Iar am ras cu bacul
Nu, n-am ras pentru c-au picat o treime (plm, probabil ar fi fost 50% daca mai era treaba cu camerele). Ca nu-i neaparat ceva de ras la aia (ma rog, pentru mine e; pentru aia din Romania nu prea).
Am ras pentru c-am vazut subiectele la matematica. Aratau cam asa:
Bai, m-am uitat si m-am uitat si m-am ras-uitat si ma bufnea rasul. De ce?
PENTRU CA NU STIU SA REZOLV NICI MACAR UN PUNCT. Nu numai atat, dar …la cele mai multe puncte… nici macar nu inteleg despre ce-i vorba – enuntul, cum ar veni. Adica n-as putea sa-l citesc corect. But wait, it gets better – nu stiam nici acum 20 de ani (nu, serios, mie profesorii ar fi trebuit sa-mi puna prezentele daca doreau sa fie eficienti; cred ca detin recordu’ la absente pe Romania)
Nu stiu cum e acum, da’ pe vremea mea era obligatoriu sa dai bacu’ si la matematica. Adica, aveai matematica si romana obligatorii – si restu’ cumva mai dubios alese. Oricum toata lumea alegea sport si engleza, asta-i ce-mi amintesc.
Am luat bacu’ (copiind like a domn), am diploma de bac si HABAR NU AM SA REZOLV VREUNA DIN PROBLEMELE ALEA.
Daca era doar asta, ar fi fost doar de zambit. Da’ chestia care ma face sa rad este ca nici nu am avut nevoie vreodata de chestiile alea. Am terminat liceul acum 20 de ani si pur si simplu nimeni nu mi-a cerut vreodata sa fac nu stiu ce tampenii cu functia x, matricea y, sinus si cosinus, pi si restu’.
Habar nu am sa rezolv vreuna din problemele alea, cum ziceam. Si nimanui nu-i pasa in afara Romaniei. Nu m-a intrebat nimeni daca am luat bacu’ in Germania, in Franta, in Latvia, in Finlanda, in UK si…nicaieri. Nicaieri in afara de Romania – unde si pentru un job de pus conserve pe raft tre’ sa ai bacu’. Ca, evident, daca n-ai luat bacu’ esti ultimu’ tampit si nu poti pune conservele pe raft.
Vorba lui Toro “nu te angajeaza aia din Cora pe 15 milioane daca n-ai facultatea”.
Amin, ba. Amin. Sa traga altii concluziile, ca eu nu simt nevoia sa adaug mare lucru
Intre timp, in lumea reala…
Nici eu.
Vine minimum 7.500 brut/luna. Cu cat ai ramane net?
https://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php
5k-6.1k. bag pula, mai am nitel si nechez de ras cu bacu’ mortii.
Am zis ca esti tu prost, dupa care m-am uitat la subiecte si mi-am dat seama ca sunt la fel de prost.
Si totusi, cumva, unii au incredere sa le gestionez niste kk fara sa ma fi intrebat la interviu cum e cu integralele in spatiul real. ¯\_(ツ)_/¯
Boss, eu nici macar nu stiu care de acolo sunt integralele :)))) de rezolvat nici nu se pune problema.
reper cartezian, compozitie asociativa… what the fuck is this shit?
Plm, sa-ti spuna aia care ar lua bacu’. Eu l-as pica.
Singurul lucru util pe care l-am castigat dupa 4 ani de mate-info a fost ca am impresionat o gagica la un curs de microbiologie demonstrandu-i, folosind mica teorema a lui Fermat, ca unghiul optim pentru traiectoria maxima a unui proiectil tras de un tun e 45 grade.
Nigga, iti trebuie o teorema pentru asta?
Gen exista vreo posibilitate ca proiectilul sa ajunga mai departe daca-l tragi fix in sus? (90 de grade)
Da-i tipei o minge si invit-o sa testeze.
Breaking news: beneficiile teoremei lui Fermat – aplicata la tzaca si barbut.
Ahahahhaha, da-ma-n pula mea, bac. Ahahahhahahhaha
*hits blunt*
I-ai daruit un colier de perle?
Eu imi amintesc de profesoara mea de matematică care ma umilea pentru ca nu pricep matematica, asta era prin generala si spunea că nu o sa fac nici un rahat fara matematică. Amuzant si trist e ca primul meu salariu de la primul meu loc de munca e cam egal cu 6-7 salarii de ale ei. E trist si mi se pare oribila situatia dar nu pot sa nu imi bat pula de ea pentru mentalitatea ei.
Evident. Nu subestima niciodata apetitul sapiosexualelor.
Da, e haios. Am auzit chestii similare acum vreo 20-23 de ani. Herpaderp, voi fi maturator, derp.
Kappa
Partea “amuzanta” este ca daca era un singur subiect si ala cum se calculeaza tva -ul din pretul unui prods, tot atatia picau.
Si din aia cu facultate.
nu tre să calculăm tva ul, e scris pe bon.
Habar n-am de nimic de acolo si am abia vreo cinci sase ani de cand am auzit ultima data de vreun rahat de pe acolo. Pe mine cand m-au inscris la aia de chartership trebuia fie sa traduc cacatul ala de diploma fie sa gasesc pe unu sa semneze o foaie. I-am dat aluia foaia si a semnat ca primaru, am facut facultatea degeaba cum s-ar zice ca dupa ce iau ala nu mai intereseaza pe nimeni de facultate.
Avocatul diavolului:
Subiectele sunt elementare, reprezinta chestii studiate și ras-studiate în liceu. Se dau chestiile astea deoarece e nevoie de un oarecare filtru pt a nu umple facultățile de și mai mulți prosti. Se presupune ca mulți care termina profilul ala se îndreaptă spre o cariera de programare/inginerie/cercetare. E drept ca majoritatea meseriilor din lume pot fi făcute fără sa ai habar de ce e acolo, dar NU acelor oameni se adresează examenul asta. Dar dacă un inginer sau programator (PROGRAMATOR, nu cârpaci) nu ar putea (eventual cu o minima reîmprospătare prealabila) sa ia 5-6 la examenul asta, cel mai probabil nu vor fi în stare nici sa facă ce are nevoie un angajator serios.
Pe de alta parte, sunt de acord ca examenul e prost gândit și… anacronic, as putea spune. Nici eu nu a trebuit sa mai fac vreodată multe dintre lucrurile cerute de subiecte și folosesc matematica avansata zilnic.
…doar ca matematica era (este?) obligatorie si, fara bac, succes la meserii, nu?
Plm, si pentru mine e elementar ce fac eu. Gen meseria mea. Sau blogging sau fotbal sau pula mea.
Norocul vostru ca astea ale mele nu vi s-au dat la bac, ca beleati pula si arati pamantul cu bivoli undeva prin Dobrogea.
Abia știu să citesc enunțurile (nu le inteleg DELOC) și cred că băteam recordul la ridicat din bancă și dat foaia goală. Am auzit de multe ori aceeași placă legată de ce mă așteaptă dacă nu învăț (matematică) și-mi vine să “plâng” când mă gândesc la cât de “rău” îmi merge.
Eu radeam cu doamna de tampeniile de la bac si de cele predate in liceu. Sa moara Franta, astia inca mai fac economie in liceu.
Da, hai sa ii luam pe unii care n-au muncit o zi in viata lor si nici n-au afaceri (ca plm, au 16-17 ani) si sa discutam despre economie cu ei. Partea buna e ca au si un subcapitol despre Uniunea Europeana. Pentru ca, nu-i asa, unul caruia trebuie sa ii plateasca ma-sa biletul de tren o sa inteleaga Uniunea Europeana. Si mijloacele de productie, desigur.
Nu este obligatorie. La ce te aștepți de la un profil de studiu numit MATEMATICA-informatica??? Mai sunt și alte 2 profil cu examene (mai ușoare) la matematica și unul fără niciun fel de matematica.
Sa nu te aștepți la chestii de matematica după ce ți-ai ales profil de asa ceva e ca și cum ai merge la profil de linux și ai vrea sa absolvi fără sa știi ce-i aia ls.
@Manowar: se predau toate tîmpeniile în școală, o mulțime de chestiuni complet irelevante… partea practică? Mai răruț.
Nu stiu ce sa zic, dar cred ca e normal ca astia mai vechi sa nu mai stie cum se rezolva subiectele. Plm, in liceu eram ala care avea caietul de mate gol pentru ca tot timpul eram la tabla sa rezolv toate prostiile. Desi imi suna cunoscute aceste subiecte, nu as putea sa fac vreunul pentru ca nu mai stiu metodele ce trebuie aplicate, nu mai stiu formulele. Si cu toate acestea, consiser ca matematica respectiva a avut un rol in formarea tiparelor de gandire care imi permit sa fac acum ce fac. Ca o paranteza, tocmai m-am lovit de o situatie la job in care a trebuit sa fac un lucru banal pe care nu l-am mai facut de ceva ani(>5):evident ca nu am mai stiut. Asa ca raportarea la lucruri trecute nu e atat de relevanta, ca doar nu vorbim de mersul pe bicicleta
babaiatule pune mana si invata ca sa stii ca prafu o sa se aleaga de tine. Te cheama in Romania sa dai bacul inainte sa iti dea pensia, sa stii.
Nu prea mai stiu nici eu multe. E destul de aiurea sa-ti ceara asa ceva la bac. Majoritatea oamenilor nu stiu nici clasa a viii-a, de genul calculati aria unor forme geometrice simple etc. Nu prea vad aplicabilitatea in viata reala.
N-am copiat (decat insignifiant – luam lejer), am dat la fizica, de placere. As putea da si astazi, fara probleme chiar. Eu da da bac din chestii de bun simt, probleme din lumea reala, cu cartile deschise, sa vad cum le faci.
Niste chestii de baza, de bun simt, tot as da: geometrie, aruncarea pietrei, unde e stomacul, cum sa faci un CPR, cum e facuta o casa. La dracu, asta sunt bune pentru oricine. Da ce e acolo, e cam exagerat, si din cate stiu eu e peste ce fac europenii si americanii liceu. Poate e bun pt matematica -avansat/ingineri, un fel de AP de la americani, ceva de genul. Dar asta e dat doar de aia care dau la universitati din top 100 sau de genul, nu de fitecine. Ca nu e util. Mai degraba dau educatie financiara, medicala etc.
Tu iti dai seama ca astia din facultatile de IT o tin asa pana in anul III, cand se apuca si ei sa invete: OOP, RDBMS, retele, securitate, arhitecturi, SDLC, project management, grafica, AI si mai alte cateva? 🙂 In 2 ani… Stiu oameni care, studenti fiind, nu auzisera de platforme majore, gen MS SQL, .NET etc. Asta la Bucuresti, studenti intrati cu 10, nu asa…
Mint, OOP fac in anul II, adica fac Java, cu _putin_ OOP.
@alex: cu proiectilul: iti demonstrez cu fizica pura, in esenta distanta (bataia) era o functie sin(alpha) * cos(alpha), care produs era maxim pt alpha = 45 de grade.
Sunt doua rezolvari. Una cu fizica si a doua e daca iei functia care descrie traiectoria si ii faci derivata. Daca f'(x)=0, atunci conform micii teoreme a lu’ Fermat, esti pe un minim sau pe un maxim al functiei, minim in cazul nostru. Te rog nu ma pune sa scriu rezolvarea aici, pentru ca toata viata mea am incercat sa scap de eticheta de “soarece de biblioteca”.
Voi cei care va automultumiti acum pentru salariile de 600000 de ori cat cel al profei de mate realizati ca pentru fiecare unul ca voi sunt sute care fac foamea in joburi de cacat pentru ca nu au luat bacul sau nu au mai facut facultate? Voi ati avut noroc, aveti talent nativ, etc, dar majoritatea nu are nici talent si nici noroc.
Am dat bacul acum 20+ de ani, dar la vremea respectiva faceam fara probleme subiectele. Le fac si acum, pentru ca stiu ce sa caut (in engleza, ca gasesc mai repede) si inteleg ce citesc cand regasesc teoria. Si la modul practic, am folosit unele chestii de acolo si altele de prin facultate, pentru ca chiar m-am facut inginer si chiar ingineresc chestii, chiar daca doar software.
Zicea cineva mai sus de grafica si AI, cum credeti ca merg astea daca nu cu matematica complexa?
Si chiar daca nu folosesti, bacul ar trebui sa certifice ca esti capabil sa te descurci cu chestiile astea abstracte si complexe.
Si completare, poate unesti cu postul de sus:
Nu e de mirare promovabilitatea mica si dezinteresul elevilor, inclusiv al vostru. Majoritatea profesorilor nu inteleg nici ei si prin urmare nu stiu sa explice, au invatat mecanic si repeta ca papagalii. Si chiar daca ar vrea si ar putea, programa e prea multa si nu e timp. De exemplu toata lumea stia cam cum e cu derivatele si integralele, dar ce semnifica ele practic, pula, ca nu le-a zis nimeni. O explicatie practica la fiecare chestie d-asta ar face minuni, daca ar fi cine sa o dea.
Gen, a scazut viteza de crestere a somajului. E o stire pozitiva? Nu chiar, doar derivata de gradul 2 e negativa 🙂
grafica si AI – da, folosesc matematici. Numai ca, ce sa vezi, la licenta se fac numai introducere in chestiile astea. In practica, in industrie, nu faci si retelista si grafica. Deci tot ce e mai sus de Intro (mai sus de formate grafice, hai cateva transformari) este cvaiinutil la licenta sau in industrie. Sigur, daca esti retelist si trebuie sa iti spuna cineva ca un png e mai mic decat un bitmap, atunci e nasol. Dar nu vei lucra cu iluminari, cu texturi daca esti in pozitia initiatorului.
Din partea mea: no problem boss, in loc de mii de ingineri software au iesit cateva zeci, adica aia care au invatat pe cont propriu, citind cartile alea de la amazon etc. Ideea e ca nici macar nu le dai elevilor o idee despre ce inseamna sa lucrezi in industrie, ca acolo sunt majoritatea joburilor. Ori subiectele alea de bac n-au nici in clin, nici in maneca cu ceea ce fac majoritatea ITistilor. Asta e problema. Pentru ei, nu pentru mine, eu oricum am invatat pe cont propriu.
@Radu turbez cu faza asta ca iti deschide mintea, e justificarea suprema careia nu ii poate da nimeni nici un contra argument. Eu interactionez cu graduates din astia de pa anglia de prin domenii ingineresti si au si astia chestii inutile si nu ies din facultate chiar asi in vreun job. Diferenta intre ei si aia din romania e ca astia nu sunt cu mintea atat de distrusa si le-a mai ramas ceva din personalitate la terminarea facultatii. Da e ok sa stii de chestii care nu te intereseaza si nu iti vor folosi, dar daca stai sa iei zece in invatamantul romanesc iesi un neadaptat social care nu stie sa faca nimic.
Super_fotbal, complet de acord, scoala romaneasca iti distruge orice urma de gandire analitica, asta am zis si eu. Dar nu contrazice cu nimic idea cu deschiderea mintilor, doar ca nu se intampla asa ceva, din contra, mai mult le inchide 🙂
Cum se zicea mai sus. Este bacul la mate fizica. Ar cam fi cazul sa stie ceva mate, nu?
Altfel, nici eu nu as lua mai mult de 1. Hai 1.5, ca am o idee la ala cu functia
>iesi un neadaptat social care nu stie sa faca nimic.
Dupa un liceu teoretic nu trebuie sa iesi stiind sa faci ceva. Aia e la scoala profesionala.
Si nu e rau sa iesi neadaptat social, te adaptezi bine in societatile in care scorul mare la bac luat pe bune nu e un handicap.
Par abordabile subiectele. Mai ales pt profil mate-info…. Asa din prima cu ele sub nas nu stiu cat luam dar cu 5 min de google reminders …. sigur treceam bacul. :)) Cred ca exagerati grav ca nu stiti sa faceti nici macar unul….. Chiar asa NASA rocket engineering nu e…. ok, nici eu nu mai stiam formulele, alea se uita si …se cauta, se gasesc, se aplica din nou… dar la subpunctele cu aratati ca, demonstrati ca… e suficient sa inlocuiesti si sa calculezi sa vezi ca da cat trebuie…
Si cred ca asta conteaza, nu ca stii sa faci tu ce poti face in cateva secunde pe calculator, ci ca ai minimul discernamant sa faci niste asocieri si sa aplici niste formule, pe care altii le-au demonstrat mult inainte. Nu pare chiar marea cu sarea.
Da, cu condiția să îi imprimi o viteza mai mare de 11.2 km/s 😛 #nerd
I-ar fi căzut chiloții gagicii aceleia pe loc, să-i fi spus și asta.
Mișto, încă mai iau un 7 sau pe acolo 🙂
Așa din avion la S I.6 :
√2/2 – x -√2/2 +x = 0 , unde √2/2 (1/√2) e atât sin cât și cos de 45 grade (π/4) . De grădiniță, vorba aia, un 0.5 nemeritat.
Cel mai complicat de la S I mi se pare .3 , că nu mai știu exact cum se făcea artificiul ăla la logaritmi.
La SIII prima e banală, de derivat funcția aia și de făcut ceva artificiu sa ajungi la (16x^2- 1)/x . Se vede din avion sau ce?
Punctul b e cel mai șmecher, am luat bătaie că nu am știut asta : y – f ( a) = f'(a) ( x -a) și te joci cu aia . F'(a) înseamnă derivata lui F .
Punctul c) e de grădiniță, înlocuiești valori în funcție, ce dracu’.
Dacă e ceva typo-i pentru că sunt pe telefon.
Bă, voi ce-ați păzit la școală, că eu am mai zis că am fost corijent la matematică, deci nu-s chiar centaur, dar la subiectele astea cred că după 2 ore dădeam foaia îmi luam 7le și plecam, fluierând.
*Se ridică de pe budă*
Iti deschide mintea pe dracu. De ce nu ti-ar deschide mintea niste electronica, niste economie. Chiar, nici azi, cand suntem inconjurati de electronica, cred ca nu se face nimic despre tranzistoare, leduri etc etc. la ce dracu folosesc chestiile alea, mai ales asa, aruncate in aer, fara a da cateva scenarii din viata reala? Uite, domnule, transformarea Fourier se foloseste in aplicatii unde avem nevoie de spectre etc. Abia daca la derivate se pomeneste de panta dreptei tangente la curba, va dati seama?
Tocmai ca nu le arata copiilor mai nimic din viata reala.
Mult, prost si fara rost. Era un reportaj – https://www.youtube.com/watch?v=ljuZO2WiyNI
Iau strainii de la noi oameni cu facultate (in IT) nu c-ar fi genii, ci ca stiu tot felul de matematici puturoase, care se fac la doctorat in orice parte a lumii, si cu care nu-si bat capul localnicii. Si asta e motiv de lauda, cica.
Pentru ca electronica e o chestie ultra-specializata, e pentru pasionati si nu e tocmai usoara. Circuite banale de curent continuu se fac la fizica, cred ca se pomeneste si de tranzistori & shit. Mai mult de atat e overkill, 0.001% din populatie (si aici sunt optimist) o sa se apuce vreodata de mesterit tranzistori&shit pe placi. Pe cand o bruma de matematica e buna si pt viitorul contabil/programator/inginer etc. Sa nu vorbesc de baietii din finante cu risk management & shit care cu ceva analiza matematica si programare au joburi de 70k starting
@Orbu: o acceleratie de peste 11,2km/s^2 ?
@Razvan: e o chestie ultraspecializata pe naiba. cateva circuite analogice banale, o fotodioda, un termistor, circuite care sa ofere un feedback (sensor-unitate centrala-actuator)… le intalnesti peste tot. Fac si copiii (ai auzit de Arduino, cu siguranta). Un stabilizator, un circuit de filtrare etc etc, Un motoras cu PWM si altele din astea. O sirena, o alarma, sunt chestii de copii. Tocmai, ca nu-i nimic specializat. Nu e nevoie sa pornesti cu fizica solidului, ar fi o prostie. O caractesristica curba-tensiune e suficienta…
La electricitate nu faci tranzistoare, nu faceai acum 20 de ani, cel putin…
Iar Legea lui Ohm, Legile lui Kirhhoff sunt intuitive (cel putin prima, cea cu curentii). calculul sarcinii (q-I*t), al puterii (Legea lui Joule) la fel. Sunt formule banale, practic se pot face prin clasa a vi-a. Mult mai simplu si mai practic, decat sa pornesti cu matrice. In a X-a se face inductia, combinatorica, cred ca si nr complexe, deci aparatul matematic e mult mai complex.
Nu se face in Romania. In alte tari da, desi nu in liceu ‘teoretic’. Daca faci vocational, da. Oricum nu exista asa ceva ca profesor venit din campul muncii, si care chiar stie “viata reala”, e inginer cu numele. De asta prin alte tari te obliga sa si muncesti fizic si sa vrea firma sa te ia la stagiu in timpul scolii profesionale. De asta se si pisa pe bac in alte tari, aia vor sa vada ce experienta si cati ani, nu cate rezumate stii tu sa faci la Goethe, aia e pentru cultura ta, nu pentru salariu.
Astea-s o mizerie. Poate daca ar da teorema lui Thevenin dupa Ohm, da. Nici macar nu-ti explica diferenta intre curent continuu si alternativ sau intre energie si curent, ori cum se imbina campurile electrice si magnetice.
Plus ca daca chiar vrei sa-ti futi complet viata pe viitor, exemplul ordinar cu becul, rezistenta si bateria e 100% perfect garantat ca n-o sa urmezi inginerie/electronica cu succes pe viitor, si nici daca ai trecut de alea si-o mai arde vreun prof cu 7408, addere si Karnaugh, si alte chestii pentru care la intrevederi de job ai lua 100% pula in gat.
Atentie, pornim tunurile spatiale.
Crezi?
Iti dau eu o problema abstracta si complexa.
Cauta un job normal pentru unul care nu ia bacul pentru ca pica la matematica – in Romania. Explica beneficiile pentru populatie si efectele asupra economiei, precum si avantajele conferite de excluderea aluia din lumea civilizata (ca plm, iti dai seama ca fara bac nu o sa prea lucrezi la un birou – chit ca nu ai nevoie de alea acolo).
Pentru nota 7, gaseste x – unde x e venitul sub care un cetatean reprezinta o povara pentru stat si nu un contribuabil, desi munceste.
Pentru nota 8, explica legaturile dintre legea muncii, bacalaureat si mica mafie a educatiei in relatie cu cat de ieftine sunt voturile intregii tagme (de profesori inutili cu cursuri inutile)
Pentru nota 9, explica legalitatea meditatiilor si a culegerilor de probleme vandute de catre profesori in licee, precum si viitorul unui popor in care iei 10 daca iti explica in afara scolii acelasi profesor care la scoala nu poate scoate mai mult de 5 de la tine, precum si motivul pentru care la admitere la facultate conteaza nota de la bac.
Pentru nota 10, gaseste y, unde y reprezinta procentele de joburi disponibile in care sunt necesare cunostintele necesare pentru a rezolva subiectele de matematica din cea mai usoara varianta a bacului (uman, I guess?) pe care trebuie sa-l dea toata lumea si zi-ne cat de repede trebuie sa inoate pisicile.
Plm, nu stiu daca e destul de abstract si de complex pentru tine.
Altfel, eu nu exageram. Nu as putea rezolva vreuna din problemele alea si nu as fi putut nici acum 20 de ani. Eu, cum am zis, am luat bacu’ copiind. Din pacate. Din pacate l-am luat. Ca daca nu-l luam, plecam probabil acum 20 de ani. Ghinion, cum zicea presedintele unei tari. Ala care si-a luat vile din meditatii – si acte false.
Unde folosesti chestiile alea abstracte si complexe in viata reala? Proiecteaza luema asa, cladiri, circuite, software si nu stiu eu?
Eu am intalnit non-realisti care sunt mai rau speriati de chestiile astea. Sau chiar ITisti (uite, cum e Manowar) care nici nu vor sa auda de matematici, fizici etc. Si atunci la ce bun? Nici cu camere si nici fara… adica, crezi ca daca ii bagi unuia pe gat mate, fizica etc si ii dai bac pe bune, fara camere, aluia i se va schimba parerea despre fizica? ce sanse ai? probabil sub 10%… Stiu ITisti, de fapt majoritatea(…) care nu mai stiu fizici, electronici etc Terminati DCEul cu Danila, Andrei etc (pentru cunoscatori :))
Eu l-am luat necopiind si invatam ceva pt ca eram prea prost si prea spalat pe creier (aiurea, n-aveam unde sa ma duc, habar n-aveam nimic in afara de scoala, era musai sa ai facultate etc). Daca eram in 2018, nu cred ca invatam mai nimic din ce faceam la scoala – erau prea rupte de realitate. Dar, deh, pe atunci nu exista net.
O parte mi-a placut, o alta nu (comentariile odioase, evident), dar azi n-as mai face-o cu prea mult sarg. De folosit, in afara de cultura generala, mai deloc. N-am vazut PCul in liceu, electronica am invatat singur etc. Da nu m-am suparat pe nimeni, nu auzise macar lumea de chestiile astea. Va dati seama ca vorbeam de diode si ma lauda profa de fizica, ailalti spuneau ca sunt extraterestru. Imi placea…
Da’ la fizica l-am luat fluierand, mi-am permis sa fac si glume cu proful (era oral, am ales eu)
Deci: iti pierde vremea, te duce pe cai ocolite (vezi si cati profeseaza in domeniu), orientare profesionala = 0, nu-ti descopera talentul, rupt de piata muncii (care oricum e instabila sau inexistenta pt anumite ramuri, de exemplu daca vreau sa ma fac biolog molecular, cercetator in stiu eu ce chestii, am sanse mari sa mor de foame etc etc – fix degeaba fac eu nu stiu ce facultate, daca nu gasesc sau sunt underemployed.
Si, foarte important, te si dezgusta de chestii. Eu nu cred ca Manowar n-ar fi putut sa faca nimic din chestiile alea, daca s-ar fi predat cu masura, cu cap, aplicat etc., daca ti-ar fi suscitat interesul cu ceva. Vezi ce cursuri tinea Walter Lewin – https://www.youtube.com/watch?v=4a0FbQdH3dY (exagerat poate, dar ca idee).
Acum nu aruncati cu totul vina pe profesori, erau vremuri grele, laboratoare ioc, salarii mizere, nimeni nu stia ce se va intampla cu industria (falimente, inflatie etc). Eu am iesit suparat pe foarte putin profesori (pe mai niciunul, de fapt). Am luat totul fara sa copiez, nu m-a strans cu usa nimeni. Luam 6-7 la geografie, nu invatam mai nimic (tocit, adica), si erau ceva cerinte absurde, de genul “sa stiti capitalele tuturor tarilor din Africa pana la data de…” – le stia dracu…
Ma uit la subiecte si nu le vad chiar grele – vorbim de aia de real da, care cica ar sti ceva?. Probabil as lua un 5 cu foarte putin ajutor extern (wikipedia ar fi de ajuns).
Cat de practice-s problemele, macar sa iti dea ceva de gandit? ZERO
Keywords: fail, maimutareala, lipsa contextului, invatare fara scop, repeat until death ( https://www.youtube.com/watch?v=JT19AOYPB0M ).
Cand vad problema aia cu sin ( pi / 4 + x ) – cos (pi / 4 – x) = 0 ma gandesc ca puteau sa spuna cum merge ceva noise cancellation, dar nu… formule tati, ce unde, ce sunet ce pula mea. Ah, stai, ca aici e “matematica pura”, “research fundamendal”.
@Alex: Nu. E vorba de a doua viteză cosmică, ce presupune că depășești frecarea și gravitația terestră, încât traiectoria proiectilului tau nu va mai fi o elipsă în jurul Pământului ( v>7.9km/s) nici nu mai cade înapoi pe Pământ, pentru viteze mai mici.
Acceleratia te-ar putea duce la viteza aia, aplicată pentru o unitate de timp (1s), dar prin definiție proiectilul nu are propulsie proprie, accelerația lui fiind negativă și descrescătoare până în momentul în care forța de frecare și gravitația devin neglijabile.
Acela care are accelerație , deci propulsie, este proiectil-rachetă.
Pentru a fi nerd total, acceleratia pozitivă imprimată proiectilului este pe distanța cat el se află în țeava tunului și compresia generată de explozie, sau un alt mecanism, îl împinge în afară.
In funcție de lungimea țevii și de a doua viteză cosmică poți calcula accelerația necesară.
L= at^2/2.=>a= 2L/t^2 (1)
v=at =>t=v/a (2)
In (1) înlocuiești timpul cu relația din (2) și obții o ecuație de gradul 2 de unde îl calculezi pe a. Două soluții teoretice, doar una in spațiul real.
Acuma, mie să îmi spuneți unde sunt gagicile alea care sunt impresionate de asta, că doar n-am învățat asta degeaba, nu ?
Matematica e o unealtă, utilă în raționamente și calcule. Cu cat vrei să faci raționamente și calcule mai complexe este utilă o matematică mai complexă. Am zis utilă, nu musai necesară. Matematica in sine pleacă de la chestii simple și, în principiu, dacă le folosești pe alea într-un mod preferențial și particular ( împărțirea unei suprafețe neregulate in poligoane simple) te descurci , nu ai nevoie de integrale / derivate ,etc. Sau ai putea ajunge să le deduci singur.
Teoremele și metodele complexe din matematică sunt posibile datorită unor proprietăți ale spațiului în care e definită matematica . Simetrii, comutativitate, element neutru și distributivitate.
Mizeriile alea din examen sunt niste mizerii pur teoretice.
Important nu e să știi toate formulele. Pentru bac e important, dar asta face parte din jegul educației. Nimeni nu le știe pe toate dacă nu lucrează cu ele zilnic. Le găsești pe undeva. Ideea e să poți construi sau urmări un raționament folosind matematica și să știi CE înseamnă conceptele ălea ( de pildă, că accelerația este derivata de ordinul 1 a vitezei in raport cu timpul, adică îți spune cum fluctuează viteza intre două unități de timp, și că la genul ăsta de analiză se aplica derivatele ) .
In teorie, poți să faci asta folosind doar adunări și scăderi , în practică belești pula și te apucă noaptea, dacă e vorba de chestii mai complexe.
In practică, pentru că matematica nu e facilă, dar mai ales pentru că e explicată foarte prost, lumea își creează alte tooluri / construcții utile in realizarea raționamentelor, concepte cu o formă mai practică, bazate mai mult pe operații logice și ceea ce @Manowar numea “bun simț”, care-i ceva a destul de arbitrar.
Multumesc, Manowar. Tocmai mi-am dat seama ca nu mai stiu sa rezolv o ecuatie de gradul doi.
Ati vazut subiectele la geogra? :)) In 15 min nu aveai ce face…
In Romania, orele de matematica din programa sunt dublate ca numar inca din clasa a II-a. Nu in toata tara, nu in toate scolile, dar in destule. Din motive de “programa prea stufoasa, mult de inteles”. Ieri am cautat pe olx meditator pentru fie-mea.
@Orbu, mie nu mi-a placut niciodata matematica. Am fost profil uman, engleza intensiv, cu 9 h de engleza/saptamana si 4 de franceza. Bac am dat din chimie, o alta materie pe care am urat-o. Ne-au lasat sa ne uitam la colegul de banca in foaie, m-am uitat, dar nu mi-a folosit prea mult. Am luat 8, cea mai mica nota din probele sustinute (am dat 5 probe eu).
Avand in vedere ca sunt destui care nu aleg sa continue cu facultate, ar fi bine sa-i invete. Altii ies la fel de praf si din facultate. Ani pierduti anapoda.
@Manowar
Dacă știi ca nu te descurci la matematica… Nu te duci la profilul de matematica?? Dacă totuși te duci și vezi ca ești petarda, de ce nu schimbi profilul pana în clasa a 12 a??
@Orbu
Nice, dar ai ieșit din presupunerile “de bun-simt” ale problemei. Cum ar fi ca nu ai acces (facil) la asemenea viteze. Uite, dacă vrei nerduiala mai realista poți considera air drag (hint, dacă iei forța de rezistenta proporțională cu viteza obții soluții analitice, pt forte proporționale cu pătratul vitezei nu) sau sa consideri efectele date de rotația pământului 😉
Unde ziceți ca sunt pizdele alea?
Ai grija sa nu fie profesor, ca daca nu e-n stare sa predea la scoala, ma-ndoiesc ca e-n stare s-o faca-n particular. Nu zic ca nu exista si profesori competenti, dar, raportat la ce cunosc eu, nu m-as risca. Incearca studenti pe la politehnica, inginerie, ca aia chiar stiu.
Plangerea clasica: eu nu stiu sa rezolv niste probleme bashite de matematica, dar as vrea sa fac electronica.
Bai, noi inca ne dam cu parerea, la 20 de ani dupa examen, despre niste chestii pe care nu le facem. Plm, sunt chestii in excel pe care nu le mai stiu.
Dar, revin. E vorba de PROFILUL de Mate. Ce plm ati vrea sa invete aia la profil de mate? La liceu? Deci, dupa 12 ani de matematica, unde ati vrea sa fie nivelul? “rezolva aceasta ecuatie de gradul unu sa nu cumva sa obosesti maica”?
te plangi de bac in momentu in care tu termini mate fizica/info si ai bacul la istorie. Nu la mate si la fizica/info.
Cum ar putea sa stie angajatorul ca tu esti bun cand tu nu ai luat nici cel mai de cacat examen din viata ta? Cel mai simplu, la care ai avut cel mai mult timp sa inveti. Intr-un an intreg ai de invatat materia pe care peste jumatate de ani o dai in prima sesiune. Si tu il ratezi. “ah, e geniu, d-aia nu a fost capabil sa ia 6”.
Am cunoscut un tip. Super bun pe info. Omu era doxa de info. Terminase vreo 3 facultati in 3 ani. Adica dupa cate un an nu i-a placut de un profesor si nu s-a mai dus “bag pula in ea de facultate”. la locul de munca unde eram…si-a bagat pula dupa 2 luni, la fel, la o cearta cu team leaderul. Sincer, daca stau sa ma uit in spate, a ales bine, a fost baiat destept, dar el nu avea de unde sa stie asta. Era pur si simplu comod. Cand dadea de greu isi baga pula.
pai, cum as putea eu ca angajator sa am incredere intr-un om asa? Sa stiu ca daca maine se arde cu cafeaua pleaca? Nu mai bine ma bazez pe unu mediu dar care e constant? cam asa e si cu ideea de liceu si facultate.
@Orbu
Oooold schoooool… 😀
S I pt 3 e banal: ai 2lg(x) = lg(x+2) => x^2 = x+2
Te descurci de aici, sau … ? 😀
Eu subscriu la ce zice Razvan: Subiectele sunt elementare, reprezinta chestii studiate și ras-studiate în liceu.
DAR eu problema o vad in alta parte. Si anume la chestiile studiate in liceu. Acolo este problema, ci nu examenul de BAC. Problema este ca sistemul actual de invatamanat (aproape peste tot pe mapamond) este invechit. Nu intru in detalii, ca le-am mai tot expus pe aici.
O sa ma refer acum strict la matematica. Ce nu inteleg elevii, parintii si 99,9% din profesori, este ca ceea ce se face actualmente in scoala NU este matematica. Matematica NU inseamna abilitatea de a aplica 1000 de ori o reteta invatata pe de rost.
La fel cum a face o omleta de 1000 de ori, nu te face Chef (nici macar bucatar), chiar daca o omleta o faci din doua oua, alta din 4, la una mai pui niste sare, la alta niste lapte samd.
Idealist mode: ON -> Matematica reprezinta un univers ideatic. In matematica se jongleaza cu idei nu cu formule. In matematica se opereaza cu principii nu cu retete. In matematica rezultatul este intotdeauna o alta idee (perspectiva asupra lucrurilor), ci nu un numar.
Repet: ceea ce se face in scoala NU este matematica. Iar asta o spune unul care a bagat vreo 18-19 ani de matematica (dintre care 4 in facultatea de matematica).
Cam asa ar trebui sa arate orele de matematica: https://www.ted.com/talks/roger_antonsen_math_is_the_hidden_secret_to_understanding_the_world
Plm, I must go back to work.
Mie nu mi-a placut vreo 4 ani de liceu. Am urat-o cu pasiune. In vreo 3 luni, ultimele din clasa a 12a, am facut meditatii cu un profesor din alta scoala si mi-a placut din nou :).
Am invatat aproape toata matematica de liceu in 3 luni. Deci, concluzionez ca nu e chiar atat de greu. Ce e greu e sa nu dai de profesori imbecili. Aia e problema majora.
Nici mie nu mi-a placut limba romana, de exemplu. Plm, se si vede, lol. Nu ca am ceva cu limba in sine, dar cu materia care implica scris frumos si exprimare atenta, dar mai ales imbecilitatile băgate pe gât am avut tot timpul o problemă. Luam 3 râzând prin liceu că nu citeam cine știe ce mizerii, sau că scriam eseurile ca pe rețete, nu de prăjituri, ci de medici, de nu intelegeam nici eu tot ce-am scris acolo si mai ca nu-i spuneam profei ”mars, ma, în pula mea de aici, cu harfele tale, crezi ca ma sperii de un 3 sau mai multi? Tu te-ai uitat la matematică? Crezi că poți concura cu ăla la dat note mici ?”
Pentru bac am invatat in 2 saptamani. Am citit o carte de comentarii, cateva pagini mai interesante din majoritatea operelor de studiat si cartea de copiat la burta pentru siguranta. Dupa niste spritzuri atent masurate inainte, atat de proba de oral, cat si de cea de scris, am concluzionat ca comentariile din cartile alea sunt niste jeguri. I-am dat unuia mai sarman cartea si-am bagat din ce-a mai rămas la burta, sau din ficat. Nu mai stiu nota exacta, dar peste 9.
Cel mai tare a fost can ma uitam câș la ceva de lexic, sensul unui cuvânt, că auzeam prin clasă șoptindu-se variante care nu corespundeau cu ce zicea creierul meu anesteziat, și-a venit un profesor supraveghetor să mă scoată din mizerie și zice :
-Pune, bă, “x”.
-De ce?
-Pai dacă așa au pus toți aia mai deștepți ca tine?
Carevasăzica aveam și față de prost, că ăia nu mă cunoșteau. Cred că am fost singurul din sala aia de clasă care a completat varianta aia bine.
De ce? Pentru că majoritatea nu au înțeles despre ce e examenul asta. Despre bareme și profesori habarniști care corectează.
La materiile gen limba română, aveai bareme în care erau incluse niște chestii tehnice pentru întrebările ca cea de mai sus, iar la restul de bla bla bla-uri erau niște puncte cheie care trebuiau atinse, și originalitate. Toată lumea tocea căcaturile ălea jegoase. Era simplu să citești cărțile de comentarii, chiar în locul operei, vorba aia, metodă testată și patentată, să reții doar cuvintele și ideile cheie și să ”bagi din top”. Plm, dacă mă duceam doar un pic mai ciupit de-atâta la examen eram în stare să le rescriu eu operele ălea mai bine .
Totul e pe bază de sinteză și șabloane. Hacked it.
Pe cât de bine am aplicat asta la mizeria aia de limbă și literatură, pe atât de tare mi-am furat-o la informatică, unde m-am dus prea beat să mai țin cont de metodele ”stas” și m-am apucat eu să fiu virtuosul pizdii, așa cât să rezolv cerințele prin niște metode care nu erau în niciun barem , deși era clar ca ziua ce voiau pișații ăia care au făcut subiectele să vadă : că ai învățat și tu niște algoritmi standard și că îi aplici. Muie lor, în ziua aia eu nu de aia eram acolo, ci să-mi dovedesc mie că bac-ul e un examen pe care poți să-l treci si beat pulbere.
Cum ăia care corectau subiectele nu aveau nici ei nicio treabă cu informatica, erau profesori de matematică, am luat, ca un cocalar ce eram, cea mai mică notă din toată clasa la materia asta – cred. Nici la contestație, treaz, nu am reușit să-l fac pe muistul ăla să înțeleagă codul pe care l-am scris. El ne având nicio treabă cu programarea și algoritmii. Efectiv omul a zis, eu nu știu ce îmi spui tu aici, eu mă uit pe bareme; cu alte cuvinte, ”vrei, să mă faci, fraiere?”
Cum mă durea în pulă și m-am prins devreme că bacul tre’ să-l iei și-atât, că n-o să țină nici dracu’ cont pe undeva că am fost eu elev de 9 sau de 8.50, mi-am tras mucii, am tras o flegmă în clasă și-am plecat, râzând. Deja făceam din furat și ”informatică” mai mulți bani decât pulifriciul ăla cu tot cu șpăgi, doar nu era să iau de bun faptul că e el capabil să mă corecteze pe mine, lol.
La fel cum la examenul de algebra și analiză de la Poli București, erau câteva subiecte de care habar nu aveam nicicum. Am scos două zaruri și-am început să învârt babaroasele pe masă. Râdeau profesorii, că nu așa se dau examenele, că nu așa ajungi student într-o facultate ca Electronica. Pe care am terminat-o până la urmă, lol.
Le-am zis printre dinți că-s deja admis cu bursă la altă facultate și că mi-e totuna, da’ dacă am bulan, ne vedem la toamnă. N-am avut bulan și ne-am văzut la toamnă. Și-n toamna aia și-n toate toamnele posibile până am terminat, că dacă aveam un gram de bulan luam și eu o notă mai mică și nu-i mai deranjam cu prezența.
Cumva cred că lumea nu-nțelege mare lucru din școală și cred că e despre umplut caiete de teme și luat note mari cu orice preț, că notele mari te-ajută la chestii.
În sistemul românesc cel puțin, notele mari îți fac rău, că-s ca un morcov care te conduc din liceu, până la master, să sugi pula aiurea pentru ele, când ar trebui să te concentrezi pe ce îți e util și pe ideile cu care trebuie să rămâi din tot pogonul de lături care ți se dă de lins și digerat pe nemestecate.
Cea mai utilă probă la bac a fost aia de limba engleză. Pentru că eram umpic parfumat și acolo, am rămas mai ultimul, am dat prioritate la toată lumea să ia zece până când au terminat aia notele de 10 și-au început să dea și nouă. Deși, după mintea mea, nu greșisem nimic ( foarte probabil că greșisem totuși, dar eram absolut onorabil și comparabil cu cei ce luaseră 10 mai înainte) mi-au dat tipele ălea 9 și la întrebarea ”ce nu-i bine”, s-au scărpinat puțin și-au zis ”ah, vorbești cu accent american” . Bine că era mai puțin rus decât erau vacile de ele în stare să discearnă, anyway. Totuși foarte adevărat, că doar filmele din care învățasem eu erau americane.
Am zis ”mulțumesc” am băgat la bilă și de-atunci înainte am urât accentul ăla, lol. It paid off.
Era o chestie la facultate numita bazele electrotehnicii…atat de intuitiva…. curs de anul 1 semestrul 2 si anul 2 semestrul 1, le-am luat ambele in anul 5, evidet…. cu 5. Si multi colegi nu si-au mai luat diploma tocmai din cauza cursului de ELTH. Naspa. Mai ales ca am prins un prof fosila de 70-80 ani, se duceau aia cu spaga la el, pe asta il durea in cur… ce sa mai faci cu banii la 80 ani? …el dorea sa-i invete electrotehnica…. Deci…am trecut algebra, am trecut geometria, am trecut pana si matematicile speciale….si ramasesem cu ELTH :))
Lasa Ohm si Kirchhoff, ia vezi ecuatiile telegrafistilor sau ecuatiile de transmisie ale liniilor electrice lungi :)) DE fapt… ia un mic slide de aici sa vezi ce dulce poezie e electotehnica asta.
http://www.lmn.pub.ro/~daniel/BazeELTH-3-Teoremele%20el-mg.pdf
Scroll down and have an orgasm. :)))) PS: slideul e de la alt prof, dar tot de prin Poli, tot de ELTH; fosila pe care am prins-o eu nu avea d-astea electronice, doar scria la tabla, bah si scria aaataaaaaatttt de miiiic ca nu prea intelegeai ce scrie, dar daca il intrebai ce scrie acolo facea spume la gura, asa ca s-a lecuit lumea.
Manowar, poți scrie, te rog, un articol despre noul Cod Penal, oricât de scurt ar fi? Chiar dacă e ultimul articol despre ce a ajuns justiția în România.
@0040. Sa nu fim răi, dacă faci facultate de așa ceva și vrei să fii inginer pe parte de electronica, electrotehnica, energetica – cam trebuie să înțelegi alea.
Cand am vazut subiectele alea de examen mi-am amintit de oferta de job-uri din anii 2000 la Galati: vanzatoare la magazin, instalator, mecanic si PLM. In 2006-2007, ma uitam pe ejobs si nu exista altceva in afara de “consilier vanzari”.
Poate mai erau si alte, dar iti trebuiau pile-cunostinte-relatii. Cred ca asa e si acum, ca lumea pe acolo se fereste de multinationale ca sug sangele poporului roman mandru.
La ce plm sa inveti sa faci toate kkt-urile alea de pe foaie pentru ca apoi sa tremuri de frig cu talent in spatele unei tejghele?
@Anca: dupa ce ajung acasa, as putea. Dar…la ce bun? Nu vad sensul.
@Schipix
yup, ce se face in liceu e un fel de matematica aplicata, da’ nu tocmai. O varza inginereasca dar cu pretentii de matematica pura. Ar trebui ca aproape tot sa fie pus in context de realitate, sa vada elevii ce faci cu derivate si integrale
Pt cei ce spun ca e muuuult mai complicat decat ce se face in alte tari: http://filestore.aqa.org.uk/sample-papers-and-mark-schemes/2017/june/AQA-MFP2-QP-JUN17.PDF Asa arata in UK un examen comparativ cu bacul de la mate-info. Mie unul mi se pare mai dificil atat conceptual cat mai ales prin prisma timpului: in 1h30 e greu sa termini toate chestiile alea, chiar daca stii sa le faci
Da, ai dreptate. Doar mi se părea prea absurd ce s-a întâmplat, și să nu râzi pe marginea subiectului și să arunci cu puțin pământ peste sicriu.
cred ca faceam de 5 din prima, o sa vad concret cu cat refresh si in cat timp Termin. cred ca nu-mi ia mai mult de 2 ore pt. un 10 da eu mancam chestii dinastea pe paine la liceu, liceu de mate-fiz la care am dat ca nu suportam literatura si comentariile aferente. imi propusesem sa raman corig. la romana in primul trimestru din clasa a 9.a. n-am ramas dar ne-a futut o lucrare de nu mai intelegeam lumea. bine ca nu ne-a futut in continuare, am inteles ca alti profi si-au futut elevii cu comentarii chiar daca era liceu de mate-fiz. in schimb la bac n-am putut scapa nefutut: mi-au dat mizeria aia de ion si la oral glosa imbecilului aluia nefutut
deci, inteleg perfect situatia cu toate ca eu am fost de partea cealalta a baricadei: vrei, nu vrei, iti place sau nu, ai nu ai vocatie tot trebuie sa treci prin ele
si chiar, unde-s tipele alea? ca am vrajeli gen punctul lui Monge, triunghiuri ortologice si multe altele la pachet.
… a si nu mai stiu ce vorbeam cu o tipa si i-am zis ceva de Eminescu si mi-a tras-o scurt: vrei, te rog sa termini odata cu Eminescu? stia ea ce stia!
E irelevant, ma.
Serios. La ce se intampla acolo de vreo 20 de ani, treaba aia cu codul penal nici nu mai conteaza.
Daca pot sa-ti dau un sfat…nu te agita pe tema aia sau romania herpaderp. Agita-te strict pentru tine.
Mda, numai ca acolo e testul de a levels. Si nu te intreaba nimeni daca ai facut sau nu. In timp ce in Romulania, cum ziceam, succes daca nu ai luat bacul.
Nu stiu daca intelegi tu diferenta…
@Manowar ce fel de joburi poti obtine in UK fara facultate? (incearca sa lasi deoparte cazul tau care e fara doar si poate o exceptie). Shit jobs de salariu minim sau diverse meserii care sunt bine platite (electrician, instalator etc). Facultate fara A levels nu (cred) ca se poate. Deci care e diferenta? 🙂
@ Razvan, da, dar in ultimii 2 ani ( daca alegi sa faci A-levels, ca doresti sa faci faculta sau whatever) elevii au doar 3-4 materii.
Au timp sa aprofundeze la modul serios chestiile astea, daca aleg sa faca matematica. Eu aveam parca peste 15 materii in clasa a 12-a.
Multi se duc la mate info pentru ca matematica din generala e inca placuta, ma duceam si la olimpiade, concursuri cu matematica inovatica, outside the box, la toate ma duceam, scriam probleme pentru culegeri si reviste =)) dar cand am ajuns la liceu, pula. De la fiecare ora la alta aruncau peste tine 8 kile de informatie, fara a se asigura ca exista un demers logic si mi-am pierdut interesul complet pentru mate, la asta adauga si o viala sociala si refuzam sa tocesc cand puteam sa ma distrez =)) Repet, in fiecare an scolar eu aveam peste 15 materii si la multe fiecare prof se credea cel mai miez si materia lui cea mai importanta.
N-am invatat nimic tot liceul, la ce ma pricepeam bine, la ce nu, asta e, la destule ore eram atenta si daca era vag interesant ceva, retineam. Am albit inainte de bac, la 18 ani =)), din cauza matematicii, dar m-am dus si am facut din martie pana in iunie meditatii si am luat si aia. Albisem pentru ca stiam ca fara bac si facultate implicit, nici sa vand pantofi nu ma vor angaja aia la Polus.
Ce experienta de viata am acumulat in anii de liceu prin hoinareala, petreceri, excursii, festivale, interes in subiecte care nu aveau nicio treaba cu scoala m-a ajutat de x ori mai mult decat orice ce predau aia la scoala.
@Andrea
Sunt de acord ca educatia generalista ar trebui sa se incheie prin clasa a 10 a iar apoi doar chestii de specializare. In ro spre deosebire de UK, US si multe alte state mai civilizate lipseste aproape total alegerea elevului. Da, iti alegi “profilul” in clasa a 9 a iar apoi… taci si-nghite tot ce ti se pune-n fata. Si nici macar nu poti scapa de meteahna asta comunista decat cu un guvern super pus pe treaba, care sa taie si sa spanzure. Cine dracu’ ar mai face toate cacaturile de materii daca ar PUTEA sa nu le faca? Automat profesorii (care sunt din ce in ce mai prosti, mai ales cei tineri- nu cunosc niciun profesor decent sub 35 de ani) ti-ar sari in cap, sindicate, greve & shit
Și în România e pe nivele. Eu am dat A level, Sau echivalentul și a fost într-adevăr mai simplu decât ce zice Răzvan. In sensul că ăla din UK, deși cerințele sunt mai simple și mai straight forward formulate, fără chichițe și chestii puse acolo să te încurce ( tipic românesc, plm) sunt dintr-un spectru și mai larg, văd acolo cosinus hiperbolic și teorema lu’ Marvin. Păi, la ăla nu iau 7 🙂 .Tre’ să mai citesc.
Dar nici nu îmi pun problema daca am calculat bine toate x-urile si toate semnele minus , că chestiile alea sunt de bază din ce văd. Fără complicații inutile.
+ invatamanul profesional aproape inexistent. A incercat Funeriu sa faca ceva, dar l-au pus repede baietii de la psd pe butuci ca era nevoie de bani la fabricile gen spiru &shit. In romania e criza ACUTA de orice fel de meseriasi dar statul bugeteaza sute de locuri la litere si jurnalism
Intre timp, fara legatura, Brasovenii au gasit in sfarsit metoda sa scape de PSD. Sa blocheze intersectii pentru ca…suna logic si util.
Wtf e in neregula cu lumea?!
>Plangerea clasica: eu nu stiu sa rezolv niste probleme bashite de matematica, dar as vrea sa fac electronica
LOL, matematica necesara pentru un circuit simplu gen receptor FM nici nu se preda in liceu. El vrea sa faca si asta la fel ca restul materiilor, pune tranzistorul, pune bobina, pune condesatorul, dar fara sa inteleaga de ce.
Nu vad de ce as fi o exceptie.
Cred ca se incarca screenshotul de la final. In sectorul privat nu prea ii pasa nimanui de coi-levels, ci de cat produci. Exceptiile sunt aia care vor alea, nu invers. Cel putin aici.
nope. Daca nu ai noroc sa ajungi la teve la vreo emisiune obosita, ca sa ajungi bucatar trebuie sa cureti tone de cartofi. Sa tai ceapa cat sa umpli un tren. Sa speli cuptoarele si plitele zi de zi.
Abia dupa asta ajungi la omleta. Pentru ca, evident, cand nu stii despre ce vorbesti tinzi sa dai exemple proaste. “Omleta” aia nu e o chestie ultrabanala. Bine, daca esti obisnuit cu chestiile de prin Romania nu ma mira, dar alea nu sunt omlete. Sunt oo batute prajite in tigaie. Deci, dupa ce ai tras la jug bagi omlete. Dupa omlete urci in continuare pe scara valorica.
E amuzant aici. Imi amintiti de aia de la emisiune. Una dintre probe a fost “taiatul cepei”. Si aia a fost cu injumatatit cei 100 si ceva de concurenti. Deci ceva peste 50 de oameni au plecat acasa ca nu stiau cu cutitul si ceapa.
Si erau foarte nemultumiti. “Pai ce legatura are cum tai io ceapa cu cum gatesc”. Si, e foarte posibil sa fie asa. Am o prietena care gateste mult mai bine ca mine, dar dpdv tehnic e mai varza. Dar, pentru ca e un concurs (si poti sa intelegi interviurile ca niste concursuri) oamenii se iau dupa criteriile de baza si exclud pe cei care le sar. Asa si in viata, nu ai bacul, se prea poate sa fii un geniu, dar experienta zice ca mai greu.
Perfect adevarat. Ce se preda la scoala pana in a XII a pot eu sintetiza pentru unul care stie adunari, inmultiri si ecuatii de gradul 1 in maxim 1 saptamana. Fara demonstratii pompoase, leme and shit, asa intuitiv. Dupa aia nu o uiti decat cu lobotomie (la baza), nu de alta dar iti dai palme cand intelegi cat de simpla e si cat cacat mananca manualele si, mai ales profesorii cand predau.
Ca sa intelegeti diferenta dintre profesori puteti vedea manualele de analiza matematica din clasa a XI a si a XII a – alea vechi de pe manualul.info
Unu e facut de ingineri (XI), deci oameni practici, si e cu exemple frumoase, clare, cu viteza, acceleratie si alte chestii si pricepi din prima la ce foloesc. Altul (XII) e facut de “teoreticieni” si poti spune cu mana pe inima ca iei pula daca incerci sa-ntelegi. O iei in gura din teorema in teorema in lema cu tot cu demonstratii. Imi amintesc cand efectiv mi-am dat seama la ce foloseau integralele dintr-o problema de fizica. A fost ceva de genul… wow, ce cacat de manual. Apoi mai marele wow a fost cand profa de mate imi ridica umerii cand i-am zis la ce se poate folosi practic.
@Animaloo tu tocmai ai incurcat borcanele si ai pus in omleta niste Maria si niste Ioana in loc de cimbru, bag de seama.
nu exista. Maria sta in alta camera.
>ai pus in omleta niste Maria si niste Ioana in loc de cimbru
1. ce fel de salbatic pune cimbru in omleta?
2. nu merge asa, fetele alea doua trebuie incinse bine ca sa te distreze corespunzator.
Vedeti de ce nu e bine asa dupa ureche fara sa aprofundezi si sa intelegi teoria?
Bai, da, asa e, dar iti garantez ca-i poti explica si unui copil, daca vrei, simplificat, cu cuvintele tale, cum functioneaza oscilatorul LC si cel mai simplu circuit de receptie radio. Ca doar se facea pe la tot soiul de cluburi de radioamatoristi, inclusiv cu elevi de scoala generala. Si poate intelege principiu, fara sa reiasa din calcule. Si poate face calcule simplificate, alea bazate pe corelatii experimentale mai degraba decat pe teorie, ca nu trebuie toata lumea sa stie cum sa proiecteze un model NOU de amplificator. E util sa inteleaga unul basic existent, asa, in mare.
Fie-mea programeaza roboti. Tu crezi ca stie matematica necesara pentru functionarea robotilor, sau pentru constructia lor? Ei, as.
Din textul tau inseamna ca ce face ea nu are nicio valoare, daca nu stie toata matematica din jur, nu?
Bai, nene, eu aici nu-s de acord cu mentinerea nivelului savant in orice. Prin analogii chiar si lumea abstracta poate fi explicata pe intelesul majoritatii.
Asta am auzit de la cei mai prosti profesori de diferite cursuri. Scriau ca vitele formule pe tabla si daca ii intrebai: ba, pula, da’ ce inseamna calculul asta, de ce-l faci ? De ce asa?
-Eeee, pai daca nu intelegi matematica necesara ce cauti la cursul meu, asta nu e pentru toata lumea, bai. Asta trebuia s-o stii de la liceu. Cum ai ajuns aici ?
Si eram gen:
-Zi sa moara ma-ta ca nu esti in stare sa expui cu cuvintele tale ce scrii pe tabla si de ce?
Valoarea actului de educatie e sa intelegi ce studiezi si de ce, nu talente cu cat de repede umpli tabla cu hieroglife si spanzuri niste nefericiti cu integralele de gat.
Altfel, cum dracu’ a reusit, ma, Hawking sa explice istoria universului si timpul pe intelesul populimii in cateva carti scrise “cu cuvintele lui”? Ca cu siguranta parte din matematica de-acolo depaseste nivelul de liceu, chiar si de facultate.
Acelasi fel de salbatic care ar pune si Maria Ioana 😛
eh, fetele alea te distreaza mai bine daca le ajuti cu niste uleiuri decat daca doar le arzi.
@Vinil, ideea le-a venit de aici. Și acolo chiar a funcționat.
http://time.com/5262481/armenia-protestors-yerevan-pashinian-block-roads/
Maria si Ioana sunt alea de pun botul la vrajeala cu bataia maxima a tunuli la 45 de grade?
IulianS ce descrii tu acolo e exact experienta mea.
Am facut cica real…
Educatia in Romania consta in marea majoritate in formule. Multe. Daca ceri explicatii, peste 90% din profesorii de liceu nu le inteleg nici ei. Nu le pasa, ei vin doar sa zica poezia la clasa.
Deci da, a fost o bataie de joc liceul in mare mare parte. Memorare 100%. Din care desigur, nu ramai cu nimic.
Breakdown pe discipline
Matematica: toc toc toc, hai ce bravi suntem noi la (insert aici liceu de ‘fitze’, lol). Sa dam impresia ca stim si sa trecem la lectia urmatoare. Ah ca nu ai inteles exact care e faza si ca doar stii sa rezolvi exercitii pe acelasi calapod? Nobody cares. Cel mai mult mi-a placut dulcea remarca tipic romaneasca “Domnisoara nu intelege, e clar ca nu-s astea pentru ea”.
Info: scrieti dupa dictare din manual.
Fizica: “nu trebuie sa stii sa rezolvi problema, trebuie sa aplici formula”. Great.
Daca vroiai ceva care avea vreo logica? Hat cu banutzul pe la meditatii.
Mi-e scarba sa imi amintesc, si imi e si mai scarba ca sor-mea e (inca) in acelasi sistem. Mi-e scarba ca nu am suficient de multi bani sa o scot de acolo, si sa nu ma mai uit vreodata in urma.
Am luat 9,75 la engleza scris si m-am ofticat. Gresisem forma unui verb, din cauza de dubii privind un substantiv nenumarabil.
@Orbu
Pe vremea mea, originalitatea la romana era much appreciated. Pana la 10 cu felicitari. Am reusit si eu sa iau o data un 9 cu o faza de-asta, in conditiile in care profa de romana nu avea nici o jena sa puna note intre 3 si 8. Fara numar, fara numar.
“vrajeala cu bataia maxima a tunuli la 45 de grade…” – nu ca maria nu merge in vid. Maria si ioana o ard intre 33 si 40 de grade cica. aproape de 45 de grade e la aia fara atmosfera si 45 e in vid. Si in vid nu ai maria, deci e nasol
Zici de 5-6 si listezi 10 si mai mentionezi cateva dupa.
La modul… ce sa mai pot zice? =))
Da, profa de filosofie ne umplea cu note de 2 ca nu citeam cate sute de pagini de rahaturi pentru fiecare ora in a 12-a pentru ora ei bashita si multi erau tremurand ca le trebuiau note mari pentru facultati.
Pentru chimie trebuia sa facem toate proiecetele posibile si imposibile de pe planeta.
La biologie iar te futea profa, invatai perfect si max 8 iti dadea.
Esti norocos daca tot liceul doar la 4 materii au avut asteptari de la tine, insa nu schimba cu nimic cate materii sunt in programa si poti avea ghinionul ca fiecare sa creada ca materia lui e cea mai importanta.
Era sa raman corigenta la muzica, da, ca nu stiam ce pula mea vorbea acolo cu elemente de limbaj muzical si zicea cuvinte ce semanau cu chineza si a inceput sa ma umple cu de 4 si aia. In clasa a 10-a matematica mi se parea mai simpla decat ce trebuia sa invatam pentru muzica.
Eu am facut si latina, ia sa nu stii cazurile, sa vezi cum te futea c-un 2.
Latina nu se facea in a 8-a?
La materia aia profa era cam senila si puteam s-o fraieresc ca mi-a promis ca mi da 10 ora trecuta, dar uitase catalogul si ca a zis ca mi-l inscrie ora asta.
A, nu, la uman se facea latina si in liceu, da.
Si m-am cam cacat pe mine cand am luat 4 in teza la romana, ca a fost prea criptica cerinta.
La chimie am avut o sperietoare de profa, uram materia aia, nu mai intelegeam nimic din ea, cum sa rezolv exercitii, probleme, care cum se combina si ce reiese dupa =.
De istorie ce sa mai zic, cand deschidea catalogul si te ridica aleatoriu in picioare pe final de semestru si-ti punea intrebari despre chestii de acum coishpe saptamani/luni, nu stiai raspunde, iti strica media.
Mi se intampla sa ajung pe la ora 1 noaptea cu temele si invatatul si asa am patit si la istorie, ne daduse ceva eseu despre o personalitate si eu am intrat in criza de timp cu eseul ala, din cauza de teme multe la alte materii, eram si pierduta in spatiu la varsta aia, ca nu mai locuiam cu ai mei, ci la bunicii mei unguri, si n-aveam de unde sa cer ajutor, nici nu ma descurcam sa ma duc singura prin oras sa gasesc biblioteca si sa-mi fac permis, si in casa era plin de carti in maghiara, noroc ca era si o enciclopedie in romana, in mai multe volume, si am deschis acolo la Michelangelo si am copiat tot si am predat eseul a doua azi. Si profa mi-a dat un 7 si m-a facut de cacat in fata clasei, ca ce, aia e tema???
J., tu aveai si maghiara (limba materna), si romana, si religie, corect?
Io eram terorizata de catre profa de mate, desi era cu un cap mai mic ca mine si 20 de kile mai slaba, avea baba o forta extraordinara sa ti futa cartocul de mate in cap cand ne intreba fulger cat e valoarea sau formula sau ce ma-sa lui cos ma-sa si nu stiai. Literalmente vedeam stele verzi. Era singura materie la care ma oboseam sa copiez 20 de pagini de tema de casa venind cu jumate de ora mai repede la scoala
Da, aveam si 4 ore de limba materna in plus si in afara de limba si literatura romana toate materiile erau predate in maghiara. Si bacul la mate, biologie l-am dat in limba maghiara ( traduse)
La facultate eu am prins examen de admitere din 3 materii si apoi din 2. A fost parfum facultatea fata de liceu si totusi am uneori cosmaruri cum ca nu am trecut examenul de licenta si tot vine ba un prof, ba altul dupa mine sa-l dau si eu am varsta de acum si nu mai stiu nimic si-s 100% convinsa c-o sa-l pic. Sunt in vis si-mi dau seama ca sunt in vis si-mi spun “calmeaza-te, ai xx ani, ai trecut examenul, diploma de licenta e in locul cutare”. Cplm mai e si asta, scoala romaneasca.
Si io mai aveam cosmaruri frustrante de genul in care parca ai mutism sau nu te poti misca si esti paralizat legat de liceu si diferite scenarii. Anul trecut am visat ca tre’ sa dau bacul si dupa ce m-am trezit abia dupa 5 minute am realizat ca l-am dat deja de milenii =))
Cand am inceput sa muncesc, un an de zile mi se parea complet fantastic ca NU AM TEME DE CASA si nu trebuue sa pregatesc nimic pentru a doua zi si nu trebuie sa ma duc la 7 la scoala ci abia la 9 la lucru =)))))))
Literalmente mi-a albit o portiune de par fin cap in primavara anului cand am dat bacul de la stres =))
Ora de religie era OK, desi era colegiu religios si dirigul popa, discutam de istoria religiilor si dupa de teme de genul droguri, avort, BTSuri, clonare lol si dezbateri etice pe teme de genul.
Liceul a fost super, per total, destui profesori deschisi la minte care erau si ei frustrati de programa complet imbecila si stufoasa si incercau sa ne mai arate chestii practice sau sa evite niste lectii ca sa aprofundeze altele, la engleza, ne lasa profa o data la 2 saptamani sa alegem 2 slagare si sa le invatam versurile si sa cantam ora aia =))
Sau profa ds germana in a 12-a a predat repede materia astora de la real si ultimul semestru ne uitam la filme bune nemtesti la ore si na, trebuia sa discutam in limita vocabularului nostru despre ele.
Ce de cacat. Pe fie-mea am luat-o o data de la scoala plangand si acasa mi-a lesinat. Am apucat sa intram in casa si sa ajungem pana langa pat, unde shut down cateva ore. Cand s-a trezit, a luat-o vomitatul.
Io cred ca am facut scolioza de la carAtul manualelor, la multe materii cate 2 si 2 caiete de munca si nu stiu ce manual de exercitii si inmulteste asta cu 8 ore pe zi. Pana m-am haladit si oricum nu imi faceam temele si nu invatam acasa si am inceput sa las totul in liceu si sa vin doar cu posetutz la scoala =))
Nu mi l-a aprobat.
Ora de religie era OK, desi era colegiu religios si dirigul popa, discutam de istoria religiilor si dupa de teme de genul droguri, avort, BTSuri, clonare lol si dezbateri etice pe teme de genul.
Liceul a fost super, per total, destui profesori deschisi la minte care erau si ei frustrati de programa complet imbecila si stufoasa si incercau sa ne mai arate chestii practice sau sa evite niste lectii ca sa aprofundeze altele, la engleza, ne lasa profa o data la 2 saptamani sa alegem 2 slagare si sa le invatam versurile si sa cantam ora aia =))
Sau profa ds germana in a 12-a a predat repede materia astora de la real si ultimul semestru ne uitam la filme bune nemtesti la ore si na, trebuia sa discutam in limita vocabularului nostru despre ele.
Io la gradi nu dormeam vecii vecilor, pauza de dormit era cea mai plictisitoare chestie ever, 2 sau 3 ore ma uitam la tavan. Well, din clasa a 9-a cum veneam acasa si mancam, lesinam de somn deja la masa si cu greu ma tiram pana in lat sa dorm in fiecare dupa-amiaza =))
am un comentariu in aprobare, per total liceul a fost minunat =))
In a 12 a mi s a facut foame mie si lu’ pretena mea si in pauza am mers la Rosa sa ne luam 2 saorme si ce chin era sa incerci sa le manci pe sub banca cand mureai de foame si aveai ora cu directoarea si trebuia sa astepti pana se intorcea cu spatele si mai si stateai in prima banca
Sau cand ne am dus direct din crasma la ore dimineata si mi-am pus ochelarii de soare pe nas ca sa pot dormi fara sa se vada si am zis profului ca m-a batut iubitul si mi-e rusine cu ochiul vanat =))
:)) :)) :))
Ce nebuna mai erai, Doamne.
Bine, tu si aveai unde sa fii nebuna, pe vremea mea, erai privita rau daca nu erai “fata cuminte”. Si un’ sa te destrabalezi, ca de-abia ce se deschisese Bianco e Nero, nu stiu daca ai auzit de discoteca aia, daca mai exista pe vremea ta, ca cre’ ca era singurul sau poate al doilea local pentru tineret.
In clasa a 9-a eram 39 de elevi in clasa si printre aia 39 era si o moldoveanca din Rep. Moldova animatoare in club, era fana MJ si venea la scoala in tricou cu buricu’ la vedere si colanti negri mulati, plm, unde gaseai asa haine in ’93. Imi placea de ea, pacat ca a disparut repede din colectiv. Profele se uitau la ea ca la curva curvelor.
Aaa, si-am mai visat o data ca ma inec si singurul regret era ca nu mai apuc sa dau licenta. Simteam cum ma scufund in apa aia, vedeam cum se ridica bule de aer la suprafata si numai asta aveam in cap, ce pacat ca nu mai ajung la examen.
Eu am un vis care se tot repeta (si nici macar nu e caterinca) in care sunt la liceu, invat pentru diverse materii si desi sunt constient ca am mai trecut prin asta si sunt “om mare” cu job, responsabilitati & shit, nu pot sa-i conving pe cei din jur ca nu am ce cauta acolo. Parca e un joc pe care l-am terminat si il reiau pentru a imbunatati scorul, doar ca nu e fun deloc, absolut deloc.
Stii de ce visezi aia? Just checking.
ptsd? sorry, nu m-am putut abtine
In 18 ani de IT n am cunoscut programator bun care sa fie bata la mate, dar na e un inceput pt toate…. Si nu ma refer la aia olimpici care intrau la automatica fara examen, unii chiar geniali ( aia de s au carat in state primii pe vremea cand se mergea la greci cu dosarul pentru viza …. ) zic in general la oamenii care au cat de cat treaba cu ce se cheama algoritmi, optimizari etc cine a trecut prin temele de SO sau stie ce e a ala ‘chernel’ intelege unde bat.
Graficieni, webdesigneri, testeri plm a, da ok nu ti tb matematica. Dar mai nou si aia din call center cred ca sunt Itsti ca lucreaza ‘cu calculatorul’. Noi sa fim sanatosi, e loc pentru toata lumea… si doamne ajuta sa ajunga cat mai multi cretini in it ca uite asa aia care mai stiu ceva ajung sa castige fabulos… ca tre sa repare ce strica 10 mesteri facuti in palma.
Toți ati fost la colegii naționale & shit sau care-i faza? Mie mi-a plăcut super mult liceul, clasa a 9 a și a 10 a doar pe jocuri video, apoi în vara aia am citit SH care m-a fascinat și am zis ca vreau sa ma fac chimist lol. Asa ca în a 11 a și a 12 a am mers la câte 2 olimpiade naționale, eram deja văzut ca geniu în liceul meu mediocru, la mate m-am priceput mereu (făceam cu directorul) iar cu diriginta ma înțelegeam foarte bine, îmi amintesc ca n-am dat odată vreo 3 săptămâni pe la școală – “învățam pentru Olimpiada” (jocuri și seriale).
Prietena mea a fost însă la un colegiu național din asta prestigios, la fel și “prietena” din perioada liceului. De la amândouă am auzit povesti din astea horror, învațat 6 ore +/zi (în afara de școală), teme, meditații etc
Liceul la care am fost eu era “de top” pe vremea aia. Intre timp am inteles ca s-a porcit. Am dat test eliminatoriu de engleza ca sa intru.
Meditatii nu am luat ever. Nici n-ar fi avut ai mei bani de asa ceva.
@Razvan @Orbu. In examenul ala englez scrie că ai și voie cu o culegere de formule și că orice formulă care nu e in aia trebuie demonstrată. Nu am căutat să văd ce conține dar presupun că în ea găsești tot ce ai avea nevoie că sa rezolvi cerințele. Deja se schimbă problema de la învață pe de rost x formule la învață cum sa aplici x formule.
Nu am vz niciodată rostul învățatului a x formule. Adică, da, citești o chestie de un miliard de ori și dacă nu ai adhd sau ceva o înveți cuvânt cu cuvânt. Dar la ce te ajută asta că oricum nu o sa fii mai exact decât bucata aia de hârtie pe care o citești. (Avem cărți vechi de sute de ani). De asta ma amuzam întotdeauna la materii din astea teoretice când prima grijă a colegilor era să învețe mecanic formulele apoi la ce se aplică. Același tip de oameni îl văd când cineva învață o chestie nouă și în loc să înțeleagă la ce poate fi folosită se concentrează pe sintaxă. Gen ce flaguri are ls sau ce parametrii trebuie sa ii dai funcției f.
Nici nu stiu ce inseamna colegiu national.
&shit, da, ilustreaza mai bine unde am fost.
Eu am fost la un colegiu prestigios religios cu istorie de aproape 500 de ani cand verii lui iubi inca se cacau in copaci da.
Si eu am cosmaruri cu bac-ul.
Din cauza fostului, caruia i-am rezolvat tot examenul printr-un rahat de casca d’aia cu fir invizibil. I-am scos o medie aproape de nota 9, in conditiile in care omu’ avea IQ-ul sub nivelul marii si nu era in stare nici macar sa toceasca ca papagalul.
Dupa ce s-a vazut cu diploma in brate, mi-a dat papucii.
https://www.facebook.com/100006918216227/posts/2103936776513576/
Cetateni suparati pe rezultatele la bac.
Chiar, se preda evolutionismul in Romania? Ca parca nu…
@Ac_dc
Hehe, cum ar zice viorika… in scolile din romania se preda religie, ce vrei mai mult ?
Liviule,
Ziceai in niste postari, nu cu mult timp in urma, ca automatizarea si AI-ul vor scoate pe multi pe tusa inainte de vreme, posibil si pe tine.
Pot pune pariu pe ambele coaie ca aia care scriu baza la acel AI stiu, sau mai correct spus, inteleg profund esenta subiectelor alea.
Tu simplifici prea mult, zici ca te-ai descurcat excelent si fara, dar si asta e o alta forma speculativa. Te-ai descurcat fiindca niste tocilari au scris sisteme si scule la nivelul tau de intelegere, dar ce te faceai fara ei?
@mikimoto
Nu mi permit sa speculez dar o varianta ar fi pingpong cu cartea de c++. Hai ca stim de gluma…
E bine sa fii omul potrivit la locul potrivit, iar anglia chiar e paradisul speculatiilor poleite in bunastare
@Ac_dc: Da, se predă. Sau cel puțin cănd am studiat eu atât botanica cât și zoologia erau structurate începând de la euglenă, progresiv, către forme de viață mai evoluate.
In liceu am studiat genetica la biologie. E plin de Darwin și Mendel pe acolo.
Se predă mai mult evoluționism decât religie la școală, depinde doar la cine ești mai atent și pe cine crezi.
Absolut orice, ca in continuare ar fi lucrat (zeci de) mii de oameni in fabrica. Vezi 50s pentru detalii.
Lucrez in IT, da’ daca aia din IT au impresia c-au facut o favoare lumii/planetei, i-as invita sa-si adune toate rudele si sa-mi suga pula, asa, aliniati, doi cate doi.
Genetica. Looool. Singura mea amintire de la bio din liceu. :)))) Si eu tot mate-info am terminat si nimeni nu invata la d-astea gen bio. Dar aveam un prof de parca era liceu de biologie, se plimba printre banci cand dadea lucrare, chiar nu puteai copia la ala. Iar la ascultat….numai 3 si 4. Si vine odata cu o idee, sa dam lucrare la bio pe 2 numere, dupa foile facute de el pe care sa le multiplice la xerox chiar in ziua aia cu cateva ore inainte de ora lucrarii. Si chiar asa a si facut, dar ne-am mobilizat exemplar. Ne-am impartit grupuri de cate 3-4 si ne-am raspandit la toate xeroxurile posibile in jurul liceului. Bucuresti fiind, erau ceva… si doi trebuia sa-l supravegheze pe prof cand iese din scoala sa dea de veste in care parte, la ce xerox se duce. Bai a mers planul ca uns. Doar ca….. degeaba am stiut xeroxul si ne-am dus si am vorbit cu aia de la xerox sa faca o copie in plus la nenea ala sa o tina pt noi….ca aia nu a reusit sa faca decat prima pagina de la fiecare numar. Dar a fost bun si asa. Din 15—16 intrebari…. pe prima pagina erau 9—10. Si d-asta nu o sa uit de bio, nu ca mai retin ceva …ci de ce fatza a facut ala peste o saptamana cand TOTI facusera perfect primele 9—10 subiecte. Era omul ofticat de nu se putea si nu intelegea cum…. “nush cum dracu, toti ati facut perfect pana la subiectul 10, pana si X ( cel mai prost din clasa)”. :)))) Ne-a scos lucrarea aia din cacat semestrul ala. Bah…da privirea aluia cand a venit si a impartit lucrarile…. PRICELESS.
@0040
Referitor la xerox…
De aici: http://undergraver.blogspot.com/2012/07/19-ani-de-invatamant-romanesc-vi.html
Seria intreaga aici: http://undergraver.blogspot.com/2012/07/19-ani-de-invatamant-romanesc-pe.html
Stiu ca s-au schimbat in bine lucrurile pe acolo dar la mine exact asa a fost.
:))))) IulianS .. DCE… :))))) La mine DCE era acolo unde cu cursul in fata abia stiai de unde sa iei si cat sa iei :p Dar fiecare curs avea 20 pagini minim. Stiu ca ma sfatuiam la un examen cu colegul… bah ce scriem? scrie mah acolo…scrie ceva ca ‘om nimeri ceva si din ce trebuie scris…. :))) Era acolo unde scriai trei ore si te rugai sa fi avut inspiratia sa copiezi de unde trebuie.
Eu n-am facut SCD; deci alta faculta/profil, dar la fel cum zici de examenul cu cartile/cursurile deschise pe banca…. lol si noi era sa picam in capcana aia odata, bine ca nu am muscat-o. Altii de la alta grupa insa au crezut ca l-au prins pe Dzeu de un picior… si au ramas in proportie covarsitoare pe toamna.
N-am avut SCD dar aveam SCS, tot asa naspa cum zice pe blog acolo. Cursuri stufoase lungi, etc… Bah si ne-a facut-o mosul. Ziceam ca hai nu mai venim la ultimul curs, stam acasa sa “invatam” . Fix din ultimul curs a dat fosila :)))))
Mda, si pe unde am trecut eu cred ca e mai decent acum, gen…. au mai murit din aia.
imi place ca profii nu inteleg un lucru. Si se vede mai sus in discutii. Aia cred ca daca il tii pe elev numa in 3 si 4 il faci sa te respecte, sa ii arati ca esti puternic. Normal ca o sa ajungi sa urasti o materie la care profu te fute.
Eu am avut profesori super stricti. Si erau super respectati de toata lumea. Si, culmea, nu aveau fetishuri d-astea sa dea la oameni 3-4. Notele erau chiar apropiate de realitate, gen luai sub 5 daca erai chiar bata complet, dar nici 10 nu il luai din copiat. Sau 9.
@0040
dap, cam asa sunt si amintirile mele politehniste, dar parca nu se ajunsese la subiecte pe spaga, doar clasicul copiat la orice materie daca se putea.
o faza haioasa a fost prin anul 4 cand s-a bagat economie la injineri. Dezmat general, un mare prof il bagase pe fiisu de la ASE sa-si vanda cartea la cursul nostru ca sa ne dea 4 puncte in plus fata de nota din examen. Cine nu lua cartea ramanea cu nota din examen… A fost luat la pula efectiv si a plecat cu cartea nevanduta injurand primitivii de la automatica comparativ cu fetzele fine de la ASE care nu se manifesta ca niste barbari. A propos mai exista asa numita facultate ase sau a devenit coledgiu ?
din ce-mi aduc aminte primii 2 ani erau cumva comuni pe toata politehnica si din anul 3 incepea ‘specializarea’ de unde si absurdul dce/electrotehnici la calculatoristi
totusi ma mir ca scoala a traumatizat atatia viitori cetateni de nadejde, uitandu ma in urma mi se pare ca te pregateste sa ‘deal with’ inutilitatea si absurdul vietii de mai tarziu, fie ca ti desfasori activitatea in patria noastra sau mai ales a altora.
As fi lucrat bine mersi cu acele abstractii, facute de alti ingineri. Se abstractizeaza anumte detalii care mai rau incurca. De aia frameworkurile mai noi nu mai lucreaza cu pointeri, direct cu memoria – pentru ca, in majoritatea cazurilor, mai mult incurca decat ajuta (buguri, securitate).
Ia uite ce spune nenea asta aici, fix asta: https://youtu.be/AfQxyVuLeCs?t=609
Pentru ca, ce sa vezi, e intentionat. Nimeni nu le stie bine pe toate. Nici electricianul nu cerceteaza cum sa faci becuri din wolfram.
Lol Lumi, si eu am prins aia cu cartea…anul I la ceva matematica de faceam prin ANuri… , algebra mi se pare, nu te primea ala in examen daca nu aveai cartILE lui, de la editura LUI, SEMNATE DE EL cu dedicatie pt tine. :))))) Nici nu puteai sa dai cartile de la unul la altul ca se mazgalea ala pe prima pagina…. pentru elevul cutarica. FMM. Si ii mergea … salariu de prof cu grade, editura lui la fel avea vanzari…. si dupa mai si dadea rupere la examene, noroc cu seminarista ca mi-a picat fix problema de la seminar.
Sau mai era un jegos… punea examenul la 9, da la “oral” te tinea pana la 20 seara…. si nu te bazai pe ordinea alfabetica ca nu baga in ordine la “oral”, oral care era de fapt un saculetz cu hartii de unde trageai ca la loz in plic, stateai putin sa te reculegi apoi iti luai locul la tabla si faceai subiectul…. ce-am mai ras si atunci cu unul care isi facuse el biletel de afara, gen…. asta l-am extras, pe buneeeee…..
Exact. Fix cum am scris acolo pe blogu’ de mai sus, ca eu sunt autorul. Eu am terminat in 2006 si pot spune ca in 2010 era deja alta mancare de peste, total. Cel putin la automatica aparusera tone de laboratoare super dotate (ibm, oracle, ixia etc) si inca niste materii interesante pe langa oameni chiar pasionati.
@IulianS
eu am terminat in 2004 si pot sa spun ca inca mai erau x286 in celebrul lab de info :))
@0040
inseamna ca s-a stricat rau treaba … la mine ala a fost singurul episod atat de jenant. e drept n-am facut si master :))) tin minte ca toata grupa era socata de tupeul cu care venise sa ne bage mizeria de carte pe gat, episodul s-a comentat mult timp la bere in “Piranha” … ba si economie adica nu altceva … venise cu tabelul de note finale si cartile ca sa-si noteze la cine mareste nota :))) … noi eram calare pe bancile alea jerpelite prin an-uri… vai de noi nu stiam ce urmeaza :))
in 5 ani am mai vazut si alti profi care veneau cu cartea, dar lua cine vroia nu era asa vanzare in masa… e drept ca la examen dadeau probleme din ea dar la asta se limita nesimtirea. in general cumparau cartile profilor aia care ridicau mana la ore cum se zice. in rest erai lasat in pace
@Lumi
Devreme ce le-am prins si eu si am terminat dupa 2 ani iti dai seama ca au mai rezistat ceva. Oricum fun times prin regie. A meritat BACu’ as zice 🙂 pentru inca o prelungire cu 5 ani a copilariei.
Cu masterul ala am scris acolo foarte clar ca pana sa ne cheme sefu’ de catedra (Nicolae Ț) nu m-am miscat de la servici. Mail all the way + transformarea unei teme de lab din exemple in lucrare de licenta (fara modificari majore) pentru o eleva din exemple de opencv (pe bune). Citate din conversatie:
Asta e proful de SPI (Sisteme de procesare imagini) (banal de gasit daca-ti bati capul):
De pe blog:
Eu ce sa mai zic, la dizertatie am muncit mai putin decat la copierea exemplelor din opencv. Aveam comentatori pe margine la servici cu 1 zi inainte cand redactam “cercetarea pur teoretica” si puneau pariu ca nu ma trec aia. Asa o fi, doar ca am luat 10… Toti! Invatamant de calitate.
Bah, ce e aici? Bar de negri (paki, whatever you name it)?
Am terminat acum aproape 20 de ani, am luat cu greu mizeria aia de BAC la matematica… si am facut mate-info.
Pe cat de tare am urat matematica pe atat de mult mi-au placut materiile de info. Diferenta era la profesori – la mate un mos care nu avea nici un pic de tact, de mod de a te face sa intelegi mizeriile predate, la info profesoare tinere, carora le placea ce faceau, multe in primul an de predat. Am stat mai mult in laboratorul de info decat la ore – eram cam singurul care il intretineam – retele pe BNC, ISDN, recablat pe UTP, facut file share… facut server de mail and so on… Am invatat mai mult in camera aia cu 10 PC-uri vai de mama lor decat in 4 ani la orice altceva.
Am fost corijent la fizica in a 11-ea cred ca la termodinamica or something pe primul trimestru – pus burta pe carte si luat pe urmatoarele doua media 8 si 9.
Bineinteles ca mi s-a zis ca nu o sa fac niciodata IT, ca fara mate belesc pwla… Si se fac mai bine de 20 de ani de cand fac IT, ca muncesc din liceu.
M-am intalnit cu una din profele de info – I-am multumit pentru ce m-a invatat.
Eu as desfiinta modelul actual de bac – as face o chestier gen – rezolva problema practica x.
Calculeaza cat e profitul daca produsul se vinde cu 10 lei si il cumperi cu 5.
Chestii de gen, nu mizeriile alea pe care nu le-am folosit ever in 20 de ani.
Liceul mi-a deschis ochii la chestiile misto din literature universala, m-a invatat IT, m-a invatat sa fac diferenta intre o carte citita in engleza si aceeasi carte tradusa.
Si totusi, raman 4 ani aproape pierduti cu o gramada de mizerii
@ Alin
Se face literatura universala in liceu, sau doar scriitori de mana a coispea gen Eliade si Sadoveanu care au plagiat carti bune? Adica eu nu imi amintesc nimic de literatura universala in liceu.
@Vinil – Eu am facut la engleza Shakespeare, Orwell, etc.
La limba si literatura romana… in principiu doar de-ai nostri.
Am avut norocul de profesori care nu au respectat strict programa si ne-au predat si altceva.
De acord cu tine, doar ca nu se-ntampla in viata asta. Nicaieri. Ar beli pula profii fara meditatii si alte balarii gen fonduri alocate, manuale, culegeri and stuff. Doar sa incerci sa urmaresti firul unei edituri titrate/aprobate si vezi cum ajungi mai pe la majoritatea profesorilor mai mari in judete. Si de la aia se da vorba in judet… hai ca intelegi.
E interesant (aiurea…) cati copii intra pe site-ul asta si intreaba ceva de genul “Ce sa fac cu viata mea”
===
Editat: posibil, dar nu permit linkuri catre aia. Nu doresc sa am de a face cu audienta lor.
Problema nu e ce se studiaza, ci cum – iar asta se aplica la aproape toate materiile, daca nu ai un noroc absolut incredibil (norocul de a avea profesori cu adevarat inteligenti/buni).
Nu este o problema cu Sadoveanu sau cu operele lui. Problema e modul in care-ti sunt predate. Uite, 99% din oamenii cu IQ-ul mai mare decat temperatura camerei (in Celsius) pot sa-ti spuna ca Sadoveanu este incredibil de boring si de retardat si de irelevant. Si au dreptate. Dar “operele” lui contin niste lectii foarte utile, unele care au fost valabile timp de secole si vor mai fi valabile timp de secole. Ia de exemplu “Neamul Soimarestilor”, acest rahat sinistru care se dadea aproape mereu la examene. Si vine un profesor de limba romana si-ti behaie acolo de onoare, dreptate, pulamea-uri irelevante. Iar elevii casca de-a dreptul violent. Dar imagineaza-ti ca esti la ora de romana, ai 13-14 ani si vine domnul profesor Manowar si-ti prezinta “relatia” dintre Tudor si Magda, dupa care iti explica in ce fel e asta relevant pentru tine. Ca poate ar fi bine sa stii de la 13-14 ani ca in viata e plin de oameni care asteapta cu mainile intinse sa fie salvati de tine, dar care nu te privesc cum ii privesti. Pentru ca orice ai face si orice ai spune, vor fi mereu diferentele. De clasa. De avere. Vor fi mereu diferentele alea care te vor trage inapoi. Crezi ca la varsta aia ti-ar putea fi utila sublinierea asta? Crezi ca te-ar putea scuti de niste neplaceri mai tarziu? Eu cred ca da.
Sau ar putea sa-ti spuna despre despre lectia din Fratii Jderi – cand plm, degeaba ii salvezi tu viata fiului de domnitor, ca daca din intamplare zdreanta pe care vrea ala s-o reguleze e indragostita de tine, ai belit pula pana la cotor, pentru ca lust > honesty. O alta lectie utila, as zice eu.
Ia Moara cu Noroc a lui Slavici. Alt cacat absolut boring. Dar crezi ca daca domnul profesor Manowar (e doar o gluma, nu o lua prea in serios) ti-ar sublinia cateva lectii de-acolo ti-ar putea fi utile? Cum ar fi:
– o sotie/iubita isi pierde usor respectul pentru tine, daca nu esti barbat. Iar cand isi pierde respectul pentru tine, i-l ofera altuia – si nu doar respectul, nu-i asa?
– ca batranii poate le stiu pe-ale lor, dar cu cat inaintezi in varsta, cu atat e mai improbabil sa mai vrei sa-ti asumi riscuri, sa pornesti intr-o aventura, asa ca sfaturile lor nu ar trebui sa atarne FOARTE GREU la cantar.
– ca mentalitea poporului este “sa stam aici fericiti in saracia noastra, ca nu iese nimic bun daca incercam mai mult” (si-n sensul asta se poate face o paralela si cu aia care au plecat din Romania si aia care au ramas, cu “conflictul” dintre ei si dintre ideile lor)
Crezi ca ti-ar putea fi utile lectiile astea inainte de-a termina liceul? Pentru ca eu cred ca da.
Ia apoi istoria. Pentru ca ti se baga pe gat Stefan cel Mare si Mihai Viteazu si Avram Iancu, vai, eroii! Si casti plictisit incercand sa memorezi date irelevante, Podul Inalt si Podul Dwarf si Calugareni si Calugariteni si alte alea. Dar daca domnul profesor Manowar ti-ar spune “privind inapoi la Stefan cel Mare, putem observa ca pierderile au fost suferite – integral! – de catre moldoveni, in timp ce beneficiile (o Europa ferita de otomani) au mers la altii; in plus, nepotismul caracteristic populatiei a dus la instaurarea unui domn incapabil dupa moartea lui S.c.M, asa ca Moldova a sfarsit oricum platind celebrul tribut. In acest sens, putem invata ca nu conteaza doar legea pumnului, ci sunt mai importante alte calitati si alte avantaje – cum ar fi o diplomatie reala si/sau niste negocieri cu partile implicate; putem sa ne intrebam daca nu ar fi fost mai inteligent din partea lui S.c.M sa le permita turcilor sa treaca prin Moldova – in anumite conditii si contra unui anumit cost suportat de catre Inalta Poarta; de exemplu, renuntarea la orice pretentii cu privire la plata unui tribut – pentru ca NU in Moldova aveau ei treaba, la drept vorbind. Dar S.c.M nici macar nu a incercat asta, pentru ca turcii aveau o alta religie; asta in ciuda faptului ca restul tarilor crestine nu ajutau deloc, iar tara lui sfarsea platind costul – in bani si in vieti pierdute”.
Crezi ca astfel de lectii ti-ar putea fi utile?
Nu vine nimeni sa-ti spuna ca Avram Iancu i-a pus pe romani sa crape in batalii pentru austrieci, ca apoi sa ia pula. Si el si romanii, adica. Nu vine nimeni sa-ti spuna ca uite, niste chestii trebuie negociate INAINTE si trebuie sa iei plata tot inainte, ca la curve. Ca pe urma s-ar putea sa primeze interesele altora.
Nu vine nimeni sa-ti spuna ca Mihai Viteazu i-a bagat in robie pe tarani pentru ca-i era teama ca altfel il lasa balta boierii. Vin in schimb sa-ti spun ca “a unit tarile romane, prima unire, herpaderp”.
Nu vine nimeni sa-ti spuna ca in timp ce domnitorii straini se casatoreau strict pentru aliante politice si plm, aia romani luau ce-aveau chef sa futa – asa c-au ramas in urma cu niste secole. Ca deh, altfel iti crestea tara cand luai inca un principat ca zestre…
Si-as putea continua si cu restu’ chestiilor de real – stiu si eu, matematica, fizica si chimie. Toate predate ca o pula. Mi s-a vorbit despre lucrul mecanic de-am obosit. Dar niciodata nu mi-a explicat nimeni la ce-mi e utila formula aia – ceva concret, asa, ceva ce-as putea face si eu. La fel si la matematica. Derivate si integrale cat cuprinde (si nu stiu nimic din ele), da’ nu mi-a explicat nimeni niciodata la ce mi-ar putea fi utile (cu exceptia unui profesor de matematica; ala mi-a spus ca as putea calcula traiectoria unei rachete care sa aterizeze pe Luna; cred ca putem fi de acord ca nu e cel mai bun exemplu si nu e cel mai bun mod de a face un elev sa fie brusc interesat de asta).
Nu vreau sa insist pe tema si sa scriu un comentariu (si mai) lung, asa ca inchei subiectul. Ideea ramane: problema nu e CE se preda, ci CUM se preda. Te duci la ora prost si pleci tot prost…dar si plictisit.
Cat despre literatura romana, sa suga pula. Are doua parti: aia copiata (si mizerabila) si aia doar mizerabila. Romania n-a avut in veci un scriitor macar semi-decent. Si nici nu cred ca va avea vreodata.
Lucru mecanic = oricarei chestii care se misca (piston, piatra, electron) ii trebuie o anumita cantitate de energie sa se miste. Eh, cam ala e lucrul mecanic. Asta asa, grosso modo. Cuvinte cheie: energie, miscare.
E ceva mai putin abstract decat pare. Da, e o chestie care debusoleaza elevii.
Asta asa, daca mai e nevoie…
Am inteles ca acum in clasa a IX-a se face… optica?
Departe de a ma umfla in pene, dar exista o legatura destul de clara intre: lucrul mecanic, integrale, poate si derivate avand doar anumite date (gen sampleuri de viteza). Nici mie nu mi-a explicat-o nimeni si ma indoiesc ca exista oameni competenti acum prin invatamant sa-ti predea unificat matematica cu fizica si chimie, poate si alte materii. Eu unul as putea fara mari probleme daca mi s-ar cere. Ideea e ca am avut noroc ca-mi placea fizica si in clasa IX a trebuia sa stiu derivate/integrale (olimpiada) si mi s-au aruncat o gloata de formule pe care sa le invat fara sa gandesc. In vreo 2 zile, cu cateva foi mazgalite, aveam demonstratii foarte putin riguroase la toate acele concepte. Dupa ce ai inteles ce-nseamna, n-ai cum sa mai uiti. Da, uiti tone de formule de derivate si integrale dar stii clar ce inseama, cand se folosesc (derivata ~= impartire, integrala ~= inmultire). Cand am vazut cum mi s-au predat la matematica (dupa aproape 2 ani) imi venea sa sparg tabla. Cand i-am explicat unui coleg cat de cat interesat nu i-a venit sa creada cum e sa pricepi o lectie infecta in <5 min pusa intr-o jumatate de pagina.
La fel si la chimie, profa se chinuia sa egaleze un rahat de reactie redox si deja toate regulile chimiei erau sortite failului. Nu o condamn, chiar era competenta, ar fi culmea sa invete tot rahatul ala pe de rost cu tot cu coeficienti. Cand vad dimensiunea dezastrului bag un sistem cu vreo 5 necunoscute si ii dau coeficientii instant. Ii explic ca ce e pe acolo e matematica, ea da din cap si imi spune nush ce regula care te ajuta, regula care dupa 2 minute m-am prins ca tot de la mate vine, doar ca o gresise putin uitand nush ce coeficient pe la oxigen sau plm. La laborator femeia aia era imbatabila.
Sa nu mai zic la facultate cand a venit una pe la algebra liniara (parca?) si babaiatule turna aia table dupa table in A250 prin corp electronica si eu turbam cand nu intelegeam de zici ca avusesem memory erase inainte de curs. Ma duc la un olimpic la mate (singurul din seria noastra de luzari) si-l intreb ce pula mea vrea sa spuna aia. Asta ridica socat din umeri cu o fata scarbita. Ma duc dupa curs acasa si intru pe OCW pe netul din regie (probabil am socat adminii din roedu neffind pe dc++, kazaa, e-donkey sau pornete) si dupa 1 ora de vizionat o injur pe aia cu castile pe urechi de se uitau colegii la mine ca la retardati. Era banal, doar ca vita aia turna efectiv teorie de parca avea plotter in mana dreapta sa-i fut cristosii si toata facultatea ei de matematica.
Acum sa nu ne cacam pe noi, astea nu-s probleme tipice .ro, sunt globale. Doar ca in alte locuri ai si optiunea sa alegi sa platesti pentru a beneficia de ceva calitate. Aici, iei pula sau faci tu, pe barba ta. Da, e ieftin aici, dar si calitatea e direct proportionala cu cheltuiala.
@Ac_dc
Optica-i geometrie 90%.
@Dan
TLF = Tehnici de Laborator Fizica se facea la mate-fizica (acolo am fost). Plan inclinat (coeficient de frecare cu si fara lustruire), lumini pe la optica, niste semi-failuri pe la termodinamica (cu presiunea gazului), curent electric si cred ca mai sunt cateva. Chestia aia cu incarcarea electrica cand invarteai o curea si daca puneai mana te curenta elegant sau iti tragea parul – mega fun.
Si eu vorbesc de Dragnea city inainte de 2000. Ma astept prin licee din B sa se fi facut ceva mai serios ca la olimpiada de fizica TR-ul meu drag se batea pe ultimele doua locuri pe tara.
Nu e explicat in manual direct, dar, am mai zis, manualul din clasa XI de analiza are niste exemple misto la derivata (vezi pe manualul.info). De ce? Pentru ca e scris de oameni cu tangenta cu ingineria (Stanasila, – prof la UPB – Calculatoare), care au priceput ca matematica tratata izolat e inutila.
Manualul de a XII a (tot de acolo) e praf (scris de teoreticieni, matematicieni puri); e o aberatie sinistra din care daca nu intelegi la ce foloseste scuipi, injuri si ignori ca “oricum nu intelegi la ce iti foloseste”.
Am mai zis cum am reusit sa inteleg, s-a nimerit sa ma calific la olimpiada la fizica si mi s-au dat derivatele/integralele/ecuatia de gradul 2( cu minim, maxim etc) pe post de “teorie necesara”. Cum nu mi-a placut in viata mea sa tocesc am ajuns in cam 1 saptamana (in clasa a IX a fiind) sa demonstrez derivatele intuitiv si cat de cat valid matematic, dar nu la nivel de demonstratii riguroase. Similar cu ecuatia de gradul 2 si integralele. Cum mai toate problemele te cam purtau in taramul practic am cam priceput cu ce se mananca notiunile astea matematice. Sa nu se-nteleaga ca am facut ceva la Piatra Neamt atunci (na, acum imi stie lumea si varsta cu putin efort). Singurul lucru cu care ne-am remarcat e ca am luat toti cam ultimul loc, exceptie facand o tipa de clasa a 8-a care a luat premiul 1 sau ceva pe acolo. Mno, cand ajungi sa-ntelegi abia la olimpiada ca daca n-ai auzit de nume gen Uliu sau Corega ai pornit cu un handicap masiv (ca Usain Bolt cu 50kg in spate). Aia erau cei care faceau multe subiecte si mi-au ramas intiparite numele astora 2 ca dupa aia eram fascinat de toate nebuniile de probleme create de respectivii – probleme practice, de bun simt, care te pun sa gandesti in termeni de fizica si nu in termeni de “care-i formula aia?”.
Partea buna sa fii olimpic? Nu veneai pe la ore, erai scuzat, ca, haha, te pregatesti, nu neaparat ca invatai, dar nu veneai la ore.
Sa vezi cum e cand ajungi in lotul olimpic si dai bacu’ la sesiune speciala, respectiv iti alegi la ce facultate vrei sa intri. Ultimele cateva saptamani de a XII-a au fost relaxare totala (trebuiau sa-mi incheie si mediile mai repede ca sa pot da bacul in avans), din pacate nu aveam cu cine sa petrec ca toti erau terminati cu bac si admitere.