Despre mortgage/ipoteca
Din nou, alt articol la cerere. Ne transformam p-aici in “la cererea ascultatorilor” si mai multe nu, pula mea.
Avertisment sec:
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
…prea subtil?
Bai, vreau sa intelegeti de ce spun chestia asta. Ca nu-i o treaba de-aia gen “iar incepe asta cu UK-ul…”. Nu. E vorba de-o chestie simpla: nu prea poti lua imprumutul ala in lei. Daca te duci la banca si ceri un imprumut in lei, o sa-ti sara plombele cand o sa vezi acolo conditii si dobanzi si pulameauri de-astea. Asa ca, vrei sau nu, vei fi impins sa iei un credit in euro sau in CHF sau in puli botswaneze. Si asta-i o teapa sinistra. Pentru ca economia Romaniei nu are vreo treaba cu economia zonei euro sau a Elvetiei si te poti trezi ca o belesti original, cum au mai belit-o multi altii inaintea ta. Vine banca si-ti spune ca de luna viitoare e dobanda 7% pentru ca herpaderp, libor, euribor, robor si mortimatiibor. Iar tie nu ti-a crescut salariul de doi ani si leul s-a cam prabusit si salariul tau e-n lei. Si brusc, de unde dadeai 20% din salariu pe rata, ajungi sa dai cam 65%, asa, sec. Si dupa ce termini cu rata si facturile, mananci sandwichuri cu paine, gen. Parca-parca nu-i amuzant. Si nu se opreste acolo – sase luni mai tarziu, herp, 9%.
Cam asta-i problema cu cumparatul in Romania cu credit. O belesti de nu mai stii cum te cheama. Asa ca, daca ai de ales, baga-ti pula si asteapta pana poti cumpara cu banii jos sau macar pana ai un avans serios – si cand zic asta, ma gandesc la un 35%, posibil chiar 50%. Stiu – enorm, greu de strans, herp, derp, alea. Nu. Daca e greu de strans, nu-ti permiti apartamentul ala.
Calcule
Vorbind de ce iti permiti, fa un calcul si fa-l la modul asta: salariul tau (net) pe luna * 12 * 6. Daca apartamentul costa mai mult de-atat, nu ti-l permiti. Aici nu ma refer la “e prea scump” (pentru aia vezi paragraful urmator), ci la “nu ti-l permiti”.
In ceea ce priveste “e prea scump sau nu?”, uita-te la cat te costa sa inchiriezi un apartament identic in zona aia (daca poti gasi pe undeva unul la inchiriat). Afli cat e chiria (sa zicem X), apoi fa calculul urmator: X * 12 * 15. Daca apartamentul costa mai mult de-atat, proprietarul cere prea mult.
Penultimul calcul: daca diferenta dintre rata (cat ai plati lunar daca ai lua imprumutul) si chirie (cat ai obtine pe el daca l-ai inchiria) este mai mare de 100 de euro, baga-ti pula-n el si nu-l cumpara. Scurt.
..si ultimul: daca rata e mai mare de 20% din salariul tau, nu-ti permiti apartamentul ala.
Puteti sa ma contraziceti, puteti sa faceti spume la gura pe tema asta (cu calculele; ambele), ca mie mi-e indiferent – stiu despre ce vorbesc si de ce.
Dar hai sa presupunem ca v-ati facut toate calculele (sau nu le-ati facut si sunteti dobitoci si mergeti la risc) si ati ajuns la concluzia ca voi vreti sa cumparati. Pula mea, banii vostri, viata voastra – sa va fie de bine. Now, cand e vorba de cumparat o casa cu imprumut de la banca, trebuie sa stii o chestie: indiferent de ce faci si de cat de destept te crezi, vei fi futut in cur. Stiu – “dar eu sunt destept, dar” – dar nimic: o vei lua in cur. Pana la cotor. Scurt pe doi. Ce poti face e sa controlezi cam cat de lunga e pula pe care-o iei – ca de luat o vei lua cu siguranta.
Sa iau, sa nu iau…
Linkul obligatoriu. Da, stiu, acolo e vorba de cum cumperi in UK, dar multe dintre chestiile scrise acolo se aplica indiferent de tara.
In primul rand, sa lamurim o treaba: daca ai de ales, NU IMPRUMUTA BANII. Stiu, suna a Captain Obvious, dar hai sa lamurim o chestie. Am auzit prea multi oameni spunand ca n-au avut de ales, dar dintre ei, cam 2% chiar nu prea aveau de ales (inclusiv subsemnatul). Ma rog, ai intotdeauna de ales, da’ uneori pare o alegere excelenta oricum te-ai uita la asta – si, de obicei, asta-i o iluzie.
Ce vreau sa spun cu chestia asta e ca e cazul sa te gandesti BINE DE TOT inainte de-a cumpara o casa. Nu te gandi la cum a fost in ultimii 5 ani. Nu te gandi la cum a fost in ultimii doi ani. Gandeste-te la cum arata treaba pe urmatorii 10 ani. Nu stii? There’s your answer – nu cumpara. Globalizarea si internetul au schimbat peisajul pentru multi – foarte multi oameni. Era o vreme in care iti luai un job la 25 de ani si puteai iesi la pensie de la jobul ala. Da’ vremea aia s-a dus si nu se mai intoarce. Daca aveam 100 de lire pentru fiecare coleg venit din alta tara care-si plateste un mortgage la el in tara…imi cumparam casa asta cu banii jos. Portughezi, spanioli, italieni, francezi, romani – care mai de care cu aceeasi poveste: sunt aici (Londra) pentru ca trebuie sa-mi platesc mortgage-ul la mine in tara si nu mai pot sa gasesc acolo joburi si chiar daca as gasi, salariile sunt prea mici pentru cat de mult am de plata. Suna cunoscut?
Ganditi-va un pic la astia. Si-au luat casa – unii chiar pe varf de criza, la niste preturi absolut aberante. Si trebuie sa munceasca s-o plateasca, evident, ca altfel o ia banca. Locuinta aia nu poate fi platita intr-un an, daca nu cumva e cumparata prin vreun oras unde-i 30k cu totul. Si nu-s prea multe alea. Asa ca, realist vorbind, o sa cam ai de munca vreo 3-5-10 ani pentru a strange banii aia, pentru a putea achita imprumutul. Nu e un dezastru, DAR ghici ce? Daca stai 10 ani intr-o tara, ca acolo se castiga bine, la ce pula mea mai vrei sa te intorci unde-ai mortgage-ul? Ca deja n-o sa mai ai treaba cu nimeni de-acolo dupa 10 ani traiti afara. La asta ma refer. Nu va aruncati ca “eu imi iau casa, ca eu cred ca mai stau aici 2 ani”. Daca n-ai un plan facut pe 5 ani (preferabil pe 10) NU CUMPARA. Nici daca te roaga banca in genunchi. Nici daca-ti ofera luna de pe cer. Pentru c-o sa ajungi sa-ti dai tesle-n coaie si nu vei vedea urma de simpatie din partea nimanui – cel mult mistocareala de internet. Am primit-o si eu, au primit-o si altii, asta-i regula. O sa le pese tuturor de tine cam cat iti pasa tie acum de aia care-au luat credite in CHF. Nici macar.
…iar treaba asta de mai sus nu se aplica doar pentru cei care ar putea sa plece din Romulania (ca-n principiu, textul asta e pentru romani, aia din UK ar fi trebuit sa se lamureasca la postul din linkul de mai sus). Bai, si daca vrei sa stai in Romulania ca asa vrei tu, gandeste-te bine, mai ales daca se intampla sa fii din provincie. Calculeaza-ti jobul (daca ai unul) si calculeaza-ti viitorul. Pentru ca traim intr-o epoca in care un oras poate ajunge falimentar in 5 ani. Si n-o sa te ajute cu nimic sa fii proprietar acolo – daca macar ai terminat de platit cosmelia ta pana atunci. Asa ca, repet, GANDESTE-TE BINE si calculeaza-ti bine de tot viitorul daca iei un imprumut de-asta, pentru ca e foarte probabil sa-l ai legat de gat 10 ani sau mai mult.
Cateva sfaturi
La subiect: apartament sau casa?
Bai, daca ai de ales, la aceeasi calitate, ia casa. Fara discutie. Nici nu are sens sa-nsir cele 10000 de motive pentru care NU VREI SA STAI LA BLOC. Daca totusi esti un romulan normal – de-ala care nu-si permite o casa – atunci, pula mea, ghinion: vei locui la bloc.
Asta fiind spusa, sa trecem la sfaturi.
1. Nu cumpara NICIODATA off-plan (adica, daca n-a fost terminat blocul, daca “mai trebuie finisat”, daca whatever). NICIODATA. O singura chestie voi povesti aici si ar trebui sa va lamureasca. Mi-a scris un cititor o chestie tare neamuzanta. A cumparat un astfel de apartament de la dezvoltator. Banca a cerut garantii. Un prieten de-al lui a girat pentru el cu apartamentul lui. A luat imprumutul tipul, a platit dezvoltatorului. Dezvoltatorul n-a mai facut blocul, a cheltuit/pierdut banii, dupa care s-a sinucis. Treaba asta se intampla prin Moldova (aia din Romulania). Banca nu are ce sa anuleze. Nene, ti-am dat banii, tu i-ai dat lu’ nea Caisa. Ala s-a sinucis, firma a dat faliment – plateste sau executam garantia. Misto, nu? Asa ca, pe scurt, NU CUMPARA OFF PLAN. Oricat de tentant ar putea parea. Vai, bloc nou, vai, pula mea, vai, discount – vai, mars la cacat cu ele.
2. Nu cumpara NICIODATA in zone in care inca se mai construieste, chestii sanki-rezidentiale. Te poti trezi ca stai inca 5 ani pe santier. Cu buldozeru’, macaraua, gropile si restul. Asta pe langa faptul ca te poti trezi ca se mai face un bloc la 3 metri de fereastra ta, la cum se construieste in Romania. Daca ai de ales, cumpara o chestie gata facuta, nu prea noua, dar nu nici prea veche (vezi #3)
3. Cand zic sa nu fie prea noua, am motive. Fac astia chestiile astea “noi” si le fac ei tot felul de reclame de cacat – toate-s la “10 minute de centru” (cu supersonicul, noaptea, 2 nopti pe an), toate-s “in zona verde”, toate-s cu nume dubioase (bullshit residence, fuckhead towers, bellend escape etc). Si toate-s facute pentru profit fara numar, fara numar. Cu cutting corners la absolut tot – de la stabilitate la spatiu si la calitatea finisajelor. Daca poti, uita-te dupa ceva construit intre 1978 si 1989. De ce? Pentru ca dupa cutremurul ala sinistru din 1977, a bagat tovarasul Ceausescu niste cerinte absolut sinistre pentru blocuri – sa ramana-n picioare si la un cutremur de 8 grade. Daca raman sau nu, nu stiu. Ce stiu e ca macar la alea au incercat – ca tovarasu’ cizmar te executa fara prea multe intrebari daca era ceva nasol. Dupa 1989, a venit capitalismul asta minunat unde profitul e baza si restul, pula mea, dupa cum s-o putea.
4. Verifica intotdeauna ca utilitatile alea exista si cum. Cere sa vezi niste facturi, daca se poate – apa, gaz, curent. Si proba la fata locului. Mi-a povestit altcineva de-un caz haios. Un baiat s-a apucat sa-si caute casa-vila. Si-a gasit. S-a dus acolo, a cerut sa i se faca proba. Ca merge apa, ca merge curentul, ca merge aragazul pe gaz. Si mergea. A cumparat, s-a mutat…Dupa o perioada, fix pula aragaz. Nu mai mergea, pula gaz. A sunat omu’ la tot felul de numere speciale sa reclame, a cerut sa vorbeasca, sa i se explice. Dom’le, nu mai merge gazul! Pai, dom’le, la dumnevoaastra in zona nu e gaz. Ba da, dom’le, am tevile-n casa, pana acum o saptamana gateam la aragaz, ce dracu’? Nu e dom’le, ne uitam la harta si nu sunt conductele noastre in zona aia. N-are dom’le cum. Pana la urma a chemat un baiat de-ala sa verifice de unde e problema. Si s-a apucat baiatu’ sa verifice el tevile – unde se duc, unde ajung. Si da-i cu sapat si chin si aparatura si pula mea. Pe scurt, in gradina, in spatele casei, intr-un fel de pivnita, erau niste butelii ingropate si fix la alea se ducea “instalatia” lui de gaz. Ilegal 100%, da’ cine mai numara? El a cumparat casa vazand ca are gaz si pula mea. Si-a avut. Pana s-a terminat gazul din butelii, se-ntelege.
5. Daca-ti iei la bloc, nu te arunca la cumparat imediat. Du-te si uita-te la treaba cu intretinerea. Cat a fost pe ultimele luni? Exista apartamente care-s cu datorii serioase la intretinere? (gen, mai mult de-o luna). Daca da, cate? Pentru ca, surpriza, daca e un bloc de scapatati, oricat ti-ai plati tu intretinerea, in cele din urma risti sa ramai fara gaze/apa calda cand trei sferturi din bloc n-a mai platit. Si nu e asa de simplu in Romulania cu evacuatul datornicilor. Daca vezi multe apartamente cu datorii mai serioase, fa stanga-mprejur si treci la urmatorul, ca acolo vei lua teapa si muie. Tot la capitolul asta, cere-le sa porneasca incalzirea si apa calda. Sa vezi daca pornesc si daca da,
– in cat timp vine apa calda?
– cat dureaza sa se incalzeasca apartamentul?
– e centrala chestia sau separat in fiecare camera?
– ai contor de apa calda si caldura? Pentru ca daca nu ai, o sa platesti pierderi si furt cat incape. Bine, o sa le cam platesti tu si daca ai contor, c-asa-i la bloc, impartiti tovaraseste muia, dar asta-i alta discutie.
6. Tot pe tema asta, as zice sa nu te duci sa vezi apartamentul daca ai nasul infundat sau ceva. Vezi daca e genul ala de bloc care pute a gunoi de darama. Si arunca o privire prin jur. S-a luat pe-acolo gunoiul recent sau musteste deja totul in putrefactie in zona? Gandeste-te bine.
7. Daca exista posibilitatea de a conduce la un anumit moment, uita-te daca are si un loc de parcare si daca e “al tau” sau “parcheaza fiecare cand apuca”. Pentru ca e absolut mirobolant sa ajungi acasa si sa descoperi ca n-ai unde parca, ca-s 72 de apartamente in zona care se bat pe 20 de locuri de parcare.
8. Uita-te la ce trebuie schimbat in casa pentru a te lamuri la ce te inhami. Nu-i nici o smecherie sa cumperi apartamentul ala cu 5000 mai ieftin decat alt apartament, ca apoi sa dai 20,000 pe renovare. Chiar nu-i o smecherie deloc. Trebuie sa zugravesti? Trebuie sa schimbi caloriferele? Au parchet sau linoleum pe-acolo? Usile se inchid? Uita-te cu atentie si ia in calcul chestiile astea. Pentru ca daca te-nhami la o chestie de-aia care-ti cam taie bugetul de iesit in oras, nu se stie cand vei avea bani sa renovezi toate cacaturile alea. Si-atunci la ce bun cumperi? Ca sa te lauzi ca ai casa ta, da’ 10 ani sa nu poti sa mergi intr-un concediu, sa nu poti sa schimbi masina, sa nu poti sa… nimic? Nu e o afacere buna.
9. Intreaba-te pentru ce cumperi locuinta aia. O cumperi pentru ca te-ai saturat de chirie? O cumperi pentru ca iti trebuie? Ai de gand sa-ti faci o familie? Esti macar genul de om care vrea o familie? Daca da, ce-nseamna o familie? Nevasta si copil? Doar nevasta? Mai multi copii? In functie de chestia asta, trebuie sa alegi ce vei cumpara. Daca intentionezi sa te casatoresti la un anumit moment si sa faci un copil, uita de doua camere. Uita-te direct la 3 camere (sau 4 sau whatever, in functie de cati boraci vrei, tu stii). Da, in primii ani un copil poate dormi si-ntr-un patut de-ala mic lasat in sufragerie, nu-i paguba. Da’ Romulania nu-i UK. Acolo nu prea poti vinde casa pur si simplu inainte de a o achita. Asa ca mai bine nu te infigi la asa ceva. Daca, pe de alta parte, nu esti genul cu “nevasta, copil”, ci genul “Manowar acum vreo 10 ani”, nici nu te uita la peste 2 camere, ca nu vei avea nevoie de ele in veci si nici nu vrei. Si chiar n-ai de ce sa platesti in plus pentru o chestie care nu te ajuta la nimic, doar iti da mai mult de munca (facut curatenie etc) si de plata (incalzire etc). Eu, de exemplu, nu prea eram genul “familist”. Sa zicem doar atat. Asa ca mi-am luat cu 2 camere.
10. VERIFICA TOTUL CU UN AVOCAT, MERGI LA NOTAR, NU CUMPARA PE “PARE TOTUL OK”. De la cadastru la structura si tot – verifica-le. Nu avea incredere in vanzator cu absolut NIMIC. Actele sau muie.
11. Last, but not least: nu cumpara cu nevasta. Nu cumpara cu un prieten. Nu cumpara cu mortii ma-tii. Cumpara singur, doar pe barba ta, doar pe numele tau. Motive pentru asta sunt cacalau. In primul rand, in caz de nasoale, sa poti fi “urmarit” doar tu pentru datorii si pula mea, nu si nevasta-ta. In al doilea rand, poate lucrurile merg prost. Poate divort, poate pula mea. Si ramai cu pula-n mana – eventual si cu datorii. Exista chestii care se fac la comun, se cumpara la comun, se fute-o pe ma-ta la comun. Si exista chestii pe care le faci pe barba ta. Locuintele sunt la capitolul “al meu” – nu “al nostru”. Eu nu-s paranoic, nu-s misogin, nu-s nimic de genul ala, da’ era unu’ pe-aici care povestea ca nevasta-sa a bagat divort, a ramas cu apartamentul si copilul, iar el plateste ratele. GGWP, pula mea. Te casatoresti, treburi? Prenuptial. Da, e un subiect neplacut, da, e pula mea, DAR guess what? E posibil sa discuti de vreo 20-30 de ani de plata pe-acolo. Iti arde sa-i joci la loto? (iar asta se aplica pentru ambele sexe, by the way; da, am zis AMBELE, ADICA DOAR DOUA #triggered)
Ma rog, nu insist pe tema asta, ca nu-i un post pe tema relatiilor cu sexul opus.
Banca si hartoagele
In ce priveste banca si hartoagele, nu cred c-are sens sa aberez prea mult.
Banca iti va cere coispe hartii. Adeverinta de salariu, fluturasii de salariu pe ultimele coispe luni, ceva bank statement de la aia unde-ti tii economiile etc etc. Iti dau ei lista, nu trebuie sa ma chinui eu aiurea. Oricum, le obtii de la banca ta si de la departamentu’ de resurse inumane.
Tot banca iti va cere sa-ti faci si doua asigurari – in favoarea lor, se-ntelege:
– de viata. In cazu’ in care crapi inainte de-a plati, sa-ti poate jefui cadavrul legal
– de locuinta. Asta, a doua, e oricum obligatorie (sau era), dar ti-o baga si ei pe gat. Acopera diverse mizerii – de obicei absolut nimic util. Gen nu acopera daunele cauzate de faptul ca te-a inundat vecinu’, ca s-a spart o conducta, ca pula mea. Nu. Cel mult – CEL MULT – chestii structurale. Asa, ca mai ai pereti si acoperis. Nu prea ai cum sa scapi de astea, da’ partea buna e ca nu-s prea scumpe in Romania. In cazul meu era cam 150 de lei pe an asigurarea aia troglodita. Nu chiar un dezastru. Sigur ca-s bani aruncati pe fereastra, dar plm, daca-i obligatoriu…
In ceea ce priveste hartoagele bancii, eu as zice sa nu semnezi contractul cand ti-l dau. Zi-le ca vrei sa-i iei acasa, sa-l citesti. Si daca refuza, iesi linistit de-acolo. Poti sa nici nu-i saluti, eventual ureaza-le “multa muie”.
Sa ne-ntelegem: nu-i vorba de a negocia ceva. Ca nu e loc de negociere. Te-ai dus la ei cu mana-ntinsa, esti sclav. Nu au ce discuta/negocia cu tine. Dar asta nu-nseamna ca nu trebuie sa citesti ce semnezi – inclusiv toate stelutele alea. Pentru ca asa te trezesti futut in cur si chiar nu vrei sa stai 7 ani prin tribunale pana recunoaste vreun judecator care nu-i 100% corupt faptul ca ai avut clauze abuzive (bine, nu inseamna ca o sa oblige banca sa-ti plateasca inapoi o parte din japca; nu, doar admite faptul ca ai fost abuzat; felicitari, n-o sa te ajute cu nimic asta). Vezi ce zic oamenii aia acolo, pentru ca e posibil sa te bagi intr-o chestie din care sa iesi extrem de sifonat.
Exemple? Pai, contractele standard pe care le ofera aia. Cum a fost la mine. In primul an, dobanda fixa. Dar apoi incep sa se aplice tot felul de reguli si comisioane si pula mea, astfel incat in cazul meu a sarit rata de la 400 de euro pe luna la 650. Ba, o diferenta de 250 de euro pe luna, asa, brusc – parca nu-i chiar de-acolo cand tu castigi 1000, cum era cazul meu. Ia si citeste si reciteste chestia aia de vreo 20 de ori. Eventual, daca e ceva ce nu-ntelegi (ca parca se si chinuie astia sa le faca sa sune criptic), roaga pe cineva sa-ti “traduca”. Nu semna pana nu-ntelegi ce semnezi, c-o sa-ti dai pumni in coaie. Pumni, nu tesle. Iar daca gasesti prin contract chestii gen “libor, euribor, robor”, fa-ti o favoare si reciteste fraza aia cu bold de la inceputul postului – aia repetata de 7 ori.
Altele
Am explicat in articolul ala despre cumperi o casa-n UK niste chestii. Se aplica si-n Romulania, doar ca-n Romulania nu prea vei avea acces la informatii atat de usor.
Poti totusi sa incerci sa dai de *niste* informatii. Pe la circa de politie, daca-i necesar. Cum arata zona, asa, la capitolul criminalitate? Poti intreba si-un fucking politist, daca nu esti genul prea timid. Intreaba si ceva bosorog de-ala care e plantat in fata blocului 24/7. Aia-s de obicei plictisiti de moarte si fericiti sa se planga de toate cacaturile irelevante. Nu-i rau sa stii in ce zona urmeaza sa te muti (presupunand ca nu stii deja). Chiar nu vrei sa te muti in raiul infractorilor.
Poti incerca sa afli unde-s scoli prin zona, in cazul in care ai (sau vrei) copii si ce fel de scoli sunt, cat de bune sunt. Adica, pe scurt, daca-s scoli sau centre de recreere pentru drogalai.
Poti sa te plimbi vreo cateva ore prin zona si sa vezi daca pare o zona safe. Daca ai in jur chestiile necesare. Ceva supermarket, ceva nonstop, ceva transport in comun (daca folosesti), ceva cabinete medicale, ceva dentist…ceva-uri. Tot ce-ti tuna. Stiu, suna a pierdere de vreme, cine are coispe ore. Daca n-ai timp, fa-ti timp. Urmeaza sa semnezi o chestie pe vreo 20-30 de ani. Sa mori tu ca n-ai timp cateva ore sa afli in ce te bagi?
Alte chestii la care te poti uita:
– in Bucuresti (nu stiu de restul oraselor din Romania) vezi daca blocul a fost renovat recent. Ma refer la chestia aia cu izolare si revopsire si plm, am uitat cum se numeste. Bai, daca e un bloc care inca arata ca-n 90, nu cumpara. Ala e administrat de ceva dobitoci. La mine-n zona sunt toate facute deja – cu exceptia unui bloc unde e administrator un retardat. Chestiile astea se fac pe banii primariei, nu pe banii vostri. Administratorul trebuie doar sa intocmeasca/depuna un proiect – si daca nu poate, poate cere ajutorul cuiva calificat. Daca nici pana-n fucking 2017 n-a reusit sa faca asta, poti fi sigur ca la orice problema vei avea, raspunsul va fi “ma doare-n pula” – intr-o forma sau alta.
– Sunt chestii prin buline rosii prin zona? Ca, daca da, poate nu-i o idee buna…
– Vezi pe undeva prin zona (in timp ce te plimbi) gasti de cioroi sau cioroi albi? Poate ar fi bine sa te mai gandesti.
– Ce masini vezi parcate in zona? Arata mai de doamne-ajuta sau sunt Loganuri? Ca-i bine sa stii in ce te bagi. Vorbind de parcari, vezi tona de rable abandonate? Daca da, poti fi sigur ca pe-acolo nu o sa calce in veci vreun politist. Si poate exista motive pentru asta.
– Exista magazine la parterul blocului? Daca da, gandeste-te bine pe ce dai banii. Pentru ca sigur, tu poate cumperi apartamentul cand la parter e o librarie. Da’ asta nu-nseamna ca la anul nu se va deschide in locul librarie o saormarie. Sau un club. Sau un restaurant. Sau o combinatie – gen Bingo Melodia/Million Dollars Muncii. Asa, o chestie garantat sa-ntunece toata zona.
– Ai vreo piata prin jur? Nu e teribil de important, dar poate fi utila chestia asta.
– Ai vreun parc prin jur? Pentru ca bai, devine obositor cand ai 30 de ani si arati de 54 c-ai respirat toata viata doar noxe.
Pre-emptive strike
Dar, Manoware, tu si ma-ta si Xulescu si plm v-ati cumparat apartamente la suprapret si fara sa aveti pretentii si…noua de ce ne zici sa facem altfel???
Pentru ca motive. Cum ar fi.
1. Da, mama si ma-ta au luat. Bravo lor. Dar mama si ma-ta au luat pe liste de la partid, prin credit de la CAR, cu dobanda simbolica, pret la misto, moneda locala si stabila (la curs artificial, dar stabila). Si pe urma le-au achitat dupa revolutie, cu inflatia aia galopanta, cand au ajuns salariile de la cateva mii la cateva sute de mii – si au platit tot tot creditul dintr-un salariu.
2. Da, eu si Xulescu ne-am luat. Asa-i, exact cum zici. Si am luat pentru ca noua n-a avut cine sa ne spuna toate astea. Ca traiam intr-o tara de prosti si mai prosti decat prostii de-acum. Nu era nimeni mai destept. Nu-si luase nimeni tepe. Nu vazuse nimeni recesiune. Si noua ne-au tot crescut salariile/veniturile de coispe ori. Eu in 2002 inca aveam 250 de dolari sau pula mea. In 2008 luam 1200 de euro – sa fi fost vreo 1500 de dolari. Adica de vreo 6 ori in 7 ani. Uitati-va la ultimii 7 ani. V-au crescut veniturile (in euro/dolari, nu in lei!!!!) si voua de 6 ori? Ca daca nu…
3. Repet: nu era nimeni mai destept atunci. Doar parintii, in teorie – dar aia erau si mai prosti ca noi. Ne-nvatau si pe noi sa facem ca ei, ca aia-i tot ce stiau. Nu-ntelegeau ca lumea s-a schimbat. Nu e cazul sa fii la fel de prost si tu.
Altfel
Eu nu vad apartamentul in Romania ca pe-o chestie in care sa locuiesc. Cel mult asa, temporar – cat sa zici ca eeeh, am unde sta in caz de nasoale-nasoale. Dar le vad acum strict pe post de investitie. Cumperi, inchiriezi, in 20 de ani iti recuperezi banii si ramai si cu apartamentul. Investitie pentru ca, pula mea, le cumperi pe bani de nimic (in comparatie cu alte tari).
In rest, ar mai fi cateva sfaturi de bun-simt:
– Nu da toti banii pe care-i ai pe post de avans. Daca poti, pastreaza-ti bani sa poti trai un an linistit (inclusiv ratele). Ia in calcul faptul ca poti sa-ti pierzi jobul, ca poti sa dai de-un job mai nasol, ca poate sa fie foame un an de zile. Uita-te la ce-i la PIIGS – in special la somajul in randul tinerilor – si o sa vezi ca poate dura mai mult de-un an.
– In fiecare luna, pune-ti la ciorap cat poti tu din salariu. Cand zic “cat poti tu”, zic CEL PUTIN 10%. Daca poti mai mult, bravo, fa-o. Da’ pune cel putin 10% la ciorap – si nu in lei, ci in moneda in care ai creditul. Daca nu poti face asta, apartamentul e prea scump pentru tine. Si aia-s bani de care nu te atingi decat in situatii exceptionale. Concediu, masina – astea nu-s situatii exceptionale. Situatie exceptionala inseamna ca afli ca ai boala X si daca nu te operezi maine, mori. Aia-i situatie exceptionala, ca sa fie clar.
– Pe langa aia 10% de mai sus, mai pune un 5%, daca poti. Pentru urgente. Pentru reparatii. Pentru pula mea, cacaturi neprevazute. Ca nu stii niciodata cand vine nevasta-ta acasa cu masina acordeon *wink wink*. Am stat la apartament. Am vazut cum e sa fii inundat. Am vazut cum e sa se sparga conducta pluviala si sa am piscina in casa. Am vazut toate alea. Ultimul lucru de care vei avea chef in momentul in care se intampla o chestie de-aia e sa auzi ca poti imprumuta cu dobanda de doar XY%.
Incheiere
Eu nu-s cea mai potrivita persoana pentru a da sfaturi pe tema asta.
Ca multi altii, am cam luat-o-n goarna cu apartamentul ala. Banii pe el ii recuperez. Practic, daca-l vand acum, iau pe el cam cat am dat pe el, in teorie (in practica, dobanda…) Problema e ca banii pierduti pentru ca l-am luat nu-i mai recuperez vreodata.
Asa ca:
– daca sfarsesti ca tipul de care ziceam – divortat, fara casa, da’ platind rate
– daca sfarsesti blocat intr-o relatie cu o pizda pe care-o detesti, da’ de care nu poti scapa ca “v-ati luat casa”
– daca ajungi sa te uiti pe facebook sa-ti aduci aminte cum arata un concediu
– daca nu mai stii cand ai mers la un restaurant fara sa te uiti la cat costa fiecare fel
– daca trebuie sa-ti iei o masina si stii de la bun inceput ca va fi SH
– daca dupa inca 3 #colectiv si #rezist hotarasti ca poate mai bine plec(a)i, atunci, adu-ti aminte ca eu ti-am zis:
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
NU CUMPARA UN APARTAMENT IN ROMANIA DECAT DACA-TI PERMITI SA-L IEI CU BANII JOS!!!
Dar, daca tot totusi n-asculti si o faci, atunci accepta o dedicatie de la Mana-n Var de la Inglishstan pentru toti baietii care-i servesc cafele si-i impacheteaza cumparaturile cu mutre pline de jale si cu gandu’ la momentul magic in care isi vor plati cosmelia de 40 mp de la Intorsura Flegmei. Undeva pe la 50 de ani.
Ca tot nu am somn, intai o sa imi dau cu parerea, apoi o sa ma laud cu ce am facut eu, cautand totodata validarea alegerilor mele din exterior, evident.
Inteleg si sunt perfect de acord cu absolut tot ce ai prezentat, si tot am facut greselile mele, constient de factorii astia.
Cateva adaugiri:
– dobanda fixa este intotdeauna de preferat dobanzii variabile (chiar daca e putin mai mare rata, practic platesti o suma foarte mica in plus fata de ce platesti deja ca sa ai o certitudine). Gasesti destul de rar dobanda fixa la ipotecare, dar mai apare cate ceva. BCR avea un credit ipotecar cu dobanda fixa pentru primii 5 ani, variabila dupa.
– cum ai zis tu tu: credit in moneda in care esti platit!!! Agajat pe carte de munca in Romania? Credit in lei. Faci freelancing pentru afara si esti platit in alta moneda? Cat timp o sa faci asta? Pe toata durata creditului?
– vanzatorii mint. Nu toti, majoritatea. Am patit si la cautat chirie, si la cautat sa cumpar. Cautam chirie obligatoriu 2 camere decomandat. Sunam si confirmam primul lucru ca e 2 camere decomandat. Deja ma plictisisem cate am vazut de 2 camere semi-decomandat, 2 camere decomandat dar facut open space sufragerie cu bucataria, inclusiv O GARSONIERA. Garsoniera mare, dar garsoniera. Nu mi-a venit sa cred, confirmasem deja la telefon ca sunt 2 camere decomandat, dar se gandise ca poate imi place asa si o iau, si tot insista ca e hol locuibil (avea 5 usi… intrare, camera efectiva, baie, bucatarie, debara)
– in Bucuresti: tot ce e bloc comunist de 3 camere cu 1 singura baie (facut asa, nu modificat de proprietari), e de dinainte de 1977. Tot ce e dupa ’77 cu 3 camere are 2 bai.
– daca chiar vrei sa iei ceva vechi (zona, dimensiune, bloc mic sau casa), sub nicio forma ceva din ’40-77. Sunt cu riscul seismic cel mai mare. Cele interbelice sunt mult mai solide (si mult mai scunde, de obicei), dar nu e nimic garantat.
– faptul ca o cladire veche nu e pe lista celor cu risc seismic nu inseamna nimic. Poate nu a fost expertizata (eu nu am reusit sa gasesc o lista a cladirilor expertizate), iar proprietarii actuali nu vor vrea sa faca o expertiza, indiferent ca pe banii lor sau ai tai, pentru ca exista riscul sa descopere ca are risc seismic, si atunci scade valoarea proprietatii lor.
– parter si ultimul etaj sunt intotdeauna mai ieftine. Am stat la ambele, prefer de departe ultimul etaj.
Ce am facut eu (in Bucuresti, o sa zic si ce am gresit si ce mi se pare ca am facut ok):
– m-am hotarat sa-mi iau ceva (mai multe motive, unele personale, in principal pentru ca mi s-a parut ca se stabilizasera preturile, era prin martie 2015);
– ZONA: am ales o zona (cea mai mare prostie e sa cauti in tot Bucurestiul, trebuie sa inveti tot orasul poti lua o decizie, o iei razna daca incerci sa evaluezi toti factorii descrisi de Manowar aici si in postul cu cumparat casa in UK pentru toate cartierele). Ok, nu te poti limita la o zona – alege 3 sau 3 zone, dar atat. In zona pe care am ales-o am si locuit in chirie cativa ani, eu zic ca e relativ centrala (desi primaria o incadreaza la ultracentral), la 20 min. de mers pe jos de Unirii.
– o data ce am ales zona, a devenit clar ca nu o sa fie casa, deci apartament (constrangeri clare de buget);
– DIMENSIUNE: am ales dimensiunea buna pentru mine: 3 camere (in filtre am lasat 3 camere si mai mult) si 2 bai, iar ca suprafata voiam ceva peste 70mp utili, cat mai aproape de 80mp.
– Cat de vechi? m-am documentat si am aflat acelasi lucru mentionat si in postare, cele mai ok (cel putin in teorie) sunt cele comuniste 1977-1991 (ultima tura de blocuri comuniste terminate in 89 au fost date in folosinta treptat pana in ’91, cateva chiar mai tarziu).
– BUGET ALOCAT: in functie de suprafata, plafonul cu care am plecat in minte si care mi s-a parut corect atunci a fost 1000 euro/mp util.
– De unde bani? Aveam ceva bani stransi, deci intentionam sa platesc un avans mare (aprox. 50%), sa imi ramana de mici retusuri (nu renovare completa) si cateva rate + un credit pe maxim 20 ani pentru diferenta.
– PARCARE: Stiam deja cum e situatia cu parcarea in zona: se gasesc locuri la liber si seara, ba chiar sunt si locuri de la primarie care nu sunt luate.
La ce am ajuns:
– 4 camere, 2 bai, putin sub 100mp utili, bloc comunist din ’89 dat in folosinta in ’90, 90k euro.
