Curve ieftine, dar scumpe; si proaste

Acum vreo 9 luni sau cam asa ceva ma trezesc ca ma suna o recrutoare. Foarte entuziasta, genul ala care ori mimeaza foarte-foarte bine orgasmul, ori e atat de noua in domeniu incat nu-si da seama ca recrutorii sunt mai detestati decat taximetristii si agentii imobiliari la un loc.

– Vai Laivaiu herpaderp
– Da
– Vai, incredibil, profilul tau…
– Absolut
– Noi avem acest produs herpaderp si avem nevoie de ingineri de suport pentru a-i trimite la clienti everywhere
– Ihi.
– Si oferim 60-70k pe an, pentru tine interviul tehnic efectiv nu ar fi o problema
– Nu, n-ar fi, dar nu ma intereseaza jobul
– Dar…de ce?
– Pentru ca nu-s pregatit psihic sa iau un paycut de 20k chiar acum, thanks, bye.

A trecut vremea, am venit la astia, da-i cu lucrul pe contract, pe pula mea. P-aici am alti colegi. Tot “contractori”, dar nu contractori ca mine. Nu. Ei lucreaza pentru compania aia, compania de unde m-a sunat recrutoarea mortii. Iau baietii 60-70k.

Ah, cat ia compania aia pe ei de la astia ai mei? Cam 1000-2000 pe zi, dupa caz. Haios, nu? Veniti sa lucrati pentru noi, ca va trimitem noi contractori la aia; doar ca noi vom lua banii de contract, iar voi veti lua salariu fix. Super combinatie. Unde semnez? Ah, da – signed, Charlie Scene, on your girlfriend’s tits…

Tare combinatia. Te face sa te-ntrebi de ce-i ilegal proxenetismu’. Ca, pana la urma, e fix acelasi lucru.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

48 Responses to “Curve ieftine, dar scumpe; si proaste”

  1. animaloo says:

    mie mi-au oferit unii o combinatie de 85-15. Ei luau 15 iau eu cu aia 85 faceam ce voiam. Nu am vrut ca momentan is cam pe lene si nu prea aveam chef de alte interviuri. In plus, aia 85 daca nu ii treci printr-o companie (si nu o faceau) devin destul de neprietenosi cand vezi cat ai de dat la stat. Practic, as fi avut salariu putin mai mare decat aici, dar nu cu mult, dar cu vreo 2-3 luni in plus de vacanta. Dar cu mai mult stres

  2. Radu says:

    Pai, unele firme nu lucreaza direct cu contractori, si unii contractori prefera bani mai putini dar contractul sa fie permanent. Cerere si oferta, nimic special 🙂

  3. Laur says:

    Caz real acum 8 ani la firma la care lucram inainte: angajatii de la call-center luau cam 1200-1400 de lei in mana. Firma mea platea furnizorului de “carne de tun” peste 1000 de euro pe luna. Angajatii de la call-center (firma de leasing operational) trebuiau sa stie toate balariile posibile ce tin de auto (legislatie auto, asigurari, daune, mentenanta, etc) de banii astia. Si evident sa bage limba adanc in fundul clientului pentru un grad de satisfactie maxima al celui din urma.
    Firma mea insa nu ar fi acceptat sa-i angajeze pe amaratii astia ca si contractori si sa le dea 900 de euro in mana, pentru ca ambele parti sa castige, ar fi dat faliment Valoris, ce dracu’.

  4. Manowar says:

    Eu lucram acum cativa ani pentru o companie de-asta mai mare. Ma tot trezeam cu un client anume ca tot cerea direct cu mine. Gen nu mai dorea “la tehnic”, dorea “la Laivaiu”. Ma duc, ma vad cu aia intr-o zi. Salut, sunt eu, ala care va rezolva problemele. Vai, super, sa-ti cumparam o bere. Aha. O bere, da? Bun.

    Le pica totu’ in pizda. Cer cu Laivaiu. “I’m busy, I can’t take the call” – iesit afara la tigara vreo 3 ore. Revenit “Laivaiu, vor aia cu tine” – I’m swamped, mate, I can’t take additional work – iesit din cladire, mers in parcare, dormit in masina pana la 6 (pe vremea cand lucram in birou).

    Si jos au stat pana a doua zi. A doua zi mi-am facut timp sa ma uit, da’ doar pentru c-au venit cativa din middle management la mine cu hai, te roooooog. Si, evident, dupa ce m-am uitat, le-am zis ca nu-i supported, sorry.

    Plm, nu prea merge sa suni la mine daca alora le dai sute de mii, iar mie o bere. Parerea mea.

    A fost haios, ca ei se laudau ca pierd 1000 (sau 10k?) pe minut. Era o chestie cu treburi de lux. I was like “plm, poate trebuia sa-mi dati mie vreo 3000 pe luna in plus, atunci”.

  5. Orbu says:

    Bai, realitatea e ca sunt oameni si pentru combinatiile astea. Chiar sunt. Si nu e ca ar fi ei naivi si nu ar sti cat ia un contractor.
    Daca nu esti destul de capabil/ experienta etc, nu ca sa treci un interviu, ca sa te descurci si sa iti mearga proiectele cat de cat si daca mai ai si ceva costuri recurente si pula cash ( rate/ chirii/ familie) s-ar putea sa nu sune rau 70k/ luna.
    Mai ales ca nu toata lumea e Liviu, nu toata lumea are macar 5-6 de ani experienta in domeniu, etc. Sigur scrie pe linkedin ca sunt centuari, dar…

  6. Fery says:

    “si unii contractori prefera bani mai putini dar contractul sa fie permanent” – aia nu mai sunt contractori, nu? Ori ‘permanent’, ori contract. Gen permanent pana te da afara.

  7. Ronnie says:

    angajatii de la call-center luau cam 1200-1400 de lei in mana. Firma mea platea furnizorului de “carne de tun” peste 1000 de euro pe luna

    calculul cred ca ar trebui facut la salariul brut si nu net, si asa vezi ca marja de profit era mai mica. acu 8 ani, euro era cam 4.2 lei. asta ca sa iti dai seama ca nu le puteau da 900 euro in mana pt ca, daca adaugai si taxele, bugetul pe cap de worker ar fi fost ceva mai mare de 1000 euro

  8. Balauru says:

    Am si eu o intrebare pe Laiviu, daca se poate. Tu esti platit direct de compania la care lucrezi, adica B2B intre ltd-ul tau si ei?
    Intreb pentru ca eu lucrez in automotive si mai toti colegii mei contractori (eu sunt permanent) sunt platiti prin agentie. Ei iau 30-40 lire / ora si agentia mai ciupeste ceva, nu stiu cat exact.
    Din cate am mai auzit sunt chiar 2 agentii prin care trec, una foarte mare, si a doua mai mica. Agentia mare cred ca taxeaza 60-70 lire / ora, mai ciupeste si a doua ceva si la contractori ajunge cam jumatate.
    Nu stiu cum e in domeniul tau, dar in automotive n-am auzit pe nimeni sa aiba B2B direct cu angajatorul, numai prin agentii se face totul.
    E plin de capuse peste tot…

  9. 0040 says:

    Eu nu inteleg ce logica au companiile mari… ieri am primit un mail de la o agentie de recrutare un client al lor ca bla bla…. zic, da, whatever… Si azi imi da ala numele firmei, surpriza, firma unde pe siteul lor am cont la sectiunea cariere de vreo ceva luni si chiar am si aplicat la niste chestii, nici nu mi-au trimis vreodata un mail. In schimb astuia de la agentia lu’ peste cica vor sa aranjeze o intalnire o plm….
    Ma gandesc si eu asa, daca aia de la compania aia mare si-ar vedea de treaba… de ce dracu’ apeleaza la agentii cand au chiar pe site la ei CVul meu. Bine…e cu porcaria aia de Taleo, sa ma pis pe ea, dar ….undeva pe acolo e sigur.
    DE CE PE ASTIA DIN HR NU-I VEDE NIMENI CE IMBECILI SUNT???
    Si pentru ca-s astia imbecili, daca accept sa vorbesc cu astia o sa apar ca vezi plm, m-a gasit asta, cand de fapt eu aplicasem la ei, dar niciun feedback. Banuiesc ca si ei urasc Taleo la fel de mult ca si aia de isi fac cont in porcaria aia….
    Iar nu inteleg de ce ar plati companiile probabil ceva banutzi la ORACLE pentru jegul ala ordinar de mai mult alunga lumea, cand ar putea pune un ftp server, cu limita maxima de fisiere, puneti bah acolo ca ne uitam noi din cand in cand.

