Romanii sunt cum i-am lasat

…adica mult mai prosti decat Varujan Vosganian.

Chestia asta nu e supusa dezbaterii. Adica, omul e un securist fain si pe deasupra, rade de lege and shit. Cate spagi gen Interagro o fi facut asta la viata lui, numai dracu’ stie. Ma rog, dracu’ si cine mai trebuie. Da’ nu aia-i problema.

A postat omu’ pe facebook o chestie haioasa recent.

Eh, si toti prostii s-au repezit ca porcu’-n namol. Are sau n-are dreptate cu oul ala? E corect sau nu e corect ce zice acolo? Dupa care au dat-o-n mistouri. La asta te poti baza pe romulani. Sa-mi bag pula, daca anunta astia apocalipsa inevitabila in trei zile – gen, nu stiu, cade ma-ta pe planeta si belim toti pula – romanul o sa faca glume si sketchuri cu asta. Pentru ca atat poate romulanul. O natie de Nae Lazarescu si Vasile Murariu. Adica glume proaste si extraordinar de proaste, la care efectiv n-ai cum sa razi daca nu esti rupt sau dobitoc (pula mea, au aparut si astia cand ma uitam pe goagle la cine ce-a zis pe tema).

Bun. Pentru ca stiu ca romanii sunt cum sunt, hai sa lamurim aspectul ala cu corectitudinea: da, e corect ce zice intr-un fel. Adica nu-ti trebuie multa minte pentru a intelege niste banalitati de genul “nu putem avem autostrazi in toata tara si gaze in provincie (pula mea, cica-n Mangalia se incalzesc aia cu lemne, go figure, orasul pulii) daca toata lumea face agricultura de subzistenta”. Pentru ca taranul ala nu prea are pe ce sa plateasca impozite. Sigur, plateste pe teren si pe casa si cam atat. Iar in Romania alea-s simbolice. Asa, la misto, sa nu zici ca nu platesti.

Si bineinteles c-au inceput dumele alea sinistre cu “vine VV si ne fura rata din cotet” si alte jeguri de-astea complet neamuzante. Sau protestele alea de hipsteri de interneti ca “plm, asta se uita la cum sa fure de la bietii oameni”.

Fata-n fata cu reactia prostilor, prostul mai destept ca ei s-a apucat sa le explice – crede el.

In primul rand, SA-I FUT IN CUR pe bietii oameni care fac agricultura de subzistenta. Nu de alta, da’ aia traiesc pe banii vostri – ai tuturor care sunteti atat de prosti incat sa mai platiti taxe-n Romania. Si toti aia care-ati trecut prin satele alea degraba-demolabile in drum spre un loc mai interesant (litoral, Sibiu, dracu’ stie ce) stiti despre ce vorbesc. Conduci pe-acolo cu 20 la ora. Nu numai pentru ca e drumul asa cum e, ci si pentru ca lipsesc cu desarvasire ultimele fite din lumea tehnologiei. Gen asfalt pentru pietoni, treceri de pietoni semnalizate sau doamne-fereste chiar becuri si alte SF-uri. Si toate astea sunt pentru ca atunci cand vine vremea impozitelor, parca revezi scenele din Morotemii cu “fonciirea”. Gen nu ar da un ban nici aia care fac niste bani. Ca mai vand ei un kilogram de rosii la piata sau un litru de lapte sau pula mea, da’ normal ca nu-s atat de idioti incat sa declare undeva asta. Nici nu cred c-au cum, oricum. Ce-o sa faca, o sa alerge sa primeasca aprobari si certificari si tampenii pentru asta? Yeah, I don’t think so. Dar in acelasi timp parca-parca ar vrea sa nu le mai mearga boracii la scoala 30 de mile cu un autobuz care poate vine, poate nu si poate ajunge intreg, poate nu. Si nu radeti, ca nu-i o exagerare – merg la pariu ca gasiti oricand o stire din Romulania despre cum un tren a lovit o remorca de tractor sau de camion plina cu oameni. Pentru ca-n 2017 aia inca mai circula asa. Si n-am dubii c-ar circula si cu caruta daca si-ar permite una.

In al doilea rand, SA-I FUT IN CUR si pe glumetii aia retardati care-o dau in glume, ca n-au inteles nimic din ce-a zis tipul – impreuna cu aia care s-au apucat sa protesteze si sa planga de mila taranului si alte alea. Adica, e dincolo de evident. Ba, nu poti sa ai o tara puternica si-o economie puternica facand agricultura. N-a ajuns niciodata o tara miezu’ din dodoasca pentru ca exporta multa materie prima pentru mamaliga sau pula mea. Nici una. Nu ar produce toate satele din Romania in impozite pe-un an (daca ar declara veniturile, ceea ce nu fac oricum) cat scoate Londra doar din clearing de euro intr-o zi. Si nu-si rupe nimeni spinarea acolo. Nu da nimeni la sapa sau coasa. Fac baietii aia si daca ploua cu pietre si daca e grindina si daca e gripa porcina sau aviara si orice. Asta asa, ca sa fie clara treaba. Si normal ca parca-parca ar vrea si Vosganian o tara mai bogata. Ca daca-i saraca, pula mea, el de unde sa fure? Si ai crede ca intelege oricine treaba cu Franta si Danemarca si dracu’ mai stie ce tari a mentionat el acolo. Bine, muie si lui Vosganian, ca daca s-ar fi uitat nitel mai atent, ar fi vazut cat exporta Franta. Si nu materie prima, ci produs finit in pula mea. EXPORT, BA, EXPORT. Nu de lapte, ci de branza. Nu de struguri, ci de vin. Si facilitati pentru export…? Dar e OK, ajungem iarasi la cercul vicios cu “de unde plm sa-i fac aluia autostrada daca el nu plateste impozite?”.

In al treilea rand, sa-l fut in gura pe Vosganian dupa ce-am trecut-o prin curul celorlalti. Asa, de vreme ce tot e obisnuit cu gustul de cacat. Si dupa el, sa-i fut in gura si pe aia de mai sus. Asa, sa nu aiba doar cacat, ci si spices – gen flegma lu’ Vosganian. Pentru ca nici unul nu i-a zis bulangiului ala chel adevarul. Ah, care-i adevarul? Pai, vi-l zic eu, ca sa inchei si postul asta.

Ah, si stiti pe cine mai fut in gura la final? Pe boii care-i trag cu “e OK in Romania, ca sunt salariile mai mici, da’ si cheltuielile, pai cat e chiria in Londra si cat e-n Bucuresti”. Pai, ia duceti-va, ba, muistilor, la tara. Ia explicati-i taranului ca-i OK ca e salariul la fabrica de pantofi – cam singura lui optiune pe-o raza de 50 de mile – 12 milioane, dar e OK, ca si alte alea sunt mai ieftine. Hai sa vedem cu cat il ajuta asta sa cumpere un tractor nou. Stati – si ala e de 4-5 ori mai ieftin in Romania, fix cum sunt chiriile, nu? … nu? …guys?

Daca nu esti complet retardat – cum sunt romanii – cand vezi o chestie de-asta, te gandesti. Iti pui intrebari si incerci sa tragi concluzii. Si uite, sa facem aici un exercitiu pe care media nu-l face. Si nici netistii, ca-s mai prosti ca media. Care-i prima intrebare? Pai “de ce?”. Mai clar?

De ce face taranul ala agricultura de subzistenta? Adica, daca ati fost pe la tara, ati vazut ca nu-i chiar genul de activitate care sa-ti placa. E pe-aici vreunul caruia-i place sa scoata morcovii si cartofii? Caruia-i place sa pliveasca? Caruia-i place sa fuga sa acopere, sa fuga sa descopere, sa traga furtunu’ in fundu’ curtii, sa…? Nu? Pai, nici taranului nu prea cred ca-i place. Si de ce o face?

Pai, simplu. Pentru ca nu are vreo optiune simtitor mai buna. SIMTITOR mai buna, am zis, nu ca “pai nu gasim pantofari care sa lucreze pe 12 milioane si cazare, ca-s taranii lenesi”. Nu, aia nu-i o viata mai buna. Nu, nu e o optiune mai buna. E chiar mai proasta. Stiti ce l-ar determina pe taranul ala sa lase balta agricultura de subzistenta? Un job stabil si relativ bine platit. Si de ce n-are jobul ala?

Pai, pentru ca are fix din pula de cerb de aur educatie. A cui treaba a educatia? Ah, a statului? Gen MEN? A statului care scoate corditi pe banda rulanta din scoli si pune in mai toate posturile relevante numai baieti care-au lipit afise si-au dat cu subsemnatul? (ca pula mea, tre’ sa-i rasplatesti cumva p-aia care ti-au adus voturile si nu poti sa-i faci pe toti ministri). Bun, nu i-ai facut educatie.

Pai, pentru ca si daca ar avea educatie, n-ar avea job. Ce pula mea de job o sa gasesti in comuna Primitiva sau pe unde traiesc corditii aia? Ce-o sa faci? O sa lucrezi la sucursala Microsoft de-acolo? Sau poate la Apple Store-ul local? Ah, a cui treaba e sa aduca investitii and shit? Pai, simplu – a statului. Ca de-aia (oficial) sunt trimisi toti puletii aia de “demnitari” in excursii pe-afara. Da, ba, du-te. Iti platim noi zborul. Si hotelul. Si berea si curvele si drogurile si mertzanu’ si ce se mai nimereste. E OK. Da’ vorbeste si tu cu compania aia de-acolo sa deschida si la noi un birou cu 100 de angajati, acolo, sa fie joburi. Doar ca baietii se duc, prizeaza cocaina de pe tatele minorelor inainte de futai (cel putin eu aia as face, nu stiu de ei, poate prefera minorii) si se-ntorc inapoi fara sa aiba vreo intalnire. Iar daca au una accidental, e fara rezultate. Mai rau, cand VINE ceva investitie troglodita, vai mama ei (nu c-ar mai veni investitii in Romulania), unde-s trimisi? Pe banda rulanta la Bucuresti si poate, hai, mira-m-as, la Cluj. Sau Iasi. Cam atat. In restu’ tarii, sa-mi bag pula daca gasesti ceva. Ciulinii Baraganului, coaie. Treci printr-o localitate de-aia unde cale de 10 km vezi doua firme: baru’ local si chioscu’ de tigari. Pentru ca tot ce vine e trimis unde nu trebuie.

La ce pula mea mai aduci firme-n Bucuresti? LA FUCKING CE? E inghesuit ca pizda ma-sii. Si dupa ce-au plecat milioane de romani, Bucurestiul tot sufocant este si va ramane. Ca acolo vin toti, ca acolo-s joburile. Si cand acolo vin toti, evident ca si companiile tot acolo trag. Ca acolo-s oamenii. Sclavisorii aia care le vor aduce profit. N-am auzit de vreo companie mai de doamne-ajuta care sa moara de chef sa se duca sa deschida un sediu in, nu stiu, Satu Mare. Sau pe langa. Bucuresti, Bucuresti, Bucuresti. Si aia-i tot ce trebuie: sa fie rasfirate nitel. Pentru ca dupa ce deschide corporatia X un sediu in Sapanta-Town, o sa mai apara si alte companii, cu alte joburi si alte taxe. Ca toti corporatistii de la X vor vrea sa manance si ei ceva fara sa-si frece coatele de betivanii de la crasma. Ca totusi, sunt corporatisti, in pula mea. Si macar o firma de catering o sa apara. Da’ pe urma se vor plictisi corporatistii. Si daca-s destui si arata ca si cum nu vor pleca prea curand, tot le face cineva un cinema. Tot o sa le faca si McDonaldsu’ ceva p-acolo (franciza, da’ whatfuckingever). Si pe urma o sa aiba si McDonaldsu’ nevoie de chestii. Si pe urma se vor chestii si pentru angajatii de la McDonalds. Si pe urma o sa apara si cativa taximetristi pentru doamnele care nu vor sa-si umple tocurile de noroi. Si pe urma…hai ca-i simplu. Da’ nu. NUUUU. Noi ii trimitem in orasele mari. Unde deja exista orice. Pentru ca tot ce-nseamna distributie si SCM si ce mai vreti voi e complet strain de noi. COMPLET. LA BUCURESTI cu ei!

Si pe urma intrebi firmele. Ba, muie, nu vrei tu sa mergi la Sapanta-Town? Dar nu vrea compania la Sapanta-Town. Si-ti explica si de ce. Pai, ba muie, eu fabric aici televizoare si telefoane si pula mea. Da’ tre’ sa le export pe urma. Tre’ sa le trimit cu avionul si cu vaporul si cu camionul. Si unde pula mea e autostrada Sapanta-Constanta, sa ajunga in port? Unde pula mea e autostrada Sapanta-Otopeni, sa ajunga la aeroport? Ca pe drumurile astea imi ia 16 ore sa duc astea de colo-colo si nici nu trec de granita! Nu mai zic c-ajung toate sparte la destinatie pentru ca gropi si noroc. Pai, noi platim soferii sa ne doarma in trafic, boss? Si le dam si 8 ore de overtime c-atata dureaza drumul? Pe langa asta, pe cine pula mea angajez la Sapanta-Town? Ca-i OK ca ne dati voi terenul gratuit, da’ eu pe cine angajez acolo? Ca-s 80% mosi de 70+ ani acolo, ca-s mai toti plecati la cules si sapa in Anglia/Germania/Franta/Spania. Si aia sub 70 sunt niste idioti care nu stiu nici sa scrie, c-au facut scoala-n Romulania. Si daca as gasi in restu’ tarii oameni dispusi sa vina acolo, unde pula mea ar locui exact? Ca stiti, nu-s pe-acolo 10 blocuri de locuinte pentru angajatii mei.

Iar statu’ baga degetul in cur si zice “pula mea, am face autostrazi, am face blocuri, am rezolva cu scoala, dar e mai greu sa furi de la ele zilele astea…si oricum n-avem bani, ca ala a mancat oul in loc sa-l vanda…e OK, haideti SI VOI la Bucuresti”.

Si cam asta-i cercul vicios al prostilor si-al imbecililor. Si nu prea o sa fie spart – nu democratic. Ca nu poti sa preiei o tara de Rambo – Ceausescu – cu economie centralizata, in care unu’ dicta unde se deschide fabrica X si intreprinderea Y si institutul Z si sa ai pretentia ca faci pe urma din ea miezu’ si totul o sa mearga ca uns. Asa ca, daca tot vedeti democratia, vedeti-o cum e, ca are si parti nasoale, mai ales intr-o tara de savanti de renume mondial.

Unii-l injura p-ala ca vrea sa fure si probabil sa si futa gainile taranilor. Altii fac glume de-alea romanesti la care-ti vine sa plangi. Iar restu’ dezbat daca are sau nu are dreptate. Si nici unul nu se opreste sa se intrebe “BA, DA’ DE CE PULA MEA ISI MANANCA ALA OUL IN LOC SA-L CUMPERE DE LA SUPERMARKET?”. Gee, I don’t fucking know, poate din cauza ca nici macar un supermarket n-are acolo si daca ar avea, n-ar avea cu ce sa-l cumpere?

Iau romulanii imprumuturi dupa imprumuturi de la FMI de cand stiu eu ce-i aia. Si daca-i pui sa-ti arate ce-au facut cu ele, fix pula. Au platit pensii sau gen.

Da, ba, ai luat imprumutul, ai luat spaga, i-ai bagat pe romulani in datorii pana peste coaie, le-ai amanetat si nepotii, nu doar copiii, da’ unde pula mea e autostrada aia? Unde pula mea sunt terminalele alea extra de la Otopeni? Unde pula mea e intrarea in Schengen? (Nu, Schengen nu e pentru mine si pentru voi, ci pentru portul Constanta, de exemplu. Nici macar Mazare n-ar putea fura cati bani ar aduce o banalitate de-asta)

Pai, nu e. Dar imbecilii care s-ar putea ocupa de asta sunt ocupati. Cu ce?

Pai, scriu pe facebook ca n-au bani sa faca astea pentru ca taranul…si oul…si gaina. Vai de pula voastra…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

59 Responses to “Romanii sunt cum i-am lasat”

  1. Manowar says:

    Problema cu agricultura de subzistenta e de fapt mai complexa. Sunt cazuri si cazuri, mai ales temporale, si diferite contexte geografice. De obicei maica-mea, care e o victima a propagandei comuniste, e imbecilizata. Ea traieste asa cum au trait si maica-sa si taica-so. A lucrat la pamant, a avut toata viata gaini in curte. Nu stie alt tip de viata.

    …si nu vezi legatura intre ce zici tu si ce ziceam eu – in speta, faptul ca taranii aia sunt asa cum sunt pentru ca nu au educatie (si nu ma refer la diplome, ci la educatie) si pentru ca nu au optiuni mai bune.

    Eu zic ca daca brusc ar putea castiga maica-ta vreo 2000 de euro pe luna net lucrand pentru, I don’t fucking know, Intel, n-ar mai fi nevoie sa-i spui tu ca se gasesc chestii la Lidl in oras.

    De cand am intrat in UE, lucrurile s-au mai schimbat incet incet. Avem hypermarketuri in toate oraselele.

    Numai ca eu vorbeam de aia care fac agricultura aia de subzistenta si aia n-o fac la orase, ci la sate. Unde s-ar putea sa nu prea vezi asa de multe hypermarketuri cum crezi tu.

    E o comuna sau sat sau ce pula mea e in drum spre mare – Dilga. Sau Dalga. Nu mai stiu. Era sa mor pe-acolo pe vremuri. Sunt curios – exista si pe-acolo hypermarketurile alea de care vorbesti tu? Si daca da, cu ce bani isi cumpara aia din satul ala produsele alea de la supermarket? Cu banii pe care-i castiga muncind la una din multele multinationale din satul Dalga?

    In fine, pula mea, tu ti-ai spus parerea clar in prima propozitie. Accept critica, dar mi se pare ca nu te-ai gandit prea mult.

  2. 0040 says:

    Lasand la o parte faptul ca un penal ca VV isi da cu parerea de ce nu merge bine in tara, parerea mea este ca adevarul e undeva la mijloc. DA, logic ca nu vei avea niciodata o tara dezvoltata cand tu te ocupi cu chestii cu valoare adaugata mica, si la fel cum se zice in articol… nu ai cu cine sa faci altceva pentru ca in mare majoritate Romania este o tara de prosti.

    Si cam asta-i cercul vicios al prostilor si-al imbecililor. Si nu prea o sa fie spart – nu democratic. Ca nu poti sa preiei o tara de Rambo – Ceausescu – cu economie centralizata, in care unu’ dicta unde se deschide fabrica X si intreprinderea Y si institutul Z si sa ai pretentia ca faci pe urma din ea miezu’ si totul o sa mearga ca uns.

    Desi nu am prins comunismul cu adevarat ( eram prea mic cand intrebam prin 89 de ce alearga aia asa pe afara :))) ), din ce am citit ( ma puteti contrazice, care stie cu adevarat cum a stat treaba ) as zice ca au fost si cateva lucruri ok in comunism. Gen, Ceausescu nu a futut imprumuturile de la FMI pe pensii, a electrificat tara. Da, stalpii aia mari care duc curent ( cat si unde s-a ajuns ) am inteles ca din imprumuturi au fost facuti. Defectul capitalismului este impartirea inegala a bogatiei, iar al comunismului este impartirea egala a mizeriei (Winston Churchill). Mult mai odioasa pentru tara decat Ceasca mi se pare fosta securitate. De fapt si actuala. Aia n-a plecat nicaieri. Si poate ca dicta Ceasca ca uite aici facem un combinat , aici o fabrica de avioane , aici o mina, aici o otelarie and so on, dar alea dadeau de munca la taranii aia prosti din zona. Probabil ca si-a dat si el seama ca institutul de fizica atomica ar fi bine totusi sa fie creat undeva pe langa astia cu ceva taratze in cap, probabil d-aia l-a facut la Magurele langa Bucuresti, pe vremea aia am inteles ca totusi sistemul de invatamant nu era asa la pamant ca acum, gen nu orice prost trecea in invatamantul superior. Nu cred ca era logic sa faci institutul de fizica atomica la …. plm Poplaca sau Dabuleni sau cine stie ce alta comuna, ca sa fie descentralizare. Totusi…. Nu luai la facultate, pai te puneau la munca… Ok, sa ne plangem ca da frate iti curma viitorul regimul comunism si ajungeai dracu stie unde daca nu invatai. But again, asta ar fi trebuit sa fie un motiv in plus sa pui dracu mana pe carte sa intri la facultate ca sa nu ajungi dracu stie pe unde. Presupunandu-se ca era pe bune cu admiterea, nu ca acum cand si ministrii termina liceul, dupa facultate :))))

    Ciulinii Baraganului, coaie. Treci printr-o localitate de-aia unde cale de 10 km vezi doua firme: baru’ local si chioscu’ de tigari. Pentru ca tot ce vine e trimis unde nu trebuie.

    Nu stiu de ce am impresia ca Baraganul de azi arata mult mai jalnic decat in trecut. Canalul Siret-Baragan fusese aprobat in 1988. Pai era un proiect care mai ii scotea dracu pe aia din ciulini. Mai veneau aia sa munceasca la canal, mai o cazare, mai o mancare , whatever…se facea ceva. Azi (de fapt acum vreo 3 ani cand am fost ultima data cand am ales drumuld e intoarcere gresit de la mare ) vezi fucking nothing prin zona aia. Doua-trei case la mama dracu unde nici cainii nu latra.

    Ceausescu mai avea in plan 4 centrale nucleare ( azi avem doar una si aia parca nu functioneaza la 100%). Va imaginati azi ca sunt astia capabili sa refaca ceva similar cu Transfagarasanul ? Barajul Bicaz? Hidrocentrala Vidraru? Portile de Fier? Canalul Dunare-Marea Neagra (copy paste de pe net: “Canalul a fost inaugurat pe 26 mai 1984, de către Nicolae Ceausescu. S-au excavat 294 milioane m3 la canalul principal si alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez si cu 140 milioane decât la Canalul Panama) si s-au turnat 5 milioane m3 de betoane.”)? Metrou intr-un oras ca Bucuresti? Mai pardon… :)))) Lucreaza astia de n-spe ani la noua magistala de metrou care trebuia sa fie gata acum 5 ani. De si mai multi ani la centura Bucurestiului. Plm … azi astia nu sunt in stare sa faca un pod sau … mortii ma-sii prelungirea Ghencea de exemplu. Hmmm mda….avantajele democratiei. Proasta aia de Firea cu 400 milioane de euro pe mana a ratat licitatia pentru autobuze noi la RATB, dar nu-i nimic s-a terminat vara. Nu mai transpiram ca porcii, de acum o sa murim de frig.

    Nu stiu de ce dar eu nu-l acuz pe Ceasca. Pentru un cizmar let’s face it… a lasat ceva in urma. I blame the people around him. Puteau sa-i zica, bah apreciem ca… dar uite ca e mai bine asa si pe dincolo.

    Revenind la exemplul dat de articol cu oul si alte chestii, da e frumos cum ganditi dar sa nu uitam niste lucruri. Retailerii/supermarketurile nu sunt aici ca sa faca viata mai usoara sa aiba tot taranul ce cumpara din cine stie ce comuna uitata de lume. Normal ca nu rasare Kaufland la Aruncatii din Vale, sau Auchan prin mijlocul Baraganului. Astia au venit la profit. Si sunt asa de avizi dupa profit incat nici nu vand la romani aceleasi produse, Vezi recentul scandal cu diferenta de calitate la produse de aceeasi marca la supermarket intre tarile estice si tarile vestice in UE. Cu alte cuvinte, da…e frumos in principiu. Dar in realitate… va aduceti amintre de mierea de la Lidl? Whoaa…buna frumoasa si 9.99 lei borcanul. De fapt era 80% zahar nush cum plm tratat. Pai nu e afacere sa vinzi 1kg de zahar la pret de 1kg de miere?

    Altfel o sa ajungem ca chinezii sa mancam chimicale si apoi ne miram ca de ce una de ce alta:
    https://www.youtube.com/watch?v=jXIokJLu_zE Uite…e aproape identic dar mai ieftin decat oul natural de gaina.

    Alt exemplu pentru fanii supermarketurilor: stiti de Fukushima nu? De ceva ani pestele din zona aia a lumii din conservele de peste se vand la mare discount. Evident… pentru ca e contaminat cu ce dracu s-a tot scurs in Pacific de la Fukushima. Dar in RO pe raft, niciun discount, ba mai mult de pe unele conserve a disparut informatia de unde e pescuit pestele. Lasa tata ca-i bun. Nemtzalaii si polonezii consuma din Marea Baltica, hai… Atlantic cel mult… pentru Ro Filipine si FAO Pacific de pe langa Japonia.

    Alt exemplu:
    http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/cum-ajunge-laptele-de-la-80-de-bani-litrul-la-poarta-fermei-la-4-lei-litrul-in-supermarket-cu-tot-respectul-e-o-informatie-confidentiala-spune-directorul-profi-15099857

    Si exemplele pot continua, google for them ca sunt destule….

    La ce pula mea mai aduci firme-n Bucuresti? LA FUCKING CE? E inghesuit ca pizda ma-sii.

    Poate ca altfel ar trebui sa se puna problema … Poate ca exista o corelatie intre astea doua imagini de mai jos, who knows….

    https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-98ccd5a9b8d042fc25382c445fa36cc4
    https://jakubmarian.com/wp-content/uploads/2016/09/nuts2-tertiary-education-30-34.jpg

    Hmmm…strange thing… uite… si la astia Bucuresti-ul pare alta tara fata de restul Romaniei.

  3. Manowar says:

    Hmmm…strange thing… uite… si la astia Bucuresti-ul pare alta tara fata de restul Romaniei.

    Nu pare. Chiar este.

    Bucurestiul e undeva cu vreo 30 de ani in fata provinciei. Si-s asa, optimist, cand zic 30, ca s-ar putea sa fie vreo 50, de fapt.

    Sunt nascut in Bucuresti, mi-e scarba de Bucuresti, da’ in comparatie cu ce-am vazut in provincie, e the blue fucking lagoon si mai multe nu – cu tot cu brooke shields in pizda goala.

    Desi nu am prins comunismul cu adevarat ( eram prea mic cand intrebam prin 89 de ce alearga aia asa pe afara :))) ), din ce am citit ( ma puteti contrazice, care stie cu adevarat cum a stat treaba ) as zice ca au fost si cateva lucruri ok in comunism

    N-au fost cateva. Au fost multe. Foarte multe chestii care au fost OK in comunism.

    Dar, desi doctrina comunista e OK in teorie (ca absolut toate doctrinele), in realitate comunismul nu poate functiona. Elementul uman il fute.

    In final, costul uman al comunismului era prea mare pentru orice om putin mai inteligent.

    Comunismul a fost DE VIS – si cand spun “de vis”, multi inca viseaza la el – pentru mase. Pentru aia multi (si prosti si lenesi si hoti si…). A fost un cosmar pentru aia peste medie.

    Cand esti peste medie, te supara ca te trimite statul la Urlati, c-acolo ti-a alocat tie post, ca ai terminat cu media 7, ca daca terminai cu 10 ramaneai in Bucuresti. E nasol, desigur. (pula mea, totusi, 7 e peste medie). Si te supara faptul ca nu poti cumpara blugi si snickers si BMW si altele.

    Cand esti un cacat cu mecla, in schimb – din nou, vorbesc de mase – nu te deranjeaza nimic din toate alea. Pai, in capitalism nu ai job. Sau daca ai, e job de sclav. Genu’ ala, 16 ore in picioare pe zi, luni-sambata, contract la misto pe part time, salariu 5.5 milioane pe luna (caz real; ca o fi salariul minim legal mai mare de 5.5, da’ de-aia faci contract part time, chit ca-l obligi pe sclav sa munceasca norma intreaga). In capitalism, nu-ti permiti nici sa iei autobuzul legal, cu bilet. Ce sa mai vorbim de BMW. Nici nu se pune problema sa-ti pese de Snickers – pai, de banii pe-un de-ala iei o saorma UITE ATATA.

    Comunismul e condamnat, ar trebui impuscati toti comunistii fara proces. Si spun eu asta – eu, care vad clar ce era mai bine pentru fraierul de rand in comunism.

    N-am dubii ca masele doresc intoarcerea comunismului in multe, multe locuri.

    Eu cred ca ar fi o planeta mai reusita fara.

    In acelasi timp, trebuie sa recunosc ca a avut dreptate Nicu Ceausescu, cand il omorau aia.

    Nici in 20 de ani nu veți reuși sa zugraviți ceea ce a construit tata

    Pentru ca da, Romania “democrata” nu a reusit pana-n 2009 sa zugraveasca ce-a facut taica-su.

    Ce-a uitat sa spuna si ce uiti si tu e ca tot ce-a “construit tata” n-a fost construit de “tata” si, de foarte multe ori, a fost construit de tatii exterminati ai altora. Daca te uiti la canalul ala pe care-l admiri atat cu putina atentie, s-ar putea sa descoperi ca aia care l-au sapat nu prea aplicasera pentru job, daca-ntelegi ce vreau sa spun.

    Din punctul meu de vedere, comunismul este o ciuma, una care n-a fost inca eradicata din motive politice.

    Sunt constient ca pentru mase e de 1000 de ori mai bun decat capitalismul – si-i pot demonstra asta oricand unui om rezonabil – dar…imi bag pula-n ele de mase. Pentru ca noi, restul, nu meritam asa ceva. Iar mie personal mi-a fost mai bine in cea mai proasta zi traita in capitalism decat in cea mai buna zi din comunism. Am facut foamea in capitalism mai mult (si mai acut) decat in comunism. Da’ in capitalism, si cand totul era pierdut, mi-a ramas speranta. Iar aia-i prima chestie pe care-o ucide comunismul. In toate tarile.

    Fuck that shit.

    E tragic faptul ca nu putem nici in 2017 – la nivel de tara sau de planeta – sa balansam lucrurile un pic. Nu vrem sa-i dam desteptului cat merita (ce plm, e chiabur?) si saracului un minim necesar si un pic de demnitate (asa, o locuinta, o haleala, un transport, de-astea de baza; ca de ce sa aiba, ca NU MERITA; AM HOTARAT NOI CA NU MERITA!), sa stea linistit in banca lui si sa nu faca foamea. Nu putem sa alegem o cale de mijloc. Alegem vesnic intre extreme. Intre capitalisti jegosi si comunisti infecti. Peste tot. Si tot oscilam intre ele. Lasam capitalismul pana devine insuportabil. Cum a fost in 1907. Cum a fost in 1933. Cum a fost in. Si pe urma, cand capitalismul da un fail glorios – asa cum e gandit – ne intoarcem la comunism. Si pe urma, cand devine comunismul insuportabil si sangele cere alt sange, ne intoarcem la capitalism. Si iar si iar. Planeta de tampiti, tari de tampiti.

    N-am prins nici eu comunismul cu adevarat. Aveam 9 ani la revolutie. Dar am prins suficient incat sa stiu ca-i groaznic pentru un om inteligent. Si orice primesti la schimb, ca om inteligent – indiferent ca vorbim de metrou sau canalu’ pulii mele sau job garantat – … nu merita. Sper sa prind ziua in care comunismul (inclusiv ala deghizat) va fi mort. Nu cred c-o s-o prind, dar na, suntem in capitalism, asa ca pot sa sper…

  4. 0040 says:

    Sunt nascut in Bucuresti, mi-e scarba de Bucuresti, da’ in comparatie cu ce-am vazut in provincie, e the blue fucking lagoon

    Mai sunt si Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov…..si mai de departe Constanta, hai poate si Iasi cu indulgenta ce s-ar putea mentiona la decent.

    Cand esti peste medie, te supara ca te trimite statul la Urlati, c-acolo ti-a alocat tie post, ca ai terminat cu media 7, ca daca terminai cu 10 ramaneai in Bucuresti. E nasol, desigur. (pula mea, totusi, 7 e peste medie).

    Ca-n reclamele alea la slabit… before and after… :)))
    30 years later:
    http://www.tolo.ro/2016/10/24/__trashed-2/

    http://www.zf.ro/eveniment/dezastru-peste-1-800-medici-au-cerut-anul-trecut-avize-pleca-tara-migratia-s-oprit-posibilitatea-formare-unul-motivele-pleaca-au-nevoie-spitale-dotate-profesa-16665121
    “Tinerii care se formează în mari centre universitare dar ajung în spitale din oraşe mici, în Caracal sau Sânnicolau, îşi dau seama că nu au cum să se dezvolte profesional pentru că lipsesc echipamentele din spitale”
    Si as mai putea adauga… nivelul spagii este mai mic. 😀

    Daca te uiti la canalul ala pe care-l admiri atat cu putina atentie, s-ar putea sa descoperi ca aia care l-au sapat nu prea aplicasera pentru job

    Asa a fost de cand lumea. Asa se fac averile. Sa ne amintim cum se instareau unii inca de pe vremea imperiului roman. In Toscana aia de faceau vin dadeau 1 amfora cu vin contra unui sclav. Amfora aia mi se pare ca e ceva mai mica decat o damigeana in ziua de azi. :))) Ori ce faci cu sclavul ala? Mars la munca si facut si mai mult vin. Si la 1000 amfore cu vin…. 1000 de sclavi. Hmm.. ce-ai putea face cu ei? 😀
    2000 years later , Romania… firme cu 0 angajati castiga licitatii la mari proiecte de infrastructura.

    Din ce zici, singurul defect al comunismului pare ca nu a fost suficient de darnic cu cei peste medie. Pai…. atunci de ce nu s-ar adopta cate un sistem de organizare in functie de competentele indivizilor? Gen pentru tarani cu 8 clase comunism. Pentru aia cu facultate democratie. Presupunand ca sistemul de invatamant , admiterea si toate cele sunt pe bune. Asa si taranul e egal……cu alti tarani. Nu o sa se mai simta ca ultimul prost, desi …este. Dar si ala care a tras…o sa poata sa-si ia BMW.

  5. 0040 says:

    Pff…am uitat sa pun un / la ultimul blockquote.

  6. UmbrelaBulgareasca says:

    Tine-mi si mie un arici acolo, la pastrare.
    Am inteles ca e mai greu cu ingropatul fierului vechi, gen uns pe la incheieturi si alte alea, da’ o sa merite.

  7. ZmeulZmeilor says:

    Ba, eu am futut-o pe Armine Vosganian. Ghici cine e.

    Trolololol.
    Problema e ca se fute nasok rau.

  8. Alifie says:

    Ceva de genul asta am incercat sa-i comentez si eu pe blog, doar ca mult mai scurt si fara puli in cur, cum ca-i foarte greu pentru tarani sa se asocieze sau sa-si gaseasca locuri de munca, asa incat sa renunte la agricultura de subzistenta, cu exemplul de rigoare in care laptele pleca de la ei cu 60-70 de bani litrul si ajungea la 4-5 lei in supermarket. Am pomenit si de faptul ca tot ce se duce de la noi catre stat ii administrat cu curu si se fura pe rupte, si ca in conditiile in care avem o gramada de hoti penali la butoane, asa cum ne trateaza ei, la fel trebuie sa-i trateze si cetatenii, ne futem unii pe altii, orgie nu alta.

    Ca tot pomenea Dan ca-i mai ok sa cumperi de la supermarket, ca preturi pentru majoritatea prroduselor, sigur ii, ca organizare, sigur sigur, da’ ramane si parte cu pentru cine cumperi.
    Pentru mine, soacra mea si pentru mama chiar nu vad problema, sa bagam in noi totate cacaturile umflate de stimulenti, antibiotice pesticide, insecticide si glutamati, mi se falfaie, in 20-30 de ani cat ar putea sa ne afecteze, oricum nu prea mai conteaza ca o sa fim de mult oale si surcele.
    Da’ pe junioare n-as prea vrea sa o vad la 12 ani de 1,80 90-60-90, iar juniorul, pana sa ne mutam la casa, era pe modelul balonas si acum ii numa bine, asa ca imi mananc timpul (timp in care as putea sa muncesc sa castig de X ori mai multi bani din care sa cumpar de N ori mai mult mancare de la supermarket) sa cresc pasari unde kg ii cca 30 lei (la supermarket 7 – 15 lei), cultiv rosii la cca 4-5 lei (2 la piata) si alte minuni care ies mai scumpe fara sa bag in pret si munca mea. Asa ca da, am convingerea ca pentru cele mai multe produse iesi mai bine ca bani daca se merge la supermarket, da’ nu in orice conditii.
    In satul in care vinde aspirina doamna, taranii au reusit sa se asocieze si vand si catre lanturi de magazine. O vrut sa cumpere intr-o vreme de la ei, da’ oamenii o fost franci si ne-o zis ca daca le cumparam marfa aia, sa nu cumva sa dam copiilor.

  9. 0040 says:

    Aaaa…ca zici de copii. Avem pe la munca niste chinezi veniti aici cateva luni cat tin de proiectul lor. Ghici ce cumpara si timit in China? Lapte praf. :))))) Chit ca ii costa mai mult transportul decat produsul probabil. Cumpara lapte praf din Romania si trimit in China la familii ca cica acolo daca iei lapte praf local sunt sanse mari sa le moara plozii sau sa faca cine stie ce boli, fiind chimicala most of it. Ce sa faci daca chinezoaicele nu au tatele mari sa alapteze ca Milka din reclama….

  10. Alifie says:

    La partea cu chimicala inteleg ca turcii si chinezii detin suprematia. Daca vrei sa te amuzi, baga usturoi chinezesc in muraturi, o sa vezi cum se dezvolta toate culorile in varii forme.

  11. Stropic says:

    Chiar credeti ca daca ar fi in Romania autostrazi, ar da investitorii navala? Vin aia cu serviciile, nu zic nu, dar alora nu prea le trebuie autostrazi.
    Cine se gandeste spre exemplu sa mute fabrica din UK si o duce in Romania, si nu in Asia, unde e mult mai ieftin?

    In satul in care vinde aspirina doamna, taranii au reusit sa se asocieze si vand si catre lanturi de magazine. O vrut sa cumpere intr-o vreme de la ei, da’ oamenii o fost franci si ne-o zis ca daca le cumparam marfa aia, sa nu cumva sa dam copiilor.

    or fi pline de chimicale produsele din supermarket, nu zic nu.
    dar…cand ai cumparat ultima data un ness?
    cand ai cumparat o paine din comert? faci zilnic paine in casa?
    cand ai mancat mezeluri? da, stiu, crezi ca daca nu scrie salam pe el, nu e carne procesata, dar cam e.
    de cate ori ai cumparat un sos pesto? si asa mai departe.

    ca sa ajungi la nivelul ca rosia contine nu-stiu-ce, sau carnea hormoni, ar trebui barem sa mananci rosia aia in salata, sau sa consumi doar carne.

    nu sa cumperi tone de mancare procesata, si apoi sa iti dai seama, pai stai, ingredientele….nu. 90% din chimicale sunt in partea de procesare, nu in ingrediente.

  12. mesterul says:

    Stropic, există pîini produse în sistem industrial care nu au aditivi sau conservanți. Nu generaliza.

  13. Alifie says:

    @Stropic: la cate tigari, vodca si alte mizerii am bagat in mine, oricum nu prea mai conteza ce bag de acum, de aia am si precizat ca pentru mine si aia mai in varsta nu mai conteaza.
    Da’ copiilor nu le dau ness ci doar ceai (producatie proprie, tarhon si menta), iar mancare procesata cat mai rar sau deloc (fiica-mea vrea ,,pachet” doar ardei capia, nimic altceva) 😀
    Doamna o avut ceva probleme de sanatate asa ca nu bea nes, consuma cat mai multe ierburi (patrunjel, leustean, telina) fructe si legume (productie proprie, iar livada, via si ce avem in solar nu le stropim) si se cunoaste, ca imunitar analizele i-au iesit tot mai bune in ultima vreme. Pentru paine avem o mizerie de aparat care se descurca sa faca pinea (oricum, cerealele nu-s prea curate, ca tot au la baza ingrasaminte, pesticide si ierbicide, asa ca mancam mai rarut paine) sau cumparam paine de care spune mesterul.
    In conditiile in care crestem peste 100 de pasari anual si un vietnamez (porc), asta inseamna peste 300kg de carne (si cel putin sute de oua care nu-s fiscalizate LOL), asa ca mezeluri cumparam rar, si atunci luam ceva mai bun calitativ, tot din gama aia cu putini aditivi si conservanti. Rosii fac cam 600kg, din care 300 se transforma in 100 si ceva de litri de bulion care ne ajung tot anul. Am o livada cam doar de 2-5 ani care o inceput sa intre pe rod si deja trebuie sa dau din fructe gratis ca nu pot sa consum cat produc. Probabil ca in cativa ani ori o sa ma rog de prieteni sa vina sa-si culeaga fructe gratis, ori ma apuc sa le conserv sub forma de palinca.
    Oricat de mult as dori sa-mi protejez familia, sunt constient ca de un anumit grad de poluare si ,,intoxicare” alimentara n-am cum sa-i scap, da’ ne straduim sa imbunatatim cat de mult conditiile si sa-i invatam sa nu ajunga sa traiasca din agricultura de subzistenta.

  14. Stropic says:

    @mesterul: mmnu, exista paini pe care scrie ca nu au aditivi sau conservanti. da-mi o marca de paine, din romania sau oriunde, sa vedem.

  15. mesterul says:

    Stropic, există pîini pe care scrie că nu au aditivi sau conservanți și chiar NU conțin.
    Grîu Întreg e cel mai bun exemplu.

  16. Manowar says:

    Mai sunt si Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov…..si mai de departe Constanta, hai poate si Iasi cu indulgenta ce s-ar putea mentiona la decent.

    Linisteste-te. Toata provincia e un cacat incremenit in anii 70 in cazul cel mai bun.

    Nu zic ca nu exista unele avantaje cand traiesti in provincie. Daca ar trebui sa traiesc in Romania, as incerca sa locuiesc in provincie. Exista avantaje. Dar sunt eclipsate de miliardele de dezvantaje.

    Cine se gandeste spre exemplu sa mute fabrica din UK si o duce in Romania, si nu in Asia, unde e mult mai ieftin?

    Cei care au terminat 4 clase fara spaga si stiu sa calculeze costurile de transport. Sau stiu ce e aia “tarif de import in UE”. Sau “unde sunt cele mai mici salarii din UE”.

    Acum vreo luna sau plm guitau romanii ca din gura de sarpe la filmul de pe jewtube cu ceva englez care isi injura angajatele romance de la fabrica de nu stiu ce din Prahova. Si era jumatate de tara indignata.

  17. Alifie says:

    Habar n-am in ce masura conteaza dar:
    ,,Fără E-uri: French toast nutritia (Vel Pitar), Grâu întreg (Vel Pitar), Grâu întreg toast (Vel Pitar), French toast cu secara (Vel Pitar), French toast clasic (Vel Pitar), Pâine feliată cu făină măciniş integral (Dobrogea), Pâine feliată cu făină de secară (Dobrogea), Bonpana albă (Dobrogea), Dbongrana sana ultrafibre (Dobrogea), pâine feliată albă (Dobrogea), Bongrana secara (Dobrogea), Bongrana sana hipoglucidica (Dobrogea), Bongrana Graham (Dobrogea), Pâine cu făină integrală (Grewe), Savoria Toasta cu secara (Smart Food Solution), Savoria toast integral (Smart Food Solution), Savoria toast fin (Smart Food Solution), Savoria pâinea copiilor (Smart Food Solution), Pâine albă pave 500 g (Carrefour), Pâine ecoologică cereale 300 g (Carrefour) şi pâine cu cartofi fierţi 500g (Carrefour).”

  18. Deria says:

    7 Seminte (Vel Pitar, premiata) bate la cur orice de pe piata, pana acum.

    Iar o sa zica Mano ca am ajuns la paine.

  19. mesterul says:

    Deria, tre să ți dau 50 de mii, e a doua oară cînd îmi faci reclamă. 🙂
    Mulțumesc!

  20. Stropic says:

    Cei care au terminat 4 clase fara spaga si stiu sa calculeze costurile de transport. Sau stiu ce e aia “tarif de import in UE”. Sau “unde sunt cele mai mici salarii din UE”.

    sunt incluse in alea 4 clase si costurile cu forta de munca? de fapt, ai dreptate, probabil e doar o coincidenta ca s-a externalizat in halul asta in asia in ultima vreme. mai ales ca UE e cea mai mare piata de desfacere de lume, musai produci sa vinzi in UE.

    7 Seminte (Vel Pitar, premiata) bate la cur orice de pe piata, pana acum

    eu nu zic ca nu e o paine buna comparata cu altele de pe piata. doamne fereste.

    zic doar ca atunci cand fac eu o paine, o pot manca maxim o zi dupa, pana sa nu mai fie buna.

    o paine din comert tine doua saptamani cred lejer din fabrica pana in ultima zi. asta iti cam ridica niste semne de intrebare.

  21. Sandra says:

    N-am auzit de vreo companie mai de doamne-ajuta care sa moara de chef sa se duca sa deschida un sediu in, nu stiu, Satu Mare.

    Mai sunt, dar putine. Si efectele pozitive sunt asa cum le descrii. Este una mare destul de aproape de Satu Mare (ha!):

    http://www.ziare.com/baia-mare/articole/universal+alloy+corporation+europe

    Si chiar se intampla ce zici mai departe, ca dupa ce au facut prima fabrica (in care lucreaza deja cam 1200 de oameni, in regim non-stop 24h/zi, 7zile pe sapt) au cumparat mare parte din aeroportul din Baia Mare si fac a doua fabrica. Si urmeaza sa apara alt producator de profile de aluminiu in zona (Hydro) — pentru alte domenii industriale, ca asa merg lucrurile…

    UAC au reparat drumul local si au construit (normal) legatura de la fabrica pana in sat. A venit ministrul transporturilor in vizita cu care au discutat despre imbunatatirea drumurilor locale si care a zis ca nu se poate deocamdata, dar daca vor ei sa mai bage bani, ministerul nu se supara.

  22. Alifie says:

    @Stropic:
    ,,Contine seminte de in (6.8%) care ofera un gust dulceag painii, sunt bogate in fibre, antioxidanti.
    Contine seminte de floarea soarelui care ofera un aspect deosebit painii, sunt bogate in proteine, antioxidanti.
    Este o paine gustoasa.
    Fara E-uri si conservanti – o paine naturala.
    Reteta cu maia folosita confera un gust si savoare deosebita.
    Faina integrala folosita confera toate beneficiile sale de sanatate.
    Are cel mai mare continut de fibre din tot portofoliul nostru. De 3 ori mai multe fibre decat in franzela alba.
    Termen de valabilitate 5 zile. Isi mentine prospetimea pe toata durata termenului.”

    Banuiesc ca daca faci paine, o faci din faina de grau. Noi mai punem si hrisca, floarea soarelui, secara si alte minuni si ne tine maximum trei zile, dupa aia putem sa o aruncam pasarilor. Da’ asta ii alta poveste, si nu inseamna ca nu se gaseste paine (poti sa bagi aici si mezeluri sau alte alimente) fara conservanti, E-uri (antioxidanti sunt si naturali). Se gasesc, doar ca sunt simtitor mai scumpe/ scuze pentru off topic.

    In ce ma priveste strict pe mine, ma pis cu bolta pe cacaturile si pe harnelile astea, fiecare sa manance ce-i place, ce-si permite, ce crede ca-i mai bine pentru el sau ce-l satisface mai mult. Bun, si de aici pana la faptul ca VV suspina dupa ouale si produsele din gospodorie neficalizate, treaba ii mai complicata, asa cum spune Manowar. Pe de o parte sunt cei mai multi care implica consumul asta, aia care nu prea au cum sa traiasca altcumva, ca nu-si gasesc de muna, si nu-si gasesc si din cauza faptului ca reprezentantii/alesii fura la mai multe maini si la mai multe capete, fara sa investeasca in infrastructura, infrastructura care ar facilita crearea locurilor de munca. Io asta inteleg ca spune Manowar, la fel cum inteleg ca daca toti ar trai numai din produse gospodaresti, statul nu mai are de ce sa existe (sau cu ce). Inteleg si ca fura aia de ne usuca, iar noi, ca buni cetateni, ar trebui sa suspinam si sa-i fiscalizam ouale lui VV.
    VV o aruncat cu ouale nefiscalizate si toata lumea o sarit de cur in sus, unii intr-un mod penibil, da’ nu o venit si cu o propunere concreta de a imbunatati situatia.

  23. Manowar says:

    sunt incluse in alea 4 clase si costurile cu forta de munca? de fapt, ai dreptate, probabil e doar o coincidenta ca s-a externalizat in halul asta in asia in ultima vreme. mai ales ca UE e cea mai mare piata de desfacere de lume, musai produci sa vinzi in UE.

    In Asia poti fabrica doua chestii:

    – jeguri ultraieftine pentru piete non-UE (stiu si eu, telefoane samsung si nokia de 10 dolari; nu ca n-ar putea fi vandute in UE, dar europeanul tipic nici nu le ia in considerare cand are nevoie de un telefon)

    – jeguri superscumpe, atat de scumpe incat nici nu mai conteaza tariful de import (iphone etc; la cate sute costa, nici nu te mai uiti la duty).

    Cand vine vorba in schimb de fabricat niste chestii intre cele doua segmente, daca vrei sa vinzi in UE, ai face bine sa le fabrici in UE. Scad cheltuielile de transport, nu ai tarife etc.

    Ma amuza glumele si ironiile si pulameaurile, da’ incearca sa te gandesti nitel la situatie inainte de a-ti da cu parerea.

    Costurile cu forta de munca conteaza si ele, nu zice nimeni nu, da’ nu atat de mult in epoca automatizarii. Pentru ca in ii dai unui angajat roman 400 de euro pe luna si e OK, iar tu nu platesti taxe de import. Sigur c-ai putea sa-i dai unui angajat vietnamez 20 de dolari. Dar pe urma nu poti urca produsul in camion sa-l transporti pana-n Germania. Si trebuie sa platesti taxe de import. Si mai ai de-a face si cu partidul comunist local care poate veni oricand sa-ti inchida chestia sau sa ceara “donatii”. Sau. Si nu iese calculul pentru un anumit segment.

    Altfel ar fi deja TOATE firmele in Asia, nu doar unele.

    Mai sunt, dar putine. Si efectele pozitive sunt asa cum le descrii. Este una mare destul de aproape de Satu Mare (ha!):

    Pai, cam aia ziceam si eu. E suficient sa atragi cate o companie mai mare si incep sa se schimbe lucrurile.

    Da’ cand ti se rupe pula, ca tu esti ministru acum, in cativa ani pleci si tre’ sa-ti faci plinul, e grele, taica…

  24. Animaloo says:

    Asa e ma. Sa traim toti numa din supermarketuri. Sa mancam numa cevor aia. Ba, am o idee super capitalista: sa se interzica bucătăriile in case. Vrei cafea? Cafenele. Vrei mâncare? McDonald’s etc
    Oricum amuzanta declarație. Am râs

  25. Manowar says:

    Pula mea, nu am sustinut nicaieri ca nu tre sa mananci din ce cresti in curte. Sustin doar ca nu e OK sa traiesti/subzisti din aia.

  26. Alifie says:

    Ce zici tu is servicii, prepart mancare, fiert cafea – zic sa nu le dai idei, ca ar fi in stare astia sa incerce sa fiscalizeze si serviciile. Cel mai simplu ar fi cu alea sexuale, din cinci mui, una putem sa o dam statului.

  27. Orbu says:

    @Manowar: Nici nu conteaza daca sustii sau nu. Realitatea e ca si in Romania, si la tara, aia care au alte ocupatii renunta la crescut chestii prin curte, pentru ca timp emancipare si optiuni. E ca aia cu iubitul plantatului de morcovi in cur, sau ce ziceai mai sus.
    Iar aia care mai cresc sunt pensionarii si aia cu subzistenta. Pe pensionari poti sa ii intelegi ca, pula mea, macar daca pensia aia survine muncii pe undeva, nu-i ajutor social chiar n-au altceva mai bun de facut.

    Treaba-i ca dispar, oricum, si ouale alea din cotete, da’ ne-nlocuite de nimic.
    Si-o s-o suga Vosganian in cur cu visul lui umed, ca TVA-ul ala pe care il viseaza el din transformarea economiei naturale ( a folosit gresit termenul de autoconsum, cand am citit m-a luat rasu’) , cu economie de piata, se va inlocui cu in parte cu ajutoare sociale, in parte cu TVA, asa cum isi doreste, dar adaugat la produse de import. Poate o sa aibe atunci o teorie cum disparitia economiei naturale/ de subzistenta n-a dus la saci de bani la buget ci la cresterea importurilor agro-alimentare.
    Nu ca-i vina lui sau ceva, ci asa, un fel de viziunea mea, care-i face cugetarea absolut inutila si imbecila.

  28. Stropic says:

    Cand vine vorba in schimb de fabricat niste chestii intre cele doua segmente, daca vrei sa vinzi in UE, ai face bine sa le fabrici in UE. Scad cheltuielile de transport, nu ai tarife etc.

    Ma amuza glumele si ironiile si pulameaurile, da’ incearca sa te gandesti nitel la situatie inainte de a-ti da cu parerea.

    Costurile cu forta de munca conteaza si ele, nu zice nimeni nu, da’ nu atat de mult in epoca automatizarii. Pentru ca in ii dai unui angajat roman 400 de euro pe luna si e OK, iar tu nu platesti taxe de import. Sigur c-ai putea sa-i dai unui angajat vietnamez 20 de dolari. Dar pe urma nu poti urca produsul in camion sa-l transporti pana-n Germania. Si trebuie sa platesti taxe de import. Si mai ai de-a face si cu partidul comunist local care poate veni oricand sa-ti inchida chestia sau sa ceara “donatii”. Sau. Si nu iese calculul pentru un anumit segment.
    Altfel ar fi deja TOATE firmele in Asia, nu doar unele.

    Nu e nicio ironie. Da, anumite chestii se fac mai bine in UE, si mai ieftin, nimeni nu zice nu. Intrebarea e si cate ca sa merite sa construiesti autostrazi sa ii atragi. Ca nu prea face sa investestesti o tona de bani in autostrazi ca sa iti vina o fabrica care angajeaza 60 de oameni. Investesti mai mult decat castigi, intelegi ce zic?

    Realitate e ca nu sunt atat de multe firme in UE care sa externalizeze in Romania, chiar daca am avea autostrazi. Ca daca din piata scoti jegurile ieftine, si jegurile superscumpe, mai scoti si textilele, mai scoti si parte din industria auto (nu stiu cifre, dar clar mai mult se asambleaza piesele in UE decat se produc), scoti serviciile alea call-center, alea suport tehnic de baza, de o gramada de alte servicii, cu alte cuvinte scoti tot ce se externalizeaza deja in asia, scoti industria alimentara care tre sa ramana acasa si altii care nu externalizeaza deloc, scoti aia, scoti aia, nu stiu daca mai ramai cu un segment de companii asa de ofertant. Eu una chiar nu vad care ar fi mijlocul asta, nu ma pot gandi la niciun exemplu.

  29. Manowar says:

    Nu e nicio ironie. Da, anumite chestii se fac mai bine in UE, si mai ieftin, nimeni nu zice nu. Intrebarea e si cate ca sa merite sa construiesti autostrazi sa ii atragi. Ca nu prea face sa investestesti o tona de bani in autostrazi ca sa iti vina o fabrica care angajeaza 60 de oameni. Investesti mai mult decat castigi, intelegi ce zic?

    Asta e gandire romaneasca.

    Tu nu investesti in autostrazi pentru ca exista fabrica aia, una.

    Investesti in autostrazi – de fapt, in infrastructura – pentru ca, pe langa faptul ca ajuta fabrica aia, incurajeaza si dezvoltarea regiunilor.

    In primul rand, ii incurajeaza si pe altii sa investeasca in zona aia, altii care poate fix din cauza aia nu vin si n-au venit.

    In al doilea rand, ajuta dezvoltarea regiunii, fie si doar pe plan financiar, asa, pe hartie. Da’ nu numai pe hartie. Pentru ca uite, s-a dus firma X in Satu-Mare. Eu, din orasul X de la 50 km de Satu Mare, as putea face o afacere cu firma aia. Nu stiu ce. Sa le livrez, I don’t fucking know, covrigi. Dar nu pot, pentru ca-mi ia 3 ore sa duc covrigii acolo si-s reci si nu-i mai cumpara nimeni. Da’ daca as avea o autostrada, as putea ajunge in 40 de minute, cu covrigii relativ calzi. Poate-poate-i mai cumpara cineva.

    In al treilea rand, ajuta enorm la capitolul “mobilitate sociala”. Eu, de exemplu, am vrut sa stau la casa. Cu curte etc. Si uite, in Bucuresti , n-as fi putut in veci. Pentru ca au aia acolo niste preturi la case de zici ca-i Londra sau pula mea. In schimb, as fi putut sa cumpar (poate) ceva prin zonele din jurul Bucurestiului, unde sunt case. Habar n-am care. Hai sa zicem…pula mea, complet random, Lehliu. Dar uite ca nu se poate – ca nu pot ajunge de-acolo in Bucuresti in timp util. Ca nu ai autostrazi, nu ai nici macar o sosea de centura decenta, nu ai nimic.

    Din cauza ca eu nu ma mut acolo (si nu numai eu, nimeni), dezvoltarea in Lehliu ala are de suferit. Ca pula mea, una e cand ai in sat mosnegi de 70 de ani si alta e cand ai in sat mosnegi de 30. Si cand ai in sat mosnegi de 70 de ani care cresc gaini si nu-s interesati de schimbare, n-o sa ai – sa zicem – nici gaze in satul ala. Ca oricum nu vrea nimeni. Nu stiu ei de-astea. Sau, stiu si eu, telefon fix. Sau fibra optica. Sau.

    Nu-i vorba aici de mine, sper ca s-a inteles, ci de o intreaga generatie.

    Din cauza asta, din cauza faptului ca nu ai pic de mobilitate (pula mea, iti ia 2 ore in Bucuresti sa ajungi de undeva altundeva fara a parasi orasul), din cauza ca ai fix pula infrastructura, ai o concentrare enorma de oameni si skilluri in Bucuresti, ceea ce mentine cercul ala vicios descris in post. Toti oamenii cu skilluri vor veni acolo si toate firmele vor veni acolo.

    Iar asta nu-i bine nici pentru Bucuresti (pentru ca ajungi sa traiesti intr-un oras inghesuit si sufocant, in conditii de cacat) si nici pentru restul tarii (oameni care invart pula pe deget, ca n-au bani de-o ciunga, n-au joburi, n-au metrou, n-au un cinematograf decent, n-au un restaurant decent, n-au mobilitate sociala, n-au nimic in mortii lor de paralitici si traiesc incremeniti in anii ’60).

    Stii pentru cine-i bine? Pentru primaru’ Bucurestiului. Ca ala/aia are de unde fura, taica. Aaaare. Si cam atat.

    Gandirea asta ca “nu fac eu o autostrada pentru o firma amarata” tine Romania incremenita unde e, asa cum e. Nu faci autostrada Bucuresti-Constanta ca sa te duci tu la mare. Faci autostrada aia ca sa poata transporta firmele chestii din Bucuresti in Constanta, sa le urce pe vapor, sa aiba chef sa produca acolo chestii. Sau sa le urce in camioane in Constanta si sa le duca pana la avion pe Otopeni , la export, boss. De-aia faci autostrazi. De-aia si pentru ca ii ajuti si pe-aia dintre Constanta si Bucuresti sa lucreze in diverse orase alaturate. Mobilitate, cum am zis.

    Cand faci cum zici tu – nu fac eu o chestie pentru X – ajungi sa ai regiuni intregi pe stilul Petrosani-City, unde in afara de Sida la Lupeni si Ebola dracu’ mai stie pe unde nu ai nimic. Nu jobs, nu tineri, nu nimic, doar o mana de bosorogi pe moarte. Exact ca regiunile lor.

    Uite, pe aici sunt autostrazi. Eu m-am mutat din Londra. Stau prin West Midlands. Nu vreau sa stau in Birmingham, ca e un jeg mizerabil de oras. Dar acolo, sa zicem, sunt joburi. Aici, in oras, mai putin. Dar aici sunt albi. Ei bine, eu sunt la ceva zeci de mile de oras. Imi ia 15 minute sa ajung acolo cu masina. 20 sa ajung la aeroport. Fac doua ore pana la lucru in Londra, daca am nevoie sa ajung acolo. Nu am nevoie, ca lucrez de acasa, dar as putea. Asa ca, desi nu sunt intr-un oras mare, costa pe aici o casa intre 150k si 3 milioane. Bani pe care statul ia taxe, taica. Council tax. Stamp duty etc. Fara autostrazi, o casa aici ar fi 50k. Si ar fi un fel de Petrosani. Ar lua taxe din pula. Ar avea aici populatie activa tot din pula. Ca in Romania. In loc de asta, eu pot, la o adica, sa ma duc sa lucrez in Birmingham, Manchester, Liverpool si doamne-fereste Londra, daca trebuie sa fiu la birou. Da, ar fi nasol sa fut 4 ore pe drum zilnic, dar, daca-i nasoala-nasoala treaba, o pot face. Pot ajunge in 4 orase considerate “mari”.

    Tu nu poti face asta in Romulania. Si de aia acolo, desi e teren agricol pentru vreo 15 tari, nu ai nimic. Pula agricultura, pula afaceri. Si toti aia care raman in Romania migreaza la oras. Asa ca ai ceva orase aglomerate (Bucuresti, Cluj) mai dezvoltate si in rest, saracie pe linie. Oltenia, Moldova, fix pula. De-aia acolo e plin de de-aia pe ajutoare sociale si fara vreun viitor, iar daca printr-un miracol isi pot lua un job, e un job de 10 milioane. Ca nu se pot duce din Vaslui in Iasi cu lucrul. Nu se pot duce din comuna X in Bucuresti. Ca n-au cum. Si aia e. Iar politicienii pe care-i votati – din toate partidele – va baga aceleasi dume mizerabile si voi, din ce vad, puneti botul. Ca sanki, autostrada aia nu merita pentru ca pantof si cartof, ca nu avem noi bani de de-astea.

    Nu zic, e frumos sa vezi cati bani ies din Bucuresti + SAI. Da’ nu mai e misto cand descoperi pe urma ca trebuie sa-i trimiti in Vaslui, Teleorman, Arad, Oradea, Harghita si Covasna. Ca deh – aia n-au. Si tre’ sa le dai tu. Iar chestia asta, in mod ironic, blocheaza si dezvoltarea Bucurestiului. Ca, pula mea, nu poti sa faci drumuri in Bucuresti, ca ne trebuie terenul pentru dezvoltatori, sa mai faca blocuri. Altfel unde vor locui toti aia veniti in Bucuresti?

    Nu stiu de ce-i asa de dificil de inteles chestia asta pentru romani, dar eu unul o tot explic de 10 ani si vad ca-n continuare ii trageti – unii dintre voi – cu “nu facem autostrada pentru o firma”.

  30. Animaloo says:

    Nu tu ma, ala cu lidalu…

    Si stropic cu “pt o firma autostrada? ” zici ca e Basescu cu al lui turism se face cu avionu ce atatea autostrăzi?

  31. StevieVonDerr says:

    Eu zic ca regionalizarea si aplicarea unor restrictii, ar putea stabili cateva conexiuni intre cetatenii “asupriti” de bucuresteni de atatea ori.

    nu neaparat rasism, da ceva sa rimeze cu -ean

  32. Deria says:

    @Stropic

    Nu, nu tine, indiferent ca o tii in ambalajul ei sau nu o tii. Am testat la paini, de mi s-a acrit. Cele cu coaja crocanta si miez pufos, indiferent de faina/amestecul de faini, se intaresc repede, se fac pietroi, daca rupi totusi din ele, sunt sfaramicioase. Ma si mir ca pave 500 g Carrefour e in lista aia, ca e fix din categoria asta.

    Painea grau intreg sau secara face mucegai dupa vreo… 4 zile de la cumparare.

    Painea toast mi se pare o porcarie scumpa si atat.

  33. Deria says:

    @Mesterul, chiar esti implicat in fabricarea 7 Seminte???

  34. mesterul says:

    Deria, da, dau și io cu sapa pe acolo.

  35. Stropic says:

    mai nu stiu, mie nu imi pare un scenariu ideal ala in care fac doua ore pe zi pana la munca, autostrada si tot ce vrei tu. eventual daca s-ar putea un scenariu unde sa fac 5 minute, aia da, nu sa strabat toata tara.

    ca daca doamne-fereste nu gasesc de lucru in bucuresti, sa stii ca tot nu ma apuc sa fac naveta patru-cinci ore pe zi, ma mut acolo in petrosani sau unde gasesc si aia e.

    da, hai sa declaram independenta bucurestiului daca numai ei aduc banii, ca vad ca e la moda acum.
    @animaloo: nu serios, chiar crezi ca ar veni atata lume sa viziteze romania?
    @deria: da, eu adaugam si timpul cat face de la fabrica pana in magazin. sigur ca daca am avea autostrazi ar fi si painea mai proaspata, lol :))
    @mesterul: dai bine cu sapa, tot vel pitar cumpar si eu de obicei cand cumpar paine, e printre cele mai bune de pe piata, cum zicea si deria.

  36. Manowar says:

    Nu a zis nimeni ca e scenariu ideal in pula mea.

    Am zis ca-n caz de nevoie se poate, daca se ajunge la de-astea.

    N-ai cu cine

  37. Adrian says:

    Intrerupem cate ieuri are painea pt:

    Valer Blidar, antreprenor: De multe ori mă întreb dacă ţara asta mai este şi ţara noastră. Dacă în ţara asta nu pot participa la o licitaţie şi oriunde în lume pot, mă întreb care este explicaţia. În cazul Metrorex noi am avut un preţ cu 50 de milioane de euro mai mic decât al câştigătorului, având în vedere că în spatele nostru ca terț garant, este Siemens-ul.

    http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-fast-forward/astra-vagoane-arad-de-la-faliment-la-exporturi-reteta-succesului-unei-afaceri-care-nu-are-contracte-cu-statul-757326

    Astra a înființat o școală profesională[…]Le oferim cazare şi masă gratuiă în cadrul şcolii noastre şi o bursă de 300 de lei. Această bursă, 200 de lei este oferită de statul român şi 100 de lei este oferită de patronatul nostru

    Deci se poate.

  38. Animaloo says:

    Nu bre.. Cum sa creasca turismu cand e mai usor de ajuns la zone. Sau sa vina străinii sa faca fabrici daca au cum sa scoata produsele repede din tara.

  39. IulianS says:

    E o vorba: lucram cu materialul clientului (in cazul asta Romania). In contextul asta declaratia lui VV e imbecila cu spume. De ce? Avem cateva posibilitati:

    1. impozitarea veniturilor gospodaresti in paralel cu oferirea unor facilitati (controale medicale, ajutoare din surplusul agricol, zic si eu, ceva interesant etc)
    2. interzicerea activitatii de productie gospodareasca, sau interezicerea consumului, totul sa fie destinat punerii in vanzare

    1. ar fi de dorit, dar imposibil de realizat in contexul .ro cand taxele nu se colecteaza nicicum. Plus ca aici ar trebui sa fii finut in stabilirea unor taxe care sa “merite” ca altfel tot la “negru” o arde sateanu. plus ca trebuie sa vezi ce poti da “pe degeaba” sperand ca vei iesi pe plus. Repet: aici e greu, trebuie unu cu coaie si cu creier. PSD are doar coaie.
    2. ar fi un dezastru in .ro, ajutoarele sociale rupand norma in cazul asta. pentru ca, in caz ca n-ati trecut printr-o zona rurala recent, acolo nu se face mai nimic in afara de haleu si bautura. amandoua mixate in muzica. asadar ar ramane cu bautura si spitalizarea in majoritatea cazurilor (coma alcoolica, tensiune super crescuta, diabet – vorbesc de cazurile din familia extinsa doar 🙂 )

    Tin minte un documentar interesant despre corporatistii rusi care in weekend o ardeau pe la dacha-urile din apropierea marilor orase (St. Petersburg, Moscova etc). Nu ca aveau neaparat nevoie, ci pentru relaxare. Si da, o ardeau cu rosii, castraveti, fructe, conserve etc. Se estima ca astia produceau chestii de milioane de dolari pe an care, evident, nu se vedeau in taxe si impozite, cel putin nu direct. Ca om care inca bag la sapa si fac munca fizica cand am ocazia pot spune ca nu exista relaxare mai mare dupa ce stai stresat cateva zile cu ochii-n monitorare.

    Consider ca chestiunea e putin mai complicata si nu trebuie privita doar din perspectiva economica. La fel cum mesele in familie realizeaza conexiuni mai puternice decat mesele in public (restaurante), taxate, s-ar putea sa fie mai multe lucruri de luat in calcul aici.

  40. Animaloo says:

    Dane, aia chiar fu o idee conunista. Eu te inteleg, ai mei is la fel. Si nu ar scapa de o parte din animale sub nici o forma

  41. 0040 says:

    Dar de comunismul din China ce zici? Ca sa moara Franta, i-a cam scos din saracie si e cam singura tara cu excedent masiv. Aaaa…ciudat comunismul lor, unii de jos s-au imbogatit peste cat unii nici nu visau. Jack Ma de exemplu e in top50 “barosani mondiali” :))))

  42. Orbu says:

    În cazul Metrorex noi am avut un preţ cu 50 de milioane de euro mai mic decât al câştigătorului, având în vedere că în spatele nostru ca terț garant, este Siemens-ul.

    Nu e el antreprenor bun, inseamna :).
    Ca-l stiu eu pe unu’ care face statii de metrou ( bine, cred ca e subcontractor, nu cred ca a luat el licitatia, dar nu-s sigur), da’ plm, e un motiv pentru care la Cotroceni scrie si acum ca “peste 3 ani aici va fi o stratie de metrou”. Au montat aia prin 2011, parca.

    Jack Ma de exemplu e in top50 “barosani mondiali” :))))

    Bineinteles, e in top50 pe principii foarte comuniste. A vorbit omul la partid sa deschida Cooperativa AliBaba, unde au adus oameni in campul muncii, iar el, gestionar sef, a strans banii aia din salariul cu 10% mai mare decat al unei vanzatoare la ghiseul online. Aha.

  43. Neurogamer says:

    off-topic: ffs, numai in west midlands m-am perindat anu’ asta. if i only knew.

  44. peraspera says:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Bloc#/media/File:Eastern_bloc_economies_GDP_1990.jpg

    Terminatii cu mizeriile comuniste. Are dreptate soferul de mercedai. Avem mentalitate de tampiti. Cifrele arata ca si daca veneau comunistii si daca nu veneau tot de cacat eram. In 89 eram doar peste Albania. Acum suntem peste Bulgaria si Albania. Oau…Big fucking step.

    O sa treaca inca 50 de ani de la revolutie si noi tot in povesti cu zane si ceausesti frumosi o sa credem. Vorba lu’ nenea ala : Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana.
    Dar na…e frumos sa crezi in miracolul comunist care nu exista, ca romanul nu stie nimic mai frumos decat povestea. Toti aveau de toate. E plin de oameni care explica cat de bine era si cum aveau toti banane si video, desi stateau in orase cu soba in casa. Toti aveau masina desi puteai sa traversezi soseaua Pantelimon cu ochii inchisi si pe strazile dintre blocuri se juca fotbal. Au uitat toti ca au vazut caldura dupa revolutie si in 90 % din orase apa calda a inceput sa vina chiar de 2 ori pe saptamana, daca exista retea :))…. acum explica cum urma sa bage apa minerala la robinet si cum circul foamei era supermarket. Dar noi eram sub albania. La noi era Raiul si nu il vedea nimeni. Dumnezeu nu a fost Roman. Ne-a batut dar a fost penalty, boss.
    Si da, chiar si coate goale cum eram tot facea cineva metrou si locuinte ca nu le-a inventat Costica Marx si Fanica Engels.

    Diferenta dintre noi si altii este educatia si mentalitatea. La 19 ani dupa Posada un labagiu scria Decameronul. Noi la 28 de ani dupa revolutie inventam manualul de sport.

  45. Manowar says:

    Da, ma, comunismul a fost un cacat jegos pentru oamenii mai inteligenti.

    Pentru mase, a fost epic. Nu avea toata lumea “de toate”, dar aveau ceva mai multe decat au acum (ma refer la mase, nu la smecheri).

    Eu stiu ca apartamentele de-acolo sunt cutii de chibrituri etc. Da’ daca erai femeie de serviciu si te alegeai cu locuinta de la partid, cam era misto foc. Ca femeie de serviciu acum, nici macar nu poti sa visezi la locuinta ta. Garantat 100%.

    Pentru mase, cum ziceam, a fost ultra epic. Femeia de serviciu si muncitorul de la Faur nu erau interesati de “libertate”, ca sa se simta oprimati. Erau interesati de ratia de zahar si ulei. Si nu le pasa vreun pic de faptul ca taiau aia apa calda sau gazele sau curentul pe la ocazii. Oricum in capitalism se zbat sa se debranseze, ca nu si le permit. Pe-aia nu-i deranja ca le erau asignate joburi random in zone random – ca oricum erau aia care-n capitalism nu ar fi putut obtine un job nicaieri, ca nici sa vorbeasca nu erau in stare, necum sa scrie. Pe-aia nu-i deranja ca nu erau anticonceptionale, ca oricum acreau ciorba cu bors. Ce, nu erau de mancare? Si se bucurau la 5-6 copii, ca iesea tipa mama eroina si alocatii si treburi.

    Pentru oamenii mai inteligenti un pic, aia care-n capitalism s-au ridicat nitelus peste medie, comunismul a fost ultra oribil. Ca nu putea vorbi, nu puteau gandi, nu puteau citi, nu puteau vedea un film, nu puteau sa se simta liberi, nu puteau sa-si exploateze potentialul, ca erau mutati ca niste pioni pe tabla de sah. Tu te duci in Arges, tu te duci in Urlati, tu te duci in comuna aia de langa Constanta…asa, la gramada. Si nu conteaza de ce esti pasionat, de maine esti inginer zootehnist. Ca nu-i pe alese. Vrei sa futi – o faci pe calendar sau risti sa faca aia avort prin vreo ghena si sa intrati la puscarie pentru ca decrete. Normal ca pentru aia a fost oribil.

    E o chestie pe care o intelege cam oricine. Comunismul a fost foarte bun sau foarte oribil – diferenta o facea ce fel de om erai si ce-ti doreai de la viata.

    Pentru a putea intelege toata lumea ce oribil a fost comunismul ar trebui sa aiba parte tara aia de-un capitalism mai putin sinistru si mai putin salbatic. Abia atunci vor intelege si romulanii cat de nasol e comunismul. Dar pana atunci vor ramane cu gandul la vremurile bune in care iti dadea statu’ casa si masina si vacante prin sindicat si…Daca si-ar permite chestiile alea si-n capitalism, cred ca 99,9% din romani ar condamna comunismul.

    Daca..

    Oricum, atata vreme cat voi – astia care ati reusit sa faceti ceva (orice) in capitalism – nu puteti intelege de ce a fost foarte bun pentru mase, nici ei nu vor intelege de ce ziceti voi ca era rau.

  46. luvieere says:

    Culmea, ca era destul de ok si pentru cei cu vreo cateva palme mai sus de nivelul “nu ar fi putut obtine un job nicaieri, ca nici sa vorbeasca nu erau in stare, necum sa scrie”.

    Cine se pricepea sa invarta o combinatie, o descurcareala, rezolva frumos cu:
    – Norme de colectiv muncite de altii, dar trecute pe numele tau, pentru cateva sticle de ceva bun si cateva cartuse de Kent.
    – Repartitie in orasul in care voiai tu, daca-ti facea prieteni care-si faceau prieteni pana la prim-secretatul comitetului de partid.
    – Inscriere la postliceala de partid, urmata de repartitie in armata la TR. Pe sablonul de mai sus, pana la comandantul unitatii, se rezolva de facut armata la tine-n localitate sau pe-aproape.
    – Pe unde lucrai, te orientai de ce puteai “face rost” in cantitati industriale, cu acordul interesat al celor care-ar fi trebuit sa pazeasca materialele respective. Combustibil, piese, scule, subansable pe ramura industriala, carne, oua, lapte, branza, pe ramura zootehnica, etc. Erau practic monede de schimb pentru oricare alte nevoi mai aveai.
    – La aprozare si alimentare, stateai la coada numai pana ajungeai sa-l cunosti si sa ti-l faci prieten pe gestionar, ca pe urma aveai linie directa si erai anuntat cand intra ceva interesant.
    – Alte si alte chestii si invarteli, oameni pe care-i mai vad si-acum incercand sa sara peste rand, sa aplice politica “de unde nu curge, pica”, plini de ciuda si regret cand intalnesc locuri unde inainte era rost de-o paine buna, dar acum e balta seaca, fiind industria, agricultura si alte afaceri ori inaccesibile, ori puse pe butuci. E fix ca si cum ai lua un bugetar dintr-o sinecura si l-ai baga direct pe un rol activ intr-o companie privata.

  47. Manowar says:

    Culmea, ca era destul de ok si pentru cei cu vreo cateva palme mai sus de nivelul “nu ar fi putut obtine un job nicaieri, ca nici sa vorbeasca nu erau in stare, necum sa scrie”.

    Ai dreptate.

    Era OK si pentru cei mai multi dintre aia, dar eu ziceam ca pentru mase era “EPIC”, nu “OK”. Nu discutam de “OK”.

    “OK”, da, cred c-a fost pentru 95% din populatie.

  48. Akhenaton says:

    Si, cu toate astea, daca mâine s-ar reveni in comunism, cu supermarketurile goale, 3 ore de program TV, cu lumina stinsa si fara căldură iarna, cu circulație par/ impar, din toată Romania ar izbucni un urlet disperat la luna. Chiar si de la muncitori si femei de serviciu. Dincolo de toate lamntarile patetice, nimeni nu ar mai vrea cu adevărat sa se întoarcă acolo. Nici macar acea pulime, care, intre timp, a învățat ca merge si cu combinațiile mărunte, traiul din ajutoarele sociale, viata rostogolind datorie, dar bineînțeles, si cu lamentarea de rigoare “era mai bine înainte” la pachet

  49. IulianS says:

    Pentru a face diferenta pe bune intre comunism si capitalism trebuie sa fii cat de cat cu capul pe umeri, realist sau educat. Cum mai toata lumea acum e retardata cu spume, si nu vorbesc doar de .ro, e evident ca vor fi imbecili care promoveaza/sustin/doresc asa ceva.

    Explicatia faptului ca toti doresc asa ceva e ideea socialista din spate care-i extaziaza; datorita resetarii memoriei ei nu (mai?) stiu cum a fost pe bune cu accesul la anumite produse. Multi nu inteleg ca efectiv in comunism cei mai bogati nu au acces la ce au oamenii de sub middle class din alte parti.

    Un singur lucru trebuie sa ii intrebi si incep sa innebuneasca: cat costa?

    Cam asa termini orice discutie cu ei, ca dincolo de asta nu pot sa sara, oricat de socialisti/comunisti ar fi ei.

  50. IulianS says:

    Manowar, unspam me!

  51. altcalic says:

    @Stropic: mane, autostrazile (si caile ferate) sunt chestiile de baza si esentiale pentru o economie functionala. Cum sa zici ca “nu merita sa faci”? Dar pe de alta parte ai idee cu cati bani le-am facut si pe alea existente (ma refer la tot, si studiile de fezabilitate arse pe alea nefacute, etc)? Cred ca faceam autostrazi ca metroul, pe diagonala si circulare pana acum, daca le faceam la pretul real. Crezi ca e o intamplare ca nu se apuca astia de Sibiu-Pitesti nici acum, dupa 30 de ani? Scopul astora de la putere e sa tina oamenii “legati de glie”, nu sa incurajeze viteza de deplasare in romanica, ca poate iese taranu’ din sat si vede ca mai e si alta lume (radical diferita) fata de comuna lui, si nu e ca si cum asta e un lucru bun pentru conducere, nu? 🙂

    Ca idee, tu ai vazut ce e in capetele autostrazilor existente? Pitesti/Bucuresti, Ploiesti/Bucuresti, Constanta/Bucuresti. Presupun ca nu, ca din bucuresti am vazut ca nu esti. Iti spun eu: e plin de depozite. Plin, iti zic. De ce crezi tu ca se intampla asta, pentru ca sunt inutile?

  52. GabyC says:

    Sper sa prind ziua in care comunismul (inclusiv ala deghizat) va fi mort.

    Buss, not in this life: https://www.youtube.com/watch?v=MAmbxRc62bc

    nu serios, chiar crezi ca ar veni atata lume sa viziteze romania? – @Stropic – Not sure if troll or really dumb.

    Ai iesit cu masina din tara? Ca turist sa zic asa? Ungaria? Austria? Germania?
    Da? Ai mai merge?

    Sa luam o zona super cunoscuta in ultima vreme. Viscri. Pt ca Charles and shit.
    Ehh, din drumul principal, dinspre Sighisoara am facut 8 Km in 45 de minute. Si nu datorita traficului, ci datorita craterelor din asfalt. SI te-ai astepta sa faca cineva ceva, pt ca satul atrage turisti destul de multi in ultima vreme.
    As mai merge? Sure. Pe drumul ala? NEVER.
    Dar cine zice ca a avea drumuri bune atrage mai multi turisti?

    Zicea cineva mai sus de ceva companie mare deschisa la Satu-Mare, ghici de ce e aproape de Satu-Mare si nu e in Onesti? Sau Covasna? Sau whatever? Ce e aproape de Satu-Mare?
    Sa fie oare vama? Si ce gasesc dupa ce iasa din tara? Sa fie oare autostrada?

  53. animaloo says:

    a mai fost o categorie de oameni care s-au bucurat de comunism fara sa fie secu sau sarantoci. Aia scosi de la tara. Aia care au primit o sansa la educatie pe care nu o aveau in perioada interbelica.
    dar, din pacate, multi nu reusesc sa inteleaga ca alde educatie, metrou, autostrazi se faceau in perioada aia in toata lumea, ba, am putea spune, ca se faceau mai bine in alte tari.
    Ei au vazut: evolutie de la 0 la ceva.
    Dupa care au vazut industria cazuta si nu s-au gandit “poate de vina e faptul ca industria veche era cacat si oricum, continuatorii sunt tot aia?”

  54. Manowar says:

    a mai fost o categorie de oameni care s-au bucurat de comunism fara sa fie secu sau sarantoci. Aia scosi de la tara. Aia care au primit o sansa la educatie pe care nu o aveau in perioada interbelica.

    Da, ma, asa e, a fost OK pentru cei mai multi. Am zis asta.

    dar, din pacate, multi nu reusesc sa inteleaga ca alde educatie, metrou, autostrazi se faceau in perioada aia in toata lumea, ba, am putea spune, ca se faceau mai bine in alte tari.

    Da, dar nu in toata lumea veneau la pachet cu “te scoatem de la tara unde te caci iarna-n fundu’ curtii cu doi pari – unul de care te tii si celalalt cu care alungi cainii” si “ia o casa la oras pe bani de seminte sau pe lista, la partid” si “ia d-aici imprumuturi CAR cu dobanda zero vigula” si “ia si-un job fara calificari si daca nu stii nimic, te invatam noi”.

    Normal ca a fost OK pentru cei mai multi. Pentru unii a fost chiar epic.

    L-as vrea inapoi? Hell no. Chiar este o ciuma. Imi imaginez ca amandoi (adica si tu, da) am fi fost ceva agro* detasati pe undeva pe la Cuca Macaii. Asa ca nu, mersi. Mai bine risc sa fiu somer, da’ am o sansa sa fac alta chestie mai buna.

  55. Laur says:

    Referitor la ce zicea Vozganian, a uitat sa precizeze un lucru: cate venituri minime garantate de 350 de lei lunar se platesc catre cei care pun oul gainii direct in tigaie. Putea sa le taie astora ajutoarele si nu mai conta apoi cata evaziune faceau cu ouale. Dar nimeni de prin presa nu zice nimic, dupa cum mai nimeni (exceptie Mandruta) nu precizeaza ca s-au saturat catalanii sa plateasca impozite cu care sa-i sustina pe castilani sau andaluzi in loc sa-si repare fatadele din Barcelona.

    Referitor la viata la tara si ajutoarele platite celor de acolo, avusese Guran acum cativa ani un reportaj printr-un sat din Buzau la o familie ce traia din ajutorul social. Respectivii incasau cei 350 de lei cu care isi plateau curentul, antena digi ca sa se uite la taraf si alte cateva maruntisuri. Altfel, aveau gaini, aveau vaca, aveau lan de porumb, tot ce ii trebuie unui gospodar. La intrebarea “de ce nu va cautati de lucru?”, i-au raspuns cam asa: pana la Buzau sunt 50 de km, costa naveta 2-300 de lei si dureaza 2 ore dus, 2 ore intors. Salariile sunt la 900-1000 de lei. Ca sa te duci la munca, trebuie sa te speli si sa te imbraci zilnic, plus ca hainele se uzeaza. Apoi, la munca aia de 1000 de lei ai parte de patron roman care te pune sa faci ore suplimentare neplatite, eventual sa vii si sambata daca are el chef. Daca te trezesti dimineata la 5-6 ca sa pleci la munca si ajungi la 6-7 seara acasa, din parti mai ai timp sa dai de mancare la gaini si sa te ocupi de pamant, prin urmare trebuie sa-ti cumperi singur ouale. La final iesi mai scump sa te duci la munca decat sa stai acasa.

    Cam asta e esenta la ce se intampla la noi, bine alimentata si de ajutoarele sociale. Daca spunea asta Varujan, era mai castigat; dar pierdea voturi partidul.

  56. Occam says:

    Copyright Brancuşi: V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si prosti.

  57. Delia says:

    Ma, io zic ca inteleg oarecum cum functioneaza faza cu da-o-n pula lu’ Hector de agricultura, ca nu faci megabani cu ea, dar, totusi.

    E de cacat sa stai sa cumperi dupa strategia de piata a marilor corporatii adica supermarketuri. Care la noi functioneaza cu spagi. Esti intreprinzator, vrei sa vinzi spre supermarketuri produsul x, dai dreptul cui trebuie si esti prezent pe raft.

    Pe scurt, sunt o multime de produse prezente la raft care contin altceva sau si altceva in afara de continutul etichetei.
    In al doilea rand, sa ne fereasca Dzio de vreun virus/bacterie la raft ca facem enterocolita in masa, sa nu aud de rapoarte si controale, ca stiu vreo 3 medici veterinari care supervizeaza produsele din carne si stiu ce zic.
    Mai apoi, produsele de casa si asa zis naturale, pe care le iei din piata nu au absolut NICI o garantie ca sunt ceea ce zice omul. De regula sunt revanzatori.
    Asadar ai sanse mari sa papi oua din gaini hranite exclusiv cu chimicale.

    Io ma bucur, ca o idioata ce sunt, ca mai cunosc cateva persoane, vecini sau din familie, ce cresc in curtea proprie diverse animale, legume si fructe, sunt suficient de sinceri sa imi spuna ce pun pe ele si cu ce le hranesc si le cumpar la suprapret oricum. Oamenii aia traiesc sub nivelul marii, parerea mea, asa ca e ca un fel de donatie.

    No, bucla la autostrada o facem tot din bugetul ala comun, la care unele din marile firme isi tot reesanoleaza datoriile la buget pana cand vom uita de ele. La faptul ca avem parlamentari garla, primarii o stiva, un ibtreh aparat adminustrativ atat de disfunctional ca stai si te miri cum dracu mai functioneaza ceva in tara asta.
    In plus, sa nu uitam. Armata e cu noi. Rachete si mizerii de-astea. Salariile bugetarilor. Pensiile speciale.
    Putem continua tot asa.
    Problem nu e doar ” de ce nu se fac bani si prin impozite la..”, ci si ” uite unde sunt banii dvoastra”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *