Dar daca nu-i o conspiratie?
Este o tendinta in noua lume : sa transforme totul (mai mult sau mai putin mascat) intr-un serviciu – un serviciu cu abonament.
Nu mai vedeti masini care-s facute sa dureze 40 de ani. Nu le mai vedeti pentru ca sunt calculate deja sa pice (pe componente) dupa un anumit numar de kilometri. Iar daca nu pica alte componente, in cele din urma pica motorul (nu va agitati prea mult sa ma contraziceti pe tema asta, ca masinile sunt doar un exemplu). Vezi acelasi lucru la mai tot. PC-uri, telefoane, tot ce vreti voi. Mai multe pe tema puteti citi aici. Astfel, totul a ajuns un fel de “serviciu”. De ce? Pentru ca e placut sa ai o gramada de “abonati”. Ca le place sau nu. E venit relativ sigur si relativ frumos. Asa se face ca, in cele din urma, ajungi sa platesti abonament la astea.
Dar chestia despre care o sa scriu acum nu tine de P.o, ci de partea aia cu serviciile de mai sus. Mai exact, despre case.
Tendinta este sa transforme acum si casele in “serviciu”. Chestia e ca e dificil sa faci asta in mod normal. By default, oamenii isi cumpara case si nu prea poti sa-i opresti. Nu prea merge nici sa le faci sa pice dupa 20 de ani, ca nu rezolvi nimic (asigurare) – si 20 de ani e un timp prea lung oricum. Si atunci, care-i solutia? Pai, solutia e sa le faci atat de scumpe incat sa fie pur si simplu inaccesibile. In afara de cazul in care definim “accesibil” ca “dureaza 30-50 de ani sa achiti imprumutul”.
Chestia asta s-a intamplat deja in cateva locuri. In Canada. In UK. In Hong Kong. In Japonia, in unele locuri. In ceva zone din Australia. In pizda ma-sii. Vezi chestii de-astea in Australia si-ti curge scuipatu’ din gura. Sau vezi prin Elvetia glume si mai nereusite…
Dar nu despre “omg, ce preturi” vreau sa scriu, ci despre alta chestie.
Am presupus atata vreme ca treaba asta face parte dintr-un ciclu si nimic mai mult. Proprietatile ajung la preturi aberante…apoi se prabuseste piata si pierd din valoare…apoi iarasi se incalzeste piata…apoi iar crash…si tot asa, la infinit.
Dar ma uit la chestia asta si ma uit la strategia Blackstone despre care am mai scris si ma intreb “Dar daca nu mai e asa? Daca asta e noua normalitate?”.
Daca de fapt nu discutam de vreo conspiratie al carui rezultat sa fie programe de tipul first time buyer, right to buy, prima casa etc? Daca de fapt discutam de lacomie combinata? Lacomia bancilor. Lacomia agentiilor imobiliare. Lacomia evaluatorilor. Lacomia generatiei buy-to-let sau buy-to-rent? Daca de fapt lacomia tuturor a schimbat complet sistemul? Daca, de fapt, nici un fel de conspiratie nu e la fel de puternica precum lacomia aia perfect normala, perfect umana si perfect apocaliptica?
Daca de fapt ne uitam la o reorganizare tacit acceptata de toata lumea? Tu ai job de jos, stai cu chirie toata viata si ajungi la 15 mp inchiriati, daca ai noroc. Tu ai job mediu spre OK, tu vei locui in Militari Residence. Tu ai job bun, vei locui prin cartierele alea la care inainte strambam din nas (Militari, Drumul Taberei & co). Iar tu esti barosan(el), asa ca tu poti locui ceva mai central.
Daca de fapt a ajuns un lucru general acceptat ca trebuie sa faci o ora pana la lucru daca vrei sa-ti permiti chiria si doua daca nu prea te descurci cu banii?
Daca de fapt asta-i noua normalitate? Daca de fapt viitorul inseamna home as a service?
Daca de fapt intreaga planeta a ajuns la concluzia ca are dreptate Nea Nelu’ si proprietatea chiar e un moft, asa ca inchiriaza pe viata de la noi? (pana nu mai poti plati, desigur)
Daca de fapt noi asteptam ca prostii sa revina treburile la normal, dar asta e noua normalitate?
Habar n-am. Poate ma insel. Da’ tot astept de prin 2015 sa se duca pe pula piata – in special asta cu imobiliarele – si nu s-a dus nicaieri. Poate in cele din urma va pica. Habar n-am. Da’ cumva, de fiecare data cand ar trebui sa se prabuseasca pentru ca ala ar fi lucrul logic, intervine guvernul. Si-n UK si-n Romania. Mai apare o mizerie gen prima casa. Sau first-time-buyer. Sau pula mea mai stie ce. Mai iese un bancher si vorbeste de dobanzi strategice de 0.25%. Pula mea.
Si sigur, putem abera despre conspiratii si despre pula mea mai stie ce. Da’ realitatea e ca nu s-a dus Isarescu sa oblige pe cineva sa cumpere la 55k in “Militari Residence”. Nu a venit Carney sa-i puna cuiva pistolu’ la tampla unuia sa cumpere la 450k dupa Reading – si leasehold, nu asa. Nu nimic. S-au dus ei de bunavoie. Si-n Romania si-n UK. Sigur, merita impuscati amandoi (si Carney si Isarescu) pentru chestiile legate de dobanzi si de conditiile de acordare ale imprumuturilor. Da’ in cele din urma, problema nu-i la ei, ci la zecile de milioane care se duc cu ochii umezi sa atinga visu’ lu’ bunicul: sa fie proprietari la groapa de gunoi, langa lanu’ de porumb – fie el in Ilfov sau in Reading.
si sa mai dai si o gramada pe chirie. Cunosc 😀
macar in curand o sa fac doar 40min
Da, se duc cu ochii umezi fiindca o locuinta e un basic human need. Ah, da, poate nu vrei sa iti satisfaci basic human need in Ro, ca nu vezi un viitor acolo dar o casa, undeva, tot vrei.
Nu cred ca-s toti niste idioti sau ca e o conspiratie. Oamenii isi fac un calcul pragmatic cand isi iau ceva property, fie el in Reading sau in Ilfov. La modul “niciodata nu o sa imi permit eu o locuinta intr-un loc ok”, dar decat sa stau in share cu colegu’…prefer sa imi fac un mortgage. Intre patru pereti, oriunde ar fi ei, pot sa stau in fundul gol la 10 p.m. Treaba se complica daca ai flatmates…
Ia need-ul asta basic (de locuinta) si alimenteaza anxietatea oamenilor. They are missing out on something great. Vinde-le gogosi, cum ca apartamentul de 33 mp it’s really ‘a premium property’ pentru ca are termopane si pentru ca usile chiar se inchid. Nu conteaza ca se lovesc de mobila cand se duc dimineata la munca, everybody does it. Ca ei chiar sunt norocosi, ca trebuie sa cumpere acum, ca “it’s not that bad” sa stai intr-o zona mai shady, atata vreme cat esti proprietar.
Si pe undeva pot sa vad de unde vine argumentul asta: decat la 33 mp cu colega’ , mai bine la 33 mp ca proprietar. Problema e ca partea a doua te leaga de glie vreo 20 de ani, timp in care se pot intampla foarte multe.
Sincer sa fiu, cred ca nu prea fac nici un calcul cei mai multi. CEEEEL MULT fac un calcul la modul “rata ACUM e 1000, eu am salariul 2000, imi permit!”. Si cam atat. DACA il fac si pe-ala…
Cumnatul si-o cumparat acum vreo trei ani o casa (cam mare pentru gusturile mele, da’ asta conteaza prea putn) de 300mp, demisol, parter si mansarda, cate 100mp/nivel. Faina casa, cu toate cacaturile menite sa-ti aduca un plus de confort/estetic, incalzire in pardoseala, grait si marmura, termopane tapene cu feronerie si tamplarie de calitate si tot felul de nimicuri pe care le actionezi cu telecomenzi. Am inteles ca la cumparare o fost cam 700k si ceva de euro (intre timp, un vecin o vandut casa aproape identica cu 1000k), si ca au putut sa o cumpere pentru ca au trecut 10 ani de la finalizarea casei, 10 ani in care dezvoltatorul nu are voie sa vanda.
Asta ar insemna ca statul se implica si limiteaza – prin legislatie – sa construiesti la capul gol. Ca dezvoltator imobiliar e dificil sa construiesti cartier dupa cartier, timp de 10 ani, fara sa poti sa vinzi, asa ca, unii construiesc, inchiriaza timp de 10 ani, dupa care de abia asteapta sa vanda ca sa se apuce din nou de construit. In felul asta, pot sa inleg de ce cresc preturile atat timp cat nu se construieste pe masura necesitatilor.
In ro, daca iti faci o casa in regie proprie, preturile ar trebui sa fie de 250 ~ 300 euro/mp. Daca lucrezi cu o firma, pana in 500euro/mp. Preturile materialelor sunt cam la fel peste tot, ce difera e pretul pentru manopera, proiectare, asistenta tehnica, sa zicem ca la nemti s-ar duce cu totul la 1000/euro/mp, asta ar insemna ca o casa de 300mp sa coste 300k, cu terenul sa mearga in maximum 500k, iar de acolo pana la 1000 cat o vandut vecinul, mi se pare japca (chit ca in aia 10 ani de chirie s-au incasat mai mult de 200k, cei care au eliberat casa plateau 2500/luna).
@Alifie
Da, blocaje administrative (voite) menite sa intarzie autorizatiile par sa fie unele din explicatiile pentru cresterilor de preturi.
Alta e ca lumea se cam inghesuie unde e bine si de aia ajungi sa dai garla de bani pe casa-n multe zone relativ bune, trendul fiind de mutare la oras, agricultura neaducand profit serios la nivel de individ chiar cu cateva hectare (in jur de 10). Apoi mai sunt si oamenii cu prea multi bani in buzunar (gen chinezii cu afaceri, de pe coasta estica) care cumpara tot ce apuca, de frica guvernului capitalisto-comunist si in care nu prea au incredere. Asa s-au marit preturile cel putin prin Vancouver din ce stiu.
@animaloo: mai important, poti confirma?
Pe mine ma amuza cum unii se bucura ca le-a crescut pretul la casa de cand au cumparato, de parca doar casa lor costa mai mult acum si restul s-au ieftinit.
La masini e deja alt nivel, eu chiar ma gandesc daca sa dau 400 de lire pe cauciucuri sau sa sun la dealer ca vreau alta masina, gen cand am sunat pentru programarea la service oamenii erau mai interesati sa ma programeze sa vad ce masini au.
Una din cauze sunt dobanzile ridicole la depozite, chiar negative in unele cazuri, asa ca tot omul se gandeste sa faca ceva cu banii aia si investeste in imobiliare. Din cate stiu, poti sa ai o rata de return cam de 5-8%, fata de nimic cat iei de la banca.
Am auzit si eu treaba asta la un moment dat, ca tendinta este spre inchiriere, motivul fiind “cumparatul unei case nu e pentru oricine si nu toti se pricep la asta”.
la munca, pe etaj, am un singur coleg, sefu, suedez. majoritatea sunt romani, un spaniol, un grec si doua indience. Deci da, cand aud suedeza ma panichez ca e ceva gigel care vrea modificari. muie modificari.
cred ca am vazut niste baticuri pe aici. Da nimic deosebit. Bine, nu stau chiar in cartier de ciuciunghezi. Am jucat fotbal cu emigranti, gen numa negri si arabeti, dar baieti faini. Nu mi-au furat telefonu, e ok
din ce inteleg malmo e mai pe nasoale
Eu vad cresterea preturilor la imobiliare ca o consecinta a firmelor mari de a se concentra doar in orasele mari, de unde pot extrage forta de munca mai usor.
Daca ai nevoie de o firma pe care vrei sa o duci la 700 de angajati in urmatorii 5-10 ani, evident ca o amplasezi in capitala unei tari sau in unul din primele 3-4 orase mari ale acelei tari, nu o amplasezi la Intorsura Buzaului.
Ai nevoie sa faci firma aia in Romania deoarece aici poti sa-i dai omului 1000 de euro in loc de 2000 de euro cat ii dadeai in Germania si, astfel, poti sa-ti maresti profitul sau sa scazi preturile produselor tale ca sa-ti faci praf concurenta.
Evident, nu doar o corporatie gandeste asa, ci toate, asa ca aplica toate acelasi model. Se creeaza astfel un pol de cateva mii de locuri de munca. Aia cateva mii de angajati trebuie sa stea undeva aproape de birou. Cum piata este locul in care se intalneste cererea cu oferta, rezulta ca pretul caselor este dictat de cine da mai mult.
E un lucru simplu pentru care o casa in Bucuresti sare de 60 de mii de euro in timp ce o casa identica in Galati (modelul de blocuri din Aviatiei, de exemplu, il regasesti in multe orase din tara), de exemplu, este la jumatate de pret; in Bucuresti gasesti oameni care sa castige 700-1000 de euro de membru de familie, care sa-si permita rata de 1400 de lei, in timp ce in Galati atata e salariul, deci e clar cum se formeaza pretul.
Preturile sunt inca mici in RSR fata de alte tari deoarece inca suntem tara bananiera, iar in orasele apropiate sunt mult mai mici fata de echivalentul din UK, de exemplu, pentru ca noi n-avem transport in comun decent. Cand vom avea tren si metrou decente, cu care sa ajungi in maxim o ora de la Ploiesti la biroul din Pipera, vor creste preturile si acolo.
Se inmultesc firmele in B, vin noi “emigranti” din alte orase satui de salarii de 1400 de lei, se angajeaza aici si pun presiune pe chirii si pe pretul apartamentelor. Cat timp in B inca se construiesc noi spatii de birouri la Apaca, Grozavesti, Aurel Vlaicu, etc, ce vor angaja noi oameni, preturile caselor vor creste. Doar o eventuala criza ce ar duce la restrangerea activitatii respectivelor firme ar putea sa mai influenteze preturile in sens descrescator. Sau daca firmele descopera ca in India sunt oameni la fel de calificati ca in Ro, dispusi sa munceasca pe jumatate din salariul din Ro, caz in care se relocheaza din RO si lasa birourile goale. Scad si preturile locuintelor, dar nu e ceva de bun augur.
pai depinde, daca rata la cea mai ieftina chestie e 1000, zic ca tot e mai bine decat sa stai cu chirie. mai ales daca si chiria e 1000.
imi este atata de “normal” sa fac 40 de minute pana la lucru incat mi se pare ireal cum reuseam in RO sa fac 15 minute cu bicla.
Metrul patrat construit este in jur de 450 euro la Metro City Residence aproape de AFI Cotroceni si Academia Militara (calcul facut de inginerul constructor si sef de santier de acolo) cu tot cu profit. Cine vinde peste acest pret ……se numeste ca jetmaneste. Metro City Residence vinde cu 1400 euro/mp.
Si nu, nu asta-i normalitatea. Pana nu opreste Banca Nationala creditarea prin prima casa sau a nu stiu cata nu se schimba nimic.
Fondurile de prima casa deja nu mai conteaza, astepti la ele cu lunile si nici nu te mai accepta. Ai si variante cu 15% avans, credit standard. In zona pana in 50 de mii de euro deja gasesti cumparatori cu cash, probabil multi au muncit pe afara, vin aici sa cumpere case si apoi sa traiasca din chirii.
Yup.
Merge relativ OK treaba asta. Deocamdata. Da’ daca le dau baietii la gioale cu extra taxe in functie de numarul de locuinte detinute, se cam schimba povestea.
Ma indoiesc sa faca asta cat timp e PSD-ul la putere, ca sunt care au zeci de apartamente date in inchiriere si cu conexiuni prin partide.
Din punctul de vedere al naturii bunurilor, unele pica si din cauza uzurii mecanice / mentenantei precare, nu numai ca ar fi programate sa pice. La auto se vede cel mai bine, dar si la pc, in cazul in care nu ai DoA… primele care pica sunt sursa, hard diskul si abia apoi condensatorii de pe placa de baza / placa video / etc (majoritatea din cauza nedisiparii eficiente a caldurii care in timp isi spune cuvantul). Dar pana sa pice mecanic, devin invechite psihic cel putin electronicele. La fel si cladirile. Astea obisnuite, nu alea sedii de institutii. Daca au o fundatie solida pot duce 70-100 ani, insa daca sunt facute la misto deja de la primii ani au fisuri.
Daca nu se intampla in zona vreun adevarat dezastru ceva… o simpla criza economica nu va fi suficienta sa reseteze la minim valoarea pentru simplul fapt ca populatia lumii e in crestere. Check here : http://www.globalpropertyguide.com/real-estate-house-prices/U Nu numai in UK se vede ca pretul caselor a scazut in 2008. Majoritatea tarilor au peak negativ pe ultima criza. Dar si-au revenit deoarece cererea exista. Cu exceptia situatiilor speciale. Precum Ucraina care e pe aceeasi pagina cu UK, se cam vede ca atat criza cat si razboiul cu Rusia au dus la preturi mai mici decat in 2005. Hell… daca mai anexeaza Rusia cateva zone s-ar putea sa fie la promotie 3 apartemante la 10.000euro.
Au facut mai demult o comparatie cu Ucraina vs posibila independenta a Scotiei (da, e vechi articolul, dar interesant).
http://www.marketoracle.co.uk/Article45734.html
Una e sa faci o ora naveta pana la locul de munca, alta e sa stii ca poate la anul te torpileaza rusii. Sau sa stai intr-o zona moarta economic.
Teoretic, pretul caselor scade in cercuri concentrice in jurul marilor centre economice. Una e sa ai casa la 5km de Bucuresti, si alta e sa ai casa la 5km de …. Videle. Zona si maimutzele din zona au un impact destul de mare asupra preturilor.
http://www.businessmagazin.ro/actualitate/motivul-pentru-care-un-om-de-afaceri-din-romania-vindea-un-bloc-cu-patru-etaje-cu-13-000-de-euro-15746661
Sau sunt si case decente in zone de kkt. Chiar daca ele ar fi decente, cine vrea sa stea acolo? Cum sunt in …. Zimbabwe , ca sa nu mai dam de exemplu mereu RSR ca tara bananiera :)))) La fel cum ziceai cu agentii imobiliari, si la ei aceeasi casa o gasesti la 500.000$ ( nu stiu daca pretul e in ZWD sau USD) diferenta…pe acelasi site chiar :))) 2m$ here https://www.property.co.zw/listings/5-bed-flat-apartment-for-sale-kingsmead-road-borrowdale-knp1570 , 2.5m$ here https://www.property.co.zw/listings/6-bed-house-for-sale-borrowdale-brooke-road-borrowdale-sun0430 . N-arata mult mai rau ca-n Videle :)))
Oricat de scumpe ar fi unii si le vor permite. Doar ca pe acolo topul celor mai bune salarii e dominat de medici(si asta am gasit pe un site din Australia)
1. Neurosurgeon $577,674 2. Ophthalmologist $552,947 3. Cardiologist $453,253 4. Plastic and reconstructive surgeon $448,530 5. Gynaecologist; obstetrician $446,507 6. Otorhinolaryngologist $445,939 7. Orthopedic surgeon $439,629 8. Urologist $433,792 9. Vascular surgeon $417,524 10. Gastroenterologist $415,192 11. Diagnostic and interventional radiologist $386,003 12. Dermatologist $383,880 13. Judge — law $381,323 14. Anaesthetist $370,492 15. Cardiothoracic surgeon $358,043 16. Surgeon — general $357,996 17. Specialist physicians — other $344,860 18. Radiation oncologist $336,994 19. Medical oncologist $322,178 20. Securities and finance dealer $320,452 21. Thoracic medicine specialist $315,444 22. Specialist physician — general medicine $315,114 23. Intensive care specialist $308,033 24. Renal medicine specialist $298,681 25. Neurologist $298,543 26. Financial investment manager $288,790 27. Investment broker $286,530 28. Paediatric surgeon $282,508 29. Clinical haematologist $271,738 30. Futures trader $264,830 31. Endocrinologist $258,972 32. Australian cricketer $257,527 33. Rheumatologist $256,933 34. Dental specialist $253,442 35. Magistrate $246,737 36. Equities analyst; investment dealer $245,826 37. Paediatrician $239,405 38. Stock exchange dealer; stockbroker $238,192 39. Psychiatrist $234,557 40. Emergency medicine specialist $232,595 41. Member of Parliament $232,093 42. Pathologist $224,378 43. Company secretary — corporate governance $218,432 44. State governor $212,652 45. Actuary $196,144 46. Sports physician $187,468 47. Petroleum engineer $185,808 48. (joint with 49) Chief executive officer $181,849 49. Executive director; managing director; public servant — secretary or deputy secretary $181,849 50. Mining production manager $179,439
nevasta-mea mi-a spus ca ea nu poate sa aiba orgasme locuind cu chirie
@django: de inteles. Zi-i sa cumpere o casa atunci. Pana acum ce a oprit-o?
Django, la fel si la mine dar s-a rezolvat…vand rulota.
Se castiga bine ca Australian cricketer vad ?
2019. wait a bit
cade bursa, new economic crisis and shit, mai rau ca in 2008. si astfel o sa cada si preturile la case. just wait.
Pula-n pizda, aia zic din 2014. Ca o sa vina, o sa fie, o sa dreaga.
Si uite cum tot amana mereu. Mereu intervin cumva. Mereu mai salveaza nitel trogloditii. Mereu mai socializeaza pierderile. Mereu. Si s-a facut 2018 si-n continuare avem prima casa si a doua casa si a coispea casa. Ba s-a ajuns si la prima rabla. O sa fie in curand si prima curva, pula mea.
Cred că am mai zis. Lăcomia noastră e pe spinarea copiilor noștri . Pe de altă parte. Dacă nu joci tu, joacă ceilalți și tot ți-o furi.
Dacă te uiți acum se face speculă cu orice. Peste tot e o bursă ( legală sau nu de ceva )
E normal să fie așa când discrepanțele dintre bogați și săraci cresc.
Cei bogați vor să cumpere resurse de care nu au nevoie “de la gura” săracilor și să le revândă mai scump ?
Știi genul ăla de licitație la care eu mă prezint că mă interesează un produs, pe tine te doare în pulă de el dar știi că eu nu pot trăi fără, după care te bati cu mine și îl cumperi cu mai mulți bani decât pot să dau eu azi, dar nu-i bai că mâine și de mâine încolo am să îți plătesc ție mai mult de atât. Dacă mi-ai lua direct banii din buzunar s-ar numi că mă jefuiești , dar așa e economie de piață 101.
Singura ieșire pe care o văd din cursa asta ( de șoareci nu de aia cu linie de sosire) e dacă cumva copiii noștri se vor elibera de povara locației. Dacă nu va mai însemna nimic să locuiești musai în moțul căcatului ca să te poți înfrupta din el.
Preturile sunt mici in București ( comparabil cu te zone cu acelasi influx de oameni ) pentru că s-a dat voie să se construiască “la liber” pe toate câmpurile.
Asta e pe de-o parte rău, că fute orașul asta deja futut și că scade valoarea construcțiilor de calitate.
Am fost la un prieten acum vreo o luna cred. Stă la prelungirea prelungirii Ghencea, adică în Bragadiru.
Băi, are omul o casă super mișto și cunosc proprietatea termenului, am văzut destule case inclusiv în țări civilizate. E o chestie de vreo 220 mp, cu încălzire în pardoseală , cu ferestre largi cu camere mari și compartimentare interioara foarte buna, finisata și decorata cu gust și cu materiale de calitate . Ce mai, de drag să stai acolo. Dacă te teleportezi și nu te uiți pe stradă unde era nămolul de-ți trebuiau cizme. Iar restul caselor din jur zici că erau construite de handicapați mintal. Și fizic.
Partea bună e că sunt destui săraci care să fie de acord să își cumpere un apartament sau o casă de căcat și pe dinăuntru in ghenele alea cât să țină prețul redus.
Zicea cineva mai sus că prețul corect ar fi 450 euro/mp construit și că se vinde la 1400 în Metrocity ceva. Acolo se vinde zona și anul construcției și e o iufă că au auzit toți că dispar fondurile de prima pulă și nu numai că sunt saraci și nu au avans mai mare, dar și cei ce nu iau cu PC știu că după ce dispare concurența băncile vor mai umfla puțin dobânzi ,alea-alea.
Lol, de asta le pasa alora care au nevoie de banci. Ceilalti isi freaca mainile.
Într-o economie de piață funcțională, dacă prețul imobilelor ar fi mai mare decât valoarea lor reală, un întreprinzător s-ar apuca să construiască imobile și să le vândă la un preț mai apropiat de realitate, umplându-se de bani. Deci, undeva tot există o conspirație: fie la a le interzice oamenilor dreptul la locuință, transformându-i în sclavi pe viață, fie la a menține o economie nefuncțională, care duce tot acolo. Și e nefuncțională dacă toți constructorii se înțeleg să vândă la același preț.
Altfel, de notat că, la cât de mari sunt prețurile imobilelor chiar și în România, aproape niciun român nu este în realitate sărac (că majoritatea au casa sau apartamentul lor, exceptându-i pe cei care se mută în Florești, Cluj). 🙂
@Aldus
Care e majoritatea care au casa sau apartamentul lor, in Romania? Fara pensionari, plz, si fara credite bancare, ca nu ma intereseaza segmentele astea.
De ce fără pensionari ? Că aia sunt majoritatea. Iar ăia care au credit contează că și cum au o casă. Nu stau in chirie deci pot să aibă orgasm, dacă nu cumva sunt din aia ca mine, care nu pot avea și orgasm și credit de plătit în același timp.
@Aldus: de ce le-ai vinde la un pret mai mic, daca exista oricum cerere pt ele?
Si in Italia situatia este cam aceeasi: case la preturi exagerate. Am vazut case pe care proprietarii cereau 1 milion de euro, dar care, dupa umila mea parere, nu valorau atata. Am inteles insa ca, de anul trecut s-au schimbat putin lucrurile si pe acolo. A fost adoptata o lege care impoziteaza chiriile cu 40% si foarte multi proprietari s-au hotarat sa vanda casele/apartamentele pe care le inchiriau, ca nu prea mai era convenabil daca iti impoziteaza statul atat de mult. Asa ca au scazut preturile la casele care se vand/cumpara, in schimb au crescut mult chiriile. Am in familie pe cine care sta acolo si se confrunta cu aceasta problema: are un apartament de vanzare, l-a pus la 120k, nu a intrebat nimeni de el, l-a lasat la 110k, dar nu i-a oferit nimeni mai mult de 80-90k. Iar el vrea cel putin 100k. In Romania, ce sa spun…. Ai mei au facut o casa, in regie proprie, ca sa zic asa si i-a costat vreo 50-60k de euro (acum vreo 15 ani). Inainte de criza din 2008-2009 i se oferisera si 200k pe casa, dar nu au vrut sa o vanda. Acum preturile mi se par umflate artificial. Vreau sa imi extind curtea si am intrebat un vecin care are un teren viran chiar langa mine, daca vrea sa mi-l vanda. El nu locuieste acolo, terenul ala e plin de buruieni, nici macar imprejmuit cu un gard nu este (doar pe latura care se invecineaza cu curtea mea) dar asta nu l-a impiedicat sa imi ceara o gramada de bani. Asta pe un mic maidan care lui oricum nu ii foloseste. Ma rog, stie ca am lucrat “pe afara” si isi inchipuie probabil ca sunt dispus sa arunc cu banii…dar nu e cazul.
@Orbu
E careva de pe aici pensionar, gen 60+? Daca nu, de ce sa-i includ in schema, doar conditiile de obtinere a unei locuinte proprii pe vremea lor n-au treaba cu situatia de acum.
Pe cei cu credite am spus ca nu-i consider proprietari. In 20-30 de ani au vreme sa dea coltu’ de coishpe ori muncind sa achite creditu’ pulii.
Dar discutiile astea au mai fost pe aici.
@Deria. Indiferent de cum au obtinut pensionarii casele argumentul lui Aldus ramane valid. Au deja deci nu conteaza la capitolul nevoi. Iar aia care au luat cu credit, proprietari sau nu ( sunt proprietari, dar proprietatea lor e ipotecata in favoarea bancii) iarasi nu conteaza la capitolul cerere. Desigur si unii si altii pot sa fie pe piata urmarind a doua sau a treia casa, dar nu intra la capitolul nevoi de baza.
Nu cred ca au aproape toti pentru ca-s o gramada de timeri care stau in casa parintilor si vor avea dupa ce dau aia coltul, dar pana una alta poate-s prin chirii pe undeva.
Uite, eu am acum o casa in proprietate. Jumatate, ca jumatate e a sotiei, dar am spatiu de locuit . Majoritatea rudelor mele majore au ceva “pe numele lor”. Dar nu aproape toti . Frate-meu de exemplu n-are. Are unde sa locuiasca fara chirie la nevoie, nu-i o problema, dar nu are spatiul lui in acte. Si mai sunt cativa. Raportul e cam undeva la 85%. Nu-i rau, dar nu stiu daca se propaga la nivel national.
*daca se reflecta la nivel national
Pentru a te impune pe piata si pentru a-ti face o reputatie si pentru a vinde al doilea proiect inainte de a se usca cerneala pe documentatie, never mind sa mai si torni fundatia…
Cam asa-i cu vreo 90% din romani. Chit ca nu detin ei nimic, au unde sa locuiasca fara chirie. De obicei, la parinti. In statistici, asta-nseamna ca-s proprietari. Da, serios. Cica peste 90% din romulani ar fi “proprietari”. Go figure.
Cand citesti stirile si tragi concluziile.
https://www.theguardian.com/money/2018/feb/13/first-time-buyers-10-year-high-buy-let-property-sales-fade
https://www.theguardian.com/money/2018/feb/12/uk-tenants-paid-record-50bn-in-rents-in-2017
..si cea mai amuzanta:
https://www.theguardian.com/money/2018/feb/16/homeownership-among-young-adults-collapsed-institute-fiscal-studies