Google incearca marea cu degetul; noi ne pregatim sa reinstalam firefox

Antipaticii de la Google au idei bizare, cum ar fi sa nu mai permita addonurilor/extensiilor sa modifice datele care vin spre browser, ci doar sa le examineze. Evident, asta ar insemna ca adblockers nu prea ar mai functiona cum trebuie.

Desi solutii exista (personal prefer sa bag in hosts toate gunoaiele alea, gen 127.0.0.1 (sub)domeniu.de.reclame), cel mai probabil vom trece civilizat la firefox sau orice alt browser care n-are idei de genul asta.

E de inteles de ce vor javrele de la Google sa faca treburile astea:

Google, which makes the bulk of its money from advertising

Normal, tu vrei sa faci publicitate, ba chiar sa decizi care publicitate e buna si care nu. Dar chestia e ca utilizatorii nu au chef de publicitate. Nu stiu de altii, da’ eu nu am chef deloc. Si-n situatia data, cel mai probabil o sa trec la alt browser – unul care permite adblockers – atata tot.

E de observat aici faptul ca nu exista giganti buni si giganti rai, ci doar giganti rai care-si schimba pozitiile. Acum coispe ani era Microsoft gigantul rau. Acum e Google. Nimic mai simplu, pe principiul “da-i prostului putere”.

Vorbind de asta, sunt absolut dezgustat de faptul ca nu pot instala adblock la fel de usor pe mobil. Exista NISTE solutii, dar implica niste jeguri, proxy si alte vrajeli – toate foarte-foarte complicate si deranjante. Si am o intrebare tampita: la fel e si iphone/ios? Tot asa, cu cunts care nu vor sa folosesti adblock? Pentru ca daca-i o chestie care m-ar convinge sa cumpar un telefon facut de Apple, cam aia ar fi: sa-mi permita sa blochez foarte-foarte usor reclamele.

O alta chestie interesanta – la subiect – este ca Huffington Post si Buzzfeed dau afara pe capete. Desi au profit, problema e cu veniturile din publicitate. Spamul nesimtit nu mai merge exact cum mergea.

E clar ca nu merge foarte bine modelul axat pe publicitate, da’ nici ala pe “abonamente” (nu pentru toata lumea; exista, desigur, exceptii la ambele capete). Stau si ma gandesc, eu nu pot pune pe-aici publicitate (nici nu vreau, stati linistiti). Da’ daca as vrea sa “investesc” mai mult in site-ul asta (timp, bani etc) nici pe o chestie gen “abonati” nu as putea merge, pentru ca … ar fi prea putini, n-ar acoperi in total nici salariul unui om din industrie.

Si-atunci care-i solutia? Nu, nu pentru mine, eu n-o sa ma apuc sa fac bani din asta vreodata (iar eu am solutia: fac bani dintr-un job, lol), discut de industrie. Voi cum o vedeti?

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

106 Responses to “Google incearca marea cu degetul; noi ne pregatim sa reinstalam firefox”

  1. IulianS says:

    Voi cum o vedeti?

    1. continut cu valoare
    2. parteneriate sa faci reclama direct in show (vezi wendover, 3b1b, ben shapiro samd)
    3. mergi pe “shareware” (ca vsauce) adica dai free doar la cateva si unele trailere la restul. Restul pe “premium”

  2. IulianS says:

    am uitat: merge, evident, si patreon (& alternatives) dar doar daca te califici la 1 (din punctul de vedere al unui public mai numeros)

  3. Manowar says:

    Mda, acolo e cercul vicios, insa.

    Lumea vrea continut de valoare. Da’ nu plateste pana nu-l are – si mult timp dupa ce-l primeste. Da’ continutu’ ala de valoare trebuie sa fie adus/creat de catre…Sfantu’ Petre, I guess. In timpu’ lui liber.

    Userii nu platesc pentru ca nu primesc continut de valoare. Si nu-l primesc pentru ca nu platesc pentru el. Haios, nu-i asa?

  4. Neurogamer says:

    Use firefox focus. Sau duckduckgo browser.
    Focus blocheaza calumea ads and shit, dar si dupa ce-ai iesit din el pierzi tot. Orice cookies ai fi avut.

  5. Neurogamer says:

    Am si uitat, lol. Ad-Block Browser

  6. Manowar says:

    Mi se pare mie sau FF nu suporta tabs?

  7. Orbu says:

    Eu cred ca problema e concurenta si imposibilitatea de a valorifica continutul pe care cineva ar plati bani.

    De exemplu . Daca luam o stire utila maselor. Daca e asa de utila si tu o pui sub paywall pe site-ul tau ( presupunand ca nu a ajuns deja si pe alte site-uri free ca toata lumea are acum un telefon cu live de facebook in el) cineva o ia si o da “gratis” pe blogul lui, alta platforma etc. Cu cuvintele lui, dar o da . .

    Continutul premium care ramane protejat/ blocat de paywall-uri e ala care nu e pentru interesul maselor, si eventual nisa celor interesati e la nivelul la care oricum nu da doi bani pe ce ar putea spune un average Joe de oriunde. Cum ar fi continutul FT de exemplu.
    Iar publicul de masa nu face oricum diferenta intre perspectiva FT asupra unei stiri economice si perspectiva ZF, chit ca ultimii nici nu par sa aiba proofreading.

    Daca o luam pe partea cealalata: Creativitate, analiza and shit e cam acceasi chestie.

    Pe partea de review de produse nici nu mai vorbesc. E asa de fucked up modelul incat nu vad cum cineva ar putea capitaliza asta intr-un mod onorabil.

    Singurul mod viabil pe care il vad e integrarea in platformele astora de streaming – netflix, amazon. etc. Dar asta nu-i pentru scris.
    Pentru scris cred ca e destul de complicat, ca-i greu de protejat stirea in sine, ca informatie . Cred c-ar fi si ilegal. Iar in rest cerintele sunt prea mici pentru piata, ca sa poti sa te remarci prin ceva.
    In teorie ma gandesc cu succesul ar putea veni de la platforme de contributori in care sa-si ia fiecare partea din abonamente, in functie de continutul publicat si markerii de audienta.
    In practica, cred ca e o treaba de volum critic. Adica, nu poti sa faci o chestie cu pretul unui abonament la FT, de exemplu, pentru mase, ca s-ar putea sa nu plateasca multi 5-9 lire/euro pe luna. Decat daca ai continut mult mai mult decat au aia.
    De exemplu, eu imi mai iau cate o luna la ei. Asta recent, ca nu mai zbor cu Lufthansa, sa-mi dea aia gratis cate un ziar. Si mai vad cate o stire, imi cer sa fac subscribe, fac, platesc ori 1 lira pe 4 saptamani, ori, a doua oara pe an , 5.35. Dar nu reinnoiesc. Ca nu prea am de ce, Nu sunt la nivelul la care stirile alora sunt vitale pentru mine si nu gasesc referinte despre ce ma intereseaza in alta parte, moca. Si nici nu mi se pare ca au continut foarte vast.
    Deci cred ca nisa alora e foarte, foarte restransa.

    O chestie de success la banii astia ar trebui sa aiba continut mult mai mult, fie si generalist, bine scris. Iar ca sa poti sa ai un model de business de felul asta inseamna sa ai mult mai multi abonati.
    Adica, eu ma gandesc asa sa ai un fel de portal unde sa produci efectiv stiri, cu interviuri directe, cu analize pe tema, chestii care-ti ocupa full time 50-100 de insi ( eventual cu traduceri in cateva limbi) , sau part time cateva sute, la modul la care sa poti pune la dispozitie mai multe articole de calitate rezonabila fata de cat poate urmari un om zilnic, eventual chestii care sa se updateze real time – cam ce voia Guran ala sa faca cu aplicatia lui, atata ca el avand un model gratis de business si lucrand cu amatori + partizanat politic/ comercial nu satisface nici macar conditia sa tii aplicatia lui gratis in telefon.
    La nivelul asta probabil ca poti sa pretinzi ceva gen 5-10 lire pe luna, ca netflixu’.
    Dar asta merge doar daca ajungi ca astia, cu o baza de milioane de abonati care sa sustina modelul.
    Altfel, probabil ca trebuie sa micsorezi suma ceruta.

    Cum am zis, eu pentru FT , strict ca volum de continut disponibil nu-s dispus sa platesc suma aia. Nu ca n-am 10 lire pe luna. Dar acolo unde fac ei diferenta, nu o fac pentru mine. O fac doar pentru nisa lor.

  8. anarch says:

    agregare de continut boss, cam ce face medium.

  9. Manowar says:

    agregare de continut boss, cam ce face medium

    Da. Pentru ca au aratat ca functioneaza, nu-i asa? 🙂

    In May 2015, Medium made deep cuts to its editorial budget forcing layoffs at dozens of publications hosted on the platform.[12] Several publications left the platform.

    In 2016, Medium introduced advertising and gained several new publishers as customers to host their content on the platform.[13]

    In January 2017, Williams announced that Medium was cutting its staff by 50 employees (around one third, “mostly in sales, support, and other business functions”), and closing its offices in New York and Washington, D.C.[14] He explained that “we had started scaling up the teams to sell and support products that were, at best, incremental improvements on the ad-driven publishing model”, but that, instead, Medium was aiming for a “new [business] model for writers and creators to be rewarded, based on the value they’re creating for people”.[14] At that time, the company had raised $134 million in investment from venture capital firms and Williams himself.[13]

    In March 2017, Medium announced a membership program for $5 per month, offering access to “well-researched explainers, insightful perspectives, and useful knowledge with a longer shelf life”, with authors being paid a flat amount per article.[15] Subsequently, The Ringer and the technology blog Backchannel, both Condé Nast publications, left Medium. Backchannel, which left Medium for Wired in June, said Medium was “no longer as focused on helping publications like ours profit.”[16]

    Pula mea.

  10. Iugas says:

    Mi se pare mie sau FF nu suporta tabs?

    Suporta, de ce nu ar merge?
    Chiar acum am deschise vreo 90,lol.

    Cred ca google va baga pe chrome un fel de abonament lunar, sau doua tipuri de browsere. Ideea de baza fiind ca platesti sa nu primesti reclama.
    Chiar ieri ma uitatm la Pi-hole – https://pi-hole.net/ si cum ar merge implementarea pe retea. Asta dupa ce pe firefox, adblock si ghostery s-au gandit sa dea o duda- nu au mai functionat pana la restart browser, asa ca am primit o reclama ce ilustreaza perfect cat de cretini sunt advertiserii: pe un canal de gaming am primit reclama la plm stie ce medicament contra simptomelor menopauzei.

  11. Paul says:

    Pentru Android folosesc un VPN numit Block This făcut de frații noștri bulgari .
    Este OK, te scapă de multe dureri de cap.

  12. Manowar says:

    Suporta, de ce nu ar merge?
    Chiar acum am deschise vreo 90,lol.

    Nu stiu. Nu vad nicaieri o chestie de “new tab”. Abia l-am pus pe mobil si n-are asa ceva, din cate-mi dau seama. Cum deschizi un nou tab?

  13. Orbu says:

    Cred ca google va baga pe chrome un fel de abonament lunar

    Abonament la browser :))) Ok, atunci probabil ca e vremea sa-l scot de peste tot inainte sa se trezesca producatorii de continut ca ei nu livreaza decat prin Chrome. Aia ar fi smecheria maxima a sistemului, daca ar avea o masa critica de utilizatori.

  14. Iugas says:

    Cum deschizi un nou tab?

    Apesi pe + din drepata sus sau ctrl+t

  15. Orbu says:

    +Daca fac asta imi cumpar iphone ( desi presupun ca si aia ar putea face la fel, ca nu ii doare)

  16. Manowar says:

    Apesi pe + din drepata sus sau ctrl+t

    Coaie, eu vorbesc de telefonul mobil cu Android, nu de PC. Presupun ca tu te dai pe PC, ca nu prea am vazut ctrl+t pe telefon.

    Momentan, nu vad de unde deschizi un nou tab sau cum faci switch intre tabs…si nu vad de unde-l pun sa-mi retina totusi taburile deschise ultima data; sau cum il fac sa retina in pizda ma-sii user/pass pentru chestii; daca poate face chestiile astea, ma pis pe chrome urgent.

  17. Iugas says:

    Abonament la browser :)))

    Calitate garantata- fara reclame. Viteza maxima, timp de incarcare scurt. Usual shit.

    Saaauuuu… implementare nativa de adblocker in browser, fara suport de extensii de genul externe, cu posibilitate pentru advertiseri de a plati pentru a arata reclamele lor utilizatorilor.

  18. mel says:

    Nu mai merge sa vinzi continut, ca nimeni nu vrea sa cumpere asa ceva, dar toti vor sa consume. Wired de exemplu, da un numar de articole gratis pe luna, ca sa ii faca pofta si poate sa te convinga la sfantu astepta. Si intr-un fel, lumea lacoma are dreptate, mai ales cand sunt spamati de reclame si li-se baga pe gat articole subordonate politic. De ce sa platesti ca sa cumperi aburelile si minciunile altora?
    Insa poti face bani si din asta, nu direct, ci indirect din produse aditionale: gagete, conferinte, publicitate, etc.
    Chiar si tu (@Manowar) ai putea face bani din blog, ca ai o comunitate formata, ai clientii deja si le poti vinde un alt produs. De exemplu ai putea organiza ceva conferinte “Manowar way of thinking”, de exemplu, in care sa aduni la un loc membrii din comunitatea asta, care sa dezbata pe diverse teme. Mai le dai si o diploma de participare la final si pam-pam, ai valoare adaugata.
    Ca tot e la moda, motivational speaking.

  19. Iugas says:

    Coaie, eu vorbesc de telefonul mobil cu Android

    My bad, am inteles ca pe PC :))
    Pe mobil am si eu chrome…ca mnoah..android.
    Si duck-duck go => recomand. Asta are sigur taburi :))

  20. Manowar says:

    @mel: lol, adica sa fiu eu ce urasc. Great success, cred ca nu.

    Eu nu vreau sa va vand nimic. Si nici n-am ce. Doar daca vrea vreunu’ un core i7, ceva.

    e exemplu ai putea organiza ceva conferinte “Manowar way of thinking”,

    Daaaa, pentru ca gandirea mea e unica si speciala, pentru ca eu sunt unic si special. La fel ca toata lumea 🙂

  21. mel says:

    @Manowar – pai tu nu vinzi rahaturiile standard pe care le combati aici si le urasti (ca o paranteza nici eu nu le suport), ci pur si simplu transferi discutiile de aici, intr-un cadru fizic. Un loc de intalnire pentru oameni cu idee si interese similare. Ai scris foarte multe posturi utile pe aici, ai facut traininguri, deci stii cum sa pregatesti niste subicte interesante pentru un schimb de informatii util – Manowar information exchange workshop, lol 🙂
    Pune un sondaj, sa vezi cati dintre cititori ar veni.

  22. Manowar says:

    Pune un sondaj, sa vezi cati dintre cititori ar veni.

    Vreo trei – aia care-s in UK si relativ aproape de mine, lol. Si aia numai daca n-ar avea nimic mai bun de facut.

    Ma rog, eu imi bat joc, da’ nu se pune problema de asa ceva. Si daca ar veni 300, tot aia ar fi pentru mine, ca nu ma intereseaza sa fac asa ceva. Prefer sa fie pe-aici un fel de “comunitate” friendly. Genu’ ala de loc in care oamenii pot discuta linistiti, fara sa aiba impresia ca la fiecare fraza interlocutorul incearca sa-i tepuiasca sau sa le vanda ceva.

    Nu-s de mine chestiile de genul asta. Ii las pe altii sa le faca. Cat despre information exchange etc, le-am facut un loc unde pot face aia, daca aia doresc sa faca.

    Decat sa-ncerc sa-i fraieresc pe restu’ sa-mi cumpere bullshiturile, mai bine pun mana si-nvat ceva si ma duc pe-un contract mai de doamne-ajuta, daca chiar ajung sa am atata nevoie de bani in plus.

    Ce nu stii tu e ca am vazut genu’ ala de om (care face fix ce-ai descris tu) de coispe ori. Si e o capcana. Ajungi sa crezi ca esti vreo celebritate, Dorel-Importantul. Iti faci un blog, un vlog, un pula mea. O vrajeala d-asta. Si te duci la intalniri, la prezentari, la “workshops”, la pula calului. Si scoti – cu chiu si vai – intr-o luna o mie de euro. Si-ajungi sa crezi ca o sa faci cacatul praf, deja te vezi cu jdemii in brate lunar. Si bagi din ce in ce mai mult timp in prostia aia si .. nu merge. Ca nu vin zecile alea de mii. Nici gand. Si-ajungi la 40 de ani si esti pielea pulii, un nimeni care-si ia in continuare (in lunile bune) mia lui de euro. Intre timp, restu’ lumii a evoluat, scot si ei 2000, 3000, 5000, 10000. Numai tu ai ramas cu mia ta. Si-n cele din urma incepe sa dispara si aia, asa, incet, dar sigur. Pentru ca pula mea, ai ajuns la varsta la care esti out of touch; s-a schimbat generatia de readers/viewers si aia noi nu-nteleg cine pula mea esti tu si ce vrei sau de ce si nu dau doua flegme pe tine. Iar aia vechi au deja alte probleme – nevasta vrea X, copiii au nevoie de Y. Iar tie-ncepe sa-ti scada mia aia de euro la 800, 600…si tot asa. Si nu-ntelegi cum si de ce. Iar cand – in cele din urma – ajungi sa cam zgarii fundul sacului, parca-parca ti-ar prinde bine un job. Dar vai, ai 10-15 ani de pauza pe CV, timp in care ai fost vedeta. Influencer. Treburi. Si nu prea se cauta vedete pe piata muncii, nu stiu daca ai observat.

    …si toate chestiile alea i le-am explicat acum vreo … 12 ani? unui oarecare “influencer” cand a venit sa faca misto de “traficul meu”. Ca al meu nu era la fel de impresionant ca al lui. Chiar aici, pe pagina asta. Apoi si celui de-al doilea – tot asa, influencer, vedeta, celebritate, ce sa mai. Da’ explicatiile mele au fost dismissed. Eram doar un hater care isi ascundea esecu’ de a face bani in spatele unui banal “nu ma intereseaza sa am mega trafic”.

    Fast forward astia 12 ani, ne-ntrebam ce s-a intamplat? Hai sa nu ne-ntrebam, ca nici nu cred ca e loc de vreo comparatie. Vorba aia, 12 ani mai tarziu, nu mergem in concedii in aceleasi locuri, nu conducem aceleasi masini, n-avem toti tripla cetatenie etc. Asa ca-s relativ sigur c-aveam dreptate atunci si ca am si acum. Iar mie nu-mi trebuie capcana asta. Sa organizeze altii workshops si sa vanda gradinarului castraveti; culesi cu curul, evident.

    Scurt reminder

    Raman un anonim; acordeonu’ la maxim

  23. Neurogamer says:

    Dreapta sus dudu. Langa url bar. Tre sa fie un square cu xifra 1 in mijloc (sau cate tab-uri ai)

    Merg cu FF full pe android pt ca remembering logins.

  24. Manowar says:

    Vezi PM cu screenshots. Unde e?

  25. Neurogamer says:

    Raspuns pe PM

  26. mel says:

    @Monowar – nu e rolul meu sa te conving ce sa faci, dar zic ca in asta ar consta succesul tau, ca esti autentic in ceea ce faci si ceea ce spui.

  27. luvieere says:

    Cu un ad-blocking proxy, in teorie, n-ar mai conta ce browser sau ce alte aplicatii folosesti, ar bloca si filtra continutul inca inainte sa ajunga in browser: https://medium.com/@JosephKiran/block-ads-on-android-using-proxy-server-f7075ed92602

  28. Cornel says:

    firefox android:
    long press link=> new tab
    FF android suportă add-ons : ghostery+ublock (adblock)
    Btw poate scrie cineva ceva de genul “hover zoom” pt FF-android

  29. Manowar says:

    Stiu ma ca merge cu proxy. E doar mai complicat decat ar trebui si nu merge in unele locuri (la mine la lucru, pe wifi, de exemplu). Chestiile astea ar trebui sa fie deja in browser.

  30. luvieere says:

    Cateva idei de monetizare pentru creatorii de continut:

    – Marii creatori de continut au inca suficiente resurse si influenta pentru a face lobby in favoarea unei taxe suplimentare, inclusa in abonamentul de internet. Pentru fiecare conexiune la internet, abonatii ar plati o taxa pe continut. Ea s-ar distribui in functie de paginile vizitate, creatorilor continutului respectiv. Ideea e bruta, sunt multe aspecte de luat in calcul si multe probleme de rezolvat (ce faci daca o persoana viziteaza doar continut publicat gratuit?; ce faci daca un hack redirecteaza traficul catre anumiti creatori?; ce se intampla daca anumiti creatori manipuleaza ei insisi, in diverse moduri, afluxul de trafic spre propriile pagini?).

    – Punerea de presiune pe capatul celalalt al problemei: daca vrei sa publici continut online, platesti o taxa pe continut. In acest fel, nu-ti vei mai permite sa-l oferi gratuit si va trebui sa ceri la randul tau o taxa de acces. Vizitatorii site-urilor nu vor mai avea optiunea accesului gratuit la continut, vor putea alege doar cui platesc. Putinii creatori de continut care-l vor oferi gratuit, vor trebui sa compenseze prin reclame si alte tactici. Si in acest caz, sunt probleme de rezolvat: ce faci cu volumul existent de continut gratuit?; ce se intampla daca apar retele de redistribuite neoficiala a continutului platit, in forme poate modificate pentru a servi unor interese? cum poderezi taxa de publicare a continutului, in functie de dimensiunile si profitabilitatea creatorilor de continut?.

    – Clasificarea creatorilor de continut in functie de importanta si popularitatea continutului creat si finantarea lor dintr-un buget alimentat din taxele platite de populatie. Ar fi un sistem inspirat din modelul actual al taxei radio-tv, insa recompensele ar fi distribuite oarecum meritocratic, acelor creatori care publica informatie relevanta, importanta si populara, conform unor masuratori de audienta.

    – Interzicerea prin lege a continutului gratuit. Se lasa la latitudinea creatorului cat sa plateasca, chiar si un cent pe articol e permis, insa nu mai e voie sa fie accesat gratuit. La fel cum implementarea GDPR impune un efort de modificare a platformelor online si nu numai, in vederea conformarii, si acest nou pachet legislativ ar aduce dupa sine obligatia oricarei platforme de publicare de continut sa tarifeze accesarea acesuia. Vizitatorii site-urilor se vor obisnui cu sistemul, vor apare tot felul de noi mecanisme de facilitare a acestor micro-plati pentru a le face cat mai rapide si usoare cu putinta, iar obstacolul initial, de a convinge lumea sa plateasca ceva, oricat, pentru continut online, ar dispare.

  31. Iugas says:

    Cateva idei de monetizare pentru creatorii de continut:

    Ai ceva idei…Da-mi voie sa ghicesc: esti creator de continut?

  32. luvieere says:

    Stiu ma ca merge cu proxy. E doar mai complicat decat ar trebui si nu merge in unele locuri (la mine la lucru, pe wifi, de exemplu). Chestiile astea ar trebui sa fie deja in browser.

    Asa e, dar e mai greu sa influentezi ce ar trebui sa fie deja in browser si nu e. Poti boicota un browser, alegi altul care ofera chestiile pe care celalalt nu le are sau le-a scos. Dar daca din diverse motive, nu poti renunta la un browser anume, raman doar astfel de solutii la dispozitie (proxy-uri, aplicatii de ad-block pentru telefoane rootate, etc).

    Cat despre faptul ca stii ca merge cu proxy, cateva chestii, legate de ideea pe care-ai exprimat-o mai sus, “Prefer sa fie pe-aici un fel de “comunitate” friendly.”:
    – Eu n-aveam de unde sa stiu daca stiai sau nu de faza, m-am gandit ca daca mentionez chestia cu proxy, in cel mai bun caz te ajuta, in cel mai rau caz, nu te incurca.
    – Chiar daca tu stii, poate sunt printre cititori si oameni care nu stiau si poate-i ajuta pe ei.
    – Mi se mai intampla uneori sa citesc prin diverse articole despre o chestie care ma ajuta, despre care stiam, pe care posibil chiar am mai folosit-o, insa care nu-mi venise in minte pe moment. Citind din nou despre ea atunci imi readuce aminte de solutie si imi rezolva problema.

    Uite, tot in ideea asta, ca spuneai de faza ca redirectarea prin proxy nu-ti merge la lucru, pe wifi: poti sa rootezi telefonul si sa-ti pui o aplicatie de ad-blocking locala. Stiu, e mai complicat, e mai incomod, ar trebui sa nu fie nevoie, dar in caz ca-ti trebuie neaparat sa blochezi reclamele, e o posibilitate.

  33. Laur says:

    Eu pe Android folosesc Free Adblocker Browser ca browser default, nu ma mai intereseaza nimic altceva.
    Pentru mine e ok, poate pentru un user mai pretentios…are si optiune de multiple tabs.

    Pe PC folosesc Mozilla cu ABP, Block site si “I don’t care about cookies” instalate. ABP dezactivat pe facebook, google maps si inca vreo 2-3 site-uri, dar munceste din greu cand deschid vreun site de filme online, cate 22 de blocari si tot mai scapa niste porneturi si betamo pe langa. Fara ABP cred ca nici nu poti vedea un film.

  34. Johnny says:

    Cetin ala pare satisfăcut sa trăiască pe banii lu nevasta-sa. S-a apucat si de gătit, pare casnică perfecta, grasă si mustacioasa vorba ta. Nu comentează ce face stewardeza in pauzele dintre zboruri, what happens in Vegas stays in Vegas (sau pe unde zboară Ryan, Varna sau Varșovia, în fine).

  35. luvieere says:

    Ai ceva idei…Da-mi voie sa ghicesc: esti creator de continut?

    Daca includ in categoria “continut” comentariile pe care le scriu pe bloguri, atunci da, ma vad nevoit sa recunosc, sunt :))

  36. Manowar says:

    Stiu, e mai complicat, e mai incomod, ar trebui sa nu fie nevoie, dar in caz ca-ti trebuie neaparat sa blochezi reclamele, e o posibilitate.

    Da, aia merge. Dar inca mai sper ca se vor trezi idiotii aia cu telefoanele sa faca mai cu talent ce vor clientii. Cine stie…

  37. ChuckNorris says:

    Da, aia merge. Dar inca mai sper ca se vor trezi idiotii aia cu telefoanele sa faca mai cu talent ce vor clientii. Cine stie…

    La cum au umflat preturile la telefoane in ultimii ani si tot se vând ca pâinea calda, asa pline de reclame, cred ca speri degeaba. Se vor trezi doar daca vom scoate toti 3310 de la naftalina. Pana atunci…

  38. XC47 says:

    Pe iOS ai o grămadă de soluții pentru ad block. Funcționează doar pentru Safari, dar e suficient și chiar funcționează OK. Există opțiune chiar în OS.

    Safari cu ad blocker vs Chrome:
    https://imgur.com/gallery/8BtjnTk

  39. Manowar says:

    @Sabotor: sold!

  40. Orbu says:

    ^Opera are. Îl mai folosesc eu . Și merge, că de obicei lightweight. Dar are mici bube de compatibilitate de scripturi in unele cazuri.

    Chiar mă gândeam să îi dau înainte cu ăla.

  41. BogDan says:

    Iti faci un blog, un vlog, un pula mea. O vrajeala d-asta. Si te duci la intalniri, la prezentari, la “workshops”, la pula calului. Si scoti – cu chiu si vai – intr-o luna o mie de euro.

    Cunosc un nene. Are 11 bloguri. Anul ăsta l-a deschis pe al 11-lea. Scoate cam la 30/40 milioane pe lună din toate. Încerc să mă gândesc ce va face după ce se termină cu mizeria asta, că nu știu să fi profesat ceva vreodată, chiar dacă-i absolvent a două facultăți 🙂

  42. Eugen says:

    1. cam asta e viata cand nu scrii intr-o limba de circulatie internationala.

    limba romana: plateste 1% sa il citeasca pe bloggerul roman. adica 50, maxim 100 de patroni sau de abonati contra cost, adica bani de conserve. adica tre sa faci reclama la sosete daca vrei sa ai cu ce plati chiria din blog.

    limba engleza: plateste tot 1% ca sa il asculte pe Sam Harris, adica 8800 Patrons, adica an estimated $30,000 per month. (bine, asta a plecat de pe patreon, insa e un exemplu bun)

    2. continutul. da, stiu, hater. insa nu e doar hate, fiindca sunt bloggeri care au incercat si pe engleza, gen: valipetcu.com cu zero rezultate. de ce oare? harris, de exemplu, chiar produce continut. bloggerul roman, meh. probabil de aia.

    deci, daca tre sa scot 1 dolar din buzunar pe luna sa citesc parereri despre nu stiu ce stire de pe digi sau despre cum mananca cutarica conserve in grecia sau despre parerea unui baiat despre brexit, good luck with that.

    acum, sincer, laiviu, tu ai plati sa citesti opencube? si daca da, de ce?

  43. Zuza says:

    – Clasificarea creatorilor de continut in functie de importanta si popularitatea continutului creat si finantarea lor dintr-un buget alimentat din taxele platite de populatie. Ar fi un sistem inspirat din modelul actual al taxei radio-tv, insa recompensele ar fi distribuite oarecum meritocratic, acelor creatori care publica informatie relevanta, importanta si populara, conform unor masuratori de audienta.

    Cu mentiunea ca ar trebui sa existe cel putin un site de stiri/ televiziune recompensate altfel decat pe criteriul traficului/ audientei. Nu stiu care e acum clasamentul in fct de audienta, dar, intr-o vreme, antena 3 era pe unul din primele locuri, iar in afara de manipulare si show ieftin nu tin minte sa fi fost altceva pe-acolo. Dar ok, raspunde unui public numeros, ca de aceea avea audienta, iar asta se recompenseaza intr-o logica comerciala. Dar incurajand financiar modelul asta poti ajunge sa ai mai multe asemenea modele. E mult mai ieftin sa produci un talk show intr-un studio decat sa faci un documentar, de exemplu, iar publicul unui talk show in care iese sange e mai mare decat cel al unui documentar, cred ca putem fi de acord cu asta. In plus, o „dezbatere” TV in care optiunile tale politice iti sunt reconfirmate si cele ale adversarului sunt terfelite va fi mai populara decat una neutra, ca e mai greu sa cantaresti argumente si sa nu ai certitudini, ci intrebari. Asa ca banii ar merge la posturile politizate si pline de circ, mai putin la cele neutre si cu continut de calitate, care costa mai mult.

    Eu vad solutia ca fiind continut produs local, stiri, interviuri, reportaje, anchete locale, cu impact mai mare pt publicul dintr-un oras de provincie.

    Cred ca sunt importante sectiunile de comentarii, cu cat userii tai stau mai mult timp pe site-ul tau, interactioneaza cu el si intre ei si posteaza si ei continut, devin mai implicati.

    Daca in presa scrisa cititorilor le e vandut continutul si cititorii sunt vanduti advertiserilor, in online exista ad-block, dar, intr-un produs local, poate exista o sectiune de servicii in care cei interesati sa plateasca sa apara, daca asa ar fi mai vizibili decat daca si-ar face ei site.

  44. Manowar says:

    @Eugen: faci cateva greseli.

    Cea mai deranjanta dintre ele (pentru mine) e ca nu ai inteles doua chestii:

    – Nu era vorba de “Cum sa scot eu bani din asta”, ci de aia care fac asta pentru bani.

    – Compari mere nu cu pere, ci cu sine de tren. Compari opencube cu aia care fac asta ca job.

    Mi se pare cam unfair chestia asta fata de mine. Esti liber sa te duci sa te uiti cu ochii tai la “concurenta” (aia care fac asta pentru bani, gen ca “job”). O sa vezi ca o ard cu pagina de facebook. Cu cont de twitter. Cu pagina de instagram. Cu conturi pe pula mea mai stie ce chestii de social media. Cu pomeni traditionale (giveaways) si poze cu femei in pula goala, gen. Cu cumparat fani pe facebook si reclame p-acolo. Eu n-am si nu fac nici una din chestiile astea. Eu nici macar nu incerc sa “fac trafic”. Eu incerc (sa subliniem asta, ca nu-mi iese mereu, mai am si treaba) sa bag cate-un post pe zi, 5/7.

    In conditiile astea, crezi tu ca e OK o comparatie?

    1. cam asta e viata cand nu scrii intr-o limba de circulatie internationala.

    De acord. Si, daca as face asta ca job/sursa de venit, ai avea dreptate. Am si tinut o chestie de-asta in engleza. A avut ceva succes (CEVA). Ca sa aiba si mai mult, ar fi trebuit sa investesc MULT MAI MULT timp. Si realitatea e ca timpul meu aduce mai multi bani daca ma ocup de alte chestii. Asta e.

    limba romana: plateste 1% sa il citeasca pe bloggerul roman. adica 50, maxim 100 de patroni sau de abonati contra cost, adica bani de conserve.

    Cam pe-acolo. Ai si tu dreptate. Mai putin partea cu “maxim 100”. Esti liber sa verifici asta. Dar da, in functie de termenul de comparatie…pot fi bani de conserve. Sau de cafea 🙂

    adica tre sa faci reclama la sosete daca vrei sa ai cu ce plati chiria din blog.

    Nu. Nu trebuie. Nu trebuie sa faci compromisuri de-astea mizerabile. OK, o reclama la soseta nu e o tragedie. Da’ vine cu strings attached. Ca pe urma nu mai poti comenta nimic cand aia cu sosete te imbolnavesc de raie. Ca ti-au dat bani. Si apoi nu mai poti comenta de ceilalti – ca poate pica si de la ei reclama. Si apoi nu mai poti zice de partidul X. Ca pe urma nu mai esti invitat, nu mai esti relevant. Si apoi…si pana la urma nu mai poti zice nimic despre nimic. Iar daca zici, eu o sa ma intreb daca zici pe bune sau ti-a dat cineva 50 de euro sa zici.

    Poti sa mergi inainte fara a face reclama la sosete. Nu, nu poti plati chiria din blog de la inceput. Nasol, stiu. Asta si subliniez – sa fie continut; da’ sa nu dam bani pe el, evident.

    limba engleza: plateste tot 1% ca sa il asculte pe Sam Harris, adica 8800 Patrons, adica an estimated $30,000 per month. (bine, asta a plecat de pe patreon, insa e un exemplu bun)

    Sincer, habar nu am cine-i ala. E prima data cand vad numele. Dar pula mea, daca-mi amintesc eu bine, ar fi vreo 300-350 de milioane de americani, vreo 65 de milioane de britanici si dracu’ stie cati australieni, canadieni etc (ignorand ca vorbesc engleza si multi altii). E un pic absurda orice comparatie cu orice scris in limba romana – care e vorbita doar de catre romani, romani care-s vreo 20, haaaai 25 de milioane imprastiati peste tot – cred eu.

    2. continutul. da, stiu, hater. insa nu e doar hate, fiindca sunt bloggeri care au incercat si pe engleza, gen: valipetcu.com cu zero rezultate. de ce oare?

    Ba, sincer, eu am avut ceva rezultate. Dar…realitatea e ca pot face ori una (blogging shit) ori alta (job si restu’). Si pana una-alta, nu simt nevoia sa risc ce am pentru ca poaaaaate herpaderp.

    Ca o mentiune, tragedia pe partea de engleza e ca te alegi cu niste animale (cititori) cum rar ai sa vezi. RAR.

    deci, daca tre sa scot 1 dolar din buzunar pe luna sa citesc parereri despre nu stiu ce stire de pe digi sau despre cum mananca cutarica conserve in grecia sau despre parerea unui baiat despre brexit, good luck with that.

    Norocul nostru atunci ca nu-ti cere nimeni dolarul, nu?

    acum, sincer, laiviu, tu ai plati sa citesti opencube? si daca da, de ce?

    Ca sa-l citesc? Nu. Ca sa-l tin up si pentru alte chestii conexe? Da.

    Daca te gandesti un pic, o sa-ti dai seama ca treaba asta implica pentru mine ceva munca. De la scris la moderat (ca nu aveti idee ce animale nu ajung vreodata sa apara pe-aici pentru ca-i trimit eu la cacat cu scopul de a pastra un “climat” relativ placut) si mentinut (ca nu, nu-mi face altcineva partea legata de server). Cam cat crezi ca face munca mea pe luna? Nici eu nu stiu, da’ ce pot sa-ti spun e ca – fara scris – e platita cu 600 pe zi. Nu, nu dolari.

    Aici apar alte doua chestii.

    1. Ce imi spui tu, practic, e ca nu face $1/luna. OK. Hai sa mergem pe varianta asta, sa nu te contrazic eu. Dar atunci da-mi voie sa-ti pun o intrebare simpla: de ce am in loguri 454 de requesturi de la IP-ul tau pe luna Decembrie si 340 pe Ianuarie (care inca nu s-a terminat)? Nu te iau la misto, nu te ironizez, nu nimic de genul ala. Zi-mi tu, daca poti, de ce treci pe aici. Pentru ca e o chestie care nu face un dolar. Nu ar trebui sa-ti petreci timpul altfel, undeva in vreun loc mai valoros, daca asta nu face $1? Repet: nu fac misto, nu o ardem sarcastic, nu nimic. Explica. Poti? Adica, pentru mine, Libertatea.ro nu face un leu. Asa ca nu trec niciodata pe-acolo, necum de coispe ori pe luna. La fel cu alte site-uri. Tu, insa…esti aici. De ce?

    2. Din cei care dau $1, nu cred ca sunt macar 1% care dau dolarul ala pentru ca am eu o parere despre Brexit, sa zicem. De ce-l dau iti pot spune ei (daca au chef) – esti liber sa-i intrebi. Eu stiu de ce-l dau unii dintre ei (motive diferite, insa nici unul nu il da pentru ca “brexit”).

    ===

    Sa nu-ntelegi gresit, logica ta e (in mare) buna, da’ nu vezi padurea din cauza copacilor. E vorba de padurea aia care-a facut site-ul asta sa sara de “hai 50, maxim 100”. Nu esti singurul care rateaza esentialul.

    Pe langa asta, nu faci decat sa confirmi ce-am spus mai sus. Dolarul ala pe luna e important. Dar…ai vrea continut. Sigur. Si sa-l faca…altii, presupun? Sa-l tina pe un server de-al lor, de la ei de-acasa, I guess? Pe curent electric si internet de la Sfantu’ Petru? (e ok, macar pe-alea nu le platesc eu) Iti dau un dolar pe luna si te ocupi tu de oc, sa vedem ce continut scoti?

    Cam ala-i cercul vicios. Vreau ceva continut valabil, dom’le, sa valoreze macar $100. Da’ plm, mie $1 mi se pare mult. Si cam aia e.

    Omule, daca-n UK ar fi maidanezi si dolari, iar dolarul ar fi moneda, dolarul ar fi chestia aia cu care ai arunca dupa maidanezi.

    ===

    Nu in ultimul rand…din cand in cand, ma apuca cheful sa fac niste chestii. Unele care tin de “educatie”, altele care tin de “servicii”. Dar presupun ceva efort si ceva cheltuieli. Si, cumva, cand am timp si reusesc sa trec si peste lene si toate alea si ma gandesc “hai sa fac totusi chestia asta”, apar de nicaieri niste oameni care vor sa-mi spuna ca totusi e pretios dolaru’ lor. Si-o las balta. Da’ nu asta-i chestia, ci faptul ca, bai, parca-mi cititi gandurile…

  45. Manowar says:

    @luvieere:

    – Marii creatori de continut au inca suficiente resurse si influenta pentru a face lobby in favoarea unei taxe suplimentare, inclusa in abonamentul de internet. Pentru fiecare conexiune la internet, abonatii ar plati o taxa pe continut.
    – Clasificarea creatorilor de continut in functie de importanta si popularitatea continutului creat si finantarea lor dintr-un buget alimentat din taxele platite de populatie.

    Asta-i cea mai dubioasa idee auzita vreodata. Ca un fel de taxa TVR – platesti indiferent ca te uiti sau nu? Dafuq, omule, daca si noi (astia de pe internet) ajungem tot la comunism si la pomana, cu mana-ntinsa…

    – Punerea de presiune pe capatul celalalt al problemei: daca vrei sa publici continut online, platesti o taxa pe continut.

    Deja o platim.
    Sunt sigur ca stii ca serverele nu sunt gratuite, internetu’ si curentu’ electric nu-s gratuite etc.

    Interzicerea prin lege a continutului gratuit.

    Deja incep sa am impresia ca trollezi. Ca o astfel de sugestie nu poate fi serioasa.

  46. Neurogamer says:

    Intotdeauna tre sa apara cate-un Eugen…

  47. Neurogamer says:

    @Sabotor: sold x2. Nici nu stiam ca inca ii in development. Thanks.

  48. Valentin says:

    Încearcă adguard for Android. Chiar și varianta free este ok, dar cea plătită este genială.

  49. Valentin says:

    Revin cu o precizare, nu este vorba de aplicația din magazin play, ci de cea de pe site-ul oficial al adguard. Cea de pe google play este o panaramă.

  50. Gex says:

    Ar mai fi si DuckDuckGo. Initial eram si eu cu Opera, nu mai tin minte exact de ce m-am suparat pe el.
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duckduckgo.mobile.android&hl=en

    Nici Firefox nu-s mai breji. Pe desktop folosesc Waterfox, sa vedem cat o tine si asta.
    https://old.reddit.com/r/firefox/comments/aithmh/raymond_hill_creator_of_ublock_origin_ubo_and/eerce78/

  51. Laur says:

    De ce-l dau iti pot spune ei (daca au chef) – esti liber sa-i intrebi. Eu stiu de ce-l dau unii dintre ei (motive diferite, insa nici unul nu il da pentru ca “brexit”).

    Ultimul motiv pentru care eu zic ca merita dolarul ala e ca, de cand am citit de low-carb si de mancat multe proteine (in carne si in altele) am scapat de senzatia de foame si am slabit 2 kg in ultima saptamana. Chiar nu realizasem ca aveam deficit de asa ceva si nu prea scria pe nicaieri pe net ce important e. Si ar mai fi multe motive pentru care citesc oc in ultimii ani, din ce imi amintesc, ar mai fi Istoria Romanilor.

    Eu mai dau cativa dolari pe luna catre scribd, chit ca nu descarc tot timpul de acolo. La spotify sau youtube n-am simtit nevoia.

  52. NitroZeus says:

    E mult prea bine cu AdBlock.
    In afara de blogurile, forumurile site-urile pe care ma dau frecvent, nimeni nu are continut atat de valoros incat sa ma faca sa dezactivez AdBlocker-ul. Inchid rapid paginile care imi cer asta.

    Daca nu pot folosi AdBlock-erul cu Chrome, voi schimba rapid browserul.

    Asta pe leptoapa. Pe mobil n-am nimic de blocat reclame.

    Pe forumul pe care il frecventez zilnic (si) de pe mobil apare mereu o reclama pop-up.
    Daca imi place mult site-ul, ma doare-n pix de reclame. Dar nu-s dispus sa inghit reclamele oricarui site pe care intru intamplator, ocazional. Gasesc imediat informatia altundeva.

  53. Baltha Zerus says:

    Pentru Android recomand Blokada, e ca un pihole.

  54. ivanilici says:

    @Sabotor: săru’ mâna mult dă tot!

  55. luvieere says:

    Asta-i cea mai dubioasa idee auzita vreodata. Ca un fel de taxa TVR – platesti indiferent ca te uiti sau nu? Dafuq, omule, daca si noi (astia de pe internet) ajungem tot la comunism si la pomana, cu mana-ntinsa…

    Pana una-alta, ajungem la “Vreau ceva continut valabil, dom’le, sa valoreze macar $100. Da’ plm, mie $1 mi se pare mult.”. De la realitatea asta ai pornit, pe asta vrei s-o rezolvi. Si se pare ca n-o rezolvi cu principii capitaliste: creaza mai multa valoare, convinge-i sa plateasca prin a investi in calitate, depune mai mult efort, educa-i, etc.

    Tu te lupti cu un sistem care porneste de la – sa-l citam pe Orbu – “Nu sunt la nivelul la care stirile alora sunt vitale pentru mine si nu gasesc referinte despre ce ma intereseaza in alta parte, moca.” si coboara de acolo inspre a depune eforturi sa obtii pana si informatiile vitale din surse gratuite sau din surse care preiau/adapteaza/fura de la cei care muncesc pentru a le crea.

    Asa ca alege:
    – Vrei sa ramai cu mandria celui care nu recurge la metode “comuniste” si sa fii furat ca-n codru.
    – Vrei sa se ajunga peste tot ca in industria jocurilor si a altor forme de media, cu investitii masive si cvasi-inutile in DRM-uri si alte mijloace de protectie, numai ca sa tii vanatorii de “moca” la distanta?
    – Accepti ca poate un echilibru corect al lucrurilor se mai poate si impune, nu doar ruga frumos. Pana la urma, impotriva colectarii si vanzarii nesimtite de informatii personale au trebuit sa se dea legi cu amezi usturatoare, ca n-a functionat, in pula mea, doar sa se bata obrazul!

    Produci continut intr-o societate online in care, daca indraznesti sa ceri bani pe el, devii unul dintre cei mai mari dusmani ai propriilor potentiali clienti. Cred ca “paywall” si “DRM” sunt printre cele mai detestate concepte atunci cand lumea vrea acces la informatii pe internet.

    Putini sunt cei care vad chesti asta asa, tranzactional. Cand vine vorba de continut online, opiniile cele mai raspandite cu care am luat contact s-ar sumariza ca:
    – Toata informatia si tot continutul sa fie accesibile gratuit, oricui.
    – Daca eu preiau, adaptez sau creez continut, acesta sa fie tot gratuit si accesibil oricui.
    – Altcineva sa plateasca factura: sa plateasca punerea la dispozitie a continutului, sa ma plateasca pe mine daca-l creez, etc.

    Deja incep sa am impresia ca trollezi. Ca o astfel de sugestie nu poate fi serioasa.

    Atunci cand soliciti idei de la oameni, unul din principii e sa le colectezi pe toate, chiar si pe cele care par sau care chiar sunt absurde. Stiu ca e contraintuitiv, insa e o practica utila a domeniului ideatiei. In etapa de colectare a ideilor, nu doar ca nu se resping, ba chiar se incurajeaza propunerile mai fantastice, pentru ca de acolo ai posibilitatea sa extragi concepte din afara ariei normalitatii acceptate, pe care vrei s-o modifici intr-un fel (de exemplu, sa rezolvi o problema) prin initiativa ta de a colecta si prelucra idei.

    Dupa ce ideile sunt colectate, intra in joc sisteme de combinare si distilare a lor, in vederea extragerii a ceea ce este util in ele, a generarii altora noi pe baza celor colectate, a confruntarii cu diverse aspecte ale mediului unde vor fi puse in aplicare, a modificarii pentru a fi adaptate provocarilor identificare, abia apoi a selectarii unor candidati considerati viabili pentru testare.

    In etapa initiala insa, e util sa pornesti de la un principiu, pentru a nu-i descuraja pe altii sa contribuie: “if you want innovation, stop shooting down ideas”.

  56. Lori says:

    @Luvieere: continutul bun chiar se plateste pe net, believe it or not. Chiar se cere bani pe el si cititorii chiar dau, desi in Ro conceptul nu e cunoscut si nu da nimeni bani pe citit pe net.
    Fac contentwriting de ceva ani, scriu pe o gramada de bloguri ca ghost writer. Nu apare numele meu acolo, ci a lu Ghita patronu’ de blog, dar Ghita ma plateste in functie de banii pe care-i face el din blog.
    Pentru un site random unde nu se plateste nimic de catre cititor iei maaaaxim 30-40$ pentru un post, si ce-i drept e in general de cacat. Pentru un site/blog unde se plateste (ori direct in sistem abonament ori scot bani prin advertisement) se discuta de la 100$ (minim) pe post, dar nu mai e un rahat scris in 2 ore, ca se asteapta calitate acolo.
    Nu da Ghita de la 100$ in sus pentru un post care-i aduce maxim 30$ din reclama la pasta de dinti..ca n-are de ce. Mi se pare ca e sistemul perfect, cel putin pentru aia interesati sa creeze continut ca job.

  57. BogDan says:

    Opera știu că avea blocker de ads-uri încorporat. Partea nasoală este că am toată lista de bookmark-uri sincronizată în Chrome și parcă nu aș sta să mai instalez un browser 🙂

  58. Adi says:

    Opera e pe engine de Chrome de ceva ani.

  59. Q says:

    Brave pentru Android (foloseste Chrome engine si blocheaza reclame by default). Warning: can break some sites, dar poti da disable la ad blocking pt acel site. Poti de asemenea instala Blokada pentru a bloca reclame nu doar in browser, ci in toate aplicatiile, dar tine cont ca nu o sa poti folosi un VPN pe telefon in acelasi timp cu el (s-ar putea sa nu mai fie limitarea asta pe Pie, nu sunt sigur).

    Apropo, cu lipsa de taburi la Firefox pe Android, eu cred ca te referi la Firefox Focus in timp ce ceilalti se refera la Firefox. Focus intr-adevar nu are taburi (decat daca dai long tap parca ca sa deschizi un nou link intr-o pagina). Focus nu prea e facut pentru general browsing. E bun daca vrei sa cauti o chestie rapid si sa stearga history, cookies etc. imediat ce il inchizi, dar nu e un full fledged browser.

    De asemenea, nu stiu de ce lumea inca foloseste Ad Block Plus pe Windows. De ceva ani primesc bani pentru a da voie la anumite reclame. uBlock Origin e o alternativa mai buna.

  60. Manowar says:

    De la realitatea asta ai pornit, pe asta vrei s-o rezolvi.

    Cred ca pur si simplu nu inteleg logica. Sa plateasca lumea pentru ca…scrie cineva pe internet si e “creator”? Cum ar veni, sa fiu taxat pentru daily mail si sun desi eu nu le citesc?

    Maine ne declaram toti creatori de continut si scriem retete de chiftele sau plm. Ce faci? Bazezi chestia pe numarul de followers/cititori/viewers? Cum ar veni, grosul se duce la kardashians?

    Mi se pare ceva mai corect modelul actual – abonamente and shit. E nasol ca e atat de dificil de implementat.

  61. Adi says:

    Au facut chestia cu platitul universal, in Germania era o taxa in vanzarea de DVD blanks care mergea catre “autorii de continut”, pentru ca DVD blanks erau utilizate pentru piratare.

  62. Manowar says:

    @Adi: gandeste-te un pic la situatie.

    Imagineaza-ti ca esti roman in UK. Si ii ai pe aia care te injura la foc automat (cam tot ce e tabloid). Si tu trebuie sa ii platesti pentru asta. Ca e…continut si ei sunt…creatori.

    Really?

  63. ChuckNorris says:

    @Adi, but wait, it get better 🙂
    Austriecii, nedorind sa fie mai prejos ca nemții, au taxa pe medii de stocare gen SSD, HDD externe etc, ca sunt folosite pentru piraterie, bani care se duc la toți cei 3 artiști din tara.

  64. Laur says:

    Numa’ de-a dracu mi-as cumpara mediul de stocare din tarile vecine.

  65. ChuckNorris says:

    @Laur, nice try dar nu prea merge.
    Cand am incercat sa comand online de la Mindfactory din DE un intreg build pt un server, am primit mesajul ca nu livreaza in AT SSD-ul datorita taxei. Great success!

  66. Fery says:

    “am primit mesajul ca nu livreaza in AT SSD-ul datorita taxei”
    Si inca mai esti intr-o tara de jegosi ca AT? Serios?

  67. mesterul says:

    @Chuck: și nu l ai primit pe Atlassib?

  68. Sabotor says:

    Opera știu că avea blocker de ads-uri încorporat. Partea nasoală este că am toată lista de bookmark-uri sincronizată în Chrome și parcă nu aș sta să mai instalez un browser

    Pai o importi in Opera si ti se sincronizeaza cu celalalte deviceuri pe care ai opera. Cum e si in Chrome, de altfel…

  69. IulianS says:

    Mda, acolo e cercul vicios, insa.

    Lumea vrea continut de valoare. Da’ nu plateste pana nu-l are – si mult timp dupa ce-l primeste. Da’ continutu’ ala de valoare trebuie sa fie adus/creat de catre…Sfantu’ Petre, I guess. In timpu’ lui liber.

    Pai cam asa merge lumea de cand se stie. Nu platesti ceva care nu stii cum e.

    Concluzia: incepi moca si pe parcurs te adaptezi. Toate exemplele pe care le stiu sunt asa, fara exceptii notabile.
    La fel e si in campul muncii: intai prinzi experienta pe bani de peanuts, apoi ai pretentii.

  70. Manowar says:

    @Laur, nice try dar nu prea merge.
    Cand am incercat sa comand online de la Mindfactory din DE un intreg build pt un server, am primit mesajul ca nu livreaza in AT SSD-ul datorita taxei. Great success!

    Pe bune?

    Nu am auzit de asa ceva pana acum. Cat e taxa?

  71. Adi says:

    @Adi: gandeste-te un pic la situatie.

    Eu doar spuneam ca se intampla deja, nu ca mi se pare normal in vreun fel.

  72. Orbu says:

    Partea nasoală este că am toată lista de bookmark-uri

    Partea nasoală e când vrei sa accesezi un site ( applicatie web ) mai complex decât un blog/ziar cu opera pe mobil.
    Siteul de la 3 bănci se vede ca o pulă , se blochează și nu prea poți să faci nimic în Opera. Nici măcar nu mă pot loga in cont la ING, că homebank.ro nu se poate accesa cu opera ( cred că nu livrează aia contentul, dracu’ să îi ia ) . Dar, în fine, pe ălea le pot accesa și cu Chrome că nu au reclame ( la altceva decât promoțiile proprii)

  73. ChuckNorris says:

    @Mesterul
    Din pacate/fericire, aici nu opreste Atlassibul 🙂

    @Fery
    Am eu multe chestii care ma enerveaza la AT dar taxa aia nu e o problema:
    https://i.ibb.co/5YJBnYJ/ssd.png

    @Manowar
    https://de.wikipedia.org/wiki/Speichermedienvergütung
    Nu am gast la o cautare de 5 secunde valoare taxei dar vezi in linkul adresat lui Fery ca nu e ceva palpabil.

    Acum aflu ca nemtii au taxe de copyright si pe imprimante lol=))
    https://de.wikipedia.org/wiki/Pauschalabgabe

    Externe Festplatten: 4,44 €
    TV-Geräte mit HDD ab 1. Januar 2010: 34,00 €
    MP3-Player ab 1. Januar 2010: 5 €
    Scanner ab 1. Januar 2008: 12,50 €

    Holy shit, my sides!

  74. Sabotor says:

    Siteul de la 3 bănci se vede ca o pulă , se blochează și nu prea poți să faci nimic în Opera

    Eu sunt mai norocos, n-am probleme cu internet bankingul pe opera la banca mea.

  75. Manowar says:

    Siteul de la 3 bănci se vede ca o pulă , se blochează și nu prea poți să faci nimic în Opera.

    Si n-au sclavii aia de la banca aplicatie?

    Aia de la halifax, barclays, lloyds, natwest si metro au. Da’ plm…

  76. Orbu says:

    Au, eu nu am pe telefon, ca tre’ sa faci nu stiu ce si imi anuleaza tokenul de autentificare fizic – iar mie aia nu-mi place.

  77. Orbu says:

    Oricum nu era vorba ca ce ma mai fac acum cu contul de la banca, voiam doar sa spun ca browserul asta de la Opera e cam simplut. E perfect ca reader, dar nu la fel de bun pentru alte alea.

  78. Manowar says:

    Al meu e cu fingerprint auth de la telefon.

  79. IulianS says:

    @Orbu

    homebank imi merge pe opera.

  80. Orbu says:

    Am la BRD cu amprentă ( și din când în când îmi cere din pin).
    La ING era altfel înainte ( acum vreo 3 ani, lol ),dar am verificat acum și au făcut ceva ca aplicația web tot cu token fizic . Da, pot să instalez aia.

  81. luvieere says:

    Cred ca pur si simplu nu inteleg logica.

    Aflu din comentariile de mai sus ca unele tari considerate destul de ok din anumite puncte de vedere nu doar inteleg, dar si aplica o forma a logicii respective.
    Ce sa zic, n-am pretins ca nu e un sistem care poate fi imbunatatit, insa pare sa fie un punct de vedere pe care si la nivel oficial, cineva l-a considerat suficient de viabil incat sa-l implementeze.

    Ce faci? Bazezi chestia pe numarul de followers/cititori/viewers?

    Propunerea me a venit, intr-adevar, cu aspectul asta subinteles; dar si cu acel “disclaimer”, ca ideile sunt brute si se pot folosi ca punct de pornire, nu ca solutie completa, definitiva si impecabila.

    Cel mai probabil, numarul de followers/cititori/viewers ar fi doar unul dintre factori intr-o formula mai complexa, care sa ofere un echilibru intre mai multe criterii pe care acea regula trebuie sa le indeplineasca.

    Un alt input pe ramura asta ar fi sa permiti fiecarui individ sa aleaga singur, intr-o anumita proportie, catre cine merg banii lui. Stii cum e chestia aia cu 2% din nu stiu ce impozit, care merge la asociatii nonprofit? Banii aia oricum ii platesti, insa ai de ales catre cine.

    Cum ar veni, grosul se duce la kardashians?

    Cred ca am mentionat o varianta a acestei eventualitati, ca fiind una dintre problemele care vor trebui rezolvate intr-un fel sau altul: “ce se intampla daca anumiti creatori manipuleaza ei insisi, in diverse moduri, afluxul de trafic spre propriile pagini?”.

    Aici nu includ doar manipularea directa, evidenta, ci multiple categorii, printre care si acel “bias” de care beneficiaza prezenta online a vedetelor si a oamenilor afluenti, indiferent de calitatea continutului publicat.

  82. Orbu says:

    @IulianS: Opera de mobil?
    Dacă da, plm, o fi de la opera de pe telefonul meu.
    https://imgur.com/a/DsNVmuK
    Nu mai pun tag că nu știu cum iese din telefon.

  83. Manowar says:

    @luvieere: poate ca solutia aia o fi buna. Mie, sincer, mi se pare o marlanie crunta. Socialism de lux and shit.

    Romulania are probabil zeci de mii de “bloggeri”. Sta cineva sa faca scroll sa aleaga unde sa dea 2%? Ca eu nu. Pe followers, mi se pare ca era Mircea Badea in Romulania in top. Sa-i dau eu bani? Sa-i dea Teodor Emanuel – nu bani. Nu eu.

    Eu recunosc, nu sunt preocupat de problema cu adevarat, in sensul ca ma doare-n pula si am solutia pentru mine (real job). Dar daca astea sunt solutiile, prefer sa ramanem cu problema.

    Poate in Germania si Austria o fi ok treaba asta. But then again, in Germania sunt ok si un milion de “refugiati”. No, thanks.

    Mi se pare mai ok si mai cinstit modelul actual – iti iese sau traiesti din altceva. Daca aia care se cred “creatori” sustin ca munca lor are valoare, sa taxeze pentru ea (a la New York Times). Sau s-o arda pe donatii (The Guardian).

  84. Orbu says:

    Sta cineva sa faca scroll sa aleaga unde sa dea 2%?

    Acuma, dacă e să fim sinceri, parcă aș alege să dau 2% ăia din impozit către niște cerșetori care fac chestii mai utile, că o fi smurd , că or fi ăia cu spitalul lor făcut din fonduri.
    Nu că informația nu ar fi utilă, lol. Da’ 2% din impozitul anual e un cec în alb și nu prea îmi place ideea de a plăti creativitatea chiar așa

    Mi se pare mai ok si mai cinstit modelul actual – iti iese sau traiesti din altceva.

    Da, păi ce pula mea vrăjeală e aia. Hai că scriu și eu numa’ “lorem ipsum” pe bani de taxe.

  85. Orbu says:

    *Când scriu de pe Opera intru in moderare și pe Opera nu îmi arată propriul comentariu. In Chrome,da.

  86. doru vlad says:

    Pentru un loc care vrea sa fie capitalism in stare pura vehiculeaza unii niste idei atat de socialiste incat ma intreb daca n-or fi cumva nepoti de-ai lui Marx! Ba e suficient sa te uiti la Uniunea scriitorilor sau la cea a artistilor si sa intelegi ce calitate o sa iasa de la niste indivizi care traiesc de pe urma unei taxe obligatorii. Sunt ferm convins ca unii gen Cetin ca sa nu ii prinda durerea fix in pula de la banul care vine constant vor scoate adevarate capodopere blogosferice ce vor fi subiecte de examen la bacul din 2119! Ca plm sistemul functioneaza, dovada e ca Austria a castigat recent Eurovision. Cu ceva de calitate!

  87. luvieere says:

    @Manowar & @Orbu

    Pentru contributia la continut online, nu e neaparat ca procentul sa fie 2%. Poate fi mult mai mic, poate fi o taxa fixa, precum cea radio-tv, poate fi un alt tip de formula.

    Reactiile voastre mi se par mai mult de tip “knee-jerk”, de revolta exploziva, decat unele bazate pe cantarirea meritelor propunerii.

    Romulania are probabil zeci de mii de “bloggeri”. Sta cineva sa faca scroll sa aleaga unde sa dea 2%?

    Tu citesti zeci de mii de bloggeri? Ai probleme in a identifica sursele de continut pe care chiar le citesti, care te ajuta si pe care le-ai sustine financiar?

    Apoi tu, ca om din domeniul software, crezi ca cea mai buna posibilitate sa implementezi interfata respectiva e sa faci scroll si sa alegi? Nu merge sa introduci cateva linkuri intr-o lista, nu merge o caseta de cautare, ceva sa faca chestia asta mai usoara?

    Pe followers, mi se pare ca era Mircea Badea in Romulania in top. Sa-i dau eu bani?

    Aici intervine libertatea de selectie, in diverse forme:
    – Nu citesti articolele lui Badea, nu esti inregistrat ca unul din consumatorii continutului sau si nu platesti.
    – Ai putea sa alegi explicit la cine sa se duca banii. Nu pui acolo link catre bloggul lui Badea si asta e.

    Da, păi ce pula mea vrăjeală e aia. Hai că scriu și eu numa’ “lorem ipsum” pe bani de taxe.

    Pai, daca nimeni nu-ti viziteaza “lorem ipsum”-ul / nimeni nu completeaza linkul catre site-ul tau cu “lorem ipsum” in lista cu destinatiile de plata / nimeni nu considera ca informatia de acolo ii e de folos, atunci n-ai sa iei niciun ban din taxe.

    Pe de alta parte, daca tu faci haiku din lorem ipsum si subiectele zilei, sau faci “text art” cu lorem ipsum in diverse moduri interesante, sau daca publici opinii amuzante intr-un mod inspirat din lorem ipsum, iar lumea iti viziteaza site-ul, iti consuma banda, iti cere suport tehnic cum sa includa chestiile alea la ei pe site sau plange cand site-ul e offline, te bazaie prin comentarii ca nu le place ce-ai scris, vor sa se incarce site-ul mai repede, etc

    – dar –

    – Nimeni nu vrea sa plateasca pentru a accesa chestiile alea.
    – Te mai si injura daca pui accesul cu plata.
    – Unii le fura si le publica pe blogurile lor.
    – Altii le fura si le folosesc in reclame,

    atunci, ce preferi:
    – Sa ramai cu paguba, cu timpul pierdut, cu nervii fututi si cu falsa consolare “pula mea, o fac din pasiune”.
    – Sa stii ca e un mecanism care incearca sa stabileasca, pe undeva, un echilibru intre cei de produc si cei ce consuma.

    Dar daca astea sunt solutiile, prefer sa ramanem cu problema.

    Astea nu sunt solutiile, sunt doar niste propuneri pe baza carora se poate discuta. Ai lansat un RFP, am raspuns, speram sa mai vina oameni cu idei.

    In alta ordine de idei, sunt cazuri in care solutiile initiale la o problema au provocat probleme mai mari sau chiar le-au agravat pe cele pe care incercau sa le rezolve. Ca un imprumut din principiile fizicii, si problemele altor domenii se comporta similar: if you push it, it pushes back. E nevoie de mult timp si de multe incercari pana cand rezolvi ceva cat de cat ok, iar rezolvarea respectiva dureaza numai pana cand se schimba conditiile din societate, pe urma trebuie revizuita si gasit altceva mai bun.

  88. Manowar says:

    @luvieere: cred ca noi doi suntem de acord relativ rar, iar asta nu-i unul din cazurile in care am putea fi de acord.

    Reactiile voastre mi se par mai mult de tip “knee-jerk”, de revolta exploziva, decat unele bazate pe cantarirea meritelor propunerii.

    OK. Presupun ca puteam argumenta mai pe larg in loc de a-ti spune “nu”. Hai sa explic, asadar.

    Multumita faptului ca 99% din oameni sunt incredibil de retardati, in orice tara relativ “civilizata” vei avea aceeasi problema: cele mai vizitate/citite site-uri vor fi jegurile. Tabloidele. Nici in UK nu e altfel. Precum poti vedea, din primele 10, 8 sunt tabloide – da’ de-alea infioratoare, nu asa. E la fel peste tot. Pana si-n Romulania – erau in top libertatea/click/cancan.

    Ce s-ar intampla cu taxa aia? Cei 99% ar trimite-o acolo. Esti sigur ca aia vrei? O lume in care sa le dai si mai multa putere jegurilor? Ai idee la ce ar duce?

    Now, eu am niste idei usor de dreapta. Nu-s la extrema, ci oarecum pe centru-dreapta, ca “ideologie”. Asa ca merg pe ideea de “fa-ti bani singur, nu cu contracte cu statul, nu cu subventii (mascate sau nu), nu cu…”. Asa ca nu as putea fi de acord IN VECI cu chestia asta, sub nici o forma.

    Da, e nasol ca lumea te injura cand publici ceva. E OK, ii poti bloca/bana.

    Da, e nasol ca lumea te injura daca pui accesul cu plata. E OK, ii poti bloca/bana.

    Da, e nasol ca unii le fura. Au fost suficiente cazuri de-aici cu posturi de-aici ciordite/imprumutate/discutate de catre diverse jigodii fara a preciza vreodata sursa. Ghinion.

    Da, e nasol ca unii le fura si le folosesc in reclame, reportaje etc. Ghinion din nou.

    Dar solutia pentru problemele astea nu e sa vii cu taxe and shit. Poti sa vii cu chestii antipiraterie. Poti sa vii cu chestii de justitie. Poti veni cu alte alea. Dar nu cu taxe.

    Tu-trebi ce prefer. Bai, eu nu sunt in masura sa discut, poate, ca nu traiesc din asta. Dar daca ma-ntrebi pe mine, prefer paguba.

    Nu, nu-mi place in mod deosebit cand imi consuma lumea resursele intr-un fel sau altul, dupa care vine sa se planga ca $1 ar fi mult (vezi mai sus un exemplu); e amuzant ca aceiasi oameni dispar cand ii intrebi “si de ce bagi aici sute de refreshuri daca nu te intereseaza si nu e bun?”, dar sarim peste. Dar e OK. La o adica, ii pot bloca. Fara mari probleme. Bag pula si blochez toate prefixele advertised de-un AS. Sau de toate AS-urile dintr-o tara, daca am chef. Oricat nu mi-ar placea asta, imi place si mai putin ideea de a avea thesun sau dailymail platite din banii mei.

    Eu vad treaba asta cum vedeam problema cu maidanezii si cum vad problema cu “refugiatii”: coaie, daca-ti plac atat de mult, ia-i acasa si plateste pentru ei. Tu, nu “noi”. Asa o vad si la site-uri. Daca-ti place un site, plateste pentru el TU, nu le cere tuturor sa plateasca pentru damblaua ta.

    In unul din posturile de pe patreon am sugerat sa las site-ul “deschis” doar pentru abonatii de pe patreon. Si am numarat cati au fost de acord, cati au fost impotriva. Din motive dubioase, cei mai multi au fost impotriva. Ca nu ar mai veni oameni noi, ca nu ar creste traficul…ca si cum eu traiesc din trafic, lol. Dar ii incurajez pe toti sa faca fix treaba asta. Tati, ai #valoare? Da-le drumul doar celor care platesc – exact cum face orice afacere. Si gata, vezi acolo cata valoare ai. Urgent chiar.

    Daca trebuie sa apelezi la taxe, la plata fortata, la subventii din banu’ public…nu zic ca te-as spanzura neaparat, da’ ceva care sa aduca multa coliva.

  89. Orbu says:

    Pentru contributia la continut online, nu e neaparat ca procentul sa fie 2%. Poate fi mult mai mic, poate fi o taxa fixa, precum cea radio-tv, poate fi un alt tip de formula.

    Hai să mă exprim mai clar. Prefer sa nu mai citesc toată viața mea decât ce scriu eu dacă-mi spui că tre’ să plătesc un soi de taxă pe care unii să o primească, după o împărțeală făcută de o organizație profesională plină de grași bășinoși (probabil ) doar pentru că apasă taste random și se flatulează intre ei că produc conținut. E mai clar așa? Prefer să mor prost, băi, dacă ASTA e soluția.
    Și nu e un răspuns de tip “knee-jerk”. E doar ceva ce nu pot accepta nicicum.

    – Nimeni nu vrea sa plateasca pentru a accesa chestiile alea.
    – Te mai si injura daca pui accesul cu plata.
    – Unii le fura si le publica pe blogurile lor.
    – Altii le fura si le folosesc in reclame,

    Eu plătesc. Unele chestii. Altele nu, evident.
    Păi și, ce treabă am eu că înjură? Eu nu înjur, de obicei fac stânga împrejur pentru că cu paywallul în față descopăr că nu sunt atât de de interesat. Când sunt scot banul.
    Realitatea e că cei mai mulți oameni pot trăi în prostie liniștiți. Trist, dar real.
    Pentru ultimele două există deja cadru legal.

    Pai, daca nimeni nu-ti viziteaza “lorem ipsum”-ul /

    Treaba asta e greșită. Că poate nu-i lorem impsum, poate-s fake news care atrag proști. Și pentru asta eu plătesc o taxă.

    atunci, ce preferi:

    Varianta 1.
    Și e simplu de ce.
    Manowar scrie aici relativ gratis. Da, există patreonul care-i plătește cafeaua, da-n principiu gratis. Nu-i FT pe aici, poate nu-i nici medium. In mod sigur nu se pune problema de știri produse (sau nu regulat, oricum ) de Manowar. Da-i mai bine decât în multe alte locuri. Și poți vedea pe similarweb că-i destul trafic. Și nu cred că s-a plâns de bani vreodată.
    Eu am mult mai puțin trafic și nu mi-ar pasa vreodată cat e, dar nici nu mi-a pasat vreodată să mă plătească cineva. Și nu cred că e ceva fantastic ce fac eu. De exemplu.
    Dar știi ce înseamnă asta? Că cineva care vrea și bani trebuie să se ridice la un nivel semnificativ deasupra a ceea ce vezi pe aici, de exemplu . Iar astea înseamnă susținerea unor standarde de calitate, fără să jupoi “clientul”.
    Funcționează?
    Depinde de clienți.

  90. luvieere says:

    @Manowar Multumesc pentru explicatie. Ai prezentat-o mai mult ca pe o chestie de ideologie / politica, dar chestia cel mai de impact pentru mine e ideea de a nu da mai multa putere tabloidelor si altor creatori de continut dedicat maselor iubitoare de divertisment lejer.

    Aici e un blocaj interesant:
    – Pe de o parte, tocmai genul respectiv de consumator e si cel care de multe ori refuza sa plateasca pentru continut, deci ar fi simpatic sa fie pusi sa-si sustina preferintele nu doar cu clickul, ci si cu buzunarul.
    – Pe de alta parte, chestia asta ar legitima si mai mult respectivii creatori de continut, care si-ar aroga puterea suplimentara data nu doar de preferintele, ci si de sustinerea financiara a populatiei.

    Dar:
    – Sa impui oamenilor sa plateasca pentru ce consuma e in esenta, o masura de dreapta.
    – Sa previi ridicarea la putere a celor care profita de naivitatea populatiei e o masura de protectie sociala, un act de stanga, de salvare a indivizilor de consecintele propriilor decizii proaste.

    Faptul ca am prezentat ca pe o taxa compensatia creatorilor pentru resursele acaparate de consumatori a colorat in socialism ceea ce e, la baza, o idee capitalista: fiecare sa plateasca pentru ce consuma.

    Acum, daca abstractizam ideea asta si o implementam, cumva, nu neaparat printr-o taxa, ci printr-un alt mecanism, ajungi ca printr-un principiu care nu mai are nimic de-a face cu socialismul (platesti pentru ceea ce consumi, nu esti subventionat, nu subventionezi), sa ajungi intocmai la ce sperai sa previi: va creste puterea si legitimitatea celor care profita de interesele triviale ale populatiei si le alimenteaza, in scopuri care servesc unei agende de alta natura. Si-atunci tot tu vii si, chiar ca declarat om de dreapta, vrei sa protejezi socialist populatia de consecintele propriilor slabiciuni…

  91. Manowar says:

    @luvieere: din nou, nu putem fi de acord.

    – Sa impui oamenilor sa plateasca pentru ce consuma e in esenta, o masura de dreapta.

    Este. Cand este impusa de piata si producator, nu de catre stat!!!!

    Uite, Mercedes iti impune sa platesti ca sa ai acces la masinile lor. Sunt OK cu asta. Nu as fi de acord sa platesc o fractiune de p pentru asta daca as merge cu autobuzul.

    Da, omule, sa impuna The Sun plata. NP. Paywall, abonamente, ce vor ei. Si sa plateasca aia care consuma. Nu eu!!!!

    – Sa previi ridicarea la putere a celor care profita de naivitatea populatiei e o masura de protectie sociala, un act de stanga, de salvare a indivizilor de consecintele propriilor decizii proaste.

    Cum pula mea? Deci, daca nu sunt de acord cu subventionarea Daciei (mergand pe analogia de mai sus) pentru ca eu conduc Mercedes sau merg cu autobuzul….sunt de stanga?

    Coaie, eu vad treaba asta foarte simplu: da, sa plateasca aia care consuma. Obliga-i pe aia. Nu pe toti. Obliga-i as in “tu, producatorul”. Nu “tu, statul”.

    Eu, cum am zis, sunt de centru-dreapta. Daca ma duc intr-un bar si beau o cafea de-a lor, sunt de acord ca trebuie sa o platesc. Nu sunt de acord sa platesc o cafea pe care nu am baut-o pentru ca Gheorghe si-a deschis un bar si altfel da faliment. Sa dea, ma pis pe barul lui si pe ma-sa.

    Serios, distorsionata vedere ai asupra politicii.

    Ca fapt divers, am zis “centru-dreapta”, nu “dreapta”. Numai idiotii merg pe extrema dreapta. Pe aia, am legaliza si heroina, ca pula mea, sa plateasca cine ia o decizie proasta. Da’ parca nu am vrea sa fim injunghiati in strada pentru ca ala cu decizii proaste are nevoie de o doza, nu? Vezi si tu ca exista niste nuante de gri. La punctul ala – cu “dreapta, free market, zero protectie” – ajung eu (trecatorul nevinovat) sa platesc pentru deciziile lui proaste, nu crezi? Si-atunci parca nu-i chiar OK. Pe “dreapta-dreapta”, am disparea ca specie. Pai, de ce plm sa vaccinam boracii? Ce, au platit pentru asta? Cum adica sa plateasca parintii? Pai, ori e dreapta, ori..? Intelegi de ce e o idiotenie “dreapta”?

  92. luvieere says:

    @Manowar In mesajul anterior, am extras subventionarea din ecuatie. Am inteles ca asta-i problema, nici eu nu insist pe mecanismul ala specific. Am spus ca putem sa abstractizam ideea de baza: platesti pentru ceea ce consumi, nu esti subventionat, nu subventionezi. N-o implementam printr-o subventie, o implementam alcumva, nu conteaza cum. Rezultatul scontat e ca daca Gica si Dorel intra pe site-ul X si consuma de-acolo, sa plateasca pentru ce consuma. Asa cum platesc si gazul metan, si energia elecrica, si apa, si painea pe care le consuma.

    Pai, bun, dar – aici intervine ce spuneai tu: daca faci chestia asta cu genul de surse de unde consuma Gica si Dorel, atunci le cresti puterea si chestia asta conduce la diverse alte probleme. Si aici e unde mi se pare cercul vicios: daca vrei ca lumea sa plateasca pentru ce consuma, iar ei consuma de la astia care au tot interesul sa le livreze rahaturi manipulatoare, trebuie sa intervii intr-un fel care suna a protectie sociala, pentru a limita populatia sa aleaga sa consume (si sa plateasca pentru ceea ce consuma) de acolo.

  93. Manowar says:

    @Manowar In mesajul anterior, am extras subventionarea din ecuatie. Am inteles ca asta-i problema, nici eu nu insist pe mecanismul ala specific. Am spus ca putem sa abstractizam ideea de baza: platesti pentru ceea ce consumi, nu esti subventionat, nu subventionezi. N-o implementam printr-o subventie, o implementam alcumva, nu conteaza cum. Rezultatul scontat e ca daca Gica si Dorel intra pe site-ul X si consuma de-acolo, sa plateasca pentru ce consuma. Asa cum platesc si gazul metan, si energia elecrica, si apa, si painea pe care le consuma.

    Pai, bun, dar – aici intervine ce spuneai tu: daca faci chestia asta cu genul de surse de unde consuma Gica si Dorel, atunci le cresti puterea si chestia asta conduce la diverse alte probleme. Si aici e unde mi se pare cercul vicios: daca vrei ca lumea sa plateasca pentru ce consuma, iar ei consuma de la astia care au tot interesul sa le livreze rahaturi manipulatoare, trebuie sa intervii intr-un fel care suna a protectie sociala, pentru a limita populatia sa aleaga sa consume (si sa plateasca pentru ceea ce consuma) de acolo.

    Te faci ca nu intelegi sau nu explic eu bine?

    Uite, tu esti Gigel. Si vrei sa intri pe thesun.co.uk. Sunt 101% de acord sa vezi acolo un paywall. “Draga Gigel, daca vrei sa vezi fotografii trucate cu cum si-a bagat vedeta X un deget in pizda, apoi in cur, apoi in nas si-apoi in gura, aboneaza-te; te costa $100 pe luna”. 101% de acord. Sa scoata banu’ Gigel daca aia vrea. Si fix asta-i modelul “normal”. Asa fac aia de la New York Times, asa fac aia de la FT, asa fac dracu’ stie cati. Unii iti arata X cantitate gratuit inainte de a-ti cere banii sau iti arata calitate mai meh si cer bani pentru aia buna (site-urile de porn, in general, iti arata 1080p, sa zicem, da’ daca vrei 4K, scoate banu’, bo$$, ca laba costa)

    Nu-s de acord sa-i fie impusa taxa lu’ Gigel de catre stat (si tuturor, nu doar lui) si sa poata alege doar “unde” se duce taxa aia. Ca atunci Gigel considera ca oricum sunt bani pierduti, nu-i mai pasa, nu mai alege daca-i da sau nu, nu mai ia o decizie. Pai ce pula mea facem aici?

    Daca eu vreau sa plateasca toata lumea care trece pe-aici, le pun totul disponibil doar pentru cei de pe patreon. Simplu. (si apoi stau si numar logins suspicioase sau plm, treaba mea). Da’ nu cer sa-mi dea bani toata lumea care acces la internet, ca sanki, eu creez continut, dom’le, fara mine, ce v-ati face?

    Daca (prin absurd) ar fi implementata o taxa de-asta, ce-ar urma? O taxa pentru cafenele? Ca si alea o duc prost. O taxa pentru magazinele plafar? Ca nici alea nu mai merg ca pe vremuri. Coaie, tu ai prins vremurile alea in care erai obligat de partid sa ai abonament la Scanteia? Era gen o masura de dreapta? Ti-e dor de vremurile alea? 🙂

  94. luvieere says:

    Omule, am inteles nuanta, de aia ti-am si spus ca scoatem subventia din ecuatie.
    Ramanem doar cu rezolvarea problemei initiale in orice forma; orice rezolvare, nu prin subventie, nu prin alte mecanisme.

    Asta-ti spuneam eu: ca oricum ai rezolva problema, daca o rezolvi (asta inseamna ca da, Gigel va plati de fiecare data cand intra pe tabloid), rezultatul ala naspa pe care l-ai semnalat (creste puterea celor din spatele tabloidelor) tot o sa apara.

    Chiar daca nu mai impui nimanui nicio taxa, chiar daca nu e nicio subventie la mijloc, chiar daca nu suntem in situatia aia in care “Gigel considera ca oricum sunt bani pierduti, nu-i mai pasa, nu mai alege daca-i da sau nu, nu mai ia o decizie”, daca rezolvi problema in orice mod in care Gigel asta decide singur si intelege ca el vrea sa consume de pe tabloid si e bucuros sa plateasca, tot acolo ajungi, tot vei avea multi indivizi care vor alege sa consume genul ala de continut si tot va cresti influenta celor care-l produc.

    Asadar, vorba ta, “Te faci ca nu intelegi sau nu explic eu bine?”…

  95. Manowar says:

    Asta-ti spuneam eu: ca oricum ai rezolva problema, daca o rezolvi (asta inseamna ca da, Gigel va plati de fiecare data cand intra pe tabloid), rezultatul ala naspa pe care l-ai semnalat (creste puterea celor din spatele tabloidelor) tot o sa apara

    Pai, uite, de-asta nu suntem de acord.

    Daca-i pui lui Gigel taxa aia de coispe dolari pe luna, Gigel o sa plece. N-o s-o plateasca. Gigel n-are bani nici sa treaca strada. Pentru ca-i un dobitoc. D-aia a ajuns la thesun. Pentru ca-i un dobitoc.

  96. luvieere says:

    Eu am inteles din articolul asta la care comentam acum in contradictoriu ca asta e intocmai problema initiala, ce spui tu acum aici, in al n-spelea comentariu: Gigel pleaca, nu plateste, n-are bani, nu vrea sa dea, diverse motive. Din cauza asta, nu merge modelul existent, nici ala axat pe publicitate, da’ nici ala pe abonamente. Si-apoi ai intrebat “Si-atunci care-i solutia?”.

    La un moment dat, intr-un comentariu, ai identificat o alta problema: daca Gigel asta ar contribui, atunci ar contribui la tabloide si le-ar creste alora influenta – [Problema 2].

    Ei, de la faza asta mi s-a parut ca oricum ai incerca sa rezolvi problema initiala pe care ai ridicat-o in articol, oricare solutie ai gasi, ajungi tot la [Problema 2].

    Poate-am inteles eu gresit, dar eu cu ideea asta am ramas: ce vrei tu sa rezolvi ca problema initiala e printre putinele lucruri care previn aparitia si/sau cresterea in intensitate a situatiei din [Problema 2]. Orice solutie la problema initiala, conduce inevitabil, din cauza existentei acelui tipic Gigel, la aparitia [Problemei 2]. The only winning move is not to play.

  97. Manowar says:

    Nu vreau s-o rezolv eu. Nu am ce sa rezolv. Scrie in post.

    Si-atunci care-i solutia? Nu, nu pentru mine, eu n-o sa ma apuc sa fac bani din asta vreodata (iar eu am solutia: fac bani dintr-un job, lol), discut de industrie. Voi cum o vedeti?

    Eu o vad simplu: cere bani, prietene, pentru continutul tau. Nu statului, ci consumatorului tau. Daca-ti da, great success. Daca nu, poate-i cazul sa evaluezi niste chestii. De pilda, ce publici. Sau frecventa. Sau calitatea. Sau subiectele. Sau audienta. Sau toate la un loc.

  98. IulianS says:

    @Orbu
    De acord, pe mobil opera suge. Nici mie nu imi merge homebank.

    Din cauza asta, nu merge modelul existent, nici ala axat pe publicitate, da’ nici ala pe abonamente. Si-apoi ai intrebat “Si-atunci care-i solutia?”.

    Ba merge foarte ok. Depinde de pretentiile fiecaruia. Daca esti ala “schiopu” cu bloguri, SEO and shit s-ar putea sa o sugi, sa te chinui mult sa scoti o suma care sa-ti audca niste calorii in stomac, cel putin nu din blog.

    De ce merge?

    1. Publicitatea iti aduce bani, deci daca cineva te viziteaza castigi (nu intru in discutii de ABP & shit).
    2. Abonamentele merg, ai exemple enuntate mai sus
    3. Donatii (gen patreon) merg – vezi frog leap studios

    Problema e cat esti dispus sa investesti, ca in lumea asta nici Ford n-a aparut peste noapte din donatiile statului si nici anumite descoperiri. Toate-s facute cu efort/sacrificiu. Tot ce-i nou implica efort, nu trebuie sa fie stimulata toata lumea sa fie creativa/inovativa ci doar cei care vor cu adevarat.

  99. Sabotor says:

    pe mobil opera suge. Nici mie nu imi merge homebank.

    Bai, pe mobil voi folositi browserul pentru internet banking?!?! Adica banca voastra nu crede in aplicatii de smartphone pentru internet banking?

  100. Orbu says:

    @Sabotor: Eu da. Dar am zis, banca are aplicatie. Dar am zis și că nu-i vorba de asta, ci de faptul că Opera e cool, cât timp îl folosești ca pe un reader simplu, cu funcție de comentat, na.
    Dacă ai chestii mai complexe de făcut, se mai împotmolește.
    Aplicația de banca era un exemplu la îndemână, că îmi verificam eu ieri conturile.
    Azi am incercat să mă loghez pe blog ( WordPress) și să fac niște chestiuni care nu merg cum vreau din aplicație. Nu prea merge. Nici Chrome mobil nu-i perfect ( că nu e WordPress îl optimizat să îl poți administra web de pe mobil) dar e mai funcțional la aplicații complexe. Asta e tot ce am spus, repet, nu mă vait. Ci că dacă scoți Chrome-ul din telefon ( nici nu știu dacă poți ) e posibil să observi că Opera nu îl înlocuiește cu același succes. Dar fără îndoială e mai bun la partea asta de reader, cu ad blocker & shit.

  101. Sabotor says:

    @Orbu
    eu nu incerc sa te conving cat de misto e opera sau nu, doar ma miram ca, din ce inteleg din comentariul lui Iulian, el foloseste internet bankingul in browser…

  102. Orbu says:

    eu nu incerc sa te conving cat de misto e opera sau nu

    Pai e misto, nu trebuie sa ma convingi, ca de aia o am in telefon :). Am zis doar ca e util sa mentionez si lucrurile la care nu exceleaza.

  103. koodoo says:

    PiHole instalat acasa, ca adblocker tip DNS si server de vpn.
    De pe orice alt device, vpn acasa si pihole.

  104. Keros3n says:

    Nu stiu daca s-a mai zis, dar pentru Android mi se pare un browser decent Brave. Are ad-block inclus, si, cu exceptia cersitului de accept la GDPR nu prea am vazut alte reclame sau chestii enervante. Da, stie de tab si le tine minte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *