Despre democrația directă și viitor
Azi o să vă plictisesc iarăsi cu probleme legate de democrație și vot. Vă zic de la-nceput, să nu citiți plini de speranță până la final crezând că-i vorba despre subiectul vostru favorit.
Toate marile mămăligi bubuie din interior.
E suficient să te uiți înapoi în istorie pentru a vedea ce s-a întâmplat cu toate imperiile. De la imperiul roman încoace, toate și-au fâsâit trist ultima suflare datorită problemelor interne.
Aceeași soartă o va avea și actualul sistem politic, așa-zisa democrație “reprezentativă”. Și va crăpa pentru că nu mai reprezintă pe nimeni. Dar, înainte de a-i cânta prohodul, hai să încercăm să vedem ce-i în neregulă cu ea.
E o relicvă
Initial, chestia asta cu “reprezentativa” a existat datorita faptului ca undeva tot trebuiau sa se adune smecherii locali. Nu conteaza ca se numea Senat, Parlament sau Dieta. Si, la dracu’, alea erau vremurile. Cei mai multi oameni nu puteau fi la curent cu “stirile”. Cetatea X trimitea un calaret catre cetatea Y. “Bai, vedeti ca se intampla asta”. Si calaretul ala baga viteza, sa anunte conducatorul cetatii Y: “sefule, vezi ca”. Iar seful aduna sefisorii si le spunea “bai, vedeti ca”. Iar aia adunau functionarii din subordinea lor si le spuneau “bai, vedeti ca”. Functionarii faceau o sedinta, discutau problema, cautau ceva solutie, apoi trimiteau alti 30 de calareti catre alte 30 de cetati. Sa-i anunte pe-aia ca asa se va face.
Sau calaretul ala se ducea la imparat. Sefu’, vezi ca se strang vizigotii la granita. Iar sefu’ trezea sefisorii din somn, se sfatuia cu ei, dupa care trimitea 300 de calareti. Bai, tu, orasul ala, trimite acolo metal, ca o sa fie nevoie de arme. Voi, aia, trimiteti haleala, ca va fi asediat. Voi, ceilalti…
A fost o chestie normala. Nu se putea opri calaretul ala la 10,000 de usi, sa-i anunte pe toti. Sa discute cu fiecare in parte. Sa le explice pe intelesul lor. Aia era. A fost necesara chestia asta. Chiar si cand nu avea nimic de-a face cu democratia – cum ar fi cazul ala cu Dieta, de care vorbeam mai devreme.
Dar in ziua de azi chestia asta nu se mai aplica. Lumea afla ce s-a intamplat la 5000 km departare in cateva secunde. Nu mai e nevoie de calaretul ala.
Nu merită efortul de a ajunge funcționar
În Prusia, pe vremea lui Pazvante, era o chestie super tare. Să fii funcționar.
Asta presupunea un set de cunoștințe pe care alții nu prea-l aveau. Implică simțul răspunderii, datoria civică, ceva patriotism. Și era văzută că o chestie super tare. Ce faci, vecine, cu ce te ocupi? Ah, sunt funcționar la X. Oooo, jos pălăria, funcționar. Sau oooo, ofițer (și mai și). Și deja începeau să apară de nicăieri domnii cu fete de măritat, care treceau accidental zilnic pe lângă funcționar sau ofițer.
Era o carieră. Era o chestie mișto să fii funcționar. Sau ofițer. Job pe viață. Sigur. Bine plătit. Respectat de toată lumea.
Dar comparați chestiile astea cu ce vedeți în ziua de azi. Funcționarii? Niște maidanezi jigăriți vai de mama lor. Dacă ia unul 4000 de lei net, e aproape un miracol. Cunoștințe? Cunoștințe pe dracu’, poate doar în sensul ăla românesc, că “a avut o cunoștință care i-a făcut rost de job”. Carieră pe viață? Nah, poate pe viața partidului care te-a pus acolo. Ofițerii? Până acum, toți pe care i-am cunoscut erau niște vite inculte. În general, alcoolici curvari. Nu că fac pe lupul moralist, că nu sunt. Da’ ce încredere poți avea în unul căruia-i crapă zilnic măseaua după o tărie și-o fetiță? Cât de greu de corupt este, la o adică?
Și dacă au ajuns așa – în maaaare parte – poate-i și din cauză că nu mai e o carieră care să merite efortul. La ce bun să ai nu știu ce ținută impecabilă – fizică și morală – ca funcționar sau ofițer? Pentru ce – pentru ăia 4000 de lei? Ha…ha.
Reprezentanții
Cum ziceam, pe vremea călăreților, era absolut necesar să ai “reprezentanți”. Că nu putea amărâtul ăla de călăreț să discute cu 100,000 de oameni. Nu se putea strânge toată cetatea de fiecare dată când era vorba că “băi, avem vizigoții la graniță”. Că ăia puteau fi la graniță de 3 ori pe zi și n-ar mai fi muncit nimeni.
Dar care-i rolul reprezentanților în ziua de azi?
Astăzi, când am putea vota electronic, de acasă sau de la o cafea în oraș, de pe telefon? Astăzi, când fiecare dintre voi poate afla nu doar ce s-a întâmplat în Australia sau Siria sau US în câteva secunde, dacă-i interesat?
Mai important, pe cine mai reprezintă ei?
Aș dori să știu și eu – așa, de curiozitate – pe cine anume reprezintă Șerban Nicolae. Nu-mi spuneți “reprezintă Ialomița”, că Ialomița nu e o persoană. Pe cine din Ialomița și ce face pentru aia, de trebuie plătit? Și nu-i un atac la adresa lui, întrebarea e valabilă pentru toți “reprezentanții”.
Voi, ăștia din București, va simțiți reprezentați de Firea? De care parte, dacă pot întreba – și cum a ajuns aia să reprezinte Bucureștiul, când ea locuia în Voluntarimetropolis?
Dar nu asta-i cea mai mare problemă a reprezentanților. Problema cu ei e că-s puțini, așa că-s foarte ușor de corupt. Practic, dacă ai 300 de milioane, poți cumpăra orice lege-n țara asta. Fără probleme. Ce înseamnă, acolo, un milion pe cap de vită furajată – inclusiv niște vite furajate de la CCR? Un fleac, dacă treaba aia îți dă monopol la furat un miliard.
Discrepanța dintre sectorul de stat și cel privat
…si aici nu mă refer la numărul de angajați, care are loc în altă discuție.
Oricine a avut vreodată un job în sectorul privat știe cum funcționează chestia aia. Te duci la lucru, ți se dau niște targeturi și deadlineuri. Până la data X, trebuie să faci Y. Și dacă le respecți, poate primești o mărire de salariu. Poate o promovare. Poate doar o bătaie pe umăr. Poate nimic, poate că “mulțumesc”-ul ăla e doar faptul că-ți păstrezi jobul. În schimb, dacă nu-ți faci jobul, primești (uneori) un avertisment. Alteori, ești concediat direct. Ne pare rău, dar. Nu ne căutați dumneavoastră, vă vom căuta noi (niciodată).
În schimb, în sectorul de stat, chestia asta nu există. Avem niște targeturi. Ahahahahaha. Și ce dacă?
Ți se bagă pe gât reprezentații. OK. I-ai votat (sau poate nu i-ai votat pe ei, dar nu contează). Păi, din momentul în care încep jobul, la revedere, ești cu ei pe cap 3-4-5-8 ani (depinde de țara). Ce targeturi, ce probleme, ce orice? Nu, dom’le. Are omu’ mandat. Mandat de ani de zile. Și dacă nu-ți convine ce face sau ce nu face pentru ține, n-ai decât să te spânzuri, pentru că X ani acolo va fi. Și apoi va veni și va mai cere un mandat – pentru că de ce nu. Și poate chiar îl va primi. Și te mai fraierește 3-4-5 ani. Că n-ai cum să-l dai afară. Asta-i problema majoră – nu cine ajunge acolo, ci cum rămân lipiți de post orice-ar fi.
Cât despre targeturi, nici gând să existe așa ceva. NICI GÂND. Să-mi spună mie cineva ce targeturi a avut Șerban Nicolae pentru Ialomița. Și câte dintre ele au fost atinse. Pariez că nu știe NIMENI.
Hai să luăm alt exemplu. Pe domnu’ Liviu (ăla nașpa). Cităm de pe romaniatv.net (asta era aservită PSD-ului, parcă – poate confirma cineva? Eu serios că nu mai știu care-i care).
Numeric, cei mai mulţi beneficiari ai ajutorului social se găsesc în judeţul Dolj, circa 15.600 de oameni, iar cei mai puţini în Bucureşti, doar 277.
Însă, raportat la numărul de locuitori, teleormănenii sunt cei mai săraci, cu 2,9% din populaţie dependentă de acest ajutor social. Urmează, la egalitate, judeţele Buzău, Vaslui şi Mehedinţi, cu 2,5% din populaţie care primeşte venitul minim garantat.
(ar trebui să le pun link, dar nu le pun, că au pagina infestată de trojans din ce văd și nu am chef să vă umplu eu de de-astea, că nu e treaba mea; nu, nene, dacă vreți viruși, vă duceți și vi-i alegeți voi)
Păi, cum? Și în fruntea PSD-ului e băiatul ăla din Teleorman? Nu vede nimeni nimic în neregulă cu asta? Păi, ce-ai făcut tu pentru județul ăla, de-l reprezinți, dacă e cel mai sărac? Ce? Și dacă nu ești în stare să reprezinți județul tău, cum vrei tu să-i conduci pe-aia care conduc o țară? N-am nimic personal cu domnu’ Liviu, da’ hai, serios, totuși?
Buzău, Mehedinți și Vaslui au reprezentanți în Parlament? Păi, de ce? Ce fac ăia acolo?
Centralizarea
Când discuți de democrație reprezentativă, ajungi – că vrei sau nu – la centralizare.
Dacă restul chestiilor de până acum au fost doar ușor deranjante, centralizarea este marea ciumă. Cum explicam recent prin comentarii, nu e vorba c-ar fi neapărat o idee rea, dar e vorba de faptul că nu educă, nu responsabilizează, nu nimic. Dimpotrivă, îi adâncește pe toți în dulcele somn al imbecilității.
Din momentul în care acceptă lumea conceptul de “reprezentanți”, centralizarea e doar următorul pas logic. Așa se face că-n Westminster sunt Mps din te miri ce orășel de la mama dracu’, vorba aia, la graniță cu Scoția, iar în București sunt vezi-doamne reprezentanții superputerilor antantei dâmbovițene: Dolj, Mehedinți, Buzău, Vaslui. Doar Brăila și Galați mai lipsesc, că-n rest le-aveam pe toate. Pentru că na, ai reprezentanți, de ce să nu-i aduni pe toți într-un loc? Și când faci asta, de ce să nu hotărăști în locul tău pentru toată țara? Și cum să faci asta fără să aduni banii din toată țara în locul ăla, că apoi să-i împarți în funcție de cum trag de colivă “reprezentanții”?
Eh, și așa ajungem la motivul pentru care-i centralizarea cea mai mare ciumă posibilă.
Hai cu două exemple – România și UK – să înțeleagă toată lumea problema.
In Romania, aveti exemplul ala clasic cu inundatiile. Sau cu seceta. Sunt diverse judete de-astea in care in fiecare an se sarbatoreste legal sfanta inundatie. Sau sfanta seceta. Si se aduna “de urgenta” reprezentantii. Unii – nu Tariceanu, dar unii – isi si pun cizmele LV cu care sa-si faca poze in zonele afectate, sa vada lumea ca le pasa. Si da-i cu alocare de fonduri. Pai, de ce?
Adică, de ce aș plăti eu – bucureștean – pentru faptul că niște idioți din fundul țării își fac case unde nu trebuie să-și facă sau pentru faptul c-au tăiat pădurea și dă-i cu inundații, alunecări de teren etc. Cum e asta problema mea? De ce, că-i român și el? Păi, unde ne oprim dacă mergem pe ideea asta? Ce urmează? Să-i plătesc eu datoriile de la birtul comunal? Să le plătesc datoriile la întreținere ălora din Târgu Mureș? Că și ei sunt români. Mă rog, unii. De ce i-aș ajuta eu – bucureștean – pe ăia “loviti” de secetă? Pentru ca…? Că doar nu-mi dădeau mie gratuit produsele agricole. Doar nu le-am furat eu instalațiile de irigații, să le vând tablă. Doar nu i-am obligat eu să-și tragă în fiecare an asfaltări de la Teldrum sau cum se numește firma șoferului lui Dragnea. Sau cumnatului, nu mai știu care-i care. Adică, stai așa, știi că ești într-o regiune secetoasă, da’ nu te deranjezi să-ți faci irigații – nu, tu întâi reasfaltezi de două ori pe an, că de-acolo ies bani? Păi, felicitări – descurcă-te, puișor. Când ți-e foame, pune pe grătar o bucată de asfalt în sos de smoală.
În UK, avem exemplul cu Brexit. Au votat ăia din nord masiv “Leave”. Stai așa – și de ce trebuie să sufere Londra, care-a votat “Remain”? Nu, băi, tată – ieși tu cu Sunderlandu’ tău din EU, dacă ai chef. Aplică-ți tu regulile tale acolo, să nu poată veni LA TINE emigranți. Oricum nu veneau, că-i departe, e frig și pe deasupra salariile sunt vai mama lor. Adică, jumătate din banii NHS-ului vin din taxele plătite de firme din City. Pentru ce ar suferi NHS-ul – iar asta-i la nivel național – ca s-a umflat patriotismul în Gheorgheson din Sunderland?
E absolut ridicolă chestia asta, de la A la Z.
Centralizarea, partea cu responsabilizarea
O altă problemă cu centralizarea este că întotdeauna duce la comportament iresponsabil. Oamenii votează cu picioarele, că nu are importanță cum votează oricum, din punctul lor de vedere. Nu suferă ei consecințele.
Dădusem exemplul ăla cu NHS-ul mai sus. Păi, dacă regulile se aplicau local – adică, dacă Sunderlandu’ vota Leave și suferea consecințele – nu mai venea acolo picior de nurse/doctor din UE. Nici picior, am zis (și ăștia-s vreo 5% sau 10% din NHS, nu mai știu). OK, vrei tu să n-ai doctori și asistente? Se face, boss – de mâine nu mai ai. Doar că, în loc de asta, suferă toată țara. Și ălora din Sunderland nu le păsa, că doar, nu-i așa, nu simt ei pe pielea lor treaba asta. Nu încă, oricum.
În România, tot domnu’ Liviu rămâne exemplul ideal. Îl votează ghertoii aia rupți de foame din Teleorman la foc automat – cu viii, cu morții. Că lor nu le pasă – sunt oricum săraci lipiți și proști făcuți sarmale. Ce-au de pierdut dacă-și vând votul pe un kilogram de mălai? Stați, băi, gherțoilor, de ce trebuie să suporte Bucureștiul duhoarea domnului Dragnea? Și de ce trebuie Bucureștiul să plătească pe urmă asfaltările Teldrum?
Dar cum gherțoii nu simt consecințele, normal că votează-n continuare orbește cu domnu’ Liviu.
Acum c-am acoperit câteva din problemele democrației reprezentative, hai să discutăm un pic de potențialele soluții.
Descentralizarea
Pentru unii, treaba asta înseamnă “inscripții bilingve”. Foarte bine, dar nu trebuie oprită acolo.
Ideea cu descentralizarea e să fie învățați oamenii să trăiască pe propriile picioare, cu propriile fonduri și forțe. E, dacă vreți, maturizarea copilului. Tuturor – ăstora care aveți copii, cel puțin – vi se pare normal să facă amărâții aia de copii o vârstă (16-25-35) și să plece de-acasă. Să “pornească-n viață”. Sau, cum am mai auzit, “sa ia viața în piept”. Nu v-ar conveni să stea pe capul vostru până la adânci bătrâneți, să vină și la ultimul talon de pensie să vă ceară bani să meargă-n parc cu băieții sau fetele. Vă așteptați să își ia un job, să se mute undeva cu chirie, să-și găsească pe cineva, să se căsătorească, să aibă copii (sau nu) etc. Pe scurt, să nu stea parazit în spinarea voastră.
Doar că pentru asta e nevoie de mai mult decât “descentralizare” pe hârtie. Nu-i suficient să dai din cap, așa, patern, și să zici “gata, acum scrie acolo Kolozsvar, deci clar, e descentralizată treaba; și-am numit și universitatea Babeș-Bolyai; nu poate fi mai descentralizat de-atât”. Nu. Ce trebuie făcut e să-i pui să trăiască din resursele lor. Să-și colecteze singuri taxele și să decidă singuri ce vor face cu ele dar mai ales să decidă (DOAR) pentru ei. Mergând pe exemplul Clujului, din câte țin eu minte, ăla e un oraș relativ bogat. Și nu văd de ce ar pleca bani din Cluj pentru a fi trimiși în Alexandria, să se facă acolo un stadion (de exemplu). Că doar nu au fost produși banii ăia în Alexandria. Mi se pare normal să hotărască lumea din Cluj ce să facă acolo cu banii. Nu știu, poate vor un nou parc. Poate vor locuințe sociale. Poate vor o nouă școală. Poate vor o nouă universitate. Poate vor și mai multe inscripții bilingve. Nu am idee și nici nu trebuie să am idee, pentru ca nu-s clujean și nu e treaba mea, pe scurt. Tocmai aia e și ideea: banii lor, treaba lor. Pe de altă parte, e relativ clar că niște inscripții bilingve nu ar fi teribil de utile în Teleorman, la domnu’ Liviu. Nu, acolo cred eu c-ar prinde mai bine niște irigații. Da’ din nou, nu-i treaba mea. Să hotărască băieții din Teleorman ce fac cu banii din Teleorman. Din nou: e treaba lor ce vor să facă, nu mă privește, că-s banii lor..
Ai strâns un milion din taxele locale? Felicitări, ai un milion de cheltuit. Ia hotărăște tu singur ce vrei să faci cu ei. Treaba ta ce, că-i orașul tău, nu al meu. Dacă vrei să ai o nouă discotecă în loc de un nou spital, n-ai decât – eu nu o să te opresc, că pe urmă tu mori, nu eu. Că nu, nu te tratez la București. Nuuu, tată. Dacă-mi vii cu mațele pe-afară lovit de o veveriță în v6, te trimit să te tratezi la discotecă, că pe aia ai hotărât tu să spargi taxele tale. Să te trateze DJ Bobo.
Nu ai de ce să votezi tu din Teleorman pe chestii care afectează Bucureștiul. Că nu te privesc – e atât de simplu. Tu stai la tine la țara pe malul Dunării, nu-i treaba ta dacă noi vrem să mai facem un peron în Gara de Nord sau dacă vrem să lărgim șoseaua de centură.
Votul și informatizarea
Eu cred în continuare că democrația e o idee bună. Cred doar că implementarea este proastă.
Dacă ignori cancerul “reprezentanților” (e foarte greu, dar încercați să vă imaginați asta), ajungi la situația absurdă în care votează aia din Teleorman ce-o să se întâmple în București. Și treaba asta trebuie desființată, împreună cu ideea de “reprezentanți”. Ce reprezentanți? Am nevoie să voteze altul pentru mine? Eu nu știu cum vreau să fie viața mea? Serios-serios? Știe Șerban Nicolae ăla ce-i mai bine pentru mine? A învățat el ce-i mai bine când făcea Mecanică Fină sau când?
Iar pentru asta e esențial să se treacă la votul electronic. Pentru ca fără vot electronic, nu poți avea nici urmă de succes. Nu-i mare lucru să aibă fiecare diviziune (oraș, sat, whatever) pagină locală cu propuneri, proiecte, vot. Da, taică. Ai acolo o sumă, cum ai pe bloguri numărul de comentarii. Un milion de cheltuit. Și-avem următoarele propuneri: A (care costă 200,000), B (care costă 500,000) și C (care costă 800,000). Ce fac? Să voteze taică aia care-au dat taxele alea. E treaba lor dacă vor A+B sau A+C sau doar B. Nu-i treaba mea. Banii lor, ei știu ce-i mai important pentru ei.
Nu insist pe partea cu informatizarea, pentru că eu consider c-am explicat FOARTE CLAR lucrurile și că am răspuns la întrebări/provocări la postul cu votul. Menționez o singură chestie de-acolo. Se aducea în vorbă constant problema aia cu “țața Rada nu poate să voteze, ca e schizofrenică, ea nu a mai văzut calculator etc etc”. Foarte bine. Țața Rada nu are de ce să voteze. Votul reprezintă, până la urmă, un pariu pe viitor. Chiar ar trebui să-și dea cu părerea despre viitor cineva care nu a folosit un PC în 2017? Eu zic că nu.
Asta ar fi, până la urmă, democrația directă. Ce atâta bătut apa-n piuă cu parlamentari, senatori, ședinte și nu mai știu ce paraziți? Nu, taică. Primești săptămânal lista cu chestiile care vor fi votate săptămâna asta. Ai până vineri la ora X să votezi, dacă ești interesat de subiect. Și s-ar putea să te intereseze când sunt banii tăi la mijloc și ori iese proiectul ăla care-ți place ție, ori iese proiectul ăla care nu-ți place. Ambele se fac pe banii tăi. Alegi să nu votezi? Treaba ta, banii din taxe oricum nu-i primești înapoi.
Executanții si bâta
În momentul de față, e foarte dificil să scapi de un dobitoc care nu-și face treaba. Ori nu o face cum trebuie, ori nu o face deloc, ori o face doar dacă-s planetele aliniate și are Jupiter ascendentul în Negură Bunget.
Dar chestia asta se poate schimba foarte ușor, tot folosind votul și informatizarea.
Vorbeam mai devreme de pagina aia cu proiectele locale supuse la vot. Nu e mare brânză să ceri acolo suspendarea cuiva din funcție. Că nu-și face treaba. Să completezi simplu un formular pe tema asta și să le ceri cunoscuților și necunoscuților (treaba ta cum) să îți susțină inițiativa. A primit ideea ta (indiferent ca e vorba de un nou parc sau de suspendarea cuiva) un număr de voturi egal cu 5% din numărul cetățenilor cu drept de vot din diviziunea aia a ta? (oraș, sat etc). Bun, va fi supus la vot. Votează 50%+1 că “mars de-aici, domnu’ functionar”? Felicitări domnu’ funcționar – marș de-aici și la revedere job și la revedere pensie.
Spun “funcționar”, dar pentru a lămuri aspectul asta, nu mă refer la funcționarul clasic. Pentru că numărul funcționarilor ar fi redus serios de tot, că nu ar mai fi nevoie de prea mulți.
Așa cum îmi imaginez eu chestia asta când mai bag un cui, ai avea de fapt un număr relativ redus de executori și un număr tot redus de auditori. Pentru că nu mai am nevoie de un “consiliu local” – o adunătură de șmecheri care să vină cu proiectele lor. Nu, tată. Să vina toată lumea cu idei și proiecte – cei care vor să contribuie, desigur, că nu e nimeni obligat. E imposibil să nu fie în fiecare județ câțiva mai întregi la minte care să fie-n stare să vadă că X nu e în regulă, Y trebuie îmbunătățit, Z trebuie distrus. Așa ca nu văd de ce aș avea nevoie de vreo câteva duzini de paraziți care vai-doamne știu ei mai bine ca locuitorii ce e necesar sau ce e bun. Nu, mersi.
Ai nevoie de niște executori pe niște nivele banale. Uite, populația a votat X. Foarte bine – cum implementăm asta? Păi, așa. Bun, ăsta-i planul, l-am trimis auditorilor. Aia verifică dacă-i OK, dacă se poate face. Dacă da, verde. Dacă nu, trimis înapoi “bă, acolo n-ați luat în calcul X” – împreună cu un avertisment pentru băiatul cu planul, să fie mai atent la X pe viitor. Nu concediere ceva, doar așa, la nivel de avertisment – alo, boss, vezi că nu știi să-ți faci treaba și ți-am băgat asta la dosar, dosar care o fie văzut când votează populația cine să fie funcționar data viitoare sau chiar de mâine, dacă vrea cineva să te suspende.
De ce avem nevoie pentru asta?
Salarii nesimțite pentru noul tip de funcționar
Băi, dar nesimțite. Să-ți permiți oameni cu adevărat pregătiți, oameni care să nu aibă nevoie de alte surse de venit după ce iau jobul. Cât de nesimțite? Cât de nesimțite e necesar. Și-o să vedeți de ce mai încolo un pic.
Că nu ai nevoie de unul mort de foame care pentru o spagă execută cum crede el că iese bine, boss. Ai nevoie de unul care știe ce face, și dă cu rigla/ștampila cum trebuie să iasă totul bine. De unde salariile? Din bugetul local, desigur. Că doar am zis – descentralizare.
În momentul de față, dacă te uiți la funcționari, ăștia-s plătiți ca niște șobolani – cei mai mulți dintre ei, oricum. Salariile mari se duc la “ganditorii” ăia de care nu ai mai avea nevoie. Da’ Gheorghe de la ghișeul X primește acolo 2500 de lei. Păi, de banii aia, când îi propune unul o spagă să aprobe ceva nepotrivit, aprobă Gheorghe cu 8 mâini și 16 ștampile – la foc automat.
Și pe lângă asta trebuie să li se interzică oamenilor ălora orice altă sursă de venit din mediul privat. Nu, bă, nu poți fi executor aici și să ai întâmplător și acțiuni la nu știu ce companie care face chestii. Nu, nu poți să fii auditor aici și să reprezinți și interesele altcuiva.
Ca să vă dau un exemplu raportat la veniturile din România și prețurile actuale, eu aș da 10.000 de euro/lunar pe cap de executor și 15.000 pe cap de auditor (să aibă și executorii ăia la ce să aspire).
Transparența
Toată lumea vorbește în politică de transparență. Dar actuala “transparență” nu e transparență deloc.
Mai știți voi legea 18? Aia cu “să dovedești de unde ai și ultimul leu”. O parte din postul asta e inspirată din eforturile mele din ultimele zile de a aduna diverse acte pentru rezidență. Fluturași de salariu, bank statements, facturi etc. Chestii de-astea.
Deși am vizitat cam toate țările relevante din Europa, eu n-am văzut nicăieri transparență.
Nu am fost în vreo țară în care să pot să dau o căutare pe portalu’ orașului în care mă aflu și să pot vedea și eu în câteva minute cui aparține bucata aia de teren de-acolo. Nu am fost în vreo țara unde să pot vedea că fiecare Dorel plătit din bani publici a trecut și trece regulat printr-un audit care să verifice de unde are el X, Y, Z și dacă poate justifica veniturile alea, mașina aia, casă aia, toate alea. Nu am fost în vreo țară în care să fie luat unul pe sus că “ba, băiețel, tu ai un salariu de 800 de euro pe luna la ștampilat-viteză, de unde ai tu mercedesu’ ăla și vila aia?”. Nu am fost în vreo țara în care să fie extinse auditurile astea la nivel de familie. Așa, să știm și noi de unde are soția, că în cazul politicienilor, peste tot, a dracu’ soție are de toate – politicianul e sărac și cinstit. În cazul ălora urâți, au mamele lor. Ei tot săraci lipiți sunt.
Și dacă vii și propui așa ceva în momentul de față, herpaderp, încalci drepturile omului și nu știu ce mai faci. Există ANI ăla doar cu numele, că-n rest, e o glumă.
Eu nu văd o problemă cu asta. Eu îmi pot justifica banii din cont – până la ultimul penny. Domnul funcționar de ce nu ar putea?
Ziceam mai devreme că le-aș da 10-15k/lună. Da. Le-aș da. Și nu-i nici o problemă dacă de banii aia își iau ce vor ei. Da’ dacă se întâmplă să văd că ei câștigă 10k și au cheltuieli de 100k? Păi, nici o problemă. Audit. A ieșit ceva nasol? Nici o grijă – confiscăm noi totul, nu mai primești nici un leu și nu mai poți lucra pentru stat, ai dosarul public cu chestia asta și evident, ți se taie orice fel de pensie. Cât despre ce-i executat până atunci, audit reloaded. A ieșit ceva nasol? Nasol, anulăm – și ne uităm și la cum ai ajuns tu să pui ștampilă fix pe compania aia. La revedere, drum bun. Te duci tu și lucrezi la cine vrea să angajeze un hoț dovedit. Treaba ălora. Nu la ăia care te-au spăguit, desigur, că pe-ăia îi închidem și le luăm frumos totul, ca să fie bine.
De genul asta de transparență vorbesc. Și mi se pare normal să existe. Cum adică – lucrezi pentru mine, ești plătit din banii mei, da’ nu ar trebui să aflu câți bani cheltui tu și de unde-i ai? Hai, serios?
Din păcate, așa cum ziceam, pe nicăieri prin Europa nu am văzut chestia asta.
În schimb, am văzut cum provincialii din UK au hotărât ei că “Leave”. Am văzut cum Teleormanul – sărăcia – trimite marele conducător de facto ar României – pe domnu’ Liviu. tot așa.
Și ce facem cu corupția?
Pai, ce facem cu coruptia e ce faceau romanii intr-o perioada. Incurajam turnatoria. Ai turnat un corupt si se dovedeste ca era corupt pe bune? Felicitari – ia 10% din averea lui. Restu’ il confiscam noi – orasul. Sau statul, daca-i la nivel de stat treaba.
La romani a functionat. Nu vad de ce n-ar functiona si-n alte tari. In momentul de fata, nu prea toarna lumea. Mai toarna la inghesuiala, desigur, mai deschide gura un sofer, un chelner, ceva. Da’ hei, de ce nu i-am incuraja? Toarna, baiatule, toarna, ca-ti dam noi venituri extra, justificabile. Hai sa vad si eu cum mai comite cine un smen de 100 de milioane de unul singur – ca nu stiu in cine are incredere c-o sa-si tina gura cand stie ca poate lua legal (cel putin) 10 milioane.
Decizii naționale
Băi, descentralizare-descentralizare, da’ sunt și chestii care privesc toată țara, indiferent cum se numește țara.
Cum ar fi, știu și eu, ce limbă oficială alegem, dacă vrem s-o schimbăm. E OK. Pentru aia, dă-i înainte cu site-ul național. Că nu-i greu. Și poți face și acolo propuneri, da’ nu și chestii care să afecteze alte orașe. Că nu mi s-ar părea normal să ne trezim mâine că Văscăuți și Băicoi scot România din UE și NATO, că ei nu văd vreun avantaj în a fi acolo.
În rest, păstrezi libertatea de mișcare la nivel național. Vrei să te muți din Târgu Mureș în Târgu Jiu? N-ai decât. Ia-ți un job, plătește taxe acolo, sănătate. Dacă ăia din Târgu Mureș nu au chef să-ți ofere ceva mai bun, dă-i dracului, taxele tale sunt binevenite aici.
La ce ar ajuta toata astea?
Păi e simplu.
Să zicem că eu sunt în Vaslui. Mi-am votat funcționarii (că nu mai avem reprezentanți la București) iar reprezentanții mei o ard aiurea, în timp ce eu împodobesc bradul, că tre’ să sărbătorim seceta anuală și-n două săptămâni vine și inundația. OK. Păi, mă uit în jur, văd că n-am diguri, văd că n-am irigații, încerc să-l suspend pe domnul funcționar. Și dă-i cu propunerea. Dă-i, taică.
Dar poate că vecinii mei nu văd lucrurile la fel. Poate ei chiar nu au nevoie de irigații. Ce să-i faci? Uneori chiar n-ai noroc. Și-atunci mă duc eu frumos, împachetez și plec. Și nu-i mai plătesc lu’ domnu’ funcționar salariul. Nimic. Zero taxe. Ia cu pâine, boss. Măcar m-am lămurit că aici nu-i de mine.
Și poate că mulți sunt forțați de împrejurări să plece – la fel. Da’ în cele din urmă, când nu prea mai plătim taxe, nu mai are domnul funcționar de unde să primească salariu. Și când nu mai ai salariu, nu trebuie să-l suspend eu – pleacă el singur (și suportă consecințele).
Sau poate că funcționarii din județul meu sunt pur și simplu idioți și nu pot scăpa de ei, că nu reușesc să conving lumea să bage alea 5% din clickuri. Asta e. Îmi fac bagajul și-am plecat, că București, Cluj și Iași abia așteaptă un nou plătitor de taxe.
Povesteam în articolul cu Istoria României că soldații români (țărani, în mare parte) au văzut că se poate și fără sclavie/șerbie abia când au ajuns prin Bulgaria. Pe aceeași chestie mă bazez și aici. În cele din urmă, tot mai trece unul din Teleorman prin București. Și vede că, băi, stai așa. Ăștia au parcuri și metrou și cine mai știe ce minuni, iar noi nu. Și se va duce la el acasă să propună să aibă și și ei. De ce nu? fi nemulțumit de faptul bucureștenii au, iar el acasă n-are, așa cere suspendarea unor funcționari. Pănă la urmaă VA ÎNVĂȚA ȘI VA INȚELEGE, chiar dacă la ănceput vine de la nivelul de maimuță, chiar dacă trebuie să-și ia câteva pe spinare pentru a pricepe (și prin “câteva pe spinare” mă refer la consecințe; închiderea unei școli sau a unei grădinițe).
Dezavantajul este un avantaj
Multă lume comenta la articolul trecut că dom’le, dar ăia care n-au calculatoare/telefoane, ăia care nu-s informați?
Păi, stați așa, domnilor. Adică, sunteți supărați că nu mai votează aia neinformați? Va deranjează că nu mai votează aia care trăiesc în epoca de piatră? Seriooooos? Nu, serios, chiar vrei tu să-ți decidă viitorul unul care nu e interesat nici măcar de prezent?
Încheiere
Tre’ să fie printre voi și unii care s-au gândit “Wow, Manoware, îmi sună bine ideile astea, când se va întâmpla treaba asta?”. Răspunsul e simplu.
Prin 2800. Că până atunci, ar trebui votată de politicieni și pusă-n aplicare de funcționari. Adică de aia care-ar fi afectați de ea în mod negativ.
E ca și cum le-ai cere porcilor să voteze pentru Ignat. Pur și simplu n-o să se întâmple. Vă atrag atenția asupra unei chestii simple: în momentul de față, așa-zisa democrație nu are nici un fel de treabă cu democrația. E democrația intereselor unui grup restrâns. Câți parlamentari sunt? Sute? Și aia hotărăsc pentru milioane? De grupurile alea de lobby ați auzit? E banal pentru ele să cumpere sau să șantajeze un om aflat într-o poziție bună – parlamentar, președinte, ministru, ceva. Da’ ia încearcă tu să cumperi locuitorii Bucureștiului. Să văd și eu cât trebuie să le dai spagă. Sau să-i șantajezi pe toți. Hai succes.
Și cam atât am de spus în seara asta, că-i deja prea lung articolul și-s deja cam obosit, probabil am făcut și vreo 5000 de greșeli. Mă rog, s-o încheiem românește, cu niște cerșetorie: ba, aia care sunteți obișnuiți cu diacritice și treburi, puneți voi diacritice la textul asta și mi-l trimiteți pe mail? Eu serios că nu am mai folosit de vreo 20 de ani. Hai mersi.
Dacă nu primești între timp, ți-l dau eu diseară.
Adevarat, fara descentralizare si transparenta nu exista o democratie reala. Propusese Nicusor Dan un soi de semi-transparenta, de nu ma insel, un site unde bucurestenii sa vada in timp real cum e treaba cu proprietatile si afacerile. Dar Firea zambea mai frumos si era si femeie.
Relaxeaza-te, boss. Ai mei nici nu stiu bine cum se scrie “internet” si pana si ei s-au prins ca Nicusor Dan e o fumigena securista. Whatever though, nu vreau sa-ti fut eu meciul.
Cnezate si Voievodate nu e solutia.
Divided we fall united we stand nu e doar pentru cand vin barbarii, ci si cand vin smecherii. As zice Soros, dar o sa cada totul intr-o bascalie, desi daca eram in 92 si toti in UK, n-am pres fi ras. Uneori, coruptia ne salveaza de la atacurile rechinilor pentru ca e deranjul prea mare sa ungi atatea parti in miscare, dar de cele mai multe ori este ca un sut in oua, dovada cu Teleorman si alte judete rupte de foame.
Fiecare judet sa se descurce ar duce fix la imaginea europei de astazi si eu n-as bate pariu ca Bucurestiul ar fi Germania in comparatia asta. Adica pe bune, cu ce hranesti 3 milioane de moldoveni care stau in Bucuresti? Cu ce importi de la olteni, gen praz si lubenita? Sa vezi ce scoruri vor avea ca aia sunt puturosi si o sa ia si pielea de pe tine. Sa vezi raid-uri date noaptea de cei din Calarasi. :)) Tara asta are resurse naturale multe, dar intinse peste tot, niciun judet nu le are pe toate … exceptand Tulcea. Si cum romanii sunt niste dubiosi de multe ori, plus niste tepari, o sa fie super la negocieri. Da, o sa le aduci din UE, numai ca or sa puna taxa, vama, romanii sunt inventivi … poate doar Amazon sa trimita ceva cu dronele in rest nu vad cum.
Cand doi romani se intalnesc, mereu unul vrea sa fie seful si este o lupta continua, un fel de Game of Thrones.
Democratia este ok, pe ea votul o incurca. Nu toti trebuie sa aibe drept la vot si am scapa si de Liviu si de Traian si de toti mizerabilii. Vot cenzitar si aia e.
aiba
Niciun Mucusor Dan, sau vreo Clotilde Bastard, nu poate și nu are motiv să vrea măcar schimbe sistemul în asta.
Ca să se întâmple în timpul vieții noastre ar fi posibil doar cu o revoluție de aia cu morți de tot, nu de frig în piață . Dar nici măcar una locala, că i s-ar pune capac rapid, invlusiv cu sprijinul majorității locale. Iar dacă nu i s-ar pune capac de aici i s-ar pune de afară, că nu e ca și cum doar politicienii români sunt interesați de sistemul ăsta, iar la nivel mondial ar fi numai oameni de bine.
Deci revoluție globală sau regională ( gen Europa, nu Teleorman) . Dar aia necesita mai întâi multă foame și indignare. Mai e până acolo. Mult.
Monopolul emiterii de moneda e in Bucuresti. Sa vezi distractie cand pierzi asta. Sau cand se decid aia din Ialomita sa iti puna vigenta de trecere spre Constanta cat nu ai tu in cont. Ehhh … viata e complexa si are multe aspecte.
Daca nici astia, cu siguranta nu ceilalti.
Nu stiu ce ai fumat, Ionut, de ai impresia ca PSD e votat doar de aia saraci, ori cu 8 clase, ori ambele.
Sa zicem totusi ca PSD ar suge-o. Cine ar castiga? Probabil PNL (adica PNL, PDL, PD, PPDD, PNT si dracu mai stie cine.
Da, acel PNL. Care a mai fost la guvernare de vreo 3 ori. Care nu reuseste sa adune 3 oameni capabili, nici daca il ameninti cu desfiintarea.
Sau USR. Dar se pare ca sunt petarde sau bastarzi cu muci.
Nu imi futi nici repriza, ca nu am pus stampila pe el. Nu am pus pe nimeni. Am convins vreo doi sa puna stampila pe el, dar decat sa puna pe PNL…
Sper că mai ai mailu’ cu i…e la gmail, ți-am aruncat acolo textul cu diacritice, lol. Nu ți l-am trimis de pe adresa de mail cu care comentez pentru că muie server, doar ce-am schimbat NS-urile și din cuc mail, e trimis de pe o adresă de la yahoo.
Ca om care muncește într-un anume sector bugetar, îți pot spune că există (cel puțin unde dau eu cu sapa) deadline-uri și target-uri. Bine, sunt chestii specifice, gen „până la ora X tre’ să facem aia” sau „până pe data de Y tre’ să avem finalizată chestia aia”, da’ tot deadline și target se cheamă. Dar da, cam 99,99% dintre bugetari suferă de miserupism și li se cam rupe grav de deadline/target. Restul de 0,1% sunt d-ăștia ca mine, proști de-și fac treaba bine în loc să o ardă aiurea și să ia același salariu ca ăia care freacă pula toată ziua. Lol, gen.
Chestia cu paginile web pentru orașe/sate/whatevertheholyfuck e o idee bună, da’ cine s-o implementeze? Nu de alta da’ dacă iei la purecat paginile web „oficiale” ale instituțiilor locale te strici pe tine de râs. Servere configurate ca pula flască? Check. Exploitable vulns? Check. Păi, vorba ‘ceea, Teamnet, UTI și Asesoft. Abia recent au învățat și ei că există alte CMS-uri în afară de WordPress și-au trecut la altele. Da’ tot sunt plini de găuri. Plus de asta, poate nu știai da’ anu’ trecut (parcă, nu mai țin bine minte) apăruse o știre despre unii din nu știu ce localitate care făcuseră o pagină/un portal (ceva oficial, prezentat, recomandat și girat de primărie, ca să știm în ce ligă jucăm)sau ce sloboz era unde puteai să plătești amenzile online. Circulație, ordine publică, sloboz să-i bată-n obraz. Și ce crezi că se-ntâmpla cu fondurile respective? Ciordales ciriclia, ăia foloseau banii pentru bucuria lor. Știi când i-au prins? După vreo 1 an și, când s-au trezit ăia care plătiseră amenzile online cu citații și amenzile băgate în impozitul anual. Lol, eh?
E vorba de independenta fiscala si de transparenta, nu de batutul monedei.
Poate vasluienii ar plange. Ardelenii ar juca hora unirii fix in centrul Albei, afland ca nu mai depind de miticii aia rai care le iau lor banii.
Hai ca esti baiat mare si intelegi idea. Daca as fi din Calarasi, de ce as accepta doar partea gresita a capatului pulii in jocul asta. Centralizarea nu a aparut ca i s-a sculat unuia: gata coilor, de maine facem centralizare la Bucale.
@krampus
Totusi, realizezi ca cele mai ok tari sunt alea descentralizate? Si viceversa.
@Krampus: De ce e capatul gresit sa traiesti pe banii tai? Tu traiesti din ce-ti dau altii de pomana sau iti produci banii ?
@S: multumesc, modific eu cand nu mai sunt pe telefon.
Bai boss, unde ai citit ca am sustinut contrariul? Mi se pare foarte moral sa traiesc din banii mei. Vrei sa iti aduci containerul cu marfuri din port de la Constanta? Vrei sa folosesti drumurile de la mine din judet? Te rog frumos, poftim. Dar stii, a costat ceva asfaltarea. Hai plateste si tu o vigneta de trecere. Si normal, o sa o platesti in banii emisi de mine, nu de tine la Bucale. Herp, derp, asa e ca traiesc din banii mei munciti cinstit, iar tu ai o mare problema acum?
@RuneJaguar: normal ca inteleg, doar traiesc intr-una. Dar descentralizarea totala este imposibila, asa cum o vede Manowar mai sus, din motivele enumerate anterior.
*Pai … nu Bai, eroare de redactare.
Nu e vorba de “totala” in sensul ala. Vezi paragraful cu “Decizii nationale”. Poate am fost prea concis acolo. Dar exista chestii de interes national – de exemplu autostrada dintre A si Z, chestie construita de guvernul federal caruia ii platesc taxe toate autoritatile locale. Si care guvern federal face chestii de interes national – inclusiv autostrada. Tot asa, supuse la vot.
Si ca sa fie clar, cand zic “guvern federal” ma refer doar la o alta mana de functionari – executori/auditori. Nu la ministru, senator plm.
@Krampus
Vezi capitolul asta. Nu a zis descentralizare totala. Ce faci cu un spatiu de interes care e impartit intre 2 sau 3 judete? E show cu niste bucati din centrul Bucurestiului care sunt fie in sectorul 1, 2, 3 sau 4… Evident ca unele decizii sunt nationale, drumurile fiind probabil unele din ele.
@Manowar. Ca exercitiu de simulare de SimCity:
In cazul in care s-ar implementa brusc asta e oarecum limpede ca in 5 ani ( o cifra random) unele regiuni ( la cum arata Romania acum – Bucuresti, Cluj, Brasov , Timisoara ) ar inflori, iar altele s-ar transforma in veceuri. Adica, mai adanci si mai imputite decat sunt. Dar evident ca in toate regiunile astea gasesti si oameni mai de doamne ajuta care ar vrea dar n-au cu cine, sau cu ce.
Iti este limpede cu ce viteza s-ar suprapopula regiunile prospere ?
Genul asta de migratie ar corespunde cu migratia valorilor, si nu o spun asa elitist, ci simplu, oameni care sunt capabili sa produca valoare economica, culturala, plm.
Urmatorul pas: In cat timp crezi ca astia din regiunile prospere s-ar gandi ca-si baga pula ca ei nu mai vor sa fie conationali cu cei din regiunile sarace? Ca stii, buget local, dar proiecte de amploare si costuri “federale” tot ar exista. Si daca tot ai putere de decizie descentralizata parca nu prea vrei sa le imparti cu prostii planetei care s-au segregat in cateva judete/ regiuni, nu?
Cam in cat timp crezi ca ar duce asta la secesiune ?
Eu stiu ca exista exemplul statelor medievale germane, care si dupa unificare si-au mentinut o anumita autoritate in administrarea locala, tot cu reprezentativitate, ca deh, tehnologia. Dar si-au mai dat si ei intre ei in cap ocazional, si exista si modelul micro-statelor Italiene, mai lenesi si mai ca romanii, care au stat numai de dat in cap unii altora si de impus puterea unii altora.
Ia scade tu niste taxe prin VS, TR, GR, BT, CV, HR … sa vezi cum hop, apare o firma pe acolo. Da, agricultura, dar parca in AR era un fost CAP refacut care platea soferii de tractor cu 1k euro. Deci parca parca se poate, atat timp cat ai putere de decizie TU local nu?
Din cate am auzit si inteles in Elvetia e ceva foarte asemenator cu ce vrea Manowar. Cica unele sate/comune nici nu au primar, adica e unu asa la sto, nici nu e platit. Platesc doar contabilul care face management la bani si totul acolo e decis de adunarea satenilor. Turnatoria? Elvetia e aproape stat politienesc. Ai parcat masina unde nu ai voie? Nici o problema. Ghita cu care ai mancat aseara la restaurant te toarna si iti mai si zice ceva de genu’: “vecine, am vazut ca ai parcat aiurea. dar dupa 40 de minute tot acolo era masina, asa ca am sunat la politie”.
Din aceeasi serie:
– pai boss, vrei culoar de zbor pe la mine prin judet? Sigur, se rezolva, dar … sa stii ca o sa coste.
– vrei curent de la Vidraru sau Cernavoda? Se rezolva, dar stii … taxa de stalp, din astea. E scump sa ii vopsim. O sa te cam coste.
– ups, ai avut un accident la mine in judet? Hmmm … te ajut, te tratezi la noi in spital … dar o sa te coste.
Partea bună cu Confederația Helvetică este că este locuită de elvețieni.
Plm, nu faci din rahat bici peste noapte.
“N-ai cu cine dom’le, n-ai cu cine…”
Una la mana, ca in modelul international curent agricultura se face deja cu subventii.
A doua la mana ca am zis “migratia valorilor” si nu ma refeream (numai) la doctori, ingineri… Era mai potrivit sa fi zis migratia fortei de munca.
Ai sa faci fermele alea si ai sa le muncesti cu cine si pentru cine. Tu crezi ca aia care au plecat in Bucuresti, Brasov,(…) sa munceasca si sa traiasca acolo se mai intorc inapoi in VSTR unde-i firma aia si-n rest curve, praf si bariere?
Unde e plin de d-aia care-o ard lurkeri, ca de aia ajungi in pozitia aia?
E o sansa. Dar daca nu se intampla asta acum cand e finantare de peste tot, nu stiu ce sa zic.
Ca sa iti explic mai in concret:
In zona pe unde locuiesc eu, daca vreau maine sa muncesc 10 hectare de pamant nu am cu cine. Zic de munci manuale. Pentru mecanizate, cred ca gasesc 2 tractoristi, dar daca-s 100 de hectare de pamant nu gasesc 10 tractoristi nici sa-i iau cu japca.
Ia-le astora ajutoarele sociale si pensiile si infuzia de capital european ( subventii) si de la centru si intr-un an dispar si supermarketurile, si depozitele de materiale de constructii si firme de distributie si tot. Bate vantul. Ca oamenii-s oricum sunt cam jumatate lipsa. Nu fabulez. Circul seara/noaptea cu masina cand merg catre sau dinspre Bucuresti si e usor sa te prinzi din numarul de case cu becuri stinse.
Sau, de exemplu, eu si nevasta platim impozite pe PFA acolo la administratia regionala de acolo. Si cat am fost angajat mi-am pastrat domiciliul in sat ca sa platesc contributii si ce-o mai fi, ca da-i in pula mea pe astia din Bucuresti, au destui bani si oricum nu muncesc pentru ei, ci pentru straini. Si e cat de cat ok, ca ma cu fonduri europene, mai cu bani de la buget am vazut oleaca de modernizare, chestii care trebuiau facute acum 30 de ani, dar na, se misca si ma atrage mai mult decat jegul din Bucuresti.
Dar daca s-ar alege praful, ca deh , pensionari , asistati sociali si voturi, crezi ca m-as intoarce eu acolo sa locuiesc ca in Sudan si sa muncesc la ferma pe care o deschizi tu? Sau chiar sa fac ce fac si acum, doar ca intre niste vecini hamesiti de foame mai ceva ca o ceata de zombalai, acre probabil s-ar uita sa-mi fure si tabla de pe casa?
Sigur ca da!
Pai asta-i ok, daca Vidraru si Cernavoda sunt investitii locale. Daca nu, nu.
Asta e ok si deja se intampla, intr-un fel. Tu esti asiguratul unei case de sanatate judetene. Si acolo se duce cotizatia ta la sanatate. Si aia iti platesc tie concedii medicale sau deconteaza spitalizarile din orice spital de stat din Romania. Desigur, chestiile astea merg in background acum cand e totul centralizat si ar putea aparea probleme, dar e ok. Asa si trebuie sa fie. In definitiv tu poti avea o asigurare la un asigurator si e treaba lui cui si ce plateste. Nu-s neaparat fan sanatate privata, dar nu prea are cum sa mearga mai prost decat merge deja aia de stat in Romania.
1. Seceta. Pentru asta ar trebui sa existe un sistem bine pus la punct de asigurari. Iti pasa daca este seceta in zona X pentru ca, sa vezi satana, seceta inseamna mancare mai putina. Si, indiferent unde locuiesti, mananci. Si nu, falimentul aluia nu e solutie, pentru ca duce ori spre monopol ori spre bagarea pulii si pierderea terenului ala. Cum ziceam, mananci.
Sistemul de irigatii e solutia, dar aia intra la alta discutie. Si, exista seceta si cu irigatii.
2. Indundatii: aici e simpatic in Romania. TOTi trebuie sa platim aigurare de inundatie. Da, si eu de la etajul 9 trebuie sa platesc o asigurare de inundatie. Ah, care nu acopera si inundatia provocata de faptul ca ploua tare si intra apa prin tavan. Ceva imi zice ca daca imi vine inundatia aia acoperita de asigurare, banii or sa fie ultima mea problema.
Stii in general cine nu au asigurarea aia? Stiu, socant: aia peste care vin inundatiile. Asa ca alora li se repara chestiile din fonduri de urgenta.
3. Reprezentativitatea e buna. Nu am timp sa ma interesez de toate cele din localitate, judet, tara. Stiu, ai zice ca in cazu asta sa nu ma plang. Nici tu nu stii sa culegi cafea sau sa faci tigari, dar le cumperi. Deci iti alegi niste oameni care sa faca asta pentru tine. Problema nu este de reprezentativitate ci de raspundere. Te-am ales ca faci X si Y. Din cand in cand tragem linia. Ah, daca nu ai facut sau ai derapat: pac, intram la zona cu votu.
Referendum: ca la elvetieni. Chestiile importante ar trebui decise nu toate prostiile.
oricum, eu sunt mai optimist. Ma astept ca macar in 2600 sa fie asa.
intre timp in Romania: Despre declaratiile ministrului de Finante, Viorel Stefan, care a vorbit despre posibile masuri de reducere a cheltuielilor daca exista riscul ca tinta de deficit de sa fie depasita, Olguta Vasilescu a afirmat ca „un ministru de Finante este obligat sa se ingrijoreze de fiecare data cand este vorba de cresteri de pensii si de salarii, pentru ca el trebuie sa plateasca. Dar, in acelasi timp, este obligat sa aplice si masurile economice, ca sa se invarta economia”.
traducere: treaba mea e sa promit. treaba lui e sa plateasca. de unde? nu e treaba mea.
In plus: e minunat cum cresterea pensiilor inseamna ca se invarte economia
Manowar:
Argumentatia e aproape corecta.
Corect ca fiecare judet/oras sa decidă ce fac cu taxele lor.
De ce insa am opri decizia la nivel de oras? Adica poate eu din Sectorul 1/2/3 nu as vrea sa ajunga taxele mele in Ferentari, Rahova, sau Voluntari.
Taxele colectate reduc nivelul veniturilor persoanelor si firmelor proportional.
O parte din ele se intoarce intr-adevar, insa majoritatea “dispar pe diverse cai” dupa cum zicea Vacaroiu, presedinte al curtii de conturi. Asta din ce a descoperit el, printre picaturi:
http://www.capital.ro/presedintele-curtii-de-conturi-din-100-lei-bani-publici-40-dispar-pe-diferite-cai.html
Argumentatia din articol pare a subintelege ca “taxele trebuie colectate”. Ca si cum taxele sunt prestabilite si obligatorii? In primul rand fiecare oras ar trebui sa decida ce taxe plateste si pentru ce proiecte/bunuri/servicii vor fi folosite aceste taxe.
Un business plan la nivel de zona/cartier/oras/judet/regiune.
Până la urmă, discuția e despre cum să se cheltuie responsabil banii publici, nu despre cum să-i omorâm pe ăia din satul vecin.
Și de-aia ajungem la ce ziceam acum ceva vreme și a pus și Manowar în “Încheiere”, și anume că practic așa ceva nu se va întâmpla pentru că ăia care ar trebui s-o facă sunt exact ăia care au de pierdut din schimbare.
Bine, mai sunt chestii care scârțâie (cine face auditul auditorilor? oare există suficienți oameni care să considere că au DESTUI bani și să nu poftească la surplus?) dar în principal cam aia e ideea. Ce propune Manowar e doar un fel de a implementa chestia.
Cât despre
mie îmi sună al naibii de cunoscut, pentru că foarte asemănător funcționează Emiratele. Fiecare emirat își face regulile lui, bugetul lui, poliție etc, dar sunt destule proiecte susținute și finanțate de autoritatea federală. Desigur, din cele 7 emirate Abu Dhabi și Dubai au cea mai mare greutate în guvernul federal, pentru că ei contribuie cel mai mult cu bani la asta. Și desigur că uneori există discuții interesante, gen “De ce nu se extinde Dubai Metro în Sharjah (un fel de vaslui local)?” Adică, “se extinde, singur așa. Pe banii voștri, de ce nu ne faceți nouă?
Dar pe de altă parte, nu asta era ideea cu UE și contribuțiile la bugetul UE și pe care s-au supărat englezii? Că la o adică, în zonele bogate nimeni nu are nevoie (sau așa zic ei) de guvernul federal.
Nu, cam 35-40% din “elvetieni” nu sunt elvetieni. Mergand pana la 60% In Geneva.
In principal partea buna cu CH e ca e descentralizat. La fel ca Germania spre exemplu. Sau chiar si USA pana intr-un punct.
Sunt decizii care se iau la nivel national dar foarte multe decizii se iau la nivel local.
Dar ciudat e ca exista reprezentativitate doar ca merge pana mult mai jos. In sensul ca exista guverne cantonale care sunt formate din domni si doamne alesi nominal – nu pe partid. Si astia fiecare reprezinta un district electoral. Asa ca e mult mai usor sa fie tras la raspundere. Si nu sunt politicieni neaparat – orice cetatean adult care locuieste in districtul ala electoral poate sa candideze. Asta asigura ca in general aia alesi sunt cunoscuti la nivel local.
In sensul ca e practic opusul a ceea ce propune Manowar, ca reprezentativitate doar ca fiind pana atat de jos e usor sa ii muiesti daca nu isi fac treaba.
Nu e mai putin adevarat ca voteaza si direct in referenduri peste referenduri si pentru anumite chestii e nevoie de dubla majoritate (majoritate populara si majoritate cantonala).
E un sistem extrem de complex dar care e destul de rezistent la coruptie ca toata lumea e cu ochiul pe toata lumea.
Nu tre’ sa intri in detalii, stiu din experienta: bunici in DJ, parinti repartizati in TR, la Dragnea. Dar asta nu se schimba in nici un caz cu sistemul actual, care culmea, chiar te obliga la trandaveala, pe banii din B, CJ, TM etc. In momentul in care nu mai ai bani de birt, te duci si muncesti/furi. Ok, incepem cu furtul ca e la indemana, dar si ala, cat sa dureze? Ca in momentul in care banii in regiune sunt putini poti sa pariezi ca se vor duce la politie si cei asemenea lor. Pentru ca nu vrei tu, ca primar/prefect, sa dormi cu arma langa tine cu un ochi aproape deschis. Deci in cele din urma se ajunge la munca. Da, o dura mai mult, 10 ani, dar macar dupa aia poti sa tragi o linie si sa zici: 60% au plecat in Spania/Italia/etc, unde ma indoiesc ca o vor arde-n baruri, restul de 40% cam muncesc, sunt folositori comunitatii. Din comuna bunicilor din DJ iti pot spune ca nu muncesc nici 10-20%, si e printre comunele cu populatie de aproximativ 5k oameni din judet. Pai pentru mine deja e un castig aplicarea metodei asteia. Nu e timp de tranzitii prostesti, omul daca nu da cu capul, nu invata, ca nu are/citeste carti, el invata doar din experienta (“shkoala vietzy”).
Eu vreau să văd bandele de țigani și români din Călărași care vin la prădat că tătarii Moldova pe vremuri. Probabil tot călare or să intre în București și o barda or să dea în corporatiști și IT isti
Si eu ii doresc, sa atace “boierimea”. Sa o puna de o rascoala/mineriada. Sa vedem noi cine e cu banu si are bani sa-si plateasca siguranta. Sa vad cu ce bani se inarmeaza ei impotriva “corporatistilor”. Money talks.
Boss, stai tu calm că ei il divinizează pe Liviu, n-or să fure niciodată de la el. Mare lucru dacă nu le cere zeciuială pe pradă. Lol
Eu totuși bat pariu că vor fi județe cu performanță în prădat județe vecine. Asta va fi economia lor, gen vikingi.
Călărași pentru sud, Galați sud și centru. Vaslui va fi Warden of the North și din când în când mai trec Carpații.
Ungurii cu județele lor cele mai rupte de foame din Transilvania vor stăpâni Alba Cluj și tot ce e mai de doamne ajută prin zonă.
Nu mai zic de olteni … cei mai liniștiți Arăt și Timișoara.
Bucureștiul este sortit pieirii că vor pleca 1 milion de moldoveni și milionul de țigani și rămân moldovenii corporatiști, hipsterii și boschetarii. Să nu îi uitam pe aurolaci și maidanezi.
Mai mult că sigur nu o să își bată capul doamna Pandele. Poate riscă Lis să fie încoronat duce de București.
@Krampus
Firmele isi muta afaceri de sute de milioane dintr-o tara in alta fara nici o jena pentru a plati taxe mai mici, iar tu crezi ca aici e jmenul, sa puna Ialomita o taxa mare de trecere? Ce castiga din asta?
In conditiile in care poti ajunge rapid in Grecia, Turcia, etc sau unde mai merg mosii la all-inclusive, crezi ca ar suferi lumea ca nu mai ajunge la Eforie Nord la mare prin Ialomita?
“Și pe lângă asta trebuie să li se interzică oamenilor ălora orice altă sursă de venit din mediul privat. Nu, bă, nu poți fi executor aici și să ai întâmplător și acțiuni la nu știu ce companie care face chestii. Nu, nu poți să fii auditor aici și să reprezinți și interesele altcuiva.”
Aici nu stiu daca e posibil. Sa zicem ca Ghiță e functionar, nu are alta sursa de venit sau actiuni pe la nu stiu ce firmă ca sa zici ca are interes, dar poate sotia sau unul din copiii lui sau fratele/sora lui lucrează la o firma, normal ca va avea interes să le fie bine si va actina in favoarea acelei firme chiar dacă el însuși nu are vreo treaba cu firma respectiva.
In alta ordine de idei, ca tot ai deschis subiectul cu democratia si defectele ei, te intreb, poate zici aici, de ce zici tu ca democratia si cu capitalismul nu fac casa buna ? Din cate imi dau seama nici cu comunismul nu face casa buna capitalismul ? Si atunci, cum faci ? Oricine isi doreste sa aibă multi bani si dacă are multi, vrea si mai multi, cred ca sunt destui care ar vrea sa fie mai bogati ca Bill Gates, de exemplu, nu neapărat pentru banii in sine ca de la zece miliarde de dolari in sus poate nu se mai simte asa mare diferență între zece sau 50 sau 100, dar e plăcerea aia, spiritul de competitie etc. Nu poti sa interzici asa ceva unui om ca altfel nu ar mai fi liber, nu ar mai fi democratie daca nu poti sa faci ce vrei cu viata ta. Vrei bani ? Atunci te apuci si faci ceva, nu acuzi in stânga si in dreapta ca altii fură și tu nu poti, când de fapt aia au muncit pentru banii lor, au muncit pentru casa aia, pentru masina aia etc.
Mai e o chestie cu executorul si cu auditorul. Sa zicem ca executorul e corupt, tot la fel poate fi corupt si auditorul. Si asta e Rromania (cu doi r). Si ce faci in situatia asta ?
@Krampus, tu ori esti imbecil ori te faci, ori ambele.
Federalizare nu inseamna independenta pentru Calarasi. Ia ca model USA. Adica in pula mea, exista anumite entitati centrale pentru legiferare si statut.
In frunte cu Vasile Roaita, bo$$?
@XC47: asa o fi, cine sunt eu sa te contrazic. Da’ zi-ne si noua, in “federatia” asta de care discuti tu, in care nu mai exista forme de redistribuire si fiecare comunitate consuma doar din bugetul obtinut, cum ii convingi pe aia din Giurgiu sa nu plece, daca nu mananca si gura lor ceva. Da-ne si noua cinci motive. Hai, Watson, loveste-ne.
Dar cu ce viteza ar incepe toti asistatii social sa munceasca dupa ce s-ar taia finantarea de la regiunile prospere?
@Krampus Cum ți-am zis mai sus, ia exemplul USA. Doar așa, cât să te inspiri. Iar dacă Giurgiu stă în România doar că primește pomană de la restul, ducă-se-n pula mea.
Numai că ar fi câteva probleme. Gen ai ieșit dintr-o țară membră UE, nașpa. Pa și muie UE. Infrastructura mare din Giurgiu a fost făcută cu banii tuturor deci și aici puțină muie gen.
Poate că în loc să amenințe cu luatul jucăriilor, unele județe mai fruntașe cum ar fi Vaslui și altele se gândesc la puțină competitivitate.
cine se impusca acolo, Liviule?
ps: era offtopic, plm. acum am vazut la tv si m-a luat valu.
Eu zic ca te uiti gresit la problema. Nu giurgiuvenii vor avea nevoie sa fie convinsi sa ramana. Ca daca-s praf si pulbere nu e ca si cum s-ar descurca mai bine singuri. Ei tot se mai combina la niste fonduri de infrastructura comuna, la niste beneficii comune. Ca stii cand ti se imbolnavesc cetatenii, chit ca ai avea tu bani sa decontezi cheltuielile medicale, daca nu ai spitalele care sa ofere serviciul, trebuie sa lucrezi cu aia care au.
A doua la mana, ca e convenabil sa se lipeasca giurgiuvetii la niste locuri de munca prin Bucuresti, mai aduc ceva cascaval, asa de subzistenta.
Dar s-ar putea sa nu le convina Bucurestenilor sa fie frati cu saracii. Ca saracii tind sa aibe cuvinte de spus in chestiunile care privesc pe toata lumea.
Cam cum e cu Californienii, @XC47, din exemplul tau cu USA.
Asta e pe romaneste ,un fel de fiecare cu pizda masii. Partea cu eliminarea parazitilor , perfect de acord , dar mi-e teama ca celelalte chestii doar vor dezbina si mai crancen tara.
Foarte limpede, ca eu m-am nascut in Bucuresti, pe vremea cand iti trebuia buletin de Bucuresti. Si am vazut ce-a devenit.
Ai impresia ca fara descentralizare nu s-a umplut Bucurestiul de oameni veniti din provincie? Pai, cre’ ca 60% din aia pe care-i cunosc din Bucuresti sunt veniti din provincie. Ei – nu mai zic si de parintii lor.
1. Costurile sunt foarte mici, cand discuti de ce ia echipa de guvernare federala. Un rahat pe bat, practic.
2. Constitutia spune clar cum e treaba cu teritoriul Romaniei, nu?
Niciodata.
Tu crezi ca daca Valcea ar lua-o pe aratura grav, ca n-ar mai avea recolta record la carduri, eu as vrea sa ne separam de Valcea. Nu boss. Pentru ce sa ne separam? Nuuu. Acolo cumpar teren, da-te-n pula mea. La 10 euro pe hectar, daca se ajunge acolo. Cu mine e OK.
Eu inteleg ce spui tu. Serios ca da. Da’ cred ca nu ai gandit-o suficient.
OK, se transforma zona cutare in jale la patrat. Perfect. Si lumea pleaca de acolo. Perfect din nou. Executorii aia se vor uita la cum nu mai au de unde sa le vina salariile? Aia ramasi vor sta sa se uite la cum executorii nu-s capabili sa faca nimeni treaba? Nu va veni nimeni cu o propunere de atragere de diverse? (capital, oameni etc) Pai, perfect: chiar ajung sa cumpar la 10 euro pe hectar. Si-i OK, de banii economisiti, iau eu tractorul ala de care vorbeai tu. No problem. Ma descurc eu acolo, stai tu linistit.
Ce nu intelegi tu e ca atunci cand trebuie sa traiesti din banii tai, nu mai stai ca “heeeei, lasa ca stau si ma uit la soare, ca-mi vin bani de la Bucuresti”. Esti fortat sa treci la munca. Stii, e diferenta aia dintre “sunt elev, mancarea si hainele mi le asigura familia si tata-mi da bani de bomboane” si “sunt adult, daca nu muncesc, mananc sandwichuri cu paine” – adica o felie de paine intre doua felii de paine, stii?
Ah, lasa toata lumea zona sa se duca dracului? Perfect, o cumpar pe toata – desi cred c-o sa fie bataie cam mare. Crezi ca pe mine ma deranjeaza prea rau sa am acolo macar 10,000 de hectare, sa dea bine-n CV?
Ba, aia din Teleorman nu protesteaza la asfaltari bianuale, ca nu au de ce. Doar nu-s facute pe banii lor si lor oricum le vin ajutoarele sociale. Da’ ia sa vezi cand nu le mai vin si li se spune simplu ca “pe asta al 10-lea strat de asfalt, aici sunt banii tai de ajutoare sociale”. Ia sa vedem daca mai merge.
Eu nu stiu ce secesiune visezi tu, da’ pe mine efectiv nu ma deranjeaza cu nimic sa cumpar intreg Vasluiul, daca se poate. Stiu ca nu face doi lei, da’ cine stie ce gaseste vreun Chevron interesant pe-acolo? Nu neaparat acum – poate peste 10 ani. Da’ e OK, nu ma grabesc nicaieri, aia-s bani de tigari anyway.
una buna despre Brexit si viitorul UE daca se permite link-ul:
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-lord-heseltine-germany-win-peace-lose-second-world-war-uk-influence-dwindle-eu-depature-a7647956.html
adica e ca si cum Germania ar fi castigat razboiu’….ca UK cam complicat sa mai aibe un cuvant de spus in viitorul Europei, Franta toata istoria lor au fost pe locu’ 2…..restu’ mai greu.
bine ai revenit, e tare placut sa te (re)citesc.
sunt putin nedumerit cand vad ca oameni care au iesit in tari straine si au vazut diverse forme de organizare pot sa puna intrebari/pseudo-probleme ciudate sau uneori stupide in unele comentarii.
ceea ce descrii tu e practic o federalizare pe zone si autosustinere/ dezvoltarea zonelor respective prin resurse proprii dar cu o forma de “guvernare” mult mai deschisa si transparenta prin vot popular la nivel local. ceea ce e foarte fair.
cred ca eventualul exod de populatie nu va fi oprit niciodata, ca dovada 1/3 din Romanie a migrat deja catre vestul europei. a aparut vre-o secesiune din cauza asta in Romania?
Problema ar trebui sa fie destul de simpla, local oamenii ar fi platiti din impozite si taxe locale. care ar fi interesul lor? sa fie platiti?! sa aibe populatie si afaceri/firme/companii de taxat.
cum se poate face asta? ei si aici ar incepe rolul profesionistilor. infiintare de scoli specializate (care poate fi o mica afacere facuta de o companie ex scoala de strungari, tamplari, ori itisti, etc)taxare/impozitare preferentiala pt companii care angajeaza local ( poti atrage niste companii care fac piese strunjite/mobila/companii de soft unde angajatorul poate angaja oameni formati in acele scoli), poti sa pui la dispozitiee teren gratuit in primii 5 ani pt companii, sau chiar sa construiesti tu ca si autoritate locala un mic parc industrial/centru logistic daca ai fonduri necesare) obiectivele strategice la nivel de tara nu vor putea fi controlate de autoritatile locale, asa ca caile feroviare, autostrazile, caile fluviale in primul rand ar apartine de stat, dar local daca vrea pula ta sa tragi un apendice de autostrada, sa unesti anumite cai de comunicatii ar putea fi facut daca e benefic pt zona.
partea de agricultura s-ar putea si ea focaliza in zonele prdominant agricole de exemplu http://agrointel.ro/76317/miscare-surpriza-pe-piata-agricola-din-romania/
de ce ar fi mai dificil sa faci treaba asta in judetul Dolj, Teleorman, sau Caras, Timis pe barba autoritatilor locale.
Zicea cineva de zona aradului unde oamenii deja lucreaza in stil mare si cu tehnologie evoluata in agricultura. camere pe camp unde se vede in timp real statusul lucrarilor, se pot urmari eventualele hotii, etc. daca imi aduc bine aminte crema tractoristilor in plin sezon lua undeva la 2k eur. si-au tras o ferma de vaci cu fabrica de lactate, niste crescatorii de porci, abator si moara cu brutarie. cei care sunt in asociatie pot sa ia la final de sezon ce li se cuvine sau daca nu au ce face cu grane pot lua produse, paine, carne din cota ce li se cuvine(special pt oamenii mai in varsta gandita).
http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2014/sezonul-1/fara-pamanturi-vom-plange-cum-a-devenit-cel-mai-prost-cap-comunist-cea-mai-profitabila-ferma-capitalista.html
atentie aici toata treaba a fost facuta de un om cu pregatire in domeniu si cu un pic de viziune, bineinteles cu suportul localnicilor. culmea e ca omul nu era din Curtici ci dintr-o localitate vecina, nu mai retin de unde si cei de acolo s-au suparat pe el ca nu a facut la ei treba asta.
de ce credeti ca nu se poate face asa ceva si in alte judete? de ce credeti ca oamenii din alte zone administrative nu ar putea repeta treaba asta? sunt zone unde poate nu se preteaza dar sunt alte posibilitati, gen la munte cresti oi, faci pensiuni etc.
e clar ca forma actuala de democratie nu mai functioneaza, si probabil o sa duca la “falimentul” ideologiei de democratie sau la niste conflicte de proportii.
in ultima perioada de timp vad o tendinta de a imbratisa politicile stangiste, si asta din pacate la nivelul europei in general dar nu una echilibrata ci din ce in ce mai aplecata spre partea aceea comunista, totalitarista care vrea sa impuna cumva egalitate fortata intre toti. ceea ce din punctul meu de vedere e totoal gresit si efectele pe termen mediu vor fi devastatoare. sprijinul social consistent pentru partea parazita a societatii duce la nationalism extremist bolnavicios.
Liviu zicea de copile care faceau copii la 15 ani pt benefits, housing si free transport. ei bine asta vine cu un pret pe care nu vei reusi niciodata sa-l acoperi ca si stat daca nu ai o populatie activa majoritara. adica daca nu lucreaza +50% din populatia unei comunitati nu vei reusi sa acoperi acele cheltuieli de intretinere a celor inactivi, cresc taxele pana la absurd, cresc impozilele, preturile la case, etc, etc.
doar ca treaba asta trebuie educata si asta dureaza din pacate. probabil in anumite comunitati nu poti sa o implementezi deloc pt ca acele comunitati nu vor sa inteleaga ca nu ai de unde sa platesti ajutoare daca nimeni nu lucreaza. e una din chestiile care se vor intampla si in vestul europei in curand.
in mod normal fiecare comunitate locala ar trebui sa fie in stare sa vada ce nu merge in comunitatea respectiva. plm nu sunt locuri de munca, votam sa mai facem ceva investitii,sau alte masuri care sa aduca locuri de munca, nu ne simtim noaptea in siguranta pe stazi, e multa criminalitate – mai angajam jandarmi/politisti/infiintam garda locala etc.
una dintre impotriviri ar fi la nivel de ideologii politice. pt ca odata implementat acest sistem, nu ar mai fi nevoie de ideologie politica asa cum o stim acum. adica plm nu ai mai putea sa vi ca si X sau y sa imi prezinti platforma program, valabil la nivel de tara/judet/etc ci va trebui eventual daca ar mai fi cazul sa vii cu niste proiecte specifice mulate pe specificul zonei.
sistemul actual nu prea mai merge si asta o recunosc pana si cei de stanga ex Chomsky
http://www.imdb.com/title/tt3270538/
sincer eu ma astept ca un nou sistem social/politic sa apara pana la finalul vietii noastre. ma bazez pe cele zise de dr Kaku fizician de renume, care preconizeaza o civilizatie globala la nivel de pamant in urmatoarea suta de ani :
https://www.youtube.com/watch?v=219YybX66MY
acuma singura mea intrebare legata de acea civilizatie globala care imi vine in cap este daca in noua organizare sociala va mai avea loc si populatia alba si/sau daca toate femeile ai acelei civilizatii globale vor avea fata acoperita
Eu unul m-as bucura sa ne descotorosim de democratie in secolul asta. De fapt, chiar sa desfiintam toate clasele politice inutile. Oricum, politicienii nu mai dicteaza demult, sunt inutili, costisitori, la fel si alegerile.
Eu mi-as imagina un stat perfect in care sa existe doar institutia curtii juridice si un DNA/FBI care sa se ghideze dupa un set de coduri de legi si reguli.
In rest, de administratie si economie sa se ocupe Corporatiile ca in fond, ele dicteaza pe piata……..de fapt, chiar deja traim intr-o Corporatocratie de vreo 10-20 de ani, doar ca au mai ramas niste politicieni care au rol de clovni sa ofere circ fara paine.
Ce nu-mi place ca corporatocratia se indreapta spre centralizare si intotdeauna cand se ajunge la centralizare, se ajunge la totalitarism.
Iar corporatocratia imi seamana foarte bine cu Comunismul, un sistem in care niste granzi dicteaza si monopolizeaza tot, iar categoriile mici de burghezi sau liberi intreprinzatori independenti practic nu mai au nicio sansa.
De asemenea, pa pa clasa de mijloc fiindca nu vor exista decat cei foarte saraci si cei foarte bogati.
@ Robin Hood
In sinteza, tu iti imaginezi ceva ce exista de fapt de 10-20 de ani, care ar fi statul perfect doar ca nu iti prea place ca seamana cu comunismul si se indreapta spre totalitarism.
Atunci bine.