La dentist in UK

Am mai fost pe la dentist in UK, dar nu am scris mare lucru despre asta, ca nu era nimic notabil de spus.

In schimb, au tot zis altii – niste chestii de-a dreptul SF. Una dintre ele (auzita prin Octombrie) suna cam asa:

Uite – sora unuia din cei mai buni prieteni ai mei lucrează în Germania de vreo câțiva ani. E ceva IT la o firmă de avocați. Ce-am învățat de la ea până acum e așa:

– dinții, rinichii și analizele tot în România ți le faci, că acolo te usucă la buzunar;

Ce-am învățat de la o prietenă care din 1995 s-a mutat în Viena:

– dinții tot în România ți-i faci, că dincolo e scump;

Ce-am învățat de la un prieten, fost coleg de facultate, ungur get-beget, după ce s-a mutat în Ungaria și ulterior în Polonia:

– ”au măseaua, rabd până vin în vizită în Oradea”;

Ce-am învățat de la un bun prieten care lucrează undeva lângă Manchester cu iubita:

– stomatologul din România nu se compară cu ăla din UK.

Si-am tot auzit chestia asta in trecut. Cum vin capsunarii in Romulania sa-si faca dintii, rinchii si mortii in carca. Treburi de genul ala. Ca pe-afara nu-ti permiti, ca nu stiu ce.

In UK sunt doua posibilitati.

Prima e sa nu ai asigurare privata, caz in care daca ai nevoie de ceva, trebuie sa te duci mataluta frumos la un cabinet de-ala care lucreaza cu NHS-ul. Chestia e ca nu toate lucreaza cu NHS-ul – prefera multi private, evident, ca-s mai multi bani de luat, asa ca trebuie sa verifici inainte daca accepta noi “clienti” pe NHS. Dupa ce-ai gasit unul, te poti inscrie/programa acolo. Pe NHS te costa chestiile cam asa:

Band 1: £20.60 covers an examination, diagnosis and advice. If necessary, it also includes X-rays, a scale and polish, and planning for further treatment.

Band 2: £56.30 covers all treatment included in Band 1, plus additional treatment, such as fillings, root canal treatment and removing teeth (extractions).

Band 3: £244.30 covers all treatment included in Bands 1 and 2, plus more complex procedures, such as crowns, dentures and bridges.

Nu-i nici scump, nici ieftin. E disponibil pentru oricine (ma rog, pentru oricine e in tara legal, desigur). Ce merita stiut la capitolul “pe NHS” este ca daca te duci asa, aia lucreaza cu materiale mai urate. Nu neaparat mai proaste, dar mai urate. De exemplu, daca discuti de-un implant sau de-o coroana, pe NHS vei primi o chestie de-aia care arata … metalic. Gri metalizat, asa, stiti voi. Arati ca Robocop dupa cateva de-astea si-i nasol daca-ti pasa catusi de putin de imaginea ta. E nasol-nasol. Daca esti tip, hai, treaca-mearga. Daca esti tipa, in schimb…

A doua e sa ai asigurare privata. Eu, de exemplu, am asa ceva la BUPA.

Dupa ce-ti faci asigurarea (la mine a venit cu jobul, deci n-am facut cam nimic pe tema asta), in mod normal te duci si cauti un cabinet afiliat cu BUPA, te prezinti acolo cu numarul policy-ului tau si mai departe se ocupa ei. In functie de ce presteaza dentistul la tine-n botnita o sa primesti ceva invoice cu “aia atat, aia atat, da aici cu cardul”. Achiti tu, din propriul buzunar, dar achiti doar “diferenta” (dintre cat acopera asigurarea si cat ti-a cerut dentistul). Eu nu am facut asta, pentru ca nu am putut. Nu am gasit nici un cabinet afiliat cu Bupa in oraselul asta cand am cautat atunci pe Google (intre timp am vazut unul cand conduceam aiurea prin oras, dar atunci, pe moment, nu am gasit), asa ca i-am intrebat pe-aia de la BUPA “si acum ce fac?”. Aia mi-au zis simplu “du-te la orice dentist vrei tu, plateste si fa claim dupa”.

Dupa ce platesti, faci mataluta vreo cateva poze cu invoice/chitanta si te duci sa faci claim online. In cazul meu, claimul se face aici. Bagi policy number, faci poze cu telefonul si le atasezi acolo. In cazul meu, aratau cam asa:

OK, ce vedeti acolo?

Pai, in primul rand, tipului tratamentului: private (adica nu pe NHS). In al doilea rand, vedeti cat costa cateva chestii. Prima, cea de 45 de lire, a fost ceva programare de urgenta, ca-mi cam crapa un dinte de durere (fusese ceva plomba si se dusese dracului). Tipul s-a uitat si mi-a zis, bai, nu stiu daca asta e de la faptul ca ti s-a futut plomba veche sau de la faptul ca-i ceva infectie, nerv futut, alea. Ce pot eu sa fac este sa-ti pun o plomba temporara, sa te las cu ea o saptamana-doua si, daca-ti trece durerea, atunci iti mai faci o programare, vii inapoi si scoatem plomba temporara si punem una permanenta.

Bine, boss. Am stat 2 saptamani, a fost OK, nu ma mai durea nimic, asa c-am sunat la el. Haida boss, cu programarea inainte. Cum asta n-a mai fost “urgenta”, m-a programat receptionista peste inca o saptamana. Peste o saptamana, mi-a facut animalul ceva XRAY, apoi mi-a verificat toti dintii si gingiile (ma asteptam sa puna pe mine saua in orice clipa) si pe urma anestezie, da-i si scoate aia veche, da-i si pune aia noua. Toate bune si frumoase. Nu urlete, nu dureri, nu nimic. 175 de lire.

De notat este faptul ca pe astea doua chestii am dat 220 de lire (adica aproape cat band 3 pe NHS) si le-am dat din buzunarul meu. Adica, nu m-a intrebat nimeni, baaaai, coaie, da’ tu ai bani? Sa faci bine sa ai.

Dupa, haida – cu click click la claim online. Le-am atasat initial doar invoices. Ce sa vezi – claim rejected pentru ca nu arata pe foaie si ca am platit! Futu-ti mortii ma-tii. Din fericire, mai aveam inca in portofel chitantele alea doua, am sunat la ei, mi-a zis o pizda de-acolo sa le pun pe foaie cand fac poza (si da-i si chinuie-te sa faci poze cu nexus 5, care n-are cea mai reusita camera din istorie) si sa dau submit la un claim nou. OK.

Pus, “puteti confirma c-aveti acum tot ce va trebuie?”. Da, avem. Perfect, now what? Acum asteptati si-n termen de 11 zile veti primi. Ce anume voi primi nu stiu – presupun ca banii in cont. Presupun. Sa vedem si cati (public eu postul cand ma lamuresc cat).

Intre timp, am lamurit-o si pe-asta, ca tocmai au intrat banii trimisi de BUPA:

Da. Exact. A durat 12 zile, da’ am primit inapoi toti banii. Daca ma duceam de la bun inceput la un cabinet afiliat BUPA, nu mai dadeam banii aia din buzunar. Doar le ziceam numarul de client si aia era, in and out.

Oricum, sper c-am lamurit-o pe-aia cu “ma duc in Romania, ca…”. Nah. De 220 de lire nu te duci in nici un Romania, ca dai atat (sau mai mult de-atat) doar pe avion. Da, sigur, daca nu ai cateva sute de lire si nu ai nici asigurare privata si nu ai nici credit card (sa platesti pe loc si pe urma sa dai banii inapoi “in rate” in vreun an) si deja ti-ai cumparat biletele de avion pentru a merge-n Romania (in alt scop, in vizita la parinti sau pula mea), atunci presupun ca dai alea 45 de lire (sa-ti rezolve “temporar”; “tine” 3-9 luni plomba aia, din ce mi-a zis dentistul) ca sa nu ragi de durere luni de zile si apoi te duci in Romania (unde imi imaginez ca o fi mai ieftin sa-ti puna o plomba). Dar, sincer, daca ai ajuns in UK si nu ai nici asigurare, nici credit card, nici cateva sute de lire, nici asigurare privata, mai daaaaa-te-n pula mea de ratat. Asa, pe scurt.

Ca rezumat, cand anume e nasol cu dentistul in UK? Pai, simplu – cand nu esti in tara legal. Dar…in cazul ala, ce anume NU e nasol? Ma rog, tot neplacut e cand esti asigurat, da’ n-ai un cabinet BUPA-n zona si trebuie sa platesti din buzunar initial, ca mine. Dar…coaie, ce pula mea cauti in tara asta daca n-ai 220 de lire-n cont? Iesi acasa.

In ceea ce priveste treaba cu “rinichii” (adica alte probleme de sanatate, chestii care nu tin de dinti), nu costa nimic pe NHS (cu exceptia medicamentelor; alea-s pe 2 bands, din cate stiu eu, 7.5 lire sau 15 lire; pret fix). Absolut nimic. Cu asigurare privata, suni la aia, le ceri sa te trimita la un cabinet privat si se ocupa ei – acolo nu mai platesti tu nimic, nu mai stai de claims si alte chestii.

Si, ca fapt divers, cum aratam la alt post, oricum primesti chestiile astea (difera sumele in functie de salariu si companie, desigur, dar cam toti iti zbiara de asigurari medicale), deci nu are vreo importanta oricum.

Vorbind de asta, ale mele costa mai mult pentru ca am selectat la toate “family cover” (cu gandul la permanent residence si accidente si plm) si level 4, ca ieseam mult mai ieftin daca erau puse pe single (adica sa am doar eu acoperire; dar intrucat Ondilol si boracu’ nu le aveau pe-ale lor, le-am lasat asa pana la proba contrarie). Diferenta de cost e cam asa:

Cost total (de mentionat e faptul ca e luat costul ala din BRUT, nu din NET)

Diferenta de pret la dental:

Diferenta de pret la medical:

Razvan mai scria p-acolo de Germania, Polonia, Ungaria, Austria. Eu n-am lucrat in Ungaria, Austria sau in Polonia, asa ca nu stiu cum e acolo. In Germania am lucrat, dar n-am avut vreo problema de sanatate. Poate ne zic cei care comenteaza din Germania cum stau lucrurile (din auzite la a coispea mana, acolo iesi si mai ieftin, da’ sa vedem ce-au de zis auslanderii).

…dar prin UK cam asa-i cu asigurarile medicale si cu costurile. Si cu asta sper c-am demontat si legenda aia cu capsunarii care vin in Romania sa se trateze pentru ca pantof si cartof, ca afara e nasol si scump si nu stiu mai cum. Un om care n-are bani de-o asigurare privata (e foarte ieftina) n-are bani nici sa se trateze-n Romania. Pula mea, dai mai mult in spagi in Romania decat te costa asigurarea medicala privata pe-un an in UK, deci…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

62 Responses to “La dentist in UK”

  1. Orbu says:

    De 220 de lire nu te duci in nici un Romania, ca dai atat (sau mai mult de-atat) doar pe avion.

    Pai nu ai inteles. Nu se face asa. Nu bagi transport la fiecare plomba. Astepti ,nene, sa ti se faca toata gura praf, macar 4-5 dinti, sau nu astepti nimic, ca oricum plecasesi cu ei asa din Romania, iar cand te intorci cu bani din UK ( sau alte tari scumpe) ii faci pe toti dintr-un foc. Iti spun din ce aud pe la cabinet ca-s periodic acolo.
    Vin aia cu dintii daramati si baga 2-3 implanturi sau pivoti, de la caz la caz, la foc automat.
    Si nu mai dai 140 de lire pe luna pentru asigurarea aia sau cat zici tu, plus ca nu-s sigur daca-s costurile la fel cand te duci la agentul de asigurari sa-ti calculeze rata si zambesti de bate vantul. Sau, ma rog, stiu ca in Romania ai tot felul de bife de evaluat sanatatea inainte sa-ti stabileasca aia prima.

  2. Manowar says:

    Si nu mai dai 140 de lire pe luna pentru asigurarea aia sau cat zici tu

    E 22 de lire pe luna de persoana, coaie…din salariul brut.

    Pai nu ai inteles. Nu se face asa. Nu bagi transport la fiecare plomba. Astepti ,nene, sa ti se faca toata gura praf, macar 4-5 dinti,

    Epic. ASTA mod de a face economii. Nu m-as fi gandit.

    plus ca nu-s sigur daca-s costurile la fel cand te duci la agentul de asigurari sa-ti calculeze rata si zambesti de bate vantul. Sau, ma rog, stiu ca in Romania ai tot felul de bife de evaluat sanatatea inainte sa-ti stabileasca aia prima.

    Nu te duci nicaieri, nu te evalueaza nimeni. Dai un click si aia e – platesc ei pe urma.

    Singura chestie este ca, daca nu ai prin zona nimic afiliat BUPA (cel mai apropiat pe care-l vedeam eu pe Google Maps era la vreo 12 mile si mi-era lene sa ma duc), trebuie sa ai ceva in cont (sau credit card) sa platesti tu si sa astepti pe urma vreo 11-12 zile sa-ti vezi banii inapoi. In rest, rupere de pula. Practic, eu pentru vizitele alea la dentist am platit 2.4 lire – adica parcarea de doua ori…Plus benzina 🙂

  3. Orbu says:

    Ma, treaba e ca romulanu’ venit in lume vrea d-aia cu decont direct, gan daca plateste, ca “stie el” ca nu isi ia banii inapoi. Pe mine, de exemplu, au reusit sa ma intepe aia de la Allianz, cu asigurarea lor Mondial ( lol, nu rade, ca n-am facut-o eu), desi eram pe firma.
    Si i-am sunat in timpul daunei, cum ar veni, sa-mi spuna unde sa merg pe decont direct in Berlin. Mi-au zis ca nu au sa platesc eu din buzunar si-mi dau banii.
    I-am intrebat la telefon daca deconteaza taxiul pana la spital, asta ca sa stiu daca il pun pe decontul lor sau pe al companiei la care lucram, mie mi-era tot una, puteam sa platesc simplu cu cardul firmei si nu mai deschideam niciun dosar de dauna, dar am zis sa fiu compliant, sa nu fac costuri aiurea pe firma daca tot am asigurarea.
    Au zis ca da, m-am rezolvat eu cumva , le-am deschis dosarul, iar la plata au zis ca ei nu deconteaza transport cu taxiul, ca trebuia sa iau salvarea ( chiar trebuia, daca stau bine sa ma gandesc).
    Lucru care m-a nevrozat un pic si i-am zis sefului sa nu mai prelungeasca mizeria aia, ca eu nu mai puteam, peste doua saptamani sa scot aia din decontul lor ( le trimisesem chitantele ca le voiau in original – normal, dosar cu sina ) si s-o pun pe firma. Nu ca n-am mai putut eu de vreo 20 si ceva de euro, da’ ca idee, cand patesti d-astea, de se trag aia de sireturi cu tine, parca iti vine sa-ti bagi pula in asigurarile lor, nu?

    Banuiesc ca aia pe afara nu-s asa, ca ar ramane fara clienti.

  4. Manowar says:

    Ba, nu stiu, ca n-am luat taxi.

    Fiind si “decontarea” online…pula mea, no problem. Ti-am zis, singura chestie e ca astepti pe urma 11-12 zile sa-ti vezi banii inapoi daca ti-a fost lene sa te duci la cabinet afiliat. Si nu-i nici asta chiar un dezastru. Nu-i ca si cand am facut foamea in zilele alea. Mai mult ma deranja ca statea postu’ in draft ca tot asteptam rezultatul pentru a ma lamuri de cat costa “din buzunar”.

  5. Vitiligo_Guy says:

    Pe scurt ca scriu de la munca:
    M-am operat in Germania pe 14 februarie de fractura de rotula.
    Sunt aici in “delegatie” adica contract romanesc si “trimis” in Germania pe diurna/ora etc. Am asigurare “International Travel Insurance” de la GROUPAMA care a costat 202 lei ceva de genu pe un an.
    Dupa ce m-am lovit am fost la primu spital mi-a facut x-ray, diagnostic, programare operatie. Mi-a scos un estimat cam cat ar costa in valoare de ~2343 de euro. Au zis ca daca apar “complicatii” suma creste.
    Fiindca nu aveam card german de sanatate au cerut estimatul in avans, transfer bancar direct la spital. Executat. Operat.
    Nota finala ~4725 euro. (Operatia, carje, proteza de genunchi, medicamente, 4 nopti in spital).
    Am scanat absolut toate chitantele, am trimis la asiguratorul din RO. In 10 zile am primit fiecare cent inapoi in cont. Nu deconteaza ce este recuperare post-operator (fizioterapie and shit).

    Mailul de confirmare arata cam asa:
    “Buna ziua,
    Va informam ca dosarul se incadreaza la plata cu suma de 15.115,02 RON, conform urmatorului calcul:
    €768.79 * 4.6552 = 3.578,87 RON
    €2.343 * 4.6538 = 10.903,85 RON
    €98.88 * 4.6533 = 460.11 RON
    €37 * 4.6538 = 172.19 RON
    Conform conditiilor de asigurare:
    “7.1 Asigurătorul nu va plăti Indemnizația de asigurare pentru cheltuieli ocazionate de:
    i) recuperare, convalescență şi fizioterapie;”
    De asemenea, daca puteti efectua dumneavoastra si plata sumei de €1479.07, si ne transmiteti dovada platii, o vom deconta si pe aceasta.
    In caz contrar, vom transmite aceasta factura catre partenerul nostru extern, EuropAssitance, pentru a efectua plata catre spital, insa procesul va fi de durata mai lunga, tinand cont ca este vorba de o plata externa.”

    Am avut colegi care si-au facut dinti la urgenta tot ca in situatia mea, scanat, trimis, despagubit. O plomba si um absces ~150 de euro la privat.

  6. Redoo says:

    Daca ai drum prin Craiova, o varianta ieftina gasesti la nene…https://imgur.com/a/A7JhJ

  7. ionica says:

    In De, afaik asigurearea de “stat” asigura tot ce tine de tratament ai dintilor, reparat carii, etc. Daca ai stat ca prostul pana s-a dus dintele si iti trebuie implant, ei iti acopera pana intr-o anumita suma, nu stiu cat, si restul vine din buzunar. Mi se pare corect, pentru ca altfel ar plati restul pentru prostia ta.

    Mai e si ceva asigurare privata doar de dinti, cred, unde trebuie sa platesti x timp inainte de a iti “repara” dintii.

  8. super_fotbal says:

    Ca sa te duci pe nhs, trebuie doar sa fii inscris la gp sau mai trebuie si altceva?
    Sau nu are treaba Bupa, sunt aceleasi preturi indiferent daca ai gp sau nu?

  9. Manowar says:

    Nu mai trebuie nimic daca te duci pe NHS. Dar daca te duci pe NHS s-ar putea sa arati a Robocop dupa.

  10. Laur says:

    Asigurarile medicale private romanesti nu acopera dintii. Fac ceva pe ele.
    Dintii mi-i fac la un cabinet in spate pe Nerva Traian de cativa ani de zile. O carie costa intre 120-200 de lei in functie de complexitate.

    Referitor la asigurarile de calatorie, eu le prefer cu decontare directa. 220 de lire as avea in cont pentru ceva ocazional, dar 4700 de euro pentru o fractura sigur nu. Nu vreau sa stiu cum ar fi sa am vreo nefacuta din asta prin Norvegia…

  11. animaloo says:

    eu nu am aici personel number si nici nu stiu cand imi fac, asa ca cred ca nu o sa am prea repede de a face cu asigurarile lor de dinti. Si nu stiu nici exact cum merge, fiindu-mi si lene sa caut.
    Ceea ce e nasol ca am o mizerie de vreo 2 ani si tre sa scap de ea. Si, in Romania am tot zis ca o fac…si m-am mobilizat fix cand sa plec de acolo. Si nu am mai facut nimic.
    Asa ca acum cand ma duc in Romania sunt fix la stomatolog. Sper sa nu fie cu probleme, ca nu prea am chef sa imi cheltui toti banii inapoi in suedia. Pe de alta parte, sunt sigur ca in suedia or sa imi faca treaba calumea…

  12. super_fotbal says:

    Mersi. O sa ma uit de o asigurare. Pe nhs imi e mie tarsa sa ma duc, am facut cateva analize prin nhs si e cam prea mare bataia de cap.

  13. Radu says:

    Ideea e asa: pentru analize mai complicate se asteapta uneori luni, trebuie sa fi cu trimitere de la GP, record la spital si asa mai departe. Nu merge sa te duci la ecograf sa-i zici nene vreau si eu o ecografie la riniche, ca ma cam doare, in timp ce-i dai plicul cu 50E – si in banii aia sa ti-o si citeasca. Si la privat e vreo 300 si tot nu merge sa ceri direct in cele mai multe cazuri, tot trebuie “trimitere”. Iar romanu’ care se trateaza “acasa” pe repede inainte n-are timp de d-astea, el e acolo sa faca bani pentru viloaca mare cu geamuri mici de la tara.

  14. Orbu says:

    Iar romanu’ care se trateaza “acasa” pe repede inainte n-are timp de d-astea, el e acolo sa faca bani pentru viloaca mare cu geamuri mici de la tara.

    Normal ca nu am chef de din astea. Nici in Romania si niciunde. Nu-mi ceri bani premium pentru asigurare PRIVATA de sanatate sa-mi spui ca tre’ sa astept in coada pentru o programare la un GP care sa-mi dea trimitere, GP care e de multe ori mai prost pregatit decat mine si ma trimite sa iau paracetamol cu apa rece. Ma doare “rinichele”- vreau sa merg la specialistul de rinichi, nu la specialistul in trimiteri. Ca pietroiul meu nu are pofta de gargara tinuta de incompetenti, vreau morfina si bere pe reteta, acum, sau ultrasunete. La ala sa mearga cei asigurati “basic” la stat, daca au pofta.
    Pai daca asa e treaba, pe programari si asteptat, nici nu-i de mirare ca te programezi mai repede in Romania la privat, pui mana pe avion, dai banul si iei Fram-ul nu?

    Am sunat cand am avut beleaua la un cabinet de oftalmologie din Berlin, unu’ care era aproape, na, sa ma programeze. Pai nu putem decat peste 2 saptamani. Femeie, nu prea mai vad, ce doua saptamani? Veniti aici sa vedem ce putem face. Dupa juma de ora de stat pe acolo – ” nu cred ca va putem face loc mai devreme de vineri” (ma-ta!), ca noi avem programari pana la paste ( era ceva iarna nu mai stiu luna). Gen pana cand, ma?

    Eu asta n-o halesc cu statul la coada. Imi bag pula in mamelele lor urgent. Pe banii mei nu vreau sa stau la coada. A, am asigurare de stat ca ceilalti 18 milioane de saraci si mai sunt 5 medici care lucreaza la stat? Plm, ghinion. Hai cu spaga la inaintare.

    Dar daca imi spui sa platesc premium si-mi promiti servicii si calitate si pula in pizda eu nu vreau sa astept niciun minut. Vreau sa sun sa ma programez ieri, daca am o problema. Mai ales intr-o tara civilizata. Sunt client sau ce facem aici?

  15. Ioana says:

    In Tenerife e cam asa …. asigurare privata cu dental incus , 53 de euro pe luna de persoana …. primele 6 luni include consultatiile pe la orice doctor si ceva gen analize normale sa le spun asa …. daca ai nevoie de ceva mai sofisticat sau mai nisat putin platesti tu din buzunar si nu iti returneaza nimeni nimic … In spitalele din sudul insulei se lucreaza cu asigurarile private si in special cam prefera ce este asigurare spaniola … la dentist tu platesti 40 la suta ei platesc diferenta , e un intreg tabel diferentiat pe diverse operatiuni de care ai putea avea nevoie …. dupa 6 luni de asigurare incep sa plateasca cam pentru orice , in afara de anumite chestii gen infertilitate care nu le acopera decat dupa 48 de luni si aia in anumite conditii cu hartii de la medic plus varsta ta sa fie mai mica de 40 de ani …. o tampenie dar asta e …. in rest daca ai nevoie de orice altceva este achitat de ei …. cam asa stau lucrurile aici . Nu e nici perfect , nici rau ….. e maxim decent din punctul asta de vedere iar serviciul lor telefonic lasa de dorit extrem de grav . Acum poate o fi cazul asigurarii care o am eu la Mafre dar ma indoiesc la cum sunt spaniolii cred ca este cam aceeasi situatie la oricare altii . Singurul lucru maxim de imbecil dupa parerea mea este ca iti faci programare la o specialitate si apoi cand vine ziua programarii si dai cu cardul de la asigurare trebuie sa astepti sa vezi daca omuletii sunt dispusi sa deconteze analizele investigatiile respective , daca nu , te vezi pus in situatia de le achita tu din buzunar loco daca chiar iti trebuie si nu ai prea vrea sa pierzi programarea ( nu de alta dar timpii aici de asteptarea ajung si la 3 , 4 ,5 saptamani ) ….In proportie de 90 la suta nu sunt probleme majore si accepta instant dar mi s-a intamplat sa astept 3 luni la o analiza mai complexa si sa stau pe hol la spital 3 ore jumate cu telefonul in mana sa vad de ce nu achita asigurarea , doar ca sa mi se spuna in final de catre dobitoaca de la ghiseu ca daca achit eu 191 euro si fac analiza ma pot certa si dupa aia cu asigurarea …. asa ca …. alta criza de isterie ca am pierdut ore in sir in loc sa fac analiza sa platesc si sa vad eu apoi … dar nah 🙂 …. asa ca poate fi o loterie daca ai nevoie de ceva putin mai sofisticat …. In rest , doar de bine 🙂

  16. animaloo says:

    problema e si de ce faci. Daca ai asigurare cum esti tu, te doare la banana.
    Ce te faci insa daca nu ai? Dai de vreo 4 ori mai mult in uk sau astepti lucrari si le faci acasa? Culmea: nu toate lucrarile de dintar sunt urgente.

    Pe de alta parte….

    Am o prietena aici care are numa experiente horror cu stomatologii romani. A ajuns la concluzia ca mai bine dai un ban dar stii ca iti trateaza calumea dintele.
    nevasta-mea a intrat pe mana unui dobitoc care i-a curatat canalul…cu tot cu canal. A bagat freza pana i-a futut dintele. Da. Operatia de futere a canalului a fost mai ieftina decat in suedia. Dar, acum trebuie sa faca implant.
    Pana la urma in Romania e la “ghici” dar mai ieftin, uneori

  17. Radu says:

    @Orbu si la privat e coada, ca nu esti tu singurul care are. Chiar crezi ca e asa de mare scofala sa ai asigurare privata aka abonament la Medlife? Tu si restul de 100k de corporatisti din Bucuresti 🙂
    Daca e urgenta, la spital, desi si acolo vei gasi coada, pana se uita in ochiul tau se uita la ala cu matele pe afara sau la ala cu AVC…
    Daca vrei repede-repede, numai in ro cu spaguta se poate, doar ca cu “avantajul” asta vin si niste dezavantaje.

  18. Adi says:

    Experienta mea cu 2 prietene (succesiv, nu in paralel) stomatolog si cu un al treilea medic la care merg cand sunt chestii mai complicate: o data la 2-3 luni fac detartraj (cea actuala e de specialitate, mi-l face ea), iar la 6 luni merg la control complet, chiar daca nu ma doare nimic. De obicei mai gaseste cate ceva marunt, rareori ceva mai serios, dar le rezolv in 2-3 saptamani pe toate.

    Idiotul (generic, nu o persoana anume) care crede ca iti trebuie implant doar daca neglijezi dintii nu stie despre ce vorbeste: si cu plomba, si fara, poti ajunge sa ai nervul afectat si extras. In acel moment dintele e mort, doar un os care are o durata de viata limitata si se distruge, asa ajungi la implant. Si nici ala nu tine o viata, pentru ca osul in care il prinzi se deterioreaza si el. Noroc ca imbatranesti si mori, ca altfel ajungi ca o masina veche de 50 de ani la care pica toate si nu mai exista piese de schimb.

    Un unchi care locuieste in vest de vreo 30-40 de ani (emigrat prin anii ’70) vine in Romania pentru dentist. Tot vine in tara o data la cateva luni, merge si la dentist ca tot e in drum si e mult mai ieftin. Dar nu sta nimeni cu “au, maseaua!” pana ajunge in Romania, decat daca e maseaua de lipsa de minte.

    Dar partea buna in RO, pe langa ca e ieftin, e ca gasesti de pe o zi pe alta un dentist decent si in maxim o saptamana unul bun. Tipul la care merg de vreo 10-15 ani la chestiile mai complicate (gen salvat nervul pe care altii il vor scos) ma primeste in aceeasi zi daca e o urgenta, prietena ma primeste oricand e cabinetul neocupat (mai lucreaza cu o colega in ture), dar chiar si daca nu stii pe nimeni tot gasesti pe cineva care sa te primeasca in aceeasi zi in caz de urgenta. Iar unele spitale de urgenta au si cabinet stomatologic.

  19. zennie says:

    Prefer oricand sa platesc un dentist din “afara” la pretul pietei de acolo, decat ORICARE dentist din Romania.

    Macar stiu ca se respecta, au timp pentru tine, muncesc de calitate, de aia se mai intampla ca programarile sa se faca pt 2-3 luni inainte. Nu lucreaza mai mult de 5-6 ore pe zi, clientii existenti sau vechi au prioritate, iar daca lucreaza mai mult, o fac cu destule pauze – valabil cam pentru toti medicii, exceptand urgentele de spital. Pana acum am fost la 5 dentisti in perioade diferite si nu tin minte sa fi avut vreo experienta neplacuta.

    In Romania, se baga grupa mare, semi-ieftin si foarte prost. Cand e sezon, sunt dentisti care lucreaza si pana la 11 – 12 noaptea. Clar si cu ce rezultate. Nu mai zic de cozile de asteptare – ca oile la muls.

    Plm, nu am mai mers la un medic din Romania de 9 ani. Prefer sa platesc pretul pietei in Vest. Dau un ban, dar competenta si abordarea sunt diferite.

  20. Manowar says:

    Plm, nu am mai mers la un medic din Romania de 9 ani. Prefer sa platesc pretul pietei in Vest. Dau un ban, dar competenta si abordarea sunt diferite.

    Da.

    Astia la care am fost aici te trateaza ca pe o fiinta umana. Aia din Romania te trateaza ca pe un experiment de care nu mai au chef. Hai, mai repede, lasa vrajelile, da, doare un pic, nu te mai vaicari atat (gen nu a mers anestezia, hai sa futem nervul live).

    Yeah…fuck that shit.

  21. Adi says:

    Daca nu v-ati culcat niciodata cu doctorita voastra …

  22. Orbu says:

    @Radu. Nu am asigurare privata la vreun serviciu in Romania. Fac programare si platesc . Da, stiu aia care au “asigurari private”, aka pachete de corporatisti sunt un pic in asteptare la chestiile astea. Patit si experimentat cu diversi colegi .
    Pe-aici inca cash is king, din ce vad.

    In Romania, se baga grupa mare, semi-ieftin si foarte prost. Cand e sezon, sunt dentisti care lucreaza si pana la 11 – 12 noaptea.

    Serios, stii pe cineva? Ca platesc premium pentru un stomatolog dispus sa ma primeasca la 10-11 seara.

  23. Radu says:

    >Aia din Romania te trateaza ca pe un experiment de care nu mai au chef.

    Face parte din dezavantajele consultului peste rand pe spaguta. Cand ai incarcare de 100% peste aia oficiala, nu-ti mai arde de nici unii.
    Patit in ro, pacient privat la medic sef de sectie, ma mai chema si la spitalul de stat unde era sef, pentru access gratis la sculele de miloane platite de stat. Evident ca nu ramanea nici o urma in acte ca am fost acolo.
    In final, nici nu m-a rezolvat, m-am rezolvat aici, in sistemul public chiar, asta cu GP competenti pe trimiteri si asteptari de 6 luni. Pentru ca nu exista nu stim ce ai aici.

  24. zennie says:

    @Orbu: Ziceam de “sezon”: iulie – august – septembrie, traditionala revenire temporara a romanilor la patria muma cand unii dentisti mai fac compromisuri la programul de functionare.

    Nu ma bag la recomandari, eram intr-o discutie pe chat anul trecut cu o fosta prietena din Bucuresti care avea programare la densist pe la 8 seara, spera sa fie luata pe la 9:30 (medicul avea lista deschisa plina cu clienti pana pe la 11:30). Asta era undeva pe la finalul verii. Si in final, cam la 2-3 luni, si medicul si ea ajunsesera la concluzia ca lucrarea dentara se facuse gresit. Just lol, go figure.

  25. Manowar says:

    Face parte din dezavantajele consultului peste rand pe spaguta. Cand ai incarcare de 100% peste aia oficiala, nu-ti mai arde de nici unii.
    Patit in ro, pacient privat la medic sef de sectie, ma mai chema si la spitalul de stat unde era sef, pentru access gratis la sculele de miloane platite de stat. Evident ca nu ramanea nici o urma in acte ca am fost acolo.
    In final, nici nu m-a rezolvat, m-am rezolvat aici, in sistemul public chiar, asta cu GP competenti pe trimiteri si asteptari de 6 luni. Pentru ca nu exista nu stim ce ai aici.

    Eu nici macar nu discut de bani si spagi si mismasuri cu aparatura.

    Discut de faptul ca iti faci o programare la ora 4 – daca ai noroc, intri pe la 5:30. Da’ cine pula mea te crezi tu sa-ti faci planuri pe timpul tau? 4 e asa, orientativ.

    Cand intri, te astepti sa cam urli de durere, ca anestezia se face probabil cu echivalentu’ hexipharma sau plm. Daca se face. Si nu mai urla ca deranjezi vecinii, gen.

    La aia ma refer eu. Ca lucreaza cu aparatura care nu-i a lor sau ca iau spagi sau ca plm…alea nici macar nu-s probleme. E vorba de cum trateaza pacientul.

  26. Adi says:

    Mai, nu mai e asa, cel putin nu la stomatologii pe care ii stiu eu; nu am asteptat niciodata mai mult de 15 min, si asta cand au fost complicatii la pacientul de dinaintea mea, si comportamentul a fost impecabil. Dar ma costa (acolo unde platesc) ceva mai mult decat preturile pietei, totusi sub UK.

    Medicina privata e mult mai civilizata in ultimii ani in Romania, cel putin la nivelul de medici tineri si fara figuri, gen marele sef de sectie de la stat care ia si niste bani de la privat si te plimba de colo-colo. Nu merg des la medic, dar cand merg sunt tratat ok.

  27. Big A says:

    @Adi: cred ca Manowar se referă la sistemul public. Desi, habar n-am, mai există stomatologie, in Romania, in sistem public?! Adica, nu stiu, Spitalul Judetean de dinți, sau gen? Eu n-am mai auzit pe nimeni, de vreo 20 de ani cred, cu alte povesti decât cele cu cabinete particulare. Unde habar n-am cum e, am fost de 2 ori in viață, am noroc din pdv al dintilor, cel putin deocamdată. Stiu, ar trebui sa merg macar o dată pe an, pentru control preventiv, merg pula, sunt prea român pentru asta, treaba e ca au fost două chestii minore, adică rapid de rezolvat si nici nu cred ca am platit mult, habar nu mai am, oricum au fost la privat, a fost ok, nu am stat la cozi, a prins si anestezia la prima, ar fi prins si la a doua daca nu ma grabeam eu ca prostul, adica de prins, a prins, dar cam la o juma’ de ora după ce plecasem eu din cabinet. Whatever.
    Urmează acum o experiență cu ei, dar de data asta in calitate de tată-plătitor, bă, plm, eu când eram copil/adolescent, da, plm, cred ca deja abdicase Cuza sau oricum, se pregatea, era circu dracu să ai aparat dentar in gură, toți făceam ca tâmpiții misto de ăia cu sârme in dinți, de parca ziceai că le crescuse un ochi la spate sau ceva. Acum? Finea trenura de nerăbdare sa si-l puna, ca deja mai au 3 colege din clasă, si plm, ea e mai fraieră? Și harneli de-astea de 14 ani… Mă, înțeleg, țoale, încălțări, nu insist, tații de fete știu, ăilalți au noroc că nu, că poate cu băieții o mai dai la paxe, dar, revin, ce plm e asta, mă? ! Acu’ e șmecherie să ai sarme-n gură?! Si, dacă da, e vreo bossulaneală de adolescenți de pe paralela 45, colț cu curbura Carpaților? Sau așa e si prin vestul ăla decadent şi putred, de unde ne vin toate nenorocirile?Nu, nu de Teleorman zic, mai la vest.

  28. Manowar says:

    @Adi: cred ca Manowar se referă la sistemul public.

    Nu. N-am fost la sistemul public in veci si nici nu as avea curaj sa ma duc. Aveam o cunostinta care studia stomatologia and shit prin Romulania. A incercat s-o agate un fraier pe irc si tipa l-a combinat sa vina sa-i faca nu stiu ce cacat la dinti acolo, “la public”, sa faca (ea si restul pizdelor de la facultate) experimente aia pe el cu nu stiu ce dinte, sa-l pileasca sau pula mea. Boul baltii s-a dus. Cand s-a dus, isi zicea, nu mai stiu cum, ceva cu acidplm, ala din “hackers”. Cand au terminat pizdele de experimentat pe el, ii zicea toata lumea “colt alb”, ca atat ii mai ramasese dintr-un dinte relativ sanatos – un colt. Pilisera gagicile la el de putea tipul sa se lase de carding si sa se apuce direct de jucat in Dracula.

    De “particulari” vorbesc.

    Chestii vazute/traite la ei.

    – programare la ora 4, sa zicem. La 5:30 intri. “A durat mai mult decat credeam la pacienta de dinainte”. Nu “scuze”. Nu “imi pare rau”. Nu “va fac o reducere ca v-am futut o ora juma’ punandu-va sa asteptati pe-un hol pe scaun”. Nu nimic.

    – o chestie cu “scos” (omorat) ceva nerv, acum multi ani. Ajung acolo. Nu ma intreaba tanti nimic. Da’ nimic. Face ceva anestezie. Si-ncepe. Coaie, am crezut ca sar pe tavan de durere. A rezolvat-o simplu “aaa, pai probabil ai baut cafea de-aia n-a mers, nu trebuia sa bei cafea!”. Ce? Sa-mi spuna inainte? Nu, bineinteles ca nu. Sa intrebe? Nu. P-aici? I-am zis lu’ ala de frica eu “coaie, am baut o cafea, daca nu merge anestezia, o lasam pe alta zi”. S-a uitat la mine ca la urs “ce treaba are? merge anestezia, mai bea doua cafele daca vrei”. Tot cu anestezia. Pe-aici? Vine ala si-mi freaca nu stiu ce gel/sloboz pe gingii inainte de injectie. Nici n-am simtit-o. In Romania? Vine tanti cu o unealta de-aia de tortura cu ac, am simtit-o pana-n pizda ma-sii. Ah, cea mai amuzanta chestie? La aia cu nervu’ cand am behait de durere “asa sunteti voi barbatii, plangeti ca niste fetite toti”. Pana nu i-am zis lu’ aia printre lacrimi de durere ca o bat pana se pisa sange sa vada cine plange mai tare, sa dea in secunda aia toti banii inapoi c-o schilodesc, tot la modul ala “trata”. M-a injurat sora-mea (ca ea imi recomandase dentista si vai, acum nu le primeste pe ea si pe mama din cauza ca m-am comportat eu ca un golan cu ea).

    – “eu v-as sugera sa inlocuiti dintele asta cu un implant”. “Da, si dentistul de dinainte la fel mi-a sugerat, motiv pentru care ESTE un implant”. Aaaa, nici nu se vede, dar l-as fi vazut la raze X! Normal. Si eu, ca arata mai alb pe cacatul ala alb-negru si-l mai si da de gol surubul ala.

    – “dintele dumnevoastra (ala inlocuit) o sa trebuiasca inlocuit”. Bine, inlocuiti-l. “Pai, n-are sens, ca-i bun”. Si atunci de ce trebuie inlocuit? “Pai, o sa moara”. ATUNCI INLOCUITI-L. “N-ARE DOM’LE SENS ACUM, CA-I BUN”. Oooo…k. In fact, era atat de bun incat incepuse sa capete o culoare dubioasa, ceva intre gri-inchis si negru. Dar era bun! Bun de pus in rama. La urmatorul dentist a fost “daca mai amanati putin, cine stie ce pateati…”

    – si, bineinteles “domnule doctor, cat ma costa toate astea pe care mi le-ati spus?”. “Nu stiu, vedem”. Sa mor aici de glumesc sau exagerez vreun pic. “Pai, si eu cu cati bani sa vin la mine la urmatoarea intalnire?” (pula plata cu cardul, desigur). “Pai, vedem atunci”. CUM PULA MEA VEDEM ATUNCI????? CUM PULA MEA STIU DACA-MI PERMIT TOATE ASTEA? CUM? Si, ca nota, asta-i cel mai bun dentist la care am fost in Romania – omul lucra curat, civilizat, nu zbierai de durere, nu nimic. Doar la asta cu banii nu putea sa-ti raspunda – efectiv scotea sumele din cur. Da’ din cur. Aceeasi chestie – da’ facuta pe parti diferite – a costat 300,000 intr-o seara si 500,000 in alta seara. Ba, FIX acelasi lucru (asta era prin 2003 sau pula mea). Te uitai si te inchinai. Cum mortii ma-tii stiu daca-mi permit ce vrei tu sa faci, coaie? PAI, VEDEM. No shit…

    Ah, si TOTI, dar TOTI lucrau romulaneste. Fara chitanta, adica. Gen succes cu asigurarea – daca ai una. Explica-le alora ca ai dat banii pe neve.

  29. Orbu says:

    o chestie cu “scos” (omorat) ceva nerv, acum multi ani. Ajung acolo. Nu ma intreaba tanti nimic. Da’ nimic. Face ceva anestezie. Si-ncepe.

    Sssa mai schimbat. Si chiar si acum multi ani stiu ca am mers cu un pretin mai fricos la unii care aveau o clinica de dinti pe langa Piata Romana si mi-au picat cateva plombe de uimire. Gen spatiu renovat, curatenie si organizare cam cum vezi acum in cele mai bune clinici din Bucuresti si-n cele mai multe din Vest.
    Customer service de calitate, aveau si ceva plasma sa te uiti la televizor cat stai cu ochii in tavan. Si costa cat plomba cat un rinichi functional, dar de banii aia ofereau servicii.

    Am avut niste episoade de genul asta pana prin 2007. Mergeam la dentist, ma asezam pe scaun, dadea sa lucreze fara sa imi spuna ce face, ii faceam semn sa se opreasca si-i ceream o reteta de amoxacilina si plecam .
    Sau zicea ca lucreaza “pe viu” ca oricum e infectie si nu are efect anestezia si ma ridicam si plecam.

    De minim 5 ani am avut altfel de experiente. Nu ca as fi super-multumit sau ceva, da-n niciun caz ce descrii tu aici.

  30. Manowar says:

    De minim 5 ani am avut altfel de experiente.

    Te cred, da’ eu am plecat de vreo 7 si ceva, discut de-atunci.

    ii faceam semn sa se opreasca si-i ceream o reteta de amoxacilina si plecam .

    Pula mea, cu experienta de-acum, as face si eu la fel.
    Da’ atunci aveam fix pula experienta cu asa ceva, ca n-avusesem vreo problema cu dintii.

  31. Lock says:

    Mi-am plombat 6 dinti prin NHS in Ruislip acum vreo 2 ani, nimic complex. In prealabil fusesem la un private practice unde mi-au cerut 2000 lire pe toata treaba. Prin NHS m-a costat aprox. 650 lire cu tot cu band, cu compozit alb. Chestia asta cu banduri a fost introdusa sa privatizeze pe sest incet-incet medicina dentara, candva era gratuita toata.

  32. Orbu says:

    Pula mea, cu experienta de-acum, as face si eu la fel.

    Partea cea mai putin amuzanta era ca toti pe care-i cunosteam spuneau ca-s eu prea fitos, prea sensibil, prea cu pula in cur. Ca “sufera baba la frumusete” si alte remarci de autobaza, c-o sa stau cu dintii ca Dragnea ( era altu’ la moda atunci, dar nu imi aduc aminte), daca “nu fac si eu un efort”. Si-au cam avut dreptate, am cam stat asa o vreme.

    Si nu-ntelegeau gen “ba, coaie, eu platesc bani, nu imi face un favor, cum sa stau ca vita sa ma tortureze acolo?”.

    Nu exista, daca restul pot, eu sunt de vina ca nu pot.

  33. Big A says:

    Bă, nuş’ce să zic, aş putea să -ncep cu sfârșitul, gen, Aaa, stai, mă, că așa o fi fost in 2003, acu’ e altfel, că 15 ani, că plm, că stai să vezi dar, de fapt, habar n-am, eu am 3/3 experiențe ok, incluzând și prima vizită cu fi-mea, sa-şi pună aparat (bă, ma repet, înțeleg haine de la PLM house of, înțeleg mergători de la Nikooroo mew, plm, îi platesc şi silicoane dacă trebui, că poate la 15 ani isi pun alea din clasă, toate, doar n-o sa rămână prințesa lu’ tati ultima cu platfusu’ la vedere, da’ cum, mă, sarme-n gură?!), aşa, deci, cum ziceam, in cazul tau ori a fost curat ghinion, ori era mă-sa aleia din postarea precedenta, de-ai trimis-oacasă cu tramvaiul, aşa, cu anestezia făcută, cu gura gata căscată dar, vorba aia, fară implantul de rigoare. Caz in care, mdeh, ti-o meritai, dracu, sacrificai 5 minute de dat din cur+5 lei de taxi, da’ scapai ca Old Shaterhand, netorturat la stalpu caznelor, după ce s-a jurat ca se-nfrațeste cu Winnetou si o fute pe sor’sa, adica ala neamț, blond, arian, baiat destept, cu perspective, plm – să trebuiască să fută pe apaşa aia tuciurie , după ce bea din sangele lu’ cioara de fra’su, iti dai seama? Da’, na, tu ai preferat s-o trimiți p-aia la plimbare, cu hormonii după ea, târăș, normal că la faza asta a dezgropat mă-sa securea războiului, in cazul ăsta-cleștele si freza. Ai scapat ieftin, bine că nu te-a pus s-o si futi, măcar să înțeleagă de ce a stat fi-sa 3 luni cu ochii pe geam, pe muzica de Cargo-“Poate se opreste ploaia/Si vine Manowar/Sa isi ia hanoracu’ ” si de-alea, gen.
    Oricum, ce sa zic, empatizez cu tine, adică mă bucur că ai patit-o, altfel nu mai radeam ca prostu de unu singur, pe WC, citind ce ai patit tu, de mi-a batut nevasta in usa, ori te caci, ori iesi, mai lasa-l dreacu de Las Fierbinti, acu’ si pe closet te uiti la tampenia aia?
    Pe bune (sa-l futi care minte), două din capodopetele copilariei mele, s-au dus dracu, ca valoare, de cand iti citesc blogul: “Lantul Amintirilor” si “Toate mi se-ntâmplă numai mie” 😀
    Good work! Pe bune.

  34. mesterul says:

    eu am fost la dentist și a fost impecabil. nu am simțit absolut nimic și a fost și foarte politicos. preț super ok. s au mai civilizat și pe aici.

  35. Manowar says:

    Pe bune (sa-l futi care minte), două din capodopetele copilariei mele, s-au dus dracu, ca valoare, de cand iti citesc blogul: “Lantul Amintirilor”

    Never forget

    Bis pentru Sora 13 de la toti ba’etii de cartier care-au aplaudat pe vremea lu’ Ceasca la Yaadon ki Baaraat dupa ce-au stat la coada la Melodia ca niste gusteri retardati. Si muie Mohammed Rafi <3

  36. Big A says:

    Mda, că la Gloria tu vedeai Rain Man si Tge Last Emperor, in prima săptămână după ce luau Oscarurile….iestee? 😀
    Zi cacias că n-ai văzut Lovitura Fulgerătoare și Misiune Specială (?- plm, NK vs SK, cam asa ceva-i zicea)de cate 3 ori la rând, doar cu un bilet plătit si cu ascuns sub scaune când se termina, până începea iar. 😀 😀
    Că, de Sandokan-Tigru Malaeziei, nu te-ntreb, ăla era film greu, psihologic, plm, nu l-ai fi-nțeles tu la 7 ani 😛

  37. Mikimoto says:

    Daca ai asigurare – de la slujba – si dintii cat de cat in regula, nu e nevoie Tati, sa mergi in Romania. Cand zic dintii in regula, ma refer la:
    – cleaning/scaling de 2-3 ori pe an
    – cate o plomba simpla, maxim odata pe an
    – eventual extrase masele de minte

    Deci nu root canal, nu bridge, nu implant… pt astea, daca nu Romania, macar Italia/Spania.

    Eu de in aproape 20 de ani de pribegie, nu am cheltuit mai mult de $600/an cu dintii. De fapt, 20% din $600, ca 80% era asigurarea.

  38. Manowar says:

    Zi cacias că n-ai văzut Lovitura Fulgerătoare și Misiune Specială (?- plm, NK vs SK, cam asa ceva-i zicea)de cate 3 ori la rând, doar cu un bilet plătit si cu ascuns sub scaune când se termina, până începea iar. ?

    Eram cu origini nesanatoase, coaie – plateam bilet de fiecare data.
    Da’ adevarul ala e – cine n-a vazut Misiune Speciala nu se poate considera comunist.

    Că, de Sandokan-Tigru Malaeziei, nu te-ntreb, ăla era film greu, psihologic, plm, nu l-ai fi-nțeles tu la 7 ani ?

    Ce vorbesti, ba, tarane, erau toti copacii din parc devastati ca-si facusera toti palos de lemn sa zgarie tigrii pe burta. Neam de neamu’ tau n-a vazut cati Sandokani au aparut in cartier in prima luna de la “release”.

  39. Ursu says:

    Ai avut noroc.
    Daca dai de un doctor care vede patternurile, poti sa ai si 7 asigurari, ca tot mananci gheata…

  40. Karlik says:

    Elveția: asigurarea de sănătate pornește de la 170 de franci lunar și the sky is the limit. Depinde de cât ești dispus să scoți din buzunar la fiecare vizită și dacă vrei să suni la asigurator înainte sau nu. Dentalu’ e de la 40 de franci lunar și îți acoperă de la 1000 de franci anual => prefer să-l plătesc din buzunar.

    Totuși… cu un lucru sunt de acord: dacă nu ți-l permiți atunci ești un boschetar care lucrează la negru probabil. Asiguratorii există cât timp au unde da vastu’ și nu sunt chiar atât de cretini încât să-și facă burger din vaca de lapte.

  41. fullmeta1 says:

    De vreo 4 ani incoace merg la Trident, sunt pe Pasteur acum, erau pe langa Spitalul Universitar inainte, nu-s chiar cei mai ieftini dar isi fac treaba bine, cred ca am lasat ~10k euro pina acum, cu tot cu nevasta, copil. Stiu ca suna a reclama dar nu am nimic neplacut de povestit.
    Probabil diferenta mare de pret este la lucrari/implanturi, aici faci un implant cu ~1k euro, in UK cred ca sari la 2k. O ridicare de sinus aici cu ~1.5k euro, probabil dublu in UK. Astea cu un detartraj, o plomba sunt pe nivel easy.

  42. Deria says:

    La mine e plin de moldoveni de peste Prut. Au clinicile lor.

  43. Deria says:

    Cica nu mai am voie sa fac anestezie pana nu aduc hartie ca nu-s alergica la substantele din anestezie.

  44. Deria says:

    Moldovenii dau chitante. Si respecta programarile.

  45. Grigore says:

    @Karlik: nu stiu de unde le scoti. Daca mergi la dentist in Elvetia (in afara de urgente), atunci chiar esti era sa zic boschetar, dar probabil snob e cuvantul potrivit. Elvetia e mica, oriunde ai locui, nu esti departe de granita. In Germania, de exemplu costa mai putin de o treime. Exemplul: estimare 7000CHF in Zurich, rezolvat in Germania cu 2000CHF.

    Sa nu se inteleaga ca in Elvetia e naspa. Asigurarea medicala e cum zici, pleaca de la 150 CHF, daca locuiesti in cantonul corect. Si partea cea mai misto e ca nu e procent din salariu, ci e suma fixa. Adica neglijabila. Sarantocii sunt loviti, snobii de asemenea. Exista case de sanatate, unde asigurarea este de cateva ori mai scumpa, snobii merg acolo. In general, snobii si sarantocii merg mana in mana. Pentru fiecare, dupa cerinte.

  46. schipix says:

    @Mano discutam de dinti sau de probleme de sanatate in general ? Ca mie mi s-a parut ca tu ceri o parere pentru dinti, dupa care oamenii au dat-o in rinichi, rotule si alte alea.

  47. Manowar says:

    @Mano discutam de dinti sau de probleme de sanatate in general ? Ca mie mi s-a parut ca tu ceri o parere pentru dinti, dupa care oamenii au dat-o in rinichi, rotule si alte alea.

    Bai, sincer, eu n-am cerut nici o parere.

    Eu doar am postat despre cum e cu mersul la dentist in UK, in ideea ca poate mai demolam miturile alea cu capsunarii care vin in Romulania sa se trateze pe banii bietilor romulani care platesc taxe etc etc.

    De altfel, am si zis asta in post. “Uite de la ce pornim”. “Uite cum a fost de fapt”. “Uite costul total” (zero) “Uite cat dureaza pana-ti primesti banii inapoi” (11-12 zile). Cu ceva fotografii, sa fie clar ca nu vorbim in punga. Atat.

    Cat despre pareri…pai, eu am fost la dentist. Am platit. Mi-am luat banii inapoi. La ce anume mi-ar putea folosi mie parerea cuiva pe tema?

  48. schipix says:

    Ma rog, am pu io intrebarea de-a-n pulea.

    Poate ne zic cei care comenteaza din Germania cum stau lucrurile (din auzite la a coispea mana, acolo iesi si mai ieftin, da’ sa vedem ce-au de zis auslanderii).

    Principiul de bază aici e că orice intra la categoria “boală” e acoperit de asigurarea medicala obligatorie. Restul e acoperit doar parțial sau deloc de asigurarea medicala obligatorie.
    Concret: ai o carie, infectie, nerv futut, afecțiune care necesită extracție samd? Platește asigurarea.
    Vrei implant, coroana, punte, aparat dentar samd? Platești tu. Excepţie facand situația în care ai o asigurare facultativa strict pt dinti, dar nici atunci nu iti sunt decontate toate costurile. Excepții mai fac și copiii/adolescenții, carora de exemplu aparatul dentar le este decontat aproape complet.
    Nu știu cum stau treburile în cazul asigurării medicale private. Nu am așa ceva pentru că…nu e nevoie. Asigurarea medicală obligatorie acoperă cu varf și indesat necesitățile mele și ale familiei.
    Mai fac și precizarea că lucrurile s-ar putea să difere de la o casa de asigurari la alta (aici nu e doar una națională), sau de la un land la altul.

  49. Orbu says:

    @Schippix: Cat plătești pe asigurarea aia ? Tot că la români procente din venit, sau are și ea o rată fixă?
    Și ce land ?

  50. schipix says:

    Aproximativ 375€/lună cota mea. Angajatorul mai bagă și el restul până pe la vreo 700€.
    Nu e cotă fixă, e progresivă.
    Bavaria.

  51. Orbu says:

    Mult, plm. Tre’ să fad cum e la freelancereală sau dacă îmi deschid sereleu, sau dacă plătesc fără să fiu emploayat acolo.

  52. schipix says:

    Freelancer aici, sau în RO?
    Dacă îți faci sereleu trebuie să îți plătești salariu, nu?
    Cum să plătești dacă nu ești angajat aici?

  53. Orbu says:

    Acolo, că în România e simplu.
    Nu știu cum o să fac, da’ 12 mii pe an nu am de ce să dau pe asigurarea de sănătate, dă-o în morții ei .

  54. fish says:

    Concret: ai o carie, infectie, nerv futut, afecțiune care necesită extracție samd? Platește asigurarea.

    Du-te-n plua mea, platit 300 de iepuroi Martie trecut, cu asigurarea pizdii, “Vai aveti 2 masele/dinti lipsa, linga asta cu infectia, daca era numai una, era pe asigurare” au niste reguli pe care nu let stii/ nu ti le spun pe toate de la inceput.
    Aceeasi Bavarie, asigurare de la firma, alea alea. Neh
    Singura chestie care n-am platit-o a fost o extractie de ciot, pe partea cealalta, aia “se incadra” in asigurare

  55. schipix says:

    Hai du-te tu! Cum plm vine asta cu “Aveți 2 măsele lipsă lângă una infectată, deci trebuie să plătiți”? Pt ce? Pt măselele pe care oricum nu le aveai?
    “Asigurare de la firmă” adică…nu cea obligatorie?

  56. Orbu says:

    Pentru ca erai daramat in gura si la unele asigurari ai clauze legate de conditii pre-existente. Nu stiu cum e in Germania, asa ca nu va tin partea vreunuia in discutie, in schimb stiu ca in toate conditiile de asigurari private de sanatate din Romania pe care le-am citit se specifica ca nu sunt acoperite afectiuni/ conditii preexistente. La unele se specifica ca pot refuza cheltuieli daca nu iti tratezi problemele la timp. Ceva clauze legate de profilaxie si grija personala.

  57. Marcel Mares says:

    Poti sa faci poze si sa le trimiți de pe desktop. Nu-i obligatoriu sa folosești Nexus 5 .Nu????

  58. schipix says:

    @Fish mi se șoptește din culise că este f posibil ca stomatologul tău să fie posesorul unei perechi de 3 coaie. Casele de asigurări de sanatate au niște grile de tarife precalculate, care, în mod normal ar trebui să acopere costul unei intervenții dentare. Numai că prețurile nu pot fi impuse. Drept urmare fiecare cabinet are politica proprie de prețuri (dictată de cerere și ofertă), dar pe care o poate motiva la o adică: “Io folosesc instrumentar de aur, nu de inox, deci ofer servicii de lux, deci am tariful X pentru dat gardul jos. Casa platește Y, iar tu sari cu restul de cașcaval”.
    Așa că data viitoare cere un estimat de cost (Kostenvoranschalg) în prealabil, dacă nu ai vreo urgență evident, că la dureri de dinți îți bagi pula în el de estimat.

  59. schipix says:

    Nu știu cum o să fac

    Daca intre timp trec si eu pe freelancing, te mai pot ajuta si eu cu info, dar iti spun ca in Germania e fututa rau treaba cu birocratia. Cel mai bine e sa platesti un consultant fiscal si atunci macar mergi la sigur.

  60. Karlik says:

    @Gheorghe: taxpunktwerte. Preturile dentistilor merg asa: au o asociatie care stabileste niste preturi de baza. Dupa, in fiecare canton se stabileste de cate ori se poate depasi pretul asta. De exemplu in Geneva este undeva intre 4 si 5. Presupun ca si in Zurich la fel, ca doar de, toti sunt milionari acolo. In sud de tot sau in cantoanele alea unde urmatorul vecin e la 5km rata e intre 1 si 2. Si sunt locuri unde orice granita e la cel putin doua ore.

  61. Radu says:

    @karlik. Asta cu punctele e vrajeala. In principiu iti fac o oferta, dupa care calculeaza cate puncte sunt necesare sa ajungă la prețul din oferta. Studiul actelor in lipsa, etc. Au deja mana formata.

    Daca e urgență, nu prea ai ce sa faci. In schimb, daca nu, poți foarte bine sa rezolvi problema in alta parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *