pentru ca ai deja varsta la care nimeni nu se mai uita la potentialul tau, ci la ce esti deja. Poate o sa se ocupe careva, cine stie. Nu eu, asta-i cert.

    Pana nu-ti rezolvi problemele alea, degeaba ai avea bani. Oricati bani ar fi. Oricum te-ai imbraca, oriunde ai manca, in orice vacante te-ai duce. Ai fi doar un porc rujat si fardat, nimic mai mult. Iar asta se vede si se simte.

  48. Radu says:

    Man, pentru ca vedeti pe bloguri si forumuri exemple din IT cumva trageti concluzia ca doar in IT se poate. Nu, nu e asa deloc, pur si simplu angajatii din IT sunt mai desi prin locurile astea, dar sub nici o forma unici. Asta, si plus ca domeniul e foarte vast.
    Sunt n domenii in care poti face bani decenti, si nu trebuie sa ajungi #businessman, ci doar #nesarak.

  49. Manowar says:

    Man, pentru ca vedeti pe bloguri si forumuri exemple din IT cumva trageti concluzia ca doar in IT se poate. Nu, nu e asa deloc, pur si simplu angajatii din IT sunt mai desi prin locurile astea, dar sub nici o forma unici. Asta, si plus ca domeniul e foarte vast.
    Sunt n domenii in care poti face bani decenti, si nu trebuie sa ajungi #businessman, ci doar #nesarak.

    Sunt o gramada, da.

    Aia doi gigei care-au renovat la mine pe 8k (“tax-free” lol) – 2 saptamani – nu-s saraci. Am zis de vreo coispe ori ca dau exemple din IT pentru ca mi-e mai usor asa, da’ sunt o gramada de domenii in care faci bani razand.

  50. Mike says:

    “Problema e la mansarda” , presupun ca te-a deranjat ca am afirmat ca tratez femeile ca pe obiecte ( sexuale ) sau mai e si altceva ?

  51. Manowar says:

    “Problema e la mansarda” , presupun ca te-a deranjat ca am afirmat ca tratez femeile ca pe obiecte ( sexuale ) sau mai e si altceva ?

    …si mentalitatea de sarac te face sa lovesti iarasi decisiv. Cu capul in zid.

    Presupui ca m-a deranjat ca…

    De ce presupui asta? Stii macar de ce?

    Nu, coaie. Daca ma deranjai pe mine, aflai deja, nu mai trebuia sa presupui.

    Ce nu intelegi tu e ca le tratezi cum le tratezi pentru ca ai sobolanii aia la mansarda – mentalitatea de sarac. Nu pentru ca altfel nu se poate. Stii ca se poate altfel. Stii ca e gresit modul in care procedezi. De aia presupui ca m-a deranjat – pentru ca deep down, stii ca e gresit. Nu ca norme sociale si alte vrajeli – stii ca e gresit pentru ca degeaba dai banii aia pentru a da o muie unei studente, ca pleci de la aia la fel de gol si la mansarda, nu doar la coaie. De ce?

    Pentru ca ai sobolanii aia sus acolo. Vezi ca se poate si altfel. Stii ca se poate si altfel. Ai vazut si tipii aia care nu se scalda-n bani, castiga jumatate cat tine si merg de mana cu pizda aia careia nu-i poti da o muie tu. Dar mentalitatea de sarac nu te lasa sa faci ce ziceam mai devreme: sa te intrebi cum ajungi si tu acolo, sa faci un plan si sa-l executi. In loc de asta, te impinge sa cauti alta saraca. Una mai saraca decat tine, una pe care saracia o convinge sa ti-o suga. Pe plan sexual/personal, esti ala care se inghesuie la reduceri in Europa.

    Eu ce pula mea iti zic? Ca esti pe pagina gresita. Si de altii nu stiu, dar eu n-o sa te mangai pe cap si n-o sa-ti spun cum te schimbi, ca nu esti de-al meu.

  52. super_fotbal says:

    @Manowar am citit ultimile comentarii adresate lui Mike cu o voce de bunic bland si iubitor. Aveai un pahar cu lapte in mana, capot si papuci de casa in picioare?

  53. Manowar says:

    @Manowar am citit ultimile comentarii adresate lui Mike cu o voce de bunic bland si iubitor. Aveai un pahar cu lapte in mana, capot si papuci de casa in picioare?

    Nu, sunt pe terasa, cu o cola – am iesit intr-o pauza de tigara de doua ore, lol. Mergea o cafea, dar o fac astia mizerabila. Incearca si cu un ton de bunic sictirit care vorbeste cu nepotul autist al vecinului, in timp ce ala se da furios cu capul de nucul din curte.

    Te uiti, asa, si te gandesti ca poate ar trebui sa-l opresti pe autist, ca-si face rau. Dar nu e nucul tau si e nepotul vecinului. Iar ala se da in continuare furios cu capul de nuc, crezand ca te deranjeaza asta. Pula mea.

  54. Orbu says:

    I <3 mentalitatea de sarac si cautatul dupa chilipiruri si combinatii.

    Nu am nimic de comentat cu privire la hai sa nu mai fim saraci, aia e ok, da' eu cred ca e o buna etica de viata sa cauti genul asta de lucruri.
    Da, e naspa cand iti futi timpul cu asta, dar in timp poti sa ii faci pe altii sa isi futa timpul cu tine, chestie de cine are banii.
    Adica, genul asta de oameni, care cauta mai ieftin pot gasi punctele de minim ale sistemului foarte usor.

    Stii cand il stii pe unul care "aduce" lucruri ieftie ca stie el de unde " le ia" si tot asa.
    Desigur sistemul e bolnavicios, dar vine cu niste hackuri bune si te pastreaza intr-o conditie relativ modesta, care nu cred ca-i un lucru rau. Prefer sa evaluez pretul lucrurilor privind de jos in sus, nu de sus in jos.

    Era mai sus treaba cu restaurantele scumpe. Ba, nu stiu ce sa zic, eu n-as manca zilnic acolo si nu e o problema de daca imi permit fata de cat castig in calcul sumar, ci ca e nesanatos sa pui problema asa .

    Sigur, poti rationa ca, coaie, castig 600 de lire pe zi, pot sa sparg fara probleme 400 pe ce vrea pula mea si raman cu 200 care-i mai mult decat media . Sigur, mai sunt taxe, dar asta e rationamentul. Doar ca nu e ok. Si nu, daca faci 600 pe zi si mananci pe fiecare zi la restaurante de 200 de cuplu, nu iti ajunge sa completezi restul stilului de viata care include masa "regular" la restaurante cotate Michelen.

    E ca si cum iti alegi preferential un fruct din cosul de fructe pentru oameni bogati si te bati cu pumnii in piept ca "imi permit si eu, am spart zidul saraciei". Si de fapt, iti permiti doar daca tai din alte parti. Fie de la planul de rambursare rapida al casei, fie de la fondul de facultate al copilului, fie de la bugetul de investitii, fie de la… De aia iti permiti, ca iti inchizi un ochi de la ziua de maine, sa-ti permiti azi. Daca faci asta. Iar eu zic ca-i toxic.

    Iar treaba aia cu bogatia din creier/ suflet, plm, e o chestie foarte subiectiva.
    Fiecare om isi face bugetul in functie de ce planuri are. Daca nu ai niciun plan ai buget pentru orice cacat si-ti pare ca-ti permiti orice, esti un mic bogatan, yee, etc.

    Daca ai planuri, poti sa evaluezi ca, ba "mi-as permite, dar", deci conditional optativ, sau poti sa faci cum zice Mike, iar aici ma includ "ba, nu-mi permit, sorry, sunt sarac, am alte prioritati, no hard feelings, mergeti si mancati unde va pofteste inima si portofelul".

    Si nu cred ca e o chestie de sobolani la creier, ci e o chestie sanatoasa. Ai un plan, băț la planul (pentru google translate) , iar restul care iși permit sa scape printre degete diferite sume, sau care nu au planuri, sunt bogati sunt cum vor ei; sa fii modest e o calitate, cred eu. La fel si sa iti masori corect banii din buzunar.

    Daca tu mergi la restaurant de super-fite si-ai o masina de serie si esti imbracat, ok, dar normal, iar restul o ard in masini editie limitata, cu haine si accesorii care pleaca de la mii de dolari in sus, poti tu sa bati cu pula in masa ca esti bogat, dar aici, nu acolo.
    Sau poti eventual sa-ti completezi si stilul cu masina si haine si ce pula mea mau au aia renuntand la mai multe din planuri pentru asta, pentru a putea pretinde ca iti permiti, dar n-ajuta la nimic. Unii oameni o fac pentru ca pot si nu ii incurca cu nimic, altii o fac pentru ca vor sa arate ca pot, whatever, important e sa identifici corect liga in care joci.

    Daca te costa gen 50% din castiguri mesele la restaurant ai o problema de perspectiva. Problema nu e ca esti prea bogat sa-ti pese.

    In contextul asta il inteleg pe Mike. Ba, cand masa la un restaurant ca asta reprezinta maruntis gen < 5% din venituri, e ok, ma consider bogat.
    Nu exclude posibilitatea c-ai putea manca pe-acolo, dar te exclude ca fiind de-al casei, sa zic asa.

  55. cos says:

    “băț la planul”, loool

  56. Radu says:

    >>Iar treaba aia cu bogatia din creier/ suflet, plm, e o chestie foarte subiectiva.

    Bogatia “spirituala” nu o exclude pe aia materiala, ba din contra, cand cea din urma e rezolvata ai mai mult timp pentru prima. Cand a doua e problematica in sensul de saracie, e foarte putin probabil sa ajungi la prima, pentru ca n-ai timp, ti-l petreci in a doua.
    Asa ca cine zice ca e bogat sufleteste in timp ce mai are o saptamana de bani si doua pana la salariu in general cam mananca cacat.

  57. Manowar says:

    E ca si cum iti alegi preferential un fruct din cosul de fructe pentru oameni bogati si te bati cu pumnii in piept ca “imi permit si eu, am spart zidul saraciei”. Si de fapt, iti permiti doar daca tai din alte parti. Fie de la planul de rambursare rapida al casei, fie de la fondul de facultate al copilului, fie de la bugetul de investitii, fie de la… De aia iti permiti, ca iti inchizi un ochi de la ziua de maine, sa-ti permiti azi. Daca faci asta. Iar eu zic ca-i toxic.

    La modu’ ala n-o sa mergi niciodata. Pentru ca plm, pe urma – dupa bugetu’ de investitii, facultatea copilului etc – o sa ai un alt plan. De un yacht. Apoi de unul si mai lung. Apoi…si cacat, doar n-o sa renunti la yacht pentru o masa, nu?

    Asta fiind spusa, eu nu ma inghesui la d-astea. Am mers cand eram in Paris – ce-i drept, mergeam pe banii altora, mi se rupea pula oricum de cat costa ceva – si mi s-a parut o vrajeala. Mi-au venit niste chestii…asa, la capitolul cantitate, erau cam cat las eu in farfurie cand mi-e foame, da’ nu-mi place mancarea. Si nu la un restaurant, ci la toate. Genu’ ala de adunate cele 7 “feluri” ar fi fost vreo 200g sau pula mea. Si-nteleg “mama, ce taran e ala, nu-ntelege cum functioneaza si de ce”, da’ inteleg. Inteleg, numai ca nu ma intereseaza, la fel cum nu ma intereseaza un Lamborghini nou. Pe langa asta, aveau si talentu’ de a strecura pe-acolo peste: fix ce nu vreau sa mananc nici cand sunt mort de foame.

    Ideea era ca daca as avea chef, mi-as permite. Da’ nu am chef. Nu ma intereseaza. Nu vad sensul. Prefer oricand o terasa – ce numim aici “beer garden” – unde pot sa-mi iau o un burger, o cafea si sa-mi aprind o tigara. Stiu, burgerul ala nu e facut cu spate de unicorn din specie disparuta dat prin sos de sange de fecioara si lacrimi de inger si cu trufe scoase de o purcica soprana cu facultatea facuta la Paris, dar ma doare-n pula de treaba asta. Mananc ca sa traiesc, nu traiesc ca sa mananc. Pentru mine nu-nseamna nimic locu’ in care-mi iau cafeaua (in vreo 99% din cazuri). Inseamna ceva persoanele cu care merg la cafeaua aia. Aia fac iesirea aia placuta/speciala/whatever. Harnelile unui bucatar – cu coispe stele de care vrei tu – nu-nseamna absolut nimic pentru mine.

    Ca o analogie pe care sigur-sigur o s-o intelegi zilele astea, imi permit oricand o masina d-aia care vine cu dvd players sau whatever pe spatele scaunelor din fata. Da’ n-o sa-mi cumpar una. Pentru ca ma doare-n pula de playerele lor la care eu nici nu m-as uita. Plus ca tre’ sa fiu atent la trafic, nu la ultimu’ clip al lui Salam.

  58. fish says:

    @0040

    Ahhh da, si pentru extra ceritna cu Swiss citizenship or settlement permit C, salariu BRUT 800euro.

    aia erau pe zi …
    nici nu cred ca au in CH asa salariu

  59. Orbu says:

    Ca o analogie pe care sigur-sigur o s-o intelegi zilele astea, imi permit oricand o masina d-aia care vine cu dvd players sau whatever pe spatele scaunelor din fata.

    Da. E o analogie foarte buna. Si asa cum ti-am zis ieri la ceea ce priveste o suma relativ modesta, daca te uiti la cum isi cheltuie in general lumea cu ceva venituri banii, “ie scump” – pentru mine.
    Adica tu spui “imi permit” in sensul ca poate ai banii aia cash prin vreun cont, sau calculezi ca nu-i mare efort sa platesti ratele, raportat la cat castigi.
    Banii aia ii am si eu, da, pot sa-mi iau masina cu cate un Florin Salam dedicat fiecarui scaun, noua, cash, dar nu m-as grabi sa spun ca mi-o permit doar pentru ca pot plati un produs, sau ratele la un produs. Adica nu-s doar banii din mana sau din cont de luat in calcul. Ca e cu “da, dar”.

    Daca imi afecteaza planurile eu as zice ca nu imi permit, decat, desigur , daca imi modific planurile, sau imi bag pula in ele cu totul, ca eu vreau produsul ala.

