Votul si calculatoarele
Postul asta discuta strict despre o utopie. Despre cum ar trebui sa stea lucrurile cu voturile si despre cum ar trebui sa functioneze democratia. Si-l scriu doar asa, pentru ca am o inima buna. Si pentru ca din cand in cand, sunt satul sa mi se spuna ca arat cu degetul problemele, dar n-am solutii (la tine ma uit, Deria)
Spun ca-i utopie pentru ca nu se va implementa asa ceva NICIODATA. Desi ar fi foarte simplu. Desi avem mijloacele tehnice. Desi oricine o poate face in maxim o saptamana. Desi asa ar trebui.
Faceti un efort de imaginatie (cei care nu sunteti prea tehnici, ca oamenii tehnici nu vor trebui sa faca prea multe eforturi). Hai, faceti un efort pentru Manowar. Hai, ca puteti.
Imaginati-va sectiile de votare din tara. Imaginati-va ca exista doar doi politisti in ele, trei terminale chioare (in limbaj atehnic, calculatoare foarte-foarte ieftine (cea mai ieftina chestie cu touchscreen, nu stiu cat costa, dar nu prea mult) Si imaginati-va ca la calculatoarele respectiva se intra doar printr-un sistem de turnicheti, ca la metrou, astfel incat o singura persoana sa poata intra acolo. Intra un om la turnicheti, voteaza. Pana nu iese un om de la un terminal, nu poate intra altul la acelasi terminal (doar la unul din celelalte doua). Ai votat, iesi frumos prin alta parte, tot ca la metrou. Cand a iesit un om, poate intra urmatorul.
Ei bine, imaginati-va ca terminalele respective nu stiu sa faca nimic altceva, doar sa ceara CNP-ul si, dupa ce-a fost introdus CNP-ul, sa afiseze numele candidatilor. Vrei sa-l votezi pe unul din candidati? Apesi frumos pe ecran pe mutra/numele lui. Poti vota o singura data. Pana nu iesi de-acolo prin sistemul ala minunat de turnicheti, nu mai accepta voturi.
Ai votat intr-o sectie si doresti sa mai votezi in alta? Ei bine, ghinion, pentru ca CNP-ul ala e unic si nu mai poate fi folosit. Iar chestia asta se poate face in aproximativ 5 minute. Mie mi-a luat mai putin de-atat. Exemplu mai jos, sa intelegem despre ce vorbim.
Mie, dupa cum vedeti, mi-a luat cam doua minute sa fac asa ceva, brusc. Fara prea multa gandire, fara optimizare (ar merge un index, nu zic nu), fara mai nimic.
Incerci sa votezi in doua sectii? E OK, de-aia ai acolo doi politisti. Urla terminalul ca a dat eroare la CNP, cum am facut eu intentionat in screenshot, folosind acelasi CNP de doua ori? Ei bine, aia doi politisti te iau frumos pana afara, te predau la dubita, care dubita te plimba pana la tribunal, unde ti se suspenda toate drepturile care decurg din calitatea de cetatean. Sa zicem pe vreo 30 de ani, sa nu fim prea duri. Asa, cat sa nu poti munci, sa nu poti lua ajutoare sociale, sa nu ai nici un drept nicaieri. Cat sa intelegi ca daca nu-ti place democratia, poti fi tratat ca-ntr-o dictatura. Si nu te intreaba nimeni cine te-a pus, cu cat te-a platit. Ca nu conteaza. Asa, sa simti ca tu platesti daca faci de-astea.
Incerci sa votezi cu un CNP invalid? Ei, ghinion, se poate face un check pe chestia asta (hai nu ma puneti sa va fac screenshoturi si cu asta, trebuie sa ma credeti pe cuvant; am incercat cel mai simplu concept posibil, sa priceapa toata lumea..). Si ajungem iarasi la partea cu tribunalul. Unde nu merge cu “sa vedeti, n-am fost eu”. Ca avem frumos camere video care arata ca ai fost tu si la ce ora si tot.
Bun, va puteti imagina sistemul asta, al dracului de simplu, in care in maxim 10 minute s-ar putea vedea cate voturi a primit fiecare? In numere, in procente, in ce vreti voi. Fara 10 membri per scoala, fara 20 de observatori, fara sa fie tinuti oameni acolo pana la 2 noaptea, fara sa se puna problema ca “ai lor au furat mai mult decat noi”.
Bun, sistemul asta nu va fi folosit niciodata.
Stiti ce alt sistem nu va fi folosit niciodata? Unul in care sa poata cere (si obtine) cetatenii suspendarea unui functionar public. Indiferent de functionar. De la presedinte la ultima bugetara cu program de lauza.
Un sistem in care sa te poti duce pe o pagina oarecare, sa dai un “+” sau un “-” (ati vazut sistemul asta pe toate blogurile de doi lei). Ai luat minusuri cat pentru 50%+1 din cetatenii cu drept de vot pe sectorul/orasul/tara respectiva? Sanatate, pa. Brusc. Nu scrisori, nu telefoane, nu emailuri, nu proteste. Pa. Pe loc.
Si mie mi se par tare interesante sistemele astea. Si intr-o utopie, asa ar functiona lucrurile. Doar ca nici unul din sistemele astea nu va fi implementat vreodata. Desi dureaza o saptamana sa codezi asa ceva. Cel mult. Desi ar costa mai putin decat toate comisiile si paracomisiile, observatorii si paraobservatorii lui peste. Desi ar fi mai rapid. Desi nu ar merge fraudat atat de usor. Desi avem tot ce ne trebuie pentru asta, de la tehnologie la orice mai vreti voi. Desi ar fi mult mai sigur. Desi…
Si nu ma luati cu secretul votului. Pentru ca-i banal sa va fac alte doua tabele, sa intre intr-o tabela la CNP doar daca ai votat, nu si cu cine, iar in cealalta persoana pe care ai votat-o. E absolut banal. N-am facut-o de lene.
Dar nu. Nicaieri nu se va implementa asa ceva.
Ah, de ce? Pai, pentru ca democratia a murit acum cateva mii de ani, iar in oligarhia infecta in care traim (in toate tarile), poporul nu mai are vreun pic de putere. Si nici nu va avea. Dar, desigur, daca-ntreaba cineva, nu se poate, pentru ca-i prea greu, prea complicat, costa prea multe, tehnologia nu e sigura, nu avem 15000 de specialisti etc etc.
Si da, as putea face eu personal tot sistemul. De la A la Z. Ce pacat ca n-o sa am niciodata ocazia. Ce pacat ca n-o sa traiesc sa vad asta…
io inca mai sper sa apuc ziua votului prin corespondenta, sau votului electronic….
http://dailysignal.com/2014/11/04/watch-virginia-voting-machine-select-candidate-voter-didnt-vote/
etc
@V: sa fim seriosi. Dorelul ala pune degetul intre. La un ecran calibrat cu picioarele, se poate intampla. Nimic surprinzator, si pe telefon poti apasa “gresit” tastele. Nu-i mare branza sa fie calibrat ecranul cum trebuie. Si nici nu-i necesar sa fie o casuta atat de mica. Pe un ecran normal, cu doi candidati (fiecare pe jumatate din ecran), e cam improbabil sa poti face greseli de-astea.
Daca tot suntem aici, un improvement: Cardul de identitate cu chip. Ca la avioane, firme, etc. Pui cardul peste cititor si intri. Se intra doar o data. Un prieten de-al meu a fost sa voteze si votase cnp-ul inaintea lui. Ghinion.
@ionica: imbunatatiri se pot face. O groaza. Eu am dat un exemplu banal, sa poata intelege oricine. Ca pot complica toata jucaria cu FK, checks, indexing si tot ce mai vrei tu.
Cat despre treaba cu “a votat CNP-ul inaintea lui”, vezi treaba aia cu camerele video. Ah, ai venit la calculatorul 1, la ora cutare, ai votat cu CNP-ul asta? Ia sa vedem, ce preferi, munca silnica pe viata sau apatrid in lagar? Alege tu.
@ Manowar
” Sad but true”
\m/
In momentul in care te duci sa votezi, iar CNP-ul tau arata ca a votat deja, poti sa alertezi organele in drept, sa arati buletinul, iar la momentul respectiv sa se vada ce s-a intamplat. E mai greu sa poata cineva sa demonstreze ca nu esti tu posesorul respectivului CNP. Sau sa se implementeze si un cod CVC, cum e la platile cu cardul.
Oricum, democratia e sortita esecului. Din moment ce baba din clipul anterior are aceeasi putere de vot ca si unul care plateste 30-40 de mil taxe lunare. Si ei sunt mai multi.
Si io care credeam ca touch screen-urile rezistive (adica d’alea care trebe calibrate) nu se mai folosesc de ani de zile…
Pe de alta parte unul capacitiv poate fi “offsetat” din firmware-ul lui (ca sa nu transpiri alterind firmware-ul masinii care ar trebui sa fie semnat si criptat).
Si daca da ecran albastru XP-ul? Nu ma refer din sectie ca na, scoti tableta din priza si o pui la loc, dar zic de ala care cetralizeaza. Facem in alta zi?
Si e Romania, poate cade curentu si au uitat oamenii sa bage UPS-ul … s-a intamplat la meciuri de fotbal si nu o sa se intample la alegeri?
Vorbim de frauda? Baietii din Ramnicul Valcea in ce partid ori fi ca atunci iese 140% cineva. Vorba aia, sparg ei NASA si se impiedica la niste alegeri?
Dar chiar cu neajunsurile astea, tot e mai bun ca cel actual. Eu zic ca vom prinde ziua si nu exista oameni ce nu l-ar putea folsi. Chiar si babele de la sat care-s sefe la Skype pot face un curs in caminul cultural si sa-l invete.
Prin alte tari deja exista asa ceva, vine si la noi ca vrem sau nu.
Nu stiu de ce am articulat orasul …
Si CNP -ul meu il are toată lumea. … telefonie cablu tv enel firma etc
In primul rand, democratie inseamna puterea poporului. Nu puterea acelei parti din popor care ne place noua.
In al doilea rand, asa cum am cerut, fa un efort de imaginatie. Baba aia poate decide pe cine voteaza ea. Nu poate decide pe cine nominalizeaza tot poporul. Pentru ca se poate schimba legea, in asa fel incat un om care e nominalizat de 1000 de oameni sa poata candida la ceva post local (primar, de exemplu). Si asa nulifici puterea partidelor. Pentru ca-n momentul de fata, singurii candidati sunt cei sprijiniti de partide.
Si daca din intamplare castiga in satul lui omul ala, sa poata fi suspendat imediat, la 50%+1 din voturile locuitorilor, cand/daca-s nemultumiti de el si de ce (nu) face.
In cele din urma, baba aia ar ajunge sa aiba importanta (ca vot) strict la ea in sat/oras. Dubland asta cu descentralizarea si autonomia locala, votul ei ar avea valoare doar pentru orasul/satul ei, cum ziceam. Astfel incat, daca doreste ea sa-l aiba pe Iliescu & co la ea in sat, s-o poata face. Ea voteaza, ea plateste.
E *atat* de simplu. Facem efortul ala de imaginatie sau nu?
Cunostintele tale tehnice sunt aproape de zero. In lumea reala, la nivel de servere configurate OK, ecranele albastre nu se intampla. De cate ori ai intrat tu pe pagina asta – tinuta fara fonduri, fara domeniu, fara server (ma refer la resurse oficiale) – si ai dat de “ecran albastru”? Asa, in ultimii 10 ani.
Nu a zis nimeni ca ar fi accesibile de pe internet serverele respective. Fibre exista in toata tara, iar un circuit SDH se face in aproximativ 4 minute.
Si? Cunosti pe cineva dornic sa apara pe camera folosind CNP-ul tau si sa mearga la munca silnica, de exemplu? Stii vreun amator? Hai, c-aud ca aveti nevoie de autostrazi, cariere de piatra, oameni in agricultura etc.
E atat de simplu de facut ce zici tu … si totusi atat de complicat.
De curiozitate, daca vorbesti serios aici, care-i partea care ti se pare complicata? Ca eu nu o vad.
Ce propui tu ar fi un sistem functional. Nu l-ar lasa nimeni implementat. Hai sa ne uitam in ograda vecinilor. Gen Franta, Belgia unde musulmanii caca copii si voteaza pentru benefits.
Niciodata, dar am vazut in aeroport si in poze la bancomate si alte aparate.
Partea cu votul e clar ca se va intampla, partea a doua mai putin. In comunitatile mici esti la mana unor afaceristi locali. Imediat baga multe minusuri un grup minoritar si te-au zburat. Alesul trebuie protejat si cati au timp sa treaca regulat sa dea +1 ca se gasesc unii sa dea – pentru ca il vor pe X la putere ca au in cap o combinatie?
Chiar cu votul electronic, oamenii raman oameni, tot vor fi cumparate voturile pe ulei si faina.
Era vreunul facut de mine?
Daca e minoritar grupul, nu atinge 50%+1. Daca e majoritar si majoritatea nu te doreste, atunci pa. Repet, discutam de democratie. De puterea poporului. Vrei democratie, iti dau democratie. Vrei altceva? Descurca-te.
E dreptul tau sa-ti vinzi votul cum doresti. Dar atunci iti urez mult succes, pentru ca intr-un sistem descentralizat, doar tu si ai tai vei suferi pentru ce-ai votat. Nu va plange Bucurestiul daca-n Vaslui se va muri de foame.
Cine pula renunta la giga-egoism pentru a implementa un asa system?
@ Manowar
Partea complicata sunt oamenii care nu au nici un interes sa implementeze asa ceva. Aceeasi oameni care au interes ca votul sa fie fraudat. Daca s-ar vrea ca votul sa nu fie fraudat sau sa fie greu sa fraudezi votul in caz “de nevoie” ar fi posibile amandoua chestiile astea dar evident ca nu se vrea.
\m/
Eu am intrebat care-i partea complicata. Nu de ce nu se va implementa. Aia stiu deja 🙂
Cine-l implementeaza? Ei, drace, pentru 5% din costurile actuale, ti-l implementez eu. Curat, cinstit, sa treaca de ce audit doresti. Fac chestii mai complicate de-atat zilnic….si pe bani mai putini 🙂
Nu am fost clar. Ziceam de un grup minoritar etnic, recte tigani. Aia pot fi indrumari sa bage minusuri si se stie ca tiganii sunt multi in anumite zone. Cine are un interes in zona X imediat impune cine e la conducere. Da, democratie in cel mai pur stil.
N-ar putea fi vot electronic cenzitar?
Bun. Ai 80% tigani in zona cutare. Si dau ei frumos afara primarul. Si pun altul, pe care-l vor ei. PERFECT. ASTA INSEAMNA DEMOCRATIE.
Doar ca, ghici ce: pe urma trebuie sa traiasca cu primarul pe care l-au pus ei. Daca ala e mai rau ca anteriorul, EI platesc. Si sa vedem daca le convine. Ah, e mai bun ca anteriorul? Pai…PERFECT?
Legat de partea cu serverul care pica, evident ca pot sa apara si probleme dar de-asta exista failover, poti pune 5 baze de date sincronizate si daca pica cea primara sa ii ia locul una secundara, poti sa faci replicare in mai multe locatii astfel incat sa poti urmari orice miscare ca nu cumva Ghita de la Asesoft sa faca un:
update Candidat = ‘Iliescu’ where Candidat = ‘Vadim’ and rownum() + 1
Si mai ales trebuie ca terminalul ala sa-ti citeasca CI si sa se prinda daca e falsa sau expirata, in felul asta reduci numarul de plangeri inutile potrivit carora X a mai votat si uitat la camere de filmat si sa nu-ti dai dracului seama cine e Ghita care are chef de munca la canal, etc., etc.
Da, asta ar fi un sistem perfect democratic in care cel ales este in slujba cetateanului. De asemenea ar mai trebui sa aiba si un salariu baban de vreo 5000 euro pe luna astfel incat primarul ala sa nu fie tentat sa fure si mai ales sa ii atragi pe cei mai competenti …
Da, e atat de simplu si totusi intr-adevar nu se va face niciodata pentru ca astfel populatia nu ar mai putea fi controlata si doamne fereste nici nu stim cum ar suporta specia umana (mai ales aia din Romania) civilizatia, daca nu se potriveste fibrei nationale?
P.S. te rog sterge commentul anterior, nu mi-a trecut prin cap ca introduc un tag
Nu e necesar. Exista deja o baza de date cu toate CNP-urile valide. Nu trebuie sa rasverifice terminalul ala. E suficient sa interogheze baza aia de date, sa vada daca-i valid CNP-ul.
Pentru asta exista audit, pentru asta poti avea 3-4 oameni tehnici platiti pentru a se asigura ca nu se intampla (iar in setupul pe care-l am eu in cap, nu se poate intampla, chit ca n-am intrat in detaliile tehnice), dar poti sta linistit, poate fi configurata sa nu se intample asa ceva.
Nu e necesar, pentru ca eroarea e vazuta instantaneu. Ar fi cateva plangeri PRIMA DATA, cu vreun Dorel care-a incercat sa voteze folosind CNP-ul altuia. Dupa ce-ar afla cam toata lumea cate decenii de munca silnica presteaza Dorel la spart piatra, nu ar mai incerca nimeni.
Iar eu nu stau de asa ceva, de “hai sa-l cautam dupa mecla”. Nu. Eu ii pun mecla pe internet cu “recompensa 1000 de euro” (la valoarea actuala a banilor, evident) pentru cine ne spune cine e. Eu zic ca nici n-apucam bine uploadul, ca suna telefonul.
Si, repet, asta s-ar intampla prima data. Dupa, nu stiu daca i-ar mai arde cuiva de-asa ceva. Dar din partea mea, ar fi liberi sa-ncerce. Cum am zis, aud c-aveti nevoie de muncitori pentru a construi autostrazi, tunelu’ cutare, arat parcela cutare, strans gunoiul etc. Pai, nu-i perfect daca faci rost subit de unii care fac asta fara sa fie platiti si asa, pe cateva decenii? Mie mi se pare ideal.
E gresit oricum, update ce, ma, tarane, ce tabel? Unde-i set-ul etc 🙂
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_examples#Estonia
Uite ca se poate…
da, plm am facut o varza acolo, sunt obosit 🙂
Daca te uiti la toate tarile din lista, vei vedea ca in mai toate au aparut subit “probleme” cu asta, la modul “da, sigur, testam, hai sa dam 160 de milioane de euro pe asta, pentru 3 sectii”
Pai, boss, pentru 10% din suma aia, iti implementez eu sistemul in toata Romania, cu tot cu terminale, soft si servere. Si fac un profit urias.
Chestiile astea au fost facute si sunt facute pentru a “demonstra” ca-i prost sistemul. Pentru a permite in continuare frauda. Vezi-doamne, au aparut probleme cu numararea voturilor. Ca sa vezi ce complex e un count(*), da erori.
Verificarea ID-urilor se poate face foarte usor. Gen controlul electronic al pasapoartelor. Am vazut chestia asta in Londra si Paris. Doar ca imbecilii tot la coada se baga si la aparate e gol golut.
Da, se poate, dar aia costa suplimentar. Nu-s atat de ieftine chestiile alea si au nevoie de ceva timp pentru a verifica mutra. Pe langa faptul ca n-are toata lumea pasaport, cu atat mai putin de-ala nou.
Chestii de imbunatit la concept sunt, le cunosc, m-am gandit la ele. Nu am intrat in alte detalii tehnice strict pentru a prefer sa inteleaga cei mai putin tehnici despre ce vorbesc. Atata tot.
@manowar: exemplul dat de mine este Estonia. Cumva cumva a demonstrat ca se poate. Acum, na… in Romania nu se poate. Aici nu exista lupte politice. Aici e vorba doar de ciolan si cine e mai aproape de el. Atat. 100%. Cel putin pe dincolo aia au putin bun simt sa faca sa para ca le pasa de interesele natiunilor lor.
atata timp cat “card” se citeste pe dos “drac” e mai greu cu solutiile astea moderne
http://www.ziare.com/stiri/spitale/de-ce-refuza-romanii-cardul-de-sanatate-citit-invers-inseamna-drac-sau-e-masina-diavolului-1330231
Hmm, se pare totusi ca Estonia la capitolul asta sunt foarte tari. Buletinul lor e un smartcard pentru autentificare remote. http://en.m.wikipedia.org/wiki/Estonian_ID_card
Nu stiam asta. La noi nu se foloseste nici macar slobozul ala de “carte de alegator” car in teorie nu ar permite vot multiplu. Au gasit ei un sistem jmecher, abtibild pe suprafata lucioasa.
Undeva prin 2003 lucram la o firma care a implementat un sistem de vot electronic. Sistemul a fost utilizat ca pilot pentru militarii din Afganistan si/sau Irak (nu mai stiu exact ce tara) la votul pe constitutie. A fost atat de greu de convins (de fapt nu s-a reusit) toate taberele ca sistemul nu poate fi manipulat. A fost totusi folosit pentru ca miza votului era aceeasi pentru toti, dar a ramas ca prototip doar. Din ce stiu l-a mai folosit la un moment dat un partid la alegerile interne pentru desemnarea candidatilor la parlament parca.
Ba Ioane , in primul rand cer sa mi se permita sa spun ca uneori esti in bezna rau cu tehnologia si cu imaginatia.
In al doilea rand spun ca asta e singurul lucru pe care as iesi sa-l cer in strada la o miscare populara. Da-ti-mi un mail cand e cazu’. N-am vazut pe nimeni sa “#unitisalvam” pe tema asta. Si pentru chestia asta as vota orice candidat promite implementarea ei , repetitiv pana cand iese ala presedinte sau pana cand sucombez.
Si-acu’ ca sa continui ideea, ba Ioane, chiar daca Manowar e si el om si poate omite pe alocuri unele SPF-uri la versiunea 1.0 , sau poate sunt constrangeri tehnice care pot genera downtime la una din locatii, cui pula mea ii pasa, ba!
Gandeste-te asa: Pana acum a trebuit de fiecare data cand sunt alegeri locale sa te duci in LOCALITATEA de care apartii , LA SECTIA de care apartii si sa votezi acolo? A trebuit! Pentru ca hartii liste si stampile. Electronic ai putea vota oriunde exista o sectie de votare doar catindatii zonei tale de domiciliu ( parlamentare , sau locale). Pentru ca sigur stie si Manowar , dar , daca nu stie sau ii e lene sa spuna, mai organizez eu doua tabele intr-un view , una cu CNPuri si circumscriptii electorale, alta cu candidati si circumscriptii electorale.
Dar asa , ma Ionute , daca nu cumva vine Copos de la Rapid si stinge nocturna in toata tara te poti fain si frumos deplasa in alta parte , intr-o zona vecina unde se poate vota.
Bai Manoware, ai plecat tu din Romania si nu ai vizitat ultimele atractii turistice. Pacat ce sa zic. Se inghesuie lumea si in zi de vot acolo. Ce Sinaia, Bran?
Padurisu, Comuna Frumusani
Zimbru, Comuna Ulmu
Floroaica, Comuna Valcelele
Bujoru, Comuna Calmatui
…
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18518655-harta-interactiva-radiografia-turismului-electoral-axa-teleorman-giurgiu-calarasi-cum-inregistrat-mai-multe-voturi-speciale-sectiile-performere-sat-decat-intr-treime-din-diaspora.htm
Gata cu recomandarea de vacanta.
Si ca tot aberam utopii, o democratie purista implementata cu sistem de decizie electronic , hai sa ii zicem versiunea 6.5, ar trebui sa nu mai aiba nevoie de cel putin una din camerele parlamentului. Aia care voteaza legile.
E ok sa ai pe unii priceputi care le propun , eventual la initiativa populara sau generata de experti, dar in mod comun , tu mandatezi pe niste unii sa voteze niste legi pentru tine . Si aia baga acolo in somn sau in functie de interesele proprii.
Nu e de neconceput ca atunci cand senatul , sa zicem propune o lege , sa iti apara un popup pe ecranul telefonului mobil . Gen uite bai puta ai o lege de votat , vezi textul in link si trei butoane : “Da” , “Nu”, si “Sa moara Gibilan , nu stiu despre ce vorbiti!Gen , nu ma priveste.”.
Si-o sa vina unii si vor zice ca nu , ca poporul e prost si ca nu stie ce voteaza si ca colaps. Bah , nu zic , e posibil sa fie cateva gherle. Gen : Proiect de lege: Marirea pensiilor la +infinit si reducerea varstei de pensionare la 18ani. 100% votat da. Dar dupa 5 zile – pula bani ! Pula pensii! Oamenii se educa ei . Nu mai ai pe cine sa dai vina. Te duci frumos la munca and shit. Sunt convins ca interesele majoritatii , chiar daca-s prosti , trebuie sa genereze o solutie mai buna decat interesele catorva corupti ( rau intentionati ).
Democratia a murit cam de pe vremea imperiului Roman. Chiar si cu un vot electronic, tot ar fi supus coruptiei. (remember Florida?) 🙂
Un astfel de sistem ar reduce nivelul coruptiei-gainarii (autocare, morti care voteaza etc) dar nu ar eradica coruptia per total.
Atata timp cat democratia implica oameni, va exista cate un cutit in spate, cate unul care manipuleaza etc.
Nu prea inteleg rostul comentariilor de mai sus legate de Romania. In tara in care 40% cred ca Soarele da tarcoale Pamantului si in care toti pupa poala preotilor, vorbim de chestii diavolesti aka vot electronic?
@Orbu: n-ai ma ce sa omiti sau ce constrangeri tehnice sa ai. Da-o-n ma-sa de vrajeala.
Ion n-o sa-nteleaga, da’ pe tine te banuiesc mai capabil.
Ai niste terminale chioare, mizerii cu PXE, sa nici nu aiba hard. Ai o tastatura (sa nu mai dai banii pe touchscreen, ca-nteleg ca e nasol cu ele, ne dam loviti) cu vreo 15 taste (gen cifrele, cursorii si enter) special pentru asa ceva.
Toate jegurile astea comunica peste fibre, peste sdh, cat se poate de criptat. VPN. Nu stie una ce-i aia “internet”, deci mai subtire cu hecarii aia periculosi. Nu are una hard. La cat iei asa ceva? Gen 50-100 de dolari bucata? Nu ai mouse, nu ai tastatura intreaga, nu ai nimic de hecareala. Ai doar o camera video indreptata spre jucarie (dar nu spre ecran), in caz ca-i trece vreunuia prin minte s-o desfaca. Nu ai porturi suplimentare (gen USB sau alte vrajeli).
Si ai o imputita de aplicatie care nu stie decat sa-ti ceara CNP-ul, sa iti prezinte optiunile (Candidati, whatever) si sa-ti permita sa dai enter cand ajungi cu cursoru’ pe unul din ei, care vrei tu. Dupa care face un insert (in ce vrei tu, cluster, jeguri cu sharding, galera si tot ce s-o mai nimeri, CE VREI TU), daca-i permit conditiile (gen cnp nefolosit pana atunci si valid, verificat din alt tabel). Nu ai optiunea de-a inchide aplicatia, nu ai optiunea de a o arde-n consola, nu ai optiunea de a reboota jegul (dar, ma rog, presupun ca poti taia curentul – nu prea vad cu ce te-ar ajuta, pentru ca pxe si zero harduri)
Si undeva, langa serverele lui peste “De la centru”, ai o comisie de cati dorei vrei tu (5, 10, 50, nu-mi pasa), baieti care se uita nonstop sa nu se intample ceva dubios pe servere. Nu c-ar avea ce, da’ zic asa, just in case. Da, baieti tehnici de la toate partidele lui peste, ce expert vrea fiecare partid sa aduca (PE BANII LOR, NU PE BANI PUBLICI). Sa se uite inainte de numararea voturilor la ce vor ei (mai putin la numarul de voturi per candidat). Cand se declara satisfacuti ca n-a fost urma de tampering si semneaza, select count(*). Si pa.
Iar la sfarsit, din partea mea, faci audit, sa te asiguri ca totul a mers normal. Inclusiv cu general log, in caz ca suspectezi dracu’ stie ce query-uri ar fi putut sa bage cineva (evident, grant doar de la rablele de votare, read-only de oriunde altundeva) cu alea 15 taste disponibile.
N-ai ce sa omiti, nu ai ce constrangeri tehnice sa ai si cred ca discuti de MAXIM 10,000 de rows/secunda, la populatia Romaniei. MAXIM. Asa ceva tine pana si jegul asta ordinar pe care-i OC. Pe ceva decent cu un InnoDB nici nu simti. Ai alerte realtime, in caz ca-ncearca vreunul o magarie. Ai camere de filmat in sectie si doi politisti acolo in caz de orice (in limita rezonabilului, n-am chef de scenarita cu “vin teroristii si omoara politistii” sau ce counterstrike mai joaca lumea)
Poti sa-ti pui si filtrare de queries pe server, in caz ca te roade grija ca vine dracu’ stie cine si conecteaza alt device la fibra aia. Poti sa faci ce mai vrea muschii tai, desi probabil n-ai nevoie.
Nu ai ce sa ratezi, nu ai ce sa omiti, nu ai ce sa dai in bara.
Toti bulangiii care “testeaza” “implementari” de-astea si sparg 160 de milioane de euro pe ele, ca apoi sa declare ca testele nu au fost satisfacatoare…astia-s baietii care fura. Astia-s baietii care cauta sa discrediteze sistemul. Astia-s baietii care le spun popilor ca pasaportul e satana, da’ nu se jeneaza sa umble cu carduri sau conturi in banca.
Nu stau de explicatii tehnice, nu stau sa discut de query sanitizing, nu stau de jeguri de-astea troglodite, de segmentare si ce mai vrei tu, ca nu are sens, ar pricepe 0.1% din cititori. Maxim.
Am zis ce trebuie facut si am zis de ce, la fel cum am zis ca nu se va face niciodata. Nu stau sa ma cert cu oameni care gandesc la nivelul de “blue screen, c-am vazut eu in aeroport”.
NU.LE-AM.IMPLEMENTAT.EU.PE.ALEA.
Am explicat partial cum vad eu sistemul. Daca vezi un flaw care poate fi “supus coruptiei”, spune-mi si mie.
Ma, eu gandeam de constrangeri tehnice mai simple. Gen constrangerea tehnica Electrica sau cum s-o mai numi , dar OK – UPS . Si constrangerea tehnica tigani care taie fibra in ziua alegerilor :). Pe care ma rog , dupa ce-i rezolvi cu munca silnica in cateva sesiuni de vot , ar trebui sa se rezolve , dar sa voteze cineva legi punitive de genul asta , si sa le aplice … ma rog , s-o intampla vreodata , peste niste sute de ani de “civilizatie”.
Pe 5 litri de benzina iti merg toate statiile alea pana-si revine curentul. Dar asa, de unde stii ca nu taie electrica podurile, sa nu mai ajungi la vot?
Ar putea fi dificil sa taie atatea fibre. Care-s ingropate deja. Si-ar trebui sa stie cam multe. Gen pe unde trece circuitul. Si care fibre. Da’ eu zic ca nu-i chiar asa. Iar pe SDH vezi in juma’ de secunda ca ai fibra taiata si circuitul intrerupt. Si-l ai intrerupt intre doua puncte. Nu intre 1000, in afara de cazul in care e o armata de tigani care sapa de zor in toata tara.
Altfel, da, drobul de sare, dar eu iti garantez ca nu vei gasi decat avantaje fata de sistemul curent. Si orice “dar daca…” aduci se aplica si la sistemul actual.
Pai nu imi imaginam nici eu ca pica curentul peste tot , nici ca taie tiganii toate fibrele. Ci fix asa , probleme in anumite puncte . Care cum spuneam, nici nu necesita neaparat rezolvare locala. Ca un 5 -10 km poate se pot deplasa si alegatorii. Tinand cont ca acum se deplaseaza sute de kilometri cu autocarele.
Pai boss, daca ma pun cu drujba sau cu dacia de razboi a lui bunicu’ si va iau curentul pe juma’ de sat, se duce toata mama sistemului, ca nici babele ninjace nu mai apuca sa-si baga CENEPEul, presupunand ca ne aflam in cel mai fericit caz si mai stiu sa-l si ceteasca.
De unde atata conexiune la interneti in vascauti de sub deal, de unde atata securizare, pai daca se uneste toata spuma din hackville si rudele din china+ coreele de sud-nord, iti fute tot sistemul doar cu un DDoS mic.
De unde atata tehnologie, cipuri, 666??? O sa fuga babele de vot mai ceva ca la pupat moaste.
🙂 . Pai daca te cheama “manele 2016” normal sa afirmi asta. Probabil ca noaptea te si visezi facand asta, tu si cu spuma din hackville hahha. tare.
lol. Propun un premiu, de cea mai buna gluma pe anul asta. Ca eu sper ca-i gluma.
Nu trebuie sa fii cine stie cat de tehnic sa-ti dai seama ca se poate face rapid si (relativ) ieftin un sistem de genu’. Iar in acelasi timp e evident pentru oricine are mai mult de 2 neuroni ca n-o sa fie implementat niciodata atata vreme cat aia pe care-i alegi au tot interesul sa conteze mai mult cine numara voturile, nu cine voteaza.
Si pe cat pariu ca la Vascauti primaria are deja net, cel mult n-au aia din sat?
Ia-l si pe trei sferturi, ba,n-auzi ca pe 5 litri de benzina sectia de votare merge?
Detest semidoctii.
Sa mori tu, da spuma DDOS. In ce, ma, baiatule? In 10.0.0.0/8, gen?
…perfect?
Aplicatia e banala.
Probleme
prima:reteaua. sunt zone unde nu ai fir. bagi mobil. Vine omu catindatului X si aduce un sistem de futere a semnalului.
*scandal a doua zi
a doua problema: introducere CNP. Frumos, dar are 2 probleme.
1. posibilitatea fraudarii
2. analfabetismul.
3. pana bat astia toate cifrele se termina programul.
Solutie: cititor de buletin. Exista. la 290 de sectii cate au fost, costul e mic si pentru 200% pret real.
a treia: crede-ma, lucrez cu oameni care au de a face cu touchscreenuri. am implementat acum ceva care mie mi se parea simplitatea intruchipata. 5 butoane. mi s-a zis ca e prea complicat.
majoritatea au nevoie de instructaj special. Cum faci tu instructajul pentru 18 mil de oameni? Unii mai prosti decat prevede legea, dar cu drept la vot? Eu m-as pisa pe ei, dar constitutia imi zice muie.
Vine omu catindatului X si aduce un sistem de futere a semnalului.
*scandal a doua zi
Poate nu stii ca puscaria e grea si in zilele noastre pentru bruierea telecomunicatiilor , mai ales daca te legi de lucruri gen STS.
Cred ca sunt sarme mai peste tot. Daca nu e la Babele unde-si pasteghita ciobanu oile 2 saptamani pe an , poate sa coboar pana in locul in care este. Unde nu e curent electric nici sectii de votare nu sunt . Pe unde a ajuns curentul , sunt si sarme de un fel sau altul.
1. Redundant . Vezi camere video , vezi munca silnica.
2. 3 e la fel ca doi. Analfabetismul cred ca ar trebui sa precluda dreptul la vot, intr-o tara in care invataantul e obligatoriu si oarecum gratuit.
Pai daca sunt mai prosti decat prevede legea n-ar trebui sa ne pese nu? Ar trebui sa ne pese de aia care sunt mai putin prosti decat prevede legea.
Solutia e simpla. Pui POZE si NUME. Daca nu stie sa citeasca si nici nu ii stie dupa moaca , oricum voteaza degeaba si nici cu stampila nu face mai mare lucru. Altfel spus:
Azi , trebuie sa citesti pe o foaie , de multe ori in semiintuneric numele unora si sa pui stampila pe care consideri tu. Sau esti analfabet si dai la intamplare pe unu . Lucru pe care-l poti face fix la fel si cu touch screenu’.
Ba ce dracu , esti programator . Nu ma asteptam s-o bagi p-asta.
Da, faina ideea. Na, eu nu sunt pe domeniul IT, dar presupun ca sistemul propriu-zis e usor de facut.
Adevarata problema insa este cum am putea face incat sa il si implementam.
La oraşe ar merge, şi-ar fi fain. Problema e la sat, cum zice mai sus ”manele 2016”. Şi nu mă refer la faza cu ”tai cablul de curent cu drujba”, că se rezolvă cu un UPS. Mai rezolvi cu un semnal WiFi, chit că şi pe ăla-l bruiezi o vreme, dar datele alea tot acolo rămân şi se pot trimite a doua zi cu timestamp-ul aferent, că bruiaj, că nu.
Problema sunt babele. Că vine una de 66 de ani cu schizofrenie paranoidă şi delir de inserţie de gânduri şi se trânteşte în faţa aprozarului comunal şi-ncepe să urle că ”ÎMI FURĂ GÂNDURILE PRIN RAŢIONAMENT DOMNULE PREŞEDINTE VĂ ROG SĂ NU-MI EFECTIV IMPLANTAŢI PRIN VOT DIRECT SPRE TELECOMANDĂ CU MICROUNDE GÂNDURI NECURATE CĂ EU SUNT FEMEIE SĂRACĂ ŞI VĂDUVĂ ŞI NU ACCEPT PORNOGRAFIA CARE MĂ CLONAŢI PE MINE ÎNSĂMI ÎMPOTRIVA VOINŢEI MELE PRIN RAŢIONAMENT ŞASE-ŞASE-ŞASE”.
Bun – e scenariu extrem – dar se va aduna lumea ca la gâsca cu opt picioare şi concluzia va fi că ”OK, e nebună a lu’ Vasile, dar de ce să risc?” Să nu mai vorbim de preoţi, cu microcipuri implantate şi semnul Antihristului.
Există locuri în ţara asta, locuri în care locuiesc oameni care n-au văzut bancomat pe viu în viaţa lor. Şi-asta îmi aminteşte (parcă am scris articol despre asta dar nu bag mâna-n foc):
Stăteam acum doi ani la coadă la finanţe. Să taxe, să pula mea. Două ghişee deschise, coadă de 40 de oameni la ambele. Procedura era simplă: mergi la aparatul portocaliu cu ecran tactil, apeşi pe butonul cutare şi iese tichetul cu ce număr de rând ai. Pe ecran vreo 12 butoane, mari cât o palmă de copil: restituiri taxe, plată impozit pe futut, herpa-CAS, FSS, PSS, URSS, whatever. Apăsai pe ăla şi doamna de la ghişeu ştia automat că tu eşti #82 şi-ai venit să plăteşti cutare.
Şi mă duc să apăs eu pe butonul meu şi-n faţa mea era un de-ăla îmbrăcat în treining cu dungă albă, neras, păr zburlit, mirosea a transpiraţie de la doi metri. Şi ştii ce făcea muistul ăla? Apăsa pe buton – ieşea biletul #93 din fantă şi pica pe jos. Ăsta – fascinat – apăsa din nou. Ieşea biletul #94. Omul nu mai văzuse maşinărie de-aia. Şi din nou: 95, 96, 97, 98… Şi eu mă uitam la el la modul *pokerface* şi-mi venea să-l strâng de gât.
Şi după ce-au picat pe jos vreo 20 de bilete m-am enervat şi m-ambăgat în faţa lui şi l-am întrebat cu ce scop a venit la finanţe.
Păi că X.
X? Uite – aici e X pe ecran.
Şi-apăs; şi aparatul huruie şi prind biletul din zbor şi i-l dau. Ciobanul zâmbea spre bilet cam cum m-aş uita eu la un ceas de mână care vindecă SIDA. După care mi-am luat şi eu biletul meu şi m-am pus la coadă şi după vreo 45 de minute afişajul electronic de la ghişeul meu arăta #91. Pauză 30 de secunde pentru că #91 era pe jos. Apoi #92. Pauză 25 de secunde pentru că #92 era pe jos. Nervi. Cristoşi. #93? 94? 95? Pauză.
Şi ciobanul se uita în jur ca un bebeluş senil şi se minuna că în tavan pâlpâiau neoane, că termopanele erau oglindă, că marmură falsă, că lume în costum pe-acolo. LUX FRATE!
Cam asta ar fi mentalitatea pe la sat, dacă vorbim de votul electronic. Hecări, faze, C-uri – ”am văzut io-n filme!”. Ne fură intelectualii voturile, că uite: doar au telefoane mobile la ei.
Mi-ar plăcea; s-ar fura spre deloc. Dar oltenii ar băga briceagu-n ecran.
Bagi. Fir. Pariu ca iese mai ieftin decat aducerea si platirea a 10 idioti per sectie la fiecare tur. Si nu ma refer doar la prezidentiale. Sa nu uitam ca mai avem locale, europene etc. Chestie la care refolosesti sistmeul, ca nu-i de unica folosita. Pariu ca iesi mai ieftin.
Dar OK, nu ai ACUM fir. Nu-i nici un fel de problema. Votezi unde INCA nu ai fir tot asa, cu urne and shit. Apoi ia un baiat listele de-acolo si le baga de la un PC pe server. Ah, s-a mai folosit CNP-ul? Vezi partea cu munca silnica. Si sigur. O sa-ncerce cativa s-o faca asa. Sa duca 10,000 de oameni la Vascauti sa voteze. E OK. Pe-aia o fac si-acum. Dar:
1. O reduci drastic, ca mai poti s-o faci doar in Vascauti.
2. Dupa primele condamnari, n-o mai incearca nici dracu’.
3. Data viitoare ai fir si la Vascauti.
4. CNP-ul unic, nu merge de doua ori. Ai mai votat in alta parte? Sanatate. Si te caut.
Vezi partea cu camerele, daca-ncerci sa votezi aiurea. CNP invalid? Nu merge, ca nu e in baza de date, pa si la revedere. Si te caut. Pentru ca autostrazi, agricultura etc.
Nu stii sa citesti? Pai, cum nu poti lua permis, asa nu poti sa votezi. Pa. Alternativ, asistenta speciala pentru imbecili initial. Daca nu stiau sa citeasca, inainte cum votau? De unde stiau pe ce puneau stampila?
Repet. Asistenta speciala initial. OK, nu stie Tata Rada sa bata CNP-ul, ca sunt cifre si e greu. OK. Asistenta initial. Pana crapa. Dupa care sanatate. Desi eu nu le-as da voie sa voteze.
Aici ai doua. Dar sarim peste. E prea complicat? E OK, cum am zis, asistenta speciala initial. O tanti care sa te ajute sa fii proasta cu acte-n regula. Repet, inainte cum votai?
Nu-l fac. Aia voteaza la urma. Daca mai apuca. Cu asistenta. Daca nu, sanatate. Personal, nu consider ca un om care nu stie sa citeasca ar trebui sa aiba drept de vot.
La cat costa asa ceva, e mai ieftin sa cumpere toti boii din sat. Pe langa faptul ca nu are de unde sa ia asa ceva, daca vreau sa folosesc sistem mobil. Ca nu ma obliga nimeni, ca stat, sa folosesc frecventele “standard”, ca sa zic asa.
Si dupa ce se termina votarea? Nu pot sa adaug CNP-ul tau? Adica o varianta a indesat voturi extra in urna a membrilor comisiei. 😀
Cum, de unde si unde-l adaugi, boss?
Perfect. Nu voteaza. Nu-i obligata sa faca asta.
La angajari la companii nu vine una schizofrenica, sa spuna ca ea nu accepta card, ca herpaderp?
Si tot n-am inteles, de unde stii ca nu vine una de 66 de ani nebuna care vede urna actuala si-ncepe cu SA TRAITI, RAPORTEZ, INAUNTRU SUNT EXTRATERESTRI CARE-MI SPUN SA DESENEZ PENISURI PE BULETINUL DE VOT DE HARTIE, VA ROG SA LUATI MASURI DE MINIM 17 CM ANAL? Sau la de-astea nu mai vine?
Nu, concluzia va fi ca-n prima faza o vor lua aia doi politisti pe gasca de-o aripa pana la duba, care-o va lasa, in cele din urma, fix in curtea azilului vesel, unde ii este locul. Totul frumos, filmat, incontestabil, ca la bac. Sa tipe pe urma familia dupa ea cand ii zboara chiftele cu prastia.
S-a dat vreo lege mai nou ca astia cu probleme la mansarda au fix aceleasi drepturi? Ca din cate-mi aduc eu aminte, lucrurile nu stau chiar asa.
E OK. Pot vota. Sau pot sa nu voteze. Dupa cum au chef. Repet, nu-i obligatoriu.
Ecranul costa 100 de dolari. Stai linistit. In 20 de ani de facut agricultura neplatita dupa, la capitolul munca silnica, recuperez eu paguba aia de 100 de dolari…cumva.
ma, noi traim in tara unde s-ar fura aparatu de votare, nu ca taie curentu. s-or trezi unii sa-l duca la fier vechi sau sa creada ca e din ala de scoate bani din el. totusi el va sta pe pozitie din votare in votare, crezi tu ca nu dispare?
Da, Ioane. Faci tu ceva cu aia 2 politisti si-l furi. Si poate nu te prind, desi te am pe vreo 3 camere video. E OK.
Da’ explica-mi si mie: e mai usor de furat “aparatul de votare” decat urna cu buletine, la o adica? Care-i dezavantajul FATA DE SISTEMUL CURENT?
Tocmai ca sunt programator stiu cacaturile astea. Pentru ca lucrez cu statii de petrol si am vazut ce le poate pielea oamenilor aia.
Camera + buletin: pe cat ca or sa urle idiotii ceva care sa sune cu
dreptul la intimitate. Cu big brother. desi au moaca pe buletin?
in plus: camera? lol. Isi modifica ala in doua secunde fizionomia, de nu il mai recunoaste nici pulea. Iar, apelam la bunavointa oamenilor din sectie.
Tu intrebai probleme. Eu ti le dau pe alea reale. In vreo 20 de ani de alegeri electronice totul ar merge ca uns. Dar, la inceput toti ar fi unsi.
In plus: lumea e tematoare. “daca afla astia cu cine am votat”. explica-le tu alora ca faci separare intre cnp si vot, dupa care zi-le ca stii ca au votat dublu, vazandu-i pe camera si asteapta sa inteleaga.
Asteapta sa inteleaga publicu macovenian ca ponta nu ar putea frauda alegerile.
*nici mie nu mi se pare normal ca totul acum sa fie facut la misto. macar cacatu ala de verificare CNP (facuta de un membru al comisiei cat gigi baga datele)
Aa, pai s-or ocupa niste nene si “numaratoarea votului”, aka intretinerea sistemului asta. Sigur ca probabil merg adaugate dupa pentru CNPuri care nu sunt folosite.(zic probabil) Verifica cineva si asta? Si apoi pe cel care verifica asta?
Neah, partea cea mai nerealista cu votul electronic nu e fraudarea, sau costurile, e partea cu munca silnica pe 30 de ani. Acolo chiar ca nu o sa se intample niciodata, dar niciodata. 😀
Auzi boss, da’ la banca ai idee de ce nu adauga baiatu’ de la IT cateva miliarde in contul matusii?
Sa existe oare masuri care previn chestia asta? Sa fie posibila asa o vrajitorie?
Perfect. Sa nu voteze daca le e teama. Nu-s obligati. Nu-i obligatoriu nici sa ai card, boss. Sau cont in banca. Daca tie ti-e teama…o fi ceva la televizor. Sau prin sura.
nu am zis de furtu masinii in ziua votului ca ulrima grija a unui moldovean clasic e frauda la vot, ma gandem sa-l fure pana la urmatoarele alegeri. plus turnichetii din aluminiu.
Auzi, Ioane, da’ barele din aluminiu de la banci de ce nu-s furate? Sa exista SI ACOLO o vrajitorie care poate opri asta?
Manowar, cred ca ai ratat ultima mea fraza din primu comentariu:
Chiar și analfabeții pot vota: fiecare candidat are moaca și numele afișate pe ecranul aparatului de vot. Analfabetul introduce buletinul cu cip (se introduce automat CNP-ul) si apoi apasă pe ecran pe MOACA candidatului, dacă nu este capabil să citească.
Vot încheiat ! Haidi-pa și fugi la cârciumă acum !
Proștii și handicapații au fost dintotdeauna anti-tehnologie.
Ma animale, uite , mi se pare absolut normal ca niste oameni care n-au treaba cu tehnologia , cu programarea si-n general cu nimic din secolul astora sa aiba falsa impresie ca OAMENII subravegheaza mai fara eroare , mai nepartinitor un proces de votare pe hartie si ca oamenii interpreteaza mai bine rezultatele , foarte arbitrar, citind ce-au stampilat unii decat un proces electronic. Pentru ca vrajitoare si diavoli.
Dar mi se pare halucinant ca tu sa-mi spui asta. Eu nu insist ca sistemul e flawless, ca se gasesc poate niste agarici sa faca un exploit, dar daca legea e aplica vor intra frumos la brutarie cand sunt descoperiti. Si chiar si asa , impactul va fi probabil minimal.
Dar in mod CERT e mai precis , mai controlabil si in general mai eficient decat orice vot pe hartie.
1. Nu mai exista “stampile” in afara patratelelor
2. Nu mai exista “observatori” care adauga ei stampile pentru a anula voturi in timpul numaratorii.
3. Posibilitatea ca un pulea oarecare sa vina cu un “sac” de voturi pe care sa le rastoarne in urna este infima. Si asta pentru ca ma feresc sa folosesc expresii absolute. Daca ar fi dupa mine as face ca un vot sa fie inregistrat doar daca se coreleaza dupa un semnal de intrare prin turnicheti si unul de iesire. Nu se coreleza, vezi unde e problema , trmite-l pe robocop dupa infractori.
4.Posibilitatea de a se “gresi la numarare” este infima. Are cineva idee cat de complicat este de a se restabili corectitudinea in cazul in care cineva introduce o eroare in sistem acum? Ce faci , renumeri toti sacii de voturi? pai daca ii renumeri la 2 saptamani e destul de posibil sa fie “ajustati ” intre timp. E un pic mai facil sa cauti prin loguri dupa tentative de “coruptie ” ( ma refer la coruptia datelor).
Altfel spus , daca eu la numarare anulez 2000 de voturi din 3000 mai punand inca cate o stampila , mai poti tu vreodata sa stii pe care le-am anulat si cum ? E o chestie care tine de onestitatea alora care au fost atunci cu mine.
5.Poti avea rezultatele oarecum in timp real. Practic daca pana la ora 6:59 situatia evolueaza gen 45% un candidat 55% la suta altul, e imposibil sa ai l 7 si un minut 50 – 50 . Pe baza trendurilor statistice poti foarte bine controla eventualele tentative de frauda.
exceptand ca se poate afecta reteaua, ce ti-am zis de te-a socat. ma mir ca te-a socat faptul ca se poate afecta reteaua.
Ca oamenii sunt prosti?
ca oamenii nu sunt capabili sa apese 3 butoane?
ca sistemul tre gandit pentru idioti, deci e mai dubios?
ca lumea o sa faca scandal si or sa apara tot felul de voci?
Orbule: lucrez cu oameni de genu asta. zi de zi. Oameni care cand primesc o cisterna trebuie sa apese 3 butoane in ordine. “Bogdan, poti sa imi refaci si mie receptia aia? Operatorul nu a respectat secventa”
Ce zici de asta:
http://rogseriozitate.wordpress.com/2013/10/14/un-nou-sistem-de-vot/
Nu comentez (aici) dreptul de vot, votul cenzitar, votul blabla, votul hauhau.
Lucrez cu materialul clientului.
Pe mine nu ma intereseaza ce sistem de vot vreti sa folositi (in sensul de “cine” are dreptul sa voteze), pe mine ma intereseaza faptul ca propun un sistem mai rapid, mai sigur, mai civilizat si mai putin supus abuzurilor.
Am zis mai sus cum vad eu lucrurile. Mai departe, nu cred ca va fi implementat vreodata in vreo tara. Da’ sa nu veniti sa spuneti ca herpaderp, arat cu degetul, da’ n-am solutii. Atata tot.
…si, fie vorba intre noi, eu unul as implementa asa ceva la nivel national. Nu numai pentru vot. Nu numai pentru referendum. Nu numai pentru rahaturi de-astea, ci si pentru chestii mai utile. Cum ar fi plata unor taxe, amenzi etc. Dar, ma rog, nu-i tara mea, faceti ce doriti pe-acolo.
aia cu banu pe vot m-a spart. sa vina pontistoiohanici sa zica “daca vin eu, la anu primiti 500”
Singura problema a actualului sistem este lipsa de responsabilitate a alesilor.
na, omul vrea seriozitate. sau gen.
In sect 4 nu mi-am platit impozitul decat pe net. Plus tot ce inseamna cheltuieli cu casa. mai putin pe muncitorii care mi-au renovat.
am o amenda. Platita la ghiseul.ro. astept cu interes.
*nu am buletin de bucuresti. inseamna mult prea multe acte de schimbat. si multi km de facut cu masina. D-aia n-am putut plati pe sistemu din sect4
si a celor care incalca legea in general.
Hai sa exageram de dragu exageratului.
Daca e prea simplu sitemul de vot cum zici tu, se fura din butoane intr-o tara bananiera ca a NOASTRA. Daca nu era si a ta nu te duceai sa protestezi …
rog seriozitate … sarcasm ?
Prietene Laivaiu, problemele pe care le ignori sunt de mai multe feluri.
Unu la mana, si cel mai important, este calitatea softistului. Stiu, din gura nu va intrece multa lume, dar daca avioanele sau trenurile ar da eroare de cate ori dau eroare programele scrise de softisti, ne-ar lua gaia, si am prefera sa trecem Atlanticul inot. Poate nu realizezi ca in momentul asta, numai din fundul de lume numit Boston avioanele decoleaza la fiecare 2 minute, si totusi in intreaga America nu a murit nimeni cazand cu avionul de ceva vreme. In vremea asta, DNS-ul tau de mare gangsta al tastaturii te-a tinut ofline aproape o saptamana. Problema e ca orice tzigan poate declara ca e mare programator cu diploma de la Bangalore, si nimeni nu il verifica cu adevarat, nimeni nu il baga in “internship” 3 ani etc. Vei fi fiind tu un mare gigiutsu, dar bangalorenii sunt mai multi, c gura mai mare, si rezultatele muncii lor se vad.
Alta problema, legata, e certificarea. Eu lucrez in laborator biomedical. Pe mai toate cutiile de aparate electrice sau de chimicale scrie “For research only. Not for clinical use.” Vrei clinical use, te costa de 10 ori mai mult. O data ca trebuie sa platesti toti indienii aia laudaroshi din domeniul biomedical, care iti vor baga, pe langa instructiuni, o carpeta de certiicari ISO 9000 si ceva, semnaturi de mana si titluri pompoase, care de fapt nu imbunatatesc cu nimic produsul. A doua la mana, firma de face aparate medicale e inspectata, teoretic, de guvern, si trebuie sa platesti si pe contzopistul de sat. A treia, si cea mai importnata, e ca firma producatoare de aparate clinice isi ia de la clienti, in avans, banii pe care clientii ii vor cere ca despagubiri daca ceva este stricat. Asa si cu softul pentru alegeri: Manowar ni-l face pe cinci lei, dar Asesoft ni-l face cu doctori in computer science, inspectie de la ONU si certificat STAS. Ca guvernant, desi nu iti pasa prea mult, parca preferi certificatul STAS. Baietii cu STAS sunt mai priceputi decat Manowar sa faca shedintze de progress report, sa scrie bugete si feasability plans etc. Si la urma urmelor, baietii cu STAS stiu sa dea shpaga mai mare si mai legal.
A treia la mana, boborul nu trebuie supraestimat. In Estonia, probabil o tzara de oameni mult mai educati decat romanii, numai 15% au votat electronic. Daca maine bagi in Estonia vot obligatoriu electronic, poimanine ti-l anuleaza curtea constitutionala sau Strasburgul pentru ca, dincolo de gura lui Manowar, realitatea e ca privezi un grup social de dreptul de vot. Poate ca e un grup de cretini, dar nu intereseaza pe tribunal ce parere are Manowar despre un grup social sau altul. Sistemul de vot electronic este unul care ar abuza mai mult decat asta de azi.
Am mai spus si mai spun: cei care sustin ca votul din Romania este cumva furat, dar ca in acelasi timp Romanica, tzara pentru care ei trudesc, este cotropita de asistati sociali care voteaza Ponta au o problema de logica. Daca e asa minunat sa fii asistat social, nu e normal ca majoritatea tzarii sa vrea sa fie asistata si sa vrea un guvern care sa ii asiste? Si daca majoritatea vrea PSD, cum plm sunt furate alegerile? Din motivul asta logic, toti astia cu probleme cu asistatii are trebui sa isi accepte infrangerea, si sa nu se mai zbata cu schimbarea sistemului de vot, etc.
Retragerea mandatului unui politician prin vot este o mare porcarie. Deja jigodiile ne conduc prin focus grup si nu mai acorda atentie decat minimului necesar pentru a inchide gura plebei. Deja ne distrag atentia cu fumigene gen “sa voteze romanii din strainatate” sau “mandru ca sunt roman”. A existat un limbric care l-a anchetat pe Michael Jackson vreo 10 ani pentru pedofilie. Nu stiu ce ftea Jackson, dar cert e ca limbricul nu se grabea sa il il prinda. Limbricul ala era procuror in California, unde procurorii sunt alesi prin vot si pot fi demisi prin vot. Cum ar fi ca in fiecare zi Tonta si pedeleii sa trebuiasca sa inventeze cate ceva gen “mandri ca sunt roman”?
Leo , animal: Ce spuneti voi e “perspectiva romaneasca”. Scrisese un om despre ea pe nu stiu unde.
In primul rand ca un sistem cu taci scrin si patrate pe care sa apese omul care voteaza e mai simplu decat ala cu stampila si buletin cu foi. Ba , se poate monta si o chestie de antrenament la usa , nelegata la nimic , unde mosii, babele si alti incapabili pot face target practice, daca e asa sofisticat.
Stiu cazuri rurale cand membrii comisiei dadeau intentionat stampila neimpregnata cu tus , arbitrar unor cetateni a caror opinie politica era cunoscuta. Ghici de ce. Demult mi s-a intamplat odata sa nu imi ajunga tusul sa pun trei stampile. Nu mai stiu ce dracu se vota. Mi s-a intamplat odata ca stampila sa se imprime prin foaie si pe inca o pagina pe alta casuta. Sunt sigur ca mi-au anulat votul ala.Pot continua pana diseara cu privatiunile cauzate de tus si foaie.
Hai sa spun vreo doua cu privatiunile cauzate de faptul ca trebuie sa merg in localitatea DE DOMICILIU sa votez la parlamentare si locale. Pai ma costa un plin de benzina dus-intorsul, care n-ar fi o problema , ignorand faptul ca niciun candidat nu merita sa cheltui eu un rezervor de benzina pentru a le valida dreptul de a ma fura. Dar in afara de un plin de benzina, ma mai costa vreo 5-8 ore doar dus-intorsul. Deci o zi. S-a intamplat sa nu am o zi. Si da m-am simtit privat si sunt multi ca mine , pentru ca Bucuresti, centru economic.
Chiar si la alegerle la care s-a putut in general vota in alta localitate , de multe ori au fost doar cateva sectii deschise pentru venetici si s-a intamplat ce s-a intamplat acum in diaspora. Da’ pula mea, atunci n-a mai murit nimeni, nu?
Si nea Leo, da softurile “dau eroare” , dar nu pentru ca avioanele si trenurile sunt cumva facute dintr-un alt material mai smecher. Ca-s in pula mea pline de soft, daca nu cumva te referi la trenurile din Romania . Doar ca , softurile ne-testate sau insuficient testate dau eroare. Un soft de vot e un cacat simplu, nu e chirurgie pe creier nu e program de management al circulatiei trenurilor sau avioanelor. Se poate testa relativ usor.
Si a treia , legata de mosii care n-au vazut tehnologie si sunt incompetenti. Tata bate la 60 de ani. A invatat sa foloseasca cardul cred ca acum vreo 5 ani, ca l-au obligat aia de la APIA. N-a urlat ca se simte privat de mijloacele lui de plata din mosi-stramosi. Telefonul mobil, cred ca a invatat acum vreo 10 ani , cand i-am adus eu o rabla. Acu’ o luna m-a futut la creier sa-l invat ” cu calculatoarele” ca are el un vecin mai tanar ( la fo 45-50 de ani) care citeste stirile pe net. Asta dupa ce a stat un calculator ( mai multe) in casa aia de vreo 10 ani, de s-a pus praful pe el si nici ca l-a deschis. I-am dus o tableta, ca nu se mai face el programator sa aibe nevoie de calculator. Dar idea e ca la 60 de ani , de la tara , fara studii de specialitate si pensionar e intre aia care crezi tu ca nu s-ar descurca. Mai batrani ca el mai exista, dar nu chiar asa multi. Si repet: Aia care nu s-ar descurca asa, nu se descurca nicicum. Faptul ca hartia , in cabina de vot, le accepta stampila oriunde si oricum , urmand ca apoi sa fie “analizata” de alti dobitoci , nu inseamna ca aia au votat in sensul propriu. Ci ca s-au exercitat pe ei. Ca un program care nu da “ecran albastru” , merge de la un cap la altu’, da cu rezultatele , e mai pula mea asa.
Dar nu e mai simplu sa fie un bancomat? In ideea ca ar merge mai repede si nu mai sta tata Floarea sa bage cnp-ul. Adica s-ar scurta mult durata votarii pentru toti. Si asa apar buletinele cu chip, bagi buletinu si atunci apar pe ecran candidatii. Votezi, iese buletinul si daca-l bagi a doua oara fluiera ca deja ai votat si gata, bratari de fier.
@at ionica: gandirea asta nu ajuta foarte mult, ti-ar plăcea să revenim la votul cenzitar? Ha!
@ionica: gandirea asta nu ajuta foarte mult, ti-ar plăcea să revenim la votul cenzitar? Ha!
Pentru ăia care zic de tări bananiere, că oameni prosti, că alea alea, ia vedeti voi cum se votează în india.
@Manowar
1. este o super idee si cred ca acolo se va ajunge in maxim 20-25 de ani. La ora actuala cum spunea “Cypress” inca avem babe senile si mosi cu koaiele lasate. Toti acestia vor muri si ei pana la urma.
2. cred ca trebuie sa constientizezi ca unde exista un soft exista si un crack. Va exista un copil (din Ramnicu Valcea .. din Alexandria .. din Bucuresti etc) care sa faca un soft generator de CNP-uri. Gandeste-te cum era in 96-97 cu CMaster4. Intrebarea este daca pana atunci baza de date a celor de la evidenta populatiei o sa fie pusa la punct si va avea centralizate toate CNP-urile valide din RO. Ma indoiesc de asa ceva (cel mai bun exemplu este cum un primar din romania .. unul fff cunoscut are 2 cnp-uri)
@Manowar
Complicat este sa ii convingi pe politicieni sa implementeze asa ceva. Partea de programare, de citire a cipurilor sau scanare a cartilor de identitate chiar este partea cea mai usoara. Vorba ta, intr-o zi poti implementa tot. Problema e ca dpdv al vointei politice pentru asa ceva, este imposibil.
shaquille , Nu are importanta atat de mult. Odata cu votul electronic poti contabiliza real time cine a votat , la ce ora si unde.
In primul rand ca generatorul de CNP-uri e null daca CNPurile alea nu ajung injectate in baza de date cu CNP-urile care au drept de vot. Atat trebuie sa protejezi.
Dar sa zicem ca sunt niste baietasi care-i cer lui Dragnea lista cu mortii nescosi din baza de date electorala si la o sectie din Cucuieti angajeaza niste sagetoni sa cicleze prin tunrnichetii de care zicea Manowar cu ele.
Foarte bine! Sistemul permite contabilizarea tuturor persoanelor care au votat real time , precum si locatia si ora la care au votat. Fara interventie umana se poate observa cum un numar mare de persoane din Teleorman voteaza in Olt, sa zicem , intr-o comuna care nu este mare punct de interes. Faci o verificare. Cum exista camere,gigeii prinsi – mearga la puscarie.
Pe baza de timestamp s-ar putea anula si voturile , dar hai sa zicem ca nu inregistrezi timestamp la voturi daca se doreste pastrarea secretului.
Mai poti face public si accessul la o CNPurile care au votat. Adica iti bagi CNPul si un query zice da ba , ai votat , la ora xx:yy la Cucuieti. Te stii ca n-ai vrut sa votezi , in semn de protest sau din orice motiv. Frumos reclamatie pentru a se verifica cine a votat la ora aia si pentru a fi trimis la gherla.
Sau invers, ai votat si nu iti apare CNPul? Pai stii cand si unde , nu? Reclamatie pentru a verifica ce s-a intamplat. Lumea se uita pe camera face tracking , pam pam. Investigatia dureaza muult , muult mai putin.
2.Asta e , daca primarul are doua CNP-uri in teorie , ar putea vota si acum de doua ori, daca are si doua buletine cu ele. Altfel spus, ai idee cam cat timp si de ce unelte ai nevoie sa faci un buletin azi? Sau 10, sau o suta de buletine ? Hai sa zicem ca este mai usor decat sa spargi un sistem informatic prost.
in 20-25 de ani maxim in Franta sau Estonia cum era exemplificat mai sus. In Romania poate in vreo 100.
Cateodata ma mir cand vad ca multa lume uite cum este Romania. 60% din romani cred in superstitii. Ma repet, 40% cred ca Soarele da tarcoale Pamantului.
Sa vorbim despre promovabilitatea BAC-ului, un examen penibil de clasa V mai nou, pe care abia daca il iau jumatate din tinerii de 18 ani?
Degeaba mor toti batranii maine, ca tot ai generatii pur si simplu INAPOIATE la orice categorie de varsta.
In Romania, se baga sute de milioane de euro sa aiba cea mai MARE CATEDRALA ortodoxa din Estul Europei! Ce cacat vorbim noi aici de tehnologizare la sate si mai stiu eu ce.
Ideea lui Manowar este extrem de simpla si extrem de Eficienta. Usor realizabila si fara costuri. IN ORICE ALT STAT DIN LUME, MAI PUTIN ROMANIA.
Sa ne amintim de EADS? Microsoft? …sau site-ul Turismului? Sau frunza de 1 mil de eur luata de pe istock?
Este o utopie in Romania, posibil prin alte parti. Dar nici acolo nu as zice hop. Atata timp cat va fi un program influentat de oameni, va exista o posibilitate de corupere. Asta daca nu faci un AI sa supervizeze Votul, si atunci o dam in altele:)
No shit. Hai sa comparam un insert intr-un mysql cu un avion. Pentru ca-i exact acelasi lucru. Bai, habar nu ai despre ce vorbesti.
Pentru o chestie neplatita, sigur. Care n-ar fi tinut nimic offline daca ar fi raspuns la mail o persoana. Si unde intervine nameserverul in setupul discutat de mine, bai, desteptule?
Tu ce esti? Taran, prost sau taran prost? Am explicat mai sus exact ce si cum. Daca ai vreun argument tehnic de “aia nu ar merge, acolo ar da o eroare”, te ascult cu interes. Daca vorbesti din ce-ai citit tu in ultimul tabloid la modul general, te poti duce invartindu-te in pula mea.
Repet. Daca ai argumente tehnice, la subiect, te ascult, nu-s fitos, accept ca pot gresi un concept tehnic undeva. Da’ momentan nu vad vreunul si nu ma intereseaza unde lucrezi tu si ce scrie pe cutiile tale, pentru ca e o chestie complet diferita.
Am spus deja, trece de orice audit. Pana una-alta, sa nu uitam ca Manowar asta de care vorbesti tu la misto face setupuri de-astea pentru oameni care dau 100,000 de lire pe luna.
Da’ n-am nimic impotriva sa-l faca unchiul tau, ma, daca-i priceput. Nu tin sa-l fac eu. Nu tin sa fiu platit eu. Ai pe cineva bun, cu cunostinte mai bune decat ale mele? Perfect. Sa-l presteze ala. Asta fara a mentiona ca s-ar putea sa fiu foarte “STAS” si eu.
Atat poti, atat gandesti.
Bai shaquille, da’ nu e nevoie. Iti dau eu toata baza de date cu CNP-uri. Problema nu e sa faci rost de ele. Problema e alta. Iti dau eu un CNP al altuia si te trimit sa votezi, sa fii inregistrat pe camera facand asta. Si “daca” esti prins, te duci frumos la munca silnica vreo 30 de ani.
Ia zi, te bagi? Votezi cu CNP-ul ala?
Vai, dar cum, n-auzi, coaie? Laboratoare medicale and shit, avioane, erori.
@orbu: Da, Orbule, cand zic despre “For research only. Not for clinical use.”, este evident ca e perspectiva romaneasca. Aeroportul din Boston e probabil pe undea prin Moldova. Nu am vrut sa dau exemplul Americii, ca sunteti cu totii scoliti in problemele Americii mai ceva decat mine, dar repet, 15% din estonieni voteaza, desi mai toti au buletin dintr-ala shmecherit, si tot ce le mai trebuie e un browser.
Nu spun ca un soft de votat e greu. Dimpotriva, softul e usor de facut, ca nu ti-l incetinesc imprevizibil frunze cazute pe shina si nu ti-l torpileaza militantii ucrainieni. Softistii sunt cam slabi. (Nu sunt singurii care isi fac munca in sila, dar rareori auzi o japitza de la resurse umane sa iti explice ca cei din domeniul resurselor umane sunt niste sociopati ciudati, fiinda au IQul mai sus decat are plebea glicemia.)
Si inca o data, nu un touch screen e problema. Problema e ca Manowar sugereaza un sistem in care persoanele pot fi urmarite daca au votat si, cred, cu cine au votat. Stiu ca se poate urmari si acum, dar opozitia la bancnote de plastic sau vaicarelile despre telecomanda cea noua nu se bazeaza pe logica.
@MAnowar: Nu, nu am argumente tehnice. Am spus si mai sus – sunt convins ca tehnic, este simplu. In prima faza, indianul (sau romanul, mai nou) iti scoate versiunea beta in cateva saptamani. Dupa aia scoate 5 service packuri, de bun ce e. Cum ar fi sa scoatem pe lume avioane cu 100 de probleme, si sa le reparam pe toate la anul, cu un service pack? Da, un avion nu e un soft, si culmea, un avion cade mult rar decat un soft. (De fapt, culmea culmilor e ca si avonul are soft, dar – situatie rara – e scris de persoane capabile.) Programatul e simplu la modul la care tot ce fac computeristii si secretarele e simplu. “Gresim si noi ca oameni suntem” etc. Nu cred vrea cineva sa auda asa ceva la alegeri.
Intre doi popandai din comisia de vot cu o shtampa si un programator cu gura mare, am mult mai multa incredere in primii, pentru ca, de bine de rau, primii au facut si fac asta cu succes pe toata planeta, in vreme ce programatorii sunt foarte tari in service packuri. Nu e cazul sa te simti ofuscat, ca tu nu esti programator la Microsoft sau chiar in alta parte. Descrii ceva gen administrator, si nu la Microsoft. Incontestabil, stii mai mult decat mine cu SHIFT si CTRL, dar nici tu nu esti programator. Si mai stim si noi cate ceva despre service packuri. Microsoft scoate service packuri; ailalti, mai slabi, nici atat. Sa le dau lor sa numere voturi? Mai curand incerc cu un abac.
Si mai e un aspect. Nu despre tehnica este vorba. Ti-am descris trei aspecte, si nici unul nu e tehnic. Limitarea posibilitatii de a vota pentru saraci nu e ceva tehnic, care se rezolva daca mai bagi un punct si virgula la linia 65. Nu decid niste tehnicieni, nu platesc niste tehnicieni, nu utilizeaza niste tehnicieni. Dar de ce crezi ca toata planeta, inclusiv Estonia, nu foloseste exclusv votul electronic? E o conspiratie mondial-estoniana?
Hai sa-ti dau doua exemple reale, de la oameni care ii cunosc.
Unul a facut o plata mai mare cu OP (d-ala de-l scrii de mina si-l depui la ghiseu). Cum necum aia de la procesat a facut sa ajunga banii la altcineva. Nu stiu sa-si fi recuperat paguba. Si nu tine sa modifici doar contul sa zici c-a fost typo, ca tre’ sa puste si numele destinatarului.
Altu a virat seara niste bani pe card. A doua zi dimineata era cardul curat. Oare de unde au stiut sa-i curete cardul la momentul oportun. A ghicit baiatu’ cu clonatu’ sau cineva i-a soptit ceva?
Deci se mai intimpla. Nu la modul baiatul de la it a bagat un update pe baza de date (sper ca exista log-uri / audit facute pe medii mai mult sau mai putin worm), dar la modul inside job.
Leo are o problema cu programatorii. De aici toata discutia 😀
Orbule: tu vorbesti de o taica-tu, eu iti vorbesc de oameni simpli de la tara. Pe care i-am vazut in real life.
oricum, marea problema este politicul (neinteresat) si opozitia la schimbare, in general, a oamenilor
Am inteles unde esti. Nu mai gasesc acum articolul si am treaba ,dar perspectiva romaneasca nu se refera la locatia in care te afli ci tocmai la faptul ca tu ca orice roman veritabil privesti lucrurile din perspectiva romaneasca a lui ” nu se poate ” , “sunt o mie de probleme” , “programatorii sunt prosti “, “oamenii sunt mai buni decat softul”. In general pentru ca descrii problema asa , puteam sa pariez 2 dolari si ca lucrezi in sanatate , daca n-ai fi scpus-o. Asta este un domeniu cu mare reluctanta la informatizare , software de detectie etc pentru ca mereu exista abordarea calitativa a unui specialist BUN care nu poate fi inlocuit de algoritmi implementati ( eventual prost) , omitand abordarea cantitativa si anume ca in general lumea e plina de specialisti nu chiar atat de specialisti.
Din nou relativ la software, pentru ca printre altele sunt si programator si nu chiar atat de prost cat iti imaginezi tu , nici cu “gura” sau cu pretentie ca as fi cel mai bun, dar:
Un soft poate fi facut si de programatori cu skilluri apropiate de maimute cu cateva conditii:
– Niste arhitecti buni care sa defineasca logica. Da, deseori programatorul e si arhitectul , iar daca nu se pricepe la asta , eh asta e.
– TESTARE. In general , lumea sare etapele testari si aia care nu-si fac treaba mai mult decat programatorii sunt testerii si test plannerii care nu propun cazuri de test relevante ci , “hai sa bifam si noi niste chestii”.
Altfel spus , in trecut lucram in paralel cu o proasta , da chiar era asa, la doua jumatati de proiect separat. Lucrurile au evoluat in felul urmator. Eu mi-am terminat jumatatea intr-o zi am dat totul la test. Au testat pulifricii in juma de ora , boon merge.
Aia a “terminat” jumatatea ei pana la sfarsitul saptamanii. Primul test a fost shortdump. A reparat luni. Primul test a fost shortdump. I-am reparat eu shortdumpul. Au testat aia 3 zile , au mai gasit 1000 de buguri. Le-am reparat amandoi in doua zile , au mai testat aia o zi, am reparat din nou si tot asa pana la sfarsitul celeilalte saptamani cand era totul OK . Tests signed.
In productiv . In bucata ei de cod nu a aparut niciun bug intr-un an de zile ( mai mult nu mai stiu). In bucata mea de cod au aparut doua buguri in prima luna , pe care le-am reparat in 5 minute si le-as fi putut repara initial daca aia ar fi testat serios. Dar pentru ca ei stiau ca eu “stiu ce fac” au mers pe incredere ca e mai misto la cafea si tigara decat sa testezi pe bune. Dupa ce am reparat bugurile alea , am mai introdus unu “de regresie”, pe care l-am observat tot eu intamplator , peste 6 luni si nu l-am reparat ca nu l-a intalnit nimeni si n-au aprobat fixul.
Aia e cu programatorii si cu softul . Si inainte sa ma futi in bot ca nu stiu eu ce precizie si ce calitate e necesara in industria medicala iti spun eu ca am terminat facultatea cu specializarea electronica medicala. Si d-aia stiu si cum e cu reluctanta la informatizare in sistemul medical. Ma rog , acum s-a mai scolit lumea si p-aci, iar lenea ii obliga oarecum sa aiba incredere in masini .
“Romania, tara in care 40% cred ca Soarele da tarcoale Pamantului”
Andromopa – eroul meu azi :)) De mult n-am mai ras asa
Atunci poate-ar trebui sa taci in pula mea? Nu de alta, da’ pe mine nu ma vezi mergand la conferinte pe teme medicale, sa zbier ca mie mi s-a rupt intr-o zi coada de la sapaliga, asa ca sa nu mai cautam noi leacuri anti-gripa, ca intr-un sat din India a otravit un shaman local un copil incercand sa-l vindece de raceala cu arsenic?
Pentru ca esti o maimuta semidocta. Genul de prost care crede ca stie cate ceva despre ceva, asa ca are pareri. Exact ce urasc eu cel mai mult in meseria asta.
Stii pe pula. Nu stii nici care-i diferenta dintre eax si dx, da’ ai pareri. Exact despre maimutele de teapa ta vorbea Cypress cand descria baba schizofrenica. Stie ea. Stie ea ca-i fura sufletul terminalul, domnule presedinte.
Doar ca nu-i limiteaza nimeni. Vino tataie si voteaza. Ah, NU VREI, ca *mai stii si tu cate ceva* despre cum iti fura calculatoarele sufletul si te urmareste satelitul in buda din fundul curtii? Pai, nu vota. Ca noi n-o sa te obligam. Noi iti dam posibilitatea s-o faci si te incurajam s-o faci. Da’ daca stii tu de la Penes Curcanul ca nu e bine asa, cu calculatoare, foarte bine, stai acasa.
Societatea nu se dezvolta in functie de ce cred maimutele retrograde. Sunt oameni ramasi cu trei secole in urma, pentru care masina e unealta diavolului. Da’ asta nu ne opreste pe noi din a circula cu masinile si din a interzice circulatia cu carute pe autostrazi. Nu vrei tu sa mergi cu masina? Bun, perfect, nu-ti cumperi. Uite, eu nu vreau sa ma uit la televizor. Solutia nu-i sa interzicem televizoarele sau televiziunea. Solutia e sa nu imi cumpar, daca nu vreau.
Da, pula mea, hai sa interzicem conturile, bancile si comertul electronic, pentru ca tataie Gherase din Oltenia nu vrea sa aiba de-a face cu astfel de satanisme, ca pe vremea lui taia pulpa de porc si i-o dadea la troc negustorului de izmene la iarmaroc.
Tocmai pentru ca-i mai usor de furat cu hartii. Ca vine un tovaras si rastoarna inca 10,000 de buletine de vot in urna. De-aia. Da, se fura peste tot, fara exceptii.
N-are nimeni interesul sa fie alegeri corecte, dar mai ales n-are nimeni interesul sa functioneze lucrurile asa, pentru ca din asta pot porni niste schimbari ale sistemului care sa zguduie actualul sistem politic. Pentru ca acum, cand ceva nu va convine, iesiti ca imbecilii in strada. Cate 2000 de idioti. Iar politicianul ala care-a futut copii si care v-a deranjat e liber sa va ignore. Cum zicea taratura aia acum 2 zile: ce mare chestie c-au iesit 2000, pai, putem si noi sa scoatem 20,000.
Iar taratura aia ignora faptul ca mai sunt 2 milioane care-s de acord cu aia 2000, da’ n-au putut sa se deplaseze acolo sau n-au avut chef sau au dormit, ca prietenul lui Razvan. Daca din senin i s-ar baga sub nas faptul ca 80% din populatia cu drept de vot n-o mai vrea acolo si de maine tre’ sa plece, i-ar conveni? Hell, no.
Si cam asa e cu “de ce crezi ca…”. De-aia.
Nu am eu mare lucru cu programatorii, ca si eu sunt unul. In ultima vreme scriu in C# si R cel putin jumatata din ziua de lucru. Am strans ceva numere, si acum programez analiza. Pur si simplu, am auzit argumentele astea la discutia cu reducerea pensiilor pilotilor din Romania. La fel de bine puteam sa va vorbesc despre pompieri. Ard blocurile pe aici, ca sunt vechi, si mor pompierii, dar niciodata nu moare un bostonian in casa. Pompierii din Boston iau camera cu camera, cu riscul vietii, foarte sistematic, sa nu ramana nici un semi-asfixiat sa arda. Nu am auzit ca pompierii sa bage service pack dupa ce s-au carbonizat locatarii.
Nu lucrez in clinica, ci langa clinica. Ala era doar un exemplu despre cum un obiect ajunge sa coste de 10 ori mai mult, desi obiectul e acelasi, iar diferenta e in patalamale. Si la fel ca la programatori, medicii gresesc. La fel ca programatorii, greselile sunt uneori pentru ca nivelul de inteligenta si atentie necesar e supraomenesc, si uneori pentru ca muncesc in sila. La fel ca la programatori si la Leana Partag, “exista o explicatie”. Cum ziceam, alegatorii nu vor sa auda explicatii, vor sa fie cat mai siguri; iar organizatorii inteleg ca trebuie sa se acopere cu patalamale.
NU e o problema mea personala, este o realitate faptul ca pe intreaga planeta, lumea nu are incredere in computeristi.
Trist este ca Ponta va iesi presedinte fara sa fure voturi. Il va vota lejer o majoritate de 55%. Bine… trist pentru mine… ca pe tine acolo te distreaza de mori
Sa-i uram succes si sa ne comandam bere din timp.
@Florian
de ce e trist?
concret, cum iti afecteaza viata faptul ca Ponta, cel mai probabil, va iesi presedinte?
ar trebui sa fie usor sa gasesti cateva incoveniente
undeva prin 2006 si ceva intr-o zi cu soare voteaza parlamentul european o directiva care obliga statele membre sa faca in asa fel incat sa implementeze un sistem informatic (un fel de punct de acces unic) prin care ceteteanul gigi de la scularie sau firma gigi de la scularie srl sa aiba posibilitatea sa obtina diverse chestii de la administratia statului (gen autorizatii), fara sa se mai deplaseze la ghiseu. Pe principiul eu fac o cerere o semnez electronic o incarc in sistem si de acolo statu’ se ocupa de toate, numai trebuie sa pun eu copie dupa x, adeverinta de la y, ca el stie sa si le ia singur ca tot de la el (statul) le ia, iar la final imi trimite ce trebuie sa-mi trimita ori electronic (semnat electronic) ori prin posta clasica. Chestiunea era un pic mai complexa dar in linii mari asta era ideea.
Partea informatica, in sine, nu a fost greu de “desenat” cu niste arhitecti scoliti prin diverse locuri renumite, numa’ ca problema a aparut la setup-ul proceselor adminstrative.
Pareri mai savante si mai elaborate generate de diverse “somitati” (in general juristi de profesie si astea scolite prin diverse locatii exotice) nu mi-am putut imagina ca pot exista. Problema era ca toate astea explicau de ce NU se poate face asa ceva, nu cum ar trebui sa se faca. Ca legea nu stiu care nu permite, ca nu-s ce pula de alta lege e pe dos, ca pula lu Hector e prea lunga, etc, etc. Pana si constitutia trebuia schimbata pe ici pe colo doar ca statul sa poata sa plimbe niste hartii/fisiere intre diverse institutii de care nici nu stiam ca exista (unele din ele).
Apropo, stiati ca sus numitul statul roman nu stie (cel putin la nivelul 2009 nu stia) cate institutii exista, si in subordinea cui sunt? Asta pentru a construi un cacat de nomenclator.
Morala:
Suntem prea prosti (nu cred ca mai era cazul sa spun), dar pana si constitutia nu ne lasa sa devenim mai destepti. PUNCT.
Pai, as putea sa te lamuresc eu, dar nu la postul asta se discuta despre Ponta vs altii.
Acum că m-am calmat: sunt într-un bar şi-mi beau cafeaua şi citesc comentariile şi pur şi simplu râd cu lacrimi. Văd ca prin ceaţă, sunt singur la masă, se uită lumea ciudat la mine.
ba baieti, ia ghiciti voi de cine-i facut soft-ul ala care trebuie sa numere voturile!
MenInBlack nu lasa nimic la voia intamplarii. acuma vad ca le dau liber studentilor, sa se duca acasa si sa nu mai voteze, numarul de sectii tot nu s-a marit, TV-ul tot toaca la Iohannis, de pana la urma o sa-i puna coarne de drac si foc in gura, maine-poimaine o sa apara pe ecrane un baietel sfrijit cu un lacrimogen “de ce m-ati futut in cur, Domnule Iohannis? v-a placut sa ma futeti in cur, sa va bateti joc de mine?”
daca se intampla vreo minune, sunt in stare sa inchida sectiile de pe la 19.00 si sa-i ia cu bata pe cei ce mai vin sa voteze
oricum, ANI sta la cotitura. n-am niciun fel de dubiu ca Iohannis va fi declarat incompatibil, daca cumva se intampla cine stie ce blestematie si iese castigator
@Akhenaton, daca ai pricepe ceva mai bine lucrurile ai sti ca nu ANI il declara incompatibil ci judecatorii. ANI incearca sa dovedeasca in instanta ca Iohannis e incompatibil, dar nicidecum nu pot da ei verdictul.
=)))
da, OK
judecatorii =))
acuma, nu zic ca tu nu ai dreptate, dar cu experienta ultimului an jumate, cand s-a intramplat ca judecatorii sa dea achitare unui inclupat pe un rechizitoriu al procurorilor?
evident, aici o consideram pe ANI procuroare
Si daca se intampla asa , ce? Castiga Ponta prin upgrade de la locul doi ? Lol.
Se reface turul doi cu candidatul de pe locul 3? Trolololololol
Se reface turul 1 si la reluare castiga Ponta ? :))).
Sansa lui e sa castige acum, gen.
Salut Manowar, complet offtopic, am o lista de ip-uri si as vrea sa le sortez dupa tara careia apartin. Am tot cautat dar nu am gasit nici o solutie si daca tot intru aici zilnic mam gandit ca poate ma poti ajuta tu. Merci 🙂
email cu lista sau lucreaza cu ceva de genul asta.
[root@opencube ~]# cat ips.txt
81.191.22.241
82.171.90.15
81.191.22.245
64.238.28.65
81.191.22.243
37.187.116.39
[root@opencube ~]# for i in `cat ips.txt` ; do echo $i `whois $i | grep -i country | awk ‘{print $2}’` ; done | sort -k 2
37.187.116.39 FR
82.171.90.15 NL
81.191.22.241 NO
81.191.22.243 NO
81.191.22.245 NO
64.238.28.65 US
[root@opencube ~]#
si herpaderp, o sa le ai sortate dupa tara.
bafta.
Nu am mailul tau. admin at opencube?
Nu, nu e ala emailul meu. Daca nu-l stii, nu ai nevoie de el. Vezi mai sus.
Scuipa-ma injura-ma dar nu merge =)). Daca dau copy paste si rulez comanda imi arata ip de 3 ori doar la ultimul ip din toata lista gen : 8.8.8.8 US US US.
Daca modific si pun comanda whois intre “” si print intre ” (apostrof normal) imi printeaza jumate de comanda nu mai ruleaza grep si restu. 🙁
Trimite lista la identitate la gmail
Manoware, softul exista deja si este folosit de loteria pulii. Iar pentru cei care sustin ca hack/ddos/bla-bla, poate mergeti in ceva magazin mai mare si va folositi de un POS. Ciudat cum sub 1-2 camere de luat vederi nu le sparge/fura nimeni (asta fara sa mai fie si cei 2-3 militieni doritori sa-si inaugureze noul pulan)
@Herpderd
pentru fiecare ip, geoiplookup ip
Pe ubuntu tre sa ai instalat pachetul geoip-bin
Cele doua sisteme pe care le vad eu aplicabile la ora actuala in Romania sunt:
1) Identificarea persoanei care voteaza. Vii cu buletinul, ti-l scaneaza o doamna si dupa ce votezi semnezi si tu o foaie printata intre timp ca ai votat acolo. Asta ca sa nu existe suspiciuni din partea oligofrenilor ca “i-a lucrat sistemul”. Daca incerci sa mai votezi si in alta parte esti acuzat de tentativa de fraudare a alegerilor si retinut, proba fizica fiind hartia semnata de la prima votare.
2) Numaratoarea transparenta a voturilor: Amplasarea de camere HD inclusiv cu sunet in toate sectiile de votare, transmiterea stream-ului pe net si salvarea lui pentru a putea fi vizionat oricand.
@edi – o sa spuna ca ii streseaza, ce’s la bac? 😀
1) Nu inteleg de ce semnatura unei persoane pe o copie de buletin e mai valida decat imaginea surprinsa de camera de luat vederi. Poate pen’ ca-s eu orb si lumea e facuta doar din pixeli albastri. In caz ca nu stii si acum semnezi . Chit ca nu pe copia de buletin , dar semnezi. Mare sparla sa apara langa semnaturi in tabele si niste copii de buletin…
2) Nu zic ca n-ajuta , dar nu poti sa faci “select” pe film, nu prea poti sa faci nimic , decat sa te prinzi altfel ca cineva te fura intr-un loc anume ( cam greu ) si cu aia doar sa verifici , sau sa se intample in marje suficient de mari incat sa poti depista prin sondaj. Man , e slow , slow .Iar “greseli” de interpretare se pot face cu tot cu camera, ca mi s-a parut ca am crezut ca pula mea. So ok , ar scadea rata fraudei , dar la un volum asa de mare de inregistrari , CU SINGURUL INDICIU , fiind insasi inregistrarea poti sa iti dau eu idei de cum s-o pacalesti. Gen , nu rezolva problema sacului trantit in urna mai inainte de numarare. Nu rezolva suveica , nu rezolva mai multe.
Forget about papers!
Akhenaton, pai ne afecteaza daca iese Ponta ca ne vinde la rusi.
Faptul ca le da liberi la studenti e un pro vot ca se duc acasa si voteaza, nu mai inghesuie prima sectie de langa camin pentru ca nu-i duce capatana sa se duca la ORICARE ALTA din tot Bucurestiul. Si dupa se plang.
Daca as avea buletin si as merge la vot, acum as vota cu “anticomunistul privat” ca nu vreau sa vina Rusia in vizita si sa nu mai plece. Iar.
mai precis, cum te vinde Ponta la rusi?
Citesc aici parerile pro si contra votului electronic.
Din capul locului sunt PRO!
Scuteste de batai de cap, bani, timp pierdut, posibilitatea fraudarii (mi-a placut faza “toti vreti autostrazi” 🙂 )
Deci, problema softului este rezolvabila in doi timpi si trei miscari. este baza de date a evidentei populatiei? Este.
Trebuie doar ceva aplicatie care sa interogheze acea baza de date si sa scrie daca vita a votat sau nu.
Hardware: incep cu un mic exemplu, la arabi au “inventat” pe aeroporturi un sistem pe nume E-gate. Adica, pe baza unui pasaport/card si a permisului de imbarcare, ai acces printr-o strunga intr-o cusca.
La intrare in strunga pui pasaportul/cardu, apoi biletul si, daca sunt OK, se deschide strunga si intri in cusca.
Acolo pui deshtu si verifica daca vita este posesoarea documentelor prezentate la strunga.
Daca totul e OK, se deschide cusca si iesi. Daca nu, abia asteapta militianu sa testeze bulanul pe onorabila spinare de vita infractoare.
Similar la intrarea in tara (fara bilet de avion). mai rau, daca esti din intamplare in baza de date urmariti/consemn/etc, iar vine militianul sa deschida cusca si sa preia vita.
Ceva similar se poate aplica si la vot.
Infrastructura: se egzista post de melitie in tot cotlonul romanesc? Se egzista!
Melitzia romana, mai nou, are legaturi securizate cu judetul/capitala din orice fund de Moldova, Oltenie sau Ardeal.
Legaturile sunt o retea PROPRIE Ministerului de Interne.
In unele locuri tevile securizate sunt asigurate de STS. In orice caz, este o retea independenta, securizata si fara legatura cu exteriorul.
Concluzia, ca sa nu mai chinuim purtatorii de pulane la sectii de votare, sectiile de votare organizate la sectia de politie.
Acestea fiind spuse, ce ar fi nevoie:
1. o baza de date care sa fie legata cu baza de date a evidentei populatiei.
2. o cusca cu cititor optic la intrare (validare CNP)
3. in cusca un divais care sa permita vitei sa apese pe un ecran, pe poza banditului preferat
4. toate astea instalate in sectia de politie
5. votul se poate desfasura intr-o perioada de o saptamana fara probleme, cu program de vot 10:00 – 20:00
Pentru ca CARD 666 etc, la primele alegeri se aplica punctele 1, 4 si 5.
Punctul 2 il executa militianul iar pct 3 clasic (hartie, stampila, comisie electorala)
la urmatoarele alegeri se aplica pct 1-5 si gata, ca tot s-au invatat vitele cu procedura.
Ce intrebari pui. Pai ne vinde ca Ponta e din PSD care e un partid comunist si supus lui Putin. Nu e clar si pentru tine ca ne duce la est in loc sa ne ducem spre Vest?
Daca iese Ponta e posibil sa fim exclusi si din NATO, oricum se anunta orizonturi rosii.
am ramas fara cuvinte citind asta. nici nu stiu ce sa aleg:
– tu esti ponta?
– are you for real?
– tu ai drept de vot?
– ….
@herpderp: adauga un -m1 la grep-ul ala. e recordul cu mai multe entries pentru country.
Prostea, la alegerile astea (fata de primari sau parlamentare) poti vota oriunde. Faptul ca au liber ii impiedica sa voteze cum? Da bre, e mai usor pentru toata lumea daca voteaza la ei acasa. Sau pe drum spre casa sau raman in camin si se inghesuie ca vitele la cea mai apropiata sectie.
Imi place partea cu alegerile in sectia de politie si daca s-ar putea fix in celula ar fi perfect.
Si am drept de vot, doar ca n-am buletin sa votez, deci e win win.
“Daca iese Ponta e posibil sa fim exclusi si din NATO, oricum se anunta orizonturi rosii.” Serios? Asta e nivelul opozitiei. De aia iese Ponta.
De exclusi nu stiu. Da’ de luat in serios, nu va lua nici dracu’ Romania in serios in NATO. Bine, nu c-ar fi luata prea in serios acum. Cel mult ca baza de “granita”. Ceea ce nu-s sigur ca-i chiar super.
Altfel, orientarea spre Est e foarte clara, cred eu.
Ne suparam ca ne trage de urechi UE cand sarim sa demolam justitia, asa ca ne luam jucariile si plecam sa cautam investitori in Rusia si-n China. Drept urmare, rusii isi inchid jucariile prin Romania, iar din China ne intoarcem dupa ce-am vorbit discutii. Cu mana goala, evident.
Inutil de mentionat ca asta-i un alt afront adus UE, unul pe care nu-l speli prea usor.
Dar e OK, romanul e frate cu codrul, raul, ramul, barza, viezure si n-are nevoie de straini.
cum le stii pe toate mah viorele, ca un om mare.
Orbule ce pula mea ai? U 4 real? Ai mai mers cu avionu, n-ai vazut cum te cauta aia acolo?
Ba , ce vrei sa spui, ca merg cu avionu’ mai des ca stewardesele, cum ma cauta ? Dupa semnatura? Last time I checked ma cauta dupa passaport , aka cip-cirip , ca e electronic si se uita la poza si la moaca mea. Nu mi-a cerut nimeni sa semnez nimic.
Ba, ia vezi poate treci pe la Munich zilele astea sa vezi ca implementeaza aia un control de pasapoarte automat cu o gaura in care iti bagi p..asaportul, apoi intri in ceva cusca de stecla , cum zice omu’ negru , zambesti la camera , ti se compara moaca cu poza oficiala si esti lasat sa treci …sau nu stiu ce se intampla daca nu pusca comparatia , ca pe mine m-au lasat pana acum. Nicaieri cu copii de buletin si semnaturi.
annoying little bitch.
Pai ma orbule. Un om, care se uita la moaca ta si la aia de pe buletin, accepta ca pareti identici.
Baga buletin/pasaport in jucaria speciala. Care identifica faptul ca cine esti si ca buletinul/pasaportul e ok.
Citeste datele de acolo…le introduce unde mortii lui le introduce.
Deci, chestia asta nu “e mai valida decat imaginea surprinsa de camera de luat vederi”?
Odata ca chestia aia nu e egala cu o semnatura de mana pe copia de buletin. Tragi bronz?
A doua oara , ca nu prea introduce el nimic. Scaneaza pasaportul, si din calculator ies datele. Se uita la date , se uita la pasaport , se uita la mine. Eventual mai da scrol sa vada pe unde-am mai fost ce-am facut , dac-am fost cuminte. Dupa care , de obicei , ma lasa sa plec. In alte cazuri ma pune sa imi dau palaria jos, sa-mi scot ochelarii , sa-mi indrept paru’ cu placa , ce pula mea le mai trece lor prin cap ca sa seman cu poza aia cretina de-acu cinci ani. Ca de intinerit nu pot.
Repet , niciodata nu mi-a zis unu:
-Auzi ma puta? I-a semneaza-te tu pe copia asta de pasaport sa vad daca seamana cu semnatura digitala de pe pasaport ( trolling). Sii , vezi ca e pe proprie raspundere.
despre ce plm de semnatura vorbesti omule?
Bag pula in ea de semnatura. Nu imi iese de doua ori la fel.
Eu zic: prezenta la vot sa fie confirmata de un aparat in care bagi buletinul. Aia e tot.
Dupa care sa dai cu mana, stampila, ce vor ei.
Pula. Fiecare cu discutia lui.
Ii raspundeam lu’ edi la argmentul:
1. …“si dupa ce votezi semnezi si tu o foaie printata intre timp ca ai votat acolo. Asta ca sa nu existe suspiciuni din partea oligofrenilor ca “i-a lucrat sistemul”. “
😀
viata e cruda cu cei care nu citeste comentariile
@Manowar . Aia doi cred ca citira blogu’ tau :)).
Tocmai ce am primit un link :
https://www.youtube.com/watch?v=8FUJkO5FTw8
Minutul 1:50, ca Arnold vorbeste prea rar sa aiba cineva rabdare pana acolo.
Au citit pe pula.
Si iata cum il veti avea pe Victor Ponta presedinte.
Joianis s-a trezit sa fie civilizat si pe langa subiect. Nimic neobisnuit. Astuia nu i-a spus nimeni ca romanilor le plac ciumecii tari in gura, nu firaerii civilizati.
Serios, eu ma ratez in domeniul asta.
Probabil as putea face dublu explicandu-le dobitocilor de talia astora ce ar trebui sa spuna si cum.
Iohanis este cel mai civilizat candidat la președenție din istoria acestei tari.
Ponta reprezinta 90% din Romania, ma mir ca nu are si vre-o manea dedicata campaniei.
cu sau fara tehnica, problema se reduce pana la urma tot la oameni.
Ai 18k sectii de votare x5 terminale sa zicem in medie, aproape 100.000 terminale de pazit. Fizic si direct.
Pentru ca basic manual of security zice ca o data ce omu’ are acces la calculatoru’ ‘secure’ deja s-o dus binisor la vale securitatea si singurul sistem 100% secure e ala deconectat de la curent si tinut sub cheie si supraveghere 24/24.
Si practic ne-am intors la problema sectiilor de votare pe hartie, acolo unde se spaguieste o comisie, rezultaltele ies dupa cel care da spaga, diferenta in cazul asta e ca iti trebuie putin mai mult knowhow decat numarat de voturi, cum ar fi sa modifici bios -uri, hardware, software etc. dar nimic nu e imposibil cand sunt multi bani la mijloc si acces fizic la sistem.
Si mai ales ca ai si f. usor knowhow 100% despre cum functioneaza sistemul pentru ca, nu-i asa, toate partile politice/sociale implicate trebuie sa stie cum functioneaza, ca sa-si dea acordul folosirii lui, acord pe care fiecare o sa-l dea dupa ce e sigur ca a gasit cate o buba care poate fi exploatata.
La fel si cu alegerea furnizorului de hardware -care au si componente software considerate traditional si gresit secure & inviolabil cum ar fi BIOS -ul sau firmware -ul perifericelor fie si o simpla tastatura, furnizorul de software, pazitul serverelor, auditarea codului, instalarea propriuzisa a aplicatiilor, generarea/instalarea cheilor vpn si prevenirea “scurgerilor” etc. fiecare parte implicata vine cu o comisie de baieti destepti care binenteles o sa incerce sa faca ce considera ei mai destept si avantajos pentru partea care il plateste.
Si hai, ca servere nu or fi multe, dar sa te asiguri ca 100k terminale sunt toate safe&secure si raman asa pe toata perioada..trebuie ceva oameni.
De network boot nu mai zic, la volumul asta trebuie sa incepi sa le pornesti cu o saptamana inainte si sa te asiguri ca raman tot timpul asta cum erau la inceput.
Asta presupunand ca politicianul ar fi de acord sa-si puna soarta viitorul si averea in mana unor IT -isti, practic le-ai putea cere la fel de bine sa lase un mecanic auto sa le faca o operatie pe cord deschis.
Iar faptul ca sistemul asta, cu acordul comun si tacit al mediului politic “concurential” va putea face o legatura intre individul X si preferintele lui politice, deschide categoric calea spre abuzuri aia care castiga sigur vor pune mana si pe bazele de date, in urmatorii 4 ani ramanand sa schimbe parerea adversarilor politici. Intr-un fel, sau altul.
Exista solutii mult mai simple ( ca in bancul cu stiloul astronautilor americani si cu rusii care foloseau creioane ).
Cand te duci sa votezi, bagi degetul mare la iesire, in tus. Job done.
Nu mai poti veni a doua oare ca te vad aia de la urmatoarea sectie ca ai cerneala pe deget.
Se aplica cu mult succes in destule tari din Africa.
Dar Romania mai are mult de progresat pana acolo.
Eu as prefera sa se voteze cu cacat. Iar detectia de dublu vot sa se faca dupa miros. In felul asta si-ar pierde dreptul de vot cei care-si baga degetul in cur .
ba deloc
Ponta a luat binecuvantarea lu Unchiu Sam. nu mai departe de acum 2 luni, a fost in SUA, in Houston, s-a intalnit cu ine trebuia, s-a intalnit Exxon si Chevron, toate-s bune
ca sa fie mai clar, ti-a zis pe post ca nu sunt gaze de sist in Romania. deci Chevron nu gaseste nimic, s-a dus la oha
probabil nici in Marea Neagra nu sunt, da gaura peste gaura Exxon ca proasta
OK, cu rusii si contra americanilor, da
Ne vinde la rusi!
N-am intrebat cine-l implementeaza, ca aia stiu, am intrebat cine renunta la giga-egoism pentru a aproba aceasta implementare. As in… nimeni.
offtopic: http://www.parsec.ro/2011/04/pixul-de-1-milion-de-dolari/
De notat că nimeni nu a folosit creioane în spațiul cosmic, nici rușii și nici americanii din simplu motiv că mina de grafit prezenta un risc major pentru producerea unui incendiu, în condițiile în care capsulele erau presurizate cu oxigen pur
An ID card and PIN code establish the voter’s identity, but the vote remains anonymous, since immediately after voting the vote is separated from the voter’s connecting digital signature. .
Asta-i de aici: http://estonia.eu/about-estonia/economy-a-it/e-estonia.html
Pentru ca oamenii folosesc asta: https://www.x-road.eu/index.html
Solutia exista deja din 2002 si cica e si ieftina si bazata pe freeware. Se pare ca nu trebuie standardizate sistemele, pot comunica intre ele si asa. Middleware, go figure! Mno…
tinerii il uita pe Ratiu
Tinerii nu prea au de unde sa il stie pe Ratiu.
Eu mi-l aduc aminte vag, ca l-am vazut de cateva ori la TV si am depasit deja 30.
Legat de introducerea CNPului in terminale, este foarte usor de generat CNPuri valide, daca te uiti la formatul lor. Si in plus, daca stii sexul, data nasterii si judetul/sectorul in care s-a nascut cineva, iti mai lipseste sa ghicesti a cata nastere a fost in acea zi in judet/sector, ca sa ii afli CNPul. Nu ai multe optiuni, vreo 10-20 max.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cod_numeric_personal
@unalex
coane, faci aceeasi greseala ca si multi altii; scapati din vedere un lucru atat de evident incat imi vine sa urlu la voi si sa va spun ca sunteti boi:
De votat voteaza NUMAI CPN-urile inregistrate. Adica degeaba vi tu cu un generator de CPN, care generaza CPN-uri aparent valude, ca iei muie.
Si 2:
Ai uitat de camere. Ai votat cu CNP-ul altuia? Perfect, muie si viol cu sarma ghimpata la Jilava.
“An ID card and PIN code establish the voter’s identity, but the vote remains anonymous, since immediately after voting the vote is separated from the voter’s connecting digital signature”
Adica tu trebuie sa crezi ca soafta face asta, pentru ca de stiut sigur n-ai sa stii niciodata.
Dar poti sa te gandesti cand o sa ti se refuze o angajare sau mai rau, esti dat afara de unde erai, ca are legatura cu votul de acum o luna..doua..sase..
lasand la o parte faptul ca nu cred ca democratia e viabila ca sistem (atrage dupa sine sistem socialist si stat atotputernic totalitar) prin votul majoritatii (pulimii) din ce in ce mai dependente de sistemul respectiv, as face si eu ceva precizari. Dupa cum a mai fost mentionat in unele comentarii, principala problema nu e votul in sine ci centralizarea. Acolo se fac manarelile, probabil tot din “soft”. Din fericire recent s-a inventat Bitcoin si blockchain, un model de ledger descentralizat care poate rezolva toate problemele si are potentialul sa induca irelevanta autoritatii centrale. E drept, nu e pentru cei cu IQ mai mic de 90 (din pacate sunt multi sub acest nivel) insa avantajul e ca poate fi implementat si raspandit de o minoritate, care de obicei e calcata si subjugata de majoritatea tampa in cadrul “democratiei”. Deci, precum mentionam, identitatea poate fi in viitor controlata descentralizat, si la fel poate fi si votul, incluzand aici cvasianonimitatea optiunii (asta daca va mai fi cazul atunci pentru vot 🙂 )
@Suspectul:
My thoughts exactly.
Ei bine, aici pur şi simplu baţi câmpii.
Bitcoin?
Seriously?
Moneda aia virtuală care n-are backing? Păi dolarul, rubla, leul, forintul – astea toate au în spate aur şi petrol. Ce anume garantează stabilitatea Bitcoin? E-mail-ul?
Să nu mai vorbim despre cum fluctuează valoarea Bitcoin pe net… Mai ceva ca-n Great Depression-ul de acum aproape un secol. Azi îţi iei laptop de ei, mâine doi cartofi.
Nu, tipul vrea sa zica ceva gen ca dpdv tehnic se poate implementa un sistem P2P/descentralizat de votare.
Teoretic da, practic nu, el stie de “minunea” bitcoin doar din auzite, despre background -ul tehnic si cat ii tremura genunchii din pct de vedere al securitatii, nimic.
Scurt pe doi, cu suficiente resurse poti sa busesti si bitcoinul, protocolul in sine are si el probleme, ca sa nu mai vorbimde gaurile ascunse. dar e prea evident si nu se merita.
In schimb cand miza e o tara intreaga, treaba devine mult mai practica si chiar subtila.
Oricum, propunerea poate fi omorata din fasa la nivel public f. simplu, zici taranului de furat votul electronic de “hecarii romanii care sparg NASA” si votul electronic pica lejer la un referendum.
Fara referendum, poti fi sigur ca ar fi implementat doar la modul netrasparent la care s-ar putea instaura o dictatura perpetua, gen iese 4ever PSD prin vointa populara cum iesea PCR -ul pe vremuri luptand cu el insasi.
Acum nu ca de ar iesi si alte acronime ar fi o mare diferenta, asta e buba care nu se vede si pentru care nu exista leac informatic.
Fata de vremurile PCR -iste, colivia e mai mare si are gratii aurite, in rest tot aia – iar votul nu face decat sa perpetueze circul.
Politicienii au sa-si faca griji abia cand oamenii au sa se prinda de asta si participarea la vot o sa scada semnificativ.
Pana atunci, votam cu Cretinul1 ca sa nu iasa Banditul2 si tot asa, crezand ca alegem raul cel mai mic dar de fapt si raul “mai mic” la fel de rau este.
acum ca tot ati comentat, poate putem sa dezvoltam si subiectul asta intr-o zi cu soare, ca eu zic ca-i chiar interesant. De exemplu, “acoperirea” asta si “stabilitatea” e extrem de relativa, chiar si in cazul unei superputeri cum e Rusia (vezi caderea rublei fata de dolar de “numai 40%” in ultimul an, cu toate interventiile bancii centrale). Bitcoin, daca tinem cont de capitalizarea mica pe care o are momentan, e extrem de stabila 🙂 In prezent nicio moneda FIAT nu are acoperire reala. Si in plus eu ma refeream strict la mecanismul P2P.
@animal00
Nu auzisem de el pana acum(am 24 ani) dar m-am uitat la niste clipuri cu el si pare un om decent pe care mi-as fi pus stampila.
@Suspectul:
Deci Bitcoin este o monedă stabilă, da? De la $100 la $1,240 şi-apoi la $400. E stabilă ca un bolnav de Parkinson.
De aici.
Vot electronic! Vot electronic! Nu bitcoini 😀
Manowar, pe langa argumentele lui UTP (exemple de genul acum 10 ani intrai pe servere prin driver-ul de imprimanta, zilele astea se pare ca intri prin bash), as mai zice ca ce propui tu (ca sistem total, nu doar scriptul de insert intr-un tabel) probabil ar iesi mai scump decat hartiile de azi.
Adica:
– ai nevoie de 3-5 terminale pe sectie, la 50/100 de dolari presupun ca ar fi standardizate (multe riscuri de securitate) si nu cred ca ar tine mai mult de 5 ani (doar din imbatranirea componentelor). Nu cred ca ar putea fi folosite pentru nimic altceva.
– ai nevoie de generatorul de backup pe sectie (poate tine mai mult si poate fi folosit si in alte aplicatii)
– ai nevoie de 3 camere (cel putin) si un DVR pe sectie. Aici ai putea sa ai probleme cu 18k sectii, sa nu-ti inregistreze cateva sute.
– infrastructura de retea (cred ca ai glumit cand ai zis ca tragi fibra in 18k locatii, in conditiile in care in Romania nu este curent peste tot)
– oameni calificati sa repare orice problema ar putea aparea(si platiti corespunzator), macar 1 la 10 sectii. Ma indoiesc ca nu o sa apara probleme, oricat de bun ai fi
– de observatori tot o sa fie nevoie, pentru celelalte probleme care pot aparea
Legat de megapedepse, n-ar trebui sa fie greu sa-i inscenezi lui Iohannis(exemplu actual) in primul tur o incercare de vot cu CNP-ul altuia si sa-l trimiti la sapa 30 de ani.
Parerea mea e ca o sa se implementeze un sistem de vot electronic in urmatorii 20-30 de ani. Politicienii de astazi (politicienii care conteaza) s-au nascut in perioada cand calculatorul era cat o casa si consuma cat un cartier, asa ca e de inteles ca nu vor sa mearga pe votul electronic. Cand o sa fie cei din generatia noastra, probabil o sa se vada altfel lucrurile. Eu sper totusi sa fie un sistem care sa-mi permita sa votez fara sa fie nevoie sa ies din casa.
In orice caz, daca te apuci vreodata de sistemul asta, eu as sugera ca atunci cand votezi sa ti se emita un gen de chitanta/ buletin de vot care sa-ti arate pe cine ai votat. Buletinul de vot sa cada automat (fara sa ai acces la el) intr-o urna sigilata. Buletinele din urna se numara tot manual pentru o verificare suplimentara a datelor de pe servere.
@Manowar: citeam ştirile de pe mediafax şi-am dat peste asta declaraţia de azi a lui Iohannis –
So yeah.
Discutiile. Yeah, sigur. Sa…discute asadar. In vreo 10 ani. Ce propun eu de 6.
Tote bune și frumoase, dar cei care au acces la servere, parole , etc. nu ar putea schimba datele? Și nu mai există nici un fel de dovadă ulterioară a votului. Și nu există nimeni să nu poată fi cumpărat, șantajat, etc. Părerea mea.
George Valeriu Henciu says:
Tote bune și frumoase, dar cei care au acces la servere, parole , etc. nu ar putea schimba datele? Și nu mai există nici un fel de dovadă ulterioară a votului. Și nu există nimeni să nu poată fi cumpărat, șantajat, etc. Părerea mea.
1. Si cei care au acces la voturi acum? Comisii si comisioare electorale?
2. Bazele de date pot fi salvate pe orice suport doresti si pastrate 100 de ani daca vrei. sacii cu voturi din ziua de azi, ghici? stau ceva timp si apoi se distrug.
3. Nu exista nimeni care sa nu poata fi cumparat/santajat dar, cei ce vor avea acces la date lelectorale, fiind foarte putini, pot fi verificati/supravegheati mult mai bine.
4. traim in epoca internetului etc 🙂
Traim in epoca telefoanelor destepte si a utilizatorilor cretini.
Sigur ca da, in mediul asta, e mult mai usor sa faci politica cu vot electronic.
Un lucu e sigur TCO -ul trisarii procesului electoral politic va scadea considerabil si in mod categoric, se va face mult mai subtil si artistic, nu la modul jenant de acum, cu autobuzul si urna volanta.
Gasit intamplator:
Ponta: Regret faptul că nu toţi au putut vota în diaspora, am plătit preţul politic. Fac apel pentru adoptarea votului electronic
http://www.voceatransilvaniei.ro/ponta-regret-faptul-ca-nu-toti-au-putut-vota-diaspora-platit-pretul-politic-fac-apel-pentru-adoptarea-votului-electronic/
Poate (si) asta e suficient pentru cine pricepe ca votul electronic, asa cum sigur va fi pus el in practica la un moment dat, PUTE.
Atata timp cat va persista saracia votul va putea fi cumparat, fie ca e online, prin posta, la e-kiosk sau mai stiu eu cum.
Just saying:
4 luni mai tarziu…
Astia-s bugetarii. Au nevoie de 4 luni pentru a gandi un sistem pe care eu l-am gandit in 10 minute. Asa, in caz ca se-ntreba careva cum se face ca nu lucrez pentru statu’ roman pe vreo 300-400 de lire sau cat scot fraierii.
Din surse sigure știu că STS avea sistemul mai de mult doar că nu exista “voință politică” pentru a fi implementat. AFAIK nici măcar acum nu există, nu știu de ce dom’ gheneral a ieșit la înaintare cu “uite ce avem noi”. Probabil i s-a pus în vedere să facă presiuni.
Democratia aplicata: https://freedom-to-tinker.com/blog/jeremyepstein/decertifying-the-worst-voting-machine-in-the-us/