Un nou bubble, un nou crash, iar presa afla dupa
Cand am scris postul ala despre Cum cumperi o casa in UK, spuneam ca-mi facusem o baza de date cu ce s-a vandut, unde, la ce bani si alte alea. Asa, sa vad si eu trendu’ – in ce directie se misca piata, unde misca, unde nu, unde creste, unde pica.
Chestia asta se intampla acum vreo 15 de luni, daca-mi amintesc eu bine.
Si-n timp ce ma uitam fluierand a paguba (ca degeaba vedeam eu unde as putea cumpara daca nu aparea pe piata nimic interesant zona aia), m-am apucat sa fac niste statistici. Asa, month on month, year on year. Si-i aratam lu’ Patrick la vremea aia. Ba, uite, presa minte, astia baga articole care arata crestere dupa crestere, da’ uite ce zice baza de date, c-a picat volumul de vanzari cu 20-25%. La modul ala, cu interfata-n fata, na, uita-te si tu.
Am postat chestia asta acum un an (si inca exista posturile) si pe un forum de nisa. Ba, uitati ce vad eu. Raspunsurile alora? “A, nu, ai tu datele incomplete probabil”. “Nu, ca uite articole din presa care arata crestere”. OK. N-am stat sa ma mai cert cu tampitii, ca n-avea sens. In aceeasi perioada, vad articole pe telegraph si guardian pe tema cresterii nebunesti, care pare de neoprit etc etc, c-o sa ajunga sa valoreze locuinta medie in Londra un milion etc etc (nu gasesc articolul ala acum, dar uite altul . Si le las un link in comentarii catre site, la modul ala “uitati-va singuri si vedeti ca de fapt, nu creste volumul, ci scade – si scade serios”. Comment deleted gen. Or fi crezut oamenii ca vreau sa fac banii cu site-ul pe spinarea lor sau ceva – chit ca nu era pe-acolo nici macar o reclama, ba, nici adsense, nici nimic. Avea la fel de multe reclame ca opencube, ca sa zic asa.
Azi deschid stirile si ce vad? Articol pe tema crashului. Uitati-va cu atentie si la link si la titlul articolului, ca-s diferite, gen (stiu, google etc).
Azi. Pe 21 iunie 2017. E o mica problema cu asta, pentru ca uite ce le aratam eu acum un an:
Adica, eu vedeam cum in Aprilie 2016 se vandusera cu 10,000 mai putine locuinte decat in Aprilie 2015, iar ei vorbeau de crestere. Go figure.
Treaba asta insa nu-i despre cat de cool sunt eu c-am prelucrat niste date oarecare – ca asta putea s-o faca oricine. E despre cum putea s-o faca oricine, da’ n-a facut-o. Nu din presa, oricum. Pentru ca presa observa acum. Ce scriau baietii anul trecut?
As a result of increased buyer demand, the average time taken to sell a property dropped to 57 days, compared with 60 in May and 65 in June 2015
Meanwhile, eu le mai comentam pe-acolo (pula mea, eram interesat de subiect, ca ma uitam sa-mi cumpar), aratand alb pe negru ca nu e nici un increased buyer demand ci ca, dimpotriva, it’s fucking nosediving. Comentariile sterse. Unul dupa altul, lol. In cele din urma, mi-am bagat pula si mi-am pastrat informatiile pentru mine si pentru Patrick (ca si el se uita sa cumpere). Ca nu era deloc fun sa le arati idiotilor cu cifre cum stau lucrurile, iar ei sa te contrazica. Ca n-are cum, ca uite, zice presa ca…Pai, da, zice presa ca, dar cifrele nu se potrivesc! Si la lucru, discutii cu cate unul pe tema. Reactia alora? Ceva de genul “Man, tu crezi ca stii tu mai bine decat astia care au zeci de oameni platiti sa se uite la astea zi de zi?”.
Err…da?
Anyway, m-a amuzat sa vad in dimineata asta c-a aflat si presa. Intr-un final. Si articolul asta nu-i despre ce destept sunt eu si ce proasta-i presa (desi e proasta, pula mea, proasta RAU). Postul asta vine cu un mesaj simplu: daca te intereseaza ceva, verifica tu cu mana ta. Ca daca te bazezi pe presa, vei afla dupa un an. In cazul bun.
In alta ordine de idei, astept sa vad in cat timp va fi declarata chestia asta crash aici.
Intre timp, aud ca-n Romania cresc preturile locuintelor.
Amuzant…
ar trebui sa imi vand apartamentu. In curand 😀
Avem crestere economica,economia duduie,marim pensii,salarii,preturile caselor cresc…2008 much ?
analiza ta are totusi o mica chicita: nu ne spune cate imobile au fost disponibile pe piata in perioada in care au scazut vanzarile, poate nu fost mai putine la vanzare. bula stagneaza, s-a cam facut plinul. de spart se va sparge cand va mari fed dobanzile
@Mano: daca te hotarasti candva sa vinzi ap din Bucuresti, m-ar interesa pe mine. Daca imi place si mi-l permit il iau chiar si cu chiriasul inauntru (bine sa nu fie rauplatnic sau tigan).
Care mai aveti de vandut fiti pe faza ,leul a inceput deja s-o ia la vale
A inceput deja s-o ia la vale?
E dus cu pluta pe conducte de cand s-a marit salariul minim.
fii antena colea maestre: De vanzare, Apartament, 2 camere, 55mp, semidecomandat, confort 1, Etaj 3, Bucuresti, Panduri, 82.500 Euro.
da? 55mp – 82.5k.Ti-am zis eu ca ala de la victoriei era okish ca pret/mp
Asta e o intrebare buna: sa zicem ca ai un apartament cu care nu ai treaba (terminat ratele la el).
Merita vandut acum – gen 1-2-3 luni? Apoi asteptat crah+cumparat 2 la pret de unul (desi… cine draq va mai vinde pe saracie?).
Au fost mai multe.
Cum asa? Adica, nici nu l-ai vazut.
Oricum, nu-l vand pana nu-mi vad hartoaga de rezident permanent in brate.
Nu exista raspuns corect la intrebarea asta – poate doar in teorie.
In practica, o banala ordonanta cu ceva masuri populiste poate schimba complet peisajul si-ti poate fute planurile iremediabil. Daca te intereseaza asa ceva, iti faci o analiza, vezi daca-ti permiti riscul si daca esti dispus sa ti-l asumi si daca da, succes.
Ca exemplu, in UK trebuia sa fie un crash inca din 2014. Da’ a tot fost umflata bula artificial cu diverse pachete de masuri ale guvernului. Gen help to buy, first time buyer etc etc. Si acum, cand ar fi trebuit deja sa pice de-un an piata, poate fi umflata bula in continuare cu o banala tiparire de lire la foc automat…
Lol, in Panduri?
Perfect. Sa vedem cat iau eu 😀
@Mano: evident ca nu l-am vazut de-aia am si spus daca imi place, asta inseamna ca va avea loc o vizionare candva.daca imi place si daca mi-l permit ca draq stie cum va fi piata (si buzunarul meu) cand te hotarasti ca nu-ti mai trebuie
@zmeul: daca ala care il vinzi e ala in care stai…pana vine crashul, pierzi o buna parte din diferenta in chirie, nu crezi?
Dad daca ai 2—3 apartamente… da e misto sa vinzi pe varf si sa-l pastrezi pe cel mai bun pentru tine. Dupa aia cu cashul in mana, dupa ce scad preturile mai si tragi de pret… nene…atata am cash , take it or leave it. Cashul bate cam orice la negocieri. Ca prin banca bla bla… altfel e cand zici…maine iti dau banul tot, fara banca fara comisioane, ti-l pun pe masa.
Manowar, sper ca nu ramai cu dreptatea in mana… Adica, daca datele tale reflecta realist trendul vanzarilor si piata urmeaza sa se prabuseasca, tu doar ce-ai cumparat casa la prietul pietii de luna trecuta. Cam naspa.
Ha.
Pai, eu sper sa fie un crash. Daca eram in alta tara, as fi fost ingrozit de gandul unui crash. Da’ aici, in UK, crashu’ se rezolva intr-un singur mod: tiparnita (si acordeonul) la maxim. Caz in care lira pica-n pula. Caz in care datoria mea devine brusc mult mai ieftina si mai usor de platit.
Asta, desigur, daca-s corecte calculele mele. Daca nu, s-ar putea sa fie cam nasol, da’ nu neaparat groaznic. Mortgage-ul are dobanda fixa pe 3 ani si reprezinta momentan cam 20% din veniturile mele – doar ale mele.
Daca, stiu si eu, rata creste de patru ori, ma pot descurca cu el si singur. Daca sare de mai mult, deja tre’ sa-i mai cer bani de tigari doamnei. Daca sare si mai mult de-atat, pula mea, le dau cheile si aia e, ghinion si nesansa. Da’ in teorie, si daca sare, sare dupa 3 ani. In 3 ani, daca nu cumva ii petrec fiind somer, mi se rupe pula de cum arata dobanzile and shit.
@0040: la asta ma gandesc eu. Am un apartament care ar putea suferi aceasta mutare – iar dupa crah (daca se intampla) sa iau ceva tot in aceeasi zona, dar mai mare. Si poti ramane si cu ceva bani in mana. Sau, mai iei ceva de banii aia. Sigur, asta e ideal, sigur il poti pierde, etc. Aici intram la discutia de acum 2 postari a lui Mano – ba, daca vrei sa faci ceva in viata trebuie sa actionezi. Dar daca ti-o iei in freza gravisim?
@mano: ce a zis Mikimoto. Daca tu ai luat o casa acum in varf… de ce ai facut-o? Avand in vedere ca urmeaza sa o ia in jos preturile?
E mai complicat de atat, dar… pe scurt, e ca un fel de pariu impotriva lirei sterline. Un pariu ca lira va pica.
Si deocamdata, lira a picat si pica in continuare.
Lol, pai stai ma ca tot nu ma prind… Adica aici deja ai intra in detalii destul de mari si poate nu ai vrea sa le divulgi, dar:
1. De ce ai vrea sa muncesti intr-o tara care se duce la vale? (miscari sociale, instabilitate, etc).
2. De ce ai vrea sa folosesti banii lor? Daca tu ai acum in banca 10.000 de lire care fac 6.000 de euro, dupa crah vei avea 10.000 de lire care fac 3.000 de lire. Sa nu mai zic de casa, care a costat sa zicem 80k de euro si dupa aia costa 60k.
Mai tin minte un post al tau cu niste info din sistemul bancar – daca e bazat pe ala, pariul poate fi castigator. Dar raman cele de mai sus.
Libor crezi ca nu zice nimic?
Problema cu calculele tale e ca tu gandesti romaneste – in sensul de “sunt platit in lei, dar creditele se dau in euro”.
Eu sunt platit in lire si creditul e-n lire. Iar economia UK nu-i ca economia Romaniei. Pe langa asta, eu nu-s legat nici de lira, nici de economia UK. In cateva ore sunt pe Heathrow, in drum spre primul contract in Euro din alta tara, daca-i necesar.
Ca idee, o mare parte din economia UK se bazeaza pe partea asta cu preturile caselor – direct sau indirect. E prea complicat sa explic asta aici, cred eu. Dar sa zicem ca valoarea lirei e strans legata de valoarea caselor. Pica preturile caselor, pica si lira.
Cu cat lira ajunge mai jos, cu atat serviciile mele costa mai mult si cu atat datoria mea devine mai ieftina.
Tu gandesti in scenariul din Romania, unde “pica leul…dar creditul meu e in Euro sau Franci Elvetieni, am belit pula, ca eu sunt platit in lei…”
Eu gandesc in scenariul din UK. “pica lira…economiile mele se devalorizeaza…dar salariul meu ajunge la juma’ din valoarea casei…asa ca-n loc s-o platesc in 5 ani, o platesc in 3…lol…sa vina gloriosul dezastru”. Sau “pica lira, de ajunge un euro egal cu 5 lire….e OK…in ce plm de directie era aeroportul, ca tre’ sa ma duc pe un contract in euro lol..”
Cum am zis, e mai complicat de-atat – mult mai complicat – dar cam asa suna, in varianta mult simplificata.
Din partea mea, sa vina crashu’ linistit. Cand doreste el. Pentru mine inseamna doar ca-mi platesc mai rapid casa sau cumpar mai rapid inca una. Vulnerabili la crash sunt doar aia cu skilluri legate de un loc anume, de o tara anume, de o companie anume, de o moneda anume.
Eu nu dau doua flegme pe crash. Dimpotriva, cumpararea casei e un pariu ca vine crashul si ca pica lira. Am dreptate? Perfect. N-am dreptate? Pula mea, no stress.
Libor poate zice ce vrea el, ca eu am dobanda fixa pe primii 3 ani, sunt platit in lire si creditul este in lire, iar in 3 ani, cu putin noroc (adica la castigurile de-acum), mai am de platit 50k lire. Cumva, ma gandesc ca ma descurc sa platesc suma aia lol. Cam cat sa fie rata lunara daca fac remortgage la 50k pe 30 de ani? 🙂
Roger bo$$… Capito…
Da, ma, voi va ganditi bazandu-va pe experienta cu ce-a fost si inca e in Romania. Da’ asta din cauza ca-n Romania n-aveati creditele-n lei.
Daca voi aveati creditul in lei, cu dobanda fixa, cand venea crashu’, radeati cu muci si dadeati petrecere. Eventual injurati ca n-a picat destul leul in timp ce va plateati rata lunara cu banii de-un pachet de tigari.
Pe voi v-a futut in cur Isarescu – cu vreo 10 puli, credite-n euro si-n franci elvetieni – da’ nici de ala n-am voie sa zic nimic, ca si pe-ala tre’ sa-l respect by default din motive care-mi scapa. Cum zic ceva de el si de “politica BNR”, cum imi iau un camion de puli.
Titi este unul dintre cei mai nocivi decidenti de după Revoluție. De fapt, din postura lui de Gov BNR, a avut toate pârghiile economiei. Sa nu uitam: “mai ușor cu criza pe scări”. In 2008, imediat după Legman. Adică, cu alte cuvinte, liber in continuare la credite cu buletinul, cu DAE 35%
Uite o idee buna – oare or exista asemenea credite in Ro?
Ba, nu stiu, da’ aici, dobanda BoE e de 0.25% pe an, iar la banci, realist vorbind, iei credite cu dobanda intre 1.5% si 2.5% (in functie de ce alegi, ce avans ai etc).
Spune cinstit, daca tu cumparai in Romania cu credit IN LEI, cu dobanda FIXA de vreo 2% pe an, nu radeai cu lacrimi cand se devaloriza leul?
Eh, eu in postura asta ma aflu acum. Doar ca acum – spre deosebire de 2007, cand am luat cosmelia – pot si sa plec “maine” in orice tara din EU si sa lucrez acolo, daca e nevoie. DACA.
Pica lira? AHAHAHAHAHAHAHAHAHAH, PERFECT.
Multi dintre voi ar trebui sa-l intrebe pe domnu’ Isarescu de ce pula mea erau dobanzi de 30% pe an la creditele in lei si de ce bancile aveau voie sa dea credite in Franci Elvetieni sau Euro cand populatia era platita in lei. Asa, sa stim si noi de ce polonezii dadeau credite in moneda lor – obligatoriu. Sau de ce ungurii au facut obligatoriu conversia creditelor din franci in forinti cand s-a futut meciul. Si mai ales, de ce in Romania nu s-a putut. Sa va zica el, cu cuvintele lui, lol. Ar trebui sa-l intrebe gen cu bata de baseball la genunchi. Da’ pula mea, romani…
Mamaaa, coaie, e sânge pe petrol. Piata bear, in cea mai pura forma. Belesc pulache sandnigarsii și Ivan. S-Ar putea , totuși, sa avem război! 🙂
1. Parerea ta (si e gresita)
2. Who gives a shit
3. Daca iese vreun razboi, fii sigur ca voi fi primul. Primul care se va inregistra pe facebook sa va dea like and share si sa se marcheze safe lol.
tu ai un salariu cam maricel,pe aici aia care invart Hanna pe Sap si freelanceri (pe sap nu pe linux) tin pasul cu cat iei tu acolo, nush cum o fi prin alte tari europene dar presupun ca asijdelea
Pe contract esti platit mult mai bine decat pe permanent, boss.
Gen 6-12 luni la unu’, 6-12 luni la urmatorul…it’s fine.
Cand a fost 30% la creditele in lei? Eu am avut dobanda fixa in primii 5 ani de 5.75%, credit in lei.
http://www.creditconsilier.ro/wp-content/uploads/Evolutia-dobanzilor.jpg
Vedeai si la 30% intr-o perioada (cand calculai cu tot cu “stelute”)
În ordine inversă: Era 30%, dar la credite de consum. * Ipotecare și de investiții nu prea vedeai în lei. Eu nu am auzit de vreunul în perioada aia.
2. E ceva cu prețul petrolului. Cu petrolul, adică. La fel ca în 2005-2007. A cam scăzut consumul de petrol și nu a trecut brusc industria pe electric nici toate mașinile pe baterii, oricum nu alea care contează.
Găina aia a murit prin anii ’90, când nu avea “nimeni” credite la bănci, sau poate aveau, dar nu îi știu eu pe nimeni ăia.
Maximul de profit a fost pentru oamenii care și-au plătit apartamentele către stat la propriu cu bani de țigări, că se scumpisera un pic și țigările.
E ok, tot ce trebuie să faci e să mergi să câștigi euro sau ceva care contează când nu mai faci față cu leii.
Vă dau eu exemplu personal.
La salariul tău, da, dar cu steluță. Adică sunt unele contracte care plătesc substanțial mai bine, în rest doar marginal. Dar scoți bani oricum din “optimizare fiscală”.
Că dacă faci spre 100k pe an e marginal că iei pe contract 120k, că poate mai prinzi și pauze între. Poate prinzi și contractele alea de 140-150k pe an, dar nu e ca și cum ai banii ăia deja în buzunar.
Dar ajută că crești rata de retenție a veniturilor până la 70-75%.
Confirm, eu m-am ofticat că nu s-a futut în pizdă leul în 2008-2009. M-am și mirat cum dracu au reușit să îl țină prigonit.
Se speria tata, că, aoleo, ce-ai, cum să vină criza, să se futa leul, ești tânăr te pregătești să faci copii să îți iei și tu o casă, pula în pizdă. I-am spus că dacă vine criza am să îmi iau două joburi. Zis și făcut. Unul în Euro, apoi 2 în Euro, apoi numai unul. Apoi nu a mai contat, dar eu am avut în 2009-2012 o creștere economică, galopanta, de aia ca bula.
Dar, da. Depinde cu ce te ocupi și ce se fute. Au picat și joburi de IT în 2009, dar erau legate de servicii, nu de infrastructura și corect business.
La fel și acum, dacă ai lucra pe interfața cu clienții , sau, nu știu, ai face interfețe web ar fi posibil să belești pula un pic.
Dar în infrastructură, aha, mult noroc ălora care vor să își țină serverele singuri.
Iar o eventuală criză va aduce mai multe servere în beci și mai puțini oameni la suprafață. Acu că alea e posibil să nu mai fie în beciuri din UK, aia e, munca se face și remote, măcar pe alocuri.
În București tocmai ce au mai adăugat fonduri la “Prima Casă” că se cam consumase tot pe anul ăsta. Desi mai merge. Se mai umflă balonul un pic, măcar. Amuzant, că au mai băgat bani în asta deși BNR, da, mizeria aia a lu’ Isărescu ( mă gândesc că îl are pe persoană fizică, de când e acolo) a zis că, bă, parcă nu ar fi bine, că se înregistrează o creștere a preturilor periculoasă. Vreo 7% găsiseră parcă.
Da’ hai să mai dăm niște bani la prima casă, că ce ar putea fi rău. Măcar acum, creditele în ultimii 2-3 ani sunt în lei.
Aici treaba e simplă și ar trebui să o știi din presă. Lasă libertatea presei și plm. Cine plm plătește Gardianul sau cum îi cheamă pe aia să aducă vești nașpa din imobiliare. E împotriva logici să dai vești sceptice când toată lumea, dar toată lumea rostogolește la bulgăre acolo, să îl facă și mai mare și mai mare.
Veștile proaste se dau când mămăliga e spartă, nu mai valorează nici o pulă, banii care contează s-au scos și tot ce vrei e să îi panichezi și pe restul ca să te asiguri că se duce la vale, nu cumva că se mai răzgândește careva și întoarce trendul.
Mă gândesc că era și mai bun dacă mai așteptai un 6 luni așa, dar era cu dus și întors să îți ții avansul în lire tot timpul ăsta. Se putea întâmpla să dai pe mere ce câștigai pe pere.
” E ceva cu prețul petrolului. Cu petrolul, adică. La fel ca în 2005-2007. A cam scăzut consumul de petrol și nu a trecut brusc industria pe electric nici toate mașinile pe baterii, oricum nu alea care contează. ”
Mda aici e discutie foarte lunga. Pe scurt orice resursa naturala e finita. Exista un grafic de exploatare care incepe cu identificarea resursei, extragerea cu oarecare costuri, exploatarea intensa, si apoi…resursa din ce in ce mai greu de gasit, costuri din ce in ce mai mari de extractie.
E un fel de bucla care acum e pe trendul descendent, nu ca cerere ci ca bani investiti pentru extragere. Daca prin 70-80-90 in marile campuri petroliere bagau teava si scoteau…acum pana si arabia saudita extrage din ce in ce mai greu petrol, pentru ca s-a cam dus… Si de la simplul hai sa bagam teava care te costa….teava , transport, rafinat… s-a ajuns la cum e in Canada cum care aia milioane de tone de pamant pentru a scoate petrol. Numai ca masinariile alea care foreaza ,cara, proceseaza merg tot pe petrol. Deocamdata e inca profitabil. Gen…pentru 3-4 litri de petrol scoti 10 sa zicem. Dar cand se va ajunge sa bagi 8-9-10 litri sau mai mult ca sa scoti 10… nu o sa se mai bage nimeni. Cam asta se intampla. Se sfarseste petrolul.
Oricum omenirea e la nivel de boschetarism lootarea resurselor. Bine ca l-au futut pe Tesla care vroia sa dea electricitate si telefonie gratis oriunde in lume. Oare ce viitor am fi avut daca nu distrugeam clima pentru petrol si eram full electric by now? AAAaa? Dar cine se mai imbogatea? Mai erau pe val marile companii petroliere sau telecom, cand ce ofera ei azi ar fi fost arhisuficient si gratis pentru toti.
——————————
“În București tocmai ce au mai adăugat fonduri la “Prima Casă” că se cam consumase tot pe anul ăsta.”
KKTul asta de prima cocioaba e vinovat pentru mentinerea preturilor artificial sus. Pai cum sa fie competitie cand “se stie” ca se da pana la 50-60.000euro pentru o cocioaba? Normal ca si delapidator…dezvoltatorii au pliat oferta pe plafonul oferit. Bah daca nu sunt bani de apartamente decente hai sa facem multe chichinetze d-astea mici. Nu bagam la valoare dar bagam la cantitate, tot ne scoatem :)))
“ In plus, existenta unui plafon de finantari prin programul guvernamental stabilit pentru o durata mai indelungata de timp asigura o predictibilitate ridicata, atat pentru investitori cat si pentru potentialii cumparatori”, a completat consultantul Coldwell Baker.Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metoda de achizitie pe segmentul mass market (segmentul locuintelor ieftine) este reprezentanta de finantarile acordate prin programul “Prima Casa”, cu o pondere de 75% din totalul tranzactiilor. ” 75% ??? Pai… :))))
De fapt, nu aia e explicatia pentru bear-ul pe petrol, ci niste mize greșite ale OPEC si Rusiei, care au vrut să-i fută pe americani si canadieni și-au luat-o in mana. E o abundenta teribila pe piață petrolului si puteți găsi situația petrolierelor din întreaga lume care bănănăie aiurea pe mari, ca nu preau au unde descărca.
Pai, vedeai doar la credite de consum dobanda aia pentru ca la credite ipotecare nu si-ar fi permis-o nimeni. Asa ca aia nici nu dadeau credite ipotecare in lei. Doar euro/franci. Si acolo ar fi trebuit sa intervina domnu’ Isarescu. Da’ heeeei, omul avea o vie de ingrijit sau gen…
Pai nu ziceam ca devin miliardar, boss…
Nu de-aia pica pretul petrolului. In scenariul tau, in care petrolul ar fi din ce in ce mai greu de extras, pretul ar creste in loc sa scada.
Scade pretul petrolului pentru ca asa a ordonat marele preot orange de la casa neagra sclavilor lui futadores de camile. Sa sufere Rusia si Iran si sa nu mai aiba ei alte idei legate de Syria si Yemen.
Cand s-o rezolva problema cu alea doua tari, o sa creasca la loc.
Totul e sub control, linistiti-va.
Momentan pentru end-user nu se vede nicio scadere. Mda ma doare in cot ca ia ala petrol nerafinat la 10 bani cand la pompa tot aproape 6 lei litrul. Pai cand s-o face 2—3 lei litrul atunci numesc scadere. Asa daca banii raman tot la ei… despre ce vorbim? Rusia nu e doar pe petrol bagata, gaze naturale cam de la ei ia toata Europa
Pretul de la pompa nu e bazat pe cat iau aia care-l extrag.
E bazat pe cat crede owneru’ pompei ca esti dispus sa dai. Chiar daca l-ar obtine gratuit, nu vad de ce ti l-ar vinde tie sub 6 lei, daca stie ca esti dispus sa dai 6 lei.
Nu esti dispus sa dai 6 lei? Nu da. Autobuzu’ e in directia aia. Bicicleta in directia cealalta. E vara.
Esti dispus? Pai si-atunci de ce mai comentezi? 🙂
Cam asa functioneaza.
Am mai purtat discutia asta aici, legata de cum e vrajeala aia cu “Cerere si oferta” si alti factori decid de fapt preturile. Da’ atunci ati facut scandal ca nu inteleg eu economie.
Ba, de fapt, pretul benzinei si motorinei au scăzut masiv. E cam 4,40 acum, la începutul anului era 5 – 5,10 lei. Carburanții sunt influențați de prețul țițeiului Brent doar in proporție de 50%. Restul sunt accize si taxe ale statului, care sunt fixe, ba chiar magaria de acciza este calculata pe un an inainte, la un curs mediu al euro de 4,70 lei, absolut random si abuziv. Cu alte cuvinte, o ajustare de 10% pe titei se transforma întruna de 5% la pompa. Care chiar se intampla, ca verific chestiile astea zilnic. Dacă vreți și-o statistica oficiala, uitati-va pe Oil buletin al CE, unde o sa vedeți ca Romania a ajuns cea mai îeftina tara pentru carburanți din UE, de unde, anul trecut, era doar pe la jumatea plutonului.
Motorina 4.2 lei în weekend.
Păi nici eu. Incercam să spun că la cele mai multe contracte s-ar putea să nu merite efortul, dacă te apropii de 100k /an cu jobul ținând cont că o arzi acasă și nici nu prea te omoară munca.
Că, ok iei 120k pe an în teorie, că practic poți sa ai contract 6 luni, pauza 2-3, contract 6 luni…etc. Plus, concediile ți le provizioanele din banii ăia, plus ai ceva costuri, plus poate lucrezi de acasă poate nu.
Rămâne câștigul din fiscalitate să facă să merite efortul.
Contractele alea de multi bani cu care să ajungi spre 150k /an sunt puține, trebuie să le vânezi, etc.
Înțelegi tu ce zic.
Pai, da, ma, da’ eu ziceam ca ajung la alea DACA se impute situatia.
Si daca se impute situatia, nu mai stai sa chitai ca parca nu-i destul, ca parca sperai la mai mult, ca parca nu-ti convine – zici mersi ca scoti in continuare bani intr-o moneda decenta in timp ce moneda in care ai creditul e picata-n pizda 🙂
denomizare, devalorizare, inflatie despre ce picare-n pizda vorbim?
dupa brexit se va ajunge pe la 1eu lira.
nu le va merge britanicilor mai rau, din contra, EU trage dupa ea toti sarantocii.
Gen sa speram lol. Nu m-ar deranja sa platesc toata cosmelia intr-un an trollolol. Improbabil, totusi…e UK, nu Zimbabwe.
Cam da. Am vazut foaia de intrare in tara. La X euro mai erau aprox 95%X taxe
Pai, domnilor, nu va suparati, da’ prostia e a voastra.
Abia ieri a fost postul ala cu Intel Core i9.
Mie nu-mi convine pretul procesorului. Asa ca n-o sa-l cumpar la pretul ala.
Voua ziceti ca nu va convine pretul carburantului? Aha…si…o sa faceti ceva pe tema asta…sau…?
Cum sa nu fac boss?
1. merg mai des cu metroul sau bicla in localitate
2. am gepeleu, care…surpiza. Nu are aceleasi taxe
Carburantul si curentul sunt ieftine in Romania, terminați cu prostiile! Cele mai ieftine din Europa, vedeți statisticile Eurostar. Și-ar fi inca si mai ieftine daca n-ar fi taxate atat de mult. 70% din prețul curentului reprezintă taxe si tarife, altele decât energia propriu-zisa. Aici intervin doua probleme: dacă mai tai din taxe, înfometezi statul, ceea ce n-ar fi rău deloc, oricum fute banii aiurea, pentru ca mai înseamnă sa l-a mai multi bani in buzunarul omului. A doua problema ar fi ca devii cam prea ieftin si tara de alimentare serioasa pentru vecini, atât pe energie cat si pentru carburanți, ceea ce ar supăra guvernele vecine si Bruxelles-ul. Dar ce i-ar supra groaznic daca-ai deveni si mai ieftin pe utilități, ar fi ca s-ar putea sa vezi o relocalizare masiva aici pe industriile energointensive, care se întâmpla si acum, dar timid, ceea ce chiar ar supăra teribil Bruxelles-ul. Deci, probabil, vei rămâne cu taxare mare in energie, ca nu-i OK pentru Vest sa fii prea ieftin.
Eu as trece pe gaz.
Nu mai spune.
Raportat la ce? Ca la venituri sigur nu.
Eu, de exemplu, pot sa-mi iau din salariu vreo 4150 de litri de motorina, daca am retinut bine pretul (plm, nu mai stiu cat costa, am uitat).
Sa vedem, ziceti voi ca-i 4.2 lei litrul de motorina?
Sa inteleg ca salariul tau e de peste 17.430 lei net lunar.
Ah, e ieftin in comparatie cu pretul din UK?
A, pai, atunci e OK.
Nu funcționează așa pietele. Spre exemplu, motorina din Luxemburg e cea mai ieftina din UE, chiar mai ieftina decât cea din Romania. In Grecia si Italia, e mai scumpa cu 30 până la 40%. Nicio legătură cu nivelul de trai.
Aha.
Nu are nici o legatura, asa-i?
Ca nu-i ca si cum tu cumperi motorina aia din veniturile tale, asa-i?
You dense cunt.
Boss, n-are treaba cu ce vrei tu, fiecare ar vrea totul bogea, numai ca piețele, preturile se formează un pic altfel. Explica asta, strict prin nivelul de trai: motorina LUX – motorina GRE
Pai atunci ia-ti coaie in pula mea un Rolls. Ca doar n-are legatura cu veniturile tale, ce dracu’.
Ce treaba are una cu alta? Jesus! Pur si simplu, preturile carburantilor, utiliytatilor, nu se fac numai pe nivelul de trai. Sunt o mulțime de alti factori: taxarea, cel mai important, sursa materiei prime, marja de rafinare, gaze gradul de deschidere al pieței, transportul, cursul de schimb, pula mea…
Akhenaton vorbeste de n factori economici si diferente intre tari, Manowar explica ca pe el, ca cetatean, il doare-n pula de factorii aia, ca oricum el stie ca are un salariu si stie cat carburant poate sa cumpere cu salariul ala.
Continuati!
Asa o fi, doar ca viata e complexa si are multe aspecte. Eu sunt pe contracte din 2010. Pana acum am avut super bulan ca nu am prins inca nicio criza. Dar am stat mai mult la povesti cu aia mai batrani, oameni pe contracte din 1990 toamna. Si cand vine criza astia cu contracte sunt exact primii zburati.
Daca se duce pe pula UK-ul, sa fim seriosi, Germania sau Franta sunt si ele la reanimare.
Managerii care au bugetele pe mana sunt cu spatele la zid. Si atunci taie exact din bufferul de rezerva, din contractele externilor. Pana la urma de aia se folosesc consultantii, ca pot fi zburati la prima pala de vant rece fara nicio remuscare si fara se te muste un sindicat de coaie.
Cel mai bine o stiu aia care erau consultanti in februarie 2009 😀
Ca sa rezum, singura sansa in fata unei crize sunt banii pusi deoparte pentru un an. Consumi nu stiu, 3000 GBP pe luna. Bine, pui deoparte macar un 25k GBP si nu te atingi de ei.
Singurii consultanti care rezista cand vine criza sunt aia gen core people, oameni care deja au devenit fundamentali pentru firma cand afara era soare si frumos. Nu dai afara un consultant care iti tine in spate un client critic.
Cel putin asa mi-au spus mie oamenii care o ardeau consultanti acum vreo opt ani iarna.
Asa ca visul sa prinzi un contract intr-o tara noua intr-o firma noua cand economia e pe pula … well … you got it.
N-ati inteles nimic in pula mea.
Piata face pretul cand pretul e stabilit in proportie de 90% de piata.
Cand pretul e stabilit in proportie de 90% de stat prin accize and shit, nu mai face piata pretul si trebuie raportat la veniturile locale. De aia nu e 10 lei litrul. Inca.
Romanii, intelectualii si economistii pulii mele.
Parerea ta.
Zero sum dkp. Castigul unora e pierderea altora. Cineva castiga si cuiva ii merge bine cand altora le merge prost. Joaca si tu niste wow.
Ba da, tot piața face prețul. Specificul pieței. D-aia, in sloboz, LUX are sub 1 euro carburantul iar Grecia are 1,35. Piețe diferite, specificări diferite, preturi diferite. Ca LUX nu taxează, iar GRE o face la greu. Nici nu contează ca LUX n-are resursa, n-are rafinărie, n-are firme petrolierem iar GRE le are pe toate. Iran , spre exemplu, are un preț relativ mare al carburanților, desi are un ocean de pwtrol . niciun folos, ca n-are rafinării si e obligat sa importe produsul rafinat
au fost vremuri cand mi se rupea pula de pretul carburantului de ce-mi spunea unu si altul cum sa merg cu masina si mai ales cum sa nu merg, cum sa o reglez ca sa consume mai putin dar au fost si vremuri cand.. uite bicicleta, uite metroul, uite trenul, nu-i asa ca sunt mai sportiv pe bicicleta si dau mai bine?
..deci la mine a fost cerere si oferta. n-am mai fost dispus sa dau banii pe carburant ca nu-i aveam.
Da, ma. Din 4.2 lei aia, 2.9 se duc la stat, dar “piata face pretul”. Sigur, si restu’ pana la 4.2 mai e afectat tot de stat (prin costurile de transportare sau prelucrare), dar “piata face pretul”.
Si veniturile locale nu conteaza. Dupa care, fix in urmatoarea propozitie, zici:
Care, DESIGUR, nu e afectat de veniturile locale. Sub nici o forma, lol.
As zice ca poate ar trebui sa scrii articole pe teme economice. La vreun site de profil. Ca pari sa intelegi foarte bine cum functioneaza chestiile astea.
Din pacate, nu prea ma intereseaza subiectul si, vorba aia, mi-e clar ca nici n-am cu cine sa-l discut aici. Ca, nu-i asa, piata face pretul. Urmeaza sa mai zici ceva si de cerere si oferta si gata, ai regurgitat toate desaga de dume cu care te-au spalat pe creier.
Tema: “economia se duce-n jos”stai sefu’ ca intervine pretul “petrolului” la pompa si d’aia…. ”
Raspuns: “mmbine si ce a-ti facut personal pentru asta?”. Am ras cu spume: “Io am GPL”; “Io merg cu bicla”.
As dori sa vad biciclisti carand marfa sa umple un hypermarket.
Coaielor, treziti-va! Cheltuielile de transport sunt incluse in pretul de la raft!
Pffff!