Mintea românului cea de pe urmă

Nu e scris de mine, e primit pe mail, iar autorul ramane un ilustru anonim.

E un chin sa public de astea de pe telefon,
deci nu ma agit sa il fac sa arate mai bine, sa ii pun ceva featured image etc (cum plm trimit toti ceva de publicat cand sunt in concediu, fara pc? Razvan cu donatiile alea, anonimul cu textul asta…)

===

Sper ca textul ăsta fie util mai ales ca să înțelegeți de ce proștii nu știu când sunt proști și cum ți se pare că toate deciziile pe care le iei sunt cele mai bune, dacă nu scoți capul din groapa în care te afli. Dacă mereu privești lucrurile de la același nivel, mereu ai să le vezi la fel. Pentru că foarte des, destul de des la ultimele articole de pe opencube, văd păreri gen ”nu există, nu are cum să fie așa, chestia asta nu ar funcționa niciodată”, despre lucruri care funcționează sau au funcționat deja. Deci au fost dovedite inclusiv practic. Și mă dau, mai jos, exemplu pe mine, că alt prost pe care să-l cunosc mai bine n-am la îndemână.

Îmi place să cred că toți oamenii au, măcar o dată în viață, o șansă palpabilă de se ridica în stratosfera socială, într-un fel sau altul. Sau măcar pe aproape. Faptul că stratosfera aia nu e foarte aglomerată, e pentru că cei mai mulți dau cu piciorul șansei aceleia. Ca mine. Chiar îmi place să cred că viața poate fi atât de generoasă cu toată lumea, deși poate mă înșel.

Toți am comis greșeli de-a lungul vieții și dacă n-ai murit deja mi-e greu să cred că ale tale s-au terminat până acum.

Să punem lucrurile în context. Dacă erai de unde sunt eu și știai un pic de ”calculatoare” și-un pic de ”engleză” prin 98-2002, când murea lumea de foame pe capete, mai ales în provincie, fără îndoială ai învățat să faci bani într-un mod facil, dar nu neapărat cinstit. Cine zice că n-a văzut, n-a auzit, dar îndeplinea condițiile ăstea, minte. Cel puțin în Hackersville (Scammersville ar fi fost mai potrivit, dar n-am dat eu numele) , numai cine cine era prea în vârstă sau nu avea chiar nicio tangență cu calculatoarele nu a fost implicat deloc în ”industria” asta. Până prin 2002 cred că nici ilegal nu prea era. La locul faptei era, dar în Romania nu prea, adică lipseau niște norme de aplicare. Erau chiar și gabori care aveau ”băieți la produs”, ca să înțelegeți ideea. În România așa se face business-ul și acum, fără mari consecințe. Ne înțelegem una, iar pe urmă ăla mai iute de mână, sau de picior, îl păcălește pe celălalt. Nu am să vin cu prea multe detalii, că nu suntem la ora de spovedanie, dar să zicem că eu aveam un pic mai mult din ambele skill-uri necesare și nu aveam aproape niciun fel de etică. Adică, o fi fost pe undeva, dar n-o vedeam de foame. Mai mult ca restul care puteau doar sa trimita mailuri, si alea cu copy/paste, eu puteam vorbi la telefon, cu un accent din ce in ce mai credibil.

Să zicem că de prin clasa XI-a s-a cam întâmplat să-mi facă cinste prin diferite baruri, destul de des, diferiți străini. Nu cu bună știință, dar era prea simplu. Pe vremea aia nu-mi venea să cred cât de simplu era. Dacă voiai bani, cereai! Dacă vă spun că dacă aveai nevoie de 200 de dolari, bani de cheltuiala, deh, spuneai că-i vrei până seara, că pe urmă ai treabă și îi primeai, mă credeți? Găseai pe cineva dornic și el de-o cinste, mergea și-ți ridica banii și aia era. Fără repercusiuni. Ele au apărut destul de curând, dar nu despre asta am să vorbesc.

Era un pic amuzant că-ntr-o oarecare seară de liceu eu îmi permiteam să merg cu taxiul până la Timișoara și înapoi și plăteam pe drum cam jumătate din salariul lunar al lui tata, jumătatea cealaltă cheltuind-o pe traseu. Asta-i cam în contrast cu motivația “de foame”, sunt conștient, da’ sunt sigur că voi la vârsta aia erați mult mai responsabili. Nu era ca și cum puteam să cumpăr ceva palpabil de banii ăia fără să mă întrebe părinții de unde-i am. Nu c-aș fi fost eu prea preocupat de achiziția de ”asseturi” la nici 18 ani, să fim serioși acum. Deși-mi trecuse prin cap să-mi iau un Opel Vectra, sau un Calibra. Nu știu ce era cu mașina aia (Vectra), dar toți pe care îi știam își luau în ordine: Opel Vectra, Audi A4, apoi A6, sau în loc de Audi, BMW ”3ar” și apoi ”5ar” , apoi Mercedes. Din păcate unii au murit în accidente în călătoria înspre Mercedes. Asta ca o paranteză.

Lucrurile s-au schimbat însă repede, a devenit mai complicat, iar eu m-am specializat în mai multe lucruri utile. Și am ajuns în București, unde altfel se lucra. Mai organizat. Din nou, nu intru-n detalii, că poate ați auzit și voi povești cu avioane ”vândute” pe ”bani de kerosen” și altele, nu-s eu ăla, dar cam aia e idea și vă spun așa:

Dacă în perioada 2002-2005 ați cumpărat telefoane ”ultimul răcnet”, înainte să apară pe piața din România s-ar putea să știu ceva despre asta. Sau laptopuri. Sau, să zicem dacă erai patron de club și aveai nevoie de niște plasme, ca ălea care erau la Crystal în perioada aia, de exemplu. Sau poate îți trebuia vreun Rolex, sau vreun Patek Philippe.

Până în 2004 era chiar al dracului de greu chiar și dacă voiai să le imporți cinstit, că nu eram în spațiul comunitar, erau taxele cât casa și nu prea găseai nimic de ultimă generație prin magazine, iar când ajungeau costau dublu față de prețul din UE. Eh, pe noi ne aprovizionau unii moca. Ne costa transportul de pe unde se făcea recepția cu tot cu șpaga de trecut prin vamă și timpul pierdut. Restul era profit. Vremuri bune, până s-au cam împuțit. Cam din 2004.

Sigur, noi vindeam, cumpăram, eram și serviciu de intermediere, Verisign Certified, ce dracu’. Eram pe toate planurile. Dar și poliția ne făcea puțin coadă din două motive. Unu ar fi ca noi nu eram chiar comercianți, iar al doilea că crescuse corporația cam mult, că, băh, dacă e ceva cu care să mă pot mândri la chestia asta, nu e legat de bani, cu siguranță nici de ceea ce făceam, ci că nu am lucrat cu amatori și ne-am luat cam toți munca în serios, nu ca alții.

Nu mi-e comod să scriu nume și prenume dar să zicem că unii dintre amicii mei din vremea aia sunt foarte cunoscuți și căutați chiar și acum pentru munca lor. Aș putea să las un link, l-am mai lăsat, dar mă rezum să vă spun că i-am văzut și-n filme, pe panouri de tip Hall of Fame, sau Blame.

Tot ce-am spus nu e din ciclul ”pușca și cureaua lată”, sau ”uite ce șmecher eram eu”, că nu-i așa, nici măcar nu-s în topul celor care au profitat din schema asta. Am facut eu câteva lucruri interesante, dar nu în mod deosebit bani și, oricum, e mai bine să fii un ilustru anonim, din unele puncte de vedere.

Pun doar lucrurile în context, așa cum am zis.

Intriga începe în toamna lui 2003, cred, când un prieten , care era student în alt oraș, a venit o seară la noi ( locuiam cu un ”asociat”) că avea interviu la ambasada ”Angliei”, sa mearga să lucreze acolo pe un contract de, nu râdeți, agricultor, cu tot cu gagică. Și trebuia să-și facă o prezentare în engleză, dar, na, nu prea studiase el limba asta, a învățat pe urmă. L-am ajutat eu cu discursul ăla atunci, în fine, eram totuși nelămurit că de ce dracului merge un om ca el să lucreze în Anglia, ca agricultor. Era mai bun de atât. Nu neapărat vreun geniu sau cu multă experiență, dar cu siguranță era mai capabil de atât. Pe scurt, ăla era contractul, aia a fost oportunitatea de plecat și a luat-o. Nu s-a gândit nicio secundă că are chestii începute, că nu-i demn, că nu-l ajută în cariera pentru care făcea o facultate .

Când a plecat i-am zis cu o jumătate de gură cam care e treaba și cu ce ne ocupăm noi, prietenii lui, prin București. Mai avea el și alții și aflase repede, că era util să meargă acolo, la primire, căci imediat te activai când auzeai că-ți pleacă un cunoscut în UK, sau UE, în general.

Toată lumea știa pe cineva plecat la muncă pe undeva, care ridica bani sau produse pe numele lui, printre pauzele de la munca lui.

Dar oamenii serioși nu se prosteau la nivelul ăsta. Își făceau 2-3 prieteni indieni și ridicau bani pe orice nume, orice adresa. Indienii ăia aveau ghișeele de Western, în caz că nu înțelege nimeni nimic din ce zic.

În 2004 a venit un pic foamea în business-ul nostru din mai multe motive pe care nu am să le detaliez, printre care si niște investigații. Cu mine nu a avut nimeni niciodată nimic, dar am decis că e un moment bun să mă concentrez pe terminatul facultății. Am discutat un pic despre cum ar fi să merg și eu in UK, că se deschiseseră granițele, ca turist așa, nu la agricultură, să punem la cale niște economie financiară, dar a rămas în coadă de pește, că eu aveam ”planuri mari”. În România. Ce pumni în ochi îmi vine să-mi fut când mă gândesc la asta.

Dacă în 2004 a fost cum a fost, în 2005 omu’ mi-a zis de la obraz să merg să-l ajut, ca un prieten ce sunt, că nu se mai descurcă. Adică, putea el să ridice pe la 3-5k lire pe zi, dar era totuși limitat și businessul putea să crească în nenumărate direcții dacă ar fi avut un pic de ajutor, pe cineva de încredere și care știe cum stă treaba.

Ca să explic cum e treaba asta cu încrederea, deși poate știți și voi cum e când lucrezi cu români, ”trebuie” să fac o paranteză și să spun povestea unui Rolex. Problema cu corporația asta era că nu era compusă din cei mai onești și cei mai paroliști oameni. Eram noi toți profesioniști, dar Onești e doar un oraș sărac. Aș spune că făcea parte din ”job description” să-ți lipsească skill-ul ăsta. Dacă pe linie de vânzări era simplă treaba, la modul că primeai datele transferului, le dădeai mai departe, iar dacă se verificau banii ca fiind ridicați, cândva îți primeai partea, dacă nu se răsturna tirul cu marafeți, sau dacă nu cumva fugea săgeata cu tolba plină. Nu e bai, dacă fugea omul, cineva îl căuta, îl găsea până la capătul Pământului, i se punea o amendă, era readus în câmpul muncii, mai de voie, mai de nevoie, ca să poată să facă plata, am zis că nu lucram cu amatori, dar oamenii erau concentrați în general pe business, iar soluțiile se încerca să rămână, pe cât posibil, în sfera amiabilului, cu mijloacele de coerciție necesare. Vreau să spun că business-ul era relativ sigur.

Pe linie de achiziții altfel stătea treaba. Aveai de luat 5 laptopuri? Auzeai că ”au venit doar 2, boss”. Sau niciunul . Dacă aveai tracking number vedeai că s-a livrat un colet. Ce era în el nu se vedea. Natura businessului făcea ca și ăia care erau la vânzare să vrea să mai dea o țeapă ceva (unii erau chiar români care ”făceau pe invers”) și te mai trezeai și cu un Patek Philippe de 20 de parai și nu știai sigur dacă omul tău te-a turnat, sau vânzătorul a dorit să te ia de gâscă. Dacă era vânzătorul, țeapa lui, pierdea 20 de parai. Dacă era omul tău, pula mea, se mai întâmplă între hoți. Șansele erau că nici nu-l cunoșteai pe ăla, că era mereu cineva la mijloc. Cel puțin eu nu-i prea știam și nici nu doream. Era mai sigur așa, modularizare. Așa se întâmplă că odată aveam de primit un Rolex d-ăsta și alte chestii.

Toți s-au jurat și pe mă-sa și pe ta-su că n-a venit, vere, niciun ceas. Nu eram suficient de sus în ierarhia unității de producție și am fost invitat respectuos să nu fac gălăgie, că vedem noi dacă ”se fură” produse și o rezolvăm cumva. Ceea ce am și făcut. În fond, eu aveam vreo 40% din ceasul ăla. Toți au zis că nu știu nimic, că au venit numai niște laptopuri. Cumva, în toată organizația eu, nu că eram singurul cu tehnologia, că mai erau cel puțin 2 tipi de la care învățam lucruri, dar cu siguranță eu eram ăla care instalase windowsuri în engleză pe mai toate calculatoarele care erau de vânzare , deci veneau ”by default” la mine. Era un fel de datorie de serviciu. Nici dacă ai lucrat la Depozitul de Calculatoare nu ai instalat mai multe windows-uri într-un an decât mine. Așa că și tura asta tot la mine au ajuns. Erau, în pula mea, stive la un moment dat, se toceau CDurile cu imaginea de XP și alta nu. Știu CD-key-ul ăla lung pe de rost și acum. Ăstea erau noi-nouțe, aveau bateriile nemontate. Dau să pun bateria primului, se întroducea într-o gaură, și văd că nu intră, era ceva acolo. O pungă. Îmi zic că o fi de protecție și trag de ea, moment în care văd că iese și-un ceas. Mi-am dat seama, văzând doar 2 cm de brățară, ce ceas e și l-am palmat de acolo direct în buzunar, că nici eu nu eram vreun naiv. După vreo 2 ani de poker pe trișatelea prin internat aveam mâna formată. Nu mai zic că în punga aia erau și actele, inclusiv un certificat de revizie și reparație. Nu știu cine trebuia să le ia în primire în România și să mă scoată din schemă. Nu știu câți din lanț știau despre asta și m-au lucrat pe la ”spa” și nu aveam să știu niciodată, dar e clar că erau minim 2. Nu că ar mai fi contat. Vorba aia, ghinion! Sau norocul meu, că tot la mine a ajuns. Eu cred ca le-a scapat detaliul ăsta cu ”cine ne instalează, bă, nouă, windowsurile”. Vezi, asta inseamnă să nu-ți știi business-ul. Mi-era simplu să le spun că am ceasul, să facem vânzarea, să ne luăm fiecare partea și să-i futem un pic în bot pe ăia de la primire, dar pentru asta ăia trebuiau să recunoască că au primit ceva. Trebuiau să recunoască că s-a primit un ceas și cineva urma să se toarne de ce l-au dosit, cine trebuia să mă sară din schemă. Așa că oricât i-am întrebat pe fiecare ”bă, știți cumva dacă ceasul ăla al meu a mai ajuns?” toată lumea a fost de părere că nu. Cred că puteam să-i întreb și cu el la mână, ziceau liniștiți că habar nu au despre ce vorbesc și aia era. Dacă interesează pe cineva, l-am purtat a vreo 3 luni pe la țară, lol, și le-am spus, cred că doar la 2 amici, ce e ăla și râdeau de mine că port ceasuri din târg de la ruși. Serios, Rolexurile arată atât de comun că mai degrabă nu le bagi în seamă. După care l-am vândut, evident. Și-ar mai fi alte povești, dar cred că se înțelege cum era cu încrederea și de ce era important pentru cineva să aibă în schema lui pe unul în care poate să aibe încredere și să știe cu ce se mănâncă diverse.

De fapt, cam ăsta a fost și motivul pentru care m-am oprit când s-a stricat șmecheria. Loc ar mai fi fost cu riscuri un pic mai mari dar se impuțise lumea. Nu mai puteam avea încredere în nimeni, toată lumea voia să facă pe la spate pe toată lumea, ajunseseră prea mulți în orice combinație și când sunt prea mulți dai de foarte multe caractere de căcat și m-am sictirit, că eu voiam să facem profit organizat, nu să ne furăm unul altuia căciula. Pula mea, așa reacționează românii la sărăcie. Când nu mai merge să furi de-afară, furi dinăuntru, furi și de la tine, iei dintr-un buzunar și pui în altul. Scârbos. Așa că mi-a fost mai ușor să nu mai vreau să aud nimic despre asta. Închid paranteza.

Și mă gândesc așa: Bă, dacă te-ar roade foamea și te-ar invita cineva să mergi să-l ajuți la o afacere, te-ar scoate din cercul tău vicios într-o chestie unde ”cifra de afaceri” e, hai să zicem în medie, de 4000 de lire pe zi, cu 20-30% profit net. Tu ce ai zice? Eu am zis nu. Un nu de care am fost mândru, că eu aveam planuri, aveam priorități. Nu prea mai aveam o chiflă în burtă, dar aveam planuri și priorități, altele decât oportunitatea asta. Nu mă încurcam eu cu nimicuri d-ăstea. Pentru sceptici, aici nu vorbesc de ”poate”, de ”dacă ai fi făcut, că poate nu mergea”, etc. Erau vremurile în care în orice tir care venea din UK și se răsturna accidental pe șosea găseai 150 000 de lire, pe puțin. Unele au apărut și la știri, că nu revendica nimeni banii. Poate credeți că era diurna șoferilor, dar fiind prea bogați nu se mai sinchiseau. Sunteți liberi s-o faceți.

Iar ”nu”-ul ăsta m-a costat 13 ani de muncă, uneori grea, uneori peste puterile multora dintre voi, dar ce e dezolant, e că nu am nici acum nicio șansă să compensez decizia asta proastă. Nu în viitorul previzibil.

Da, ceea ce ar fi trebuit să fac nu ar fi fost ”kosher” deloc. Riscuri erau, dar nu cine-stie-ce. Mai mici decât riscul să fi prins de poliție când conduci băut, de exemplu. Dar nu e ca și cum aveam o problemă cu asta și nu aș fi avut deja și mâinile și botul și conștiința (dacă aș fi avut una) mânjite de banii ăia. Deci nu ăsta a fost motivul refuzului; nu demintatea sau etica.

Nici faptul că plecam din țară. Nu vreau să intru în detalii, dar nu era asta o problemă. Că-i de înțeles, pe undeva, dacă un om refuză un lucru pentru că implică riscuri și nu are coaie îndeajuns de umflate. Aia e, nu-s toți oamenii făcuți pentru asta, nu-i nemaipomenit, dar e de-nțeles.

Eu aveam o dilemă epică: Cum, coaie, să plec eu din țară, să las facultatea neterminată, așa ceva… Nu știu de ce credeam eu că facultatea aia are să mă facă ”om mare”, că nu erau nicăieri semne de-așa ceva. Chiar nu îmi aduc aminte ce era în capul meu. Era și ceva legat de faptul că erau și banii lui tata în investiția asta și nu voiam să se ducă pe apa sâmbetei și nu era ca și cum aș fi putut să merg într-o sâmbătă la el, să-i trântesc 5000 de euro pe masa și să-i zic ”ia, bă, și lasă-mă în pace cu facultatea ta!”. Și mai ia 5000 să vezi ce ROI mare ai avut la banii tăi. Bine, nu e ca și cum l-am păcălit oricum, că am terminat facultatea aia mult mai tarziu. Dar hei! Am terminat-o!

Dar mai mult era legat de faptul că mi se părea mie că trebuie să fac aia atunci, că am început un lucru și nu pot să-l las neterminat, ca pe o mie de alte lucruri pe care le lăsasem neterminate. Că am plecat pe un drum și trebuie să ajung la capăt. Chestii stupide pe care le înveți în viață, că, băga-mi-aș pula, dacă te învață vreunul când să te oprești din a fi fraier gen ”Coaie, e groapa deja cât tine, unde pizda mă-tii mai sapi? Unde crezi că ajungi cu asta?”

Și femeia. Aș fi pierdut femeia dacă aș fi plecat să fac manțogăriile ălea. Știam asta. E o poveste romantică cu 2 săraci, tipic românească, dar blogul ăsta nu-i cunoscut pentru articole siropoase, așa că mă rezum să spun ca nu prea cunoașteți voi mulți oameni care nu vor să fure nimic-nimic și care să nu vrea să dea șpagă la poliție ( la medic a trebuit să-i explic cum e, că altfel mori ). Nici eu. Și unele situații în viață sunt incompatibile. Pula mea, dacă acum sunt un om mai bun nu-i prea mult meritul meu, că eu nu aveam în codul sursă instrucțiuni legate de ”bine-rău”. Eram orientat pe rezultate și analizam costurile nerespectării regulilor. Dacă riscurile erau mici, iar câștigul era disproporționat de mare, se numea că am descoperit un hack. M-a virusat.

Așa că am făcut foamea încă niște ani împreună ca-n poveștile ălea de doi lei cu ”daca ai noroc în dragoste, n-ai noroc de bani”, timp în care prietenul meu s-a întors, și-a terminat facultatea ( înaintea mea, ca să ne înțelegem) , dracu’ știe cum, nici nu contează, cred că a terminat-o și pe a doua ( nu știu de ce ) , a cumpărat niște apartamente și și-a deschis niște afaceri. E curat demult și el, a trecut suficient timp încât legal să nu i se mai poată imputa nimic. O mare greșeală tot a făcut că s-a întors aci, dar ce să-i faci, nimeni nu-i perfect. Viețile noastre sunt pline de erori.

Dacă aș fi un român autentic, ar trebui să fiu invidios. Dacă aș fi un român de-a dreptul veritabil ar trebui să fiu mândru de sărăcia, nevoile și prostia mea și să-i reneg prietenia c-un clasic și ipocrit ”Tu ai furat! De aia!”. Cum nu sunt, nu pot decât să am tot respectul că a făcut ce-a trebuit, atunci când a trebuit.

Realitatea e că mi-a întins o mână de ajutor și m-am pișat pe ea. Realitatea e că în 2 ani aș fi făcut minim 200-300k lire doar din asta. Minim, că mai știam eu și alte metode mai productive, dar așa, baza. Până în 2007-2008 a pus break cam toată lumea din valul pe care l-am călărit și eu, mai puțin câțiva amici, pe care chestia asta îi definea și de care nu mai știu nimic de prea mult timp. Mai bine așa. Care nu s-au oprit au început să viziteze pușcării. Unii ”băgau” și de acolo, din ”siguranță și încredere”. Unii-s, din păcate, încă acolo pentru mult timp, prin țări cu mult soare și legi mai aspre. Asta ca să-nțelegeți că oportunitățile se irosesc la un moment dat. Porțile raiului nu rămân deschise indefinit.

Dar ce vreau să spun e că să fi avut în UK, în 2007, 200k lire, nu știu ce credeți voi, dar eu cred că acum eram milionar. Dar așa, cinstit, fără să mai pot fi arătat cu degetul. Eram unul din băieții ăia care ”a plecat de jos și a reușit”. Cum? Nu mai contează. Dacă voiam să revin în România, puteam să devin, poate, primarul Bucureștiului, sau ceva, lol. Aveam si CV care mă califica.

Ce contează și ar trebui să vă gândiți puțin e că am muncit 13 ani de-atunci și nu am în buzunar, cont , sau pe titluri de proprietate, adunată, suma asta. Nici pe aproape. Vai de pula mea cât de departe sunt! Și credeți-mă c-am progresat mult în ăștia 13 ani. Dar e așa, ca și când te-ai antrena cu Usain Bolt să alergi mai repede, că tu ai chestii mai importante de făcut decât să mergi cu avionul. Nici măcar nu ai rău de avion, doar ai chestii mai importante, cum ar fi mersul pe jos, că-i sănătos. Sunt așa de departe, că mi-au oferit unii un job de 75K EUR pe an, suma brută si taxabilă în Germania și nu mi se pare chiar rea ideea.

Pentru cei ca mine, sau mai bătrâni, textul ăsta probabil că nu mai folosește la nimic. Adică, ori ai reușit deja, ori nu. Ai făcut niște alegeri, ai apucat-o pe-un drum, n-ai să te întorci înapoi acum că-i un salt înapoi, plus timpul trecut, mai înainte de orice posibil progres. Și dacă nu cumva stați cu curul pe un sac de bani acum, probabil că vă puteți uita în urmă la câteva alegeri care vă puteau schimba viața. Și-n plus, probabil că ați făcut deja destule greșeli încât să mirosiți singuri oportunitățile valoroase.

Pentru ăia mai tineri, uitați-vă bine ce planuri și ce valori credeți că vă definesc și cât valorează ele de fapt. Nu sfătuiesc pe nimeni să facă ce-am făcut eu, să fure, să își riște libertatea (cu scuza că ”am ales să fac asta, altceva n-a fost”), dar atunci când se ivește ceva de ”once in a lifetime”, uită-te bine, lasă mândria de român prost de-o parte și fă-ți un calcul sumar. Dacă-ți dă, ca mie, că ai putea să câștigi în 2 ani cât în 10, ia în calcul că dacă ai chestii importante de făcut în ăia 2 ani le poți face în următorii 8 relaxat. Dacă mai vrei. Dacă nu cumva ți se schimbă sistemul de valori între timp. Și mai dă-le în pula mea de riscuri, gândește-te la câte te expui ”default”, doar că trăiești în România. Gandește-te la câte riscuri te expui doar pentru că ești sărac.

Eu măcar am rămas cu femeia din toată povestea asta, îmi place să cred că merită și c-o să tot merite, măcar atât, dar și ăsta e un pariu cu risc mare și-i cam pe viața ta. Că nu a fost așa ”for granted” și uitându-mă în jur mă văd oarecum norocos. Nu regret nimic, evident, cu mintea de-atunci probabil că aș face de o sută de ori aceeași alegere proastă, că atât m-a dus, așa gândeam atunci și nu pot schimba asta, cu mintea de acum aș fi găsit soluții mai bune care ”să placă la toată lumea”. Aș fi putut schimba asta, doar dacă atunci aș fi avut viziunea de-acum, dar atunci toată lumea iți cânta despre ”cartea vorbește!”, după care continuau să fure cu patru mâini, fiecare pe unde puteau, să dea șpăgi și să hăcuiască sistemul pe care-l lăudau la un caz de discuție ”de principi”. Cum, coaie, n-ai facultate? Pleavo!

Știți ce e amuzant? Că am îndurat pe urmă, vreo 2 ani de sărăcie cruntă și vreo 2-3 de sărăcie suportabilă, timp în care am muncit ca un nebun noaptea și-am mers la școală ziua, sau am muncit și ziua și noaptea, și-n tot timpul ăsta am fost convins că am făcut o alegere bună, că am să mă ridic eu prin forțe proprii. Și m-am ridicat și cu muncă cinstită și cu tot ce trebuie, însă doar recent, după mai bine de zece ani, privind în spate cât timp am irosit am realizat că am făcut o alegere proastă. Extrem de proastă. Ca și când ai alege să fii futut în cur și ai mai și crede că-i bine. Ca și când ai crede că în România e bine și că nu se poate nicăieri mai ceva ca aici. Ca și când ai fi prost și ai mai și semnaliza. Ca și când ai avea un munte de trecut și ai avea o autostrada care îl ocolește, un aeroport , dar tu o iei de-a dreptul pe jos. Iar când ajungi în partea cealaltă te bucuri și râzi de proștii care n-au putut să treacă muntele. Dar sunt doar ăia pe care nu i-a dus capul să ia nici mașina nici avionul, că ăstora din urma nu le mai vezi nici fumul.

Și știți ceva, nu-i numai tipul ăsta, că mi-era ușor s-o bag p-aia cu ”io, n-am avut noroc!”, Miorița e de vină, deși cred că a fost destul de clar că nu-i vorba de asta. Am avut suficient noroc, dar nu am profitat. Am avut câțiva colegi de clasă, care au plecat din liceu în UK, pe perioada verii. Plecau cu viză pe excursie de 2 săptămâni, se sustrăgeau din grup și petreceau toată vara acolo ( bine, nu știu dacă chiar se întorcea cineva din excursiile alea), la spălat de farfurii în hoteluri, sau te miri ce. Era prin 2000-2001, nici nu aveau 18 ani. Forțau viza, dădeau șpagă la Otopeni să ignore ăia aspectul ăsta la întoarcere și să nu le pună interdicție ( pe vremea aia se lua șpagă și acolo, da). Și nu că mureau de foame. Pe criteriul ăsta cred că erau toți mai înstăriți decât mine. Nici nu era greu la cât de sărac eram eu. Dar după ce au auzit ei că s-au dus unii, au vrut și ei. După ce au ajuns acolo, ăsta a devenit scopul. După liceu s-au chinuit ani de zile să rămână acolo, cu mers pe termen scurt, cerut rezidență, primit refuz și trimiși pachet acasă, cu stat pe lagăr de expulzare, cu tot ce vrei. Ajunși acasă o luau de la cap, printre facultăți începute, iar acum sunt toți acolo, și toți o duc un pic mai bine decât mine. Na, cred și eu, când ai copil născut în UK, sau te pregătești să faci unul acolo.

Timp în care eu am fost convins că ce fac eu e cel mai bine. Cum altfel?

În urmă, am mai căutat eu să lucrez în UK, dar aveam mai multe greutăți de cărat în spate ( rate, copii). Nu că era imposibil, dar când te blochezi într-o zonă de maxim local, pentru orice mutare trebuie să faci inițial un pas înapoi, relativ la confort sau bani, și deși pe termen lung tot e util, înainte de poimâine trebuie să trăiești ziua de mâine, iar calculele nu prea mai dădeau așa, la modul în doi ani mai mult decât în zece, că nu îl prinzi în fiecare zi pe dumnezeu de picior, de cele mai multe ori trebuie să tragi pentru progres.

Cum vă folosiți de ce am zis aici vă privește. Dacă vreți să discutați și să vă legați de detalii gen ”dar ce făceai, bă, tu, mai exact, și cu cine?”, nu vreau să spun mai mult și nici nu-i relevant. Dacă vreți să mă-njurați, că din cauza a ceea ce am făcut e România așa și e privită așa din afară, e corect, puteți s-o faceți, dar pentru ce contează, eu am sprijinit economia țării în modul în care am fost educat, am adus bani aici și i-am cheltuit aici.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

134 Responses to “Mintea românului cea de pe urmă”

  1. BogDan says:

    Point taken.
    Întrebări nu pun, am priceput de multă vreme că e bine să știi cât mai puține și oricum lucrurile sunt destul de clare.
    Și… baftă 🙂

  2. Wonder Women says:

    Daca toate greutatile te-au facut mai puternic si la oarecare maturizare si daca nu te-ai sinucis, si nu ai ramas cu sechele ,atunci…… chiar esti Un Norocos!

  3. Wonder Women says:

    Erata : si ai ajuns

  4. SaunaRuseasca says:

    <4 smecher textul pe alocuri, e scris cu vocea interioara.

    Total offtopic, mi-am adus aminte de prima mea sedere in sardegna.

    Am ajuns ( nuconteaza) anul, eu si..dublura mea sa zicem. Doua vieti total diferite, eu mai cu mot in frunte ( pentru ca orgoliu )…ne-am trait vietile independent, ambii traind cu mamele, lucrand chiar si la aceeasi benzinarie pentru cateva luni bune.

    Ai lui aduceau oameni la munca din ro in it, contra unui comision, suma, habar n-am. Desi habar n-am avut de combinatie, am aflat cu mult timp dupa. M-a ajutat sa inteleg sistemul din interior, din greseala. Desi providerii au fost cinstiti.
    Ai mei insa, au preferat linistea. comoditatea. iubire si pace, in foame. oportunitati ? vai de cosutanoastra. dar nu, mama e cinstita. si proasta

    Ma uit in urma si vad ca pustiul ala are tot, masina, motor, gagica, probabil si niste amici p'acolo. Eu in schimb, a trebuit sa le fac singur. Pentru ca mama era infpita mental pe traseul ei.
    Recent mi-a zis ca se insoara, i-am aruncat o suta. chiar daca nu cred in conceptul asta…

    Pustiul a capatat fara sa vrea atitudinea parintilor, iar in ziua in care m-a prezentat sefului de la munca ( el m-a adus) mi-a zis si mie : eu te-am adus, le-am zis si lor. ce esti capabil, ce stii sa faci, asta doar tu stii. eu nu garantez, eu doar te-am prezentat.

    El a zis-o mult mai…comprimat, avea esenta discursul ala de 2 propozitii. Pentru un copil, a fost foarte matur. A fost fix cat trebuia.

    nu stau sa mai corectez ca n-am chef sa recitesc

  5. fullmeta1 says:

    Dafuq did I just read?

  6. Manowar says:

    @SR: si, sa ghicesc, in doua luni umblati cu caramizile de h dupa voi?

  7. SaunaRuseasca says:

    i never said i did anything.

    spun doar ca privind din alta prisma, una din mame a facut ceva imoral si i-a asigurat totul odraslei. pe cand a mea a preferat linistea si saracia, care evident n-au prins radacini nicaieri. se mira toata lumea de ce familia e asa imprastiata.

    caramizile erau ceva foarte familiar in sardegna. eram intr-o zi ma intorceam de la munca cu 102, si fix inainte sa cobor imi cere un marocan o foita. ii dau
    scoate de la chilot caramida de 100 as zice, rupe din ea, ruleaza. toate astea intr-un autobuz cu 75% din scaune ocupate.
    am facut multe prostii involuntare la viata mea. cat timp sunt victimless crimes, as muri pentru dreptatea mea.

  8. Manowar says:

    Lol, nici nu ziceam ca ziceai.
    Pe aici eu sunt singurul fost infractor sau gen. Restul, plm, mirese virgine.

  9. mufa says:

    Pe aici eu sunt singurul fost infractor sau gen. Restul, plm, mirese virgine.

    Da boss, sarac si cinstit. Ca domnul presedinte 😀

  10. SaunaRuseasca says:

    Tocmai de aceea acest blog e un catalizator “corect”. Pentru ca s-a mers pe premiza ca am gresit, nu mai facem, da’ uite ce bine era.. :))

  11. Deria says:

    Restu’ n-avem coaie. Pe mine nici nu m-ar fi dus mintea la asemenea smenuri. Astea-mi par treburi de baieti oricum. O singura oportunitate sa plec gen rapid si definitiv din Ro am avut, da’ nu mi-a convenit ce implica.

  12. mufa says:

    da’ nu mi-a convenit ce implica.

    Dansatoare exotica in Japonia?

  13. Deria says:

    Mnu, desi mi s-a povestit ca o romanca plecata fix pentru asa ceva a primit un mega-cadou pentru ca avea ochii albastri.

  14. Manowar says:

    Da, probabil ca ridica ochii aia albastri la unghiul corect cand o sugea.

    Stiu, porc misogin etc

  15. Cosmin says:

    Nu stiu cati sunteti sau nu plecați, dar toti aia plecati castigati parca minim 50.000 euro pe an, de vreo 5 ori mai mult decat un fraier ramas in tara. Si multi sunteti cam prea tristi. Mai da-i incolo de bani.

  16. Manowar says:

    Cam tristi.
    Lol.

  17. Deria says:

    Manowar e cel mai trist, se stie. Palma de Mallorca e la fel de deprimanta ca padurea Aokigahara.

  18. Ionut says:

    Nimic nou, cred că toți au incercat una sau alta în perioada aia gri.

    Acum o sută de ani era în plină ascensiune Pinterest. Nu mai știu soarta lui acum, dar atunci, pe continentul N American, era cam ce e Facebook acum la noi.

    Eram organizați, nu la nivel de muncitori japonezi, dar pe aproape. Unu a făcut un script care dădea follow la toată lumea continuu. Foarte mulți dădeau înapoi. După am făcut niște borduri (grupuri) cam cu ce credeam că sunt interesați americanii (mâncare, locuri exotice, diy etc) și i-am pus pe toți acolo. Sute de mii avea fiecare grup.

    Altul a făcut un site pe care am pus articole cu rețete, mod de preparare … Multe lurate de la adihadean și compania gen. Poze super profi la fiecare rețetă … cam 15-20. Cred că erau maxim 30 rețete, dar per total erau 600 poze să zic.

    Fiecare făcea cate 10-20 conturi de Pinterest pe zi. Avea pe desktop câte un notepad cu usere și parolele și ne logan, eram băgați în grup și începeam spamul. Toți în același timp. Puneam toate pozele alea acolo zi de zi, zi de zi. In grupuri postau și membrii aia, dar imaginează-ți că brusc veneau la rând sute de poze de pe site-ul nostru. Americanii dădeau click pe ele, erau direcționați la site unde citeau sau nu, dar dintre ei mulți dădeau click pe adsense. Aveam trafic de minim 200 mii pe zi. În vremea aia cred că doar Libertatea avea mai mult ca noi. Nu cred că era ziar românesc cu așa trafic, iar al nostru era ăla care contează, doar americani la care click-ul valorează 50 centi. Ăla romanesc, pe vremea aia, nu trecea de 3 centi.

    Conturile erau blocate pentru spam, a doua zi de la capat.

    Banii erau cam 3k euro pe lună prin western de la tata Google Irlanda. Totul legal până la urmă. Traficul era organic, oamenii reali, doar că spamam o platforma in plină expansiune.

    După un timp deși spamam la fel, traficul cădeam. După lungi căutări ne-am dat seama că un cont nou când postează nu se vede, trebuie minim 15 zile vechime. Așa că notăm conturile când erau făcute și când deveneau valabile.

    Că orice lucru, nimic nu e fara muncă. Ne-au blocat site-ul. Nu mai puteai posta de pe el poze. Am mutat pe un alt domeniu.

    Ei săracii tot incercat sa scape de noi, noi că raia. Nu mai acceptau dacă erau găzduite siteurile din Romania, am trecut pe vpn.

    Ca și în articol, din noi 3 unu simțea că munca lui e mai importanta și merită mai mult. A ales Pinterest in locul prieteniei. La 2-3 luni i-au închis bordurile.

    Ne-am mutat pe YouTube și a mers o perioadă. La 1 mil vizualizări ai 1000€. Nu românești, asta e clar. Cine a auzit de Rich Piana și scandalul cu Prophet Muscle, ei bine noi puneam clipurile zilnic cu ei. Colaje din alte părți, clipuri de pe alte platforme că Instagram … aveam clipuri cu peste 500k vizualizari.

    Ajunsese sa consume mai mult timp decât era cazul și obișnuiți cu banii fără muncă multă, am zis să punem pauză. Au trecut ani și tot pauză e. 🙂

    Oportunități apar zilnic dar nu le luam in seamă sau nu credem in ele. Păi când câștigăm de căciulă minim 1000€ eu aveam salariu 800 lei … Nici 200 euro. Luna de luna cheltuiam tot și sincer nu îmi pare rău.

  19. Deria says:

    Holy shit, numai io m-am tinut de facultate in perioada mentionata in articol… N-am avut Internet acasa decat prin 2005, asa.

  20. Delia says:

    Dilema epica a autorului necunoscut intareste afirmatia lui Mano referitoare la parinti si saracie. Mi-a placut articolul, se simte ca omul a scris din experienta proprie si are oleaca patos.

    Cata spalare de creiere cu comunismul: gen munca e bratara de aur, fa o facultate sa devii om cu carte, putem turna clisee pana la dimineata.

  21. Deria says:

    Clisee care inca exista. Gen “nu-s de-acord sa fii iubitu’ lu’ fie-mea, ca n-ai facultate”.

  22. Delia says:

    @Deria, cate de-astea nu am auzit si aud, jizas.
    In fine. Cateodata ma doare, ca in aceste zile, asa, ca o cumplita durere de masele, ca am facut alegeri idioate.

  23. Alex says:

    Mentiunea avioanelor vandute pe bani de kerosen. ✓
    Tirurile din UK care se intorceau cu bani. ✓
    Rolex. ✓ Laptopuri. ✓
    Scris din inima. ✓

    Draga anonimule, esti sau il cunosti pe “baron de valcea”? Doar zic asa, I miss that guy and his stories. 😀

  24. schipix says:

    @Cosmin io fac mai bine de 50k și sunt într-adevăr trist. Sunt trist că nu fac dublu.

  25. Manowar says:

    Banii n-aduc fericirea, fie painea cat de rea, tot are carbohidrati, capsunarii sunt tristi si ba’etyy buny n-are noroc. Se stieeee, fara numar.

    Dar mda, intr-o buna zi, poate public o astfel de chestie. E inca departe ziua aia, pula mea, dar ma amuza ideea. Probabil si pe domnu’ Bogdan l-ar amuza partial, ca poate sa-mi laude talentu’ de sofer macar, hhh.

  26. Field Chester says:

    Ba ho vere ca veni popoa Ion!
    Ia zi-ne ioane! Zi-ne tu!
    Si stim ca nu regreti nimic ca acu’ ai copii (care te vad ca figura cu “hautoritate”) care n-au minte sa te scuipe-n fata si carora le distrugi mintile.
    Si lasa cifrele alea luate de pe net ca nici cuie sa-ti rastignim prietenul imaginar nu cumperi cu fantezii d-alea.

    Muie WATER Steaua!

    \m/

  27. WillyChilly says:

    @Field Chester
    Lasa omu’ sa se simta si el gangsta, ce dracu’ te bagi in seama?
    N-auzi ce baro$an dă baro$an era el pă Pinterest? Cum spargea el miile dă ieuro care-i veneau dă la Gugăl Airlănd? Omu’ n-are nici regrete, e bazat.
    #YOLO

  28. 0040 says:

    Probabil unul dintre cele mai slabe articole de pe site. Fata de Manowar care bah am facut ceva candva dar am dres-o si acum am un job respectabil, casa, doamna, etc. asta de mai sus plange dupa ce ar fi fost daca… Tag pentru articolul asta ar trebui sa fie recycle bin. De ce?
    Nimic de valoare in articolul asta. Plecand de la cum spargea el banii aiurea, la ocazia de “smecher” si pana in prezent la oferta de 75K in Germania care i se pare buna, desi omul A AVANSAT MULT in 13 ani. 75K in DE vine un pic peste 3000euro in mana/luna. Unde in DE average after tax e 2400euro in Frankfurt si 2700euro in Munchen. A AVANSAT DE-A RUPT vorba aia….

    “…eu aveam ”planuri mari”. În România”
    “…a plecat de jos si a reusit. Cum? Nu mai contează.”
    ” ”dar ce făceai, bă, tu, mai exact, si cu cine?”, nu vreau să spun mai mult si nici nu-i relevant”
    N-a mai mers ciordeala s-au naruit great expectations. Hmm cam asa si-au facut averea cam toti politicienii de dupa ’89 daca nu ma insel. Smechereli, invarteli, contracte cu statul, rude sus puse care le-au deschis o poarta, o spagutza, un plan…

    ” ….”cifra de afaceri” e, hai să zicem în medie, de 4000 de lire pe zi.Nu mă încurcam eu cu nimicuri d-ăstea. Pentru sceptici, aici nu vorbesc de ”poate”, de ”dacă ai fi făcut, că poate nu mergea”, etc.”
    Evident 100% legal. Cred ca nici cel mai ciumec programator nu viseaza la 4000 lire/zi in partea asta de continent. Doar zic… Avea omul asa “planuri mari” in RO ca a refuzat 4000lire/zi. MAh…zi-ne si noua, esti in PSD, PNL, … ? :))) Stiti cine mai zice asa? Cum cine? Tot unul din politica ca doar nu unul de munceste, va dati seama.
    http://jurnalul.ro/stiri/observator/stenograme-in-dosarul-primarului-apostu-pentru-50-mii-nu-ma-dau-jos-din-pat-frate-596725.html

    “…doar ca privind din alta prisma, una din mame a facut ceva imoral si i-a asigurat totul odraslei. pe cand a mea a preferat linistea si saracia”
    Asta si-ar vinde si mama pe bani. Bah… vezi ca prostitutia inca aduce bani, n-ai ratat sansa vietii tale, du-o pe ma-ta la produs. Bah toti am avut parinti prosti care au ratat ocazii la vremea lor , dar plm… se vede pe tine ce rasa de om esti cand pui problema asa. RASA, nu nationalitate.

    Multumim pentru articol Manowar dar parca neah… totusi n-am ajuns sa-mi scot mama la produs pentru o viata mai buna sau sa merg la furat in stainatate. Bah chiar asa de naspa a devenit munca cinstita intre timp? DA. Nu trebuie dacat sa te uiti la Romania dupa ’89 cand …acum ar fi putut ajunge ca Polonia, dar fix d-astia care si-ar vinde si pe ma-sa au vandut… flota, infrastructura, fabricile, etc. Si dupa aia ca ham ham ham…de ce e rau in Romania? Ufff… poor little romanians, cei mai saraci din Europa cot la cot cu bulgarii. Nu era logic ca daca toti fura se va ajunge la un moment dat cand nu mai e de furat? Uite ca s-a intamplat. Iar autorul articolului vine acum si… vai sa moara copii mei daca furam si eu… Iar peste jumate din comentatori le curge scuipatul din gura, whoaaa…ce-a dat asta cu piciorul la atatia bani. Pfff…

    Mesajul articolului “care este”… munca cinstita e pentru fraieri?
    Bahto delo, delo. “Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri”

  29. Ionut says:

    Boss, nu e vorba de gangsta, ci că sărăcia te împinge să vrei mai mult și cauți soluții. Te organizezi, nu te mulțumești cu puțin, vrei repede, vrei mult, vrei ușor. D-asta, de cele mai multe ori, nu de alege nimic de banii câștigați. Adică ceva fizic.

    Să mă scuipe, nu văd unde-i problema ta. Dacă ar ajuta să nu te mai comporți ca un adolescent întârziat, aș cere-o și mâine.

  30. Seven says:

    Eu nu pot fura ca se lasa cu instant karma. Nici bani de pe jos nu iau, ca se lasa cu instant karma. n-am mai pomenit asa ceva. Intamplarile avute pe tema asta sunt singurele care ma fac sa cred ca Dumnezeu exista.

    Ultimele 2 intamplari suna asa:
    1. ora de Geometrie descriptiva(care de fapt erau 2 ore), raman fara mina la creion si ii cer unuia cu imprumut. Ala, un acrit, imi zice ca nu imi da. In pauza ma strecor eu in banca lui si ii ciordesc o mina din creion si intimp ce faceam asta ma gandeam “ma, nu e bine, ca iar o sa pierd ceva. hai ca nu se intampla nimic pentru o amarata de mina, ce s-ar putea intapla? sa pierd creionul?”. Si cand am ajuns eu acasa, sa vezi ca nu mai aveam creionul. Si era un creion de calitate, scumputz(Rotring Tikky), frumos(galben cu dungi rosii). Muream de dragul lui, asa de frumos era.
    2. Am gasit 50 lei intr-o parcare din fata unui mini-market, i-am luat zicand hai ca nu se poate sa am mereu ghinion cand iau ceva ce nu-i al meu. la scurt timp imi cere un prieten 25 de mil, avans sa isi ia un laptop cu 40 mil. I-am dat(era toata agoniseala mea pe o perioada de un an de munca) si nici azi, la peste 15 ani departare, nu mi i-a inapoiat. S-a mutat in alta localitate si nu vrea sa mai vorbeasca cu mine. I-am promis ca, de o sa dau de el, o sa ii rup mainile, sa nu se poata sterge la fund.

    In schimb, daca muncesc, totul imi merge bine; am ajuns sa spun ca, “pe ce pun eu mana, aur se face”.

    Asa ca, daca se intampla sa gasesc vreun saculet cu diamanate, eu o sa fiu ala care o sa il puna la loc si o sa treaca mai departe.

    @Ionut: bine ca ai adus vorba de bani din vizualizari de pe Youtube. Acum ca sunt in Germania, o merge treaba asta?
    Mi-aduc aminte ca, la un mom dat, diseca Manowar filmuletul cu grasanul ala, care se isteriza cand deschidea o cutie cu jocuri, si ca zicea ca o sa se poata monetiza vizualizarile si la noi, in curand. Atunci am zis ca as putea face si eu bani din asa ceva, insa se pare ca tot nu avem asa ceva
    Acum, fiind in Germania, trebuie sa stiu ceva in plus, sa activez ceva? 😀

  31. WillyChilly says:

    Să mă scuipe, nu văd unde-i problema ta.

    Nu vezi tu multe, dar nu ma apuc eu sa te conving de asta.

    Dacă ar ajuta să nu te mai comporți ca un adolescent întârziat, aș cere-o și mâine.

    Ai facut si psihanaliza la seminar? Venea dupa ora de sex anal?

  32. Manowar says:

    @Ionut: nu stiu daca ai observat, dar pe aici nu prea sunt credinciosi sau gen. Si e si greu sa fie. Gen ieri a murit un borac de 6 ani de cancer si probabil vreo 2000 de negrotei au dat si ei coltul. E posibil sa fie dificil sa explici planul lui Isten aici. Plus, imi zic niste unii ca iar au prins 2 popi homosexuali care agatau si futeau minori. In Romania. Le dadeau cu harul divin pe la colon, stii?

    @0040: nu ai inteles postul si ai sarit aiurea. Cand spune ca a avansat mult, omul vorbeste de la punctul de intrat in campul muncii. Cand ajungi de la 250 de dolari la 3000 de euro, sa zicem, poti spune ca ai avansat mult.

    Romania nu e saraca din cauza carderilor/scammerilor. Dimpotriva. Fara ei, ar fi fost de 1000 ori mai saraca. Nu are reputatia pe care o are din cauza carderilor sau scammerilor, ci din cauza grupurilor de rromanes plecati cu acordeonul si pisica moarta (aia pe bune, nu “motanul”).

    E dreptul tau sa dispretuiesti ce-au facut unii dintre noi, desigur. Dar argumentele tale se bazeaza pe…nimic.

  33. Un ilustru anonim says:

    @0040.

    A AVANSAT DE-A RUPT vorba aia….
    Mesajul articolului “care este”… munca cinstita e pentru fraieri?

    Nu. Mesajul nu e ala. Mai ales ca am scris in clar ca nu sfatuiesc pe nimeni.
    Mesajul e sa cantaresti oportunitatile, realist.
    Iar eu am zis doar ca salariul ala nu-i o idee rea, in functie de statusul familial inseamna intre 3500 si 4000 de EUR lunar. Daca citesti textul, cu atentie, ai sa vezi ca spre 4000.
    Eu cred ca e un progres considerabil.
    Desigur, asa cum am spus, altora nu le mai prind nici fumul. Comparatia priveste venitul pe care il obtineam muncind cinstit in Romania atunci cu cel de acum.

    Avea omul asa “planuri mari” in RO ca a refuzat 4000lire/zi.

    Am impresia ca nu prea citesti sarcasmul si autoironia din text. E destul de clar ce planuri aveam si ce epic fail era direct din evaluare.

    N-a mai mers ciordeala s-au naruit great expectations.

    Ciordeala merge si acum. Nu pentru mine, dar ca activitate, merge. Doar ca eu castig deja comparabil sau mai bine decat astia tineri care inca o ard in bransa fara sa imi bat capul. Oportunitatea AIA grasa insa s-a cam dus, cel putin pentru mine.
    Un nou val de copii ruleaza relativ aceeasi marie cu alta palarie. Dimensiunile insa nu mai sunt aceleasi.
    Si nu s-a naruit nimic.

    Si multi sunteti cam prea tristi. Mai da-i incolo de bani.

    Ti se pare. Nu-s trist deloc. Ignorand faptul ca mi-a scapat printre degete sansa de a fi de 10x ce sunt acum, sunt destul de ok. Cum am spus, nu am regrete. Credeam ca poate cineva are ceva de invatat din asta. Se pare ca ma insel. N-are nimeni de invatat nimic.

    Nota: Am incercat, pe cat posibil, sa abstractizez contextul, ca ideea nu e cat de misto era viata de golan. As putea povesti vreo doua zile, fara intrerupere, dar nu o fac si pentru ca nu-i vorba doar de mine aici si nu-i genul de barfa inofensiva unde-i ok sa aduci si vietile altora in discutie. Am incercat sa minimizez detaliile, in ideea ca puteti trece dincolo de asta si ca puteti sa-mi urmati logica si sa vedeti mecanismele unor alegeri, proaste, in cazul de fata, si ca puteti sa percepeti consecintele alegerilor.
    Mi-e clar ca nu am reusit asta, poate m-am exprimat eu prost, cateva greseli ce tin de text tot observ ca am facut. Sau poate ca oricat as incerca, vor exista mereu oameni care se leaga de detaliile superficiale.

  34. BogDan says:

    Probabil si pe domnu’ Bogdan l-ar amuza partial, ca poate sa-mi laude talentu’ de sofer macar, hhh.

    Mdeah, pula mea. Drăguță zi.

  35. Ionut says:

    @M, știu, dar legătură cu comm lăsat de mine care e? În fine.

    Da, sigur merge. Singură chestie este să aduci trafic pe canalul tău. Uite-te cate clipuri cu pisici au milioane de vizualizări. Milionul de vizualizări = 1k€. Faza e că nu le-au făcut peste noapte cu probabil în luni/ani. Dar daca ai încărcat 100 clipuri care fiecare aduc 100€ pe zi e o treabă.

    Trebuie să vânezi evenimente și să fii printre primii care le urcă pe YouTube cu titlu exagerat. De pe Instagram poți descărca clipuri HD. Poți face un colaj cu clipuri de 1 min … de exemplu sunt multe canale personale de Instagram cu sportivi. Iei de acolo gagici care fac genuflexiuni și aia e.

    Pentru trafic poți lăsa linkuri spre un clip pe Reddit, 4chan … aduc niste mii de vizualizări. Înainte mergea să pui pe Facebook, acum îți cere bani Facebook ca al tău clip postat să ajungă la cât mai mulți.

    E și după noroc. Pui ceva și din share in share ajunge viral fără ca tu să faci ceva special.

    Vezi pe trendurile Google ce e căutat în Germania des.

    Sunt multe de zis, nu e chiar ușor. De exemplu nu poți monetiza clipuri cu coloana sonoră. Acum au băgat hate speach, deci fara clipuri politice.

    Cel mai ușor e un site, adsense, și adus trafic pe el. Zecii de mii, sute de mii de oameni. Nu e important cum vin, să fie că mulți vor da click pe reclame.

  36. Zuza says:

    Misto si textul asta, pt mine e exotica lumea prezentata de el. Unii, daca ar avea o experienta ca asta, ar face-o carte. Probabil autorul nu se numara printre cei pt care conteaza faima, aprecierea celorlalti, mai degraba conteaza sa nu-i lipseasca nimic si sa fie ok financiar. Mi se pare mie sau din ce in ce mai multi utilizatori de pe blogul asta incep sa vorbeasca (la stil ma refer) precum Manowar?

    Clisee care inca exista. Gen “nu-s de-acord sa fii iubitu’ lu’ fie-mea, ca n-ai facultate”.

    Zici c-ai citat din maica-mea. Fiecare are dreptul la o parere, ea si-a pastrat parerea, eu mi-am pastrat iubitul, actualul sot. Intre timp si-a mai schimbat ea parerea…

    Ti se pare. Nu-s trist deloc. Ignorand faptul ca mi-a scapat printre degete sansa de a fi de 10x ce sunt acum, sunt destul de ok.

    Nu esti ceea ce ai (desi e f bine sa ai sau sa vrei sa ai). Vrei sa spui ca daca ai pierde financiar tot ceea ce ai acum, tu nu ai mai fi tu?!?
    Dupa cum mai zice poetul:

    Iar ”nu”-ul ăsta m-a costat 13 ani de muncă, uneori grea, uneori peste puterile multora dintre voi, dar ce e dezolant, e că nu am nici acum nicio șansă să compensez decizia asta proastă. Nu în viitorul previzibil.

    Acum 13 ani, nu stiai sa faci ce faci acum. O sa spui probabil ca astia 13 ani ar fi facut asa o diferenta incat nici nu ar fi trebuit sa stii sa faci ce faci acum, ca oricum ai fi avut peste ceea ce ai acum. Sure, dar… ar fi fost posibil sa pierzi financiar tot ce ai fi obtinut in felul asta? Asa dormi linistit, macar stii ca maine, cand o sa te trezesti, o sa fii tot in casa ta, nu in vreo inchisoare – tu – si copiii si sotia singuri acasa. O sa zici acum ca inchisoarea inseamna doar ca nu ai stiut sa furi suficient de bine incat sa nu fii prins si ca nu e un argument la “de ce nu e bine sa furi”. Nu stiu, trebuie sa judeci intr-un fel si sa ai niste valori… Eu inteleg ca (si) despre asta este articolul, despre idei prefabricate, primite, credinte, valori cu care nu ne nastem, pe care le primim prin educatie. Printre care este si “sa nu furi”.

  37. Zuza says:

    Probabil ca atunci cand oamenii se vor gandi cum sa munceasca mai bine in loc de cum sa fure mai bine in Romania lucrurile vor merge si pt noi mai bine.

  38. BogDan says:

    @Ionut – Ce încearcă lumea să-ți spună este că aia-i altă lume, în care pericolul nu este nici pe departe să-ți pierzi audiența, ci brusc să-ți găsești una care să te vrea atât de tare încât să se decidă să te caute ca să te… audă. Sau ceva. Cam aici e diferența 🙂

  39. 0040 says:

    “Dar argumentele tale se bazeaza pe…nimic.”
    “Romania nu e saraca din cauza carderilor/scammerilor. Dimpotriva. Fara ei, ar fi fost de 1000 ori mai saraca.”

    N-am aratat cu degetul o anumita categorie de oameni care fenteaza sistemul. Asta e. Unii atata pot, un card, un ransomeware. Am aratat cu degetul TOTI care isi trag foloase nemeritate prin furt, inselaciune, smechereli. Lasam la o parte carderii/scammerii… aia sunt next level peste aia care te fac la portofel. Eu zic FIX atitudinea asta a daunat tarilor care poate azi aveau o soarta mai buna. CORUPTIA e tot un fel de scam. POLITICA. Contractele cu cantec. Ne plangem ca nu avem autostrazi, nu avem infrastructura, suntem indienii Europei, toti isi bat joc de noi… PAI BAAAAHHHH… E SI NORMAL CA ACOLO SE VA AJUNGE. Daca de cand te nasti ti-e mintea numai la furtisag. De la patronul care isi tine angajatul pe salariu de kkt in Romania desi el isi scoate banul, pana la politicianul a carui firma e abonata la contracte cu statul. Pentru ca fiecare fenteaza cum poate unde e. Stiti ce e si mai amuzant? Ca astia din politica o fac in vazul tuturor si ii doare undeva ca nimeni nu le poate face nimic, din cauza coruptiei evident, nimeni nu e curat in tara asta. Si apoi venim pe forum si plangem ca plm cine dracu a votat-o pe Firea care pune pansselute de 7 milioane de euro. Cine bo$$? Uite …d-astia care vor si ei o particica.

    Toate furturile de fonduri , toate furturile prin privatizari, toate spagile la primarie pentru o autorizatie de constructie aiurea sau un inchis ochii , totul are repercursiuni… Numai ca nah, unii doar atat vad… un nivel in fata si un nivel in spate.

    “Ciordeala merge si acum. Nu pentru mine, dar ca activitate, merge.”
    Da… si o sa mearga mult si bine in tara in care furtul e normal, e ceva acceptat. Cum a facut ala avere? Pai…a furat. Ca Udrea, ca Vanghelie, ca Basescu, ca ….. . Aaaa…. ok. Credeam ca a muncit cinstit, doamne-fereste.

    “Nu are reputatia pe care o are din cauza carderilor sau scammerilor, ci din cauza grupurilor de rromanes plecati cu acordeonul”
    Posibil, dar cred ca mai degraba din cauza alora plecati la palmat portofele. Culmea …ni se pare josnici aia care canta ceva la acordeon, dar de o deosebita valoare morala cel care fura ca altfel “esti prost daca nu furi bah…”. Furtul e asa de intiparit in societatea romaneasca de astazi incat e o normalitate. La fel spaga, coruptia, si alte mizerii. CUM crezi ca se va schimba vreodata asta? CUM? Si tu Manowar pe site ai dat nenumarate exemple de hotii si nu-ti suna nici un clopotel? Tot furt se numeste si contractul cu Siveco de 31,5 mil euro, tot furt sunt si imobiliarele supraevaluate, tot furt si creditele nereglementate , tot furt si contractele pe bani europeni care s-au dus la cine stie ce firme, furt ca nu se fac autostrazi la timp, furt ca metroul care trebuia sa fie gata in 2014 (linia noua) nu va fi gata nici in 2018… Jegul de pe strazi , cacatii de caine si muuulte alte motive tot din nepasare sunt. E o intreaga piramida bazata pe valori de cum sa smecherim, cum sa invartim… de-asta imi pare mie rau, ca cei din ziua de azi considera furtul ceva normal. Si apoi ne plangem… ne-au furat tara… ne-au furat viitorul… ne-au furat ce am fi putut fi daca… Pai…. ce-o sa faca cineva care va tot urca in piramida? HMMM? O sa fure si mai mult si mai mult… Asta stie sa faca cel mai bine. Ce dracu, sa se duca sa munceasca ca omul de rand, cum au muncit parintii lui?

    Si care e raspunsul? Un screenshot ca a luat ala 100 milioane pe luna? Hai bah da-o-n plm de treaba. Asta e ca tiganul din Ferentexas care nu are apa potabila, traieste intr-un jeg zilnic, face ce face si scoate si el o invarteala apoi isi face poza cu banii insirati pe masa ca OOOOO… sa moara dusmanii mei. Bah …. si nimeni nu vede nimic in neregula. Toate-s bune si frumoase ca a luat el 2-3-4000 euro …cat ai facut acolo. Asta cat timp tara e furata de milioane de euro. Dar nimeni nu zice nimic. Cine sa zica? Ca toti fura? Cum sa ies in strada ca fura cineva, ca doar si eu fur, nu? Plm hai sa ies in strada cand arde Bamboo… sau clubul ala de dinainte.

    Problema poporului roman este…. poporul roman. 95% din el cam asa. Un popor de curve si hoti. Imprastiati de jos (fura si astia, dar mai pe ascuns, mai pe ferite) pana sus (politicieni care fura fara scrupule).
    Manowar, ai zis ca argumentele mele nu se bazeaza pe nimic. Astept cu interes sa-mi arati cum a contribuit mult mai mult la dezvoltarea tarii ce au adus scamerii in tara , care sa contrabalanseze milioanele de euro furate de politicieni, punerea pe butuci a industriei, privatizarea masiva a tot ce era concurenta pentru firmele de afara, sistemul financiar care scoate constant bani din tara vandut in totalitate strainilor, padurile si terenul arabil vandut pe pret de nimic la straini, concesionarea platformei marine a marii negre la o firma cu doi oameni, etc… Bah …pot sa puna hackerii astia mana de la mana sa faca in plm o autostrada Bucuresti – Timisoara macar? Sau iar vine Bechtel in toamna la noi contracte profitabile cu Romania, odata cu cea mai mare delegatie economica (cica) de pana acum? Ajuta-ma sa vad cum astea ajuta la dezvoltarea unei tari. ATENTIE, UNEI TARI. Nu numai la dezvoltarea activelor neamului hotului.

  40. Ionut says:

    Deci aici am greșit și meritam sa fiu scuipat? My bad, lol!

  41. Manowar says:

    @0040: ori nu intelegi, ori nu vrei sa intelegi.

    Carderii/scammerii nu ti-au furat un leu tie – spre deosebire de politicieni etc. Sigur, au furat din vest. Asa e. Doar ca, pana una-alta, vestul ala a desenat o linie cu stalin si…here we are. Fara mustrari de constiinta sau ceva.

    Iar omului din vest nu-i pasa ca ii furi de pe card. Ii da banca inapoi banii imediat. Ii pasa de cei 10 rromanes care inchiriaza casa de alaturi, ii fura leaganul boracului sa-l duca la fier vechi, cersesc in centru in weekend – cu sau fara acordeon – si tot asa.

    Nu “scuz” carderii. Pentru ca n-au nevoie de scuze. Adu-mi aminte sa scriu ceva pe tema asta in vreo doua saptamani 🙂

  42. Manowar says:

    Milionul de vizualizări = 1k€

    Mai degraba as fura de vreo 5k in 10 minute. Sau cat mai dureaza sa dai o comanda sau sa pui la vanzare catedrala din Alexandria lol.

  43. Deria says:

    @Zuza

    Eu injur mai variat “din cauza” lui Manowar. Aia cu magarusul mort de herpes e epica.

  44. Deria says:

    Si alt cliseu: nu-i acorda barbatului prea multa libertate, ca o sa te insele.

  45. Un ilustru anonim says:

    Probabil autorul nu se numara printre cei pt care conteaza faima, aprecierea celorlalti

    Asta e genul de faima pe care o capeti daca te lauzi ca ai ucis-o pe Elodia si nu, nu-i pentru mine. Uite cat ma uraste 0040 dupa doar o pagina. Lasand la o parte faptul ca nu cred ca mi se cuvine sa le fac rau, sau sa-i indispun macar pe niste oameni cu care am impartit o saorma si-o cola, sau un whisky si-o tigara, cred ca e o idee proasta sa incepi sa scrii o carte care sfarseste a fi o declaratie pe propria raspundere.

    Mi se pare mie sau din ce in ce mai multi utilizatori de pe blogul asta incep sa vorbeasca (la stil ma refer) precum Manowar?

    Probabil pentru ca suntem toti personajele lui Razvan 🙂 .

    Nu esti ceea ce ai (desi e f bine sa ai sau sa vrei sa ai). Vrei sa spui ca daca ai pierde financiar tot ceea ce ai acum, tu nu ai mai fi tu?!?

    Nu stii niciodata cand iti plesneste o vena la cap si bine nu e.
    Eu am pierdut fianciar tot ce am avut si stiu cum e. Bine, am pierdut in sensul ca am cheltuit tot. Nici nu aveam fantastic de mult, dar cat sa-i trolez pe altii mai saraci era. Tot eu sunt si fara bani, dar mai nervos, mai amarat, mai nesimtit, si mai nervos si determinat sa obtin din nou tot ce-am pierdut.
    Cica banii te schimba. Nu stiu cum sunt altii, dar pe mine ma fac mai bun, mai tolerant cu greselile altora si cu ale mele.
    Tot ce pot sa iti spun din experienta proprie e ca saracia lucie e urata si la fel si exponentii ei.

    Furtul e asa de intiparit in societatea romaneasca de astazi incat e o normalitate. La fel spaga, coruptia, si alte mizerii. CUM crezi ca se va schimba vreodata asta? CUM? Si tu Manowar pe site ai dat nenumarate exemple de hotii si nu-ti suna nici un clopotel?

    Acesta nu este un text despre cum poti rezolva problemele societatii romanesti. Dar daca vrei sa extinzi discutia la modul general fara sa fii atent la ce scriu pot sa te intreb asta si ar fi fost o intrebare valida si “pe vremea mea”, sa mi-o fi pus cineva.

    Ce faci cand toata lumea in jurul tau, in tara ta fura?
    a) Furi mai abitir sa tii pasul cu ei, sau sa-i intreci.
    b) Pleci dracului din tara aia.
    c) Te transformi tu in Petre Corectul, muncesti ca un prost, nu mai furi nimic, sa le arati tuturor ca se poate.
    d) Te prefaci ca e totul bine, injuri hotii cu mana dreapta si furi cu stanga?
    Nu stiu care ti se pare tie raspunsul corect, dar eu am incercat c) si pot spune ca am reusit, in limitele practice oferite de tara asta, ca ti-am explicat cum e cu medicii. Dar reusita asta mi se pare o gluma proasta, uitandu-ma la oricare dintre a) si b) de exemplu.
    Daca ma urasti, nu intentionez sa-ti schimb parerea din doua motive:
    1) Ai dreptate in termeni de doctrina, cum am spus deja in textul articolului. Foarte bine ca esti tu cinstit, e liber la dat cu pietre.
    2) Nu sunt foarte empatic.
    Insa nu asta e obiectul. E ca si cum as fi scris un text despre cum ajungi un bun bucatar si as prezenta o reteta de aripioare de rechin cu ciuperci, ca un exemplu in jurul caruia se construieste activitatea bucatarului, iar tu ai avea o obiectie legata de faptul ca aripioara de rechin are un gust ingrozitor, unde mai pui ca-i ilegal sa ucizi rechini pentru aripioare.

    Si care e raspunsul? Un screenshot ca a luat ala 100 milioane pe luna? Hai bah da-o-n plm de treaba. Asta e ca tiganul din Ferentexas

    Nu esti atent la ce citesti. E alta moneda, dar nu conteaza. Nu-s toate bune si nu ca le explica screenshotul ala. Incerc sa-ti explic progresul de la 500 de lei pe luna in 2005 pana acum in 2017. Doar atat. Ca sa nu zici pe urma ca mint. Bine, poti sa zici oricum, e la fel ca-n articolul anterior, scris de Manowar. Am explicat cum e cu munca cinstita, nu invarteli. Daca tie ti se pare o nimica toata, sincere felicitari, tocmai asta iti spuneam, ca daca procedam altfel, altfel ar fi stat lucrurile si pentru mine. Mai bine. Si nu e ca ma laud. In ceea ce ma priveste sunt tot un sarac, dar progresul cred ca-i evident, ca-i treaba de matematica. Mie imi iese mai mult 100x . Nu-i chiar exponential, gen 500^2, dar na, asta-i tot ce-am putut, d-aia am si zis ce-am zis.

    Probabil ca atunci cand oamenii se vor gandi cum sa munceasca mai bine in loc de cum sa fure mai bine in Romania lucrurile vor merge si pt noi mai bine.

    Pai uite eu m-am gandit la asta de cat timp am explicat in text si practic cu sarguinta. Eu sunt oamenii. Ia spune-mi, merge mai bine pentru tine ? Inteleg ca tu esti “noi”.
    Eu cred ca lucrurile vor merge mai bine pentru “noi”/ tine, atunci cand “facem”/faci ceva in privinta asta.
    Cat timp te uiti si-ti spui ca: “nu se poate, nu exista solutii, lumea minte, pune screenshoturi aiurea, se lauda, stiu eu mai bine cum stau lucrurile, desi am portofelul gol” – eu cred ca va merge cam la fel. OK, conteaza sa nu iti fure cineva banii din portofel, dar doar daca pui tu ceva semnificativ acolo, mai inainte de toate.

    Si totusi, desi nu stiu ce varsta aveti, presupun ca sunt oameni de varsta mea pe aici sau trecuti de varsta mea. Nu vad pe unul sa zica “Bai, asa e! Daca faceam chestia asta altfel, imi mergea mai bine. Pentru ca motive”.

    Ceea ce ma duce cu gandul la trei posibile situatii:

    1) Fie chiar nu ati avut niciunul o sansa reala de a face ceva mai bun cu viata voastra.
    2) Fie deja eu sunt fraierul din zona asta, ca sunteti toti bine merci, mai bine ca mine, ati apucat la timp cele mai bune oportunitati si probabil ca radeti de saraci ca mine, care se chinuie inca sa urce pe scara sociala si se multumesc cu putin.
    3)Fie refuzati sa vedeti esenta a ceea ce spun si nu reusiti sa identificati punctele din viata voastra in care lucrurile ar fi putut lua o turnura mult mai buna.
    Daca 1) – inseamna ca presupunerea mea ca toti oamenii au macar o sansa in viata sa se desprinda de sol e falsa, rezulta ca eu am fost un norocos si-am dat cu bata in balta dezastruos. Deprimant, ce sa zic.
    Daca 2) – bravo voua, poate explicati cum ati reusit asta, pentru mine e tarziu, dar unul mai tanar ar invata mai bine de la unul ca voi decat de la un ratat ca mine.
    Daca 3) – iar este deprimant, ca-mi pierd timpul degeaba. Daca astia mai in varsta va inecati in negare, cu aia mai tineri n-am nicio sansa, ca-mi imaginez ca-s cel putin la fel de idioti ca mine acum 13 ani.

  46. Zuza says:

    Furtul e asa de intiparit in societatea romaneasca de astazi incat e o normalitate.

    Nu e de azi, e de la Miorita incoace (doi ciobani il omoara pe al treilea pt animale).

    @ Deria: da, si la tine ma gandeam cand am spus de utilizatori. Cum zici tu 🙂

    Si alt cliseu: nu-i acorda barbatului prea multa libertate, ca o sa te insele.

    Asta e scuza barbatului care oricum te-ar fi inselat. Si dupa ce te insala mai spune si ca e vina ta, ca i-ai dat prea multa libertate :))) Nu faci intr-o relatie ceva pt ca iti da sau nu iti da voie partenerul, doar nu e o relatie parinte – copil. Iti iei singur libertatea, dar iti asumi si consecintele. Nu e cu privare de libertate, ca relatia nu e o inchisoare unde celalalt e paznic.

  47. 0040 says:

    “Carderii/scammerii nu ti-au furat un leu tie – spre deosebire de politicieni etc. Sigur, au furat din vest. Asa e.”
    1. Se cam intampla sa-mi fi furat chiar MIE. Mai mult de un leu. Acum vreo 7 ani parca daca nu ma insel. Dar ca toti scammerii romani sunt atat de prosti ca lasa urme de le vezi de pe luna. M-am dus la politie cu o plangere penala si vreo 10 mb de printscreenuri, IPuri, adrese, domain registration form completat, poze cu el, numarul lui de telefon, adresa de acasa, dovada furtului, cam tot ce trebuie. Pentru politie a ramas doar o formalitate. Eu mi-am recuperat banii nu-i problema, a fost mai mult de mandrie personala asa si sincer chiar am fost PLACUT SURPRINS ca pe vremea aia am gasit unul la politie cu care chiar am putut vorbi. Ma asteptam sa dau de un habarnist dar n-a fost cazul. +1 bila alba la politie. Zau, e picatura aia care te face sa crezi ca poate nu totul e pierdut pentru tara asta.

    Argumentul tau ca nu mi-au furat mie nu sta in picioare.

    2. Ai schimbat un pic subiectul. Nu de astia marunti imi pasa mie. Asta e , esti prost te fac… Eu zic de aia mari. Nu ca vine asta si-mi arata ca a facut el cateva mii de euro din nush ce. Aia care fura o tara.

    108 miliarde de dolari nu firmituri…
    http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-la-bilant-in-peste-25-de-ani-s-au-furat-108-miliarde-de-dolari-435853
    Mai punem si datoria externa? Cat mai e si aia? Tot asa vreo 100 de miliarde… Mizilic.

    Asta ziceam (cand ai timp ) poate imi explici si mie cum vezi tu ceva bun in coruptia/furtul/santajul/delapidarile/deturnarile de fonduri/ etc din Romania. Zici ca “spre deosebire de politicieni”. Nu e nicio deosebire. Cine fura azi un ou maine stii cum se zice. Intre unul care i-a iesit o “invarteala” sa zicem si …. politicienii din ziua de azi , nu e decat o diferenta de rang. Furtul tot furt ramane. Mentalitatea e aceeasi, desi oportunitatile sunt altele. Nu exista hot, mai putin hot, mai putin decat ala de e mai putin hot… Iar hackerii romani? Guccifer? :))))))) Ala care nu e programator , ci “ghiceste” parolele? Majoritatea niste parliti care folosesc niste tooluri si nici nu sunt in stare sa-si acopere urmele. Nu sa furi e greu, ci cum sa acoperi urmele.

    ================

    “Uite cat ma uraste 0040 dupa doar o pagina.”
    Nu te urasc, chillax. Incercam sa explic ca daca promovam si toleram furtul/coruptia/delapidarile/pilele/spaga mai rau ne afundam in cacat.
    Situatia ta personala te priveste. Eu vreau ca aia de sunt la carma tarii si tot cu porcarii se ocupa sa si-o ia in bot. Sa li se confiste averile. Dar intr-o tara in care toti din toate institutiile sunt manjiti… e greu. E asa de greu incat a ajuns sa para o normalitate. Trist.

    “Ce faci cand toata lumea in jurul tau, in tara ta fura? a) … b) … c) …d) … ”
    e) speri ca va veni o vreme justitia sa nu mai fie corupta si toti sa dea socoteala/sa li se confiste averile.
    Mda stiu…speranta e o chestie naspa. Depinde de om. Iar situatiile pot fi si altele decat cele la care te gandesti tu.

    “… este deprimant, ca-mi pierd timpul degeaba. Daca astia mai in varsta va inecati in negare, cu aia mai tineri n-am nicio sansa ”
    Pai…iti pierzi timpul promovand non-valori. Stai linistit, ca toti in Romania stiu sa fure, dupa cum zicea si Manowar prin alt articol. Chestia e ca nu la toti li se iveste sansa sa ajunga in postura unde sa fure. Nu prea mai e de furat asa ca inainte. Stii cum e cu pozele. Fiecare pune poze cu ce a avut lipsa mai mult. Sa se dea mare. Sa arate ca a reusit. Unul cu bani, altul cu o masina, astia pe facebook cu mancare…. :))) GG. Bravo. Now what? Ca plm, casa am si eu, de mancare am si eu, … Am inteles, tu esti mai Bo$$ decat multi. Ce vrei sa ne arati de fapt? Ok, tu ai reusit, am inteles asta. Sa facem si noi ca tine. Pai vezi tu…aici intervine ce am mai repetat: fiecare are ocaziile lui. Unul mai bune, altul mai proaste, altele deloc.

    Nimeni nu mai stie ce inseamna “Ein Mann, ein Wort”… ar trebui o lege care sa elibereze din functie in secunda 2 un demnitar care una zice si alta face. Coruptia/incalcarea unui contract sanctionate la sange. Dar deh… RRomania…

  48. Zuza says:

    Tot ce pot sa iti spun din experienta proprie e ca saracia lucie e urata si la fel si exponentii ei.

    Clar, dar de ce trebuie sa lucram cu dihotomii de-astea, ori bogati, ori in saracie lucie… Ca si cand daca nu esti de acord cu una din extreme trebuie sa fii automat in cealalta.
    Eu am scris intr-un post mai demult un comentariu in care ziceam ca apreciez la Manowar ca si-a luat casa in Anglia. De fapt ce am avut in minte a fost ca apreciez ca el are competentele si priceperea de a si le folosi pt a ajunge in situatia de a-si lua casa in Anglia. Si pe astea nimeni nu i le poate lua, orice s-ar intampla cu casa aia. Asa, dupa 13 ani de furat, daca cineva iti ia tot (cum sper sa se intample cu cam toti politicienii care sunt si hoti), tu ce stii sa faci?

    Ce faci cand toata lumea in jurul tau, in tara ta fura?
    a) Furi mai abitir sa tii pasul cu ei, sau sa-i intreci.
    b) Pleci dracului din tara aia.
    c) Te transformi tu in Petre Corectul, muncesti ca un prost, nu mai furi nimic, sa le arati tuturor ca se poate.
    d) Te prefaci ca e totul bine, injuri hotii cu mana dreapta si furi cu stanga?

    e) te asiguri ca toti cei care fura dau totul inapoi. Nu la inchisoare, ca acolo stau degeaba, la munca in folosul comunitatii, pe un venit de asistat social. Si faci asta dand share si like pe Facebook.

  49. Un Ilustru Anonim says:

    Asa, dupa 13 ani de furat, daca cineva iti ia tot (cum sper sa se intample cu cam toti politicienii care sunt si hoti), tu ce stii sa faci?

    Nu-mi dau seama daca crezi ca eu in ultimii 13 ani am facut bani din furat, ca eu tot repet ca nu, caz in care, daca imi ia cineva tot, am sa fac cam ce am facut in anii astia, dar e o chestie teoretica, ca nu stii in ce pozitie ramai cand pierzi tot si din ce motiv pierzi tot,
    sau daca ma intrebi ca ce as fi facut daca as fi trait din furat toti anii astia si as fi pierdut tot. In al doilea caz, orice, posibil incepand cu niste puscarie. Nu de alta, dar eu am iesit din schema cu ceva cunostinte si experienta in domeniul IT si business. Sigur, nu genul de experienta pe care sa o treci in CV fix asa, dar genul de cunostinte practice pe care le poti aplica si intr-o intreprindere legitima. Am spus ca nu am lucrat cu amatori si ca am invatat lucruri utile.

    e) te asiguri ca toti cei care fura dau totul inapoi. Nu la inchisoare, ca acolo stau degeaba, la munca in folosul comunitatii, pe un venit de asistat social. Si faci asta dand share si like pe Facebook.

    Citind primele doua randuri m-am entuziasmat ca te-ai gandit vreo solutie revolutionara care chiar ar putea merge. Deja vizualizam vagoane de bani care se intorc in bugetul tarii in “Rewind” . Dar m-am blocat la share si like pe FB. Nu imi dau seama daca e umor negru sau am un IQ mult prea mic sa fac o conexiune dificila catre unde ar putea sa duca asta. Cred ca totusi trolezi si nu-i niciun pericol pentru toti cei care fura si nu au de gand sa dea nimic inapoi de frica a ce li s-ar putea intampla de popularizarea pe facebook.

  50. Zuza says:

    Hai ca azi am timp de citit si scris.

    Pai uite eu m-am gandit la asta de cat timp am explicat in text si practic cu sarguinta. Eu sunt oamenii. Ia spune-mi, merge mai bine pentru tine ? Inteleg ca tu esti “noi”.
    Eu cred ca lucrurile vor merge mai bine pentru “noi”/ tine, atunci cand “facem”/faci ceva in privinta asta.
    Cat timp te uiti si-ti spui ca: “nu se poate, nu exista solutii, lumea minte, pune screenshoturi aiurea, se lauda, stiu eu mai bine cum stau lucrurile, desi am portofelul gol” – eu cred ca va merge cam la fel. OK, conteaza sa nu iti fure cineva banii din portofel, dar doar daca pui tu ceva semnificativ acolo, mai inainte de toate.

    Am ras cand am vazut cum se vede prin ochii tai ce am spus eu. Din pacate tu nu esti oamenii, ca atunci problema era rezolvata. Tu esti unul, si nici macar unul dintre cei care furau din tara (nu ca furtul e ok daca e dinafara tarii si wrong daca e din tara). Vorba ta, tu aduceai bani pe care ii cheltuiai aici. Aveam in minte in special politicienii. Intr-adevar, nu imi merge mie mai bine sau mai rau pt ca furi sau nu furi tu de la straini. Dar daca accept furtul ca principiu pt tine, il accept si pt mine si pt politicieni etc. Ilustrarea unei astfel de filosofii e chiar Romania, unde nu vrem sa ne crestem copiii.

    Daca ma urasti, nu intentionez sa-ti schimb parerea din doua motive:
    1) Ai dreptate in termeni de doctrina, cum am spus deja in textul articolului. Foarte bine ca esti tu cinstit, e liber la dat cu pietre.

    Nu e vorba de dat cu pietre. Scrisese si Manowar un articol unde includea si folosirea Windowsului la furt, mi-am dat seama ca asa e, de fapt imi dadusem seama de asta acum niste ani, dar intre timp uitasem. Cumva, daca esti roman, Windowsul vine gratis by default, nici nu te gandesti vreodata sa il cumperi… in primul rand ca la inceput esti suficient de needucat incat sa nu stii de licente etc, apoi ca oricum n-ai avea bani sa fii ok cu toate.

    E vorba ca in termeni de doctrina nu poti sa sustii altceva. E ca la vaccinare: sa fie copiii vaccinati ca sa nu mai faca si transmita bolile, dar daca se poate sa fie vaccinati ceilalti, ca exista posibilitatea unor reactii adverse (pe bune exista, sunt trecute pe prospectul vaccinului) si eu nu vreau sa il vaccinez pe al meu. Nu merge asa. Nu poti sa pui o regula pt ceilalti si tu sa fii exceptia. Trebuie sa traiesti si tu conform cu ceea ce astepti de la ceilalti.

    Nu stii niciodata cand iti plesneste o vena la cap si bine nu e.

    Fraza asta e chiar disturbing. Evident ca se poate intampla… dar oricum incercam sa ne descurcam in viata asta cat de bine putem, cu sau fara vena plesnita, nu? Nu e ca si cand daca as sti ca imi va plesni o vena la cap voi incerca sa fac mai multi bani decat incerc deja.

  51. Zuza says:

    Nu-mi dau seama daca crezi ca eu in ultimii 13 ani am facut bani din furat, ca eu tot repet ca nu

    Da, am citit mai bine dupa aceea si am vazut ca ai si alte skills.

    Dar m-am blocat la share si like pe FB.

    Era oarecum haz de necaz. Cei mai multi oameni nu sunt activi social, dau share si like pe FB la diverse cauze, dar nu participa la vot si participa uneori la manifestatii, daca le organizeaza altcineva – f rar se apuca sa se adune intr-o organizatie sau organizeaza ei ceva.

  52. Manowar says:

    1. Se cam intampla sa-mi fi furat chiar MIE. Mai mult de un leu. Acum vreo 7 ani parca daca nu ma insel. Dar ca toti scammerii romani sunt atat de prosti ca lasa urme de le vezi de pe luna. M-am dus la politie cu o plangere penala si vreo 10 mb de printscreenuri, IPuri, adrese, domain registration form completat, poze cu el, numarul lui de telefon, adresa de acasa, dovada furtului, cam tot ce trebuie. Pentru politie a ramas doar o formalitate. Eu mi-am recuperat banii nu-i problema,

    Ok, ce sa zic, te cred pe cuvant. Nu e padure fara uscaturi. S-o fi gasit si un idiot care sa fure de la romani. Nu o zic din patriotism, ci la modul “plm, ce idiot ar fura de la romani, de la care furi de 10-100 de ori mai putin”. Trebuie sa accepti ca 99.9999% din carderi furau de afara.

    Asta ziceam (cand ai timp ) poate imi explici si mie cum vezi tu ceva bun in coruptia/furtul/santajul/delapidarile/deturnarile de fonduri/ etc din Romania. Zici ca “spre deosebire de politicieni”. Nu e nicio deosebire.

    Sunt deosebiri majore.

    Ok, am priceput, tu esti nefericitul care a fost fraierit de un dobitoc. Dar noi, astia, furam de afara. Banii aia ii aduceam si cheltuiam in Romania – la vremea aia. Mai deschideam o afacere, mai ceva, mai rulam bani. Sprijineam economia, cum ar veni. Cream joburi, daca vrei.

    Politicienii de care vorbesti tu fura miliardele alea si le scot din Romania. Aia elimina joburi si distrug economia.

    Nu vezi diferentele doar daca nu vrei.

    Tu zici ca ai patit-o acum 7 ani. Acum 7 ani nu mai presta vreunul din noi. Garantez ca de prin 2002-2005 (cel tarziu) nu mai prestau “ai nostri”.

    Tu cel mult ai fost scammed de vreun lache de tastatura de rit nou. De-aia gen “metoda accidentul”. De-aia atat de prosti incat ii prinzi singur. Nu confunda grupurile, ca intersectia dintre astea doua multimi e fi, gen.

  53. IulianS says:

    Nu prea mai e de furat asa ca inainte.

    Mai e, doar ca-i mai greu.

    Stiu si eu de razii prin Regie in 2003-2004? Plata amenda de 800 milioane a doua zi, gen “luati ba d-aci saracilor”? Checked! O fi bine, o fi rau?

    E ca pe bursa sau ca la pariuri: cand sunt riscuri profitul e mare.

    Eu am ajuns la concluzia ca chiar daca vrei sa fii corect tot cam faci cacaturi (intelegeti ce vreti) pe parcurs macar pentru a ajunge intr-o pozitie din care poti discuta; altfel nu te baga nimeni in seama, nu stii cu cine vorbesti etc.

  54. 0040 says:

    Manowar, tu esti fixat pe aia mici eu pe aia mari. Observ un mic dezacord aici, dar in mare vad ca ajungi la aceeasi idee ca mine. Nu cei mici fac jocurile mari, ci cei ajunsi sa fure atat de mult incat sa schimbe destinul unei tari. DAR in timp si aia mici daca dau spaga unde trebuie or sa ajunga acolo. Si altceva nu stiu sa faca… Daca atunci cand sunt mici ii inveti sa fure, ce te face sa crezi ca vor deveni baieti cinstiti cand vor avea 100-1000-10000 ori mai multi bani pe mana ? E

    Mic fiind, ca faceai rost de un ban, sa zic 500.000$ veneai in Romania si faceai o afacere. Dar cat bagai tu in tara nu compensa suficient de mult pe cat furau astia. Pe principiul pestele de la cap se impute, tot la cei de la nivelul urmator trebuie sa te uiti ca sa schimbi ceva. Uite numai Firea cate contracte idioate a semnat. Concerte, panselute, iepurasi de paste, aaaa…si vine tunul acum. 500 de autobuze a 200.000 euro bucata. 100 mil. euro pe mana lui Firea :)))
    Nu mica a fost si Firea? Citea promptere pana mai ieri, acum se joaca pe banii prostilor care au votat-o.

    http://www.economica.net/firea-s-a-razgandit-va-cumpara-500-de-autobuze-noi-in-bucuresti_123156.html

    Si asta e numai Firea, altii invart contracte si mai mari.

    Nu numai politicienii scot bani din Ro. Toate firmele cu actionariat strain fac asta. Trebuie sa trimita profitul la firma mama. 😀 De ce sa-i crestem salariul lui Dorel? cand putem sa-i dam lui Hans un bonus de 50000 euro ca uite a crescut profitul bancii in Ro…

  55. Manowar says:

    @0040: ai trecut de la “nu vad nici o diferenta” la “cat aduceati voi furand nu compensa pentru cat furau psd/pd”.

    Pai, de acord, lol. Dar:

    1. Nu era treaba noastra asta.
    2. Vezi, prin urmare, diferenta.

    Oricum te uiti la asta si din orice unghi, observi acelasi lucru. Noi aduceam bani in Romania, furand de la unii de la care nu era pacat sa furi (si nu pierdea cetateanul anyway, ci firma de asigurari folosita de banca – iar aia nu vor da faliment anytime soon).

    Furtul e furt, desigur, dar nu se pune problema ca “nu exista diferente” – nici macar la nivel moral. Nu ca mi-ar pasa mie de moralitate. Am ceva posturi de bagat despre de ce nu au nevoie carderii/scammerii de scuze. Dupa vacanta, de la o tastatura normala.

  56. Manowar says:

    Pai, concluzia mea e ca problema nu era ca furam noi. Problema e ca nu furau destui romani.

    Go figure.

    In fact, ce zici tu confirma doar faptul ca era OK+ sa furam de afara. Pentru ca, in definitiv, ei oricum ne furasera si ne furau de vreo 1000 de ori mai mult.

    Cum ramane atunci cu “nu e nici o diferenta”?

  57. Field Chester says:

    @0040
    Asculta ce-ti zice Mano ca stie ce vorbeste.
    Daca in loc de un putzulici d-asta cu prea mult timp liber pe mana vanjoasa de la laba ai fi dat de……unu’ care stia ce face, ziceai sarut manusitele daca-ti mai ramanea vreun bit de date pe treaba lor prin pc si daca nu apareai tu pe undeva ca mare scammer/carder/hacker.

    @Un Ilustru Anonim
    Nu mai da’ din carte ca-i strici intriga lu’ Cypress 😀

    @ WillyChilly
    1st comment: nu yolo my friend, ca el e cu dzei care-i vand loc in rai, nu stii tu d-astea.
    2nd comment: nu te agita cu ipochimenul asta ca acel comment era pt mine, e subtil si e superior el, a gasit gniezul din curu’ galaxiei, are adevaruri absolute, e peste muritorii de rand, astia ca noi; a atat de sus popoa ion asta incat ii miroase basinile lu’ cristinel, chiar as vrea sa-i cunosc dealer-ul.

    \m/

  58. Un Ilustru Anonim says:

    e) speri ca va veni o vreme justitia sa nu mai fie corupta si toti sa dea socoteala/sa li se confiste averile.

    Ok, astept sa scrii cum si cand va fi functionat asta in favoarea ta. Sper sa mai traiesc 50 de ani de aici incolo.
    Daca nu apuc sa vad finalitatea inteleg ca macar ai incercat sa speri. Desi eu cred ca sa speri ca totul va fi bine fara vreun motiv plauzibil e o alegere proasta.
    Si un pic si despre asta e textul. Si despre metode care functioneaza.

    Pai…iti pierzi timpul promovand non-valori.

    Ba dimpotriva. Eu sunt pentru folosirea valorilor, dar cred ca confunzi termenul de furt/hot cu notiunea de non-valoare.
    Da, a fura e un atribut negativ, te face hot, dar nu implicit lipsit de valoare, sau non-valoare.
    Hell, no.
    Non-valoare daca vrei e faptul ca dupa ce am terminat facultatea erau oferte de job la 350-400 de EUR pentru un junior pe profilul meu.
    Castigam mai mult fara ea, deja. Atentie, ca nu vorbim de furt. Asta e o non-valoare si nu promovez asa ceva, intocmai cum scriam.
    Non-valoare e sa ai un sistem legal care condamna furtul scriptic, dar fara existe un sistem coerent de aplicare al regulilor, sau fara oameni care sa vrea sa aplice asta.
    Prin urmare se creaza posibilitatea de valoare adaugata in diferite zone gri sau intunecate.

    Stai linistit, ca toti in Romania stiu sa fure, dupa cum zicea si Manowar prin alt articol.

    Nu, nu stiu. Doar li se pare.

    E vorba ca in termeni de doctrina nu poti sa sustii altceva.

    Sunt de acord, in termeni de doctrina. Daca functiona doctrina aia, eram toti experti in linux, nu-n instalat windows cracuit.
    Daca functiona doctrina nu stia nimeni ce-i ala torrent, iar comunismul era si el un sistem aplicabil.

    Cumva, daca esti roman, Windowsul vine gratis by default, nici nu te gandesti vreodata sa il cumperi

    I-auzi, plm. Ce-or fi zicand aia de la Microsoft, ca probabil au fost pagubiti de mai mult de 1 milion de licente doar in Romania.
    Iti dai seama ca asta-i un client cu o paguba de peste 200 de milioane de dolari, da? Nu ca nu ar merita-o, sau ca le-ar pasa prea tare, dar numa’ zic. Si ma refer aici de spagile date prin toate tarile ca OS-ul lor sa intre in sistemele de invatamant, dar e alta discutie.
    Uite ca eu ma gandeam, dupa care imi aduceam aminte cat costa. Iar acum scriu dintr-un Windows cu licenta, dintr-un office cu licenta.Platite din banii mei munciti.Tu?

    in primul rand ca la inceput esti suficient de needucat incat sa nu stii de licente etc

    Pe asta nu o cred! Cand instalezi OS-ul ala, cred ca de la ’98 incoace, daca nu mai devreme iti cere CDkey si ai buton cu “BUY”, si ai si Licence Agreement, etc.
    Nu stiu cum dracu’ dar am stiut de la prima instalare cand am folosit un windows piratat, mai ales ca peste tot avea toata lumea grija sa spuna, in termeni oficiali, ca trebuie sa cumperi Windows-ul.
    Magazinele carora le vindea Manowar calculatoare furate aveau grija sa-ti transmita foarte clar ca ei nu iti dau niciun fel de garantie daca nu folosesti windows original.
    Chit ca ei vindeau calculatoare furate.

    apoi ca oricum n-ai avea bani sa fii ok cu toate.

    Pe asta o cred, ca stiu ce zici, ca asa ajungi la furt. Si ce-ti spun e ca decat sa ciupesti o chestie d-aici, o chestie de-acolo si sa afectezi foarte multe, multe lucruri in proces si sa mori tot sarac,
    mai bine o faci profesionist, iesi dracului din cercul vicios in care te invarti si pe urma poti respecta regulile jocului si le poti bate obrazul celor care fura, eventual, daca iti place ipocrizia.

    Si ca sa intelegi mai bine, iti spun ca tipul care si-a deschis afaceri pe aici dupa ce a venit incarcat din UK isi plateste toate impozitele la timp,
    declara toate incasarile, nu fura din incasari de TVA, nu da spaga la fisc, plateste toti angajatii pe cartea de munca si cand am discutat cu el mi-a spus amuzat
    ca nu vrea sa fie la mana nimanui. Spune-i cuiva cum sa reuseasca asta din cercul vicios in care se invarte.

    Dar repet, nu am sfatuit pe nimeni sa faca ad-literam ce am facut eu, doar am expus un exemplu de oportunitate de care m-am lovit. As fi vrut sa fi avut unul mai bun, da, plm, n-am crescut in Norvegia, intre niste academicieni sa trebuiasca sa imi croiesc caracterul si logica in contextul ala, am crescut intr-o tara de hoti, intre hoti,
    cam care erau sansele ?

  59. Alifie says:

    @Un Ilustru Anonim, stiu ca nu-i chiar la fel treaba, da’ ii tot legat de privitul inapoi. Cumnatul meu si-o facut masteratul la japi, acolo o avut gacica timp de doi ani. Cand o terminat cu masteratul, s-o pus problema de insurat, tatal fetei fiind de ordinul sute de mil. de dolari. Insuratul asta venea la pachet cu ceva post de director in companie, +plm alte cacaturi. Omul mi-o spus cat se poate de sincer ca s-o gandit pe moment la bani. Chiar daca nu ar fi mers relatia, tot se alegea macar cu o suma frumoasa. Da’ o ales sa-si vada de treba, si-mi spune ca nu regreta, si daca ar fi de ales din nou, ar alege la fel.
    Mie mi s-o propus sa iau spaga, aveam o mica functie de conducere, si aia de sub mine ma luau cu ,,Ba, inginerasule, daca nu iei spaga, inseamna ca nu esti cu noi. Tu stii cati d’astia ca tine am schimbat noi?”. I-am crezut, nu trebuia sa-mi arate neaparat poze in care se vedea cum ii turnau sampanie pe chelie lui Baselu, ca oricum ii credeam. Nu-i comparabila spaga pe care as fi putut sa o iau cu ce posibilitati o avut cumnatu’, sau ce descrii ca ai fi putut sa faci tu, da’ nu-mi pare rau nici o clipa ca mi-am bagat pula si-am plecat urland. Imi place sa cred ca daca as fi fost in situtia ta/a cumnatului meu, as fi procedat la fel, si ca n-as fi avut regrete, da’ chiar cred ca pana la urma astea sunt strict alegeri personale, pe care le ia fiecare si cu care trebuie sa se impace, oricare ar fi consecintele.
    Legat de ce spun 0040/Zuza, ma gandesc ca problema se pune si din pozitia in care ai ajunge intr-o functie/om politic care sa-ti permita sa profiti de o perioda buna, ti-ai face plinul sau ai trage de nebun pentru comunitate?

    Btw, 75k chiar mi se pare cat se poate de ok, daca as avea o oferta de gen, acum as impacheta si as pleca de aici fara sa ma uit inapoi.

  60. 0040 says:

    @Chester: furtul a fost pe platforma de plata online. Orice am pe hdd e pierdere asumata. Am mai zis la articolul cu hdd… nu am incredere in nimic pe suport magnetic. A …tocmai am depus o reclamatie la ANPC ca mi s-a demagnetizat abonamentul lunar la metrou. Vezi? Nu numai hdd pica.

    @Manowar: actul in sine e la fel, obiectul /cantitatea diferentiaza. Uite eu ma duc la Carrefour si fur o conserva. Plec fericit aparent ca “i-am facut”. Insa Carrefour isi permite pierderea aia cu varf si indesat. Tot el caatiga mai mult ca urmatoarea conserva mi-o vinde la pret dublu/triplu fata de cat ar trebui sa fie. Doar ca Carrefour ma fura pe fata cu acte in regula. Pe mine daca ma prinde politia patesc ceva, ori Carrefour scapa cu amenda modica. Si nici daca fur o conserva zi de zi nu o sa-l ajung vreodata pe Carrefour. Actul in sine e condamnabil de amble parti. Dar daca eu imi educ oamenii din institutiile autorizate sa reglementeze activitatea si adaosul comercial in limite decente cat sa nu sara Carrefour calul as putea evita, cel putin teoretic, sa ma fure pe fata. Hmmm poate nu e cel mai bun exemplu dar totusi… ideea e ca daca nu tolerezi prin amenzi usturatoare/daune un anumit comportament, ala tot iti va rade in nas. D-aia sunt de parere ca e mai desirabil acest mod de actiune decat sa ne furam intre noi. E precum pragul abuzului in serviciu. Nu mai bine il setam la 1€ si suntem cu ochii pe ei , decat sa fie la 200.000€ si odata la nush cat timp sa scoti si tu ceva de la ei inapoi?

  61. Manowar says:

    @Manowar: actul in sine e la fel, obiectul /cantitatea diferentiaza. Uite eu ma duc la Carrefour si fur o conserva.

    Nu, nu e la fel.

    Cand fura politicianul, fura de la aia pe care trebuie sa-i reprezinte. Fura un drum, fura o scoala, fura manuale pentru copii, fura caldura iarna, fura mancarea.

    Cand am furat eu, am furat de la inamic. Iar banii au ajuns in Romania si-au fost cheltuiti in Romania. Din banii aia s-a mai deschis o scoala, a mai fost asfaltata o portiune etc.

    Nu e la fel si nu poate fi la fel.

    …iar alora de la Carrefour nu le impune statul conditii. E invers.

  62. fullmeta1 says:

    Dar noi, astia, furam de afara. Banii aia ii aduceam si cheltuiam in Romania – la vremea aia. Mai deschideam o afacere, mai ceva, mai rulam bani. Sprijineam economia, cum ar veni. Cream joburi, daca vrei.

    Pai asa poate zice si ala de fura din satul vecin, ca aduce prada la el in sat, prosperitate la tot satul. Am ras.

    Noi aduceam bani in Romania, furand de la unii de la care nu era pacat sa furi (si nu pierdea cetateanul anyway, ci firma de asigurari folosita de banca – iar aia nu vor da faliment anytime soon).

    Tot cetateanul ala pierdea pina la urma, ca doar nu-s prosti aia mari sa inghita galusca; intindeau pierderile pe capul tuturor, cam asa functioneaza treaba. Un comision in plus, ceva mai mult dupa virgula (sau punct).

    Manowar, ca nu ai probleme de moralitate pot sa inteleg; ce nu pot sa inteleg sunt justificarile astea de doi bani. Prea mult soare pe acolo sau ce? Si 0040 are dreptate, textul asta e prost si dezlanat. Ma astept sa citesc ceva mai rasarit pe blogul asta. Like de la mine 0040 pentru ce ai scris pe aici.

  63. Manowar says:

    Interpretezi gresit.

    Eu nu am nevoie de justificari.

    Am explicat de ce e o diferenta si de ce nu se compara. Argumentul tau cu satele e tampit. Fac parte din aceeasi tara.

    Ce zici tu, ca aia impart pierderile?

    Pai, amice, noi ne-am potolit de peste un deceniu. Aia nu. Si nu se vor potoli. Deci nu, nu din cauza noastra faceau si fac asta.

    La razboi ca la razboi. Si da, e un razboi intre voi (romanii) si ei (vestul), dar mi-e prea lene sa intru in detalii de pe telefon. Zic “voi” in loc de “noi” doar pentru ca eu nu mai sunt acolo. Ca sa zic asa, diferenta intre mine si unul random de aici e ca eu vad mai bine fiind…behind enemy lines 🙂

    Cat despre “ma astept la”, asteapta-te linistit. Cum le zic tuturor, daca nu esti multumit de ce primesti, treci pe la casierie si cere-ti banii inapoi. Alternativ, nu mai da click pe linkurile afiliate si blocheaza-mi reclamele. Pula mea, esti cetatean european si ai drepturi.

  64. fullmeta1 says:

    Nu e chiar tampit exemplul, ne ajung pierderile si pe noi, chiar daca suntem alta tara. Ca nu lucram numai cu margele de sticla.
    Iar asta cu asteptatul, evident ca pot sa schimb canalul oricand, iar tu nu-mi esti dator cu nimic, dar asta nu schimba cu nimic faptul ca textul asta tot prost este. :B

    Concediu placut! 🙂

  65. Un Ilustru Anonim says:

    @Alifie: Pai astea-s doua exemple foarte constructive. Pe aia cu spaga o inteleg perfect. Cand iei spaga, esti santajabil, nici mie nu-mi suna bine. Mai ales cand incearca niste subalterni sa “te unga” de-al lor cu japca. Chestia asta clar nu are cum sa se termine placut. Ca idee, genului asta de oameni le faceam flagrant si-i dadeam instant afara.

    Asta cu insuratul mi se pare cam incompleta, dar e un bun exemplu.
    Gen , de ce nu s-a insurat cu gagica? Ii era scarba sa fie directorul unei companii de niste sute de milioane de dolari? Ca asa reiese. A vrut sa fie el pe pula lui? Daca da, mi se pare o prostie sinistra.
    Ca din ce spui a fost cu gagica 2 ani, cat si-a facut masterul si dupa master s-a pus problema casatoriei, adica inteleg ca erau inca impreuna. Deci nu reiese ca nu i-ar fi placut gagica. Sau poate nu inteleg eu.
    Cum ar veni, iti place femeia , daca o iei te umpli de fericire si nu te costa nimic, mai bine, te umpli si de bani, dar tu faci picioare reci si pleci?
    Asta chiar suna ca o sansa ratata.
    Dar ma gandesc ca poate lipseste ceva din peisaj, gen amanuntul ala cheie.

  66. Zuza says:

    Pe asta nu o cred! Cand instalezi OS-ul ala, cred ca de la ’98 incoace, daca nu mai devreme iti cere CDkey si ai buton cu “BUY”, si ai si Licence Agreement, etc.

    Eu nu am instalat niciodata un Windows pana in prezent. Dar inteleg, prin faptul ca folosesc un Windows piratat, chiar daca e instalat de altcineva, din momentul in care am aflat ca nu e ok, fac si eu parte din cercul asta. Si chiar in situatia asta fiind, tot stiu ca nu e ok, ca lucrurile nu ar trebui sa fie asa, nu cred ca e ipocrizie pt ca nu am spus nicaieri ca vai, ce fara pata sunt eu si ce non-valori sunt cei care fura. Am spus doar care ar fi modelul spre care trebuie sa tindem (noi cu totii) din punctul meu de vedere. Ca sa fie bine, sa nu fie rau.

    Cand fura politicianul, fura de la aia pe care trebuie sa-i reprezinte. Fura un drum, fura o scoala, fura manuale pentru copii, fura caldura iarna, fura mancarea.
    Cand am furat eu, am furat de la inamic. Iar banii au ajuns in Romania si-au fost cheltuiti in Romania. Din banii aia s-a mai deschis o scoala, a mai fost asfaltata o portiune etc.

    In primul caz eu pierd, in al doilea, castig. Dar furtul e tot furt, si faptul ca am de castigat de pe urma lui nu il face altceva.

  67. Manowar says:

    @fm1: nu, nu e prost. Eu nu asa as fi scris, dar nu e prost.

    Pur si simplu nu e pentru tine si nu ai mindsetul necesar pentru a-l intelege si aprecia. Fix cum nici eu nu uit la filme horror, ca ma plictisesc toate. Nu inseamna ca-s proaste. Inseamna ca ma doare-n pula pe mine de tinerii din cabana bantuita sau gen.

    Vorba ta, telecomanda e la tine. Da pe un canal mai pe gustul tau. Asta e un site scris in proportie de 99% de un fost hot, unul care priveste si gandeste ca un fost hot. Asa ca aici, din cand in cand, vor fi si chestii mai putin crestinesti. Ghinion.

    In primul caz eu pierd, in al doilea, castig. Dar furtul e tot furt, si faptul ca am de castigat de pe urma lui nu il face altceva.

    Tot ce am zis a fost ca nu-s identice si ca exista diferente majore.

    In rest, cum spuneam: a la guerre comme a la guerre. Eu unul nu simt nevoia sa scuz/justific ce am facut. Pot, dar nu am in fata cui.

  68. Zuza says:

    Stiu, asta am spus si eu aici

    Tu esti unul, si nici macar unul dintre cei care furau din tara (nu ca furtul e ok daca e din afara tarii si wrong cand e din tara). Vorba ta, tu aduceai bani pe care ii cheltuiai aici. Aveam in minte in special politicienii. Intr-adevar, nu imi merge mie mai bine sau mai rau pt ca furi sau nu furi tu de la straini. Dar daca accept furtul ca principiu pt tine, il accept si pt mine si pt politicieni etc. Ilustrarea unei astfel de filosofii e chiar Romania, unde nu vrem sa ne crestem copiii.

    In rest, concediu placut!

  69. Deria says:

    @Anonimule, eu am facut 39 acu’ cateva zile si nu-mi vine in cap nicio super oportunitate (in afara de aia de care am zis si care probabil mi-ar fi adus o alta tara, casa, masina si ceva bani – nu pot garanta, dar probabil).

    @Zuza, cliseul ala l-am auzit doar de la femei. Ultima data, joi.

  70. Manowar says:

    @Zuza: fals.

    Problema aici merge dincolo de furt, insa.

    Din pacate, un om care e de acord cu Ayn Rand nu poate purta o discutie pe teme de etica si moralitate cu cei care-l au pe preafericitul pe post de compas moral.

    Eu unul resping “valorile” voastre. Port ce blana mi-e utila in functie de moment – inclusiv pe aia de oaie, daca mi se pare mai calduroasa. Da’ aia nu inseamna ca voi behai vreodata sau ca ma voi apuca de pascut anytime soon.

    Tot bateti toba cu furt in sus si furt in jos, dar mie mi se pare doar ca predicati ignoranta bazata pe niste “valori” pe care nu le-ati ales si nu le intelegeti. Eu stiu ca-s ceea ce se numeste hot. Desigur. Nu neg asta vreo secunda. Pur si simplu resping orice chestie negativa legata de asta sau vreo inalta judecata morala. Nu o inteleg, nu o accept si mi se pare o prostie sinistra.

    In ceea ce ma priveste, nu am facut nimic gresit. Daca m-am lasat de asta, nu e din cauza ca as crede ca faceam ceva gresit. Pur si simplu riscul devenise prea mare fata de beneficii. Dar despre asta….in episodul urmator, cand voi avea o tastatura in fata.

  71. Zuza says:

    Tot bateti toba cu furt in sus si furt in jos[…] niste “valori” pe care nu le-ati ales
    Si asta am zis, uite aici:

    Eu inteleg ca (si) despre asta este articolul, despre idei prefabricate, primite, credinte, valori cu care nu ne nastem, pe care le primim prin educatie.

    Ce spui tu, daca inteleg eu bine, este ca eu (ca sa nu ne ascundem dupa “noi”, ca nu stiu exact pe cine mai include si aici oricum nu pot sa scriu decat in numele meu) gandesc asa pentru ca asa am fost “programata”, daca vrei sa zici asa, prin educatie, ca nu mi-am pus la indoiala “programul de functionare”, pe care nu il inteleg, dar il respect.

    Iar la asta am ceva de raspuns, dar nu la ora asta, ca acum intr-adevar nu mai sunt functionala si nu voi fi nici maine daca nu ma culc.

  72. Zuza says:

    @ Delia, intr-adevar, nici eu nu imi aduc aminte sa il fi auzit de la barbati.

  73. mufa says:

    Tot bateti toba cu furt in sus si furt in jos, dar mie mi se pare doar ca predicati ignoranta bazata pe niste “valori” pe care nu le-ati ales si nu le intelegeti. Eu stiu ca-s ceea ce se numeste hot. Desigur. Nu neg asta vreo secunda. Pur si simplu resping orice chestie negativa legata de asta sau vreo inalta judecata morala. Nu o inteleg, nu o accept si mi se pare o prostie sinistra.

    De acord. Cît timp nu e important de care parte te afli, mi se pare un bun mod de a privi lumea.

  74. Manowar says:

    Nu e ca si cand poti alege partea.
    E determinata la nastere. Unii au mai mult noroc, altii mai mult ghinion.
    Tough shit.

  75. 0040 says:

    Eu unul resping “valorile” voastre. Port ce blana mi-e utila in functie de moment – inclusiv pe aia de oaie, daca mi se pare mai calduroasa.

    1 man army on no-man’s land. Doar ca nu poti avea incredere in el. Ai investit vreodata incredere in cineva si apoi te-a dezamagit? Daca da, cu ce esti mai presus decat ei? Ajungi fix ca cei pe care ii urasti. “Valorile” ? Comparand cu standardele actuale esti king-of-the-hill, ai tot ce-ti trebuie, un plan care sa zicem ai estimat riscurile and stuff. Iti doresc sa nu ajungi niciodata in postura in care sa-ti doresti ceva ce banii nu pot cumpara. 😉 Cand eram mic a fost o perioada cand nu-mi doream decat… da doamne sa prind si eu 25 ani macar. :))) Nu, nu muream de foame. Atunci mi s-au intiparit niste chestii pe creier. Ce sa faci, asa e, fiecare are sechelele lui. A mea e ca respect un om dupa cuvantul dat. Si culmea nu m-au invatat in familie asta. Intelegi acum de ce am ciuda pe astia de ne conduc? Au iesit in fata tarii si au promis, ba chiar unii cred ca si jura pe biblie, ceva de genul niste chestii si apoi….ce fac?????

    Asta e un site scris in proportie de 99% de un fost hot, unul care priveste si gandeste ca un fost hot.

    Study-case: de ce nu mai esti hot? Ai putut sa-ti asiguri nivelul de trai la care aspirai si fara sa mai fie nevoie de alte “eforturi”, sau?
    Vezi tu… FOST denota clar o schimbare. Uita-te in politica. Bah..hai treaca de la mine 500.000$ pentru toti din politica, cadou’ sa aiba omul casa masina si ceva bani pentru batranete. Acum pune plm osul la munca si fa ceva si pentru ce te platim sa stai acolo. Dar nu… aia sunt hoti pe viata. Au cat nu pot duce si tot fura.

    Eu unul nu simt nevoia sa scuz/justific ce am facut. Pot, dar nu am in fata cui.

    Ai zis ca-ti place sa citesti. “In Turin on 3rd January, 1889, Friedrich Nietzsche steps out of the doorway of number six, Via Carlo Alberto. Not far from him, the driver of a hansom cab is having trouble with a stubborn horse. Despite all his urging, the horse refuses to move, whereupon the driver loses his patience and takes his whip to it. Nietzsche comes up to the throng and puts an end to the brutal scene, throwing his arms around the horse’s neck, sobbing. His landlord takes him home, he lies motionless and silent for two days on a divan until he mutters the obligatory last words, ‘Mutter, ich bin dumm!’ [‘Mother, I am stupid!’ in German] and lives for another ten years, silent and demented, cared for by his mother and sisters. We do not know what happened to the horse.”

    Tot bateti toba cu furt in sus si furt in jos, dar mie mi se pare doar ca predicati ignoranta bazata pe niste “valori” pe care nu le-ati ales si nu le intelegeti. Eu stiu ca-s ceea ce se numeste hot. Desigur. Nu neg asta vreo secunda. Pur si simplu resping orice chestie negativa legata de asta sau vreo inalta judecata morala. Nu o inteleg, nu o accept si mi se pare o prostie sinistra.

    Hmmm…cum ar fi daca imigrantii noi veniti in Europa se apuca toti sa sparga magazine, case, sa violeze, sa omoare? Daca nimeni nu mai munceste si toti fura, cat va rezista acea societate?

    De acord. Cît timp nu e important de care parte te afli, mi se pare un bun mod de a privi lumea.

    Nu e ca si cand poti alege partea.E determinata la nastere. Unii au mai mult noroc, altii mai mult ghinion.

    Dar daca te afli in partea aia cand locuiesti in zona afectata? Esti cinstit, platesti taxe, iti vezi de treaba si din senin…pleaca-n mortii ma-tii de cioroi roman de aici (eventual intr-un sac, carbonizat)… EEEhhh cum sa nu iti mearga la suflet? 😀 https://www.thesun.co.uk/news/1413366/eastern-european-food-store-gutted-in-a-devastating-fire-attack-in-the-early-hours/ Zic si eu asa…what if?

    Insuratul asta venea la pachet cu ceva post de director in companie, +plm alte cacaturi. Omul mi-o spus cat se poate de sincer ca s-o gandit pe moment la bani. Chiar daca nu ar fi mers relatia, tot se alegea macar cu o suma frumoasa.

    Nu stiu de ce tara e vorba dar in RRo, s-au mai schimbat legile. “Dacă sotul sau sotia detine în proprietate exclusivă o locuintă (de exemplu, un apartament cumpărat înainte de încheierea căsătoriei sau mostenit, chiar în timpul căsătoriei, de la părinti sau de la alte persoane), acest bun rămâne propriu, indiferent de durata căsătoriei.” Se alegea cu fix o ..UE.

    …iar alora de la Carrefour nu le impune statul conditii. E invers.

    Ba le cam. Mai timid asa sa nu se sperie. Si chiar am vazut la unele produse bagat ca made in Romania.
    http://www.gandul.info/stiri/legea-care-schimba-regulile-in-hipermarket-cata-marfa-romaneasca-va-fi-in-galantare-15265021
    Urmatoarea pe lista am inteles ca ar fi aia sa nu mai arunce mancarea care nu se vinde ci s-o doneze. Da stiu ca suna a sacrilegiu pentru unii, cum dom’le sa donezi ceva pe banii mei. Uite… asa ca in Franta. https://www.theguardian.com/world/2016/feb/04/french-law-forbids-food-waste-by-supermarkets

    Cand am furat eu, am furat de la inamic. Iar banii au ajuns in Romania si-au fost cheltuiti in Romania.

    In care autostrada s-au dus banii furati de tine? Ok, ataci pe inamic. Nice. Dar o faci pentru confortul tau personal. Sa nu-mi zici ca ai platit impozit pe banii furati. Vezi o chestie… daca banii aia cheltuiti in Romania s-au dus pe un Porsche sa zicem, cu siguranta sunt inapoi la inamic in buzunar. Pentru ca nu ai cumparat marfa produsa de romani in Romania, ai cumparat ceva produs de altii vandut aici. Acum nah…zic si eu. Ca poate ai furat 10000$ si te-ai dus si ai cumparat de toti banii marar de la tarani din piata, caz in care da n-am ce zice. Ai sprijinit taranul roman.

    Si da, e un razboi intre voi (romanii) si ei (vestul)

    Sunt razboaie intre natiuni si razboaie civile. La alea intre natiuni bagam lejer Europa mai multor viteze. La civile bagam fondurile deturnate de Dragnea catre Teleorman cand astia din Moldova primesc ciu-ciu. Mai bagam si pe aia cu autonomia lor. Si nu numai la noi e la moda. Si prin Spania circula vorba ca ar dori autonomie Catalonia parca, nu? Parca si Scotia cocheta cu ideea. E un razboi fara scrupule, un razboi nu numai intre natiuni ci si in interiorul unei tari. Banul, ochiul dracului, nu? 😀 Frate, frate, da branza e pe bani.

  76. n0targET says:

    “Alternativ, nu mai da click pe linkurile afiliate si blocheaza-mi reclamele. Pula mea, esti cetatean european si ai drepturi.”

    Lvl 999 achieved.

    #noair

  77. StevieVonDerr says:

    Zuza : ce Os folosesti ? Iti fac eu cadou o licenta de windows

    Da’ sa nu v-aud de torrente. Informatia ar trebui sa fie gratuita. Din pacate si informatia are termite pe cap, nu e remunerata corect, mai falseaza prin concerte, isi mai cumpara 750 grame de aur sa-si atarne la gat…and so on. Si nu imi zi ca e atat de destept sa investeasca in aur, nu si in manopera lui. Sau a expunerii.

    Mi-e somn.

  78. Alifie says:

    @Un Ilustru Anonim

    Asta cu insuratul mi se pare cam incompleta, dar e un bun exemplu. Gen , de ce nu s-a insurat cu gagica? Ii era scarba sa fie directorul unei companii de niste sute de milioane de dolari? Ca asa reiese. A vrut sa fie el pe pula lui? Daca da, mi se pare o prostie sinistra.

    Din ce mi-o povestit omul, pentru genul de relatie – hai sa vedem cum ne intelegem/futem/distram, o fost cat se poate de ok. In momentul in care s-o pus problema ca se intoarce acasa si pula lui ii suflata cu aur, s-o discutat problema cu insuratul. Atat ca gagica era cam posesiva si el nu se vedea ca familie ok cu copii si tot tacamul, fix cu ea. Asa ca pe moment s-o gandit, mai stau 2~3 ani cu ea si ma umplu de bani, chiar daca stiu ca o sa se ajunga la divort si-i posibil sa ajung sa ma urasc pentru chestia asta, sau imi vad linistit de pula mea. Asa ca s-o intors linistit in nemtia, unde dupa ce s-o facut ceva directoaras pe la cisco s-o hotarat ca cel mai bine ii sa se insoare cu o romanca si sa futa din cand in cand betii cu mine, sa-mi indruge verzi si uscate cu pizde aurite si merele de aur.

    Pe aia cu spaga o inteleg perfect. Cand iei spaga, esti santajabil, nici mie nu-mi suna bine. Mai ales cand incearca niste subalterni sa “te unga” de-al lor cu japca. Chestia asta clar nu are cum sa se termine placut

    Nu m-am gandit nici o clipa nici la ce poate sa inceapa nici cum se poate termina. Stateam cu chirie, aveam ceva datorii si un salariu de cacat ~ 400 de dolari, plus un borac, da’ eram naiv, sarac si prost si credeam ca asa e bine. Drept urmare, nu peste mult timp, am ajuns inspector. Da-ti seama cum ii un inspector care incearca sa impuna respectarea prevederilor legale in conditiile in care ar fi luat spaga LOL. Totul se duce pe pula si absolut nimic nu mai are logica. Cred ca de asta extind problema la politicieni, ei ce pula de motiv au sa traga pentru comunitate?

    Ca idee, genului asta de oameni le faceam flagrant si-i dadeam instant afara.

    Am inteles ca o incercat treba asta unul ce fusese cu vreo patru ani sef inaintea mea, si o zburat instant din functie, ca nu ar fi fost frumos sa se inchida robinetul spagilor. Zburat de catre aia care-i turnau sampanie in cap cheliosului.

  79. Seven says:

    Ba, eu am intrat la banuieli serioase cu bulangiul asta de tigan. Intai a fost cand am mers cu el, un pic mai departe, la alt magazin, la Lidl. Mergeam langa el si el tot ramanea in urma. eu, de felul meu, merg repede, asa ca am lasat-o mai moale cu mersul obisnuit, da ala tot in urma ramanea. Si am inceput sa ma uit la el cu coada ochiului, cum ca ce plm tot face asta de ramane in urma si am bagat de seama ca asta se uita primprejur de parca ar cauta ceva :D. Scana cu atentie.

    Pe urma a fost cand am intrat dimineata in baie si am simtit caldura si miros de citrice, exact ca sapunul si gelul meu de dus. Ma uit la recipiente si alea erau golite binisor. Din casa lipsea doar tiganul. Am injurat de dumnezei rasa romulana, nu de alta, dar produsele alea de igiena erau primite cadou. Se pare ca se spala tiganul, insa cu sampoanele altora. Eu, cand am ajuns aici, m-am mirat ca in baie nu erau sapunuri, sampoane si alte alea, mai ales ca suntem 6 aici. Eu, repede, am pus toate alea in dulapiorul de sub chiuveta si uite ca am aflat de ce nu era nimic pe acolo.

    Acum doua zie ne-am pomenit in casa cu 2 saci de gunoi, mari, plini cu jucarii de plus si ceva plase cu obiecte pentru copii. Printre altele era si o cutiutza cu bijuterii pentru copii: cercei, bratari, medalioane. Era si patutul ala pentru papusi printre ele. Si mi-am zis “ba, las-o-n pl goala, ca e prea de tot, asta fura din cutiile cu donatii!”.
    Acum asteapta sa vina un prieten sa ii ia lucrurile. A avut nevoie de mine sa il ajut sa impacheteze si m-am crucit cand am vazut cate obiecte in stare buna a strans asta. Iti utilezi lejer casa cu ele. ia priviti aici:
    http://imgur.com/a/s701M
    A, n-am fotografiat tot. Are si un grtar din ala, rotund, cu picioare si roti. Plm!

    Mie acum mi-e frica, ca poate dispare de aici cu electronicele mele, ca tot zice ca in august merge in concediu, dar-ar Dexter de el!

  80. Manowar says:

    Fascinant. Sinucide-te.
    Pana atunci, trash.

  81. IulianS says:

    Ma eu nu-s de acord intr-un aspect cu: furi, dar nu conteaza, ca aduci bani in tara.

    Si anume in muzica, unde pirateria a facut ca nici o casa decenta de muzica din vest sa investeasca pe aici. Drept urmare tot ce misca pe aici prin tara sunt fortati sa cam inregistreze pe afara.

    Nu cunosc traseul banilor de la firmele de asigurari, dar intuiesc ca daca sumele incep sa devina mari (putin cu putin) apeleaza la alta strategie cum ar fi sa ceara despagubiri statului de unde a venit frauda. Repet, doar presupun aici, dar in locul lor asa as face.

    Asadar, as zice ca furtul asta marunt nu e mereu fara urmari in tara de unde se fura.

  82. Manowar says:

    @Iulian: bullshit.

    Nu investesc in Romania pentru ca romanii nu au bani de cumparat cd-uri. Nu pentru ca ar pirata.

    …iar cu “talentele locale” nu fac afara nici 200 de dolari pe an. I-am aratat unui coleg un clip de-al Andreei Balan. Parerea lui “urata curva; se vede ca a investit bani in dans, dar poate trebuia sa ia si cateva lectii de engleza”.

    Reactia aia era la clipul ala … Trippin(g)

    Si cam asa e toate scena muzicala din Romania. Fix cum zicea Cheloo: “producatorul spune ‘nu canta, dezbraca-te’/ pentru box-office, faci bot in office..”. Si fix asta fac toate “vedetele” de acolo. Cine plm sa cumpere asa ceva afara?

    Andreea Balan? Check. Andreea Banica? Check. Inna? Check. Alexandra Stan? Check. Le iei la rand si vezi ca toate vand imagini cu costume de baie, nu muzica. Si dintre toate, doar Inna s-a chinuit nitel sa invete engleza. Dar nitel, nu prea mult.

    Casele de care vorbesti tu nu investesc pentru ca n-au cu cine si n-au pentru cine. Cate cd-uri ai cumparat la viata ta? (Nu piratate). Da, cd-uri, ca daca ajungem in era curenta, nu mai ai in ce sa investesti, pentru ca Apple Store si Google Play si Spotify etc. Si nu mai ai nevoie de vreun rahat local. Sa te intreb cate mp3s ai cumparat? Banuiesc ca mai bine nu 🙂

    Pula mea, ati gasit voi explicatia, uite dom’le, cardingul afecta pula-n pizda. Nu afecta nici pe dracu’. Companiile nu investesc in Romania pentru ca e o tara saraca (deci piata din pula), are taxe mari, un sistem de taxare complicat, iar legea nu inseamna nimic, ca se schimba peste noapte cu OUG…iar angajatii sunt varza (in special cei din middle si upper management; e chiar ironica treaba asta, te-ai astepta ca problema sa fie la Doreii de la sapa, dar nu). Ah, si bineinteles, infrastructura din pula. Gen vrei sa deschizi fabrica in Arad si sa transporti produsele in Bucuresti? Hai succes si pula mea. Sarim peste faptul ca, datorita centralizarii aberante, nici nu ai cum. Ma rog, ar mai fi si birocratia retardata, dar hai sa listez eu cele 37372828 de motive aici…

  83. Johnny says:

    Daca inteleg eu bine povestea (fara sa stiu cat e bazata pe fapte reale) a fost vorba de un simplu calcul de oportunitate. Ilustrul anonim a avut o perioada buna, a dobandit ceva skill-uri, dar a simtit ca treaba incepe sa puta. Mizeria cu rolexul, cand te fura ai tai, arata ca organizarea a devenit disfunctionala. Plus cativa care au fost prinsi, plus ca devenea mai greu sa faca treaba cand s-au prins aia ca sunt tepuiti. Asa ca undeva in subconstient s-a decis la un exit – terminat facultatea, munca cinstita etc. Oferta groasa era tentanta, dar se batea in cap cu exit-ul. Si ideea cu facut plinul cativa ani si apoi exit era atat, o idee. Nu stii daca mai poti sa iesi mai tarziu, macar ca te atrage prea tare viata aia. Iar riscul de a fi fost prins era mic, insa pedeapsa mai dura afara decat in Ro la momentul acela. Asa ca a spus nu si a pastrat drumul spre exit.
    Privind in urma si comparand cu situatia amicului din Anglia decizia poate ii pare gresita, dar asta imi aduce aminte de povestea cu Stalin. Cica intreaba tatucul cate filme se produc in URSS pe an. 200. Cate sunt bune? Cam 5. Si atunci de ce nu facem direct 5? Well, ca nu stim din start uitandu-ne la scenariu exact care o sa fie alea bune- nu a indraznit vreunul sa raspunda. Anonimul a luat decizia pe ce informatii avea pe moment. Ideea e ca atunci cand s-a apucat de furat nu avea de ales, acum avea niste optiuni, si s-a oprit la risc mic-beneficii mici versus beneficii mari-risc mare.

  84. Zuza says:

    Sa revenim.

    Nu e ca si cand poti alege partea.
    E determinata la nastere. Unii au mai mult noroc, altii mai mult ghinion.
    Tough shit.

    Prin ce argumente poti sa sustii asa ceva? E contra la tot ceea ce eu cred. Eu intru aici tocmai pentru a gasi idei si puncte de vedere noi. Cand le citesc si le compar cu ceea ce cred eu, fie imi revalidez ideile, fie intra in conflict si atunci incerc sa aduc argumente pt ideile mele, sa vad daca sunt bazate pe ceva solid (experienta proprie sau idei ok primite de-a gata), fie le accept pe ale tale – daca ai argumente mai bune. Ideile se pot schimba.

    Tot bateti toba cu furt in sus si furt in jos, dar mie mi se pare doar ca predicati ignoranta bazata pe niste “valori” pe care nu le-ati ales si nu le intelegeti.

    “Predicati” e mult spus, ca eu nu incerc neaparat sa te conving pe tine, cum am spus, e o ocazie pt mine sa ma uit la argumentele mele daca sunt destul de bune, o ocazie sa ma uit la argumentele tale daca sunt destul de bune.

    Ca e vorba de idei primite de la adulti cand esti mic, idei pe care le iei de-a gata (ca doar nu se poate insela tata /mama), ori chiar “valori” pe care le-am ales in mod neinspirat, asupra oricarui automatism se poate reveni, cred este suficient oricand in viata sa alegi sa faci lucrul asta. E ca si cand pui pe pauza filmul vietii tale si te intrebi de ce ai actionat asa in momentul ala (la nivel de idei, valori, credinte, atitudini). Pot sa pun pauza si sa analizez de ce fac asa intr-un aspect disfunctional al vietii mele, cand vad ca tot repet aceeasi greseala sau pentru un rol nou (cand devin parinte si am nevoie de raspunsuri legate de cum sa imi cresc copilul si atunci pun la indoiala in mod constient unele lucruri legate de felul in care am fost crescuta eu) ori pt o discutie pe un blog cu un necunoscut etc. Asta apropo de alegerea valorilor. Sigur ca exista undeva un trigger. N-am de ce sa ma gandesc daca e bine sa furi sau nu pana nu apare o situatie care sa ma faca sa imi pun intrebarea asta. Dar situatia apare si atunci trebuie sa te pozitionezi de o parte sau alta. Atunci alegi. Ca sa alegi in cunostinta de cauza (opusul ignorantei) trebuie sa ai preferabil experienta si din partea cealalta, dar nu mereu se poate – si atunci tii cont de cumulul de experiente ale membrilor comunitatii la care te raportezi. Adica sigur ca nu o sa omor pe cineva ca sa aflu de ce parte ma situez, sa aleg in cunostinta de cauza. Sa zicem ca nu am constiinta morala si nu ma pot baza pe asta in alegerea mea. O sa ma raportez la o comunitate pe care o vad ideala pt mine si fac si eu ca ei (si comunitatea aia sigur nu sunt cei inchisi pt omor). Asta apropo de ignoranta.

    Eu stiu ca-s ceea ce se numeste hot. Desigur. Nu neg asta vreo secunda. Pur si simplu resping orice chestie negativa legata de asta sau vreo inalta judecata morala. Nu o inteleg, nu o accept si mi se pare o prostie sinistra.

    Aici chiar nu inteleg nimic, chestia asta nu are niciun sens pt mine. Doar daca nu trollezi.

    Zuza : ce Os folosesti ? Iti fac eu cadou o licenta de windows

    Multumesc, dar e prea scumpa ca sa pot sa o primesc.

  85. Manowar says:

    @zuza: cand ajung acasa si am pc.

  86. Zuza says:

    Ok, sa va bucurati de concediu.

  87. Un Ilustru Anonim says:

    @Johnny:

    a fost vorba de un simplu calcul de oportunitate.

    Un calcul extrem de prost, ca sa fiu sincer :).

    Asa ca undeva in subconstient s-a decis la un exit – terminat facultatea, munca cinstita etc.

    Nu in sub constient. In cat se poate de constient. Din ce in ce mai multi cunoscuti dadeau declaratii si primeau vizite inopinate pe-acasa, care se soldau uneori cu spartul usii, ca , deh. Inca nu statea mai nimeni pe arest, dar, na. Devenea prea incomod. Venise cineva cu ideea in breasla sa stai in chirie in apartament pe colt si cu hol cat mai mic, ca nu avea garda loc cu berbecii sa sparga usa si ramanea ceva timp de una alta.

    Ideea e ca atunci cand s-a apucat de furat nu avea de ales, acum avea niste optiuni, si s-a oprit la risc mic-beneficii mici versus beneficii mari-risc mare.

    Nu. In Romania anului 2004-2005 cresteau riscurile ca, pula mea, ne pregateam sa intram in UE, lumea a votat schimbare si chiar s-au schimbat unele lucruri, iar beneficiile erau tot mai mici.
    Si, daca vrei sa stii, alegerile din 2004 au fost unul factorii determinanti pentru mine. Toti amicii mei cu aceleasi indeletniciri spuneau ca nu se mai poate cu PSD-ul , ca in tara asta se fura prea mult , da, LOL, fucking lol, si ca trebuie sa votam schimbarea. Si au votat toti schimbarea. Da, coaie, chiar asa. Noua ne mergea mai bine cu “aia”, eu le-am spus de la obraz, “ba, coaie, asa e PSD-ul sunt niste jigodii, dar, pula mea, si noi. Astia ne tin in business.” Si eu am fost singurul, proabil, care i-am votat pe aia, singura data din viata mea, ca atunci imi reprezentau interesele.
    La fel ca comentatorii din articolul asta. Da, da, furatul e rau. Dupa care eu am fost singurul care s-a oprit, ca daca asa “s-a votat”, mai putin cu furtul, aia am facut. Iar unii dintre ei au ajuns la parnaie. Pula mea, sper ca le-a convenit rezultatul.

    Eram din ce in ce mai multi iar “piata” mai stricta si mai competitiva. Eu nu vorbesc de carding, nu prea am avut tangenta cu asta decat vag, ca “research”, se foloseau carduri doar auxiliar, la cumparat de solutii si platforme tehnice, nu neaparat din lipsa de bani, ci ca era mai greu de facut tracking la o plata cu banii altuia, lol.
    In UK, la primire, erau riscuri mai mici decat in Romania de atunci si beneficii mult, mult mai mari. Nu era ca cu filmele lui Stalin, stiam precis care era modelul de business si ca intr-o luna de munca aveam castig net probabil mai mult decat intr-un an bun din Romania. Vorbesc strict in ceea ce ma priveste, altii au castigat din Romania sume semnificative si aveau alte planuri.

  88. Johnny says:

    @ Un Ilustru Anonim
    Cred ca am inteles. Daca e o lectie aici e despre flexibilitate. Ti-ai facut o evaluare, dar cand s-au schimbat datele problemei ai ramas blocat in proiect. Sau au iesit la suprafata valorile din copilarie, cum nu e bine sa furi. Nu e neaparat ceva rau cum ai decis, e greu sa traiesti cumva impotriva naturii tale. O facusei de 13 ani si deja obosisei. Si elementul determinant a fost ca aveai si alte optiuni, care te-au dus in cele din urma la o situatie ok.

  89. Manowar says:

    Meanwhile, in Mallorca, cu doua pina colada in muie, ma uit la un show al unei trupe de travestiti/poponari cantand melodii vechi, gen Go West, Venus, I will survive etc

    https://youtu.be/UPB_zsr0L7U

    Trollolol

  90. Manowar says:

    Si inca una pentru toti baietii homofobi :

    https://youtu.be/I9ruo0XQU_Q

    Muie roaming lol, cand urci 345 de mega 🙂

  91. IulianS says:

    Nu investesc in Romania pentru ca romanii nu au bani de cumparat cd-uri. Nu pentru ca ar pirata.

    …iar cu “talentele locale” nu fac afara nici 200 de dolari pe an. I-am aratat unui coleg un clip de-al Andreei Balan. Parerea lui “urata curva; se vede ca a investit bani in dans, dar poate trebuia sa ia si cateva lectii de engleza”.

    Cu prima parte-s cam de acord. Lasa “talentele” ca le stim cu totii. Ce mi-e salam, ce mi-s alea.

    Pot sa-ti enumar trupe care-s efectiv fortate sa inregistreze/masterizeze pe afara pentru ca… dotari. Asta pentru ca sunetul conteaza si ca unora le pasa. Trupele din astea au concerte constant pe afara, ba chiar si turnee (uneori si cap de afis). Ideea e ca isi scot investitia pentru ca altfel n-ar face-o data fiind nebunia organizarii unui turneu. Dor de duh, Dirty Shirt, Negura Bunget (daca o mai exista dupa ce-a murit Negru acum cateva luni), Diamonds are Forever sunt doar cateva care-mi vin in minte. Celor ce nu le pasa de sunet se multumesc cu ce gasesc. Altii nu. Pentru ca altii inteleg ca nu doar prin concerte iei bani ci si prin tone alte de modalitati (patreon, bandcamp, soundcloud etc) si pentru aia poate ca trebuie sa prezinti ceva peste decent ca sunet.

    Si, sa nu ne amagim, un studiou din asta isi scoate banul doar prin trupele de mai sus, care nu mai sunt fortate sa bage drumuri prin .de, .it, .fr sau .se pentru un sunet care sa tina ascultatorul mai mult de 1 minut pe album/ep/single.

    Acum de ce nu se face un studio de genul asta in .ro poate ca e o discutie mai lunga, dar nu cred ca studioul castiga din ce cumpara romanii ci de la trupele care-i calca pragul. Problema e ca gustul romanului s-a obisnuit cu furt si cand e furt nu ai pretentii, orice e bun, deci iei ce apuci (recte ce dadeai tu ca exemple). Cam asta voiam eu sa exprim, dar cu siguranta trebuia sa dezvolt.

    Anyway, nu e vorba de carding, e vorba de furt in general.

    Am albume cumparate, concerte, mp3-uri, cd-uri prea putine (pana in 10 si asta inainte de 2005), casete de ordinul zecilor (inainte de 2000).

  92. IulianS says:

    Lol, tre’ sa fii ametit rau de tot sa poti sa filmezi asa ceva. Vad ca ai bilet de VIP :p, golden circle, pula mea. WATER!

  93. Orbu says:

    Care Roaming? :). Mallorca e în UE.
    Te-ai mutat acolo?

  94. Manowar says:

    @Orbu: nu inca.

  95. SaunaRuseasca says:

    Apropo de filme horror, doar 2 tin minte sa ma fi surprins. Iar ultimul din ele e asta. Nu e genial, dar a trezit in mine ceva familiar. O fi un deja-vu….

    http://www.imdb.com/title/tt1991245/videoplayer/vi3718815769?ref_=tt_ov_vi

  96. Robert says:

    @Ionut, multi fac chestia aia pe youtube acum. In special cu MMA, baga un clickbait title si un video de ala de l-au mai vazut de 5000 de ori. Dar pt adsense.

  97. Un Ilustru Anonim says:

    @Johnny:
    Din păcate nu ai ințeles, probabil pentru că încerci să-ți imaginezi ce lucruri erau în mintea mea și ce ar mai putea să fi fost în afară de ce-am spus, în loc să le citeșt din text.

    Ti-ai facut o evaluare, dar cand s-au schimbat datele problemei ai ramas blocat in proiect.

    Păi, credeam că am fost foarte clar că nu am rămas blocat în nimic. Când s-au schimbat datele problemei și nu mi-au mai convenit am ieșit din ”proiect”, că nu mă ținea nimeni cu japca, nu eram într-un film cu mafioți de unde nu te poți retrage decât mort.

    Sau au iesit la suprafata valorile din copilarie, cum nu e bine sa furi.

    Mai exact unde am lăsat eu să se subînțeleagă cum că nu e bine să furi e o valoare dobândită în copilărie?

    Nu e neaparat ceva rau cum ai decis, e greu sa traiesti cumva impotriva naturii tale.

    Care-i natura mea și de ce? Că tot ce s-ar lega din text e că natura mea e să fiu sărac și mi-e greu să trăiesc împotrivă. Da-ți spun eu sigur că nu mi-e greu deloc. Și dacă natura mea e să fiu sărac am să lupt împotriva naturii cum pot eu mai bine.

    O facusei de 13 ani si deja obosisei.

    La concluzia asta cum ai ajuns? Că tot ce-am zis legat de ”13 ani” a fost faptul că de atunci și până acum muncesc. Sugerezi că am obosit și m-am apucat iarăși de matrapazlâcuri? Nu, n-am obosit. Iar acum munca mea chiar merită efortul, ca să zic așa.

    Si elementul determinant a fost ca aveai si alte optiuni, care te-au dus in cele din urma la o situatie ok

    Elementul determinant a fost că am fost fraier. Dacă nu cumva ești într-o celulă, se cam întâmplă să ai mereu opțiuni, mai bune , sau mai proaste. Elementul determinant e pe care dintre ele le alegi.
    Ce m-a dus în cele din urmă într-o situație ok a fost perseverența, munca și faptul că la un moment dat am încetat să aleg prost și să subrscriu unor valori și clișee stupide cum ar fi carieră și loialitate unei companii, unui șef, confortul de a nu schimba jobul, faptul că după ce ai terminat școala nu mai poți să înveți, că ești bătrân, etc.

  98. IulianS says:

    anonim? lol, de parca nu-i clar despre cine e vorba.

  99. Johnny says:

    @ Un Ilustru Anonim
    Cred ca nu m-am exprimat destul de clar. Punctul cheie al povestii tale e ca ai luat o decizie gresita cand ai refuzat oferta din Anglia. Incercam sa inteleg de ce ai luat-o. Explicatia pe care am gasit-o e ca din cauza ca treaba in Ro. incepea sa se strice, inainte de oferta cu Anglia, te-ai hotarat (eu am presupus ca undeva in constient, tu m-ai corectat ca foarte constient) sa faci un exit. Din afacerea din Ro., dar asta insemna implicit din tipul asta de afacere, cata vreme pana atunci doar aici ai activat. Problema e ca si dupa ce s-au schimbat datele problemei (oferta in Anglia), ai ramas setat pe exit. Asta era proiectul in care ai ramas blocat, nu saracia.
    Am gresit cand am zis de “13 ani in care facusei asta si ai obosit”, ma gandeam la perioada din liceu pana la momentul ofertei din Anglia, dar am scris cifra 13 pentru ca imi ramasese in cap, de fapt asta 13 ani e alta perioada, din 2004 pana acum.
    Eu am zis ca ai ramas blocat pe ideea de exit din lipsa de flexibilitate+ceva oboseala pe stilul de viata+ceva temere de necunoscut (m-ai contrazis, stiai datele problemei si riscurile erau mici, deci asta cade)+ceva valori remanente din copilarie “sa nu furi” care au reaparut cand aveai si alte optiuni de a iesi din saracie (m-ai contrazis, dar poate totusi ceva era acolo, chiar tu afirmi ca ai fost tras in jos de niste valori si clisee pana ai renuntat la ele). Tu zici ca ai fost doar fraier. Ca sa fiu porc”who am I to argue”. Ca sa nu fiu porc, poate ai fost la momentul ala, nu in general, dar ori a fi fraier e ceva de care nu poti scapa si atunci nu avem ce invata din povestea ta, ori e ceva ce are niste cauze pe care daca le intelegi le poti corecta ca sa nu mai fi si in alte momente tot asa.

  100. Johnny says:

    @ Un Ilustru Anonim
    Si cu intelesul cauzelor e pentru interesul propriu al cui citeste , nu ca sa te (psih)analizam pe tine de amorul artei.

  101. Un Ilustru Anonim says:

    Pai eu credeam ca am fost destul de clar, dar se pare ca nu.
    Exitul din Romania a fost determinat de conditiile de aici: riscuri mai mari, castiguri mai mici, oameni mai ”mici”.
    Am ramas setat pe ”nu” la optiunea de a pleca in UK din alea doua motive pe care le-am descris in clar:
    Plecatul in UK era incompatibil cu facultatea din Romania. Asta in mintea mea, desigur. Ceea ce faceam, de aici din Romania, nu fusese total incompatibil cu facultatea, ca aveam program flexibil, vorba aia, si oricum lucram mai mult noaptea, la adapostul intunericului, cum s-ar zice, lol, de aia nici nu era dilema asta anterior.

    Plecatul in UK era incompatibil femeia. Si furtul din Romania era incompatibil cu ea, dar, cumva m-a tolerat pana am renuntat, sau nu prea voia sa stie ce fac, insa cu siguranta nu m-ar fi urmat in chestia asta, unde mai pui ca avea si ea aceasi bila de picior: scoala.

    Si asta-i tot. N-au fost chestii in subconstient, nu-i nimic subliminal in text.
    Astea 2 lucruri au cantarit, in mintea mea, mai mult decat minim 200k lire si nu am fost in stare sa-mi imaginez o alta solutie atunci, decat sa renunt la oportunitate. Ca idee, luam in calcul castiguri mult mai optimiste decat suma asta, dar asta e asa, daca ar fi mers prost, cum ar veni ”venitul minim pe economie”.

    Daca cauti ca ar mai fi trebuit sa existe ceva care sa ma determine sa iau decizia asta pentru motivele mele par cam subtiri, ei bine, nu e. Da, acum dupa atatia ani, sunt de aceeasi parere cu tine, nu prea se leaga, mai ca-mi vine sa ma intreb, ba, o mai fi fost vreo chestie de care nu-mi aduc eu aminte acum, care m-a tinut in loc, ca parca nu-mi vine sa cred ca am fost atat de prost. Dar, nu. Am fost chiar atat de prost.

    De asta m-am si obosit sa scriu aici. Ca am eu asa sentimentul ca, din cand in cand, unul la fel de fraier ca mine are oportunitati similare( repet, nu neaparat care implica furt), dar isi baga picioarele, iar cand se duc dracului si trage linie, fie se vede in situatia mea, fie prefera sa nu se vada si sa-i traga inainte, in pofida tuturor evidentelor, cu ”n-are cum!”, ”cum am facut eu e mai bine!”, ”mai bine asa, decat sa fi ajuns cine-stie-cum”.

  102. Costi says:

    11-12.000 lire pe luna? Bravo, mă!

  103. alex.x3s says:

    ei, pana la urma omul a ales calea cea buna a ales dragostea si cinstea, n-ar trebui sa regrete

  104. Evdite says:

    Ca Cypress scrie o carte in timpul in care imi beau eu cafeaua dimineata, se stie. Probabil nici n-apuc sa termin o campanie ce el e deja la editura. Da’ asta cu a scris un site timp de mai multi ani si comms de pe el si tot e ceva nou lol
    Despre text – nimic. Doar ca nu inteleg de ce o trebuit sa zici ca esti anonim cand marea majoritate stie despre cine e vorba. Nu-i ca si cum am fi pe facebook lol

  105. Manowar says:

    Pentru ca motive legale si reputatie si familie si altele.

    E “anonim” pentru ca asa a dorit el. Daca eu nu am o reputatie si nu-mi pasa de ce cred altii despre mine, unii oameni au unele constrangeri. Eu as zice sa nu ne concentram pe asta prea mult.

    …iar pe mine ma amuza asta cu “esti Cypress” sau “personaj inventat de Cypress”. E idioata, dar ma amuza. Mie-mi convine.

  106. Cypress says:

    @Evdite: n-am copii (încă), nu fur ceasuri, n-am stat niciodată la internat (ar fi absurd din moment ce am apartament în Oradea și faculta tot aici am făcut-o). Terminați cu ”știu eu că e Cypress”. Că nu e. Habar n-am cine-i tipul care a scris textul. Iar dacă ar fi totuși să scriu ceva pe net, o fac fie asumându-mi numele real (ca până acum), fie cu nickname-ul ăsta pe care-l am de vreo 18 ani.
    Asta așa – ca să clarific și eu. Și da – e amuzant să tot citești despre conspirații de-astea în care X se metamorfozează în Y și ”știu eu că și Z e tot el doi”.

  107. Cypress says:

    PS: că am uitat – habar n-am să joc poker. Adică știu eu ce e o pereche sau o chintă, dar habar n-am – jur – dacă full house bate chinta sau viceversa.

  108. WillyChilly says:

    Terminați cu ”știu eu că e Cypress”. Că nu e. Habar n-am cine-i tipul care a scris textul. Iar dacă ar fi totuși să scriu ceva pe net, o fac fie asumându-mi numele real (ca până acum), fie cu nickname-ul ăsta pe care-l am de vreo 18 ani.

    Bine, Mano, cum zici tu.

  109. Anca says:

    Jeeez :))) Voi nu trolați când spuneți că Manowar e Cypress? Nu credeam că sunt oameni pe site-ul ăsta care cred asta. LOL

  110. Costi says:

    Cypress, lasa ca stim noi ca esti linuxar bun, de te angajara astia la r.., pe post de Manowar. :))

  111. Zuza says:

    Posturile alea in care scrie Manowar chestii tehnice sunt luate de fapt de Cypress cu copy paste de pe forumuri obscure 🙂

  112. Costi says:

    Plm, unu’ n-ar zice că Cypress e inventat de Manowar…

  113. WillyChilly says:

    N-are cum, bo$$, ca-s in ordine alfabetica -> Cypress clar a fost primul.

  114. Manowar says:

    Erdely a mienk

  115. WillyChilly says:

    Nu m-ar mira sa fii ungur sovin platit de Orban pentru a destabiliza unitatea nationala, apropo. Asta ar explica si articolele in care ai denigrat neamul romanesc si cele mai de seama momente din istoria lui. Plus ca esti din Oradea.

  116. Manowar says:

    Nu am denigrat. Era advertorial lol

  117. 0040 says:

    Lol unii se lauda ca citesc siteul de atata timp si n-au vazut poza ( de la aeroport parca ) unde se vede intr-o reflexie cine tine telefonul in mana? Pfff… si totusi care e treaba cu identitatea omului? Eu unde imi cere id adevarat nici nu comentez. Ca poate nu sunt aplaudac si cand altii plang ca a intrat unul cu BMW in copac la 18-20 ani eu s-ar putea sa-i urez la mai mare si sa zic ca ma bucur c-a mai murit un idiot, si sa faca coliva buna cu bombonele and stuff ca doar bani de BMW au avut pentru printisorul. Bleah…. Ce? Da …acum toate ziarele vor comments cu FB sa vada dom-le cine e cu noi cine nu… cea mai mare prostie. Sa te caute lumea pe-acasa….

    In opinia mea, postul asta a atras un nr mult mai mare decat ar fi fost normal de comentarii……….

  118. Manowar says:

    Relax, bo$$, e plina arhiva de poze cu mine, nu e nevoie sa o arzi in “parca se vede ceva in oglinda” 🙂 tocmai am verificat, ia 20 de secunde sa gasesc 9 poze cu mine in arhiva, ce dracu’

    Stie cam toata lumea cine sunt si cum arat, doar ca nu facem caz de asta, ca e fix irelevant. Lumea vine aici la citit, nu la futut. Pula mea, te-a interesat vreodata cum arata autorul unui articol din ziar?

    Ce vezi mai sus e doar mistocareala…si nu te va cauta nimeni de aici pe acasa. E marlanie aia cu “id valid”, ca n-am trimis nimanui spam si nici n-am stat sa-l caut pe vreunul sa-i bat obrazul.

  119. WillyChilly says:

    Lol unii se lauda ca citesc siteul de atata timp si n-au vazut poza ( de la aeroport parca ) unde se vede intr-o reflexie cine tine telefonul in mana?

    Lasa-ma, ba, cu poza ta de la aeroport si reflexia/refractia/replm. E si greu al dracului sa bagi un photoshop cu alta moaca. Daca vrei sa discutam despre poze vechi, a postat el una mai din tinerete, era pe plaja cu ceva tipa. Caut-o tu pe aia, compara lungimea si culoarea parului de acolo cu lungimea si culoarea parului din pozele lui Cypress, iar apoi mai discutam. E mai mult decat evident ca Cypress = Manowar, ce naiba…

  120. Manowar says:

    Deah, e EVIDENT.

  121. WillyChilly says:

    A doua e, desi nu ma uitam la ea si nici sa o caut nu m-am apucat, ca am memorie vizuala buna. Mersi, Razvane.

  122. Manowar says:

    No problem si nu uita: daca te supara vreodata ce scriu, nu-mi cumpara cartile lol.

  123. WillyChilly says:

    Ti le cumpar in plm, ca esti din ala negru-n ceru’ gurii si ma cauti pe acasa. Nici macar nu-s foarte departe de Oradea.

  124. DCA says:

    Ti-am cumparat si eu doua carti, scrii bine sub pseudonim Manoware. Aia cu roackerii si aia cu msrp si aer sau ceva gen, ca era o gagica pe coperta si d-aia am cumparat-o.

  125. Manowar says:

    Thanks.
    Cu ce mai scot din carti si donatii pentru vrajeli, e la dolce vita!

  126. Joint says:

    Zi si tu Manoware ce aspirator ar fi mai bun sa cumparam? da cu afiliat sa mananca si gura ta o ciunga

  127. Manowar says:

    Un aspirator de pizda, bo$$.
    Recomand Lamborghini.

  128. Orbu says:

    Pai si link afiliat cu comision 3% nu pui?

  129. Manowar says:

    E greu sa fac screenshoturi la misto cu cart modificat de pe telefon, bo$$…

    Facem misto de astia next week.

  130. Field Chester says:

    Bai Cypress ba cat de bine-ti sade in costum de baie albastru! Iti scoate ochii….
    in evidenta. Da baiatu’ care e cu tine cine-i? Vreun verisor? Intreb pt o prietena…
    Deci cum a fost cele doua replici, a ta si a doamnei la faza cu manualul de futut!!!!!! Ahahahahah!!!!!!
    =)))))

    \m/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *