Intrebare pentru aia cu hardware
Ma cam bate gandul sa ma lipesc de-un i9. Stiu c-am zis ca nu iau, da’ pula mea, o sa vedeti maine (nu dati click inca, lol) de ce ma cam bate de ma-nvineteste.
Ma cam gandeam la asa ceva:
Chestia e ca ultima oara cand am ales eu componentele, am sfarsit nitel scarbit de viata. Doar un pic, nu prea mult. Nu sunt mari probleme cu ele. Inca zbarnaie PC-ul ala, cu un pic de efort, dar:
– RAM-ul pe care l-am luat era de AMD, nu de Intel. Gen era facut pentru 1600, nu pentru 1333
– Nu c-ar fi fost aia o problema, dar se tot reseta configuratia din BIOS cand ti-era lumea mai draga si era trecut ramul la 1066. Numai ca nu doar atat, ci se pierdea si restu’ configuratiei – de unde sa booteze, cum etc.
– ventilatorul ales a fost un cacat pansat, motiv pentru care ajunsesem la stadiul la care-si dadea PC-ul singur shutdown sau nici nu pornea, ca sarea temperatura procesorului in 99 de grade sau pula mea, puteai sa-ti faci ceai pe el. Ma rog, pe urma am trecut la water cooling si brusc, 30 de grade, no more problems.
Stiu, sunt chestii nu prea relevante, in mare, ca nu se intampla prea des, da’ se mai intampla si-i sictiritor.
Pe langa asta, mai e si faptul ca pula mea, nu am ramas la curent cu chestiile hardware, asa ca m-am cam pierdut nitel la capitolul configurari si ce placa de baza suporta ce.
Pe scurt, ce ma intereseaza:
– suporta placa aia de baza SLI x16? Pe site-ul lor scrie ca da, au si o poza in care zic aia, dar nu zic in ce sloturi. Am 2 Geforce 1070 si pula mea, miningul e pe terminate.
– suporta o configuratie de 4 * 16 GB, cum am eu in cos?
– hydro ala e de 240, dar e customizabil pe Amazon – 280 mm etc. E OK cu 240 sau trebuie sa iau alta marime?
– exagerez nitel cu procesorul? Chestia e ca nu-mi place sa le schimb des – probabil as mai schimba peste vreo alti 8 ani Asta e nitel cam scump, dar nici nu-mi plac upgrades “mici si dese”, prefer sa dau banii o data si pe urma sa uit de hardware cu anii.
– sa mai astept? Cica ar iesi si nu stiu ce generatie troglodita de core i7. Da’ core i7 deja am…
– n-am folosit SLI pana acum, deci intrebarile astea pot fi tampite, dar 1. Imi trebuie ceva care sa conecteze placile intre ele? 2. Cand ai doua monitoare, conectezi cate-un monitor la fiecare sau…?
– cam cat pula mea iau pe un core i7 920 + 24 GB (3 * 8) DDR3 + placa Gigabyte (nu mai stiu de care, plm) + un geforce 680 gtx? Gen are sens sa le vand pentru a mai scadea din costuri sau pot sa-mi bag pula-n ele si sa le pastrez pentru un server de ceva in casa?
– nu in ultimul rand, ati trecut vreunu’ la i9? Daca da, merita sau e un “meh” de-ala?
Deocamdata cam atat.
As lua tot Gigabyte, ca placa, ca asta tine de 8 ani fara sughituri. E ceva. La fel si la memorie, as merge pe Corsair, ca tot Corsair am in PC si nu au fost probleme – nu de la memorie, anyway.
In rest, sunt curios cand dracu’ vor scoate astia ceva laptopuri decente cu core i9. Nu de alta, da’ cam 90% din laptopurile cu core i7 vin cu core i7 “de-ala special” (care are de fapt doua cores) si un upgrade la 6 cores suna cam frumos, asa…
Bine, ca s-ar putea sa sfarsesc ramanand inca 8 ani pe core i7. Nu de alta, da’ viata e grea cand ai mortgage… 🙂
– La SLI le conectezi intre ele cu un bridge (un mic cablu) si apoi conectezi monitoarele la una singura (master). Sau, daca folosesti mult VM-uri, poti sa pastrezi una pentru OS si una pentru VM (sau poti tine OS-ul pe cea intel bla bla)
– La procesor zic sa te uiti si la AMD Ryzen Threadripper 1950X. Putin mai slab dar costa 700 lire.
– Procesorul ala pare sa suporte RAM de 2666Mhz standard. Nu prea e o problema acum, ca au profile XMP si selectezi din bios / se adapteaza singure.
Eu as astepta Threadripper 2, apare anul asta. Pana acum Intel a cam dormit pentru ca nu aveau concurenta dar o sa devina mai interesanta piata.
Nu sunt eu ăla în măsură să dea sfaturi de achiziții – eu mă strâng de buci la cumpărat un server mai ieftin decât procesorul ăla, așa că don’t listen to me.
Pot să spun doar de Gigabyte că eu nu am avut bulanul ăla. Placa pe chipset Intel s-a ars în 2 ani . Aia pe chipset AMD în trei.
Prima a fost mai ieftină așa, dar pe a doua am platit ceva pe la 200 de euro.
De laptop-uri i9 nu știu, dar cred că ălea cu 6 core, pe i7, vor apărea anul asta cu procesoare 8700hq. Eu mă uit după Lenovo T480p și P52 .momentan nu au apărut, cam peste 1 luna-două.
Problema e că …uite eu am i7 din ăla cu 4 core pe laptop și placa video GeForce 940mx și merge. Pe jocuri e mai bun decât jaful desktop cu placa video AMD R9 270x.
Da’ strict pe procesare îl cam bate desktopul cu procesor din 2011. Așa AMD 8 core pârlit, fără HT, cum e El, e Mai rapid decât laptopul. Plm, 130watts vs.35 .Se cam vede.
Pentru SLI ai nevoie de conector SLI Bridge. Ar trebui să fi venit cu plăcile. Merge și fără , dar mai prost.
Eu sunt cu AMD , dar din ce am văzut ăștia cu Nvidia SLI făcut din 2 plăci leagă monitoarele la o singură placă.
In SLI o placă e master și da semnal la monitoare, iar cealaltă e slave și ajută la procesare, dar nu scoate output.
SLI-ul aduce mai multe dureri de cap decat merita. As vinde cele 2 1070 si as lua un 1080 in locul tau, e mult mai bine asa.
@Robert
Daca dai sfaturi gen “pastrezi una pentru VM”, poate ar trebui sa specifici si ca treaba asta se poate doar cu KVM sau cu ESX; si ca nVidia sunt niste muisti si daca driverul detecteaza ca ruleaza in masina virtuala, iti da muie, pentru ca poate (ma rog, a aparut recent ceva workaround pentru KVM).
eu votez sa mai ai putintica rabdare.. (octombrie zic astia)
https://www.techradar.com/news/intel-coffee-lake-release-date-news-and-rumors
Eu recent am făcut un PC pe care am pus un i7 7700K și l-am ales pentru că are viteza standard de 4.20GHz și m-am se va mișca mai bine pentru că nu toate aplicațiile folosesc mai multe nuclee. Nu cred că are rost să compari i7 ce-l ai tu cu ce e acum pe piață pentru că diferențele sunt foarte mari. Eu am acasă un i7 generația a treia și nu se compară nici măcar cu generația a șasea de pe laptop. Plus că am citit pe undeva că i9 a schimbat nu știu ce standard și nu merge ca lumea cu orice placă de bază (deși e același socket).
La cât mă pricep eu, aș zice să sari peste i9 dacă nu ești convins că te ajută cu aplicațiile pe care le folosești.
pff.. nu completai: ?
zvonurile de azi zic ca abia in octombire Intel vor completa gama lansind seria de procesoare mobile. iar eu as zice ca atunci e foarte probabil sa bage si un refresh pe linia de desktop, care are deja 6 luni de la lansare iar in octombrie va avea mai bine de un an.. my 2c zice ca e recomandabil sa astepti rev.B cind vorbesti de hardware
Nu as merge pe i9 din doua motive principale:
– este infernal de scump (chiar tu ai scris si-i injurai, te-ai razgandit?);
– pentru ca este scos la nervi dupa ce AMD a scos Ryzen, este cam nefinalizat si sunt probleme destul de serioase cu placile de baza, mai pe scurt, cam iau foc.
Acum vreo doua saptamani am facut upgrade tot de la un i7-920 si Gigabyte GA-EX58-UD3R la Ryzen 1700, nici macar 1700X. Adica de la 4900 la 13700, vezi https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Ca intotdeauna exista ceva mai bun pe teava, asa cum zice si Livache. Eu am fost “certat” ca trebuia sa astept Ryzen-2.
Daca nu-i dai OC in gura pana nu mai stie de el, nu vad rostul watercooling. Complicatie inutila dpmdv.
Am luat asta: https://www.pcgarage.ro/coolere/arctic-cooling/freezer-33/
Si eu ti-as recomanda sa mergi pe un Thredripper.
Da’ te-ai uitat la postu’ ala cu 99 de grade?
Da, iar asta ar trebui sa-ti zica ca ceva nu e ok cu procesorul ala.
Iar ca pret e ca si cand ti-ai lua nu unul, ci doua iPhoane.
*Threadripper – typo
Da – ce nu era in regula cu procesorul era ca ventilatorul ala era un cacat pansat si dupa un timp nu mai mergea cum trebuia.
Am trecut pe watercooling si de-atunci mi se cam rupe de temperatura.
[liviu@liviu ~]$ cat /sys/class/thermal/thermal_zone*/temp
25000
69000
[liviu@liviu ~]$
Mda, da’ eu nu fac bani lucrand pe iphone 🙂
Nu lua alea. Din comentariu cu “am luat memorie de AMD in loc de Intel” inteleg ca esti complet pe langa, asa ca iti explic cat mai simplu posibil:
– memoria aia o sa mearga, dar probabil nu la 3200 cat e ea, ci la 2666 cat duce procesorul. Nu e o problema si nu de la aia se reseteaza BIOS-ul, doar ca memoria la 2666 sau 3000, cat o duce procul ala, e mai ieftina.
– 64 GB de RAM e ok, daca ai la ce ii folosi. Eu am trecut acum vreo 3-4 ani la 32 GB si folosesc de obicei 15-20, doar de vreo 2 ori am ajuns la 28 si nu am urcat mai sus, asta cu un server de SQL cu o baza de date mare pe el. Daca tu crezi ca iti trebuie mai mult de 32, ia 64, altfel poti sa iei 32 de inceput si daca mai ai nevoie in viitor s-ar putea sa gasesti inca 32 la jumatate din pretul asta.
– procesorul e o alegere ciudata: multe cores, frecventa mica. Majoritatea jocurilor prefera 2 sau 4 cores de frecventa mare, nu stiu sa foloseasca mai mult, asa ca in jocuri procesorul ala va fi de vreo 2 ori mai lent ca un i5 la un sfert de pret. Daca vrei sa faci si altceva, in afara de randat filme nu iti ajuta la nimic procesorul ala. Eu rulez masini virtuale in permanenta pe computerul meu si imi ajunge un Ryzen 7, nu sunt zgarcit ci pur si simplu face tot ce imi trebuie. Daca sari de 8 cores trebuie sa renunti la frecventa si nu prea are rost.
– am schimbat 2 sisteme de racire pe apa de la Corsair, dupa cateva luni face pompa ca tractorul fara ulei. Si intre timp a iesit din garantie, asa ca am trecut la loc la racire pe aer, ca oricum placa video e mai zgomotoasa decat ventilatorul de pe procesor.
– SLI nu inseamna de 2 ori performanta, ci doar de 2 ori consumul si 1,5X performanta. Daca nu iti ajunge performanta, schimba-le pe un 1080 cum zicea cineva mai sus, daca iti ajunge lasa doar o placa.
Daca vrei sa lucrezi si sa te joci fara cerinte speciale, mergi pe un i7 8700k sau Ryzen 2700x. Cu mentiunea ca Ryzen 2700x poti cumpara abia in aprilie. Si tine minte ca nu poti sa iei un computer mai puternic azi in speranta ca va fi mediu peste 5 ani, nu ca apar altele mult mai rapide dar cu schimbarile de procese de fabricatie in 5 ani ceva la fel de rapid ca acel i9 o sa consume maxim 50% din curent (caldura, zgomot etc).
Cine recomanda asteptatul pana in toamna-iarna nu stie cum e cu mancarimea asta si cat de repede trebuie scarpinata 🙂
Acum, ca idee, desi presupun ca stii dar trebuie s-o zic oricum, un 8700k e mai bun per single core si deci in gaming si costa cam 600 impreuna cu placa de baza corespunzatoare.
