Viata in UK – part XXVII – cum cumperi o casa in UK

In primul rand, un warning: asta-i unul din cele mai lungi articole de pe site-ul asta (cred ca-i al doilea dupa Istoria Romaniei). Daca aveti de gand sa-l cititi, luati-va o cafea mare inainte. E atat de lung incat, daca opencube era un site comercial, il splituiam pe pagini, sa fac afisari de reclame si mai multe nu. Nu, serios. La cat de lung e postul, e posibil sa uit pe parcurs de ceva important – amintiti-mi, daca e cazul.

Scriu articolul asta pentru trei categorii de oameni, in mare:

– cei care doresc sa-si cumpere o casa in UK si nu stiu cum se procedeaza si ce implica.
– cei care-s curiosi de diferentele dintre Romania si UK cand vine vorba de cumparat o locuinta.
– cei care vor sa vada in ce epoca de piatra traieste Romania, din punct de vedere al informatiilor.

Imi dau seama ca vor mai citi si ceva oameni plictisiti, da’ asta-i alta poveste.

De inceput, vorbesc din experienta, nu din auzite: asa cum am zis de cateva ori, tocmai am cumparat una.

Cum alegi

In primul rand, incerci sa-ti faci o idee despre ce ti-ai dori. Casa sau apartament? (includ la “apartament” si “maisonette”, ca pana la urma, e acelasi lucru), pentru ca exista niste diferente majore. Diferentele ar fi:

Cam 99% din apartamente sunt vandute ca leasehold. Asta inseamna ca tu cumperi apartamentul, dar pamantul de sub el nu-ti apartine, iar asta implica sase chestii mari si late:

– platesti chirie pe pamantul ala. De obicei, chiria e atat de mica incat nu reprezinta o problema reala. Discutam de sume de genul 500/an sau chiar mai putin. Bani de tigari. Dar, atentie, poate creste – scrie in contract cu cat.

– platesti “service charge” pentru diverse prostii. Daca-i un bloc, probabil are un fel de “receptie”, unde e angajat un Dorel care trebuie platit – din banii tai. Daca exista spatii comune, cineva vine si tunde iarba – pe banii tai. Pe scurt, daca … platesti. Si chiar daca nu. Iar service charge-ul poate fi destul de usturator, cel putin in comparatie cu chiria. Cand cautam, am vazut si service charge de 60 de lire pe luna, dar si de 250 de lire pe luna. Poate nu suna a o gramada de bani, dar inseamna un mercedes nou, la o adica.

– leaseul ala e valabil X ani. In functie de cati ani mai are, chestia asta poate fi o problema. Daca iei ceva cu leasehold pe 999 de ani, nu-ti faci mari griji (in teorie; in practica, vezi a patra problema). Dar daca leaseul e pe 60-70 de ani sau sub 125 de ani, ar fi cazul sa-ti pui MARI, MARI probleme, pentru ca in primul rand, e posibil sa nu poti lua imprumut de la banca. Natwest, de exemplu, nu mai are chef sa dea imprumuturi pentru chestii leasehold cu lease-ul sub 100 de ani, parca. Nu mai tin minte pe unde am citit articolul ala, google it.

– a patra si cea mai crunta problema tine de faptul ca “pamantul” ala si cladirea sunt administrate de ceva entitate, entitate care decide daca e nevoie de ceva reparatie. Iar daca da, ia banii de la tine. Ca-ti convine sau nu. Sunt tot felul de povesti horror scrise de oameni care au cumparat chestii de-astea leasehold, ca sa se trezeasca in cateva luni ca a venit administratorul si-a decis ca trebuie revopsita cladirea, reparat acoperisul, asa ca ia sa plateasca fiecare 6000 de lire, ca atat e partea lor. Stiu, nici 6000 de lire nu suna a vreo mare suma, dar cand te loveste asa, brusc, pe nepregatite, parca nu-i misto. Si, evident, tot entitatea aia alege asigurarea cladirii si alte chestii care costa. Te poti certa cu ei, da’ dureaza si o faci pe timpul/banii tai.

– ultima problema e legata de ce poti si ce nu poti face. De exemplu, cineva care si-a luat o chestie de-asta leasehold a descoperit ca vine proprietarul pamantului sa-i spuna ca trebuie sa revopseasca usa. Asa, c-asa a hotarat el. Si daca nu-ti place, n-ai ce sa faci. Ma rog, mai pot pune si alte conditii, care mai de care mai idioate, dar nu vreau sa insist prea mult pe tema.

– e posibil sa imparti diverse chestii cu altii, ca vrei sau nu. De exemplu, un amic sta in ceva maisonette de-asta. Acolo-i o casa. Si proprietarul a impartit-o in doua: parter si etaj. A facut ceva scara pentru a ajunge la etaj si aia e, la parter sta amicul, la etaj sta altcineva. Dar gradina (care, evident, se afla la parter, ca nu e a Semiramidei), e oficial “impartita”. Gen daca are chef ala de la etaj, ar putea veni in gradina. Asa, sa faca un gratar si sa se holbeze la amicul meu in casa. Nu-i prea misto, nu?

Celelalte apartamente (1%) sunt vandute cu “share of freehold”. Cam ce se numeste-n Romania “cota-parte”. Exista ceva asociatie de proprietari si aia iau deciziile.

Evident, chestiile leasehold sunt (la modul general) mai ieftine decat alea freehold. Evident, freehold inseamna ca detii casa si pamantul de sub ea. Nu platesti chirie, nu hotarasc altii nimic pentru tine, e a ta si la revedere.

Ca nota, trebuie mentionata in trecere o chestie: si la leasehold si la freehold, legal, Coroana are dreptul asupra pamantului, oricum cumperi. Treaba asta nu inseamna ca vine regina sa-mi ia mie casa si pamantul, asa, de nebuna. Inseamna insa ca daca se hotaraste guvernul ca vrea sa faca un stadion pe locul ala, imi da un sut in cur (si niste despagubiri serioase) si-mi ia dracia. Functioneaza si-n Romania oarecum la fel, din cate stiu. Chestia asta e facuta doar pentru a garanta faptul ca nu se pune un tampit de-a curmezisul sa futa orice proiect din zona, ca nu se hotaraste un tampit ca nu mai face UK-ul o autostrada, ca acolo e petecul lui de pamant si nu-l vinde. Atata tot. Da’ e bine de stiut.

Unde cauti

Mai departe, te duci pe unul din cele doua site-uri mari si cauti. In UK exista un asa-zis “duopoly”, ca-s doua site-uri mari: RightMove si Zoopla. Sigur, diverse proprietati sunt listate si doar pe site-urile agentiilor. Dar alea-s 0,1%, cel mult, ca nu sta nimeni sa caute pe 1000 de site-uri. Realist vorbind, in momentul de fata, cele mai multe proprietati sunt puse pe unul din cele doua site-uri (sau pe ambele).

Asa ca te duci si cauti pe-acolo pana-ti vine rau. Ori dupa postcode (specificand pe ce raza in jur ai dori ceva) ori desenand o arie oarecare. Poti sa te si abonezi la ceva alerte, sa primesti un email cand apare ceva nou in aria respectiva sau pe raza care te intereseaza, bineinteles.

Eu o sa arat chestiile astea de pe rightmove. Zoopla mie nu mi-a fost de mare folos.

Filtre

Cateva chestii de mentionat ar fi ca nici unul din cele doua site-uri nu ofera cautare dupa niste criterii de bun-simt. De exemplu, pe rightmove n-o sa prea poti cauta dupa suprafata. Poti cauta o chestie de doua dormitoare, dar nu poti cauta o chestie de doua dormitoare care sa aiba cel putin 80 de metri patrati, de exemplu. Nu poti cauta o chestie care sa aiba EPC B. Nu poti cauta dupa o gramada de criterii.

Ar trebui mentionat faptul ca, inainte de-a te apuca de cautat, trebuie sa te inarmezi cu MUUUUUUUUULTA rabdare. MUUUULTA. Trebuie sa ai si definite (mental, cel putin), o gramada de filtre, pentru ca altfel vei face zilnic crize de nervi.

In primul rand, ai grija ce selectezi si ce cauti. Ca sa lamurim treaba asta cu doua screenshoturi.

Eu, de exemplu, ma uitam doar la locuintele adaugate pe site in ultimele doua saptamani, asa ca selectam parametrul ala.

De ce? Pentru ca, ei bine, in UK, in zona asta, locuintele oricum dispareau de pe piata dupa 3 zile. Daca era ceva care merita cumparat, in doua zile era deja Sold STC (subject to contract). Sunam la agentie si imi ziceau sec “s-a vandut”. Asa ca nu m-am mai chinuit sa ma uit la proprietati listate acum o luna sau “Anytime”. La ce bun sa vad ca acum 3 ani era la vanzare o casa la un pret de doua ori mai mic? Ca acum nu mai e. Pierdere de vreme…

Al doilea parametru era asta:

Eu selectam acolo simplu doar “houses”. Patrick, de exemplu, cauta cu orice. Ca el nu cauta ceva anume. Nu-i pasa daca-i maisonette, apartament sau casa in toata regula. Locuinta sa fie. Dar eu am zis clar ca vreau ceva cu parcare/garaj/drive si curte si freehold. Evident ca n-o sa am curte la bloc si evident ca maisonette/flat n-o sa fie freehold, asa ca nu m-am mai uitat dupa de-astea. Duca-se dracului. Am locuit la bloc si-am ajuns sa iau amenzi de parcare, ca erau 6 apartamente in bloc si 3 locuri de parcare.

Dar filtrele nu se termina aici – daca vrei sa nu te umpli de nervi si sa-ti pierzi o gramada de vreme. Ar fi cazul sa mai bifezi si chestiile astea doua (mai putin evidente la prima vedere)

…pentru ca altfel iti vei pierde SUTE sau MII de ore citind anunturi la misto.

Ce inseamna shared? Inseamna ca tu cumperi o cota-parte din casa aia. Intre 30 si 50%, in mod normal. Platesti rata pentru aia 30% ai tai la banca. Si platesti chirie vanzatorului pentru aia 70%. Chirie care poate creste. Practic, nu cumperi – inchiriezi in continuare. Si-i o tampenie, ca sfarsesti platind mai mult.

Ce inseamna “retirement”? Inseamna ca proprietatea aia e pusa pe piata la misto, vezi-doamne pentru bosorogi. Anunturi valabile pentru aia de 60+ ani – asa, un fel de “ia-ti o casa in care sa mori”. Casa aia e “a ta” (daca ai peste 60 de ani si o cumperi, evident) pana mori. Dupa ce mori, revine vanzatorului. Care-o mai vinde o data. Tinand cont de faptul ca pe la 80 de ani cam dai coltul, chestia asta e ca si cum ai cumpara leasehold cu lease pe 20-40 de ani (pula mea, poate insisti tu sa traiesti pana la 100 de ani). Pe scurt, e o tampenie odioasa. Fara filtrele alea, o sa vezi tot felul de chestii super epice si listate la un pret de tot rasul. Cum e chestia asta – cica 3 bedroom semi in Harrow la 217,800. Doar ca atunci cand te uiti mai atent, vezi ca-i doar pentru aia de 60+, ca anuntul are un pret “orientativ”, ca depinde de varsta ta, ca…

Asa ca daca nu cumva ai chef sa te umpli de speranta vazand ceva ieftin si bun, ca apoi sa descoperi ca awwwwh, nu e pentru tine, mai bine scapi de la bun inceput. Vorbind de filtre, vedeti pe-acolo ca exista si filtre de genul “Sa aiba neaparat parcare si gradina”. Ca poate ai fixuri de-astea, ca mine.

Tot ca un fel de filtru

Bai, mare, MARE ATENTIE LA FLOORPLAN daca nu vrei sa-ti pierzi cine stie cate ore aiurea.

Spun asta pentru ca am vazut niste chestii absolut mizerabile.

“Baie” formata din doua incaperi, cu perete solid intre ele. Intr-o incapere wc + chiuveta, in cealalta cada/dusul. Si ma uitam in jur, furios pe mine ca n-am fost atent la floorplan si-am ajuns aiurea la viewing. Si-n timpul asta imi curgea saliva din gura intrebandu-ma care-i varianta corecta:

– cand se caca, femeia care vinde isi spala curul in chiuveta?
– …sau merge cu curul murdar prin casa pana-n camera cu dusul, iar apoi merge inapoi in camera cu chiuveta, sa se spele pe maini?
– …sau nu e genul care sa-si spele curul, ci genul cu pijamale maro in spate?

Stiu, scarbos. Dar se poate si mai rau. De pilda, alta casa care avea toate dormitoarele sus, la etaj, dar unica baie jos, la parter. Si stai si te intrebi:

Daca ma trezesc noaptea sa ma pis, plec somnambul pe scari dupa care le urc pentru a ma culca la loc? Pai, ma trezesc de-a binelea. Sau, daca-mi fut nevasta, oare lasa urme ca melcul prin toata casa coborand pe scari pana la baie? Daca-i fi-miu acasa, ii zic “stai la tine-n camera 20 de minute, ca tre’ sa iasa mami din camera?”. Discutam cu niste englezi si se uitau la mine mirati “pai pentru aia s-au inventat servetelele!”. Mi s-a facut o scarba sinistra…

Ma rog, sa nu va fac sa vomati pe-aici. Nu insist pe tema, doar zic: fiti foarte atenti la floorplan si la cum sunt puse camerele, baile, scarile. Vad case care stau nevandute de 2 ani pentru ca sellerul e atat de idiot incat nu pricepe ca trebuie sa faca niste modificari si n-o sa cumpere nimeni in 2017 o casa cu “baie” speciala.

Cat valoreaza? Pretul zonei?

Evident, fiecare om are bugetul lui. Depinde de salariu, de zona, de planuri de viitor, de cat ii ofera banca, de multe alte chestii. Dar eu nu la astea ma refer, ci la alte cateva chestii, cum ar fi:

– la ce pret s-a vandut ultima oara chestia asta?
– cand a fost vanduta ultima oara?
– ce alte locuinte (similare) au fost vandute in zona, pe o raza de X metri sau in postcode-ul ala?
– a mai incercat s-o vanda relativ recent proprietarul? Daca da, la ce pret? (chestia asta te poate ajuta sa-ti dai seama daca a redus pretul sau nu, chestie utila pentru o negociere)

Rightmove si Zoopla ofera niste informatii pe tema asta, dar sunt incomplete si, de obicei, false.

Eu mi-am construit o baza de date cu chestia asta si-am updatat-o lunar, dupa care am pus (cu ajutor) si un site in fata ei, sa fie bine, sa nu fie rau. Luand ca exemplu locuinta de mai sus (aia doar pentru 60+), puteam da o cautare dupa adresa aproximativa, pentru a-mi face o idee legata de preturile reale din zona.

Site-ul arata cam asa (e facuta chestia asta pentru ca trebuie sa tin niste traininguri de mysql si trebuie sa le arat celor care vin la cursuri ceva…concret)

Intrucat agentiile care pun anunturile pe rightmove nu pun adresa exacta mai niciodata (necum postcode), cautam dupa adresa, in general. Asadar, daca as fi vrut sa cumpar locuinta aia destinata pensionarilor, as fi cautat ce altceva s-a mai vandut in zona si as fi vazut ca pe strada aia s-au mai vandut doua case – tot asa semi detached – freehold (deci nu cu preturi dubioase bazate pe limita de varsta, ci la pretul real), la 276k si 309k – una in Februarie, una in Martie. E util, asa, ca sa ai idee despre preturile reale, pentru ca in general astia pe rightmove/zoopla pun initial niste preturi aberante. A vandut vecinul la 200k? Pai, punem si noi pretul 250k. Dar daca te uiti la o casa, acum, in luna Mai, iar adresa e la numarul 3 strada X si casa e listata la 290k, iar in Ianuarie a vandut tipul de la #5 ceva identic/similar la 210k, poate preferi sa mai astepti s-o relisteze sau poate ii faci o contra-oferta. Asa, pe sistemul “nu-ti dau nene 290k, dar iti ofer 220k”. Si vezi tu daca-ti iese sau nu. Evident, inainte de a face asta, e indicat sa te urci in masina si sa vezi cum arata zona. Ca poate vecinul lui a vandut o chestie care avea acoperisul smuls si ferestrele sparte. Sunt chestii de bun-simt, dar le mentionez asa, in caz ca nu v-ati gandit.

Evident, nu o sa folositi pentru asta site-ul meu, dar sunt site-uri publice de genul asta. Cacalau chiar. Acum nu zic sa isi faca fiecare om baza de date, da’ nu ar strica sa verifici pretul zonei, pentru ca o gramada de cretini au impresia ca daca s-a vandut cosmelia vecinului pe 200k in Ianuarie, tre’ sa primeasca si ei macar 300k in Aprilie, ca doar au trecut 3 luni si asa cresc preturile, cu 33k/luna, nuuuu? Pe scurt, pe mine m-a ajutat chestia asta. Si nu doar la comparatia cu alte case vandute din zona, ci si la alte capitole. Dintre ele, mentionez urmatoarele chestii care pot interesa un potential cumparator:

– cat de des se vand case in zona asta?
– cu cat au crescut preturile anual in ultimii 10 ani?
– tipul asta vinde mai scump sau mai ieftin ca vecinul lui? De ce?

Asa ca, pe scurt, la toata futerea aia cu verificarile (scoli, crime rates etc etc) trebuie adaugata si asta.

Radon

Puteti citi pe wiki ce e Radonul si de ce nu vreti asa ceva.

Pentru cei care n-au rabdare, rezumatul suna cam asa: daca te muti intr-o casa in care sunt acumulari de radon, asteapta-te sa mori nitel de cancer. E destul de scurt, da?

In UK exista o harta interactiva care-ti arata cam care-i probabilitatea in zona aia sa iti incasezi condamnarea regulamentara la moarte-n chinuri – poate fi vazuta aici cu doua clickuri (un click pe “explore the interactive map”, apoi alt click pe “show radon data”) si un enter dupa postcode. Dai o cautare dupa postcode (sau numele orasului, daca preferi) si vezi acolo codat pe culori unde-i vesel si unde nu. Arata cam asa:

Acum, nu zic sa te bazezi 100% pe harta aia, ca nu-i cazul, dar in caz de nevoie, poti face o masuratoare, ceva – costa vreo 50 de lire. Asta-n zonele unde merita facuta, bineinteles. Daca vezi ca toata zona e maro, poate mai bine cauti alta zona in care sa te muti. Zic asta in ideea in care, OK, poate la tine acasa nu-s acumulari (si chiar daca sunt, rezolvi cu ventilatie si ce s-o mai nimeri), da’ ce-o sa faci, o sa masori si restu’ chestiilor – restaurant, loc de munca, biblioteca etc? E mai simplu sa-ti bagi picioarele si sa pleci in alta parte.

Cateva acronime

Pe foarte scurt:

OIRO inseamna offers in the region of – adica “in jur de”. Daca vezi OIRO 250k, probabil poti oferi si 240k dupa viewing.

OIEO inseamna offers in excess of – adica “peste”. Daca vezi o chestie la OIEO 250k, inseamna ca vanzatorul vrea peste 250k. Ori are o oferta la 250k deja, ori nu accepta contraoferte (in general; pot fi si exceptii)

Sold STC (subject to contract) inseamna ca a fost facuta o oferta si a fost acceptata “in principiu”, dar se lucreaza la acte. Asa ca daca ai pata pusa pe o casa si apare ca fiind Sold STC, poti incerca sa suni si sa oferi vreo 30-50k peste, ca poate se razgandeste selleru’.

STPP inseamna subject to planning permission. Vezi de obicei chestia asta la case cu teren mai mare, ca vezi doamne, casa poate fi extinsa STPP. Daca primesti planning permission, poti sa extinzi pe-acolo o camera, sa adaugi o camera etc.

Cu cine concurezi pentru casa asta?

Sa zicem c-ai gasit o chestie care-ti place si e pe gustul tau, fie ea cum o fi.

Ai sunat la agentie si ai stabilit ceva viewing. In ziua X, la ora Y, te duci acolo si te intalnesti cu agentul de vanzari.

Daca ai o iubita/sotie/prietena si lucrati amandoi, e improbabil sa va puteti duce amandoi la toate viewings. Pur si simplu nu vad cum, ca viewings astea sunt in general in timpul programului (luni la ora 14) si nu prea vad de cate ori te poti invoi inainte sa te invoiasca definitiv sefii. Asa ca ia-ti la tine chestiile de care ai nevoie (ceva de facut poze si filmat hd, sa-i poti arata gagicii ce-ai vazut si cum arata-n realitate, pentru ca de multe ori pozele din anunt sunt facute acum 300 de ani sau din unghiuri dubioase care lasa impresia ca o camera este mult mai mare decat este in realitate).

In primul rand, asteapta-te sa mai dai acolo de inca 20 de oameni, daca esti in jurul Londrei. Pentru ca faptul ca esti un potential cumparator nu inseamna ca agentul s-a dus pana acolo doar pentru tine. Cel mai probabil a mai chemat si alti potentiali cumparatori. In unele cazuri, isi aduc ei amici/clienti daca n-au cumparatori, pentru a lasa impresia ca mai sunt inca 50 de cumparatori interesati. Asa, sa-ti forteze un pic mana pentru a te face sa oferi mai mult decat ai dori. Asa ca la viewingul ala, incearca sa te orientezi un pic. Daca vezi ca vin niste baieti care coboara din masini care costa mai mult decat locuinta, asteapta-te sa fie BTL-isti. De-aia care o cumpara pentru a o inchiria. Si cu aia e cam greu sa te pui, ca au capital acumulat in decenii de inchiriat si au profitat de boomuri (gen au cumparat case la 50k si acum valoreaza 500k).

Ca exemplu personal, am fost si-am vazut o casa aici in zona acum vreun an. Era o casa cu doua sau trei dormitoare, nu mai stiu. Dar era destul de mare. Vreo 120 mp, o curte mare, parcare pentru doi + garaj separat. Faina. Bineinteles ca au venit BTL-istii calare acolo. Cred ca deja se vedeau compartimentand casa in doua sau chiar trei locuinte separate (facand-o HMO, pe scurt). Pentru ca, nu-i asa, de ce sa iei o singura chirie daca poti lua trei? Casa era listata OIRO 370K (parca, am uitat). Doamna a vazut si ea ce animale au aparut acolo si-a zis sa facem o oferta, da’ sa nici nu incercam la 370k, ca nu are rost. Asa ca am oferit cat a zis ea. 385K sau 390K, am uitat. Nu a contat oricum, pentru ca ne-a zis agentul in cateva zile ca ii pare rau, dar a oferit altcineva 420k. Pentru ca unii oameni isi permit asa, sa ofere scurt 50k peste pretul cerut. Cat sa nu aiba concurenta. Si-i evident ca nu pot concura eu cu unul care mai are vreo 30 de case platite de acum 20 de ani si inchiriate. Ca ala are milioane in cont, iar eu nu. Ghinion.

Zona si scolile

…asa ca, pe scurt, orienteaza-te la fata locului. Si daca tot te duci acolo, uita-te si nitel prin jur.

Iar daca tot esti in zona, ar fi cazul sa te uiti la ce altceva exista in zona. Statii de autobuz? Tren? Metrou? Supermarkets? Internet? La ce distanta?

Din fericire, fiind vorba de UK, nu de Romania, vezi informatiile astea relativ usor. Pe rightmove, de exemplu, exista school checker-ul asta (pe langa restul taburilor cu floorplan, map and street view, da’ presupun ca le-ati vazut).

Chestia asta e foarte importanta – atat pentru cei care au copii cat si pentru cei care nu au si nici n-au de gand sa aiba.

Spun ca-i importanta pentru ca pretul “zonei” variaza foarte mult in functie de ce scoli sunt in zona. Daca e o zona cu ceva scoli bune – chestii de-alea cu “Outstanding” – pai, asteapta-te sa platesti inca vreo 100k pentru casa. Asa, ca are scoli bune in zona. Motivul e ca in UK iti inscrii copilul la scoala in functie de zona in care locuiesti. Daca nu stai in zona aia, aproape de scoala, e foarte posibil (ba chiar probabil) sa-ti refuze boracul la admitere. Nu prea merge ca-n Romania, ca “hei, dar il duc/aduc eu, pe cuvant”. Ca nu le pasa, nu ti-l accepta. Au prioritate aia din zona.

Ai copii? Atunci te intereseaza la ce scoala va merge. Parca-parca n-ai vrea sa mergi intr-o zona cu doua scoli aflate la 3 mile de casa daca n-ai masina. Sau cu una singura – si aia Inadequate. Ca parca n-ai vrea sa iasa copilul ala ultimul idiot.
Nu ai copii si nu vrei? Perfect. Atunci sari pe zonele cu scoli proaste, pentru ca scolile proaste din zona inseamna ca scade si pretul zonei. Partea mai trista e ca daca faci asta (si economisesti ceva zeci/sute de mii de lire astfel), e foarte posibil sa te trezesti intr-o zona de cocalari mici. De-aia ocupati cu flegme, pisat pe gardul tau etc.

Mai departe, isi evalueaza fiecare chestia asta dupa cum poate.

Tot zona – crime rate

Inainte de a face o oferta, e cazul sa te uiti si la crime rate.

Sigur, iti poti face o idee vaga plimbandu-te prin zona nitel sau vorbind cu locuitorii de-acolo. Dar o plimbare nu iti spune totul (desi e indicata), iar locuitorii de-acolo nu-s chiar cei mai sinceri oameni de pe planeta, dintr-un motiv simplu: multi dintre ei vor sa vanda si nu au de ce sa-ti spuna tie ca zona e de rahat. Pe langa asta, orice vierme care traieste-n rahat se obisnuieste cu mirosul dupa un timp. Bucurestenii nu mai simt duhoarea de canal din Bucuresti si nu mai observa maidanezii sau casele de amanet sau de pariuri (impreuna cu fauna corespunzatoare). Dar pentru unul nou in zona, chestiile astea pot fi a deal breaker.

Din fericire, intrucat aici e UK, nu Romania, putem vedea cam cum sta zona la capitolul “infractiuni”. Astfel, aici poti vedea ce infractiuni au fost inregistrate in zona.

La prima vedere, sunt doar niste numere acolo. In zona asta, sa zicem, sunt inregistrate 543 de “crimes”.

…dar, daca te uiti cu atentie, o sa vezi ca exista si o harta interactiva, care documenteaza cat de cat infractiunile din zona.

Treaba asta e foarte utila si trebuie “explorata” cu ceva atentie, pentru ca-i mai complicata decat pare la prima vedere.

De exemplu, in al doilea screenshot vedeti acolo simplu ceva zoom si numarul de infractiuni din zona. Astfel, desi zona overall e destul de nasoala (543; ca o comparatie, la mine-n zona sunt 162, iar unde ne mutam, 172), trebuie sa te uiti si la zona exacta in care vrei tu sa cumperi. De exemplu, in dreapta, acolo, pe Market Street, nu au fost inregistrate mari chestii. Asa ca, desi orasul in sine nu arata prea bine in general, strada aia in particular probabil ca-i relativ OK. Pe de alta parte, pe-acolo, pe langa HALL INGS, orice-ar fi aia, parca-parca n-ai vrea sa locuiesti. Cam asa iti dai seama si daca locuinta pe care vrei sa o cumperi este in zona buna a orasului sau in zona horror. Pentru ca da, fiecare oras are zone bune si zone proaste.

Bineinteles, trebuie sa te uiti si la ce fel de infractiuni au fost inregistrate, pentru ca treaba asta e o sabie cu doua taisuri. Astfel, daca vezi ca-n zona in care vrei tu sa cumperi sunt vreo 40 de infractiuni inregistrate, chestia asta te poate speria. Dar daca te uiti si vezi ca toate 40 sunt shoplifting, e foarte probabil sa fie pe-acolo un supermarket (Tesco, ASDA etc) si sa fure distrusii din el, chestie care nu inseamna neaparat ca-i zona nasoala. Pe de alta parte (am zis ca-i o sabie cu doua taisuri), daca se fura atat de mult din supermarket, probabil ca e totusi o zona de saraci si nu vad de ce n-ar risca si sa-ti sparga casa, nu?

Evident, exista si deal breakers. Daca vezi la tine pe strada trei violuri, poate n-ar trebui sa te muti acolo – in special daca ai o iubita/sotie sau o fiica. Cand vezi asa ceva, inchizi frumos anuntul si treci la urmatorul.

Ar trebui putina atentie si la faptul ca by default, chestiile astea sunt destul de vechi – adica nu ai acces la datele legate de luna curenta, ci de acum 2-3 luni. E posibil sa vrei sa te uiti si pe lunile din urma, sa nu te trezesti c-a fost o luna linistita acum 3 luni, da’ in urma cu 6 luni au fost 200 de crimes la tine pe strada.

Un pic despre EPC

Nu-i chiar cea mai groaznica chestie, da’ ideal e sa te uiti la ceva EPC B sau C. Merge si mai jos, la o adica, dar doar daca are potential.

Daca te uiti la potential si vezi ca are potential de C/B, poate-poate merita. Daca in schimb e o chestie de F/G si are potential de E, mai bine te lasi pagubas, ca e genul de chestie pe care mai dai inca o data banii aia pentru a o incalzi cat de cat.

Asa ceva e OK, de exemplu. Nu sta grozav acum, dar cu vreo 1500-2500, o faci sa fie OK, daca nu are (si) alte probleme. Ca regula generala, eu n-as cobori sub E, ca sub E inseamna ca o sa stai cam doua ore sa se incalzeasca blestemata de casa – si va fi iarasi rece in 30 de minute de cand opresti caldura.

Banca

Inainte de a trece la partea cu oferta, sa mentionez chestia cu banca.

Chestia cu banca e ca daca nu cumva ai sute de mii in cont, cel mai probabil o sa ai nevoie de mortgage. Si aici trebuie mentionate niste lucruri.

In primul rand, inainte de a te apuca de cautat, trebuie sa vezi cat poti obtine de la banca. Banca o sa-ti ia in calcul veniturile (inclusiv bonusuri, overtime etc; tie si sotiei, daca e cazul) si o sa-ti trimita o hartoaga (mortgage promise, aka decision in principle) care spune sec “iti putem imprumuta X, la o dobanda de Y%; aceasta hartie e valabila pana la data Z”. Arata cam asa:

La ce se uita banca?

– de cat timp lucrezi la angajatorul curent
– daca esti angajat permanent sau contractor
– cate joburi ai schimbat inainte (da, lol)
– credit score
– daca esti de minim 3 ani in UK.

Daca esti aici de mai putin de 3 ani, se vor uita cam stramb si cel mai probabil nu-ti vor imprumuta. Daca din intamplare iti imprumuta, dobanda va fi mai mare decat ar fi in mod normal si depozitul (avansul) cerut va fi si el mai mare. De exemplu, inainte sa treaca cei 3 ani in cazul meu, depozitul cerut era de 35%. Pe urma, de 10%. Parca-parca e o diferenta cand discuti de sute de mii de lire…

In ceea ce priveste credit score, il poti verifica pe cateva site-uri banale (clearscore, experian, noddle etc) care te spameaza oricum pe internet zi-lumina, asa ca nu-i nevoie sa le mentionez eu. Nu recomand nici unul din ele, pentru ca sunt toti niste jegosi de la A la Z, DAAAAR, mentionez cateva chestii legate de credit score, pentru ca banca se uita si la ala.

Chestii care ajuta:

– sa fi avut ceva imprumut returnat la timp.
– sa fii inregistrat pe electoral roll (pentru a putea vota)
– sa ai un numar de telefon FIX
– sa ai ceva abonamente la ceva (telefon mobil, internet, plata utilitatilor etc)

Chestii care NU te ajuta si-ti fut meciul:

– sa ai vreo datorie dubioasa
– sa nu fi achitat ceva acum X ani, ca ai uitat sau ca te-ai crezut mai smecher
– sa te fi mutat prea des
– sa nu ai credit card (da, asta-i un minus)

Ca mentiune amuzanta, trebuie spus ca treaba asta poate avea efecte secundare. De exemplu, eu m-am trezit cand mi-au verificat credit score animalele astea ca ma suna unii brusc, ca “in sfarsit au dat de mine”, ca am o datorie de 45 de lire la ei de acum nu stiu cati ani, ca nu au reusit sa-mi spuna, ca n-a mers direct debitul, ca whatever. Iar daca treaba asta nu-i settled, apare ca o chestie negativa, iar banca trage concluzia ca esti genul de om care nu-si plateste datoriile, asa ca nu prea mai au chef sa-ti acorde creditul ala.

Prin urmare, poate fi util sa verifici cum stai la credit score inainte de a cere un imprumut, pentru a nu avea surprize cand ti-e lumea mai draga.

Presupunand c-ai primit decision in principle, iti poti calcula bugetul si “fereastra” in care poti cauta casa, pentru ca decizia aia e valabila in general 3-6 luni. Ai crede ca-s suficiente 6 luni, dar s-ar putea sa descoperi ca nu, asa cum am descoperit eu. Cu decision in principle ala, stii macar cat poti imprumuta si mai departe, poti folosi un mortgage calculator (sunt foarte multe disponibile, nu recomand vreunul anume) pentru a calcula cat ai avea de dat lunar pe perioada de dobanda fixa (pentru ca dupa, nu prea ai cum sa calculezi). Eu il folosesc in general pe-ala de pe rightmove, ca vorba aia, daca tot sunt pe pagina cu anuntul, might as well. Arata cam asa:

…si chit ca nu-i 100% corect, te ajuta macar sa-ti faci o idee, atat la dobanda curenta, cat si la o potentiala dobanda de dracu’ stie cat %. Nu de alta, da’ e bine sa iei in calcul o potentiala crestere a dobanzii, de la un 2.2%, sa zicem, la un 5.2%. Cine stie. Si sa vezi din timp daca-ti permiti si atunci sa achiti rata aia. Ca acum, de exemplu, dobanzile sunt super jos. 0.25% la BoE, 1%-2.5% la banci, in functie de cati ani de fixed alegi si ce depozit ai si ce tip de achizitie e (FTB, HTB, BTL etc).

Cateva sfaturi

Vorbind de asta, sa bag aici cateva sfaturi de bun-simt. Nici n-ar trebui sa scriu chestiile astea, ca daca esti in pozitia (financiara) de-a cumpara o casa, probabil ca ai destul cap, da’ le bag oricum.

Cand iti iei o locuinta, vezi cat la suta din venitul tau se duce pe rata. Apoi calculeaza cat din venit s-ar duce pe rata daca s-ar dubla dobanzile. Apoi calculeaza cat la suta s-ar duce pe rata daca trebuie sa te muti in alta parte, sa inchiriezi si totusi sa platesti si rata. Si apoi vezi cat se duce pe rata daca maine esti concediat si trebuie sa-ti cauti alt job si salariul tau scade la jumatate. Vorbesc din experienta. Pentru cei mai noi pe-aici, uite o poveste. Am cumparat un apartament in Bucuresti cand n-aveam de gand sa plec din Romania. Era rata 400 de euro. Salariul meu era de 1200 de euro. Vreo 3-4 ani mai tarziu, rata era 650 de euro, eu nu-mi mai gaseam job si ce gaseam pe piata erau salarii de 600 de euro. Apoi a venit divortul. Trageti voi concluziile. Pe scurt, la ce am cumparat acum iese rata cam 17% (asa, ochiometric) din salariul meu – al meu, nu al nostru. Ma rog, asta-n perioada de dobanda fixa (primii 3 ani). Pe urma, dracu’ stie, mai vad eu. Ce incerc sa spun e sa nu va aruncati la o chestie care inseamna o rata egala cu jumatate din venitul vostru. Bai, poate totul o sa fie roz de-acum incolo. Poate. Nu stiu. Da’ ia in calcul ca-ti scade salariul la jumatate. Ia in calcul ca poate o sa fii somer un an. Ia in calcul faptul ca poate-ti pierzi jobul. Sau si-l pierde nevasta-ta.

Nu am un sfat concret, bazat pe dracu’ stie ce ecuatii. Da’ asa, ca regula de bun-simt, nu lua o chestie daca rata e mai mare de 30% din venitul TAU (al tau, nu al VOSTRU). Pentru ca motive. CALCULEAZA CU ATENTIE SI NU MUSCA MAI MULT DECAT POTI INGHITI, pentru ca daca ti-o iei pe cocoasa, n-o sa-i pese nimanui de tragedia ta – o sa fii doar unul care ingroasa o statistica impersonala. Eu am calculat simplu: ba, daca revin la salariul de-acum 7 ani (cel mai mic salariu pe care l-am avut in UK, era patetic, fuck that) tot pot plati rata si toate cheltuielile pentru familie, chiar daca lucrez doar eu.

Eu am facut calculul cam asa: ba, da’ poate trebuie sa ma mut. Ba, da’ poate ma dau astia afara si la urmatorul job nu mai pot lucra de-acasa. Ba, da’ pot plati rata daca trebuie sa lucrez in zona? Ba, da’ daca doamna nu-si gaseste job, pot plati rata? Ba, dar apocalipsa-n patru acte? Si, cu exceptia unor situatii de-a dreptul sinistre, a iesit OK, asa c-am dat cu pixul. Mai departe, sa vedem, ca nu-s chiar cel mai norocos om pe care-l cunosc.

Ar trebui mentionat ca banca va insista sa ai ceva asigurare. Si de casa si de viata. Asa, in caz ca ajungi in lumea dreptilor. Ma rog. Si daca nu insista ei, e bine sa aveti. Exista chiar si asigurare de boala sau somaj – in caz ca iti pierzi jobul si nu gasesti altul, sa-ti plateasca aia ratele (dar doar ratele, nu si mancarea sau facturile…) timp de vreo doi ani. Poate-ar trebui sa le luati in calcul – just in case.

Nu in ultimul rand, daca poti, NU DA AVANS TOTI BANII PE CARE-I AI. Pastreaza-ti bai nene un buffer. De cat poti tu, de cat iti permiti. Pentru ca poate maine esti dat afara si nu-ti gasesti job cine stie cate luni. Nu te arunca sa dai toti banii pe care-i ai ca sa ai o rata cu 100 de lire mai mica. Mai bine da suta aia in plus lunar si dormi linistit stiind ca in caz de ceva, poti trai un an-doi cu toate cheltuielile acoperite. Viata-i plina de surprize si nu vrei sa fii unul din cei care nu-si permit sa repare masina, sa-si faca un implant dentar, sa mearga-ntr-o vacanta, sa aiba bani de doctor etc.

Ca sa-nchei paragraful asta, poti urma toate sfaturile astea si tot s-o iei in bot. Viata in 2017, ce sa zic. Avem datorii si taxe, da’ certitudini nu. Nu exista garantii. Nu exista nimic. Tot ce poti face e sa incerci sa iei o decizie rezonabila, bazandu-te pe chestii rezonabile. Dar realist vorbind, in trei ani (cand imi expira mie perioada de dobanda fixa) poate fi somajul la 25% si dobanzile la 15%, iar eu somer. Si toate precautiile mele nu mai fac doua flegme degerate in scenariul ala apocaliptic. Prin urmare, sfaturile astea sunt asa…sfaturi. De bun-simt, cum am zis, dar nu garanteaza nimic.

Vorbind de apocalipsa

Ca o “curiozitate”, eu unul am luat in calcul si scenariul apocaliptic, in care totul merge naspa si se duce totul dracului si nu mai pot plati ratele si pierd casa. Ca e posibil, ce dracu’.

Ei bine, in UK, exista o chestia de-asta simpla, cu falimentul. Te declari falit. Nu mai am bani, boss. Sunt varza. Iar banca iti ia casa (evident), dar nu te poate urmari (in cazul ala) si pentru diferenta care ramane de acoperit (daca nu scot pe casa suficient; daca scot mai mult, iti dau tie diferenta). Asa ca, in cel mai rau caz (in conditiile actuale), e nasol, nasol rau, dar nu e tragic. Adica, pierzi casa, ramai cam homeless, te cam chinui cu chirie (unde nu mai merge cu avansul pe-o luna si jumatate, ca te-ai declarat falit; cam trebuie sa dai depozit echivalent cu vreo 3-6 luni de chirie), eventual nu mai poti lucra in domeniul financiar vreo 6 ani, dar cam atat. Acolo se incheie tragedia.

Nu ajungi sa fii alergat pe la lucru si pe-acasa de tot felul de idioti ca “mai esti dator cu 100k” sau sa dansezi pinguinul in speranta ca-ti dau guvernul si Isarescu ceva ordonanta.

Sigur, e cam oribil sa pierzi casa in care ai bagat dracu’ stie cat. Este. Dar e mai putin nasol decat sa iesi la modul “Am dat 20k avans, am platit 60k rate, banca mi-a luat casa si-a vandut-o pe 50k si eu mai am datorie la ei 30k”, cum e prin tarile cu apa rece si murdara.

Altfel, mai e si alta chestie – poti foarte frumos sa vinzi casa inainte de-a o plati complet. Nu-i ca-n Romania cu “tre’ sa gasesc pe cineva sa preia creditul”. Nu. Eu pot vinde casa si de-a doua zi, daca mi se pare o afacere buna (gen daca am luat-o la 250k si pretul ei a ajuns la 260k). Nu ma opreste nimic. Doar ca in primii ani (aia cu dobanda fixa), platesti o extrataxa pentru asta. Nimic sinistru, da’ asa, cat sa descurajeze vanzarea unui imobil de 10 ori pe an.

Oferta si avocatii

Nu stiu daca am mentionat, dar in UK nu prea functioneaza chestia cu “zi-mi, bai (agentule imobiliar) la cat pot cumpara casa”. Pentru ca, daca nu cumva ti-e prieten tipul, vei primi un raspuns de-ala de robot gri “peste X mii”. Sau “in jur de X mii”. “Faceti cea mai buna oferta pe care sunteti dispus s-o faceti si o sa obtineti casa”. Nu exista ca-n Romania “daca dai 400k, e a ta”. Nu. Ca poate vine un BTL-ist s-o ia la 450k, de ce nu?

Inainte de a trece la urmatoarea parte, mentionez o chestie demna de retinut: in UK, agentul imobiliar nu lucreaza pentru tine – cumparatorul. Agentul lucreaza pentru vanzator. De la ala ia comisionul. De pe spinarea aluia isi ia bonusul (din banii tai, da, dar de pe spinarea aluia). Tine minte chestia asta. Daca esti tentat vreo secunda ca agentul imobiliar e prietenos, ca tre’ sa te ajute, ca-i pasa de tine, da-ti doua palme si trezeste-te la realitate. Pentru agentul imobiliar, tu esti doar fraierul care va fi jumulit – cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Dar hai sa zicem ca ti-ai calculat ratele, ai luat in calcul viitorul, ai verificat un mortgage calculator, overpayments etc etc si-ai facut o oferta si-a fost acceptata de catre vanzator.

E bine sa intelegi ca asta nu inseamna inca nimic. De la punctul asta, DACA totul merge bine, asteapta-te sa mai dureze intre 3 si 6 luni procesul. Iar in astea 3-6 luni, asteapta-te sa se razgandeasca si vanzatorul sau sa te razgandesti si tu. Dar sa nu anticipam.

In primul rand, agentia iti va cere detaliile avocatilor care se vor ocupa de tranzactie pentru tine. Daca nu ai ceva solicitors, iti vor recomanda ei pe cineva. Atentie la treaba asta cu recomandarile. Noua ne-au recomandat unii care cereau 1000 sau 1500 de lire, nu mai stiu. Doamna in schimb a gasit unii care cereau 400. Se-ntelege c-am mers cu aia de 400, fara probleme (deocamdata). Asa ca multumiti-le pentru recomandare si verificati ce oferte au si alte firme, ca pana la urma, parca-parca mai bine spargeti mia aia de lire pe cocaina, ca orice om cu frica lui Dumnezeu.

Din momentul in care le dai detaliile avocatilor, in principiu, lucrurile se mai linistesc PENTRU O VREME.

Zic PENTRU O VREME pentru ca incepe distractia.

Distractia

Avocatii vor incepe sa-ti trimita tona de hartii si emailuri. Ei vor lucra cu banca in numele tau pentru treaba asta cu mortgage-ul, ei vor comunica si cu avocatii vanzatorului si cu agentia, ei vor face verificarile in numele tau, ei vor face cam toate tampeniile.

Ziceam ca o sa dureze cam 3-6 luni. In cazul asta, a durat cam 3 luni. Ceva screenshot mult modificat si mai mult inutil arata cam asa:

…asa, de la primul mail la cel mai recent. 7 februarie, 5 mai. Sa ne fie de bine.

Dar ce fac avocatii astia totusi in toate lunile astea? Pai, cauta si verifica si trimit (ma rog, nu ei direct, ci banca) un baiat de la RICS pe-acolo…pe scurt, verifica si ras-verifica tot ce-i legat de locuinta aia. Pentru a clarifica, sa dam cateva exemple.

In primul rand, environmental search. Bai, e pericol de inundatie? Pamantul e contaminat? E ceva infrastructura pe-acolo de energie (de la stalp la telegraf la put de petrol)? Ceva pericole? (de la groapa de gunoi, cum e cazul la animalele de care scriam recent, la dracu’ mai stie ce; bineinteles, raportul e mult mai detaliat, dar nu cred ca are sens sa fac screenshots la 1000 de pagini)

Apoi vin cautarile legate de ce fel de oameni locuiesc in zona aia si cat te va costa council tax. Chestia asta e importanta in mare pentru ca vrei sa stii daca nu cumva te muti intr-o zona de-aia de council flats, sa stai cu toti boschetarii distrusi. Ca poate nu ai chef. Eu in mod sigur n-am chef. Si e bine sa nu fii prea surprins cand iti vor trimite aia de la council o nota de plata de 1200 de pe an, vorba aia.

Apoi, evident, ce fel de oameni locuiesc acolo – din punct de vedere al educatiei. Stau ultimii taraneti analfabeti sau stau niste profesori universitari? Cam care-i media de varsta? Cu ce se ocupa aia? Lucreaza sau sunt someri? Chestia asta e cu dus si intors, pentru ca unele din cifrele de-acolo nu-s foarte utile si nu reflecta mereu realitatea (de pilda, faptul ca-s de-aia educati la universitati nu inseamna nimic; ma rog, inseamna ca au o datorie de vreo 30-50k si ca probabil lucreaza la Costa pentru a putea manca, c-au diploma in Istoria Artei sau in Management Social Media)…dar daca te intereseaza vecinii tai, poate nu strica sa arunci o privire acolo.

Bineinteles, primesti mult mai multe informatii legate de zona. Cum ar fi ce-i in zona, la ce distanta, in ce directie, unde-s doctori, cinema, supermarkets etc etc. Partea aia avea vreo patru pagini, dar nu cred c-aveti nevoie de toate pentru a pricepe niste banalitati. Include si poze facute din aer, cu drona si dracu’ mai stie ce. Tot felul de tampenii – dar e bine sa te uiti macar la partea cu doctorii, sa vezi pe unde sunt, pentru a te putea inregistra la GP.

Dupa asta vine planning search-ul, care-ti arata ce se mai construieste sau se va construi in zona si la ce distanta de tine. De exemplu, la mine, dupa cum se poate vedea mai jos, va fi construit ceva bloc (cel putin asta cred), la o distanta suficient de mare incat sa nu ma deranjeze (intre 250 si 750m) si vor fi construite si cateva case la o distanta de vreo 200m (am vazut unde).

Chestia asta este utila pentru a te asigura ca nu te muti intr-o zona unde vei avea santier la fereastra timp de 2-3 ani. Bine, pe-aici nu dureaza oricum atat de mult sa ridice astia o mizerie, da’ e bine sa stii in ce te bagi, nu? Zic asa, strict pentru a nu te trezi ca behai ca prostii din Romania care si-au luat locuinte in “Militari Residence” sau “Mortii Ma-tii Groapa Glina Residence” ca sa descopere ca 7 ani va fi santier in zona.

Apoi mai ai property search report, de exemplu. Chestia asta e utila in mare pentru a sti in ce zona te bagi si ce poti/nu poti face sau la ce poti sa te astepti.
De exemplu, la mine e ceva Smoke Control Order care spune ca n-am voie sa ard nu stiu ce combustibili care fac fum. Nu e vorba de fumat sau de facut gratar (aia poti face fara probleme in curte), e vorba de ceva .. incalzire dubioasa care otraveste pe toata lumea. Pe langa asta, mai sunt si chestii legate de ce alte costuri dubioase poti avea.

Astfel, in unele zone exista tot felul de obiective de interes. Stiu si eu, vreo biserica locala mai smechera. Si te poti trezi ca toti cei care locuiesc in zona aia (inclusiv tu, care vrei sa te muti) trebuie sa plateasca pentru intretinerea cosmeliei. Asa, pentru ca stau in zona aia. Sau te poti trezi ca pe-acolo e ceva drum care nu-i in administrarea consiliului local, ci-n administrarea nu stiu carei asociatii care te poate taxa pentru a-l repara, ca locuiesti in zona. Nu-i cazul meu, da’ exista cazuri si e mai bine sa te uiti inainte de-a ajunge sa te imprumuti.

Apoi, se-ntelege, vine raportul legat de casa in sine. Ala-i facut de evaluator RICS si e bine sa-l trimiti pe unul separat de ala pe care-l trimite banca. Poate si ala de la banca e de incredere. Nu stiu, poate chiar e. Da’ daca lucreaza pentru banca, cam are interesul sa se finalizeze tranzactia, nu sa-ti apere tie interesele, nu? Zic si eu. Iar ala verifica tot ce-i trece prin cap la cosmelie.

In cazul meu, ne-a avertizat nenea ala cu privire la vreo 4 chestii (sunt codate frumos, pe culori)

…iar raportul ala trebuie citit. Evident, ce-i cu verde e de bine. Ce-i portocaliu e un fel de “atentie la asta”. Ce-i rosu e “nasol, boss, fugi”.

In cazul nostru, de exemplu, ne-a avertizat nenea cu privire la woodwork (un rahat ridicol; cica scara interioara nu are un maner de-ala pentru handicapati sau pentru copii, asa ca poate fi periculoasa, sa instalam ceva poarta metalica jos si sus, sa nu cumva sa) si la electricitate si gaz (unde avertismentul e “obtine service records de la vendor, sa te asiguri ca au facut service la gaze/electricitate”). Pe scurt, in cazul nostru e OK, da’ e bine sa te uiti cu atentie la TOT ce zice nenea ala, ca pe banii tai zice.

Evident, nenea isi da si cu parerea la modul “noi credem ca face atata proprietatea, bazandu-ne pe ce s-a vandut in jur”. Partea aia cam merge ignorata, dar, atentie, daca zice nenea ca NU face atat, va fi o problema la banca. Daca tu esti de acord cu banca sa-ti imprumute 250 pentru casa, iar baiatul de la RICS zice “face doar 200k”, atunci banca iti va cere sa adaugi la depozit/avans diferenta aia de 50k. Pe care cel mai probabil nu o ai. E un caz cam extrem (nu prea se intampla in general), dar … se poate intampla.

Bineinteles, ar trebui citite cu atentie cam toate sectiunile, pentru ca nu vrei sa te muti intr-o chestie care sta sa pice pe tine. Si poate-ti pasa din ce-i facuta casa (unii oameni prefera o casa din caramida, altii din prefabs sau plm; nu le dau sfaturi altora, ca nu am diploma in domeniu).

Mai sunt, evident, o gramada de alte cautari. Daca ai sau nu un canal in zona (canal as in, gura de canal). Daca e nu stiu ce de apa murdara pe-acolo. Daca vanzatorul ala chiar are dreptul de-a vinde proprietatea sau nu. Daca dracu’ mai stie ce. Pe scurt, o tona de mailuri si de hartii, la care ar fi bine sa te uiti cu atentie pentru a nu avea surprize neplacute. Acopera cam toate chestiile la care te poti gandi, de la transport public la pericole, chestii care deranjeaza, scoli, extra taxe si tot-tot-tot-tot ce va mai trece prin cap. Chiar am obosit de facut atatea screenshoturi si de la citit toate hartoagele lor. Inchei aici treaba cu cautarile/searches, cred c-a priceput toata lumea.

O scurta paranteza la treaba cu cautarile si durata

Poate parea foarte tampita si foarte enervanta chestia asta cu cautarile. Dureaza luni de zile si se fac pe banii tai. Pentru ca tu platesti avocatii, tu platesti RICS. Si poti avea surprize. Poti descoperi ca-s probleme majore (cu zona, cu taxele, cu locuinta in sine, cu ce se intampla in jur) si te poti trezi oarecum fortat sa te retragi din tranzactie. Merita mentionat faptul ca banii dati avocatilor si evaluatorului sunt buni dati, nu-i primesti inapoi doar pentru ca nu-i casa cum trebuie sa fie. Intra la capitolul “bine de stiut”.

Sigur ca poate parea chestia asta ca un munte de birocratie. Si chiar este. Dar…este unul din putinele cazuri in care vorbim de birocratie UTILA, iar asta-i o parte pe care o vor intelege usor cei care si-au luat teapa in Romania cu unul din multele “apartamente noi” in “la dracu’-n praznic Residence”.

Multe din detaliile alea de mai sus poate nu te intereseaza. Da’ eu zic ca te intereseaza daca vei avea santier in zona. Daca vecinii tai au cumparat casele sau stau cu chirie, ca nu-si permit. Daca te muti intr-o zona de saraci sau de bogati. Daca te muti intr-o zona de tineri sau de batrani. Daca ai council flats in zona sau nu. Eu zic ca e merita stiut.

Dupa cautari

Bun. S-au incheiat cautarile si (cu putin noroc) totul e in regula. Ce faci mai departe?

Pai, mai departe, avocatii te vor anunta ca acum sunt gata sa faca contractul ala nenorocit. Prin urmare, trebuie sa le dai o anumita suma (avansul + stamp duty (taxa pe care o platesti in termen de 30/90 de zile de cand te muti in casa) + ce alte cheltuieli mai sunt incluse) si sa le trimiti alta gramada de hartii. In cazul meu, au cerut:

– bank statements, sa arat provenienta banilor
– nu stiu ce chestii de la lucru, sa arat ca lucrez (le aveau deja aia de la banca)
– banii, evident
– copii dupa ceva acte (pasaport, permis de conducere), sa se asigure ca am dreptul de a fi in UK etc.

Mai departe, ei intocmesc un contract troglodit si-l discuta si refac (daca e necesar) cu avocatii vanzatorului. Apoi stabilesc un termen de exchange. Aia-i data la care se face schimb de contracte.

Chestia cu schimbul de contracte inseamna practic ca vor fi semnate contractele. Cel semnat de cumparatori ajunge la vanzator. Cel semnat de vanzator ajunge la cumparatori. Ideea e ca pana la punctul asta cu exchange, poti sa te retragi fara consecinte (ignorand banii pierduti pe avocati si RICS). Daca te hotarasti brusc ca nu ti-a placut ceva sau te scoli intr-o dispozitie nasoala, anunti avocatii ca nu te mai intereseaza si le ceri sa-ti returneze avansul. Spun asta pentru ca am facut deja chestia asta cu o alta locuinta pe care doream s-o cumparam acum vreun an si ceva.

Daca te retragi…

DUPA ce au facut exchange, nu te mai poti retrage fara consecinte serioase. Adica, daca avocatii au facut schimb de contracte iar tu (cumparatorul) vrei sa te retragi, pai, trebuie sa-i platesti niste daune serioase vanzatorului pentru ca l-ai incurcat aiurea cu treaba asta. Sincer, nu stiu toate costurile implicate, pentru ca n-a fost nevoie sa fac asta pana acum, dar discutam de sume serioase, de 5-6 cifre (in lire). Nu stiu cat si nu o sa incerc sa aflu – google it, daca va intereseaza.

Dupa ce avocatii au facut exchange, vine partea cu completion. Aia-i pur si simplu o data stabilita de comun acord – data la care ambele contracte sunt semnate si parasemnate de toata lumea, cu tot tacamul legal, iar vanzatorul isi primeste banii de la banca si-ti da cheile. Si acolo se termina contactul tau cu vanzatorul (mai precis, cu avocatii lui, pentru ca noi de la vanzator n-am auzit cam deloc; de la avocatii lui si de la agentie, in schimb, doamne-fereste, numai in somn nu m-au sunat) si devii noul proprietar al casei.

La final, despre durata si nervi

Ramane doar sa te muti, sa incepi sa renovezi (daca ai chef sau e necesar) si sa-ti aranjezi ceva direct debit/standing order/whatever cu banca care ti-a imprumutat banii. Apoi sa stai cu morcovul infipt pana la frunze pana-n ziua in care o achiti.

Ultima chestie pe care o s-o mentionez este legata de durata.

Eu unul am incercat sa cumpar o locuinta aici din 2014. Nu am reusit atunci. Probleme cu banca si cu dobitocul de adviser si cu multe altele de care nu am chef sa-mi amintesc.

Apoi am incercat sa cumparam o locuinta in 2015. Nu s-a mai nimerit. Ne-am retras la inceputul lui 2016, dupa ce la searches a reiesit faptul ca rahatul ala de apartament (era apartament, leasehold, total turnoff, ca sa zic asa) era intr-un bloc unde puneau aia warnings gen “aveti grija ca au fost vazute-n zona femei din Europa de Est!!!”. Bine, cam banuiam noi ca nu la mama se refera, ci la ceva pirande/tarfe de mana a coispea, da’ impreuna cu multe alte chestii care nu ne conveneau (si cu un pic de ghinion), ne-au cam hotarat sa ne bagam picioarele si sa ne retragem.

Apoi am incercat cam trei sferturi din 2016 sa cumparam ceva. Da’ de unde. Am facut oferte de m-am plictisit. A oferit altul mai mult. Sau descopeream ca apartamentul pentru care biduiam nici macar nu era gata, URMA sa fie gata in 2017. Asa ca pana atunci nu-l puteai vedea, lol.

Acum nu zic ca am stat 3 ani chiar 100% din timp cu ochii dupa case si viewings si dracu’ mai stie ce. O data la cateva luni ma mai uitam, mai cautam, mai incercam, mai faceam o oferta. Da’ n-a fost sa fie nicaieri. Si bineinteles ca si viata mea s-a schimbat destul in ultimii 3 ani. In final, am castigat (cel putin temporar) loteria asta cu lucratul de-acasa, asa ca am incetat sa mai caut prin Londra si-n jur. Ca nu ma inghesuiam oricum sa dau 400-500k aiurea-n tramvai. Si am cautat si-n alte locuri. Inclusiv de-alea unde nu exista un om in oras care sa stie ce inseamna “job”.

Dar…iarna nu-i ca vara si UK nu-i ca-n Romania. Faptul ca vedeai o casa la vanzare (care-n poza arata bine si are pretul OK) nu era finalul. Era doar inceputul, cum am explicat mai sus. Pentru ca incepeai sa te uiti. Ba, care-i pretul zonei? Ah, e cu 50k mai mic decat cere nea Caisa asta? Dar ce scoli sunt in zona? Dar secondary schools? Dar Uni? Dar crime rate cum este? Dar, pe harta, cand ma uit la google maps, cat arata cu masina la ora X, in ziua Y? Dar…toata birocratia aia de mai sus.

Sincer sa fiu, cu toate riscurile pe care ni le asumam cumparand dracia asta, eu unul nu pot decat sa ma bucur ca s-a terminat. De doamna nu stiu, dar eu ma saturasem. De tot. De agentii imobiliare. De sellers care pun la misto anuntul, ca nu vor sa vanda, sunt doar curiosi ce-ar obtine. De concurenta cu unii care ofera 50k in plus cum ofer eu 5p. De urcat in masina si condus 30-300 de minute pentru a vedea o chestie, doar ca sa fie o mare dezamagire. De acel “mic” detaliu care era un game breaker si nu se vedea in pozele de pe site. De acea “mica” treaba de care “uitase” selleru’ sa zica vreun cuvant, dar era prea evidenta. De poze facute in 90, cand locuinta arata bine si inca mai avea pereti. De tot.

Cand mi-a spus doamna – acum vreo 2 ani – ca sefa ei si-a cumparat nu stiu ce casa, ca a cautat vreo 3 ani (parca), am crezut ca-i aia o fufa nebuna, genul ala care gaseste pete-n soare la orice, oricand. Sau de-aia care vrea palat la vreo 10,000 de lire cu tot cu taxe. Da’ de unde…Concluzia mea e ca e aproape imposibil sa ajungi sa-ti iei o casa de-asta normala – unde prin casa normala inteleg o casa cu 2-3 dormitoare (depinde de cati copii ai sau ai de gand sa ai), un garaj si-un drive, o curte in spate (sa ai unde sa faci un gratar sau unde sa se joace fi-tu cu chestii-n iarba), cu dimensiuni decente (ma refer la living si dormitoare in general, ca hai, de bucatarie zici ca nu-ti pasa prea tare), cu tot felul de chestii.

Normalitatea unei case a ajuns un fucking lux. Au inceput si englezii sa construiasca pe verticala (blocuri, din ce in ce mai inalte). Mi-e scarba de ele. Mi-e scarba sa vad cum inca o tara pica victima capitalismului salbatic, dar n-am ce sa-i fac. Apartamente mici la preturi mari. Leasehold, sa nu ai ce sa-i lasi lu’ fi-tu. Cu un service charge de-ar trebui sa-ti fie livrate doua curve minore si-un saculet de cocaina in fiecare luna. Cu dracu’ stie cati vecini si-n cate directii. Cu tot felul de mizerii legate de viata la bloc. Parcarea – un privilegiu. Curtea in care se joaca fi-tu – o pretentie prea mare. Trebuie sa-ti chemi prietenii la un gratar facut in portbagajul masinii, I guess. Oribil, oribil, oribil.

Sincer, nici eu n-am reusit sa iau o casa “fix cum trebuie”. Nu am gasit. De pilda, asta are o problema de care trebuie sa ma ocup urgent – are chestii separate pentru apa calda si apa rece (ma refer la robinet) la una din bai. Din ce-am inteles, nu-i chiar complicat pentru un instalator sa-ti puna o chestie de-asta normala, da’ zic in ideea in care efectiv nu ai cum sa gasesti ceva affordable care sa aiba totul cum trebuie. Cel putin eu n-am vazut pe nicaieri. In nici unul din orasele in care m-am uitat – si m-am uitat din Newcastle pana-n Dover, vorba aia (cand lucrezi de-acasa nu prea-ti pasa de orasul in care locuiesti; cu noul meu contract, as putea lucra la fel de bine si din Petrosani, daca au aia net acolo)

Si cam asa se cumpara o locuinta in UK. Rabdare de canibal sa ai…ca e de munca, nu gluma. Nu te mira daca ajungi sa stai cu banii-n banca vreo 2 ani, uitandu-te la cum se devalorizeaza acolo. Pe mine in mod cert n-o sa ma mire daca aud de unul care-a patit asa. Sau, ma rog, o sa ma mire c-a scapat in doar doi ani si n-a durat 3-4…

Romania

Vorbeam la inceput despre “cei care vor sa vada in ce epoca de piatra traieste Romania, din punct de vedere al informatiilor”. Cred ca reiese clar din articol la ce ma refer, dar in caz ca nu, sa subliniem.

In momentul de fata, in Romania, treaba asta se face dupa ureche.

Nu ai idee daca va aparea peste noapte un santier la tine in fata casei. Nu ai idee daca rahatul ala de locuinta (de obicei, un apartament) are sau nu probleme structurale. Se merge pe ideea aia ca “merg cu Gicutu, ca el e zidar si se pricepe”. Nu ai idee daca e in zona nu stiu ce canalizare dubioasa care o sa puta fix dupa ce te muti acolo. Nu ai idee daca esti pe pamant contaminat. Nu ai idee daca e o groapa de gunoi pe-acolo. Nu ai idee ce scoli sunt in zona si cat de bune sunt. Poate doar asa, din auzite. Nu ai idee ce infractiuni au avut loc in zona aia, cate, ce tipuri, daca au fost prinsi infractorii sau nu. Cred ca nici macar Politia nu stie. Nu ai idee daca te muti intr-o zona de tineri, batrani, someri, angajati, patroni. Nu ai idee daca ai scoli, doctor, dentist. Nu ai idee de pretul real al zonei. Nu ai idee daca te duci sa respiri moarte gazoasa.

Pe scurt, nu stii nimic. Cumperi la noroc, cu doamne-ajuta, scuipat in san si facut cruci. Cumperi orbeste si zici mersi daca doar jumatate din factori ies rau. Ca poti avea “noroc” de 100%.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

124 Responses to “Viata in UK – part XXVII – cum cumperi o casa in UK”

  1. Deria says:

    Imi place casa din poza. 🙂

  2. Deria says:

    Si in Romania, acum, au prioritate copiii din zona. Cei care nu sunt din zona sunt repartizati in etapa a II-a de inscrieri, daca raman locuri. Sunt parinti care se dau peste cap pentru a obtine un loc la o scoala de care nu apartin, de drept. Unde stau eu nu e grozav din motivele a, b, c. Totusi, este considerata o zona buna si nu trece anul sa nu apara oameni care sa intrebe daca nu sunt apartamente de vanzare ori fix in bloc, ori in blocul vecin.

  3. Orbu says:

    Voiam sa behai ceva de “ha-ha-ha, te-ai mutat intr-o tara plina cu radon, in Romania eu nu am auzit de asa ceva pana acum”. Dupa care am cautat un pic si m-am linistit. Ce nu stii nu te poate deranja.

  4. XC47 says:

    Dupa asta vine planning search-ul, care-ti arata ce se mai construieste sau se va construi in zona si la ce distanta de tine

    Asta mi se pare super tare. In Romania (la nivel de teorie – se intelege) exista indicatorul urbanistic POT, care inseamna “Procentul de Ocupare a Terenului”. Este si normal ca probabil in urma unor spagi acest POT ajunge la 99%. In acest fel poti sa-ti iei muie pe neve, tu, cumparator de buna credinta (sa zicem). Iti dai seama ca nu exista nimic publicat usor accesibil. Totul se face la avizier (LOL) la primarie gen. Te poti trezi cu un bloc la 2 metri de tine, sanchi 5 metri distanta la sol.

    behai ca prostii din Romania care si-au luat locuinte in “Militari Residence” sau “Mortii Ma-tii Groapa Glina Residence” ca sa descopere ca 7 ani va fi santier in zona.

    Da da, pentru ca in Romania totul se face pe sest. Altfel cum pula mea crezi ca s-ar vinde cacaturile alea? Apoi locatarii fac spume ca primaria sa le rezolve problemele. Chestie pe buna dreptate, tot primaria a dat autorizatii. Pe spaga, bineinteles.

    chestii separate pentru apa calda si apa rece (ma refer la robinet)

    Asta e o boala in UK din cate am inteles…

  5. Krampus says:

    Buda intr-o incapere si chiuveta in alta incapere e chestie frecventa si la francezi. Inclusiv in blocuri facute dupa 1990 in zone relativ bune din Isle de France.
    Iar aia cu un robinet cu apa fiarta si unul cu apa ca gheata e marca inregistrata la britanici.
    Uneori stai si te intrebi ce rahat au in loc de creier; e asa greu sa se prinda ca nu e in ordine?

  6. XC47 says:

    Chestia asta am vazut-o si la un hotel din Paris. Novotel Les Halles, daca va intereseaza. Plm, si in Belgia, tot la Novotel.
    Cacat, am crezut ca e o chestie specifica lantului de hoteluri.

  7. Costel says:

    Care e faza cu taxa anuala de care ai zis, council tax ? E un fel de taxa fiindcă locuiesti in zona cu alti tipi de gasca ? 😀

  8. Costel says:

    @Orbu: Vreau sa vad si eu harta cu Radonul pentru România.

  9. Manowar says:

    Voiam sa behai ceva de “ha-ha-ha, te-ai mutat intr-o tara plina cu radon, in Romania eu nu am auzit de asa ceva pana acum”. Dupa care am cautat un pic si m-am linistit. Ce nu stii nu te poate deranja.

    Asta-i ca discutia asta cu poluarea, cand credeai ca e poluare in UK, da’ in Romania au fost oprite masuratorile.

  10. animaloo says:

    inteleg ca pe vremuri apa calda avea circuit separat si nu era potabila. de ce pastrezi si acum, cand nu mai e pe vremuri, se cheama talent si daca talent se vede

  11. Orbu says:

    @Costel: Pai, e incompleta vezi ce a zis Manowar.
    Tot ce am e asta partiala care arata mai naspa decat aia din UK din orice pozitie te-ai uita.
    http://radiocluj.ro/2017/02/02/harta-poluarii-cu-radon-radonul-concentrat-in-scoli-si-gradinite/
    Da’ eu cre’ ca radonu’ asta nu e asa rau. Ca doar n-o fi uraniu. Te obisnuiesti cu el. Posibil sa capeti un luciu si-o stralucire mai de neon asa, dar n-are ce rau sa faca :).

  12. IulianS says:

    inteleg ca pe vremuri apa calda avea circuit separat si nu era potabila. de ce pastrezi si acum, cand nu mai e pe vremuri, se cheama talent si daca talent se vede

    Tu crezi ca au oamenii bani sau chef sa faca asta? Cu ce scop? Sa mai adaugi 100 lire la pret?

  13. XC47 says:

    Pai da, pula mea, cine are nevoie de un robinet(mixer) normal cand poti avea asa ceva?

    https://i.stack.imgur.com/VosdN.jpg

  14. animaloo says:

    bani si chef sa cumperi o chiuveta si un robinet de oameni? Nu-s 100lire decat daca mergi la reduceri 😀

  15. Manowar says:

    Da’ eu cre’ ca radonu’ asta nu e asa rau. Ca doar n-o fi uraniu. Te obisnuiesti cu el. Posibil sa capeti un luciu si-o stralucire mai de neon asa, dar n-are ce rau sa faca :).

    Radioactive cats have 18 half lives.

  16. Jules says:

    Ce ma seaca la leasehold e ca nu e clar ce se intampla cand se termina perioada de inchiriere. Adica, teoretic, proprietarul pamantului ma poate evacua din proprietate. Astia pe gov.uk zic ca “It’s very rare that a landlord can end the lease and evict you. There are some circumstances and leases that let them do this, sometimes known as ‘forfeiture proceedings’. They need to send you a formal written notice and get the court’s permission.”
    Si ca teoretic se face extindere and shit. Dar ca trebuie sa fii atent la ce semnezi, ca de obicei chiria creste masiv in ultimii ani de leasehold.
    Treaba asta mi se pare cea mai mare teapa posibila la cumpararea unui imobil in UK, asa pe fata si fara scrupule.
    Ai ceva mai multe detalii legat de asta ?

  17. Manowar says:

    Ai ceva mai multe detalii legat de asta ?

    Depinde de la caz la caz.

    Ca idee, poti cumpara “fortat” lease-ul daca te pui de acord cu restul persoanelor (daca stati la bloc, cu toti ceilalti proprietari de apartamente; daca stai la maisonette, cu ala de sus/jos; daca stai la casa, doar cu tine, normal).

    Te pot plimba landlords nitel cu asta, da’ in cele din urma castigi. Doar ca te/va costa timp si bani.

    In cazul ala, treaba devine oarecum “Share of freehold” si voi (asociatia de proprietari) deveniti entitatea care administreaza imobilul (de la asigurarea cladirii la reparatii si ce se mai nimereste).

    Dar, pe scurt, eu as zice sa nu cumperi leasehold niciodata. E o teapa si nu-i departe de ce as numi eu “scam nesimtit”.

    Pentru detalii, vezi The Leasehold Reform Act 1967 si Commonhold and Leasehold Reform Act 2002.

  18. XC47 says:

    Mai adaug și eu o întrebare referitoare la leasehold.
    Acest sistem are vreun avantaj de orice fel pentru cumpărătorul locuinței în afară de un aparent preț mai mic?

  19. Manowar says:

    Acest sistem are vreun avantaj de orice fel pentru cumpărătorul locuinței în afară de un aparent preț mai mic?

    In teorie, da, ca nu trebuie sa se ocupe el de toate rahaturile (de la reparat acoperisul blocului la tuns iarba si taiat creanga unui copac sau intretinerea parcarii comune).

    In practica, nu, pentru ca le fac altii pe banii lui, da’ isi adauga si ei niste costuri. Asa ca, na, nu mai dai tu telefoanele sa chemi instalatorul/constructorul, dar le da altul pe banii tai + comision, ca sa zic asa. Uite, pe-aici, de exemplu (unde inchiriez, ca inca nu m-am mutat), e leasehold. Vin trei baieti care tund iarba si “toaleteaza” copacii. Saptamanal. Vin doua pizde care spala geamurile si dau cu aspiratorul prin cladiri (saptamanal). O data la dracu’ stie cate timp, vine o maimuta care re-vopseste numerele alea de pe locurile de parcare. Si toate astea se fac pe bani – service charge. E o mina de aur, practic, cat timp detii freeholdu’.

    Problema nu e daca exista vreun avantaj. Problema e ca atunci cand vine vorba de apartamente intr-un bloc, de exemplu, nu prea poti cumpara decat leasehold. Ca nu-ti vinde dezvoltatorul TIE terenul de sub bloc – restul locatarilor pe ce baza ar locui acolo? (plus ca ii convine sa va mulga pe urma extra cu diverse “servicii” – ti-am zis, receptie, curatat geamuri, intretinut parcare etc). Daca primul cumparator primea in general leaseul pe 999 de ani, cand il vindea el, dadea lease doar pe 125 de ani, ca sa-l mai vanda si stranepotii lui o tura atunci lol.

    DUPA ce-ai cumparat, daca esti acolo de minim doi ani, poti incerca sa-i convingi si pe restul locatarilor ca e mai bine sa cumparati freeholdu’ si sa administrati voi. Iar aia s-ar putea sa nu aiba bani sau chef de asa ceva – sau nu toti, oricum.

    Sincer, i-as recomanda oricui sa se fereasca de de-astea ca de ciuma bubonica.

  20. Zuza says:

    Multumesc pt postul asta…

  21. Madalina says:

    Singura data cand trebuie sa fiu de acord cu al meu: mai bine nu proprietati, exceptand momentul in care chiar am banii sa o platesc fara toate mizeriile de proceduri.

    Sa-i fie tarana usoara lu ta’su care l-a invatat sa investeasca pe al meu si am invatat si eu pe langa el (bine, cum spuneai tu intr-un articol pe aici, a avut blat de acasa).

  22. Manowar says:

    @Zuza: de ce, va mutati aici?

  23. Zuza says:

    Manowar. Simpatic… dintotdeauna.

    Nu stiam de radon. Un apartament intr-o zona de-aia e mai rau ca unul intr-un bloc cu bulina rosie – ca e mult mai putin probabil sa mori intr-un cutremur mare decat de gaz din ala.

    Articolele de genul ma fac sa imi dau seama unde suntem ca tara. Sunt lucruri pe care nu le poti compara decat atunci cand ai experienta vietii si in alte tari, ca dintr-o vizita ca turist nu poti sa iti dai seama.

  24. Manowar says:

    Ah, ok. Eram serios, credeam ca va ganditi sa va mutati in UK.

    De radon (si restul) am observat ca nu stiu romanii. Alaturi de poluare, e unul din subiectele despre care nu trebuie sa scrie nimeni. Cica adevarul ar provoca panica – din care motiv au oprit toate panourile electronice din Bucuresti care aratau nivelul de poluare acum vreo 10 ani.

  25. XC47 says:

    Zuza… La bloc nu-i chiar așa grav. La casă e mai delicată problema. Important e să ai ventilație în casă. Adică plm, să nu fie ceva ermetic cum e la modă acum.

  26. Zuza says:

    Al meu e in Islanda, dar nu stiu cum ar face fata copilul de 11 ani la scoala la materia “lb. islandeza” – nivel de cls a V-a. Tot o tara vorbitoare de engleza ne-ar trebui, la asta se descurca deja, a invatat de pe net mai mult decat la scoala si e ok.
    Problema e ca in Anglia /Irlanda nu se poate ajunge pe jobul tau fara o multime de echivalari, ei nu accepta diplomele din UE, ca cei din celelalte tari.
    El a mai fost si in Danemarca, 2 luni, insa a venit inapoi. Initial erau cazati el si colegul lui intr-un apartament cu 3 camere, cu toate dotarile – apoi i-au mutat intr-unul tot cu 3 camere, mai in centru, dar fara masina de spalat. Si pe urma intr-unul cu inca doi colegi, si trebuiau sa doarma doi in camera :)) moment in care a plecat.

    Nota: nu prea ma straduiesc sa fiu ontopic, n-am urmarit daca asta deranjeaza pe aici, dar daca nu e ok anuntati-ma si respect si eu regulile casei.

    @XC47
    Adica sa nu fie lavabil pe pereti si termopane? Si caramida in loc de BCA? La asta te referi?

  27. Manowar says:

    Islanda?

    E una din tarile care iau foarte in serios drepturile femeile si egalitatea dintre sexe. Nu c-as fi de acord cu asa ceva, ca nu-s, dar ei sunt foarte de acord cu asta. Pe langa asta, au si un sistem foarte reusit – in special cand vine vorba de guvern si educatie….si a si fost prima (poate singura?) tara care la criza din 2008 a bagat bancherii la inchisoare, nu populatia in datorii.

    Daca nu spumegi cand e frig, e o alegere EXCELENTA – cu toate problemele legate de limba.

    Problema e ca in Anglia /Irlanda nu se poate ajunge pe jobul tau fara o multime de echivalari, ei nu accepta diplomele din UE, ca cei din celelalte tari.

    In UK si RoI nu conteaza diplomele in 99%90% din cazuri.

  28. Laur says:

    Teapa asta cu lease-ul e si la noi: ai casa pe teren inchiriat de la primarie. Cica esti proprietar pe casa, dar platesti chirie anuala la primarie.
    Cei care au asa ceva, se bat cu pumnu-n piept ca “am casa mea si plm”, dar ei de fapt au peretii, caramizile, au acoperisul, au fundatia, daca maine se da o lege sa te evacueze, alea mai valoreaza fix ca moloz, pleci cu ele-n camion. Teoretic e pe durata de utilizare a cladirii, dar, vorba lui Ilici, proprietatea e un moft.
    Nu nene, macar cota indiviza sa am, cum e la blocurile mioritice: amprenta la sol 100 mp, 50 de apartamente, 2 mp de familie. Se darama blocu’ cu bulina din centru, macar sunt linistit ca am ceva in proprietate acolo si pot sa reconstruiesc blocul. Daca e de la primarie, se cheama ca de fapt am stat cu chirie cu primaria proprietar. Blocul nu mai exista, contractul de inchiriere se incheie, primaria ii vinde lui Becali terenul sa-si faca vila cu turnulete iar tu te muti cu chirie in Popesti…

  29. alex.x3s says:

    Felicitari! Sa fie intr-un ceas bun!
    De ce totusi ai facut doar pe 3 ani dobanda fixa? Daca planul tau era de 5 ani, de ce nu ai facut pe 5?
    Nu te grabi sa dai bani prematur, mai lasa si inflatia sa ruleze fin si sa-ti mai plateasca din datorie la fel cum rula peste economiile tale. Ideal ar fi sa mai iei o casa/apartament mai mica de inchiriat cu rata aproape de chirie pe care sa o platesti prima, apoi o vinzi si-ti achiti restul de datorie de la casa mare.

  30. Manowar says:

    Felicitari! Sa fie intr-un ceas bun!

    Multumim.

    De ce totusi ai facut doar pe 3 ani dobanda fixa? Daca planul tau era de 5 ani, de ce nu ai facut pe 5?

    Pai, din doua motive.

    Primul e ca dobanda e simtitor mai mare cu cat e termenul fix mai lung. Ca idee, daca luam cu 1 an fixed, era dobanda 1.2% (parca). Cu 2 ani fixed, era 1.85% (parca). Si cu 3 ani fixed, era 2.2%. Cu 5 ani fixed, era 3.5%, parca. Si efectiv nu imi convine.

    Al doilea motiv este ca-n 5 ani sper s-o achit integral oricum…

    Nu te grabi sa dai bani prematur, mai lasa si inflatia sa ruleze fin si sa-ti mai plateasca din datorie la fel cum rula peste economiile tale.

    E cu dus si intors varianta asta.

    Sigur, o pot prelungi aiurea 30 de ani daca vreau neaparat, sa ajung sa fie rata cat o paine atunci.

    Doar ca mie nu-mi place sa am datorii. In 5 ani, *SPER* sa pot achita integral chestia asta. Si chiar daca-mi dau seama ca pierd bani daca fac asa, cred ca prefer sa pierd banii si sa dorm linistit, pentru ca vreau sa fiu la punctul ala la care sa zic “pula mea, nu am nici o datorie si pot sa fac ce vreau cu toti banii luna asta, daca am eu chef”.

    Din aprilie 2015 (0 lire-n cont atunci) pana in mai 2017 (vreo 70k lire in cont) am trait fara sa fiu dator cu o lira cuiva. Si a fost foarte bine asa. E perfect sa dormi cu rupere de pula si sa nu-ti pese de nimic.

    In caz ca nu-i destul de clara chestia asta, sa explic mai clar.

    In aprilie 2015 am achitat integral apartamentul din Romania, la care aveam o datorie de vreo 48k+dobanda cand am plecat in 2012. Si au fost ceva nopti nedormite prin 2011, cand rata era de 650e/luna, iar eu nu-mi gaseam job deloc. Nopti de-alea in care te intrebi “mmm,pulamea, eu ce fac cu apartamentul asta, il las bancii?”, stii?

    Dupa care, din aprilie 2015, au curs banii ca la lautari, fara sa mai am pe ce sa-i dau (asa s-au adunat vreo 70k in doi ani). Ei bine, inainte sa gasim de cumparat casa asta, aveam vreo 60k (pana s-au miscat cu actele, pana nu stiu ce, s-au facut 70k+).

    Era toata lumea panicata-n jurul meu ca “omg, brexit, daca ne dau astia afara, ne deporteaza, ne pula mea, ce ne facem?”. Eu, in schimb, gandeam la modul asta: “ba, daca ma deporteaza, hm, sa vedem, am un apartament achitat in Romania si vreo 60k. La cheltuieli de 1000 de lire pe luna pentru familia mea (adica un trai decent in Romania, daca tii cont de faptul ca nu ai de platit chirie sau rata din banii aia), asta-nseamna 60 de luni. Adica 5 ani. Pai, daca ma deporteaza, pot sa nu fac nimic 5 ani si sa astept sa se mai linisteasca apele. Asta presupunand ca nu-mi gasesc un job sau ceva. Ar fi nasol, da’ e OK. Iar daca-s mai atent cu cheltuielile, o pot lungi si la 7-8 ani, hehe”.

    Si, sincer, desi pierzi bani achitand inainte de termen, merita. Banii sunt doar bani. Linistea aia sufleteasca face toti banii de pe planeta. Cel putin pentru mine.

    Inteleg perfect ce spui, dar daca am de ales intre a plati cu 100k mai putin in bani reali si a pierde suta aia de mii la schimb cu somn linistit, aleg oricand somnul ala linistit. Da-i dracu’ de bani, ca nu-i iau cu mine pe lumea cealalta.

  31. Mikimoto says:

    @Manowar, poate astea se aplica si in UK:
    – aranjeaza cu muistii de la banca sa platiti mortgage-ul cat de des posibil, adica la saptamana, sau la 2 saptamani, in loc de lunar. O sa zici ca e acelasi cacat, dar nu este, fiindca fiecare plata are 2 portiuni: dobanda si imprumut. Cu cat scade imprumutul, dobanda calculata in viitor va scadea si ea. (Poate vb de pinching pennies, dar daca as sti ca bancherii folosesc banii mei ca sa cumpere medicamente de tratat leucemia pt copiii lor, chiar as dona. Altfel, nici gand!)

    – incearca sa platesti anual un pic/maxim peste ce platesti normal. Orice plata in plus – in limitele stabilite de muistii de la banca – se scade direct din imprumut, deci iarasi iti micsoreaza platile catre dobanda. E treaba ta daca platesti extra in fiecare luna, cazul ideal, sau dai un lump sum la sfarsit de an.

    PS: fata sa fi mancat de la raftul de expirate, sunt mortgage free de 2 ani, am platit cosmelia in 9 ani si 8 luni – in loc de 20 – dar erau si alte vremuri: preturi rezonabile si dobanzi infime.
    Dobanzile sunt in continuare mici, cosmelia costa aproape dublu daca as cumpara-o acum, dar asta nu inseamna ca am dat lovitura. Doar ca nu mai am pe cap grija cu mortgage-ul.

  32. Manowar says:

    A, nu ma agit cu chestia asta. Cum am zis, sper s-o achit integral in vreo 5 ani. Daca reusesc, bine. Daca nu, e OK si cu 30 lol, da’ parca as prefera sa nu.

    Si cam aia e si intentia mea, sa le dau banii plus aia 10% (din ce ramane de plata) anual. Peste 10%, e ceva minitaxa de care nu am chef. Dar aia doar cand imi raman si mie 20-25k buffer in caz de belele.

  33. Orbu says:

    Se darama blocu’ cu bulina din centru, macar sunt linistit ca am ceva in proprietate acolo si pot sa reconstruiesc blocul.

    Da, clar. Il reconstruiesti sigur in Romania, pe aia 2mp ai tai. Sa te vad eu cum ii faci pe ceilalti 20+ de colocatari sa se asocieze cu tine si sa reusiti sa ridicati impreuna si de comun acord un bloc, sau orice iti trece tie prin cap.

  34. IulianS says:

    Da, clar. Il reconstruiesti sigur in Romania, pe aia 2mp ai tai. Sa te vad eu cum ii faci pe ceilalti 20+ de colocatari sa se asocieze cu tine si sa reusiti sa ridicati impreuna si de comun acord un bloc, sau orice iti trece tie prin cap.

    Amin!

    Ca “vechi” proprietar de teren care abia de 2 saptamani stiu unde se afla efectiv (cu borne si tot tacamul) nu pot sa spun decat ca a discuta cu oamenii e cea mai grea problema.

    Ca fost locatar prin Titan am ramas socat cum nu dorea lumea sa plateasca 5 RON (prin 2007-2008) pentru schimbarea coloanei de apa a unui bloc din 1977.

    Concluzia mea e ca pentru a face ceva trebuie sa te asociezi si sa discuti doar cu oameni bine alesi. Deci cumva inevitabil se ajunge la cunostiinte, relatii etc, cam cum bine sugereaza Belcak ala, fie ca ne place sau nu. Ideea e sa fii impacat cu asta caci altfel ai putea sa o iei razna. Pentru asta mi-au trebuit 2 ani ca sa inghit in sec ineptiile unora care, dupa eforturi logistice imense sa ne adunam la notar, incepeau sa aiba deodata pretentii nementionate anterior.

  35. Manowar says:

    Lol, la putin timp dupa revolutie a propus cineva sa puna astia interfon. Vreo jumatate din bloc a fost impotriva, n-aveau bani de “fantezii”.

    Cica sa reconstruiesti un bloc.

    Baaaaa, daca aveau bani de asa ceva, nu stateau la bloc, wtf.

  36. Orbu says:

    Cand m-am mutat in bloc l-am intrebat pe administrator daca nu vrea sa izolam si noi blocul, ca eu m-apuc sa pun termopane, sa fac un pic de confort, si voiam sa stiu daca vor si ei sa facem asta impreuna, sau imi izolez singur. Stiam ca e ceva amenda, ca nu am voie sa fac asta de capul meu, dar ma pisam pe amenda lor. Frigul ma sperie mai tare.
    Cica ”stai, nu te apuca, ca nu scoate nimeni bani din buzunar sa izoleze, dar ne-au promis de la primarie ca ne baga “in program”. Nu pune termopane nu pune nimic, ca pun ei”. Eu mi-am vazut de treaba, mi-am schimbat ferestrele si inchiderea la balcon, nu am stat dupa ei, cu izolatia i-am asteptat insa, ca, na , la etajul 6 e mai complicat un pic sa faci singur. N-a durat decat 4 ani. Astia din bloc au avut toti rabdare si au indurat frigul cu stoicism – chiar era cam frig iarna in unele camere.
    Cand mi-am renovat baia anul trecut, ca s-a spart coloana la vecinul de sus si, nestiind unde e sparta, instalatorii au spart si la mine jumatate de metru de perete de sus pana jos , asa, de control, le-am zis ”hai, ba, schimbam toata coloana”. ”Nope. E scumpa.”. Le-am spus ca, ok , fie, platesc eu, cat pula mea pot sa coste 2 tevi de20 de metri si niste mufe. Tot n-a mers. Ca ei nu vor “deranj”. Nu-ti spun cum mirosea pe holul blocului dupa ce vreo 2 zile a curs apa de pe coloana in subsol. Plm, eu eram la mare atunci, presupun ca nu a deranjat pe nimeni chestia asta. Dar au stat 2 saptamani fara apa calda in bai, ca instalatorii contractati de administratie nu veneau iar eu m-am sictirit de ei si nu am mai chemat pe nimeni sa rezolv, avand doua bai, m-a durut la pula. Oricum mm plecat la tara cu tot cu copii si ”enjoy!”.
    Nu i-a deranjat pe niciunul faptul ca nu au avut apa calda in baie 2 saptamani. Unu’ n-a zis nimic. Le-am lasat numar de telefon sa ma sune daca vin instalatorii sa schimbe coloana.
    Bine, poate nici n-au observat, plm. I-a deranjat doar cand a trebuit sa imi refac baia si a fost ceva zgomot.
    Din cand in cand se mai strica liftul, plm, e din 85, ca blocul, da arata cam ca de pe vremea lu’ Cuza. Nu-i bai, e un numar de telefon pe interiorul lui si altul la parter.
    Ba, eu cand ajung la lift si nu merge, nu ma intereseaza de ce. Sun la aia, sa vina sa repare. Ce conteaza cat costa. Si vin. In cateva ore il fac la loc. Am facut de cateva ori proba si n-am sunat; asa a stat liftul o zi, o zi si jumatate. Adica pana mi-am pierdut rabdarea. Daca vede administratorul primul suna el, daca nu, pula si caciula.
    L-am intrebat acum vreo 1 luna sau 2, cand am platit intretinerea, nu stiu ce mi-a trecut prin cap, daca nu am putea sa punem si noi niste panouri solare de incalzit apa, nu ca ar fi apa scumpa, dar daca vecinii nu prea folosesc resurse d-astea exotice se cam racesc coloanele ca-s neizolate si astepti ca prostul timp de 1 metru cub de apa sa se incalzeasca. Iar daca vrei sa faci o baie dupa miezul noptii faci cu apa rece, ca la cazarma, ca deh, unii mai venim de la munca si avioanele asa aterizeaza in Otopeni, altii ne mai futem noaptea, mai ai nevoi d-astea. Imi vine sa urlu la ei sa mai faca, in pula mea, baie si la etajele inferioare, ca sa nu trebuiasca sa golesc eu toata instalatia de la mine pana la primul punct termic pana vine apa calda.
    Si cum ii povesteam eu s-a uitat fix la mine vreo 3 secunde, cred ca incerca sa-si dea seama daca am baut ceva sau ma droghez, dupa care a izbucnit intr-un ras d-ala cu lacrimi. Si-a zis printre sughituri:
    Dom’ne, eu stau in blocul asta de cand s-a dat in folosinta, dar daca ii convingi pe astia, facem, cum sa nu!
    Ma gandesc acum amuzat cum ar fi sa gasesc intr-o zi blocul o gramada de moloz, doamne fereste sa fiu in el, si sa-l intreb pe administrator, presupunand ca ar mai fi viu:
    -Auziti, nu vreti sa-i intrebati pe astia care mai sunt in viata daca nu punem si noi bani sa facem un bloc nou?
    Probabil ar fi cea mai buna gluma post cutremur din toate motivele posibile.

  37. XC47 says:

    Hm, si eu ma chinui sa pun intefon. Suntem 4 (patru) pe scara…. Beat this!
    Deci da, planul e viabil.

  38. Orbu says:

    Offtopic: Vad ca iar s-a suparat un allahakbar si le-a aruncat curu’ in aer englejilor.

  39. Laur says:

    Eu la faza cu reconstruitul blocului, recunosc, nu ma astept sa aiba restul proprietarilor bani (daca traiesc toti) sa reconstruim blocul, ci ca iti ramane o ceva sa poti recupera dupa ce ti s-a daramat casa, cativa metri patrati pe care sa-i vinzi pe o suma babana unui eventual cumparator ce vrea sa-si faca palat acolo. Altfel, daca e terenul primariei, nu ramane nimic, ba chiar cred ca te pune primaria si sa faci curat (iei molozul) cand pleci de acolo.

  40. Manowar says:

    Offtopic: Vad ca iar s-a suparat un allahakbar si le-a aruncat curu’ in aer englejilor.

    Prejudecati.
    De unde stii ca nu era un calugar franciscan care-a strigat Ave Maria chiar inainte sa apese butonul????

  41. CrazyVibez says:

    @Manowar: Timpul de injumatatire la Radon este de 3,8 zile. Deci toata harta aia pe care te-ai uitat tu n-are nicio valoare, iar concluzia cu moarte lenta si sigura de asemenea.

  42. Manowar says:

    @crazyvibes: poate daca te deranjai sa citesti de unde si cum apare, evitai sa scrii tampenia aia. Da’ e OK si asa.

  43. XC47 says:

    @CrazyVibes

    Since thorium and uranium are two of the most common radioactive elements on Earth, and since their isotopes have very long half-lives, on the order of billions of years, radon will be present in nature long into the future in spite of its short half-life as it is continually being regenerated

    E OK acum?

  44. Maniax says:

    @CrazyVibes Desi radonul are o perioada de injumatatire mica asta nu il face mai putin periculos, as putea zice chiar din contra. Ideea e ca radonul se afla pe lantul dezagregarii radioactive atat a Uraniului at si a Thoriului (unul dintre cele mai intalnite elemente in scoarta terestra). Radonul din case permeaza din straturile subsolice pana la suprafata (beciul, casa, demisolul, etc). Acolo daca nu exista ventilatie corespunzatoare se acumuleaza im cantitati suficiente pt a dauna. Este o expunere cronica, pe perioade lungi si chiar daca “traieste” doar cateva ore este creat in permanenta, deci pericolul ramane. Ca idee, faptul ca are durata de injumatatire scurta inseamna ca emite mai multe radiatii in acea durata, arde mai puternic daca vrei. Combinat cu faptul ca e permanent reimprospat stocul da o treaba nu prea buna.

  45. Orbu says:

    De unde stii ca nu era un calugar franciscan care-a strigat Ave Maria chiar inainte sa apese butonul????

    Corect, atunci imi cer scuze fata de distinsii islamisti care se pot simti jigniti, macar pana cand autoritatile isi vor face curaj sa dea detalii despre identitatea lui.
    Sau mai bine imi pastrez scuzele pentru dupa aia, daca e cazul.

    @CrazyVibes: Lol. Masurarea se face asa ( si asa se fac si hartile): Ai niste detectoare pe care le tii in casa 3 luni, iar alea masoara continuu. Dupa care le trimiti tu la niste unii “destepti” care iti fac integrarea datelor in timp. Stii, chestia aia ca integrala din matematica, sau sume, plm, ca presupun ca masurarea se face la intervale de timp discrete.
    Chestia asta face irelevant faptul ca radonul seinjumatateste in 4 zile sau in 4 miliarde de ani.
    Ca nu te imbolnavesti de la perioada de injumatatire ci de la radiatia e misa prin dezintegrare si chiar ca nu explic ce e aia.
    Or, daca tu ai timp de trei luni un nivel de radiatii peste o limita statistica la care cercetatorii britanici au concluzionat ca omul e ok, inseamna ca vei face cancer indiferent de ce se intampla cu radonul ala.

    Ca vezi tu, problema nu e ca iti varsa unul un borcan de radon in casa si ala te omoara. Ca, asa, deschizi un geam , tragi o basina si s-a dus. Problema e ca gazul asta se ridica din pamant in zonele unde se gasesc in scoarta terestra precursorii lui, adica uraniu. Care se descompune continuu si ai deci, o sursa continua de gaz d-asta.

    Si pentru ce conteaza, da, radonul se descompune relativ repede, dar odata ce l-ai inhalat tinde sa ramana in plamani pentru ca-i un gaz greu, cam cel mai greu gaz din natura daca nu ma insel, si ti se va injumatati acolo in Poloniu 218, care apoi trece in cateva faze succesive in plumb -> bismut ->poloniu->plumb… , de fiecare data cu eliberare de particule alfa care-ti gauresc plamanii, pana cand iti ramane doar plumb stabil si sanatos.

    Imi cer scuze ca am poluat topicul, eu am incercat sa fiu doar sarcastic initial, dar nici nu-mi vine sa las o asemenea enormitate sa umble libera.

  46. Orbu says:

    Plm , am intrat in moderatie ca am vorbit urat. Am sa am grija pe viitor.

  47. CrazyVibez says:

    Mda. Am inteles. Eu ma gandeam la prezenta in materialele de constructii.

  48. Manowar says:

    Mda. Am inteles. Eu ma gandeam la prezenta in materialele de constructii.

    Problema nu e in ce se acumuleaza in lipsa ventilatiei corespunzatoare. As spune chiar ca aia-i ultima problema.

    Problema e ca asta-i rezultatul unui proces care afecteaza uraniul si thoriul, proces care dureaza si o sa dureze miliarde de ani. Adica ai acolo o sursa de rahat continuu. E asa, cum plecam eu la un party de revelion si le lasam vecinilor Opium pe repeat, iar ei s-ar fi bucurat ca tine ca piesa tine doar 4 minute. Da, tine, da’ e OK, ca-i pe repeat.

    Problema e ca rahaturile alea nu alearga pe sub scoarta pentru a se muta mai incolo. Sunt acolo, raman acolo, in punctul ala (marcat pe harta, unde exista harta – nu in Romania, adica) si in mod ideal, nu vrei sa locuiesti acolo.

    Intrucat discutam de miliarde de ani, nu, harta aia nu devine “obsolete”.

    E nasoala treaba, ca altfel n-o mentionam deloc. Daca era la nivelul de “4 zile o sa fie nasol”, plecam toti 4 zile in alta parte si era OK. Da’ sunt 4 zile urmate de alte 4 si alte 4 si alte 4 si tot asa.

    Io-nteleg ca nimeni nu vrea sa auda/stie de asta (pula mea, nici macar eu nu vreau sa aud de asta). Da’ ghinion, am mentionat-o oricum.

  49. Rootus says:

    Dacă unora le este frică de radon poate nu ar mai fi cazul să locuiască în beciuri, just saying…

    OTOH, în beciurile din ro se moare mai des de la CO2-ul generat de tulburel, radonul este mic copil…

    http://adevarul.ro/locale/galati/ucisi-tulburel-trei-galateni-murit-intoxicati-dioxid-carbon-acumulat-beciuri-1_50aeefc17c42d5a663a1c66c/index.html

  50. Krampus says:

    Mie asta cu radonul mi se pare bullshit. Argumente: bunicii si toti aia dinainte lor au avut casa prin Bozgoria, in Harghita. Sovieticii au exploatat cam un deceniu uraniu de pe acolo, dupa WW2. Cam la 10 km de satul lor. Deci solul din zona nu poti spune ca era chiar cel mai pur. Nu are rost sa spun ca toti au trait / traiesc dincolo de 80 de ani. Bunica e deja la 92 de ani si e mai lucida decat multi oameni pe care ii cunosc, cu 4 decenii mai tineri ca ea.
    De murit de cancer, mori de la rahatul de mancare pe care il ingurgitezi, nu de la radon. Parerea mea.

  51. Manowar says:

    @Rootus: ce spui tu e “sa nu ne facem griji de SIDA, ca oricum in Romania se moare de gripa”. E adevarat ca se moare de gripa (ba chiar pe holul spitalului, daca nu cumva te calca si salvarea), da’ parca-parca tot ar fi bine sa-ti pui un prezervativ inainte de-a fute ultima curva nespalata pe sina de tren.

    Just saying.

    @Krampus: e dreptul tau sa ti se para bullshit. In definitiv, eu unul nu incerc sa-ti vand nimic.

  52. CrazyVibez says:

    Dar intreb si eu asa, ca profan, Radonul asta e ultima moda, ultima fitza cand vine vorba despre unde vrei sa locuiesti, ca nu e ca si cum parintii si bunicii nostri nu au trait in spatii poluate cu Radon si altele. In final oricum o sa murim cu totii. Unul cate unul. Pentru ca Radon. Venim pe rand si mergem pe sarite. 🙂

    Felicitari pentru casa!
    Si nu-ti fa tu probleme ca mai mult sau mai putin Radonul asta cam e pe oriunde.

  53. Manowar says:

    Dar intreb si eu asa, ca profan, Radonul asta e ultima moda, ultima fitza

    Doar in Romania o fi ultima moda/fita. Pe-aici si-au facut astia harta aia interactiva de vreo 10 ani. Ca acum mai mult de 10 ani probabil era mai greu cu chestiile de genul asta.

    [root@opencube ~]# whois ukradon.org | grep -i creat
    Creation Date: 2007-02-02T10:33:08Z
    [root@opencube ~]#

    Eu nu-nteleg de ce ati ramas cativa blocati pe treaba asta cu radonu’. E un *sfat* pus acolo pentru aia care vor sa-si cumpere case-n UK, o chestie de care ar trebui sa stie.

    Chiar nu-i nevoie sa imi explicati ba ca nu exista, ba ca oricum se moare de la CO2, ba ca e de la mancare, ba ca sovieticii…Serios. Puteti crede si ca-i o conspiratie reptiliana a lui Soros care vrea sa va dea afara din case ca vi le cumpere pe mai nimic, e OK cu mine.

    Eu am descris ce am facut eu si de ce. Din partea mea, cei care vor sa cumpere pot ignora tot, de la pretul zonei si scoli la crime rate si radon. Pula mea, sunt banii lor.

  54. Rootus says:

    @CrazyVibes Nu, nu este ultima modă, asta cu radon-ul datează de prin ’70.

    @Manowar Nu asta voiam să spun ci faptul că beciurile neventilate au mai multe probleme, nu doar asta. Radonul doar o face să sune mai “saiens!”. Dar hei, dacă tot ce îți poți permite este un beci (apropo de BTL-iști și conversii prin care demisolul -sau chiar beciul- devine locuinta separată)…

    Dar nu e nimic, bine că am scăpat de radon dar trăim în orașe pline de NOx. Să interzicem mașinile zic, nu? Nu?

  55. Orbu says:

    Am o întrebare: Dacă vrei să îți faci tu casa ta, ca în România gen, cumperi pământ liber sau cu o cosmelie dărăpănată, bună de demolat, și te apuci de construit ( cu proiect, autorizație și ce mai e) da’ așa în regie proprie, sa zicem, ca să fie extrem, dacă nu, măcar cu o firmă, se poate?
    Ajungi tot la banii ăia?

  56. IulianS says:

    Bai, astia cu casele, bunicii si radonul. Nu comparati cu izolatiile actuale unde nu prea iese multa caldura iarna cu casele vechi. Casele alea erau facute din chirpici prinse cu lemne, uneori caramizi, fara izolatie in 99.9% din cazuri. Casele alea “respirau”. Parca, parca nu prea aveau termopane si erau rame de lemn cu geamuri simple, duble ce-i drept, dar oricum intra si iesea aer destul in/din casa aia. In plus bunicii vostrii cam o ardeau pe afara mult prin agricultura nu stateau in casa decat la somn.

    PS: Am eu mari dubii ca englezii stiu intr-o proportie mai mare de radon decat romanii.

  57. Manowar says:

    Dar nu e nimic, bine că am scăpat de radon dar trăim în orașe pline de NOx. Să interzicem mașinile zic, nu? Nu?

    Am masina, da’ daca e vreun proiect de lege care doreste sa interzica masinile (alea care polueaza, evident ca nu discut de Tesla), ai tot suportul meu. Oricand. Votez constant cu aia care-s anti poluare, anti fracking, anti diesel, anti uzinele din 80, anti azbest, anti gunoaie.

    Am o întrebare: Dacă vrei să îți faci tu casa ta, ca în România gen, cumperi pământ liber sau cu o cosmelie dărăpănată, bună de demolat, și te apuci de construit ( cu proiect, autorizație și ce mai e) da’ așa în regie proprie, sa zicem, ca să fie extrem, dacă nu, măcar cu o firmă, se poate?
    Ajungi tot la banii ăia?

    E prea complicat. Mult prea complicat.

    Nu prea stii al cui e terenul cutare. Apoi, ca sa te asiguri ca poti construi, trebuie sa faci un proiect (chiar daca nu-i terenul tau). Apoi, daca e aprobat, e aprobat un anumit tip de cladire (casa cu un etaj si 3 camere, sa zicem; pe urma poti incerca sa adaptezi, sa ceri sa modifice sa poti construi cu 4, da’ poate fi refuzata), cu un anumit tip de materiale (sa nu arate prea diferit fata de restul, sa nu fie mai inalta, mai nu stiu ce culoare, sa nu fie prea mare in comparatie cu ele, sa nu futa aspectul).

    Apoi, cand ai planning permission, poti sa te duci sa-i faci o oferta aluia cu terenul. Doar ca ala vede ca ai obtinut planning permission, asa ca cere pret de teren pe care se poate construi (de vreo 10-50 de ori mai mult cel putin decat ar fi cerut fara).

    La final, nu iesi mai ieftin si trebuie sa ai banii jos, ca acolo nu-ti acorda banca imprumut ca sa construiesti o casa, ca nu ai garantii – nu ai cum sa garantezi cu casa, ca nu e construita inca.

    In teorie, se poate – si multi au facut-o. In practica, asta-i o chestie pe care o fac doar aia bogati bine de tot.

    PS: Am eu mari dubii ca englezii stiu intr-o proportie mai mare de radon decat romanii.

    Coaie, englezii stiu si, repet, au harta aia interactiva. Au coispe institutii care se ocupa de testarea aia, cu echipamente dubioase si plmuri.

    Sigur, or fi si pe-aici niste taranoi care nici sa citeasca nu stiu. Da’ eu n-am intalnit un roman care sa fi stiut ce-i aia – nu inainte sa-i spun eu, oricum.

  58. Zuza says:

    Eu nu-nteleg de ce ati ramas cativa blocati pe treaba asta cu radonu’. E un *sfat* pus acolo pentru aia care vor sa-si cumpere case-n UK, o chestie de care ar trebui sa stie.

    Fiindca acum am descoperit-o si ne agita. Cu atat mai mult cu cat pt Ro nu e harta.

    In UK si RoI nu conteaza diplomele in 90% din cazuri.

    Scrisesem raspunsul asta:

    Atunci de ce nu l-a cautat niciodata nimeni de acolo, desi a aplicat (a cautat mereu sa plece din tara cu contract)? A aplicat pt Danemarca, Olanda, Belgia, Islanda, Germania, a primit de peste tot oferte, chiar si de la unii de la o baza NATO din Afghanistan, unde s-a inscris mai mult sa vada ce se intampla. Toti in afara de UK. Am pus-o pe seama faptului ca nu are echivalare si nu isi poate dovedi nivelul.

    Si mi-am dat seama ca ce a facut diferit e ca pt toate tarile alea a aplicat la intermediari din Ro, numai pt UK direct acolo, prin site-uri de joburi, pt ca UK nu apare niciodata ca solicitor la firmele de recrutari din Ro. De ce?

    Iar eu, pt mine, nici nu as sti de unde sa incep cautarile pt un job afara, fiindca tot ce stiu sa fac se leaga de lb romana. Imi scrisese cineva un raspuns la un comentariu intr-un alt post ca e important sa stii sa te vinzi si sa te reprofilezi si mi-a ramas in minte raspunsul asta, ca da, mi se pare un hint bun. Daca la prima m-as descurca, pt a doua… n-ai cumva pe-aici un articol? :))

    Am eu mari dubii ca englezii stiu intr-o proportie mai mare de radon decat romanii.

    Si eu cred la fel ca tine, dar uite ca el a stiut si important e ca a putut gasi informatia asta cand a cautat-o. Ca exista si e la dispozitia ta, ca cetatean.

  59. Manowar says:

    Atunci de ce nu l-a cautat niciodata nimeni de acolo, desi a aplicat (a cautat mereu sa plece din tara cu contract)? A aplicat pt Danemarca, Olanda, Belgia, Islanda, Germania, a primit de peste tot oferte, chiar si de la unii de la o baza NATO din Afghanistan, unde s-a inscris mai mult sa vada ce se intampla. Toti in afara de UK. Am pus-o pe seama faptului ca nu are echivalare si nu isi poate dovedi nivelul.

    Cel mai probabil nu l-a contact nimeni din UK pentru ca a aplicat in locul gresit si poate in modul gresit (de la CV la tipul de job si alte alea).

    Exista si aici niste moduri de a trezi interesul unui potential recrutor/angajator. Iar daca mergi pe CV “romanesc” (rahatul ala folosit in Romania), cel mai probabil n-o sa te sune nimeni niciodata.

    Am mai explicat chestia asta in vreo 30 de posturi pe-aici.

    Daca la prima m-as descurca, pt a doua… n-ai cumva pe-aici un articol? :))

    Parca am scris si despre asta destul, din ce-mi amintesc. Parca-parca am tot explicat pe-aici cum CV-ul meu e 99% fals, da’ totusi ma duce unde trebuie si aduc argumentele potrivite.

  60. Zuza says:

    O sa caut, ms.

  61. CrazyVibez says:

    Si robinetele in uk tot pe invers sunt, ca masinile?

  62. Manowar says:

    Plm, cand iei casa construita in 7x, cam da.

  63. Orbu says:

    Pai, 7x e moderna, daca vorbesti de 197x. In tara aia fara cutremure si pe constructie de caramida ai putea, in teorie, sa tii casa aia inca 200 de ani doar din reparatii minore si maintenanta.

  64. Manowar says:

    Ma refer la faptul ca in anii 70 inca li se parea normal maimutoilor sa aiba chestiile alea separate pentru apa rece si apa calda.

    Oricum o sa schimb chestia aia cand ne mutam. Din cate stiu, nici nu-i prea scumpa treaba asta, trebuie doar sa gasim un instalator pe-acolo. Cat de greu poa’ sa fie…

    sa tii casa aia inca 200 de ani

    Cumva, nu-mi prea pasa de ce-o sa fie in 200 de ani. Si cre’ ca nici lu’ fi-miu. Si poate nici lu’ fi-su.

  65. IulianS says:

    Sigur, or fi si pe-aici niste taranoi care nici sa citeasca nu stiu. Da’ eu n-am intalnit un roman care sa fi stiut ce-i aia – nu inainte sa-i spun eu, oricum.

    Nu umblam probabil cu acelasi soi de oameni, dar astia pe care-i cunosc si care au avut de-a face cu constructia/renovarea de casa (nu apartament) cam stiau toti. De fapt de la ei am aflat de chestia asta. De fapt unii si-au proiectat sisteme de ventilatie super silentioase dat fiind faptul ca cocioaba nu a fost gandita cu ventilatie de la inceput. Nu discutam despre ce inseamna ventilatie in tari mai spalate ca devenim prea penibili.

  66. CrazyVibez says:

    Pe mine ma distreaza anunturile care incep cu “vedere frumoasa” si au mai multe poze cu strada, sau parcul din apropiere.

  67. Seven says:

    E o chestie la separarea robinetelor de apa rece si calda. Cica apa calda contine plumb, de la conductele/instalatiile prin care trece, nu am inteles prea bine.
    Am aflat-o accidental, cand voiam sa fac spaghetti si, ca sa se fiarba apa mai repede, puneam in oala apa calda. Imi facusem obiceiul asta in vremea sederii la camin, pe timpul facultatii, fiindca eram tot timpul pe fuga din cauza laboratoarelor de dupa cursuri (pentru mine prezenta la scoala era foarte importanta).
    Asa… si m-a vazut tata cand am pus apa calda in oala si m-a luat la trei pazeste, cum ca apa aia contine plumb.

    Faza cu “sa abia cladirea dimensiunile alea, forma aia, sa se intregreze in peisaj” e de cacao. Singurul lucru pe care il urasc la englezi este arhitectura caselor si culoarea maro. Nu stiu ce e cu standardele astea, dar cred ca e vorba de camumflaj in caz de razboi. Daca ar fi dupa mine, as interzicea culoarea maro. La faza cum ca vrea Ondilol sa zugraveasca cu “maro cald” am fost terminat ?))))
    Gradinile englezilor sunt atat de “mari” incat, daca tragi un vant, se simte la vecinul. Ma uitam la gradina noastra de 15 mp si incercam sa imi inchipui cum ar fi sa traiesc acolo, eu, care la tara am casa pe un teren de jumatate de Ha. Cred ca aia nu au innebunit din cauza ca traiesc in padure. Te mai destind peisajele alea. Sunt sigur ca se plimba aiurea prin padure fiindca la spalatorie vedeam ditamai glodul pe covorase, de parca mersesera pe ploaie prin mocirla.

  68. Orbu says:

    Singurul lucru pe care il urasc la englezi este arhitectura caselor si culoarea maro. Nu stiu ce e cu standardele astea, dar cred ca e vorba de camumflaj in caz de razboi.

    Fix asa am zis si eu cand treceam, ba cu autocarul , ba cu trenul, ba cu taxiul pe langa casele alora toate enervant de la fel. Ba, prin Oxford am inceput sa caut diferente ca in jocurile alea din revistele pentru copii si am gasit vreo 5 tipuri de arcade, vreo 10 tipuri de usi si cam tot atatea de ferestre.
    Si ma gandeam asa :
    “Ba, ce idioti si ce incuiati sunt astia! Cum sa-ti placa sa stai intr-o casa care e la fel ca a lu’ vecinu-tau si-a lu’ vecinu-sau, si-a lu’ … Sa n-ai pic de spirit creativ si inovator . Aceeasi caramida si aceleasi ziduri duble de 500 de ani.” Dupa care, in contrast, la cateva zile conduceam prin satele romanesti, desigur pline de creativitate si inventivitate si de constructii cu materiale care mai de care mai inovatoare. Si nu fac misto acuma de casele care stau sa se darame prin diferite sate, chiar vorbesc de constructiile noi, sau renovate, care au fiecare stilul ei, care mai de care mai urat si mai imbecil si mai nepotrivit in peisaj.
    Vila in zona submontana ,cu terasa in loc de acoperis, in stil mediteraneean, desi la noi ploua de rupe, ninge de rupe si e frig de te caci pe tine 4 luni pe an? Check!
    Casa de caramida, langa casa de BCA , langa casa din boltari, langa casa veche de paianta tencuita , toate vopsite in cele mai diferite si nepotrivite culori posibile? Check!
    Gard negru de fier forjat langa gard gri de placi de beton, langa gard din aceleasi placi de beton, dar vopsit cacaniu metalizat si lacuit lucios, langa gard rosu din tabla ondulata, langa gard din stacheti de lemn varuiti? Check!
    Casa P+1 de 200mp care ocupa toata curtea de isi tine ala masina la poarta langa casa veche de 50mp in curte de 1000 de mp, langa casa P+2, cu amprenta de maxim 50mp si 10 m inaltime de arata zici ca-i fiecare din filmul ei? Check!
    Iar aia cu hai sa radem de curtile mici , nu prea e de ras, sau intreaba-i p-aia care stau in blocurile din Romania cat sunt de ari curtile lor. Ca eu tot ce am in Bucuresti e un balcon inchis.

    Dupa care ma gandesc din perspectiva comerciala: Daca as vrea sa cumpar sau sa vand o casa. Unde as lua-o. Ignorand diferentele de epoca dintre tari, as alege o casa de pe o strada unde toate-s ingrijite, toate au aceeasi fatada si arata si ele intr-un fel, sau de pe o strada unde fiecare a venit si-a construit ce-a vrut pula lui de ti-e si scarba sa le privesti, asa, in ansamblu.

    Din ce am discutat ( poa’ sa confirme sau sa infirme Manowar) , acolo si sa vrei sa iti modifici fatada, trebuie sa ceri aprobare la primarie si primesti de obicei muie, ca ii intreaba in primul rand pe aia de pe strada ce parere au despre fatul ca Seven vrea sa isi puna vreo doua turnulete si niste cucuvelnite la casa lui. Si cred ca vor avea acceasi parere pe care as avea-o si eu daca as avea o casa al carei pret vreau sa-l conserv. I-as spune lu’ Seven sa se duca el frumos in Romania si sa-si faca acolo casa cum vrea el.

  69. IulianS says:

    Asta cu fatada e luata foarte serios in tarile cu apa calda. Ma rog, si la noi era pe vremea comunismului, ca nu aveai voie sa iti inchizi balconul daca erai la strada/bulevard decat cu tone de aprobari, si rareori le primeai; de fel cand stateai la parter. Dupa ce l-au impuscat pe conducator au inceput si pe bulevarde sa-si inchida balcoanele. Daca e frumos, va las pe voi sa decideti.

    Ca o chestie: in Israel e din ce am inteles ar fi o lege prin care te obliga sa folosesti acea culoare a nisipului la garduri, separeuri etc. Puteti sa aruncati o privire pe streetview prin Raanana, Tel-Aviv, Herzilia sa identificati culoarea respectiva.

  70. Orbu says:

    Confirm cu Israel. Se foarte strict mai ales in Ierusalim.

  71. animaloo says:

    Seven: glume proaste de pe front, asta cu apa calda care contine cacat

  72. 0040 says:

    Salut Manowar,

    Imi pare bine ca am incercat dupa mult timp Opencube si acum nu mai vad poza aia sau ce era, cand ai zis ca vine o vreme cand… Imi pare bine ca pot sa recitesc postul meu preferat de pe site, Viata in UK – part II – vremea :)) E postul care m-a facut sa revin si sa tot revin pe site, desi nu am prea lasat comments. Fapt pentru care voi posta de acum inainte sub 0040. 😀

    Foarte bun postul asta cu cumparatul casei in UK ; dar sunt sigur ca peste tot in lume (chiar si cea civilizata) azi e un iad sa-ti cauti o casa/apartament si sa bifezi cu brio formalitatile. Si chiriile sunt destul de mari. Cred ca tocmai d-asta am refuzat oferte de munca in UK si DE, chiria mi-ar fi luat pana la 30% salariul net care l-as fi incasat. Imi aduc aminte cu umor de ultimul mail primit de la nemti ( “…but we might have other factors which might convince people joining us. I’m afraid you are not curious to explore them and just focused on the factor salary. ” O daaaa…. cu siguranta ca necasatorit si fara copii o sa apreciez ca trebuie sa las 50% din salariul brut la statul german care are un viitor luminos fiind din ce in ce mai plin de musulmani). Mi se pare cam rip-off, sau poate n-am prins eu oferte bine platite si mai trebuie sa caut.

    Anyway , anul asta termin si eu ratele la banca pentru un apartament intr-un bloc nou in Bucuresti si as avea mici comentarii compartiv cu cele zise de tine/cei ce au lasat alte comentarii raportat la RO. Eu am dat avans cash 65-70% si restul credit prin banca, tocmai pentru ca stiam ca astia la banca mai verifica chestii care mie imi erau nu tocmai la indemana de verificat. Vine evaluatorul si se uita ca sa nu fie valoarea casei sub sau supra evaluata, plus verifica istoricul terenului, actele, dezvoltatorul… chestii care de unul singur, mai greu. Si eu cand umblam pe la vizionari am gasit unul mai horror decat altul . Am fost in Sud Residence si am vazut apa baltind pe drum (nu se putea numi strada) , am fost in Militari Residence si am vazut ce pereti de te pisi pe ei fara pic de fier beton au, am fost in Cartierul Latin si mi-am dat seama imediat ca va deveni un nou Ferentexas unde e super aglomerat , drumul de acces ingust si toti cocalarii masinile parcate langa bloc.

    “Nu ai idee daca va aparea peste noapte un santier la tine in fata casei. ”
    Oricine a vizionat noile ansambluri rezidentiale poate observa lejer ca NICIUNUL nu tine cont de regimul de inaltime al zonei sau de faptul ca atunci cand toate apartamentele se vor vinde , va fi o zona super aglomerata. Si cand totul pare prea roz ca sa fie adevarat, verificati cui apartin parcelele de teren adiacente. S-ar putea ca superba priveliste din noul apartament sa fie blocata de un nou bloc in 1-2 ani. Pana la urma am luat intr-un bloc de l-am vazut mergand pe o strada
    laturalnica si vazand ca e nou si cat de cat ok, am intrebat daca mai au vreo cutie de chibrituri de vanzare. Mai aveau 2. Am fost la dezvoltator , am intrebat cat vrea, am zis iti dau cat vrei -4k , ca atata imi permit, take it or leave it. A acceptat. DE EVITAT AGENTIILE. ( cel putin in RO) Am zis neaparat ca vreau bloc nou, numai pentru faptul ca nu as vrea sa mi se taie apa/gazele daca ceilalti de pe scara nu platesc. Astea noi au racordari individuale. Probabil printre putinele lucruri
    bune. Nu plateste unul? il “taie” doar pe ala… Cand eram mic ai mei, atunci locuind la bloc comunist de 8 etaje, tin minte ca atunci cand faceam baie incalzeau apa intr-o oala mare pe aragaz… ca la robinet… apa calda… nu prea. Intre timp ei s-au mutat la casa langa oras… iar eu la bloc nou,ca nu imi ajungeau banii de casa sau ma indatoram prea mult si nu merita. In viziunea mea o casa ar trebui sa aiba MINIM 1000 mp curte. Ai mei au ~5000. E ALTCEVA faptul ca poti sa iesi la tine in curte sa te relaxezi decat sa te duci in cine stie ce parc mizerabil si arhiaglomerat. Altfel la ce plm mai zici ca stai la casa? Sa incalzesti singur toti peretii? Mai bine la bloc… Nu am observat in postul tau nimic despre notar. Mare atentie la acest personaj, de obicei e mana in mana cu vanzatorul. Eu daca nu cascam ochii cand semnam contractul ma aleageam cu +10k coco de plata din cauza unei “regretate greseli de tipar”. Pai FMM de notar, imi iei procent din tranzactie si vrei sa ma tepuiesti cu 10k coco? Mare mare atentie la orice semnati. Da, si in RO banca te obliga la asigurari. Desi… in caz de pica blocul nu stiu cam cat ai putea sa primesti inapoi.

    “Nu ai idee daca rahatul ala de locuinta (de obicei, un apartament) are sau nu probleme structurale. ” Evaluatorul si banca ar trebui sa verifice daca actele sunt in regula insa… NIMENI nu te poate proteja de acte contrafacute. Poate in acte cocioba este bulletproof si in realitate este branza. Asta tine foarte mult de calificarea fortei de munca care realizeaza constructia. Chiar daca betonul e bun si celelalte materiale impecabile, tot poti avea o cladire deficitara daca nu stiu aia sa toarne betonul calumea, sau pun prea multa apa ( sau bidoane goale ca sa intre mai putin beton ). Am vazut asa ceva in Cartierul Latin si in Berceni, la blocurile in constructie, stalpii si grinzile de sustinere de la etaje inferioare aveau multiple crapaturi, erau nisipoase. Cel mai probabil au turnat betonul aiurea, sau au turnat un etaj pe luna, de unde si priza de beton intre etaje fiind compromisa. Sa torni beton peste beton deja intarit iti asigura un mare kkt. Daca va e frica de cutremur luati in calcul sa verificati cartea tehnica a blocului ( daca lipseste sau nu o arata, mare semn de intrebare, probabil nu au luate toate aprobarile) sa foloseasca beton, armatura si fundatie conform regimului blocului. Nu trebuie sa fii inginer constructor ca sa afli ca pentru fiecare regim de inaltime e recomandata cate o clasa de beton minima. De obicei dezvoltatorul o va alege pe cea mai ieftina posibila, dar, cand alege sub cea mai ieftina pentru acel tip de bloc…. Clasa betonului zice cat de rezistent este, ori asta inseamna ce greutate suporta. Daca pui la un bloc de 10 etaje beton BC30-BC35 care e pentru maxim 4 etaje e clar ca s-ar putea sa se duca dracului. Eterna dilema intre zidarie caramida vs BCA nu isi mai are rostul, ambele au acum aproape acelasi proprietati cu o mica diferenta. BCA e cu cateva sute de kg mai usor decat caramida si nu e atat de casabil precum caramida. Gen, la un bloc de 10 etaje, peretii de umplutura daca sunt din caramida vor apasa mult mai mult pe structura de rezistenta decat un perete de BCA. Adaugati la asta mobila de prin casa si o sa vedeti cat de mult trebuie sa sustina un stalp de la parter. Vrei sa bati un tablou in perete? In BCA intra frumos bormasina, in caramida s-ar putea sa dai jumatate din caramida jos…

    “Nu ai idee daca e o groapa de gunoi pe-acolo. ”
    Hmmm .. not completely true. Vara, in Militari Residence in zilele bune cam ai idee de groapa de gunoi de la Chiajna chiar daca e cativa km mai incolo. Depinde cum bate vantul . :))))

    “Nu ai idee daca te muti intr-o zona de tineri, batrani, someri, angajati, patroni. ”
    Ideea mea a fost sa ma uit ce arunca lumea la gunoi in zona unde vrei sa cumperi. Daca vezi cutii de televizoare, laptop, carucioare de bebelusi, etc. iti poti face o mica idee. Daca vezi preponderent seringi, prezervative, sticle de alcool…la fel.

    Ati zis undeva mai sus ca nu poti avea gradina la bloc. Fals. La mine la bloc cei de la parter de pe partea longitudinala mai ingusta au curti individuale, asa e trecut in cartea tehnica a cladirii, iar pe cealalta parte e curtea comuna ,locuri de parcare supraterane, etc. Verificati cum e trecut in cadastru si cartea tehnica. E drept ca harta cu radon nu am gasit-o dar echivalentul la EPC din articol este certificatul energetic care trebuie sa-l primiti. Al meu are clasa energetica B. Trebuie sa contina informatii despre incalzire, apa calda, iluminat, climatizare, ventilare mecanica, centrala termica, puterea de iluminat proiectata, etc. La fel trebuie sa primiti si pentru gaze cu instalatia . Iar din cartea tehnica aveti traseele electrice prin pereti. Ca poate n-ai vrea sa dai cu bormasina fix pe unde trece teava de apa calda de la calorifer.

    “Era rata 400 de euro. Salariul meu era de 1200 de euro. Vreo 3-4 ani mai tarziu, rata era 650 de euro, eu nu-mi mai gaseam job si ce gaseam pe piata erau salarii de 600 de euro.”
    Bun sfat, multi se arunca cat nu le este patura. On top of that e bine sa iei rate FIXE in moneda in care iti primesti salariul. Chiar daca nu te da afara si salariul tau e la fel, e probabilitatea ca valuta in care ai luat credit o ia la deal. Mult mai repede decat creste salariul tau. Remember francul elvetian. Am auzit de unii care si-au laut masina cu credit in franci elvetieni, au platit cam de 2 ori cat face masina noua…si tot mai au de plata.

    “NU DA AVANS TOTI BANII PE CARE-I AI. ” True. Dar daca dupa ce ai dat avans si mai ai ratele de platit, mai strangi iar o gramajoara, o plata anticipata a creditului cu micosrarea numarului de rate, nu a valorii ratelor, te ajuta sa economisesti din dobanda. Exemplul meu la un pic peste 6000 euro platiti anticipat am economisit vreo 2000+ din dobanda. Alegeti INTOTDEAUNA reducerea numarului de rate la plata anticipata, nicidecum reducerea valorii cu pastrarea aceluiasi numar de rate. Asta la mine a fost undeva pe la 30-40% din maturitatea creditului, atunci cand dobanda e aproape egala cu rata; cand treci de jumate sau esti pe sfarsitul creditului dobanda e prea mica incat sa se mai renteze. It’s about timing.

    Vorbind de apocalipsa… Pentru fiecare apocalipsa vine in nuante diferite cred. Pentru unii ca nu isi mai pot achita creditul. Pentru mine apocalipsa e ca maine poimaine ar putea veni un cutremur destul de mare incat sa darame blocul. Chiar si daca sunt facute conform standardelor in vigoare, nu va imbatati cu apa rece, niciun bloc nu este facut ca in Chile sau pe role precum Intercontinentalul si Ministerul Transporturilor (care extra are si armatura sina de cale ferata – cea mai proasta suporta 25 tone greutate pe cm patrat ). Iar alesii din Casa Poporului sau Catedrala Mantuirii Neamului stau si mai bine… A fost acum cateva luni cutremur 8 grade in Chile, citeam pe net…. no major damage. WOOOW… In Bucuresti la 8 grade cred ca aveam…. no major building standing :))). D-aia desi pe termen scurt am luat in considerare faptul sa stau intr-un apartament in care sa nu mor daca se darama blocul ( stau 4 din 4, in cel mai rau caz cad peste ceilalti :)) am cele mai multe sanse )… pe termen mediu si lung iau in considerare mutarea la casa. La bloc chiar si daca supravietuiesti pana iei banii inapoi pe asigurare, daca sau se face iar blocul….vise tata… Asa la tine in curte, chiar si daca iti darama casa, o peticesti, o repari, merge altfel treaba. Insa cu adevarat apocaliptic vorbind pe termen lung vad imobiliarele ca o bula care se va sparge mai ceva ca in 2008. Doamne fereste sa nu apara vreun razboi ceva, nu de alta dar Europa are o luuuunga istorie in asa ceva. Vei vedea cum munca ta de-o viata se poate duce instantaneu. D-aia ma gandeam ca pentru batraneti linistite… poate NZ sau alte tari mai ferite, in caz de plec de aici. Numai ca …oriunde ai pleca, trebuie sa pleci cu bani MINIM de doua case. Nu ma astept ca pensia sa fie decenta nici in Romania si nici in alte state europene peste 33 ani (asta pentru cine prinde 65 ani), cu imbatranirea masiva a populatiei europene asa ca singura solutie la care m-am gandit: cat poti trage, strangi de minim inca o casa. Intr-o casa stai tu, pe cealalta o bagi in chirie si iti asigura traiul lunar. Nu cine stie ce lux, dar probabil decent. In Romania daca ai noroc iti ramane de la parinti, plus ce mai strangi tu. Dar in UK cum zici tu Manowar, e mai complicat cu leasehold ala… si poate ca o sa am ambitia sa-i las casa si lui fi-miu/fii-mea (mai am timp avand in vedere ca nici n-am cunoscut-o pe mama lor : )) ) , ca sa nu-si iroseasca cei mai frumosi ani din viata muncind din greu pentru pereti.

    Bottom line, nicaieri nu-i roz. E alb-galbui, undeva mai mult alb, undeva mai mult galbui.

  73. Manowar says:

    Nu am observat in postul tau nimic despre notar.

    Pai, eu am cumparat in UK acum, nu in Romania. Nu ai treaba cu “notari”, ci cu “solicitors” (avocati).

    Daca vezi cutii de televizoare, laptop, carucioare de bebelusi, etc. iti poti face o mica idee. Daca vezi preponderent seringi, prezervative, sticle de alcool…la fel.

    Poti incerca. Da’ aia-i pe ghicite, nu pe bune. Si nu recomand. Nu intr-o tara in care se construiesc statii false de RATB pentru a prosti cumparatorii.

  74. sandra says:

    @Costel
    Council tax e echivalentul impozitului pe proprietate din Romania — care in UK nu exista. Council tax merge direct la primarie (autoritatea locala) si acopera cheltuielile legate de intretinerea localitatii — de la strazi, la curatenie, iluminat public, parcuri, centre sportive, scoli, amenajarea plajelor in orasele de coasta etc. In UK, la o casa inchiriata, chiriasii platesc Council tax (spre diferenta de Romania unde proprietarul unei case inchiriate plateste impozitul pe proprietate) — pentru ca ei sunt cei care beneficiaza de serviciile respective. Daca locuinta este goala, proprietarul plateste o suma redusa.

  75. IulianS says:

    vad imobiliarele ca o bula care se va sparge mai ceva ca in 2008

    Da, se pare ca in vest e greu sa-ti iei casa (majoritatea nu au salariu baban, poate nici decent raportat la cheltuieli) si ghici ce fac romanii, si nu numai: cumpara prin tara. Nu stiu daca-i o plasa de siguranta pe viitor dar cam toate detinute de non-rezidenti sunt date in chirie daca ma iau dupa anunturi. Pe site-urile dezvoltatorilor cunoscuti de mine de pe piata locala deja vorbim de 2019 termen de predare. Restul e “booked”. Sa ne-ntelegem, alea nici nu au fundatia pusa, e doar o mocirla p-acolo si avansul (uneori peste 80% pentru o reducere negociata) e dat.

    Nu-i exclus sa explodeze bula, dar se pare ca momentan e generata de cerere si muia aia de prima casa care inca tine preturile sus la apartamente mai mici. Vedem ce se-ntampla la altii inainte, nu influentam noi chiar asa de mult mersul lumii, cel putin nu economic.

  76. Manowar says:

    Da, aia asa e.

    Eu ma gandeam inainte de a cumpara casa la fel. Ba, daca nu gasesc aici ceva decent, mai cumpar o locuinta acolo cu banii jos. Aveam vreo 70k in cont, gen…85k euro. Ajungeau de ceva frectie. Luata si direct la inchiriat, asa. Ca oricum nu ma omor dupa credite si datorii.

    Am ceva cunostinte care inca se gandesc sa faca asta. Pula mea, de ce sa te bagi dator la 400-600k cand poti trai fara datorii si venit pasiv din chirii, right? Iei la 2 ani inca o locuinta si inca una…in 10 ani ai un venit decent din chirii.

    Daca nu gaseam cosmelia asta, luam pe acolo ceva.

  77. Colosalu says:

    “Ca nota, trebuie mentionata in trecere o chestie: si la leasehold si la freehold, legal, Coroana are dreptul asupra pamantului, oricum cumperi.”

    In viitor dreptul la proprietate asupra pamantului va fi abolit la nivel mondial. Nu e normal ca un humanoid sa vina sa pretinda ca e al lui ceva ce ar trebui sa apartina intregii biosfere, ceva creat de Natura cu mult inainte ca ma-sa lui, a humanoidului, sa-l lepede pe el pe caldaram plin de spume!

    Amin!

  78. IulianS says:

    In viitor dreptul la proprietate asupra pamantului va fi abolit la nivel mondial.

    Asta asa e in Europa cel putin. Adica tu esti proprietar, dar doar pe ce e la suprafata. Ai petrol dedesubt? suge-o, e al statului si te despagubeste conform unor preturi de “catalog”; evident, un pret foarte convenabil pentru stat. In US chiar esti proprietar pana la magma, si dincolo, probabil, daca mai ai vreun interes.

  79. clawbc says:

    @Manowar: felicitari pentru casa, e un lucru mare, mai ales intr-o tara straina. Sper ca lucrurile sa mearga cum ti-ai propus.

    @0040: imi pare rau ca te-ai uitat doar la bani, dar pe long term ar fi meritat mutarea in alta tara. Da, poate la primul salariu pe care vii, proaspat emigrat din Europa de Est, n-o sa vezi o diferenta spectaculoasa fata de ala din RO (sau banii care iti raman), dar mai incolo se va vedea, uita-te la Manowar. Zici ca platesti taxe pare in UK sau DE, dar macar de taxele alea vezi ceva: drumuri, transport in comun in orase, spitale in care nu trebuie sa vii tu cu medicamentele si sa pleci cu boli in plus etc.
    Iti dau un exemplu: eu lucrez in IT si cand am plecat, am plecat pe 1000 EUR in plus. Dar aici nu am nevoie de masina pt ca transportul in comun merge excelent (iar cand am nevoie inchiriez), nu a trebuit sa platesc o nastere in privat (in Bucuresti ajunsese la 3000 EUR) etc. Iar viata mea e mult mai relaxata, nu mai stau in traficul ala infect si nici peste program ca vreun sef se apuca sa promita ca livram intr-o sapt munca pentru 1 luna.

  80. Sorin S says:

    Foarte bine documentat si argumentat. Si chiar daca-s in Uk de vreo 14 ani am aflat cateva chestii noi citindu-l. Bine, n-am ajuns inca in punctul in care sa-mi fac bine temele si sa fac o oferta dar sunt aproape. Io-s builder aici, am o companie mica de constructii si ne ocupam de tot ce tine de constructii: bai, bucatarii, extensii, renovari, loft conversions, electric, pluming, garden makeovers etc. Am echipa mea, angajati pe bune, meseriasi, platim taxe, nu cowboys. Pe viitor daca vrei sa stii cat te-ar costa o renovare, extensie etc, pm me, iti pot face un estimate, te pot ajuta cu design interior/exterior ca sa iasa ce trebuie plm, free of charge. Sunt in Londra Nw9, ca deocamdata la buildereală acolo e treabă multă. Mi-ar plăcea să locuiesc în afară dar deocamdată mi-e greu să mut tot. Am vazut ca ai ceva conservatory; sper ca asa ai cumparat casa ca nu se merita deloc sa-l construiesti, mai degraba faci o extensie. Vara e prea cald in el iar iarna e scump de incalzit.

  81. Manowar says:

    @Sorin S: la mine nu mai e cam nimic de facut, e aproape terminata paranghelia, dar multumesc. Si da, era cu conservatory deja.

  82. Sorin S says:

    Sa nu se inteleaga ca urmaresc sa prind vreo lucrare inplm:)) Oricum nu prea ies din Londra decat foarte rar prin împrejurimi și suntem busy tare. Mereu un local builder va fi mai ieftin decât unul care vine de la mama dracu’. Oricum, când mai renovezi, când vrei să cumperi și vrei să știi cât te-ar costa renovarea pm. Lucrez si cu o gramada de developeri care cumpara, renoveaza si vând. Din punctul meu de vedere iesi mai vine daca cumperi o derăpănătură -fără structural issues – decât să cumperi una gata renovată. În general e “coafată” low budget, cheap materials doar cât să arate bine. Grădina, bucătăria și a doua toaletă (sub scări) ridică prețul destul de mult. Să nu mai zic de extensie si loft. Ceasuri bune!

  83. Sorin S says:

    Ar mai fi de dărâmat conservatory-ul ăla, peretele exterior și de făcut un open plan, o bucatarie mai mare cu dining si living in acelasi spatiu. Acum depinde cât e grădina de mare, daca iti permiti sa pierzi 3-6 m din ea, in functie de cat de mare e extensia. Plus că va trebui să cumperi o bucătărie nouă:)) Distractiv sau ce?

  84. Manowar says:

    Pai, nu prea cred c-as primi aprobare de la council pentru asa ceva – e regulamentul cu distanta pana la gard/peretele vecinului etc.

    …si spatiul e OK pentru mine. Livingu’ are vreo 25 mp daca-mi amintesc eu bine. Pentru unul care-a crescut intr-un bloc comunist e OK.

  85. Sorin S says:

    3m e permit development, nu ai nevoie de aprobare. iar daca vrei mai mare în majoritatea cazurilor îți aprobă. dar daca zici ca ai spatiu destul atunci nu are rost. in general bucatariile sunt foarte mici si toata lumea prefera sa marească spatiul si sa-l facă open plan. dining/living si kitchen împreună. să nu stai separat de restul lumii când gătești, sa socializezi si plm

  86. Manowar says:

    Nu stiu, mie nu mi se pare o idee geniala sa gatesti in living, cum ar veni. Mie mi se pare ca ala-i doar un hack ieftin pentru a da iluzia fraierilor (new buyers) ca vai, cumpara o casa mai mare.

  87. Orbu says:

    Io cre’ ca omu-i invidios si vrea sa te combine sa-ti darami casa, lol .
    Eu nici nu inteleg de ce ar vrea cineva sa gateasca in living, camera de zi, cum ar veni. La modul “da, te rog, sfaraitul la pestele ala mai incet , ca n-aud filmul, ca hota sigur nu poti s-o opresti ca nu ne mai vedem prin casa.”

  88. Manowar says:

    Nici mie nu mi se pare o idee buna treaba cu bucataria-n living.

    Mi se pare de-a dreptul naspa cand faci ceva mancare care miroase si scoate fum (nu stiu, de la vinete/ardei pe plita la cine site ce peste sau carne de unicorn cu trei coaie albastre si unul mov). Parca-i mai placut sa dai drumu’ la hota pe full power, sa programezi cuptorul/aragazul sa se opreasca in X minute, sa-nchizi usa bucatariei si sa te duci in living sa te uiti la un film.

    Cum am zis, mi se pare doar un hack de luat ochii prostilor “uite coaie cata livingu’ o sa ai, semneaza aici!!”. Si mai e si faza aia cu blocu’ comunist. Eu am crescut intr-un apartament comunist care avea sufrageria oarecum dreptunghiulara, asa, de vreo 18 mp (parca, nu mai stiu). Asta are 5*5 sau cam asa ceva. Diningu’ in conservatory sau afara – in functie de anotimp/temperatura etc. Chiar mi s-ar parea dubios sa ma chinui sa fac livingu’ si mai mare. In afara de faptu’ c-ar fi mai greu de incalzit (si uite, fix zilele astea o ard in schimbat calorifere pentru ca pantof si cartof si nu-i deloc placut sa trebuiasca sa cauti o porcarie de 2200W care sa n-arate ca pula si sa fie din aluminiu, nu otel (se sparge) sau fonta (prea greu de scos/golit/aerisit)), nu prea vad ce-as castiga din asta. Daca era camera prea mica, as fi vazut sensu’. Da’ pentru mine personal, 25 mp in living sunt suficienti. Si, ca sa bat si ultimul cui in cosciugu’ ideii cu bucataria in living, mai e si treaba cu alarma de incendiu (obligatorie). Nu prea vad cum ar putea doamna sa gateasca vreo chestie fara sa-mi vina pompierii in vizita de 3 ori pe zi gen.

    Fuck that.

  89. Orbu says:

    si nu-i deloc placut sa trebuiasca sa cauti o porcarie de 2200W care sa n-arate ca pula si sa fie din aluminiu, nu otel (se sparge) sau fonta (prea greu de scos/golit/aerisit))

    Aha, mult noroc, ca pe net am vazut tot felul de forme tubulare si futuriste la caloriferele de aluminiu, dar in orice magazin ai cauta gasesti doar d-alea cu elementi d-aia lati, de zici ca e model de lambriu sau ceva.
    Poti sa incerci sa cauti de inox, daca nu te zgarie pe creier luciul caracteristic.

  90. Radu says:

    Salut! Bun articol si acopera mare parte din framantarile unei astfel de tranzactii. Am totusi o intrebare buna pt tine: cand ti-a trimis solicitorul documentele ai bifat ca mai ai o proprietate “anywhere in the world” fie ea si casa de vacanta, fie ea si co-proprietate, etc? Pentru ca se pare ca, la fel ca si mine, esti in situatia asta. Problema este ca bifa aia schimba mult suma pe care trebuie sa o platesti sub forma de taxa atunci cand cumperi o casa in uk. Daca este prima si singura proprietate pe care o cumperi taxa e destul de mica, de exemplu la o casa de £140k este £300, dar daca mai ai ceva pe undeva taxa asta urca la £4200 pentru aceeasi casa. Sunt curios daca tu ai declarat ca ai deja o proprietate sau nu. Si care ar fi consecintele sau sansele sa dai de belea (a se vedea gov.uk) daca te “depisteaza” ca ce ai zis tu nu corespunde cu realitatea. Si nu in ultimul rand.. astia pot verifica daca mai ai sau nu o cosmelie in romanica?

  91. Manowar says:

    In teorie, pot verifica.

    In practica, e improbabil sa verifice cineva ceva vreodata, daca tii cont de sistemul din Romania (in urma cu vreo 60-70 de ani fata de lumea normala).

    Nu iti cunosc veniturile, dar eu unul nu as risca inchisoarea pentru o suma de patru cifre.

    In caz ca te preocupa aspectul, poti dona cosmelia din Romania cuiva inainte (maica-ta sau taica-tu sau cineva care ti-o returneaza dupa). Sau, plm, daca ai timp, vinde-o. Daca ai ajuns in situatia de a cumpara o casa aici, e improbabil sa mai ai nevoie sa fii proprietar in Romania.

  92. trollex says:

    cosmelia aia din romania ti-ar putea produce macar bani de vacanta, daca vrei sa faci si-un bine unei familii, nici s-o lasi sa rugineasca.

    banii oricum ti-i scoti inainte de pensie, plm, a 13’lea parastas si gata viata.

  93. Laur says:

    Le trimiti poze cu blocul mirobolant in care ai proprietatea, cu vecinii, caini vagabonzi din fata blocului, noroiul de pe jos, cojile de semiinte, kkt-ul de caine, tencuiala cazuta, o filmare cu colectatorii ecologisti (fiare vechi luaaaammm), le comunici programul la apa calda si…poate iti fac o reducere la impozit.

    Bifa aia probabil conteaza la impozit daca ai o casa de vacanta in Seychelles, nu 40 de metri patrati intr-un ghetou din estul Europei.

  94. trollex says:

    La asta ma refeream, ca oricum nu ii pasa de bani, deci n-are de dublat scoruri.

    Fii tu statul, astazi. Da-l in chirie la jumate de pret. Fa un experiment pe hamsteri.

  95. Manowar says:

    Fii tu statul, astazi. Da-l in chirie la jumate de pret. Fa un experiment pe hamsteri.

    In Romania sunt prea mici chiriile oricum. Cam la jumatate din cat ar trebui sa fie.

  96. StevieVonDerr says:

    Asa nici mie nu-mi convine ca avem semne de circulatie in ungureste, dar nah, daca privesc problema la scara macro, mai la dreapta erau moldovenii, mai la stanga tiganii, au ramas singuri in munti sa-si futa oile.

  97. Orbu says:

    Care e reperul relativ la cat ar trebui sa fie chiriile?

  98. StevieVonDerr says:

    75

  99. StevieVonDerr says:

    la 30 metri patrati.

    zic si eu, plm.

    sterge-le

  100. Manowar says:

    Timpul in care iti recuperezi banii pe locuinta.

    Ca la absolut orice – amortizarea investitiei. Calculeaza singur si vezi daca nu cumva iti da cu virgula (ia in calcul impozite, reparatii, inlocuiri de chestii).

    Succes.

  101. Laur says:

    O garsoniera ti-o recuperezi in cca 12-15 ani de chirie, daca nu chiar mai mult. Mie nu mi se pare prea repede.
    Iar o chirie de 400-500 de euro pentru o garsoniera troglodita in Militari, cu babe nebune pe palier si geamuri sparte, nu mi se pare ca s-ar inchiria prea usor. Ar trebui sa ai macar 1200-1500 de euro venit lunar ca sa-ti permiti sa stai in asa ceva, in afara de IT (si nici acolo peste tot), nu prea ai un astfel de venit pe un post non-managerial. Iar unul care lucreaza in asa ceva nu stiu daca ar sta intr-o astfel de mizerie.

  102. Manowar says:

    In 12 ani ar fi OK. Doar ca in Romania nu recuperezi in 12.

    La 200 pe luna (iei 200 de euro pe luna pe o garsoniera in Militari?) dupa impozite, ramai cu 2000 pe an. In 12 ani, aia ar fi 24k. Dar nu cumperi garsoniera la 24k, zic eu. Si, pe langa aia, sa vezi…mai se strica frigiderul, mai se sparge caloriferul, mai trebuie zugravit, mai o asigurare, mai o conducta sparta in bloc, mai o onundatie,bmai…nici nu mai socotesc dobanzi si comisioane, ca n-are rost.

    Cum am zis, calculati singuri. O sa vedeti ca ar trebui sa cam dublezi chiria pentru a-ti scoate banii in 12 ani.

  103. Zoran Iovin says:

    Salut, am și eu o întrebare legată de acest articol: ce reprezintă depozitul pe care îl cere banca in cazul unui loan dau mortgage? E cumva avansul pe care îl cer băncile din Ro? Mulțumesc.

  104. OQL says:

    Mi-a plăcut articolul ăsta, foarte detaliat și dă o idee clară despre toți pașii pentru a cumpăra o proprietate în UK. Aș adăuga un singur lucru, pe care nu l-am văzut menționat nici în comentarii, și anume conceptul de “property ladder”, sau “scara proprietății”, care mi se pare foarte important în ceea ce privește cumpăratul caselor aici. Britanicii sunt obsedați de case, și de ideea de a fi proprietar, există o grămadă de show-uri la tv cu buying property, renovating property, flipping property, build property (grand designs), etc. În mare, toate fac referință la conceptul ăsta de “getting your foot on the property ladder”, “a pune piciorul pe prima treaptă a scării proprietății”, respectiv a-ți cumpăra ceva cât de mic, dar cât de repede. După aia, vinzi și cumperi ceva mai mare, și tot așa urci pe “scara proprietății”. Majoritatea/media britanicilor proprietari au în medie 3 proprietăți de-a lungul vieții: un apartament mic la început în 20s, apoi când vin copii (30s/40s) trec la o casă de 3-4 bedrooms, iar la pensie după ce pleacă copiii fac downsizing din nou la o casă mai mică, sau apartament în Spania, ce vor mușchii lor. Deci scara are minim 3 trepte, dar se poate întâmpla să aibă și 10, depinde cât e diferența pe care ți-o permiți între “pași”. Asta e teoria. În practică, scara asta e trasă în sus cu o sfoară invizibilă, și dacă pui piciorul pe prima treaptă la timp e bine, pentru că ești tras în sus cu scară cu tot. Dacă nu, poate nici nu mai apuci să atingi treapta aia, decât agățat cu vârful unghiilor, și atârnând în curu’ gol, dar poate că duc metafora prea departe.
    Eu cred că în România cultural vorbind majoritatea oamenilor se așteaptă să își cumpere/construiască din prima casa visurilor, casa unde vor îmbătrâni fericiți. Ceea ce probabil se aplică acolo, dar nu și în Anglia, unde așteptările sunt să faci pașii ăia în sus pe scară. Astea sunt regulile jocului aici. Nu zic că nu o să se schimbe vreodată, dar din câte m-am documentat se pare că sunt aceleași reguli încă din epoca victoriană, oamenii gândeau așa încă de atunci.

  105. Manowar says:

    Da, sistemul ala este, dar nu l-am mentionat in postul asta pentru ca nu tinea de “cum cumperi o casa in uk” (si, sincer, e putin cam lung postul oricum)

    Personal, prefer gandirea romaneasca la capitolul asta – cea care spune “imi iau o chestie in care o sa stau pana la pensie, nu sa tot alerg la banci si la agentii la fiecare 5 ani dupa alta locuinta”.

    “Scara” lor mi se pare o iluzie, o minciuna de agatat fraierii. Nu mi se pare ca esti “tras in sus” nicicum de vreo sfoara. Inteleg la ce te referi tu. Adica, e 300k ceva cu 3 bedrooms, sa zicem (pret random). Dar tu iei ceva de 150k – 1 bedroom – cat sa “urci pe scara”.

    Apoi apare HPI – creste pretul caselor. OK. Casa ta de 1 bedroom nu mai face 150k, face 200k. Ceea ce-i foarte misto, in teorie. In practica, acum si aia de 3 bedrooms e 400k, nu mai e 300k. Deci unde anume ai castigat? Mie mi se pare ca te-a tras in jos sfoara. Mai bine zis, ai cam fost tras pe sfoara, iar scara ti-a picat in cap.

  106. OQL says:

    Cam așa e cu trasul pe sfoară 😀 Singura diferență care aș menționa-o în scenariul tău este că într-adevăr când tu îți iei casă de 150k și urcă la 200k, te oftici când treapta de mai sus urcă la 400k – *dar* te-ai oftica și mai tare dacă ai fi așteptat să ți-o iei pe aia de 300k, să mai strângi un pic la depozit, iar între timp nu ți-o mai permiți nici pe aia de 150k care acum e 200k, și cu atât mai puțin pe aia de 300k care acum e 400k…
    Oricum, noi să fim sănatoși, astea sunt probleme de lumea I!

  107. Manowar says:

    Pai, eu nu ziceam sa nu cumperi deloc.

    Ziceam ca iei teapa cu teoria aia cu scara si “cumpara ceva mic intai”, atata tot. Chestia e ca la 5% avans, diferenta intre 150,000 si 300,000 nu-i asa de mare. Adica, discuti de a te prezenta cu un avans de 15000 pentru casa cu 3 dormitoare in loc de 7500 pentru casa de un dormitor.

    Cat iti ia sa mai strangi 7500 de lire (sau, in cel mai rau caz, sa-i imprumuti de la parinti/prieteni)? Eu zic ca nu atat de mult incat sa mai sara pretul cu 100k.

    Chestia cu locuintele de 1 bedroom este ca e dificil sa le vinzi, pentru ca in general cumparatorii sunt la modul “familie” (el+ea, amandoi angajati pe undeva – ca pe un salariu e mai greu cu creditele). Iar aia care-s in cuplu se cam gandesc ca “bai, maine facem un copil, unde-l crestem la un bedroom?”. Asa ca ramai doar cu optiunea de a-i vinde unui BTL-ist sau cuplurilor care nu vor copii. E o piata mai mica si iesi cam sifonat din ea, cred eu.

  108. Mimi says:

    Foarte detaliat si bine punctat articolul,o intrebare te rog am gasit o casa care imi place tare mult la care singura problema ar fi ca in fata casei este dubla linie galbena si in gardulet din beton,mi e clar ca nu pot parca pe galben dar ma gandeam daca se poate cu aprobare de la primarie sa renunt la gard ?

  109. Gio says:

    In primul rind trebuie sa va zic tuturor ca a cumpara casa in UK si mai aleas sa te imprumuti la banci e cea mai proasta investitie. Nu vei ajunge sa platesti casa de tot intrucit ei vor face tot posibilul sa iti puna piedici cit de multe sa nu termini de platit. De asemenea sa cumperi pe imprumut te faci sclav pe viata….NU MAI MERITA. Am vazut si auzit atit de multe incit e ceva strigator la Cer. Pentru cei ce vor sa isi vinda acasa tot sa vina aici e cea mai mare prostie care o poti face….Sa nu faceti asta ca ei asta vreau…sa poata aduca bani cit mai multi economiei lor si mai tiirziu sa cumpere din alte tari paminturi si case la pret de nimic si sa le vinda sau inchirireze tot voua la preturi uriase si ei sa stea sa nu munceasca….

  110. Manowar says:

    Sase – vin bubulii.

  111. Joint says:

    ei…adica bancile ?

  112. Manowar says:

    Nu bancile, ma. Reptilienii. Si Soros.

  113. Sorin says:

    Manowar treaba cu “step ladder” poate este o iluzie dar atunci cand vei vinde acea casa la valoare de 200k, dupa achitarea taxelor tu vei avea totusi un profit mai mare la care poti adauga alti bani stransi si aplica pt un nou mortgage pentru acea casa mult visata de 300k-400k.
    Cumparatul unei proprietati este un mare pas pentru multi dar punandu-l in balanta cu platitul unei chirii de 1200-1300 de lire, mereu va avea castig. Indiferent de marimea proprietatii.
    Un ex scurt si concret: Cumparat 50% shared ownership un ap cu 2 camere acum 6 ani (pret total 180k, depozit 20k, mortgage 70k). Astazi este la vanzare cu 300k. Dupa toate taxe catre agent si mortgage, proprietarul va avea un return de cel putin 60k. Acum se poate orienta spre acel freehold de 350k-400k tinand cont ca in acesti 6 ani el a mai economisit inca 20k-30k dintr-o eventuala chirie.

  114. Manowar says:

    Da, stiu asta. Dar momentan piata nu e pe crestere. Dimpotriva.

  115. Manowar says:

    Ma mir. Si da, normal ca din pula harta. Probabil le-o fi trimis cineva un link.

  116. Alex says:

    Salut, am o intrebare mai particulara.Suntem chiriasi si vrem sa cumparam casa in care locuim.Nu sunt foarte sigur ce presupune search-urile facute de catre solicitor.Sotia are in numele ei o camera de camin de nefamilisti pe care daca o declaram e posibil sa fim pasivi de plata unui surcharge,cred ca SDLT se numeste.Daca nu o declaram,e posibil sa fim prinsi cu “matza-n sac”,asa ca suntem intr-o mare dilema. Citeam mai sus ceva legat de un apartament al tau in tara.Deci ?:) Multumesc anticipat

  117. Manowar says:

    99.9% nu afla aia ca mai aveti ceva in Romania daca voi nu declarati asta. Dar e cam frauda si DACA afla, cam beliti pula.

    Sfatul meu e sa scapi de cosmelia din Romania. Vanzare/donatie in familie etc.

  118. Raileanu ciprian says:

    Felicitări pentru articol.Foarte bine detaliat si punctat pe chestii de finețe.
    Sunt si eu intr un proces de genul asta si acum m am mai linistit….azi am sunat la avocat și mi a zis ca asteapta finalizarea căutărilor….deci pana in decembrie cred ca ma pot muta.lol

  119. Cipam says:

    Azi am plătit avansul si surpriza a fost ca a trebuit să plătesc in plus o taxă de 3% Pentru proprietatea pe care o dețin în românia.Nu stiu daca fac ei verificări dar ma gandesc ca si daca nu o declarăm si ma prindeau ca am mintit,era rau.

  120. Raileanu Ciprian says:

    Azi am plătit avansul si surpriza a fost ca a trebuit să plătesc in plus o taxă de 3% Pentru proprietatea pe care o dețin în românia.Nu stiu daca fac ei verificări dar ma gandesc ca si daca nu o declarăm si ma prindeau ca am mintit,era rau.Asa ca e bine de luat in calcul acea taxă de 3% daca mai dețineți alta proprietate in uk sau in afara.

  121. Manowar says:

    Too bad. Mai bine o vindeai pe aia din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *