Then and now
So…mi-am updatat nitel CV-ul … si atat.
Nu am aplicat la joburi, nu am cautat joburi (Ca astept sa ma lamuresc din vreo doua parti de niste treburi). Dar am fost sunat oricum de niste animale – ca primesc alerte cand faci un update.
Toate bune si frumoase, absolut nimic util/tentant, da’ m-a facut sa ma gandesc la o chestie. Cum era cand am fost eu angajat prima data pe treburi cu linux and shit?
Pai, era simplu. Ia o foaie de hartie si-un pix si scrie-mi aici cum se dezarhiveaza o arhiva tgz si cum se face un vhost. OK, angajat.
Cum e acum?
Vrem un RHCA cu experienta in devops (care e un buzzword infect care-nseamna fix ce vrea fiecare sa insemne, nu ceva anume; la unii inseamna puppet, la altii chef, la altii ansible; la unii inseamna sa fii expert in ruby si perl, la altii in python/go si java) cu strong cloud experience si migrare de servicii, cineva expert in urmatoarele 4 clouduri care sa fie expert in sql (si din nou, la unii inseamna mysql, la altii postgres, la altii oracle si la altii microsoft sql) cu ceva experienta in big data (care iarasi inseamna ce vrea fiecare sa insemne) si sa stie foarte bine networking. Salariul 65-70k, in functie de experienta. Lol.
Chestia care m-a facut sa scriu postul asta a fost ca azi a depasit o pizda masura. Mi-a zis ca vor pe cineva cu 10 ani experienta de Azure. Nimic in neregula cu chestia asta – mai ales ca ofereau 68k in Londra – cu o mica exceptie:
Azure was announced in October 2008 and released in February 1, 2010 as “Windows Azure” before being renamed “Microsoft Azure” on March 25, 2014.[1][2]
Bine, succes sa-l gasiti. Presupun ca vreti ceva programator de la Microsoft, pe scurt, ca doar aia au experienta de 10 ani cu asa ceva….
Stiu ca va suna ciudat ce o sa spun acum, dar bai, mare noroc am avut (astia de varsta mea) ca ne-am nascut atunci cand ne-am nascut. Stiu c-am prins si multe nasoale, stiu. Serios ca stiu, imi amintesc foarte bine. Dar…daca ne nasteam cu 10 ani mai tarziu… scria pe noi “de profesie someri”. In 2001 m-au angajat aia fara sa stiu mai nimic util. In 2011 nu-mi mai gaseam un job cu tot ce stiam – si stiam ceva, nu gluma (suficient cat sa obtin joburi pe-aici, joburi platite simtitor mai bine).
Tare amuzanta o sa fie viata pentru aia nascuti dupa 2000…
Bullshit de la cap la coada. E un cerc vicios in care recruiterii cauta un set din ce in ce mai mare de competente pe care candidatii pretind cu din ce in ce mai mult tupeu ca le stapanesc, pana ajung la interviuri tehnice unde normal ca pica.
Doar ca toate competentele astea sunt ori imposibile (“cautam student cu 25 de ani de experienta”), ori imposibile (se cere expertiza in X, Y, W, Z care fiecare necesita minim 5 ani pentru o expertiza rezonabila si toate sunt aparute sau modificate semnificativ in ultimii 5 ani) ori improbabile (web designer, grafician, DBA in SQL si programator in C#, PHP si Go – ce cauta astea in aceeasi insiruire?). Visam la expertul in toate, ala care nu exista, cautam miraje si ne plangem ca nu le gasim si facem viata grea tuturor.
As vrea sa vad si eu un DBA de SQL competent care e expert in big data si in Chef in acelasi timp. Nu de alta, sunt 3 meserii complet diferite, desi vreo 2 par apropiate (nu sunt).
This is going to be fun. Am trecut si eu prin o luna de recrutare. Mult bullshit.
BTW: cauti in Londra, asta inseamna ca vei lucra luni-vineri si weekend acasa? sau incerci doar pe posturi remote?
68k nu pare foarte mult pentru experienta ta (bine nici nu stiu multe detalii profesionale)
5 ani experienta Rust si Angular pt generatia 2000, bineinteles. DevOps 8 ani pe Centos editia 1337.
https://i.imgur.com/niwkhEk.png
Si, cireasa de pe tort, 5 ani de Ethereum cu tot cu Rust https://i.imgur.com/UNV9dZl.png
In traducere libera: cautam fraieri cu sonerie, ding ding… posibil sa si gaseasca, vin multi cu foamea n gat din est sau mai rau, indieni disperati
Aia era ironie, boss.
E sub ce am deja.
E cretina de-a dreptul chestia.
Pe vremea cand m-au angajat pe mine in IT prima data, eram acolo 4 tipi. 3 faceau helpdesk (plm, schimbau un mouse, instalau un windows). Pe mine m-au angajat pentru linux. Acum ii vad pe unii care vor sa faci helpdesk, servere, chestii de retea (cisco/nokia lol) cu tot cu nu stiu ce mizerie de wifi de la cisco, 35k. Riiiiight.
Nu prea. Aia din est mai repede pleaca inapoi. Avem un polonez care si-a dat demisia recent – se duce inapoi in Polonia ca, dupa cheltuieli si plm, ramane cu la fel de multi bani acolo (si acolo e ca-n Romania, dezastru, cauta aia IT-istii cu porcii de gasit trufe, sa-i scoata din orice gaura). Si nu-i primu’ caz. Bine, omu’ nu gemea de competenta sau harnicie sau ceva, da’ ideea e ca nu prea mai vin fraieri din EE. Vin oameni d-acolo, da’ nu chiar fraieri gata sa rupa norma pe doua pungi de seminte. Dupa Brexit…cred eu ca vor veni mai mult fomisti de prin Asia/Africa. De-aia adusi cu viza si sponsorizare si plm, ca a cam secat rezervoru’ de fraieri din EE.
Externalizare si fragmentare. Inainte lucrai pt firma si te angaja managerul direct. Acum lucrezi pt clienti si te angajeaza o firma de recrutare.
Ce iese de aici:
-ca firma sa faca sales-ul trebuie sa bage inainte si cv-ul tau – e pliiiin de experti aici
-clientii habar nu au (ca daca aveau faceau ei) asa ca cer din auzite
-sa ceri e gratis asa ca cer si clientii de toate pana la tavan
De asta nicaieri nu scrie si cat sa stii, acolo o spoiala sa fie, te descurci tu la fata locului, ca esti destept si capabil, ca au verificat skill-urile astea soft la interviu. Oricum managerul, si daca e tehnic, nu poate sti toate porcariile astea, asa ca evalueaza spiritul de echipa.
Dupa aia nu gasesc om de banii astia. Concluzie? Nu recrutam bine. Hai sa nu marim salariul si recrutam pe cineva care a avut inspiratia sa puna azure in cv ca “aaa, da, la facultate ne-a vorbit o ora despre cum arata azure.” Dar esti inteligent si te adaptezi repede.
Pai, din partea mea, pe 68k in Londra sa-l angajeze pe ala care a auzit de azure la facultate. Cu mine e OK.
Solutia: nepalezi, filipinezi, emigranti. :))))
Doar ca…. trebuie platiti cu salariul mediu pe economie lol. Asa se face ca in Ro un filipinez d-ala de era fermier la el acasa ia mai mult decat altii care cat de cat au trecut prin scoala. :)))
Intrebare la interviul tehnic la Huawei: “what’s your most used command in linux?” – de altfel, singura intrebare tehnica (asta pentru ceva post de senior linux sysadmin). Se pare ca tipul cu care am dat partea tehnica nu auzise de cat + awk. Dar da, hai sa cerem 10 ani de azure
Boss…. zi mersi… eu cand am trecut pe la Huawei dupa tehnic ( pe telecom ) incepusera cu d-alea…. cat poti sa muncesti fara oprire? ai prietena/ ai de gand sa-ti faci in viitorul apropiat? Si numai rahaturi d-astea. Pana la urma i-am evitat, dar mi se pare ca nu prea au voie sa puna intrebari asa personale…. Sau au?
Oricum vor inchide sandramaua sau se vor restrange si ei. Trioul de aur al Chinei… ZTE – Huawei – Lenovo, le-a dat Trump m### la toti.
@0040 – in ce tara?
Intrebarile ciudate la interviu? Aici la noi , sediul ala de langa Promenada. :))) Acum vreo 4 ani… more or less.
Trioul de haur al Chinei? Pai momentan si-au luat flit in US ZTE, acum ii investigheaza pe Huawei si urmeaza Lenovo. Si cred ca urmeaza si UK. Dar deja le-au cam interzis sa ia ZTE si Huawei, iar la chinezi le-au interzis sa cumpere soft si microprocesoare made in US.
De interviu intrebam , aia cu US o stiu. Ciudat. Nu m-a intrebat nimeni vreodata asa ceva la vreun interviu. Aideplm.
Nu cred ca-m fost singurul lol, citeste pe undelucram la sectiunea Huawei /forum comentariul lui mada din 15 Ian 2014:
” ai prieten, ca ce lucreaza sotul, ce program are, daca ai copii, si daca nu ai cand ai de gand sa faci, da sigur nu vrei sa faci mai devreme un copil..? ”
Si mai sunt si altele….
Ce le-ai raspuns? :))
@0040: nu, nu e ok sa iti puna astfel de intrebi. nu e ok sa intrebe de sotie/iubite, rude, copii, varsta, orientare sexuala si wtv else din categoria asta. la un interviu te duci sa discuti despre competentele tale profesionale, nu esti la date.
genul asta de oameni merita impuscati fara regrete
Huawei sunt campioni la muci in fasole. De la engleza imposibila (“excuse me, can you repeat” x6) pana la tras mucii sau flegmat, le-am vazut pe toate la astia. Sa mai vorbesc de interviu in bucatarie? Intrebarile alea sunt parfum, sa vezi cum te trimit in site cu manuale in chineza sau “configureaza nodul” si ala nu e macar conectat la curent, daramite dat jos din ambalaj.
Sa moara franta de nu m-ai daramat sentimental saptamana asta cu atata munca. Cine munceste suge pula indiferent de cati bani castiga, asa e de cand lumea.
Da, ma, da’ de la un punct incolo macar primesti si-o ciocolata dupa.
Esti prea depresiv, mai ia o vacanta ceva.
Zici ca urmatoarea chestie pe care o sa o faci e sa te atarni de lustra.
Hai, nu ma fute. Daca tot imi pui diagnosticul, da-mi si o scutire de la munca, ba.
Din experienta mea, astia de dupa 1995 nici nu au vreo motivatie sa munceasca cu program, la sediu, 8h. Cel putin nu pe sumele pe care doreste corporatia sa le dea. Mai bine o ard modificand numere de telefoane in pagina de contact a unui site, mai bagi un formular pe acolo, mai un wordpress si iti ajung banii de vacanta. O mai dai pe suport remote in timezone-ul tau si te-ai cam scos. Nu tu dus la locatie, lucrat din restaurant, de la picnic etc. M-am intalnit cu cativa din astia si nu par sa aiba vreun interes pe termen mediu sa pliveasca prin tarina companiilor. Acum, cand vad fluturasul si cand vad ce cheltuieli ai ca firma cu angajatii consider ca nu prea e rentabil sa ai angajati. Buna legea asta PSDista cu salariu’ la ceva…
@Iulian, m-ai facut curios. Oamenii astia fac bani destui incat sa isi permita o o chirie sau rata la casa plus concediu la hotel in tari mai rasarite (Germania, Italia mai spalata, etc). Sunt bani albi si nu stai cu frica ANAF ?
Eu nu te fut ca n-am de ce, da te fute munca aiurea si viziunea ta asupra lumii. Iei zece mii pe luna si esti mai suparat ca aia pe 2000, poate faci ceva gresit. Gen parca ai vrea sa gasesti un loc de munca unde sa fii fericit, unde se munceste cu drag si spor. Good luck finding it, cand toate cacaturile posibile momentan se duc pe pula prin toate partile tu ai vrea sa gasesti ceva frumos.
@Tudor
Da, albi. Cu micro(pfa cel putin era) ai taxe mici (3% fara angajati). Daca le intra jumatate dintr-un salariu brut decent in corporatie tot ies in castig. Eu concluzionez cand ma uit la fluturas ca platesc ceva. De aia zic ca a fi angajat nu e cea mai buna optiune – valabil pentru ambele parti. Problema e ca multe corporatii nu accepta contracte cu firme/pfa … dar probabil se va schimba asta.
0040: in Canada, cu intrebari de genul asta la interview, compania are sanse extrem de mari sa fie investigata pentru discriminare + data si in judecata de vreun pulete care a picat pe bune.
Asiaticii sunt cam tembeli din punctul asta de vedere. Ex-a s-a dus la un interview la Samsung Canada, si au intrebat-o daca stie ce inseamna sa lucreze intr-o companie coreeana, daca a mai lucrat pt coreeni, etc. Postul fiind in Canada. Ea a ales sa le spuna ca astea sunt intrebari nepotrivite, si-a luat geanta si pa! Eu stateam sa fac ceva circ, urmat de avocati, povestea in ziare, etc.
Nu, dar mi-ar placea unul care sa nu ma dezguste.
Si zi asa, problema e viziunea MEA asupra lumii? đ
@Deathy: Acu’ de curând?
Te-au angajat?
eu ma gandesc la lepra de mine.
De bine de rau un programator in 94 castiga vag mai bine decat un profesor. Deci, intre 94 si 99 am putut avea niste oameni care stiau cat de cat algoritmica sa ma invete si pe mine. Singur sunt prea tampit sa invat.
Dupa care, in 2001 am avut un baiat la facultate care ne-a invatat ceva modelare de baze de date.
Cu chestiile astea la baza am reusit incet incet sa urc in munca asta. Am lipsuri de uneori imi e rusine cu mine, dar le ascund cu personalitatea si cheful de munca (gen, daca tot nu stiu, macar mi-e foarte lene). Acum? Pai, oare cum arata un prof de info cand cel mai prost programator ia 700E?
Da la ce ai nevoie de un prof de info cand te roaga cu internshipurile platite din toate directiile?
Da…te roaga daca stii tu deja. Si la alea inveti fix cacaturi inutile de carpaci – adica ce le trebuie lor, nu ce ti-ar folosi tie in cariera. Great success. Nici pe prosti nu-i mai prostesc cu de-astea.
Se poate, ca am zis ca in viata asta nu fac 2 lucruri, contabilitate si programare, si pana acum m-am tinut de cuvant, nu ca as face ceva cu mult mai breaz lol. :))
Mie mi se pare insa o idee mult mai buna sa acumulezi experienta de carpaci, inveti acolo baza-baza aia, si apoi inveti singur, ca din pacate nu te mai tine nimeni de mana sa inveti nimic, cu atat mai mult in programare.
Asa ce faci, mergi si freci menta la facultate. Chiar daca ai un profesor misto, stai 5 ani acolo, inveti 2-3 chestii nu prea actuale si apoi te angajezi si cumva vezi ca lumea nu iti ofera acelasi salariu cu al colegilor cu 5 ani experienta. Ce lume rea.
Zau de m-as mai duce ever la facultate. Poate pentru diploma desi, sincer, nici aia nu cred ca iti mai foloseste la mare lucru.
lol. eu am terminat liceul de info si facultatea de conta đ
“intershipuri platite” nu prea. Alea “platite” sunt pentru aia de stiu. Un fel de angajare dar pentru sclavi.
Mie imi lipsesc anumite informatii pe care le au astia de pe la cibernetica. Nu zic ca facultatea m-ar fi ajutat maxim, dar pe info eu am niste gauri. Cum ziceam: singur nu invat.
Pai… ar fi nasol sa te pregateasca ce cer altii nu? Nu de alta ca astia ai mei inca nu au invatat asta din pacate pentru ei. Ii pregatesc pe oameni si apoi aia zboara la altii pe la interviuri. Ca sa vezi, la unele sesiuni le-au spus si cum sa-si scrie CV-ul. wtf… de parca voiau sa ii goneasca.
Cat despre facultate… discutia e foarte lunga, dar daca vrei sa fii in campul muncii nu prea ai nevoie de cine stie ce facultate. Adica ar merge ceva la seral cum deja incepe lumea sa faca pentru a se incadra la scutirea pulii de impozit in .ro cel putin. In alte parti, cer facultate sa-i cearna pe cei nesiguri pe ei. La fel si cu cerintele aberante, e o moda, nicidecum o necesitate.
Facultatea e utila pt cei care nu sunt autodidacti si nu au o pasiune pt domeniul ala. Cam 99.99% din populatie. Genul de persoana mediocra un pic pe domeniul ala sa spunem. Ii arata ce ar tb sa stie si unde sa caute. Daca are noroc de profesori buni poate sa ajunga Ok-ish.
Training-ul in cadrul firmei e cu dus si intors. Poate sa fie ceva in-house sau super nisa care e inutil in lumea reala sau poate sa fie ceva general, cautat de toata lumea. Firmele care fac training pe chestii serioase ofera si salarii normale plus conditii OK de munca.
@Iulian: asta e ca intrebarea aia, ca daca trainuim oamenii si pleaca. da, dar daca nu ii trainuim si raman? :)) ii inveti pe ce ai tu nevoie, ca se intampla sa se caute pe piata…ghinion.
@animaloo: pai da, cum crezi tu ca am ajuns la concluzia ca asta nu fac? :))
pai tinand cont ca esti angajat deja-cred-de ce nu iti platesti niste cursuri? sunt mai rapide si desi trainerii aia n-or fi fruncea, tot sunt vag ok, majoritatea activand si pe piata muncii in paralel.
plm…am de facut vreo 5 bucati anu asta. Aparent e in contractul dintre companii sa imi asigure mie 5 zile de training. Pizda puf.
Altfel…14 ani de experienta vin si cu niste mizerii pe care le stii. Plus ca avand o baza, pot sa ma adaptez la orice cacat de framework
E amuzanta asta. Asa cum eu la fiecare job aplicat am avut cerinta sa stiu sa scriu unit tests pentru cod. Si la fiecare interviu am zis ca siguuuur, stiu tot boss, fac unit tests si inainte sa spal vasele, sunt viata mea.
Pana acum in aproape 5 ani de cand sunt dev, mi s-a cerut sa scriu unit tests la job de aproape 0 ori. Adica alea costa, clientii nu prea platesc. Dar sa mori de vezi un job care nu are asta ca cerinta.
pai vezi ca daca ai avea cursuri la facultate ai incepe cu “sigur ca da, domnule profesor, ce vreti sa stiti?”
io una lucrez cu ce am invatat pana maaaaxim in clasa a 8-a, nici aia ca nu tre sa stiu cum se inmulteste broasca. si ce am invatat singura dupa. pierdere de vreme si de energie timp de vreo 10 ani.
Macar te-a tinut ocupata, sa nu faci tampenii. Ca asta e scopul principal, educatia vine pe locul 2, daca ai parte de o scoala ok.
@Vinil
Se stie! In JD probabil apare mai peste tot: TDD + ceva frameworkuri de test gen pyunit, junit, cpptest etc. Evident asta e asa la cerinte necesare, nici macar la “nice to have”. De aia zic ca la cerintele astea trebuie doar sa stii denumirea, ca oricum nu le foloseste nici dracu.
@Iulian
Da, dar daca nu stiu sa bat campii la interviuri despre ele vreo 5 minute si le zic ce am in cap, nu ma angajeaza nici tata. Ca asa e moda.
La interviuri sunt ca da, unit testul e viata mea, fac un assert si inainte sa folosesc buda care da fail daca nu trag apa dupa. Genul asta de idiotenie.
Probabil se aplica si la aia cu microsoftismele. Poti sa nu stii, nu iti trebuie, dar la interviu sa stii sa vorbesti despre cu toata siguranta, chiar si doar din auzite ca mine.
Sa nu faci tampenii ca ce, bani? =))
Deci nu iti lipseste nimic. Inside info đ
Am observat cÄ Germania e plina de interni.
Nu prea inseamna acelasi lucru acolo si-n Romulania, bo$$
Si in Romania exista internship platit in IT, cam 1000 de euro net, in care ai ocazia sa inveti cate ceva, depinde la ce companie si ce manager nimeresti. In alte domenii nu stiu cum sta treaba.
Pot sa-mi spui unde? Ca stiu pe cineva serios interesat si nu-i chiar la nivelul de intern.
Aproape toti internii trebuie sa fie studenti – facultate sau master, nu conteaza.
Nu pot sa scriu aici locul, dar indirect poti sa il afli đ
Urc-o dincolo atunci sau da-i un PM acolo.
@orbu Da un nou semn Či ĂŽČi dau eu câteva locuri unde ca intern iei de la 700 euro ĂŽn sus, junior Dev pe la 1200 euro.
Lol, merci , Adi :). Cred ca mai stiu pe cineva care lucreaza acolo. Dece studenti si nu cu facultate terminata? Intreb ca sa inteleg logica.
Vrrau si io info de gen….
Ba baieti.
In caz c-ati uitat, aveti un forum unde puteti discuta – inclusiv la modul confidential, daca doriti (PM).
Nu fiti autisti. D-aia vi l-am facut, sa puteti discuta voi intre voi despre ce va intereseaza.
Bai, dar ce-are programarea de va feriti de ea ca de aghiazma? Si eu am facut suport tehnic pe Unix, Linux, Novell si ceva networking – astea plateau mai bine in Romania lui mid 90s, dar dupa aia m-am reapucat de programare. Aparuse Java si na!
In plus, US/Canada erau turbati dupa programatori de orice fel, ca Y2K.
De curand m-am reapucat de programare, asa ca plan B pt cand trimite Orbu pe cineva sa-mi ia slujba ?, si constat ca majoritatea toolsurilor si frameworkurilor simplifica mult munca.
Curaj!
Mano, ai ratat statuia mosule! đ
uite ce am eu pe aici:
http://www.sansanews.ro/stiri/actualitate/buzau/cea-mai-impozanta-statuie-din-tara-la-buzau.html
Pentru ca pentru cei cu facultatea terminata exista joburi permanente, un internship pentru studenti e doar pe 3 luni. Exista si studenti care dupa internship primesc o oferta de job permanent, dar nu e o regula. Pagina pentru posturi permanente e tot pe-acolo, nu mai caut link ca o gasesti repede.
Nu stiu unde e locul celalalt de discutii, nu ma bag, nu comentez.
Da’ ceva pentru astia care vor sa invete de la aproape zero, n-aveti? :))
Exista scoala generala, liceu si scoala de meserii pentru asa ceva. Daca la 25 de ani vrei sa te apuci de IT e posibil, dar ai un decalaj mare de recuperat. “Niciodata nu e prea tarziu” e doar marketing.
lol, how about 40 ?
@Adi, lol. Am râs. Am râs serios.
Ma bucur ca ti-am facut ziua mai vesela.
Am dubii ca la 26 ai avea chef sa lucrezi ca helpdesk (telefoane si inregistrat tickets) ori ca te va angaja cineva pe chestia aia cand mai are inca 200 studenti la coada, fie prostliceala/bachelors/masters. E la modul “ala care ramane blocat in shredder, il angajez”
âNiciodata nu e prea tarziuâ se aplica perfect in IT
Depinde de cat de departe vrei sa ajungi.
nope, intrebarea corecta e cat timp vrei sa rezisti
Eu cred ca depinde de unde pleci. Adica, aveam dscutii cu tipi de 30+ care erau cam intr-o pozitie in care le poti spune lejer ratati si ma intrebau cat de greu e sa se apuce acum de it. Si initial ma gandeam ca , plm , e greu sa pleci de la 0 barat, dar pe de alta parte ei castigau ~2000 de lei pe luna. La un job pe care-l fac de 3-5 ani. Pai pula mea, oricat de departe ar continua ei in “cariera” lor nu pierd nimic dac-o dau pe juniorat in IT.
Ok, poate n-o sa ajunga vreodata vreunu’ super profesionist, da’ sincer, cui ii pasa?