“O viata linistita”
Citeam un comentariu de-aici si zicea autorul:
Draci, de la case la masini la vacante la ce vreti voi, orice cuplu de 2 X mediu pe economie (care bate inspre 28-30K/an – deci nimic surprinzator, daca nu ma insel) are o viata linistita. Dar depinde de cat de educat, organizat, calculat, priceput esti.
Discutia de-acolo e lunga, interminabila si niciodata nu vom fi (cei de pe baricade) de acord. Asta e clar. Niciodata nu o sa vad eu lucrurile ca Orbu la capitolul ala. Si asta e. Nu-i o tragedie, putem bea o cafea in liniste si fara a fi de acord la toate capitolele. Dar ma gandeam la comentariul ala si treaba e ca, desi e aproape adevarat (ca poti avea o viata linistita intr-un cuplu in care fiecare castiga 28-30k), sunt doua mici probleme cu asta. Ma gandeam ca merita un post.
O viata linistita…pana cand?
Pai, cam pana la prima chestie mai iesita din comun. Atentie, nu neaparat nasoala, ci doar iesita din comun. Nu vin neaparat cu “e ma-ta brusc bolnava si are nevoie de operatii si plimbari pe la spitale prin alte tari”. Ca aia-i nasoala. Dar eu vorbesc de “iesita din comun” sau, mai bine zis, iesita din…tiparul cotidian.
Da, e OK cu 2 * 30k. Dar…daca ramane nevasta-ta gravida? Mai e OK? Pentru ca urmeaza cel putin 4 ani in care ori platesti daycare (gen 1000 pe luna) si salariul nevestei ajunge la sub jumatate, ori sta nevasta-ta acasa si atunci salariul ei ajunge la zero. Si uite, brusc…nu mai e OK. Si aia-i doar treaba cu daycare (echivalentul din Romania ar fi cresa, cred). Dar mai sunt si altele. Scutece. Lapte. Haine. Diverse chestii legate de medicina and shit. Si apoi oriunde mergi e cu x3 la nota de plata, nu mai e x2. De la hotel la restaurant la whatever. Nu intru in discutii pe tema “nici nu mai poti merge la o terasa pentru ca…”, ca alea fac parte din alte capitole. Vorbesc strict de bani acum. Si nici cu locuinta nu mai e chiar la fel, mai ales daca stai cu chirie. Ca in cuplu stati OK si la 1 bed (sau chiar studio, daca e caliceala), dar cu copil hai pa si la revedere cu glumele astea.
Mai e OK cu 2 x 30k? Parca nu prea. Parca-parca pe undeva nu mai e in regula…
Dar daca ramane gravida si-ti pierzi jobul? Mai e OK? Ca se poate intampla.
O viata linistita nu e de ajuns
Treaba cu viata linistita e ca e faina. Dar…nu e de ajuns. Nu pentru noi (adica pentru migrants). O viata linistita cu 2 x 30k e OK pentru un englez casatorit cu o englezoaica (si nu pentru toti, doar pentru cazurile bune). Care sunt cazurile bune? Alea in care ajungi sa mostenesti diverse. Ca toti au ceva bunici/matusi. Mai mostenesc si ei la 30 de ani un sfert dintr-o casa. Nu-i mare lucru, da’ un sfert de la sot, un sfert de la sotie, se cam aduna de-un avans baban. Si no problem. Si daca au un copil sau 2-3, au in tara vreo doua perechi de bunici capabili sa ajute (plus prieteni, plus alte rude – frati, alea). Mai pupa si ei nitel ajutor din cand in cand. Nu-i totul pe baza de platit babysitter, inclusiv o amarata de iesire la cinematograf.
Dar pentru un cuplu de “straini”, lucrurile nu stau chiar asa – din motive evidente.
Nu, n-ai rude doritoare si capabile sa te ajute. Nu, nu ai nimic de mostenit de nicaieri. Cel mult vreo parte dintr-un apartament dintr-un oras din Romulania. Dar e mai probabil sa mostenesti fix pula – ca mostenirea aia ai primi-o de la bunici (Cand ti-ar fi utila). De la parinti…mai incolo, spre 50 de ani sau plm, cand e cam tarziu sa te mai ajute cu ceva. Ai fi mostenit si de la bunici, da’ cumva…cam toti au fost faliti sau au fost C.A.P-iti sau sau sau. Plus ca-n vremurile alea, n-au apucat sa stranga prea mult cei mai multi. Iar daca au strans, au si facut vreo 8 copii, de te-alegi cu pula-n brate si vreo doua beri.
Nu, n-ai luxul ala. Si, la un anumit moment, iti dai seama ca nici copiii tai (daca-i faci, desigur) nu-l vor avea daca nu rupi tu lantul, daca nu iesi tu din cercul ala vicios. Intelegi ca daca nu faci nimic, pentru ei va fi si mai nasol. Ca, de bine, de rau, tu ai putut pleca intr-o alta tara, unde sa castigi x2-3-4. Da’ ei de-aici unde-ar putea pleca sa castige de 4 ori mai mult? Pe Marte?
In concluzie
Da, poti trai foarte linistit (pana la nasoale) cu 2 x 30k. Dar aia daca te gandesti doar la tine si daca esti convins ca nu se va intampla nimic nasol. Si nu e neaparat rea gandirea asta pe modelul “nu am nevoie sa ma dau peste cap”. Ca presupun ca o viata linistita nu strica. Una de-aia in care te doare-n pula de sefi, promovari, joburi, salarii, bonusuri. Iti iei un job care-ti place si traiesti facand ce-ti place. Ca de banii aia, gasesti ceva care sa-ti placa. Da’ treaba e ca daca te gandesti nitel mai mult la situatie, descoperi ca .. trebuie sa tragi mai tare. E blestemu’ romulanului – are de facut cincinalu’-n 6 luni, ca “asta e”. Pentru ca bunicii celor doi n-au adunat prea mult. Parintii lor nici ei n-au putut sa adune prea mult. Si-atunci sunt doua variante: aduna ei sau … cresc si o alta generatie care are de facut cincinalu’-n 6 luni.
Cam asta-i treaba cu viata aia linistita. E misto, e exact cum o vedeam in seriale cand eram mai pustani (Melrose Place si alea). Tu fara griji. Nevasta fara griji. Nu va agitati pentru nimic. Nu va pasa de nimic. Dar e o mica problema: exact ca tot ce-am vazut noi mai misto prin serialele…genul ala de viata nu e de nasul nostru. Nu-i pentru noi. E pentru aia care-si permit sa leneveasca.
Asa ca stingem televizorul si mai cautam cateva oportunitati. N-avem timp de-o viata linistita. Iar daca am avea timp, am afla care e adevarul: suna misto visul american, dar nu-i pentru middle class, iar lumea s-a schimbat si fosta clasa de mijloc e noua clasa de saraci.
Diii, Batore…
Sefu’ la trib, o chestie pe care nu am inteles-o e fix legata de viitor (si nu, stai sa ne intelegem, am zis ca e ok cam cum ai zis tu ca te-ai multumi cu 36K/luna – parca). La un moment dat.
Viitorul tau (si al copiilor) nu il faci doar din salarii. Remember FSTE & Co (haida de, Londra, bursa, draci-laci)? Ne jucam pe procente anuale, dar, daca faci nitel calcule, observi ceva diferente majore. Logaritmice, as putea zice.
Haida, de, nu’i dracul chiar asa de negru. Daca te duce bibilica…
P.S. Subscriu temei cu aranjatul casei vechi pe cont propriu. Mi’e ca este cea mai buna alegere.
Ieri n-am avut timp sa imi pun telefoanele la incarcat. Stiu ca dureaza 30 de secunde, daca esti handicapat si nu poti in 10. Azi am scris doua comentarii si s-a terminat distractia pe ziua de azi, cred, c-am baut cafeaua.
Asta relativ de viata linistita. Hint: nu ma alearga nimeni.
Cu 30k eurolire pe an traiesti ok, linistit, si daca nu te-ntinzi aproape de cat consumi, iti ramane ceva si de evenimente neprevazute, sau poti sa platesti asigurari, plm, tre’ sa traiasca si aia din ceva.
Nu prea ai bani de FTSE la sumele astea, doar daca mananci carton.
Tot poti sa faci cateva chestii daca nu esti mana (prea) larga si n-ai gusturi scurte.
Fara rata la masina noua in leasing, fara figuri cu “Mercedesu’ nou e masina de secretare”, ca poti foarte bine sa conduci si-un junghi de 1000 de euro/lire daca ai nevoie, sau deloc daca ai alte mijloace, fara rate la frigidere si schimbat mobile si dracu stie ce-ti mai trece prin cap, fara iphoane si alte gadgeturi scumpe, in principiu, fara sa achiesezi la consumerism.
Daca poti sa faci asta constant, copiii tai tot n-or sa aiba, poate, case deja platite si facultati nu stiu pe unde, va trebui sa munceasca si ei ca si tine, iar daca nu fac eforturi majore ei, va trebui sa se multumeasca si ei cu o viata in acelasi stil, dar cred ca merge.
Eu m-as cam plictisi. Altora le place.
? plm, uneori mă pun la umbră si zic ca zac linistit acolo pana la sfarsitul zilelor. Da cum fac asta, doua ganduri am…vagoane de cartofi prajiti mancati dimineata la pranz si seara si cea mai crunta perioada, anii 90 cand m-am dus la scoala incaltat cu o pereche de basheti ai lu mamaiemea, ca economie de piata…Nu prea poti sa traiesti linistit in conditiile astea
Eu nu as putea avea viața liniștita din cauza caracterului, deci nu se pune problema. Alții in schimb au viața liniștita pana și in România cu 30000 lei/an. Nu cred ca tine de educație, ci mai degrabă de ambiția personală.
O viata linistita, oricum ai pune-o, inseamna stagnare. Si, in general, doar cei care au renuntat sa mai lupte, prostii, idiotii, vin cu slogane de genul “o viata fara griji/linistita”, “nu vreau sa ma stresez” etc.
Doar cand vezi sintagma prin reclame te prinzi ca e un gunoi. Nu de alta dar ideea asta e amplificata mediatic, unde se prezinte aproape exclusiv exceptiile, si induce o stare de visare, o stare-n care trebuie sa fii fericit ca a fost mancarea buna la pranz, ca ai gasit 5 lei pe jos samd – nimicuri intr-un cuvant.
Nici aia care au bani si fac bani nu au o viata linistita de obicei. Partea proasta e ca tot ce prindem noi din jur sunt exceptiile, pentru ca realitatea nu face rating. Multi pozeaza in oameni relaxati, dar asta nu e aproape niciodata cazul. Vezi pozele din super vacante cu zambetul de sute de EUR sedinta la stomatolog, apoi afli de divort. Traim intr-o lume de prefacuti, lucru amplificat de aceste microscoape gen facebook, televiziune, instagram etc, unde doar partile bune sunt afisate; ca in viata nu e gunoi, jeg, frustrare, lucruri de carat dupa tine, nu, totul e frumos, toti avem masaj intr-un rucsac in spate, permanent dupa noi. Ne frustram cand vedem o poza in mijlocul saptamanii pe nu stuu ce insula, intre niste ruine, dar sa ajungi acolo e nevoie de munca, nu relaxare. Munca e ascunsa, stresul e ascuns, firele sunt vopsite.
Mereu exista un stres, o problema, o nevoie, doar tampitii sunt relaxati, ca nu au la ce sa se gandeasca, ca nu pot.
Viata linistita? Poate in aia de dupa moarte, dac-o fi, ca-n asta nu m-as scalda prea mult in liniste.
Viata linistita poti avea si cu putini bani , depinde de mindset.
cu foarte foarte mare noroc (adica in cazuri de exceptie). am scris mai detaliat, dar e-n moderare.
Cum d-zeu viața liniștită la 2500/luna?
Inseamna ca nu ai inteles ce am spus.
Da, poti sa duci o viata linistita cu o masina de 1000 de lire si salariu de 30k. Pana se fute masina – ca deh, are si ea 10 ani la 1000 de lire.
…si brusc, s-a futut linistea.
La 30k pe an, bursa si FTSE? De unde? De pe credit card, sa poti sa te spanzuri cand scade?
Londra? La 30k? In 2019? Iti raman 200 de lire din salariu dupa chirie si facturi. Da, mai ai salariul sotiei. Dar vezi ca sunt redundancies la ea la lucru si landlordul iti creste chiria, ca nu-i place linistea, vrea si el un pic de Spania. Si brusc ai o viata foarte linistita, ca nu poti porni TV fara curent electric si ti l-au taiat.
Mai dai o mie si cumperi alta. Ideea e sa traiesti cu 30k consumand cca 20, max 25. Ca se poate trai si cu 20. Nu fantastic, da’ se poate.
Nici macar hobby-urile nu le poti face la modul linistit daca vrei sa obtii ceva mai mult decat zgariatul suprafetei in domeniul respectiv.
Pentru absolut orice trebuie sa tragi.
Cum lasi garda jos, cum ti-ai luat o perversa.
E mai usor, mai placut si relativ mai relaxant sa tragi (putin) mai tare, decat sa-ti tot calculezi fiecare miscare.
Nu-i atat de simplu, boss. Am lucrat pe 33k (ok, nu chiar 30k, da’ in prima luna am lucrat doar eu). Da’ asta era acum niste ani, pe vremea cand
se potcovea puricele cuera chiria 700 de lire. Alte vremuri…Stiu ca “se poate” trai si cu 30k, dar ideea ramane. Acum – 2019, adica – esti cam futut la prima chestie. Repet, nu prima chestie NASOALA, ci prima chestie iesita din comun. Masina, dentist, copil, treburi-chestii.Doua treburi:
– ah, da, sigur ca puteti trai linistiti cu 2 * 30k. Daca aveti casa cumparata si (aproape) achitata. Atunci chiar nu-i o problema. Da’ o aveti?
– nu, boss, nu mai dai 1000 de lire pe masina. Dadeai acum 7-8-9 ani. Acum dai vreo 2000 – pe o janghina echivalenta. Problema e ca…30k cam atat inseamna – vreo 2000 pe luna.
@IulianS: Esti putin cam negativist, sincer. Adica inteleg faza cu evolutia e necesara, dar, ca sa folosesc un cliseu la moda, pe patul de moarte nu vreau sa stiu ca mi-am tocat nervii evoluand. La urma urmei trebuie sa primesc ceva la schimb nu? Daca nu pot sa pun pusca jos si sa stau la soare macar dupa 50 de ani what’s the point?
Nathan e in situatia descrisa de tine si e fucked big time. L-a prostit nevastasa sa mai faca si al doilea copil si acum isi cauta casa cu inca un dormitor. Daca nu il faceau si pe al doilea nu era mare panica.
Unii dintre noi am tras prea multe nasoale de la sistem pe vremea cand eram copii de nu ne mai dorim veci pururi sa avem asa ceva. Asa ca de o grija am scapat. Raman altele, dar macar la alea macar putem sa mai bagam o fisa daca nu ne plac.
“O viata linistita, oricum ai pune-o, inseamna stagnare.”
Nu boss, inseamna ca nu te mai fute nimeni la creier si faci ce vrei cu timpul tau. Ok, daca n-ai hobbiuri sau alte ocupatii si stai sa te uiti pe pereti acasa ajungi sa-ti para rau dupa fututul de la serviciu.
Legat de viata traita moderat, eu zic ca se poate atata timp cat sunt evitate chestiile considerate de lux ( vacante scumpe , hoteluri de 5 stele si restaurante de lux, haine de brand, scoli scumpe pentru copii ). Acum nu stiu cum poti evita cheltuielile in cazul imbolnavirile subite ( fara asigurare ) sau alte problem aparute neprevazut. E nevoie de ceva rezerve.
Tot amicii mei de care zic cu shared home and shit, castiga cam asa ( mai putin). Adica sub 60k pe familie.
Rable de mai putin de 1k EUR ( si facut profit la revanzare, lol ).
Strans si bani de platit tot apartamentul din Romania. Nu-i mult, da’ daca poti pune de-o parte >20k lire pe an, cu un stil de viata simplu, asta nu te va ajuta sa iti cumperi prea curand o casa pe acolo, sa zicem, da’ cred ca te-ajuta sa nu fii futut chiar la prima chestie.
Da’ fara restaurante, vacante in Pulilulu si bani risipiti aiurea.
750 a dat cineva pe ultima. Fiat din 2005, diesel, manuala. Motor mic, plateste taxa si asigurare mai putin decat mine. Ce, nu e buna? Pute? Trebe neaparat Mercedes? Ca de mers, merge.
Tata a platit ( in Ro) sub 10k pe rable in 24 de ani: 285 de dolari pe prima ( 8 milioane in ’95), 3300 de eur pe a doua ( 2007, taxa pizdii), 2000 pe ultima de anul asta.
Ia-ti orice rabla noua cu finantare si platesti minim 20k (euro/lire).
Schimbi masina la fiecare 5 ani si platesti minim 50k in 20 de ani. doar in pretul ei. Banii astia daca vrei rable IEFTINE, ca cred ca daca schimbi Mercedesuri la fiecare 5 ani nu scapi sub 80-90k in 20 de ani. Poate nu inseamna mult in UK, da-ti cumperi o casa prin orase din alea de mi-ai aratat tu, nu? Asa, sa ai la pensie.
Nu-i musai sa stai in cea mai bine pozitionata si cea mai misto casa din cartier/ de pe strada si alte etc-uri.
Sigur, eu pot rezona cu unele aspecte, cu altele nu. De aia muncesc mai cu talent.
Varu castiga pe la 30k EUR in Germanistan, iar sotia nu stiu daca mai lucreaza acum.
Are dita-i casa, traieste linistit si nu are drame d-astea cu chestii neprevazute. Cand se intampla le plateste.
Nu poti plati neprevazute, daca nu le prevezi deloc in buget si traiesti la limita.
Daca esti rezonabil, si iei in calcul ca se pot intampla niste chestii iti reduci stilul de viata sa le faci loc si alora. Daca nu, nu.
Eu nu sunt avocatul niciunui stil de viata. Dar uneori sunt obosit si stau asa de bine tolanit pe un scaun in gradina ca nu m-as mai ridica de acolo multa vreme.
Doar ca dupa ce trece o vreme de cateva minute, sau pana ma odihnesc mi se pare c-am stat prea mult pe loc si parca-mi vad sfarsitul vietii in care nu fac nimic si ma sperie, asa ca o iau din loc.
Si dupa ce ma pun iar pe munca, ca munca e naspa, ma ia iar un gand ca pentru ce pula mea fac asta, nu era mai bine tolanit? Da gandu’ ca e doamna cu coasa la colt si n-am apucat sa fac si [XYZ] ma mentine in miscare.
Dar cred ca la un moment dat o sa mi se rupa pula, o sa predau stafeta si-o sa imi vad de prins peste si futut muste. Ca pe zi ce trece nu prea mai simt satisfactii materiale, decat daca cresc costurile cu ordine de marime. Iar asta e o problema cu mine, nu cu lumea. Si cat pula mea sa si muncesti.
Pula mea, eu discutam la modu’ “masina de 10 ani”, tu ai ridicat (de fapt, coborat) stacheta la 14 ani…diesel, manuala…si daca mai merge masina, in curand n-o sa mai poti merge cu ea.
Ma rog, sunt si treburi de-astea. La o adica poti lua un peugeot din 2003 in 200 de lire, de ce nu…
Da, pula mea, daca are deja locuinta acolo si e achitata….presupun ca e ok si cu 30k. Dar e un “daca” destul de mare in ziua de azi.
Dai rata la Mercedes 750 pe 2 luni? Dai. Si daca aveai ceva ieftin plateai in 3. Tipul o are de 6. Eu nu zic sa-ti cumperi Fiat din 2005, dar daca te doare in pula, n-ai nicio treaba cu costurile.
Nu e achitata. Are rata vreo 1200. Dar e ditai casa , intr-un oras/ sat nesemnificativ ( adica il cauti pe harta daca auzi numele) , a impartit-o apartamente ( el locuieste in unu), iar chiriasii din restul platesc cam toata rata. Un fel de FTSE 🙂
Eu n-as putea trai linistit asa. Lui ii place, e mai sociabil . Petreceri, unde-s multi puterea creste, merg toti la lucru cu una doua masini. Etc. Nu conduce, are o rabla de 7 locuri pe care o conduc ceilalti pe rand, casa e misto, sa ai party pe fiecare saptamana presupun ca e misto, casa se plateste, banii vin, trebuie doar sa mergi pe drum.
Il doare in pula daca da firma unde lucreaza faliment, gaseste altceva de facut ( au mai dat) , ca nu e contopist. Nici nu are un stil de viata ridicat de sustinut ca sa se panicheze ca “ce ma fac, daca”.
More like un fel de shared. Dar plm, daca pentru el functioneaza…
Un fel de, da. E un pic diferit, ca e cam ca viata la bloc, pentru el, doar ca-si alege vecinii. Adica are apartamentul lui de vreo 130mp sau ceva – tot parterul, la etajul 1 sunt 2 apartamente mai mici, la 2 sunt camere si bai ( clase sociale :)) ).
Nu se intalnesc toti in sufrageria lui, desi probabil ca se intalnesc si acolo, se intalnesc pe terasa, in curte sau in beci :).
Mie nu mi se potriveste stilul asta, dar lui sigur da, are multi prieteni.
Cum am zis, nu sunt avocatul niciunui stil de viata. Orice merge…
Doar ca pentru stilul meu de viata eu cam tre’ sa m-agit mai mult.
Si-s cam cat de fericit poate un oltean fi. Oricum ar fi tot nu e bine, adica 🙂
“Nu se intalnesc toti in sufrageria lui, desi probabil ca se intalnesc si acolo, se intalnesc pe terasa, in curte sau in beci :).”
Ca la pensiune.
Totul depinde de persoana si modul cum isi traieste viata. Multi traiesc cu 35-40k an amandoi si aia e se descurca ei. Ideea e ca oricum daca castigi mai mult cheltui mai mult si desi pare ca poti face mai multe lucruri defapt te pacalesti singur.
Totusi, trebuie inceput cu inceputul. Si, mie mi-e lene sa caut, pentru ca nu e argumentatia mea.
Viata linistita o ai sau nu o ai. Nu are nici o legatura cu banii. Nici macar nu are legatura cu ceea ce faci, pentru ca posibilitatile X, Y si Z pentru tine inseamna viata linistita, pentru mine nu. Sau invers.
dar. Cand vorbim de viata linistita si imigranti trebuie sa vedem toata poezia. 2 salarii de 30 sunt mici (dar mai mari decat unu de 60). Dar, ce inseamna salariile alea. Ce puteau sa faca, pe aceleasi meserii, in tare de bastina? Ca, daca eu veneam in londra pe salariu de 30 si se mai angaja si doamna pe 30 si stateam asa vreo 2-3 ani, eram mai prost decat prevede legea.
Dar, daca eu in romania eram impingator de matura si ea la fel…se schimba treaba. Da. daca patim vreo urgenta e fututa linistea, dar nu e ca si cand in localitatea de bastina linistea nu era penetrata anal.
Oricum, in continuare ma sperie pretul de la daycare
Mda. Cand pleaca boracul la scoala, la 4 ani, e ca si cum ti-ar creste salariul cu vreo 20-25k pe an…
Dar, mai explica-mi putin. Cum plm isi permite englezul de rand care nu lucreaza pe 600lire pe zi?
Sta nevasta acasa sau gaseste sa lucreze part time si atunci platesc doar 500-800
Dupa ce are copilul 3 ani ( parca ) primesti si ceva ore gratis de la guvern ( dar doar daca lucreaza ambii ) si scade pe la 800-900 pe luna.
In mod normal de aia torna multi 3-4 copii unul dupa celalalt, ca sa stea femeia acasa 6-8 ani si dupa sa mai aiba sanse la vreun job sau sa se apuce de ceva domeniu.
Mi se pare o evolutie necesara. Nervii cedeaza doar daca-s folositi prost sau nefolositi, pe cand daca ai ceva de facut, si-ti place, s-ar putea ca nervii aia sa reziste mai mult, sa evolueze, sa le placa ce altii considera stres/nebunie.
Doar ca dupa ce ai mers in alerta, nu prea mai vrei sa faci asta. nu de alta, dar deja ti se pare lejer, o iei ca pe o provocare. Nu vorbim de subzistenta aici, ci de prosperitate, de urmatoarea provocare, urmatoarea negociere samd.
Aici depinde ce semneaza fiecare; inca nu am ajuns sa fac ceva ce imi provoaca scarba. Ba chiar dimpotriva. E frumos sa iti alegi, e frumos sa ai provocari, e… La mine e clar ca nu trebuie sa fie futai, decat daca esti nebun, ca doar nu ai 10 vieti sa te bagi intr-un job de cacat in care esti “futut”. Daca esti futut esti direct responsabil de asta. Ii vad pe astia si ma amuza persistenta lor in prostie, in a fi fututi. Aia nici nu vor sti sa se relaxeze niciodata pentru ca au ales gresit si nu inteleg oricat le-ai spune.
Aha. Ia sa vina un copil, sa vezi tu ce control ai. Sa vezi atunci imbolnaviri subite, drumuri, cheltuieli. Sa vezi boli de care nici nu banuiai ca te pot tine la pat uneori, si copilul vrea sa se joace si tu te ridici si mergi in 4 labe la el in timp ce vrei sa mai dormi ca poate poate trece combinatia de virus/bacterie la care a lucrat o comunitate de copii.
Sa vezi tu daca nu ai disciplina, daca nu ai antrenament, daca nu ai creierul antrenat ce bine-ti pica din astea.
Relaxare? Aia e la birou cand faci ceva concret, cand ai timp de concentrare. Restul, acasa, in iad, totul e o provocare, jonglerie.
Nu vreau sa para ca viata e un calvar, dar ar fi bine sa ridici nivelul, sa vrei mai mult. Nu de alta dar s-ar putea sa dai un exemplu gresit altfel.
Cu cat ridici nivelul cu atat pretentiile cresc, e fara sfarsit.
In plus la serviciu poti sa fii futut si “pasiv”, numai de ex sa vezi mutrele la cativa si iti vine sa o iei la fuga.
Da, e o problema ca lumea nu se exprima, nici macar minimal, daca ma-ntrebi. A fi futut si pasiv echivaleaza cu acumularea frustrarii. Adica ti-o iei si nu faci nimic pentru ca esti … zen?
Din nou, decat sa fii deprimat de altii, mai bine fii in alta parte. Recomandat e sa nu tii nimic in tine. E cel mai nociv lucru.
@animaloo pai nu prea isi permit. Nathan si-a schimbat telefonu cand i-a dat compania un voucher pentru ca sta de zece ani la ei si si-a luat iphone 6 acum vreun an. Au fiecare lira planuita.
La nasoale, sa nu uitam una si mai nasoala: incapacitate de munca de medie si lunga durata (boli psihiatrice, accidente, cancere). Nu mai poti munci, ba chiar ai si nevoie de ingrijire. Mega-futere. Practic nu exista backup pentru oamenii normali, ar trebui sa ai mosteniri serioase sau fond de rezerva care sa acopera traiul pe… 5 ani?… Se poate si mai rau. Mai te poti retrage in Romania (daca poti face tratament in Romania), cel putin chiria si alte alea sunt mai ieftine. Deci banii nu-s prea multi niciodata, mai ales daca nu ii da pe prostii (sa iti distrugi sanatatea etc). Chiar, la ceva asigurare pentru mizerii d-astea te-ai gandit?
La modu’ general…nu prea isi permit. Sta nevasta acasa si nu mai platesc daycare. Problema e ca la stat acasa ia (o perioada) doar statutory pay, un rahat pansat. Trebuie sa traiasca din salariul sotului. Si de-aia cam juma’ de tara e falita. Nu numai de-aia, dar SI de-aia. Tot de-aia e natalitatea unde e (in groapa, adica).
Bine, nu-i o problema majora pentru toti. Unii castiga bani reali, gen dublu-triplu fata de mine (sau mai mult). Si-atunci ii doare-n pula ca sta nevasta acasa. Asta e, nu schimba Bentley-ul anul asta, csf, ncsf, toata lumea face sacrificii….
Dar englezu’ normal…e futut. Ori asta, ori sunt eu prea prost si nu m-am prins de care-i smecheria la capitolul asta.
@Mano: daca ai un venit super mic, pe familie, primesti cateva ore pe sapt gratuite de la stat. Asta stiu de la rude. Gen 3 zile, 4-6 ore pe zi. Asta pt gradinita (3 ani in sus). Pana la 2-3 ani, nush.poate is ceva subventii de cateva ore si pt daycare. Donno
Insuficiente si nu conteaza, pentru ca e marlanie acolo la cum esti charged pentru asta.
Uite, de exemplu eu il duceam pe-al meu la gradinita la 9 AM si-l luam de-acolo la 6 PM. OK, in teorie ar fi 9 ore. Ah, cate ore imi treceau ei? Pai, 11, desigur. Pentru ca ei erau deschisi de la 7, nu-i problema lor ca eu il aduc la 9. Deci, da, primesti tu ceva ore gratuite (daca ai un venit la care si chiria e o problema), da’ nu te-ajuta prea mult. Tot futut in cur esti. Si nici nu poti castiga prea mult, ca daca sari de…nu mai stiu cat, 50k (cred?), mai primesti pula-n brate. Mi-a explicat sotia la un anumit moment, dar m-a infuriat prea rau cu mizeriile alea socialiste ca sa mai fiu atent. Pe scurt, era ceva de genul “din cauza ca tu castigi prea mult nu primesti reducerea intreaga”.
…si daca femeia ta e platita ca o pula, efectiv nu renteaza sa-i duci la daycare. E mai ieftin sa stea ea acasa cu ei si sa infulece niscai ajutoare sociale in diverse forme.
alea 30 le primesti daca lucreaza amandoi si limita e la 100 de k parca
la 50-60 de k e limita pentru child benefit, nici nu stiu daca se numeste asa macar. Alocatia pe care ar primi-o pana la 18 ani, am impresia. Oricum ii gen sub 100 de lire pe luna, cred
zbagi pula. Aici cu 2X30000sek/luna traiesti chiar decent. Incepi sa ai probleme, ca non suedez, cu 2X20000sek/luna (vorbim de brut, nu de net). Ca suedez poate ai un 1st hand la chirie (nu vorbim de apartament proprietate) si deja se sschimba treaba (gen spre 800 de euro/luna).
Gradinita: maxima e sub 200, dar, la sume d-astea mici cred ca dai 100.
Postnatal: 18 luni.
Deci da. Viata linistita.
Practic, o analiza cinstita zice ca daca esti bogat vrei prin tari d-astea gen US si UK, dar pe sarac, mediu, alde suedia, nemtia te ajuta mai mult
@animaloo, întrebarea nu e dacă ești bogat, ci unde ai șansele mai mari sa ajungi mai sus. Și cam ce implica asta.
Depinde. Poate nu ai de gand sa ramai sarac.
Zic asta pentru ca eu am venit inapoi aici pe 33k, angajat doar eu. Nu era chiar saracie, dar nici departe. Dar potentialul era ..cum era.
Dimpotriva bogatii vor sa o taie din US , UK , de ce ? … taxe
Da, man, Manhattan si Belgravia sunt parasite deja…
..serios?
In romulania o mai cotesti dar in US , UK vorba aia doar moartea si taxele sunt sigure. Stie orbu ce stie.
Taxele nu reprezinta o problema pentru aia bogati. Pentru ca le ocolesc. Ltd, plc, trusts etc. Ii doare-n pula ca pe soarece-n siloz. Taxele sunt o problema pentru aia care nu-s suficient de bogati (aia cu job and shit). Ca eu nu pot sa-mi iau salariul pe trust, cum ar veni. Pot sa-l iau pe LTD, in teorie, da’ in practica hai succes cu luat mortgage asa. Smecheria e sa n-ai nevoie de mortgage, evident.
Pentru aia bogati, taxele sunt doar asa, de amuzament. “Ia sa vedem, cat declar anul asta? Pai, hmm, Manowar a platit 50k…haaaai sa declar si eu 5000 si sa nu platesc nimic pe ei, ca totusi sunt doar 5000”. P-aia-i doare-n pula. Ca n-au de luat vreun credit de la banca. In acte au venituri de ar trebui sa primeasca ajutoare.
Daca ai o problema cu taxele, pur si simplu nu esti suficient de bogat.
Momentan prin Manhattan si prin Belgravia e cam bataie pe proprietatile alea de zeci sau sute de milioane, deci in locul tau nu mi-as face probleme prea mari legate de cum vor sa plece bogatii. Ca nu e cazul.
Sunt pasi diferiti boss. Unde esti bogat si unde ai sanse sa ajungi bogat. Uite, svidan, ca aici lucrez si vazui ceva firme de it, au ceva in lapte sau in apa, nu stiu, dar ruleaza fin la startups. Bah nene, pleaca bajetii cu firmele, au calitate, au produse. Si asa sunt multe tari in europa.
Dupa care te uiti unde is companiile gigante. Avem si noi in europa un sap, un spotify, dar majoritatea is peste balta. Pana si ai mei au fost intai la muedia si acum sunt americani
sunt si oameni care stiu ca nu prea au sansa sa nu ramana saraci. Nush cum sa iti zic, dar la o numaratoare neatenta sunt mai multi nebogati decat bogati. Stii ce zic, nu?
Aia de le-ai zis tu “englezii de rand”.
Da. Cei mai multi oameni sunt imbecili. Stim asta deja.
Treaba e ca in scenariul ala eu vorbeam de aia care nu-s complet retardati. Nu e nevoie sa lucrezi in IT pentru a putea face bani frumosi. Pula mea, am mai discutat subiectul – sunt destui zugravi, instalatori, zidari, electricieni care castiga simtitor mai mult ca mine.
Si poate nici aia n-au de gand sa ramana saraci. Si-atunci conteaza unde te duci si ce potential are locul. Da, e bine ca-i gradinita ieftina in Suedia, da’ cat ia zugravul cand renoveaza casa? Cate case prinde pe luna? Dar dincolo? (UK sau alta parte)?
Ma, doar sa nu mor prost, voi vorbiti de 30k brut sau net?
in general brut, dar vezi ca liviu vorbeste de anual eu de lunar ca seku e 1/10 din euro 🙂
Mult. Foarte mult.
la cum se construieste aici, cred ca destule
fratele amicului suedez ii tamplar. Firma proprie cred. Si zicea ca vrea sa se mute in malta sa plateasca taxe mai mici. Dar suedezul de rand nu prea aproba genu asta de manevre. Is chiar ok cu plata taxelor. Cu ce nu-s de acord? Cu plata taxelor si scazutul conditiilor (stii la ce ma refer)
Problema la suedezi e ca de la un nivel anume in sus devine foarte scump. Si se cam cara. Dar, pentru oamenii prosti e perfect. Pentru oamenii singuri nu prea. Cu un salariu traiesti cam greu.
@Animaloo: pai asa e peste tot unde e socialism, pentru oamenii prosti care traiesc pe bani putini, e perfect, overheadu de management e mic, are grija statul de toti. Mai putin de aia care-s mai sus un pic si in consecinta si gandesc un pic. La aia nu le prea convine, as in spre deloc. Problema fundamentala vine la momentul la care iti dai seama ca stat ca dezvoltarea n-o faci cu aia multi si marunti, ci cu aia mai putini cu initiativa. Intotdeauna a fost asa, inca de la vanatul de mamuti.
De aia in socialismul nordic, incep incet astia s-o vireze catre politici liberale, ca se duce pe pix treaba. Probleme sunt si in Finlanda, si in Suedia si in Danemarca (tot vorbesc aia de reforme pe pensii si sistem sanitar = s-au terminat banii de pomeni). La norvegieni e inca ok ca aia au cross-financing din petrol stil Venezuela, dar nu poti da exemplu de sistem functional o tara de 5 mil de oameni care stau pe un trilion in petrol.
Da, de la un nivel in sus devine foarte scump. Si de aia oamenii nu se mai zbat sa ajunga acolo sau pur si simplu pleaca in alta parte, unde odata ajuns la un nivel cat de cat, daca iei o marire de 10k pe an brut, nu ajung la tine 1k la final. Si tara aia pierde in ambele variante.
@pe sarac, mediu, alde suedia, nemtia te ajuta mai mult
Cu cântec – cel puțin la Germania, la Suedia nu ma bag.
Și aici, chiar și ca baștinaș, daca faci doar ~2000 de iepuroi ad labam chestiile nu-s deloc roze – și se înverzesc din ce în ce mai mult. Da, ai ceva deduceri de impozit pentru kinderi, dar 5-8% din puțin… tot puțin e. Da, se subvenționeaza în draci gradinițele și activitațile extra pentru copii ( depinzând și de land, e drept ) – ceea ce-ți mai da timpi de respiro DAR… deja în multe zone/cartiere/orașe începe sa fie cam riscant sa-ți lași progeniturile în locuri publice. De ce credeți ca pentru prima data în ultimii 25 de ani Germania are bula imobiliara în inflamare?
Și dup-aia vin chestiile despre care ziceam ca încep sa se înverzeasca din ce în ce mai mult. Ca sa dea bine la ecolojie ( și sa umfle buzunarele baieților șmecheri din industria conexa 😉 ) facturile la întreținere cresc voios și constant. Mult peste indexarile care în multe companii s-au dat cu țârâita de ani buni deoarece, oficial, inflația e neglijabila. More – infrastructura Germaniei e buna dar asta are un side-effect aiurea: angajatorii se așteapta ca sclaveții sa faca naveta și 100 de km deoarece… de ce nu?
Și nu e totul. Politica de pensionare a fost schimbata de ceva vreme dar la început nimeni nu s-a prea prins care sunt efectele de ansamblu – pâna când mai nou au început oameni sa iasa la pensie cu firfirei de începe sa fie moda și aici sa angajeze moșulici pe post de portari și paznici de noapte. Mitul pensionarului german care-și petrece jumate de an în țari mediteraneene însorite se risipește încetul cu încetul.
Și ar mai fi dar na ma mai lungesc.
Așa ca da, eu unul aș împinge chiar mai departe concluzia articolului: inclusiv ca și baștinaș începe sa fie o problema daca ești pe salariu prea aproape de minim. Nu mai vorbim de emigranți – unde lucrurile nasoale sunt chiar mai multe decât cele menționate.
Ce spui tu e valabil pt oricine care incearca sa nu fie sarac. Casa ta nu il va ajuta cu fitu pe nimic, daca nu o iei pe a doua si o platesti pt el. Pt ca nu plata casei tia afectat tie viitorul in Romania, nu casa parintilor tai cel putin. a doua casa tea rupt, a ta. Si degeaba ar avea fitu a doua casa, daca ar fi un prost. Ar fi incapabil sa plateasca in timp taxele si ar ajunge sa o vanda si sa o pape. da, esti generatia de heirup, pt ca venim din comunism si saracie, gen parinti prosti de Cinstiti, dar in saracia aia, educatia a facut diferenta, era dna inginer versus dna spalatoreasa cand scoala era gratis.
Singurul lucru imp dupa parerea mea e educatia. Educatia iti da puterea sa zici “nu” la niste chestii, educatia iti da puterea sa nu te pierzi oriunde te duce viata. cand nu era mancare, mama lua 2 carti, una mie, una lufratimiu. Sa nu ne certam, sa avem ce citi si ne dezvolta gandirea si imaginatia. Aia facediferenta. Aia, si puterea de a face lectii cucopilul cand esti rupt, rabdarea sa il educi etc, morala si alte chestii teoretic fumate, dar care practic fac diferenta intre om si animale.
Nu-i prea inteligenta comparatia.
Nu m-a ajutat cu nimic casa alor mei pentru ca … era in Romulania. Unde orice-as fi facut, n-as fi putut schimba prea multe (pentru mine). Ca joburile erau cum erau (sau nu erau)…salariile erau cum erau (gen mici si cam la negru) si tot asa.
Ah, daca aveau casa in UK? M-ar fi ajutat. Cam mult. Pentru ca pula mea, conteaza putin cam enorm daca nu ai de platit chirie in primii ani de munca. Ca ai la 23-25 de ani avansul pentru casa ta fara sa trebuiasca sa futi zeci de mii pe chirie. Aia din munca ta, fara sa fie nevoie sa-ti dea ai tai ceva. Nasol, nu?
Da. Cam pute. Celor care nu au Mercedes le este mai usor sa suporte putoarea decat sa traga mai tare.
Cu cat ai pula mai mare si esti mai expansiv, cu atat poti si faci mai multe, tintesti tot mai sus, obtii tot mai usor ce doresti, alegi ce e mai bun pentru tine, esti tot mai relaxat, mai sigur pe tine, proiectezi o imagine de succes, deschizi cu usurinta usi, iti faci relatii, esti respectat, pamantenii iti aduc ofrande, ploua din toate partile cu de toate. E reactie in lant.
Cu cat Mercedesu e mai bengos, cu atat iti e mai bine. Cu cat te resemnezi mai mult, cu atat obtii tot mai putin. Plm la omu slab nici scula nu-i merge.
Nu, astea nu inseamna ca daca iti vinzi casa si iti iei Mercedes iti vor merge toate din plin. Mercedesul de unul singur nu face nimic.
Nu fetisisez masinile. Doar ca am observat in timp anumite treburi.
Cand cresc pretentiile tragi mai tare pentru a le sustine. Cu cat tragi mai tare e cum spune Iulian, te obisnuiesti, devine tot mai usor cu trasul, devii priceput.
Faptul ca nu neam nascut toti printi e una. Aia nu inseamna ca parintii trebuiau sa se ne lase la bunici si sa fuga in Germania etc ca sa faca munca de jos ca sa fim nemti. sunt nemti si englezi care sunt niste ratati cu toate sansele lor. romania nea dat dorinta sa facem mai mult. Daca nu eram romani, poate eram o generatie de pastilati pe beneficii.
Ceea ce face diferenta, again, e educatia si cum ne sustinem unii pe altii. Sunt copiii in romania care mor de foame pt ca nu e nimic de lucru in zona aia, nu au bani si educatia sa plece, parintii muncesc cu ziua la camp, dar muncesc si nu siau abandonat copiii, care inca merg la Scoala.
Romania nea dat cate ceva, pe ici pe colo in punctele importante.
Mbf trolleaza fin, scrie ca ce importnata e educatia dupa care niste tia si nea de te impusca ochii.
@magul: prietene, esti prost. Mai era o fraiera ca tine pe care o chinuia grija de mine si de cum scriu. Am mai multa scoala ca tine, am telefonul in alta Limba, mi-e greu sa bag cratime. Educatia e imp, ptca daca o aveai, recunosteai un om educat din idei, nu din spelling.
Ma io cu cat citesc mai mult imi dau seama cam care-i motivul pentru care mobila la mansarda te face fericit. Hai sa fim seriosi, ca de la un punct incolo tot ce ne diferentiaza e care are bani sa-si ia elicopter, altfel nu se schimba lumea din jurul tau, se schimba doar “pretentiile” alea umflate cu gaz de sonda.
Acu vreo cativa ani am iesit din cursa aia cu “pozele mele de facebook sa fie mai misto ca ale tale”. Si n-am iesit ca eram eu pe bune in ea, doar onor jumatatea ailalta. Brusc mi-am dat seama ca atata timp cat nu te taie nimeni in somn, nu sunt gandaci si mancarea nu te baga in spital, hotelul de 30 de euro pe noapte e al dracului de la fel cu ala de 150.
Si brusc s-au diversificat optiunile. Nu mai pun ca pizdele la 21 de ani nu prea le vezi in ala de 150 si mie babele nu-mi surad.
Pana acum cea mai buna vacanta a mea a fost aia in care am dat 10 dolari pe zi facand cabotaj pe-o coaja de 20 de picioare pe unde-a’ntarcat L.Cohen copiii in Grecia. Daca zic Grecia la mine in birou se intorc capetele a scarba ca nu-i Koh Samui, desi e nitica diferenta intre experiente.
S-au spus truismele astea si mai sus, da “linistea mea” la pensie e diferita de “linistea altuia” si mai conteaza si ce te mobileaza la mansarda.
Da, probabil n-o sa am 2 case platite in viitoarea tara adoptiva pana la pensie dar unde planuiesc eu se aterizez n-are progenitura decat sa stea singura in casa aia prima, ca eu imi inchiriez o bojdeuca in primul fund de lume si citesc ce mi-a mai ramas din Milton in timp ce mai dau de mancare la capre…
Sunt constient ca am plecat prea tarziu in cursa ca sa mai recuperez ce-au pierdut doua-trei generatii de familie in comunism, dar sa dea naiba daca n-am sa capitalizez educatia si jurnalele alea cu tutoriale de stoicism din anii 50, ca dau bine. Si pe langa stalinism, mi-e rusine sa fac vreo comparatie.
Avem din pacate impresia cand ne apropiem de andropauza ca impartasim acelasi sistem de valori cu generatiile urmatoare, desi pentru ei asta nu inseamna mare lucru, ca s-au nascut in ele.
Daca n-am bani sa-l trimit pe fiu-meu la pension sa-si frece coatele de aia cu state vechi, pot macar sa-l construiesc sa fie mai om ca tat-su si mai vede el dupa.
Ti-a lipsit mersul la scoala la orele de logica, care ne ajutau sa gandim corect. Noua celor care traim cu tastatura in alta limba, nu ne-a mai ramas decat sa raspundem la acuzatiile unor frustrati care vor sa ne invete gramatica si nuante. pace voua.
Habarnam: corect
@Mbf
Avand in vedere meseria @Magului, aia cu “am mai multa scoala ca tine” e discutabila.
Cei care au grija cum scriu nu sunt fraieri, s-a discutat asta inclusiv aici, pe acest blog.
Ai libertatea de a-ti baga pula in tot, true, dar nu te astepta sa primesti si credit pentru asta.
@Deria: tu esti proasta care a simtit nevoia sa ma corecteze si data trecuta. Nu ma intereseaza meseria si venitul persoanei, ma refer la scoala. E clar ca nu are destula daca nu isi da seama ca pot scrie corect in cateva limbi si e pur si simplu comod sa nu ma chinui de pe telefon. Cum ziceam, pe cand cu softul ala sa recunoasca voce si sa transforme in text, sa scapam de grammar police si de toti care fac o virtute din a scrie ca o secretara la interviu, sa impresioneze cu punctuatia ei.
Care idei? Poti sa ai educatie cata vrei, sa fii doxa de carti, daca nu ai curajul, vointa si abilitatile necesare de a progresa nu o sa ajungi nimic.
Nu e destul sa ai ‘educatie’, e nevoie de un cumul de mult mai multe calitati si vicii pentru a ajunge intr-un punct semnificativ mai departe decat de unde ai plecat.
Altfel, exista o gramada de ‘educati’ care stau si o sug pe salariul de 2 lei, cu ore suplimentare neplatite, care nu au tupeu sa schimbe nici macar orasul in care s-au nascut sau sa faca orice altceva in afara zonei lor de confort.
Un sef si-a bagat una din fice la noi. E un fel de junior mega junior, ia aproape minim. Ii place si are chef de invatat, nu sta pe principiu e tata sef. Ne povestea ca din salariu ii da lu tacsu vreo 200 ca sta in casa. Mai cheltuie ea ceva si spera ca la sfarsitu anului sa aiba sapte mii de lire din care sa isi ia un fiat 500 si sa ii plateasca asigurarea. Are 16 ani, la 24 de ani cand am inceput eu aici pe 17 mii ea deja cred ca o sa aiba mortage de cel putin un an. Cand face 18 poate o iau de nevasta ca nu arata rau si ma scot si eu.
Deci ar fi ajutat maxim ca ai lu manowar sa fi avut casa in uk si eventual sa fi fost pe undeva unde sunt joburi nu prin blackpool sau pe unde gasesti case la o lira.
Super_fotbal: scrie ma “fiice”, ca sare lumea ca esti analfabet, incultule si pedofilule:)
Magul: parintii mei au incercat sa plece legal, cu contract de inginer in Germania. Ultimaclipa, contractul a cazut, si-au dat nemtii seama ca nu e de tepuit. Au ales sa stea sa o suga pe 2 lei in tara lor, pt ca nu au vrut sa isi lase copiii aiurea, si pt ca asa de rahat cum era Romania early 90s, au crezut in mai bine. Nu ii mai judecati voi pe aia care au ramas. Eu am plecat, pt ca eram singura. Cu un copil, nu stiu. nu e normal si de dorit sa pleci. Eu am plecat de scarba. unii pleaca de foame, altii isi stiu limitele si nu vor sa fie sclavi in alta parte. fiecare cu drumul lui. Ce nu se schimba e faptul ca nu stim sa fim uniti.
Mmmmnu prea. Daca era de elicopter, eu imi bagam pula de multa vreme, ca n-am chef de asa ceva oricum. Da’ mai sunt si alte chestii. Gen unde te duci acasa.
OK, dar am cateva observatii pe tema asta.
1. E adevarat ca o sa le vezi in ala de 30 de euro. Da’ nu-ti imagina c-au venit la futut domnii bine care isi permit 30 de euro. Am senzatia ca-i prefera p-aia care-si permit hotelu’ de 150. Ca ala n-are dusul pe hol, la comun. Si e nasol daca apuca sa li se lipeasca slobozu’ p-acolo, stii ce zic?
2. Sunt acolo pizdele de 21 de ani, nu-i vorba. Da’ sunt si tatii lor care le fut. Ca deh, plm, familie de 30 de euro. Cu atmosfera si servire adecvate. Si nu numai.
Acum, sa ne-ntelegem, mie mi se rupe pula de unde se duc pizdele de 21 de ani, ca nu mi-au placut babele in mod deosebit vreodata, mai ales astea care deja au dinti in gura. Da’ daca o dam in “unde vezi pizde de 21 de ani”…pe mine in cel mai bun caz m-ar putea interesa unde le fut (da, in cur, dar nu aia era ideea). Cu vazutu’ sa ramana fraierii.
3. Mda. Daca nu sunt gandaci. Daca nu te taie careva. DACA.
Pula mea, ia-o si tu romaneste: nu-i chiar acelasi lucru daca stai in Primaverii si daca stai in Ferentexas sau in Salajbronx. Ca n-avem toti chef s-o ardem cu minoritatile latrino.
Niste muie sau ce?
Singurele parti bune la Romulania sunt distractia din adolescenta (ca pe-aici probabil infundam puscaria la niste petreceri echivalente) si pielea tabacita cu care iesi de acolo. In rest…tragem cortina.
Tampeniile tale cu educatia nu fac doi bani. Vrajeli de aurolac. E plin la Tesco de oameni educati care-mi pun mie-n plasa cumparaturile…
@ Mbf
Exista speech to text. Cred ca sunt folosite mai ales de orbi.
https://www.techradar.com/news/best-speech-to-text-app
@Mbf:
Citez:
“…ca pot scrie corect in cateva limbi si e pur si simplu comod sa nu ma chinui…”
Păii… scrie în limba aia… nechinuitoare, nu?
Noi ăștia mai fără școală… o să ne descurcăm…
Kō’īpaṇa bhāṣāmāṁ lakhō jē tamārā māṭē saraḷa chē… este?
🙂
@fery: și asa, suedejii sunt pe dus nu. Oare lor nu le-a zis nimeni?
Bah, terminați cu ziarele de prea drepta în care numa dacă mori cu apendicită ca pe lângă asigurare nu ai și 10mii dolari e ok.
Suedia e bine. Sunt reactivi la prostiile pe care le fac, și fac și ei destule.
Ziceam doar ca nu e bine pentru aia prea bogati. Dar, daca iei peste 90k/luna și ești străin bine statu și îți fute o reducere din venitul taxabil de 30%, ca vorba aia, banii sunt ei buni, dar e mai bun know how ul alora. Traducere:cred ca la ba ii aia sunt vreo mie și ceva de euro economie
La astia ai lor ai asa. Juma din dobânda ți-o plătește statu. Parte din cheltuielile cu renovatul casei ți le da statu (fost coleg a primit 5000e din 20000).
Problema lor nu e ca plătesc taxe. Ci ca ii țin pe știi tu cine în cârcă. Dar, fiind flexibili ca un ciocan, au și faze in care expulzeaza străini muncitori pentru ca firma a completat prost niște acte, dar pe aia pe asistenta sociala nu
@mano
Am zis de FTSE doar ca idee ca, pe langa salarii, n’ar strica si ceva investitii. Cu un return de 10-15%/an ar fi de vis, dar nici cu 8%/an nu-i chiar de lepadat. Mai ales pe 10-20 de ani, pentru copii si viitorul lor. Asta pe langa pensii (alta poveste).
Desigur, viata in Londra cu 2 x 30K nu mi se pare cea mai fericita varianta (a se citi – sunt sigur ca e de rahat). Am inclus Londra doar ca model/idee de “business” si de cum ar trebui sa se miste unii.
Subscriu la ce zice manowar. Plecat-am cu nimic (corectie, cu imprumut, ca tara te tine la nivelul ala de bani incat nici nu iti permiti sa pleci)…si tot ce am adunat a fost putin cate putin, fara ajutor dinspre familie …Tot respectul pt fam, dar.. de unde?
In timp ce ai mei au un apartament de pe vremea lui ceasca pe care cinic vorbind il voi “valorifica” in vreo 30 de ani, toti colegii sau prietenii…pe salariu de 30k stau linistiti.
De ce? Pai parintii francezului au casa in provence, cuplul de prieteni spanioli se gandesc care din cele 2 case mostenite din spania sa vanda si care sa pastreze pt ei, itaianul astepta ca ai lui sa faca o combinatie sa ii cumpere masina.
Eu? Pe la dublu fata de ei, dar cu handicapul ca intre timp mai trimit un ban spre ro. Si da, nu ma va ajuta nici gigel frone cand o fi sa am nevoie de ceva urgent.
Asa ca viata linistita daca ma nasteam in vest, cum am mai vazut pe unii ca la 50 de ani ii doare in cot ca muncesc in nush ce tura de call centre si baga o bere la pranz. Viata e linistita pt ei.
addendum
imi zice un italian, ca “voi romanii aveti obsesia asta cu varsta. . mereu intrebati prima oara…ce varsta are gigel?”
oarecum normal, cam asta e singura resursa pe care o avem ca romani. Timpul.
mai am x ani sa ajung la nivelul 2 ca altfel e cu restart game sau ecran albastru.
Pana anul asta, daca scoteai 8% (ca angajat, cu chirie and shit), practic pierdeai bani.
8% pe an suna bine cand ai bagat undeva niste zeci de milioane. La 20k bagati, sa zicem, DACA ai lua 8% si DACA nu ai plati taxe pe asta, ai avea 21600. Inflatia reala + devalorizarea lirei ti-ar papa aia 1600. Pula mea, cu cat iti creste creste chiria, cu cat mai sar preturile in supermarket etc, se duc mai mult de 1600.
Treaba e ca:
– index trackers ofera 5% (in teorie)
– aia cu 2x30k nu au de bagat 20k.
– platesti si taxe
– ftse creste. Dar mai si pica, stii?
Ce zici tu e corect, da, dar e corect pentru aia bogati. Pentru saraci si middle class…e laba trista.
Sincer, cred ca oamenii normali ies mai bine daca baga banii aia in ceva MINI-afacere. Plm, scoti mai mult luand ceva rabla si facand uber cu ea (exemplu cam idiot, dar iei garantat mai mult de 1600 pe an) sau cu vreun van troglodit sh cu care le transporti altora tampeniile.
Ah, daca ai vreo 500m, da, e cam ok/misto sa iei aia 5-8%. Se aduna altfel. Fraierul de rand iese mai bine cu aproape orice altceva – imobiliare, aur, plm. Treaba e ca tu scoti 1600 pe an, cica, dar platesti pe chirie 10-20k. Pai, plm…
Serios, tu cati bani poti investi pe an? Cat ai bagat si cat ai luat cu ftse so far?
Hmm! Sa fim uniti, sa cooperam, adica sa comunicam, sa facem schimb de experienta, sa avem incredere reciproca, sa ne coordonam.
Cu primele doua e simplu. Mereu comunicam si facem schimb de experienta.
Cu ultimele doua e FOARTE greu.
“Serios, tu cati bani poti investi pe an? Cat ai bagat si cat ai luat cu ftse so far?”
S-au facut bani buni incepand din 2009 , acum din pacate, theoretic e cam sfarsit de ciclu si riscul e cam mare. Chiar si gigelul de rand cu sume relative modice pe index a crescut , nu mai vorbesc de profesionisti. In America au fost cresteri si de 100% deci iti dublai banii in zece ani sa zic ( unde inflatia oficiala a fost maxim 10% pe 10 ani ). Cu avantajul ca la actiuni ai flexibilitate , nu ca la case unde e mai complicat de cumparat/vandut asa rapid.
That’s nice, dar eu nu aia am intrebat. Asa, din 2009 faceai bani mai bine cu imobiliare, aur, crypto and shit.
Eu am intrebat cat ati bagat/scos voi si cat va permiteti sa bagati anual. Sigur, suna bine 100% in 10 ani, cum zici tu. 100% … ce? Cat, concret? Ca ma doare-n pula c-a facut unul care avea deja un miliard – discutam de fraieri (saraci + clasa de mijloc).
Ca sa-ntelegi problema, nu te-ajuta cu nimic daca ai bagat 10k si acum ai 20k. Nu de alta, da’ intre timp ai dat probabil (aici, nu discutam de Vascauti) vreo 80k pe chirie intre timp, iar pretul unei case a crescut de 2-3 ori, deci p-aia 20k poti sa ti-i bagi in cur, cum ar veni. Pe hartie ai castigat 10k. In realitate ai pierdut vreo 70k-270k fata de unul care nu stie ce-i FTSE, da’ s-a dus si si-a cumparat o locuinta.
2009. Pai, plm, parca in late 2009 a iesit treaba cu BTC. Da, daca ai bagat atunci 10k…
Acum depinde de ce referinte luam sa zicem Romania , care s-au bagat la cumparat apartamente in 2007-2008 fata de preturile de acum n-au facut mai nimic ( exceptand daca l-au inchiriat pe bani buni ). Preturile in 2019 la locuinte sunt cam la acelasi nivel cu 2007-2008 si asta dupa 10 ani. Timp in care bursa , sa zicem din US s-a dublat. Deci gigelul care a avut inspiratia sa-si vanda apartamentul pe bula in 2007-2008 ( daca-l avea , eventual mostenire ) si ar fi investit pe bursa ( chiar si UK ) ar fi facut ceva bani buni.
Nu stiu care e treaba cu UK dar cred ca preturile la locuinte nu au crescut asa de mult comparat cu bula din 2007-2008. Ideea mea e sa vinzi pe bula si sa te bagi cand se sparge ( si cred ca sunt o gramada care gandesc ca mine ) si veniturile trebuie sa fie substantiale cum ziceai la nivel de minim 100k ca sa se vada ceva ( pretul unui apartament ).
No shit?
Hai sa vedem.
Sa luam un exemplu random. Vanduta in 2007 pe 450k. Vanduta din nou in 2019 pe 700k. (sa retinem ca-n 2007 era varf de bula, nu discutam de 2009, cand probabil c-ai fi luat-o la 350k). 100k bagati acolo pe post de avans in 2007 si-o luai. OK. Mai aveai de plata 350. Trec 12 ani (as fi vrut cu 10, da’ nu vad pretul ei din 2009; e ok, vezi mai jos un exemplu cu 2010) si o vinzi pe 700k. Ai facut, asa, scurt de tot, 350k doar din diferenta (da’ plm, intre timp ai mai bagat si equity in casa).
Intre timp, unul care-a bagat 100k in bursa ar avea – zici tu – 200k. Beton. A facut 100k. Dar stai, cat a platit chirie in 12 ani? Sa zicem o medie de 900 pe luna, peste 10k pe an. In 12 ani…a platit 120k pe chirie, bani fututi – pa. Deci a facut 100k si a platit 120k. As zice ca-i o pierdere de 20k – asta daca a avut noroc sa faca aia 100k cu bursa. Si daca ar lua 100k aia “profit” fara taxe, evident (siiiigur).
Alt exemplu random din 2010
Cam asa arata treaba.
Vezi tu, e faina bursa aia sau fondurile de investitii, index trackers etc etc. Da’ sunt faine cand nu ai de platit chirie, nu ai rate si ai o caruta de bani cu care n-ai ce face. Da’ daca faci parte dintre saraci sau din clasa de mijloc, iesi mai bine facand cam orice altceva cu banii.
One more thing. Zici tu:
..dar tu aveai 100k in 2009? Ca eu nu. Asa ca, pardon si pula mea, da’ ce-i cu laba asta in cerc cu bursa? Ni se aplica si nu-mi dau eu seama?
Si apoi va mirati de ce se umfla preturile caselor, inclusiv in Germania. Nu are treaba cu locurile publice, dar daca ai niste economii primesti zero dobanda, iar economiile iti sunt mancate de inflatie si cresterea chiriilor/caselor. Gigelul de rand nu stie asta cu bursa si nici nu are destui bani de investit intr-o chestie care pentru el pare riscanta, asa ca toata lumea se baga la o investitie “sigura” => cumparatul unei case.
Legat de articol, depinde de tara (unde mai ai subventii, deduceri de impozite, daycare gratuita sau nu), dar daca ai si copiii si ai nevoie de o casa mai mare, masina etc, banii pe care ii pui deoparte din alea 2 * 30k iti ajung pentru vacante/iesiri si atat, ca nah, tre sa mai si plimbi copiii, nu merg doar plimbarile in parc. Iar cine are copii stie care costuri suplimentare implica asta.
Din cate stiu eu, in mod normal , intr-o zona average , nu Londra sau alte metropole ( unde sunt o gramada de investitii speculative ) cresterea preturilor la case trebuie sa fie corelata cu cresterea veniturilor ( in special din salarii ). Nu se pot dubla preturile la casa iar veniturile sa creasca doar cu 10%. Au crescut masiv veniturile din 2008 pana acum ? Nu, pentru ca inflatia a fost mica si nu s-a justificat. Asa ca, in concluzie, nu m-as mira ca multe din preturile la case din UK , in mod sigur Londra sa fie inca pe bula.
“Acest animal nu exista”.
Si cresterea populatiei? Si cresterea densitatii in anumite zone? Si concentrarea unor afaceri in niste zone? Si instabilitatea monedei? Si standardele la care-s facute? Si legile? Si programele gen “prima casa”? Si deregularizarea sectorului bancar? Si migrarea fortei de munca? Si faptul ca se muta unii cu bani intr-o anumita zona? Si multe altele?
Ce pula mea e cu gandirea asta de simpleton pe tine?
Nu le iau drept investitie. Le iau pentru ca trebuie sa doarma undeva. Si platesc chirie sau rata. Aia e alegerea. Nu te intreaba nimeni daca-ti convine.
Si cresterea populatiei? – pai ce, nu se mai construiesc case deloc ?
Afaceri, cresterea densitatii – astea determina constructorii sa construiasca mai puternic in zona respectiva in mod normal
Instabilitatea monedei ? – daca apare inflatie da , daca nu moneda e foarte stabila
Sa vedem de exemplu ce se va intampla cu preturile la case atunci cand cei care detin mai mult de o proprietate vor fi taxati masiv pentru celelalte proprietati
Citeam o stire de curand de la nemti si in urma unui protest legat de cresterile de preturi la chirii / case, un politician sarise cu idea de nationalizare a unor locuinte
Intr-o lume ideala, probabil. Numai ca nu traim intr-o lume ideala si in majoritatea metropolelor unde sunt joburi, chiriile au crescut mai mult decat salariile. Daca sa zicem starea de facto era ca oamenii sa dea 20% din venit pe chirie, acum poti oricand gasi un disperat care sa dea 30% sau 40% sau chiar 50% din venit pe chirie, sa fie fericit ca are un job si ca locuieste in orasul ala cool. Sau sunt gigeii care stau shared, sa zicem 3 oameni in 3 bedrooms, pai o familie cu 2-3 copii, 1 venit (si poooate inca unul part-time) trebuie sa concureze cu 3 venituri full-time.
Ia ca exemplu Barcelona, piata de acolo e total deconectata de economia locala, 30% din case sunt pe AirBnb, o alta parte sunt date la gigei care lucreaza freelance pentru alte tari care platesc mult mai bine, o mica parte mai ramane si pentru amaratii care lucreaza pe salarii de Spania.
Nu in ritmul in care creste populatia, nu. Not even close. P-aici, de exemplu, guvernul “isi propune” (si nu reuseste, evident) “sa se asigure” (lol, no) ca vor fi construite 200k de locuinte in UK anual. Sigur c-au ratat targetul in fiecare an. Dar, sa vezi, in fiecare an mai vin 500,000 de oameni. Uneori mai mult de 500,000. Ia, explica-ne tu cum e cu “se construiesc case”, sa mor de ras p-aici.
Ahahaha, pai, ei construiesc. Dar nu pentru puleti. Ai impresia ca tanti care lucreaza la un chiosc pe langa Westminster isi permite din salariul ei sa cumpere ceva acolo? Si nu, nu-i determina sa…nimic. Ca n-au de ce. Daca ar creste ei oferta, nu ar putea sa mai vanda la preturi aberante, ca n-ar mai fi bataie pe ele, nu?
Si construiesti “in zona respectiva”? Serios? Pe care teren, daca pot sa-ntreb? Gen au aparut cumva vreo 50 de terenuri disponibile prin centru’ Londrei, asa, ca prin Ilfov?
Pardon, CARE moneda exact e stabila?
CARE moneda mai cumpara in ziua de azi ce cumpara acum 10 ani?
Absolut nimic interesant nu se va intampla, DACA s-ar intampla asta. Pentru ca nu aia e problema – nu persoanele fizice care detin coispe proprietati. (ma rog, sunt si aia o flegma-n ocean).
Excelent. Si de Vadim si Zavoranca nu zici nimic? Pepe ce mai face? Dar Elodia? Ca-s la fel de relevante ideile lor.
Ba, lumea se muta cu jobul sau din motive personale. Lumea se casatoreste, face copii, divorteaza, se recasatoreste, face alti copii, se muta in alt oras etc etc. Vin diversi din toate popoarele. Si toti au nevoie sa stea undeva. Mai stau shared, mai pula mea, da’ realitatea din teren e ca se fac anual 100-150k de locuinte (in tot UK-ul, desigur), vin 500k de oameni anual (si sigur, multi sunt cu perechea, da’ cei mai multi vin fara). Si apoi ai copii. Apoi cresc copiii generatiei anterioare – si nu, nu vor sa stea toti 3 intr-o casa si dupa 18 ani. Apoi se muta de colo-colo, nimeni nu stie unde – ca nimeni nu poate anticipa unde o sa-si gaseasca fi-tu job dupa ce termina facultatea. Si pe langa asta nu ai unde construi. Ca nu ai terenuri disponibile. Iar cand gasesti printr-un miracol un teren, e la un pret aberant si pe deasupra are altceva pe el – altceva care trebuie daramat, apoi terenul trebuie studiat/schimbat (ca plm, succes daca ai avut pe el chestii cu azbest sau alte vrajeli), apoi multe altele.
Tu visezi aici “cerere si oferta”, ca daca vin 500k de oameni, vor construi astia 500k de locuinte, ca “sunt determinati sa”. Da’ de ce ar construi 500k, cand pot face 100k si le pot vinde in asa fel incat sa faca profitul pe care l-ar face de pe 500k? Nu-i mai frumos asa?
In mod normal, mai ajuta faptul ca mostenesti ceva casa de la bunica-ta sau plm. Da’ problema e ca tu mostenesti o casa construita in 1950, cand a luat-o bunica-ta. Si, pula mea, parca n-ai sta intr-o casa construita in 1950, izolata ca atunci, cu incalzire “electrica” (gen deloc) si alte alea. Parca-parca ai vrea una ceva mai noua. Siiii, rezultatul e ca….
Nu, boss. Nu e ca vine unu’ care da 50% din venit. E ca vin unii care dau 5% din venit, doar ca venitul lor nu-i egal cu al tau.
Ia casa mea ca exemplu. Calculata pe “venit din oras”, ar face probabil 130k. Da’ ce sa vezi, mi se rupe mie pula de care-i venitul din oras, daca o vreau, o cumpar la mai mult de-atat. Ma doare pe mine-n pula de faptul ca pentru unul din oras rata mea initiala de la banca era 50% din salariul net, ca pentru mine era 15% – si aia daca luam in calcul doar venitul meu, da’ mai lucra si sotia.
Ah, cum se descurca aia din oras, aia care lucreaza-n oras, pe salariile din oras? Ma doare-n pula, ma pis pe ei, ca eu lucram remote, stateam acolo, da’ luam salariul din Londra <3
Nu, nu-s salariile in Primaverii de 5 ori mai mari decat salariile de la Iancului, sa zicem. Da' ghinion si nesansa, daca vor sa stea acolo aia cu bani, stau acolo. Si tu nu-ti mai permiti, asa ca ia viteza si mars in metrou o ora, you fucking pleb.
De ce nu?
Un apartament spatios la mine in oras incepe de la 60.000 eur si ajunge pana la 100.000 eur.
Un salariu considerat OK de populatie incepe de la 2.500 lei net (pentru unii probabil ca si 2.000 lei net e considerat OK) cu mariri anuale de 200-300 lei. No joke.
Eu am observat ca fiecare isi justifica venitul anual, sunt doua tabere aia care au salariu mare si care considera ca nu se poate cu mai putin si aia care il au mai mic si zic ca faci treaba si cu ala, pare mai mult masurat de puli,mi se pare o chestie relativă, pentru ca fiecare are niste specializări care sunt renumerate diferit. Fiecare după posibilități.
Nu e ca nu se poate. Se poate. Dar mereu sacrifici ceva ca sa castigi altceva. Hai plm, ati auzit de sah, presupun?
Treaba e ca pentru unii e mai valoros un bishop decat un knight, iar altii nu pot fara rook. D-aia ies rezultate diferite.
Eu zic de o chestie si tu zici de cu totul altceva. Ia calculeaza cat din venit era chiria prima data cand ai venit in Anglia, pardon UK, atunci cand ziceai ca iti ramanea 100 £ / luna. Si d-astia o sa tot fie, ca zici ca vin 500k pe an. D-astia care sunt la primul job si le ai cativa ani sa se prinda care/unde sunt joburile bune si unde sunt chiriile mai ieftine.
Ce treaba are ce am zis eu (chirii corelate cu salariile locale) cu ce zici tu (oameni care lucreaza remote si fac geographic arbitrage)? Cati sunt care lucreaza remote? O flegma in ocean. De ce sunt chiriile asa scumpe in Londra? Ca sunt asa multi care lucreaza remote pentru alte locatii unde se plateste mai bine?
Nu ai inteles. Ala era doar un exemplu. Ideea era ca sunt zone in care stau aia cu bani. Si se aduna acolo aia mai bogati – gentrifying, vezi definitia. Devine brusc “de bun-gust” sa stai acolo. Aia nu face nimic bun pentru aia care lucreaza in zona, dar creste preturile.
La mine era 15% ca lucram remote. La altul 10%, ca are o afacere mica. La altul …a mostenit 3 milioane. Si tot asa.
30%. 2 camere. 25 de min pana la job. Luata din scurt.
@mano
O “mini-afacere” e tot o investitie – bagi niste bani si speri sa-i scoti de acolo cu un profit. Ca o fi de 20% sau de 200%, e alta discutie.
Din 2 X 30K ar trebui sa poti sa pui un 300/luna deoparte pentru investitii. Chiar daca e vorba de mini-afacere, bursa sau vreo colectie careia speri sa-i creasca valoarea in timp.
In vreo 20 de ani, la un return anual de 10%, “depui” vreo 70.000 si, daca faci capitalizare anuala, ar trebui sa se adune vreo 190K. Sigur, nu-i grozav, dar e ceva in plus fata doar de salarii. In 30 de ani deja sta treaba altfel – vreo 111K “depusi” si vreo 700K “adunati”. Da, stiu, taxe & co. Dar era doar un calcul simplu.
Am mai vorbit pe tema aceasta. Mie mi se pare altceva mizerabil. Ca oricat m-as stradui sunt fonduri de investitii care vin si baga mai multi bani decat as putea munci eu in 10 ani.
Eu castig de vreo 5 ori media din vestul europei si de vreo 15 ori in RO si cu toate acestea pornind de la zero pragul de a avea ceva mai mult decat un cotet este mult prea mare. Ca sa nu spun ca platesc taxe extra ca sa ce… mai are sens sa tragi tare? sa lucrezi ca animalul? Imi permit ceva un pic mai mult de un cotet, dar parca nu simt ca ma pot rasplati pt munca depusa. plm, nu vreau sa stiu cum stau aia la shared si fara niciun viitor.
Inclusiv in RO ma uit sunt in momentul asta niste preturi de prefer sa lucrez dintr-un hotel in Egipt.
InVizita:
Citat:
“…Am zis de FTSE doar ca idee ca, pe langa salarii, n’ar strica si ceva investitii. Cu un return de 10-15%/an ar fi de vis, dar nici cu 8%/an nu-i chiar de lepadat…”
Care literă din “depresie” ori “market crash” nu ți-e familiară?
Ori nu se iau taxe pe alea 10-15%?
🙂
Să mai vorbim și de … inflație?
Mai bine nu…
🙂
E un mindset care nu-i compatibil cu al meu.
Cand am fost in situatia de a pune 300 pe luna la ciorap (lei sau lire), nu i-am investit in nu stiu ce fond. I-am investit in “educatia” mea (ma refer la invatat chestii pe IT), astfel incat sa pot sa pun deoparte 500, 1000, 1500, 2500, 3000, 4000 de lire pe luna.
Inteleg ce spui tu acolo, dar in mintea mea, faptul ca tu bagi 70k si scoti 190k (nu am facut calculul, te voi crede pe cuvant ca-i corect) in 20 de ani inseamna un profit de 6000 pe an inainte de taxe. Practic, o marire de salariu de 6000 pe an. In primul an aici am luat mariri de salariu de .. nu mai stiu, pula mea. Cred ca 12k + un “bonus” one-off de .. nu mai stiu, cred ca vreo 22k de lire.
De unde stau eu, cand ma uit la economii de 300 pe luna, cred ca-i mai inteligent sa le investesti in tine. E o discutie foarte lunga pe tema asta si e un subiect la care cei mai multi oameni nu-s de acord cu mine. Intrucat stiu asta deja din discutii avute cu alti oameni, n-o sa-mi bat capul sa-ncerc sa va conving si pe voi ca-i asa. Daca pentru voi functioneaza treaba aia cu 300 pe luna in FTSE, sunteti liberi s-o faceti. Eu sunt mai de cartier si merg pe #valoareamea #ciumecareala. Din punctul meu de vedere, in chestii de-astea (index trackers etc) investesc DUPA ce mi-am rezolvat probleme mai stringente (acoperis, rabla etc). Si-atunci nu bag 300 pe luna, ci 3000.
300*12 = 3600/an,
Ce plm investitie faci boss de banii astia ca abia iti ajung de o vacanta mai acatari
Scoti 30% din ei -> 1000e/an. WOW. Bizniss fratie. Maxim. In 10 ani ai castigat bani de un logan. Mai mare e castigul ca ai facut economie, decat banii noi in sinea lor.
1. Din orice hobby pe care l-ai aprofundat si ai acumulat in timp cunostinte solide/aparatura/diverse echipamente/diverse poti face bani.
2. Agentie imobiliara (solo), agentie recrutare, agentie matrimoniala.
3. Instalator, electrician, electronist, depanare uatevar, cosmetizare auto, transport marfa, masaj, frizer, make-up, curatenie, mobila la comanda, croitorie samd.
Depinde de ce ai in plus fata de ceilalti care fac treaba respectiva. Daca esti average Gheorghe, faci pula.
Depinde si ce alte chestii mai ai pe langa aia 3600 euro, ce facilitati, ce pile, ce mai stii, pe cine mai stii, cu cine te poti asocia, ceva, orice. Evident ca ar ajuta. Singur pe lume + 3600 euro e cam greu. Plm mai strangi un an bani la ciorap. Damerge si cu 3600.
@mano
Complet de acord cu tine – si eu fac si as face la fel. Eu am zis doar de situatiile in care nu poti sa castigi mai mult, oricat ai invatat.
De altfel, mi se pare de bun gust sa “bag” in mine niste bani, ca mai apoi sa-mi permit sa investesc mai multi – si nu doar in mine.
Si suma e derizorie, inclusiv pentru cei cu 2 x 30K. Fix de asta am si dat exemplul. Daca discutam de cei care pot investi 1-3K/luna si daca mai pot obtine si capitalizare lunara (cam greu, dar sa zicem), cifrele arata complet diferit. Da, e cu bataie lunga. Da, poate e cu risc. Dar mai trebuie si sa risti daca vrei sa castigi.
@Animaloo: vezi ca te-au batut calculele. Ca eu nu am zis sa-i scoti anual, ci ca sumele/procentele adunate anual sa le reinvestesti.
Ceva de genul:
Primul an: 3600
Al doilea an: 3600 + suma din primul an + dobanda la suma din primul an
Al 3lea an: 3600 + suma total din al doilea an + dobanda la suma din al doilea an
etc etc
Iar exemplul meu era, din nou, unul extrem de simplist.
Babaeti, repet, in zona euro dobanda 1%, maxim 2%, nici nu cred ca iti acoperi taxele de administrare si dispui de bani dupa niste ani, cand se maturizeaza depozitul. In momentul asta depozitele bancare sunt doar sa iti protejeze banii, sa nu ii tii la saltea in casa.
Habar n-am, pula mea, eu m-as apuca de altceva atunci. Pana la urma, asta am si facut. Dupa cum vedeti, nu prea mai profesez in, sa zicem…uman.
Ei se refera la bagat in actiuni, nu la tinut in banca. Da, in banca iti dau aia 1% (de fapt, sub). De exemplu niste unii cu care-am avut de-a face vin cu chestii de-astea (variaza rezultatele, dar “neoficial” pot “promite” 8%; evident, in caz de crashuri si plm, promisiunile lor nu fac doua flegme).
Ma rog, problema mea nu e riscul, cum ziceam, ci ordinea din capul meu. Pentru ca eu sunt teleghidat pe bifat o casuta inainte de-a trece la urmatoare. Bifez casuta cu locuinta? Bun, trecem la investitii. Nu e bifata inca? Mai subtire cu investitiile in orice (cu exceptia “educatiei”).
Mda, si eu aleg sa investesc in mine mai ales ca in forma in care lucrez acum primesc fix pula de pe toba in termeni de orice formare asigurata/platita de altii. Asa ca, vrand, nevrand, invat, fur, ca nu prea am ce face. ‘Plata’ pentru faptul ca vad mai multi bani in mana decat pe contract permanent (de fapt, aproape dublu, lol).
Aici sunt de acord Manowar, esti mai castigat daca investesti in tine si castigi 1k in plus pe luna decat sa investesti cele cateva sute de EUR pe care poti sa ii pui deoparte (poate cu sacrificii). Banii de pe bursa poti sa ii pierzi imediat intr-un crash, ce ai investit in tine ramane la tine, daca esti dat afara iti gasesti alt job si continui.
De fapt, e vorba de investit in orice – afaceri, bursa, camioane, fonduri, case de vacanta, licitatii etc – care îți aduc un procent decent anual. 30% ar fi de vis, dar cam intangibil. 5% e minimul, vreo 10-12% in producție și vreo 15-20% in servicii. Cu ceva variațiuni pe tema asta.
Cu sau fara munca ta inclusa (aici e o discuție mai complexă). Ideea era că nu prea-mi plac unii care se plâng, dar nici nu încearcă altceva. Și, serios, or fi salariile cum sunt, dar putini – spre deloc – sunt cei care au câștigat mai bine doar din salarii.
Pai, e cam greu sa fie multi cei care-au castigat doar din salarii. Da’ cealalta parte a monedei e ca pentru a castiga, trebuie sa risti sa investesti in niste chestii. Iar asta nu-i o chestie laudabila – wow, ce tare e Gheorghe ca a riscat 100 de lire pe X. Oamenii “nu investesc” si “nu risca” nu pentru ca ar fi prea prosti/lacomi, ci pentru ca nu pot investi. E cam greu sa investesti cand trebuie sa dai tot ce-ti ramane din salariu pe urmatorii 30 de ani pentru a plati o locuinta. Pentru ca fiecare investitie inseamna (cel putin) inca un an de munca in gol. Si te uiti si calculezi ca shiiiit, nigga, ajung la pensie si tot mai am de plata, ce plm fac?!
Cam asa gandesc si eu (mai putin partea cu pensia). Ca muncesc de cativa ani si o sa mai muncesc niste ani in gol, doar pentru a lua o locuinta. Ah, dupa? Da, dupa o sa-mi fut o parte din disposable income pe orice cacat de investitie – riscanta sau nu – pentru ca dupa…imi permit si ma doare-n pula. Singura problema e ca pentru a ajunge la punctul ala trebuie sa-ti cam cresti salariul (si apoi sa-l spargi pe tampenia asta). Ce sa zic, misto viata intr-o lume in care pretul mediu al unei locuinta e de 10 ori cat venitul anual BRUT (si adaugam si dobanda si comisioane, desigur, pentru ca de ce nu)
Pai Zeus. Hobby aprofundat e ce zice liviu: bagi banii în tine. Nu “investiții” cacat pe piața FinanciarA, ca lalele și cripto se întâmplă rar
Pai fara munca ta ce plm sa faci?!
Multe activitati din astea le poti incepe de jos, in paralel cu serviciu. Asta e, la inceput e greu. Bagi ca scalvu pan te ridici. Lasi rasfatu pentru cand te ajungi. Nu te apuci sa-ti cumper ceas pizdos, tobe zgomotoase, toale da firma si draperii la faraoanca, mobil bengos la copchil bla bla pana n-ai prins cheag. Bagi second, reduceri, bicicleta, manci putin ca si-asa esti dolofan samd. Plm misiune speciala – tre sa scapi de saracie.
Mobilizezi toata familia, tragi tare pana cazi in cap, nu refuzi nimic, calitate, faci sa nu existe client nemultumit, mai cate o mica evaziune ca tot omu, reclama, reclama si iar reclama. Ah! Si nu uita de reclama – stiva de carti de vizita, anunturi, pui copchilu sa-ti traga site, ii bati la cap pe toti cu ce te ocupi.
– Salut! Nu uita ca io-s ala care peteceste chiloti. Daca ai nevoie, oricand. Daca mai stii pe cineva interesat…
Si reinvestesti banetu, te dotezi corespunzator, te bagi mereu in seama cu cei din aceeasi breasla, furi de la ei tot ce prinzi, citesti pe net, te perfectionezi, te extinzi, angajezi, ajungi la stele.
Plm pana si tipa care facea praji si torturi de casa s-a ajuns. E drept ca erau foarte bune. A pornit de la zero barat. Acum s-a reprofilat, a renuntat la facut praji.
Animaloo, absolut.
@ Manowar
Subtil “ad absurdum”-ul, dar cred ce suntem amandoi indeajuns de versati cat sa sarim peste piedici logice in discurs.
E evident ca ma refeream la diferenta dintre 3 stele si 5 unde pretul creste exponential dar confortul nu prea, nu incercam apologia hostelului versus Burj Khalifa.
Pe langa asta, cred ca metodele de imbarligat muieri difera ca gaurile curului, da’ in mod sigur ca pe metoda “eu imi permit 5 stele” intotdeauna o sa fie unu cu cont mai gras decat tine. Strict personal am avut mai mult succes cu crosetatul pe alte subiecte decat extrasul de cont. Din nou, to each his own.
Ce vroiam eu sa spun e ca prin prisma meseriei petrec destul de mult timp pe langa oameni cu “multi” sau “foarte multi ” bani. Le cunosc familiile, stiu ce le place, lucruri din astea.
Si dupa ani de zile trag concluzia ca dupa pragul la care ti-ai satisfacut nevoile “primare” (o casa a ta si copii la studii de ex), restul nu mai e altceva decat un joc al cifrelor. Un “keeping up with the joneses” la profesionisti, in care e important cat costa aia sau ailalta si doar pretul face diferenta.
Tot la gratar o ard cu prietenii, tot pe o plaja stau la soare, tot in locurile alea pleaca in vacanta.
Difera doar pretul de la sfarsit, ca si pentru ei si pentru mine Milano e tot acolo si Scala e tot aia.
Desigur, ar putea sa mearga saptamanal, dar cumva nu o fac, cum nici eu n-as face-o probabil.
La fel cum ar putea sa-si ia prietenii si sa se suie in avion maine si sa faca gratarul in Cuba, dar cumva nici asta nu prea fac decat “ca demonstratie pentru altii”.
Ar avea bani sa se suie pe yacht si sa faca inconjurul lumii 10 ani si totusi se freaca in acelasi trafic conducandu-si masina zi de zi de la si inspre birouri si urland in telefon.
Ma amuza cum imi mai cer cateodata ponturi de locuri pustii de mers la peste…
Omul, asa cum e el in momentul asta al civilizatiei si indiferent de banii de care dispune, e limitat ca imaginatie la orizontul pe care i-l da cultura proprie, si in lipsa inventivitatii oferite de experientele fundamentate in perspectiva aia corectata de filtrele mentale pe care ni le impunem singuri realitatii.
Si trebuie sa recunoastem ca fata de acum 200 de ani, diferenta intre saraci si bogati referindu-te stric la calitatea vietii a scazut drastic. Banii fac mai putin diferenta intre o mancare de care mori si una de care nu sau un pat cu purici de la care iei ciuma si un pat in care mai traiesti si maine. Iar limita aia de confort la care totul devine un joc de cifre e, in medie, tot mai jos.
Cel putin asta e perspectiva mea si inafara unei calamitati care sa destrame societatea masiv nu vad sa se schimbe in timpul vietii mele.
Iar petru viitorul de dupa ma pregatesc cum stiu mai bine si e un joc de noroc oricum.
– se opreste strict la comparatia cu ceilalti din bula proprie. ( e nevoie de un edit acolo)
Da, boss, dar nu-i la fel de gentleman, ce pula mea.
Din pacate, nu. Mie mi se rupe pula de ce are domnu’ Jones (sau ce se preface ca are). Pe mine ma intereseaza alta chestie: o fi Milano la fel si pentru tine si pentru Gheorghe, dar unde va duceti cand plecati si..cand plecati? Ca e o diferenta.
Unii se intorc la o viata de ghertoi. D-aia cu stres, sefi, credite and shit. Altii se intorc doar pentru ca merge mai bine netul acasa si pot cauta mai usor urmatorul loc de vizitat.
Eu cam vreau sa fiu ala cu netul mai rapid. Si pentru asta nu-mi trebuie masina domnului Jones, dar imi cam trebuie niste bani. Cat sa pot spune “parca n-am chef sa lucrez vreo trei luni, poate astepta”.
Eh, vezi tu…? Eu nu urlu-n telefon. Si vreau sa ma asigur ca nici nu va fi nevoie sa urlu in telefon sau sa stau blocat in trafic.
Mie domnul Jones poate sa mi-o suga, ca eu sunt genul ala care atunci cand isi atinge tinta incepe sa o arda chill, nu sa vrea mai mult. Cand mi-am bifat casutele, trag concluzia ca decat 8000 cu stres, mai bine 3000 cu frecat pula. Dar trebuie sa le bifez.
Nu stiu de ce, dar cumva nu te cred. Nu zic ca tu nu crezi ce zici, ci doar ca unul care trebuie sa faca cincinalul in 6 luni (si si reuseste), nu se poate spune stop atat de usor.
Si sa vrei sa faci asta, nu o sa mai poti, am asa o vaga impresie… 🙂
Asa zice si nenea asta de ani intregi: https://www.daveramsey.com/dave-ramsey-7-baby-steps
Total de-acord cu amandoi, dar nu sunt inca 100% convins daca pasul 6 trebuie sa fie inaintea lui 7, sau se pot schimba intre ei. Cum eu intotdeuna am ales varianta cea mai grea (mie imi placea calea cea lunga, am tot timpul mai multe de vazut si ma ajuta sa nu uit repede – desi sunt uituc pana la luna si inapoi) o sa-mi testez propria banuiala si vedem ce iese.
De ce nu?
Trecutul spune 1:0 pentru tine (carding), dar una e ca esti oarecum fortat, alta e cand intri in hora, incepe sa-ti placa sa dansezi si incepe ala micu’ cu telefon/scoli/masini/femei/etc.
N-are decat. N-am futut si n-am condus pe banii lu’ tata.
Dar o casa ar fi prins bine, nu? 🙂
Toate ar fi prins bine. Dar nu le-am primit cadou. Tata nu a avut de unde sa-mi dea.
Tocmai asta era ideea. Ai nostrii nu au putut, dar daca noi putem, de ce nu? E cu dus-intors asta cu opritul. Cand e de-ajuns? Cand tragi linie si poti spune linistit, gata, de-acum o ard chill pana la prima semi-catastrofa? Nu cred ca poti (ca om, nu ma refer neaparat la tine aici).
Uite un exemplu real: la emisiunea lui nenea cu link-ul de mai sus a sunat un milionar (a economisit omul tot ce-a putut, tot timpul). Avea familia pana la 2 generatii asigurata (ajuta faptul ca nu avea copii), facea acte de caritate, sanatatea la el si la sotie era beton, tot ce trebuie. Intrebarea lui era daca sa foloseasca averea stransa, sau nu. Problema lui era ca nu putea face asta, dupa atata timp de economisit nu reusea nici macar sa conceapa sa dea bani pentru “mofturi” (vorbim totusi de zeci de ani de economisire).
Intrebarea ramane: cand e de-ajuns?
Niciodata 🙂 Oricate trepte ai urca tot mai gasesti inca una de urcat. Daca te hotarasti sa te opresti nu poti sa o faci instant, ca ai ceva inertie. E un proces de durata si temperarea dorintei de mai mult.