    Inteleg ca suna bine, motivant, pozitiv, etc cand spui : Coaie, imi permit ce vrea pula mea!
    Desigur, daca te intreaba cineva pe un ton banuitor e chiar util sa-i tragi o flegma din asta pe ochi si sa ii arati si un screenshot de cont si fotografie de pe FB cum scrumezi in farfuria de jeguri de restaurante de 3*M .
    Dar banuiesc ca de la 30 de ani incolo, cand vorbim de “imi permit” e o evaluare mai complexa decat o operatie aritmetica de scadere din suma din cont sau din venitul zilnic.

    Intelegi perspectiva? Cincinalul nu se rezolva permitandu-ti prea multe chestii IRL, mai mult decat pe hartie. Presupun ca ideea lu’ Mike, ca si ideea mea e sa spui ca esti bogat, ai terminat cu cincinalurile, viitorul tau nu prea mai poate fi influentat negativ decat in situatii exceptionale si esti in general pe plus si fie ca mergi pe drum, sau dormi , banii vine, destui incat costurile de rutine de genul asta se aduna in spatele ultimei cifre la care mai esti tu atent.

  60. Manowar says:

    Cincinalul nu se rezolva

    Si daca nu depasesc recordul la hectar ce se intampla? Se face gaura in cer sau doar in cur?

    La mine faza e ca da, am banii aia intr-un cont. Nu o iau pentru ca nu-mi pasa, nu-mi trebuie, nu aia, nu ailalta. Atata tot.

    Am banii in cont si de un core i9 ultimul racnet. Nici pe-ala nu-l iau.

    Daca vrei s-o iei pe “da, dar”, e “da, dar nu imi trebuie”.

  61. Orbu says:

    Se face gaura in cer sau doar in cur?

    Din pacate doar in cur. Aia e problema. Ca viitorul bate in geam si vremurile de fat-frumos se risipesc usor cand “averea” ta e munca si atat. Cand esti bogat, nu ai problema asta, ti se rupe.
    Ai putea spune ca am o mentalitate de sarac, nici nu ma deranjeaza, mai ales ca nu ma vad bogat si nici nu intentionez sa ma prefac c-as fi altceva decat un sarac cu ceva sanse.

  62. Manowar says:

    Anyway, tu faci doua confuzii grave aici.

    Prima e aia cu plan vs “sa invatam sa (nu) cheltuim banii”

    A doua e intre “imi permit” si “merita, pentru mine” (unde “merita” inseamna orice, de la “imi trebuie sau nu, imi rezolva o problema sau nu, ma pasioneaza sau nu etc”)

    Diferenta o intelegi simplu cu exemple mai ieftine: un pc nou, un iphone, alea.

    Mi le permit? Da, lol. Merita pentru mine un iphone? Nu. Ca nu imi place ecosistemul lor, nu imi rezolva o problema, nu sunt pasionat de apple shit, nu imi da nimic in plus fata de oneplus6 asta, nu nimic. La fel si PC-ul. Imi permit un core i9, dar…eu o ard in browser, ssh, notepad/vim si diablo 3 sau wow. Pentru toate astea, PC-ul meu de zece ani e prea bun/rapid. Asa ca “nu merita”. Si daca arunc banii pe ce nu merita in continuu, chiar ca ajung sarac.

    Nici Mercedesul nu ar fi meritat cand aveam Vauxhall si-l conduceam doar eu. Acum, plm..daca scot siguranta din peisaj, nici Mercedesul nu merita. Ca tot intre 30 si 70 mph sunt limitele de viteza si-n asta.

    Treaba e ca eu discutam de prima parte (gandire, plan, executie) si voi ati sarit la a doua (educatie financiara). Stai, coaie, ca mai e mult pana departe…

    Anyway, eu tre’ sa ma duc sa uit la memes doua ore intr-un meeting, asa ca pula mea, whatever.

  63. super_fotbal says:

    Asa ma oftica ca nu gasesc cuvinte sa exprim ce vreau sa zic. Tot scriu un carnat de azi dimineata si il tot sterg. :-??

  64. Bratu Costel says:

    Interesant subiectul si am inteles ce inseamna sa fii sarac. Sarac este ala care voteaza pe cine trebuie sa nu moara de foame.
    Nu stiu ce inseamna sa fii bogat.
    Nu mor de foame, nu intru in restaurant doar in ziua de salariu, daca-mi place ceva imi iau (desigur nu bunuri de zeci de mii de euro sau sute de mii), nu votez pe cine “trebuie”.
    Unde ma situiez ? La saraci sau la bogati?

  65. Manowar says:

    Asa ma oftica ca nu gasesc cuvinte sa exprim ce vreau sa zic. Tot scriu un carnat de azi dimineata si il tot sterg. :-??

    Lol, e prea saraca limba romana pentru tine?

  66. Mel says:

    Eu nu sunt bogata, dar nici nu sunt săracă. Cunosc oameni bogății care mănâncă doar la Michelin sau la restaurante scumpe, dar și care, mănâncă in funcție de situație, la o terasa obișnuita. Ce am inteles eu din postul asta, nu are legătura cu trecerea de la sărac lipit la miliardar, ci simpla evoluție a omului de la sărac, la stabil financiar. Un om stabil financiar știe cât își permite și se poate bucura de unele lucruri, care pot fi restaurantele, dacă el asta vrea.
    PS: Manowar in rol de bunic înțelept ?. Mai bine spune-i lui Mike sa citească manualul seducției, aplicabila imediat partea cu igiena personală ?

  67. Andrei says:

    Sansele sunt aceleasi si pentru unul de 20 si pentru unul de 50.

    Teoretic da, dar in situatia in care Gigel, 20 ani si Dorel, 50 ani, ambii paznici la mall, aplica pentru un post de DBA (de ex.) cu fix 0 experienta in domeniu, dupa ce-au urmat aceleasi cursuri / certificari, sansele cred ca se inclina mult spre Gigel, nu de alta dar angajatorul ala probabil se gandeste si ca-i mai putin probabil sa-l apuce crizele de sciatica, prostata si ce alte lucruri distractive se mai pot intampla stastistic mai des pe masura ce trece timpul. Stiu, probabil ca sunt Cpt. Obvious aici, da’ e clar ca planul ala tre’ facut cat mai rapid, altfel la un moment-dat parca incepe sa nici nu prea mai conteze. Timpu’ trece, paza merge…

  68. ala says:

    Mentalitatea de sarac vine de la educatie, nu de la saracie.
    De la ce vezi in jur. de la faptul ca nu ti-a pus cineva o carte mai de doamne ajuta in mana pe la 11-12 ani, de la cititul doar prin ziare si pe Facebook, de la gusturi, de la lipsa de ambitie, de la imposibilitatea de a face diferenta intre ce e corect si ce face majoritatea, de la refuzul de a gandi cu mintea ta.

  69. Darius says:

    @Andrei – da, așa este
    Angajatorii au impresia că Gigel ăla de 20 de ani ar fi mai predispus să învețe lucruri noi decât Dorel de 50 ani.
    Mulți consideră că acea capacitate de a învăța scade cu creșterea vârstei. La asta de adaugă și alte elemente: e mai probabil ca un Gigel de 20 de ani sa nu aibe responsabilități de familie (fara nevasta și copii), mai ușor de manipulat (naivitatea vârstei), probabilitate mai mare sa fie mai sănătos, mai rezistent fizic și psihic decât Dorelul ăla de 50 ani.
    Deci, practic egalitatea șanselor nu prea este …..

  70. ala says:

    Si o mare pondere o are ce ziceai tu: incapacitatea de a intelege valoarea timpului, singura resursa cu adevarat neregenerabila.

  71. Radu says:

    >>Teoretic da, dar in situatia in care Gigel, 20 ani si Dorel, 50 ani […] sciatica, prostata

    Depinde. Gigel la 20 de ani e zen, il doare la cuc daca e dat afara, are pretentii mai mari ca se crede motul la cacat, si altele.

  72. Bratu Costel says:

    Sansele sunt aceleasi si pentru unul de 20 si pentru unul de 50.

    Nimic mai fals. Am experienta mea cu asa ceva. Un nene cauta disperat o persoana ptr firma lui si nu gasea asa ca printr-o cunostinta am aflat si eu de oferta.
    Am sunat , totul frumos pana m-a intrebat cati ani am si s-a incheiat . Ca de fapt el are nevoie de o persoana de gen feminin , ba ca-i trebuie cineva care sa stie si electronica (stiu si asta) iar la urma ca de fapt nici salariul nu-i chiar mare…. etc.
    Cererea este ptr tineri eventual studenti deoarece se crede ca se multumesc cu bani putini (desigur ca-i fals) si care eventual o sa le inghita marlaniile.
    Din ce am observat aia care au ceva ani au si stare materiala si in consecinta accepta si un salariu mai moderat. Cei tineri nu accepta ci continua sa caute.
    Patronii de fapt cauta persoane care sa accepte in special marlanii, nesimtiri, turnatorii ,etc .
    Probabil ca-s dispusi sa si plateasca dar conditia de mai sus trebuie musai acceptata de angajati. Si sunt care accepta. O perioada scurta de timp am avut de-a face cu asa ceva. Propietarul firmei se dadea in stamba cu o zi inainte de salariu. Eram cam 50 de angajati dar in afara de IT (2 pers) si soferi (8 pers) care eram barbati ceilalti angajati erau femei sau ptr patroni “vaci nesimtite”, “proaste”, etc.
    In prima luna a venit la IT si a declarat in usa: “voi va faceti ca munciti iar eu chiar va platesc”. Asta in conditiile in care toate vanzarile erau asigurate on line si in luna aia muncisem mult, mult peste program ca sa fie bine si tot nu a fost.
    La plecare am trecut pe la el si i-am spus ca nu imi place sa mi se vorbeasca asa dar in luna urmatoare a revenit cu ceva de genul : “va ia mama naibii daca nu …..”) si aia a fost ultima zi acolo. Si acum dupa 2 ani are anunt pe site ca angajeaza web developer. Nu vrea nimeni sa munceasca acolo.

  73. Manowar says:

    Teoretic da, dar in situatia in care Gigel, 20 ani si Dorel, 50 ani, ambii paznici la mall, aplica pentru un post de DBA (de ex.) cu fix 0 experienta in domeniu, dupa ce-au urmat aceleasi cursuri / certificari, sansele cred ca se inclina mult spre Gigel,

    1. Depinde de ce vrea angajatorul. Ca da, Gigel ar putea invata mai rapid si da, Gigel o sa fie mai sanatos and shit. Pe de alta parte, asta inseamna ca e mai probabil sa-i plece Gigel dupa 6 luni de exersat. Ca are 20 de ani, pula mea. Dorel de 50 de ani nu prea, ca ala are 50 de ani, familie, are nevoie de stabilitate…

    2. E extrem de improbabil sa se apuce si Gigel si Dorel de aceeasi chestie simultan si sa ajunga la acelasi interviu, sa concureze unul cu celalalt. Extrem de improbabil. E mai probabil sa-i gasesti pe-amandoi beti pula langa o Dacie 1100, plangandu-se ca guvernu’ fura.

  74. Adi says:

    Nu-l fac intr-o saptamana/luna programator.
    Da’ intr-o luna il fac DBA.

    Nu, nu faci. Habar nu ai ce inseamna IQ de 85-90 si cati oameni sunt in plaja aia (hint: milioane, doar in Romania). Habar nu ai cati oameni nu sunt in stare sa retina chestii (dislexie si chestii mai serioase decat atat). Habar nu ai care e capacitatea fiziologica de invatare si memorare a unei persoane de peste 50 de ani. Capacitatea aia are un maxim in perioada 10-20 de ani si apoi de duce de rapa rau de tot dupa 40-50.

    Din trei sferturi din populatia unei tari nu poti sa faci un DBA decent. Poate chiar mai rau. Daca te iei pe tine si cunoscutii tai ca etalon esti departe de realitate, traiesti intr-o bula cognitiva daca tu crezi ca restul lumii au capacitate intelectuala comparabila. Ai face pariu ca inveti un orb sa vada intr-o luna.

    Am facut aceeasi greseala, multa vreme. Am descoperit-o in cel mai nasol mod posibil. Life sux pentru foarte multi si nu pentru ca vor ei.

  75. Manowar says:

    @adi: nu ma refer la handicapati. Ca vad ca o dai in dislexie and shit. Asa, plm, ai dreptate, nu-l pot invata prea multe nici pe un autist sau pe unul cu Down sau pe Romeo Lingurar. Eu vorbeam de oameni normali.

    In rest, daca un om a citit doua carti si daca e capabil sa-mi scoata dintr-o gramada de margele colorate bilele de o culoare cand ii cer, atunci eu zic ca pot. Nu stiu ce IQ ii trebuie pentru alea. De altfel, nici nu-mi spune ceva treaba cu IQ 85-90. Ar trebui? Gen eu nu stiu ce IQ am eu. Si nu dau doua flegme pe “testele” alea de pe net.

    Evident, trebuie sa vrea si el, ca altfel n-are sens. Si nu, nu-l scot direct zeul lor. Da’ il scot capabil sa ia un job de DBA, fie el si mai junior, asa. Si da, o sa stea niste luni de zile sa caute parametri si comenzi in ceva notepad sau unde-si noteaza, pana se obisnuieste cu ei. N-am zis ca-l fac geniu, ce dracu’. Da’ nici paznic de mall, nu?

  76. Animaloo says:

    Ți-am zis, după o săptămână de desene nu am reușit, doi oameni, sa o învațăm pe o duduie bazele SQL. Dar, ceva imi zice ca vina nu era a noastră ci ca ea își cauta motive sa nu lucreze.

    Din paznic nu faci dba, dar, în juma de an faci un zidar, faianțar, instalator. Și o sa lucreze și ca paznic ca are impresia ca ia banii aia degeaba și o sa faca zidărie în afara muncii. În capu lui ia de doua ori bani. Penca mulți atat de prosti sunt

  77. Manowar says:

    Ba, acum nici nu o sa sun vreo cunostinta care a fost la cursurile mele de sql sa va spuna daca scot sau nu un dba junior din lume. Credeti si voi ce-aveti chef.

  78. Adi says:

    @Manowar, nu e vorba de testele alea idioate de pe net, ci de faptul ca pentru a putea invata suficient despre baze de date ca sa ajungi DBA trebuie sa ai inteligenta in top 25% din populatie, nu in top 75%. Dislexia nu e un handicap sever, e o chestie foarte des intalnita si e greu sa te prinzi ca omul din fata ta e dislexic. Nu exista o normal, daca pentru tine om normal inseamna IQ de minim 95 si varsta intre 15 si 50 de ani, fa calculul si vezi cati oameni indeplinesc conditiile si cati sunt in afara: un pic peste jumatate prima, jumatate din ei si pe a doua simultan, deci un sfert.

  79. S. says:

    Cunosc destul de multi oameni care se plang de salariile lor, iar atunci cand le oferi solutii concrete isi gasesc o multime de scuze, desi ar fi capabili sa invete.

    In companiile in care am lucrat multi oameni de 1st level (25-35 ani), care in general faceau taskuri ce implicau mai multe tehnologii, se plangeau de salariile lor. Cu o parte din ei am discutat si le-am propus sa le dau materiale de invatat si sa ii ajut in cazul in care aveau nelamuriri. Unii voiau, altii isi gaseau tot felul de scuze si cateva luni mai tarziu se plangeau din nou ca au salarii de cacat, ca sunt naspa managerii ca nu ii promoveaza (desi ei nu erau capabili si nu isi dadeau interesul).

    Am avut la un moment dat in grup o tipa ce lucra ca vanzatoare si careia ii propusesem sa o recomand pentru mai multe pozitii in compania in care eram. Pentru fiecare dintre ele si-a gasit n motive sa nu incerce, desi ar fi fost o oportunitate foarte buna. Cand intr-un final mi-a dat un CV, l-a lasat plin de greseli, chiar si atunci cand i-am spus ce sa schimbe.

    Pentru unii uneori e vorba doar de lipsa de interes, nu de lipsa capacitatii de a invata.

  80. Animaloo says:

    Liviu nu ziceam de tine ma, ci ca tre sa ai vrea ala pe care îl înveți

  81. super_fotbal says:

    Cand deschid gura pe unele chestii sunt ruda cu ministru ala cu cormorani si ma oftica treaba asta putin.

  82. Manowar says:

    D-aia ai backspace, coaie, nu mai razui monitorul.

  83. Manowar says:

    @animaloo: Pai, evident ca trebuie sa vrea. Vorbesc de cineva care VREA sa iasa din rahat.

    @adi: dar nu discutam de “peste 50”, ca nu cred ca isi cauta pensionarii joburi…

  84. Deria says:

    @Manowar

    IQ 85-90 e… cu probleme de invatare, logica. Nu ca nu poate functiona in societate. Poate. Dar pana la un nivel.

  85. Ciorbaretu says:

    @S. multi isi fut salariile alea mici pe tot felul de prostii. Zilele astea am avut onoarea sa impart un transfer de la aeroport cu doi baieti care ¨faceau Londra¨. Jumatate din conversatia lor era despre pariuri, aparate si cazuri din alea fantastice in care un cunoscut a scos ¨doua miliardi cu un biliet di un lieu¨. Acuma, recunosc, aia garantat nu lucrau in IT, dar am stat si m-am gandit si am realizat ca mai bine de jumatate din cunoscutii mei din IT, sunt blocati pe un post de cacat cu un salariu jenant, si cam pe asta isi fut banii care nu ii au: pariuri sportive, pachetu de tigari la zi, iPhone, tatuaje. Ii mai trimite firma obligat-fortat, grupa mare, la cate o conferinta, unde se duc boi si se intorc vaci. Nicidecum sa mearga la vreo conferinta din interes personal, in timpul liber, sau sa faca ceva tehnic de hobby, din care sa si invete ceva.

  86. Deria says:

    Nu e nevoie de “peste 50”. Remember ca ai alungat/banat de aici un user caruia i-ai cerut explicatii logice – de mai multe ori – pentru niste chestii si nu ti le-a putut oferi, o tinea una si buna ca asa stie el, pentru ca e imposibil sa fie altfel decat cum stie el?

    Noah, altii (multi) sunt si mai rau.

  87. Adi says:

    ^^ Varsta de pensie e 65, intre 50 si 65 ai o treime din forta de munca. Nu isi cauta la 65, dar la 40-50 sigur isi cauta daca nu au si sigur intra in categoria saraci despre care scrii.

  88. Manowar says:

    @adi: da, ma, dar nu cauta sa se reorienteze la 50. Or fi exceptii, dar..la 50 cam astepti sa iesi la pensie, nu sa te zbantui in sedinte.

  89. Andi says:

    “computer security and forensics” se cauta asa ceva?

  90. Rnx says:

    Ce curs / materiale recomandati pentru DBA?

    Fara experienta in IT, stiu doar notiuni generale de SQL.

  91. Andrei says:

    Exact ce-a intrebat Rnx mai sus aveam de gand si eu, cu exceptia ca n-am nici notiunile generale. Stiu ca sunt multe cursuri (EdX, Codeacademy etc.), dar o indicatie inspre unul pe care-l considerati mai util pentru incepatori ar ajuta.

  92. Adi says:

    @Rnx, poti sa incepi cu orice curs de SQL, dar trebuie sa faci o alegere repede: care SQL? Meseria de DBA nu implica sa scrii queries in ANSI SQL vreodata, ci sa administrezi un anume server (Oracle, Microsoft, mySQL etc) cu chichitele lui, cu uneltele lui de administrare si analiza de performanta si capacity planning, cu stilul propriu de high availability/clustering/replication. Pot sa iti spun ca bazele seamana, dar un DBA bun pe MySQL o sa o suga cand da de un Oracle sau Microsoft SQL server si nu din vina lui, sunt produse diferite.

  93. Rnx says:

    @Adi: mersi frumos de sfat!
    E posibil sa fiu angajat doar cu “sintaxa de SQL”, sau pot sa simulez acasa un server mySQL, parca asta era gratis?

  94. Adi says:

    Nu ca poti, ci trebuie sa instalezi un server sau doua de SQL si sa te joci un pic cu ele. Gasesti gratuite mai multe, nu doar mySQL dar si Microsoft, are 2 versiuni gratuite; Express Edition, care e gratuit pentru orice vrei dar cu niste limite de functionalitate si Developer care e gratuit pentru non-productie si fara nici o limita. Daca vrei sa faci un cluster, iti trebuie doua. Le pui in masini virtuale si gasesti si sisteme de operare gratuite sau evaluation, practic daca ai un calculator cu suficient RAM si spatiu de disc poti face orice vrei, gratuit.

    Aia era partea simpla. Nu, nu te angajeaza nimeni ca DBA doar stiind niste comenzi SQL, dar poti prinde un post de junior cu ceva noroc. Treaba e cam asa: cand am dat eu ultima data certificari in domeniu pentru DBA erau examene de sisteme de operare, networking si SQL developement. Daca tin bine minte erau vreo 4-5 examene, unul singur de SQL, celelalte erau din trunchiul de server admin. Asta pentru ca nu esti developer, ci DBA, grija ta e securitatea, performanta si capacitatea si administrarea serverului, backups, replicare, disaster recovery, chestii care pe un developer de obicei nu il intereseaza. Cand scrii un query te intereseaza eventual daca ai indecsi pe tabelele implicate, dar nu ce tip de index, ce fill rate, pe ce discuri cu cate I/O, partitii, etc. Nu e cea mai nimerita comparatie, dar e cam ca soferul si mecanicii unei masini de curse, toti au treaba cu masinile de curse dar nu fac acelasi job.

  95. ala says:

    @rnx; daca nu puti la interviu, stii sa vorbesti intr-o maniera profesionala (adica pronumele personal de politete) si stii sa explici tipurile de joinuri, esti angajat ca junior. Daca le zici de forme normale si explain query, deja intri la senior in rromanica, la ce bula e pe IT.

  96. ala says:

    Bine, n-o sa-ti dea nimeni senior din prima din cauza lipsei de experienta. Ce ziceam mai sus e legat strict de cunostinte.

  97. Rnx says:

    @Ala: LOL :))
    O sa mai invat ceva si caut un job.
    Momentan fac un curs pe Khanacademy, are SQL, Javascript, html
    O sa incerc si putin Linux, macar comenzi de baza in shell

  98. reisterj says:

    @Manowar: sunt mai nou pe aici. Unu, unde-i forumu/e open?
    Doi, mai dai cursurile alea?

  99. fish says:

    mai e o chestie, nu-mi amintesc sa o fi vazut scrisa mai sus: cind esti sarak automat in greier se instaleaza un anume nivel de stress. Ei fiziologic – in momente de stress, greierul intra in overload, sau ca un fel de scurtcircuit, din care ti-e greu sa iesi singur. Daca nu e cineva sa se apuce sa-ti explice si sa “te calmeze” – ramii acolo, consumindu-te ca bateria la iphone-ul lu’ Manowar. Solutia sa e reusesti sa-ti focusezi overloadul ala catre ceva de invatat, defocusarea aia de pe tagul de sarakie.
    Varianta cea mai usoara si paguboasa e entertainmentul – cheltuit aiurea, senzatii placute da’ paguboase pt buget, si intri in spirala dupa ce trece euforia respectiva.
    Chestia cu planning merge doar daca ai ceva 2 neuroni si dupa aia stick to the plan. Nu multi pot.

  100. kj0r says:

    Si uite asa dupa postul asta se va forma o armata de DBA care va marsalui spre UK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *