Semne bune anul are
Abia am ajuns acasa, ca m-am trezit cu o invitatie de linked-in pe mailul vechi, pe contul si mai vechi.
Am incercat sa-mi recuperez parola, dar, desi spam pot primi de la linked-in pe email, la recuperarea parolei nu-mi stiu contul baietii. N-au auzit de mine. Hilar. Slava fuckului ca nu folosesc linked-in oricum, asa ca nu ma afecteaza.
Sarind peste asta, invitatia era de fostul meu sef . Ma uit la titlu si vad: “Former IT Director at…”. Pana-n Martie 2013. Din Martie 2013 si pana acum, nimic. Interesat de conexiuni, oportunitati si recomandari.
Ma uit pe Google. Compania a fost cumparata de o alta firma, cu o luna inainte de a “pleca” el. Noua firma promite sa “reinventeze”, sa faca in Romania cea mai tare chestie de X, Y, Z.
Succes maxim. Si lui, si lor.
Lasa asta… Cum se vad de acolo hoardele de romani? … care au luat-o inca de pe 30-31dec 2012 catre UK, potrivit presei de acolo. They’re gonna make it?
Nu stiu si nu ma intereseaza. Doar nu-ti imaginezi ca m-am dus eu la aeroport sa intreb romanii cu ce ocazie pe-aici…
Nu-i nicio hoarda, a comentat despre asta si unul la articolul ala din Daily Mail.
In schimb, bulgaroaica aia blonda imi place si mie. 😀
Guvernul UK ca si cel Roman si ca toate guvernele tb sa justifice topirea unor banuti ai contribuabililor. O sa vedeti cum. O sa mareasca salarii la servicii, la politie, la jandarmi ca deh…. vin hoardele de cotropitori sa coseasca iarba din parcul pulii central (Hyde Park parca? – chiar nu stiu cum se numeste, scuze). e nevoie de protectie ptr cetatenii Londrei din centru si din oras (in mare majoritate acum paki si indy).
Toti mint cu nerusinare
DM duce o campanie platita anti-UE. Au ales cel mai ieftin cal de bataie/tap ispasitor: romanii.
Cred ca-s vreo 50,000 de romani in UK, cu tot cu mine. Astora le vin sute de mii – daca nu milioane – de pakis anual. Da’ de-aia nu se pot lua, ca au oamenii organizatii, au invatat cum sa se planga de discriminare etc.
Pe romani, in schimb, ii doare-n pula. Daca te uiti in toate pozele alea basite din Suedia/UK, nu vezi un singur roman in ele. Doar cioroi. Da’ au cetatenie romana. Noroc, sa traiti bine.
Un exemplu si al doilea
Creste pipota-n mine cand stiu ca-s platit mai bine ca englezii lor. Ei sa urle de romani/tigani, ca banii stiu eu mai bine cum sa mi-i cheltui. Ah, si din partea mea, sa dea afara din tara urgenteanu toti bulangiii care n-au nici bani, nici venituri. Te-au gasit pe strada, n-ai bani in cont, n-ai job, mars, futu-ti rasa ma-tii. Ma doare-n pula ca romani, pakis sau ce-or fi. Eu n-am stat cu mana intinsa, nu vad de ce altii ar sta.
Si sunt sigur ca se vor mai lua de romani cateva decenii pentru ca fiecaruia roman i se va rupe in organele reproductive de ce pateste altul atat timp cat el se descurca el fiind binenteles si mai destept si mai bun si mai frumos decat toti aialalti la un loc.
Pai de ce pute treaba acasa?
Pai tocmai de aia.
Noroc ca si cand plecam, luam bunele maniere cu noi.
Lol, coaie.
Persoana care-a scris articolul are, cel mai probabil, cam 1/3 din salariul meu. Ar fi culmea sa ma supar. Pai, unde-as ajunge daca m-as supara pentru toti aia care spala si refolosesc hartia igienica? Asta in primul rand. As putea s-o angajez pentru a-mi face mie cafeaua dimineata, intelegi?
In al doilea rand, ai dreptate: mi se rupe pula de romani. Nu-i ca si cand pe ei i-am vazut suferind prea mult de grija mea. Da’ te inseli la o chestie: nu de-aia nu merge treaba “acasa”. Treaba “acasa” merge ca o pula TOCMAI pentru ca nu li se rupe romanilor de parerea altora si problemele altora.
In al treilea rand, ar fi si culmea sa ma supar cand au dreptate. Ca doar, daca ma duc sa le cer alora actele, nu voi gasi vreun ID de China si vreun pasaport de Franta. Au cetatenie romana. Adica, pe scurt, cetateni romani. Si nu-ntelege gresit, eu vad clar ca-s cioroi, da’ daca au cetatenie, in ochii legii sunt romani, egalii tai. Nu-ti place? Fa ceva legat de asta “acasa”, acolo, ca acolo-i problema, nu aici. Ah, dar stai, nu se poate face nimic, pentru ca, nu-i asa, CE PARERE VOR AVEA EUROPENII DESPRE NOI, BAWWWW
Eu am primit pe mail la inceput de an poezia asta de Emil Brumaru
O, servitoare, dulce servitoare
Din îngereasca mea copilărie,
Îţi miroseam cu lăcomie fusta
Plină de purici din bucătărie
Şi-ţi căutam chiloţii sub saltele
Ca să le sorb cerescul lor parfum,
Cu nara dilatată, cu ochi umezi,
Cu inima făcînd trans-bara-bum!
Sutienul tău mototolit şi acru,
Ham pentru ţîţa grea de arpacaş,
Îl sărutam, mi-l potriveam cu cîrpe
În magazii obscure de la Iaşi.
O, servitoare, dulce servitoare,
Cînd adormeai în terfe şi sudori,
M-apropiam de tine cu sfială
Să-ţi văd coapsele moi cu floci şi pori.
Aveai mamela bleagă cît ceaunul
Şi la mijloc cu sfîrcul urduros.
Ţi le-am zărit pe geam într-o amiază
Cînd să le speli într-un lighean le-ai scos.
Oh, părul gras, cu rădăcina tare,
Dat la culcare cu petrol lampant,
Înfierbînta în el orice agrafă.
Iar curul tău gigantic şi vibrant,
Cu bucile cum pernele şi roşii,
Purtat în rochii leoarcă de lături,
Ţi-l arătai, pe putini aplecată,
Punînd cu-nţelepciune murături!!!
Ar fi culmea ca editorul sa fie chiar roman. Nu m-ar mira deloc.
In fine, nu vad de ce ar trebui sa te superi pe ala, manca si el o paine, cu rahat dar daca asa ii place, stii cum se zice: gusturile nu se discuta.
Nu vad care e logica dupa care “treaba merge prost ca romanii nu sunt indiferenti unii fata de altii si de problemele lor”. Tocmai ca aici eu cred ca exceleaza si tocmai de asta aia care pot sa profite, profita.
O fi avand dreptate pe ici pe colo dar per total e o campanie mizerabila, nevoia unora de a aduna capital politic dintr-o cauza “originala” si asta ai spus-o si tu.
Inventezi un inamic la care sa fii tu salvatorul.
Fiind inventant, nici nu trebuie sa lupti prea mult (mai mult sa-i oferi volum si substanta), dar daca prostimea crede, ai inscris la campania electorala.
Ai si tu cativa romani de care iti pasa nu de alta dar daca nu le pasau nici lor de tine probabil ca acum erai la stiri, mort cu vreun director IT de gat ((:
Si daca tie nu-ti pasa de ei, nici ei nu ajungeau sa lucreze acolo.
Acum, cati romani poate lua fiecare la bord, depinde de mai multe variabile care n-are sens sa le punem acum pe masa.
Ce sa nu-mi placa? Ca aia au cetatenie romana? Putin imi pasa.
Sau ce parere au altii despre romani.
Probleme de genul aste ii preocupa pe aia care nu prea se vad ca avand valoare proprie sau cei plecati afara ca depind de bunavointa alora unde le sunt oaspeti si intr-o oarecare masura de imaginea care o au ca natiune nu doar ca om sau profesionist.
Tu ai nimerit vremuri bune, dar sa te fi dus acum vreo 15 ani in Anglia sa vezi cum tu roman casatorit cu englezoaica si facultate absolvita cu brio in Anglia, minigeniu IT, ai cu vreo 30% mai putin salariu fata de nevasta-ta englezoaica care o facut ceva facultate de litere dar culmea, lucreaza tot in IT, nu-ti pica bine.
Dar nu cred ca avea legatura expresa cu statutul de roman, ci doar oleaca de xenofobile generala.
Aici chiar daca romanii ii vorbesc de rau pe romani e pura filosofie ca pana la urma tot cu romani isi fac treaba.
Si in Anglia se pare ca acum, atat timp cat poti demonstra ca esti cat de cat capabil profesional, nationalitatea nu conteaza, nici macar cu campaniile astea mizerabile.
Tot e bine.
Mie mi se pare ca e tocmai invers.
Legende urbane. Si atunci as fi castigat cam tot asa (ca nivel, ma refer, ca probabil erau alte sume, inflatie, alea). Toata lumea imi plange de mila de-un an ca iau mai putin ca englezii, ca pula mea. Pana una-alta, iau simtitor mai mult ca ei.
Daca esti bun la ce faci, nu are nici un patron chef sa te piarda in fata altuia.
Nop. Am fost la nunta lui.
Doar ca de cand a ajuns acolo, o cam uitat de prietenii de aici.
Ce o mai facut pe acolo stiam am aflat din alte surse.
Serios, nu este nici unul mai putin competent ca tine in firma aia dar sa ia tot atatia bani macar?
Nu sunt ALTI imigranti care sa fie mai destepti decat un englez dar sa ia mai putini bani ca el?
Dar de fapt, n-ai de unde sa stii toate salariile ca doar nu esti de la HR.
Oricum m-as mira ca propaganda ati-discriminare sa dea rezultate atat de notabile in doar 15 ani.
Daca sunt unii care cred ca merita investit in propaganda xenofoba, stiu ei ce stiu.
Nu stiu. Nu cunosc salariile tuturor, dar la mine in echipa, pe nivelul meu, sunt cel mai bine platit.
Nu are de-a face cu propaganda, ma. Nu stiu de ce nu pricepi. Uite, imagineaza-ti ca tu esti patron, iar eu sunt angajatul tau.
Bun, si eu primesc, sa zicem, 30,000 pe an. Un salariu mizerabil pentru ce fac, dar sa zicem. Iar eu iti aduc tie bani (ori ca-ti aduc prin faptul ca tu vinzi serviciile mele, ori ca-ti economisesc bani pe care altfel i-ai pierde). Cam 1,000,000 pe an, sa zicem.
Bun, iar eu vin si spun: boss, te iubesc, da’ imi ofera unu’ 50k. Tu ce faci? Imi dai 50k, ca oricum ti se rupe pula, la cati bani iti aduc…sau zici “pai, du-te, fraiere, ca-mi iau altul pe 30k” si risti sa vina unul care sa-ti piarda 500,000 in prima luna?
Patronilor nu le pasa de unde esti, ce limba vorbesti si ce pula sugi. Le pasa de cati bani le aduci. Pentru un patron, un angajat e doar o cifra. Cu plus sau cu minus. Daca-i cu plus, e buna. Daca-i cu minus…
De acord, și încă și mai și. Tu măcar ești plătit relativ constant, la mine depinde foarte mult de cât este dispus clientul să ofere pentru serviciile firmei. Cu cât mă vinde mai scump, cu atât e posibil să-mi ofere și mie mai mult. Posibil, dar nu mai mult de atât. Am fost bucuros când mi s-au acceptat(le-am cerut eu la prima negociere, că inițial nu erau prevăzute) în contractul ăsta două zboruri pe an către casă, plătite de firmă. Desigur, am fost frustrat să aflu (mult) mai târziu că de fapt clientul oricum plătește acele zboruri, și încă la Business Class. Deci indiferent dacă eu zbor sau nu acasă, firma încasează acei bani. Și cum în contractul meu e stipulat clar (din păcate) economy class, diferența (deloc substanțială după părerea mea) intră frumușel în cuferele firmei fără să miște un degețel. E frustrant, cum ziceam, dar pe de altă parte, am semnat contractul și asta e. You make your bed and lay in it.
Acum cu plusurile și minusurile. Pentru firma la care lucrez, atâta timp cât sunt implicat într-un proiect, sunt o cifră cu plus. Un client plătește pentru serviciile mele, și am arătat mai sus unul dintre modurile în care firma câștigă de pe urma mea. Nu vreau să mă gândesc cât plătește clientul, dacă firma își permite să-mi dea banii (cash) pe care mi-i dă. Când a fost vorba să se termine aici, am devenit de-odată minus. Așa că după “Ne pare rău, dar următorul proiect în care să te putem implica este într-o fază prea incipientă ca să îți putem oferi ceva concret” s-a ajuns imediat la “muie și la sicriu”. Doar nu era să risipească niște bani numai ca să am eu salariu și să fut buha în Frankfurt pe la HO. Între timp, m-au vândut iar la ăștia, așa că suntem din nou prieteni. Desigur, până când devin iar un minus…
Urmează un nou contract (de la 1 ian) și sunt curios ce o să scrie în el, pentru că la data asta sigur nu le-ar conveni să le spun EU că m-am săturat de Indonezia lor și deci muie și la sicriu. Clientul plătește pentru om în șantier, și nu e chiar simplu să găsești pe cineva la același nivel, dispus să se mute pe fața ailalta a planetei pentru un contract de numai 8 sau 9 luni.
meh http://www.huffingtonpost.co.uk/rupert-wolfemurray/thank-you-romania_b_4525173.html
meh 2: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2533497/Washing-cars-Biggleswade-Romanian-welcomed-UK-New-Years-Day-Keith-Vaz-Meanwhile-fianc-es-left-chopping-wood-Transylvania.html
meh 3: http://www.express.co.uk/comment/columnists/patrick-o-flynn/451936/Migration-could-be-so-good-for-the-country-if-it-were-controlled
cam asta fu si cu asta… waiting for the next scare in 3, 2, 1…
Buntzi, tu esti “angajat” la firma asta la care zici ca lucrezi ( mie-mi suna a companie de recrutare ) sau esti doar pe post de consultant pentru anumite proiecte/contracte ce ti le gasesc ei?
Mie-mi suna ca esti a doua categorie,nu de alta, da’ la prima ai avea venit constant/asigurare medicala privata ( mai greu de rezolvat asta cand te duci prin X tari exotice pentru orice angajator )/bonusuri si alte beneficii. Plata ta e calculata pe o rata fixata pe zi, nu?
In cazul asta, nu esti obligat fata de compania de recrutare sa le fii fidel, sa stii, mai ales ca mie-mi suna a cacati cu ochi, sa-ti negocieze si ei, la randul lor, termenii impusi de compania care vrea sa te contracteze.
Noul contract va fi cu aceeasi companie la care ai lucrat la proiect pana acum? Daca da, in mod normal, ai putea contacta pe cineva care se ocupa de contracte la modul general ( as miza pe supply chain, dar mai sunt unele companii unde HR-ul se ocupa cu asta )la compania-proiect si zi-le ca esti nemultumit de chestiile de mai sus si daca pot sa-ti recomande o alta firma-recrutare prin care sa fii contractat ( sau sa-ti intrebi chiar colegii, imi imaginez ca si ei vin prin diferite firme de recrutare).
In mod normal, companiile-proiect sunt obligate sa te tina ca si contractor la o anumita firma de recrutare cam un an ( daca ai fost gasit prin intermediul celei de recrutare), dar dupa aceea nu mai sunt obligate contractual sa te tina prin ei si pot sa te contracteze printr-o companie de recrutare diferita. Companie de recrutare, care ar fi foarte fericita sa-ti asculte toti termenii si toate conditiile din momentul in care li se face un soft landing de genul de nicaieri si vor lua bani pe tine. ( daca, de exemplu, lucrezi in inginerie si esti offshore, cam pe la 9-14% din tot ce iei tu, ia si compania care te contracteaza si practic, nu fac nimic )
Acum, depinde mult de tipul de contract incheiat intre compania de recrutare si cea de proiect, dar la modul general vorbim de un an. Daca stii ca mai trebuie sa stai pe un nou proiect la aceiasi oameni la care ai fost si pana acum si ai lucrat deja un an, poate merita sa te interesezi care departament se ocupa de contracte la compania de proiect.
Andrea: Ai intuit bine, nu sunt angajat permanent al firmei, sunt freelancer pentru o firmă de consultanță și nu este nici o firmă de recrutare implicată pe undeva. Ce pot să spun, la momentul când am semnat contractul actual de cooperare, eu am fost FOARTE MULȚUMIT. Sigur, între timp am mai căpătat experiență și am mai băgat de seamă loopholes, dar la momentul ăla (aprilie 2011) contractul era mult mai avantajos decât cel pe care tocmai îl încheiasem (Dubai), din toate punctele de vedere. În plus, în luna mai am căpătat 200€ în plus la salariu fără să-i cer sau să aduc vorba despre așa ceva. A fost ceva gen “Firma apreciază serviciile tale, așa că atașat ai amendamentul la contract. Returnează-l semnat dacă ești de acord”.
În februarie 2013 am avut o discuție cu ei în vederea angajării permanente, dar la momentul respectiv mai aveam încă un an din contractul de freelancer deja semnat cu ei, și a rămas că mai vorbim când se mai apropie termenul. În noiembrie însă, proprietarii au decis vânzarea firmei (eveniment normal, apare o dată cam la 4 ani), a urmat un audit, una dintre divizii a ieșit cu pierderi de 1 milion €, deci toată lumea a pus frână la orice tip de cheltuială. Cum ziceam, din punctul lor de vedere aș fi urmat să cost bani în loc să-i aduc, așa că mi-au zis că acum nu se poate să mă angajeze permanent, având în vedere că următorul proiect în care ar fi putut să mă trimită ar începe abia prin vară. Concomitent, erau în negocieri cu clientul actual (ăsta din Indonezia) pentru extinderea contractului de servicii, iar negocierile au mers bine pentru ei și au reușit să mă plaseze și pe mine. Ca urmare, rămân aici și să văd dacă-mi oferă iar angajare permanentă (în condițiile de care ziceai și tu la începutul comentariului tău vis-a-vis de salariu și asigurare medicală, plus job de birou la HO între proiectele care mi-ar solicita prezența în șantier), sau îmi prelungesc contractul de freelancer.
Sigur, un salariu constant e un lucru bun, dar din nefericire diferența între veniturile ca freelancer și salariul constant oferit este mare de tot, așa că decizia e departe de a fi a no-brainer.
dupa cum spunea si Nastase, gimme four! 🙂
Eu nu inteleg ce firma putea sa tina un cretin din asta ca IT manager.
Capital privat? Astia de obicei aleg cat de cat mai bine oamenii, ca nu se joaca cu banii. Desigur, exista si exceptii.
Poate ceva de stat, eventual privatizat dar ramas cu naravurile si oamenii?
Ca la astea de stat se aduna acum toate lipitorile si incompetentii cu pile pe linie politica.