Cam cat valoreaza viata
Treaba asta este legata de o discutie mai veche cu “nu-mi place ca insinuezi ca viata mea valoreaza mai putin decat a ta”. Pe tema asta avem doua stiri de azi (ma rog, o sa fie deja “alaltaieri” cand apare postul asta).
O femeie din Japonia cere despagubiri de 72k lire pentru c-a fost sterilizata fortat (conform legii, da’ pula mea, cum zicea J.Lo “it’s a new generation”)
Guvernul va plati $7870 familiei unui indian care-a murit intr-un accident in spital (stirea cam e de cascadorii rasului)
N-am stat sa ma uit si dupa ceva similar prin Elvetia sau USA, da’ oricum, acolo nu iesi sub 8000 de dolari, din cate stiu eu.
Tot pe tema asta, de voi nu stiu, da’ eu valorez mai mult bolnav sau mort decat viu lol. Adica, sa explic asa, pe scurt…
Cred c-ati observat ca mai toate maimutele care vor sa va angajeze va rup pula cu “uite pula mea, herpaderp, benefits la noi la firma”. Dupa care va anunta ca aveti 10% reducere la bilete la cinema o data pe luna sau pula mea, harneli de-astea. OK. In cazul meu, arata asa:
Pierd jobul si raman somer? Income protection (nu-i grozav, da’ e ceva)
Ma loveste ebola? Pula mea, vreo 210k.
O loveste ebola pe Ondi? Pula mea, vreo 150k.
Crap in timp ce-s angajat la ei? 6 * salariul anual in contul nevestei (te rog nu-mi mai taia franele de la masina, iubita, ca eu oricum merg incet)
..si restu’ chestiilor de bun-simt, ca sa n-ajungi la treburi de-alea cu “au, ma doare, astept sa ajung in Romania, ca are bunicul o pila la Fundeni”. Ce sa zic? Nu-i neaparat grozav, nu ma ajuta la mare lucru, da’ dorm linistit. Adica, in caz ca belesc pula, macar stiu ca boracu’ nu o sa suga pula la coltu’ strazii pentru un sandwich cu ton.
Acum, ce sa zic? Viata e complexa si are multe aspecte, da’ si pret variabil in functie de tara. Si, ca sa fie clar, n-o ard aici in “hehe, look at me, corporatist, benefits”. Nu. Subliniez doar treaba cu cat valoreaza viata unuia sau a altuia in functie de tara si-atat. Stiti voi discutia aia mai veche…
Trecem mai departe…
Sigur, si dupa ce ti-au rupt pula cu minunile pe care cica le-ar oferi ei nici macar de aia 10% o singura data pe luna nu poti sa beneficiezi, ca esti prea obosit si rupt in pizda dupa 10-11 ore alea corporatiste (inclusiv pauza de masa si transportul) ca nu mai poti sa te tarasti pana la cinema. Nu mai zic de alte asa-zise si false benefits, care sunt la fel de concrete, palpabile si de utilizat …
o prietena lucreaza ca pfa (ea prefera asa) si nici concediu medical sau de maternitate nu are, si e foarte relaxata.
nu vreau sa intru in ideea ca sunt salariile mai mari in uk, mai degraba sa subliniez ca unii prefera nesiguranta pentru un castig mai mic, dar imediat.
foarte tare, pe cat timp e valabila income protection?
Eu inca nu, insist sa valorez mai mult viu decat mort.
Mi se rupe pula ca primesc X milioane in cont dupa ce mor. Daca sotiei sau copiilor le e frica ca belesc pula in caz ca mor eu, n-au decat sa faca ceva pe tema cat sunt viu. Fie sa aiba grija de mine ca de bibelou, fie sa aiba grija de ei ca-n caz ca nu mai sunt sa se poata descurca cumva. Mie-mi convine oricare din alegeri.
pai, nu te supara, nu e chiar in functie de tara, e in functie de cati bani avea persoana aceea (da, ma rog, oarecum si asta se reduce iar la tara).
tu spui ca primesti 6 salarii anuale in caz de doamne-fereste. buuun. salariul mediu brut lunar in india e 200 USD parca din ce am mai auzit eu, ceea ce inseamna cat, 120 in mana? imparte aia 8000 de usd la 5 ani si iti da tot vreo 110 pe luna.
ideea e ca si ala tot 6 salarii anuale a primit. asa ca if something, revenim tot la “da’ de ce sunt salarii mai mici in romania si india”, dar viata lui proportional cam tot atat a fost.
@Stropic, am lucrat si ca PFA si de o perioda de timp doar ca SRL – administrator, fara sa fiu angajat, dar nu pentru un castig imediat (cam invers, ridic dividende abia la sfarsitul anului), ci mai degraba pentru dari mai mici (nu mai concep sa cotizez la sistemul de pensii de stat) si probleme mai putine (fara ITM, ISU, SSM, PLM si alte frectii inutile). Intr-adevar, nu am concediu medical, dar am asigurare pentru afectiuni grave si asigurare de viata. In caz ca dau dunga, ar trebui sa ridice doamna cam 100k de eruo, nu-i mult (ar trebui sa mai ridic stacheta), da’ parca nu-i chiar la nivel de indian. Asta in timp ce cumnatul neamt are asigurare de viata pe la un milion de euro, ca tot se discuta de tara si de frane.
Aia cred ca e chestie private, nu standard cu jobul.
Pula mea, nu prea vad ce pot face ei daca tu mergi la aeroport si se urca un camion condus de unul beat mort pe masina in care esti.
Ramane a doua varianta, dar totusi, copiii aia ai tai inca nu-s la varsta la care sa se descurce, nu?
Asta nu prea e un “argument”. Adica, salariile or fi mai mici in India, da’ anumite costuri nu-s chiar la fel de mici – de exemplu cosmelia (ca parca-parca nu vrei sa-ti doarma familia-n gara).
Depinde de caz.
Daca-i vorba ca nu mai poti lucra pe jobul ala pentru ca te-ai imbolnavit, ai suferit un accident etc etc, atunci mi se pare ca doi ani.
Daca-i vorba ca nu mai ai job ca…motive, mai putin, nu mai stiu daca 6 sau 12 luni. Nimic grozav, da’ pula mea, cat sa-ti faci training in alt domeniu si sa faci rost de-un job fara sa mori de foame.
Cum am zis, nu-i grozav, da’ e acolo.
Daca e singura/fara copii, atunci da, cred si eu. I se rupe. Da’ daca ai un borac de cresa/gradinita, parca-parca nu mai esti la fel de relaxat(a).
Da. Da’ copiii au doi parinti. Daca unu’ trage ca boul la jug si ziua si noaptea celalalt are tot timpul sa investeasca in el ca in caz de ceva sa poata prelua. Daca vrea, daca nu, plm, io semnez ca mi-am facut datoria.
iar copiii-s cam mici sa se descurce singuri, da’ poate e o motivatie in plus sa nu se traga pe cur si sa nu ajunga legume la varsta la care trebuie sa poata sa se descurce singuri. Daca vor.
Mi se pare ca-s prea tanar sa se roage familia – hai, ba, mai dai si tu coltul ala odata?
Destul de corect.
Totusi, eu prefer sa stiu ca-s ok (ei) in caz ca ma loveste submarinul. Gen nu se scalda-n aur, da’ nu trebuie sa se agite prea mult cu platit chirii sau mortgage sau pula mea si le raman si bani de-o ciunga. Nu le-ar permite sa stea toata viata cu pula la soare, da’ pula mea, una e sa ramai vaduva cu casa de cateva sute de mii, rabla si alte sute de mii in cont…si alta e sa trebuiasca “sa te descurci”.
*Asigurare d-aia de viata gen daca mor inainte sa apuc sa platesc creditul la casa, gen pana saptamana viitoare, am si eu, cred ca e obligatorie, sau ceva.
**Rabla e deja pe numele sotiei, si are si toate tokenurile de pe la banci, eu am doar carduri, cum ar veni au deja toate roadele muncii mele pana acum, in caz mor. Eu n-am nimic gen daca vor sa-mi dea un sut in cur. Daca mi-ar pasa, probabil ar trebui sa-mi fac o asigurare de divort, lol :).
dap, fix asa e si ea. mm, in afara de concediu de maternitate, esti, de ce sa nu fii? are asigurare privata de sanatate pe langa aia de la stat, asigurare de viata banuiesc ca isi poate lua la privat, dar nu vrea. adica, are 31 de ani, sanatoasa tun, ma indoiesc ca e prea scumpa asigurarea de viata ca sa ramana pentru un eventual copil.
iti dai demisia, lucrezi la negru, si un an e obligata sa te intretina, conform legii. 😀
Da, ma, daca eram single and shit (sau fara copii) si mie mi se rupea de toate astea. Dar atata vreme cat in ciuda egalitatii mai depind si altii de tine, eu zic ca nu e chiar asa.
Nu conteaza si ‘cum’ dai coltul?
Am vazut ca “par avion” toti sunt asigurati la fel….
Bai, daca PFA-urile alea sunt in Ro, specificati si daca li se aplica noile masuri fiscale, adica 45% taxe si impozite. Ca sa putem masura relaxarea.
La mine cica nu plateste nimeni nimic, daca moartea e din cauza mea si daca daca ma implic de buna voie in chestii riscante.
Ai scris tu mai demult ceva cu asigurarile dentare. Ai mai folosit recent? Parca nu as mai pierde zile din concediu sa stau sa imi pun plombe prin romania si nici sa dau rata la masina pe o plomba.
@Deria – da, li se aplica noile masuri fiscale dar altfel. Ai 45% daca ai un PFA si castigi “salariu minim”. pentru ca cu declaratia vietii 600, poti sa alegi sa iti platesti contributiile pentru asigurari sociale/pensii/sanatate la nivelul venitului minim si pentru restul platesti doar impozit pe venit 10%. Deci ai 45% taxabili la nivelul venitului de 22800 lei/an si 10% pentru tot ce depasesti. Iar PFA-urile la norma de venit au 45% taxabili la nivelul 22800 lei, 10% de acolo pana la vaoarea normei de venit si 0% pentru ce trece peste. Deci, in functie de suma castigata esti relaxat sau nu. Eu sunt undeva intre relaxat si “tura viitoare votez PSD” gen.
:LOL: x2. Cam la fel e și la mine, dar măcar eu am control asupra părții financiare de aici din DXB.
N-am folosit recent, da’ ma duc azi.
Bine, azi e doar un fel de “control”, probabil la urmatoarea programare o sa fie ceva de facut.
Sunteti Nastase sau de ce va puneti totul pe numele altora? =))
@Orbu: deci daca ai un venit de 25000, cat platesti? Nu prea am inteles faza cu norma de venit.
Poate e o idee mai incolo sa imi fac si eu, dupa ce capat experienta, desigur. :))
@Stropic: daca am inteles eu bine (DACA), la un venit de 25000, platesti asa:
10260 + 220 de lei = 10480.
Ce am inteles eu (din comentariul lui Orbu) e ca ai de platit 45% din primii 22800 si 10% din ce trece de 22800.
Da’ pula mea, nu pot spune ca m-am informat eu pe tema.
E totusi cam improbabil sa ai 25000 pe an, pentru ca aia inseamna 2083 de lei pe luna. De banii aia probabil ca vinzi pantofi in magazin sau ceva.
Cred ca PFA-ul ala e bun cand lucrezi pe bani de-afara. Ca daca iei, pula mea, vreo 500 pe zi, parca-parca suna bine sa platesti vreo 2000 de lire + 10% pe an. Chiar foarte-foarte bine 🙂
Cel puțin la mine e din simplul motiv că atunci când vrei să faci orice rahat de operațiune, “să vină titularul de contract”, “numai titularul poate să mute/ anuleze/ modifice” etc. Cum respectivul titular n-are treabă prea des p-acolo, e un inconvenient major. Prin urmare, e mult mai simplu să schimbi titularul decât să tot faci procuri sau alte mizerii.
@Manowar: ah, nu, de acord cu tine. eu n-am inteles faza cu pfa-urile cu norma de venit. cum se stabileste norma de venit?
“Iar PFA-urile la norma de venit au 45% taxabili la nivelul 22800 lei, 10% de acolo pana la vaoarea normei de venit si 0% pentru ce trece peste. “
Cand ai copii ti-se schimba intr-adevar perspectiva legata de valoarea vietii, cumva ii iubesti prea mult, ca sa zici ca dupa mine potopu.
Eu zic ca trebuie sa fii un pic echilibrat in viata si inspirat, si sa te gandesti bine cu cine iti faci copii si ce le ramane lor in urma si a celuilalt parinte.
@Deria: Cum zice Manowar, 10480.
@Stropic. Norma de venit o stabileste ANAF-ul local (pe judet, sector) per cod CAEN: 6202 pentru IT, consultanta,
De exemplu, pentru mine norma e 31000 lei/ an.
Platesc 7980 lei pentru CAS, CASS, PLMS si ce dracu’ mai e, taxe servicii sociale. (35% din venitul minim, 22800)
+10% din norma de venit, impozit pe venit, adica 3100 de lei.
In total, 11080. Flat.
Si pot sa incasez oricat vreau eu, preferabil mai putin de 100 000 EUR, daca vreau sa mai fiu inscris la norma si anul viitor.
Legat de Nastase. Nu. Au fost, istoric, niste mici riscuri legale, acum sunt ricuri comerciale legate tocmai de modul cum operez – ca PFA – la care raspunderea nu-i seprata ca-n cazul unui SRL, ci se extinde asupra intregului meu patrimoniu.
E un risc mic, dar exista posibilitatea sa fiu lasat in pula goala de un client daca o fac de oaie in vreun proiect. Daca e sa mi se intample prefer s-o faca sotia, asa sufar doar eu.
Asta e un motiv pentru care anul asta probabil ca ma voi muta pe SRL, sau un alt mod de a opera decat PFA.
@Orbu: multumesc, foarte interesant.
pfff, si la srl nu e foarte complicat? iti trebuie contabil, si mi se pare ca dupa 65000 eur platesti si tva? si parca si impozit pe dividente?
si daca pot sa intreb, de curiozitate, o sa alegi 3% impozitare pe cifra de afaceri? ca si consultant nu pare la prima vedere un castig impozitul cu 16% pe profit, ca ma gandesc ca nu sunt asa multe cheltuieli deductibile.
@Stropic.
Oricum plătesc contabil. Nu stau eu de întreținut relații cu fiscul. Mă rog plătesc ce e de platit online in contul lor și cam atât .
Plătesc oricum și TVA la PFA. Dar doar la facturile emise în România. Cele din UE le facturez cu taxare inversă, la sursă.Plateste TVA-ul compania client.
Da, o să aleg impozit pe cifra de afaceri.
Pentru că:
1. Impozitul a scăzut oricum la 10 % pe profit, dar mai costă 5% impozitul pe dividende, mutate din buzunarul companiei in buzunarul tau, pe care îl plătești oricum. Așa că e 8% din încasări vs. 15% din profit. In cazul al doilea trebuie să creez costuri cât mai mari pe firmă, să minimizez profitul și pe urmă să mă trag de șireturi cu controalele de la ANAF să le explic cum e cu cheltuielile, deducerile și plm. Mulțumesc, nu. Oricum nu pot să reduc profitul ăla fantastic de mult, că sunt consultant, nu retailer.
“N-am stat sa ma uit si dupa ceva similar prin Elvetia sau USA, da’ oricum, acolo nu iesi sub 8000 de dolari, din cate stiu eu.”
Lucrez in asigurari in SUA. $218,222 pentru o pensionara care a cazut in fata cladirii in care locuieste, s-a lovit la spate si a dat in judecata landlord’ul.
In general in SUA, in cazurile de genul, suma pe care o primesti coreleaza cu cat de bun e avocatul care te reprezinta. Femeia respectiva probabil ca a dat in judecata pentru $1,000,000 sau mai mult
La dracu’, tre’ sa ne mutam in US toti.
Ma ofer sa ma duc sa cad in fata cladirii oricand de banii aia.
Numai să nu fii tu landlord-ul.
Stai relaxat, boss, sunt asigurati.
Asigurarea ii mareste premium, landlordu’ mareste chiria si restu’ babelor se vaita-n ziar ca nu-si mai permit chiria in ziua de azi herpaderp.
Capitalism 101, ce dracu’.
Oricum, nu prea intentionez sa mai fac pe landlordu’. Nu la modul ala, anyway.
Da. De aia urăsc sistemul de asigurări, în general, iar în special nu prea m-aș muta in US ( țara tuturor asigurărilor și a proceselor stupide de cerut daune ) decât de frică.
@Orbu: smart choice cu impozitul. 🙂
babele stau cu chirie in SUA? credeam ca e o tara dezvoltata. :))
pana la niste sume merge cu pfa, dar e putin mai dubios. Si e foarte riscant in sensu ca nu stii cum merge legistlatia romaneasca.
De la sume mari in sus: srl.
Eu, de exemplu, mi-am facut srl si m-am trimis cu delegatie in muedia. Si cazare. O perioada pot sta linistit asa, dar, de la un moment trebuie sa ma trec cu rezidenta fiscala pe Suedia si nu mai merge sa imi platesc cazarea din banii firmei. Pana atunci nu o sa imi pese sper
Cu impozitul pe profit vs impozit pe venit nu mai e de ales. Cei care au cifra de afaceri sub un milion de euro/an sunt trecuti automat la impozit pe venit 3% (sau 1% daca exista macar un angajat). Exista (in 2017) prevederea ca firmele cu capital social subscris de minimum 45k lei sa poata opta pentru impozit pe profit, insa cu 1 ianuarie 2018 nu mai este valabila. Tot cu 1 ianuarie 2018 o fost eliminată conditia referitoare la activitatile de consultanta si management. Daca in 2017 veniturile realizate din activitati de consultanta si management depaseau 20% din totalul veniturilor, societatea trebuia sa platească impozit pe profit, chiar daca indeplinea celelalte criterii pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor.
@Zaus:
,,Posibilitatea firmelor de a trece la aplicarea impozitului pe profit în cazul deținerii unui capital social de cel puțin 45.000 de lei a fost eliminată din legisație de la 1 ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017.”
https://www.avocatnet.ro/articol_46835/Firmele-cu-capital-social-minim-de-45000-lei-nu-mai-opta-cel-pu%C8%9Bin-momentan-pentru-impozit-pe-profit.html
Zeus, aberezi. Era cum zicea Alifie.