Windows si patriotism
Stateam si eu relaxat la 3 AM (ca nu se poate dormi in casa asta; bag pula, sforaie socrul ca la puscarie) si ma trezesc cu un mesaj de la mama.
Mama o arde si la varsta asta cu ingineria ei. E la pensie, da’ cum pensia e ceva intre “la misto” si “bataie de joc” (mi se pare ca ia vreo 3000 de lei sau plm; mars in plm la munca, ba, lenesilor, ca aveti de platit pensii; domnu’ Liviu, faceti ceva cu taxele astea, ca trebuie sa le dam pensionarilor, ce dracu’), mai invarte diverse. Mai ceva cu ACAD, mai ceva cu vreo harneala cu audit energetic, mai diverse de-astea. Se-ntelege, pentru asta ii trebuie un PC troglodit – si da, cu Windows, ca nu prea poate sa faca tampeniile ei pe Linux.
Ca…pe scurt, mama, ce inseamna asta?
Pai, ce sa insemne, ii zic eu…probabil vreo problema cu filesystemul. “Pai, da, dar sta asa de vreo 5 ore”. No shit. Incearca sa-l pornesti in safe mode si vezi daca merge.
“Bine, hai ca-ncerc!”
Il porneste ea in safe mode si ce vede?
Face frumos poze, imi trimite.
Mda. Cred ca-i cazul sa reinstalezi. Pai, de ce? Pentru ca vezi ce scrie la problema #7. “Da, ce inseamna?” Inseamna ca e timpul sa reinstalezi.
“Offff, ca am CD-ul de Windows (mama il are cu licenta) in alt oras si…”
Ah, cum s-a intamplat asta? Ca s-o citez “a fost o scurta cadere de tensiune si…”. Si a belit-o. Stiti voi, ca-n Romulania-City. “O scurta cadere de tensiune”. Fie vorba intre noi, i-am lasat eu acolo un UPS acum vreo 8 ani sau pula mea, da’ se-ntelege ca nu-l folosea, ca dupa atatia ani are bateriile cam meh si bipaie cand e o pana de curent – chestii care se-ntampla des pe la 2 noaptea sau pula mea si parca n-ai chef sa fii trezita de de-astea de fiecare data.
Romulania. Locu’ unde daca nu te fute statu’, te fute cel mai tare hecar – enelu’. Ce-i amuzant e ca, de fiecare data cand ii ziceam chestia asta, se infoia mama (mama urla de patriotism si mai multe nu) “da’ ce, in Anglia nu pica?”. Nu. “Eh, nu…”.
Fac aici o paranteza mai lunga si cat se poate de pe langa subiect pentru a explica acest “Eh, nu”.
O gramada de capsunari se duc in Romania la rupt gura targului, la impresionat rudele. Sunt de-astia care inchiriaza de-aici ceva 4×4 cu care se duc acolo o saptamana, sa vada rudele ca au. Sau le cumpara un TV. Sau poarta pe ei vreo coispe lanturi din alama vopsita. Sau cu ceasuri fake care par “scumpe”. Sau cu pula mea-uri de-astea. Ba, nu stiu, macar un iphone in rate si tot au la ei.
Eu, pe de alta parte, n-am figuri de genul. Eu ma duc in blugi, tricou, hanorac, adidasi si-un rucsac in spinare cu ceva toale de schimb. Iau taxi-ul de la aeroport si aia e. Daca ma vede un om in oras intr-o zi normala, in UK sau in Romania, poate jura ca-s pe benefits si n-am bani de-un sandwich. Eu n-am ce arata. Am fost sarac-lipit suficienta vreme incat pur si simplu nu ma tenteaza lucrurile scumpe deloc – nici macar acum, cand mi le permit (pe unele, ma rog). M-am obisnuit sa traiesc cu putin, cu chestii ieftine etc. De vreo 5 ani si ceva arat a boschetar vero 24/7.
Ca sa fie treaba treaba, cand am achitat complet apartamentul din Romania, m-a intrebat mama “da’ de unde ai avut bani? Ai imprumutat de la cineva?”. Eu imprumutasem atunci cam 10,000 de lire de la Patrick (i-am dat inapoi in 3 luni, nu era o problema), sa fie suma completa, asa ca i-am zis “da”. Fie vorba intre noi, imprumutasem pentru ca era lira puternica in raport cu euro (vreo 1.3x, ceva) atunci (iar eu aveam creditul in euro) si calculasem ca o sa pice lira (ceea ce s-a si intamplat), asa c-am zis “hai sa platesc acum, ca-i mai ieftin”. De-aia imprumutasem bani, ca altfel mai asteptam cateva luni. “Aoleu, mama, ai intrat in alte datorii…”.
Cu alta ocazie, a intrebat mama daca vreau sa faca de mancare ceva special cand ajungem in Romania, ca urma sa venim in vizita. Cum Ondilol guita visatoare “ce buna era ciorba lu’ ma-ta”, am rugat-o sa faca o ciorba.
Concluzia? “Baiatul meu probabil traieste pe bani imprumutati, n-are bani de-o ciorba, saracul de el…”. Pe scurt, mama-i convinsa ca mor de foame pe-aici, dar probabil mi-e rusine sa recunosc si mint ca-i OK in UK. Tata la fel (de fapt, la tata e si mai amuzant, el crede ca lucrez intr-un icafe, ca le pornesc oamenilor jocurile). De-aici vine acest “Eh, nu”. Inchidem paranteza.
Dar, mda, cam asa-i cu patriotismul asta. Cand ti-e lumea mai draga, iti fute nitel filesystemu’ ca sa-ti aduci aminte ca trebuie sa traiesti din pensie.
Partea buna e ca am invatat-o de multa vreme sa-si faca backupuri la documente pe un hard extern. Partea proasta e ca eu nu pot sa-i reinstalez Windowsu’ remote, ca totusi n-are DRAC/ILO la japca aia ordinara de PC. Asa ca, pana una-alta, o sa traiasca mama patriotic. Din pensie. Go figure.
Incheiem cu chestii vazute initial la Orbu, ca merg la postu’ asta.
…si pentru ca-i totusi web 2.0, multimedia si babality, sa bagam si-un clip, s-o tina minte toata lumea pe domnisoara asta cu muia mitraliata de bube fardate:
Corect. Indrazneste sa crezi in Romania. Indrazneste numa’….
Palaria jos pentru ma-ta Manoware, e mai digitalizata decat mine.
@Manowar: de curiozitate, ai tai nu stiu cat castigi?
Eu le-am spus fara jena, stiind ca ai mei nu sunt genu care sa ceara, dar macar in situatiile cand le trimit bani sa nu se simta prost ca imi iau mie de la gura.
Dar prin ce zona sta de pica asa grav curentul? Ca prin zona Muncii/Universitate/Sebastian nu pica mai deloc spre deloc.
@ZmeulZmeilor: a picat curentul in giulesti pe la 12:30 acum cca o saptamana, vreo 1 ora jumate. Deci se mai poate 🙂
Ma, nu zic ca nu se poate, zic ca in zonele pe unde mai umblu eu (cat oi mai umbla prin ManeleCity) nu am patit din astea. D’aia eram eu curios.
Săptămâna trecuta 3 ore. Titan . Azi a fluctuat de 2 ori de a oprit serverul și chestiile care nu-s pe baterii.
Și nu stau mereu la pândă, dar nu există echipament in casa ( router , server , imprimanta ) cu up-time mai mare de 30 de zile.
Nici la țară nu pică atât de des.
Tocmai m-am uitat și am o antenă de la Ubiquity cu up-time de 45 de zile. Go-figure.
Eu am zis sa te lasi de taximetrie, CA fitu scoate masina din garaj singur DACA ii arati cum. Ai zis CA nu, CA amenda de viteza si nu ti-ajunge cu banii din ajutor social. Dragnea SI Tara te cheama. Normal CA maicata munceste, a avut grija partidul. Plus ca a platit clar impozit pe salariu baban, DACA are asa pensie#maregreseala#indraznestesacrezi#scuipatilpedragneadinparteamea.
mmm, stiu ca nu ma priveste, dar stii cum spuneai tu ca nu te puteau ajuta parintii financiar si chiar ii ajutai cu facturile odata? daca ne luam dupa pensia asta a avut un venit chiar ok, daca mai adaugam si venituri extra, doua salarii in casa, si 0 rate pt apartament. ori nu stiu eu cum se calculeaza pensia.
Eu cat am fost prin delegatii anul trecut am avut pcul pornit (+teamviewer) vreo 5 saptamani. Una dupa alta, nu cumulat. Si a fost ok la curent….
La bloc unde sunt inca n-am patit d-astea. Dar cum iesi din oras ( de exemplu, la parintii mei) , chestiile astea sunt la ordinea zilei. D-aia le-am si pus cate un AVR ( voltage regulator ) la tv, frigider, combina frigorifica, …. UPSul face urat la spikes, stricam aparatele cu el.
Salut, daca e necesar o pot ajuta eu pe mama ta cu reinstall de windows.
O poti considera o donatie pt blog. In general in weekend pot, daca nu e pe graba.
Era statistică aia că 75% câștigă minim pe economie gen 300€ … pai maică-ta are pensia cât câștigă două casierițe la Billa, deci e ok. Nu raiul pe pământ, dar e bine.
Maica-mea, dupa 30 de ani de munca are o pensie de 700 de lei. E adevarat, nu a fost inginer, ci o simpla muncitoare. Si nici nu poate sa munceasca acum la pensie, ca sta acasa cu boracul sora-mii. Daca nu as subventiona-o eu masiv, ar muri de foame efectiv, dupa o viata de munca. Macar a fost foarte ok cand i-am spus ca vreau sa plec afara: “du-te mama, nu mai sta aici, daca ai gasit un serviciu bun in strainatate”. Asa ca am plecat. Acum, astept sa termin contractul pe care il am in Romania pentru a pleca din nou afara (nu mai am mult, pana in iulie) si deja stau “ca pe ghimpi”. Si da, mai cade curentul din cand in cand in Bucuresti, nu prea des, dar se intampla. Groaznic e la tara. In judetul Buzau, la 130 de kilometri de Bucuresti, dureaza cate o saptamana (fara exagerare) pana vine ENEL-ul sau cine naiba are reteaua electrica acolo, ca sa “dea drumul la curent”. Deh, Romania secolului XXI…
Nu. Dar oricum nu le-ar spune suma nimic. Ce inseamna suma cand nu stii costurile lunare?
La tara, prin Bucuresti, mai central asa…
Ceva-ceva au zis ei, dar nu cred ca era “mersi”, chit ca parca tot cu m incepe…
Glumesc, mi se pare ca ai mei voteaza cu PSD-ul, ca orice pensionar decent.
Da, stiu, da’ nu stii tu cum se calculeaza pensiile.
Multumesc, da’ cred ca se descurca.
Salut! Eu folosesc, ca varinata de backup, pe un laptop cu Ubuntu 14.10, un program free care, cu minime configuratii, este foarte, foarte asemanator cu AutoCAD-ul: https://www.3ds.com/products-services/draftsight-cad-software/free-download/
Alternativa pentru MathCAD (inclusiv unitati de masura) de aici: https://en.smath.info/view/SMathStudio/summary . Aici e putin mai complicat dar exista posibilitatea de instalare si apoi de rulare direct de pe Desktop Ubuntu (mai trebuie instalata o chestie, imi scapa acum).
Program pentru calcule de statica, inclusiv linii de influenta, aici: https://www.ftool.com.br/Ftool/ – la fel, merge lansat direct de pe Desktop
Alternativa MSOffice ar fi Libre. Mai era WPS Office dar din nu stiu ce motive nu mai functioneaza
Nu-s sigur ca i-as recomanda chestiile alea unei pensionare care abia se descurca in Windows, dar hei, bravo tie.
Windows-ul asta nu poate fi facut si el read-only ca sa nu se mai modifice la orice rahat? Idem si cu browserele, nu ar pune nici de-a dracu’ o optiune in mozilla sa nu se mai schimbe pagina de start sa sa apara vreo bara noua cand instalezi orice kkt.
Salut, recent i s-a bulit calculatorul mamei iubitei si va trebui sa-l repar (a se citi reinstalez win). Dar cum windowsul se misca oricum infect rau si-mi scoate peri albi cand mai trebuie sa bibilesc cate ceva ma gandeam sa pun ceva linux pe el. Cam ce ai recomanda pentru un core 2 duo cu 2 giga ram parca. In pincipiu ii trebuie doar skype si un browser pt facebook.
@Darkxide tu vrei sa te duci in casa mamei unui tip care cenzureaza adresa cabinetului unde isi pune plombe, sa ii pui windows?
Chiar m-a amuzat asta! Cred ca a inceput sa i se zbata un ochi lu Manowar cand a citit!
Pula mea, as recomanda sa ne trezim la realitate, ca telefonul meu are 3 giga de ram.
…si daca nu cumva iti plac telefoanele si vizitele dese, uita de linux pentru mamici si bunicute.
>dar din nu stiu ce motive nu mai functioneaza
Tie iti scapa ironia, dar asta cam rezuma experienta utilizatorului casual 🙂
@Superfotbal
Nu. Puteam la un mec sa l instalez. Am oferit doar o mana de ajutor. Dar da nu m am gandit la efectele asupra anonimatului lui Manowar. Am zis sa fac o fapta buna…acu o sa ajut o batranica sa treaca strada, mai bine :))
3000 de lei inseamna pensie mare in Ro. Fostul meu sef o avut cam tot timpul salariul peste ~1000 de euro net, si are pensie de 2000 lei. Daca mama ta are pensie de 3k (adica trei puncte de pensie), ar fi trebuit ca media salariilor nete sa fie de minimum 1500euro/luna. Nu-i rau deloc.
3000 lei la pensie inseamna salarii in trecut foarte bune chiar si pentru Bucuresti. Majoritatea pensionarilor au 1200 – 2000 lei/luna.
Nu este. Ubuntu e consumator la fel ca Windows 7. Windows XP nu merita sa il mai instalezi, pur si simplu nu mai merge. De ce am zis de astea 3? Pentru ca fix asta am incercat ce vrei tu cu fix astea 3. Testat, verificat, zbierat la monitor. Concluzia: renunta si ia altul. Ce nu am aflat insa este cum sa scapi de cel vechi, ca nah, nu poti sa il dai nici la “saraci”, ca si aia vad clar ca nu mai merge…
Cata vreme toate iconurile sunt pe desktop nu ar trebui sa fie probleme. Ca sa nu ii mai reinstalez windowsul odata la cateva luni, mamei mele, i-am pus un mint cu xfce. Nu mai am(avem) batai de cap.
In general parintii sunt asa. Mama unui verisor il plangea pe asta de bani, de ziceai ca e ultimul sarac. Omu era plătit in dolari si, nu imi amintesc anu cred ca 2002, cand a picat dolarul vs euro pierderea lui din cursul valutar era mai mare decat un salariu bun. Director in firma de farma…
Si mama m-a intrebat “crezi ca acolo o sa fie mai bine?”. I-am zis ca da
Intrebarea e, din banii cui se vor mai plati pensiile astea, peste vreo 10-15 ani? De 3000, de 1000, de cat o fi.
Pai, din banii boracilor celor care-au ramas acolo, evident. Vor fi suficienti care vor ramane acolo. Plus ca oricum aia plecati vor fi inlocuiti cu asiatici/africani mai ieftini. Mai un refugiat, mai un acord cu o tara importanta dpdv strategic – gen Sudan – si se rezolva problema.
Intrebarea ta imi aduce aminte de un banc.
Pe scurt, eu nu m-as agita pe tema prea mult.
Ba, da, boss, ca eu o sa mă incadrez la nesimțiții cu pensii nesimțite si, nu stiu cum sa-ti zic, deja ma simt nesimțit. 😀 Numa’ ca, dupa socoteala mea, si boracii care vin din urmă vor lua calea boracilor care deja au plecat si care continuă să plece. Si, de muncit pe aici, vor munci stim noi cine, pulea-spatarul, adica ce fel de boraci si pe ce salarii, implicit pe ce taxe, nu? Că tu, normal, tre’ să ții in spate pensionaru’ englez, in compensare ca le-ai furat jobul si casa si tradițiile si, ma rog, tot ce era de furat. Mai am, totuși, o speranță: ca te convinge Dragnea sa te repatriezi la urmatoarele alegeri, eventual pe 2000 €/lună, brut, din care sa-ti ia tie jumate ca sa imi dea mie. Eventual adu-i si pe baietii aia doi de i-ai nenorocit pe viată, că, la aritmetica mea, cam asa imi dă, ar fi nevoie de vreo 3 ca tine, aici, ca sa am eu siguranta frecatului nesimtit de pula simțită, pana ce moartea ne va despărți. Vorba aia, nimic nu-i mai bun ca iarba verde de acasă. Ti-o usuc si rulez eu, dacă e, numa’ sa vii îndărăt.
Daca, doamne-fereste, se duce PSD-ul dreacu pana atunci sau nu reuseste sa te aduca acas’, pula pensii. Nici simtite nici nesimțite.
Pai, daca Dragnea e ultima speranta, esti pensionar cu drepturi depline, pula mea.
Pe de alta parte, asta compliment, plm, 2000 de euro brut. Pai, coaie, acolo mai si munceam si tot nu am vazut peste 1200e net (era sub 2000 brut). Vorba aia, ma magulesti. La norocul meu, as obtine cel mult 700 de euro 🙂
Oricum, stai linistit, pana iesim noi la pensie…nu vor mai exista pensii. Vorba aia, iti faci sange rau de pomana.
Mai repede m-ai convinge pe mine decat pe ei, vorba aia.
Ce dracu’, ma, eu stim ca glumim, da’ tu crezi ca daca ne puteam intoarce in Romulania asteptam sa fim invitati? De altii nu stiu, da’ daca mai puteam trai acolo ma-ntorceam fara probleme. Da’ nu mai pot. E ca si cum te-ar trimite unu’ pe tine sa traiesti in 1500. Asa, fara apa curenta, electricitate sau toaleta. Da-i drumu’, baga mare. Vezi cat rezisti.
Cam asa-i cu Romulania pentru astia plecati. Ai citit postu’ de azi? Coaie, ma uit la lista aia de “adeverinta aia, adeverinta alta” si mi-ar sta ceasul de furie daca ar trebui sa fac aia. CE PULA MEA E CU AROGANTA ASTA JEGOASA? Gen cine pula mea se cred toti impingatorii aia de dosare cu sina, manca-mi-ar pula? Sa stau la cozi sa cer “adeverinte” pentru a RENUNTA la ceva? Si ce adeverinte!
– Certificat de cazier judiciar. Adica o chestie pe care-ar putea-o vedea in 3 secunde folosind CNP-ul sau pula mea. Dar nuuuu, sa ma duc eu sa stau la coada, nu-i asa?
– adeverinţă privind situaţia la zi a debitelor către statul român, eliberată de administraţia financiară din localitatea ultimului domiciliu în România; Din nou, o chestie pe care ar putea-o verifica in 3 secunde fix la fel.
…iar eu sa ma duc, sa muncesc, sa stau intr-o cosmelie de 3 ori mai mica – cu ghena la nas – sa merg cu metroul (ca-s scumpe masinile), sa respir doar praf si duhoare de canalizare (ca-i capitala europeana), sa am numai puradei, pirande, bulibase si stabori in jur, sa am vecinu’ care bate cu ciocanu’ in Dacie sambata dimineata la ora 5 sub geamul meu si la 6 a doua trezire cu sfanta vizita a gunoierilor, sa primesc un salariu de X ori mai mic – si din salariul ala sa platesc taxe cu care sa fie platite salariile cacatilor astora cu mecla, degraba-bagatori-de-adeverinte-in-dosare-cu-sina? Pe bune?
Sa nici nu discutam de politica, economie sau lipsa de speranta. Alea nici nu mai conteaza. Da’ sa le platesc salariile (si pensiile) jegosilor alora cu “n-aveti timbru fiscal de 3,14 lei de la posta, mergi in strada cutare la ghiseul X”? Si la orice pas, da’ ORICE PAS, sa trebuiasca sa obtin stacku’ de “adeverinte” pentru a justifica angajarea pilei nepotului verisoarei matusii fratelui baiatului care-i prieten cu portaru’ lu’ Dragnea. Pe banii mei. Si pe timpul meu. Iar cand zic asta, sa vina unu’ din labagiii aia mioritici si sa-mi spuna ranjind cu dinte-pauza-gaura-lipsa “daca nu-ti place, pleaca in alta tara” – asa, fericit ca “mi-a zis-o el”, convins ca n-am cum si unde.
Stii ca erau minciunile alea obosite ale lui Geoana “dam 20,000 fiecarui roman care se intoarce”. Sarim peste faptul ca 20,000 * 7 milioane de romulani plecati ar baga Romania in groapa, da’ coaie, eu nu m-as intoarce nici pentru 100,000. Doar zic.
Cat despre Alex, ala s-a dus sa-si inchida PFA-ul inainte sa plece din tara. A stat la o coada de-aia care iesea muuuult din cladire si se intindea pe ditamai strada. Si cand i-a venit randul, a inceput sa-i comenteze aia de la ghiseu ceva, nu mai stiu ce. A inceput asta sa zbiere, ce pula lui e cu cacaturile astea, a venit sa plateasca, sta la coada sa plateasca si i se mai si comenteaza? Si, ce sa vezi – l-au luat restu’ romulanilor la rost, nu-i e rusine, de ce urla, ce, nu poate vorbi normal? Iar dupa ce l-a inchis, i-a venit ceva instiintare de plata, ca e dator cu nu stiu ce suma. Chit ca inchisese PFA-ul mortii sau ce pula mea facuse el acolo – si deja plecase din tara de cativa ani. Dupa care s-a imbolnavit maica-sa de cancer la san, ca orice femeie care se respecta. Si se ducea femeia sa cumpere citostatice – se intalnea cu o pizda de la o farmacie care i le vindea pe sub mana intr-o statie de tramvai. La suprapret, desigur – ca-n farmacia de unde i le aducea “nu mai erau”. As plati serios sa vad scena in care se duce un romulan la Alex sa-i spuna sa se intoarca in Romania, cred c-ar face toti banii.
Sincer-sincer, poate pe Vladut l-ati convinge cu suta aia de mii teoretica. Nu garantez, da’ poate. Numai ca fix pe Vladut nu cred ca l-ati vrea inapoi 🙂 Nu de alta, da’ are 7 dani in munca la negru si de impozite a citit ceva intr-un film cand era mic.
Cum am zis, eu stim ca radem, glumim, alea…dar voi, cei care-ati ramas in Romania, habar n-aveti cum va vad aia plecati de-acolo si ce v-ar face, la o adica. Habar nu aveti. Cele mai oribile chestii la care va puteti gandi ar fi doar preludiul.
Abia astept sa ma duc si eu sa-mi inchid PFa ul sa-mi ceara aia adeverinta de pula din cerb de aur stropita cu sperma de minotaur.
Plus datoria imensa de 1 leu la ANAF, macar sa mi-o dea pe ma-sa sa le-o fut.
PFA-ul are minunata chestie ca este pe PF si este responsabil 100%. Adica, daca ai o problema te fute pe persoana fizica. Conturi, case, tot.
Spor la aratat muie, cu datorii pe pfa.
@Manowar: cu faza aia cu cerut adeverințe peste adeverințe, iți dau dreptate, chiar e de cacat. De fapt e mai de cacat decat crezi: ma, pana in urma cu câțiva ani, exista o explicație. Nu spun justificare, da? Explicatie. Din cauză că atunci cand au inceput institutiile in Romania sa isi faca baze de date electronice, fiecare a fost lăsată să o facă cum a taiat-o capul. Cu ce sistem sau platformă sau plm a vrut fiecare. Nu știu sa explic in termeni tehnici dar cred ca stii tu mai bine ca mine ce vreau sa spun.
Nu a luat nimeni in calcul că va veni o vreme cand o altă institutie va vrea sa aibe acces online la baza ta, adica sa nu mai stea zike, saptamani sau chiar luni să itibtrimita o cerere scrisă sa ii comunici tu ceva (gen Consulatul Romaniei din PLM sa consulte baza de date numita Cazier Judiciar a Ministerului de Interne, ca tot dadeai tu exemplul cazierului). Ok. Si au fost din ce in ce mai multe baze de date. MI, vreo 10-15(evidenta populatiei, pasapoarte, permise auto, inmatriculari, arme, urmariti, arestati, plm) ANAF, tot asa, vreo 15-20. Alte asemenea institutii mari, cate 5-10 baze proprii, pe diferite capitole. Plus o puzderie de institutii mai mici, fiecare cu 1-2 bucăți. Recom, Vămi, Forțele de Munca, Sanepid, mama-dracu…
Intr-un final si-au dat seama ce cacat au facut, adica acum vreo 8-10 ani din cate stiu. Ma rog, poate si-or fi dat seama mai devreme, sunt sigur ca unii, mai cu viziune, poate it-işti, poate pur si simplu mai umblati pe afara, si-au dat seama chiar de la inceput ca nu e bine sa le faca fiecare de capul lui, dqr cine sa-i asculte? Generatia Iliescu, Constantinescu, Vacaroiu, Ciumara, Hrebenciuc samd? Yeah, right. Acum 8-10 sa zicem ca s-au hotarat sa ia taurul de coarne, in sfarsit. Numai ca era o problemă. Ca taurul nu mergea luat de coarne, ci doar de pulă. Mai mult, era un taur nu cu o singura pulă ci cu cateva zeci/sute.
Și na, apuca-te să “unifici” bazele alea.
Aici chiar nu mai stiu ce vorbesc, nu stiu dacă unificare se numește, cert e ca s-a vrut sa se faca o…platformă (?) sau cum plm i-o zice de la care sa ai acces la toate astea. Bă, acu nu stiu eu cat de pricepuți or fi cei de la STS, că pe ei a cazut magareata, cert 3 ca a durat cativa ani. Nu stiu daca din vina lor dar stiu sigur ca unele baze au fost extrem de greu de…integrat (?) iar altele pur si simplu imposibil. Repet, nu stiu de ce, din ce am inteles ar fi vorba de faptul ca nimeni nu a luat in calcul acum 20-15 ani, cand au inceput toti sa-si faca baze de date, sa le faca cumva astfel incat, pe viitor, sa poata fi puse la un numitor comun. Stiu, termenii mei sunt vraiște dar nu mă pricep.
Ideea e ca, totusi, in prezent, marea lor majoritate au fost, cum-necum, integrate. Si, crezi sau nu, pe anumite capitole, stam mai bine ca mulți din astia de pe afară, am avut ocazia eu, personal, de cateva ori, să arat pe viu catorva (nemti, olandezi, francezi, spanioli) ce pot accesa de la calculatorul meu de birou si in cate minute pot face un “profil” sau obtine “situatie de lucru” – nu intru in detalii. Si multi au spus ca ei, la ei acasa, nu au acces atat de usor/rapid la atatea date, din atatea locuri (baze de date). Sigur, unii aveau la altele la care nu avem noi, fie pentru ca inca se lucreaza la integrarea bazelor lu’ Pește, fie pentru ca, pur si simplu, nu avem anumite baze de date.
In fine, asta voiam sa iti spun. De la calculatorul meu pot scoate cam tot ce ti-ar cere ăia tie să le aduci, daca ai vrea să te lepezi oficial de romulănie. Ba, si nu sunt eu cine stie cine dreacu, cu vreun super-ornis si plm (nivel de acces). Dar lucrez cu datele alea, cu unele mai mult, cu altele mai putin, cu unele mai des, cu altele mai rar, cu unele chiar deloc dar na, nu se stie niciodată, deci, plm, se poate. Ce dura acum cativa ani 2-3 saptamani, sau o lună, sau never, ca sa aflu niste informatii, că, pana trimiteam eu adrese in 20 de locuri, pana treceau pe acolo prin 20 de lanțuri de functionari care sa le inregistreze, sa le aprobe, sa le repartizeze cuiva care sa le rezolve apou inapoi, sa le semneze, sa le vizeze, sa le inregistreze de iesire si da mi le trimită, azi imi ia 20×cateva secunde/minute, la o adică.
Asadar, se poate. ASTA e cel mai de cacat. Nu ca, plm, e nevoie de cazier. Da, este, probabil. Nu atiu de ce, nu conteaza. Nu ca e nevoie sa vad dacă ai ceva datorii, da, este, ok. Bă, dar dacă acum SE POATE sa vezi tu, direct, in 3 minute (cu tot cu scosul la imprimanta), fie ca esti la 5 km de baza aia de date, fie ca esti la 5000, de ce plm mai vrei să ti le aduca ăla? Ok, sa vina personal Manowar la consulat sa depuna cererea, nu on line, ca poate ii face cineva vreo glumă proasta (sau buna, depinde) si aplica in numele lui pt renuntare la romulanie. Ok, sa vina personal, uite, ba nene, sunt Laiviu X, am venit sa divortez oficial de voi, uite buletinu, uite CNP-ul, ok, uite si banii de taxă de renuntare, ma duc afara sa fumez o tigare pana verificati voi daca e ok, dupa care, daca da, va predau buletinul, pasaportul si plec la treaba mea si mă anuntati voi, pe mail, cand nu mai scrie RO pe plm…
ASTA, e, cum ziceam, de adevarat cacat. Durerea-n pulă.
Da, pula mea, maimutele alea isi imagineaza ca o sa stau sa alerg pe la cozi prin Bucuresti (ultimu’ domiciliu, right?) sa obtin “adeverinte” de la tot felul de naparci.
Pai, sa-mi suga pula.
Chestiile alea cu interconectarea si pula mea ar avea sens. Ar avea. Dar nu au. Intamplator, ma pricep suficient de mult si la baze de date incat sa pot sa-ti spun linistit ca-i bullshit. Sigur, Gheorghe a pus Oracle, Ionel a pus sybase, cutarescu a pus postgresql – sigur, dar toate merge foarte frumos exportate si importate fara probleme intr-un cacat centralizat.
Da’ hai ca-ti zic eu adevarul, ca sa nu ne cacam pe noi aiurea-n tramvai. Adevarul e ca astea se pot face in haaaai, o luna de zile. Cel mult. Gen le fac eu intr-o luna, pula mea, singur. Da’ nu aia-i problema. Problema e ca, plm, ce faci cu toti impingatorii aia de dosare cu sina daca le iei munca? Ii dai afara? Pai, aia sunt cei care te voteaza, ce dracu’…
D-aia nu se face. Nu ca “probleme tehnice”.
Ma, da și totuși nu chiar. Evident că cineva, undeva, a luat in calcul și asta, faptul că mai multa tehnologie inseamna mai putini functionari si, deci, mai putine voturi. Evident ca cineva, undeva, încă mai face genul asta de calcule.
Pe de alta parte, evident că te pricepi “suficient de mult” încât sa stii cu ce se mănâncă subiectul.
Si, totusi, nu. Cum spuneam, la un moment dat s-a decis totusi sa se se facă. Partial ca au fost impinsi de la spate de niste conditii puse de UE, NATO si alte de-astea (Europol, frontiere, vami, importuri fara taxe etc), partial ca cineva chiar a vrut sa faca ceva, cert e ca lucrurile s-au urnit din loc.
Acum, na, ca sa zic ca da, tu le-ai fi facut intr-o lună iar lor (STS) le-a luat câțiva ani (si inca nu s-a terminat), nu stiu. Habar n-am, sincer, la ce nivel, in comparatie cu tine, or fi aia din STS care s-au ocupat sau se ocupă încă. Habar n-am daca or fi doi, zece sau o sută. Mai mulyt ca sigur ca or fi si printre ei IT-isti ca aia de zici tu,din firma ta, de nu știu de capul lor dar, mă, n-or fi chiar toți niste trogloditi sinistri. Da, poate se putea face mai repede, desi chiar ar fi trist sa se fi putut face de catre un singur om, intr-o singura luna, poate n-or fi fost destui ca sa o faca mai repede, poate o fi fost si vesnica birocratie, aprobari si vize si cereri si rapoarte, poate o fi si chestie de securizare, că, totusi, nu se poate accesa platforma aia integrată, sau cum i-o zice, de pe orice calculator (la noi sunt cateva, dedicate, altele decat cele cu acces la internet, e nevoie de un token, caruia nu stiu ce i se schimba periodic, codul pulii, parola, plm, da, stiu ca râzi dar pentru mine e klingoniană cultă, asta, ce incerc eu sa spun aici). Cert e că la unele, din cate am inteles de la unul care a avut ceva legatura cu subiectul, chiar n-au avut ce le face, pur si simplu nu se pupau cu…dracu stie ce, au trebuit reimplementate toate datele intr-o baza nouă, compatibilă cu…, sau plm.
Dacă as sti sau crede ca esti curios, si n-or fi cine stie ce draci de informatii secrete, as putea afla mai exact ce si cum si de ce si plm, problema ar fi sa tin minte suficient de multe si de mult timp pana as ajunge sa le scriu aici. Adica foarte improbabil. 😀
Si totusi da.
Am aratat deja ca nu am o problema cu a importa date dintr-o baza de date in alta. Cu 23 de milioane de intrari. Si ca merge OK.
Orice chestie care se poate numi “baza de date” poate exporta in csv sau ceva similar. Orice chestie de genul ala poate fi prelucrata sa iasa de-un .csv sau .sql.
Nu fac aia jigodiile pentru ca nu vor, nu pentru ca nu se poate.
Nici n-am zis c-ar fi.
Zic ca nu vor, nu ca nu pot.
Chestiile alea cu “nu se poate” sunt vrajeli pentru fraierii care nu se pricep la asta. Iar aia le inghit, ca oricum nu pricep despre ce-i vorba – ce altceva ar putea face?
Nu-s curios.
Stiu deja – 101% – ca se poate si ca-i banal de facut. Stiu si de ce nu e facuta – ca n-ar avea ce face statu’ cu probabil 500,000 de bugetari care nu stiu sa faca nimic util si nu se pot duce in sectorul privat. Si pentru ca, pula mea, de ce sa nu-ti ia totusi o taxa (ca dai si bani, nu doar pierzi timp) ca sa verifice ca n-ai cazier/datorii etc.
Arata-mi unul care sustine ca-i greu sau ca nu se poate si-ti voi arata un dobitoc sau un mincinos.
Ba, tu te-ai intrebat vreodata de ce trebuie sa bagi “timbru de coispe lei de la posta”? Adica, daca-i vorba doar de banii aia, de ce nu poti plati pur si simplu cu cardul taxa aia basita, pe loc? De ce trebuie sa te duci la posta si de ce trebuie sa cumperi (dupa ce stai la coada, desigur) un obiect de-ala? Gen nu poate citi cineva o chestie fara timbru? Are cineva clasor acolo si face schimb, da timbre de 3.14 lei pe colite cubaneze sau…? Da’ pula mea, ce cacat sa mai faci pe urma cu posta daca-i iei clientii garantati? Si mai sunt si aia care fabrica timbrele…o gramada de joburi, boss. Da’ statu’ n-are bani de diverse, poate n-ai aflat.
Treaba aia cu adeverintele pentru asta-i facuta: pentru a justifica sute de mii de non-joburi. Du-te la ala, stai la ghiseul ala, la institutia aia – institutia aia care cumpara imprimante pe ace (lol) ca sa-ti printeze tie “adeverinta”. Si tus pentru stampile. Si hartie pentru printat. Si care plateste salarii ca sa apese o vaca nefututa pe “print”. Si contracte de mentenanta (in Romania probabil pentru Windows XP sau 98, pula mea). Si multe altele.
Dupa care te uiti cand iti scoate tanti adeverinta si, ce sa vezi? Din calculator o scoate, manca-i-as talentu’ ei de parasuta. Nu se duce pe scari 10 etaje sa vina cu un dosar in brate si sa caute printre file. Adica sunt deja informatiile alea intr-o baza de date. Si apare intrebarea “de ce nu-s (cel putin partial) publice bazele alea de date?” Care-i problema daca pot vedea daca CNP-ul cutare are sau nu are datorii fata de stat? E ceva secret in asta? Ceva ce trebuie ascuns? De cine? De ce? La fel si cu cazierul. De ce nu-s publice chestiile alea? CNP-ul cutare – are sau n-are in pula mea cazier? Care-i treaba de trebuie ascunsa asta? Sa nu stie Gheorghe ca vecinul lui e violator sau spargator de locuinte sau de ce? De ce trebuie sa merg sa stau la cozi, sa iau “timbre”, sa completez cereri, sa cumpar “dosare cu sina” si alte alea pentru atata lucru?
Pai, cum am zis – pentru ca trebuie “justificate” sute de mii de non-joburi cu dedicatie pentru baietii de comitet de la partid si pentru rudele lor. Glorie socialismului si muie lui Ciolos cu sanki taiatul de hartii. Las-o moarta.
Cei mai epici mi se par aia care cer certificatul de nastere, buletinul SI pasaportul. Si prostii care nu-nteleg ce ultramafie e asta.
Ma, interconectarea nu inseamna import – export. Nu merge ce zici tu cu “le iau de la voi si le vars intr-una mai mare”. Ca datele alea sunt produse/consumate de niste aplicatii pe care trebuie sa le ai in vedere.
Absolut.
Si am neaparat nevoie de aplicatiile alea, ca altfel din ce-ar trai bietu’ Sebi Ghita, asa-i?
La posta nu se mai vand timbre. Sau nu la orice posta, ca am cautat eu si m-au trimis la alta. Da, paradoxal, da’ ce vrei sa fie asa de usor, sa reuseasca toata lumea? Tre’ sa fii expert in birocratie, Vogon LVL 99.
+1 Just Me.
Da’ ce vrei, lumea inca mai face bani din acte printate. Vrei sa moara de foame?
E o stare de spirit, boss, si la privați. Am o treaba cu banca cu creditu’. Mereu am treaba cu bancile, dar in afara de asta a trebuit sa le completez un formular ca sa ceara ei de la fondu’ de garantare sa aprobe ridicarea ipotecii. Lasa ca a durat 2 saptamani sa ajunga actele la aia.
Altceva vreau sa spun.
Mi-a zis doamna de la banca sa printez si completez formularul trimis pe MAIL, DE MANA, CU PIXU’ , sa-l scanez si sa il trimit pe mail, dupa care, sa-i duc originalul data viitoare. Eu, fiind la tara, fara sa am magaoaia de printat si scanat la indemana, am facut “pe desteptu'”.
Mai ales ca nu am mai semnat hartii cu pixu’ de vreun an ? Exceptandu-le pe alea de la stat, desigur.
Adica am salvat wordul ala ca PDF, l-am deschis cu telefonul intr-un program de fill and sign, cred ca adobe, am completat de mana, dar nu cu pixul ci cu degetul pe ecran, am salvat si am trimis ala. Era si scris cu albastru. Nici nu s-a prins doamna.
Am vorbit zilele trecute la telefon si mi-a zis sa-i aduc “originalul”. I-am explicat frumos ca ala e originalul si mi-a zis ca nu e bun digital. Trebuie CU PIXUL, n-auzi? Mai bine nu-i spuneam nimic, si i-l duceam printat. M-am uitat la el, zici ca e cu pixul :).
Asa ca data viitoare cand ne intalnim, va printa dumneaei formularul, eu il voi completa de mana, cu PIXUL, il vom antedata, normal, si-l va atasa dumneaei la dosar ca fiind original. Chiar daca-i fals, ca originalul l-am trimis deja, chiar daca cred ca-i ilegal din partea amandurora sa facem asta, tehnic vorbind.
Am incercat sa rationez, dar mi-am dat seama ca ma costa mai mult decat un dosar cu sina.
Gandirea este grele. Este foarte grele.
Ba, in primul rand, tie nici macar NU ITI TREBUIE nu stiu ce cacat complex de interconectare.
Concret, discutam aici de doua verificari: ai sau n-ai cazier si ai sau n-ai datorii la stat. Chestiile astea sunt stocate deja in ceva baze de date.
Ba, in cel mai rau caz, poti sa iei cacaturile alea cu niste selecturi banale, daca esti prea prost pentru a intelege de ce vrei sa centralizezi totul (ca sa nu mai ai nevoie sa alergi intre 10 institutii diferite pentru orice cacat). IN CEL MAI RAU CAZ.
“+1”
facepalm.jpg
Ma coaie, stiai ca exista baze de date paralele in cadrul aceleiasi institutii(casa de sanatate a pulii)? Mult succes sa extragi informatia aia de acolo cand nici ei nu stiu ce si pe unde au mai inregistrat. Nu le-a luat decat un an sa gasesasca platile facute, desi le-am dat totul mura-n gura, legat de platile respective.
De prin 2012 bazele alea de date au trecut la ANAF. Chice ce: nici pana in ziua de astazi aia nu au fost in stare sa le descurce si sa le puna cap la cap, desi trebuie sa emita niste decezii de incasat bani pe baza lor.
Ce sa zic, mult succes sa rezolvi tu chestia asta plus inca coispe ca ele intr-o luna.
Si ca sa fie clar: vorbim despre ce exista acum in sistem, nu despre ce ar fi trebuit sa fie. Eu rad cu spume cand o bagi pe aia cu “Chestiile astea sunt stocate deja in ceva baze de date.”
Mai spart cu cazierul si cu datoriile pe CNP si cu migrarea datelor in 30 de minute,
Bai, chestiile alea deja exista. Adica datele. Bazele de date cu CNP vs. cazier si CNP vs. Datorii. Nu stiu de cand dar exista.
Le-au migrat deja, gen. Forget about it.
Da-s mai multe probleme. Una ca nu scriu angajatii statului selecturi. Daca ar angaja aia numa’ sql experti totul ar fi simplu.
Mergi la o institutie unde ai nevoie de acte :”Stai un pic Manoware sa mai pun o tabela in join si doua, campuri in rezultate; gata, am rezolvat.”
Da vezi aici.
Pula mea, lucrez cu asta si utilizatorii nu inteleg limba noastra. Nu numai aia de la stat. Niciunii. De aia castigi tu 100k, iar ei 30.
Si tre’ sa mai fie unii care inteleg si limba noastra si limba lor si le fac aplicatiile. Nu, nu 3 ecrane cu campuri si rezultate. Tot procesul clicka-clicka. Si-s multe. Si fiecare sef de directie vede lucrurile altfel si procesele nu se pupa nicicum. Si problema e interfatarea dintre ele. Care este de sa-ti bagi pula. Adica este deja. Nu ca nu este deloc si o faci tu acum best possible way.
Stii, cu siguranta, ca e mai complicat sa schimbi un lucru vechi, sau facut prost, decat sa-l faci pe tot de la capat. N-ai cum sa nu stii.
Acestea fiind zise, de ce eu totusi nu-mi vad nota obligatiilor de plata cand caut dupa CNP/CUI-ul meu in site-ul ANAF?
Pentru ca, futu-i in creier de idioti ( asta intra la defaimare ?) , declaratia pulii 600 ( precum si restul) unde le spun ce am incasat, sau ce cred ca incasez , se completeaza DE MANA, pe hartie, se scaneaza si se trimite online, semnata si stampilata. Nu se accepta date completate intr-un formular web ( de exemplu) pe care sa le poti pune simplu intr-o tabela . NU.
Un pulete trebuie sa citeasca cu ochii lui declaratiile astea, dupa ce le printeaza si le pune intr-un dosar, sa le bage in baza de date cu mana lui, si cu greseli, normal, ca asta fac userii – si dupa ce termina ei de facut asta vezi daca sunt datele consistente ca sa-si poata utilzatorii genera documentele din sistem.
Iar asta nu-i ca nu se poate face sau ca e complex. Sigur, sa le faci PE TOATE e complex, ca statul roman are multa birocratie si sunt multe formulare si formularici pentru care tre sa faci interfete web tabele in baze de date si procese de interconectare intre tabelele alea si altele.
Gen , de ce pula mea crezi ca ii spune Declaratia 600, de la ANAF. Ca sunt doar doua ? Ia spune, te bagi sa faci 600 de tabele interfetele web pentru ele si procesele de conectare a datelor ?
Asta doar pentru ANAF.
A, da , sa faci o migrare de date e un proces de cateva luni, in functie de cat de idioti au fost aia care au produs datele alea in primul rand, ca nu-i numai treaba tehnica acolo.
Ca sa intelegi eu stau de o luna ( nu am muncit atat) ca nu pot sa migrez 29000 de clienti ( nu 23 de milioane) dintr-o baza de date SAP in alta baza de date SAP. Tabelele DEJA exista. Procesul de migrare exista, eu trebuie sa fac niste dezvoltari minime. Doar ca datele sunt proaste si nu trec de validarile standard. Gen adrese fara cod postal, coduri de taxe (VAT Codes) lipsa sau care sunt gresite, adica nu trec de validarea formatului standard pe o anumita tara si toooot felul de cacaturi ca dupa niste transformari tehnice am migrat cu chin cu vai cca 13k clienti, iar la restul discutam despre ce putem facem : Obtinem datele corecte, sau dezactivez validarile in sistem si introducem datele PROST, ca tot au facut asta unii mai inaintea noastra?
How about that ?
Da’ nici nu trebuie sa fie, ma, muie. Mai stii php-ul ala la care te-ai uitat tu?
OK, selecturi nu scrie, da’ sa dea un click stie, nu?
Coaie, cel mai bun mod ar fi s-o faca acum de la zero, importand toate datele alea. Am explicat deja de ce: ca sa nu mai stai sa umbli intre 200 de institutii si sa nu stie stanga ce face dreapta.
Ca sa-ti dau un exemplu, cand il trage politia pe-un nene pe dreapta, sa vada ca hopaaaa, baiatu’ asta are datorii la stat – ia sa oprim noi masina asta gaj. OK, nu-i un exemplu grozav, da’ intelegi ce zic, nu?
Coaie, ma pis pe mortii lui de politruc si pe cum vede el chestiile – eu vorbesc de “Se poate sau nu se poate, e simplu sau nu e simplu”. Politrucu’? Mars afara la dat cu matura, boss.
PENTRU CA SUNT IDIOTI PE INTERNET CARE DAU CU +1 CAND LE EXPLICI DE CE TREBUIE SA FIE UN SISTEM CENTRALIZAT CA SA NU MAI ALERGE INTRE 1000 DE INSTITUTII SI 200000 DE SISTEME, COAIE.
Sorry, da’ nu m-am putut abtine. Am incercat s-o formulez, da’ nu suna la fel de bine, stii ce zic?
Da, numai ca nu se pune problema la subiectul asta, unde, vrei, nu vrei, ai datele alea – pentru ca buletine, adrese etc.
Te duci tu frumos la tine-n portofel si vezi ca ai acolo adresa. Si nu doar acolo, probabil.
Da’ hai sa ne cacam pe noi si s-o ardem in +1 si in “sefii de directie herpaderp”.
Pai baga-mi-as pula-n mortii lor, cat de greu e sa hotarasti treaba asta ca guvern si s-o faci? Ca NU iti ia o luna. Nu-mi mai spune de cacaturi de-astea, ca n-ai ce sa-mi zici cand eu trag toata baza de date a unui site fara sa am acces la baza lor de date – doar asa, cu crawling and shit.
…iar tu imi spui ca nu se poate, avand acces la sisteme. Pai du-te coaie-n pula mea atunci si intreba-te de ce nu-ti vezi nota cand cauti dupa CNP/CUI, ca mie-mi convine – pot sa stau pe margine si sa zic “plus unu” si eu.
@Manowar (sau alți vorbitori de chineză): a asemenea bază centralizată ar presupune ca toți cei care au acces la ea, sa aibe acces la absolut tot ce e in ea? Sau ar putea fi puse, tehnic vorbind, niste restrictionari, niste nivele de acces, in functie de, nu știu, cine interoghează, ce interoghează, plm?
*o asemenea bază.
@Big A: Manowar zice că nu are nicio problema să fie alea publice. Eu am, de exemplu.
Dar tehnic vorbind, da, normal,poți să impui restricții și să dezvolți un concept de autorizații și la nivelul bazei de date ( există suport pentru asta ) și la nivel de aplicație . Nici asta nu-i neapărat complicat dacă nu vrei niveluri de access foarte complexe.
Da, in cazul asta ar avea sens o bază de date centralizată. Pe diferite nivele de acces. Mergând pe exemplul lui, chiar așa forțat cum recunoaste chiar el, ar fi o logică sa vadă instant politistul de la circulație daca ai datorii la stat (din pacate acum nu vede instant nici macar daca ai cazier sau pernis de port-armă, ceea ce chiar ar fi mai important sa stie din momentul in care te opreste). Totuși ar fi cam aiurea sa vadă tablagiul ăla tot ceea ce ar putea/ar trebui sa vadă, sa zicem, un procuror DIICOT sau medicul chirurg care urmeaza sa te opereze.
Cat despre a fi publice bazele de date, adica chiar publice, a zis-o, probabil, cu gandul la cele două despre care se referise anterior, cazierul judiciar si cazierul fiscal. Sunt sigur că nici lui nu i-ar conveni sa fie publica aia de evidenta populației, sa poata vedea oricine-oricui adresa/adesele actuale si foste, nevasta, copii, părinții, frații etc, cu tot cu adrese si poze si plm, inclusiv cine a mai locuit vreodată la adresele respective. Sau sa vada oricine-oricui toate locurile de munca, cu tot cu perioade, funcții si salarii. Sau sa vada toata lumea, inclusiv firmele concurente, cu ce firme faci/ai facut tu afaceri, ce sume ai platit/incasat de la ele, ce furnizori/clienti ai, ce, cat, cand si (de) unde ai importat/exportat samd. Sau cand si incotro ai iesit din tara si cine mai era cu tine in avion, eventual pe scaunul de lângă.
Da, cu cazierul si eu as fi de acord. Sa fie public, nu doar accesibil oricarui functionar. Chiar public. Ok, daca tie, proaspat liberat din puscarie după o pedeapsă pentru viol/crimă/pedofilie/ascultat Florin Salam cu muzica la maxim, nu iti pot interzice sa iti cumperi o casa oriunde vrea tricepsul tau tatuat cu tribale sau Jeny, te iubesc, măcar lasa-mi mie posibilitatea sa nu imi cumpar una langa tine. Dreptul tau la imagine? Ma pis pe el, ai renunțat la el IMPLICIT, adica ti-ai asumat riscul pierderii lui atunci cand te-ai hotărât sa faci fapta, asa cum ti-ai asumat riscul pierderii libertății.
Voi intelegeti cuvantul “partial”?
Stiti ca exista si select x, fara joinuri, nu doar select *, sa zicem, in functie de cine esti?
Da, politistul ar trebui sa vada daca ai cazier, daca ai asigurare etc. Nu e necesar sa vada cine iti furnizeaza materia prima pentru firma ta de fabricat dildos roz. Are cine sa vada aia, daca e necesar.
@Manowar. Eu spuneam că nu e ok să vadă oricine. Am înțeles exemplul tau cu violatorul vecin și că e bine să știi. De acord. La aia cu datoriile la stat am un contraexemplu. Am bani de dat, am datorii la stat, lol. Se pregateste statul să mă execute, iar eu preventiv vreau să vând ceva mașină , casă , ca să scap de belea. Tu ești Doru Negustoru și faci un minim de research. Ma poți strânge de coaie. Nu-i ok. Înțelegi unde bat?
Legat de politie. Aia pot să vadă și acum dacă am datorii. Le trebuie un user in ghișeul.ro, atâta tot. Și dacă am asigurare sau rovinieta . Informațiile alea doua chiar sunt publice. Trebuie doar să aibă o chestie cu internet și bunăvoință, sau regulament in sensul ăsta. Am un vecin polițist care era indignat că i-a fost luat talonul și a fost amendat de un coleg pe motiv că nu avea asigurare RCA. O făcuse online și nu venise copia fizica acasă. Meletianul a zis că el nu crede in mailuri și că nu verifică pe niciun online că statul nu ii dă lui telefon cu internet să verifice pe net; legea e clară, tre’ să ai hârtii .Zbang, amendă , talonul și jos numerele de pe mașină. Nu am putut decât să mă bucur,chit că tipul îmi e amic. E bine să guste și el.
Dar înțelegi ideea? Lucrurile astea există,poate nu în cel mai bun format, dar sunt accesibile , chiar și public.
Dar nu sunt folosite, că n-avem, dom’ne regulament. Și nici bun simț.
În concluzie, rămânem români, până una alta 😀
Daca nu in Google Maps si-n cuget si simțiri, măcar in baza de date, sectiunea CRDS.
Si, vrei simpatie? Pai, daca aia vrei, nu mai trai pe banii altora, bo$$.
Contracontraexemplu: dar poate vii la mine si imi ceri imprumut. Poate ma uit si vad ca ai datorii si nu raman tepuit.
Pai, nu?
Nu vreau simpatie. Discreție. Nu e treaba ta. Dacă ești instituție de credit poți să afli. Nu am de ce sa vreau să fiu transparent. Nu aș vota, susține, așa ceva.
Poliția e interesată să știe datoriile mele la stat. Ok. Să îmi poată ridica mașina dacă nu mi-am plătit dările.
Nu toată lumea. Nu trebuie să îi poată fute pe toți grija de viața mea.
*Dacă vin să îmi dai bani împrumut îmi poți cere o adeverință că nu am datorii la stat. Pe care o printez eu online. Sau îți dau un link aprobat cu un snapshot. Am văzut asta la ceva certificari. Adică cu acordul meu. Nu ceri tu date despre mine că așa vrei tu să îmi faci profiling să mă exploatezi
@Orbu: daca vii “la mine” sa iti dau niste bani imprumut, vii pentru că intre noi exista vreo legătură. Prieteni, neamuri, colegi, vecini… Cumva se presupune că eu as avea o idee despre bonitatea ta, aia adevărată, nu in raport cu statul. Faptul ca ai datorii la stat poate sa nu însemne nimic, poate nu ai vrut sa le platesti, nu ca nu ai avut de unde. Prin urmare, chiar nu mi-as bate capul cu ce datorii ai catre stat, mai ales ca stim toți cat de prost e statul in raport cu debitorii. M-ar interesa mai degraba daca ai loc de munca si pe ce bani, daca ai credite pe la banci, Provident sau pe la Nuțu Cămătaru, dacă ai centura neagră la karate (in caz ca nu mai raspunzi la telefon după data scadenta a datoriei)…de-astea.
@Big A. Ok, fiecare se inginerește social cum știe mai bine. Spuneam doar că dacă vrei să vezi că am datorii la stat îmi ceri mie acordul. Că tu nu colectezi bani pentru stat, iar eu cam trebuie să îți dau acordul ăla dacă vreau banii. Zic că nu-s de acord cu acordarea informații lor la liber pentru toată lumea. Nu de alta , dar poate datoriile alea sunt in litigiu, sunt pula mea. De ce să îmi fut eu imaginea că îi e lene lu Manowar să implementeze un sistem complex, ci vrea să facă unu simplu – să fie bine la toată lumea.
Oricum nu va fi niciodată asa ceva. Nici prin alte parti nu stiu daca e asa, gen baza reunita de date a FBI-ului cu a Departamentului ursilor grizzly din Alaska plus posesorii de trotinete din Florida. Desi in mod sigur DOD are acces la toate 3.
Cam asta e ce spuneam eu ca s-a facut la noi, o platforma de pe care sa intri in toate, fara sa trebuiasca sa ai user/parola/plm in fiecare. Sigur, platforma e administrată de STS (cred) si ti se dă acces doar la anumite baze, in functie de cum ii convingi ca ai vreo treabă pe bune cu acea bază. Ca am vrut sa intru si pe Baza de date cu Muieri Măritate si Plictisite si se cerea sa dovedesti cu jpg ca ai minim 12 cm de hard. 🙁 Am apasat Esc si a aparut un pop-up cu un negru care zambea condescendent. Probabil era adminu’ de serviciu de la STS…