  10. Manowar says:

    Am si eu o intrebare pe Laiviu, daca se poate. Tu esti platit direct de compania la care lucrezi, adica B2B intre ltd-ul tau si ei?

    Nu chiar, dar aproape.

  11. Manowar says:

    Mai ales ca nu toata lumea e Liviu, nu toata lumea are macar 5-6 de ani experienta in domeniu, etc. Sigur scrie pe linkedin ca sunt centuari, dar…

    Sunt prea prosti pentru a obtine ei 1000, dar destul de destepti pentru a lua compania aia pe ei 2000, eh?

  12. Orbu says:

    @0040: Doua chestii.
    1) Contractele de recrutare sunt cu comisioane. Daca te aduce Gigel de la HRul firmei alia nu ia nimeni comision, ca aia e munca lui. Daca te aduce recrutorul “y”, ia recrutorul comision si din el Gigel.
    La ultima firma la care lucram angajarile se faceau cel mai des prin referinta directa. Adica eu lucram acolo, te recomandam pe tine, si imi luam bonus. Ce cacat, 2000 de euro strica? Zaceau CV-urile pe anunturile de Bestjobs. O vreme.

    2) Daca HR-ul alora si-ar face treaba pe bune si ar avea habar despre ce cauta, e foarte posibil ca din teancul de CV-uri de la ei, al tau sa nu fie selectabil, sau o prioritate.
    Nu zic ca nu te pricepi la ce faci, etc, dar acolo e un proces de selectie de CV-uri. Si al tau poate pica selectia. Recrutorii te baga in fata folosind mai multe metode printre care increderea ca ei sunt profesionisti in asta + 1).

    Destul de simplu, nu?

  13. Radu says:

    >> “si unii contractori prefera bani mai putini dar contractul sa fie permanent” – aia nu mai sunt contractori, nu? Ori ‘permanent’, ori contract. Gen permanent pana te da afara.

    Oameni, man, oameni am vrut sa zic, nu ca contractorii nu sunt si ei oameni 🙂

  14. Orbu says:

    Sunt prea prosti pentru a obtine ei 1000, dar destul de destepti pentru a lua compania aia pe ei 2000, eh?

    Absolut. La primul meu job pe SAP lua angajatorul meu cca 300-350 de euro pe mine ( plm , Romania), eram vandut ca experienta 3 ani, iar daca era sa fi mers eu – nu contractor, dar macar sa ma fi angajat la aia nu cred ca ma bagau in seama, ca cu 2 saptamani de experienta in domeniu e cam dificil sa te dai vioi. Dar asa, veneamde la o companie de consultanta, incredere, alti oameni pe proiect care se descurcau, alt label, intelegi tu.
    Iar eu incasam salariu 700 de euro pe luna, jumate la negru, normal.
    Dar altfel luam pula.
    Ti se pare fantastic ?
    Si-a mai durat niste timp pana am fost capabil sa lucrez de capul meu, nu tehnic, ca tehnic eram gata dupa 1 an – 2.

  15. animaloo says:

    Sunt prea prosti pentru a obtine ei 1000, dar destul de destepti pentru a lua compania aia pe ei 2000, eh?

    ce faci cand piata nu prea cere contractori independenti? Pentru ca piata stie (crede) ca daca vii prin X sau Y deja ai trecut de un proces de recrutare.

  16. sin says:

    Companiile mari prefera sa lucreze cu cateva companii care sa le aduca contractori din simplu motiv ca le e mai simplu sa discute cu 2-3 si sa aiba contracte cadru decat sa stea sa faca sute/mii de contracte pentru fiecare proiect, si fiecare contract sa dureze nu stiu cat timp pana se semneaza si tot asa.

  17. Claw says:

    Daca n-ar merge combinatia, nu ar mai exista companii de consultanta cu mii de angajati, valoare si venituri de miliarde (Accenture & co.). Treaba merge pentru ca:
    1) clientul, compania care are nevoie de consultanta, angajeaza o companie pe proiectul respectiv, iar aia vine cu echipa deja formata sau cu cati oameni sunt necesari pe proiectul ala. Eventual compania de consultanta a mai facut proiecte, are istorie, are intrari, apoi participa la o licitatie cu alte companii si da un pret bun etc; daca tu ai vrea sa faci un proiect azi, presupun ca ti-ar conveni sa discuti cu o companie si nu sa cauti sa angajezi 10 contractori independenti pentru pozitiile de care ai nevoie;
    2) angajatul, consultantul, are ceva protectie, gen daca nu are proiecte tot este platit, este trimis la cursuri si certificari pe banii firmei, are zile de concediu si de sickness platite; apoi nu trebuie sa se ocupe de partea de vanzari si marketing = alergat dupa proiecte.

  18. Mbf says:

    parerea mea sincera e ca in HR, cel putin in State, lucreaza exclusiv oameni f limitati mental. care nu inteleg o problema, nu inteleg ce pierd cu un angajat nemultumit care de fapt e cel care produce cel mai mult. nu inteleg ca nu merge sa il injuri de mama pe ala care munceste cel mai mult. E efectiv o limita psihologica. astia cred ca trebuie sa inghiti mizerie ca aia arata nu stiu ce.

    Cu dobitoci nu faci performanta. Mie mi-a zis o saraca daca mama in Romania crestea porci. Mi-a zis o data, am tacut, am zis ca asa sunt astea aici, toape proaste. A doua oara, i-am zis la HR. Aia se uita ca si cand nu intelegea. I-am zis, alo, mama m-a crescut pe mine, si a tresarit speriata, ca si cand de abia atunci intelegea insulta.

    Eu nu va inteleg pe astia din IT. Daca sunteti destepti, de ce nu cereti toti mai mult, organizat. Gen suntem din Romania, capabili, vorbim vreo 3 limbi, stim mai mult, direct inca X amount.

    Eu ce fac, e f limitat financiar, plus ca sunt undeva unde albii sunt minoritari rau. Dar si asa, cand stiu cat muncesc, si ce aduc unei echipe, la revedere, drum bun, sa ne vedem cand o creste mama porci, sa iti produca toapa bani, pe mine trebuie sa ma respecti.

  19. Manowar says:

    Eu nu va inteleg pe astia din IT. Daca sunteti destepti, de ce nu cereti toti mai mult, organizat. Gen suntem din Romania, capabili, vorbim vreo 3 limbi, stim mai mult, direct inca X amount.

    Lol, asa ti se pare, ca nu cerem mai mult? =))))

    2) angajatul, consultantul, are ceva protectie, gen daca nu are proiecte tot este platit, este trimis la cursuri si certificari pe banii firmei, are zile de concediu si de sickness platite; apoi nu trebuie sa se ocupe de partea de vanzari si marketing = alergat dupa proiecte.

    Cre’ ca ma cam baleg pe protectia aia si prefer sa iau triplu. Gasesc eu cumva 200 de lire de-o certificare, daca e.

  20. Laur says:

    calculul cred ca ar trebui facut la salariul brut si nu net, si asa vezi ca marja de profit era mai mica. acu 8 ani, euro era cam 4.2 lei. asta ca sa iti dai seama ca nu le puteau da 900 euro in mana pt ca, daca adaugai si taxele, bugetul pe cap de worker ar fi fost ceva mai mare de 1000 euro

    Valoris primea 4200 de lei pe cap de Gigel, din care ii dadea lui Gigel 1300 de lei in mana. Probabil ca Valoris cheltuia cu Gigel 3000 de lei (cu taxe, CAS, CASS, PLM), desi am impresia ca nu sarea de 2500. Rezulta de aici profit de 1200-1700 pe cap de Gigel pentru Valoris.

    Nu era mai rentabil pentru firma client sa-l angajeze pe Gigel contractor, iar Gigel sa ofere “servicii de call-center” pe PFA pentru suma de 3780 de lei lunar (900 de euro de mai sus)?
    Ca sa nu mai zic de Gigel care si-ar fi permis o rata la o garsoniera pe care sa o deduca din cheltuieli (in loc sa stea cu parintii ultrashared cum isi permitea ca permanent), o rata la o rabla de masina, sa-si deduca un telefon nou, un abonament de telefonie, un abonament la metrou si din restul sa traiasca binemersi? Ma rog, poate nu toate astea, dar nu ar mai fi fost boschetar in timp ce Valoris castiga pe spinarea lui.

  21. Fery says:

    Nu, nu era mai ieftin, pentru ca pierzi din vedere overhead-ul de management. Cand ai 3 oameni, da, e ok sa ii transferi la tine pe permanent / contract. Dar cand ai 30-50 intr-un call center deja ai complicatura inutila (compliance, sediu, parcari, pontaj, apa minerala vara, hr, payroll, sloboz la tava, nu-i poti da afara etc.). Si atunci pentru diferenta aia de 2-300 de euro pe cap de vita furajata (nu e atata pana la urma, dar trecem peste) nu iti bati capul. Plus ca daca esti firma mare si ai actionari, e mai simplu sa mergi cu KPI-uri gen atati bani pt atatea apeluri ridicate lunar vs. avem 50 de angajati + un departament de hr + cacaturi imposibil de estimat care ne costa si daca suna lumea si daca nu, si poate se duc 10 femei in concediu de maternitate anul asta si inca 6 isi iau medical ca au muci in nas in fiecare luna. Bottom line, multi renunta la un profit potential mai mare (potential, nu neaparat si materializat) in schimbul predictibilitatii si sigurantei conservarii marjei de profit.
    Eu de exemplu externalizez tot la subcontractori pentru un procent din rulaj, nu vreau sa imi asum eu riscurile de concedii medicale si vacante si payroll si plm. Overhead mai mic. Poate as face mai multi bani daca i-as angaja (nu e sigur), dar n-am chef de facut pontaj dimineata si sa-i fugaresc pe teren care cat lucreaza. Cat lucreaza, atata factureaza. Simplu, mie imi convine.

  22. Doru Vlad says:

    Lol din ce spune Fery cei care intermediază, abia fac un ban cinstit, ba mai mult uneori mai vin si cu bani de acasă. Am vaga impresie că nu prea e așa la cat de capușate sunt sistemele. De râs e faptul cand om refuzat de companie pentru lipsă de experiență devine miere când îl aduce intermediarul, care la del ca samsarii de mașini i-a dat un polish și i-a umblat un pic la kilometri.

  23. Laur says:

    @Fery: ce te faci daca toti Gigeii vor refuza sa mai lucreze in sistemul de permanent si vor prefera in sistem de contract? Sau sa creasca costurile, ca nu cred ca mai lucreaza nimeni in Bucuresti pe mai putin de 1800-2000 de lei lunar, ca atata iei la Mc sau KFC.

    Nu de alta, dar nu prea iti convine sa auzi ca face intermediarul profit pe spatele tau cat iei tu lunar ca sa subzisti.

  24. Manowar says:

    @Fery: ce te faci daca toti Gigeii vor refuza sa mai lucreze in sistemul de permanent si vor prefera in sistem de contract? Sau sa creasca costurile, ca nu cred ca mai lucreaza nimeni in Bucuresti pe mai putin de 1800-2000 de lei lunar, ca atata iei la Mc sau KFC.

    Nu de alta, dar nu prea iti convine sa auzi ca face intermediarul profit pe spatele tau cat iei tu lunar ca sa subzisti.

    Nu pot refuza TOTI. Are si Orbu vreo 15% dreptate cu niste chestii.

  25. Adi says:

    Eu nu va inteleg pe astia din IT. Daca sunteti destepti, de ce nu cereti toti mai mult, organizat.

    Treaba e in felul urmator: cineva foarte bun in IT iti face treaba cat 10 slabi. Daca ala bun cere salariul 5x fata de aia slabi si i se ofera 2x are optiunile sa accepte sau sa isi bage picioarele, dar aia slabi sunt cu tona, asa ca angajezi vreo 3-4, o sa faca treaba prost si lent dar pana la urma iese ceva si te bucuri ca nu i-ai dat lu’ ala bun 5x si ai facut o economie. Daca nu il iei pe ala bun nu stii ce inseamna treaba facuta bine si repede, asa ca daca aia 4 slabi iti fac treaba in 6 luni o sa crezi ca si ala bun o facea tot in 6. Pas, probabil o facea in 1-2 luni. Dar daca tii la salarii mici nu o sa strici piata platind 5x sau 10x daca ai de ales, chiar daca per total te costa dublu, macar esti mandru ca esti dac si nu ai platit cat ti s-a cerut.

    Mai ales ca privind dinafara nu ai de unde sa iti dai seama cate parale face cineva. Cand mi-am inceput eu cariera am lucrat intr-o companie (straina) care ma platea mai bine decat pe restul angajatilor, dar nu fabulos. Cand am plecat de la ei aveam salariu mai mare decat directorii adjuncti si mi-au facut o oferta de marire de 50% ca sa raman (nu am ramas). Dar in primii 2 ani am avut salariu ca plebea, ca nu stiau nici ce stiu sa fac, nici cat de bine si nici cat inseamna aia pentru ei. La fel la ultimul job de l-am schimbat acum cateva luni, eram platit decent dar nu grozav pentru pozitia aia. Cand am plecat au descoperit ca au trebuit sa aduca 3 oameni in loc care ii costa in total de aproape 3 ori cat ii costam eu. Dar din cauza politicii salariale nu puteau sa imi dea dublu, ca ar fi iesit mai ieftin, pentru ca aveau salariile pe nivele si nu ii lasa HR sa iasa din nivelele salariale (asa functioneaza majoritatea companiilor din Fortune 100). Oricum nu pentru 1 om, se pisa cu bolta pe un om sau doi cand e vorba de nivelul salarial al unui departament intreg intr-o tara, omul nu conteaza si productivitatea individuala e irelevanta.

    Situatia se schimba complet cand ajungi la FAANG. Dar pe piata muncii desi au in total peste 100,000 de oameni, sunt irelevanti, sunt exceptia. La fel si alea 10-20 startups care au succes. Gen salariul mediu anual la LetsEncrypt era $200,000 acum vreo 2 ani, fara conducere in calcul.

    Parte din situatie e din diferenta fata de medici, de pilda (salarii duble fata de IT) unde piata e inchisa, nu intra prea multi si bariera de intrare e foarte mare. La medici nu poti sa pui 10 boi in locul unui medic bun, asa ca angajatorii sar cu banul. Din ce am auzit [strong]orice[/strong] neurochirurg in SUA aduce minim 1 milion de dolari anual spitalului pentru care lucreaza, ajungand pana la 4-5 milioane pentru unul bun. Am primit recent o oferta de la o companie care are venituri per angajat de $250,000 anual, pentru un job de senior management ofereau sub $100,000. Pentru ca e piata libera si prefera sa ia unul mai prost, dar care sa accepte banii aia, decat pe unul bun care merita mai mult.

  26. Manowar says:

    @adi: #socialism, coaie, da’ nu numai.

    Problema nu e sa-ti dea tie 80k atunci cand jobul face 40k, sa zicem. Ca-i doare-n pula de 40k. Problema e ca pe urma se afla ca ai 80k. Si vin toti aia cu 40k si cer si ei 80, ce plm?
    Plus ca “e discriminare” sa nu primeasca. Procese si alte dureri de cap.

    Socialismu’ loveste decisiv. N-ai ce face. Solutia e relativ simpla – sa creeze o alta pozitie pentru tine, sa te “promoveze” acolo cu salariul ala. Da’ asta implica munca pentru HR – si nu-s chiar cunoscuti pentru harnicia lor. More like “cunoscute”.

  27. Adi says:

    Au incercat chestia cu pozitia, dar se strica recordul de diversity ca nu eram nici femeie, nici negru si nici gay. Chiar faceau colegii misto de mine spunand ca daca m-as face trans sau ceva, nu ar trebui sa mai lucrez prea mult.

  28. Fery says:

    @Laur: nu toate sectoarele se preteaza la modelul asta de business. Duma asta cu ‘face intermediarul bani pe spatele tau’ e din putul comunismului. Evident ca face, fiecare nivel isi aduce aportul la combinatie, plus ca titularul ‘spatelui’ respectiv este intr-o relatie consensuala cu angajatorul / contractorul, nu e ca si cum te obliga cineva sa fii angajat, poti oricand sa iti dai demisia. Poti la fel de bine sa te apuci de afaceri, nu s-a inchis inca la registrul comertului. Uite, eu am probleme in a determina oamenii cu care lucrez sa-si faca firma sau self-employed si sa le dau cate 3-4k de lire pe luna gross functie de performanta vs 2000 gross salar fix. Am echipa care factureaza de 10k pe luna in doi oameni si totusi altii ar prefera salariul fix si durere de caras.
    @Doru: nu fi de la tara, evident ca se fac bani. Am zis doar ca e mai greu de prezis marja de profit avand angajati vs facut outsourcing, nu ca nu se fac bani sau ca vii cu ei de acasa. La externalizare transferi riscurile subcontractorului, in schimbul unei marje de profit posibil mai mici. Era raspunsul la intrebarea cuiva de ce nu angajeaza respectivii aceiasi oameni vs a plati unui subcontractor o suma evident mai mare decat salariul brut al respectivilor.

  29. Adi says:

    Problemele mari cu outsourcingul din perspectiva beneficiarului sunt:
    1. loialitatea oamenilor subcontractorului e catre compania aia, nu catre tine
    2. pretul e mai mare decat daca ai angaja direct, dar iti acoperi curul cu “ala e de vina”
    3. subcontractorul iti da cei mai ieftini (si cei mai prosti) oameni de pe piata care ar putea face munca de care ai nevoie. Munca, nu rezultatele, ca pe-alea nu o sa le ai.

    Dar avantajele pentru aia cu putere de decizie sunt enorme: pasezi raspunderea in alta parte si inca iti iei salariul. Ca nu dai banii din buzunarul tau de obicei, te doare-n pula.
    Mai e si avantajul major in Europa ca poti sa renunti la idioti cand vrea muschiul tau fara sa iti vina cu procesul sa il tii sau sa il reangajezi indiferent cat de prost e sau cat de prost lucreaza.

  30. Fery says:

    @Adi: cred ca argumentul din paragraful tau 2 e hotarator in socialismul european, unde ‘you don’t so much hire somebody, it’s more like you adopt him/her’. Poate de aia e si mai putin raspandit contractingul in USA, ca acolo iti poti lua jet mult mai rapid.

  31. Manowar says:

    @Fery: ma, pe hartie suna bine ce zici tu. Hai sa ne facem toti firme, ca nu s-a inchis la registrul comertului. Si, intr-o piata libera (utopie), ai avea dreptate 100%. Problema e ca nu traim intr-o piata libera. Nici macar p-aproape.

    Vrei sa fii contractor prin Firma_ta Ltd? Mda, da’ nu se poate, ca “noi lucram doar cu firme de peste 1000 de angajati” sau “doar cu firme care au certificarea cutare de care nu-i nevoie in realitate”.

    Adica, daca vin eu la ei cu “dati-mi mie 500 pe zi” (exemplu random), nu, nu se poate. Da’ daca ma duc sa ma angajez la Accenture si imi dau aia 60k (alt exemplu random) si Accenture le ia pentru mine 1500 pe zi (lol), atunci e perfect OK. Ca aia sunt “agreati”.

    Uite, eu am probleme in a determina oamenii cu care lucrez sa-si faca firma sau self-employed si sa le dau cate 3-4k de lire pe luna gross functie de performanta vs 2000 gross salar fix.

    Normal ca ai probleme. Pentru ca nu-i piata libera. Si-n piata asta deloc libera, stai asa, vrei sa-ti cumperi o casa, sa zicem? Pai..adu-ne fluturasul de salariu de la jobul permanent. Ah, esti contractor? Pai…ia stai tu cu chirie, ca stai bine, hehe. Nu-i singurul exemplu, evident. Ca pe 2000 “brut”, s-ar putea sa iasa mai bine overall decat pe 3000 brut. Ca da, ar lua mai multi din aia 3000, da’ pe urma, pula mea, sotia si copiii mai primesc ajutoare? Casa de la council? Nu prea. Ca pula mea, trec de thresholdu’ cutare de venit, stii?

    Si tot asa.

    Nu-i nimeni nebun sa refuze 3000 ca sa ia 2000 in loc. Da’ sunt alte chestii in joc, alte chestii determinate de piata absolut deloc libera. De chestia asta o sa te lamuresti in partea cealalta, cand fac eu rost de-un cloud server si trantesc niste treburi cu mysql, ca sa n-o labaresc prea mult aici vorbind discutii cu masa goala.

    plus ca titularul ‘spatelui’ respectiv este intr-o relatie consensuala cu angajatorul / contractorul,

    Cam cum e Dorel intr-o relatie consensuala cu un cioroi care-i sparge curul in puscarie; ca, daca n-o ia in cur de la ala, il fac posta alti 10 cioroi. Consensuala 100%.

    nu e ca si cum te obliga cineva sa fii angajat, poti oricand sa iti dai demisia.

    Sigur ca nu te obliga. Da’ intervin regulations si “nu lucram cu tine”, asa ca du-te, angajeaza-te “consensual” si apoi vino la noi prin aia, ca atunci esti bun, hehe. Pentru ca domnu’ middle-manager de la noi vrea sa faca fix ce zice Adi – sa aiba curul acoperit. Ca vrea sa-si ia salariul (de pomana, evident), da’ nu vrea sa-si asume vreun risc de banii aia.

    Evident ca face, fiecare nivel isi aduce aportul la combinatie

    Experienta mea de vreo 18 ani in domeniu imi spune ca asta este o minciuna sfruntata. Pentru ca-n 12 cazuri din 13, baietii pentru care lucram (ma refer la manageri and shit) erau niste nulitati care-si aduceau Ebola la combinatie, nu aportul. In cel mai bun caz, ce aduceau in combinatie erau niste pile la fel de inutile ca ei.

    Am mai povestit eu p-aici cu “Agile”. Cu managerii de-aici. Nulitati absolute, bete-n roate, pietre de moara atarnate de gat, mancatori de timp, bani, resurse. Nu fac absolut nimic, nu ajuta pe nimeni cu nimic, doar pierd vremea tuturor si-i enerveaza pe toti. Multumita lor, un proiect de haaaai doua zile dureaza aproape doi ani. Si nu exagerez catusi de putin.

  32. Deria says:

    Multumita lor, un proiect de haaaai doua zile dureaza aproape doi ani. Si nu exagerez catusi de putin.

    Si nu isi pune nimeni intrebari? Nimeni fiind aia care dau banu’ pt. proiectul ala?

  33. Fery says:

    @Mano: hai sa zic doar ca nu sunt de acord cu tine, pentru ca la argumentele astea vorbesti din auzite. N-ai incercat sa-ti iei tu casa din postura de director de firma sau self-employed, nici sa ceri universal credit si alte balarii si sa te fi refuzat banca sau councilu.
    Nu treci de nici un threshold de venit ca self-employed, ca altu venit n-ai. Pragurile de impozitare sunt mai favorabile ca self-employed plus ca-ti deduci o gramada de cheltuieli inainte de impozitarea profitului, si sunt si mai favorabile daca esti pe Ltd si traiesti din dividende. Mai ales daca aduni si VAT.
    Tu ziceai ca te-ai dus contractor si ai nimerit inside PAYE si ai descoperit chestia asta la primul fluturas cand ti-au dat aia jumate din banii la care te asteptai, si asta dupa ce te-ai relocat la Londra cu familia. Nu suna ca si cum te-ai fi informat inainte sa semnezi ceva. No offence, ca nu e locul meu sa critic pe nimeni pentru deciziile sale, dar esti foarte categoric cand afirmi ca n-ai nici o sansa sa reusesti pe cont propriu, ca toate sunt stacked impotriva ta, si asa ajungem la aceeasi disputa de la postul alalalt, cu toate jocurile sunt facute. O fi asa la nivel de zeci de milioane pe an in mod cert, dar in rest nu sunt de acord cu tine; experientele noastre difera si deocamdata iti respect circumspect parerea, ca nu pot scoate pula pe masa sa ni le masuram prieteneste in zerouri, ca abia am sarit gardu incoace de 6 luni, dar lucrurile arata promitator. Si la tine nu se mai scaleaza in sus chiar si din postura de contractor, gen cat pula mea mai poti lua fara sa fii manager, ca mai sus de 1000/zi e cam greu chiar si pentru tine (asta nu inseamna ca vrei sau ai nevoie de mai mult, corect).

  34. Doru Vlad says:

    Fery hai să îți explic eu de ce stau unii captivi.
    Am fost sa schimb cardul de credit de la fosta bancă la actuala. La asta sunt client premium si s-au mulțumit să îmi acorde acest statut în baza banilor din conturi. Eh la cardul de credit mi-au cerut acte să facă acel “cross check” de la trei surse diferite. Pentru ca muncesc la contract. Soția mea e salariata și câștigă un sfert din cat fac eu. Ei îi trebuia doar o adeverinta de venit. Nu a contat câți bani au intrat lunar sau anual in cont, nu ai slujba permanenta, n-ai bască!

  35. Adi says:

    Intrebari? Nu. Seful meu de la noul job mi-a zis ca au un proiect inceput de vreun an si jumatate si au probleme pe partea de project management si ar vrea sa fac un pic de ordine acolo (PMP, stuff). Proiectul ala e la ~ 3% si ei vor sa il finalizeze in urmatorii 2 ani, dar daca as avea chef l-as termina in 6 luni cu 2 oameni competenti.
    Nici seful meu nu se pricepe, ca sa inteleaga ce munca e de facut si cat ar trebui sa dureze, nici oamenii pe care mi i-a dat nu sunt in stare sa inteleaga ce au facut in ultimul an si jumatate. Cum sa isi puna cineva intrebari daca nimeni nu se pricepe la nimic? Oricum nu ar avea cine sa raspunda la ele.

  36. Manowar says:

    @Mano: hai sa zic doar ca nu sunt de acord cu tine, pentru ca la argumentele astea vorbesti din auzite. N-ai incercat sa-ti iei tu casa din postura de director de firma sau self-employed, nici sa ceri universal credit si alte balarii si sa te fi refuzat banca sau councilu.

    Nu, da’ mi-am luat casa cu mortgage din postura de “eu angajat permanent, nevasta pe contract”. Ce-a avut banca de spus despre asta? Pai, simplu: “venitul doamnei nu se pune la socoteala”. Ca deh, asa-i cand poti fi dat afara oricand (contractor). Sigur, a fost bine ca era de ajuns al meu, dar cred ca stiu mai bine ca tine cum stau lucrurile in domeniu. Tu ce zici?

    Nu treci de nici un threshold de venit ca self-employed, ca altu venit n-ai.

    N-ai inteles ce-am spus si te grabesti sa sari la concluzii.

    Nevasta-mea a nascut aici. A intrebat cum face sa ia alocatia copilului. Pai, sa vezi. La 50k (venit pe familie, lol), e foarte simplu: nu o iei. Cam aia-i ce-ti spuneam eu: la 2000 brut, nu sari de un threshold (pe familie) si ai dreptul la niste pomeni, pomeni care (insumate) sar de mia aia bruta pe care-ai luat-o pe post de contractor. La aia 3000 brut deja nici ore gratuite la gradinita nu mai ai. La 2000 aia PE FAMILIE (daca doar sotul castiga, sa zicem), ai diverse drepturi. Mai prinzi un council house, mai pula mea. Ia vezi tu cat sunt chiriile si s-ar putea sa-ntelegi de ce are mai mult sens pentru unii oameni sa munceasca pe 2000 brut decat pe 3000 brut. Ca deh…

    Tu ziceai ca te-ai dus contractor si ai nimerit inside PAYE si ai descoperit chestia asta la primul fluturas cand ti-au dat aia jumate din banii la care te asteptai, si asta dupa ce te-ai relocat la Londra cu familia.

    N-ai inteles nimic din ce-am zis atunci, cred. Nu atunci “am descoperit”. Atunci “am descoperit” ca ma taxau mult mai mult decat ar fi trebuit, pentru ca-s idioti in pula mea la HMRC si ei “credeau” ca eu mai am inca benefits de la fostul job, asa ca tre’ sa fiu taxat pentru ele. Gen imi calculau ei benefits de inca 15k/an, cumva. Desi eu plecasem de la jobul ala, lol. CSF, NCSF. Dupa ce i-am sunat si am explicat de mi-a venit acru, au corectat-o si de-atunci iau cat calculasem ca trebuie sa iau…Cum plm sa crezi ca am schimbat jobu’, da’ aia inca-mi asigura benefits (gen life insurance and shit), nu stiu, numai HMRC ar putea sa ne spuna.

    Nu suna ca si cum te-ai fi informat inainte sa semnezi ceva. No offence, ca nu e locul meu sa critic pe nimeni pentru deciziile sale, dar esti foarte categoric cand afirmi ca n-ai nici o sansa sa reusesti pe cont propriu, ca toate sunt stacked impotriva ta, si asa ajungem la aceeasi disputa de la postul alalalt, cu toate jocurile sunt facute.

    Coaie, eu ti-am zis de faptul ca poate fi mai profitabil sa iei 2000 brut pe job permanent decat 3000 brut pe post de contractor. Ca vrei sa-ntelegi sau nu…plm, te priveste.

    ca nu pot scoate pula pe masa sa ni le masuram prieteneste in zerouri, ca abia am sarit gardu incoace de 6 luni, dar lucrurile arata promitator.

    Da’ stii…dupa 6 luni…indiferent de zerouri, chiar crezi ca intelegi niste chestii de-aici mai bine ca mine?
    Nu de alta, da’ eu am avut coleg care-a refuzat marire de salariu/promovare pentru ca i-ar fi sarit salariul de thresholdu’ ala si ca sa-nchirieze o casa pentru copiii lui (n-avea doar unul), ar fi pierdut un pic cam enorm. Mai bine platit prost, gen.

    Ce-ncerc eu sa-ti spun e ca nimeni nu-i idiot sa spuna “ba, eu vreau 2000, nu 3000, ca 3000 e prea mult!”. Aia care refuza “marirea” aia au motive, motive pe care nu le-ntelegi tu inca, pentru ca esti inca boboc pe-aici. In schimb eu am cam avut timp p-aici in astia 8 ani sa le aflu/aud/vad.

    Si la tine nu se mai scaleaza in sus chiar si din postura de contractor, gen cat pula mea mai poti lua fara sa fii manager, ca mai sus de 1000/zi e cam greu chiar si pentru tine (asta nu inseamna ca vrei sau ai nevoie de mai mult, corect).

    Nu planuiesc s-o ard asa o viata. Poate de maine iau 1000 pe zi. Poate de maine revin la un salariu de 33k/an. Poate-mi fac o firma si fac 60k intr-o luna. Nu se stie si-i irelevant ce o sa fac eu oricum. Ce este relevant, in schimb, e ca lucrez de muuuuulta vreme cu tot felul de “contractori”/”consultanti” in jur. 9/10 sunt imbecili congenitali, am dubii ca sunt in stare sa se cace corect. Ba, sa se cace, nu sa se stearga/spele, alea-s deja next level, intelegi?

    Eh, de aia nu putem scapa. Pentru ca “reguli”.

    Tu ai dreptate, eu nu pot sari de 1000 pe zi acum. Chiar ai foarte mare dreptate – da’ partial. Gen nu pot sari eu, daca ma duc eu sa cer banii aia. O sa-mi spuna oricine “pai, munca ta nu face atat”. Ah, daca ma duc sa lucrez pentru unii gen Atos, Accenture, Cognizant etc…sa vezi cum brusc munca mea face 3000/zi si nimeni nu mai comenteaza, ba chiar toata lumea-i fericita. Faza e ca nu vorbesc din auzite, am “colegi” d-aia care au gen 60-70k, da’ pentru care o firma mai mare cere 2500 pe zi. Nu vorbesc din auzite, astia-s oamenii care stau in jurul meu la birou. Ma uit la ei si-mi curge scuipatu’ din gura cand ii aud/vad, ca-s mai prosti ca un autist de la Gavroche.

    Tu poti numi cum vrei sistemul asta. Eu zic ca-i rigged. Si zic asta dupa vreo 18 ani de cand ma-nvart in cloaca asta. Nu intr-o firma. Nu intr-o tara. In destul de multe. Si peste tot e aceeasi poveste. Cred eu ca stiu despre ce vorbesc. La capitolul asta, am dubii ca tu stii despre ce vorbesti. Iti respect experienta aia cu firme/contracte, dar e o lume diferita in IT. Tu chiar nu te intrebi niciodata cum plm costa din banu’ public sute de milioane sau miliarde ceva, dureaza ani de zile si…nu merge si nimeni nu clipeste?

    Tu intelegi ca asta e lumea in care eu ma invart de vreo 15 ani din astia 18 oficiali de IT?

    Incearca sa intelegi faza asta. Ai o firma – sa-i zicem Atos – care contracteaza un gunoi de la stat. Sa faca un soft care sa decida daca o persoana e capabila sa munceasca sau nu. Soft al carui cost cre’ c-a sarit deja de un miliard. Si-i fix irelevant ca e bugged to hell and back si ca declara ca-s fit for work aia cu zecile de mii – care apoi mor, ca pula mea, le-au fost taiate benefits, ca softu’ a decis ca un surdo-mut trebuie sa fie sanctioned pentru ca nu s-a prezentat la interviu – in timp ce e surd, mut si nu se poate misca.

    Ba, repeta dupa mine: mii de morti. Pe Ceausescu l-au impuscat pentru cateva sute. Daca ar muri un singur om ca rezultat al unui proiect de-al tau, ai infunda puscaria. Atos? Nici o problema. Incearca in pula mea sa intelegi ca vad chestiile astea de ani de zile. Una dupa alta. Cand nu-i Atos, e Accenture. Cand nu-i Accenture, e Cognizant. Si tot asa. 11 miliarde colo, 12 miliarde dincolo. Coaie, e doar un cuvant, da’ stii cat inseamna 12 miliarde de lire, da?

    Ce nu-nteleg eu e de ce simti tu nevoia sa ma contrazici la chestiile astea. Ca efectiv n-am nici un interes sa mint. Da’ nici unul. Si pentru mine nici macar nu conteaza treburile astea. Imi sunt indiferente de ani de zile, m-am obisnuit cu “normalitatea” asta. Asta-i lumea in care traiesc, in asta imi fac/execut planurile de cam multi ani. Si ma uit la cum vii tu – care nu ai mare experienta cu…nimic din domeniu inca – si imi explici ca nu-i asa, ca tu stii mai bine ca mine. Coaie, de unde stii mai bine? Care parte e falsa din ce zic eu?

    Si stii care-i treaba? Ba, n-am o problema cu faptul ca o firma d-asta face ceva profit asa. Da, ma, OK, pe ei ii costa omul ala (cu totul, training, taxe, asigurari, plm) sa zicem…400 pe zi. Sa zicem. Si mi se pare corect sa bage si ei alte costuri si ceva profit si plm si sa “vanda” omul ala pe 1000 mai departe. Sau chiar 1500. Eu nici macar nu comentez la treaba asta. Capitalism, plm, nu-i prost cine cere. Da’ eu comentez la celelalte parti:

    – tu zici ca toti aduc ceva la masa; iar eu iti spun ca nu, n-aduc. d-aia toate guvernele au proiecte facute de megalomani, proiecte care costa cat vreo cateva autostrazi bune de tot, da’ nu apar niciodata. Sau cand apar, sunt ca alea cu cardu’ de sanatate din Romulania – gen nu merg si valoreaza 2000 de lei, da’ au costat zeci de milioane/miliarde.

    – comentez la partea aia cu sistemul rigged. Ba, coaie, in 3 saptamani faci tu – de la nivelul tau actual – un soft mai bun de “e ala fit for work sau nu”. Tu, singur, indreptat in directia corecta. Da’ cumva, “tu” n-ai niciodata ocazia de-a face asta. Ca tot timpul sunt aceiasi in fata – gen aia 3 mari mentionati mai sus si altii la fel. Desi au aia un track record de fuckups infioratoare. Cumva, asta nu opreste pe nimeni din a le da in continuare contracte de miliarde.

    – comentez la partea aia cu “2500 pe zi pe om, cand ala de fapt primeste 200”. Ba, nene, eu inteleg capitalismu’, inteleg markupu’, da’ “nu inteleg” (inteleg, de fapt) de ce nu poate o firma sa-i dea 500 pe zi unui om bun in loc sa dea 2500 pe un om care nu valoreaza nici 100. Si sunt mii de oameni de-astia in toate organizatiile mari. MII. Toti platiti din banii nostri. Ziceam ca “nu inteleg” si-am precizat ca inteleg. Ca-nteleeeg. O partida de golf colo, o vacanta dincolo…si semneaza un baiat. Ca doar nu semneaza din banii lui, ci din ai mei si-ai tai. E OK. Si, vorba lui Adi, p-ala il intereseaza sa-si acopere curu’. In caz de ceva, nu raspunde el, ci Atos/Accenture/Cognizant/altii. Doar ca nici aia nu “raspund”. O ingroapa, baga doua-trei articole platite de PR si treaba merge inainte, ca unsa.

    Eu vad chestiile astea, cum am zis, de vreo 15 ani. Si pentru ca le vad si lucrez cu astia/pentru astia, iti spun ca-i ca mine, ca sistemul e rigged. Iar tu vii si-mi spui ca nu-i asa. Coaie, serios, tu habar n-ai cum e cu chestiile astea. Tu judeci lucrurile de la nivelul ala cu comunicatiile la care lucrezi tu, unde trebuie facuta ceva munca. Si-n mintea ta, daca muncesti, esti platit. Cineva tre’ sa faca munca. Daca nu livrezi, nu esti platit. Are sens, asadar, sa crezi ca poti face afaceri, ca poti face…pula mea. Da’-ncearca sa vezi intai domeniul asta. Asta in care platim toti de ne sar coaiele, nebunii fac pe hartie proiecte demente (cum plm suna 1,2 miliarde de euro in Romulania, lol). Si rezultatul este…ia ghici?

    Si nu isi pune nimeni intrebari? Nimeni fiind aia care dau banu’ pt. proiectul ala?

    Aia care-ar trebui sa puna intrebarile sunt niste mediocri ajunsi in pozitii de middle-management, cumva. Uneori pe pile, alteori pe “asa s-a nimerit”. Aia de la varf, care-ar trebui sa puna intrebarile legate de bani…sunt complet atehnici. Gen stiu IT aia cat stie Basescu. Poate mai putin. Daca Gheorghe – baiatu’ ala bun recomandat de baiatu’ ala din familie buna – le zice ca atat costa si-atat dureaza, probabil ca asa e. Doar n-ar minti. N-auzi ca-i din familie buna…?

    Ce dracu’ pui intrebari de-astea…nu stiu. Ai mai sus link si din Romulania. Ia spune tu cinstit – stiai macar de faza aia cu e-romania? (eu am mai scris despre asta, da’ nu conteaza). Ce-ai facut pe tema? Ce intrebari ai pus si unde? Ah, nimic? Pai, nici restu’.

    De proiectul asta ce stii? Exact.

  37. super_fotbal says:

    Am ascultat si eu HU acum cativa ani. 🙂
    Eu stiu roman care e in situatia asta, l-au adus din romania si il platesc aproape ca-n romania si aia il vand pe naiba stie cat. Cand i-am zis, a zis ca mint si ma dau eu mare. Sa fie sanatos.

  38. Orbu says:

    Sunt mai multe aspecte pe lângă astea cu rigged.
    Aia care își pun întrebări cercetează piața. Piața făcută din aia mari nu din tine și din mine, evident. Și tot preturile cam pe acolo le ies. Și calitatea tot cam aia , că e cam aceeași rețetă peste tot, cu mici variațiuni. In unele proiecte găsești câte o echipă de șmecheri motivați de dracu’ știe ce morcovi care își iau de obicei tot muie până la urmă și mai fac chestii epice, ba pe la o firmă ba pe la alta. Dar astea sunt excepții, rețeta și rezultatele sunt similare la toți. Așa că nici nu are sens discuția că termenii de comparație sunt similari.

    Iar dacă vii tu gigel să le spui că faci nu știu ce proiect , mult succes. Că întrebarea e cu ce garantezi? Nu ce să garantezi ci cu ce.
    Că in teorie aia mari garantează (cu ce sigur au ) că merge treaba bine. Dacă nu merge se mermeleste cumva mai lasă de la ei ( că la unu sau zece miliarde au de unde lăsa ) și clientul zice “uite, dom’ne i-am penalizat cu sute de milioane – să le fie rușine ( îi doare in pula ) și au fost de acord să ne mai dea și niște suport moca ( mai cumpăra zece kile de proști și ii baga in față la studiu, pe urmă îi vând pe alte proiecte ca experți – big investment ) .
    Tu poți să faci asta? Cam nu. Că nu prea ai cu ce garanta și nu prea poți oferi nivelul ăla de servicii. Mă refer la pachet și volum, nu calitate. Tu nu poți să îți asumi răspunderea asupra unei întregi implementări, ca un integrator că nu ai cu ce.

    Colegul, amicul și șeful meu încearcă să ia un proiect la alții. Și are un angajat ( ne e și ăla coleg pe proiectul ăsta) . Și e cam puțin un angajat, când concurezi cu Capgemini , lol. Chit că omul știe ce face. Oricum, față de aia clar știe.
    Acu’ eu nu merg angajat la el că nu suntem atât de prieteni sa muncesc pe mărunțiș , dar incerc să îl ajut cum pot. O să le zic ălora că suntem parteneri că muncesc la el, facem ceva contract , dacă crede el că are șanse ( lucrează deja de vreun an chestii pentru ei ) , mira-m-aș, eu zic să îl ajut, să facem ceva să pula mea.
    Dar realitatea e că am mai văzut filmul ăsta din partea cealaltă, din postura de angajat la companie mare de consultanță. Și ăștia mici nu au nicio șansă. Că la negociere ai un pool de 10-20-100000 de oameni care te pot ajuta cu diferite chestii. Chit că nu vor muncii ei, ci niste handicapați pe proiecte, din volumul asta de creiere sigur gasesti destul ajutor să poți veni cu o soluție câștigătoare și mai credibilă decât a unor pulifrici, cum vom fi noi in următoarele săptămâni.
    Plm, așa merge treaba și până nu ajungi să împarți un teren de golf cu cine trebuie nu prezinți încredere.
    Am ceva text pe tema asta , dar sunt un pic exagerat de obosit sa îmi adun creierii acum.

  39. Manowar says:

    Iar dacă vii tu gigel să le spui că faci nu știu ce proiect , mult succes. Că întrebarea e cu ce garantezi? Nu ce să garantezi ci cu ce.

    Aia ar fi cea mai mica problema. Adica, plm, sigur, n-ai avea loc la chestiile mai mari, da’ ai zice ca te bagi la alea mici, unde haaaaai, parca ar mai sari peste “cu ce garantezi” (desi n-o fac).

    Ce e haios e ca intrebarea e “cu ce garantezi”. La care raspunsul e “cu pizda ma-tii, Atos cu ce garanteaza, cu mii de cadavre?”. Da’ normal ca n-ai cu cine discuta.

    Ce e si mai haios de-atat e faptul ca ba, ai intelege sa se puna problema asta (cu ce garantezi) daca plm ar risca aia cine stie ce cu “tine”. Da’ nu risca nimic. Dimpotriva, riscul e al tau (daca esti un Dorel mic). Ca ei nu te platesc pana faci treaba…si uneori, nici dupa (vezi Romulania, succes la primit banii de la stat, lol, am cazuri in familie).

    Că la negociere ai un pool de 10-20-100000 de oameni care te pot ajuta cu diferite chestii.

    Ba, da’ faza e ca mai da-o-n pula mea de vrajeala, as intelege sa puna conditii gen ISO nu stiu cat, PCI herpaderp, 100,000 de oameni, daca ar fi experti in partea cealalta (la “client”, cum ar veni). Adica, sa vina statu’ si sa spuna “acest proiect are nevoie de 100,000 de oameni”. Si te intrebi, asa “ba, da’ de unde mortii ma-tii stii tu de cati oameni are nevoie, ca daca erati asa de destepti n-aveati nevoie de aia 100,000 de oameni…” Dar baietii fac caietul cu sarcini si organizeaza licitatii cu conditii. Coaie, scrie pe foaie de cati oameni e nevoie, lol, ce nu intelegi?

    In fine, vorbim in gol. Cat timp am scris eu asta, Atos, Cognizant, Accenture si Capgemini au mai semnat cateva contracte pe banii fraierilor. Sunt d-alea ca lumea, cu AI si Quantum Computing, nu stiti voi d-astea, e nevoie de multi specialisti – Patel si Ashraf, da-va-n pula mea de fra’eri. Pe fucking 3000 pe zi, nu vede tot satul lor atatia bani in trei ani lol.

    Cicalacacichicea, #valoare

    Serios, nici nu stiu de ce pula mea imi mai bat gura. Gen e suficient sa va uitati in jur la infrastructura si servicii (parca mai ieri era NHS tinut la ransom cu wannacrypt, ca aveau PC-urile pe Windows XP lol), nici nu-i nevoie sa mai vin eu cu exemple.

    Meanwhile, eu am intrat in a 7-a luna de munca. Pe 600, lol, dar sa moara Franta daca in urmatoarele 5 luni livrez vreunul din proiectele pentru care platesc astia zeci de oameni de doi ani. Mi-ar lua vreo 2-3 zile, dar cine sloboz are loc lol. Ma rog, treaba merge ca unsa, banii de mortgage se aduna, cine cacat sunt eu sa protestez…

  40. Baltha Zerus says:

    Din cauza dubiosilor de genul mi-am lasat o singura linie in linkedin.

    Cea mai memorabila proasta a fost una culmea, din cadrul firmei, sau ceva angajata de firma.

    Ma cheama la o discutie (sysadmin), cica ai un profil exemplar, si pentru ca reorganizam departamentele din firma vrem sa iti oferim postul de project manager, ai salariu de test in primele luni de xx, creste cu xx in functie de performante poate ajunge la xxx pe an, o sa ai in subordine echipa de 10 persoane, responsabilitati si satisfactii pe masura.

    Prima data refuz politicos, bag un motiv ca nu sunt specializat in asa ceva. Si proasta incepe cu vai, dar nu necesita specializare, ca trandafirii sunt rosii, ca o sa fiu in top, intalnire la masa cu conducerea, prestanta, bullshituri.

    Asa ca o iau pe puncte.

    Tembel-o, am salariul de baza cu 30% mai mult fata de cat mi-ai zis ca as putea ajunge pe an. + bonusuri pe proiecte.

    Sunt antisocial, ma doare in penis de altii care nu fac parte din departamentul meu, nu am nici o inclinatie sa coordonez 10 oameni mai ales cand nici nu stiu cu ce se ocupa, asa sunt eu, nu ma bag la coordonare programatori daca nu stiu programare.

    Programul meu e de la 7 la 16, ca project manager ar trebui sa lucrez de la 12 – 19 sa prind ambele ture, futandu-mi toata ziua. Din nou, cu un salariu de baza mai mic decat ce am acum.

    De ce naiba m-ai chemat la discutia asta ?

  41. Animaloo says:

    Poi bre, aia de la recruitment uneori au retard cu agravante. Aveam trecut pe LinkedIn ca m-am mutat de 2 luni în Suedia și unu ma întreabă dacă nu vreau sa ma întorc în România ca e un proiect misto…

  42. Sabotor says:

    Treaba merge pentru ca:
    1) clientul, compania care are nevoie de consultanta, angajeaza o companie pe proiectul respectiv, iar aia vine cu echipa deja formata sau cu cati oameni sunt necesari pe proiectul ala. Eventual compania de consultanta a mai facut proiecte, are istorie, are intrari, apoi participa la o licitatie cu alte companii si da un pret bun etc; daca tu ai vrea sa faci un proiect azi, presupun ca ti-ar conveni sa discuti cu o companie si nu sa cauti sa angajezi 10 contractori independenti pentru pozitiile de care ai nevoie;
    2) angajatul, consultantul, are ceva protectie, gen daca nu are proiecte tot este platit, este trimis la cursuri si certificari pe banii firmei, are zile de concediu si de sickness platite; apoi nu trebuie sa se ocupe de partea de vanzari si marketing = alergat dupa proiecte.

    Greșit. Treabă merge pentru că cineva undeva mai sus a luat niste bani într-o formă sau alta de la o companie de consultanta/contractori, doar așa se explică treaba. Adică, uite, o companie farmaceutica mare, are pe IT o groaza de contractori de la HCL Technologies – indieni, of course – care lucrează deja de ani întregi acolo. Iar ITstii firmei farmaceutice sa vezi chestie, ei nici măcar n-au acces pe sistemele firmei lor, că doar aia de la HCL au, asa că stau și fac nimic pentru că trebuie să aibă de lucru aia de la HCL.

  43. ivanilici says:

    Nu doar în IT merg lucrurile așa. Am lucrat o vreme cu unele dintre cele mai mari firme de construcții și consultanță din lume (cifre de afaceri așa, între 2 și 20 de miliarde). Și mă uitam la ce personaje dubioase trimit pe proiecte și cât cer pentru ele: 2005… pentru un team leader… 1000 EUR/zi, ăla plătit cu 350-400. 2011… 1500 EUR/zi, doar că nu mai veneau cu străini pentru că începuseră și românii să aibă experiența necesară (în CV-uri, pentru că în practică erau mai competenți decât mulți dintre străinii trimiși, unii dintre ei sri lankezi, slovaci, indieni), iar pe români îi plăteau cu 150-250/zi. Sigur, compania are overhead, back stopping personnel, “lobby” etc. La fel cum compania pretinde sucursalei din România și vreo 2-5 milioane pe an pentru că îi “împrumută” references pentru a participa la licitații și îi mai dă și CV-urile necesare (evident măsluite) ale specialiștilor propuși (pe care îi înlocuiesc rapid cu unii pe care îi plătesc mai puțin…). Evident că există înțelegeri înainte de licitații pentru a cere încă din documentația tehnică un anume profil, o anume experiență, că doar ei fac documentația pentru licitația de la Kiev special pentru firma lui Orbu, iar el o face pentru proiectul de la București pentru firma lui Manowar, iar Manowar pentru proiectul de la Washington pe care îl câștig eu. Și tot așa. Și cine plânge? Plânge eventual specialistul beneficiarului, care se duce la șeful lui că treaba nu merge conform cerințelor, da’ șeful își freacă palmele de bucurie că mai primește o șpagă pentru a nu aplica penalties. Și e așa în muuulte domenii. Așa că tot ce ai de făcut este să profiți cât poți de porcăria asta ori să găsești chestiuni de nișă unde nu te întâlnești cu cei mari care te pot strivi rapid. Dar sistemul e bolnav…

  44. Orbu says:

    @Animaloo: Nu e vorba de niciun retard. Pe ei ii doare in pula. Ei nu stiu daca tie iti convine unde te-ai mutat, ce parere ai de Suedia etc. Si daca iti convine poate ar trebui sa faca ceva sa nu iti convina ca ei au un proiect in Ro. Ei te vad ca pe un posibil produs de vandut alora si trag pe tine cu nesimtire. Ar putea sa iti spuna ca e totul roz in Romania ca s-a schimbat tara in ultimele 2 luni etc.
    Sunt ca aia cu evaluarea casei care il suna pe Manowar.

  45. Manowar says:

    Dar sistemul e bolnav…

    Mie mi se pare corupt, nu bolnav. Dar prea tare nu pot vorbi pe tema asta nici eu, ca, la urma urmelor, de asta profit si eu.

    Nu-i ca si cand munca mea face atat. Sau a altuia. Da-o-n sloboz, pentru £100 muncesc pizdele-n Bangladesh o luna, 16 ore pe zi, la cusut haine. Inteleg, educatie, inteleg, munca mea e mai valoroasa (haha, nu), inteleg multe, dar las-o-n pula goala, nici de 360 de ori mai valoroasa n-o fi.

    Macar pizdele alea imbraca pe cineva. Eu dau tapuri pe mobil pe-afara cand ma plictisesc de jewtube in birou. Go figure.

    “Bolnav” o pula. Da’ in fine, asta-i ce am mostenit, ma adaptez si ii dau bice. Plm.

  46. mesterul says:

    cînd am văzut titlul am crezut că e un guest post by Ahkenathon

  47. ion says:

    ultima firma pentru care am lucrat ca angajat din cauza dimensiunilor (faceau 30MIL pe an) nu puteau fi angajati direct de catre banca elvetiana pentru ca erau prea mici. Dar pentru ca aveau conexiuni stranse cu banca (fosti angajati / contractori) au facut un deal cu accenture ca sa subcontracteze exclusiv (si evident accenture ramanea cu ceva maruntis).

    Acele conexiuni evident se mentineau si pe “conferinte all inclusive si evenimente la noi” in care angajatii de la client stateau 1 saptamana in lux si relaxare.

    un client de al meu este agreed supplier la o farmaceutica mare. momentan lucrez cu niste parteneri care nu sunt agreed si nu au avut de ales decat sa vina sa colaboreze cu noi, desi ei au luat practic contractul pe cunostintele lor din sucursala nu stiu care.
    De atunci s-au lasat cumparati de una din firmele mari mentionate anterior si desi lucrurile in mare merg mai departe fara prea multa implicare din partea firmei mama, acum prind multe contracte prin firma mama.

    este o risipa incredibila (inclusiv la privat), de exemplu acum clientul final nu are angajati sa se ocupe de requirements si noi suntem platiti si nu prea avem de lucru.
    alt client, tarife uriase la clientul final, platite unei companii care nu are nici macar un angajat pe domeniu, doar 1 contractor, eu, din care eu primesc 50% si cu toate acestea prefer sa nu insist momentan mai mult.. sunt oricum o gramada de bani si lucrez de acasa.

  48. Maxutz says:

    One word: recomandari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *