Cred ca e nevoie de noi tipuri de pedepse
Mama unei cunostinte din Romania s-a ales cu cancer la san.
E minunat, desigur, tot ce-ti poti dori.
Din una-n alta, s-a “cam” rezolvat (operatie, nu intram in detalii, stiti ce-nseamna..) . Doar ca, dupa operatie, aparent, trebuie sa ia niste pastile dubioase. Imi scapa numele acum, era ceva cu Fem…ceva. Si-aici a intervenit in discutie Romania (bine, Romania a intervenit cu mult inainte de operatie, da’ aia-i deja alta problema).
S-a trezit femeia ca trebuie sa cumpere rahaturile alea de pastile, cu ceva reteta si pula mea. Doar ca la farmacii, pula medicamente. Initial, te gandesti ca ba, s-or fi terminat. Se mai intampla. Doar ca nu asta-i cauza, din pacate. Pentru ca…
Pai, pentru ca tanti de la farmacia care n-are asa ceva s-a oferit sa i le vanda. Dar nu la farmacie, ci intr-o statie de tramvai. Pe bani mai seriosi, ce mai sunt cateva milioane, acolo? Ti-i scoti din economiile pe sutien, nu?
Inchisoarea mi se pare prea buna pentru animalele de genul ala. Si-nteleg, pe bune ca-nteleg micile spagi, smenuri, combinatii, faraoneli. Dar, bai, inteleg sa dai un pumn intr-un geam si sa-i furi unuia cd playeru’ din masina, ca oricum toata lumea o arde pe mp3. Aia e, ti-e foame, n-ai bani de doza, alte alea. Vrei si tu de-o ciunga. Inteleg. Si da-l in pula mea pe fraierul caruia i-o faci, ca se descurca el, chiar daca o fi si ala presat de chestii nasoale. Da’ isi inlocuieste geamu’, isi cumpara alt player si viata merge inainte.
Da’ sa-mi bag pula, te uiti la o femeie care ar putea sa moara maine, o femeie care trece prin niste chestii foarte, foarte urate, o femeie care nici macar nu se mai simte intreaga si te gandesti ca “hehe, asta-i targetul perfect”? Pe bune, ma? Cu bolnavii de cancer? Ce pula mea urmeaza? Bisnita cu mancare pentru copiii bolnavi de SIDA?
Serios, inchisoarea pur si simplu nu-i suficienta si nu mi se pare OK sa obligi o tara de oameni sa plateasca mancarea si cazarea/incalzirea pentru asa un animal. Pur si simplu e aberant. Stiti chestia aia din China cu “te impuscam, iar familia ta plateste glontul si noi iti confiscam totul intre timp”? Parca nu-i rea, da’ nici suficienta.
munca silnica.sunt atatea autostrazi de construit…
ora de ura, in 3 2 1
UNITI SALVAM
Cand erau doua, ambele partide cereau reducerea contributiei CNAS. Nu stiu sigur, dar in principiu PNL e cu reducerea taxelor, iar PSD e cu doamna aia de la Finante care a zis ca taxele sunt in general prea mari. Deci ramane cum am stablit, si cum te escitai si tu: jos guvernul dictatorial care ne conduce prost vietile. Deja romanii au veniturile cele mai mici din UE, si procentual, contributiile la barfe dintr-astea sociale gen asigurare anti-shomaj, asigurare medicala, contributie la pensia de stat, sunt procentual cele mai mici din UE. Eu ziceam ca aceste contributii sociale sunt prea mici, ca lumea fuge din tzara si nu face copii pentru ca nu are siguranta zilei de maine. Eu ziceam ca fraierii aia de suedezi si danezi stau prin facultati pana la adanci batraneti si pe plaja la Goa dupa aia, fix pentru ca stiu ca statul ii va ajuta la greu, si asta fix fiindca statul are bani. Dupa aia, se fac ingineri biotehnicieni sau pictori, sau ce vrea pula lor, si mai fac si 1-2 copii. (Neintamplator, Romania este tzara cu cei mai putini copii din lume, dupa Singapore si Taiwan.) Manowar lupta sa jos taxele, guvern dictatorial, huo hotii, cum e posibil ca un director de spital, cand aduna si ceva shpaga, sa ia cat o nursa suedeza! Astea sunt efectele, oamenii mor fiindca medicamente de 10 lire pe luna in NHS “nu se gasesc”. Ia sa fi cumparat CNAS cum a cumparat NHS 10 milioane de doze de antigripal ineficient. Se gasea pana la urma ceva si pentru pacienti. Se fura si in NHS, mai ales legal, cu baieti de la birou care isi trag partea leului, dar mai ramane si ceva pentru pacienti. Eu zic: mergeti la alegeri, votati jos taxele! Jos contributiile sociale! Hai privi, hai Biden!
Dallas Buyers Club – similara situatie (cancer, un cocktail de vitamine benefic) cu exceptia faptului ca FDA-ul nu permitea vanzarea respectivelor pastile in USA (din motive pur banesti…logic –> sa pastram companiile noastre de medicamente in plin profit).
Situatia exista in toata lumea, numai ca la noi are aspectul ala specific romanesc (in statia de tramvai, modul in care se poarta “dealer-ul” etc).
/// SIDA, nu cancer
uups, stai usor…. in primul rind, asta e consecinta faptului ca:
1.banii pe care romanii ii platesc la asigurarile de sanatate ce constituie un fond public privat, atentie!, au fost nationalizati prin legea bugetului…. nimeni nu a comentat.
2.ministerul sanatatii din romanistan reprezinta ca si casa de sanatate reprezinta interesele big pharma si ale cadrelor sanitare nu ale asiguratului/pacientului.
3.reprezentaqrea asiguratului/pacientului e inexistenta, el chipurile fiind reprezentat de catre citeva ong-uri “galbene”, aservite in totalitate intereselor big pharma.
4.media roamneasca care se bucura de banii din advertising, promoveaza o adevarata psihoza legata de boala cit si de “medicamentul de ultima generatie” evident “miraculos” si nu are nimic de spus legat de faptul ca sint doar 2 tari in ue, unde reclama la medicamente este permisa… asta ca sa dau un exemplu din domeniul evidentului.
5.lipseste linia de demarcatie intre zona medicala didactica si cea a practicianului , deoarece, romanistanul este unul dintre primele poligoane de test pentru big pharma si un teren minunat de recoltare de organe in afacerea transplanturilor si a imuno suppresoarelor ce se adminiostreaza ulterior transplantului pe toata durata vietii pacientului.
….
lista poate continua insa nu e locul potrivit…..
problema reala este ca victime precum cunostinta ta, stau la baza bunastarii sistemului, in spatele fiearui om de succes din sistem, fie acesta medic sau in zona de administrare a sistemului, comparativ succesului lui, exista o alee pe masura ca si lungime, intr-un cimitir, e macabru insa nu e o gluma.
medicina e o stiinta euristica, nu e o stiinta exacta, se jongleaza cu managementul dintre beneficiu si prejudicu, iar dramam pacientului si a familiei acestuia e ultimul lucru care conteaza, conteaza doar banii care pot fi scosi din disperarea provocata de aceasta drama.
Ha… si iarasi ha…
Stai bo$$ sa vezi la fundeni ce e acolo. Locul ala il stiam dintr-o filmare de la revolutie cand zbiera unul in statie “du-i la Fundeni, du-i la Fundeni” si nu credeam vreodata sa il vad in realitate.
Sa vezi acolo siruri intregi de morti vii care se tarasc ca viermii sa ia o portie dintr-un medicament deja diluat (ce, lumea crede ca citostaticele de la romania sunt conforme standardului? bahahahaha ce gluma buna, sunt diluate de 1000000 de ori). Sau sa vezi medici care opereaza pe banda rulanta de nu mai stiu de ei, ori chiar nu stiu de ei din bancile facultatii. Sau tipi la 20 si ceva de ani cu tot felul de cancere care raman netratati in timp ce BABE LA +70 de ani sunt tratate ca pulangura si tot asa. Saaaaaau taximetristii care jupoaie de ultimul banut niste amarati care vin zilnic de la +80 de km sa se trateze si din cauza ca ii termina citostaticele nu mai pot sa se tarasca pana la microbuz. Sa vezi acolo cum se tarasc bolnavii dupa tratament ca niste carpe si la iesire ii scuipa puradeii ca ei e bo$$i.
Pana la urma treaba asta e doar o lege a junglei dusa la extrem, nu? Cam ca o functie dusa la limita. Cum o testezi? Faci limita din ea si ii vezi graficul, deci asemanator si cu fiinta umana.
Maica-mea a murit ca un dobitoc de doctor nu a respectat o procedura. Esti inginer/calculatorist si stii ce inseamna punctul1, apoi mergi la punctul2, apoi punctul3, niciodata nu sari de la 1 la 3 fara 2. Ei bine ala exact asta a facut (ca xxx motive).
Concluzia? Peleme, astept resetul ala de care stim toti, sau cum spunea unul intr-un roman “Las’ ca ma intorc eu la ei cu o steluta pe casca si un automat la subrat”.
Deci. Sunt cativa intreprinzatori in piata farma care si-au dezvoltat un business de nisa, ce se bazeaza pe faptul ca anumite ptoduse din Ro, importate, pit fi revandute in alte tari in care producatorii au alte preturi, evident mai mari. Asa s-a ajuns ca anumiye produse de GSK sa fie vandute in patrua mama de catre Romania, adica firme.
Consecinta imediata e faptul ca sunt produse cerute pe piata externa, iar pe piata interna suntem in deficit. E clar o stupizenie, nici un producator, teoretic, nu are interesul ca ce vinde in Ro la subpret fata de alte tari sa fie comercializat dincolo, dar fenomenul exista bine merci.
Asadar, produse scumpe, vad vama, antrepozitul, depozitul si pleaca.
Pe piata interna nu le gasesti. Sau foarte greu. Gen ca e produs de program national( bugetat separat adica: onco, diabet, samd) are adaos controlat, max 35 ron per cutie( el costa de la 500 ron in sus) si il primesti doar cu banii jos din distributie, dar plata retetei o astepti de la 120 zile in sus.
Asadar, e o magarie.
In plus, sunt producatori care din cauza imbecilitatii cu taxa claw back, au zis pas la anumite produse de adus in Ro: am estimat 1000 cutii, atatea aducem, nu conteaza cererea ulterioara ca platim de ne uscam.
Chestia cu impuscatul e ca ar trebui sa ai o rezerva serioasa de gloante ca sa-i impusti pe toti cei responsabili de situatia creata.
Am o stiva de greseli de redactare in comentariul anterior, scuze.
primu tratament cu cito pentru tata a fost pe bani. Pentru ca doctorul si-a cerut scuze si mi-a zis ca nu exista medicamentele in tara. Lucru confirmat si de o prietena farmacista.
Plm. 9 milioane cat m-a costat nu a fost capat de tara. Dar, cati oameni isi permit sa dea 9 mil/luna?
Totusi, dupa, au aparut medicamentele.
Toti doctorii cu care am vorbit au zis ca Fundeniu e moartea. Exista variante paralele, la standarde europene, dar pe multi bani. Ii ai: traiesti. Nu ii ai: mori mai repede.
Tot pedeapsa cu moartea ar trebui sa se aplice si pentru cei care fura mancare de la caminele de copii si batrani. Nu mi se pare ca oamenii de genul asta au vreo scuza pentru ceea ce fac.
T. Collin Campbell , Caldwell Esselstyn, Neal Barnard etc. si nu ajungi la cancer.
@Manowar: Farmacia nu are in stoc sau nu are ca farmacista e intreprinzatoare si face un ban pe langa cu produsele din stoc?
Daca va intrebati cum au putut? Cum au fost capabili? Asa pe sistemul “De ce-ai dat, ma?”ca in filmu ala ‘Reconstituirea’,pot sa va dau eu cateva indicii.
Pentru ca toata tara aia a ajuns un fel de Valea Plingerii tot ce inseamna spital, farmacie, clinica sau cabinet e un fel de Purgatoriu in drumul spre iad cu cohorte de invalizi, muribunzi, bolnavi cronici si dementi.In momentul in care te confrunti zilnic cu asa ceva, in fiecare ceas al programului tau de lucru intotdeauna prelungit, ba, innebunesti, te urci pe pereti. Ai doze suficiente de medicament in farmacie pt un sigur pacient si vin la tine vreo zece pacienti care mai de care mai amarat, mai tragic si mai batut de soarta. Cui alegi sa-i dai dozele alea? Cum te impaci cu ideea ca poate ai salvat pe unu’ si pe altu’ l-ai condamnat?
Majoritatea din sistem se salbaticesc de-a binelea, dupa ani de zile de pacienti tragici,intervine o inerenta uzura si oamenii aia nu mai simt nimic. Auzim despre ei ca fac negustorie cu medicamente,cu organe.. cu vietile oamenilor pana la urma. Multi dintre voi ati ajunge sa faceti la fel.
Nu e o justificare ce am spus eu aici. Doar ca ce am citit in post nu e scandalos, e la ordinea zilei. Trebuie sa va obisnuiti cu ideea daca traiti acolo dependenti de sistemul de stat nu ca la privat ar fi the shit(e doar spoit pe dinafara dar cu aceleeasi cadre asa ca nu sperati la mari diferente)
Trist, trist. Nici nu mai stii in cine sa-ti bagi pula sau brisca.
@ion: In Anglia e mai vag. Nici macar nu se colecteaza o taxa pentru sanatate. Din taxa National Insurance, o parte, care poate fi ajustata, se duce la sanatate. Dar la ei, politicienii se intrec in promisiuni despre cum vor tzine cel putin constant bugetul sanatatii. La Romanica nu e cu sanatate, cu educatie. La Romanica politicienii concureaza la cine taie taxele, cine micsoreaza statul. Gibonul roman vrea autostrazi! Vrea anticoruptie!
Mosule, gibonul roman este inteligent daca vrea asa ceva. Anticoruptia si statul minimal sunt cheile pentru a avea toate celelalte in buna regula.
@geefo: ushurel cu sloganele pe scari! Daca Marea Britanie si SUA se descurca cu sistem medical de stat, de ce nu s-ar descurca si Romania? Iti dau copypaste de pe un sait: “Canada spends 17.9 percent of its total yearly budget on health care. The United States spends 19.3 percent of its budget on health care expenses. Norway spends 17.9 percent of its budget on health care spending, while its neighbor Sweden spends 13.8 percent of its budget on health care. In the U.K., health care spending is 16.3 percent of the yearly expenditure. In Germany, health care spending is 17.9 percent. In France, health care spending is 16.7 percent of Frances yearly budget. Italy uses 14.2 percent of its annual budget for health care spending.
In the United Arab Emirates, health care spending makes up 8.7 percent of the countrys annual budget. In Iran, health care spending is 11.5 percent of its allocated budget. The health care expenditure of Pakistan is 1.3 percent of all its yearly expenditures. Morocco spends 4.8 percent of its annual budget on health care expenditures. The health care of South Africa is 9.1 percent of its budget. In India, health care spending is 3.4 percent of its total spending. Indonesia sends 6.2 percent of its budget in the health care. In China, 9.9 percent of the annual budget is spent on health care expenses. Russia spends 10.8 percent of its annual budget on the health care.” (Observati cate de bine s-au deghizat comunistii in China si Rusia. Gen, eu o sa incep sa numesc pe Conchita “comunista”, pentru ca tot ce imi pute poate fi numit comunist.) Ca cine vrei sa fii? Canada sau Pakistan? De fapt, ca cine esti? Unde e Romania acum? Sub 4%, deci asta e deja “stat micshorat”, cu efectele pe care le ceri. Surpriza, gibonilor, daca plateati la stat, aveati si autostrazi, si parcari, si poate baga si iod in sare, fiindca privatul face autostrazi doar cand e angajat si platit ca atare de un stat.
@oh uh,
In SUA, sistem medical de stat pur este VA. Poate vrei sa gugalesti sa afli ultimele stiri despre cat de minunat este. E adevarat ca Obamacare aia vrea sa devina, un sistem de stat, dar asta este alta discutie.
Stat minimal si anticoruptie nu sunt slogane, imi pare rau ca nu poti sa vezi dincolo de cliseele propagandistice.
Tu continua sa visezi ca statul va avea grija de tine daca ii cotizezi regulat.
@geefo: O sa fii surprins, dar medicii lui Kim Jong Un lucreza pe bani, in loc sa se dedice gratuit spitalului si statului, asa cum cer principiile lui Marx. In sistemul VA american, ca si in cele 100 de spitale ramase de sta in Romania, cateringul e externalizat, laundry e externalizat, dializa e externalizata, MRI-ul e externalizat etc. Nu exista sisteme pur de stat sau pur private.
Exista sisteme “single payer”, care de obicei tzin costurile mai jos. Exista debandada ca in America, unde statul plateste pe 10 tzevi, si asigurarile private pe inca 10, motiv pentru care se pot pune preturi aberante si factura proceduri nedorite. Dar mai grav, exista sisteme ca al Romaniei si al Indiei, unde statul da vaccin anti-rujeola fiindca a uitat sa il stearga de pe lista si Gardasil findca cineva a uns bine sa se puma pe lista. In rest, aduceti de acasa, ca nu avem. Cine are bani, se duce se fie “tratat” de aceiasi imbecili, dar la Centrul medical Regina Maria. (Acum, cand poti pleca ca medic in Germania cu o cerere, mi-e destul de clar cine ramane medic in Romania.) Cum ajuta varuitul peretilor la tratarea cancerului, nu stiu. Nu au sincrotron sa faca radioizotopi la privata? Lasa, ca bagam niste Cantastim, ginseng, spanz etc. Cine nu are bani, moare la fel de repede, dar mai ieftin.
In cartile de examen national ale medicinistilor de anul 1 din SUA scrie “25% din cheltuielile medicale sunt platite de guvernul federal, 25% de guvernele statelor”. Deci e sistem 50 de stat, as zice.
Te duci la bugetul SUA 2013, pe Wikipedia, si o sa vezi la incasari de 2.9 mii de miliarde, din care 0.9, cam o treime, contributii sociale. O sa vezi la cheltuieli, 25% e Ministerul Sanatatii. Asta e bugetul Americii, unde venitul mediu e cel putin triplu. Si totusi, procentual, americanii aloca mai mult din lefuriel si bugetele lor gigantice.
Daca ai fi luat vreodata leafa in SUA, ai fi vazut pe fluturash ca ti se ia taxa pentru Medicare, nu pentru VA. E 1.5% din salariu, fara plafon maxim, pentru Medicare, platit de angajat, si 1.5% platit de angajator. Pe fluturash, unde vad doar partea mea, platim 300 la asigurarea privata, pentru ceea ce folosim noi, si 100 la medicare, de care beneficiaza toti batranii peste 65 de ani din SUA. Nu crezi ca 100 de para e cam mult pentru un sistem de stat, care, dupa tine, nici nu exista?
Toti romanii se pricep la fotbal, politica si sanatate.
Nu inteleg care e problema.Nu ai zis nicaieri ca farmacista respectiva speculeaza marfa pe care o primeste in farmacie. Mai probabil mi se pare ca lucreaza in paralel cu statul si face rost de medicamente din alte tari, cu riscuri suplimentare in cazul in care medicamentele sunt pe liste de substante controlate, si preturi diferite ( la acelasi pret, mai exact aceeasi marja de profit si aceleasi conditii de piata, se gaseau de cumparat si la noi).
Chiar daca ar face un profit din chestia asta, mi se pare ca e oarecum meritat pentru riscurile asumate. Nu inteleg de ce e mai responsabila de viata cunostintei tale decat esti tu ( sau oricare dintre noi). La fel de bine ai putea tu sa-i donezi banii sa cumpere medicamentele la suprapret. In cazul asta stii macar ca ai dat banii si ai salvat o viata. Parca la un moment dat nu stiai pe ce sa-i cheltui. Ziceai tot tu la un moment dat ca daca ai ajuns la o anumita varsta si nu ai niste prieteni care sa te ajute cand ai probleme, zice multe despre tine.
Eu rezultatul il vad ca pe o sansa in plus pentru pacient si nu ceva negativ. Acei oameni care isi permit, iau medicamentele de acolo si nu le mai iau din farmacii, ramanand mai multe celor care nu si le permit.
Daca ii inchizi pe toti care fac asta (sau ii fierbi in smoala, as you wish) vad ca rezultat simplu fapt ca nu o sa mai existe oameni care sa faca trafic paralel, nu o sa mai fie la fel de multe medicamente disponibile pentru acelasi numar de pacienti. Tot cei saraci o sa fie afectati, ca aia cu bani o sa faca cumva sa fie primii anuntati cand apar medicamentele in farmacie ( si mi se pare iar normal sa faca fiecare ce poate sa traiasca, tinand cont de faptul ca o viata de sarac e egala cu o viata de bogat, deci irelevant din punctul asta de vedere cine traieste si cine moare).
Situatia din 2012 explicata ( nu stiu daca medicamentul indicat de tine e inclus)
nu, mersi, fara linkuri catre aia.
Pai, vad ca esti in Romania. Asadar, nu cred ca e necesar sa-ti explic eu, vei pricepe in cele din urma.
probabil ca e si farmacista care face acelasi lucru ca cea din poveste
Da’ de transplant de rinichi “cotat” cu 100 de milioane, ce zici? Beneficiaza de el pacientul care pune banu’ jos, indiferent de starea celorlalti sau de listele de asteptare.