– credit: prima casa (usor mai avantajos la dobanda versus ipotecar in acea perioada, nu stiu daca mai e cazul), in lei;
– avantaje: dimensiunea, a venit cu centrala proprie, pozitionare centrala, zona (mie imi place, e de ajuns), loc parcare de la primarie, transport in comun in apropiere;
– dezavantaje: apartament (nu e casa), ultimul etaj, bloc din ’90 (avea deja 25 de ani de uz), bloc nereabilitat termic (dar pe lista celor care urmau reabilitate, un risc asumat), baile nu au ferestre (au doar guri de aerisire, am pus ventilatoare foarte puternice si silentioase, chiar nu e o problema), balcoanele au o forma mai ciudata, rotunjita la colturi (am rezolvat cu o solutie de depozitare, ca sa nu ramana complet neutilizat spatiul).
Ce am facut bine:
– am fost hotarat legat de zona, vechime si dimensiunea minima (a restrans mult plaja optiunilor, am fost la foarte putine vizionari pana am ales);
– nu am ramas fixat pe dimensiune, am avut in vedere 3 camere si mai mari => am vazut ca era o diferenta relativ mica de pret (5k euro) intre 3 si 4 camere, pentru care castigai 15-20mp.
– am strans un avans mare;
– am evaluat tipurile de credit disponibile, cu toate costurile (taxe, comisioane, rata, dobanda, etc) inainte sa aleg prima casa, la care ma si incadram. Situatia se schimba mereu.
– am facut credit pe perioada scurta (sa zicem ca pe mai putin de 10 ani), si intentionez sa-l platesc cat mai repede. De ce nu pe 20 ani cat intentionam? Pentru ca nu am incredere in bancile din Romania. Am fost pe la mai toate bancile cu renume(BCR, BRD, ING, CEC, Transilvania) pana am gasit ce era mai convenabil pentru mine si majoritatea oamenilor cu care discutam (ofiteri de credit, sau cum si-or zice) nu erau in stare sa-mi raspunda la intrebari. Faceau o simulare de credit (pe care, de obicei, o poti face si de acasa pe site-ul bancii respective) si cam atat. Intrebarile mele se refereau la rambursarea anticipata, nu mi-au convenit explicatiile, am vazut si eu exact cum progreseaza valoarea dobanzii pe care o platesti in functie de durata pe care iei creditul, asa ca am scurtat perioada cat am putut de mult.
– in restul calculelor pe care le specifica Manowar (cate salarii sa te coste maxim, cate chirii sa coste) vad ca ma incadrez, desi nu stiam de ele.
Ce am gresit:
– rezerva mentionata de Manowar, ca, in mod ideal, sa nu dam tot la avans. Am pastrat o rezerva, dar am si subestimat costurile retusurilor pe care aveam de gand sa le fac, care au devenit o renovare in toata regula, si care mi-a consumat cam tot. Deci… trebuia sa imi las o marja mai mare;
– am riscat cu faptul ca nu era reabilitat (mai ales pentru ca e ultimul etaj). Am mizat pe faptul ca era pe lista imobilelor care urmau sa fie reabilitate si pentru ca stiam cam cum a mers treaba cu rabilitarea in cartier. In plus, am verificat acoperisul. Am avut noroc si vara urmatoare a fost reabilitat, cu tot cu acoperis si hidroizolatie noua, dar tot a fost un risc;
– rata e relativ mare, aproximativ 30% din venitul meu fix si sigur. Nu ma deranjeaza acum, dar ma motiveaza sa vreau sa-l platesc cat mai repede.
Cu ce am avut noroc:
– am ignorat partea scrisa cu all caps de vreo 40 de ori in articol (nu am cumparat cu toti banii jos). Urmarind preturile, am simtit ca e un minim local. Pana acum pare ca am avut dreptate, pentru ca dupa cateva luni preturile au luat-o doar in sus. Acum, in acelasi bloc, 3 camere costa peste 100k.
– a fost intr-adevar reabilitat un an mai tarziu;
– dupa reabilitare (cu izolatia aferenta), factura pentru incalzire vine de maxim 200 lei pe luna de iarna, incalzit tot apartamentul foarte bine;
– a mers destul de usor cu actele si creditul, nu am trecut prin nimic remarcabil.
Mda….tot pe 10 ani facui si eu si am terminat in 3 si ceva. Aveam 50%+ cash , dar totusi nu suficient cat sa ma bag la casa deci…. intre chirie si rata fiind cam acolo, am ales rata.Partea ok cand te bagi cu banca e ca mai verifica aia hartii chestii astfel incat ….sa zicem… esti acoperit de o teapa in hartii. Dar poti lua teapa cu alte alea… :))
+1 @0040. Stiu cateva persoane care si-au luat cate o mare mica muie cu proprietati cumparate cu cash. Chilipir, fara avocati, pe mana lu’ agentu’ imobiliar si cu notari de Romania.
La care eu as adauga urmatoarele. Daca te uiti sa iei pe chilipir cu banii jos o casa care-i sensibil mai ieftina decat pretul pietei, din diferenta aia de bani, plateste dracu’ un avocat, sau mai multi, ca-i Romania, sa se uite peste acte.
Ar trebui sa platesti oricum, da’ la partea de credit te mai scapa banca, ca nu te lasa sa cumperi proprietati ne-executabile, sau care nu apartin de drept vanzatorului. Eu stiu ca am cerut si opinie notariala cand am cumparat, desi nu (mai?) era obligatorie.
@obositu: nu am mentionat chestia cu dobanzile in postul asta pentru ca-i mentionata in ala cu UK spre care am lasat link.
Nu am mentionat nici “nu lua la parter sau la ultimul etaj” pentru ca-s explicate in alte posturi. Daca totusi nu mai stie lumea, explic aici:
– la parter ai zgomot mult mai nasol (parcare, alarme de masini, maidanezi, cocalari) si probabilitatea de a te trezi ca-ti sparg bulangiii casa mult mai mare – daca nu cumva iti place sa stai cu gratii la ferestre. Cum ar veni, sa-ti cumperi puscarie. Plus accidente, desigur – o piatra-n geam, o minge de fotbal, alea-alea. Si evident, pe langa asta, toate jegurile de pe coloana care se varsa fix la tine-n casa daca se-nfunda scurgerea (si se infunda mereu). La fel si cu toaleta. Bad fucking idea, nu vreau sa dau detalii prea scarboase. Pe langa asta, la etajul 8 vor deschide usa liftului alte 3 familii (in mod normal). La parter o s-o auzi zi si noapte. Indiferent cine vine si cine pleaca. Not fun. Se-ntelege, mai e si duhoarea de ghena in unele cazuri – mult, mult mai accentuata la parter, unde sta tot gunoiul cate-o saptamana.
– la ultimul etaj ai in general probleme cu “acoperisul”. In timp, se fute – iar in Romania se cam trag pe cur restul apartamentelor, ca pe ei nu-i priveste, nu-i problema lor. Pe langa asta, mai ai probleme si cu coloana de apa (cand urca apa calda, succes 20 de minute pana ajunge la tine) si cu faptul ca atunci cand e stricat liftul, esti futut. Hai, la 20-30 de ani, nu-i un dezastru sa urci 8 etaje pe scari, chiar daca ai si doua sacose de cumparaturi. Da’ la 60 de ani parca nu mai e asa de misto. Si, ma rog, ar mai fi si faptul ca pe mine nu ma prea incanta sa aud muncitorii tropaind pe acoperis de fiecare data cand e nevoie de ceva pe-acolo, dar asta-i minora.
“Ideal” ar fi etajele 3-5 (din 8). Cat sa n-ai nici mare zgomot, nici mari probleme. Daca are termopane (sau pui tu) si nu esti foarte-foarte sensibil la zgomot, merge si la 1-2, evident.
@0040/Orbu: cand am zis de cumparat cash, nu ma refeream la “fara notar, fara avocat, fara verificari”, ci la “apartamentul costa 80k (sa zicem), am 80k in banca”. Asa se zice pe-aici, ca esti cash buyer (i.e nu ai nevoie de mortgage).
Evident ca vrei sa verifice un notar/avocat toate alea, macar sa fii sigur ca apartamentul ii apartine vanzatorului si are dreptul de a-l vinde si alte alea….
Nu am zis nicaieri de cautat “chilipiruri” si nici n-as recomanda asa ceva cuiva. Dar, pentru claritate, am editat postul si-am adaugat chestia asta acolo.
da’ nu te lasa statul. pretty sure ca pentru orice achizitie imobiliara, sotul sau sotia trebuie sa dea cu subsemnatul. cu subsemnatul ca e la amandoi si il vom imparti.
sau ce, in uk e diferit?
cat despre prenuptial…e cam lunga si vaga discutia. din cate stiu eu, prenuptialul e cam definitiv, adica gen daca faci, TOT ce iei o sa fie numai al tau (nu se mai poate imparti nimic).
Incorect. Poți să cumperi orice vrei în asociere cu cine vrei. Și mașină și cam orice. Doar că trebuie un act care să specifice asocierea și cota parte.
Legat de care prenupțial zic că depinde, boss. Inițial am zis că nu-i bine să comentez eu asta, că-i clar ca dacă ai un divorț la activ ești mai cu experiență decât mine. Da-s niște variabile la mijloc, care pentru mine fac chestia asta dubioasă. Înțeleg perfect motivele, dar un prenupțial presupune separare financiară totală, nu?
Din partea mea, nicio problemă. Da’ unii romulani nici nu își permit să plătească cosmelia aia singuri. Că sunt niște fineturi legat de cine cu cat contribuie la ce. Adică, dacă îți cumperi tu casă,îți plătești rata singur, iar nevasta face ce vrea, plm își ia casa ei, gen, sau cum funcționează?
Adică, în viziunea mea în familie lucrezi împreună ca să te descurci mai bine. Acuma, na, nu îmi permit sfaturi pe temă, doar că la mine a mers până acum, dar nu înțeleg cum funcționează cealaltă și de ce ai nevoie să te mai căsătorești dacă tot stai pe split?
Mai știu lume care în timp s-a separat financiar, nici nu era atunci când s-au căsătorit ei prenupțial în România, cred, și plătesc amândoi în mod egal la rata casei și la cheltuieli și plm. Tot cred că-i mai bine decât stam amândoi în casă, dar o plătesc eu și e a mea. Ca femeie mi-ar fi un pic frică să n-au cumva la bătrânețe “du-te în pula mea, fă, de ce nu ți-ai luat casă?” În sensul că dacă nu mi-aș permite singură și nu aș avea bulan de unul care să plătească el tot, mi-aș cauta pe cineva cu care să împart rata aia, și beneficiile, decât să îmi convină ce spui tu.
Pe de altă parte înțeleg ce spui pe partea cu urmăritul datoriilor.
Cand ma freca doamna sa luam ceva cosmelie de apartament prin credit ipotecar, stateam la ANL-uri cu o chirie modica si ar fi fost pacat sa nu profit de avantajul ala si sa pun niste bani la ciorap, asa ca am spus pas.
Cu banii pusi la ciorap mi-am facut calculele tot pe ani cand m-am apucat de casa, si m-am gandit la vremea aia ca daca apuc sa locuiesc macar 8 ani in casa, n-am cum sa ies pe minus. Am deja 4 ani de stat la casa si daca as socoti chiria doar 200e/luna (ma indoiesc ca as gasi o casa mai iesftin de inchiriat) ar fi 200×48= 9600e. Cum casa m-o costat 35k euro, terenul 10k, total 45k -9,6k =35,4k – nici nu-mi fac probleme ca n-as putea sa o vand maine la banii astia.
Orice ai cumpara, casa sau aprtament, daca apuci sa locuiesti acolo macar 5-10 ani, e greu sa mai iesi pe pierdere.
In cazul in care apartamentul trebuie renovat, reparat, modernizat, imbunatatit, orice ar fi, sub nici o forma NU PLATESTI MESERIASII IN AVANS!
eh, asa am inteles ca si daca nu ai prenuptial, iti poti lua o casa doar a ta, dar sa specifici in contract provenienta banilor. si daca da si celalalt cu batul, e ok.
ai dreptate. dar probabil unii oameni iau casele ca la bar. “platesc eu acum, dar la casa urmatoare faci tu cinste”.
nu mi se pare rau daca isi permite si celalalt sa-si cumpere o coliba ceva singur.
si daca atat ne permitem, un apartament amandoi, iar nu mi se pare o tragedie ca e pe numele amandurora, ne despartim si il vindem, aia e, putin a fost, putin a ramas.
mai nasol variantele de “platim amandoi ratele” desi e doar apartamentul tau si nu suntem casatoriti.
nu stiu legea in alte tari, dar un prieten din italia povestea ca auzea la colegi numai povesti de “m-a inselat in casa mea si a ramas cu casa si ii platesc pensie alimentara+pensie de intretinere a sotiei, ca nu lucreaza”.
needless sa spun ca nu s-a casatorit nici pana acum el. :)))
Eu am avut bafta sa testez cosmelia un an si jumatate, in calitate de chirias, asa ca mi-a fost mai usor atunci cand am vazut-o la anunturi de vanzare. Rata reprezinta 17.29% din venitul meu, termin acus micile reparatii, am mai luat una-alta si o bag la inchiriat, ca momentan stau cu prietena. Am mai zis ca e prin Floreasca si ca am luat-o odata ca sa am si eu unde sa ma retrag daca ma cert cu prietena, sa am o proprietate relativ ieftina care sa nu ma rupa (cine stie unde vor ajunge chiriile in viitor) si sa am buletin de b (impozite, permis suspendat, alea-alea).
Daca o fi sa ma car din Ro, n-o fi o tragedie sa achit o garsoniera de 33000 luata cu avans 15%.
Ca zona, am mai zis, in B nu as lua in afara U-ului, adica nu la sud de Universitate, nu la est de Muncii si nu la vest de Eroilor. Personal prefer sa stau in bloc cu bulina decat sa stau in Popesti sau in Militari Residence; cutremurul te ucide mai rapid si e doar o singura data; ce e acolo te ucide incet si sigur, in fiecare zi.
Cred ca da. In plus poti initia partajul de cand esti inca casatorit, daca asta vrei.
Dar imagineaza-ti ca esti intr-o casatorie, nu ai stabilit anterior nimic de contract prenuptial si intr-o zi vii acasa si “buna, honey, m-am gandit sa cumpar o casa, da’ mai inainte am nevoie de semnatura ta ca nu vrei nimic din ea.”. Gen , “bai, da’ din ce bani platesti avansul?”. Din “banii mei”, evident. Care evident ca cu doua secunde mai devreme erau “ai nostri” din moment ce nu era stabilita clar separatia financiara. Nu?
Mie chestia asta imi miroase a despartire, fata de daca ai deja un contract prenuptial, adica lucrurile-s clare de la inceput, si te hotarasti sa te asociezi in cumpararea unei case. In cazul de care spun, nu trebuie sa faci nimic special, doar sa mergi la notar si sa fii trecut acolo ca co-proprietar. Iar daca-i vorba de banca, sa fii trecut si co-platitor, desigur. Vorba aia, partenerul tau separat prin contract pre-nuptial nu poate decat sa aprecieze. Sau daca nu-l intereseaza, sa-si cheltuie banii cum vrea.
Tot mi se pare ciudat, dar sunt constient ca-i doar perceptia mea.
In alte tari oamenii-s si prosti. Bine, nu ca aici nu ar fi. Nu am experienta cu asta, nici nu ma intereseaza, da-ti poate explica Manowar cum se face.
Tot ce pot sa spun e ca pentru mine lucrurile au fost mereu simple. In ceea ce ma priveste, sotia ma putea parasi oricand. Daca voia. E un risc si tot ce pot sa fac e sa ma asigur ca nu are o partida mai buna :). Daca gaseste, nu pot decat sa ma bucur pentru ea. La modul cel mai sincer. Poa’ sa ia si apartamentul, daca-l vrea, chit ca eu sunt titularul creditului. Mai sunt 20 de ani de rate ii urez success gen. Daca o face in vreo 5 luni de acum incolo, cred ca impartim un apartament deja platit. Dar daca e platit, inseamna ca-s pe plus si e ok, imi iau inca un jeg in Bucuresti, daca imi trebuie, in maxim 1 an. Intra la capitolul “cu primul fac eu cinste” , lol.
Da-s constient ca nu pentru toata lumea lucrurile functioneaza ca pentru mine. Plm, inclin sa cred ca Manowar stie mai bine. E patit.
singura chestie cu care nu sunt de acord este valoarea apartamentului. 6ani de venit e cam mult, mi se pare. ar insemna la 2000e – 144k. Si nu prea inteleg cum strangi din 2000 macar vreo 40k pentru avans, ca sa dea bine calculul cu 20% rata vs salariu
Simplu, strangi tot salariul timp de doi ani si traiesti din banii nevestei. Dupa care iti iei casa si, avand prenuptial, nevasta nu primeste nimic, ca-s banii tai doar. Iar tu platesti aproape tot salariul la rata ca sa termini mai repede, iar nevasta trebuie sa iti plateasca tie chirie, ca se stie ca sunteti separati financiar. Si din chiria ei acoperi partea ta de cheltuieli familiale.
Ce-am zis eu: daca te costa mai mult de venitul tau pe 6 ani, nu ti-l permiti. Nu am zis ca tre’ sa coste atat.
Ce-ai inteles tu: ce, apartament de 144k? Nu. Da’ la o adica, din salariul ala iti permiti unul de 144k, la fel cum iti permiti o masina de X k. Asta nu-nseamna si ca trebuie sa iei fix unul de 144k. Inseamna ca, in caz de nevoie, poti urca pana acolo.
Realist vorbind, nici nu cred ca merita sa dai atat pe vreun apartament in Bucuresti. In 80k ar trebui sa gasesti ceva decent (pentru Bucuresti).
In rest, limba romana e grele…ca de obicei.
@orbu – tare asta :))) p.s. da stiu de ing ca dau eur de pe card ing atasat la cont ing. eu n-am d’ala si nici chef sa dau o tura pana in Austria, unde-i cel mai apropiat bancomat in Eur.
Duda e ca la credit trebuie sa platesti in fiecare luna. Nu merge ca la chirie, ca
poate mai stai pe la un prieten ceva, parinti (pana iti revii).
Altfel eu sunt pentru circulatia banilor.
Ia-ti credit daca te tine buzunarul si daca crezi ca iti vei gasi de munca in caz de vreo nasoala (gen reorganizare, achizitie, etc..)
Eu unul am stat 2 ani pe bara cand a fost misto (2008-2010) si de atunci mereu stau cu buffer-ul dupa mine. Pana si cand am luat aparatamentul, desi aveam bani sa-l iau cash, am facut credit de 57k (maxim de prima casa), sa fie acolo, ca nu se stie. Mi-am asumat costul dobanzii si aia a fost. Duda cea mai tare a fost cand la banca le-am dat programul peste cap cu 3 rambursari anticipate in aceeasi luna. S-a stricat logica.
Ah, un pont. Daca iti permiti (adica te incadrezi, te poti lipsi), ia cu rate descrescatoare, nu egale. La descrescatoare este acelasi principal lunar si dobanda scade luna de luna (sau creste dupa *BOR), pe cand la rate egale, se ajusteaza din principal si platesti la dobanda de te rupe. Primii 5 ani, platesti doar dobanda si ceva infim din credit.
Nu-s. Da’ am cunostinte “patite”.
Asa ca nu prea inteleg glumele tale. Sunt complet retardate. Fa un efort si imagineaza-ti ca doar tu aduci bani acasa. Sau hai, aduce si nevasta – cam 8% din venituri.
Dupa care, intr-o buna zi, vii acasa si-o gasesti infipta-n alta pula – cu copiii in camera cealalta lol. Si aparent, vinovatul esti tu, ca daca nu munceai atat sa faci bani, nu era obligata sa-si caute altul.
Divort, treburi, povesti, drame, dar nevasta, dar copiii.
Asa ca tu ramai cu pula, ea cu cosmelia – si tu platesti ratele. Pentru ca…binele boracilor and shit.
Doar ca ai deja 40 de ani si la varsta aia nici macar nu mai iei vreun credit. Nu ca te-ar ajuta cu mare lucru de vreme ce deja platesti unul. Si o cam belesti nitel, asa, original.
Dupa care vine Orbu si “nu intelege” si o mistocareste aiurea-n tramvai. Da’ hei, n-are sens sa-ti raspund eu, poate-ti raspunde el lol.
Eu n-am avut cu ce s-o “patesc”. La mine, putea cel mult sa ceara juma’ din datoria la banca la vremea aia. De inteles, cumva, nu s-a inghesuit 🙂 vorba aia, eu i-o dadeam si pe toata.
Sfaturile alea de-acolo sunt date cu un motiv si au un sens. Sensul ala e greu de vazut daca traiesti intr-o familie normala fara evenimente iesite din comun. E mult mai usor sa-l vezi cand ai vreo 40-50 de ani si te trezesti in strada dupa ce-ai muncit coispe ani sa platesti “pentru familie”. Si ti se spune “refa-ti viata”. Doar ca nu prea mai ai cum.
Ah, daca ai 2000 de euro? Te descurci tu.
Cati romani zici ca au 2000+ net?
Eu n-am nimic impotriva, puteti crede in Isten. Dar tot v-as sfatui sa va uitati in dreapta cand traversati. Din partea mea, totusi, puteti traversa cu ochii inchisi si tineti minte ca vaccinul cauzeaza autism.
@Orbu: genial planul! :)))
eu sincera sa fiu nu cred ca daca nevasta castiga 8% din ce castigi tu sau nici aia, o sa se apuce sa te insele. adica din ce se intretine apoi ?
Vorba lui eddie murphy: that’s it, that’s your job, fuck your husband. nothing else.
stai ma, eu nu am zis ca “trebuie sa dai atat” ci ca e prea optimist calculul. Asa poti sa spui: nu dai peste un milion de dolari. E tot pe acolo.
Nu e prea optimist. Vezi ce inseamna pentru salariul mediu. Sau pentru dublul salariului mediu. Compara cu rata/chiria si uita-te in pula mea si la restul calculelor, nu doar la primul.
Asa, tu poti spune “pai eu castig 20,000 de euro pe luna net, ce pula mea, doar n-o sa platesc un milion juma’ pe-un apartament, e prea optimist”. Doar ca acolo era vorba de cat iti permiti sa dai in cel mai bun caz. De ce iti permiti.
Ca sa te scutesc de calcule, arata cam asa:
– la un salariu net de 1000e, inseamna ca-ti permiti cel mult un apartament de 72k. Si, ca sa aiba sens, trebuie sa-l poti inchiria pe 400. Nu poti? Atunci, nu face 72k.
– la un salariu net 600e, inseamna ca-ti permiti un apartament de 43.2k si ca sa aiba sens, trebuie sa-l poti inchiria pe pe 240e.
– la un salariu net de 800e, inseamna ca-ti permiti un apartament de 57.6k si trebuie sa-l poti inchiria pe 320e.
– la un salariu net de 2000e, inseamna ca-ti permiti un apartament de 144k, dar, ca sa aiba sens treaba asta, trebuie sa-l poti inchiria pe 800e. Daca nu poti obtine 800e pe el, nu face 144k.
…si dupa asta, vezi si astea doua:
E ceva ce n-are sens pentru tine?
@Stropic: ok. Pai, daca tu nu crezi, inseamna ca nu s-a intamplat.
Am o intrebare pentru cei care au mai facut tranzactii de genul asta.
Momentan nu am suficienti bani de casa, dar cand o sa-i am, vor fi in euro, fizici. Las la o parte motivele. In principal paranoia mea.
Stiu ca e legea aia tampita care limiteaza plata cu cash la mai putin de 5000 de euro sau asa ceva.
Totusi, care ar fi procedura cumpararii unei case de cateva zeci de mii de euro, plecand de la ipoteza ca proprietarul ar accepta euro?
1. trebuie sa imi pun banii in contul meu dupa care sa-i transfer lui. Daca da, ma intreaba aia pe acolo de unde am banii si imi cer chitante si adeverinte de salariu? Intreb sa stiu daca ar trebui sa strang chitantele de la casele de schimb valutar unde schimb leii si-i depozitez in euro.
2. ii pot alimenta aluia contul, practic facand o plata cash, scapand astfel de intrebarile camatarilor..
Intrebarile raman si pentru lei. Mersi
@stropic stiu eu cateva cazuri, din proprie experienta.
Femeia daca are timp liber cauta sa nu se plictiseasca si sa primeasca atentie. E suficient sa-i faca unul capul mare si gata. Mai ales daca cei doi n-au copii.
@Manowar avem acelasi calcul. Eu porneam invers. Randament 7%/an. Daca chiria din zona nu se incadreaza “pe acolo”, clar nu face atat. La calculul tau e 6.66% 🙂 Evil
@KD: Fiecare cu calculele lui – poti merge si inapoi, cum faci tu.
Eu ziceam de “cel mult” X. Desigur, daca tu poti sa dai mai putin si sa scoti mai mult, bravo tie.
Pula mea, iti dai seama ca alea-s guidelines, nicidecum “fix atata trebuie sa fie si fix atata trebuie sa scoti”. Intra mai mult la capitolul “daca te costa mai mult de-atat si scoti din chirie mai putin de-atat, nu merita”.
Eu as putea arata pe ce se bazeaza calculele si cum sunt facute (ceva mai complex decat am aratat eu in post). Dar cred ca le-ar pricepe vreo trei oameni de-aici – de-aia care stiu ceva matematica. Deocamdata, ma chinui inca sa-i explic lu’ animaloo care nu prea pare sa le-nteleaga pe-astea, asa ca nu prea am de gand sa imi bat capul cu explicatii mai amanuntite pe tema aia si formule si plmuri.
Cred ca e mai simplu sa calculeze tipul average pornind de la salariu, ca o inmultire stie sa faca oricine. Cu calculat randamentul cred ca e mai dificil pentru multi.
Pula mea, macar in cazul ala nu-i mare bataie de cap. Drum bun si muie, tanti.
Mai nasol e cand aveti boraci si, legal, poti sa-i dai fix muie, da’ daca faci aia, iti cam raman si boracii homeless.
Go figure.
@Edi
1. Da, trebuie. Nu te intreaba nimeni nimic pana la 10kEur/luna. Peste 10k ii spune “lu nenea BNR” si completezi o declaratie privind sursa fondurilor. Plafonul de plati cash este echivalent 10k Eur. Dupa aceea, ce depaseste faci OP.
2. Nu poti, ca intra tot la plata cash.
@Edi, am avut apartament la vanzare, am avut client care a venit ca tine, cu parte din bani in sacosa, nu am stat la discutii cu el, la fal cum n-am discutat cu aia care vroiau pret in acte diferit de ala real, diferenta la fel cash in mana. Transfer bancar e singura solutie din punctul meu de vedere, daca vrei sa fentezi fiscul n-ai decat sa-mi transferi banii din Panama, dar eu vreau, ca vanzator care n-are nevoie de batai de cap, paper trail.
Ma refeream la divort.
Nu sunt complet retardate. Eu pot face ce eforturi vrei tu si-mi pot imagina orice scenariu, ca-s creativ.
Dar tu pleci de la premiza ca te casatoresti cu o papusa gonflabila pe care o tii acasa de colectie, tu aduci bani, iar ea-i si ea p-acolo, de frumoasa.
Matura praful de pe mobila, sau ceva, in timpul cand nu face sex si nu se vaita de chestii. Pai, pula mea, nu va judec eu dupa cum va alegeti femeile, desi mi se pare mai retardat scenariul decat glumele mele. Ca se intampla in realitate, de acord, la fel si cu faptul ca eu fac glume proaste.
Dar daca asta-i situatia, plm, spor la prenuptiale, nu am eu o problema.
Dar ai mai multe probleme de logica.
Problema 1. Daca nevasta aduce 8% din venituri nu prea se poate ca tu sa ca castigi sub 2k EUR.
Cat pula mea are salariu, sub 160 de EUR pe luna? Mai putin decat minimul pe economie? Te-ai insurat cu o femeie de serviciu, d-aia de scara de bloc? Sau e minora si e pe alocatie? Iti plac glumele mele?
Ca vin din logica ta. Deci ori nevasta-ta aduce 8% din venituri si tu esti “plin de bani”, ori nu castigi 2000+, dar atunci fie ai o nevasta casnica, fie castiga procentual mai mult.
Uite, ma aflu fix in situatia aia pe care-mi ceri tu sa mi-o imaginezi. In momentul asta sotia mea, cam atat produce procentual. Si DACA m-as insura ACUM cu o tipa care face 8% din banii mei mi-as pune niste intrebari si posibil mi-as lua niste masuri.
Dar acum 12 ani cand ne-am mutat impreuna eram la fel de saraci. Nu aveam ce pula mea sa protejez. Ca acum e o diferenta? Pula mea, e. Motivul e ca eu m-am concentrat doar pe facut bani si cred ca mi-a reusit cat de cat si i-am lasat ei orice altceva,
ca n-am chef sa fiu deranjat de probleme lumesti gen du copilul la scoala, sau orice altceva mai e nevoie prin casa. Ca pot sa le fac? Sigur. Nu la fel de bine, dar le faceam inainte. Dar eu am avut un plan si m-am tinut de el cu success.
Si-a fost o chestie in 2 si ma doare in pula de cat castig eu si cat ea. Acum sunt destui bani pentru amandoi si-i mult mai bine decat daca eram fiecare separat. Daca ne despartim a doua zi dupa ce platesc apartamentul?
Pai, bai, in 12 ani de lucrat impreuna am ajuns la nivelul la care pot cumpara 1 pe fiecare an, si knowledge-ul e la mine. Chiar imi permit sa fac cinste cu primul.Dar nu cred ca-s “de lasat” in pozitia asta.
Orice s-ar intampla, pana aici a fost un mare succes.
Cand am luat creditul era pe 25 de ani. Ce sa protejez, o datorie? Pai zic si eu ca tine, s-o ia ea pe toata.
Presupunand ca nu am sa platesc apartamentul asta mai iute si ca ne despartim cand fac eu 40 de ani si ar mai fi tot rate de platit la el. Pai, pula mea, e aceeasi situatie.
O datorie. Si ceva rezidual, pe care probabil il ia banca si ne trage la muie la amandoi.
Problema 2. Ce pula mea e cu vrajeala aia – ramai cu apartamentul luat si cu rate de platit la el? In ce film? Apartamentul luat, poate, dar ce, pe tine scrie idiot sa mai platesti ceva ?
Daca castiga 8% din castigi tu nici nu poate plati ratele inainte sa se termine divortul. Pana la partaj e deja in strada. Desigur, si tu la fel, dar hei, tu castigi de 12 ori mai mult, sunt sigur ca ai solutii, nu?
Daca l-ai terminat de platit se-mparte la 2 si aia e.
Treaba e asa. Eu pana la 40 de ani imi voi fi petrecut deja vreo 18 ani impreuna cu femeia. Si daca suntem impreuna inseamna ca a fost bine, ca altfel plecam eu demult. Ma doare in pula de apartamente si ce mai spui tu ca e de impartit.
Sigur, avocati, partaje, scheme, dar nu-i un obstacol.
Pe de alta parte, nu stiu altii ce planuri aveti, nici nu-mi pasa, dar eu cand m-am gandit la o familie m-am gandit la un partener cu care sa fac chestii impreuna, cum putem noi mai bine, pentru noi.
Poate ca glumele mele-s retardate, dar eu am sacii in caruta, cum s-ar zice.
Daca tu ai acord prenuptial cu sotia, plm, nu te judec, ca nu-i treaba mea. Spun doar ca din perspectiva mea eu nu pot sa inteleg cum functioneaza o familie asa. Nu ca nu se poate, doar ma depaseste pe mine, gen nu e din universul paralel in care traiesc eu.
Daca ajung la concluzia ca am nevoie de un acord prenuptial pentru a ma casatori cu o femeie, imi bag pula, nu vreau sa ma-nsor cu zdreanta aia. Cred ca merit una mai valoroasa.
Nu e despre iubire e despre making shit work.
Nu.
Eu plec de la ideea ca se poate intampla orice si ca lucrurile se pot schimba. Si asa este in realitate.
Coaie, tu poti alege femeia corect, o poti trata frumos, poti depune efort si poate pur si simplu sa intalneasca intr-o zi alt tip si sa se indragosteasca de el si aia e, pa si la revedere.
Chestiile astea se pot intampla si se intampla. Mi se pare o prostie sa negi asa ceva.
In cazul la care ma refer eu, tipa era ceva freelancer si mai mult nu castiga bani pe luna decat castiga. Gen pula contracte intr-o perioada destul de lunga – chestie care-a dus si la plictiseala si, in cele din urma, la alt tip si la situatia descrisa.
Anual, cam pe-acolo iesea – 8% sau chiar sub.
Sau iti pot da exemplul surorii unui prieten (cred ca-i divortata acum). Care putea munci, dar cand si-a gasit un job, cheltuia mai mult lunar decat castiga. “Ca nu pot sa ma duc sa fac jobul de 20 de milioane pe luna fara hainute de 30 de milioane pe mine, ce-ar zice colegii”. Sau pot sa-ti dau multe alte exemple. N-are sens.
Aia-i tot ce-am sugerat si eu. Sa-si puna cititorul niste intrebari si sa-si ia niste masuri.
Lucrurile pot merge minunat si cititorul poate trai fericit pana la adanci batraneti alaturi de hidoasa lui. Felicitari. Dar pot merge si prost si, la nivelul asta (costul unei locuinte, mai ales cand e cu imprumut and shit), nu-i genul de risc pe care sa ti-l permiti. Asa c-am sugerat sa-si ia “niste masuri” lumea. De vreme ce si tu “ti-ai lua niste masuri”, nu vad problema cu asta.
Dar nu vorbeam de cazul tau aici. Nu ziceam “ca altfel o sa sugi pula – ca Orbu”. Iar dupa 12 ani, nu mai conteaza chestiile astea.
Si eu am cumparat chestia asta “la comun”, chit ca nu aveam nevoie. Dar noi suntem impreuna de 7 ani, avem un copil, imi place sa cred ca ne iubim etc.
Ce am zis eu acolo tinea de prenuptial. Iar aia implica faptul ca NU SUNTETI CASATORITI INCA.
Aia e irelevant.
Una e sa pleci cu pula-n mana (ca-mi imaginez ca ar ramane la nevasta copiii si casa), alta e sa pleci si cu pula-n mana si cu datorii pe multi ani pentru o locuinta in care nu mai … locuiesti.
Foarte bine. Doar ca asta nu se aplica pentru cei mai multi oameni si eu n-am scris postul pentru cazul particular X.
Stii tu ca majoritatea romanilor isi permit sa cumpere unul pe an?
O intrebare buna. Ce pula mea e cu vrajeala asta? Pai, du-te la tribunal si intreaba-i pe ei, nu pe mine. Sa-mi zici daca-ti raspund, ca si eu sunt curios cum vine aia cu “statul protejeaza interesele copilului” cand statul nu le da o locuinta sociala, la o adica. Gen, le protejeaza interesele – dar pe banii mei, cum ar veni, nu pe-ai lor. Pe-ai lor, nu le pasa. Le pasa pe-ai mei. GG.
Sigur, poti sa nu platesti. Si ghici ce? Nu ramane doar nevasta-ta homeless – ca pe ea poate (in situatia aia) ai lasat-o pe drumuri fara griji. Dar, ce sa vezi, tribunalul ii da ei copiii. Nu mai platesti? Bravo – ajung si boracii homeless. Ah, daca ti se rupe pula si de ei, ok, bravo tie, poti sa nu platesti, cum ziceam. Dar ti se rupe?
Nu am. Dar daca i-as cere sa divortam si apoi sa facem unul si sa ne casatorim la loc, cred ca ar fi de acord. Si de vreme ce citeste aici si pot spune chestia asta, cred ca-ti dai seama ca nu am o problema cu a discuta chestii de-astea.
“Jenele” de genul asta se intalnesc la popoarele inapoiate. La cele normale nu-i nimic ciudat in a discuta in avans despre ce-i al meu si ce-i al tau in caz de nasoale. Se “supara” doar alea care “te iubesc” fix pentru ca te vad drept un fraier bun de jumulit.
Asta-i o gandire limitata.
Bai, realitatea e ca lucrurile se pot duce pe pula. Si poate nu e ea zdreanta. Poate esti tu – alcoolic, bataus, curvar etc. Dar, pana una-alta, zici c-ai luat un credit pe 25 de ani. OK. La fel iau cei mai multi oameni. 20-30 de ani, nu conteaza cat exact. Iar daca lucrurile se pot duce pe pula, ce faci? “Mai iau unul”? Cei mai multi oameni nu-si permit. Asa ca eu am zis sa-si ia niste masuri.
Nu e vorba de cine-i zdreanta sau nu, e vorba de civilizatie si de asigurare. Ce spui tu e un fel de “nu-mi fac asigurare pentru masina, ca daca exista riscul sa fac un accident, imi bag pula-n ea de masina si-mi iau una mai safe cu care sa nu fac accident”. E stupid.
Ti-am zis, oamenii pot crede-n Dumnezeu si-n Olivia Steer, da’ eu le recomand sa se uite-n dreapta inainte de-a traversa si sa-si vaccineze copiii. Daca ei aleg sa nu, pula mea, spaga lor. Nu plang eu in locul lor.
@Orbu: si eu am uitat sa mentionat de verificat actele si istoricul imobilului, preferabil impreuna cu avocat. Mi se pare ceva implicit, dar chiar trebuie mentionat.
@Manowar: buna descriere a parterului, am stat la parter in chirie. Desi experienta mea a fost agreabila per total, am observat mare parte din dezavantajele listate si a picat de pe lista optiunea asta. In plus, ar mai fi si faptul ca subsolul e de obicei neincalzit, deci risti sa ai podeaua rece sau sa platesti o factura mai mare la gaze (daca ai centrala), plus ceva gandaci care urca din subsol.
La ultimul etaj dispar grijile legate de “daca ajunge caldura”, “cat dureaza pana vine apa calda” daca ai centrala. Fata de parter ai doar avantaje, cu exceptia grijilor legate de acoperis.
Legat de proprietate: e pe numele meu, dar nici nu sunt casatorit.
Prietena e, din fericire, foarte independenta, si intentioneaza sa-si cumpere si ea unul pe care sa-l dam in chirie. E psihologic mai linistitor sa stie fiecare ca are casa lui si posibilitatea sa-si faca bagajele oricand (chiar daca sper sa nu fie cazul, face bine unei relatii sa stii ca optiunea e acolo, si pentru tine si pentru celalalt).
Vedem cum merg treburile, cati ani mai merge mulsa treaba cu IT-ul, cand vine urmatorul crash economic etc., dar tare as vrea sa ma prinda urmatoarea criza economica cu bani cat sa iau alt apartament.
Pe-aia-i primesti oricum, la orice etaj ai sta – de la ghena (la blocurile “standard” ai o “gura” de-aia la fiecare etaj; si, da, urca).
Din cate-mi amintesc eu, se chinuie aia sa interzica in Romania centralele. Not sure.
Asa este ideal. Stiti ca sunteti impreuna pentru ca va iubiti si pula mea, nu pentru ca de fapt unul din voi n-are chef sa plateasca chirie si pana apare ceva mai bun, sta cu celalalt.
Eu am recomandat niste masuri de siguranta pentru aia care nu-s deja impreuna de 12-25 de ani si plm. Da’ mi se rupe daca le ia cineva in calcul sau nu. Fiecare isi joaca mana cum vrea, nu-i ca si cand le platesc eu oalele sparte in caz de ceva.
Da, mai,si ce, m-am insurat io cu aia ? Sau care e treaba? Trebuie sa am eu explicatii pentru toate zdrentele? Pula mea, daca ala traieste cu ea asa, si-o asuma. Ce pula mea tre’ sa port eu grija tuturor parapantelor?
Ma vezi pe mine insurat cu ele? Daca nu, poate o fi vreun motiv. Anume ca nu ma intereseaza genul de valori promovate de alea. Deloc.
Bineinteles. Dar, de oicei, exista motive pentru care se schimba lucrurile. Cele mai multe previzibile. Altele nu, pula mea, as putea ramane paralizat maine si as beli pula cu totul.
As avea mai multe de spus dar ma limitez sa vorbesc despre mine. Asa ca simplist vorbind.: da, asa e , confirm si din aceste motive doamna-i cu mine acum. Orice se poate intampla. Dar vezi mai sus, exista motive.
Doar ca lucrurile nu se intampla asa cum spui tu : “pur si simplu”. Dar ti-am spus foarte clar ca nu-i vorba de iubire si pula mea. Pai, ba, tu crezi ca mergand pe ideea ta eu n-as putea sa ma-mpiedic de niste pustoaice si sa ma indragoestesc de ele si “gata”, aia sa fie treaba?
Cui pula mea ii pasa, de treburile astea, coaie. Asta mi-o spuneai la 20 de ani ziceam asa, mda. Pai tu crezi ca eu impart munca mea de atatia ani cu vreo stramba random de pe strada ca ma indragoestesc de ea?
Daca femeia gaseste unul care ofera mai mult decat mine, plm, e inspre binele ei. Chiar inseamna ca am gresit eu ceva, gen grav. Am scris deja, “Daca gaseste, nu pot decat sa ma bucur pentru ea. “, cred ca ai citit.
Problemele apar cand femeia pleaca pentru o partida mai proasta, ca ala nu-i poate oferi ce viseaza ea si ai probleme, da’ atunci nu prea-i treaba mea. Ma descurc. Crede-ma. Iar ea e o proasta si va trebui sa-si cam asume ce urmeaza.
Boss, of course. Nu neaparat ca mi se rupe. Dar cu siguranta merg tot drumul.
Eu cand fac chestii sunt ALL IN si ALL OUT. Am spus clar. Daca-i pe sa ne facem rau unul altuia sunt campion, in pula mea. Nu am pierdut niciodata la jocul asta. Niciodata.
In 6 luni, in ideea ipotetica prezentata de tine, femeia nu mai poate tine copiii. Sta cu ei homlesi. Imediat fac reverse la custodie si crede-ma ma descurc. Si astept si pensie alimentara.
In ideea in care mi-ar pasa asa de tare de chestia asta, zic.
Pai si daca-s eu o lepra n-as fi cam fraier sa fiu eu ala care cere contractul ala prenuptial? Despre ce vorbim aici?
E irelevant daca mai iau un credit. Conteaza unde ai ajuns cand se intampla asta.
Tu pari sa ignori TOTAL o chestie din ce spun eu. Dar total.
Ti-am spus ca inteleg perfect situatia daca ti-ai luat o sotie a carei valoare-i cumva nula. Ti-am spus ca daca m-as casatori ACUM cu o gagica care-ar castiga maruntis in comparatie cu mine mi-as lua niste masuri.
Pentru ca e o chestie simpla. ACUM eu sunt la un nivel, tu nu, eu valorez X, tu 1/X, ce pula mea ma iubesti tu asa de tare cand tu nu poti sa te intretii? Nu ma intereseaza, nu lucrez cu juniori am trecut de nivelul asta.
Love and shit? Du-te si spune-le-o alora care au sotii de cheltuie pe haine mai mult decat castiga.
De fapt, ce pula mea spun, nici nu m-as casatori cu o femeie care nu-i capabila sa se intretina, bai ( nu m-as mai casatori deloc cu alta femeie, dar ca idee).
Tu spui ca vai ca nevasta castiga putin. Ok, da’ cand te-ai casatorit cu ea cat castiga? Tot putin? Tu mult? Si nu ai ajutat-o si pe ea, sau nu a fost in stare sa se puna pe picioare nici cu ajutor de la tine? Si ce pula mea ai luat-o? Eu nu as fi luat-o. Sincer. Nu ma intereseaza, coaie, nu-mi trebuie paraziti.
Aaa, erati amandoi tineri si castigati putin pe urma unul castiga mai mult si unul nu? Din ce motiv? Din motiv ca e lepra? Pai, daca da, era cam timpul sa faci ceva, nu? Din alte motive care tin de structura parteneriatului?
Pai, pula mea, atunci e un joc corect. Da, e posibil sa nu mearga bine pana la final, dar daca-i un joc corect trebuie sa fie cu beneficii de ambele parti. Daca nu, nu.
Nu poti sa spui, suntem amandoi in chestia asta depunem eforturi impreuna, dar bunurile sunt toate ale mele.
A esti cu o lepra pe care o intretii si iti convine asa? Knock yourself out, dar nu-mi spune mie de chestii care se pot intampla, ca li se intampla numai altora, cumva.
Nu. Eu nu am asigurare pentru masina. Chiar nu am. Pentru ca daca exista riscul sa fac accident imi bag pula in ea de masina si-mi iau alta. Nu ca una mai safe cu care sa nu fac accident, ci inca una.
Dar nu e acelasi lucru.
La asigurare eu platesc o suma de bani, sa-mi dea altcineva o suma de bani pentru cazul in care un accident se intampla din vina mea. Daca nu iti permiti sa platesti masina aia din nou faci asigurarea aia. Daca da, sunt bani aruncati de pomana.
Unul din motivele pentru care nu imi cumpar masini noi. Nu-mi permit sa le inlocuiesc daca le fac bucati. Altii pot sa isi faca asigurari. Treaba lor. Eu nu dau banii.
Dar ce zici tu e altceva, ca nu iti da nimeni nimic pentru pagubele survenite din vina ta. Preseaza partenerul tau sa se ridice tot timpul financiar la nivelul tau, daca vrea drepturi egale.
Iar mie nu mi se pare ca functioneaza. Poate unctioneaza si nu vad eu cum. Pentru oameni la nivelul clasei muncitoare nu pentru patroni de corporatii si oameni super incarcati care-si protejeaza asset-urile. Cand gasesti cum merge asta, poate imi explici si mie.
Din doua motive. Iar unul l-am ilustrat in gluma retardata de mai sus. Ce faci, ii ceri sotiei chirie? Ca doar sta in apartamentul tau? Sau, ii ceri favoruri, gen sa se ocupe ea de chestii pe acasa, dar favorurile alea nu vin cu drepturi patrimoniale, ca, pula mea, coaie, sunt banii tai?
Ce fel de prost ( om, nu neaparat femeie) accepta asta. Ca, pe principiul asta, trebuie sa-inceapa sa-ti factureze servicii. Bai, cand ma casatoresc eu vreau un parteneriat nu sa fiu sclavul cuiva. Ma duc in pula mea la banca si-mi iau propriul credit daca vreau sa fiu sclav, nu?
Sa zicem ca eu ii spuneam sotiei ca asta e apartamentul meu si pula mea, sa-si cumpere, daca vrea. Pai, daca nu cumva poate sa ajunga la o intelegere sa contribuie si ea cu jumatate din rata, trebuie sa isi directioneze investitiile in alta parte.
Si e aiurea. Ca ai facut o investitie intr-o casa, ca sa eviti chiria. Dar nevasta-ta, trebuie sa plateasca dobanda la banca pentru alta casa, ca sa aiba o plasa de siguranta. Si te alegi cu doi oameni indatorati, care fiecare isi tese o plasa de siguranta separata pentru el.
Sau sa accepte ca e “la mila ta”. Eu nu vreau sa fiu in nicuna din tipurile astea de relatii. NU.MA.INTERESEAZA.
Singurul mod in care ce spui tu functioneaza e daca nevasta se chinuie sa tina pasul cu tine financiar. Si puteam sa-i impun asta sotiei. Dupa care ia de vezi probleme cu cresterea copiilor, probleme de organizare, de cand ne mai vedem si noi draga, de pula mea. De de toate.
Raportezi asta la tine si la situatia ta prea mult. Nu e vorba de situatia ta. Nu e vorba de situatia mea.
Eu nu simt nevoia sa-ti demonstrez ca esti pe langa RAU la capitolul asta. POT, mi-e chiar usor, dar nu cred ca are sens si nu prea vad ce anume ar iesi bun din asta. Ca, pula mea, nu prea pot spune niste chestii fara a risca sa jignesc – chestie care nu m-a deranjat niciodata, da’ nu vreau s-o fac asa, de nebun, fara sens, doar de dragul unei discutii care nu ne priveste pe nici unul din noi.
Momentan, ma multumesc sa spun ca, din ce scrii tu, e posibil ca eu sa fi vazut mai multe lucruri, oameni si situatii decat ai vazut tu.
Ca regula generala, oamenii sunt slabi, lipsiti de caracter si fara urma de autocontrol. Cand se rupe magarul, in general dau ce-i mai rau din ei. Iar acolo nu castiga nici tipa mai rea, nici tipul mai rau. Castiga cel mult avocatii. Singura satisfactie cu care poti ramane e ca i-ai facut mai mult rau ei decat ti-a facut ea tie. Ca iese mai sifonata din asta decat iesi tu. Da’ cam atat, ca de pierdut, pierdeti oricum amandoi.
Cum am zis, eu am dat un sfat pentru aia care nu-s inca insurati sau alte alea. Pentru aia aflati in alta situatie. Sunt liberi sa se pise pe el de sfat daca nu le e de folos sau nu li se aplica. Mie mi-e indiferent.
Vorba aia, nu iti face griji, ca nu urma sa printeze cineva postul asta, sa-l inrameze si sa-si traiasca viata dupa el. Biblia dupa Manowar.
Daca te incalzeste cu ceva, eu nu am prenuptial si nici nu am cautat asa ceva. In caz de nasoale, i-as propune sa vindem ce avem si sa impartim ce ramane la doi, indiferent de cine a contribuit si cu cat. Dar, daca se ajunge la asta, nu sunt sigur ca am mai putea discuta rezonabil. Dar asta se poate face aici, unde poti vinde usor chiar daca mai ai de plata mult si bine. In Romania…e mai nasol.
Din experienta (a mea si a altora), la punctul ala oamenii nu cauta sa fie rezonabili, ci sa ti-o traga. Chiar daca isi fut si lor meciul. Si aia e.
Banuiesc ce-ai putea spune si pot merge mai departe, dar ai dreptate ca-i inutil. Nu ca ma simt jignit, dar e fara finalitate. Poate se supara sotia pe mine, daca continui. Sau se sperie :).
Cu siguranta ca raportez asta la mine. Am vazut destui oameni si situatii la randul meu, dar si pe aia ii raportez tot la mine.
Probabil ca singura chestie pe care trebuia sa o mentionez e ca eu nu inteleg cum ar functiona chestia asta pentru mine. Acum nici ca mai conteaza.
In fine, am divagat destul voiam sa zic ceva despre ce a zis KD de credit cu dobanda descrescatoare.
Dupa cum s-a zis, cu dobanda fixa e greu sa iei tu credit pe 20-25 de ani. Ca nu-si asuma nicio banca riscul ala.
La credite de consum/ pe termen scurt, gasesti vreunii sa-ti puna o dobanda de camatari, cum am luat eu pentru masina 10%, lei, rate fixe nimnic de negociat.
Dar la imobiliare – mult succes.
In schimb, e o treaba pe care multi nu o observa. Cei mai multi isi iau credit cu rate egale. Pe o parte dintre ei ii inteleg (desi-s total in dezacord) – fac asta ca vor un imprumut mai mare si asta e un mod de a-l obtine ( se calculeaza plafonul de indatorare la nivelul ratei in momentul in care contractezi creditul).
Dar e gresit. Mecanismul de calcul al banilor returnati din datorie e complex, e in dezavantajul tau si-i ofera bancii o pula foarte lunga cu care sa te futa. Daca iei un credit pe 25 de ani, in primii 5 tu nu platesti aproape nimic din datorie, platesti dobanzi ANTICIPAT. Nu mi se pare nimic mai de cacat decat sa-mi ceara cineva sa platesc dobanda anticipat.
Desigur, asa obtii rate egale, si poti imprumuta mai multi bani. Dar tot asa riscul de a avea o povara crescatoare e MARE. Si motivatia sa platesti creditul, daca nu l-ai platit deja in 1/3 din perioada lui e mica, ca oricum ai platit deja o caruta de dobanda in avans, de ce dracu ai mai fi prost sa le dai si restul banilor.
Prin urmare e un sistem vicios.
Cand am luat eu exista cam peste tot posibilitatea de a lua credit cu “rate descrescatoare”. E un imprumut relativ cinstit, unde tu ai luat suma de 240X pe 20 de ani si returnezi lunar 1X + dobanda la cat mai ai de platit.
Nu platesti dobanda in avans. In orice moment te decizi sa achiti in avans scutesti dobanda sumei achitate pe perioada ramasa. Nu-i asa ca suna mai motivant? Desigur exista factori variabili ( BOR) care pot sa-ti creasca dobanda. Dar la creditele cu rata egala factorul ala e amplificat de faptul ca in primii ani tu platesti mai mult dobanda decat suma datorata.
Imagineaza-ti ca ai un credit la care din rata ta 75% e dobanda si 25% restituire suma datorata. Daca rata dobanzii se dubleaza pe motive de euribor ( se poate intampla, nu-i de nemaiauzit), rata ta creste cu 75%. Iar asta te afecteaza la inceput, fix cand iti este mai greu ca ai de renovat, de returnat alte mici imprumuturi pe care poate le-ai facut pe langa ala ipotecar ( nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asta)
In plus, tu platesti rata aproape dublu, dar returnezi un cacat din imprumutul tau. Hai ca se vede.
In cazul celalalt am sa dau exemplu creditul meu ca mi-e usor. 57k. 300 de rate a cate 190 de euro. Returnare fixa. La asta se adauga dobanda pentru suma restanta, oricat o fi aia. Am plecat de la rata dobanzii cu tot cu ce comisioane mai sunt de ~5% si suma de returnat intreaga, evident. Asta inseamna ca trebuie sa platesc 2850 de eur dobanda in primul an . 237.5 EUR adaugati la rata. Un pic mai mult decat suma returnata.
In total ~ 427 EUR. Situatia cea mai nefavorabila ar fi fost ca dupa 3 luni sa creasca euriborul si dobanda, semnificativ. Daca se dubla dobanda ajungeam pe la 660 EUR. Tot era ok pentru mine. Nu era placut, dar eram in plan. Ideea e ca pe termen mai scurt ai vizibilitate un pic mai buna. Pe termen lung, nu prea.
Acum au trecut 5 ani. Rata mea e sub 350 de EUR. Asta pentru ca si euriborul a scazut, dar am sa numesc asta bulan , nu-mi asum vreun merit. Ideea e ca am platit cam 12k din credit si platesc dobanda la 45k, nu la 57. Daca acum se dubleaza rata dobanzii( fata de cat era cand am contractat eu creditul, ok o sa sara rata pe la 575. Ignor cat castig acum fata de atunci, tot e ok) Sigur, naspa, dar e ok. Iar asta e un scenariu dezastruos. Nu pentru mine,
pentru restul creditacilor.
Dezavantajul? Cand am contractat imprumutul, in sistemul asta puteam sa iau credit de maxim 65k, pentru ca nu voiam sa includ si nevasta la credit, nu mai aveam alte imprumuturi achitate sau nu ( deci rating neutru, dupa standard and poor’s, lol). in sistemul celalalt, in care lua toata lumea, puteam imprumuta pana pe la vreo 85-90k in functie de banca.
Aveam venituri mai mari dar nu erau pe contracte fiscalizate in Romania, deci nu contau .
Chiar si asa, am ales sa imi fie simplu, nu complicat.
Si inteleg logica alora care strang din buci sa cumpere ceva mai mare, mai frumos si mai bine localizat. E casa ta, daca planuiesti sa traiesti in ea cat platesti macar cam trebuie sa-ti placa.
Dar eu sunt un om mai simplu. Cand am luat creditul m-am gandit asa. Ba, cati bani platesc eu pe chirie? ( Plateam 320 pe un apartament de suprafata similara in aceeasi zona), dar mai vechi. Din postura de chirias nu ma dernja ca era ala mai vechi.
Si nu puteam sa fac nimic in el pentru ca chirie si Bucuresti, nu stii cand pleci. Daca as inchiria acum apartamentul m-am uitat de curiozitate si-i pe la 370 de euro deja mai mult decat rata. Dupa 5 ani. De-acum eu merg pe profit.
La rate egale nu mergeam. Nu mai stiu exact care era diferenta dar parca de 30 000 de euro fututi in dobanda. Imens si tinand cont ca nu ai tu vreodata garantia ca ratele alea sunt chiar egale, e doar o teapa, dupa parerea mea.
@Manowar: pai si ce, daca tu vinzi cosmelia in caz de nasoale noi nu putem si avem nevoie de prenuptial? la prima casa sunt intr-adevar 5 ani, dupa care sell away. la ipotecar se vinde oricand.
@kd: si tipele alea erau asa sarace lipite pamantului?
nu stiu mai, imi da cu virgula. adica ok, il insel, dar ce fac cand se desparte de mine, ca nu am dupa ce bea apa?
@Orbu: eh na cum ii impuneai sa tina pasul financiar? :)) daca atat se plateste pe piata ce face ea?
Pai si eu si ea suntem in aceeasi piata, nu?
Avem relativ aceeasi pregatire pana la un punct. In timp eu m-am specializat un pic mai mult.
Copiii schimba tot.
Nu poti lua cu dobanda fixa pe cat e creditul. Oricum, daca iei credit, o iei si-n gura, fara discutie. Ce tip de rate alegi…e cam irelevant. Pe-alea descrescatoare nu prea ti le permiti in mod normal (din nou, va invit sa vedeti care-i salariul mediu).
Oricum, nu tipul ratelor schimba ceva in situatia voastra (Orbu, KD), ci faptul ca amandoi castigati simtitor peste salariul ala mediu, iar eu n-am scris treaba asta pentru aia care castiga de 4-5 ori salariul mediu, ca daca i-a dus capul sa castige atat…e improbabil sa aiba nevoie de sfaturile mele la ceva.
Bai, nu stiu ce sa zic. Mie nu mi s-au parut irelevanti 30k EUR atunci.
Sunt de acord ca la salariul mediu nu-ti mai dau calculele ca nu te mai incadrai la prima muie, adica nu mai puteai sa iei 57k ca sa oferi cam cat cerea piata atunci pe cosmelii.
Dar zic asa: Eu plateam atunci chirie 320 EUR. Cred ca, conform bancilor imi puteam permite rata pana pe la 500-550 EUR, daca excludeam sotia din ecuatie. Stiu asta, caci am avut colegi cu salarii similare care si-au luat case mai scumpe ( credite ipotecare normale) , treaba lor.
Daca as fi avut salariu mediu pe economie ( era vreo 1800 de lei net in 2012). Cu siguranta nu stateam la chirie de 320 de EURO, sau daca stateam , inseamna ca platea si nevasta, deci cotiza si ea cu ceva, deci intra in calcul si la credit. La salariu mediu pe economie si un singur imprumutat, asa cum spui, suportam rata de maxim 200 EUR/ luna. Si cred ca si chirie tot pe acolo, ca sa fim sinceri. Hai 250, daca mai punea si femeia ceva.
Si cam pe acolo m-as fi uitat si la apartament ( nu as fi cumparat deloc, cum nu am facut-o cand am castigat atat de putin, dar hai sa presupunem)
In sistemul cu rate descrescatoare puteai lua atunci cca 27k, in celalalt cu rate egale pana pe la 35k. Imi e clar ca daca mai aveai 5 000 in buzunar in primul caz vorbeai de o garsoniera prin ceva cartier muncitoresc , sau un 2 camere in Ferentari, iar in al doilea deja vorbeai de un 2 camere prin cartiere.
Dar eu cand mi-am facut proiectia asa mi-am tot zis ca nu-mi trebuie sa-si bage casele in cur. Nu puteam sa cumpar ca nu corespundea planurilor mele, asa cum ai zis mai sus: copii. Si nu aveam de gand sa stau cu copiii in 2 camere, sau garsoniera. Am stat vreo 8-9 luni cu un copil in 2 camere si nu mi-a convenit prea tare. Din chirie am putut sa ma mut la 4 camere, dar de avut bani de cumparat unul a durat ceva.
Stiu pe cineva care desi castiga multi bani relativ la vremea aia, avea o garsoniera creditata anterior, cand era necasatorit, si a preferat sa stea in aia pana a strans bani cash sa cumpere un apartament cu 4 camere. Vreo 5-6 ani. Am inteles gestul, profitabil, nu-i vorba, dar eu nu doream sa fac asta, ca anii aia sunt din viata mea, nu-i iau asa dintr-un tabel si-i mut in altul.
De aia zic. Oricum as da-o, imi pare o situatie vicioasa creditul ala cu rate egale.
@Orbu: da, ma, dar nu il primeste tipul average care citeste asta. Eu stiu ce spui (aici asa este oricum, din cate stiu). Dar nu de “aici” e vorba.
Eu stiu ce zici tu, stiu ce zice KD, dar pe voi nu va prea afecteaza, ca deja stiati ce era de stiut, ati cumparat deja, castigati simtitor peste medie etc.
Trust me, tipul average nu vede de-alea. Nu la sume care sa conteze. Din nou, vezi ca e salariul mediu.
[blockquote] salariul tau (net) pe luna * 12 * 6 [/blockquote]
[blockquote] X * 12 * 15 [/blockquote]
Imi iese fix aceeasi suma.
Ati sodomizat subiectul ala cu AI si acum nu mai am unde scrie ce ma framanta, asa ca scriu aici.
Deci stateam eu cu pytonul in mana si ma bateam pe umar, cum ca ce destept sunt eu ca pricep repede si deja ma vedeam calare pe alt limbaj de programare. Eram setat pe seria C/ C++/ Java si imi trece asa, prin cap, “ia sa vad ce limbaje de programare sunt in voga”. Gasesc pe Youtube un top in care zice ca nr.1 este GO.
Cum n-am auzit in viata mea de asa ceva, am zis sa vad ce e cu el si zic astia ca vine de la Google si ca este noul Python. Ca e ai rapid decat Python/Perl/Ruby, mai lejer decat C / C + +/ Java, ca e facut special sa elimine dependenta de Java si ca e mai usor de invatat daca nu ai mai facut programare. Pam-pam!…
Ce mai!… Stindu-mi creierul aproape neintinat, am pus frana brusc. M-am lovit cu capul de monitor si cand mi-am revenit din coma am zis sa va intreb daca mai are rost sa invat Python/ C/ C++/ Java ( scopul meu fiind joaca de-a robotii).
Ziceam ca, colosul Google are puterea si interesul de a-si impune limbajul si ca, intr-adevar, GO ar fi de viitor. Ce ziceti, as impusca 4 iepuri dintr-un foc daca as pune mana pe GO?
de curiozitate, de ce nu? adica, nu e ca si cum isi lua un credit separat ea, la ce folosea?
Nevasta nu o iei pe credit, ori cu bonurile de masa jos, ori gratis.
>Nu poti lua cu dobanda fixa pe cat e creditul
Nu mai poti.
Dar oricum, e irelevant. Dobanda aia e un serviciu platit catre banca, poti considera ca esti chirias la banca, cu doua diferente: e mai greu sa te muti dar banii dati nu dispar in neant (cu exceptia dobanzii si a comisioanelor).
Evident, asta presupune un pic de educatie financiara, sa vezi bancile ca parteneri intr-un parteneriat din care ambii aveti avantaje, sa ai mereu partea finantata mereu in positive equity si asa mai departe.
Eu nici masina nu cumpar cu banii jos, prefer sa platesc la banca cu taraita decat sa dau poala de bani si sa raman descoperit in caz ca am nevoie de vreo operatie ne-acoperita de asigurare gen scurtare de pnis 🙂
Educatia financiara ar trebui sa te invete ca-i orice, numai “partener” nu banca aia.
Mai e mult pana departe.
@Stropic: A zis Manowar în articol. Dacă o îmbulinez cu ratele divorțez instant și să mă futa ăia doar pe mine până la sfârșitul vieții ( nu exista conceptul de dare în plata (în România) la vremea aia.
Dacă puteam luam creditul pe numele meu și apartamentul pe numele ei așa făceam :). Să zicem că o perioadă ar fi fost util ca eu să am pe numele meu doar datorii, fără bunuri.
Și m-am învățat așa. Nici mașina nu e pe numele meu. Am făcut credit de nevoi personale, am plătit rabla, dar a cumpărat-o soția. Eu sunt cu riscurile.
Așa ții o familie fericită 🙂
@Stropic : Da, tipele sunt “pe benefits”, categoria trophy wife. Cum prind momentul cum zbang. Plm, presupun ca in momentul in care iti iei barbie acasa si o tii acasa, in vitrina, se mai gaseste cineva s-o lustruiasca din cand in cand.
Ma batea gandul intr-o vreme de barbie, dar din fericire mi-a trecut 🙂
Banca te fute lejer cu orice ocazie. Mai ales cand e vorba sa iti ia bani. Cand gresc ei…”hai domne, sunt doar 2 eur in plus la dobanda ca nu v-am rambursat pe 3 cand ati spuns dvs si v-am rambursat pe 25, e asa mare suma?”
Da, plm, daca te duce un pic capul sa citesti inainte si iti faci un provizion, ca doar nu trebuie sa fii mare mester in excel sa vezi ce iti permiti si ce nu, ar trebui sa fii ok. Asta daca nu esti in cazul celor care fac un copil si pe urma “las ca vedem noi din ce il crestem, desi abia ne ajungem acum cu banii”.
mai, nu o iei pe credit, dar zic sa te gandesti si acolo bine, ca altfel cumva ajungi sa platesti toata viata.
pai plm, esti nedrept.
iei o tipa pe strict cum arata, o scanezi la cm de isi aduce aminte de fiecare cartof pai, alegi pe categorii de culoare par/ochi/inaltime etc si te plangi ca nu te iubeste dezinteresat si nu are sufletul mare.
tipa aia nu e pe “benefits”, are un job: tu. sau sotul ei, ma rog. asta e job-ul ei. sa arate asa si sa fie cu sotul ei (care probabil arata cum arata). ca la orice job, e o piata, aplici, primesti oferte, le refuzi, le accepti, te mai duci si la interviuri din cand in cand…nu poti sa o iei personal. 🙂
Bizar cum unele femei o iau foarte personal cand “aplica barbatul la alt job” 🙂
Păi nu, boss. Se numește că e concediata și vrea pachet de beneficii cu salarii compensatorii și șomaj.
…doar c-o sa fie scoasa in suturi de security pe usa din spate cu o cutie-n brate…but that’s none of my business.
Ma rog, eu inca n-am auzit un barbat spunand “ti-am dat cei mai frumosi ani din viata mea, cum ai putut!11!”.
Da’ in fine, observam doar ca femeile tind sa fie mai putin intelegatoare cand isi cauta sotul alt job 😉
Ce inseamna “mai putin intelegatoare”? Devin cicalitoare, ciufute, enervante, au impresia ca le obligi sa duca mai mult decat pot duce, chiar te lasa cu ochii in soare?
N-am idee, ca de obicei cand ajungeau la partea la care rageau inclacrimate “cum ai putut s-o futi pe parasuta aia, cum sa ma parasesti pentru aia” tocmai inchideam usa.
Da’ zic asa, in principiu nu pareau foarte intelegatoare – spre deosebire de ce descria acolo Stropic.
La întrebarea “cum ai putut s o fuți pe parașuta aia?” răspunsul clasic e: cu pula!
Ar mai merge și: ușor, precum și alte variațiuni pe temă.
Nu stiu, boss, nu parea o idee buna in momentele alea sa raspund la intrebari. Daca ma-ntrebi pe mine, era mai inteligent sa ies linistit din casa. Vorba aia, sa vada vecinii ca n-o bat.
Err… credeam ca discutam despre credite imobiliare/ipotecare, nu despre futaiuri.
luasi o chestie aproximativa “nu sunt de acord” dupa cum ti-am spus de la inceput ca o consider prea optimista si ca nu prea se pupa cu partea ailalta cu rata. De fapt erau oarecum complementare: cat sa fie rata si cat sa fie maximul de pret. Si am luat-o personal, gen: nu as da 140k/apartament din 2000/luna.
Nu insemna ca nu e un calcul corect, presupun ca se baza pe ceva din spate.
Depinde cat iei pe el lunar daca-l inchiriezi, boss.
Sigur, pe apartamentul standard din Bucuresti, nu, n-ai da. Si nici eu. Da’ la 140k sunt destul de sigur ca nu vei lua apartamentul standard din Bucuresti.
Daca de exemplu dai pe el 1000 de euro pe luna, da’ il poti inchiria la 1300, nu vad de ce nu.
facepalm. :))
poate nu faceau parte din categoria aia de “stat cu tine pentru bani”. zic.
Sau poate ca da, ca de mai mult in mod sigur nu era vorba.
Stai chill, tocmai au schimbat astia prin banci protocoalele de acordare credite. Prin urmare, doar daca ai bani si garantii solide, gen imobile sau lingouri de aur, diamente sau alte chestiuni de genul, poti lua un credit, ceea ce e haios, pentru ca tocmai nu ai nevoie de unul, din moment ce ai banii.
Bun, daca l-ai luat totusi, sclavagismul e nimic comparativ cu indatoririle aluia creditat. Un contract de credit e mai plin de perversiuni ascunse decat orice film mizerabil de sadomaso ai fi urmarit vreodata.
Poate pentru că există riscul să îți crească rata la 1500 și să nu îl mai închiriezi deloc (o vreme) și să belești pula cu el în brațe? Aveam niște colegi cu rate de 1000 la apartament și salariu pe la 2000 și pot să îți spun că nu erau prea fericiți. Mai ales de pe 15 până pe 30 ale lunii. Dar, plm, aveau apartamente / vilă mișto.
pentru cine se plictiseste, e fix pe subiect 🙂 pe langa adica.
https://www.youtube.com/watch?v=NgIJdtSWtGA
tocmai ce am aflat ca in zona mea apartamentele de 2010+ maricele (100+) costa de la 140 in sus. Mi-a picat putin maseaua de minte.
1. Pai, iti faci niste calcule, boss…
2. M-ar mira. Am trait eu cu salariu de 1000 – platind si chirie – si nu eram deloc nefericit.
@animaloo:
pe bune? Da un link, sa ma amuz si eu.Ah, am gasit unul
Amuzanti astia. Langa metrou, la 780m in linie dreapta…
Asa am facut si eu. Recunosc am avut ceva emotii la mine mergand prin Bucuresti cu 30.000 euro in buzunarul hainei prin tramvai dar am ajuns cu bine la banca. Nu te intreaba de unde cat timp depui si nu iei. Cand iei ( credit) te intreaba de salariu & stuff. Completezi o hartie ca vrei sa faci transferul ala catre contul nush care si cam aia e… PS: ai grija la ce banca esti,gen sa nu aiba comision de transfer in procent :)))))
Pe de alta orice limitare de genul e jegoasa din punctul meu de vedere. Ne intoarcem in comunism plm. Gen, cum chinezii bogati aplica pentru EB-5 foreign investor visa ( 500000$ ) , asta cand au o limitare de schimb de 50000$ anuala in China. Asa ca pentru a muta banii, ori ii plimba prin mai multe conturi, ori apeleaza la prieteni si apoi sa faca fiecare platile odata sa insumeze suma necesara. PLM, aia prieteni :)))) ia bah aici 50000$ , cand te sun depune si tu in contul X si mentioneaza acolo…. pentru Tiom Ping – viza America =))) Si trebuie sa ai cativa d-astia….
Și aveai și copii și nevastă/gagica de aia de se discuta mai sus?
Că așa, cred și eu că țigările,mâncarea și cafeaua nu ajung la 1000.
Bine, vara se întâmplă că 1000 pe lună nu le ajung nici de nunți :), distracția “preferată” a corporatistilor romani.
Mai toți colegii pe care ii întrebam ce fac în weekend erau la nunta,Lol.
@0040 – mersi de raspuns
Mi se pare un mare jigodism legea limitarii tranzactiilor cash..
Ma bucur ca nu-s singurul care n-are incredere sa-si tina banii la nenorocitii astia.
Hai sa zic si de unde vine paranoia mea: Am gasit o explicatie a brokerului fugar si am uploadat-o aici: https://www.youtube.com/watch?v=bO7oz4rMBZA
Cum pula mea, ca banca, sa imprumuti de 7 ori mai multi bani decat ai in depozite si sa ti se para ca esti in siguranta si n-o sa dai faliment?!
Ideea se poate rezuma in modul – ia-l cu banii bancii doar daca e o investitie. Iar investitie e in situatii precum:
– il cumpar sa-l inchiriez (platesti in vreo 15 ani, hai 20 si la pensie ai ceva sursa in plus de venit);
– il cumpar sa-l vand mai tarziu mai scump (grija ca dobanzile care le dai sa nu depaseasca cresterea valorica dar in acelasi timp vezi ca banca sa accepte si sa-l poti vinde – accepta daca ai alte garantii).
– il cumpar ca tintesc un super-mega-giga-job de mare smecher in respectivul oras. Genul de job unde conteaza imaginea sociala. (CEO la banca probabil- dar or fi si altele). Atunci investesti intr-un super apartament (salariul tau e mai mare deci regula 6X12Xsalariu iti va permite sa te orientezi spre ceva mai bun) si dai acolo petreceri cu toti cei in lumea carora vrei sa intri. Sau ii chemi la poker. Aia vad unde locuiesti- jap, omul e de succes, face combinatii si mai departe sansele cresc. (radeti daca va vine insa cunosc pe cineva care si-a tras Q7 stand in camin ca sa se etaleze la diverse “mese ale bogatiilor”. Usor a intrat in cercuri si a avut acces la “combinatii” generatoare de bani. Ca acum da cu subsemnatul pe la parchet e alta poveste, nu are legatura cu subiectul).
– il cumpar pentru ca vreau sa imi fac o crescatorie de ciuperci in sufragerie, o crescatorie de caracatite in dormitor si sa cresc mecli in balcon.
In variantele de mai sus, apartamentul e un activ care iti genereaza bani. Imprumutul facut se sustine singur si se achita singur. Tu muncesti impreuna cu apartamentul si impreuna aduceti bani.
Daca il cumpar sa locuiesc e credit de consum. Apartamentul nu mai e un activ ci e un pasiv. Tu muncesti pentru el, nu alaturi de el. Si atunci lectia din articol se aplica, asa cum se aplica pentru orice. NU-ti iei blugi de 10 milioane pe credit, iti iei cu 80 lei, banul jos.
Peste 10kE cash ar trebui să te pună să semnezi o hârtie privitoare la proveniența banilor. (Legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor)
Compari mere cu pere.
Limitarea la noi (și în multe părți din Europa) se referă exclusiv la tranzacțiile “cash in hand” care prin natura lor nu pot fi auditate (și în consecință taxate). Prin bancă poți schimba/transfera cât te duce contul…
EB-5 nu funcționează la modul “plătește tu o taxă de 500k și primești viza” ci trebuie să ai investiții de minim 1M (sai 500k în “zone defavorizate” *wink*) într-o companie US.
Economie 101. Lol.
Cunosti vreo modalitate de a munci fara sa locuiesti undeva? Poti locui undeva fara sa platesti? Astept raspunsul “cu parintii”.
Orbule, aici ai dat-o in bara. Nu-mi e clar daca e doar o problema de exprimare sau chiar ai inteles putin gresit treaba.
In fine, ideea e ca nu se plateste nici o dobanda anticipata. Tot timpul se plateste x% (cat ai in contract) din SOLD(adica din cat mai datorezi bancii). Problema este ca la inceput soldul este mare si x% din el este cam toata rata pe care o platesti. Deci daca nu strangi putin din buci la inceput, ca pe langa acei x% din sold sa mai pui ceva ca sa si scada soldul, o sa ajungi ca in 30 de ani sa platesti casa cam de vreo 3 ori. Iar in primii 5 cred ca 90% din ce platesti se duce in dobanzi iar soldul scade foarte putin.
Legat de asta, completez si eu calculele lui Manowar: chiar daca ti-ai tras cea mai mica rata posibila, incearca sa platesti putin mai mult la rata, astfel incat cat se duce la sold sa se apopie de cat se duce pe dobanda. Ca fapt divers, aseara am dat intamplator peste desfasuratorul unui credit inchieat: luat 44k, platit dobanda 9k.
@Manowar. Ce spui tu acolo legat de conditiile de acordare a creditelor si de modificarile de dobanda, sunt de domeniul trecutului. Cand ai luat tu, era fix cum zici. Dar intre timp lucrurile au evoluat si in .ro: majoritatea creditelor imobiliare se dau in lei, deoarece robor-ul este comparabil cu euribor-ul(gen +2%, nu +15% ca pe vremea ta), iar ratele sunt calculate in functie de indicii publici, nu de “rata interna a bancii” care evident ca se duce la cer in timpuri de criza. Asa ca scenariul ala cu azi rata de 400euro iar maine de 600euro iese din calcul. In schimb, lumea trebuie sa stie ca dobanzile sunt la minim istoric, iar trendul este de crestere. Pula mea, vedeti ca exista grafice cu variatia indicilor. Iar in 30 de ani se pot intampla multe. Asa ca sa faceti un plan b, caci sigur in 30 de ani o sa experimentati cresterea euriborului cu cateva puncte procentuale(mai mult de 2). Si se simte…
@JustMe. Ai dreptate m-am exprimat incorect. Tehnic, dobanda e tot la sold, corect. Incercam sa accentuez faptul ca tu-ti tii datoria in urma, platind dobanda la camatari pentru bani, nu si banii inapoi, iar dupa o perioada nu prea mai e motivant sa platesti creditul in avans pentru ca cei mai multi bani pe care i-ai avut de pierdut i-ai pierdut .
Crezi?
Daca maine creste dobanda de referinta cu 5%, ce se intampla?
Cu 5 puncte procentuale ( math nazi – 5% e jargon (in sensul propriu e o crestere marginala), da’ unii inteleg intr-un fel altii in altfel). Si se intampla cam ce se intampla acum cu aia care au credite in lei si ii cam alearga robor-ul. Cresterea nu e atat de mare, e doar de 0.7 puncte procentuale si deja a pus >100 de lei/ luna la majoritatea creditelor imobiliare. Practic, la 5 puncte procentuale diferenta o gramada au sa beleasca direct pula :).
@Orbu si restul lumii: fix pe principiul asta am fortat eu putin nota si am facut credit pe perioada minima pe care am considerat ca mi-o permit cu riscuri minime.
Pentru ca tentatia e sa faci pe 20-30 de ani (“ca sa ai rata mai mica”), ignorand faptul ca dobanda platita creste nu chiar exponential, dar pe-acolo.
O sa dau niste exemple folosind calculatorul ING: https://www.ing.ro/persoane-fizice/credite/prima-casa.html
O sa zic ca e credit de 210000 lei (aprox 45k euro).
– 3 ani: dobanda=9554.28lei (2k), rata=6098.73
– 5 ani: dobanda=15901.8lei (3.5k), rata=3765.03
– 10 ani: dobanda=32287.2lei (7k), rata=2019.06
– 15 ani: dobanda=49407lei (11k), rata=1441.15
– 20 ani: dobanda=67252.8lei (14.5k), rata=1155.22
– 25 ani: dobanda=85812lei (19k), rata=986.04
– 30 ani: dobanda=105000lei (23k), rata=875.21.
Fiind prima casa, se mai adauga si “a 13-a rata”, practic comisionul pentru fondul de garantare platit anual, am ignorat si alte taxe ale bancii sau notariale.
Inteleg ca o mare parte a oamenilor nu isi permit sa plateasca o rata mai mare decat cea pe 25 ani (sub 1000 lei/luna), si ca nici nu ii intereseaza calculele astea, dar multi dintre cei cu care lucrez si carora le stiu (sau banuiesc intr-o oarecare masura) veniturile ignora complet dobanda totala platita pe o perioada foarte mare (20-30 ani).
Toti in schimb imi spun ca nu inteleg eu cum sta treaba, ei o sa il achite anticipat (desi unii au deja de 5 ani creditul si 0 economii).
E fascinant cateodata sa vezi cum au oamenii orbul gainii legat de anumite situatii (si putin curios legat de ce cretinatati fac eu in mod constant fara sa le constientizez macar).
Bancile ii tot dau inainte cu rambursare anticipata cu comision 0 si cu recalculare si tot asa.
Eu am avut o intrebare simpla, la care nu mi-a putut raspunde clar niciun ofiter de credt de la nicio banca: Daca iau 45k pe 30 de ani si il rambursez anticipat dupa fix 5 ani, costul creditului meu va fi egal cu un credit luat pe 5 ani (si rambursat tot in 5)?
Recunosc ca putinul de cunostinte financiare pe care il am (si pe care l-am acumulat lucrand pe proiecte care aveau tangente cu sisteme bancare) nu mi-a dat un raspuns clar.
E evident mai avantajos sa rambursezi anticipat, dar nu la fel de avantajos ca a face direct pe perioada cat mai scurta.
Normal, pentru mine cel mai bun credit e cel pe care nu-l am, dar in viata joci cu ce carti ai in mana.
aici ajuta sfatu cu “sa nu treaca de 20%”. Daca creste dobanda, ajunge la 25, viata merge si asa
Cam aia-ncercam si eu sa-i explic, ca omul imi spunea ca “in ziua de azi nu mai creste de la 400 la 650”. Din ciclul “…si pe cat pariu”.
Dupa calculele tale, eu de exemplu nu m-as putea uita la mai mult de 150k. Ori in zona mea, pe o arie de 50kmp, un apartament sau o casa la 150k e cam dristrus. Petarda. Bomba. Cum vrei. Mai bagi vreo 20-30k pentru renovare.
Cu toate astea, consultantul in credite ipotecare mi-a zis ca pot sa ma duc pana la max. 190k la ce venit am. Iar daca iti iei casa, poti opta pentru panouri solare si in cazul asta avansul poate fi si zero. Ca baga statul bani in green houses, si deci iei 110% ipoteca.
Apartamentele sau casele la peste 200k sunt aranajate, finisate, etc. Pur si simplu te muti in ele.
Deci ce fac? Stau in pula mea sa platesc o chirie care e dublu cat as da pe rata la ipoteca?
Si sa zicem ca dau chix, imi pierd serviciul, o mana, un picior, mor, dracu stie, nu mai pot produce. Vand casa si vine asiguratorul care plateste 90% din valoarea cu care se vinde casa. Iar eu as mai avea de platit diferenta dintre pretul cu care am cumparat-o si pretul cu care a vandut-o banca. Adica in jur de 3k. Si pe urma sunt curat.
Daca locuiesti in Romania, e alta poveste. Toate calculele pe care le-ai facut aci, sunt foarte bune.
Altfel, sfaturile tale mi se par de bun simt. E de apreciat ce faci tu aici.
@Obositu:
Daca cei mai multi nu isi permit sa plateasca mai devreme de 20-30 de ani e naspa, plm. Nu stiu sa spun daca e asa sau nu.
Dar e o plasa de siguranta.
Eu imi permiteam sa iau creditul ala pe minim 10 ani, din punct de vedere tehnic ( conditii). Tinand cont ca aveam si o sursa de venit care nu era luata in calcul puteam spera sa platesc in 8-9, asa la modul gung ho, mancat paine uscata, vacante la neptun o data la 2 ani.
Dar puteam sa o belesc intre timp, nu pe termen lung, da’ sa raman asa fara job 6 luni si sa creasca un pic rata si nu mai era asa de atractiv.
Asa ca 25 de ani mi s-a parut o idee buna.
In 5 ani nu am platit nimic in avans, ca am fost o lepra.
Colegul la care ma raportez si care a luat aceeasi suma in acelasi timp si care a castigat un pic mai putin ca mine pana anul trecut ( dar a carui nevasta castiga aproape similar cu el) mi-a spus aseara ca a terminat de platit creditul, futu-l in bot de chitra, mi-a luat-o inainte :D. Desi nu castiga ca mine.
Dar a economisit mai bine. Mult mai bine :).
Cum am zis ca-s lepra, la mine o sa mai dureze cateva luni.
Iti raspund eu si e legat de prima. Daca Iei creditul pe 30 de ani si rambursezi platind rata lunara + returnare din principal pana la diferenta de rata pe care ai plati-o pe care ai avea-o daca ai lua imprumutul pe 5 ani cam da. Cam , pentru ca depinde daca au rata dobanzii aceeasi la creditele pe 5 ani si la alea pe 30. Unele au, unele n-au. Chestii de cum isi constriesc businessul. Si ca la unele banci rambursarea anticipata in primul an inca “se pedepseste” cu comision. Nu stiu daca-i legal, iti spun care e practica.
Daca faci cum intentionez eu acum, gen platesti rate normale timp de 5 ani si dupa aia le rastorni basculanta cu bani in cont, iese mai scump ala pe 30 de ani si cred ca e logic de ce. Platesti dobanda la o suma mai mare datorata, pentru majoritatea timpului. Dar e costu’ la bani, costu’ la plasa de siguranta.
Important e ca atunci cand decid ca ma simt in stare sa ma scol de pe cur si sa inchei mizeria asta o fac si gata. Nu ma preseaza un deadline la modul plateste ca te dam afara din casa.
Am luat creditul cu care mi-am luat masina pe 5 ani. Nu mi-a suras deloc. Voiam sa-l iau pe 2 ani si sa platesc la foc automat. O cam beleam. Ca trebuia sa imi reduc stilul de viata grav, practic sa nu mai folosesc rabla aia, lol. Nu prea puteam plati asa relaxat.
Am platit dupa 1 an si 10 luni totusi. Ti se pare cumva ilogic ce spun?
Platind rate la doua credite intr-o perioada in care am renuntat la a avea 2 joburi ( mi-a crescut mie salariul, dar nu chiar asa) si in care sotia a avut mai putin de munca am ajuns sa constat cu stupoare ca nu mai puneam nimic de-o parte, ci dimpotriva, de la bonus la bonus, banii din cont scadeau gradual. Mai aveam si alte cheltuieli cu renovatul unei case, cu plm.
Cand m-am enervat, m-am ridicat de pe cur, am facut caciula de bani si le-am pus-o alora in brate, ca sa ma lase in pace.
Daca trebuia sa platesc lunar suma necesara iesea mai ieftin, da-mi iesea mie pe nas mai intai.
Intelegi avantajul ?
Am platit dobanda cam 10 000 de lei ( la 64 000), iar daca faceam creditul pe 2 ani plateam cam 6500. Deci cam 3500 de lei in plus. Mult sau putin, cand ma uit acum, nu-mi pasa, iar atunci imi pasa, dar aia era tot ce am putut :).
@Obositu. Rapsunsul e nu. Si muistul ala are indicatii precise sa nu iti dezvaluie aspectul asta. Pentru ca sa zicem ca tu iei credit pe 30 de ani. Si peste un an castigi la loto si te duci si le dai toti banii inapoi, ca vrei sa stingi creditul. Iar banca te fute inzecit aici. Ca nu ai voie. Ca ai dreptul sa achiti maxim pe 3 ani, sau ca mda, se poate, dar in ambele cazuri tre sa platesti taxa de rambursare, care e un procent semnificativ din suma imprumutata de la banca. Si ca sa faci plata in avans, trebuie mai intai sa faci cerere la banca. Aceasta cerere se face cu cel putin o luna inainte. Unii vorbesc de vreo 90 de zile inainte. Si tre sa li se alinieze alora planetele pulii ca sa poti tu sa platesti, ca altfel nu ai voie cf contract si pula-n pizda.
Calculele mele sunt facute pentru Romania si pentru specificul pietei de-acolo si veniturilor de acolo.
Nu se aplica pentru alte tari. Am crezut c-am explicat ca articolul se refera la cumparat in Romania. Adica, warningu’ ala cu bold si caps pus acolo de coispe ori spune “in Romania”.
Pentru UK, de exemplu, calculele arata diferit, cu alte valori. Nu pot oferi o formula pentru Olanda, pentru ca n-am trait in Olanda (nu cred ca se pun cateva saptamani), nu cunosc suficient piata locuintelor de-acolo si nici piata joburilor. Pentru aia, daca te intereseaza subiectul, va trebui sa cauti ceva articole scrise de olandezi sau oameni stabiliti in Olanda de mai multi ani.
Cum eu evit sa scriu despre chestii la care nu ma pricep, nu va fi pe-aici vreun post legat de piata din Olanda anytime soon.
Eu am facut upg. anul asta la apartament si se pare ca am cam picat pe calculele tale. Aproape.
40% avans.
Bifat, si pentru mine si pentru sotie.
Aici am iesit, cred eu, ceva mai prost – X*12*17?20? gen.
Bifat, mai mica rata.
Bifat si aici, si pentru mine si pentru sotie.
Am si in banca ~30% din valoarea creditului contractat, sa fie acolo.
Pentru cine intreba de plata in euro – la mine vanzatorul a vrut euro, eu i-am facut transfer, de la notar, din contul meu euro in contul lui euro, banca a virat banii (lei) in contul meu de lei, a facut conversia in euro, la curs interbancar, in contul meu de euro si apoi transfer in contul vanzatorului.
Atunci cred ca ai luat unul cam scump.
Ti-as cere detalii (suprafata, zona, pret etc), da’ presupun ca daca aveai chef, le dadeai tu deja fara sa ti le cer eu..
Fara a avea idee de pret si restul, as spune ca puteai sa mai barbieresti vreo 15-20k din pret.
@Manowar: a, scuze. Mi-am format un defect antispam. Cand citesc sar peste fraze sau paragrafe care se repeta de coispe ori. ?
@CrazyVibes
Nu e obligatoriu sa fie asa. La ING faci plata anticipata direct din aplicatia de online, fara cereri, dara limite de sume. Daca ti se scoala sa rambursesi zilnic cate 1 leu, nu ai nici cea mai mica problema.
@obositu
Orbu ti-a raspuns mult prea tehnic. Teoretic, are dreptate. Practic, nu. Pentru ca diferentele de care zice el acolo, sunt bani de seminte. Deci, daca tu ai un credit pe 30 de ani si il platesti dupa 5 ani, este aproximativ acelasi lucru cu a-l face de la inceput pe 5 ani. Cu conditia sa nu ai variabile majore, gen comision de rambursare anticipata. Momentan, pentru creditele cu dobanda variabila, este interzis un asemnea comision.
@ manowar
pula mea, eu iti vorbeam de cauzele de pe vremea ta, care au dus la asemenea cresteri de rate. Si fix in urmatorul paragraf atrageam atentia la variatiile indicilor. Iar ca sa fiu si eu muist, o crestere cu 5% a dobanzii de refereinta inseamna ca euriborul ajunge de la -0.331 la -0.314. Adica mai renunti la un pachet de seminte. Si stai linistit, dobanzile astea de referinta nu cresc chiar peste noapte, pana la 5%. Le cam ia 2 ani, gen.
@CrazyVibes: Ahahaha, da, am aceeasi problema.
Nu cred ca exista o formula care sa se aplice in orice tara, dar e interesant ca-s atat de ieftine locuintele acolo.
Poti da un link catre ceva care-i de vanzare in zona despre care vorbesti? Ceva misto si ceva nasol. Sunt curios.
@Obositu :
Depinde cum rambursezi.
Daca rambursezi creditul ala de 30 de ani, la rate de 30 de ani (adica fara ramburasari in avans) si vii dupa fix 5 ani si-l faci 0, da te costa mai mult pentru ca ai dobanda la principal pe care o platesti pe parcursul celor 5 ani, iar principalul abia scade, fiind intins pe 30 de ani.
Daca iei un credit pe 5 ani, clar suma lunara este mai mare de plata, ca atare dobanda totala mai mica, fiindca principalul scade ca fat frumos.
Practic singurul mod in care un credit pe 30 de ani te costa cat unul pe 5 este daca il rambursezi ca pe unul pe 5 ani. Rambursari anticipate in fiecare luna.
Si nu, nu-i nici o “taxa de lichidare” a creditului daca este cu dobanda variabila. Daca-i cu dobanda fixa, se percepe “penalizare” de 0.5 sau 1% (mai multe scrie in OUg 50/2010).
Pana la urma este matematica, nu?
Cred ca nu ai priceput la ce ma refer.
Cred ca, in scenariul respectiv, vei descoperi ca nu renunti la un pachet de seminte si cred ca vei descoperi cum se manifesta in viata reala disconnectul dintre zona euro si Romania cand ai imprumutul in euro si esti platit in lei.
E posibil sa descoperi si ca Robor, Euribor, Libor etc sunt niste chestii facute din pix si manipulate in functie de cum cer interesele de moment ale bancilor. Sunt rates la care nu imprumuta nimeni pe nimeni. Ca sa fac o analogie, *bor astea sunt ca o conversatie intre doi virgini care discuta despre cum ar trebui sa gateasca Leah Gotti pentru a fi ei dispusi s-o futa.
Nu neaparat. Dar chiar daca ar dura doi ani, doi ani nu inseamna prea mult cand ai un imprumut pe 25 si traiesti intr-o tara ca Romania.
Either way, pe mine nu ma intereseaza s-o ard in “cine-i mai muist”. Ce scriu eu acolo e din experienta si daca vrei sa pricepi, bine, fain. Daca nu, iarasi bine, iarasi fain, eu nu castig si nu pierd nimic.
@Orbu-
Ma refeream strict la varianta imprumutului. Daca fac imprumut la banca sa-mi iau un apartament sa stau in el e consum. Pe acelasi principiu, daca imi iau blugi , tot consum e.
Daca nu ti-l permiti cu banul jos, stai in chirie. Si de acolo lucrezi. Chiria are avantajele ei – cel mai important fiind mobilitatea. N-ai bani sa-ti iei apartament poti sa-ti bagi pl in el job…
Si statul in chirie tot consum e, dar nu te indatorezi pentru el – nu cred ca specia umana a ajuns atat de jos incat cineva sa-si faca credit de nevoi persoanel cu care sa-si achite chiria :))).
@Buntzi
@Vladone: exista avantaje si dezavantaje – si la chirie si la cumparat – dar nu as incadra un credit pentru locuinta la “consum”. Poate doar daca ai deja o alta locuinta si asta-i a doua sau a treia sau plm.
Iti inteleg punctul de vedere, da’ de la o varsta incolo, oricum trebuie sa locuiesti undeva. Oricum platesti chirie sau rata.
Nasoale:
http://www.funda.nl/koop/zaandam/huis-49334583-jasykoffstraat-6-b/
http://www.funda.nl/koop/zaandam/huis-49339522-kattegat-42/
Cam OK:
http://www.funda.nl/koop/almere/huis-49347839-forelstraat-13/
https://www.funda.nl/koop/almere/huis-49327716-gt-rietveldstraat-90/
https://www.funda.nl/koop/almere/huis-49324198-bredaweg-70/
Poti sa te mai uiti pe-acolo si la altele. Unele au in descriere erfpachtcanon. Cand vad asta, injur si trec peste. Ca e exact cam ce e prin uk. Terenul primariei, platesti anual taxa pe teren.
Posibil sa-l fi luat mai scump, nu stiu ce sa zic, e greu sa-mi dau seama; am vazut diverse apartamente, timp de vreo 9 luni, iar asta ni s-a parut cel mai potrivit – suprafata (90+15 terasa), boxa, parcare subterana, complex inchis, paza, gradinar, etc. Chestia e ca fie-mea isi ia trotineta si coboara in curte si se joaca cu copiii, lucru pe care nu-l facea la un bloc obisnuit, nu puteam sa o scot pe strada. Aici, se joaca, socializeaza, coboara si urca singura, seara trecuta (Halloween) cred ca au trecut 30-40 copii cu “trick or treat”. Din complex. E in zona Sisesti si chiriile vad ca au o plaja destul de mare, de asta ziceam 17-20. Nu cred ca-l inchiriezi asa usor ca pe unul din centru (vorbind de centru, gasisem unul, mai ieftin – 102k, pe Hristo Botev, langa Pta Rosetti, dar etajul 7/8, bloc ridicat imediat dupa cutremur, pe locul altuia de cazuse; mai in centru decat atat nu puteam sa fim, dar nu a facut click, prea sus, prea putine locuri de parcare, cam vechi, etc.), insa nu l-am luat sa-l inchiriez, cel putin nu in urm. 10 ani. Acum, pe primul (apartament) l-am platit in 12 ani, credit pe 15 ani, tot pe 15 ani am luat si acum, poate de data asta scap de el in 10 ani si vad ce fac mai departe.
Mda, aia schimba nitel pretul, ce-i drept – daca-s pe bune serviciile alea.
Faptul ca pot sa-ti iasa copiii la joaca fara sa-si frece coatele cu toti boschetarii sau cioroii cam schimba niste chestii.
Mda, alea chiar intra la “cam” OK. Gen mai au de lucru pana la OK.
Nu-s groaznice, poti locui in ele, da’ parca nu prea-s tentante. Ceva misto sa-nteleg ca-i pe la 350-400k?
@Orbu si @Kd: multumesc de clarificari.
La acelasi rezultat ajunsesem si eu logic, si de-aceea m-am hotarat sa ma duc cu rata la limita confortului meu psihic (30% din venitul de atunci), laund creditul pe o perioada cat mai scurta.
Cum mai e si cazul multora de aici, mai exista si alte venituri ocazionale, pe care prefer sa nu le iau in calcul.
Ce mi s-a parut mie cu adevarat incredibil ca fost ca a trebuit sa fac eu calculele respective si sa aflu fix ce mi-ati confirmat si voi (fara sa fiu pana acum 100% sigur).
Am intrebat “ofiteri de credit” la BRD, BCR, CEC, ING si BT si nu au fost in stare sa imi explice asta. In doua dintre cazuri am ajuns la “domnul director” de sucursala care a incercat sa ma lamureasca. Habar nu aveau ce zic, se foloseau doar de aplicatia lor ca sa imi faca un grafic de rambursare si atat (si acela uneori incomplet, nu incluzand anumite taxe si comisioane in cazul creditului ipotecar, sau comisionul catre Fondul de Garantare in cazul creditului tip prima casa, comisionul evaluatorului etc.).
Eu am tras atunci linie si, mai ales datorita reducerilor la taxele notariale, ieseam mai bine cu aproape 1500 euro luand Prima Casa versus ipotecar.
Prima casa vine cu alte dezavantaje:
– unul major: nu puteai legal sa o instrainezi in primii 5 ani de credit (acum inteleg ca se poate dar e dificil, poti sa o inchiriezi doar cu acordul bancii),
– unul minor: pe cartea funciara ai sarcini catre 2 parti – banca si fondul de garantare.
Daca al doilea nu m-a interesat deloc (la lichidarea creditului le ridici pe ambele), la primul am stat pe ganduri, dar ma afecta prea putin.
Chiar daca plec din tara in urmatorii 2 ani, cat au mai ramas din 5, nu o sa-l inchiriez din prima clipa.
Sunt de acord ca fiecare are alte circumstante si nevoi diferite de siguranta.
Important e sa iei o decizie informata, dar in cazul creditelor ipotecare de orice fel, in Romania se considera ca cerutul de informatii e un moft.
La banci eram tratat ca un ciudat, cu care nu poti sa te intelegi, ca ei imi dau banii, ce mai pun atatea intrebari.
Mare favoare ce-mi face banca.
Pai de la 200k in sus poti sa iti iei si casa nou nouta. Evident, depinde de zona si de suprafata. la 350-400k poti gasi casa misto chiar in Amsterdam.
Uite un exemplu de proiect de casa. Nou-nouta. Cand te muti in ea, mai ai de pus parchetul, plintele si mobila si de zugravit. Bucatarie/baie utilate.
https://www.funda.nl/koop/assendelft/huis-49306908-noorderzijde-1-kreekrijk-bouwnr-13/
@CrazyVibes:
Ales-s scumpe boss, tu iti faci calculul cum sa intri in Amsterdam centru de la 5 minute de casa…
Trebuie sa uiti prin ‘sate’ (aia oricum n-au sate)
https://www.funda.nl/koop/zaandijk/huis-49243195-talmastraat-4/
https://www.funda.nl/koop/volendam/huis-49257772-sijmen-molstraat-5/
Sau ceva construit mai recent
https://www.funda.nl/koop/heerhugowaard/huis-49337521-sparrenlaan-30-d/
https://www.funda.nl/koop/heerhugowaard/huis-49321217-themislaan-26/
apai….
bine, in Romania erau misto criteriile astora de la banci. Gen “telefon fix”. Aveai un loc de munca okish? Pe termen nedeterminat? Salariu bun? Degeaba. Pierdeai puncte la “telefon fix” si “necasatorit”.
Eu ca pfa am avut distractie cu banca. Dupa ce si-au dat initial acordul cand aveam dosarul bagat la ei au inceput sa maraie. Norocul meu, da noroc ca voiam apartament, chit ca cu credit, a fost ca aveam un prieten prin management si ala a vorbit cu baietii sa inchida ochii si sa imi dea creditul. In fond eram cu risc, ca se stie ca programatorii in Romania au salarii mici si nu prea au nici de munca…
Ba am priceput. Am pus doar in context niste lucruri, ca, na, experienta ta este un pic mai veche si unele lucruri s-au mai schimbat. Baza a ceea ce ai spus inca este valida: pune mana si chiar daca acum totul pare ok, 25-30 e o viata de om si sigur o sa fie momente cand lucrurile se duc pe pula.
Am spus mai sus ca am dat doar 9k dobanda la un credit de 44k, cu tot cu criza lu peste. Deci, been there done that. Ala de a cerut postul si cei in situatia lui sa faca bine sa bage la urechi cum sta treaba.
Pula mea, ofiterii de credit sunt varza. Nu sfatuiesc pe nimeni sa ia decizii pe ce spun maimutoii aia. Ajunsesem sa-l corectez la fiecare 2 vorbe, de parca eu ii vindeam lui un credit, nu el mie.
Ba, boss. Eu azi nu pot lua un credit de nimic. Nu ca-s cu risc. Sunt inacceptabil.
ca-s cu PFA si ca nu am contracte in Romania. Ce pula mea ma duc eu la ei cu contracte cu firme din strainatate. Vreau sa le trag teapa, sau ce?
Bine, tot ei ma spameaza cu oferte, dar zic asa. Daca as vrea maine sa mai cumpar o casa, nu pot, ca pula mea, ei nu au incredere in straini. Nici in banii pe care ii vad intrand in cond. Ei au incredere in hartii pe care scrie ca esti angajat de la firme din Romania, ca se stie ca astia-s cinstiti si te poti baza pe ei.
@Adrian:
Mneah… Sunt cam departe. Volendam, Zandijk, Heerhugowaard. Chestia e ca la mine la firma, daca vreau sa-mi parchez masina, tre sa platesc locul de parcare. Cam 135e pe luna. Nu stiu, poate sa-mi gasesc un job unde sa ofere aia parcare gratis.
Pai am o colega din Heerhugowaard. Zona faina, linistita. Dar vine cu trenul. Face cam 50 minute. Si de vreo2-3 ori pe an cade curentul si nu mai merge trenul si deci sta acasa, sau se arunca unul in fata trenului si ajunge vreo 2 ore mai tarziu.
Ma uit dupa ceva care sa-mi permita sa ma misc cu trenul si sa fie max 30 minute. Altfel, cu masina, ar trebui sa caut loc de parcare free la 10-15 minute de mers pe jos.
CrazyVibes te-ai gandit la scuter? Sau bicla electrica?
Dubios boss, am stat eu prin zona (N-H) la casuta cu usa descuiata noaptea si bicla nelegata la usa.
Nu tu cioroi, nu tu cacati, super liniste noaptea, pasarele, ratuste, parcuri curate.
Pune cam a cacat in camp si compost dar asta e. Era smecher cand mergeam paralel cu linia de tren si erau obligati toti aia cu camion de tonaj mare sa mearga la 20 km/h ca-s eu in fata.
Trenurile sug pula rau de tot, alea de clasa a doua. Scrumierele alea sudate de scaun sunt absolut epice, se vede cat au de gand sa investeasca in ele (muie sau ia-ti masina gen). E enorm abonamentul de tren, foarte multa mizerie, foarte multi copii galagiosi.
Frig ca pula in tren sau autobuz (si ala scump). Bicla, raincoat si sanatate.
^a si cand nu merge trenul e de la suiciduri, ca se arunca multi pustani. plus ca mi-au zis unii ca e nu stiu ce norma sa nu le mai dea la ziar ori la tv ca sa nu le vina idea la mai multi, ‘asta s-a aruncat ma arunc si eu’. grele viata. si nu, nu mi-a picat curentul ever.
@Animalo: cu scuter si motor ar merge. Nu se plateste parcarea pentru alea. Bicla electrica e exclus. Adica decat sa stau pe o bicla si sa pedalez 40 minute, (ca aia electrica merge cam cu 40-45km/h, dar transpiri si nu e chiar comfortabila), mai bine scuter.
am pus “electrica” tocmai ca te ajuta sa pedalezi. Bine, in olanda mi-ar fi putin ciudat cu bicla. Imi era greu in germania si acolo nu era atata haos pe doua roti.
Am locuit in Groningen. Exact aceleasi miresme le ai in oras. Pentru ca – se spune – pe-acolo sunt mai multe vaci decat oameni. Adica sunt anumite perioade pe an cand se apuca oamenii sa umple ogoarele cu cacat de bovine. Si da, ala-i rezultatul, dar nu ma chiar deranjeaza.
Despre ce epoca vorbesti? M-am dar cu trenurile in olanda destul de des si nu am vazut scrumiere sudate de scaun. Nu se fumeaza in tren. In gari fumezi doar in loc special amenajat.
Abonamentul de tren e platit de firma. Nu am vazut mizerie in tren, iar copii galagiosi cam rar, dar da, sunt. Dar hei, te duci si stai la “Stilte”. Acolo esti aratat cu degetul daca raspunzi la telefon. E liniste si pace, nu te bazaie nimeni.
Si nu, pana acum nu am facut frigul in tren sau autobuz. Am bicla. Am doua, un fixie si o bicicleta cu 18 viteze mai de oras, la modul ca nu cred ca ar fura-o careva. Dar dupa mine, daca ai de pedalat mai mult de 15 minute ca sa ajungi la munca, mai bine iei metrou, tren, autobuz sau ce-o mai fi. Prefer sa ma trezesc putin mai tarziu dimineata.
Stiu, m-am dat si cu bicla electrica. Nu e deloc ciudat cu bicla. Sunt piste speciale de bicicleta. Infrastructura e foarte buna. Nu e Germania aici. Ai piste de bicicleta. In toata Olanda sunt 35.000 km de pista de bicicleta. Vin nemti si francezi sa se pregateasca pentru Tour de France aici. Cam la modul asta (se poate pune poza in comentariu aci?): https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/articleimage/10693/1000
A, deci tu ai venit cu avionul si n-ai iesit din oras gen. Dar vrei casa. Super nene.
Pe scurt. De la Purmerend incolo, sunt d-alea de clasa a doua din anii ’70 care arata ca trenurile vechi din RO. Frig ca pula, 6 am? Caldura oprita? Ud fleasca? Boss de boss, ultra lux.
Autobuzele? Am mers cu Connexxion, care cica e firma privata. 3 euro o calatorie, suta si abonamentul. Scaune minuscule, olandezii sunt cat ursul, nici nu poti sa respiri. Ploaie, frig, caldura iar oprita.
Cu cacatul e ok, gustul la lapte e super. Branza buna, oua bio.
Crazy: in oras ma, nu pe afara. Pe afara e misto
la nemti e nasol ca daca ai un rahatel de pista pe langa, nu ai voie pe sosea. Si sunt locuri unde daca vrei sa fugi cu bicla pista nu te ajuta. Si iti dau 10e amenda daca te prind
In oras e la fel de misto. Pe arterele principale ai acelasi gen de pista. Cu semafoare pentru biciclete la intersectii. Doar in cartiere, pe strazile mici, nu sunt piste de biciclete. Mai nou au inceput sa puna senzori pe pistele astea si cand se apropie o bicicleta de intersectie se pune rosu la masini si verde la biciclete.
pana acum s-au jucat doar cu robor-ul dar au tinut cursul euro in cusca sub 4.6, dar incepand de ieri i-au dat drumul usor. o sa il lase ca creasca putin, dar nu prea mult ca risca sa nu isi mai plateasca ratele astia cu credite in euro – destul de multi.
Care ar fi valorile pt UK ? Ma rog, cred ca mai interesant ar fi de stiut rationamentul prin care se ajunge la valorile/formulele alea.
In caz ca nu ai timp/chef de sharuit poti sa-mi indici care ar fi starting pointul ? (Banuiesc ca pornesti de la cat s-ar duce pe chirie in 25(?) ani si de acolo work-out backwards care-s conditiile sa iesi mai bine cumparand)
un reportaj pe care il vad potrivit in continuarea articolului acesta..
http://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/capcana-in-care-pica-cei-care-isi-cumpara-apartamente-in-blocuri-noi-locuinte-mici-care-nu-respecta-standardele-legale.html
Cand eu ziceam ca-s niste cutii de chibrituri basite, imi zicea lumea ca “n-ai nevoie de mai mult, ca oricum te costa mai mult incalzirea dupa…”
Pula mea, probabil daca mai asteptam nitel le fac aia la dimensiuni de celula din Rahova.