vlogger sau ospatar

Citeam un articol spre care nu pun link – strict pentru ca nu merita jigodiile alea – si am dat de perla asta:

“Acum vor toți să fie vloggeri, bloggeri sau să facă internship în vreo corporație, nu mai e fun, ca pe vremuri, ca în vacanțe să faci un ban de buzunar servind pe la mese”, îmi povestește domnul Cristea, director HR într-un mare lanț din industria ospitalității bucureștene.

Articolul (pe care-l puteti gasi cu o banala cautare pe google … daca sunteti chiar curiosi) e un jeg platit (dar nemarcat) despre cum e nasol ca nu mai gasesti in Romulania ospatari, ca vor sa fie avocati sau bloggeri, vloggeri sau “sa faca internship in vreo corporatie…nu mai e fun” (amuzanta treaba asta in contextul discutiei cu romgleza de acum ceva zile).

De voi nu stiu, da’ mie mi se pare amuzanta. Pai, boss, situatia chiar asa sta. E ceva mai profitabil sa fii blogger/vlogger decat sa fii ospatar. E perfect adevarat.

Pai, bun, si ce facem pe tema asta? Adica, daca tot vedem noi ca un om poate castiga la fel de mult scriind 10 minute pe zi la o tastatura (sau filmandu-se, de ce nu), iar noi vrem sa-l angajam pentru a servi la mese, pentru a da cu matura, pentru a aduna resturile de mancare etc asa, timp de vreo 8 ore, cu munca fizica…pai, cam ce trebuie sa facem?

Are cineva vreo idee? Ca patronii romani si trepadusii lor din “presa” nu au.

Asta-mi place mie la capitalism. Cand e vorba sa ne ia cateva randuri de piele, toti patronii aplauda cererea si oferta. Cand e vorba sa scoata ei niste sume din buzunar, e nasoala cererea si oferta altora. Niste nesimtiti aia cu blogurile si vlogurile lor, va spun, cum indraznesc sa faca mai multi bani decat maruntisu’ pe care-l aruncam noi ca sa luam vreo 99,9% din profit? Niste nerusinati, va spun. Ah, si ce mai nesimtiti sunt aia care nu-nteleg ca ar fi mai bine pentru ei sa nu isi faca o cariera in vreo corporatie. Pai, de ce sa capeti ceva skills si sa-ti faci contacte prin corporatii cand ai putea sa le mai duci o farfurie de mici tiristilor de la masa 29? Idioti, nene…

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

22 Responses to “vlogger sau ospatar”

  1. ZmeulZmeilor says:

    A te uita in gura astora e ca si cum ai lua lectii de dezvoltare personala de la Ninel Potarca sau meditatii la matematica de la Tritsa Fanitsa.
    Lol, acum ceva ani lansau zvonuri ca bulgarii te jefuiesc si litoralul lor e plin de bacterii.

  2. Rux says:

    Mano, chiar ai epuizat alte subiecte mai interesante? Asta chiar e BS. Voiam sa comentez pe chestia cu sinucidere by cop ca in weekendultrecut am avut o discutie de mai mult de ora cu un meth adict langa blocul meu. Daca eram politist ala era mort acum. Daca apuc scriu pe subiectul celalalt.

  3. super_fotbal says:

    Eu am muncit trei luni in spania in fabrica la maicamea cand eram student, deci nu blogger nu internship. Fac cam multa gura pentru unii care sunt fix in coada optiunilor.
    Sa isi schimbe eventual modelul de business sa nu se mai creada in anii 70 nu ar lua in calcul.

  4. Oache says:

    Patronasii astia din “HORECA” ar fi in stare sa nu le dea nici salariu ospatarilor cu argumentul, ca isi scot ei banii din bacsisuri! Pe sistemul sa te plateasca aia pe care ii servesti!

  5. Rnx says:

    Poate la inceput scoti mai mult ca ospatar, la un restaurant ok + bacsis, dar daca ai ocazia sa inveti vreo tehnologie in corporatie + experienta la cv, eu zic ca e un pariu bun.

  6. Lexi says:

    Au facut si video (parca aia de la pro), pus pe yt, cu vaicareli de la patronii de pe litoral cum nu vor tinerii sa munceasca, si aratau cum au angajat batrani, ca aia-s sanki mai seriosi (aka mai ieftini i guess, ca au si pensie sau ceva). Se pulesc intre ei in comment-uri, aia tineri tipa ca n-au salarii de mii de euro ca in afara, aia batrani tipa la ei inapoi ca-s neseriosi si nu vor sa munceasca, funny af. Ceva imi spune ca nimeni nu prea are chef de meseriile alea…

  7. animaloo says:

    da bah, ai dracu, cum vor ei sa munceasca usor si pe bani multi in loc de greu si pe bani putini. Stiu stiu, ospatareala nu e grea*

    m-a amuzat o data una, fosta prietena cu un tip cu care am fost la MC.
    “de ce nu ai ramas sa iti continui pasiunea???” – “pentru ca bucataria imi aducea, cel putin juma de an, bani mai putini decat aveam rata la casa si aparent aia de la banca nu vor pasiune, vor bani? In plus munca in bucatarie nu e chiar stat pe scaun la aer conditionat si frecat juma din timp pula pe net”
    “dar pasiunea”

    Asa si astia “DAR MUNCAAA”

  8. Manowar says:

    Mano, chiar ai epuizat alte subiecte mai interesante? Asta chiar e BS.

    Serios? Nu ti se par interesante schimbarile sociale cauzate de globalizare si tehnologie?

    ….ca mie mi se par interesante. Mie mi se pare haios sa-i aud scheunand pe aia ca Marcel.

    Ideea nu e ca nu isi mai gasesc aia angajati, ci DE CE nu isi mai gasesc (wordpress, jewtube, twitch etc).

  9. super_fotbal says:

    Mie mi se par interesante schimbarile. Ce mi se pare si mai interesant este ca nu pare sa se adapteze deloc societatea. Cam tot ce implica inlocuirea unei chestii care exista din 1800 cu ceva din 2019 e doar o gluma si in nici un caz ceva care sa fie important pentru toti.

  10. Manowar says:

    si in nici un caz ceva care sa fie important pentru toti.

    Mie mi se pare important pentru toti faptul ca boracii nostri nu vor fi nevoiti sa serveasca tractoristii pe bani de ciunga.

    Nu, nu zic ca o vor arde toti pe blog, pe vlog si pe sloboz de inorog, dar zic ca au si vor avea alte posibilitati.

  11. Johnny says:

    Îi dădeai cu sec daca il întrebai – ok patroane, dar tu așa pe persoana fizică de ce nu lasi șefia sa te apuci sa servești la mese pe salariul minim? Ah, pai hurr-durr, antreprenoriatul e herpa derp si cutare.

  12. super_fotbal says:

    Nu ma refeream la asta, uneori nu gasesc cuvinte sa explic chestii care mie mi se par evidente.
    Cred ca ma refer la faptul ca tractoristii aia nu isi schimba dorinta de a fi serviti cu ciunga. Nu avem mecanisme prin care sa schimbam eficient unele conceptii, nu ma refer la mecanisme de genul “ii batem pana zic ca noi” si nu la chestii de social justice. Mai mult la “e batran nu mai ii schimbi gandirea”.

  13. Maria says:

    Asta imi aduce aminte de inceputurile emigrarii, cand sotul s-a angajat la un patron roman, ca na, trebuia sa si incepem de undeva (nu era restaurant, dar nici ce voia el). Sotul ii spunea cum vrea el sa-si ia licenta si sa profeseze ca inginer, iar ala ii zicea: “uita ba de inginerie, aici ai venit la munca”. Pe unii a reusit sa-i convinga cu treaba asta si asa lucreaza la el si dupa ani de zile de emigrare. Sotului, in schimb, nu i-a placut munca si s-a facut pana la urma inginer.
    Lucratul asta prin restaurante si mie mi se pare pierdere de vreme, daca vrei altceva de la viata asta. Mai bine faci internshipuri neplatite in companii serioase unde sa capeti skill-uri decat sa hamalesti prin toate speluncile, nu de alta, dar exista riscul sa nu mai iesi de acolo. Tin minte, tot cand am emigrat, o gramada de romani ne ziceau ca asa incep oamenii de succes. Lucreaza survival jobs si de acolo…Mnezau cu mila. Eu n-as sfatui pe nimeni sa faca survival jobs daca exista si 1% sansa sa faca altceva. Alea contribuie la CV doar cu ani lipsa. Nimanui nu-i pasa cat de hard worker ai fost, daca n-ai fost pe ce au ei nevoie.

  14. super_fotbal says:

    @Maria si eu am avut ceva similar. Tin minte cand le-am zis colegilor romani la prima companie ca vreau sa scap cat mai repede de salariul de roman dat jos din copac si sa iau cat se da la oamenii normali. Parca le-am dat in cap. Nush daca au ajuns la 2000 pe luna dupa cinci ani.

  15. Maria says:

    @Super_fotbal: eu cred ca li-i ciuda pe “pretentiile” tale. Daca ei s-au ingropat acolo cu anii, tu, abia venit, cum sa indraznesti sa visezi macar mai sus? N-ai voie. Nu pana nu stai si tu cu anii acolo ca ei. Astia isi justifica existenta prin anii de emigrare, chiar daca n-au facut nimic in toti anii aia. De parca sa te nasti mai devreme decat altul e vreun succes.

  16. George says:

    Problema e ca toti se viseaza Pewdiepie sau Mr. Beast, sau dracu’ mai stie ce mare vlogger, ori castigurile ca sa ajungi la nivelul ala ai nevoie de noroc si munca mult mai multa de 10 minute pe zi. In timpul asta, vor sta pe spatele parintilor care au joburi old-school si nici nu exista siguranta ca daca faci youtube 5 ani ajungi sa castigi mai bine decat corporatie 5 ani, sau chiar si ospatarie.
    Probabil ca incasezi din Patreon cel putin de 2 ori cat are mama pensia dupa naiba stie cati ani de vandut papuci, insa pana sa ajungi la performanta asta au fost niste ani in care ai scris aici doar de hobby.
    Posibil sa zici ca patreon-ul a venit bonus, ca daca faceai asta cu scopul de a face cariera si bani din asta lucrurile s-ar fi miscat mult mai rapid si ar fi fost si mai multi bani, insa din ce ai fi trait pana sa se intample asta?
    Mi se pare ca tanara generatie (si nu-s batran, fac 34 luna viitoare) sunt niste fitosi facuti gramada, care vin doar cu pretentii. Adica din punctul lor de vedere, ar fi ok ca dupa scoala sa fie angajati macar manageri, apoi in timpul programului sa scrie sau sa faca vlog-uri, iar dupa 6-7 luni sa fie cei mai coiosi A-listeri, sa-si dea demisia si sa puna ocazional poze pe instagram si cate un clip la 3 saptamani pe youtube si sa le intre-n cont macar 10k intr-o luna proasta.

    Da, aparent banii se fac usor pe internet, insa realitatea este alta. Toti traiesc cu impresia ca se filmeaza 10 minute, fac macar 200k views si le vine banu’ gros…

  17. Manowar says:

    Posibil sa zici ca patreon-ul a venit bonus, ca daca faceai asta cu scopul de a face cariera si bani din asta lucrurile s-ar fi miscat mult mai rapid si ar fi fost si mai multi bani, insa din ce ai fi trait pana sa se intample asta?

    Daca faceam asta pentru bani, umpleam pe aici de reclame initial, dadeam premii etc. Si ajungeam lejer la 2000/luna. Lejer. In cel mult un an.

    Nu zic ca e imens sau ceva, dar plm, e mai mult decat ia un ospatar. Si nu e la fel de solicitant.

    Sigur ca eu nu o fac (imi castig altfel banii), dar puteam/as putea.

  18. Laur says:

    Cine lucra la mare pe vremea lui nea Nicu facea bani cat sa supravietuiasca tot anul. Bine, toata lumea fura, ca lucra la stat.
    Acum cei care sunt mari patroni pe acolo se plang ca cei ce vin din urma vor mai mult de 500 de euro pe luna. Sa lucrezi sezonier pe 500 de euro pe luna inseamna de fapt sa iesi pe minus, pentru ca nu iti garanteaza nimeni ca iti gasesti alt job exact dupa 15 septembrie.

    https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/hotelierii-reclama-cea-mare-criza-forta-munca-ultimii-28-ani-litoral-putin-inainte-inainte-inceperea-sezonului-cameristele-cer-salarii-peste-500-euro-bucatarii-buni-peste-3-000-euro-18070347

  19. Ronnie says:

    Îi dădeai cu sec daca il întrebai – ok patroane, dar tu așa pe persoana fizică de ce nu lasi șefia sa te apuci sa servești la mese pe salariul minim?

    cam da, si sa isi dea sfoara si in familie sa ii vina nepotii, nurorile sau copii la munca; cam cum fac italienii ca isi baga toata familia in ospataria proprie 🙂

    iar banul ala de buzunar sigur e raportat la salariul minim (ca doar trebuie sa incapa intr-un singur buzunar, respectiv cel pt bricheta de la blugi)

  20. Alexia says:

    Fițe de patroni de România. Lasă ca-si aduc chinezi sau indieni, ce naiba vor sa importe acum?

  21. Orbu says:

    @George: Nu contează ce se visează. Treaba e două.
    Una, chelnereala nu e chiar muncă ușoară, s-o faci calumea, de-aia cei mai mulți nu o fac. În România e chiar dificil să te porți cum ar trebui să te porți că nici clienții nu sunt chiar clienți, ci majoritatea tot scursuri, tot români și ei. Nu zic că necesită master și doctorat sau super calificare , dar nici ușor nu prea e (vorbesc de munca in sine ) , eu unul n-aș putea face asta cu succes, de exemplu. Nu că nu știu ce ar trebui să fac.

    A doua, da, articolul e comandat de un mârlan, fără îndoială, habar nu are pe ce lume trăiește, însă nu prea mai e forță de muncă să facă treaba asta . Oamenii care se fac chelneri sunt, de obicei, sub nivelul de inteligență și bun simț necesare pentru a se achita de îndatoririle jobului în mod onorabil.
    Indiferent de salariu, că am discutat deja cu mai mulți care au locanțe și nu prea puneau nici ei problema de salariu minim sau ceva. La nivelul de calificare cerut plătesc comparabil sau mai bine decât alte joburi din orașele alea + bacșiș ( chestie cu care nu-s de acord ca principiu, dar aia e, restul societății se pare că este ) .
    Treaba e că, degeaba. Iar chestia asta se duce într-o singură direcție. Serviciile vor trebui să se scumpească, iar cine își permite bine, cine nu autoservire, mcdonalds sau KFC cu comanda pe display și servire automatizată , genul ăsta de chestii.
    Că nu prea se mai poate să ai și servicii de lux ( a ajuns serviciu de lux să ai un nene care îți aduce farfuria sau sticla la masă ) pe mărunțiș. Aaa, că nu îți mai permiți să plătești , că și tu ești tot prost plătit? Ghinion, apasă pe display-ul ăla și îți alegi cartofii prăjiți medium, sau well-done.
    Și pe aici se învârte toată treaba, că poate ar plăti cârciumarii romulani mult mai bine dar nu prea au de unde , că nici clienții lor nu le varsă basculanta de bani pe masa, în majoritatea locurilor nu e așa aglomerat știi ?
    Iar pe unde e, aka la mare, terase pe centrul vechi nu tine mult.

  22. Mike says:

    Asta cu ospataria se rezolva ( alternative mac kfc etc ) mai greu o sa fie la mentenanta bosorogilor acolo serviciile ar trebui sa se scumpeasca puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *