Prima casa, creditarea si “depopularea”

O sa fiu eu ala care nu scrie nimic despre pedofilie azi (ma rog, as putea scrie despre cum am regulat doua de 15 ani intr-o seara cand aveam eu nitel sub 30 lol, da’ presupun ca nu aia vreti s-auziti…).

In loc de asta, azi vom rade un pic de o “analiza” Hotnews

La subiect:

Ne imputinam cu (prea) mare viteza in anumite zone din tara si crestem ca populatie in alte zone.

De pilda, in ultimii 10 ani, comuna Floresti din Cluj, a crescut de la 7.600 de locuitori (in 2007), la peste 33.000 in 2017.

Evident, cand ai o asemenea crestere a numarului de locuitori, asta iti afecteaza piata muncii, nivelutinl salariilor si preturile locuintelor (sau ale chiriilor). La polul opus avem cazul localitatii Orasu Nou din Satu Mare, ai caror locuitori s-au diminuat de la 7600, la 3800.

“Analiza” uita sa analizeze cauzele, evident.

Ce se intampla oare in Floresti de au aparut acolo 26000 de locuitori, asa, fara motiv? Ca, in teorie, n-ar fi motive. Nu-i ca si cand Intel, Google, Amazon si Microsoft au deschis acolo cine stie ce. Sau oricine altcineva.

Raspunsul e simplu: nu se intampla absolut nimic in Floresti. Singura “calitate” a Florestiului este ca e “aproape” de Cluj. La 22 de minute cu masina pe DN1 (sau vreo ora cu M26). In Floresti se muta cei care nu-si permit sa cumpere in Cluj, exact cum in Ilfov se muta cei care nu-si permit sa cumpere in Bucuresti. Nu-i nimic surprinzator.

Intrebarea care apare este: “ba, da’ de ce nu-si permit oamenii aia sa cumpere in Bucuresti sau in Cluj direct? Ca doar nu-i fun sa locuiesti in Ilfov sau in Floresti…”, iar raspunsul este “prima casa”.

Prima casa este o forma de subventie pentru banci. In teorie, face parte dintr-un program de masuri destinat sa ajute “Sectoarele prioritare ale economiei”. Despre asta, un pic mai tarziu. Ce se intampla cu prima casa e ca un fel de Help-to-Buy de-aici: statul garanteaza bancilor X% din credit, daca-i un credit cu dobanda relativ mica.

Urmarea logica in capitalism este ca dezvoltatorii imobiliari pun preturile cosmeliilor infecte din diverse comune si mai infecte la limita. Astfel, daca te uiti la conditii, vezi ca statu’ practic garanteaza 40-50% din valoarea creditului. Pai, in conditiile astea, bancile dau credite cu ambele maini. Luati, fraierilor! Ca, brusc, riscul lor e redus la jumatate. Plus ca dau credite cu avans de 5% – o gluma proasta.

Avansul minim este in principiu de 5% din pretul locuintei, daca pretul de cumparare este de pana la 60.000 euro, iar pentru locuintele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie si limita de 60.000 euro.

…si daca te uiti la jegurile alea gen Militari Residence vei descoperi brusc ca fix pe-acolo se chinuie aia sa le vanda. 50-62k. La limita. Targetul e clar: idiotii dependenti de “prima casa”.

Urmarea logica e faptul ca-n orase (Bucuresti, Cluj) cresc preturile. De ce? Pai, pentru ca plm, daca fraierii dau 60k in Ilfov, eu cum pula mea sa nu cer 80k in Bucuresti? Sincer, cum? Si stiti ce-i cel mai amuzant? Ca zona in care stateam eu s-a cam degradat. La modul, inainte de recesiune, pe-acolo erau numai reprezentante de orice iti trecea prin cap. De la Sony la Nike. Acum? Farmacii, amanet, case de schimb valutar de la un colt la altul in pula mea. Da’ pretul a crescut cu 20k. Fara sa fac eu nimic – pur si simplu multumita alora care-au luat credite cu “prima casa”. Ce plm sa zic? Multumesc – ca fara voi trebuia sa vand la 60k, doamne-ajuta.

Astfel, un program destinat sa “ajute tinerele familii” (sanki) umple tinerele familii de muie, impingandu-le ori sa dea 60k pentru a locui la groapa de gunoi, ori 80k pentru a locui in Bucuresti. Asa, ca idee, cand nu era mizeria asta cu “prima casa”, fostul meu apartament din Bucuresti valora 60k pe piata. A venit Prima Casa si brusc, a valorat 80k. Pai, nu-i frumos asa? Fix asa i-a ajutat pe “tineri”.

E absolut fascinant ca jegul asta – cumpararea unui teren la groapa de gunoi si construirea unor blocuri jegoase, inghesuite si insalubre pe terenul ala – ajuta cica “sectoarele prioritare ale economiei”. Ba, de cand pula mea e piata caselor “prioritate” in Romania? Serios-serios? Ce anume acolo? Paris, Londra, Berlin, ceva, de a ajuns asta “prioritate”?

Bancile castiga. Statul castiga si el – duduie economia, boss *TM Tariceanu*. Cine pierde? Pai, cumparatorii. Aia care la 60k puteau locui in centru inainte de prima casa si care acum la 60k locuiesc la groapa de gunoi in Ilfov sau langa ferma de gaini in Floresti, cu solul si aerul…asa cum au ajuns.

Cam asa-i treaba asta cu “popularea si depopularea”, daca tot era nevoie de-o “analiza”. Normal in pula mea ca se umfla Floresti de “locuitori”. Toti aia impinsi afara din oras de preturile aberante (100k pe-un apartament in Cluj nu e ceva iesit din comun) si chiriile si mai aberante (ca doar sunt strans legate chestiile astea doua) se muta unde-si permit. E prea scump in Cluj? Prostul ridica din umeri si se muta-n Floresti. E prea scump in Bucuresti? Boul rage si se muta-n “Militari Residence”. Dupa care plange cu lacrimi de sange ca acolo-s statii de autobuz false, ca nu exista herpaderp, ca nu poate respira, ca X si Y (explicat in articolul trecut, aveti link mai sus).

Pe scurt, nu-i vorba de depopulare si populare. E vorba de faptul ca se muta fraierii in afara orasului. Doar ca n-o fac de bunavoie si n-o fac ca aici, unde e “de bun gust” sa locuiesti prin suburbii sau pula mea. Nu, coaie. O fac ca n-au bani sa cumpere sau sa inchirieze in oras. Ghinion.

Ah, da, inca o chestie din “analiza” aia suna asa:

Populatia rezidenta a Romaniei e de 19,8 milioane de locuitori, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Date fiind faptul ca se nasc mai putin romani decat mor (sporul natural e negativ) si pleaca din Romania mai multi romani decat cei care se intorc, am ajuns sa “pierdem” aproape un sfert de milion de romani. Potrivit calculelor INS, in varianta optimista, pentru anul 2060, Romania ar putea avea 16,3 milioane locuitori, iar in varianta pesimista, doar 12,5 milioane locuitori. Varianta medie (care e si cea mai plauzibila), indica o Romanie cu 13,8 milioane locuitori.

Da, exact

In rest, banii pentru “prima casa” sunt din ce in ce mai putini si asta in lei, nu in euro – iar leul s-a cam devalorizat. Ramane de vazut ce se intampla cand se termina scamul asta mizerabil (ca nu se pune problema de a avea un popor suficient de educat pentru a recunoaste teapa). Pe mine nu m-ar surprinde o usoara scadere cu vreo 25% a preturilor (insotita, evident, de o crestere a dobanzilor si de conditii mai aspre un pic pentru a primi un credit – inclusiv un avans mai serios, nu 5%).

Daca era vorba de UK, pariam ca va mai veni guvernul cu inca vreo 20 de “masuri” destinate “sa ajute populatia” (in traducere libera, sa umfle si mai mult preturile locuintelor). Da’ fiind Romania si fiind cu un ochi la depopularea aia masiva cauzata de emigrare si “sporul natural negativ”, nu prea vad cum vor face asta. Asa ca, pe scurt, daca aveti cumva bani de cumparat cu banii jos, nu va aruncati acum. Asteptati cuminti sa se termine prima casa si sa se duca pe pula piata imobiliarelor. Nu, nu stiu cat dureaza. Da’ stiind cat de incompetenti sunt aia de la varf, cat plm s-o mai tina…

Succes.

Ah, de unde are statul bani pentru a subventiona dezvoltatorii imobiliari si bancile? Pai, simplu: din taxele prostilor, hehe. “Si care-i solutia?”. Pai, nu exista solutie pentru a scapa de mizeria asta. Tot ce poti sa faci e sa profiti de ea. Prin urmare, bafta la vandut si cumparat din nou cand e cazul. Pana atunci, tineti de bani (si nu-i tineti in lei, preferabil nici in bancile romulanesti).

PS Voi va dati seama cum ar arata lucrurile cu o lege a falimentului personal (nu, de-aia pe bune!) si fara subventiile astea? Cam cat ar fi avansul minim? 25%? Da’ pretul real al unui apartament cu 2 camere in Bucuresti? 40k? Derp.

Daca ai chef sa-mi dai o cafea, o poti face aici

93 Responses to “Prima casa, creditarea si “depopularea””

  1. Joint says:

    Deja anul asta au anuntat ca mai subtire cu fondurile pentru prima cosmelie,asa ca de acuma o sa fie mai subtire cu tot. Dintr-o discutie avuta cu un dezvoltatore imibiliar am inteles ca omul se asteapta sa mai mearga treaba cam un an -maxim 2. La prima vedere economia duduie,se dau autorizatii de construire in draci,dar ramane de vazut si cati or sa construiasca.

  2. Manowar says:

    De construit, vor construi ei. Da’ nu se stie daca pana la capat si daca vor si vinde ce-au construit.

    O sa vedem daca macar mai au cui sa vanda.

    Eu ma uit la estimarea aia realista de 19M -> 13M si le urez succes la construit. Ca daca nu deschid romulanii granitele sa importe in masa asiatici, nu prea vad cine va locui in ce construiesc ei. Succes, plm, lol.

  3. mesterul says:

    Floreștiul mai e denumit și dormitorul Clujului, iar la orele de vîrf se face o oră dus și o oră întors pînă în centrul orașului. Deja unii caută să vîndă blocotețele din Florești.

  4. mesterul says:

    Dacă mai pui și faza cu gunoiul neridicat cu săptămînile anul trecut.. 😀

  5. Akhenaton says:

    Nu, nu din taxe. Asta-I un Light motiv repeta și repetat, deși e gol. Vreo 28% e gradul de colectare în România. Adică un cacat. Nu se plătesc taxe aici, e un paradis fiscala aproape. Bineînțeles, pentru cei care pot. Aici e și cheia vorbei ăleia celebre romanesti: are lumea bani. Atunci când văd mertane peste mertane, viloaie și zeci de mii de euro sparti intr-o noapte în club. Bani smenuiti, bani fără taxe, optimizări fiscale din cele mai variate.
    Banii sunt din împrumuturi. Masive, ba, masive. Beneficiind de o conjunctura, care durează de ceva ani deja, de dobânzi extrem de mici, statul s a împrumutat grav, peste 70 de miliarde de la debutul crizei, și a funcționat, în mare cu banii ăstia. În fapt, aici e și cheia futerii pieței imobiliare. Teoretic, ar fi bine ca statul nu colectează decât 28%, mai ales intr-un stat ca România. Oricum face numai tâmpenii cu banii, mai bine sa rămână la oameni în buzunar. Dar statul mai și distorsionează grav, implicandu-se în piață prin Prima Casa. Ca sa arate cât se preocupa de tineri= voturi, scumpeste artificial casele. Nu pot sa bănuiesc niște interese precise ale unora dintre eI, mari proprietari imobiliari, ca frații Negoita, cu peste 1.300 de apartamente. Hai sa zicem ca-I doar incompetenta. Si-Acum ajungem la factorul 2: ca face ca băncile sa nu mai crediteze cu adevărat economia ce are nevoie de finanțare, ce creează plus valoare și locuri de munca. Nu, băncile prefera sa crediteze specula, pentru ca are garanții de stat. Win-Win pentru cei puternici, muie pentru cei slabi. Si-Așa se împovărează grav cu dstorii forță activa , productiva, cât o mai fi ea, ceea ce, ciclic, va aduce și o descreștere a consumului, care alimentează acum creșterea ăsta economica. În vreo 2 ani, maximum. Practic, acum se repeta, cu nonșalanță, scenariul din 2008. Aproape matematic. De exemplu, băncile nu se înghesuie mai deloc sa finanțeze agricultura, care are chiar o șansă reala în România. Fermierii cresc doar pt ca exista banii europeni și condiții conjunctural favorabile. Sau It-ul, celebrul IT. Pula finanțare pentru startup-uri. În schimb, la greu imobiliar și creditare directa a statului. NicE!

    Și mai mișto, insul care a păstorit cu buna știință dezastrul din 2008, adică muia de Tariceanu, e în continuare la butoane. Și face , sau se chinuie sa facă, același lucru

  6. Manowar says:

    Nu, nu din taxe.

    Banii sunt din împrumuturi.

    …e fix acelasi lucru, ce dracu’, esti tampit?
    Sau imprumuturile le va plati Dragnea din banii mosteniti de la tusica Tamara?

  7. Akhenaton says:

    Ei, nu-i chiar la fel. Împrumuturile sunt bune, depinde pe ce se cheltuiesc banii. O tara care vrea sa se dezvolte are in general nevoie de imprumuturi, ca să-și finanteze cele trei deficituri. Eliminandu-i pe sandnigarsi, vei vedea ca toate tarile in dezvoltare se împrumuta. Unele chiar masiv. Acum, depinde daca folosești banii pentru investiții si restructurare, atât de necesare, sau ca sa dai salarii si pensii noi mari si sa alimentezi spirala consumului. Adică, daca o iei pe urma Greciei sau a Poloniei si Cehiei.
    Plus de asta, o datoriei nu e făcută sa fie plătită, ci rostogolita la nesfarsit si ajustata prin inflație. Inflație controlata. Sunt niste jocuri subtile, dar de efect, ca n-am inventat noi apa calda
    Singurul cretin din istoria lumii care a plătit integral datoria a fost Ceaușescu. Iar cazul României e studiat la mriale universități economice din lume. Nimeni nu s-a mai gândit vreodată la o asemenea enormitate, începând cu statul sumerian antic si pana in prezent

  8. Iugas says:

    More like Auschwitzul Clujului

    ” Angajată a fermei: „e o luptă de ani de zile” „E o luptă de ani de zile între primărie şi fermă. În momentul când s-au făcut construcţiile din jurul fermei, în 2006-2007, noi am făcut numeroase cereri la Primărie să atragem atenţia că noi suntem aici. ”
    Aia erau acolo de ceva vreme, in mijlocul campului din curul clujului, cand au venit retardatii ce au cumparat apartamentele din blocurile construite intre timp vis-a-vis de gardul fermei.
    Asta imi aduce aminte de aia ce si-au facut case langa aeroport si apoi se plangeau ca ii derajanzeaza zgomotul.
    Las’ ca vor veni televiziunile din strainatate si se va rezolva problema.
    Eterna si fascinanta Romanie.

  9. Manowar says:

    Ei, nu-i chiar la fel. Împrumuturile sunt bune, depinde pe ce se cheltuiesc banii.

    Scuteste-ma-n pula mea cu teoria batului de chibrit, coaie.

    Imprumuturile alea duc la ceva deficit, duc la ceva dobanzi, duc la ceva mizerii de plata care rezulta-n austeritate. Si ce e platit la ele – dobanda dupa dobanda dupa dobanda (da, da, si la camatari e la fel, platesti dobanda si-i OK) – din taxe-i platit.

    Asa ca-i cum zic eu – banii aia “ai statului” sunt banii adunati din taxele prostilor – care prosti pe urma mai sunt taxati si cand cumpara un apartament pentru ca hehe, prima casa.

  10. Akhenaton says:

    Ba nu, nu-i cum zici tu. Pula bani din taxe. E o evaziune colosala in Romania, numai ultimii oameni plătesc taxe. Marile averi, marile corporații, combinația de orice fel nu sunt impozitate. Se strâng bani de-o ciunga din taxe. Banii statului sunt împrumutați. Cauta, daca vrei, structura pe surse a colectării, și-o sa vezi de unde vine si căcatul ala de 28% din PIB. Gandeste-te ca numai industria țigărilor plătește circa 3 miliarde de euro pe an taxe, aduc cat toată Moldova la un loc, si înțelege ca BAT, JTI si Phillip Morris probabil mai ascund inca 1,5 miliarde prin antrepozite fiscale, reexporturi si alte coțcării.
    Taxele plătite de oamenii obișnuiți sunt 0. Trezoreria s-ar închide mâine doar cu ele. Cum s-a închis, pentru doua luni, in martie 2009, când Tariceanu a trimis oamenii acasă, sub maxim secret, si a contractat de urgenta împrumuturi de 8 miliarde, pe un an, la 7,6% dobanda

  11. Manowar says:

    Sa-i explice altcineva lu’ Akhenaton de ce abereaza cumplit, ca eu n-am rabdare.

  12. Akhenaton says:

    Ok, da’ nu @Orbu…n-am nimic cu omu’ , sunt convins ca e f bun pe ce face si câștiga bani frumoși, dar are o părere, de obicei pozitiva, pe tot ce scrii tu, de la pizde la case, trend-uri globale, mâncare si filme. Ori, nu pot sa iau in serios pe cineva care simte nevoia sa emită o parere pe absolut orice

  13. Manowar says:

    Putem astepta pana vine unu’ care comenteaza doar cand vine vorba de smenuri si de curve, sa fie mai pe gustul tau. Da’ nu stiu cat se pricep aia la treburile astea cu taxele si imprumuturile, ca de obicei la curve se dau banii inainte si se ia sifilis, nu chitanta, nu?

    Serios, tu intelegi cat de retard esti cu “lumea nu plateste taxe”?

    Ba, vita, cand te duci in pizda ma-tii sa-ti iei un pachet de tigari sau sa bagi benzina, platesti taxe. Sau tie-ti dau aia fara accize si fara TVA si nu cumpara restu’ de unde trebuie? Cum pula mea sa fii atat de idiot incat sa sustii ca nu din taxe baga statu’ banii aia la garantat pula-n pizda? Da’ din ce, coaie? Vine Dragnea cu bani de-acasa, sa ajute tinerii idioti care cumpara-n Floresti? Isi pune ghiulu’ gaj? Cand imprumuta statu’ bani, pe baza a ce imprumuta? De unde sa obliga sa dea inapoi? Din casa lu’ Basescu din Mihailesti? Din blocul lui Nastase? Din insula lu’ Dragnea?

    Vai de pula noastra…

    Ce incerci tu sa spui e ca statu’ nu colecteaza prea multe taxe, ca-i varza la asta (si nu accidental). Cu asta sunt de acord. Problema e ca nu aia ti-a iesit din gura, ci faptul ca nu din taxe garanteaza statu’ aia 40-50%. Te doare pula…

  14. Neurogamer says:

    Ca om care-o locuit acolo (ca acolo imi gaseam 3 camere la 150 oiro), nu am prins gunoaie neridicate and shit. In schimb da, traficu pana in oras era horror. 50% din timp era “ora de varf” la intrarea in oras. In mod normal, drum de 15 min cu masina, dimineata + seara = o ora jumate. Plm, asta era in 2014. Nu stiam ca o devenit si mai naspa/scump intre timp.

  15. Akhenaton says:

    Exact! Pe baza a ce împrumuta? Pe baza cedării a domenii cheie din Romania deciziei externe, ce zici de asta. Ca cine îți da bani vrea CERTITUDINEA ca -i vei returna. Sau macar sa plătești dobândă grasa sibsa rostogolești muuuuulti ani. Iar asta nu se face pe baza unei colectări viitoare recente. Mai bine dai Petrom, nu?

    Cat despre ce plătesc oamenii taxe, inca o data, căuta balanta mari contribuabili/ mici contribuabili la colectarea totala, ca sa vezi mai bine cine plătește laba aia de 28% din PIB. Plus de asta, la țigări contrabanda e vreo 30%, si la carburanți e mare. Si, după ce vezi, imagineaza-ti cat mai scot afara , neimpozabil, spre exemplu prin consultanta fictiva si preturi de transfer, marii ăștia contribuabili. Nu cu taxele luate de la pulime se face bugetul, ci cu împrumuturi. Cum se plătesc ele, well, hai sa zicem ca modelul Ceaușescu este, sa speram, unic si irepetabil. Ai idee cat are datorie SUA? Dar Japonia? Dar Italia? Ii doare , relativ, la pula pe cetățeni? Iar dacă-mi dai contraexemplu Grecia, află ca aia ajunseseră la 300% datorie din PIB chiar in urma unei politici de stat

  16. super_fotbal says:

    Daca vrea cineva o explicatie ca pentru prosti e una intr-un episod din game of thrones din ultimul sezon. Discuta aia cum urmeaza sa se imprumute si in ce conditii.
    Statul cedeaza si colecteaza taxe si asa mentine imprumuturile alea. Nu se umprumuta ca sa plateasca ratele la imprumuturile pe care le are deja. Diferenta intre datoria romaniei si datoriile altor tari este ca tarile alea au bagat banii in ceva care le ajuta sa produca bani sau sa sustina producerea banilor. Romania se imprumuta ca sa plateasca salarii si pensii.
    Ceausescu cu datoria lui visa sa fie el mare smecher. Nu mi se pare deloc deplasat gestul lui, e in concordanta cu ce fac romanii de obicei. In loc sa lucreze cu cei din jurul lor ei vor sa fie prosti, dar independenti si sa le arate si altora ce au facut ei.
    Dragnea fiind si el un bun exemplu. Asta nu si-a putut trage tara, dar si-a tras teren asa d-ampulea. Nici nu cred ca stie ce terenuri are.

  17. DesertFox says:

    Ba da, eu chiar vreau sa citesc povestea cu alea de 15 ani 😀

  18. Orbu says:

    Din moment ce s-a strigat off-side, mă abțin să îmi spun părerea despre împrumut​urile statului, însă am o teorie despre cine și cum de finanțează prima casă. Împrumutații o finanțează și o zic că unul în cauză . Dar nu că prin taxe, ci direct din împrumut.

    La primul val, statul garanta in întregime împrumutul din ce îmi aduc aminte, însă pe urmă s-a șmecherit și cogaranta doar jumătate.
    Bun, deci eu iau o casa de 60k euro, statul pune garanție 30k, pe care ii primește inapoi pe măsură ce eu achit din credit.
    Eu am avans mic ( mic o pula, varianta meu a luat cu 0% avans in DE, au vrut aia doar să vadă că are bani in cont) și dobânda preferențiala, dar nu prea, dar pentru asta mai plătesc o suma, a 13-a rata, cum ar veni, care e dobânda la depozitul pe care ii face statul să cogaranteze împrumutul. Ultima rata a fost cca 150 de euro pentru un sold de 48k euro, deci 24k depozit. Ok, nu este mult dar eu plătesc dobânda statului pentru niste bani pe care nu ii folosesc efectiv, ci doar ii tine blocați ca o măsură de supragarantare. Că banii aia vin din împrumuturi, că din taxe – va puteți certa voi. În ceea ce mă privește ar putea fi pur și simplu inventați de BNR, ținând cont că ei nu sunt învârtiți in niciun ciclu economic, ci necesita doar să existe acolo, riscul de neacoperire de sold restant din ipoteca ,in caz de neplata, fiind acolo, dar pe valoare parțială. Oare de ce legea darii in plata, care oricum pare că nu de prea poate aplica a fost dată excluzând creditele prima casă? În ceea ce mă privește, statul face bani, sau măcar pune bani la ciorap pe chestia asta. Sigur, banii aia puteau fi investiți sau cheltuiți mai cu cap decât atât, dar realitatea e că între asta și a mari salariile unor categorii de bugetari, sau pensiile speciale, sau darea de șpagă pe cine știe ce combinații, prima casă e mai profitabila pentru stat.
    Nu cred că se pierd bani din asta. Doar populimea pierde, evident. Daca eu am dat 63k pe coșmelia mea, acum se învârt alea din zona pe la 80k . Ok, in alte tari au crescut preturile mai mult de atât, dar alte tari nu au construit orașe întregi la marginea orașelor , in 5 ani.

    Legat de aia cu Florești și migrația , ba, indiferent de prima casă sau nu, situația tot aia era. Adică erau preturile mai mici , dar tot numărul ăla de oameni de mutau intr-acolo. Nu e ca și cum daca erau preturile mai mici și creditarea mai nașpa încăpeau mai multi oameni în Cluj. Tot aia era repartiția, doar că rămâneau un pic mai mulți bani în buzunarul populimii.
    E ca și cum ai spune că dacă nu era prima casă eu nu stăteam acum in Titan in apartamentul meu, locuiam în centru. Poate, in chirie, dar daca locuiam eu in centru, locuia altul în Titan in locul meu.

    E de lucru în Cluj , sunt chestii și pe la Florești acum, dar daca erau casele mai ieftine nu stăteau toți ăștia in Cluj și nimeni în Florești, că nu aveau unde sa stea toți, și oricum parte din ei, fara prima casă, nu aveau bani de credit în Cluj, oricât de mai ieftin ar fi fost .

  19. Consultantul1 says:

    Eu am înțeles aia cu gradul de colectare a impozitelor cu “procentul de impozite pe case, pe mașini, pe muncă, încasate de stat”. Care e jos, într-adevăr.
    Am fost în vară la scos niște acte de la Taxe și Impozite, în fața mea era un cetățean extrem de mirat că statul n-a uitat că el n-a plătit 5-6 ani la rând impozit pe mașină. “Credeam că s-a prescris, doamnă!”. Altul nu plătise de 10 ani impozit și voia să o ducă la REMAT și vocifera că e o gioarsă de mașină, de aia nu a plătit.

    Iar cu casele, zilele trecute era un thread pe Reddit cu niște amuzanți de tipul “eu n-am salariu bun, n-am economii, nu am orizonturi, nu e o idee bună să mă bag la 30 de ani pentru 2 camere cu 1.000 lei pe lună?”. Unii sunt atât de proști încât nu merită salvați.

    Citeam o statistică pe 2017 și 2017 care spunea că economiile românilor au crescut, dar a scăzut numărul celor care economisesc. Oamenii au bani, dar în loc să pună ceva la ciorap, aleargă să își cumpere tot ce prind, că doar proștii fac economii. Abia aștept să mai cumpăr un apartament la 1/3 din bani, pentru că altfel îl ia banca.

  20. Manowar says:

    Banca le ia doar pe-alea misto, boss, stai linistit.

    Pe restu’ – gen alea care nici peretii nu-i mai au intregi – le scot la sanki-licitatie cu executare silita.

    Altfel, sunt de acord cu tine, incep sa ma gandesc si eu ca de banii luati pe 2 camere nu-i exclus sa iau 4 cand o suna gongul, pula mea. Chit ca mie nici macar nu-mi trebuie, da’ asa, de trolling.

  21. Animaloo says:

    Sau, cu PC au aparut dezvoltatori in afara (unde aveau loc sa faca?). Eu cu pc am dat 65k. Aprox central.

    Dar, analiza e putin gresita. Da. Lumea pleaca din oras ca e prea scump(face 40k max mi se pare in continuare anecdota nu ma bag). Chestia asta se întâmplă peste tot si e oarecum normal si nu e rau.
    Anormal este că statul nu face nimic. Sta si isi face laba.
    Cazul Floresti. Primaria din Floresti incaseaza mai mult. Asta ar trebui sa se vada in dotarile satului. Parcari, magazine, locuri de muncă a. Inmodul asta, o parte din aia 33k nu or sa mai fie nevoiti sa meargă in cluj
    Pe de alta parte, ca sa nu ai ambuteiajul ala* poti sa largesti strada.

    *din cauza de navetiști inclusiv autostrazile se aglomereaza, deci nu scapi. Doar scapi mai repede

  22. Manowar says:

    Chestia asta se întâmplă peste tot si e oarecum normal si nu e rau.

    Coaie, e normal si nu e rau cand te muti in Puleti-Vale langa padure si lac cu garaj si curte si pula mea si circuli pana in oras pe autostrada cu 4 benzi pe sens si ajungi in 20 de minute si alte alea.

    Cand te muti langa ferma de gaini si n-ai drumuri, spatiu, aer, sol – necum chestii de distractie in care sa bagi banii… nu stiu ce sa zic de “normal” si “nu e rau”.

    Da’ poate interpretez eu gresit si chiar e pizda de pizda sa locuiesti in Floresti-City sau Militari Residence.

    Now, tu zici ca nu e rau. Eu zic ca e rau – din vreo coispe motive. De exemplu, in felul ala ii impingi pe fraierii productivi (aia care muncesc, adica) afara din oras. Ca aia au familii and shit. Si nu pot concura la chirii cu 4 studenti care n-au nimic impotriva sa locuiasca impreuna, chit ca nu se prea cunosc. Ceea ce Ghita cu nevasta si boracu’ nu prea pot face. Despre ce produc studentii aia nu cred c-are sens sa discutam. Probabil doar paguba. Despre ce face asta pentru standardele de trai nu cred ca-i cazul sa discutam.

    Primaria din Floresti incaseaza mai mult. Asta ar trebui sa se vada in dotarile satului.

    Tare poanta, deosebit simt al umorului ai.

    Iti dai seama cum ar trebui sa arate Bucurestiul dupa logica aia?

    (face 40k max mi se pare in continuare anecdota nu ma bag)

    E OK, nici nu trebuie sa te bagi. Si nici eu nu vreau sa discutam in contradictoriu pe tema. In schimb, iti propun un exercitiu.

    Iei tu niste orase/capitale din tarile mai relevante din UE.

    Verifici acolo venitul mediu pe cap de vita furajata.
    Verifici apoi costul unei locuinte (sa zicem ceva de 2 camere, ca eu despre aia vorbeam; adica 1 bedroom).
    Evaluezi tu nivelul de trai (gen cum e aerul, ce posibilitati de distractie ai, ce universitati, ce gradinite, ce scoli, la ce nivel, ce viitor ai acolo, ce viitor ar avea fi-tu acolo etc).

    Compari cu Bucuresti si scoti un coeficient. Gen “in Praga/Lisabona/Paris/Londra/Herpaderpa e de X ori mai misto”. Si nu doar pentru ca ai mai multe baruri. Asa, overall, calitatea vietii.

    Vezi la ce suma ajungi cand aplici calculele alea la Bucuresti. Mie pe-acolo mi-a iesit, la salariile actuale.

  23. Animaloo says:

    Partea cu “anormal e ca nu se face” ai sărit-o intentionat?

    La nemti era o chestie normala. Munca la dusseldorf da astia stateau prin essen, prin druisburg si alte orase din vecinătate. Dar, exact cum zici si tu. Nu stateau langa ferme (mama, si alea de gaini is satana), bine in afara dusseldorf ului mai dădeau cu cacat de vaci, nu stau pe strazi fara canalizare etc

  24. Laur says:

    Faza Cluj/Floresti si Bucuresti/Ilfov e ca ar fi existat si asa ghetto-urile alea, insa fara prima casa ar fi costat cat meritau, adica 10-15000 de euro/cotet, nu aproape 60 de mii de euro.
    Eu unul nu vad nici un avantaj la a da 30 de mii de euro pe o garsoniera sau 50 de mii de euro pe un cotet de 2 camere ca sa am buletin de ilfov si sa fac apoi 2 ore pana la serviciu, obligatoriu cu masina, ca nu-i ca si cum as avea vreo gara prin apropiere, ca-n tarile civilizate, nu nene, la noi musai trebuie sa ai masina sau sa te inghesui in reatebeu.

  25. Manowar says:

    Partea cu “anormal e ca nu se face” ai sărit-o intentionat?

    Nu e nimic “de facut” pe tema aia. Acolo deja era ferma. Nu te apuci sa construiesti blocuri si pe urma zici “ferma sa plece”. Ca nu prea-i legal. Si dupa ce le-ai dat autorizatie dezvoltatorilor, nici nu poti sa zici “sa plece toti, ca demolam blocurile”. Asa ca nu prea vad ce mai e de facut ACUM.

    Nu stateau langa ferme (mama, si alea de gaini is satana)

    Crezi asta doar pentru ca n-ai fost pe langa Oradea, sa vezi cum e cu aia care locuiesc langa ferma de porci. Deeerp.

  26. Manowar says:

    Faza Cluj/Floresti si Bucuresti/Ilfov e ca ar fi existat si asa ghetto-urile alea, insa fara prima casa ar fi costat cat meritau, adica 10-15000 de euro/cotet, nu aproape 60 de mii de euro.

    Un alt motiv pentru care preturile in Bucuresti ar fi cazut pe la 40k, cum ziceam eu.
    Pentru ca da, un gunoi de locuinta in jegurile alea s-ar fi dat pe la hai, nu 10k, da’ 25k cel mult.
    Caz in care, plm, puteau cere si aia din Bucuresti mai mult (ca era totusi Bucuresti), da’ cu cat mai mult? Cam ca acum, as zice eu, cand p-acolo costa 52k si-n Bucuresti vreo 65k.

    Da’ avand prima casa – ura! – alea-s la 52k. Si-n Bucuresti dai 80k intr-o zona decenta. Pentru ca “cerere si oferta” lol. Sanki piata-libera – cu interventia si subventia de la stat. O pula.

    Eu ma pis pe mine de ras stiind c-am vandut apartamentul ala din Bucuresti. Adica, nu ma intelegeti gresit, da’ uite, exista locuri in UK unde poti lua cosmelia (vad si eu ca nu-i palat, da’ nici in Militari Residence nu prea e) in mai putini bani. Si iau mai mult din ajutoarele sociale decat dintr-un job bun din Bucuresti. Trageti voi concluziile, pula mea.

  27. Consultantul1 says:

    Animaloo, primăria nu are ce face. Bine, are legi și alte manele, dar nu e compusă din oameni incoruptibili, ci din oameni prost plătiți.

    La criza anterioară am cumpărat un teren de 2 ha undeva lângă oraș, că erau bani de semințe și pe vânzător îl căutau 3 bănci. Am așteptat momentul și am început să vând parcele. 2013. De atunci și până acum, oamenii care și-au construit acolo case nu au donat drumul de acces primăriei ca să îl poată asfalta. Că…nu vor. Nu au o explicație logică. Plus ăia care și-au construit pe toată suprafața și nu și-au lăsat loc de mașini în curte și le parchează pe “stradă” și se înjură că abia pot trece unii de alții. Și toți au furat din cașcaval, cum se spune, iar ăia 4 metri obligatorii pentru o stradă au ajuns la 3,7 sau 3,5.

    Manowar, să vezi ce li se înmoaie picioarele când aud că poți da azi un telefon la bancă și mâine le poți pune cash în brațe dacă acceptă să vândă la un preț civilizat. Terenul de mai sus l-au luat cu 50.000€, omul voia 150 pe el. Am râs, i-am lăsat numărul de telefon, m-a sunat de câteva ori, ba 120, ba 80, când i-a ajuns cuțitul la os l-a lăsat la 50.
    Un prieten și-a luat un S63AMG cu 50.000€, mașină de doi ani, tot de la isteți care nu mai aveau bani de rate. Mașină de 120.000€.

  28. Manowar says:

    P-aia cu masina n-o inteleg, dar nu traiesc la nivelul necesar pentru a o intelege. Nivelul meu (ala cinstit, nu ala de bulangeala si cocalareala) e cel mult E cu dotari (zic de nou, nu SH, SH pot si S-ul, evident).

    Daca pot intreba, totusi, care-i sensul in a vinde o masina de 120k la 50k , dupa 2 ani de rate? Ca-mi imaginez ca nu platisera 70k (si dobanda) in doi ani de rate, nu? Deci presupun ca tot datori au ramas. Si-atunci la ce bun?

    Manowar, să vezi ce li se înmoaie picioarele când aud că poți da azi un telefon la bancă și mâine le poți pune cash în brațe dacă acceptă să vândă la un preț civilizat.

    Cunosc. Pana nu-i alearga falimentul, toti viseaza sa faca miliarde din bucata unde crestea bunicu’ caprele.
    Sincer-sincer, abia astept sa aud ca e dezastru si e nasol si herpaderp. C-atunci apar si eu zambitor cu “atat am, mai mult nu pot da, imi pare rau…dar va pot livra banii in 5 minute, pentru ca ebanking…”.

    Pana atunci, purtam nasu’ pe sus si cerem 80k pe cutiile de chibrituri din Bucuresti, normal. Sau 100k pe-alea din Cluj, pula mea.

  29. Animaloo says:

    Am vrut sa scriu si de porci, dar lumea stie xa porcii put, uita la gaini. Spre buftea era superb.

    Consultantule – intr-o tara civiluzata, nu ai voie sa faci case de nebun, unde vrea pl ta. Pentru cartier intai se aproba puzu, se trage asfaltu, canaluzarea, cacaturi d-astea.
    La noi… Fix ce zici tu

  30. Laur says:

    Eu nu vad unde e afacerea in a cumpara la reducere un S63AMG. Sa platesti impozit pt 6 l in RO, unde n-ai autostrazi? Sa consume 25% in drumul Berceni-Pipera? Ca sa ce?
    Ori esti Becali si iti iei asa ceva cu banii de seminte, ori stai in banca ta.
    Ma rog, daca il iei cu 50 de mii si gasesti sa il vinzi cu 60, poate merita.
    Auzi, sa iei S63 in rate…:))))

  31. Animaloo says:

    Laur: se mai ia in leasing ca sa nu futi toti banii

  32. Consultantul1 says:

    M, rata era 3.000€ pe lună. Gigel n-a mai plătit, firma a luat-o înapoi.

    Amicul care a luat-o are o pasiune pentru benzinare cu motor mare. Are un business mediu mic, 50 angajati, rulaj 2-3 milioane euro pe an.

  33. IulianS says:

    Astfel, un program destinat sa “ajute tinerele familii”

    Logic, ce face statul are rezultatul invers pentru majoritatea, dar da impresia generala de a ajuta. E doar vorba de un interval mic in care poti profita, dupa aia profita cei pentru care s-a facut legea in the first place.

    Ba, de cand pula mea e piata caselor “prioritate” in Romania? Serios-serios? Ce anume acolo? Paris, Londra, Berlin, ceva, de a ajuns asta “prioritate”?

    Domeniul asta trage dupa el multe. De aia e o prioritate peste tot, nu doar .ro. Electrocasnice, mobila, parchet, racord la utilitati, chirii, taxe locale (stiu, glume, am platit acum 2 zile 340 RON pentru casa, masina, terenuri si am luat si “bonificatia” de 7-8 RON ca am platit inainte de 1 Aprilie o something … lol) etc. Pe scurt, aduce bani, nu doar din vanzare (TVA si taxe). Ca la capitolul taxe pe bune stranse, Romania e o gluma si ca valoare si ca procent.

    Pe mine nu m-ar surprinde o usoara scadere cu vreo 25% a preturilor (insotita, evident, de o crestere a dobanzilor si de conditii mai aspre un pic pentru a primi un credit – inclusiv un avans mai serios, nu 5%).

    Asta se explica doar demografic prin cerere si oferta. La credite, .ro e oricum dependenta de influxul de capital. Adica creditele vin ca investitie de la aia din afara. Demografic nici aia nu-s super si acum incep sa iasa la pensie cei numerosi (generatia de dupa razboi), astfel incat banii vor fi din ce in ce mai putini. Deci da, e posibila scaderea asta si poate si mai mult.

    Asteptati cuminti sa se termine prima casa si sa se duca pe pula piata imobiliarelor.

    E un sfat bun in general, dar depinde si unde iei. Nu mereu merita asteptarea.

    Tot ce poti sa faci e sa profiti de ea.

    Clar, nu sunt de acord cu multe masuri, dar sa mor daca ma deranjeaza sa profit ca ultimul jeg de ele. 5% tva, prima casa, 85% ajutor de nastere etc. Nu-s de acord in totalitate cu ele, dar de profitat… sarumana.

    Pana atunci, tineti de bani (si nu-i tineti in lei, preferabil nici in bancile romulanesti).

    Preferabil in nici o banca, dar, ma rog, asta e parerea mea. Daca ai bani, baga-i in ceva pe bune.

  34. obositu says:

    Eu am luat in vara lui 2015 pe Nerva traian 4 camere cu 90k. Nu sunt chiar 100mp utili, dar 97 tot sunt.
    Nu e cea mai buna zona, dar eu am stat in chirie prin mai multe zone in bucuresti, si aici m-am simtit cel mai bine.

    Acum, acelasi lucru, apare pe site-uri cu 125-135k. Pret nejustificat de mare.

    Intre timp, mai am 2 ani de zile pana rezolv creditul la apartamentul asta, si trebuie sa mai strang putin ca sa am de un avans minim pe un 2 camere pe care sa-l iau imediat cum se sparge bula.
    Intentionez sa-l iau cu avansul minim posibil la momentul respectiv (15-20-25%, cat o fi) si sa-l dau imediat in chirie.
    Apoi sper sa pot sa ma pun pe strans pentru urmatorul.

    Intre timp, perechei pare ca ii cam vine chef de plecat in afara. Eu sunt mai lenes, dar daca ne hotaram in directia asta, e ok, planul ramane. Eu zic ca reusesc sa dau in chirie cat de cat.

  35. obositu says:

    Legat de zonele astea care se dezvolta incredibil de mult.
    Am fost cu prietena si inca o cunostinta acum vreo saptamana sau doua prin Bragadiru.
    Acolo cineva daduse 80-85k pe o casa pe pamant, esti nebun!!!!
    Deja se uita prietena la mine asa, cu regret, ca uite, in loc de 90k pe apartament (a carui mare problema e ca nu e chiar la Unirii, e pe Nerva Traian) care a trebuit renovat cat de cat, luai casa noua, doar puneai mobila in ea.

    Cand am zis ca nu stiu de astia la care mergem, dar eu am treaba in Bucuresti, de-aia nu m-au interesat zonele din afara, reactia a fost ca asa comentez eu aiurea, judec pe altii.
    Nu judec deloc, doar ca mai fusesem prin Bragadiru. Am ajuns acolo, mai pe inserat asa, si a vazut si ea ce zona in plina dezvoltare ratasem: curti asa de mari de nu incape nici masina in curte, drum foarte ingust, fara posibilitatea de a face trotuare, evident cu masini parcate pe ambele parti, groapa langa groapa (si toate pline cu apa, de dadeai cu zarul sa vezi prin care treci si nu-ti inghite masina cu totul).
    Pe scurt, dupa vizita asta scurta, parca si-a cam schimbat si prietena optica.
    Parca nu mai e asa de buna casa aia in Bragadiru.

  36. Laur says:

    Propune-i prietenei sa va treziti mai devreme intr-o dimineata, in asa fel incat la 7 dimineata sa fiti in Bragadiru si sa plecati cu masina spre servici. Vedeti cat faceti pe drum. Daca vrei sa fii si mai convingator, spune-i sa simuleze ca are permisul suspendat si sa faca acelasi drum cu RATB-ul. Efect garantat!

  37. alex.x3s says:

    observ ca majoritatea isi fac planuri sa cumpere si sa inchirieze, sau sa plece si sa inchirieze ce-au cumparat, dar daca toti fac asa si le iese intreb si eu asa, cine mai sta chirias si plateste chiria?

  38. 0040 says:

    :))))))) @ Bragadiru.
    Mergeti in Cartierul Latin ( tot in Bragadiru e si ala ) pe prelungirea Ghencea si vedeti cat faceti cu masina/autobuzul aia 2 km pana la 41 sau viitoarea statie de metrou Raul Doamnei. E prapad zilnic intre 07-09 si 16:30-20, bara la bara , 5 m in 5 minute…. Da nu-i bai, de ‘jde ani se tot promite largirea prelungirii si pod peste centura. Si Firea parca tot asta a promis cand a candidat. Au facut multe de atunci…. :))) niste trotuare din bitum infect si atat….dar si alea… pana la Sunrise Residence (cloaca vecina cu Cartierul Latin, dar in Bucuresti ) .

    Dar da…fata de oras, in Bragadiru e cu 10+ k euro mai ieftin la aceeasi suprafata. Insa e un viitor ghetou acolo, am fost la vizionare acum 4 ani ca nah… erau prea mici preturile si am zis hai sa vad de ce…. infecta zona, la fel ca Militari Residence…. Totusi fara ditamai groapa de gunoi, cum au aia in Chiajna. Si nebunii tot construiesc. Se duc cu blocuri inalte in camp pe stanga spre Ciresar si dracu stie cum ii mai zice incolo, iar pe drepta, langa cimitir, jidanii aia de au facut blocul ala cu 10-12 etaje cica vor sa mai toarne…. inca vreo 10 zic la ei pe site. :))) Ori zona e deja supra aglomerata si infecta. 10 blocuri jidenesti + 10 blocuri tiganesti +ce mai baga aia…. Mai adaugati in urmatorii ani inca vreo cateva mii de locatari si cateva sute de masini si aveti o imagine futuristica :p Dar la fel au facut si in “cartierele” ( lol ) Valea Doftanei si Brancusi. Tin minte am vazut acolo doar 20 cm de trotuar….ca iesesera aia cu gardul pana in strada, si asa destul de lata la 3m :))))) Infect… pur si simplu infect… :p

    Concluzia mea a fost ca mai bine dau mai multi bani dar iau undeva decent in alta zona, decat sa fac accident cerebral de nervi pe acolo. Timpul mi-a dovedit ca am avut dreptate.

    Pt cine nu se incurca in bani cred ca singura zona decenta pentru casa e zona aia intre Parcul Tineretului si Parcul Carol. Metrou la 200m ,parc in stanga,parc in dreapta…. ai unde sa te plimbi cu bicicleta. Sau pentru mai low cost au fost niste parcele pe malul Lacului Morii…. cred ca s-au dat… 😀

  39. Deria says:

    Io imi fac planuri sa cumpar (ideal 4 camere decomandate, deh, visez) cu banii jos si sa locuiesc acolo. Da’ nu m-am hotarat cu niste chestii inca.

    Bine, visul initial era casa, dar… casa atrage chestiile alea de care a scris si @Mano si pe care nu mi le mai pot asuma, realist si cu mari regrete vorbind.

  40. 0040 says:

    observ ca majoritatea isi fac planuri sa cumpere si sa inchirieze, sau sa plece si sa inchirieze ce-au cumparat, dar daca toti fac asa si le iese intreb si eu asa, cine mai sta chirias si plateste chiria?

    Aaaaaa……good thinking…. dar momentan nu cred ca se depopuleaza Bucurestiul asa de repede, gen in 5 ani …. Prognoza aia e pe 30+ ani, asa ca se va depopula treptat. E una dintre cele trei zone cu salarii decente din tara ( celelalte doua fiind Cluj si Timisoara banuiesc). Bagi in chirie acum cat e scump si apoi vezi cu ce ramai … dar pe termen lung… hmmm…. you never know. Stiu pe cineva care relativ recent si-a luat apartament nou la 75k si a zis ca-l baga direct in chirie….desi el sta intr-un apartament mai vechi si mai mic. Daca depopularea o sa vina repede… banuiesc ca isi va amortiza apartamentul, dar nu va mai scoate asa de mult profit.

  41. obositu says:

    @Alex.X3s
    Pe scurt: studentilor.

    Lasand gluma la o parte, nu stiu nici eu daca chiar o sa plec.
    Aud pe foarte multa lume ca zice asta, dar nu pleaca toti.

    In plus, eu bat spre 30 ani, nu am copii, nu am neaparat de gand sa am in viitorul apropiat. Asta e valabil si pentru grupul meu de prieteni si colegi de facultate cu care am pastrat legatura.
    Dar am avut o reuniune cu colegii din generala (generala facuta mai pe la tara), unde am fost de curiozitate. Din cei 20 si ceva prezenti, eram 2 fara copil. Majoritatea erau pe la al doilea.

  42. 0040 says:

    :)))) probabil la tara nu se gasesc prezervative la coltul blocului…

  43. Orbu says:

    * Baieti, densitatea in Romania e undeva pe la 80-85 loc/ km2. Si daca scade la nivelul NZ, Finlanda , adica la jumatate Bucurestiul si principalele orase cu activitate economica tot vor fi populate. Desigur, posibil sa apara blocuri nelocuite de nimeni, dar nu cred ca va scadea pretul drastic ( raportat nu la bula) ci peste 30 de ani, raportat la azi.
    Foarte probabil va fi plin de sate si orase fantoma, dar improbabil sa inceapa depopularea cu orasele mari. Dupa cum se si vede, trendul este de contractie catre zonele urbane, care mai au cat de cat civilizatie.

  44. obositu says:

    @0040

    :)))) probabil la tara nu se gasesc prezervative la coltul blocului…

    Asta cu educatia sexuala e valabila in multe locuri, dar nu e neaparat cazul aici (e un orasel cu 10-12k locuitori), sau cel putin nu pentru majoritatea.

    E vorba de diferenta de mentalitate si de presiunea pe care o pune familia.
    Si in cazul meu ar mai bate apropouri, dar e cam greu sa aiba greutate cand nu doar ca nu ma bazez pe mancare trimisa de la ai mei (fenomen surprinzator de raspandit), ba ii ajut eu.

    Bine, mai exista si cazul cu primul copil a fost fata, mai facem neaparat unul care sa fie baiat. Si asta socant de raspandit. Gluma cu “ce sex are copilul? / baiat, slava domnului” nu e deloc gluma pentru majoritatea romanilor.

  45. 0040 says:

    Nu numai in Ro… dar se pare ca inca incearca…. :))) See pic.
    http://cdn.lifedaily.com/wp-content/uploads/2016/10/mom-1-620×415.jpg

  46. alex.x3s says:

    asta cu inchiriatul studentilor e o gluma buna, isi fac calcule ca de ce-ar plati ei pe perioada vacantei chirie cand pot folosi banii la altceva. fenomen extrem de raspundit, mai ales acum cand e la moda sa inchriezi mobilat, chiriasul vine cu valiza ca la Hotel si cam pleaca tot la fel, nu stie ce e ala preaviz chiar daca a fost stabilit in contract, se face ca nu prea stie ce e aia intretinere si ca vine cu 2 luni intarziere. daca nu esti in ro si crezi ca poti inchiria si sta linistit am vesti nu prea bune…

  47. Orbu says:

    Alex.X3s – aia cu de ce ar plati pe perioada vacantei era o chestie comuna prin facultate. De aia multi nu stateau mai mult decat 1 an intr-un loc. Dar era cumva corecta in context. Oridecateori am incercat sa inchiriez din septembrie sau de la sfarsitul lui august pana in noiembrie piata crestea cu +50 eur pe luna. In 10 luni se strangea chiria pe doua din surplus, nu? Nu cred ca s-a schimbat nici acum trendul. Cel mai ieftin e sa te muti iarna, evident.
    La restul, plm, studenti si responsabilitate. Mi-a cerut o data cineva sa vin cu tata, daca vreau sa inchiriez 😀

  48. Webby says:

    Eu unul nu vad nici un avantaj la a da 30 de mii de euro pe o garsoniera sau 50 de mii de euro pe un cotet de 2 camere ca sa am buletin de ilfov si sa fac apoi 2 ore pana la serviciu, obligatoriu cu masina, ca nu-i ca si cum as avea vreo gara prin apropiere, ca-n tarile civilizate, nu nene, la noi musai trebuie sa ai masina sau sa te inghesui in reatebeu.

    O sa intelegi care e avantajul atunci cand vei ave probleme pulmonare de la poluarea din orasul ala oribil sau la primul cutremur de peste 6.5 grade Richter.
    In ceea ce priveste gara, nu sunt conditii pentru dezvoltarea unui serviciu feroviar de transport periurban – cate mii de oameni stau, de exemplu, in Tamasi-Corbeanca sau in Vladiceasca-Ghermanesti-Snagov? Densitatea de locuitori per km patrat de langa Bucuresti e atat de redusa incat ai da faliment a doua zi. Ce a doua zi, in aceeasi spre 5-6 p.m., asa.

    chiar e pizda de pizda sa locuiesti in Floresti-City sau Militari Residence.

    Pentru aia care s-au mutat acolo sa stii ca e pizda de pizda.

  49. obositu says:

    Merge sau nu merge la treaba cu inchiriatul, mai e un aspect.
    Oamenii trebuie sa locuiasca pe undeva, n-ai ce sa-i faci.

    Cu economiile e complicat cand nu esti destul de bogat incat sa ai un portofoliu frumos diversificat.
    Imobiliarele le consider modalitatea mea de a economisi.
    In economisitul la banca nu am incredere, ca au economisit ceva ai mei pana prin ’97 sau cand a fost inflatia mai grava, si s-a dus tot.

    Momentan am apartamentul asta de o sa fie platit in 2 ani si un teren printr-o comuna fix la o intrare pe A2. Si e sincer lux comuna aia pe langa ce am vazut in Bragadiru, in sensul ca: ai asfalt, trotuare, iluminat stradal. Da, nu suna deloc impresionant pana nu te duci la o plimbare pe inserat dupa ce a plouat prin Bragadiru (insist pe el pentru ca l-am vazut recent cu ochii mei, sunt sigur ca nu e o situatie unicat).

  50. Manowar says:

    observ ca majoritatea isi fac planuri sa cumpere si sa inchirieze, sau sa plece si sa inchirieze ce-au cumparat, dar daca toti fac asa si le iese intreb si eu asa, cine mai sta chirias si plateste chiria?

    Unde, in Orasu Nou de langa Satu Mare sau in Bucuresti?
    Ca, stii, nu-i chiar la fel…

  51. obositu says:

    Unde, in Orasu Nou de langa Satu Mare sau in Bucuresti?

    Pana una-alta, e destul de aglomerat si in Bragadiru.
    Nu stiu ce altceva as mai putea zice.

  52. Manowar says:

    * Baieti, densitatea in Romania e undeva pe la 80-85 loc/ km2. Si daca scade la nivelul NZ, Finlanda , adica la jumatate Bucurestiul si principalele orase cu activitate economica tot vor fi populate. Desigur, posibil sa apara blocuri nelocuite de nimeni, dar nu cred ca va scadea pretul drastic ( raportat nu la bula) ci peste 30 de ani, raportat la azi.

    Nu prea ar fi OK, Orbule.

    Ca una e “densitatea” aia cand ai toate varstele and shit si spor natural pozitiv…si alta e densitatea aia cand ai 90% pensionari care mai au doua basini pana mor.

    Si nu prea merge comparata nici varsta medie/mediana. Pentru ca la aia e mai ridicata ca traiesc bosorogii cu vreo 10 ani mai mult ca la noi. La noi e data de numarul mare de bosorogi care dau coltul pe la 70-75 (ai simtitor mai multi bosorogi decat copii/adolescenti)

    Eu ti-am mai zis cum e treaba asta cu statisticile. Cifrele arata normal pana te uiti la context si le interpretezi. Si nu-i prea vesel, crede-ma pe cuvant.

    Pana una-alta, e destul de aglomerat si in Bragadiru.

    Glumele cu Bragadiru sunt bune, dar daca vreodata isi revine Romania (extrem de improbabil), casele alea din Bragadiru vor valora cat doua apartamente de-ale tale. Sau chiar 3-4.

    Asa a fost si pe-aici. Erau zone (la vremea aia nu faceau parte din Londra) in care erau super ieftine casele, ca plm, nu erau in Londra. Case mari, faine etc. Dupa care … Londra s-a extins si acum dai acolo pe-o casa cat pe 3-4 apartamente in diverse zone din Londra-Londra. Un fel de Bragadiru era cica Ealing. Si daca te uiti acum la cat dai pe o cosmelie acolo, te ia ameteala un pic.

  53. obositu says:

    Glumele cu Bragadiru sunt bune, dar daca vreodata isi revine Romania (extrem de improbabil), casele alea din Bragadiru vor valora cat doua apartamente de-ale tale. Sau chiar 3-4.

    Pacat ca nu am facut poze. In teorie iti dau dreptate, dar in practica majoritatea stradutelor (neasfaltate) de acolo sunt prea inguste pentru a face ceva ok.
    Ma refer la faptul ca latimea lor permite cu greu sa treaca doua masini simultan pe acolo, deci nu vad de unde o sa apara din senin spatiu pentru trotuare.
    Masinile (nu masina, masinile de obicei, ca trebuie sa ajunga amandoi la munca) sunt parcate pe strada pentru ca au curti, dar doar daca definesti curtea ca fiind chestia de sub casa delimitata de gard, ceea ce duce la ceva nu foarte aerisit.

    Mi-aduce aminte de cei cu Prelungirea Ghencea care vor mai multe benzi pe sens, parca ar vrea si trotuar ca lumea, doar ca e cam greu sa muti toate casele din buza strazii cu 10m mai la stanga.

    Nu exclud ca e posibil sa ajung sa iau si pe acolo ceva, daca pretul e corect, doar am stabilit ca eu nu am la indemana alta metoda de a economisi (la arta nu ma bag si la aur stau prea cu grija).
    Am zis mai sus ca am deja un teren intr-o comuna langa Bucuresti, dar in partea de est, comuna langa A2 (si acolo o sa incapa totusi si masina in curte pe langa casa).
    Luat asa, dintr-o ocazie, 10k euro pe 600mp, Google maps imi zice ca faci la ora asta 30 min cu masina de acolo pana la Piata Unirii.

    Am mai fost recent pe la cineva prin Clinceni, unde i-a obligat primaria sa lase ceva spatiu pana la drum, drumul lat si asfaltat recent. Acolo arata putin altfel.
    Nu stiu cum se situeaza Clinceni fata de Bragadiru, nu stiu starea utilitatilor, ca nu au fost in aria mea de interes, dar in Clinceni parca parea ca poti locui.

  54. Aldus says:

    Păi teoretic aerul din afara orașelor e mai curat. Și solul. Bașca mai cultivi una-alta, mai crești un animal, mai faci mișcare. Pam-pam!

  55. Manowar says:

    Păi teoretic aerul din afara orașelor e mai curat. Și solul. Bașca mai cultivi una-alta, mai crești un animal, mai faci mișcare. Pam-pam!

    Da. Sau mai cresc altii animale. De exemplu, ferma de gaini din mijlocu’ comunei, lol. Asa ca nu mai ai nici aer. Nici sol. Lol. Dar faci miscare. O ora pana-n Cluj, din ce am inteles…

  56. Laur says:

    @Webby: daca stau in oras poate am probleme pulmonare si la primul cutremur de 6.5 grade, insa daca ma mut in Bragadiru, Domnesti, Popesti si alte bombe, s-ar putea sa dau in AVC mult mai repede.
    Eu prefer sa stau in centru. Gasesti destule cladiri care sa nu fie chiar cu bulina si la un pret decent.
    In afara orasului nu merita in Romulania. Chiar daca gasesti un loc care ti se pare tie bun, ca ai drum, ca ai metrou, ca ai aer curat, ca ai plm, in cativa ani il mai gasesc alti 500 de viitori vecini, se muta langa tine si vor pleca spre servici odata cu tine si se vor inghesui alaturi de tine pe drumul ala. Si apoi vei regreta decizia.
    Inclusiv daca te muti in oras, intr-un bloc, trebuie sa fii foarte atent unde iti iei: sa nu te trezesti ca pe terenul verde din fata blocului tau se construieste alt bloc si mai vezi soarele doar in poze, cam ca aici: http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21674825-fotogalerie-mobilizarea-cetatenilor-grup-bucuresteni-din-cartierul-floreasca-anulat-definitiv-instanta-autorizatia-construire-pentru-bloc-construit-spatiul-verde-oamenii-cer-demolarea-constructiei.htm .

  57. Orbu says:

    Nu prea ar fi OK, Orbule.

    Nu am zis ca ar fi OK, am zis ca si la densitatea aia tot ar ramane Bucurestiul si orasele mari populate. Sau mai populate decat restul, oricum.

  58. Manowar says:

    Nu am zis ca ar fi OK, am zis ca si la densitatea aia tot ar ramane Bucurestiul si orasele mari populate. Sau mai populate decat restul, oricum.

    La densitatea aia, ar fi dezastru absolut epic.
    Ar fi mai “populat” Bucurestiul decat un sat complet parasit, da, dar ar fi mort.

  59. Aldus says:

    @Manowar

    Bre, n-am comentat nimic la faptul că tânărul clujean se mută în Florești din lipsă de bani pentru chiria din oraș. Da’ la partea cu solul și aerul ești ca un fost coleg de-al meu, care cică nu cumpără lapte de la țărani, că-s murdari când mulg vacile, așa că mai bine-l ia din magazin. Strict la capitolul sol și aer, viața la sat e mai sănătoasă decât cea de la oraș. Aer mult mai curat, indiferent câte curci sau găini ții în curte. Și ceva mișcare la munca de grădină.

  60. mesterul says:

    Aldus, colegul tău cam are dreptate cu laptele de la țărani, e cam dezastru cu igiena. Nu opăresc găleata în care mulg și vasele în care păstrează laptele, nu mai vorbesc de dezinfectat mîinile sau ugerul înainte de muls.

  61. Orbu says:

    Aldus, n-ai fost la Floresti, asa-i? Cred ca Manowar se referea la Avicola Floresti nu ca au aia pasari in curte. Langa o ferma de pasari miroase asa, nu chiar ca la Glina, dar vara e posibil si un pic mai rau.

  62. Orbu says:

    @Mesterul. Laptele se fierbe, nu se consuma “crud”. Prin fierbere se sterilizeaza. Acu’, ca mai nimeresti o juma’ de balega in sticla, aia e, asa e la tara; organic, natural.

  63. mesterul says:

    Orbu, știu ce se face cu laptele. 🙂
    Din păcate se mai face și lapte prins, unde nu se fierbe. Și brînză. Cam cu riscuri.

  64. mesterul says:

    Ca să nu mai amintesc că vara, din cauza igienei precare, riști să l scoți direct brînzit de la fiert. :p

  65. Orbu says:

    Sunt mult prea off-topic, da’ plm, ma gandesc ca unele chestii ar trebui sa fie de baza.
    Nu cumperi lapte prins de la tarani.
    Daca vrei genul ala de lapte poti sa ti-l faci singur prin covasire. Cumperi lapte proaspat, il fierbi, aplici reteta et voila.
    Si nici branza proaspata. Daca vrei branza de la tarani cumperi sarata, ca in afara de aracet ” ca sa se prinda” nu poate contine boli si daunatori datorita saramurii.
    —-
    Acestea daca esti fan chestii naturale. Eu consum de la vaca lu’ tata, da’ sincer, mi se pare mai bun la gust laptele pasteurizat, mai light asa, de vara. Ala direct din tata vacii e cam “greu”.

  66. Consultantul1 says:

    Pentru oamenii care au servicii unde nu trebuie să fie la oră fixă la muncă sau chiar deloc, a locui în afara orașului e o idee mișto. Am explorat-o de câteva ori, găsisem o casă mișto, veche, cărămidă, renovabilă, cu 2.800mp teren, la 22.000€, la ~20km de oraș, într-un sat unde mai sunt și alți prieteni. La prima vedere era foarte atractiv, solar, livadă, piscină…

    Dar, după câteva drumuri în zonă, am început să ne luăm cu mâinile de cap. Rețeaua electrică era instabilă, iar un regulator de tensiune ar fi reparat doar jumătate de problemă, aveam nevoie de un UPS pentru când cădea curentul de tot. Asta elimina și automatizări de tipul “poartă deschisă din buton”. Apa venea cu impurități care trec de toate sitele din lume, deci mașina de spălat și centrala termică se stricau mult mai des. Nu erau țigani în sat, dar veneau țigani din satele vecine la furat, deci tot ce nu era băgat în magazie cu lacăt dispărea. Nici măcar mașina nu o puteai lăsa descuiată în curte. Canalizarea era la mișto. Și, cel mai dureros, nema internet. Oricât de bun ar fi 3G-ul și oricât de bine ar bate, fără minim DSL nu se poate trăi.

    Am fost și eu pe străduțele alea din Prelungirea Ghencea cu cineva să ne uităm la terenuri. Pipera e parfum față de ce e acolo. Ăia din Prelungire sunt și săraci și proști, ăia din Pipera sunt doar proști. Ai serviciul în Pipera și tu faci 2 ore pe drum până la muncă, asta înseamnă să fii dobitoc. Dar măcar asculți Zu în mașina ta luată în leasing…

  67. Manowar says:

    @Consultantul1: da, ma, de-aia eu nu am luat ceva in Romania cand aveam simtitor mai multi bani in banca (inainte sa cumpar casa asta). Ma gandeam atunci ca plm, as putea lua ceva casa cu teren si plm prin Romania (pentru un proiect). Dupa care mi-am amintit. Stai – pute. Stai – pula curent electric cand iti arde buza. Stai – pula si apa calda (si nu te mira nici cand vine plina de cacat) Stai, poluare. Stai, politistu’ satului e si intaiul betiv spagar al zonei.

    Cat despre respectul pentru proprietate (gen sa nu-ti fure vecinii tot ce ai, indiferent de culoarea vecinilor), ramane doar o gluma.

    Pana nu dau aia in Romania ceva legi sa poti detine arme si sa poti executa animalele care intra pe proprietatea ta, nici nu se vor schimba lucrurile.

    ..iar ce zici tu cu UPS e o gluma buna. Generator direct, boss. UPS-ul te tine prea putin. Si zic asta la ce pene de curent am avut prin Bucuresti – unde imi imaginez ca se miscau mai rapid aia totusi.

  68. Consultantul1 says:

    Aia cu puțeala o știu când merg la București și o simt de pe porțiunea aia dintre autostradă și centură. Inițial zis că s-a bășit careva în mașină, că eram 4 bărbați, dar ne-a zis șoferul că aia e, așa pute, de la Protan, de la Glina, în funcție de cum bate vântul. După care am văzut știrile, că se plângeau ăia că pute. Păi, pana mea, groapa aia e de 20 de ani acolo, tu de maxim 5, cine e mai prost? Dar când n-ai bani să iei 3 camere în București și nici nu te încadrezi la un credit pentru stat în oraș, rezidențialul spațios lângă groapa de gunoi e de vis.

    Iar cu romulanii din sate, eu credeam că iei un Akita și gata, scapi de ei. Dar nu, băieții sunt pregătiți de așa ceva. Arme de foc, ceva simplu, nu automate ca la americani, și bagi frica în ei.