Coaie, eu nu stiu ce-i cu voi si cu gamingul.
Eu nu m-am mai jucat nimic de vreo 70 de zile. Da’ nimic. Asta in primul rand. In al doilea rand, cand ma joc, ma joc Starcraft 2, Diablo 3 sau Heroes 3. Astea merg OK pe PC-ul meu.
Nu l-as lua sa ma joc. Pentru aia mai degraba as lua un playstation sau ceva de genul ala. L-as lua pentru ca-i o chestie buna de lucru. In RAM-ul ala bagi niste VM-uri decente. Te dai pe-o baza de date decenta. Chestii de-alea.
De treaba cu SLI-ul sunt interesat pentru ca deja am doua placi (alea folosite momentan la minat), nu pentru ca joc Crysis 2 sau care plm e acum fps killer si, daca tot le am deja…
Pai SLI cu VM-uri nu ai cum face. SLI inseamna doar gaming.
Si depinde ce iti fac VM-urile alea – au nevoie de procesor, de RAM, storage, ce anume ai nevoie? In 64GB de RAM bagi cateva VM, dar probabil o sa iti ramana o gramada de procesor nefolosit. 18 cores cu hyperthreading inseamna o gramada de procesor la frecventa mica.
In sfarsit, tu stii ce vrei sa faci cu computerul ala. Dar macar stii la ce sa te astepti.
Am salivat la poza shopping basket-ului.
Atat. Nu am nimic constructiv de adaugat.
Da ce prețuri au, ferească Dumnezeu, mai bine cumpăr un macbook și un iPhone X.
Si cat castigi cu ele?
i7-920 – intre 100 si 200 lei
MB sk 1366 – 300-500 lei
GTX 680 – 500-700 lei
24Gb DDR3 – 700-800 lei
———————-
Total: 1600 – 2200 lei adica 300 – 410 lire
*Sursa: olx, computergames
Hmmm.
Mda, as putea incerca sa le pun la 300 de lire – asa, cat sa mai scad din costurile celor noi lol. Dar plm, probabil dau doar de tepari.
[quote]– suporta o configuratie de 4 * 16 GB, cum am eu in cos?[/quote]
Placa de baza din poza suporta 128Gb si are 8 sloturi => stie max 16Gb/slot. Deci da, e ok cum este in cos.
Câștigi respectul dușmanilor. :)))
>Coaie, eu nu stiu ce-i cu voi si cu gamingul.
Gamingul este un benchmark foarte comprehensiv, chiar daca nu te joci tu 😛
Eu ti-am zis ca idee, daca te intereseaza mai mult numarul de core-uri decat performanta per core, ia i9-le, daca nu, nu…
SLI pe linux implica vaselina multa. Dar poti avea 2 placi video daca vrei, minezi cu una si te joci cu alta, presupun ca se poate fara mari probleme.
Poate n-am fost clar mai sus: poti avea doua placi video in sistem fara sa ai SLI, sunt chestii diferite, desi SLI implica minim 2 GPU. In primul caz sunt independente, in al doilea merg impreuna sincronizat.
Ahahahaha, tare duma asta.
SLI pe linux o pula, eu nici heroes 3 nu pot sa ma joc pe linux…
Dude. Tu nu PlayOnLinux? (Sau Lutris?)
Primul lucru dupa ce pun o distro, bag heroes 3. De 15 ani H3 ii prezent pe toate device-urile mele (except phone, for obvious reasons)
Am incercat si cu play on linux si fara. Nu merge, pula mea.
Pot sa-l rulez cu ceva wine, dar e fucked up in pula mea, cand dai scroll dreapta pleaca mouseul din ecran sau ramane blocat acolo, chestii de-astea.
Serios, de cand am PC-ul pe care tineam Windows la minat n-am mai jucat nimic. Peste 2 luni…
Dude. Hence my nickname, apeleaza cu incredere la je la faze de genu.
Heroes 3 Complete (eu am cumparat varianta gog) pe PlayOnLinux. instalat basic direct cu wrapperu din PoL, cu un Wine version peste 1.8. [sau poate 2.x]), si merge tzutz.
Testat pe Solus (daily driver), PopOS, Fedora.
Auzi, boss, da’ da un PM cu “cum se face” treaba asta. Poate-poate o sa pot si eu sa ma joc fara nervi pe linux homm3. Eu am cumparat porcaria de pe gog acum un miliard de ani. Habar n-am ce cont aveam macar. Da’ am pe undeva o arhiva cu homm3 (ala complet, cu sod si random map generator si tot) care merge fara probleme pe windows. Doar ca pe linux imi rupe pula aiurea.
Culmea e ca aveam homm3 de linux. Ala facut de Loki Games…
@Radu: nu, gamingul nu e un benchmark util. De asta PC-urile de tip workstation sunt mai scumpe decât cele de gaming. Din păcate toată lumea vorbește de gaming și de zeci/sute de fps și nimeni nu înțelege de ce nVidia Quadro e în altă ligă când vine vorba de prețuri, deși pe hârtie ălea de gaming par mai tari.
Daca reinnoiesti tot pune si un NVMe SSD de 1 sau 2 TB.
Mi se par inca nejustificat de scumpe. Poate mi se pare mie, da’ parca-parca e ceva in neregula cu pretul lor.
Desi Orbu zice ca n-a avut bulan la Gigabyte, eu le dau doua voturi astora.Am doua antichitati de pcuri care merg perfect. Unul cu Amd Athlon Xp1700+ si cu Gigabyte Nforce2Ultra 400 pe Socket A, si unul care inca mai ma uit la filme cu el…si ocazional cate un WoW si un GTA5 ( da…. :)))) duce mai in low details ) cu Core2Duo E0 8500 OC pus pe o Gigabyte EP 45 DS3P cu socket 775. Primul din 2001, al doilea din 2008. Iar dual biosul de la ei m-a salvat de nenumarate ori. Or fi avand si ei modele proaste, dar nah….
Iar pentru cpu mie mi-a scazut cu 15 grade temperatura cand am inlocuit coolerul dintr-o imitatie de aluminiu, cu unul cu pat si heatpipes din cupru. Oricum nu se mai ard procesoarele de la caldura. Nu am pus prima data pasta termoconductoare calumea cred si imi aparea 98-100 grade in full load. Zic…du-te ca n-are cum sa fie atat. Dupa cateva zile am zis sa ma uit mai atent totusi…mda…dupa ce am reaplicat psta termoconductoare noua, max 65 grade. Alta viata.
Laptopuri cu cpu decent n-o sa vezi prea curand. Nu din fabrica. Un cpu de desktop chiar si mai vechi ca generatie da ture pe langa unul de laptop. Poate pe NUCuri pun cpu de desktop… sau mai erau unii pe okazii care ziceau ca au pus ei cpu de desktop pe laptop si il vindeau cu extra $, dar n-am testat.
Au pus o pulă. Țeapă la max. Ce dracu’, băi, chiar așa se fac calculatoarele? Iei un CPU (eventual pe alt socket decât cel de laptop ) de desktop, cu 4 -8 core si 130 de wați , îl bați cu ciocanul in socketul de laptop, îl pornești și gata?
Sunt câțiva producatori care asamblează laptopuri cu procesoare de desktop, sau server , dar nu-s cele mai cumpărate chestii de pe piață.
Vezi la Eurocom cum arată o măgăoaie pompos numita “notebook” .
Dell E6540 cu i7-4800MQ. Nitel sub i7 desktop de Ivy Bridge. Iesit acum 5 ani.
Fac eu CAD pe o mizerie cu putere 4 ori mai mica, cam fix cat are E8500. Singura diferenta ar fi watajul intre arhitecturi.
eu cred ca ai putea totusi sa faci un thread si pe pcgarage, acolo la wishlist, sa vezi ce iti recomanda oamenii care chiar au experienta in domeniul hardware si iti pot da niste sfaturi pertinente..ca idee, am o unitate de aproape 6 ani, acelasi windows, fara nicio problema pana acum cu intel 3570k, sursa seasonic si mobo Asrock..e o loterie si cu aceste componente, oricat de mult ai da pe ele..in concluzie, nu cred ca e necesar sa faci un pc overkill doar ca sa tina 8 ani, cine stie ce o sa mai apara, iar te apuci de vandut..Adi ti-a dat cel mai pertinent sfat, mergi pe mana lui
Depinde de generatie. Procesoarele de laptop sunt facute pe aceleasi linii ca si alea de desktop, doar impachetate diferit (alt socket), subvoltate si limitate mult in frecventa ca sa consume cat mai putin. Dar sunt aceleasi procesoare, la aceeasi frecventa au aceeasi performanta, iar unul mai modern poate fi mai rapid decat unul de desktop mai vechi. Depinde doar cat de vechi.
Daca ai vreo metoda prin care sa imi vinzi calculatorul ala, l-as lua eu. Nu am urgenta, abia peste vreun an as avea nevoie de el.
Daca tot discutati de hardware…. care vi se par cele mai fail safe hdduri? E de coma cu astea… adica am cpu si mobo si sursa si un maxtor pe ide care… curand fac 20 ani dracu’. Iar pe ala mai nou am niste wd blue care inca merg (din 2008) dar sunt mici, iar la astea noi si mari ma lovesc de problema pierderii datelor. SSD e cam scump doar pt storage. Dar hddurile….parca cu cat sunt mai noi si mai mari…cu atat pica mai repede. Pai am ajuns sa dau pe harduri cat nu dau pe pc/laptop naiba. Planned obsolescence asta sux… wd blue din 2008 de tin OSul pe el …super ok, in schimb de cand am inceput cu 2,3,5 TB…. multa ue. Vreo 3 mi-au murit fix la iesirea din garantie. Acum cateva zile si unul din alea de 5 tb prima data s-a facut raw, apoi cica second ntfs boot sector unwritable ceva de genul si cere format. Inca pot recupera fisiere de pe el dar cere format. Unde naiba sa mai mut 5tb? Ma gandeam sa iau unul de 8tb acum dar vad la comentarii pe newegg 15-20% cu o stea ca au pierdut toate datele. Si nici cu alea de 2’5″ nu e mai roz la 4-5 tb. Blu rayurile sunt prea scumpe da-le naiba de jeguri, poate daca erau la pret de dvd mai ziceam…. Te crucesti ce reviews sunt pe net. La fel si la NASuri. Zici ca bah dau un ban si sunt safe…. safe pe dracu’… Si te mai gandesti ca pentru ce naiba dai bani ca oricum peste 2-3-4 ani le arunci la gunoi… 🙁
Stiti careva vreun model asa mai super duper fara probleme? Si mare sa fie…
@super_fotbal: daca vrei componentele alea, da-mi un mesaj cand esti “gata” si rezolvam, ca-nteleg ca tot in UK esti.
@0040: raid5 sau mai bun. Da’ costa nitel.
Raid5 sau raid-z (cu zfs). Nu costa cine stie ce, trebuie minim 3 discuri pentru o configuratie de baza, 5-6 pentru una mai serioasa, dar nu trebuie sa fie de capacitate mare cu pret per GB mare, ca se aduna capacitatea (n-1 sau n-2). In ultimii 10 ani mi-au picat vreo 2 discuri din mai mult de 10, dar nu simultan asa ca nu am pierdut vreodata ceva. Daca e foarte important ce ai pe ele, raid-z2, iar daca e critic, raid-z3 pe un server cu UPS si sursa redundanta. Sau backup pe internet la ce e critic, criptat, la 2-3 furnizori diferiti (AWS, Azure, Backblaze, Google).
Cât de ușor e să recuperezi datele în orice raid care nu e combinație de 1 și 0 , dacă se strică controlerul de raid ?
Am mari dubii ca designerii de la Intel ar fi retardati sa faca asa ceva.
Thx de raspuns. Nu e atat de critic incat sa plang dupa, therefore n-as baga bani in RAID (yet)…. doar ca efortul si timpul sa le caut iar in caz de le pierd….si nici nu stiu daca e mai gasesc asa usor… ma gandeam ca stiti vreun model de hdd mai calumea facut. Credeam intr-un timp ca HGST sunt peste WD si Seagate, insa internetul zice altfel. :
…. si la fel ca Orbu… sunt pe net o droaie care zic ca li s-a stricat controlerul.
Am pus reminder pentru 30 aprilie.
https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-2017/
@0040:
je foloseste acasa un TS-253A de la QNAP, care de 2 ani merge 24/24 cu 2 WD RED PRO de 4 Gig puse in RAID-1
fara dume pina acum, exceptind mici fluctuatii de tensiune acoperite de UPS
Pai, nu miliarde, dar tot ai nevoie de 2 (raid1) sau 3 (raid5) harduri in loc de unul singur.
Care controller? Cine a zis ceva de un controller? Majoritatea placilor de baza curente din gama medie si superioara stiu software RAID5, iar ala bu, raid-z, e pur software; iei discurile, le pui in alt computer, merge! Sau schimbi placa de baza si merge! Sau nu faci RAID si nu are ce sa se strice.
Am mari dubii ca te pricepi la asta mai bine ca ei.
Da, ai nevoie de 3 discuri de jumatate din capacitatea unui mai mare, platesti cam 50% in plus si obtii o fiabilitate pe care discul ala mare nu o sa o aibe vreodata.
Vrei redundanta si fiabilitate? Platesti un pic in plus pentru asta. Vrei un hard mare pe care pui tot ce ai si iti pica? Ia cu paine, ca e mai ieftin.
@Adi: pai, da, omule. De-aia am si zis ca il costa NITEL. Se cam dubleaza-tripleaza pretul pe giga. Ca nu platesti 50% in plus cand in loc de un hard ai nevoie de doua (RAID1). Sigur, nu-i scump-scump, nu trebuie sa-si vanda un rinichi si doi copii pentru asta, da’ costa 🙂
Chiar nu ai de ce sa folosesti RAID1; pe vremuri cand discurile erau lente si controllerele erau lente, RAID1 era cea mai rapida varianta care includea redundanta. Vremurile alea au trecut de vreo 10-15 ani, acum chiar si un RAID5 software e destul de rapid, iar pe raid-z am transfer de 120 MB/sec pe un i3 prapadit, limitarea e de la reteaua Gigabit.
Cu RAID5/raid-z si 3 discuri platesti 50% in plus; cu 5 discuri, cum am eu, platesti 25% in plus (5 discuri pentru capacitatea a 4). Cu 25% in plus nu iti iei din diferenta masina noua si apartament in Popesti Leordeni, ci 2 beri.
Ma, RAID5 nu e ala caruia, statistic vorbind, nu-i mai poti face rebuild dupa ce se fute un disc odata ce treci de 8TB spatiu util, din motive de URE ? Intreb si eu.
Legat de majoritatea placilor de baza care stiu asta, ala e un controller pe placa aia. Mai rau e ca e “embedded”, deci daca s-a futut, pa.
Intreb, ca am folosit o singura data RAID hardware ( da, am d-ala pe placile de baza cred ca din 2007 incoa) si dupa doi ani a murit agresiv. Stiu ca raid nu e backup, scrie pe toate gardurile, da’ trebuia sa fie HA, macar atat. Plm, cand se fute controlleru’ inaintea hardiscurilor si ramai cu TOATA marfa in ploaie parca-ti vine sa-ti bagi pula.
In fine, sunt sigur ca raidu’ ala isi are rostul lui si mai ales ca daca ai controler dedicat trebuie ca te poti baza pe el mai mult decat pe o pocnitoare integrata intr-o placa de baza , numa’ zic ca pentru un “home-office”, un backup cinstit dintr-un harddisk in altul ar trebui sa fie ok-ish. Se mai intampla sa mai pierzi datele dintre back-up-uri, treaba de granularitate, dar macar daca trebuie sa-i dai in gura cu ceva de recuperat pierderea aia, cred (?) ca e mai simplu. Sau raid 1, 10.
Raid in placile de baza nu mai e de mult timp cu controller, e software. Doar ca in loc sa o faci din Windows sau Linux, e din firmware. Si merge cel putin la acelasi producator (Intel sau AMD) pe orice placa de baza curenta de-a lor, nu am incercat sa vad daca merge si pe o placa a celuilalt producator.
Dar exista Raid si in Windows, exista raid-z, optiuni sunt destule.
Am folosit Raid hardware ani de zile cand ma ocupam de infrastructura; de asemenea frate-meu (mai mic) e IT manager la o companie destul de mare, zeci de servere fizice si sute de locatii interconectate, inca mai foloseste controllere Raid pe serverele care vin cu asa ceva integrat, dar nu le mai cumpara de cativa ani daca sunt optionale. Iar in NAS-urile comerciale nu sunt controllere hardware, nu e nevoie.
Nu am auzit de probleme peste 8 TB; o fi vreo limitare la un anumit controller, eu am 14 TB util (discuri de 4 TB care sunt in realitate cam 3,5 TB) si chiar am schimbat un disc fara probleme. Am schimbat si discuri in NAS-uri specializate, tot nu am avut probleme.
Lol! M-am uitat sa vad ce e URE ca nu stiam acronimul. E simplu si complicat in acelasi timp. URE poate afecta orice capacitate, de la discuri simple la RAID1 si RAID5, doar ca cu cat creste capacitatea cresc si sansele sa apara. Solutia e RAID6 sau Raid-z2(3). Dar daca ai asemenea griji e bine sa folosesti in computerul ala si memorie ECC si un sistem de fisiere copy-on-write, nu read and update, gen ZFS.
Da, oricine vrea storage software fiabil foloseste ZFS, de la raid-z2 in sus, ECC, dar sunt alte cerinte si afecteaza pretul. La 10 discuri raid-z2 e chiar ieftin, la 4 discuri e scump si ineficient.
Io nu mi-as lua un i9 nici sa ma bati cu ranga, nu vad de ce as arunca atatia bani ca sa castig un plus de performanta de care nu am nevoie. Juniorul se joaca ceva cacaturi care cer si cpu si plca video, si cu 16gb ddr3, un 1050ti si i5 3570k n-are greturi. Am incercat sa-l momesc cu o platforma mai noua da’ fara succes, pentru ca oricum ii merg toate jocurile brici. Io am vreo trei PC-uri prin casa, un core 2 duo E8600, i3 – 4370 si un i5 – 3570s si pe toate imi merg CAD-urile, H3 si H5 cam la fel, fara sa simt mari diferente.
Doamna are la munca raid 1 cam de 12 ani. Nu o picat niciodata nici un HDD – da’ le-am schimbat de vreo 2 ori pe considerente de cerinte tot mai mari de spatiu, iar pe chestia cu posibilitatea sa pice controlerul (on board), am tinut tot timplul o placa de baza de rezerva, mi-o picat una, am schimbat-o rapid si aia o fost, forja in continuare.
Tot cu gamingul ii trageti…
Da, doar ca nu-i la fel.
Daca ai un RAID1 schilod si faci rebuild, o data ca nu trebuie sa citesti/copiezi decat bucata lipsa . Asa simplu 1:1 . URE, iti poate afecta un fisier, ca nu ai paritate, desi in cazul asta URE “ar putea fi” corectat pentru fisierul ala fie de firmware fie de algoritmi de corectie din soft-ul OSului.
Sa zicem ca ai 4 harduri de cate 4 TB in RAID1. Deci 8GB.
Se buleste 1, pui altul, sau ai hot spare. Pentru resilver e nevoie sa se copieze 4 TB de date dupa perechea care mai e in viata . Rata comuna de URE e de 1/ 10^14 biti cititi. Adica vreo 11641 GB. Adica ai undeva la 35% sanse sa ai un URE in cazul asta, caz in care vei avea un sector/ fisier corupt. Plm, daca ai ghinion, aia e. Il iei din backup. Daca ai.
Daca ai RAID 5, ai 12TB de date disponibile in spatiul de pe 4 discuri de cate 4TB.
Daca ti se buseste 1 disc de 4TB , la rebuild procesul trebuie sa citeasca TOATE celelalte 3 discuri adica 12TB, ca sa genereze datele lipsa din caculele alea de XOR ( alea de paritate). Si 12TB > 11641TB, ceea ce inseamna ca, statistic vorbind, e destul de cert ca ai sa dai peste un URE, care nu-i neaparat corectabil cu algoritmi de corectie care sunt aplicabili daca ai restul datelor din fisier, ca la tine fisierul e scris distribuit, deci URE ramane URE si nu poti face rebuild la sectorul ala. Sincer, nu stiu daca macar in teorie ai putea sa faci skip la asta si sa treci mai departe, dar in practica procesul de raid rebuild va fi un fail din motivul asta.
Da, stiu ca best practice e sa faci imediat backup, nu rebuild, apoi iti pui discul si iti faci rebuild din backup, care e altceva, dar discutam strict de operatiunea de resilver.
Dar sunt doua probleme.
1. Asta face RAID 5 un cacat din punct de vedere HA pentru capacitati mari.
Nu merge sa dai drumul la rebuild pe hotspare si sa te culci la loc.
2. Sa va vad eu care aveti in Home Office SI RAID 5 SI backup la tot spatiul.
RAID 5 software cred ca nu are aceleasi limitari. Sau imi imaginez eu.
Iar Raid-Z2 si ZFS recunosc ca nu stiu ce e, desi e posibil sa am asta instalat pe serverul meu, da nu m-am uitat cum functioneaza :).
Futu-i, de regula citesc comentariile, acum am vazut ca ii pentru munca nu de joaca.
Daca ma uit la diferente intre i9 -7980XE si i7 8700k, la multi-core speed si-o ia in freza i7, da’ nu foarte grav (cel putin nu atat incat sa justifice diferenta de ~ 1200 lire). Pe single-core si quad-core speed ii putin in fata i7, da’ banuiesc ca nu te incanta, la fel cum nu te cred ca te incanta ca un i9 -7980XE ii cu TDP – 165W iar i7 – 8700k cu TDP – 95W. Daca as avea nevoie pentru munca, m-as duce pe i7 – 8700k, is mai scotian cand ii vorba de coputere.
Mda.
Poate ai dreptate. Ce-i drept, la mine treaba cu computerele e mai mult viciu decat necesitate. Unii sunt cu masini scumpe, haine scumpe, telefoane scumpe, case scumpe etc.
Mie nu-mi pasa de vreuna din astea, da’ imi plac PC-urile rapide 🙂
brava Catalin, ceva de genul asta de calcule am facut si eu cind am decis sa merg pe raid-1. ca eu am vrut raid acasa pentru fail-safe, nu pentru altceva ⛷
@Alifie – mai pe scurt, e cam de cacat sa vrei sa faci o masina virtuala si sa ii aloci jumatate de core.
Ca asa, poate se descurca omu’ si cu i5, legat de core speed, daca are nevoie de putere de procesare pentru bruteforce sau decypher, poa’ sa foloseasca placile video.
Gandeste-te la asta: Vrei sa faci “o retea” de masini virtuale la tine in calculator. Sa zicem 8. Unde crezi ca merg mai bine. Pe un sistem cu un procesor cu 6 core, sau pe unul cu 12?
Chiar si daca nu-s sase masini, ci 4, sau 3.
Pe controllere enterprise (Dell, HP, LSI) nu moare la resilvering din cauza unui sector, merge mai departe. La alea software nu ai problema asta.
ZFS ai doar daca folosesti FreeBSD, FreeNAS sau ceva de la Oracle. Merge brici, nu am ce sa comentez, zero probleme in peste 5 ani, cu migrari de pe un NAS pe altul, cu reinstalari de versiuni sau pe alte configuratii, etc.
Depinde cate masini iti trebuie. Am avut o ferma de SharePoint in casa, am pus 3 computere pe post de host la vremea aia. Acum as putea sa o tin pe toata pe desktopul meu. Pentru munca lucrez exclusiv din masini virtuale si RDC, prin pauze mai si joc ceva fara sa opresc nimic. Culmea, cele mai multe resurse fata de ceea ce face consuma Netflix 🙁 Dar daca vrei sa te joci cu Hadoop, nici alea 18 cores nu te ajuta prea tare (esti limitat de RAM). Da, pe hartie 18 cores = 3×6 cores, in practica daca nu ai soft masiv paralel 18 cores stau la fel de bine ca si 6. Stii vorba aia, un Lamborghini si o Dacia 1300 stau cu aceeasi viteza la semafor.
Manowar, pana nu stii cam ce vm-uri ai nevoie, sa iei un 18-core e overkill. Foloseam la munca blade-uri de genul asta, dar alea rulau cateva sute de procese fiecare. 2-3 VM-uri merg lejereanu si pe un desktop normal, 8700k like si nici nu spargi pusculita, mai ales ca in general in vm-uri de “casa” nu faci scientific computation, mai mult te doare sa ai mult RAM si ceva storage fast (nvme).
Daca te intereseaza multicore, mai bine mergi pe threadripper. Am facut comparativa intre zen 24-core si 18-core intel si zen a fost superior pentru integer processing. Probabil ca e si semnificativ mai ieftin.
Nu prea am mare incredere in AMD, sincer sa fiu. Experiente neplacute in trecut – caldura/instabilitate. Ma rog, e o idee, da’ nu stiu daca merita efortul AMD.
Eu nu am nicio experienta buna cu AMD. Adica, vreo cateva luni au fost mereu ok. Pe urma au inceput mizeriile. Am pus un linux pe desktopul cu AMD FX8150 ( care acum aduna praf). Tot la 3 zile se stinge .
Ori ca idle, ori ca cu query-uri programate in mysql sa-l tina in load tot aia e. Ok, se mai ia curentul, pentru ca e Romania, dar celalalt, Intel nu face mizerii d-astea. Plus s-a ars deja placa de baza + alte componente. Si-a trebuit sa-i schimb mizeria de cooler stock ca ma enerva de-mi venea sa-l turtesc cu ciocanul. Nu l-am overclockat, sau ceva. Dimpotriva, l-am underclockat un pic sa vad daca face fata coolerul stoc. N-ai vedea!
Nu vreau sa fiu ca mosii aia care o tin pe a lor. Poate de data asta AMD chiar scoate ceva bun si rupe gura targului. Doamne ajuta. Da’ de fiecare data cand am zis, acum au facut o smecherie, hai sa cumpar de la ei, s-a dovedit ca smecheria a a fost sa imi ia mie banii ca la fraier.
Acum parca i-as mai lasa si pe altii sa le confirme valoarea :).
Ryzen/Zen sunt ok, nu ca bulldozer/piledriver/excavator sau alte dude. Mai spre athlon era. Da, stiu, si eu am fost la fel de surprins, mai ales dupa deziluzia cu bulldozer din 2012.
Chiar am stat in cumpana asta iarna daca sa iau un ryzen 1700x sau 6600k, dar ma interesa single core performance pentru gaming si na, un kaby lake la 5ghz e totusi altceva decat un ryzen la 3.5, chiar si pentru multithread 6 vs 8.
Intel tocmai si-a phutut procesoarele cu 1-20% performanta in functie de aplicatie – vezi meltdown/spectre. Au si ei problemele lor, iar asta cu stinsul tine mai mult de mobo/chipset, habar n-am sincer cum sta AMD la partea asta acum, ultimul amd d-al meu era cu nforce si era intr-adevar o mizerie. Traditional nu prea se apropie de Intel, deci probabil ca e un gap si acum in zona aia.
Pe de alta parte daca te intereseaza gros partea cu minat/alte periferice groase gen nvme, AMD sta bine la lanes pcie, intel not so much. De avut in vedere.
Depinde cu ce ai avut de-a face. Am avut sute de computere cu AMD in suport, niciodata nu a picat un procesor, au picat placi de baza facute de diversi, cu chipseturi facute de alti diversi (pe vremuri chipseturile erau facute de multi). Frate-meu are mii de computere cu AMD, a avut modele de placi de baza cu defecte mai multe si altele cu defecte putine, din cate stiu a consolidat pe vreo 2-3 modele mai bune si are aproape zero defecte.
Si prin 2007 am cumparat niste servere cu Opteron pentru o ferma de virtualizare (ESX). Pe vremea aia Opteroanele erau peste Xeon, asa ca am luat un dulap intreg de HP-uri dual socket (DL385 in diverse generatii) care au mers pana au ramas fara discuri si apoi inlocuitorul meu le-a oprit si le-a tras pe dreapta. Daca le pornesti, merg si acum. Dar nu sunt chinezarii, sunt server-grade. Tot ce am schimbat la ele in primii 4 ani, cat m-am ocupat eu direct, a fost un modul de memorie ECC. Unul singur.
In schimb eu nu am dubii ca nu intelegi chestia pe care ai zis-o cu downscale-ul de voltaj/frecventa. Or fi avand Intel fabricile lor, dar aria aia tot nu vine pe gratis.
Si da, trebuie sa fii retardat sa ai niste low hanging fruits cu facutul de downscale la structurile interne si tu sa alegi sa le ignori complet. Suna ca si cum ar fi vara si mori de cald ca stai cu suba ruseasca pe tine in casa, iar tu in loc sa ti-o dai jos, preferi sa te ridici de pe scaun si sa dai AC-ul la maxim.
Bine, e de ajuns sa observi diferenta intre dimensiunile L3$-ului si e ggwp.
i9 nu pt ca e scos la nervi, cum zicea mai sus, eu stiu de la un vechi Pentium D scos tot la nervi cum e cu improvizatiile. E4500 la 2.4 GHz sau cat il batea de-l spargea desi D-ul avea 3 GHz. Dar era facut bine, de la inceput dual core, nu 2 single ingramadite. i9 e tot o ingramadeala. 8700K e echilibrul perfect dintre core-uri si viteza per core.
SLI nu pt ca nu ai perf dubla dar ai probleme si consum mare. 1080 sau 1080ti, eu am prima, regret ca nu am asteptat a doua la acelasi pret acu un an cat scazusera momentan.
RAM acum are xmp, Bios e Uefi care e mult mai destept si mai bine integrat cu windows. Ia ram fix pt cat duce proc-ul pt ca ala cu frecventa mare e si scump iar latenta mare cam compenseaza cresterea de viteza.
AMD de acord, inca am rezerve si eu, am avut doar un Duron 800 MHz inainte de sus-numitul Pentium D.
Gigabyte iar face chestii fiabile in general, cui i-a picat placa, a avut ghinion.
Cu 99 grade cooler prost ai avut ghinion. Cooler unde placa de contact si heatpipes sunt de cupru e super ok. Eu am un arctic freezer cu 4 copper heatpipes si pasta pre-aplicata la i7 6700K. Inainte am avut unul cu 3 heatpipes si cam 66% din capacitate de racire la Q9550. Mai multi se plang de racirea pe apa ca se strica si le curge prin pc.
Telefon cum am zis, LG G6 sau V30 😉
De pe ce magazin online e screenshot-ul?
De pe cel.ro, desigur
Pai cam asta e si experienta mea. Cu toate AMD-urile. La sfarsit am ramas cu procesorul in mana. In rest, am schimbat tot in jurul lor. De mai multe ori. Si d-alea low end si high end. Ai fi tentat sa spui “Pai, vezi? AMD face produse superbe, alti producatori sunt vinovatii!”, doar ca ma doare in pula, eu nu am ce sa fac doar cu procesorul lor troglodit, ca doar nu mi-l pun implant.
Eu cumpar o platforma care merge sau nu. Cu astia eu sunt foarte departe de stadiul la care pot declara ca merge. Foarte-foarte departe. E drept ca nu am avut servere AMD, am auzit ca platformele pe opteron cica ar fi fost bune, da’ nu pot confirma. Dar in rest cele mai proaste desktopuri pe care le-am avut erau AMD, chit ca cu unele bateam Intelul la cur. Cand mergeau.
Cele mai proaste laptopuri? AMD . Tot asa, poate la performanta, raport performanta/ pret erau clar mai bune decat Intel, da’ de la o varsta incolo parca ti se pare ca nu ai timp de vrajeli. Ca nu m-am angajat helpdesk la mine acasa.
FX/Bulldozer a fost cea mai busita serie. Intre K8-K10 si Ryzen, AMD abia a scos ceva decent (phenom era bun dar racit pe apa/etc). Laptopurile au fost mereu o gluma, ca era imposibil sa le puna procesoare bune (caldura).
Intel nu-mi place deloc, culmea am intel, pentru ca de obicei scot cacaturi pe piata cu hardware bugs si le descopera dupa coispe timp, sau, mai bine zis, trebuie sa le descopere altii. Pentru ca jidanii isi vad doar zero-urile in cont. Si de cand au scos seria U low-power, toate arhitecturile astea “noi” n-au scos altceva decat procesoare cu 1/2 – 2/3 din consum si undeva la 90% din performanta unui Ivy Bridge. Pai, cu ce ma ajuta sa-mi iau laptop nou cu economie 20W la cpu daca-i mai prost decat i5-ul de sandy? Haswell a fost cea mai cacata serie. Microcode update ca nu merg niste instructiuni si crapa linux pe el ca nu mergeau cacaturile de powersave (c6-c7 state) si s-a rezolvat cu disable states din bios lol. A iesit Skylake? Merge bine, laudata. Iese Kaby Lake? Ceva nou… a pai are HEVC decode/encode? Gen ce face si daca-mi iau o nvidia la skylake? Da…
Macar AMD le scoate la 5 ani si din cand in cand mai nimereste ceva bun.
S-a transformat intr-o discutie AMD versus Intel, dar asta e.
Ce e foarte bun la laptopurile cu AMD: procesoarele Ax, in special A10. Nu doar ca poti sa joci ceva pe ele, cand la Intele pe video integrat iti bagi un deget printr-o ureche incercand sa il scoti curat si uscat pe cealalta, dar pe iesirea HDMI la APU-urile AMD poti sa scoti Dolby DTS, la Intel doar stereo. Dupa ce am incercat cu vreo 5-6 laptopuri diverse am lasat unul cu un AMD pe post de player de filme cuplat la receiver ca sa am si eu sunet spatial (chiar am boxe pentru asa ceva). Diferenta e suficient de mare incat sa se simta.
Si mai e una, tot la partea de video out: pe Display Port la Intel nu poti sa legi mai mult de 2 monitoare inlantuite sau 3 monitoare daca dezactivezi ecranul de la laptop. La AMD poti sa legi 4 monitoare 1080p, dupa cum scrie la carte, fara probleme. Chiar am facut proba, aveam nevoie sa leg 6 monitoare la un laptop, am incercat toate modelele de laptopuri din filiala din Romania a companiei, nu a mers pe nici unul (toate Intel). Pana la urma am pus 2 laptopuri la peretele ala de monitoare (sunt 6 monitoare cu rama foarte subtire puse 3×2 pe un perete).
Si un alt comentariu: @manowar, tot te miri de ce pomeneste lumea de gaming cand ai in cos o placa de baza Aorus Ultra Gaming Pro?
Informatie utila: procesorul ala are 4 canale de memorie; folosite in paralel (4 DIMM-uri puse unde trebuie) ai latime de banda dubla fata de configuratiile uzuale dual-channel. In multe aplicatii diferenta e minora, gen 5-10%, dar la mai multe masini virtuale ruland in paralel nu e suficient sa ai multe cores in CPU si destul RAM ca sa incapa, ci RAM si destul de rapid incat sa nu se incurce una pe alta. Chiar daca cosul ala de cumparaturi e la misto, macar sa stii cu ce se mananca ce e in el.
Simulator de construit PCuri :))) I lold
https://www.polygon.com/platform/amp/2018/3/28/17171870/pc-building-simulator-launch-early-access-yo-dawg-we-heard-you-like-pcs
@Adi: nu e la misto
Am ales din “altii care au luat produsul asta au cumparat si…”, atata tot
HELL->o!
Eu daca as fi in locul tau nu m-as arunca din prima la I9 ala, as incerca pe I7 8700K, as incerca sa vad daca mi-e suficient cateva saptamani si daca nu mi-ar fi suficient de abia atunci as trece la I9.
https://uk.pcpartpicker.com/list/LrJpxY
Daca totusi nu ai chef de incercari si vrei I9 overkill din prima, macar cauta-ti un kit quad channel de RAM,exact cum ti-a spus si Adi si nu as lua Gigabyte cand vine vb de mtb, mai bine Asus desi 100% nu poti fi sigur pe nimic cand vine vorba de hardware.
Aici ai cu I9. Ziceam ca fiind in UK, poti sa incerci pe I7 vezi cum stai si vinzi doar proc si mtb si schimbi cu I9 daca I7 nu-i suficient, dar inteleg ca e bataie de cap si poate n-ai chef de timp pierdut si alte cacaturi.
https://uk.pcpartpicker.com/list/9bwkdX
Nu mai retin exact ce carcasa ai, vezi sa-ti aiba loc cooler-ul si sa suporte format minim atx pt mtb. Vezi sa ai si sursa tzeapana ca doua 1070 plus restul componentelor vor consuma, mai ales daca e faci overclock.
Ultima chestie, eu as renunta a SLI de 1070 si as lua 1080Ti, SLI are prea multe batai de cap pt ce face, daca nu te ocupi cu randari sau proiectare grafica nu ai nevoie de SLI de nimic, o paca flagship ti-e suficient.
Pana la urma tu alegi ca-s banii tai si esti major si vaccinat, dar eu asa as face.
\m/