Oamenii traiesc prea mult; despre cum se duce pe pula socialismul
Am zis c-o sa bag un post serios, dar intre gripa, leveling si restu’ chestiilor de zi cu zi, nu am avut timp de asta.
Am dus boracu’ la doctor. Avea ceva pizda la ochi. Ii trece – incet, dar relativ sigur. Pe langa asta, se facuse si de-o gripa (aia pe care a impartit-o in familie; thanks, son). Chestia e ca atunci cand am sunat la GP doream doar ceva picaturi de ochi. Da, pai, trebuie sa contactati GP-ul pentru asta. OK. Pula mea, hai sa contactez GP-ul. Am sunat la aia – da, pai, va programam pentru data de. La vreo 5 zile distanta. Excuse me? Da, pana atunci nu avem slots.
OK. Nu era ceva urgent (ca daca era urgent imi bagam eu pula-n programarea lor si mergeam la ceva walk-in clinic de-ala). Dar…totusi, 5 zile?
In ziua aia m-am dus acolo si, ca prin minune, la ora la care aveam programarea am fost invitati inauntru. Fara alte intarzieri, fara alte cacaturi – frumos, civilizat. Doctorul era si ala alb, brit, civilizat, amabil etc. Se uita, mda, mda, e chestia asta (nimic grav, trece cu ceva compresa), dar daca doriti, va trimit la NHS la spital sa grabeasca vindecarea. Pai, stii ce? Trimite-ne.
Deschide ala softul lui troglodit si incepe cu clickurile. Ma uitam la ecran, ca n-aveam nimic mai bun de facut. Junioru’ adormise pe scaun. Pe ecran, estimated delay. Soc si groaza: in cel mai bun caz era timpul de asteptare de 76 de zile. Let that sink it. 76 DE ZILE. M-am uitat la ecran, m-am uitat la doctor: auzi, boss, serios-serios? 76 de zile? Pai, in 76 de zile as putea muri de vreo 76 de ori daca ar fi o chestie naspa, ceva. Ii zic aluia “de fapt, stii ce, da-mi doar hartia aia, ca avem asigurare medicala privata, o rezolvam mai rapid altfel”. Da ala din cap ca, da, e o idee buna daca aveti asigurare privata, poftim hartia. Mai departe, dai un telefon la BUPA si gata, se rezolva, ca-i toata familia acolo. Iti alegi ceva oftamolog (sau ce-ti trebuie tie), iti faci o programare, platesti acolo, contactezi BUPA dupa, faci claim si aia e. Am mai explicat procesul aici
Pe scurt, pentru aia cu asigurare privata se rezolva in cateva zile. Pentru aia fara…pai, succes; nu ne cautati, va cautam noi; in cel putin 76 de zile.
Ma rog, cu asta rezolvata, am zis ca, bai, totusi, hai sa ma lamuresc si eu. Si am inceput o discutie cu doctorul (mai aveam vreo 10 minute din slot). Conversatia a fost ceva de genul asta:
– Domnule doctor, explicati-mi si mie, am inteles eu corect treaba aia cu delay-ul?
– Da.
– Si daca nu as avea asigurare medicala privata sau daca nu as avea bani sa platesc in avans (am explicat procesul cu BUPA, nu conteaza ca faci tu claim dupa si primesti banii inapoi, ideea e ca trebuie sa ai tu banii aia de la bun inceput), ar trebui sa astept 76 de zile?
– Probabil ca nu 76, pentru ca mai triaza ei, dar da, ar trebui sa asteptati
– OK, si la cat platesc in taxe, ati zice ca-i o chestie OK? Daca ar fi ceva grav, nu credeti ca in peste 2 luni de asteptare s-ar inrautati?
– Pai, cat platiti in taxe?
– Atat.
– Aha. Nu, in cazul dumneavoastra n-as zice ca-i normal, dar situatia asta este.
– OK, dar de ce este asta situatia? Unde anume este problema?
S-a uitat ala la mine si mi-a explicat care-i problema. De fapt, o vazusem si eu, dar nu-mi dadusem seama.
Cand am intrat la GP, la receptie, am stat la coada dupa un mosneag. Mosneagul ala scheuna (nu, serios, la ce voce avea, efectiv scheuna) dupa ceva flu jab gratuit pe NHS, ca pentru el ar fi fost gratuit. Dar, desi era gratuit, ramasesera aia la GP fara. I-a explicat tipa de la receptie in vreo 3 feluri ca SUNA DIN NOU VINEREA URMATOARE, CA ACUM NU MAI AVEM! Si mosul tot insista, ca el l-ar vrea acum, ca pe urma cine stie ce se intampla, ca poate raceste, ca…
Ma rog, in cele din urma, i-a facut vant tipa si aia a fost.
Eh, si ce mi-a explicat doctorul (stiu, o sa vi se para mai dificil de crezut ca un doctor a zis chestiile astea unui strain, asa, la prima intalnire; dar e adevarat; mai departe, credeti ce vreti) a fost ca sunt doua probleme.
– prima tine de faptul ca populatia a crescut intr-un ritm alarmant, mai ales datorita imigrantilor; si desi printre ei sunt si doctori, sunt mult prea putini doctori; in acelasi timp, o parte din doctori pleaca din UK catre alte tari unde sunt platiti mult mai bine (Australia, US, dracu’ mai stie unde).
Asta nu-i chiar ceva nou si nu m-a mirat prea tare. Nu, nici eu nu vad prea multi doctori printre emigrantii aia de pe strada.
– a doua, insa, m-a mirat, pentru ca nu m-as fi asteptat s-o spuna un doctor; nu mie, nu asa. Dar tipul era atat de sictirit, blazat, jepat, incat cred ca mi-ar fi spus si ca-l doare-n pula, la o adica. A doua chestie a fost ca “oamenii traiesc prea mult si nu mai mor cand trebuie”. Am crezut ca nu am auzit bine. L-am intrebat daca aia a zis sau mi s-a parut mie. Nu, aia zisese. Citez (aproximativ): acum 50 de ani oamenii mureau la 50-60 de ani. Azi sunteti cei mai tineri pacienti pe care-i am, iar cei mai multi dintre cei programati au peste 80 de ani. Si unii traiesc pana la 90. Ii felicit si ma bucur pentru ei, dar, ca doctor, imi dau seama ca nu putem face fata; sunt oameni batrani, care se imbolnavesc foarte usor din absolut orice; au tot timpul nevoie de ingrijire si in fiecare toamna e un adevarat cosmar cu ei; sunt toti gripati, sunt toti cu pneumonie, sunt toti rupti; iar daca dumneavoastra sunteti gripat si ati putut veni pana aici, ei nu pot; se duc direct la spital si acolo se prabusesc si stau toata iarna intr-un pat in spital; patul ala e ocupat, pacientul ala are nevoie de ingrijiri, noi trebuie sa avem grija de ei si avem un numar finit de doctori, nurses, paturi, spatiu; din astea doua chestii (imigrantii si batranii) rezulta un tip de asteptare atat de mare si noi nu putem face nimic pe tema asta; nu putem sa crestem pur si simplu doctori si spitale si asistente peste noapte; iar NHS-ul e PLIN, DAR PLIN de pacienti “cronici”: batrani cu dementa/Alzheimer/altele care pur si simplu nu dispar de-acolo pana nu mor, ca nu ai unde sa-i trimiti.
I-am multumit pentru explicatie iar tipul m-a intrebat daca m-a suparat ce-a spus (probabil si-ar fi cerut scuze). I-am zis ca nu, nu m-a suparat catusi de putin si ca apreciez sinceritatea. Si ca, daca-i pot intoarce sinceritatea, eu nu-s multumit de chestia asta; ca, desi inteleg cauzele, rezultatele nu-mi convin, ca nu-i normal sa platesc eu salariul intreg al unui GP numai din taxe si sa trebuiasca sa astept 5 zile pentru un GP sau 76 de zile pentru NHS (bine, nu trebuie sa asteptam deloc, pentru ca avem asigurare privata). I-am zis ca, daca nu as avea asigurare privata si nu as putea grabi procesul, mi-as baga pula-n NHS-ul lor, mi-as urca in avion copilul si l-as duce in Romulania, Spania sau Portugalia – unde probabil ca pentru pretul corect mi-l vede un doctor in aceeasi zi si nu mai stau de bataia asta de joc numita NHS. Ca, daca asa stau lucrurile, eu unul voi vota pentru primul partid care vrea sa privatizeze NHS-ul.
Tipul a facut ochii mari si m-a intrebat daca eu inteleg care-ar fi consecintele. Da, le inteleg. Asta-i trist, ca le inteleg.
Iar ala s-a apucat sa-mi explice ca “uite, acum nu e privatizat; eu nu sunt sub presiune sa fac chestii aiurea; daca s-ar privatiza NHS-ul, eu as fi sub presiune sa te trimit sa faci si nu stiu ce scan pentru copil; si te-as trimite si la nu stiu ce doctor la care efectiv nu ai nici o treaba, doar asa, pentru ca ar fi jobul meu sa le trimit si alora alta sursa de venit, adica pe tine. Ar fi ca-n America, unde pentru orice banalitate te-am trimite sa-ti ia fiecare niste mii de dolari in plus, pentru ca aia ar trebui sa facem; si te-as pune sa cumperi si niste medicamente de care nu ai nevoie si care ar fi probabil si scumpe, pentru ca probabil ca si ala ar fi jobul meu.
Ma rog, se apropia sfarsitu’ intrevederii, asa ca n-am mai stat prea mult de discutii. I-am multumit din nou pentru onestitate, mi-am luat copilul in brate si-am plecat acasa. Comprese sa fie (deja incep sa se vada rezultatele, arata mai bine). Probabil nici n-o sa mai fie nevoie de oftamolog. Dar…
Dar chestia asta te face sa-ti pui niste intrebari. Exact cum sistemul de pensii nu e sustenabil pe termen lung, la fel nu-i nici sistemul de sanatate. Pentru ca daca, sa zicem, la 70 de ani incepi sa te imbolnavesti din ce in ce mai usor si mai des, pai, la 90, o sa cam ocupi paturile alea-n spital si timpul doctorilor si o sa papi resursele sistemului (medicamente, haleala-n spital, altele) timp de vreo 20 de ani. Parca intelegi de ce nu prea functioneaza chestia asta. Parca intelegi si mai usor partea cu Brexit. Parca…multe.
Cam asa o sa se termine socialismul, dragii mosului. Intentii bune sunt. Bani se tot pompeaza in curul astora (ba in pensii, ba in NHS – si 20 de miliarde de lire in plus nu-s chiar bani de tigari, da?), dar efectiv e o gaura neagra. Si, la un anumit moment, va fi privatizat. Iar ala va fi momentul in care se va termina cu coada la doctor. Nu vei mai sta dupa niste mosi care au venit sa ia vaccinul gratuit – ala care s-a terminat, ca tot ce-i gratuit. Da’ si cand vei intra, vei intra cu cardul tremurand de frica in portofel, ca nu vei iesi de-acolo prea bogat, daca-ntelegeti ideea. Exact cum zicea doctorul: o sa intri cu o raceala si o sa fii plimbat catre trei alti ciumeti care au si ei de zgariat niste branza. Ca pula mea, ori e privat si merge pe profit… ori ce cacat facem aici?
E cam nasol. Cam foarte nasol. Dar cred c-o sa-mi asum totusi riscul si-o sa votez cu cine vrea sa vanda NHS-ul. Pentru ca, desi mi-e teama ca o sa ajung sa platesc 10,000 de lire pe un cacat pansat la un anumit moment, parca-parca e mai bine sa dau alea 10,000 de lire si sa fiu tratat imediat decat sa dau oricum anual in taxe de sa-mi sara plombele si sa fiu vazut (la o adica, daca n-as avea asigurare medicala privata) peste 76 de zile, nu?
Una peste alta, cam asa se va duce pe pula socialismul: cu batranii. Sunt prea multi si traiesc prea mult. Regretabil si urat sa spui asta – ca toti avem parinti/bunici – dar…asta este adevarul.
Altfel, socialistii sunt foarte indignati de chestia asta, ca nu asa ne tratam batranii/eroii!. Dar, in acelasi timp – fix de-acolo – sa citam:
Care at his nursing home costs up to £5,000 a month.
In conditiile astea, cele £20,000,000,000 date de Hammond nu-nseamna mare cacat. Sunt o gramada de bani, dar se duc dracului de pomana pe oameni care deja nu ar mai trebui sa fie vii. Incercati sa intelegeti ca nu spun asta din rautate sau cu cinism sau ceva de genul ala. Chiar nu. Dar … omule, ai 85 de ani, la prima adiere de vant zaci la pat 5 luni si faci pe tine cam 50% din timp, ca fi-miu acum un an. In cealalta jumatate din timp nu stii unde te afli si cu cine vorbesti sau ce spui. Serios, chiar…vrei sa traiesti? Pentru? Ce anume te mai bucura? Ce anume te face sa privesti zambitor ziua de maine?
Nu intelegeti gresit, nu-i doresc nimanui sa dea coltul, nu “propun” vreun curs de actiune dubios, doar spun ca da, oamenii traiesc prea mult. Si-mi dau seama ca e posibil sa ajung si eu la o varsta si e posibil sa fiu si eu vazut ca o povara si e posibil sa…multe. Dar realitatea de acum cam asta e: ne uitam la un sistem in pragul colapsului. Si la pensii si la medical care si la tot ce tine de asta.
Nu-i ca nu apreciez un batran ca gunneru’ ala din azil. Il apreciez. Fara cei ca el…dracu’ stie in ce lume traiam. DAR. Dar…omul ala are 95 de ani. Si costa 5000 pe luna azilul, iar el nu prea vrea sa-si vanda casa, pentru ca spera s-o lase mostenire copiilor (care copii, ca-nteleg ca nici nu-s ai lui? da’ in fine, aia-i alta discutie). Oarecum de inteles, presupun. Dar…OK, acum o sa scoti 20-30k din donatii. Si peste 5-6 luni? Mai ceri 20-30k? Si-i vei primi? Pentru ca, pula mea, oi fi tu erou, dar lumea nu prea are bani de chirie. Cum anume “vinzi” sistemul astora alegatorilor? “Dragii mei, voi aveti in medie nici 2500 pe luna; nici 2000, in fact; dar noi vom cheltui 5000 pe luna pe batrani, asa ca va vom mari impozitele”. Pentru ca, da, au alegatorii aia parinti si te inteleg pana la un anumit punct, DAR AU SI COPII. Si cam trebuie sa aleaga.
In caz ca se intreba cineva, asa se va duce pe pula socialismul. Nu doar cu privire la sanatate, ci la tot. Nu doar in UK. Ci peste tot. Nu, nu vor fi porcii capitalisti lacomi care vor cosnpira si…
Nu. Vor fi oamenii aia care nu-s deloc capitalisti, da’ nu au chef sa astepte 76 de zile la doctor. Tough shit.
Cat de bine functioneaza BUPA aia? Poti inlocui si GP si tot din sistemul public cu ceva medici care au timp de reactie mai scurt ?
Pe la CEVA GP tot trebuie sa treci. Ori walk-in clinic (unde esti vazut in aceeasi zi, da’ stai intr-o sala de asteptare de-ti vine rau) ori programare (care poate fi in ceva zile). Desigur, daca-i ceva URGENT, atunci se pune problema altfel – te duci la A&E si esti vazut in ziua aia. Problema e ca si acolo s-ar putea sa astepti cu orele, pentru ca tot acolo vin aia loviti de masini, aia care si-au taiat venele, aia care au luat o supradoza de ceva…
Sunt sigur ca poate fi si eficientizat procesul destul de mult, daca n-ar fi vorba de bugetari inapti. Nu zic ca e o solutie, dar poate fi lungita treaba. Tineri incurajati spre medicina, cheltuieli mai putin idioate, decapusare, acces prioritar contribuabililor, reducerea numarului de inutili, etc.
Repet, nu e solutie, dar din ce stiu eu, acum functioneaza la nivelul retard, ca tot ce tine de stat in general. Poate redus prijinul extern Botswanei si bagat in NHS. Poate controlata imigratia, poate deportat din paraziti, chestii de genul care pot cel putin lungi treaba. Adica daca sunt tinuti toti cei care cotizeaza sau au cotizat deja, si doar aia, cred ca ar mai face fata o vreme.
Sistemul american mi se pare prea crud pana si mie. Nu mi se pare ok sa nu valoreze 2 bani viata ta, sau sa intri in faliment de-ti rupi o mana sau ceva gen.
O pot lungi, da. Dar nu pot rezolva problema.
Listen, nimeni nu are pretentia sa muncesti pana la 14 ani, sa zicem. Esti copil, chestii. (in fact, pana la 16-18, in unele cazuri). Dar de la 18 te astepti ca un om sa munceasca (mai putin aia care atunci se duc la facultate si care incep probabil spre 22-23).
OK, mosii astia au acum 95 de ani. Au iesit la pensie (cumva) de pe la 65. Si de atunci, de 30 de ani, adica, stau paraziti. Nu o spun pentru ca vreau sa vad mosii la munca (dimpotriva), dar…ti se pare rezonabil? E la fel de rezonabil ca un om care ajunge la 18-22 + 30 de ani si inca nu munceste. Asa, somer la 48-52 de ani. De 30 de ani, gen. Ti se pare sustenabil? Ti se pare rezonabil? Ba inca ala de 48-52 implica niste cheltuieli mai mici – ca ala se trateaza de gripa o saptamana pe an, nu are nevoie de asistenta 24/7/365 pentru ca are dementa, Alzheimer etc. Vezi acolo, 5000 pe luna la azil. Suna cam aberant, enorm, asa. Dar…trebuie ceva doctor, trebuie vreo 2-3 asistente pentru el, trebuie o camera cu un pat, trebuie o camera comuna (gen living, sa mai vorbeasca pe-acolo cu altii ca el) etc. In conditiile in care salariul mediu nu-i nici macar la jumatate din banii aia.
Cam asa stau lucrurile. Poti gasi NISTE solutii pentru a “prelungi” treaba, dar de pomana o faci. In cele din urma tot la colaps ajungi.
Acolo e problema, da. Pentru ca NHS-ul e capusat din plin de “consultanti” ca mine. Adica, eu iau 600 pe zi (nu in NHS, dar nu conteaza, tot din taxele tuturor sunt platit). Si frec pula de banii astia. Daaaaaaaaaaaaar, chestia e ca … ok, pe mine ma dai afara. Grozav. Si pe cine pui in loc? Ca trebuie sa faca un om chestiile pe care le fac eu. Si chestiile pe care le fac eu, desi foarte simple pentru mine…well…nu le poate face chiar orice om de pe strada. Iar aia care le stiu nu au de ce sa vina sa le faca pe un salariu de 50k/an, sa zicem. Ca daca stiu sa le faca, pai, pula mea, pot obtine linistiti 70-80 in alta parte. Sau 700-800/zi pe un contract.
Fix la fel sta treaba si-n NHS. Doctorul cutare are un cabinet. Si e consultant pentru NHS. Ce vrei, sa nu mai fie consultant? Pai, OK, n-o sa mai fie, o sa ramana strict private. Ca n-o sa vina sa-ti faca tie garzi and shit pe un salariu de zeci de mii pe an. Ca face banii aia intr-o luna de munca lol. Iar daca-l blochezi din a face asta aici, in UK, pai, o sa faca asta in alta tara. Exact cum am facut noi doi, adica. Daca nu pot face in Romania bani OK, ma pis pe ea de Romanie si plec in alta tara. Exact aia fac si doctorii.
E bine ca vrei sa decapusezi sistemul, dar cum?
Tu ai SIDA si, pentru ca ai sistemul imunitar futut, ai o gripa. Ce sugerezi tu e sa tratezi gripa aia, sa iei un paracetamol, ca poate mai traiesti o saptamana. Poate ca da. Dar, la urma urmelor, esti constient de faptul ca nu gripa in sine e problema, nu? Ca degeaba o rezolvi, daca o rezolvi. Cam asa-i cu “o poti lungi” ala al tau.
Nici mie. Da’ nici asta britanic in care platesti taxe de ar trebui sa vina doctorul direct la tine acasa in 10 minute, da’ ai coada de asteptare de 76 de zile. Si cam asa se intampla cu chestiile astea socialiste/comuniste. “E bunul intregului popor” inseamna de fapt ca nimeni n-are acces la el in afara de cativa smecheri care rezolva totul prin telefon.
fix problema Japoniei. prizonierii propriului regim bun de viata si mancat sanatos. traiesc cate 90 de ani, fut sistemele de pensii si sanatate, tin pe loc economia, ba chiar e mai spre rau, ca e deflatie
nu e bine ca o tara s-o duca prea bine, aparent.
s-ar putea ca tot dreapta salbatica, capitalismul salbatic sa fie solutia. si, uite asa, iar ne ducem spre suprematia elitei. totul e ciclic
@Manowar
Da, adevarat, pensiile si healthcare-ul nu sunt sustenabile, dar nici nu imi pot imagina vreo alternativa. Zic asta fara ceva generatie de sacrificiu.
Adica pentru asta cu pensiile ar fi simpla rezolvarea, ok, de maine nu mai sunt taxe de pensie si nici pensii pentru nimeni, te descurci cum poti si incerci sa investesti banii ca sa nu ajungi falit, sau faci copii sa te tina ei doar de vor.
Doar ca…ce te faci cu actualii pensionari? Nu ii poti sacrifica. Sau cu cei care sunt aproape de pensionare. E chestia ca nu ma pot gandi la solutie, dar se poate reduce doar dimensiunea problemei daca incepi cu inceputul si elimini parazitii si cheltuielile aiurea intai. Si probabil si democratia, ca altfel nu ai cum. Si limitezi serviciile, nu mai platesti a treia schimbare de sex tot din bani publici.
Nu stiu vreun mod uman si ok de rezolvat asta, dar nici sistemul american nu mi se pare deloc ok. In primul rand ca e pentru profit, si asta nu mi se pare deloc ok. Ce ramane, sa ai si armata si politie privatizate? Apoi, cheltuielile sunt crescute enorm si de inca un strat de birocrati, marketing, aiureli care treuie sa controleze asigurarile, nu e eficient deloc, si cel care plateste nu prea are de ales. Adica e cam greu sa negociezi pretul serviciilor cand ai mana rupta gen.
Eficientizarea extrema ar fi un prim pas cred. Gen eliminarea pozitiilor inutile si serviciior pentru cei care nu cotizeaza.
Probabil ca afacerea viitorului sunt azilele de batrani pentru ca, principial, cam astea-s solutiile.
Cred ca si in UK ( am auzit si in alte tari – US) problema principala e ca batranii ajung des la spital pe probleme de “maintenanta” si de lipsa de ingrijire.
Normal ca mosu’ abuzeaza de patul de spital daca acasa nu e nimeni sa aiba grija de el -> plm , multumiri societatii moderne si socialiste in care statul a preluat locul familiei . Iar sistemul nu are nimic mai bun.
La mine in sat e un azil din asta si se mai foloseste spitalul de psihiatrie local pe post de azil asa, clandestin, romaneste, cu interventii spagi and shit.
Realitatea e ca spitalele si sistemele medicale, in general, sunt gandite pentru altceva decat pentru intretinerea bosorogilor. Costul pe care il creezi cand ocup o zi intr-un spital e mult mai mare decat costul pentru o zi intr-un azil, iar pentru chestii pe termen lung probabil ca n-ai niciun plus din faptul ca ocupi patul ala de spital.
Privatizarea NHS-ului, din orice alta tara va face lucrurile, in general, mai proaste pentru toata lumea, mai putin patura de 1-5% de deasupra, care-si permit lux si eleganta.
Ok, probabil ca timpii de asteptare trebuie ca vor scadea de la 75 de zile -> asta-i dincolo de ce te poti astepta chiar si in Romania.
Dar nu o sa ai servicii de intru si-s primu’ la rand, ca sa nu uitam ca serviciile private se redimensioneaza si cu cat au concurenta mai mica si aranjamente de tip cartel, cu atat mai bine.
Calitatea serviciilor insa si distanta care se merge pentru salvarea vietii unui pacient vor avea caracter pur comercial.
Adica, ok, in sistem de stat stai 75 de zile la coada: e naspa ca nu poti sa te tratezi OTC, in Romania imi bag pula, imi printez reteta si sunt la farmacie pentru chestii minore, asa cum ar trebui sa fie si cazul, gen merg la farmacie- coaie, am progranare la GP pentru o saptamana. Strict in baza asta, fara alte fandoseli ar trebui sa aiba farmacistul ala derogare sa-ti ofere ce vrei legat de ce te doare.
Pe de alta parte, daca e groasa, chiar si in UK, chiar si cu timpii astia de asteptare, presupun ca au aia grija de tine si n-o dau cu ” trebuie sa va externam, ca ati depasit planul de abonament/ asigurare. Mai aveati vreo 36 de sedinte de chimio, da’ plm, mult noroc”.
Asa ca ori ai sa stai calare pe cash, ori ai sa mori de buna voie cot la cot cu restul.
Plm, eu nu am o problema principiala cu privatizarea NHS, eu am o problema cu modul cum se face asta. Gen – servicii high cost, iar cetateanul nu are libertatea de a se trata, achizitiona tratament dupa bunul plac. Pentru ca plm , standarde and shit. Iar ASTA + sistem medical privat = US = nici nu vreau sa aud.
Sistemul poate sa fie privat cand eu am dreptul sa ma tratez singur dupa bunul plac, ca e caroseria mea.
Daca sistemul e privat si are costuri prohibitive, atunci imi interzici accesul la sanatate , daca-s sarac. Ceea ce nu-i ok deloc.
Si-acum e tot un fel de DDOS, dar plm.
sunt in spam
Problema medicinii moderne este ca desi a reusit sa creasca durata de viata, nu a reusit sa o creasca la o calitate a vietti decenta, adica daca la 80 te-ai simti cel putin ca la 50, sa nu ti se rupa oasele din orcice atingere, mintea sa-ti mearga normal si sa nu o iei pe campii, sa ai o mobilitate buna si un sistem imunitar care sa faca fata unor raceli sau boli comune.
In cazul ala ar fi justificata si cresterea varstei de pensionare pentru ca ai fi capabil sa muncesti. Dar asa si eu sunt de acord ca traim mult si degeaba! Poate ar trebui sa fim tratati ca animalele de companie, cand calitatea vietii scade, sa fim eutanasiati. stiu ca suna ca dracu dar eu unu ma gandesc cu groaza la ce s-ar intmpla daca as ajunge o leguma.
Treaba asta cu dreapta dura nu prea merge intr-o democratie, dimpotriva eu cred ca socialismul e viitorul , impreuna cu un venit minim garantat ( frimituri pentru supravietuire ). Populatia creste rapid si nu poti tine in frau multimea cu logica de dreapta. Le dai bani si ii futi prin inflatie.
@Oache: Well, mai dureaza vreo 30 de ani, estimez.
@Manowar
Chiar tu ziceai candva ceva de nurses cu salarii inghetate care merg pe contracte nesimtite. Sau ca treaba ta ar putea-o face cineva cu 30k parca, desi nu bag mana in foc.
Sau ca mai mult o frecati pe banii contribuabililor decat faceti treaba acolo, ca 3 din 5 sunt utili ca igrasia.
Din ce stiu, aia folosesc calculatoare cu Windows XP care crapa in serie si paralel cand vine un atac ceva, iar chestiile vechi tind sa fie mai scumpe de intretinut. pariem ca au ceva armata de contractori pentru suportul tehnic?
Nah, poate ca eu sunt crescut in familie de bugetari de 10 generatii si vad treburile altfel, dar sincer, de ai da afara jumate din ei, cred ca ar creste viteza si eficienta sistemului in loc sa scada, si 3 sferturi de lingatori de timbre si mutanti de dosare pot fi inlocuiti de ceva aplicatie web. Hai sa automatizam chestii, sa lasam doar pe aia utili, sa le dam salarii mai ok, sa facem ceva ordine din aia stricta.
Si apoi nu zic ca nu mai avem problema asta, dar poate o avem mai mica, zic. Nu zic sa dai afara doctori sau asistenti, ci doar sa scazi auxiliarii si pierderile de timp, fara 5 operatii de schimbare de cuc platite de contribuabili sau bani dati inapoi fiindca batranii au piscat chelnerite de fund (stiu ca asta e chestie minora, dar se aduna oarecum). Sunt sigur ca sistemul nu duce lipsa de capuse. Si daca faci asta nu doar cu NHS-ul, ci cu toate, s-ar putea sa vezi ca ai ceva mai mic deficitul, desi sincer, n-am idee ce faci cu armata de someri. Sau am?
Apoi mai iei niste taxe de la baietii care fug de taxator ca de Necurat, si ai mai strans niste bani. Apoi iei tot ce e pe benefits si faci sa nu mai fie pe benefits, si daca nu e din UK, il trimiti acasa. Gen de nu gasesti de lucru nici aici, probabil nu ai ce cauta.
Nu rezolva problema cu batranii, dar o poate ameliora o vreme. Si da, mi se pare mult mai moral sa lasi adulti lenesi sau prosti sa moara de foame, decat oameni care chiar au cotizat o viata si au mancat si cateva gloante pentru tara, eventual. Atunci cand tara chiar insemna ceva.
@Oache: https://pressone.ro/contributori/nanobotii-agentii-invizibili-care-ne-vor-dubla-speranta-de-viata/
Propun modelul romanesc, dai o spaga dar stai in fata. Win-win si medici si pacienti. Just saying.
In romania poti alege GP-ul , in sensul ca daca unul e aglomerat ca dracu, ca na are mai multi pacienti, are vechime, mai sunt si altii mai tineri care nu sunt asa de aglomerati si nu se asteapta chiar asa.
Sunt de acord, 3 din 5 sunt utili ca igrasia. Sunt de acord, treaba mea ar putea-o face un indian sau ceva, daca i-ai da 35k si o viza. 4-5 ani ar rabda treaba asta, pana si-ar lua si el actele and shit si ar pleca in alta parte (evident).
Chestia e ca recrutarea indianului dureaza, coaie. Si viza pentru el dureaza. Si tu ai nevoie de cineva care sa faca treburile astea maine, nu peste 6 luni. Si atunci?
Da, si-n NHS e la fel. Vorba ta, windows XP. Bun, si trebuie sa umble, sa inlocuiasca, sa sloboz la tava. Da’ realitatea este ca maine tanti doctorita trebuie sa se uite pe PC-ul ala la chestii, nu poate astepta cate saptamani, nu poate sta sa invete windows 10 acum-acum, nu poate sa X si Y.
Si atunci?
@Manowar
Asta cu recrutarea si viza…im, sunt sigur ca ar fi destui voluntari prin China sau India sau Satania care se descurca la Linux si ar aprecia banutii, si ca diferenta de la 35k la “omgNumarulEPreaMare” cat primesti tu ar justifica o schimbare la 4-5 ani. Adia indieni sunt. Aia cu viza e tot controlata de stat, dai o lege prin care daca omul e ok tehnic si legal viza lui o sa ajunga magic deasupra. Done.
Mentalitatea asta e mai mult de “nu vrem sa schimbam nimic fiindca suntem prosti rau”. No, serios, si acum o sa stam la XP si cand apare windows 666 cu realitate augmentata? Adica mai devreme sau mai tarziu, tre sa schimbam chestii. Le dai ceva sisteme cu un linux ok, sau ceva mai safe care nu ia virusi de la pacienti, faci niste aplicatii web pentru chestii, si gata.
La cum se face acum…e ceva gen lent, prost, si cu jumate de inima. Gen parca am schimba chestii, parca nu….
Doctorita a facut 10 ani de medicina, nu are retard, testezi bine chestiile ca sa nu fie nevoie de mare lucru, blochezi rootul ca sa nu strice nimic proasta, si faci un sistem super usurel de recuperat gen “pune-ti idul si parola si ai iar toate datele din cloud”.
Sigur, toti o sa miaune, o sa comenteze, o sa zica ca…plm, ori facem chestiile calumea, ori nu le facem. Si nu cu softuri made by TeamNet, sau cine a facut cu cardurile din RO ca sper sa le moara toate rudele de ciuma pana merge sistemul. Cu oameni buni, firme ok, desi sa mor de stiu unde se gasesc, ca imi amintesc si acum de calitatea IBM pe care nu as recomanda-o nici dusmanilor.
Ideea e ca o schimbare radicala e necesara, si decat executiile oamenilor trecuti de 20 de ani, mai bine eficientizare cu forta. UK are acces la majoritatea globului, ca de se enerveaza maine cred ca lasa Ucraina fara medici, sau Moldova, sau ceva China. presupunand ca sunt buni de ceva.Trebuie doar sa isi scoata singur piedicile.
Nu stiu de ce orice reforma se face deampulea, gen sa tina pasul si ultimul vierme, pui pasapoarte cu programare pe site, dar lasi si 3 din 5 birouri cu bon de ordine/coada ca parca nu stiu toti sa foloseasca un kkt de aplicatie web. Dupa mine, aia mai prosti sa se adapteze sau sa dispara, lucrurile trebuie facute calumea si concret. Dar nah, ai democratie.
Nu mai e doar Linux, boss. Nu mai e. Si doar pe Linux iei oricum 50k pe piata, daca e.
Auzi, tu le-ai vazut pe tanti alea de la posta cu windows 98?
Nu ziceam ca doctorii sunt retardati si nu ar putea invata windows 10. Ziceam ca au in pula mea un bou care trage sa moara in rezerva de alaturi si nu au timp sa caute pe google “unde gasesc butonul ala in windows 10, ca in xp era aici..” Si pe langa doctori mai ai si asistentele – care nu-s chiar cele mai inteligente fiinte de pe planeta. Si alea tre’ sa caute diverse, sa vada ce boala are sandilaul din rezerva 3, ce pastile sa-i aduca. Pentru ca altfel trateaza leucemia cu laxative.
Iar problema asta e cat se poate de reala si serioasa ( pacientii ajung sa fie tratati cu aparate / medicamente care-s pentru altceva) incat mai intai FDA(US), apoi EU, a obligat toti producatorii / oferitorii de servicii medicale sa adere la o baza de date care descrie echipamentele alea si livreaza informatiile cu pricina: GUDID si respectiv EUDID.
Credeam ca e o gluma cand am fost pus sa lucrez un asa proiect, ca nu are cum sa fie angajatii din orice sistem sanitar atat de incompetenti, dar dupa ce m-am uitat pe niste statistici mi-au trecut glumele instant.
Acum vin si eu si spun ca doctori si asistenti sunt destui printre emigranți dar dupa brexit au bagat ceva reguli super greu de trecut ca sa fovorizeze cetatenii britanici sa isi educe proprii oameni sa fie asistenti si doctori doar ca in acelasi timp noua generatie prefera sa stea la mama si la tata acasa si petreaca un an prin asia sau america cu banii stransi din ceva care home. Pe astia tineri ii doare fix in pula de cariera si tot pentru ca ce poate sa ti se intample? Te ajuta statul oricum si dupa ei e treaba ca de ce sa pui banii la ciorap ca oricum ti ia statul cand ajungi in care home si daca pastreaza casa sa o lase mostenire mostenitorii trebuie sa plateasca x procent din valoarea casei pentru ca pretul caselor a crescut iar ei trebuie sa plateasca diferenta de la valoarea initiala a casei pana in prezent, practic sa plateasca profitul, bani pe care evident astia nu ii au. Asa ca vezi mosnegi in ford mustang din 2018 sau mai stiu eu ce masina ca sa cheltuie banii sa nu ii statul. De luat casa si bunurile o fac oricum cu japca si nimeni nu poate sa comtroleze asta daca tu ca relativ nu poti dovedi ca iti permiti sa platesti luna de luna £5000.
Ar fi primele de pe lista mea care ar disparea. Cine mai are nevoie de posta? Si atatea hartii?? Exista mailuri, probabil un server de mail ar fi mai ieftin de tinut decat atata posta. Ah, dar pentru asta nu mai trebuie sa omorim copacii nebuneste si sa imbratisam sfantul PDF.
Tu spusesei de indian, nu eu. Eu nu ma pricep la chestiile alea deloc, tot ce nu implica ceva dublu click pe XCode si scris cod ma depaseste. Bine, exagerez un pic, dar nu mult.
Dar daca 3 din 5 is degeaba, si jobul tau poate fi facut de ceva indian la jumate din costul tau…pai scadem brusc cheltuielile departamentului cu minim minim 50%, si eficienta ramane la fel, mai putini prin salile de sedinte.
Super, o saptamana dupa program toata lumea sta o ora platita in plus si se uita la 5 ore de tutoriale “cum folosesti sistemul nou pentru retarzi”. A doua saptamana trebuie sa bage vreo 3 pacienti fictivi in sistem, sa ii testeze. Nu pot? ok, inveti sau pa. Oare cate asistente si-ar dori sa fie platite in lire si ar fi dispuse sa invete ceva sistem nou lejer? Nah, avantajul Angliei e ca engleza e fucking populara. Germania nu are acelasi lux.
Morala era ca Statul cheltuieste bani ca ceva bancher beat mort intr-un club de striptease, si nu doar in NHS-ul. De incepi sa tai serios si sa nu iti mai pese de democratie, parca poti taia ceva cheltuieli. Dar nu cu juma de chef. Nah, cine nu e capabil sa foloseasca netul in 2018 sa o suga epic.
PS: scuze ca am acaparat discutia, am o zi de aia la munca in care ma plictisesc de plang, si toate is blocate in afara de OC. Astept ceva chestii de la altii.
Ba, plm, da’ intreb si eu ca un est european ne-educat, de la tara.
Daca tac-to vrea sa iti lase o casa, care inteleg ca e destul de scumpa in zilele noastre, eh? – nu e cat de cat de bun simt sa ai grija de el cumva? Ori personal, ori cu ceva costuri la vreun centru din asta, care-home sau cum i-o spune? Si daca tre’ sa se ocupe statul de asta, nu e normal sa iti ia ei casa, din moment ce tu nu-ti permiti costurile?
Cand eram eu prin scoala stiu parintii unor cunoscuti care aveau grija de mosi de pe te miri ce oras pentru apartamente. Lucru foarte normal, plm.
@vinil: esti rupt de realitate, omule.
Tu crezi ca-nvata aia in 5 ore cum se foloseste un sistem nou. What a fucking joke…Te invit sa testezi asta cu maica-ta si sa ne spui rezultatele.
Tu crezi ca sunt destule asistente care si-ar dori sa fie platite-n lire si herpaderp. Omule, astia NU GASESC acum asistente. ACUM, fara sa trebuiasca sa invete si chestii noi. Doar asa, sa fie dispuse sa vina.
Nu, nu-i avantajul UK ca engleza e populara. E atat de populara incat se vorbeste si-n Australia, US, Canada, Noua Zeelanda. Si ce-au toate tarile alea in comun e ca platesc MUUUUULT mai bine asistentele decat le platesc englezii.
Da’ nu-l gasesti ACUM. Il gasesti – IN TEORIE – peste 6 luni, DACA il gasesti. Si pana atunci oricum ti-l ia altul – alt angajator, adica.
Asa stii tu, ca-s prea multi oameni disponibili pe IT?
Nu, nu prea e normal. Ca statu’ l-a taxat pe tac-tu toata viata lui si inca-l taxeaza. Apoi te-a taxat si pe tine. Apoi a taxat si cumpararea casei. Apoi a taxat si casa – anual, impozit, alea. La modul…poate statul ala ar trebui sa se mai potoleasca, nu crezi?
din ce inteleg tu deja ai apelat la un sistem care te ajuta: asigurare privata. Asa ca tu, care platesti putin mai mult (prin aia privata) ai acces rapid la sanatate. deci ai Win acolo.
Problema e ca pe langa privata aia platesti si la aia de stat de iti vine a fute. Si d-asta ar fi normal ca accesul la sanatate sa fie si pe baza asigurarii pe care o platesti. Da, intelegem sistemul de asigurari, dar coaie, io platesc de 10 ori cat tine, stai putin sa ma tratez de durerea in pula si dupa vii si tu cu canceru ala. Nu de alta, dar cancerul ala ti-l tratezi si pe banii mei.
Daca zici una ca asta ti se arunca “eugenii” in fata.
Privata e misto. Ca in state. Testam aparatul asta direct pe pacienti. Ia si pastila asta de test, ca in fond testele pe oameni sunt scumpe. Cat timp nu ai si un control se transforma intr-un oligopol. In care spitalul cere cat mai mult (Ca deh, plateste asigurarea), asigurarea incearca sa plateasca cat mai putin (Ca deh, afacere) si tu sugi pula ca deh, bolnav
Nu prea mi se pare win.
Discutam cu un coleg mai devreme si-i explicam ce-ti explic tie acum. Eu nu-s fixist: sunt OK intr-un sistem cu taxe mici si servicii publice “spre inexistente”…si sunt OK intr-un sistem cu taxe mari, da’ cu servicii publice de crapa planeta de invidie. Nu prea sunt OK in schimb cu un sistem in care-s taxele mari, da’ serviciile publice cam varza. Adica, daca trebuie sa-mi iau asigurare privata pentru a avea acces la niste chestii decente…de ce pula mea mai platesc taxe mari?
Ma rog, ma descurc and shit, da’ parca-parca n-as numi asta “win”.
Eu fix asa vad treaba. Ba, coaie, nu am chef sa aud ca “76 de zile” la cati bani dau. Ma doare-n pula ca Jamal someru’ a venit injunghiat. E problema lui, poate astepta pana termin eu de luat reteta pentru gripa (sa zicem). Nu de alta, da’ si daca moare, da-l in pula mea, e chiar win-win, mai putine cheltuieli pe welfare, coada mai mica la GP, o lume mai alba…no stress.
Solutia nu este asa 1sau 0. Se poate implementa un sistem de prioritate. Daca cotizezi la asigurari medicale 10k atunci ai prioritate 0 ; daca cotizezi 5k ai prioritate 5; daca esti pensionar si nu cotizezi ai prioritate 10. Daca esti pensionar si vrei prioritate mai mare atunci poti sa dai din pensie la asigurari.
Stiu o moldoveanca care face siteuri, ceva Laravel, Javascript, chestii gen, pe vreo 500 euro. Ar veni in UK ieri, dar pla viza. Ce-ar fi daca statul ar zice “ok, lucrezi pentru noi, si ai viza intr-o saptamana, dar lucrezi la noi la noua versiune de posta minim 5 ani pe 35k si bonusuri de performanta, care daca scade zbori”. Eu am un feeling ca nu e singura din lume. Firmele au puteri limitate fata de Stat, Statul face reguli.
PS: legat de 5 ore si mama. 5 ore e exagerare doar ca sa demonstrez ca e o posibilitate, si mama nu are ce cauta in orice serviciu, ar fi prima data afara. Mama ca mama, dar pe ora castiga aproape de mine (in ro) cu skilluri fantastice in predat educatie tehnologica 4 ore pe zi, un pic mai mult in unele zile dar numai 4 zile de munca saptamanal pe langa cele 3 luni de concediu. Si cu salariu de merit, gradatie, ca doar plateste Statul. Si colegele ei cam la fel, ca am crescut printre profesoare si cam 1 din 3 stie sa puna o cratima corect. Ar zbura din sistem fix dupa alea de la posta. Si nu, nu imi urasc mama, chiar dimpotriva. Doar ca profesional e cel mai bun exemplu de bataie de joc a Statului fata de banii publici.
Ah, si Xulescu a mai pus o problema pe masa. Pe care o pusesei si tu. Ca sa te apuci sa faci bani din medicina tre sa tragi cam 6 ani. Nu stiu cat costa facultatea de medicina in UK, dar cred ca tot 6 ani sunt. Si nu e chiar cea mai usoara facultate dintre toate.
Dupa astia 6 ani intri pe un salariu decent, ca rezident, dar ai de tras in continuare.
Si, daca ai vreun post “chirurgial” e misto. Pleci la munca dimineta, ajungi cand se termina. Mai futi si niste garzi. Iti mai mor si niste pacienti. Ca deh, ca in sport.
Daca ai psihiatrie e misto. Juma din timp stai la spital, jumate prin spitale. Ca deh. Pacientii au drepturi.
Si, te gandesti. Pai bah, nu mai bine ma faceam io butonar? sau artist, ca uite, imi place culoarea roz, cred ca sunt foarte creativ. Sau sa lucrez in banci. Sau blogar. Muie medicina.
pai nu ti se pare win pentru a doua bucata din text. Aia in care tre sa platesti si asigurarea mare la stat.
Dar, daca ai plati limitat asigurarea (cum era la un moment la noi) deja ar intra in normalitate. Da, ai mai multi bani, dar oricum platesti maximal asigurarea aia. Daca nu iti convin 76 de zile…platesti si in plus si aia e. Oricum, probabil ai iesi mai putin decat taxele pe care le platesti acum
Io nu ma plang. Am beneficiat de doua operatii subtiri de cand muncesc, pe care le-am platit oricum cu minimul de bani.
Moldovenii iau buletin de Romania, cetatenie romana etc in timp record. E plin aici de ei. Unii nici nu vorbesc romana. Nu ca in public – deloc, asa. Asa ca poate veni…daca are chef. Doar ca pe facut site-uri cam suge pula. Ala nu-i IT, aia-i labareala de adolescent cu cosuri.
E la fel pentru toata lumea, totusi. La mine dupa 6 ani…aveam 27 de ani…si 1000 de euro pe luna. 2007, adica. Treaba e ca pe doctori i-a durut in pula in 2008-2012. Pe mine nu prea. Si un doctor bun poate ajunge sa scoata salariul meu pe-o luna intr-o zi. Nasol, dar adevarat. Deci da, au mai multa futere, dar…
Si nu, nici eu nu m-am oprit din invatat la 27 de ani, ca gata, am invatat destul. Pula mea, inca invat.
Acum, aia care fac chestii la misto (psihiatrie and shit)…plm, aia nu prea vor scoate banii aia. Poate 0,0001% din ei. Nici atat. Pe psihologie mmmpoate. Da’ tot asa, 0,00001% din ei, ca restul o vor suge pe nasturei.
Pula mea, nu te opreste nimeni. Stiu contabila care s-a apucat de “IT” (“” pentru ca de fapt doar de Cisco) la 45 de ani. A ajuns de-a luat ceva CCIE pe DC .. ceva. Nu mai stiu ce, dar nici nu conteaza. Poate si-un doctor. Da’ s-ar putea sa nu-i convina.
Daca timpul record e 2-3 ani, atunci sigur ca da. E timp record, si-a depus actele prin mai anul trecut (2017) si nu a primit vreun raspuns. Dupa ce primeste, urmeaza coada de la Juramant si apoi buletinul de Ro, care inseamna certificat de nastere de Ro intai din ce am inteles. Ca sa zic pe scurt, inca minim un an daca i-ar veni raspunsul maine, ceea ce nu se intampla. pentru ca asta e eficienta de bugetari. Mers la Bucuresti cu acte, plimbat dosare, si loool, coada la DEPUS JURAMANTUL. Da, credeam ca face misto cand a zis. Era o vreme cand luau rapid cetatenia, acum s-a stricat rau de tot treaba. Si in loc sa fie juramantul pe ceva pagina web si sa bifezi o casuta cu “sunt de acord cu termenii si conditiile”, stai 6 luni la coada in RO. E inca un exemplu de ce as executa cea mai mare parte din bugetari.
De acord, de ne referim la chestiile micute in Laravel. Si aplicatiile native in iOS pot fi ceva labareala cu 3 butoane, sau codebase de juma de milion de linii de cod. Sunt chestiile serioase gen aplicatii web in Java sau .Net, enterprise. Daaar…sa inteleg ca nu e nici un loc vacant de Laravel/Frontend in UK unde nu se gaseste om? Ca eu gasisem vreo 3 la o cautare superficiala doar la mine prin jur. Si siteurile au nevoie si de frontend, ca nu o sa vina userul cu linia de comanda. Plus ca pentru o femeie, mi se pare ok, desi nu vreau sa sune misogin.
Morala e ca mi se are ca Statul ar putea gasi oameni de isi scoate doar lui piedicile geografice, gen.
@vinil: meh
meh2
Cum am zis, nu prea e IT chestia aia. Da’ ma rog, sa zicem. Oricum, de banii aia, eu zic sa stea-n Moldova. S-ar putea sa-i fie mai bine cu 500 de euro acolo decat cu un salariu de 25k aici (asa, o medie).
Ca sa vezi stire, in România angajarea de persoane trecute de 50 ani, e pe un trend ascendent in ultimii ani, cu cateva procente in plus in fiecare an față de precedentul.
Asta asa, ca sa n-o mai sugeti in cur că Olguța sau Viorica n-au politici sănătoase in ceea ce priveste piața muncii.
Adică de ce musai sa-l tii pe Manowar in tară si din cauza lui să nu-si mai găsească de muncă nea Gheorghe, proaspat somer? Da-l in pula noastră, sa plece, că nea Gheorghe are oricum mai multă experiență, e si mai serios si voteaza si cu cine trebuie, la alegeri. Başca că nici nu joacă Diablo-n timpul programului.
Pai, daca-i noob.
…sau e d-ala care-o arde pe path of exile?
Daca are peste 50, cred ca, in cel mai bun caz, Fist sau Pacman. De-alea de se incarcau de pe casete audio.
Interesant cum imi vine in minte societatea din filmul ala, Just in Time. Omenirea deja rezolvase toate problemele cu sanatatea si imbatranirea, dar era ramasa masiv in urma la rezolvarea problemei cu resursele limitate VS suprapopularea. Si solutia a fost simpla: traiesti “free” pana la 25 de ani si apoi pe branci muncesti pentru zile, sau le mostenesti, castigi la cazinou, etc. Ajuns la zero chiar si pentru 1 secunda, atunci pa,pa,pa! (Bine, sfarsitul a fost de-a dreptul bolsevic…)
In Time, nu just in time. Justin Timberlake 🙂
Concept FOARTE interesant, scenariu mizerabil, realizare tembela. Pacat, avea potential. Cat despre final, plm, cineva trebuia sa cumpere biletele.
Numai ca nu. Mai, stiu ca si tu ai fost prin MD, dar am avut experiente diferite. Da, o cursa cu autobuzul e 2 lei de-ai lor, adica…nu stiu, sub 10 pence. Dar pe de alta parte, chiriile prin Chisinau sunt aproximativ la fel ca in Iasi, un laptop/telefon nu cred ca are pret special de MD. Ba dimpotriva, masini, tehnologie, totul e mai scump. In afara de chestiile venite direct din China, ca acolo au mai putin taxe vamale.
As lua oricand 1700 pe luna aici decat 500 euro (vreo 450 lire?) acolo. Tu ne ziceai ca aici cresti si ai oportunitati, spre deosebire de acolo.
Problema e ca acolo castiga 500 la negru. Adica cu minim oficial. Si nici nu prea are enorm unde avansa. Plus ca preturile pentru majoritatea chestiilor nu difera prea mult.
Singurul motiv pentru care e mai bine acolo ca in Anglia e mancarea. Damn, nu stiu cum pot gati astia asa de prost aici, si asa de bine acolo.
Oricum, suntem deja offtopic. Poate nu o fi varful developmentului, dar orice femeie care poate formula un query in sql e ok, majoritatea nu inteleg cum se tine mouseul daca nu e vorba de facebook si selfieuri. Tu ai trimis cam numai pozitii de junior, eu chiar acum am gasit unul 35-50k senior pe laravel/php. Dar nu pun link ca intru in moderare. Acum vorbim doar de dragul discutiei, ca ce zic eu (mai mereu) e ca e lipsa de bani, dar statul nu face vreun efort sa ii cheltuiasca cu cap sau eficient din punctul de vedere al contribuabilului. Si cu mentalitatea asta ramanem pe veci la Windows xp si plicuri prin posta.
PS:
Ca paranteza, sper sa faca holera toata posta englezeasca, ca mi-au ratacit si plicul cu invitatia la NINO, si efectiv NINO-ul. Am un feeling ca se cam pierde mailul pentru mine. Ce fain era sa primesc toate gunoaiele lor intr-un email gen cel de serviciu, specific statului. As fi scris o adresa de exemplu, dar cred ca intra in moderare 🙂
Intregul sistem ar trebui privatizat . Altfel nu vor avea bani in veci. Lasat in afara lui doar medicina de urgenta ( daca se face unu’ praf la un accident nu poti sa astepti pana iti plateste sau daca are din ce plati).
Chiar daca ar ramane asa ar trebui sa fie o diferenta intre unul care contribuie cu 100 lire/luna si unul care contribuie cu 1000 lire/luna.
Acum probabil cine este mai iute de picior este tratat primul si nu-i corect. Eventual iti faci programare din timp ptr cazul in care vei avea nevoie. 🙂
Da, da’ nu pe laravel.
Ideea e ca pe-aici daca iei 1700 pe luna si dai 1000 pe chirie si inca 300 pe facturi, restu’ iti ajung de mancare si transport si ai cam belit carasul. Bine, se schimba chestia in cuplu, ca atunci deja stau altfel lucrurile. Da’ nu stiu daca e cazul ei.
Orice idiot invata sa creeze o baza de date in 10 minute si sa foloseasca diverse queries pentru a scoate ceva de-acolo sau pentru un update/delete/whatever. Da, poti face bani si pe sql, da’ nu pentru ca “poti formula un query”.
psihiatrii au salarii bune ma. Nu stiu ce salarii au medicii in UK dar aici/nemtia incep de pe la 2-2500. Se duc spre 5-6, am auzit si de 10. Dar, la 10 faci garzi de nu stii cum arata casa ta. Dar, deja acolo esti batran. E mult de munca. E risc.
Ce e culmea la Suedia, vs alte tari vestice. Suedezu munceste orice. Ii vezi pe astia pe santier de nu au greata. Imbracati/Imbracate in salopete, cu unu doua cutite la picior, ii doare in pula. Deh, cand salariile sunt, pe santier, pentru suedezi, cam cat pentru un programator, de ce sa te chinui? Dupa care realizeaza ca au probleme cu sistemul subdimensionat.
Aici cica o programare pentru chestii de psihicucu la copil duce si 18 luni.
@mano
Legat de al doilea anunt indeed. Lol. F putin. La noi la firma se angajeaza level1 support pe 19k si nu tre sa stie nimic (ma rog, sa foloseasca un pc). Plm, inveti sa faci site-uri pt bani pe care-i iei sa belesti pula pe facebook si sa schimbi mousi si cabluri vga.
Stiu ca scriai pe undeva despre misoginie, dar eu nu prea am vazut femei care sa aiba interes pentru asta. Adica oricine poate invata, dar la majoritatea pe care le-am intalnit eu, pozele cu mancare pe instagram sunt cam apogeul skillurilor in IT. De asemenea, Manchester nu e Londra. Si la 24-25 de ani poti sta shared lejer. Eu, spre exemplu, dau 500 lire pe o camera fix in centru, cu baie proprie, pe la etajul 16, totul curat si bine. Impart apartamentul cu inca un programator englez, dar ala pleaca prin februarie si intentionez eu sa iau si camera lui. Morala e ca iti trebuie vreo 600 ca sa stai in ceva decent cand esti mai tanar, te muti in ceva al tau dupa ce gasesti partener. In special ca si femeie. in special ca arata ca miss Anglia la ce exemplare sunt pe aici. No offense, stiu ca scriai de tipe faine, dar, cum pe mine ma enerveaza pierceurile, tatuajele si uratele, zic ca Manchester nu se compara cu Moldova.
Oricum, am schimbat super rapid subiectele. Zic ca un om single fara responsabilitati sta lejer shared. Eu stau acasa ceva gen 7/8-12, adica…maxim 5 ore pe zi. Si alea la PC. Din care jumate fumat. Apoi somn, si iar serviciu/sala.
PS: ca vorbim de Anglia, offtopic: cum va descurcati cu mancarea pe aici? Am fost si la restaurante din centru, astia gatesc dezastruos. Toti, de la fripturi crude la carbonara care arata a rahat. Si prind kile fara numar chiar de alerg seara ca fugarit de feministe cu foarfeci in mana. A mai patit cineva, sau se obisnuieste corpul dupa o vreme cu mancarea radioactiva?
HA. HA. HA. HA.
Am avut o tipa la intership. Terminase doctoratul pe ceva placi de circuite. Deci, se presupune ca avea ceva gandire tehnica. Doua saptamani am incercat sa ii explicam ce este o baza de date, ce este o legatura n-n, cum se leaga asta la o aplicatie basita sa faci un query obosit.
Nema
Dacă privatizezi sistemul… ai să plătești și mai mult în taxe.
Mnu prea. Nu in cazul asta.
Inteleg ce zici cu statul care taxeaza prea mult. Dar. Cand e vorba de azil si de ingrijire la domiciliu – din ce inteleg nu face parte din beneficiile oferite default pe asigurarea de sanatate – in UK.
Si mai inteleg ca costa peste 800 de lire pe luna sa ti-l trimita pe Robert acasa, sau 600 de lire pe luna sa stai in “care place” sau “care home” . Sursa.
Prin urmare, daca ai capital sau venituri mai mari de suma asta, cam tre’ sa-ti platesti.
Ca nu e nimeni dator sa te stearga la cur pe baza faptului ca esti batran si ai platit taxe. Plm, e cam unfair, cand te gandesti la taxele platite si ca pensia posibil sa nu iti ajunga.
Dar, pana una alta, in contractul de asistenta sociala cu cetateanul inteleg ca facilitatea asta nu e oferita – poate ar trebui, poate ar ajuta sistemul medical cine stie.
In mod sigur 600 de lire pe saptamana e mai putin decat costul pe care il plateste un pulache ca o face pe aia hoata si se interneaza pentru mentenanta.
Dar oricum ar fi, nu-mi surade ideea ca tac’tau sa stea la azil pe banii nostri, de exemplu, in timp ce el iti da casa tie. Iar altii, care au venituri ( din orice) pur si simplu trebuie sa isi plateasca.
Inteleg ca el a platit taxele si ca tu platesti taxe si ca chestiile astea ar trebui, fara doar si poate, sa fie acoperibile de taxele astea – pe undeva si aci e un furtisag de bani, ca in Romulania momentan costa vreo 1500 de lei maxim 2000 de lei PE LUNA, mentenanta unui mos la azil. Deci sub 200 pe saptamana.
Si sa nu imi spui ca aia de la azilurile din UK stau in luxul din pizda, ca nici pe asta n-o cred, ca nu i-am vazut sa se inghesuie.
Adica, ori oferi asta ca serviciu implicit catre toata lumea – dar nu vam cum , cata vreme discutam ca NHS-ul e in gaura neagra – ori fiecare isi plateste, daca il intereseaza.
Iar cine nu are venituri / pensie , poate are capital .
Gagica la psihiatrie, Obregia, lucrul cu nebuni, cu garzi, ridica 200 de milioane de la casierie. Mai are si-un cabinet, mai baga 80 de milioane. Fapt real, cunoscut personal, e rezidenta de-abia de doi ani. Salariile doctorilor au crescut f. Mult. Cred ca-s pe la 70-80% din media din Vest. Problema e cu aja naravjti la spaga, chirurgi and shit, pe care oi durea si-i doare la pula de salariu. Bani de tigari. Aia sunt milionari in euro, toti, din spaga. Si tot iau. Indiferent cat ar fi salariul, tot oau. Aici e o problema, oar problema asta se rezolva ci arestari. Dar daca faci flagrante, scoti de la masa de operatie oameni care chiar stiu cu bisturiul. Si iar e problema. Aia tinerii cresc la umbra golanilor, nu pot invata meserie altfel. Problema mare!
Daca nu ati reusit sa-i explicati in 15 minute, problema e la voi.
Te asigur ca eu _POT_ sa-i explic unui om in 15 minute. Chiar daca e femeie.
Daca e coada mai mica dupa, votez pentru. Altfel, impotriva.
Sa privatizeze sănătatea păstrând la stat urgenta e cea mai mare idiotenie. Vor sta săracii până ajung in ultimul hal si vin varza cand cheltui o groaza ca sa faci nu mare lucru. Pleaca pe jumate vii, se întorc peste două zile pe un sfert, si o iei de la capăt.
Cel mai toxic nu e nici sistemul pur socialist, nici cel pur capitalist, ci amestecul, care se duce inevitabil spre socializat pierderi si privatizat profitul. Adică privat domle, da păstrăm totusi urgenta fără asigurare, si impunem niște standarde la medicamente sa nu se vândă otrăvuri sau apă chioară (=Sa permitem un mono/oligopol al firmelor de medicamente), si impunem niște standarde la doctori sa nu isi puna orice păcălici halat alb (=se transformă în casta doctorii), si tot asa. De aia SUA plătește cel mai mult pentru sanatate DE LA BUGET comparativ cu restul occidentului, pe lângă ce se se plătește în sistemul privat desigur. Căutați daca nu va vine sa credeti ca SUA da mai mult de la stat pentru sanatate decât Franta, eu sunt pe mobil si mai greu cu linkurile, da garantez ca nu e bullshit.
Cred ca am intrat si io in spam
Cu privatizarea sistemului de sanatate nu sunt de acord, te poate fute indirect pe viitor de nu te vezi. Intr-un caz extrem a luat unul vreun virus si in loc sa se duca la spital, merge toata ziua cu metroul prin londra sau un alt loc pe unde trec mai mult de zece oameni. Sau motivul clasic, ala care ar fi putut inventa chestia asta, a murit de la o raceala ca nu a avut bani de medicamente. Suna stupid, dar cam asa e.
In schimb as merge pe educat oamenii sa nu se mai ataseze in asa hal de bunica de 90 de ani si eventual sa ajungem la un punct in care sa fie ok ca pe la 80 de ani sa vrei sa iti dai duhul si toata lumea sa fie fericita.
As putea jura ca asta mi s-a intamplat mie in Romania. Si nu numai ca au fost scumpe, dar nici macar nu le pot lua, din cauza efectelor adverse.
In plus, NU AM DREPTUL sa ma adresez personal, ca simplu om de pe strada, Directiei de Sanatate locale. Am vrut sa raportez aceste efecte adverse. Nu mi s-a permis.
Cu oarecare risc să fie mai scurta că ești și tu printre ăia care nu se mai așează la coadă?
Că aici e catch-ul. Asta e o gândire care prinde, dar o parte dintre ăia care votează așa că să nu mai fie cozi, vor descoperi pe urmă că e lipsa lor din peisaj care scurtează cozile.
Altfel dacă toată lumea și-ar evalua corect potențialul și cașcavalul din conturi, ideea asta nu ar avea niciodată popularitate.
@Mano, in Romania si in privat poti avea “sansa” sa fii programat peste 1 luna, 2… Am patit asta cu oftalmologia (am facut luna trecuta programare pentru 13 luna asta)… Asta cu 1 luna, 2 se intampla cel mai des cu RMN-ul… Si chiar si in privat, ce crezi, numai mosi si babe, mosi si babe…
Sau sa fie urgenta si sa nu ai medic “la stat” pentru acea specialitate in orasul tau, sa cauti medic “la stat” in orasul vecin, sa ti se spuna ca te poate vedea peste 1 luna, sa apelezi “la privat” si sa iti faci cruce ca ai prins loc peste o saptamana si sa te rogi sa nu mori in somn pana atunci sau ceva.
@Dan
Ce medicamente am primit eu au fost primite in sistem privat. Am mers cu reteta la medicul de familie sa verificam ce anume este macar compensat. 1 singur din vreo 6 era. In rest… marcheaza banul. Si l-am marcat. E vorba de medicamente la care nu stii cum reactionezi pana nu le iei, ca nu sunt uzuale, ca paracetamolul. Acum zac in camara, in pungi.
@Dan: Si in CARE UNIVERS PARALEL ti se pare tie normal sa platesti “cu banul jos” 16 000 EUR pentru copci pe trei degete?
Ce conteaza daca nu ai asigurare? Nu ai asigurare platesti un serviciu. Ca daca AI asigurare, aia 16 000 EUR ti se deconteaza din asigurare, iar asta creste prima pentru alea. Ce dracu’, ne iei de prosti aici?
Ca uite eu nu prea ma stiu bolnavicios. Si-s ok sa merg la privat ACUM in Romania si sa platesc la o adica 200-300 EUR pentru copcile alea, la nevoie. Sau sa ma operez de hemoroizi pe 1000 de euro, daca as avea nevoie.
Sau o operatie de indepartare de colon pe 14 000 EUR in Franta la o clinica privata, DE EXEMPLU.
Ca poate nu imi belesc degetele lunar si nici nu am intruna hemoroizi, sa-mi pun problema ca nu o sa am bani de tratament daca nu am asigurare. Iar daca ma prosopsesc cu un cancer, aia e, in viata mai si mori.
Dar in US te trezesti ca nu ai bani sa betegesti o mana si faci asigurare DE FRICA, iar preturile sunt cel putin o bataie de joc.
Daca imi ceri atatia bani pentru 3 degete in copci DU-TE IN PULA MEA CU SISTEMUL TAU MEDICAL CU TOT. Ca asta e japca, nu e medicina.
Probabil ai ADHD.
Pentru ca daca eu am scris despre colapsului sistemului – si e chestie matematica, nu e o treaba de “parerea ta” – iar tu ai inteles ca-n 20-30-40 de ani astia de-aici vor mai pupa pensii, aia-i explicatia politicoasa: ADHD.
Da’ sa platesti ca si cum ai cumpara spitalul si sa ai coada de asteptare de 76 de zile…cu aia esti de acord?
Da.
Daca din intamplare se ajunge la stadiul la care doar aia 0,x% de deasupra mea isi permit sanatatea..e OK, sa si-o pastreze, boss. Numai ca nu stiu cat va fi de profitabila. Si nu stiu cat timp vor mai avea aia 0,x% capete.
Pai, pe prosti nu-i pacat sa-i jepcaresti. Si americanii sunt prosti facuti sarmale, asa, la modul general (da, stiu unde-i US si unde-i Romania, multumesc).
Cam orice om cu juma’ de creier in cap ar lua aia 16000 de euro, si-ar lua un concediu de doua saptamani prin Baleare. Apoi unul de vreo inca 4 saptamani. Si si-ar pune acolo copcile (se vindeca mai repede de la soare). Si tot s-ar intoarce cu bani in US.
…si apoi ii ai pe retarzi. Aia care chiar dau banii aia. Aplauze frenetice.
Lean management, pe termen scurt, ar trebui sa fie primul pas (si cunosc caz concret al unui spital din uk care a facut-o, din pacate doar experimental pentru un departament, dar rezultatele au fost peste asteptari e.g. redus waiting time cu x zile). O chestie suplimentara este co-plata. Plateste tata 25% din serviciul medical sau medicamente, chiar daca ai asigurare, si garantat te vei gandi de 3 ori cand ceri ceva. Garantat elimina babaciunile care ingroasa randurile pe la GP pt fiecare basina stramba. La fel ca eutanasierea, care e legala unde traiesc eu.
Pe termen lung, insa, bulgarele se va rostogoli si va fi vai de pulicica noastra daca n-avem gene bune. ..
De frica sa nu faca sepsis prin Baleare, bo$$.
Păi aia e, că nu merge la orice afecțiune. În caz de urgențe cu copci si alea nu prea merge.
Știu ce vorbesc, că tata și-a pierdut un deget la abrig și nu se punea problema de Baleare ( nu că aveam noi bani atunci să mergem în vacanță oriunde, dar asta e altceva), ci cum să ajungem mai repede la cel mai apropiat spital. Până în Baleare ar fi murit de cangrena și alte alea.
Te mai prinde o apendicită (înțeleg că în medie costă USD 33k aia ) sau altceva urgent și nu neapărat complicat, pe care trebuie să le faci pe loc și acolo, că nu ajungi prea departe.
Ba macar in US ti se da de ales sa splatesti asigurare medicala, sau sa joci la loz in plic. Atata ca numa o data pierzi si ai belit carasu. Pe cand in UE iti imparte aia 16k pentru 3 copci pe deget la toti fazanii captivi din sistem si te pune sa platesti la pausal. Crezi ca 3 copci costa mai putin in UK decat in state? Atata ca aici esti asigurat cu forta si nu afli niciodata cat a facturat spitalul de pe tine. Aia e japca adevarata, my friend, cand platesti cate o copca-doua in fiecare luna pana iti iese pe nas, ca ai degete taiate, ca nu. Faci mai multi bani, pai plateste si mai mult, ca nu-i asa, daca ai salar mai mare ai un stil de viata si mai precar, predispus la imbolnaviri cronice cauzate de malnutritie.
Apropo, in UK daca ai BUPA poti sa nu mai platesti NI (salariat + firma)? Ah, nu? Pai atunci sa-mi suga pula socialistii.
Și-a rupt unul mana la vapor si l-au evacuat cu elicopterul pe lângă US. Băi a costat transportul cu elicopterul mai puțin decât factura la o mână în ghips! In jur la 1000$ erau doar pastilele ptr. dureri. Așa ca eu zic să vă faceți cruce cu două mâini sa ducă actualul sistem cât mai mult. Altfel muie Pro Tv care arata mai demult ce bun e sistemul de sănătate din UK!
Ar fi o idee sa fie organizata si medicina asta pe nivele de dificultate si competenta, avand costuri proportionale de formare a cadrelor si preturi proportionale pentru servicii.
De exemplu, am dubii serioase ca-ti trebuie 6 ani de facultate, 1 de stagiatura si 3-5 de rezidentiat, ca sa inveti:
1. Sa ma intrebi ce cred eu ca am, apoi sa cauti pe Google simptomele si sa oferi o opinie (true story, patita de doua ori, o data la medic de familie si o data la specialist).
Data entry intr-un sistem-expert de diagnostic cred ca poti face si cu un banal atestat de operator echipamente, obtinut in maxim un an. O buna parte a pacientilor care n-au chestii foarte grave si ocupa locul la rand aiurea in sistem s-ar putea tria destul de simplu si ieftin in felul asta. Ba poate nici n-ar trebui sa bata drumul pana acolo, decat in situatiile in care tratamentul ar impune validarea simptomelor de catre operator. In rest, s-ar putea loga de acasa pe un site dedicat, ar introduce acolo care li-s problemele si li s-ar oferi ori o reteta pe care sa si-o ridice din farmacii, sau o trimitere catre urmatorul nivel de competenta, daca e cazul.
Daca iei in calcul ca sunt disponibile pe piata echipamente medicale pentru uz personal (tensiometre, glucometre, smartwatch cu senzori, baterii de teste sangvine pe baza de colorare ale unor regiuni de pe o plansa, etc), pacientul ar putea oferi in multe cazuri si valorile unor parametri a caror masurare ocupa acum timpul unor specialisti.
2. Sa pui copci, sa cureti o rana, sa aplici un pansament, sa faci o injectie, sa imobilizezi o fractura simpla.
Pentru un anumit nivel de competenta in medicina, un program de studii mai scurt ar putea fi adecvat pentru a califica un profesionist care sa poata servi nevoilor unui numar semnificativ de pacienti care nu au nevoie de interventii majore.
S-ar putea merge pana intr-acolo incat pana si interventiile invazive sa fie triate pe categorii de complexitate si chirurgii sa fie certificati in consecinta. Parca n-ai vrea sa platesti la fel pe cineva care face transplanturi si pe cineva care opereaza doar apendicite. Poate reusesti sa umbli cumva la eficienta procesului educational si sa poti califica un om sa opereze apendicite in doar 4 ani, in loc de 10.
3. Sa aplici o baterie de teste psihologice si pe baza raspunsurilor, sa ma declari apt pentru o anumita activitate sau sa ma trimiti mai departe pentru investigatii suplimentare.
Sa treci prin 10 ani de studii si training pentru a putea practica in intreaga ramura de medicina a muncii mi se pare “the epitome of overkill”. Nu stiu cum e prin alte locuri, dar prin Romania, in peste 70% din cazuri, oamenii aia nici nu stiu cum le arata pacientii, le vad doar dosarele.
4. Sa ma pui in fata unor aparate care-mi masoara acuitatea vizuala si apoi sa-mi transcrii o reteta de ochelari de pe ecranul echipamentului.
5. Sa imi aplici o duzina de electrozi si sa pornesti un aparat pentru EEG sau pentru EKG, apoi sa interpretezi rezultatul si sa ma trimiti mai departe daca observi o problema.
Umanitatea are deja peste 40 de ani de experienta in software de interpretare automata a electrocardiogramelor si vreo 20 de ani pentru cel de interpretare a electroencefalogramelor. Pana si radiografiile pot fi interpretate automat la un nivel adecvat in ultimii ani, odata cu aparitia implementarilor bazate pe deep learning.
De ce sa tii intr-o policlinica un doctor scolit timp de 10 ani, sa faca dintr-astea, cand din salariul lui ai putea angaja 10 operatori de echipament care sa asiste la plasarea senzorilor, sa introduca rezultatele in sistem si sa comunice pacientului rezultatul (OK sau trimitere mai departe)?
Cred ca am scris un comentariu cam lung si ajuns prin spam.
Au francezii raspuns la problema ta, Manowar. In AP-HP (sistemul medical public al Parisului), pacientii se pot opera/pot avea parte de consultatii la marii specialisti in cadrul sistemului public, dar in regim “privé”, adica dau un banut care se imparte intre domnul profesor (fiscalizat) si un procentaj care merge la spital si trec pe o lista separata in care au contact rapid si exclusiv cu oamenii astia. E efectiv o spaga legala.
Spam?
E, aici spaga se numeste BUPA si se plateste lunar lol.
Pai ai aratat ca nu ai asteptat 76 de zile fara sa platesti cateva mii de lire. Cred ca daca esti in situatia in care nu iti permiti asigurarea privata de acum, nu ai vota cu doua maini privatizarea nhs.
Problema cred ca e tot la tine ca iti platesti toate taxele si cred ca ai un scop ascuns sa fii campion la platit taxe. :-??
Totul in sistemul de sanatate se invarte in jurul banilor. In orice sistem te-ai uita exista o scapare care conduce la situatii absurde si costuri suplimentare pentru pacienti.
Personal, mi-ar place sa aleg. Sa am posibilitatea ca in aceasta minunata Uniune Europeana sa am acces la informatii rapide privind costurile, clinicile, medicii si istoricul lor profesional.
Pe scurt, o platforma care sa adune si sa analizeze metadate despe medici/clinici/spitale/tipologii de boli de prin toate tarile.
Am o amica buna, care s-a confruntat recent cu probleme de sanatate. Au bagat-o usor in sperieti cativa medici d-aci, femeia fiind cu dare de mana si contacte bune, si-a trimis rapid analizele in vreo 4-5 directii in Romania, Austria, Germania si Franta. Din 7 medici au rezultat 4 opinii medicale, nu iesea o medie buna nici in ruptul capului privina alegerea modalitatii potrivite de tratament.
dupa ce a stat un pic si ajudecat cu capul ei, a ajuns la o alegere si acum e ok si ma bucur pentru ea.
Dar a dat o caruta de bani doar sa afle cam ce ar putea face ca sa-i fie bine, fara sa ajunga efectiv sa se trateze. Plus timpul si nervii si toata zapaceala aia de a “ajunge” la medicii aceia.
Legat de imbatranire, ce sa zic, o fi si asta motivul pentru care creste varsta de pensionare peste tot. Singura lipsa in tot acest fenomen evident ar fi ca nu se organizeaza eficient si suficient cam nimeni in acea directie. Pe scurt, avem spitale de copii, maternitati, de boli infectioase, de urgente, de ortopedie, samd, dar nu exista suficiente spitale de geriatrie, ( in Romania e doar unul) plus ca sunt insufienti medici specialisti in geriatrie .
Complicat.
@Deria, legat de side effects a medicamentelor te duci pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si poti raporta ca pacient. Bani nu vezi inapoi, asta sa fie clar.
Asta e tragedia reala acolo; nu ca se intampla, ci ca exista oameni carora li se pare normal.
Nu e nevoie, ies singuri la suprafata 🙂
Nu stii cum functioneaza sistemul. Chiar nu stii. Asigurarile nu platesc 16,000 de euro/dolari/banane, asigurarile platesc vreo 1-2000. Toate companiile de asigurari isi negociaza preturile care sunt de 2-10 ori mai mici decat cele “de lista”, iar peste 90% din servicii sunt platite la preturile alea mult mai mici. Pretul de lista e pentru cine vine de pe strada, fara asigurare, si poate fi jumulit legal. Cam la fel e si cu asigurarea RCA la masina in Romania, poti sa nu o faci si daca faci un accident platesti zeci sau sute de mii de euro, depinde ce pagube faci.
De asemenea pretul asigurarilor difera in functie de cine il face si pentru ce il face. Companiile cu peste 50 de angajati isi negociaza preturile asigurarilor, iar companiile cu adevarat mari le negociaza si mai dur. Asa se ajunge ca cele mai ieftine asigurari sa fie cele facute prin angajator, ala face intotdeauna un targ mai bun decat daca ti-o faci in nume propriu.
Si mai sunt si companiile cu adevarat mari care uneori isi cumpara (fractii de ) spitale. Angajatorul meu are in SUA o fractie semnificativa dintr-un spital si angajatii din statul respectiv (peste 10,000, insirati pe o raza de sub 100 de mile, majoritatea sub 50) nu au asigurare, ci merg direct la spital si sunt tratati. Compania plateste direct o parte din cheltuielile anuale ale spitalului, fix fractia respectiva, si are un procent de servicii inclus la toti doctorii din spital (cu asistente si tot ce mai e pe langa). Un coleg al carui pusti are o conditie speciala s-a transferat in SUA din cauza costurilor cu ingrijirile medicale, e mai ieftin pentru el acolo decat in orice alta tara in care s-ar fi putut transfera. Eu m-am interesat un pic de chestiile astea pentru ca de la 1 decembrie ma transfer la o alta divizie a noastra si teoretic ar trebui sa ma mut si fizic acolo, dar e cam nasoala zona pentru plimbari cu motocicleta (relief monoton si plin de cerbi) si prea departe de orice loc de schiat si o mai lungesc un pic prin Bucuresti. Dar asta nu ma impiedica sa ma interesez.
Cand aud cuvantul ala – suflet – duc o mana la portofel si pe cealalta la celular. E deja reflex – inseamna ca urmeaza sa imi fure/cerseasca bani cineva.
Dar tu la suflet te gandeai cand vorbeai de platit taxe acum 50 de ani si asistenta care stergea la cur…ok…
@Adi: În România,la reparațiile pe RCA și CASCO se întâmplă invers. Pe asta o știu bine. Se cer bani până la dublu față de costul care tinde cere ție dacă te duci să repari rabla cu portofelul și se ajunge repede la daună totală. E cu combinații între șefii de service și inspectorii de daune.
E interesant ce spui cu angajatorul și deținerea unui spital din US, dar asta e un caz particular. Nu are fiecare angajator cate un spital. Apoi, spitalele de obicei au un spectru de afecțiuni pentru care au medici, mai greu găsești un spital specializat in orice. Poate ai nevoie să mergi in altă parte. Cum faci atunci? O belești până la cotor, presupun, fără asigurare, nu ?
Și nu știu în ce măsură e cum spui tu cu asigurările, că știu trei persoane care au avut nevoie de tratamente și spitalizare in US, au avut asigurări și 2 dintre ei au avut costuri cu 6 cifre. Al treilea cu 5 cifre.
@Dan. Linia aia e cea mai relevantă din tot comentariul pe care l-ai scris. Adică prețul la liber. Nu cred că medicina in general trebuie sa fi le accesibilă tuturor, dar trebuie că o chestie banală sa coste banal și să își justifice costurile. Căcat, nici nu ai nevoie neapărată de un medic, băi să îți pună copci la degete. Ar fi indicat să fie unul, dar se descurcă și un asistent din cei mai instruiți.
Cat spui tu că ai platit (copay) pentru chestii de rutină stomatologică deși ai asigurare plătesc eu azi la privat ( asigurarea de la NHS ul românesc nu include dental ) . Deci eu plătesc in full 50 de dolari ( cred că e mai puțin totuși ) detartrajul ăla – chiar azi merg.
Iar tu plătești rată lunară și banii ăștia. Știu că sunt alte salarii și costuri in US, dar operațiunea aia nu are nevoie de niciun aparat complicat ( e compresorul ăla standard și duza cu jet) nici de materiale scumpe, nici de pregătire fantastică. Aș putea face și eu, fără probleme, un detartraj.
Extracția unor resturi de măsea m-a costat acum vreo două luni tot cat copay-ul tau.
Dar astea sunt chestii minore, nu ar fi neapărat o problemă majoră că plătesc 300 de dolari la un detartraj. Ok aș avea dinții mai urâți, aș face operațiile astea mai rar. Nu e moarte.
Aia cu romulan vero care pariezi 500 pe lună că nu ți se îmbolnăvește soția și copilul mi se pare mind bending să faci asta in condițiile de care spui.
Pentru că știi ce? Și eu pariez in România. Nu se pune problema de asigurare, că de aia avem, dar te ștergi cu ea la cur.
Doar că, ce să vezi, din când în când s-au îmbolnăvit și soția și copilul, că așa e la păcănele; mai și pierzi. Soția a plătit pe la 1000 de euro pentru o operatie simplă la privat . Copiii merg din când în când la medic pentru diferite pocinoage, că-s copii. Mergem de obicei la privat ca să nu așteptam. Și costă sub 50 de euro o consultație plătită întreg.
Eu, am platit in Germania o consultație oftalmologică la privat 140 de euro parcă. Nu eram asigurat în sistemul german că nu eram atunci înregistrat, eram en passant. Aveam asigurare privată din România, dar era din aia că BUPA, dai din buzunar și primești pe urmă. Mă durea in pula, că aveam cardul companiei și autorizație să plătesc orice sumă pe chestii de urgențe medicale, dar ca idee.
Înțeleg că plătești $250 lunar per person și că plătești doar pentru tine, că presupun că ți se pare prea scump și pentru restul familiei dacă faci genul ăsta de pariuri. Io nu aș avea tupeul necesar sa fac asta acolo.
Și simplu,mă doare in pula că știe americanul de rând chestii cu scheme Ponzi and shit, dacă sunt confortabili cu genul ăsta de pariuri / riscuri, nu mi se pare că știu cu banii, mi se pare că sunt prosti grămadă. Din nou, în ce univers e ok să economisești 3000 de dolari pe an sub riscul de a plăti relativ ușor 30-100k ? Hello. E Absolut jegos să fii pus în situația asta: da-ne sacul de bani sau te futem .
Poți să îmi spui care e limita superioară din asigurarea ta pe care plătești cat ziceai că plătești lunar ?
Adică care e suma la care te consideră aia “lemon” , te trec la daune totale și ești pe cont propriu ? Că sunt chiar curios.
Și mai ales, cât de repede ajungi la suma aia.
Băi , eu înțeleg să fie chestiile de sănătate scumpe, că știu ce implică și plm, într-o vreme mă pregăteam să proiectez sau operez aparatură medicală – ghici de ce nu am făcut-o în România. Dar nu poți să îmi spui că ar trebui să fiu ok ca chestii ordinare să coste exorbitant pentru că pariuri și păcănele, că nu merge așa.
______
@Manowar: În cazul de mai sus , faptul că plătești tu taxe la stat reprezintă scobitori. Știi, treaba aia cu “plătesc salariul unui GP” anual? În cazul ăsta paradigma se schimba puțin la modul “plătești o pulă, plătești o operație de apendicită puțin mai fancy, anual”. Păi de banii ăia ai pretenții, băi? Pune și tu niște sute de mii .
Cum zero sum, daca platesti peste?
Pai nu prea.
Ca din ce ai zis tu, daca nu iti asiguri sotia si copilul tre’ sa platesti din buzunar. Mult.
Pariul tau e asa. Pariezi suma pe care o platesti pentru o operatie scumpa, daca nu ai asigurare. Sa zicem random 50k -100k . Castigul este suma pe care nu o mai platesti la asigurare, daca nu te imbolnavesti, inteleg ca 3000 pe an?
WTF? – Eu nu am obiceiuri din astea, dar nu m-as duce la BET Cafe-ul de peste drum sa pun 50 000 EUR pe un meci “sigur”, care imi aduce 3000 profit, daca se intampla ceea ce este catalogat sigur.
Pariul pe care il fac in Romania e altul. Am asigurare la CNAS, dar nu merita efortul s-o folosesc pentru mizilicuri, ca tratamentele private sunt mai rapide, mai de buna calitate ( aia care, am vorbit anterior ce buna calitate mai e pe aici, dar in alte tari din UE e mai bine) si o iau ca un fel de fransiza ( excess). Gen , ce-i sub 1 – 3 k EUR probabil ca merge la privat, daca-s conditii mai bune si nu e coada.
Dar daca intri la chestii serioase, mergi pe asigurarea de CNAS + spaga -> Spaga e partea aia care indica ca sistemul nu functioneaza si tre’ sa-l ungi.
Totusi, daca compari cu US, e o fractiune din costuri.
Din nou, in tarile civilzate din UE nu se pune problema de spaga. Se pune ca astepti.
In Romania limita sistemului face ca desi in principiu te-ar trata de cancer, in practica pariul e ca mori, datorita incapacitatii.
In general in Uniunea Europeana e asa si asa. Dar nu chiar dumnezeu cu mila.
Si mai ales NU AU VOIE. Ca aia e problema sistemului. Pai daca suntem capitalisti si liberali, lasa-ma fratica sa ma tratez cum vreau si cum stiu, bag pula in nevoia ta de a avea licenta de nu stiu care, pune-o pe aia pentru aia care vor garantie la lucrare si au asigurari, restul saracilor, da-le sansa sa se trateze cum vor.
Si dupa aia mai scad preturile alea aberante.
Boss, asta e pretul, cu bon fiscal si tot ce trebuie. N-am prieteni dentisti. Adica am, dar nu merg la ei, ca nu-s in acelasi oras si n-am nevoie sa ii fac sa munceasca moca pentru mine.
Nici nu ii cunosc pe medicii la care merg in afara profesiei. Am ajuns la ei intamplator. Si sunt unii din aia un pic peste medie de scumpi, ca deh, Bucuresti si conditii.
Ceea ce denota ca traiesti intr-o alta lume iar realitatea descrisa e rupta de realitatea restului lumii ( nonUS).
Poti sa imi spui cat te costa un implant dentar? Ca nu vad in planul tau. Din ala decent cu coroana de zirconiu macar.
asta am intrebat si eu mereu. Cum poti sa ai o piata libera pe o zona inchisa? Adica plm, imi zice statu ca nu am voie sa fiu chirurg dar dupa statu nu imi zice ca daca sunt chirurg nu pot sa cer 33k/o copca?
rezident. Asistentii nu ar trebui lasati sa faca operatii 🙂 Dar, daca tot suntem liberali, de ce nu?
daca eram numa io nu zic nu. Pentru ca stiu ca am talentul unui pedagog mort. Dar bah, 3 oameni? Inclusiv cu d-alea cu “uite ma, asta e o carte, astia sunt autorii, vezi, o carte are unu sau mai multi autori, autorii au una sau mai multe carti”….BLANK
mai taiati ma din ele. Poate specialista de 2 ani
ce pula mea e normal sa platesti >1an de munca pentru o operatie de cacat cu doua trei zile de spitalizare?
Overall, the average daily rate at U.S. luxury hotels was $257.42 in 2011, up from $239.25 in 2009, but still not back up to the 2008 level of $286.35, according to data from PKF Hospitality Research.
////
Average hospital cost per day, 2014: 5220$
Ignori probabil faptul ca ei nu au asigurari nelimitate; precum RCA-ul la noi, exista niste limite asigurate si daca ai trecut de ele, ai incurcat-o, platesti diferenta. Asigurarile sunt facute sa acopere 90% din cazuri si atunci costul asigurarilor ia asta in calcul; daca ai vrea asigurare nelimitata probabil ai putea face, dar costa triplu sau de 10 ori mai mult. Fata de Romania unde exista vreo 150 de pacienti cronici care fac injectii de 10-15,000 de euro lunar, adica 150 de oameni costa cat vreo 10,000 de pacienti normali. Asta nu e asigurare, e manelism: fara numar…
in romania si in orice alta tara normala, dar nu asa bogata ca USA, nu?
In romania si orice alta tara normala unde sistemul functioneaza de nu stai decat 75 de zile in asteptare pe gratuit? Gg, tari normale.
stii cum e…astepti 75 de zile sau mori. Alegerea e FOARTE grea.
dilema e cat platesti lunar pe asigurare.Dar, vorbim de o asigurare reala, care in caz de cancer, de exemplu, nu iti trimite o coroana de flori
Sistemul din SUA ar fi bun, daca ar exista limitari. “nu ai voie sa ceri pe o pastila de antibiotic 100E”. Nu de alta, dar in sistemul ala medicii cei mai bine platiti sunt aia care iti cauta in foaia de la asigurare sa vada daca nu cumva ai o “preconditie”.
Sau daca spitalele nu ar avea dreptul sa ceara cat vrea pula lor. Cum ziceam, sistemul nu este liberal, deci nu poti sa aplici “cerere si oferta”.
@Animaloo, nu stiu care e definitia lor pentru “luxury hotels”, dar am stat la ei la Mariott in mai multe locuri si numai hotel de lux nu este. Luxul incepe pe la 1,000$ pe zi, rate card, care inseamna un cost efectiv de vreo $6-700. La $250, chiar cu company rate (care inseamna ca platesti maxim 50%, deci pretul de lista e peste $500, e doar un hotel foarte decent si atat. De acolo si pana la comparatia cu un spital, in care numai echipamentele costa milioane de dolari bucata, e un salt in absolut destul de mare.
da ma. am dat asa ca o caterinca la america.
Pentru ca, in mod corect, suma trebuia data la genu: cat te costa in america vs cat te costa in alta tara normala. Si ai in vedere ca aceeasi seara costa 800 in australia. Sa nu imi zici ca in sua au aia conditii de 6 (vezi, minimizez diferentele) ori mai bune decat in Australia si ca aia nu au instrumente corecte. Si cam cu 1000E mai scump/seara decat in Elvetia.
in SUA totul e maximizat pentru ca “piata e libera”. Nu are legatura cu asigurari de stat/private ci cu lacomia pura. Plm, cu banii de o copca in franta tratezi un ars mare. Cum vine asta?
Treaba e simpla: iti faci asigurare si e ieftin sau nu iti faci si te ard cand te prind. Altfel nimeni nu si-ar face asigurari daca ar risca sa plateasca $50 pe o copca, ca aia nu sunt socialisti si nu ii obliga statul (a se citi: “nu le ia statul banii cu japca”) ca sa se asigure si cand ai de ales intre a te asigura si a nu te asigura trebuie ca batul (din grupul batul si morcovul) sa fie mare, chiar exagerat de mare.
Suna complicat? Nu e.
Deci, statul e RAU ca socialism si “ia banii cu japca”. In schimb, spitalul care “te arde cand te prinde” e OK si capitalism.
Coaie, ce?
Coaie, statul iti ia cu japca si nu ai de ales. La spital poti sa te duci sau nu, pricepi? E alegerea ta cu optiuni multiple: nu faci asigurare si nu te duci la spital, nu faci asigurare dar te duci la spital, faci asigurare si te duci. It’s up to you.
De aici inteleg ca ori faci asigurare, ori platesti un pret exagerat care nu e corect. Suna mai mult a ceva taxa de protectie decat asigurare. Adica de ce nu ti-ar da ori pretul mai mic daca ai asigurare, ori pretul CORECT daca o patesti fara? Gen ok, te taxam conform cu timpul medicului*salariul lui pe ora + consumabile/amortizari la echipamentele folosite pe tine + 10% profit. Bine, am calculat simplist formula, dar nu 1000% profit gen.
Adica la cum vad eu, scopul asigurarii e: ok, ma imbolnavesc brusc si nu pot plati pretul corect, asa ca o platesc cu 10 ani inainte in rate micute, fiindca e posibil sa am nevoie. Nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu pretul corect.
Nu-i asa de simplu si nici asa de ieftin.
Citez din Dan:
Ia vezi cum e cu Free-For-Service Plan, ca ala e planul corect de asigurare nu toate jegoseniile bagate pe gat. Care nu prea mai e, iar alea care sunt sunt cu co-pay 50% – halal asigurare, daca tre’ sa ai juma de bani.
Stii ce e misto? Toate planurile de asigurari sunt excelente in US, pana esti sanatos. Dupa aia, nu prea. Mai ales alea ieftine de care vorbesti. Sa vorbim despre –
Important notices and disclaimers
Do not cancel any health insurance coverage you currently have or decline cobra benefits until you receive an approval letter and insurance policy (also known as an insurance contract or certificate) from the insurance company you selected.
Le stii p-alea, cu ” ne pare rau, evaluarea noastra arata ca sunteti prea bolnav pentru a fi asigurat”, sau uite aici premium-ul de 2000 de dolari pe luna, daca vrei asigurare de la noi si vezi ca nu iti acoperim riscul ala de care te-am gasit deja bolnav. Iar atunci tre’ sa platesti din buzunar SI HAI SUCCESS, cu preturile alea la serviciile medicale, da?
Am cautat de curiozitate sa vad si eu cat de simplu si de misto e cu planurile astea si am gasit ca cele mai bune planuri de pe site-ul unora ( or mai fi si altele de care nu stiu eu) sunt astea:
Conditii: 2 adulti si 2 copii
Nefumatori ( inteleg ca conteaza)
Sotie nebortoasa ( iar inteleg ca conteaza)
1) Un PPO cu limita maxima de $1Mil. Ma gandesc ca daca e 16k o banala chestie cu copci abia e la 1 milion esti cat de cat in siguranta. Ca din alea cu 100k esti pielea pulii in drum.
Am pus eu 4 puleti acolo si a iesit o rata de $232 pe luna, care nu-i deloc rea, dar sa vedem ce ofera, sau mai degraba ce nu ofera.
+Marele plus e co-insurance 0%. Adica nu trebuie sa platesti tu % din tratament. Ca la o chestie de 5-20k mai marai ca mhai ca merge un 10-20% . Dar daca sari de 100k nu mai e asa haios.
-Ai o limita anuala de primii $2500 pp sau 7500 per familie pe care ii platesti din buzunar. Partea buna e ca la preturile de acolo sari usor de limita asta – doua guturaiuri mai severe si gata, ii pui la plata.
-Inteleg ca poti sa iti mai iei o asigurare de 25-50 de dolari pe luna, la alte firme, care sa iti dea deductible protection -> adica sa te scape de aia primii 2500 pe care tre’ sa ii platesti tu anual. DAR NICI ASIGURAREA ASTA nu acopera orice boli si daunatori care te jecmanesc de banii astia. Numai unele.
– Nu acopera medicamente/tratament prescrise de niciun fel.
Dupa care am citit si am vazut ca asta e “short term medical”
2 Short Term Medical plans do not cover costs associated with pre-existing
conditions
Adica ia la muie.
Si m-am uitat la cele mai scumpe, ce pula mea ne jucam cu 200 de dolari pe luna.
Si m-am dus direct la “Major Medical Insurance” si direct la Gold Package ca un boss, nu glumim cu sanatatea.
Ia uite ici
I-auzi: 1551 de parai pe luna de familie. OK. Imi permit (acum) banii astia.
Ce primesc?
-In primul rand e EPO. Exclusive inside Provider Organization. Adica ma trateaza doar la ei. Nici macar PPO. Daca am ceva bolicica pentru care nu au ei acoperire, pot sa sug pula, de o mie juma de parai pe luna atat pot primi.
-In general e o franciza de $1000 per person sau 2000 per familie pe an la tratamente si $500 la medicamente.
-Au preventive care gratis. Adica partea aia in care te evalueaza sa vada daca ai ceva iti dau una alta moca, sa nu cumva sa te imbolnavesti ca pe urma ii costa.
-Iar la restul ai 20% copay la tot ce poate reprezenta cheltuieli importante. Si $250 copy la emergency room si emergency treatment. Macar te lasa sa mergi la altii in caz de urgente lol.
Cu alte cuvinte, daca te imbolnavesti de 200 000 USD , ceea ce inteleg ca nu e neaparat greu, cam trebuie sa ai 40K la ciorap pentru copayment.
Ba, in pula mea , pai nu e DELOC, dar deloc normal.
Ca daca luam de reper cazul ala cu 16k o operatie cu copci la 2 maini iti iese ca tre sa platesti din buzunar 3200. Pai in Europa ALA e pretul INTREG la privati.Daca o fi macar asa de scump.
Voi intelegeti, sau vorbesc in punga?
Iar asta e asigurarea GOLD. La Silver nici nu ma mai uit, daca stiti voi unele mai bune, dati link. Gen exista ceva Platinum, Uraniu, Plutoniu? La care metal ajungem la serviciile din UE?
Platesti $18600 pe an per familie pentru asta CA SA CE?
Ca sa fie tratamentele de “n” ori mai scumpe decat in Europa si sa ai copayment cat pretul pe de-a intregul in Europa?
Si sa fii exclusiv limitat in reteaua lor de pungasi? Pana si asigurarea CNAS, bai, iti deconteaza o parte din tratament ( cat au ei in nomenclatorul ala basit ca pret de Romania) daca mergi in alta parte in Europa sa te oblojesti.
Cum pula mea e asta simplu, Adi?
Si MAI ALES cum pula mea e ieftin DACA ai asigurare.
Ca uite, dau 18k pe an ( asta e aparte de impozite si taxe, ca nu sunt cu asa de mult mai mici in US decat in Europa) ca sa co-platesc pe urma serviciile, iar copay-ul costa de mori, ca eticheta de pret e sky-high.
E gresit. Manowar crede ca isi permite, pentru ca se afla in cel mai bine platiti 1% (angajati+contractori), da’ isi permite cata vreme e relativ sanatos, probleme minore.
Cand ajungi la costuri de sute de mii si sa fii imobilizat un pic nu prea-ti mai permiti nici co-paymentul ala stii?
Iar asta e de cacat dintr-un singur motiv: Costurile nu se justifica.
Faptul ca faci costurile cat china ca sa faci din ele batul lung, dar morcovul a ramas doar ala din curul asiguratului nu ti se pare fundamental gresit? Mie da.
Repet, eu nu vreau socialism desantat , dar nici bataia aia de joc etichetata “capitalism” si “liberalism”.
sunt in spam din nou.
@Orbu
#metoo
E amuzant cand totul e aruncat cu “statul iti ia cu japca si nu ai de ales”, bazandu-ne pe “la spital poti sa te duci sau nu”.
Hai sa il intrebam pe marele aparator al preturilor (nu sistemului) din SUA.
Daca sunt bolnav ce alegeri am? Pot sa ma duc la gigi cubanezu care si-a deschis un ISNM (institutie spitaliceasca non medicala)?
*Unde, stiu sigur ca am preturi normale, doar ca gigi cubanezu nu are licenta de medic. Trebuie sa aiba instrumentar curat (ca nici la restaurant nu manci cacat, doar pentru ca e fara licenta de spital) si sa se jure ca stie sa repare oameni. In fond, taximetristu tre sa fie doar sofer nu Sumacher/Sena. Semnez ca asta e, daca mor malpraxisu nu exista, si ma repar la gigi cubanezu.
Bah, capitalismul exclude conceptele tip Monopol/Oligopol. Pai, sistemul medical american acolo e ma.
Care e pretul corect? Care e costul de oportunitate al unui doctor care poate are pacienti sau nu, dar trebuie sa fie in spital, si cine il plateste?
Cu un spital ai costuri fixe si variabile, ca peste tot, dar costul medicilor intra mai mult la costurile fixe decat la cele variabile: ai sau nu pacienti, trebuie sa ai medici si asistente si brancardieri in spital, ca atunci cand vine cineva sa nu astepti o ora, o zi sau 75 de zile pana vine unul care e liber.
Cand ai un numar mare de asigurati care vin relativ mai des functioneaza mai bine si preventia si ai si costuri mai mici, asa ca e normal sa le faci un discount serios fata de aia care intra pe usa si au asteptari sa fie reparati. Asta se intampla peste tot, pana si la hoteluri unde costurile fixe sunt mai mici ca procent tot ai discount de 50% sau peste doar daca contractezi un volum semnificativ.
Si daca nu ai nici o asigurare si vrei sa intri in spital ca in aprozar nu ai decat, dar in timp ce piata aprozarelor are o oferta uriasa si preturile sunt relativ mici (tot sunt uriase fata de preturile en-gross), pe piata spitalelor nu ai supraoferta si atunci costurile de intrare pe usa sunt foarte mari. Tocmai de aceea asigurarile iti ofera posibilitatea sa iti calculezi riscurile si sa iti dea optiuni pe care in socialism nu le ai. Sau le ai: platesti un procent din salariu (de parca ai fi mai bolnav) si poate nu mori in 75 de zile sau te urci in avion, te duci in SUA si te tratezi.
Fina-mea lucreaza in Olanda, preda intr-o facultate. Sotul ei are ceva statut semi-diplomatic si asigurare de sanatate premium valabila in toata EU. Cand s-a dus cu ea la spital in Haga cu pneumonie medicii i-au zis ca trebuie sa astepte vreo 6 ore ca au 2 drogati in coma cu care sunt ocupati, asa ca s-au urcat in masina, au mers la primul spital din Germania unde au internat-o pe loc. Altfel dupa alea 6 ore poate ca mai era sau nu tratabila, nu sunt 75 de zile dar uneori nu ai la dispozitie nici 75 de ore, iar doi drogati care nu aveau asigurare beneficiau pe gratis de servicii: asta nu face ca pretul asigurarii alora care chiar o platesc sa fie mult mai mare? De ce aia nu platesc pretul CORECT (majusculele iti apartin) care inseamna doctor x timp x salariu orar + 10% profit?
Cam greu sa ai medicina complet privatizata la preturi corecte.
Adica pacientul nu are deosebit de multe optiuni, gen “platesti cu profit nesimtit care te baga in faliment pentru noi sau….mori?” Imm, greu de decis.
Medicina, armata, politia, pompierii, cam nu cred ca merg privatizate, si sa ai ceva care seamana a corectitudine.
In plus, lacomia americana e nebuna, ne amintim de acum cativa ani de “pharma bro” ala, cu nume greu de tastat, care a cumparat ceva patent de pastila si a zis “bai, ce bine ar fi sa scot profit 5000% din pastila asta. Ce-or sa faca, or sa moara si nu or sa cumpere?”. Eu inteleg problema, dar nici calea americana nu mi se pare ok deloc deloc.
O piata libera ar fi ceva gen “ok, hai sa poata concura si canadienii cu noi, sa aiba voie oamenii sa cotizeze la statul canadian si aia sa poata deschide spitale aici, fara reguli si restrictii, sa poti cumpara ce pastila vrei din China.”
” iar doi drogati care nu aveau asigurare….” Asta stii pentru ca?
Si aparent “in coma” nu conteaza. Ca deh, ce daca mor. Io stiu sigur ca am urgenta…. “asa ca s-au urcat in masina, au mers la primul spital din Germania unde au internat-o pe loc”
Deci, era urgenta care a permis drumul pana in Germania, versus o coma. Corect boss. Trebuia ca in america.
Oh, dar stai. “Germania” nu e un stat al americii nu?
Sa mor daca tu, in fuga sa ai dreptate, nu futi logica mai grav decat un sandnigger o capra. Deci, in loc sa dea cateva sute de lire BUPA pula sau ce, pe care sa ii primeasca dupa, dar cu stresul ca a trebuit sa dea banii cash, sa se enerveze sa dea cateva sute de lire pe avion si sa mearga in SUA sa dea 100k pe interventia medicala?
Sau sa dea o suta de lire sa se duca in Germania, ca fina ta, nu?
Logica de american – decat sa dam toti 5% din venit sa avem un sistem medical calumea, permisiv, ieftin si pe care sa il putem si folosi mai bine dam aia care vrem 5% si dupa platim cat ar plati un europea/australian/canadian neasigurat o operatie
@Animaloo
Randul tau sa futi logica ca pe o capra draguta si rujata in calduri (nu imi place sa insult, dar a sunat amuzant).
Daaa, ca fix de la asta a pornit. De la faptul ca e calumea sistemul actual. Ala cu 5% din venit, care e asa de permisiv ca astepti 70 de zile. Pana te trateaza, deja te-au mancat viermii. Eu, spre exemplu, sunt super ok cu Adi, daca aia erau drogati si fara asigurare, vaaaaaj, pe geam, pazea ca ploua cu drogati. Nici macar rinichii nu se pot recupera, din pacate.
Adi are dreptatea lui, pe undeva. Adica defectul sistemului socialist actual e ca indiferent cat cotizezi (5% din salariul meu nu sunt 5% din a lui Manowar), tratamentul e egal…de lent. Si nici nu cotizeaza toti macar, desi nu se dau in laturi de la al folosi, ca nah, cica nu prea poti lasa drogati sa moara. Nu stiu de ce nu, adica si eu…am un prieten bun care mai trage cate un cui sau un pic de k, dar daca e in rahat nu are pretentia sa il salveze nimeni, stie ca e pe riscul lui si se documenteaza legat de dozaj. Adica in teorie e ok, in practica astepti 70 de zile.
Problema cu cel american (nu pot spune capitalist ca e reglementat pana in sange) e ca nah, nu prea ai de ales, ori te ruinezi financiar de la o mana rupta, cum a zis Orbu, ori ramai cu sechele sau mort. Cam greu sa fie corect cand lumea poate sa iti vanda pastile si servicii cu cat vor, ca tu platesti sau mori, si nu e legala alternativa gen comanda baxul cu aspirina din Mexic, consuma tu si vinde pe ebay ce ti-a ramas.
Intrebarea acum e care e mai nasol. Ca momentan oricum nu e ok.
‘Live and Die’ – Hand of Doom [Warriors of the World] Manowar
‘Who Dare to Live Forever’ – Who Wants to Live Forever [?] Queen
(aici s-a terminat muzica pe planeta asta)
Ramanand in domeniul “coroanei” si al “doctorilor” …
sunt scarbit de noul Dr. Who S11. Scarbit, nefiind “supus al coroanei”.
Nefiind misogin, xenofob, rasist etc. Alb si cinefil, atata tot.
Voi cum vedeti mizeria asta/aia ?
Sistemul american e clar de căcat, dar spectaculos e ca isi gaseste avocați. Nu stiu de Adi, daca traieste acolo, dar Dan plătește vreo 500 de dolari pe lună ca sa ii rezolve chestii relativ minore – nu pe gratis, ci cu copiată care nu e simbolică, ci cam pe la cat ar fi prețul full in ro la privat, în cazul chestiilor majore gen cancer, boli autoimune debilitante, insuficiența de organ – tematica, renala etc stiind ca nu are nici o sansa; iar pe sotie si copii nici macar nu ii are deloc asigurați, fiind la un pas de dezastru financiar chiar la chestiile alea minore. Bun, si nu da cu bască de pământ ca in ce rahat se află, ci joacă în filme ca e la cazino pe bani cot la cot cu corporațiile, de parcă ar fi un Warren Buffer la bursa făcând miliarde. Spălarea pe creier e eficienta rau la americani.
Cred ca am ajuns iar in spam.
De altii nu stiu, da’ eu – supus credincios al Coroanei – nu m-am uitat in viata mea la Dr Who, habar n-am despre ce e, cu ce e si nici nu am de gand sa aflu vreodata. Ma doare-n pula de ce-i in neregula cu serialul ala, da’ poate te-ajuta vreun fan cu o parere.
Mersi mult, insa n-as prea crede.
Discutia e la alt nivel in postul asta.
Am gafat grav, prea puerila intrebarea mea. Scuze.
Daca deranjeaza, te rog sterge-mi comentariul.
Revenind un pic la subiect si la faza cu Dan, cu aia $500…
Daca era bagata de la inceput chestia aia asa, cu 500 + ceva pentru dom’ doctor cand ai treaba pe-acolo, iesea haos.
Daca atunci cand au inceput astia sa bage accize la tigari, alcool etc faceau direct 16 lei pachetul, iesea haos.
Da’ nu au facut asa. Au marit intai cu 50 de bani. Lasa, coaie, nu conteaza. Apoi inca 50 de bani. Inca 10 dolari. Inca 50 de dolari. Si tot asa. Pana ajungi la gen 60 de ani si nu te mai costa 500 pe luna, ci 1500 pe luna. De lei. De dolari. De euro.
Daca atunci cand a bagat zdreanta aia de Thatcher right to buy and shit ajungeau peste noapte chiriile 2000-2500 de lire pe luna, la fel, iesea haos. Ardea Londra de sus pana jos. Da’ nu a fost asa. Inca 25 pe an. Si inca 25. Si apoi separare intre zone. In zona aia nu mai creste cu 25, ci cu 125 – si nu pe an, ci pe luna. In zona cealalta inca nu. Si tot asa.
Apoi, in timp, se ajunge la mizerie. Dar nu aia e nasol, ci faptul ca, intamplandu-se chestiile astea asa, incetul cu incetul, nici nu le mai observi. Cum am patit si-n Romania cu maidanezii, gunoiul, aerul poluat, duhoarea orasului, salariile mici, joburile instabile etc. Cum au patit si americanii si englezii cu tuition fees, cu rents & house prices, cu toate alea. Schimbandu-se putin cate putin, ajungi ca nenea ala care-i casatorit cu o batoza de 200 de kg. Candva avea 50 kg. Si a mai luat un kilogram in plus. Si nu s-a vazut. Si inca unul. Si nu s-a vazut. Si abia la 20 de ani dupa ai observat asa, brusc, ca…are 200 de kilograme. Si ai trait 20 de ani cu casalotul in pat paranduti-se ca-i normal.
Cum ii scriam lu’ Dan aseara:
Nu mai vezi nimic in neregula cu sistemul – indiferent ca discutam de sistemul in care astepti 76 de zile sau de ala in care platesti 500-1500 pe luna. Nu mai vezi nimic in neregula cu faptul ca platesti taxe ENORME in 99% din tarile de pe planeta, da’ primesti fix pula si muie cu sloboz la schimb. Ca…te-ai obisnuit. Incetul cu incetul. Aia-i noua ta normalitate.
Si pe urma avem raspunsul lui Dan:
Yup. That was it, guys. Puteti trage cortina, pentru ca acum e pur si simplu normal. Asa cum e “normal” sa muncesti sa n-ai bani nici de chirie si mancare. Asa cum e “normal” sa lucrezi fara contract, pe sanki “self-employed”, “PFA” si restul. Asa cum e “normal” sa ai o pensie la misto. Asa cum e “normal” sa afli ca au mai luat niste politruci ceva imprumuturi externe si c-au scazut dobanzile si c-a aparut prima casa si uite cum ti s-au dus pe pula economiile. Asa cum e “normal” sa te intrebe o pizda la prima intalnire cu ce te ocupi si cat castigi. Asa cum e “normal” totul in noua normalitate. Asa cum e “normal” sa nu comentezi nimic despre strainii din tara ta si e “normal” sa te duci tu sa mori pentru tara aia, da’ ei nu. Asa cum e “normal” totul zilele astea.
D-aia ziceam ca aia e tragedia reala. Ca s-au intamplat chestii, pula mea, n-ar fi tragic; descoperim problema, cauzele si rezolvam. Tragedia nu e aia, insa. Tragedia e ca pentru noi e normal, asa ca nici nu se pune problema de a rezolva ceva. Pai, ce sa rezolvam? Nu-i o problema. E normal.
Si-n tot timpul asta eu stau si ma gandesc ca pe vremea cand erau sub dominatie otomana…provinciile istorice plateau 10% “tribut”, “haraci” si restul. Da’ cumva de-atunci si pana acum au devenit normale impozitele de 40-50%, tva/vat, accize pe benzina/tigari, taxe pe drumuri si autostrazi (bagate si-n pretul benzinei, si-n taxe pe masina, si-n “taxe de solidaritate” pentru bancorex, fni etc). Iar noua ni se pare normal. Totul este normal. Nu doar normal – e de-a dreptul perfect.
Eu sunt relativ fan Dr. Who, dar nu am vazut S11. Pe la 7 am intrerupt. Pe urma nu ca am fost scarbit, da’ plictisit.
Momentan mie mi se pare mai ok in Europa. Ok, in Romania e deja aproape de distopic, unde nici cu bani nu esti sigur ca rezolvi, da’ in rest, la Manowar acasa sistemul lent platit cu – oricat aloca aia la sanatate – ii permite sa cumpere asigurare privata, cu conditii mai bune. Iar asigurarea privata e la pret gigea ca e in concurenta cu statul.
Pana si barba-su lu’ fina lu Adi a avut optiuni super rapide pe asigurarea privata.
OK, a trebuit sa meara in alta tara din Europa, dar intre Olanda si Germania distanta e mai mica decat intre doua state americane random – nu ca asta i-ar ajuta la prea multe pe aia.
Asta e tot ce ai inteles, nu? Da, pentru tine sunt doar astea doua optiuni, nu meriti o a treia. E pacat de planeta.
Doi drogati, asa au zis medicii. Neasigurati. Da, in coma, nu au decat sa crape, alegerea lor, nu e problema mea.
Si Germania e la mai putin de 2 ore. Mult mai putin de 75 de zile, se pare. Si Germania nu are sistemul socialist de asigurari medicale, in anumite conditii poti sa optezi pentru cea de stat sau asigurare privata care nu e procent din salariu. Si nu stai 2-3 luni pe lista.
6 luni am asteptat pentru un SCAN si nici nu mi-au dat voie sa ma duc la privat. Macar la noi daca ai bani scapi aici si cu bani in cont mori cu zile. Asta e tara aia CIVILIZATA de care vorbesc unii de ea?!?!?! Au vazut o micro fractura care sangera desi era MICRO dar nu au fost in stare sa vada ca aveam mana sarita din cot, din umar si din incheietura. A trebuit sa platesc 3k total cu deplasare in Ro si sa ma taxeze un romanache cu 60 lire minutu. Macar ala m-a rezolvat in 5 minute. Si fara scan si fara nimic.
Pai nu dam toti 5% din venit, in Ro dam dublu. Si nu dam toti, dau doar fraierii, ca restul ori stau pe ajutoare, ori nu platesc impozite ca isi iau dividende pe firma, ori gasesc ei o varianta. Si nu e nici calumea, nici permisiv si nici ieftin decat noaptea cand visezi sau ziua cand fumezi prea multe.
Eu platesc mult mai mult de 500 de dolari pe luna si nu primesc mai nimic. In Romania, ca dupa cum spuneam mai sus ar cam trebui sa ma mut din decembrie in SUA dar nu ma incanta locul respectiv si nu pot sa lucrez de-acasa de undeva din Boston sau alt loc decent.
Aia chiar e normal: fa calculul cat ar trebui sa fie contributia si care ar fi varsta de pensionare ca sa nu mai fie pensiile la misto. Matematica nu minte, daca tie ti se pare ca 10 impartit la 20 iese un rezultat la misto atunci foloseste un calculator si verifica.
Nu, nu e. Nu e nici macar din acelasi univers cu normal. Da’ presupun ca a devenit parte din normalitatea tuturor acum.
V-am aratat chestia aia de la HMRC. Iar eu vad doua chestii anormale acolo.
– prima e ca tu imi iei 28000 pe an, da’ sustii ca doar 3600 sunt pentru pensii. Asa ca, din punctul tau mincinos de vedere, eu dau 300 pe luna. Dar eu n-am avut nici un cuvant de spus pe tema “unde sa se duca banii mei”. Nu m-a intrebat nimeni daca vreau welfare pentru toata lumea. Sau health. Sau overseas aid. Sau daca vreau sa se imprumute guvernul in numele meu. Sau multe altele. Din punctul meu de vedere, am platit 28000 pe an STRICT pentru pensie. Adica vreo 2000 pe luna. La pensie, in schimb, o sa primesc de la stat …700 pe luna? Si o sa mi se spuna sa fiu multumit cu asta, ca eu am dat doar 300. Zic ca din punctul meu de vedere aia-s bani platiti pentru pensie pentru ca n-are nimeni ce sa-mi arate de restu’ banilor la care sa nu pot arata ca platesc ALTE taxe. Vrea sa-mi arate cineva politie si pompieri si pula mea? Ii arat factura de council tax. Vrea cineva sa-mi arate drumuri, autostrazi, sloboz la tava? Ii arat chitanta de benzina cu accizele si chitanta de road tax. Vrea sa-mi arate cineva NHS-ul? Ii arat alea 76 de zile si asigurarea privata. Si tot asa.
– a doua problema e ca SI DACA as da doar 300 pe luna, cum arata acolo…ok, cat inseamna aia? 3600 pe an? La vreo 45 de ani de munca, nu? Cat sa insemne asta? 162k (dar, sa vezi, de fapt, contributia “la pensie” creste cand imi creste salariul, deci mult peste 162k; da’ sa lucram cu suma aia, momentan, doar de dragul de a vedea cat de “normal” e). OK. Si din 162k, tu o sa-mi dai 700 pe luna. Asta-nseamna ca te astepti sa mai traiesc 20 de ani dupa pensie, ca pentru atatia ani ajunge suma aia. Iar varsta de pensionare ai ridicat-o la 68 si o s-o mai ridici. Adica te astepti sa traiesc pana la 88. Da’ nu traiesc. Dar chiar daca ar fi asa, pai, stai putin: si dobanda? si devalorizarea? si restul? Ca nu o sa cumpar in 2048-2068 cu 700 de lire ce cumpar in 2018.
Dar, facand chestia asta asa, treptat, nu mai observa nimeni. Nu mai observa nimeni ca bunicu’ dupa o viata de munca de jos avea pensia destul de mare incat sa cumpere chestii pentru coispe miliarde de nepoti, case pentru copii and shit…in timp ce eu n-o sa primesc picior de pensie (dar sunt obligat sa contribui la ea; si nu doar la aia de stat, ci si la aia privata, ca a mai luat un ministru o spaga si pentru aia). N-o sa observe nimeni ca bunicu’ era tratat gratuit, iar eu de cand ma stiu si merg la doctor tre’ sa dau; ori spaga-n Romania, ori asigurare privata afara; desi platesc taxe sa fiu tratat de stat.
E totul normal. Si perfect, cum am mai zis.
D-asta e atat de fututa si ingrozitor de tragica situatia. Nu pentru ca suntem in cacatul asta, ci pentru ca acest cacat li se pare normal tuturor. Asta-i ceea ce m-a convins pe mine sa plec din Romania. Nu jegul de-acolo in sine, ca ala, meh, s-ar fi putut rezolva, ci faptul ca tuturor li se parea normal si orice observatie legata de asta ducea automat la concluzia ca lucrurile sunt normale, dar sunt eu fitos, pretentios, vesnic nemultumit. Cum am zis, aia era tragedia reala acolo.
Tragedia si mai sinistra pentru mine este ca, ok, am putut pleca din normalitatea aia. Da’ din normalitatea ASTA nu am unde sa plec. Pentru ca, asa cum vezi mai sus, unuia i se pare normal in Paris, altuia-n US, altuia-n Spania. Peste tot asta-i noul normal. Sa se dea cate-un Dignitas, dom’le, sa ajunga pentru toata lumea. Ca, pula mea, si aia a ajuns normal. Sa mergi la doctor, ala care jura ca salveaza vieti and shit…si sa-ti spuna ca problema e ca traiesc prea mult oamenii. Pula mea, apreciez sinceritatea, da’ va dati seama care-i noua normalitate a aluia, cu juramantu’ lui cu tot? Va dati seama cum e cand voi ajungeti pe mana lui si, pula mea, ar trebui sa va salveze viata, da’ el nu vede neaparat un om, ci o povara pe sistem?
Serios, eu nu stiu cum v-au spalat pe creier animalele astea infecte de-ati ajuns sa considerati jegurile astea mizerabile ca fiind “normale”. Vad ca a functionat, vad ca foarte multi vedeti normalitatea si, cum ziceam, aia e tragedia. Din Romania am putut pleca. De pe planeta…mai greu.
@Adi
Mai, mi s-a mai zis ca is usor prost, desi sincer n-am idee ce faci si cu ce te ocupi tu de vorbesti asa cu mine, dar nu o iau personal. Ce mai intereseaza muuult mai mult e raspunsul tau pentru Orbu, ca postul lui a fost super interesant. Stii, gen ala in care a disecat asigurarea GOLD. Adica te-ai luat repejor de mine, dar te-ai prefacut ca nu vezi postul ala. Poate o fi scris cu caractere mai mici, nah, as vrea sa iti pot da si un link, dar il citesti cateva commenturi mai sus.
Ai vrea sa ne dai si ceva contra explicatie? In special ca dai in persoana gresita, mie mi se par ambele sisteme profund idioate.
Sau poate nu ai auzit de asta:
Poate tie asa ti se pare ok, sa dai 750 pe o pastila care se vindea la 13 si probabil costa 1 productia. Fiindca asa e normal si ok, the american way. Pai…platesti sau mori?
Nah, poate ne explici tu mai bine. Ca sa fim clari, asta e doar un singur caz. Sunt multe, dar le-au facut mai Manowarian (cum a explicat manowar, pornind de la 13 si adaugand 5 azi, 5 maine, 5 poimaine ca sa nu se prinda lumea), asta a fost prost si a atras atentia.
Pardon. Asa am discutat pe textul lui Adi. Daca dat toti procent, medicina se ieftineste. Pentru ca e ceva normal, sunt bani in sistem.
Problema, de fapt asta e marea problema si in SUA si in europa (v-am mai zis, cand discutam ceva scoateti romania de acolo, pula mea, comentam despre sua si romania????) este ca sistemul e facut din oameni.
astia in UE s-au gandit sa fie bine pentru toti, asa ca au aparut parazitii care nu vor sa plateasca
aia din SUA s-au gandit ca daca tot e la liber sa ceri cat vrei pentru niste chestii a caror cerere e obligatorie…ce pula lor “15000 aceasta cusatura”.
Germania are, din ce imi amintesc, trepte. Trepte care iti ofera acces diferit la sistemul medical. Dar, obligatia sa iti platesti asigurarea medicala e acolo. Nu pentru ca statul “este rau si jefuitor” ci pentru ca sansa sa nu ai nevoie niciodata de sistemul ala este aproape 0%. Asa ca te obliga sa ai grija de tine.
Nasol e in Suedia (de exemplu) unde nu ai sistem privat. Ai bani…pula, tot la aia de stat de duci. Ceea ce e bine cand nu stai 6 ore in spital pentru o raceala.
Dar. Poate nu m-am facut bine inteles. Nu apar sistemul european pentru ca a uitat sa se adapteze. Apropo, Sua are si mai putini medici decat media, poate si d-aia timpul lor e mai scump. Dar, la baza il consider mai normal. Nu de alta dar e versus: “Sistemul american e mai bun ca isi lasa oamenii sa moara daca nu au platit”. Si problema mea e ca e o chestie destul de arbitrara asta. Maine poate “nu au platit” este mai mult decat am io in banca, pentru ca poate am racit dupa ce mi-am luat o casa si nu am cash.
Animaloo
Scriu de pe mobil si nu pot da copy/paste.
Daca SUA duce lipsa de medici, unde e anuntul cu “recrutam medici, oricine trece testele noastre de medicina si engleza primeste viza nelimitata pentru el si familia lui intr-o saptamana, fara alte batai de cap”?
Imm…nu prea e, nu?
Ps: statul german sa mi-o suga, am vazut diferenta dintre 50k acolo sau in UK. E jaf curat ce fac aia. Sa ma corectati, va rog, de gresesc.
Nu gresesti.
Am incercat sa le explic si eu celor din Germania, da’ … ca si aia din Romania, nu inteleg ca se poate mai bine.
Asta cu prețul masiv la medicamente e posibilă pentru ca americanii impun niște standarde extrem de dure pentru a lansa ceva pe piata. Un medicament generic, adică inventat de jde de ani căruia i-a trecut perioada in care e protejat inventatorul (vreo 20 de ani cred) trebuie sa treaca prin aceleași filtre ca un medicament nou ca sa fie pus pe piata – studii de laborator, studii pe voluntari sanatosi, apoi pe nr limitat de bolnavi, numar mare de bolnavi tot tacâmul. Asta durează ani si mai ales costa peste un miliard de dolari. În timp ce europenii cer doar ceva studii de laborator care sa arate ca substanta chimica din generic e suficient de asemanatoare cu originalul, si il poti pune pe piata (tu, adică firma de medicamente). Practic americanii au doar o bariera de blocat concurența.
Si alta chestie amuzantă. Gen asigurările de stat (vorba vine, nu sunt chiar asta) Medicaid (Pentru săraci gen ajutor social) Medicare (Pentru varstnici) si structura pentru veterani de război nu au voie să negocieze prețurile cu furnizorii de servicii sau produse de sanatate; folosesc prețul plătit de asigurările private. Că cică daca ar negocia ar fi un fel de abuz, ca sunt prea mari si sunt de stat si nu e corect, ca daca doamne fereste negociază prețul prea in jos.
Ba am si io o intrebare: de ce e asigurarea privata x sute de lire/euro si aia de stat trebe sa fie in procente din salar? Ba serviciile au costuri fixe, la fel si asigurarile? Atunci de ce satana dai x% din salar? Mie asta nu-mi convine la sistemul asta de cacat, totul e pe procente.
Pai daca muncesc mai mult de ce sa am privilegiul sa platesc mai mult? Si macar daca era flat rate procentul ala la suma, desi nici asa nu era ok, ca beneficiezi de aceleasi servicii si daca platesti 5% din 20k/an si din 100k/an. Dar nu, ca e si cu tax band, pentru ca de ce nu? Boschetarii sa plateasca 0-5%, aia care chiar muncesc sa plateasca 15-25$, pentru ca are sens, sunt niste chiaburi evident, da-i in pula mea sa plateasca.
Ba poate n-am inteles eu bine, dar Dan zicea ca el are asigurare de 80 de dolari pe luna si joaca la loz in plic numa cu asigurarea nevestii si a copilului, pentru ca sotia lui nu munceste sau ceva, si ar costa-o cam 500. Ce toti ziceti de sume de alea de 1000-1500 pe luna? Alea sunt rezervate salariatilor UE, daca au salarii suficient de mari.
Io cred ca n-ati inteles exact cum functioneaza chestia in SUA. Posibil sa ma insel, dar acolo platesti doar echivalentul BUPA din UK si ATAT. Nu iti mai baga nimeni mana in buzunar pentru NI (NHS). Si nici macar BUPA lor nu te obliga s-o platesti, te lasa sa mori pe barba ta daca insisti.
Johny
Sa inteleg ca e normal si ok ca unul sa cumpere ceva patent si sa mareasca pretul de vreo 50 de ori pentru ca….ceva protectii…ceva nush ce?
Mda, pare justificata cresterea 13-> 750 per pastila. Inca nu au zis nimic sustinatorii libertatii americane. Libertate gen pana vrei sa importi medicamente la preturi decente, ca aia stiu ca e ilegal, nu?
@Fery (“Ba am si io o intrebare: de ce e asigurarea privata x sute de lire/euro si aia de stat trebe sa fie in procente din salar?”)
Uita-te la denumirea românească a ăleia de stat si s-ar putea sa te prinzi. Mai exact, la C-ul din abreviere.
Ba lasa asta, ca io inteleg ca toti ‘contribuim’, da eu intreb cum e asta ok sau fair? Si de cand ‘contributia’, semantic vorbind, insemna ceva involuntar, fortat? Ca in esenta cuvantul la origine are sens inspre facultativ, electiv, nicidecum japca.
E mai de calitate viata unui pensionar britanic de 80 de ani fata de viata unui pensionar roman de 80 de ani?
…aha. si dupa ce ai ajuns la 60-65, cand nu mai lucrezi, ia vezi, cat e asigurarea? 🙂
@Deria: as spune ca da. In primul rand pentru ca ala britanic e viu. Pentru detalii, vezi cat traiesc. Astia parca 80. Romanii parca 70. Deci pula mea.
Bine, oricum, viata la 80 de ani nu e prea minunata, dar zic asa, traiesti mai bine cand esti viu *TM*
Pai daca iesi la pensie, intri pe Medicare, unde scoti realist din buzunar un 10k pe an cu dinti inclusi. Dupa 40 de ani in care n-ai cotizat 5-10-15% din salar la asigurarile vietii, parca altfel te vede lumea daca ai apucat sa faci ceva cu banii aia. Daca nu, error.
Eu asta cu dorinta de viata la 70-80 de ani n-o inteleg neam.
@Fery: nu e asa. Stiu ca asa pare, dar nu e asa. Da, semantica iti da dreptate, dar.
Asigurarea de sanatate privata, da, e supusa regimului juridic al contractelor. Prin urmare, poti vorbi de consensualism. Vrei, bine, nu vrei, vorba aia – “sa fii sanatos”, Literalmente. 🙂
In cazul asigurarilor de stat, e alt regim juridic. In teorie (si pe scurt) asigurările sociale (inclusiv astea de sănătate), inseamna un mecanism de redistribuire a unei parti din pib, catre un fond mutual cu care sa fie protejati membrii lui atunci cand/daca survin anumite evenimente.
E instituit prin lege, nu prin acordul de vointa al partilor. Aderi la el nu daca vrei (ca la contractul cu asiguratorul privat) ci prin simplul fapt ca realizezi un venit (exceptand anumite cazuri cand esti scutit).
Daca e corect sau nu, plm…
Discutia e mult mai vasta si oricum nu am pretentia ca stapanesc subiectul.
Cu asta sunt de acord, numa ca pentru mine asta este fix un fel de furt la nivel de stat, imi iei banii fara menajamente (cum zici tu, chiar prin lege), dai de ei inapoi cam ce servicii iti convine, fara oversight, fara performanta, fara nimic.
Mie ASTA mi se pare ciudat ca apara cei care discuta in contradictoriu US vs. EU la nivel de healthcare.
Desi discutia asta poate fi foarte usor extinsa si la pensii, si la orice alt fel de taxe. Cum zicea Manowar mai sus, la orice cheltuiala din taxele mele repede afli ca, in mod ciudat, cheltuiala aia o mai platesti cel putin o data, mai mult sau mai putin direct. Si atunci?
@ Vinil
Păi eu sunt de acord ca barierele astea impotriva concurentei sunt artificiale si sub pretextul binelui pacientului creează condițiile sa fie jumulit până la sânge. Alta bariera. Sa nu crezi ca doar la cantități mari se gândesc. E cam ilegal sa bagi in State medicamente ca persoana fizica. De astea banale, nu vorbesc de chestii psihotrope. Sunt multi romanasi care merg in vizita la rude in State si vin la mine sa le dau reteta pentru vreo trei luni pentru medicamente banale, de hipertensiune, dislipidemie, astm etc in dublu exemplar, ca sa arate la vama ca altfel se cam încadrează ca traficul de droguri. Bine, nu ii baga neapărat la bulau, dar ii cam poate face pachet înapoi acasă daca ii prinde. Caci o cutie de simvastatina (medicament de scăzut colesterolul) de vreo 10-20 de lei la liber la noi e cam la vreo 200 de $ pe acolo, ultima oara cand m-am uitat.
@Fery. Da, de aia am si spus (dar tu ai taiat exact partea mai importanta) “in teorie”.
Si da, si la pensii, o extindem peste tot. Si la pompieri, da-i in plm, cat ma costa sa imi cumpar doua extinctoare, unul mare pt casa si unul mic pentru mașină. Si la politie, ce plm, am usa de metal, alarmă, am sabie in stanga scaunului la masina si, la cat e de ieftin, cred ca imi permit si un bodyguard. Si la armata, mai sa-i dracu, paatram 2-3 mii ca sa ne onoram angajamentele prin Kosovo sau Afganiatan si restul – out, ca oricum ungurii nu vor ci adevarat Tranailvania, doar trolează, iar alti inamici naturali nici nu aveam, poate Teleormanul…si tot asa. “Lol”.
Si nu imi spune ca politia, pompierii, armata nu sunt plătite din CASS (BUPA, MUPA, PLM), că, daca stai sa te gandesti, cam tot un fel de asigurare de stat e si cu ăstia. Ca nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa iti stinga casa, in caz ca ia foc, gen. Nu? Poate tu nu vrei, na, iete-asa, de-al dreacu! Atunci n-ar fi ok sa te intrebe mai intai daca vrei sa dai bani la/pentru pompieri?
“Lol” parcă am zis deja.
Rectific, chiar am verificat acum, e numai vreo 30 $ Ca generic acum, or fi reusit sa intre cu ceva concurența. Da principiul e valabil, vezi epipen- adrenalina pentru alergie urâtă unde firma care avea originalul a cumpărat singurul producator de generic, si isi face singură concurența la câteva sute de dolari vreo două bucăți.
Deci Johnny confirma. E piata liberala numa cand e vorba de preturi. In rest “cui nu ii convine sa moara”.
Vinil: de ce crezi ca se pune problema “stii engleză intri?”. Sistemul anglo saxofn e dubios (și la UK și la us si la aus)
Aia cu 50k germania nu am inteles.
Ar fi naspa fara ei. Pentru ca te-ai putea trezi ca se duc niste pustani in vreo pivnita sa asculte muzica si ard acolo ca sobolanii pana vine oricine.
Asta ar fi si mai nasoala. Pentru ca n-ar avea cine sa dea amenzi bosoroagelor care vand zarzavat in piata si sa-nchida ochii la orice pare periculos sau da spaga. Imaginati-va cum ar arata o tara in care legea nu-nseamna nimic. Si pe urma, tre’ sa ai pe cineva vesnic aservit politic si armata nu poate fi, ca aia se rotesc.
Doamne-fereste. Pai, cum sa ramai fara armata? O tara fara armata ar iesi invinsa din orice razboi mondial, ar iesi ocupata, cu teritorii pierdute, cu datorii de platit pe zeci de ani, cu armata straina pe teritoriul ei, cu lideri numiti de la Moscova, cu bazele altora la Deveselu etc. Cine cacat vrea sa riste asa ceva? Nu, nu – armata O PASTRAM, VA ZIC. Pentru ca este ESENTIALA. Altfel cum pula mea sa-ti vanda toti troacele lor expirate?
Nu prea te-ai gandit la chestia asta, boss.
Nu de alta, da’ cei mai multi dintre noi am platit deja 2-3 extra case in impozite aruncate in gaoazele astora. De la pompieri la armata si politie si restul. Ca, nu-i asa, o pensie de 450 de milioane nu-i de colo…
Evident ca oamenii traiesc dince in ce mai mult, ca omul n-a fost facut sa traiasca peste 80 de ani si ca frecventa spitalizarilor creste exponential, si tot tacamul.
La noi in Romania nici macar nu mai ajung oamenii la doctor. Pentru ca daca ai 70-80 de ani si nu stii CAND sa te duci, mori. Tu (sau ai tai) nu stiu ce ai, nu stiu ca e groasa cu durearea aia de burta si nu merge sa stai in pat doar cu ceai. Si amani. Doua trei zile. Si e prea tarziu. Oriunde, in UK, in US, oriunde. Cu orice bani. De fapt de multe ori nu-si dau seama nici doctorii. Mor si oamenii de 50-60 ‘din senin’, mai ales in Romulania. Si te duci la colegiul medicilor din parti.
Alta cauza ar fi ca desi se baga gramezi de bani in tehnica, informatizare, rezultatele sunt submediocre. Sau cel putin asa se vede la clientul final.
Mda, asa ti se pare. UK plateste doctorul ala de rupe, fara de Romulania de exemplu. De unde si problemele mari din Romulania, care partial nici nu le vedeti, btw. Costurile sunt imense pt batrani (nursing etc.) Pe de alta parte, n-ai vrea sa fi bolnav, dar parca vad ca plangi daca ai un copil cu Down, parca vad ca vrei teste genetice etc etc Toate astea costa de rup. Si banii se mai si rispesc, ca asa-i in tenis, pardon, sanatate.
@BigA: da, ai dreptate, io zic sa nici nu se mai dea salarii la oameni, sa se dea numa niste cartele de paine si orez, un loc in garsoniera si de restu sa ni se dea voie sa ‘contribuim’ la ‘asigurari’ si servicii publice si pula mea. Proprietatea privata ar fi un ‘moft’. Mai trebe sa inchidem granitele sa nu aiba sobolanii unde pleca si am rezolvat tot. Oare cum altii nu s-au gandit la chestia asta? Ar fi societatea ideala, invatamant si sanatate toate gratuite, politie si armata si pompieri gratuite, chiar si un OM NOU s-ar naste, ce sa mai. Ar fi ideal. Tot asa, in teorie.
pai, ar trebui sa se nasca omul ala nou. ca-ti dai seama ca avortul ar fi ilegal. ce dracu’.
Altfel, mda, norocul romanilor ca au armata. Ca altfel, ganditi-va, Romania e langa rusi. Pai, daca ne atacau aia? Asa, se uita rusii la armata romana si se potolesc imediat.
Toti vor sa traiasca, cat mai mult. daca nu ei, ca nu mai stiu de ei, atunci apartinatorii. Natura umana, ce sa faci…
Daca te consoleaza, se spera ca in vreo 100 de ani vom scapa de corpul biologic. Vezi tranhumanism and shit.
N-ai ce-i face, n-ai blazon de bogat daca nu tragi de viata pan’ la 85.
@Ferry : Gândește-te la asta ca la o problemă de dezabstractizare a banilor.
Unul din principiile primitive din economie, parte din gândirea incipientă a egalitarienilor e că timpul meu este egal cu al tau. Principiile simpliste de stabilire a prețului produselor plecau de la ore de muncă pentru realizarea lor.
Dacă te gândești strict la chestia asta și ignori costul de oportunitate al faptului că plătești o taxa de sănătate ( că nu prea ai oportunități alternative de muncă /cheltuit bani când ești bolnav sau mort ) e destul de echitabil să plătim toți cu, să zicem 10% din timpul nostru lucrativ pentru menținerea unui sistem de sănătate.
Sigur, tie poate îți trece prin cap că tu câștigi mai mult decât alții în același timp, dar pentru un sistem echitabil trebuie să te îndepărtezi puțin de valoarea banilor, că banii intrinsec nu te țin în viață, iar în plus gândirea asta, fix așa duce la situația din US in care un spital poate să ceară cat vrea pula lui pe trupul doua copci, iar tu ești liber să câștigi cat vrea pula ta, să vedem unde ajungem.
Practic , dacă pentru a întreține un sistem ar trebui să muncești efectiv și nu ai putea substitui timpul cu bani 5-10% din timpul tau de lucru ți s-ar parea rezonabil pentru un sistem de sănătate funcțional care să îți asigure familia?
Că mie da. Nu e neapărat modelul ideal dar ar putea fi funcțional.
Problemele sunt două.
Rezultatul e că nu livrează rezultatele așteptate, adică te poți șterge cu asigurarea la cur.
A doua , aia principală, e că unii nu contribuie cu nimic. Că pun 10% din 0.
Prima e principială, că multe lucruri se fac mai degrabă cu multe conversii păguboase in bani, în sistemul sanitar, mai degrabă cu timp.
Vezi consultantii din NHS UK, vezi contracte cu șpăgi in România.
Iar astea sunt două exploituri care sabotează sistemul, unul ce tine de socialism, altul de corupție și lipsă de etică.
In spam
@Manowar. Cei mai multi dintre care “noi”? Noi astia gen de pe blogul asta? Asa, si? Discutia era referitoare la toti, nu la “noi”.
La sistem, nu la tine sau la mine sau la “noi” raportat la sistem.
La fel cum discutia nu era despre pompierii (politia, armata) din Ro, chiar daca am exemplificat absurdul (tampenia) ideii dand exemple “românești” (Ardealul si ce cacat am mai zis). CI, in general. Sau in Uk ti-ai cumpărat pompieri privati si ai uitat sa ne pui poze?
Hai, zi ca ti-ai dori ca, de maine, sa dispara brusc toata poliția din Anglia. Si pompierii. Si sa ti se dea inapoi partea cheltuita pe ei din banii luati de stat. Sau macar nu ti-ar mai opri de acum incolo. Da, te cred, ti-ai mai lua inca una sau doua case. Asta e ecuatia, nu?
SI, cand pleci de la munca, poate una din ele tocmai a ars. Si ce daca, era asigurata privat (oare cat ar fi asigurarea de incendiu intr-o tara/zona fara pompieri? De vreo 50 de ori mai scumpa sau exagerez?) Si oricum, mai ai o casa, pleci spre aia. Pe care o gasesti ocupata de 10 negri. Mititei da’ cu pula mare. Sigur, nascut si crescut in cartier, te bati cu ei oarte-n parte, pana vine politia…oh, wait, stai ca e desființată, ma rog, ii bati tu de unu singur da’, plm, dupa ce ii ingropi in spatele casei (banuiesc ca desfiintam si morgile, nu? Sau, ma rog, ecarisajul, hingherii, plm, am zis ca-s negri, nu? ) constati ca ti-au golit-o de acarete, nici capacul la wc nu ti l-au mai lasat. Da-le-n plm, erau asigurate privat (oare cat o fi asigurarea de bunuri intr-o tara fara politie? ).
Etc.
De armată nu zic, nu cred ca se pregatesc vikingii sa mai dea o tură. Poate nemții s-ar uita asa, putin pieziș dar nu cred c-ar fi o asa mare pierdere pentru Anglia daca ar fi invadata de ei.
Chiar ma gandeam acum cateva zile, citind ceva despre armata Canadei, e de vreo 5 ori mai mica decat a Romaniei, ca nr de soldati activi dar, ma, serios acu, la ce le trebuie astora armata? Ca ori ii invadeaza, la o adica, ursii polari din Groenlanda, ori SUA, nu? Că de altii chiar n-au de ce sa se teamă, sar americanii daca e ceva.
@Fery: daca te AUZEAM spunand asta, as fi fost doar amuzat dar as fi zis, na, tot felu’ de oameni pe lume.
Dar faza e ca te CITESC. Corelativ, inseamna ca tu nu spui ci scrii. Adica textul apartine unei oersoane cel putin alfabetizate. Adaugand ca te exprimi si corect, e clar ca nu te-ai oorit dupa anul cu Ana are mere. Si totusi nu imi vine sa cred ce citesc.
Dar, na, e vina mea, desigur. Gandesc inchistat, probabil.
Ba, da, sistemul merge prost, are gauri cat casa, cu atat mai mari cu cat e mai de cacat tara respectiva. Le vedem/simtim toti, indiferent de loc. Dar de aici si pana la a discuta despre hai sa le desfiintam…ce sa zic? Chiar nu ti/vi se pare cam mult?
Daca pot cumpara si arme dupa, da, absolut.
Nu. De ce pula mea as cumpara cand nu mai exista politie? 😉
Din ce stiu poti sa te bagi la o asigurare privata de la un venit in sus, dar apoie dificil spre imposibil de revenit la cea de stat. Iar asigurarea de stat inseamna ca esti asigurat la o casa de asigurari (nu exista monopol), iar cabinetele, spitalele sau clinicile au contracte cu casele de asigurari. De stat, dar cu concurenta intre ele.
Nici eu nu am inteles-o p-asta.
Sistemul din US mi se pare bolnav si dement, preturi de cateva ori mai mari la aceleasi servicii sau medicamente fata de Europa civilizata. Dar na, “capitalism”, “mana invizibila a pietei” care regleaza preturile in favoarea clientului.
Eu sunt de parere ca sanatatea e unul dintre domeniile in care profitul nu ar trebui sa fie scopul principal, altfel ajungi la mana unor sociopati care o sa zica “ne pare rau, dar parintele dvs. are deja 70 de ani, a trait destul, sunt altii mai importanti” sau “ne pare rau copile ca nu putem sa te ajutam, tatal tau nu este bancher, ci doar un amarat de ITst si nu contribuie asa mult la altii, sunteti la coada listei, sper sa te faci bine singur”.
@Manowar: păi da, sa zicem ca poti. Ca si aia care ar vrea eventual, daca tot nu mai e politie, sa intre peste tine in casa. Sau sa te talhareasca pe strada. Si atunci devine o chestiune de “care o scoate mai repede”. Fix ca-n Vestul….civilizat, nu? Sau sintagma era cu Salbatic?
In plu, evident ca ar trebui sa ii iei si sotiei una. Ca, na, doar nu e permanent cu tine. Si copilului, un Uzi mititel, sa incapa in rucsacul de școală, pentru cand se va duce la scoala singur.
Si cu asta s-ar rezolva cu lipsa politiei. Cel putin in materie de intrat peste tine in cada, de talharit pe strada, de violat si probabil de inca 2-3 variante de “mici neplaceri”.
Desigur, tot cu arna s-ar rezolva sa zicem si problema unui sofer beat, conducand cu 120km/h in localitate, fix cand traversezi tu strada. Adica daca ai o pusca cu luneta si ai norocul sa il obeservi de la 1 km, aritmetic ai 30 de secunde sa-i tragi un glont in cap.
Ca si vecinilor care o pun de-un gratar si te deranjeaza cu fumul si muzica, ca dau la maxim, nu, nu manele, ca nu ai locui in zone cu saraci, dau la maxim…Vivaldi. Asa, pac, pac, cate un glont in cap, ca nu te-au notificat din timp ca fac gratar. Asta, desigur, presupunand ca nu esti tu cel cu gratarul si ei cei deranjati . Mno, la noroc, poate nu te nimerste din prima, că te marchează fumul gratarului si ai timp sa bagi mana in lada de grenade, aflata la indemana, ca la orice barbecue, si sa-i arunci vreo 2 peste gard, sa te lase dreacu in pace. Asta daca nu te enerveaza de-a dreptul si te face sa scoti tancul din garaj, maraind in barba, Stai, vecine, fmm, sa vezi cum dau eu tancului ovaz din pristolul de la Roma…
Stiu, exagerez. Nu ti-a luat statul englez atatia bani pt politie cat sa iti fi ajuns sa iti cumperi un tanc. Dar, daca adăugăm si banii de pompieri, armată si alti inutili de-astia…poate nu mai e chiar exagerare. Macar de-un TAB la mana a doua s-ar face? 😀
Cam da.
Aritmetic ai avea o societate mult mai de doamne-ajuta IN CELE DIN URMA. Pentru ca parca nu-ti mai arde sa fii muist cand stii ca oricine te poate trimite in lumea dreptilor, oricand.
Cam cum e acum cu nukes. Parca nu vrea nimeni sa dea cu nukes, ca nu se stie de unde le vine si lor dupa.
Nu ma ocup cu nimic interesant, sunt un soi de Gica de la scularie. Nu conteaza cu ce ma ocup, nu e un argument intr-o discutie pe Internet. Si sigur nu ma bucur seara cand trag linie si sar in sus “l-am facut azi prost pe unu’ necunoscut pe Internet”, am trecut de pubertate cu o intreaga generatie. Daca te simti jignit imi cer scuze, nu a fost intentionat.
Si nici lipsa raspunsului pentru Orbu nu e intentionata, am avut de lucru si abia acum am reusit sa citesc un pic din urma. O sa caut postarea si sa vad daca mai e de raspuns ceva sau s-a discutat deja subiectul.
Nu stiu cine a crezut ca mi se pare normal sau ca apar chestiile astea. Singura chestie care mi se pare foarte buna la sistemul american e ca te lasa sa nu te asiguri daca asa vrei tu. Si mi se pare normal sa ti-o traga cand te prind la colt.
Btw, si compania la care lucrez fabrica (la trecut, nu se mai ocupa cu sectorul ala de produse) niste chestii care costau sub 1 dolar si se vindeau cu pret mediu cam $40-50 si nu a comentat nimeni vreodata. Nu erau medicamente, dar sunt produse mai populare ca medicamentele.
Pai in afara unor greseli de intelegere (acopera orice specialitate in reteaua lor, nu au 2-3 medici in retea ci minim 10% din toata tara aia) si de calcul (ai luat preturile de lista, nu alea prin companie), eu platesc in Romania anual mai mult dintr-un salariu mai mic, ca ia statul vreo 55% impozite si contributii. Nu stiu cat de des te imbolnavesti de $200,000, dar si in Romania cand ajungi la asa ceva s-ar putea sa fii tratat cu cateva doze de “nu avem” si sa scoti banii din buzunar ca sa te duci la o clinica prin Austria sau Turcia.
Stii cum iese mai ieftin? Calculeaza cat platesti in RO pe sanatate in 30 de ani si ce obtii din asta, in special daca ai salariu sensibil peste medie. Decat sa platesti de fapt pentru 10-15 vasluieni beti, mai bine platesti doar pentru tine in alta parte. Si daca ai salariul peste medie in RO o sa il ai si in SUA, ca nu te duci sa conduci taxiuri.
Nu toate impozitele și taxele sunt pentru sănătate așa că e irelevant că îți iau aia 55%. Știam că e 45, dar in fine.
Ce, în US ai impozite 0%?
Contribuția la CAS este de 10% , deci despre asta putem vorbi .
Sunt 10% din salariul tau mai mult de 1500 de parainpe lună. Dar, hai, că poate ai și partener care munceste și împărțiți costul copiilor. Sunt 750 de dolari pe lună mai puțini decât 10% din salariul tau?
Dacă nu, în US va trebui să îți iei silver.
Apoi Romania e un caz aproape de distopie, am zis, dar uită-te în jur la alte țări cât se plătește pentru sănătate și condiții.
Nu e o greșeală de calcul, e o problemă de perspectivă.
Una că nu am accesa la preturi de companie și la condiții în asigurările pentru companii, ci la preturi de listă , deci ar fi imposibil să analizez ce nu știu. Dacă aveți voi detalii comparative , puneți pe masă.
Vorbeai de compania ta care are parte dintr-un spital și se tratează angajații gratis și nu mai plătesc asigurări de sanatate. Ok, asta deja e bine,, dar acoperă spitalul ăla tot spectrul posibil de boli și dacă da, cu ce grad de specializare in tot spectrul? Care e șansa să ajungi sa fii tratat cu “n-avem” ?
A doua, că în US sunt mai mulți contractori/self employed/ one man company decât în țările din Europa ( procentual vorbind ) . Așa că înțeleg sa pun problema așa. În plus, a prezentat Dan fix cazul ăsta pentru jumătate sau mai mult din familia lui – care necesită asigurare de listă.
Desigur. Era la un alt articol cazul cuiva care a fost operat în Franța la o clinica privată pe 14k Euro – chestia aia pare genul de boală pe care îți iau aia din US 200K +/- , că a stat vreo 2 săptămâni + în spital.
Din care deconteaza CNAS vreo 8k parcă.
6k + drum (chiar și 14k+drum) e mai puțin decât coplata la o asigurare gold din US .
În condițiile în care introduci același sistem în UE ca in US unde te mai duci pentru servicii premium la preturi pe care măcar unul din clasa de mijloc ( din Europa, nu neapărat Romania ) și le permite?
Legat de cât plătești in Romania la sănătate pe 30 de ani, aveam salariu peste medie în România. Și ultima oară cand eram salariat plăteam pe la 250-300 de euro pe lună la sănătate , că parcă era mai mare contribuția atunci.
Ce obțin ? De la stat ne-mare lucru, dar totuși soția a născut la spitale de stat de două ori.
Cat costă asta in US? Și dacă mergeam la privați in Romania era mai ieftin.
Ce obțin, preturi mai mici la privat în România si în general EU, din care deconteaza casa de sănătate parțial. Iar cat rămâne sa pun din buzunar e nesemnificativ față de cât costă în US. Adică îmi permit eu acum, îmi permiteam cat de cât și când aveam salariu doar de două ori peste media din Romania, își permite și un european cu salariu un pic peste medie majoritatea chestiilor. Cu ceva eforturi poate, dar merge.
În US eu nu prea mi-aș permite mare lucru.
Iar chestia cu ” e un risc pe care mi-l asum” merge, dar prefer sa nu, sau dacă mi-l asum prefer să fie cu costuri mai mici.
Salariul peste medie în US nu te ajuta foarte mult in cazul ăsta.
Uite, eu daca as lucra acum in US nici măcar nu știu dacă aș câștigă mai multi bani, că sunt deja destul de sus pentru ceea ce fac individual. Dar și dacă aș câștigă nu ar fi nici măcar dublu. Și dacă nu ar fi dublu, eu nu îmi permit să mă îmbolnăvesc de nimic care trece de co-pay 40-50k .
Probabil că aș duce-o mai bine, că probabil nu mă îmbolnăvesc de nimic foarte complicat, dar e un pariu. Pe care NICI NU MA GANDESC să îl fac. Am avut de câteva ori șansa să merg în direcția aia și eu, ca eu, că cu o oarecare reținere aș fi zis că hai că merge ceva temporar acolo, dar soția a fost clar împotrivă și înțeleg de ce.
E simplu, câtă vreme nu sunt milionar nu am niciun motiv să agreez un sistem care funcționează brici pentru milionari, păi ce, eu sunt fraier ?
Dacă aș fi milionar sau de la milionar in sus, da, tată, aș fi cu US-ul in gură peste tot, dar nu-s .
Și mi se pare amuzant să nu vezi proporțiile.
aici deja esti aberant. Cum adica e normal sa ti-o traga la colt? E normal sa iti ceara banii normali pentru sanatate, chestie pe care nu o poti considera ca pe o cerere de cartofi.
Dar, ce e amuzant este ca in timp ce te bucuri ca “le-o trage la colt” nu observi ca practic v-o trage si voua, astia cu asigurare. Bine, nu tie ca lucrezi la firma x, dar cum plm poti sa spui ca e normal sa ai asigurare si sa platesti cat platesti in UE fara asigurare?
Dupa care imi dai exemplu ca la urgente (urgente, da?) nu ti-au bagat in seama fina pentru ca ea avea pneumonie, dar aia erau pe moarte. La urgente, da? Dar, aparent uiti ca in Germania s-a rezolvat.
Am un unchi care a avut un accident de masina neprietenos in SUA. Lucra ilegal, tot tacamul. L-au reparat (la ora aia in Romania murea, probabil). Dupa care i-au trimis factura de 70k. Deci, daca mergeai cu pneumonia in spitalul ala, tot muie iti luai. Ca e la urgente in plm.
Si da. Stiu problemele din UE. Cum ziceam, oamenii tind sa fie niste porci nesimtiti. Englezii mergeau in spania si se trezeau “vai, uite aceasta problema cronica, sa mor de stiam de ea, reparati-ma voi”. Pentru ca era ieftin si bun. Acum…a ramas ieftin.
Eu am inteles ca asta se intampla in Olanda, deci tot in UE .
pai da, ala era exemplul rau ca “in UE suge ca la urgente se ocupa de urgente nu de mine”
In Romania la urgente e caterinca. TOATA lumea are urgenta cea mai urgenta, ce plm conteaza ce zic doctorii aia? Niste pilosi. Practic si aici e cam la fel: toti sunt mai putin urgenti decat mine ca io am asigurarea asta.
Iar: 6 ore pentru doi gigei in coma? Da ce plm le faceau? ii despaducheau? Aveau doar un doctor?
Pai ce crezi ca din coma iesi asa repede ? Poate dura luni de zile. 🙂
@Animaloo si Clawbc
Legat de Germania si jaful
In UK la 50 k iti raman pe luna cam 3100
In De la 50 k iti raman pe luna cam 2500
Jaf curat. Sau poate nu sunt ok calculatoarele de pe net. A se nota ca nu conteaza moneda, euro, lire, din alea Botswaneze, e doar “cat ramane”.
Sa ma corectati de nu e asa. 500 pe luna minse pare colosal ca si diferenta.
pai, nu intelesesm ce ai zis. Ca ai fost atat de criptic. Dap. Germanii au taxe de te fut in cur cu pula data prin geam. Si, la fel ca romanii din SUA, sunt de parerea ca “asa trebuie!”
Dar…La final iti faci taxele si mai iei 1000-2000E. Daca ai un copil iti mai da de o ciunga.
Suedia, vad, are cam aceleasi taxe ca UK (la nivelul asta de 50k/an). Adica la 50k E/an in stocolm ai 3072. Vs 3084 in UK.
Da, sunt mai putin de 10% si nu, nu imi iau silver pentru ca prin angajator pretul e sub 50%. Asigurarile sunt destul de scumpe daca ti le iei in nume propriu, asta e foarte adevarat, dar daca esti angajat si castigi peste 60-70k pe an iesi destul de bine.
Iar diferenta de impozitare e simpla: in RO din 70k ramai cu 31.5k, in SUA ramai cu 54.25k si daca mai platesti si 5-6k pe asigurare (partea ta)tot ramai cu vreo 48k, 50% mai mult decat in RO. De-aia faptul ca asigurarea de sanatate e 10% in RO e irelevant daca o pui in context: cati bani iti ia statul in RO si cat iti ia in SUA. Si nici nu am luat in calcul diferenta de taxe cand cumperi ceva, TVA romanesc de 3 ori mai mare ca sales tax la ei. Asta inseamna ca acolo sa ai 50k pusi deoparte pentru cheltuieli accidentale nu e o problema, nu ai operatii de 200k cu coplata in fiecare an, poate una la 20 de ani si atunci iesi financiar pe plus. Daca ai venituri peste 70k per familie, o duci chiar bine.
Nu stiu cat castigi in RO, dar acolo ar fi ciudat sa fii decent in IT si sa faci sub 80k, doar tu. Daca mai stie si sotia sa faca ceva util acolo(*), treceti din start de 100-120k impreuna si pana la 50-60 de ani iesiti financiar mult mai bine decat in Europa.
In schimb daca faci 25k pe an ai belit-o. Dar nu cred ca discutam despre oameni care ar castiga 25k, pentru ei Romania e locul bun de trait, primesc niste ajutoare de la primarie, o alocatie pentru copii, tratamente gratuite, trai pe banii fraierilor. Traiasca socialismul!
Scuze, Animaloo, n-am vrut sa fiu criptic. Am presupus ca pe aici circula multi “internationali” si stiu ce vorbesc, adica de cand am vrut sa plec din RO, cam stiu salariile si taxele aproximative peste tot :).
@Adi
Nu asta e problema, problema e ca sunt produse pe care poti sa le iei sau poti sa nu le iei daca nu ai bani. Pe cand pastilele alea, poti sa le iei sau poti sa mori. Efectiv. Si ala nu e primul sau ultimul care face gunoaie genul. Adica asa e toate medicina in US, pui preturi fara sa analizezi castigurile medii ale lumii, fix pe ideea ca nu au de ales. Ca pastilele nu’s iPhoane, nu le iei ca vrei sa fii cool, decat daca sunt mici si albastre (asa aud din mituri ca e v… nu zic numele ca sigur algoritmul ma baga in spam).
Sigur, sunt de acord ca sistemul medical european e japca, dar pana la urma se rezuma la gusturi cred. Gen ambele variante sunt aiurea rau, Europenii au probleme cu socialismul si Americanii cu…in nici un caz capitalismul, ci ceva capitalism mafiot cu reguli care sa ajute pe cine trebuie. Doar ca cine trebuie nu e omul de rand.
Europenii primesc puncte in plus pentru sinceritate, cel putin, sunt socialisti si o recunosc. Americanii se lauda cu libertatea, dar singura libertate e sa platesti cat vor sau sa crapi. Nu ai libertate sa iei kilul de pastile din China. Bine, eu urasc americanii din principiu, le detest ipocrizia.
cum ziceam, in SUA esti ok daca ai bani sau esti sanatos.
iarasi aducem Romania in discutie, ba o facem si retard. Dar, concept de civilizatie, aia care castiga putini bani sa moara. Da-i dracu, nu? Vezi, nu vorbim de aia care nu muncesc, ci de aia care muncesc dar au meserii prost platite. Plm, gunoieri, burgheristi.
Rar sunt de acord cu Animaloo, e un pic prea socialist pentru mine. Dar asta e exceptie. Daca eram in US pe la 20 de ani, cand aveam in portofel bani de un covrig sau un bilet de autobuz, nu de ambele, si imi futeam genunchiul sau faceam ceva apendicita, cum am facut in RO, ce pateam? Chiar is curios. Adica nu poti fi productiv din prima, si nu toti au parinti bogati, zic.
pentru ca e un pret rezonabil pentru o apendicita.
Daca invarti burgeri la 20 esti ok, daca invarti la 30…ori e magazinul tau de burgeri si bravo, ori ai facut ceva foarte gresit undeva. Nu imi plac saracii, dar ai nevoie uneori de un mic push ca sa poti iesi din saracie. Eu am avut noroc si l-am primit cand fu cazul.
Adica 1000 de lei ramasi = 1000 de lire? Imi schimbi si mie 1000 de lei la cursul asta, te rog?
Nu. Nu e asa de simplu nici aici. Daca ramai cu asa putin in Ro, presupun ca ai toti banii pe contract de munca permanent in RO. Ceea ce-i foarte bine, fata de US, ca STII CAT DE GREU e pentru un angajator sa te de afara din US? Ha, voiam sa zic RO.
Si cat de multe zile de concediu ai in US? Iar Romania e cam la coada clasamentului in Europa.
In US, salariat, contractor, LTD, aproape ca tot cam pula aia o freci.
In Romania iti iau astia si pielea ca angajat si-ti dau, plm , dupa parerea mea nimic suficient, dar nu-s eu ala care lucreaza ca angajat acum, na.
Prin urmare – in Romania din 70k raman cu 67k, probabil.
Dar Romania e un exemplu prost a zis animaloo de ce, am zis si eu.
Si nu inteleg ce treaba are cati bani iti ia statul in RO si cat iti ia in SUA. cu serrviciul de sanatate. Conteaza cat platesti pentru sanatate in Ro ( dar eu insist sa vorbim de Europa) si cat platesti in US. Inteleg ca e posibil sa nu ai banii aia in Ro, da’ in Europa e probabil sa ii ai.
Pai AR FI CHIAR CIUDAT sa merg pentru 80k USD in US cand am primit 80k EUR pe salariu in Germania, raiul medicinei din ce zice lumea p-aici, si am refuzat. Aia-i problema, crede-ma ca am o vaga idee despre piata a ceea ce muncesc si ar trebui sa castig in US pe la $200-225k ca sa ies break even – nu cu ce raman in Romania – haha, no chance – make that $250k – ci cu cat ies daca ma mut intr-o tara civilizata din Europa. (USD < EUR, nu-i chiar cum zice Vinil ca toate's la fel 🙂 ) Si nu, nu prea se vehiculeaza sumele astea prin US pentru mine. Ci la jumate. Dar repet, nu-i vorba despre mine aici. Ci despre principii, ca poate n-o sa castig mereu banii astia, la un moment dat, am sa fiu batran . Nu prea-mi vine sa ma uit de unde-s eu acum, la realitatea din jur si sa zic "haaa, saracilor, ce misto e in America cand esti sanatos si ai cash inflow ca nu ti-i ia statul".
@Orbu
Eu comparam doar cat ia statul procentual, gen 50k lire sau 50k euro si ce ramane dupa Stat. Diferenta intre valoarea valutei nu era relevanta pentru fix asta. Adica Germania si UK au conditii relativ apropiate (relativ zic, nu complet, gen ambele pot fi considerate tari de mana intai), euro e aproape cat lira, si comparam cam ce procente raman.
Daca am compara Romania cu Germania ar fi diferita logica, dar asa presupunem ca e “tot pe acolo”. Comparatia mea implica tari cu conditii de trai relativ asemanatoare si valoare generala gen “unitati monetare”. Daca iei in calcul ca lira e mai mare un pic ca euro, iese si mai binisor UK.
Nu inteleg si pace faza cu abuzatorii aia din UK.
Pai cplm se intampla acolo.
bai, daca socialist inseamna sa dai sansa la sanatate tuturor astia de muncesc, sunt socialist in plm.
E amuzant ca nu mai poti fi de centru. Daca vorbesc cu un leftist ma face nazist, trumpist, nenorocit in acte. Daca vorbesc cu unu care a baut prea multa apa americana (discutiile de aici nu se pun, ca inteleg ca vorbesc cu oameni din sistem, care traiesc acolo, nu ii judec pentru alegere, dar sunt romanasi care nu inteleg diferentele intre republicani-democrati si politica din europa/romania) sunt socialist.
Eu cred ca sunt undeva centru putin dreapta. Pentru ca sunt in zona in care castig ceva mai mult decat media, deci o taxare mai laxa ma ajuta. Dar nu pot sa nu inteleg ca “sa moara saracii” nu este o atitudine normala. Nu de alta, dar sistemul are nevoie si de prosti sanatosi. Astia lucreaza la drumuri, la gunoi, astia sunt infirmieri, astia sunt aia care iti fac viata ta de bogat mai curata si mai ordonata. Nu poti sa ii lasi sa moara pe strazi.
este irelevant. Asigurarile alea nu tin cont de varsta. Cum ziceai si tu: patesti accidente si boli si la 20 si la 30 si ca elev in plm. Doar ca la 20 nu ai bani, deci tre sa mori. Ramanem o tara de IVY League, ca ala e scopu, o tara numa de sefi si bossi
Eu comparam doar cat ia statul procentual, gen 50k lire sau 50k euro si ce ramane dupa Stat. Diferenta intre valoarea valutei nu era relevanta pentru fix asta.
Ba da. Ca daca ai impozit progresiv ca in majoritatea tarilor si ai 10% la 1000 ( moneda) 20% la 2000, conteaza cand ajungi la 45% in ce moneda esti, nu?
E naspa ca in romania, pe salariu, ai 45% la 50 000 de lei pe an. Mult mai naspa decat faptul ca ai in Germania ( probabil) tot atat la 50 000 de euro. Nu?
Ca costurile nu-s de 4 ori mai mici in Romania.
@Animaloo
Am zis ca sunt de acord cu tine aici, si UN PIC socialist. Sau cel putin asa mi-ai parut de-a lungul timpului. Cel putin din perspectiva mea. E posibil sa fii mai spre centru decat mine.
Am scris mai mult si am sters, adica sunt chestii pentru care probabil as putea fi concediat de le zic legat de refugiati, oameni pe benefits, de inteleg astia romana. pentru ca nu free speech. Nu sunt deloc PC, si tu mi-ai parut asa un pic. Dar cu sanatatea nu e de joaca, ar trebui scazute cheltuielile in alte moduri, dupa mine. Le-am enumerat la inceputul discutiei. Si desi exista un deficit, il micsorezi, si eventual neutralizezi din alte parti.
Aia cu 20 si 30 era gen “la 20 esti pusti, inca nu ai job stabil sau misto, ca nimeni nu te pune senior dev din prima. Sau chiar dev. La 30 cam ar trebui sa te intrebi de ce, nu prea mai ai scuza de cele mai multe ori. Sunt si exceptii”
@Orbu
Repet, am comparat tari care din punctul meu APROXIMATIV de vedere sunt similare. Gen tari de mana intai. Nu compari Suedia cu Somalia, compari Somalia cu Ethiopia (probabil, asta e la ghici) sau Germania cu UK. Germania ia mai multe taxe pe aceeasi suma. Mai mult nu am idee, eu am calculat japca doar din perspectiva mea. Nu am idee ce e mai sus, dar in Germania mie mi-ar lua mult mai mult, deci pot sa mi-o suga incepand cu Merkel (cat mai este pe acolo).
Acum o sa vorbim mai mult ce inseamna “aproximativ similare”? Eu le impart in “tari faine”: UK, Germania, Olanda, Tari nordice, adica genul de locuri ok, dupa standardul meu subiectiv.
Apoi tarile doar okaysh gen Polonia, Cehia, Italia, Spania.
Apoi tari de kkt gen Romania, Moldova.
Again, e ceva subiectiv, dar conditiile intre UK si Germania nu sunt la 500 pe luna in taxe diferenta, ca tot cam aia imi ofera. Ciudat ca trebuie sa discut asa de mult pentru ceva asa mic. Puteti sa nu fiti de acord cu clasificarea mea, e relativ subiectiva, dar UK si Germania nu erau a doua si prima economie din UE? Deci cam tot pe acolo.
In Suedia moneda e SEK = cam 1/10 EUR. Cred ca conteaza un pic paritatea cand iti faci calculul de taxe. Nu calculezi 50 000EUR vs 50 000 SEK, ca-i cam de ras, nu?
Eu inteleg optica cu euliredolari ca-s toate pe acolo, dar global te mai uiti si la detalii.
@Orbu
Taxele se iau procentual din cate stiu. Aici nu calculam cu ce raman in mana neaparat, ci cine ma jefuieste mai mult procentual. Adica gen 2 tari care ofera cam aceleasi chestii, au autostrazi, apa calda. Numai ca mie una imi ia cu 20% mai mult.
Daca era ceva gen “ok, in ambele tari iti raman 3000, in uk lire si in Germania euro”, ma mai gandeam la diferente de curs. Sau de era lira mai mica ca euro. Dar asa, am calculat in avantajul Germaniei, adica am pus ambele monede la aceeasi valoare, si am calculat doar cat ma fura procentual. Am “lasat de la mine” ca lira e mai mare. Concluzia e ca Germania ia mai mult procentual, si nu putin mai mult. Sigur, nu calculezi euro cu sek, dar calculul meu nu era facut sa fie 100% exact. Intamplator, lira si euro sunt apropiate ca valoare, si Germania si Anglia ca si grad de civilizatie.
Ce am vrut sa demonstrez e ca Germania te lasa cu mai putin in portofel si fara diferente de curs/moneda.
Ce am vrut sa demonstrez e ca Germania te lasa cu mai putin in portofel si fara diferente de curs/moneda.
Ata lucru era clar, da :).
Orbule: aici esti orb ma? Omu zice ca la 50k Unitati Monetare in Uk iti raman 31k um si in Germania 25.
Da si daca translatezi asta la Suedia iti iese ca la 50k unitati monetare iti raman cca 41k, ma insel? daca le iei pe toate anual.
Acu, ce-oi face cu 41k SEK pe an nu stiu, dar aia e logica, daca nu conteaza valuta.
La suedia pui echivalentu lu euro, aka 500k/an.
Ideea e ca la 50k euro/lire pe an germanii is cei mai fututi de taxe
Pe de alta parte, in koln gasesti 3 cam cu 700e
Ce inseamna sa ii dai sansa la sanatate? Sa pui pe altineva sa plateasca pentru ei? Sunt cumva tatal lor si nu stiam, le-am tras-o mamelor lor la betie si am uitat? Sansa la sanatate inseamna sa aibe dreptul sa isi poata plati singuri asigurarea, nu implica obligatia altora de a o face pentru ei. Crapa? Pai si in Africa mor milioane de copii, prin Alfa Centauri poate miliarde, care e vina mea? Daca eu maine nu mai muncesc si nu mai platesc taxe devin un criminal pentru ca cineva moare in lipsa tratamentului platit cu banii mei? Si daca moare de dorinta de un bj trebuie sa invat sa fac?
S-a strigat bingo:
https://economie.hotnews.ro/stiri-pensii_private-22813343-cifre-ingrijoratoare-prezentate-asociatia-fondurilor-pensii-private-datoria-implicita-sistemului-public-pensii-romania-era-275-miliarde-euro-2015-aproape-4-ori-mai-mare-decat-datoria-publica-tarii-ace.htm
Datele sunt din 2015 intre timp au mai murit din pensionari au mai iesit altii la pensie probabil ca tot numarul ala a ramas dar au mai crescut si pensiile . Cred ca bate spre 300miliarde lejer acum. Insa cei care contribuie scad pe zi ce trece probabil singurii care stiu exact cati ies si cati nu se mai intorc sunt aia de la vama / securitate. Nu sufla nimeni nimic dar lasa ca sufla vantul pe strazi …deocamdata timid. Ca un indicator asa..vizibil pentru prima oara din 2004-2005 incoace: traficul in Bucuresti este intens in aceste luni de toamna dar nu mai este la fel de intens ca in 2016-2017. Cel putin eu asa il percep. Atat ziua ( 10-15) cat si seara. Nu cu mult..dar se simte UN PIC..un pic de tot . Cine are ochi, vede. Tic-tac..tic-tac..
Activitatea mea implica si ceva furnizare internet intr-un camin studentesc. Fata de 2007 numarul studentilor de acolo a scazut la jumatate. Cand ii intrebi “ce faci dupa facultate – pleci afara? ” se uita la tine ca si cum ai intreba daca apa e uda.
@animaloo: si 50k pe acolo e ceva ok/bun/prost?
@Mishu05 ->Poate s-a descongestionat un pic pe unde umbli tu. Prin fata blocului meu a scazut si viteza in timpul perioadei de congestie s-a lungit si perioada de congestie.
Ni, ma, ca se intampla si in Cluj, orasu’ cu locuinte ultra-scumpe si standard de viata ridicat: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22813477-foto-medicii-spitalul-judetean-din-cluj-acuzati-fiul-unei-paciente-fixat-acesteia-carton-mana-fracturata-din-cauza-nu-aveau-atele-spital.htm
De-acu’ sa donati cutii de carton, faceti si sortare responsabila de gunoi, m-ati auzit?
“Lamborghiniul asta are un defect de fabricatie”. Vine Adi “ce, in dacia 1300 nu mureai?”
Coane, vorbim despre CEA MAI BOGATA tara din lumea. Nu ca e bogata. Este bogata la nivelul in care urmatoarele tzashpe isi aduna pibu sa se apropie de voi. Nu ti se pare misto sa ai aceleasi probleme ca africa?
as zice ca daca platesti asigurarea sa nu iti vinzi casa sa te operezi de apendicita. Dar plm, “socialism”, “banii mei”.
de pe la 45k/luna incepe “decent”. Inseamna 3100E net. Eu cu doamna consumam cam 3500e/luna (deci 50k), acum ca ne-am echilibrat. Da nu as pune bani deoparte din astia, la cum traiesc acum. Plm, 1500 pleaca numa la casa.
Nasol e ca de pe la 48k incepi sa platesti taxa de “bogat”. Muie
https://www.nytimes.com/2018/11/14/health/hospital-mergers-health-care-spending.html
behind paywall, dar poti sa il citesti in incognito mode.
Oricum o dai, tot pacientul ajunge sa suporte o mare parte din costuri (asigurare mai scumpa + coplata)
Africa si Alfa-Centauri sunt locuri in care tu NU locuiesti si probabil nu ai nicio tangenta cu niciunii. Nu-i vina ta si nici nu te doare in pula, pe tema ca nu esti ( direct ) afectat.
Desi, plm, in cazul unei epidemii globale de ebola poate ti-ai schimba brutal parerea despre asta.
Ca, uite, intr-o tara din Africa, Tanzania, nu prea e cu socialism. Au avut, a fost abolit, au trecut la capitalism salbatic, acum se gandesc sa faca un pic de socialism pe partea de educatie.
Dar la sanatate e cam cum zici tu. Ce, e vina ta ca mor milioane de copii de-ai astora ?
Nu e. Si e ok sa ti se rupa pula de altii. Da’ dar daca traiesti printre milioanele de copii care mor in Africa sau Alfa Centauri, ai sa ajungi la niste concluzii interesante:
Cum ar fi ca malaria e naspa si ca o transmit tantarii si de la omul bolnav la omul sanatos. Si tantarii nu stie carte si nici nu au respect pentru bogatani, sau oameni care-s asigurati medical. Si alte boli sunt transmisibile de la omul bolnav la omul sanatos. Cum ar fi ciuma.
Caz in care nu te mai ajuta prea tare nici asigurarea nici caramida ta de bani.
Si stii ce mai e naspa? Ca in tarile unde doar bogatii isi permit sa se trateze , saracii devin netratati/ netratabili creste presiunea nu numai pe linie de sanatate ( epidemii, alea) , dar si sociala. Ca oamenii nu-s in general fericiti sa moara. Si mai fac chestii. Mai ales daca au boli terminale.
Si mai e faptul ca lipsa accesului la serviciile de sanatate e unul din factorii care tin populatia saraca. Cerc vicios adica. E si parerea departamentului de sanatate si resurse umane din US.
Si nu-i vorba doar de cacaturi socialiste despre egalitate si “social injustice”.
E vorba de date destul de reci despre cum lipsa accesului la serviciile de sanatate afecteaza capacitatea populatiei de a produce bani, ceea ce inseamna capacitatea populatiei de a se autosustine si de a genera taxe la stat, implicit prosperitate.
Si nu poti spune ca nu se poate mai ieftin, cand e clar ca se poate.
Si nu prea e ok sa fii libertarian cu treaba asta ca e una dintre functiile de baza pe care trebuie sa le aiba un stat, altfel la ce pula mea, mai punem vreun leu in concepul asta si nu traim fiecare de capul nostru – “cel mai bun sa castige” ?
Ca stii ce-au in comun saracii, bolnavi? Nu prea au nimic de pierdut si-s greu santajabili.
E discutabil daca ar trebui sa ofere statul vreun fel de servicii de sanatate cofinantate de altii si pana la ce nivel – eu zic ca da, poate-s socialist, dar mi se pare ca la chestii infectioase periculoase, trebuie asistati toti cetatenii chit ca-i pe buzunarul meu, ca ma intalnesc cu ei pe strada deci pe mine ma protejez. Un fel de vaccin . Adica ori aia, ori ucisi si parca-s mai milos de-atat, la ora asta.
Da-n fine, chiar daca nu, nu poti lasa la mila pietei libere serviciul asta, ca e limpede ca nu-i nici macar optim economic, daca pui asta “in the big picture”.
Sanatatea e un catalizator destul de important al economiei si bunastarii.
Faptul ca ai doua sisteme disfunctionale, nu inseamna ca vreuna din alternative e mai buna.
Nu exista tara bogata. O tara nu are bani, o tara are cetateni, unii mai bogati si altii nu. Media nu conteaza, conteaza cine are bani de Lanborghini si cine are bani de Dacia 1300, ca tot ai folosit comparatia. Daca e cea mai bogata tara din lume nu inseamna ca toata lumea are dreptul la un Lamborghini “de la socru mare fara numar, fara numar …”
Pai socialism e atunci cand aia neasigurati “au dreptul” sa fie tratati pe banii alorlalti; socialism e cand aia asigurati pe bani de o ciunga “au dreptul” la operatii de 200,000 de Euro, bani care vin de la aia care platesc asigurari mai mari decat salariul mediu. Ala e socialismul. Ca ieri tot mi-a venit un mail de la o tipa cu care nu am vorbit de 18 ani, dar care mi-a trimis un mesaj cu o cerere de ajutor pentru un pusti de 11 ani cu o forma de cancer care necesita tratament in afara si aveau de strans vreo 100,000 de euro. Si chiar e asigurat pustiul, are 2 parinti angajati care platesc. Dar sa vezi ca nu sunt bani pentru tratamentul lui in RO, ca ai n’spe milioane de neasigurati care “au drepturi”.
Pai si asigurarea medicala ca procent din salariu e taxa de bogat. Muie. Daca ar fi ca la masina, dupa niste criterii fixe gen valoare asigurata sau putere, de plateste Becali si femeia de serviciu acelasi pret la asigurare pentru acelasi model de masina, ar fi corect, dar e taxa de bogat. Multa muie. Sau muie doar cand te supara pe tine?
da ma adi. E normal sa platesti, asigurat fiind, cat in franta neasigurat. De ce nu m-am gandit la asta.
e misto sa te lauzi ca esti cea mai bogata tara din lume cu multi oameni saraci. plm, e vina lor ca nu au avut bani sa se trateze si educe. Mai nasol e cand or sa se gandeasca ca au si acces la arme.
Adevarul e pe undeva intre Animalo/Orbu si Adi.
@Adi
Ai dreptate, e nasol ca tre sa le platesti altora chestii mocca, nici eu nu sunt fan. Dar cum zice si Animaloo, daca lasam empatia si altele deoparte, nu prea vrei oameni disperati cu acces la arme. Si cand ai ceva struto-camila de public si privat cu mediCeva pentru saraci mai tine situatia sub control, dar iese mai scump ca single payer in USA.
Ce NU e normal e sa fie medicina pentru profit, si nu profit mic, ci din ala nesimtit. Aici e problema mai mare. Adica inteleg 1-2-3k pentru o operatie de apendicita, sa zicem, ca nu dureaza 8 ore. Cam cat o vacanta de lux undeva. Dar nu 16k, aici deja e japca si nu prea ai multe alegeri.
@Orbu si Animaloo
Are si Adi dreptatea lui, ca nah, nu e normal nici 70 de zile de asteptare cand platesti procentual o groaza. Adica nici sa plateasca 1-2 pentru 10-20. Raspunsul nu ar fi sa il lasi sa moara ca cainii, ci sa le dai jet alora care nu au ce cauta aici sa moara ca cainii in tara lor, departe de tine, si sa faci procesul cat mai ieftin si eficient. Adica nu esti british si stai pe benefits? Paaaa. Uite cum strangem banutu. 5 contractori cu treaba de unu? Paaaa. Uite cum reduci 80% din cheltuieli. Pana la urma, tara ia taxe gen TVA, profit al corporatiilor, etc. E normal sa acopere ceva deficit, dar trebuie limitat deficitul prin optimizarea proceselor si deparazitare.
Am zis-o ca ambele sisteme au dreptatea lor. Problema e cand o arzi tembel cu normalitatea. Si, ca sa iti dea normalitate te compari cu Africa.
“Da Lamborghiniul meu ia foc daca il ambalez la semafor, dar Dacia 1300 nu prinde 100la ora”. Si tu te gandesti ca tembelu: “pula mea, dar Mercedesu nu ia foc, ala de ce poate?”.
Deci. Cum se face ca in celelalte tari de pe planeta asta, cu oleac de civilizatie in ele, nu trebuie sa falimentezi la o operatie de cacat, eventual ai disconfortul de a merge la alt spital sau, de a fi nevoit sa platesti niste bani cu care in SUA te poti programa la o bataie pe umar din parte spitalului, dar in za best country in za world chestia asta nu se poate?
Cum plm se face ca mereu cand intrebi “bah, pai suntem liberi sau nu suntem liberi” o arzi cu “socialism”. Cum plm sa zici “nu e ok sa ma puna statul sa platesc taxe” dar e ok “sa ma futa spitalul”?
Evident, la intrebarea “da auzi, o ardem piata libera sau e doar libera la preturi” isi aminteste ca el nu plateste saracilor
E amuzant cand auzi “republicani” abia ajunsi in tara aia.
@Animaloo
In Manchester cam la fel plateste tipul la care stau pentru o casa cu 3 dormitoare. Depinde de zona aici, nu cumparam Koln cu Londra, sau centrul cu ceva periferie.
Pentru ca Democratii au facut enorm de multe lucruri pentru a corecta sistemul. Gen ObmaCare care nu poate negocia chestii. Gen “luam preturi imense si fortam statul sa le plateasca din taxele puse oamenilor care nu vor asigurari”. Mda, cine ii intelege pe republicani?
Cred ca singurii aproape ok sunt libertanienii, si zic nu ok, ci ok comparativ cu ceilalti.
@Animaloo: ce am zis eu si ce ai raspuns tu nu au cam nimic comun ca subiect. Eu zic de modul de plata si de luat banii cu japca, tu de preturi. Da. Si ca argument suprem, fa-i pe unii republicani, pe altii torries, pe altii negri bantu, ii face sa inteleaga mai bine ce vrei sa spui.
@vinil, aia au deja acces la arme, nu au asigurari ieftine si preturi beton la servicii medicale si totusi nu iese razboi civil. Si acces la arme ai si tu, e mai usor sa omori pe cineva cu un cutit decat cu un pistol si ma pricep un pic la arme de foc. Unul din cele mai mari masacre vreodata a fost cu cutite, in China. Nu imi spune ca daca aveau bombe atomice aruncau cu alea, ca nu tine.
nu are legatura cu republicani/democrati
pai, preturile alea nu sunt “cu japca” ma? Tu vorbesti de modul de plata, eu vorbesc de sistem, dar tie iti da ca rosu.
Pana la urma ambele sisteme se bazeaza pe asigurari. Cu cat ai mai multi asigurati cu atat sistemul este mai sanatos (ai banu in sistem). Europenii stiu ca oamenii sunt prosti si ca daca nu le iei cu forta nu or sa plateasca, bazandu-se pe dracu stie ce. Dar, au dat si cu stop la preturi. Ca in fond, despre preturi e vorba. Ca alea zic “ba, ai acces sau nu la sanatate”,
Dar. Si asigurat si futut…cumplm vine asta?
@Vinil
Ziceai mai sus ca din taxele din UK si DE primesti cam la fel, eu as zice ca nu. Din ce povesteste Manowar, In UK platesti mai mult chirie, council tax, ai nevoie de masina, transportul mai scump si mai prost, platesti gradinita etc. Daca as avea timp, as face niste calcule si ai vedea ca suma aia imensa de 500 eur/lire se topeste imediat. Ca idee, eu am trait cateva luni cu 50k, 2 adulti + un nou-nascut, m-am descurcat excelent. Ca idee, in afara de Londra mai poti sa iei 50k in alta parte pe pozitii de middle (NU senior dev de ex.)?
@Adi
Am zis deja ca au MediCacat si alte aiureli care mai trag de problema in unele state, adica o intind mai subtire, si guess what, tot pe banii altora. Adica in loc de capitalism ai ceva socialiii…aaa…h…ceva in urma caruia castiga doar baietii care trebuie. Dar preturile cresc din cate stiu, si clasa de mijloc cam scade. Nu razboi civil fiindca saracii prefera sa se omoare intre ei, dar give it time… Eu unul nu m-as juca cu o populatie asa inarmata, dar eu sunt departe de problema.
Sigur, doar il stim toti pe cutitarul care l-a asasinat pe Kennedy cu briceagul.
Am auzit recent ca armata americana vrea sa echipeze soldatii doar cu cutite, cica e mai usor sa omoare combatantii, taie si painea, nu raman fara munitie. Cutite si katane, ca samuraii, ca stim cu totii ce succes au avut armele de genul odata cu aparitia armelor de foc. Ar trebui sa discutam mai mult, Adi.
PS: poate nu am inteles eu ce ai zis. Sa il omori cu un pistol e mai grelut, adica tehnic glontul il omoara, pistolul e doar pe post de lansator. Fara glont, sunt de acord, e cam greu sa omori cu un pistol, sa ii dai atat in cap cu el.
@Animaloo, cine iti interzice sa te urci in primul avion si sa te duci in India la un spital? Sunt clasate printre cele mai bune din lume ca raport pret/performanta, sigur peste cele din SUA. Sau te duci in Cuba, ca e aproape, si culmea dar sunt cotate si alea incredibil de bine. Stiu un tip care vine din Franta in Romania cand are de facut lucrari dentare, e mult mai ieftin. E o piata libera, poti sa iti alegi unde te tratezi, in schimb in Europa nu poti sa iti alegi cum cheltui banii, vine statul si iti ia direct de la angajator cea mai mare parte a banilor, socotind pentru tine*, vita cretina care nu gandeste singur si pentru care trebuie sa gandeasca statul *, cat sa iti ia pentru sanatate, cat pentru pensie, cat pentru supt pula la negri.
* E vorba de populatie la modul general, nu de o persoana anume, ca sunt toti bagati la gramada in aceeasi galeata si crescuti si educati ca vitele la ferma.
@ Clawbc
Manowar plateste chirie in f***** Londra. Londra e ceva special, am evitat-o ca pe ciuma, e reprezentatica pentru UK cum e Islanda pentru Europa. Dar poate sa ma corecteze de gresesc cineva care sta pe acolo. Din nou, depinde ce cu ce masori.
In Manchester mi se pare super ok chiria, cu tot cu council tax si alea alea,
Eu nu zic ca nu te descurci, ca eu singur nu reusesc sa cheltuiesc mai mult de 1500 pe luna nici taiat cu lama, eu zic ca living standard e cam la fel (cam atat dau si prietenii din Germania pe chirii) dar e suuuuper greu sa compari fiindca depinde enorm de zona.
Legat de copii, nu ma pricep. Adica nu am, nu prea am cu cine sa ii fac momentan, nu ma poate interesa mai putin sa platesc pentru ei. E free in germania. Atunci sa mi-o suga, ca eu nu torn 12 plozi, daca daca am de gand sa torn 1, maxim 2 in cazul ala trist. Eu zic ca nu merita diferenta 6000 euro pe an cat ar fi diferit in taxe. Astia nu mi se par bani de buzunar chiar, dar poate is eu mai sarac.
In rest, poti sa imi zici tu ce e diferit de 6k pe an. 6k pe an…inseamna inca un apartament, pe termen lung, ceva, pe care mi-l ia statul doar ca sa il ia fiindca poate.
Legat de salarii, n-am idee, eu sunt ceva senior din creion cu 4 ani jumate cam de xp. Nu stiu cat castiga altii, dar stiu cat mi-au oferit in Leipzig sau Berlin. Gen s-au speriat cand am cerut 50k, si m-au intrebat de nu vreau 40. Funny, ca la 40 castigam aproape ca in Ro. Stiu ca alte conditiile, dar nici chiar asa.
Poti sa imi explici, in afara de boraci de care nu o sa torn in viitorul apropiat, cam cu ce ma avantajeaza DE? Ca….ai nevoie de masina in UK si in DE nu???? Serios serios?
Da, nu stiam eu ca in DE se teleporteaza lumea. Si conduc doar baietii cu camioanele, in multime.
Apoi legat de transport in comun, totul e super subiectiv, sa zicem ca trenurile merg la fel de prost in ambele locuri din ce stiu eu.
@Adi
The US embargo against Cuba has been in place for more than five decades, and though relations thawed under President Obama, seeking medical treatment in Cuba is still not allowed for US citizens.
Nu stiu de s-a schimbat. De ce nu are voie Cuba sa deschida un spital cat se poate de socialist in mijlocul orasului si sa cotizezi doar la ala, si nu ai voie sa comanzi pastile de pe net cu ce vrei tu? Capitalism pe pla.
@Vinil
Deci, poti sa iei cu usurinta 50k fara sa fii senior in Manchester? Sa zicem la a 2-lea job acolo, ca primul cand aterizezi direct din RO se stie ca o sa fie pe mai putin si la o firma care vrea sa plateasca cat mai putin.
Ca daca doar in Londra poti sa ai asta, se schimba treaba. Si Londra = UK. Nu acolo sunt 80% din joburile pe care ai vrea sa le ai?
Nu neg ca in DE sunt taxe (mai) mari, dar te asigur ca nu iti raman in mana aia 500 EUR diferenta, cateva sute se pierd pe ici, pe colo. Mie mi s-a parut scumpa viata in Anglia, si am fost acum aproape 10 ani, nu doar in Londra, ci si intr-un orasel la vreo 80km.
Cat despre faza cu familia si copiii, stiu ca nu te intereseaza, dar cand o sa ai o sotie o sa vezi ca poti sa ai alte clase de impozitare, iar din 50k iti raman 2850 / luna. Hmm, parca nu mai e asa mare diferenta, nu? Iar cu copiii, nu te intereseaza pana cand te lovesti de probleme, ca Manowar, si apoi strigi “eu la ce plm platesc taxe”? Eu sunt multumit cu ce primesc de taxele mele si nu ma plang. Asa si niste prieteni de-ai mei o ardeau miserupist de RO, doar iesiri in oras si plimbari cu taxiul, pana cand si-au luat masina si au inceput sa colinde un pic si au zis: “bah, noi in tara asta nu avem drumuri!!” Sa mori tu, de abia acum, la 30 de ani, ai observat??
Adi, pentru ca UE am card de asigurări inntoata Europa. Si există posibilitatea sa mergi in alte tari sa te tratezi (o greșeală a statului, ca mai bine faci tu spitale sa stea banii in tara)
Dar, in continuare e amuzant. Piata libera doar la preturi, nu si la oferta. Cerere infinita, oferta limitata, economie de piață….
Azi am ras cand am vazut un “vet” de 30 de ani, pensionat, acuzand oamenii de socialism cand ziceau de sănătate.
Cum ar fi ca pompierii sa vina sa iti stinga casa si dupa sa iti ceara 50k? Sau polițiștii sa iti ceara bani pentru ca to-au gasit masina? “911, aaa.. Domnu adi, nu putem trimite un echipaj pentru ca firma la care aveti asigurarea a dat faliment, nu vreti sa trimitem polițiști sa va apere. Ce, in africa nu mor oameni?”
Am, si apropo de americani. Cum poți sa definești un popor care nu are nimic împotriva sa cheltuiască miliarde bune din banii lor pentru a bombarda oieri, caprari si alte culori, dar dintr-o data li se bashica capitalismul in ei cand propui ca o parte din banii aia sa ramana in tara sa isi ajute conțăranii?
Cum zicea liviu: momentul in care anormalul devine normal
La doi copii, diferenta doar din taxele de facultate intre Germania -~0 si UK e de vreo 50k lire. Minim.
Dar mai sunt si alte beneficii. Pe de alta parte, universitatile din UK sunt, dintre cele de top, mai bine cotate in lume decat cele de top din Germania.
Nu-i de ajuns. Intotdeauna problema socialista e una asimptotica, generata de nivelarea veniturilor. Nimeni nu are pofta sa traga pentru multi bani daca ii ia statul, in schimb multi au pofta sa nu faca nimic si sa contribuie cu 100% din nimicul pe care il produc la sistem. Si ii vezi cum se trag toti pe cur si se inghesuie acolo aproape de 0.
E irelevant. Ce zice Adi e ca violenta sociala nu e influentata atat de mult de accesul legal la arme.
In Romania de dupa ’90 nu prea aveai access la arme legal. Era regimul chiar mai strict decat acum.
Nu stiu cum era in Bucuresti ( pana in 2000) dar la mine in sat si in oras erau probleme de violenta sociala zilnic. Adica in perioada adolescentei, nu ma bateam eu zilnic, ca eram dintre aia mai cuminti cica, da’ saptamanal cam da. Si nu ma bateam eu cu cei mai smecheri din municipiu, ca nu prea aveam loc pe acolo, poate doar pe vreo targa.
Fara pistoale. Cine avea din alea era deja la alt nivel.
Din pacate/ sau din fericire, medicina si progresul in medicina, ca progresul in orice altceva nu se prea poate face fara profit, ca ai nevoie de investitori, iar aia au un scop.
Exista un motiv pentru care foarte multe invoatii medicale vin din US. Ca aia au bani de aruncat pe orice idee oricat de creata. Singurul lucru care nu e normal e ca sistemul sa nu fie astfel regulat incat sa permita accesul pe piata si al unora care se multumesc cu profit mic si sa ofere optiuni si libertate ( pe bune , nu vrajeala cu esti liber sa te tratezi unde vrei cu costul a 10 salarii) clientilor.
Statul e de obicei un bun concurent in sistemul medical, pentru ca are capacitatea de a tine preturile reduse. Nu are nevoie de profit, ba poate, uneori merge uneori si pe pierdere, pana se regleaza.
Daca ai un serviciu asigurat de stat, nu prea ai avea DE CE sa ai contractori. Hai, sa zici ca ai ceva fluctuatii de necesitati si ca sa nu tii oameni degeaba ai un numar de pozitii temporare pe care le ocupi cu contractori atunci cand ai nevoie de scale-up si le eliberezi la scale-down.
Dar, in procente, populatia unei tari nu variaza semnificativ peste noapte. Prin urmare nu exista motiv valid pentru care statul si-ar externaliza munca catre contractori.
Eu nu cunosc vreunul.
Contractorul nu e interesat sa serveasca cetateanul si sa aplice legea in interesul guvernului, ca el e acolo sa ia niste bani cat mai usor si-l doare si-n pula de jobul lui ( azi esti, maine nu mai esti).
Angajatul statului ar trebui sa faca altceva.
Nu, nu e normal. Cheltuielile trebuie acoperite din bugetul alocat, nu din deficit. Deficitul nu e un buzunar suplimentar. Ala e atunci cand ai cam sfeclit-o, ai claculat prost sau au aparut chestii neprevazute. E o doctrina politica ( gresita, daca ma intrebi pe mine, da’ n-am doctorat in economie) ca statele ar trebui sa merga pe un usor deficit, pentru a pastra un minim de inflatie, maximizarea investitiilor, banii neinvestiti se pierd: bla bla bla.
Ar trebui sa poti respecta un buget ca tara. Si eventual sa-ti mai ramana un 1-3% acolo ne-cheltuiti, in anii aia buni. Un fel de masura de auto-control. Altfel, daca cheltuiesti mereu mai mult decat bugetul, overdraftul ramas se reflecta intr-o scadere din bugetul disponibil de anul viitor si la orice deficit vei avea supra-cheltuieli cu dobanda.
Ajutatul consatenilor moka duce pe termen lung la durere in pula din partea unei parti din ce in ce mai importante a consatenilor, pana ajungi sa ai somaje de alea stil franta cu 30% printre tineri and shit. Mentinerea unui mediu concurential aduce beneficii pe termen lung, cam ca in evolutionism asa.
Si acum ti-ai dat seama si tu de un motiv (din multele) pentru care unii din breasa asta sunt canalii: ca fac meseria asta pentru bani, din prisma banilor si cu gandul numai la bani. Ca de fapt esti tratat ca o simpla piulta intr-un sertar. Dupa niste reguli si cam atat.
pe cand omoratul caprarilor este rapid si final, nu?
presupun ca “daca lucrezi orice iti permiti o operatie de apendicita” duce la somaj? Nu am zis niciodata ca medicina sa fie moca pentru nonasigurati dar, nu ti se pare ciudat sa fii asigurat, dar doar daca esti sanatos, eventual ai o raceala si un dinte spart? Si daca atunci cand erai mic nu ai fost racit. si daca taica-tu nu a avut cancer de nush care? etc etc etc.
Deja, asigurari tip “plm, am platit 10 ani, daca ma da afara de la munca sa mai fiu asigurat 1 an” nu stiu daca exista. Presupun ca si aia insemna socialism, nu?
Intre timp cheltuim miliarde sa bombardam afganistanu
aboslut corect. Explica-mi “mediu concurential” si “medicina” intr-un paragraf.
Eu vad asa.
– Pastilele ies pe piata numai dupa multiple verificari. PERFECT dpdv al sanatatii si al consumatorului. Dar, unde e mediul concurential?
– Medicina o pot face numa doctorii americani sau aia externi care trec prin niste filtre nasoale rau de tot. Perfect din punct de vedere al standardului de munca. Dar, iarasi, unde este mediul concurential? De mentionat, nu, ca au putin sub nevoie, nu? E bine asta ca presupune preturi mai mari.
Deci, nu este mediu concurential. Este un oligopol. Este pur si simplu genul de economie in care oferta este mica, tinuta in mana catorva firme care nu-s ong (asiguratori si spitale) iar cererea e acolo. Mereu. Pura.
@Orbu
Si daca vreau ca potentialill mei copii sa faca facultatea in afara Germaniei? Poate vreau sa ii trimit la MIT, poate nu vreau sa ii trimit deloc, ca nu e ca si cum eu am facut facultate si ii pasa cuiva de asta, sau poate vreau sa studieze unde am eu chef, in Romania, sa nu uite limba materna (glumesc, lol). Ce-ar fi sa imi lase mie banii in mana si dupa aia vedem noi?
Da, problema cu armele e ca alea pot omori mult mai facil oameni ne-saraci. Asa violenta sarac-sarac nu deranjeaza asa de mult pe nimeni important. Problema e violenta saraci-bogati, si armele fac treaba asta mult mai usoara. Chiar si tinutul sub control implica mult surveilance, bani investiti in tinut ochii pe dizidenti sa nu se organizeze in ceva paramilitare, etc.
Mda, profitul de neam prost e ok cand vinzi telefoane la suprapret fraierilor dispusi sa le cumpere, bravo A**le. Nu mi se pare ok cand vinzi medicamente la suprapret alora care’s cu un picior in sicriu, si singura alternativa e…nu stiu, moartea sau durerea groaznica. Adica nu stiu de exista ceva moralitate, dar nu mi se pare ok sa ii exploatezi pe cei care nu au de ales, si asa, de neam prost. Dar poate e ceva de preferinta personala la mine.
Aici cred ca m-am exprimat prost. Deficit doar a sistemului, gen “uite, putem oferi servicii medicale decente la nivel de NHS, dar ne costa cu 5 miliarde mai mult decat contribuie lumea la sanatate. Hai sa luam aia 5 miliarde din banii care ii da lumea pe TVA, taxele corporate, etc. Adica bani care nu au legatura efectiva cu NHS-ul.” Nu incurajez in nici un caz deficitul per total, zic doar ca asa cum Armata primeste bani din taxele generice, si politia la fel, poate primi si NHS-ul, cat timp tine cheltuielile sub control si eficientizeaza toate institutiile procesele. Gen “uite, putem economisi 2 miliarde de la armata dand afara 2 contractori ca Manowar care primesc 99999999 lire pe ora (ceva hiperbola aici, dar ati prins ideea), vreo 2 de la politie, 4 din administratia publica. Si acoperim deficitul NHS-ului atata timp cat nu e de neam prost ca acum.
Posibil, n-am idee, din ce stiu Manowar e contractor la ceva legat de stat. Si el zicea ca lucreaza 1 din 5, si doar in noptile cu luna plina din anii bisecti, in rest o ard inutil. Era un exemplu de exces de cheltuieli. daca mai sunt 10000 ca el, inseamna ca ceva poate fi optimizat.
Poate nu inteleg eu cum merg taxele aici, dar clasele de impozitare vad ca se aplica pentru venitul peste x. Adica nu la venitul complet, ci doar cel peste prag. Si urmatorul prag e la 150k pe an, deci sper sa gasesc nevasta bogata. Aici recunosc ca paote gresesc, dar inca ceva….nu am vreo garantie ca ma insor, si apoi daca nu e eficient financiar, de ce m-as insura oficial? Nu vad motivul logic, dar recunosc ca nu am facut research aici.
Ciudat, ca prietenii din Germania isi cumpara haine de aici. Si toti zic ca e mai ieftina treaba aici. In principiu, posibil, doar ca nu te cred pe cuvant ca nu prea am exemple concrete.
Legat de Londra, as prefera sa evit cat pot locul ala, mai bine ma duc prin Amsterdam de ma mananca neaparat orasele scumpe. Adica am vazut saracie sinistra, perioade imense de commute.
Apoi legat de “unde gasesti 50k fara sa fii senior”, nu stiu, dar eu stiu ca in Germania nu mi-au egalat oferta din UK. Adica o fi diferit pentru domenii diferite, nu neg. Dar cu experienta X, in Germania mi-au oferit maxim 45k, in Londra incerca un Dorel sa ma ia tot pe 50k, gen pretul de fraier din EE, si in Manchester am primit tot 50k. Tu n-am idee.
apai, nu v-am mai zis ca pe it UKul ruleaza? Nu e SUA dar e decent
Whatever. Eu iti explic doua chestii.
Daca faci o chestie de grup, organizata de stat, poti avea costuri reduse si suportabile pentru toata lumea. Da, e naspa daca nu faci parte din grupul de beneficiari.
Daca ai un serviciu strict privat, se structureaza pe calitati, iar cu cat creste calitatea pretul e prohibitiv.
Daca vrei sa iti trimiti copiii la studii in US poti s-o faci, daca ai aia 50k lire. Pe an.
N-am zis eu sa meri in Germania sau whatever. Unora le place intr-un fel altora in alt fel.
Nimeni nu are garantii din astea, dar taxele se calculeaza statistic, pentru lumea care deja s-a insurat, e in categorii sociale. Ce ai sau nu ai tu de gand e cu totul altceva.
Nimeni nu se intreaba “ce are de gand sa faca Vinil” , ci cati sunt ca el si cum facem sa ii taxam si pe ei cumva.
In UK cred ca sunt cam cele mai ieftine haine din Europa. Cre’ ca nici la turci nu gasesti asa de ieftine si nici macar nu glumesc. Am plecat in UK cu copiii in pula goala si am venit cu ei imbracati de iarna 🙂 .
apai, nu v-am mai zis ca pe it UKul ruleaza? Nu e SUA dar e decent
Repet. Eu in SUA, daca as primi viza, gen, nu am oferte ca alea din Europa. Poate daca merg acolo. Cine stie. Dar din discutiile cu agentii, nu prea. Am zis ca vreau 1000 de dolari pe zi ( nu m-as fi dus pe doar atat, ca nu-s fan tara aia, da’ asa de incercare) . Si
feedbackul a fost invariabil: “haha(ha), termina, ba, cu glumele astea, ca in USA gasim ca tine pe 500 de dolari.” Cred ca exagerau, cred ca nu ca mine, da’ all in all e evident ca nu-i de mine.
Probabil ca-s situatii si situatii, industrii si industrii.
Pai in SUA salariul mediu e pana in $50k, daca tu vrei peste $200k trebuie sa fii creme de la creme. In Romania diferentele salariale sunt foarte mari intre IT si restul pentru ca IT e mai globalizat si mai aproape de salariile din vest, maturatul strazilor nu prea e, dar acolo ca salariat daca faci $100k e foarte bine, contractor mai pui poate 30-50k. Exceptii exista, prin SV salariile se invart intre $100-200, dar asta ca sa iti permiti chiria de 3-4k lunar, prin restul tarii gasesti si IT bun la $60-70k, depinde de oras sau cat de departe de un oras esti.
@Adi – in Romania salariul mediu e pana in EUR15k . Si?
Nu imi pasa catusi de putin cat e salariul mediu in US si ce cred aia ca trebuie sa fiu pentru banii aia, cata vreme am optiuni mai bune in Europa. Nu?
Foarte bine pentru cine, boss? Pentru aia care platesc asigurari medicale de 15k pe an, 20% coplata la tratamente si de la $20k pe an in sus sa studieze o facultate?
O fi, le doresc success.
E amuzant totusi ca discutam de ce bine e in US , ca sunt taxele mici ca acolo nu iti ia statul banii si ramai cu mai multi si cand iti spun ca, bai, acolo castig mai putin imi spui ca da , daca faci $100k ( ~ 88k EUR) e foarte bine, ca daca vrei USD 200k tre’ sa fii creme de la nu stiu ce, dar heeei, in Europa pot ajunge cam banii astia. Daca imi iau o luna de concediu pe an, ca nu muncim chiar asa la hei-rup.
Varu meu electrician ( nu inginer electrician, doar electrician/faiantar/d-astea, nici macar nu are scoala sau certificare pe tema) face net cam 33K EUR in Germanistan( nu stiu cat e brutul). Daca transformi asta in USD ies vreo 37K. Daca adaugi rata de taxare din US iti iese ceva peste 55K salariul mediu in US. Cu care banuiesc ca poti sa sugi pula ( adica cu 37K anual). In Germanistan e asigurat de sanatate full, mai are si ceva asigurare privata pe care si-o permite, ca deh, electricienii lucreaza cu curent si-s posibile chestii) si are asigurate o gramada de chestii printre care si scoala copiilor.
Acum explica-mi si mie cum e cu mirajul american:
Ca inteleg ca traiesti bine daca castigi bine.
Dar pe urma zici ca nu poti sa castigi bani ca in Europa decat daca esti nu stiu ce si cum. In Europa iti arat ca se poate, pe cifre.
Iar daca esti pulete mediu tot in Europa e mai bine.
Nu ti se pare ca modelul tau logic si realitatea se intersecteaza cam in putine puncte?
asta presupun ca e brut. Deci, salariu bun de suedia, din care daca platesc asigurarea medicala imi permit sa ma operez daca patesc ceva…
Si uite cum nu ajung in SUA 🙂
Bine. Momentan ambele sisteme au probleme. Numa ca e mai usor sa zici “gata, astia neasigurati nu mai aveti acces la medicina moca” decat “gata, ia mai scadeti in plm preturile”
Lol, ai facut o ciorba din toate.
– nu platesti $15k asigurari medicale daca esti angajat si eventual iti lucreaza si nevasta, platesti daca esti self-employed si nevasta nu lucreaza si o pui pe asigurarea ta. E cazul rar, nu reprezentativ.
– viata e in general mai ieftina in SUA, mai ales ca nu au TVA
– tocmai ti-am zis ca diferentele de salarii nu sunt atat de mari in SUA ca in Romania sau chiar Europa, de-aia conteaza salariul mediu, ca sa stii cam pe unde e piata.
– varul tau e super-electrician daca face peste 50K euro in Germania. Nu inseamna ca e reprezentativ sau util in vreo discutie.
– e bine daca tu faci peste 200k Euro anual, super-mega-raritate si probabil nici nu platesti impozite pe ei ca un angajat. Compara mere cu mere sau pere cu pere, ca angajat cu $100k in SUA castigi foarte bine si iti raman spre 75k net, in Europa cu 100k Euro esti o raritate si iti raman doar sub 50k, iar cand mai cumperi morcovi de ei si iti mai ia statul inca 10k TVA descoperi ca iti permiti sa cumperi aproape de 2 ori mai putin morcovi decat in SUA avand un salariu mai rar de obtinut decat acolo.
Daca faci socotelile pentru un contractor, e mai ciudat pentru ca acolo platesti taxe pe toate veniturile, la noi le invarti de platesti doar o parte foarte mica, o comparatie mere cu ciunga e relevanta doar din prisma ta, cati bani iti raman in buzunar la sfarsitul lumii, dar deja ai evitat cea mai mare parte a socialismului si atunci nu prea ai dreptul sa spui ca e bun cand tu il fentezi.
Iti zic ca daca ai castigat la Loto sau faci peste 200k Euro anual nu esti reprezentativ. Arata-mi aia 80-90% din oamenii din IT cat castiga, nu cateva exceptii din care sa tragi concluzii. Si eu iti spun ca in Europa si in SUA aia castiga pana in 100k Euro sau dolari (cu aproximatie) si rata de taxare e aproape dubla in Europa, mai ales cand castigi peste medie si intri pe impozitare mai mare. Si atunci traiesti mai bine in SUA, in medie, mai putin faptul ca in SUA nu poti viola repetat cu ranga sistemul de asigurari medicale pentru ca nu e nelimitat, cu 0 fransiza si eventual pentru toata lumea care plateste sau nu.
si asta nu intelegi tu. Sistemul ala nu il violezi. Ajungi acolo pentru ca ai nevoie. Si nu ai nevoie ca de ifon…
si platesti 3-4000/luna pe chirie. Dar, macar, nu platesti taxe. Si, fiind in zona SF eventual platesti pe cumparaturi de iti vine acru. Dar hei…nu platesti tevea. Si nici alte taxe.
Ba nene. V-ati lovit in cuvantul “socialism” si nu reusiti sa iesiti din aceasta paradigma. Toti banii dati la stat sunt rai, ca statul e rau si va fute. Exceptand cand statu se duce si bombardeaza capre. Dar, daca dai aceeasi bani la privati e ok. E piata libera.
De la discutia cu Uber vs Taxi nu am mai vazut gandirea dubla de genu asta. Acelasi serviciu, alte preturi, dar dar macar nu e taxi/stat.
*apropo. Puteai, macar intamplator, sa aduci in discutie calitatea serviciului medical din SUA. Care, din ce am citit, ca deh..nu am bani sa apelez la el, este oarecum de top
Bai, arata-mi si mie unde apare SF in ce am scris eu si cum a reiesit ca omul mediu care castiga $100k locuieste acolo si plateste 3-4k chirie. Daca ai chef sa fii troll macar fa-o mai fin, nu cu bale pe piept.
Si nu cred ca cineva e fan cheltuieli militare, F35 (care e o mizerie imo), vanat talibani prin Afganistan cu drona si alte balarii. Discutam strict din perspectiva omului care traieste, munceste, isi fute capra si vede cu ce bani ramane la sfarsitul anului.
Nu stiu care e calitatea serviciului medical, ca nu am folosit vreodata. Poate e perfect, poate suge pula la morti, dar sigur nu e la nivelul: http://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22817169-clinica-oncologie-spitalului-judetean-mures-ramas-fara-singurul-aparat-radioterapie-din-judet.htm.
Si toti angajatorii ofera beneficii de asigurari medicale in US? Ca eu stiu ca nu prea.
Ai niste exemple? Ca eu stiu asa:
Benzina – dar masinile consuma un pic mai mult si distantele de mers in general mai mari.
Electronice – dar ce % din venituri se duce pe astea?
Haine – aelea de la categoria low cost, outlet shit. Astea mi s-ar potrivi ca nu-s pretentios. Din nou, ce procent din venituri se duce pe astea.
Mancare. E mai ieftina doar daca mananci cacaturi. Nu multumesc. Traiesc deja in Romania, parca-s satul de cacaturi, stii ce zic?
Rablele costa comparabil cu Europa acum . Nu cred ca gasesti masini asa de ieftine ca un Logan, noi, dar o clasa de calitate mai sus te incadrezi in aceiasi bani.
Case. Din trecut nu stiu de ce credeam eu ca casele sunt mult mai ieftine in US decat in tarile civilizate din Europa. Nu-mi dau seama daca mai e valabil. Daca ma uit la Los Angeles, San Francisco, New York ( orasele mari) nu prea mai e valabil si nici macar nu-s conditii similare, dar posibil ca overall sa fie altfel. Nu stiu si ar fi interesant de stiut.
Pana una alta stiu ca nu imi permit o locuinta in orasele de mai sus.
Chirie?
Taxa pe proprietate?
Sanatatea am stabilit ca desi platesti asigurare privata, coplata e la fel de scumpa ca tratamentul la privat in Europa. Deci banuiesc ca nu e asta mai ieftina.
Scoala e mai scumpa? Cam e.
Da, am inteles. Si cum te ajuta in cazul asta sa ai media la $50k?
Am mai zis , sa nu incurcam monedele. USD < EUR.
Din pacate castig sub 200 K EUR anual.
Nu platesc. Dar si daca as plati. Si nu stiu daca chiar e super-mega-raritate. Posibil. In bula mea, cred ca nu.
In care Europa?
In Romania e de cacat, dar pana ce treci de plafonul de 5 salarii medii brute; peste nu mai platesti CASS/CAS pe ce depaseste. Deci vreo 10-12% doar. Deci ramai cu cca 32k din primii ~60k si si inca vreo 35k din ceilalti 40. Deci cam 67k.
Dar sunt atatea moduri de a optimiza treaba asta ca nu stiu decat o persoana care castiga 8k EUR/ luna ca salariat. Ca vrea el . Asteapta pensia :).
In Germania la 100k in tax bracket 3 cu copii ramai cu 64k.
In Suedia belesti pula.
In Uk ramai cu cca 66k.
In Olanda e de cacat, daca esti rezident, 57K
Pai cu exceptia Monaco, Luxemburg – gred ca peste tot sunt o raritate cu 100K EUR. Nu-i vina mea.
Pai ai tras tu deja concluzia ca si daca castigi 50k nu e bine, ca ti-am zis ca varu’ castiga 50k electrician si pac, nici el nu e reprezentativ. Numai ne-reprezentativi, bah, peste tot.
Poti sa imi spui exact cine sunt aia reprezentativi, cat castiga in US si de ce o duc ei mai bine decat counterpartii lor din UE? Ca daca nu gasesti cat castiga in UE si cum o duc, poate ma descurc sa aflu.
Ca evident eu pot sa dau exemple doar de situatii pe care le cunosc.
Fara legatura, dar cine a zis ca transportul in comun/trenurile sunt mai ieftine si merg mai bine in Germania, poate sa mi-o ia in nas, fara suparari. Sunt acolo si pe langa faptul ca e scump, e al doilea cu intarziere doar de azi, si chestii din alea gen “am schimbat brusc linia la care vine”. Asa, de chestie.
Ho ma ca incurcati borcanele si nu si cititi ce scriu altii.
@Orbu: ramai cu 64-67k de lire/euro, da cat mai platesti in tva? Daca sunt metode de optimizat in Eu, in sua de ce n-ar fi? Absolut toti luati worst case scenario din povestea lu alalalt si comparati cu best case scenario de la voi si apoi va mirati ca da cu virgula. In ce percentile din populatie esti ca venituri? Fix atata esti de repezentativ.
Ba animaloo vrea sa dea bani la stat ca lui ii convine, are si el dreptul la parerea lui, cineva ii rezolva chestii de care el n-are chef, face outsourcing la stat la unele lucruri si e ok si asa, whatever floats your boat.
Insa nici unul n-am trait in sua inca din astia care comentam pe aici, in schimb avem pareri. Ca societate de aia, ca acolo pula mea, ca arme, ca scump, ba nu ca ieftin. Important e ca avem toti pareri fara sa fi trait macar un an acolo, iar unii nici macar nu-si doresc. Uneori am senzatia ca unii doar justifica lenea sau comoditatea prin dume de astea gen sua? neah niste ignorant cunts.
Pacat ca nu vine cineva gen . sa explice exact ce e bine si ce e naspa in state din perspectiva unuia care chiar a reusit acolo, nu sta pe food stamps.
Pai da, dar si Adi compara SUA cu Romania si ii da ca e mai bine in SUA. Captain Obvious much? Apoi o sa ca Romania = UE si => SUA este peste UE. Logica beton, nene. Si am impresia ca Adi nu stie cum functioneaza treburile in Europa de Vest.
Trasportul in comun la mine in sat (Berlin) costa 60 EUR / luna si merge de la decent in sus. Deutsche Bahnul am inteles ca are intarzieri si alte alea, mie nu mi s-a intamplat niciodata. Ai avut tu ghinion. In ce oras?
Poi @Clawbc, strict la nivel de procente luate ca taxe, romania este peste (ma rog, sub..) majoritatea europei. Ca se intampla fix pedala de banii aia, evident. Dar sa iti zica Orbu cat e fiscalitatea in RO vs europa civilizata, atat la nivel de companie, cat si la taxarea fortei de munca. Tva in romania e printre cele mai mici din uniune. N-o luati ca laud romania, ‘mnie feri, dar, strict pe cifre, guvernele socialiste-de stanga au luat in romania mai multe masuri pro-business decat i-ar veni cuiva sa creada. Este cota unica vs impozit progresiv, este 10% business tax, exista microintreprinderi impozitate la oha samd. Daca economia aia ar functiona, ar fi in avangarda europei, la bataie cu irlanda si luxemburg. Nu merge dintr-un milion de alte motive, dar strict fiscalitatea nu este unul din ele.
Plus ca am senzatia ca Adi stie destul de bine cum merg treburile, si nu doar in tarile din europa.
Nu, Adi nu stie cum merg treburile, ca daca ar sti nu ar avea voie sa comenteze.
Iar ca simplu nestiitor zice ca nivelul taxelor relativ jos e maximul pe care orice guvern, de orice culoare, l-a putut atinge fara sa pice in nas rapid; nu ca guvern, ci ca tara, o marire de taxe duce imediat in scaderea incasarilor nete.
@Clawbc, taxele in SUA sunt mai mici decat cele din Romania care sunt mai mici decat cele din Europa de vest, mai ales daca esti angajat si castigi peste medie.
@Fery, in ultimii 12 ani am adunat anul in SUA, in perioade diferite. 3 luni o data, 2 luni o data, etc., in 2 locuri foarte diferite, unul la sediu companiei si unul chiar Washington DC (trimis de statul roman cu viza guvernamentala, pe bune). Nu pretind ca stiu cum sta treaba in toata tara aia de 15 ori cat Romania la populatie si de 30 de ori ca teritoriu, ca nu am cum, dar am apucat sa interactionez un pic cu oamenii si cu sistemul si mi se pare nu perfect, nu dezirabil, ci o alegere care pentru unii poate fi buna. Si nu imi e frica nici de arme (pot obtine permis acolo, am deja dreptul in Ro), de cheltuieli medicale, de calitatea proasta a mancarii, de consumul mare al masinilor (e comparabil daca iei in calcul ce conduci), de distantele mari (am crescut in Ro intr-un loc unde casele erau la o jumatate de kilometru una de alta), de negri, de gay sau cine stie de ce. Chiar nu imi e frica ca ma ratacesc in padure daca nu ma tine statul de mana, ca ma pis pe propriii pantaloni daca nu ma tine statul de deversor, ca ma ingras daca nu ma controleaza ce si cat mananc, ca inghet cand vine iarna, ca ma ard la soare vara. Nu, nu imi e frica, tot omul are parte de cel mult o viata si pe-aia nu are rost sa o traiesti cu frica si tinut in lesa de un stat sau altul. Pana la urma pentru mine despre asta e vorba, vreau sa traiesc si sa mor pe mana mea, nu sa imi spuna altii sa ma aplec si sa mi-o traga cu egalite, fraternite si sa sara peste liberte, ca nu poti sa le ai pe toate in aceeasi propozitie fara sa minti de rupi.
Uite, nici in Nigeria n-am trait, dar am pareri si despre aia, din auzite asa. Adica avem destula informatie realista sper sa ne facem pareri, ca nu mai e ca pe vremea comunismului cu “capitalistii mor de foame”.
Trenurile intre Frankfurt si imprejurimile merg mai anemic si costa 20-25 euro plus one way. Intarzieri din alea gen “a intarziat trenul 1 si le-ai pierdut pe toate la rand. Aspect de Romania in rest. Am fost super neimpresionat de nemtia. Dar evident eu am mers cu asteptari epice, speram sa gasesc o Olanda. E posibil sa nu fi fost eu unde trebuia.
Nu vad de ce as mai da 500 pe luna, dupa discutia cu tine ma asteptam sa fie mult mai fain si curat.