Dupa 24 de ani

Am vazut recent o intrebare pe un site de rahat. Cica “dupa 24 de ani: ce ai facut cu libertatea ta?”

De inceput, e foarte interesanta treaba asta cu libertatea. Despre care libertate o fi fost vorba? Eu unul n-am inteles. Ca e foarte usor sa-i spui unui om “gata, esti liber”. Dar ce inseamna libertatea aia pentru omul respectiv?

Pai…gata, l-am impuscat pe Ceausescu. Esti liber. Esti liber sa vezi la televizor in filme de mana a doua cum altii traiesc in case cat tot blocul tau si cum iluzia asta iti este vanduta pe post de normalitate. Serios, luati voi un film de-ala american tipic sau vreun episod din Friends sau Melrose Place sau alte mizerii similare. Sa vedeti cum ar trebui sa credeti voi ca la primul job veti avea o casa cat un teren de fotbal – cu tot cu teren de fotbal in sufragerie.

Nu inteleg de unde iluzia asta a libertatii. Ca, domnule, acum poti pleca din tara. Usor de spus. Acum poti pleca. Doar ca nu poti merge decat la furat. Pai, parintii mei ar fi putut pleca (in teorie) in 1990. Dar hai sa ne gandim mai bine: aveau drept de munca? Nu. Vorbeau limba? Pai, multumita educatiei pe care-o primisera in comunism, in cel mai bun caz vorbeau bine rusa. Super, puteau pleca in toate tarile occidentale/”libere” in care se vorbeste rusa. Cum ar fi…Rusia. Dar, hei, in teorie, ai fost liber sa pleci.

Prima farama de libertate va fi simtita de romani peste doua zile. In doua zile, vor putea pleca si, cu amaraciunea aia de engleza/germana pe care-au invatat-o in liceu, o parte din ei vor pleca intr-o tara care-i mai aproape de normalitate. Cei care s-au specializat pe franceza, italiana sau spaniola vor mai astepta libertatea aia o tura, ca la fel ca toate perioadele, nu-i o perioada buna pentru tarile respective.

Si totusi, lumea vorbeste de libertate si discuta ce-a facut cu ea. Ce fel de libertate e aia de a pleca din tara, cand in alta tara te asteapta doar furtul? Adica, fara drept de munca (si nu-mi spuneti ca poti, stiu ca poti, ca lucrez eu aici de ceva vreme, dar pentru unii e mai complicat), ce altceva o sa faci? O sa-ti faci o firma cu banii pe care i-ai strans muncind in Romania? Toti cei 100 de euro, right?

Libertatea de a vedea filme. Filme proaste, pe care nu le intelegi si in care nu poti deosebi propaganda, reclamele si bullshitul de adevar. Libertatea de a urmari ca o molusca “scandaluri” fabricate de “vedete” la fel de fabricate. Pentru ce? Ce-mi pasa mie ca Pepe si-a rupt piciorul in timp ce facea sex salbatic cu un ornitorinc? Spun si eu un nume random, ma scuzati daca nu-s la curent cu “vedetele”. Dar, pentru Dumnezeu, e un tigan pitic si gras. fara urma de talent. Ce relevanta are pentru mine cu cine facea sex salbatic un tigan pitic si gras?

Libertatea de a striga in strada nu stiu ce. Pai, s-a vazut recent cam cat foloseste. Tu strigi, jandarmul te opereaza pe maxilar – cu anestezie pe baza de pulan.

Dar, ma rog, sa nu insistam prea mult pe “libertate”, pentru ca e hilar conceptul oricum, mai ales in ziua de azi. Ce mi s-a parut mie interesant a fost altceva: mentalitatea de sclav. Erau o tona de comentarii si cam jumatate din ele erau pe sistemul “am ajuns sclavii strainilor si, daca plecam, suntem si mai sclavi acolo”.

Mi-e foarte, foarte cunoscuta gandirea asta. Ca esti sclavul strainilor. Daca e sa fiu sincer, de cand muncesc eu, n-am avut vreo problema cu strainii. Nu mi s-a intamplat sa-mi ceara vreun manager strain sa stau peste program sau sa fac ceva ce nu tinea de jobul meu. Dimpotriva. La ora 18:00, cand termin eu programul, ma intreaba ce fac acolo si ma invita sa ma duc acasa, ca-i si maine o zi. Mi-ar placea sa spun acelasi lucru si despre sefii romani pe care i-am avut. Dar nu pot, pentru ca…*aproape* toti au fost niste jeguri. Exemple?

Pai, lucram la o companie – la primul meu job. Vindeau aia si niste cd-uri cu aplicatia lor troglodita. Eu, evident, eram baiatu’ de la servere. Si-ntr-o zi se gandeste IT manageru’ roman sa mai iasa-n evidenta cu faptul ca mai taie niste cheltuieli. Si ce modalitate mai buna de a taia cheltuieli decat sa ne ceara noua sa scriem noi cd-urile, ca sa nu mai dea bani nu stiu cui. Si a comandat el cateva mii de plicuri de-alea de cd-uri, in care sa le punem dupa ce le scriem. Nu am scris nici macar unu’ si i-am zis ca prefer sa-mi caut job. Scandal. Nervi. M-a lasat in pace, dar trebuie sa mentionez ca in timp ce eu eram in pragul concedierii, colegii mei scriau si impachetau de zor cd-urile. Mi-am amintit de incidentul asta, ca unul din ei s-a scuzat cu “ce vrei, man, acum suntem sclavi la straini”. Patronul era jidan, dar as putea paria ca habar nu avea el de chestiile astea, necum sa le ceara. Serios, nu ca-mi plac mie evreii, ca nu-mi plac, da’ nu pot crede ca directorul general si patronul s-au inteles sa faca o economie de cateva sute de euro, cand ei lucrau cu sume de milioane. Poate ma-nsel, nu stiu, dar nu prea cred. Ideea e ca nu jidanii mi-au cerut mie de-astea, ci jegul de roman.

La ultimul job din Romania? Erau suficienti straini. Nu intram in detalii, da’ toti romanii bagau overtime si furau pe rupte. Si veneau rupti de somn la lucru si se plangeau zi-lumina. Deh, ma, Manowarle, ce vrei, asa-i in capitalism, suntem sclavii strainilor. Si totusi, eu nu am vazut un singur strain acolo sa le ceara sa munceasca pana la 11 pm. Nu. Le cereau sa-si faca treaba. Doar ca romanii, aparent, nu puteau termina treaba in 8-9 ore. Si-i cred ca nu puteau, pentru ca-i vedeam. Practic, faceau orice, numai munca nu. Facebook. Flash games. Ar fi putut sa-si termine treaba in 4 ore fara efort. Nu o faceau pentru ca blestematii de straini le plateau orele suplimentare – si cu bani grei, nu asa.

Am primit in Romania o singura marire de salariu asa, din senin. Una singura, simbolica (50 de dolari), la Zapp. Companie straina, condusa de straini si a fost o marire data tuturor prin companie. Sigur, unii au primit, altii mai putin, dar…cum spuneam, o singura marire de salariu. In rest, pentru toate, a trebuit sa “santajez” pe cineva cu faptul ca altfel…plec. Sau chiar am plecat in alta parte, unde am primit direct mai multi bani. Aici am primit 5 + o chestie pe langa marire. La aceeasi companie. Una singura a fost ceruta de mine. Toate s-au simtit in buzunar.

E foarte la moda, se pare (dupa numarul de comentarii pe modelul ala), atitudinea asta cu “Suntem sclavii strainilor”. Complexele astea de inferioritate sunt pur si simplu dezgustatoare. E foarte usor si foarte simplu sa te dai victima. Pentru ca-i simplu: daca esti victima, tu n-ai facut nimic gresit si nu trebuie sa faci nimic. Asta e, esti victima, Dumnezeu a fost rau cu tine. Pentru ca esti roman, se-ntelege, iar Dumnezeu e xenofob. Are mniezo ceva cu aia ca tine.

Singurul mod real in care un om normal a putut profita de “libertate” a fost sa filtreze chestiile culturale din farfuria lui. Atat. Si nu s-a schimbat mare lucru, din punctul asta de vedere. Pentru mine, libertatea a insemnat sa ascult Manowar si Parazitii, In Flames, Soilwork si Disturbed, Anal Cunt si Muse. Romania ar fi vrut sa ascult Blondy, Bamby, Sexxy si alte trupe fara talent, fara mesaj, cu labiile la vedere. Asta imi oferea pe post de libertate. Dar ce pot face eu cu asta? La ce imi folosea mie faptul ca niste prostituate hidoase rageau in microfon? Si nu-i vorba doar de faptul ca n-aveau voce. Inteleg, nici eu nu am voce. Nu putem avea toti. Dar nici mesaj sa nu ai?

Falimentul Romaniei nu este unul financiar. Romania nu duce lipsa de resurse sau de bani. Ce au furat toti romanii si strainii din Romania in ultimii 24 de ani poate fi construit oricand la loc intr-un an, in Romania. Si nu exagerez, nu vorbesc despre prostii patriotarde. Orice om cu cunostinte economice poate spune acelasi lucru. Da, asa este, Romania are datorii de sute de miliarde de euro. Parca 100 de miliarde sunt doar pe termen scurt, datoria publica. Dar asta nu inseamna nimic. Banii sunt hartii, cifre in sisteme. Nu-i poti manca, nu-i poti bea, nu-i poti respira. Azi au o valoare, maine reprezinta hartie igienica. A fost aratata chestia asta in istorie – si cel mai bine a aratat asta Hitler. A aratat exact ce valoare au banii, bursele si toate celelalte. De altfel, pentru asta a si trebuit sa moara. Sigur, a fost criminal, a fost blahblah, a fost miaumiau. Poate – dar asta nu schimba cu nimic ce-a reusit sa faca.

Falimentul Romaniei este unul mult mai grav, este unul moral si intelectual. Si stiu, credeti ca e trolling ce spun acum, ha-ha, uite-l pe-ala care injura la fiecare doua cuvinte, vorbeste de faliment moral, ha-ha. Falimentul asta moral nu a inceput acum, nu o sa inceapa acum. Este prezent in Romania inca de dinainte de-a se numi Romania si nu va pleca prea curand. Este o trasatura definitorie a spatiului carpato-danubiano-pontic – si ce frumos suna, exact cum ne spunea tovarasa invatatoare. Dar, lasand gluma la o parte, chiar asa este. Romania nu este falimentata de imprumuturi si dobanzi. Romania este falimentata de coruptia care distruge tot ce s-ar putea face cu imprumuturile respective. Romania este falimentata de imbecilii care asculta ce spune Ponta sau ce spune Basescu. Stii ca e un plagiator, un hot, dar il asculti. Il aplauzi. Il… Stii ca a furat flota. Stii ca a adus minerii-n Bucuresti. Stii cum e cu terenurile alea luate pe salariul fetei. Stii foarte bine. Dar il asculti si-l aplauzi. Pentru ca esti falit din punct de vedere moral si intelectual. Esti la fel de hot sau spagar ca el, doar ca-ti lipseste sansa. Esti la fel de incult si ai copiat si tu la fel ca el. Si-ai face exact la fel daca ai avea ocazia.

Dupa 24 de ani, romanii nu au facut nimic cu “libertatea” “lor”. In primul rand, pentru ca nu au avut-o. In al doilea rand, pentru ca nu stiu ce pot face cu ea. Nu au habar. Si pare atat de simplu, in special cand privesti de-aici. Dar privit de-acolo, nu e deloc simplu. Pentru ca acolo, imaginea succesului nu-i sa dormi linistit, fara vreo grija. Nu-i sa-ti bei linistit berea sau cafeaua seara sau in weekend. Nu e sa lucrezi relaxat si sa faci ceva relativ placut. Hell, no. Acolo, imaginea succesului e smecheria de cartier. Indiferent ca vorbim de ciordeli demne de Basescu/Becali/Nastase sau de furtul unui litru de benzina din masina de lucru. Sa faci o smecherie. O combinatie. Cu cat mai multe, cu atat mai smecher esti. La 10 combinatii, devii smecher. De la 10 smecherii incolo, devii ciumec. La 10 ciumecarii, esti faraon. La 10 faraoneli, devii mondial. La 10 …

Lucrurile astea nu se pot schimba decat intr-un mod extrem de violent. Mancatorul de mici expirati in preajma alegerilor cu greu va lasa maneaua din difuzoare. Pentru ca-i atat de bine sa mananci niste mici pe banii altora. E combinatie! Si stiti cum e, la 10 combinatii, devii smecher.

Pana acum, lucrurile astea nu au putut fi schimbate. Pentru ca libertatea de care discutam a lipsit. Insa, in doua zile, libertatea asta va veni si va fi reala. Va fi libertatea de a primi atat cat valorezi. Va fi libertatea de a putea construi ceva cu ceea ce valorezi.

Propun sa stam relaxati in fotolii si sa vedem: cati romani isi doresc libertatea asta si cati romani isi doresc sa dispara dracului libertatea asta. Hai sa vedem: cati romani vor pleca satui de-un sistem in care iti trebuie pile pentru a munci si cati vor ramane, convinsi ca intr-o zi vor avea ei pile undeva? Eu cred ca romanii vor ramane acolo. Libertatea nu e pentru un popor falit, un popor care vrea sa plece libertatea aia nenorocita si sa vina-n locul ei un alt parinte al poporului, care sa le dea joburi in uzina, de unde sa poata fura suruburi. Pentru ca, desi n-au ce face cu suruburile, e furt. E combinatie. Si, asa cum am spus, la 10 combinatii…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

91 Responses to “Dupa 24 de ani”

  1. Ex-terminatu' says:

    Sa ramana care vrea,eu ii salut din mers si dupa 1 ian ingros randurile tiganilor din Anglia.

  2. XOF says:

    Bravo!

  3. Sabotor says:

    Ma, cred ca 95% dintre oamenii cu care am vorbit, cand le spuneam sa plece dracului oriunde altundeva, sa nu mai stea in mizeria aia de tara, o dadeau cu doru’ de casa, familia si alte tampenii. Ca nu pot, ca e greu, manelisme cu “fie painea cat de rea, tot mai buna-n tara ta”. Ca pula mea, de bine, de rau, se descurca. Ma umfla rasul cand ii auzeam cum se descurca cu 1000 (1500 aia norocosi) de lei pe luna. Restul de 5% ar pleca, da’ oare ce-o sa faca acolo, ce-o sa lucreze, or fi portocale de cules in Germania? Ma, stiu pe unu’ ce a refuzat 1500 de euro aici unde-s eu, ca s-a gandit ca-i mai bine pentru el 600 de euro in Romania.

    Si mai sunt si tampiti care odata ajunsi intr-o tara normala fac greseala de a sta tot intre romani. Il stiu pe unu’ ce sta de vreo 6 ani in Londra, m-am intalnit vara asta cu el si am trecut pe la el pe acasa – sta in Colindale. Pai frate, acolo-i ca in Romania: magazine romanesti, mizerie, romani/tigani in training cu lantul la vedere, la ceva “terasa” – o masa obosita in fara unui magazin si mai obosit – la o bere si fluierat dupa femei. Stii, oameni dinaia seriosi, plecati la “munca”… se vedea dupa modul in care spargeau seminte ca-s niste intelectuali. Na, asta zicea ca-i aiurea in Londra. Pai normal ca-i aiurea in conditiile alea.

    In fine, eu vad lucurile asa: in general, aia care au ceva in cap au plecat, sau vor pleca. Aia care n-au, sa ramana acolo, in mizeria aia de tara, n-au ce cauta intre oameni spalati.

  4. Liviu#86 says:

    Prima cerinta a libertatii este sa o vrei.
    Romanii de cand exista ei nu au vrut-o, nu 100% poate pe la un 33.3% sa poata sa vada filme straine dar sa le dea statul serviciu si casa si masa si sotie si plm.

  5. Ionut says:

    Manowar, romanii nu ar avea atat de mmulte pretentii de la stat daca nu i-ar da o gramada de bani. Cum sa nu vreau sosele cand pretul benzinei e la 40% daca scadem accizele si alte mizerii? Cum sa nu vreau subventii la caldura cand ii dau angajatului meu 1000 lei pe card si 800 la stat? Sau cand tva e 1/4 din pretul a orice? Sa ma mai lase statul ca sa-l las si eu pe el ca prea ma ciupeste din toate pozitiile. Oh, da, imi da alocatie de aproape 50 lei lunar. Asistatii de romani …

  6. 0rbu says:

    Ei hai! Sigur ca exista cateva grade de libertate comparativ cu vremurile vechi.
    Esti liber sa fi mai rasarit decat ceilalti de langa tine si sa iti cauti singur un orizont in viata…chiar daca societatea te educa tot sa fi prost si , cum zice manowar “sluga” altora , ca sunt ei straini sau nu.
    La fel cum esti liber sa fi prost si sa nu te deranjeze nimeni din prostia ta.
    La fel cum esti liber sa alegi sa protestezi pe strada si sa iti iei ciumege in bot de la jandarmi , sau sa cauti solutii pentru tine , doar pentru tine oriunde le gasesti. Ca sunt ele in Romania sau in alta parte.
    Problema principala e , cred , ca libertatea nu a venit la pachet cu educatie capitalista . Natural , cei mai multi , obisnuiti sa li se spuna ce sa faca au au clacat , ori s-au calat pe modele marunte de capitalism balcanic …gen hai sa trafichez doua cosciuge de benzina , 30 de cartuse de tigari in cauciucurile de la dacie, inele cercele margele , de la turci…Asta e , dupa cum ai spus , in filmele americane de mana doua , care aveau trecere si pana in 89 , pe sub mana , ti se arata un mod foarte simplu de a reusi . Nu e de mirare ca cei mai multi , needucati , neinstruiti , trogloditi in felul lor , sau schiloditi intelectual de sistem si-au mancat malaiul din somaje in greve- in pensii pe caz de boala sau de handicap.

    Libertatea costa …si da e un cliseu, la fel ca faptu’ ca pretul libertatii il platesc in general prostii. Poti sa cauti scuze ca esti prost si ca libertatea iti e furata sau nefolositoare, dar Manoware , tu ai putut pleca , presupun cu ceva dificultati daca ai facut-o inainte de 2007, dar fara teama ca esti urmarit sau ca daca te prinde cineva infunzi puscaria , sau cu gandul ca odata plecat ( fugit) , nu te mai poti intoarce…macar in vizita ( daca ai vrea).
    Nu e mult , stiu, si ar fi rasul curcilor sa ne visam egali in libertati cu europa de vest…o parte din drepturi ti le castigi singur , invatand investind in valoarea ta , ca despre asta e vorba in capitalism…dar mi se pare exagerat sa te uiti inapoi sa spui ca n-am dobandit niciun grad de libertate .

  7. Geo says:

    “Patronul era jidan, dar as putea paria ca habar nu avea el de chestiile astea, necum sa le ceara. Serios, nu ca-mi plac mie evreii, ca nu-mi plac, da’ nu pot crede ca directorul general si patronul s-au inteles sa faca o economie de cateva sute de euro, cand ei lucrau cu sume de milioane. Poate ma-nsel, nu stiu, dar nu prea cred. Ideea e ca nu jidanii mi-au cerut mie de-astea, ci jegul de roman.”
    Draga domnule, cat timp vor exista multi din astia ca tine cu un limbaj xenofob si un discurs gol ( gen Mircea Badea), e clar ca nu vom fi liberi. Vom ramane pentru inca 24 de ani scalvi ai unei mentalitati incorsetate de frustrari, xenofobie si rasism.
    O zi placuta!

  8. Deria says:

    Libertatea pulii. Si-n SUA au ajuns tiganii romani si-au batut doi politisti pe-acolo.

  9. Deria says:

    Stiti ca se scumpesc benzina, gazul si curentul, da?

  10. Manowar says:

    Draga domnule, cat timp vor exista multi din astia ca tine cu un limbaj xenofob si un discurs gol ( gen Mircea Badea), e clar ca nu vom fi liberi. Vom ramane pentru inca 24 de ani scalvi ai unei mentalitati incorsetate de frustrari, xenofobie si rasism.

    Ma, boul-baltii, inteleg ca nu-ti place limbajul “xenofob” si te invit sa parasesti pagina, ca nu te-am chemat eu aici. Da’ nu veni sa-mi spui mie de discurs gol, cand tu ai scris in pizda ma-tii 5 randuri in care n-ai spus nimic, 5 randuri pline de cacaturi de internet. Sanki, frustrari.

    Si cat de proasta sa fie ma-ta sa-i tragi cu “nu vom fi liberi”. Vorbeste-n numele tau. Dupa cum vezi, pe mine nu m-a oprit “limbajul xenofob” din a-mi vedea de ale mele si-a pleca linistit. Poate pentru ca nu exista vreo legatura intre libertate si limbaj/xenofobie?

    Sugi pula, jidane. Ai citit tu textul asta si ce te-ai gandit? CACAT. SA MA CONCENTREZ PE FAPTUL C-A FOLOSIT CUVANTUL JIDAN O DATA IN TEXT. E FOARTE IMPORTANT. ASTA-I ESENTA TEXTULUI. NNNNNGGG. Ce proasta-i ma-ta, futu-ti plamanii ma-tii de retardat sinistru. Ce destept ai fost tu, te-ai agatat de-un cuvant pentru a incerca sa futi sensul unui post.

  11. Vel says:

    MUIE STEAUA

  12. Hari says:

    Libertatea pulii. Si-n SUA au ajuns tiganii romani si-au batut doi politisti pe-acolo.

    Pai asta-i chiar dovada ferma ca suntem liberi, unii mai liberi decat merita . Si nu ma leg de tigani desi e evident, statistic vorbind , ca printre activitatile lor preferate nu prea face parte munca cinstita.. Doar pentru ca fara sa dau linkuri ( ca e rusine) , puteti gasi singuri pagini cu fețe de rumâni “wanted by FBI” sau altceva si sunt destui.
    Din nou , e o dovada circumstantiala a libertatii din ultimii 24 de ani si a faptului ca fiecare face ce se pricepe cu libertatea lui. Unii ii dau simplu cu picioru’, altii o vand.

    Stiti ca se scumpesc benzina, gazul si curentul, da?

    Da bai , chiar asa , asa e in capitalism si in libertate …monopolurile nu mai sunt controlate de un tatuc sau de sistem , ci de privati …in principiu de “cine-apuca”
    In dusmanie ma uit sa imi iau un Lexus RX400 hybrid “Se Haș”;). Desigur fara nimic legat de protectia mediului , sau economia de combustibil , ci ca raspuns golănesc si daca vreți liber la faptuț ca statuț roman taxeaza importul de masini sh de la 3000cmc in sus ca pe aur. Băh , și daca ma supar o inmatriculez si ca utilitară (tehnicalitati), pentru ca se poate si pentru ca , da Manoware , așa e la noi – ca cu perversa de pe Targu Ocna.
    Nu te ține nimeni sa rămai daca alta lume te prinde mai bine , nu-ți duce nimeni dorul daca pleci , orice valoare ai avea, iar cei carora le pasa cum te descurci daca ramai in tara ( pe stanga, sau pe dreapta) – sunt doar neadaptati ai sistemului , invidiosi pe insuccesul lor . Sa le fie de bine , nu?

    Cred ca suntem suficient de liberi , cel putin acum…

  13. Manowar says:

    Cred ca suntem suficient de liberi , cel putin acum…

    Cei mai multi inca nu sunt. Dar in vreo doua zile, vor avea parte de un pic de libertate. Un pic, doar asa, in interiorul UE. Da’ cine stie, in timp…

  14. super_fotbal says:

    Dupa ce ma linistesc cu sarbatorile o sa vad cum fac si eu sa plec.

  15. Orbu says:

    Cei mai multi inca nu sunt. Dar in vreo doua zile, vor avea parte de un pic de libertate. Un pic, doar asa, in interiorul UE. Da’ cine stie, in timp…

    Chiar asa, daca poimaine ma plictisesc aci , pot sa aplic just like that la un job in UK ca si cand ar fi la Timisoara , si sa devin angajat “cu carte de munca” si totul legal no fuss? Presupunand, bineinteles ca ar vrea cineva sa angajeze un roman antisocial care se comporta ca o vita 😛

  16. Manowar says:

    Chiar asa, daca poimaine ma plictisesc aci , pot sa aplic just like that la un job in UK ca si cand ar fi la Timisoara , si sa devin angajat “cu carte de munca” si totul legal no fuss? Presupunand, bineinteles ca ar vrea cineva sa angajeze un roman antisocial care se comporta ca o vita 😛

    Da. Dar, de la criza incoace, cele mai multe companii nu-ti mai platesc avionul/relocarea (as in, prima chirie). Poti gasi si companii care fac asta, dar cele mai multe au cam renuntat la asa ceva.

  17. Orbu says:

    Dupa ce ma linistesc cu sarbatorile o sa vad cum fac si eu sa plec.

    Ce s-au scumpit zborurile catre UK de pe 2 ianuarie incolo! 🙂
    Vand bilete one way , la negru :). Locuri bune ,la clasa biznis…

  18. Ametist says:

    Auzi, libertatea se si castiga, nu se da. Inginerii si oamenii capabili de munca intelectuala au plecat cu mult inainte de 2007. Microsoft avea atatia softisti romani incat Bill Gates ne recunostea limba.

    A, ca n-a fost libertate pentru mase, pentru pulime, pentru nespalati? Aia vine in timp. Insa oamenii cu cap intre urechi au avut fix atata libertate cata si-au dorit. Asta-i diferenta: putinta de a pleca, optiunea, puterea de. Ca nu toata lumea s-a adus pe sine insasi in pozitia sa aiba optiuni … viata. Si americani au ghetourile lor.

  19. Manowar says:

    A, ca n-a fost libertate pentru mase, pentru pulime, pentru nespalati? Aia vine in timp.

    Asta-i ca si cum as spune eu ca era libertate, ca uite, Nicu Ceausescu putea sa mearga unde dorea el.

  20. animal00 says:

    bai, daca geo a pus punctu pe y ca te-ai luat de jidani, am si eu o dilema: ornitorincu e bine?

  21. Boris says:

    Pai libertate egal oportunitati, nu ca iti baga careva ceva in punga. Daca tot faci apologia gandirii de dreapta fraze de genul:

    “Vorbeau limba? Pai, multumita educatiei pe care-o primisera in comunism, in cel mai bun caz vorbeau bine rusa.”

    nu iti fac cinste.

    E simplu, daca in august ’89 se apucau intensiv sa studieze engleza pana in octombrie riscau sa scrie niste explicative la ce le trebuie lor limba lu’ Shakespeare. Daca faceau acelasi lucru in ianuarie ’90 pana in ian. 91 puteau sa se uite la dallas fara subtitrare. Asta e libertate, nu ca statul roman i-a invatat doar rusa si hai sa ne punem in cur sa plangem.

    Asa ma plang si eu ca am facut cultura civica in loc sa invat ceva linux sa primesc ca barosanii 5 mariri pe an in anglia.

    Simplu fapt ca ne scrii din anglia unde ai jobul super- mega- bengos e suficient ca dovada ca suntem liberi. Altfel erai liber sa scrii rm -rf / doar cu caractere chirilice.

  22. Manowar says:

    Pai libertate egal oportunitati, nu ca iti baga careva ceva in punga. Daca tot faci apologia gandirii de dreapta fraze de genul:

    Nu fac apologia gandirii de stanga sau de dreapta sau de centru. Ce spun e ca atunci cand te trezesti la 40 de ani ca, vezi-doamne, esti liber, si ai un job si vreo doi copii, parca nu-i atat de simplu sa te apuci sa inveti o limba, mai ales cand nu stii nimic despre lume, ca sa spui ca macar stii CE limba sa inveti (engleza? franceza? germana? spaniola? italiana? altceva?)

    Daca faceau acelasi lucru in ianuarie ’90 pana in ian. 91 puteau sa se uite la dallas fara subtitrare. Asta e libertate, nu ca statul roman i-a invatat doar rusa si hai sa ne punem in cur sa plangem.

    Nu e de plans. E pur si simplu de inteles faptul ca sansele mele de a pleca au fost mult mai bune ca ale lor – in mare parte datorita faptului ca ma jucam diverse mizerii pe cip 03 / pc . Mizerii in engleza. Ei n-au avut oportunitatea aia.

    Simplu fapt ca ne scrii din anglia unde ai jobul super- mega- bengos e suficient ca dovada ca suntem liberi. Altfel erai liber sa scrii rm -rf / doar cu caractere chirilice.

    Si totusi, in momentul asta, romanii din Romania nu au drept de munca aici. Sigur, eu, de aici, cu drept de munca and shit, pot spune “pai e foarte simplu sa pleci, esti liber”. Doar ca nu poti lucra. Si daca nu poti lucra, hai sa vedem cat te tin pe tine banii stransi acolo, cand e vorba sa-i spargi aici 🙂

    Eu nu fac nici un fel de apologia nimicului si nu vin cu scuze. Am pornit de la ideea ca “dom’le, ce-ai facut cu 24 de ani de libertate” si tot ce doream sa spun era ca aia n-a fost libertate. Da, cand poti pleca, ca ai drept de munca, atunci da, esti liber. Iti bagi picioarele in tara ta si pleci urland in alta parte. Da’ cand in alta parte nu poti munci, din ce dracu’ o sa te intretii? Din miliardele pe care le-ai strans muncind in Romania, nu? 🙂

  23. Boris says:

    “E pur si simplu de inteles faptul ca sansele mele de a pleca au fost mult mai bune ca ale lor – in mare parte datorita faptului ca ma jucam diverse mizerii pe cip 03 / pc . Mizerii in engleza. Ei n-au avut oportunitatea aia.”

    Pai asta este “libertatea” care am primit-o in ’89 si careia tu ii negi existenta in articol.

    Daca te asteptai ca libertate egal sa te astepte strainii cu bratele deschise (chiar daca nu le stii limba), si sa iti schimbi apartamentul din berceni cu ferma ewing in 3 luni, da atunci p-asta n-ai primit-o in ’89 🙂

  24. Manowar says:

    Alea-s mizerii de extreme, prostii de dragul de a ne contrazice.

    Asa, poti spune si ca erai liber inainte de 89. Ca daca te chinuiai sa te integrezi in partidu’ comunist, erai liber sa ajungi secretar CC sau ceva. Super libertate. Hai sa fim absurzi pana la capat, nu te oprea nimeni din a ajunge dictator, in locul lui Ceausescu. “AIA era adevarata libertate”

    Nu stiu ce-i asa greu de inteles. Eu sunt liber sa plec de la astia ai mei. Sunt liber sa plec pentru ca se cauta in alte parti asa ceva, ca vorbesc limba si ca am dreptul de a munci.

    Daca, pe de alta parte, nu as vorbi limba engleza, nu as avea drept de munca si as fi legat cu lantul prin vreun contract de cacat (de-ala gen “daca pleci, ne platesti 2,000,000 de lire despagubiri”), cam cat de liber as fi?

    Asa, pot spune si eu ca sunteti toti niste imbecili ca stati in Romania, ca sunteti liberi sa plecati. Fara bani, fara drept de munca si eventual, fara sa vorbiti limba. Si fara buletin sau pasaport, daca se poate. Ca doar, cum, eu sunt aici, deci ati fost liberi si pana acum. Bullshit.

  25. Boris says:

    Eu ti-am zis ca ai primit ceva in ’89, ti-am aratat ce si am numit acel ceva libertate.

    “Eu sunt liber sa plec de la astia ai mei. Sunt liber sa plec pentru ca se cauta in alte parti asa ceva, ca vorbesc limba si ca am dreptul de a munci.”

    Nu, esti liber sa pleci pentru ca acolo, spre deosebire de comunism, nu se baga somerii in parnaie si poti sa aplici la orice job cand vrei tu.

    Ca iti permiti sa pleci pentru ca se cauta si in alta parte nu are a face cu libertatea ci cu comfortul personal.

    E ca si cum daca il vad pe un vestic ca e prins intr-o casnicie de cacat si ii e teama sa divorteze pentru ca nu are cine sa ii faca de mancare/il futa/etc, sa spun ca respectivul nu traieste intr-o tara “libera”, pentru ca uite cate probleme are saracu’ si nu are nici o sansa sa si le rezolve.

    “Asa, pot spune si eu ca sunteti toti niste imbecili ca stati in Romania, ca sunteti liberi sa plecati.” daca pleci de la premiza ca toti vrem sa plecam da, dar cum ai scris si tu, mai o smecherie, mai o combinatie, mai o faraoneala…fiecare isi alege drumul in viata.

    Dar da, daca (mai) e vreun roman in anul de gratie 2013 care are orgasme zilnice gandindu-se ca ce bine i-ar fi sa traiasca afara (wherever that is), si respectivul inca mai e in tara, atunci e un imbecil notoriu.

  26. mel says:

    Eu am folosit-o ca sa ma car din RO. Nu mi-am dorit asta in mod neaparat, a fost sa fie, un pas firesc. Acum ma amuz un pic cand aud intrebari de genul: te intorci in Romania? lol.

  27. marius says:

    ok…toate bune si frumoase…cei care au oleac` de cap pe umeri pot sa`si faca bagajelul si s`o taie…fabulos…Imi permiti sa te intreb primii pasi de mic copil nu in tara asta i-ai facut, chiar iti este asa usor sa tai poala si sa fugi?! Un simtamant de apartenenta nu te strabate din cand in cand? E usor sa renunti la lupta ce-i drept dar tara asta e frumoasa,tipul de oameni pe care ii prezentasi matalutza nu sunt singurii care isi duc existenta “insipida” mai sunt si oameni care nu stau slugi la straini, care inca zambesc cand infloresc copacii, care cred in ceva si considera ca e deajuns` sa`si duca traiul aici fara sa dea din coate. Sistemul e corupt poate solutia e sa renuntam la el dar asta presupune colaborare si o minte lucida, dragul meu inchei prin a spune “sfarsitul nu`i aici…”

  28. Manowar says:

    E usor sa renunti la lupta

    Am mari dubii ca tu si toti oamenii pe care-i cunosti la un loc stiti ce-i aia lupta. Iar un roman care-i in Romania nu poate vorbi de lupta. Vorbeste de lupta cand o sa te trezesti in situatia in care m-am trezit eu acum 3 ani si treci peste toate pentru a ajunge inapoi la normalitate. Statul acolo, pe canapea, nu inseamna lupta. Ala-i doar defetism ascuns sub mantia patriotismului de carciuma, patriotism mioritic behait spre o oaie beata.

  29. vlad says:

    Bai eu am o dilema financiara care nu ma lasa sa plec…
    Eu castig in .ro aprox 2400$
    Median wage in .ro e de aprox 700$. Raport: 3.5
    Median wage in .uk e de cam 3500$
    Ca sa pastrez raportul ar trebui sa castig cam 12000$.
    Toate sumele de mai sus sunt lunare si before tax.
    Nu stiu pe nimeni sa castige atat de mult sau macar sa se apropie de acea suma in uk.
    Total de acord ca la quality of life si public services .ro sta extrem de prost. Dar bai, din turnul de fildes in care m-am refugiat din calea jegurilor umane numite functionari publici, .ro nu arata atat de rau.
    Probabil la prima interactiune cu jegurile umane din spitale sau invatamant voi pleca si voi renunta la calcule.
    Pana atunci: mai e cineva p-aci in aceeasi situatie? ce l-a determinat sa plece sau dimpotriva, sa ramana?

  30. Liviu#86 says:

    @vlad eu sunt in aceasi situate. Dupa ce termin cu contractul din Romania o sa ma apuc sa-mi caut in UK. Rapoarte nu prea conteaza, conteaza ce ei cu banii in plus. Spre exemplu eu in 2 ani am strans bani sa-mi cumpar un apartament cu 2 camere cu banii jos. Intrebarea e daca merita sa iau o cutie de chibrituri in Bucuresti. Eu zic ca nu.

  31. vlad says:

    @Manowar#86: Cine te pune sa-ti iei cutie de chibrituri? Mai munceste inca 3 ani in acelasi ritm si-ti faci o casa draguta, fara etaj, cu incalzire in pardoseala si scaune barcelona si .ro o sa ti se pare cea mai frumoasa tara din lume.
    Din penthouseurile din manhattan nu se vad nici hobos din central park, nici bajetii din hell’s kitchen.

  32. sm says:

    Ete cucu ca.n alta tara nu infloresc copacii :)))

  33. animal00 says:

    vlad: nu inteleg ce pula satanei cauta un raport acolo intre salariul tau si salariul mediu din tara.
    Singura chestie pe care o zice este urmatoarea: o duc ceva mai bine decat restul prapaditilor din jur.
    1. nu stiu ce economii faci tu in 3 ani sa iti faci casa. Sau unde vrei casa. Daca o vrei in cuca macaii e ok.
    2. vacantele in strainatate te costa la fel, indiferent cat de mult ai tu in plus fata de un roman mediu. Deci, in momentul in care ai un salariu mai mic -> o vacanta mai linistita.
    3. masinile/computerele/electrocasnicele si electro-orice -> toate la acelasi pret, ba, chiar mai mare decat in afara
    Singura chestie unde esti mai bine, ca raport, este la cheltuit in Romania. Mancare/benzina/servicii. Aici nu bag serviciile speciale gen: schi, inot, sporturi mai scumpe, ca iar iesi prost.
    *daca nu platesti pe cazare, se cheama ca primesti mai mult de 2400$.

    Manowar: cam care e suma minima pe an, pentru Uk? 35k e ok? Plm, ma tot uit pe oferte si ma gandesc cu scarba programatorului vs documentatie: “tre sa imi refac cv-ul cum trebuie si sa imi scriu si moartea pasiunii- scrisoarea de intentie”

  34. Dan Pulea says:

    “Banii sunt hartii, cifre in sisteme. Nu-i poti manca, nu-i poti bea, nu-i poti respira. Azi au o valoare, maine reprezinta hartie igienica. A fost aratata chestia asta in istorie – si cel mai bine a aratat asta Hitler.”

    …si in plus sa citim care era situatia inainte de WW2. Somaj si inflatie. Cam ca acum… Guvernul a crescut masa monetara si a ridicat deficitul. Pai… cam tot ca acum. Se mai arunca cu zarurile curand? 😀

  35. Licaon_Kter says:

    @marius: Tu esti unul din aceia care au ales unde sa se nasca? Norocul tau.

    @manowar: Aia cu “sclav la straini” e epica, daca esti sclav mai conteaza la cine?
    Mai conteaza ca pe sef in cheama John sau Ion din moment ce tot VW & SUV Mercedes full options are? Pfft logica de oameni liberi.

  36. animal00 says:

    Licaon: n-ai inteles ma. Copacii infloresc cu 3coaie in romania.

  37. Manowar says:

    Bai eu am o dilema financiara care nu ma lasa sa plec…
    Eu castig in .ro aprox 2400$
    Median wage in .ro e de aprox 700$. Raport: 3.5
    Median wage in .uk e de cam 3500$
    Ca sa pastrez raportul ar trebui sa castig cam 12000$.
    Toate sumele de mai sus sunt lunare si before tax.

    Daca inteleg eu bine, 2400 de dolari brut inseamna cam 52 mil net (aka 5200 lei “noi”). Daca inteleg eu bine, asta inseamna 966 de lire.

    Daca inteleg eu bine, tu intrebi de ce ai pleca in UK, cand tu deja castigi 966 de lire de Romania.

    In primul rand, nu-i recomand nimanui sa vina in UK pentru bani. Asta asa, ca idee. Daca vrei sa strangi bani, probabil ca Australia/Canada/Qatar reprezinta optiuni mai bune.

    In al doilea rand, intrebarea e tampita, iar comparatiile respective sunt idioate. Tu, din 966 de lire in Romania, traind la standarde DECENTE, ramai cu vreo 400 de lire din cele 966, in cel mai bun caz (daca platesti chirie; daca nu, cu mai mult). Aici, pe salariul ala mediu de care vorbesti tu, ramai cu mai mult de 400 de lire in fiecare luna.

    Prin urmare, nu cred ca inteleg intrebarea. “De ce as vrea sa traiesc mai bine, intr-o lume civilizata si sa-mi ramana mai multi bani lunar decat imi raman acum?”. Asta, evident, presupunand ca ai lucra pe salariul mediu – dar o persoana care castiga 966 de lire/luna in Romania nu prea e de salariu mediu aici, nu?

    Pula mea, nu stiu de ce ai vrea. Mie-mi suna a idee proasta. Eu zic sa stai acolo, ca pare mai aproape de ce-ti doresti tu.

    Manowar: cam care e suma minima pe an, pentru Uk? 35k e ok? Plm, ma tot uit pe oferte si ma gandesc cu scarba programatorului vs documentatie: “tre sa imi refac cv-ul cum trebuie si sa imi scriu si moartea pasiunii- scrisoarea de intentie”

    Depinde de zona. In afara Londrei (ma refer la City, nu la Greater London), eu as zice minim 32k. Asa, cat sa poti sa vii cu nevasta-ta si sa stati pe-un salariu fara sa faceti economii la mancare. E suficient pentru doua persoane, cu toate alea, da’ nu pui mare lucru la ciorap (cu un salariu la doi oameni, adica)

    In Londra (City), sub 55k nu m-as uita. Not my kind of shit.

  38. mufa says:

    Am senzația ca va cazați pe voi grupa mare. Nu se învățau limbi străine înainte de ’89? În toate scolile se făceau 2 limbi străine, rusa din clasa a 5-a, a 2-a limba din clasata 6-a (engleză, franceză sau germana). În plus, dacă vrei sa înveți engleza la un nivel acceptabil (nu vorbesc de accent de Oxford) ai nevoie de un an, maxim doi.

    Dreptul de munca e o chestie general valabila cam peste tot: englezii nu-l au în US, cum nici americanii nu-l au în UK. Exista legi care reglementează treburile astea, doar ca se cam aplica individual, recte trebuie sa știi sa faci ceva util tarii în care vrei sa emigrezi.

    Eu am plecat bine mersi la 35, un prieten foarte bun a plecat în State la 39, mai am vreo 2 amici trecuți bine de 40 care o ard trendy prin Danemarca. Fostul coleg de banca din liceu e în US de vreo 7-8 ani. Dar da, nu se poate.

  39. Manowar says:

    Am senzația ca va cazați pe voi grupa mare. Nu se învățau limbi străine înainte de ’89?

    Coaie, linisteste-te. Ai mei au facut scoala in comunism. Gen au invatat rusa si au “studiat” pe post de limba secundara franceza. Dupa care, in ’90, in teorie, ar fi putut pleca in Germania. Zic in teorie pentru ca treaba aia cu dreptul de munca era destul de miau, ca sa nu mai zic de treaba aia cu “cate marci aveti? ahahahahah, mars inapoi”.

    În plus, dacă vrei sa înveți engleza la un nivel acceptabil (nu vorbesc de accent de Oxford) ai nevoie de un an, maxim doi.

    Aha. Si daca-ti arat cativa oameni care LUCREAZA AICI de cativa ani, traiesc aici de cativa ani si scot o engleza de te pisi pe tine de ras – si-n scris, si vorbit – ce facem? Ia uita-te la orice a scris/zis Nelson (de la mine din echipa). Si-apoi discutam.

    Pe hartie si pe net, totu’ se poate intr-un an-doi. De altfel, eu sunt de acord. Cam oricine ar putea face meseria pe care-o fac eu, c-ar invata-o in vreo doua saptamani. Te si miri cum de-s atatia oameni care prefera sa suga pula pe 8 milioane in Romania. Ca doar ar putea.

  40. mufa says:

    Mda, bine ca nu-mi zici de bunica lipsita de șansă de-a pleca în 90. În definitiv avea doar 68 de ani atunci. Ok, generatiile 50-60 nu au avut prea multe șanse, dar 70+ nu prea au scuze.

  41. Manowar says:

    Mda, bine ca nu-mi zici de bunica lipsita de șansă de-a pleca în 90. În definitiv avea doar 68 de ani atunci. Ok, generatiile 50-60 nu au avut prea multe șanse, dar 70+ nu prea au scuze.

    Pula-n pizda. Am eu 33 de ani, cred ca-ti dai seama ca ai mei nu prea au cum sa fie generatia “70+”

    Si, bai, iti scapa o chestie: asta-i o tara cu vreo 2-3 milioane de someri. Bun, se deschide un job undeva. Si pot aplica polonezi, unguri, dracu’ mai stie ce alte natiuni SI ROMANI. Bun, si se-ntampla sa fie la final un ungur, un polonez si-un roman. Si romanul, sa zicem, era mai bun decat astia. Si la engleza si la skills si la tot.

    DOAR CA PENTRU A-L ANGAJA, compania trebuia sa scrie UKBA, sa plateasca ceva sponsorizare, apoi sa astepte vreo 6-8 luni pentru permis de munca (nu, serios, a stat un amic 6+). Apoi sa-i faca o oferta, s-o semneze etc.

    Polonezu’, sa zicem, era nitel mai prost. Da’ putea incepe maine.

    Sa ne-ntrebam pe cine ar fi angajat compania aia. Da’ sigur, in teorie? Romanu’ era liber sa plece. Duuh.

  42. mufa says:

    Ok, plinge-te ca polonezii au avut citiva ani mai multe șanse în UK decît majoritatea românilor.

    Nu zic ca era ușor, nici de acum înainte nu va fi, dar nici imposibil nu era. Libertatea de care vorbim aici înseamnă că ți se da o șansă, nu ca ți se și baga în traista.

  43. Orbu says:

    Am mari dubii ca tu si toti oamenii pe care-i cunosti la un loc stiti ce-i aia lupta. Iar un roman care-i in Romania nu poate vorbi de lupta. Vorbeste de lupta cand o sa te trezesti in situatia in care m-am trezit eu acum 3 ani si treci peste toate pentru a ajunge inapoi la normalitate. Statul acolo, pe canapea, nu inseamna lupta. Ala-i doar defetism ascuns sub mantia patriotismului de carciuma, patriotism mioritic behait spre o oaie beata.

    Asta e ca si cum as bate cu pula in masa si as spune , eu am cea mai tare pula ca n-am vazut pe altu’ facand asa.Voi stati toti cu ea in pantaloni , plina de branza:)))
    Unii oameni au muncit si aci si au plecat de la salarii de 500 de lei “neți” 🙂 si facultate in acelasi timp , la 2 joburi full time ca sa rotunjesti veniturile la 2000 de lei , mai apoi la 2000 de EUR , mai apoi pe la …mai mult,sau altii au trait alte scenarii de marunt success si pula mea nu e catusi de putin vorba ca ia uite frate cum trebuie sa faci si sa ramai in Romania , ca te incearca sentimente de apartenenta.. Pula! Personal nu ma incearca niciun fel de sentiment de patriotism si apartenenta la neam. La primu’ foc m-am tirat inainte sa ma intrebe cineva daca vreau sa ma inrolez si sa mor ca sa apar nevoile si neamu’ .
    Mi-a trecut prin cap idea de a emigra , in timp ce altii plecau valuri pe langa mine, doar ca ne intruit si fara experienta vedeam doar certitudinea unei “cariere” ca muncitor in agricultura ,chelnereala , in constructii sau alte meserii de inalta calificare gen electrician , macaragiu. Eram liber sa fac asta de la 18 ani, si am fost si liber sa fac altceva . Comparandu-ma acum cu cunostintele mele care au ales sa emigreze neinstruiti , si s-au plafonat la o “cariera ” in primu job gasit ma simt multumit de mine, dar nu pot sa nu le fiu recunoscator proștilor care-au murit sub taburi in 89 sau batuti de mineri…sau… Eu n-as face asta niciodata, ca nu ma intereseaza de cum se descurca restul lumii in jurul meu.
    Dar nici nu pot sa spun ca libertatea n-a insemnat nimic si ca cei 24 de ani care au trecut n-ar fi putut aduce nimic mai bun pentru cei pe care i-a prins schimbarea cu pantalonii in vine ( la 40 ani cu copii). Parintii mei au fost asa. Au ales drumu’ stiut considerand ca viata lor nu mai are mari perspective si mi-au dat mie suturi in cur sa fac altfel. Nu toti oamenii de 40 de ani au facut la fel . Faptul ca majoritatea n-au dus-o mai bine e o consecinta a faptului ca si atunci si acum majoritatea oamenilor sunt prosti, si n-are treaba cu libertatea, sau lipsa ei.
    E doar putin trist ca mare parte si din generatia tanara care a urmat anilor 90 au pastrat tarele gandirii ingradite si merg pe aceleasi urme. Din nou, nimic legat de lipsa libertatii cat de problemele oamenilor de libertate in gandire si rezultatul educatiei facute tot de oameni incuiati inca intr-un sistem vechi.
    Presupun ca toti aveti amintiri clare din scoala primara/ liceul post decembrist cu discursuri profesorale despre cum trebuie sa termini scoala sa te angajezi si sa muncesti urmand o cariera nu pentru successul material si pentru implinirile profesionale . Cei mai multi au ales LIBER sa creada in bulshitu’ asta , si ii vad
    terminand facultati de care nimeni n-are nevoie si apoi injurand printre dinti ca nu se cade sa faca joburi de vanzatori, soferi , chelneri , si ca pula mea sunt sclavii sistemului.
    Pe astia i-as intreba justificat: Ce-ai facut coaie in ultimi 24 de ani de libertate ? Te-ai facut sclav? Mult noroc!

  44. Manowar says:

    Mi-a trecut prin cap idea de a emigra , in timp ce altii plecau valuri pe langa mine, doar ca ne intruit si fara experienta vedeam doar certitudinea unei “cariere” ca muncitor in agricultura ,chelnereala , in constructii sau alte meserii de inalta calificare gen electrician , macaragiu.

    Cam asta spuneam si eu, doar ca n-avea legatura cu lipsa de instruire (care-i absolut amuzanta, in cazul celor care fac scoala in Romanistan), ci cu dreptul de munca, pe post de cireasa de pe tort.

    Unii oameni au muncit si aci si au plecat de la salarii de 500 de lei “neți” 🙂 si facultate in acelasi timp , la 2 joburi full time ca sa rotunjesti veniturile la 2000 de lei , mai apoi la 2000 de EUR , mai apoi pe la …mai mult

    Ma lasa rece. E mai simplu sa ajungi acolo la 2000 de euro decat e sa poti pleca in alta tara, unde n-ai drept de munca. Da, ai plecat de la 500 de lei, blabla. Felicitari. Aici plecai de la zero. Hell, de la minus.

    Si de-aia zic, mie sa nu-mi tina nimeni teorii despre lupta, ca nu se compara.

    Presupun ca toti aveti amintiri clare din scoala primara/ liceul post decembrist cu discursuri profesorale despre cum trebuie sa termini scoala sa te angajezi si sa muncesti urmand o cariera nu pentru successul material si pentru implinirile profesionale . Cei mai multi au ales LIBER sa creada in bulshitu’ asta , si ii vad
    terminand facultati de care nimeni n-are nevoie si apoi injurand printre dinti ca nu se cade sa faca joburi de vanzatori, soferi , chelneri , si ca pula mea sunt sclavii sistemului.

    Ma plictisesc harfele astea cu “au ales LIBER”. N-a ales nimeni liber sa nimic. Daca era pe ales liber, alegeau toti liber sa stea acasa aia 4 ani de facultate, in loc sa mearga acolo. Da’ n-au ales asta, au ales sa “invete” – ca asta-i gogoasa pe care le-a vandut-o sistemul. Ca asa merge. Tu singur spui de discursurile profesorilor. Ca inveti, ca faci, o sa ai o pregatire, ce mai, la 25 de ani o sa ajungi cel putin presedinte. Ah, da, prin anul trei descoperi ca de fapt nu prea inveti mare lucru acolo. Si dupa ce ti-ai luat diploma, descoperi ca nu-i pasa nimanui de ea. Doar ca tu vrei sa intorci toata chestia asta vanduta de sistem impotriva fraieritilor. Te-au fraierit? Pai, esti prost. Si tu si ma-ta – c-a platit impozite cu gandul ca boracul ei va invata la scoala. Gratuit! (minus spagi, minus fondul clasei, minus manualul editat de dom’ profesor, minus…) E fix atitudinea aia de “Cum? a fost omorat pe strada? Pai, ce, nu stia sa nu iasa noaptea singur?” Pentru ca mortul e de vina!

    Nu, nu stiai asta de la inceput, ca, repet, nu te mai duceai acolo. Nu, nu stiai ca boii care conduc tara o vor aduce *chiar in halul asta*. Daca stiai, ai fi plecat din prima, fara sa mai termini liceul. Pe mine ma plictisesc oamenii care-i trag cu “eu la 18 ani stiam”. Stiai pe dracu’. La 18 ani, cei mai multi dintre noi bateau recordurile mondiale de prostie. Tot ce “stiam” era sa incercam sa agatam. Atat. Merg la pariu ca nimeni nu intelegea cum functioneaza FMI la 18 ani, ca sa poti spune ca “dom’le, dar nu auzeai la stiri ca Romania, FMI, imprumuturi etc?”.

    Nu stiu de ce va cacati pe voi cu “eram liberi”. Eu nu ma plang de vreuna din chestiile astea. Hell, eu sunt aici, fiecare cu aia a ma-sii. Da’ mi se pare absurd sa spui “pai, erai liber sa pleci”, in conditiile in care nu puteai munci. Haida de. Adica, erai liber sa pleci la furat sau erai liber sa stai cu anii dupa permis de munca, cu refuzuri tembele. Cum era aici cu calculatorul de salarii pentru punctajul pentru blue card. Ai avut in ultimul an peste X lire salariu? (si unii uita cum a fost cu chestia aia). Ai cumva peste 30 de ani? Ai…Nu? Ne pare rau, reveniti. Si daca esti acceptat, ia de-aici permisul in 6 luni. Sponsorizare pentru drept de munca? Sigur, te asteapta ma-ta 7 luni sa incepi jobul. Da’ dom’le…eram liberi. Am ras.

    Eu, daca aveam drept de munca, plecam cel mai probabil pe la 23 de ani, adica la prima chestie legata de job care nu mi-a placut (in Romania). Da’ n-aveam. Hell, la 27, abia intra Romania in UE. Da’ vezi-doamne, eram liber sa plec. Normal.

  45. mufa says:

    @Manowar: la faza cu BC-ul și vîrsta greșești puțin, eu l-am luat la 34 cît încă eram în România. E drept câ luai ceva puncte dacă aveai sub 30, dar se putea și fără, doar din punctele pe studii și venituri.

  46. Manowar says:

    @Manowar: la faza cu BC-ul și vîrsta greșești puțin, eu l-am luat la 34 cît încă eram în România. E drept câ luai ceva puncte dacă aveai sub 30, dar se putea și fără, doar din punctele pe studii și venituri.

    Nu ma insel. Tu nu ai luat punctele alea pe venituri pentru ca fusesei angajat la firma ta, cum ar veni, pe ce salariu aveai tu chef?

    Si asta tu. Eu, de exemplu, puteam lua fix pula, pentru ca avusesem salariul la plic in ultimul an. “Ah, pai, a fost alegerea ta, ai fost liber sa…”. Da, am fost liber ori sa stau somer, ori sa lucrez la ce-am gasit.

    Si cam asa era cu libertatea.

  47. mufa says:

    @Manowar: înainte să-mi dau singur aveam vreo 1000 EUR net, toți pe cartea de muncă, iar nevastă-mea în 2011 avea salariul întreg pe CM. Sper că nu-ți închipui că vorbim de 800 lei. 🙂

  48. Manowar says:

    @Manowar: înainte să-mi dau singur aveam vreo 1000 EUR net, toți pe cartea de muncă,

    Inainte de-a veni aici a doua oara, aveam la fel, 1000 net. Da’ INAINTE de asta, pana-n 2010, cand am venit prima data aici, gee, sa ma gandesc. Hell, no, n-avusesem. Care mai de care platea ba la negru, ba 50/50, ba 30/70.

    Din nou, poate crezi ca era alegerea mea. Doar ca nu. Aia era si este “piata” acolo, in tara jigodiilor. Iar in 2011, cand imi cautam de lucru, ce sa vezi, cea mai buna chestie gasita a fost la 600. Si puteam s-o accept, ca nu-i ca si cand aveam altceva, da’ ce sa vezi, as fi strans eu bani de venit incoace in vreo 20 de ani sau cam asa ceva.

    Ah, si-n timpul asta, baietii astia care-mi tin mie lectii despre lupta si sanse imi repetau ca “atat face munca mea”. Haios.

  49. mufa says:

    @Manowar, fie cum spui tu. Totuși îmi scapă ceva: Alex și/sau nevastă-sa cum și-au luat BC-urile? Dar celelalte probabil cîteva mii de români?

  50. Deria says:

    “Sistemul e corupt, dar…” Dar nimic, eventual o pula putrezita de magarus mort de herpes (TM Manowar, se intelege). Sa va fereasca sfantu’ sau cine vreti voi sa dati piept cu sistemul romanesc in speranta ca va va ajuta sa intreprindeti ceva. O sa va vina sa-i impuscati pe toti, de la mic la mare.

    Considerati-va norocosi daca pierdeti 4-5 ore intr-o zi, care vreti voi, stand la coada sa va platiti taxele si impozitele.

  51. Deria says:

    mufa,

    maica-mea nici n-a auzit de rusa, a facut engleza si franceza in scoala. Bine, exercitiile translate into English gen “astazi, tovarasul Ceausescu a vizitat fabrica de biscuiti din Vascautii din Deal” erau incluse.

  52. mufa says:

    @Deria: nu-mi spune mie asta, nu-s eu cel care mă plîng de lipsa șanselor, din contră.

  53. Deria says:

    No, fiecare vorbeste din realitatea lui. Asa cum maica-mea n-a auzit de rusa, taica-mio n-a auzit de engleza. Varu-mio a inceput in comunism germana intensiv, avea 3 ani cand a inceput-o. Io am inceput in clasa a V-a tot cu engleza, inca era comunism.

    Si daca maica-mea era o ţâră profitoare si mai mult de-o ţâră curajoasa si necomoda, poate ca acum scriam si io din State sau UK.

  54. Manowar says:

    @Manowar, fie cum spui tu. Totuși îmi scapă ceva: Alex și/sau nevastă-sa cum și-au luat BC-urile? Dar celelalte probabil cîteva mii de români?

    Cu niste ajutor de la lume, cu ceva bulan si cu 6-7 luni de asteptare, daca-mi aduc eu bine aminte. Ah, si-n perioada aia lucra pe un salariu pe care-l castiga(u) sub 5% din romani. Nu-s socialist, da’ stii, 95%… 5%…Si, daca tot veni vorba, si-a permis sa dea bani pentru traduceri, legalizari and shit.

    Dar, da, lol. 5% sunt “liberi”, daca-si permit sa plece. Ti-am zis, 5% erau liberi si pe vremea lu’ Ceausescu.

  55. mufa says:

    @Manowar: de legalizări nu era nevoie, iar traducerile costau ceva gen 50 RON. Cel puțin pe mine cam atît m-au costat. Da, de prin 2012 se aștepta 5-6 luni, dar așteptai în România, avînd un job ș.a.m.d.

  56. Manowar says:

    @Manowar: de legalizări nu era nevoie, iar traducerile costau ceva gen 50 RON. Cel puțin pe mine cam atît m-au costat. Da, de prin 2012 se aștepta 5-6 luni, dar așteptai în România, avînd un job ș.a.m.d.

    Da, daca aveai un job. Si daca jobu’ ala era suficient pentru a-ti acoperi cheltuielile de mutare. Si daca dupa 6 luni primeai un raspuns OK, ca putea veni si reject, np. Si daca…

    Si daca aveai 5 coaie, erai imparatu’ Chinei. Da’ uite ca nu esti. Dar hehe, ai avut o sansa. Nu e, ma, n-aveai sanse. Sa fim seriosi. Da, tu ai ajuns. Da, eu am ajuns si inainte, si dupa tine. Da’ hai sa nu ne cacam pe noi cu sansele, ca nu-i cazul. Da, tu ai ajuns. Da, eu am ajuns. Da’ asta nu-nseamna ca *romanii* aveau o sansa. Altfel, pe aceeasi logica, ti-am zis, aveau “sansa” asta si pe vremea lu’ Ceao. Ca, uite, Elena Ceausescu se ducea la Viena, iar Nicu la Paris. DECI SE PUTEA!!! Cand ai 19 milioane dintre care pot (poate) 10k, nu ai sanse.

  57. capsunaru' says:

    Si cand ma gandesc ca n-am ajuns nici macar la 10 combinatii… 🙂
    Manowar, de prin anii nouazeci pana-n douamiisapte , nu prea era drept de munca pe nicaieri… totusi, doua milioane de palmasi s-au carat spre alte zari, si nu la furat…
    Dintre aia, mai mult de jumatate si-au obtinut rezidenta, drept de munca,shit…Asteptand, in general, cum spui si tu, niste luni bune, chiar ani,au intrat in legalitate.Niciodata nu s-au speriat a munci la negru, iar in unele tari te puteai angaja a doua zi fara drept de munca, facandu-te un fel de PFA, dar lucrand pt firma x bine mersi, cot la cot cu aia cu carte de munca.Dupa 90 totul a fost posibil, doar sa fi vrut !Patronii prefera, culmea, sa foloseasca sclavi la negru…platesc mai putin,si fara taxe la stat.

  58. Manowar says:

    Facem si noi diferenta intre “au fost liberi” si “sclav la negru” sau ne dam cu tesla in continuare?

  59. iulian says:

    ce libertate/sanse?

    aici (.ro) 80%+ nu vor sa primeasca bani daca li se ofera ceva de munca. si aici nu vorbesc doar de maturat in fata blocului si dat zapada din fata casei (treburi oarecum umilitoare). sau daca vor cer salariu de expert consultant cu 15 ani experienta.

    un om prost poate sa aiba totul la intindere de o mana si tot nu intinde mana. si, ironic, de-aia si e prost.

  60. CrazyVibes says:

    Si eu am aplicat, intr-un an si jumatate, cred ca la vreo 500 de joburi. Online. Am fost, de asemenea, si pe la agentii. Raspunsurile primite veneau standard. In mod suspect, chiar si cei de la agentiile de recrutare imi spuneau acelasi lucru: Experienta ta de lucru este foarte interesanta si bla bla, dar noi am ales pe unul care se potriveste 100% pe profilul pe care-l cautam noi. Bun.
    Tot cautand si intrand prin agentii (au fost 45 la numar, ca mi-am dat un print si dadeam cu bifa ca sa nu uit pe unde am mai intrat), am dat peste o femeie la vreo 40 de ani, recrutoare a unei agentii, care cum a auzit ca sunt roman, a inceput sa tipe la mine: ca ea nu mai vrea romani. Ca romanii nu au drept de munca. Ca a angajat 2 si si-a luat amenda cate 8.000 de euro pentru fiecare. Ca imi doreste succes.
    Dupa experienta aia, m-am linistit. In consecinta, mi-am gasit si am acceptat un job la negru. La un restaurant, la livrari. Omul m-a luat pentru ca, pe langa livrari, ii fac si grafica pentru restaurant: flyere, meniuri, design de website, ieftin.
    De cand sunt aici, in olanda, ma simt mai liber. Am inceput chiar un curs de olandeza. Asta ar trebui sa-mi creasca sansele de angajare. Ma uit in urma si-mi dau seama ca, asa cum zice Manowar mai sus, am scapat de stresul ala cu muncit peste program, sau cu doua joburi. Eu nu stiu sa fur. Asa ca ma descurc cum pot. Muncind, invatand lucruri noi.
    Aici unde sunt eu, simt ca mi se da o sansa. Si este libertatea mea sa aleg daca vreau sa raman sau sa ma intorc in RO. Si aici sunt oameni. Cert e ca nu mai vreau sa vad smecheri, ciumeci, faraoni si mondiali. De-aia sper sa reusesc sa raman cat mai departe de Romanistan. Sa merg acolo doar in vizita.

  61. Orbu says:

    Tu singur spui de discursurile profesorilor. Ca inveti, ca faci, o sa ai o pregatire, ce mai, la 25 de ani o sa ajungi cel putin presedinte. Ah, da, prin anul trei descoperi ca de fapt nu prea inveti mare lucru acolo. Si dupa ce ti-ai luat diploma, descoperi ca nu-i pasa nimanui ….[]…La 18 ani, cei mai multi dintre noi bateau recordurile mondiale de prostie. Tot ce “stiam” era sa incercam sa agatam. Atat. Merg la pariu ca nimeni nu intelegea cum functioneaza FMI la 18 ani, ca sa poti spune ca “dom’le, dar nu auzeai la stiri ca Romania, FMI, imprumuturi etc?”.

    Serios , serios?…stiam din anu 1-2 la ce-o sa imi foloseasca diploma intara asta . Din anu’ 3 stiam ca n-o sa vreau niciodata sa ma fac inginer electonist in sensu propriu pentru ca ma impusc cu pistolul de lipit.
    Primii ani de facultate am insistat sa-i fac ca visam sa fac asta de la 5 ani si ca le-am dat toata scoala peste bot tuturor celor care voiau sa ma fac medic, cu “ma voi vreti s-ajungeti pe mana mea?”
    Aaa, si pentru ca la 18 ani am fost liber sa ma duc mahmur crunt si in intarziere la oficiul de recrutare si sa le spun alora ca ma pis pe rasa lor de tablagii ca eu sunt civil si ca sa imi suga pula.Deh pacatele tineretii, meritam o bataie , dar era democratie frate , libertate de exprimare in toate felurile… Asa democratie cum era, am ales sa ma tin de facultate si sa le trimit scrisori cu “Mi se rupe bah, nu ma luati in armata nici anu asta …uite ici adeverinta “…literal vorbind, la limita ultrajului. Libertate nu?
    Si dupa ce mi-am terminat ” in principiu” facultatea , am fost liber sa aman multi ani examenu’ de diploma ca n-aveam nevoie de ea, si ma descurcam la fel si fara , si ar fi fost amanata si astazi daca nu era scutirea de impozit :P. Bah si nu sunt eu singuru’ care a facut asa , ca mai cunosc si pe altii…ia te uita pula mea cate drepturi . Vorbeam cu nemti care ziceau : Waaaas? cum poti sa lucrezi job calificat fara dipoma? Pula mea uite ca pot, ca stiu ce fac , si la mine in tara se poate orice …libertate…

    Ba si in anu 2 de facultate am fost liber sa vin in UK (cu shtou) si sa fac asa cam 100 000k lire intr-un an daca vrei , gen garantat. Am ales sa nu (gresit), din motive pentru care te-ar lua rasu’…dar pula mea , nu pot sa spun ca a fost de vina sistemul , tata , mama , scoala , basescu, iliescu sau pula mea. A fost de vina judecata mea, si atat timp cat am gasit un mod de a face o suma fantastica de bani fast-fast , le-am spus altora ce sa faca si le-am urat noroc, dar eu pentru mine am ales altfel…ce pula mea n-am fost liber…fara regrete , in viata mai alegi si prost si pa!
    …ca 90% fac numai alegeri proaste si tu preferi sa spui ca nu sunt liberi …Ei as!E din cauza ca sunt prosti cu spume si daca ar avea toata llibertatea din lume , tot ar da-o in bara la primul colt intunecat , unde nu se mai vede randu’ alora care merg in directia buna si tre’ sa decida singuri…ai ceva inddoieli?
    … ca e mai usor sa faci in UK 2000/luna pornind le la 0 decat sa faci in ro pornind de la oricat ? Pai pula mea stiam asta si eu si toti pe care ii cunosc si au plecat sa lucreze salahori cand aci n-aveau nimic ..ce e fizica cuantica? Ca aia de ce s-au opus atat sa nu venim dracu toti la ei in tara…
    …Ca pula mea, la ei nu suntem la fel de liberi ca oamenii lor?Pai ia stai putin , cine a spus asta si de ce am fi fost ?(mai inainte de 2007) . Ne-am castigat libertatea de a pleca oricand din tara noastra 🙂 , nu si de a intra la altii. Asta e altceva… N-am auzit vreun discurs european imediat dupa 89 care sa zica dragi romani, va consideram egalii nostri, veniti incoa, visa cineva asa ceva ?Poate ca da…
    Si , cu scuzele de rigoare ca ies din tipar, da fratica , eu la 18 ani stiam cu merge cu FMI-ul cu banca mondiala si in general cu banii prin lume , ha , si ce crezi: Nu eram singuru’ care stia …toti prietenii , colegii mei stiau cum e treaba …ma rog , aproape toti , ca mai erau si visatori. Fireste ca bateam si recorduri mondiale la prostie , si mai bat si-acum din cand in cand …dar e altceva.
    De ce sa arogam conceptului de libertate mai multa importanta decat e cazul , si sa spunem ca succesul sau insuccesul pulimii , in viata , este echivalent cu libertatea..ca nu e .

  62. CrazyVibes says:

    @Orbu: Toata povestea cu Uniunea Europeana e un mare bullshit. Imi cam da o lacrima cand ii vad pe ukrainieni cum se dau de ceasu mortii ca vor in UE. Ce se intampla de fapt? Ca e vorba, totusi, de o mare bataie pe resurse. Pe forta de munca ieftina. Sunt unii care vor sa se extinda si din asta sa scoata profit. Problema apare cand fraierii care ar fi fost sortiti sa suga pula in tara lor pe bani putini si sa umfle astfel conturile altora. Pai mai fetelor, ia faceti voi un research, si aflati cam ce companii, ce industrii sunt acum in romania cu capital 100% romanesc. Cam 90% apartin unor companii din Anglia, Germania, Austria, Olanda, Franta. Care scot bani si platesc impozit pe profit catre tara de provenienta (adica tot catre Germania, Austria, Olanda etc.)
    Marea problema apare cand puletele din romanistan isi da seama ca poa sa fie scalvete in una din tarile astea mai sus amintite, ca poa sa faca si el bani frumosi si sa futa. Ei bine, NU. NU ARE VOIE.
    Ca altfel, cred ca si voi stiti cum englezul freaca pula in tara lui, si pe bani multi.

  63. CrazyVibes says:

    as fi zis mai multe dar tre sa plec.

  64. Sabotor says:

    @CrazyVibes
    Gresesti putin. Banii din impozitul pe profit al companiilor nu e atat de important pentru stat. Nu e ca si cand companiile nu pot investi profitul ala in ceva, micsorand profitul si implicit, impozitul pe el. Pentru stat e important ca companiile sa creeze locuri de munca, asa intra in economia zonei/tarii mult mai multi bani decat ar fi intrat la buget ca impozit pe profitul companiei. A, si ca idee, toaye firmele astea straine isi fac o firma locala, ca altfel n-au cum sa functioneze in RO. Firma locala care, asa cum probabil ghicesti, plateste impozit pe profit statului roman.

  65. Orbu says:

    Toata povestea cu Uniunea Europeana…

    Da domne , stiu ce ,cum si de ce , nu traiesc printre stele.Si e normal ca cetatenii din statele privilegiate sa isi simta nivelul social amenintat de niste puleti infometati care vin sa munceasca mai mult pe mai putini bani , si sa-si bata pula de munca de sute de ani a sindicatelor lor , nu? Ca asta e optica. La fel cum si eu as fi un rasist imputit daca s-ar umple tara de indieni care sa vrea sa imi faca jobu’ pe 2 lei, sa se traga pe cur in tara asta si sa se duca sa fie regi in india cu aia 2 lei. Ca in final despre asta e vorba…Excluzandu-i pe minoritarii din categoria lui Manowar care vor sa se bucure de o viata relaxata si fara apucaturi balcanice in UK sau in alta parte , cei mai multi tot “indieni” sunt. Vor sa mearga in Europa civilizata sa se traga pe cur mancand parizer cu paine , sa stranga orice suma reusesc, si sa se intoarca in minunata noastra tara , “sa-si faca un rost”. O da! Bravo lor , sunt liberi s-o faca:)

  66. capsunaru' says:

    “Facem si noi diferenta intre “au fost liberi” si “sclav la negru” sau ne dam cu tesla in continuare?”

    Oamenii au fost sclavi intr-un fel sau altul, de la Adam si Eva incoace…( inclusiv)
    Sclav liber ori sclav la negru, tot un drac…Aici vorbiti ca incepe libertatea de anul asta…
    Libertate pentru aia care n-au avut coaie pana acum ???Ce plm e aia cu drept de munca ? De asta s-au incurcat aia si-au ramas la combinatii ?Nu i-a asteptat nimeni cu contract, diurna si cazare dincolo ?Au romanasii atata coloana vertebrala ,incat sa nu accepte sclavia temporara la negru, si doar aia legala ? D-aia au preferat chiria in Berceni si Dacia in rate atatia ani ?N-au avut LIBERTATE ??Pana si ciorile borate au lasat ” demnitatea” de-a trai in Ro, si-au inaltat palate…:-) Tocmai am zis ca doua milioane de fraieri au preferat sa fie sclavi negri o perioada, apoi sclavi cu statut ” liber” pe alte plaiuri, mai suportabile.Astia mandri au pierdut doua decenii d-ampulea, doar pentru conceptii. Tu,daca nu reuseai cu aplicatul la job in GB, de-acasa, te impacai cu situatia de-a fi sclav legal la Zapp, pupand in cur douaj’de ani sclavii superiori tie ca functie ???

  67. inginer says:

    Vai cat am ras la unele comentarii :)))

  68. Manowar says:

    Tu,daca nu reuseai cu aplicatul la job in GB, de-acasa

    Daca nu iesea asta – ceea ce nu prea vad cum ar fi putut sa nu iasa, da’ hai sa zicem – probabil plecam in alta parte, unde as fi putut lucra legal. Habar n-am, vreo alta tara troglodita, gen Irlanda, Norvegia, blabla, chit ca ar fi trebuit sa invat vreo limba dubioasa.

    Da’ la negru n-as fi plecat sa lucrez. Aia inseamna sa fii mai sclav ca in Romania. Si daca tu ai chef sa spui ca-i libertate, fa-ti un control. Adica, sa te duci in alta tara, sa lucrezi pe un salariu jegos, din care nu-ti raman bani de nimic, eventual s-o arzi dormind in baraca – tu si inca vreo 20 de muncitori nespalati – si sa risti inchisoarea pentru ca, poate, in vreo X ani, vei putea sa…muncesti?

    Ciorile borate lasa demnitatea and shit pentru ca n-au avut-o oricum vreodata. E problema lor.

    Bai, uite care-i treaba: eu, daca plecam la incalcat legea, nu plecam sa muncesc. Nu, serios. Prefer sa risc parnaia pentru a fura ceva sute de mii/milioane, treburi de-astea, nu pentru ceva gen 1000 de lire si o viata mizerabila. Daca tot e cu risc, sa stiu si eu pentru ce.

  69. George says:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2532062/British-companies-advertise-5-000-jobs-Romania-doors-open-EU-migrant-workers.html

    nu stiu, parca nu mi-ar conveni sa ajung in ziar

    daily mail a dus o campanie serioasa in ultimele zile pt cauza putorilor care stau pe somaj in UK. vine gypsy sa le fure banii de somaj

  70. Manowar says:

    1. Daily Mail nu e ziar, e hartie igienica. Astia-s aia care preziceau ca la 1 ianuarie vor veni ZECI DE MILIOANE DE ROMANI SI BULGARI. Gen, populatia ambelor tari. Stirile de-acolo merg date doar la bataie de joc, cum facem cand pun poze din rusia si spun ca-s din Romania, unde “romanii stau la coada pentru vize de Anglia” =))

    2. Baiatu’ ala care-a ajuns in ziar, te uiti putin la ochii lui? Doar asa, ca hint. Hai, ca daca tragi, stii de la ce e. Si nu-i iarba. Pentru 25 de lire, ti-o declara si pe ma-sa.

    3. Da’ sa iei pomana o cafea de la un paki ti-ar conveni? Ajunsu’ in ziar e ultima problema.

    4. DM nu e capabil sa duca nici un fel de campanie. Nici serioasa, nici neserioasa. Mai mult succes are o campanie facuta de blogatu, gen.

    5. Good. Asa si trebuie. Sunt patriot, ce pula mea. Anglia a furat din Romania, eu fur din Anglia. Mi se pare corect 🙂 E ceea ce eu numesc poetic justice.

  71. capsunaru' says:

    Mano, in articol spui ca-i libertate acum, tot melteanu’ poate lucra legal in mUE…Altfel,mie-mi recomanzi un control, deoarece cred ca a fost libertate mereu. Pe de alta parte ,sunt nebun , zici, daca red ca-i libertate…Te poti decide, e sau nu e ? Nu te inteleg.
    Nu se poate vorbi de libertate sociala, doar de personala. Si asta exista de cand lumea, conceptul e filozofic si nuantat.Pe vremea lu’ ceasca nu era libertate…Ba da, puteai alege optiunea unui posibil glont in cap pe fasie, ori sa ramai pe loc, in jug, multumindu-te cu libertatea spirituala.
    Zici ca, oricum, ai fi plecat in alta parte, la munca sau combinatii…deci aveai macar libertatea circulatiei.
    Aia cu baracile e din alt film, lasa documentarele…:-)
    Mai sclav ca-n Ro ??? Sclav pe o leafa jegoasa de 1000 de lire, ori sclav pe 1000 ron ? Ce alegi ? Sclav esti oricum, fie ca te numesti Cameron sau Gigi mecanicu’.Probabil, unii au stat in baraci un timp, ceilalti au ales sa stea juma’ de viata cu parintii, ori cu chirie…(24 de ani, nimica toata) Dar cu demnitate, cois!

  72. George says:

    baiatu’ ala intr-adevar la ochi pare dubios. Auzi da zi-mi ca is curios daca pleava din UK citeste DM ?

  73. Manowar says:

    Mano, in articol spui ca-i libertate acum, tot melteanu’ poate lucra legal in mUE…Altfel,mie-mi recomanzi un control, deoarece cred ca a fost libertate mereu. Pe de alta parte ,sunt nebun , zici, daca red ca-i libertate…Te poti decide, e sau nu e ? Nu te inteleg.

    E aproape amuzant. Atat de putin sens are ce spui. Adica, eu zic ca acum ai libertatea asta, pentru ca acum poti pleca sa lucrezi afara. Ceea ce pana acum nu puteai face.

    DAR TU NU INTELEGI. TREBUIE SA MA DECID. Lol, ce, ma?

    Mai sclav ca-n Ro ??? Sclav pe o leafa jegoasa de 1000 de lire, ori sclav pe 1000 ron ? Ce alegi ?

    Da, pai, se pare ca nu-ntelegi, eu vorbeam de a merge din sclavie spre libertate, nu de diferite grade de sclavie.

    baiatu’ ala intr-adevar la ochi pare dubios. Auzi da zi-mi ca is curios daca pleava din UK citeste DM ?

    N-am idee. Cineva presupun ca isi fute vremea si cu jegul ala. Cred ca-i un fel de “Libertatea” sau “Click”/”Cancan” din Romania. Cam genu’ ala de tabloid disperat.

  74. UTP says:

    Asta cu invartelile si furaciunile nu e ceva romanesc, nu e ceva specific angajatului.

    Am avut ocazia sa o vad si in companie nationala si multinationala si se practica sportul asta de la manager de zona in sus.
    Si sunt sigur ca stie si superiorul si am vazut cazuri in care si superiorul facea aceeasi chestie, stiind probabil si ala de mai sus ca el.
    Nu se fura pe rupte, ca in politica, mai cu bun simt, cu ceva plus valoare pe alocuri, dar se fura si se inchid ochii.

    De ce se face asta? Probabil ca mai multi bani inseamna si cheltuieli mai mari si iarasi nu-ti ajung.
    Poate e “hardcoded”, e ceva instinctual.
    Poate ca nu sunt platiti cat ar trebui dar lasati sa-si rotunjeaza veniturile altfel, important fiind ca astea nu apar ca si cheltuieli salariale, care e un capitol foarte delicat in management.

    Doar aia care sunt patroni pe afacere deschisa cu banii lor nu fura din afacere ca nu-si fura caciula, fura doar pe celelalte doua categorii: clienti si angajati.

    Si da, sunt patroni romani mai evrei decat evreii. Cu patroni evrei. Real.
    Adica evreul ar da un ban, dar romanul nu vrea.
    Lasa ca se poate si asa.
    Mai punem ceva presiune pe angajati si se multumesc cu ce au. Si uite asa, eu sunt bun manager.
    Chit ca sunt pierderi pe alta parte, din cauza lipsei de motivatie, chit ca se mai sinucide unul din cauza presiunilor, chit ca multi sunt alcoolici, chit ca politica asta dauneaza companiei pe termen lung.
    Dar fiecare an in care am amanat fie si o actualizare a salariilor cu inflatia, am economisit cateva zeci de mii de $ la o cifra de afaceri de cateva milioane de dolari. E ceva, nu?
    Si aia de mai sus, accepta pana la urma.

    Uite sa luam CSC -ul.
    Nu stiu cum e in Anglia, dar in Romania au cateva sute de angajati in vreo 3 orase.
    Sunt site -uri despre angajatori, relatari personale – ia sa vedeti cum se pune problema cu angajatii din perspectiva managementului romanesc. Sclavi pe plantatie.
    Si aia de sus oare nu stiu? Stiu, dar sunt convinsi ca doar asa se poate pune problema intr-o tara tip bananier.

    Sunt probabil si job -uri corecte.
    Stiu pe un tip care lucra intr-o multinationala, in Ro, dar cu manager strain.
    Cat a fost managerul strain, treaba mergea cam cum zice Manowar ca merge la el.
    Conditii decente, salarii de Romania, dar bunisoare. Cereai un training CISCO de cateva mii de Euro, se aproba.

    Ei, la un moment dat managerului ala i-a expirat contractul, si au adus un roman.
    Ala cum a venit, din prima zi faze de smecheras si amenintari la adresa angajatilor.

    Pana cand a aflat ca si managerul primeste evaluare anuala din partea angajatilor, atunci s-a cam dezumflat si a inceput sa retracteze.

    N-am mai vorbit de mult dar probabil s-a ajuns la un echilibru, dar asta datorita faptului ca cei mai de sus au vrut si feedback de la angajati despre manager nu doar invers.

    Pana la urma, esti liber in functie de cata determinare ai si binenteles ce asteptari ai.
    Poate unul se simte liber si cu salariul ala minim pe economie.

    Era un reportaj cu unul care traia in padure, inclusiv iarna, nu avea nici macar o coliba, dormea printre niste crengi cat sa tina cat de cat jivinele la distanta.
    Si nu genul cretin nespalat, era bine mosu’, avea o luciditate aparte si cel mai important, era impacat cu toate.

    Altul nu-si gaseste linistea nici cand ajunge in top X milionari.

    Uneori ma intreb daca viata nu e mai interesanta cand faci banii cu picatura.
    Nu gen sa te tarai de la o luna la alta, dar cand intr-o luna doua iti dai seama ca poti avea cam orice ai fi putut visa pana atunci, parca totul devine teribil de plictisitor.

  75. Zuza says:

    Daca as pleca pentru ceva, ar fi pentru copil, sa creasca intr-un mediu mai civilizat si sa aiba mai multe oportunitati de invatare.
    Doar ca ce stiu eu sa fac aici (ma refer la job) nu cred ca as putea face si acolo. 🙁 Sotul in schimb s-ar descurca.

  76. noika says:

    nascut in ’83. la 14 ani stiam franceza, rusa, latina ca’mi placuse, spaniola, apoi in ultimii doi ani de liceu am invatat suficienta engleza. plus tiganeste, la perfectie. toate astea doar pentru ca m’am mutat cu scoala de colo-colo, impotriva vointei mele. mi’a placut vagabonteala de mic, umblam de dimineata pana seara cu lume mai mare, adica o ardeam dubios, ma uitam la pornache, chestii din astea. in acelasi timp imi placea sa citesc, incepusem de la 4 ani, nu tin minte cum, m’am trezit citind Scanteia, asa am inceput sa fac primii bani: cei mai mari ma opreau si ma puneau sa citesc doar ca sa le arate prietenilor/prietenelor/mamelor/fratilor ca stiu ei ceva extraordinar. si’mi dadeau bani pentru asta, aveam un sertar al meu aproape plin, ii cheltuia maica’mea, ce puteam eu sa fac cu ei in afara de a merge la cofetarie. prima generatie de dupa revolutie, scoala nu mi’a placut, mi’am dat seama ca o sa fie plictisitor cand i’am vazut pe ai mei colegi ca nu stiu nici macar o litera, iar eu abia citisem ana karenina. stangaci din nastere, invatatoarea m’a fortat sa’mi folosesc mana dreapta, nu mai tin minte motivul ei, asa ca inca un chin. la sfarsitul clasei intai aveam media 7, nu am luat nicio mentiune, desi stiam alfabetul, stiam matematica la fel ca aia de luasera premiul intai, dar nu eram bun la caligrafie, din cauza ca eram un stangaci fortat sa scriu cu dreapta, evident. na, nu stiu ce sa zic, as da vina pe invatatoare, ca avea o clasa cu multi copii ai unor parinti de bine, iar eu eram un nimeni. plus ca mi’a mai ars si’o palma dupa ce am fost acuzat pe nedrept ca i’am furat unei colege stiloul, o palma de’am sa o tin minte toata viata, m’a pus sa deschid gura sa’mi dea o pastila si m’a plesnit ca pe un om mare. tineam la invatatoarea mea, asa ca am iertat’o. acum, privind inapoi, hm… o iert, atat a putut. am urat scoala, competitia aia nedreapta, de cacat. din clasa a doua, nu mi-am mai facut niciodata temele, imi placea mai mult s’o ard dubios, aveam cultura generala cat pentru toata clasa la un loc, asa ca nu-mi pasa, nici nu aspiram la premii, stiam ca’s destept.

    bla bla bla, in liceu aveam cele mai multe absente, dar eram cel mai istet, ba chiar printre primii din oras, desi nu deschideam niciodata caietul sau cartea acasa, asa ca n’aveau ce’mi face. pentru mine scoala a fost ca un vis pe care’l ai de fiecare data cand iti iei somn, acelasi. stateam dupa colegi ca sa invete si ei, asa ca mi’am pierdut interesul. mergeam la liceu sa chiulesc, sa fac caterinca, sa beau vin pe care’l aduceau aia de la tara, sa fumez tigari moca si sa agat fete. l’am terminat, mi’am dat bac’ul, l’am luat, diploma sta pe nu stiu unde si cam atat.

    acum sunt in iuchei, bine, sanatos, multumit si vesnic nemultumit in acelasi timp, pentru ca de fiecare data vreau mai mult. am lucrat, la negru, nu m’am simtit niciodata discriminat. consider ca nu conteaza de unde vii, poti sa te dai jos din copac chiar in secunda aceea, conteaza stima pe care o ai fata de tine, cum te prezinti si cum negociezi. totdeauna am plecat de la principiul de egalitate cand a fost cazul sa negociez ceva, nu am discutat niciodata politica sau religie, si cred eu ca am iesit bine.

    sclavie, libertate, cred ca astea’s clisee, menite sa’ti distraga atentia si sa muncesti. pentru mine, libertate inseamna sa faci exact ce vrei tu, fara sa’ti zica nimeni nimic, fara sa te conditioneze nimeni cu nimic. ca de exemplu, atunci cand te duci la munca la 9, iar la 11 sa te plictisesti si sa’i zici boss’ului ca pleci pentru ca nu vrei sa mai stai, iar el sa n’aiba ce’ti face, iar tu sa te duci sa o arzi aiurea pe unde vor tenesii tai.

    nu stiu cum sa inchei, n’are treaba cu nimic, dar zic ca totul depinde de tine de fiecare data.

  77. IM says:

    @noika
    Am si eu o palma de-asta memorabila in biografia mea.
    Ne-au dus in toamna din anu’ ala imediat dupa revolutie cu clasa intr-o excursie recreativa la o ferma viticola.
    Dar nu ca sa have fun pe acolo, sa vizitam si pana mea ci ca sa le culegem strugurii alora si s-o numim recreere.
    Mie mi s-a parut ceva dubios in momentu’ in care am zis ca nu prea as vrea sa merg si invatatoarea mi-a bagat-o pe aia cu scaderea mediei la purtare. {Pe bune?Imi scazi nota la purtare pentru ca nu simt nevoia sa ma recreez la ferma viticola?}
    In fine, am ajuns acolo.Si s-a tinut instructajul ala de incurajare a competitiei, care aduna cele mai multe galeti e zeu , discurs din ala care prinde la vite proaste gen sefa’de clasa.
    NOTA BENE. Am un format tipic burghez pana in zilele noastre. Asadar nu culeg struguri, nu string balega din cotet si nu ma umplu de pamant pe sub unghii decat daca a murit toata lumea si n-am pe cine sa mai platesc sa presteze. Cam asa functionam si pe atunci. Am gasit un coleg care sa-mi umple galeti la schimb cu surprize de la guma si totul mergea ca pe roate.
    Pana cand mastera cea rea, invatatoarea m-a surprins ca ingropam boabele de struguri cu piciorul in loc sa le adun.Si n-am avut timp sa zic “cheese”ca m-am pomenit cu o palma de-aia de neam prost care m-a aruncat pe spate. M-am ridicat, i-am aruncat privirea aia “iti doresc sa mori in chinuri”, i-am intors spatele si am plecat pur si simplu de la ferma. Adica am plecat gen am mers pe jos pe un drum din ala pustiu fara nici o borna in the middle of nowhere pana am trecut pe langa o tabara de tigani cu coviltire si pana cand in sfarsit am dat de un sat unde am dat telefon acasa sa vina sa ma ia ai mei.
    Deznodamintul: I’ll never forgive that irresponsible bitch. Puteau sa mi se intample multe ca am plecat aiurea pe coclauri si mai ales cat de jigodie sa fii pe planeta asta sa mai si lovesti un copil pe care l-ai amagit si l-ai adus fortat in labor camp?

  78. Manowar says:

    sa-nteleg ca-s singuru’ care la tentativa de palma a raspuns cu pumn, right?

  79. mesterul says:

    un link?

  80. IM says:

    Mda, esti singuru’. Sublim si total ineficient gestu’ de a raspunde cu un pumn!
    Daca ai de-a face cu un trunchbull care te proiecteaza doi metri in spate cu o palma, se caca de sus pe pumnu’ tau mic de copchil in clasa a doua!
    De ce sa faci o criza de isterie cu pumnu’ inainte, cand poti actiona calm asigurindu-te ca jigodia va preda pe viitor undeva in comuna “fa-i cu mana”,ca va fi sanctionata disciplinar, ca i se va opri din leafa -chestii din astea care chiar
    fac o diferenta/

  81. Alifie says:

    Clasa I, bocanci dati cu sete in glezne, vanata s-o facut.

  82. noika says:

    pe vremea aceea, se batea’n elevi, de parca erau ai nimanui. toti stiau, nimeni nu comenta. cu mici exceptii. sunt sigur ca se mai bat si acum, pe la tara. erau bine instruiti comunistii, lol

  83. Ionut says:

    parca am mai zis, cand eram facut soim al patriei a venit fotograf de ne-a facut poze mari stand la o masuta cu cartea aia format A4 cu Decebal si restul bravilor romani. ei bine, a adus fotograful niste jucarii penale din alea de cauciuc galben in forma de caini, pisici. era wow pentru vremea aia ca noi eram obisnuiti cu niste cuburi din lemn de diferite culori si cam atat. ca sa nu punem mana pe jucariile ce stateau in spatele nostru la poza, ne-a incins educatoarea pe toti. la rand, preventiv.

    http://ionut-puerava.com/wp-content/uploads/2014/01/1-6.jpg

    ma uit la poza si nu-mi vine sa cred ce scoli penale erau atunci fata de ce-i acum. “africa europei”. cel putin eu nu aratam chiar rau. 😀

  84. alex.X3S says:

    Jucariile sunt Homo, cel putin catelul ala care priveste pierdut in sus si cartea aie e “Povesti Istorice” de Dumitru Almas, cine pula lu Hector o fi fost si asta ca ne citea invatatoarea in clasa a 4-a din ea si eram super incantati. Acum ma intreb ce grad de secu sa fi avut Almas asta de scria povestiri din “Expanded Universe”. Imi aduc aminte de una “Apolodor din Damasc, un mare prieten al Dacilor” .. eram invatati sa luam muie de mici …

  85. Orbu says:

    sa-nteleg ca-s singuru’ care la tentativa de palma a raspuns cu pumn, right?

    Nu, si pentru o astfel de atitudine mi-au trebuit 10 ani sa termin facultatea . Dar cui pula mea ii pasa ! Ori traiesti asa cum vrei, ori ce pula mea!

  86. Ionut says:

    Ne citea si nou cu ala de a facut podu. O pagina poza, o pagina text. Pentru jucariilea alea homo ne-am luat-o pe coaja 35 de copii. Dupa si le-a luat fotograful inapoi si am ramas la cuburile noastre de lemn. Ba, da aveam si buline in piept si acasa le prindeam pe perdea. Mai putin alea negre pe care le faceam pierdute de drum.

  87. Krissu Moise says:

    Heh.

    Prin 2013 m-am mutat in Barcelona pentru a face un master (si pentru a ramane o perioada), asa ca mi-am pus palaria de cetatean responsabil si m-am dus sa-mi fac NIE (Número de Identificación de Extranjero). Da-i, fugi, vino, xeroxeaza, fa-ti asigurare medicala privata deoarece cardul eurpean de sanatate emis in Ro dureaza doar 6 luni si minimul acceptabil e de 1 an.

    Totul bine, intr-un final am obtinut documentul. In orice caz, pana in ziua cand o sa-l pierd sau mai stiu eu ce o sa am acolo semn de buna purtare, negru pe bleu, cam la fel de mare ca numele meu, cu caps lock, a friendly reminder: “NO AUTORIZA A TRABAJAR POR CUENTA AJENA HASTA 31/12/2013 SALVO QUE SE ACOMPAÑE DE LA CORRESPONDIENTE AUTORIZACIÓN”.

  88. Manowar says:

    Si cum iti merge?

  89. Robert says:

    Lisa, interesant stil de a face blogging. Imi plac desenele.
    Totul e mai bun daca ie cu poze.

  90. Krissu Moise says:

    Merge, dar nu prea merge.

    @Robert mersi fain!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *