Cand lucrezi pentru bani… (un pic tehnic)
Stiti ca joburile sunt si ele de mai multe tipuri. Sunt de-alea pe care le faci la inceput, sa capeti experienta. Sunt de-alea pe care le faci pentru ca exista posibilitatea de a urca serios de tot intr-o corporatie. Sunt de-alea pe care le faci pentru ca esti pasionat de ce faci acolo (sunt si cretini de-astia, serios). Sunt de-alea pe care le faci pentru ca lucrezi pentru unii care fac treburi de care esti tu pasionat – de pilda e o tampita care-ncearca acum sa ma recruteze laudand compania ca … they’re tackling climate change. Da, da. Sunt de-alea pe care le faci pentru ca sunt foarte-foarte calde, nu doar caldute; cam cum era jobu’ meu cand lucram de-acasa si puteam sa-mi fut un shutdown la creier din secunda in care ma trezeam, ca nu-mi cerea nici juma’ de neuron sa-l fac. Si, ma rog, probabil ca mai sunt vreo coispe mii de joburi, da’ printre ele se numara si alea pe care le faci pentru bani. Cum e jobul meu actual.
Stiti cum e cand faci un job pentru bani si atat? Probabil ca da, dar o sa va spun oricum eu azi cum e jobul meu.
Lucrez pentru unii pe care nu cred c-as putea sa-i detest mai mult. Satane. Bancheri. Efectiv smegma umanitatii. Pentru ca dintre toti trogloditii pe care-i detest, astia sunt cam pe la top, asa. Deasupra politicienilor, cum ar veni.
Nu cred ca pot spune ceva bun despre jobul asta. Efectiv nu-mi trece nimic prin cap.
Ar fi fost locul, dar nu, nici asta. Pentru ca, daca e sa ajungi la astia, poti sa iei metroul (in care caz mergi sardina si cobori imputit ca un dihor in calduri; Central Line dimineata, plm) sau trenul. Eu iau trenul, asa ca trebuie sa merg vreo 15 minute pe jos, ca-i mai departe statia, pizda ma-sii. Nu-i un dezastru sau ceva, ajung in vreo 30-35 de minute de cand plec de-acasa – cred, nu-s prea sigur. Dar alea 15 minute sunt prin Square Mile, pe unde nu poti sa circuli nici pe jos, necum cu altceva. Totul se taraste. Nu au pe unde sa circule sutele de mii de contopisti care vin la lucru aici. Pur si simplu nu-s destul de largi trotuarele pentru asa ceva. Ar fi inghesuiala si daca ar interzice traficu’ si ar merge lumea pe strazi, ca la maraton – dar nu-i cazul oricum. Si ai si traficu’ pizdii – in alea 15 minute inspiri strict noxe poluate cu un pic de oxigen calitatea a III-a. Si tot felu’ de semafoare tampite care sugruma din fasa orice tentativa nefericita de a face vreun pas. Si-acum e OK, pula mea, da’ sunt curios cum o sa mi se para cand vine frigul; cand vine ploaia aia nitelus mai rece, asa. Am senzatia ca deja o sa ma tenteze mult mai mult metroul…Bine, asta daca stau aici pana atunci.
La job nu fac nimic. Dar absolut nimic. Nu stiu cum. Si-i atat de prostesc si retardat si inapoiat si lipsit de sens absolut totul incat nici nu are sens sa incerc sa fac ceva. Ca orice om, pe langa skillurile de baza, mai stiu si eu niste alte alea de cloud. Mai un openstack, mai un aws, mai un azure, mai un gcp. Un pic din toate, cum ar veni. Foarte bine, nu-i asa? Ce pacat ca astia aici au cloudu’ lor privat. Si nu asta ar fi problema, da’ cloudu’ ala are o interfata. Da, interfata, nici urma de API. Click, click. Si uneori merge. Alteori nu. Si nu prea afli de ce – da’ ajung la aia mai incolo nitel. Ca sa fie treaba treaba, e si integrat cu servicenow. Daca nu stiti cum e asta…e asa, ca si cum te-ai ingrozi ca ai luat sida, ca sa descoperi c-ai facut in acelasi timp si ebola, iar ebola ta a facut leucemie si asta ti-a dat cancer. Cam asa.
Efectiv orice tentativa de a face ceva e inutila. Nu are rost. E pur si simplu o tampenie sa incerci. Pentru ca totul e documentat excelent pe undeva, nu se stie pe unde, ca-n nici un caz pe wiki sau confluence. Nici fucking gand. P-acolo gasesti niste desene, niste scheme de arhitectura – care nu te ajuta la nimic si, slava pulii, mai sunt si expirate de vreo 4 ani. Oricum nu-i nimic valabil pe-acolo, dar sunt frumos colorate. Din pacate, nu se vede textul scris pe fond colorat, pentru ca a facut cineva screenshot cu furculita, ca sa zic asa. Dar arata fain, daca ma-ntrebati pe mine.
Cica solutia e sa inveti cum functioneaza treburile lor cu cloudu’ lor. Ceea ce, in principiu, suna a idee buna. Daca ignori faptul ca-i complet inutil si lipsit de sens. Pentru ca-i cloudu’ lor privat. Nu seamana cu nimic si nu va fi folosit niciodata in alta parte. E ca si cum ai vrea sa futi si ai invata totul despre Maricica; ce sa-i spui, cum s-o atingi, alea-alea, cu o mica problema: nici una din femeile cu care vei iesi pe viitor nu va fi Maricica. Cam asa e si cu asta. Ar trebui – in teorie – sa invat chestiile lor. Doar ca nu vad la ce bun, pentru ca oricum nu-mi vor folosi la nimic. Nu-i ca si cand pot sa le trec pe CV. E ca si cum ai spune “sunt in expert in aplicatia in-house pe care o foloseste un fost angajator (cu care nu mai am nici o legatura) si absolut nimeni altcineva in afara de el”. Util ca igrasia.
Si-i o placere sa vin la lucru si sa urmez procesele lor (nu le urmez, ca nu fac nimic, dar ar trebui sa). Si planu’ e cam asa. Imaginati-va ceva chef/ansible/salt/puppet, ce vreti voi, ca n-are importanta. O treaba de-aia. Si se da o echipa de “ingineri” – cu care eu n-am de-a face, se-ntelege. Aia scriu chestiile alea. Sa le zicem cookbooks. Dar nu le testeaza. Le trimit la “noi”. Iar noi ar trebui sa le rulam, sa le testam. Si nu prea merg. Sunt scrise asa, la modul ala cam 200% autist. Eroare! Ceva nu merge! Incearca userul X sa faca rahatul praf si nu merge, i-a dat eroare. Asa ca ne contacteaza pe noi. Sa investigam! Grozav. E o idee foarte buna. Cum anume sa investigam, ca nu avem acces la cookbooks alea. Si nici la servere, desigur. Pentru alea exista o echipa de Linux. Cu care tot n-am vreo legatura. Dar…sa investigam! Si investigatia are loc la modul “da un mail la echipa de ingineri”. OK. Iar aia incep sa investigheze. Si poate revin in vreo 8 luni cu un raspuns, da’ nu-i neaparat cazul. Dupa care ne trimit noua raspunsul. Iar noi il trimitem userului. Bineinteles, userul a fost promovat intre timp, a uitat de treaba aia, a renuntat, probabil a si plecat la alta companie sau poate doamne-ajuta s-a sinucis bagandu-si unghia-n gat ca pitigoiul. Nici n-ai cum sa-l contactezi si nici pe unde. Si stiti ce-i mai trist? Am intrebat “bine, dar de ce pula mea nu contacteaza direct userul “inginerii” aia?”. Raspunsul e ca “pentru ca asta-i rolul nostru”. Marfa. Marfa rau. Sau “Pai, bine, si de ce pula mea nu testeaza direct inginerii cookbooks alea inainte de-a le fute un release asa, stricate?”. Raspunsul? “Pentru ca nu acces la servere, ar fi impotriva politicii de securitate”. E genul ala de raspuns: “stim ca suntem cretini, da’ la noi asa-i traditia si n-o sa stricam noi traditia”.
Toata lumea munceste in jurul meu. Toti, in afara de mine. Sa-mi bag pula de glumesc, coaie, muncesc astia mai ceva ca niste chinezi pe cocaina. In fact, una din ele chiar e o chinezoaica pe cocaina, dar sarim peste. Stiti ce fac? Absolut nimic util. Dar muncesc de le sar coaiele. Incercati sa va imaginati un om care trebuie sa pastreze steril salonul ala cu 500 de dizenterici. Ca omul ala ar avea mult mai mult succes si jobul lui ar avea mult mai mult sens. Cam asa-i aici. Maiculita-mama, cum muncesc astia! Let’s spin up a server. Pac, eroare. Deschid un tichet cu eroarea, pentru ca servicenow. Dar mai sunt generate vreo 3 tichete de servicenow – pentru ca sunt integrate. Si se duc si verifica tichetele alea. Si apoi contacteaza alti 5-10 oameni de pe diverse continente. Ca uite, a dat eroare! Si aia mai departe contacteaza si ei alti 10 oameni, ca uite, le-a dat eroare! Si toti dau din cap cu gravitate: a dat eroare. Cacat! A DAT EROARE!!! Si apoi serverul e sters automat, ca pula mea, a dat eroare. Si aia de la ingineri verifica vreo 6-8 luni sa vada de ce-a dat eroare. Nu mai conteaza oricum de ce, ca serveru’ e disparut in negura bunget, useru’ a primit eroarea si stie ca n-are server si incearca sa faca altul. Si iarasi, pac, eroare. Si iarasi, pac, tichete. Si iarasi. si-n cele din urma, ii merge ghertoiului de user din a coispea incercare si e fericit. Iar boii astia agita gen 50 de oameni – cel putin! – sa investigheze eroarea aia. Pana acum, au identificat cauza in exact 0 cazuri – din cateva zeci de cand sunt eu aici. Dar si-au facut datoria. Au tichete si mailuri. Si apoi inchid tichetele alea inutile. Apoi raspund la mailuri si-si scriu mailuri punand pe toata lumea in CC – inclusiv pe mine. Ma uit la cele 300 de mailuri zilnice – nu, serios, era sa fac sifilis cand am venit din concediu si-am vazut numarul ala negru cu bold din dreapta stringului Inbox – si HAHAHAHHA, SA-MI BAG PULA, HABAR NU AM DESPRE CE VORBESC AIA. Nici macar nu se pune problema sa aflu vreodata. Fie vorba intre noi, e chiar haios, ca-s discutii despre ce s-a intamplat acum 6 luni si stie X, dar X era contractor si-a plecat acum 3 luni si inlocuitorul lui se angajeaza sa-ncerce sa afle, dar si el e contractor si mai are 3 luni de stat aici HAHAHAHAHA, MOR AICI DE RAS IN PULA MEA IN TIMP CE SCRIU ASTA. Si-apoi inchid aia tichetele cu o mecla grava – root cause not found. si asta trigaruieste 100 de mailuri de la servicenow si habar n-am despre ce-i vorba in ele, da’ din nou, sa-mi bag pula-n ma-ta daca o sa-ncerc macar sa aflu. C-atat de idiot incat sa-ncerc nu-s.
Azi am avut doua meetinguri. Ma pregatesc pentru al treilea. De fapt, un meeting real. Doua pe ceva solutie dubioasa care merge peste net. Un fel de skype pentru aia cu sindromul Down. A fost foarte misto. Am stat juma’ de ora in picioare la meeting, prefacandu-ma ca ma uit la whiteboard. Chinezoaica aia pe coca tot scartaia cu ceva carioca pe tabla si ma pisam pe mine de ras, pentru ca-n primul rand nici nu-ntelegeam ce scrie pe tabla, necum sa stiu despre ce-i vorba. Si SCAAAAARTZ, SCAAAAAAARTZ si mie-mi curgea scuipatu’ din gura de ras. Sa fac spume de mint, am petrecut juma’ de ora analizand fiecare om de-acolo. Cum arata, cum e imbracat, cum e incaltat, cum are picioarele, unde are cute pe haine. Sa fac spume de mint, va pun poze (si pula mea, a inceput al treilea meeting deja, sa zic ceva si de asta imediat). Gen ma holbam la picioarele chinezoaicei si muream de ras. Iar unu’ din meeting m-a vazut si mi-a facut cu ochiul. Probabil credea ca vreau s-o fut. E la modu’ “si daca vreau, cum pula mea o pun capra, ca se rupe de la genunchi daca se apleaca in sloboz”
De descultu’ de langa mine nici nu mai comentez, ca n-are rost. Imi plac foarte mult spiritele astea libere, hipiotii care nu se conformeaza normelor; cu exceptia faptului ca lucreaza in pula mea intr-o banca si-s la costum in rest.
Adica nu neaparat flegme-n gura, da’ macar sa-i futi vreo trei mucioase-n cornee…
Si dupa ala a inceput al doilea meeting, pe net. Mama, si ne-a aratat o indianca o solutie d-aia, tata de mata. (cu diacritice). M-AM PISAT PE MINE DE RAS. AM PETRECUT O ORA TINANDU-MI CAPUL IN PALME SI INTREBANDU-MA DE CE NU BOMBARDEAZA CINEVA TOATA INDIA CU FUCKING NUCLEARE, GUYS. SA MOARA FRAM DE MINT VREUN PIC. Coaie, stiti voi serverele alea care nu merg? Trebuie sa fie testate/validate. Sa vada lumea ca functioneaza pe bune! Asa ca femeia a AUTOMATIZAT testarea. Sa va spun cum, da’ daca nu sunteti programatori sau n-aveti treaba cu scripturile, nu stiu cat o sa-ntelegeti. Ma rog, incerc anyway. Bun. Avem in interfata aia de care vorbeam mai devreme niste dropdown menus de-alea interminabile. Unde trebuie sa selectezi ceva. Sa zicem sa vrei sa faci un server in DC-ul din Sao Paolo (mega cloud!!!). Si e acolo un nume d-ala lung, gen ACRONIM_SAOPAOLO-SOUTH-AMERICA-10CIFRERANDOM-PULAMEA-WHATEVER. Dar e dropdown menu, da? Stiti cum e ala, da? Ei bine, femeia a facut un cacat pansat cu selenium si chromedriver care se duce sa faca testarea “automat”. Dar stiti cum se face testarea automat? Pai, copiezi tu de mana intr-un excel numele ala intr-un field. Si inca vreo 30 de chestii. Si trebuie sa fie la litera, nu glumesc. Ai gresit un caracter, ai belit carasu’ pana la solzi. Si cica sa dam copy si paste cu numele. E o singura problema, desigur: nu poti da copy-paste cu numele, ca e un dropdown menu. Gen nu merge selectat nimic de-acolo, ca sa zici ca dai copy/paste. Dar il poti scrie de mana :))) Si dupa treaba asta, va rula un test si va genera alt excel. Tu tre’ sa te uiti la excelu’ ala si sa corectezi daca-i ceva stricat. Si apoi ruleaza urmatorul test. Si tot asa. Cu vreo 5 exceluri de-astea care trebuiesc completate si corectate. Si nu, nu se termina aici treaba: femeia ne-a si avertizat ca daca se schimba interfata, nu o sa mai mearga testele automate. AUTOMATIZARE, SA MOARA MA-TA DE MINT. Efectiv ma pisam pe mine de ras. In 100 de linii in python le fac eu totul razand. Stiu ca nu ma crede nimeni ca pot (in afara de aia de pe forum care-au vazut threadu’ ala, da’ plm, intelegeti ce zic). Si stati, nu se termina aici: ca sa mearga treaba asta, tre’ sa pornesti tu selenium cacat pe PC-ul tau, ca de pe PC-ul tau ruleaza, olololol. Ceva portu’ 4444 pula-n pizda. Dar, sa vezi: la ea merge, ca ea a testat din lab. De pe calculatoarele astea nu merge, pentru ca e blocat portul. Ba, o ora am ascultat-o p-aia behaind cu accentul ei indian si intrebandu-ma de ce n-o violeaza si spanzura sau macar incendiaza un barbat, cum e la ei traditia. Ce cauta ea sa se chinuie cu de-astea de baieti mari? De ce nu poate fi vanduta civilizat unor frati indieni care s-o cumpere si s-o faca posta p-acolo, ca nu-si permit cate-o femeie de fiecare? De ce?
Acum sunt in al treilea meeting. In asta ar fi trebuit sa discutam despre cloud. Din fericire, n-a intrat nimeni pe videocall, nici macar hostu’. Iar eu stau aici la biroul meu cu jumatate de casca – atat am primit, sa fac spume de mint, jumatate – si scriu chestia asta si par ocupat. Chiar m-a laudat colegul ca vede ca m-am pus pe lucru.
De cand sunt aici, stiti ce-am facut? Am dat un copy si-un paste. Dintr-un excel in confluence. A si iesit, cumva. Nu arata la fel de frumos, da’ pare profi, asa. Asta-i tot. Si mai trimite cate unul cate-un mail. Si daca e legat de prostia aia, modific 3 caractere in “tabelul” ala din confluence si dau save. Si pac-pac, notify watchers si primesc aia 30 de mailuri de la mine pe zi si nici macar eu nu stiu ce scrie-n ele, de ce sau ce importanta are. Ca n-are. E de pomana totul. E efectiv un mod de a pierde vremea. As putea la fel de bine sa joc solitaire si-as fi muuuult mai profitabil pentru compania asta.
Vestea buna e ca trogloditii astia vor da cumva faliment. Nu stiu cand, da’ stiu ca vor da faliment. Stiti de ce? Pai, pula mea, pentru ca au inceput de niste ani buni aia cu flash trading, cu algoritmi si cu pula mea, aia care falimenteaza oamenii care mai incearca sa faca trading manual (sa-mi bag io pula de n-o sa avem parte – ca specie – intr-o buna zi de-un flash crash, daca-ntelegeti ideea, cu aia 3000 de boti de trading luandu-se pe pula reciproc). Serios ca asta se va intampla, pot paria pe ce vreti voi. Dar, sarind peste, cum ziceam, avem oamenii aia care ruleaza fin acum cu flash trading. Si au auzit si angajatorii mei de asta. ANUL ASTA AU AUZIT DE CHESTIA ASTA. Ca idee, aveam in 2015 interviuri la firme de-astea – d-aia care se mutau la foc automat in Central London, pentru ca fiecare metru de fibra in plus conta la latenta si latenta era totul. Nu glumesc si nu aberez – stiu ca asa pare, dar vorbesc serios. Si anul asta s-au hotarat ca ar trebui sa-ncerce si ei – dupa ce-au pierdut cateva miliarde anul trecut, lol. Asa ca acum vor sa faca asta. Doar ca nu au vreo strategie sau vreo tactica sau vreun plan sau ceva. Stiu doar ca vor. Asa, cam cum as vrea eu sa o fut pe actrita aia buna de pula din 1920, cand era tanara. Nu am nici un fel de plan, nici nu prea pot sa calatoresc inapoi in timp, da’ eu vreau. Asa si ei: vor. Singura chestie care-a fost decisa e ca le trebuie un laborator de AI si ML. Ceea ce-i foarte bine. Mai putin bine e ca nimeni de-aici nu stie nimic de AI sau ML. Ma rog, mai stiu eu cate ceva, da’ nu la nivel profi. Doar ce m-am jucat eu cu astea, am povestit de machine learning in alt post, parca. Prin urmare, pentru ca le trebuie asa ceva, m-au angajat si pe mine. Si pe dracu’ mai stie cati “ingineri”. Sa le facem alora laboratorul. Si l-am face, dar nimeni nu stie exact care-s cerintele. Gen ce sa contina. Ce servere. Cate. Ce servicii. Nu se stie. Dar…trebuie. Si la punctul asta cred ca-i evident pentru orice om din domeniu ce viitor au astia. In speta, n-au.
Treaba e ca-s la regim. Poate de-asta sunt asa de isteric de cateva zile. Ca pula mea, tre’ sa dau jos cele 200 de kilograme puse in Italia, cat timp am mancat pe-acolo jeguri. Si na, macar au o cantina ca lumea de tot sus. Si-ar fi o chestie pozitiva, da’ e overpriced. Costa cu o lira-doua mai mult decat ar trebui. Adica vreo 5-6 lire in loc de vreo 4.50, cum ar trebui. Ma rog, nu cum ar trebui, cum sunt eu obisnuit. Pentru ca, pula mea, “cum ar trebui” inseamna altceva. De pilda, la un fost job de-al sotiei, preturile erau mai pe gustul meu: gen lunch la o lira cu chestii bune. Subventii <3 . Pula mea, nici macar despre asta nu pot spune ceva bun. Cacat. M-am trezit cu chinezoaica in spatele meu. Cica pare ca scriu un eseu. Da, exact asta fac. Si e-n romana? Nu, ii zic, e engleza, da' my spelling is just terrible. S-a uitat la mine ca un castor constipat. Da'..vad ceva despre confluence acolo. Da. E o procedura, invat chestii si-mi iau notite. Foarte bine! Keep up the good work! Absolut, pula mea, mie-mi spui? Ah, da, si totul e blocat. web.whatsapp.com? Blocat. Gmail. Blocat? Orice ar putea fi util? Blocat. Semnal de mobil? Din pula de cerb de aur in cladire. Mai primesc la 5 ore cate-un mesaj de la Neurogamer. La 5 ore desi el le-a trimis pe toate in vreo 3 secunde, da' asa ajung la mine. Ca pula semnal. Si-i foarte amuzanta treaba asta, pentru ca am comentat pe tema si mi-a zis colegul "pai, poti sa faci cerere speciala la security sa-ti dea acces la reteaua wifi, ca sa ai internet pe mobil". Aha, zic eu, si atunci o sa mearga skype? "Ah, nu; ca e blocat din firewall". Da, asa da. Pai, stai asa, ca daca nu-mi merge, ma duc sa fac o cerere speciala ca sa nu-mi mearga mult mai rapid. Are sens, pula mea. Da' mai conteaza? Am alarma pusa la 9:15 in fiecare vineri. Sa-mi sune telefonul ca sa-mi amintesc sa completez timesheets si sa imi iau cele 3250 de lire pe saptamana. De banii astia, presupun ca pot trai si fara skype, ce dracu'. Sau whatsapp. Sau restu'. Imi placea faptul ca, pula mea, ieseam langa Tamisa la cafea si tigara. Si frecam pula pe-acolo. Dar in dimineata asta nici macar asta n-a fost fun. A venit de nicaieri o pizda imbracata-n ultimele zdrente, calare pe o trotineta electrica. Mi-a cerut o bricheta si cand i-am dat bricheta, a cam uitat sa mi-o dea inapoi. Cand i-am cerut-o inapoi, a inceput sa-mi spuna ofurile ei. Cica are 30 de ani. Si mi-a varsat o poveste de-aia intortocheata fara sens si fara credibilitate despre cum taica-su lucreaza p-aici prin zona si cum ea trebuia sa mearga la Napoli, dar a pierdut avionul si prietenii ei au plecat cu bagajele, ca ea s-a uitat la ceas si era 11 si avea zborul la 1, dar cand s-a uitat din nou la ceas, se facuse cumva 4 si a pierdut zborul si acum taica-su face spume ca pula mea, unde e, ca nu o crede, ca o trateaza de parca are 10 ani, ca a pus-o sa-i dea locatia pe whatsapp sa vada ca nu minte, ca asa a enervat-o treaba asta de se duce ACUM la biroul lui si-i pune asistentul sa-i faca rost de alt zbor spre Milan (?!?! ce s-a intamplat cu Napoli ?!!) si ... Si m-am plictisit si-am pierdut sirul tembelismelor si i-am zis ca as vrea bricheta inapoi, ca tre' sa urc, ca am un meeting. Iar ea mi-a dat bricheta si a incercat sa ma ia de brat si m-a intrebat daca poate sa vina cu mine. BITCH, WHAT THE FUCK?! Desktopul meu, daca tot veni, merge ca o pula. Dar e OK, ca va fi schimbat cu un thin client. Asta-nseamna ca voi primi o mizerie de-aia chioara care-si trage o imagine din retea si suge pula cu imaginea aia in brate. Adica, daca acum merge ca o pula, atunci o sa mearga ca o pula de om batran care-a uitat sa-si trateze blenoragia acum 30 de ani si are si-un rinichi paradit. Belea. Si uite-asa s-a facut ora 4 si eu trebuie sa plec acasa la 5. Si iarasi se vor uita urat la mine - ce fel de om pleaca la 5? Ca ei stau pana la 8 sau pula mea. Deci, cum sa faci asa ceva? Cum sa pleci la 5? Ce fel de om face asta? Raspunsul, dragii mosului, este "genul de om care face un job pentru bani". Inchei aici. Chit c-as putea continua rantu' inca vreo ora. Da' la ce bun? Ah, da, sa nu uit: cand o sa auziti spre sfarsitul anului sau prin 2020 sau pula mea despre cum dau bancile faliment, sa stiti ca toti mint. Nu, nu o sa fie din cauza politicienilor. N-o sa fie din cauza tarifelor, brexitului, razboaielor diplomatice etc. Nu. Nu d-aia o sa fie.
In fine..se putea si mai rau.
Esti un om care se invarte in cercuri inalte. O arzi cu romanian profesionals in london, nu pe romani in londra ca toti lopatarii!
Si fun fact, avem niste contractori pentru AI ca vor sa puna AI ca cica e cool si cica ne costa unu sau toti nu sunt sigur vreo 4000 pe zi si gen nu au aia chestiile gata pentru ei ca sa lucreze asa ca stau intr-o camera fara ferestre toata ziua. Faza e ca compania lor ia 4000, unii din ei nici nu sunt platiti ca nush daca au 18 ani gen. O-i fi eu fraer de fel, dar macar nu ia compania sute de lire pe mine si mie imi da surcele.
Laivaiu, ca tot ai mentionat algo trading, nu cumva aveti nevoie de niste 9kW cabinet pentru server hosting , cat mai aproape de matching engines ? plus access la ceva EU/NAM/ASIA markets ? Euronext, ICE, WSE, Eurex, SGX etc. Sa manance si gura nostra ceva…
Sunt un contractor fara legatura cu nimic. Habar nu am de ce au astia nevoie. Ce pula mea, nici macar ei nu au habar, dar eu?
Iar eu la munca cand reclam ca merge ceva greu, la final mi se spune ca e de la platforma mainframe, csf, ncsf. E un haos generalizat cand vine vorba de aplicatii software pentru angajati, mai rau decat sa gasesti ce ai nevoie pe site-ul vodafone sau orange (facute de alti oligofreni).
Pai, da-le idei, “be proactive, have initiative” etc etc
Aia care vin cu “be proactive” merita un scuipat in mooie. Tre’ sa fii mare fraier sa fii proactiv pe 2% crestere anuala a salariului.
Intre timp in Romania sistemul de sanatate da eroare de 17 zile, cu toata mentenata facuta cu maiestrie de Siveco:
A 17-a zi în care sistemul informatic din sănătate nu a funcționat. Declarație cinică a purtătorului de cuvânt al CNAS: Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem.
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23263400-17-1-care-sistemul-informatic-din-sanatate-nu-functioneaza-declaratie-cinina-purtatorului-cuvant-cnas-oamenii-mor-oricum-fara-sistem.htm
De vina sunt contractorii desigur si insuficienta lor pregatire:
“s-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător”.
Foarte util postul, mulțumesc ! Vorbeam cu o cunoștință din BCR și-mi povestea cât de la mișto lucrează ăia de la direcția carduri, ce tone de erori și ce de probleme au. Nerezolvate. Mi se părea că exagerează. Se dovedește că eu sunt cel naiv. Mă rog, mai spunea o chestie, că treabă e deliberată, ca să sictireasca lumea și să-i împingă spre folosirea smartfon-ului in loc de card, iar asta ca pas intermediar spre niț’cai cip RFID în brățară. După cele povestite de tine, nu știu cât e deliberat în acțiunile ălora și cât e prostie pe bani mulți.
OMG. Si noi lucram cu ServiceNow. Ma rog, ar trebui. Dar nimeni din echipa mea nu il foloseste sau nu stie.
La Raiffeisen cardurile merg fără greșeală. E adevărat că la un moment dat au încercat să mă convingă să trec pe telefon,dar n-au avut nici un succes,le-am explicat că urăsc să mă chinui cu un ecran mini când acasă am un ecran de 1 m.
Am ras.
Pula mea, mi se pare normal. In Romulania ia contractul cine trebuie si e angajat tot cine trebuie. Ar fi culmea sa mearga. Cand eu aveam 1000 de euro, in 2010, erau baieti pe 3000-5000 unde trebuia. Nu erau demni nici sa-mi linga bocancii, da’ aveau ei job caldut? Aveau.
@Adrian: Cu cit e organizatia mai mare, cu atit e durerea in pula mai mare. Regula generala.
Hehe, gluma mea favorită pe temă este “futu-l în gât pe Einstein, că a decretat el că lumina nu poate merge decât cu 300kkm/s”.
Ca și chestie interesantă, pe distanțe mai mari este mai rapid cu microundă (pentru că line of sight și refractive index), nu cu fibră:
https://arstechnica.com/information-technology/2016/11/private-microwave-networks-financial-hft/
Faza funny este că link-ul resprectiv (Frankfurt-Londra) funcționa de ceva vreme și s-a făcut public doar pentru că un competitor a anunțat cu surle și trâmbițe că au făcut un link rapid așa că au ridicat și ăștia două degețele, “știți, și noi”.
“A couple of years later though, a competitor completed its own microwave link between the two cities—and thus the first company, not wanting to lose out on potential business, revealed that it too had a link between the cities. If a competitor had never emerged, that first link would probably still be shrouded in secrecy today.”
PS. On-topic: fuck everything finanțe-related. Da, banii sunt buni dar stresul (pentru mine cel puțin) nu a meritat. Bănuiesc că unii or avea toleranță mai mare.
Asa o fi, dar niste educatie financiara e bine sa ai. Altfel, banii pe care ii castigi ii pierzi la fel de repede cum i-ai castigat, mai pui banii sa lucreze pentru tine, nu doar tu pentru bani etc. etc.
La mine nu pot spune c-ar fi stress. Ma rog, e, da’ nu la modul ala de “omg, jobul meu, ce ma fac”. E la modul “doamne, Isuse, planeta asta o sa beleasca pula, sunt inconjurat de cretini”.
…Astia-si trageau sediu perete-n perete cu bursa, gen =)) Fibra, tata.
Aud des chestia asta – si are un sambure de adevar – dar 99% din noi pot trai linistiti cu “educatie financiara” aproape de 0. Pentru ca degeaba stim in ce-ar trebui sa investim daca nu ne permitem s-o facem 🙂
Nu chiar zero. Cu zero educatie finaciara iti iei vacante in rate si cumperi garsoniere in Militari cu 70k. Daca ai bani de pus deoparte, ai si bani de investit 🙂
Mă refeream la job-urile tehnice din domeniul financiar.
Educația financiară este altceva. Iar din job-urile respective nu obții neapărat asta (deși ceva-ceva tot se lipește) ci ce a menționat Manowar, “omfg, cum kkt merge asta, la primul sughiț se duce totul pe pulă”.
Plm, d-aia am zis “APROAPE de 0”, in loc de “0”.
Aia-i teoria, da’ e gresita.
Exemplu bazat pe caz real (al meu). Iau o suma destul de mare pe luna. In teorie, pot “pune deoparte” (deci pot si sa investesc) cateva mii lunar. In realitate, banii aia se duc spre mortgage. De ce?
Pai, rata lunara, pana recent (a scazut acum la 585 de lire sau cam asa ceva) era la 650. Din astea 650 de lire, 340 erau dobanda. Daca nu platesc mai cu talent mortgage, o sa tot platesc dobanda. Daca e sa platesc dobanda si sa investesc in ceva, atunci ceva-ul ala ar trebui sa aiba un randament bun de tot, unu’ care sa acopere dobanda platita.
Sa se calculeze ce randament ar trebui sa aiba o posibila investitie pentru mine astfel incat sa merite sa investesc banii in altceva in loc sa-i bag la mortgage overpayments cu talent.
…iar la mine-i cazul bun, in sensul ca de bine, de rau, eu ar trebui sa pot scapa de chestia asta relativ rapid (cam de vreo 7-10 ori mai rapid decat dorelu’ standard). Dorelul standard nici macar nu are optiunea asta – fie ea buna sau rea. Dupa ce-si plateste ratele, facturile si pulameaurile, ramane cu bani de-o ciunga si poate investi fix pula in pizda.
Ca idee, dorelu’ average castiga cam 35k, plus-minus. Asa, pe la vreo 2100-2200 pe luna, cred (depinde, poate are student loan sau plm, nu stiu). La mine chiria si facturile sunt acum pe la vreo 1900, cred. Nici bani de transport si haleala nu ar ramane, ce cacat sa investesti?
Poti incepe sa discuti de investitii cand ai acolo macar locuinta achitata, 50k cash si 0 datorii. Haaaai sa zic 30k, desi e cam gluma proasta. De-acolo, IN TEORIE, cu ceva educatie financiara (da’ poti suge pula cu ea in brate, la o adica), poti incepe sa discuti despre investitii. Pana acolo, e ca si cum as vorbi eu despre cumparat insula privata – pot, ca nu ma opreste nimeni, da’ as fi cam ridicol.
Orice are un return mai mare decât dobânda, plus o marjă de siguranță pentru risc (cât de mare este acel risc decide fiecare…)
Pentru mine, care am rata mică, este mai eficient asta (cel puțin în ultimii 3 ani):
https://finance.yahoo.com/quote/ADBE/key-statistics?p=ADBE
18% pe an este semnificativ peste rata creditului.
Da, dacă mâine cade piața în teorie pierd. În practică este puțin probabil să scadă sub prețul la care l-am achiziționat (multe dintre ele la 100). Heh, pierzi, câștigi, jucător te numești 🙂
Depinde de suma, boss. Ca 18% la 10,000 investiti nu inseamna ceva prea impresionant, mai ales cand te uiti si la risc.
Ah, da, daca discutam in schimb de 18% la vreo 300,000…se cam schimba treaba.
Si, pula mea, tu mai ai credit? Nu ai terminat cu el?
Acolo era dramatic pentru ea, nu pentru mine.
Raspuns corect. Nu stiu cat e rata la credite in UK, in zona euro e la 1-2%, dobanda la depozite este 0, chiar negativa. Faptul ca ti-ai cumparat o casa nu e un lucru rau, scapi de platit chirie, dar cand o sa termini de platit casa o sa vezi ca o sa ai ceva disposable income cu care poti sa te joci.
Este (relativ) recent, pentru casă (apartamentul nu a fost cu credit și l-am păstrat). Dacă aș vinde din acțiuni aș putea să îl achit însă după cum am spus mai sus este mai eficient (cel puțin deocamdată) să le mai țin. Prefer să am un buffer la dispoziție pentru cazurile de doamne-ferește. Acțiunile le transform în bani lichizi imediat, casa… not so much.
Stiu, dar ce iti spuneam mai sus e ca Dorelul average termina de platit in 20-30 de ani. Si pana termina, mai investeste pula.
Adevarat. Dar depinde la cat ajung cand ai tu nevoie 🙂
În cazul în care se produce o criză iar acțiunile scad, cel mai probabil și prețul imobiliarelor va fi în scădere. Decisions, decisions 🙂
Pe de altă parte, pe termen lung (dacă ai cu ce să “ride the storm”), return of investment este destul de consistent. La criza din 2008 acțiunea a scăzut la jumătate (20), și-a revenit în 4-5 ani și uite unde este acum 🙂 În cazul meu, chiar dacă mâine scade la jumătate (150), tot sunt pe plus, majoritatea le-am achiziționat pe la 100, altele pe la 200, averaging out iese ok. Ideea este că le-am luat pentru long term investment, nu la speculă, aia este pentru altă ligă 🙂
Nu spun că ce fac eu se potrivește pentru toată lumea, fiecare își face calculele sale, doar prezentam cum stau eu.
Bah, ca veni vorba, daca inteleg bine… de ce nu copiati automatizat campurile alea in excel? Adica, de ce n-au facut sa se poata face asta? Ca excelul are API. Adica, de ce va mai pune pe voi sa le luati cu mana daca sunt multe si nici n-au implementat un copy/paste sau n-au facut controlul editabil? Sper sa fi inteles bine.
@Rootus: nu te contraziceam cu privire la alegeri. Ziceam doar de faza asta:
…ca in functie de moment, poti sa iei teapa mai mare cu stocks. Da, le faci cash mai usor, dar pierzi mai mult. Adica, au scazut imobiliarele atunci, dar au scazut mai putin. In cazul meu, daca imi amintesc bine, la crash s-a dus jegul de la 91k la 68k. Gen la 68k il vindeam razand. Hai, 65 sa fie rapid. Nasol, dar nu nasol de -50%
Aia e tot ce ziceam, ca nu e chiar la fel pana nu ai peretii achitati. Dupa, da, stocks ftw pe termen mediu-lung, ca atunci nu esti fortat sa vinzi si poti astepta sa isi revina oricat e nevoie. Treaba e ca pentru a face asta, trebuie sa te cam asiguri ca nu-ti bate banca la usa sa te trimita sa dormi prin cartoane – in special daca ai si copii/familie. Hai, daca esti tanar si singur, te mai relochezi la parinti sau prin vreun shared. Da’ cu familie…mai greu.
Smecheria e sa n-ai nevoie sa vinzi – actiunile sau casa. Si e ceva mai probabil sa n-ai nevoie sa vinzi DUPA ce-i casa platita. Cam aia-i treaba de care vorbeam eu, ca educatia financiara o fi frumoasa, da’ nu inseamna nimic pentru cei mai multi oameni, ca au nevoie de 20-35 de ani pentru a-si plati casa. Si n-o cumpara chiar la 18 ani. Pai, pula mea, pana apuca sa plateasca rahatul ala, au deja 50-60 de ani. Un pic cam tarziu sa mai investeasca in ceva. D-aia spun ca educatia aia financiara e mai utila pe hartie decat in realitate. Nu strica s-o ai, evident, da’ la ce pula mea bun s-o ai cand n-ai ce investi?
Uite, tu zici c-au picat actiunile la $20. Beton, pai educatia financiara iti spune ca atunci e momentul sa cumperi – asa, de cati bani iti permiti sa bagi. Da’ ai cu ce? Ca asa, momentul ala a fost si cu dotcom crash si cu restu’, da’ ai avut bani de bagat? Eu, de exemplu, nu prea – nu la momentul potrivit.
Prima grijă e să nu mai ai datorii gen ipoteci – sunt surprins câți oameni consideră că stau bine când de fapt au zeci de mii de euroi datorie.
Dup-aia poate să înceapă distracția pe alte planuri – și da, acțiunile sunt o opțiune clară. Cu condiția să aducă și ceva dividende și să nu fie prostii riscante gen futures unde la o variație de 0,0 ceva rămâi fără nimic. 🙁
@Manowar: spui ca s-a dus de la 91 de mii la 68 de mii. Cat era cursul cand era 91 si cat era cand se facuse 68? Ca daca ai dat 91 cand era cursul 3.2 si luai 68 cand era 4.35, parca nu au scazut preturile asa tare, ca potentialii cumparatori cam erau platiti in lei.
@Claw: n-au nici o legatura absolventii din domeniul financiar si cei ce lucreaza in banci cu educatia financiara (ti-o spune unul cu diploma de finante-banci in buzunar, diploma tiparita pe o hartie cam tare ca sa fie intr-adevar utila). In facultatea aia nenorocita in 4 ani nu te invata nici dracu’ de cartea lui Clason, Cel mai bogat om din Babilon, nu te invata nimeni cat de important e sa economisesti si cat de important e sa te imprumuti din economiile tale si nu din banii bancii la nevoie, sau cum ramai in fundul gol in caz de schimbare/pierdere de job.
Cei mai multi angajati din domeniul bancar sunt plini de datorii, chiar daca castiga zeci de mii de euro anual au rate pe 30 de ani la o casa de 60 de mii de euro, au carduri de credit, au rata la masina (pe care iau noua si o schimba la 5 ani) si 0 bani in vreun cont de economii. Fuck them!
Sincer, nu mai stiu. Vezi si tu 2006-2007 vs 2009.
Nu neaparat. Si oricum preturile se discutau in euro.
Nu ca ar conta, ca eu nu puteam vinde. Recesiunile sunt smechere daca ai bani sa cumperi atunci. Locuinte, actiuni, alte alea. Altfel…pula.
Când ai datoria aia și nu ai luat-o pe spike de bula ești bine. Nu de alta, dar ai nevoie de cazare, ca sub ceru liber e frumos, dar nu prea
Eu am 45k datorie. La un apartament care se vindea în perioada asta în zona 90k. As zice ca stau decent, tu nu?
Iar am scris un comentariu ca dracu, dar asta e.
@Animaloo
Stai decent relativ la ( mulți ) alții – pentru că bănuiesc că nu te împovărează rata aferentă. Dar dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva și nu mai poți lucra un an nu e chiar roză treaba.
În rest da, mai ales că, și în caz de criză cad alți înainte. Și când deja numărul lor e semnificativ se va lua o măsură ceva de care, indirect, să beneficiezi și tu. Stricto senso însă întrebarea se mai pune și invers: au fost prețurile în zona respectivă și 42.000? Se poate repeta situația?
Exista datorii bune si datorii proaste, toate sunt proaste de fapt ca sa nu existe confuzii. Eu unul inca nu as fi putut face unele chestii daca nu m-as fi putut indatora. Stiu ca nu am salariu de contractor si vorbesc de alt nivel, dar eu am beneficiat de putina educatie financiara bazata pe instinctul meu. In timpul in care am platit rate am beneficiat si de chestia aia, altfel as fi strans bani si m-as fi chinuit.
Mie momentan mi-ar conveni sa dau o mie de lire la mortage timp de 30 de ani chiar si cu riscuri, pentru ca a doua varianta este sa dau o mie de lire chirie.
Cumparaturile le fac cu ala de credit in mare parte pentru ca mai primesc si niste puncte pe care o sa le folosesc vreodata.
O datorie foarte proasta ar fi atunci cand ai lua banii aia sa ii investesti si sa speri ca vei face profit cu ei. Atunci investitia trebuie sa acopere si dobanda.
Eu momentan imi pot acoperi toate datoriile cu economiile, dar nu o fac pentru ca daca as plati masina spre exemplu, in caz de ceva pe urma ar trebui sa vand masina ca sa pot continua, nu ar fi cazul ca sunt cumpanit si pun lunar o suma acceptabila la economii. Asa in caz de ceva pot plati ratele la masina si chiria pana imi revin si cand am terminat de platit masina economiile mi-au tot crescut. Daca as vedea in schimb ca veniturile mi-au crescut as achita datoria ca sa nu ma mai plictiseasca cu mailuri cu statements.
Din pacate…nu. Nu stai decent. Stai nitelus cam naspa la capitolul asta. Si tot din pacate, nu doar tu.
Tii minte ce ti-am zis acum vreo 7 ani cu tarile straine, Romulania, 6-9 luni si alte alea, cred. Plm, ma vad obligat sa plusez, asa ca ia un loc si asculta.
Te ia din cand in cand ideea ca nici in Romulania nu e rau. Ca e chiar bine ca “ai” (are banca) un apartament “la o adica”. Si cu cat stai mai mult deoparte de Romulania, cu atat te sperie mai putin ideea. Pana….pana stai cativa ani departe de Romulania. Si pe urma – se mai intampla – treci pe acolo. Cu treaba, in vizita la parinti/prieteni, in “vacanta”, cu ceva, nu stiu. Si in 3-15 zile te loveste in moalele capului: tu acolo nu mai poti trai.
Nu e o urgenta sau ceva, asa ca nu-i dai importanta.
Dar mai trece ceva timp. Si-ti dai seama ca e groasa: tu acolo CHIAR nu mai poti trai. Nu “fizic”, ca plm, se adapteaza omul si la gulag, daca e. Mental, asa, cumva. Nu e ca nu ti-ai gasi alt job sau alte alea. Ca banuiesti ca ti-ai gasi si toata lumea zice ca au si crescut salariile. E ca…simti ca nu prea ai mai putea. Si ca daca ai face efortul de a te “readapta”, rezultatul ar cam fi alt om, nu tu. Si mai nasol, nu e doar de tine. Mai e si de nevasta, daca ai. Si de copii, daca ai. Ca pentru tine mai e cum mai e – pana la urma te-ai nascut in jeg, no big deal. Doua-trei depresii, spasme, betii, mai “trece” (cu tot cu tine, dar trece). Dar cu restul, cu “totul”, e mai nasol. Rau de tot.
Si pe urma te uiti intr-o zi prin calendar. Sau, mai rau, in oglinda. Si parca nu mai luceste grasimea pe tine. Parca trebuie sa polishezi niste treburi. Parca ar cam fi cazul sa cunosti o gagica, sa o futi in pizda de data asta, sa urmasi-treburi – cat timp nu au Down cum laudae. Si hei, cacat, nu prea se potrivesc astea cu statul in chirie. Dar, sa vezi, treaba e ca ai considerat ca ai un asset de 45k din 90k. Si a parut o idee buna sa-l pastrezi, ca uite, a crescut piata. Pretul apartamentului a crescut! Cu vreo 15-25-35k. O investitie grozava. Sau asa parea.
…si pe urma e nasol. Pe urma iti dai seama ca au crescut in timpul ala preturile si pe unde esti tu. Prin Suedia. Germania. UK. Pe unde s-o fi dus fiecare. Doar ca…acolo au crescut cu 150k. Ca na, au pornit de la alte sume. Si tu tre’ sa iei o casa.
Te-ai bucurat ca ai un asset si i-a crescut valoarea cu 35k, sa zicem. In realitate, pentru ca nu ai avut aia 45k in buzunar, de un avans in noua tara, nu ai putut cumpara; asa ca, de fapt, ai pierdut 150k + dobanda. Si preturile cresc cu fiecare luna. Nu sesizezi pierderea pentru ca inca nu a venit nota de plata. Inca nu ai cumparat. Si in fiecare an ai platit chirie. Un 10k pe an, acolo, pe langa restul costurilor, sa zicem. Poate mai mult. Ca parca nu te tenta oricum sa cumperi. Si parca nici nu prea te tenta sa ramai acolo. Si parca era buna plasa aia de siguranta oricum. Dar treaba e ca descoperi ca ai pierdut mai mult strict din chirie decat ai “castigat” la “crestere”.
Cam asa sta treaba cu asseturile de genul si cu TCO/COO. Cam atat de asset e si cam atat de bine stai.
Chestia de mai sus nu se refera strict la tine, ci la aia aflati in situatia aia.
In 2010, era 240k o casa frumusica printr-o zona ok prin Londra. Acum e vreo 650k. Hai 500k daca sacrifici nitel la zona.
E adevarat, au crescut si-n Romulania preturile. Iei mai mult si tu cand vinzi. Cu zeci de mii. Dar…
Ai zice ca stai decent. Din pacate, nu prea e cazul.
Poti sa ma contrazici linistit 🙂
Eu, din pacate, nu am putut sa vand la inceput. C-as fi vandut. Da’ se prabusise piata si-n Romulania nici nu merge sa vinzi inainte de a plati – ma rog, in teorie merge, da’ e complicat. Si-ar fi fost prea scump, ca ar fi trebuit sa acopar din buzunar diferenta (plm, nici acum nu cred ca a ajuns apartamentu’ meu inapoi la valoarea aia de 91k). Oficial, am iesit cam pe zero – ca pula mea, mai cu rate, mai cu inchiriat, haaai sa zicem si hai sa ignor ca le-am lasat alor mei vreo 20k din pretul de vanzare. Treaca de la mine. Sa zicem zero. Neoficial? Am pierdut niste sute de mii din cresterea preturilor aici, pana am putut sa cumpar. Plus vreo niste jdemii bune date pe chirie. Plus salariul de UK pe vreun an si ceva – cand a trebuit sa plec prin 2011, ca eram pe geanta; si-am revenit abia in 2012, da’ intre timp am fost platit la salariu de Romulania – si aia doar 6 luni, ca in rest…somaj, tata. Overall, in functie de cum calculezi, as spune ca “assetul” ala mi-a cauzat pierderi de vreo 250-450k.
Lasand discutiile generale la o parte, in cazul tau particular, daca privesti la modul 45k/90k, ai putea spune c-ai facut profit de vreo 15k. In…tu stii cati ani, ca tu stii cat timp a trecut de cand l-ai cumparat. Hai sa zicem 25k de euro, ca ai mai luat o chirie, ceva. Si cred ca-s optimist cand zic 25k, dar SA ZICEM. In…cati ani? 3?4?5? Discutam de un “profit” de 5k pe an, la o adica? Si pentru asta, ai pierdut…cat, in modul descris mai sus? Stiu, tu oricum nu ai fi cumparat in Suedia, ca erai in Germania. Stiu, pe urma te-ai intors in Romulania. Stiu, nu se stie daca ramai in Suedia sau nu. Ca era oricum greu sa faci planuri. Da’ asta nu schimba lucrurile cu nimic. Pentru ca oricum ai platit chirie in Germania/Suedia – bani care s-au cam dus dracului de pomana. Oricum nu ai cumparat nici in Germania, nici in Suedia. Si de Suedia nu stiu prea bine, da’ la nemti probabil ca ai da acum bairam daca ai fi cumparat p-atunci cand erai acolo. Ca am senzatia ca au cam sarit preturile serios de tot, din ce-mi zic altii.
Greseala de la bani se trage. Ca traiesti intr-o tara straina si te uiti, hopa, mi-au ramas luna asta XXXX euro! Pai sunt boss cand ma intorc in Romulania cu economiile mele! Si te uiti in alta parte. Treaba e doua. Prima e ca in realitate nu prea-ti mai arde de intors in Romulania. A doua e ca si daca te-ai intoarce, ai descoperi ca nu-ti cumpara mare lucru acolo economiile tale. Un apartament? Da. Sigur, fara dubiu. Da’ nu prea e cum trebuie. Unde trebuie. Nu prea ai ce trebuie in jur. De la aer la lac si padure si pula mea. Pentru aia trebuie casa. Si nu oriunde, trebuie undeva anume. Si-acolo, pula mea, nu prea cumperi cu economiile alea, ca aia nu mai e cat un apartament – e cat vreo 4; si se pare ca chiar atat de mult nu ai economisit…
Bine, nu ca ti-ar rezolva casa problemele, fie ea si o vila draguta prin Branesti. Ca pula mea, ai avea casa, da’ aia nu-ti face drumuri, mancare mai decenta, aer, job, viitor pentru boraci, scoli, sistem de sanatate, sistem in general etc. Mai spre deloc, asa.
Cum am zis, tu crezi ca stai decent. Mie mi se pare ca nu prea, da’ plm, tu stii mai bine.
….si daca https://www.national.ro/news/lagarele-muncitoresti-libertatea-oferita-de-corporatii-663728.html/
Cursul in 2007 prin iulie era 3.12 lei la un euro; in 2009 tot prin iulie era 4.21.
91000 de euro in iulie 2007 insemna 283920 lei; 68000 de euro in Iulie 2009 insemna 286280 lei. Adica mai scump cu 2360 lei; si cica “se prabusisera preturile”.
Acum e tot vreo 80-90 de mii in zona, cu diferenta ca euro e la 4.7 lei, practic mai scump cu 60% mai scump fata de 2007.
Ce se va intampla in UK cu romulanii & alții?
https://www.msn.com/en-gb/news/uknews/migrants-to-be-tracked-by-digital-ids-post-brexit/ar-AAEwbkI
Lol
In UK erau workhouses.
Cui pula mea ii pasa? Si care-i problema cu articolul ala, ca nu-nteleg? In Romulania nu faci nimic faca buletin.
Nu vad care-i problema. Presupun ca tie iti place sa faci peste 1h pana la job, sau iti place cum e Bucurestiul acum, de tot orasul face naveta pana in Pipera.
Problema e mai multe.
In primul rand, noi am evoluat – ca specie – multumita “zbaterii” (scuze, pula mea, ma refer la “struggle”, dar sunt lesinat in dimineata asta si nu-mi dau seama ce cuvant sa folosesc). Faptul ca era p-afara frig ne-a fortat sa ne tiram in pesteri. Sa-nvatam sa facem focul. Sa-nvatam sa facem haine. Chestii de-astea. D-aia noi suntem vii si dinozaurii nu prea. Cand dispare struggle-ul ala, dispare si evolutia. Si la ce atata zbatere – lasa ca ne da tatuca bmw casa si masa si…
In al doilea rand, treburile de genul asta duc la dependenta. Nu ma refer la addicts, ma refer la faptul ca Herr Dorel si Mister Giani ajung sa depinda in totalitate de gigantu’ ala care le da casa, masa si restu’. Si nu e bine, ca asa incepe sclavia generalizata. Ca pe urma gigantu’ ala hotaraste ca, stii ce, la ce pula mea sa mai primesti si salarii sau concedii sau pensii, e destul ca primesti casa si masa si daca nu-ti convine, roiu’ de-aici si succes, ca mai sunt destui la usa.
In al treilea rand, de-a lungul vietii…iti mai si pierzi jobul. Cumva. N-are importanta cum si de ce, da’ se mai intampla. Si poate fi un pic nasol, da’ nu-i un dezastru. Devine un dezastru abia cand pierderea jobului e echivalenta cu pierderea “vietii” (nu ma refer la moarte, evident, ci la faptul ca pierzi tot ceea ce stii). Ca vii din lagaru’ BMW si aia-i tot ce stii. Acolo-s toti aia pe care-i stii. Skillurile tale sunt utile strict pe-acolo. In sistemul ala, cu jobu’ iti pierzi si locuinta si reteaua sociala (nu, nu facebook) si restul. Parca-parca treci de la “neplacut” la “dezastru”. Si parca nu-i bine deloc. Un angajator trebuie sa fie capabil sa scape de tine, da’ nu trebuie sa fie capabil sa-ti futa toata viata. Pentru ca-i o balanta relativ delicata acolo, una care trebuie mentinuta.
In al patrulea rand, revenind la partea aia cu struggle, un om TREBUIE sa alerge dupa ceva mai bun. Dupa un loc de inchiriat ceva mai bun, mai spatios, mai pula mea. TREBUIE sa se obisnuiasca rapid cu alegerile – mai precis, cu faptul ca trebuie sa le faca si ca exista consecinte. De pilda, daca ma mut in Baneasa, ajung mai repede-n Pipera, da’ e mai scump (vorba vine mai repede). Daca ma mut in Catelu, poate ajung mai greu, da’ e mai ieftin. Si trebuie sa faca alegerile alea si sa plateasca pentru ele, ca asa invata. Treaba aia elimina alegerile.
In al cincilea rand, un om trebuie sa interactioneze cu oameni din afara jobului. D-aia cu care nu se fereste sa se imbete, sa adoarma pisati pe ei intr-un sant, sa se futa, sa mortii lor. Chestia aia e pur si simplu inchisoarea saracilor, nimic mai mult, doar ca-i vegheata de big brother.
In al saselea rand, asta afecteaza chestiile locale. Sa zicem ca tu locuiesti in Vascauti. Si brusc vine acolo BMW sa faca o fabrica de-asta. Cu workhouses sau cum le vor numi nemtii, ca-i irelevant. Ia spune-mi, ce se intampla cu economia locala? Sa luam, de exemplu, piata locuintelor – de cumparat sau de inchiriat. Sa luam apoi efectul celor 3000 (sa zicem) de angajati. Ca aia tot vor folosi drumuri, tot vor folosi niste scoli pentru boraci (poate, daca au), tot vor creste cozile la supermarket, da’ de contribuit la economia locala…pai, nu prea. Si aia care locuiau pana mai ieri in Vascauti se trezesc pur si simplu pedepsiti pentru asta. Ca exista doar pierderi pentru ei – rewards nu prea.
In al saptelea rand, daca am o problema cu landlordu’ – la modul “am alea stricate-n casa si nu le repara” – imi bag pula-n mortii lui, il dau in judecata sau nu-i mai platesc chiria sau ceva de genul. Dar hmmm, oare mai pot face asta cand landlordul e angajatorul meu? Ca balanta aia parca nu prea mai e cum trebuie sa fie…
Cred c-as putea continua cam pana la “in al coispelea rand”, dar ma gandesc c-ar trebui sa fie suficiente astea sapte.
Eu n-am zis ca trebuie sa faca lagare de munca, dar sa ai ca beneficiu o chirie decenta (si nu umflata pentru ca niste baieti cu prea multi bani au inceput sa cumpere case ca la monopoly), langa locul de munca, nu e o idee rea. Nici nu iti imaginezi cat de mult stress am eliminat pentru ca ma duc pe jos la munca.
Valabil si azi, pentru majoritatea corporatiilor.
Pai, nu se intampla la fel si in ziua de azi? Iti pierzi casa (nu mai ai bani de rate, chirie, intretinere), poate prietenii nu vor sa iti plateasca mereu berile cand iesiti in oras, parca nici nevasta nu te mai vede asa frumos si potent, ca nah, nu poti sa o mai duci in Italia la 5*, ci doar la o plimbare in parc etc. etc.
Omul poate sa alerge sa iti inchirieze/cumpere casa lui ca sa nu fie nevoit sa se mute cand schimba jobul. Ok ma mut in Baneasa sa fie mai aproape de Pipera, dar o sa ratez oportunitatile de la Grozavesti. Dar daca m-as muta la Unirea…
Corect, doar ca dupa o anumita varsta, oamenii interactioneaza cu cei de la job. Asa cum in adolescenta ieseai cu colegii de liceu.
Fix asta se intampla si azi. Dar fix asta! Citeste despre gentrification. Pai daca BMW o sa construiasca locuinte pentru angajati, nu ar trebui sa afecteze piata locala, tot cu casele goale or sa stea “landlorzii” din Vascauti.
De ce nu contribuie la economia locala? Angajatii o sa plateasca taxe pe salariu, o sa isi cheltuiasca banii local etc.
Ba imi cam imaginez, ca eu am lucrat vreo doi ani si jumatate de acasa… 🙂
Nu e vorba de faptul ca nu mai ai bani. Poate tu ai destui bani pentru a trai un an cand iti pierzi jobul. Dar…aia te dau afara oricum, ca alea-s locuintele pentru angajati. Intelegi diferenta?
Aia-s ratatii, nu oamenii. Eu nu o ard cu colegii de munca si n-am ars-o niciodata cu colegii de munca – cel mult am mai baut cu cate unul, da’ nu in interes de serviciu, ci asa, ca ne intelegeam OK. Si aia cam o data la o eclipsa totala. Nici nu-mi pot imagina cum ar fi sa ies cu colegii de munca d-aici. Cred ca mai degraba m-as spanzura.
Treaba cu gentrification e ca daca eu stau la mine acasa si vin in zona hipsterasii si pula mea, ok, o sa fie gentrified, o sa se scumpeasca p-acolo casele, o sa dispara bodega aia ieftina si-o sa fie inlocuita cu chestii scumpe si mainstream etc. Bun, dar la schimb, se scumpeste si casa mea, boss. Gen OK, nu mai pot sa cumpar o casa in zona si pentru fiul meu, da’ pot s-o vand pe-a mea si sa iau in alta zona 2-3. Si atunci macar ma aleg cu ceva.
Cand vin gigantii si fac acolo 100 de blocuri pentru cei 3000 de angajati, eu am doar zgomotul, agitatia, asfaltul si betonul, cozile pe drumuri si la supermarket si inghesuiala la orice si alte alea, da’ la schimb nu am vreun beneficiu. Ca nu-mi creste mie pretul casei, imi scade – ca acum sunt in zona de proletari. Pai, parca-parca nu-i prea cool dealul asta pe care mi-l propui. Poate ca nu eu trebuie sa mai citesc despre gentrification?
Taxele lor pe salariu nu se duc la economia locala/autoritatile locale, credeam ca stii asta. Se duc la centru – indiferent ca discuti de centrul tarii sau doar al landului. Si nu ma ajuta pe mine – locuitor in zona aia – cu nimic.
Asta poate ACUM. Cand chestia asta se intampla (daca se mai intampla; sa speram ca nu), nu mai functioneaza asa. Ca atunci cand te muti, te muti la urmatorul ghertoi cu workhouse. Si nu stiu de tine, da’ eu nu am chef de asa ceva.
Nu, nu e valabil si azi. Azi ma doare-n pula de colegii de lucru, ca eu nu cu astia o ard. Nici macar nu locuim in acelasi oras, probabil. Da’ daca trebuie sa fiu vecin cu ei zi si noapte si pula mea, parca-parca nu mai e asa de cool, ca eu n-am chef s-o ard cu plebea.
Sa repet punctul sapte, ca e posibil sa-ti fi scapat, sa fi scris in timp ce editam eu:
Ceva de zis pe tema? Daca e sa adaug un pic la #7, in momentul de fata o groaza de companii dicteaza conditiile statului (pe baza faptului ca “eu angajez 10,000 de oameni si-i dau afara daca nu faci cum vreau eu”). Unde se ajunge cand pot adauga la aia si “…si ti-i las si-n strada, btw”?
@Exista datorii bune si datorii proaste{..}
Mai bine zis datorii inevitabile și de-alea la care te poți gândi de doua ori daca merita.
Cât despre faza cu locuințele pentru angajați am vazut așa ceva în Coreea de Sud – sunt practic unica “soluție” în condițiile în care metrul patrat de teren costa 100.000 de coco în Seul ( mai bine zis costa prin 2010-2011, când m-am fâțâit pe-acolo ).
Dar nu-mi imaginam ca așa repede va ajunge mizeria asta și în Europa… 🙁
Mizeriile de mai sus miros de la distanta a “communism reloaded” in aplauzele “tovarasilor angajati in corporatie”.
Pai, ba, băieți, comunismul a murit doar in forma lui extrema, stalinism, maoism, castrism and shit. Dar pt ca i o forma f buna de control, a fost reinventat in politica multinaționalelor. Si ele au ajuns tot un fel de tătuc pentru angajați, tot la fel le asigura cele necesare(nu chiar la subzistenta, dar nici prea mult) si ii leagă de glie. Sa fii liber azi e la fel de lucru mare ca intotdeauna
Ce-i drept, gandirea comunista n-a murit si nici nu va muri prea curand.
E pur si simplu prea mare numarul cretinilor pentru care traiul ala comunist in apartamentu’ primit pe lista (da’ de la corporatie acum, nu de la partid) ar fi chiar un upgrade major, ca ei nu ar fi in stare nici sa inchirieze ceva, necum sa cumpere vreodata.
Pai si? O fi de bine, o fi de rau?
Intre timp:
https://arstechnica.com/science/2019/07/american-kids-would-much-rather-be-youtubers-than-astronauts/
Am scris recent despre asta si mai e un post OARECUM legat de asta programat pentru luni.
E absolut normal.
In sensul asta, te poti uita la ce requirements sunt pentru astronauti, cata munca si ce sacrificii…si pe urma te poti uita la vloggers and shit. Orice kid se poate uita la pewdiepie si poate spune “as putea face si eu asta”. Parca nu m-as uita la un lache d-ala flausat care are picioare de somalez dupa ce-a stat 8 luni pe MIR. Mai ales daca pentru aia a facut si o tona de antrenamente si-a invatat si matematica-fizica-alte vrajeli si traieste dand labe spatiale, ca-mi imaginez ca nu are multe matchuri pe tinder acolo.
In plus, am senzatia ca totusi castiga ceva mai bine aia cu jewtube. Si nu-mi poate spune cineva “da, dar cati vloggeri au succes?”, ca-ntreb si eu “da, da’ cati astronauti se plimba pe Luna right about fucking now?”. Sau cam asa ceva.
Foarte bine ca e asa. Foarte-foarte bine.
PS cred si eu in plm ca aia din China vor sa fie astronauti. Daca as trai acolo, si eu as fi like “I don’t want to live on this planet anymore”. Normal ca nu vor sa fie jewtubers. Ca nici nu cred ca au auzit de jewtube. Probabil ii trimite partidul in lagar daca incearca sa acceseze siteurile canibalilor imperialisti, ce dracu’. Si mai da-i in pula, vor fi astronauti pe dracu’ ghem. Cel mai probabil imi vor fabrica mie tricouri de 5 lire. Ia sa mai si suga pula, maimutoi galbejiti.
Ca sa vezi. Astronauti. I-auzi, pula mea!
Ati citit articolul in diagonala iar cretinul care l-a scris oricum nu a inteles nimic din ce a tradus. Compania la care lucrezi iti ofera locuinte cu chirie mai ieftina, in apropierea sediului, ca sa nu faci naveta restul din timp pe care il ai disponibil in ziua aia. Nu mai lucrezi, pierzi beneficiul asta, esti “liber” sa dai 50-100% in plus pe chirie si sa stai unde vrei tu. Ce e rau in asta? De ce sunt chiriile sau casele asa scumpe de dai tot ce castigi pe ele? Nu conteaza, noi suntem liberi, traim in capitalism, piata, cerere si oferta, asta e, hai si maine la munca ca avem rata de platit.
De parca companiile nu le asigura toate necesare celor din management, dar cand vor sa aiba beneficii si pentru restul de angajati… huo, comunism!
Ai nevoie de masina? Poftiti dom’ director una! Poftiti si chirie in apt de 4 camere pt toata familia, stati ca va platim si scoala privata pentru copii. Ai chef de un restaurant scump? Dom’ director are o intalnire de business in seara aia. Ai chef de o excursie undeva? Dom’ director trebuie sa viziteze un client in Singapore sau Japonia, no problem, business class, poftiti aici!
Disclaimer: nu sustin comunismul, a fost un regim oribil.
A explicat Manowar destul de bine, nu-i nevoie sa reiau argumentatia. Daca tu nu ezi nimic aiurea sa fii bagat in menajerie, asta e..
…si nu stiu cum ajungi sa pui egal intre management si angajati. Nu i totuna sa faci parte din CC sau sa fii un profesor detasat prin Mizil
@claw: pai, m-ai intrebat care-i problema. Ti-am spus care ar fi cateva probleme. Din ce-nteleg, nu a fost convingator ce-am zis.
Incerc in alt fel. Poate iti pui tu intrebari.
Fii atent la mine. Costa vreo 40k (in Romulania, nu-n alte tari) sa faci un apartament. Sa-l faci, nu ca ar fi pe piata la pretul ala, doamne-fereste. Unu’ mai mic, asa, nu te gandi la vreun penthouse, ca nu e cazul.
Noi, in cazul asta, discutam despre o companie care sa le dea mai ieftin angajatilor d-astea. Construiesc ei (vorba vine, contracteaza pe careva), ca e simplu pentru o corporatie. Vorba aia, scot un bloc mediu dintr-un milion – si au de unde.
Problema e sa te intrebi tu de ce vor face asta. Pentru ca daca te duci tu – angajat pe unde esti tu – sa le ceri sa-ti dea si tie 800 de euro pe luna in plus, o sa cam strambe din nas. Si se pune intrebarea aia, ba, de ce pe partea asta nu mi-ar da (tot asa, valabil cat lucrez la ei), da’ pe partea cealalta ar baga 40k pentru curul meu? Gen de ce pula mea pana acum au dat toate alea listate de tine pentru management – cheltuieli de zeci de milioane fara probleme – da’ pentru angajati nu. Si acum brusc i-a apucat generozitatea. De ce?
…si daca avem putin noroc, descoperi raspunsul. E mai sus.
Pe partea mea, sincer, eu nu vreau sa-mi dea angajatoru’ chestii. Benefits. Smechereli. Mie sa-mi dea bani. Aleg eu cum ii sparg. Poate-i sparg pe toti prosteste, nu zic nu. Da’ pula mea…sa pierd pe mana mea.
Just! Ii doare la pula de binele tau. Nu e scopul lor sa aiba grija de tine
Plus, inca o chestie: aia vor trai acolo ei cu ei, se vor regula si face copii tot acolo. Care copii, ghici pentru ce vor fi pregatiti ?
Pe mine chiar mă distrează asta cu “+benefits”. Lăsați, mă descurc eu, tu dă-mi mie banii aia de benefits.
P.S. Singurul avantaj pe care îl are commuratia este acela că poate cumpăra mai ieftin, datorita volumui/volumelor. Bine, și numelui, dar aia e alta treabă.
Masina de serviciu a fratelui: cumparata de companie cu aproape 20% reducere (au cumparat vreo 100) si e neimpozabila; compania a platit 30,000, ca sa cumpere frate-meu masina aia ar fi trebuit sa ii dea vreo 75,000 din care sa ii ramana cei 36,000 net cu care sa plateasca pretul intreg.
In cazul ala, prefer benefits.
Dar nu e a lui. Daca vrea sa plece maine, pierde “beneficiul” si’l primeste urmatorul/altul. Despre asta e vorba aici.
Pai poate sa tii dea, dar o sa platesti impozit pe ei si te alegi cu jumate din suma (net). Daca luam exemplul de mai sus, sa zicem ca firma iti ofera masina, iti plateste 300E rata de leasing, pai de banii astia si de discountul pe care il negociaza firma te alegi cu un Mercedes. Iti mareste salariul cu 300E, la tine ajung 150, din care iti iei un Renault, dar macar esti “liber” si masina e “a ta” (nu e a ta, e a societatii de leasing, osa fie a ta cand termini leasingul, o masina veche de 3-5 ani care nu mai valoreaza prea mult). Ce preferi?
Pleci de la job si pierzi beneficiul? Negociezi si la urmatorul job acelasi lucru.
Iar asta nu e doar un exemplu random, in Belgia se ofera masina pana si la programatori, companiile ies mai ieftin asa.
nu prea inteleg exact ce calcule ai facut, dar le-ai futut in pizda 🙂
am zis: apartamente ca al meu s-au vandut cu 90k. eu mai am de platit 45. Deci, daca il dau cu 80 (net) imi raman vreo 35k. Acum. Avand in vedere ca am dat pe el vreo 10k + bagat in el tot cam 10k, scos din el vreo 6mii (un an am stat moca la o prietena, il aveam inchiriat pe 290E, ca il luasem cu tot cu chirias). Plus ca am stat in el vreo 4 ani platind lunar 260e, deci cam cu cel putin 100e/luna vs chirie.
Eu nu am avut niciodata 45k de dat undeva. Scopul meu este sa se angajeze doamna sa vand apartamentul din bucuresti si sa fac un credit aici. La fel. Nu e ca imi place mie cu credit la banca, dar am aflat ca tre sa dorm intr-o casa. Si, as cam prefera din aia 1500e/luna sa fie cateva sute ai mei.
Da. Daca veneam in 2011 aici, aveam salariu vreo 2000 sumpic de euro. Si un apartament, ca asta in care stau, era vreo suta si ceva de mii, nu 3…
eu tot nu inteleg teama asta absurda de credit. Creditul este o cheltuiala, cam ca tigarile.
“daca nu mai ai de maine salariu”. Pai, tehnic vorbind, daca de maine nu mai am salariu si nu imi permit banii de rata am cam belit pula. Banii de chirie clar nu ii am si, ceva imi zice ca mai pot negocia cu banca sa platesc o perioada banii doar pentru dobanda, pana ma pun pe picioare. Sau, cand o sa imi fac creditu ala mare, o sa platesc 100e/luna sa imi asigur un venit mai mare in caz de vreun somaj. Exista solutii.
Problema e cand faci datorii prea mari pentru venitul tau actual. Si cand nici nu vezi o luminita de la capu la tunel. Ori, avand in vedere apartamentul din bucuresti, pe ala dau 260e. Apai, daca nu o sa am cum sa platesc 260e/luna..si as sta in romania, as putea sa ma intorc in pitesti unde am un apartament nelocuit si casa alor mei cu un hectar de pamant (din care scot io ceva de mancare).
Ceva imi zice ca sa ajung la nivelul ala ar trebui sa continui mult cu alcoolu si sa incep si ceva heroina
Nu e a lui, dar foloseste gratuit masina de 36,000. Daca ii dadeau suma aia brut nu isi lua nici o masina noua decenta. Asa are masina de serviciu de 10 ani, motorina nelimitat, lui ii convine si angajatorului ii convine, sunt niste bani care nu se duc la stat ca impozit.
Stiu, unii prefera sa aibe Loganul lor decat sa aibe un Mercedes si carburant la dispozitie, probabil aia sunt si patrioti si merg zilnic la biserica. Am observat ca prostiile astea se aduna impreuna de obicei.
@Adi: la leasing mai ai ceva dezavantaje cand vrei in destinatii gen Turcia, unde trebuie nustiuce procura apostilata Haga, sau Ucraina, unde daca asiguratorul nu asigura furtul total nu primesti procura si nu te duci
(Patit personal).
Sau daca are firma pretentia sa completezi foi de parcurs pt fiecare km facut cu masina, de faci scurta la mana de atata scris.
Sau cand am fost la un teambuilding la mare la noi, eu conduceam una din masinile firmei si, cu cei din masina, am zis sa mancam un peste la Durankulak (5 km dupa vama veche). Sa vezi cata panarama mi-am luat de la firma ca am trecut granita fara procura si plm (sa faca mata procura pt atata). Sau cand am avut alt teambuilding la Balcik ca de ce mergeam cu 100 pe limita de 40 (erau restrictiile alea tampite pe vremuri pe la Kavarna) ca ei nu dau spaga 5 euro. Mai da-in plm de saraci cu troacele lor cu tot, cu a mea cu numele meu in talon am vazut si Ucraina si Turcia si Albania si Bosnia, nu m-a mai luat nimeni la intrebari si nu m-a mai durut capul.
Altii prefera sa aiba Mercedesul lor. Cu sau fara biserica. Omule, nu se reduce la “ori mergi cu loganul tau, ori cu Mercedesul lor”. Si, sincer, dupa o anumita varsta (sa zicem 25 de ani, ca pana atunci e scuzabil ca te impresioneaza marca, mai agati cu ea etc), daca am de ales intre loganul meu si mercedesul lor…cred ca aleg totusi loganul. Inteleg ca e o rabla odioasa, nu am avut asa ceva, dar imi place mie sa nu-mi ceara nimeni foaia de parcurs, sa nu cer voie sa merg undeva, sa pot transporta un cadavru transat….intelegi tu.
E misto sa-mi plateasca altii motorina/benzina, dar e si mai misto sa fiu platit suficient de bine incat sa fie complet irelevant cine o plateste.
Nu mi se pare. Poate nu explic eu bine.
Da, cam asta e ideea. Cat timp ti-a crescut tie pretul in Romulania pretul cu cateva jdemii, a crescut afara cu 200k.
Cam asa si pe aici. Un apartament in Londra pe langa fostul-fostul job era 190k. Si acum acelasi apartament e 450k. Pampam.
@Adi
1. Cum adica foloseste gratuit masina? Nu munceste de banii aia / contravaloarea masinii & co?
2. Aia cu taxele & impozitele e cam asa: de acord cand e vorba de companii mici care nu au jdemii + 1 offshoreuri si care’si platesc, relativ, taxele locale. Cand vine vorba de mamuti din astia care platesc din aia mai lunga taxe, parca nu m’as bucura cand nu au de platit. Nu de alta, dar tot aia micii (inclusiv angajatii) vor suporta diferenta.
3. Logan vs Mercedes: depinde cum stai cu simtul proprietatii. Ca poate tie nu-ti place sa detii diverse, ci sa fii un om liber de capital / proprietati. Foarte bine. E ok sa nu ai.
Cat despre prostii… ma abtin.
E un pic prea simplista gandirea asta.
In realitate, daca stai cu chirie, OK, nu ai bani nici de chirie, sa zicem. Poate landlordul nu e flexibil. OK, te cari frumos. La parinti, cu vreun amic, la gagica, mai vezi tu. Si aia e, o iei de la zero.
Daca esti cu credit, hei, poate e flexibila banca. Dar poate nu e. Poate pierzi si locuinta si esti si dator, ca pula faliment personal in Romulania. Poate scapi, poate nu. Si cert e ca pierzi tot ce ai bagat in locuinta pana atunci. Avans, rate, overpayments, renovari, tot.
Nu, nu prea e la fel. Ca eu daca o luam de la zero in 2010, acum aveam de doua ori mai multi bani. Cel putin. Dar am luat-o de la minus, asa ca pula.
No, friend. Problema e ca venitul tau se poate injumatati sau poate disparea complet pentru o perioada lunga. Si in acelasi timp ti se poate mari simtitor rata – cu vreo 60%, sa zicem. Si mai poti avea si altele simultan, sa placa la toata lumea. Un divort, de exemplu.
Aia e prima problema.
Patite de mine. Fara alcool, ca nu beau. Si fara heroina.
A doua problema e ca da, era 100k un apartament pe langa tine in 2011. Dar tu nu aveai avans, sa zicem, ca aveai un credit in Romulania. Asa ca atunci cand o sa cumperi, o sa dai 300k. Sau 400k.
In teorie ai castigat vreo 35k cu apartamentul din Romulania. In practica, ai pierdut vreo 300k. Ca deh, ai platit si chirie afara in timpul asta, se aduna si aia.
Cam aia e treaba cu creditele. Pot fi ele si bune, dar aia in teorie. Tot in teorie, tu stai bine. In practica…minus 300k. Nooooroc.
Sa nici nu mai discutam de chestii conexe – gen poate nu mai pleci deloc, ca “acum m-am asezat, sunt la casa mea…”. Stiu destui de-astia. Si-au tras cumva o garsoniera pe unde nici metroul nu trece si gata, la ce bun sa plece, ei se descurcau. 7 ani mai tarziu, isi musca un picut manutele si-ar cam pleca, dar…e tarziu. Crede-ma pe cuvant ca discutam cu amici, d-aia care nu se fereau sa le zica in fata, la o adica. “Cat ti-a ramas tie luna asta din salariu, Liviule?” “Pai, 100 de lire, plm”. “Pai, vezi? Mie mi-au ramas 350, mai bine in Romania”. Mda, pai vad. 7 ani mai tarziu, cand discutam de de-astea, “trebuia sa plec si eu, da’ acum e tarziu”. Da, e.
Inteleg, tu crezi ca am futut eu calculele. Nu, nu le-am futut.
Ce 300k am pierdut boss? Am pierdut 6 mil euro ca nu am câștigat la loto.
Altfel am dat 15-20k (cu tot, avans, diverse renovări, electrocasnice), am luat, pana acu vreo 5000 înapoi.
Tu ești ca aia de la holyud, så moara pic și poc. Calculezi niște bani care nu au existat niciodată nici măcar în plan.
Faptul ca nu am venit în 2011 in suedia/nemtia are fix 0% legatura cu apartamentul ala. Dacă nu aveam apartamentu aveam cam aceeași bani în conturi, ca 150e/luna/5ani se aduna, doar ca nu aveam un posibil 30 de mii.
La fel, aici plătesc chirie. Cum făceam sa nu plătesc chirie? Inventam 50k euro?
E o falsa alegere intre “Loganul meu” si “Mercedes-ul firmei”. Pare simpla alegerea: €10,000 Logan din salariul net (care costa firma vreo €24,000) sau masina luata direct pe firma la €24,000 (in Ro). La fel de falsa ca alegerea dintre “decat bogat si bolnav mai bine sarac si sanatos”.
Poate doar daca esti angajat cu toate impozitele platite de angajator sa aibe sens sa-ti ia firma masina. Mi s-a parut si mie mega-afacere sa-mi ia firma Cielo (!) sau Saab (SH cu probleme tehnice) sau Mercedes (sub-motorizat) sau RAV4 (cu GPS tracking si rapoarte automate de viteza excesiva).
Insa masina de firma vine la pachet cu toate dezavantajele mentionate mai sus (plus altele). Pentru mine GPS tracking-ul a pus capac.
De cand am inceput sa facturez direct pe firma mea am facturat tot costul ca si salariat (plus TVA plus masina desigur).
Parca e altfel sa am Mercedes-ul pe firma mea, cu recuperare de TVA si de amortizare – cam o treime discount sa zicem – pe langa discountul de la dealer pentru privilegiul de a-i cumpara masina.
Simplu. Cumparai cand erai 100k. Cu avansul ala de 10k.
Stiu, dar tu nu ai plecat atunci, dar x si y. Asa e, dar nu conteaza. Ce conteaza e cat vei plati cand vei cumpara. Cam asa iti calculezi pierderile.
Nu, nu e de haliud, e de total cost of ownership si cost of opportunity. Poti sa citesti despre ele, ca nu le-am inventat eu ca sa te enervez pe tine acum.
Noi – eu, tu, romulanii in general – nu am primit educatia asta, e adevarat. Dar asta nu o face gresita.
Dar aia e ce-ti explic. Tu intrebi cum faceai sa nu platesti chirie. Simplu: cumparai. Tu zici ca aveai doar 10k. Dar tot tu zici ca mai ai un apartament in puliesti, nu stiu ce teren…aveai. Si inca ai. OK, cat te-a costat ca le ai? Simplu, 300k. Doar ca inca nu ai platit suma aia. O sa o platesti (mai mult, de fapt, pentru ca dobanda la credit) cand o sa cumperi acolo. Si aia e.
Miau.
Daca te ajuta cu ceva, poti sa te gandesti ca nu e asa, ca whatever rocks your boat. Dar nu schimba cu nimic pretul pe care il vei plati.
fratemeleu alb. Tu compari mere cu pere.
merele sunt urmatoarele: eu aveam 10k. Aveam de fapt o pula, aveam fix 1000. Dar am strans 10k (diferenta vs prima casa) + inca vreo 2-3000 restul de cacaturi. Deci. Aveam 12k. Cu astia 12k am platit avansul unui apartament in Bucuresti, pentru ca, sa vezi dracie, stateam in bucuresti si lucram acolo si, teoretic, trageam de gajica-mea de atunci sa ne mutam dar nu am facut-o. Astea sunt merele.
La final merele alea 13k ale mele + sa zicem inca 10k (nu am nici cea mai mica idee de cat am mai investit in el) au fost 23k banii dati de mine pentru apartament.
La finalul, sper sa vand merele asta si sa imi ramana, dupa ce platesc banca vreo 35k. Daca imi iese asa, am un profit de 10k net. Cum zicea ala in cernobal: nici bine nici rau, avand in vedere durata. Dar. Sunt 10k pentru care nu am facut nimic. Ca, de stat undeva suntem amundoi de acord ca trebuia sa stau.
Perele: in 2012 veneam in suedia. Scoteam alea 13k si imi cumparam aici. La inceput o garsoniera sau ce gaseam de banii aia. Dupa care evoluam incet incet. Dar, daca e sa o luam pe pere, in 2012 puteam sa vin la agentie, ca astia lucreaza de 10 ani aici. Si, 8 ani de contractare…imi luam apartament in bucuresti sa il tin in chirie, imi luam cu banii jos apartament in suedia, si asa mai departe. Numa ca in 2012 nu am vrut sa manc pere. Pentru ca diverse.
Asa ca acum, am speranta sa nu pice prea rau piata imobiliara in Romania sa pot sa il vand pe ala si sa imi ramana niste zeci de mii de euro sa pot sa ii pun la avans sa imi fac aici alt credit. Ca deh, cat timp nu am facut nici alegeri bune in viata nici noroc de nascut din pula de milionar nu am…creditul este un rau necesar.
N-are sens sa insist pe tema aia, ca deja am zis ce aveam de zis. dar pe tema asta:
…ti-as sugera sa vinzi inainte de Aprilie 2020. Preferabil simtitor inainte.
aha. Ma gandesc si io ca s-ar putea sa cada piata.
Deja e in cadere din Septembrie 2018. Daca te uiti la restul indicatorilor (gold, de exemplu), te lamuresti.
auru in ultimu an e pe crestere.
…si aia ce-ti spune, cand imobiliarele pica, dar aurul creste? 🙂
ca poate am noroc si cade si in suedia piata? Desi astia au trecut prin criza ca gasca prin apa. Deh. credite ieftine
Da’ ce se intampla in aprilie 2020? Adica de ce aprilie si nu august 2020?
4 qs in a row se intampla in Aprilie 2020. In general dupa al patrulea aud si surzii clopotele.
E in cadere din Septembrie 2018. Si in Suedia. Vezi graphs.
Tragedia cand ai credite ieftine e ca nu le poti ieftini din nou cand pica. Ai folosit silver bullet, dar nu-l poti folosi si a doua oara.