  69. Manowar says:

    Bai, solutii sunt, da’ nu pe langa Bucuresti. Prin ceva sat de-ala mai prin Banat, eventual (nu oricare, evident).

    Problema ramane aia cu banii – mai clar, daca-i poti scoate de-acasa. Si atunci deja apare alta chestie: daca poti face bani de-acasa, de ce pula mea nu i-ai scoate de pe plaja, de pe insula…

    Pula mea, in Romania, oricum o dai sau o iei, ajungi la acelasi cacat: autoritatile care nu-si fac treaba sau o fac prost. Adica, ia exemplul ala cu groapa X, groapa Y. Coaie, cine pizda ma-tii ti-a dat autorizatie sa construiesti aproape de jegurile alea? Explicatia este ca…? Sau, coaie, ce pizda ma-tii faci ca sa nu duheasca pe-o raza de 10 km groapa ta de gunoi? Ah, nimic? Pai, hai ca ti-o inchidem, np.

    Dar, pula mea, evident, cand ajungi la autoritati, e mai simplu sa-ti pui palma-n cur si sa pleci in alta parte, ca de rezolvat nu rezolvi nici pula. “Autoritati”. O pula. Clanuri de spagari si atat.

    rezidențialul spațios lângă groapa de gunoi e de vis.

    Daaaa, cel mai spatios. Gen 50 mp. Pula mea, tre’ sa ai grija sa nu te pierzi prin el…

  70. Consultantul1 says:

    observ ca majoritatea isi fac planuri sa cumpere si sa inchirieze, sau sa plece si sa inchirieze ce-au cumparat, dar daca toti fac asa si le iese intreb si eu asa, cine mai sta chirias si plateste chiria?

    Mereu vor fi tineri care se mută de acasă prima oară. Sau oameni care se mută cu serviciul și nu știu dacă să cumpere sau nu, așa că mai bine închiriază doi ani până văd ce și cum. Sau oameni care pun deoparte bani în timp ce stau în chirie ca să dea un avans gros și să nu aibă rate pe 30, ci doar pe 10. Sau oameni care divorțează. Sau amante. Sau videochatiste. Sunt oameni care au moștenit 3 sau 4 camere în centrul orașului, îl închiriază la ceva firmă și ei stau în 2 camere la periferie sau lângă muncă, că n-au copii.

  71. Consultantul1 says:

    Daaaa, cel mai spatios. Gen 50 mp. Pula mea, tre’ sa ai grija sa nu te pierzi prin el…

    Primul meu apartament, cumpărat în 1999, 2 camere 30,66 metri pătrați. 4.000 dolari americani https://i.imgur.com/zbHUy7c.png

  72. Aldus says:

    @Meșterul

    Diferența e că de la țărani riști să cumperi 99% lapte și 1% impurități, în timp ce din market riști să cumperi 1% lapte și 99% impurități introduse în mod perfect controlat, igienic și steril. Mă rog, am exagerat procentele. Da’ ca exemplu, smântână de supermarket făcută din lapte praf, culturi lactice selecționate și alte cele. Și nu doar lactatele. Făcuse parcă cineva un test la mierea Moș Costache de la Lidl și Kaufland, cu rezultate nu prea minunate.

    @Orbu

    Am trecut pe acolo o dată, demult. Nu rețin să fi văzut vreo fermă. Nici pe Wikipedia nu scrie c-ar avea ferme.

    Apropo de Wikipedia, îi dă dreptate negru pe alb autorului:

    În ultimii ani a apărut un fenomen de mutare a locuitorilor municipiului Cluj-Napoca în localitățile din apropiere (din cauza prețurilor ridicate de pe piața imobiliară a municipiului). Comuna Florești se numără printre beneficiarii acestui fenomen care a dus la creșterea de trei ori a populației locale in utimii 10 ani.

  73. Manowar says:

    Primul meu apartament, cumpărat în 1999, 2 camere 30,66 metri pătrați. 4.000 dolari americani

    Da, ma, se poate si mult mai rau, nu zic ca nu. Da’ totusi.

  74. Deria says:

    Deci caut pe olx. ap. 4 cam.

    Si gasesc.

    f. spatios. Si daca va arat poza cu buda… ziceti ca ati intrat in sifonier.

  75. Deria says:

    Sau, pret de pret:

    382 000 €

  76. Manowar says:

    Pentru…?
    Pune un link, sa vedem si noi.

  77. Deria says:

    Iar unul care-mi place costa 42 500 €. Probabil din cauza zonei. Pe care n-o cunosc defel.

  78. Deria says:

    Nu pun link, ma, da’ iti trimit in privat, daca vrei. Oricum pretul ala maaare e gresit. 85.000 da iepuroi e, de fapt. Iar in zona care mi-ar placea macsim si unde sunt niste apartamente misto si… interesante ca design nu sunt de vanzare. E zona privilegiata aia, acolo stau si arabii aia de-i vad des prin oras.

  79. Elena says:

    Bragadiru este asa cum este, am fost acolo si macar aveai un simulacru de trotuare…sa vedeti cum e in Popesti Leordeni, apogeul dezastrului urbanistic de la periferia Bucurestiului: https://imgur.com/a/1V9Vv (inainte de 2008, camp cu porumb si cateva case, nimic iesit din comun) vs. https://imgur.com/a/xXdfE
    Sa privim putin mai detaliat: https://imgur.com/a/r62fk, https://imgur.com/a/7R4vY, https://imgur.com/a/wydyK, https://imgur.com/a/lJ6Ny …si se construieste in continuare in draci! In 10-15 ani, va deveni, probabil, un urias ghetou la doi pasi de Bucuresti.

  80. Animaloo says:

    Zaus: fermele nu put. Is infecte. O basina pute. Ferma de porci/gaini este moartea. Pe langa ca polueaza solul si aerul nu ar avea ce sa caute pe langa case

  81. Orbu says:

    @Aldus: Plm, wikipedia nu le stie chiar pe toate, foloseste si tu Gogle sau ANAF, ca motoare de cautare :P. Stie ANAF-ul mai multe.
    RO 2868420: Persoana impozabilă AVICOLA FLORESTI SA, cu domiciliul fiscal JUD. CLUJ, SAT FLOREŞTI COM. FLOREŞTI, STR. ABATORULUI, NR.2 care a fost înregistrată în scopuri de TVA identificată cu codul RO 2868420 figurează la data de 12.01.2018, (data solicitarii) ca persoană impozabilă.

    Dar mai e una : BRAVINVEST S.R.L., cu domiciliul fiscal JUD. CLUJ, SAT FLOREŞTI COM. FLOREŞTI, STR. PROF. IOAN RUSU, NR.129 , RO 22577310.
    Asta a fost inchisa in 2016, link mai jos, nu stiu daca acum functioneaza sau nu.
    http://radiocluj.ro/2016/07/22/ferma-de-pui-din-floresti-inchisa-din-27-iulie-o-noua-autorizare-este-imposibila/

    Si mai e inca una ALE AVIS SRL.
    Link: http://cluj24h.ro/florestiul-din-nou-sub-mirosul-fermei-de-pui-a-cui-ferma-de-pui-daca-e-inchisa/

    Cred ca-s destule, nu ? Natural, bio – viata misto in satul ala.

  82. Manowar says:

    @Deria: pai, merge si private, da’ ce plm e asa de private legat de o chestie pe care NU o cumperi?

    @Zaus:

    Stiti cum sunteti voi? Vrem eco da’ sa nu de-a dracu sa ne puta!

    Exact asa suntem noi, da.

    Si uite, eu am tot locuit in sate. Inclusiv pe langa Londra. Cu cate-o ferma pe-acolo. Nu putea. Sigur, mirosea a balegar pe-o raza de vreo 30m. Da’ metri, nu kilometri. Si aici, unde stau, e tot ca un fel de sat (ma rog, e oras sub 100k locuitori, cu case, nu blocuri, deci tot ca un fel de sat, plm). Nu pute.

    Conceptul asta ca “daca e sat, e normal sa puta” e gresit. Nu-i normal. Si nu-i normal nici sa construiesti locuinte langa ferme de pui/porci/whatever.

  83. Manowar says:

    Ahahahah, da-ma-n pula mea. Preturi de Londra in Cluj. Cluj!

    Eu ma gandeam ca mai dureaza ceva ani pana la crash, dar cred ca e pe drum. Ma uitam la ce se uita Deria (oras mic si mort si chestii la 5km de oras la 85k euro) si ma gandeam ca pute. Dar 460k in Cluj..respect. daca nici aia nu urla “prabusire”, I don’t fucking know…

  84. 0040 says:

    Elena:
    …sa vedeti cum e in Popesti Leordeni, apogeul dezastrului urbanistic de la periferia Bucurestiului

    Nici nu trebuie sa te duci sa vezi, a pus lumea pe youtube cum e… :))))
    https://www.youtube.com/watch?v=kL2GLPqgcS4
    https://www.youtube.com/watch?v=9IAwTjYNrMg

  85. Neurogamer says:

    ^Don’t know about that. Inca din 2014 vedeam preturi de 300k+ pe Intre Lacuri langa Mall. Respectiv, pe Republicii (unde-mi era sediul firmei), zona de case, trece de 500K pana la 1 mil. Ma rog, cica e cartier de bastani, loc mare de gradina, etc. Dar tot cj, plm.

    Ex: https://www.olx.ro/oferta/casa-deosebita-cu-teren-2000-mp-zona-republicii-ID7nkzS.html

  86. grebla says:

    la fix o zi a copiat-o si zoso

  87. Manowar says:

    Mi se umple pula de lacrimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *