Valorile britanice si declinul Vestului

V-am zis c-am dat testul ala cu Life in the UK. Sa va citez doua chestii din carte:

The fundamental principles of British life include:

– Democracy
– The rule of law
– Individual liberty
Tolerance of those with different faiths and beliefs
– Participation in community life

If you wish to be a permanent resident or a citizen of the UK, you should:

– respect and obey the law
– respect the rights of others, including their right to their own opinions
treat others with fairness
look after yourself and your family
– look after the area in which you live and the environment

Pe hartie suna bine. Cam toate. Nimic deplasat, nimic exagerat. Teoria suna bine, dar practica ne omoara.

Trebuie sa ai grija de tine si de familia ta. Mie imi este clar: ai grija de tine si de familia ta. Problema e ca totul e prea generic. Insa cum se pupa asta cu milioanele de familii in care nimeni nu munceste si toti stau cu mana intinsa? Inteleg ca un cetatean britanic trebuie sa aiba grija de el si de familia lui. Ce inseamna sa ai grija de tine si de familia ta? Inseamna sa te duci si sa muncesti si sa produci ceva, cumva, sa-ti hranesti familia aia cu chestii cumparate din banii tai obtinuti pentru munca ta? Sau inseamna sa ai grija de ei mergand sa-ti ridici linistit ajutorul de somaj? Ca, nu-i asa, copiii nu intreaba din ce bani ai cumparat painea aia.

Aparent, trebuie sa-i tratezi pe altii “with fairness”. Dar, din nou, e prea generic. Ce este fair? Este fair sa platesti 20%-40% din salariu in taxe pentru ca guvernul sa hraneasca familiile celor care asa “au grija” de ele? Cum este asta fairness?

Trebuie sa respecti drepturile altora. Dar care sunt acele drepturi? Ca nu le mai stiu. Se modifica prea des. In unele tari – inclusiv aici – se discuta acum despre cum electricitatea si internetul ar trebui sa fie human rights. Pentru ca lumea are DREPTUL asta. Dar cum anume si de ce? De ce are cineva dreptul asta? Cum poate avea dreptul asta, de vreme ce o companie trebuie sa investeasca in infrastructura aia de internet, sa plateasca pentru conectari si pentru a trage fibra de colo pana dincolo, sa plateasca niste angajati care sa configureze si care sa intretina echipamentele, sa… Iar Gheorghe are dreptul. Pur si simplu are dreptul. Cumva.

Si unde se termina drepturile astea? Acum vreo doua saptamani ne-au avertizat aia la gradinita ca suspecteaza un copil de measles (rujeola). Si totusi, cu un banal MMRV, n-ar fi cazul de rujeola. Bai, discutam de o gradinita. Un loc unde-s o gramada de copii care abia isi formeaza sistemul imunitar. Ii expunem pe toti pentru ca … are cineva dreptul de a nu-si vaccina boracul cu un banal MMRV si trebuie sa respectam asta, ca-s drepturile lui? Oare acestea sunt valorile britanice? Ce inseamna drepturile altora? Ce s-a intamplat cu drepturile mele de a nu avea copilul bolnav de rujeola? (momentan nu e cazul; oricum, al meu e vaccinat; da, adica e autist, dar e ok, o sa-l tratez cu mamaliga vartoasa).

Adica, mie mi s-ar parea FAIR sa i spuna idiotului de parinte ca boracul lui nu mai are ce cauta la gradinita. In fact, mi s-ar parea fair sa nu fie primit nici un copil acolo daca nu aduce dovada ca-i vaccinat deja. Aia mi s-ar parea fair. Si nu-i o chestie de aia de “hai sa zic si eu ca-s pro-vaccin, ca orice om care nu-i complet retardat”. Da’ nu inteleg chestia asta. Da, coaie, respect dreptul boracului tau de a nu fi vaccinat. Asa ca du-l unde vrei tu, unde sa nu intre in contact cu oamenii vaccinati. Simplu.

Mie mi s-ar parea fair sa mori de foame daca nu ai o sursa de venit – munca, afaceri, orice, dar nu ajutoare sociale. Aia mi se pare fair.

Mie mi s-ar parea fair sa platesc taxe de 10% indiferent de cat castig. Si cam atat. Nu 40% peste ce trece de X sau 50% pe ce trece de Y. Cum anume e aia fair? Adica, eu muncesc doua ore, una pentru mine, una pentru stat? Pai, nici in epoca feudala nu era asa. Acolo iti dadea seniorul ceva pamant, nu prea mult, cat sa traiesti. Si trebuia sa muncesti si pe pamantul lui o zi pe luna (si, in epoca intunecata, o zi pe saptamana). Nasol, desigur, dar era o zi, nu jumatate din timp. Acum se discuta de cresterea taxelor aici. Pentru ca altfel se prabuseste NHS-ul, cica – sistemul national de sanatate capusat de firmele private aduse de policieni in sistem.

Ce inseamna toleranta aia fata de cei cu alte credinte si religii? Pentru ca eu pot tolera faptul ca unul crede-n Allah si-n Mahomed. Dar nu mi se pare ca e fair sa tolerez faptul ca nevasta-sa nu munceste si poarta costum de ninja-n oras. Nu, nu-i ca am ceva cu musulmanii, nu, nu-s dinozaur. Doar ca atunci cand intru-n supermarket cu gluga pe cap – nu trasa pe ochi, doar pe cap, ca-i frig ca dracu’ in zona aia cu rafturi cu lapte/carne – vine un nene si ma roaga s-o dau jos, ca nu e voie, ca nu mi se vede fata. Desigur, ma suspecteaza ca poate-s cautat de politie si nu vreau sa fiu prins pe CCTV. Inteleg. Dar tanti merge cu toata mecla acoperita de cearsaful lui Casper si cu ea nu-i o problema. Ca aia-i credinta ei si trebuie tolerata…Asta e oare fair?

Si, pana la urma, daca e vorba sa fim fair, nu cumva ar fi fair sa nu toleram deloc oamenii religiosi? Pentru ca, pana la urma, e o tampenie sa ai prieteni imaginari dupa ce treci de 5 anisori, cred eu. Tolerandu-i pe-astia – indiferent ca-s crestini sau musulmani sau evrei – nu faci decat sa expui intreaga societate unui risc. Este exact povestea cu vaccinul. Il tolerezi pe Gheorghe care nu-si vaccineaza boracul, sa nu care cumva sa-i incalci drepturile si credinta in … ceva. Dar nu poti sa-l tolerezi pe Gheorghe fara a-i expune unor riscuri pe ceilalti, pe-aia nevinovati. Ca nu poti sa-i multumesti pe amandoi. Efectiv nu ai cum. Poate doar daca-l bagi pe Gheorghe in rezervatie – d-aia cu gard electrificat. Gen daca-i face boracu’ boala manzului, sa-i moara acolo, fara sa-i imbolnaveasca si pe altii. La fel e si cu religia. Nu poti tolera prietenii imaginari fara sa-i expui pe oamenii intregi la minte unor bombe in metrou sau unor decapitari in strada. Ca nu ai cum. Pai, daca tu-l lasi pe Gheorghe sa abereze cu infidelii si sa faca la ordin ce-i cere prietenul imaginar, nu te poti mira prea tare cand Gheorghe iti arunca-n aer curul, ca asta i-a cerut prietenul imaginar. Si nu poti tu sa dovedesti ca nu-i asa. Ba chiar Gheorghe considera ca-i martir dupa si e multumit de soarta lui. Iar altii-l aplauda si ei pe Gheorghe si-i urmeaza exemplul – pentru ca uite, Gheorghe e martir, deci e iubit de prietenul nostru imaginar!

Daca e vorba de fair, de ce trebuie sa arate companiile cu cat platesc femeile si barbatii, sa prezinte “mediane” si sa herpaderp tampenii de-astea? De ce nu este judecat caz cu caz ce e fair? Uite, Ioana este contabila. Castiga 10 lei pe luna. Uite, Gheorghe este contabil. Castiga 10 lei pe luna. Pac, sunt egali. Sau nu-s egali. Nu conteaza – daca-i o problema, ocupa-te de problema aia, de cazul ala particular. Nu-mi veni cu “trebuie sa facem mai multe pentru colorati, pentru femei, pentru piticii cu trei sfarcuri”. Ca nu vad cum e aia fair. Si nu vad cum e fair pentru ca nu poti spune “pana la anul sa fie mai multi directori paki” fara a spune (implicit) “da afara din directorii albi”. Ca nu poti avea 5 directori pe IT, 5 sefi ai aceluiasi spital si tot asa, ca sa avem de toate – culori, rase, orientari sexuale, alea. Ai unul. Si daca-i alb, nu poate fi in acelasi timp si negru. Ma rog, sa n-o lungesc pe subiectul asta, am scris destul despre “diversity”.

Iar daca este sa respectam drepturile altora la opinie si la freedom of speech, de ce nu respectam si dreptul de a spune ca toti astia sunt niste tampiti retardati, ca Allah si Mahomed nici sa serveasca un kebab nu-s buni? De ce e hate crime? De ce nu poti spune ca cioroii sunt campioni la somaj si single mothers, ca e rasist? Unde se termina drepturile mele, unde incep ale altora? Unde ceea ce este fair pentru Gheorghe devine unfair pentru Ion, care se trezeste fortat sa-i plateasca haleala lui Gheorghe?

De aici – de la “drepturile altora” – a inceput declinul civilizatiei. Si nu acum, cu UK, ci inca de pe vremea romanilor. Toata lumea stie ca domnul Cezar a fost asasinat. “Si tu, Brutus?”. Dar stiti si de ce a fost asasinat? Mai clar, pentru ca i-a venit ideea asta geniala de a umple Senatul si de tot felul de barbari adusi din zonele cucerite de Roma. Moment in care senatorii romani au cam pus problema corecta, cu cutitul in stomac. Adica, stai, mai Cezarel, d-aia am murit noi p-acolo sa cucerim? Ca sa le dam cuceritilor drepturi? Hai, pe bune? Si alte idei la fel de cretine mai ai?

In toate tarile mai de doamne-ajuta pe care le stiu sunt aceleasi probleme. Povara sistemului social si emigratia – indiferent de directie. Inclusiv in Romania. Inclusiv in UK. Diferenta, desigur, este ca-n UK vin prea multi, in timp ce din Romania pleaca prea multi. Dar e la fel peste tot. Si, invariabil, de cand e cunoscuta istoria, sistemul se prabuseste. Senatorul roman nu a avut chef sa fie egal cu barbarul ala care-i era sclav pana mai ieri. La ce bun ne prefacem ca e posibil asa ceva? Ca barbarul ala nu uita ca i-ai macelarit varul pe campul de lupta. Si tu nu uiti ca ala ti-a fost sclav. La ce bun sa te prefaci ca sunteti frati de maine?

Cat despre povara sistemului social, aratam anul trecut cu hartia veche de la HMRC cum stau lucrurile cu taxele.

Voi vedeti acolo ce vad si eu?

Din 27988 de lire, s-au dus pe ajutoare sociale 6801. Pe “sanatate” (alte ajutoare sociale, adica), 5682. Pe pensiile de stat, 3610. Pai DOAR ASTEA sunt 15926 de lire. Peste jumatate din taxele mele. PESTE JUMATATE. Apoi National Debt Interest. Dar UK se imprumuta pentru a plati chestiile astea – ajutoare sociale, pensii, pomeni de-astea. Adica si aia – 1539 de lire – merge tot acolo: la pomeni. Si ce-i mai ridicol, e mai mult decat banii dati pe aparare (si sa tinem cont de faptul ca apararea include si nukes, Trident etc).

Cand te gandesti la taxe, in mod normal, te gandesti la aparatul administrativ. Dar in cazul asta, administratia haleste 588 de lire. O flegma-n lac, serios.

Si, pe ultimul loc acolo, (inca) este contributia la bugetul EU: 196 de lire. SLAVA DOMNULUI, DE AIA O SA SCAPAM CU BREXITUL. URA. /CLAP . Am rezolvat problema cea mai grava – aia cu cea mai mica cheltuiala. Bine, de fapt n-am rezolvat-o, c-o vom plati in continuare in alta forma, pentru a avea ceva trade agreement. Dar am rezolvat-o. AIA ERA PROBLEMA!. Ma rog, nu vreau sa transform asta intr-o tirada anti-Brexit, pentru ca-s pro-Brexit (dar din alte motive – alea de mai sus cu barbarii).

(serios, v-as da ceva breakdown din Romania, ca probabil v-ar interesa mai mult. Dar nu am primit niciodata unul – “uite, Laivaiu, de la Basescu citire, pe asta se duc taxele tale” – asa ca nu pot; daca il aveti vreunul, va rog, nu va jenati; eu va spun sincer ca nu stiu unde-i breakdownul ala, probabil pe o pagina obscura a unui site al unui minister sau ceva)

La ce punct devine unfair faptul ca-i tin pe altii in spinare, ca peste jumatate din taxele mele se duc pentru a plati pensii si ajutoare sociale? Cum anume e asta fair? Cum anume inseamna asta ca oamenii aia are looking after themselves and their families? Cum?

Nu-ntelegeti gresit. Nu ma plang de taxe. Nu ma preocupa prea tare taxele – desi, ca orice om, as prefera sa fie mult mai mici. Dar mentionez taxele astea si faimosul “fairness” pentru ca astea-s cauzele declinului in Vest. Nu, nu doar in UK. Chiar si-n Romania.

Ganditi-va un pic cu capul, nu cu “inima”, va rog – ca o problema matematica nu se rezolva cu “eu simt ca…”. Ar fi Romania in situatia in care este daca n-ar imprumuta anual zeci de miliarde pentru a plati pensii? E oare fair fata de tineri sa fie vanduti ca sclavi pentru a tine-n viata niste pensionari inutili? Cu ce anume au gresit tinerii aia? Si nu spun ca pensionarii au gresit cu ceva – nu neaparat. Poate n-au gresit cu nimic. Dar cand nu mai ai bani sa platesti pensiile, care din variantele urmatoare vi se pare voua fair?

– sa spui simplu “dragilor, nu mai sunt bani; nu va mai putem plati pensiile si ajutoarele sociale o perioada, pana ne revenim, DACA ne revenim; ne pare rau”
– sa spui “ah, pai, vindem viitorul tinerilor si copiilor, ca pula mea, tre’ sa-i tinem in spinare pe pensionarii astia pentru ca partea sentimentala”.

Nu va cer sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedeze un partid sau altul, ca-i irelevant – stim cu totii cum ar proceda. Va intreb ce vi se pare voua FAIR. Fiul meu intelege cand spun “nu (mai) avem”. Oare pensionarii nu pot intelege asta? Da, ai avut o viata-ntreaga sa ai grija de tine si de familia ta, cum scrie la carte. Ai avut? Nu? Si atunci de ce ar trebui sa avem noi grija de tine? Unde scrie asta? Asistatul social nu poate intelege asta? Da, prietene, trebuie sa ai grija de tine si de familia ta, tot cum scrie la carte. Nu ai? Pai…succes.

De-aici vine declinul civilizatiei. De la faptul ca lumea ajunge prea civilizata si vrea sa fie bine pentru aaaaabsolut toata lumea. Iar toata lumea inseamna si pakistanezul venit sa predice genocidul. Toata lumea inseamna si romanul venit ieri care n-a contribuit aici cu o lira. Toata lumea inseamna si tanti aia care-a turnat 4 copii pana la 18 ani, ca plm, ii creste statul.

Iar treaba asta cu “sa le fie bine tuturor” e o aberatie, o utopie. Nu se poate. Barbarului cucerit nu poate sa-i fie la fel de bine ca romanului cuceritor. C-atunci sta acasa romanul ala si nu mai pleaca la cucerit. Pai, la ce bun?

In 2013, citeam articolul asta, mai precis partea asta:

The welfare state is a big part of British family life, with 20.3 million families receiving some kind of benefit (64% of all families), about 8.7 million of them pensioners.

Intre timp, au ajuns la 23 de milioane de familii in care cel putin un membru primeste asistenta sociala intr-o forma sau alta.

Regatul are 66,486,704 de locuitori (oficial, 2018). Din ei, 23 de milioane de familii au pe cineva care-i pe ajutoare sociale. Nu de locuitori. De FAMILII. Adica, nu stii daca-n familia aia e unul singur sau sunt 3. Habar n-ai. Inca 2.7 milioane de familii pe ceva forme de benefits din 2013 incoace. E greu de inteles trendul? E greu de inteles declinul? E greu de inteles incotro ne indreptam?

Inca e bine in UK. Inca se mai simte cat de cat mirosul capitalismului. Dar pentru cata vreme?

Toate discutiile astea sterile despre politici economice nu duc la nimic. Nu-nseamna nimic. Criza cu care se confrunta civilizatia nu este una financiara. Nu e o problema de “datoram atatia bani lui cutarescu”. Nu este o problema de “taxele in sine sunt prea mari sau prea mici”. Nu, este o criza mult mai profunda. Este o criza a valorilor, o criza morala. Nu este cauzata de pretul caselor sau de pretul petrolului si nici nu a pornit cu declaratiile lui Trump sau ale lui Putin. Radacinile ei sunt adanc infipte in faptul ca ne-am pierdut drumul – ca civilizatie. Am devenit alergici la adevar si imuni la fapte.

Adevarul este ca suntem o societate tribala in continuare si nu vrem sa avem de-a face cu tribul vecin. Adevarul este ca nu este nimic moral in a intretine parazitii – dimpotriva, este profund imoral. Adevarul este ca nu poti fi in acelasi timp pentru libera exprimare si pentru incriminarea discursului. Adevarul este ca nici unul din marile imperii nu a fost construit pe “ce e mai bine pentru toata lumea”.

Roma nu a construit un imperiu cat mai toata lumea cunoscuta incercand sa nu-i ofenseze pe barbari.
Imperiul Britanic nu a fost construit pe respectarea drepturilor sclavilor.
America nu a ajuns o putere mondiala cumparand la un pret cinstit pamantul “indienilor”.
Rusia nu a ajuns superputere promovand democratia si drepturile popoarelor ocupate sau dand inapoi tezaurul.
China nu a ajuns superputere promovand democratia, toleranta religioasa si tinand 64% din familii pe ajutoare sociale.

Altfel, eu am scris textul asta vineri, da’ acum (duminica seara) cand il editez, cred ca m-am lamurit cum e treaba asta cu fairness. Adica, sambata am ars-o la ziua unui copil. Baiatul nostru este frumos. Frumos foc, nu asa. Si stiu, fiecare cioara isi lauda puiul, da’ cu asta-i pe bune. La modul ala de se bat pizdele pe el la gradinita PE BUNE. Gen il duc acolo, vine favorita lui sa-l sarute (direct pe bot, da), alte doua se inghesuie cu ea si vine a patra care le imbranceste pe celelalte trei ca sa-l ia ea de mana. Da. #serios. Ne-au invitat parintii tipei (aia, a patra) sa-l aducem si pe el. Asa ca juma’ de zi am ars-o aiurea printr-o chestie de-asta:

(nu, al meu nu-i in poza, nu pun poze pe internet cu boracul, ca nu am terminat de inventat povestea aia cu cum mi-au stricat aspiratorul de la linkul asta afiliat…)

CSF, NCSF, viata de tata, pula mea. Ma uitam p-acolo la boracii aia in jur (era o cladire mare, mai multe petreceri de-astea – idee de afaceri, daaa?) si era cam dubioasa treaba. 16 copii, 16 adulti. Problema fiind ca eu si Ondilol eram doi adulti la un copil, langa noi stateau unii care nu aveau un copil, da’ erau prieteni cu parintii fetiteti si mai era una care era best friend sau ceva (a mamei, nu a fetitei). Gen cam toti erau adusi de-un singur parinte. Acum, nu stiu, poate tatii celorlalti au fost mai destepti ca mine si au reusit sa se fofileze. Sau poate s-au fofilat deja de ani de zile. Greu de spus. La masa de langa plangea o grasa cu fetita-n brate de putea ineca insula in pula mea. Sarea camasa de pe ea. Si-a imbratisat fata si-a plecat – fata a ramas cu tatal sau bunicul, ce-o fi fost ala.

Pe urma am mers iarasi pana la Aluna, la ceva potol pe malul apei. Buna haleala, da’ era ceva de genul ziua lesbienelor acolo. Neoficial, da’ era plin de butch de-alea. 300 de kilograme, rase-n cap, cu pizde dupa ele. Nasol, da’ era caldut p-afara (a venit si-aici primavara, futu-i cerul), a cam meritat.

Azi (duminica) hai iarasi prin oras, ca uite, au inflorit diverse (am zis c-a venit primavara)

Cam plin p-acolo de sobolani. D-aia de-i adunai, ii scuturai de picioare si nu cadeau 20p de ei la un loc. Stateam si ma gandeam la textul asta (ziceam ca-i scris de vineri) si ba, plm, de ce oare-i tinem noi p-astia in spinare? Ca vorba aia, nici macar nu-i parte din #valorile #britanice. Si de la cafea si plimbare si copaci si boracu’ jucandu-se in arteziene, am intrat nitel si la Five Guys sa-i intrebam de sanatate, pula mea. Si-acolo, in timp ce-mi rumegam cheeseburgeru’ de 11 lire (scump, dom’le, scump, dincolo era mai ieftin) mi-am amintit de ce-i tinem in spinare p-aia. Pentru ca peste drum era nenea asta:

Cam d-aia platim. Sa-i tinem departe pe-astia departe de noi, ca altfel ne strica iesirile-n oras. Ca altfel nu mai putem iesi nicaieri, ca ne sufoca duhoarea lor. Si cam aia e. Nu, nu era ala singurul. Am trecut cu masina pe langa o chestie numita ICAP si-n fata ei stateau dormind pe zi 6 boschetari in paturi (blankets, nu beds). In alta parte – tot in drum – patru d-aia. Plin ochi de cersetori.

Cam de-aici vine treaba cu declinul Vestului. E selectie naturala. Vestul ne-a tot primit (pe noi, astia din tari mai “speciale”) cu bratele oarecum deschise (nu chiar complet, ca totusi, miroseam urat toti). Dupa care si-a invatat cetatenii sa ne “accepte” (mai mult sau mai putin, dupa caz). Da’ chestia e ca pe noi nu ne-a invatat nimic. Pe paki nu i-a invatat sa dea jos costumul de ninja de pe femeie. Pe boschetari nu i-a invatat cum sa supravietuiasca atunci cand trebuie sa concureze cu aia obisnuiti cu desertul (sau, mai rau, cu Bucurestiul). Ca n-au sanse. Si-s mancati. Tot mai multi ajung pe strazi. Din ce in ce mai multi. Au taiat astia si tot taie putin cate putin din benefits. Asa, sa incurajeze lumea sa munceasca. De pomana. Lumea poate vrea sa munceasca, da’ animalele lor n-au sanse la interviuri in fata unui roman care fuge de Romania sau in fata unui afghan care fuge de drone si talibani. Ca n-au determinarea si foamea si ura aia necesare – ca nu si le-au cultivat. Pe ei i-a invatat tara lor sa fie toleranti si sa herpaderp. Da’ pe noi nu. Asa ca astia taie din benefits si se scarpina in cap. Ba, cum dracu’ taiem din benefits si nota de plata devine tot mai mare? Si nu e nici un roman in guvern care sa le explice “pai, ba, pula, viata-i din ce in ce mai grea si mai scumpa si tot mai multi ajung boschetari; inainte le plateam doar pentru haleala, acum tre’ sa le platim si pentru locuinta, normal c-a crescut nota de plata, ce dracu!”. N-are cine.

Brexitul ar trebui sa mai rezolve din problemele astea. Ce pacat c-o sa aduca si altele. But oh well, asa-i cand isi ia lumea tara inapoi…

In rest, stiti ce cred eu despre valorile britanice?

…cred c-ar fi o idee buna.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

91 Responses to “Valorile britanice si declinul Vestului”

  1. Magda says:

    Pana la bubuiala finala, ma bucur ca tocmai a fost admis copilul la scoala preferata care era outside catchment area si nitel oversubscribed.
    Noi sa fim sanatosi!

  2. Manowar says:

    Hm?
    Tu ai primit deja raspunsul? Stiu ca abia maine ar trebui sa vina.

  3. Magda says:

    Am facut cont pe portalul de la Local Council si tot online au afisat rezultatul, fix dupa miezul noptii.
    Si da, va ajunge si scrisoarea.

  4. Manowar says:

    Pula. La astia inca nu se vede nimic. Cica maine o sa primeasca sotia un mail sau o scrisoare sau whatever.

  5. Stropic says:

    frate, cum adica n-au sanse la interviu in fata unui roman sau afgan?

    au absolut fiecare sansa. nu iau jobul ala pentru ca nu vor.

    1. majoritar, “nu lucreaza ei pe asa ceva”. aici includ toate joburile de cules salata, ingrijit batrani, servit cafea, desfundat bude. yuck. “astept un job mai bun.”

    2. “e prea complicat”. e nevoie de medici, it, ingineri, contabili. ciudat cum niciodata aproape nu e nevoie de life coach sau advertiseri sau actori sau profesori de literatura sau designer de interior. ca medic, se plateste bine, e white collar, dar…chiar vrei sa inveti teancul ala de pagini??? nu vrei sa faci ceva mai creativ?

    eu chiar empatizez cu ajutorul de somaj. n-am luat vreodata, dar am ramas fara job cam 3 luni. nu e mult, si nu muream de foame, dar stiu cum e sa te duci la enspe mii de interviuri si toti sa iti zica nu.

    ce nu inteleg e cum de nu li se pun oamenilor astia joburi in fata si “uite aici un job, stiu, nu e ideal, dar iti cauti de 8 luni deja, daca il refuzi nu mai primesti un leu ajutor de la stat”.

  6. IulianS says:

    Am devenit alergici la adevar si imuni la fapte.

    GG!

    traiasca microaggressions si toate cacaturile leftist.

    Am mai zis-o, deja adevarul amuza teribil, ca nimeni nu mai are curaj sa-l spuna.

    idee de afaceri, daaa?

    Sunt deja o groaza. Superland, Zao, doar in Brasov. As miza pe chestii mai spalate gen o camera cu jocuri si prostii pentru copii si o curte pe langa ca se mai satura plozii de topaieli prin burlane si scari.

    Gen cam toti erau adusi de-un singur parinte. Acum, nu stiu, poate tatii celorlalti au fost mai destepti ca mine si au reusit sa se fofileze. Sau poate s-au fofilat deja de ani de zile. Greu de spus.

    Da-te ba dracu de privilegiat ca erau la munca… LOL!

    de ce oare-i tinem noi p-astia in spinare? …. Cam d-aia platim. Sa-i tinem departe pe-astia departe de noi, ca altfel ne strica iesirile-n oras. Ca altfel nu mai putem iesi nicaieri, ca ne sufoca duhoarea lor. Si cam aia e.

    pai… si ca sa nu sara la propriu in spinare, sau sa te racoreasca pe la rinichi cu o lama ashe…

    Plin ochi de cersetori.

    Inseamna ca inca e bogatie p-acolo, deci mai pica ceva; altfel se tirau, daca-i mai duce capul.

  7. Karlik says:

    <>
    Yup, cum zice Stropic. E o variatie a schemei numita workfare care exista pe alocuri si cred ca ar trebui implementat peste tot. Welfare suge

  8. XYZ says:

    Vizavi de ce-a spus @Stropic in ultimul paragraf, intreb si eu ca prostu’ ca nu stiu: in UK nu este ca in Romania, ai refuzat de 3 ori un job (chiar daca alea care ti s-au oferit nu au nici o legetura cu pregatirea ta profesionala) gata, pa, adio ajutor de somaj?
    In rest, Manowar, pensionarii din Romania chiar nu inteleg ca nu mai sunt bani pentru ei. I-am spus maica-mii de luna trecuta (daca nu chiar de acum doua luni) “vezi ca nu mai astia bani de pensii, o sa fie probleme” si nu m-a crezut. Acum, in aprilie, nu numai ca nu s-au dat toate pensiile mai devreme (pentru ca a fost Pastele) cum se intampla in alti ani de sarbatori, dar au intarziat….Ma gandesc din ce in ce mai serios sa o iau cu mine la toamna in Italia, altfel risca sa moara de foame pe aici dupa o viata intreaga de munca…
    P.S. A auzit cineva de faza ca trebuie sa justifici orice suma mai mare de 1000 de euro pe care o trimiti in Romania din strainatate? Cica e o directiva europeana, dar astia de la noi o aplica pripit si in stilul lor, mai pe scurt, ar cam vrea sa confiste banii aia, daca de pensii nu prea mai au…

  9. XYZ says:

    P.S. Am uitat sa spun: frumoasa pozele, cu ce le faci, cu telefonul sau ai un aparat foto?

  10. Manowar says:

    telefonul. Unele ies, altele nu. Chestie de noroc/lumina.

    Cat despre pensii, nu stiu daca au apucat da se imprumute pentru a le plati si anul asta – poate mai dureaza.

  11. Ady says:

    Problema cu pensionarii e cu dus și întors. Ei au plătit o viață niște taxe ca să poată avea o pensie când n-or mai putea munci. Din taxele lor s-au plătit pensiile altora sau, mai degrabă, le-a păpat statul pe furăciuni (cel puțin în România). Iar în România pensionarii de azi chiar nu aveau cum să-și asigure pe cont propriu “pensia”.
    Maică-mea are 63, proaspăt pensionară, avea 35 la revoluție. 10+ ani din perioada ei de muncă a fost într-un regim în care era cam greu spre imposibil să-ți asiguri ceva pe cont propriu. După aia, încă vreo 10+ ani inflație și alte nebunii, plus o legislație care se schimba mai des decât schimba curvele chiloții.
    Eu aș scoate un pic din ecuație pensionarii, că aia, de bine de rău, au plătit niște taxe ca să poată lua pensia aia. Asistații n-au contribuit cu nimic la nimic.

  12. Manowar says:

    @ady: pai, tu i-ai scoate, dar aia reprezinta una din cele mai mari cheltuieli, daca nu cea mai mare.

    Nu neaga nimeni ca au dreptul la pensie. Numai ca nu sunt bani. OK, ce faci? Imprumuti sau le zici “nu avem, ba”? Aia intreb eu – cum e fair? Ca stii cine plateste imprumuturile alea, nu? Hint: nu aia care primesc pensiile.

  13. Orbu says:

    Aia intreb eu – cum e fair?

    In mod istoric, cand statul nu avea bani sa-si rasplateasca populatia platea cu diferite titluri sau obligatiuni.
    Mai o improprietarire, mai un titlu stat “garantie”, mai o actiune a fondul proprietatea, mai un biletel cu “I Owe You”. Ceva. Proprietati si active de stat nu prea mai sunt de oferit. Ar mai fi varianta cu obligatiuni, care-i varianta corecta.
    Adica, ba, nu mai sunt bani. Nu e corect sa ne imprumutam sa punem tinichelele pe spinarea copiilor vostri, ca fug aia mancand pamantul, da’ uite, va dam hartiile astea (titluri si obligatiuni), iar cand sunt bani le puteti incasa.
    Sigur, e de cacat, dar nu asa de cacat ca si cand fluieri a paguba si aia e. Intre timp, statul marcheaza faptul ca sunt pe deficit grav si ca tre’ sa faca ceva cu privire la asta. Ca doar nu poti sa tii pensionarii tot restul vietii lor cu hartii, altfel va fi foarte scurta. Dar criza devine clara si o solutie, imperios necesara, sau valea guvernu’ si parlamentul si alegeri anticipate. Si poti sa tai la alte cheltuieli bugetare care nu-s cu titlu executoriu / suverane.
    Da’ nu, ca e mai misto sa iei bani imprumut, pare ca e totul ok, cand vine scadenta sa vada cine-o mai trai atunci – “dupa mine, potopul.”

  14. XYZ says:

    Manowar, daca am inteles eu bine, statul roman, s-a imprumutat in primele luni din 2018 cate un miliard de euro lunar, pentru salarii si pensii. Cineva spunea la o emisiune economica la televizor ca vor imprumuta pana la sfarsitul anului in curs cam 20 de miliarde de euro. Anul trecut erau imprumutati pana in august 10 miliarde, nu stiu cat s-au imprumutat in total pana la finalul anului.

  15. Orbu says:

    * Ca sa rezolvi o problema trebuie mai intai sa recunosti ca o ai. Asa, cand vorbim de 5-7% crestere economica sanatoasa, “economia duduie”, etc- evident ca nu-i nicio problema, deci cum sa nu plateasca pensii?

  16. Manowar says:

    @xyz: pai, Romania se imprumuta pentru a plati pensii.

    Am explicat treaba aia recent, parca. Vezi https://opencube.ro/din-ciclul-legenda-romaniei/

  17. XYZ says:

    Manowar, da, ai dreptate, Romania se imprumuta pentru a plati pensii si salarii. Azi dimineata, la un post de radio (ascult radioul in timp ce ma pregatesc sa plec la munca) intra in direct un medic si povesteste: : “ura,,, mi–a marit guvernul salariul, chiar l-a marit, mi-au dat fluturasul cu salariu si am vazut ca e mai mare. Partea proasta e ca m-a chemat apoi managerul spitalului la el in birou si mi-a zis ca, de fapt, nu au de unde sa imi dea marirea aia de salariu”…

  18. Manowar says:

    Pai, productie record la hectar. Da’ nu e-n magazine. Nasol.

  19. Ady says:

    @Manowar, în Anglia sau alte țări cu apă caldă poate problema asta e pe bune. Gen cheltuielile cu pensii/ajutoare sociale etc chiar reprezintă cea mai mare cheltuială, etc.
    Dar la noi, pun pariu cu tine pe ce vrei tu că dacă politicienii noștri n-ar fura așa mult, dacă șefii instituțiilor care gestionează pensiilor n-ar avea salarii nesimțite pt făcut nimic, ar fi destui bani cel puțin pt pensiile normale fără împrumuturi, fără nimic.

  20. Manowar says:

    @Ady: vezi c-am pus un link spre postul ala de mai sus.

    Din ce vad eu acolo, Romania imprumuta nitel peste cat trebuie sa dea pe pensii. In mod constant.

    Acum, tu zici ca “daca aia n-ar fura, atunci ar fi”. Pai, posibil, nu stiu. Da’ fura. Deci nu-i destul. Asa ca imprumuta. Fix pentru pensii. Ca nu-s bani pentru pensii altfel. Si cum am zis, cineva trebuie sa plateasca imprumuturile. Cine? Ca pensionarii nu.

    Fair?

  21. Akhenaton says:

    >> nationalizarea sistemului privat de pensii>>happening now>> acoperit deficitul de 8-10 miliarde de euro la sistemul public>> pica? la CC-incalca dreptul la proprietate>> back to start

    Statul ar trebui sa privatizeze, macar partial, sistemul public de pensii. Adica, contul ala unde se duc banii, transformat intr-o entitate juridica care sa poata investi banii, ca in lumea civilizata. asta ar ajuta , pe de o parte, economia romaneasca in ansamblu, miliarde puse la lucru pentru investitii in actiuni, bond-uri etc, presiune pozitiva pe rating-ul de tara,. pe de alta parte, ar crea randamente, nu deficit.cert.si.consistent.mereu.in.crestere(nici n-are cum altfel).ca.in.prezent

    da’ nu se va putea, pentru ca va fi o opozitie populara fantastica, indreptatita pe baza experientelor lor anterioare

    >>back to start

  22. Manowar says:

    @Akhenaton: eu nici macar nu discut despre ce ar trebui sa faca la modul ala, ci la modul “coaie, e sau nu e fair sa fie unu’ dator de la nastere?”

    Ca pana la urma, la aia se reduce. Pensionarii actuali mor in 10-20 de ani, da’ datoria ramane (plus dobanda, evident). OK, cine-o plateste? Eu nu, asta stim sigur – ca eu o platesc pe-a astora (nu c-as fi facut-o eu, da’ sarim peste).

    Pai, e sau nu e fair?

    Ar fi sau n-ar fi fair sa zici pur si simplu “coaie, nu avem bani, ghinion, luati o pauza”?

  23. Adi says:

    Se numeste democratie posibilitatea sa iti votezi chestii: pensionarii voteaza guverne care le dau pensii mai mari, asistatii pe aia care le dau mai mult, flacaii din Vaslui voteaza pe care fata din sat sa o faca posta; e corect si democratic, ca asistatii si pensionarii sunt majoritari si nu le pasa de aia care muncesc si sunt impozitati, flacaii aia sunt majoritari si nu le pasa de fata aia. Lege, echitate, moralitate, ce treaba au una cu alta?

  24. Manowar says:

    Mda, da’ flacaii din Vaslui isi termina pe urma studiile superioare cu tot cu masterat pentru treaba aia.

    Pensionarii si guvernu’ nu prea – in fact, mai iau la rand “fata” o tura.

    Eu discut de treaba cu fairness aici, nimic mai mult. Stiu cum functioneaza democratia – aka dictatura prostilor. De aia nu comentez. Subliniez doar cum e treaba cu “Valorile”. Indiferent ca-s britanice sau romanesti. Din gura, toti suntem fair si alte alea. Da’ cand e vorba de furat, vorba ta, mai da-o-n pula mea de lege si muie moralitatii – sa fie restu’ morali, noua ne trebuie pensii.

    Derp.

  25. Adi says:

    Aia cu valorile e valabila atunci cand votantul nu vrea altceva, altfel indoi valoarea pana indica in directia corecta. Se numeste bate seaua sa priceapa iapa.

  26. Sfântu Dracu says:

    Chit că nu prea are legătură cu subiectul, vineri seară, ăl mai mare în rang din uzină ne-a zis-o pe şleau:
    -Inteligența artificială vine tare din urmă. Vă recomand să vă găsiți joburi alternative, să ştiți face și altceva.

    Aseară am citit despre primul echipament de genul “meu”, dotat cu IA.

    Oare dacă mă fac cizmar ajung și Comandant Suprem?

  27. Manowar says:

    @Sfantu Dracu: de venit, vine, da’ mai sunt cativa ani de muls. Recomand sa mulgi cu simtul raspunderii.
    Eu unu’ sunt multumit daca ma prinde fara datorii treaba cu AI-ul, gen cu toate alea platite – preferabil si cu ceva buffer frumos.

  28. Akhenaton says:

    @Manowar cetatenii din cele mai dezvoltate tari din lume sunt datori-vanduti din nastere. are rost sa vorbim despre SUA, Japonia, Franta, Italia?

    nu asta este problema….imprumuturile nu-s neaparat buba https://www.ft.com/content/e26d36e6-918b-11e7-a9e6-11d2f0ebb7f0, problema e ce faci cu banii. intr-adevar, cand imprumuturile se fac pentru a da pensii si salarii, e nasol. bani pierduti. ca ei alimenteaza consumul, dar nu e clar daca de asta beneficiaza neaparat firmele si populatia locala.

    pe de alta parte, TREBUIE sa le platesti pensiile si salariile, pentru ca ei sunt angajati intr-un contract cu statul. incalci termenii contractuali, te dau in judecata(sau te spanzura), castiga si pun poprire pe conturile Trezoriei. si gata, ai paralizat, consecintele fiind incalculabile, vezi tarile neguvernabile de prin America Centrala, Haiti, Honduras, Panama, pulamea.

    o varianta de a nu mai plati intregul cuantum al pensiei si salariului bugetar este sa declari default: cursul in pula, fug investitiile, te trezesti la guvernare cu niste maimutoi extremisti = iar o iei in mana

    nu prea vad o solutie sa nu platesti pensiile si salariile, cel putin pe modelul constitutional de acum. nu ai nicio portita, vezi ca toti pensionarii si bugetarii taiati de Basescu au castigat in instanta.

    aaa, modifici Constitutia, pui acolo, pe termen limitat, un shogun sau un dictator de model roman, in caz ca-i groasa treaba, aia-i alta problema. pe timp de criza extrema, ii dai puteri de semizeu, ala face si drege orice, apoi se retrage , cu satisfactia pe care i-o da salavarea natiei LOL

  29. Adi says:

    Legile facute de oameni sunt desfacute tot de oameni. Mai greu cu legile fizicii si altele mai inflexibile.

  30. Bratu Costel says:

    @XYZ “A auzit cineva de faza ca trebuie sa justifici orice suma mai mare de 1000 de euro pe care o trimiti in Romania din strainatate? Cica e o directiva europeana”
    Nu este nici o directiva europeana.
    Exista un proiect de lege pregatit de tembeli dar momentan este proiect. Cica ar ajuta lupta contra terorismului. O minciuna . Oricum cand primesti bani in cont in Romania (din afara) si mergi sa-i scoti banca te pune sa declari ce reprezinta (salariu,donatie, etc). Parerea mea este ca astia vor ceva impozite din banii aia.

  31. Manowar says:

    Terminati ba cu tampeniile. O sa fie la 10,000, nu la 1,000. Nu mai puneti botul la vrajeli de-astea sinistre. Si oricum n-o sa vi se aplice voua. N-o sa intrebe nimeni nimic cand trimite Gheorghe Amorarului din County Durham 1000 sau 10000 sau 100000 de euro catre Petronela Adascalitei din Vascauti-Vale. Eventual le trimite Dragnea scrisori de “multumesc!”.

    Treburile alea vor fi aplicate cand vor fi transferuri de la Abdul al-Jihad catre Muhamad bin-Explozie. Si nici macar la alea, ca vorbim totusi de Romulania.

    E ca la aeroport cu random checks. In teorie, putem fi opriti si dezbracati toti. In practica, sunt alesi cetateni random – d-aia mai barbosi, mai inchisi la culoare. Random.

  32. Adi says:

    Alea peste 10,000 sunt deja, cel putin in Romania. Chiar si daca faci un transfer bancar intern ca iti cumperi masina tot te suna de la banca sa te intrebe ce e cu el. Pe mine m-au sunat.

  33. unu says:

    “daca il aveti vreunul, va rog, nu va jenati; eu va spun sincer ca nu stiu unde-i breakdownul ala, probabil pe o pagina obscura a unui site al unui minister sau ceva”: https://openbudget.ro/

  34. Tudor says:

    @Manowar – se vor plati pensiile/ datoriile / etc . Un guvern e o organizatie si are nevoie de incredere in interior si din partea clientilor sai. Altfel e greu sa jefuiesti (taxezi) populatia. Poti sa renegi intelegerile cu populatia, gen pensionarii sa plece la cules de capsuni, dar asta iti pierde increderea generatiei tinere. Tinerii aia ajung la 25-30 de ani si isi pun intrebari legat de ce se intampla cu taxele lor, daca are sens sa ramana si sa platesca contributii la pensii. Am vorbit cu multe persoane cu venituri mici si toti sunt foarte interesati sa isi plateasca contributiile la sanatate si pensie, tocmai pentru ca au aceasta incredere. Discutia de aici are loc doar la persoane cu venituri mari pentru ca pensia de stat e insignifianta cu ce pui tu de o parte si atunci contributiile sunt bani pierduti. Miscarea statului e de a oferi termeni tot mai prosti pt noile intelegeri cu populatia dar de a onora fiecare intelegere. Se mai introduc varste avansate de pensionare, contributii de sanatate la pensie, etc.

  35. Manowar says:

    @XYZ: sunt dispus sa accept faptul ca nu am dreptate.

    Dar…hai sa vedem. Toti labagiii aia care-au publicat stirea aia au furat-o de pe mediafax.

    Si toti sustin ca … romanii din strainatate vor trebui sa justifice, documente, pula mea.

    Hai sa vedem ce zice pe Mediafax:

    (cacaturi paranoice)…a anunţat Florin Cîţu, într-o postare, sâmbătă, pe Facebook.

    Proiectul de lege din 31 ianuarie publicat pe site-ul ONPCSB, care poate fi consultat la http://www.onpcsb.ro/pdf/PROIECT%20LEGE%2031%20%20IANUARIE%20CU%20OBS%20MJ%20FINAL.pdf, prevede, la capitolul III – Obligaţii de raportare, Secţiunea 2 – Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune, art. 7 (5), următoarele : “Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.”

    OK. Hai sa vedem ce zice linkul ala la “capitolul 3, sectiunea 2”

    Pai, mentioneaza de coispe ori suma de 10,000 de euro. Dar, la (5) mentioneaza ca “entitatile raportoare” transmit oficiului rapoarte herpaderp 1000 de euro. Sa presupunem ca acolo nu e typo. Sa presupunem ca e vorba chiar de 1000 de euro.

    Hai sa vedem, cine-s entitatile raportoare?

    Oh, fuck me, nu suntem noi. Sunt doar firmele (de diverse tipuri) si persoanele fizice care trimit mai mult de 10,000 de euro.

    Ce-nseamna proiectul ala (care n-a fost aprobat pana una-alta, necum sa fie lege)? Inseamna ca aia prin care trimiti tu banii (western union, transfergo etc) trebuie sa raporteze oficiului “vezi ba Gheorghe a primit 10,000 de euro; sau 1000 de euro” (sa presupunem ca nu e typo acolo si chiar discutam de o mie). Atat. Nu-i cere nimeni lui Gheorghe (care trimite) sa justifice banii aia. Sau Anitei (care ii primeste). Nu. Doar cu Western Union (sau TransferGo sau cine plm) trebuie sa informeze oficiul pulii.

    Explica-mi cu ce ma incurca asta pe mine. Sau pe mama. Ca eu i-am trimis ei niste zeci de mii. Si n-a intrebat-o nimeni nimic. Sunt SIGUR ca undeva oricum au fost informati baietii. Da’ s-au uitat, au vazut ca-s fi-su, au vazut ca-i mama si i-a durut in caras. “Alt capsunar”. Eu n-a trebuit sa justific nimic. Mama n-a trebuit sa justifice nimic. Ba, NIMIC. Si tot nimic nu o sa “justifici” nici daca trimiti/primesti DACA se aproba laba aia, DACA devine lege si DACA nu e typo acolo.

    Rezumat: un cretin a citit un cacat, n-a inteles nimic din el si-a aberat pe facebook. Mediafax, fiind Mediafax, a preluat si publicat treaba aia. E jobul lor. Mai departe, 1000 de labagii prosti au preluat-o si ei de pe Mediafax (ce confirmare din 3 surse, ce verificari, coaie? Noi suntem jurnalisti, nu facem de-astea, n-avem timp) si au mai adaugat cate-un titlu “incendiar” – ca doar salariul din clickbait vine.

    Zi-mi si mie la ce litera din articolul 5 te incadrezi tu daca-i trimiti lu’ maica-ta 1001 euro, de-ti pasa de treaba asta.

  36. XYZ says:

    @Manowar, ai dreptate, nu ma incadrez la nici o litera din articolul 5, dar pur si simplu, mie mi-e frica de statul roman…ca poate sa inventeze/interpreteze ceva care sa ma afecteze direct. Cam asta am invatat o viata in Romania: sa imi fie frica de statul roman si de deciziile sale…

  37. Manowar says:

    XYZ, April 16, 2018 at 1:59 pm
    @Manowar Boss, nu ai dreptate

    XYZ, April 16, 2018 at 2:38 pm
    @Manowar, ai dreptate, nu ma incadrez

    🙂 opencube 🙂

    Nu mai puneti ma botul la gunoaiele astea. Va manipuleaza cretinii aia total aiurea.

    Vrei o explicatie pentru mizeria asta?

    1. NIMENI, DAR NIMENI din Romania nu o sa faca vreodata ceva anti-trimis-bani in Romania (de catre capsunari). De ce? Pentru ca fara banii capsunarilor Romania da faliment. Si-asa-s disperati c-au scazut transferurile groaznic.

    2. Un tampit incearca sa agite apele (pe facebook, desigur). Pentru ca, pula mea, aia-i treaba lui, sa agite apele, e politician in mortii lui.

    3. Mediafax (o adunatura de labagii) preiau ce-a zis ala, desi stiu ca e fals.

    4. …dupa mediafax, alti labagii (aia din linkuri si niste bloggeri de mana a coispea) incearca si ei sa umfle gogoasa. De ce? Pai, pentru ca asa cum zic singuri, ei traiesc din clickurile voastre. Si daca tu nu mai dai click, ei mor de foame. Daca tu nu te sperii, ei mor de foame. Nu te mai speria si nu mai da clickuri. Lasa-i sa moara de foame.

    Si aia e. Mare isterie mare, natiunea in pericol, herpaderp, ca s-a basit tzatza Rada pe facebook.

    Da-o-n sloboz…

  38. Karlik says:

    Anti Money Laundering se aplica de obicei dupa reguli pre-setate pe baza de statistical and risk approaches. De genul “transfer din Iran”. Ce nu inteleg e de ce cacat se chinuie sa le blocheze in loc sa-i taxeze (chiar si minimal) pe astia si sa faca raiul money laundering acolo. Sa fie mult mai rusinosi decat aia din Austria, Cipru sau Liechtenstein?

  39. Manowar says:

    Anti Money Laundering se aplica de obicei dupa reguli pre-setate pe baza de statistical and risk approaches. De genul “transfer din Iran”. Ce nu inteleg e de ce cacat se chinuie sa le blocheze in loc sa-i taxeze (chiar si minimal) pe astia si sa faca raiul money laundering acolo. Sa fie mult mai rusinosi decat aia din Austria, Cipru sau Liechtenstein?

    Coaie, unde vezi tu ceva de blocat? Nu te blocheaza nimeni. Doar ca aia prin care trimiti trebuie sa informeze securistii locali. E absolut normal.

    Pula mea, voi ati zburat vreodata cu avionul pe undeva? Stiti ca trebuie sa declarati daca aveti mai mult de 10k euro, nu? Nu vi-i ia nimeni, nu va blocheaza nimeni, nu va intoarce nimeni din drum. Trebuie doar sa declarati. Ca securistii locali trebuie sa stie de chestia asta.

    Daca securistii nu stiu, nu pot face nimic si va treziti ca Abdul al-Jihad va arunca-n aer. Dupa care veniti ca “organele nu si-au facut datoria”. Pai, organele incearca sa-si faca “datoria”. Da’ pentru aia trebuie sa stie daca Abdul al-Jihad a primit de la Ahmed al-Kebab 10,000 de euro, ca nu e chiar o suma pe care-o sparge diseara Abdul in club, nu? Asa ca stau cu ochii pe el – a primit brusc 10k. Hai sa vedem unde-i cheltuie. Iar daca vad ca Abdul a mers trei seri la curve de 4000 de euro pe noapte, il lasa-n pace (pana data viitoare). Eventual ii dau si medalia de investitor strategic. Da’ daca se duce sa cumpere niste nitrati si niste cuie, pai…

    Ce anume va deranjeaza la chestia asta?

    Ia, repede, numarati voi: cate atentate ati avut in Romania? Chestii de-alea cu metrou, tren, coispe miliarde de victime etc. Ah, zero? Pai…si nu e bine?

  40. XYZ says:

    @Manowar E bine ca nu au fost atentate in Romania, normal. Problema este, ca ,la cat de disperati sunt astia de la putere dupa bani, sunt in stare de orice prostie. Inclusiv de bagat mana in banii trimisi de “capsunari” in tara…ca da tara faliment daca fac asta, ii doare pe ei in pula…Eu m-am convins de mult timp ca nu le pasa nici cat negru sub unghie de tara asta…

  41. Orbu says:

    @XYZ. Ma-ndoiesc. Tocmai asta se caca pe ei si ei sa asigure: “ho, stati asa ca nu va luam banii, no problem, boys!” Vezi stirile de azi.
    Ca probabil sunt la 1mm distanta de momentul in care capsunarul zice: Stici ce, baieti? Bag pula in mamelele voastre, ia ca nu mai trimit nimic si sa mi-o sugeti cu gratie .

  42. Manowar says:

    Problema este, ca ,la cat de disperati sunt astia de la putere dupa bani, sunt in stare de orice prostie. Inclusiv de bagat mana in banii trimisi de “capsunari” in tara

    Pai, nu au cum.

    Coaie, in primul rand…cei mai multi capsunari nici nu trimit 1000, necum 10000. Trimit cateva sute. Si nu neaparat lunar.

    In al doilea rand, abia au trecut la WU, TG si alte servicii. Ca pana recent trimiteau cu baiatul pe autocar. Fix pula informatii despre banii aia.

    La orice miscare de genul, capsunarii ar trimite mai putini bani sau deloc sau si-ar urca un om in autocar sa se duca acolo sau sa vina de acolo sa duca/ia 9999. Dar nu trimit aia atat la un drum, stai tu linistit. Ca nu au atat de trimis.

    Guvernul nu baga mana in banii aia direct, ca nu-s nici ei complet retardati. De ce sa fure direct, daca banii aia oricum ajung la ei? Prin TVA, taxa pe stalp etc. Ce vor face romulanii cu banii trimisi de afara? Ii vor cheltui. Hai cu TVA-ul. NP.

  43. Orbu says:

    ^Moment in care Romania re-intra cu viteza in 2009 si tot ce a insemnat anul ala pentru salariile bugetarilor, tva and shit.

  44. Manowar says:

    @Orbu: nu intra ma nimic nicaieri.

    Eu daca am chef sa-i trimit lu’ mama 11k de lire lunar (ca mama duce o viata de lux, se-ntelege) si daca am de unde, nici nu fac transfer. Nici WU, nici autocar, nici nimic. Ma duc si-mi deschid in 10 minute un cont la o banca d-aici – ceva cu card atasat. Iau cardul si i-l trimit prin posta, prin plic (chiar am facut asta). Ii dau pinu’ la telefon/whatsapp cand imi confirma ca a primit cardul (ca fapt divers, chiar am facut asta acum mai multi ani). Si aia e. Cand am chef sa-i mai “transfer” 11k, transfer din contu’ meu de-aici in celalalt cont al meu (tot d-aici). Iar mama baga cardu’ in bancomat – no stress. Vorba aia, ii fac standing order. Sau ii trimit cu credit card cu conversie la curs de UK si cu limita lunara – la fel, sa scoata de la bancomat de-acolo.

    Ce anume o sa faca guvernul ca sa ma incurce cu chestia asta? O sa-mi ia pula-n gura? O sa blocheze cardurile straine in Romania? Pai, ajunge Romania inapoi in epoca de piatra in cel mult trei luni. Cel mult.

    Astea-s isterii calculate. Si-a pus un taran capsat in cap sa agite apele si sa isterizeze lumea pe facebook. Si se pare c-a reusit. Din partea mea, sa reuseasca-n continuare. Da’ nu aici 🙂

  45. XYZ says:

    “Ca pana recent trimiteau cu baiatul pe autocar.” Si acum mai trimit romanii bani prin baiatul de pe autocar…. 🙂 Am facut si eu pe “carausul” sau cum s-o zice pentru rude si amici chiar… 🙂

  46. Lumi says:

    Si daca vrei sa scapi si de niste comisioane bancare, poti sa incerci revolut.

  47. Manowar says:

    Pai, aia-ti ziceam si eu.

    Stiu si boii din guvern ca n-au ce face pe tema aia. Da’ nici nu incearca sa faca vreo chestie, ca n-au de ce. Ti-am zis, ei oricum ii iau banii destinatarului. Ca i-a primit in Romania, o sa-i sparga pe-acolo.

    Ii trimiti lu’ maica-ta 100 de euro si se duce sa ia paine? NP, statu’ ia TVA-ul ala frumos. Dar stai, face profit fabrica de paine? Statu’ ia impozite. Dar, stai, fabrica aia ia curent electric de undeva? STATU’ IA IMPOZITE. Dar, stai, fabrica de paine are angajati? STATU’ IA IMPOZITE PE SALARIU. Salariatul fabricii de paine cumpara margarina, apoi? STATU’ IA IMPOZITE. Si tot asa.

    N-are guvernul efectiv nici un motiv sa complice treburile astea. Ca banii aia oricum oricum la ei. E doar o chestiune de timp.

  48. Akhenaton says:

    ba, da, asta e de admirat. nimic din ce-a pocnit prin lume nu s-a intamplat p-aici. niciun atentat, nici unul micut, absolut nimic. in timp ce majoritatea tarilor din Europa, SUA au avut si au.

    se pare ca securila e bun la asta. nu vrea porcarii d-astea, sa-i strice morisca de facut bani. si si ciungamutii sunt bineveniti, atata timp cat fac bani si contribuie frumos. radem, glumim, da’ nu parasim incinta.
    e tipicar la chestiile astea, securila. cum-necum, p-aici n-au ajuns boschetari sandniggers, inadaptati, retardati. cam toti de p-aici au bani. toti pe care ii stiu personal au bani si vor sa faca mai multi. afacerile predilecte: macelarii, piese auto, electrice si obiecte de iluminat, comert cu ridicata fructe si legume, vanzare confectii si evaziune la greu. cam asta e. n-au chef de prostii cau atentate, impuscatori, orice care sa strice mersul. probabil sunt primii care sa-l toarne pe unul dintre ei care are ganduri necurate.

  49. A says:

    N-as spune c-am avut atentate din cauza eficientei enorme a Politiei Romane (brigada antitero sau care plm se ocupa se asta). Mai degraba fiindca nici dracu nu se chinuie sa faca atentate la noi.

    Ma rog, n-am nimic impotriva ideii sa te puna sa declari banii, dar argumentul cu antitero e usor rizibil.

  50. Akhenaton says:

    ^ei, vezi ca nu-i chiar asa. Daca se chinuie sa faca prin curul Indoneziei, Filipine, Kirghizia, Albania chiar in partea uigura a Chinei, nu vad cu ce-ar fi fost Romania speciala. u zic ca, mai degraba, chiar din sanul lor, au mare grija sa toarne la securila orice-i suspect, ca ca poata face in continuare bani cu carca

  51. Deria says:

    Fiul meu intelege cand spun “nu (mai) avem”.

    Fiica-mea nu intelege. Imi raspunde ” faci tu rost cumva, te descurci tu cumva”. Si, din cate stiu, nu m-am futut cu vreun partid politic.

  52. Deria says:

    PS. La mine e vara de-o saptamana. Gen 24 de grade. Daca la tine au inflorit copacii, la mine s-au si scuturat/se scutura deja.

  53. Manowar says:

    N-as spune c-am avut atentate din cauza eficientei enorme a Politiei Romane (brigada antitero sau care plm se ocupa se asta). Mai degraba fiindca nici dracu nu se chinuie sa faca atentate la noi.

    Ma rog, n-am nimic impotriva ideii sa te puna sa declari banii, dar argumentul cu antitero e usor rizibil.

    Nu prea e.

    Ca vezi tu, in Romania lucrurile sunt usor diferite. In Romania se duc baietii aia fanatici sa faca bani si sa-i trimita altor fanatici – care apoi fac chestii urate in alte parti. Da’ nu fac in Romania. Ca nu te caci langa casa.

    Am vazut cum procedeaza securila la noi.

    Aveam pe vremuri in zona o casa in care stateau kurzi. PKK, aia. Nimeni nu-i deranja cu nimic, ei nu deranjau pe nimeni cu nimic. Aveau la geam fotografii cu martiri de-ai lor and shit. Habar n-am cati erau in casa – da’ eraaaau. Erau gramezi.

    Intr-o zi, a iesit scandal acolo. Eu ma duceam ca un domn sa iau paine. M-am oprit sa ma uit si eu ca prostul. Ba, si vad cum se revarsa din casa intreaga armata a pkk-ului si mai multe nu. La scandal cu altii. Urlete, tipete, bate, alea. Ma gandesc eu ca parca n-as sta sa fiu injunghiat in drum spre paine, ca da prost pe necrolog. Asa ca ma duc, stau romulaneste la coada si ma intorc. Imi rumegam eu coltul ars de paine fierbinte (<3 fabrica de paine, oldschool) cand trage pe casa un camion d-ala acoperit. Si d-acolo se revarsa brusc mascatii. Da' cand zic brusc zic ca intr-o secunda muscam din coltul de paine si-n cealalta deja ieseau mascatii racnind din camion. Ce face? Mandate? Judecatorie? Procese? Ce-i aia? La ce bun? Sa intrebe ce s-a intamplat, de unde a pornit scandalul, cine a inceput? Nu-i nevoie, coaie - sunt sigur c-au marturisit aia tot - inclusiv ca ei l-au omorat pe JFK.

    In cateva minute, intreaga armata a PKK-ului era tarata cu bate-n muie si alte alea in camion si erau aruncati toti acolo fix ca sacii de cartofi. Ii tarau mascatii de par, nu de maini sau pula mea, nici nu se deranjau. Cel mult le mai dadeau cate-un bocanc in gura, da' era de-ala amical, dat in sictir, nu de-ala cu suflet.

    Ma rog, plec eu linistit si peste ceva timp ies iar pe-afara. Un buldozer demola de zor casa PKK-ului - cu aia ramasi in casa. Nici nu s-au deranjat cu casti de protectie sau pula mea - nu. Direct asa, sa ajunga mesajul unde trebuie. N-am mai vazut picior de kurd prin zona cat timp am mai stat in Romania. In locul PKK-ului e acum o terasa - mergeam pe-acolo pe vremuri cu Ondilol.

    C-asa-i treaba-n Romania si asa ramane. Acolo treaba aia cu drepturile omului, cu Miranda, cu pula mea - totul e relativ, coaie.

    Stai cuminte, nu faci probleme, nu iese scandal, nu presa, nu nimic? Iti faci banii cu macelaria ta halal si cu aprozaru' din Europa. Scoti capul? Ti-l sparg aia - si tie si tuturor.

    Are dreptate Akhenaton. In Romania, daca ar incerca vreunul sa faca ceva, l-ar turna ai lui primii. Sau nici nu l-ar turna, l-ar executa ei direct. Pai, strica toate combinatiile si toate afacerile, da-o-n pula calului. Stiu si ei cum e cu politia romana - aia gasesc vinovatul si fac oricand ursul sa semneze ca-i iepure, in caz ca vine cererea de unde trebuie. Gen ii iau la gramada, vinovati, nevinovati si marturisesc ei totul. Fara probleme.

    La partea asta, tot respectu' pentru securila din Romania, e cu coispe clase peste securila din UK/Germania/Franta.

    Eu inteleg ca voi nu erati de la mine din cartier, da' poate-ati auzit stirile de la mine din cartier. Alea cu chinezi, de exemplu - aia care erau gasiti fierti la cazan, transati, bagati in geamantan si geamantanu'-n lac. Da' discret, frumos, elegant, fara scandal public si mai ales nu in timpul orelor de odihna pentru pensionari. Vorba lui Adrian Nastase - avem nevoie de liniste. Asa-i cu terorismu' in Romania. Toata lumea presteaza-n liniste si trimite altora in alte tari, sa faca p-acolo. Ca daca fac in Romania...

  54. Manowar says:

    Fiica-mea nu intelege. Imi raspunde ” faci tu rost cumva, te descurci tu cumva”. Si, din cate stiu, nu m-am futut cu vreun partid politic.

    Pai, raspunsul la aia este “da, fac, da’ nu-nseamna ca-ti dau si tie; succes; vezi ca am auzit ca recruteaza Paris al lui Caldararu fete pentru Spania si Italia, du-te si asta-i contul meu, poti sa-mi trimiti bani <3"

  55. Deria says:

    As miza pe chestii mai spalate gen o camera cu jocuri si prostii pentru copii si o curte pe langa ca se mai satura plozii de topaieli prin burlane si scari.

    Este la mine, bo$$, si bine facut, au clienti destui.

  56. Deria says:

    Pai, raspunsul la aia este “da, fac, da’ nu-nseamna ca-ti dau si tie; succes; vezi ca am auzit ca recruteaza Paris al lui Caldararu fete pentru Spania si Italia, du-te si asta-i contul meu, poti sa-mi trimiti bani <3"

    Not yet. 🙂

  57. Manowar says:

    Bine, adevaru’ e ca fiica-ta nici n-a fost pocnita de mine sa-si adune dintii cu aspiratoru’. Poate de-aia are mai mult tupeu.

  58. Akhenaton says:

    bwaahahahaha, mi-am adus aminte de chinez. ala de-a transat doi conationali si i-a fiert statea in bloc c-un tovaras din Giulesti. il mai vedeam ocazional, cand ma duceam pe la darlaul asta. tovarasul il cunostea chiar bine, era cunoscut de un om linistit in cartier. apoi, intr-o seara, in bloc au inceput sa refuleze din veceuri degete si maini de om. om mic, chinez adica. ca Zhao asa-l chema a stat si-a transat si-a fiert toata noaptea si-a fost prea obosit sa mai care pe Lacu Morii. a aruncat in veceu

    cand l-au arestat, m-a sunat asta balbaindu-se ca daca am auzit de Zhao. zicea asta: “Baga-mi-as pula, coaie, d-aia era Zhao mereu obosit. Ca cand il vedeam si-l intrebam: ce faci, Jao? el mereu: Mtbine, mtbine, cam obosit, cam obosit. D-aia era el mereu obosit, coaie, ca fierbea oameni pana tarziu”

    pfaaai, ce vremuri! devenise legenda urbana geamantanul cu chinez la purtator

  59. Manowar says:

    bwaahahahaha, mi-am adus aminte de chinez. ala de-a transat doi conationali

    Doi de care stii tu, poate… 🙂

  60. Deria says:

    Ce vorbesti, ma, tu nu l-ai pocnit nici pe ala care ti-a tras un spitz in fluieru’ piciorului. 🙂

  61. Manowar says:

    Ala nu era al meu, ma. Nu mergea troznit gospodareste, fara martori.

  62. Deria says:

    Ma, suntem off-topic, da’ p-al tau nu l-ai trosnit si nici n-o sa-l trosnesti ever, decat in gand. 🙂 Gresesc?

  63. Manowar says:

    Al meu e cumintenia pamantului. Aia fara donatii. Singura problema cu el e ca mai behaie noaptea (rar). In rest, infuleca urgent ce i se da, nu comenteaza la mers la gradinita sau la culcare, nu nimic.

    Cand ajunge la “faci tu rost cumva”, ii explic civilizat ca eu nu am probleme si pot oricand sa abandonez copiii cu acte-n regula, sa-mi zica daca vrea sa-mi reduc cheltuielile.

  64. Orbu says:

    Pai daca a zis omul fara martori, ce intrebari sunt astea?

  65. Deria says:

    Du-te-n sloboz, cumintenia pamantului. Mama, ce ma puteti enerva.

  66. Manowar says:

    Serios ca e cuminte.

    Daca n-ar behai noaptea cand viseaza nasoale (o data sau de doua ori pe luna, cred) ar fi beton.

    Sigur, lasa jucarii si jeg in urma lui, ca e borac. N-am pretentia sa-si spele farfuria cand el n-ajunge la chiuveta, ce dracu’.

    A fost jigodie vero anul trecut, dar anul asta s-a cumintit.

  67. Orbu says:

    Daca n-ar behai noaptea cand viseaza nasoale (o data sau de doua ori pe luna, cred) ar fi beton.

    Poate viseaza ca-l bat tac-sau :). Hai, ba, nu te poti supara pe un om ca are cosmaruri. La varsta aia, ce vrei. Eu mai behai in somn si-acuma. Cand nu sforai,

  68. Akhenaton says:

    ^ ai conștiința încărcată !

  69. Orbu says:

    ^Constiinta nu, doar memoria. Mi-e frica sa nu ma dea de gol.

  70. Manowar says:

    Pe la 3AM, te cam poti supara.

  71. Stropic says:

    lasa-i si tu o lampa de veghe 🙂

  72. clawbc says:

    Hai ca am aterizat si eu la spartul targului si discutia a deviat.

    Faza cu pensiile e delicata, cum zicea cineva mai sus, cei din generatia parintilor au muncit in comunism, unde nu aveau cum sa se agite prea mult, iar apoi in anii 90 era greu sa pui ceva deoparte sau sa investesti cu inflatia aia nebuna. Nu e ca acum, unde milenials aleg sa mai “calatoreasca un pic” si sa mai “copilareasca un pic” pana se apuca de treburi mai serioasa (dupa 40 eventual).

    Ziceti de fondurile private, dar si alea ce cu dus-intors: mai apare cate un Madoff, mai se gaseste vreun fond sa joace la ruleta banii de pensii si apoi tot statul tre sa scoata camasa: SUA, maretii capitalisti, au printat bani si au bailed out in 2008 cu vreo 700 mld. o gramada de institutii financiare si de asigurari ca sa nu-si piarda oamenii banii. De unde iau apoi bani? Tot de la fraierii care muncesc.

  73. Manowar says:

    lasa-i si tu o lampa de veghe

    Are. Ajuta (behaie mai rar de cand o are), dar tot mai behaie. Am zis, 1-2/31. Nu-i un dezastru, e doar enervant cand il apuca. Ultima data a visat dracu’ stie ca, ca m-am dus la el “what’s wrong, herpaderp” si mi-a sarit direct in brate, sa dorm cu el. Cine stie, o fi visat apocalipsa boracilor – aka “nu mai e ciocolata-n frigider”. Ca la chestii mai grave nu cred ca se gandeste.

  74. Big A says:

    @Mano: eliminari clasice, din pacate, nu prea se mai fac nici la noi, boss. Ma refer la alea “discrete” din categoria Lacul Morii sau geamantanul, cum le spuneti voi. S-au schimbat prea multe. In primul rand acolo, la nivelul serviciilor (de unde draci v-o fi venit ca se ocupă poliția de aşa ceva, nu stiu. Sau poate n-am inteles eu bine).
    Nici pe vremuri nu era, aşa cum vezi prin filme, vreo super-secretă Secțiune X, de-aia de care nu stie nimeni, nici macar seful, ci doar doi-trei sefi mai mici, “patrioti”, care au la dispozitie doi Bonzi 007 si o Boandă 69, care toată ziua mananca, beau si fut iar noaptea sar din elicopter pe tren, fix deasupra compartimentului lui Ahmed. Pula. Dar, na, sa zicem că, din randul celor care lucrau pe acolo, se gaseau câțiva mai de incredere si mai descurcăreți. Cărora li se spunea uneori, intre 4 ochi, “Coaie, Ahmed ăsta cam face probleme, ce dracu facem? Că nu merge expulzat si nici ai lui nu-l controlează”. Cam atat era toată discuția. Că nu zicea nimeni, in clar, Bă, fă-i felu’. Nu isi asuma nimeni răspunderea. Cu atat mai putin (asta cred ca e de la sine inteles), nu iti dadea cineva in scris asa ceva 😀
    Iar agentul Coaie 007, pricepea si rezolva. Discret. Nu geamantane, lacuri si plm, asta e amatorism. Lacul mai seacă, se mai draghează, plm… Frumos, civilizat, Straulesti, cu cruce cu Ion Popescu sau na, Cenuşa, că, vorba aia, fumul nu lasă urme. Sau, de la caz la caz, var nestins (sa nu zgarme vreun animal) și-n Codru Verde/Nu se mai vede/Urma se pierde…
    Nici macar nu se raporta de executare (lol). A ordinului, adică. Care plm ordin? A zis cineva ceva? Nu, că nu era ca-n filmele cu prosti. Se raporta, eventual, NE-rezolvarea. Aia da, pentru că era o problemă. Pnm, nu-l gasea, sa zicem. Sau cine stie ce altceva se intamplase. Altfel, daca “rezolvase”, Coaie doar trecea pe la…”Omu”, ori așa, in vizită, ori cu vreo treabă importantă, gen “sefu’, semnati-mi si mie raportul ăsta sa iau de la magazie niste carioci noi”, sefu semna, sau poate nici nu se vedeau, că, na, aprobare de carioci puteai cere si la telefon, apoi il intreba de sănătate, aşa, gen, Și, in rest, ce mai faci, Coaie, esti bine, sanatos? Iar Coaie raspundea, Da, sefu, TOATE BUNE si LA LOCUL LOR, multumesc de intrebare si cam asta era. Destul de prozaic, de-a dreptul anost ai zice, nu cred c-ai lua mai mult de 5/10 pe Imdb cu aşa ceva…
    Whatever, s-au cam dus pe pulă astea. Din varii motive dar, in esență, cam din aceleaşi motive din care s-au dus multe altele, nu doar in “servicii” ci peste tot. Amatorism, frică, miserupism, amestec politic, conduceri de căcat, principialism “de bordură” etc. Mai ales etc.
    Dar da, ai intuit bine, metoda cea mai folosită era (si încă mai este) aia a mesajului către oamenii lor. I se spune cui trebuie dintre ei că X “deranjează”. Si că să plece. Sau, de la caz la caz, să iti fie “dat”. Ori că ai tu nevoie de el, ori “colegii” de C.., M.., F.., PLM, via Otopeni.
    Iar “ai lor” se conformează. Fie pentru că, aşa cum spuneai si tu, stiu că alternativa ar fi mai proastă, fie pentru că, nu-i așa, nu e frumos să refuzi un coleg, când iti cere sa-l ajuti, mai ales dacă esti la el acasă :emoticoncarefacecuochiu:

    …tot ce e mai sus, e din auzite, posibil să fie fabulații, desigur. Chiar probabil, dacă mă gândesc mai bine…

  75. Orbu says:

    Ca la chestii mai grave nu cred ca se gandeste.

    De fapt, e dificil sa stii. Eu pe la varsta aia visam to’ felu’ de demoni succubi si alte aratari si serpi si balauri si monstri de care nici nu auzisem pe undeva. Ai dracu’ toti ma alergau de faceam maratoane in somn. Cateodata ma mai si prindeau si ma schelalaiau.
    Am dormit cu veioza pana prin clasa a 6a-7a, cred.
    Asa ca poate vrei sa cauti ceva mai bun decat veioza aia .

  76. Manowar says:

    @Big A: nu chiar asa, da’ cam asa se rezolvau multe, da. Si cu ordin, da’ verbal.
    @Orbu: da, ba, da’ al meu nu-i oltean 🙂

  77. Orbu says:

    Pai, plm, poate viseaza demonii si aratarile din UK. Eu iti zic ca cu veioza o sa astepti cam mult. Mai trebuie un pic de support moral. Eu nu am mai avut nevoie de asa ceva prin clasa a 8a ca am invatat sa-mi controlez visele. Stiam fix cand dorm si puteam visa orice. Si la orice inceput de cosmar pe care nu il puteam altera am invatat sa ma trezesc dupa cateva frame-uri. Da’ plm, PENTRU CA ERAM IN OLTENIA, e ca si cum ai invata kung fu, fara profesor, din batai pe strada, daca intelegi ce zic.
    Si nu e prea odihnitor.

  78. Manowar says:

    Da, eu dau vina pe handicapatii de la gradinita, ca le-au spus boracilor povesti cu fantome si spirite si pula mea. Si eu si ma-sa ii repetam la foc automat ca nu exista. Merge, in general. Cum am zis, vreo 29 de zile pe luna.

  79. Big A says:

    Mă rog, dacă insiști să-i spui ordin, ok. In sens larg, da, până la urmă era ordin, doar că nu era clasicul ordin militar, gen “…treceți Prutul” sau “Pe ei, moldovenii mei!”. Si nu că era chestie de “negare plauzibilă” sau cum dracu se zice in engleză, in filme, că oricum chestiile astea se discută intre 4 ochi, fără martori, doar Omu si agentu Coaie carevasazică, nu in şedință cu “colectivul lărgit”. Dar, mă, nu știi niciodată ce gărgărițe ai prin birou, prin neonul din tavan, sau, până la urmă, o fi Coaie cel mai de incredere câine pe care il ai, dar până la urmă, dracu stie dacă ceasul ăla de la mâna lui e doar ceas? Dacă nici tu, Omu’ adică, nu știi că, in lumea “asta”, nu există 100% siguranță cand vine vorba de secrete, atunci cine să mai ştie? Aşa că, dacă iti cunosti meseria, in anumite cazuri nu spui Coaie, rezolvă “tichetul” ăsta. Zici doar Coaie, clientul X zice că-i filează lampa de Linux, dar nu de-asta te-am chemat, eram curios să văd doar ce mai faci. Si Coaie, pricepe că e baiat deștept , dacă era prost, murea-n TAB, la Revolutie. Si se duce, freacă lampa de Linux până iese Aladin din ea, il fute pe Aladin in cur până îi îndeplinește nu trei dorințe, că el nu are dorințe, doar una si nici macar aia nu e a lui, e a Şefului de fapt, apoi revine in firmă și nu trece pe la Șef, doar se intersectează cu el pe hol, zice Salut Sefu sau nici macar, doar zâmbeşte sau dă din cap, de sus in jos, CA ŞI CUM L-AR SALUTA, si trece mai departe. Iar Seful pricepe că problema e rezolvată, altfel, dacă ar mai exista, n-ar fi avut Coaie tupeul sa treacă asa, ca nesimțitul, pe lângă el, rânjind fasolea și dând din cap ca prostu. Si cam asta e tot. Mno, peste vreo 20 de ani, cand s-or intâlni pensionari prin Cişmigiu, la şahişti, poate o sa-l tragă de limbă pe Coaie, cum s-ar zice. Si poate, doar poate, Coaie o să-i povestească ceva. Poate, da’ probabil că nu. Că nu-i ca-n filme. Iar verba nu mai volant ca altădată, acu’ te ia de microfonu’ de ambient de la 200 de metri de zici că il aveai la gură, si te trezesti coleg de celulă cu nea Vişinescu. In cel mai bun caz. Dacă nu cumva iei vreo răceală de-aia nevindecabilă. Că te trage curentul fix in fața troleului ăla dintre Cismigiu si Universitate.

  80. Stropic says:

    Ca la chestii mai grave nu cred ca se gandeste.

    doar nu crezi ca viseaza rata inflatiei. :))

    altfel, mai ajuta sa nu consume dulciuri dupa-amiaza, ca il fac sa doarma mai greu, sa se uite la ceva desene dragute sau sa aiba security blanket sau ceva animalut de plus de siguranta (da, am avut probleme cu somnul).

  81. Orbu says:

    security blanket

    Ha! Nu stiam ca asa ii spune la paturica aia pe care o tot cara copilul cel mic. Daca nu o avem cu noi plange si se gandeste doar la ea :)).

  82. . says:

    Despre copii:

    …People learn virtue first and most importantly from family, and then from the myriad institutions family introduces them to: churches, schools, associations, etc. Every generation, Western civilization is invaded by barbarians, Hannah Arendt observed: “We call them children.” Civil society, starting with the family, civilizes barbarians, providing meaning, belonging, and virtue…

    Jonah Golberg – “Suicide of the West” – National Review

  83. Deria says:

    La noi in clasa s-au jucat Ouija Board, de a venit a mea tremurand acasa, ca o s-o inhate nush ce spirit.

  84. Jack says:

    Bai, sa-mi faca si mie cineva un sumar despre cum a pornit discutia de la valorile britanice si a ajuns la tabla de Ouija 🙂

  85. Iuli says:

    @Jack: #opencube

  86. schipix says:

    Dar nu am primit niciodata unul – “uite, Laivaiu, de la Basescu citire, pe asta se duc taxele tale” – asa ca nu pot; daca il aveti vreunul, va rog, nu va jenati

    Esti ignorant. Nu era intr-un timp tara plina de panouri cu “aici sunt banii dumneavoastra” ? 😀

    @Akhenaton

    cetatenii din cele mai dezvoltate tari din lume sunt datori-vanduti din nastere. are rost sa vorbim despre SUA, Japonia, Franta, Italia?

    Nu stiu despre celelalte tari, dar din cate stiu eu peste ce mai mare parte a datoriei publice a Japoniei (vreo 90% parca) era catre Japonia (institutii financiare si populatie).

  87. Akhenaton says:

    Păi, si?

  88. Oul Bio says:

    eu unul am “donat” 680k nok spre intretinuti.
    E OK mate…e OK.
    Cel mai OK e cand vezi o cladire asaltata de hell’s angels.
    worth the money.

  89. Delia says:

    Ma, cu fricile kinderilor e distractiv, mai ales ca nu avem cum sa intervenim.
    Am sa vin cu un exemplu. Mi-am dus o parte din kinderi la stomatolog pe cand aveau 4-5 ani. Nu aveau treaba, erau funny manusile sterile. Brusc, la o vizita, fara sa fi ajuns in scaun unul din ei a inceput sa urle si ca el nu mai vrea, circul de pe lume ca au inceput si ailalti sa urle.
    Greu, dar megagreu, am reusit sa convingem, in timp, gasca de necesitatea vizitelor la stomatolog&ortodont.
    Dupa vreo 3 ani, ma striga unul seara la dus sa imi spuna ” mama, mi-am amuntit de ce imi era asa de fri a cand eram mic si mergeam la dentist. Stii tu, mami, sculpturile alea din ghips(mulajele) pe care stau dintii aia falsi? Eu am crezut ca o sa ne scoata dintii adevarati sa faca si cu ei mulaje de-ale. ” Era sa ma ia o migrena de-aia barosana cand am auzit ce conexiuni aiurea a facut in capsorul ala de copil.
    So, fricile lor nu se leaga logic cu aproape nimic, sunt angoase determinate de frica de necunoscut si frica de abandon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *