Tot ce am de spus despre Emma Raducanu este…

…ca e absolut penibil modul in care fiecare trage de ea pe felia lui si ca e un exemplu perfect de ce nu ai de ce sa te mandresti – la nivel de tara sau de popor – cu ce-a facut te miri ce sportiv.

Daca as cunoaste-o, as felicita-o pentru performanta, asa, cu juma’ de gura – strict pentru ca ma doare fix in pula de performanta ei, pentru ca nu ma uit la tenis. Nu i-am vazut vreun meci, nici n-am de gand sa vad vreunul. Ma plictiseste sportul ala. Era cat de cat fun pe vremuri, cand n-aveam nimic mai bun de facut si na, Agassi vs Sampras, din astea. Presupun ca asa e acum cu Nadal, Djokovic, aia, dar nu ma intereseaza.

Insa.

Insa problema e asa. Se da aceasta struto-camila, Emma Raducanu.

Ce vreau sa spun cu struto-camila este ca titreaza toti handicapatii “sportivul nostru”. Inclusiv canadienii!

Canada: “Emma Raducanu, nascuta in Canada…a facut cacatul praf”.

UK: “Sportiva britanica, cea mai buna performanta a unei sportive britanice”

Romania: “Sportiva de origine romana Emma Raducanu care… a facut cacatul praf”.

Nu stiu chineza, da’ n-am dubii ca si chinezii spun “sportiva de origine chineza Emma Raducanu”.

Pentru ca, daca nu-i stiti istoricul, arata asa:

Tata “roman”. Ca sa vedeti cat de roman e, avem o poza cu el:

Mama “canadiana”. Ca sa vedem cat de canadiana e si asta, avem o poza cu ea:

Sper sa se vede clar. Taica-su tigan, pula mea, e smoala-smoala omul, merge direct sa faci autostrada cu el. Ma-sa chinezoaica, nu stiu ce cauta in poseta, probabil trei tricouri sa ti le dea la 10 lei. Amandoi in domeniul financiar. Au lucrat prin Canada, unde s-a si nascut tipa asta. Dupa care, cand avea fata lor cativa anisori, au plecat in UK, unde-au ramas (pai pula mea, nicaieri nu se spala bani mai epic ca in Londra; putin respect, ce dracu’)

Efectiv nici o tara nu are dreptul de a se asocia cu fata asta. N-am nimic cu ea, mi se rupe pula de ea in toate directiile, dar e absolut ridicol.

Nu, Romulania nu poate spune “de origine romana”. Sugeti pula, ba, e tigan vero omul. Si ati pierdut dreptul de a comenta ceva pe tema asta cand a plecat ala din tara. Scurt pe doi, asa.

Nu, chinezii nu pot mentiona originea maica-sii. Ca atunci cand ma-sa a plecat in Canada si apoi in UK, au pierdut dreptul de a comenta ceva pe tema.

Nu, Canada nu poate behai ca “nascuta in Canada”. Ca sugeti pula, ati pierdut dreptul asta atunci cand a plecat din tara.

Finally, nici UK-ul nu poate spune “jucatoarea britanica”. OK, o fi britanica in acte, asa, ca mine, da’ ati pierdut dreptul de a comenta pe tema cand cu Brexit. Ca daca erau atunci regulile de-acum, nu putea veni in UK. Asa, na, cu tata “de origine romana”, a putut, ca pula mea, era 2009 deja, putea calatori.

Habar n-am ce-i Emma Raducanu si nu stiu ce simte ea ca este. Presupun ca britanica, ca na, are 18 ani si e aici – in UK – de cand haul. Dar cand se uita-n oglinda vede si ea ca nu-i chiar “britanica” – pula mea, chinez tigan, dracu’ a mai vazut, tot ce lipsea era sa fie si unguroaica evreica si era tabloul complet. Insa, repet, n-am nimic cu ea, doamne fute-ma, sper sa-i mearga excelent pana se plictiseste de tenis. Tot ce vreau sa spun e ca nici dracu’ n-are dreptul de a behai de “herpaderp, de origine nu stiu de care, britanica, canadiana, chinezoaica, romana”. E fix pula ce-s ai ei si de unde vine. E doar o femeie care a ajuns epica pe barba ei. Felicitari si-atat.

E super mega penibil sa vad cum se agata toti de “a de-a noastra”. Nah. Nu e. E de-a ei si-atat. Bravo ei si muie tuturor jigodiilor care se-agata de ea. Ca n-au nici un merit si n-au contribuit cu nimic. Ca de obicei.

“Sportiva noastra”. O pula.

Pe de alta parte, e interesanta chestia in sensul ca te face sa te gandesti. Chestiile astea de care ne agatam noi (mai mult voi, ca na, eu sunt Laivaiu Mondialu, casatorit cu bozgo etc), gen tara/nationalitate..cam cat valoreaza?

Primul care se simte patriot si/sau nationalist e invitat sa-mi spuna ce e tipa asta. Sa-nteleg si eu cum functioneaza.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

14 Responses to “Tot ce am de spus despre Emma Raducanu este…”

  1. Orbu says:

    Cred ca functioneaza destul de simplu, pe principiul vitelului care suge pula la mai multi boi. Esti ce ai nevoie/ te ajuta mai tare sa fii la un moment dat.
    Gandeste-te la tine. Daca zice careva in UK ca esti roman intr-un sens negativ, ii futi un pasaport britanic peste bot. Daca ai avea nevoie sa lucrezi vreun contract prin Europa, evident ai pleca acolo fluierand cu unul din pasapoartele europene, in functie de utilitate.
    Cam asa si ea, doar ca cu un spread mai mare si presupun ca si oportunitatile sunt mai bune.
    Gandeste-te ca idee ca o tara te face cetatean de onoare ( sub diverse titluri, sir, medalii, plm). Nu musai onoarea e importanta, ci oportunitatile care vin cu titlul, evident. Nu-i de ici de colo. Acuma ia in calcul la posibilitatea ( care vine cu succesul) ca mai multe tari sa te faca cetatean de onoare. Mna, altfel te uiti la treaba asta.

    Tu pui problema ca nicio tara nu are dreptul sa se asocieze cu – PR se face in varii contexte, iar un individ poate profita de asocierile astea, cu atat mai mult cand lucrezi intr-un domeniu unde popularitatea conteaza.

    Habar n-am, evident, ce crede tipa aia ca e, dar ceva imi spune ca e OK cu ideea ca-i de toate.
    Si cam asa e si asta cu asocierea. Toate tarile astea au cumva o contributie . China si Romania ca au creat conditiile perfecte ca populatia lor mai intreprinzatoare, sau persecutata sa plece si sa se integreze oriunde in alta parte in lume, Canada ca ofereau usor cetatenie si conditii sa faci bani, iar UK ca ofera conditii bune de imigratie ( cetatenilor canadieni), conditii de performanta in tenis, si de spalat bani, ca tenisul asta nu e gratis, sau macar ieftin.

    Realitatea e ca pustoaica asta e o poveste buna de succes care poate inspira mai multa lume si fiecare prefera sa vada perspectiva lui – ca uite, e “de-a noastra”, orice inseamna asta.

    Daca ma uit la mine, eu sunt #mandruca sunt roman, mai exact oltean. Dar daca as fi campion la halbere si m-ar revendica vreo tara – cu mai multe fapte decat laudele in media- n-as zice nu, da’ coaie, sunt de al vostru, tanzanian vero, bucata mea de pamant langa plaja sa-mi fac si eu un hotel cu ajutor de la stat unde e?

  2. Manowar says:

    Toate tarile astea au cumva o contributie . China si Romania ca au creat conditiile perfecte ca populatia lor mai intreprinzatoare, sau persecutata sa plece si sa se integreze oriunde in alta parte in lume

    Penis.

    In curand vom lauda talibanii, ca au creat oportunitati pentru afghanii mai persecutati.

    Acum, de cand am scris eu postul (in ziua cu turneul), aia deja a trecut la produs, multumind fanilor din China, ca na, trebuie sa vanda acolo, e piata serioasa, probabil apar advertisers dupa reach.

    Nimic neasteptat, doar ma amuza si sictireste oarecum chestia. Sportiva “noastra”. Se lauda toti cu ea de zici ca pula mea, chiar e de a lor. Parca vad tiganii mangaind maidanezul intre blocuri si dandu-i fiecare alt nume.

    Estimez vreo doua-trei saptamani, asa, pana incepe sa pupe-n pula partidul din China si sa evite cu orice pret sa spuna ceva de HK/TW. Ca stii cum e, te creste Vestul, te educa, te umple de bani, dar poate plateste mai bine tovarasul. Ca-n definitiv, genele de tigan sunt deja acolo.

  3. Orbu says:

    Mie mi se pare un pic anecdotica situatia .
    Nu prea am auzit recent de vreo campioana britanica la tenis, sau pe acolo pe sus prin top. Sunt cateva nume, dar slab. Presupun ca nevoie de afirmare este.

    Din Canada era o tipa Eugenie Bouchard care juca binisor, acuma e pe locul 170 sau ceva – aia locuieste prin US, dar era canadianca.
    Si mai e canadianca Bianca Andreescu pe locul 20 WTA.

    Din China nu stiu recent pe nimeni in tenisul mondial care conteaza( ala cu racheta, nu ping pong) . De fapt nu stiu pe nimeni, desi parca au fost cativa.

    Din Romania mai misca, de la tigani mai zicea lumea de Nastase c-ar fi, dar habar n-am; ce voiam sa zic e ca e nevoie de contributia a vreo 4 tari sa iasa un campion – e greu cu genele in sport.

  4. Chriss says:

    Nu musai onoarea e importanta, ci oportunitatile care vin cu titlul, evident. Nu-i de ici de colo.

    Depardieu approves this 😀

    On 15 December 2012, Depardieu publicly stated he was handing back his French passport. On 3 January 2013, Russian President Vladimir Putin signed an Executive Order granting Russian citizenship to Depardieu

    ca nu se compara taxele de FR cu taxele de RU cind vorbim de milioane de iepuroi

  5. Bogdan says:

    Din China […] De fapt nu stiu pe nimeni, desi parca au fost cativa

    A fost la un moment dat un tip Michael Chang pe la începutul anilor ’90, da’ era american. Sau mă rog, după caz, numai nițel mai chinez decât e tipa asta. E născut (și trăit) în US din (ambii) părinți chinezi. E singurul jucător de origine chineză de care știu să fi făcut ceva semnificativ (a ajuns nr.2 ATP în ’96).

  6. Manowar says:

    Ha, il tin minte pe-ala.
    @Bogdan: boss, suntem batraaaaaaani 🙂

  7. buntzi says:

    Man, și încă tu ești din “tânăra gardă”. Eu mă gândesc cu groază că în câteva luni (puține, nu 11) schimb prefixul cu ăla nașpa de tot…
    Mi se pare ciudat că o nație la care tenisul e destul de popular n-a dat decât vreo 2 tovarăși notabili sportului ăsta (Andy Murray și Ted …Henman?). De gagici nu are sens să vorbim, chiar nu-mi amintesc de vre-una ever.

  8. mikimoto says:

    Li Na – chinezoaică, jucătoare de tenis bunicică. S-a retras acum 4-5 ani.

  9. Oache says:

    Eu cred că situația tipei ăsteia ridică vălul despre ce inseamnă globalizarea iar ea e un produs al globalizării. Deci practic ea e un cetățean global.
    Iar la partea cu naționalismul contează doar dacă te ajută într-o anumită situație. Cum i s-a întâmplat unei colege care are cetățenie Americană (născută și crescută în US) și Italiană (dar mă-sa italiancă așa că i-a făcut pașaport de Italia). Când a venit fata în Belgia să lucreze, ea era Italiancă (deși nu vorbește italiană de loc), deci EU citizen fără viză de lucru făra bătăi de cap.
    S-a dus o dată în vizită în US și și-a folosit pașaportul Italinesesc la îmbarcarea din europa. Ajunsă în US au luat-o ăia de la TSA că vai că nu ai nu știu ce, că dracu, lacu etc. A scos fata pașaportul US și ăia de la TSA au întrebat-o de ce nu l-a arătat de la început să-i scutească pe ei să facă verificări.
    Deci devenim cetățeni globali iar naționalismul ăsta retardat începe să nu-și mai aibă fundamentul pentru a fi folosit.

  10. Manowar says:

    Deci devenim cetățeni globali

    Noi cine?

    Astia cu cate-un pasaport pentru fiecare anotimp?

    Ca te asigur ca Gheorghe din Vaslui nu devine “cetatean global”, chestie care nu prea are sens, asa, la nivel de concept. Adica, discuti de cetatean prin prisma cetatii. Cum iti suna “cetate globala”? Gen we’re all in this together, doar ca Gheorghe isi trage spirtul prin paine in timp ce Bezos mai cumpara un mansion? Nu cred ca merge asa.

    Dar da, avantaj pentru aia cu diverse cetatenii, asta-i cat se poate de adevarat.

  11. Oache says:

    Noi cine?

    Noi ca societate. Si in special copiii celor care au cate in pasaport pentru fiecare anotimp.

  12. Manowar says:

    Noi ca societate.

    There is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families.

    Avea dreptate la capitolul ala babaciunea. Chiar nu exista asa ceva – “societate”. Vorbim (des) despre societate, folosim si mai des conceptul, dar e o vrajeala.

    In teorie suntem romani – eu si tipa aia, adica. Ba chiar si britanici. In practica, n-avem nimic in comun si ni se rupe de celalalt.

    Ce spui tu acolo cu “devenim cetateni globali” poate suna un pic idealist, dar e mai degraba o chestie de cosmar. Nu prea cred c-ai chef sa devina nimeni “cetatean global”, in special nu aia care vin sa devina cetateni globali sarind garduri si vaslind. Ca s-ar putea sa aiba alte idei despre “societate”, unele care sa nu-ti convina.

    La nivel macro, singurele chestii care mai tin in picioare “civilizatia” – asa cum o percepem noi – sunt astea care tin de identitate. Daca o abandonam de dragul “societatii” si de dragul unei “societati globale”, belim pula pana la cotor si nici praful nu mai ramane din noi.

    La nivel de individ, o ai pe tipa asta. Plm.

  13. Oache says:

    Ce spui tu acolo cu “devenim cetateni globali” poate suna un pic idealist, dar e mai degraba o chestie de cosmar. Nu prea cred c-ai chef sa devina nimeni “cetatean global”, in special nu aia care vin sa devina cetateni globali sarind garduri si vaslind. Ca s-ar putea sa aiba alte idei despre “societate”, unele care sa nu-ti convina.

    Nici eu nu privesc cu ochi buni chestia asta. Doar constatam resemnat către ce se îndreaptă lumea in care trăim.

  14. Adrian says:

    “Sper sa se vede clar. Taica-su tigan, pula mea, e smoala-smoala omul, merge direct sa faci autostrada cu el. ”

    Du-te’n pielea mea coaie , ma cac pe mine de ras !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *