Gandire capitalista, aplicare socialista
E un pic amuzant, dar nu poti intelege de ce nu functioneaza socialismul pana nu traiesti in socialism.
Cam asa-i la mine la lucru. Avem o echipa de vreo … nu stiu prea bine, 20-23 de oameni, dracu’ sa-i numere. Si nu putem avea lucruri frumoase. Adica, nu putem veni toti la lucru sa frecam pula linistiti, sa lucram asa, la cate-o chestie la juma’ de ora sau o ora. Si nu putem sa nu muncim pentru ca…nu muncim.
Se da o zi random – la mine la lucru, evident. Apar, sa zicem, 100 de tichete. Cifra rotunda, sa fie. Eh, si rezolva laiviu 15, iar restu’ cate 4-5. Asa, sa fie, sa nu poata lumea sa spuna ca n-au muncit. In teorie, ar merge. In practica, atunci cand asta se intampla zi de zi, incepe sa cam bata la ochi. Bun, si vine manageru’ meu coispe saptamani la rand, la discutii intre patru ochi si, bai, cum facem sa-i aducem pe toti sa lucreze la nivelul tau? Iar eu ii spun civilizat: pai, e simplu. Vezi care-s mai buni si le dai mai multi bani.
A tras asta in stanga si-n dreapta ca nu, ca nu-i asa, ca pula mea, ca lumea nu munceste pentru a primi mai multi bani. Sa-mi vina rau de ras si mai multe nu. Da’ pentru ce crezi tu, mamicutule, ca ne trezim noi dimineata? Ca ne place de tine? Pai…ca mie imi place luni dimineata sa stiu ca vin la lucru si ma vad cu voi. Du-te, ba, baiatule, vezi-ti de treaba si schimba dealerul, ca nu iei de unde trebuie. Ca, nu, ca banii nu motiveaza lumea. Eee, nu.
Intr-un final, l-am convins. Ma rog, imi place mie sa cred ca am avut o contributie majora la chestia asta. Asa se face ca a marit salariile. Am vazut eu ca mi-a marit salariul, bun, bun, motivat sunt oricum (sunt pe pula, dar sarim peste, ideea e ca-mi fac treaba). I-au marit salariul si lui Alex, care trage si el destul de bine-n jug. Bun, bun, o sa fie si Alex motivat. M-am cam mirat eu, asa, cand i-au marit salariul si lui Patrick. Nu ca n-ar munci sau ceva, da’ pula mea, nici nu facuse o luna aici, perioada de proba etc. Dupa care aud un zvon tembel, ca dom’le, plm…s-au marit salariile in tot departamentul. Ete pula. Sper sa fie doar zvon. Nu c-as fi hater, ca nu ma deranjeaza sa castige si altii mai bine (dimpotriva, poate daca vor fi platiti mai bine nu-mi vor mai cere mie tigari toti portughezii nespalati si basinosi).
Da’ serios, cum sa-ti bati joc in halul asta de-o idee buna? Adica, eu iti explic ca daca din cand in cand le maresti salariile celor care muncesc mai mult/bine, se vor chinui si restul sa munceasca mai mult, ca vor dori mai mult si ei. Cand colo, tu le maresti salariile tuturor? Pai, atunci de ce s-ar agita vreunul? Las-o asa, ca merge asa, trag altii si pentru mine. Pai, nu? Ce sa zic, super aplicare. Bineinteles, la cateva zile dupa, situatia era fix la fel. Munca la misto pe tot frontul.
Ah, si de ce? Pai, pentru ca, dom’le, sa nu afle vreunu’ ca i s-a marit altuia si lui nu. Ca se supara. Cacat. Aia era si ideea. Sa se supere si, ori sa plece urland suparat – drum bun, muie tie – ori sa se supere atat de tare incat sa munceasca pana obtine si el. Da’ deh. Corporatie mare, remuneratie si mai mare, dupa buget, coane Managerica. Si-acum probabil vor fi surprinsi de faptul ca nu se schimba nimic – cel mult vreun model de telefon prin departament.
Pe cinstea mea, daca as conduce o companie, salariile ar fi afisate jos, la avizier, gen “intretinere pe luna in curs”. Sa le vada toata lumea si sa se supere – hell, sa se oftice groaznic. Sa faca spume la gura, sa se tavaleasca pe jos de nervi. Dupa care sa se ridice, sa se spele civilizat pe botic si sa se intrebe “ba, de ce ala a primit, iar eu nu?”. Sa trebuiasca sa-si calce orgoliul ala de cacat in picioare si sa analizeze ce face ala mai mult, mai repede si mai bine. Dupa care sa puna spinarea la treaba sau sa plece in alta parte, la alegere.
Da’ pana una-alta, eu nu conduc vreo companie, iar in asta in care lucrez domneste socialismul. Las-o asa, ca merge asa. Si cu astia, si fara astia, mie salariul tot imi intra in cont. Doar c-o sa-mi intre cu mult zgomot de fond: “Manowar (asta-i ultimul…), am marit salariile, cum ai zis tu, tot nu s-a schimbat nimic!!!”. Ah, well…
Aceeasi marire a fost la toata lumea ? Sau tu, ala mai bun, a luat de ex 10&, urmatorul 7 si tot asa ?
N-am idee.
nu toate ideile bune au o aplicare buna in practica:))
Eu aș face niște tabele cu analiza performanței – performerii la rezolvat tichete, la făcut traininguri, la băgat în seamă etc. Cu ceremonie de premiere pe podium la sfârșitul lunii, baie de șampanie, cântat imnul…
Avem deja. Efect zero.
mai angajeaza la voi ? vreau si eu marire de salariu pentru ca unul din colegi face munca mea
Surprinzator tinand cont ca in UK toate joburile au puse in anunt salariul. Ok intr-un interval, dar totusi, se cam stie. Conceptul de “sa nu afle altii salariul tau” suna foarte romanesc la fel ca ala cu noi nu discutam salariul inainte de interviu ci dupa ce l-ai trecut.
Nu stiu daca m-as duce atat de departe incat sa pun salariile la cent public in companie dar sigur ar trebui sa stie lumea bracketurile si unde se incadreaza relativ cu ceilalti.
Dar sunt de acord ca la modul in care descrii problema e nevoie de o masura extrema.
Nu ma pricep, dar nu-s unele mi usoare si care cer termen de rezolvare mai mic decat altele? De exemplu suna unu, primesti tichetu si rezolvarea e: scoateti din priza si puneti-l la loc. Si merge. Si ai doua din astea sau trei. Si la unu ajunge tichetu pasat de toti care necesita o ora de matrix. La sfarsitul zilei se analizeaza ce a facut fiecare sau numarul conteaza?
Ideea era buna sa stie toti ca daca faci treaba vine o marire ca unii au primit-o si poate nu stiu de ce sau cred ca au fost asa productivi si buni incat asta este ritmul optim.
Tu castigi bine, nu ai grija zilei de maine ai probabil nici colegii. Sefu zicea ca nu e de bani ca asa lenesi cum aunt ar gasi la alta firma sa o ridice la cer. Nu toti sunt magari condusi de morcovul cu poza reginei, poate unii trebuie gadilati sa fie mai productivi sau un spatiu de lucru armonios sau Dumnezeu stie ce.
Coaie in rate nu se pot cumpara pentru managerul asta? Las-o dracului de treaba pana si eunucii sultanului aveau mai mult sange in instalatie. Asta pare a fi mama lu’ “politically correct” da’ privit din unghi obtuz cu reflectie in cacat.
Nici nu stii prin ce pericol ai trecut.
Daca te manca limba sa zici “fire the incompetents”, concedia tot departamentul inclusiv pe aia care munceau, aia avand ca bonus o strangere de mana in plus la plecare si regrete sincere.
Am vazut la o firma de gen telemarketing/vinzari (tintit, civilizat, nu ia cartea de telefon si viagra for all) erau doua echipe, red team si blue team, si in sala de relaxare era un ecran mare cu statistica la zi, fiecare cit a facut. Deci se poate.
Daca ati afisa si voi media lunara (raportata la numarul de ore lucrate) poate poate
Primii 10% premiati. Utlimii 10% dati afara. Cu restul mai discuti. Dar cu ultimii 10 la suta nu. Strica prea mult fengshuiul. Asta la fiecare 9 luni ( un an e prea mult, 6 luni e prea putin).
Ai nevoi de cel putin 20 in firma ca sa faci asta.
Mereua m-am abtinut sa nu rad de idiotii care intrebandu-i cat castiga o intorceau cu “salariul e confidential”. Bine mah…e…inseamna ca nu prea mult :))
Nu marirea salariului era solutia. Bine…pentru un grup restrans, e avantajoasa, dar din punctul de vedere al patronului… NU.
Mai mult decat ai zis tu cu salariile afisate la intrare…puteai da la toti salariu mediocru egal, si luna de luna 3 premii de merit.
Gen
I: + 100% salariu (pe luna respectiva doar)
II: + 75% salariu
II: + 50% salariu
Asa te asigurai ca platesti doar 3 in + dar toti (in afara de aia care vin sa doarma) trag sa prinda macar +75%… Si mai misto. 🙂 Neaparat premiile sa fie mari sa starneasca interesul nu mariri de 5% .
Teoretic cu 2 salarii in plus motivai lumea. Mai rau a pierdut crescand la toti . Asa astia care chiar munciti tot frustrati ramaneti ca i-ati tras in carca si pe cei lenesi dupa voi. Cu alte cuvinte stimulare pla…
Dar daca Manowar +100%, X + 75%, Y +50% luna de luna…. poate se mai baga si altul sa incerce sa va ajunga. Iar daca nu cel putin ii platea pe cei buni, nu pe toti. Dar hei…ce stiu eu… :)) nici eu nu am firma :p
Pe mine nu ma frustreaza.
Mie chiar imi convine. Cu cat mai idioti si lenesi sunt colegii mei, cu atat mai multe mariri de salariu/promovari voi primi eu, cat voi fi aici. Doamne-ajuta.
offtopic: de 1 dec. ai liber la munca? (stiu ca anu asta e intr-o duminica, dar asa, in general…)
Ar trebui sa nu ii mai tina pe cei care nu au rezultate. Sau sa aplice penalizari pentru nerealizarea normei. Problema e, din cate am inteles prin alte posturi, cu cine ii poate inlocui – ca tu ne-ai scris de multe interviuri in care nu au gasit oameni.
Nu stiu si nu prea ma intereseaza.
@Zuza: Care normă?
zi sa-i dea afara si sa aduca romani xD
Foarte bun articol. Mai ales că ai la baza lui prorpie experiență. Nu mă pot lua după fel și fel de speculații, ideei sau doar niste fraze asa care nu au la baza nici nici umpic de verosimilitate, dar aici să știi că te susțin. Am distribuit asta pe contul meu propriu de facebook sperând că cât mai mulți oameni se deșteaptă și mai își pun și ei osul la treabă nu așteaptă să primească totul pe tava!
intr-o firma de evrei a venit un manager de NOCi acu’ vreo 6 ani , sa tot fie, din manchester , adica tara politeturilor si a egalitatii in drepturi.
Mai inainte se practica cam ce spui tu ( mai putin marirea salariilor , pentru ca evrei ) , si firma la care lucram era faliment si preluata de una din UK. Pot sa spun sincer ca atunci cand a venit el echipa era muci la nivelul general. Si eu faceam parte din ea.
Managerul asta din UK nu prea a marit cine stie ce salarii, dar avea o strategie de care nu m-am prins din prima. Doar dupa vreo 2 ani asa.
La fiecare sfarsit de an , prin noiembrie spunea, bai baieti o ducem naspa si va trebui sa concediem niste oameni ca nu ne mai putem permite. Vine de la CEO, n-am ce face si politeturi englezesti. Mereu plecau cam cei mai slabi 10-30% din fiecare departament. Culmea, in 2-3 luni angaja altii , ca brusc ne permiteam.
Din al doilea an , am inteles .Daca erai naspa aveai cam un an sa faci ceva sa nu mai fi . Toamna trecuta n-am mai dus-o prost si n-a mai scos pe nimeni. De ce? Pai ca de vreo 2 ani au inceput , din ce in ce mai des, sa vina mailuri de la clienti cam ca unul de ieri din care spilcui mai jos.
—
Hi XXXX!
Just wanted to praise XXXXX (n.r. compania ) for your truly excellent customer support. I’m not talking about how your stats measure up to the competition, or how good your price plan is (or isn’t), but about how you guys get about solving the trouble ticket I throw your way.
I can always count on being taken seriously no matter how diffuse I describe my predicament. You never provide bogus standard mails or drop the ball when it’s in your part of the court. I always feel I get prompt answer from a person that can support me with more knowledge then I possess myself.
.. si ar mai fi, dar devine personal si nu fac paste.
5 lucruri :
1. Mailul vine de la unul din clientii strategici , nu de la vreun pulifrici
2. Nu reprezinta o evaluare solicitata, ci asa l-a traznit pe nenea ala , care e manager de ceva servicii la compania client.
3. Omu e norvegian , ii mai scapa una alta ,in engleza.
4. In atingerea performantei nu s-au folosit chestii ostentative, gen tabela cu cate tickete a lucrat sau a inchis fiecare. Mai clar, de ceva vreme scriam niste rapoarte de audit privind corectitudinea cu care se executa ticketele , si imi cereau clar sa nu fac analize de performanta individuala, care cat a lucrat etc. Presupun ca asta vedeau ei. Nici nu s-au folosit chestii motivationale ca angajatul lunii, pula mea.
5. Pana sa inceapa sistemul asta , veneau periodic de la unii clienti doar mailuri , tot nesolicitate, ca suntem naspa si ca-si baga pula.
6. Absolut intamplator , la inceput erau tot timpul 2-3 gagici in echipa de NOC (mereu altele) . De vreo 3 ani incoace n-am mai vazut vreuna.
Ca sa ma manifest semi-impartial ,nu mai lucrez oficial pentru ei. Si nu , nu m-au dat afara .
La mine asta-i cea mai recenta 🙂
Pusa cu tot cu greseli si virgule aiurea.
Welcome to Americaca.
Da, asta-i cea mai amuzanta parte. In momentul in care te victimizezi, admiti ca ai fost si esti mai slab(a). Prin urmare, nu te mai poti plange de discriminare. Pentru ca femei.