Devine oficial

FT ne anunta ca treaba e cam albastra.

Employment in Britain’s services sector declined at the fastest pace for seven years during February as uncertainty over the future and declining confidence led companies to hold back on hiring replacements for departing staff, according to a survey of executives working in the sector.

Respondents to the services survey said the decline in employment reflected restructuring and not replacing those who left voluntarily rather than enforced redundancies.

Ca nota, cam asta s-a intamplat pe unde lucram inainte. Nu prea au fost dati afara multi (ma rog, au mai zburat din cand in cand), dar ideea e ca nu asa au scapat de angajati, ci i-au lasat sa plece si … nu i-au inlocuit. De exemplu, din cate stiu eu, pe mine nici acum nu m-au inlocuit. Si-am plecat de fucking 7 luni, nu ieri.

E acolo un alt roman (la fostul job). Omul lucra pe 45k. Si i-a ramas nevasta gravida, asa ca brusc si-a dat seama ca are nevoie de mai multi bani. De inteles. Pe langa asta, devenise cam scump si pretul biletelor de tren (cam 5000 pe an). Prin urmare, acum vreo 5 luni s-a dus sa le ceara alora o marire de salariu. N-a vrut mult – 5000 pe an. Brut. Lol. Efectiv o nimica toata. Inseamna, pula mea, vreo 250 de lire pe luna. Nici devalorizarea lirei n-o acoperea, la o adica. Ei bine, nu i-au dat-o. Asa ca omul s-a dus sa-si caute un job. A obtinut un salariu de 55k si, pe langa asta, are jobul nou la vreo 10 minute de casa, deci pula tren. Asa ca si-a dat demisia.

Si, ba, nici in al coispelea ceas nu i-au dat aia marirea. Desi “au nevoie” de el – in sensul ca tipul munceste, nu freaca pula. Nu mi-e prieten sau ceva, ca sa fiu eu subiectiv la faza asta. Chiar munceste. Pe cifre/kpis/statistici etc. Dar…de pomana. Si-n ceasul al coispelea, cand s-a dus cu demisia, l-au luat cu “hai sa discutam…”. Normal ca si-a bagat pula-n discutiile lor si tot pleaca – ar trebui sa fie chiar prost sa nu. Dar faza e ca nici pe el nu se vor agita sa-l inlocuiasca, din ce-am vazut – ca “trend”. Adica eram vreo 26 de oameni in echipa aia intr-o perioada. Acum cred ca-s vreo 8 – daca or mai fi si aia. Iar managementu’ minte ca “nu gasim oameni”, cand, in realitate, nici nu-ncearca sa gaseasca oameni. N-au dat pe nimeni afara. Pur si simplu…au lasat oamenii sa plece. De ce sa te complici cu redundancies and shit daca poti sa astepti sa plece?

Nu pot sa dau vina pe companii prea mult. Ca nu companiile au votat pentru Brexit si nu ele o labaresc de doi ani si jumatate fara sa faca nimic. La sfarsitu’ lunii se intampla harneala aia cu article 50, e deadlineul. Si inca nu avem o decizie sau ceva. Si stau si ma intreb daca baietii aia cu brexitu’ stiu pentru ce-au votat. Nu ca-i contrazic, tot pentru brexit sunt si eu, dupa cum stiti, da’ ma intreb daca si ei – oamenii aia de rand, aia 17 milioane – sunt in aceeasi situatie. Pentru ca eu ma gandeam serios la faptul ca daca incepe sa miroasa urat pe-aici, pur si simplu ma urc in avion si ma duc cu jobu’ unde-o fi, ca ma doare-n pula in ordine alfabetica. Semintele acelasi gust are si-n Germania, Franta, Elvetia, Olanda etc. Si da, cred ca m-ar marai Ondilol daca “ne-as” reloca asa, brusc, da’ cred ca-n caz de nevoie, ar pricepe ca…e nevoie. Da’ ma intreb daca si aia 17 milioane stau la fel. Gen daca au skills cautate cat de cat pe piata muncii, daca au pasaport EU, daca vorbesc limbile straine…Ca am senzatia ca nu.

Either way, devine oficial: masa a fost, dansul e pe terminate si cineva trebuie sa achite nota de plata. Nu stiu cine, da’ nu cred ca eu. Neoficial, recesiunea a inceput cam de anul trecut, de prin toamna (din ce-am observat eu). Da’ oficial, cred ca abia acum o sa devina. Pentru ca Gheorgheson nu simte recesiunea cand se-nchid magazinele pe high street; o simte doar cand e el ala dat afara, ala care nu-si gaseste job, ala care n-are cu sa plateasca rata sau chiria.

Ce sa zic? Urmaresc cu atentie situatia…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

225 Responses to “Devine oficial”

  1. aditzah says:

    Ba, daca se fute rau, tot asa, caut prin EU si ma urc in avion si aia e. N-o sa regret ca am venit tho, cu experienta pe care am prins-o aici pe care o trec in CV, mi-e super usor sa gasesc oriunde pe bani frumosi.
    As spera sa nu se futa prea rau, dar nah. We’ll see.

  2. Ivan says:

    Brexit sau nu, cam aceeasi e situatia și în restul țărillor menționate de tine. La mine, majoritatea proiectelor au fost oprite sau sunt onhold. Oficial cauta oameni, dar nu angajeaza pe nimeni. Zic că nu găsesc. Contractorii sunt înlocuiti cu interni si trimisi acasa… in afara de mekinsi si similar. Nu-ti zice nimeni sa pleci, dar nici sa ramai

  3. Claw says:

    Eu nu am inteles niciodata de ce te bucuri pentru Brexit, mai ales la faza ca o sa iti creasca salariul. Daca sunt 20-30 de oameni ca si tine, care isi cauta de munca, nu e normal sa scada salariile, ca aia o sa gaseasca 1-2 disperati sa ii angajeze?

  4. Manowar says:

    Eu nu am inteles niciodata de ce te bucuri pentru Brexit

    Nu ma bucur de Brexit. Dimpotriva, ma intristeaza. Dar e necesar. Daca “ma bucura” ceva pe tema asta, e faptul ca poate-poate face guvernul ce e NECESAR.

    Tu traiesti in Germania si nu-ntelegi treaba asta – ca acolo nu-i ditamai invazia de *insert scursurile Europei*. Ca nu vorbesc germana aia (bine, nici engleza, da’ asta e mai usoara pentru multi). Daca ai trai in Londra 6 luni, ai intelege de ce e fucking vital sa se intample asta – si cu no deal, nu asa.

    Nu ma bucura, da’ daca-i vorba ca tara asta sa fie reparata (si nu doar tara, ci si populatia) e absolut necesar hard brexit.

    mai ales la faza ca o sa iti creasca salariul. Daca sunt 20-30 de oameni ca si tine, care isi cauta de munca, nu e normal sa scada salariile, ca aia o sa gaseasca 1-2 disperati sa ii angajeze?

    1. Lumea nu mai vine aici. Pleaca. Prin urmare, hai succes cu aia 20-30 de oameni ca mine, ca aveai probleme sa-i gasesti si inainte de 2016.

    2. Lira se devalorizeaza. Stiu, ar trebui sa fie nasol, dar eu am datorii in lire. Sunt sigur ca-ntelegi legatura.

    3. …dar daca nu, cand se devalorizeaza lira, cresc (fortat) si salariile. Daca nu-l lire, in euro in alte parti.

    4. Nu-s teribil de atasat de vreun loc sau de vreo tara. Cetatenia o am. Cum ziceam, semintele …

    5. Imi convine faptul ca nu mai trebuie sa concurez cu britanici pentru joburi prin EU. Si, pe alocuri, nici aici – ca mai au companiile nevoie de oameni care sa poata calatori si-n EU, sa vorbeasca si limba, sa plm…si iarasi, avantaj eu.

    …si tot asa.

  5. Hama Lama says:

    As vrea sa fiu asa optimista ca Manowar. Pe de o parte, arunca astia cu joburi in mine si adevarul e ca as cam vrea sa plec de la astia (din varii motive, adica salariul si faptul ca nu se tin de cuvant). Pe de alta parte, daca plec, cum arata pe cv ca am stat doar 8 luni aici?

  6. Manowar says:

    de alta parte, daca plec, cum arata pe cv ca am stat doar 8 luni aici?

    Aici nu e Romania. Nu conteaza.

  7. Andrea says:

    Io n am lucrat vreo 9 luni, dupa am stat fix sub 6 luni la altii si mi am dat demisia exact cand urma sa-mi schimbe notice period si tot nu am avut probleme sa fiu angajata la un job bun, fix dupa.

  8. aditzah says:

    Cred ca arata bine. Cel putin in IT si la cat de repede se misca lucrurile, cum cresc firmele si cum angajau oameni, la 8 deja imi ziceau astia old-timer lol.

  9. RV says:

    Numai mie îmi pare rău de Brexit? Mă gândeam că după Olanda, Londra e cea mai penetrabilă piață pentru mine și ce fac.

    Da, știu, sandniggers și futăcioși de capre, dar scopul e să intri pe piață nu să locuiești acolo.

  10. Hama Lama says:

    Apai bine, accept interviuri deci :))
    Nu de alta, dar desi imi place ce fac, nu prea am unde progresa (companie mica, zero tooluri, totul se intampla in excel in cel mai bun caz), also la bani m-au tepuit bine si eu nu-s genul sa ma rog de ei sa-mi dea bani. Prefer sa plec.

  11. Andrea says:

    Ce faci?

  12. Neurogamer says:

    De cand is in UK, (se pare ca) schimb job-ul la 6-9 luni.
    No. One. Cares.

  13. ZmeulZmeilor says:

    Ba, totul ca totul dar nu varsati fasolea inca 3-4 luni fgmfmm. Parca vad ca fix cand ma mut eu din Gaozaria vine worlds worst economic crysis.

  14. Rads says:

    Ba, totul ca totul dar nu varsati fasolea inca 3-4 luni fgmfmm. Parca vad ca fix cand ma mut eu din Gaozaria vine worlds worst economic crysis.

    Daca vii aici pe bani de seminte sau sa dai cu lopata la capsuni, s-ar putea sa te afecteze mai mult. Daca vii pe un job highly skilled, eu cred ca ai de fapt de profitat de pe urma unei crize financiare.

    Mai putine investitii, mai putine companii din afara ca si concurenta pe piata interna, sunt sanse sa ajungi intr-o pozitie in care ai toata piata de desfacere pentru tine, si atunci esti in mare demand.. si ajungi sa o duci mai bine in recesiune decat in boom economic. Nu zic ca se aplica in toate domeniile, dar se aplica in cateva.

    In situatia mea de exemplu, produsele companiei la care lucrez sunt vandute in principal in afara (Europa, Africa, si in curand Asia)… ceea ce inseamna ca o devalorizare a pietei interne si a lirei duce la cresterea profitului relativ al companiei (banii intra in euro, rand, dirham, rupees, etc) ceea ce inseamna ca pot sa cer un salariu mai mare ca cel mediu de pe piata interna pe ceea ce fac eu; iar datoriile mele sunt in lire. #winning #haicucriza

  15. fish says:

    adica inflatie pe IT in restul Evropei 🙁
    shite

  16. ZmeulZmeilor says:

    Personal tintesc Irlanda, nu UK – plm, am o toleranta prea ridicata la UK de cand cu opencube.

  17. ala says:

    @zmeu: Ce dracu faci in Irlanda (mai cunoscuta si ca Republica Moldova a UK-ului)?
    Femei urate, chirii scumpe, mancare naspa. Au ceva natura, ce-i drept, dar nu poti trai doar cu lacurile si stancile.

  18. Claw says:

    1. Lumea nu mai vine aici. Pleaca. Prin urmare, hai succes cu aia 20-30 de oameni ca mine, ca aveai probleme sa-i gasesti si inainte de 2016.

    Da, dar daca ai niste runde de layoffs si dintr-o data 20-30 de oameni raman fara job, hai sa zicem ca unii pleaca din UK, dar restul? Poate unii sunt mai disperati ca tine si o sa accepte salarii mai mici.

    Tu traiesti in Germania si nu-ntelegi treaba asta – ca acolo nu-i ditamai invazia de *insert scursurile Europei*. Ca nu vorbesc germana aia…

    Te inteleg .Se zice ca germana e cel mai bun zid anti-imigratie in DE. Apoi mai sunt si altii care vin, vad ca nu pot sa invete limba (si e cam naspa sa stai multi ani fara sa stii limba tarii) si se cara.

  19. ZmeulZmeilor says:

    E ok Irl. Daca merg in ceva avansat am socul cultural prea mare.

  20. Manowar says:

    Da, dar daca ai niste runde de layoffs si dintr-o data 20-30 de oameni raman fara job, hai sa zicem ca unii pleaca din UK, dar restul?

    Restul nu-s ca mine.

    Ah, ca lucreaza mai ieftin? OK. Dar eu nu tintesc joburile pe bani de seminte oricum.

    Te inteleg .Se zice ca germana e cel mai bun zid anti-imigratie in DE. Apoi mai sunt si altii care vin, vad ca nu pot sa invete limba (si e cam naspa sa stai multi ani fara sa stii limba tarii) si se cara.

    Da, pai, engleza nu e mare zid. Si eu nu vreau toate jegurile Europei la mine in tara. Nu c-ar fi prea important ce vreau eu sau nu, da’ e vorba de supravietuire pentru tara asta, nu de ce-mi place mie. Iar daca nu “inchid” granitele, pot uita de supravietuire.

  21. animaloo says:

    adica inflatie pe IT in restul Evropei

    adica mai putini indieni si mai multi englezi? Ok.
    Altfel, nush cum e pe la voi dar germania are minus de programatori. suedia la fel. cred ca nici franta nu o duce prea bine.
    si, chiar nu cred ca UK o sa implodeze. O sa faca ei ceva bine, la un moment.

  22. ala says:

    @Animaloo: Nu stiu cum e cu nevoia de programatori pe-acolo, dar acum cativa ani era destul de greu sa scoti un 4k netto/luna ca senior in Germania(sa zicem pe C++). Ceea ce e cam meh cand compari cu Romania incluzand si costurile.

  23. animaloo says:

    pai da. Si aici tot sub romania iesi ca salariu

  24. Chuck Norris says:

    Tu traiesti in Germania si nu-ntelegi treaba asta – ca acolo nu-i ditamai invazia de *insert scursurile Europei*.

    Te inteleg .Se zice ca germana e cel mai bun zid anti-imigratie in DE.

    Say what niggaz?!
    Nu au venit in 2015 “doar” vre-un milion de Futadores de Capres in DE? N-am vazut sa-i fi oprit nici politia, darmite limba Germana.

    Bine, nu concurezi la joburi cu ei, Dar iti micsoreaza numarul si maresc costul cartierelor unde ai vrea sa locuiesti.

    UK macar are o balta uriasa de apa care ingreuneaza accesul animalelor, vezi Calais.

  25. Rads says:

    Romania e intr-o mare bula cand vine vorba de programare. Acum 10 ani era super ieftinache sa iti deschizi centru de programare in Romania.. si logic ca au inceput sa vina toti marii jucatori cu cerinte de programatori in Romania. Pentru ca Amazon de exemplu sa isi deschida un centru in Romania… te uiti la o miscare care trebuie planuita cativa ani si care necesita costuri enorme (dpdv legal, administrativ etc.). Pana cand au deschis ei centrul in Romania, salariile au crescut considerabil. Dar in momentul in care deja ai investit atatia bani, o sa incerci totusi sa faci o treaba acolo, chit ca deja nu mai e asa rentabil cum ai crezut ca o sa fie. Dar in cativa ani o sa zici gata, inchidem pravalia ca deja nu mai tine, iesim mai ieftin in UK.

    Ma astept ca toata bula asta cu salariile exagerate din IT din Romania sa se sparga in maxim 5 ani. Iti gasesc oameni in UK care iti fac aceleasi lucruri ca in Romania pe un salariu mai mic, mai ales ca e mai ieftin sa tii un angajat in UK fata de Romania (impozite mult mai mici). Deja stiu oameni cu firme de programare din Romania care se uita se deschida biroul principal in UK si sa faca aici o echipa.

  26. animaloo says:

    “impozite mult mai mici” – aide bre ca te citesc aia mici si rad dracu de tine 🙂
    In romania ai 0 impozitul la programator. Plus ca inca is multi pe pfa.

  27. Rads says:

    Am zis ca e mai ieftin sa tii un angajat. In Romania din cate stiu eu angajatorul plateste destul de multe taxe pentru un angajat; insa aici e mai rezonabil. Vorbesc din punctul de vedere al angajatorului!

  28. Rads says:

    Si chiar daca esti scutit de ceva taxe pe programator, nu or sa tina foarte mult chestiile astea, cred ca a vorbit si Manowar de asta acum ceva timp. Si apoi ai si support staff-ul, ca nu doar de programatori ai nevoie. Si chiar daca nu e asa, pot sa zic clar ca e mult mai putina bataie de cap din punct de vedere al birocratiei sa operezi in UK. Eu am stat 3 zile sa vand o masina in Romania cu toate actele in regula si 2 ore in UK sa imi fac o companie 100% legit. Ideea de baza e ca sunt de parere ca e o bula si o sa faca poc si atunci ramai doar cu Henri Coanda, Delta si Carpatii sa te incalzeasca la suflet.

  29. Radu says:

    Nu stiu cat de zero e impozitul pentru programatori in ro azi, dar mai ieri prin circa 2011 tot 1/3 din brut dadeam la stat, aproximativ fix la fel ca aici in moldova UK-ului, minus chestiile deductibile de aici gen dinti si doctori si medicamente si investitii in casa.
    Pe PFA/micro si alte jmenuri nu mergea la nici una din ultimele 3 firme la care am prestat in ro.

    Zicea cineva ca prefera Irlanda; nu man, e naspa aici, du-te in UK. Deja sunt prea multi romani.

    Si intrebare: cum ajuta Brexit la oprirea jegului non-european?

  30. Adi says:

    E impozit zero pe venit, care pentru muritorii de rand e 10% din ce ramane dupa ce scazi celelalte impozite care sunt vreo 45%. Celelalte impozite se platesc de toata lumea, inclusiv programatori, asa ca scutirea de impozit e acum mai putin relevanta.
    Pana acum un an scutirea de impozit era mai mare ca impact pe fluturasul de plata pentru ca o parte din taxe nu apareau acolo, erau “partea angajatorului”, dar acum cu “partea angajatorului” unificata cu partea angajatului ramane un impact mai mic pentru ca totalul e mai mare.

  31. super_fotbal says:

    @Rads asa cred si eu si dupa cateva interactiuni cu it-isti sub 30 de ani sunt convins. Inainte in IT erau baietii aia ca manowar, gen cu putina pasiune pentru it si chestii. Acum au inceput sa fie it-isti d-astia de zic ca sunt gameri ca se joaca rocket league.
    Nu am mai vazut stiri despre uk de cateva zile ca nu am mai avut timp, dar cand am plecat parea ca e no deal sau no brexit. Sper sa fie no deal ca sa vada si manowar concluzia la poveste.

  32. Adi says:

    SI apropo de bula din Romania, stiu sigur ca Polonia e mai scumpa decat Romania la forta de munca in IT. Nu de alta dar compania la care lucrez are de vreo 10 ori mai multi oameni in Polonia decat in Ro si face benchmarking des fata de pietele locale.

  33. animaloo says:

    ce nu stiu eu este daca pe langa salariu ala de ti-l negociezi, in uk, firma mai da ceva pe langa.
    aici negociezi 50k/luna (ca e cifra rotunda si e mai usor) si firma mai da 30% la stat, deci inca 15k.
    in Romania se mai da de o ciunga.

  34. ala says:

    lol. Pana se sparge bula, se acumuleaza banu, experienta si cunostintele. Iar cand se sparge, oriunde in Europa poti ajunge in maxim 4 ore din Bucuresti (acuma depinde cate animale ai dupa tine, poate fi logistic mai complicat). Ce ma distreaza astia care maraie printre dinti ca o sa moara capra vecinului.

  35. animaloo says:

    Adi: la 20000brut inseamna vreo 1300 lei. Cam de-o rata la banca. Nu as zice ca e chiar asa de inutila

  36. Adi says:

    Inseamna 6%. Nu cat sa iti schimbi stilul de viata, daca iti permiti un Bentley o sa ti-l permiti si cu impozitul asta, daca mergi cu autobuzul e cat tigarile pe 2 zile. Totul e relativ.

  37. Manowar says:

    Yup.

    In Romania deja nu prea mai merita (ca firma). Merita sa fii programator pe-acolo – daca te uiti strict la salariul lunar, mai-mai ca nu merita sa pleci de-acolo.

    S-au umflat cam prea mult salariile acolo.

  38. Alex says:

    Chiar si cu toata invazia de imigranti, oamenii raman englezi.
    In fine, nu ii cunosc ca natie. Dar cred ca o sa treaca peste socul Brexit-ului. O sa si-o fure umpic si apoi probabil ca o sa iasa la liman. Nu de alta, dar nu ar fi prima data cand ar fi cornered.

  39. Manowar says:

    Dar cred ca o sa treaca peste socul Brexit-ului.

    Lol. Cumva, am dubii.

    O sa si-o fure umpic si apoi probabil ca o sa iasa la liman.

    Daca ies cu hard brexit, o sa si-o fure un pic mai mult. Bine, in cele din urma cineva tot va iesi la liman. Nu garantez ca englezii.

  40. IulianS says:

    Inainte in IT erau baietii aia ca manowar, gen cu putina pasiune pentru it si chestii. Acum au inceput sa fie it-isti d-astia de zic ca sunt gameri ca se joaca rocket league.

    Da, dar inainte de 2003-2004 ca dupa aia s-a mers pe en-gros. E ca orice chestie care cand incepe sa fie atragatoare se umple de lume. Asa e peste tot si e normal; basic economics.

    Spun asta in cunostiinta de cauza; la un moment dat intrau doar smecherii si bazatii la anumite firme si erau platiti bine de tot, ca isi permiteau, fiind la inceput sa angajeze doar crema cremei. Ciurucurile o ardeau in zonele de en-gros. Fast forward vreo 7-8 ani si vezi cum bazatii intervieveaza, cu mici pretentii, cam toate ciurucurile. Mai rau, bazatii pleaca cand aud ca ciurucurile castiga cam 80% din cat fac si ei – cazuri reale.

  41. Manowar says:

    incredibil

    Care parte e incredibila?

  42. ac_dc says:

    In Romania deja nu prea mai merita (ca firma). Merita sa fii programator pe-acolo – daca te uiti strict la salariul lunar, mai-mai ca nu merita sa pleci de-acolo.

    S-au umflat cam prea mult salariile acolo.

    Ce zici tu? S-au umflat ceva, dar nu prea mult. Adica si daca esti senior (8-10 ani exp) si nu cred ca ai sanse mari sa treci de 2500, hai 3000 daca e industria in toane bune… Si astea sunt deja exceptii, multi nu au nici 2000, incl. unii seniori (5 ani exp sau peste, dupa definitia locala). Poate in ultimii 1-2 ani, desi nu cred. Asta unu la mana. Al doilea: ai mizeria cu drumurile, pe care, daca trebuie sa mergi zilnic in trafic (vorbim de Bucuresti)… te termina rapid. Eu nu merg regulat, si tot ma termina, cand am de facut vreun drum. Si fac un drum la 2-4 saptamani in medie. Poti sa dai oricat, eu n-as lucra cu job permanent in Romania, in care sa ai de facut drum acasa-serviciu. Bine, daca dai pana la cer, imi pun mana la nas, strang din dinti, trag ceva, si dupa aia plec injurand, dar tot plec.
    Si trei la mana, sa nu uit: preturile au crescut ceva in Romania in ultimii ani, inclusiv la servici si chestii din cosul de baza (notabil: mancare). La legume (pe care nu le poti evita, daca vrei sa mananci sanatos) au crescut cu vreo 50% in ultimii 3-4 ani, din ce am eu impresia. Adica mia aia de euro nu mai asigura un trai fenomenal. Si e un trend care e abia la inceput.
    Dar chestia cu traficul, cel putin pentru mine, e KO. KO de KO. E big no no. Si o sa am de facut ceva de genul asta la anul (cred), sper sa rezist.

  43. Manowar says:

    Ce zici tu? S-au umflat ceva, dar nu prea mult. Adica si daca esti senior (8-10 ani exp) si nu cred ca ai sanse mari sa treci de 2500, hai 3000

    3000e e mult pentru Romania, ma. La banii aia angajezi direct in Germania/UK.

    Al doilea: ai mizeria cu drumurile,

    Am zis “daca te uiti strict la salariul lunar”.

  44. Animaloo says:

    Bah, ban pe ban, îmi era mai bine în România. 2200 la final (am stat mult pe cacat de bani gen 1700 asa ca nu mi-a venit sa cer 2500), 260 casa. Mai facea și doamna niște bani la spital (nu știu cât, cred ca ultima luna se apropia de 3000lei). Inseamna undeva în juru lu 2000 după plata casei. Mâncare mai ieftina, GPL ieftin, bere ieftina.

    Anu asta, salariat, îmi rămân 2100 după chirie. Doar ca restu de cheltuieli is puțin mai mari. Bine, doamna o sa înceapă de pe la aprox 2500e, deci merita investiția în viitor. Pe lângă asta am 10 zile de concediu în plus.
    Asta strict ban pe ban (aici am avut noroc anu trecut cu contractul)

    Chestiile non financiare. Well, am șanse de 4 ori mai mici sa mor pe drumuri. Nici cancerul nu mai vine asa agresiv prin aer și mâncare. Berea e mai proasta, dar măcar mai scumpa. Mâncarea e cam proasta, aia de la restaurant, dar hei…am fo la masterchef și carnea de aici e top

  45. Mbf says:

    Ce va invidiez pe astia din europa cu faze din astea gen nu ii pasa nimanui ca ai schimbat dupa 8 luni. Eu traiesc in moartea logicii, ma intreaba toti de ce am plecat dupa 11 luni. Pai ca nu puteam munci pt 3 la nesfarsit, sa muriti in chinuri:)

  46. super_fotbal says:

    Sa-mi bag pula, arhi ca sa isi faca reclama la salamuri tot da aiurea-n anglia. Cica nu gasesti salamuri in anglia. Eu cred ca nu gasesc in toata romania un salam cu ulei de trufe, dar stiu doua locuri in anglia de unde poti lua.
    Nu are pic de rusine omu ala.

  47. IulianS says:

    arhi ca sa isi faca reclama

    nu stiam cine dracu-l urmareste pe ala… acum stiu. wtf

  48. ala says:

    @Manowar: Inca nu iei din doiciland la 3k ce iei in romanica la 3k. Dar nu e departe.

  49. Manowar says:

    Bah, ban pe ban, îmi era mai bine în România. 2200 la final

    Anu asta, salariat, îmi rămân 2100 după chirie.

    Parca nu prea e OK sa calculezi cum ramaneau mai multi bani daca te apuci sa compari doua salarii cu unul.

  50. Iugas says:

    Somewhat related. Retards at work:
    1. “UK faces pallet crisis if there is no-deal Brexit
    The government is holding talks with distributors after realising that the UK has a dire shortage of the “right sort” of pallets to import and export goods in the event of a no-deal Brexit.”
    https://www.theguardian.com/politics/2019/feb/26/uk-pallet-crisis-no-deal-brexit

    2. “UK porn BLOCK comes into force next month – but a £5 ID card will buy you access
    Web users will have to prove their age before accessing sites like PornHub and YouPorn”
    https://www.mirror.co.uk/tech/uk-porn-block-comes-force-14091429

    Porn cu buletinul, lol.

  51. Sabotor says:

    Eu traiesc in moartea logicii, ma intreaba toti de ce am plecat dupa 11 luni. Pai ca nu puteam munci pt 3 la nesfarsit, sa muriti in chinuri:)

    Pai le spui chiar asta. Sau, pula mea, ca nu si-au respectat promisiunile.

  52. Manowar says:

    @Manowar: Inca nu iei din doiciland la 3k ce iei in romanica la 3k. Dar nu e departe.

    Depinde, ma. Gasesti in Romania programatori (si nu chiar genii) la 5k. Cam ce iei in DE la 5k?

  53. ala says:

    5k e pentru top end in RO. Pe aia ii gasesti in DE doar pe contract pe 1000k+/zi. Nu contest, or mai fi niste lingecur mediocri ajunsi la scorul ala in RO, dar sunt niste exceptii.
    Toti pe care-i stiu eu la 5k intra la categoria grea fara exceptie.

  54. ala says:

    1k/zi, rectific

  55. ala says:

    Asta pe partea de executie. La management, poti sari lejer de 5k, dar aia e alta branza-n alta traista.

  56. Claw says:

    Va kkati aiurea cu salariile din RO. E o bula asta cu IT-ul si nu o sa mai tina mult. E mai ieftin sa angajezi in sudul Europei acum (Grecia, Italia, Spania) si io zic ca reusesti sa atragi mai usor specialisti din toata lumea cu “uite boss, ai marea si plaja langa birou” decat “uite boss, ai traficul cel mai naspa di Europa si cancerul in aer”. Probabil inca se mai gasesc IT-sti comozi prin RO care inca nu vor sa plece de la fusta mamii, dar si asta o sa se schimbe incet incet, baietii o sa iasa din adolescenta si pe la 40 de ani, cand or vrea familie, o sa isi dea seama cat de de kkt e traiul acolo (mai ales in Buc).

    Doi la mana, ma distreaza cum toata lumea compara salarii de inceput/middle hai si senior. Dar boss, potentialul… cu potentialul cum stam? Cand ajungi mare specialist, poti luat peste 100k, am mai auzit de salarii de 200k ca manager. Ca a nu mai zic de salariul sotiei (daca e non-IT – vedeti la animaloo). Ia ziceti, aveti si voi d-astea pe acolo?

  57. Alin says:

    Devalorizarea lirei va duce la o scadere drastica a importurilor din UE in special. The silver lining being that more non EU countries will look forward into taking advantage of a new trade opportunity. Si aici ma uit din perspectiva business-ului in care activez unde 85% din importurile noastre sunt din Spania. Partea buna e ca avem monopol pe un produs similar dintr-o tara non EU. In retrospect devalorizarea va duce la o creștere in preț so cheaper asian products will take over the market.

  58. ala says:

    Vezi mai sus. Treci la potential cand termini de exploatat bula, daca stai doar pe sell side.
    100k before tax nu e mare smecherie, btw, daca pui si costurile. Intr-adevar, e cam de cacat fauna si flora din rromanistan, si planuiesc si eu sa-mi fac vant in maxim 2 ani. Doar ca, momentan, merita dealul. Inca.

  59. Claw says:

    100k before tax nu e mare smecherie, btw, daca pui si costurile

    Ce companie din RO iti da suma asta? Postul, experienta si adresa si ma intorc maine in Rromanistan.

  60. ala says:

    100k/an face cam 60k dupa taxe, give or take. Undeva la 5k pe luna. Minus vreo 2k offsetul de costuri, ajungi la 3k. E un salariu destul de comun de senior in Bucuresti.

  61. Manowar says:

    Minus vreo 2k offsetul de costuri

    Lolwhat?
    Cum asa? Gen cum ai ajuns la 2k?

  62. Manowar says:

    Sa-mi bag pula, arhi ca sa isi faca reclama la salamuri

    Looool. Stiam ca omul are doua personalitati si ca nu prea poti lua de bun ce zice. Acum m-am convins ca nu mai am ce cauta pe acolo nici de curiozitate.

    De aici

    In alta ordine de idei, daca nu gaseste p-aici salam, poa’ sa-i ceara lu’ nevasta-sa sa-i aduca unul luat pe avion. D-ala barbos, lol. *micdrop*

  63. ala says:

    Pai: chirie 1k, asigurare la masina vreo 0.15k , transport 0.15k,,ies cam 1.3k, Daca mai iesi in oras, mai spargi 0.5k pe luna lejer(ca nah, berea e 5-6 euro fata de 10 lei), taxi etc.
    Acum depinde fiecare cum traieste. Nu-s chiar in categoria family guy.

  64. Claw says:

    Looool, si in Bucuresti nu ai costuri? Cat costa o chirie acolo, mancarea, iesitul in oras, o excursie in afara? Masinile sunt mai ieftine?

    Stiu, inca mai e mitul cu costuri mai mari in strainezia, d-aia au aia salariile mai mari. Hai sa umblam si la asta: uite eu platesc sub 700 EUR chirie pe 3 camere, 82mp, 2 balcoane, terasa in spate, spatiu verde si loc de joaca pentru copii in spatele blocului si nu parcare, cu râul si zona de promedata in cartier, la walking distance de centru si cel mai mare parc din oras. Cam cum e Tineretului asa. Pt comparatie: https://www.imobiliare.ro/inchirieri-apartamente/bucuresti/tineretului?nrcamere=3

  65. Fery says:

    Pe ce satana platesti chirie 1k in bucuresti? Sper ca e macar o casa decenta.

  66. ala says:

    @Fery: 1k=diferenta de chirie intre afara si bucuresti

  67. Manowar says:

    Pai: chirie 1k

    Nu e diferenta de 1000 la chirie intre Romulania si Germania. In conditii echivalente, diferenta e de vreo 300 de euro cel mult, cred.

    asigurare la masina vreo 0.15k

    Like for like, boss. Compara chestii echivalente. Sau tu compari asigurarea aia default de Romulania – gen NU casco si preferabil de la o firma care vinde ieftin, da’ nu-ti plateste in veci reparatiile, daca e? Ca daca da, felicitari, da’ nu asa functioneaza.

    transport 0.15k

    Again: compara chestii echivalente. Nu-mi zice ca-n Germania iei masina, da’ in Bucuresti mergi cu autobuzul – eventual fara bilet. S-ar putea sa vezi ca nu prea e o diferenta de 150 de euro atunci.

    ies cam 1.3k, Daca mai iesi in oras, mai spargi 0.5k pe luna lejer(ca nah, berea e 5-6 euro fata de 10 lei), taxi etc.

    Nu, nu e o diferenta de 500 de euro pe luna. Poate doar daca in Germani mergi in locuri decente si-n Bucuresti mergi in bomba. Again: compara chestii echivalente. Ia un beer garden random din Germania, daca exista asa ceva p-acolo (cum e p-aici terasa de pub) si vezi cat e o bere. Compara cu o chestie echivalenta in Bucuresti. Gen tot asa – cu terasa verde and shit. Cat e diferenta la berea aia, de-ajungi tu la 500 de euro pe luna? Si cate beri bei?

    Acum depinde fiecare cum traieste. Nu-s chiar in categoria family guy.

    Nu trebuie sa fii in categoria family guy. Gen eu inteleg, daca unul da 300 de euro pe-o garsoniera in Bucuresti, ca i se pare mult 900 de lire pe chirie in UK. Da’ nu asa se face comparatie. Ca ala cu 900 s-ar putea sa stea in 3 bed house undeva verde, pe langa parcuri, cu liniste si aer curat and shit. Ceea ce-n Bucuresti nu stiu pe unde poti lua, daca poti – posibil pe Nordului sau mortii lor. Cat te costa sa-nchiriezi acolo o casa cu 3 dormitoare/4 camere?

  68. ala says:

    Ai dreptate, in mare, am cam supraestimat. E probabil sub 1k offsetul.
    Nu, nu mi se pare scump 900, insa, gasesti la scorul asta in Londra, la maxim 1 ora de munca? Ca ma cam indoiesc. Ultima oara cand m-am uitat era cam 1.3k un studio decent prin centru.

  69. ala says:

    Ma rog, centru e relativ in Londra. Sa spunem Canary Warf.

  70. Manowar says:

    Nu, nu mi se pare scump 900, insa, gasesti la scorul asta in Londra, la maxim 1 ora de munca?

    Depinde de unde e locul de munca. Ca Londra nu-i chiar cat Bucurestiul. Poate da, poate nu. Ce-ti pot spune e ca nu stiu pe nimeni care sa vrea sa locuiasca acolo – in Canary Wharf.

    Ce vad in Canary Wharf e ceva de genul asta. Si faza e ca pe la banii aia poti inchiria asa ceva la 26 de minute cu masina/50 de minute cu transportul in comun. In Canary Wharf nu e nimic. Absolut nimic interesant. O gramada de blocuri, o gramada de firme si, in afara de asta, ceva puburi (mai) scumpe and shit. Da’ nimic interesant. Nu vreun parc, nu vreun nimic. Asfalt si beton. Iar mie nu mi se pare o alegere dificila intre casa cu doua dormitoare/trei camere cu curte si parcare si apartament in Canary Wharf.

    Pe langa asta, nu stiu de ce crezi ca ar vrea lumea sa lucreze in Canary Wharf. Sunt joburi de-alea din domeniul financiar pe-acolo, in mare. Cele mai multe dintre ele sunt platite prost/mediocru. Si-n rest, nu-i pe-acolo cam nimic interesant.

  71. ala says:

    joburi de-alea din domeniul financiar pe-acolo, in mare. Cele mai multe dintre ele sunt platite prost/mediocru

    Nu chiar, cel putin pe partea care ma intereseaza pe mine (investment banking -> quant).

  72. Claw says:

    Ia un beer garden random din Germania, daca exista asa ceva p-acolo (cum e p-aici terasa de pub) …

    Nu doar ca nu exista, dar nemtii nici macar nu au auzit de asa ceva!

    (Psst, sefu, ia uite ce mi se sopteste in casca):

    A beer garden (a loan translation from the German Biergarten) is an outdoor area in which beer and local food are served, typically at shared tables. Common entertainment includes music, song, and games, enjoyed in an atmosphere of Gemütlichkeit.

    Beer gardens originated in Munich, the capital of the German state of Bavaria, in the 19th century, and remain common in Southern Germany. They are usually attached to a brewery, beer hall, pub, or restaurant,[2] with a distinction being made between a Wirtsgarten where only food sold by the venue is allowed[3] and a traditional Biergarten where patrons may also bring their own.

  73. Manowar says:

    Nu chiar, cel putin pe partea care ma intereseaza pe mine (investment banking -> quant).

    Cat?

  74. Manowar says:

    Nu doar ca nu exista, dar nemtii nici macar nu au auzit de asa ceva!

    Problema nu e “de unde vine, cine-a fost primul”, ci daca MAI exista. Gen terasa aia cu pomi, verdeata, treburi, unde lumea sta la fumat si la baut pe banci and shit. N-am idee daca MAI sunt. N-am mai fost in Germania de ceva vreme, stii?

    P-aici ai gramezi. In Germania nu stiu daca ai sau nu (era iarna, nu am cautat). Iar in Viena n-am vazut nici macar una.

  75. ala says:

    800-1000/zi

  76. Karlik says:

    Iar in Viena n-am vazut nici macar una.

    Mai sunt, dar mai rarut. De exemplu aia din Schmelz.

  77. Manowar says:

    Mai sunt, dar mai rarut. De exemplu aia din Schmelz.

    Plm, era gen Craciun-Revelion, nu prea am cautat mult.

  78. Claw says:

    Da, normal ca exista: https://awesomeberlin.net/attractions/biergarten-berlin-best-beer-garden. Sunt si in Munchen si in toate orasele dar mi-e lene sa caut.

    In Germania nu stiu daca ai sau nu (era iarna, nu am cautat). Iar in Viena n-am vazut nici macar una.

    Pai iarna este inchisa partea de afara si au doar in interior (daca au spatiu interior). In Londra nu e asa, sau britonii stau si in ian cu berea pe terasa? Asa si eu in Portugalia iarna nu am vazut lume la plaja, oare lumea sta la plaja pe acolo? (daca ma intelegi ce vreu sa zic)

  79. Manowar says:

    In Londra nu e asa, sau britonii stau si in ian cu berea pe terasa?

    Iarna prin Londra inseamna in general 10 grade si destul de multe terase sunt incalzite, deci da.

  80. Karlik says:

    Credeam ca aveti un singur anotimp acolo, ala ploios…

  81. Manowar says:

    Credeam ca aveti un singur anotimp acolo, ala ploios…

    Nu. Exista si vara, de exemplu. A fost intr-o joi, anul trecut.

  82. Neurogamer says:

    Exista si vara, de exemplu. A fost intr-o joi, anul trecut.

    Poate la voi. Aici in the Southern Confederacy …. plm.

  83. schipix says:

    Bai poate nu am inteles eu bine, dar s-a afirmat cumva ca nu (mai) exista Biergarten in Germania ? Plm poate in Germania nu, dar Bavaria e plina (ca sa mi-o ard si io bavarez-patriotard, cum se tot poarta pe acilea).

  84. schipix says:

    Ceva mai la subiect. Costurile cu un angajat IT/programator in Romania nu sunt nici pe departe la nivelul celor din Germania. Si nu, nu se pune doar salariul (eventual brut) al angajatului. Apar f multe alte cheltuieli in Germania: chestii de conformitate cu legislatia muncii, asigurari (cele pe care le plateste firma, nu cele de pe fluturas), chestii care tin de atragerea candidatilor, fidelizarea angajatilor, numarul de ore lucrate anual, volumul de munca samd. Chestii care, pe cand eram eu in RO, erau considerate mofturi.

  85. Orbu says:

    In conditii echivalente, diferenta e de vreo 300 de euro cel mult, cred.

    Nu are sens notiunea de conditii echivalente. Are sens notiunea de merg la munca in orasul X, castig Y, chiria ma costa Z ramai cu D = Y-Z. Daca schimbi orasul/tara in X1, Y1, Z1 raman tot cu D? Daca nu inseamna ca nu. Punct.
    Matematica nu tine cont de chestii gen “da’ acolo e mai frumos”. La intrebarea – cat poti economisi cam ala e raspunsul.

    In alta ordine de idei un apartament cu 1 dormitor in Stuttgart ( doua camere), un oras din Germania, nu cel mai scump , chiria e ~1200 EUR pe luna, nu cel mai de lux apartament, nu in cea mai favorabila zona a orasului. Iar ala nu-i chiar Munich & shit.
    In Bucuresti gasesti sub 600 de euro mai bine pozitionat – pentru lucru, iesit in oras, etc – ce ai nevoie. Daca nu ai mari pretentii 350-400.
    Daca vorbim insa de Munich, Frankfurt – diferenta poate sa fie 1k, cum zice Ala.
    Degeaba imi spui ca traiesti mai bine & shit, ca te aprob, da’ te intreb scurt: Mie arata-mi banii ramasi in mana, nimic altfeva. Iar la capitolul asta Ala are dreptate.
    Iar de UK, pula mea nu mai zic nimic, ca imi aduc aminte cum pe fiecare luna ma simt talharit.

    Da, ai in UK ( de exemplu) asigurare comprehensive cacat cu flegme. Ma pis pe ea. N-am nevoie. Mai mult ma incurca, ca daca stramb masina tre’ sa merg la ei sa o evalueaze sa ii faca ei degraba write-off si sa mai iau pula bani pe ea. Si daca vreau de aia buna( adica buna sa ai voie sa circuli pe strada si atat) si ieftina ca in Ro, ce crezi , e mai scumpa si decat aia comprehensive si de vreo minim 5 ori mai scumpa decat costa in Romania. Dracu’ stie din ce motiv, dar asta e situatia.

    Pe scurt, nu zic ca e rau, nu zic ca tre’ sa traiesti intr-un anume fel, astea-s consideratii de ordin personal. Zic ca Ala are dreptate si in vest banii iti sar din portofel vrei-nu-vrei, pe cand in Romania, numai daca vrei. Vrei casco bun? Sunt 2-3 firme cu obraz care ti-l ofera. Te costa tot ca in UK, dar e pentru cine vrea. Cine nu, are optiunea de lurking si economisit. Ca mine, de exemplu.

    Cu cea mai mare sinceritate iti spun ca daca as fi venit aici pe salariu/ job permanent si-mi dadeau astia cat pula mea se da pentru aia ca mine, intre 3.7k si 4.5k net, acum eram inapoi urland in Ro, ca nu prea imi ieseau calculele.

  86. Manowar says:

    Nu are sens notiunea de conditii echivalente. Are sens notiunea de merg la munca in orasul X, castig Y, chiria ma costa Z ramai cu D = Y-Z. Daca schimbi orasul/tara in X1, Y1, Z1 raman tot cu D? Daca nu inseamna ca nu. Punct.
    Matematica nu tine cont de chestii gen “da’ acolo e mai frumos”. La intrebarea – cat poti economisi cam ala e raspunsul.

    Pai, atunci ia-ti familia si locuiti toti intr-o singura incapere, shared, preferabil prin Hull. Cre’ ca iesiti cu chiria la 100 de lire pe luna. Se vezi cat economisiti! Asta ca sa nu mai zic de vreo insula de pe langa Scotia, unde de 100 de lire inchiriezi deja 6 bed grajd.

    Nici restaurante nu sunt acolo, economisesti TOT. Ca vrei sau nu :))

  87. animaloo says:

    Mie arata-mi banii ramasi in mana

    fratemeleu orb, la un moment va trebui sa iesi din paradigma asta a saracului. Banii aia in mana, acum, au si costuri viitoare. Tre sa ii pui si pe aia la calcul.
    Altfel, in Koln (oras maricel) apartament de 3 camere nu central: 700e. cu tot cu restul de costuri te duce spre 1000 sumpic.

    3k. E un salariu destul de comun de senior in Bucuresti.

    bah. mai taiati ma din ele. “destul de comun” insemana ca stii cativa care au suma asta?

    Parca nu prea e OK sa calculezi cum ramaneau mai multi bani daca te apuci sa compari doua salarii cu unul.

    bre, avand in vedere ca am “luat-o” studenta, faptul ca a prins niste un an cu salariu de 15-20 mil (pe final dupa crestere avea si ea 3000), as putea spune ca tot pe un salariu traiam 😀

  88. Manowar says:

    fratemeleu orb, la un moment va trebui sa iesi din paradigma asta a saracului. Banii aia in mana, acum, au si costuri viitoare. Tre sa ii pui si pe aia la calcul.

    Stie si el, ca de aia e aici 🙂 dar o perioada o sa mai guite cu “ce mica era rata la Bucuresti” 🙂

    Ca el zice

    Matematica nu tine cont de chestii gen “da’ acolo e mai frumos”.

    ..la care intrebarea se pune “cum se traduc in matematica sansele lu’ fiica-ta de acolo si de aici lol” sau “matematic, ce aer respirati”. Sau, sau, sau.

    E nasol, plm, stiu 🙂

  89. animaloo says:

    io nu-s cu terasele alea. Ca de exemplu si in bucale sunt cateva piese mega jmechere. Stiu ca nu crezi, dar ai putea sa asculti 🙂
    baiu meu e cu canceru ala din aer. Si cu faptul ca ultima data cand am fost cu masina in bucuresti, la pranz, wazeul era rosu. bah nene, o strada nu era cu albastru. una mica.
    Aici e aglomerat dimineata, d-aia imi place autobuzu ca are traseu propriu. Si seara cand pleaca lumea la munca. Dar bah, la 12 te plimbi cu masina prin oras ca bossu. In bucuresti zici ca is numa curieri ma. De dimineata de la 7 pana seara la 8 bucurestiu e asediat de soferi. Asta numa calitatea aerului. Chestie care s-a demonstrat ca ajuta la cancere si nu numa.

  90. animaloo says:

    “cum se traduc in matematica sansele lu’ copila-tu de acolo”

    uite. La faza asta mie mi-e putina teama in suedia. Problema e ca aici toti au bani. Asa ca exista riscul ca la 18 ani sa isi bage pula in facultate si sa se apuce de vreo meserie epica gen “intind beton cu masina aia misto”

  91. Orbu says:

    Pai, atunci ia-ti familia si locuiti toti intr-o singura incapere, shared, preferabil prin Hull. Cre’ ca iesiti cu chiria la 100 de lire pe luna. Se vezi cat economisiti! Asta ca sa nu mai zic de vreo insula de pe langa Scotia, unde de 100 de lire inchiriezi deja 6 bed grajd.

    Serios? E o optiune, da’ mai sunt joburile alea de 5k in orasul ala ?
    Lasand la o parte ca tu implici ca platesti mai mare dar te simti mai bine. Oricat de misto ar fi Hull ala comparabil cu Bucurestiul, daca stai toata familia intr-o camera cred ca e aproape de imposibil. Pentru o persoana/cuplu, probabil ca merge, ramane de rezolvat partea cu joburile de 5k. Ca aia e. In bucuresti ai joburile unde sunt costurile mai mici. Degeaba ai si in tarile astea orase cu costuri mici,dar nu joburile.
    Cum ar fi Koln – am ras.

    ..la care intrebarea se pune “cum se traduc in matematica sansele lu’ fiica-ta de acolo si de aici lol”. E nasol, plm, stiu ?

    Nu toata lumea are copii si calculele in aceeasi directie.

    Matematica pe care a expus-o Ala e simpla si asa cum spune el.
    Eu imi calculez ca sa platesc echivalentul a vreo 20k lire in plus pe an e preferabil decat sa platesc niste scoli private in Romania care m-ar duce la 2 copii aproape de aceeasi suma e ok pentru o investitie in educatie si mai beneficiez si eu bonus, de una-alta.
    Ca am banii disponibili pentru hack-ul asta.
    Ca daca eram pe salariu, imi bagam pula in fitele astea urgent, puneam problema altfel, ca nu-mi place sa chitai.

    fratemeleu orb, la un moment va trebui sa iesi din paradigma asta a saracului.

    Nu e nicio paradigma, e matematica. Un nene caruia i se ofera 3-4k EUR in Romania nu are mari lucruri de rezolvat pentru viitor, e cam bine integrat in peisaj. Unii avem de rezolvat chestii pentru copii, dar nu toti.

    bah. mai taiati ma din ele. “destul de comun” insemana ca stii cativa care au suma asta?

    Cativa care nu sunt la fel de competenti ca mine, ca sa fiu un domn. E suficient, sau tre’ sa demonstrez ca de fapt ploua pe strada cu joburi de banii astia trebuie doar sa intinzi mana? Ca da, e o diferenta, nu-i chiar asa, dar e ceva “achievable”.

  92. Manowar says:

    Serios? E o optiune, da’ mai sunt joburile alea de 5k in orasul ala ?

    Da’-n Bucuresti erau? Ah, stai, d-acolo luai avionul…

    Lasand la o parte ca tu implici ca platesti mai mare dar te simti mai bine. Oricat de misto ar fi Hull ala comparabil cu Bucurestiul, daca stai toata familia intr-o camera cred ca e aproape de imposibil.

    De acord. Deci conteaza conditiile echivalente? Conteaza cum te simti? Ca matematic parca nu conta 🙂

    Nu toata lumea are copii si calculele in aceeasi directie.

    Nu. Dar tu esti oltean – te doare-n pula de restul lumii.

    Nu e nicio paradigma, e matematica. Un nene caruia i se ofera 3-4k EUR in Romania nu are mari lucruri de rezolvat pentru viitor, e cam bine integrat in peisaj. Unii avem de rezolvat chestii pentru copii, dar nu toti.

    Te cam pisi pe aia 3k.

    Nu zic, o duci bine cu banii aia in Romulania, dar nu atat de bine ca aici.

    Daca ai dubii, du-te sa vezi cat te costa sa cumperi o casa cu 3 dormitoare in Bucuresti. Da’ in Bucuresti, nu “la 20 km de Bucuresti”. Hai succes cu aia 3k acolo. Sa adaugam si chestii de-alea cu verdeata, parc, scoli, pula mea, ca aici le ai. Doar abia am stabilit ca te intereseaza daca te simti mai bine – ca d-aia nu vrei in Hull, nu? 🙂

    Hai ca nu-i greu.

    Ba, rezumatu’ e ca – mai devreme sau mai tarziu – conteaza pentru mai toata lumea. Cam toata lumea face la un anumit moment copii. Cam toata lumea vrea sa aiba copiii aia la o scoala decenta, sa invete chestii cool, sa aiba un CV mai strong pe viitor, sa pula mea. Si stim amandoi unde le rezolvi pe-astea mai usor.

    Sigur, poti s-o dai in “da’-mi bag pula-n ei de copii, sa se descurce, ca si eu m-am descurcat; si eu pot sa stau si la apartament”. Caz in care, plm, revenim la Hull. Ca sunt si-acolo apartamente – sa se descurce, da-i in plm de copii.

    Asa, puteam si eu sa ma duc cu base-ul meu de 4500 de lire in Romulania cand deja aveam platit apartamentu’ de-acolo. Ca oricum lucram de-acasa”. Fara rate/chirie, cu 4500 de lire pe luna, pula mea, estimez ca m-as fi descurcat decent. Da’ as fi stat la bloc. In aer irespirabil. As fi condus cel mult vreo sedinta de scara de bloc, ca de vreun Mercedes nu se punea problema; gen degeaba mi l-as fi permis, ca nu-mi permiteam sa-mi fac drumuri, scoli, sa-mi plantez copaci etc.

    Eu stiu, plm, si eu m-am chinuit o vreme pana am inteles/acceptat ca nu pot sa platesc costuri ca-n Romulania decat daca accept si conditiile de Romulania. De la scoli/poluare/spitale/infrastructura pana la Dragnea, OUG-uri, coruptie si rezultatele ei. E nasol, si mie mi-ar fi sunat bine o rata/chirie de 300 de euro pe luna acum ceva ani.

    …si ba, sincer, o luam si matematic, asa, cum vrei tu. Anunta-ma tu cand gasesc eu jobu’ asta la banii astia in Romulania. Sa stiu si eu. Cine stie, poate ma duc, lol.

  93. ala says:

    @Manowar: vorbeam de cat ramane, nu de compromisuri. In situatia de single, fara animale de companie pe-acasa, merge. Cu familie/copii nici eu n-as paria pe Romulania.

  94. Manowar says:

    @Manowar: vorbeam de cat ramane, nu de compromisuri. In situatia de single, fara animale de companie pe-acasa, merge. Cu familie/copii nici eu n-as paria pe Romulania.

    Ba, eu nu stiu cati bani imi raman. Serios ca nu stiu. Da’ hai sa zicem ca-mi raman 4000-5000 de lire pe luna. Efectiv n-am idee, s-ar putea sa aberez.

    Bun, anuntati-ma cand vedeti joburi pentru mine in Romania de la care sa-mi ramana banii astia. Nu mai punem si partea cu nevasta – gen sa ma anuntati daca vedeti joburi de 3000 de lire pentru ea p-acolo, ca na, poate conteaza. Ca aia-i deja o chestie amuzanta.

  95. ala says:

    Si merge as in “merge 1 an,2”

  96. Manowar says:

    Si merge as in “merge 1 an,2”

    Nu merge deloc, omule.

    “Merge” doar daca te apuci sa compari job de ultra senior luat pe ultra pile in Romulania cu job de junior luat aici pe bune. Doar atunci. Altfel, nu, nu merge nici macar o zi, necum doi ani.

    Eu inteleg ca poate-n Romulania vin unii si-ti dau tie 5k pe luna. OK. Te cred. Da’ problema e ca daca esti la nivelu’ la care pupi 5k pe bune in Romulania, aici vin astia si-ti dau 8k + un pachet simbolic de actiuni de vreo 150k la angajare. Si parca-parca nu-i acelasi lucru.

  97. ala says:

    Nu-ti da nimeni 3000 de euro(convertit in GBP) ca junior. Las-o.

  98. Manowar says:

    Nu-ti da nimeni 3000 de euro(convertit in GBP) ca junior. Las-o.

    Parerea ta.

    La fostu’ meu angajator p-acolo e salariul de junior, daca faci tu conversia aia. Si nu-i singurul caz. Nici pe departe.

    Problema mea ramane: mie-mi raman sa zicem 4-5k in brate p-aici. OK, esti amabil sa-mi arati tu salariul de 4-5k lire (convertit in Euro, ca sa ne maimutarim) in Romulania? Salariul, nu mai zic sa-mi si ramana banii aia.

  99. Orbu says:

    Da’-n Bucuresti erau? Ah, stai, d-acolo luai avionul…

    Pe vremea cand am inceput eu treaba asta nu erau. Acum sunt. Erau de 2k, 2k si ceva. Ajunsesera la 3k, dar deh, am gasit mai bine.

    Conteaza cum te simti? Ca matematic parca nu conta ?

    Pentru calculul banilor nu. Conteaza sa poti functiona cat sa mergi la munca sa faci banii aia. O logica minima zice ca daca in Bucuresti poti functiona, poti functiona in conditii minim la fel. Daca stai intr-o camera la dracu’ in praznic e posibil sa fie mai rau si sa nu aiba sens.
    Da, ca ar putea fi mai bine, mai lux, mai nu stiu ce? Ar putea. Dar poate nu vrei, nu ai nevoie, esti ok cum e deja, vrei doar bani mai multi. Aia e partea matematica.
    Ce spui tu e, iti dam mai multi bani dar te costa tot mai mult si, nu-i nimic, iti oferim chestii misto de ei. Iar eu sunt – MULTUMESC, dar sunt aici doar pentru bani, altfel ramaneam la mine la tara/bucuresti/etc.

    Nu zic, o duci bine cu banii aia in Romulania, dar nu atat de bine ca aici.

    Sunt 100% de acord. Dar poate nu conteaza pentru toata lumea.

    Doar abia am stabilit ca te intereseaza daca te simti mai bine – ca d-aia nu vrei in Hull, nu?

    Nope. Show.me.the.money – Atat.
    Nu conteaza, boss, ca e Hull, ca e pula mea. Daca maine imi da unu’ 1.2k+/zi ma intorc inapoi in Bucuresti urgent si merg si zilnic la birou, desi urasc asta. Las copiii aci la scoala, ca de aia am venit – fiecare cu cincinalul lui, si ma duc si le iau alora banii de n-au aer. Da, matematica mea e alta acum, ca nu mai e 4-4.5k salariu – 2.5-3K cheltuieli, vs 3k salariu – 1k cheltuieli. Daca ma chitrosesc sa raman aproape de 10keur dupa cheltuieli, ma gandesc ca merge sa platesc un pic mai mult pentru confort ca nu se face gaura in cer. Da’ un pic ala nu e la fel cand il raportezi la mai putini bani disponibili.

  100. Manowar says:

    Pe vremea cand am inceput eu treaba asta nu erau. Acum sunt. Erau de 2k, 2k si ceva. Ajunsesera la 3k, dar deh, am gasit mai bine.

    Pai, de 2-3k gasesti si-n Hull, my friend. Fara probleme.

    Ce spui tu e, iti dam mai multi bani dar te costa tot mai mult si, nu-i nimic, iti oferim chestii misto de ei. Iar eu sunt – MULTUMESC, dar sunt aici doar pentru bani, altfel ramaneam la mine la tara/bucuresti/etc.

    Chestia e ca IEI mai multi bani aici. Doar ca tu privesti treaba asta aiurea. Gen tu ai venit si-ai lucrat in Oxford – deci UK – dar mental ai trecut asta la “am lucrat in Bucuresti”, ca zburai acolo joia sau vinerea. Pai…pula mea…
    La ce job din Bucuresti, cu lucrat in Bucuresti ai luat tu banii astia? Ca daca jobu’ era in alta parte si lucrai remote sau zburai acolo…plm, p-aia poti s-o faci si din Hull, nu?

    Daca maine imi da unu’ 1.2k+/zi ma intorc inapoi in Bucuresti urgent si merg si zilnic la birou, desi urasc asta. Las copiii aci la scoala, ca de aia am venit – fiecare cu cincinalul lui, si ma duc si le iau alora banii de n-au aer.

    Te cred. Nu inteleg, dar te cred. Adica, nu inteleg cum vine “imi pasa atat de copii incat ma mult in alta tara pentru ei” in acelasi timp cu “pentru bani mai multi ii las aici si ma duc dincolo”. Ma depaseste conceptul.

    Inteleg treaba cu cincinalul, dar mi se pare ca ori ne pasa de familie – caz in care nu putem sa-i lasam p-aia din familie in alta parte – ori nu. Caz in care ne bagam pula-n ei.

    Ce zici tu mi se pare cumva la acelasi nivel cu “imi trimit copiii si nevasta-n Romulania sa stea cu mama si aici raman doar eu, sa lucrez, ca sa platesc chiria shared, sa imi ramana si mai multi bani; si merg numai pe jos sau cu o bicicleta (furata, evident), ca sa-mi ramana SI MAI MULTI bani; sau bag pula-n shared si fur un sac de dormit si dorm in parc pentru ca bani”. N-are sens in mintea mea.

  101. ala says:

    8k + un pachet simbolic de actiuni de vreo 150k la angajare

    Asta inseamna cam 140k brutto pe nedeterminat. Ma indoiesc ca da cineva banii astia la primul job in UK.De aia tintesc direct contract. Dar e alta discutie, alt context.

  102. Manowar says:

    Asta inseamna cam 140k brutto pe nedeterminat. Ma indoiesc ca da cineva banii astia la primul job in UK.De aia tintesc direct contract. Dar e alta discutie, alt context.

    Nu discutam de “primul job”. Vorbeam de aia care iau pe bune 5k in Romania. Unul care face 5k in Romania pe bune (nu ca-i socrul cui trebuie, gen) face aici aia 8k. Ah, la primul job in UK, nu, presupun ca nu iau prea multi 8k. Da’ cati plm iau in Romulania la primu’ job 5k?

    Mai devreme te-am intrebat de domeniu. Mi-ai zis quant/investment. La prima cautare am vazut asta. La a doua, asta. Deci eu as spune ca-i cazul s-o lasi tu, ca eu n-am ce sa las.

  103. Orbu says:

    La ce job din Bucuresti, cu lucrat in Bucuresti ai luat tu banii astia?

    Eu nu am luat 3k la NICIUN job permanent in Bucuresti in nicio circumstanta. Negociasem unul cu deplasare max 40% din timp, dar nu a mai fost cazul.
    Am insa colegi care nu calatoresc mai mult decat “de gust” ( ce, te-ar deranja sa te mai trimita angajatorul o data la 3 luni o 3-4 zile pana nu stiu unde la un proiect? Pe mine nu 🙂 )

    Una la mana, pe proiectul ala in UK din cam 130 de zile calendaristice, vreo 90 lucratoare, am fost plecat in UK ( nu numai in Oxford) 42, parca. In restul timpului lucrat din Bucuresti, de la tara de la plm. Eu nu stiu cum sa-l incadrez, calculeaza tu cum vrei, pentru mine socot ca “m-a costat” 42 de zile de calatorie la birou plecat oriunde un job de 90 de zile.

    Urmatorul m-a costat vreo 65 din 90. Ce pula mea era sa fac, sa ma mut in Copenhaga, ca sa fie jobul “acasa”?

    Asta de-acum “in Suedia” cica, m-a costat sub 10 zile anul trecut, iar anul asta nu am calatorit deloc si se facu martie – sunt chiar nesimtiti! – . Ia, spune-mi tu, chiar. Ce job e asta? E de Suedia, de Bucuresti, de Reading? Ca eu nu stiu cum sa-i spun.
    Uite-ma ca-s aci si nu conteaza. Ma cauta unu’ disperat ca are el proiect in Reading si ca plateste “aproape la fel de bine ca in Londra” si i-am spus ca-i multumesc dar lucrez bine mersi in Suedia si sa ma caute cand are rate CA in Londra sau mai mari, ca altfel nu-s interesat. Nu prea a inteles. Cum nu intelege mai nimeni.
    Nu-i condamn.

  104. Manowar says:

    Una la mana, pe proiectul ala in UK din cam 130 de zile calendaristice, vreo 90 lucratoare, am fost plecat in UK ( nu numai in Oxford) 42, parca. In restul timpului lucrat din Bucuresti, de la tara de la plm. Eu nu stiu cum sa-l incadrez, calculeaza tu cum vrei, pentru mine socot ca “m-a costat” 42 de zile de calatorie la birou plecat oriunde un job de 90 de zile.

    Urmatorul m-a costat vreo 65 din 90. Ce pula mea era sa fac, sa ma mut in Copenhaga, ca sa fie jobul “acasa”?

    Asta de-acum “in Suedia” cica, m-a costat sub 10 zile anul trecut, iar anul asta nu am calatorit deloc si se facu martie – sunt chiar nesimtiti! – . Ia, spune-mi tu, chiar. Ce job e asta? E de Suedia, de Bucuresti, de Reading? Ca eu nu stiu cum sa-i spun.

    Le-ncadrezi la unde se afla, boss. Pentru ca altfel ne luam toti joburi remote si lucram din Zimbabwe, dupa care facem o statistica si reiese ca nicaieri nu-i mai bine pe IT ca-n Zimbabwe. Sunt sigur ca-ntelegi de ce o astfel de statistica ar fi cel putin retardata.

  105. Orbu says:

    Pai spune-mi si mie unde se afla jobul meu acum si de ce, daca eu n-am lucrat nici doua saptamani legate acolo. Si ce conteaza pentru un oarecare gigel ca se afla jobul lui undeva daca el nu tre’ sa fie acolo.
    Gen , pentru jobul asta eu as putea sa fiu si in Hull ala – daca ar avea un aeroport in apropiere. Mie tot una. Altora nu.

  106. Manowar says:

    Pai spune-mi si mie unde se afla jobul meu acum si de ce

    In Suedia.
    De ce? Pentru ca d-acolo e (din ce inteleg eu). Acolo tre’ sa te duci la birou cand esti chemat la birou. Daca maine schimba aia politica si spun ca “nu remote pentru ca security/harfe/motive”, acolo tre’ sa te duci. D-aia e in Suedia.

    Altfel, asa cum ti-am zis, ne mutam toti in Zimbabwe si tragem concluzia ca acolo e cel mai bine pentru IT, ca de la asta pornise discutia pe tema – unde e mai bine.

    Gen , pentru jobul asta eu as putea sa fiu si in Hull ala – daca ar avea un aeroport in apropiere. Mie tot una. Altora nu.

    Da. Pentru ca asa cum iti spuneam, conteaza in pula mea mai mult alte chestii. Ai vrea tu sa le poti sterge cu buretele, asa, da’ nu poti. De ce? Pentru ca nu poti. Ca nu poti veni sa spui “nu conteaza in ce tara sunt” si-n acelasi timp sa spui “m-am mutat in tara asta pentru copii+scoala”. Ca pula mea, ori conteaza, ori nu conteaza.

    In cele din urma nici unu’ nu poate alege doar partile bune de nicaieri. Alegi unde-i mai bine overall. Si overall nu prea incape loc de discutii. Cam deloc, asa.

  107. Orbu says:

    Ti-am spus destul de clar cum functioneaza matematica. La un salariu de 3.5-4.5k aici nu veneam. Cum nu am venit mai inainte, adica. Pentru ca e o matematica elementara de clasa a 4a. Fii atent problema cum suna:

    Gigel economiseste intr-o tara de cacat cca 1.5k EUR pe luna. El simte nevoia de a acumula macar un 500k pentru a-si asigura batranetile, si alte planuri/visuri.
    Daca s-ar muta intr-o tara mai misto, ar economisi in medie 1k EUR pe luna
    (sunt generos si presupun ca diferenta e doar de 500 EUR/ luna, dar e semnificativ mai mare).

    Cat timp ar trebui sa munceasca Gigel in plus in tara mai misto pentru a economisi 500k EUR?

    Raspuns: Aproximativ 13 ani 10 luni si 3 saptamani de munca in plus. Mi se pare o decizie foarte simpla. Nu stiu tu da’ eu n-am facut nimic sa fiu prizonier 13 ani in plus,
    boss.
    In total planul meu se extinde pe 41 de ani. Nu sunt nici Anglia, nici Germania nici Elvetia asa frumoase, boss. Doar vi se pare voua. Dupa 41 de ani de munca viata deja s-a terminat, poti sa te stergi la cur cu tot ce-ai strans. Tot urat suna si 27, dar mai frumos.

    Sa repetam problema cu 11k pe luna vs 10. de exemplu
    Sunt vreo 4 luni si jumatate in plus, hai sa zicem 6-7-8, un an, pentru ca socoteala de-acasa vs cea din targ. Si nu ma mai uit la 41 de ani de corvoada, ci la semnificativ sub 10. In total e mai putin decat diferenta.
    E asa de greu de facut analiza cantitativa? In cazul doi aia 1k/ luna diferenta, si poa’sa fie si 2k poa’ sa mearga la ridicarea nivelului de trai & shit ca e de unde.

    Cam asa iesi din paradigma saraciei. Acu’ da. Acu’ poti sa imi zici ca e iarba mai frumoasa in Hull, sau unde vrei tu, ca pot sa le apreciez. Da’ degeaba spui tu ca hihihi se traieste mai bine in UK cand eu ma uit la 14 ani de munca in plus, ca nici sa rad nu pot.

  108. Orbu says:

    Daca maine schimba aia politica si spun ca “nu remote pentru ca security/harfe/motive”, acolo tre’ sa te duci. D-aia e in Suedia.

    Cum adica daca maine? E un contract. Scrie in el niste termeni. Daca maine schimba aia contractul e echivalent cu daca maine se schimba ceva la jobul pe care il ai deja. POate iti convine, poate nu. Poate merg acolo, poate le trag la muie si imi caut altceva.
    Nu exista “daca maine”. Ca asa “daca maine imi caut alt job?”. Discutam de daca in ultimele 16 luni situatia a fost asa, cum incadram ?

  109. Manowar says:

    Gigel economiseste intr-o tara de cacat cca 1.5k EUR pe luna. El simte nevoia de a acumula macar un 500k pentru a-si asigura batranetile, si alte planuri/visuri.
    Daca s-ar muta intr-o tara mai misto, ar economisi in medie 1k EUR pe luna (sunt generos si presupun ca diferenta e doar de 500 EUR/ luna, dar e semnificativ mai mare).

    Cat timp ar trebui sa munceasca Gigel in plus in tara mai misto pentru a economisi 500k EUR?

    Raspuns: Aproximativ 13 ani 10 luni si 3 saptamani de munca in plus. Mi se pare o decizie foarte simpla. Nu stiu tu da’ eu n-am facut nimic sa fiu prizonier 13 ani in plus,
    boss.

    Daca lucrurile ar fi atat de simple, ne-am muta toti in Qatar cu munca incepand de maine.

    Dar vezi tu, problema nu e doar “cati ani muncesti”. Aia-i doar prima parte. Doar ca mai conteaza (foarte, foarte mult) si altele.

    Sa luam asadar problema ta, aia care-i complet neinteresanta, de altfel.

    In Romulania, asadar, Gigel economiseste 1500 de euro pe luna. Pentru a acumula macar 500k, Gigel are nevoie de 334 de luni. Adica vreo 27 de ani si jumatate. Nasol.
    In tara X, Gigel economiseste 1000 de euro pe luna. E nasol, are nevoie de 500 de luni pentru asta. Brusc, Gigel are nevoie de 41 de ani si jumatate. Aoleu, si mai nasol.

    Gandirea superficiala aici – caracteristica romanilor, desigur – este “am belit carasu’, inseamna 14 ani de sclavie in plus!!!”.

    Doar ca…nu-i asa deloc.

    Mai sus, ti-am zis ca mai conteaza foarte-foarte mult si altele. Hai sa vedem alte cateva chestii care – dupa parerea mea – conteaza.

    cum traiesti in anii aia in care muncesti? . Pentru ca, stii, si-n Romulania si “dincolo”, Gigel tot trebuie sa munceasca 27 de ani si jumatate. Acum, problema se pune “preferi sa muncesti relaxat si cu rupere de pula pe terase cu Manowar timp de 27 de ani si jumatate si sa iesi la pensie cu 333k saaaaaaau sa traiesti/muncesti in Romulania (cu tot ce implica asta) si sa iesi la pensie cu 500k?”. Acum, nu stiu de tine, da’ eu cred ca prefer sa ies cu aia 333k in brate. Sigur, ar fi mai misto sa ies cu 500k, da’ nu daca pretul inseamna 27 de ani de sclavie.

    in care parte e mai probabil sa acumulezi capitalul ala mai cu talent?. In sensul asta, propun sa verificam in 27 de ani cat valoreaza apartamentul luat de tine in Bucuresti si cat valoreaza casa luata de mine aici. Ca, sa vezi…alte assets, alte treburi. E complicat. Sarind peste asta (trebuia sa bag si gluma asta, evident, ca era in program), in care parte e mai probabil sa gasesti “maine” alt job d-asta, daca se fute ala actual? Eu cred ca stiu in care. Am o parere foarte-foarte clara, adica.

    in care parte e mai probabil sa ramai cu capitalul ala in brate la final? Ca, stii, si ai mei au primit niste locuinte de colo-colo, da’ le-a cam luat partidu’ cand nu le-a luat cutremuru’. E nasol si e complicat, da’ in fine, sa nu ne bagam in discutii pe tema.

    in care parte ramane ceva in urma ta? Ca, pula mea, ti-a placut sa dai la buci, cam tre’ sa platesti rezultatele. Si aici n-are sens sa-mi spun eu parerea, ca pentru parerea asta te-ai mutat tu, din cate-nteleg.

    in care parte se descurca boracii aia mai bine dupa ce ajung adulti? Acum, nu stiu, treaba asta e discutabila, ca poate tu esti varu’ lu’ Dragnea, da’ noi, restul…nu prea.

    in care parte e mai probabil sa ajungi sa mai fii viu dupa aia 27 de ani? Ca acum nu mai esti aici de o luna. Si-nteleg ca n-a trecut un an, da’ ma gandesc ca pana si tu ai sesizat niste diferente de haleala, aer si varsta la care da lumea coltul p-aici.

    Cam asa iesi din paradigma saraciei.

    Din pacate, nu. Cam asa ramai blocat in saracie. “Acolo e mai ieftin”.

    Eu sunt sigur – 100% sigur – ca-i mai ieftin metroul in Bucuresti decat Mercedesu’ aici. Da’ am senzatia ca prefer sa traiesc aia 27 de ani in Mercedes, nu-n metrou. Ca am facut eu calculul si chiar n-am ce face cu aia 500k dupa o viata de stat in picioare in metrou.

    Sigur, imi asum riscu’ ca peste vreo 30 de ani sa-mi strige invalidu’ ala care-a luat metroul “muie, saracule!!!” din carucioru’ lui cu rotile. Ca deh, aia 27 de ani de stat in picioare…ma-ntelegi.

    Nu sunt nici Anglia, nici Germania nici Elvetia asa frumoase, boss. Doar vi se pare voua.

    Noua, adica celor 68 de milioane de britanici care nu ne-nghesuim sa ne mutam in Romulania, desi (inca) am putea? Mda, e posibil sa ai tu dreptate si sa fim noi toti (britanicii, elvetienii, nemtii si restul) prosti.

    …dar, matematic vorbind, mai e o posibilitate 🙂

    Treaba e ca imi pot bate joc pana maine de treaba asta, dar problema ta porneste de la o chestie gresita din start: ca Gigel economiseste mai multi bani in Romulania. Chestia aia se-ntampla doar in circumstante extraordinare. Altfel nu prea. In sensu’ asta te invit sa ne gasesti si noua in Romulania joburi din care sa strangem mai multi bani. Eu acum iau vreo 8…nevasta vreo 3…da-i inainte, anunta-ma cand le vezi, ca mai stiu cat de cat limba romulana, la o adica. Faza e ca daca ma duc acum sa ma uit in Romulania, ma gandesc ca s-ar putea sa am bulan sa gasesc o chestie de 2500. Cu muuuult bulan, mai precis. Cat despre nevasta-mea, cre’ ca la 1000 deja tre’ sa dea petrecere. Si paaaaaaaarca nu-i chiar asa problema aia cu Gigel, nu?

    Practic, daca nevasta-ta munceste aici, mi se pare caaaaaaaaaaam improbabiiiiiiiiiiil sa strangi tu mai multi bani in Romulania. Chiar si cand iei chiria-n considerare.

    Faza e ca, daca o luam pe calcule astea superficiale si pe termen scurt, eu trebuia sa raman in Romulania. Ca-n mod cert imi ramaneau acolo mai multi bani din salariul meu de 1000 de euro fata de cati bani mi-au ramas aici din 2000 de lire (cu chirie si nevasta somera in prima luna). Nu stiu daca te-nvarteai pe-aici cand descriam eu cum mi-au ramas 100 de lire dupa prima luna si era plin de mistocari p-aici ca haha, Anglia, hehe, hihi. Da’ faza e ca n-am luat-o pe termen scurt…si nu prea-i mai vad p-aici razand. Pe nicaieri, de fapt. Nu prea l-am mai vazut pe baiatu’ asta care refuza cu incapatanare sa priceapa de ce eu am preferat sa ma duc la 2000 de lire in UK decat sa astept 2000 de lire in Romulania. Cre’ ca-i ocupat sa mearga cu bicicleta la lucru (si cu masca de gaze), de unde isi rezerva urmatorul concediu de 1200 de euro sau gen. Da’ probabil ca daca maine as posta “m-au dat afara, acum lucrez pe 2000 de lire iar” si-ar face brusc timp pentru mine din nou. Si nu numai el.

    Cum adica daca maine? E un contract. Scrie in el niste termeni.

    Contractele mai si expira. Stiu, gasesti altul. Da’ stii, sunt relativ convins ca nu esti atat de prost incat sa-ti imaginezi ca esti buricu’ pamantului si fara tine nu se poate. Nici eu nu-mi imaginez ca treaba merge pentru mine doar spre mai bine, in mod constant.

    Altfel, eu zic sa nu ne agitam. Viata-i grea, da’ trece.

    Diferenta e ca p-aici trece cu lebede and shit si dincolo trece cu #rezist #colectiv #oug #harneli #aer #haleala #trafic #infrastructura #etc. Las-o asa, ca merge asa. Gen s-ar putea sa existe motive pentru care vin aici milioane de oameni si d-acolo pleaca. Desi e mai ieftin p-acolo.

  110. Animaloo says:

    Eu nu ziceam neapărat de banii de romania vs străinătate, ci ca știu ca câștigi mult. Poți sa lași puțin gândirea de “mai pun 1000e”.
    Nu ii pui. Banii aia mulți de ii faci is pe contract. Inteleg de ce te-ai mișca, nu înțeleg de ce nu încerci niște kebabia. Oricum nu bei și ai familie.

    România… Bah, canceru e urat. Ți-am zis, aerul din parcurile din București e ca lângă autostrada aici.
    De doua ori media europeana la morți pe sosele. De 4 ori mai mult decât aici în Suedia. Nu știu cât e vs uk, presupun ca mai mica diferența, daor de 2-3 ori.
    Wow. Câștigi 500e în plus. Ai 2 ani la medie mai puțin de trăit, dar macar stii ca ești într-o societate care de la 65 de ani te vede ca pe dead man walking.

  111. Orbu says:

    Daca lucrurile ar fi atat de simple, ne-am muta toti in Qatar cu munca incepand de maine.

    Am si cautat. Daca ofera cineva banii potriviti astept un telefon, vorba aia.

    – cum traiesti in anii aia in care muncesti? . Pentru ca, stii, si-n Romulania si “dincolo”, Gigel tot trebuie sa munceasca 27 de ani si jumatate. Acum, problema se pune “preferi sa muncesti relaxat

    Eu muncesc la fel si colo si colo. Am avut perioade cand am muncit destul de relaxat in Romania, presupun ca voi avea asemenea si aici. Acum de exemplu nu e un a din alea. Muncesc mai mult si mai nerelaxat decat in Romania. Asta e, presupun ca nu tara e problema.

    – in care parte e mai probabil sa acumulezi capitalul ala mai cu talent?.

    Nu stiu, ce stiu e ca in Romania cu 3k pe luna poti sa incepi credite la trei apartamente dupa ce strangi bani vreo jumatate de an pentru avansul de prima si dupa aia tot asa , daca de genul asta de assets e vorba. In Uk poti sa incepi probabil la una, dupa ce strangi bani vreo 5 ani, trololol. 3 apartamente fac cat o casa mai ieftina prin UK . Ce se intampla in viitor si cat creste in fiecare parte e destul de imprecis, dar ce stiu e ca in Ro iti poti cumpara tre cosmelii , stai in una 2 se platesc. in UK, poti, dupa o vreme mai lunga sa iti platesti rata la cosmelia in care stai tu – great success – iar asta-i la fel cu toate investitiile. Poti sa incepi cu mai putin intr-o tara saraca. Logic.

    in care parte e mai probabil sa gasesti “maine” alt job d-asta, daca se fute ala actual?

    Bai, eu am gasit la foc automat joburi prin Bucuresti, de la un nivel incolo au inceput sa ma caute ei pe mine. Gen.
    Dar. Daca nu se mai gasesc, ok te reorientezi ATUNCI. Cand devine naspa situatia castig-costuri, nu “ce faci peste doua zile, daca maine mori”.

    – in care parte e mai probabil sa ramai cu capitalul ala in brate la final?

    Plm, e un risc. Mai vine un razboi mai ceva. Daca te uiti pe 50 de ani sunt multe riscuri. Si multe solutii. E un risc. Important e sa faci capitalul, apoi ii duci grija.

    – in care parte ramane ceva in urma ta?

    Pai, in urma alor mei se pare ca ramane destul, nu? Asta ar trebui sa iti raspunde la intrebare. Eu doar fac ce au facut ei pentru mine next level, pentru ca pot.
    Dar asta e cheia, ca daca nu port nu trec la nivelul urmator, farmez la nivelul ala pana ii zapacesc pe toti din jur .

    – in care parte se descurca boracii aia mai bine dupa ce ajung adulti?

    In care parte vor, cand ajung adulti sunt liberi. Conteaza ce le poti oferi si unde. La 1k pe luna economisit le poti oferi pula pe bat in UK. In Romania, le-as putea oferi niste zeci de hectare de teren arabil, paduri alea, sau o afacere la cheie sau macar o casa la fiecare. Ca o optiune.

    – in care parte e mai probabil sa ajungi sa mai fii viu dupa aia 27 de ani?

    La mine in judet e media de viata 79 de ani. In Uk e un pic mai mare. Da’ nu cu 13 ani. Cum la bani multi traiesti mai bine decat media, presupun ca-s sanse destul de bune in Ro. In UK nu traiesti mult mai bine decat media cu salarul ala. Practic nu huzuresti.

    Din pacate, nu. Cam asa ramai blocat in saracie. “Acolo e mai ieftin”.

    Eu cred ca nu. Cunosc mai mult de o persoana care opereaza pe modelul asta si o duc toti destul de bine. Stiu tara urata, infrastructura, lipsuri, tralala, dar, in particular o duc destul de bine.

    Eu sunt sigur – 100% sigur – ca-i mai ieftin metroul in Bucuresti decat Mercedesu’ aici. Da’ am senzatia ca prefer sa traiesc aia 27 de ani in Mercedes, nu-n metrou.

    Pai, cum doresti, dar nu-ti luai Merc economisind 1 mie pe luna. Sau poate-ti luai dar nu prea avea sens, cred eu. E un pic la alt nivel.
    Am si eu colegi cu masini scumpe prin Ro, sau care le schimba destul de des si le cumpara noi, nu vorbesc de d-aia ca mine. Nu e asta parte din planul meu, dar daca ar fi e ceva posibil si in Romania, cu cat ai mai multe economii.

    Chestia aia se-ntampla doar in circumstante extraordinare. Altfel nu prea. In sensu’ asta te invit sa ne gasesti si noua in Romulania joburi din care sa strangem mai multi bani.

    Da. Asa e. Cei mai multi oameni ajung sa economiseasca mai mult in UK / DE… Fara indoiala, ca de aia se goleste tara, nu pleaca toti de fraieri.
    Dar, tot fara indoiala unora nu li se aplica. Nu mi s-a aplicat mie. Nu li se aplica celor ca Ala, si mai sunt si altii. Unii chiar au incercat, le-a dat cu minus si-au venit inapoi.

    Mda, e posibil sa ai tu dreptate si sa fim noi toti (britanicii, elvetienii, nemtii si restul) prosti.

    Nu e acelasi lucru. Cei 68 de milioane de britanici, fie au case aici, deci au alte calcule de economisire, fie le da statul casa ( si muuuult succes cu asta in Romania). S-ar putea ca la plecare nici ei sa nu iasa semnificativ pe plus ca sa merite down-shiftul.

    Pe cand la un roman, el ar face up-shiftul, dar nu-i spune ca da cu minus, cand cu minus a dat toata viata lui ca-si baga pula. Nici un englez n-ar face asta in locul lui. Nu tine de superficialitate.

    Practic, daca nevasta-ta munceste aici, mi se pare caaaaaaaaaaam improbabiiiiiiiiiiil sa strangi tu mai multi bani in Romulania. Chiar si cand iei chiria-n considerare.

    Daca. Momentan face tot ce facea in Ro. Poate da, poate nu. Momentan nu e probabil cum spun eu, ci e fix asa.

    Nu stiu daca te-nvarteai pe-aici cand descriam eu cum mi-au ramas 100 de lire dupa prima luna si era plin de mistocari p-aici ca haha, Anglia, hehe, hihi. Da’ faza e ca n-am luat-o pe termen scurt…si nu prea-i mai vad p-aici razand.

    Am prins ceva pe coada, pe final de 2013 inceput de 2014. Partial aveau dreptate ( cu privire la boieria pe 2000EUR), si pentru ca era o perioada cu preturi mai mici, cam deflatie asa, care s-a cam dus.

    Faza e ca, daca o luam pe calcule astea superficiale si pe termen scurt, eu trebuia sa raman in Romulania.

    Pai pe partea economica probabil ca puteai s-o faci. Eu in 2010, fiind mai fara experienta relevant, evident castigam mai putin decat tine. Si de-atunci pana acum te-am prins. Din Romania.
    Eu inteleg perfect faptul ca preferi sa platesti costul a ceea ce e aici si nu am o problema cu asta. Felicitari, enjoy!
    Dar nu toata lumea isi face planul asa, ca nu face prea mult sens pentru ei.
    Nu toti care vin aici, sau in alte tari promoveaza chiar ca tine. Nu. Unii stau pe 65 de mii-ul ala si trag de el in haaai 70 de mii 5-10 ani si o lungesc asa. Si-atunci, boss, nu prea mai e viata asa de roz cu Mercedes si concedii scumpe si casa platita cu banii de tigari.
    Asta, unde esti tu acum si cum e UK atat de misto, din perspectiva progresului e cam meritul tau, nu neaparat al tarii. Am si eu cunoscuti care au venit aici ( ba, chiar le-am spus tuturor care m-au intrebat, plecati coaie, daca aveti oportunitati, ce pula mea o ardeti in Ro -> dar pentru ei lucrurile aveau sens si economic). Eh si n-au ajuns toti ( doar foarte putini) pe la sume asa de 5-6k net pe luna.

    Gen s-ar putea sa existe motive pentru care vin aici milioane de oameni si d-acolo pleaca.

    Motivul principal e ca cei mai multi din milioanele alea ies pe plus din toate pozitiile din secunda 1. Dar nu toti.
    Aia de care discutam aici cam nu prea.

  112. schipix says:

    Hai sa vedem alte cateva chestii care – dupa parerea mea – conteaza.

    Bai eu raman la parerea mea, ca pe langa toate celelalte avantaje de bunastare, perspectiva/potentialul cantareste cel mai mult. In momentul in care pleci din RO si te stabilesti intr-o economie de 17-18 ori mai mare, ai cu totul alte perspective. E economia atat de mare si de rapida, incat si daca te caci clatite si tot faci banul gros. Cunosc suficient de multi romani, veniti de prin metropole gen Petrosani, Tecuci, Gaesti si care o duc mai mult decat multumitor, iar daca ar fi ramas in RO, ar fi fost in cel mai bun caz soferi de (Maxi-)Taxi. Nu mai comparati totul cu Bucuresti, pt ca Romania NU E Bucuresti.
    Nu mai spun ce perspective ai ca antreprenor. Si asta numai datorita dimensiunii economiei. Daca te mai si duce un pic capul si ai ceva fler in biznis, deja participi la icemoney bucket challenge zi de zi.

  113. Guru says:

    8 ani de anglia, 6 ani de IT (inceput de la absolut 0 ) :
    an 1 : 15K gross
    an 2 : 23K gross
    an 3 : 35K gross
    an 4 : 40K gross
    an 5 : 47.5K gross
    an 6 : 51K gross
    …..started new position last month: https://imgur.com/a/qBCv5eY

    Din ce imi aduc aminte , in Romania nu prea poti sa ajungi la banii astia dupa 6 ani , mai ales cand te reprofilezi si incepi de la 0.

    All I can say is that it’s a long term game not a get rich quick scheme.

  114. Manowar says:

    Eu muncesc la fel si colo si colo. Am avut perioade cand am muncit destul de relaxat in Romania, presupun ca voi avea asemenea si aici. Acum de exemplu nu e un a din alea. Muncesc mai mult si mai nerelaxat decat in Romania. Asta e, presupun ca nu tara e problema.

    Nu e vorba doar de cum muncesti. E vorba de ce respiri. E vorba de ce vezi in fata casei. Cu cuvintele tale…
    Serios, nu stiu de ce te faci ca nu-ntelegi.

    Stiu, “ma doare-n pula de cum e-n fata casei, pentru ca bani, cicalacacichicea”. Pot intelege asta pana la un punct. Dar pentru mine e o alegere mult mai simpla. In scenariul dat de tine, Gigel oricum munceste 27 de ani. OK, si eu vreau ca-n aia 27 de ani sa-mi beau cafeaua cu lebedele, nu cu RGAB.

    Da, mi-ar placea sa ma trezesc cu 167k in plus (cam aia-i diferenta intre cele doua scenarii cu Gigel). Dar nu daca aia inseamna ca-n aia 27 de ani stau cu RGAB-ul, nu cu lebedele. Pentru ca aia 167k pe 27 de ani inseamna o diferenta de vreo 6000-6500 pe an. Bag pula-n ei, my friend.

    Nu stiu, ce stiu e ca in Romania cu 3k pe luna poti sa incepi credite la trei apartamente dupa ce strangi bani vreo jumatate de an pentru avansul de prima si dupa aia tot asa , daca de genul asta de assets e vorba.

    Da’ prima faza e ca daca esti atat de tampit incat sa faci credite pentru apartamente in Romulania, o poti face si de-aici.

    A doua faza e ca 3000 ia nevasta-mea aici. Si ca-n Romulania am dubii c-ar lua macar 1000.

    A treia faza e ca eu nu iau 3000 aici, ci nitel mai mult, gen.

    A patra faza e ca nu as lua eu 3000 in Romania. In fact, in Romania, daca inca as mai fi acolo, probabil mi-ar trebui mult noroc pentru 1500.

    In Uk poti sa incepi probabil la una, dupa ce strangi bani vreo 5 ani, trololol

    Prima treaba e ca mie mi-a luat un an sa strang avansul pentru ea – si asta-n conditiile in care am venit cu tinicheaua agatata de coada si pana am scapat de ea, cam sarisera preturile nitelus. Da’ ce-i drept, mi-a mai trebuit un an sa gasesc una misto. Asta da.

    A doua treaba e ca amaraciunea aia de casa pe care-o iei dupa ce strangi bani de avans valoreaza mai mult decat alea trei apartamente si creste mai rapid, ca valoare…

    Ce se intampla in viitor si cat creste in fiecare parte e destul de imprecis, dar ce stiu e ca in Ro iti poti cumpara tre cosmelii , stai in una 2 se platesc.

    …si poti face asta si aici. Gasesti si flats si case la bani de apartamente de Bucuresti aici, daca aia vrei sa faci. Ba poate sunt mai ieftine astea de-aici.

    Poti sa incepi cu mai putin intr-o tara saraca. Logic.

    Sunt vreo coispe mii de cacaturi de-astea ieftine de vanzare aici, daca aia doresti. De banii aia probabil nici macar nu iei ceva semi-decent in Bucuresti. Si gasesti la 45k, daca aia vrei – tot asa, 3 bed houses.

    Bai, eu am gasit la foc automat joburi prin Bucuresti, de la un nivel incolo au inceput sa ma caute ei pe mine. Gen.

    Da, coaie. Si de bine ce te cauta, nici nu vrei sa ai de-a face cu ei. Stii tu mai bine de ce.

    Plm, e un risc. Mai vine un razboi mai ceva. Daca te uiti pe 50 de ani sunt multe riscuri. Si multe solutii. E un risc. Important e sa faci capitalul, apoi ii duci grija.

    Pai, coaie, tu esti ala care vorbeste de facut credite la 3 apartamente…

    Pai, in urma alor mei se pare ca ramane destul, nu? Asta ar trebui sa iti raspunde la intrebare. Eu doar fac ce au facut ei pentru mine next level, pentru ca pot.
    Dar asta e cheia, ca daca nu port nu trec la nivelul urmator, farmez la nivelul ala pana ii zapacesc pe toti din jur .

    Nu cred c-ai inteles prea bine intrebarea.

    In care parte vor, cand ajung adulti sunt liberi. Conteaza ce le poti oferi si unde. La 1k pe luna economisit le poti oferi pula pe bat in UK.

    Hai, coaie, lasa tampeniile cu economisit 1k pe luna in UK. Gen atata economisesti tu daca iei un job mediocru, permanent, cu nevasta tinuta acasa.

    In Romania, le-as putea oferi niste zeci de hectare de teren arabil, paduri alea, sau o afacere la cheie sau macar o casa la fiecare. Ca o optiune.

    Pai…poti face asta si-acum si din UK, daca aia vrei. Nu-nteleg ce te-ar opri.

    Doar ca nu cred ca vor hectare arabile. Cred ca vor alte chestii. Si cred ca vor vrea alte chestii si pe viitor.

    La mine in judet e media de viata 79 de ani.

    …and dropping.
    Dar la scoala cat e media?
    Dar in spitale cat e media?
    Dar pe autostrazi cat e media?

    …ca-ntelegi, nu ai venit aici tarat in lant.

    Stiu tara urata, infrastructura, lipsuri, tralala, dar, in particular o duc destul de bine.

    Coaie, treaba e ca tu poti pastra mai multi bani in Romulania, cu diverse “hackuri” pe care aici nu le aplici. Atata tot.

    Ca plm, nu te-ar opri nimic din a inchiria/cumpara aici un apartament pe langa nicaieri-city si-n UK, cum ai in Bucuresti. Da’ ce sa vezi, cand ai venit aici, parca-parca n-au mai fost la fel de tentante apartamentele alea. Da’ ai putea aplica acelasi hack.

    Treaba e ca toate hackurile alea sunt mizerabile. Le cunosc. Le foarte cunosc. Foarte-foarte bine. Poti sa stai undeva mai ieftin…poti sa stai juma’ de saptamana plecat de-acasa sau mai mult…Da’ faza e ca sacrifici ceva. Mai multe ceva-uri. De la timp cu boracii la ce-nvata boracii, la ce scoala merg boracii, la cum locuiesc si unde, la recomandarile doctorului de a pune televizoru’ la coispe metri – si n-ai cum, ca nu-i apartamentul destul de mare – la “ah, vreti vaccin, mai incercati la anul lol”, la ce respiri, ce mananci si tot asa. Si faza e ca stii si tu hackurile alea si stii ca-s hackuri si ca-s mizerabile. Le-ai aplicat acolo ca acolo n-ai de ales. Da’ ai venit aici, ai avut de ales…si n-ai ales un apartament ieftin, nu?

    Poti trai cu ele? Suntem de acord ca “poti”. Da’ merita? Aici cred ca nu vom fi de acord. Ca in cazul meu raspunsul e “nu, nu merita”. Nu pentru sanki 1000 in plus. Ah, daca ar fi vorba de 0 vs 1000, da, ar fi o diferenta. Da’ daca discutam de o diferenta de 5000 vs 6000 sau 10k vs 11k…mai da-o-n sloboz s-o unga de mie, ca nu traiesc in sclavie pentru bani de tigari.

    Pai, cum doresti, dar nu-ti luai Merc economisind 1 mie pe luna. Sau poate-ti luai dar nu prea avea sens, cred eu. E un pic la alt nivel.

    Pai, daca doream, imi luam. Ca-i 350 pe luna lol. Da’ cum zici tu, eu nu am economisit 1000 pe luna aici. Si nu-s vreun geniu. Pai, de ce pula mea discutam atunci la modu’ “economisit 1k pe luna in UK”, cand stim amandoi ca nici nu se pune problema de asa ceva?

    Da. Asa e. Cei mai multi oameni ajung sa economiseasca mai mult in UK / DE… Fara indoiala, ca de aia se goleste tara, nu pleaca toti de fraieri.
    Dar, tot fara indoiala unora nu li se aplica. Nu mi s-a aplicat mie. Nu li se aplica celor ca Ala, si mai sunt si altii. Unii chiar au incercat, le-a dat cu minus si-au venit inapoi.

    Ba. Daca tu nu faci economii pe-aici, atunci da, poti zice ca-ti da cu minus.

    Daca, pe de alta parte, faci economii nitel mai mici (asa, in %) decat ce-ai face in Romulania, atunci e vorba pur si simplu de “platesti pentru un serviciu mai bun”. Unde serviciul tine de aer, medicina, infrastructura, servicii, morti in carca. Gen diferenta dintre 2 stele si 4 stele la hotel. Daca vrei. Daca nu, poti oricand dormi la hotelu’ cu sobolani, no stress – nu stiu daca ai observat, da’ planul malefic al britanicilor nu e sa-i tina aici pe europeni cu de-a sila.

    Nu e acelasi lucru. Cei 68 de milioane de britanici, fie au case aici,

    Pai, au. Ca, vezi tu, parintii lor nu s-au gandit ca-s mai ieftine apartamentele-n Romania. Tine de ce-ti ziceam cu “ce lasi in urma”, da’ ai luat-o tu aiurea p-aia si n-ai mai inteles-o.
    Tu n-ai? Pai, cum? Ca doar ai strans mai multi bani in Romania, nu?

    Daca. Momentan face tot ce facea in Ro. Poate da, poate nu. Momentan nu e probabil cum spun eu, ci e fix asa.

    Pula mea, asta-i o chestie care tine de cum v-ati inteles voi ca face unu’ X, altu’ Y sau amandoi Z. Va priveste. Da’ pe mine ma cam seaca treaba asta cu comparatiile acolo vs aici cand de obicei acolo castiga femeia niste bani si aici…nu prea. Pai, nu-i OK sa compari atunci.

    Am prins ceva pe coada, pe final de 2013 inceput de 2014. Partial aveau dreptate ( cu privire la boieria pe 2000EUR), si pentru ca era o perioada cu preturi mai mici, cam deflatie asa, care s-a cam dus.

    1. More like pe inceput de 2013, ca pe final de 2013 cre’ c-aveam deja 3000….
    2. Pai, cam asa ai si tu acum “partial” “dreptate” – in sensul ca n-ai dreptate nici macar partial.

    Bai, sunt alegeri cu consecinte pe termen scurt, de-alea cu consecinte pe termen mediu si de-alea cu consecinte pe termen lung de tot. Si mai sunt consecinte pentru tine sau pentru toata familia. Da’ vezi tu, eu am facut o alegere cu consecinte pe termen lung, care-i afecteaza pe toti. D-aia acum o ardem cu pasaport britanic si nu mai luam 2000 de lire pe cuplu, lol.

    “Partial” imi puteau suge pula comentatorii aia – ca partial le-o dadeam prin cur inainte de-a le-o baga in gura, evident.

    Alegerile de genul asta costa, taica. Si-n unele cazuri inseamna c-o iei “De la zero” (oarecum). In altele inseamna ca iti raman mai putini bani o perioada. In altele inseamna doar un trade-off – gen dau un ban, da’ stau in fata; sau macar in spate, in curte. “Partialii” aia acum dau sign up la urmatorul protest anti-Dragnea in timp ce eu ma intreb daca are vreun sens sa-l invat pe fi-miu limba romulana si-mi da cu minus, intelegi?

    Da, aia si-au strans acolo haaaai 500 de euro in plus pe luna fata de mine pentru o scurta perioada. Si, ce sa vezi, eu m-am dus intr-o zi la lucru sa iau scurt un bonus necerut de 20k pentru ca, plm, de ce nu.

    Pai pe partea economica probabil ca puteai s-o faci. Eu in 2010, fiind mai fara experienta relevant, evident castigam mai putin decat tine. Si de-atunci pana acum te-am prins. Din Romania.

    Pai, pe partea economica as fi supt pula mai ceva ca Dan Voiculescu. Si-n ziua de azi, repet, probabil as fi obtinut 1500 de euro. Gen OK, imi crestea si mie salariul – hai, poate imi punea cineva o pila si luam chiar 2000. Si tot nu iese socoteala, intelegi? Nu iese nici moarta.

    Nu toti care vin aici, sau in alte tari promoveaza chiar ca tine. Nu. Unii stau pe 65 de mii-ul ala si trag de el in haaai 70 de mii 5-10 ani si o lungesc asa.

    Pai si toti care stau in Romulania castiga cat tine? Ce relevanta au “toti” in discutia asta?

    Da, sunt si d-aia care o ard chill pe 70k, bani pentru care nu trebuie sa faca mai nimic. Cunosc cativa. Si aia aleg sa sacrifice banii (o pula, ca oricum strang bani grupa mare fara efort) pentru … confort. C-ar putea la fel de bine sa se duca pe 150k. Da’..riscul (plm, contractor), lenea (plm, tre’ sa inveti una-alta), comoditatea, maririle de salariu regulate (mici, da’ regulate) de la jobul ala etc. Si n-au *nevoie* de mai mult.

    Si-atunci, boss, nu prea mai e viata asa de roz cu Mercedes si concedii scumpe si casa platita cu banii de tigari.

    La 70k, chiar e asa. Garantat.
    Am avut salariul ala, stiu despre ce vorbesc. Ca sa ne-ntelegem, inseamna 4051 de lire pe luna. Net. OK. Aveam rata la mortgage 800 inainte de orice overpayment. OK, a busit nevasta-mea masina, am luat alta – 350 pe luna. OK, facturi, 300-350 (da’ asta la toata familia, cum ar veni). OK, haleala sa zicem 400, hai sa zicem 500. OK, da’ am ajuns la 2000 cu toate astea – si asta include o masina noua, ca nu trecem toti testul IQ din prima incercare ca sa mergem doar pe mana a 15-a si minim 15 ani vechime, da? Ca alta SH la modu’ ala era probabil 500 de lire lol in total.

    Pana la 4051 mai ai destul de bagat benzina, platit asigurari, iesit in oras, cumparat nimicuri etc. Si asta e un salariu. Da’ mai vine si-al doilea, nu? #equality #diversity #cepulamea. Si te doare-n pula de viata, cumva.

    Asta, unde esti tu acum si cum e UK atat de misto, din perspectiva progresului e cam meritul tau, nu neaparat al tarii.

    Pai, si puteam face progresul asta si-n Romulania? Unde, zi-ne si noua, ca poate citeste unul interesat.
    Eu iti zic ca nu, nu puteam. Ca acolo esti angajat pe-un job la misto, esti oarecum batut in cuie la firma aia, gen obtii o promovare la urmatoarea. Si cand o obtii, diferenta e infima. Si nu prea-s asa de multe firme. Si nici bani. Si nici…nimic.

    Am si eu cunoscuti care au venit aici ( ba, chiar le-am spus tuturor care m-au intrebat, plecati coaie, daca aveti oportunitati, ce pula mea o ardeti in Ro -> dar pentru ei lucrurile aveau sens si economic). Eh si n-au ajuns toti ( doar foarte putini) pe la sume asa de 5-6k net pe luna.

    Te cred. Da’ realitatea e ca oricum de la 4k in sus te doare-n pula. Si la 4k ajungi oricat de retard ai fi – chef sa tocesti sa ai.

    Pula mea, gen nevasta-mea are 3000 si nu vrea sa toceasca, o doare-n pula de cariera, detesta corporatiile etc (bine, nici n-are nevoie, ca probabil daca ar avea s-ar agita serios, da’ sa zicem ca momentan nu prea facem foamea) Si-are 27 de ani in pula mea, cate fucking femei stii in Romania cu 3000 la 27 de ani, ca sa discutam de economii? Ca eu la 27 de ani aveam 1000-1200 de euro.

    Ce-i amuzant e ca o sa ajunga probabil la 4k oricum si fara sa toceasca, fara sa se agite cu cariera, fara pulameauri de-astea.

    Motivul principal e ca cei mai multi din milioanele alea ies pe plus din toate pozitiile din secunda 1. Dar nu toti.

    Pai…daca ies pe plus cei mai multi…unde-ar putea fi problema? Tu ce zici?

    Gen uite, dupa tine a scris Guru. Pai, stai asa, coaie, ca nu-i chiar asa. Ia zi-mi tu cate cazuri de-astea stii in Romulania. Ca p-aici eu stiu GRAMEZI (plm, multora le-am facut eu training).

    Am un amic care spala vase in Irlanda cand s-a apucat de astea cu IT and shit. O arde acum la 65k, da’ a mai primit dracu’ mai tine minte cate zeci de mii si-n actiuni – ca de ce nu? Pai, coaie, eu n-am primit in viata mea in Romulania 100 de euro macar in actiuni la vreo firma. 100, ba. Aici eu am primit, Patrick a primit, Alex a primit, tipu’ cu Irlanda a primit…si-n firme diferite. Pai, mai las-o-n pula mea de vrajeala.

    Am fosti colegi care au plecat recent prin alte parti cu sign-on bonus de 80k (in actiuni, e adevarat, da’ totusi, macar pot si creste). Pai eu n-am vazut in Romulania nici macar $10 in sign-on bonus, cre’ ca nici nu stiu aia de-acolo ce-i aia, probabil isi imagineaza ca e ceva de mancare.

    Ca sa-nchei, ca-s prea multe citate and shit, treaba-i asa:

    – daca ar trebui sa aleg intre 0 pe luna in economii si 1000 pe luna in economii, as ezita. Nu zic c-as alege Romulania. Zic c-as ezita. Ca parca mai bine cu 0 pe luna temporar aici decat cu 1000 pe luna acolo. Ca aici stiu ca pot misca intr-o directie. Gen exista posibilitati.

    – daca trebuie sa aleg intre 2000 pe luna in economii aici si 3000 in Romulania, nici nu iau in considerare Romulania. La fel la orice suma mai sus de 2000.

    Vezi tu, banii sunt misto. Foarte misto. Da’ nu-s totul – nu pentru mine, oricum. Eu prefer 2000 si lebede in loc de 3000 si RGAB. Preferul aerul asta “tare” care te adoarme decat p-ala de bmw 1999 inmatriculat pe Ruse. Prefer perspectivele de-aici pentru junior decat p-alea de-acolo. Ca de-acolo vin eu si le stiu foarte bine. Gen nu-s, lol. Prefer clima de-aici, prefer istoria de-aici (ca da, conteaza sa n-ai numai dare de comunism pe ea), prefer cam totu’ de-aici.

    Pentru mine n-are nici un sens sa strang 6000 pe luna acolo fata de 5000 aici. Da, sunt mai multi bani, sa zicem. Da’ ce folos, daca nu ma pot bucura de ei?

    Sincer, sunt foarte putine chestii care-mi lipsesc oarecum din Romulania. Parliament Aqua Blue scurt. Hexoralette-N. Si cam atat. Restu’ chestiilor … sa-mi mai suga pula.

    Una peste alta, eu nici nu-nteleg rostul discutiei. Gen te-ai trezit singur ca vii in tara asta pentru ca…scoala, copii etc. Puteai sa stai in Romulania. Sa lasi acolo chestii-n urma. Sa treburi, povesti, viata buna si ieftina. Da’…uite ca n-ai facut aia. Si-mi explici mie ca nu-i ca mine. Pai, coaie, tu n-ai facut-o, eu n-am facut-o, toti aia valabili pe care-i stiu n-au facut-o…da’ tu stii ca poate fi mai bine. Haida de.

  115. Adi says:

    Incerc sa vad daca am inteles discutia de mai sus, sumarizand cu propriile cuvinte:
    – Orbu zice ca vrea bani, ar vinde-o si pe maica-sa pentru asta si pentru suma potrivita ar suge si pula (totul figurativ)
    – Manowar zice ca mai bine strangi un pic mai putin, dar traiesti mai bine in timpul asta

    Am inteles corect?
    Eu ca un om doar cu putin mai batran decat Manowar si nu neaparat mai intelept zic ca degeaba strangi bani sa ai la 60 de ani cand pula abia daca se mai scoala, cand nu mai poti sa te dai cu parapanta in Nepal fara sa faci stop cardiac in primul minut, cand nu poti sa mai faci scuba diving fara pneumotorax instant, cand nici macar sa te apuci de alergat maratoane nu mai merge ca ai tendoanele fragile de la ani de lucru sedentar. Toate astea poti sa le faci la 30, 40 si costa ceva, asa ca poti sa iti traiesti viata ca un pustnic, sa fii bogat la 60 si sa sugi pula ca nu iti foloseste la nimic bogatia sau sa traiesti pana atunci si daca te-ai saturat, sa stingi lumina multumit si cu zambetul pe buze. Eventual prizand coca de pe abdomenul unei pustoaice de 20 de ani.

  116. Orbu says:

    1. Tot ce iti spuneam se leaga de asta:

    – daca ar trebui sa aleg intre 0 pe luna in economii si 1000 pe luna in economii, as ezita. Nu zic c-as alege Romulania. Zic c-as ezita. Ca parca mai bine cu 0 pe luna temporar aici decat cu 1000 pe luna acolo. Ca aici stiu ca pot misca intr-o directie. Gen exista posibilitati.

    – daca trebuie sa aleg intre 2000 pe luna in economii aici si 3000 in Romulania, nici nu iau in considerare Romulania. La fel la orice suma mai sus de 2000.

    Pentru tine pragul de incertitudine e la 0. Ca esti sau nu ok sa ai 0 economii. Probabil ca nu esti, dar bazandu-te pe ceea ce stii despre tine ( mai ales dupa ce ai incercat deja cu success ) calculezi ca e probabil sa iesi din situatia cu 0 economii, daca ai fi acolo.
    Eh, pentru altii pragul ala nu e la 0. E mai sus. Si nu-i nimic anormal in asta.
    “Politica” mea a fost consistenta in timp ca am purtat discutia asta de prin 2013-14, atunci cand ti-am zis foarte clar, bai, n-are sens ca-mi da cu minus.
    Si replica la toate motivatiile de mai sus cu “da’ uite ca tu ai venit aici” se incadreaza in aceeasi politica. Acum nu mai conteaza asa de mult, ca ies pe minus, ca sunt deja semnficativ pe plus. Eu nu vad sa-mi fi schimbat discursul sau optica. Doar banii s-au schimbat.
    Si poate pragul de decizie. In sus.
    Apartamentele nu-s asa de ieftine aici. Zic aici unde-s acum, nu sa-mi arati tu nu stiu ce oras, ca stiu si eu orase cu apartamente pe care le cumpar cu un salariu de permanent din Bucuresti pe 6 luni.
    Ca m-am uitat la asta. Chiria era mai mica dar nu fantastic, pe la 1000-1200, iar de cumparat nimic la aceasi suprafata cu a celui din Bucuresti sub 250k. Iar 350k e o casa cat de cat. Adica, in Bucuresti, as putea inchiria apartamentul in care am locuit undeva la pana in 500 de euro/ luna cred. Chiria la o casa pe luna e cam ca si aici. Sau mai mare. Pe de alta parte, casele sunt in general mai bine construite acolo, dar asta e alta treaba.

    Stam la casa ca imi permit sa platesc chiria pe un an in avans fara mari greturi si ca diferenta de bani fata de un apartament nu e semnificativa. Daca era – apartament, taica.
    Daca veneam la job permanent pe calculele de mai sus fii sigur ca la apartament locuiam si care vrea upgrade sa mearga la munca sa faca bani pentru el, copiii included, daca au pretentii.
    In Bucuresti casele-s o raritate de aia sunt mai scumpe. E oras de blocuri, normal sa fie asa.
    —-
    Pe scurt asa cat timp eu m-am coit sa ma asez aici, un coleg de-ai mei, care face cam ce fac si eu, si-a optimiziat veniturile pe la 20k / luna zilele astea, si-a cumparat utilaje agricole, si-a construit hala, cumpara teren si pune la punct o investitie misto. Ca asta poti sa faci cand ai economii.
    Ai idee cat m-ar costa sa vreau sa fac eu asta aici? Ca m-am uitat fugitiv pe niste costuri si autorizatii si nu suna bine. Deloc. Nici daca as economisi mai mult decat in Romania nu suna bine. Din cauza ca e prea civilizat si e prea multa lume cu bani.
    Stiu, asta ar trebui sa sune bine, da’ mie nu-mi suna, din perspectiva asta.

  117. Manowar says:

    In Bucuresti casele-s o raritate de aia sunt mai scumpe. E oras de blocuri, normal sa fie asa.

    Da, omule. Si aerul respirabil e mai rar. Si verdeata e inexistenta. Si mancarea aia care nu-i facuta din carton e si mai rara. Si infrastructura e si mai rara. Pula mea, pana si dezinfectantii din spital sunt mai rari. Totul e mai rar. Si mai scump.

    Treaba e ca eu nu pot scoate elementul asta din ecuatie – calitatea.

    Faza e ca eu sunt SATUL pana peste cap de comparatiile astea pe care le-am auzit de coispe mii de ori. “Coaie, daca ramaneam in Romania si stateam in Floresti, dadeam 200 de euro pe chirie/rata”. Pai, da, coaie, da’ stateai in Floresti in pizda ma-tii, nu-n Reading.

    Ce-ti zic eu e ca LA ACEEASI CALITATE te costa cam la fel. Ba chiar e muuuult mai ieftin in UK. Ma refer la locuit si haleala si de-astea de zi cu zi. Ca poate Hull suna naspa, da’ e peste nivelul de Bucuresti? Este. Si nu, n-am chef sa fiu contrazis, ca putem verifica oportunitatile din Hull – gen salariul minim – si apoi p-alea din Bucuresti. Sau numaru’ de copaci. Sau sau sau. Nasol moment, da’ aia e.

    Pe scurt asa cat timp eu m-am coit sa ma asez aici, un coleg de-ai mei, care face cam ce fac si eu, si-a optimiziat veniturile pe la 20k / luna zilele astea, si-a cumparat utilaje agricole, si-a construit hala, cumpara teren si pune la punct o investitie misto. Ca asta poti sa faci cand ai economii.

    Pai, ii urez mult succes, desi am niste dubii gen.

    Dar si daca i-ar iesi – chestie de care ma cam indoiesc, da’ sa zicem – nu vad problema. Eu nu traiesc uitandu-ma in farfuria altuia. Ca as fi vesnic nefericit. Pai, cat timp iti scriu eu asta, Bill Gates probabil mai face un milion, WTF, so unfair, QQ. Hai sa plangem.

    Daca eram genul ala de om, probabil ma spanzuram de prima data cand am vorbit prima data cu buntzi, ca el facea vreo 8000 pe luna (parca, plm) si eu eram somer si nu-mi gaseam job in Romulania.

    Ai idee cat m-ar costa sa vreau sa fac eu asta aici? Ca m-am uitat fugitiv pe niste costuri si autorizatii si nu suna bine. Deloc. Nici daca as economisi mai mult decat in Romania nu suna bine. Din cauza ca e prea civilizat si e prea multa lume cu bani.

    Nu stiu, cat?.

    Dar e o tara diferita, ai posibilitati/oportunitati diferite.

    Pe tine te-ar costa mai mult sa faci aici chestii. Da’ tu aici n-ajungi sa-ti faci – ca nenea ala din Moldova – un metru de autostrada pe banii tai, da? Nu te-apuci sa-ti faci tu sistemu’ ala cu cod postal and shit, ca nu e pe nicaieri nimic. Nu te apuci sa te chinui sa vinzi chestii si sa descoperi ca nu poti, ca tre’ sa te rogi de Mega sa ti le puna pe raft etc.

  118. animaloo says:

    totusi, dilema mea e alta. In ce tara o sa invete Orbu sa inchida corect blockquoteul 😀

  119. Orbu says:

    Eu nu traiesc uitandu-ma in farfuria altuia. Ca as fi vesnic nefericit.

    Ma intelegi gresit. N-am spus-o ca ma oftic, sau ceva. Eu stiu prea bine ce-am de facut. Suntem amici, avem idei similare cu agricultura si pula mea, mai invatam unul de la altul, genul asta de uitat in farfurie.
    Iti expun insa, cinstit, posibilitati. Daca vreau sa fac asta aici nu prea imi permit. E atat de simplu.
    Si da, e corect, acolo lipsesc multe. DE AIA si e ieftin. Stiu asta, dar macar poti sa incepi – de la nivelul la care pot eu opera, na. Ca daca mai aveam un zero in plus prin conturi cred ca puteam incepe si aici.

  120. Orbu says:

    In linkul ala e bun lotul/ bani judecand simplu, dar e padure, o sa ma interesez daca pot sa cumpar din astea.
    Dar “is designated as SSSI (Site of Special Scientific Interest/protected site) as part of the Wyre Forest, and has roadside access via the B4190.” Pula agricultura. Cumpar protected sites. Pai daca-s protejate deja sa le tina aia, plm, ce sa fac eu cu ele.

  121. Manowar says:

    Daca preferi asa ceva
    Alternativ, cauti singur si vezi ce gasesti. E mai ieftin in Scotia si probabil si mai ieftin in NI.

  122. Orbu says:

    In ce tara o sa invete Orbu sa inchida corect blockquoteul

    Nu prea am ce sa invat, din pacate. E o problema de accuracy, iar eu nu am 100% accuracy la nimic pe lumea asta, ca nu-s suficient de linistit sa ma concentrez suficient, sa recitesc tot ce-am scris, sa etc.
    In comentariul ala sunt, parca, 16 blockquotes . 94% accuracy ( cred). Ce pula mea, nu-s masina sa fac 100% dintr-o incercare 🙂

  123. Orbu says:

    @Manowar. Pai da, am gasit si eu site-ul ala. 10ha-> ~90k lire. Doar aici ai un overhead de … cam 200%? Tipul asta a gasit 10 ha pe care il negociaza pe la 30k EUR.
    Conteaza, nu? O mica diferenta de 60k lire. Eu asa cred.
    Si dupa aia ai numai costuri si overheaduri si la restul si te duce la ce-am spus mai sus. La nivelul la care pot eu opera acum , nu-mi permit. Tre’ sa mai astept sau sa caut altceva.

  124. Adi says:

    ca nu-s suficient de linistit sa ma concentrez suficient, sa recitesc tot ce-am scris, sa etc

    Traducere in romana: ma doare’n pula de scrisul corect, cu blockquotes unde trebuie, nu ies bani din asta.

  125. Manowar says:

    @Manowar. Pai da, am gasit si eu site-ul ala. 10ha-> ~90k lire. Doar aici ai un overhead de … cam 200%? Tipul asta a gasit 10 ha pe care il negociaza pe la 30k EUR.

    Cam asta e costul daca vrei sa recoltezi tu, nu vecinii. Sorry, not sorry.

    Poti cumpara si tu in Romania, though, daca aia vrei. Sau poate prin Africa de Sud…

  126. Orbu says:

    @Adi: Chiar nu vorbeam despre asta, dar daca simti nevoia s-o spui, e ok, nu ma deranjeaza.
    Am probleme de accuracy si cand e vorba de bani, dar, da, daca conteaza foarte mult, iau masuri de siguranta si unde am posibilitatea sa corectez, o fac. Aici nu am nici posibilitatea.
    Cat timp crezi ca e ok sa pierd ca sa scriu, sau sa periez un comentariu?

  127. Orbu says:

    Cam asta e costul daca vrei sa recoltezi tu, nu vecinii. Sorry, not sorry.

    Corect. Dar e mai la indemana si mai rapid sa gasesc solutii pentru problema vecinilor decat 60 000 de lire + diferenta pe costuri operationale.
    Eu am pus problema simplu. Daca vreau sa fac acum asta aici, nu pot. Faptul ca exista explicatii imi e clar dar nu ma ajuta in vreun fel.

  128. Manowar says:

    Corect. Dar e mai la indemana si mai rapid sa gasesc solutii pentru problema vecinilor decat 60 000 de lire + diferenta pe costuri operationale.

    Nu stiu daca e mai la indemana. Ca nu stiu cat e taxa de protectie in Romulania. La cum se-aduna la spaga si la furat, s-ar putea sa fie mai scump p-acolo. Daca vrei sa te distrezi, google “furat recolta”. Fara “”, ca nici nu-i nevoie. Enjoy.

    Serios, ii urez succes amicului tau. Si nu numai eu, ci si grupul oamenilor care recolteaza fara a semana =)) Si ei ii ureaza succes =))

    Eu am pus problema simplu. Daca vreau sa fac acum asta aici, nu pot. Faptul ca exista explicatii imi e clar dar nu ma ajuta in vreun fel.

    Nu prea, nu.

    Ce te-ar ajuta ar fi sa pricepi ca esti in alta tara. Si ca-n alta tara, cum am zis, exista alte oportunitati. Exista motive pentru care lumea cumpara haleala din Africa si America de Sud in loc sa faca agricultura in Londra. Au de-a face cu faptul ca-i mai usor si mai profitabil sa faci p-aici “unicorni” decat agricultura.

  129. Orbu says:

    Daca vrei sa te distrezi, google “furat recolta”. Fara “”, ca nici nu-i nevoie. Enjoy.

    2009. Dar da, e un risc, in general nu ca in cazul ala ca nu se fura plante tehnice foarte des.

    Si ca-n alta tara, cum am zis, exista alte oportunitati.

    Am inteles asta, probabil si asta e un motiv pentru care simt ca ma aflu in tara gresita, dar si alea alte oportunitati de unicorni sunt mai scump de pornit aici.

    Lasand la o parte matematica si calculul oportunitatilor, eu iti tot spun ce-mi doresc eu si tot imi spui ca nu e bine ce-mi doresc. Oh well, mai departe de-atat discutam cam in gol, pentru ca eu de la varsta de un an fac cam ce imi doresc eu, indiferent de parerea altora, iar ceea ce sunt acum e produsul strategiei acesteia . #olteanvero.

  130. Manowar says:

    Lasand la o parte matematica si calculul oportunitatilor, eu iti tot spun ce-mi doresc eu si tot imi spui ca nu e bine ce-mi doresc.

    Nu.

    Eu iti spun ca:

    – daca aia vrei (agricultura in Romulania), o poti face. Concret, ce pula mea ma opreste pe mine din a ma duce acum sa cumpar vreo 10 hectare de teren prin Romulania? Raspuns: doar faptul ca nu le vreau.

    – daca vrei sa faci bani din afaceri, fiecare tara vine cu oportunitatile ei; agricultura nu este una din oportunitatile de-aici; o poti face, sunt oameni care fac milioane, da’ nu merge cu “hai ca-mi iau eu un hectar si…”, ca aici se joaca-n alta liga. Si pe “mic producator” o sa sugi pula in fata alora din Turcia/Maroc/China, la o adica, ca tu nu poti lucra cu sclavi; ei da.

    In pula mea, coaie, exista motive pentru care nu mergem pe Everest la plaja si nu escaladam munti in Mamaia. Ca fiecare loc vine cu alte oportunitati. Aia-i ce-ti spun eu. Daca tu din asta pricepi ca “nu e bine ce-ti doresti, fa ce-ti zic eu”, problema e la tine.

    Ca hint:

    The service sector dominates, contributing around 80% of GDP

    Asta e aici. Acum, tu esti liber sa vii si sa zbieri “dar eu vreau sa fac agricultura”. Si nu te opreste nimeni. Eu doar iti zic de pe margine ca aici nu e Romulania, ca AICI oportunitatile sunt in alta parte, nu-n agricultura (daca excludem recoltatul castravetilor britanici cu curul) si s-ar putea sa fie mai profitabil sa faci altceva aici.

    Da’ daca aia vrei – agricultura, adica – plm, da-i inainte, coaie.

  131. Fery says:

    Un acru nu e un hectar, e mai pe la jumate asa.

  132. Adi says:

    Cat timp crezi ca e ok sa pierd ca sa scriu, sau sa periez un comentariu?

    Cat timp ai tu chef. Cat timp crezi ca merita aia care citesc. Alegerea ta, nu iti impune nimeni nimic.

  133. Orbu says:

    @Fery: Stiu ce e acrul. Lot 5: 10.78 ha / 26.63 ac (£91,000)

  134. Orbu says:

    daca vrei sa faci bani din afaceri, fiecare tara vine cu oportunitatile ei; agricultura nu este una din oportunitatile de-aici; o poti face, sunt oameni care fac milioane, da’ nu merge cu “hai ca-mi iau eu un hectar si…”, ca aici se joaca-n alta liga. Si pe “mic producator” o sa sugi pula

    Pai da, asta spun si eu. Da’ tu imi recomanzi terenuri la 9.1k lire/ ha, lol.
    Eu am spus ca poti sa incepi chestii la bani putini in Ro si am dat niste exemple la indemana. Atat.

    Tu vorbesti de unicorni; dragut, dar pe linie de unicorni concurenta e la un cu totul alt nivel si failmentul e cel mai probabil outcome al unui start-up de genul. In functie de pe cine intrebi e intre 40% si 90% sansa ca un start-up in tech sa moara in 5 ani in UK.
    Printre problemele principale se numara ghici ce? Cash-flow-ul .

    Unde ai nevoie de cash-flow mai mare? As zice ca intr-o tara mai scumpa. Desigur, daca merge, sansa sa te umpli de bani e destul de mare.
    Dar in general la genul asta de business, bagi bani in chestii care nu au valoare de capital, in fine, e mult de spus si deviem, ideea e ca un start-up in ceea ce e o oportunitate aici nu-i neaparat cel mai sigur mod de a investi/ creste capitalul, parerea mea.
    Ce-am zis despre terenuri e in ideea in care e o investitie relativ sigura, ca trendul e sa creasca preturile, mai ales acolo unde-s foare mici, moentan e sprijin guvernamental/ subventii pe tema, si orice profit mic, e util. Daca nu ai bani sa continui businessul, ai totusi asseturile.
    In tech cand ai terminat banii ai cam belit pula, ceea ce se incadreaza la “asseturi” sunt de obicei chestii foarte volatile. Nu ca as fi impotriva sau ceva. Doar ca-s niste chestii care nu ma favorizeaza pe mine, atat.

  135. Manowar says:

    Pai da, asta spun si eu. Da’ tu imi recomanzi terenuri la 9.1k lire/ ha, lol.

    Eu nu-ti recomand nimic.

    Eu iti raspundeam la “cat e aici”, atata tot.

    Tu vii si-mi spui ca “dar in Romania e mai ieftin”.

    Da, e. Asta-i taxa pe civilizatie. Si vin si-ti arat ca acolo vin aia de la primarie sa-ti fure recolta – de hotii normali nici nu mai are sens sa discutam. Si te trimit sa te uiti la cele 304,000 de rezultate goagle de la “furat recolta” ca sa te lamuresti – daca mai ai nevoie.

    Tu ai impresia ca eu iti zic “pai, nu face asta”. Dar eu nu asta-ti zic. Eu iti zic “daca ai chef sa faci agricultura, fa acolo linistit, in Romulania, da’ s-ar putea sa coste mai mult decat crezi, ca deh, conditii; p-aici, oportunitatile sunt altele”. Si tu te enervezi ca tu esti oltean si tu nu faci ce-ti zic altii de la doi anisori. Pai, bravo, fa, plm, cine-s eu sa-ti fut meciul? Eu doar iti zic cum stau lucrurile, nu te-mping nici sa faci agricultura, nici sa o arzi pe startups, nici nimic.

    M-ai intrebat cat costa, ti-am zis cat costa. Mi-ai zis ca dincolo e mai ieftin, ti-am zis de ce e mai ieftin dincolo. Atata tot.

  136. Orbu says:

    Si tu te enervezi ca tu esti oltean si tu nu faci ce-ti zic altii de la doi anisori.

    Nu ma enervez. Iti explic cum modul meu de a fi se intalneste sau nu cu ce e posibil intr-un loc sau altul.

    Asta stiu si eu. Si in conditiile astea decizia de mai bine economisesc mai putin dar traiesc mai ok se poate sa nu mai fie atat de simpla. Adica ce-ti spun e ca nu toata lumea are aceeasi parere ca tine: ” ba, mai bine platesc din buzunar, ca primesc servicii bune”. Primesti, dar doar servicii, ca daca vrei chestii e posibil sa observi ca esti doar un client in tara asta, partener e mai dificil sa fii.

    Sunt niste diferente critice. In Romania, daca vrei sa faci chestii se prea poate sa fie nevoie sa te adaptezi la mediu. Te fura vecinul, vezi daca-l poti opri sau il furi si tu, sau furi de la altul, sau. Sau. No hard feelings.
    In UK daca vrei sa faci chestii nu e nevoie sa fii gherilos, dar e mai simplu. N-ai acces. Ca e scump. Si gata. S-a rezolvat scurt.
    Poti sa ai Merc, poti sa ai iarba verde, o casa misto si servicii bune. Apreciez. Dar cam pe aici te opresti si prapastia, din ce observ eu, e destul de mare de trecut.

  137. Manowar says:

    Asta stiu si eu. Si in conditiile astea decizia de mai bine economisesc mai putin dar traiesc mai ok se poate sa nu mai fie atat de simpla.

    Iar eu iti spun ca e foarte simpla. Dincolo de bani, eu si familia traim intr-un fel acolo, in alt fel aici. Si toate terenurile ieftine din Romulania nu pot schimba calitatea aerului din Bucuresti sau ce “mananci” acolo sau cum circuli sau pula mea. Si nu m-ajuta cu nimic ca-i un teren ieftin undeva si pot sa ma duc sa-l iau la o treime din pretu’ de-aici, da’ dupa ce muncesc tot anul, vine unul si-mi fura recolta. Si, mai mult, unul ala e de fapt reprezentantul statului, cum era aia din articol.

    Primesti, dar doar servicii, ca daca vrei chestii e posibil sa observi ca esti doar un client in tara asta, partener e mai dificil sa fii.

    Nu esti atat de imatur incat sa nu-ntelegi ca esti “un client” in orice tara.

    Sunt niste diferente critice. In Romania, daca vrei sa faci chestii se prea poate sa fie nevoie sa te adaptezi la mediu. Te fura vecinul, vezi daca-l poti opri sau il furi si tu, sau furi de la altul, sau. Sau. No hard feelings.

    Pai, vezi? Fix asta-ti spun si eu: trebuie sa te adaptezi la mediu. Tu ai venit in mediul asta de bunavoie, nu te-a obligat nimeni. Si ar fi bine pentru tine daca ai intelege ca trebuie sa te adaptezi, c-aici lumea nu din floarea-soarelui face milioanele.

    Daca mergi pe “furi si tu de la altul”, pai, atunci e mai bine aici. Fura aici, ce pula mea, esti nebun? Ce crezi, ca-s mai bogati aia pe care i-ai putea jefui acolo? Ce dracu’, ba!

    In UK daca vrei sa faci chestii nu e nevoie sa fii gherilos, dar e mai simplu. N-ai acces. Ca e scump. Si gata. S-a rezolvat scurt.

    Ai acces. Nu te opreste nimeni din a cumpara terenul. Doar ca nu merita sa-l cumperi PENTRU AIA. Pentru ca-i alt sistem, iar tu – degraba sfatuitorul cu “te adaptezi” – …nu te-ai adaptat.

    Poti sa ai Merc, poti sa ai iarba verde, o casa misto si servicii bune. Apreciez. Dar cam pe aici te opresti si prapastia, din ce observ eu, e destul de mare de trecut.

    Sincer, te-nseli. Poti sa faci afaceri si-aici. Doar ca aici ai economia inseamna 80% servicii – for a good reason. Nu e “80% agricultura”. E “80% services”.

    Da, e o prapastie. Dar nu-i atat de greu s-o sari IN MOD NORMAL. E greu pentru tine. E greu pentru mine. E greu pentru aia ca noi. Doar ca suntem nitel marlani si nu vrem sa ne intrebam “de ce e greu pentru noi?”. Ca raspunsul nu-i greu de gasit: “pai, si ai nostri s-au gandit ca-i mai ieftin in Romulania, asa ca noi aici o luam de la zero sau de la minus cand venim”. Tine de “ce lasi in urma” – chestie pe care tu n-ai priceput-o cand ti-am zis-o initial.

    Da, tu te poti duce in Romulania si poti face acolo cu 1000 de euro in plus pe luna, conform exemplului tau. Nu mai faci 10,000, faci 11,000. Si le iei fetelor tale…nu stiu, cate-un apartament si nu stiu cate hectare. Si la final, ai niste fete romance, cu terenuri in Romulania, cu apartamente de Romulania in Romulania, cu cunostinte (in ambele sensuri) de Romulania. Asta lasi in urma: alti oameni care s-o ia de la zero cand descopera ca exista apa calda in alta parte si ca n-au chef sa-si futa viata printre ciulinii baraganului gen.

    Vezi tu, eu am hotarat ca voi fi ultimul din neamul meu care mai trebuie s-o ia de la zero. Ca nu mai las in urma alt romulan cu un apartament romulan si cunostinte de romulan. Ca las in urma un britanic. Si da, ar fi misto sa primesc mia aia in plus (pe dracu’ ghem, eu as primi vreo 6000 in minus, da’ sarim peste), da’ e si mai misto sa stiu ca las in urma altceva. Pe scurt, am hotarat ca fi-miu p-aici nu va plati chirie, nu va sta de student loans, nu va avea prieteni romulani care sa stie doar de “n-am, da-mi tu, ajuta-ma tu”. Oricum nu pierd mia aia ipotetica, da’ si daca as pierde-o, vorba ta…lasa, coaie, iarba e verde si Mercedesu’ merge cat de cat.

    La asta se refera “ce lasi in urma”.

  138. Fery says:

    Ba in mod ironic, daca vorbim de start-ups si killerul universal cash flowul, UK vs romania se traduce asa: in romania ai termene de plata 60 de zile, pe care le respecta pula si daca nu le respecta, poti sa sugi, ca n-ai ce-i face, ca procesele de executare and shit dureaza cat nu face. In UK am termen de plata de 28 de zile cu bilet la ordin oferit de antreprenor, nu cerut de mine, plata impozitului pe profit la 9 luni de la incheierea anului fiscal, infiintare de ltd in 2 ore si costa 12 lire pe net nu registrul pulii al comertului si 2 sapt cu avocati; cod de TVA in 5 zile, nu investigatii de la fisc 1 luna si vedem pe urma. Clienti care chiar au bani si ti-i si dau, la dracu. Nu mai zic de preturile pe operatiuni ca sunt de 4-8 ori mai mari, iar masinile mai ieftine decat in ro. Furnizorii de echipamente au preturi mai mici decat in romania (!!) si vine amazonu la usa maine pe gratis. Spatiul de depozitare/birouri este mai ieftin ca la bucuresti pe m2 si totul se rezolva fara scheme si tepe. Da, e mai ieftin hectarul de arabil in romania. Si? Cand moare subventia de la EU, ajung alea inapoi la pret de sub 1/10, asa cum si trebuie si le-or lua chinezii. Sa fie sanatosi agricultorii tarii.

  139. IulianS says:

    Dar nu-i atat de greu s-o sari IN MOD NORMAL. E greu pentru tine. E greu pentru mine. E greu pentru aia ca noi. Doar ca suntem nitel marlani si nu vrem sa ne intrebam “de ce e greu pentru noi?”. Ca raspunsul nu-i greu de gasit: “pai, si ai nostri s-au gandit ca-i mai ieftin in Romulania, asa ca noi aici o luam de la zero sau de la minus cand venim”.

    Dar cum era cu 60% din populatia din UK sta din paycheck in paycheck?

    Ca las in urma un britanic.

    Departe de mine gandul sa ignor efortul de a lua cetatenia, dar totusi, asta e “zestrea”? Ca mie unul mi se pare absurd. Care e diferenta intre copilul tau si unul venit din Africa la maturitate? Un accent British? Come on.

  140. Manowar says:

    Care e diferenta intre copilul tau si unul venit din Africa la maturitate? Un accent British? Come on.

    Daca ai avea idee ce diferenta (in lire pe zi) face accentul ala…

    Dar nu, nu e doar accentul. Sunt oportunitatile, cunostintele si alte chestii mentionate mai sus. Reiau cand vad Spiru intre Oxford si Cambridge in top gen.

  141. Buruc says:

    ” ba, mai bine platesc din buzunar, ca primesc servicii bune”. Primesti, dar doar servicii, ca daca vrei chestii e posibil sa observi ca esti doar un client in tara asta, partener e mai dificil sa fii.”

    @orbu
    Nu ‘client’ e cuvantul corect ci ‘contributor’. Da esti un contributor conform schemei de impozitare

    Band Taxable income Tax rate
    Personal Allowance Up to £11,850 0%
    Basic rate £11,851 to £46,350 20%
    Higher rate £46,351 to £150,000 40%
    Additional rate over £150,000 45%

    Adevarul e ca am primit super servicii pt car insurance de 6-700£/an si n am folosit o niciodata, sunt sigur ca ar fi venit cu covorul rosu la vreo potentiala dauna.
    Nu mai zic ce super servicii primesti de la agentiile imobiliare de banii aia numiti comision :))
    La poluare nu ma bag ca s a comparat bucuresti cu reading, de ce nu brasov cu reading de exemplu. N am vazut pe nimeni sa compare traficul din buc cu ala din londra …
    N as vrea sa mai comentez si council tax ca am inteles ca banii se duc si la biserica nu doar luat gunoiul?! Nu ca as banui ca s ar sifona prin contractori si agentiile ‘agreate’ ca nu mi permit sa vorbesc despre coruptie mascata in cea mai buna dintre lumile posibile. Dar nu e coruptie ci sunt afaceri, nu vehiculam minciuni ci facem marketing.
    Noi sa fim sanatosi ca pe contracting tot servicii se circula si uite asa se inchide bucla, asta dupa ce agentiile isi opresc partea evident, ca parca am citit ca lucreaza cineva direct cu clientul :))

  142. Buruc says:

    @iulian
    Nici o diferenta. Indieni, africani, romani toti sunt straini tolerati. E o aberatie asta cu accentul, 3 generatii de acum incolo tot n o sa fie full british copilul pt ca e crescut de romani. Daca il iei la nastere si il plantezi in familie de englezi poate are mai multe sanse.
    Vedeti comentariile recente in media despre ‘coloured woman’ si ‘british muslims’ … am avut colegi la a doua generatie, erau evident o treapta mai sus ca emigrantii cu rupere de pula ca mine, dar tot erau nu erau priviti ca british. Erau intrebati de unde esti? Ala nascut in uk din parinti emigranti :))
    Si aici ma refer la discutii, traditii, glume pt ca limba are niste subtilitati pe care doar un nativ le intelege. Si nu, nu e doar accent! Sunt chestii culturale, un anume fel de a gandi, anumite expresii, un mod de a interactiona si a te raporta la ceilalalti, religie etc

    @manowar
    Cam ce diferenta face accentul la rata !?!?

  143. Daria says:

    Eu nu pot sa pricep si pace ideea ca economisesti mai multi bani in Romania. Evident daca discutam exclusiv din venituri din salarii, platit taxe corect, stat la cozi corect, nu apelezi la pile si relatii, nu faci din rahat bici etc

    Uitati un exemplu cat se poate de superficial dar care cred eu sustine ce tot incearca sa explice Manowar:

    Un pachet de unt Lurpack – 500g in Romania costa 5,65 lire (am facut conversia cu google cursul de astazi).
    Acelasi pachet de unt – 500g in Tesco este 3,75 lire.

    https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/253886894
    https://carrefour.ro/supermarket/product/unt_sarat_80_grasime_lurpak_200g-15500607

    Romanii nu au salarii de UK si cu toate astea platesc mai mult, mult mai mult daca vor sa fie siguri ca ce baga pe gura este cu adevarat unt, lapte, branza etc.

  144. gica says:

    A-ti ramane surprinsi sa vedeti ca de fapt nu se mai poate cumpara teren asa usor in Ro , mafiile de orice fel isi spun cuvantul , plecand de la tot ce inseamna stat si terminand cu bagabontii internationali .
    Anyway privind in viitor sunt convins ca nu ar fi o investitie rea chiar daca il tii degeaba, mancare vrea toata lumea si lumea creste an de an…

  145. Fery says:

    Da ma, pentru ca un copil care incepe cu gradinita aici si nu vorbeste deloc romaneste, o sa aiba probleme in a intelege subtilitatile lingvistice si mistourile. Daca vedeti voi paki de aia crescuti in enclava de nu vorbeste nici a treia generatie limba corect, aia nu inseamna ca asa e toata lumea, iar mistourile facute de aia sunt chiar binevenite. Cand stai shared in casa cu alti 5 romani, sansele de a invata limba cat de cat corect sunt nule, la fel ca sansele de a te amesteca cu oamenii care trebuie, ca sa ai si tu ‘noroc in veata’.

  146. Manowar says:

    @manowar
    Cam ce diferenta face accentul la rata !?!?

    Daca erai capabil sa-ntelegi … nu aveai nevoie sa intrebi.
    Go away.

  147. Orbu says:

    @Daria. Lurpack e produs de import in Romania. Un pachet de unt Albalact ( care imi place mai mult, dar e subiectiv – chestie de gust) costa mai putin de 1.5 lire in Romania. In Uk nu se gaseste, sa faci o comparatie, si nu prea ii pasa nimanui cat costa Lurpack , ca nu alea se vand in cantitati industriale. De aia si pretul mare. Si economisirea.

  148. IulianS says:

    Daca ai avea idee ce diferenta (in lire pe zi) face accentul ala…

    Am scris mai sus de aia care traiesc din paycheck in paycheck. Inteleg.

  149. Manowar says:

    Am scris mai sus de aia care traiesc din paycheck in paycheck.

    Ce-nseamna sa n-ai accentul potrivit…

  150. Daria says:

    Orbu, uite si untul romanesc

    https://carrefour.ro/supermarket/product/unt_albalact_65_grasime_200g-52001350

    Trecem peste faptul ca are 65% grasime. Cat e kilogramul de unt? Mie imi da 6.81 lire.
    Lurpack-ul sa zicem ca e mai de ifose (fix de asta l-am si ales) – si ce sa vezi tot e mai scump decat Albadraci. Cat despre calitate………

  151. Daria says:

    Uite aici, unt produs in Anglia. Da, e mai de ifose un pic Waitroseul dar nah

    https://www.waitrose.com/ecom/products/essential-waitrose-salted-dairy-butter/043101-21272-21273?gclid=EAIaIQobChMI5Y-X_Pry4AIV7ZTtCh0j2AfbEAQYASABEgJ0dfD_BwE&gclsrc=aw.ds

    Si…ce sa vezi…si waitrose-ul de fitze vinde unt mai ieftin si mai calitativ decat Romania. Romania…tara aia cu agricultura si Miorita.

    Iar chestiunea asta nu e valabila doar la unt. E valabila la orice produs. Calitatea mult, mult mai proasta si pretul mult mai mare.

  152. Daria says:

    In ca un exemplu superficial sardine:

    In caz ca vrea careva sa isi readuca aminte cam cum ar trebui sa fie o conserva de peste ii invit la englezi. Ambele perechi de parinti au ramas socate si au inceput sa se intrebe oare ce kkt mananca ei de fapt….

    https://www.waitrose.com/ecom/products/essential-waitrose-salted-dairy-butter/043101-21272-21273?gclid=EAIaIQobChMI5Y-X_Pry4AIV7ZTtCh0j2AfbEAQYASABEgJ0dfD_BwE&gclsrc=aw.ds
    0.52 conserva?!

    Uite si la romani – aproape de o lira. Cea mai ieftina conserva si scrie “in ulei”. Ulei de care tampitilor? De masina?!

    https://carrefour.ro/unified/search?query=sardine

    Si, repet, waitroseul este un supermarket scump.

  153. Manowar says:

    @Daria: cred ca stie si Orbu cum e cu haleala. Impresia mea e ca vorbeste de imobiliare, in mare (chirii, cumparat case/terenuri) si salarii pentru angajati.

    Acolo Romulania e mai ieftina, da. Bine, nu-i aceeasi calitate, dar… costurile initiale sunt mai mici pe niste nise.

  154. Daria says:

    Ok, daca vorbeste exclusiv de imobiliare sa zicem ca e alta discutie.

    Per total insa, raman la parerea mea. Chiar nu pot sa inteleg cum sa spui ca puneai mai multi bani deoparte in Romania.
    Repet – daca te raportezi DOAR la salariu, la facut munca corecta, la platit taxe corect..si fara “dc nu curge pica”. “Picat” insemnand – iau lapte de la vaca parintilor, untul mi-l aduce bunica, bani pe oua nu dau etc.

    Si da, ce mi se pare si mai ciudat este sa nu iei totusi si calitatea in calcul la pretul ala. Adica nah…daca as avea copil as vrea totusi sa stiu ca ii dau un lapte bun…nu sa ma trezesc ca de fapt l-am hranit cu aracet lungit cu apa.

    Nu vrem sa intelegem ca aceste costuri te prind din urma mai repede decat ai realiza. Bolile sunt scumpe in draci.

  155. Orbu says:

    Pai RO = 6.8 GBP/kg
    UK = 7.5 GBP/kg adica mai scump, cum zici si tu.
    Nu inteleg ce incerci sa demonstrezi cu argumentul asta.
    Nu-s fan unt cu grasime 150%. Important e gustul si sa fie facut din smantana, din nou- treaba subiectiva de gust. Ala de-am zis are gust asemanator cu untul batut in putinei pe de care am mancat ultima data acum vreo 25-30 de ani, cred. Cand faceau ai mei .

    Dar ca idee, mizeria aia de lurpak ( ala din link, ca au si ei unt cinstit) e unt in amestec cu ulei de rapita. Adica unt + margarina, sa fie tartinabil. Nu stiu daca e un argument bun in discutie. Gasesti in UK unt bun ( de exemplu Kerrygold Pure Irish Butter) , evident, dar mai scump. Acum am in frigider Tesco British Salted Block Butter care-i cam nu chiar ca ala din RO ( la gust), dar costa intr-adevar mai ieftin – 6 lire/ kg. E cam gras, dar ce sa faci, p-aici asta e norma. Merge de gatit.

  156. Fery says:

    Iara puneti link-uri cu potol, sa le trageti covorul de sub picioare la ultimii mohicani din romania? Te duci in romania dupa un an de orice din europa si efectiv nu mai poti manca prostiile alea de acolo, chiar daca iei ‘lucruri scumpe’. Si iei tata, ca par pe par, aceeasi cantitate, aceeasi calitate, in romania e cam 1.5-dublu de scump. Si nu raportat la salarii and shit, ci efectiv daca faci calculul in euro iesi mai scump in romania. Vedeti numa la lapte integral. Aici iei un pint cu ~2E, in ro iei 1E litrul. Mai ieftin gasesti numa din ala de jumate e lapte praf sau de ala ‘reconstituit’ adus de la unguri. Daca mai bagi si salariile la calcul, s-a terminat cu smecheria. Economie, tata, parizer si mortadella, polonez si cremvursti + pateu din copite.

  157. Manowar says:

    @Orbu: sincer, orice discutie despre haleala este o gluma proasta.

    Pe tema asta ma doare-n pula de argumentele oricui, ca am argumentele supreme. Gen a venit mama pe-aici si-a descoperit ca nu doar ca poate manca niste chestii de care nu se putea atinge in Romulania, da’ aici sunt chiar bune si-i plac.

    La fel stau lucrurile si cu aerul. Vine tata care tuseste dimineata si seara pe-acolo de juri ca da coltul. Si p-aici (ma rog, nu aici, in West Midlands) … nu. Nu numai ca respira de n-are treaba.

    Restu’ discutiilor pe tema inseamna doar vrajeala si bulangeala, nimic mai mult. Ca-i untu’ 0,coispe euro, ca-i sardina coispe bani…harneli. De altfel, am tot zbierat asta pe-aici din 2011 pana m-am plictisit. Si la 6-7 ani dupa s-au trezit si pisatii aia de la agricultura (minister) din Romulania sa descopera ca apa era uda si ca produsele din magazinele din Romulania nu-s nici macar din acelasi univers cu aceleasi produse din magazinele de-afara.

    La ce pula mea o mai dam in avioane, p-acolo halesc romulanii carton reciclat. Ce-i amuzant e ca e si mai scump decat haleala normala d-aici. Go figure.

  158. Daria says:

    Untul trebuie sa fie gras si nu sa iasa apa din el in pm cum iesea la Albalact.
    Ca iti place Albalactul ala ff mult, e chestie de gust, fiecare cu aia ma-sii. Dar hai sa nu ne mintim singuri.
    Ignora Lurpack-ul – ti-am pus unt pur de la Waitrose.

    Cum zice si Manowar – nu prea avem ce dezbate. Este o mizerie mancarea din Romania. Sunt si exceptii evident dar per total….scapa cine poate.

    Pana mea, tata m-a rugat daca mai pot sa ii mai trimit niste ceai (alt exemplu) verde de aici pt ca “eu nu stiu domne ce beau in Romania dar am incercat toate ceaiurile si nu au gust aroma. Ala pe care mi l-au trimis tu, deschid cutia si ma trazneste aroma”.
    Nu, nu i-am cumparat ceva de ifose…ceaiuri amarate verzi cu lamaie.

    Nu mai intram in discutii de un pui bun cumparat din magazin, o friptura care sa fie friptura. Nu am gasit in tot kktul ala de Bucuresti o friptura de vita buna. Ahh, daaa, stiuuu e vaca muuu in Dorobanti. Cat costa doua fripturi decente pe care sa mi le fac acasa?!

    Mi se urca tensiunea la cap cand vad jaful din tara aia si calitatea de cel mai mare rahat.

  159. Daria says:

    Si iei tata, ca par pe par, aceeasi cantitate, aceeasi calitate, in romania e cam 1.5-dublu de scump. Si nu raportat la salarii and shit, ci efectiv daca faci calculul in euro iesi mai scump in romania. Vedeti numa la lapte integral. Aici iei un pint cu ~2E, in ro iei 1E litrul.

    Exact asa! De la o banala de conserva de sardine si pana la boabe de cafea.

  160. Orbu says:

    Chiar nu pot sa inteleg cum sa spui ca puneai mai multi bani deoparte in Romania.

    E un pic incorect sa fac evaluarea acum , ca prima luna stii cum e, costa mai multe chestii, asa ca mai exact am sa pot spune in vreo 2-3 luni, estimez.
    Dar am locuit o luna batuta pe muchie in UK si revolut zice ca am cheltuit echivalentul a 43291 de lei = 7871 de lire :/ . Nu am cheltuit toti banii astia unii sunt transferuri in diferite conturi.
    Dar hai sa incerc un sumar si sa extrapolez chestiile cumparate din amazon, gen obiecte de prin casa care-ti trebuie cand te muti si alte asemenea.
    In RevolutAm “groceries” = 1810 lei – spun asta pentru ca in Romania nu saream de 1200 pe luna si ne cam porceam in sensul ca risipeam cam multa mancare. Asta inseamna 329 de lire. Pe cardul de Metro pe care l-a mai folosit sotia pana si-a facut si ea vad inca 496 de lire sparte doar la Sainsbury si Tesco. Dracu’ stie pe ce, nici nu indraznesc sa intreb – dar eu zic ca e MULT, tre’ sa ma uit cat pula mea unt avem in frigider de banii astia, holly fuck ( jur ca nu ma uitasem pana acum)

    Si nu am cumparat toate chestiile ( nici nu aveam de unde 🙁 ) , ca unele mi le-am transpotrat din Romulania 60 de lire pe vreo 40kg – trololol. Daca nu ies astia din UE pana pe 30 martie mi-am facut calculul sa-mi mut tot beciul cu chestii interesante aici #romulanvero.

    Chiria 1500. La consiliu-i vreo 160. La apa + gaz + curent undeva pe la 150.
    —-
    Deci imi ies 2635 de lire pe luna chestii recurente nediscutabile. Sper ca nu ajungem sa cheltuim lunar 7 000 de lire ca plecam inapoi la glod URGENT.
    Deja-s deprimat.

  161. Orbu says:

    La ce pula mea o mai dam in avioane, p-acolo halesc romulanii carton reciclat. Ce-i amuzant e ca e si mai scump decat haleala normala d-aici. Go figure.

    Sunt de acord ca in general produsele sunt mai de calitate si mai safe in UK. N-am dubii pe tema. Si n-am habar cat de calitativ e in termeni igienico-sanitari untul ala fata de alea de-aici, nici nu ma grabesc sa-l glorific.

    Dar am eu si eu argumentul suprem. Iti plac mai mult tigarile din Romania decat cele de-aici, asa-i?
    E din cauza ca-s mai sanatoase? Sau are importanta daca-s mai sanatoase? La fel si cu untul si alte chestii. De aia am si zic ca e o parere subiectiva de gust, nu m-am apucat sa ma laud ca e ala ze shit.

    Ce spuneam insa nu avea legatura cu calitatea, ci cu faptul ca Daria arata ca uite produsele astea “de calitate buna” sunt mai scump, cum economisesc romanii? Simplu – nu le cumpara nici dracu’ pe alea,c e e asa de greu?

    Iar untul ALA din link e o mizerie. Fac lurpak aia unt mai bun si culmea, e mai ieftin.

  162. Manowar says:

    Iti plac mai mult tigarile din Romania decat cele de-aici, asa-i?
    E din cauza ca-s mai sanatoase?

    Nu. E din cauza ca aici nu exista. Ca fost fumator, m-as fi gandit ca stii cum e cu fumatorii si schimbat tigarile.

    Si nu, nu ma supara nici faptul ca sunt mai ieftine. Doar ca acolo e vorba de taxe si atat. Nu de calitate/sanatate.

    Ia vezi mai sus, ce am zis eu ca-mi lipseste din Romulania?

  163. Orbu says:

    Ca fost fumator, m-as fi gandit ca stii cum e cu fumatorii si schimbat tigarile.

    Stiu, dar daca ar exista ar fi fost mai bune? Mie cand trec pe langa d-astia p-aci care fumeaza mi se pare ca fumeaza carpe umede. Ca fost fumator parca miroase mai bine fumul de tigari prin carciumile din RO.

    Si chiar si-asa, e o chestie de gust si de obisnuinta. Nu-i treaba de mai ieftin sau mai scump, ci de daca-ti place un lucru nu prea conteaza ca-i ne-sanatos sau nu stiu cum.
    Ce, cola nu bei? Presupun ca n-o bei pentru ca e sanatoasa. Si aia parca e mai buna in Romania si nu m-as mira sa-mi zica cineva ca e facuta cu otrava de sobolani. Aia e. Gustul e gust.

  164. Fery says:

    Da, pentru ca tigarile si cola sunt alimente fara de care mori, si pe baza carora chiar e ok sa faci comparatii. Ca asa economisesti bani si in UK si in ro, fumezi si bei cola grupa mare. Corect. Hai sa deturnam discutia de la cum e mancarea absolut infecta in romania si, chiar si asa infecta , mai scumpa decat in UK/DE si se bate la egal cu FR (care e cea mai scumpa mancare in europa) si sa mergem sa comparam accizele la tutun si taxa pe zahar. Asa da. Urmeaza sa ziceti si ca motorina e mai scumpa in UK si gata.

  165. Manowar says:

    Stiu, dar daca ar exista ar fi fost mai bune?

    Nu stiu.

    De altfel, nu cred c-am sustinut vreodata ca prefer tigarile de-aici. Am zis de fiecare data cand a venit vorba de fumat ca aia fumez eu – Parliament Aqua Blue scurt – si ca pe-alea le prefer, iar restu’ mi se par bulangeli. Si n-are treaba cu banii (sigur, imi convine de minune ca-s mai ieftine in Romulania, da’ nu aia e problema REALA).

    Mie cand trec pe langa d-astia p-aci care fumeaza mi se pare ca fumeaza carpe umede. Ca fost fumator parca miroase mai bine fumul de tigari prin carciumile din RO.

    Pentru ca foarte multi chiar fumeaza carpe umede. Si nu, nici mie nu-mi plac tigarile de-aici. Mai suport Marlboro Gold zilele astea, pana o sa imi zica vreun amic “ba, vezi ca ma duc pana-n Romania si ma-ntorc, iti aduc tigari?”. Da’ in rest, da, sunt jegoase.

    Ce, cola nu bei? Presupun ca n-o bei pentru ca e sanatoasa. Si aia parca e mai buna in Romania si nu m-as mira sa-mi zica cineva ca e facuta cu otrava de sobolani. Aia e. Gustul e gust.

    Actually…e mai buna asta de-aici. Aia din Romania cred ca are de doua ori mai mult zahar sau ceva, no idea. Da’ e cam insuportabila.

    Nu contest faptul ca unele chestii pe care le fac … sunt vicii. Si nu sustin c-ar fi sanatoase. Discutam insa de haleala. De fumat/baut cola, plm, p-asta n-o face toata lumea. De respirat si de mancat…pe-astea le fac(em) toti.

  166. Orbu says:

    Gold zilele astea, pana o sa imi zica vreun amic “ba, vezi ca ma duc pana-n Romania si ma-ntorc, iti aduc tigari?”.

    In aprilie, daca ma mai lasa astia sa vin cu ele .

  167. Manowar says:

    Te mai lasa pana ies, daca mai ies. Adica ani de zile.

    Eu ti-as propune un experiment (dar e imposibil pentru tine). Sa traiesti p-aici un an, mancand chestii de pe aici, band chestii de pe-aici. Si apoi sa te duci in Romulania asa, la modu’ vacanta, o saptamana-doua. Sa mananci/bei de-acolo. Si pe urma sa ne zici parerea ta – indiferent de care-i aia.

    Da’ imi dau seama ca n-o sa stai tu un an p-aici.

    Faza e ca eu am facut deja “experimentul” asta. Si nu mai e chestie de “gust”. Chiar nu.

    Cu tigarile, treaba e invers, din pacate. Gen 90% din ce poti cumpara de-aici la capitolu’ tigari s-ar incadra undeva intre “insuportabil” si “vede-v-as morti de jegosi”. Cel putin din punctul meu de vedere. Astea – Marlboro Gold scurt – sunt cat de cat “OK” (cat de OK pot fi tigarile, intelegi tu). Restu’…doamne fereste. Dar, repet, discutia nu era despre tigari. Nu cred ca e vreun om care sa discute despre cum astea sau alea sunt “sanatoase”.

  168. Manowar says:

    In RevolutAm “groceries” = 1810 lei – spun asta pentru ca in Romania nu saream de 1200 pe luna si ne cam porceam in sensul ca risipeam cam multa mancare. Asta inseamna 329 de lire. Pe cardul de Metro pe care l-a mai folosit sotia pana si-a facut si ea vad inca 496 de lire sparte doar la Sainsbury si Tesco. Dracu’ stie pe ce, nici nu indraznesc sa intreb – dar eu zic ca e MULT, tre’ sa ma uit cat pula mea unt avem in frigider de banii astia, holly fuck ( jur ca nu ma uitasem pana acum)

    …si cam crezi tu ca e explicatia daca ai cheltuit mai mult pe mancare, desi mancarea e mai ieftina?

    spun asta pentru ca in Romania nu saream de 1200 pe luna si ne cam porceam in sensul ca risipeam cam multa mancare

    Sincer, nu prea stiu ce porceala faceati voi de 1200 de lei. Pentru ca nevasta-mea in Romania, in Bucuresti, in 2011, spargea 1400 de lei din salariul meu pe haleala. Pentru doi oameni. Nu pentru cinci.
    Cre’ ca porceala era in sensul ca nici porcii n-ar fi mancat de bunavoie mancarea aia?

  169. Orbu says:

    …si cam crezi tu ca e explicatia daca ai cheltuit mai mult pe mancare, desi mancarea e mai ieftina?

    Crezi ca mananc mai mult ? O sa-mi cumpar si-un cantar, lol. Parca na-m facut burta prea mare.

  170. Manowar says:

    Crezi ca mananc mai mult ? O sa-mi cumpar si-un cantar, lol. Parca na-m facut burta prea mare.

    Eu nu cred, stiu explicatia. Te-am intrebat ce crezi tu.

  171. Orbu says:

    Parte din ea e ca nu mai am lapte , branza, unt si oua ( ce ne da gaina noua) de la tara.

    Asta sigur conteaza. Unele chestii sunt relativ ieftine (oua, lapte – branza cred ca e ceva mai scumpa, dar nu mult si nu la fel de buna ca aia de-acasa, asta-i sigur) , altele nu. De exemplu carnea de pui. care de la 2x in sus pretul din Romania, pe care oricum nu-l plateam la magazin ca era de la tara, mai bun si mai ieftin.

    Partea a doua e legata de fructe, care in Romania partial le procuram din beci, adica din livada, iar cele cumparate erau parca ceva mai ieftine decat aici.
    Si dintr-o data nu-s ce pula mea ne-a apucat pe toti ca mancam fructe ca maimutele.
    Probabil pentru ca au gust asemanator, sau mai bun cu ce suntem noi invatati. Cre’ca tre’ sa taiem ratia de fructe. E un prun in fata casei, mai mancam la vara din ala.

    Iar restul, ca sigur nu compenseaza treaba asta pentru tot ce apare acolo in plus, habar nu am – tre sa cer bonurile sa ma uit pe ele ( 🙂 ) , dar daca-mi spui ca 825 de lire tre’ sa coste normal haleala pe-aici, te cred, ce pula mea sa zic, dar cred ca tre’ sa mancam mai mult pe la restaurant, atunci, lol.

  172. Manowar says:

    Partea a doua e legata de fructe, care in Romania partial le procuram din beci, adica din livada, iar cele cumparate erau parca ceva mai ieftine decat aici.
    Si dintr-o data nu-s ce pula mea ne-a apucat pe toti ca mancam fructe ca maimutele.
    Probabil pentru ca au gust asemanator, sau mai bun cu ce suntem noi invatati. Cre’ca tre’ sa taiem ratia de fructe. E un prun in fata casei, mai mancam la vara din ala.

    Iar restul, ca sigur nu compenseaza treaba asta pentru tot ce apare acolo in plus, habar nu am – tre sa cer bonurile sa ma uit pe ele ( ? ) , dar daca-mi spui ca 825 de lire tre’ sa coste normal haleala pe-aici, te cred, ce pula mea sa zic, dar cred ca tre’ sa mancam mai mult pe la restaurant, atunci, lol.

    Cald, cald. Gen hai ca te apropii de adevar. Hai ca poti. Hai ca daca incerci cu adevarat poti sa iesi din stadiul de #*vero.

    Fii atent la mine, ca sa-ntelegi ce s-a intamplat.

    1. Da, fructele alea sunt actually fucking fructe. Nu ca “la fel ca alea din livada”. Ci “de vreo 7 ori mai bune, ca-s facute unde trebuie, nu la ‘cum o da Domnu’ sa fie vremea si solu’, ca eu i-am dat popii banii sa binecuvanteze pomul de colo, uite, si clopotul bate'”.

    2. Da, lol, si restu’ sunt brusc … cum trebuie sa fie. Cu mici exceptii, ca-s sigur ca ti-a scapat tie mana si-n jeguri doar pentru ca pareau mai ieftine =))

    3. Nu stiu daca-i normal sa coste 825 de lire haleala pentru 5 persoane. Nu de alta, da’ nu am 5 persoane-n casa.

    4. Supermarketurile cam sunt supermarketuri. Gen gasesti mai multe chestii astea decat te-ai astepta. Si, sa vezi, cand sunt sub nas, daca ai chef de ele, le cam cumperi. Go figure. Da, stiu, Sainsbury-ul de la colt e mai mic decat Cora insert-nume-random, dar are ce nu vezi in Cora si chestiile arata mai bine decat in Cora. Pentru ca-s mai bune ca acolo, lol – nasol moment.

    5. Ce stiu e ca nu faci decat sa repeti acelasi lucru pe care-l face toata lumea. Vii aici si brusc, descoperi ca mancarea poate fi si buna. Ca gen poti manca si de placere, nu doar de nevoie, ca altfel dai coltul. Si absolut TOTI pe care-i stiu si care-au venit incoace (nu doar in vizita) au descoperit acelasi lucru. Absolut toti au descoperit ca, futu-i ceru’, p-aici au chestiile gust si-s bune, bai, nene. Asa ceva..? Inacceptabil, iti spun.

    Au fost ai mei pe la mine. Treburi, chestii. Hai sa cumpar treburi. “da’ pentru ce iei fructele alea, da’ pentru ce iei pulamea”. Si nu-i ca-s calici si ei n-ar cumpara. Nu. Da’ s-au obisnuit sa fie alea atat de meh incat nici nu merita cumparate.

    Fast forward vreo coispe ore, vine mama la tigara. Isi aprinde si ea o tigara. “Ma, mama…eu nu stiu de Anglia asta, dar eu n-am mai putut manca mere acasa de ani de zile, parca-s toate cauciucate…si-aici ASA DE BUNE SUNT…”. Sa nu ma cac pe mine de ras? Nici nu stii cat mi-am muscat limba sa nu zic “pai nu ziceai in pula mea tu ca nu merg cainii cu covrigi in coada? Acum ai descoperit c-au in coada mere?”. Si da, se aplica si pentru restu’ chestiilor. Nu era doar de mere.

    Fix asta ai patit tu. Ai venit aici, ai luat ceva de mancare. Probabil nici n-ai fost constient de faptul ca WTF, E BUN!!! Si te-ai dus si-ai luat din nou. Si daca tot erai acolo si aratau bine si chestiile celelalte si gaseai gen capsuni si cireste si plm mai stie ce tot anul, hai sa luam. Ca, nu-i asa, de ce nu? Mai ales ca-s si ieftine. Ca nu ai ce sa-mi arati care sa fie scump. Si…ai luat. Si baga-ti-ai pula, SI ALEA erau bune. Si-ai scapat in magazin, coaie. Ai.scapat.in.magazin ca porcu’-n lucerna. Si hopa, 825 de lire.

    Nu, coaie. Nu e Anglia scumpa. Chiar e mai ieftin aici. Fa-ti poze/noteaza-ti preturile la fructe si compara, cand mai ajungi prin Romulania. Daca ai cu ce, ca gen s-ar putea sa nu gasesti acolo, lol. Si-o sa vezi ca nu doar ca e mai ieftin, da’ e SIMTITOR mai ieftin si al dracu’ de bun. Stii tu cum mergi pe-acolo in perioada aia dubioasa (am uitat luna exacta) si vezi niste cireste storcite si pipernicite (compara-le cu alea pe care le vezi la 200-250-350g in Sainsbury’s sau Tesco sau Waitrose sau unde sange te duci tu) si pac, un milion kg? Si te intrebi de ce plm e 20 de lire kg in Romulania si e 6-8 lire-n UK (depinde de unde iei).

    Aia ai patit. Nu e Anglia scumpa. Doar ca ai trait acolo ca un boschetar (si cu pomana de la tara, evident). Si, obisnuit sa fie totu’ jeg – nu neaparat si constient de asta – nici nu cumparai o gramada de chestii. Gen 1200 de lei era deja risipa, lol. Si-acum brusc incepi sa descoperi ca nu totul e jeg. Si ca unele chestii sunt bune.

    Ce sa zic eu? Welcome to the human species, nigger, da-te jos din copac. Eu ce sloboz iti ziceam de “calitate” cat timp tu imi rupeai pula cu banii. Pai, de ce cheltui banii pe ele daca nu merita/conteaza calitatea, coaie? Du-te la magazinele romulanesti, boss, hai ca poti, sa vezi ce “misto” e. Gustul de acasa. Ala de cacat amestecat cu carton si cauciuc. Baga mare! Da’ se vede treaba ca stomacelu’ ala al tau nu vede treburile la fel – gen s-ar putea sa-l pasioneze mai putin banii si mai mult potolu’ ca lumea.

    Simte-te liber sa analizezi si sa verifici tot ce-am zis in postu’ asta. Preferabil cand esti prin Romulania. Ca d-aia ti-am propus “experimentul” ala. Sa vezi tu cum iti bagi pula intr-un an si-n £2000/luna diferenta dupa ce mananci si respiri trei zile-n Romulania. Ca eu ma duceam acolo si-i ziceam lu’ mama sa nu se deranjeze sa faca de mancare. Iar ea facea, convinsa ca vreau doar sa fiu dragut, sa n-o pun la treaba. Da’ de fapt era NU, NU HOLOCAUST PENTRU STOMAC PLS, NU, STOP!! Si m-astepta zambitoare cu coispe feluri de carton fiert, prajit and shit – carton d-ala bun, scump; da’ carton. CSF, NCSF.

    Da, stiu, pentru £2000 tu te duci acum mancand pamantul etc. Haaaai sa mai vedem ce crezi in 2020. Si ce cred si fetele. C-acum stiu, esti cal breaz, banii pe primul loc, herpaderpu’ pe pula mea. Gen n-am vazut decat 50 ca tine. Cu tot cu metamorfoza. Ia intreaba-i pe “britanicii” de-aici daca-i cum iti zic eu sau nu 🙂 Gen ma pula, tu chiar crezi ca noi nu stim ca de banii pe-o casa de-aici ne luam 3 apartamente-n Romulania? Si totusi … nu ne inghesuim sa luam alea 3 apartamente. Cam nici unu’, ca n-am auzit sa se intoarca in masa romulanii din UK de bunavoie (poate cu brexitu’, doamne-ajuta). Care sa fie motivul? Hmmm!

    Gen “calitatea nu conteaza”, da’ te-ai mutat frumos la casa, la verdeata si-n supermarket va duceti toti teleghidati, lol. Da’ calitatea nu conteaza. Bani sa fie! Lol.

  173. Orbu says:

    Fix asta ai patit tu. Ai venit aici, ai luat ceva de mancare. Probabil nici n-ai fost constient de faptul ca WTF, E BUN!!! Si te-ai dus si-ai luat din nou.

    Bai, eu comand de pe net. Nu ma duc niciunde. Sotia poate, ca ea mai merge. Si e la modul se termina aia, hai sa cumparam. Acum, eu cred ca mananc la fel de mult ca inainte, ba cred ca mai putin si astept sa-mi vina foame inainte sa halesc, buna treaba cu casa cu etaj si frigiderul la alt etaj.
    Si nu vad pe nimeni mai gras. Da’ nu-i problema, daca ma ingras e de bine, ca luna asta inseamna ca mananc si mai putin si e mai ieftin.

    Da, fructele alea sunt actually fucking fructe. Nu ca “la fel ca alea din livada”. Ci “de vreo 7 ori mai bune, ca-s facute unde trebuie

    E o treaba mixta. Merele si perele nu-s mai bune ca alea din livada. Sunt mai bune decat o parte din alea din magazine, dar altfel nu. Merele de fapt nu prea mi-au placut aici :/.
    Si nici prunele si ciresele. Serios. Esti liber sa crezi ce vrei, nu stiu daca pot sa aduc in mai cirese pe avion sa-ti demonstrez, lol.
    Altele sunt. Din alea de care nu am in gradina . Alea sunt mai bune decat alea de le cumparam din magazin si e un motiv bun pentru asta se numeste sursa : Gen : Olanda/Franta/maroc, din ce vad pe ambalaje, vs. Turcia ( nu mai cumparam demult de alea din Ro, dar stiu gustul), Spania.
    Alea da, se vede diferenta.
    Da problema e alta si am sa iau masuri. In Ro nu cumparam fructe care nu-s de sezon asa zilnic, ca-s scumpe, normal.
    Saptamanile astea am vazut prin casa numa: fragi, cirese, pepene, prune, piersici – in MARTIE, BA, cine a mai pomenit sa risipesti banii asa.
    Ca toate alea p-aci costa 2-3 lire cum zice sotia. Da’ de 2-3 lire ai diverse gramaje de la 1kil la 150 grame, Si e plin de caserole de 2-3 lire de parca alea n-ar insemna 11-18 lei.
    Pai, pula mea, tre sa facem un pic evaloarea banilor, sa convertim corect in lei si mai usor cu fructele de extra-sezon. Nu e ca si cand n-am mancat si eu. Partea proasta e ca pe aici nu prea e niciodata sezon de nimic.

    Si nu-s mai ieftine. Daca numeri gramele sunt mai scumpe. Nu ca-n situatiile alea absurde din ro cu “un milion” kilu’ de cirese, dar mai scumpe.

    Sa vezi tu cum iti bagi pula intr-un an si-n £2000/luna diferenta dupa ce mananci si respiri trei zile-n Romulania.

    Dacat atat: 2000 de lire inseamna o suta zece milioane da lei. Sa platesc ATAT in plus pe luna zici? Lol, pai asta e o vacanta misto de-o saptamana in doi, boss. Cu SIGURANTA NU.
    Vezi? De aia vreau agricultura livada si chestii de genul. Ca nu am pofta sa platesc 5000 de lire, sau cat pula mea o fi, pe an pe fructe, ai innebunit?

  174. Manowar says:

    Saptamanile astea am vazut prin casa numa: fragi, cirese, pepene, prune, piersici – in MARTIE, BA, cine a mai pomenit sa risipesti banii asa.

    Da’ chiar asa, cine-a mai pomenit sa mananci ce vrei si-ti place cand vrei? Pai, ce viata-i aia? Strabunicu’ hranea coispe copii si trei caini cu un colt de paine mucegaita etc etc, right?

    Dacat atat: 2000 de lire inseamna o suta zece milioane da lei. Sa platesc ATAT in plus pe luna zici? Lol, pai asta e o vacanta misto de-o saptamana in doi, boss. Cu SIGURANTA NU.

    Cu siguranta.

    …da’ problema e ca de fapt oricum iti raman bani si dupa cirese si dupa vacantele-n doi si restu’. Ca stiu, daca nu ti-ar ramane, mmmparca n-ar fi prea cool. Da’ plm, nu stiu cum se face, ajung banii de casa, de masina, de boraci, de vacante…e un mister.

    Si nu-s mai ieftine. Daca numeri gramele sunt mai scumpe.

    Da’ chiar asa, ia sa comparam noi gramajele si preturile.

    In UK costa cam asa

    Si-n Romania costa cam asa.

    Esti liber sa crezi ce vrei, nu stiu daca pot sa aduc in mai cirese pe avion sa-ti demonstrez, lol.

    Absolut. Tre’ sa asteptam doar vreo doua luni si ceva – ca plm, nu-i sezon. C-acolo asa e. Pe sezoane, cois. Vine sezonu’ de mancat, pe urma ala de imperechere…

    Auzi, da’ nu vrei sa compari tu “sezon” cu ce-i aici in “sezon”? =)) Asa, ca poate esti curios unde-ajung alea bune. Gen daca producatorii vor lei sau lire. Ca, sa vezi, “in sezon” iei aici o lada de 2kg cu 8 lire.

    Eu ce pula mea-ti ziceam? Traiai p-acolo ca un boschetar cu “acum nu-i sezon” si-ai venit aici si-ai descoperit ca te doare-n pula de sezon. Pai…nu?

  175. Orbu says:

    Nu stiu de ce crezi tu ca ma doare in pula de 800 de lire. Adica, nu e ca mor o luna. N-am avut timp sa ma ocup de asta, dar trebuie sa investighez unde dispar in magazinele alora si sa facem ceva. Poate exista ceva mai ieftin, sau alternative. O asda, un aldi un lidl, tre’ sa fie,ca nu cred eu ca arunca toata lumea sumele astea pe mancare, ca la 1850 de lire pe luna salariul mediu, nu cred eu ca se inghesuie lumea sa arunce 800 pe mancare. Ca dac-o fac sunt idioti .

  176. Manowar says:

    Nu stiu de ce crezi tu ca ma doare in pula de 800 de lire. Adica, nu e ca mor o luna. N-am avut timp sa ma ocup de asta, dar trebuie sa investighez unde dispar in magazinele alora si sa facem ceva. Poate exista ceva mai ieftin, sau alternative. O asda, un aldi un lidl, tre’ sa fie,ca nu cred eu ca arunca toata lumea sumele astea pe mancare,

    1. Pai, din ce-am inteles, tu castigi cam dublu fata de mine. M-ar mira sa-ti pese prea mult de 800 de lire.

    2. Nu-i vorba ca “te doare-n pula”, da’ la 5 oameni in casa, cam cat ai vrea tu sa dai lunar pe mancare? Hai, serios. Ca mie-mi iese pe la 160 de lire de persoana. Cam vreo 5 lire si ceva pe zi. Cu fructe si alea, nu la misto. Pai…?

    Si nu, n-are de-a face cu “te doare-n pula” catusi de putin. Are de-a face cu normalitatea. Si normalitatea e sa troglodesti cirese daca ti-e pofta de cirese. Nu sa astepti inca 6 luni, ca poate-poate vine sezonu’. Ca daca asa ajunge la 60 de ani Gigel cu 500k in brate, mai bine se spanzura de pe-acum, ca-nseamna ca traieste de pomana. Ce-o sa faca la 60 de ani, o sa astepte sezonu’ sa crape-n el cirese si sa se simta bine ca in sfarsit si le permite? Si de la 65 incepe sa dea la buci sau?

    Acum, plm, mai glumim, mai alte alea, dar vorbim si serios. Eu inteleg sa incerci sa strangi bani pentru planuri. Si eu fac asta. Dar plm, nu mi se pare o smecherie sa am bani si sa-mi curga balele dupa o chestie pe care o pot cumpara cu 4 lire. Si nu, nu am chef sa ma duc sa cumpar cirese mai ieftine de la lidl, ca nu-s la fel de bune. Ori am chef de ele ca-s bune, ori nu?

    ca la 1850 de lire pe luna salariul mediu, nu cred eu ca se inghesuie lumea sa arunce 800 pe mancare.

    Habar n-am ce fac aia care-o ard pe salariul mediu. Da’ ti-as atrage atentia ca la un cuplu care munceste, tot s-aduna vreo 3700. Gen ajung si de mortgage si de rabla/rable si de cirese si de vacante si, plm, le mai raman ceva bani prin savings. No stress.

  177. Animaloo says:

    Orbule io am terminat anu trecut cu 5000media/luna consumata. Sa zicem ca nu 500 s-au dus la România, deci cam 4500.
    Anu asta nu cred ca trec de 3500. Cacat, s-ar putea sa iau primu salariu la 2 luni jumate de când am început munca (bag pula dacă îmi trec Iban de romania sa iau salariu in sek pe el).
    Ce voiam sa iti zic: primele luni sunt scumpe. Descoperi cacaturi, cumperi cacaturi, uneori faci achiziții impulsive. Cam după juma de an te obișnuiesti. Înveți ce sa cumperi, înveți ce reduceri sunt (bag pula, eu trăiesc pentru reduceri) și o sa vezi costurile lunare cum scad

    Ca mâncare aici am descoperit pateul. Știu, voi nu mâncați junk. Bah, ala și România e faina cu nițică urma de oase. Aici se simte ficatu. Ca în banc, ăștia pun 90%cacat și 10%carne. 10%!!!

    Au și ei vomele lor, mai ales la legume. Dacă vrei calitate mărci banu ala mare

    Altfel, s-a deschis magazin romanesc. Nota pentru aia de nu stiu: 1e=10.5sek. Pe lângă ca au ketchup tomy, pateu Bucegi și alte mizerii, preturile la carnaraie is asa:
    – cârnații în jona lu 150sek
    – bacon 160sek (suedejii îl au pe al lor în jur de 90 100)
    Si, bomboana de pe coliva: parizer de curcan 190sek.

    Ca idee.
    Io cumpăr carne de porc, super calitate, cu 39sek
    Pui am găsit oferta la ala eco (și aici nu e joaca) cu 60
    Am luat ren cu 200sek (renu este senzație)
    Am luat mistreț sub 100
    Elan 120, iepure și faza 90

    Si ei dau parizerul de curcan cu 190

  178. Neurogamer says:

    Habar n-am ce fac aia care-o ard pe salariul mediu. Da’ ti-as atrage atentia ca la un cuplu care munceste, tot s-aduna vreo 3700. Gen ajung si de mortgage si de rabla/rable si de cirese si de vacante si, plm, le mai raman ceva bani prin savings. No stress.

    To quote: cicalacacichicea.

  179. Orbu says:

    @Manowar: Nu prea . Cred că câștig un pic mai mult pentru că momentan taxele sunt in România < 10%. Altfel 600 de lire e cam 700 de euro , dacă nu ți-au mărit aia rata, diferența e mărunțiș, banii tăi de țigări. Anul trecut am avut 2 contracte in paralel, etc, dar plm , nu merge mereu. Nici nu e indicat, că mor pe ogor.

    Dar, acestea fiind zise eu nu am nimic cu mâncat cireșe de poftă in contra sezon, sau altceva. Că nu sunt așa de janghinos să stăm cu curul pe bani și să avortăm cu rândul.
    Dar asta e una și să le mănânci pe toate in contrasezon e cam hipstereală, nu crezi? Plm, dacă acuma mâncăm numai cireșe, fragi, prune și căpșuni, când se fac cireșele , mâncăm struguri, când se fac prunele și perele – cireșe și căpșuni…
    Nu ți se pare ceva in neregulă? Treaba asta cu consumatul fructelor în sezon își are și ea rostul ei și nu e numai de zgârcenie, dar e și că dacă mănânci doar chestii in contrasezon de obicei plătești pe unii cu vapoare să ardă niște petrol pe ocean să ți le aducă ție, și se prea poate să plătești asta mai mult decât fructele. Nu sunt eu prea cu să salvăm planeta dar ti se pare "sănătos" un obicei in sensul ăsta? Acum înțeleg că în martie prin Europa nu e sezon de nimic, dacă nu îți plac iarba și mugurii de pomi, dar în general are sens să urmărești sezonalitatea, din mai multe puncte de vedere.
    Și nu, corect că nu 800 de lire mă omoară, dar mi-a sărit în ochi că e cert mai mult decât dublu față de cât mă costă mâncarea în România, pentru aceleași 5 persoane.
    Am rămas de fapt un pic șocat când am văzut 7000 la sfârșitul lunii. Acum că mă uit mai bine par să fie sub 5000 cheltuiți, restul risipiți prin conturi. Nu e rău, dar m-am speriat și am pus pauza la diferite chestii din plan gen mașina. Mai trece timp, mai cumpărăm pe urmă, chibzuit, nu așa.
    Și cu mâncarea glumesc, desigur, cu ASDA și alea, dar tre' să mă uit să văd dacă e totul in ordine, că de aruncat nu prea am văzut să aruncăm chestii, iar de asta sunt chiar mândru, că în București, dacă era totul relativ ieftin cumpăram cu duiumul chestii care bălteau pe acolo prin frigider aiurea până expirau și le aruncam, că mi-era lene să merg la supermarket ( chit că la 5 minute distanță) și cumpăram să fie. Acuma nu. Comand și vin ăia că mi se pare puțin 3.5 lire livrarea… Față de 3 lire autobuzul? și timpul meu.

    @Animaloo: Băi, eu nu prea sunt impulsiv. Adică mă mai apucă, mai ales dacă mă enervez pe un lucru ieftin și prost și zic că iau unul scump și bun, dar de obicei mă stăpânesc. La modul că mă întreb de mai multe ori daca am nevoie de o chestie, mai cârpesc câte ceva, mai de-astea.
    Gen – mi-am comandat monitor ieri, că mă enervează să stau doar pe laptop. Și voiam o chestie cam 4k așa cu pivot, să-l fac portret, că lucrez mai bine. Când am văzut preturile (350 lire+) mi-am spus că sunt prea mari, prea grele, biroul ăla pe care îl aveau aia in casă e cam sifilitic și nu are față de monitor de bani ăștia și căutat până am găsit ceva flash sale la 200 de lire, dar 2k că nu am nevoie chiar de 4 acuma. 5-10 ani o să pot să mai stau pe ăsta.

    Dar vreau totuși să păstrez confortul din Romania. Probabil că am greșit că mi-am cumpărat altă imprimantă, trebuia să o car pe aia din București. Dar nu am avut în ce o pune. In rest chestii normale. Ceva mobile prin casă și nu figuri – Ikea, vase și chestii de bucătărie, tot așa mai degrabă Ikea decât master chef; o mașină de uscat rufe, mai un display de laptop, o sculă, niște covorase ( da, am căutat casă fără mochetă ca să zică soția că vrea covoare, lol) și alte chestii ieftine si foarte periferice ( exemplu random bețișoare parfumate, pe care nu le-aș fi bugetat vreodată, dar în România avem și miroase casa mișto) care împreună s-au făcut scumpe ale dracu' din ce văd.
    Aia e. Luna asta ar trebui deja sa fie ok.
    Ar trebui să ne putem încadra în 3k lire. Sper.
    Dacă nu măcar în 3.5. Că dacă sar iar de 5 cred că o să oftez.

  180. Manowar says:

    Dar asta e una și să le mănânci pe toate in contrasezon e cam hipstereală, nu crezi?

    Nu, nu cred. Sincer, eu nu stiu cand e sezonul de cirese, de pere, de dat la buci. Gen ma ocup de ele cam cand am chef, nu cand primesc dezlegare de la tata popa.

    Nu ți se pare ceva in neregulă?

    Nu. Nu mi se pare nimic in neregula cu a-mi lua chestia de care mi-e pofta cand mi-e pofta, indiferent daca e sezonul sau nu (daca nu cumva sunt la regim lol)

    Ca sa fie clar, eu pot sa o ard si pe paine si apa – si alea o data la 3 zile, daca-i necesar – da’ de ce-as face-o? Ce pula mea imi pasa mie cand e sezon si cand nu e sezon? Am stat noaptea sa exersez gunoaie de linux si programare (in timp ce nevasta-mea ma bombanea din dormitor crezand ca ma joc, desigur) ca sa ma fut in cur la 3 lire ca…nu-i sezon? Ia mai da-le-n pula mea de planuri, ca pot astepta pana termin eu de mancat ciresele gen. Nu? Acum, serios, noi pentru ce muncim? Pentru ce cacat muncim pe banii astia in loc de-un job d-ala lejer de 2000-3000 unde sa ne jucam starcraft 8 ore inainte de-a pleca acasa? Ca sa verificam cand e sezon? Bag python cu sql si ml si pula mai stie ce ca sa trebuiasca sa ma uit in calendar inainte? Adica am futut azi trei ore testand binary vs regression si sloboz con carne ca sa verific pretul unui kilogram de fructe? Ba, mai da-ma-n pula mea, dar ce cacat de societate e asta?

    Sincer, eu nu prea cumpar mancare. La modu’…are sotia cardul meu “salvat” p-acolo, comanda ce vrea si aia e. Si nu stau de facut calcule and shit in mod normal. E posibil sa m-apuce brusc calculele daca descopar fucking supa de salata sau conopida sau alte gunoaie inumane de mancare prin casa si nimic altceva. Da’ altfel nu prea cred.

    Inteleg sa nu-mi iau un i9 acum pentru ca nu am nevoie de el acum. Inteleg sa nu-mi iau un Mercedes E AMG ca am planuri pe termen lung si sa iau unul mai piano, asa. Da’ nu inteleg sa “tai” de la haleala, ca daca tre’ sa fac aia, eu ma pis pe orice plan. Pai, m-am lasat de furat pentru a-mi numara cartofii din ciorba gen?

    Și nu, corect că nu 800 de lire mă omoară, dar mi-a sărit în ochi că e cert mai mult decât dublu față de cât mă costă mâncarea în România, pentru aceleași 5 persoane.

    Faza e ca tu calculezi “mai mult decat dublu” ignorand ca primesti X si Y “de la tara”, ca “nu cumperi in extrasezon” chestiile alea de-aici ca p-acolo nici nu le gasesti, ca…

    Faza e ca daca tu ai cumpara fix aceleasi chestii acolo, nu ar fi la jumatate, ci ar costa mai mult 🙂 asta daca le-ai gasi, evident. Si treaba e ca daca le cumperi, pai, o sa presupun ca va plac. Poate nu tie, da’ cuiva in mod cert. Da’ tu acolo nu le cumparai ca…nu era sezon, ca nu le gaseai in magazin. Si nu cumparai X si Y pentru ca veneau de la parintii de la tara. Da’ nu asa faci calculul. Ca-i ca si cum ai compara “aveam in Romulania Trabantu’ lu’ tata si in UK mi-am luat un Bentley nou”. Ajungi la concluzia ca-n UK sunt masinile de 300 de ori mai scumpe. Si parca nu-i chiar asa.

    Altfel, eu merg la joburi care ma plictisesc si care nu ma atrag catusi de putin. Bani sa dea. Pai, daca e sa fac asta, tre’ sa fiu nitel motivat si eu, nu? Si bun, te motiveaza familia, te motiveaza Sf Parascheva cu sfantul cerc de rugaciune 24/7, da’ pe mine ma motiveaza mai mult faptul ca “bine, ma duc acolo 8 ore, da’ tre’ sa primesc si eu o bombonica dupa”. Pana si pedofilii iti dau o bomboana dupa ce le sugi pula, ce dracu’. Acum, pentru mine bombonica aia poate fi o rabla, un pc, o vacanta, ceva cutie de cirese, shit like that. Daca ma duc sa ma holbez la litere albe pe fond negru ca pe urma sa-mi calculez gramaju’, imi cam piere brusc motivatia mai ceva ca-n fata pizdei lui Zoe Petre. Si daca-mi piere mie motivatia, e nasoala rau de tot treaba.

    Și cu mâncarea glumesc, desigur, cu ASDA și alea, dar tre’ să mă uit să văd dacă e totul in ordine, că de aruncat nu prea am văzut să aruncăm chestii, iar de asta sunt chiar mândru, că în București, dacă era totul relativ ieftin cumpăram cu duiumul chestii care bălteau pe acolo prin frigider aiurea până expirau și le aruncam, că mi-era lene să merg la supermarket ( chit că la 5 minute distanță) și cumpăram să fie. Acuma nu. Comand și vin ăia că mi se pare puțin 3.5 lire livrarea… Față de 3 lire autobuzul? și timpul meu.

    …pai, eu cand ti-am zis ca platesti pentru civilizatie…? 🙂

    Daca o sa te apuci sa faci calculele, o sa descoperi scurt si la obiect ca partea cea mai mare din cheltuielile tale lunare e reprezentata de costurile cu locuinta. Chiria si facturile aferente, ca sa fie mai clar. Si de asta nu scapi pana nu cumperi. Eu ce plm ti-am zis mai devreme, platim pentru faptul ca si alor nostri li s-a parut mai ieftin (si mai safe si mai plm) in Romulania. Si-au stat acolo. Asa ca acum platim chirie sau mortgage pe-aici la varsta la care orice bun crestin ar trage pe nas cocaina de pe tatele minorelor. Ca deh, pe undeva am mirosit noi ca parca-i mai misto sa ne aduca la usa baiatu’ comanda de haleala – cu ciresele alea care se fac in Februarie, nu cu alea din Mai.

    Tot ce putem alege e daca e cazul sa ni se para si noua mai ieftina Romulania, ca sa stim daca si generatia urmatoare va plati chirie si va urmari sezonu’ de cirese sau nu. Nasol moment.

  181. Adi says:

    Nu mai discutati cu Orbu de bani, crapa fierea in el numai cand i se pomeneste de cheltuieli, daca scopul lui in viata e sa munceasca ca un rob si sa crape la 50 de ani cu miliardul in cont cu ce va incurca asta? E viata lui, sunt banii lui. Daca vrea salam cu soia, am auzit ca are proteine.

  182. Manowar says:

    daca scopul lui in viata e sa munceasca ca un rob si sa crape la 50 de ani cu miliardul in cont cu ce va incurca asta? E viata lui, sunt banii lui. Daca vrea salam cu soia, am auzit ca are proteine.

    Eu sunt relativ sigur c-o sa supravietuiasca unei discutii. Cam la fel de sigur cum sunt de faptul ca nu e mai nimic constructiv in comentariul asta al tau. Poti mai mult. Serios, ce-i cu atacurile de azi la Orbu, mi-a scapat ceva?

  183. Adi says:

    Ti-a scapat: eu nu inteleg ce vrei sa il convingi. Asa e el, e alegerea lui, nu deranjeaza pe nimeni, lasa-l sa faca ce vrea. Nu e nici un atac, pe bune, sunt doar niste observatii asa cum vad vremea pe geam afara. Am mai cunoscut cativa oameni de genul asta, inclusiv vreo 2 rude prin alianta, unii descopera la 55 de ani ca nu a meritat, altii niciodata. Sunt 7 miliarde de oameni, fiecare traieste cum vrea si era evident cu vreo 10-20 de comentarii in urma ce vrei sa ii spui, a priceput de mult dar o tine pe a lui. Poate e mai simplu sa discutati o seara intreaga la o cafea, de obicei mie imi merge mai bine sa conving oameni vorbind cu ei decat sa fac scurta la degete si sa fiu inteles gresit (precum in cazul de fata).

    Orbu nu e Mike, sa se ia cineva de el. Nu are sens.

  184. Mîțiu Ioan says:

    Bai ce mai discuții filosofice în firba pe-aici. 🙂
    Singura problema reala e ca, la cum se segmenteaza societatea prin toata Europa ține cam de bulan pur sa ghicești unde exact va fi mai bine de stat când ieșim la pensie ( care o sa o mai prindem ).

    De-aia mie unul mi se cam înrupe de planuri de-astea pe termen lung – îs ca întrebarile de la interviurile de cacat cu “unde te vezi peste 5 ani?” – “Unde o fi mai bine, în pana mea…”

  185. Fery says:

    Inca nu e clar ca pentru astia care avem sub 40 de ani nu mai exista sa prindem ‘pensie’? Zic de aia de la stat. Daca nu-ti faci tu pensia ta, adio.

  186. Manowar says:

    nu inteleg ce vrei sa il convingi.

    Nu vreau sa il conving. Discutam. Facem schimb de idei si treburi. Vezi numele site-ului.

  187. Klaudiu Boghiu says:

    @ adi
    Imi place poziția ta. Orbu în tot ceea ce a spus in comentariile lui nu greșește. Are o exprimare , care nu totdeauna transmite ce vrea sa ne transmita .Eu citesc si pe blogul lui si e simpatic .E parerea mea si sper sa nu se supere.?
    Si cum spuneai is deciziile lui si cred ca stie ce face.
    @Mîtiu ioan , @ fery,
    Cu ce veti face la pensie, e muuult de povestit……
    Ca parere, e bine sa pui deoparte acum , cât poti, daca poti.Sa faci ceva investiții în 3, 4 locuințe, sa termini o casa până pe la 45, 50 ani, Si eu cred ca se pot face chestiile astea . Ma refer la unii dintre cei ce scriu pe acest blog, din ce imi pot da eu seama.Daca poti lua in calcul sa fii la pensie intr o țară cu soare, plaja, femei frumoase, trai decent, e si mai bine.Stii, pensia sa fie cam 30-40 % din ce ai tu nevoie .Restul din ce ai investit si ai pus deoparte.La o adica, nu mai e pensie, trăiești decent .
    Si nu vorbesc din cărți.

  188. Adi says:

    Apreciez discutiile deschise si asta ma face sa citesc opencube, dar cred ca discutia cu Orbu a trecut de mult de nivelul de discutie. Ideile le-a prins din primele 2-3 comentarii. Din partea mea discutia poate sa se poarte inca 3 luni, pana incepe sa simta cu adevarat pe pielea lui diferenta, dar multi oameni devin defensivi in discutii de genul asta si Orbu asta mi se pare ca face. E semnul ca daca e lasat un pic sa se convinga si singur are mai mult efect decat munca de convingere. “denial” e una din fazele catre acceptare si nu poti sa sari etapele.

  189. Animaloo says:

    Eh, voi va dati seama ca aici discutam treburi gen “sper sa nu cheltui mai mult de 4000lire luna asta”? Just saying.
    Probleme grele de oameni cu probleme grele.

  190. Manowar says:

    Eh, voi va dati seama ca aici discutam treburi gen “sper sa nu cheltui mai mult de 4000lire luna asta”? Just saying.
    Probleme grele de oameni cu probleme grele.

    Poate Orbu spera, eu nici macar nu sper lol.

  191. Klaudiu Boghiu says:

    @Manowar,
    Speri si tu, da nu vrei sa recunosti. ?. Doar spun.

  192. Manowar says:

    Speri si tu, da nu vrei sa recunosti.

    Nu sper. Ca stiu macar atata matematica. Hai succes cu sub 4k cand platesti chirie, mortgage, rabla, asigurare etc. Baaaafta maxima lol.

  193. Johnny says:

    First world problems…

  194. Manowar says:

    Yeap, incepe sa devina serioasa…nu cred ca-si imagina vreun brit c-ar putea iesi chiar asa

    Ba deah, dar nu le pasa. Ii ustura mai mult milioanele de europeni decat plecarea unora sau a altora. Daca pleaca.

  195. Mike says:

    Varianta in care e de preferat sa strangi din cur pentru bani la tinerete se aplica in cazul in care nu-ti place jobul sau esti nesigur de viitor asa ca te gandesti sa renunti la job si sa poti sa te autosustii cu alte venituri ( rezerve la banca , investitii , ceva business ). Daca traiesti cu idea sa o duci cat mai bine si in conditii cat mai bune cu job pana la 60+ n-are sens sa economisesti prea mult ca daca ai job e sufficient ca bani, iar dupa ce iesi la pensie la 60+ oricum nu o sa spargi prea mult ca viata nu prea mai e asa de interesanta.

  196. Akhenaton says:

    ^ sinergia faptelor, meandrele concretului

  197. Sabotor says:

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/toyota-ameninta-cu-parasirea-marii-britanii-in-cazul-absentei-unui-acord-cu-ue-lista-constructorilor-de-automobile-gat

    Yeap, incepe sa devina serioasa…nu cred ca-si imagina vreun brit c-ar putea iesi chiar asa

    Au auzit si jurnalistii romani ca japonezii se cam cara din UK daca nu se ajunge la un acord? Adica nu e ca si cand ar fi anuntat japonezii imediat dupa vot ca daca UK nu mai are acces la piata comuna, atunci nici ei nu mai au de ce sa construiasca masini in UK. Si nu e ca si cand Honda n-ar anuntat de acu’ o luna ca inchide fabrica din – sa vezi ironie – Swindon, unde s-a votat brexit.

    Neah, jurnalistii romani au auzit doar ca Toyota ameninta…

  198. IulianS says:

    Varianta in care e de preferat sa strangi din cur pentru bani la tinerete se aplica in cazul in care nu-ti place jobul sau esti nesigur de viitor asa ca te gandesti sa renunti la job si sa poti sa te autosustii cu alte venituri ( rezerve la banca , investitii , ceva business ). Daca traiesti cu idea sa o duci cat mai bine si in conditii cat mai bune cu job pana la 60+ n-are sens sa economisesti prea mult ca daca ai job e sufficient ca bani, iar dupa ce iesi la pensie la 60+ oricum nu o sa spargi prea mult ca viata nu prea mai e asa de interesanta.

    Ar fi misto sa ai predictibilitatea asta, mai ales cand ajungi la 60+. Adica sa nu ai probleme de sanatate, sa ai chef, sa fii angajabil si nu un ramolit si, cand iesi la pensie sa nu ai probleme de sanatate ce necesita ceva investitie (dinti sau coloana de exemplu).

    Ideea e ca trebuie sa bagi calitate cat esti tanar ca la batranete vine nota de plata pentru orice excese, ignoranta, prostie etc.

    Vezi pe cei 60% de care vorbeam mai sus, fara savings. Ce parerea ai despre ei?

  199. Mike says:

    Asta e mentalitatea in asa zisa lume civilizata, traieste maxim, credit maxim, nimic rau nu se poate intampla maine, ce daca am doua credite, mai bag unul daca merge, o refinantare sau alte balarii financiare. In est, rusia, china e diferit, economii , ban la ciorap , ca nimic nu e sigur in ziua de maine.
    Acum fiecare isi alege cum vrea sa traiasca.

  200. Buruc says:

    Sa ti se para OK sa dai 1500-1800£ pe chirie/locuit dar sa calculezi ca te a costat mancarea 100£ mai mult ca in ro e cam de rasu-plansu …

  201. Adi says:

    Acum 2 zile a murit un fost coleg de liceu. Macar si-a trait bine viata, asta o stiu sigur. Daca ar fi economisit pentru varsta a 3-a lua teapa. Stiu prea multi oameni care nu au apucat 60 ca sa imi fac planuri pentru atunci, daca apuc 100 sa-mi fie de bine, daca nu apuc 50 ma doare-n basca, stiu ca ma bucur de zilele astea.

  202. Klaudiu Boghiu says:

    @adi
    Si daca ajungi la 60, 80 și esti in curul gol, ce vei face ? Ca atunci nu cred ca ai de unde sa mai pui deoparte , eventual sa poti trai din pensie. Care pensie poate fi mica…..si parca sa trăiești de pe o luna pe alta de la 60 ani nu prea e ok.Acum, fiecare face cum crede ca e bine .

  203. 0040 says:

    E clar ca vine criza daca a ajuns Orbu sa se planga de preturile la mancare :))

    Cred ca depinde si cum mori… unii mor de la boli, altii de la accidente, altii pur si simplu zici ca au cautat-o cu lamanarea… ma refer la aia cu masini puternice la 20 ani, care in primul an de carnet intra in copac. :p

    Aia cu bag tare acum ca sa am mai tarziu nu se aplica, pentru ca uneori nu tine de tine cand mori. Mai degraba sa mentii o balanta echilibrata intre munca, stres…somn si relaxare.

    Culmea astia care muncesc mult se duc repede. Bunica mea e iesita la pensie pe caz de boala, de la vreo 40 si ceva de ani cred… acum are 84. Bunicul a murit mult mai devreme.

  204. Adi says:

    Nu am zis ca e o idee grozava sa ajungi la 60 in curul gol, dar nici sa nu mananci niste cirese pana vine sezonul nu e o treaba. Daca ai de ales intre a pune deoparte 3000 de lire si a pune 2000, dar cu alea 1000 sa traiesti bine, fiecare isi face propria alegere, eu aleg 2000.

  205. IulianS says:

    Macar si-a trait bine viata, asta o stiu sigur. Daca ar fi economisit pentru varsta a 3-a lua teapa.

    Aia cu bag tare acum ca sa am mai tarziu nu se aplica, pentru ca uneori nu tine de tine cand mori.

    Da, dar daca mai ai si pe cineva de ingrijit si ceva urmasi parca incepe sa merite, zic eu. Macar cand mori, daca e sa fie neasteptat, sa aiba si ei ceva inertie, sa vada cum vine pumnu’ sortii, sa nu-i ia din prima, pe nepregatite. Evident exista si optiunea “ma doare-n pula” caz in care poti face fix cum te taie capatana; aici as zice ca rezultatul nu va fi acceptabil in majoritatea cazurilor ce implica ceva familie/urmasi.

    dar nici sa nu mananci niste cirese pana vine sezonul nu e o treaba.

    Din nou, first world problems, ca acum 50-60 de ani asa ceva era exclus.

    Cirese in decembrie in emisfera nordica, in cantitati serioase? Au calatorit ciresele alea de nu te vezi si, avand in vedere cat de repede se strica si alea in sezon, as zice ca s-au copt pe vapor. Sa nu uitam de tonele de substante cu care-s stropite ca sa reziste, chiar fiind culese verzi, apoi din nou coapte cu alta substanta. Nu conteaza neaparat cat costa, ce-i drept, dar macar sa nu sustii o poluare de zile mari #ecofriendlypulamea

  206. IulianS says:

    Neah, jurnalistii romani au auzit doar ca Toyota ameninta…

    Au anuntat si stirea cu Honda, fix pe acelasi site, pe care il urmaresc destul de mult.

  207. Adi says:

    Daca din ce am zis te-ai legat fix de cirese …

  208. Sabotor says:

    Au anuntat si stirea cu Honda, fix pe acelasi site, pe care il urmaresc destul de mult.

    Bravo lor, da’ când am incercat eu (azi dimineață) nu găsea nimic la o căutare “brexit honda”. Văd că acu găsește articolul cu honda.

  209. Fery says:

    Da, astora cu masinile fix de la brexit li se trage. Gen Honda a zis clar ca inchidea fabrica oricum, brexit sau nu, ca nu mai merge modelul construit acolo si fac alta fabrica in alta parte, iar Toyota a zis si mai clar ca din moment ce intra in vigoare tratatul EU-JP, nu prea are sens economic sa mai tina fabricile in EU cu long supply chains, le repatriaza. Dar e fain cand pe micutii din presa din ro cumva ii bucura cand cica dau altii de necaz, de parca asta va aduce Honda sau Toyota in gaesti sau ceva, din moment ce brexit si pleaca aia din UK. Basca mai vin niste specialisti inapoi acasa tot din cauza brexit, si brusc, in 10 ani, economia romaniei va zburda. Si cand te gandesti ca tot ce trebuia ca romanilor sa le mearga bine era sa plece UK din EU. Stiam eu ca ne tin pe loc UK si Germania, mortii lor.

  210. Deria says:

    …ce daca am doua credite,…

    Ieri in maxi-taxi discutau doua femei despre ceva cunostinta de-a lor, 10 credite avea omul ala, din spusele muierilor astora.

  211. Sabotor says:

    Da, astora cu masinile fix de la brexit li se trage. Gen Honda a zis clar ca inchidea fabrica oricum, brexit sau nu, ca nu mai merge modelul construit acolo si fac alta fabrica in alta parte

    Da ma, au zis ca n-are legatura cu brexit, da’ parca cam multe firme pleaca deodata, in perioada asta… e prea ciudata coincidenta asta. Pana si ala cu Dyson, sustinator infocat de brexit, s-a hotarat sa-si mute HQ altundeva (Singapore).

    iar Toyota a zis si mai clar ca din moment ce intra in vigoare tratatul EU-JP, nu prea are sens economic sa mai tina fabricile in EU cu long supply chains

    Ma, acu’ fara pretentia de a ma da mare cunoscator a industriei auto, da’ pentru masinile alea facute in UK, nu cred ca se bazau japonezii la greu pe subansambe din Japonia, cand ai in UK si pe continent (Franta/Germania) o _GRAMADA_ de companii care produc subansamble pentru industria auto (Valeo, TRW, Bosch si altele). Adica ar fi absurd sa aduci ECU din Japonia, cand ai in Germania Bosch care face asa ceva, nu?

  212. Manowar says:

    Adica ar fi absurd sa aduci ECU din Japonia, cand ai in Germania Bosch care face asa ceva, nu?

    E absurd pentru tine. Pentru japonezi nu e absurd. Aia daca pot tine joburi la ei acasa, pai, le tin. In sensul asta poti vedea cat/cum muncesc japonezii si cat/cum muncesc britanicii. Si mai e si patriotismul. Da, hehe, hihi, dar aia-s japonezi.

  213. IulianS says:

    Pentru japonezi nu e absurd. Aia daca pot tine joburi la ei acasa, pai, le tin.

    Ca demografie praf, Japonia e pe primul loc in lume. Ideea e ca si-au cam mutat productia in tarile de destinatie ale produselor lor – Europa, US si nu numai. Asta a fost o miscare foarte desteapta, nefiind necesare acorduri de import, forta de munca locala samd.

  214. Manowar says:

    Asta a fost o miscare foarte desteapta, nefiind necesare acorduri de import, forta de munca locala samd.

    Da, da’ aia era inainte de a obtine un acord.

    Acum nu prea mai au motive sa tina in Europa prea multe chestii.

  215. IulianS says:

    Da, dar acasa Japonia se poate lauda cu cele mai computerizate fabrici din lume (Tahara de exemplu) si cam asta e trendul in automotive. Dupa automatizare se vor crea noi joburi, dar momentul de rascruce va fi putin bizar, pana la recalibrarea “scolilor”. Productia o tin si ca sa optimizeze anumite lucruri, sa scaleze, nu e strict influentata de acorduri economic.

    Demographics don’t lie – la ei e grava treaba si nu prea ii vad retragandu-se usor.

    Ideea cu acordul ala e ca si Europa poate exporta in Japonia, o piata foarte bogata, high end.

  216. Manowar says:

    Ideea cu acordul ala e ca si Europa poate exporta in Japonia, o piata foarte bogata, high end.

    Poate. Dar nu stiu cine-o sa cumpere.

    Daca ai lucrat vreodata cu japonezii, stii ca dispretuiesc la modul general America/Europa si produsele noastre. Ca ne considera inferiori din toate punctele de vedere. Da, poti exporta acolo chestii. Da’ asta nu-nseamna c-o sa ti le cumpere cineva.

    Sigur, vor face unii ceva exceptii pe-acolo – gen imi imaginez ca BMW si Mercedes se vor vinde – da’ in rest…sa fim noi sanatosi.

  217. IulianS says:

    Vezi prin linkul ala pus de tine ca se pare ca le plac destule de pe aici (din EU). Evident, noua ne place mai mult JP.

  218. Fery says:

    Da ma, au zis ca n-are legatura cu brexit, da’ parca cam multe firme pleaca deodata, in perioada asta… e prea ciudata coincidenta asta

    Faptul ca e o recesiune in primele 10 economii ale lumii (minus US) nu crezi ca are de-a face un pic? Si JLR da afara 4500 de oameni pana la anul si inchid 4 fabrici si piata lor nu e EU aproape deloc. As zice ca faptul ca s-a dus china in recesiune are un impact mult mai mare. Incertitudinea brexitului are in mod sigur un efect, dar nimeni nu inchide fabrici de masini care au costat miliarde pe baza de zvonuri. Ca nimeni nu se arunca la investitii, corect, dar de aici pana la a te apuca sa inchizi fabrici high tech in avans, mai este. La serivicii mai merge, ca iei oamenii si ii muti in alt birou, ok, dar fabrici?
    Asa poti sa zici si ca de vreo 3 luni incoace scrie in ziare ca s-au inchis nu stiu cate fabrici de chiloti si tenesi in romania. Acolo de care exit e? Dar fabricile alea de audi si mercedes care nu s-au mai construit deloc? Sunt alte motive cu pondere mai mare in deciziile astea.
    Corelatia nu inseamna neaparat si cauzalitate.

  219. Sabotor says:

    E absurd pentru tine. Pentru japonezi nu e absurd. Aia daca pot tine joburi la ei acasa, pai, le tin

    Si totusi: https://www.auto24parts.com/environment/cache/images/0_0_productGfx_b0726ffb1179126d81225d27fe21c4f3.jpg

    In sensul asta poti vedea cat/cum muncesc japonezii si cat/cum muncesc britanicii. Si mai e si patriotismul. Da, hehe, hihi, dar aia-s japonezi.

    Da, dar cand vine vorba de business si de facut bani, mai analizeaza si ei la modul “ok, masinile alea le facem in UK, ca sa le vindem in EU, corect, da’ parca ma costa mai mult sa transport subansamble din Japonia, cand sunt deja in EU niste nemti pregatiti sa lucreze. Si nu e ca si cand fabricile japoneze de subansamble n-au comenzi – slava domnului, la 8 milioane de masini pe an produse in Japonia, lucreaza fabricile de subansamble la turatie maxima.

  220. Sabotor says:

    Faptul ca e o recesiune in primele 10 economii ale lumii (minus US) nu crezi ca are de-a face un pic? Si JLR da afara 4500 de oameni pana la anul si inchid 4 fabrici si piata lor nu e EU aproape deloc. As zice ca faptul ca s-a dus china in recesiune are un impact mult mai mare. Incertitudinea brexitului are in mod sigur un efect, dar nimeni nu inchide fabrici de masini care au costat miliarde pe baza de zvonuri.

    2008-2009-2010, in plina fucking criza mondiala nu s-a inchis nici o fabrica. Dar acum, deh, se inchid toate. Si, apropo, nu prea e recesiune (inca) – https://www.bbc.com/news/business-47236841 .

    Asa poti sa zici si ca de vreo 3 luni incoace scrie in ziare ca s-au inchis nu stiu cate fabrici de chiloti si tenesi in romania. Acolo de care exit e?

    N-am auzit de fabrici de chiloti si tenisi inchise in Romania, dar daca e asa, serios, tu compari industrie auto in fucking UK cu fabrica de chiloti dintr-o tara de la marginea civilizatiei? Si, 2 la mana, sa nu uitam mizeriile ce se intampla prin Romania, cu taxe pe lacomie aparute peste noapte; n-ar putea fi asta motivul pentru care se inchid fabrici prin Romania? Iti intorc vorba – Corelatia nu inseamna neaparat si cauzalitate.

    Dar fabricile alea de audi si mercedes care nu s-au mai construit deloc? Sunt alte motive cu pondere mai mare in deciziile astea.

    Detalii? Unde-s alea? Nu-mi zi ca in Romania, ca iti dau eu o mie de motive pentru care nu se construiesc in Romania.

  221. Fery says:

    Sa stii ca s-au inchis destul textile in ro in ultimele sase luni, si eram ironic cand faceam comparatia, poate ti-a scapat. 2008-2009 a venit dupa niste cresteri semnificative in deceniul precedent, a durat ceva pana s-au prins unii ca economiile nu mai duduiau. Anul asta intram in al 11-lea de platou / austeritate, economiile din europa n-au mai intrat pe crestere reala din 2008 incoace. QE si crestere stil italia si romania pe imprumutatelea nu se pun. In UK se discuta ca se face deceniul de politica de austeritate si ca ar cam fi cazul sa se termine. Nu stiu ei ca orange is the new black. la un asemenea platou mentinut cu interventii statale la greu, si numa daca stranuta americanii sau chinezii, europa face tbc si ebola direct. Asa ca daca te astepti ca noua recesiune sa fie ca aia din 2008 si sa se anunte intai BBC ca s-o vezi, apoi good luck with that. Nu-ti ajunge ca franta si germania au raportat oficial (de acolo mai poti da jos 2-3 procente in mod normal) crestere 0.x procente? Numa ca n-o zis minus 0 sau crestere negativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *